. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Πως και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;
Aφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να βουρτσίσετε τα δόντια σας απαλά και προσεκτικά. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κατά μήκος των ούλων και φροντίστε το τρίχωμά της να έρχεται λοξά κάτω από τα ούλα στο σημείο του αυχένα των δοντιών.
Οι κινήσεις βουρτσίσματος πρέπει να γίνονται με κατεύθυνση μπρος - πίσω και σε μικρή έκταση, ώστε να καθαρίζεται καλά η ουλοδοντική σχισμή. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα δόντια τόσο για την εξωτερική τους επιφάνεια όσο και για την εσωτερική.
Η εσωτερική επιφάνεια των πάνω και κάτω μπροστινών δοντιών καθαρίζεται με το στέλεχος της οδοντόβουρτσας σε κατακόρυφη θέση.
Βουρτσίστε τέλος τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών όπως επίσης και τη γλώσσα.
Ένα καλό βούρτσισμα διαρκεί 2 - 3 λεπτά.
Θεωρητικά μετά από κάθε λήψη γλυκαντικού παράγοντα ή τροφής που περιέχει υδατάνθρακα πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια, έστω κι αν αυτό είναι ένα απλό αναψυκτικό.
Πρακτικά όμως δύο φορές είναι αρκετές για να κρατήσουν τα δόντια και τα ούλα σας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Ποιον τύπο οδοντόβουρτσας να χρησιμοποιώ;
Χρησιμοποιείτε πάντα πλαστική μαλακή οδοντόβουρτσα που είναι απίθανο να χαλάσει τα δόντια και είναι πιο φιλική για τα ούλα σας. Διαλέξτε ένα μέγεθος και σχήμα που να σας επιτρέπει να βουρτσίζετε εύκολα ακόμα και τα πιο πίσω δόντια.
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσά μου;
Συνιστάται να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες περίπου.
Πως δημιουργείται η πέτρα στα δόντια;
Όταν μια περιοχή του στόματος δεν βουρτσίζεται καλά, τότε στις επιφάνειες των δοντιών δημιουργείται η οδοντική πλάκα η οποία είναι μια υπόλευκη μεμβράνη βακτηριδίων.
Με την πάροδο των ημερών και εφ' όσον δεν απομακρύνεται από τις οδοντικές επιφάνειες αυξάνει σε πάχος και αρχίζει να εφαλατώνεται μαζεύοντας άλατα από το στοματικό περιβάλλον κυρίως Cα και Mg , είτε αυτά προέρχονται από το σάλιο, είτε από το νερό και γενικά τη διατροφή. Από το σημείο αυτό και μετά η οδοντική πλάκα, που μέχρι τώρα μπορούσε να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, σκληραίνει και χρειάζεται η επέμβαση του οδοντιάτρου για τον καθαρισμό της. Μιλάμε πλέον για σχηματισμό πέτρας.
Όπως η οδοντική πλάκα έτσι και η πέτρα βρίθει μικροβίων και έτσι τα ούλα στην περιοχή φλεγμαίνουν, ματώνουν εύκολα, πονούν με την επαφή.
Η ύπαρξη πέτρας συνοδεύεται από άλλοτε άλλης μορφής ουλίτιδας και μόνο η απομάκρυνσή της εξασφαλίζει την επιστροφή των ούλων σε κατάσταση υγείας.
Στην μεγάλη αυτή συσσώρευση βακτηριδίων αν προστεθεί και η παρουσία υδατανθράκων -γλυκά, ζάχαρη, άμυλο - τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς τα μικρόβια παράγουν οξέα ικανά να προσβάλουν και να καταστρέψουν την αδαμαντίνη τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα, προκαλώντας την γνωστή μας τερηδόνα.
Πόσο συχνά να καθαρίζω τα δόντια μου χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα;
Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μεταξύ των δοντιών και κάτω από τα ούλα, εκεί που η οδοντόβουρτσα δεν φθάνει και παρουσιάζονται οι περισσότερες τερηδόνες. Εάν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα χάνετε ένα σημαντικό τμήμα της περιποίησης των δοντιών και των ούλων σας.
Πώς θα ξέρω αν έχω ουλίτιδα;
Όταν η στοματική υγιεινή είναι πλημμελής τότε μπορεί να εμφανιστεί ουλίτιδα στο στόμα .
Η πλημμελής στοματική υγιεινή μπορεί να οφείλεται, είτε σε μη συχνό βούρτσισμα , είτε σε λάθος τρόπο βουρτσίσματος , είτε ακόμα και σε λάθος βούρτσα.
Στο στόμα εκφράζεται σαν αιμορραγία εντοπισμένη ή γενικευμένη εφ' όσον αφορά όλο το στόμα. Εάν κάποιο εντοπισμένο σημείο αιμορραγεί επίμονα κατά το βούρτσισμά σας τότε χρειάζεται η συνδρομή του οδοντιάτρου.
Στην περίπτωση που δεν δοθεί η πρέπουσα προσοχή στη θεραπεία η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει σε βάθος προκαλώντας αλλοίωση και βλάβη στο οστούν. Η νόσος τότε είναι περιοδοντίτιδα , οπότε το δόντι πιθανόν να αποκτήσει κινητικότητα.
Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα δόντια μου;
Μία ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να μας προμηθεύει τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι αναγκαία για τα δόντια και τα ούλα για να παραμένουν υγιή και δυνατά. Μερικά από αυτά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Α, C και D.
Ενώ όλοι ξέρουμε ότι το να τρώμε γλυκά είναι κακό για τα δόντια μας, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ποσότητα των γλυκών τροφών που καταναλώνουμε όσο το σύνολο του χρόνου μέσα στον οποίο τα δόντια μας είναι εκτεθειμένα στα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κολλώδη ή σκληρά γλυκά γιατί παραμένουν στο στόμα σας περισσότερο χρόνο. Σημαίνει επίσης ότι το να τρώμε γλυκά εκτός των γευμάτων μας είναι πολύ χειρότερο απ' ότι να τα τρώμε κατά την διάρκεια των γευμάτων, γιατί κατά το γεύμα υπάρχει αυξημένη παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας ξεπλένοντας την ζάχαρη. Διαλέξτε κάτι χωρίς ζάχαρη - φιστίκια και σπόρους, τυρί, απλό γιαούρτι ή ποπ-κορν για τους μεταξύ γευμάτων μεζέδες - και κρατήστε τα γλυκά για την ώρα του κανονικού γεύματος. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Φροντίστε τα δοντάκια των παιδιών σας, με καθημερινό βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα.. Χρησιμοποιείτε πάντα μαλακού-πλαστικού τριχώματος οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες με φθόριο.
Θεωρητικά το βούρτσισμα πρέπει να αρχίζει από τότε που εμφανίζονται τα νεογιλά δοντάκια στο στόμα του παιδιού. Στις μικρές αυτές ηλικίες το βούρτσισμα γίνεται από τον γονέα. Αλλά και μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών θα πρέπει ο γονέας να επιστατεί στην προσπάθεια στοματικής υγιεινής. Όταν το παιδάκι είναι μικρό μην ανησυχήσετε αν καταπίνει στο τέλος την οδοντόκρεμα, απλά εσείς θα έχετε βάλει μικρή ποσότητα.
Θα σας υπενθυμίσουμε πως τα γλυκά και γενικά οι υδατάνθρακες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τα δόντια μικρών και μεγάλων. Καλό είναι λοιπόν η κατανάλωσή τους από το παιδί να γίνεται κάτω από τον δικό σας έλεγχο. Είναι προτιμότερο να φάει το παιδί το γλυκό του σε μία δόση, παρά την ίδια ποσότητα σε περισσότερες δόσεις. Μετά θα πρέπει στο πρώτο 20λεπτο να βουρτσίσει οπωσδήποτε τα δόντια του.
Αντίθετα η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών θα βοηθήσει πολύ στην όλη προσπάθεια κατά της τερηδόνας. Τα παιδάκια από την ηλικία των 2 - 2,5 ετών καλό είναι να παίρνουν φθόριο για να ενισχυθεί έτσι η δομή της αδαμαντίνης και να έχουμε πιο γερά δόντια. Υπάρχουν σκευάσματα με την μορφή καραμέλας την οποία το παιδί αφήνει να λιώσει σιγά - σιγά στο στόμα σε καθημερινή βάση.
Η λήψη του φθορίου συνιστάται γιατί στην Ελλάδα δεν φθοριώνεται το νερό και καλό είναι να συνεχιστεί μέχρι τα 16-17 .
Δύο φορές το χρόνο - όπως και τους μεγάλους άλλωστε - θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των δοντιών του παιδιού από οδοντίατρο όπου θα επισημαίνονται οι όποιες ανάγκες.
Τέλος θα πρέπει ο γονέας να παρακολουθεί αν το παιδάκι του αναπνέει το βράδυ από το στόμα - στοματική αναπνοή - οπότε για να προλάβει κάποια ανάγκη ορθοδοντικής θεραπείας καλό είναι να συμβουλευτεί παράλληλα και κάποιον ΩΡΛ.
Η "πιπίλα" ή η συνήθεια να βάζει κάποιο δάκτυλο το παιδί στο στόμα θα πρέπει να σταματάει γύρω στα 2,5. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθούν ορθοδοντικές ανωμαλίες.
Αν το παιδάκι πίνει γάλα με μπιμπερό , πρέπει τουλάχιστον το βραδινό γάλα να είναι χωρίς ζάχαρη. Θα έχω ευαισθησία στο κρύο μετά το σφράγισμα;
Μετά την παρασκευή - τρόχισμα - του δοντιού για σφράγισμα πολλές φορές παρατηρείται ευαισθησία στο κρύο, η οποία όμως τις περισσότερες φορές είναι παροδική. Έτσι μετά από μερικές εβδομάδες εξαφανίζεται προοδευτικά.
Αυτό παρατηρείται συνήθως μετά από έντονο τρόχισμα και ιδιαίτερα στα μεταλλικά σφραγίσματα. Χαρακτηριστικό της ευαισθησίας αυτής είναι πως παρέρχεται μετά από μερικά δευτερόλεπτα από το κρύο ερέθισμα και έτσι δεν χρειάζεται παυσίπονο. Αν ο πόνος διαρκεί για 10-20 λεπτά μετά το κρύο και ιδιαίτερα αν χρειάζεται παυσίπονο για να περάσει, τότε πρέπει να ενημερωθεί ο οδοντίατρος.
Μπορώ να έχω λευκά σφραγίσματα στα πρόσθια και στα οπίσθια δόντια;
Έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας λευκές πάστες - φωτοπολυμεριζόμενες ρητίνες-οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε πρόσθια όσο και σε οπίσθια δόντια, παρουσιάζοντας ικανοποιητική αντοχή σε σχέση με το χρόνο. Μπορεί να μη φτάνουν την αντοχή των μεταλλικών σφραγισμάτων, αλλά έχουν να επιδείξουν μια άριστη αισθητική απόδοση, προσδίδοντας στο δόντι το χρώμα και την διαφάνεια που είχε πριν τροχιστεί για το σφράγισμα.
Πολλές από τις ρητίνες περιέχουν και ίνες - σωματίδια γυαλιού ενισχύοντας έτσι τη δομή τους κάνοντάς τες πιο ανθεκτικές.
Από την άλλη πλευρά έχουμε και τα σφραγίσματα - αποκαταστάσεις από πορσελάνη. Στην περίπτωση αυτή το υλικό είναι αμιγές κεραμικό με όλα τα πλεονεκτήματα που παρέχει.
Το μόνο μειονέκτημα είναι πως η όλη διαδικασία διεκπεραιώνεται σε δύο ραντεβού εφ'όσον η αποκατάσταση κατασκευάζεται στο εργαστήριο - η πορσελάνη ψήνεται στους 870-940 βαθμούς -, και μετά τοποθετείται στο στόμα.
Πόσες επισκέψεις θα χρειαστώ για μία ενδοδοντική θεραπεία («απονεύρωση»);
Τις περισσότερες φορές η ενδοδοντική θεραπεία διεκπεραιώνεται σε μία επίσκεψη, κατά την οποία αφαιρείται ο πολφός και μετά την κατάλληλη προετοιμασία γεμίζει ο χώρος με το αντίστοιχο υλικό-φάρμακο.
Στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί φλεγμονή ή ακόμη και απόστημα χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις. Παράλληλα ίσως χρειαστεί και κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Να περιμένω πόνο μετά από μία ενδοδοντική θεραπεία;
Μερικές φορές μετά την παρέλευση της αναισθησίας και για μερικές ημέρες υπάρχει κάποιο ελαφρό ενόχλημα ή ευαισθησία στην πίεση ή η αίσθηση πως το δόντι είναι πιο ψηλό. Σ' αυτή την περίπτωση ίσως κάποιο παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες είναι απαραίτητο για να υποχωρήσουν τα πιο πάνω.
Θα χρειαστώ στεφάνη μετά από μία ενδοδοντική θεραπεία;
Καθώς κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας αφαιρείται μια ποσότητα οδοντικής ουσίας και γίνεται επεξεργασία των ριζικών σωλήνων, το δόντι αποδυναμώνεται και είναι έτσι πιο εύκολο να σπάσει. Για λόγους προστασίας επομένως χρειάζεται να καλυφθεί με κάποια στεφάνη.
Είναι απαραίτητο να αντικαταστήσω ένα δόντι που χάθηκε;
Οπωσδήποτε, ναι. Το χαμένο δόντι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα τεχνητό για να αποκατασταθεί η μασητική λειτουργία όπως ήταν πριν, να επανέλθει η αισθητική στην περιοχή και να παρεμποδιστούν τα γειτονικά δόντια και οι ανταγωνιστές από το να μετακινηθούν.
Πως μπορώ να αντικαταστήσω ένα χαμένο δόντι ;
Το κενό που θα προκύψει από την εξαγωγή ενός ή περισσοτέρων δοντιών μπορεί να αντικατασταθεί με την κλασσική και γνωστή σε όλους μας γέφυρα.
Σε αυτή την περίπτωση τροχίζονται τα γειτονικά με το κενό δόντια και κατασκευάζεται η προσθετική εργασία η οποία συγκολλείται μόνιμα στα δόντια στηρίγματα. Τις περισσότερες φορές η αποκατάσταση είναι μεταλλοκεραμική, όπου ο μεταλλικός σκελετός της εργασίας είναι ολικά επικαλυμμένος με πορσελάνη στο χρώμα των παρακείμενων δοντιών.
Αν ο αριθμός των δοντιών που λείπουν είναι μεγάλος, ή δεν υπάρχει κανένα στήριγμα πίσω από το κενό, τότε προσθετική αποκατάσταση μπορεί να είναι μια κινητή εργασία ( ολική ή μερική οδοντοστοιχία )
Είναι δυνατόν όμως να αποκατασταθεί η απώλεια ενός ή περισσοτέρων ή ακόμη και όλων των δοντιών του στόματος με την τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων. Κυλινδρικά στοιχεία από καθαρό τιτάνιο τα οποία τοποθετούνται στο οστούν της γνάθου και τα οποία χρησιμεύουν σαν τεχνητά πλέον στηρίγματα για ακίνητες εργασίες οι οποίες μπορεί να αφορούν όλα τα δόντια μιας γνάθου, ή μερικά, ή ακόμη και ένα.
Με τη λύση των εμφυτευμάτων είναι δυνατόν να αποφευχθεί τόσο το τρόχισμα των γειτονικών δοντιών, όσο και η κινητή εργασία.
Πότε ενδείκνυται να κάνω ολοκεραμική εργασία;
Η ολοκεραμική αποκατάσταση είναι πιθανότατα ο πιο όμορφος αισθητικά τρόπος να δημιουργήσουμε ένα πιο ευχάριστο και όμορφο χαμόγελο.
Η εργασία επειδή είναι ολοκληρωτικά από πορσελάνη, χωρίς μέταλλο, απαιτεί διαφορετικό και μικρότερης έκτασης τρόχισμα του δοντιού.
Μια τέτοια εργασία μας επιτρέπει να αλλάξουμε τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του δοντιού αποδίδοντας άριστα αποτελέσματα ιδιαίτερα στις πρόσθιες περιοχές στις οποίες καλείται να δώσει λύση.
Μπορώ να ασπρίσω τα δόντια μου;
Υπάρχει σήμερα τρόπος να αλλάξει το χρώμα των δοντιών προς το ανοιχτότερο με τη λεύκανση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στο ιατρείο όπου τοποθετείται η ενεργός ουσία πάνω στα δόντια και ενεργοποιείται με ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένας δεύτερος τρόπος είναι αυτός όπου ο ίδιος ο ασθενής τοποθετεί τον λευκαντικό ζελέ σε ένα λεπτό , διαφανή , μαλακό και εύκαμπτο νάρθηκα τον οποίο στη συνέχεια εφαρμόζει στα δόντια του. Ο νάρθηκας αυτός έχει απόλυτη εφαρμογή με τις οδοντικές επιφάνειες αφού έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο πάνω σε εκμαγείο που προέκυψε από την αποτύπωση των δοντιών του ασθενούς.
Η χημική ουσία που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η carvamide peroxide και υπάρχει σε διάφορες συγκεντρώσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί 2-3 εβδομάδες , διάστημα κατά το οποίο γίνονται κάποιοι περιοδικοί έλεγχοι από τον οδοντίατρο.
Και σ' αυτή την περίπτωση έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα καταφέρνοντας διαφορά 1-3 χρωματικών τόνων βάσει του χρωματολογίου που συνοδεύει το υλικό.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως σε καμία από τις πιο πάνω μεθόδους δεν αλλάζει το χρώμα των σφραγισμάτων και των προσθετικών εργασιών που υπάρχουν στο στόμα.-
http://www.youtube.com/watch?v=6b7d_gyrK0A&feature=related
ΠΊΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ και ρεμβάζοντας από το Ξενοδοχείο στην Ηγουμανίτσα.-2008 sns.- Στoν Aχαίροντα Ποταμό στο ΓΛΥΚΙ Θεσπρωτίας στα χωριά του Σουλίου 2008 sns DEZI.-
~ Από την ΟΚΝΗΡΙΑ πέφτουν τα δοκάρια της στέγης και από την ΑΜΕΛΕΙΑ του νοικοκύρη θα στάξει το σπίτι .- "(Εκκλ. 10,18 ) {Αγία Γραφή }.- ~ !! ~***~ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΡΦΑΡΩΝ στον Άγιο Κωνσταντίνο ή 16ον χιλιόμετρο Εθνικού Δρόμου Καλαμάτας -Αθηνών . Εκκλησία η οποία ανηγέρθει δαπάνες και σχεδιασμού του κ.κ. Κωνσταντίνου Γεωργίου -ιερέως Νιάρχου , καθηγητού Φιλοσοφίας του Παναπιστημείου Αθηνών .- Δίπλα στον Ιερό Να'ο βρήσκεται και ο τάφος του κοιμόμενου ιερέα Γεωργίου Κ. Νιάρχου.- ns arfara - 2008 .- ~ Οι σταγόνες που στάζουν από τη στέγη , θα βγάλουν τον άνθρωπο τον καιρό του χειμώνα έξω Από το σπίτι του .- ( Παροιμ. 27 ,15 .- Σολομώνυας .).- ~~~ ~ Ένα σπίτι όσο παλιό κι αν είναι , ποτέ δεν καταρρέει ξαφνικά. Αυτό μπορεί να συμβεί, είτε από μια κατασκευαστική ατέλεια , είτε από μακροχρόνια αμέλεια των ενοίκων του .- ( Άγιος Κασσιανός -ΚΑΙ Αββά Θεόδωρου εξ Αιγύπτου. ).- ~ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΑΝΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ -ΘΕΟ.- ~ Πρώτα Αγάπη στο ΘΕΟ και μετά στον Ανθρωπο.- sns.- ~ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ της ΜΑΡΙΑΣ αρκετά επίκαιρο : &~ **** Μη δίνεις σημασία σε καμιά κακία , όλα είναι ΜΑ-κακία , Μιά πάντα είναι η ουσία , μέσα σ΄αυτή την πάλιο κοινωνία , όλα είναι Αγώνας κι άγωνία , άς τον κόσμο και την κοινωνία , μες την αμαρτία , να τραβάει τη δικιά του την πορεία.- ~Έτσι , εκτελώντας κάθε είδους εργασία , μέσα στην πορεία τούτης της ζωής , δημιουργώντας ταυτοχρόνως φασαρία, Άχ γιατί κακούργα κοινωνία τόση πίκρα και κακία? Γιατί υπάρχει τόση αδικία , γεμάτη όλο αμαρτία ? Γιατί ύπάρχει τέτοια Αχαριστία , χωρίς καμιά ευχαριστία ? ~ ΑΧ ΜΑΡΙΑ !!!!!????.... Γιατί υπάρχει τόση Υποκρισία ,Χωρίς αλήθεια , αγάπη και ανθρωπιά , και ζούμε οι πιό πολλοί μέσα στο βούρκο και την Αμαρτία¨? 27-06-2008.- maria μιά αμαρτία απ΄΄ την ..... ~ Στις ΟΙΝΟΥΣΕΣ της Χιου , περνάει το καλοκαιράκι, το μικρό μας το Μαράκι , εφέτος 2008 χωρίς Βλασάκι ....??? !!! ...γαπητό μας Μαρικάκι .- //sns -Arfara.-
~~* Έχω " ε ρ ω τ ε υ θ ε ί " Έχεις ποτέ φέρει στο μυαλό σου το ερώτημα: «Τώρα έχω ερωτευτεί;». Δεν είναι μία απλή ερώτηση. Αυτό που σε κάποιον φαίνεται ως αγάπη σε κάποιον άλλο φαίνεται ως έλξη. Κάποιοι ερωτεύονται κεραυνοβόλα αρκετές φορές, πολλοί μάλιστα και με κάθε ωραία γυναίκα που γνωρίζουν, ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να φέρουν στη μνήμη τους μία περίπτωση που να ένιωσαν ερωτευμένοι. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, λοιπόν, πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε τι είναι έρωτας, πότε αρχίζει και πότε τελειώνει.
Ένα από τα αισθήματα που πολλοί συγχέουν με τον έρωτα είναι το πάθος. Τι είναι πάθος; Ένα πολύ δυνατό, έντονο αίσθημα φυσικής έλξης για ένα άλλο πρόσωπο. Το πάθος έχει κυρίως σεξουαλικό χαρακτήρα. Η έλξη είναι επιφανειακή, βασισμένη σε στιγμιαία. Συχνά, έχουμε πάθος για άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε τόσο καλά, άτομα που ακόμα έχουμε τη δυνατότητα να τα φαντασιωνόμαστε. Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν τις λέξεις πάθος και έρωτας. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση «ερωτεύτηκε από την πρώτη μάτια». Στην πραγματικότητα το αίσθημα αυτό είναι πάθος και όχι έρωτας. Το πάθος αναφέρεται στη φυσική έλξη και αφορά μόνο αυτή. Για ένα άτομο που το γνωρίζουμε ελάχιστα νιώθουμε μόνο φυσική έλξη. Ο έρωτας είναι κάτι πολύ περισσότερο και αναπτύσσεται στο πλαίσιο μίας σχέσης.
Ο έρωτας βασίζεται στην έγνοια για το άλλο άτομο, τη φιλία, την αφοσίωση και την ειλικρίνεια. Όταν ερωτεύεσαι είναι νιώθεις ένα άτομο σαν κομμάτι του εαυτού σου και μία διαρκή έλξη γι΄αυτό. Ο έρωτας είναι ένα κοινό αίσθημα που μοιράζονται δύο άτομα που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευτυχία του άλλου. Ο έρωτας δεν γνωρίζει ζήλια, έχθρα ή πειραματισμούς. Ο έρωτας είναι ένα θετικό αίσθημα. Αν οδηγείται από απιστία, ζήλια, ανασφάλεια ή κακία τότε δεν πρόκειται για έρωτα αλλά για ένα κακό του αντίγραφο. -
Έρωτας είναι να παραδίδεις την καρδιά σου σε ένα άλλο άτομο και να νιώθεις την ασφάλεια ότι θα την μεταχειριστεί καλύτερα από ότι εσύ. Οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι έρωτας αλλά έλξη, πάθος, βαθιά φιλία.
Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ότι έχεις ερωτευτεί, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που μπορεί να σημαίνουν την αρχή ενός έρωτα. Αν συμφωνείς με 7 από τις 9 προτάσεις τότε πιθανότατα ο φτερωτός θεός σου έχει ρίξει τα βέλη του.- 1. Το άτομο για το οποίο νοιάζεσαι σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστός-ή και καλά με τον εαυτό σου.
2. Αν και όταν αισθάνεσαι ζήλια αμέσως ξεθυμαίνει. Εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου ότι δεν θα σε προδώσει και δεν θα πληγώσει τη σχέση σας.
3. Ο σύντροφός σου, σου είπε ότι νιώθει τα ίδια βαθιά αισθήματα για σένα και εσύ δεν αμφιβάλλεις γι΄ αυτό.
4. Τίποτα δεν σου δίνει περισσότερη ηρεμία από το να βρίσκεσαι με τον σύντροφό σου.
5. Όταν μαλώνετε με τον σύντροφό σου, τα ξαναβρίσκετε μέσα σε λίγες ώρες και συμφωνείτε και οι δύο ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να μπορείτε να εκφράζετε τα πραγματικά σας αισθήματα(ακόμα και αν αυτό δημιουργούσε προβλήματα κάποιες φορές).
6. Ο σύντροφός σου ποτέ δεν σου ζητάει να διαλέξεις ανάμεσα σε εκείνον/ η και τις υποχρεώσεις προς την οικογένεια και τους φίλους σου - Όταν εσύ επιλέγεις εκείνον/ η πάντα έχεις ένα καλό λόγο και πάντα είναι δική σου απόφαση και μόνο, και ποτέ υποχρέωση.
7. Ούτε εσύ, ούτε ο σύντροφός σου, νιώθετε την ανάγκη να δοκιμάσετε τα αισθήματα ή την πίστη του άλλου.
8. Είσαι περισσότερο ο «εαυτός σου» όταν είσαι με τον σύντροφό σου παρά όταν είσαι με οποιονδήποτε άλλο.
9. Το σεξ είναι μία αμοιβαία επιθυμία και συμφωνία, χωρίς το παραμικρό ίχνος προσποίησης ή υποχρέωσης.
Δεν κατάλαβες ακόμη αν έχεις ερωτευτεί; Ίσως τότε σου αρκεί να ξέρεις ότι για πολλούς ο έρωτας είναι το πιο όμορφο και αγνό πράγμα στον κόσμο. Δεν τον περιγράφεις, τον ζεις .- sns arfara 2008.-
+ΠΕΝΘΟΣ
-
*Έφυγε ξαφνικά στην Αθήνα η Μπιζανιώτισσα συμπατριώτισσά μας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΒΑΣ. ΜΠΟΥΖΑΛΑ 54 ΕΤΩΝ, (σ.σ σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε πριν λίγα λεπτά
από ...
Πριν από 3 ώρες
1 σχόλιο:
ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ.- ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΕΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ , ΚΙ ΄ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ.- sns 09-06-2008.-
Δημοσίευση σχολίου