ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ υγεία --

ΕΙΔΗΣΕΙΣ --ΜΑΪΟΣ 2009 :
~ http://www.prasinanea.gr/ ,

~*

Αντιδράσεις για τη λήξη των εργασιών της Βουλής
Φωτιές άναψε στην πολιτική σκηνή η αιφνιδιαστική λήξη των εργασιών της Βουλής από το Σάββατο λόγω των ευρωεκλογών. Για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος ενημέρωσε το βράδυ ο πρωθυπουργός τον Δημήτρη Σιούφα.
ant1online
Φωτιές άναψε στην πολιτική σκηνή η αιφνιδιαστική λήξη των εργασιών της Βουλής από το Σάββατο λόγω των ευρωεκλογών. Για την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος ενημέρωσε το βράδυ ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα.
Θεσμική εκτροπή, πρωτοφανή ενέργεια και κουκούλωμα σκανδάλων βλέπει η αντιπολίτευση.
«Η απόφαση του κ. Καραμανλή συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή που οδηγεί και σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκτιμά ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης».
«Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε σε άλλες σκοπιμότητες είτε και στα δύο», σχολίασε το ΚΚΕ που καλεί το λαό «να γυρίσει την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα».
Θεσμική εκτροπή χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ότι είναι και προφανής επιλογή συγκάλυψης των υποθέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Η κίνηση της κυβέρνησης σημαίνει κουκούλωμα και παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών», σημειώνει ο ΛΑΟΣ.
«Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα παραγράφονταν έως τις 7 Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε ουδεμία υπόθεση θα είχε φθάσει στη Βουλή», απαντούν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι η λήξη των κοινοβουλευτικών εργασιών έως και έξι εβδομάδες πριν από εκλογική αναμέτρηση αποτελεί συνήθη πρακτική με εξαίρεση τις ευρωεκλογές του 2004, οπότε, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες. -

~* ΣΤΙΡΚΟΝ Η ΕΛΛΑΣ : **
Μάχη εφ όλης της ύλης στη Βουλή
Κόντρα κορυφής ξέσπασε στη Βουλή για την οικονομία αλλά και τη διαφθορά, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την νεολαία. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, δήλωσε αποφασισμένος για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
ant1online
Κόντρα κορυφής ξέσπασε την Παρασκευή στη Βουλή για την οικονομία αλλά και τη διαφθορά, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την νεολαία, που είχε ζητήσει το ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δήλωσε αποφασισμένος για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με στόχο η χώρα να κερδίσει το αύριο, μετά την κρίση, ενώ εμμέσως επέκρινε την αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για εύκολες υποσχέσεις που αποτελούν, όπως είπε, εμπαιγμό.
Δεν έχουμε το δικαίωμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, να εγκαταλείπουμε τις δύσκολες αποφάσεις και να χαϊδεύουμε αυτιά.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου ότι επιχειρεί να καταγγείλει άλλους για όσα ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αν πράγματι θέλετε να μάθετε που πήγαν τα λεφτά του, είπε, θυμηθείτε το Χρηματιστήριο, τις αδιαφανείς συμβάσεις του Γ ΚΠΣ και τις μίζες για το Tor M1. Ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε επίσης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για ημέτερους να ξεκαθαρίσει εάν η λέξη αρχίζει από «η» ή «υ», δηλαδή αν αφορά δικούς μας ή δικούς σας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κληρονομεί στη νέα γενιά μια οικονομία ύφεσης, και παράλληλα ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρυφά ελλείμματα και «μαύρες τρύπες» που δημιουργήθηκαν πολύ πριν από την διεθνή κρίση και που τώρα καλείται να κλείσει ο ελληνικός λαός με αντιπαραγωγικά «χαράτσια».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημα του να έλθουν όλες οι υποθέσεις διαφθοράς στη Βουλή και όχι να κατηγορούνται όλοι αδίκως. Στις ευρωεκλογές το μήνυμα θα ακουστεί δυναμικά και στις εθνικές εκλογές η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε με το λαό ή με τα μονοπώλια, και εκτίμησε ότι σε συνθήκες κρίσης ωριμάζουν οι ανατρεπτικές αλλαγές.
Την πρόταση να υπάρξει αυτοδέσμευση ώστε οι υποθέσεις να επιστρέφουν ταχύτατα στη δικαιοσύνη επανέλαβε ο Αλέκος Αλαβάνος, και ζήτησε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη της πολιτικής.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε και τα δυο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα, και εκτίμησε ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο όχι μέσα στην κοινωνία αλλά στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του. -
~*

Παραιτήθηκε ο Χρίστος Βερελής
Την παραίτησή του από του βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το γερμανικό όμιλο ΜΑΝ. Ο Ανδρέας Μακρυπίδης θα καταλάβει τη θέση του.
ant1online
Την παραίτησή του από του βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το γερμανικό όμιλο ΜΑΝ.
Στη δήλωσή του ο κ. Βερελής κάνει λόγο για σκάνδαλα που βαραίνουν τον τόπο, ενώ υπογραμμίζει: «Η πολιτική σήμερα όχι μόνο δεν εμπνέει τους Έλληνες, αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω από αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα. Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα ΜΑΝ. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από στρατευμένους και πρόθυμους κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου». Παράλληλα, ο πρώην πλέον βουλευτής εκφράζει τις ελπίδες του «γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική Δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκουη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα».
Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις που διερευνά η δικαιοσύνη ανάμεσα στη ΜΑΝ και τον ΗΛΠΑΠ υπεγράφησαν επί υπουργίας Βερελή στο Μεταφορών, παρά το ότι, όπως υποστήριξε ο κ. Βερελής, η αγορά των 140 τρόλεϊ έγινε ύστερα από απόφαση διακομματικής επιτροπής.
Σχολιάζοντας την κίνηση Βερελή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως πρόκειται για μια προσωπική και απολύτως σεβαστή απόφαση. Για διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.
Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Μεταφορών Ευρυπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως όλα τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να έρθουν στο φως, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε πως «δε μας χαροποιούν τέτοιου είδους ιστορίες για ευνόητους λόγους, αλλά δε μπορώ να πως και τίποτα περισσότερο. Δε γνωρίζω τι έγινε το 2002. Ο κ. Βερελής και το ΠΑΣΟΚ ξέρουν καλύτερα από εμένα».
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης ΜΑΝ, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία.
Τη θέση του Χρίστου Βερελή στη Βουλή θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών στην ίδια εκλογική περιφέρεια Ανδρέας Μακρυπίδης. -


~*Κατασχέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα
Μεγάλη ποσότητα πλαστών χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ, άριστης ποιότητας, εντόπισαν και κατέσχεσαν αστυνομικοί της ασφάλειας Αθηνών. Οι άνδρες της ασφάλειας παγίδευσαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς πλαστογράφους.

ant1online
Μεγάλη ποσότητα πλαστών χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ, άριστης ποιότητας, εντόπισαν και κατέσχεσαν αστυνομικοί της ασφάλειας Αθηνών.
Οι άνδρες της ασφάλειας παγίδευσαν και συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς πλαστογράφους, εμφανιζόμενοι ως τραπεζικοί υπάλληλοι, που ήθελαν να αγοράσουν πλαστά χαρτονομίσματα αξίας 107 χιλιάδων ευρώ.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των δύο αλλοδαπών, κατασχέθηκαν και άλλα πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. -


~* Απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του Τσοβόλα
Απόπειρα διάρρηξης σημειώθηκε στο σπίτι του Δημήτρη Τσοβόλα, στην περιοχή των Αχαρνών, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο πρώην πολιτικός άκουσε θόρυβο και άναψε τα φώτα, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή.

ant1online
Απόπειρα διάρρηξης σημειώθηκε στο σπίτι του δικηγόρου και πρώην υπουργού, Δημήτρη Τσοβόλα, στην περιοχή των Αχαρνών, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ο πρώην πολιτικός άκουσε θόρυβο και άναψε τα φώτα, με αποτέλεσμα οι δράστες να τραπούν σε φυγή. Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα ένα περιπολικό έφθασε στο σπίτι, όπου και πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τυχόν στοιχεία των δραστών.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων ενοίκων της ίδιας πολυκατοικίας, οι επίδοξοι διαρρήκτες επιχείρησαν να διαρρήξουν τρία ακόμα διαμερίσματα, στον δεύτερο όροφο.-


~* Οικογενειακή τραγωδία στον Κάλαμο
Τα πτώματα ενός ζευγαριού βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε ένα σπίτι στην περιοχή του Πανοράματος Καλάμου. Το πτώμα του άνδρα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού και της γυναίκας στην κρεβατοκάμαρα, ενώ δεν προέκυψαν ίχνη διάρρηξης.

ant1online
Τα πτώματα ενός ζευγαριού βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε ένα σπίτι στην περιοχή του Πανοράματος Καλάμου.
Το πτώμα του άνδρα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού και της γυναίκας στην κρεβατοκάμαρα, ενώ από την έρευνα που διεξήγε η αστυνομία δεν προέκυψαν ίχνη διάρρηξης.
Από τις αστυνομικές αρχές εκτιμάται ότι πρόκειται για οικογενειακή τραγωδία, καθώς στο παρελθόν το αστυνομικό τμήμα είχε δεχθεί κλήσεις και καταγγελίες για έντονους καυγάδες του ζευγαριού.
Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά έως ότου ο ιατροδικαστής αποφανθεί για τα αίτια του θανάτου των δύο ανθρώπων. -


~* Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει το Σάββατο το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Στη συνεδρίαση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Poul Nyrup Rasmussen.

ant1online
Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Σάββατο, 9 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης (που είναι στις 9 Μαΐου), θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Poul Nyrup Rasmussen.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου γίνεται στη σκιά της παραίτησης από βουλευτής του κόμματος του Χρ. Βερελή, την Παρασκευή.-



(1) ~** ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ : ή Ιός Α της Γρύππης .-

Συναγερμός στη Βουλή για την νόσο των χοιρω- - .Γιατι μάλλον ο ιός ξεκίνησε από την Ελλάδα,και συγκεκριμένα απ' την βουλή.Μια που εκεί κυκλοφορεί γουρούνι πολύ!Έχουν βάλει σκοπό όλοι αυτοί,να ρημάξουνε...τον τόπο,με κάθε τρόπο,και δεν τους φτάνουμε εμείς,θα καταστρέψουν παγκοσμια,και τους ομογενείς!Ο ιός αυτός ξεκίνησε σαν γρίπη,και απειλεί να μας αφανίσει!Ας βρεθεί ένα εμβόλιο γρήγορα για μας,να μείνουμε στον πλανήτη,και να φύγουν,οι χοίροι της βουλής από προσώπου γης!chronografoscom.blogspot.com .-



~* ΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΙΑ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ :
* Το σύνθημα που πρωτοακούστηκε στην εποχή του θείου του, κάνει πράξη ο ανιψιός Καραμανλής, συνεργαζόμενος και συντονιζόμενος με τον Σαρκοζί σ΄ ένα …σημαντικό και καίριο ζήτημα...για τις δύο χώρες : την ποινικοποίηση της …κουκούλας !...Σχεδόν ταυτόχρονα, οι δύο κυβερνήσεις φέρνουν για ψήφιση διατάξεις με τις οποίες μεγαλώνουν οι ποινές που θα επιβάλλονται σε άτομα που «εκμεταλλευόμενα τις δημόσιες συναθροίσεις και τις ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών, τελούν, κατά συρροή, ποινικά κολάσιμες πράξεις". ΄Ετσι στο ελληνικό Νομοσχέδιο ο παραβάτης, που φέρει και κουκούλα, θα τιμωρείται αυστηρότερα, με ποινές φυλάκισης από δύο έως δέκα έτη, ενώ θα απαγορεύεται η μετατροπή της ποινής του σε χρηματική και η αναστολή εκτέλεσής της.Τα ίδια, πάνω – κάτω, ανακοινώθηκαν και από το γάλλο Πρόεδρο λίγες μέρες πριν…!!!!!!!!!!


~* Έντονο πολιτικό Σαββατοκύριακο
Με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της ψαλίδας και την υπόθεση Παυλίδη που πολλοί χαρακτηρίζουν αγκάθι για την Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός εξορμά και πάλι στην περιφέρεια και θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

ant1online
Με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της ψαλίδας και την υπόθεση Παυλίδη που πολλοί χαρακτηρίζουν αγκάθι για την Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός εξορμά και πάλι στην περιφέρεια.
Το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να στείλει μήνυμα προς την βάση του κόμματος αλλά και προς τον Αριστοτέλη Παυλίδη.
Στην περιφέρεια, θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο και ο Γιώργος Παπανδρέου και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί την Κοζάνη.-




~* Ξεκίνησαν τα έργα για το "παλάτι"
Ξεκίνησαν τα έργα στον Βοτανικό. Απάντηση Παύλου σε "Βγενό". Επαφές για Γιοβάνοβιτς, σενάρια Βοροβίν
Η αρχή έγινε. Τα έργα για το γήπεδο στο Βοτανικό ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής. Απαντες δήλωσαν ικανοποιημένοι, παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη. Διερευνιτικές επαφές Αντωνίου στο Βέλγιο για Γιοβάνοβιτς. Σενάρια και για Βοροβίν. Πρόβλημα και ο Βαβζίνιακ με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ξεκίνησαν τα έργα για το "παλάτι"

Από το πρωί της Παρασκευής αυτό που περίμεναν όλοι με αγωνία έγινε πραγματικότητα. Οι μπουλντόζες "άναψαν" και έχουν πιάσει δουλειά στο Βοτανικό, με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το γήπεδο, Βαγγέλη Σαμαρά να δίνει το παρών εκ μέρους της "πράσινης" ΠΑΕ και να πλαισιώνεται από πλήθος κόσμου.

Παρόντες στην ιστορική αυτή μέρα, ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Κώστας Σκανδαλίδης. Έκπληξη, ενδεχομένως, ήταν και η παρουσία της υπουργού εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήταν η πρώτη που έθεσε την πρόταση του πρότζεκτ του Βοτανικού, όταν ήταν εκείνη Δήμαρχος Αθηναίων.

Αξίζει να τονίσουμε πως τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά αφού εκτός από τους επώνυμους υπήρχαν αρκετοί οπαδοί της ομάδας, που ελπίζουν ότι σύντομα αντί για μπουλντόζες και θεμέλια θα βλέπουν το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.-




~*Σάρας: "Να βρούμε λύση"
Στο "triple crown" στοχεύουν πλέον Σάρας-Διαμαντίδης. Γιορτή το Σάββατο στο ΟΑΚΑ με Άρη (18:00)
Σε εκδήλωση γνωστής αθλητικής εταιρίας παραβρέθηκαν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που μίλησαν για τον επόμενο τους στόχο που είναι το Πρωτάθλημα ενώ αποθεώθηκαν και από περίπου 200 οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Αρχικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης τόνισε: "Νιώθουμε μεγάλη χαρά για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού και πλέον προχωράμε στον επόμενο στόχο μας που είναι το Πρωτάθλημα. Δεν νομίζω πως υπάρχει μυστικό στην επιτυχία. Δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά".

Για την κίνησή του να σηκώσει το Κύπελλο της Ευρωλίγκας μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, εξήγησε: "Ο Φραγκίσκος είναι αρχηγός της ομάδας, σύμβολο του Παναθηναϊκού. Ήταν υποχρέωσή μου".

Όσο για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, απέφυγε να μιλήσει για την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει τον Ιούνιο: "Έχουμε ματς μπροστά μας, μετά το τέλος της χρονιάς θα συζητήσουμε μαζί με τη διοίκηση και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση".
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το ευρωπαϊκό, αλλά αυτό τελείωσε. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαστε στην κορυφή. Είναι δύσκολα να παίζεις 40 λεπτά κόντρα σε μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ. Ευτυχώς ο Σισκάουσκας αστόχησε στο τέλος".

Τέλος, οι δύο αθλητές υπέγραψαν αυτόγραφα ενώ "πρόβαραν" και την... εορταστική φανέλα με τα πέντε ευρωπαϊκά αστέρια.

Η παρουσίαση του... πέμπτου
Εορταστικό χαρακτήρα θα έχει η αναμέτρηση με τον Άρη το Σάββατο (18:00) στο ΟΑΚΑ για την ημιτελική σειρά των πλέι οφ της Α1.

Το τμήμα μάρκετινγκ της ΚΑΕ έχει προγραμματίσει για τους φιλάθλους της ομάδας (που αναμένεται να κατακλύσουν το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων) πολλές εκπλήξεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή μάρκετινγκ της ΚΑΕ, Ηλία Κατσογιάννη: "Η παρουσίαση του πέμπτου μπάνερ για το πέμπτο ευρωπαϊκό με το κεντρικό πρόσωπο να αποκαλύπτεται στον αγώνα, το νέο σήμα με τα πέντε αστέρια πλέον και το τρόπαιο που κατέκτησε η ομάδα στην Ευρωλίγκα, θα είναι όλα παρόντα στο ΟΑΚΑ".

"Δεδομένη στη γιορτή είναι και η παρουσία του κόσμου, που στήριξε και στηρίζει την ομάδα σε όλη της την πορεία. Γι' αυτό και όλοι στον Παναθηναϊκό θέλουμε και τη δική του ενεργή συμμετοχή αύριο".

Tέλος, αποκάλυψε: "Γι' αυτό το λόγο θα μοιραστούν 10.000 χάρτινα αστέρια στον κόσμο, που θα έχει και το δικό του ρόλο στο να τιμηθεί η πέμπτη πράσινη ευρωπαϊκή κούπα, πριν η ομάδα επικεντρωθεί άμεσα στο παρκέ στο έργο που έχει αγωνιστικά μπροστά της με τους ημιτελικούς των πλέι οφ του πρωταθλήματος". -



~* Ιμπάνιεθ: "Άξιζε ειλικρίνειας ο Βαλβέρδε"
Ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ μίλησε στο SPORT 24 για την αποχώρηση του Βαλβέρδε αφήνοντας αιχμές. Η απόφαση Κόκκαλη κι η κόντρα στο Δ.Σ. Προσθέτε τη γνώμη σας στα 1300 σχόλια
Ο ατζέντης του Ερνέστο Βαλβέρδε, Ινιάκι Ιμπάνιεθ, μίλησε στο SPORT 24 για το άδοξο τέλος στη συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Βαλβέρδε, υπογραμμίζοντας ότι ο "Ερνέστο άξιζε περισσότερη ειλικρίνεια". Παράλληλα ο Ισπανός μάνατζερ αφήνει αιχμές για τον Σωκράτη Κόκκαλη, λέγοντας ότι "τελικά στην ομάδα αποφασίζει ένας".

Μπορείτε να μας σχολιάσετε την απόφαση του Ολυμπιακού;

"Είναι δικαίωμα του Ολυμπιακού να μην συμφωνήσει μαζί μας και να μην ανανεώσει τη συνεργασία με τον Βαλβέρδε, αν κι εγώ θα το έθετα σε διαφορετική βάση. Ο Ολυμπιακός κι ο Βαλβέρδε κάθισαν σε ένα τραπέζι και τελικά δεν συμφώνησαν".

Μπορείτε να μας πείτε αν τελικά το οικονομικό το μοναδικό σημείο διαφωνίας;

"Όταν δύο πλευρές κάθονται σε ένα τραπέζι για να διαπραγματευτούν υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε λεπτομέρειες. Από το στόμα μου δεν πρόκειται ποτέ να βγουν λεπτομέρειες του συμβολαίου που πρότεινε ο Ολυμπιακός και που αντιπροτείναμε εμείς. Πρέπει, όμως, να πω ότι το οικονομικό δεν ήταν το μοναδικό που απασχόλησε τις δύο πλευρές".

Ήταν όμως το οικονομικό αυτό που έφερε την οριστική ρήξη;

"Όπως σου είπα συζητήθηκαν διάφορα θέματα κι υπήρχαν διαφωνίες όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Παρόλα αυτά η οικονομική πρόταση του Ολυμπιακού δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον πελάτη μου και μπορούμε να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν επήλθε η συμφωνία".

Πιστεύετε ότι ο Ολυμπιακός έκανε λάθος παίρνοντας αυτή την απόφαση;

"Είμαστε ενήλικες... Ο καθένας ξέρει τι θέλει και τι ζητάει. Ο Ερνέστο, αλλά κι εγώ, περάσαμε πολύ όμορφα στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Διάβασα στην ανακοίνωση του Ολυμπιακού ότι το διοικητικό συμβούλιο πήρε ομόφωνα αυτή την απόφαση κι αυτό είναι κάτι που δεν δέχομαι να το πιστέψω.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι είναι η ιδιοκτησία ενός ανθρώπου, ο οποίος στο τέλος είναι αυτός που παίρνει και τις αποφάσεις".

Αφήνετε κάποια αιχμή για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού;

"Κοιτάξτε... Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εμείς αποδεχόμαστε με όλο το σεβασμό την απόφαση του Ολυμπιακού, δεν θέλουμε να μπούμε σε κόντρα για οποιονδήποτε λόγο, όμως, θα σας πω το εξής: Είδα τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών, είδα τα πρόσωπα των υπαλλήλων της ΠΑΕ, είδα τα πρόσωπα αυτών που δουλεύουν στα γραφεία, της κυρίας που δουλεύει στην κουζίνα, του φροντιστή του γηπέδου, όλων όσων είναι ανακατεμένοι κατά οποιονδήποτε τρόπο με το σύλλογο κι αν κάτι μου είπαν συνολικά οι εκφράσεις όλων αυτών είναι ότι πίστευαν ομόφωνα το αντίθετο.

Ήθελαν όλοι να συνεχίσει ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό. Άρα, λοιπόν, μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι όλο αυτό που εκφράζεται ξεκάθαρα από τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις όσων βρίσκονται στον Ολυμπιακό δεν μπόρεσε να εκφραστεί έστω κι από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Εκεί είναι που θα μου άρεσε λίγη περισσότερη ειλικρίνεια. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί νομίζω ότι ο Ερνέστο την άξιζε με τη δουλειά που πρόσφερε και με τη συμπεριφορά του όλο αυτόν τον χρόνο.

Για να το τελειώνουμε μου φαίνεται ακατανόητη η ομοφωνία που παρουσιάζει η ανακοίνωση, αλλά εκεί πλέον μπαίνουμε ξανά στο γεγονός ότι υπάρχει ένας που αποφασίζει και κανένας άλλος".

Ο κύριος Βαλβέρδε είναι στενοχωρημένος;

"Δεν θέλω να σχολιάσω τα προσωπικά συναισθήματα του Ερνέστο, όπως είπα και πριν είμαστε ενήλικες και φυσικά θα προτιμήσουμε να κρατήσουμε τα καλά πράγματα από το να αναδείξουμε τα άσχημα. Έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός στο σύνολο του φέρθηκε αψεγάδιαστα κι έχει τον απόλυτο σεβασμό μας".

Ο κύριος Βαλβέρδε θα βρίσκεται στη φιέστα του Ολυμπιακού;

"Φυσικά και θα βρίσκεται. Αξίζει να είναι εκεί με όλους αυτούς που εκτίμησαν την εργασία του και τον αγάπησαν. Άλλωστε ο Ερνέστο μέχρι τελευταία στιγμή θέλει να είναι κύριος σε όλες τις υποχρεώσεις του, αφού όπως είπαμε και πριν δεν μας ενδιαφέρει καθόλου οποιαδήποτε κόντρα, αλλά στόχος μας είναι να φύγουμε από τον σύλλογο με τον κομψότερο δυνατό τρόπο".

Το σκεπτικό του Κόκκαλη

Ποιο ήταν το σκεπτικό του Σωκράτη Κόκκαλη. Τι εκτιλύχθηκε στο καθοριστικό Διοικητικό Συμβούλιο και πως εξελίχθηκαν οι συζητήσεις.

Το Champions League έπαιξε "καταλυτικό" ρόλο για την απόφαση του "ισχυρού άνδρα" των Πειραιωτών, που ήρθε για πρώτη φορά σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Το... τέλος του Βαλβέρδε

Το πολυαναμενόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού έλαβε τέλος και μαζί με αυτό τελειώνει και η θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε στους νταμπλούχους Ελλάδας.

Η απόφαση ήταν λίγο πολύ γνωστή στον κόσμο του Ολυμπιακού πριν ακόμα γίνει το Δ.Σ. αλλά πλέον οι φήμες πήραν και επίσημη μορφή.

Ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων ανημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού συμβολίου πως δεν υπήρξε συμφωνία στο οικονομικό με τον Ερνέστο Βαλβέρδε καθώς η πρόταση της ΠΑΕ ήταν 1.000.000 το χρόνο και 750.000 ευρώ μπόνους ενώ ο Ισπανός ζητούσε 1.500.000 ευρώ καθαρά.

Ο αντικαταστάτης του Ισπανού τεχνικού θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με τον Ολυμπιακό να δηλώνει πως δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κανέναν τεχνικό ακόμα. Στο τέλος του μήνα περίπου θα γίνει νέο Δ.Σ. και μετά από αυτό θα υπάρξει και η ανακοίνωση με το όνομα του προπονητή του Ολυμπιακού.

Η ανοικοίνωση της ΠΑΕ:

Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τα ακόλουθα, σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τη μη αποδοχή της πρότασης της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από τον κ. Ernesto Valverde για επέκταση της συνεργασίας τους, αποφασίζει ομόφωνα τη μη ανανέωση αυτής.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστεί τον κ. Ernesto Valverde για τη μέχρι σήμερα προσφορά του. Σε νέα συνεδρίαση του μέχρι το τέλος Μαΐου θα αποφασίσει τη πρόσληψη νέου προπονητή.

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου 2009 με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Κατάργηση Δικαιώματος Προτίμησης Παλαιών Μετόχων. Έχει ορισθεί ήδη χρηματοοικονομικός σύμβουλος προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες της αύξησης αυτής.


Γράψτε τη γνώμη σας…

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη μη συνέχεια της συνεργασίας του Ερνέστο Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό είναι έντονες καθώς ο κόσμος των νταμπλούχων Ελλάδας φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το SPORT 24 ζητάει από τους αναγνώστες του: την - κόσμια εκφρασμένη - άποψή του για το θέμα της λύσης της συνεργασίας με τον Ισπανό τεχνικό και τις σκέψεις του για το μέλλον του ερυθρόλευκου πάγκου.

Γράψτε τη γνώμη σας ΕΔΩ .-



~* "Η εξυγίανση της ΠΑΕ είναι ένα όραμα"
Ανακοίνωση με αιχμές και βέλη στον Γιάννη Παπαδόπουλο, από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που απαντάει για το όραμα της
Ανακοίνωση με αιχμές και βέλη προς τον υποψήφιο για την διεκδίκηση του ερασιτέχνη, Γιάννη Παπαδόπουλο, από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που απαντάει για το όραμα της.

Αναλυτικά η επίσημη απάντηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

"Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. θέλησε να κρατήσει διακριτική στάση στις επερχόμενες εκλογές του ερασιτέχνη Π.Α.Ο.Κ. Κάναμε την επιλογή που πιστεύουμε, ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα που αφορούν τον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο.Κ.

Η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν θα μας ενοχλούσε καθόλου αν δεν την ακολουθούσαν εμπρηστικές δηλώσεις, γεμάτες υπαινιγμούς για την διαφάνεια και την εντιμότητα της πρότασής μας. Ο κ. Παπαδόπουλος, που ως μέλος του Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. κινδυνολογούσε για την συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αναρωτιέται σήμερα για νομικά κωλύματα.

Οι υπέρμετρες, έστω προσωπικές, φιλοδοξίες του καθενός δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στην ενότητα του Π.Α.Ο.Κ. Η αγωνιώδης προσπάθεια κατάληψης αξιώματος (της ΚΑΕ πιο πριν, του Α.Σ. τώρα) δεν είναι δικαιολογία να ανακαλύψει ξαφνικά ο κ. Παπαδόπουλος, διακωμωδώντας βάναυσα το όνομα του μεγάλου συλλόγου μας, ότι ο κ. Κατσαρής είναι πάνω από τον Π.Α.Ο.Κ.

Η εξυγίανση της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. είναι ένα όραμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι σήμερα εφικτή χάρη στη συσπείρωσή τους και στη συνεχόμενη αιματηρή προσπάθεια. Την τρομακτική αυτή ενότητα είναι αδιανόητο πρώην στελέχη της Π.Α.Ε. να επιχειρούν να την ροκανίσουν προς ίδιον όφελος.

Όποιος προσπαθεί -δημόσια ή στο σκοτάδι, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους- να καπηλευθεί αυτή την προσπάθεια είναι υπόλογος απέναντι στον ίδιο τον κόσμο." .-




~** Περπέρογλου: "Το όνειρο έγινε πραγματικότητα"
Ο Στράτος Περπέρογλου έγραψε γι' όσα έζησε στο FINAL 4 και ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου
Ο Στράτος Περπέρογλου έγραψε στο blog που διατηρεί στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα, γι' όσα έζησε στο FINAL 4 σηκώνοντας το τρόπαιο με τον Παναθηναϊκό και ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου.

"Ο μεγαλύτερος στόχος, το μεγαλύτερο όνειρο έγινε πραγματικότητα για εμένα στο Βερολίνο. Όπως είχε τραγουδήσει και πριν μερικά χρόνια ο Φρέντι Μέρκιουρι: «We are the Champions»!

Δεν μπορώ ούτε στο ελάχιστον να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Αυτό που ένιωσα, αυτό που όλοι μας νιώσαμε είναι απλά κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις. Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Μοναδικό! Πραγματικά μοναδικό! Η εικόνα που έχω έντονα στο μυαλό μου είναι όλος ο πάγκος να μπαίνει μέσα στο παρκέ μόλις ακούστηκε κόρνα λήξης του τελικού και όλοι να πέφτουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Τα διάπλατα χαμόγελα στα πρόσωπά μας, τον κόσμου να μιλά πιο δυνατά από ποτέ. Θεωρώ ότι είναι μια δυνατή στιγμή που θα την κουβαλώ πάντα στο μυαλό και την καρδιά μου.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα όλοι βλέπαμε την μπάλα να φέυγει από τα χέρια του Σίσκα. Ευχαριστώ τον Θεό που δεν μπήκε το σουτ. Ήταν πραγματική ανακούφιση και την ίδια στιγμή αποτέλεσε το σήμα για την έναρξη των πανηγυρισμών. Ήταν μια βολή που θα μπορούσε να είχε βρει στόχο και είμαστε απλά και ειλικρινά χαρούμενοι που δεν βρήκε. Θεωρώ ότι παίξαμε καλύτερα στο Βερολίνο. Είναι αλήθεια ότη η νίκη μας κρίθηκε στο τελευταίο σουτ και στα δύο παιχνίδια, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι και τα δύο τα κοντρολάραμε στην μεγαλύτερη διάρκειά τους.

Επίσης, άλλο ένα γεγονός είναι ότι εμείς δεν είχαμε μόνο έναν ή δύο παίκτες, αλλά πολλούς για να αναλάβουν δράση στις κρίσιμες στιγμές. Ο Βασίλης ήταν MVP γιατί έκανε εξαιρετική δουλειά και στους δύο τελικούς, είτε παίρνοντας μεγάλα σουτ, ήταν οργανώνοντας το παιχνίδι. Επίσης, είμαι χαρούμενος για εκείνον και για ένα άλλο λόγο…

Γιατί ήταν συγκάτοικός μου στο δωμάτιο όλη την χρονιά. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν για τους πόντους που έβαλα στον τελικό. Ήταν απόφαση του προπονητή να πάρω την μπάλα στο λόου ποστ και από την στιγμή που είχα έναν κοντύτερο αντίπαλο να με μαρκάρει επωφελήθηκα. Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατό. Στην αρχή η προσπάθειά μου δεν είχε ανταμοιβή, αλλά είμαι χαρούμενος που βοήθησα την ομάδα μου, έστω και στο ελάχιστο να πετύχει τον στόχο της. Αυτό είναι κάτι που έχει κάθε παίκτης στο μυαλό του: Πως θα μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα.-




~**
".Σπανούλης: "Πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό"
"Όταν είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχεις άλλο στόχο στην αρχή κάθε χρονιάς από τον τίτλο", δήλωσε ο Σπανούλης
"Πρωτάθλημα, και κύπελλο και ευρωπαϊκό. Όταν είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχεις άλλο στόχο στην αρχή κάθε χρονιάς από τον τίτλο".

Αυτό δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης σε αποκλειστική συνέντευξη στο COSMOTE my view, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, ενώ επίσης αποκάλυψε και το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπανούλη:

Βασίλη συγχαρητήρια για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και σ’ ευχαριστούμε για την αποκλειστική συνέντευξη στο COSMOTE my view. Σήκωσες την κούπα και ανακηρύχθηκες MVP της διοργάνωσης. Τι σημαίνουν αυτοί οι δύο τίτλοι για εσένα;

"Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι ο μεγαλύτερος στόχος ενός αθλητή σε συλλογικό επίπεδο. Κατακτήσαμε αυτόν τον τίτλο με την ομάδα μου, ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ και το ίδιο ισχύει και για τους συμπαίκτες μου. Είναι σπουδαίο το συναίσθημα όταν κάτι που θέλεις πάρα πολύ, το καταφέρνεις. Όσο για τον τίτλο του MVP, είναι ένας τίτλος που με τιμά, αλλά δεν ξεχνώ πως ότι γίνεται, όποιος τίτλος και αν έρχεται, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Νικάμε και χάνουμε ενίοτε όλοι. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προπονητές και στους συμπαίκτες μου για ότι ζήσαμε και καταφέραμε".

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού που τον οδήγησε για 5η φορά στην κατάκτηση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ;

"Το σημαντικότερο είναι ότι είμαστε μια πολύ μεγάλη οικογένεια. Είμαστε δεμένοι μεταξύ μας. Είναι πολύ σημαντικό για να φέρεις επιτυχίες. Η ομάδα διαθέτει τους κορυφαίους προπονητές και κάποιες από τις κορυφαίες προσωπικότητες σε παίκτες, η διοίκηση παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί είναι πάντα κοντά μας και επιπλέον έχουμε απίστευτο κόσμο, που είναι ο έκτος παίκτης μας και μας βοηθά σε κάθε παιχνίδι".

Τέλος καλό, ωστόσο, στα τελευταία λεπτά νιώσατε για τα καλά την ανάσα της CSKA. Τι δεν πήγε καλά στον Παναθηναϊκό στο 3ο και το 4ο δεκάλεπτο;

"Το κακό ήταν ότι χαλαρώσαμε αρκετά στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν βρεθήκαμε 20 πόντους μπροστά αλλάξαμε το ρυθμό, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη διαφορά, αντί να παίξουμε όπως στο πρώτο ημίχρονο με τον ίδιο ρυθμό. Από την άλλη η CSKA άρχισε να παίζει πολύ πιο σκληρά, στα όρια φάουλ".

Φοβήθηκες όταν η CSKA πλησίασε σε απόσταση αναπνοής;

"Όχι… Δεν φοβήθηκα. Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι πέρασαν πολλά μέσα από το μυαλό, στο τελευταίο σουτ του Σίσκα. Αφού ήταν άστοχο, τέλος καλό, όλα καλά".

Ο Παναθηναϊκός δημιουργεί μια δυναστεία με 5 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης. Τι θα ήθελες να υποσχεθείς στους φίλους του Παναθηναϊκού για αυτή και την επόμενη χρονιά;

"Δεν είναι θέμα υπόσχεσης, αλλά θέμα στόχων. Στον Παναθηναϊκό κάθε χρόνο οι στόχοι είναι οι ίδιοι. Αυτό που λέει και ο κόσμος: Πρωτάθλημα, και κύπελλο και ευρωπαϊκό. Όταν είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού δεν έχεις άλλο στόχο στην αρχή κάθε χρονιάς από τον τίτλο".

Ποιος ήταν πιο δύσκολος αντίπαλος σε αυτό το Final 4, η CSKA ή ο Ολυμπιακός;

"Τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό έχουν πάντα μια ιδιαιτερότητα. Από εκεί και πέρα η δυσκολία είναι ίδια και ταυτόχρονα διαφορετική. Κάθε αγώνας έχει τη δική του δυσκολία. Το ένα ήταν για την πρόκριση στον τελικό, το άλλο ήταν για την κατάκτηση του τροπαίου".

Θα ήθελες να αφιερώσεις το κύπελλο κάπου;

"Όπως κάθε κύπελλο θα ήθελα πρώτα να το αφιερώσω στην οικογένειά μου, γιατί είναι δίπλα μου πάντα, γιατί αυτοί με έκαναν αυτό που είμαι καταρχήν ως άνθρωπος. Και φυσικά στη συνέχεια στους προπονητές και στους συμπαίκτες μου για όσα ζούμε μαζί όλη τη χρονιά".

Ένα σχόλιο για τους 30 τυχερούς συνδρομητές της COSMOTE που μέσα από το διαγωνισμό της εταιρίας ταξίδεψαν στο Βερολίνο και στήριξαν την εκπληκτική σας παρουσία;

"Τους ευχαριστούμε πολύ! Που ήταν δίπλα μας και ελπίζουμε να ευχαριστήθηκαν τη διοργάνωση και φυσικά το αποτέλεσμα. Και ελπίζουμε να παραμείνουν κοντά στην ομάδα. Ήταν μια πολύ καλή κίνηση από την COSMOTE".

Μέσα από καινούργια καμπάνια της εταιρίας στο site της COSMOTE, σε είδαμε να καλείς τους συνδρομητές σε ένα παιχνίδι one2one. Τελικά πόσο εύκολο είναι να αναμετρηθεί κανείς με το Βασίλη Σπανούλη;

"(γελώντας) Ε, γι’ αυτό καλύτερα να ρωτήσετε τους αντιπάλους μου!".-

~** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ :

(2) ~* Θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου Ι με ...αντλίες ινσουλίνης





Καλά νέα έρχονται για τους νέους, τα παιδιά και τους ενήλικες που πάσχουν από τη χρόνια πάθηση του διαβήτη τύπου I, καθώς μια νέα θεραπεία, με τη βοήθεια αντλιών ινσουλίνης, υπόσχεται καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Ι και μείωση των επιπλοκών που προκαλεί στους ασθενείς. Οι αντλίες ινσουλίνης είναι φορητές συσκευές στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας πιστωτικής κάρτας, που τοποθετούνται στην κοιλιά του διαβητικού, και τροφοδοτούν υποδόρια τον οργανισμό του ασθενή με την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης όλο το 24ωρο, έπειτα από σχετική ρύθμιση της δοσολογίας.

"Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1.300 αντλίες ινσουλίνης σε ενήλικες και παιδιά. Η θεραπεία με την αντλία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη άριστου μεταβολικού ελέγχου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι η επίτευξη ιδανικής ρύθμισης διαβήτη, ιδίως τη νύχτα, η μείωση των μεγάλων διακυμάνσεων του σακχάρου του αίματος, ο περιορισμός της αύξησης του βάρους με την ινσουλινοθεραπεία και η παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας στην καθημερινή ζωή του ασθενούς", επισημαίνει λέκτορας Παθολογίας-Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, ο οποίος θα μιλήσει για τις αντλίες ινσουλίνης στη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Τα πάντα γύρω από την ινσουλίνη", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκης η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Η αντλία ινσουλίνης περιλαμβάνει τα ακόλουθα μηχανικά μέρη: την κύρια συσκευή, που αποτελείται από έναν πλαστικό χώρο αποθήκευσης της ινσουλίνης, έναν μηχανισμό προώθησης της ινσουλίνης με δυνατότητα χορήγησής της με διαφορετικούς ρυθμούς, έναν μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με μνήμη για να παρέχει την ινσουλίνη σύμφωνα με τους ρυθμούς με τους οποίους έχει προγραμματισθεί, και μπαταρίες για την παροχή ενέργειας. Ως εξωτερικά μέρη περιλαμβάνει μία πλαστική βελόνα με μεταλλικό οδηγό για την είσοδο στον υποδόριο ιστό κι έναν πλαστικό σωλήνα που συνδέει τη βελόνα με την αντλία.

"Με την αντλία πραγματοποιείται συνεχής χορήγηση ινσουλίνης υποδορίως καθ 'όλο το 24ωρο σε δοσολογία που έχει ρυθμιστεί εκ των προτέρων. Η χορήγηση αυτή υποκαθιστά τη βασική έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και μπορεί να ακολουθήσει την ημερονύκτια διακύμανση κατά τρόπο ικανοποιητικό. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο ασθενής χορηγεί επιπλέον εφάπαξ δόσεις ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού", επισημαίνει ο κ. Διδάγγελος.

Ωστόσο, τονίζει ότι ο διαβητικός, προκειμένου να χρησιμοποιήσει σωστά τον συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος με τη φαρμακοδυναμική της ινσουλίνης, να κάνει απαραιτήτως τουλάχιστον τέσσερις μετρήσεις του σακχάρου αίματος ημερησίως, να γνωρίζει τη σχέση δόσης ινσουλίνης/ ισοδυνάμων υδατανθράκων και να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία της αντλίας. Η κυριότερη ένδειξη θεραπείας με αντλία είναι η ισχυρή επιθυμία και το κίνητρο εκ μέρους του ατόμου για ακόμη καλύτερο μεταβολικό έλεγχο σε σύγκριση με εκείνον που είχε επιτύχει μέχρι την προ αντλίας χρονική περίοδο.

Αντλίες ινσουλίνης σε παιδιά

Η εφαρμογή της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά και εφήβους αυξάνεται, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου Παίδων στο Ανόβερο της Γερμανίας, Όλγα Κορδονούρη. Σύμφωνα με την ίδια, η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης εφαρμόζεται σε περισσότερα από 4.000 παιδιά στην Γερμανία και στο διαβητολογικό κέντρο της κλινικής, όπου εργάζεται. Πάνω από το 60% των μικρών ασθενών χρησιμοποιεί αντλίες ινσουλίνης.

"Η θεραπεία με αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας και με χαμηλότερη διακύμανση της γλυκόζης τόσο στους ενήλικες όσο και στους νεαρούς ασθενείς με διαβήτη. Οι συχνότερες ενδείξεις για την έναρξη της θεραπείας στα παιδιά είναι οι τακτικές υπογλυκαιμίες, το λεγόμενο ‘φαινόμενο της αυγής', φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος, επιθυμία για μεγαλύτερη ευελιξία στην καθημερινή ζωή και βελονοφοβία", εξηγεί η κ. Κορδονούρη.

Οι αντλίες ινσουλίνης έχουν την ικανότητα καταγραφής και αποθήκευσης των στοιχείων θεραπείας, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα της ιατρικής παρακολούθησης ακόμα και σε άτομα με ασυνεπή καταγραφή των μετρήσεων της γλυκόζης στο ημερολόγιο. "Η εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους στη θεραπεία του διαβήτη με τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης πρέπει να είναι εντατική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενούς και να βασίζεται σε τυποποιημένα πρότυπα", τονίζει η κ. Κορδονούρη.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(3) ~* Δέκα λόγοι για να μην φοβόμαστε τους ιούς


Αν και οι ιοί, με αφορμή και την πιο πρόσφατη απειλή πανδημίας γρίπης, αντιμετωπίζονται με φόβο από την ανθρωπότητα και έχουν δικαίως τη φήμη των "φονικών βιολογικών μηχανών", δεν παύουν να έχουν και τις θετικές τους πλευρές. Από μια άποψη, μάλιστα, όπως έγραψε ο Μάικλ Μπρουκς στους Times του Λονδίνου, πιθανότατα οι άνθρωποι δεν θα βρίσκονταν σήμερα στη Γη, τουλάχιστον με την τωρινή μορφή τους, χωρίς τη βοήθεια των ιών.
Ακολουθούν "δέκα λόγοι για να αγαπά κανείς τους ιούς" ή έστω για να δει πιο σφαιρικά το ρόλο τους στον πλανήτη μας.

1. Οι ιοί μπορεί να θεραπεύσουν κάποτε τον καρκίνο: Διάφοροι ιοί δοκιμάζονται από τους επιστήμονες ως ενίσχυση των αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι ιοί αυτοί χρησιμοποιούνται για να μολύνουν και άρα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι τις άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

2. Μπορούν να βοηθήσουν στη γονιδιακή θεραπεία: Οι ιοί έχουν χρησιμοποιηθεί ως "οχήματα" για τη μεταφορά γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη βοήθεια των ιών θα μπορούν να θεραπευτούν πολλές γενετικές ασθένειες στο μέλλον (κάτι που ήδη γίνεται π.χ. για τη θεραπεία ασθενών με AIDS).

3. Μπορούν να καταστρέψουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά: Εδώ και ένα αιώνα είναι γνωστό στους γιατρούς ότι οι ιοί μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια, κάτι που ξεχάστηκε με την εμφάνιση των αντιβιοτικών. Καθώς όμως τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά, οι ιοί επανέρχονται στο προσκήνιο ως βακτηριοφάγοι. Ακόμα οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν αντιστάσεις -πέρα από τα αντιβιοτικά- και στις επιθέσεις των ιών.

4. Οι ιοί έχουν καθοδηγήσει την εξέλιξη: Οι ιοί συνεχώς κόβουν και ξανακολλάνε DNA, γεγονός που έχει βοηθήσει στη δημιουργία της βιοποικιλότητας, η οποία είναι ουσιώδης για την εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής. Πολλοί ιοί δεν καταστρέφουν απλώς τον ξενιστή τους, αλλά ενσωματώνονται στο γονιδίωμά του. Οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι σε κάθε ζωντανό οργανισμό υπάρχει η παρουσία του DNA ιών. Από την άποψη αυτή, το DNA των ιών μπορεί να αλλάξει δραστικά το τι κάνει ένας οργανισμός (ζώο, άνθρωπος κλπ.), οδηγώντας έτσι την εξέλιξη σε νέες κατευθύνσεις.

5. Δεν υπήρξαν πάντα παράσιτα: Όσο οι επιστήμονες αναλύουν το DNA των ιών, βρίσκουν ότι οι ιοί πιθανότατα κάποτε είχαν ανεξάρτητη ύπαρξη και δεν παρασιτούσαν απλώς στο εσωτερικό κάποιου άλλου οργανισμού.

6. Έχουν τρελάνει τους επιστήμονες για το αν είναι ζωντανοί ή όχι: Οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμα να συμφωνήσουν αν οι ιοί πρέπει να θεωρούνται βιολογικοί οργανισμοί ή χημικά παράσιτα μέσα στους οργανισμούς, με άλλα λόγια αν έχουν δική τους ζωή ή όχι. Περιέχουν μεν γενετικό υλικό, αλλά εξαρτώνται από άλλα πλάσματα για να το επεξεργαστούν και να το εκδηλώσουν. Η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή ορισμένοι ιοί διαθέτουν περισσότερο γενετικό υλικό από αρκετά βακτήρια - και τα τελευταία θεωρούνται σίγουρα ζωντανοί οργανισμοί. Τελικά, ανάλογα με τον ορισμό της ζωής που επιλέγουν οι επιστήμονες, οι ιοί θεωρούνται τμήμα της βιόσφαιρας ή απλώς της χημείας.

7. Έχουν άγνωστο δυναμικό: Όταν ο Κρεγκ Βέντερ, πρωτοπόρος της ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, πήρε δείγματα νερού από τη Θάλασσα των Σαργασών, βρήκε πάνω από 1.800 νέα είδη ιών, που περιείχαν πάνω από 1,2 εκατ. νέα και άγνωστα γονίδια, που ποτέ πριν δεν είχαν δει οι άνθρωποι. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, υπάρχουν περισσότεροι βακτηριοφάγοι ιοί στην βιόσφαιρα της Γης από όλες τις άλλες μορφές ζωής μαζί.

8. Σχεδόν όλο το ανθρώπινο DNA σχετίζεται με τους ιούς: Περίπου το 8% του DNA μας είναι βέβαιο ότι έχει καταγωγή από ιούς. Ένα πρόσθετο 40-50% μοιάζει ύποπτα όμοια με το DNA των ιών, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ανθρώπινα γονίδια συμπεριφέρονται σαν γονίδια ιών, αφού αντιγράφονται ουσιαστικά με παρόμοιο τρόπο. Από πολλές πλευρές, φαίνεται πως είμαστε προϊόν της δραστηριότητας των ιών.

9. Οι ιοί είναι ίσως η πηγή της πολύπλοκης ζωής: Η μεγαλύτερη καινοτομία της εξέλιξης, ο πυρήνας του κυττάρου, πηγή της πολύπλοκης ζωής που ακολούθησε, πιστεύεται ότι ίσως προήλθε από ένα ιό. Τόσο ο κυτταρικός πυρήνας όσο και ένας ιός δεν είναι παρά DNA "πακεταρισμένο" μέσα σε ένα περιτύλιγμα πρωτεΐνης. Σε μερικούς απλούς οργανισμούς, όπως τα ερυθρά φύκη, ο πυρήνας μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ κυττάρων, με έναν τρόπο που θυμίζει τον μηχανισμό της μόλυνσης από ιό. Ενώ τα βακτήρια "πακετάρουν" το DNA τους σε κυκλικού σχήματος χρωμοσώματα, τα χρωμοσώματα στους κυτταρικούς πυρήνες των υπόλοιπων οργανισμών, καθώς και στους ιούς, έχουν παρόμοιο γραμμικό σχήμα. Αν και δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποια μέρα ένας ιός πήρε τον έλεγχο ενός βακτηρίου και, αντί να το καταστρέψει, εγκαταστάθηκε στον πυρήνα του. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν δύσκολο για το βακτήριο-ιό να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό των απλών βακτηρίων και να αρχίσει τη διαδικασία της πολύπλοκης ζωής.

10. Η αινιγματική πρόκληση του ιού-γίγαντα: Το 1991, στο Μπράντφορντ της Βρετανίας, στο ψυκτικό σύστημα ενός νοσοκομείου, ανακαλύφθηκε ένας ιός-τέρας (mimivirus), 30 φορές μεγαλύτερος από τον ιό του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος περιέχει πολύ περισσότερο DNA από αυτό που οι επιστήμονες περίμεναν να δουν σε ένα ιό. Είναι ένας ιδιαίτερα εκφοβιστικός ιός, επειδή φαίνεται απολύτως αδύνατο να καταστραφεί, όμως όσοι μολύνονται από αυτόν, επιζούν περιέργως.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(4) ~** Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις κατά του μελανώματος


Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει ελιές πάνω στο σώμα μας αλλά δεν τους δώσαμε καμιά μα καμία σημασία; Πόσα καλοκαίρια έχουμε περάσει στις παραλίες εκτεθειμένοι κάτω από τον καυτό ήλιο δίχως να παίρνουμε κατάλληλη προστασία; Πόσοι από μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της τρύπας του όζοντας αλλά δεν τις παίρνουμε στα σοβαρά; Λάθη που άθελά μας όλοι κάνουμε, όμως που κάποιοι τα πληρώνουν ακριβά. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά τους έχει εξελιχθεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μόνο η προληπτική εξέταση του δέρματος.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος αυξάνονται κατά 3-7%. Ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2000, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαΐου με την υποστήριξη των φαρμακευτικών εργαστηρίων La Roche-Posay, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί όποιος θέλει να εξεταστεί προληπτικά δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομειακά ιδρύματα. Για να κλείσουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 800 11 11 2 22 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.edae.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους και να κλείσουν δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις από τις 11 έως τις15 Μάιου.-

(5) ~* Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συμβάλουν στην μετάσταση του καρκίνου





Μια νέα μελέτη, πρόσφατα δημοσιευμένη στο Nature, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, έρχεται να ρίξει περισσότερο φώς στην έρευνα για τον καρκίνο. Αμερικανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, υπό την Τζόαν Μασάγκιου, ανακάλυψαν τρία γονίδια που "διευκολύνουν" την εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο -μια ανακάλυψη που συνάμα δημιουργεί την ελπίδα ανακάλυψης νέων φαρμακευτικών θεραπειών, που θα σταματάνε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο αμυντικής προστασίας αποτελούμενο από πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και είναι δύσκολο για ξένες ουσίες, όπως ιοί, τοξίνες και φάρμακα, να διεισδύσουν σε αυτόν. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ειδικά ένα γονίδιο που εντόπισαν, φαίνεται να "ανοίγει το δρόμο" για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο (σε ποσοστό περίπου 10% των ασθενών), αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει χρόνια μετά την αφαίρεση του αρχικού όγκου, γεγονός που δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα πρέπει στο μεταξύ να αποκτήσουν νέες ιδιότητες για να διασπάσουν τις άμυνες του εγκεφάλου.

Οι αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας ποντίκια, ανακάλυψαν τρία γονίδια που εμπλέκονται στην εγκεφαλική εξάπλωση του καρκίνου. Δύο από αυτά τα γονίδια (COX2 και HB-EGF) είχαν στο παρελθόν ανακαλυφθεί ότι βοηθούν στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες και τώρα σχετίστηκαν και με τη μετάσταση στον εγκέφαλο, ενώ ένα τρίτο γονίδιο (ST6GALNAC5) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι διευκολύνει αποκλειστικά τη μετάσταση στον εγκέφαλο.

Το τελευταίο γονίδιο φαίνεται πως "δουλεύει" με το να βοηθά τα καρκινικά κύτταρα που προέρχονται από το μαστό, να προσκολλώνται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με τον τρόπο αυτό καταφέρνοντας να "ξεγλιστράνε" από τις άμυνές του. Χωρίς το γονίδιο αυτό, τα καρκινικά κύτταρα αποτυγχάνουν να διασπάσουν το φράγμα των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων.

O καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο παγκοσμίως. Διαγιγνώσκεται σε περίπου 1,2 εκατ. γυναίκες κάθε χρόνο, ενώ 500.000 πεθαίνουν.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(6) ~** Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών





Μέσω υπολογιστών θα μπορούν πλέον να εκπαιδεύονται τα αυτιστικά παιδιά από τους ίδιους τους γονείς τους χάρη στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών" που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Ακοής - Ομιλίας (Διαταραχών Επικοινωνίας) της Ω.Ρ.Λ. Κλινικής, ΑΧΕΠΑ, και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των αυτιστικών παιδιών, των γονέων τους και των εκπαιδευτών καθώς η χρήση του aviator συμβάλει στη βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας του αυτιστικού παιδιού (επικοινωνία, γνωστική απόδοση, κοινωνική αλληλεπίδραση, συμπεριφορικές δεξιότητες, και συμπεριφορικά προβλήματα) γιατί ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί καλύτερα με την τεχνολογία παρά με τους ανθρώπους ώστε το άτομο με αυτισμό να μπορεί να ζήσει μία καλύτερη ζωή.

Ο αυτισμός είναι ένα σύγχρονο ιατρο-κοινωνικό-ψυχο-εκπαιδευτικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα που στις μέρες μας παίρνει τη μορφή "επιδημίας" καθώς παρουσιάζεται σε 1 στις 150 γεννήσεις και έχει τεράστιες επιπτώσεις ψυχικές και οικονομικές, στο παιδί και στην οικογένειά του, αφού εξελίσσεται με την ηλικία, και έως σήμερα δε θεραπεύεται, ενώ βελτιώνεται με "ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους".

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ένα ανθρωπόμορφο είδωλο (aviator) θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, θα επικοινωνεί με το αυτιστικό άτομο και θα το εκπαιδεύει σε θέματα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. πώς να πλύνει τα χέρια του, πώς να φτιάξει ένα σάντουιτς, πώς να κάνει μπάνιο, πώς να χτενιστεί, πώς να βάλει χυμό και να πιει κ.α.),σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων (σούπερ μάρκετ, λεωφορείο, γιατρός), σε θέματα χρόνου (χθες, σήμερα, αύριο), χώρου (πάνω, κάτω) καθώς και σε θέματα συντονισμού και χρήσης της κίνησης του σώματος. Η πρόοδος και η εξέλιξη της πορείας του παιδιού θα καταγράφονται σε αρχείο ώστε να συμβάλλουν στην πορεία της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε οικογένειας με αυτιστικό παιδί που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, από τους ίδιους τους γονείς, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος , αναπληρώτρια καθηγήτρια ης Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαγδαληνή Χίτογλου-Αντωνιάδου. Το αυτιστικό άτομο θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα επικοινωνεί με αυτό το είδωλο, το πρόσωπο του οποίου μπορεί να έχει οικεία όψη ή ακόμα και φωνή συγγενικού του προσώπου.

Το aviator θα μπορεί να πάρει στεναχωρημένες ή χαρούμενες εκφράσεις ανάλογα με το αν πέτυχε ή δεν πέτυχε η εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα θα μπορεί να λειτουργεί και με συναισθηματική φωνή, η χροιά της οποίας θα ακούγεται χαρούμενη ή λυπημένη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης. Αυτό αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο καθώς στα αυτιστικά άτομα υπάρχει έλλειμμα συναισθηματικής απόκρισης. Δε μπορούν να κατανοήσουν εάν κάποιος είναι χαρούμενος ή λυπημένος και αντιστρόφως δε μπορούν να εκφράσουν χαρά ή λύπη.O aviator θα συμβάλλει στο να αναγνωρίσει ένα αυτιστικό παιδί εάν ένα πρόσωπο είναι λυπημένο ή χαρούμενο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπήρξε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυτιστικού Aτόμου "Ελπίδα" όπου μελετήθηκαν ο γνωστικός, κοινωνικός και συναισθηματικός τομέας των ατόμων με αυτισμό, η εκπαίδευση όπως αυτή γίνεται στην καθημερινή πράξη και προσδιορίστηκαν οι παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Α.Π.Θ. από το Νοέμβριο 2007 έως τον Οκτώβριο 2008, είχε στόχο τη διερεύνηση της συμβολής των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής στις διαδικασίες της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την τεκμηρίωση κάποιων ιδεών για την εφαρμογή προγραμμάτων. Βασίστηκε στον "ειδικό" τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των αυτιστικών ατόμων, σύμφωνα με σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(7) ~** “Φρούδες ελπίδες οι γονιδιακές θεραπείες” σύμφωνα με κορυφαίο γενετιστή





Μπορεί να έχουν χαροποιήσει πολλούς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γονιδιακών θεραπειών, όμως δεν είναι και λίγοι αυτοί που τα αμφισβητούν. Ένας κορυφαίος επιστήμονας, ο καθηγητής γενετικής Στιβ Τζόουνς, ήρθε να συμφωνήσει με τους επικριτές της γονιδιακής θεραπείας τονίζοντας πως η πεποίθηση πως λίγα γονίδια κρατούν το κλειδί για να μας απαλλάξουν μελλοντικά από τον καρκίνο ή το διαβήτη, δεν είναι παρά "τελείως λανθασμένη".

Γράφοντας στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επιτέθηκε στις μάταιες ελπίδες που γεννά η γενετική έρευνα ότι θα μπορεί σύντομα να θεραπεύσει μια σωρεία ασθενειών. Κατά τα λεγόμενα του, στις περισσότερες ασθένειες, εκατοντάδες γονίδια (άγνωστα τα περισσότερα) εμπλέκονται σε μια ασθένεια, ενώ πολύ συχνά έχουν μικρότερη επίδραση σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή, το στιλ ζωής και το περιβάλλον ενός ανθρώπου.

Ο Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), είναι ένας από τους "αιρετικούς" επιστήμονες που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ανοιχτά τη -γενναιόδωρα χρηματοδοτούμενη σε όλο τον κόσμο- γενετική έρευνα. "Νομίζαμε ότι όλη αυτή η έρευνα θα άλλαζε τις ζωές μας, αλλά πέσαμε τελείως έξω", τονίζει και καλεί τους επιστήμονες να ξεφύγουν από την παγίδα που έχουν πέσει, νομίζοντας ότι, χάρη στα γονίδια, θα βρουν θεραπείες για τα πάντα.

Ο επιφανής επιστήμονας καταδίκασε ως "υπερβολικά αισιόδοξη" την έρευνα για τη θεραπευτική χρησιμότητα των γονιδίων και πρόσθεσε ότι, από την "ύβρη" τους, οι επιστήμονες πλέον, αντί να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή κατανόησης όπως πίστευαν, έχουν χάσει το μέτρο και ισχυρίζονται αστήρικτα πράγματα για την υποτιθέμενη θεραπευτική αξία μερικών γονιδίων, χωρίς να παραγνωρίζει κάποιες επιμέρους επιτυχίες στον τομέα αυτό.

Μετά την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, υπήρξε μέχρι σήμερα μια πραγματική ερευνητική "έκρηξη" σχετικά με το ποια γονίδια ευθύνονται για ποια ασθένεια και την ανακάλυψη νέων γονιδιακών θεραπειών, με το σκεπτικό ότι μπορούν να εντοπιστούν ένα ή λίγα γονίδια που ευθύνονται για κάθε ξεχωριστή ασθένεια και έτσι να υπάρξει μια στοχευμένη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Όμως όσο η έρευνα προχωρά, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα και γίνεται όλο και πιο συνειδητό ότι δεν αρκεί ο εντοπισμός μερικών γονιδίων για μια θεραπεία, αν μη τι άλλο λόγω της επίδρασης των υπολοίπων παραγόντων (διατροφή, περιβάλλον κλπ). Σε μερικές περιπτώσεις οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γενετική επίδραση δεν ευθύνεται σε ποσοστό πάνω από 10% για την εκδήλωση μιας ασθένειας.

Ο Τζόουνς, αν και γενετιστής ο ίδιος, χαρακτήρισε τη γενετική "μια σειρά επαναστάσεων μειωμένων προσδοκιών, που δεν δείχνει πια πολύ αισιόδοξη" και υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες "πρέπει να βγουν από το αδιέξοδο που περιπλανιούνται και να αρχίσουν από την αρχή". Είπε επίσης ότι τα προσωπικά γενετικά τεστ που γίνονται όλο και περισσότερο της μόδας, καθώς οι άνθρωποι στέλνουν δείγματα του DNA τους για ανάλυση, στην ουσία αποτελούν "πεταμένα λεφτά". Το να ξέρει κανείς το γενετικό προφίλ του, μπορεί τελικά να του κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η κριτική του Τζόουνς συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις. Ο καθηγητής γενετικής Μάρκους Πέμπρεϊ αρνήθηκε ότι η γενετική έρευνα "αποτελεί χάσιμο χρόνου και χρημάτων", απλώς, όπως είπε, "δεν είναι η πανάκεια που κάποτε οι επιστήμονες έλπισαν". Ο καθηγητής κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Έμπερς, ειδικός στην μελέτη των γονιδίων, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια απογοήτευση στους επιστήμονες, επειδή ακόμα δεν έχουν κάνει τις σημαντικές ανακαλύψεις που περίμεναν, όμως παρόλα αυτά έχουν γίνει επιμέρους ανακαλύψεις γονιδίων με σημαντική θεραπευτική αξία.

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το βρετανικό Wellcome Trust, ένας πάμπλουτος οργανισμός, που χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια πολλές γενετικές έρευνες και, μεταξύ άλλων, την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το Ίδρυμα (που έχει ετήσιο προϋπολογισμό 600 εκατ. λιρών) εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι οι γενετικές έρευνες δίνουν νέα πολύτιμα ευρήματα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.

"Μπορεί να χρειαστούν χρόνια - ακόμα και δεκαετίες- μέχρι αυτή η νέα γνώση να μετατραπεί σε νέες θεραπείες, αλλά η έρευνα είναι ουσιώδης για να υπάρξει πρόοδος", δήλωσε εκπρόσωπός του. "Η γενετική ανάλυση", πρόσθεσε, "αποδεικνύει συνεχώς ότι αποτελεί το εργαλείο για την ανακάλυψη ενός Έβερεστ της γνώσης, από την οποία όλοι θα ωφεληθούμε στο μέλλον".

*Τα βιβλία του Τζόουνς "Η γενετική με εικόνες" και πιο πρόσφατα "Η καταγωγή του άνδρα" έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.-

(8) ~** Οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους ζουν περισσότερο




Mια νέα επιστημονική έρευνα από το Ινστιτούτο Καρκίνου Τζον Γουέην στην Καλιφόρνια, διαπιστώνει με έκπληξη, ότι τελικά οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους, ζουν περισσότερο χρόνο από αυτές που προχωρούν σε υστερεκτομή και αφαιρούν τις ωοθήκες και τη μήτρα τους, με σκοπό να προστατευθούν από τον καρκίνο. Οι επιστήμονες σημειώνουν επιπλέον ότι, ενώ οι γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους εμφάνισαν λιγότερους καρκίνους του μαστού και σχεδόν εξαφάνισαν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε μια χρονική περίοδο 24 ετών μετά την εγχείρηση αυτή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους.

Τα νέα αυτά ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο γυναικολογικό περιοδικό Obstetrics and Gynecology, δημιουργούν ερωτήματα για μια διαδεδομένη πρακτική και "έρχονται σε αντίθεση με 35 χρόνια διδασκαλίας στη γυναικολογία" σχετικά με την υστερεκτομή, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλιαμ Πάρκερ.

Στη δεκαετία του ΄70, θεωρήθηκε σωστή επιλογή η αφαίρεση των ωοθηκών για προστασία από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος, αν και σπάνιος, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος και συχνά θανατηφόρος. Από τις περίπου 30.000 γυναίκες που μελέτησε η έρευνα (οι 16.500 είχαν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες τους, ενώ οι υπόλοιπες είχαν κάνει υστερεκτομή, αλλά τις είχαν κρατήσει), διαπιστώθηκε ότι, μετά από 24 χρόνια, οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας (αφαίρεση ωοθηκών) εμφάνισαν 25% χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες κράτησαν τις ωοθήκες τους, καθώς επίσης 96% μικρότερο ρίσκο για καρκίνο των ωοθηκών.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους, ήσαν 12% πιο πιθανό να πεθάνουν στη διάρκεια της 24ετούς περιόδου μετά την επέμβαση της αφαίρεσης. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχε στο μεταξύ αυξηθεί γι' αυτές κατά 17% ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες που κράτησαν τις ωοθήκες τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο ήταν ακόμα πιο μεγάλος για τις γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τόσο τη μήτρα όσο και τις δύο ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50 ετών και δεν έπαιρναν οιστρογόνα, σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή πριν τα 50 τους, αλλά κράτησαν τις ωοθήκες τους.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ισαάκ Σιφ, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δεν συμμετείχε στην μελέτη, σχολίασε ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούν τις ωοθήκες τους.

"Μια γυναίκα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού πρέπει να έχει την επιλογή αφαίρεσης των ωοθηκών της. Η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και μετά να αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτήν". Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι γιατροί συνήθως, αυθαίρετα, συνιστούσαν στις γυναίκες να αφαιρούν τις ωοθήκες τους μετά τα 45 χρόνια τους για προληπτικούς λόγους.--

(9) ~** Αυξητικές τάσεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα






Αυξητικές τάσεις στη διασπορά των «ξεχασμένων»» Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (πρώιμη σύφιλη, γονόρροια κ,λ,π) και της HIV λοίμωξης διαπιστώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών με αφορμή το 35ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που ξεκινά σήμερα Τρίτη, ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Α.Συγγρός» κ Βασ. Παπαρίζος. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τόνισε ο κ Παπαρίζος αποτελούν μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας και κατέχουν υψηλή θέση στους δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα υπερέχουν οι λοιμώξεις από HPV, απλό έρπητα, χλαμύδια και τριχομονάδες.
Κατά την τελευταία δεκαετία, σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνονται αυξητικές τάσεις στη διασπορά των ΣΜΝ και της HIV λοίμωξης. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι τάσεις αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε πληθυσμιακές ομάδες με σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και υποδηλώνουν αναζωπύρωση της συμπεριφοράς αυτής.

Στη χώρα μας την πρώτη θέση στη λίστα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ( ΣΜΝ )στον γενικό πληθυσμό κατέχουν τα ιογενή, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες. Περισσότερο φαίνεται ότι πλήττουν τις νεώτερες ηλικίες, ενώ η επίπτωση είναι υψηλότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα βακτηριακά και κυρίως τα ΣΜΝ που αποτελούν επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η γονόρροια και η πρώιμη σύφιλη, εμφανίζουν αυξημένη κατανομή στις ομάδες επικίνδυνης συμπεριφοράς και ταχείας διασποράς (ομοφυλόφιλοι άνδρες, οικονομικοί μετανάστες, παράνομα εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών) και σε πληθυσμούς που έρχονται σε συνάφεια με αυτές.

Βασικά αίτια της αυξημένης διασποράς

Πολλά είναι τα αίτια της επιστροφής των «ξεχασμένων» σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Τα βασικά είναι:
• Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των ομάδων διασποράς.
• H συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης.
• Η έλλειψη ενημέρωσης.
• Ο εφησυχασμός και ο εθισμός στο φόβο του AIDS.
• Η μεγάλη και χωρίς κανένα έλεγχο μετανάστευση από τις φτωχές στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ανεπάρκεια Αγωγής Υγείας και η έλλειψη μέτρων πρόληψης

«Η ανεπάρκεια της Αγωγής Υγείας στη χώρα μας και η έλλειψη συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν υπόστρωμα ευχερούς διάδοσης και επικράτησης αντιλήψεων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που βοηθούν στη διασπορά των «ξεχασμένων»» Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ Χρήστος Ιατρού.

Όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου πολλοί από τους ασθενείς στους οποίους διαγιγνώσκεται πρώιμη σύφιλη, είναι επιπλέον και HIV-θετικοί. Μεταξύ των ατόμων που είναι θετικοί στο AIDS παρατηρείται σαφής αύξηση τόσο της σύφιλης και της γονόρροιας, όσο και των άλλων ΣΜΝ. Η υποτροπή της επικίνδυνης συμπεριφοράς στον πληθυσμό αυτό, προδιαγράφει επακόλουθη αύξηση και της HIV λοίμωξης.

Στην Ελλάδα η ετήσια επίπτωση του AIDS παραμένει περίπου 50 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συνολικά, μέχρι τις 31/10/2008 είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) 9.229 άτομα.

Ο κύριος όγκος των ασθενών ήταν μεταξύ 25-44 χρόνων. Η μεγάλη πλειοψηφία (80.3%) από αυτά ήταν άνδρες.

Επιπλέον το 46,1% του συνόλου μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικής επαφής και το 22,9% με ετεροφυλική επαφή. Εν τούτοις, υψηλή αναλογία (23,3%) δηλώνονται ως «ακαθόριστης πηγής μόλυνσης». Η συχνότητα των θανάτων από AIDS και στη χώρα μας έχει σημαντικά μειωθεί μετά το 1997 και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων αντιρετροϊκών θεραπειών.

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης
Δυστυχώς, όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες στη Συνέντευξη Τύπου τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη χώρα μας. Στην πράξη, η έννοια της πρόληψης για τα ΣΜΝ στην Ελλάδα υποκαθίσταται από αραιές, ευκαιριακές υπενθυμίσεις της χρήσης προφυλακτικού. Άμεσα ανέφεραν οι γιατροί, πριν η διασπορά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα πρέπει:
• Η Αγωγή Υγείας για τα ΣΜΝ να αποτελέσει συστατικό της Εκπαίδευσης.
• Να δημιουργηθούν προγράμματα προληπτικών παρεμβάσεων ενημέρωσης, για να αλλάξει η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία, τη δευτερογενή πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κλιματικές αλλαγές και λοιμώξεις


«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι ένας καινούργιος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά και στη συνέχεια στην εξάπλωση νοσημάτων σε χώρες που δεν προϋπήρχαν ή όπου είχαν εξαλειφθεί», τόνισε. Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος
Στο Γ.Ν.Α.Γ.Γεννηματας Μυρτώ Αστρίτη.

Στη διεθνή βιβλιογραφία τα νοσήματα που αναφέρονται ως έχοντα κίνδυνο εξάπλωσης ανήκουν σε τρείς κατηγορίες: νοσήματα που μεταδίδονται μέσω αρθρόποδων (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια), οι ζωονόσοι, και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του νερού ή των σαλιγκαριών (όπως η χολέρα και η σχιστοσωμίαση).

Αυτά τα νοσήματα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι «τοπικά»: εμφανίζονται στο περιβάλλον που μπορεί να ζήσει το υπόδοχό τους (έντομο, σαλιγκάρι...) και, χρησιμοποιούν 2-3 ξενιστές για να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν: εκτός από τον άνθρωπο ένα έντομο και συνήθως ένα άγριο ζώο. Έτσι ο τόπος που μπορούν να ζουν και να αναπτύσσονται εξαρτάται από τον τόπο που μπορούν να ζήσουν οι ξενιστές τους, που με τη σειρά του εξαρτάται από τη θερμοκρασία και το νερό.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε μετακίνησή των ξενιστών και των υποδόχων σε βορειότερα μέρη με ευνοϊκότερο κλίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά και του νοσήματος είναι το βακτήριο που προκαλεί το νόσημα να καταφέρει και αυτό να μετακινηθεί και οι ξενιστές και τα υπόδοχα να καταφέρουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον.

Τα νοσήματα με τις ισχυρότερες ενδείξεις μεταφοράς είναι τα εξής:
• Ελονοσία
• δάγγειος πυρετός
• κίτρινος πυρετός
• πυρετός του ποταμού Ross
• πυρετός της κοιλάδας Murray
• Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
• Χολέρα
• Λεϊσμανίαση
• Πυρετός του Δυτικού Νείλου
• Ιαπωνική εγκεφαλίτις, και
• Εγκεφαλίτις του St Louis
Για παράδειγμα η Ελονοσία: ο νόσος έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται σε ψηλότερο υψόμετρο στην Αφρική. Τα εισαγόμενα κρούσματα δεν είναι σπάνια στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκαν και αυτόχθονα κρούσματα στη γειτονική μας Ιταλία όπου η νόσος είχε εξαλειφθεί πριν από 40 χρόνια.η. Υποθετικά μοντέλα μιλούν για αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο παγκοσμίως κατά 10%, ενώ άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απίθανο να ξαναδούμε στην Ευρώπη μικροεπιδημίες από Plasmodium vivax.

Κάποια από τα νοσήματα αυτά έως σήμερα δεν είναι επαρκώς μελετημένα, για άλλα δεν υπάρχει θεραπεία ή πρόληψη, για κάποια ενώ υπάρχει θεραπεία οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σταματήσει την μαζική παραγωγή τους και για όλα δεν έχουμε κατορθώσει να πάρουμε επαρκή μέτρα για να τα περιορίσουμε. Στόχος είναι η καλύτερη μελέτη τους, η ενημέρωση των γιατρών για νοσήματα με τα οποία δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, η λήψη απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό ή έλεγχο ξενιστών και υποδόχων και τέλος η έρευνα για την καλύτερη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.-

(10) ~ * Λιγότερο ποιοτική η τρίτη ηλικία για τις γυναίκες




Οι γυναίκες μπορεί να ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, όμως η κατάσταση της υγείας τους είναι χειρότερη των ανδρών ίδιας ηλικίας, κυρίως λόγω παχυσαρκίας και αρθρίτιδας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η νέα έρευνα, από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Χάρβεϊ Κοέν, πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής, μελέτησε περίπου 6.000 άτομα άνω των 65 ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υποφέρουν μέχρι δυόμιση φορές περισσότερο από προβλήματα υγείας, πόνους και δυσκολίες στην κίνηση σε σχέση τους συνομηλίκους άνδρες.

Περίπου το 50% αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων εξηγείται από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και αρθρίτιδας που πλήττουν τις γυναίκες τρίτης ηλικίας και τα οποία συνήθως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη μέση ή ακόμα και στην πρώιμη ηλικία.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τη βοηθό καθηγήτρια Χίδερ Γουίτσον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, επισημαίνει ότι η φυσική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, ενώ παράλληλα ακονίζει το μυαλό και έχει άλλα οφέλη, όπως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο ή καρδιοπάθειες.

Εκτός από την παχυσαρκία και τα αρθριτικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικά προβλήματα μια γυναίκα και στην αναπόφευκτη εξάρτησή της από την οικογένειά της ή από νοσοκόμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υφίστανται, σε σχέση με τους άνδρες, συχνότερα κατάγματα οστών, προβλήματα όρασης και βρογχίτιδα. Οι άνδρες, από την άλλη, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εμφύσημα, πρόβλημα καρδιάς, εγκεφαλικό, διαβήτη και προβλήματα ακοής.

Πάντως η έρευνα διαπίστωσε ότι σταδιακά οι γυναίκες εξισώνονται με τους άνδρες σε μια σειρά από παθήσεις που μέχρι πρόσφατα παρουσιάζονταν πιο σπάνια σε αυτές (καρδιοαγγειακές, εγκεφαλικά, εμφύσημα κ.α.), εν μέρει επειδή οι γυναίκες έχουν γίνει καπνίστριες σε μεγαλύτερο βαθμό πια. Το απαισιόδοξο για τις γυναίκες μήνυμα της μελέτης είναι ότι όσο πιο πολύ εξισώνονται τα δύο φύλα στη συχνότητα τέτοιων παθήσεων, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η σε βάρος τους διαφορά με τους άνδρες σχετικά με την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Η έρευνα συστήνει πρωτίστως τον έγκαιρο έλεγχο της παχυσαρκίας, καθώς αποτελεί "δούρειο ίππο" για την επιδείνωση της υγείας μιας γυναίκας.- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(11) ~* Η Ε.Ε. κατά της παχυσαρκίας και στην δουλειά





Η πρόληψη της παχυσαρκίας στους χώρους εργασίας αποτελεί το στόχο του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δίκτυο του προγράμματος συμμετέχουν ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα από δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη χώρα μας συντονιστής του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και ΄Εργασιακής Ιατρικής.
Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα η δραματική αύξηση των παχύσαρκων και των υπέρβαρων σε όλο τον κόσμο. Στη γηραιά ήπειρο η παχυσαρκία αγγίζει το 30%, ενώ στην Αμερική ένας στους τρεις πολίτες είναι παχύσαρκος. Μεταξύ των βασικών παραγόντων στην εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι και το εργασιακό περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία νόσο και επισημαίνει πως οι παράγοντες στο χώρο εργασίας που μπορεί να ευθύνονται γι' αυτήν είναι η έλλειψη διαλείμματος για φαγητό, η απουσία εγκαταστάσεων για τη φύλαξη φαγητού και η έλλειψη χώρων άσκησης. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη κυμαίνονται από 10 έως 27% στους άνδρες, ενώ αγγίζουν το 38% στις γυναίκες. Τουλάχιστον σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών Ελλάδα και Κύπρος, τα ποσοστά παχυσαρκίας ξεπερνούν το 20%. Σε ότι αφορά στις Ελληνίδες το ποσοστό που κατατάσσεται στις παχύσαρκες φτάνει το 38%.-


( 12 ) ~* Η ΓΡΥΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ή Νέα Γρίπη: Πρώτος θάνατος στον Καναδά




Αυξάνονται ανά την υφήλιο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι από τη νέα γρίπη. Ο Καναδάς, έγινε από χθες, μετά το Μεξικό και τις ΗΠΑ, η τρίτη χώρα που αναφέρει θάνατο από τον ιό, μία 30χρονη γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό, επίκεντρο της επιδημίας. Το πρώτο κρούσμα του στελέχους Η1Ν1 που μεταδόθηκε μέσα στη χώρα ανέφερε και η Ιταλία. Πρόκειται για έναν 70χρονο άνδρα, στον οποίο μετέδωσε τον ιό, ο 11χρονος εγγονός του, που είχε πάει για διακοπές στο Μεξικό. Και οι δυο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Ρώμης.
Στην Αυστραλία πέρασε η νέα γρίπη

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για "κρούσμα οικογενειακής μόλυνσης" και ότι ανάλογες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες.

Το πρώτο της κρούσμα ανέφερε και η Αυστραλία, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για έξαρση της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο όπου από τον επόμενο μήνα μπαίνουν στο χειμώνα-περίοδος η οποία ευνοεί την προσβολή από τη γρίπη.

Στο Μεξικό, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των θυμάτων της νέας γρίπης ανέρχεται στους 45 ενώ αυτός των προσβληθέντων στους 1319.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το ¼ εξ αυτών ήταν παχύσαρκοι.


Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πραγματοποίησαν απότομη αύξηση και από τα 896 την Παρασκευή, ανέρχονται πλέον σε 1.639.


Τα τρία πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, ανέφερε και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, πρόκειται για τρεις άνδρες, έναν 40χρονο καθηγητή Γυμνασίου και δυο εφήβους που είχαν επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

(13) ~*Προσοχή στα αντιγριπικά ψευτο-φάρμακα που πωλούνται στο Ίντερνετ





Μια σειρά από on-line φαρμακεία "μαϊμούδες" έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το Ίντερνετ με ηλεκτρονικά μηνύματα-σκουπίδια ("σπαμ") που διαφημίζουν δήθεν αντιγριπικά φάρμακα, όπως το Ταμιφλού, επιχειρώντας - για μια ακόμη φορά- να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και την παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των χοίρων.

Οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι οι χάκερ προσπαθούν, με τον τρόπο αυτό, να αποκτήσουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των εύπιστων -και φοβισμένων- πελατών, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Ήδη εκατομμύρια μηνύματα "σπαμ" έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο, επιχειρώντας, με το δέλεαρ της πώλησης φαρμάκων, να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα τους ή να κάνουν "κλικ" σε συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Η McAfee, εταιρία που παράγει λογισμικό κατά των ιών, ανακοίνωσε ότι σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του νέου κύματος γρίπης, διαπίστωσε απότομη αύξηση των "αντιγριπικών σπαμ". Η εταιρία εκτιμά ότι ήδη τα σχετικά μηνύματα αποτελούν πάνω από το 2% της συνολικής παγκόσμιας διακίνησης ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Οι αγοραστές που πείθονται να αγοράσουν από τα διαδικτυακά φαρμακεία, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα πάρουν αυτό που αγοράζουν ή και ότι, αν το πάρουν, θα είναι όντως αυτό που είδαν στην on-line διαφήμιση. Συχνά κάποιος στέλνει χρήματα και απλώς δεν παίρνει τίποτε από αυτά που παρήγγειλε. Σε άλλες περιπτώσεις, η πιστωτική του κάρτα καταλήγει στα χέρια επιτήδειων για περαιτέρω αξιοποίηση.

Επίσης, οι ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας προειδοποίησαν ότι οι δικτυακοί τόποι που περιλαμβάνουν τη λέξη "χοίροι" (swine) στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους, έχουν ξαφνικά αυξηθεί κατά 30 περίπου φορές, καθώς πάλι οι χάκερ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ειδήσεις σχετικές με τη γρίπη. Κάποιος χρήστης, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, μπορεί απλώς να κάνει "κλικ" σε ένα σχετικό άρθρο ενός από αυτά τα sites και να φορτώσει στον κομπιούτερ του ιό (όχι της γρίπης!) ή άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Όλες οι εταιρίες antivirus κάλεσαν τους χρήστες ποτέ να μην κάνουν "κλικ" σε συνδέσμους (links) που περιέχονται μέσα σε ύποπτα μηνύματα από άγνωστες πηγές και πάντα να σβήνουν τα μηνύματα "σπαμ", χωρίς καν να τα ανοίγουν για να τα διαβάσουν.-

(14) ~* Roche: Έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή Tamiflu





Έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή του αντι-ιικού σκευάσματός της Tamiflu, σε περίπτωση που της διατυπωθεί σχετικό αίτημα από πλευράς διεθνών οργανισμών ή κρατών, δηλώνει η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche. "Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 400 εκατομμύρια δόσεων ετησίως", δήλωσε εκπρόσωπος της, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν έρθει τις τελευταίες μέρες σε επαφή με την Roche για να δώσουν παραγγελίες, δεν έδωσε όμως πληροφορίες για τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις ποσότητες που παραγγέλθηκαν.
Έτοιμη να αποστείλει 3 εκατομμύρια δόσεις Tamiflu

Η αποτελεσματικότητα του αντι-ιικού Tamiflu απέναντι στον ιό της γρίπης των χοίρων τύπου A/H1N1 αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ασθενείας και Πρόληψης (CDC).

Η Roche δηλώνει έτοιμη να αποστείλει 3 εκατομμύρια δόσεις Tamiflu , που έχει δωρίσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2006.

Αυτές οι δόσεις, που προορίζονται για τη θεραπεία ισάριθμων ανθρώπων, μπορούν να αποσταλούν σε διάστημα 24 ωρών.

Ο εκπρόσωπος της φαρμακευτικής, διευκρίνισε ωστόσο ότι η Roche δεν έχει λάβει αίτημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την αποστολή αυτών των στοκ.- Πηγή: ΑΠΕ

( 15) ~** Σε έξι μήνες το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων


Οι διεθνείς ανησυχίες ότι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας από το νέο στέλεχος του ιού Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων αυξάνονται και ξεπερνούν ακόμα και την αναταραχή που είχε προκάλεσε ο κυριότερος ύποπτος μέχρι τώρα, ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, μια νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ στη Βρετανία, προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια σε περίπτωση πανδημίας, εφόσον, παρά τις γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες μέχρι σήμερα από τόσες επιδημίες γρίπης, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει: η απρόβλεπτη φύση των ιών που την προκαλούν. Μέχρι τότε βέβαια, κατά τους βρετανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι το πρώτο κύμα -ή και περισσότερα κύματα- της πανδημίας θα έχει περάσει πριν εμβολιαστούν οι άνθρωποι.

Η έρευνα, υπό τον δρα Ίαν Στέφενσον, δημοσιεύεται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η μελέτη που έγινε πριν εμφανιστεί το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων, καλύπτει οποιαδήποτε περίπτωση πανδημίας γρίπης. Τονίζει ότι, σε περίπτωση πανδημίας, ο εμβολιασμός θα είναι ο κυριότερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού όλων των χωρών. Ακόμα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν δύο δόσεις αντι-γριπικού εμβολίου, σε περίπτωση πανδημίας, άρα θα υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Σύμφωνα με τους Τimes του Λονδίνου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φονικό στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων περνά "κάτω από το ραντάρ" του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ιολόγοι ανησυχούν ότι ο "μεξικανικός ιός" μπορεί να αποβεί απειλητικός επειδή (όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες πανδημίες) φαίνεται πως έχει αποκτήσει μεγάλες γενετικές αλλαγές σε μικρό χρόνο, δημιουργώντας στελέχη έναντι των οποίων το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ανίσχυρο. Οι ιοί της γρίπης γίνονται πιο επικίνδυνοι όταν δύο ή και περισσότερα στελέχη τους μολύνουν τον ίδιο οργανισμό ταυτόχρονα και στη συνέχεια ανταλλάσσουν ολόκληρα τμήματα του γενετικού κώδικά τους - κάτι που έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Μεξικό.

Στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων, τα αρχικά στελέχη του ιού πρέπει να προήλθαν από ιούς των χοίρων, τα οποία στη συνέχεια αντάλλαξαν πολύ γενετικό υλικό (στο εσωτερικό ενός μολυσμένου γουρουνιού), ώσπου δημιούργησαν ένα νέο στέλεχος που μπορεί εύκολα να μολύνει ανθρώπους. Το περίεργο είναι μάλιστα ότι το νέο αυτό στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να μολύνει τα ίδια τα γουρούνια, συνεπώς κάπως παραπλανητικά πλέον ονομάζεται "γρίπη των χοίρων".

Ο νέος ιός "των χοίρων", αν και ανήκει στη γνωστή ευρύτερη οικογένεια Η1Ν1, σύμφωνα με τις γενετικές αναλύσεις, είναι (δυστυχώς) πολύ διαφορετικός από τον ανθρώπινο ιό Η1Ν1 (η μεταξύ τους ομοιότητα δεν ξεπερνά το 70% σύμφωνα με την καθηγήτρια ιολογίας της γρίπης Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College του Λονδίνου), συνεπώς ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν για τον Η1Ν1, δεν φαίνεται να έχουν πλέον προστασία.

Ο γενετικός κώδικας του νέου ιού είναι πολύμορφος και πολύπλοκος και δεν μοιάζει με αυτά που έχουν δει ως τώρα οι επιστήμονες, καθώς έχει ανακατέψει γενετικό υλικό από ιούς των ανθρώπων, των χοίρων και των πτηνών. "Δεν ξέρουμε που, στο καλό, απέκτησε όλα αυτά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα πραγματικά σούπερ-ανακατεμένο ιό", δήλωσε ο Αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Γουέμπστερ, που πρόσθεσε ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Από την άλλη, ενθαρρυντική ανακάλυψη είναι ότι ο ιός φαίνεται ευαίσθητος στα αντι-ιικά φάρμακα Tamiflu (oseltamivir) και Relenza (zanamivir), αλλά στο μέλλον οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί να αποκτήσει αντίσταση σε αυτά. Ο Πίτερ Λάχμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε ότι "θα είμαστε πολύ τυχεροί αν ο ιός δεν αναπτύξει αντίσταση στο Ταμιφλού, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η αντίσταση σε αυτό το φάρμακο είναι ευρεία και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα".

Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές εκτιμήσεις, ο νέος ιός ίσως γίνει λιγότερο φονικός όσο γρηγορότερα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όμως βραχυπρόθεσμα όσο περισσότερους ανθρώπους μολύνει, τόσο περισσότεροι θα πεθάνουν, σύμφωνα με τον Guardian. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται και τα στελέχη εκείνα που θα εξαπλωθούν ταχύτερα, θα είναι αυτά που δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους που μολύνουν. Οι πιο φονικοί ιοί τείνουν να ζουν λιγότερο, επειδή σκοτώνουν τους ξενιστές τους, πριν ο ιός προλάβει να μεταδοθεί σε άλλον άνθρωπο.--

( 16) ~** Η γρίπη των χοίρων - Τι ξέρουν οι επιστήμονες και τι όχι

Τα απανωτά θανατηφόρα και μη κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε διάφορες χώρες, με επίκεντρο το Μεξικό, έχουν αρχίσει να σκορπούν διεθνή ανησυχία για την προοπτική μιας επικίνδυνης παγκόσμιας επιδημίας. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό, με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.

Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;

Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό έχει συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Σπανιότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που η γρίπη των χοίρων έχει περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η γρίπη των χοίρων περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή ανθρώπινη γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.

Πρόκειται τώρα για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης των χοίρων;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το "εργαστήρι" για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να "πηδά" από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία;

Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;

Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;

Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.-

(17 ) ~* Aφαίρεση όγκου 18 κιλών

Ο μεγαλύτερος κακοήθης όγκος στα χρονικά, βάρους 18 κιλών, αφαιρέθηκε από 35χρονη ασθενή στη Γερμανία. Η ασθενής είναι κάτοικος Κουβέιτ, κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και οι προσπάθειες των γιατρών στην αραβική χώρα να αφαιρέσουν τον όγκο, που ιατρικά ονομάζεται χονδροσάρκωμα στην πυελική ζώνη, δεν ήταν επιτυχείς. "Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου και να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους γιατρούς που έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Είχα την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσα πια να ζήσω. Ανυπομονώ να γυρίσω στο σπίτι μου και να κρατήσω στα χέρια μου τα παιδιά μου", δήλωσε η ασθενής, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε. Μετά την επιτυχή αφαίρεση του όγκου οι γιατροί και η ασθενής, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.-

( 18) ~*Προσοχή στη μυοκαρδίτιδα

Περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, φαίνεται ότι οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα -μία φλεγμονή του μυοκαρδίου, που προκαλείται συνήθως από ιούς, ενώ σπανίως μπορεί να προκληθεί κι από αλλεργία σε φάρμακα. Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ιός μεταφέρεται στο μυοκάρδιο μέσω του αίματος και δημιουργεί νέκρωση των μυοκυττάρων και φλεγμονή του μυοκαρδίου. Οι πιο συχνοί ιοί, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκλησή της είναι οι εντεροϊοί -συνήθως ο κοξάκι, οι αδενοϊοί, οι παροβοϊοί τα χλαμύδια και οι ρικέτσιες. Από παρατήρηση, που έγινε στο Ωνάσειο, προέκυψε ότι συχνότερα είναι τα χλαμύδια, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Β΄ καρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, Σταμάτη Αδαμόπουλο, "η μυοκαρδίτιδα μπορεί να διαφύγει της προσοχής και αργότερα, ύστερα από μερικούς μήνες, να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, όμως, αν ανατρέξουμε στο ιστορικό του ασθενή, διαπιστώνεται ότι προηγήθηκε λοίμωξη του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού συστήματος".


Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με τα συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου (πόνος στο στήθος, αλλαγές στο καρδιογράφημα και αύξηση των ενζύμων στον ορό του αίματος), επίσης άμεσα σαν καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή με δύσπνοια και εύκολη κόπωση, που στις ακραίες μορφές της μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, έως ότου αναλάβει πάλι η καρδιά.

"Δεν σημαίνει βέβαια, ότι κάθε λοίμωξη, θα οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα. Ενενήντα στους εκατό ασθενείς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια, που προκαλούν μυοκαρδίτιδα, δεν θα την παρουσιάσει. Για να εκδηλωθεί χρειάζεται και γενετική προδιάθεση, αδιευκρίνιστη επί του παρόντος", συνέχισε ο κ. Αδαμόπουλος.

Η διάγνωση, αν εκδηλωθεί σαν έμφραγμα, γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένζυμα, ενώ αν εκδηλωθεί σαν καρδιακή ανεπάρκεια με το υπερηχοκαρδιογράφημα. Και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλη βοήθεια προσφέρει η μαγνητική τομογραφία, οποία μπορεί να ανιχνεύσει μυοκαρδίτιδα ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια.

Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως, εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δηλαδή, 50% παρουσιάζουν σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, 25% προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και 25% βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς.

"Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει για πολύ, χρήσιμη είναι η βιοψία του μυοκαρδίου με την μέθοδο PCR, η οποία δίνει πληροφορίες για το είδος του ιού ή των ιών, που προκάλεσαν τη μυοκαρδίτιδα και με την ανοσοϊστοχημεία, που δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη, ή όχι, φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της βιοψίας κατευθύνουν στη θεραπεία πέρα από τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ιού χωρίς φλεγμονή, χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα ευρέως φάσματος και συνήθως ιντερφερόνη. Όταν υπάρχει φλεγμονή χωρίς την παρουσία ιού γίνεται ανοσοκαταστολή συνήθως με κορτιζόνη ή αζαθειοπρίνη. Εδώ και 4-5 χρόνια εφαρμόζεται η νέα θεραπεία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα μελέτης νεοεμφανιζόμενων περιστατικών μυοκαρδίτιδας και συνδυασμό ειδικοτήτων καρδιολόγου, παθολογοανατόμου, ανοσολόγου και λοιμωξιολόγου", κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.- 2009.-

( 19) ~** Σάββατο, 9 Μάϊος 2009
1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση


Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν υπέρταση παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το ενάμιση δισεκατομμύριο μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχει από αρτηριακή υπέρταση ενώ το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπερτετραπλασιαστεί το ποσοστό των παιδιών ηλικίας έως 18 ετών με αρτηριακή υπέρταση φτάνοντας στο 4,5% από 1% που ήταν παλαιότερα.Το 11% από τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, εμφανίζουν υπέρταση. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η παιδική αρτηριακή πίεση τείνει να είναι δείκτης για την ενήλικη ζωή.
Η υπέρταση αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας κυρίως για ανθρώπους άνω των 65 χρόνων.
Τα αίτια της υπέρτασης είναι σε μικρό ποσοστό γνωστά, μόλις στο 5% περίπου (δευτεροπαθείς μορφές υπέρτασης, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε αίτια από τους νεφρούς και ενδοκρινικές διαταραχές), ενώ στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων ( πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής υπέρταση).
Οι τιμές της φυσιολογικής πίεσης, όπως έχουν καθοριστεί τα τελευταία χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υπέρτασης είναι κάτω από το 14mmHg για την «μεγάλη» (συστολική πίεση) και κάτω από το 8mmHg για την «μικρή» (διαστολική πίεση).
Αναρτήθηκε από ΠΡΟΙΤΟΣ .-



~* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΖΑΜΠΙΑΣ ., 12-5-2009 :
Με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Ζάμπιας κ.Rupia Banda συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 11ης Μαίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ζάμπιας υποδέχτηκε θερμά τον Μακ.Πατριάρχη στο ιδιαίτερό του γραφείο και η συνάντησή τους διήρκησε πέραν της μίας ώρας. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι Εξοχ.Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, ο Διευθυντής Πρωτοκόλλου της Προεδρίας, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου, ο Σεβ.Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ.Ιωακείμ, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.Θεόδωρος, ο Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Ιωάννης Τσαφταρίδης και οι Εντιμ.Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο κ.Banda καλωσόρισε στην Ζάμπια τον υψηλό επισκέπτη, τον ευχαρίστησε για το μήνυμα ενότητας και ειρήνης που μετέφερε στον λαό της Ζάμπιας κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην χώρα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να επισκεφθεί το ιεραποστολικό κέντρο που εγκαινίασε ο Μακαριώτατος στην Λουσάκα. Ο κ.Πρόεδρος έδειξε να είναι καλός γνώστης της ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μάλιστα εξέπληξε όλους τους παρευρισκομένους όταν απευθύνθηκε προς την ΑΘΜ στην ελληνική γλώσσα λέγοντας μεταξύ άλλων «...αγαπώ την Ελλάδα και αγαπώ τους θρησκευτικούς ηγέτες που μεταφέρουν μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ενότητας».
Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον κ.Πρόεδρο για την θερμή φιλοξενία και τα λόγια αγάπης και φιλίας, τον προσκάλεσε να τον επισκεφθεί στην έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, τον ευχαρίστησε για την βοήθεια της πολιτείας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα προς τον Θεοφιλ.Επίσκοπο κ.Ιωακείμ, και αναφερόμενος στο νεόδμητο ιεραποστολικό κέντρο τόνισε πως είναι μόνο η αρχή μιας σειράς έργων προς όφελος του λαού της Ζάμπιας.
Στην συνέχεια ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων παρασημοφόρησε τον Εξοχ.Πρόεδρο με τον μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετά Αστέρος, την υψηλότερη διάκριση του παλαιφάτου Πατριαρχείου. Ο κ.Banda αποδέχτηκε την διάκριση με συγκίνηση και ευχαρίστησε την ΑΘΜ για την μεγάλη τιμή, η οποία αποδίδεται στον λαό της Ζάμπιας. Μετά την παρασημοφόρηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για αρκετή ώρα για διάφορα επίκαιρα θέματα ενώ έκαναν δηλώσεις και στα ΜΜΕ.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΜΠΙΑ
Με την συνάντηση με τον Εξοχ.Πρόεδρο της Ζάμπιας ολοκληρώθηκε η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Ζάμπια. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος ανεχώρησε αεροπορικώς από το διεθνές αεροδρόμιο της Λουσάκα για την Ζιμπάμπουε, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιο και τον Πανισιολ.Αρχιμ.κ. Ιωάννη Τσαφταρίδη.
Στο αεροδρόμιο την ΑΘΜ προέπεμψαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Θεόδωρος, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου και οι δύο γραμματείς της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ο Σεβ.Αποστολικός Νούντσιος και οι Εντιμ.Πρόξενοι της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους πάντες για την φιλοξενία και την αγάπη τους, τονίζοντας την επιτυχία της επισκέψεώς του στην Ζάμπια και την μεγάλη του ευχαρίστηση για το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην χώρα με την12/05/2009


ΑΦΙΞΗ ΤHΣ ΑΘΜ ΣΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕΤο απόγευμα της Δευτέρας, 11ης Μαίου ε.ε., αφίχθη στο Χαράρε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωάννη Τσιαφταρίδη, προκειμένου να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ζιμπάμπουε. Στο αεροδρόμιο τον Μακ. Πατριάρχη υπεδέχθησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου, ο Εντιμ.Πρόξενος της Κύπρου, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων, Συλλόγων, Σωματείων και Αδελφοτήτων, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π.Γεώργιος Σαγάνης, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ.Αριάδνη Ψύλλου και σύσσωμο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ο Μακαριώτατος χαιρέτησε όλους τους παρόντες με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, αφού συναντούσε πρόσωπα γνώριμα και αγαπητά από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.
Το βράδυ η ΑΘΜ παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν Της ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ.Γεώργιος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγίου Αθανασίου.
Κατά την διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Χαράρε, ο Μακαριώτατος θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας που θα αναγερθεί εντός των χώρων της Ελληνικής Ακαδημίας, θα εγκαινιάσει την Τεχνική Σχολή « Ιεραπόστολος Ιερομ. Κοσμάς Γρηγοριάτης», θα προσφέρει μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους εμπεριστάτους Αφρικανούς αδελφούς και θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής παροικίας.
καθοδήγηση του επιχωρίου Επισκόπου, Θεοφιλ.κ.Ιωακείμ. -

~**"Μη σε στεναχωρεί ο θάνατος. Όσο είσαι ζωντανός δεν έχεις σχέση μ’αυτόν, μα κι όταν πεθάνεις, πάλι δεν έχεις να κάνεις μ’αυτόν, διότι τότε δεν θα’χεις να κάνεις με τίποτα".Η γυναίκα σου να σε σέβεται πρέπεικαι όχι να σε φοβάται,διότι δεν την πήρες για υπηρέτρια,αλλά για σύντροφο στη ζωή.ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ .-

~**Ἤδη πέρασε ἕνα ὁλόκληρο ἔτος ἀπὸ τὴν οὐσιαστικὴ ἔναρξη τῶν δραστηριοτήτων τοῦ ἱδρύματος τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου μετὰ τὴ δημοσίευση τοῦ Κανονισμοῦ Διοικήσεως καὶ λειτουργίας στὴ Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως (2ο τεῦχος 30 ‘κτωβρίου 2007) καὶ στὸ περιοδικὸ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ», ἐπίσημο δελτίο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Ἡ 14η Ἀπριλίου εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς ἐπισήμου παρουσιάσεώς του στὸν κόσμο τοῦ Ἁγιάσματος καὶ τοῦ Βοΐου, παρουσίαση ἡ ὁποία πραγματοποιήθηκε στὴ Θεσσαλονίκη, στὴν αἴθουσα ἐκδηλώσεων τῆς Ὁμοσπονδίας Δυτικομακεδονικῶν Σωματείων ποὺ ἡ χρῆσις της παραχωρήθηκε δωρεὰν γι᾿ αὐτὸ τὸ σκοπὸ.Τὸ πρῶτο φυλλάδιο τοῦ ἐντύπου τοῦ ἱδρύματος μὲ τὸν τίτλο «ΕΠΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ» διενεμήθη τὴν ἵδια ἡμέρα καθὼς ἐπίσης καὶ στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου στὸ Ἁγίασμα κατὰ τὴν ἱερὰ πανήγυρι τῆς 2ας Μαΐου 2008, ὅπου ἔλαβε χώραν καὶ ἀνάλογος παρουσίασις τῆς δημιουργίας τοῦ Νομικοῦ Προσώπου τοῦ Ε.Π.Π.Ι «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» καὶ τῶν στόχων του.Τὸ Ε.Π.Π.Ι «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» δὲν δημιουργήθηκε γιὰ νὰ ὑπάρχῃ μόνο «στὰ χαρτιὰ». Βέβαια οἱ δυσκολίες τῆς πρώτης ἀρχῆς εἶναι μεγάλες, εἶναι ὅμως μεγάλοι καὶ οἱ σκοποὶ καὶ οἱ στόχοι του καὶ ἐπειδὴ ἔγινε γιὰ νὰ ἱκανοποιήσῃ πραγματικὲς, πιστεύουμε, ἀνάγκες τοῦ τόπου, ἱδιαίτερα τοῦ Ἄνω Βοΐου, ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ἔγιναν κινήσεις τέτοιες ὥστε νὰ μὴν περιέλθῃ σὲ ἀδράνεια, ἀλλὰ μάλλον νὰ δείξῃ καὶ τὸ στίγμα του καὶ λέγοντες στίγμα ἐννοοῦμε τὸ διατὶ τῆς ἀναγκαιότητος ὑπάρξεως Ἐκκλησιαστικοῦ Ἱδρύματος στὴν περιοχή μας καὶ δὴ ἐπὶ τοῦ πολιτισμοῦ.Βεβαίως οἱ στόχοι ἀνεπτύχθησαν ἱκανοποιητικὰ καὶ κατὰ τὴν παρουσίαση στὴ Θεσσαλονίκη καὶ στὴν πανήγυρι τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου, ὅπως ἐπίσης καὶ στὰ ἔντυπα ποὺ προηγήθηκαν. Ἡ πρᾶξις ὅμως ἔπρεπε νὰ δείξῃ τὴν συνέπεια πρὸς τὶς ἐξαγγελίες, ἀλλὰ καὶ τὴν οὐσιαστικὴ διάθεση γιὰ «δουλειὰ», ὅπως ἐπίσης ἡ ἀρχὴ, ὡς καὶ «τὸ ἥμισυ τοῦ παντὸς», πρέπει νὰ ἀποτελέσῃ τὴν πρόσκληση πρὸς τοὺς ἀνθρώπους αὐτοῦ τοῦ τόπου, γιὰ μιὰ οὐσιαστικὴ προσέγγιση,ἕρευνα, καταγραφὴ, ἀλλὰ καὶ παραγωγὴ πολιτισμοῦ καὶ προαγωγή του σ᾿ αὐτὸ τὸν τόπο, ποὺ νὰ ξεκινᾶ ἀπὸ τὴ βάση τοῦ Πολιτισμοῦ, ἀπὸ τὸ «ἐξ οὗ ὁ πολιτισμὸς» καὶ μία οὐσιαστικὴ βάση τοῦ πολιτισμοῦ μας, νομίζουμε, εἶναι ἡ Ἐκκλησία.Ἰδιαίτερα, ἡ διαχρονικὴ πρόσκληση τὴν ὁποία ἀπευθύνει τὸ ἵδρυμα αὐτὸ ἔχει παραλῆπτες τοὺς μορφωμένους αὐτοῦ τοῦ τόπου, καθηγητὲς καὶ πανεπιστημιακοὺς δασκάλους, ὅπως καὶ ἄλλους οἱ ὁποῖοι ἔχουν διαπρέψει στὸ στίβο τῆς ζωῆς καὶ εἶναι κάτοχοι ἀνάλογων περγαμηνῶν, νὰ σκύψουν πάνω ἀπὸ τὸν τόπο καὶ τὰ προβλήματα καὶ μέσα ἀπὸ τὶς δυνατότητες ποὺ μποροῦν νὰ ἀναπτύξουν μέσα ἀπο τὶς τάξεις τοῦ Ἱδρύματος, μὲ τὶς δραστηριότητες ποὺ ἔχουν τὴ δυνατότητα νὰ ἀναλάβουν, νὰ προσφέρουν στὸν τόπο τους καὶ τόπο μας ὅτι καλὸ, χωρὶς κομματικὲς καὶ ἄλλες βλέψεις καὶ ὑστεροβουλίες.Αὐτὸ τὸ διάστημα τὸ Ἱδρυμα δὲν ἔμεινε ἀνενεργὸ, δὲν περιῆλθε σὲ ἀδράνεια. Τὸ καλοκαὶρι τοῦ 2008 ἔλαβε χώρα ἔκθεσις ἔργων γλυπτικῆς ἀπὸ ἡλεκτροσυγκολημένο σίδηρο. Ὁπωσδήποτε στόχος τοῦ Ἱδρύματος, ἀλλὰ καὶ τοῦ καλλιτέχνη, δὲν ὑπῆρξε, οὔτε ἦτο δυνατὸν ἄλλωστε νὰ ἐπιτευχθῇ, ὁ προσ-πορισμὸς οἰκονομικοῦ ἀποτελέσματος, οὔτε ἐπιδιώξαμε μὲ εἰκο-νικὴ ἐκδήλωση νὰ δικαιολογήσωμε καὶ νὰ διεκδικήσωμε ὁποια-δήποτε οἰκονομικὴ ἐπιχορήγηση ἀπὸ καμμία Ἀρχὴ τοῦ τόπου, ἐντάσσοντας, ἤ προσπαθῶντας νὰ ἐντάξωμε τὴ δραστηριότητα σὲ ἀνάλογο πρόγραμμα. Στόχο μας ἀπετέλεσε ἡ κατάθεσις τοῦ στίγματος στὴν ποιότητα ποὺ ὀφείλουμε οἱ Βοϊᾶται νὰ προσδίδωμε στὶς ἐκδηλώσεις τοῦ πολιτισμοῦ μας. Οἱ διάφορες Ἀρχὲς αὐτοῦ τοῦ τόπου, ὅπως ἄλλωστε καὶ οἱ ἄνθρωποι ἐνισχύουν φανερὰ ἤ ἀφανῶς ὁποιαδήποτε προσπάθεια ὅταν κρίνουν ὅτι ἔχουμε κάτι οὐσιαστικὸ νὰ προσφέρωμε.Μὲ τὴν ἔναρξι τοῦ σχολικοῦ ἔτους 2008-9, ἤρθαμε σὲ ἐπαφὴ μὲ τὴν ἐκπαιδευτικὴ κοινότητα καὶ ἐπιδιώξαμε τὴ συνεργασία κατ᾿ ἀρχὴν μὲ τὸ Δημοτικὸ Σχολεῖο Τσοτυλίου. Κληθήκαμε καὶ μιλήσαμε στοὺς μαθητὲς τῆς Δ΄ Τάξεως τοῦ Δ.Σ Τσοτυλίου, στὰ πλαίσια μαθήματος περιβαλλοντικῆς ἐκπαιδεύ-σεως καὶ σχετικῆς ἐργασίας τους, γιὰ τὴ σημασία τοῦ νεροῦ γενικὰ στὴν Ἐκκλησία καὶ τὴ χρῆσι του στὴ Θεία Λατρεία καὶ γιὰ τὴ σημασία καὶ τὴ θέσι τῶν Ἁγιασμάτων, ὡς Ἱερῶν Πηγῶν καὶ τόπων ἁγιάσματος.Τὴν ἐννάτη (9) Φεβρουαρίου 2009, μὲ τὴ συνεργασία τοῦ Συλλόγου Ἁγιογράφων καὶ Φίλων τῆς Βυζαντινῆς Τέχνης Βερ-ροίας «Γεώργιος Καλλιέργης», ἔγινε παρουσίασις στοὺς μαθητὰς τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Τσοτυλίου, τοῦ τρόπου κατασκευῆς ἱερᾶς εἰκόνος ἑνὸς Ἁγίου τῆς Ἐκκλησίας. Ἐφ᾿ ὅσον τὸ ἀποτέ-λεσμα, δηλαδὴ ἡ εἰκόνα, παραμένει στὸ Δημοτικὸ Σχολεῖο ὡς δωρεὰν ἐνθύμιο τῆς δραστηριότητος αὐτῆς, ἐπελέγη ὡς θέμα ἡ εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, ἑνὸς Ἁγίου ποὺ συνδέεται μὲ τὴν πρόσφατη ἱστορία τῆς περιοχῆς μας.TA ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΙ«… Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὁ χῶρος ποὺ εἶναι ἀφιερωμένος στὸ Θεὸ. Τὸ χῶρο αὐτὸ οἱ ἄνθρωποι προσπάθησαν νὰ τὸν διαμορ-φώσουν μὲ ἁγιογραφίες, μικρὲς καὶ μεγάλες, ἀφιερωμένες σὲ ὅλους τοὺς Ἁγίουςτῆς Ἐκκλησίας μας». Γιάννης Δονούλης.«… Ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἦρθα σὲ ἐπαφὴ μὲ τὴν τέχνη τῆς ἁγιογραφίας ἦταν ὅταν ἐπισκέφθηκε τὸ σχολεῖο μας ἕνας ἁγιογράφος». Χαρούλα Κυριακίδου.«… Ἡ ἁγιογραφία γίνεται πάνω σὲ ξύλο, σὲ πέτρα, σὲ τοῖχο καὶ σὲ μουσαμὰ. Ὁ ἁγιογράφος γιὰ νὰ κάνῃ εἰκόνες χρειάζεται πινέλα σὲ πολλὰ μεγέθη, χρώματα, τὸ τρίποδο καὶ μία βέργα γιὰ νὰ κρατᾶ σταθερὸ τὸ χέρι του καὶ νὰ κάνῃ ἴσιες γραμμὲς. Στὰ χρώματα ρίχνουν αὐγὸ, τὸ ὁποῖο τὰ κάνει πιὸ ζωντανὰ. … Ξακουστοὶ ἁγιογράφοι ἦταν ἀπὸ τοὺς Χιονάδες τῆς Ἠπείρου». Ἀγορίτσα Μπαϊραχτάρη.Εικόνα. Ἀπὸ τὴν ἐκδήλωσι τῆς 9-2 2009. Τὰ παιδιὰ βάζουν καὶ τὴ δική τους πινελιὰ«… Τὰ χρώματα ποὺ χρησιμοποιήθηκαν γιὰ τὴν εἰκόνα ἦταν πολύ ὄμορφα, τόσο ὄμορφα ὅσο καὶ τὸ συναίσθημα ποὺ ἔνοιωσα ἐγὼ καὶ οἱ συμμαθητές μου ποὺ εἴδαμε ἀπὸ κοντὰ τὸ πῶς γίνονται τὰ εἰκονίσματα τοῦ Χριστοῦ, τῆς Παναγίας καὶ τῶν Ἁγίων, ποὺ ὅλοι βλέπουμε καθημερινὰ στὴν Ἐκκλησία, ἀλλὰ καὶ στὰ σπίτια μας». Ἐλευθερία. «… Ὁ ἁγιογράφος ἄρχισε ἀπὸ τὸ πρόσωπο. Στὴν ἀρχὴ εἶδα μιὰ μουντζούρα. Μᾶς εἶπε πὼς αὐτὸ ἦταν τὸ πρόπλασμα. Ἀργότερα τὸ πρόσωπο τοῦ Ἁγίου ἄρχισε νὰ παίρνῃ φυσιολογικὴ μορφὴ. Ὅσο πήγαινε τόσο πιὸ ὡραῖο γινόταν. Στὸ τέλος ἔγινε σὰν ἀληθινὸ». Σπύρος Πασχαλόπουλος.«… Στὴν ἀρχὴ δὲν καταλάβαινα γιατὶ ἔκανε ἔτσι τὸ πρόσωπο, ἀλλὰ ὕστερα εἶδα τὸ ἀποτέλεσμα καὶ ἐντυπωσιάστηκα…. Αὐτὴ ἡ ἐκδήλωση ἦταν πρωτόγνωρη γιὰ μᾶς τοὺς μαθητὲς καὶ θὰ ἤθελα τὸ σχολεῖο μας νὰ πραγματοποιήσῃ καὶ ἄλλες τέτοιες ἐκδηλώσεις. Ἀποστόλης Τσιλιμίγκας.«… Ὅλα τὰ παιδιὰ ἔβλεπαν ἔκπληκτα τὴν τέχνη. Ὁ κύριος ἁγιογράφος γιὰ νὰ μὴν ἀκουμπᾶ μὲ τὸ«… Μιὰ εἰκόνα θέλει μεγάλη διαδικασία γιὰ νὰ γίνῃ. Μὲ ἐντυ-πωσίασε πάρα πολὺ ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο ὁ ἁγιογράφος ἔκανε τὴν εἰκόνα καὶ ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖο πῆγε καὶ ἔμαθε ὅλα αὐτὰ». Μάρθα.«… Πιστεύω ὅτι ἡ ἁγιογραφία εἶναι μία ὡραία ἀσχολία γιὰ ἕναν ἄνθρωπο». Εἰρήνη Σεβασλίδου.«… Μὲ ἐντυπωσίασε ἡ ὑπομονὴ ποὺ εἶχε ὅταν ζωγράφιζε τὴν εἰκόνα. Στὸ τέλος τὸν εἶχε κάνει ἕνα ἔργο τέχνης».Νικολέτα Ἰορδάνου.«… Θὰ ἤθελα νὰ πῷ ὅτι θέλω κι ἐγὼ νὰ ζωγραφίσω μιὰ ἁγιο-γραφία ἴδια μὲ τὸν ἁγιογράφο». Χαρούλα Κυριακίδου.«… Ἀνυπομονῶ νὰ ξανάρθῃ ὁ ἁγιογράφος». Βασίλης Λαγουριώτης.Στόχο μας ἀποτελεῖ, αὐτὲς, ὅπως καὶ ἄλλες δραστηριότητες, τὶς ὁποῖες προτιθέμεθα νὰ ἀναλάβωμε, νὰ ἐπαναλαμβάνωνται κάθε χρόνο καὶ βέβαια οἱ ἐπαφές μας, θὰ προσπαθήσωμε νὰ ἐπεκταθοῦν ὥστε νὰ συμπεριληφθοῦν σὲ αὐτὲς καὶ τὰ ἄλλα Δημοτικὰ Σχολεῖα. ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος καὶ τὸ ἁγίασμά του στὸ Ἁγίασμα ἀποτελεῖ οὐσιαστικὸ συστατικὸ στοιχεῖο τῆς ἱστορίας καὶ παραδόσεως τοῦ τόπου μας καὶ ἡ σύνδεσις τῶν νεωτέρων γενεῶν μὲ τὸν Ἅγιο καὶ τὸν τόπο αὐτὸ ὀφείλει νὰ καλλιεργῇται μὲ κάθε τρόπο. Τὸ Διοικητικὸ ΣυμβούλιοΕΠΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣἜντυπος ἐνημέρωσις-Ἔκφρασις «μέσον» καὶ «μέσῳ» τοῦ Ε.Π.Π.Ι. «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»,Ἡ φωνὴ τοῦ Ἁγιάσματος τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου Ἁγιάσματος.Ἐκδίδεται μὲ τὴ Δωρεὰν συμβολὴ τοῦ Δήμου Τσοτυλίου.Ἠλεκτρονικὴ Διεύθυνσις http://www.agiasma.info καὶhttp://www.agiasma.info/forumὙπεύθυνος: Ἱερεὺς Σπυρίδων. Ε. Ἀθανασιάδης.Συντακτικὴ Ἐπιτροπὴ:τὸ Δ.Σ. τοῦ Ε.Π.Π.Ι «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»Συνεργάται: ὅσοι ἐπιθυμοῦν.Χειρόγραφα καὶ ἐπιστολὲς ποὺ δὲν δημοσιεύονται, δὲν ἀπιστρέφονται. Ἔνυπόγραφες συνεργασίες ἐκφράζουν τὶς ἀπόψεις τῶν συγγραφέων.Ἡ διανομὴ τοῦ παρόντος γίνεται μὲ τὶς εἰσφορὲς τῶν χριστιανῶν ποὺ ἔχουν τὴ δυνατότητα καὶ διάθεσι.Τὸ Ε.Π.Π.Ι «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» ἐνίσχυσαν:Κοσμίδης Μιχαὴλ Σταυροδρόμι € 50,00Κοσμίδης Ἀριστείδης Σταυροδρόμι 20,00Παπαδόπουλος Μωϋσῆς Σταυροδρόμι 100,00Γκέκας Ἠλίας Βέρροια 55,00Κελίδου Βασιλικὴ Τσοτύλι 50,00Ὀρφανίδης Παῦλος Θεσσαλονίκη 50,00Ἀποστολίδης Θεόδωρος Τσοτύλι 50,00Πετρούλης Νικόλαος Τσοτύλι 50,00Ἀσλανίδης Χρίστος Τσοτύλι 50,00Κεραμάρης Θεόδωρος Νεάπολις 10,00Παντελίδης Βασίλειος Ἀνθοῦσα 10,00Σακαλίδης Κυριάκος Τσοτύλι 50,00Πλιαχτούρα Ζωὴ Πεντάλοφος 10,00Τερζόγλου Ἀργύριος Ὀμαλὴ 15,00Ζῆκος Δημήτριος Τσοτύλι 10,00Τσιτσικλὴς Δημήτριος Κοζάνη 50,00Αἰδεσ/τος Ἀθανασιάδης Γεώργιος Τσοτύλι 20,00Παπαδόπουλος Ἰωάννης Πτολεμαΐδα 50,00Ξενητιάδου Ἀναστασία Τσοτύλι 5,00Παγανὰς Ἀναστάσιος Νεάπολις 20,00Βασιλειάδης Σταῦρος Τσοτύλι 20,00Καρούτα Καλλιθέα Ἀθήνα 3.000,00Μηλιόπουλος Ἀθανάσιος Ἁγίασμα 300,00Τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τοῦ Ἰδρύματος τοὺς εὐχαριστεῖ.Ὅποιος ἐπιθυμεῖ νὰ συμβάλῃ στὴν δαπάνη τῆς ἐκδόσεως καὶ διανομῆς τοῦ ἐντύπου μπορεῖ νὰ καταθέτῃ τὴν εἰσφορά του στὸ λογαριασμὸ τοῦ Ε.Π.Π.Ι. «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»Ἐμπορικὴ Τράπεζα 63753980.Γιὰ τυχὸν ἀπορίες στὶς λεπτομέρειες νὰ ἐπικοινωνῇ μὲ τὸν ἐφημέριο στὴ διεύθυνσι:Ἱερέα Σπυρίδωνα Ἀθανασιάδη,Ἰωάννου Μεταξᾶ 5, Τσοτύλι.Τ.Κ.50002.Τηλ. 24680-31235.Ἔτος 2ο Ἀρ. Φύλλου 5. Μάρτιος 2009.Διανέμεται δωρεὰν. . http://agiasma.info/downloads/EPPI%20info.pps ,

~**• YouTube : Videos by hamomilaki
Παιδική κακοποίηση 3.0 Συναισθηματική -- hamomilaki
Πριν από 1 εβδομάδα

hamomilaki στο Photobucket
hamomilaki-200.png
Πριν από 2 μήνες

SlideShare hamomilaki
Mama
Πριν από 2 μήνες

hamomilaki at Webshots
Child abuse
Πριν από 3 μήνες

Flickr hamomilaki
Giati_Den_Antidras
Πριν από 4 μήνες

Picasa Web Albums - χαμομηλάκι♀
Το χαμομηλάκι
Πριν από 7 μήνες
(1) ,.-

BLOGS : for me ,
http://hellassite.blogspot.com/ , ESTI OYN ELLAS .ΕΣΤΙ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ.-
http://naxion-oneiro.blogspot.com/ / Όνειρο μέσα σ ΄΄ονειρο.-
http://psthermopilai.blogspot.com/ , ΦΥΛΑΜΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΛΕΣ.-
http://fey-gatoi.blogspot.com/ / ΦΕΥΓΑΤΟΙ .
http://ellinaspatriotis.blogspot.com/ / ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΩΝ .-
http://ainatem.blogspot.com/ /ΥΒΡΕΙΣΝΕΜΕΣΙΣ ΚΑΘΑΡΣΙΣ .
http://troxokinisi.blogspot.com/ /
ΤΡΟΧΟΚΙΝΗΣΗΣ
http://hamomilaki.blogspot.com/ / ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ .-
, http://tosxisma.blogspot.com/ /ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ .-
http://macedonia-greece.blogspot.com/ /ΜΕΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ .-
http://tolimeri.blogspot.com/ / ΤΟ ΛΥΜΕΡΙ .-

~** (Α) .- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜE ΤΟΝ ΘΕΟ.... .-
Η ΕΥΤΥΧΙΑ .-
Προσέξτε τις σκέψεις σας ,.-
Μια ανατρεπτική αλήθεια .-
Το γράμμα του Θεού προς τον Άνθρωπο #64 .-
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2035 ,
Νερό - Γράμμα από το 2070 .-
ENA ONEIRIKO TAXIDI .-
ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΒΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ,
ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΒΑΖΟ .-
ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ancient Greek Inve....
ΤΟ ΣΟΦΟ ΠΟΥΛΙ .-
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ .-
Η ΓΗ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ .-
(Β) .- ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΟΥ .-
( Γ) .- ΚΑΛΗΜΕΡΑ Σ'ΑΓΑΠΩ .-

(1) Πονάει το έμβρυο όταν του κάνουν έκτρωση ?
(2) πως γίνεται μια εκτρωση 1ου ή 2ου τριμήνου ? .-
(3) προγεννητικός έλεγχος για τη ζωή .-
(4) το παράπονο ενός εμβρύου , -
(5) εκτρώσεις : η πραγματικότητα στην Ελλάδα μερος 2ο .-
(6) Πως γίνεται μια έκτρωση βήμα προς βήμα .-
(7) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ!!! .
(8) (8).- ανάπτυξη του εμβρύου στη εγκυμοσύνη .-
(9) Συγκλονιστική μαρτυρία μάνας για το αγέννητο πα... ,
(10) Σιωπηλή Κραυγή Μερος 1ο ,
Φωτογραφίες υπερήχων ,
(11) Θαύμα ζωής!!! .-
(12) μεταθανάτιες εμπειρίες ,
(13) εκτρωση = σταύρωση του Χριστού ,
(14) Αποκάλυψη του ευαγγ. Ιωάννη κ το έγκλημα των εκ... .-
(15) σημεία του Θεού και το κάλεσμα στη μοναχική ζωή . -
(16) ο Χριστός είναι Ορθόδοξος χριστιανός,
(17) Ο μ. Μητροφάνης που είδε πως βγαίνει το Αγιο Φώς .-
(18) Ο Ηρώδης δεν πέθανε !! Ζεί και βασιλεύει .-
(19) πνευματικός νόμος μέρος 1ο ,
(20) ο πνευματικός νόμος μέρος 2ο .
(21) οικουμενισμός & μασωνία το όχημα του αντίχριστου ,-
(22) επ. Αγουστίνος Καντιώτης ,
(23) Ταξιάρχης Μανταμάδος Λέσβου ,
(24) Αν η άμβλωση είναι δικαίωμα της γυναίκας .-
(25) θα είναι αγόρι μην το σκοτώσεις με την έκτρωση ... .-
π. Εφραίμ ηγούμενος I Μ. Βατοπαιδίου μέρος 1
(26) π. Εφραίμ Ι.Μ . Βατοπαιδίου μέρος 2 ,
(27) η πλάνη του παπισμού μέρος 3 .-
(28) η πλάνη του παπισμού μέρος 4.-
(29) η πλάνη του παπισμού μέρος 5 ,
(30) η πλάνη του παπισμού μέρος 5 ,
(31) η πλάνη του παπισμού μέρος 7 .
(32) η πλάνη του παπισμού μέρος 8 ,
(33) μοναχός Παίσιος μέρος 6ο
(34) η δοκιμασία και η εμπιστοσύνη στο Θεό ,
(35) οικουμενισμός & μασωνία το όχημα του αντίχριστου ,
(36) ΘΑΥΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 4 .-
(37) π. Εφραίμ Ι.Μ.Βατοπαιδίου μέρος 3 ,
(38) το θαύμα της ζωής μερος 4ο .-
(39) (Α) To xamogelo sou- Manos Pyrovolakis .-
(40) It's Not Goodbye - Sweet November MV .-
(41) minuscule Power rocket mosquito .-
(42) Laura Pausini - One More Time .-
(43) Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα-Φίλιππος Πλιάτσικας .-
(44) Πανσέληνος .-
(45) Μάνος Λοϊζος - Πόσο σ΄ αγαπώ .-
(46) Το Σημαδι Του Ερωτα - Δωσε Μου Λιγακι Ουρανο - Παριος .-
(47) Νεοελληνικά Videos-Ηρώ Κοίτα με Αντέχω .-
(48) Αγάπη είναι... Agaph einai (Ελλάδα Ελλάς Greek Greece Hellas Agia Grafh) ,
(49) proti fora pou agapao toso - Marinella .-
(50) Μάνος Λοϊζος - Πόσο σ΄ αγαπώ .-
(51) Παράδεισέ μου - Λάμπης Λιβιεράτος & Εύη Αδάμ ,.-
(52) EKEINOS & EKEINOS PATHOS.-
(53) Τί πιστεύεις για Τον Θεό; Είσαι 100% σίγουρος;Γ... ,
(54) 1) KINEZIKA ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο,
(55) Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΙΣΥΧΘΟΝΑ .-
(56) ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΩΝ.-
(57) http://www.newinka.gr/consumer.php?version=gr&view=detail&id=257.

(20) ~** ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ ....:


~* Η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί ένα σημαντικό και συχνό πρόβλημα υγείας. Αφορά 10-20% των μητέρων κατά τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του παιδιού τους. Η επίδραση της κατάθλιψης αυτής είναι αρνητική σε μητέρα, βρέφος και στη μεταξύ τους σχέση.

Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι:

• Γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη έχουν αυξημένη πιθανότητα για περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης στο μέλλον
• Το δέσιμο με το βρέφος διαταράσσεται, η απόκριση στις ανάγκες του μειώνεται με αποτέλεσμα τα βρέφη αυτά να κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον από προβλήματα ψυχικά, συμπεριφοράς, ανεπαρκή σωματική αύξηση, αμέλεια και κακοποίηση



Γυναίκες που θηλάζουν έχουν περισσότερη ή λιγότερη κατάθλιψη σε σχέση με γυναίκες που δίνουν ξένο γάλα;

Η επιλόχειος κατάθλιψη κάνει πιο δύσκολο το μητρικό θηλασμό;

Έρευνα μετά - ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ‘Pediatrics’ τον Απρίλιο του 2009 καταλήγει στα πιο κάτω συμπεράσματα:

• Στις έξι εβδομάδες της ζωής του βρέφους, μητέρες που δίνουν μπουκάλι έχουν διπλάσια πιθανότητα για συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με γυναίκες που θηλάζουν το μωρό τους
• Στις έξι με οκτώ εβδομάδες της ζωής του μωρού, μητέρες που εμφανίζουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να δίνουν μπουκάλι παρά να θηλάζουν
• Μητέρες με συμπτώματα κατάθλιψης αμέσως μετά από τη γέννηση του μωρού έχουν αυξημένο κίνδυνο να μην ξεκινήσουν το θηλασμό ή να μη θηλάσουν αποκλειστικά
• Καταθλιπτικές μητέρες τείνουν να θηλάζουν το μωρό τους για μικρότερο χρονικό διάστημα και να βιώνουν μεγαλύτερα προβλήματα στο θηλασμό

Από αυτά συμπεραίνεται ότι σημαντικός τρόπος να ασφαλίσουμε την ψυχική υγεία της μητέρας μετά τον τοκετό είναι να την προτρέψουμε να θηλάσει το μικρό της. Κάτι τέτοιο δεν ακούγεται καθόλου παράξενο, εφόσον με το θηλασμό και την επαφή δέρμα με δέρμα εκκρίνεται η ‘ορμόνη της αγάπης’ ωκυτοκίνη σε μητέρα και βρέφος. Η ορμόνη αυτή φέρνει τη μητέρα σε κατάσταση ηρεμίας και ικανοποίησης, ενώ χαλαρώνει το βρέφος και του μειώνει τους κολικούς.

Επιπλέον, εφόσον ο θηλασμός αποτελεί την ιδανική βρεφική διατροφή, οι προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας θα έπρεπε να στραφούν στην πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων που τον αντιμάχονται. Γι’ αυτό οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση των γυναικών για το πρόβλημα της επιλόχειας κατάθλιψης. Η πληροφόρηση πρέπει να ξεκινά κατά την κύηση από το γυναικολόγο και να συνεχίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό από παιδίατρο και γυναικολόγο. Συμπτώματα κατάθλιψης της λεχώνας χρειάζεται να αξιολογηθούν έγκαιρα και κατάλληλα, με παραπομπή σε ειδικό για θεραπεία, ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο θηλασμός και η σχέση μητέρας- βρέφους.

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος - Συγγραφέας MRCPCH DCH
Διπλωματούχος Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής Μεγάλης Βρετανίας
papave1@hotmail.com
http://www.pediatros-thes.gr/ .-

~* ΓΕΥΓΕΛΗ...ΣΚΟΠΙΑ !!...:: Έχω γράψει πολλές φόρες επιστολές προς τα blogs επισημαίνοντας ότι εμείς η ίδιοι χρηματοδοτούμε την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα των Σκοπίων. Πόσο ανόητη και κοντόφθαλμη μπορεί να είναι από τη πλευρά μας η χρηματοδότηση μια χώρας που...ευθαρσώς δηλώνει ότι τμήματα της ιστορίας μας αλλά και των εδαφών μας ανήκουν όχι σε εμάς αλλά σε αυτήν? Και όμως συνεχίζουμε να ανοίγουμε επιχειρήσεις στα Σκόπια, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε για ψώνια, ακόμα και για γιατρούς. Υπήρχαν περιστασιακές αναφορές για το οργανωμένο έγκλημα που ανθεί στο γειτονικό κρατίδιο αλλά οι αποκαλύψεις της εφημερίδας “Το Κεντρί” είναι απλά συγκλονιστικές. Όχι απλά ανθεί ο τζόγος και η πορνεία στο κρατίδιο αλλά η περιοχή εξελίσσεται σε κέντρο της χειρότερης μορφής εγκλήματος: Της παιδικής πορνείας. Με βάση το δημοσίευμα η Γευγελή “προσφέρει” τον απίστευτο συνδυασμό πολυτελούς τζόγου και πρόσβασης σε ανήλικα θύματα δουλεμπορίου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εκθέσεις τις Unicef που πιστοποιούν το γεγονός και τις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών να σταματήσουν το φαινόμενο. Γίνεται πλέον σαφές γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν προς τη Γευγελή και χρηματοδοτούν τον Γκρουεφσκι και την μαφία του. Όχι απλά χρηματοδοτούν έναν δηλωμένο εχθρό αλλά το κάνουν με το χειρότερο τρόπο. Η ευχαρίστηση είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, η εκμετάλλευση της αθωότητας για ευχαρίστηση είναι όμως το μέγιστο των εγκλημάτων. Κάνω έκκληση προς τους συμπατριώτες μας που πηγαίνουν στη Γευγελή να προσπαθήσουν να αντιληφτούν τη ζημία που κάνουν τόσο στη χώρα όσο και σε αθώες ψυχές. Επίσης κάνω έκκληση στις Ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα ώστε το φαινόμενο να μην εισβάλει και εντός των συνόρων μας. Μια πολύ καλά οργανωμένη μαφία φαίνεται να έχει στρατοπεδεύσει στα σύνορα μας.Πέτρος Ανδρέου .-

~* ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ..ΕΙΠΕ ...ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΙΖΕ : Αστραψε και βρόντησε ο Απόστολος Κακλαμάνης εναντίον της ΕΡΤ στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "πρώτη γραμμή" του Οικονόμου και Λυριτζή. Κατηγόρησε τους...δημοσιογράφους ότι εκτελούν γραμμή της διοίκησης της ΕΡΤ και δήλωσε ότι δέν είναι διατεθιμένος να "παριστάνει τη μαριονέτα σε ένα θέμα που αφορά τη συνάντηση "Καραμανλή - Μπαρόζο".Και αυτό γιατί άλλο ήταν το θέμα και άρχισαν να εξετάζουν το θέμα της συνάντησης Μπαρόζο Καραμανλή.Δέν δέχθηκε ο κ Κακλαμάνης να μήν κάνει την κριτική που ήθελε, όπως προσπάθησαν να επιβάλλουν οι δημοσιογράφοι. Αποκάλεσε δέ την ΕΡΤ "κομματικό μποστάνι της ΝΔ".-

, ~* ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ : Το νέο αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιεί ο Barack Obama, εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι μια Cadillac, η οποία ανταγωνίζεται την αλεξίσφαιρη SUV. Σύμφωνα με το δημοφιλές τεχνολογικό web blog, η Cadillac του Obama παρέχει αρκετά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής...Αντέχει κρούση πυραύλου, ενώ επίσης είναι απόλυτα θωρακισμένο σε περίπτωση βιοχημικής επίθεσης. -Το ρεζερβουάρ αντέχει άμεσο χτύπημα χάρη σε ειδική αφρώδη θωράκιση. -Το αμάξωμα έχει φτιαχτεί από ατσάλι, διπλά ενισχυμένο ώστε να μην λυγίζει, από αλουμίνιο, τιτάνιο και κεραμικά, ώστε να «σπάνε» τυχόν βλήματα αν χτυπήσουν σε αυτό. -Τα λάστιχα είναι ενισχυμένα με ατσάλινες ζάντες, ώστε να συνεχίζει, όποιες και να είναι οι συνθήκες. -Τα εξαρτήματα που περιλαμβάνει είναι: κάμερες νυχτερινής όψεως, επαναληπτικά αυτόματα όπλα, πολυβόλα δακρυγόνων.-Περιλαμβάνει ακόμη φιάλες αίματος συμβατές με την ομάδα αίματος του Προέδρου.-Η νέα Προεδρική λιμουζίνα Cadillac έκανε το ντεμπούτο της την ημέρα εγκατάστασης του Obama στο αξίωμα του Προέδρου. -Το πάχος της οποίας είναι τουλάχιστον 5 ίντσες, συμπαγή λάστιχα, αλεξίσφαιρα παράθυρα και πλήρως θωρακισμένο εσωτερικό σε περίπτωση χημικής επίθεσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας. Παρέχει εξοπλισμό για ηλεκτρονική επικοινωνία.anopetra-eleos.blogspot.com .-

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΒΛΑΣΗΣ - [A1]
(2) http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/ .-

http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/01/fotos.html?zx=ca64341ed9418b80, Δημιουργικές παρουσιάσεις .-((2).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/01/blog-post.html , ΕΛΛΑΣ - ΒΛΑΣΗΣ .-

(3) .- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/01/arfara.html , ΑΡΦΑΡΑ -Η γεννέτηρά μου .-

(4).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html, .- Αποκάληψη Αγ, Ιωάννου ΠΑΤΜΟΣ .-( 5 ).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/02/blog-post.html , Θέματα Ιστορίας ..

( 6).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/03/e.html , Επίκαιρα - Μάρτιος .-

( 7 ).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/05/blog-post.html , ΞΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ .-

(8).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/05/blog-post_09.html , ΑΘΛΗΤΙΚΑ .-

(9).- http://vlasiosarfara.blogspot.com/2009/05/blog-post_19.html ,

ΓΡΑΦΩ & ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ .- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ Η/Υ: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* http://hackaday-gragle.blogspot.com/ ,
* http://locusblogus.blogspot.com/ , FREE WEB TOOLS .-
!* http://www.iwebtool.com/tools/ .-
* http://sotiris.blogspot.com/2009/01/blog-post.html , Προγράμματα στους Η/Υ μας .-
* http://sotiris.blogspot.com/2009/02/syncgr-help.html , Συμβουλές για windows pc & το Internet , το Ubuntu .κ. * http://locusblogus.blogspot.com/2009/01/animated-tag-cloud.html , Προσθήκη ANIMATED TAG CLOUD .-
* http://locusblogus.blogspot.com/2009/04/blog-post.html , Προσθήκη Διαχωριστικής Γραμμής στα Σχόλια .-
* http://locusblogus.blogspot.com/search?updated-min=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2009-02-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=13 , .- Ιανουάριος 2009 , (13).-
* http://locusblogus.blogspot.com/search?updated-min=2009-02-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2009-03-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=10 , .- Φεβρουάριος , 2009 .- (10).-
* http://locusblogus.blogspot.com/search?updated-min=2009-03-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2009-04-01T00%3A00%3A00%2B03%3A00&max-results=5 , -Μάρτιος 2009.- (5).-
* http://locusblogus.blogspot.com/search?updated-min=2009-04-01T00%3A00%3A00%2B03%3A00&updated-max=2009-05-01T00%3A00%3A00%2B03%3A00&max-results=7 ,.- Απρίλιος 2009 .- ( 7).-
* http://locusblogus.blogspot.com/2009_05_10_archive.html ,- Μάϊος 2009 .- (10).-
* http://locusblogus.blogspot.com/2009_05_03_archive.html , Μάϊος , 2009 .- (03).-
* http://locusblogus.blogspot.com/2009/05/free-web-tools.html , 2009.-
* http://locusblogus.blogspot.com/2009_05_13_archive.html , Μάϊος 2009 .-
* http://locusblogus.blogspot.com/search?updated-min=2009-05-01T00%3A00%3A00%2B03%3A00&updated-max=2009-06-01T00%3A00%3A00%2B03%3A00&max-results=3 , .-
* http://snsarfara.blogspot.com/2009/06/blog-post_05.html .-
[A1]ASIS q

~** ~* http://go.sync.gr/6a7U8s fece book .- FACE BOOK .-
~* http://go.sync.gr/WnEABjsQ, FYLAME THERMOPYLES .-
~* http://go.sync.gr/5YGux3iw , ESCASE VELOCITY .-
~* http://go.sync.gr/PupmS4Zp, , ARFARA - MESSINIAS 2 .-
~* http://go.sync.gr/vDXQSYyO , ARFARA - MASSINIAS 1 .-
~* http://go.sync.gr/AVVWGsZo , OOOOOOOOOOOOOOO.-
~* http://go.sync.gr/oGFk0O , http://snsarfara.blogspot.com/ , sramos- arfara-greece.-
~ * http://go.sync.gr/S39N2aWs , Spaces ...stamos skoulikas .-
~* http://go.sync.gr/VCpeSa , http://stamosskoulikas.hi5.com/ .-

~* http://go.sync.gr/p2lvWJsu , Βλάσης 1
~* http://go.sync.gr/IGuGf1CF , .- Βλάσης 2 .-
~* http://go.sync.gr/hH2uTg5n , ΒΛΑΣΙΟΣ 3 .-

~*


~*
24/05/2009

Η 1η ΕΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΦΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ


Η 1η Εορτή Νεολαίας του παλαιφάτου Πατριαρχείου έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία στο Κάϊρο, την 22α Μαΐου ε.ε., με την παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου.-

Η Εορτή, η οποία αρχικά είχε ορισθή την 19η Μαΐου στο θεάτρο "Ελ Γούρι" αλλά ανεβλήθη εξ αιτίας του αιφνιδίου θανάτου του νεαρού εγγονού του Εξοχ.Προέδρου της Αιγύπτου κ.Χόσνυ Μουμπάρακ, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. -

Η εκδήλωση, της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν οι νέοι στην ηλικία κληρικοί της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ισίδωρος Σαλάκος και Οσιολ.Ιερομ.κ.Αρκάδιος Ράζνυ, ήταν αφιερωμένη στην εξωτερική Ιεραποστολή. Συμμετείχαν οι μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αιγύπτου, τα μέλη όλων των κατηχητικών ομάδων, ελληνοφώνων και αραβοφώνων, τα Σώματα των ορθοδόξων Προσκόπων της χώρας και οι αφρικανοί σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Αθανάσιος ο Μέγας".-

Κατά την διάρκεια της εορτής νεανικές χορωδίες απέδωσαν ύμνους και τραγούδια, μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα, χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι αφρικανοί σπουδαστές έψαλαν και τραγούδησαν σε τοπικές διαλέκτους της ηπείρου. Επίσης συγκινητική ήταν η παρουσίαση ένος τηλεοπτικό οδοιπορικού, που παρουσίαζε το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στην αφρικανική γη και αποσπάσματα από ιεραποστολικές αποδημίες του Μακ.Πατριάρχου.-

Στην νεανική εκδήλωση συμμετείχε και η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό τον π.Νεκτάριο Αλεξόπουλο.-
Προ του πέρατος της 1ης Εορτής Νεολαίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την οποία ετίμησαν με την παρουσία του οι Σεβ.Μητροπολίτες Πηλουσίου κ.Καλλίνικος και Ερμουπόλεως κ.Νικόλαος, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο κ.κ.Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος και Κωνσταντίνος Λεοντίου, ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Βασιλοκωσταντάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Χρήστος Καβαλής, εκπροσωποι παροικιακών φορέων και πλήθος κόσμου, ο Μακαριώτατος συγκινημένος ωμίλησε προς τους παρισταμένους, χαρακτηρίζοντας ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό την παρουσίαση μίας τέτοιας εκδηλώσεως προς τιμήν της νεολαίας, η οποία αποτελεί την «ελπιδοφόρο προσδοκία του κακοποιημένου από τα λάθη των ενηλίκων κόσμου», ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες προσφέροντάς τους βαρύτιμα αναμνηστικά μετάλλια και δώρα και εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς τους π.Ισίδωρο και π.Αρκάδιο για την άρτια διοργάνωση. Κατακλείων ανεκοίνωσε ότι η 2η Εορτή Νεολαίας -
Αρχιμ.Παντελ.Αράθυμος
~*ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΟΧ. ΣΕΪΧΗ JUMA AL MAJED .

Θερμή υποδοχή στον Εξοχ.Σεΐχη κ.Juma Al Majed, Πρόεδρο του Κεντρικού Οικονομικού Συμβουλίου, ως και της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ιδρυτή του Κέντρου «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage» επεφύλαξε στην Πατριαρχική Έδρα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, την 23η Μαΐου ε.ε. -

Ο Εξοχ.Σεΐχης, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του Κεντρικού Οικονομικού Συμβουλίου των Η.Α.Ε. και συνεργάτες του εξονομασθέντος Κέντρου, προσήλθε στο παλαίφατο Πατριαρχείο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Μακαριώτατος κατά την επίσκεψή Του στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο του παρελθόντος έτους. -
Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε η ΑΘΜ με τον Εξοχ. κ. Juma Al Majed στο Πατριαρχικό Γραφείο συζητήθηκαν θέματα αφορώντα στην αρχομένη συνεργασία του Κέντρου «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage» με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, διά της πραγματοποιήσεως επιστημονικών συνάξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμοιβαίων δράσεων προβολής του πνευματικού θησαυρού των δύο Βιβλιοθηκών και κυρίως της συντηρήσεως των 45.000 εντύπων συγγραμμάτων που ευρίσκονται τεθησαυρισμένα στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη. -

Ακολούθως ο Μακαριώτατος, σε τελετή που έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου, απένειμε στον Εξοχ.Σεΐχη τον Ανώτατο Ταξιάρχη μετʼ Αστέρος του Λέοντος του Αποστόλου Μάρκου, τον οποίο ευχαρίστησε για την ανιδιοτελή προσφορά του σε έργα πολιτισμού και ειρήνης παγκοσμίως, ως και για την πολύτιμη συναρωγή του προς το παλαίφατο Πατριαρχείο διά της προσφοράς των τεχνικών μέσων και της τεχνογνωσίας προς αποκατάσταση των πολυτίμων συγγραμμάτων.-
Ο Εξοχ. Al Majed, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πνευματικό πλούτο και την παρακαταθήκη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αλλά και για τη επιτελουμένη πολυσχιδή ιεραποστολική και ανθρωπιστική διακονία της προς τους εμπεριστάτους λαούς της Αφρικής. Ανεφέρθη επίσης στο έργο του πολιτιστικού Ιδρύματος «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage», τα εκπαιδευτήρια που αυτό διατηρεί, όπου φοιτούν 4.000 σπουδαστές περί την Ισλαμική Γραμματεία, τις βιβλιοθήκες του, ως και τους χώρους συντηρήσεως και αποκαταστάσεως των βιβλίων. Και κατέληξε λέγοντας: «Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να συναντώ έναν διακεκριμένο πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας της αγάπης και της θυσίας. Αυτόν και μόνον αυτόν τον σκοπό οφείλουμε να θεραπεύουμε όλοι όσοι πιστεύουμε στον μεγαλοδύναμο Θεό, προσφέροντας τους εαυτούς μας σε Αυτόν, προκειμένου να καταστούμε όργανα του ειρηνικού θελήματός Του στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας». -
Ο Μακαριώτατος παρουσίασε στον Σεΐχη τους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου, ως και την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη και παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του στην Μεγάλη Πατριαρχική Τράπεζα. -
Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος
~*
*** ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : { 20 }.
1.- ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Ή Ο ΙΟΣ "Α ¨της Γρύπης .-
2.- Θεραπεία κατά του Σαχαρωδη Διαβήτη τύπου 1 με αντλίες Ινσουλίνης .-
3.- Δέκα λόγοι για να μη φοβάστε τους ιούς .- 4.- Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις κατά του Μελανώματος.-
5.- Ανακαλύφθηκε γονίδιο , που συμβάλλει στην μετάσταση του Καρκίνου .-
6.- Εκπαίδευση αυστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών .-
7.- Φρούδες ελπίδες οι γονιδιακές θεραπείες ?
8.- Οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες ζούν περισσότερα χρόνια .!
9.- Αυξητικές τάσεις των εξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων .-
10.- Λιγότερο ποιοτική η τρίτη ηλικία για γυναίκες .-
11.- Η ΕΕ κατά της παχυσαρκίας και στη δουλειά .-
12.- Η Γρίππη των χοίρων ή " Α".-
13.- Προσοχή στα αντιγριπικά ευτοφάρμακα πό το Internet .-
14.- Ετοιμη να αυξήσει την παραγωγή Tamiflu φαρμακευτική εταιρεία .-
15.- Σε έξη 6 μήνες το εμβόλιο κατά της Γρύπης .-
16.- Η Γρίπη των χοίρων ...τι ξέρουμε ?
17.- Αφαίρεση όγκου 18 δεκα-οκτώ κιλών από ασθενή .-
18.- Προσοχή στην μυοκαρδιοπάθεια !!
19.- Ενα 1 δις άνθρωποι πάσχουν από Υπέρταση .-
20.-Επιλόχειος κατάθληψη και Γαλουχία .-

!!!! ΠΡΟΙΤΟΣ: Αρφαρά Μεσσηνίας ............

Δεν υπάρχουν σχόλια: