ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-

** << ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ...από τον Οδοντίατρο Σταμάτη Ν. ΣΚΟΎΛΙΚΑ >>

** http://www.odontiatriki.gr/, Υπηρεσίες Internet Οδοντιατρικης.-
. http://go.sync.gr/YclWfB Ράδιο Ηράκλειο ,http://xrhstos-frik.blogspot.com/ , Χρήστος .- http://www.star-m/ , http://www.sync.gr/KARAMΗTSOS/ , = Dentist Aostolos Karamitsos kozani .- http://apostolos-karamhtsos.blogspot.com/2009/03/blog-post_3500.html , Απόστολος Καρακίτσος, Κοζάνη.-Κ.Υ. Τσοτιλίου .- http://snsarfara.blogspot.com/ , Meligala, K.Y. Stamatis N. Skoulikas ,2008.- http://sdentist.spaces.live.com/guestbook, / .- http://www.sync.gr/stamos , sync.gr/stamos1 ,
~ Ελπίδες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ από νέο φάρμακο : Ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ παρασκεύασαν βρετανοί ερευνητές από το University College London, το οποίο δοκίμασαν με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς. Το φάρμακο λέγεται CPHPC και μετά την χορήγησή του σε πέντε πάσχοντες που το έλαβαν για τρεις μήνες, διαπιστώθηκε ότι εξαφάνισε μία πρωτεϊνη στον εγκέφαλο, την SAP, η οποία φέρεται ότι είναι παρούσα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο συνέβαλε στη χρηματοδότηση της έρευνας, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου CPHPC συνιστούν αιτία για "συγκρατημένη αισιοδοξία", αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν, αφαιρώντας την SAP από τον εγκέφαλο, θα προκύψουν κλινικά οφέλη.
Τώρα σχεδιάζονται κλινικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.
"Νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ απαιτούνται επειγόντως και είναι πιθανό αυτό το μικρό μοριακό φάρμακο να είναι ένας μελλοντικός υποψήφιος", δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Ρεμπέκα Γουντ.
Με δεδομένο τον γηράσκοντα παγκόσμιο πληθυσμό και την έλλειψη μίας αποτελεσματικής θεραπείας, τα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ θεωρούνται μία ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την φαρμακευτική βιομηχανία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα περισσότερα φάρμακα για τη νόσο έχουν αποτύχει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ .-
~ * Προσοχή στη μυοκαρδίτιδα :
Περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, φαίνεται ότι οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα -μία φλεγμονή του μυοκαρδίου, που προκαλείται συνήθως από ιούς, ενώ σπανίως μπορεί να προκληθεί κι από αλλεργία σε φάρμακα. Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ιός μεταφέρεται στο μυοκάρδιο μέσω του αίματος και δημιουργεί νέκρωση των μυοκυττάρων και φλεγμονή του μυοκαρδίου. Οι πιο συχνοί ιοί, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκλησή της είναι οι εντεροϊοί -συνήθως ο κοξάκι, οι αδενοϊοί, οι παροβοϊοί τα χλαμύδια και οι ρικέτσιες. Από παρατήρηση, που έγινε στο Ωνάσειο, προέκυψε ότι συχνότερα είναι τα χλαμύδια, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Β΄ καρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, Σταμάτη Αδαμόπουλο, "η μυοκαρδίτιδα μπορεί να διαφύγει της προσοχής και αργότερα, ύστερα από μερικούς μήνες, να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, όμως, αν ανατρέξουμε στο ιστορικό του ασθενή, διαπιστώνεται ότι προηγήθηκε λοίμωξη του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού συστήματος".
Η
μυοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με τα συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου (πόνος στο στήθος, αλλαγές στο καρδιογράφημα και αύξηση των ενζύμων στον ορό του αίματος), επίσης άμεσα σαν καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή με δύσπνοια και εύκολη κόπωση, που στις ακραίες μορφές της μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, έως ότου αναλάβει πάλι η καρδιά.
"Δεν σημαίνει βέβαια, ότι κάθε λοίμωξη, θα οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα. Ενενήντα στους εκατό ασθενείς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια, που προκαλούν μυοκαρδίτιδα, δεν θα την παρουσιάσει. Για να εκδηλωθεί χρειάζεται και γενετική προδιάθεση, αδιευκρίνιστη επί του παρόντος", συνέχισε ο κ. Αδαμόπουλος.
Η διάγνωση, αν εκδηλωθεί σαν έμφραγμα, γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένζυμα, ενώ αν εκδηλωθεί σαν καρδιακή ανεπάρκεια με το υπερηχοκαρδιογράφημα. Και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλη βοήθεια προσφέρει η μαγνητική τομογραφία, οποία μπορεί να ανιχνεύσει μυοκαρδίτιδα ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια.
Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως, εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δηλαδή, 50% παρουσιάζουν σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, 25% προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και 25% βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς.
"Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει για πολύ, χρήσιμη είναι η βιοψία του μυοκαρδίου με την μέθοδο PCR, η οποία δίνει πληροφορίες για το είδος του ιού ή των ιών, που προκάλεσαν τη μυοκαρδίτιδα και με την ανοσοϊστοχημεία, που δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη, ή όχι, φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της βιοψίας κατευθύνουν στη θεραπεία πέρα από τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ιού χωρίς φλεγμονή, χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα ευρέως φάσματος και συνήθως ιντερφερόνη. Όταν υπάρχει φλεγμονή χωρίς την παρουσία ιού γίνεται ανοσοκαταστολή συνήθως με κορτιζόνη ή αζαθειοπρίνη. Εδώ και 4-5 χρόνια εφαρμόζεται η νέα θεραπεία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα μελέτης νεοεμφανιζόμενων περιστατικών μυοκαρδίτιδας και συνδυασμό ειδικοτήτων καρδιολόγου, παθολογοανατόμου, ανοσολόγου και λοιμωξιολόγου", κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
~ * Λύση σε ουρολογικά-ανδρολογικά προβλήματα :
Ικανοποιητική λύση στα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα -των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο και εκατοντάδων χιλιάδων στη χώρα μας- νευρολογικών-παραπληγικών ασθενών δίνει πλέον η επιστήμη, προσφέροντας τους χαρά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό τόνισε ο χειρουργός ουρολόγος, λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Ιωάννης Βακαλόπουλος σε ενημερωτική Ημερίδα, που διοργάνωσε σε αίθουσα της ΔΕΘ, το τμήμα Βορείου Ελλάδας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Βακαλόπουλος τα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι :• H στυτική δυσλειτουργία.• Η αδυναμία εκσπερμάτισης.• Η ακράτεια ούρων.
Στυτική δυσλειτουργία
Όπως ανέφερε ο λέκτορας της ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ οι νευρολογικές βλάβες στο επίπεδο του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων μπορεί να επηρεάσουν ανάλογα με το βαθμό της βλάβης, την σεξουαλική λειτουργία και την εκσπερμάτιση. «Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην ήδη αρνητικά επηρεασμένη ποιότητα ζωής των νευρολογικών ασθενών. Τα αποτελέσματα των διαταραχών αυτών μπορεί να είναι πλήρης απουσία στύσης, μη λειτουργική αυτόματη στύση, χαλαρή στύση και μεικτές διαταραχές». Οι λύσεις, που παρέχει πλέον η επιστήμη στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι:• H χορήγηση χαπιών, η οποία όμως έχει αποτέλεσμα στο 70% των περιπτώσεων και ενίοτε εμφανίζει περιορισμούς και παρενέργειες.• Οι υποδόριες ενέσεις στο πέος, που λειτουργούν σχεδόν πάντα, αλλά έχουν υψηλό ποσοστό παρατεταμένης επώδυνης στύσης (πριαπισμός) και παρουσιάζουν απώλεια αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου και μακροπρόθεσμα τοπικά προβλήματα στο πέος.• Η τρίτη γραμμή θεραπείας , που δίνει μόνιμη και σταθερή λύση και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ασθενών είναι η χειρουργική εμφύτευση πεϊκής πρόθεσης. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτού του εμφυτεύματος, που μιμείται τη φυσιολογική στύση είναι ο αυθορμητισμός, που αποτελεί απαραίτητο παράγοντα σε μια σεξουαλική σχέση. Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή, η οποία τοποθετείται στο πέος του πάσχοντα.• Η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Εξωτερικά δεν είναι εμφανής και ο ασθενής χειρίζεται τη συσκευή, με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο δέρμα του. Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος δεν έχει παρενέργειες, αφού οι λοιμώξεις περιορίσθηκαν σημαντικά με την εφαρμογή των κανόνων αντισηψίας και με την κάλυψη του με αντιβιοτικό επίστρωμα. Το υλικό καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αδυναμία εκσπερμάτωσης
Στο τομέα της υπογονιμότητας, όπως τόνισε ο κ Βακαλόπουλος, ο ανδρολόγος μπορεί να συνεισφέρει με τη λήψη σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση:• Mε υποβοήθηση μέσω ειδικής συσκευής ηλεκτροεκσπερμάτισης.• Πεϊκού δονητή, ή χειρουργικά.Επιτυχής συλλογή σπέρματος γίνεται στο 95% των ασθενών, ενώ κύηση με ενδομήτρια έγχυση του σπέρματος επιτυγχάνεται στο 9%-18% ανά κύκλο και 30%-60% ανά ζευγάρι.
Ακράτεια ούρων και νεφρική βλάβη
Η συχνότερη μορφή ακράτειας είναι αυτή, που προκαλείται από βλάβες πάνω από το κέντρο της ούρησης στο νωτιαίο μυελό. Στην περίπτωση αυτή η ουροδόχος κύστη συσπάται αυτόματα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακράτειας και τη δημιουργία υψηλών πιέσεων, που προκαλούν παλινδρόμηση ούρων και προοδευτική νεφρική βλάβη.
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ Βακαλόπουλος, αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα με φαρμακευτική αγωγή η χειρουργικές επεμβάσεις.
Η φαρμακευτική αγωγή συχνά δεν είναι αποτελεσματική και έχει παρενέργειες, που οδηγούν στη διακοπή της, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι βαριές και με σημαντική νοσηρότητα.
Μια νέα εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος της νευρογενούς κύστης αποτελεσματικότερης από τα χάπια και σημαντικά ελαφρύτερης από τις χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η χορήγηση αλλαντικής τοξίνης με ενέσεις, που γίνονται μέσα στην ουροδόχο κύστη υπό τοπική αναισθησία με τη βοήθεια ενός απλού κυστεοσκοπίου, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η διάρκεια του αποτελέσματος φθάνει τους έξι μήνες και κατόπιν η ένεση μπορεί να επαναληφθεί.
Η θεραπεία είναι ασφαλής, χωρίς συστηματικές παρενέργειες, αν και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται, ότι σε ένα ποσοστό μπορεί να χρειασθούν διαλείποντες καθετηριασμούς, εάν αυτοί δεν γίνονταν ήδη, πράγμα, που εξάλλου υφίσταται και με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και ιδιαίτερα με τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Μια ιδιαίτερη μορφή ακράτειας ούρων, που εμφανίζεται ενίοτε σε νευρολογικούς ασθενείς με βλάβες στο κατώτερο νωτιαίο μυελό οφείλεται σε αδυναμία του σφιγκτηριακού μηχανισμού να συγκρατεί τα ούρα.
Μια νέα και μοναδική θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Αυτό είναι ένα εμφύτευμα, που δεν είναι ορατό εξωτερικά και εξασφαλίζει πλήρη εγκράτεια.
Το εμφύτευμα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η χρήση νεώτερων υλικών, που επικαλύπτονται από αντιβιοτικό στρώμα, η λήψη των κατάλληλων μέτρων αντισηψίας στο χειρουργείο και η περινεϊκή τοποθέτηση της ταινίας μειώνουν στο ελάχιστο τη πιθανότητα λοίμωξης και διάβρωσης της ουρήθρας ,-
~ * Λίγος καφές κάνει καλό στην καρδιά :
Τα αποτελέσματα για το αν η καφεΐνη κάνει καλό ή κακό στην καρδιά ποικίλουν και είναι αντιφατικά. Σε υπερτασικά άτομα γίνονται συστάσεις για περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης αφού μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως προκύπτει από την μελέτη, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε τύπου (1-2 κούπες των 100 ml) συνδεόταν με 31% μείωση του στεφανιαίου κινδύνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση καφέ (περισσότερο από 3 κούπες) μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με ένα άλλο κομμάτι της μελέτης CARDIO2000, που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού ακόμα και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Αν και η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά κατανάλωση 5 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως, η μελέτη CARDIO2000 έδειξε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών με πράσινα φύλλα και των φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δρα προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου ακόμα και όταν καταναλώνονται τρεις μερίδες φρούτων ή και λαχανικών ανά ημέρα, όριο το οποίο είναι εφικτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Εξάλλου η αυξημένη τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με τη μείωση μέχρι και 17% του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων. .-
~ * Τα αναψυκτικά κι οι χυμοί παχαίνουν περισσότερο από το φαγητό :
~
* Μια νέα έρευνα επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ έρχεται να ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε έως τώρα σχετικά με τα ποτά, τα αναψυκτικά και το φαγητό. Όταν θέλει κανείς να χάσει κιλά, έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση ποτών η μείωση του πάχους είναι μεγαλύτερη και πιο εμφανής.
Η σχετική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διατροφολογικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" μελέτησε 810 ενήλικες ηλικίας 25 - 79 ετών, συμπέρανε ότι δεν έχουν όλες οι θερμίδες το ίδιο αποτέλεσμα για το πάχος και ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στις "υγρές" θερμίδες παρά στις "στερεές".
Τα ποτά που κατ' εξοχήν αυξάνουν το βάρος είναι όσα περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, φρουτοχυμοί κ.α.), τα οποία είναι η κύρια πηγή "υγρών" θερμίδων. Η αύξηση της κατανάλωσης των τελευταίων έχει συμβαδίσει με την επιδημία της παχυσαρκίας, που πλήττει την πλειονότητα των ενηλίκων και αποτελεί δυνητική αιτία προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης.
Άλλα ποτά, όπως τα διαιτητικά (που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες) και τα αλκοολούχα, επίσης συνδέονται με το πάχος, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
** Θεωρώ χαμένο , εκείνον που έχασε την ντροπή .- (Πλάτων ).-Όταν η γυναίκα αποβάλλει τον χιτώνα , αποβάλλει και την ντροπή , την αιδώ. –(Ηρόδοτος ).- Η μυαλωμένη γυναίκα ούτε τον πήχη του χεριού της δεν αφήνει ελεύθερο για να τον βλέπουν δημόσια .- (Πλούταρχος .).- Το χρώμα της ντροπής είναι το ωραιότερο . (Αριστοτέλης ).- Σεβάσμια ντροπή μακάρι σε όλων των ανθρώπων την ψυχή να θρονιάσουν και να έδιωχνες την ανδιαντροπία . ( Ευριπίδης . ).- Όποιος δεν σέβεται την ντροπή , αιδώ , πρέπει να τιμωρείται με την μεγαλύτερη ποινή , διότι θεωρείται αρρώστια , ασθένεια της πόλης . ( Σωκράτης .).-

*** Όποιος δεν σέβεται την ντροπή , αιδώ , πρέπει να τιμωρείται με την μεγαλύτερη ποινή , διότι θεωρείται αρρώστια , ασθένεια της πόλης . ( Σωκράτης .).- Οι γυναίκες έπαψε να είναι γυναίκες όπως ντύνονται .( Δημ. Φωτόπουλος . ).- Το πρόβλημα της ζωής ή του εξαφανισμού των λαών , εξαρτάται από την αιδώ , την ντροπή και από τίποτε άλλο . ( Ε. Sτranger ) .- Όταν φύγει η ντροπή από τον άνθρωπο , γίνεται πρόξενος πολλών κακών . (Γρηγόριος Θεολόγος . ).- Η αιδώ , ντροπή , προστατεύει την αγνότητα , όπως τα φύλλα προστατεύουν τον καρπό . ( Γρηγόριος ο Θεολόγος ).-

** Μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο , μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή .- * ( Οδυσσέας Ελύτης .).- Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά περιφροσύνη .- Μην ξύνεις τη μαγκούρα του τσοπάνη .-Όταν έχεις κάτι δεν το εκτιμάς , ‘όταν όμως το χάσεις τότε νοιώθεις το τι σου λείπει .- Μην κλαις γι΄αυτό που έχασες , να χαίρεσαι γι΄αυτό που έζησες .- Τίμα το παρελθόν , σκοπεύοντας το μέλλον .- Χωρίς αρετή και πόνο στην πατρίδα και πίστη στην θρησκεία τους , έθνη δεν υπάρχουν .- ( Μακρυγιάννης .).- Η αγάπη αναζητεί πάντα έναν τρόπο . Η αδιαφορία βρίσκει πάντα μια δικαιολογία .-Υπάρχουν άνθρωποι σοφοί που δεν είναι εύγλωττοι και εύγλωττοι , που δεν είναι σοφοί .( Ουγκώ .).- Ο νόμος πρέπει να είναι σύμφωνος με τη φύση .(Αριστοτέλης ).-Σημασία έχει το πουλί , και όχι το κλουβί ,- Της νύχτας τη δουλειά τη βλέπει η μέρα και γελά .- Αργία μήτηρ πάσης κακίας. .-Τον εχθρό τον αγαπάς , το φίλο σου τον αγκαλιάζεις .- Τα σαράντα είναι τα γερατειά της νιότης , τα πενήντα τα νιάτα των γηρατειών .(Ουγκώ ).-
** ~~~Μην αναβάλεις να γίνεις καλός , αλλά γίνε τώρα αμέσως .- Να μην εμφανιστείς , λέει , μπροστά μου κενός ., Κανένας δεν πρέπει να είναι κενός , ούτε καμιά ψυχή να είναι στείρα και άγονη . Ο καθένας από αυτά που έχει ναι είναι δικά του να παρουσιάζει καρπούς στον Θεό . – ( Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ) .- ~~~Δεν θα συνέλθεις ποτέ από τη μέθη της πλεονεξίας ; Δεν θα λάβεις υπόψη σου το δικαστήριο του Χριστού ; Τι θα απολογηθείς όταν θα στέκονται γύρο σου οι αδικημένοι και θα φωνάζουν εναντίον σου στο δίκαιο Κριτή ; Δεν υπάρχει εκεί ρήτορας , ούτε πειστικότητα λόγων που να μπορεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια του δικαστή .- Θα εγκαταλειφθείς μόνος , χωρίς φίλους , χωρίς συνηγόρους , χωρίς απολογία , καταντροπιασμένος , σκυθρωπός , κατσούφης , απομονωμένος , χωρίς παρρησία .- ( Μέγας Βασίλειος . ).-~~Ο άνθρωπος πρέπει να είναι μακριά αλλά και κοντά , από πόθο , πειρασμό , πόνο , απελπισία , θυμό , αδυναμία , φόβο , χαρά και από αγάπη .- Η συγκίνηση είναι πιο όμορφη από τα λόγια .- Όλοι πεθαίνουμε μια μέρα , λίγοι ζουν αληθινά .- Είναι πολλών ανθρώπων τα λόγια μας .-~~Ο Ηθικός χαρακτήρας έχει τη δύναμη να επιβάλλει την αλήθεια ενός πράγματος .-
(Αριστοτέλης.) )΄¨.-

* 1.-/Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ...ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ .-
Σοβαρότατο πρόβλημα στη μόλυνση του περιβάλλοντος και της Θάλασσας , αποτελεί , η ανεξέλεκτη , απόρριψει σκουπιδιών και υπολοιμάτων διατροφής από τον Άνθρωπο .!! ΟΧΙ σκουπίδια στη Θάλασσα και το περιβάλλο .!! Ας συμβάλλουμε όλοι μας στην ορθολογική ανακύκλωση όλων των απορρυμάτων .! Η βλάβη στη Υγεία μας αφορά όλους μας .- Και από τις διοξίνες και από τα καρκινογόνα πυρινικά -ατομικά απόβλητα κι από τις εκπομπές διαφόρων μορφών επιβλαβών ακτινοβολιών , χημικών αποβλήτων , όξινη βροχή , καυστικών οξέων , θρεπτικών υποστρομάτων από τα σκουπίδια για τη δημιουργεία και αναπαραγωγή βλαπτικών μικροβίων κ.π.α .- ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΣΑ ; ? ...:
* Για γιάλινα μπουκάλια ..: 1.000.000 χρόνια ., * Για διάφορα πάνινα (πανιά) υπολλήματα : 600 χρόνια , * Τα πλαστικά μπουκάλια : 450 χρόνια , * Για λάστιχα (σόλες παπουτσιών) : 50-80 χρόνια ,
* Για τα κουτιά από κονσέρβες : 50 χρόνια , * Για νάϋλον υφάσματα : 30-40 χρόνια , * Για πλαστικές σακούλες : 10-20 χρόνια , * Για φίλτρα (γόπες ) τσιγγάρων (αποτσίγγαρα) : 1-5 χρόνια , * για τα μάλλινα ρούχα : 1-5 χρόνα , * Για τις χάρτινες συσκευασίες π.χ.΄γάλακτος : 3 + μήνες , * Για τα διάφορα υπολοίματα φρούτων : 2 μήνες , * για τις φλούδες των πορτοκαλιών (εσπεριδοειδών ) : 2-5 εβδοάδες , * για διάφορα χάρτινα : 2-4 εβδομάδες , * μπατερίες κ.α. ΅: πού τοξικά για τη θαλάσσια ζωή , αρκετά χρόνια και για πολλά άλλα .!!! ΟΧΙ ΛΟΙΠΌΝ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΣΕ θΆΛΑΣΣΕς ΚΑΙ ΑΚΤΈΣ !!!! Stamos Arfara , 2009 .-

~ * ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ !!!!
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούν τις ζωές τους , νομίζοντας ότι δεν εξαρτώνται από τους άλλους ανθρώπους .- Μεγάλο λάθος !! Και όμως όλοι όσοι ζούμε στη γη δεν είματε ξεκομμένοι μεταξύ μας .- Αντίθετα , είμαστε αλληλεξαρτώμενοι , ο ένας από τον άλλο ....
~ * Και το νόμιμο Hacking ? .. Πατήστε στα πιο κάτω lings : http://www.thelad.gr/showthread.php?t=59082 , και επίσης : http://www.timesonline.co.nk/tol/news/politics/article5439604.ece ,
** Επίσης και στο παγκόσμιο ρολόϊ του κ Γιώργου Ατσαμετάκη : http://www.poodwadble.com/worldclock.swf ,
~ * EDITORIAR ... * Ο Νεοφασισμός των Μεγαλομπακάλιδων !!!
Μεθυσμένοι από τα υπερ-κέρδη αποτέλεσμα μιας ανήθικης , αλήτικης , συντεχνιακής και ανεξέλεγκτης αισχοκέρδειας , οι σύγχρονοι Χίτλερ - μεγαλομπακάληδες αποθρασύνονται όλο καο περισσότερο !! Εμείς τι θα κάνουμε για αυτό ? : ; http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effet,

~2.- /
* Οι διάφορες τροφές στη ζωή μας ¨:

Το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά δεν είναι μόνον αυτό.- Εκτός από καύσιμο για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, προκύπτει από έρευνες ότι συγκεκριμένα τρόφιμα αποτελούν και παράγοντες που κάνουν καλό στη διάθεσή μας.- Δρουν με λίγα λόγια ως αντιστρεσογόνα και αντικαταθλιπτικά και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που έχουν συνήθως τα φάρμακα!
Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ : Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σοκολάτα έχει πάνω από 300 ευεργετικές ουσίες για την υγεία, αρκετές εκ των οποίων είναι διεγερτικές, με αποτέλεσμα να μας δίνουν ενέργεια και να τονώνουν τη διάθεσή μας.- Οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών είναι μεγαλύτερες στη μαύρη σοκολάτα.- Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερήστε τη σοκολάτα γάλακτος, αν την προτιμάτε. Όλα τα είδη σοκολάτας χάρη στην απολαυστική τους γεύση τονώνουν τη διάθεση.-Tip: Προσθέστε λίγη σκόνη κακάο στον πρωινό σας καφέ. - Περιέχει τα ευεργετικά συστατικά της σοκολάτας και σίδηρο που είναι σημαντικός, γιατί η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ελαφρά κατάθλιψη. -
ΤΑ ΚΑΥΤΕΡΑ : Κάποιοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα καυτερά φαγητά και η εξήγηση είναι απλή: η διέγερση που δημιουργεί η επαφή της γλώσσας με το μπαχαρικό προκαλεί υπερπαραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν το στρες, να ανακουφίσουν από τον πόνο και να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να αυξήσουν τη συγκέντρωση.-Tip: Αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αύξησης της παραγωγής των ενδορφινών, όπως η αερόβια άσκηση, το τρανταχτό γέλιο και ο διαλογισμός.- Προσοχή στα καυτερά σ΄αυτούς που έχου πρόβλημα με τι Αιμορροϊδες και ελκονεκρωτικές εξελκώσεις . Καλό να αποφεύγουν τα καφτερά ....
ΤΑ ΑΥΓΑ : Είναι πολύ πλούσια σε φολικό οξύ, μια ουσία που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β, και ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διάθεσή μας.- Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου μία στις δύο γυναίκες, όταν έχουν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στον οργανισμό τους, υποφέρει από κατάθλιψη. - Το καλό νέο λοιπόν είναι ότι η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να αποκατασταθεί με τα αυγά και έτσι να καταπολεμηθούν οι δυσάρεστες σκέψεις.- Tip: Αν δεν σας αρέσουν τα αυγά, ποντάρετε σε κάποια βαθυπράσινα λαχανικά, αλλά και στην παπάγια για να εξασφαλίσετε το φολικό οξύ που έχετε ανάγκη.-
ΤΑ ΨΑΡΙΑ : Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η πιο αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, μειώνει τις καταθλιπτικές τάσεις και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν συγκεκριμένες ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ακετυλχολίνη, να διεισδύσουν στις μεμβράνες των κυττάρων και έτσι μας κάνουν πιο ήρεμους. Επίσης, τα 100 γραμμάρια τόνου περιέχουν το 95% της ποσότητας σελενίου που έχουμε καθημερινά ανάγκη για να εξισορροπούμε τη διάθεσή μας.-Tip: Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του εντέρου.-
ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ : Τα καρύδια έχει αποδειχτεί από έρευνα του Χάρβαρντ ότι είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά της κατάθλιψης σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα! Το μυστικό αυτής της δράσης βρίσκεται στον συνδυασμό των ωμέγα-3 που διαθέτουν μια ουσία που λέγεται ουριδίνη.-Ε΄ναι μια ισχυρή αντιοξιδωτική , καρδιοπροστατευτική ουσία .- Μια ουσία που αποτρέπει την LDL , κακιά χοληστερίνη να συμβάλει στη δημιουργία Αθηρωματικής θρομβωτικής πλάκας στα αγγεία της καρδιάς .- Αν είστε αλλεργικοί στα καρύδια, δεν έχετε παρά να προτιμήσετε τα παντζάρια που διαθέτουν ακριβώς τον ίδιο συνδυασμό συστατικών! Τα καρύδια επίσης , περιέχουν και αρκετό Μαγνήσιο που δρά Καρδιοπροστατευτηκά , ενάντια των καρδιολογικών προβλημάτων .-
Επίσης , το καρύδι μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο με δύο ημισφαίρια και παρεγκεφαλίδες. - Ακόμα και οι πτυχώσεις του καρυδιού του προσδίδουν την όψη του νεόφλοιου του εγκεφάλου.- Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.-
ΟΙ ΤΟΜΑΤΕΣ : Περιέχουν την ουσία Λικοπιρένιο , με αντιοξειδωτικές ιδιότητες , που συμβάλει στην αποτροπεί της καρκινογένεσης του πεπτικού Συστήματος , λεπτού καο παχέως εντέρου .- Ιδιέτερα την ουσία αυτή περιέχη ο φλοιός της τομάτας .-
Τέλος οι ντομάτες ...( τομάτα ) : είναι κόκκινη και έχει τέσσερις κοιλότητες ή κοιλίες. Και η καρδία είναι κόκκινη και έχει και αυτή τέσσερις κοιλίες. .-Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η τομάτα είναι καταπληκτική τροφή για την καρδιά και το αίμα .-
ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ : Μια φέτα καρότο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μάτι - είναι σαν να βλέπουμε την κόρη, την ίριδα και τις ακτινοειδείς ραβδώσεις του ματιού! ΝΑΙ η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα καρότα προωθούν τη ροή αίματος στο μάτι και ενισχύουν τη λειτουργία του,,,. Το καρότο (φρέσκο ) περιέχει την ουσία καροτίνη , συμετέχοντας στο σχηματισμό της Βιταμίνης D που είναι λίαν απαραίτητος ,για τον ανθρώπινο οργανισμό .- Δρά κατά του Ραχιτισμού και των προβλημάτων των οστών στον άνθρωπο ...
ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ : Είναι ένα πολύ καλο νόστημο καλοκαιρινό φρούτο , αρκετά ωφέλιμο για την σωστή λειτουργεία του πεπτικού και ιδιέτερα των εντερικών λαχνών του παχέως εντέρου , με ζυμοτικές δράσεις για τη σωστή πέωη και αφομίωση των υπολοίπων τροφών .- Τα σταφύλια σχηματίζουν τσαμπί που έχει το σχήμα της καρδιάς.- Η κάθε ρόγα μοιάζει με αιμοσφαίριο και έχει αποδειχτεί ότι τα σταφύλια είναι καταπληκτική τροφή προς υποστήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, που εκτός τούτου εμπλουτίζει και ισχυροποιεί το αίμα.- Η μετατροπή του κατά τη ζύμωση σε ελαφρή αλκοόλ δρά αγγειοδιευρετικά στα αγγεία , με αποτέλεσμε σωστής καύσης , μικράς πτώσης της αρτηριακής πίεσης , και ίσως στην αντιδιαβητική δράση σε άτομα με προδιάθεση για Σακχαρώδη Διαβήτη .-
ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ : Είναι μια σπουδαία καιαπαραίτητη για τον άνθρωπο τροφή , περιέχη αρκετό Μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία , απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό .- Το σέλινο, πως επίσης το μποκ τσόι και το ρεβέντι μοιάζουν με κόκκαλα. Αυτές οι τροφές συντελούν στην ανάπτυξη δυνατών οστών. - Τα οστά μας αποτελούνται κατά 23% από νάτριο. - Αν δεν παίρνουμε αρκετό νάτριο με την τροφή μας, τότε το σώμα μας το αφαιρεί από τα κόκκαλα, με αποτέλεσμα αυτά να αποδυναμώνονται.- Οι παρά πάνω τροφές ενιχύουν επομένως τη σκελετική μας δομή, όπως υποδηλώνει εξάλλου το σχήμα τους .-

ΑΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ :
* Η μελιτζάνα, το αβοκάντο, τα αχλάδια ενισχύουν την υγεία και τη λειτουγία της μήτρας, καθώς και του τραχήλου της μήτρας - ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το γεγονός ότι το σχήμα τους θυμίζει πολύ αυτό το γυναικείο όργανο. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την εβδομάδα συντελεί στην εξισορρόπηση των ορμονών μιας γυναίκας και ότι τη βοηθάει να χάσει το βάρος που έχει πάρει μετά από γέννα και ότι την προστατεύει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δε το γεγονός ότι το άνθος του αβοκάντο χρειάζεται ακριβώς 9 μήνες για να αναπτυχθεί σε ώριμο φρούτο. Στα πιο πάνω λαχανικά και φρούτα υπάρχουν πάνω από 14.000!!! φωτολυτικές θρεπτικές ουσίες (η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει ΜΟΛΙΣ 141 από αυτές).-
* Τα σύκα είναι γεμάτα σπόρια και αναπτύσσονται ανά δύο. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της στειρότητας στους άντρες.
* Οι γλυκοπατάτα μοιάζει πολύ με το πάγκρεας και ενισχύει τη λειτουργία του παγκρέατος προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στους διαβητικούς με το να σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη.-
* Οι ελιές ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία των ωοθηκών.-
* Τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή έχουν εκπληκτική ομοιότητα με τους μαστικούς αδένες γυναικών και όντως βοηθούν να παραμένουν τα στήθη των γυναικών υγιή και διευκολύνουν τη ροή του λέμφους εντός του λεμφικού συστήματός των στηθών..
* Τα κρεμμύδια έχουν το σχήμα κυττάρου. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα κρεμμύδια βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.- (ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ).-

~ *
3.-/ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ¨:
Οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι ευθύνονται για το πρόβλημα της παχυσαρκίας .- Οι ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας πρέπει να αναζητηθούν στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. - Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Λέοναρντ, ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και τη σχετική ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν. - Σύμφωνα με το δρα Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών. - "Ενώ οι μεγάλοι συγγενικοί μας πίθηκοι - χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι- μπορούν να επιβιώσουν με φύλλα και φρούτα, εμείς εξαρχής χρειαζόμασταν να καταναλώνουμε κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε ενέργεια για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του μεταβολισμού μας", τόνισε ο Λέοναρντ.- "Για να βρουν αυτή τη δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας θα έπρεπε να μετακινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε σχέση με τους πιθήκους".Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μιας μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής.- Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ. "Οι κυνηγοί-συλλέκτες συνήθως μετακινούνταν 13 χλμ. τη μέρα για να βρουν τροφή. - Σε αντίθεση, σήμερα μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ένα γεύμα που θα μας παραδοθεί στην πόρτα μας", είπε χαρακτηριστικά ο Λέοναρντ.-
addthis_pub = 'Javatzis';

~
** 4.-/ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ ...:
Γιατί η αδικία και η απιστία αφήνουν μια γεύση αηδίας; Μια ομάδα Καναδών ψυχολόγων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε για ποιο λόγο το αίσθημα αδικίας και απιστίας γεννά στους ανθρώπους το ίδιο αίσθημα απέχθειας με αυτό που προκαλεί ένα χαλασμένο φαγητό. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η ίδια η καταγωγή της ηθικής μπορεί να αναζητηθεί σε αυτό το ενστικτώδες αίσθημα απέχθειας που μας κάνει να αποφεύγουμε ένα σάπιο φαγητό και να μειώνουμε τους κινδύνους για την υγεία μας. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο, από τη Χάνα Τσάπμαν και τον Άνταμ Άντερσον, δείχνει ότι το αίσθημα της αδικίας και του ξεγελάσματος από κάποιον ξυπνά μέσα μας το ίδιο αίσθημα φυσικής απέχθειας με την χαλασμένη τροφή. Η ίδια ασυνείδητη συναισθηματική αντίδραση που μας κρατά μακριά από μια πηγή πιθανής μόλυνσης, επίσης μας ωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να έχουμε ηθικές αξίες και να αποφεύγουμε όσους δεν έχουν ή τις καταπατούν, αδικώντας ή ξεγελώντας τους άλλους. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου και το New Scientist, υποστηρίζει ότι η φυσική αποστροφή υπήρξε σημαντική για την εξέλιξη της ηθικής αποστροφής και γενικότερα της ηθικής, με συνέπεια η αντίληψη των ανθρώπων για το τι είναι ηθικό, να βασίζεται όχι μόνο στη λογική, αλλά και σε μια ισχυρή σωματική-φυσική αντίδραση. Σύμφωνα με την Τσάπμαν, "η απέχθεια είναι ένα αρχαίο, μάλλον πρωτόγονο, συναίσθημα που έπαιξε εξελικτικό ρόλο-κλειδί στην επιβίωσή μας. Η έρευνά μας έδειξε την συσχέτιση της απέχθειας με την ηθική, δείχνοντας ότι οι ηθικές κρίσεις μπορεί να εξαρτώνται τόσο από απλές συναισθηματικές αντιδράσεις όσο και από πολύπλοκές σκέψεις". "Είναι εκπληκτικό, αλλά η πολύπλοκη ηθική αντίληψή μας για το τι είναι σωστό και τι λάθος, μπορεί να ξεκινά από την έμφυτη προτίμηση ενός νεογέννητου για τι έχει καλή γεύση και τι κακή", συμπλήρωσε ο Άντερσον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αίσθημα φυσικής απέχθειας, αηδίας και αποστροφής, που είναι καθολικό φαινόμενο, αναπτύχθηκε για λόγους επιβίωσης. Όσα πράγματα μας αηδιάζουν (χαλασμένα φαγητά, κόπρανα, πτώματα, ανοιχτές πληγές κ.α.) είναι εν δυνάμει πηγές μικροβίων και, χάρη στην αποστροφή μας, κρατιόμαστε μακριά για αυτοπροστασία.Η έκφραση αηδίας στο ανθρώπινο πρόσωπο είναι ίδια ουσιαστικά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ίδια έκφραση προσώπου ενεργοποιείται συχνά, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους αδικούν, γεγονός που υποδηλώνει την κοινή νευρολογική ρίζα της φυσικής και της ηθικής αποστροφής. Το να σιχαινόμαστε κάποιον και να σιχαινόμαστε ένα σάπιο φαγητό, έχουν κοινή προέλευση κατά βάθος. Το αίσθημα αηδίας απέναντι σε μια ανήθικη συμπεριφορά (π.χ. η προδοσία ή η αιμομιξία), από εξελικτική άποψη, συνέβαλε στο να αναπτύξουν οι ανθρώπινες κοινωνίες πιο δίκαιη και συνεργατική συμπεριφορά και να απομονώνουν εκείνους που σπάνε τους ηθικούς κανόνες.
addthis_pub = 'Javatzis'; Πηγή ΑΠΕ

*** 5.- / ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ...ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ :

Tα όνειρα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας .......

Η επιστήμη ακόμα παλεύει να κατανοήσει το υλικό των ονείρων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, από όλους τους πολιτισμούς, σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα όνειρα περιέχουν σημαντικές κρυμμένες αλήθειες και "μηνύματα" και, ως εκ τούτου, η συμπεριφορά τους επηρεάζεται σημαντικά, όταν ξυπνάνε, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.-
Η έρευνα -που έρχεται, μεταξύ άλλων, να δικαιώσει τη σημασία που έδινε ο Φρόιντ στην ανάλυση των ονείρων- έγινε από επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας, Κάρεϊ Μόργουετζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό της Προσωπικότητας και της Κοινωνικής Ψυχολογίας) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.-

Αν και οι ψυχολόγοι συνεχίζουν να διαφωνούν για την ερμηνεία των ονείρων, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης πιστεύουν πως τα όνειρά τους μεταφέρουν σημαντικές και πλήρεις νοήματος μυστικές ενοράσεις για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, όταν ξυπνούν, συσχετίζουν τα γεγονότα της ζωής με αυτά του ύπνου τους. Αν δουν ένα όνειρο, για παράδειγμα, με ένα αεροπλάνο που πέφτει, θα αναπροσαρμόσουν ανάλογα τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ακόμη περισσότερο και από το αν η κυβέρνηση είχε βγάλει προειδοποίηση για τρομοκρατική απειλή.-
Άλλα πορίσματα της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι γενικά δίνουν μεγαλύτερη σημασία αν δουν ένα ευχάριστο όνειρο με ένα άτομο που τους αρέσει, παρά ένα όνειρο με ένα άτομο που αντιπαθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι συχνά οι άνθρωποι αποδίνουν νόημα στο όνειρο, όταν αυτό αντιστοιχεί σε προϋπάρχουσες αντιλήψεις και επιθυμίες τους.-
Αυτή η τάση, κατά τη Μόργουετζ, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα θρησκευτικού περιεχομένου όνειρα: όσοι πιστεύουν στο Θεό, είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν σαν μήνυμα γεμάτο νόημα για τους ίδιους οποιοδήποτε όνειρο στο οποίο ο Θεός τους μιλά, ενώ αντίθετα οι αγνωστικιστές δίνουν περισσότερη σημασία σε τέτοια όνειρα μόνο όταν ο Θεός τους λέει να πάνε διακοπές και όχι όταν τους λέει να κάνουν κάποια θυσία!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, "οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι τα όνειρά τους είναι απίθανο να προβλέψουν το μέλλον, παρόλα αυτά αυτό δεν τους εμποδίζει από το να βρίσκουν νόημα στα όνειρά τους, είτε αυτά είναι κοινά είτε παράδοξα". -

~ 6.-/ ** ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ = ΖΩΗ ¨:
Η Υγεία , είναι ένα πολύτιμο αγαθό , για κάθε άνθρωπο , κατα την διάρκεια της κοσμικής Ζωής μας , πάνω στον πλανήτη γή , που μας έδωσε απλόχειρα ο Θεός , που δυστυχώς κάποιοι δεν την έχουν , και δεν πρέπει έμείς οι υπόλοιποι να τους αγκαταλείπουμε .- ΟΛΟΙ μας γνωρίζουμε : * Πως η Χώρα μας δεν έχει επάρκεια αίματος και παραγώγων αυτού , και είναι η μοναδική Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που , δεν καλύπτει της ανάγκες της και κάνει εισαγωγές .- Ντροπή σε όλους μας !!!, γι΄αυτή την κατάντια την Ανθρωπιάς μας .!!!! Το Αίμα είναι ΖΩΉ !! Το αίμα σώζει ΖΩΕΣ !!! <<Πάντα θα πρέπει να πηγαίνουμε στην θέση του συνανθρώπου μας ,(την δύσκολη θέση της αρρώστειας του) , χωρίς βέβαια να πέρνουμε την θέση του , απλά και μόνο ,διότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε και εμείς να βρεθούμε στην ίδια θέση .- Αν δεν δοκιμαστούμε ...δεν καταλαβαίνουμε ...Αν δεν πάθουμε δεν μαθαίνουμε !!! >> .- ** Γνωρίζουμε επίσης , όλοι μας , λίγο ή πολύ , πως έχοπυμε έρθει στην δυσάρεστη θέση να αναζητούμε εναγωνίως λίγο αίμα (μιά φυάλη ) , για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο .- *** Γνωρίζουμε πως η αιμοδοσία διαρκεί μόνο δέκα λεπτά , είναι ανώδυνη , ακίνδυνη και οι συσκευές λήψης είναι πάντα μιας χρήσεως .- **** Γνωρίζουμε ακόμη , πως κάποιοι συνάνθρωποί μας που κυκλοφορούν δίπκα μας , περιμένουν εμάς να προσφέρουμε λίγο αίμα για να μπορούν να χδαρούν τη ζωή , όπως κι ΄εμείς οι υπόλιποι άνθρωποι . Είναι , τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα , που πολλοι είναι και μικρά παιδιά .-
ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΙΣ , ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ , ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ .. ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΩ ....ΑΥΡΙΟ ΕΣΥ , ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΣΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΑΙΜΑ ΄Η ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΙΜΑΤΟΣ .- ~*ΠΗΓΑΙΝΕ , ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΑΙΜΑ !!!!!!!
Στο κοντινό Κρατικό Νοσοκομείο , στην Ενορία, στο Δήμο , στην Εργασία σου , παντού μπορείς να πας , δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει , εκτός από κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας πυ αποτρέπει να γίνεται ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ .- Δημιούργησε και εσύ πυρήνα Εθελοντών Αιμοδοτών , εμείς θα είμαστε δίπλα σου .-
Είχα κι΄εγώ στο παρελθόν ένα προσωπικό πρόβλημα υγείας , κι΄έπρεπε να υποστώ χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς , πράγμα που έγινε πρό πενταετίας . Το αίμα που χρειαζόμουνα , για την χειρουργική επέμβαση , ήταν της σπάνιας ομάδας , { Oμάς IV (4ης ) Reshus Αρνητικό (-) } .- Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου όσο είμαι ζωντανός σε τούτη τη Ζωή , όλους τους πραγματικά "ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ " !!! , Που σε μιά μέρα , από όλη σχεδόν την Ελλάδα (ελλαδικό χώρο ), συγκεντρώθηκαν περισσότερες απο 28 φιάλες , από αυτό ..το τόσο σπάνιο Αίμα , που πράγματι μου έσωσαν τη Ζωή μου !.- Αυτοί όλοι τους το γνωρίζουν .! Όλους δεν θα πάψω να τους ευχαριστώ και να εύχομαι το καλύτερο , για τον κάθε έναν από αυτούς .- Είναι τα πραγματικά αδέλφια μου !!! Πάντα προσεύχομαι για όλους αυτούς ... Είναι για μένα η λέξη ¨ΑΝΘΡΩΠΙΑ"!!!!! Ναι λοιπό το Αίμα πράγματι καθημερινά σώζει Ζωές ...Ας μη διστάζουμε ποτέ μας να το προσφέρουμε !!! Δίνοντας μιά φυάλη αίματος , ο καθένας μας , κάθε χρόνο , Δίνουμε την πραγματική ισσοροπία της σκέψης μας , φτάνοντας πάντα στο αληθινό βάθος του μυαλού μας !!!! stamos -Arfara , 2009 .- * http://snsarfara.blogspot.com/ , Stamos - Dentist , 2009 . ( Μετά από τέσσερα χρόνια μιά ανθρώπινης περιπέτειας - άγγιγμα ψυχής ).- << Όλοι αυτοί οι "ΑΝΘΡΩΠΟΙ " , για μένα , είναι τα αναμένα κεριά ! , που ζέσταναν και ζεσταίνουν την καρδούλα μου!! . Είναι τ΄αδέλφια μου! ...και που για μένα λέγονται όλοι τους, Αληθινοί ¨ΑΝΘΡΩΠΟΙ" .!!!.- Και πάλι Χίλια ευχαριστώ. !>>.-

** 7.-/
Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην καρδιά :
Παντρεμένες προσοχή! Αν ο γάμος σας δεν πάει καλά, είναι πολύ πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, η υγεία σας να αντιμετωπίσει προβλήματα. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα στη συζυγική ή άλλη σχέση χρόνιας συμβίωσης, είναι πιθανότερο να παχύνουν, να αυξηθεί η πίεσή τους και η χοληστερίνη τους και να εμφανίσουν όλα τα συμπτώματα του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου» (γνωστού και ως «συνδρόμου Χ» ή «συνδρόμου ινσουλινο-αντίστασης»), που μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη. Ενώ η υγεία των γυναικών εμφανίζεται να επηρεάζεται αρνητικά από ένα προβληματικό γάμο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες, που δεν αναπτύσσουν το ίδιο στρες, ούτε τα ίδια προβλήματα υγείας. Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, υπό την ψυχολόγο δρα Νάνσι Χένρι, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρίας, σύμφωνα με τον Independent και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Η έρευνα μελέτησε 300 ζευγάρια ηλικίας 40 έως 70 ετών, που ήσαν παντρεμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά αντίδρασης ανάμεσα στα δύο φύλα, που προκαλείται από την ψυχική ένταση σε ένα «δύσκολο» γάμο, οφείλεται κυρίως στο ότι η κατάθλιψη σε μια γυναίκα οδηγεί πιο εύκολα σε μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές σε σχέση με ένα άνδρα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαφωνίες, τα τσακώματα και η υφέρπουσα έχθρα ανάμεσα σε δύο συζύγους, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και τους δύο, όμως οι γυναίκες, λόγω της πιθανότερης μεταβολικής και ορμονικής διαταραχής που μπορεί να εμφανίσουν, κινδυνεύουν περισσότερο από την καρδιά τους. Ο καθηγητής ψυχολογίας Τιμ Σμιθ του πανεπιστημίου της Γιούτα δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να υποστηρίξει κανείς πως σε περίπτωση προβλημάτων στο γάμο, η καλύτερη λύση, ειδικά για μια γυναίκα, θα ήταν το διαζύγιο, γιατί άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το διαζύγιο αυξάνει το ρίσκο καρδιακών προβλημάτων στους χωρισμένους. Οπότε, τελικά, καλά θα έκανε το ζευγάρι μάλλον να προσπαθήσει ξανά από την αρχή να ανανεώσει την επικοινωνία του. -
addthis_pub = 'Javatzis';

8.- / ** Τα παιδιά τρώνε τα λαχανικά με αστεία... ονόματα!
Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους ή όποιο άλλο φαγητό για το οποίο αντιδρούν. Οι γονείς να τα "βαφτίσουν" με άλλα ονόματα! Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου.Η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, υπό τον Μπράιαν Γουάνσινκ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, έδειξε ότι όταν 186 τετράχρονα παιδιά είχαν να φάνε καρότα, τότε έτρωγαν διπλάσια ποσότητα, αν οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ή αστείες ονομασίες, για παράδειγμα "καρότα ακτίνων Χ" ή "φασόλια σούπερ-δύναμης" ή "μπρόκολα δεινοσαύρων"!Μετά από ένα διάστημα διατροφής με "ξαναβαφτισμένα" φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% περισσότερα καρότα καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ασυνήθιστα ονόματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρά παιδιά σκέφτονται ότι έχει πλάκα να φάνε ένα τέτοιο φαγητό και το κόλπο πιάνει! Όμως ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι στην "παγίδα" πέφτουν και οι ενήλικες. Μια έρευνα σε εστιατόρια έχει διαπιστώσει ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12% (παρόλο που δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο στο πιάτου, αλλά μόνο το όνομά του?).Είτε στα μικρά παιδιά, είτε στους μεγάλους, η επίδραση είναι ίδια τελικά, σύμφωνα με τους ερευνητές: "Ίδιο φαγητό, αλλά διαφορετικές προσδοκίες και, τελικά, μια διαφορετική εμπειρία". Με πιο απλά λόγια, όλα στο μυαλό μας βρίσκονται!


9.- / Σύνδρομο καρπιαίου Σωλήνα :
Η επανάληψη της ίδιας κίνησης κατά την εργασία του Οδοντιάτρου , μπορεί να προκαλέσει διάταση , δυσφορια και αναπηρία , δηλαδή τραυματισμός από επαναλαμβανόμενη διάταση ή επισωρευτικό τραύμα - μιά κατάσταση που δημιουργείται με ον καιρό και επηηρεάζει τους μυς στο χέρι του οδοντιάτρου , καθώς και στα οστά ή και τα νεύρα της παλάμης του χεριού .- Οι συνηθέστερα προβαλλόμενς περιοχές ε΄'ιναι οι καρποί , τα χέρια και δάχτυλα του χεριού .- Για να περιορίσει ο γιατρός τον κίνδυνο επισωρευτικών τραυμάτων , πρέπει να χρησιμοποιεί την ταχύτητα και την δύναμη των επαναλανβανόμενων κινήσεων , αλλάζοντας το σχέδιο του σταθμού της εργασίας του οδοντογιατρού - για να διατηρεί άνετη στάση όταν εργάζεται - κάνει περιοδικές κινήσεις , με διαείμματα για ξεκούραση , αν είναι δυνατόν .- Το Σύνρδομο του καρπιαίου σωλήνα , είναι αποτέλεσμα συμπίεσης του μέσου νεύρου .-
Μπορεί να προκληθεί από επανειλημμένες κάμψεις και εκτάσεις του καρπού .- ( Εκτινασσόμμενος δάκτυλος ) .- Τα συμπτώματα είναι πόνος , μούδιασμα , μυρμηγκίασμα , κάψιμο και αδυναμία στο χέρι και τα δάκτυλα .- Ηθεραπεία συνεπάγεται ανάπαυση του καρπού και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων .- Μερικές φορές απαιτούνται ενέσεις ενός κορτικοστεροειδούς φαρμάκου ή τέλος χειρουργκής επέμβασης .- sns arfara , 2009 .-

{ Μεικτός φραγμός δοντιών σε ηλικία 6-12 ετών , νέα άτομα (παιδιά )} .-
10.- Τα έγκλειστα Δόντια στην παιδική ηλικία - τα Υπεράριθμα και οι Μεσόδοντες στα νέα άτομα :
Τα μικρά - νέα παιδια άτομα , πολλές φορές στο οδοντιατρείο μας , παρουσιάζονται με διάφορα γναθοπροσωπικά προβήματα , τα οποία και διαφέρουν από τα προβλήματα των ενηλίκων ατόμων .- Τα προβλήματα παρουσιάζοντα στα σόματα των νεαρών ατόμων -ασθενών , στις φατνιακές αποφύσεις των γνάθων , άνω ή κάτω , όπως τα έγκλειστα δόντια , τα υπεράριθμα , δλαδή μεγαλύτερος αριθμός δοντιών από αυτά που πρέπει να υπάρχουν , και τέλος οι Μεσόδοντες , δόντια στα ενδιάμεσα των δοντιών ή μισόδοντα κ.α. - Τα πιό συχνά ΄εγκλειστα δόντια στα παιδιά , είναι συνήθως οι κυνόδοντες της άνω γνάθου και ακολουθούν οι τομείς της άνω γνάθου και μετά ο δεύτερος προγόμφιος της κάτω γνάθου .- Στους ενήλικες ο πλέον σύνηθες έγκλειστος οδόντας είναι ο τρίτος γομφίος άνω ή κάτω συνήθως γνάθου ( ο φρονημίτης ) .- Στην παιδική ηλικία , οι Μεσόδοντες είναι συνήθως τα υπεράριθμα νεογιλά δόντια ή δόντια του γάλακτος που χρειάζονται χειρουργική αφαίρεσει για να έχουμε σωστή διάταξη και ανατολή των μονίμων δοντιών .- Ένα άλλο συχνό πρόβλημα στα παιδιά είναι η καθυστέρηση ή η αποτυχία ανατολής των μόνιμων γομφίων ( τραπεζίτες δόντια ) , στην ηλικία 6-12 ετών , δοντιών που φυσιολογικά ανατέλλουν έστω και με καθυστέρηση .- Τα έγκλειστα δόντια συχνά στα παιδιά έχουν ενδεικτικά κλινικά σημεία που ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει .- Υπάρχουν επίσης και διάφορες κρανιοπροσπικές ανωμαλίες ή από τραυματισμούς ή από παθολογικές γενικές καταστάσεις σε νήπια και σε παιδιά .- Σήμερα η προχωρημένη οδοντοφατνιακή ακτινογραφία , πανοραμική γνάθων , , με την απεικόνηση με τεχνικές , όπως CT Scan , παίζουν σπουδαίο ρόλο στη βοήθεια του οδοντιάτρου , ή του Γναθοχειρουργού ή του Στοματολόγου ή τέλος του Ορθοδοντικού .-
ΘΕΩΡΙΕΣ , σχετικά με την αιτιολογία των υπεράριθμων δοντιών είναι : * Ατοβισμός , * Κληρονομικότητα , * Επέκταση της οδοντικής ταινίας ,* Ενωποιημένη αιτιολογική θεώρηση ,( συνδυασμός περιβαντολλογικών και γενετικών παραγόντων ) ,& τέλος * Παρεκτροπή κατά τον εμβρυολογικό σχηματισμό : { Θεωρία των επιθηλιακών υπολειμάτων , Θεωρία των υπεράριθμων οδοντικών σπερμάτων , Θεωρία της διχοτόμησης οδοντικών σπερμάτων , Θεωρία της Σχολής της Πράγας , Θεωρία του Godo , θεωρία της ιστοχημικής διάλυσης , & τέλος θεωρία της υπερδραστηριότητας της οδοντικής ταινίας .} .-

** 11.- / ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ :
~ Τα Οδοντιατρκά Εμφυτεύματα είναι αλλοπλαστικά υλικά από τιτάνιο , ή από κράμα Τιτανίου που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική προσθετική - περίθαλψη , ως υποκατάστατα ριζών για να στηρίζουν ένα ή περισσότερα δόντια .- ( Τα φυτευτά δόντια ,..όπως απλά λέμε ).-

~ Η επιτυχία των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων βασίζεται στην οστεοενσωμάτωση τους , διαδικασία κατά την οποία το οστούν των γνάθων επουλώνεται σε άμεση επαφή με την αδρή επιφάνεια των εμφυτευμάτων , όπως περιγραφηκε πρώτα από τον Σουηδό Καθηγητή της Ορθοπεδικής P-I Branemark, το 1985 .-
~ Η χειρουργική των εμφυτευμάτων γίνεται σε εξωτερικούς ασθενείς , συνήθως με τοπική αλλά και γενική αναισθησία στα πιο σύνθετα περιστατικά , με επεκταμένες εμυτεύσης τιτανίου όπου και θα στηρίζονται τα νέα ξένα - τεχτιτά δόντια .-
~ Η διαδικασία έχει , ως εξής: Προηγείται τομή στα ούλα και εν συνεχεία διανοίγονται οστεοτομίες στις γνάθους , όπως βλέπουμε στις εικονες ασθενών -πελατών , υπό συνεχή καταιονισμό φυσιολογικού ορού , έτσι ώστε η θερμοκρασία του οστού να μην υπερβαίνει τους 47οC.- Μετά την τοποθέτηση των ούλων και αναμονή 3-6 μηνών για την οστεοενσωμάτωσή τους .-
~ Η εμφύτευση μπορεί να γίνει αμέσως μετά την εξαγωγή ενός χαλασμένου δοντιού ( άμεση εμφύτευση), μετά από διάστημα 1 / 2/-3 μηνών ( ΄αμεση μεθύστερη ) ή μετά από διάστημα 3 μηνών το ελάχιστον ( μεθύστερη ).-
~ Η ΦΌΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΆΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΈς Ή ΤΙΣ ΜΌΝΙΜΕς ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΈΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΆΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΆΜΕΣΑ ( ΑΜΈΣΩΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΕΜΦΎΤΕΥΣΗ ) , ΠΡΏΪΜΑ ( 1-12 ΕΒΔΟΜΆΔΕς ), ΣΤΑΔΙΑΚΆ ( 3-6 ΜΉΝΕΣ ) ΄Η ΑΠΏΤΕΡΑ (> 6 ΜΉΝΕΣ ) .-
~ Για το σωστό προγραμματισμό θεραπείας απαιτείται αρχικά γναθοπροσωπικός ακτινολογικός έλεγχος (πανοραμική ακτινογραφία με ακτινοσκιερά σφαιρίδια ), αξονική τομογραφία των γνάθων ( cone-beam CT , dental scan ) με ειδικό νάρθηκα με ακτινοσκιερούς οδηγούς και για πιο σύνθετα περιστατικά ενδύκνειται κα η καθοδηγούμενη τοπθέτηαση εμφυτευμάτων με τη βοήθεια προγράμματος Η/Υ που δίνει τη δυνατότητα προομοίωσης της χειρουργικής επέμβασης , ειδικών χειρουργικών οδηγών και στερεολιθογραφίας ( σύστημα Simplant ή Materialize).-
~ Κύρια ανατομικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εκτός από τις ρίζες γειτονικών δοντιών , είναι για την κάτω γνάθο τα κάτω γενειακά τρήματα και οι κάτω φατνιακοί πόροι , ενώ για την άνω γνάθο το έδαφος του ιγμορείου και το έδαφος της ρινός .-
~ Διεγχειρητικές επιπλοκές που μπορούν να συμβούν κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι :
(1) Αιμορραγικά επεισόδια , (2) Τρώση του κάτω φατνιακού νεύρου , (3) κατάγματα της κάτω γνάθου (σε ατροφική ιδιέτερα ) , (4) τρώση διπλανών δοντιών , και (5) έλλειψη πρωτογενούς σταθερότητας από συμπαγές και πυκνό οστούν .-
~ Συζήτηση χρειάζεται , για τη δυνατότητα τοποθέτησης εμφυτευμάτων σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν Διφωσφονικά σκευάσματα φαρμάκων .-
~ Τα Διφωσφονικά φάρμακα λαμβάνονται από ασθενείς πρoς αντιμετώπιση οστεολυτικών μεταστάσεων από καρκίνο μαστού ή προστάτη ή για την υπερασβεστιαιμία της κακοήθειας , ιδιαίτερα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία , ακτινοθεραπεία ή κορτικοστεροειδή , εμφανίζουν αυξημένη προδιάθρση γα την οστεονέκρωση των γνάθων και πρέπει να αποφεύεται η χρήση των εμφυτευμάτων σε αυτούς τους ασθενείς .- sns Arfara , stamos , 2009.-
12.-/ ~ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΑΠΟ ¨ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΚΕΨΕΩΣ " :
***
Μετά από σειρά εντατικών πειραμάτων, επιστήμονες έδειξαν, για πρώτη ίσως φορά τόσο καθαρά, ότι είναι δυνατό να "διαβάσει" κάποιος το μυαλό ενός ανθρώπου, απλώς κοιτάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητά του. Χρησιμοποιώντας την λειτουργική τομογραφία μαγνητικού συντονισμού (FMRI), που καταγράφει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπόρεσαν να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκονταν νοητικά οι εθελοντές του πειράματος, μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, δημιουργημένο από υπολογιστή.
Οι βρετανοί ερευνητές Έλεανορ Μαγκουάιρ και Ντέμης Χασάμπης, από το Κέντρο Νευροαπεικόνισης του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που διεξήγαγαν τα πειράματα, ουσιαστικά ήσαν σε θέση να διαβάσουν τις μνήμες των εθελοντών σε σχέση με την θέση τους στο χώρο (έστω και εικονικό, στη διάρκεια του ηλεκτρονικού παιγνιδιού στον υπολογιστή). Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό "Current Biology", ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μηχανών που θα μπορούν να διαβάζουν τις μνήμες, αν και η Μαγκουάιρ καθησύχασε ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη στιγμή που θα είναι εφικτή η "αδιάκριτη" ανάγνωση του μυαλού.
Επίσης η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έρευνα για τις διαταραχές μνήμης που προκαλούν νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ρίχνοντας φως στην εγκεφαλική περιοχή του ιππόκαμπου, που καταγράφει τις μνήμες και εμπλέκεται στον προσανατολισμό του ατόμου στο χώρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λεγόμενα "κύτταρα θέσης" του ιππόκαμπου ενεργοποιούνται, ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα, ανάλογα με τη θέση των εθελοντών στον εικονικό χώρο του ηλεκτρονικού παιγνιδιού-λαβυρίνθου, έτσι που ήταν δυνατό οι επιστήμονες να μαντέψουν πού ο κάθε παίκτης-εθελοντής φανταζόταν ότι βρισκόταν μέσα στο χώρο.
Οι επιστήμονες, προς μεγάλη τους έκπληξη, μπορούσαν -με την βοήθεια ενός αλγορίθμου στον υπολογιστή τους- να προβλέψουν με ακρίβεια τη θέση ενός ατόμου μέσα στο εικονικό περιβάλλον, απλώς μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο.
Η έρευνα συμβάλλει, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος που οι σκέψεις και οι μνήμες κωδικοποιούνται στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), κάτι που, αν συμβεί ολοκληρωμένα στο μέλλον, θα επιτρέψει την πλήρη ανάγνωση του μυαλού (κάτι που μέχρι τώρα παραμένει υπόθεση επιστημονικής φαντασίας), ανοίγοντας έτσι το "κουτί της Πανδώρας" για μια σειρά από σοβαρά ηθικά, υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα ζητήματα.
Προς το παρόν πάντως, η τεχνολογία χρησιμοποιείται μόνο σε εθελοντές, ενώ ο Χασάμπης δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν υπάρξουν εφαρμογές της στον τομέα της εγκληματολογίας, μέσω εξέτασης του εγκεφάλου πιθανών υπόπτων, που δεν είναι συνεργάσιμοι με τις ανακριτικές αρχές. "Δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε κάποιον σε έναν ανιχνευτή εγκεφάλου και ξαφνικά να διαβάσουμε τη σκέψη του. Η όλη διαδικασία (σ.σ. της σκέψης) είναι αρκετά πολύπλοκη και είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο", δήλωσε η Μαγκουάιρ.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
13.- ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΓΚΟΙ συρρικνώνονται όταν τρώμε λιγότερο :

** Είναι γνωστό εδώ και έναν αιώνα ότι ο περιορισμός στη λήψη τροφής καθυστερεί την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, αλλά δεν είχε εντοπιστεί η αιτία.- Πλέον, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν το ρόλο ενός ενζύμου, η ενεργοποίηση του οποίου αναστέλλει την επίδραση των διατροφικών περιορισμών στην ανάπτυξη των όγκων.-
Η Νάντα Καλαάνι και ο Ντέιβιντ Σαμπατίνι, ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) πραγματοποίησαν έρευνες σε ποντίκια, προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση των διατροφικών περιορισμών σε ορισμένους τύπους καρκίνου που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου, του προστάτη και διάφοροι τύποι καρκίνου του στήθους.Οι εργασίες τους δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι όγκοι (παχέος εντέρου και δύο μορφές καρκίνου του μαστού) συρρικνώνονταν σε συνθήκες έλλειψης τροφής, ενώ για τους άλλους (προστάτη, εγκεφάλου και μία άλλη μορφή καρκίνου του μαστού), ο περιορισμός στη λήψη τροφής δεν είχε καμία επίδραση.
Απέδειξαν επίσης ότι η απουσία επίδρασης του περιορισμού της τροφής οφειλόταν στην ενεργοποίηση της 3-Κινάσης φωσφατιδυλοϊνοσιτόλης (PI3K), ενός ενζύμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, και ότι διαφορετικοί βαθμοί ενεργοποίησης του ενζύμου συνεπάγονται και διαφορετικό βαθμό ευαισθησίας στους διατροφικούς περιορισμούς.
"Παρεμβαίνοντας στην ενεργοποίηση του PI3K, μπορούμε να μετατρέψουμε έναν όγκο ανθεκτικό στους διατροφικούς περιορισμούς, σε έναν όγκο ευάλωτο", διαβεβαιώνουν οι ερευνητές.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. πρακτ.
14.- ΤΏΡΑ ΚΑΙ ΑΣΎΡΜΑΤΑ Η ΔΙΈΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΏΝ ΚΥΤΤΆΡΩΝ :
** ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ , .-
~ Μια νέα μέθοδο που στο μέλλον θα επιτρέπει στους γιατρούς να ενεργοποιούν ασύρματα τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα, βρήκε επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ. Η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών σημάτων για ενεργοποίηση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θεραπευτούν μετά από ένα τραύμα στο κεφάλι ή όσους πάσχουν από ασθένειες όπως το Πάρκινσον. Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί συνήθως χειρουργική εμφύτευση μεταλλικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, τα οποία είναι συνδεμένα με ενοχλητικά σύρματα.
Οι επιστήμονες της Σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο (Κλίβελαντ) των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή νευροεπιστημών Μπεν Στρόουμπριτζ και τον καθηγητή χημείας Κλέμενς Μπούρντα, ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο, που περιγράφεται στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό χημείας "Angewandte Chemie".
Τοποθετούν μικροσκοπικές σφαίρες πλάτους δέκα νανομέτρων (πολύ μικρότερες από ένα ανθρώπινο κύτταρο) δίπλα από ένα νευρώνα. Οι νανο-σφαίρες είναι φτιαγμένες από ημιαγωγούς που ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό όταν διαπερνώνται από υπέρυθρο φως, μια διαδικασία που μοιάζει με τις ηλιακές κυψέλες που παράγουν ηλεκτρισμό, όταν πέφτει πάνω τους το φως του ήλιου. Τα νανοσωματίδια, αφού φωτιστούν, παράγουν ένα ηλεκτρικό πεδίο ή ρεύμα που ενεργοποιεί τους διπλανούς νευρώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό σήμα. Αν τα σωματίδια τοποθετηθούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν από φως που λάμπει από έξω από το σώμα, αλλιώς ένα μικροσκοπικό καλώδιο οπτικής ίνας χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το φως στο εσωτερικό του σώματος. Τα νανοσωματίδια θα επενδυθούν με ένα βιοσυμβατό γυαλί για να μην είναι τοξικά για τον οργανισμό.
Η τεχνική πάντως, πριν τύχει ευρύτερης κλινικής εφαρμογής, πρέπει να τελειοποιηθεί πρώτα και να δοκιμαστεί πειραματικά σε διάφορες περιπτώσεις ασθενών με κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα και νεύρα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

~ ** 15.-/ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ :

~Ποια είναι η σχέση της σπιρουλίνας, της άσκησης και του στρες; Την απάντηση δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έδειξε ότι η σπιρουλίνα είναι ικανή να αυξήσει την απόδοση, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ασκησιογενές οξειδωτικό στρες. Η έρευνα έγινε στο Εργαστήριο Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από ομάδα επιστημόνων, που εξέτασαν την επίδραση που έχει η συμπληρωματική λήψη σπιρουλίνας στην εμφάνιση οξειδωτικού στρες, στην ηρεμία και κατά την άσκηση, στην απόδοση κατά την άσκηση και στο μεταβολισμό των θρεπτικών στοιχείων.
Οι συμμετέχοντες ήταν εννέα νεαροί άντρες με καλή φυσική κατάσταση (προπονούνταν τρεις φορές την εβδομάδα), οι οποίοι πήραν είτε σπιρουλίνα είτε εικονικό συμπλήρωμα (placebo) για τέσσερις εβδομάδες (σ.σ. οι κάψουλες παίρνονταν τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, ενώ η συνολική ημερήσια δόση της σπιρουλίνας ήταν 6 γραμμάρια την ημέρα).
Τα αποτελέσματα έδειξαν, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, επίκουρος καθηγητής βιοχημείας της άσκησης στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος για το εργαστήριο βιοχημείας της άσκησης στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, πως η απόδοση (time to fatigue) ήταν πολύ καλύτερη μετά τη λήψη σπιρουλίνας (οι συμμετέχοντες έτρεξαν 40 δευτερόλεπτα περισσότερο μετά τη λήψη σπιρουλίνας).
Επίσης, οι νεαροί άνδρες έκαψαν περισσότερο λίπος (11%) και λιγότερους υδατάνθρακες (10%) κατά τη διάρκεια των δύο ωρών τρεξίματος, γεγονός που εξηγεί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, την καλύτερη απόδοση που είχαν οι συμμετέχοντες όταν πήραν τη σπιρουλίνα.
"Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πρώτα τα οποία παρουσιάζουν ότι η συμπληρωματική λήψη σπιρουλίνας μπορεί να αυξήσει την απόδοση και την οξείδωση των λιπών κατά την άσκηση, ενώ αυξάνει τη γλουταθειόνη και περιορίζει το ασκησιογενές οξειδωτικό στρες", σημείωσε ο κ. Τζιαμούρτας, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερο διερεύνηση ορισμένων παραμέτρων του θέματος.
Επιπρόσθετα, η συμπληρωματική λήψη σπιρουλίνας αύξησε τα επίπεδα μιας ενδογενούς αντιοξειδωτικής ουσίας (γλουταθειόνη) τόσο πριν, αλλά και 24 ώρες μετά το τέλος της άσκησης, ενώ τα επίπεδα της λιπιδικής υπεροξείδωσης (ενός δείκτη οξειδωτικού στρες) δεν αυξήθηκαν μετά τη λήψη αυτής, υποδεικνύοντας ότι η σπιρουλίνα μπορεί να προλάβει ένα κομμάτι του ασκησιογενούς οξειδωτικού στρες.
Τι είναι όμως η σπιρουλίνα; Ο κ. Τζιαμούρτας εξήγησε ότι η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο φύκι το οποίο παρουσιάζει βιολογικές ιδιότητες και καλλιεργείται για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν διατροφικό συμπλήρωμα. Ανάλυση των συστατικών της έχει δείξει πως είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και λιπαρά οξέα (παλμιτικό, λινολεϊκό, και γ-λινολενικό οξύ), βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και σελήνιο.
Εξαιτίας του γεγονότος ότι η σπιρουλίνα περιέχει πολλές χημικές ουσίες, οι οποίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, γι' αυτό και αρκετοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση που έχει στο οξειδωτικό στρες, που είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ξεφεύγει από την ομοιοστασία και η παραγωγή ελευθέρων ριζών είναι μεγαλύτερη από την αντιοξειδωτική του δράση.
"Η άσκηση έχει βρεθεί ότι προάγει την παραγωγή ελευθέρων ριζών (δραστικά είδη οξυγόνου και αζώτου) και πως αυτά είναι υπεύθυνα για τη μυική κόπωση. Για να μπορέσει να προστατευτεί ο οργανισμός από το οξειδωτικό στρες αντιπαραθέτει ένα σύστημα με αντιοξειδωτικές ουσίες, που είτε παράγονται στο σώμα του (π.χ. γλουταθειόνη) ή τις παίρνει διαμέσου της διατροφής (π.χ. βιταμίνη C, βιταμίνη Ε)", διευκρίνισε ο κ. Τζιαμούρτας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

16.- Και η Εκκλησία στη Μάχη κατά του Καρκίνου ....του Μαστού της Γυναίκας :

~ Ενεργό συμμετοχή στον μακροχρόνιο ακήρυκτο πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού έχει πλέον η Ελλαδική Εκκλησία, ιδιαίτερα δε στον τομέα της ενημέρωσης.Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου -Μουζάκα και εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μεσογαίας.«Η συνεισφορά όλων μας στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού είναι απαραίτητη, ενώ αυτή της Ελλαδικής Εκκλησίας και του κλήρου γενικότερα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη» τόνισε η κ Μουζάκα ανακοινώνοντας την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας με την Μητρόπολη Μεσογαίας σε πρώτη φάση.
« Η Εκκλησία μας ήταν και είναι πάντα στο πλευρό του λαού μας και πολύ περισσότερο στις γυναίκες, που είναι οι μητέρες μας και οι αδελφές μας» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Μεσογαίας πατέρας Ανάργυρος Φακίνος και συμπλήρωσε « Ετσι με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας για να βοηθήσουμε κι εμείς στον τομέα της ενημέρωσης των γυναικών που ζουν στην επικράτεια της μητρόπολης μας».
Σύμφωνα με όσα τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας κ Βασίλης Μπαρμπούνης στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας είναι μέχρι το τέλος του 2009 να έχουν άμεση ενημέρωση και εξέταση πάνω από 70.000 γυναίκες.
Έχουν ενημερωθεί πάνω από πέντε χιλιάδες
Ήδη μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 5.000 γυναίκες σε διάφορους Δήμους της χώρας. (Ελευσίνα, Ζεφύρι, Κίσσαμος Κρήτης, Παιανία, Ρόδος, Αθήνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Κερατέα Σπάτα, Ραφήνα, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Αρτέμιδα, Οινόη,Τήνος, Νάξος, Ανδρος, κ.α.)
Έτσι η εκστρατεία που ήδη έχει αρχίσει σε διάφορους Δήμους του Λεκανοπεδίου με το κόκκινο διώροφο λονδρέζικου τύπου λεωφορείου με κλιμάκιο γιατρών της Εταιρίας θα συνεχιστεί και σε άλλους Δήμους του νομού Αττικής.
Στην ενημερωτική αυτή εκστρατεία στην μέχρι σήμερα συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκηση προστίθεται κι αυτή της Εκκλησίας.
Οι μητροπολίτες με εγκυκλίους τους , οι οποίες θα διαβάζονται μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στους ναούς θα καλούν τις γυναίκες να προσέρχονται για ενημέρωση και εξέταση όσες το επιθυμούν στο κόκκινο λονδρέζικο λεωφορείο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, και παράλληλα θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό .
Όπως αποκάλυψε η κ Μουζάκα έχει ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο προκειμένου η συνεργασία σε δεύτερη φάση να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες μητροπόλεις της χώρας. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Βάρη-Φώκαια-Ανάβυσσο-Βριλήσσια-Νέα Μάκρη
Σε αυτή τη φάση το κλιμάκιο των γιατρών της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας θα περιοδεύσει τους δήμους 14 Μαρτίου στη Βάρη, 15 Μαρτίου το πρωί στην Φώκαια και το απόγευμα στην Ανάβυσσο, 16 στα Βριλήσσια και 17 στη Νέα Μάκρη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη φάση της ενημερωτικής εκστρατείας πάνω από πέντε χιλιάδες γυναίκες 8 Δήμων του νομού Αττικής ενημερώθηκαν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ενώ 1324 εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ)!
Όπως είναι γνωστό, εννεαμελές κλιμάκιο γιατρών της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας από τις 16 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, με διώροφο κόκκινο λονδρέζικο λεωφορείο επισκέφτηκαν τους 8 Δήμους του Νομού Αττικής (Αθήνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Σπάτα, Κερατέα, Ραφήνα, Αγ. Στέφανος και Κρυονέρι), μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα και εξέτασαν δωρεάν όσες γυναίκες το ζήτησαν.
Οι 490 γυναίκες δηλαδή (ποσοστό 37% ) απ αυτές που εξετάστηκαν ήταν γυναίκες άνω των 60 χρόνων. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αφού από προηγηθείσα έρευνα που είχε κάνει η Ελληνική Εταιρία Μαστολογία, είχε διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες άνω των 60 χρόνων όχι μόνο δεν εξετάζονται εύκολα αλλά ούτε θέλουν και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού..-

~ 17.- ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ και Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ στον άνθρωπο :

~ ** Μετά το αλκοόλ, το άγχος και την πρόσληψη ορισμένων τροφών, άλλος ένας παράγοντας έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με τα αίτια των πονοκεφάλων. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και του ιατρικού κέντρου "Μπεθ Ισραελ" στις ΗΠΑ, υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και την εμφάνιση πονοκεφάλων. Μάλιστα, όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης τους, γεγονός που όσοι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους, υποψιάζονταν εδώ και καιρό.
Η έρευναΗ μελέτη κάλυψε περίπου 7.000 περιστατικά ατόμων που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων ενός αμερικανικού νοσοκομείου, επί διάστημα αρκετών ετών και διαγνώστηκαν με πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές σύγκριναν το επίπεδο θερμοκρασίας, βαρομετρικής πίεσης, υγρασίας και άλλων παραγόντων (μόλυνση αέρα κλπ) για ένα διάστημα μιας έως τριών ημερών πριν την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στην εμφάνιση του πονοκεφάλου.
Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου..-

~ 17.- ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ : ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ,


~~ Εκδήλωση με θέμα «Εμείς και ο Εγκέφαλός μας: Από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά», διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος.Τρεις ειδικοί επιστήμονες μύησαν το ακροατήριο στον κόσμο των επιστημών του εγκεφάλου και της νόησης, ενημερώνοντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας του νευρικού συστήματος. Όπως τονίστηκε, ο εγκέφαλος ενός ενηλίκου έχει περίπου 100 δισ. νευρικά κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους με 100 τρισ. συνδέσεις [συνάψεις], αποτελώντας το υπόβαθρο των σκέψεων, των συναισθημάτων, των μνημών κ.ά.. Έμφαση δόθηκε στο γεγονός του ότι ο εγκέφαλος έχει «πλαστικότητα», αλλάζοντας και δημιουργώντας συνεχώς νέα κύτταρα και συνδέσεις μεταξύ τους, καθώς αποκτά νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Ο δρ. Αντώνης Γαβαλάς, ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε με θέμα «Ο εγκέφαλος δημιουργείται: τα θεμέλια», εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και δομείται ο εγκέφαλος κατά την εμβρυογένεση και πώς από ένα σχετικά ομοιογενές σύνολο κυττάρων, αναπτύσσονται διακριτές περιοχές του εγκεφάλου, με διαφορετικές δεξιότητες και αποστολές. Η δημιουργία διαφορετικών νευρικών κυττάρων, οι συνδέσεις τους και η σύνδεση διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, βάζουν τα θεμέλια της συμπεριφοράς μας μετά την γέννηση".
Όπως είπε, το σχέδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου είναι εγγεγραμμένο στα γονίδιά μας και είναι κοινό για όλους μας. Μικρές διακυμάνσεις στην εκτέλεσή του, λόγω κληρονομικότητας, αλλά και τυχαίων αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον, σφραγίζουν την ατομικότητά μας.«Ερχόμαστε στη ζωή, όχι σαν άγραφος πίνακας, αλλά, σαν όντα προικισμένα με δεξιότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μαζί με αυτές, φέρνουμε και σαν εφεδρείες -ανάμνηση της εμβρυϊκής μας ανάπτυξης- νευρικά βλαστοκύτταρα, η ανακάλυψη των οποίων έχει φέρει επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του», τόνισε.
Έτσι, κατά τον κ. Γαβαλά, η δημιουργία νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δεν σταματά μετά τη γέννηση, αντιθέτως από την άποψη που επικρατούσε μέχρι πριν από δέκα χρόνια και όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι πριν 15 χρόνια περίπου.Αντιθέτως, είναι πλέον γνωστό ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, η γένεση νέων νευρικών κυττάρων συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμα και στους ενήλικους οργανισμούς.
Η δρ. Χριστίνα Δάλλα, λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Ο εγκέφαλος αλλάζει: πώς οι εμπειρίες επηρεάζουν τον ενήλικο εγκέφαλο», ανέλυσε νεότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μάθηση και οι νέες εμπειρίες συμβάλλουν στην επιβίωση των νέων νευρικών κυττάρων και στην αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου.
Η κα Δάλλα μίλησε για το φαινόμενο της νευρογένεσης, τη σχέση του με τη συμπεριφορά και τους παράγοντες που το επηρεάζουν.Αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση του στρες και στη θετική επίδραση της γυμναστικής και ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά.
Η τρίτη εισηγήτρια, δρ. Ειρήνη Σκαλιόρα, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στο θέμα «Ο εγκέφαλος εν δράσει: ερμηνεία του κόσμου» και ανέλυσε ερωτήματα, όπως: "Τι ακριβώς κάνει ο εγκέφαλος; Πόσο κοντά στην αντικειμενική πραγματικότητα βρίσκονται οι αναπαραστάσεις που έχουμε για αυτήν; Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο με τον διπλανό μας;".
Αντιθέτως προς την άποψη που θέλει τον εγκέφαλο να καταγράφει πιστά την εξωτερική πραγματικότητα, η κα Σκαλιόρα εξήγησε το ότι ο εγκέφαλος συνεχώς ερμηνεύει τα δεδομένα που δέχεται και επιπλέον, το ότι αυτή η ερμηνεία εξαρτάται καθοριστικά από την οργάνωση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, αλλά και από τις γνώσεις που έχουμε ενσωματώσει για τον κόσμο γύρω μας.
Την εκδήλωση, καθώς και την συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, συντόνισε ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο», της διεθνούς εκστρατείας πληροφόρησης που συντονίζεται από την European Dana Alliance for the Brain, την Federation of European Neuroscience Societies και την International Brain Research Organization.
Η Ελληνική Εταιρία Νευροεπιστημών, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Σπύρος Ευθυμιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1985, κι έχει ως μέλη νευροεπιστήμονες, ψυχιάτρους, νευρολόγους, ψυχολόγους κ.ά., στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα των νευροεπιστημών, με τη διοργάνωση συνεδρίων, την χορήγηση υποτροφιών κ.ά..
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

~ * ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΗΣ :

~ Όλοι οι ζωνtαντοί οργανισμοί, από τα βακτήρια μέχρι τον άνθρωπο, χρησιμοποιούν ριβοσώματα, τα οποία μάλιστα μοιάζουν τρομερά μεταξύ τους.Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή τεχνητής ζωής, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, δημιουργώντας για πρώτη φορά στο εργαστήριο ένα ριβόσωμα, που αποτελεί το "εργοστάσιο" ενός κυττάρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Το ριβόσωμα παράγει τις πρωτεΐνες που, με τη σειρά τους, καθορίζουν τις λειτουργίες όλων των μορφών ζωής. Το RNA μεταφέρει ως "αγγελιαφόρος" τις γενετικές οδηγίες του DNA στο ριβόσωμα, το οποίο τότε αναλαμβάνει να παράγει τις επιθυμητές πρωτεϊνες. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπό τον καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς. Σύμφωνα με τον Τσερτς, αν πrόκειται να δημιουργηθεί συνθετική ζωή, το βασικό προαπαιτούμενο είναι να έχει δημιουργηθεί η "βιολογική μηχανή" του ριβοσώματος. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης, πέρα από την προοπτική συνθετικής ζωής στο μέλλον, να έχει πιο άμεσες χρήσεις, όπως για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και πρωτεϊνών, που δεν υπάρχουν στη φύση.
Όπως διευκρίνισε, η έρευνά του δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό (την παρουσίασε, προς το παρόν, σε σεμινάριο για αποφοίτους του Χάρβαρντ) και επεσήμανε ότι ο κύριος σκοπός του δεν είναι η δημιουργία συνθετικής ζωής σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά η απευθείας σύνθεση πρωτεϊνών στο εργαστήριο. Ήδη έχει συνθέσει τη λουσιφεράση, που κάνει την πυγολαμπίδα να λάμπει.Ο απώτερος στόχος του είναι πάντως η σύνθεση ενός ολοκληρωμένου κυττάρου, δηλαδή ενός πλήρους αναπαραγωγικού μηχανισμού της ζωής.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τσερτς και άλλων επιστημόνων, για τη σύνθεση μιας απλούστατης μορφής τεχνητής αλλά πραγματικής ζωής (όχι ιών που δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί με βάση τους περισσότερους ορισμούς της ζωής), θα χρειαστούν 151 γονίδια, τα οποία είναι αρκετά για να αναπαράγουν το DNA, να παράγουν το RNA, να δημιουργήσουν τα ριβοσώματα και να έχουν μια πρωτόγονη μορφή μεμβράνης.Ο πρωτοπόρος στην ανάλυση του ανθρωπίνου γονιδιώματος ερευνητής Κρεγκ Βέντερ έχει ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι προσπαθεί να φτιάξει τεχνητή ζωή, με την εταιρία του Synthetic Genomics Inc.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

~20.- Τα κινητά γιατρών και νοσοκόμων φορείς μικροβίων :

~ ** Πηγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς, μπορεί να αποτελέσουν τα κινητά τηλέφωνα γιατρών και νοσοκόμων, καθώς είναι φορείς βακτηριδίων, τις περισσότερες φορές ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, προειδοποιεί έρευνα που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Fatma Ulger του πανεπιστημίου Ondokuz Mayis της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, για τις ανάγκες της οποίας πάρθηκαν δείγματα από τα χέρια και τα τηλέφωνα 200 γιατρών και νοσοκόμων που εργάζονται στα χειρουργεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, μόνο το 10% των γιατρών και των νοσοκόμων απολυμαίνουν τακτικά τα κινητά τους.
Περισσότερα από 95% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με τουλάχιστον ένα τύπο βακτηριδίου, το 35% ήταν φορείς δύο τύπων βακτηριδίων και το 11% τριών τύπων βακτηριδίων, μερικά από τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αποδεικνύονται εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ευαίσθητους νοσηλευόμενους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ .-
21.- Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ :
~
* Μια νέα επιστημονική έρευνα, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις, καθώς ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά των νεαρότερων πατέρων, ενώ αντίθετα παιδιά από μεγαλύτερες ηλικίας μητέρες τα πάνε καλύτερα στα ίδια τεστ. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν η ηλικία της μητέρας που είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία και τις νοητικές ικανότητες του παιδιού. Αντίθετα, η ηλικία του πατέρα θεωρείτο πολύ λιγότερο σημαντική.-
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτο Εγκεφάλου του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, υπό τον Τζον ΜακΓραθ, αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να αναθεωρηθούν, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατέρων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Με δεδομένη την κοινωνική τάση η πατρότητα διεθνώς να μετατίθεται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ο ΜακΓκραθ εφιστά προσοχή στο ζήτημα.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας του ΜακΓκραθ είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μια υπόθεση είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις, που στη συνέχεια κληρονομούνται στα παιδιά.Γιατί όμως, από την άλλη, τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά; Η άποψη του ΜακΓκραθ είναι ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται όταν είναι ακόμα στη μήτρα κι έτσι το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
~ * 22.- Ο προβληματικός γάμος βλάπτει σοβαρά τις γυναίκες :


~ * Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα κατέληξαν στο ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή πίεση και καρδιακά προβλήματα. Οι ερευνητές μελέτησαν την ψυχική και σωματική υγεία περίπου 300 μεσήλικων και μεγαλύτερων ζευγαριών που είναι παντρεμένα για περισσότερα από 20 χρόνια.
Κάθε ζευγάρι απάντησε σε ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως γυναίκες που οι γάμοι τους είναι προβληματικοί, με διαμάχες και έντονες διαφωνίες, παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κατάθλιψη, αλλά και μεταβολικό σύνδρομο, που έχει χαρακτηριστεί ως η νόσος του αιώνα που διανύουμε, καθώς συνδυάζει πέντε μεταβολικές διαταραχές και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
"Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι αρνητικές πλευρές ενός γάμου συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες και όχι στους άντρες", τόνισε ο καθηγητής Τιμ Σμιθ που ερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του γάμου και τα καρδιακά νοσήματα. "Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι γυναίκες, όταν ο γάμος τους δεν πάει καλά, παρουσιάζουν ευκολότερα από τους άντρες κατάθλιψη", επισήμανε ο αμερικανός καθηγητής σε συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχοσωματικής Εταιρίας στο Σικάγο.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS.-
~ 23.- Ανακάλυψαν ένζυμο που βοηθά στην μετάσταση του καρκίνου :
~
~ Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, μια εξέλιξη που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές μεθόδους. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, υπό τη Δρ. Τζανίν Έρλερ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cancer Cell", σύμφωνα με το BBC.
Το επίμαχο ένζυμο λέγεται LOX (οξειδάση λυσίνης) και μελλοντικά φάρμακα που θα μπλοκάρουν τη δράση του, μπορεί να "φρενάρουν" την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο του συγκεκριμένου ενζύμου σε καρκινικούς όγκους σε ποντίκια, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι η ανακάλυψή τους θα έχει επίσης εφαρμογή στους ανθρώπους και σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Το ένζυμο LOX κάνει τη δουλειά του στέλνοντας σήματα, με τα οποία προετοιμάζει το έδαφος σε μια νέα περιοχή του σώματος, ώστε να εγκατασταθεί ο καρκίνος. Χωρίς αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας, το περιβάλλον θα ήταν πολύ εχθρικό για την εμφάνιση και ανάπτυξη των κακινικών όγκων σε άλλες περιοχές.
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν την ανακάλυψή τους "το κρίσιμο κομμάτι που έλλειπε μέχρι τώρα από το παζλ και το οποίο επί πολύ καιρό έψαχναν οι επιστήμονες". Όπως είπε η Δρ. Έρλερ, είναι η πρώτη φορά που ένα ένζυμο-κλειδί έχει εντοπιστεί ως υπεύθυνο για την αποτελεσματική εξάπλωση του καρκίνου.
"Αν μπορέσουμε να διακόψουμε την ικανότητα του σώματος να προετοιμάζει νέες τοποθεσίες για την εξάπλωση του καρκίνου, θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε αποτελεσματικά τη μετάστασή του", δήλωσε η δρ Έρλερ. Όπως είπε, "η νέα ανακάλυψη προσφέρει πραγματική ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα φάρμακο, το οποίο θα καταπολεμά την εξάπλωση του καρκίνου".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

24.- Έρευνα για γονίδια ύποπτα για καρκίνο :

~ Ερευνητικό πρόγραμμα με κύριο στόχο τη μελέτη των μεταλλάξεων, αγνώστου κλινικής σημασίας, στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, που έχουν εντοπισθεί αποκλειστικά στον κυπριακό πληθυσμό και τα οποία προδιαθέτουν σε ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, στη Λευκωσία.
Τα σύνδρομα του οικογενή (κληρονομικού) καρκίνου, καθώς και την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού και τη λειτουργία των πρωτεϊνών ΒRCΑ, μελετά τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου και Μοριακής Παθολογίας του Κυπριακού Ινστιτούτου, το οποίο μάλιστα έχει επικεντρώσει ένα σημαντικό μέρος των ερευνητικών του προγραμμάτων στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2.
Ως σήμερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου της Εuropa Donna Κύπρου, η ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Δώρα Στυλιανού, έχουν εντοπισθεί μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια, που προδιαθέτουν τους φορείς στον καρκίνο του μαστού και «βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών, γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στη διανομή των παθογόνων μεταλλάξεων των ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, παγκοσμίως».
Η δρ Στυλιανού επισήμανε ότι η μοναδικότητα του κυπριακού πληθυσμού στις μεταλλάξεις των γονιδίων ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2 έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέσα από τις ερευνητικές μελέτες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων σε περισσότερες από 100 οικογένειες στην Κύπρο, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν μεταλλάξεις στα γονίδια ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2, που δεν έχουν εντοπισθεί σε άλλες εθνικότητες. «Στο παρόν στάδιο, δεν γνωρίζουμε εάν αυτές ακριβώς οι μεταλλάξεις προδιαθέτουν τους φορείς τους στον καρκίνο του μαστού», υπογράμμισε η ερευνήτρια.
Τόνισε, επίσης, ότι αν αναλογιστεί κανείς πως μία στις εννέα γυναίκες, στο γενικό πληθυσμό, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ οι φορείς γνωστών μεταλλάξεων στο ΒRCΑ1 έχουν 65% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και 39% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, «είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι φορείς, εκ των προτέρων, ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Κατ' επέκταση θα μπορούν να πάρουν την κατάλληλη συμβουλή ή οδηγία για να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματική θεραπεία», ανέφερε η κ. Στυλιανού.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, πέρα από τα αποτελέσματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, που θα προκύψουν από την έρευνα, θα υπάρξουν και πολλαπλά οφέλη στη γενετική συμβουλευτική, καθώς οι γυναίκες, φορείς παθογόνων μεταλλάξεων, θα τυγχάνουν καταλληλότερης ενημέρωσης, ώστε να λαμβάνουν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα, ενώ οι συγγενείς που δεν είναι φορείς θα καθησυχάζονται ότι δεν είναι υψηλού κινδύνου. Θα αναπτυχθούν, επίσης, πιο αποτελεσματικά μοντέλα αξιολόγησης του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του μαστού.
ΑΠΕ.-

~ 25.- / Αισιοδοξία για καλύτερη υγεία :

~~ * Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη υγεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ μελέτησαν τα ποσοστά θανάτων και χρόνιων παθήσεων των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη της Πρωτοβουλίας της Γυναικείας Υγείας, η οποία παρακολούθησε την υγεία περισσοτέρων από 100.000 γυναικών, ηλικίας 50 και άνω, από το 1994. Οι γυναίκες οι οποίες ήταν αισιόδοξες- εκείνες οι οποίες περιμένουν μόνο καλά πράγματα να συμβούν στη ζωή τους- είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τις απαισιόδοξες και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση οκτώ χρόνια μετά την λήξη της μελέτης. Οι αισιόδοξες επίσης είχαν μικρότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση, διαβήτη ή να καπνίζουν.
ΠΗΓΕΣ: REUTERS.-

26.- Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ στην ζωή μας : ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ- Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ - ,

Ως... Οστεοπόρωση , σήμερα , ορίζεται μια συστηματική σκελετική νόσος , η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πικνότητα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του οστίτη ιστού , με αποτέλεσμα μειωμένη μηχανική αντοχή των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων .-
* Η Οστεοπόρωση μπορεί να είναι : είτε Γενικευμένη , είτε Εντοπισμένη .-
* Η γενικευμένη , διακρίνεται (α) σε πρωτογενή ( μεταμηνοπαυσιακή των γυναικών και γεροντική ) , & (β) στην Δευτερογενή .-
* Παρ΄όλο που η οστεοπόρωση είναι συνήθως νόσημα που εμφανίζεται σε προχωρημένες ηλικίες , και η ηλικία από μόνη της είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας κινδύνου , (πάντα προσέχουμε για να έχουμε ...υγεία ) , στην παθογένειάτης υπεισέρχονται παράγοντες που μπορεί να ξεκινούν και από την παιδική ακόμη ηλικία .-
~ Ένας από αυτούς τους παράγοντες , είναι και τα επίπεδα ασβεστίου στην διατροφή μας , και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ταχείας οστικής ανάπτυξης .-

~ Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παθογένεια της οστεοπόρωσης είναι : , Γενετικοί , ορμονικοί , αλλά και ο τρόπος ζωής μας ( άσκησξ , περπάτημα , κάπνισμα , κατανάλωση αλκοόλ , ανθρακούχων αναψυκτικών κ. α. ) .-
~ Οι οικονομικές επιπτώσεις για την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών με οστεοπόρωση στις ευρωπαϊκές χώρες , έχει υπολογιστεί ότι ξεπαιρνούν τα 31,7 δις ευρώ , κάθε χρόνο .-
~ Η πολυπαραγοντική φύση του νοσήματος , η δραματική πτώση του επιπέδου ζωής των ασθενών , η υψηλή συχνότητα του νοσήματος , ιδιαίτερα οσον αφορά στις μτετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες , το υψηλό κόστος για για τα εθνικά συστήματα υγείας , καθώς και η υψηλή θνησιμότητα , επιβάλλουν την περαιτέρω έρευνα , είτε σε πειραματικά πρώτυπα , είτε σε εναλλακτικές μεθόδους πειραματισμού .-
~ Στην διάγνωση της αρρώστειας , χρησιμοποιούντε μέθοδοι για την εκτίμηση της οστικής μάζας και πυκνότητας του οστού , καθώς και για τη μηχανική αντοχή των οστών , εργαστηριακά και τέλος ακτινοδιαγνωστικές μέθοδοι .- Για την περαπεία κυκλοφορού πολλά ασβεστούχα σκευάσματα , εισπνεόμενα ή και μέσω της πεπτικής οδού .- sns Arfara , Stamos , 2009.-

27.- / Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ στη ζωή μας .- :
~ Η οστεοαρθρίτιδα , είναι η πιο κοινή και συχνή αρθροπάθεια , που προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των σαράντα ετών .- Μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε άρθρωση , αλλά κυρίως εντοπίζεται στις αρθρώσεις που επωμίζονται τις πιο μεγάλες φορτίσεις και συνεπώς καταπονούνται περισσότερο .- Αυτές είναι κυρίως το γόνατο και το ισχίο .- Η πάθηση χαρακτηρίζεται από βαθμιαία φθορά του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος και την αντιδραστική ανάπτυξη νέου οστού με τη μορφή των οστεοφύτων , δηλαδή μικρών οστέϊνων προεκτάσεων , τα περίφημα σε όλους " άλατα" .- Επίσης ο αρθρικός υμένας αντιδρά σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουμε την εφάνιση οιδήματος ( πρήξιμο) .- Γενικά τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της οστεοαρθρίτιδας αρχίζουν να εμφανίζονται στην ηλικία των 50-55 χρονών , ωστόσο η πάθηση έχει αρχίσει το καταστροφικό της έργο αρκετά πιό νωρίς .- Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος , το οίδημα στην άρθρωση , τοπική ερυθρότητα με πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας και σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζεται παραμόρφωση της άρθρωσης .- << Κλύτερα λοιπόν να προλαβαίνουμε , παρά να θεραπεύουμε >> .-
Καταλαβαίνουμε , λοιπόν ότι στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος αλλά και σε όλες τις παθήσεις , πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη .- Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες κινδύνου .- Έτσι προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα , χαμηλό τερο όσο γίνεται , προσέχουμε τις αρθρώσεις μας έτσι ΄ώστε να μην παθαίνουν τραυματισμούς , βαδίζουμε πάντα ήρεμα , αποφεύγουμε τα πολλά βάρη , και φυσικά εντάσουμε στην καθημερινότητα μας την άσκηση , και σε αυτή την περίπτωση μετρίας ΄έντασησ όπως είναι ο κολύμπι και το περπάτημα , η οποία βοηθά στην καλή λειτουργεία του μυικού μας συστήματος , και διατηρεί επίσης τα οστά μας δυνατά και υγειή .- Προσέχουμε πάντα αποφεύγοντας τα τρεία ασπρα κακά της διατροφής μας , Αλάτι , Λίπος Σάκχαρι.!!!.. - Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατου , είναι είτε συντηρητική , είτε χειρουργική .- Συντηρητικά γίνονται με ενδοαρθρικές εγχύσεις -ενέσεις κορτικοστεροειδών (κορτιζόνης) , επίσης πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε και με την φυσικοθεραπεία , η οποία μειώνει αισθητά τον πόνο , το οίδημα , επίσης λειτουργεί και προληπτικά διατηρώντας σε καλή κατάσταση τους μύς των κάτω άκρων .- Σημαντικός είναι και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας μετεγχειρητικά , όπου στόχος της είναι το άτομο να γίνει και πάλι πλήρς λειτουργικό , εφαρμόζοντας πάντα το σωστό για κάθε ασθενή πρόγραμμα αποκατάστασης .- sns Arfara Stamos , 2009.-

28.- Άχρηστα τα αντιτόπινγκ για τεστοστερόνη :

~
Άχρηστα τα αντιντόπινγκ για τεστοστερόνη Ένα πελώριο ερωτηματικό δίπλα από τα τεστ της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA),τα οποία ανιχνεύουν στα ούρα των ανδρών αθλητών τα στεροειδή, που τεχνητά βελτιώνουν το μυικό σύστημα, έβαλαν Ελβετοί επιστήμονες. Όπως δήλωσαν, τα τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα, αφού αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους μια σημαντική παραλλαγή ενός γονιδίου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα τεστοστερόνης που εμφανίζονται στα δείγματα των ούρων. Όσοι αθλητές έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, είναι πολύ πιο απίθανο να περάσουν τα απαγορευτικά όρια που θέτει η WADA. Η παραλλαγή αυτή του γονιδίου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Ασιάτες, ενώ είναι σχεδόν ανύπαακτη στους Καυκάσιους ή τους Λατινοαμερικάνους. Το γεγονός αυτό δίνει εγγενές πλεονέκτημα στους Κινέζους, Ιάπωνες κ.α. αθλητές (ή όσους έχουν καταγωγή από αυτές τις χώρες, αλλά ζουν πλέον αλλού) έναντι των Ευρωπαίων. Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Journal of Sports Medicine", έγινε από ερευνητική ομάδα, υπό τον Κριστόφ Σοντάν του Ελβετικού Εργαστηρίου για την Ανάλυση του Ντόπινγκ στο πανεπιστήμιο του Επαλένζ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. "Σε σχέση με αυτό το γονίδιο, δεν είμαστε όλοι ίσοι, αυτό είναι σαφές", δήλωσε ο Σοντάν. Το επίμαχο γονίδιο είναι το UGT2B17, που ελέγχει τον μεταβολισμό της τεστοστερόνης. Αρκετοί άνθρωποι στη Γη έχουν μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου, που τους κάνει να απελευθερώνουν ελάχιστη τεστοστερόνη στα ούρα τους και, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, ποτέ να μην ξεπερνούν το πλαφόν που έχει θέσει η WADA, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ντοπαριστούν χωρίς φόβο ότι θα εντοπιστούν από τους ελέγχους στα ούρα.Το γονίδιο αυτό υπάρχει στο 81% των Ασιατών, στο 22% των Αφρικανών, στο 10% των Καυκάσιων και στο 10% των Λατινοαμερικανών. Χονδρικά, σύμφωνα με τους νέους ελβετικούς ελέγχους, η ύπαρξη του γονιδίου σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, οι Ασιάτες εμφανίζουν στα δείγματα των ούρων τους 40% χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης σε σχέση με τους Αφρικανούς, τους Ευρωπαίους ή τους Λατινοαμερικάνους.Σύμφωνα με τον Σοντάν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα τεστ της WADA, ώστε να ληφθούν υπόψη οι γενετικές διαφορές των αθλητών, ανάλογα με την καταγωγή του αθλητή. Για τους Ασιάτες π.χ. τα όρια θα πρέπει πλέον να είναι πολύ χαμηλότερα. Ο Σοντάν δήλωσε αντίθετος με την προοπτική εφαρμογής γενικών φυλετικών ή εθνικών ορίων στους ελέγχους, αλλά υποστήριξε ότι είναι πια καιρός οι αθλητές να έχουν το δικό τους "βιολογικό διαβατήριο", που θα περιλαμβάνει το ορμονικό προφίλ και το ατομικό γονιδίωμά τους, ώστε πλέον να μπορεί να ξεκαθαριστεί αν, σε περίπτωση εμφάνισης στα ούρα μεγάλης ποσότητας τεστοστερόνης, αυτή οφείλεται στο γενετικό κώδικα, σε ασθένεια ή στο ντοπάρισμα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά οι αθλητικές αρχές να προχωρήσουν πλέον σε μια εξατομικευμένη μεταχείριση των αθλητών σε σχέση με τα τεστ αντι-ντόπινγκ.
addthis_pub = 'Javatzis';.-
Πηγή ΑΠΕ

`**
29.- ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ή ΧΡΟΝΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΑΛΓΟΣ :
~ Ολοι μας λίγο ή πολλή έχουμε δοκιμάσει πόνο ή και πόνους στην κοιλιακή χώρα , του σώματός μας .-
Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος καθορίζεται από μεγαλύτερη των 12 εβδομάδων .- Η διάκριση του χρόνιου πόνου από τον οξύ κοιλιακό πόνο , δεν είναι πάντοτε σαφής ( υποξύς πόνος ).- Άλλως τε η περιοχή της κοιλιακής χώρας , ήταν και είναι η ποιό δύσκολη για να βάλλει μιά σωστή διάγνωση , για θεραπεία , ένας Παθολόγος γιατρός .- Ακόμα και ο ασθενής με μακράς διάρκειας κοιλιακό πόνο , όταν πονά πολύ ή νιώθει πολύ άσχημα πρέπει να διερευνάται ως έχων οξύ πόνο , άμεσης διερεύνησης και αντιμετώπισης , ( οφείλεται δυνητικά σε παρόξυνση του χρονίου ή σε άλλης αιτιολογίας οξύ πόνο ).- Παθο-φυσιολογικά , ο χρόνιος πόνος της κοιλιακής χώρας , αποδίδεται , σε διαταραχές της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα ( λειτουργικός πόνος ), στένωση του εντερικού αυλού (νόσος του Crohn, ενδομητρίωση, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ) , ισχαιμία του εντερικού τοιχώματος (κοιλιάλγη) , εξέλκωση του βλεννογόνου ( καρκίνος στομάχου), στένωση του αυλού του εντέρου , διάταση της κάψας του ήπατος-σικοτιού ( ηπατοκυτταρικός καρκίνος ) ή δήθηση ενδοκοιλιακών νευρικών πλεγμάτων ( καρκίνος του παγκρέατος -σπλήνας ) .- Για το λόγο της δυσκολίας προσδιοριμού της αρρώστιας από τον κοιλιακό πόνο , πρέπει προληπτικά , οι ενήλικές μετά τα 50-55 ετών , να σπεύδουν σε γαστροσκόποιση , κολονοσκόπηση, αντινογραφικούς ελέγχους , ελέγχους με υπερογραφήματα , αξωνικές ή μαγνητικές τομοραφίες και πολλές άλλες , ίσως ειδικές εξετάσεις , που θα μας προσδιορίσει , θα μας βάλλει να κάνουμε , ο Παθολόγος μας ή ακόμη και ένας άλλος γιατρός κάποιας άλλης ειδικότητας , πάντοτε με παραπομπή .-
~ Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος κλινικά διακρίνεται (1) σε σταθερής έντασης ή διαρκώς επιδεινούμενος ( από νεοπλάσματα , χρόνια παγκρεατίτιδα , σύνδρομα δυσαπορρόφησης, χρόνια λήψη καθαρτικών ή μη- στερινοειδών αντιφλεγμονωδών ) και (2) σε κυμενόμενης έντασης με εξάρσεις και υφέσεις ( νόσος του Crohn, λειτουργικές παθήσεις ) ή ακόμη και περιόδους χωρίς πόνο ( πεπτικό έλκος , ενδομητρίωση, οξεία διαλείπουσα πορφυρία , μεσογειακός πυρετός κ.α. ) .- Το σύνδρομο του χρόνιου κοιλιακού πόνου είναι πολύ συχνό .- Οι άρρωστοι πάσχουν από διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος ( ευερέθιστο έντερο , μη ελκώδης δυσπεψίες ) .- Η διαφοροδιάγνωση πρέπει να σταθεί στη διάκριση μεταξύ λειτουργικής και οργανικής πάθησης .- Παρουσιάζονται επίσης διαταραχές των κενώσεων , διάρροιες με δυσκοιλιότητες , και ανακουφίζεται με την κένωση ή την αποβολή αερίων , αλλά επιδεινώνεται με την ψυχική ένταση του σύγχρονου τρόπου ζωής και που συχνά υποχωρεί με τις θερινές διακοπές .- Η διατροφή , παίζει σημαντικό ρόλο στους κοιλιακούς εν γένει πόνους .- Η άθληση και το βάδιμα ή η καθιστική ζωή του γραφείου , της τηλεόρασης , του Η/Υ , κ.α παίζουν σημαντικότατο ρόλο υπέρ ή κατά των κοιλιακών πόνων .- Ο πόνος της πείνας , που ανακουφίζεται με την τροφή αποδίδεται συχνά σε έλκος του 12δακτύλου .- Ο πόνος , αμέσως μετά το γεύμα ,αποδίδεται πολλάκις σε έλκος στομάχου , σε καρκίνο του στομάχου ή και σε χρόνια παγκρεατίτιδα .- Ο πόνος 1-2 ώρες μετά το φαγητό , μπορεί να αποδοθεί σε έλκος 12δακτύλου , ή σεκοιλιακά άλγη , ή σε ευερέθιστο έντερο.- Οπόνος από τις διάφορες κήλες ( βουβωνοκοίλη , μηροκήλη , ομφαλοκήλη ) επιδεινώνεται με την άρση βάρους και υποχωρεί συνήθως με την κατάκλιση στο κρεβάτι μας .- Άτομο με ιστορικό κατάχρησης αλκοόλης ( αιθυλική αλκοόλη ) μας κατευθύνει σε υποτροπιάζουσα παγκρεατίτιδα ή ακόμη και σε χρόνια τοιαύτη .-
Σε κοιλιακούς πόνους ο παθολόγος γιατρός συνιστά , εργαστηρικό έλεγχο , γενική αίματος, ηλεκτρολύτες , ουρία , κρεατινίνη , γλυκόζη, ασβέστιο , χολερυθρίνη , τρανσαμινάσες , αλκαλική φωσφατάση , φερριτίνη και την θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (ΤSH) .- Οι "καρκινικοί δείκτες " , δεν συμβάλλουν στη διάγνωση και νομίζω ότι θα πρέπει να αποφεύγονται για τον εργαστηριακό έλεγχο .- Η χαμηλή φερριτίνη π.χ. μπορεί να υποδηλώνει σιδηροπενία σχετιζόμενη με εντεροπάθεια κ.τ.λ. - Υπολευκωματιναιμία διαπιστώνεται σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος ..κ.λ.π. - Διατεραχές στις τιμές των τρανσαμινοσών , οδηγεί ίσως σε παθήσεις ήπατος ( χρόνια ηπατίτιδα , κίρρωση ) .- Όλες εν γένει οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων μπορούν να δώσουν σε έναν έμπειρο Παθολόγο γιατρό κατεύθυνση μιάς σωστής δάγνωσης με μιά αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση .- Μπορεί επίσης να υπάρχουν σε κοιλιακούς πόνους , υποψίες παθήσεων της πυέλου , κύστεις, νεοπλάσματα , ενδομητριώσεις , φλεγμονές κ.α., ιδιέτερα στις γυναίκες .- Συνίσταται από το γιατρό υπερηχογρΈντονααφικός έλαγχος, αξονική τομογραφία και άλλες ειδικές εξετάσεις για να μπεί μια σωστή διάγνωση , για μια σωστή αντιμετώπιση.- Για όλα τα προαναφερθέντα σε κοιλιακούς πόνους μικρών παιδιών και υπερηλίκων και όχι μόνο , πρέπει άμεση επίσκεψη σε οικογενειακό γιατρό ή Παθολόγο ή και σε ένα γιατρο Γενικής Ιατρικής , που θα δώσουν την σωστή πορεία δρόμου , για μια σωστή και αποταλεσματική αντιμετώπιση .- sns arfara , stamos , 2009 .-

~ ** 30.- ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ :

* Είναι μια συχνή κατάσταση παθολογική , σε αρρώστους με Σακχαρώδη Διαβίτη .- Οι ίδιοι είναι ενημερωμένοι και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αυτή την κατάσταση .-Την αντιμετωπίζουν με μιά καραμέλα ή με μιά κουταλιά ζάχαρης .- Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας στο πλαίσιο της επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής οφείλει να προβληματίζει , όντας ι πιό ευαίσθητη ομάδα ασθενών , αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς .- Από την άλλη μεριά , άρρωστοι φαινομενικά υγιείς δύναται να παρουσιάζονται με συμπτώματα υπογλυκαιμίας και δεν πρέπει να διαλάθουν -διαφεύγουν της προσοχής του κάθε γιατρου .- Η γνώση πολλές φορές είναι σωτήρια για έναν πάσχοντα συνανθρωπό μας .- Γι΄αυτό το λόγο και γράφω τούτες τις λίγες κατά το δυνατόν γραμμές .- Ως ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ , ορίζουμε τις κλινικές εκδηλώσεις που οφείλονται σε μείωση της τιμής του ζαχάρου αίματος κάτω του φυσιολογικού , κάτω από 50 mg/dl ή 60 g/dl, κατά άλλους συγγραφείς .- Ο συνδυασμός των τιμών αυτών ακολουθουμένων από συμπτώματα συμβατά με υπογλυκαιμία και η άρση των συμπτωμάτων κατά την άνοδο του ζαχάρου αποτελούν την τριάδα του Whipple, απαραίτητη συνθήκη για τη διάγνωση της υπογλυκαιμίας .- Οι τιμές της γλυκόζηςπρογευματικά κυμαίνονται από 70-100g/dl και μεταγευματικά μεταξύ 140-5 g/dl .- Έτσι , εξασφαλίζεται η εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία καθώς η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του ΚΝΣ .- Υπάρχουν ομοιοστατικοί μηχανισοί διατήρησης του ζαχάρου στα πλαίσια αυτά ώστε να αποφεύγεται η εγκεφαλική βλάβη .-Για να γίνει , τώρα , αντιληπτή η έκταση του φαινομένου στους διαβητικούς , φτάνει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 20% των αρρώστων υπό ινσουλίνη ή υπό θεραπεία δισκίων , θα παρουσιάσουν υπολυκαιμικά συμπτώματα , που θα χειαστούν επείγουσα ιατρική εκτίμηση και θεραπεία μικρότερης έντασης , συμπτωματολογία την οποία αντιλαμβάνονται οι ασθενείς και διορθώνουν τις τιμές του ζακχάρου , μόνοι τους , θεωτρείται ελαφρά υπογλυκαιμία , ένώ αν χρειάζεται υποστήριξη από δεύτερο άτομο ή και ενδοφλέβια χορήγηση αγωγής θεωρείται σήμερα , σοβαρή υπογλυκαιμία .- Επιπλέον , η υπογλυκαιμία απαντάται ως το 7% των περιστατικών με έκπτωση επιπέδου συνειδήσεως στα επείγοντα περιστατικά τριτοβάθμιου νοσοκομείου .- Πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη από τον κλινικό γιατρό , πως οι τιμές ζαχάρου δεν είναι και διαγνωστικές καθε αυτές .- Διαβητικοί μπορεί να παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά συμπτώματα με τιμές ζαχάρου εντός φυσιολογικών ορίων ή και αυξημένες , καθώς έχει μετατοπιστεί ο ουδός εκδήλωσης συμτωμάτων προς τα επάνω .- Από την άλλη μεριά , υγιείς γυναίκες μπορεί σε νηστεία να παρουσιάσουν τιμές κάτω από 40 mg/dl χωρίς συμπτωματολογία .- Το ΚΝΣ διαθέτει μικρά αποθέματα γλυκόζης τα μόνο λίγα λεπτά εγκεφαλικής λειτουργίας , εν συνεχεία δύναται να διασπά κετονικά σώματα , όμως σε βαριά υπογλυκαιμία μετά κώματος τα εγκεφαλικά κύτταρα νεκρώνονται ταχέως.- Η ομιόσταση , λοιπόν , της γλυκόζης ρυθμίζεται από το πάγκρεας , το φλοιό και μυελό των επινεφριδίων και την υπόφυση , με την παραγωγή ινσουλίνης , γλυκαγόνου , αδρεναλίνης , νοραδρεναλίνης , κορτιζόνης και αυξητικής ορμόνης .- Κυρίαρχη , είναι πάντα η ινσουλίνη , που δρά στο ήπαρ , στο μυ , στο λιπώδη ιστό , ελαττώνοντας τη χρήση της και την αποθήκευση της ως γλυκαγόνο , ελαττώνοντας τελικά τη συγκέντρωσή της στο πλάσμα .- Η παραγωγή αυτή οφείλεται σκυρίως σε γλυκογονόλυση.- Σε δεύτερο χρόνο αυξάνεται η παραγωγή γλυκόζης μέσω γλυκονεογενάσης .- Η γλυκονεογένεση έχει σαν έδρα της το ήπαρ και χρεισημοποιεί αμινοξέα μέσω πρωτεολάσης σκελετικών μυών , γλυκερόλης από λιπόλυση σε μικρότερο όμως ποσοστό .-
Τέλος για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας , πρώτα εξασφαλίζονται οι ζωτικές λειτουργίες του αρώστου και προχωράμε σε θεραπεία με υποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης , με τη χορήγηση από το στόμα , ή τοπικά σε βλεννογόνους και φυσικά και ενδοφλεβίως .- Από το στόμα , με τη συνεργασία του αρρώστου Gel γλυκόζης , χυμοί ή και στερεές τροφές.- Χορηγείται επίσης σαν άμεση λύση . λύση ανάγκης , διάλυμα γλυκόζης από τον ορθό του αρρώστου ή μέσω ρινογαστρικού καθετήρα .- Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φρουκτόζη και σύνθετοι υδρογονάνθρακες , διότι δεν διέρχονται το αιματοεγκεφαλικό φραγμό και χρήζουν εκτεταμένου μεταβολισμού πριν χρησιμοποιηθούν .- Αυτά σε γενικές γραμμές για την υπογλυκαιμία .- snsarfara ,Stamos . 2009 .-
31.- ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ...

~ Η επιληψία είναι μια ασθένεια που πάντα προκαλούσε από τρόμο μέχρι και δέος - οι αρχαίοι της χρέωναν θεϊκή προέλευση- τόσο στους πάσχοντες, όσο και στους μη πάσχοντες, προσφέροντας πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια μύθων και τον κοινωνικό στιγματισμό των ασθενών. Πολλές παλαιές αντιλήψεις για αυτή τη σοβαρή νευρολογική ασθένεια συντηρούνται ακόμα και σήμερα εμποδίζοντας τους ανθρώπους που νοσούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους για μια φυσιολογική ζωή. Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και προς αυτήν την κατεύθυνση το Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" διοργανώνει το 6ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις Επιληψίες, στο Ξενοδοχείο King's George, στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Απριλίου. Στο πλαίσιο του θα παρουσιαστούν νέα επιστημονικά δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση. Παράλληλα, ασθενείς θα συζητήσουν ανοιχτά για τη ζωή με την επιληψία.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 3/4/2009 θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό σεμινάριο με έμφαση στις επιληψίες της εφηβικής ηλικίας, καθώς και θέματα διαχείρισης των εφήβων με επιληψίες από τους γιατρούς και τις οικογένειές τους.
Το Σάββατο 4/4/2009 το αντικείμενο είναι η νευροψυχολογική διερεύνηση της επιληψίας. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς θα συζητήσουν για την περιθωριοποίηση, τα καθημερινά προβλήματα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.
Άλλο είναι επιληψία και άλλο είναι επιληπτική κρίσηΌπως τόνισε ο Δρ. Στυλιανός Γιαννακόδημος νευρολόγος, επιληπτολόγος, επιμελητής Α' - Υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου του "Γ. Γεννηματάς", "η επιληψία δεν είναι ψυχική νόσος και γι΄ αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που αφορά τον εγκέφαλο. Είναι η πιο συχνή σοβαρή νευρολογική νόσος. Πάνω από 60 εκ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές επιληψίας και στην Ελλάδα υπολογίζεται ο αριθμός αυτός μεταξύ 100-120.000 ατόμων."
Περί τα 50 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν, ενώ μέχρι 5% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτομο είναι επιληπτικό.
"Άλλο είναι επιληψία και άλλο είναι επιληπτική κρίση. Επιληπτική κρίση είναι ένα σύμπτωμα, όπως είναι ο πυρετός, δεν είναι αρρώστια, είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανίσουν 1 στα 20 άτομα, κάποια φορά στη ζωή τους για διάφορες αιτίες, όπως θα μπορούσε να είναι ένας κοινός πυρετός ή μια αφυδάτωση. Η επιληπτική κρίση παρότι είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να είναι αρκετά συχνό στο άτομο, η ανάπτυξη της επιληψίας είναι πιο σπάνια" εξηγεί και προσθέτει ότι από εκεί πέρα είναι πρωτεύουσας σημασίας η σωστή διάγνωση του τύπου επιληψίας κάθε ασθενούς.
Δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωήΗ πλειοψηφία των πασχόντων, πλέον, με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θεωρητικά μπορούν να απολαύσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι όμως έτσι;
Για τον κ. Γιαννακόδημο "το εμπόδιο ενός ασθενούς με επιληπτικές κρίσεις είναι συνήθως ο ίδιος του ο εαυτός και η αντιμετώπιση που έχει υποστεί από το περιβάλλον του. Αν δε φοβάται την αρρώστια ορμώμενος από τους μύθους που υπάρχουν και τις παλιές αντιλήψεις, και εμείς φροντίσουμε να του δώσουμε δύναμη, νομίζω ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα" σημειώνει, συμπληρώνοντας πως "οι ασθενείς εξακολουθούν να βιώνουν την προκατάληψη, στιγματισμό και περιθωριοποίηση, παρά τις ολοένα και περισσότερες εξελίξεις στη θεραπεία, τόσο σε επίπεδο φαρμάκων όσο και στο επίπεδο χειρουργικής αντιμετώπισης".
Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια για την απομυθοποίηση της επιληψίας, για τη στήριξη και τον αποστιγματισμό των ασθενών υπό το σύνθημα "Out of the shadows" που προωθείται από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Επιληψίας, που διαθέτει και ελληνικό τμήμα.
"Για να γίνουν όλα αυτά είναι απαραίτητο να υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενούς, καθώς και Ειδικά Κέντρα που θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες", αναφέρει.
Ένα τέτοιο Κέντρο, που θεωρείται το πιο πλήρες στη χώρα μας, είναι αυτό στο νοσοκομείο Γεννηματά, που λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια. Συνολικά στο ΕΣΥ υπάρχουν περίπου 5-6 ιατρεία επιληψίας, ένα από αυτά στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι στην επαρχία.
Μια νέα ουσία, η λακοσαμίδη δίνει ελπίδα σε ασθενείς με ανθεκτική επιληψίαΣήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Επίσης σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων.
Υπάρχει όμως ένα 30% ασθενών που παρά τα φάρμακα εξακολουθούν να εμφανίζουν κρίσεις. Γι αυτό και η έρευνα δεν σταματά και συνεχώς παράγει αποτελέσματα.
Ήδη μια νέα φαρμακευτική ουσία που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, η λακοσαμίδη που είναι συμπληρωματική θεραπεία, δίνει ελπίδες σε ασθενείς με εστιακή επιληψία. Πρόκειται για μια ουσία που με ένα νέο τρόπο δράσης επιδρά στη ρύθμιση της υπερδραστηριότητας των νευρικών κυττάρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει την επιληπτική κρίση.
"Οι πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς με ανθεκτικές σε προηγούμενες θεραπείες επιληπτικές κρίσεις, ηλικίας πάνω από16 ετών, έδειξε ότι η θεραπεία με καθημερινή χορήγηση 200mg ή 400 mg λακοσαμίδης, μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις κατά το ήμισυ στο 40% των ασθενών" είπε ο κ. Γιαννακόδημος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι οι παρενέργειες που παρουσιάζει είναι ήπιες και παροδικές.-
32.-
Η καρδιά μας μπορεί να αυτοθεραπευτεί .. :
~ Ήρθε η ώρα να καταρρεύσει, όπως προηγουμένως συνέβη και με τον εγκέφαλο, η εδώ και πολλά χρόνια, επικρατούσα αντίληψη ότι η καρδιά δεν μπορεί να αναπαράγει νέα κύτταρα μετά τη γέννηση. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλέον τα πρώτα στοιχεία πως νέα κύτταρα καρδιάς δημιουργούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
Πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχει συνεχής αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων και τώρα φαίνεται πως διαπιστώνεται κάτι ανάλογο για την καρδιά, αντιστρέφοντας πλέον τη στατική εικόνα που επικρατούσε μέχρι τώρα για τα δύο πιο ζωτικά όργανα του σώματος. Αναδύεται έτσι μια άλλη δυναμική και πιο ελπιδοφόρα αντίληψη ότι το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ περισσότερες ικανότητες προσαρμογής, αναγέννησης και αυτοθεραπείας από ότι νόμιζαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες,
Η μελέτη, που αποτελεί σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες των καρδιοπαθειών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.
Οι ερευνητές, υπό τον Γιόνας Φρίζεν του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, χρησιμοποίησαν μια καινοτομική τεχνική, χρησιμοποιώντας το γνωστό ραδιενεργό άνθρακα-14 για να μετρήσουν την ηλικία των κυττάρων της καρδιάς, σε άτομα που γεννήθηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν γίνονταν ακόμα επιφανειακές δοκιμές ατομικών βομβών, με συνέπεια να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα κύτταρα της καρδιάς αλλάζουν σε ποσοστό 1% ετησίως στην ηλικία των 25 ετών, ρυθμός που πέφτει στο 0,45% στην ηλικία των 75 ετών. Σύμφωνα με τον Φρίζεν, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κανείς ζήσει μια μακρά ζωή, δεν προλαβαίνει να ανανεώσει πάνω από τα μισά κύτταρα της καρδιάς του μέχρι να πεθάνει, έτσι κάθε χρονική στιγμή η καρδιά ενός ανθρώπου συνιστά ένα μωσαϊκό παλιών (ήδη από τη γέννηση) και νεότερων (διαφόρων ηλικιών) κυττάρων.
Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι και η καρδιά έχει τα δικά της βλαστοκύτταρα, που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για επαναστατικές θεραπείες, μειώνοντας την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ξένων οργάνων και άλλα εμφυτεύματα. Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικό εργαλείο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο ορισμένοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για καρδιοπάθεια, αν ο ρυθμός αναγέννησης των κυττάρων της καρδιάς τους είναι αργός. -

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
33.- Το πράσινο τσάϊ & και τα Μανητάρια ...κατά του Καρκίνου ..:
~ Οι γυναίκες που περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι και τα μανιτάρια στο διαιτολόγιό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το πράσινο τσάι και τα μανιτάρια όχι μόνο θωρακίζουν τις γυναίκες κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά μειώνουν και την επιθετικότητα του καρκίνου σε όσες γυναίκες παρουσίασαν τη νόσο, σύμφωνα με τα πορίσματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer.
Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 2.018 γυναικών από την πόλη Hangzhou της νοτιοανατολικής Κίνας, οι μισές εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Ο λόγος που οι ερευνητές στράφηκαν στην Κίνα είναι ότι ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι ο πλέον διαδεδομένος καρκίνος στις γυναίκες στην Κίνα, τα ποσοστά γυναικών που πάσχουν από αυτόν είναι κατά πέντε φορές λιγότερα από αυτά των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών.
"Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μανιτάρια φρέσκα ή αποξηραμένα, θωρακίζονταν κατά του καρκίνου του μαστού και αυτό ισχύει όχι μόνο για αυτές που βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά και γι' αυτές που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση", είπε η κ. Μιν Ζανγκ, εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μανιτάρια κάθε μέρα και έπιναν πράσινο τσάι είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναρρώσουν γρήγορα από την ασθένεια ενώ ο καρκίνος ήταν λιγότερο επιθετικός από αυτόν των υπολοίπων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι είναι βασικά διατροφικά συστατικά της κινεζικής δίαιτας, εξηγεί και τα χαμηλά ποσοστά της νόσου στην Κίνα.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


~ ** 34.- Ένα φάρμοκο για την αποτοξίνωση ..βοηθάει τους κλεπτομανείς :
~ Ένα φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της "ανάγκης" που νιώθουν οι κλεπτομανείς να κλέβουν, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη αμερικανοί ερευνητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ναλτρεξόνη λειτουργεί κατασταλτικά στη διάθεση των κλεπτομανών να κλέψουν.

"Απομακρύνει την έκρηξη αυτή της επιθυμίας να κλέψουν", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τζον Γκραντ και προσθέτει ότι "η διαφορά στη συμπεριφορά τους ήταν σημαντική και αυτοί οι άνθρωποι προβληματίζονταν πραγματικά με τη συμπεριφορά τους".

Ο Γκραντ και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Psychiatry και εξηγούν ότι πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δείγμα 25 ασθενών, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι πέρναγαν τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα κλέβοντας.-
ΑΠΕ
35.- Το θερμό κλίμα φέρνει κορίτσια :

~ Οι άνθρωποι που ζουν σε τροπικά κλίματα κάνουν περισσότερα κορίτσια σε σχέση με εκείνους που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανίδας ερευνήτριας Κρίστεν Ναβάρα στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters, το φαινόμενο αυτό οφείλεται είτε στο θερμότερο κλίμα είτε στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.
Όπως η ίδια εξηγεί, αυτού του είδους το κλίμα μπορεί να μεταβάλει τα ποσοστά αποβολών και την ποιότητα του σπέρματος. Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν ότι τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών διαφέρουν σε όλο τον πλανήτη.
Κάποιες από αυτές τις διαφορές εξηγούνται κοινωνιολογικά- σε χώρες όπως η Κίνα, τα αγόρια προτιμώνται σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε κάποιες φορές να γίνονται αμβλώσεις όταν πρόκειται να γεννηθούν κορίτσια- όμως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.
Η έρευνα δείχνει ότι το θηλυκό έμβρυο είναι λιγότερο εύθραυστο από το αρσενικό, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στις περιβαλλοντικές επιδράσεις στις εγκύους.
Έτσι εξηγείται και ότι σε περιόδους έντονου περιβαλλοντικού στρες- συμπεριλαμβανομένων και των πολέμων- αυξάνονται οι γεννήσεις κοριτσιών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζει το φύλο του παιδιού.
Ενδεικτικό είναι ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να γεννηθεί αγόρι αυξάνονται όσο πιο νότια ζει κανείς- τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα εξετάζοντας μεμονωμένες περιοχές εξαιτίας των μεγάλων διαφορών- πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών.
AΠΕ.-
36.- Ενθαρυντικά τα νέα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού :

~ Φρένο" στις μεταστάσεις και τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού φαίνεται να βάζει εμβόλιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε κλινική μελέτη και στη χώρα μας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από ολοκληρωμένη μελέτη στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά! Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ), με αφορμή τη διοργάνωση του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαστολογίας με διεθνή συμμετοχή. Στη χώρα μας το εμβόλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΜ και πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Βασίλης Μπαρμπούνης, έχει τεθεί σε κλινική μελέτη στο Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας".
Η χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και στη μελέτη μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί εθελοντικά 80 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
Το εμβόλιο περιλαμβάνει μια ογκοπρωτεΐνη η οποία ονομάζεται HER2/new και ανιχνεύεται σε καρκινικά κύτταρα του μαστού σε μεγάλες ποσότητες στο 20-30% των περιπτώσεων ή σε μέσες ποσότητες στο 60-70% των περιπτώσεων.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες το εμβόλιο είναι μίγμα της πρωτεΐνης αυτής και του εγκεκριμένου φαρμάκου GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το μυελό των οστών για την σύνθεση νέων κυττάρων του αίματος.
Ο εμβολιασμός γίνεται σε γυναίκες που έχουν προσληφθεί από καρκίνο του μαστού, έχουν ολοκληρώσει την κλασική τους θεραπεία (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και βρίσκονται σε διάστημα ελεύθερο νόσου.
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου τοπικά ή και με μεταστάσεις.
Η χορήγηση του εμβολίου δεν προκαλεί παρενέργειες σε αντίθεση με τις κλασικές θεραπείες.
Το εμβόλιο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι επιτυγχάνει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση της συχνότητας επανεμφάνισης της νόσου σε ασθενείς που είτε έχουν θετικούς λεμφαδένες είτε είναι υψηλού κινδύνου με αρνητικούς λεμφαδένες.
Ποιος μπορεί να συμμετέχει στη μελέτη
Στην παρούσα μελέτη μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς με πρωτοπαθή διηθητικό καρκίνο του μαστού, που τα καρκινικά κύτταρα του όγκου της εκφράζουν μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2/neu.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η ιστολογική εξέταση (βιοψία) με την οποία διαγνώσθηκε η νόσος. Τονίζεται ότι η ασθενής συμμετέχει μόνον όταν έχει ολοκληρώσει τη διεθνώς καθιερωμένη θεραπεία (χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία). Ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει αυτά τα είδη θεραπειών αλλά συνεχίζουν να παίρνουν ορμονοθεραπεία (πχ. ταμοξιφαίνη) ή Herceptin μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη παράλληλα με τη χορήγηση αυτών των ουσιών.
Τα πρώτα αποτελέσματα στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη 10 Αντικαρκινικών Κέντρων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 172 ασθενείς έδειξε σημαντική καθυστέρηση στην επανεμφάνιση της νόσου μετά την χορήγηση του εμβολίου.
Συγκεκριμένα μόνο το 5% των γυναικών απ' αυτές που εμβολιάστηκαν παρουσίασε υποτροπή, ενώ πάνω από το διπλάσιο ποσοστό (12%) των γυναικών που δεν εμβολιάστηκε εμφάνισε υποτροπή της νόσου.
Ο εμβολιασμός των γυναικών που μετέχουν στην επιστημονική μελέτη γίνεται κάθε μήνα και διαρκεί επτά συνολικά μήνες. Οι γυναίκες επανέρχονται για εξέταση σε 6 και 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Συνεπώς ο ενεργός χρόνος της μελέτης είναι 18 μήνες. Το εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά στο πάνω μέρος του μηρού με δυο ενέσεις. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι ο σχεδιασμός ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Σε ότι αφορά στην κλινική μελέτη που πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται μετά από 2,5 χρόνια.
Ακόμη ο κ. Βασίλης Μπαρμπούνης ανέφερε και τα εξής θέματα που θα συζητηθούν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας:• Αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων του μαστού, όπως υποτροπιάζουσες φλεγμονές, γυναικομαστία κ.α.• Νεότερες μέθοδοι βιοψίας για τη διάγνωση μη ψηλαφητών αλλοιώσεων• Δύσκολα προβλήματα στον καρκίνο του μαστού, όπως καρκινος μαστού και κύηση• Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι• Το PET CT και η σημασία του• Η MRI και η σημασία της στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού• Κληρονομικός καρκίνος του μαστού• Πρόοδος στην ακτινοθεραπεία• Καλύτερη χρήση φαρμάκων, φαρμακογνωσία , λιγότερες παρενέργειες, μεγιστοποίηση της δράσης• Μοριακή στόχευση και μοριακή σταδιοποίηση.
Όπως ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΕΕΜ κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα το Συνέδριο αυτό έχει τρεις ιδιορρυθμίες.
1)Συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΜ και γίνεται όπως κάθε Συνέδριο στα πλαίσια της συνεχούς μετεκπαίδευσης των ειδικών στο μαστό ιατρών αφού αναλύονται πάντα και τα τελευταία επιτεύγματα της Μαστολογίας. Ακόμη το συνέδριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν και γιατροί μη ειδικοί, φοιτητές και Μαίες για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στα επιτεύγματα της Μαστολογίας.
2) Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η ΕΕΜ θα έχει την ευκαιρία να ανακοινώσει την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας που τελεί υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρίας Μαστολογίας (SIS) και θα αρχίσει τον πρώτο κύκλο μαθημάτων. Καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη παροχής σύγχρονης, συστηματικής και ομοιόμορφης γνώσης στους ιατρούς που ασχολούνται με τη Μαστολογία, για να παρέχουν την πλέον αποτελεσματική προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού στον Ελλαδικό χώρο.
Η Σχολή όμως της Μαστολογίας, όπως ανέφερε η κ. Μουζάκα απευθύνεται σε νέους γιατρούς οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εξειδικευμένα στη Μαστολογία, τομέας ο οποίος δεν καλύπτεται πλήρως τη στιγμή αυτή από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
3) Στη συνεδρία με το κοινό που θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 Απριλίου το απόγευμα 6.00-9.00 και αφορά το συνήγορο της ασθενούς, στην οποία αναμένεται έντονο ενδιαφέρον αφού πρόκειται να καλυφθούν θέματα τα οποία αφορούν τις ομάδες πληθυσμού που δεν εξυπηρετούνται, τη θέση της Πολιτείας και τη θέση της ΕΕΜ για υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στην Ελλάδα. Τη συνεδρία θα συντονίσει ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, και καλεί τους παρόντες δημοσιογράφους να συμμετέχουν.-
37.- Κάνει καλό το κλάμα στα μωρά , πρίν από τον ύπνο?

~ Είναι ασφαλές να κλάψει το μωρό πριν κοιμηθεί;". Οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων για το ερώτημα φαίνεται να διίστανται.Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Murdoch Children's Research Centre στη Μελβούρνη και σύμφωνα με την οποία, «είναι ακίνδυνο να αφήνει κανείς το άνω των έξι μηνών μωρό να κλαίει μέχρι και 20 λεπτά πριν κοιμηθεί. Μάλιστα, του εξασφαλίζει και καλύτερο ύπνο. Φυσικά κάθε δύο με τρία λεπτά πηγαίνετε κοντά του και ελέγχετε αν είναι καλά. Η ιδέα είναι να μάθετε στο μωρό σας να κοιμάται μόνο του, χωρίς κούνημα στα χέρια ή μπιμπερό». Με την εν λόγω μέθοδο, δεν συμφωνούν πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Πίνκι Μακ Κέι, ειδήμων στο θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει ότι "μπορεί πράγματι κλαίγοντας να κοιμηθεί το μωρό. Όμως, το "αντάλλαγμα" θα είναι ένα νευρικό μωρό, που θα φοβάται να μείνει μόνο του και ακόμη χειρότερα, δεν θα μας εμπιστεύεται".
Επίσης, το Australian Association for Infant Mental Health, υποστηρίζει ότι "κλάμα πριν από τον ύπνο, δεν είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα μωρά για την ψυχική τους υγεία".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-
38- Μια νέα Ιατρική ανακάλυψη σώζει ζωές :

~ Μία νέα μέθοδο εξουδετέρωσης της "υψηλής πίεσης", που αποκαλείται και ως ''ωρολογιακή βόμβα'', ανακάλυψαν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι πέτυχαν να κατεβάσουν την πίεση 50 ατόμων που έλαβαν μέρος σε σχετικές δοκιμές, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καθετήρα και ραδιοκύματα.
Η επέμβαση για να τοποθετηθεί ο καθετήρας, διαρκεί 45 λεπτά και το αποτέλεσμά της είναι η πίεση να πέφτει κατακόρυφα σε ασφαλή επίπεδα. Η νέα αυτή ανακάλυψη στην Μελβούρνη δίνει ελπίδα σε χιλιάδες άτομα τα οποία ζουν με το φόβο και οι θεράποντες ιατροί τους -μέχρι σήμερα- σήκωναν τα χέρια ψηλά. -
Ο καθηγητής M. Σλάις, από την ομάδα των εν λόγω επιστημόνων, είπε ότι "η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο". -
Ασθενής που έλαβε μέρος στις δοκιμές, κι επί 30 χρόνια δεν μπορούσε να ελέγξει την υψηλή πίεση που είχε κληρονομήσει από τους γονείς της με τα φάρμακα, είπε χαρακτηριστικά: "Αισθάνεσαι σαν να είσαι μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα, που δεν ξέρεις πότε θα εκραγεί". -
Η εν λόγω ανακάλυψη και οι επιτυχείς δοκιμές έγιναν με τη συνεργασία επιστημόνων από το Baker Heart and Diabetes Institute, Monash Victoria και St. Vincents Hospital.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο γνωστό αγγλικό ιατρικό περιοδικό "The Lancet". -
Πλέον του 1,5 εκατ. Αυστραλών υποφέρουν από πίεση, η οποία είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και δεν πέφτει με φάρμακα.-
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

39.- Νέα μεταμόσχευση προσώπου στη Γαλία :
~
Μια νέα μεταμόσχευση προσώπου έγινε στην Γαλλία σε έναν άνδρα 28 ετών , τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρόμοια μεταμόσχευση σε παγκόσμιο επίπεδο, που επίσης πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα γάλλων γιατρών, έγινε σήμερα γνωστό από ιατρική πηγή. Πρόκειται για την τρίτη εγχείριση αυτού του τύπου στην Γαλλία και την πέμπτη στον κόσμο.
Η μεταμόσχευση έγινε από τον καθηγητή Λοράν Λαντιερί και την ιατρική του ομάδα, στο νοσοκομείο Ανρί Μοντόρ του Κρετέιγ (περίχωρα του Παρισιού) .-
"Ο ασθενής παραμορφώθηκε από έναν πυροβολισμό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο χειρουργός που ήδη έχει κάνει μεταμόσχευση προσώπου τον Ιανουάριο του 2007. -
"Η εγχείρηση, για την οποία κινητοποιήθηκε μια χειρουργική ομάδα δεκαπέντε ατόμων. -
"Ο ασθενής ξύπνησε και είναι καλά", πρόσθεσε. "Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την επιτυχία της μεταμόσχευσης ", διευκρίνισε ο χειρουργός. -
"Ο ασθενής δεν μπορούσε να ανοίξει στο στόμα του -οι μυς του στόματος είχαν καταστραφεί",- παρά τις εγχειρήσεις. -
Ένα μεγάλο μέρος του προσώπου του, νεκρού πλέον, δότη, μεταμοσχεύθηκε καλώς και οστό για την αποκατάσταση της άνω σιαγόνας.-
AΠΕ
~ 40.- Οι άλλοι , όχι εμείς , ξερουνε αν θα ευτυχίσουμε :
~
Θέλετε να μάθετε πώς θα βρείτε την ευτυχία; Ρωτήστε έναν ξένο! Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του διάσημου πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι η εμπειρία ενός άλλου προσώπου είναι συχνά πιο χρήσιμη για τη ζωή μας (παρόλο που δεν το παραδεχόμαστε), παρά οι δικές μας εικασίες και εκτιμήσεις.
Η έρευνα έγινε από τον καθηγητή Ντάνιελ Γκίλμπερτ, έναν από τους σημαντικότερους ειδήμονες διεθνώς στα θέματα της ευτυχίας (συγγραφέα του μπεστ-σέλερ του 2007 "Σκοντάφτοντας στην ευτυχία") και δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό Science.
"Αν θέλετε να μάθετε πόσο θα ευχαριστηθείτε μια εμπειρία, καλύτερα να μάθετε πόσο την ευχαριστήθηκε κάποιος άλλος, παρά να προσπαθήσετε να μάθετε ο ίδιος κάτι γι' αυτήν εκ των προτέρων. Αντί να κλείνουμε τα μάτια και να φανταζόμαστε το μέλλον, πρέπει να μελετάμε τις εμπειρίες των άλλων, που έχουν ήδη βρεθεί εκεί που εμείς θέλουμε να πάμε", δήλωσε ο Γκίλμπερτ.
Προηγούμενες έρευνες στην ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες και τα οικονομικά της συμπεριφοράς, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προβλέψουν αν και πόσο θα τους αρέσει κάτι, με συνέπεια να παίρνουν συχνά λανθασμένες αποφάσεις. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που βασίστηκε σε πειράματα με ομάδες εθελοντών, αποδείχτηκε ότι όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις γνώμες και πληροφορίες που τους μεταφέρουν όσοι ήδη είχαν τη σχετική εμπειρία, κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις και παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις.
Σε ένα πείραμα, για παράδειγμα, μια ομάδα γυναικών προέβλεψε την επιτυχία του πρώτου ραντεβού με έναν άνδρα, με βάση το γραπτό προσωπικό προφίλ και τις φωτογραφίες του, ενώ μια άλλη ομάδα γυναικών στήριξε τις προβλέψεις της για τον ίδιο άνδρα, στις εμπειρίες που ήδη είχαν με αυτόν άλλες γυναίκες στο παρελθόν. Όπως αποδείχτηκε, όσες πίστεψαν στην εμπειρία των άλλων, δικαιώθηκαν και έπεσαν μέσα και σε σχέση με τη δική τους εμπειρία!
"Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν συνήθως πόσο πολύτιμη πηγή πληροφοριών είναι η εμπειρία ενός άλλου προσώπου", ανέφερε ο Γκίλμπερτ, "επειδή κατά βάθος πιστεύουν ότι ο καθένας είναι ουσιαστικά διαφορετικός από όλους τους άλλους. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουν πόσο ευτυχισμένοι θα είναι στο μέλλον, είναι να εκτιμήσουν μόνοι τους ποιο θα είναι αυτό το μέλλον, όμως στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, θα ήταν να φροντίσουν να μάθουν πόσο ευτυχισμένοι έχουν υπάρξει εκείνοι που ήδη έζησαν αυτό το μέλλον, δηλαδή ήδη έχουν τη σχετική εμπειρία".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-

~41.- Όχι στα καυτά ροφήματα :
~ Το πολύ ζεστό τσάι και όποιο άλλο καυτό ρόφημα, σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του λάρυγγα, γι' αυτό προτείνουν να αφήνουμε το τσάι να κρυώσει λίγο προτού το πιούμε. Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ με τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση υπογραμμίζει ότι τα καυτά ροφήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν κακοήθεια σε αυτή την περιοχή. Το καυτό τσάι, δηλαδή αυτό που πίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70 βαθμών Κελσίου, είναι οκτώ φορές πιο επικίνδυνο για την πρόκληση καρκίνου του λάρυγγα σε σύγκριση με το ζεστό ή χλιαρό, που έχει βράσει σε θερμοκρασία μικρότερη των 65 βαθμών Κελσίου, είπαν οι ερευνητές.
Ο Ρεζά Μαλεκζαντέχ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις 300 εθελοντές με καρκίνο του οισοφάγου που έπιναν τσάι και άλλους 571 υγιείς άνδρες και γυναίκες, όλοι από την ίδια επαρχία, το Γκολεστάν, στο βόρειο Ιράν.
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα στον κόσμο, αλλά τόσο η κατανάλωση αλκοόλ όσο και το κάπνισμα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.Σχεδόν όλοι οι εθελοντές έπιναν συστηματικά μαύρο τσάι, καταναλώνοντας κατά μέσον όρο πάνω από ένα λίτρο την ημέρα.Εκείνοι που συστηματικά έπιναν τσάι μέσα σε δύο λεπτά από τη στιγμή που θα το έβαζαν καυτό στο φλιτζάνι τους είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με εκείνους που περίμεναν πάνω από τέσσερα λεπτά μέχρι να γίνει χλιαρό το τσάι τους, εξηγούν οι ερευνητές.
Δεν είναι σαφές γιατί το καυτό τσάι προκαλεί καρκίνο, αλλά είναι πιθανόν ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός δια της θερμότητας στα τοιχώματα του λάρυγγα, με κάποιο τρόπο να ευνοεί την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS.-
42.- Επιστήμονες δημιουργούν τμήμα τεχνιτού γκεφάλου :
~ Τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου δημιουργούν στο εργαστήριο επιστήμονες στη Βρετανία. Στόχος τους είναι να μελετήσουν την λειτουργία του και να βοηθήσουν στην αναζήτηση θεραπειών για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Μία νέα προσέγγιση στην αναζήτηση θεραπειών για νευροεκφυλιστικές ασθένειες ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Οι ερευνητές, πήραν κύτταρα από έναν καρκινικό όγκο και τα επαναπρογραμμάτισαν για να δημιουργήσουν πανομοιότυπα με αυτά που υπάρχουν στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που δημιούργησαν στο εργαστήριο είναι ό,τι πιο πολύ μπορεί -μέχρι στιγμής- να προσεγγίζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έτσι, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις λειτουργίες του και στο μέλλον να βοηθήσουν στην ανακάλυψη θεραπειών για την ασθένεια του Πάρκινσον ή του Αλτσχάιμερ.
Αν και το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ιατρικά εργαστήρια, μπορεί να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άστον, ελπίζουν πως μία μέρα θα είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την προοδευτική εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: ΝΕΤ.-

43.- Μειώνουν την ικανότητα οδήγησης , φάρμακα και έλλειψη ύπνου :
~ Κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος αποτελεί η χρήση φαρμάκων καθώς το 20% από αυτά επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης. Μάλιστα το 25% των ατυχημάτων οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στη λήψη φαρμάκων ενώ το 80% των οδηγών που παίρνουν φάρμακα δεν γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης. Κίνδυνο τροχαίου δημιουργεί και η έλλειψη ύπνου ειδικά όταν συνδυάζεται με χρήση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα τα τροχαία ατυχήματα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου. Η επίδραση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων, όπως τα υπνωτικά, τα ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, διεγερτικά, αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά, ανορεξιογόνα) τα αντισταμινικά (φάρμακα κατά των αλλεργιών), στην συμπεριφορά του οδηγού είναι σε όλους γνωστή και πολλές φορές, αυτονόητη. Αντίστοιχες συστάσεις ισχύουν και για σκευάσματα κατά της Νόσου Parkinson ή της επιληψίας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, ωστόσο, και κατά τη λήψη άλλων, "λιγότερο ύποπτων" φαρμάκων.
Πολλές κατηγορίες αναλγητικών, ειδικά σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης με δραματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα.
Τέλος, απαγορεύεται η οδήγηση μετά από την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Μυρωνίδου -Τζουβελέκη. Παράλληλα υπογράμμισε ότι πολλά φάρμακα, που όταν ληφθούν μεμονωμένα δεν επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης είναι δυνατό να έχουν ολέθριες επιδράσεις, όταν χορηγηθούν με άλλα σκευάσματα ή αλκοόλ.
Όσον αφορά το ρόλο του μειωμένου ύπνου και χρήσης αλκοόλ στην πρόκληση τροχαίων, η πνευμονολόγος-υπεύθυνη εργαστηρίου ύπνου στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, Έφη Βλαχογιάννη ανέφερε ότι πείραμα, που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη χρέους ύπνου (λιγότερου ύπνου από ότι πραγματικά χρειαζόμαστε) και χρήσης αλκοόλ, μέσα στα επιτρεπτά όρια, αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.
Στην πρώτη φάση οι μετέχοντες στο πείραμα (9 άνδρες και 11 γυναίκες ηλικίας 23 ετών) κλήθηκαν να οδηγήσουν σε προσομοιωτή οδήγησης στη μια η ώρα το βράδυ ενώ τους είχε επιτραπεί να κοιμηθούν μόνο 5 ώρες, ενώ στη δεύτερη φάση εκτός από το μειωμένο ύπνο τους χορηγήθηκαν δυο αλκοολούχα ποτά. Τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά αυτά άτομα παρουσίασαν διαταραγμένη επίδοση στον προσομοιωτή. Ο χρόνος τροχοπέδησης, οι αποκλείσεις από το στόχο, οι μεταβολές της ταχύτητας χωρίς λόγο και ο αριθμός των προσκρούσεων ήταν αυξημένος. Ο αριθμός των λαθών κατά την οδήγηση στον προσομοιωτή ήταν πολύ περισσότερο αυξημένος στη δεύτερη φάση του πειράματος.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη αυτή είναι ότι οι γυναίκες μπορούσαν να προβλέψουν τις επιδόσεις τους ακριβέστερα από τους άνδρες, όταν είχαν μόνο υπνηλία. Ωστόσο κανένα από τα άτομα δεν μπορούσε να εκτιμήσει την κατάστασή του και την ικανότητά του για οδήγηση όταν βρισκόταν επιπλέον και υπό την επήρεια του αλκοόλ. "Είναι γνωστό ότι υψηλό κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες που οδηγούν μετά τις 12 το βράδυ. Η αδυναμία να έχουν σαφή αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται τους καθιστά, πιθανόν, ευκολότερα θύματα της κόπωσης και της υπνηλίας συγκριτικά με τις, αντίστοιχης ηλικίας, γυναίκες" επισήμανε η κ Βλαχογιάννη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-
44.- Τα κατοικίδια ζώα , υπεύθυνα για τους τραυματισμούς των ιδιοκτητών τους :


~ Περίπου 250 Αμερικανοί καταλήγουν κάθε μέρα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με διάστρεμμα, κάταγμα ή άλλον τραυματισμό από πτώση που προκάλεσε ο σκύλος ή η γάτα τους, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές στο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Όπως ανακοίνωσαν, οι σκύλοι και οι γάτες ευθύνονται για το 88% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση και καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.
Περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τα επείγοντα περιστατικά κάθε χρόνο με τραύματα από πτώση και οι ερευνητές του Κέντρου επιθυμούν να μάθουν πόσα από αυτά προκλήθηκαν από κατοικίδια.Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα αρχεία από τα επείγοντα περιστατικά αμερικανικών νοσοκομείων, που αφορούσαν τραυματισμούς, τα τελευταία πέντε χρόνια. Έψαξαν για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώσεις βάζοντας ως λέξεις-κλειδιά τις εξής: κατοικίδιο, σκύλος, γάτα, κουτάβι, γατάκι.
Συνολικά, περίπου 86.600 πτώσεις τον χρόνο προέκυψε από την έρευνα ότι προκλήθηκαν από γάτες ή σκύλους, ανέφεραν οι ερευνητές του Κέντρου στην εβδομαδιαία έκθεσή τους με θέμα τους θανάτους και τις ασθένειες.Οι γυναίκες έχουν 2.1 φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν εξαιτίας του κατοικίδιου τους, σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να σκοντάψει κάποιος εξαιτίας του κατοικίδιού του.
Περίπου 31% των τραυματισμών που προκάλεσαν σκύλοι και 66% που προκάλεσαν γάτοι έγιναν επειδή ο ιδιοκτήτης τους σκόνταψε.Άλλο ένα 21% των τραυματισμών που υπέστησαν ιδιοκτήτες σκύλων έγιναν επειδή τους έσπρωξε ή τους τράβηξε απότομα στη βόλτα.
ΠΗΓΕΣ: REUTERS.-

45.- ΤΕΧΝΙΤΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ :

~ Τεχνητό αίμα από βλαστοκύτταρα, έχουν παρασκευάσει στο εργαστήριο Βρετανοί επιστήμονες.Την είδηση αυτή δημοσίευσε η εφημερίδα "Independent" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που επρόκειτο να εξελιχθούν σε ομάδα " μηδέν ρέζους αρνητικό", δηλαδή, την ομάδα που μπορεί να μεταγγιστεί σε όλους τους ανθρώπους.Το επίτευγμα είναι τεράστιο, αν επιβεβαιωθεί, γιατί θα επιτρέψει να καλύπτονται όλες οι ανάγκες μετάγγισης αίματος, χωρίς τον κίνδυνο της μετάδοσης μολυσματικών ιών.Υπενθυμίζεται, ότι ο Τζωρτζ Μπους είχε -επί οκταετία- απαγορεύσει οποιαδήποτε έρευνα με βλαστοκύτταρα. ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / SKY NEWS / Independent .-
46.- Νέα στοιχεία για τη δημιουργία συνήδισης :
~ Η συνείδηση "αναδύεται" μέσα από το ανθρώπινο μυαλό, αλλά το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, πότε και σε ποια σημεία στον εγκέφαλο, αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο. Τώρα, μια νέα έρευνα -που έγινε από Γάλλους επιστήμονες υπό τον δρα Ραφαέλ Γκαγιάρ της Μονάδας Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (ΙΝSERM) και δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό PLoS Biology- ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το μυστήριο, υποστηρίζοντας ότι η συνείδηση φαίνεται πως πηγάζει από τη συντονισμένη δραστηριότητα ολόκληρου του εγκεφάλου.
Ορισμένοι νευροεπιστήμονες θεωρούν ότι η συνείδηση "ξεπηδά" από ένα και μόνο σημείο στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι όμως πιστεύουν ότι η συνείδηση δεν έχει μια νευρωνική "έδρα", αλλά βασίζεται σε πολύ ευρύτερα εγκεφαλικά κυκλώματα. Η νέα έρευνα, που εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία, υποστηρίζει ότι τέσσερις επιμέρους και ξεχωριστές διαδικασίες συνδυάζονται για να δώσουν τη νευρωνική "υπογραφή" της συνειδητής δραστηριότητας.
Χρησιμοποιώντας ενδοεγκεφαλικές ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές της νευρωνικής δραστηριότητας από εμφυτευμένα ηλεκτρόδια βαθιά σε κρανία εθελοντών, η μελέτη, για πρώτη φορά με τέτοια ακρίβεια, αποτύπωσε την εγκεφαλική "υπογραφή" της συνείδησης. Οι συνήθεις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) και τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα δεν θεωρούνται επαρκή για έρευνες σε σχέση με την προέλευση της συνείδησης. Ο καλύτερος τρόπος θεωρείται η εμφύτευση βαθιά στον εγκέφαλο ηλεκτροδίων, όμως τέτοιου είδους έρευνες εγείρουν ζητήματα ηθικής φύσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των Γάλλων επιστημόνων, χρησιμοποιήθηκαν εθελοντές που πάσχουν από επιληψία και, ούτως ή άλλως, για θεραπευτικούς λόγους, είχαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους.
Οι ερευνητές έδειξαν μια σειρά από λέξεις στους εθελοντές για διάρκεια μόλις 29 χιλιοστών του δευτερολέπτου και στη συνέχεια αποτύπωσαν την ενεργοποίηση τεσσάρων ξεχωριστών νευρωνικών "κυκλωμάτων", που θεωρείται ότι συναποτελούν το hardware της συνείδησης. Αυτά "ανάβουν" ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την αντίληψη μιας λέξης από τον άνθρωπο, η οποία έτσι γίνεται συνειδητή.
Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Μπάαρς του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών στην Καλιφόρνια (Σαν Ντιέγκο), ο οποίος από το 1983 έχει προτείνει μια θεωρία "σφαιρικής πρόσβασης" για τη συνείδηση, η γαλλική έρευνα παρέχει τα πρώτα χειροπιαστά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-


47.- Επανεμφάνιση της Φυματίωσης :
~ Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης η νόσος της φυματίωσης από την οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, έχει μολυνθεί το 1/3 του πληθυσμού της γης χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ το 5-10% θα αναπτύξει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του.Η επανεμφάνιση της ξεχασμένης, εδώ και δεκαετίες νόσου στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τις υγειονομικές Αρχές στο να ξεκινήσουν εκ νέου εμβολιασμούς στο μαθητικό πληθυσμό.-
Ως βασικότερα αίτια της εξάπλωσης της νόσου της φυματίωσης θεωρούνται ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών, ο μη υποχρεωτικός εμβολιασμός, το AIDS, η κακή διατροφή, το στρες και η καταστροφή του περιβάλλοντος επιδρούν αρνητικά στο ανοσολογικό μας σύστημα, λένε οι επιστήμονες.-
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από το 1998 ως το Μάιο του 2008, έχουν καταγραφεί 7.712 νέα περιστατικά φυματίωσης.
Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας της αναπνοής Παναγιώτης Μπεχράκης επισημαίνει ότι "Η σημερινή ιατρική κοινότητα οφείλει να αναθεωρήσει παγιωμένες πρακτικές...πρέπει να βγει από τα νοσοκομεία...να πάει σε γειτονιές χαμηλού οικονομικού επιπέδου και να αναζητήσει τη φυματίωση εκεί."
Τα αυξημένα κρούσματα φυματίωσης παγκοσμίως έχουν οδηγήσει τις υγειονομικές αρχές στην απόφαση να ξεκινήσουν εκ νέου οι εμβολιασμοί στον μαθητικό πληθυσμό.
Στην Ελλάδα ήδη σε σαράντα σχολεία της Αττικής γιατροί του υπουργείου Υγείας άρχισαν τους εμβολιασμούς, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα θα εμβολιαστούν συνολικά 17.000 μαθητές της Α' Δημοτικού.-
ΠΗΓΗ: ΝΕΤ.-

48.- ~ Ελπίδες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ από νέο φάρμακο :

Ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ παρασκεύασαν βρετανοί ερευνητές από το University College London, το οποίο δοκίμασαν με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς. Το φάρμακο λέγεται CPHPC και μετά την χορήγησή του σε πέντε πάσχοντες που το έλαβαν για τρεις μήνες, διαπιστώθηκε ότι εξαφάνισε μία πρωτεϊνη στον εγκέφαλο, την SAP, η οποία φέρεται ότι είναι παρούσα στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο συνέβαλε στη χρηματοδότηση της έρευνας, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου CPHPC συνιστούν αιτία για "συγκρατημένη αισιοδοξία", αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν, αφαιρώντας την SAP από τον εγκέφαλο, θα προκύψουν κλινικά οφέλη.
Τώρα σχεδιάζονται κλινικές μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.
"Νέες θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ απαιτούνται επειγόντως και είναι πιθανό αυτό το μικρό μοριακό φάρμακο να είναι ένας μελλοντικός υποψήφιος", δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Ρεμπέκα Γουντ.
Με δεδομένο τον γηράσκοντα παγκόσμιο πληθυσμό και την έλλειψη μίας αποτελεσματικής θεραπείας, τα νέα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ θεωρούνται μία ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την φαρμακευτική βιομηχανία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα περισσότερα φάρμακα για τη νόσο έχουν αποτύχει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ .-
49. ~ * Προσοχή στη μυοκαρδίτιδα :

Περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, φαίνεται ότι οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα -μία φλεγμονή του μυοκαρδίου, που προκαλείται συνήθως από ιούς, ενώ σπανίως μπορεί να προκληθεί κι από αλλεργία σε φάρμακα. Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ιός μεταφέρεται στο μυοκάρδιο μέσω του αίματος και δημιουργεί νέκρωση των μυοκυττάρων και φλεγμονή του μυοκαρδίου. Οι πιο συχνοί ιοί, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την πρόκλησή της είναι οι εντεροϊοί -συνήθως ο κοξάκι, οι αδενοϊοί, οι παροβοϊοί τα χλαμύδια και οι ρικέτσιες. Από παρατήρηση, που έγινε στο Ωνάσειο, προέκυψε ότι συχνότερα είναι τα χλαμύδια, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Β΄ καρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, Σταμάτη Αδαμόπουλο, "η μυοκαρδίτιδα μπορεί να διαφύγει της προσοχής και αργότερα, ύστερα από μερικούς μήνες, να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, όμως, αν ανατρέξουμε στο ιστορικό του ασθενή, διαπιστώνεται ότι προηγήθηκε λοίμωξη του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού συστήματος".
Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με τα συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου (πόνος στο στήθος, αλλαγές στο καρδιογράφημα και αύξηση των ενζύμων στον ορό του αίματος), επίσης άμεσα σαν καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή με δύσπνοια και εύκολη κόπωση, που στις ακραίες μορφές της μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, έως ότου αναλάβει πάλι η καρδιά.
"Δεν σημαίνει βέβαια, ότι κάθε λοίμωξη, θα οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα. Ενενήντα στους εκατό ασθενείς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια, που προκαλούν μυοκαρδίτιδα, δεν θα την παρουσιάσει. Για να εκδηλωθεί χρειάζεται και γενετική προδιάθεση, αδιευκρίνιστη επί του παρόντος", συνέχισε ο κ. Αδαμόπουλος.
Η διάγνωση, αν εκδηλωθεί σαν έμφραγμα, γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένζυμα, ενώ αν εκδηλωθεί σαν καρδιακή ανεπάρκεια με το υπερηχοκαρδιογράφημα. Και στις δύο περιπτώσεις, μεγάλη βοήθεια προσφέρει η μαγνητική τομογραφία, οποία μπορεί να ανιχνεύσει μυοκαρδίτιδα ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια.
Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως, εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια, οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δηλαδή, 50% παρουσιάζουν σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, 25% προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και 25% βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς.
"Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει για πολύ, χρήσιμη είναι η βιοψία του μυοκαρδίου με την μέθοδο PCR, η οποία δίνει πληροφορίες για το είδος του ιού ή των ιών, που προκάλεσαν τη μυοκαρδίτιδα και με την ανοσοϊστοχημεία, που δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη, ή όχι, φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της βιοψίας κατευθύνουν στη θεραπεία πέρα από τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ιού χωρίς φλεγμονή, χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα ευρέως φάσματος και συνήθως ιντερφερόνη. Όταν υπάρχει φλεγμονή χωρίς την παρουσία ιού γίνεται ανοσοκαταστολή συνήθως με κορτιζόνη ή αζαθειοπρίνη. Εδώ και 4-5 χρόνια εφαρμόζεται η νέα θεραπεία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα μελέτης νεοεμφανιζόμενων περιστατικών μυοκαρδίτιδας και συνδυασμό ειδικοτήτων καρδιολόγου, παθολογοανατόμου, ανοσολόγου και λοιμωξιολόγου", κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-
50 ~ * Λύση σε ουρολογικά-ανδρολογικά προβλήματα :

Ικανοποιητική λύση στα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα -των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο και εκατοντάδων χιλιάδων στη χώρα μας- νευρολογικών-παραπληγικών ασθενών δίνει πλέον η επιστήμη, προσφέροντας τους χαρά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό τόνισε ο χειρουργός ουρολόγος, λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ Ιωάννης Βακαλόπουλος σε ενημερωτική Ημερίδα, που διοργάνωσε σε αίθουσα της ΔΕΘ, το τμήμα Βορείου Ελλάδας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Βακαλόπουλος τα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι :• H στυτική δυσλειτουργία.• Η αδυναμία εκσπερμάτισης.• Η ακράτεια ούρων.
Στυτική δυσλειτουργία
Όπως ανέφερε ο λέκτορας της ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ οι νευρολογικές βλάβες στο επίπεδο του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων μπορεί να επηρεάσουν ανάλογα με το βαθμό της βλάβης, την σεξουαλική λειτουργία και την εκσπερμάτιση. «Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην ήδη αρνητικά επηρεασμένη ποιότητα ζωής των νευρολογικών ασθενών. Τα αποτελέσματα των διαταραχών αυτών μπορεί να είναι πλήρης απουσία στύσης, μη λειτουργική αυτόματη στύση, χαλαρή στύση και μεικτές διαταραχές». Οι λύσεις, που παρέχει πλέον η επιστήμη στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι:• H χορήγηση χαπιών, η οποία όμως έχει αποτέλεσμα στο 70% των περιπτώσεων και ενίοτε εμφανίζει περιορισμούς και παρενέργειες.• Οι υποδόριες ενέσεις στο πέος, που λειτουργούν σχεδόν πάντα, αλλά έχουν υψηλό ποσοστό παρατεταμένης επώδυνης στύσης (πριαπισμός) και παρουσιάζουν απώλεια αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου και μακροπρόθεσμα τοπικά προβλήματα στο πέος.• Η τρίτη γραμμή θεραπείας , που δίνει μόνιμη και σταθερή λύση και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ασθενών είναι η χειρουργική εμφύτευση πεϊκής πρόθεσης. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτού του εμφυτεύματος, που μιμείται τη φυσιολογική στύση είναι ο αυθορμητισμός, που αποτελεί απαραίτητο παράγοντα σε μια σεξουαλική σχέση. Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή, η οποία τοποθετείται στο πέος του πάσχοντα.• Η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Εξωτερικά δεν είναι εμφανής και ο ασθενής χειρίζεται τη συσκευή, με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο δέρμα του. Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος δεν έχει παρενέργειες, αφού οι λοιμώξεις περιορίσθηκαν σημαντικά με την εφαρμογή των κανόνων αντισηψίας και με την κάλυψη του με αντιβιοτικό επίστρωμα. Το υλικό καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αδυναμία εκσπερμάτωσης
Στο τομέα της υπογονιμότητας, όπως τόνισε ο κ Βακαλόπουλος, ο ανδρολόγος μπορεί να συνεισφέρει με τη λήψη σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση:• Mε υποβοήθηση μέσω ειδικής συσκευής ηλεκτροεκσπερμάτισης.• Πεϊκού δονητή, ή χειρουργικά.Επιτυχής συλλογή σπέρματος γίνεται στο 95% των ασθενών, ενώ κύηση με ενδομήτρια έγχυση του σπέρματος επιτυγχάνεται στο 9%-18% ανά κύκλο και 30%-60% ανά ζευγάρι.
Ακράτεια ούρων και νεφρική βλάβη
Η συχνότερη μορφή ακράτειας είναι αυτή, που προκαλείται από βλάβες πάνω από το κέντρο της ούρησης στο νωτιαίο μυελό. Στην περίπτωση αυτή η ουροδόχος κύστη συσπάται αυτόματα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακράτειας και τη δημιουργία υψηλών πιέσεων, που προκαλούν παλινδρόμηση ούρων και προοδευτική νεφρική βλάβη.
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ Βακαλόπουλος, αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα με φαρμακευτική αγωγή η χειρουργικές επεμβάσεις.
Η φαρμακευτική αγωγή συχνά δεν είναι αποτελεσματική και έχει παρενέργειες, που οδηγούν στη διακοπή της, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι βαριές και με σημαντική νοσηρότητα.
Μια νέα εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος της νευρογενούς κύστης αποτελεσματικότερης από τα χάπια και σημαντικά ελαφρύτερης από τις χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η χορήγηση αλλαντικής τοξίνης με ενέσεις, που γίνονται μέσα στην ουροδόχο κύστη υπό τοπική αναισθησία με τη βοήθεια ενός απλού κυστεοσκοπίου, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η διάρκεια του αποτελέσματος φθάνει τους έξι μήνες και κατόπιν η ένεση μπορεί να επαναληφθεί.
Η θεραπεία είναι ασφαλής, χωρίς συστηματικές παρενέργειες, αν και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται, ότι σε ένα ποσοστό μπορεί να χρειασθούν διαλείποντες καθετηριασμούς, εάν αυτοί δεν γίνονταν ήδη, πράγμα, που εξάλλου υφίσταται και με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και ιδιαίτερα με τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Μια ιδιαίτερη μορφή ακράτειας ούρων, που εμφανίζεται ενίοτε σε νευρολογικούς ασθενείς με βλάβες στο κατώτερο νωτιαίο μυελό οφείλεται σε αδυναμία του σφιγκτηριακού μηχανισμού να συγκρατεί τα ούρα.
Μια νέα και μοναδική θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Αυτό είναι ένα εμφύτευμα, που δεν είναι ορατό εξωτερικά και εξασφαλίζει πλήρη εγκράτεια.
Το εμφύτευμα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η χρήση νεώτερων υλικών, που επικαλύπτονται από αντιβιοτικό στρώμα, η λήψη των κατάλληλων μέτρων αντισηψίας στο χειρουργείο και η περινεϊκή τοποθέτηση της ταινίας μειώνουν στο ελάχιστο τη πιθανότητα λοίμωξης και διάβρωσης της ουρήθρας ,-
51 ~ * Λίγος καφές κάνει καλό στην καρδιά :

Τα αποτελέσματα για το αν η καφεΐνη κάνει καλό ή κακό στην καρδιά ποικίλουν και είναι αντιφατικά. Σε υπερτασικά άτομα γίνονται συστάσεις για περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης αφού μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως προκύπτει από την μελέτη, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε τύπου (1-2 κούπες των 100 ml) συνδεόταν με 31% μείωση του στεφανιαίου κινδύνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση καφέ (περισσότερο από 3 κούπες) μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με ένα άλλο κομμάτι της μελέτης CARDIO2000, που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού ακόμα και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Αν και η παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά κατανάλωση 5 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως, η μελέτη CARDIO2000 έδειξε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών με πράσινα φύλλα και των φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δρα προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου ακόμα και όταν καταναλώνονται τρεις μερίδες φρούτων ή και λαχανικών ανά ημέρα, όριο το οποίο είναι εφικτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Εξάλλου η αυξημένη τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με τη μείωση μέχρι και 17% του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων. .-
52 ~ * Τα αναψυκτικά κι οι χυμοί παχαίνουν περισσότερο από το φαγητό :

~ * Μια νέα έρευνα επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ έρχεται να ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε έως τώρα σχετικά με τα ποτά, τα αναψυκτικά και το φαγητό. Όταν θέλει κανείς να χάσει κιλά, έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, που εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση ποτών η μείωση του πάχους είναι μεγαλύτερη και πιο εμφανής.
Η σχετική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διατροφολογικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" μελέτησε 810 ενήλικες ηλικίας 25 - 79 ετών, συμπέρανε ότι δεν έχουν όλες οι θερμίδες το ίδιο αποτέλεσμα για το πάχος και ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στις "υγρές" θερμίδες παρά στις "στερεές".
Τα ποτά που κατ' εξοχήν αυξάνουν το βάρος είναι όσα περιέχουν ζάχαρη (αναψυκτικά, φρουτοχυμοί κ.α.), τα οποία είναι η κύρια πηγή "υγρών" θερμίδων. Η αύξηση της κατανάλωσης των τελευταίων έχει συμβαδίσει με την επιδημία της παχυσαρκίας, που πλήττει την πλειονότητα των ενηλίκων και αποτελεί δυνητική αιτία προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης.
Άλλα ποτά, όπως τα διαιτητικά (που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες) και τα αλκοολούχα, επίσης συνδέονται με το πάχος, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-

~53.-** ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ:

Τι πρέπει να προσέξουμε; Οι διατροφολόγοι προτείνουν μερικούς απλούς τρόπους για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού τα παραδοσιακά εδέσματα περιέχουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη, χοληστερίνη και νάτριο, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί μία εβδομάδα νηστείας.

Μεγάλο Σάββατο

Μετά την Ανάσταση καλό είναι να ξεκινήσουμε το δείπνο μας με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, που μπορεί να συνοδεύεται από μία σαλάτα με φρέσκα λαχανικά. Η μαγειρίτσα σύμφωνα με τους διαιτολόγους είναι ένα κανονικό γεύμα, που διευκολύνει το πέρασμα από τη νηστεία στην πλήρη διατροφή γιατί περιέχει και λαχανικά και κρέας αλλά σε μικρές ποσότητες και δεν βαραίνει το στομάχι.

Το ιδανικό είναι να μη φάμε καθόλου κρέας. Αν μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα στέρησης δεν αντέχετε να αντισταθείτε στον πειρασμό, προσπαθήστε να φάτε μικρή ποσότητα από το αρνί ή το κατσίκι. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά. Τσουγκρίστε τα κόκκινα αυγά σύμφωνα με το έθιμο αλλά καλύτερα μη φάτε και αυγό το βράδυ του Σαββάτου. Και αύριο μέρα είναι. Πιείτε ελάχιστο αλκοόλ, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί.

Κυριακή του Πάσχα

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Η κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Γεωργία Ίσαρη, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Αττικόν προτείνει: "Το πρωινό μας καλό είναι να είναι ελαφρύ. Μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι γάλα, που το έχουμε στερηθεί στη διάρκεια της νηστείας και λίγο καφέ και να τα συνδυάσουμε με ένα ή δύο παραδοσιακά κουλουράκια ή ένα κομμάτι τσουρέκι. Αυτό θα μας κρατήσει ώστε να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.

Όσο για το μεσημεριανό τραπέζι, αποφασίζουμε από πριν τι θέλουμε να φάμε από όλα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι και το βάζουμε στο πιάτο μας.

Επιλέγουμε κανονικές, όχι υπερβολικές, ποσότητες από το αρνί ή το κατσίκι και το συνοδεύουμε με σαλάτα, που θα διευκολύνει τη χώνεψη. Αποφεύγουμε να φάμε την πέτσα από το κρέας. Μπορούμε να φάμε και ένα αυγό".

Προσέχουμε να μην παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα και κάνουμε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό.

Μετά το μεσημεριανό φαγοπότι, το βράδυ καλό είναι να φάμε πιο ελαφρά. Μία καλή λύση είναι μία πλούσια σαλάτα ή μία σούπα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Η κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Γεωργία Ίσαρη σημειώνει: «Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, υπερλικιδαιμίες, έλκος και γαστρεντερικές διαταραχές πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν το γιατρό τους τις ημέρες αυτές για να τους υποδείξει τι μπορούν να φάνε και σε τι ποσότητα.»
~
* 54 .- ΨΗΛΟΤΕΡΗ Ή ΚΟΝΤΙΤΕΡΟΙ ...ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ :
Ψηλότεροι ή κοντύτεροι μπορούν -κατά βούληση- να γίνονται πλέον οι άνθρωποι, ακόμη και για κοσμητικούς λόγους, χάρη στις νέες εφαρμογές των ήδη δοκιμασμένων μεθόδων της ορθοπεδικής.Αν και η μέθοδος της διατατικής ιστογένεσης ή οστεογένεσης [μέθοδος Ιλιζάρωφ], στην οποία βασίζεται η επιμήκυνση των οστών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του ‘50, σε αναπήρους πολέμου και σε άτομα με ανισοσκελία, μόλις πριν από μία δεκαπενταετία Ρώσοι επιστήμονες μείωσαν το ύψος ενός 19χρονου κατά 25 εκατοστά. Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο περιθώριο του 28ου συνεδρίου της Ορθοπεδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης, ο καθηγητής ορθοπεδικής, Βλαντίμιρ Σέβτσωφ, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Ιλιζάρωφ, με έδρα το Κουργκάν της Ρωσίας.
Μέθοδοι που δεν θεωρούνται δόκιμες στο δυτικό κόσμο εφαρμόζονται στο Επιστημονικό Κέντρο Ιλιζάρωφ, όπως για παράδειγμα η διόρθωση της σκολίωσης, με τη μέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης.
Όπως υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Σέβτσωφ, η μέθοδος αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη μέθοδο της εσωτερικής οστεοσύνθεσης, η οποία εφαρμόζεται με χειρουργική επέμβαση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική βλάβη.
«Με τη μέθοδο της εξωτερικής οστεοσύνθεσης έχουμε θετικά αποτελέσματα, καθώς επιτυγχάνεται σταδιακή διόρθωση, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε στάδιο της σκολίωσης, σε όλους τους ασθενείς και δεν υπάρχει κανένας παράγοντας κινδύνου», επισήμανε ο καθηγητής Σέβτσωφ, αναφερόμενος στη μέθοδο αυτή, που επινόησε μαζί με τους καθηγητές Κουτιάεφ και Κοβαλιένκο.
Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1995 και από τότε θεραπεύτηκαν και δεν αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα συνολικά 500 άτομα.
Αναφερόμενος στη μέθοδο Ιλιζάρωφ, η οποία βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να παράγει νέο υγιές οστό, όταν κοπεί ένα μακρύ οστό ή όταν υπάρχει οστικό έλλειμμα, ο καθηγητής Σέβτσωφ επισήμανε ότι, πρωτοεφαρμόστηκε από τον Ιλιζάρωφ μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, όταν πολλοί ανάπηροι πολέμου με σοβαρά προβλήματα στα οστά ζητούσαν αποκατάσταση.
Εν συνεχεία, κατά τη δεκαετία του ‘60, εφαρμόστηκε σε άτομα που είχαν ανισοσκελία. Επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμη έρευνα για την επιμήκυνση των οστών, ιδρύθηκε στο Κουργκάν το Κέντρο Ιλιζάρωφ, όπου έγιναν πειράματα σε σκυλιά, που έδειξαν ότι, τα οστά μπορούν να μακρύνουν ένα χιλιοστό το 24ωρο.
Η μέθοδος αυτή έγινε γνωστή στο δυτικό κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ένας Ιταλός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία για επαγγελματικούς λόγους, πήγε στο Κέντρο Ιλιζάρωφ, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε σε έξι μήνες.Το ερευνητικό έργο του Κέντρου Ιλιζάρωφ συνεχίστηκε με πειράματα σε σκυλιά, που στόχευαν στη διόρθωση της σκολίωσης με εξωτερική οστεοσύνθεση, καθώς και με πειράματα, που είχαν ως στόχο να ισιώσουν τα στραβά πόδια.
«Εφαρμόζουμε τις μεθόδους μας ακολουθώντας τη βούληση του ασθενή. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες έχουν ύψος 1,90 ή 2 μέτρα ή σε άντρες που είναι γύρω στο 1,80 και ζητούν να αυξηθεί το ύψος τους.Ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ψηλώσουν για αισθητικούς ή για επαγγελματικούς λόγους», ανέφερε ο καθηγητής Σέβτσωφ.
Παράλληλα, επισήμανε ότι, υπάρχουν και υψηλού αναστήματος άτομα που επιθυμούν να κοντύνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός 19χρονου, ο οποίος είχε ύψος 2,23 και χάρη σε επέμβαση, το ύψος του μειώθηκε στο 1.98.
Την αντίθεσή του στις εφαρμογές της μεθόδου Ιλιζάρωφ για κοσμητικούς λόγους, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής στο ΑΠΘ, Ιπποκράτης Χατζώκος.
Ο κ. Χατζώκος τόνισε ότι, μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν γινόταν επεμβάσεις αύξησης ύψους σε άτομα με ύψος άνω του 1.50.Το ύψος ενός ατόμου που έχει αχονδροπλασία [νάνου] μπορεί να αυξηθεί κατά 25 εκατοστά, αλλά, το ανάστημα ενός βραχύσωμου ατόμου δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από το 10% του ύψους του, γιατί, τότε, τα άκρα του θα είναι δυσανάλογα ψηλά σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
* 55
.- ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ :
* Αλλαγές στην υλικοτεχνική του υποδομή έκανε νοσοκομείο στο Άαρχους της Δανίας, με αναπηρικές καρέκλες και κρεβάτια, ειδικά σχεδιασμένα για υπέρβαρους ασθενείς. Επίσης παραγγέλθηκαν 15 νέα ασθενοφόρα, επίσης αντίστοιχων προδιαγραφών. Και φυσικά όλη αυτή η προσφορά δεν θα υπήρχε η αντίστοιχη ζήτηση. Σύμφωνα με νέες έρευνες εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 τουλάχιστον 700.000 Δανοί θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια βάρους. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, μόνο η Γαλλία και η Ολλανδία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ στα όρια της παχυσαρκίας βρίσκονται οι άνδρες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στο κόκκινο βρίσκονται Ελλάδα, Βρετανία και Πορτογαλία, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, οι οποίες στην Ολλανδία, σε αντίθεση με τους άνδρες, κατέχουν τα πρωτεία της παχυσαρκίας.
Για τον υπολογισμό της παχυσαρκίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει ότι ο μέσος όρος του δείκτη μάζας του σώματος σε έναν ενήλικα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30. Συγκεκριμένα στους άνδρες ο ιδανικός δείκτης κυμαίνεται από 19,5 έως 24,9 και στις γυναίκες από 18,5 έως 23,5 Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος με το τετράγωνο του ύψους.

Πηγή: ΝΕΤ

~* 56 .- ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ...ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ :
*
Τυπικά συμπτώματα εξάρτησης, παρουσιάζει ένα στα δέκα παιδιά που παίζει βίντεο παιχνίδια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Ιόβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας, Ντάγκλας Τζεντίλε. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά, είναι να ψεύδονται για την αγαπημένη τους συνήθεια, να μην μπορούν να μειώσουν τις ώρες που περνούν παίζοντας, ακόμα και να κλέβουν προκειμένου να αγοράσουν καινούρια βίντεο παιχνίδια. Περισσότερο εξαρτημένα τα αγόρια

Η μελέτη με επικεφαλής τον Ντάγκλας Τζεντίλε, καθηγητή Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Iowa State, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science και χρησιμοποίησε τα στοιχεία από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris σε δείγμα περίπου 1.200 παιδιών, ηλικίας 8 με 18, από τις ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 88% των παιδιών στις ΗΠΑ παίζουν βίντεο παιχνίδια, τουλάχιστον περιστασιακά κατά μέσο όρο περίπου 13 ώρες την εβδομάδα.

Εκείνα που εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης συνήθως παίζουν τις διπλάσιες ώρες και είναι συνήθως αγόρια, ενώ συνήθως έχουν την κονσόλα στο δωμάτιο τους.

Τα παιδιά αυτά, εμφανίζουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, έχουν χαμηλότερους βαθμούς και εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

57.-




~***** ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ (Μαρτ. -Απριλ. )-[2] :
1.- Η μόλυννση της θάλασσας και του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια .-
2.- Η Τροφές στη ζωή μας ...
3.- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και μέγεθος εγκεφάλου ...
4.- Αδικία και απιστία ...επηρεάζουν ?....
5.- Τα όνειρα επειρεάζουν την συμπεριφορά μας ...?
6 .-To Αίμα στη Ζωή μας ... Η Αιμοδοσία ..είναι ΖΩΉ !!...
7.- Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην καρδιά μας ...ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
8.- Τα παιδιά τρώνε τα λαχανικά ? ....με αστεία ονόματα !!! .ΠΡΕΠΕΙ .!!
9.- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ...κατά την εργασία του Οδοντιάτρου στο οδοντιατρείο .-
10.- Τα Έγκλειστα Δόντια και τα Υπεράριθμα στην παιδική ηλικία ...
11.- Οδοντιατρικά Εμφυτεύματα ... ας μάθουμε κι εμείς κάτι .-
12.- ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ανάγνωση του ανθρώπινου μυαλού απο " μηχανές σκέψεων" .-
13.- Ορισμένοι Όγκοι συρρικνώνονται όταν τρώμε λιγότερο ..
14.- Τώρα και ασύρματη η διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων .-
15.- Αυξάνει την απόδοση η Σπιρουλίνα ...
16.- Και η εκκλησία στη μάχη κατά του Καρκίνου ..
17.- Αλλαγές του καιρού και ΄Πονοκέφαλος ' .-
18.- Εμείς και ο εγκέφαλος μας .-
19.- Σημαντικό βήμα στη δημιουργία τεχνικής Ζωής .-
20.- Τα κινητα των γιατρών και των νοσοκόμων φορείς μικροβίων .-
21.- Η εξυπνάδα του παιδιού σε σχέση με τους γονείς .-
22.- Ο προβληματικός γάμος βλάπτη σοβαρά τις γυναίκες .-
23.- Ανακάλυψαν ένζυμο που βοηθά στην μετάσταση του Καρκίνου .-
24.- Έρευνα για γονίδια ύποπτα για τον καρκίνο .-
25.- Αισιοδοξία για καλύτερη υγεία .-
26.- ΑΣ ,, Γνωρίσουμε την ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ .-
27.- Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΖΩΉ ΜΑς .-
28.- Άχρηστα τα αντιτόπινγκ γιατην τεστοστερονη .-
29.- Κοιλιακοί πόνοι στον άνθρωπο .-
30 .- ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ .-
31.- Η επιληψια και η αντιμετώπησή της ...σήμερα.-
32.- Η καρδιά μας μπορεί να αυτοθεαπευτεί ..
33.- Το πράσινο τσάϊ και τα μανητάρια ασπίδα κατά του καρκίνου ...
34. Ένα φάρμακο για την αποτοξίνωση ,βαηθά τους κλεπτομανείς .-
35 .- Το θερμό κλίμα φ΄ρνει κατά την γέννα κορίτσια .:
~ 36. Ενθαρυντικά τα νέα του εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού .-
37.- Κάνει καλό στα μωρά το κλάμα π[ρίν από τον ύπνο ? .-
38. Μιά νέα Ιατρική ανακάλυψη σώζει ζωές .-
39.- Νέα μεταμόσχευση προσώπου στη Γαλία .-

40.- Οι Άλλοι , όχι έμεις ξέρουν αν θα ευτυχίσουμε .-
41.- Όχι στα καυτά ροφήματα .-
42.- Επιστήμονες δημιουργούν τμήμα τεχνιτού εγκεφάλου .-
43.- Μειώνουν την ικανότητα οδήγησης τα φάρμακα και η έλλειψη ύπνου .-
44.- Τα κατοικίδια Ζώα υπεύθυνα για τους τραυματισμούς των ιδιοκτητών τους .-
45.- Τεχνιτό αίμα από βλαστοκύτταρα .-
46.- Νέα στοιχεια για τη δημιουργεία συνήδησης .-
47.- Επανεμφάνισης της φυματίωσης .-
48.- Ελπίδες για τη νόσο τοα Αλτσχάϊμερ με ένα νέο Φάρμακο .-
49 .- Προσοχή στην μυοκαρδιοπάθεια .-
50 .- Λύση σε Ουρολογικά - Ανδρολογικά προβλήματα , μας δίνει ο ειδικός .-
51 .- Λίγος καφές κάνει καλό στην Καρδιά μας .-
52 .- Τα Αναψυκτικά και οι χυμοί , παχαίνουν περισσότερο από τα φαγητά .-
53.- ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ για να έχουμε ..στη Διατρφή μας ..το ΠΑΣΧΑ .-
54. Ψηλότεροι ή κοντίτεροι ...κατά βούληση .-
55.- Πολλαπλές επιπτώσεις , από την παχυσαρκία .-
56.- Καμπανάκι για το έθιμο , στα βίντεο - παιχνίδια .-
57.-


** ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΥΓΕΙΑΣ από Ιστοσελίδα της ΕΡΤ : & ΟΤΕ-ΝΕΤ :
(1) -
Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τεχνητής ζωής ,
(2) -
Η εξυπνάδα του παιδιού σε σχέση με τους γονείς ,
( 3) -
Ανακαλύφθηκε ένζυμο που βοηθά στη μετάσταση του καρκίνου ,
(4) -
Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην υγεία ιδίως των γυναικών! ,
(5) -
Αισιοδοξία για καλύτερη υγεία ,
(6) -
Ο προβληματικός γάμος βλάπτει σοβαρά τις γυναίκες ,
(7) - Επτά γυναίκες εγκυμονούν με κατεψυγμένα ωάρια ,
(8) - Έρευνα για γονίδια ύποπτα για καρκίνο ,
(9) - Πρόσκληση σε πολίτικες γεύσεις για την Ημέρα της Γυναίκας ,
(10) - Ξανα….βαφτισμένο φαγητό για να τρώνε τα πάντα! ,

(11)- Ανησυχητικά συμπεράσματα για τις συνέπειες της παχυσαρκίας
(12) - Η παιδική κακοποίηση προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο
(13) - ''Ξεκλείδωσαν" τα μυστικά της μηνιγγίτιδας
(14) - Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία
(15) - Στη Σουαζιλάνδη "θερίζει" τις εγκύους το AIDS .-

(16)- Βλαβερές για την υγεία οι "διαδικτυακές κοινωνικές επαφές"
(17) - Αίτημα για αναστολή κυκλοφορίας του Raptiva
(18) - Κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει η τηλεόραση
(19) - Αρθροσκοπήσεις στον αγκώνα, τον καρπό και τα δάκτυλα
(20) - Ψύχραιμος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι .-

(21)- Σε μια τριετία εμβόλιο που θα σταματά την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ
(22) - Χάπι καταπολεμά την πίεση και τις ...φοβίες
(23) - Οι χειρονομίες και η γλώσσα πάνε "χέρι-χέρι"
(24) - Η μέτρηση ενός δείκτη "ασπίδα" απέναντι στα εγκεφαλικά
(25) - Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά .-

(26) - Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ριβόσωμα κυττάρου ,
(27) - Ένζυμο βοηθά στη μετάσταση καρκίνου ,
(28) - Τα προβλήματα στο γάμο κάνουν κακό στην καρδιά ,

(29) - Τα άλογα εξημερώθηκαν πριν 5.500 χρόνια ανατολικά των Ουραλίων ,
(30) - Τα παιδιά τρώνε τα λαχανικά με αστεία... ονόματα! ,
(31) -
Τα διάσημα προϊστορικά σπήλαια του Λασκό κινδυνεύουν από μύκητες ,
(32) - Οδοντικά εμφυτεύματα ( φυτευτά δόντια ).- (1) άφθες, δόντι, δόντια, λεύκανση, οδοντιατρική, οδοντίατρος, ουλίτιδα, προληπτική οδοντιατρική, στοματίτιδα, τερηδόνα .-{ karamitsos-dentist } .-
(33) .- Λεύκανση οδόντων μύθος και πραγματικότητα .- (2)
(34) - Ιατροί και οδοντίατροι είστε ευχαριστημένοι ; .- (3)
(35) .- Τερηδόνα ο μεγάλος εχθρός των δοντιών .- (4)
(36).- Το παιδί μου δεν έχει ίσια δόντια . Να του βάλω σιδεράκια ; .- (5)
(37).- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ , ΚARAMITSOS {K.Y.Tsotiliou Kozonis}.- Ανοιχτή γραμμή με τον Οδοντίατρό σας .-
(38).- Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist ., skoulikas n. stamatis - Dentist .-
39 .- Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- Ή * , Σταμάτης Ν. Σκούλικας Οδοντίατρος Κ. Υ, Μελιγαλά - Μεσσηνία ,-
40.- (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-
(2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-
(3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-
( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .-
$ 41.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: