ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Θέματα Υγείας για όλους μας *

Θέματα Υγείας …για όλους μας : Νοέμβριος 2009:

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ! ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ! ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!
1).- Ανησυχία για την μετάλλαξη του Ιού της Γρίπης «Α» :
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης προκαλεί η μετάλλαξη του ιού στη Νορβηγία. Παρά τη μετάλλαξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διευκρινίζει ότι ο ιός παραμένει "ευαίσθητος" στα αντιικά φάρμακα και οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα προσφέρουν προστασία. Στην Ελλάδα, κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς- διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται δυο παιδιά. Ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω του ιού της νέας γρίπης και ένα κορίτσι 11 ετών, το οποίο προσβλήθηκε από τον ιό, διαπιστώθηκε όμως ότι έπασχε από φυματίωση. Την ίδια ώρα, δεκάδες τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακόπτουν τη λειτουργία τους για επτά ημέρες ενώ από τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, ηλικίας άνω των έξι μηνών.
"Όπλο το εμβόλιο"
"Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει, παρά τη διαπίστωση ότι ο ιός H1N1 παρουσίασε μετάλλαξη σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία" Διευθυντής υπηρεσιών Υγείας Γαλλίας
Ξεκινά τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Επίσης, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.
Όσον αφορά στη μετάλλαξη που διαπιστώθηκε σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία, ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει.
" Επειδή φοβηθήκαμε μία τέτοια μετάλλαξη, φροντίσαμε ορισμένος αριθμός εμβολίων να περιέχει ανοσοενισχυτικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσθούν ενδεχόμενες μεταλλάξεις ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιντιέ Ουσέν και πρόσθεσε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι "ανησυχητική", διότι "μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει μία πιο σοβαρή πνευμονοπάθεια".
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε, δεν πρόκειται για ένα γονίδιο με γνωστή επιθετικότητα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
Αυξάνονται οι ασθενείς στις εντατικέςΣτη χώρα μας, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες τα κρούσματα της νέας γρίπης με τέσσερα νέα σοβαρά περιστατικά να έχουν εκδηλωθεί σε λιγότερο από 24 ώρες, ανεβάζοντας έτσι σε 17 τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι και μία 40χρονη γυναίκα χωρίς υποκείμενο νόσημα και δύο άνδρες 51 και 42 ετών με επιβαρημένη υγεία.Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8
ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ! ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ! ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ! ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΚΤΗΝΗ !!!

2).- Η κακοποίηση των παιδιών επιταχύνει την γήρανση των κυττάρων τους :
Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή βίαιης μεταχείρισης έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόωρη γήρανση των κυττάρων, ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την αμερικανική επιθεώρηση "Biological Psychiatry".
Η έναρξη γήρανσης των κυττάρων και η διατήρηση της σταθερότητας του γενετικού υλικού ελέγχεται από τα τελομερή που θεωρούνται "φρουροί" των χρωμοσωμάτων και, μαζί με το ένζυμο τελομεράση, παίζουν στρατηγικό ρόλο για τον κύκλο της ζωής.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι η φυσική διαδικασία συρρίκνωσης των τελομερών με το πέρασμα των ετών επιταχύνεται στους ενήλικες οι οποίοι υπέστησαν κάποιου είδους κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία.
Η ομάδα της Όντρε Τάιρκα, του πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού εξέτασε το DNA σε δείγματα αίματος 31 ενηλίκων, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, και απέκλεισε άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε όσους δήλωσαν πως ήταν θύματα κακοποίησης η συρρίκνωση των τελομερών ήταν πιο γρήγορη.
Να σημειωθεί ότι το φετινό Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε σε τρεις βιολόγους, τους Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Κάρολ Γκρέιντερ και Τζακ Σόστακ, οι οποίοι απέδειξαν πώς τα τελομερή και η τελομεράση προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη γήρανση.ΑΠΕ
ΜΕ ΤΟ AIDS ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ! ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ! ΞΕΡΟΥΜΕ ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ !
3).- Αυξημένα τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα :
Αυξημένα παρουσιάζονται τα νούμερα (εως και 20% ετησίως) που καταγράφουν τα κρούσματα του AIDS τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας έξι άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV ενώ αριθμός των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχεται, σήμερα, στους 800.
Μάλιστα ο παθολόγος-λοιμοξιολόγος, Παναγιώτης Κολλάρας, κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό φορέων καθώς επισήμανε ότι ένας στους τέσσερις στους οποίους διαγιγνώσκεται η ασθένεια, δεν το γνώριζε, με αποτέλεσμα να προκύπτει πως ο αριθμός των φορέων είναι κατά 25% μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μαλισόβας, επισήμανε πως τα νέα αυτά περιστατικά αφορούν περισσότερο άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όμως τελευταία παρατηρείται αύξηση του AIDS και στις γυναίκες. Παράλληλα, ο κ. Μαλισόβας ανέφερε πως τα φετινά περιστατικά οροθετικών αναμένεται να υπερβούν τα 200, όταν πέρυσι ήταν 160-180.
Μοναδική νότα αισιοδοξίας σε αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δίνουν τα νέα φάρμακα κατά της ασθένειας, καθώς εξασφαλίζουν από 10-30 χρόνια επιβίωσης σ' αυτή την κατηγορία των ασθενών, ενώ το AIDS, από θανατηφόρα νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια.
Κατά συνέπεια, οι φορείς του AIDS θα παρουσιάζουν πλέον νοσήματα και προβλήματα υγείας, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βέβαια, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη δημιουργία εμβολίου κατά του AIDS, αλλά τα νέα φάρμακα εξασφαλίζουν μία αρκετά καλή ποιότητα ζωής για τους φορείς.
«Χάρη στα νέα φάρμακα, οι φορείς του ιού μπορούν να αποκτούν πλέον παιδιά, που δεν είναι θετικά στον ιό. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο γεννήθηκαν 15 υγιή παιδιά από οροθετικούς γονείς», είπε στη συνέντευξη ο καθηγητής παθολογίας-λοιμοξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Παύλος Νικολαΐδης.
Τον Οκτώβριο του 2008, ο αριθμός των πασχόντων και των οροθετικών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 9.229, με το 60% εξ αυτών να ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνται, χωρίς να παίρνουν αγωγή.
Τέλος, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη θεραπεία του AIDS ενώ τονίσθηκε η ανάγκη εμβολιασμού των φορέων κατά της νέας γρίπης. Πηγή: ΑΠΕ
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ " Α" ΙΟΥ H1N1 !
4).- Επικρίσεις Ξενογιαννακοπούλου για τους επικριτές του εμβολίου και του εμβολιασμού : Επικριτική εμφανίστηκε η Yπουργός Yγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε όσους επιχειρηματολογούν κατά του εμβολισμού για τη νέα γρίπη. Όπως τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τίθεται ένα θέμα ευθύνης όταν επιστήμονες παίρνουν θέση κατά αφού, όπως είπε, είναι άλλο πράγμα η προσωπική γνώμη και άλλο να παίρνει κάποιος την ευθύνη να δηλώνει το αντίθετο. Το βάρος των εμβολιασμών θα σηκώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης ανάμεσα στους μαθητές καθώς 235 τάξεις θα παραμείνουν κλειστές για 7 ημέρες.

Στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας θα πέσει όλο το βάρος των εμβολιασμών με το πανδημικό εμβόλιο, τόνισε η υπουργός υγείας μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ όπως επισήμανε οι νομαρχίες και οι δήμοι θα έχουν δεύτερο ρόλο.
"Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί το προσωπικό των νοσοκομείων πρέπει να έχει λόγο σε αυτή την προσπάθεια αλλά και γιατί θα ήταν τεράστιο το κόστος δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα . Για την αποζημίωση της υπερεργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα υπάρξει σχετικό κονδύλι", εξήγησε η Υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εντελώς δωρεάν και προαιρετικός και θα αφορά όλους όσους ζουν και εργάζονται στην χώρας μας .
"...το εμβόλιο είναι ασφαλές..."Ελένη ΓιαμαρέλλουΠρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας
Μιλώντας στην ίδια επιτροπή η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε πως "το εμβόλιο είναι ασφαλές ενώ για τα παιδιά κάτω των 10 ετών και όσους λαμβάνουν ανοσοκαταστολή απαιτούνται δύο ισόποσες δόσεις".
Δριμεία επίθεση εναντίον των γιατρών οι οποίοι τηρούν δημοσίως αρνητική στάση για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε συνέντευξη Τύπου . Τα βέλη τους στράφηκαν εναντίον και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας υπερβολική την προβολή των αρνητικών αυτών απόψεων. Οι λοιμωξιολόγοι έκαναν έκκληση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν και επεσήμαναν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του κύματος πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 50% την τελευταία εβδομάδα.
Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκε και ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα το πρωί στο ΑΧΕΠΑ.Ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει οι επιπλοκές της γρίπης είναι πολύ περισσότερες και πολύ δραματικότερες από αυτές του εμβολίου και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες.
Την ίδια ώρα αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς τα κρούσματα της νέας γρίπης στα μαθητικό πληθυσμό . Από σήμερα και για 7 ημέρες άλλες 235 τάξεις σε 89 σχολεία από όλη τη χώρα έκλεισαν. Για άλλη μία εβδομάδα κλείνουν και 29 νηπιαγωγεία, κυρίως στη Δράμα, και 2 ειδικά σχολεία.
Έως τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν παραληφθεί 2,5 εκατομμύρια δόσεις πανδημικών εμβολίων.Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων, τις δύο πρώτες ημέρες του μαζικού εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν συνολικά 4.000 γιατροί και νοσηλευτές. Προηγούμενο - Επόμενο >>



ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΓΑΡΟ ! ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !
5).-
ΗΠΑ : Οι καπνιστές στηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος
: Ακόμα και οι καπνιστές υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Η διεθνής δημοσκόπηση σε περίπου 5.000 ανθρώπους από το ινστιτούτο RTI International έδειξε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζόμενων που καπνίζουν και το 87% των εργοδοτών, υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.
"Παρόλο που υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, τα γενικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια υποστήριξη για την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο", δηλώνει ο Μάικλ Χάλπερν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Την μεγαλύτερη υποστήριξη στην απαγόρευση του καπνίσματος δείχνουν οι Ινδοί με το 85% των ερωτηθέντων να προτιμούν έναν καθαρό από καπνό εργασιακό χώρο και ακολουθούνται από τους Ιάπωνες με 75%. Όμως μόνο το ένα τρίτο των Γερμανών και το 27% των Πολωνών πιστεύουν ότι πρέπει να ισχύει η απαγόρευση.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι καπνιστές εκτιμούν ότι περνούν περίπου μία ώρα την ημέρα καπνίζοντας. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι η συνήθειά τους έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες στις εταιρείες που δουλεύουν.
"Πολλές προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις των καπνιζόντων εργαζομένων και κάποιων εργοδοτών, το κάπνισμα έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των εταιρειών", πρόσθεσε ο Χάλπερν.
Η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία , η Ισπανία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Βραζιλία πήραν μέρος στην δημοσκόπηση που έγινε σε 3.500 εργαζόμενους, καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, και σε περισσότερους από 1.400 εργοδότες.- ΑΠΕ

6).- Δυο παιδιά στην εντατική από την νέα γρίπη :
Διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται στη χώρα μας, δυο παιδιά. Πρόκεται για ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω του ιού της νέας γρίπης και ένα κορίτσι 11 ετών, το οποίο προσβλήθηκε από τον ιό, διαπιστώθηκε όμως ότι έπασχε από φυματίωση. Την ίδια ώρα και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, δεκάδες τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακόπτουν τη λειτουργία τους για επτά ημέρες. Στο μεταξύ, νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης προκαλεί η μετάλλαξη του ιού στη Νορβηγία. Παρά τη μετάλλαξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διευκρινίζει ότι ο ιός παραμένει "ευαίσθητος" στα αντιικά φάρμακα και οι μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα προσφέρουν προστασία.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΝ΄ΤΟ ΑΦΟΒΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ! ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!
"Όπλο το εμβόλιο"
"Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει, παρά τη διαπίστωση ότι ο ιός H1N1 παρουσίασε μετάλλαξη σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία" Διευθυντής υπηρεσιών Υγείας Γαλλίας
Ξεκινά τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Επίσης, θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.
Όσον αφορά στη μετάλλαξη που διαπιστώθηκε σε τρία περιστατικά στη Νορβηγία, ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό χάρη στα ανοσοενισχυτικά που περιέχει.
" Επειδή φοβηθήκαμε μία τέτοια μετάλλαξη, φροντίσαμε ορισμένος αριθμός εμβολίων να περιέχει ανοσοενισχυτικά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσθούν ενδεχόμενες μεταλλάξεις ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιντιέ Ουσέν και πρόσθεσε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι "ανησυχητική", διότι "μπορεί να επιτρέψει στον ιό να εγκατασταθεί σε μεγαλύτερο βάθος των πνευμόνων και να προκαλέσει μία πιο σοβαρή πνευμονοπάθεια".
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε, δεν πρόκειται για ένα γονίδιο με γνωστή επιθετικότητα και επομένως δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8.-

ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ http://www.youtube.com/watch?v=_jgwPi-dH6A , Γενέθλια .-


** ΜΗ ΡΩΤΑΣ Βασιλάκης Λεζάς http://www.youtube.com/watch?v=R4w1sqv94Eo ,

http://www.youtube.com/watch?v=Js7Kn-Y0DOo , Έλενα Παπαρίζου-Mambo περιοχή



7).- Πέντε μεταλλαγμένα γονίδια υπεύθυνα για την νόσο του Πάρκινσον: Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την ασθένεια Πάρκινσον αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ευρωπαϊκής και ιαπωνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν μεταλλαγμένες παραλλαγές πέντε γονιδίων, σύμφωνα με δύο μεγάλες ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια ιαπωνική.
Οι δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Nature Genetics", μελέτησαν πάνω από 25.000 άτομα και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με στόχο να ανακαλύψουν γονίδια υπεύθυνα για το Πάρκινσον.
Η μια μελέτη, με επικεφαλής τον Τατσούσι Τόντα του πανεπιστημίου Κόμπε, η οποία σύγκρινε τα γονίδια 2.011 ατόμων με Πάρκινσον και 18.381 ατόμων χωρίς την ασθένεια, διαπίστωσε ότι όσοι έπασχαν από τη νόσο, διέθεταν συγκεκριμένες παραλλαγές των γονιδίων PARK16, BST1, SNCA και LRRK2.
Η δεύτερη έρευνα, υπό τον Άντριου Σίνγκλετον του εργαστηρίου νευρογενετικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, ανέλυσε τα γονίδια άνω των 5.000 ασθενών με Πάρκινσον, που έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή, και διαπίστωσε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη νόσο και σε δύο παραλλαγές των γονιδίων PARK16 (που εντοπίστηκε και στην ιαπωνική μελέτη) και MAPT.
Στη συνέχεια, οι δύο επιστημονικές ομάδες σύγκριναν τα δεδομένα τους και βρήκαν ότι οι γονιδιακές παραλλαγές PARK16, SNCA και LRRK2 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον τόσο στα άτομα ευρωπαϊκής όσο και ιαπωνικής καταγωγής, ενώ οι γονιδιακές παραλλαγές BST1 και MAPT αφορούν μόνο τα άτομα ιαπωνικής καταγωγής (στην πρώτη περίπτωση) ή ευρωπαϊκής (στη δεύτερη).
Οι προηγούμενες γενετικές έρευνες πάνω στο Πάρκινσον υστερούσαν από άποψη εύρους και λεπτομερούς ανάλυσης του γονιδιώματος. Οι δύο νέες έρευνες, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, επιτρέπουν πλέον την καλύτερη κατανόηση των γενετικών αιτιών της ασθένειας και της βιολογίας της, κάτι που, όπως είπαν, προσφέρει την ελπίδα ότι "μια μέρα θα έχουμε τις στρατηγικές για να καθυστερήσουμε ή και να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του Πάρκινσον".
Το Πάρκινσον είναι μια νευρο-εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Χαρακτηρίζεται από τρέμουλο, αργό και ασταθές βάδισμα, μυική ακαμψία και έλλειψη ισορροπίας. Οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες αμβλύνουν τα συμπτώματα, όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας.- ΑΠΕ-ΜΠΕ

8).- Διαδικτυακές συμμορίες αισχροκερδούν πουλώντας ψεύτικα αντιϊικά : Διαδικτυακές συμμορίες κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ψεύτικα φάρμακα καταπολέμησης της νέας γρίπης τύπου Α [Η1Ν1] στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε μία βρετανική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας.
Η Sophos, μία εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι έχει αναχαιτίσει εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα spam για διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιρειών και ιστοσελίδες, που προσπαθούσαν να πουλήσουν ψεύτικα αντιϊικά φάρμακα Tamiflu.
Η Sophos δηλώνει ότι πολλές από τις συμμορίες που δημιούργησαν αυτούς τους ιστοτόπους έχουν έδρα τους την Ρωσία, ενώ οι χώρες που αγοράζουν τα περισσότερα ψεύτικα Tamiflu είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γαλλία.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γκράχαμ Κλούλεϊ δήλωσε ότι "η ανησυχητική μόδα" να αγοράζει κανείς στοίβες Tamiflu παρατηρείται ήδη στην Βρετανία. "Καθώς αναφέρονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις γρίπης τύπου Α [Η1Ν1] είναι σημαντικό να αντισταθούμε όλοι στον πειρασμό να αγοράσουμε Tamiflu από το διαδίκτυο".
"Οι συμμορίες που βρίσκονται πίσω από αυτά τα ψεύτικα διαδικτυακά φαρμακεία θέτουν την ζωή των πελατών τους σε κίνδυνο, αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών τους στοιχείων και των πιστωτικών τους καρτών", συνέχισε ο Κλούλεϊ.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, οι συμμορίες έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες με την ονομασία "Canadian Pharmacy", προκειμένου να μοιάζουν αυθεντικές.
Η έρευνα της Sophos έδειξε ότι ένα από τα δίκτυα, με την ονομασία Glavmed, που λειτουργεί από την Ρωσία μπορεί να κερδίζει κατά μέσο όρο 16.000 δολάρια ημερησίως. "Όμως, στην περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε περισσότερες από μία συμμορίες, μπορεί να κερδίζει περισσότερα από 100.000 δολάρια ημερησίως!", επεσήμανε με έμφαση ο εκπρόσωπος της εταιρείας.- ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

9).- Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες : Επιχειρώντας μια περιήγηση στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κάποιος πως ούτε μπορούσε να φανταστεί τι είδους δηλητήρια κρύβονται, μέσα στα διάφορα στρώματα του πάγου. Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων, μάλιστα, απέδειξε πως με το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνονται επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν εντελώς συμπωματικά ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία πως στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, οι δυο Ελβετοί επιστήμονες πήραν δείγματα από το έδαφος των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν ότι το χώμα περιείχε επίσης τις ουσίες αυτές.
Μιλώντας στη «ΝΒ», ο Πέτερ Σμιτ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια
Κινδυνεύουν και οι άνθρωποι;
Οι δυο επιστήμονες δε χρειάστηκαν πολύ χρόνο, ώστε να αντιληφθούν πως οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες απελευθερώθηκαν από τους πάγους που έλιωσαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν λίμνες, που είχαν δημιουργηθεί από τέτοιου είδους πάγους και η εικόνα ήταν πάντα η ίδια: υψηλή συγκέντρωση δηλητηρίων. Την επιβεβαίωση, τους την έδωσε ο επίσης Ελβετός επιστήμονας Μάρτιν Λίτι, ο οποίος μελετά τους πάγους.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα και απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σε άλλες εποχές, για αρκετές δεκαετίες, θα παρέμεναν σε στερεή μορφή. Όλες αυτές οι ουσίες, που ήταν μέσα στους πάγους, απελευθερώνονται και κυλούν ελεύθερα μαζί με το νερό, το οποίο χύνεται σε λίμνες και ποτάμια», τόνισε ο Μάρτιν Λίτι, μιλώντας στη «ΝΒ».
Είναι λοιπόν οι πάγοι που λιώνουν ωρολογιακές βόμβες για το περιβάλλον; «Ωρολογιακές βόμβες είναι λίγο υπερβολικά διατυπωμένο. Ότι όμως βρέθηκε μέσα σ’ αυτούς τους παγετώνες και τα παγόβουνα, κάποτε θα βγει πάλι προς τα έξω. Και τώρα που η διαδικασία του λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται, βγαίνουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες οι δηλητηριώδεις ουσίες».
«Για τους ανθρώπους, όμως, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, εάν στο δρόμο κάποιων περιπατητών βρεθεί ένα ρυάκι και θελήσουν πιούν λίγο νερό από αυτό, δεν κινδυνεύουν. Τι θα συμβεί, όμως, με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες, εάν λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγων στους πόλους, αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν.- ΑΠΕ

10).- Η μαύρη σοκολάτα κατά του στρες :
Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες σύμφωνα με μικρής κλίμακας μελέτη διεθνών ερευνητών. Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες στους ανθρώπους που είναι πολύ αγχωμένοι. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε μία σειρά από βιοενεργά συστατικά, διόρθωσε μερικώς και άλλες ελλείψεις ισορροπίας που συνδέονται με το στρες κάνοντας έτσι το γλύκισμα αυτό ένα φυσικό τρόπο για να απαλλαγεί κάποιος από το στρες.
"Η έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας στη διάρκεια δύο εβδομάδων αρκεί για να τροποποιήσει το μεταβολισμό υγιών εθελοντών".
Ερευνητές του Κέντρου της Nestle
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 30 εθελοντών που είχαν από λίγο έως πολύ άγχος. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες σε δείγματα αίματος και ούρων των εθελοντών που συνέλλεξαν αρκετές φορές στη διάρκεια της μέρας για να μετρήσουν τις αλλαγές του μεταβολισμού. Οι εθελοντές κατανάλωσαν 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας το πρωί και μετά ως σνακ το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με έντονο στρες έχουν ένα ευκρινές μεταβολικό προφίλ και οι αλλαγές που προέκυψαν από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας εμφανίστηκαν έντονα μετά δύο εβδομάδες με τις μειωμένες ορμόνες του στρες και άλλων σχετιζόμενων με το στρες βιοχημικών δεικτών. Ωστόσο, οι ίδιοι είπαν ότι η μελέτη είναι μικρής κλίμακας και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ενώ οι διατροφολόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, γεγονός που προκαλεί την αύξηση βάρους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proteome Research και συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία τα αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών.- ΠΗΓΕΣ: REUTERS
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

11).- Ασφαλές το εμβόλιο για τη νέα γρίπη «Α» , ιού H1N1 :

Τη διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη είναι απόλυτα ασφαλές έδωσε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης με θέμα «Εμβολιασμός κατά της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί, αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στη σύσκεψη μετείχαν τα μέλη των επιτροπών πανδημίας της βορείου Ελλάδος.
«Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα κάνω το εμβόλιο προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας»
Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Από το βήμα της ημερίδας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμπτώματος πανδημίας, που μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές, όπως πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι κλίνες των νοσοκομείων, που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αναφερόμενη στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο αρχίζει επίσημα την Δευτέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων είπε ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και από τις 23 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του εμβολίου, που το τελευταίο διάστημα έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από γιατρούς είπε:«Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Πρέπει να λάβουμε, και αυτό κάνουμε, τα μέτρα που χρειάζονται για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο εμβολιασμού είναι ένα γενικό σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, σε 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και γνωρίζετε ότι εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα.
Από την άλλη, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, πρέπει να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς που έχουν και την ευθύνη όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία, και για το εμβόλιο υπάρχει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και βέβαια η έγκριση από τον ΕΟΦ. Το χρονοδιάγραμμα έχει συγκροτηθεί και υλοποιείται με βάση τις προτάσεις του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου». Για την ετοιμότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία, τόνισε : «Πιστεύω ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που χρειάζονται και σίγουρα όπου υπάρχουν ανάγκες. Εμείς, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε περαιτέρω. Ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και έχουμε θέσει ως μεγάλη μας προτεραιότητα να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό». Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης θα αναστραφούν, διότι τώρα έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης. Τόνισε ακόμη ότι η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε ποσοστό 1/10.000, ενώ ακόμη σπανιότεροι είναι οι θάνατοι από εμβόλιο που δυνητικά μπορεί να είναι 1/1.000.000. Υπό έλεγχο η κατάσταση
"Έχουμε πολλά κρούσματα και στη χώρα μας, αλλά κατάσταση είναι υπό έλεγχο", διευκρίνισε μιλώντας στο σταθμό μας ο ομότιμος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Λεγάκης, τονίζοντας ότι το καλύτερο προφυλακτικό μέσο, αυτή τη στιγμή, είναι το εμβόλιο.
"Δεν υποστηρίζω το γενικό εμβολιασμό, δεδομένων των ήπιων συμπτωμάτων της γρίπης, αφενός και αφετέρου των αγνώστων παρενεργειών του εμβολίου", τόνισε, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κυριότερο θέμα που προκύπτει αυτή τη στιγμή με το εμβόλιο είναι η διάβρωση της αξιοπιστίας των υγειονομικών αρχών.
56χρονος θύμα της γρίπης
Την ώρα που η κρατική μηχανή ετοιμάζεται για τη διαδικασία του εμβολιασμού, στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε ένα ακόμη άτομο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ πρόκειται για έναν 56χρονο καρδιοπαθή με έντονα αναπνευστικά προβλήματα που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης και πέθανε από επιπλοκές τις οποίες του προκάλεσε.
Trackback(0)
TrackBack URI για αυτή την εγγραφή



12).- Επαναστατική μέθοδος ανάπλασης του γυναικείου στήθους :

Αυστραλοί επιστήμονες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν μια νέα "επαναστατική" χειρουργική μέθοδο η οποία θα επιτρέπει την πλήρη ανάπλαση του στήθους, έπειτα από μαστεκτομή σε θύματα του καρκίνου του μαστού.
"Ουσιαστικά θα μπορούν να ξαναμεγαλώνουν το κομμένο στήθος", είπε ο Δρ Φίλιπ Μαρτσέλα του Ινστιτούτου Μικροχειρουργικής Μπέρναρντ Ο'Μπράιεν και πρόσθεσε ότι οι δοκιμές της νέας τεχνικής θα ξεκινήσουν στους επόμενους τρεις με έξι μήνες στη Μελβούρνη και θα αντικαταστήσουν τις σημερινές επεμβάσεις ανάπλασης του μαστού και τη χρήση σιλικόνης.
"Ελπίζουμε πως θα μπορούμε να κάνουμε πλήρη ανάπλαση του γυναικείου στήθους έπειτα από ολική ή μερική μαστεκτομή", είπε ο Δρ. Φίλιπ Μαρτσέλα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, "η μέθοδος αφορά την εισαγωγή, κάτω από το δέρμα του στήθους, ενός θαλάμου στο σχήμα του μαστού, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα μικρό δείγμα λιπώδους ιστού από τον οργανισμό της ίδιας της ασθενούς. Ένα αιμοφόρο αγγείο συνδέεται χειρουργικά με το θάλαμο για να επιτρέψει στον ιστό να αναπτυχθεί και να γεμίσει το κενό σε έξι με οκτώ μήνες".
"Το δοκιμάσαμε σε αρκετά ζωικά μοντέλα, οπότε έχουμε ολοκληρώσει αρκετές προκλινικές εξετάσεις, ώστε να είμαστε σίγουροι για την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους", υπογράμμισε ο Δρ Φίλιπ Μαρτσέλα.
Η προσέγγιση βασίζεται στην τάση του ανθρώπινου σώματος να γεμίσει οποιαδήποτε εσωτερικά κενά, εξήγησε ο Μαρτσέλα και πρόσθεσε πως "η φύση απεχθάνεται το κενό, οπότε ο ίδιος ο θάλαμος, επειδή είναι άδειος, τείνει να γεμίσει μέσα στο σώμα", είπε.
Σύμφωνα με τον Αυστραλό επιστήμονα, το "νέο στήθος" θα σχηματίζεται σε έξι με οκτώ μήνες μετά την επέμβαση και πρόσθεσε πως ίσως, θα περάσουν δυο χρόνια για να τελειοποιηθεί η μέθοδος.
"Ελπίζουμε πως με τη νέα τεχνική θα μπορέσουμε να επεκταθούμε και στην αναδημιουργία άλλων ανθρώπινων οργάνων", είπε ο Δρ. Μαρτσέλα. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


13).-Σε 320.000 είναι τα κρούσματα από τον ιό της νέας γρίπης «Α» H1N1 :
Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η νέα γρίπη στη χώρα μας. Λόγω επιπλοκών, ακόμα δυο άτομα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχασαν τη ζωή τους ενώ συνολικά τα κρούσματα έφθασαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε 320.000 με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα θα επταπλασιαστούν. Την ίδια ώρα σε καθημερινή βάση, υπολογίζεται ότι μπαίνει λουκέτο σε 80 – 100 τάξεις. Τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ ακόμα δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών.
Πρόκειται για έναν 70χρονο, με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 και ένα αγόρι 16 ετών, το οποίο, είχε επίσης νοσήσει από τον ιό και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Στην εντατική δυο παιδιά
Την ίδια ώρα, διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται στη χώρα μας, δυο παιδιά. Πρόκειται για ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας λόγω του ιού της νέας γρίπης και ένα κορίτσι 11 ετών, το οποίο προσβλήθηκε από τον ιό, διαπιστώθηκε όμως ότι έπασχε από φυματίωση.
Απρόθυμοι να εμβολιαστούν 7 στους 10Τη Δευτέρα, αρχίζει ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα όσων πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, εκείνων που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, των εγκύων και των αιμοδοτών.
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ, ενώ σχετικές πληροφορίες παρέχονται στον αριθμό 1135.
Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και στις 7 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στατιστική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απροθυμία να εμβολιαστούν δείχνουν 7 στους 10 πολίτες, κυρίως γιατί φοβούνται ότι το εμβόλιο μπορεί να τους προκαλέσει παρενέργειες.
Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Δυο παιδιά στην Εντατική

14).- Σακχαρώδης ΔιαβήτηςΤέσσερα εκατομμύρια τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη :

Κάθε 10'' ένας άνθρωπος πεθαίνει από διαβήτη στον κόσμο ενώ ετησίως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο-μάστιγα του διαβήτη. Επίσης, σε επτά εκατομμύρια ανέρχονται αυτοί που διαπιστώνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Τα σοκαριστικά αυτά συμπεράσματα για την τεράστια επίπτωση του διαβήτη στην δημόσια υγεία τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας αν. Καθηγήτρια κα. Μαργαρίτα Αναπλιώτου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη το προσεχές Σάββατο.
Τα δυσοίωνα μηνύματα που έρχονται παγκοσμίως από το μέτωπο του διαβήτη τονίζουν και άλλοι διαπρεπείς επιστήμονες όπως τα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσ. Ευαγγελισμός, η κα. Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Παν/μιου Αθηνών, Νοσ. Παίδων Αγία Σοφία, η κα. Ευτυχία Κούκκου, Αν. Διευθύντρια της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του Νοσ. Ελ. Βενιζέλου και ο κ. Κωνσταντίνος Τσίγκος μέλος της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και Πρόεδρο της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της.
Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) λοιπόν, 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη κι άλλα 344 εκατομμύρια είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν το νόσημα. Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την έκταση της νόσου.Αν δεν ληφθούν μέτρα για να αναστραφεί ο επιδημικός ρυθμός εξάπλωσης εκτιμάται ότι το 2030 435 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από διαβήτη με ότι αυτό συνεπάγεται. Με τα σημερινά στοιχεία γνωρίζουμε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει από αίτιο που σχετίζεται με τον διαβήτη. Επίσης, κάθε 10 δευτερόλεπτα 2 άνθρωποι νοσούν από διαβήτη. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 7 εκατομμύρια καινούριοι διαβητικοί. Κάθε χρόνο συμβαίνουν 4 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με τον διαβήτη και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του διαβήτη καθοριστική είναι η ουσιαστική ενημέρωση, η οποία μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση της νόσου, να βελτιώσει σημαντικά τη ρύθμιση του διαβήτη, να προλάβει την εμφάνιση ή έστω την επιδείνωση των επιπλοκών του και να αυξήσει τα χρόνια αλλά και την ποιότητα της ζωής των διαβητικών ασθενών. "Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, πως η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη για την τετραετία 2009-2013 στην ανάγκη εκπαίδευσης και πρόληψης". Για να μετατραπεί η εκπαίδευση για τον διαβήτη σε πρόληψη για τον διαβήτη, το μήνυμα πρέπει να φτάσει στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της νόσου τους. Επίσης, στους επαγγελματίες υγείας ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους και στο κοινό για συνειδητή αλλαγή του τρόπου ζωής με σκοπό την πρόληψη. Αποδέκτης του μηνύματος για τον διαβήτη πρέπει να είναι και η πολιτεία ώστε να υιοθετήσει σοβαρή και μακρόχρονη πολιτική υγείας για ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση, σωστή και εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία και κοινωνική στήριξη των ασθενών. Τέλος το μήνυμα για τον διαβήτη πρέπει να λάβουν η οικογένεια, το σχολείο, οι κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ ώστε οι δράσεις όλων να είναι συντονισμένες και αμοιβαία υποστηρικτικές.
Οι τύποι του διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δεν είναι όμως μια ενιαία νόσος. Οι κυριότεροι τύποι του είναι: Ο διαβήτης Τύπου 2 που είναι και ο συντριπτικά συχνότερος και όπως αναφέρει ο ενδοκρινολόγος κ. Τσίγκος, οφείλεται σε ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης και ταυτόχρονα μειωμένη ανταπόκριση του οργανισμού στη δράση της λόγω άλλων παραγόντων. Οι σπουδαιότεροι ένοχοι παράγοντες για τη μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη είναι η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης. Εμφανίζεται συνήθως στην ενήλικο ζωή κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομική προδιάθεση. Συμπτώματα όπως πολυουρία, έντονη δίψα, κόπωση, απώλεια βάρους, αλλά και συχνές ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις, μουδιάσματα στα άκρα είναι πιθανό να σηματοδοτούν την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίγκο η μείωση του σωματικού βάρους κατά 7-10% στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών - μικρά τακτικά γεύματα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, όσπρια και ελαιόλαδο - καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να καθυστερήσουν ή και να προλάβουν την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο (παθολογική καμπύλη γλυκόζης).
Ο άλλος τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης Τύπου 1 που εμφανίζεται συνήθως σε νεότερη ηλικία (νεογνά, παιδιά, εφήβους, νεαρούς ενήλικες). Όπως αναφέρει η κα. Κανακά-Gantenbein δεν έχει σημαντική κληρονομική επιβάρυνση, άμεση συσχέτιση με τον τρόπο ζωής και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να προληφθεί. Ο τύπος αυτός διαβήτη οφείλεται στην παντελή έλλειψη ινσουλίνης λόγω καταστροφής των κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της, με αυτοάνοσο μηχανισμό. "Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται παγκόσμια σε ένα ποσοστό της τάξης του 2-5% κάθε χρόνο και το ανησυχητικό είναι ότι όλο και περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται σε πολύ μικρή πια ηλικία, ακόμη και κάτω των δύο ετών", τονίζει η κα. Κανακά, η οποία επισημαίνει ότι με την εκρηκτική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας η ρύθμιση του τύπου 1 διαβήτη δυσχεραίνεται ιδιαίτερα, ιδίως κατά την εφηβεία, ενώ παρατηρείται πια και στα παιδιά τύπου 2 διαβήτης.
"Ο Διαβήτης Τύπου 1 αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χορήγηση ινσουλίνης. Η αντιμετώπιση του έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καλύτερη και πιο αποτελεσματική" αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος. Η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 βασίζεται σε πολλαπλές ενέσεις ημερησίως ή υποδόρια χορήγηση ινσουλίνης μέσω αντλιών συνεχούς έγχυσης και πλησιάζει πολύ περισσότερο απ' ότι παλαιότερα τον φυσιολογικό τρόπο έκκρισης ινσουλίνης από τον οργανισμό. Η συνεχής βελτίωση του τρόπου παρασκευής και χορήγησης της ινσουλίνης σε συνδυασμό με την βελτίωση των τρόπων προσδιορισμού του σακχάρου στο αίμα δίνουν στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 την δυνατότητα να προσαρμόσουν το νόσημα στην καθημερινότητα της ζωής τους και να πετύχουν καλή ρύθμιση και καλή υγεία χωρίς να στερούνται δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση της σωστής και συνεχούς εκπαίδευσης με συνοδοιπόρο τον θεράποντα ιατρό, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Επίσης υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης. "Είναι ειδικός τύπος διαβήτη που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στην αρχή του τρίτου τριμήνου και εξ ορισμού υποχωρεί μετά το πέρας της", αναφέρει η κα. Κούκκου. Έγκυες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, παχύσαρκες, σχετικά μεγάλης ηλικίας, ή με ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη κυήσεως. Η διάγνωση γίνεται με ειδική δοκιμασία. "Η σωστή διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης και αρκεί για την σωστή ρύθμιση των 2/3 των γυναικών", τονίζει η κα. Κούκκου. Αν δεν αρκεί η δίαιτα για την αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης είναι υποχρεωτική η χορήγηση ινσουλίνης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας, αφού επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένη η χρήση αντιδιαβητικών δισκίων κατά την κύηση. Η καλή ρύθμιση με την στενή συνεργασία της γυναίκας και του ενδοκρινολόγου μπορεί να μειώσει την νοσηρότητα για τη μητέρα και να συμβάλλει σημαντικά στη γέννηση ενός υγιούς νεογνού.
Επιπτώσεις του διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης βλάπτει μακροπρόθεσμα τα μεγάλα και μικρά αγγεία. Η κακή ρύθμιση σε συνδυασμό με το κάπνισμα, τα διαταραγμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και την αρτηριακή υπέρταση μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες χρόνιες επιπλοκές. Οι βασικότερες επιπλοκές του διαβλήτη είναι: καρδιαγγειακά νοσήματα: στεφανιαία νόσο - έμφραγμα μυοκαρδίου- και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νεφροπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και νευροπάθεια που σε συνδυασμό με την αγγειοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και ακρωτηριασμούς στα κάτω άκρα.-

** ΕΜΠΟΣΊΣΤΕ ΤΗ ΝΈΑ ΓΡΊΠΗ :Παρκετέζα ατμού με ιατρικά πιστοπ. εξάλειψης μικροβίων Τηλ 210-2844760
http://www.petaco.gr/,




15).- Η ΓΡΙΠΗ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ : IOS H1N1 “A” : Με αλματώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η διασπορά της νέας γρίπης στη χώρα μας. Τα επίσημα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα, μέσα σε μία εβδομάδα, έχουν τριπλασιαστεί, εκτιμάται ωστόσο ότι έχουν προσβληθεί έως τώρα 320.000 πολίτες. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι περιμένουμε τις επόμενες πέντε εβδομάδες τα κρούσματα να επταπλασιαστούν! Καθημερινά οι λίστες των τμημάτων σχολείων που κλείνουν κυμαίνονται από 80 έως 120, ενώ υπήρξαν και ημέρες όπως η περασμένη Πέμπτη, που δόθηκε το απόγευμα μια λίστα με 100 περίπου σχολεία, μεταξύ των οποίων και πολλά νηπιαγωγεία, που κλείνουν λόγω μαζικής προσβολής μαθητών από τη γρίπη και σε μερικές ώρες, αργά τη νύχτα, υπήρξε μια δεύτερη μεγαλύτερη λίστα. Το ίδιο επαναλήφτηκε και την Παρασκευή. - Την ίδια ώρα τα κέντρα εξέτασης των δειγμάτων επιχρίσματος για τη νέα γρίπη, τόσο στο ινστιτούτο Παστέρ όσο και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, λόγω φόρτου εργασίας.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ κα ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Εργάζονται ακόμη και Σαββατοκύριακα και καταφέρνουν έως τώρα να δίνουν έγκαιρα τα αποτελέσματα την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Οι χρόνοι αυτοί όμως, καθώς αυξάνονται τα προς εξέταση δείγματα, αρχίζουν να επιβραδύνονται και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο ημέρες, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση λόγω πρόσθετου φόρτου δουλειάς θα καταστήσει την εξέταση «εκτός χρόνου», αφού δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα την ώρα που χρειάζονται.
Σε μία εβδομάδα, από τους 4 ασθενείς με τη νέα γρίπη που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, είχαμε φτάσει προχθές στους 14 και Παρασκευή βράδυ έχασε τη ζωή του ένας 42χρονος Βούλγαρος. Από τους 13 που απέμειναν οι 9, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ Πάνο Ευσταθίου, κρίνεται ότι είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Ηδη υπάρχουν στην εντατική 3 άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα, 3 άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και οι υπόλοιποι με ανοσοκαταστολή. Την περασμένη εβδομάδα μετά τον θάνατο του 42χρονου που είχε ανασοκαταστολή, είχαμε μόνο τρεις στην εντατική και σε λίγες ημέρες τα περιστατικά αυτά σχεδόν έχουν τετραπλασιαστεί.
Η θνητότηταΟ 12χρονος που νοσηλευόταν με αναπνευστικές επιπλοκές από τη νέα γρίπη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είχε καλή εξέλιξη και ήδη επέστρεψε στο σπίτι του. Παρά την αύξηση του ρυθμού διασποράς της νέας γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες, η θνητότητα -με βάση τα «μοντέλα εργασίας» των επιστημόνων, δίνει έναν θάνατο ανά 1.000 ασθενείς- μέχρι στιγμής δεν επαληθεύεται και παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Εχουμε μόλις 11 θανάτους, ενώ ξεπερνούν στη χώρα μας τις 320.000 τα πραγματικά κρούσματα της νέας γρίπης, σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά το γεγονός ότι τα επιβεβαιωμένα με εξέταση επιχρίσματος κρούσματα, μέχρι την περασμένη Πέμπτη στις 8 π.μ., έφταναν τα 4.172.
Ο διαφορετικός τρόπος εκτίμησης των δύο μεγεθών πλησιάζει περισσότερο στα πραγματικά μεγέθη, καθώς οι θάνατοι από γρίπη, όπως είναι αυτονόητο, γίνονται αμέσως γνωστοί, ακόμα και αν δεν έχουν περάσει από νοσοκομεία, ενώ οι χιλιάδες πολίτες που έχουν συμπτώματα γρίπης, κατά τεκμήριο ήπιας μορφής και παραμένουν στο σπίτι, δεν μετρώνται επίσημα.
«Ηδη, όμως, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, όπως μας εξηγεί ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ επ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, «ένα σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας, που με επιστημονικό τρόπο θα μπορεί να έχει συμπεράσματα που θα πλησιάζουν πολύ περισσότερο τα πραγματικά μεγέθη.
Σε ένα δείγμα 1.600.000 πολιτών από το σύνολο των δήμων στους Νομούς Αχαΐας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, καθώς και τους δημότες των Δήμων Αθηναίων, Πειραιώς και Κερατσινίου, θα καταγράφονται, ανά εβδομάδα, μέσω των αντίστοιχων ληξιαρχείων, όσα περιστατικά αναφέρουν αιτία θανάτου γρίπη ή επιπλοκές της γρίπης.
Το ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας που έως τώρα έχουν νοσήσει εκτιμάται στο 3%, ενώ με τους ρυθμούς διασποράς και λόγω εποχής, μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να περάσει τη γρίπη επταπλάσιος(!) αριθμός πολιτών, γύρω στο 20 έως 23%»!
Φ. ΓΕΝΝΗ­ΜΑΤΑΗ μάχη σε νέα φάση

Σε νέα φάση περνά από αύριο, για τη χώρα μας, η «μάχη» κατά της νέας γρίπης, καθώς αρχίζει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός ενός εκατομμυρίου πολιτών. «Δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πανδημίας», τονίζει για τον εμβολιασμό, σε δήλωσή της στο «Εθνος της Κυριακής» η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά. «Αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών που έχουν ξεκινήσει ήδη στην Αμερική και την Ευρώπη. Δεν αυτοσχεδιάζουμε. Αποφασίζουμε με αίσθημα ευθύνης».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
320 ΧΙΛΙΑΔΕΣ πολίτες έχει προσβάλει μέχρι τώρα ο ιός της γρίπης, ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζουν ότι τις επόμενες 5 εβδομάδες τα κρούσματα θα 7πλασιαστούν
13 ΑΤΟΜΑ νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 9 εκ των οποίων κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά
0,5 ΕΩΣ 1 ανά 1.000 ασθενείς αναμένεται να πεθάνουν από τη νέα γρίπη, ενώ για την εποχική γρίπη οι αριθμοί είναι 0,7 έως 1,3 θάνατοι ανά 1.000 ασθενείς
1,6 ΕΚ. ΠΟΛΙΤΕΣ από ένα σύνολο δήμων θα καταγράφουν ανά εβδομάδα όσα περιστατικά αναφέρουν ως αιτία θανάτου, γρίπη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ


http://www.youtube.com/watch?v=ikTxfIDYx6Q , Μωρό Dancing να Beyonce - ORIGINAL! - http://www.singlebabies.com/ - @ babycory για Twitter


Μόσχευμα Ζωής , Ενημερωθείτε για τα βλαστοκύτταρα, μια προσφορά ζωής για το παιδί σας. , http://www.mzois.gr/ .-

**16).- Η Άσκηση κάνει καλό στα μάτια ¨:
Είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη. Δύο νέες έρευνες όμως προσθέτουν στον κατάλογο με τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μας ένα ακόμη: η έντονη άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή εκδήλωσης δύο παθήσεων των ματιών, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Οι δύο μελέτες παρακολούθησαν την υγεία ομάδας δρομέων για διάστημα οκτώ ετών.
Στην πρώτη μελέτη έγινε κλινική διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε 110 άνδρες και 42 γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο έτρεχαν οι δρομείς, τόσο μικρότερο κίνδυνο διέτρεχαν για την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Όσοι έτρεχαν κατά μέσο όρο από 2 έως 4 χιλιόμετρα την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 19%, ενώ όσοι έτρεχαν πάνω από 4 χιλιόμετρα καθημερινά είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 42%-54%, σε σύγκριση με εκείνους που έτρεχαν λιγότερο από 2 χιλιόμετρα την ημέρα.
Κάθε επιπλέον χιλιόμετρο την ημέρα προέκυψε από την έρευνα ότι συνδέεται με μείωση κατά 10% του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη διατροφή και το ιστορικό καπνίσματος του κάθε δρομέα.
Μια άλλη μελέτη εξέτασε κατά πόσον το τρέξιμο συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη. Στην έρευνα συμμετείχαν 912 δρομείς, 733 άνδρες και 179 γυναίκες. Οι άνδρες που έτρεχαν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν καταρράκτη. Αυτοί που διένυαν 64 ή περισσότερα χιλιόμετρα την εβδομάδα, είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο για καταρράκτη από εκείνους που έτρεχαν λιγότερο από 16 χιλιόμετρα την εβδομάδα.
Αν και δεν προκύπτει σαφώς με ποιο τρόπο συνδέεται η φυσική κατάσταση με την πρόληψη αυτών των ασθενειών, ο ερευνητής Paul T. Williams, πιστεύει ότι η άσκηση θα μπορούσε να έxει παρόμοια ευεργετική επίδραση στην υγεία των ματιών με αυτή που έχει διαπιστωθεί ότι έχει στην καρδιά.
«Υπάρχει κάποιου είδους συσχέτιση», δηλώνει ο Paul T. Williams. Τα υψηλότερα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία έχει υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια φλεγμονής, μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη. Η άσκηση βελτιώνει συνήθως τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Investigative Ophthamology & Visual Science.
ΠΗΓΗ: Cosmo.gr .-

**Υγεία για όλους μας :

(17 ) .- Αισιοδοξία από τα νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα Β και C :
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C, καθώς από το 2006 συνεχίζεται ο αγώνας για τη δημιουργία νέων φαρμάκων. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β η λοίμωξη δεν εκριζώνεται, δηλαδή το άτομο που έχει προσβληθεί παραμένει φορέας, αλλά τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν ανασταλτικό ρόλο και απομακρύνουν την μετάπτωση σε κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Εξάλλου χάρη στον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β το ποσοστό των προσβληθέντων από 5% που ήταν το 1972 στις ημέρες μας έχει μειωθεί στο 2%. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C θεραπείες διάρκειας από 6 μήνες έως ένα έτος σε συνδυασμό με ιντερφερόνη επιτυγχάνουν εκρίζωση της λοίμωξης σε ποσοστό πάνω από 60%.
Έως 300.000 οι φορείς της ηπατίτιδας B και C
Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο ετήσιο συνέδριο με θέμα: "Σύγχρονες εξελίξεις της λοιμωξιολογίας", που διεξάγεται από σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο επιμελητή Α΄ΕΣΥ, Γεώργιο Γερμανίδη, στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν γενικές επιδημιολογικές μελέτες υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φορέων και χρόνια νοσούντων από ηπατίτιδα Β ανέρχεται στις 200.000, ενώ σε 200.000-300.000 υπολογίζονται οι νοσούντες και οι φορείς της ηπατίτιδας C.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από έρευνα που έγινε σε 3353 άτομα που έπασχαν από ηπατίτιδα Β στα 2/3 ήταν άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης, στο 7% των περιπτώσεων η μετάδοση έγινε από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση, ενώ σε ποσοστό 16% υπήρχε ενδοοικογενειακή διασπορά είτε με άγνωστο τρόπο είτε από κοινή χρήση ξυραφιών, οδοντόβουρτσας κλπ. Ο κ. Γερμανίδης επισήμανε ότι προς αποφυγή της ενδοοικογενειακής διασποράς της ηπατίτιδας Β δεν θα πρέπει να γίνεται κοινή χρήση ορισμένων αντικειμένων και στην περίπτωση που γίνεται να απολυμαίνονται προηγουμένως σε διάλυμα χλωρίνης -νερού σε ποσότητα ½. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως με παρεντερικό τρόπο ή με μετάγγιση αίματος, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τη λοίμωξη είναι οι χρήστες ενδοφλεβίως ουσιών.- ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 18 ) .-Κινούσε με την σκέψη του ρομποτικό χέρι :
Στην Ιταλία, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, ερευνητές συνέδεσαν με επιτυχία έναν ρομποτικό βραχίονα στο νευρικό σύστημα ακρωτηριασμένου ασθενή για έναν μήνα, διάστημα στο οποίο ο ασθενής κατάφερε να το ελέγχει με την σκέψη του και να εκτελεί σύνθετες κινήσεις.Για έναν ολόκληρο μήνα -ο 26χρονος Πιερπάολο Πετρουτσιέλο- ο οποίος έχασε το χέρι του σε τροχαίο συμβάν, κινούσε μόνο με την σκέψη του ένα ρομποτικό χέρι.Οι επιστήμονες είχαν εμφυτεύσει ηλεκτρόδια στο νευρικό του σύστημα, τα οποία μετέδιδαν σήματα σε ένα υπολογιστή και εκείνος με την σειρά του τα μετέτρεπε σε κινήσεις. Η επιτυχία αυτής της εκδοχής του έξυπνου χεριού, είναι η βελτίωση μίας σειράς κρίσιμων ικανοτήτων, όπως η ευκινησία που επιτρέπει στο χέρι να επιτύχει περισσότερες και πιο εκλεπτυσμένες κινήσεις και λαβές.Στην διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος, ο 26χρονος Ιταλός -που ζει στη Βραζιλία- έμαθε να κινεί τα δάχτυλά του, να σφίγγει σε γροθιά το χέρι του, να σηκώνει αντικείμενα και να κάνει πολλές χειρονομίες.Είμαι χαρούμενος. Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι ένοιωθα περίεργα γιατί είχα κάτι ξένο στο χέρι μου και τίποτα δεν ήταν φυσιολογικό, αλλά, στο τέλος καταλάβαμε ότι όλα πήγαν καλά.Το ερευνητικό πρόγραμμα που διήρκεσε πέντε χρόνια χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επόμενη δοκιμή, που θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια, οι γιατροί θα επιδιώξουν να συνδέσουν τα ρομποτικά μέλη, απ' ευθείας στο σώμα των ασθενών. ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

(19 ) .- Διημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού :
Συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά την προσπάθεια ιχνηλασίας και καταγραφής των εξελίξεων στη βασική και την κλινική έρευνα, το Α' Παθολογικό-Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου οργανώνει διημερίδα με τίτλο "Καρκίνος Μαστού: από την άναρχη Συσσώρευση πληροφορίας στη Σύνθεση;" στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani-Caravel. Φιλοδοξία της εκδήλωσης είναι να συμβάλλει στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων Ελλήνων γιατρών και τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο μαστού.
Από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην Διημερίδα ξεχωρίζουν και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
1. Η επιβεβαίωση της πρώιμης συστηματικότητας της νόσου μέσω της ανίχνευσης κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώνει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της νόσου. Στον τομέα αυτόν πρωτοπορεί ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Β. Γεωργούλια.
2. Ποιο είναι το μέλλον στην προχωρημένη νόσο; Έχει βελτιωθεί ή αναμένεται ουσιωδώς να βελτιωθεί η επιβίωση στη μεταστατική νόσο και με ποια ποιότητα ζωής;
3. Οι εξελίξεις στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και οι προβληματισμοί της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τη διαχείριση μιας τέτοιας πληροφορίας με τόσες αλυσιδωτές συνέπειες. Αξίζει η "ίαση" το τίμημα των ακρωτηριασμών;

(20 ) .- Εμφύτευση φακού από υπερευαίσθητη σιλικόνη :
Στην Βρετανία, με την εμφύτευση ενός φακού στο μάτι του ασθενούς, φαίνεται πως είναι εφικτό να αποκατασταθούν ο καταρράκτης και η μειωμένη όραση των ηλικιωμένων ασθενών, όπως τονίζουν γιατροί του νοσοκομείου Σπάϊρ Κάτγουϊκ Παρκ.Βρετανοί επιστήμονες επιτυγχάνουν να αποκαταστήσουν την όραση των ασθενών που πάσχουν από καταρράκτη ή που απλώς δεν βλέπουν καλά λόγω του ότι μεγάλωσαν αρκετά.Τοποθετούν στο μάτι με την κλασσική μέθοδο έναν φακό υπερευαίσθητης σιλικόνης. Λίγες ημέρες μετά τον ευαισθητοποιούν, σε ορισμένα σημεία του, με υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε αυτός να μπορεί να πάρει την φόρμα και την καμπύλη του ματιού του ασθενούς, οξύνοντας την όρασή του. «Είναι απίστευτο, το να σκέφτεσαι ότι έχει φτιαχτεί ειδικά για εσένα, ταιριάζοντας κάθε ατέλεια. Είναι το μέλλον!», είπε επί λέξει μία ασθενής στην οποία εφαρμόστηκε αυτή η μέθοδος.Οι γιατροί δε, κάνουν λόγο για ένα τεράστιο επίτευγμα.«Η αλλαγή είναι τόσο ακριβής, που μπορούμε να κάνουμε τον φακό ακόμη και διπλο-εστιακό, ώστε να μπορεί ο ασθενής να βλέπει μακρυά, αλλά και να διαβάζει κοντά.», εξηγεί ένας ιατρ΄ς που εφαρμόζει την πρωτοποριακή αυτή τεχνική ιατρική μέθοδο.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα αυτή τεχνική μπορεί να αποκαταστήσει στους ασθενείς όραση 20 στα 20, δηλαδή, την καλύτερη στην οποία μπορεί να ελπίζει ένας ενήλικας. - ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

(21 ) .- Χαμηλές τιμές χοληστερόλης προκαλεί τάση για αυτοκτονία και επιθετικότητα :
Οι χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία και επιθετικότητα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών στα οποία αναφέρθηκαν ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Δουζένης και ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο Βασίλης Κονταξάκης σε ανακοινώσεις τους στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Η έρευνα για τη σχέση της στάθμης της χοληστερόλης με την αυτοκτονικότητα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από Σκανδιναβούς ερευνητές οι οποίοι προσπάθησαν να μειώσουν στο γενικό πληθυσμό την χοληστερίνη για να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα με τη χορήγηση αντιλιπιδιαμικών.
«Πράγματι μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αλλά ,προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, ο γενικός δείκτης θνησιμότητας δεν μειώθηκε. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκαν ότι είχαν αυξηθεί οι δείκτες θνησιμότητας από αυτοκτονίες και γενικά από βίαιες συμπεριφορές και αυτό άρχισε να τους προβληματίζει. Γίνανε πολλές μελέτες και φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η χαμηλή στάθμη χοληστερόλης σχετίζεται με τις αυτοκτονίες χωρίς όμως να έχει ακόμη εξηγηθεί πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονταξάκης.
Ο κ. Δουζένης από τη πλευρά του επισήμανε ότι έχει βρεθεί πως η χαμηλή χοληστερόλη προδιαθέτει για αυτοκτονική διάθεση και για επιθετικότητα σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς έρευνες . «Αυτό το εύρημα δεν έχει καταφέρει να εξηγηθεί ακόμη αλλά , είναι επιβεβαιωμένο από πολλές εργασίες ότι η χαμηλή χοληστερόλη αυξάνει την αυτοκτονικότητα Πολλές φορές το επιδιώκουμε και εμείς σαν ψυχίατροι και πολλές φορές το βλέπουμε σε ανθρώπους που παίρνουν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να εμφανίζουν χαμηλή διάθεση, να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο και οι παθολόγοι και εμείς οι ψυχίατροι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ώστε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Δουζένης.
Ο κ. Κονταξάκης επισήμανε ότι βιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση της σεροτονίνης με την αυτοκτονικότητα. Όπως εξήγησε η σεροτονίνη είναι μια βιογενής αμίνη του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα, την παρορμητικότητα, την επιθετικότητα κλπ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και φαίνεται ότι άτομα που έχουν χαμηλή στάθμη των μεταβολιτών της σεροτονίνης είναι πιο ευάλωτα στην επιθετικότητα και την αυτοκτονικότητα. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν βρεθεί ορισμένα γονίδια τα οποία εμπλέκονται σε αυτές τις παρορμητικές επιθετικές συμπεριφορές που αφορούν κυρίως τη σεροτονίνη. «Η βιοτεχνολογία με πολύ φιλόδοξα σχέδια αποσκοπεί να τροποποιήσει αυτά τα γονίδια αλλάζοντας και τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων . Αυτά είναι σημαντικά καινούργια βήματα» τόνισε ο κ. Κονταξάκης.
Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες αυτοκτονίες
Οι αυτοκτονίες είναι ένα σύνθετο μείζον βιοψυχοκοινωνικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ ανησυχητικό είναι ότι παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση μεταξύ των νέων γεγονός που οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των αυτοκτονιών με διαφόρων τύπων προληπτικές παρεμβάσεις .
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης στις αυτοκτονίες με δείκτη αυτοκτονιών 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Εσθονία και τη Λετονία είναι 70/100.000. Ο κ. Κονταξάκης εξηγώντας το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα μας ανέφερε ως ένα αποτρεπτικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στενοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί καθώς και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα όμως τόνισε : «Η Ελλάδα είναι η πρώτη όμως στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αυτό κάτι δείχνει. Πώς κανείς χειρίζεται την επιθετικότητά του; Είτε ενδοβάλλοντάς την είτε προβάλλοντας την . Αν την ενδοβάλλει κανείς αυτοκτονεί, αν την προβάλλει κάνει μια βίαιη πράξη προς τους άλλους. Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο μεθυσμένος με μεγάλη ταχύτητα αυτή είναι παραυτοκτονική συμπεριφορά γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει στο θάνατο».
Εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών στις Βόρειες χώρες ανάφερε ότι αυτό έχει σχέση με την αλλαγή του κοινωνικού στάτους, που έχει ως συνέπεια την αλλαγή ή μη λειτουργία των κοινωνικών δομών, οπότε και εμφανίζονται εκτροπές συμπεριφορών είτε προς τη βία είτε προς την αυτοκαταστροφή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απελπισία και η απαισιοδοξία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες σε ευάλωτα άτομα, τονίζοντας ότι η προδιάθεση και το στρες πυροδοτούν τις αυτοκτονίες.
Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας παρατηρούνται στα άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρική Αθανάσιο Δουζένη, στα άτομα με διπολική διαταραχή τα ποσοστά αυτοκτονίας κυμαίνονται γύρω στα 20%, ενώ στους σχιζοφρενείς είναι 10-15%. Υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας που φτάνουν στο 18% παρατηρούνται και στους αλκοολικούς αλλά και στα άτομα που έχουν διαταραχές προσωπικότητας. Να σημειωθεί ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας παγκοσμίως είναι 10πλάσιες από τους θανάτους από αυτοκτονία.- ΑΠΕ

(22 ) .- Γερμανία : Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων :
Η κατάθλιψη θεωρείται πλέον ως μια σοβαρή ασθένεια, η οποία απειλεί ήδη τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περιπτώσεις κατάθλιψης, που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.
Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, είπε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι και πρόσθεσε: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Στον αντίποδα, στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».
κατάθληση!
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μία γυναίκα ασθενή, η οποία είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η ίδια είχε επισημάνει: «Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».
Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης
Για τους ασθενείς ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος. «Είναι μια σοβαρή ασθένεια», τόνισε ο ψυχολόγος Παλμόσκι, «η οποία πολύ συχνά υποτιμάται, διότι νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν, επισήμανε πως οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη. Βέβαια, ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε στο μισό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, συνέβη επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον ευκολότερα βοήθεια: «Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βασικά, όμως, μπορούμε πλέον να χειριστούμε καλά αυτήν την ασθένεια», πρόσθεσε η ψυχολόγος Ρέγκεν.
Όπως είπε, σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της, έπειτα από μερικές εβδομάδες. Όπως και να 'χει, όμως, πάντα ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, μαζί με τα καρδιακά νοσήματα. ΑΠΕ

( 23 ) .- Κλιμακώνεται η πανδημία της γρίπης :
Δύο άνδρες 79 και 63 ετών, έχασαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες την ζωή τους από την νέα γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 34.Επίσης, περισσότερα από 35 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις οποίες αναμένεται να αυξηθούν οι κλίνες, μετά από την αναμενόμενη πρόσληψη νέου νοσηλευτικού προσωπικού.Η έξαρση των κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες να συνεχιστεί ως τα μέσα του Δεκεμβρίου. Έτσι, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κλιμάκωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα, αφού σχεδόν καθημερινά πάνω από δύο ασθενείς, κυρίως με σοβαρά προβλήματα υγείας, χάνουν την ζωή τους εξ αιτίας του ιού.Από σήμερα 750 τμήματα σχολείων σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστά.Λουκέτο χει μπει σε όλα τα σχολεία στους νομούς Ιωαννίνων, Ημαθίας και Κοζάνης. Στην Γερμανία μόνο το 5% του πλυθισμού εμβολιάστηκαν για τον ιό της νέας γρίπης¨’Α’» H1N1.- Η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση των εμβολίων σε άλλες χώρες ; ? ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ

(24 ) .- Ε.Ε.: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα φάρμακα-μαϊμού :
Φθηνά φάρμακα, που έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς, κυκλοφορούν σε τεράστιες ποσότητες, σ' όλη την Ευρώπη, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»). Το φαινόμενο αποκτά μέρα με τη μέρα σημαντικές διαστάσεις και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις ολέθριες συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχει η χρήση των φαρμάκων-μαϊμού σε ό,τι αφορά στην υγεία των πολιτών. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πρόκειται κυρίως για αναλγητικά, αντιβιοτικά αλλά και σκευάσματα που δήθεν καταπολεμούν τη χοληστερίνη, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου, ακόμη και ψεύτικα βιάγκρα. Τα περισσότερα από αυτά "διακινούνται μέσω του Διαδικτύου", ανέφερε ο Γερμανός επίτροπος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν.
Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών
Ταυτόχρονα με τη διαπίστωση αυτή, όμως, ο Γερμανός επίτροπος παραδέχτηκε και την αδυναμία της Ε.Ε.: "Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το εμπόριο μέσω Διαδικτύου, ακόμη κι όταν πρόκειται για φάρμακα", είπε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το εμπόριο απομιμήσεων φαρμάκων ανθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον πέρσι κατασχέθηκαν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. 32 εκατ. σκευάσματα. Το 15% από αυτά ήταν απομιμήσεις γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων. Ο κ. Φερχόιγκεν, πάντως, δεν το βάζει κάτω και απευθύνεται στις φαρμακοβιομηχανίες ζητώντας τους να συσκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους, ώστε να αποκλείεται η παραχάραξή τους.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να διακρίνουν από τη συσκευασία ενός φαρμάκου εάν αυτό είναι γνήσιο ή ακόμη και εάν παραβιάστηκε η συσκευασία του και αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο. «Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εγγυώνται ότι δραστικές ουσίες δεν έχουν νοθευτεί ή παραποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φερχόιγκεν.
Σήμα ποιότητας – γνησιότητας
Σε σχετική έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται πως πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Περίπου το 80% από αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου. "Επομένως, τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών πρέπει να έχουν ως πεδίο δράσης το Ίντερνετ", είπε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να καθιερωθεί μια σφραγίδα ποιότητας και γνησιότητας, η οποία και θα χορηγείται από την Επιτροπή στους αξιόπιστους, on line εμπόρους. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα πάντα με Γερμανό ευρωβουλευτή, θα καταστεί εύκολο για τους καταναλωτές να εντοπίζουν τα «μαύρα πρόβατα», διότι τα φάρμακα-μαϊμού δεν θα διαθέτουν τις εν λόγω ενδείξεις γνησιότητας.
"Η Επιτροπή πρέπει να συντάξει έναν κατάλογο αξιόπιστων διαδικτυακών φαρμακείων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πολίτες ότι δραστηριοποιούνται και εγκληματικά στοιχεία στο πεδίο αυτό", ανέφερε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απλή και δεν θα απαιτηθούν χρονοβόρες νομοθετικές συζητήσεις. Μέχρι τότε, όμως, καλό είναι οι καταναλωτές να μην παραγγέλνουν φάρμακα μέσω Διαδικτύου από άγνωστες εταιρείες.-

( 25 ).-





Δεν υπάρχουν σχόλια: