ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ **

** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!

ΑΡΦΑΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-


* ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ !!!!!


( 1) .- Κύηση και εμετοί (Υπερέμεση της κυήσεως) :
Είναι γνωστό ότι στην κύηση συνήθως έχουμε πολλούς εμετούς. Γενικώς με την εγκυμοσύνη όλο το γαστρεντερολογικό σύστημα, όπως και όλα τα συστήματα επηρεάζονται. Μπορεί η εγκυμονούσα να έχει ξινίλες, δυσπεψία, άλγος στη κοιλιά (επιγάστριο), διάρροια, σιελόρροια και άλλα.
Εκείνο που είναι όμως πολύ συχνό είναι η εμφάνιση εμετών. Αυτό προκαλεί μια ταλαιπωρία στην εγκυμονούσα που δεν την αφήνει να απολαύσει την χαρά του αναμενόμενου παιδιού της.
Δεν ξέρουμε ακριβώς την αιτία των εμετών στην κύηση. Αλλοι λένε ότι είναι ορμονολογικά τα αίτια, άλλοι ότι έχει σχέση με τον φόβο της γυναίκας για τον τοκετό και την όλη κατάσταση της εγκυμοσύνης, ιδίως αν καταπιέζεται από το συγγενικό ή άλλο περιβάλλον. Πάντως φαίνεται ότι και η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
Γι΄ αυτό η εγκυμονούσα πρέπει να τρέφεται σωστά, με μικρά και συχνά γεύματα, χωρίς να αφήνει το στομάχι αδειανό για πολλές ώρες και να καλύπτει όλο το φάσμα των τροφών (λευκώματα, σάκχαρα, λίπη), χωρίς να κάνει υπερκατανάλωση κανενός, ούτε να στερείται και κανένα. Οι εμετοί αυτοί, συνήθως σταματούν μετά τον 3ο ή 4ο μήνα της κυήσεως.
Μερικές φορές (0.5% - 1%) οι εμετοί είναι τόσοι πολλοί (υπερέμεση της κυήσεως) που η εγκυμονούσα δεν μπορεί να τραφεί καθόλου, χάνει πολλά υγρά, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση, χάνει ηλεκτρολύτες, που είναι πολύτιμοι για την σωστή λειτουργία του οργανισμού της, απώλεια βάρους και σε παραμελημένες καταστάσεις, μπορεί να καταλήξει σε κώμα. Ακόμα και στο έμβρυο μπορεί να προκαλέσει κάποια διαταραχή στο μεταβολισμό του γιατί αντί για να κάψει τα σάκχαρα, καίει κετόνες.
Πρέπει επομένως να μη φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν βοηθήσει η σωστή διατροφή και τα μικρά γεύματα, ούτε η φαρμακευτική αγωγή, τότε πρέπει να γίνει εισαγωγή στο μαιευτήριο με ορούς, για την σωστή ρύθμιση των υγρών και των ηλεκτρολυτών καθώς και των διαφόρων φαρμάκων (πολυβιταμίνες και αντιεμετικά).
Μετά από 2 συνήθως ημέρες οι εμετοί σταματούν (επειδή το στομάχι έχει ξεκουραστεί) και αρχίζουμε σιγά - σιγά την σίτιση από το στόμα, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Οι εμετοί συνήθως δεν ξαναεμφανίζονται, αλλιώς θα πρέπει να επαναλάβουμε την ίδια αγωγή.
Πάντως και η ψυχική κατάσταση της εγκυμονούσης, παίζει μεγάλο ρόλο, γι΄αυτό πρέπει να εξηγούμε στην εγκυμονούσα, ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που πρέπει με χαρά να την αντιμετωπίσει και όχι με άγχος. Για τον φόβο του πόνου πρέπει να της εξηγήσουμε ότι υπάρχει η επισκληρίδιος αναισθησία που θα την βοηθήσει να μη πονέσει καθόλου.
Συμπέρασμα:
Να υποδέχεστε την εγκυμοσύνη με χαρά και όχι με φόβο.
Να τρώτε σωστά, όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Αν η κατάσταση ξεφεύγει, πρέπει να γίνει εισαγωγή στο μαιευτήριο, όσο γίνεται ενωρίτερα.

( 2 ).- Μελάνωμα: Συμβουλές προστασίας :
Η μείωση του στρώματος του όζοντος έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σταδιακή αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει μέχρι τη γη και οι βλαβερές συνέπειες της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των δερματικών καρκίνων. Στην Αγγλία παρατηρήθηκε αύξηση 12-15% όλων των δερματικών καρκίνων. Στην Ελλάδα ένας στους πέντε Έλληνες θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του! Ο καρκίνος του δέρματος αν διαγνωσθεί έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις (όταν πρόκειται για βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυταρικό επιθηλίωμα) θεραπεύεται οριστικά χωρίς κανένα κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
Το μελάνωμα αποτελεί το 5% περίπου των δερματικών καρκίνων που όμως είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με κακή πρόγνωση που οδηγεί στο θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση, η ταχεία χειρουργική αφαίρεση και θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Υπολογιζεται πως περιπου 8 στους 10 που θα προσβληθούν από μελάνωμα, μπορούν να σωθούν αν η διάγνωση είναι έγκαιρη! Ένας στους 100 σήμερα κινδυνεύει από αυτήν την επιθετική μορφή καρκίνου.
Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα με ανοιχτό δέρμα, ανοιχτού χρώματος μαλλιά και μάτια και με περισσότερους από 100 "συγγενείς σπίλους" δηλαδή ελιές που έχουν από την γέννηση τους στο δέρμα τους και όσοι έχουν πάνω από τρεις "δυσπλαστικούς σπίλους" δηλαδή ελιές που έχουν ανώμαλο χρώμα , σχήμα και επιφάνεια ή που αλλάζουν γρήγορα, χρώμα, σχήμα, επιφάνεια η΄ σκουραίνει το χρώμα τους ή ματώνουν. Είναι προτιμότερο να αφαιρούνται "ύποπτες ελιές" που τελικά αποδεικνύονται "αθώες" παρά να παραμείνει κάποια ελιά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα!
Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους
Αποφύγετε τον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4μμ
Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα τους καλοκαιρινούς μήνες
Βάζετε πάντοτε γυαλιά ηλίου -οι υπεριώδεις ακτίνες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στα μάτια σας
Εξίσου σημαντικό αξεσουάρ είναι και το καπέλο για την προστασία του προσώπου και του κεφαλιού σας
Προτιμήστε να κινείστε πάντοτε στη σκιά
Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
Απλώστε το αντηλιακό επάνω στο στεγνό δέρμα σας μισή περίπου ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο
Ανανεώστε το αντηλιακό σας,
Πηγή : Υγεία και Ζωή .-

** ( 3 ).- Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Τι νεώτερο υπάρχει. :

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) παραμένει μια άγνωστης αιτιολογίας νόσος. Η φλεγμονή που παρατηρείται σε περιοχές του εγκεφάλου (π.χ. στις πλάκες απομυελίνωσης), έχει οδηγήσει στην άποψη μιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Δηλ. μιας ανώμαλης και υπερβολικής απάντησης του ανοσοποιητικού σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα (πιθανόν να είναι κάποιος ιός, όχι απαραίτητα τόσο βλαπτικός για τον οργανισμό). Έτσι το ανοσοποιητικό αντί να καταστρέψει αποκλειστικά τον εξωτερικό αυτόν παράγοντα, επιτίθεται και καταστρέφει την μυελίνη του κεντρικού νευρικού συστήματος (αυτοάνοση διαταραχή).
Για τον λόγο αυτό όλες οι θεραπευτικές προσπάθειες αποσκοπούν στην καταστολή ή τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στον περιορισμό της φλεγμονής που προκύπτει. Χρησιμοποιούνται κλασικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η κορτιζόνη και πιο σύγχρονα όπως οι ιντερφερόνες και το τελευταίας κυκλοφορίας natalizumab.
Τα σύγχρονα φάρμακα έχουν γίνει γενικά αποδεκτά ως αποτελεσματικά στο να περιορίσουν την έκταση της φλεγμονής και την βαρύτητα της νόσου. Παραμένει ο προβληματισμός σχετικά με την μακροχρόνια εξέλιξη της νόσου, εφ΄ όσον τα φάρμακα αυτά δεν δρουν στην αιτία αλλά στο αποτέλεσμα που είναι η φλεγμονή.
Επίσης έχουν το μειονέκτημα της ενέσιμης χορήγησης που συχνά προκαλεί την δυσφορία του ασθενούς. Μέσα στο 2010 αναμένεται ένα νέο ανοσοτροποποιητικό φάρμακο για την ΣΚΠ το οποίο θα χορηγείται από το στόμα. Ακόμη είναι νωρίς να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου αυτού εφ΄ όσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα πάντως θεωρούνται ενθαρρυντικά.
Οι ασθενείς με ΣΚΠ θα πρέπει να αισθάνονται ακόμη πιο αισιόδοξοι γιατί και άλλα φάρμακα δοκιμάζονται με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αναμένουμε κάποια ευχάριστα νέα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Από αυτά χορηγούνται από το στόμα τα cladribine, teriflunomide, FTY720, fumaric acid, laquinimod και ενέσιμα τα alemtuzumab, rituximab, atacicept.
‘Όμως ο στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι και η προστασία του ασθενούς από την εξέλιξη της νόσου. Σε χρόνιους πάσχοντες από ΣΚΠ συχνά παρατηρούνται μόνιμες βλάβες του νευρικού ιστού και αυτό έχει οδηγήσει στην σκέψη νευροεκφυλιστικού μηχανισμού. Δηλ. η ΣΚΠ να μην οφείλεται αποκλειστικά σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά να πρόκειται για νευροεκφυλιστικό νόσημα (δηλ. ένα νόσημα το οποίο προοδευτικά προκαλεί την καταστροφή του νευρικού ιστού όπως π.χ. η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson).
Έτσι δεν θα πρέπει να στοχεύουμε μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και σε κάτι άλλο το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τι είναι. Παρ΄ όλ΄ αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια φάρμακα δρουν νευροπροστατευτικά στην ΣΚΠ. Πρόκειται για τα fumaric acid, FTY720, ibudilast, minicycline, E2007, lamotrigine, αλλά χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό ισχύει.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των νέων φαρμάκων (που δεν έχουν ακόμη πάρει άδεια κυκλοφορίας) θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες άρα θα πρέπει να δείξετε την απαραίτητη υπομονή! Απλά όσο περισσότερα φάρμακα δοκιμάζονται τόσο και αυξάνονται οι ελπίδες των πασχόντων από ΣΚΠ για ένα καλύτερο αύριο.

( 4 ) .- Τι είναι η Πνευμονική Υπέρταση;

* Η πνευμονική υπέρταση (ΠΥ) είναι μια σπάνια πνευμονική διαταραχή, στην οποία η πίεση του αίματος στην πνευμονική αρτηρία αυξάνεται πολύ περισσότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα όσο αυξάνεται η πίεση, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων (πνευμονικών αρτηριών) γίνονται παχύτερα. Η ΠΥ μπορεί να επέλθει με ή χωρίς ταυτοποιήσιμη ή γνωστή αιτία.
Οι πνευμονικές αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν «φτωχό σε οξυγόνο» αίμα από τη δεξιά κοιλία, μια από τις κοιλότητες (θαλάμους) της καρδιάς που λειτουργεί ως αντλία, στους πνεύμονες. Μόλις οξυγονωθεί (δηλαδή μόλις γίνει πλουσιότερο σε οξυγόνο) στους μικρούς αεροθύλακες των πνευμόνων που λέγονται κυψελίδες, το αίμα μεταφέρεται πίσω στην αριστερή πλευρά της καρδιάς μέσω των πνευμονικών φλεβών. Το οξυγονωμένο αίμα διοχετεύεται κατόπιν στο υπόλοιπο σώμα από την αριστερή κοιλία (μέσω της αορτής, του μεγαλύτερου αιμοφόρου αγγείου του σώματος). Το αίμα αυτό μεταφέρεται στο σώμα μέσω των συστηματικών αρτηριών, όπου οι μύες και τα διάφορα όργανα χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Μόλις εξαχθεί το οξυγόνο, το αίμα μεταφέρεται πίσω στη δεξιά πλευρά της καρδιάς από τις συστηματικές φλέβες (που ονομάζονται κάτω και άνω κοίλη φλέβα). Κατόπιν, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται.
Κατά τη διάρκεια περιόδων άσκησης, όπως είναι το περπάτημα, οι μύες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου για να τους εξασφαλίσει επιπλέον ενέργεια. Για το λόγο αυτό, το σώμα προσαρμόζεται σε αυτή την αυξημένη ανάγκη οξυγόνου αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του αίματος που περνά από τους πνεύμονες. Για να συμβεί αυτό, οι πνευμονικές αρτηρίες πρέπει να έχουν την ικανότητα να ανοίξουν περισσότερο. Με άλλα λόγια, τα αιμοφόρα αγγεία πρέπει να είναι εύκαμπτα.
Στους ασθενείς που πάσχουν από ΠΥ, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων είναι παχύτερα, συνεπώς τα αγγεία γίνονται λιγότερο εύκαμπτα . Έτσι γίνεται δυσκολότερο για τη δεξιά κοιλία να αντλεί περισσότερο αίμα μέσω των πνευμόνων.
Η δεξιά κοιλία είναι μυς και όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, αν καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, μεγαλώνει (στη δεξιά εικόνα ο μυς της δεξιάς κοιλίας φαίνεται παχύτερος από το φυσιολογικό στην ΠΥ).
Ωστόσο, αν η καρδιά χρειαστεί να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα (για μήνες και συχνά χρόνια) χωρίς ανάπαυση, αρχίζει να εργάζεται λιγότερο αποδοτικά.
Όταν η δεξιά κοιλία συσπάται, ασκεί πίεση στο αίμα που βρίσκεται μέσα στην κοιλότητά της. Η πίεση εξαναγκάζει το αίμα να περάσει από τις πνευμονικές αρτηρίες, αυξάνοντας με τη σειρά της την πίεση μέσα στις αρτηρίες
αυτές. Αφού συσπαστεί, η δεξιά κοιλία χαλαρώνει, προκαλώντας μείωση της πίεσης στις πνευμονικές αρτηρίες. Με άλλα λόγια, η πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες αυξάνεται όταν η δεξιά κοιλία συσπάται και μειώνεται όταν χαλαρώνει. Σε ένα υγιές άτομο, η πίεση αυξάνεται περίπου σε 20 mm Hg (χιλιοστόμετρα στήλης υδραργύρου) και μειώνεται έως και σε 5 mm Hg. Συχνά, όταν οι γιατροί μιλούν για την πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες, αναφέρονται σε ένα και μόνο αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι γνωστός ως μέση πίεση πνευμονικών αρτηριών (που συχνά αναγράφεται συντετμημένος ως mPAP [mean pulmonary artery pressure]) και είναι ο μέσος όρος των υψηλότερων και των χαμηλότερων πιέσεων. Σε ένα υγιές άτομο, ο μέσος όρος είναι περίπου 14 mm Hg. Το ενδεχόμενο διάγνωσης ΠΥ εξετάζεται όταν η μέση πίεση των πνευμονικών αρτηριών είναι υψηλότερη από 25 mm Hg σε συνθήκες ανάπαυσης του ασθενούς ή 30 mm Hg σε συνθήκες άσκησης.
Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία της ΠΥ, γνωρίζουμε ωστόσο ότι προσβάλλει συχνά άτομα που πάσχουν από άλλες συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι τα άτομα που πάσχουν από μια πάθηση που ονομάζεται «συστηματική σκλήρυνση» μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ΠΥ στη διάρκεια της ζωής (10-20%, υψηλότερος από το φυσιολογικό κίνδυνο). Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η ΠΥ παρατηρείται σε συνδυασμό με την πυλαία υπέρταση (ηπατικά προβλήματα), λοίμωξη από τον HIV και συνηθέστερα σε άτομα με συγγενή καρδιοπάθεια. Η ΠΥ μπορεί επίσης να κληρονομηθεί γενετικά, παρότι αυτό είναι πολύ σπάνιο.
Αίτια
Διακρίνονται δύο τύποι πνευμονικής υπέρτασης:
Φλεβική ή παθητική πνευμονική υπέρταση, στην οποία η αύξηση της πίεσης περιορίζεται στο πνευμονικό φλεβικό σύστημα (και συνδυάζεται με βλάβες της μιτροειδούς βαλβίδας, αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια).
Αρτηριακή ή ενεργητική πνευμονική υπέρταση, που οφείλεται σε σπασμό των αρτηριών των πνευμόνων από άγνωστη αιτία ή να είναι απότοκος πνευμονικών εμβολών ή συγγενών καρδιοπαθειών, ή βαλβιδοπαθειών.
Ταξινόμηση πνευμονικής υπέρτασης (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας)
1η ομάδα: Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
Ιδιοπαθής (πρωτοπαθής)
Οικογενής
Σχετιζόμενη με: αγγειακή νόσο του συνδετικού ιστού, επικοινωνία συστηματικής - πνευμονικής κυκλοφορίας, πυλαία υπέρταση, λοίμωξη από HIV, φάρμακα/τοξίνες (π.χ. ανορεξιογόνα, rapeseed oil, L-τρυπτοφάνη, μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη)
Άλλες καταστάσεις: θυρεοειδικές διαταραχές, θησαυρισμώσεις, κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, αιμοσφαιρινοπάθειες, μυελοϋπερπλαστικά νοσήματα, σπληνεκτομή
Σημαντική φλεβική ή τριχοειδική συμμετοχή
Πνευμονική φλεβοαποφρακτική νόσος
Πνευμονική - τριχοειδική αιμαγγειωμάτωση
Εμμένουσα πνευμονική κυκλοφορία του νεογνού
2η ομάδα: Πνευμονική φλεβική υπέρταση
Μυοκαρδιοπάθεια των αριστερών κοιλοτήτων
Βαλβιδοπάθεια των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων
3η ομάδα: Πνευμονική υπέρταση σχετιζόμενη με υποξαιμία
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Διάμεση πνευμονοπάθεια
Διαταραχές αναπνοής στον ύπνο
Διαταραχές με κυψελιδικό υπαερισμό
Παραμονή σε μεγάλο υψόμετρο
Αναπτυξιακές ανωμαλίες
4η ομάδα: Πνευμονική υπέρταση οφειλόμενη σε χρόνια θρομβωτική ή και εμβολική νόσο
Θρομβοεμβολική απόφραξη των εγγύς πνευμονικών αρτηριών
Θρομβοεμβολική απόφραξη των άπω πνευμονικών αρτηριών
Πνευμονική εμβολή (όγκοι, παράσιτα, ξένο υλικό)
5η ομάδα: Διάφορα
- Σαρκοείδωση, πνευμονική ιστιοκύττωση, λεμφαγγειωμάτωση, συμπίεση πνευμονικών αγγείων (λεμφαδενοπάθεια, όγκοι, ίνωση μεσοθωρακίου)
Main pulmonary artery=Πνευμονική αρτηρία
Right atrium=Δεξιός κόλπος
Lungs=Πνεύμονες
Left ventricle=Αριστερά κοιλία
Lefr atrium=Αριστερός κόλπος
Normal pulmonary arterial vessels=Φυσιολογικές πνευμονικές αρτηρίες
Vessel with pulmonary hypertension=Αρτηρίες στη πνευμονική υπέρταση.
Κλινική εικόνα
Οι εκδηλώσεις της πνευμονικής υπέρτασης οφείλονται:
στην αιτία της (συμπτώματα πνευμονοπάθειας ή συγγενούς καρδιοπάθειας)
στην ανοξυγοναιμία που προκαλεί κυάνωση και μείωση του PO2 στο αρτηριακό αίμα, ερυθροκυττάρωση και πληκτροδακτυλία.
στην χαμηλή καρδιακή παροχή λόγω των υψηλών πνευμονικών αντιστάσεων και
στην δεξιά καρδιακή επιβάρυνση (χρόνια πνευμονική καρδιά).
Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση παραπονιούνται για λαχάνιασμα (δύσπνοια) και κόπωση (υπερβολική κούραση). Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συμβαίνουν σε συνθήκες ανάπαυσης και συχνότερα κατά τη διάρκεια ήπιας άσκησης ή όταν ο πάσχων περπατάει. Τα συμπτώματα αυτά περιγράφονται ως μη ειδικά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να οφείλονται σε διάφορες παθήσεις και όχι μόνο στην ΠΥ. Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο στην αρχή να γίνει διάγνωση της ΠΥ. Συχνά μάλιστα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης επίσκεψης των ασθενών στο γιατρό τους και της έναρξης ειδικής θεραπείας τους σε νοσοκομείο. Η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση εμφανίζονται σε σοβαρή πνευμονική υπέρταση ενώ μπορεί να απουσιάζουν σε μικρή και μέτρια πνευμονική υπέρταση.
Τα συγκοπτικά επεισόδια οφείλονται σε μείωση της εγκεφαλικής αιμάτωσης. Εμφανίζονται συχνότερα σε προσπάθεια και όρθια θέση λόγω αδυναμίας διατήρησης της καρδιακής παροχής.
Το στηθαγχοειδές άλγος πιθανότατα οφείλεται σε ισχαιμία του μυοκαρδίου της δεξιάς κοιλίας.
Εργαστηριακές εξετάσεις
Για ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ΠΥ, κατά κανόνα γίνονται κάποια πρώτα βήματα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Κατ΄ αρχή συζητείται μεταξύ του ασθενούς και του ιατρού το ιστορικό των παρόντων νοσημάτων του, το πρότερο ιατρικό ιστορικό του, το οικογενειακό του ιστορικό και οποιαδήποτε φάρμακα έπαιρνε ή παίρνει ο ασθενής. Γίνεται επίσης πλήρης φυσική εξέταση. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται κατά την εκτίμηση ενός ασθενούς για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ΠΥ, μπορεί να είναι όλες ή μερικές από τις ακόλουθες:
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ακτινογραφία θώρακα
Ηχοκαρδιογράφημα
Έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας
Τεστ κοπώσεως
Σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης
Αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας
Μαγνητική τομογραφία
Πνευμονική αγγειογραφία
Καρδιακός καθετηριασμός
Σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ορισμένες ανωμαλίες που είναι δυνατό να υποδεικνύουν κάποια διάγνωση άλλη πλην της ΠΥ. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των τεστ, η ομάδα φροντίδας θεραπείας μπορεί να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση για τις μελλοντικές διερευνητικές εξετάσεις.
Ακτινογραφία θώρακα
Στην ακτινογραφία θώρακα είναι διευρυσμένες οι κεντρικές αρτηρίες με απότομη διακοπή του, σαν κλαδεμένο δέντρο.
Σε πολύ μεγάλη πνευμονική πίεση μπορεί να είναι ψηλαφητοί οι παλμοί της πνευμονικής αρτηρίας και να εμφανίζεται ανεπάρκεια της βαλβίδας προκαλώντας πρώιμο διαστολικό φύσημα ανεπάρκειας της πνευμονικής βαλβίδας.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει σημεία «υπερτροφίας της δεξιάς κοιλίας» (πάχυνσης) ή «καταπόνηση της δεξιάς κοιλίας» (που σημαίνει ότι η δεξιά πλευρά της καρδιάς εργάζεται σκληρότερα από το φυσιολογικό), ευρήματα συνηθισμένα στην ΠΥ.
Ηχοκαρδιογράφημα
Με το ηχοκαρδιογράφημα ελέγχονται
Ποικίλες δομικές ανωμαλίες (για παράδειγμα, οι καρδιακές βαλβίδες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαρροή από τις βαλβίδες όταν κλείνουν και αν ρέει ομαλά μέσα από αυτές το αίμα)
Ορισμένες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, όπως «τρύπα στην καρδιά»
Ο όγκος του αίματος που διοχετεύεται από την καρδιά με κάθε κτύπο της
Είναι δυνατό να εκτιμηθεί η πίεση του αίματος μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Η εξέταση αυτή είναι πολύ χρήσιμη στην ΠΥ. Το ηχοκαρδιογράφημα δίνει εικόνες τόσο κινούμενες όσο και ακίνητες, από τις οποίες μπορούν να μετρηθούν το μέγεθος της καρδιάς και το πάχος του καρδιακού μυός.
Έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας
Το τεστ πνευμονικής λειτουργίας περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του αέρα που χωρούν οι πνεύμονες ενός ατόμου και το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν. Οι ασθενείς με ΠΥ συχνά έχουν φυσιολογικές αεροφόρους οδούς (αεραγωγούς) και συνήθως εμφανίζουν μόνο ήπιο ή καθόλου περιορισμό ή απόφραξη στην κίνηση του αέρα στους πνεύμονες. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών με τα αποτελέσματα υγιών ατόμων της ίδιας ηλικίας και του ίδιου ύψους, ο γιατρός μπορεί να συμπεράνει αν οι αεραγωγοί του ασθενούς είναι στενότεροι ή λιγότερο αποδοτικοί από το φυσιολογικό.
Τεστ κοπώσεως
Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι τεστ κοπώσεως που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός από τον ασθενή. Τα τεστ αυτά μπορούν να βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν υπάρχει μειωμένη αντοχή στην άσκηση (κόπωση) και μερικές φορές παρέχουν στοιχεία σχετικά με την αιτία των συμπτωμάτων του ασθενούς. Στην ΠΥ, το τεστ κοπώσεως συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο μέτρησης της «ικανότητας άσκησης» ενός ατόμου. Από μερικούς ασθενείς οι γιατροί ζητούν να περπατήσουν σε ένα διάδρομο άσκησης φορώντας μια μάσκα επάνω από το στόμα και τη μύτη τους. Έτσι οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν πόσο αποδοτικά χρησιμοποιεί οξυγόνο ο ασθενής και πόσο σκληρά επιτρέπουν στον ασθενή να δουλέψει η καρδιά και οι πνεύμονές του. Το τεστ κοπώσεως μπορεί να βοηθήσει επίσης στην ανίχνευση της παρουσίας και της βαρύτητας της στεφανιαίας νόσου και άλλων διαταραχών της καρδιάς.
Το 6λεπτο περπάτημα ή το τεστ επιταχυνόμενης βάδισης επάνω-κάτω δεν είναι πραγματικά ειδικό διαγνωστικό τεστ. Ωστόσο, σε συνδυασμό με ένα πλήρες ιστορικό και τη φυσική εξέταση, μπορεί να βοηθήσει να ταυτοποιηθεί η ικανότητα άσκησης (κόπωσης) και να διαπιστωθεί η λειτουργική κατάσταση του ατόμου.
Στα τεστ κοπώσεως όπως τα «6λεπτα τεστ βάδισης» ο ασθενής πρέπει απλώς να καλύψει όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση περπατώντας επάνω-κάτω σε ένα διάδρομο μέσα σε 6 λεπτά. Το «τεστ επιταχυνόμενης βάδισης επάνω-κάτω» είναι παρόμοιο αλλά απαιτεί από τον ασθενή να περπατά επάνω-κάτω σε μια πορεία 10 μέτρων με ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρις ότου λαχανιάσει τόσο πολύ που να μην μπορεί να συνεχίσει άλλο.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τεστ, συχνά απαιτείται να φορούν οι ασθενείς μια συσκευή παρακολούθησης (μόνιτορ) στο δάκτυλο ή στο λοβό του αυτιού για να μετριέται η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα τους. Στους ασθενείς που πάσχουν από ΠΥ, τα επίπεδα του οξυγόνου μπορεί να πέσουν κάτω από το φυσιολογικό χωρίς να λαχανιάσει πολύ ο ασθενής.
Τα τεστ αυτά δίνουν στους γιατρούς μια εικόνα για τη βαρύτητα της νόσου. Μπορούν να αποτελέσουν επίσης ένα καλό τρόπο να μετρηθεί πόσο αποτελεσματικές είναι οι φαρμακοθεραπείες.
Σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης
Το σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές για να ανιχνεύσει την παρουσία θρόμβων αίματος στον πνεύμονα (τους οποίους, μερικές φορές, τα μέλη της ομάδας φροντίδας υγείας αναφέρουν ως πνευμονικά έμβολα). Οι χρόνιοι θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες είναι δυνατό να αποτελέσουν αιτία της ΠΥ. Παρότι η παρουσία θρόμβων αίματος δεν καθιστά βέβαιη τη διάγνωση της ΠΥ, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τις μελλοντικές εξετάσεις και τη θεραπεία της ΠΥ. Γενικά, τα αποτελέσματα ερμηνεύονται ως χαμηλή (μικρή), μεσαία ή υψηλή πιθανότητα πνευμονικών εμβόλων (πηγμάτων στον πνεύμονα). Ένας από τους συνηθέστερους τύπους ΠΥ συμβαίνει σε ανθρώπους που έχουν αναπτύξει επανεμφανιζόμενους θρόμβους αίματος στους πνεύμονές τους κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας
Ο ακτινολόγος αναζητά τυχόν ανωμαλίες στον πνευμονικό ιστό. Αν χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό, εξετάζει επίσης τυχόν μη φυσιολογική πλήρωση των πνευμονικών αγγείων, η οποία μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία θρόμβων αίματος μέσα στους πνεύμονες.
Μαγνητική τομογραφία
Στη διερεύνηση της ΠΥ, η μαγνητική τομογραφία έχει τη δυνατότητα να απεικονίζει τόσο την καρδιά όσο και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στον περιβάλλοντα ιστό. Έτσι, είναι δυνατή η ανίχνευση καρδιακών ανωμαλιών που υπήρχαν εκ γενετής (όπως οι τρύπες στην καρδιά). Με τη μαγνητική τομογραφία είναι δυνατή η λήψη εικόνων από περισσότερες γωνίες και με περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι με την αξονική τομογραφία. Επίσης, η διαφορά μεταξύ του φυσιολογικού και του μη φυσιολογικού ιστού είναι συχνά πιο ευκρινής στη μαγνητική από ό,τι στην αξονική τομογραφία. Πνευμονική αγγειογραφία
Πολλοί ασθενείς δεν υποβάλλονται σε πνευμονική αγγειογραφία, αλλά η εξέταση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες όταν τα αποτελέσματα του σπινθηρογραφήματος αερισμού-αιμάτωσης δεν οδηγούν σε οριστικά συμπεράσματα. Είναι η καλύτερη εξέταση για τη διάγνωση πιθανών θρόμβων αίματος, συνεπώς χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η παρουσία θρόμβων αίματος στους πνεύμονες.
Ο ασθενής συνδέεται με έναν ηλεκτροκαρδιογράφο και ξαπλώνει σε ένα τραπέζι όπως για ακτινογραφία, ενώ ένας μακρύς, στενός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται στο σώμα του μέσω μιας βελόνας που τοποθετείται στη βουβωνική χώρα. Ενώ ο χειριστής παρακολουθεί από μια τηλεοπτική συσκευή μόνιτορ, ο καθετήρας προωθείται μέσω των κοιλοτήτων της καρδιάς και εισέρχεται στην πνευμονική αρτηρία. Ενίεται κατόπιν χρωστική (σκιαγραφικό) στις αρτηρίες του πνεύμονα μέσω του καθετήρα και λαμβάνεται μια σειρά φιλμ ακτίνων Χ. Η χρωστική αυτή επιτρέπει στις αρτηρίες να είναι καλύτερα ορατές. Με τη βοήθεια της χρωστικής, η πνευμονική αγγειογραφία δίνει μια σειρά εξαιρετικά λεπτομερών ακτινογραφικών εικόνων (που είναι γνωστές ως «αγγειογραφήματα») της πνευμονικής αρτηρίας και των μικρότερων κλάδων της. Ο ακτινολόγος κατόπιν εξετάζει τα αγγειογραφήματα για να δει αν υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα αν υπάρχουν θρόμβοι αίματος ή ενδείξεις άλλων πνευμονικών προβλημάτων.
Μια μικρή μειοψηφία ασθενών που υποβάλλονται στην εξέταση της πνευμονικής αγγειογραφίας είναι αλλεργικοί στην υγρή χρωστική λόγω του ιωδίου που περιέχει. Όποιος είχε κατά το παρελθόν τέτοιες αλλεργικές αντιδράσεις πρέπει να το αναφέρει στο γιατρό. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ζητούν πληροφορίες σχετικά με το αν η εξέταση με τις ακτίνες Χ συνεπάγεται κινδύνους βλάβης για το μωρό τους. Ο κίνδυνος βλάβης ενός ασθενούς από τις ακτίνες Χ είναι πολύ μικρός και τα σύγχρονα ακτινογραφικά μηχανήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να λαμβάνουν εικόνες υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.
Καρδιακός καθετηριασμός
Η μελέτη του καρδιακού καθετηριασμού επικεντρώνεται στη δεξιά καρδιά. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις στις διάφορες κοιλότητες της καρδιάς και τη ροή του αίματος δια μέσου της καρδιάς και της πνευμονικής αρτηρίας. Για να γίνει η εξέταση αυτή ίσως χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο ο ασθενής για μερικές ημέρες.
Παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μια ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στην καρδιά και στην πνευμονική αρτηρία. Περιστασιακά, απαιτείται και καθετηριασμός της αριστερής καρδίας επιπρόσθετα στον καθετηριασμό της δεξιάς καρδίας.
Έλεγχος σε ασθενή με πνευμονική υπέρταση
Βαλβιδοπάθεια - Ελλείμματα κολποκοιλιακού διαφράγματος - Νόσημα αρ. καρδιακών κοιλοτήτων
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Υπερηχοκαρδιογράφημα
Καθετηριασμός καρδιάς
Νοσήματα αναπνευστικού συστήματος υποξαιμία
Ακτινογραφία θώρακα
Σπιρομέτρηση
Διαχυτική ικανότητα CO
Αξονική τομογραφία θώρακα υψηλής ευκρίνειας
Μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης
Μελέτη ύπνου
Πυλαιοπνευμονική υπέρταση - Νοσήματα κολλαγόνου - ΑIDS - Xρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση
Doppler σπληνοπυλαίου άξονα
Έλεγχος αυτοαντισωμάτων
Αντισώματα έναντι HIV
Έλεγχος θρομβοφιλίας
Σπινθηρογράφημα αέρωσης - αιμάτωσης
Αγγειογραφία πνευμονικού αγγειακού δικτύου
Λειτουργική ταξινόμηση
Μόλις διαγνωστεί η ΠΥ, είναι ανάγκη να ταξινομηθεί η νόσος με βάση το «σύστημα λειτουργικής ταξινόμησης» που αναπτύχθηκε από τη New York Heart Association (Καρδιολογική Εταιρία Νέας Υόρκης). Το σύστημα αυτό βασίζεται σε αναφορές των ασθενών για το πόση φυσική (σωματική) δραστηριότητα μπορούν να αναλάβουν άνετα πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα συμπτώματα.
Η Κατηγορία 1 περιλαμβάνει τους ασθενείς που δεν έχουν κανενός είδους συμπτώματα και στους οποίους η συνηθισμένη φυσική δραστηριότητα δεν προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, λαχάνιασμα ή πόνο στο θώρακα.
Η Κατηγορία 2 περιλαμβάνει τους ασθενείς που αισθάνονται άνετα σε συνθήκες ανάπαυσης, αλλά έχουν συμπτώματα όταν επιδίδονται σε συνηθισμένη φυσική δραστηριότητα.
Η Κατηγορία 3 περιλαμβάνει τους ασθενείς που αισθάνονται άνετα σε συνθήκες ανάπαυσης, αλλά έχουν συμπτώματα όταν καταβάλλουν προσπάθεια μικρότερη από τη συνηθισμένη.
Η Κατηγορία 4 περιλαμβάνει τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα ακόμα και σε συνθήκες ανάπαυσης.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική ενώ σπανιότερα μπορεί να γίνει μεταμόσχευση πνευμόνων.
Τροποποίηση τρόπου ζωής
Ποδηλασία ή κολύμβηση επιτρέπονται γιατί η αύξηση του έργου είναι προοδευτική και διακόπτονται εύκολα
Ισομετρική άσκηση (άρση βαρών, άνοδος σκάλας) αντενδείκνυνται γιατί μπορεί να προκαλέσουν συγκοπτικό επεισόδιο
Συνιστάται χειρουργική στείρωση στους ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας
Δακτυλίτιδα
Αυξάνει κατά 10% την καρδιακή παροχή ηρεμίας
Μειώνει την κυκλοφορούσα νοραδρεναλίνη, είναι ασφαλής και χρήσιμη
Διουρητικά
Βοηθούν ιδιαίτερα επί δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.
Οξυγόνο
Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση δεν έχουν υποξαιμία ηρεμίας και δεν ωφελούνται. Όσοι έχουν δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και υποξαιμία ηρεμίας, χρειάζονται συνεχή οξυγονοθεραπεία
Αντιπηκτικά
Βελτιώνει την επιβίωση γιατί η πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση συχνά επιπλέκεται από τοπικές θρομβώσεις
Ανταγωνιστές ασβεστίου
Βάσει της απάντησης της πίεσης της πνευμονικής αρτηρίας στα φάρμακα, οι ασθενείς διακρίνονται σε:
Μη απαντώντες (Πτώση πνευμονικής πίεσης λιγότερο από <20%):>50%): 2ετής επιβίωση 62%
Οι ανταγωνιστές ασβεστίου προορίζονται για τους ασθενείς που σχεδόν ομαλοποιούν την πνευμονική πίεση κατά την δοκιμασία.
Ανταγωνιστές υποδοχέων ενδοθηλίνης (Bosentan)
Δρουν μέσω των υποδοχέων Α και Β της ενδοθηλίνης. Το Bosentan δρα και στους δύο υποδοχείς. Η δόση είναι 62,5mg×2 για ένα μήνα και 125 mg×2 μετά. Αύξηση των τρανσαμινασών μπορεί να παρατηρηθεί, που υποχωρεί με την μείωση ή την διακοπή. Η επιβίωση στα 1,2,3 χρόνια είναι 96%, 89% και 86% ενώ η αναμενόμενη είναι 69%, 57% και 48% αντίστοιχα. Η δράση είναι εμφανής 2-3 μήνες μετά την έναρξη, γιαυτό σε ασθενείς class IV δεν πρέπει να χορηγείται σαν μονοθεραπεία αυτό το χρονικό διάστημα.
Προστακυκλίνες
Παράγονται από το ενδοθήλιο. Έχουν δράση αγγειοδιασταλτική, μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την υπερτροφία του αγγειακού τοιχώματος. Για τη σύνθεσή της, απαιτείται το ένζυμο συνθετάση της προστακυκλίνης, η παραγωγή του οποίου μειώνεται επί πνευμονικής υπέρτασης. Υπάρχουν διάφορα συστήματα που αποκαθιστούν την έλλειψη προστακυκλίνης, όπως είναι η ενδοφλέβια epoprostenol που έχει βραχύ χρόνο ζωής και απαιτεί συνεχή έγχυση ενώ είναι εξαιρετικά δραστική. Υπάρχει η treprostinil που χορηγείται υποδόρια (μεγαλύτερος χρόνος ημίσειας ζωής), η iloprost που είναι εισπνεόμενη.
Aναστολείς φωσφοδιεστεράσης
Η sildenafil (Viagra) είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό και έχει δοκιμασθεί με θετικά αποτελέσματα από μόνη της είτε σε συνδυασμό με προστακυκλίνη.
Χειρουργική Θεραπεία
Ρήξη του μεσοκολπικού διαφράγματος
Βελτιώνει την καρδιακή παροχή και προορίζεται για τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στην μέγιστη φαρμακευτική αγωγή, σαν γέφυρα για μεταμόσχευση ή παρηγορητικά.
Μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων
Συνιστάται σε ασθενής που παρά τη μέγιστη φαρμακευτική ή και χειρουργική αγωγή δεν βελτιώνονται.
Πηγή : InCardiology

( 5 ).- Νέα Γρίππη , ¨Α¨ η Γρύπη των χοίρων Τι πρέπει να προσέχουμε .-:

Να καθησυχάσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τα αίτια της εμφάνισης της νέας γρίπης, προσπαθούν οι ειδικοί. Επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και της έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό.
*Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339) καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο ιό, με βάση δημοσιεύματα του BBC, του New Scientist και του Live Science.
Τι είναι η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων);
Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Η θνησιμότητα από το νέο ιό είναι περίπου 6-7%, περίπου επταπλάσια της συνήθους, εποχιακής γρίπης. Πιο επικίνδυνη φαίνεται να είναι η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών, η οποία σκοτώνει γύρω στο 60% των θυμάτων της. Πάντως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα της νέας γρίπης είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.
Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό είχε συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η νέα γρίπη περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή εποχική γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;
Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.
Πρόκειται για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το ΄εργαστήρι΄ για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεϊνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να ΄πηδά΄ από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.
Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.
Υπάρχει θεραπεία;
Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.
Έχει σχέση η νέα γρίπη με το κοινό κρυολόγημα;
Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.
Μπορεί η νέα γρίπη να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;
Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;
Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.ΑΠΕ-ΜΠΕ .-

** ( 6 ) .- Η κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του Ουροποιητικού :
Συμπτώματα
Όταν νιώσετε κάποιο "τσούξιμο" την στιγμή που ουρείτε, όταν το αίσθημα για να πάτε στην τουαλέτα είναι έντονο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά (συχνοουρία), όταν, πολλές φορές, δεν μπορείτε να κρατηθείτε, όταν δείτε ότι έχετε κρυάδες ή πυρετό ή πόνο στην μέση ή ρίγη, όταν δείτε ότι τα ούρα σας είναι θολά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα είναι λοιμώξεις που γενικά παρουσιάζονται πολύ συχνά στις γυναίκες. Καθώς η γυναίκα παιρνάει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και συνεχίζει προς την ώριμη ηλικία, η συχνότητα αυξάνεται από το 2% σε περισσότερο από 20%. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρά ή έντονα.
Εάν εκτός της ουρολοιμώξεως υπάρχει και κυστίτις τότε ο ερεθισμός της κύστης μπορεί να έχει ως συνέπεια την συχνοουρία και τον πόνο στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. (πάνω από την ηβική σύμφυση). Οι ασθενείς με κυστίτιδα τις περισσότερες φορές δέν έχουν πυρετό.
Αίτια
Συνήθως η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων είναι ορισμένα μικρόβια.H καλή υγιεινή της περιοχής εκείνης μας βοηθάει να αποφύγουμε τις συχνές μολύνσεις. Ένας παράγων που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία μολύνσεων είναι η σεξουαλική επαφή. Επίσης, ανωμαλίες στην ανατομία των ουροφόρων οδών όπως παλινδρόμηση των ούρων, κυστεορθοκήλη, συγγενείς ανωμαλίες ή πέτρες στα νεφρά ή στον ουρητήρα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης των ουροφόρων οδών.
Διάγνωση
Οι γυναίκες αυτές, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι μία καλλιέργεια ούρων, καθώς και μία ανάλυση ούρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα βρεθούν περισσότερα πυοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο καθώς και κάποιο μικρόβιο.
Τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν τις καταστάσεις αυτές είναι τα χλαμύδια, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκκοκος, κ.α. Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα. Επίσης, στην ανάλυση ούρων μπορεί να βρεθούν κύλινδροι ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Στις περιπτώσεις αυτές, η καλλιέργεια που θα μας δείξει κάποιο μικρόβιο, θα μας δείξει συγχρόνως και πιό είναι εκείνο το αντιβιοτικό το οποίο καταπολεμά καλύτερα το μικρόβιο με την βοήθεια του αντιβιογράμματος. Το αντιβιόγραμμα, ή τέστ ευαισθησίας είναι μία εξέταση με την οποία βάζουμε ορισμένα αντιβιοτικά πάνω στα μικρόβια, και βλέπουμε πιό αντιβιοτικό σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια.
Η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ουρολόγο ή τον γυναικολόγο της και θα πρέπει πέραν της καλλιέργειας των ούρων να κάνει και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού καθώς και μία γυναικολογική εξέταση, επειδή η μετανάστευση μικροβίων από κάποια κολπίτιδα ή από την περιοχή του ορθού στον κόλπο και μετά στα ούρα, είναι πολύ συχνή.
Ο ιατρός της επίσης θα δεί εάν υπάρχει κυστεοορθοκήλη, πράγμα που προδιαθέτει σε υποτροπή των ουρολοιμώξεων και της κυστίτιδος.Θεραπεία Για την ελαφρά κυστίτιδα που δεν έχει επιπλοκές, μπορεί να δώσουμε και αντιβιοτικά σε μία μονή δόση. Ο ιατρός θα δώσει επίσης τις σωστές συμβουλές στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ή ουρολοιμώξεις, ή στην περίπτωση που έχει ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδες που προέρχονται μετά από σεξουαλική επαφή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως είναι η κυστεογραφία ή η ενδοφλέβια πυελογραφία, ή το υπερηχογράφημα των νεφρών και των ουρητήρων. Ο ιατρός επίσης είναι εκείνος που θα βοηθήσει στην ανεύρεση κάποιου πιό σπάνιου μικροοργανισμού που μπορεί να ευθύνεται για υποτροπιάζουζες κυστίδες οι οποίες δεν θεραπεύονται με τα συνήθη αντιβιοτικά, ακριβώς επειδή τα αντιβιοτικά αυτά δεν είναι τα ειδικά εκείνα αντιβιοτικά που χρειάζονται για την καταπολέμηση των ειδικών μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν σπάνια κυστίτιδα όπως είναι το μικόπλασμα, το ουρεάπλασμα, τα χλαμύδια και ο απλούς έρπης.
Ο τελευταίος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Ακόμη, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο δεν υποχωρεί θα πρέπει να ψάξουμε την γυναίκα για στένωση της ουρήθρας, χημικούς ή μηχανικούς ερεθισμούς, πιθανή ύπαρξη εκκολπώματος στην ουρήθρα ή και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι τα συρρίγια κ.λπ.
Χρειάζεται θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος;
Όχι, δεν χρειάζεται θεραπεία αλλά καλό είναι κατά τη διάρκεια της θερπευτικής αγωγής να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές. Είναι αλήθεια ότι η λήψη άφθονων υγρών βελτιώνει την πάθηση; H γυναίκα πράγματι πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, γιατί έτσι αυξάνεται η διούρηση και κατά συνέπεια η αποβολή του μικροβίου.
Σε περίπτωση, όμως, που η ουρολοίμωξη οφείλεται σε πέτρα που βρίσκεται στον ουρητήρα τότε απαγορεύεται η λήψη υγρών. Βεβαίως, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει και πάλι καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα και να πάρει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η λήψη άφθονων υγρών δεν αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Πρόληψη
Γενικά στην ιατρική, ισχύει το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ετσι λοιπόν, εάν δεν αφήσουμε τα συμπτώματα να παραμένουν για πολύ καιρό, και σπεύσουμε να επισκεφτούμε τον ιατρό το συντομότερο, τότε εκείνος θα έχει στα χέρια του μία ελαφριά και πρωτοεμφανισθείσα κατάσταση, την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει γρήγορα και οπωσδήποτε αποτελεσματικά.- http://www.healthierworld.gr/index.php?obj=e29e76d6ce211847, .-

( 7 ).- 1978-2008 30 χρόνια εξωσωματικής γονιμοποίησης :

Το 1978, 30 χρόνια πριν, γεννήθηκε το πρώτο παιδί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ερευνητικής προσπάθειας δύο πρωτοπόρων επιστημόνων, του εμβρυολόγου Robert Edwards και του γυναικολόγου Steptoe που διήρκησε πάνω από 10 χρόνια. Στα χρόνια που ακολούθησαν το εμπνευσμένο όνειρο των επιστημόνων πήρε διαστάσεις παγκόσμιου φαινομένου χάρη στο όποιο χιλιάδες ζευγάρια σήμερα γίνονται γονείς.
Κάθε αρχή και δύσκολη...
Στα πρώτα της βήματα η εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες μια και:
τα πρωτόκολλα διέγερσης ήταν σε πολύ αρχικά στάδια,
η λήψη των ωαρίων γινόταν λαπαροσκοπικά,
η εργαστηριακή υποδομή και οι γνώσεις για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των ωαρίων και εμβρύων ήταν ελάχιστες.
Τα ποσοστά επιτυχίας ήταν χαμηλά.
Σύντομα άρχισαν τα πρώτα βήματα
Με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά πεδία ένωναν τις δυνάμεις τους, και σύντομα απίστευτα πολύτιμη γνώση τόσο σε επίπεδο κλινικό και πολύ περισσότερο σε επίπεδο εργαστηριακό άρχισε να συγκεντρώνεται. Σπουδαίες ανακοινώσεις διαδέχονταν η μια την άλλη:
1983 Εγκυμοσύνη από κατεψυγμένα έμβρυα
1987 Εγκυμοσύνη από κατεψυγμένο ωάριο
1989 Προεμφυτευτική διάγνωση
1992 Εγκυμοσύνη από μικρογονιμοποίηση
1995 Εγκυμοσύνη από μικρογονιμοποίηση με ορχικά σπερματοζωάρια
Που βρισκόμαστε σήμερα
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες καλλιέργειας μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική των εμβρύων. Πολλά συστήματα καλλιέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε έμβρυα η βιωσιμότητα όμως των εμβρύων που παράγει κάθε σύστημα μπορεί να διαφέρει. Αυτός είναι ο λόγος που προηγμένα συστήματα ελέγχου των συνθηκών καλλιέργειας των εμβρύων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός σύγχρονου εργαστηρίου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το εργαστήριο του σήμερα είναι κατασκευασμένο από αδρανή υλικά που αποστειρώνονται, έχει μεγάλο αριθμό κλιβάνων εξοπλισμένων με συστήματα ελέγχου και καταγραφής των παραμέτρων καλλιέργειας σε 24ωρη βάση.
Χάρη στην πολύτιμη γνώση που έχει συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, σχεδιαστήκαν καταλληλότερα θρεπτικά υλικά τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στις μεταβολικές ανάγκες των εμβρύων κατά την διάρκεια παραμονής τους στις εργαστηριακές συνθήκες. Τα νέα αυτά υλικά επέτρεψαν την καλλιέργεια των εμβρύων μέχρι την έκτη ημέρα ανάπτυξής τους μέχρι δηλαδή το στάδιο της βλαστοκύστης. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα έμβρυα που φτάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης χαρακτηρίζονται από υψηλή εμφυτευτική πιθανότητα και χαμηλότερη συχνότητα χρωμοσωμικών σφαλμάτων.
Ο συνδυασμός των καταλληλότερων συνθηκών καλλιέργειας με τα νέα θρεπτικά υλικά οδήγησαν στην παραγωγή εμβρύων με υψηλότερη εμφυτευτική δυνατότητα γεγονός που οδήγησε σε μια παγκόσμια τάση μείωσης του αριθμού εμβρύων που μεταφέρονται στην μήτρα της μητέρας σε μια προσπάθεια περιορισμού των πολύδυμων κυήσεων.
Η δυνατότητα επιλογής των καταλληλότερων εμβρύων προς εμβρυομεταφορά έχει επίσης βελτιωθεί. Από τα πρώτα χρόνια έγινε αντιληπτό ότι έμβρυα με συγκεκριμένα μορφολογικά πρότυπα οδηγούσαν συχνότερα σε εγκυμοσύνη ενώ πιο πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η συνολική πορεία ενός εμβρύου στον χρόνο είναι πλεονεκτικότερο κριτήριο.
Σήμερα η δυνατότητες προεμφυτευτικής διάγνωσης τόσο σε επίπεδο ωαρίου όσο και σε επίπεδο εμβρύου είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν ενώ η λίστα με τα γενετικά νοσήματα που μπορούν να ανιχνευτούν συνεχώς αυξάνεται.
Τέλος τα πρωτόκολλα κρυοσυντήρησης εμβρύων είναι σημαντικά βελτιωμένα εξασφαλίζοντας στα ζευγάρια την δυνατότητα χρήσης των υπεράριθμων εμβρύων. Επιπλέον οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της κρυοσυντήρησης ωαρίων ανανέωσε τις ελπίδες για συντήρηση γονιμότητας και στις γυναίκες με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσφέρουν πρόγραμμα συντήρησης γονιμότητας με την μορφή της κρυόψυξης ωαρίων.
Τι δεν έχει αλλάξει με τον καιρό
Η ηλικία της μητέρας παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας πρόγνωσης για κάθε ζευγάρι που μπαίνει σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα δεν μπορεί να ξεπεράσει αποτελεσματικά την πτώση γονιμότητας που βιώνει η πλειοψηφία των γυναικών μετά την ηλικία των 40.
Όλα τα έμβρυα δεν κρύβουν την ίδια πιθανότητα εμφύτευσης. Το γεγονός ότι όχι σπάνια έμβρυα με χαμηλή μορφολογία μπορούν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη και γέννηση υγιών παιδιών προβληματίζει ως προς την αξιοπιστία των μεθόδων επιλογής εμβρύων που εφαρμόζονται σήμερα. Η έλλειψη ακριβούς συστήματος αξιολόγησης εμβρύων συντηρεί την ανάγκη μεταφοράς περισσότερων του ενός εμβρύων στην μήτρα της μητέρας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε στο ζευγάρι υψηλή πιθανότητα σύλληψης. Η πρακτική όμως αυτή συντηρεί ταυτόχρονα την αυξημένη πιθανότητα πολύδυμων κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι μηχανισμοί εμφύτευσης είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστοι. Ο μοριακός διάλογος που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο έμβρυο και την μήτρα της μητέρας μετά την εμβρυομεταφορά παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Άμεσοι στόχοι
Η ανάπτυξη και χρήση μη επεμβατικών μεθόδων για τον εντοπισμό των εμβρύων με την υψηλότερη αναπτυξιακή πιθανότητα. Για τον σκοπό αυτό μεγάλο μέρος της ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά την ανάπτυξη μεθόδων αξιολογήσεις της βιωσιμότητας των εμβρύων με βάση άλλα χαρακτηριστικά τους όπως το μεταβολικό τους προφίλ, ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου, αμινοξέων κ.α. Ένα ακριβέστερο σύστημα αξιολόγησης θα επέτρεπε τον περιορισμό του αριθμού των εμβρύων που μεταφέρονται στην μήτρα της μητέρας σε ένα, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα πολύδυμης κύησης χωρίς όμως να περιορίζεται και η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.
Συστηματική μελέτη σημειώνεται σε επίπεδο ωρίμανσης ανώριμων ωαρίων στο εργαστήριο, οι μέχρι τώρα εξελίξεις βεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα μια νέα δυνατότητα θα προσφέρεται στις γυναίκες τόσο σε επίπεδο εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα διέγερσης όσο και σε επίπεδο συντήρησης γονιμότητας.
Στο πλαίσιο της συντήρησης γονιμότητας κινείται και ένα άλλο σκέλος της ερευνητικής προσπάθειας, αυτό της κρυοσυντήρησης του ωοθηκικού ιστού. Μια αποτελεσματική τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να εξασφαλίσει επίσης την συντήρηση γονιμότητας για γυναίκες που για κάποιο λόγο η γονιμότητά τους απειλείται επιπλέον όμως θα μπορούσε να παρατείνει το παράθυρο γονιμότητας αντιμετωπίζοντας εν μέρει το ανυπέρβλητο μέχρι σήμερα εμπόδιο της ηλικίας της μητέρας.

( 8 ) .- Καλοκαίρι κίνδυνοι και προφυλάξεις για το παιδί :

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που συνδυάζεται με χαρά, διασκέδαση, ξεγνοιασιά, ξεκούραση, επαφή με τη φύση, καινούργιες φιλίες και περισσότερη άσκηση.
Είναι πηγή χαράς για εμάς και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας. Οι κίνδυνοι όμως που εγκυμονούν είναι πολλοί, γι΄ αυτό θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας, κρύβει σημαντικούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά. Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω :
Διατηρούμε όσο γίνεται πιο φυσιολογική θερμοκρασία στο περιβάλλον που ζει το παιδί. Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση του παιδιού στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες ( παραλίες, μεσημβρινές ώρες στον δρόμο ) για πολύ ώρα.
Ντύνουμε τα παιδιά με ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και δεν τα αφήνουμε ακάλυπτα ακόμη και όταν είμαστε στην παραλία, για την αποφυγή εγκαύματος και θερμοπληξίας.
Στην παραλία παραμένουμε για λίγη ώρα (το πολύ μισή με μία ώρα) και προσπαθούμε να έχουμε ομπρέλα και το παιδί φοράει καπέλο, φανελάκι, μαγιώ και σαγιονάρες, γιατί κινδυνεύει από έγκαυμα, μολύνσεις του δέρματος και κακώσεις.
Καλύπτουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα και υψηλό δείκτη προστασίας για ευαίσθητα δέρματα και το ανανεώνουμε τακτικά και όποτε βγαίνει το παιδί από το νερό.
Δεν αφήνουμε το παιδί πολύ ώρα μέσα στο νερό και όσο βρίσκεται μέσα σ΄; αυτό δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας.
Εχουμε μαζί μας πάντοτε ένα στικ αμμωνίας και μια αντιϊσταμινική κρέμα για τυχόν τσιμπήματα από μέδουσες ή έντομα (μέλισσες, κουνούπια).
Δίνουμε στο παιδί σε συχνά διαστήματα ακόμα και χωρίς να ζητήσει νερό, τσάϊ, χυμούς, γιατί από την πολλή ζέστη μπορεί να αφυδατωθεί.
Δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί να κοιμάται μέσα σε αυτοκίνητο ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα, γιατί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύει από θερμοπληξία και αφυδάτωση.
Για την αποτροπή τσιμπημάτων από κουνούπια κυρίως τις νυκτερινές ώρες επαλείφουμε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με παιδικές κρέμες εντομοαπωθητικές. Στο χώρο που κοιμάται χρησιμοποιούμε άοσμες εντομοαπωθητικές ταμπλέτες σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων και εφόσον υπάρχει εξαερισμός και δεν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στο άρωμα.
Το καλοκαίρι είναι πηγή χαράς και γι΄ αυτό πρέπει να το χαρούμε μαζί με τα παιδιά μας χωρίς προβλήματα. Προσέχουμε για να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες και καμιά φορά και επικίνδυνες καταστάσεις που εγκυμονούν και σίγουρα σε λίγο καιρό θα είναι ένα από αυτά που θα αναπολούμε ευχάριστα. Καλό Καλοκαίρι.
Αριστείδης Ζαμπουρίδης παιδίατρος

( 9 ) .- Η διάρροια του ταξιδιώτη ενα σύνηθες σύνδρομο :

Mε τον όρο διάρροια των ταξιδιωτών αποκαλείται το σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τα ταξίδια ή αμέσως μετά και χαρακτηρίζεται από κενώσεις, αυξημένης συχνότητας ή ρευστότητας. H διάρροια των ταξιδιωτών συνοδεύεται γενικά από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ, ενώ συνυπάρχει ναυτία, κοιλιακή δυσφορία. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός. Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Σε υπερευαίσθητους οργανισμούς και επί ορισμένων παθογόνων, μπορεί να διαρκέσει πάνω από μήνα. Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές μελέτες, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι μικρής διάρκειας και αυτοπεριοριζόμενη, πάνω από το 30% των ταξιδιωτών τροποποιούν το πρόγραμμά τους όταν η διάρροια εμφανίζεται. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι ιδιαιτέρως συχνή σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής και της Ασίας. Ιδιαιτέρως ευπρόσβλητα είναι τα νεαρά άτομα.
Τα αίτια της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι κυρίως λοιμώδη. Σε μικρότερα ποσοστά η διάρροια οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως συστηματικό νόσημα, τροφική αλλεργία, σπαστική κολίτιδα, δυσανεξία στην λακτόζη. Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό ή μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων αυτών παραγόντων. Έτσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των παθογόνων.
Οι αλλαγές στο κλίμα, η μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών, η κατανάλωση ασυνήθιστων τροφίμων για τα συνήθη δεδομένα του οργανισμού, η συχνή κατανάλωση φαγητού σε εστιατόρια μαζικής εστίασης, είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πτώση στην ανοσοποιητική ετοιμότητα του οργανισμού ενώ εκθέτουν το άτομο σε μία σειρά από παθογόνα ανάλογα με την περιοχή και το είδος της τροφής που καταναλώνεται. Σημαντικό ρόλο έχει η ποιότητα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, νόσο aids, ηλικιωμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού, παρουσιάζουν διαρροϊκά σύνδρομα πολλές φορές από ασυνήθιστα παθογόνα. Τα παθογόνα προκαλούν στα άτομα αυτά σοβαρότερα διαρροϊκά σύνδρομα μεγαλύτερης διάρκειας.
Κοινά αίτια διάρροιας στους ταξιδιώτες είναι το Escherichia coli, η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella,η Aeromonas, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες ταξιδιώτες στο Νεπάλ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά διάρροιας από Cyclospora, ταξιδιώτες στην Ρωσία διάρροια από Giardia, ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια ιογενείς διάρροιες. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα οποία τηρώνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής μπορεί να εμφανιστούν επιδημίες από εντεροιούς Shigella, Salmonella, Giardia, Cryptosporidium, ιούς, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, ηπατίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα προσβολής από enterohemorrhagic Escherichia coli, οι καταναλωτές τηγανητού ρυζιού προσβολή από Bacillus cereus, οι καταναλωτές μαγιονέζας και κρέμας προσβολή από Staphylococcus aureus και σαλμονέλα, οι καταναλωτές ψαρικών - θαλασσινών προσβολή από ηπατίτιδα Α, Vibrio species, Salmonella, ενώ η κλινική εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με το επιτιθέμενο αίτιο και την άμυνα του οργανισμού.
To Escherichia coli, ένα σύνηθες μικρόβιο που παράγει εντεροτοξίνη και προσβάλλει τα κρεατικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αρτοπαρασκευάσματα προκαλεί γενικώς οξεία υδαρή διάρροια χωρίς πυρετό απότομης έναρξης με μικρού βαθμού κοιλιακό πόνο. Η Shigella προκαλεί γενικά οξεία αιματηρή διάρροια και πυρετό, φούσκωμα, κράμπες, κοιλιακό πόνο. Το Campylobacter προκαλεί αθρόα υδαρή ή αιματηρή διάρροια με πυρετό. Η Salmonella προκαλεί γενικά οξεία διάρροια με δέκατα ή πυρετό. Η Aeromonas προκαλεί υδαρή ή αιματηρή διάρροια. Ο Staphylococcus aureus και ο Bacillus cereus που μολύνει κλασσικά στο ξαναζεσταμένο τηγανητό ρύζι, προκαλούν υδαρή διαρροϊκά σύνδρομα με χαμηλό ή καθόλου πυρετό και έντονο εμετό. Oρισμένα παθογόνα, μπορεί να προκαλέσουν συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ουρηθρίτιδα - επιπεφυκίτιδα - αρθρίτιδα ( σύνδρομο REITER από Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia), αυξημένης θνητότητας αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (enterohemorrhagic Escherichia coli, Shigella), πυρετό με προσβολή ήπατος (ηπατίτιδα Α).
Ο χρόνος επώασης, η στιγμή της εκδήλωσης της νόσου μετά από την έκθεση ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο. Έτσι στο Staphylococcus aureus και στο Bacillus cereus είναι γενικώς μία με οκτώ ώρες, ορισμένα όμως παθογόνα μπορεί να έχουν μακρύ χρόνο επώασης, όπως ορισμένα στελέχη Campylobacter Salmonella Aeromonas, στα οποία ο χρόνος επώασης εκτείνεται στις ένδεκα ημέρες.
Στην διαφορική διάγνωση της διάρροιας περιλαμβάνονται ορισμένοι σπανιότεροι ιδιαίτερα τοξικοί λοιμογόνοι μικροοργανισμοί, που απειλούν τον ταξιδιώτη όπως η λιστέρια, η νόσος των λεγεωναρίων, η φυματίωση, η βρουκέλλα, ορισμένα ασυνήθιστα γριπώδη σύνδρομα (π.χ. γρίπη των χοίρων).Η απλή ελαφρά διάρροια των ταξιδιωτών αντιμετωπίζεται συχνά με καλή ενυδάτωση και ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης που πρέπει να βρίσκονται πάντα στο φαρμακείο του ταξιδιώτη.
Στις συνήθεις περιπτώσεις η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να διακόψει τον θηλασμό αλλά να αυξήσει την πρόσληψη υγρών. Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται άμεσα σε σύνδρομα που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, ή εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα (π.χ. βήχα).Επίσης άμεσα ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε διάρροια που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, συνοδεύεται από δέκατα ή πυρετό, αφορά χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους, άτομα με πτώση της αμυντικής ικανότητας ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα λοιμογόνα αίτια δεν απομονώνονται στις γενικές καλλιέργειες των κοπράνων και απαιτείται ειδική συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.
Τα μέτρα πρόληψης της διάρροιας των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών. Ο ταξιδιώτης πρέπει να μην καταναλώνει τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένο νερό και ποτά. Για να αποφευχθούν αλλεργικές αντιδράσεις και φαινόμενα δυσανεξίας καλό είναι ο ταξιδιώτης να μην καταναλώνει ασυνήθιστα τρόφιμα στην χώρα υποδοχής. Οι κολυμβητές δεν πρέπει να κολυμπούν σε μη ελεγμένα και αμφιβόλου ποιότητας ύδατα. Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α). Σε άτομα υψηλού κινδύνου χορηγείται φαρμακευτική προφυλακτική αγωγή έναντι της διάρροιας των ταξιδιωτών. Προφυλακτική αγωγή χορηγείται επίσης σε περίπτωση ορισμένων περιοχών υψηλού κινδύνου.

( 10 ) .- Γρελίνη = όρεξη…και αυξημένο κοιλιακό λίπος;

Η γρελίνη αυξάνει την όρεξη και προωθεί τη συγκέντρωση ενδοκοιλιακού λίπους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό International Journal of Obesity η ορμόνη γρελίνη όχι μόνο διεγείρει τον εγκέφαλο αυξάνοντας την όρεξη αλλά προωθεί τη συγκέντρωση λιπιδίων στο σπλαχνικό λιπώδη ιστό που βρίσκεται στην ενδοκοιλιακή περιοχή και που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος.
Η γρελίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στο στομάχι και η λειτουργία της είναι να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Επομένως, η έκκρισή της αυξάνεται πριν το φαγητό και μειώνεται μετά. Δεδομένου ότι διεγείροντας την όρεξη προωθείται και μία αύξηση του σωματικού βάρους, η γρελίνη είναι μάλλον σημαντική στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
Έτσι, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα έχουν ανακαλύψει πως εκτός από το να διεγείρει τον υποθάλαμο για ενεργοποίηση της όρεξης, η γρελίνη δρα επίσης στον εξωτερικό φλοιό του πρόδρομου εγκεφάλου. Εκεί ενεργοποιεί τη συσσώρευση λιπιδίων στο σπλαχνικό (κοιλιά) λιπώδη ιστό και φαίνεται πως προκαλεί υπερέκφραση των γονιδίων του λίπους που παίρνουν μέρος στην συσσώρευση των λιπιδίων.
Αυτό το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι αυτό που θεωρείται το πιο επιβλαβές. καθώς συνοδεύεται πολλές φορές από παθήσεις. Το υψηλό σπλαχνικό λίπος να σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τοποθετημένο στην ενδοκοιλιακή ζώνη και σε άμεση επαφή με το συκώτι, αυτός ο τύπος λιπώδους ιστού ενισχύει το σχηματισμό λιπώδους ήπατος και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ινσουλινοαντίστασης.. Επομένως, το ενδοκοιλιακό λίπος ευνοεί το μεταβολικό σύνδρομο αφού σχετίζεται με υπέρταση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερχοληστερολαιμία.
Μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων
Η ανακάλυψη της διπλής δράσης της γρελίνης στον οργανισμό ανοίγει την πόρτα στη μελλοντική θεραπεία της παχυσαρκίας, η οποία προς το παρόν περιορίζεται σε in vitro μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα. Η ακριβής λειτουργία της ορμόνης είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό αποτελεσματικών φαρμάκων. Υπάρχουν πολλές ορμόνες που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης στον υποθάλαμο και την ίδια ώρα μπορούν να δρουν σε άλλα όργανα όπως το συκώτι, οι μύες ή το λίπος για παράδειγμα. Επομένως, η θεραπεία που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να μπλοκάρει τη δράση της γρελίνης και στον υποθάλαμο και στη συσσώρευση του ενδοκοιλιακού λίπους.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δράση της γρελίνης στο συκώτι όπου ευνοεί τον εγκλωβισμό της γλυκόζης στους μύες. Έχει παρατηρηθεί πως η συγκέντρωση της γρελίνης στο αίμα αυξάνεται στα παχύσαρκα άτομα και ιδιαίτερα εάν αυτά πάσχουν από διαβήτη. Επομένως τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη τάση να συσσωρεύουν ενδοκοιλιακό λίπος από τα παχύσαρκα άτομα χωρίς διαβήτη. Αυτό το πεδίο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα φάρμακα.
International Journal of Obesity (2009) 33, 541-552 Acylated and desacyl ghrelin stimulate lipid accumulation in human visceral adipocytesA Rodríguez1,5, J Gómez-Ambrosi1,5, V Catalán1,5, M J Gil2,5, S Becerril1,5, N Sáinz1,5, C Silva3,5, J Salvador3,5, I Colina4 and G Frühbeck1,3,5.-


( 11) .- Ο ιατρός συμβουλέυει :
http://www.healthierworld.gr/index.php?obj=aabf15f5f55be71f ,,.-
30 Οδηγίες για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων
7 Τρόποι για να μειώσουμε την πίεσή μας
Τσιμπήματα του καλοκαιριού
10 απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις καούρες
Επαγγελματικά Νοσήματα Άνω Άκρου
Εμετος αλήθειες και μύθοι γύρω από τις συχνότερες μας ενοχλήσεις
Τι θα πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε πυρετό;
Αλκοόλ και αντιβιοτικά
Προστατευθείτε από τη ζέστη
Η καλή εμφάνιση το Καλοκαίρι θέλει έγκαιρο προγραμματισμό το Χειμώνα
Απλά μέτρα προστασίας από τις ιώσεις
Η συμβουλή των γιορτινών ημερών
ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ !

( 12 ) .- Αλκοόλ και αντιβιοτικά :
Ένα ποτηράκι κατά λάθος πιθανότατα δεν θα βλάψει. Όμως, η χρήση αλκοόλ με τα αντιβιοτικά κατά κανόνα απαγορεύεται, όχι μόνο επειδή μπορεί να αλλοιωθεί ο μεταβολισμός και η δράση του αντιβιοτικού, αλλά κυρίως επειδή το αλκοόλ σε συνδυασμό με ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να σας προκαλέσει συμπτώματα εφάμιλλα του εμφράγματος. Πρόκειται για την αντίδραση της δισουλφιράμης, όπου ο ασθενής νιώθει ένα έντονο αίσθημα βάρους στο στήθος, η πίεσή του μπορεί να μειωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα και το αποτέλεσμα να είναι μοιραίο.(ΠΗΓΗ: Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος : http://www.pfs.gr/ . ) .-

( 13 ).- Πιο ωφέλιμα τα ολόκληρα καρότα :

Γνωρίζατε ότι και οι πιο μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας; Τροφές που θεωρούνται υγιεινές κι ωφέλιμες για την υγεία μας, αν τις φάμε με το σωστό τρόπο θα μας δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Το καρότο για παράδειγμα, το πιο ισχυρό αντικαρκινικό της φύσης, αν το κόψουμε και το βράσουμε, θα χάσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Νιούκασλ, υπό τη δρα Κίρστεν Μπραντ, τα ολόκληρα καρότα περιέχουν 25% περισσότερη από την αντικαρκινική ουσία φαλκαρινόλη, με αποτέλεσμα οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες να είναι πιο ισχυρές.
Πειράματα σε ποντίκια στο παρελθόν από την ίδια ερευνήτρια, σε συνεργασία με Δανούς επιστήμονες, είχαν δείξει ότι όταν διατρέφονταν με φαλκαρινόλη, ανέπτυσσαν κατά 35% περίπου λιγότερους όγκους. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το κόψιμο των καρότων αυξάνει την επιφάνεια από την οποία η ωφέλιμη αυτή ουσία μπορεί να διαρρεύσει στο νερό κατά το βράσιμο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το καρότο πρέπει να βράζεται ολόκληρο και να κόβεται στη συνέχεια, πράγμα που το κάνει πιο ωφέλιμο, αλλά και πιο γευστικό, επειδή τα σάκχαρα που δίνουν στο καρότο την χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του, υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες επίσης όταν το καρότο βράζεται ολόκληρο..-- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


( 14 ).- Οι άνδρες πιο ευάλωτοι στον καρκίνο από τις γυναίκες :
Οι άνδρες στη Βρετανία έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ' ό,τι οι γυναίκες, κυρίως εξαιτίας του τρόπου ζωής, αλλά και της στάσης τους απέναντι στην αρρώστια, αποκαλύπτει έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την κοινή έκθεση του βρετανικού Αντικαρκινικού Δικτύου (NCIN), του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου (Cancer Research UK) και του Κέντρου Ανδρικής Υγείας (Men's Health Forum), ο τρόπος ζωής των ανδρών, η αμέλεια που συχνά επιδεικνύουν απέναντι στα πρώτα συμπτώματα της αρρώστιας και οι αραιές επισκέψεις τους στο γιατρό, αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από την επάρατη νόσο.
Οι άνδρες έχουν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια και 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τύπους καρκίνου που πλήττουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, αποκάλυψε η μελέτη αυτή -- στα εν λόγω ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι στατιστικές των καρκίνων του μαστού και του προστάτη, αλλά ούτε και του καρκίνου των πνευμόνων (λόγω της επικρατούσας αντίληψης ότι οι άνδρες καπνίζουν γενικά περισσότερο από τις γυναίκες). Συνολικά για όλες τις μορφές καρκίνου, οι άνδρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να πεθάνουν και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.
"Ερευνώντας την επίδραση του καρκίνου στα δύο φύλα, ξαφνιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν ανακαλύψαμε τόσο μεγάλες διαφορές, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός λόγος για τον οποίο οι άνδρες να κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες", υπογράμμισε ο καθηγητής Ντέιβιντ Φόρμαν του NCIN, παρατηρώντας ότι "είναι γνωστό πως οι άνδρες δεν παραπονιούνται και δεν ανησυχούν για την υγεία τους όσο οι γυναίκες".
"Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά αυτή, ότι δηλαδή οι άντρες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, αλλά και ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να απευθυνθούν σε γιατρό εάν εκδηλώσουν συμπτώματα", κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες ίασης, υπογραμμίζει ο κ. Φόρμαν.
"Ξέρουμε ότι περίπου οι μισοί τύπου καρκίνου μπορεί να προληφθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής και είναι ανησυχητικό το ότι το μήνυμα αυτό φτάνει σε "ώτα μη ακουόντων" όσον αφορά τους άντρες", παρατηρεί η Σάρα Χίομ, διευθύντρια Υγειονομικής Ενημέρωσης του Cancer Researce UK, τονίζοντας το ακόμη σημαντικότερο ότι "σε πολλούς τύπους καρκίνου, η ασθένεια έχει περισσότερες πιθανότητες ίασης, εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως".Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Άλαν Γουάιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς, ο οποίος ειδικεύεται στην ανδρική υγεία, "οι μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες γενικά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι το κάπνισμα, το βάρος γύρω από την περιφέρεια της μέσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή και το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου και τον πρόωρο θάνατο".-Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 15 ) .- Διάγνωση όγκων εγκεφάλου χωρίς βιοψία :
Χάρη στην εξέλιξη των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, στις οποίες περιλαμβάνονται η λειτουργική μαγνητική τομογραφία και η νευροπλοήγηση, είναι πλέον εφικτή η ακριβής διάγνωση όγκων του εγκεφάλου, πριν καν προχωρήσει η ιστολογική εξέταση (βιοψία). Ειδικά η νευροπλοήγηση, δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να υλοποιείται μία πλήρως κατευθυνόμενη νευροχειρουργική επέμβαση και εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, στο πεδίο της εγχειρητικής αντιμετώπισης των όγκων του εγκεφάλου, η μοριακή βιολογία και η νανοτεχνολογία έχουν συνδράμει ώστε αυτά τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται πολύπλευρα και πλέον στη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων όγκων εγκεφάλου μπορούν να τοποθετούνται χημειοθεραπευτικοί παράγοντες μέσα στον όγκο.
Εξάλλου, η ακτινοχειρουργική έχει δώσει τη δυνατότητα να ακτινοβολούνται με ακρίβεια χιλιοστών υπολείμματα του όγκου εγκεφάλου σε σημεία που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το χειρουργικό νυστέρι, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας Βασίλειος Βάρσος στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως τόνισε ο κ. Βάρσος, καταγράφεται διαχρονική αύξηση των περιστατικών κακοηθών όγκων εγκεφάλου, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, όπως η χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς κάτι σχετικό δεν έχει αποδειχθεί. "Εκτός από τους όγκους εγκεφάλου, εξελίξεις καταγράφονται και στο πεδίο των ανευρυσμάτων και αγγειακών δυσπλασιών του εγκεφάλου. Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς υφίσταται συσσωρευμένη εμπειρία στη μικρονευροχειρουργική ανάλογων βλαβών. Μάλιστα, ένα μέρος από αυτές τις παθήσεις μπορεί και υποβάλλεται συμπληρωματικά και σε εμβολισμό (επεμβατική ενδοαγγειακή χειρουργική)" πρόσθεσε ο κ. Βάρσος.
Εξάλλου, νευροχειρουργικές επεμβάσεις υψηλής ακριβείας πραγματοποιούνται πλέον με τη μέθοδο της νευροενδοσκοπίας, η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας. Κατά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, η οποία συγκαταλέγεται στις νέες τάσεις της νευροχειρουργικής επιστήμης, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά λεπτά εργαλεία μικροχειρουργικής, τα οποία περνούν μέσα από πολύ μικρούς διαύλους και έτσι πραγματοποιούνται επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακρίβεια και ελαχιστοποιημένες άλλες βλάβες.-ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 16 ).- Ο νέος ιός Η1Ν1 κυκλοφορούσε επί χρόνια στους χοίρους : Ο νέος ιός Η1Ν1, που προκάλεσε την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η εξάπλωση της νέας γρίπης στον πλανήτη είναι πλέον παγκόσμια και ότι δεν μπορεί πια να ανακοπεί, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, φαίνεται πως κυκλοφορούσε αθόρυβα στα γουρούνια επί πολλά χρόνια, ενώ στους ανθρώπους από πέρυσι τον Αύγουστο. Επειδή ο ιός δεν έγινε αντιληπτός στους χοίρους έγκαιρα, καθώς η προσοχή των ειδικών είχε στραφεί κυρίως στην παρακολούθηση για νέους ιούς γρίπης στους ανθρώπους, χάθηκε η ευκαιρία για έναν αποτελεσματικό έλεγχο της ασθένειας στη φάση της διαμόρφωσής της, αναφέρει μια νέα βρετανική-κινεζική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Άντριου Ραμπό του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τον Όλιβερ Πίμπους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Γι Γκουάν του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική αλληλουχία του νέου ιού και επιβεβαίωσαν, όπως και άλλες έρευνες, ότι αποτελεί μίγμα άλλων ιών που κυκλοφορούσαν στους χοίρους, μαζί με γονίδια από στελέχη ανθρώπινης γρίπης και γρίπης των πτηνών.
Όλα αυτά τα γονίδια κυκλοφορούσαν μέσα στους χοίρους επί χρόνια, ενώ η αρχική μεταπήδησή του νέου ιού στους ανθρώπους εκτιμάται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2008 (μπορεί και ακόμα νωρίτερα), δηλαδή πολλούς μήνες πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις αρχές του 2009, αλλά η εξάπλωσή του στον ανθρώπινο πληθυσμό ουσιαστικά άρχισε τον Ιανουάριο του 2009.
Κατά τους επιστήμονες, η μετακίνηση ζωντανών χοίρων μεταξύ της Ευρασίας και της Β.Αμερικής, στο πλαίσιο του εμπορίου ζώων, φαίνεται να διευκόλυνε το ανακάτεμα των διαφορετικών ιών γρίπης, δημιουργώντας το νέο στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πλέον την πανδημία. Οι ερευνητές επικρίνουν την έλλειψη ενός μηχανισμού συστηματικής παρακολούθησης των χοίρων, κάτι που επέτρεψε στον ιό να εξελιχθεί αργά αλλά ανενόχλητα.
Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο "μοριακού ρολογιού", για να συγκρίνουν τον ιό της πανδημίας με τους συγγενικούς του ιούς και να εκτιμήσουν την ηλικία του νέου ιού με βάση τις διαχρονικές γενετικές μεταλλάξεις του, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο κοινός "πρόγονος" του νέου Η1Ν1 και των στενότερων συγγενικών ιών των χοίρων υπήρχε πριν 9,2 έως 17,2 χρόνια, με άλλα λόγια οι προγονικοί ιοί της τωρινής πανδημίας κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και απαρατήρητοι για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Το πρόβλημα πάντως, όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, έγκειται στο ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες ουσιαστικά δεν διαθέτουν την ικανότητα να εντοπίζουν στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν στους χοίρους και τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε ανθρώπινες επιδημίες.- Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/uidfinder/10.1038/nature08182 .- ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-

( 17 ).- Ενδοκρινολογική-ορμονική εξέταση:

η πρόληψη λύση στην υπογονιμότητα :
Πενήντα με ογδόντα εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το 10-12% των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν πρόσφατα σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την 15η Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, τα μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, οι κυρίες Δήμητρα Ζιάννη, Δρ Μ. Βρυωνίδου Αν.Διευθύντρια της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” καθώς και ο Επικ Καθηγήτης του Παν/μιου Αθηνών Γεώργιος Μαστοράκος.
“Η δυνατότητα να αποκτήσει παιδί ένα ζευγάρι είναι ευλογία. Η αδυναμία να αποκτήσει δεν οφείλεται συνήθως σε νόσημα από το οποίο κινδυνεύει η υγεία του” τόνισε η κ Ζιάννη, και πρόσθεσε πως “το15-20% των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας, αντιμετωπίζει ανεξήγητη στειρότητα καθώς δεν μπορεί να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος. Όμως πάντοτε οφείλεται να έχουν αποκλεισθεί νοσήματα που προκαλούν υπογονιμότητα”.
Όπως αναφέρθηκε η “συμμετοχή” του ανδρικού παράγοντα στην υπογονιμότητα είναι σε ποσοστό ίσο με αυτό της γυναίκας και γι αυτό το λόγω η διερεύνηση του ζευγαριού πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα.
Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας
* Ιδιαίτερα από την κ Ζιάννη, τονίστηκε η διάσταση που υπάρχει μεταξύ της χρονολογικής και της βιολογικής ηλικίας της γυναίκας που συμπεριλαμβάνει την αναπαραγωγική ικανότητας της.
“Δυστυχώς στον σημερινό κόσμο με τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, είπε η κ Ζιάννη, φτάνει η γυναίκα στην ηλικία των 35χρόνων για αναζήτηση παιδιού. Και οφείλει να γνωρίζει ότι μετά την ηλικία των 35 χρόνων η αναπαραγωγική της ικανότητα μειώνεται δραματικά (μετά το 35ο-37ο έτος), άσχετα με τη ρυθμικότητα της εμμηνορρυσίας”. “Δεν υπάρχει δυστυχώς, πρόσθεσε, πολυτέλεια για περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος της τεκνοποιίας. Αν μέσα σε χρονικό όριο 6 μηνών δεν συλλάβει οφείλει να κάνει ορμονική διερεύνηση για καθορισμό της περαιτέρω γραμμής που θα ακολουθήσει”.
* Από την πλευρά της η κ. Βρυωνίδου αναφέρθηκε στις διαταραχές της περιόδου σε νεαρές γυναίκες, οι οποίες υποδηλώνουν συνήθως διαταραχές των ορμονών που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο και οδηγούν σε υπογονιμότητα λόγω διαταραχών της ωορρηξίας.
Γι’ αυτό η κατάλληλη ορμονική διερεύνηση θεωρείται ότι είναι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα για την διερεύνηση της γυναίκας, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα της.
* Δόθηκε επίσης έμφαση από την κ Βρυωνίδου στον πολύ συχνό συνδυασμό ενοχλημάτων που συμπεριλαμβάνουν διαταραχές της περιόδου με ταυτόχρονη ύπαρξη ακμής ή και τριχοφυΐας.
Μάλιστα αναφέρθηκε πως τέτοιες διαταραχές έχει περίπου το15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, κάτι που υποδηλώνει συνήθως διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών με ανώμαλη υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) και διαταραχή της ωορρηξίας.
Για αυτό η διερεύνηση των προβλημάτων αυτών απαιτεί ενδοκρινολογική εκτίμηση για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος των διαταραχών του κύκλου και της γυναικείας υπογονιμότητας.
* Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως ανέφερε η κ Βρυωνίδου διαταραχές του κύκλου και της γονιμότητας αναπτύσσονται κατά την διάρκεια διαφόρων χρόνιων νοσημάτων η από τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για άλλα νοσήματα όπως η κορτιζόνη, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η εφαρμογή χημειοθεραπείας κλπ
* Από τον κ Μαστοράκο επισημάνθηκε πως η διατήρηση του σωστού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τόσο η απώλεια βάρους (μέχρι και την ανάπτυξη του ψυχιατρικού νοσήματος της Νευρικής Ανορεξίας) όσο και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι καθοριστικές τόσο στην λειτουργικότητα του αναπαραγωγικού κύκλου, όσο και στην γενική υγεία της γυναίκας.
* Επίσης από όλους τους εισηγητές τονίστηκε ότι αμηνόρροια στη νεαρή γυναίκα, δηλαδή έλλειψη περιόδου για διάστημα πάνω από 6 μήνες απαιτεί άμεση διερεύνηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου και όχι μόνον. Η αιτιολογία των διαταραχών αυτών μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, όπως αδενώματα υποφύσεως, πρώιμη εμμηνόπαυση, λήψη φαρμακευτικών ουσιών. Η ενδοκρινολογική εκτίμηση θα διερευνήσει σφαιρικά το θέμα.
Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας
Από την κ Ζιάννη, επίσης αναφέρθηκε ότι ενώ συχνό αίτιο υπογονιμότητας στη γυναίκα αποτελούν οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, τα συχνότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι:
* Η κιρσοκήλη, δηλαδή η διάταση των φλεβών του όρχεως (32%).
* Οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων, όπως ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις (9%).
* Η κρυψορχία, δηλαδή η μη κάθοδος των όρχεων στο όσχεο μετά τη γέννηση (8%).
* Οι αποφράξεις των εκφορητικών οδών του σπέρματος (1%).
* Και ενδοκρινολογικά (9%) ή ανοσολογικά αίτια, όπως τα αντισπερματικά αντισώματα (4%).
Ωστόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).
Λύσεις
Ακόμη αναφέρθηκε πως όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν δίνει λύση του προβλήματος της υπογονιμότητας , η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια εξελιγμένες θεραπευτικές μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής με την Εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με συντηρητικό τρόπο οδηγεί σε ποσοστά κύησης που κυμαίνονται στο 25-30% για κάθε προσπάθεια, ανάλογα βέβαια με το είδος του προβλήματος, την ηλικία της ασθενούς κ.λ.π.
Τέλος τονίστηκε “ότι η λύση για το άτεκνο ζευγάρι δεν είναι μόνο ο δρόμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ζευγάρι και ειδικότερα η γυναίκα πρέπει να διερευνηθεί κατ’ αρχήν ορμονικά για έλεγχο της ύπαρξης ή όχι ωορρηξίας και των πιθανών διαταραχών αυτής. Η λύση στην υπογονιμότητα του ζευγαριού μπορεί να είναι πολύ απλή και σαφώς πιο ανέξοδη και πολύ λιγότερο ψυχοφθόρα από τους κύκλους της εξωσωματικής. Η εξωσωματική είναι στο βάθος”.

** ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ :

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist .-

http://snsarfara.blogspot.com/search/label/%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A3 .- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ (1) Κ.Υ.Μελιγαλά - Μεσσηνίας .-

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ , ( 2 ) Από Κ.Υ.Τσοτιλίου - Κοζάνης .-

http://www.mohaw.gr/ , Υπουργείο Υγείας .-

http://www.iatronet.gr/ , Ιατρονέτ .-

http://www.odontiatriki.gr/ , OΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ σελίδα .-

http://www.medlook.net/ , Έγκυρη πληροφόρηση για την Υγεία .-

http://www.iatros-online.gr// , Εύρεση ιατρού.

www.opad.gr/doctors/ , Ιατροί Συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ (Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου ).

www.ygeia.com.cy/ , ΥΓΕΙΑ - Όλα για την υγεία μας .-

http://www.s-n.gr/ , Διατροφή - Υγεία - Γυμναστική

http://www.bioethics.gr// , Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής -

http://www.allergy.org.gr/ , ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - ΑΣΘΜΑ , Ελληνική Εταιρείς Αλλεργιολογίας

http://www.male-subfertility.tripod.com/ , ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ .-

www.greekurology.gr/ , Ενας Οδηγός στην Ουρολογία .-

http://www.eligast.gr/ , ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ .-

www.crohn.gr/ , Κατασκευή Ιστοσελίδων στους Η/Υ .-

www.gynecology.gr/ , ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ .-

www.gynmed.gr/ , Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος .-

http://www.femme.gr/ , ΥΓΕΙΑ - Όλα για την γυναίκα .- Καλοκαίρι και Υγεία .-

www.thilasmos.gr/ , Μητρικός Θυλασμός & Υγεία για παιδί & γυναίκα .-

www.dermaline.gr/ , ΔΕΡΜΟΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ .-

http://%20www.staphy.gr// , Έκζεμα .-

www.psorinfo.com/Default.aspx?AreaID=22 , Ψωρίαση -

http://www.hndc.gr/info/default.htm , . ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ).-

http://www.dontia.gr/ , ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ .-

www.dental-blog.gr/ ,.- Μπλόγκς Οδοντιάτρων .-

www.orthopaedic.gr/home.htm , ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ .-

phttp://pwww.eye-net.gr/main.as , ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ .-

http://www.incardiology.gr/ , ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ .-

http://www.hypertension.gr/ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ .-

http://www.elikar.gr/ ,- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://www.lungcancer.gr/ , ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ .-

www.mastology.gr/gr/karmastou.asp . ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΩΝ

http://www.kefalalgia.gr/el/index.html , ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ - ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ .-

http://www.headaches.gr/ , ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ .-

http://users.forthnet.gr/her/kar/.- Περιέχει οδηγίες για πρώτες βοήθειες , κάποιες από τις οποίες , έχουν αλλάξει από το 2005 και δεν έχει ενημερώσει το site ο γιατρός .-

www.ephebiatrics.gr/gr/ , ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ- ΕΜΒΟΛΙΑ .-

www.geocities.com/zavitsanosgr/help.htm , Ελληνική Εταιρία Μελέτης Υπέρτασης .-

www.paxysarkia.gr/ , ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ .-

http://www.arthritis.org.gr/ , ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΗΤΙΔΑ .-

http://www.elire.gr/ , Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας .-

www.surgeryonline.gr/surgery , ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ .-

http://web4health.info/gr/index.shtml , ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ .-

http://www.stress.gr/ , ΣΤΡΕΣ - ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ κ.λ.π.

www.depnet.gr/ , ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ .-

www.depressionanxiety.gr/ , Γνώση της Κατάθληψης .-

http://www.ipse.gr/ , ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ - ΑΓΧΟΣ .-

www.prosarmogi.gr/index.html , Εταιρία Ψυχολογικής Παρέμβασης .-

www.iris-health.gr/ , Ψυχοκοινωνική Υγεία Παίδων και Ενηλίκων .-

www.katathlipsi.gr/ , ΚΑΤΑΘΛΗΨΗ .-

http://www.isorropia.gr/ , Κέντρο Ψυχικής ... ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ .-

KATAΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ : :http://www.katagelies.gr/katagelies/component/option,com_loudmouth/task,forum/id,354/Itemid,36/ .-

&* http://videakiatl.blogspot.com/2009/06/blog-post_21.html , ΤΑΚΗΣ .-

*&*
haemostasis/Αιμόσταση : τι είναι η θρομβοφιλία: καθέξιν αποβολές και θρομβοφιλία ,-
http://www.haematology-haemostasis.gr/ .-

Τα πάντα για τη Γυναίκα : Ομορφιά, Περιποίηση, Υγεία, Διατροφή. Συμβουλές Ειδικών. -

*

Δεν υπάρχουν σχόλια: