ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Υγεία για όλους Ιούλιος - Αύγουστος 2009 -

* ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 :

~ Ο Έρωτας πάντα περνά απ΄ το στομάχι !! & Η ζωή ξεκινά στα 18 !!.-
(1).- Κάρκινος της Στοματικής κοιλοτητας (σ.κ.) :
Ο Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (σ.κ.) , περιλαμβάνει μια ομόδα νεοπλασμάτων της κεφαλής και του τραχίλου που αναπτύσσονται στα χείλη , στη γλώσσα , στα ούλα , στις παρειές , στο έδαφος του στόματος , στην υπερώα , στα κόκκαλα που σχηματίζουν το οδοντογναθξκό μας σύστημα , στο στοματοφάρυγγα και στους σιρελογόνους αδένες σύμφωνα με την (ICD).-
Η επίπτωση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας , παραμένει ηψηλή και συνδέεται με αξιοσημίωτη θνησιμότητα τόσο στον δυτικό κόσμο , όσο και στην Ασία .- !!ΤΟ ΤΣΙΓΓΑΡΟ ΣΚΟΤΏΝΕΙ !~!! ** Αρκετοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση νεοπλασμάτων της σ.κ. έχουν από καιρό αποκαλυφθεί , περιλαμβανομένων του καπνίσματος , της κατανάλωσης αλκοόλ - οινοπνεύματος , και της εναλλακτικής χρήσης προϊόντων καπνού .-

Το οινόπνευμα συμβάλλει στην καρκινογέννεση του σ.κ.! -
** Η γενετική προδιάθεση φαίνεται , επίσης , να διαδραματίζει κάποιο ρόλο , χωρίς οι συνιστώσες της να είναι απολύτως εξακριβωμένες .- Ένα βιολογικό μοντέλο καρκινογένεσης πολλαπλών βημάτων στη σ.κ. !
Σε συμφωνία με τη θεωρία της καρκινογένεσης πολλαπλών σταδίων , ο καρκίνος της σ.κ. αναπτύσσεται προοδευτικά μέσω διακριτών εν δυνάμει νεοπλασματικών αλλοιώσεων, από φυσιολογικό επιθήλιο μέχρι και τον εν εξελίξει μεταστικό καρκίνο .- Ένα πλήθος γενωμικών βλαβών συνοδεύει την κακοήθη εξεργασία και το παρόν γράφημα , επιχειρεί να παρουσιάσρι τις σημαντικότερες εξ αυτών .- Κομβικά ογκοκατασταλτικά γονίδια , όπως το p53 και το RB1, και ογκογονίδια , όπως το EGFR και το ras, ενέχονται στην νεοεπεξεργασία.- Παράλληλα , ιογενείς λοιμώξεις , όπως αυτές από ιούς του ανθρωπίνου θηλώματος (HPV) αθώς και τον ιό Eptstein-Barr(EBV) , δύνανται να διαταράξουν την ομοιόσταση του στοματικού επιθυλίου και η δράση τους συζητείται σε σχέση με πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις .-

Στην εικόνα του Βιολογικού μοντέλου , βλέπουμε το φυσιολογικό επιθήλιο , την υπερπλασόα , την ελαφρά δυσπλασία , την βαρειά δυσπλασία , καρκίνωμα , διηθητικό πλακώδες ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα , βασικοκυτταρικό , νιτροζαμίνες αρωματικές ενώσεις οξυγονούχες ρίζες πολυμορφισμοί γονιδίων επιδιόρθωσης του DNA και μεταβολικών ενζύμων , (νεο)αγγείο , έντονη αγγειογένεση και αποδόμηση του εξωκυττάριου στρώματος .-
** Οι πλέον σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη πλακώδους καρκινώματος της σ.κ. στα δυτικά κράτη είναι η κατανάλωση καπνού και οινοπνευματωδών .- Πιθανότατα οι δύο αυτοί παράγντες να δρού σε συνέργια .- Στην Ασία , η χρήση προϊόντων άκαυστου καπνού ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκινωμάτων στην στοματική κοιλώτητα .-
Προκαρκινική κατάσταση ( Λευκοπλακία) στην γλώσσα της νεαρής καπνίστριας !
ΛΕΥΚΟΠΛΑΚΙΑ στα χείλη κ.λ.π.
Η Λευκοπλακία είναι η πιο " δημοφιλής '" και καλύτερα μελετημένη προκαρκινική βλάβη στην στοματική κοιλότητα .- Ως προκαρκινική βλάβη χαρακτηρίζεται το μορφολογικά τροποποιημένο , κλινικά και ιστολογικά , καλυπτικό επιθήλιο που έχει αυξημένο κίνδυνο να ανπτύξει ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε σχέση με το αντί στοιχο φυσιολογικό επιθύλιο .-

( 2 ).- Γενετικές παραλλαγές υπεύθυνες για εμφάνιση σχιζοφρένειας;
Εάν συνδυαστούν αρκετές εκατοντάδες μικρές γενετικές παραλλαγές μπορεί, να ευθύνονται τουλάχιστον για το ένα τρίτο του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας, σύμφωνα με τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Nature. Σύμφωνα με αυτή την πολύ σημαντική εργασία, περισσότερες από 450 γενετικές παραλλαγές στην ύποπτη ζώνη του χρωμοσώματος 6 και σε μία ζώνη του χρωμοσώματος 22 συγκαταλέγονται μεταξύ των γενετικών "περιοχών" που παρουσιάζουν τις ισχυρότερες σχέσεις με τη σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια είναι ψυχιατρική ασθένεια που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκδηλώνεται με έντονα επεισόδια ψύχωσης, που μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις και παραλήρημα, ενώ θεωρείται κληρονομική τουλάχιστον για το 70% των περιπτώσεων. Μέρος της εργασίας αυτής που πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες άτομα υποστηρίζει επίσης την ύπαρξη κοινής γενετικής προέλευσης της σχιζοφρένειας και της μανιοκατάθλιψης, ή αλλιώς διπολικής διαταραχής.
Η από κοινού ανάλυση των αποτελεσμάτων τριών ερευνών, επί 8.014 ασθενών και 19.090 μη προσβεβλημένων ατόμων, "δείχνει" συγκεκριμένα μία ζώνη του χρωμοσώματος 6 που περιέχει γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία και τις μολύνσεις και γονίδια που παρεμβαίνουν στον έλεγχο της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης γονιδίων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΝΙΜΗ), η σχέση αυτή μπορεί να εξηγεί και το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας. Σε ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο κάνει επίσης λόγο για υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας στα παιδιά των οποίων οι μητέρες προσβλήθηκαν από γρίπη κατά την εγκυμοσύνη τους.

"Μεμονωμένες, αυτές οι γενετικές παραλλαγές δεν επιφέρουν σημαντικές διαφορές, αλλά εάν συνδυαστούν, παίζουν σημαντικό ρόλο και ευθύνονται για τουλάχιστον το ένα τρίτο -και πιθανότατα πολύ περισσότερο- του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας", σχολίασε ο Σον Πίρσελ του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ για τη Σχιζοφρένεια (ISC).

Η κοινοπραξία SGENE, που ασχολείται αποκλειστικά με τη γενετική έρευνα πάνω στη σχιζοφρένεια, έφερε επίσης στο φως μία σημαντική σχέση μεταξύ των παραλλαγών στα χρωμοσώματα 11 και 18, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξήγηση της έλλειψης συγκέντρωσης και μνήμης που σχετίζονται με την ασθένεια.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.-

( 3 ) .- Nέα κρούσματα της γρίπης Α/Η1Ν1 (Ιος Γρίπης των χοίρων ): Άλλα έξι άτομα από την ομάδα των Αμερικανών φοιτητών βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1, από το Εργαστήριο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας και το Εργαστήριο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, άλλα επτά κρούσματα αναφέρθηκαν από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, εκ των οποίων τα δύο επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τέσσερα από ταξίδι στην Αυστραλία ενώ διερευνώνται οι επαφές ενός ακόμη κρούσματος.

Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 134, από τα οποία 52 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια".
Πηγή: ΑΠΕ


(4).- Ιαπωνία: Πρώτη περίπτωση αντίστασης του ιού Η1Ν1 στο Tamiflu
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα γενετικής μετάλλαξης του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης Α που επέδειξε αντίσταση στο αντιικό σκεύασμα "Tamiflu, ανακοίνωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Ο Τακέσι Ενάμι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευαισθησία του ασθενούς στο Tamiflu δεν έχει ακόμα ελεγχθεί. Ο ασθενής που διαγνώσθηκε το Μάιο ότι πάσχει από το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης στην χερσόνησο της Οζάκα, στη δυτική Ιαπωνία, έχει αναρρώσει και έκτοτε δεν έχει αναφερθεί κάτι σχετικό με τον συγκεκριμένο ασθενή και την κατάσταση της υγείας του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε το φύλο, ούτε την ηλικία του ασθενούς.

Στη Μάλτα, εν τω μεταξύ, δυο άνθρωποι που επέστρεψαν την Τρίτη ύστερα από ταξίδι τους στη Βαρκελώνη έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Μάλτας. Πρόκειται για δυο 26χρονους που υποβάλλονται σε κατ΄οίκον θεραπευτική αγωγή και οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα όπως και οι οικογένειές τους, δήλωσε ο Μάριο Γκαλέα, γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για τη δημόσια υγεία. Οι δυο άνδρες ήταν σε μια ομάδα 25 ταξιδιωτών, οι δέκα από τους οποίους μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα της νόσου.

Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα της νέας γρίπης Α. "Ήταν θέμα χρόνου. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά", τόνισε ο Γκαλέα.

Στην Αργεντινή, διπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες οι θάνατοι από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, που ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει μεγάλο κονδύλι για την αντιμετώπιση της νόσου. 44 νεκρούς έχει αφήσει ως τώρα στη χώρα της νότιας Αμερικής ο ιός Η1Ν1. Η Αργεντινή έχει το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εξαιτίας της νέας γρίπης μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Ειδικοί τονίζουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, αλλά η νόσος μπορεί να απειλήσει τη ζωή εκείνων που έχουν ήδη προβλήματα υγείας και όσους υποσιτίζονται ή δεν έχουν επαρκή ιατρική φροντίδα.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS


(5).-Ραγδαία εξάπλωση της γρίπης "Α" (των χοίρων ): { ενημέρωση Παρασκευή , 03-07-2009 } .-
Ραγδαία αυξάνονται παγκοσμίως τα περιστατικά της "νέας γρίπης", καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα θύματα είναι ως τώρα 337 και τα κρούσματα 80.000 σε 121 χώρες. Στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 116, όλα με ήπια συμπτώματα, μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο νοσηλευτής στο "Σισμανόγλειο", που προσβλήθηκε από τον ιό, ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι του. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ελέγχθηkαν οι επαφές που είχε ο πάσχων και όλα τα περιστατικά ήταν αρνητικά.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα, το θέμα της Νέας Γρίπης, από την πρώτη στιγμή, απάντησε το υπ.Υγείας.Επισήμανε,δε, ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση, κανένας λόγος ανησυχίας ,η ροή των περιστατικών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και το όλο θέμα τελεί κάτω από απόλυτο έλεγχο.
Ανακοίνωση υπ. Υγείας - ΕΚΕΠΥΑρνητικοί βρέθηκαν οι συνάδελφοι του εργαζόμενου στο «Σισμανόγλειο» ο οποίος είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), εξετάστηκαν με λήψη επιχρίσματος στο Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος 20 άτομα, στα πλαίσια των επαφών με κρούσμα εργαζομένου του Γενικού Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» και βρέθηκε ότι «όλα τα περιστατικά είναι αρνητικά».
Εν τω μεταξύ, επτά επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.
Πρόκειται για γυναίκα 56 ετών, Αμερικανικής καταγωγής, που ήρθε από ΗΠΑ, άνδρα 33 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κορίτσι 15 ετών, Ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αγόρι 16 ετών, Αλβανικής καταγωγής, αγόρι 9 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία, γυναίκα 33 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, και κορίτσι 7 ετών, Αμερικανικής καταγωγής, που ήρθε από Καναδά.
Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 116, από τα οποία 42 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ.
Συμπτώματα σε γκρουπ τουριστώνΣυμπτώματα της νέας γρίπης παρουσίασαν ταξιδιώτες ενός γκρουπ 30 τουριστών από τις ΗΠΑ και τον Παναμά, που επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα. Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης: οι 11 παραμένουν για νοσηλεία - οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου και παραμένουν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας με το σύνθημα "Διακοπές με εισιτήριο την ενημέρωση", ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, διένειμε στο λιμάνι ενημερωτικά φυλλάδια για τη νέα γρίπη, μαζί με τον οδηγό χρήσιμων πληροφοριών για τους ταξιδιώτες.Κριτική ΠΑΣΟΚ
Επανήλθε ο Γιώργος Φλωρίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στις καταγγελίες ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της γρίπης και χειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα.
Προς επίρρωση ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην περίπτωση του τραυματιοφορέα του Σισμανόγλειου, που οδήγησε στο να τεθεί το βασικό νοσοκομείο αναφοράς κρουσμάτων εκτός της συγκεκριμένης λειτουργίας.
Ο κ. Φλωρίδης προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα λαμβάνοντας υπ όψιν τις δύο κρίσιμες φάσεις της τουριστικής περιόδου και της έναρξης του σχολικού έτους το Σεπτέμβρη.
Διεθνής ανησυχία Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα σε ανώτατο επίπεδο, για να προετοιμάσει την αντίδρασή της σε μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας της νέας γρίπης το φθινόπωρο ή και νωρίτερα. Στη Βρετανια οι αρχες προεβλεψαν ότι τέλη Αυγούστου θα καταγράφονται παγκοσμιως 100.000 περιστατικά κάθε μέρα. Από την πλευρά του ΠΟΥ, ο Κέιζι Φουκούντα, κατά τη διήμερη σύνοδο στην πόλη Κανκούν του Μεξικού διευκρίνισε πως τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι με προηγούμενα προβλήματα υγείας και προειδοποίησε πως το μέλλον της νόσου παραμένει αβέβαιο.ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕΣχετικό άρθρο: Επαγγελματίας της υγείας νόσησε από γρίπη Α
Ιαπωνία: Πρώτη περίπτωση αντίστασης του ιού Η1Ν1 στο Tamiflu

( 6 ).- Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν από στειρότητα :;

Αν υποπτευόσασταν ότι η σέλα του ποδηλάτου σας είναι ένας ύπουλος εχθρός του ανδρισμού σας, είχατε μάλλον δίκιο! Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ποδηλάτες, καλά θα κάνουν να παγώσουν το σπέρμα τους και να το δώσουν σε κάποια σχετική "τράπεζα", επειδή η ποιότητά του μειώνεται δραματικά, όσο πιο έντονη γίνεται η προπόνηση με το ποδήλατο.-
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταϊάνα Βααμόντε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Κόρδοβα, που μελέτησε 15 κατά τα άλλα υγιείς αθλητές του τριάθλου (οι οποίοι τρέχουν, κολυμπούν και κάνουν ποδήλατο), με μέση ηλικία 33 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν πάνω από 300 χλμ. την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους, έχουν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό λιγότερο από 4%.-
Στα επίπεδα αυτά, οι άνδρες παρουσιάζουν "σημαντικά προβλήματα γονιμότητας", σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι ο μέσος άνθρωπος, που πάει στη δουλειά του με το ποδήλατό του ή που σποραδικά ασκείται ερασιτεχνικά, είναι απίθανο να έχει παρόμοια προβλήματα.-
Η έρευνα μεταξύ των τριαθλητών έδειξε ότι μόνο το ποδήλατο -και όχι το κολύμπι ή το τρέξιμο- έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Όλοι οι αθλητές -που προπονούνταν με το ποδήλατο κατά μέσο όρο εννιά φορές την εβδομάδα επί οκτώ χρόνια- είχαν φυσιολογικό σπέρμα σε ποσοστό κάτω του 10%, έναντι 15-20% στους πιο γόνιμους άνδρες.-
Όση πιο πολλή ώρα πάνω στη σέλα, τόσο χειρότερη γίνεται η ποιότητα του σπέρματος. Σε όσους αθλητές η προπόνηση ξεπερνούσε τα 300 χλμ, την εβδομάδα, το φυσιολογικό ποσοστό του σπέρματος (δηλλαδή με σωστό σχήμα και μέγεθος σπερματοζωαρίων) έπεφτε κάτω από το 4%, που γενικά αποτελεί το όριο κάτω από το οποίο οι άνδρες πιθανότατα δεν μπορούν να είναι γόνιμοι χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.-
Η ζέστη από τα στενά ρούχα του ποδηλάτη, η πίεση και η τριβή των γεννητικών οργάνων στη σέλα, καθώς και η γενικότερη καταπόνηση του σώματος από την συνεχή ποδηλασία και το ψυχολογικό στρες, που οδηγούν στην υπερβολική οξείδωση του αίματος και τη βλάβη των κυττάρων, σύμφωνα με την έρευνα, συμβάλλουν από κοινού στην δραματική πτώση της ποιότητας του σπέρματος. Οι ισπανοί ερευνητές ήδη κάνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο η ποδηλασία επηρεάζει τις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγούν στο προβληματικό σπέρμα.-
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βααμόντε, είναι ακόμα αβέβαιο αν η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί ξανά σε περίπτωση που κάποιος σταματήσει την ποδηλασία, εκτίμησε όμως ότι αν το άθλημα αυτό ασκείται για χρόνια, είναι απίθανο να υπάρξει βελτίωση. Για το λόγο αυτό, συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να παγώσουν έγκαιρα το σπέρμα τους, πριν αρχίσουν την εντατική προπόνηση και κάνουν μονιμότερη ζημιά στην αναπαραγωγική ικανότητά τους. Είπε ακόμα ότι πρέπει πλέον να ληφθούν προστατευτικά μέτρα για τους αθλητές ποδηλάτες, όπως η αλλαγή στις μεθόδους προπόνησης, η λήψη αντι-οξειδωτικών κ.α.-
Από την άλλη πάντως, ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι, του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νέα έρευνα, επισημαίνοντας αφενός ότι ο μέσος ερασιτέχνης ποδηλάτης δεν πρέπει να ανησυχεί και αφετέρου ότι πριν 40 χρόνια η ποδηλασία ήταν πολύ πιο κοινή σε πολλές χώρες, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι άνδρες τότε ήσαν λιγότερο γόνιμοι.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


( 7 ) .- Διάπλους Πάρου - Αντιπάρου υπέρ της ψυχικής υγείας :;
O Nαυτικός Όμιλος Αντιπάρου σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας συνδιοργανώνουν, τo Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 το Διάπλου Πάρου - Αντιπάρου.
Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ταυτόχρονη ενίσχυση των δεσμών μιας σχετικά απομακρυσμένης κοινότητας (Αντίπαρος) σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, παράλληλα με την προβολή της άθλησης, και δη της κολύμβησης, ως μέσο προαγωγής υγείας και ψυχικής υγείας καθώς και ενδυνάμωσης των δεσμών μεταξύ χρηστών των Κινητών Μονάδων, επαγγελματιών, οικογενειών και κοινότητας.
Η εκδήλωση διοργανώνεται:
•Υπέρ της Διαφορετικότητας
•Ενάντια στο Στίγμα της Ψυχικής Ασθένειας
•Κατά της Προκατάληψης
•Υπέρ της Ψυχικής Υγείας
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ταυτόχρονη προαγωγή της ψυχικής υγείας και της τοπικής ανάπτυξης, παράλληλα με την ενίσχυση του έργου των Κινητών Μονάδων και της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες.Η εκκίνηση των κολυμβητών θα πραγματοποιηθεί από την Πούντα της Πάρου και ώρα 18.00. Η κολύμβηση θα διεξαχθεί με τη συνοδεία σκαφών, υπό την επίβλεψη του Λιμεναρχείου της Πάρου. Ο τερματισμός έχει οριστεί στο λιμάνι της Αντιπάρου, όπου θα γίνει η απονομή των μεταλλίων.Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές. Για να δηλώσετε συμμετοχή πρέπει την ημέρα της εκδήλωσης να προσκομίσετε συμπληρωμένη τη φόρμα που θα βρείτε στο http://www.epapsy.gr/ και να βρίσκεσθε στο χώρο της εκκίνησης 30 λεπτά πριν από την έναρξη.
Trackback(0)
TrackBack URI for this entry .-

( 8 ) .- Νέο όπλο κατά του καρκίνου :
Μια νέα θεραπεία καταπολέμησης του καρκίνου, η οποία στοχεύει απευθείας τα καρκινικά κύτταρα με φάρμακα χημειοθεραπείας, ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες από το Σίδνεϊ. Βακτηριακά νανοκύτταρα θα χρησιμοποιούνται ως "δούρειοι ίπποι" για να διεισδύουν στα καρκινικά κύτταρα και να τα αφοπλίζουν, πριν άλλα νανοκύτταρα καταστρέψουν οριστικά το καρκινικό κύτταρο με ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.-

Η νέα θεραπευτική τεχνική είναι πολύ πιο άμεση και αποτελεσματική σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία κατά την οποία τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δίνονται με ενέσιμη μορφή στους ασθενείς, με συνέπεια να πλήττουν αδιάκριτα τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα, με όλες τις αναπόφευκτες παρενέργειες.-
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Biotechnology", έγινε από τη δρα Τζένιφερ Μακ Ντάιαρμιντ και τον δρα Χιμάνσου Μπράμχατ, που από το 2001 έχουν δημιουργήσει την εταιρία EnGenelC Pty Ltd, και δηλώνουν ότι η νέα μέθοδος είχε 100% επιτυχία σε πειράματα, επί μια διετία, με ποντίκια (στα οποία είχαν εισαχθεί ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα), τα οποία όλα επιβίωσαν.-
Οι δύο ερευνητές σχεδιάζουν πλέον να αρχίσουν κλινικές δοκιμές με ανθρώπους ασθενείς τους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.-
Η καινοτομική τεχνική βασίζεται στη δημιουργία μίνι-κυττάρων (EDV), που παίζουν το ρόλο μεταφορέα-δούρειου ίππου για την στοχευμένη απελευθέρωση του φαρμάκου μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Το πρώτο κύμα αυτών των "οχημάτων" απελευθερώνουν μόρια ριβονουκλεϊκού οξέος (siRNA), τα οποία σταματούν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες κάνουν το καρκινικό κύτταρο ανθεκτικό στην χημειοθεραπεία. Το δεύτερο κύμα των "οχημάτων" γίνεται αποδεκτό από το καρκινικό κύτταρο με ανοικτές πόρτες και μπορεί έτσι να απελευθερώσει στο εσωτερικό του το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, σκοτώνοντας το καρκινικό κύτταρο.-
"Η ομορφιά (της τεχνικής) είναι ότι τα EDV μας λειτουργούν ως 'δούρειοι ίπποι'. Φθάνουν στις πύλες των προσβεβλημένων κυττάρων και πάντα βρίσκουν τη δυνατότητα να τις περάσουν και να μπουν μέσα στο κύτταρο", δήλωσε η Τζένιφερ ΜακΝτάιαρμιντ. "Παίζουμε το παιγνίδι με τους όρους των καρκινικών κυττάρων, αντιστρέφοντας όμως τους ρόλους. Εκείνα ενεργοποιούν το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη, η οποία τα καθιστά ανθεκτικά στα φάρμακα, κι εμείς αντίστροφα απενεργοποιούμε αυτό το γονίδιο, πράγμα που επιτρέπει στα φάρμακα να διεισδύουν στο καρκινικό κύτταρο".-
Δεκάδες εταιρίες βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο να ανακαλύψουν μεθόδους "χειραγώγησης" του RNA, ώστε να μπλοκάρουν τα γονίδια εκείνα που παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ερευνητικό πεδίο αιχμής και δεν είναι τυχαίο ότι το RNA αποτέλεσε το αντικείμενο για το Νόμπελ Ιατρικής του 2006.-
Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, μετά την θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα, ένας μεγάλος αριθμός καρκινικών κυττάρων πεθαίνουν, αλλά ένα μικρό ποσοστό επιβιώνουν και μπορούν να παράγουν τις πρωτεΐνες, οι οποίες κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία, με συνέπεια οι όγκοι να διογκώνονται και να μην μπορούν πια να θεραπευτούν. "Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι καρκίνοι είναι διαχειρίσιμοι σαν μια ανίατη ασθένεια μάλλον, παρά να θεωρούνται η θανατική καταδίκη του ασθενούς", δήλωσε ο Χιμάνσου Μπράμχατ.-
Σύμφωνα με την παρουσίαση στο "Nature", τα εισαγόμενα νανοκύτταρα (EDV) γίνονται καλά ανεκτά από τον οργανισμό, χωρίς παρενέργειες, παρά την αυξημένη δοσολογία. "Η μεθοδολογία μας δεν βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα και είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου", δήλωσε η ΜακΝτάιαρμιντ.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 9 ) .- Για να είστε πάντα νέοι :
Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να διατηρούν το μυαλό τους σε πολύ καλή κατάσταση παρά την προχωρημένη ηλικία τους. Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό τους; Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τέσσερις σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν σε ένα υγιή νου: την φυσική άσκηση, την εκπαίδευση, το κόψιμο του τσιγάρου και την κοινωνική δραστηριότητα.-
Αν και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι γενετικοί παράγοντες (τα γονίδια) παίζουν ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι θα εμφανίσουν γεροντική άνοια, η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών ερευνών που ανακαλύπτουν πρακτικούς τρόπους για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη των ηλικιωμένων.-
Η έρευνα, υπό την Αλεξάνδρα Φιόκο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", ανέλυσε επί μια οκταετία τις νοητικές ικανότητες 2.500 ατόμων ηλικίας 70 έως 79 ετών. Σε ποσοστό που ξερνούσε το 50%, εμφανίστηκε φυσιολογική μείωση των νοητικών λειτουργιών τους λόγω ηλικίας, στο 16% σημαντική μείωση, αλλά στο 30% δεν είχε καμία αλλαγή (μερικά μάλιστα άτομα, σύμφωνα με τα τεστ, σημείωσαν ακόμα και βελτίωση από τα 70 στα 79 χρόνια τους!).-
Η έρευνα επικεντρώθηκε, στη συνέχεια, στους παράγοντες εκείνους που μπορεί να δικαιολογήσουν αυτές τις αποκλίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Κατ' αρχήν επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες έρευνες, ότι η σωματική άσκηση προστατεύει σημαντικά τον εγκέφαλο από την εμφάνιση νοητικών διαταραχών. Όπως διαπιστώθηκε και στη νέα μελέτη, τα άτομα που ασκούνται μέτρια έως έντονα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είναι 30% πιθανότερο να κρατήσουν σε καλή κατάσταση το νου τους.-
Θετική είναι και η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου. Όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητές τους. Για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, οι πιθανότητες μεγαλώνουν.
Διαπιστώθηκε επίσης συσχέτιση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία. Οι μη καπνιστές έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να κρατήσουν το γρήγορο και υγιές μυαλό τους σε σχέση με τους καπνιστές.-
Τέλος, η ενεργή κοινωνική ζωή κάνει καλό στο μυαλό. Όσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνεχίσουν να εργάζονται, να συζούν με κάποιον, να έχουν φίλους ή να δραστηριοποιούνται κοινωνικά (π.χ. κάνοντας εθελοντικό-κοινωνικό έργο), έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιή το νου τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(10).- Επιστήμονες αναζητούν στη φύση τα αντιβιοτικά της νέας γενιάς :
Χρόνο με το χρόνο, πληθαίνουν τα είδη βακτηρίων τα οποία καθίστανται ανθεκτικά σε πολλά ή ακόμη και σ’ όλα τα αντιβιοτικά. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τίπινγκεν (Τυβίγγη), προσπαθούν να βρουν λύσεις στα αποκαλούμενα βακτήρια του εδάφους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο, τουλάχιστον 15 χιλιάδες ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια, κυρίως από το λεγόμενο "χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο". -
Τα συμβατικά αντιβιοτικά δεν είναι σε θέση να τον νικήσουν. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν αντιβιοτικές ουσίες που θα έχουν διαφορετικό τρόπο επίδρασης. Μάλιστα, η σημαντικότερη πηγή άντλησης των δραστικών ουσιών είναι η ίδια η φύση.

Ζητούμενο, νέες συνθέσεις:

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα αποκαλούμενα βακτήρια του εδάφους εξελίχθηκαν σε μια πραγματική φαρμακοβιομηχανία. Από την παρακαταθήκη τους μπορεί κάποιος να αντλήσει σημαντικές δραστικές ουσίες, όπως είναι η ακαρβόζη (είδος ζαχάρου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη) ή ακόμη και οι ανθρακυκλίνες, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.-
Ιδιαίτερα παραγωγικοί είναι οι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί του εδάφους, κυρίως όταν αυτοί καλούνται να υπερασπιστούν το ζωτικό τους χώρο. Τότε παράγουν πληθώρα αντιβιοτικών ουσιών. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει 15 χιλιάδες τέτοιες ουσίες. «Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά αναπάντητα ερωτήματα», όπως ανέφερε ο μικροβιολόγος Βόλφγκανγκ Βολέμπεν, από το πανεπιστήμιο του Τίπινγκεν.-
"Το βασικό ερώτημα είναι εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτό με συνδυασμούς τέτοιους ώστε να προκύψουν νέες ουσίες. Κι αυτό διότι, από τις 15 χιλιάδες δραστικές ουσίες που έχουμε εντοπίσει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνον εκατό. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες δεν αφομοιώνονται. Επομένως, δεν μπορούμε να τις χορηγήσουμε ως φαρμακευτική αγωγή. Προκαλούν παρενέργειες. Μόνον ένα μικρό μέρος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί", επισήμανε ο Γερμανός επιστήμονας.

Παραλλαγές που σκοτώνουν ανθεκτικά βακτήρια :

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, θα αρκούσε μια πολύ μικρή παρέμβαση στη δομή του, ώστε να θεωρηθεί κατάλληλο για φάρμακο ένα τέτοιο φυσικό υλικό. Στο χημικό εργαστήριο μια τέτοια μετάλλαξη του μορίου είναι πάρα πολύ δύσκολη. Για ένα βακτηριακό κύτταρο, όμως, είναι μια απλή λειτουργία. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο μονοκύτταρος μικροοργανισμός να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία.-
Αυτά είναι τα ένζυμα, που συγκεντρώνουν διαδοχικά τα συστατικά στοιχεία μιας δραστικής ουσίας, για παράδειγμα ενός αντιβιοτικού. Οι ιδιότητες αυτών των ενζύμων υπάρχουν στα γονίδιά τους, κι όπως είπε ο κ. Βολέμπεν "Μπορούμε να συνδυάσουμε τα γονίδια διαφορετικών οργανισμών που συμμετέχουν στη σύνθεση μιας τέτοιας ουσίας. Πρόκειται για διαφορετικά γονίδια που παράγουν διαφορετικές ουσίες. Ελπίζουμε ότι με νέους συνδυασμούς θα προκύψουν νέες ή μεταλλαγμένες ουσίες κι αυτές θα μπορούσαν να σκοτώσουν τα ανθεκτικά βακτήρια".-
Πολλά αντιβιοτικά έχουν πολύπλοκη δομή. Όπως για παράδειγμα η βαλχημυκίνη, η οποία έχει προκύψει από μια φυσική ουσία και επιδρά ενάντια σε νοσογόνους παράγοντες, που είναι ανθεκτικοί στα συμβατικά αντιβιοτικά, όπως είναι ο λεγόμενος χρυσίζων σταφυλόκοκκος. "Μέχρι να μπορέσει να παράξει ένας μονοκύτταρος οργανισμός αυτή τη φυσική ουσία, θα πρέπει να δράσουν διαδοχικά 36 ένζυμα", είπε ο κ. Βολέμπεν και πρόσθεσε: "Εάν θελήσει κάποιος να παρασκευάσει ένα τέτοιο αντιβιοτικό, που δεν υπάρχει στη φύση, δεν μπορεί να συνδυάζει άκριτα 36 μεταβολικά ένζυμα από διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αυτό δεν θα οδηγούσε πουθενά".-
Τη λύση στο πρόβλημα προσφέρει και πάλι η φύση. Τα γονίδια που απαιτούνται για κάθε βήμα της σύνθεσης μιας φυσικής ουσίας δεν είναι ακανόνιστα σκορπισμένα στο γενετικό υλικό, αλλά βρίσκονται πολύ συχνά το ένα δίπλα στο άλλο. Οι επιστήμονες μπορούν έτσι να δημιουργήσουν μια φυσική ουσία, η οποία όμως δεν υπάρχει στη φύση. Στο εργαστήριο αυτό είναι εφικτό, όμως από τη στρατηγική αυτή δεν προέκυψε μέχρι τώρα το αναμενόμενο φάρμακο. Πάντως, οι επιστήμονες στο Τίπινγκεν δεν το βάζουν κάτω.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(11).- Ν. Αφρική: Νεκροί από επιπλοκές επεμβάσεων περιτομής : Τριάντα ένας έφηβοι πέθαναν στη Νότια Αφρική από επιπλοκές που προκλήθηκαν από την παραδοσιακή πρακτική της περιτομής -που τους κάνει να εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων--έγινε γνωστό την Παρασκευή από επίσημες πηγές. "Από τις αρχές Ιουνίου, δυο θάνατοι καταγράφονται σχεδόν κάθε ημέρα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου, ο Σίζουε Κουπέλο. -
"Είναι μια απαίσια κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να σώσει εκατοντάδες αγόρια από κέντρα που διοικούνται από αδίστακτους χειρουργούς", τόνισε. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα βασικά αίτια θανάτου από την πρακτική αυτή, που επικεντρώνεται στην περιοχή του Τρανσκέι, είναι η αφυδάτωση, η υποθερμία και η υπερβολική αιμορραγία των νεαρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή, οι οποίοι συχνά υποβάλλονται σε νοσηλεία πολύ αργά.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


(12).- Τα βρέφη αισθάνονται την Κατάθλιψη του πατέρα !
Τα βρέφη αισθάνονται την κατάθλιψη του πατέρα ΠΡΟΙΤΟΣ !
Ένα νεογέννητο μωρό που κλαιει συνεχώς,ίσως να μην πεινάει ή να είναι θυμωμένο ή να θέλει αλλαγή στην πάνα του.- Ίσως να κλαιει,επειδή ο μπαμπάς του είχε συμπτώματα...κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μαμάς,σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα!- Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου "Έρασμος",υπό την παιδοψυχίατρο Μίκε βαν ντεν Μπεργκ,και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.- Η έρευνα μελέτησε 4.430 μωρά και διαπίστωσε ότι από αυτά μόνο ένα μικρό ποσοστό (το 2,5%) έκλαιγε υπερβολικά κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννησή του.- Ως υπερβολικό,θεωρείται το κλάμα που ξεπερνά τις τρεις ώρες τη μέρα,για πάνω από τρεις μέρες την εβδομάδα.- Από τα μωρά που έκλαιγαν υπερβολικά,το 30% των γονιών είχαν συμπτώματα κατάθλιψης.- Απομονώνοντας την κατάθλιψη της μητέρας και άλλους παράγοντες, όπως τις πολλαπλές γεννήσεις και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος,οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος (κατά 1,3 φορές) να κλαιει το μωρό,ο μπαμπάς του οποίου είχε ενδείξεις κατάθλιψης ήδη από την εγκυμοσύνη της γυναίκας του.- Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα -θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες,όπως είπαν-να καταλάβουν πώς ακριβώς η κατάθλιψη του πατέρα μπορεί να συνδέεται με τους κολικούς και τα κλάματα του μωρού του,αλλά υποθέτουν ότι η ψυχολογική κατάσταση του γονιού οδηγεί σε χαμηλής ποιότητας επαφή με το παιδί,σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες, την επίδραση του άγχους κ.α.-
Αναρτήθηκε από ΠΡΟΙΤΟΣ.-

( 13) .- 22 νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα : 08-07-2009 ,
Είκοσι δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από το εργαστήριο αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 187. Συνολικά, από τα περιστατικά που νόσησαν από τον ιό της νέας γρίπης αογδόντα δύο έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Τα νέα περιστατικά καταγράφονται σε άτομα που ήλθαν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι επαφές των ατόμων που προσβλήθηκαν ακόμα ερευνώνται. Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την πορεία του ιού της νέας γρίπης. -Αναλυτικά τα νέα κρούσματα, αφορούν: Κορίτσι, 2,5 ετών, που κατάγεται από την Αργεντινή, και ήρθε από Ν. Αμερική, γναίκα, 29 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γυναίκα 22 ετών, αγγλικής καταγωγής, η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 19 ετών, αγγλικής καταγωγής ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 16 ετών, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, κορίτσι 17 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από την Σκωτία, γυναίκα 27 ετών, η οποία κατάγεται από Αργεντινή και ήρθε πρόσφατα από την Αργεντινή, κορίτσι 14 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι σε περιοχή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, γυναίκα 26 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 51 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κορίτσι 15 ετών Αγγλικής καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γυναίκα 27 ετών Ελληνικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της, γυναίκα 36 ετών Αλβανικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της, κορίτσι 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι από τη χώρα της, άνδρα 20 ετών, Ελληνικής καταγωγής που ερευνώνται οι επαφές του, άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από την Σκωτία, άνδρα 30 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, γυναίκα , Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρι 17 ετών Αλβανικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, γυναίκα 34 ετών Ελληνικής καταγωγής η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει ότι η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την πορεία του ιού της νέας γρίπης.Αλλάζουν οι μέθοδοι παρακολούθησης του ιού
"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αλλάξει τις μεθόδους του για την παρακολούθηση της νέας γρίπης Α", ανακοινώθηκε από την Ελβετία.
Ο ΠΟΥ αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης Α να μην κάνουν πλέον συστηματικές εργαστηριακές αναλύσεις αλλά να αναπτύξουν μέτρα για εκτίμηση της γενικής τάσης της πανδημίας. "Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουμε σε όλες τις χώρες τις συστάσεις μας για στενή επιτήρηση του ιού Η1Ν1", δήλωσε ο Δρ. Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού. - Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

( 14 ) Ένα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α :: 07-07-2009 ,
Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το τέλος του έτους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, δήλωσε τη Δευτέρα από τη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. "Για την υπόλοιπη χρονιά, κρίνουμε ότι (οι αναπτυσσόμενες χώρες) μπορεί να έχουν ανάγκη ένα δισεκατομμύριο δολάρια", απάντησε σε δημοσιογράφους σχετικά με τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν την απειλή πανδημίας, τα οποία θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα στις δωρήτριες χώρες. Στη Γερμανία, λύκειο του Βερολίνου θα παραμείνει κλειστό επί μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων της νέας γρίπης Α. -
Γερμανία
Λύκειο του Βερολίνου θα παραμείνει κλειστό αυτήν την εβδομάδα έπειτα από την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) μεταξύ των μαθητών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τρεις από τους ασθενείς είναι αμερικανοί μαθητές που βρίσκονταν στο σχολείο στο πλαίσιο μαθητικών ανταλλαγών. "Οκτώ κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο σχολείο. Ολοι οι ασθενείς παρουσιάζουν ελαφριάς μορφής συμπτώματα και ακολουθούν αγωγή με Tamiflu.
Εχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους", ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου της δημαρχίας προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η εμφάνιση και νέων κρουσμάτων. Από την πλευρά του ο λυκειάρχης απηύθυνε επιστολή προς τους γονείς των 660 μαθητών του λυκείου γνωστοποιώντας τους ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό όλη την εβδομάδα για να μη διευκολυνθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Οι θερινές διακοπές ξεκινούν στις 15 Ιουλίου στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ, περισσότερα από 500 κρούσματα της νέας γρίπης Α έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία από την έναρξη της επιδημίας.- Σχετικό αρθρο: Στα 151 τα κρούσματα της νέας γρίπης .-

( 15 ) .- Νέα γρίπη: άλλα επτά κρούσματα : 05-07-2009 ,
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι άλλα επτά κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν την Κυριακή από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, και Βορείου Ελλάδος. Από τα συνολικά 147 κρούσματα, τα 54 έχουν ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απο τον Σεπτέμβριο.
Τα νέα κρούσματα ήταν:" Ένα αγόρι 14 ετών Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
" Μία γυναίκα 23 ετών Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Γερμανία.
" Ένα κορίτσι 4,5 ετών Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τις ΗΠΑ.
" Μία γυναίκα 18 ετών, με καταγωγή από Μεγάλη Βρετανία, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
" Έναν άντρα 33 ετών Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
" Έναν άντρα 24 ετών Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
" Έναν άντρα 23 ετών, με καταγωγή από Μεγάλη Βρετανία, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε εκατόν σαράντα επτά (147), από τα οποία πενήντα τέσσερα (54) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης. -ΝΕΤ, ΑΠΕ

( 16 ) .- Στα 140 τα κρούσματα στην Ελλάδα : 04-07-2009 ,
Σε 140, εκ των οποίων τα 52 έχουν ιαθεί πλήρως ανέρχονται συνολικά τα περιστατικά νόσου από το νέο ιό της γρίπης στη χώρα μας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, τα δύο τελευταία 2 κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα στις 8 το πρωί και πρόκειται για δύο άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωστοποιεί ακόμη ότι από την ομάδα των Αμερικανών φοιτητών που νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, συνολικά 15 από τους 16 βρέθηκαν θετικοί στην εξέταση. Το υπουργείο επισημαίνει πάντως ότι αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. - Πηγή: NET 105.8 .-\

(17 ) .- Αλκοόλ και Υγεία :

Ένας στους 25 θανάτους προκαλείται από το αλκοόλ, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει την υγεία στον ίδιο βαθμό που την κατέστρεφε το κάπνισμα την προηγούμενη δεκαετία. Το 2000 μάλιστα οι θάνατοι που προκλήθηκαν παγκοσμίως από την κατανάλωση αλκοόλ έφτασαν το 3,2%, ενώ το 2004 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,6%.
Σύμφωνα με το περιοδικό Time και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιούργκεν Ρέμ η αύξηση αυτή των θανάτων οφείλεται στην μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες, αποτέλεσμα, όπως προσθέτει, της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. «Όσο πιο αναπτυγμένο οικονομικά είναι ένα κράτος τόσο περισσότερο αλκοόλ πίνουν οι γυναίκες που κατοικούν σ’ αυτό», λέει ο καθηγητής.
Οι στατιστικές δείχνουν πως σε χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία οι γυναίκες καταναλώνουν το 30% του αλκοόλ που καταναλώνεται παγκοσμίως, ενώ χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να αλλάξουν άρδην τα ποσοστά αυτά μέσα στα επόμενα χρόνια με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής τους.

(18) .- Νυχτερινή εργασία και Υγεία :

Οι νυχτερινές βάρδιες εκτός από το άγχος που προκαλούν είναι και αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή τα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αρχικά πιστεύετο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης.
Η έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy στη διαδικτυακή της σελίδα, αποκαλύπτει τους μεγάλους κινδύνους για διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στις νυχτερινές βάρδιες.
Τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα μειώνονται, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για παχυσαρκία αναφέρεται στη μελέτη. Αλλά συμπτώματα είναι ότι αυξάνεται η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη καθώς και η αρτηριακή πίεση.
«Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους κινδύνους από καρδιοαγγειακά νοσήματα και επιπλοκές του μεταβολισμού που συνδέονται με την εργασία σε βάρδιες, αλλά ο βασικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος», δηλώνει ο Φρανκ Σιιρ, νευρολόγος που μετείχε στο πρόγραμμα.
Οι ερευνητές μελέτησαν πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες που μετείχαν εθελοντικά και καταγράφηκαν τα δεδομένα τους μετά από τζετ λαγκ, φαγητό και ύπνο σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 28 ωρών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τέσσερα ίδια γεύματα θερμομετρημένα με ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων έκαστο.-

( 19 ) .- Ερευνα και AINDS :

Η παρούσα οικονομική κρίση τείνει να επηρεάσει με τρόπο αρνητικό όλο το πρόγραμμα πρόληψης του Εϊτζ ενώ για τον ίδιο λόγο και μετά από έρευνες σε 71 κράτη μέλη του ΟΗΕ προκύπτει ότι, πολλά είναι πλέον τα κράτη όπου στις φαρμακαποθήκες τους σπανίζουν ή και λείπουν τα αντιϊκά φάρμακα, αναφέρθηκε ταυτοχρόνως, με μία από κοινού έκθεση από την "Υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του Εϊτζ" και από την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Σε 22 αφρικανικά κράτη, στην Καραϊβική, σε μέρη στην Ευρώπη, στην κεντρική Ασία ιδίως και στον Ειρηνικό αντιμετωπίζονται προβλήματα στη χρηματοδότηση των προληπτικών προγραμμάτων κατά του Εϊτζ εξαιτίας της παρούσας οικονομικής κρίσης», επισημαίνεται στην έκθεση που συντάχθηκε από κοινού από την Παγκόσμια Τράπεζα και από την Υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του Εϊτζ.
Αυτά ισχύουν σε γενικές γραμμές όμως σε 34 από τα κράτη στα οποία έγινε η έρευνα η έλλειψη σε αντιϊκά φάρμακα είναι ολική, ακριβώς επειδή στους κρατικούς προϋπολογισμούς δεν μπορεί να αντληθούν τα κονδύλια.
Οι εξελίξεις αυτές που είναι ένα από τα «πρόσωπα» της σημερινής οικονομικής κρίσης αφορούν πρωτίστως τέσσερα εκατομμύρια διαγνωσμένους ασθενείς με Εϊτζ, αλλά και εκατομμύρια συνανθρώπων που επωφελούνται προληπτικών προγραμμάτων κατά της ίδιας ασθένειας.-

(20).- &*Στα 222 τα κρούσματα στην Ελλάδα του Ιού « Α» Γρίπης : Έξι επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα, Παρασκευή, από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Συνολικά, οι περιπτώσεις που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσιες είκοσι δύο (222), από τις οποίες εκατόν δύο (102) έχουν ιαθεί πλήρως. Στη φάση πανδημίας της νέας γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα - με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της είναι πιθανόν να νοσήσει το 33% του πληθυσμού. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραδέχτηκε την πρόβλεψη για αύξηση των κρουσμάτων, συνέστησε, ωστόσο, ψυχραιμία και εγρήγορση της κοινωνίας και τόνισε ότι έχει η χώρα μας στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τα νέα περιστατικά
Από τα 6 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα, 2 προέρχονται από χώρες του Εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1 ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της Ελλάδος, ενώ για ακόμα 3 περιστατικά οι επαφές διερευνώνται. Συνολικά, οι περιπτώσεις που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσιες είκοσι δύο (222), από τις οποίες εκατόν δύο (102) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από το νέο ιό της γρίπης αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Όπως τονίζεται η ροή των περιστατικών είναι υπό έλεγχο και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.-
Σε επίπεδο πανδημίας η Ελλάδα
Στο επίπεδο 6Α για πανδημία της νέας γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του ιού, είναι πιθανόν να νοσήσει το 33% του πληθυσμού στη χώρα μας, προσθέτοντας πως σε περίπτωση μετάλλαξης το ποσοστό είναι πιθανό να ανέβει στο 54%.
Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει φροντίσει για επάρκεια αντιικών φαρμάκων ενώ έχει παραγγείλει και 8 εκατομμύρια εμβόλια.
Τα εμβόλια αναμένονται προς το τέλος του φθινοπώρου και θα χρησιμοποιηθούν για τις ομάδες προτεραιότητας, που είναι οι επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά, παιδιά και νέοι μέχρι 30 ετών και ενήλικες από 60 ετών και άνω.
Το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης προβλέπει πως θα εμβολιαστούν τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες σε δύο δόσεις . Η πρώτη τον Οκτώβριο και η δεύτερη δόση τον Φεβρουάριο.
Στην Ελλάδα , όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το 78% των κρουσμάτων αφορά ταξιδιώτες . Καταγράφεται όμως αύξηση της μετάδοσης του ιού η οποία μπορεί τους φθινοπωρινούς μήνες να αγγίξει το 54%. Ο Υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμα και θάνατοι .
Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο σχολείων και των υπηρεσιών, οι επιστήμονες τόνισαν πως το μέτρο δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε. Γι αυτό, στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο σοβαρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.
Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ
σχετικές ειδήσεις
: Ο ιός Η1Ν1 μπορεί να μολύνει χοίρους με απρόβλεπτες συνέπειες"Ψυχραιμία και εγρήγορση για τη γρίπη"
(21) &* Φάρμακο… ελιξήριο ζωής :
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το ελιξήριο της ζωής. Σήμερα είναι ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση “Nature”. Η ουσία ραπαμυκίνη, η οποία ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 70 σε νησί του Νότιου Ειρηνικού, φαίνεται ότι ενδεχομένως επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 38%. Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται ήδη σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Επίσης χρησιμοποιείται στα στεντ, τα μεταλλικά ελάσματα που τοποθετούνται στις αρτηρίες ασθενών προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές.-
Οι ερευνητές τριών πανεπιστημίων όμως θέλησαν να δοκιμάσουν κατά πόσο αυτή η ουσία μπορεί να παρατείνει και το προσδόκιμο επιβίωσης. Γι’ αυτό τη χορήγησαν σε ενήλικα ποντίκια 20 μηνών – στην ανθρώπινη κλίμακα τα πειραματόζωα θα ήταν 60 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ραπαμυκίνη αύξησε το προσδόκιμο επιβίωσης των ποντικιών από 28% έως 38%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση στους ανθρώπους θα ήταν μεγαλύτερη εφόσον υπήρχε τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση του καρκίνου ή των νόσων της καρδιάς.
“Ποτέ δεν πίστευα ότι όσο ζω θα βρίσκαμε ένα χάπι κατά της γήρανσης…» δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Αρλαν Ρίτσαρντσον. Η Καθηγήτρια Ράντυ Στρονγκ, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας τόνισε: «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη πειστική απόδειξη ότι η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί και το προσδόκιμο ζωής να επιμηκυνθεί από μία θεραπεία που να ξεκινά σε προχωρημένη ηλικία…”
Η ραπαμυκίνη στοχεύει σε μία πρωτεΐνη στα κύτταρα που ονομάζεται mTOR, η οποία ελέγχει πολλές λειτουργίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό και την αντίδραση στο στρες. Ωστόσο, βασική παρενέργεια του υπάρχοντος φαρμάκου είναι ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό – γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση. Ωστόσο η ανακάλυψη αυτή δείχνει ένα νέο δρόμο στους ερευνητές για να σχεδιάσουν μοντέρνα, στοχευμένα φάρμακα που ίσως να αποτελέσουν το ελιξίριο της ζωής.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(22) **Ο ιός Η1Ν1 μπορεί να μολύνει χοίρους με απρόβλεπτες συνέπειες
Γερμανοί ερευνητές υποστήριξαν την Παρασκευή ότι υπάρξει αυξημένος κίνδυνος οι χοίροι να κολλήσουν το νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 που πλήττει τους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες αλλαγές του στελέχους και του τρόπου εκδήλωσης της ασθένειας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λίγες ύποπτες περιπτώσεις χοίρων που κόλλησαν τον ιό από ανθρώπους. Η γερμανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός στα ζώα αυτά και μπορεί να διαδοθεί πολύ γρήγορα. Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία 14 νεκρούς έχει αφήσει η νέα γρίπη, ενώ στην Ισπανία ένας άνδρας που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης υπέκυψε σε νοσοκομείο των Καναρίων όπου νοσηλευόταν. Ένα νέο κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκε και στη Σλοβενία.
Ο Τόμας Φάλενκαμπ και οι συνάδελφοί του από το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ, το εθνικό κέντρο ερευνών της υγείας των ζώων στη Γερμανία, μόλυναν σκόπιμα πέντε χοίρους με το νέο ιό. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο ιός είχε μεταδοθεί σε άλλα τρία γουρούνια που ζούσαν μαζί με τα πέντε πρώτα. Όλα τα ζώα παρουσίασαν κλινικά συμπτώματα της ασθένειας. "Η πρόληψη της μετάδοσης από τον άνθρωπο στους χοίρου πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας ώστε να αποφευχθεί η ανάμιξη των ζώων αυτών στην επιδημιολογία της πανδημίας" σημειώνει ο Φάλενκαμπ στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of General Virology. Το ευχάριστο πάντως ήταν ότι μολονότι ο ιός διαδόθηκε γρήγορα στους χοίρους, δεν πέρασε και στις πέντε κότες που στεγάζονταν στον ίδιο χώρο.
Στη Βρετανία: 14 νεκρούς έχει αφήσει η νέα γρίπη. Η ταχεία εξάπλωση της νόσου σε δύο περιοχές της χώρας (η έξαρση καταγράφεται στην περιοχή του Λονδίνου και τη Δυτική Ενδοχώρα) είναι στα όρια της επιδημίας, ανακοίνωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί σχεδόν 1000 κρούσματα, εργαστηριακά ελεγμένα - που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός διεθνώς μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Η πλειοψηφία των 14 Βρετανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη Α αντιμετώπιζαν προηγούμενα προβλήματα υγείας και δεν έχει διευκρινιστεί σε πόσες περιπτώσεις οι ασθενείς πέθαναν μόνο εξ αιτίας του ιού Η1Ν1.
ΗΠΑ
Εντωμεταξύ στις ΗΠΑ, υπεύθυνοι των υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης στην Ουάσιγκτον με θέμα την διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης του ιού Η1Ν1, ότι ένα εμβόλιο κατά της νέας γρίπης αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα και να διανεμηθεί στη χώρα τον Οκτώβριο.
Η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Καθλίν Σιμπέλιους, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα δημιουργηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα διανεμηθεί στις 50 πολιτείες με σκοπό τον εμβολιασμό των "ευάλωτων" κοινωνικών ομάδων -- κι ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι πλήττονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους, αναλογικώς.
Ισπανία
Ένας άνδρας που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης υπέκυψε σήμερα σε νοσοκομείο των Καναρίων όπου νοσηλευόταν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα της ασθένειας στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ο άνδρας αυτός, ηλικίας 41 ετών, έπασχε από χρόνιο νόσημα και εισήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκραν Κανάρια στις 5 Ιουλίου με συμπτώματα γρίπης.
Μέχρι σήμερα στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 969 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σχετικά γρήγορα, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι η κατάσταση των οποίων θεωρείται σοβαρή.
Σλοβενία
Ένα νέο κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στη Σλοβενία επιβεβαίωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (IVZ),ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ατόμων που νόσησαν από τον ιό της νέας γρίπης στα 16. Όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο, πρόκειται για μια γυναίκα που πρόσφατα επέστρεψε από ταξίδι που πραγματοποίησε στο εξωτερικό.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(23) ** Πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες "χάρισε" η φύση στην Ελλάδα :
Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη από τους αρχαιοτάτους χρόνους.
Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών.
Τα νερά αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταλλικά, εξ αιτίας της θερμοκρασίας ή της γενικής τους χημικής σύστασης.
Εκτός από τις ψυχρές μεταλλικές πηγές υπάρχουν και οι θερμοπηγές, με τις οποίες οικοδομήθηκε ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία [θερμαλισμός].
Η γεωγραφική κατανομή των πηγών δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών του Καϊάφα, της Κυλλήνης και του Λαγκαδά, είτε με ηφαιστειακές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών των Μεθάνων, της Μήλου, της Λέσβου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.
Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες και διακρίνεται σε δύο είδη:
-την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία [πόση ιαματικών νερών], εισπνοθεραπεία [εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών] και τις πλύσεις [στοματικές, ρινικές και γυναικολογικές],
-την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιωνίσεις [για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση] τις υδρομαλάξεις [το σώμα δέχεται την πίεση του νερού], την υδροκινησιοθεραπεία [συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό] και την πηλοθεραπεία [εφαρμογή πηλού, που έχει «ωριμάσει», σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις].
Για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα, του τουρισμού υγείας, λειτουργούν ήδη δύο κέντρα θαλασσοθεραπείας στην Κρήτη, εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και είναι υπό κατασκευή άλλα δύο.
Επίσης, σε αυτήν την κατηγορία τουριστικής υποδομής περιλαμβάνονται τα 14 υδροθεραπευτήρια [ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ.], στα οποία εξυπηρετούνται ετησίως περί τα 100.000 άτομα, με 1.400.000 θεραπευτικές αγωγές [λούσεις, κ.λπ.], καθώς και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές που λειτουργούν από τοπικούς φορείς και προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(24) ** Κάπνισμα: απολογισμός του μέτρου σε αριθμούς :
Πάνω από 37.500 κλήσεις έχουν γίνει από την 1η Ιουλίου στην τηλεφωνική γραμμή 1142 για ενημέρωση και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος. Το 71% των κλήσεων αφορούσε παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το 29% των κλήσεων είχαν ως θέμα την παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εργασίας. Το 92% των καλούντων είναι θετικοί στο νομοθετικό πλαίσιο και τηλεφωνούν για να μάθουν πως θα εφαρμόσουν τον νόμο. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 463 Καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου, εκ των οποίων το 52% αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 16% σε χώρους εργασίας δημοσίου τομέα, το 20% σε χώρους εργασίας ιδιωτικού τομέα και τέλος το 12% σε άλλους χώρους (ταξί ΜΜΕ κ.λ.π.) .- ( 25 ) .- Διαβαστε επισης:
· 02/07/2009 10:00 - Κάπνισμα: Γενική απαγόρευση αν δεν τηρηθεί ο νόμος
· 30/06/2009 18:09 - 1η Ιουλίου: σβήνουμε το τσιγάρο
· 30/06/2009 14:18 - Ενίσχυση των διατάξεων για το κάπνισμα ζητά η ΕΕ
· 29/06/2009 22:40 - Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης του τσιγάρου
· 29/06/2009 15:50 - Σβήνουμε το τσιγάρο. Τα μέτρα
Πηγή: ΝΕΤ 105.8

(26) ** Δημιούργησαν ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο : Επιστήμονες στο Νιούκαστλ της Βρετανίας, υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν για πρώτη φορά ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο. Όπως τονίζουν, το τεχνητό σπέρμα θα χρειαστεί χρόνια ακόμη για να τελειοποιηθεί, διατείνονται, όμως, ότι θα αποτελέσει τη λύση στα προβλήματα γονιμότητας, που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες. Το νέο επίτευγμα, πάντως, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των επιστημόνων, καθώς εγείρει το ερώτημα αν στο μέλλον θα χρειάζονται οι άνδρες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ιδέα ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, το πρώτο ανθρώπινο σπέρμα που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο είναι γεγονός. Βρετανοί επιστήμονες πήραν βλαστοκύτταρα από αρσενικό έμβρυο πέντε εβδομάδων. Τα ανέπτυξαν σε κατάλληλο περιβάλλον, τα προέτρεψαν να χωριστούν σε χρωματοσώματα, που στη συνέχεια έβγαλαν ουρές και έγιναν σπερματικά κύτταρα.- Η έρευνα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε επίπεδα ηθικής, γέννησε παράλληλα και το ερώτημα αν ήρθε το τέλος για τους άνδρες.... Ερώτημα βεβαίως, στο οποίο μπορούν να απαντήσουν μόνο οι γυναίκες...
Ο καθηγητής Καρίμ Ναγιέρνια τονίζει ότι "η μέθοδος, που θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να τελειοποιηθεί, θα βοηθήσει στο μέλλον άνδρες με προβλήματα γονιμότητας να μπορέσουν να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά. Στο μέλλον ελπίζουμε να μπορέσουμε να απομονώσουμε δερματικά κύτταρα και να τα μετατρέψουμε σε βλαστοκύτταρα και από αυτά να παράγουμε κύτταρα σπέρματος". Άλλοι διαπρεπείς επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες αν το σπέρμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο μπορεί να είναι λειτουργικό, χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους χειρισμούς που θεωρούν απίθανο να είναι ασφαλείς.- Διαβαστε επισης:
· 24/06/2009 10:18 - Κατασκευή υπόγειου εργαστηρίου για αναζήτηση της σκοτεινής ύλης
· 10/06/2009 11:03 - Αντιμετωπίστε την ανδρική υπογονιμότητα με σωστή διατροφή
· 15/04/2009 14:18 - Δέντρο μεγάλωνε σε ανθρώπινο πνεύμονα
· 16/03/2009 11:28 - Η "δεύτερη γένεση" πλησιάζει
09/07/2009 06:59 - "Ψυχραιμία και εγρήγορση για τη γρίπη"
08/07/2009 18:17 - Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης

( 27) .- &* Γαστρικό Bay- pass κατά του Διαβήτη :
Μια νεότερη έρευνα αμερικανών επιστημόνων προβληματίζει αλλά και δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς αν αποδειχθεί σωστή…Σύμφωνα με αυτή,σε πολλούς διαβητικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη ο διαβήτης υποχωρεί πλήρως για πολλά έτη.Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες,η μελέτη αυτή δείχνει ότι τις μεγαλύτερες πιθανότητες για πλήρη υποχώρηση της νόσου και αποτροπή της εξέλιξης του διαβήτη έχουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και νοσογόνο παχυσαρκία που υποβάλλονται σε επέμβαση για την απώλεια βάρους πριν να γίνουν ινσουλινο-εξαρτώμενα.Ο λόγος είναι ότι η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης μικραίνει το μέγεθος του στομάχου και επιτρέπει στις τροφές να παρακάμπτουν ένα τμήμα του λεπτού εντέρου.Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 70% των ασθενών της μελέτης στους οποίους ο διαβήτης αντιμετωπιζόταν με ινσουλίνη εμφάνισαν ξανά διαβήτη-χωρίς αυτό να σχετίζεται με την ποσότητα βάρους που είχαν χάσει.Επιπλέον,διαβήτης επέστρεψε και σε 40% των συμμετεχόντων που ανάκτησαν περίπου 20% του βάρους που είχαν χάσει.
Αναρτήθηκε από ΠΡΟΙΤΟΣ
(28) .-** ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ είναι ΤΟ ΜΩΡΟ σας ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ :
Οι υπέρηχοι,που μπορούν να "δουν" το έμβρυο μιας γυναίκας,χαιρετίστηκαν ως μεγάλη ανακάλυψη,αλλά σύντομα μάλλον θα φαντάζουν ξεπερασμένοι,μετά από μια νέα καινοτομία, που επιτρέπει στις έγκυες γυναίκες να κρατάνε το ίδιο το έμβρυό τους στα χέρια τους, πριν γεννήσουν,σε μορφή κούκλας-προπλάσματος,στις αληθινές διαστάσεις του.Η νέα εφεύρεση αποτελεί προϊόν του βραζιλιάνου σχεδιαστή Χόρχε Λόπες,ο οποίος χρησιμοποιεί μια τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (γνωστή ως "δημιουργία γρήγορου πρωτοτύπου") για να δημιουργήσει γύψινα εκμαγεία των εμβρύων,που έχουν βασιστεί σε στοιχεία υπερήχων και τομογραφιών.Τα έμβρυα-μοντέλα θα επιδειχτούν για πρώτη φορά αύριο (27-6-09),σε έκθεση στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών του Λονδίνου,σύμφωνα με τους "Τάιμς".Η ανακάλυψη έχει τραβήξει την προσοχή των γιατρών."Φανταστική εξέλιξη και απολύτως μοναδική",την χαρακτήρισε ο καθηγητής γυναικολογίας του King's College του Λονδίνου Στιούαρτ Κάμπελ,πρωτοπόρος στη διάγνωση μέσω υπερήχων από τη δεκαετία του΄80. Η νέα τεχνική ήδη δοκιμάζεται σε κλινική του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας."Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς τα πρόσωπα των μητέρων,όταν μπορούν να δουν ολόκληρο το μωρό τους,να καταλάβουν πραγματικά το μέγεθός του",δήλωσε ο 42χρονος δρ.Λόπες.Ο Λόπες πήρε την ιδέα για τη νέα τεχνική,όταν εργαζόταν στην ανακατασκευή αρχαιολογικών ευρημάτων,όπως δεινοσαύρων και μούμιων για μουσεία.Ήδη επεξεργάζεται ένα νέο απλό λογισμικό που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί για να δείχνουν άμεσα και τρισδιάστατα το έμβρυο στους γονείς του. Ο καθηγητής Κάμπελ προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνική στη Βρετανία ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους γονείς που περιμένουν παιδί,καθώς επίσης να βοηθήσει εκείνες τις μητέρες που δυσκολεύονται να αναπτύξουν συναισθηματικό δεσμό με το ακόμα αγέννητό παιδί τους.Θα επιτρέψει ακόμα στους γονείς να καταλαβαίνουν καλύτερα τυχόν φυσικές ανωμαλίες που διαγιγνώσκονται κατά την εγκυμοσύνη.
Αναρτήθηκε από ΠΡΟΙΤΟΣ

(29) .- Παχυσαρκία

Γιατί παχαίνουμε; Πού κρύβονται οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος; Πώς θα προφυλαχθούμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε την ασθένεια; Γιατί οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα; Υπάρχουν πράγματι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μας; Με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά; Ποιοι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες γύρω από το θέμα, που έχει γίνει εμπόριο στα χέρια διάφορων κερδοσκόπων;Ο ιστοχώρος αυτός δημιουργήθηκε για να απαντήσει επιστημονικά, με ειλικρίνεια και σεβασμό, σε όλα τα ερωτήματα, γύρω από το μεγάλο και πολύπλοκο αυτό κεφάλαιο, που ταλαιπωρεί σήμερα, τρεις στους δέκα Έλληνες.
Παχυσαρκία ΑίτιαΠαχυσαρκία Επιπτώσεις Παχυσαρκία ΠρόληψηΠαχυσαρκία Έλληνες και διατροφήΠαχυσαρκία Υπολογισμός ΘερμίδωνΠαχυσαρκία Συχνές ερωτήσειςΠαχυσαρκία Θεραπεία Χειρουργικές επεμβάσειςΠαχυσαρκία Ρομποτική Χειρουργική

1 .- Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία για την διάγνωση πολλών ενδοκοιλιακών παθήσεων οι οποίες παλαιότερα οδηγούσαν τον ασθενή σε άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, με περιττό πόνο και ταλαιπωρία για τον ίδιο και το οικογενειακό του περιβάλλον.
Αποτελεί μέθοδο σύγχρονη, η οποία με εξειδικευμένο και υψηλης τεχνολογίας εξοπλισμό δίνει στον χειρουργό, με άμεση όραση του περιεχομένου της κοιλιάς, όλες εκείνες τις κλινικές πληροφορίες που χρειάζονται για να αποφασισθεί η οριστική θεραπεία, φαρμακευτική ή χειρουργική ή άλλη.
Η τεχνική της αφορά στην έισοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα, μέσα από μία τομή στο δέρμα ενός εκατοστού, μιας ειδικής βιντεοκάμερας, η οποία καταγράφει σε ειδική οθόνη όλα τα ενδοκοιλιακά όργανα με ύψιστη ευκρίνεια και λεπτομέρεια.
2 .- Εφαρμογές της Διαγνωστικής Λαπαροσκόπησης
* αξιολόγηση χρόνιου ενδοκοιλιακού πόνου* αξιολόγηση ηπατοπαθειών* αξιολόγηση ασκίτη* διάγνωση & σταδιοποίηση ενδοκοιλιακών όγκων (παχέος εντέρου, οισοφάγου-στομάχου, ήπατος, παγκρέατος, μήτρας-ωοθηκών)* ανταποκριση ενδοκοιλιακών όγκων ή μεταστάσεων μετα από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία* διάγνωση γυναικολογικών παθήσεων που πολλές φορές συγχέονται με οξεία σκωληκοειδίτιδα και οδηγούν σε αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την τεχνική της λαπαροσκοπικής υπερηχογραφίας,* αξιολόγηση της εξαιρεσιμότητας όγκων συμπαγών ενδοκοιλιακών οργάνων (παγκρέατος, ήπατος, χοληφόρων κλπ.)* λήψη βιοψιών από ενδοκοιλιακούς όγκους ή λεμφώματα
3 .- Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές της λαπαροσκοπικής τεχνικής στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων, με κυριότερη και πιο διαδεδομένη την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.
Η τεχνική της επέμβασης ομοιάζει με αυτήν της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης με την διαφορά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3 ή 4 μικρές τομές στην κοιλιά διαμέτρου από μισό έως ένα εκατοστό για την είσοδο των λαπαροσκοπικών εργαλείων και την εκτέλεση των χειρισμών της επέμβασης.
Σε καμία βεβαίως περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις παλαιότερες ανοικτές επεμβάσεις με τις μεγάλες τομές των 15-20 εκατοστών και με το δύσμορφο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ο σαφώς μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, οι λιγότερες μέρες μετεγχειρητικής νοσηλείας, η ταχύτερη αποθεραπεία και ταχύτερη πλήρης επάνοδος του ασθενούς στις επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητές του.
4 .- Εφαρμογές
* Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή* Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή* Λαπαροσκοπική Επινεφριδεκτομή* Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οισοφάγου (αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδα, επεμβάσεις αχαλασίας-μυότομη)* Λαπαροσκοπιές επεμβάσεις παχέος εντέρου* Λαπαροσκοπική Σπληνεκτομή* Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών* Λαπαροσκοπική Βαγοτομή* Λαπαροσκοπική γαστροστομία, νηστιδοστομία* Λαπαροσκοπική νεφρεκτομή* Λαπαροσκοπική σαλπιγγοωοθηκεκτομή, υστερεκτομή
5 .- Γενική Χειρουργική

Γενική χειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που αντιμετωπίζει όλες γενικά τις καλοήθεις καί κακοήθεις παθήσεις του ανθρώπου που η θεραπεία τους απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις είναι:
1 / .-ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
Η χολοκυστεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Σήμερα, είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις και η πιο συχνή ένδειξη είναι η παρουσία χολόλιθων που να προκαλούν συμπτώματα., συνήθως φλεγμονή της κύστης, που καλείται χολοκυστίτιδα.
Ο χρόνος που πρέπει να γίνει η επέμβαση είναι αμφιλεγόμενος και συνήθως η επιλογή γίνεται με βάση τον κάθε ασθενή. Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις: 1) άμεση χολοκυστεκτομή (εντός 72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων), 2) ενδιάμεση (μεταξύ 72 ωρών και υποχώρησης συμπτωμάτων), 3) απώτερη (μετά πάροδο 6-8 εβδομάδων).
Πάνω από το 90% όλων των χολοκυστεκτομών γίνονται λαπαροσκοπικά.
2 / .- ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ
Οι παθήσεις του Μαστού αποτελούν σημαντικό ιατρικό πρόβλημα στην εποχή μας καθώς αφορούν το μισό σχεδόν του πληθυσμού. Ιδιαίτερα, ο Καρκίνος του Μαστού αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς πλησιάζοντας τις 6.000 νέες περιπτώσεις ετησίως στη χώρα μας, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των γυναικολογικών καρκίνων, ενώ αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών ηλικίας από 45 έως 60 ετών.
Ο γιατρός καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές που βασίζονται στον τύπο του καρκίνου, το στάδιο του, στο αν είναι ορμονοεξαρτώμενος και την συνολική κατάσταση υγείας της ασθενούς καθώς και τις προτιμήσεις της. Οι περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου και λαμβάνουν επιπρόσθετη χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.
Η Ογκεκτομή είναι μια χειρουργική μέθοδος διατήρησης του μαστού, που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου. Σχεδόν πάντα ο μαστός υποβάλλεται μετά την επέμβαση σε ακτινοθεραπεία, προκειμένου να καταστραφούν καρκινικά κύτταρα που ενδεχομένως δεν αφαιρέθηκαν με την επέμβαση. Μια ακόμα επέμβαση διατήρησης του μαστού είναι η Τεταρτεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται το 1/4 του μαστού που ασθενεί. Εάν επιλεγεί αυτή η μέθοδος θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η αφαίρεση του όγκου θα πραγματοποιηθεί επί υγιών ορίων (δηλαδή των σημείων που δεν νοσούν). Η Υποδόριος Μαστεκτομή, είναι μια μέθοδος με την οποία επιχειρείται να αφαιρεθεί ο όγκος μαζί με τον μαστό, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση του αργότερα με επανορθωτική πλαστική επέμβαση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αφαιρείται η θηλή και να μην υπάρχει διήθηση του καρκίνου στο δέρμα. Με την Απλή Μαστεκτομή αφαιρείται ολόκληρος ο μαστός αλλά δεν γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός στη μασχάλη, πλην ορισμένων λεμφαδένων που βρίσκονται κοντά στον μαστό. Ολόκληρος ο μαστός αφαιρείται και με τη Ριζική Μαστεκτομή αλλά επιπλέον πραγματοποιείται ένας πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός ενώ αφαιρούνται και οι μύες του θώρακα που βρίσκονται κάτω από τον μαστό. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται πια, παρά μόνο όταν υπάρχει διήθηση του καρκίνου στους μύες του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος. Πιο συχνά εφαρμόζεται, όταν συντρέχουν λόγοι μαστεκτομής, η λεγόμενη Τροποποιημένη Ριζική Μαστεκτομή, με την οποία πραγματοποιείται ολική αφαίρεση μαστού και λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης.

3 / .- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ
Από τις πιο συχνές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής, η αντιμετώπιση της κήλης, γίνεται πιο απλή, ανώδυνη και με μηδαμινά ποσοστά υποτροπής χάρη στην μέθοδο της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης. Περισσότερες από 700.000 επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης γίνονται σε ετήσια βάση στην Αμερική σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, γεγονός που τις κατατάσσει στις πιο συχνές εγχειρήσεις της γενικής χειρουργικής. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες από αυτές γίνονταν με την παραδοσιακή «ανοικτή» μέθοδο, η οποία όμως εμφάνιζε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, με κύριο αποτέλεσμα οι κήλες να ξαναδημιουργούνται. Τα τελευταία 15 χρόνια μια επαναστατική μέθοδος, η λαπαροσκοπική επέμβαση αποκατάστασης κηλών, βρίσκει ολοένα και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές. Εάν ο χειρουργός είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση, η μέθοδος αυτή αποτελεί την καλύτερη λύση για τον πάσχοντα, καθώς αφενός προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της ατραυματικής ενδοσκοπικής χειρουργικής, αφετέρου εμφανίζει μηδαμινά ποσοστά υποτροπής.ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
Η βουβωνοκήλη παρουσιάζεται όταν συμβεί πρόπτωση περιεχομένου της περιτοναϊκής κοιλότητας (κοιλιάς) όπως έντερο, επίπλουν, ακόμα και εξωπεριτοναϊκό όργανο π.χ. ουροδόχος κύστη, ορθό κτλ) διά του έσω βουβωνικού στομίου του βουβωνικού πόρου ενός σωλήνα δηλαδή που βρίσκεται στην περιοχή που η κοιλιά ενώνεται με τη βάση του μηρού (βουβωνική περιοχή). Εμφανίζεται με διόγκωση της εν λόγω περιοχής. Η βουβωνοκήλη μπορεί να έχει ως επιπλοκή την περίσφιξη, δηλαδή τον εγκλωβισμό του εντέρου και τον στραγγαλισμό του γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την άμεση αποκατάσταση της χωρίς πολλές καθυστερήσεις. Σήμερα συνήθως συστήνεται η λαπαροσκοπική τεχνική.
4 / .- ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ
Η ομφαλοκήλη δεν είναι παρά μια μορφή κήλης στην περιοχή του ομφαλού. Συνήθως εμφανίζεται στα νεογνά λόγω κακής σύγκλεισης του ομφαλού. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε ενήλικες, κυρίως σε γυναίκες μετά από τοκετό ή σε άντρες μετά από άρση βάρους. Σε κάθε περίπτωση η ομφαλοκήλη σημαίνει διάνοιξη του ομφαλού με αποτέλεσμα να προβάλουν προς τα έξω όργανα της κοιλιάς όπως το επίπλουν, το λεπτό και το παχύ έντερο.Η ομφαλοκήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιγξη, μια εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή που προκαλεί πόνο, πρήξιμό και μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάχνου που περισφίγγεται λόγω της ελλιπούς αιμάτωσής του.
5 / .- ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά σαν πολύποδας που με τα χρόνια εξελίσσεται σε καρκίνο σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα τμήματα του εντέρου (ανιόν, κατιόν, εγκάρσιο, σιγμοειδές). Η κυκλοφορία του αίματος ή του λεμφικού συστήματος μπορεί να διασπείρει τα κύτταρα του όγκου σε άλλα σημεία του σώματος δημιουργώντας μεταστάσεις.
6 / .- ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Η αιμορροϊδοπάθεια αφορά μια πάθηση, κατά την οποία σχηματίζονται αιμορροϊδικοί όζοι. Οι όζοι αυτοί είναι σάκοι που αποτελούνται από δέρμα και περικλείουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος, λαμβάνοντας κιρσοειδή μορφή. Με μεγαλύτερη ακρίβεια η πάθηση περιγράφεται ως πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού. Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται όταν ο συνδετικός ιστός που υποστηρίζει τον ορθικό βλεννογόνο στο τοίχωμα αποδομείται ή καταστρέφεται. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές αιμορροΐδων που διακρίνονται σε: α) τα εξωτερικά δερματικά ράκη, β) τις εξωτερικές αιμορροΐδες, γ) τις εσωτερικές αιμορροΐδες.7/.- ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ
Η κύστη κόκκυγος είναι μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα (το τελευταίο μέρος της σπονδυλικής στήλης). Δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Είναι συχνότερη στους άνδρες σε άτομα δασύτριχα και παχύσαρκα και ηλικία από την ήβη μέχρι 40 ετών. Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με την κατάσταση της κύστης. Εάν είναι ήρεμη τότε μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να αισθάνεται ο ασθενής μια απλή διόγκωση ενώ μπορεί να παράγονται υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Εάν όμως είναι μολυσμένη τότε υπάρχει έντονος πόνος, ερυθρότητα με μεγάλη και σκληρή διόγκωση. Μπορεί επίσης να τρέχει πύο με πολύ άσχημη οσμή. Μπορεί ακόμα να παρουσιαστούν πυρετός, κακουχία, ναυτία αλλά και καμιά φορά δυσκολία στην κίνηση.
Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της κύστης. Σε μολυσμένη κύστη γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση. Σε ήρεμη κατάσταση διενεργείται χειρουργική επέμβαση στην οποία γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται είτε με τοπική αναισθησία είτε με γενική αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, την κατάσταση του ασθενούς και τον τύπο της χειρουργικής τεχνικής που θα ακολουθήσει ο χειρουργός. Δύο είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση: η κλειστή και η ανοικτή μέθοδος (ψευδομαρσιποποίηση). Στην κλειστή μέθοδο τα ράμματα αφαιρούνται περίπου την 15η ημέρα ενώ στην ανοικτή μέθοδο χρειάζονται καθημερινές αλλαγές για περίπου δύο εβδομάδες ή είκοσι ημέρες μέχρι να επουλωθεί κατά δεύτερο σκοπό το ανοικτό τραύμα. -

( 30 ) .- ΗΠΑ: Έλληνας καθηγητής χτυπά τον καρκίνο με ιούς : Στη θεραπεία τεσσάρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, με χρήση του ιού του έρπητα και του κορονοϊού, στοχεύουν επιστημονικές έρευνες, που διεξάγονται στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Κώστα Κούσουλα, που γεννήθηκε στον Πειραιά και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, με τη χρήση του ιού του έρπητα, ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου άρχισαν πριν από ένα χρόνο. Θα χρειαστούν, όμως, τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μπορέσουν να γίνουν εφαρμογές σε άνθρωπο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κούσουλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν αρκετές ελπιδοφόρες μελέτες κι ύστερα από πέντε χρόνια ενδέχεται να υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 θεραπείες του καρκίνου με ιούς.
Ο κ. Κούσουλας παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών-Νανοτεχνολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Τα πειράματα της ομάδας του κ. Κούσουλα βασίζονται στη χρήση ογκολυτικών ιών, όπως ο ιός του έρπητα. Οι επιστήμονες μεταλλάσσουν τον ιό, ώστε να γίνει τελείως ακίνδυνος για τον άνθρωπο και του δίνουν μερικές ιδιότητες, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Δηλαδή, μία ποσότητα του ιού διοχετεύεται σε ενέσιμη μορφή μέσα σε κάποιο όγκο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται, καταστρέφοντας τον όγκο, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια πεθαίνει χωρίς να προσλάβει υγιή κύτταρα.
«Αυτή η ένεση ή 'εμβολιασμός', που γίνεται πάνω στον όγκο, υποβοηθά πάρα πολύ το αμυντικό σύστημα. Δηλαδή, υπάρχει μία κάποια δευτερεύουσα υποβοήθηση, διότι το αμυντικό σύστημα μπορεί πια να αναγνωρίσει τον καρκίνο και να εξαλείψει και καρκινώματα, που είναι και σε άλλα σημεία του. Δουλεύουμε με ιούς του έρπη και με τον κορονοϊό» εξήγησε ο κ. Κούσουλας.
Οι επιστήμονες, αφού διαφοροποίησαν τον κορονοϊό ώστε να γίνει και αυτός τελείως ακίνδυνος, βρήκαν ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί πάνω σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
"Αυτός ο ιός μπορεί να ληφθεί από το στόμα, μέσα σε κάποιο χάπι, να περάσει από το στομάχι, χωρίς να καταστραφεί και να πάει στο παχύ έντερο, όπου θα μολύνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και θα μπορέσει να τα εξαλείψει. Δηλαδή, μπορεί να πάρει κανείς ένα χάπι με τον κορονοϊό και να επέλθει μία μικρή διάρροια και να καθαριστεί το παχύ έντερο από μικροκαρκίνους, που δεν μπορεί κανείς να τους αντιληφθεί με άλλους τρόπους. Δηλαδή, είτε αν έχει κανείς μία γενετική τάση για καρκίνο είτε έχει ήδη διαγνωστεί καρκίνος και πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ανά εξάμηνο, θα μπορεί να παίρνει προληπτικά αυτό το χάπι, μια φορά το χρόνο, βοηθητικά...
...Πειράματα πάνω σε ποντίκια έχουν αποδείξει ότι μπορεί αυτό να γίνει και τώρα, προσπαθούμε, σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, να βελτιώσουμε κάπως τον ιό ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές μελέτες, σε ανθρώπους, στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης"
ΚΑΡΚΙΝΟΣ !
Ακόμη ο κ. Κούσουλας ανέφερε ότι, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της έρευνας, δημιουργήθηκε η εταιρεία θεραπευτικών εμβολίων Θthevac, η οποία θα παίρνει πατέντα του Πανεπιστημίου προκειμένου να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει για τα επόμενα στάδια της έρευνας και για κλινικές μελέτες.
Δράση και κατά της νέα γρίπης
Η δράση της εταιρείας Θthevac, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κούσουλας, δεν περιορίζεται μόνο στις αντικαρκινικές μελέτες αλλά επεκτείνεται και σε αντιικές μελέτες. «Δηλαδή, εκτός από αντικαρκινικά φάρμακα παράγει και αντιικά κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 και στις αρχές του φθινοπώρου πιστεύω ότι θα βγάλουμε και κάποιο απλό σκεύασμα, που θα βασίζεται σε φάρμακα προερχόμενα από φυτά, όπως είναι η ελιά ή κάποια βότανα. Έχουμε ήδη βγάλει κάποιο αντιικό από τα φύλλα της ελιάς. Για να μη δημιουργηθεί πανικός, όπως είχε δημιουργηθεί πριν από λίγα χρόνια με τη 'φραπελιά', θα πρέπει να διευκρινίσω ότι, δεν είναι όλο το φύλο της ελιάς που έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά της νέας γρίπης, αλλά μια ειδική ουσία, που περιέχεται σ' αυτό, η D linoleic Μάλιστα, έχουμε και κάποιο αντιικό πρόγραμμα κατά της », εξήγησε ο κ Κούσουλας.
Ποιός είναι
Ο Κώστας Κούσουλας γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1971 πήγε μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε φυσική και έκανε διδακτορικό στη μοριακή βιολογία, στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σικάγο. Από το 1989, διδάσκει στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, όπου σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιατρικής. Επίσης, είναι μέλος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Στανλεϊ Σκοτ της Νέας Ορλεάνης.
ΑΠΕ

(31 ) .- Αντεπίθεση καπνιστών :
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησε το κόμμα "Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση" (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), και στρέφονται κατά της απόφασης, με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καταστήματα, κ.λπ.
Οι προσφεύγοντες δηλώνουν φανατικοί καπνιστές οι οποίοι καταφεύγουν στο κάπνισμα ως αγχολυτικό μέσο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση και λένε ότι πρόκειται για "βαθιά εθισμένους αλλά και συνειδητούς αρειμάνιους καπνιστές που έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, ενώ μετά από σκέψη έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους αποδεχόμενοι τους σχετικούς κινδύνους".
Βασικό σημείο της προσφυγής που κατέθεσαν, είναι ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.
Επίσης οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι το κυλικείο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57 αποτελεί "κοινωνικό - πολιτικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και επαγγελματικής δημιουργίας" για όλους αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Τονίζουν επίσης ότι "η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, στην περιουσία αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα στην ελευθερία της τέχνης»".

( 32 ) .- Νέα μέτρα για τη γρίπη : Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της νέας γρίπης διεθνώς, η οποία - λόγω των θερινών μετακινήσεων στο Βόρειο ημισφαίριο και των καιρικών συνθηκών στο νότιο- εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με προτεραιότητα τα παιδιά έως 15 ετών και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι νοσούν από τον ιό και έτσι να ανακόπτεται η διασπορά του.-
Νέα δέσμη μέτρων για τη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Το υπουργείο Υγείας περνά πλέον από τη φάση της απλής καταγραφής των κρουσμάτων, στη φάση της προστασίας. Στο εξής δεν θα δίνεται έμφαση στην προσωπική καταγραφή, καθώς αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά στη βαρύτητα των περιστατικών και στις τυχόν επιπλοκές, που εμφανίζουν.Τους επιστήμονες εξακολουθεί να προβληματίζει το γεγονός ότι η νέα γρίπη παρουσιάζει ομοιότητες με τη πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι. Όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας "η περίοδος ύφεσης και αναζωπύρωσης της μετάδοσης του ιού είναι κοινό χαρακτηριστικό της νέας γρίπης και εκείνης του 1918 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός".Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος το 90% των περιστατικών νέας γρίπης στη χώρα μας αφορούν ασθενείς που έχουν ιαθεί πλήρως, καθώς ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή νοσηλεία και χρήση φαρμάκων. Σε ό,τι δε, αφορά τη χρήση των αντιϊκών, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγηθούν προληπτικά, αλλά σε πρώτη φάση μόνο στα βαριά περιστατικά, ώστε να μην αχρηστευτεί η δράση τους. Όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη σε ετοιμότητα 1.000 κλίνες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δεχθούν ισάριθμους ασθενείς με ενδεχόμενες επιπλοκές από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ έως το Σεπτέμβριο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών θα αυξηθεί.Όπως δήλωσε ο Yπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, εκτός από τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες συμπεριλαμβάνονται και οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες δύο έως τριών μηνών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας.Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία έχει φροντίσει ώστε Έλληνες και τουρίστες. να αισθάνονται ασφαλείς και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.
Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι "τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα"."Το υπουργείο Υγείας μπαίνει πλέον στην λογική νέων επιστημονικών εργαλείων, τόσο στην καταγραφή και στην αξιολόγηση των περιστατικών της νέας γρίπης, όσο και στην αντιμετώπισή της, η οποία απαιτεί συνεχή αναθεώρηση όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις των επιστημονικών ομάδων που ασχολούνται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με το θέμα του ιού της νέας γρίπης", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Το εθνικό επιστημονικό επιχειρησιακό συμβούλιο θα συντάσσει μία φορά την εβδομάδα, έκθεση για την εξέλιξη της νόσου, με την οποία θα ενημερώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρμόδιοι υπουργοί.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ
(33 ) .-
Εγρήγορση και ετοιμότητα για τη νέα γρίπη :

Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, η πρόληψη των επιπλοκών και η αξιολόγηση των καταγραμμένων περιστατικών της νέας γρίπης αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου υγείας και των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου. Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας στην "Πρώτη Γραμμή" τόνισε πως δεν εφησυχάζουμε και πως είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα παραλάβουμε εμβόλια.
Η πρόληψη των επιπλοκών και η βαρύτητα των περιστατικών της νέας γρίπης είναι τα δύο σημεία στα οποία δίνει έμφαση το υπουργείο Υγείας. Στη χώρα υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων και τα αντιϊκά φάρμακα θα δίνονται πλέον στα σοβαρά περιστατικά, όπως είπε το πρωί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή". Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το 90% των περιστατικών έχει πλήρως ιαθεί το 80% είναι ταξιδιώτες από το εξωτερικό και το 75% είναι νέοι κάτω των 30 ετών Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές εταιρείες το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο το Σεπτέμβριο και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 8.000.000 δόσεις. Εν τω μεταξύ, σε χώρες του εξωτερικού εκδηλώθηκε μία τάση να γίνουν "πάρτυ γρίπης", ώστε -όσοι θέλουν- να κολλήσουν τον ιό τώρα που έχει ήπια κλινική εικόνα και να αποκτήσουν αντισώματα. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο. Ειδικό βάρος δίνεται στην ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα όταν εμφανίζεται κρούσμα σε μια επιχείρηση.
Κύπρος: Κρούσματα σε κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων
Κρούσματα της γρίπης Α εντοπίστηκαν σε κέντρα κατάταξης νεοσύλλεκτων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Κ. Παπακώστα, επτά νεοσύλλεκτοι παρουσίασαν το τελευταίο 48ωρο συμπτώματα της νέας γρίπης και άλλοι 19 που θεωρούνται ύποπτοι στον ιό, εξετάζονται περαιτέρω.
Όλοι πήραν άδεια και βρίσκονται στο σπίτι τους.
Ο υπουργός συνέστησε ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι "δεν δικαιολογείται πανικός".
Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

(34 ) .- Νέα γρίπη: Προσοχή και ενημέρωση : Στην αξιολόγηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, στην πρόληψη και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων εστιάζονται οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ενημερώνει με επιστολή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στις εκκλησίες. Από τον ιό της νέας γρίπης προσβλήθηκαν Έλληνες σπουδαστές που βρίσκονταν στη Βρετανία για θερινά εκπαιδευτικά μαθήματα . Οι περισσότεροι έχουν ιαθεί και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν το Σάββατο. Θέμα έχει προκύψει και για διάφορα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ και διατείνονται ότι θεραπεύουν την γρίπη, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πλαστές βελόνες χορήγησης ινσουλίνης διακινούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ μετά από ενημέρωση των ολλανδικών αρχών ΕΟΦ επισημαίνει ότι η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή και δίνει τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις πλαστές βελόνες από τις γνήσιες της εταιρείας Νόβο Νορντίσκ.
Η συσκευασία δεν φέρει γραμμωτό κώδικα [barcode] η επισήμανση στην συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα , στη συσκευασία ίσως υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα και απουσιάζει η γραμμή κάτω από το λογότυπο.
Η βελόνα είναι κακής ποιότητας πιθανόν φέρει ίχνη κολλητικής ουσίας και δεν εφαρμόζει σωστά στο στυλο χορήγησης ινσουλίνης. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο πλαστό προϊόν όμως εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε στην περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Προσβλήθηκαν 27 Έλληνες μαθητές και συνοδοί στη Βρετανία
Έλληνες μαθητές και συνοδοί που μετείχαν σε θερινά προγράμματα στα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γιόρκ, προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και ήδη επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε θερινό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετείχε ομάδα από 22 Ελληνες μαθητές και συνοδούς και από αυτούς οι δεκαέξι προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης.
Νοσηλεύτηκαν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι από τους ασθενείς θα επιστρέψουν το Σάββατο στην Ελλάδα.
Σε παρόμοιο θερινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Γιορκ μετείχαν δεκαέξι Έλληνες μαθητές και συνοδοί, οι δώδεκα από αυτούς προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, ακολούθησαν συγκεκριμένη νοσηλεία, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι πέντε από τους προσβληθέντες με τον ιό της γρίπης, τέσσερις μαθητές και ένας συνοδός, αναμένεται να επιστρέψουν απόψε στην Αθήνα.

Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν σχετικά με τη νέα γρίπη, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε αυτή, από τον πρόεδρο της επιτροπής Παναγιώτη Μελά.
Όπως αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους, ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις επιστημονικές επισημάνσεις για ομοιότητες της νέας γρίπης με τον ιό του 1918, που προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλούν ανησυχία.
Επειδή τα κρούσματα στη χώρα μας, ξεπερνούν τα 300 και υπάρχει αισθητή καθημερινή αύξηση του αριθμού της οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας το Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικό άρθρο: Ταχύτατη η εξάπλωση της νέαςγρίπης

Στην αξιολόγηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, στην πρόληψη και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων εστιάζονται οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ενημερώνει με επιστολή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ενδεχόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στις εκκλησίες. Από τον ιό της νέας γρίπης προσβλήθηκαν Έλληνες σπουδαστές που βρίσκονταν στη Βρετανία για θερινά εκπαιδευτικά μαθήματα . Οι περισσότεροι έχουν ιαθεί και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να επιστρέψουν το Σάββατο. Θέμα έχει προκύψει και για διάφορα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ και διατείνονται ότι θεραπεύουν την γρίπη, με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πλαστές βελόνες χορήγησης ινσουλίνης διακινούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ μετά από ενημέρωση των ολλανδικών αρχών ΕΟΦ επισημαίνει ότι η χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή και δίνει τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις πλαστές βελόνες από τις γνήσιες της εταιρείας Νόβο Νορντίσκ.
Η συσκευασία δεν φέρει γραμμωτό κώδικα [barcode] η επισήμανση στην συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα , στη συσκευασία ίσως υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα και απουσιάζει η γραμμή κάτω από το λογότυπο.
Η βελόνα είναι κακής ποιότητας πιθανόν φέρει ίχνη κολλητικής ουσίας και δεν εφαρμόζει σωστά στο στυλο χορήγησης ινσουλίνης. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το συγκεκριμένο πλαστό προϊόν όμως εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε στην περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Προσβλήθηκαν 27 Έλληνες μαθητές και συνοδοί στη Βρετανία
Έλληνες μαθητές και συνοδοί που μετείχαν σε θερινά προγράμματα στα βρετανικά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γιόρκ, προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και ήδη επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε θερινό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετείχε ομάδα από 22 Ελληνες μαθητές και συνοδούς και από αυτούς οι δεκαέξι προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης.
Νοσηλεύτηκαν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι από τους ασθενείς θα επιστρέψουν το Σάββατο στην Ελλάδα.
· Σε παρόμοιο θερινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Γιορκ μετείχαν δεκαέξι Έλληνες μαθητές και συνοδοί, οι δώδεκα από αυτούς προσβλήθηκαν από το νέο ιό της γρίπης, ακολούθησαν συγκεκριμένη νοσηλεία, αποθεραπεύτηκαν πλήρως και οι τελευταίοι πέντε από τους προσβληθέντες με τον ιό της γρίπης, τέσσερις μαθητές και ένας συνοδός, αναμένεται να επιστρέψουν απόψε στην Αθήνα. 14/07/2009 13:13 - Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία
· 13/07/2009 17:45 - Λίγο κρασί μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ
· 13/07/2009 10:49 - Ελλάδα: 32 νέα κρούσματα της γρίπης
**Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν σχετικά με τη νέα γρίπη, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε αυτή, από τον πρόεδρο της επιτροπής Παναγιώτη Μελά.
Όπως αναφέρουν στη σχετική επιστολή τους, ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις επιστημονικές επισημάνσεις για ομοιότητες της νέας γρίπης με τον ιό του 1918, που προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων προκαλούν ανησυχία.
Επειδή τα κρούσματα στη χώρα μας, ξεπερνούν τα 300 και υπάρχει αισθητή καθημερινή αύξηση του αριθμού της οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας μας για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας το Σεπτέμβριο.
· 15/07/2009 10:32 - Βλάβες στους πνεύμονες από τη νέα γρίπη
· 14/07/2009 10:51 - Σε 323 τα κρούσματα στην Ελλάδα
· 11/07/2009 11:01 - Είκοσι νέα κρούσματα στην Ελλάδα
· 10/07/2009 10:30 - Στα 222 τα κρούσματα στην Ελλάδα
16/07/2009 10:41 - Εγρήγορση και ετοιμότητα για τη νέα γρίπη
15/07/2009 13:38 - Νέα μέτρα για τη γρίπη
· 09/07/2009 06:59 - "Ψυχραιμία και εγρήγορση για τη γρίπη"
Παλαιοτερα αρθρα:Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικό άρθρο: Ταχύτατη η εξάπλωση της νέας γρίπης
( 34 ) .- Το κορίτσι με τις δύο καρδιές τώρα ζει με τη δική της : Μία πρωτοφανής περίπτωση στα ιατρικά χρονικά, δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιθεώρηση Λάνσετ. η οποία θεωρείται ως η μοναδική στον κόσμο, όπου η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται "ως εκ θαύματος" και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που το σώμα να απορρίπτει το μεταμόσχευμα. Πρόκειται για ένα κορίτσι 16 χρόνων από τη Βρετανία, που για δέκα χρόνια, ήταν το κορίτσι με τις δύο καρδιές, το οποίο υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν δύο ετών αλλά σήμερα ζει με τη δική της καρδιά, αφότου το σώμα της απέρριψε το ξένο μόσχευμα.
Η μικρή Βρετανίδα Χάνα Κλαρκ από το Κάρντιφ, έπασχε από καρδιομυοπάθεια, μια ασθένεια που διόγκωσε την καρδιά της στο διπλάσιο με κίνδυνο η Χάνα να πεθάνει σε διάστημα ενός έτους, κι έτσι τον Ιούλιο του 1995, σε ηλικία μόλις δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, γιατί εκτιμούσαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να ιαθεί.
Λίγα χρόνια αργότερα, το άτυχο κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που λάμβανε για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της. Υποβλήθηκε τότε σε χημειοθεραπεία και σε άλλες μορφές θεραπείας, που όμως απέτυχαν και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και το σώμα την "απέρριπτε".
Το εκπληκτικό στην περίπτωση της Χάνα ήταν ότι η δική της καρδιά λειτουργούσε ομαλά, κάτι που επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2006, το ξένο όργανο, μια επέμβαση άνευ προηγουμένου.
Σήμερα το κορίτσι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε ο καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.
"Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι, απλά, στη σφαίρα της μαγείας", είπε ο Γιακούμπ. "Μια καρδιά, που δεν χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε τη νέα καρδιά δίπλα της, σήμερα λειτουργεί κανονικά" τόνισε.
Ο Βίκτορ Τσανγκ, σύμβουλος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Γκρέιτ Όσμοντ Στριτ, είπε ότι η περίπτωση της Χάνα είναι χρήσιμη, γιατί θα βοηθήσει να αναπτυχθούν προσωρινές τεχνητές καρδιές, για τα παιδιά που πάσχουν από καρδιομυοπάθεια.
"Δεν θα βρισκόμουν εδώ, χωρίς όλα αυτά", είπε απλά η Χάνα, εμφανώς συγκινημένη. Κάποια στιγμή η οικογένειά της είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι θα πέθαινε μέσα σε 12 ώρες...
· Η περίπτωση της Χάνα Κλαρκ, θεωρείται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να αναπτυχθούν προσωρινές, τεχνητές καρδιές, για χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από καρδιοπάθειες…16/07/2009 11:15 - Amber Alert για τον εντοπισμό αγοριού
· 15/07/2009 07:53 - Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην Κίνα
· 14/07/2009 15:41 - Δ. Αβραμόπουλος: «Και τα μέσα υπάρχουν και τα φάρμακα υπάρχουν και το εμβόλιο έρχεται, άρα θωρακίζεται υγειονομικά η κοινωνία»
· 14/07/2009 14:13 - Giusy Ferreri: δυο συναυλίες με άρωμα γυναίκας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, BBC
( 35 ) .- Αναπρογραμματισμένα κύτταρα επιδιορθώνουν βλάβες στην καρδιά :

Κοινά κύτταρα, που αναπρογραμματίστηκαν για να δρουν σαν εμβρυικά βλαστοκύτταρα, μπόρεσαν για πρώτη φορά να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην καρδιά ποντικιών, μια εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει ελπιδοφόρες πρακτικές εφαρμογές και στους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από άλλη καρδιοπάθεια.
Ο κύριος στόχος είναι στο μέλλον οι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες να θεραπεύονται με δικά τους κύτταρα, χωρίς να απαιτείται η μεταμόσχευση μιας ξένης καρδιάς, που είτε δεν είναι εύκολο να βρεθεί, είτε απαιτεί επικίνδυνα φάρμακα για να εμποδιστεί η απόρριψη του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς.
Η ανακάλυψη έγινε από εργαστηριακά πειράματα Αμερικανών ερευνητών υπό τον δρα Τίμοθι Νέλσον της κλινικής Mayo και η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Όταν εισήχθησαν σε ποντίκια που είχαν υποστεί έμφραγμα, τα νέα αναπρογραμματισμένα κύτταρα βοήθησαν ουσιαστικά στην αποκατάσταση του ιστού και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «αναπρογραμματισμένα» πολυδύναμα κύτταρα (που δρουν σαν βλαστοκύτταρα), τα οποία προέρχονται από συνήθη κύτταρα. Πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε αυτό το νέο τύπο κυττάρων, στο πλαίσιο του νέου πεδίου της "αναγεννητικής ιατρικής", επειδή η νέα τεχνολογία θεωρείται ότι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδο για το μέλλον.
Όπως και τα κανονικά βλαστοκύτταρα, τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα κύτταρα έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του σώματος. Επειδή τα αρχικά κοινά κύτταρα προέρχονται από ιστούς ενηλίκων, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει το επίμαχο ηθικό πρόβλημα της χρήσης εμβρυικών βλαστοκυττάρων, που προέρχονται από έμβρυα λίγων μόλις ημερών.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας αυτών των πολυδύναμων κυττάρων, από το 2007 που για πρώτη φορά αναπρογραμματίστηκαν κοινά κύτταρα δέρματος και μετατράπηκαν σε πολυδύναμα "βλαστοκύτταρα". Η ομάδα του Νέλσον χρησιμοποίησε έναν ιό για να μεταφέρει τα γονίδια που αναπρογραμματίζουν τα απλά κύτταρα και τα μετατρέπουν σε πολυδύναμα. Τα κύτταρα αυτά, που εισήχθησαν στα ποντίκια, μετά από δύο εβδομάδες άρχισαν να δημιουργούν διαφορετικούς τύπους ιστού της καρδιάς, όπως καρδιακούς μυς, αιμοφόρα αγγεία κ.α. Τα κύτταρα αυτόματα δημιούργησαν τους κατάλληλους ιστούς, ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες της καρδιάς.
Η διαδικασία αναγέννησης των ιστών συνεχίστηκε για ένα μήνα περίπου και τα ποντίκια έγιναν πολύ καλύτερα στην υγεία τους, σε σχέση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν τύχει της ίδιας θεραπείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη αυτή δίνει υποσχέσεις για ανάλογες ανθρώπινες θεραπείες. Επειδή τέτοια πολυδύναμα κύτταρα μπορούν να παραχθούν με την χρήση απλών κυττάρων από το δέρμα του ασθενούς, δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψής τους από τον οργανισμό του ασθενούς, όταν μετατραπούν σε πολυδύναμα.
Προς το παρόν πάντως, δεν χρησιμοποιούνται ακόμα καθόλου πολυδύναμα κύτταρα σε ανθρώπινες θεραπείες, επειδή οι επιστήμονες θέλουν να σιγουρευτούν ότι η όλη διαδικασία θα είναι απόλυτα ασφαλής.Σύμφωνα με τον Νέλσον, ίσως χρειαστούν αρκετά χρόνια, αλλά τελικά η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς, αλλά και σε άλλες ασθένειες (ήπατος, δέρματος, ματιών, εγκεφάλου, νεύρων κ.α.), πράγμα που, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


(36 ) .- Πρώτο κρούσμα με σοβαρές επιπλοκές : Πρώτο κρούσμα με σοβαρές επιπλοκές : Ποικίλα και ίσως ακραία σενάρια σχετικά με την εξάπλωση της νέας γρίπης βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ η συμπτωματολογία στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ήπια και η αποθεραπεία έχει φτάσει στο 95% κρουσμάτων. 32χρονος Έλληνας που ζει και εργάζεται στη χώρα μας εισήχθη στις 19 Ιουλίου με πνευμονία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε σοβαρή κατάσταση. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της νέας πρακτικής που εφαρμόζει, να δίνει στη δημοσιότητα μόνο τα σοβαρά περιστατικά της νόσου και όχι το σύνολο των κρουσμάτων. "Σχεδιάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για να είμαστε έτοιμοι", απαντά ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος στην επιστολή των 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ενημέρωση για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της γρίπης, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Φυλλάδια για την ενημέρωση των πιστών θα διανεμηθούν σε όλους τους ναούς της χώρας για το θέμα του ιού της νέας γρίπης, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και του Αρχιεπισκόπου. Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον ΑρχιεπίσκοποΦυλλάδια για την ενημέρωση των πιστών θα διανεμηθούν σε όλους τους ναούς της χώρας για το θέμα του ιού της νέας γρίπης, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
Σε δηλώσεις τους Υπουργός και Αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την ενημέρωση του κοινού.
Ο κ Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο κ Ιερώνυμος ανέφερε πως η Εκκλησία θα θέσει τις υποδομές της στη διάθεση της Πολιτείας για την ενημέρωση των πιστών και του κοινού.
Σε ερώτηση αν θα προτείνει η Εκκλησία σε όσους έχουν συμπτώματα να μην εκκλησιάζονται, είπε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ για το θέμα της Θειας Κοινωνίας, είπε ότι δεν είναι στιγμή να συζητήσουμε για ιερά θέματα.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου Αρχιμανδρίτης, κ Άνθης είπε να μην μπαίνουμε σε πειρασμούς γιατί καθημερινά και κάθε Κυριακή χιλιάδες άρρωστοι συνάνθρωποί μας μεταλαμβάνουν.
Εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας
Εφιαλτικό σενάριο για την εξάπλωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα έφερε στο φως τη δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".Το σενάριο βασίζεται σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οποία εκτιμάται ότι έως 4.400 ασθενείς θα χρειαστούν μονάδες εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, πάνω από 10.000 θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αναπνευστήρες και περίπου 900.000 θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα. Επιπλέον, τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει η οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας και τα 3 δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων και των επιχειρήσεων εξαιτίας των απουσιών των εργαζομένων λόγω της γρίπης.Απάντηση έδωσε στη ΝΕΤ και ΝΕΤ 105,8, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη λήψη μέτρων και δίνει τις εκτιμήσεις του, με βάση τα διεθνή δεδομένα και τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ όπως τόνισε πρόκειται η νέα γρίπη είναι ήπιας μορφής και δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.
Την ίδια ώρα με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της επιτροπής, ζητούν να προσέλθει στην Επιτροπή ο υπουργός Παιδείας, ώστε να τους ενημερώσει για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παράλληλα ζητούν να προσέλθει και ο Υπουργός Υγείας για να παρουσιάσει το συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό στο χώρο όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.Επίσημη ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ
Επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού ζητά το ΠΑΣΟΚ διά στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος. "Ζητούμε πλήρη ενημέρωση για το σχέδιο αντιμετώπισης της Κυβέρνησης, το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει. Για το λόγο αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που τους επιτρέπει το Κοινοβούλιο, έχουν ζητήσει να προσέλθει άμεσα ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση και να ενημερωθούν βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής για τα μέτρα που λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για να ξέρουμε αν υπάρχουν μέτρα ή αν πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείριση της γρίπης. Επίσης ζητούμε να προσέλθει στην Επιτροπή και να ενημερώσει ο Υπουργός Παιδείας αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς" δήλωσε η Μ. Καρακλιούμη.
Α. Σπηλιωτόπουλος: "Μακριά από σενάρια πανικού""Μακριά από κινδυνολογίες και πανικό", συνέστησε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του, με αφορμή την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να ενημερώσει την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη νέα σχολική χρονιά, τόνισε ότι αποδέχεται την αγωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ενημέρωση, από κει και πέρα όμως με συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, όπως είπε, σχεδιάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για να είμαστε έτοιμοι για την όσο το δυνατό έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ
( 37) ~* Σταθερή η κατάσταση του 32χρονου
Σταθερή η κατάσταση υγείας του νεαρού που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω της νέας γρίπης. - **Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται διασωληνωμένος 32χρονος Έλληνας ο οποίος εμφάνισε πνευμονία, το πρώτο καταγεγραμμένο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης, στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του, στη ΝΕΤ 105,8, ο υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων του υπ. Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του νεαρού παραμένει σταθερή και αυτό, όπως είπε, είναι καλό. Υπογράμμισε ακόμα ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται και η κινητοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας, αν παραστεί ανάγκη. Πάντως, όπως είπε, όταν ο πολίτης έχει ήπια συμπτωματολογία, δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο.
"Οχι στις υπερβολές"Νωρίτερα, σε δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ζήτησε να σταματήσουν οι υπερβολές.
"Ο τουρισμός μας δεν έχει πληγεί λόγω της γρίπης, εάν όμως συνεχίσουμε να μιλάμε με υπερβολές τότε θα βάλουμε και την Ελλάδα στις χώρες εκείνες που έχουν μεγάλο πρόβλημα και αυτό θα έχει συνέπειες στον τουρισμό μας", τόνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος.
"Δεν μπορεί η γρίπη να γίνει έμμονη ιδέα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή μαζί της" Π.Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Αθηνών
Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, γενικώς, στην Ελλάδα τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια, αλλά εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξή της το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Mιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το φαινόμενο να επηρεάσει τη ζωη μας.

"Δεν μπορεί η γρίπη να γίνει έμμονη ιδέα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή μαζί της" ανέφερε και εκτίμησε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.
"Πρέπει να δίδουμε περισσότερη έμφαση στην υγιεινή της καθημερινότητας μας" τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Παιδιατρικής Νίκος Βουδούρης.
Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για τη λήψη μέτρων, εφόσον χρειαστεί.
Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για την όσο το δυνατόν έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για τη γρίπηΠλήρη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο της υγείας.ΠΟΥ: Επτακόσιοι οι θάνατοι παγκοσμίως
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ιός Η1Ν1 έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 700 ανθρώπων. Ο επίσημος απολογισμός πριν από 15 μέρες, ήταν 429 νεκροί.
Κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά της νέας γρίπης ξεκίνησε σήμερα η Αυστραλία - η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.Πηγή: ΝΕΤ 105,8

(38) .- Μέτρα για τη αντμετώπιση του Ιού Γρίπης "Α" ,των χοίρων :

Είναι ένας νέος τύπος ιού γρίπης που προκαλεί αναπνευστική ασθένεια σε ανθρώπους .- Πώς μεταδίδεται η νέα γρίπηΟ ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τον ίδιον τρόπο που μεταδίδεται η εποχική γρίπη δηλ με σταγονίδια που διασπείρονται με το φτάρνισμα και το βήξιμο. Ακόμη μπορεί να μεταδοθεί όταν ακουμπήσουμε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί με αναπνευστικά σταγονίδια και μετά βάλουμε τα χέρια μας στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα. (σε βλεννογόνους ) .Ποιά είναι τα συμπτώματαΤα συμπτώματα της νέας γρίπης στους ανθρώπους φαίνονται να είναι παρόμοια μεαυτά της συνήθους, εποχικής γρίπης, συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν :1) πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς .2) βήχα ξηρό ( χωρίς φλέγματα )3) πονόλαιμο4) πονοκέφαλος5) κούραση6) πόνοι στο σώμα7) ρίγη8) και σε μερικές περιπτώσεις διάρροια και εμετοί.Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.Όπως και η εποχική γρίπη, η νέα γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση άλλων βασικών χρόνιων ιατρικών παθήσεων .Πότε θα πρέπει να ζητήσω ιατρική βοήθειαΟσον αφορά τα παιδιά είναι:1) υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.2) γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.3) κυάνωση4) άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής.5) μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί.Επίσης η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση του βήχα ύστερα από την βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και η επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος, όπως καρδιολογικού ή αναπνευστικού νοσήματος, διαβήτη κλπ.Όσον αφορά τους ενήλικες τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:1) υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.2) δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.3) λιποθυμικά επεισόδια.4) σύγχυση.5) πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.Εάν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, επειδή έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε επιπλοκές.Ποιος κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νέα γρίπηΟ καθένας μπορεί μπορεί να προσβληθεί από τη νέα γρίπη ή από εποχική γρίπη. Εξαρτάται από τις άμυνες ( αντισώματα ) που διαθέτει το κάθε άτομο , την σωματική και ψυχική κατάσταση ,την καλή ή επιβαρυμένη υγεία του.Στις περισσότερες περιπτώσεις η νέα γρίπη φαίνεται να είναι ελαφριάς μορφής ( τα συμπτώματα της έδειξαν να είναι ελαφρύτερα και από αυτά της κοινής γρίπης)Υπάρχουν όμως ομάδες ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα στη νέα γρίπη. Τα άτομα αυτά είναι .1) Έγκυες γυναίκες (ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη και τρίτη τριμηνία).2) Άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες , καρδιακές ασθένειες , άσθμα ,διαβήτη ,Aids.3) Άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία .4) Μικρά παιδιά ( επειδή δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν αντισώματα ).5) Ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών.Αν ανήκετε σε μια από τις πιο πάνω ομάδες , θα πρέπει να προσέχετε την υγεία σας και να αποφεύγετε επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.Πώς γίνεται η διάγνωσηΗ διάγνωση γίνεται μόνο με εξέταση του φαρυγγικό επίχρισμα ή εξέταση αίματος .Επειδή ο τρόπος θεραπείας είναι ίδιος και στις δύο γρίπες δεν χρειάζεται να κάνουν εξέταση όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα .Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις τού αναπνευστικού.Κατά κανόνα όμως τέτοιες εξετάσεις δεν έχει νόημα να γίνονται επειδή δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γρίπη.Πότε ένας που έχει τα συμπτώματα μεταδίδει την αρρώστιαΜε βάση τις τωρινές γνώσεις ένα άτομο που πάσχει από τη λοίμωξη μπορεί να τη μεταδώσεισε άλλους από 1 μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι 7 μέρες μετά την έναρξητων συμπτωμάτων.Παιδιά, ειδικά νεαρότερα παιδιά, μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερες περιόδους.Τι θα πρέπει να κάνω αν αρρωστήσω από γρίπηΔεν είναι αναγκαίο κάθε άτομο που πάσχει από γρίπη ( την κοινή ή την νέα γρίπη ) να δειγιατρό.Αν κατά τα άλλα είστε υγιής και πάσχετε από ελαφριά συμπτώματα γρίπης, κάντε τα εξής :1) Μείνετε σπίτι και να μην πάτε στη δουλειά, στο σχολείο σε τόπους κοσμοσυρροής ήδημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι να φύγουν τα συμπτώματά σας. ( περίπου 7 ημέρες)2) Αποφύγετε, όπου είναι δυνατόν επαφή με άλλα άτομα.3) Πλένετε τα χέρια σας τακτικά και πάντα μετά από βήξιμο ή φτάρνισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό και σαπούνι ή τρίψιμο των χεριών με οινόπνευμα.4) Σφουγγίζετε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (όπως είναι τα τηλεχειριστήρια ή πόμολα της πόρτας) χρησιμοποιώντας απολυμαντικό τακτικά ή ένα σφουγγάρι που περιέχει οινόπνευμα.5) Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε και φταρνίζεστε και όταν χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βάλει προσεκτικά σε σακούλα σκουπιδιών .6) Να παραμένετε ξαπλωμένοι ,να πίνετε μπόλικα υγρά ( πορτοκαλάδες ,νερό ) και για την ανακούφιση από πόνους , πυρετό, βήχα να χρησιμοποιείτε παυσίπονα και αντιβηχικά. Αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά για ανάρρωση.Αν είστε άρρωστος, τότε να φοράτε μάσκα για νά να μειώσετε την πιθανότητα να την μεταδώσετε σε άλλους.Μάσκα πρέπει να φοράτε και όταν περιποιείστε άρρωστο άτομο για να μην κολλήσετε.Κανονικά τα συμπτώματα πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο και μετά πρέπει να αρχίσουν να υποχωρούν μέχρι να εξαφανιστούν .Αν περάσουν 7 ημέρες ή και πιο λίγες και τα συμπτώματα γίνονται σοβαρότερα (μεγάλος πυρετός ,δυσκολία στη αναπνοή , σύγχυση, συχνοί έμετοι ) τότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια για να μας χορηγηθεί αντιβίωση ( Augmentin ) ή αντιικά φάρμακα ( Tamiflu ) , αναπνευστική υποστήριξη.Η γρίπη από μόνη της αποθεραπεύεται .Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη "θα κάνει τον κύκλο της".Πολλές φορές όμως (αυτές φοβόμαστε ) ο εξασθενημένος οργανισμός αναπτύσσει άλλη ασθένεια (πνευμονία από πνευμονιόκκοκο ή βρογχίτιδα ).Μόλις δούμε ότι ο πυρετός αναβαίνει πάνω από 38 βαθμούς καλό είναι να πάρουμε αντιβίωση , αντιπυρετικά , και να μας δει ιατρός.Προς το παρών (22-7-2009 ) δεν υπάρχει εμβόλιο για την νέα γρίπη .Το εμβόλιο για την κοινή γρίπη μπορεί να μην παρέχει προστασία κατά της νέας γρίπης αλλά παρέχει προστασία κατά άλλων κυκλοφορούντων τύπων ιών γρίπης.Τι μέτρα μπορώ να πάρω για να μην αρρωστήσωΝα έχουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία με καλό ύπνο και αθλητισμό.Η διατροφή μας να είναι σωστή και να μας παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε ( όχι δίαιτες τώρα ).Η λήψη κάποιου πολυβιταμινούχου σκευάσματος βοηθάει .Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε πολυσύχναστους χώρουςΝα εφαρμόζουμε σχολαστικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Πλένουμε τα χέρια ,δεν ακουμπάμε μάτια ,μύτη, στόμα …………………………………………………………………….Εάν έχετε κάποιον άρρωστο με γρίπη στο σπίτιΣυνιστάται ο άρρωστος να έχει ξεχωριστό δωμάτιο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρουΟταν φροντίζετε τον άρρωστο, καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με μάσκες. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιήστε ένα μαντήλι ή ένα κομμάτι ύφασμα.Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο.Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά-ανοίγετε συχνά παράθυρα και εξωτερικές πόρτες.Διατηρείτε καθαρό τον χώρο και τις επιφάνειες που έρχεται ο ασθενής σε επαφή, και έχετε εύκολα διαθέσιμα οικιακά απολυμαντικά προϊόντα. (χλωρίνη ,οινόπνευμα, ιώδιο, υπεροξείδιο υδρογόνου).Ο ιός σκοτώνεται στους 75-100 βαθμούς . Τα ενδύματα και τα λοιπά είδη που χρησιμοποιεί ο άρρωστος μπορούν να πλένονται μαζί με τα άλλα ρούχα .Τα μαχαιροπίρουνα να πλένονται με σαπούνι και νερό. Ακόμη τα πόμολα από πόρτες, τηλεκοντρόλ κ.α να καθαρίζονται με αλκοόλη ή άλλο απολυμαντικόΟ ιός πάνω σε επιφάνειες και αντικείμενα μπορεί να επιβιώσει από 2-8 ώρες.Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημαΤο κοινό κρυολόγημα προκαλείται από μία πληθώρα ιών που είναι διαφορετικοί από τους ιούς της γρίπης.Επίσης τα συμπτώματα συνήθως είναι λιγότερο βαριά και περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα. Στη γρίπη ο πυρετός είναι υψηλός απο 38,5 έως 40 και διαρκεί 3-4 ημέρες ενω στο κρυολόγημα είναι σπάνιος. Στη γρίπη ο βήχας είναι ξηρός χωρίς φλέγματα ενώ στο κρυολόγημα συνοδεύεται απο φλέγματα.Το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπηςΣτην πανδημία γρίπης, τα σημαντικότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα αποτελούν τα εμβόλια και τα αντιϊκά φάρμακα.Ο εμβολιασμός είναι η αποτελεσματικότερη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της γρίπης και την πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη νόσο.H εφαρμογή του προ-πανδημικού εμβολιασμού μπορεί να μειώσει το ποσοστό προσβολής.Παρόλα αυτά, σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, τα αντιϊκά φάρμακα θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προφύλαξη και αντιμετώπιση της γρίπης, ιδίως κατά την πρώιμη φάση, πριν το εμβόλιο για το πανδημικό στέλεχος καταστεί διαθέσιμο.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις οδηγίες του αναφέρει ότι ‘στην περίπτωση έναρξης πανδημίας ο ρόλος των αντιϊκών είναι αδιαμφισβήτητος και εν αναμονή της διαθεσιμότητας των εμβολίων, τα αντιϊκά φάρμακα θα είναι η κύρια ιατρική παρέμβαση για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας’.Τα αντιικά φάρμακα καταπολεμούν την γρίπη σταματώντας την αναπαραγωγή των ιών και έτσι μετριάζονται τα συμπτώματα και οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.Τα αντιικά δίνονται και για προληπτικούς σκοπούς σε άτομα που ήλθαν σε επαφή με αρρώστους ή σε πανδημίες.Η μεγάλη χρήση τους εμποδίζει τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα (και πιθανόν να αρρωστήσει πάλι ).Υπάρχει η πιθανότητα οι ιοί να συνηθίσουν το φάρμακο και να πάψουν να είναι ευαίσθητοι σε αυτό.Πότε δίνουμε αντιικάΣτις 15 Ιουλίου 2009, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας νέας γρίπης μεταβαίνουμε στην Ελλάδα από τη φάση περιχαράκωσης του ιού στη ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ.-
Στη φάση αυτή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στους ασθενείς με σοβαρέςεκδηλώσεις της νόσου ή επιπλοκές.ΔΕΝ συνιστάται πλέον η χορήγησή των αντιικών σε όλους τους ασθενείς με νέα γρίπη ούτε στο σύνολο σχεδόν των ατόμων που είχαν έλθει σε στενή επαφή με αυτούς·Εχει επιβεβαιωθεί ότι –με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ιού– η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσος στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.Επιπλέον, στη φάση προστασίας των ασθενών, η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων δεν προαπαιτεί την εργαστηριακή επιβεβαίωση της νέας γρίπης.Η χρήση αντιιικών συνιστάται κυρίως στις εξής περιπτώσεις :α) Για θεραπεία: σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που έχουν σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές, οι οποίοι κατά κανόνα χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο (εάν το αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για νέα γρίπη είναι αρνητικό, η αντιιική αγωγή θα πρέπει να διακοπεί),καθώς και σε άτομα υψηλού κινδύνουβ) Για προφύλαξη: σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε άτομα ιδιαιτέρως υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση (π.χ. βαρύ άσθμα, ανοσοκαταστολή κλπ.) που έχουν έλθει σε στενή επαφή με άρρωστο που εμφανίζει συμπτώματα γρίπηςγ) Για προφύλαξη: σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε στενή επαφή με άρρωστο που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας.Νεότερα αντιικά φάρμακαΖαναμιβίρη (Relenza)Οσελταμιβίρη (tamiflu)Η ζαναμιβίρη δεν απορροφάται και χορηγείται ως εισπνοή ή ως ρινικό εναιώρημαΗ οσελταμιβίρη έχει καλή απορρόφηση από το πεπτικόΧορηγούνται για την πρόληψη και θεραπεία της γρίπηςΑτοξικάΔοσολογία Relenza Inh 10mg Χ2 Χ5 ημέρεςTamiflu PO 75mg X2 X5 ημέρεςO ΠΟΥ συστήνει τα εξής:Αντιϊκή θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Η5Ν1 ή αν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη λοίμωξης, ενώ για προφυλακτικούς λόγους τη θεραπεία μπορούν να λάβουν ενήλικες, έγκυοι και παιδιά σε δοσολογία όπως στην εποχική γρίπη.Αντιϊκή χημειοπροφύλαξη από την γρίπη, θα πρέπει να χορηγείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ για τις ομάδες μετρίου ο ΠΟΥ συστήνει ήπια αντιμετώπιση.Η θεραπεία σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνεχίζεται για 5 ημέρες μετά την τελευταία γνωστή έκθεση στον κίνδυνο.«Ηδη σε χώρες που υπάρχει εκτεταμένη διασπορά της νόσου, όπως στις ΗΠΑ, έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου και η θεραπεία και χρήση των φαρμάκων έχει περιορισθεί μόνο σε σοβαρά περιστατικά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, δρ. Σωτήρης Τσιόδρας. «Παρόμοια θα αντιμετωπιστεί και η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, φυσικά και στην Ελλάδα, όταν θα υπάρξει εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα».Διευθύνσεις για επίκαιρες πληροφορίεςhttp://www.flu.sa.gov.au/http://www.onflu.gr/portal/eipf/pb/t/iw_gr/homehttp://www.keel.org.gr/home/Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα τηλ. 210 5212054210 5222339Επισήμανση : Οι πληροφορίες που θα βρείτε εδώ δεν συνιστούν προτροπή χρήσης οποιουδήποτε σκευάσματος και δεν αντικαθιστούν την θεραπευτική αγωγή από ιατρό .Αναρτήθηκε από Aποστολος στις 8:24 πμ κstamos-dynami είπε...ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ , ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ .- ΣΤΑΜΑΤΗΣ , http://snsarfara.blogspot .{Καλό καλοκαίρι ..27/07 μεχρι 06-08-2009 , για διακοπές , Ιταλία , Αυστρία , Ουγγαρία .. μέρες απουσίας μου }.-

(39).- Ετοιμάζεται νέα συσκευή για ανίχνευση της γρίπης " α" και όχι μόνο.-
Μια νέα συσκευή που θα ανιχνεύει τη γρίπη στον αέρα αεροδρομίων, εμπορικών κέντρων και άλλων κλειστών χώρων ετοιμάζει ομάδα Καναδών ερευνητών, υπό τον φυσικό Λικ Μπολιέ και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο "Μεμόριαλ" του Καναδά, σύμφωνα με το CBC News. Ο αισθητήρας που περιέχεται στη συσκευή, σχεδιάζεται έτσι, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζει στον αέρα ένα συγκεκριμένο στέλεχος ιού, όπως π.χ. τη νέα γρίπη που έχει εξελιχτεί σε πανδημία.
Οι ερευνητές προτείνουν την τοποθέτηση του αισθητήρα σε διάφορους δημόσιους χώρους, όπου ο ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί, όπως κτίρια γραφείων, νοσοκομεία, σχολεία, αεροπλάνα κ.α. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση του ιού σε κάποιο μέρος, οι αρμόδιες Αρχές θα αποφασίζουν τι θα κάνουν (π.χ. αν θα αρνούνται την προσγείωση ενός αεροπλάνου στο έδαφός τους ή αν θα επιτρέπουν την προσγείωσή του, αλλά θα βάζουν σε καραντίνα τους επιβάτες).
Η συσκευή ήδη έχει εντοπίσει ιούς γρίπης σε ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές, όμως τα σχετικά τεστ αναμένεται να κρατήσουν ακόμα ένα χρόνο περίπου. Ο αισθητήρας αποτελείται από μικροσκοπικές λωρίδες πυριτίου, λεπτές όσο μια ανθρώπινη τρίχα, που ονομάζονται "πρόβολοι", γιατί είναι στερεωμένες μόνο από τη μια πλευρά, και συνδέονται με ένα τσιπ.
Κάθε λωρίδα είναι καλυμμένη με πρωτεϊνικά αντισώματα και κάθε αντίσωμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο στέλεχος γρίπης. Όταν ο ιός που βρίσκεται στον χώρο, αντιδράσει με το ανάλογο αντίσωμα, τότε η λωρίδα κάμπτεται. Μια ακτίνα λέιζερ συλλαμβάνει την μεταβολή της κίνησης της λωρίδας με τα αντισώματα και στέλνει ένα σήμα προειδοποίησης.
Τα αντισώματα παρέχονται από τον ιολόγο του πανεπιστημίου "Μεμόριαλ" Κεν Χιρασάβα, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να τροφοδοτήσει τη συσκευή με αντισώματα για την "παγίδευση" οποιουδήποτε ιού. Αν τα αντισώματα είναι άμεσα διαθέσιμα, η συσκευή εύκολα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αυτά. Όμως η απομόνωση των κατάλληλων αντισωμάτων για ένα νέο ιό, μπορεί να πάρει μήνες.-
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(40) .-ΟΥΛΙΤΙΔΑ : Είναι η φλεγνονή των ούλων και οφείλεται κυρίως στην μη σωστή φροντίδα και περιπίηση του στόματος μας και των δοντιών μας , με αποτέλεσμα τα υπολείματα των τροφών παραμένουν ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα , να είναι θρεπτικό υπόστρωμα για τα εκατοντάδες μικρόβια που βρύθουν στην στοματική κοιλότητα , και τα περιτώματά τους , τοξίνες και οξέα , προκαλούν την φλεγμονή της ουλίτιδας , αλλά και βλέβες στα δόντια , την Τερηδόνα .- Παλιότερα οι Οδοντίατροι έλεγαν , πρίν από τα 28 χρόνια , χάνει κανείς τα δόντια του από την τερηδόνα , μετά από τα 28 χάνει τα δόντια από την ουλίτιδα .- Η Ουλίτιδα , είναι πράγματι μια αληθινή νάρκη μέσα στο Στόμα μας .- Η ενδείξεις για ουλίτιδα , είναι :*Ούλα που εύκολα αιμορραγούν , * Ούλα με πρήξιμο , * ούλα ευαίσθητα και με έντονο κόκκινο χρώμα ,* Ούλα που έχουν ξεκολλήσει από τα δόντια σε κάποια σημεία .- * Συνεχής κακοσμία του στόματος .- * Πύον ανάμεσα σε ούλα και σε δόντια , όταν τα πιέσουμε .- * Μόνιμα δόντια που χαλαρώνουν και κινούνται ή που ακόμη και πολύ πιθανόν να πέσουν από τα στόμα .- * Κάποια μεταβολή στον τρόπο που πατάνε μεταξύ τους τα δόντια , όταν δαγκώνουμε .- & * Οποιαδήποτε αλλαγή στην εφαρμογή που έχουν τυχόν μερικές οδοντοστοιχίες μηχανήματα στο στόμα μας .-
Η οδοντική - ουλική πλάκα , είναι ένας συγκολλητικός υμένας από βακτηρίδια - μικρόβια , που προσφύεται στα δόντια και τα ούλα .- Ακόμη κι αν βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια μας στα ενδιάμεσα των δοντιών μας δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί τελείως η πλάκα .- Τα βακτήρια , της πλάκας που είναι κατά πολλές εκατοντάδες στην στοματική κοιλότητα , δημιουργούν τοξίνες που προσβάλλουν τα ούλα και το υποκείμενο οστό .- Με την πάροδο του χρόνου , αυτές οι τοξίνες μπορούν να καταστρέψουν τα ούλα το οστό και τα δόντια .- Οι βλάβες στα ούλα αρχίζουν με ουλίτιδες , στα οστά με παραδοντπάθειες - παροδοντίτιδες , και στα δόντια με τη γνωστή σε όλους μας τερηδόνα .- Στην αρχή η πλάκα είναι μαλακή και άμορφη , και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί . - Αργότερα με την εναπόθεση αλάτων μετασχηματίζεται στην πέτρα των δοντιών .- Η τρυγία που αναπτύσσεται κάτω από την γραμμή των ούλων , κάνει δυσκολότερη την αφαίρεσή του υμένα της πλάκας .- υτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονές και παθήσεις των ούλων .- Η ουλίτιδα είναι πάντα το αρχικό στάδιο μιας νόσο που αν παραμεληθεί σίγουρα θα επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα στο στόμα μας , και για τον λόγο αυτό και μόνομ , πρέι σιχνά , δυο φορές τουλάχιστον το χρόνο , να επισκευτόμαστε τον Οδοντίατρο μας , για τις οδηγίες του και τις πρέπουσες εκ μέρους του παρεμβάσεις , απλέςή και χειρουργικές .- Η νόσος του περιοδοντίου , δεν θεραπεύεται ποτέ από μόνη της . Όσο νωρίτερα πάμε στον οδοντίατρό μας τόσο και καλύτερη πρόγνωση θα υπάρχει .- Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρίσουμε υγειές το χαμογελό μας , είναι η αποφυγή και η θεραπεία της νόσου στα αρχικά στάδιά της .- Σωστό βούρτισμα δοντιών , ούλων και λοιπών μορίων του στόματος , Επίσκεψη σε τακτά χρονικά διαστήματα στον οδοντιατό μας , σωστή διατροφή και διατροφικές συνήθειες , και αν χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή .- stamos sns arfara , 2009 .-

( 41).- ~* Προλάβετε τις 8 παθήσεις του καύσωνα Posted: 07 Aug 2009 10:28 AM PDT

Οι παθήσεις που σχετίζονται με έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ποικίλουν από τις μυϊκές κράμπες και την επιφανειακή θερινή ιδρώα ως την όχι σπάνια θανατηφόρο θερμοπληξία.


~* Ποικιλία εμφανίζουν τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου θερμικών παθήσεων, οι οποίες προσβάλλουν τους πολύ νέους αλλά και τους πολύ ηλικιωμένους.Τα νοσήματα από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν μία μοναδική ενότητα αλλά μία ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται στην προσπάθεια του σώματος να διατηρήσει την θερμοκρασία του αντιμέτωπο με συνθήκες υπερβολικών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών ή αυξημένης εσωτερικής παραγωγής θερμότητας.Η εσωτερική παραγωγή θερμότητας σε συνθήκες βασικού μεταβολισμού είναι περίπου 70 kcal/ώρα. Ένας άνδρας 70kgrθα παρατηρούσε αύξηση 1ο C στην θερμοκρασία του ανά ώρα, εάν δεν υπήρχε μηχανισμός αποβολής αυτής της ενέργειας. Η άσκηση προκαλεί υπερβολική παραγωγή θερμότητας, 300 έως 1000 kcal/ώρα. Χωρίς αποβολή θερμότητας η θερμοκρασία ενός βαρέως ασκούμενου μπορεί να αυξηθεί από 5 έως 15ο C/ ώρα. Η αποβολή θερμότητας εξαρτάται με την περιβάλλουσα θερμοκρασία, την σχετική υγρασία και τον βαθμό έκθεσης στον ήλιο.-

Θερμικό οίδημα : Το θερμικό οίδημα είναι μία ήπια εκδήλωση, παρατηρούμενη σε μη εγκλιματισμένα άτομα, τα οποία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και εμφανίζεται ως οίδημα των ποδιών. Προηγείται συνήθως παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινησία σε καθιστή θέση. Η αιτιολογία πιστεύεται ότι είναι ο συνδυασμός ορθοστατικής πίεσης, περιφερικής αγγειοδιαστολής και αγγειακής διαφυγής που οδηγεί σε αύξηση του διάμεσου υγρού. Το οίδημα υποχωρεί με τον εγκλιματισμό του ασθενούς αλλά χρειάζεται ως τότε ανύψωση των κάτω άκρων, χρήση υποποδίων (σκαμνιών) αλλά και αποφυγή των διουρητικών.-

Θερμική τετανία: Η θερμική τετανία περιγράφεται ως η εμφάνιση σπασμών των καρπών και των ποδιών, που οφείλεται σε υπέρπνοια εκδηλούμενη ως προσαρμογή σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα συμπτώματα σχετίζονται περισσότερο με τον ρυθμό ανταλλαγής του διοξειδίου του άνθρακα. Απομάκρυνση από το θερμό περιβάλλον επιτυγχάνει τη λύση των συμπτωμάτων. Η αναπνοή σε χάρτινη σακούλα καλό είναι να γίνεται προσεκτικά για την αποφυγή υποξαιμίας.

Θερμική συγκοπή : Η θερμική συγκοπή είναι ένα επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης που οδηγεί σε απώλεια συνείδησης. Οφείλεται στην περιφερική αγγειοδιαστολή ως μηχανισμό άμυνας στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και συνυπάρχουν συνήθως παρατεταμένη ορθοστασία ή απότομη έγερση σε όρθια θέση.Η θερμική συγκοπή είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη καθώς με την πτώση και την οριζόντια θέση του σώματος αποκαθίσταται η ροή αίματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα.Ο ασθενής όμως οφείλει να απομακρυνθεί από το θερμό περιβάλλον και να ενυδατωθεί. Προληπτικά θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία σε θερμό περιβάλλον, να ενυδατώνεται συχνά και να κάθεται όταν αισθάνεται αδυναμία ή σκοτοδίνη. Ο εγκλιματισμός επίσης ελαττώνει την επίπτωση της θερμικής συγκοπής.

Θερμικές κράμπες : Οι θερμικές κράμπες είναι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων που εκλύονται μετά από κοπιώδη άσκηση. Συμβαίνουν λόγω της απώλειας νατρίου που αναπληρώνεται από υποτονικά διαλύματα με αποτέλεσμα την υπονατριαιμία από αραίωση. Συχνότερα προσβάλλονται οι γάμπες, οι γλουτοί, οι κοιλιακοίκαι οι βραχιόνιοι μύες. Σπάνια συνυπάρχει πυρετός αλλά συχνά οι κράμπες εμφανίζονται ώρες μετά την άσκηση. Σε ένα θερμό περιβάλλον, μη εγκλιματισμένα άτομα εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κραμπών λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης ηλεκτρολυτών στον ιδρώτα τους. Η θεραπεία συνίσταται στην ανάπαυση, στην ενυδάτωση με διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και στην χορήγηση φυσιολογικού ορού ενδοφλεβίως.

Θερινή ιδρώα : Η θερινή ιδρώα είναι ένα κνησμώδες βλατιδοφυσαλλιδώδες εξάνθημα που αναπτύσσεται στις περιοχές του σώματος που καλύπτονται από ρούχα, όταν εκτίθενται σε πολύ θερμό και υγρό περιβάλλον. Είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης των ιδρωτοποιών αδένων βαθιά στο δέρμα, οι οποίοι στη συνέχεια διογκώνονται και ρήγνυνται προκαλώντας έντονα κνησμώδεις πομφολυγώδεις βλάβες.Η θερινή ιδρώα μπορεί να εξελιχθεί σε βαθεία ιδρώα στην οποία οι προσβεβλημένες περιοχές γίνονται ανιδρωτικές ή μπορούν να επιμολυνθούν από σταφυλόκοκκο. Σε περίπτωση ανιδρωσίας τα προσβεβλημένα άτομα διατρέχουν τον κίνδυνο υπερπυρεξίας. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει την ψύξη και το στέγνωμα του δέρματος για την αποφυγή περαιτέρω εφίδρωσης και την εφαρμογή κρέμας chlorhexidineκαι σαλικυλικού οξέως (1%).

Θερμική εξάντληση~* Θερμική εξάντληση : Η θερμική εξάντληση είναι η συχνότερη κλινική εκδήλωση της οξείας έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες. Εκδηλώνεται με συστηματικά συμπτώματα: εφίδρωση, ζάλη, κόπωση, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετο. Στην κλινική εξέταση ανευρίσκεται ταχυκαρδία και ορθοστατική υπόταση. Η θερμοκρασία του σώματος είναι μικρότερη του 40,2ο C. Δεν ανευρίσκονται διαταραχές του επιπέδου συνειδήσεως, κώμα ή σπασμοί αν και συχνά υπάρχουν ζάλη και συναισθηματική αστάθεια.Τη θερμική εξάντληση την διακρίνουμε σε δύο μορφές.Τη θερμική εξάντληση λόγω απώλειας ύδατος που εμφανίζεται λόγω ανεπαρκούς ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια άσκησης σε θερμό περιβάλλον. Η εισβολή της είναι ταχεία και παρατηρείται στους εργαζόμενους, στους στρατιωτικούς και στους αθλητές.Τη θερμική εξάντληση λόγω απώλειας άλατος που είναι αποτέλεσμα της αναπλήρωσης του μεγάλου όγκου του ιδρώτα με υπότονα διαλύματα.Η προκύπτουσα υπονατριαιμία και υποχλωραιμία προκαλεί συστηματικά συμπτώματα σε αντίθεση με τις θερμικές κράμπες. Αν η υπονατριαιμία είναι πολύ σοβαρή μπορεί να προκληθούν σπασμοί και διαταραχή του επιπέδου συνειδήσεως.Σπάνια οι δύο μορφές της θερμικής εξάντλησης εμφανίζονται ως ξεκάθαρες κλινικές εικόνας, αλλά συχνότερα ως συνδυασμός των δύο.Η θεραπεία συνίσταται στην απομάκρυνση των πασχόντων από το θερμό περιβάλλον και την ενυδάτωση με την χορήγηση διαλυμάτων ηλεκτρολυτών από το στόμα.H αποκατάσταση επέρχεται συνήθως εντός 2-3 ωρών. Σε περίπτωση σημαντικών ηλεκτρολυτικών διαταραχών ή ορθοστατικής υπότασης χρειάζεται ενδοφλέβια χορήγηση φυσιολογικού ορού.Σε σοβαρή υπονατριαιμία (δηλητηρίαση από νερό) χορηγείται υπέρτονος νατριούχος ορός (2-3%) αλλά η διόρθωση της υπονατριαιμίας δεν πρέπει να είναι ταχύτερη των 2mOsm/ώρα για την αποφυγή σπασμών λόγω εγκεφαλικού οιδήματος.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θερμική εξάντληση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία αν διακοπεί η εφίδρωση και ότι όχι σπάνια μπορεί να είναι δύσκολη η διαφοροδιάγνωση θερμοπληξίας και θερμικής εξάντλησης και οι θεραπευτικοί χειρισμοί να είναι εξ αρχής επιθετικοί.

Θερμοπληξία Η βαρύτερη εκδήλωση της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία. Ο ορισμός της θερμοπληξίας περιλαμβάνει:Θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη του 40,5ο Cπου συνήθως λαμβάνεται από το ορθόΔιαταραχή του επιπέδου συνειδήσεως ( ακατάληπτος λόγος, σύγχυση, διέγερση, σπασμοί, κώμα)Έκθεση σε θερμικό stressείτε ενδογενές είτε εξωγενέςΑποκλεισμό λοίμωξης του Κ.Ν.Σ., σηψαιμίας, κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου ή κακοήθης υπερθερμίας από λήψη αναισθητικών φαρμάκων.Η κλασσική (ενδημική) θερμοπληξία σχετίζεται με καύσωνα και προσβάλλει τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επέρχεται συνήθως εντός ημερών σε αντίθεση με την θερμοπληξία από άσκηση που επέρχεται εντός λεπτών ή ωρών.Από επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται ότι οι ομάδες υψηλού ρίσκου είναι όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ανοϊκοί, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.), είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, είναι ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι, ζουν σε ρετιρέ και δεν διαθέτουν συστήματα κλιματισμού. Άλλοι συχνοί παράγοντες κινδύνου είναι το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ο αλκοολισμός και η λήψη ψυχιατρικών και άλλων φαρμάκων.Στην κλασσική θερμοπληξία οι ασθενείς είναι συχνά ανιδρωτικοί και φαίνεται ότι η ανεπάρκεια του μηχανισμού εφίδρωσης παίζει σημαντικό ρόλο σε αντίθεση με την θερμοπληξία μετά από άσκηση. Υπέρπνοια που οδηγεί σε αναπνευστική αλκάλωση με συνοδό μεταβολική οξέωση είναι συχνές στην κλασσική θερμοπληξία. Η ταχυκαρδία είναι σταθερό εύρημα, σε αντίθεση με την υπόταση που ανευρίσκεται σε ποσοστό 25% και χρήζει επιθετικής αγωγής.Κεφαλαλγία, ακατάληπτος λόγος, διέγερση, αταξία, σύγχυση, σπασμοί και κώμα έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με θερμοπληξία. Πιο σπάνια παρατηρούνται εξωπυραμιδικά σύνδρομα και παρεγκεφαλιδικά σύνδρομα ή παράλυση. Καλό είναι να ελέγχονται οι βλεννογόνοι για την ύπαρξη αφυδάτωσης και το δέρμα για μώλωπες η πετέχειες ενδεικτικές διάχυτης ενδοαγγεικής πήξης.Η θερμοπληξία μετά από άσκηση επέρχεται σε υγιείς νέους αθλούμενους, εργαζόμενους ή ασκούμενους σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Συχνά δεν προηγείται εγκλιματισμός και η θερμοπληξία οφείλεται στην παραγωγή εσωτερικής θερμότητας. Τα συχνότερα θύματα είναι αθλητές, αγρότες, πυροσβέστες, νεοσύλλεκτοι. Πιθανώς οι άνδρες να προσβάλλονται συχνότερα λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής μάζας.Οι ασθενείς συνήθως έχουν ακόμα εφίδρωση και παρουσιάζουν ταχυκαρδία και υπόταση. Η θερμοπληξία μετά από άσκηση επιπλέκεται από διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, γαλακτική οξέωση, υποκαλιαιμία και αφυδάτωση.Η διαφοροδιάγνωση της θερμοπληξίας περιλαμβάνει επιθετικά νοσήματα όπως τη μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα, την σηψαιμία, την ελονοσία, το κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο, το σεροτονινεργικό σύνδρομο.Πώς να προλάβουμε τη θερμοπληξία

Είναι σημαντικό τα περιστατικά με σοβαρή θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία να μεταφέρονται αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο. Στις άλλες θερμικές παθήσεις αρκεί να γίνει η διάγνωση τους και αντιμετωπίζονται στο σπίτι.Η διάγνωση της θερμικής εξάντλησης ή της θερμοπληξίας είναι εύκολη σε ένα μαραθωνοδρόμο, που έχει τρέξει κάτω από το καυτό ήλιο και η εμβάπτισή του σε παγωμένο νερό να είναι συχνά αρκετή για να συνέλθει, αλλά είναι πολύ δυσκολότερη σε ένα ηλικιωμένο συγχυτικό η διεγερτικό.Με την επίσκεψη στο σπίτι γίνεται εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης (Θερμοκρασία του χώρου, συστήματα κλιματισμού ) και τη συστηματική θερμομέτρηση η διάγνωση είναι ευκολότερη, όπως και η πρόληψη εξέλιξης μιας θερμικής εξάντλησης σε θερμοπληξία.Με την έλευση της θερμοπληξίας ο ασθενής χάνει την ευθυκρισία του και δεν μπορεί να προστατευτεί. Για κάθε εμπύρετο σε ηλικιωμένους σε περιόδους καύσωνα είναι καλό να ενημερώνεται αμέσως ο θεράπων γιατρός. Άλλωστε η παραμονή των ηλικιωμένων στις περιόδους καύσωνα έστω για 2-3 ώρες σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποτρέπει την εμφάνιση θερμοπληξίας.Σε υποψίαθερμοπληξίας πρέπει να κινητοποιείται αμέσως η διαδικασία μεταφοράς του ασθενή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ψύξης(μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος) με τη μεταφορά του σε δροσερό χώρο, το γδύσιμο του ασθενή, την τοποθέτηση του σε μπανιέρα ή καιλεκάνη με παγωμένο νερό, το ράντισμά του με νερό, τη δημιουργία ρεύματος με ανεμιστήρες, την τοποθέτηση παγοθηκών στις βουβωνικές χώρες , στις μασχάλες και στον αυχένα.Γιώργος Θεοχάρης, ειδικός παθολόγος στα TA NEA .-

( 42 ).- ~* Η Μπύρα "φαρμακο " για τα οστά :
Σύμφωνα με νεώτερη ισπανική μελέτη, οι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες μπύρας ίσως ενισχύουν την καλή κατάσταση των οστών τους. Στη μελέτη του πανεπιστημίου Extremadura, συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Το ερώτημα ήταν κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των γυναικών.
Οι εθελόντριες υπεβλήθησαν σε εξέταση με υπερήχους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 280 γραμμάρια μπύρα την εβδομάδα (μέτρια ποσότητα) -είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.
Οι ερευνητές φωτογραφίζουν τις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται στην μπύρα ως υπεύθυνες της "θεραπείας" των οστών και όχι αυτό καθαυτό το αλκοόλ.
Οι επιστήμονες δεν συστήνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από δυο μονάδες ημερησίως είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των οστών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Claire Bowring από τον Σύλλογο Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ. "Αν και οι χαμηλές ποσότητες φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ -περισσότερων από δυο μονάδων την ημέρα- αυξάνει τον κίνδυνο να φθαρούν τα οστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε".
Τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό "Διατροφή" (Nutrition).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
43 ~* Η απειλή
…της υγιεινής δατροφής :
Η εμμονή με την υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Νευρική ορθορεξία ονόμασαν οι επιστήμονες την εμμονή ορισμένων να τρέφονται με ό,τι εκείνοι πιστεύουν ότι είναι υγιεινό. Ο όρος αναφέρεται σε ανθρώπους που επιλέγουν αυστηρά να τρώνε μόνο υγιεινές, κατά τους ίδιους, τροφές, στερώντας από τον οργανισμό τους αναγκαία συστατικά. Η αγωνία να τρέφεται κάποιος αποκλειστικά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, λένε οι ειδικοί.
"Όχι" σε ό,τι δεν συνάδει με τους κανόνες υγιεινής διατροφής λένε όλο και περισσότεροι στη σύγχρονη κοινωνία. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που χάνουν το μέτρο και βάζουν στο διαιτολόγιό τους μόνο τροφές που οι ίδιοι θεωρούν αγνές.
Ο όρος νευρική ορθορεξία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1997 για να περιγράψει όσους πασχίζουν να ακολουθήσουν κανόνες σωστής διατροφής.
Η νευρική ορθορεξία συγκαταλέγεται στις διατροφικές διαταραχές και επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες γύρω στα τριάντα, με μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
Ενώ όμως, άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, όπως η νευρική ανορεξία, έχουν στόχο την απώλεια βάρους, όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το βάρος τους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αρκετοί μάλιστα είναι παχύσαρκοι.
Η ζάχαρη, το αλάτι, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το σιτάρι, το ζωικό λίπος, η σόγια, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι έξω από το διαιτολόγιο όσων πάσχουν από νευρική ορθορεξία.
Ως συνέπεια των διατροφικών τους επιλογών, οι άνθρωποι που φέρονται να έχουν "εμμονή" με τη λεγόμενη υγιεινή διατροφή συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά συστατικά, πράγμα που μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τους καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε διάφορες παθήσεις.Πηγή: NET
44 ~* Ελπίδες για την θεραπεία της γρίπης ‘Α’ από επιστήμονες στο Χόνγκ Κόνγκ :
Δύο σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της οστεοπόρωσης, οι δραστικές ουσίες pamidronate και zoledronate, οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά από την εταιρεία Novartis AG, πιθανολογείται πως επιφέρουν τη θανάτωση των ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων και των ιών H1N1 της νέας γρίπης Α και H5N1 της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ. Στα εργαστηριακά πειράματά τους, οι ερευνητές εξέθεσαν στα δύο φάρμακα ανθρώπινα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με ιούς της γρίπης και παρατήρησαν ότι τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν αύξηση της παραγωγής ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται yd-T και τα οποία άρχισαν να σκοτώνουν τα κύτταρα που είχαν μολυνθεί με τους ιούς της γρίπης.
Ο καθηγητής Λάου Γιου-Λουνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ περιέγραψε τα προσβεβλημένα ανθρώπινα κύτταρα ως "εργοστάσια παραγωγής ιών". "Αυτά τα φάρμακα επιτίθενται ειδικά κατά των ιών...Αυτή η προσέγγιση σκοτώνει τα εργοστάσια που παράγουν ιούς", εξήγησε.
Ο ερευνητής Μάλικ Πέιρις, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησες ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητκού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό, είπε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, πράγμα που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

45 ~* Ελπίδες για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας :
Εξαιρετικά αισιόδοξοι για τη θεραπεία της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δηλώνουν ερευνητές του Εβραϊκού Γενικού Νοσοκομείου, του Μοντρεάλ και του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill), οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι μια νέα πειραματική θεραπεία για τη νόσο αντέστρεψε πλήρως την καταστροφική αυτοάνοση διαταραχή στα ποντίκια, που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η νέα θεραπεία, που ονομάζεται GIFT15, θέτει τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ύφεση καταστέλλοντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, του λύκου και της αρθρίτιδας ισχυρίζονται οι ερευνητές ενώ υποστηρίζουν πως ταυτόχρονα η πειραματική θεραπεία μπορεί να θέσει υπό έλεγχο κι άλλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων.
Επιπλέον, η εν λόγω θεραπεία, αντίθετα με τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες μεθόδους καταστολής της αυτοανοσοποίησης που στηρίζονται σε χημικά φάρμακα, είναι ένας προσωπικός τύπος μοριακής θεραπείας , που χρησιμοποιεί τα κύτταρα του σώματος για να καταστείλει την αυτοανοσοποίηση με ένα πιο συστηματικό τρόπο.
Η νέα θεραπεία GIFT15 ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Ζακ Γκαλιπό του Εβραϊκού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine.
Το GIFT15 αποτελείται από δύο πρωτεΐνες, την GSM-CSF και την ιντερλευκίνη-15, που αναμειγνύονται εργαστηριακά σε ένα σκεύασμα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι δύο εν λόγω πρωτεΐνες, σε χωριστή μορφή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το σκεύασμα των δύο φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Ο δρ Γκαλιπό, με διεθνή φήμη στον τομέα της ανάπλασης των κυττάρων στο Segal Cancer Centre στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, δήλωσε πως το σκεύασμα GIFT15 είναι μια νέα πρωτεϊνούχα ορμόνη που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πρωτεΐνες, οι οποίες μαζί δρουν αντίθετα από την πρωταρχική τους βιολογική διεργασία. Οι επιστήμονες παίρνουν κύτταρα τύπου Β από τον ασθενή, τα απομονώνουν εργαστηριακά και μετά προσθέτουν το GIFT15 και τα ξαναεμβάλλουν στον ασθενή. Τα απλά κύτταρα Β μετατρέπονται σε ρυθμιστικά κύτταρα για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο δρ Γκαλιπό ισχυρίζεται πως με το εν λόγω σκεύασμα η σκλήρυνση κατά πλάκας εξαφανίσθηκε από τα πειραματόζωα ποντίκια με μια μόνο δόση.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να διαγνωσθεί στα αρχικά της στάδια, επεσήμανε ο δρ Γκαλιπό και χρειάζονται κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ανθρώπους. Ο κορυφαίος ερευνητής σημείωσε πως δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στα ποντίκια και πως η θεραπεία ήταν αποτελεσματική με μία μόνο δόση. -
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
46 ~* Νέο σοβαρό περιστατικό Γρίπης «Α» στην χώρα μας :
Άλλο ένα βαρύ περιστατικό της νέας γρίπης νοσηλεύεται στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ναυτικού νοσοκομείου Αθηνών. Πρόκειται για έναν 28χρονο ναύτη ο οποίος αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε νησί του Αιγαίου, παρουσίασε αναπνευστική δυσχέρεια και διακομίστηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διασωληνωμένος. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Εν τω μεταξύ περιστατικά εμπύρετου ίωσης διαπιστώθηκαν σε μέλη του πληρώματος της φρεγάτας "Ναβαρίνον" που συμμετέχει στη μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ, η οποία επιχειρεί στον κόλπο του Άντεν. Για προληπτικούς λόγους το πλοίο διετάχθη να πλεύσει προς το πλησιέστερο λιμάνι για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης του υπόλοιπου πληρώματος.
Εξασθενεί η νέα γρίπη στο νότιο ημισφαίριοΕν τω μεταξύ, εξασθενεί η νέα γρίπη στο νότιο ημισφαίριο όπου βελτιώνεται ο καιρός καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.
Σύμφωνα και με τον ΠΟΥ η δράση του πανδημικού ιού φαίνεται ότι κορυφώθηκε και τώρα αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές εύκρατες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.
Μεταξύ των χωρών, όπου ο ιός της νέας γρίπης εξασθενεί είναι η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Αντίθετα, οι ασιατικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν τώρα μια έντονη διάδοση της ασθένειας, η οποία χαρακτηρίστηκε στις 11 Ιουνίου η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα.
Με ανακοίνωση του ο ΠΟΥ επιμένει να συνιστά τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων όπως το Tamiflu για την αντιμετώπιση "σοβαρών περιστατικών" της νέας γρίπης Α (H1N1), παρά τις μελέτες οι οποίες κάνουν λόγο για τον κίνδυνο να προκαλέσουν αυτά σημαντικές παρενέργειες.
Αντίθετα, ο οργανισμός σημειώνει, "τα αντιικά σκευάσματα δεν πρέπει να χορηγούνται σε άτομα με καλή υγεία που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της γρίπης".
Να υπενθυμίσουμε ότι τη Δευτέρα Βρετανοί επιστήμονες συνέστησαν να αποφεύγεται η χρήση ρουτίνας αντιικών σκευασμάτων όπως το Tamiflu σε παιδιά, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να τους κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι έλαβε γνώσιν αυτής της μελέτης και υπογραμμίζει ότι αυτή αφορά άτομα που έχουν προσβληθεί από εποχική γρίπη και όχι από τον ιό της γρίπης Α.
Η νέα γρίπη Α (H1N1) να επαναλάβουμε ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 ανθρώπους από τους 177.457 που έχει πλήξει συνολικά σε 170 χώρες.
Εν τω μεταξύ στη Γαλλία η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κλείσει όλα τα σχολεία σε περίπτωση γενικευμένης πανδημίας. Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων.
Οι ινδικές αρχές αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας όλων των σχολείων και κολεγίων του Μουμπάι με τον φόβο εξάπλωσης της γρίπης, ενώ στην Ινδία καταγράφηκε ο όγδοος θάνατος που συνδέεται με τον ιό.
Στη Βραζιλία, ο απολογισμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη αυξήθηκε προσεγγίζοντας τους 200 νεκρούς, αριθμός διπλάσιος από τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας. Έτσι η Βραζιλία γίνεται η τρίτη χώρα του πλανήτη με τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα μετά τις ΗΠΑ και την Αργεντινή.
Όσον για την υγεία του πρόεδρου της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Αρίας ο οποίος είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που νοσεί από τη γρίπη, είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις Αρχές της Κόστα Ρίκα, ο Αρίας που πάσχει από άσθμα παραμένει στην οικεία του όπου αναρρώνει και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του τη Δευτέρα.
Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8,ΑΠΕΣχετικό άρθρο
: Εισήγηση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία
47 ~* Διαβαστε επισης:
· 20/08/2009 10:04 - "Ασφαλές και για τα παιδιά το εμβόλιο"
· 12/08/2009 11:58 - Πειραματικές δοκιμές στο εμβόλιο στις ΗΠΑ
· 12/08/2009 08:33 - Ασθενής της νέας γρίπης και ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα
· 06/08/2009 14:51 - Με το σταγονόμετρο τα αντι-ιικά
· 04/08/2009 12:02 - Νέα κρούσματα της γρίπης Α
Νεοτερα αρθρα:
· 18/08/2009 14:37 - Η μπύρα "φάρμακο" για τα οστά
· 17/08/2009 20:21 - H απειλή της ... υγιεινής διατροφής
· 14/08/2009 16:01 - Ελπίδες για τη θεραπεία της γρίπης Α από ερευνητές του Χονγκ Κονγκ
Παλαιοτερα αρθρα:
· 12/08/2009 14:56 - Ελπίδες για τη θεραπεία της σκλήρυνση κατά πλάκας
· 11/08/2009 11:13 - Ερωτηματικά για τις παρενέργειες των αντιϊκών στα παιδιά
· 07/08/2009 12:39 - Προσοχή στα εντομοαπωθητικά
· 07/08/2009 12:20 - Βρέθηκαν κύτταρα υπεύθυνα για τη φαγούρα
· 06/08/2009 11:35 - Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το γονιδίωμα του ιού HIV-1 του AIDS



48 .-Το περπάτημα αδυνατίζει περισσότερο από το τρέξιμο:

Έλεγχος Βάρους μέσω Μέτρησης της Καρδιακής Συχνότητας
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 15:42
Ιωάννης Σουπιός, Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής
Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος έχουν γίνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις δυτικές κοινωνίες ενώ οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει ολοένα αυξανόμενη τάση. - Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας οριοθέτησε ως βασικές στρατηγικές για τον έλεγχο του σωματικού βάρους α) την αποτροπή απόκτησης βάρους, β) την προώθηση της διατήρησης του σωματικού βάρους, γ) την διαχείριση των παθολογικών καταστάσεων της παχυσαρκίας και δ) την προώθηση της απώλειας βάρους (WHO, 1998). Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές παρέμβασης που μπορούν να βοηθήσουν στην σημαντική απώλεια βάρους (ACSM 2001). Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν αλλαγές στην ενεργειακή πρόσληψη και κατανάλωση, αύξηση την ενεργειακή κατανάλωση μέσω της άσκησης και άλλες μορφές φυσικών δραστηριοτήτων. Χρήση φαρμάκων και χειρουργικές επεμβάσεις που οδηγούν σε απώλεια λίπους, είναι παρεμβάσεις για τις οποίες εμείς οι Διαιτολόγοι διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και οι οποίες πιστεύουμε ότι αποτελούν λύση μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις. Χρόνια τώρα γίνεται μία σειρά ερευνών προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να γίνει ενεργοποίηση του μεταβολισμού των λιπών. Η κατάλληλη διατροφή και η γυμναστική αποτελούν τις καλύτερες λύσεις. Πρόσφατα μετά από έρευνες βρέθηκε ότι η απώλεια λίπους έχει άμεση σχέση με την καρδιακή συχνότητα η οποία όμως έχει και άμεση σχέση με την άσκηση. Έτσι βρέθηκε ότι ο οργανισμός δουλεύοντας με ένα ποσοστό της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας ενεργοποιούταν ο μηχανισμός ενεργοποίησης του μεταβολισμού των λιπών. Έτσι πελάτες μας οι οποίοι συνδύαζαν κατάλληλη διατροφή με άσκηση της συγκεκριμένης Καρδιακής Συχνότητας η οποία όμως μπορούσε να ελέγχετε μέσω καρδιοσυχνομέτρων, βρέθηκαν να έχουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην απώλεια του βάρους τους, όσο και στην απώλεια του λίπους τους. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τη συσχέτιση της Καρδιακής Συχνότητας με την απώλεια λίπους. Η καρδιά Η καρδιά αποτελεί τον πιο σημαντικό μυ στο ανθρώπινο σώμα. Μεταφέρει αίμα στους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα μέσω μιας ρυθμικής συστολής και διαστολής. Ο αριθμός των καρδιακών κτύπων ανά λεπτό αποτελεί την καρδιακή συχνότητα. Ένα φυσιολογικό άτομο διαθέτει Καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται από 60-80 κτύπους ανά λεπτό. Με την άσκηση, καθώς η καρδιά μεταφέρει περισσότερο αίμα στα όργανα, η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται. Η μέγιστη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση με βάση τον «Ηλικιακό τύπο» ως εξής: Μέγιστη καρδιακή συχνότητα (Μ.Κ.Σ) = 220 – ηλικία Επομένως, ένας ενήλικας 40 ετών θα διαθέτει μέγιστη καρδιακή συχνότητα περίπου 180 κτύπων ανά λεπτό. Καρδιά και φυσική κατάστασηΗ καρδιακή συχνότητα αποτελεί ένα αξιόπιστο δείκτη της φυσικής κατάστασης του ατόμου και της έντασης της προσπάθειας. Όσο πιο πολύ γυμνάζεται κάποιος τόσο βελτιώνεται η κατάσταση της καρδιάς. Ένας αθλητής για παράδειγμα διαθέτει κατά 25% υψηλότερο όγκο παλμού από ένα φυσιολογικό άτομο. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά χρειάζεται λιγότερους κτύπους για να μεταφέρει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στο κυκλοφοριακό σύστημα και ότι μετά την άσκηση αναρρώνει πιο εύκολα επιστρέφοντας πιο γρήγορα στον φυσιολογικό ρυθμό της. Μέτρηση της καρδιακής συχνότητας Η καρδιακή συχνότητα ανά λεπτό μπορεί να μετρηθεί τοποθετώντας ένα δάχτυλο επάνω στη κερδική ή καρωτιδική αρτηρία για 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας το νούμερο των μετρημένων κτύπων επί 4. Παρόλα αυτά με αυτή την διαδικασία είναι δύσκολο να κάνουμε μια αξιόπιστη μέτρηση κυρίως κατά την διάρκεια της άσκησης. Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος μέτρησης της Καρδιακής συχνότητας είναι η χρήση φορητού καρδιοσυχνομέτρου. Καρδιακή συχνότητα και ένταση άσκησης Όταν η καρδιά σας κτυπά στο 50 - 60% της Μ.Κ.Σ βρίσκεστε στην ζώνη της χαμηλής έντασης. Αυτή περιλαμβάνει εύκολες ασκήσεις όπως καθημερινές δραστηριότητες και ελαφρές δουλειές. Η ζώνη χαμηλής έντασης έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Αυξήστε στο 60 - 70% της Μ.Κ.Σ και θα βρεθείτε στην ζώνη της χαμηλής προς μεσαία έντασης. Αυτή είναι ωφέλιμη για την βελτίωση της υγείας, της φυσικής κατάστασης και για την απώλεια βάρους. Στο 70 - 85% της Μ.Κ.Σ έχετε μετακινηθεί στην ζώνη της μεσαίας προς υψηλή έντασης. Αυτή απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά είναι αποτελεσματική για το χτίσιμο της αερόβιας ικανότητας και γενικής αντοχής ιδιαίτερα για άτομα που γυμνάζονται με μεγάλη συχνότητα. Ένα υγιές άτομο μπορεί μόνο του να προσδιορίσει τα προσωπικά επιθυμητά όρια καρδιακής συχνότητας για άσκηση με τον ακόλουθο πίνακα. Πίνακας 1. Ένταση άσκησης και καρδιακή συχνότητα για κάθε ηλικιακή ομάδα Καρδιακή συχνότητα και απώλεια βάρους Ο υπολογισμός του ποσοστού του λίπους που καταναλώνεται βασίζεται στην φυσιολογική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ένταση της άσκησης και στις ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση. Όπως φαίνεται στην γραφική παράσταση 1 η κατανάλωση λίπους ως ενεργειακή πηγή είναι μέγιστη όταν η ένταση της άσκησης αντιστοιχεί στο 50-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Όσο μεγαλύτερη η ένταση της άσκησης, τόσο υψηλότερη η καρδιακή συχνότητα και τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση θερμίδων. Όμως κατά την άσκηση με πολύ υψηλή ένταση το ποσοστό κατανάλωσης λιπών είναι μικρότερο από ότι αυτό κατά την άσκηση με χαμηλή ένταση. -

49 .- Η υπνική άπνοια «σκοτώνει»
Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009, 13:12

Η βαριάς μορφής υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο τους. Άτομα που πάσχουν από οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανότερο να πεθάνουν από μία σειρά αιτιών σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές του ύπνου. Οι άνδρες ηλικίας 40 με 70 χρόνων κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού, διαπίστωσε ο Ναρές Πουντζάμπι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του. Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου – κάποια από τα συμπτώματα είναι το ροχαλητό, οι σύντομες διακοπές αναπνοής στον ύπνο, ενώ η υπνική άπνοια, είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Ο δρ. Ντέιβιντ Ράποπορτ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη είναι η ρινική μάσκα ή αλλιώς CPAP (συνεχής θετική πίεση αεραγωγού), η οποία ασκεί πίεση στην περιοχή, ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί οι αεραγωγοί του ασθενούς όσο εκείνος κοιμάται, επιτρέποντας έτσι τη φυσιολογική αναπνοή». Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου οι πάσχοντες στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 18 εκατομμύρια. -

50 .- Πότε παχαίνουν οι γυναίκες
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009, 13:03
Αν είστε γυναίκα και γευματίζετε ή δειπνείτε με έναν άνδρα, οι πιθανότητες είναι αυξημένες ότι θα επιλέξετε φαγητό με λιγότερες θερμίδες. - Αν όμως τρώτε παρέα με άλλη γυναίκα -ή ακόμα χειρότερα με μεγάλη παρέα γυναικών!- το πιο πιθανό είναι ότι θα βάλετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής την Μέρεντιθ Γιανγκ του Τμήματος Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Appetite" (Όρεξη). Η έρευνα παρατήρησε σε πραγματικές συνθήκες (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) τι παραγγέλνουν οι άνθρωποι ανάλογα με την παρέα που κάθονται μαζί. Διαπιστώθηκε έτσι ότι το τι θα διαλέξει να παραγγείλει κάποιος ή κάποια, επηρεάζεται σημαντικά από την παρέα που έχει και από το αν οι συνδαιτημόνες είναι άνδρες ή γυναίκες. Οι γυναίκες που τρώνε με ανδρική παρέα, έχουν μάλλον αυξημένες πιθανότητες να αδυνατήσουν, αφού γενικά παραγγέλλνουν φαγητά με σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις γυναίκες που τρώνε παρέα με άλλη γυναίκα. Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση θερμίδων εξαρτάται στενά από το πόσοι άνδρες υπάρχουν στην παρέα. Όταν οι γυναίκες τρώνε σε μια μικτή παρέα (με άνδρες και άλλες γυναίκες μαζί), τότε όσοι πιο πολλοί άνδρες υπάρχουν στην παρέα, τόσο περισσότερο οι γυναίκες παραγγέλλουν φαγητά με λιγότερες θερμίδες. Όταν οι γυναίκες τρώνε παρέα μόνο με άλλες γυναίκες, τότε το φαγητό που διαλέγουν, είναι σημαντικά πιο περιεκτικό σε υψηλές θερμίδες (άρα οι γυναικοπαρέες είναι σκέτη καταστροφή από θερμιδική σκοπιά!). Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανωτέρω διαπιστώσεις δεν προκαλούν έκπληξη και πρέπει να εξηγηθούν με βάση την επιθυμία των γυναικών, όταν τρώνε μαζί με άνδρες, να μεταφέρουν στο άλλο φύλο το συνειδητό ή υποσυνείδητο μήνυμα ότι τρώνε λιγότερο και νοιάζονται για τη σιλουέτα τους, ώστε έτσι να φανούν πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών. Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το αν τρώνε παρέα με άνδρες ή γυναίκες. Αυτό που θέλουν να φάνε, θα το φάνε και στις δύο περιπτώσεις! .-

51 .- Νέα πειραματική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009, 12:01
Μια νέα πειραματική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αντιστρέφει πλήρως την καταστροφική αυτοάνοση διαταραχή στα ποντίκια και θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα για τους ανθρώπους, λένε ερευνητές του Εβραϊκού Γενικού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill). Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η νέα θεραπεία, που ονομάζεται GIFT15, θέτει τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ύφεση καταστέλλοντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, του λύκου και της αρθρίτιδας διατείνονται οι ερευνητές ενώ υποστηρίζουν πως ταυτόχρονα η πειραματική θεραπεία μπορεί να θέσει υπό έλεγχο κι άλλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων. Επιπλέον, η εν λόγω θεραπεία, αντίθετα με τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες μεθόδους καταστολής της αυτοανοσοποίησης που στηρίζονται σε χημικά φάρμακα, είναι ένας προσωπικός τύπος μοριακής θεραπείας , που χρησιμοποιεί τα κύτταρα του σώματος για να καταστείλει την αυτοανοσοποίηση με ένα πιο συστηματικό τρόπο. Η νέα θεραπεία GIFT15 ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα υπό τον δρα Ζακ Γκαλιπό (Jacques Galipeau) του Εβραϊκού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Το GIFT15 αποτελείται από δύο πρωτεΐνες, την GSM-CSF και την ιντερλευκίνη-15, που αναμειγνύονται εργαστηριακά σε ένα σκεύασμα. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες οι δύο εν λόγω πρωτεΐνες, σε χωριστή μορφή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά το σκεύασμα των δύο φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Ο δρ Γκαλιπό, με διεθνή φήμη στον τομέα της ανάπλασης των κυττάρων στο 'Σίγκαλ Κάνσερ Σέντερ' (Segal Cancer Centre) στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Μόντρεαλ, δήλωσε πως το σκεύασμα GIFT15 είναι μια νέα πρωτεϊνούχα ορμόνη που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πρωτεΐνες, οι οποίες μαζί δρουν αντίθετα από την πρωταρχική τους βιολογική διεργασία. Οι επιστήμονες παίρνουν κύτταρα τύπου Β από τον ασθενή, τα απομονώνουν εργαστηριακά και μετά προσθέτουν το GIFT15 και τα ξαναεμβάλλουν στον ασθενή. Τα απλά κύτταρα Β μετατρέπονται σε ρυθμιστικά κύτταρα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο δρ Γκαλιπό ισχυρίζεται πως με το εν λόγω σκεύασμα η σκλήρυνση κατά πλάκας εξαφανίσθηκε από τα πειραματόζωα ποντίκια με μια μόνο δόση. Η σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να διαγνωσθεί στα αρχικά της στάδια, επεσήμανε ο δρ Γκαλιπό και χρειάζονται κλινικές μελέτες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ανθρώπους. Ο κορυφαίος ερευνητής σημείωσε πως δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στα ποντίκια και πως η θεραπεία ήταν αποτελεσματική με μία μόνο δόση. -

52.- Ιστιοκύττωση Langerhan - Μία σπάνια ασθένεια και στην Ελλάδα
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009, 10:55
Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος
Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου ήταν η επικοινωνία μίας μητέρας με το ιατρείο μας, η οποία μου εξιστόρησε το δράμα που περνά με τον ηλικίας 18 ετών γιό της, στον οποίο μετά από την εμφάνιση όγκου στην υπόφυση και τα περόπου 200 κιλά στα οποία έφθασε, εμφανίστηκε και η ασθένεια αυτή με τη μορφή ενός αποστήματος στα ούλα του, το οποίο αφού ανοίχθηκε και καθαρίστηκε χειρουργικά, μέσω βιοψίας, αποδείχθηκε πως ήταν μέρος της προαναφερθείσας νόσου.
Η Ιστιοκύττωση του Κυττάρου του Langerhan είναι μία σπάνια νόσος που κυρίως προσβάλει τα παιδιά. Παρακολουθείται στα ογκολογικά / αιματολογικά κέντρα παιδιατρικών, Νοσοκομείων, υπό την επίβλεψη Παιδιάτρων Ογκολόγων. Aν και δεν θεωρείται μορφή καρκίνου. Αποτελεί το 4% όλων των διάχυτων παθήσεων του πνεύμονα. Η αιτιολογία της ασθένειας είναι άγνωστη, αν και συνυπάρχει μεγάλη σχέση με το κάπνισμα καθώς άνω του 90% των ασθενών είναι ενεργοί καπνιστές. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως άντρες (αναλογία αντρών-γυναικών 5:1) νεαρής και μέσης ηλικίας. Στο 60% των περιπτώσεων παρατηρείται μόνο πνευμονική συμμετοχή, σε 20% οστική συμμετοχή και σε ένα 20% σπλαγχνική συμμετοχή.
Τα ιστιοκύτταρα είναι μια κατηγορία κυττάρων που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Η λειτουργία τους είναι να συμμετέχουν δυναμικά στην καταστροφή ορισμένων ξένων σωμάτων, όπως επίσης και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Για άγνωστο λόγο οι ασθενείς που πάσχουν από την συγκεκριμένη ασθένεια διαθέτουν πολύ αυξημένο αριθμό ιστιοκυττάρων Τα κύτταρα αυτά συσσωρεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος του ασθενούς και δημιουργούν διάφορα πολύ σοβαρά προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι ένα σε κάθε 200.000 παιδιά προσβάλλεται από την ασθένεια κάθε χρόνο παγκοσμίως. Εβδομήντα με εβδομήντα πέντε τοις εκατό (70 -75%) των περιπτώσεων παρουσιάζονται πριν από την ηλικία των δέκα ετών (10), αλλά η ασθένεια έχει παρατηρηθεί και σε ενήλικες, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο φάσμα ηλικιών.
Η διάγνωση της ασθένειας συνήθως γίνεται μετά από βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του προσβεβλημένου ιστού, που μπορεί να προέρχεται από δέρμα, οστά, ή αδένες ή και άλλους ιστούς.
Για να καθορισθεί η έκταση της νόσου και το πρόγραμμα θεραπείας που θα ακολουθηθεί, πρέπει να γίνουν διάφορες άλλες εξετάσεις. Μερικές από αυτές είναι εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες θώρακος και οστών, καθώς και μαγνητική τομογραφία. Επίσης η βιοψία ήπατος ή η λήψη μυελού των οστών παρέχουν σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες.
Η θεραπεία, αν πρέπει να γίνει, πότε και πως, εξαρτάται εξατομικευμένα και εξειδικευμένα, από τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σε μερικές περιπτώσεις η ασθένεια υποχωρεί χωρίς καθόλου θεραπεία, αλλά είναι σπάνιο. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να προταθούν, από τους θεράποντες ιατρούς δόσεις ακτινοβολίας ή/και συνδυαστική χημειοθεραπεία, πάντα, όμως, σε σχέση με την έκταση της ασθένειας. Η θεραπεία σχεδιάζεται μετά από λεπτομερή μελέτη του ασθενούς ούτως ώστε να προσδιορισθεί σε κάθε στάδιο η πραγματική έκταση της ασθένειας ώστε να σχεδιαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αιτιολογική θεραπεία. Η αυτοϊαση στην συγκεκριμένη ασθένεια παίζει σημαντικό ρόλο.
Μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί ότι η ιστιοκύττωση Langerhan σχετίζεται με τον καρκίνο αλλά, δυστυχώς ούτε το αντίθετο. Είναι γεγονός ότι διαφοροι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά του καρκίνου έχουν χρησιμοποιούνται και σε ασθενείς με ιστιοκύττωση. Επομένως, παιδίατροι, αιμοτολόγοι και ογκολόγοι οι οποίοι ασχολούνται με τη θεραπεία του καρκίνου, αντιμετωπίζουν και παιδιά που πάσχουν από ιστιοκύττωση, χωρίς, όμως, καμία, απολύτως, ένδειξη πως η συγκεκριμένη νόσος είναι καρκίνος.
Ένας ασθενής μπορεί να έχει περιορισμένη προσβολή σε ένα μόνο μέρος του σώματος αλλά, εξίσου δυνατή είναι η εμφάνιση της ασθένειας και σε περισσότερα σημεία, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.
Δέρμα (εξανθήματα) Οστά, πνεύμονας, συκώτι, σπλήνα δόντια, ούλα, αυτιά Κεντρικό νευρικό σύστημα Επίσης παρατηρούνται και γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, αδυναμία, ανεπαρκής αύξηση σωματικού βάρους, έλλειψη μυϊκής δυνάμεως / ανάπτυξης. Η πλειονότητα των ασθενών επιβιώνει. Μερικοί, βέβαια, μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά χρόνια προβλήματα, ενώ άλλοι επιβιώνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ασθένεια είναι θανατηφόρα, ειδικά στα βρέφη, ή γενικά σε άτομα, όπου το κεντρικόνευρικό σύστημα έχει προσβληθεί.
Το εάν και κατά πόσον η ασθένεια ανταποκρίνεται στη θεραπεία, συνήθως βασίζεται στην έκταση της νόσου και στα όργανα που έχουν προσβληθεί. Παρόλα αυτά, είναι συνήθως πολύ δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις γεγονός ιδιαίτερα δυσάρεστο τόσο για το θεράποντα γιατρό όσο και για τον ασθενή και το περιβάλλον του. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για έναν γιατρό να πει με βεβαιότητα πως θα αντιδράσει ο κάθε ασθενής στη θεραπεία. Αυτή η αβεβαιότητα κατά τη διάγνωση είναι πολύ δυσάρεστη για τον γιατρό και την οικογένεια.
Η αιτία της συγκεκριμένης ασθένειας είναι ως επί το πλείστον άγνωστη. Μπορεί να προκαλείται από μια ασυνήθιστη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ή από από κάποιον στρεσσορα που βρίσκεται στο περιβάλλον. Δεν είναι γνωστό αν η νόσος είναι γονιδιακά προσδιορισμένη, και σίγουρα δεν είναι μεταδοτική. Στα Κέντρα Μοριακής Βιολογίας Geno-Type biotechnology, στην Αθήνα, γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης νέων μεθόδων γονιδιακού προσδιορισμού της ασθένειας, σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.
Ο Σύλλογος ΑΡΤΕΜΙΣ αποτελείται από μία ομάδα γονέων, ασθενών, γιατρών και φίλων, σκοπός των οποίων είναι η ανακάλυψη της αιτιολογτίας της ασθένειας μέσω επιστημονικών συνεδρίων. Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν επιστήμονες και ογκολόγοι από πολλά και διάφορα μέλη του κόσμου, και οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την νόσο και τις διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης της.-

53.-


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ : (1) .- Καρκίνος στην Στοματική κοιλότητα ( στο Στόμα ) .-

( 2 ) .- Γενετικές παραλλαγές στην εμφάνιση της Σχιζοφρένειας .-

( 3 ) .- Νέα κρούσματα της Γρίπης΄'Α'' των χοίρων .-

( 4 ) .- Πρώτη εμφάνιση αντίστασης του Ιoύ της Γρίπης "'Α'" στο tamiflu .-

(5) .- Ραγδαία εξάπλωση της Γρίπης " Α " .-

(6) .- Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν από στειρώτητα .-

(7) .- Υπέρ της ψυχικής Υγείας ο διάπλους , Πάρου - Αντιπάρου .-

(8) .- Νέο όπλο κατά του Καρκίνου .-

(9) .- Για να είστε πάντα νέοι .-

(10) .- Στη φύση τα αντιβιοτικά της νέας γενιάς .-

(11).- Τα βρέφη αισθάνονται την Κατάθληψη του πατέρα .-

(12) .- Νεκροί στη Ν. Αφρική από περιτομή .-

(13).- 22 κρούσματα της νέας Γρίπης ¨Α" .-

(14) .- 1 δις δολλάρια το κόστος για την αντιμετώπιση της νέας Γρίπης "Α" .-

(15) .- ΑΛΛΑ ΕΠΤΆ 7 ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΈΑΣ ΓΡΊΠΗΣ "Α" .-

(16) .- Στα 140 τα κρούσματα στην Ελλάδα , της νέας Γρίπης των Χοίρων " Α".-

(17) - Αλκοόλ και Υγεία .-

(18) .- Νυχτερινή εργασία και Υγεία .-

( 19 ) .- Έρευνα και AIDS.-

(20).- Στα 222 τα κρούσματα στην Ελλάδα της Γρίπης 'Α'.-

(21).- Φάρμακο Εξιλήριο ζωής .-

(22).- Ο ιός της Γρίπης "Α" μπορεί να μολύνει χοίρους με απρόβλεπτες συνέπειες .-

(23).-Θερμές πηγές μς σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες στην Ελλάδα .-

(24).- Για το κάπνισμα , ένας απολογισμός ....

(25)_ .- Διαβάζουμε και μαθαίνουμε επίσης : ( 5 νέα θέματα )

( 26).- Δημιουργήθηκε ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο + (6 νέα θέματα ).-

(27) .- Γαστρικό bay-pass κατά του Σ. ΔΙΑΒΉΤΗ .-

\(28) .- Δείται πως θα είναι το μωρό πρίν γεννηθεί .-

(29 ).- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - Λαπαροσκοπική Χειρουργική - Εφαρμογές - Γενική Χειρουργική - Χολοκυστεκτομή - Μαστεκτομή - Αποκατάσταση κοίλης - Όμφαλοκοίλη - Καρκίνος Παχέους Εντέρου - Αιμοροϊδες κ.λ.π.

(30 ).-Έλληνας καθηγητής στις ΗΠΑ, κτυπά τον Καρκίνο με ιούς .-

31.- Αντεπίθεση των καπνιστών ...στην Υπουργική απόφαση .-

(32).- Νέα μέτρα για την Γρίπη "Α" ,...των χοίρων (πρίν).-

(33).- Εγγρήγορση και ετοιμότητα για την Νέα Γρίπη .-

(34).- Το κορίτσι με τις δυό καρδιές τώρα ζεί με τη δική της .-

(35).- Αναπρογραμματισμένα κύτταρα βελτιώνουν τις παθήσεις της καρδιάς μας .-

(36).- Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα , με σοβαρές επιπλοκές.-

(37).- Σταθερή η κατάσταση του 32χρονου με τον ιό "Α" της νέας Γρίπης στην Κρήτη .-

(38).- Μέτρα για την αντιμετώπιση του Ιού "Α" της Γρίπης των χοίρων .-

(39).- Ετοιμάζεται νέα συσκευή για ανίχνευση της γρίπης .-

(40).- Ούλίτιδα , μια νάρκη στο Στό μα μας .-

(41 ).- Οκτώ 8 παθήσεις του καύσωνα !!! .-

(42).- Η μπύρα "φάρμακο " για τα οστά .-

43.- Η απειλή ...της υγιεινής διατροφής .-

44.- Ελπίδες για την θεραπεία της γρίπης "Α" από το Χονγκ Κόνγκ .-

45 .- Ελπίδες για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας .-

46.- Νέοι σοβαρό περιστατικό ιού Γρίπης '΄Α' στην Ελλάδα .-

47.- Διαβάζουμε επίσης ...άλλα Ιατρικού ενδιαφέροντος θέματα .-

48.- Το περπάτημα στη ζωή μας ... αδυνατίζει περισσότερο από το τρέξιμο .-

49.- Η υπνική άπνοια σκοτώνει.-

50 .- ΠΌΤΕ ΠΑΧΑΊΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΊΚΕΣ .-

51 .- ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ ΕΠΊΣΗΣ : .. Το περπάτημα αδυνατίζει περισσότερο από το τρέξιμο: Έλεγχος Βάρους μέσω Μέτρησης της Καρδιακής Συχνότητας
Ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός στην Αυστραλία
Η υπνική άπνοια «σκοτώνει»
To αλκοόλ «φάρμακο» για τα οστά
Πακέτα τσιγάρων που ξεγελούν
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 8ο)
Βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας
Το χρήμα ανακουφίζει και τον φυσικό πόνο
Τέσσερις συνήθειες για καλή υγεία
Νέα πειραματική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας .-

52.- Άλλα θέματα :
Πώς να γίνετε, να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι (μέρος 23ο)
Η υγεία και όχι η ηλικία επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών
Οσφυαλγία - Ισχυαλγία
Το στρες... παχαίνει
Πολυδύναμα κύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν βλάβες στην καρδιά μετά από έμφραγμα
Βρέθηκε νέο στέλεχος του ιού HIV-1 του AIDS με προέλευση τους γορίλες
Οι άνδρες βλέπουν καλύτερα μακριά, ενώ οι γυναίκες κοντά
Αποκατάσταση Φαλάκρας. Η μέθοδος Transstem
Ορμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα (μέρος 7ο)
Έρευνα δείχνει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά .-

53.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: