ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Yγεία για όλους Ιούνιος 2010 *

Yγεία για όλους Ιούνιος 2010 : ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ή ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ !!!

**Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~**
1.- Οι μεγάλες ποσότητες καφέ περιορίζουν το αίσθημα της τόνωσης
Παρασκυή, 04 Ιουνίου 2010,

Η χρήση του καφέ για να τονωθεί κάποιος μπορεί ενδεχομένως να είναι ανώφελη αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, εκτιμούν επιστήμονες.

Ειδικοί δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αναπτύσσουν ανοχή στην αναζωογονητική του επίδραση.

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να τονώσει τους ανθρώπους και να αυξήσει την εγρήγορση, η επίδρασή της εμφανίζεται μόνο σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απόσχουν από την κατανάλωση καφέ για 16 ώρες.

Οι μισοί από αυτούς κατανάλωναν μέτρια ως μεγάλη ποσότητα καφέ (ένα έως 6 φλιτζάνια) και οι υπόλοιποι μισοί κατανάλωναν μικρές ποσότητες ή καθόλου καφέ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες 100mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους placebo.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ή υψηλές ποσότητες καφεΐνης και έλαβαν placebo ανέφεραν μείωση της εγρήγορσης και αύξηση του πονοκεφάλου. Κανένα από τα δυο παραπάνω δεν αναφέρθηκε από όσους κατανάλωσαν καφεΐνη. Ωστόσο, τα επίπεδα εγρήγορσης μετά την κατανάλωση καφέ δεν ήταν υψηλότερα από αυτά των ανθρώπων με χαμηλή η καθόλου κατανάλωση που έλαβαν placebo.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδεικνύει ότι η καφεΐνη, μόνο επαναφέρει τους καταναλωτές στο φυσιολογικό επίπεδο, το σημείο εκκίνησης.

Ωστόσο αν κάποιος έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ, ενδεχομένως μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη υπνηλία αν τον διακόψει.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού και καφέ για να αποφύγουν τα συμπτώματα στέρησης.

Ο Καθηγητής Peter Rogers, από το Πανεπιστήμιο Bristol, δήλωσε ότι αν και οι συχνοί καταναλωτές καφέ αισθάνονται εγρήγορση λόγω της καφεΐνης, ιδιαίτερα από το πρωινό τσάι και τον καφέ, ενδείξεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται μόνο για την αντιστροφή των επιπτώσεων κούρασης στην οξεία στέρηση της καφεΐνης.

Πηγή:iatronet.gr

2 .-~**
Νιφάδες Βρώμης : Μειώστε με φυσικό τρόπο τη χοληστερόλη
Παρασκευή ,04-06-2010 ,

Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό των δομών που σχηματίζουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Είναι αναγκαία για τον οργανισμό, αφού συνιστά πρόδρομη ουσία μιας ποικιλίας ορμονών. Επίσης, ένα από τα παράγωγά της (7-διυδροχοληστερόλη), μετατρέπεται σε βιταμίνη D με την επίδραση του ηλιακού φωτός στο δέρμα. Γίνεται εύκολα, λοιπόν, αντιληπτό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να «λειτουργήσει» χωρίς χοληστερόλη.
Αν κάτι, λοιπόν, επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας δεν είναι η χοληστερόλη αλλά τα αυξημένα επίπεδα της…

Η χοληστερόλη του οργανισμού -κατά το μεγαλύτερο μέρος της- παράγεται από το συκώτι, ενώ ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό είναι εξωγενούς προέλευσης, προέρχεται δηλαδή από τη διατροφή. Είναι σημαντικό να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα τρόφιμα δεν επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος στον βαθμό που πιστεύαμε παλιότερα. Έχει αποδειχθεί ότι άλλου είδους λίπη, όπως για παράδειγμα τα κορεσμένα (λίπος κόκκινου κρέατος, λίπος γαλακτοκομικών) ή τα trans λιπαρά, επηρεάζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη χοληστερόλη του οργανισμού μας. Στην προσπάθεια για έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, οι νιφάδες βρώμης, και συγκεκριμένα οι διαλυτές φυτικές ίνες που εμπεριέχουν, αποτελούν ένα πρώτης τάξης σύμμαχο.

Μελέτες καταδεικνύουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 γραμ. διαλυτών φυτικών ινών βρώμης (που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από 3 μπολ κουάκερ παρασκευασμένα με 28 γρ. βρώμης το καθένα) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και 2% των επιπέδων της χοληστερόλης, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν αναλογιστούμε πως μείωση της χοληστερόλης κατά 2% μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 4%, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η επίδραση των διαλυτών φυτικών ινών της βρώμης…

Επίδραση διατροφικών αλλαγών στην LDL «κακή» χοληστερόλη
Διατροφική αλλαγή / Εν δυνάμει μείωση LDL
Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών 8-10%
Μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης 3-5%
Μείωση σωματικού βάρους κατά 5 κιλά τουλάχιστον 5-8%
Πρόσληψη 5-10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως 3-5%

Πηγή: NCEP- ATP III

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «κακή» χοληστερόλη και τις διατροφικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η κατανάλωση βρώμης, επισκεφθείτε το http://www.quakeroats.gr


3.-~**Ενεκρίθη εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη
04-06-2010 , Παρασκευή

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη ενεκρίθη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο Provenge παρέχεται σε ατομικές δόσεις και μέχρι στιγμής είναι αρκετά ακριβό, καθώς η αξία του αγγίζει τα 93.000 δολάρια.

Το φάρμακο, σύμφωνα με ιατρούς, δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την ασθένεια, χρησιμοποιείται ωστόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσής της και σε άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Προς το παρόν, πάντως, το εμβόλιο δεν αναμένεται να καταφθάσει σύντομα στην Ευρώπη, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι δεν υπάρχουν κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια για την παροχή της αγωγής. -



4 .- ~**Τρία γονίδια ευθύνονται για τα προβλήματα των οστών
Παρασκευή , 04-06-2010

Τρία γονίδια, που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων που σχετίζονται με πόνους των οστών, ανακαλύφθηκαν από Σκοτσέζους επιστήμονες. Τα γονίδια ρυθμίζουν την κατάσταση των οστών και ίσως εξηγούν το γιατί πολλές φορές αυτά πρήζονται και παραμορφώνονται.

Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μελέτησε το DNA από 1.250 ασθενείς που παρουσίαζαν προβλήματα με τα κόκαλά τους. Μετά από πολύμηνες έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα τρία αυτά γονίδια παρουσίαζαν «εκφυλισμό» και προκαλούσαν πόνους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, επίσης, αφορούν στο γιατί συχνά οι άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα με τα οστά τους εξαιτίας της κληρονομικότητας. -




5 .- ~** Η έκθεση στην τηλεόραση επηρεάζει την επίδοση στο σχολείο
Παρασκευή , 04 Ιουνίου 2010

Τα νήπια που παραμένουν έκθετα στην τηλεόραση για ώρες έχουν πολλές πιθανότητες, αργότερα, να παρουσιάσουν προβλήματα εκμάθησης στο σχολείο, τόσο στις επιδόσεις τους, ιδιαίτερα στα μαθηματικά, όσο και στις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε αμερικανό- καναδική έρευνα, η οποία αναφέρει ότι τα νήπια που παρακολουθούσαν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση, στην ηλικία των δύο ετών, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερη κακομεταχείριση από τους μελλοντικούς συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα παιδιά αυτά ήταν αρκετά πιο «βαριά» σε σχέση με άλλα, όταν είχαν γίνει πια δέκα ετών, και έκαναν κακή διατροφή, τρώγοντας πολλά σνακ και πίνοντας πολλά αναψυκτικά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 2.000 παιδιά, καταγράφοντας πόση ώρα έβλεπαν τηλεόραση στην ηλικία των δυόμισι και των τεσσεράμισι ετών, ενώ αργότερα έκαναν μετρήσεις, όταν τα παιδιά είχαν πια γίνει δέκα ετών.

Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπρόσθετη ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης, μέσα στην εβδομάδα, από παιδιά ηλικίας δυόμισι ετών, αντιστοιχούσε, αργότερα, σε μία πτώση 7% κατά μέσο όρο, της ικανότητας παρακολούθησης και συμμετοχής του παιδιού στην τάξη του σχολείου του, καθώς και σε μια μείωση κατά 6% στις ικανότητές του στα μαθηματικά.

Επίσης, μια ώρα περισσότερη την εβδομάδα για ένα νήπιο σήμαινε ότι το παιδί είχε αργότερα 10% περισσότερες πιθανότητες να τύχει κακομεταχείρισης από τους συμμαθητές του, ασκείτο σωματικά σε βαθμό κατά 13% λιγότερο, ζύγιζε 5% παραπάνω και έτρωγε 10% περισσότερα σνακ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. -



6 .- ~** Μαγνητική θεραπεία και κατάθλιψη
04-06-2010 , Παρασκευή ,

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη «διακρανιακή μαγνητική διέγερση» ή αλλιώς TMS επιβεβαιώνει ότι η νέα αυτή μέθοδος προσφέρει σημαντική βελτίωση σε ορισμένους ασθενείς με κατάθλιψη, ακόμα και αν έχουν προηγουμένως δοκιμάσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα. Στη θεραπεία TMS, ο γιατρός περνάει πάνω από το κεφάλι του ασθενούς μια συσκευή μαγνητικών πεδίων, η οποία, μέσω του φαινομένου της επαγωγής, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο στο κρανίο, το οποίο επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει τη μέθοδο TMS κατά της κατάθλιψης, ωστόσο πολλοί επιστήμονες παρέμεναν δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητά της. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος σκεπτικισμός προερχόταν από μια πειραματική ατέλεια στον σχεδιασμό των πειραμάτων για την αξιολόγηση της τεχνικής. Ο χρυσός κανόνας των κλινικών μελετών απαιτεί από τους ερευνητές να συγκρίνουν την υπό δοκιμή θεραπεία με μια άλλη, ψεύτικη θεραπεία (placebo), η οποία μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με την πραγματική, έτσι ώστε ούτε οι ερευνητές ούτε οι ασθενείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιος έλαβε τι (διπλά τυφλή μελέτη).

Τη λύση στο πρόβλημα έδωσε ο Δρ Μαρκ Τζορτζ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος ανέπτυξε μια «ψεύτικη» συσκευή TMS που παράγει τους ίδιους χαρακτηριστικούς ήχους και προκαλεί ακόμα τους ίδιους μικρούς σπασμούς στα βλέφαρα, όπως η αληθινή συσκευή. Η ψεύτικη TMS συγκρίθηκε με την πραγματική σε δείγμα 190 ασθενών με κατάθλιψη, αναφέρει η ομάδα του Δρ Τζορτζ στο επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry».

Όσον αφορά στο μηχανισμό λειτουργίας, ο ίδιος ο Δρ Τζορτζ υποψιάζεται ότι η TMS επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει και με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία, περισσότερο γνωστή ως «ηλεκτροσόκ». Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία, που γίνεται με τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στο κεφάλι, ενώ ο ασθενής είναι αναίσθητος, είναι αποτελεσματική στο 60-70% των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη. Έχει όμως σημαντικές παρενέργειες, όπως παροδική αμνησία. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι η TMS θα βελτιωθεί αρκετά στο μέλλον, ώστε να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ηλεκτροσπασμοθεραπεία, αλλά χωρίς τις παρενέργειες.-


7 .- ~** Και οι άντρες παθαίνουν κατάθλιψη της λοχείας
Πολλοί νέοι πατέρες παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αλλά τα περισσότερα κρούσματα ούτε ανιχνεύονται ούτε θεραπεύονται, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές. Πόσοι πατέρες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη; Έως ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη!
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συνηθισμένη στις νέες μητέρες (υπολογίζεται πως την αναπτύσσει ποσοστό έως 15% των νέων μητέρων, ενώ το 50-85% παθαίνουν επιλόχειο μελαγχολία), αλλά έως τώρα δεν πιστευόταν πως μπορεί να την παρουσιάζουν και τόσο πολλοί άντρες.
Γράφοντας στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), οι ερευνητές αποδίδουν την κατάθλιψη των πατέρων στην έλλειψη ύπνου, στις αυξημένες ευθύνες, αλλά και στο ότι συχνά πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες τους οι οποίες είναι ψυχικά επιβαρημένες μετά τη γέννηση του μωρού – μια ψυχική επιβάρυνση που εν πολλοίς οφείλεται και στις ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα.
Η νέα μελέτη βασίζεται στην ανάλυση 43 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 28.004 γονείς, από 16 χώρες του κόσμου (μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Βρετανία).
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι νέοι πατέρες είναι ευτυχισμένοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, με την κατάθλιψη να εκδηλώνεται έπειτα από 3 έως 6 μήνες σε ποσοστό 10% έως 25% από αυτούς.
Επιπλέον, η κατάθλιψη μοιάζει να είναι κάτι που μοιράζονται οι δύο σύντροφοι, καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε έναν πατέρα εάν πάσχει από αυτήν και η μητέρα.
Οι δρες Τζαίημς Πώλσον και Σαρνάιλ Μπάζμορ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Βιρτζίνια, που πραγματοποίησαν την νέα μελέτη, επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να εντοπίζονται οι καταθλιπτικοί πατέρες και να παραπέμπονται για θεραπεία.
Και αυτό διότι «ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως η πρώιμη γονεϊκή κατάθλιψη δεν πλήττει μόνον τους ενήλικες, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές συναισθηματικές, συμπεριφορικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις και στα παιδιά», σημειώνουν.
«Εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με επιλόχειο κατάθλιψη, πρέπει να ελεγχθεί και ο σύντροφός της και το αντίστροφο», προσθέτουν. «Παρομοίως, η πρόληψη και οι παρεμβάσεις για την κατάθλιψη στους γονείς, πρέπει να εστιάζονται στο ζευγάρι και σε ολόκληρη την οικογένεια, και όχι μόνο στο άτομο».-




8.- ~**Πλύνετε τα χέρια σας, διώξτε τις τύψεις
Πέμπτη , 03-06-2010
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έδειξε πως το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει να «εξαγνίσετε» το μυαλό σας μετά από μια δύσκολη απόφαση, για την οποία, ίσως, να νιώθετε και λίγο ένοχος.

Η καθηγήτρια Κέιτι Λίλιενκβιστ του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπρίνγκαμ Γιάνγκ είχε αποδείξει, στην πρώτη έρευνα το 2006, ότι ένα απλό καθάρισμα των χεριών μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει λιγότερο ένοχος για μια πράξη του. Σύμφωνα με την Λίλιενκβιστ, «η καθαριότητα, γενικότερα, φαίνεται να απελευθερώνει ψυχολογικά τους ανθρώπους».

Η νέα έρευνα, υπό τον ψυχολόγο Σπάικ Λι του πανεπιστημίου Μίτσιγκαν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», καταδεικνύει ότι ένα καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να απομακρύνει όχι μόνο τις αμαρτίες παλαιότερων πράξεων, αλλά και τα αισθήματα τύψεων ή αμφιβολιών σχετικά με καθημερινές απλές επιλογές του τύπου «έκανα καλά που διάλεξα το Παρίσι αντί για το Λονδίνο για τις διακοπές μου;», «μήπως δεν έπρεπε να αγοράσω αυτή την πολυτελή BMW αλλά τη Mercedes;» κ.λπ.

Όταν οι καταναλωτές πλένουν τα χέρια τους, βλέπουν ξανά το ποτήρι μισογεμάτο και δεν μετανιώνουν για τις αγορές τους.

Τα πειράματα του Λι έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αμφιβολίες μετά από κάποια απόφασή τους (το φαινόμενο ονομάζεται επιστημονικά «γνωσιακή δυσαρμονία»), όταν όμως πλένουν τα χέρια τους, αμέσως μετά, το συναίσθημα αυτό υποχωρεί αισθητά ή και εξαφανίζεται, αν και δεν είναι σαφές πόσο χρόνο διαρκεί αυτή η επίδραση.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι το πλύσιμο των χεριών λειτουργεί και όταν γίνεται όχι μετά αλλά πριν από μια επιλογή (όπως ακριβώς έκανε ο Πόντιος Πιλάτος, πριν παραδώσει τον Χριστό, για να σταυρωθεί).

Ο Λι διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους καλά πριν από μια σημαντική απόφαση νιώθουν πιο ελεύθεροι στη μετέπειτα επιλογή τους και την κάνουν με λιγότερες τύψεις και ενδοιασμούς.

Από τη νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώνεται ότι όπως η καθαριότητα μπορεί να «σβήσει» τα ίχνη της παλαιάς ανήθικης συμπεριφοράς, έτσι και το πλύσιμο των χεριών μπορεί να απαλείψει την ανάγκη κάποιου να δικαιολογήσει τις επιλογές του.



9 .- ~** "Προσοχή στα αντηλιακά", συνιστούν οι ειδικοί
Τετάρτη , 02 - Ιουνίου - 2010 ,

Προσοχή όχι μόνο ως προς την έκθεση στον ήλιο αλλά και τη συνεχή χρήση των αντηλιακών συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατραπούν σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.

«Τα συστατικά των σκευασμάτων που προφυλάσσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία με τη διαρκή χρήση και με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να μετατραπούν σε τοξικά παράγωγα με τη δράση της ακτινοβολίας UV και την παρουσία δραστικών μορφών οξυγόνου», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελένη Ρέκκα, με αφορμή την ομιλία της με θέμα την «Επίδραση και αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες στο δέρμα» που θα παρουσιάσει στην 1η επιστημονική ημερίδα «Γήρανση δέρματος, παράγοντες που την προκαλούν και μέθοδοι αντιμετώπισης», την οποία διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΑΤΕΙΘ και η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου σε συνδυασμό με τις ουσίες που βρίσκονται πάντα στο δέρμα και προκαλούν φωτοευαισθητοποίηση, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας οξειδωτικού στρες στην επιδερμίδα. «Οξειδωτικό στρες», όπως εξηγεί η κ. Ρέκκα, «είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών διαδικασιών του οργανισμού προς όφελος των οξειδωτικών.

Δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αξιοποιούνται από τον οργανισμό είτε για τη σύνθεση των δομικών μορίων του είτε για την παραγωγή ενέργειας και αυτό γίνεται με την οξείδωση των συστατικών των τροφών από το εισπνεόμενο οξυγόνο και τη δράση ορισμένων ενζύμων. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνεται το 98% του οξυγόνου, ενώ το υπόλοιπο 2% ανάγεται μερικώς και έτσι προκύπτουν οι καλούμενες "δραστικές μορφές οξυγόνου" οι οποίες κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να καταστούν τοξικές και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ζωτικής σημασίας συστατικά του οργανισμού.

Ο οργανισμός όμως αναπτύσσει αμυντικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς προς αποφυγή ή επιδιόρθωση των βλαβών. Έτσι διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών λειτουργιών. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στο οξειδωτικό στρες».

Το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι συνέπεια των αλυσιδωτών αντιδράσεων των ελεύθερων ριζών δεν σημαίνει υποχρεωτικά νόσο, είναι όμως μια ασταθής κατάσταση, η οποία, εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε κάποια βλάβη και νόσο από ελαφρά έως εξαιρετικά σοβαρή.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν περιέχει τόση ενέργεια ώστε να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες, όπως κάνει η ιονίζουσα ακτινοβολία. Σαφώς όμως είναι βλαπτική, λόγω της έμμεσης παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου, μέσω φωτοευαισθητοποιητικών ουσιών. Τέτοιες ουσίες μπορεί να υπάρχουν σε καλλυντικά, ορισμένα φάρμακα, π.χ. φαινοθειαζίνες, και σε προϊόντα μικροοργανισμών που συνήθως απαντούν στο δέρμα, κυρίως ατόμων που πάσχουν από ακμή (Propionibacterium acnes).

Φωτοευαισθητοποιητές είναι και μερικά φυτικής προέλευσης υλικά, όπως από τον κατιφέ (καλεντούλα), το φωτοευαισθητοποιό α-τερθειενύλιο, που χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο, και από το υπερικό, η ισχυρά φωτοευαισθητοποιητική ουσία υπερικίνη. Αλλά και αρκετά κοινά τρόφιμα, όπως το σέλινο και ο μαϊντανός, έχουν φωτοευαισθητοποιητικά συστατικά, που από μόνα τους φυσικά, με κατανάλωση αυτών των τροφίμων, δεν δημιουργούν πρόβλημα, θα μπορούσαν όμως να δράσουν αθροιστικά σε συνδυασμό με άλλες φωτοευαισθητοποιητικές ουσίες», προσθέτει η κ. Ρέκκα.

Ισχυρότατο οξειδωτικό και παράγοντας πρόκλησης οξειδωτικού στρες είναι το όζον, που δημιουργείται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Άλλοι παράγοντες οξειδωτικού στρες είναι οι ρύποι του περιβάλλοντος, όπως τα διοξείδια του αζώτου και του θείου, οι συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και εμμέσως η διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Το δέρμα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον: στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο, σε αερίους ρύπους, π.χ. όζον, διοξείδια του θείου και του αζώτου. Στο δέρμα εφαρμόζονται διάφορες χημικές ουσίες με κρέμες, διαλύματα, αλοιφές, τοξικά υλικά του νερού, π.χ. χλώριο, διαλυμένα μεταλλικά ιόντα, αποσμητικά και αντιιδρωτικά που περιέχουν άλατα αργιλίου, προϊόντα βακτηρίων του δέρματος ή άλλα που περιέχονται και απεκκρίνονται με τον ιδρώτα. Πολλά από τα σώματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να καταλύσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ελευθέρων ριζών» εξηγεί η κ. Ρέκκα.

Για την προφύλαξη από τις ελεύθερες ρίζες συνιστάται σωστή διατροφή, η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνης Ε (σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ελιές , ξηροί καρποί) και C (φρούτα), καροτενοειδή, λυκοπένιο, φλαβονοειδή και ανθοκυάνες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά, αν είναι δυνατόν ωμά, λίγο κρασί, κατά προτίμηση κόκκινο, τσάι και σοκολάτα.

Επίσης συνιστάται προσεκτική και βαθμιαία έκθεση στον ήλιο, ώστε να δοθεί στο δέρμα η ευκαιρία να συνθέσει την προστατευτική μελανίνη, αλλά και προσεκτική και με φειδώ χρήση προστατευτικών φίλτρων κατά της ακτινοβολίας UVA. Έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι ουσίες που βρίσκονται σε σκευάσματα για το δέρμα για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, με την έκθεση στον ήλιο μετατρέπονται σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.-



10.- ~**Το στρες στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Τρίτη , 01-06-2010 ,


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν Δανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το στρες στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το εργασιακό στρες έχει μεγαλύτερη επίδραση στις νεότερες γυναίκες σε σχέση με όσες βρίσκονται στα 50 ή 60. Υποδεικνύει ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου ενδεχομένως παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση καρδιοπάθειας στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν στρες στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το στρες στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους άντρες αλλά υπάρχουν λιγότερες έρευνες σχετικά με την επίδραση στις γυναίκες.

Στην έρευνα οι επιστήμονες ρώτησαν περισσότερες από 12.000 νοσοκόμες, ηλικίας 45 έως 64 ετών, σχετικά με την πίεση στην εργασία τους και παρακολούθησαν την υγεία τους για 15 χρόνια, μέχρι το 2008.

Μέχρι τότε, 580 νοσοκόμες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ισχαιμική καρδιοπάθεια, περιλαμβανομένων 369 περιστατικών στηθάγχης και 138 καρδιακών προσβολών.

Πηγή:iatronet.gr
Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα και διαβήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες περιέγραψαν ότι ένιωθαν πολύ υψηλή πίεση στην εργασία είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με όσες ένιωθαν άνετα όσον αφορά την πίεση. -


11 .- ~** Βρέθηκε το γονίδιο της κληρονομικής κώφωσης
Δευτέρα 01- 06 -2010

Μια γενετική ανωμαλία που ενδεχομένως συνδέεται με την κληρονομική κώφωση ανακάλυψαν Ολλανδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Radboud. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς είναι σε θέση να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πιθανότητες να κληροδοτήσουν προβλήματα ακοής στα παιδιά τους.

Το γονίδιο PTPRQ, φαίνεται ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των τριχοειδών κυττάρων του εσωτερικού αυτιού, πριν από τη γέννηση του παιδιού. Ένα γενετικό σφάλμα μπορεί να συντελέσει στη μη ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων αυτών πριν από τη γέννηση ενός βρέφους, επιφέροντας στο ίδιο μερική ή ολική κώφωση. Το γεγονός αυτό δύναται να προκαλέσει στα παιδιά αυτά αφενός δυσκολίες στη συμπεριφορά και την ανάπτυξή τους και αφετέρου προβλήματα στο σχολείο.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται τώρα στην προσπάθεια δημιουργίας μιας θεραπείας, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την κώφωση στα βρέφη, εξαιτίας της κληρονομικότητας.-


12 .- ~** ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .- Παιδοδοντίατρος, είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών και των ειδικών ασθενών. Σημαντική προσφορά του Παιδοδοντίατρου είναι όχι μόνον η απαλλαγή του παιδιού από το φόβο, αλλά και η αρμονική συνεργασία μαζί του. Ο Παιδοδοντίατρος, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας, αλλάζει την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί. Η επιτυχία του Παιδοδοντίατρου δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνική του επιδεξιότητα, αλλά και από την ικανότητά του να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη, αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις που θα ακολουθήσουν. Για τον σκοπό αυτό βοηθούν η κατάλληλη διαμόρφωση του ιατρείου, που αποτελεί χώρο ευχάριστο και φιλικό, προσαρμοσμένο στις παιδικές ανάγκες και η ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου βοηθητικού προσωπικού. Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.- Πρόληψη στην τερηδόνα Ξεκινά από τη στιγμή που ανατέλλει το πρώτο δοντάκι (4-6 μηνών συνήθως, αν και αποκλίσεις στο χρονικό αυτό διάστημα είναι παραδεκτές). Ακόμη και αν υπάρχει ένα δόντι πρέπει να καθαρίζεται με τυλιγμένη στο δάκτυλο βρεγμένη γάζα. Όταν υπάρχουν περισσότερα δόντια είναι δυνατή η χρήση παιδικής οδοντόβουρτσας. Μέχρι τα 2,5-3 έτη ο καθαρισμός γίνεται μόνο με νερό, γιατί μέχρι τότε είναι συχνό φαινόμενο η κατάποση της οδοντόκρεμας και η λήψη υπερβολικής ποσότητας φθορίου.To φθόριο είναι η άλλη μαγική λέξη στην πρόληψη αλλά καλό είναι η χρήση του να γίνεται μετά από συνενόηση με τον ειδικό παιδοδοντίατρο όπως αυτός είναι σε θέση να κρίνει από ποια ηλικία θα δώσει τροχίσκους φθορίου ή θα κάνει τοπικές φθοριώσεις στο ιατρείο του. Καλό είναι οι μαμάδες να έχουν υπόψη τους ότι στη διάρκεια της ανατολής της πρώτης (νεογιλής) οδοντοφυΐας είναι δυνατόν να υπάρξει έντονη: o σιελόρροια o δυσφορία του παιδιού o ανορεξία o διόγκωση και ερυθρότητα στα ούλα o εξάνθημα στα μάγουλα του παιδιού (όχι όμως πυρετός ,διάρροια ή φυσαλίδες στα ούλα ,που αφορούν άλλες παθολογικές καταστάσεις και όχι μία φυσιολογική διαδικασία όπως η ανατολή των δοντιών).- Αν το μωρό δεν έχει βγάλει κανένα δοντάκι μέχρι την ηλικία του ενός έτους καλό είναι να συμβουλευτείτε παιδοδοντίατρο. Συνήθως το παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχει αποκτήσει είκοσι νεογιλά δοντάκια, 8 τομείς, 4 κυνόδοντες και 8 νεογιλούς γομφίους.Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα προσωρινά δοντάκια δεν αλλάζουν την ίδια χρονική περίοδο και έχει μεγάλη σημασία να τα διατηρήσει κανείς υγιή γιατί εκτός του ότι ότι εξασφαλίζουν σωστή μάσηση και ομιλία και εμφάνιση είναι επιπλέον και οδηγοί για την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών στο στόμα του παιδιού.- Ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από τερηδόνα η θεραπευτική τους αποκατάσταση είναι σημαντική. Χωρίς την παρουσία τους το κενό που δημιουργείται από έλλειψη νεογιλού δοντιού αν αφεθεί χωρίς παρέμβαση ειδικού θα κλείσει και θα δημιουργήσει ορθοδοντικό πρόβλημα στο μέλλον. Ο ειδικός Παιδοδοντίατρος είναι σε θέση από την νεογιλή ακόμη οδοντοφυΐα να προβλέψει έως ένα βαθμό κάποια μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα που είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε ένα παιδί. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να δει το παιδί πριν την ηλικία του ενός έτους για πρώτη φορά και στην ηλικία των 2,5-3 ετών για δεύτερη φορά. Μία σοβαρή αιτία ανάπτυξης τερηδόνας σε μωρά που χρησιμοποιούν μπιμπερό, είναι η λήψη γάλακτος σε θέση κατάκλισης την ώρα που πάνε για ύπνο. Αυτό αποτελεί καταστροφική συνήθεια για τα δοντάκια του παιδιού ακόμη κι όταν δεν βάζουν επιπλέον ζάχαρη μέσα στο γάλα, το οποίο από μόνο του είναι σάκχαρο (γαλακτόζη). Η χρήση μπιμπερό στον ύπνο είναι σοβαρή αιτία για καταστροφικές τερηδόνες στα μπροστινά και στα πίσω νεογιλά δοντάκια .- Η αμέλεια ορισμένων γονιών αλλά και παιδιάτρων να ασχοληθούν με τα παιδικά νεογιλά δοντάκια με την δικαιολογία ότι αυτά κάποτε θα αλλάξουν είναι αδικαιολόγητη καθώς τώρα πια είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι αυτή η προσωρινή οδοντοφυΐα του παιδιού για την μόνιμη οδοντοφυΐα του και την επίδραση που έχει αυτή όχι μόνο στην οδοντοσκελετική του ανάπτυξη αλλά και στην εμφάνιση του παιδιού και κατά συνέπεια στον ψυχισμό του..-
ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΙΜΠΕΡΟ. • Τα γεύματα στη διάρκεια της νύχτας καλό είναι να μην συνηθίζονται. • Όταν πίνουν το γάλα να είναι όρθια και όχι ξαπλωμένα, ώστε να τα παίρνει ο ύπνος στην θέση αυτή. • Εφόσον υπάρχουν δοντάκια πάντοτε να καθαρίζονται (με νερό) μετά από κάθε γεύμα και πριν από τον ύπνο (αρχικά με βρεγμένη γάζα-κατόπιν με μαλακή μικρού μεγέθους οδοντόβουρτσα). • Να αποφεύγεται η χρήση πιπίλας βουτηγμένης στο μέλι ή στη ζάχαρη.-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. • Όχι στις καραμέλες -τσίχλες- αναψυκτικά με ζάχαρη . • Ένα μικρό κουτί αναψυκτικού είναι δυνατό να έχει μέχρι και 20 κουταλιές ζάχαρη .Δεν βλάπτει μόνο τα δόντια αλλά δίνει επιπλέον άχρηστες θερμίδες στο παιδί .Μην ξεχνάμε ότι η ζάχαρη μεταβολίζεται αποκλειστικά σε λίπος με αποτέλεσμα το παιδί να “φουσκώνει’’ αντί να “αναπτύσσεται’’. • Να μην δίνονται γλυκά στα ενδιάμεσα των γευμάτων αλλά να δίνονται αμέσως μετά τα γεύματα (εφόσον η λήψη είναι αναπόφευκτη ). Σε μελέτες που έχουν γίνει ,τα παιδιά που καταναλώνουν καραμέλες και άλλες γλυκές ουσίες στο διάστημα μεταξύ των γευμάτων έχουν πολύ περισσότερες τερηδόνες στα δοντάκια τους από αυτά που τρώνε κάποια γλυκά μετά το γεύμα τους και αμέσως μετά βουρτσίζουν τα δόντια. • Έχει βρεθεί μετά από έρευνες ότι είναι πιο τερηδονογόνες οι τροφές που είναι κολλώδεις όπως οι καραμέλες, τα chips και γαριδάκια, το μέλι, οι σοκολάτες, το λευκό, από επεξεργασμένο αλεύρι, ψωμί, μπισκότα, μαρμελάδες, κλπ. • Να μην ξεχνούν οι γονείς ακόμη τα μεταλλαγμένα προϊόντα που βρίσκονται ειδικά στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα σε πάρα πολλά τρόφιμα (π.χ σοκολάτες - μεταλλαγμένη σόγια, έτοιμα τυποποιημένα φαγητά, κλπ.) • Καλή επιλογή για τη διατροφή του παιδιού είναι τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί τους, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά (καρότα ,αγγουράκια), τα κίτρινα τυριά, το γιαούρτι και οπωσδήποτε το γάλα χωρίς ζάχαρη. • Αυτές οι τροφές συστήνονται και στην περίπτωση που το παιδί ζητά να φάει στα ενδιάμεσα γευμάτων και όχι οι καραμελίτσες και τα σοκολατάκια .- Παρόλαυτά για να είναι κανείς κοντά στην πραγματικότητα γιατί μόνο με τα «πρέπει» δεν μεγαλώνουν τα παιδιά μας ,δεν σημαίνει πως οι γνώσεις για μια σωστή διατροφή θα μας κάνουν «μπαμπούλες» που θα παραμονεύουμε τα παιδιά σε κάθε τους βήμα καθώς είναι δύσκολο να ελέγχουμε συστηματικά όλους τους γλυκούς πειρασμούς που περιμένουν τα παιδιά μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον τα εξής: • να μπει το παιδί από νωρίς στο πνεύμα της προσοχής στα δοντάκια του με τακτικό βούρτσισμα πάντοτε με τη βοήθεια παραμυθιών όπου τα μικρόβια και η τερηδόνα αναφέρονται με ονόματα κατανοητά για ένα παιδάκι. Εάν μπει στο πνεύμα αυτό σε μικρή ηλικία είναι σίγουρο ότι αυτές τις συνήθειες θα διατηρήσει και στις μεγαλύτερες ηλικίες του. • εάν βρεθεί σε κάποιο παρτάκι καταλαβαίνουμε ότι το παιδί θα δοκιμάσει τούρτα και κάποια άλλα γλυκά. Θα γνωρίζει όμως ότι μόλις γυρίσει στο σπίτι τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται αμέσως • να μην υπάρχουν στο σπίτι διαθέσιμες γλυκές ουσίες. Καλό είναι αυτές να μην καταναλώνονται ούτε από εμάς τους μεγάλους γιατί δίνουμε παράδειγμα στα παιδιά μας. • να αποφεύγεται η καθημερινή κατανάλωση γλυκών ουσιών (π.χ κάθε μέρα σοκολάτα ή παγωτό ). Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εθισμός στη γλυκιά γεύση που ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες εφόσον τα γλυκά είναι συνεχώς διαθέσιμα στο σπίτι. .- SNS stamatis skoulikas DENTIST From Arfara- Kalamatas.- 2010
~ && ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ που μπορούν να μεταδοθούν στο πλαίσιο άσκησης του Οδοτιατρικού επαγγέλματος είναι: ~ Σταφυλοκοκκική λοίμοξη,Φυματίωση, Στρεπτοκοκκική λοίμωξη, Υποτροπιάζουσα ουλερπιτική βλάβη, Ερυθρά, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C , Ηπατίτιδα D ,Λοιμώδη μονοπυρήνωση, Νόσος άκρων χεριών και ποδιών και του Στόματος , Ερπητική κυνάγχη, ΤΟ AIDS ,Δερματομύκωση ,Δερματικές λοιμώξεις , Καντιντίαση , και Λοιμ΄ξεις από την οδοντική πλάκα - τρυγία , των άκρων και των οφθαλμών .-
~ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ για τις Βακτηιακές λοιμώξεις που προαναφέραμε είναι : * Staphylococcus aurreus ,που εμφανίζει την αρρώστια σε 4-10 μέρες, * Mycobacterium turboculosis , μέσα στους πρώτους 6 μήνες. * Streptococcus pyogenes , σε 1-3 ημέρες .- * Herpes simplex τύπος 1 και 2 , μέχρι και 2 εβδομάδες .- * Ιός Rubella , σε 9-11 ημέρες για την εμφάνιση συπτωμάτων.- * Ιός Ηπατίτιδας Β , σε 6 εβδομάδες έως 6 μήνες .- * Ιός Ηπατίτιδας C , από εβδομάδες έως και μήνες .- * Ιός Ηπατίτιδας D , εβδομάδες έως μήνες έμφάνισης συπτωμάτων ασθένειας.- ~* Ιός Epstein-Bar, από 4-7 εβδομάδες .- * Ιός Coxsackie A16 , 2 ημέρες έως τρείς εβδομάδες.- * Ιός Coxsackie ομάδα Α, ΣΕ 5 ημέρες ,.- * Ιός HIV , σε εβδομάδες ή και σε χρόνια .- * Trichophyton ,Microsporum, Epidermophyton, Candida genera , σε λίγες μέρες έως και εβδομάδες .- * Candida albicans ,από λίγες μέρες έως και εβδομάδες , για την εμφάνιση των συμτωμάτων της αρρώστιας. - * Και τέλος Πικιλία διαφόρων μικροοργανισμών , σε 1-8 ημέρες αντίστοιχα .- sns. -Arfara -Messinias - 2008 .-
&~ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΈΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αντιμετώπισης ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ .- :
~~ Σε κάθε Οδοντιατείο θα πρέπει να υπάρχουν τα εξ'ης φάρμακα , για χρήση σε κάποια έκτακτη περίπτωση : Αγρεναλίνη 1:1000 (επινεφρίνη), Διφαινυδραμίνη , Διμενθινδένη, Σαλβουταμόλη, Αμινοφυλίνη , Τερβουταλίνη, Υδροκορτιζόνη, Μεθυλπρεδνιζολόνη, θειική Μεφεντερμίνη, Γλυκονικό ασβέστιο , Θειική Ατροπίνη, Διττανθρακικό Νατριο , Διάλυμα δξτρόζης , Διάλυμα αρωματικής αμμωνίας , Νιτρογλυκερίνη , Δινιτρικός ισοσοβίτης, Ινσουλίνη, Γλυκαγόνη, Προμεθαζίνη , Φουροσεμίδη Ετιλεφρίνη, και Διαζεπάμη .- Είναι φάρμακα απαραίτητα , για την αντιμετώπιση , οξείων αλλεργικών καταστάσεων , ασματικών κρίσεων , δερματικών αλλεργικών καταστάσεων , Βρογχόσπασμου , οξείας φλοιοεπινεφριδικής ανεπάρκειας, οξείας ασθματικής κρίσης, οξείας υποτασικής κρίσης, κρίση τετανίαςκαι καρδιακής ασυστολίας , κολπική βραδυκαρδία, καρδιακή ανακοπή, μεταβολική οξέωση, υπογλυκαιμικό κώμα, λιποθυμική προσβολή, στηθαγχική κρίση, διαβιητικό κώμα, υπογλυκαιμικό κώμα, αλλεργική δερματική αντίδραση, οξύ πνευμονικό οίδημα , οξεί υπέρταση, υπόταση, και τέλος επιληπτική κρίση και σπασμοί άλλης αιτιολογίας .- Οι δοσολογίες και οι τρόποι χρήσεις όλων αυτών των φαρμάκων , πρέπει να είναι πάτα γνωστές από όλους τους χρήστες γιατρούς , κι΄όταν δεν το γνωρίζουν να συμβουλεύονται παντού και πάντα κάποιον άλλό γιατρό , Γενικής Ιατρικής , Παθολόγο κ.α. ειδικοτήτων.- sns Oδοντίατρος Α.Π.θΕΣΣ/ΚΗΣ



13 .- ~**

«Γιατρέ, γιατί σφίγγω τα δόντια μου;»

Δευτέρα , 31-05-2010 ,

Stamatis N. Skoulikas, χειρουργός- οδοντίατρος

Η περίπτωση δεν είναι τόσο σπάνια πια, αλλά θα έλεγα πολύ συχνό φαινόμενο.

Είναι η νέα «τάση» του σύγχρονου αστού, ο οποίος μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Το στρες που δημιουργεί σε όλους μας η οικονομική και κοινωνική διάλυση του κράτους μεταφράζεται σε έντονο βρυγμό των δοντιών. Τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά που χρησιμοποιεί σε μεγάλες ποσότητες πια ο ελληνικός λαός, για να «σκεπάσει» προσωρινά τα συσσωρευμένα προβλήματα, είναι μια λύση που, προσωπικά, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ο βρυγμός των δοντιών οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της αδαμαντίνης, μασητικά και κοπτικά, απώλεια του μασητικού επιπέδου και μεταφράζεται κλινικά σε πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση και συνοδεύεται από συχνούς πονοκεφάλους στους κροτάφους.

Περιστατικό:
Άνδρας ηλικίας 40 ετών παρατήρησε ότι τα δόντια του παρουσιάζουν έντονες αποτριβές,
«χαμήλωναν» σε ύψος επικίνδυνα.

Ιστορικό:
O κύριος αυτός πολλές φορές άκουγε από τη σύζυγό του να του λέει ότι σφίγγει τα δόντια του στο ύπνο και μάλιστα αυτό ήταν τόσο ενοχλητικό που ξυπνούσε η ίδια από τον θόρυβο. Άρχισε ο ίδιος να ενοχλείται που τα δόντια του μειώνονταν σε μήκος και η αισθητική εικόνα του χαμόγελού του άλλαζε δραματικά. Παράλληλα, είχε πονοκέφαλο τις πρωινές ώρες, στην περιοχή πάνω από το μέτωπο και τους κροτάφους. Συνήθως έπαιρνε αναλγητικό και ανακουφιζόταν.

Παρούσα κατάσταση:
-Η εξέταση μας έδειξε αποτριβή των δοντιών μέχρι την οδοντίνη.
-Η ψηλάφηση των μυών του προσώπου ήταν επώδυνη.
-Η ψηλάφηση της κροταφογναθικής άρθρωσης αποκάλυψε ένα ελαφρό «clicking» (με τον όρο «clicking» στην οδοντιατρική εννοούμε έναν ήχο που ακούγεται, όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα μας) και θεωρείται παθολογική κατάσταση.

Θεραπεία:
Στον κύριο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο διαφορετικά προβλήματα:
1.Το γεγονός ότι σφίγγει τα δόντια του.
2.Την αποκατάσταση της αισθητικής εικόνας του.
Όταν ο ασθενής σφίγγει τα δόντια του, είναι δηλ. βρυγμομανής, αρχικά ελέγχουμε τη σύγκλεισή του( δηλαδή τον τρόπο που κλείνουμε το στόμα και πώς «ακουμπάνε» τα δόντια μεταξύ τους) και στη συνέχεια κατασκευάζουμε έναν νάρθηκα εξατομικευμένο για κάθε ασθενή (ένα πλαστικό μασελάκι λεπτό που φοράμε για κάποιες ώρες) και ονομάζεται «νάρθηκας ανάπαυσης».
Ο νάρθηκας χαλαρώνει την άρθρωση, ξεκουράζει τους μύες του προσώπου, βοηθά σημαντικά στη μείωση των πονοκεφάλων και τέλος σταματά την αποτριβή των δοντιών.
Η αποτριβή των δοντιών, το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οφείλεται σε αρκετές αιτίες:
-μια κακή σύγκλειση των δοντιών
-η μεγάλη κατανάλωση φρουτοχυμών (οξέα)
-ο βρυγμός (σφίξιμο των δοντιών)
-η μειωμένη έκκριση σάλιου
Γενικά, η αποκατάσταση γίνεται με veneers πορσελάνης (όψεις πορσελάνης) στα
μπροστινά δόντια, εάν το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό, και στεφάνες ζιργονίας πορσελάνης στα πίσω ή με στεφάνες ζιργονίας πορσελάνης μπροστά και πίσω, εφόσον έχουμε πολύ έντονες αποτριβές.
Συνιστούμε στην κατασκευή των «θηκών» να χρησιμοποιούμε τη ζιργονία πορσελάνη και όχι την μεταλλοπορσελάνη ή την ολοκεραμική, γιατί είναι πολύ πιο ανθεκτικές εργασίες, άριστου αισθητικού αποτελέσματος και χωρίς τα αρνητικά του μεταλλικού σκελετού (οξείδωση μετάλλου, αντιαισθητικά μαύρα όρια στα ούλα.-





14 .-~** ** Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ : http://www.youtube.com/watch?v=tKUcFf40zn4&feature=channel , Ότι θέλεις καρδιά μου .- Ηλίας Παλιουδάκης .-
Σταμάτιος Ν. Σκούλικας Οδοντίατρος Διευθυντής ΕΣΥ , Κ.Υ Μελιγαλά 2010 .-
~ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
[221022-image132.jpg]
Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ : Η λεύκανση γίνεται με πολλούς τρόπους:
1. Στο ιατρείο.- Στο ιατρείο προστατεύει ο οδοντίατρος τα ούλα με ένα μονωτικό υλικό και τοποθετεί το υλικό της λεύκανσης στις επιφάνειες των δοντιών. (Μετά από 1 ώρα δράσης του υλικού έχουμε φωτεινότερα και λευκότερα δόντια). Μπορεί να χρειαστεί και μια δεύτερη και τρίτη επίσκεψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. Με νάρθηκες εξατομικευμένους στο σπίτι. - Ο οδοντίατρος παίρνει μέτρα στην άνω και κάτω γνάθο και μετά μέσα στους νάρθηκες τοποθετείται υλικό συγκεκριμένης ποσότητας μέσω λεπτού εμβόλου μιας σύριγγας. Η κάθε σύριγγα είναι για 3 ημέρες. Χρησιμοποιείται το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών και φοριέται κατά τη διάρκεια της νύκτας. Την περίοδο αυτή ο ασθενής δεν καπνίζει, δεν πίνει καφέ-τσάι, κόκα-κόλα, κόκκινο κρασί.
3. Σε μία επίσκεψη με τη χρήση ειδικής λάμπας. - Με χρήση της λάμπας τοποθετείται μετά την προστασία των ούλων υλικό απευθείας στα δόντια με τη βοήθεια της λάμπας απελευθερώνεται οξυγόνο που λευκαίνει τα δόντια.
4. Με τη χρήση Laser.- Η λεύκανση γίνεται σε μία επίσκεψη και δίνει πολύ αισθητικά αποτελέσματα και κυρίως λευκά χαμόγελα.- **
ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΠΑΝΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ .!! stamos , Dentist ,

~ * ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ : Τα δόντια έχουν 5 επιφάνειες α/. μία από πάνω που μασάμε (μασητική) β/. μια προς τα μάγουλα (παρειακή) γ/. μια προς τον ουρανίσκο και τη γλώσσα (υπερώια-άνω γνάθος// γλωσσική -κάτω γνάθος) δ/. μπροστά από το δόντι (εγγύς) και ε) πίσω από το δόντι (άπω), επίσης πρέπει να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Πως βουρτσίζουμε: Tοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με τις τρίχες σε γωνία 45 μοιρών μέσα στην ουλοδοντική σχισμή (σχισμή μεταξύ ούλων και δοντιών) και βουρτσίζουμε με τη μισή οδοντόβουρτσα το μισό δόντι και με την άλλη μισή τα ούλα (κάνουμε δηλαδή μασάζ στα ούλα) οι κινήσεις είναι κυκλικές και στο τελείωμα αυτών προς τα κάτω (στην άνω γνάθο) και προς τα πάνω (στην κάτω γνάθο). Έτσι βουρτσίζουμε την παρειακή και την γλωσσική επιφάνεια στην κάτω γνάθο την παρειακή και την υπερώια στην άνω γνάθο.-
Η μασητική επιφάνεια βουρτσίζεται οριζόντια ενώ για της εγγύς και άπω επιφάνειες χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα. Μια μικρή δυσκολία συναντάμε στο βούρτσισμα των γλωσσικών επιφανειών της κάτω γνάθου και των υπερώιων της άνω γνάθου όπου η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα προς τα δόντια έτσι ώστε οι τρίχες να μπουν μέσα στην ουλοδοντική σχισμή με ελαφριά πίεση. .- Sns Arfara -Dentist-Stamos , 2008 .-
** ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ , ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ , ....Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ .....!! *** Δώσε μου τη ισσοροπία της σκέψεως σου ...για να σου δώσω το βάθος του μυαλού μου !!!! Stamos - Dentist from Kalamata , 2008 .-
~ * Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ , ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ..!!!
*** ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΣΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ .- SNS arfara - Dentist .-
~ * * ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ :
~ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ : Πως και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;Aφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να βουρτσίσετε τα δόντια σας απαλά και προσεκτικά. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα κατά μήκος των ούλων και φροντίστε το τρίχωμά της να έρχεται λοξά κάτω από τα ούλα στο σημείο του αυχένα των δοντιών. Οι κινήσεις βουρτσίσματος πρέπει να γίνονται με κατεύθυνση μπρος - πίσω και σε μικρή έκταση, ώστε να καθαρίζεται καλά η ουλοδοντική σχισμή. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα δόντια τόσο για την εξωτερική τους επιφάνεια όσο και για την εσωτερική.-

~ Η εσωτερική επιφάνεια των πάνω και κάτω μπροστινών δοντιών καθαρίζεται με το στέλεχος της οδοντόβουρτσας σε κατακόρυφη θέση. Βουρτσίστε τέλος τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών όπως επίσης και τη γλώσσα. Ένα καλό βούρτσισμα διαρκεί 2 - 3 λεπτά.Θεωρητικά μετά από κάθε λήψη γλυκαντικού παράγοντα ή τροφής που περιέχει υδατάνθρακα πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια, έστω κι αν αυτό είναι ένα απλό αναψυκτικό.=-
Πρακτικά όμως δύο φορές είναι αρκετές για να κρατήσουν τα δόντια και τα ούλα σας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ποιον τύπο οδοντόβουρτσας να χρησιμοποιώ;Χρησιμοποιείτε πάντα πλαστική μαλακή οδοντόβουρτσα που είναι απίθανο να χαλάσει τα δόντια και είναι πιο φιλική για τα ούλα σας. Διαλέξτε ένα μέγεθος και σχήμα που να σας επιτρέπει να βουρτσίζετε εύκολα ακόμα και τα πιο πίσω δόντια.Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω την οδοντόβουρτσά μου;Συνιστάται να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες περίπου.Πως δημιουργείται η πέτρα στα δόντια;Όταν μια περιοχή του στόματος δεν βουρτσίζεται καλά, τότε στις επιφάνειες των δοντιών δημιουργείται η οδοντική πλάκα η οποία είναι μια υπόλευκη μεμβράνη βακτηριδίων.Με την πάροδο των ημερών και εφ' όσον δεν απομακρύνεται από τις οδοντικές επιφάνειες αυξάνει σε πάχος και αρχίζει να εφαλατώνεται μαζεύοντας άλατα από το στοματικό περιβάλλον κυρίως Cα και Mg , είτε αυτά προέρχονται από το σάλιο, είτε από το νερό και γενικά τη διατροφή. Από το σημείο αυτό και μετά η οδοντική πλάκα, που μέχρι τώρα μπορούσε να απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, σκληραίνει και χρειάζεται η επέμβαση του οδοντιάτρου για τον καθαρισμό της. Μιλάμε πλέον για σχηματισμό πέτρας.Όπως η οδοντική πλάκα έτσι και η πέτρα βρίθει μικροβίων και έτσι τα ούλα στην περιοχή φλεγμαίνουν, ματώνουν εύκολα, πονούν με την επαφή. Η ύπαρξη πέτρας συνοδεύεται από άλλοτε άλλης μορφής ουλίτιδας και μόνο η απομάκρυνσή της εξασφαλίζει την επιστροφή των ούλων σε κατάσταση υγείας.-
Στην μεγάλη αυτή συσσώρευση βακτηριδίων αν προστεθεί και η παρουσία υδατανθράκων -γλυκά, ζάχαρη, άμυλο - τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς τα μικρόβια παράγουν οξέα ικανά να προσβάλουν και να καταστρέψουν την αδαμαντίνη τόσο πάνω όσο και κάτω από τα ούλα, προκαλώντας την γνωστή μας τερηδόνα. Πόσο συχνά να καθαρίζω τα δόντια μου χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα;Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα μεταξύ των δοντιών και κάτω από τα ούλα, εκεί που η οδοντόβουρτσα δεν φθάνει και παρουσιάζονται οι περισσότερες τερηδόνες. Εάν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα χάνετε ένα σημαντικό τμήμα της περιποίησης των δοντιών και των ούλων σας.Πώς θα ξέρω αν έχω ουλίτιδα;Όταν η στοματική υγιεινή είναι πλημμελής τότε μπορεί να εμφανιστεί ουλίτιδα στο στόμα .-

~ Η πλημμελής στοματική υγιεινή μπορεί να οφείλεται, είτε σε μη συχνό βούρτσισμα , είτε σε λάθος τρόπο βουρτσίσματος , είτε ακόμα και σε λάθος βούρτσα.Στο στόμα εκφράζεται σαν αιμορραγία εντοπισμένη ή γενικευμένη εφ' όσον αφορά όλο το στόμα. Εάν κάποιο εντοπισμένο σημείο αιμορραγεί επίμονα κατά το βούρτσισμά σας τότε χρειάζεται η συνδρομή του οδοντιάτρου.Στην περίπτωση που δεν δοθεί η πρέπουσα προσοχή στη θεραπεία η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει σε βάθος προκαλώντας αλλοίωση και βλάβη στο οστούν. Η νόσος τότε είναι περιοδοντίτιδα , οπότε το δόντι πιθανόν να αποκτήσει κινητικότητα. Ποια είναι η σωστή διατροφή για τα δόντια μου;Μία ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να μας προμηθεύει τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που είναι αναγκαία για τα δόντια και τα ούλα για να παραμένουν υγιή και δυνατά. Μερικά από αυτά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και οι βιταμίνες Α, C και D.Ενώ όλοι ξέρουμε ότι το να τρώμε γλυκά είναι κακό για τα δόντια μας, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ποσότητα των γλυκών τροφών που καταναλώνουμε όσο το σύνολο του χρόνου μέσα στον οποίο τα δόντια μας είναι εκτεθειμένα στα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κολλώδη ή σκληρά γλυκά γιατί παραμένουν στο στόμα σας περισσότερο χρόνο. Σημαίνει επίσης ότι το να τρώμε γλυκά εκτός των γευμάτων μας είναι πολύ χειρότερο απ' ότι να τα τρώμε κατά την διάρκεια των γευμάτων, γιατί κατά το γεύμα υπάρχει αυξημένη παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας ξεπλένοντας την ζάχαρη. Διαλέξτε κάτι χωρίς ζάχαρη - φιστίκια και σπόρους, τυρί, απλό γιαούρτι ή ποπ-κορν για τους μεταξύ γευμάτων μεζέδες - και κρατήστε τα γλυκά για την ώρα του κανονικού γεύματος. - SNS ARFARA STAMOS DENTIST 2010 .-



15 .- ~**Τα καλά νέα για τη σοκολάτα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 06 2010 ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

eating-chocolate


Η κατανάλωση σοκολάτας, εκτός του οτι είναι απολαυστική, κάνει καλό στην υγεία όσων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, όπως προκύπτει από την ανάλυση οκτώ μελετών.

Ο δρ Ρουάι Χούι της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και του Ιατρικού Κολλεγίου της Ένωσης του Πεκίνου και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η συντηρητική κατανάλωση κακάου μπορεί να αποτελέσει "μία αξιοσημείωτη διαιτητική πρόταση" για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Μία από τις μελέτες που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτιο έδειξε ότι ανάμεσα σε 19.300 ανθρώπους εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα είχαν χαμηλότερη πίεση και ήταν πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όταν όλες οι μελέτες αναλύθηκαν μαζί οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κακάου μείωνε τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της "κακής" χοληστερόλης κατά περίπου 6 mg/dL και συνολικά της χοληστερόλης κατά το ίδιο ποσοστό.
Ωστόσο, το κακάο δεν φάνηκε να επηρεάζει τη χοληστερόλη στις τρεις άλλες μελέτες.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι υγιείς δεν επωφελούνταν καθόλου από τις ευεργετικές για τη χοληστερόλη ιδιότητες του κακάου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

16 .- ~**Το "τσιμπολόγημα" τη νύχτα βλάπτει τα δόντια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 06 2010
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ σήμερα

man_fridge_night
Όσες και όσοι σηκώνονται πεινασμένοι μέσα στη νύχτα και τρώνε, μπορούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά στα δόντιά τους, ακόμα και να τα χάσουν, άσχετα με το ακριβές είδος φαγητού που καταναλώνουν, προειδοποιεί μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Eating Behaviours", σε συνεργασία με Aμερικανούς συναδέλφους τους, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τη ζημιά στα δόντια στις αλλαγές στη ροή του σάλιου, το οποίο τείνει να ξηραίνεται τη νύχτα. Όπως αναφέρουν, χρειάζεται αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα την μέρα, αλλά όχι τη νύχτα.

Η έρευνα διήρκεσε επί έξι χρόνια και μελέτησε άνω των 2.200 περιπτώσεων. Το 8% των ατόμων δήλωσαν ότι έτρωγαν συστηματικά μέσα στη νύχτα. Υπολογίστηκε ότι αυτά τα άτομα κατανάλωναν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας λήψης θερμίδων αφού είχαν φάει το επίσημο βραδινό φαγητό τους ή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα και ...τσιμπολογούσαν υπό το σεληνόφως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση τροφής τη νύχτα, όταν το στόμα είναι πιο ξερό λόγω των μεταβολών στο σάλιο, σημαίνει ότι περισσότερο φαγητό παραμένει στα δόντια και για πιο πολύ χρόνο, με συνέπεια να προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια, ειδικά αν τα νυχτερινά φαγητά έχουν ζάχαρη ή οξέα (π.χ. από αναψυκτικά).
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τελικά, μετά την εξαετία, οι "νυχτερινοί τύποι" είχαν πληρώσει το "τίμημα", καθώς είχαν χάσει περισσότερα δόντια σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους με πιο φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.- Από : ΑΠΕ-ΜΠΕ


KARKINOS

17 .- ~**Ελβετία: 7,6 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2008
ΤΡΙΤΗ, 01 06 2010 20:08
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Τον θάνατο 7,6 εκατομμυρίων ανθρώπων προκάλεσε ο καρκίνος το 2008, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ μέχρι το 2030 περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, αναφέρει έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
"Το 2008 το 56% των 12,7 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων καρκίνου και το 63% των 7,6 εκατομμυρίων θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο παγκοσμίως σημειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φρέντι Μπρέι, ένας από τους επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη η οποία βασίστηκε στις 27 μορφές καρκίνου.

"Δεν υπάρχει σύγκριση με τα πρόσφατα στοιχεία μας από το 2002 επειδή έχουν αλλάξει οι μέθοδοι υπολογισμού" ανέφερε ένας άλλος επιστήμονας, ο Ζακ Φέρλαι, τονίζοντας ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καρκίνο έχουν αυξηθεί συνολικά κατά τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με την IARC, ο καρκίνος του πνεύμονα, που πλήττει κυρίως τους άνδρες, αποτελεί μία από τις μορφές του καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα, ενώ ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού, που πλήττει κυρίως γυναίκες και του παχέος εντέρου, καθώς και ο καρκίνος του στομάχου και του προστάτη.

Οι χώρες όπου η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο είναι υψηλότερη είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες και συγκεκριμένα πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ρωσία και την Γερμανία.

Αλλά βάσει του αριθμού των κατοίκων κάθε χώρας οι χώρες όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας είναι αυτές της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Αυτό οφείλεται σε επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα τις οποίες έχουν υιοθετήσει οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με την IARC, κάθε χρόνο το 2030 θα γίνεται διάγνωση για περίπου 21,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου.

AΠΕ

SOUSI
18 .- ~**"Σούσι" 2 εκατ. ετών: Το αρχαιότερο γεύμα με ψάρια στον κόσμο!
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 06 2010

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, θα πρέπει να υπήρξε το πρώτο δωρεάν "σούσι μπαρ" στον κόσμο, όταν, πριν από περίπου 1,95 εκατ. χρόνια, μια μεγάλη ομάδα προγόνων του ανθρώπου βρέθηκε στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης ή ποταμού στην Κένυα, έπιασε ψάρια και άλλα θαλασσινά από τα γύρω ρηχά νερά, τα ξεκοκάλισε με τη βοήθεια πρωτόγονων λίθινων εργαλείων και τα έφαγε. Οι ερευνητές μελέτησαν τα απομεινάρια (χιλιάδες μικρά κόκαλα) εκείνου του γεύματος, τα οποία παρέχουν σήμερα τα πιο πρώιμα και ασφαλή στοιχεία ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έτρωγαν ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν στο νερό, όπως χελώνες ή κροκόδειλους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science", πιθανώς εξηγεί πότε και γιατί άρχισε να αναπτύσσεται σε μέγεθος ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καθώς οι οργανισμοί που ζουν στο νερό, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ουσιώδη για την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου.

Οι πρώτοι διακριτά μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφανίστηκαν με τον Homo erectus (τον "όρθιο" άνθρωπο) πριν περίπου 1,8 εκατ. χρόνια και αρκετοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό συνέπεσε με την έναρξη της κατανάλωσης θαλασσινής και άλλης υδάτινης τροφής πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, κάτι που προκάλεσε δραματική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό που ουσιαστικά δεν ήταν παρά μια εύλογη θεωρία μέχρι σήμερα, τώρα πλέον αποκτά και τεκμηρίωση με απτά στοιχεία.

Οι Aμερικανοί ερευνητές βρήκαν στην Κένυα (βόρεια από την τοποθεσία Κούμπι Φόρα, που έχει θεωρηθεί κοιτίδα του Homο erectus) για πρώτη φορά στοιχεία ότι από τόσο παλιά οι πρόγονοι του ανθρώπου όντως έτρωγαν και θαλασσινά.

Ανακάλυψαν μια ευρεία γκάμα απολιθωμένων οστών 48 ζώων της θάλασσας και της ξηράς, εκ των οποίων δέκα είχαν κατατμηθεί και φαγωθεί στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή και μηνών. Εκτός από τα ψάρια, είχαν επίσης φαγωθεί χελώνες, κροκόδειλοι, αντιλόπες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι κ.α. - "πρακτικά οποιοδήποτε ζώο έπεφτε στα χέρια τους", όπως είπε ένας ερευνητής. "Πρόκειται για τις πρώτες, πέραν κάθε αμφιβολίας, αποδείξεις ότι οι μακρινοί πρόγονοι των ανθρώπων έτρωγαν ψάρια, πριν συμβεί η δραματική αύξηση του εγκεφάλου τους", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοανθρωπολόγος Μπράιαν Ρίτσμοντ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Η μελέτη των ισοτόπων άνθρακα στα δόντια των υπολειμμάτων των ζώων, από τη γεωχημικό Ναόμι Λέβιν του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, έδειξε ότι η τοποθεσία κατανάλωσης των φαγητών ήταν ένα υγρό και σκιερό μέρος με φοίνικες, πιθανώς μια στενή λωρίδα δάσους στις όχθες μιας λίμνης ή ενός ποταμού. Η ταυτότητα αυτών που έφαγαν όλα αυτά τα ζώα, παραμένει μυστήριο, καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου δικά τους κόκαλα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για αυστραλοπίθηκους ή μέλη του γένους Homo habilis, που μέχρι τότε είχαν μικρούς εγκεφάλους.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


19 .- ~**fat_man
Συνδέεται η παχυσαρκία με το άσθμα
ΤΡΙΤΗ, 01 06 2010
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και το άσθμα, κάτι για το οποίο υπήρχαν ενδείξεις από προηγούμενες έρευνες.
Η νέα μελέτη, υπό τη δρα Τζουν Μα του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Allergy" (Αλλεργία), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, εξέτασε τις περιπτώσεις περίπου 4.500 ανδρών και γυναικών, εκ των οποίων το ένα τρίτο είχαν φυσιολογικό βάρος, το ένα τρίτο ήσαν υπέρβαροι και το ένα τρίτο παχύσαρκοι. Το 41% είχαν κάποιας μορφής αλλεργία και το 8% άσθμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 12% των παχύσαρκων ατόμων είχαν άσθμα έναντι 6% όσων είχαν φυσιολογικό βάρος. Η πιθανότητα εμφάνισης άσθματος αυξανόταν όσο μεγάλωνε ο Δείκτης Σωματικής Μάζας του ατόμου (μετρά το βάρος σε σχέση με το ύψος) και ειδικότερα όσο αύξανε η περιφέρεια στην μέση. Ο κίνδυνος άσθματος ήταν υπερτριπλάσιος στα πιο παχύσαρκα άτομα σε σχέση με όσα είχαν κανονικό βάρος.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί συνδέονται οι δύο παράγοντες (παχυσαρκία και άσθμα), που και οι δύο έχουν γίνει πιο συχνοί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μερικοί αποδίδουν τη σχέση στην ευρεία και ήπια "συστημική" φλεγμονή στον οργανισμό που προκαλείται από την παχυσαρκία, ενώ άλλοι την αποδίδουν στην αντίσταση του σώματος στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα (και η οποία αυξάνει ανάλογα με το πάχος). Η αντίσταση αυτή συχνά καταλήγει στην εμφάνιση διαβήτη.

Το 37% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν διαβήτη ή εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Η μελέτη όμως δεν βρήκε στοιχεία ότι αυτή η ινσουλινο-αντίσταση ήταν υπεύθυνη για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και άσθματος.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www3.interscience.wiley.com/journal/123423520/abstract

AΠΕ


baby

20 .- ~**Μικρά μωρά... λόγω καφεΐνης
ΤΡΙΤΗ, 25 05 2010
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Mικρόσωμα παιδιά μπορεί να γεννήσουν oι έγκυες που πίνουν έξι φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα σε σχέση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερη καφεΐνη, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ παρακολούθησαν περισσότερες από 7.300 Ολλανδές από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2% με 3% απάντησε ότι κατανάλωνε ποσότητα καφεΐνης ανάλογη με έξι κούπες καφέ ημερησίως επί ένα τρίμηνο.

Κατά μέσο όρο, το ύψος των νεογέννητών τους ήταν λίγο μικρότερο από εκείνο των νεογέννητων, οι μητέρες των οποίων κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης.

"Η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει το ύψος του βρέφους από το πρώτο τρίμηνο και μετά", είπε στο Ρόιτερ η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ. Όσες έπιναν πολύ καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, μικρότερα σε σχέση με το φύλο αλλά και την εβδομάδα της κύησης κατά την οποία γεννήθηκε.
Αυτό το συμπέρασμα ωστόσο βασίζεται σε μικρό δείγμα βρεφών, επομένως η βαρύτητά του είναι αβέβαιη.

Από τα 104 βρέφη που ήρθαν στον κόσμο από μητέρες οι οποίες κατανάλωναν πολύ καφεΐνη, μόλις τα επτά ήταν μικρά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και ενισχύουν τα υπάρχοντα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Άλλες έρευνες

Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει τη φυσιολογική κατανάλωση καφεΐνης στη διάρκεια της κύησης -ακόμη κι ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα- με τον αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το έμβρυο ελλιποβαρές.

Ωστόσο, σε άλλες μελέτες δεν διαπιστώνονται όμοια συμπεράσματα.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα ως προς το αν η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Όχι πάνω από έξι καφέδες την ημέρα

Στην τελευταία τους μελέτη, η Ρέιτσελ Μπέικερ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus χρησιμοποίησαν υπέρηχους για να καταγράψουν την ανάπτυξη του βρέφους στη διάρκεια της κύησης 7.346 γυναικών.

Σε κάθε τρίμηνο οι γυναίκες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση σε καφέ και τσάι. Οι περισσότερες κατανάλωναν λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σε όλα τα στάδια της κύησης, αλλά ποσοστό ανάμεσα στο 2% και το 3% κατανάλωνε έξι ή περισσότερα.



Γενικώς, τα νεογέννητα γυναικών οι οποίες έπιναν πολύ καφέ ήταν κατά τι κοντύτερα, κατά μέσο όρο, με το που γεννήθηκαν και κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης, όπως έδειξαν οι υπέρηχοι.
Η Μπέικερ είπε ότι το συμπέρασμα είναι πως οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, από τα ευρήματα δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου καφέ είναι γενικώς "ασφαλής" στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Μελετήσαμε μόνο την επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου", είπε η Μπέικερ και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα και άλλων επακόλουθων από την κατανάλωση καφεΐνης από εγκύους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ


pregnant


21 .- ~~**Οι πρόωρες γεννήσεις είναι και κληρονομικές
ΤΡΙΤΗ, 25 05 2010
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο κίνδυνος για πρόωρη γέννηση ενός μωρού έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πρόωρες γεννήσεις τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες και να "περνάνε" από γενιά σε γενιά.
Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γυναικολογίας "Obstetrics and Gynecology", μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 22.300 οικογενειών.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι νέες έρευνες πρέπει πλέον να γίνουν και να εστιάσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τις πρόωρες γεννήσεις.

Η πρόωρη γέννα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου ενός νεογέννητου και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία του. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες να προβλεφθεί -και, αν είναι δυνατό, να καθυστερήσει- μια πρόωρη γέννα, έχουν "σκοντάψει" στην ελλιπή κατανόηση των επιστημόνων για τις αιτίες του φαινομένου.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα μια μητέρα που ή ίδια είχε γεννηθεί πρόωρα, είναι αυξημένη κατά 60% αν πρόκειται για το πρώτο παιδί της και κατά 50% για τα επόμενα παιδιά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




emvoliasmos



22 .- ~~**

HPV: ο ιός συσχετίζεται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα
ΠΕΜΠΤΗ, 29 04 2010

Με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας συσχετίζεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που μέχρι πρόσφατα ενοχοποιούνταν μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Διαβαλκανικό Συνέδριο Στοματολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει ταυτοποιηθεί από τον Π.Ο.Υ. ως καρκινικός παράγοντας και ενοχοποιείται για την καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας. Σήμερα ωστόσο διερευνάται η πιθανή συσχέτιση του ιού και με καρκίνους άλλων περιοχών του σώματος όπως η στοματική κοιλότητα, η περιοχή του τραχήλου της κεφαλής, ο φάρυγγας και ο λάρυγγας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ποσοστό 25% των καρκίνων του τραχήλου της κεφαλής συσχετίζονται με τον ιό HPV συνολικά. Επίσης φαίνεται ότι ο τύπος HPV 16 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ο πιο συχνός ογκογενετικός τύπος μια και εμπλέκεται σε ένα ποσοστό 80-90% των περιστατικών καρκίνων του στοματοφάρυγγα και σε ένα ποσοστό 68% καρκίνων της στοματικής κοιλότητας. Επιπρόσθετα οι ογκογόνοι τύποι HPV 16 και 18 εμπλέκονται και στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών της στοματικής κοιλότητας.
Οι όγκοι της περιοχής που είναι θετικοί στον τύπο HPV-16 συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους όγκους που δεν συσχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ ηλικίας κάτω των 60 ετών και φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων αυτών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της περιοχής αυτής και το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες επιστημονικές ανησυχίες για την πιθανότητα πρωτογενούς πρόληψης ανδρών και γυναικών μέσω του HPV εμβολιασμού.

Στο 100% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι κλινικές μελέτες των HPV εμβολίων παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος που στοχεύονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία από τις κλινικές μελέτες αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και από την εφαρμογή του εμβολιασμού στην κλινική πράξη όπου φαίνεται η επίδραση που ασκείται στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Έτσι φαίνεται ότι σε έναν μόλις χρόνο από την μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού στην Αυστραλία παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση, ποσοστού περίπου 50% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σύντομα μπορούμε να περιμένουμε μείωση στην εμφάνιση και προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου και μεταγενέστερα μπορούμε να περιμένουμε μείωση και του ίδιου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός έναντι του HPV εφαρμόζεται σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχουν διατεθεί 58 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν καθιερώσει τον συστηματικό και οργανωμένο εμβολιασμό με αποτέλεσμα να έχει εμβολιαστεί μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




23 .- ~**
~** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ :

~* Θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου Ι με ...αντλίες ινσουλίνης





Καλά νέα έρχονται για τους νέους, τα παιδιά και τους ενήλικες που πάσχουν από τη χρόνια πάθηση του διαβήτη τύπου I, καθώς μια νέα θεραπεία, με τη βοήθεια αντλιών ινσουλίνης, υπόσχεται καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Ι και μείωση των επιπλοκών που προκαλεί στους ασθενείς. Οι αντλίες ινσουλίνης είναι φορητές συσκευές στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας πιστωτικής κάρτας, που τοποθετούνται στην κοιλιά του διαβητικού, και τροφοδοτούν υποδόρια τον οργανισμό του ασθενή με την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης όλο το 24ωρο, έπειτα από σχετική ρύθμιση της δοσολογίας.

"Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1.300 αντλίες ινσουλίνης σε ενήλικες και παιδιά. Η θεραπεία με την αντλία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη άριστου μεταβολικού ελέγχου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι η επίτευξη ιδανικής ρύθμισης διαβήτη, ιδίως τη νύχτα, η μείωση των μεγάλων διακυμάνσεων του σακχάρου του αίματος, ο περιορισμός της αύξησης του βάρους με την ινσουλινοθεραπεία και η παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας στην καθημερινή ζωή του ασθενούς", επισημαίνει λέκτορας Παθολογίας-Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, ο οποίος θα μιλήσει για τις αντλίες ινσουλίνης στη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Τα πάντα γύρω από την ινσουλίνη", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκης η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Η αντλία ινσουλίνης περιλαμβάνει τα ακόλουθα μηχανικά μέρη: την κύρια συσκευή, που αποτελείται από έναν πλαστικό χώρο αποθήκευσης της ινσουλίνης, έναν μηχανισμό προώθησης της ινσουλίνης με δυνατότητα χορήγησής της με διαφορετικούς ρυθμούς, έναν μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με μνήμη για να παρέχει την ινσουλίνη σύμφωνα με τους ρυθμούς με τους οποίους έχει προγραμματισθεί, και μπαταρίες για την παροχή ενέργειας. Ως εξωτερικά μέρη περιλαμβάνει μία πλαστική βελόνα με μεταλλικό οδηγό για την είσοδο στον υποδόριο ιστό κι έναν πλαστικό σωλήνα που συνδέει τη βελόνα με την αντλία.

"Με την αντλία πραγματοποιείται συνεχής χορήγηση ινσουλίνης υποδορίως καθ 'όλο το 24ωρο σε δοσολογία που έχει ρυθμιστεί εκ των προτέρων. Η χορήγηση αυτή υποκαθιστά τη βασική έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και μπορεί να ακολουθήσει την ημερονύκτια διακύμανση κατά τρόπο ικανοποιητικό. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο ασθενής χορηγεί επιπλέον εφάπαξ δόσεις ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού", επισημαίνει ο κ. Διδάγγελος.

Ωστόσο, τονίζει ότι ο διαβητικός, προκειμένου να χρησιμοποιήσει σωστά τον συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος με τη φαρμακοδυναμική της ινσουλίνης, να κάνει απαραιτήτως τουλάχιστον τέσσερις μετρήσεις του σακχάρου αίματος ημερησίως, να γνωρίζει τη σχέση δόσης ινσουλίνης/ ισοδυνάμων υδατανθράκων και να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία της αντλίας. Η κυριότερη ένδειξη θεραπείας με αντλία είναι η ισχυρή επιθυμία και το κίνητρο εκ μέρους του ατόμου για ακόμη καλύτερο μεταβολικό έλεγχο σε σύγκριση με εκείνον που είχε επιτύχει μέχρι την προ αντλίας χρονική περίοδο.

Αντλίες ινσουλίνης σε παιδιά

Η εφαρμογή της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά και εφήβους αυξάνεται, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου Παίδων στο Ανόβερο της Γερμανίας, Όλγα Κορδονούρη. Σύμφωνα με την ίδια, η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης εφαρμόζεται σε περισσότερα από 4.000 παιδιά στην Γερμανία και στο διαβητολογικό κέντρο της κλινικής, όπου εργάζεται. Πάνω από το 60% των μικρών ασθενών χρησιμοποιεί αντλίες ινσουλίνης.

"Η θεραπεία με αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας και με χαμηλότερη διακύμανση της γλυκόζης τόσο στους ενήλικες όσο και στους νεαρούς ασθενείς με διαβήτη. Οι συχνότερες ενδείξεις για την έναρξη της θεραπείας στα παιδιά είναι οι τακτικές υπογλυκαιμίες, το λεγόμενο ‘φαινόμενο της αυγής', φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος, επιθυμία για μεγαλύτερη ευελιξία στην καθημερινή ζωή και βελονοφοβία", εξηγεί η κ. Κορδονούρη.

Οι αντλίες ινσουλίνης έχουν την ικανότητα καταγραφής και αποθήκευσης των στοιχείων θεραπείας, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα της ιατρικής παρακολούθησης ακόμα και σε άτομα με ασυνεπή καταγραφή των μετρήσεων της γλυκόζης στο ημερολόγιο. "Η εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους στη θεραπεία του διαβήτη με τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης πρέπει να είναι εντατική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενούς και να βασίζεται σε τυποποιημένα πρότυπα", τονίζει η κ. Κορδονούρη.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

24.- ~* Δέκα λόγοι για να μην φοβόμαστε τους ιούς


Αν και οι ιοί, με αφορμή και την πιο πρόσφατη απειλή πανδημίας γρίπης, αντιμετωπίζονται με φόβο από την ανθρωπότητα και έχουν δικαίως τη φήμη των "φονικών βιολογικών μηχανών", δεν παύουν να έχουν και τις θετικές τους πλευρές. Από μια άποψη, μάλιστα, όπως έγραψε ο Μάικλ Μπρουκς στους Times του Λονδίνου, πιθανότατα οι άνθρωποι δεν θα βρίσκονταν σήμερα στη Γη, τουλάχιστον με την τωρινή μορφή τους, χωρίς τη βοήθεια των ιών.
Ακολουθούν "δέκα λόγοι για να αγαπά κανείς τους ιούς" ή έστω για να δει πιο σφαιρικά το ρόλο τους στον πλανήτη μας.

1. Οι ιοί μπορεί να θεραπεύσουν κάποτε τον καρκίνο: Διάφοροι ιοί δοκιμάζονται από τους επιστήμονες ως ενίσχυση των αντικαρκινικών φαρμάκων. Οι ιοί αυτοί χρησιμοποιούνται για να μολύνουν και άρα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι τις άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

2. Μπορούν να βοηθήσουν στη γονιδιακή θεραπεία: Οι ιοί έχουν χρησιμοποιηθεί ως "οχήματα" για τη μεταφορά γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη βοήθεια των ιών θα μπορούν να θεραπευτούν πολλές γενετικές ασθένειες στο μέλλον (κάτι που ήδη γίνεται π.χ. για τη θεραπεία ασθενών με AIDS).

3. Μπορούν να καταστρέψουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά: Εδώ και ένα αιώνα είναι γνωστό στους γιατρούς ότι οι ιοί μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια, κάτι που ξεχάστηκε με την εμφάνιση των αντιβιοτικών. Καθώς όμως τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά, οι ιοί επανέρχονται στο προσκήνιο ως βακτηριοφάγοι. Ακόμα οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν αντιστάσεις -πέρα από τα αντιβιοτικά- και στις επιθέσεις των ιών.

4. Οι ιοί έχουν καθοδηγήσει την εξέλιξη: Οι ιοί συνεχώς κόβουν και ξανακολλάνε DNA, γεγονός που έχει βοηθήσει στη δημιουργία της βιοποικιλότητας, η οποία είναι ουσιώδης για την εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής. Πολλοί ιοί δεν καταστρέφουν απλώς τον ξενιστή τους, αλλά ενσωματώνονται στο γονιδίωμά του. Οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι σε κάθε ζωντανό οργανισμό υπάρχει η παρουσία του DNA ιών. Από την άποψη αυτή, το DNA των ιών μπορεί να αλλάξει δραστικά το τι κάνει ένας οργανισμός (ζώο, άνθρωπος κλπ.), οδηγώντας έτσι την εξέλιξη σε νέες κατευθύνσεις.

5. Δεν υπήρξαν πάντα παράσιτα: Όσο οι επιστήμονες αναλύουν το DNA των ιών, βρίσκουν ότι οι ιοί πιθανότατα κάποτε είχαν ανεξάρτητη ύπαρξη και δεν παρασιτούσαν απλώς στο εσωτερικό κάποιου άλλου οργανισμού.

6. Έχουν τρελάνει τους επιστήμονες για το αν είναι ζωντανοί ή όχι: Οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμα να συμφωνήσουν αν οι ιοί πρέπει να θεωρούνται βιολογικοί οργανισμοί ή χημικά παράσιτα μέσα στους οργανισμούς, με άλλα λόγια αν έχουν δική τους ζωή ή όχι. Περιέχουν μεν γενετικό υλικό, αλλά εξαρτώνται από άλλα πλάσματα για να το επεξεργαστούν και να το εκδηλώσουν. Η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή ορισμένοι ιοί διαθέτουν περισσότερο γενετικό υλικό από αρκετά βακτήρια - και τα τελευταία θεωρούνται σίγουρα ζωντανοί οργανισμοί. Τελικά, ανάλογα με τον ορισμό της ζωής που επιλέγουν οι επιστήμονες, οι ιοί θεωρούνται τμήμα της βιόσφαιρας ή απλώς της χημείας.

7. Έχουν άγνωστο δυναμικό: Όταν ο Κρεγκ Βέντερ, πρωτοπόρος της ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, πήρε δείγματα νερού από τη Θάλασσα των Σαργασών, βρήκε πάνω από 1.800 νέα είδη ιών, που περιείχαν πάνω από 1,2 εκατ. νέα και άγνωστα γονίδια, που ποτέ πριν δεν είχαν δει οι άνθρωποι. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, υπάρχουν περισσότεροι βακτηριοφάγοι ιοί στην βιόσφαιρα της Γης από όλες τις άλλες μορφές ζωής μαζί.

8. Σχεδόν όλο το ανθρώπινο DNA σχετίζεται με τους ιούς: Περίπου το 8% του DNA μας είναι βέβαιο ότι έχει καταγωγή από ιούς. Ένα πρόσθετο 40-50% μοιάζει ύποπτα όμοια με το DNA των ιών, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ανθρώπινα γονίδια συμπεριφέρονται σαν γονίδια ιών, αφού αντιγράφονται ουσιαστικά με παρόμοιο τρόπο. Από πολλές πλευρές, φαίνεται πως είμαστε προϊόν της δραστηριότητας των ιών.

9. Οι ιοί είναι ίσως η πηγή της πολύπλοκης ζωής: Η μεγαλύτερη καινοτομία της εξέλιξης, ο πυρήνας του κυττάρου, πηγή της πολύπλοκης ζωής που ακολούθησε, πιστεύεται ότι ίσως προήλθε από ένα ιό. Τόσο ο κυτταρικός πυρήνας όσο και ένας ιός δεν είναι παρά DNA "πακεταρισμένο" μέσα σε ένα περιτύλιγμα πρωτεΐνης. Σε μερικούς απλούς οργανισμούς, όπως τα ερυθρά φύκη, ο πυρήνας μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ κυττάρων, με έναν τρόπο που θυμίζει τον μηχανισμό της μόλυνσης από ιό. Ενώ τα βακτήρια "πακετάρουν" το DNA τους σε κυκλικού σχήματος χρωμοσώματα, τα χρωμοσώματα στους κυτταρικούς πυρήνες των υπόλοιπων οργανισμών, καθώς και στους ιούς, έχουν παρόμοιο γραμμικό σχήμα. Αν και δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποια μέρα ένας ιός πήρε τον έλεγχο ενός βακτηρίου και, αντί να το καταστρέψει, εγκαταστάθηκε στον πυρήνα του. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν δύσκολο για το βακτήριο-ιό να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό των απλών βακτηρίων και να αρχίσει τη διαδικασία της πολύπλοκης ζωής.

10. Η αινιγματική πρόκληση του ιού-γίγαντα: Το 1991, στο Μπράντφορντ της Βρετανίας, στο ψυκτικό σύστημα ενός νοσοκομείου, ανακαλύφθηκε ένας ιός-τέρας (mimivirus), 30 φορές μεγαλύτερος από τον ιό του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος περιέχει πολύ περισσότερο DNA από αυτό που οι επιστήμονες περίμεναν να δουν σε ένα ιό. Είναι ένας ιδιαίτερα εκφοβιστικός ιός, επειδή φαίνεται απολύτως αδύνατο να καταστραφεί, όμως όσοι μολύνονται από αυτόν, επιζούν περιέργως.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

25.- ~** Δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις κατά του μελανώματος


Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει ελιές πάνω στο σώμα μας αλλά δεν τους δώσαμε καμιά μα καμία σημασία; Πόσα καλοκαίρια έχουμε περάσει στις παραλίες εκτεθειμένοι κάτω από τον καυτό ήλιο δίχως να παίρνουμε κατάλληλη προστασία; Πόσοι από μας γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της τρύπας του όζοντας αλλά δεν τις παίρνουμε στα σοβαρά; Λάθη που άθελά μας όλοι κάνουμε, όμως που κάποιοι τα πληρώνουν ακριβά. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι μια ελιά τους έχει εξελιχθεί σε μελάνωμα. Η καταλληλότερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μόνο η προληπτική εξέταση του δέρματος.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι νέες διαγνώσεις κακοήθους μελανώματος αυξάνονται κατά 3-7%. Ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 130.000 νέα κρούσματα μελανώματος παγκοσμίως και περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, οργανώνει κάθε χρόνο, από το 2000, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαΐου με την υποστήριξη των φαρμακευτικών εργαστηρίων La Roche-Posay, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί όποιος θέλει να εξεταστεί προληπτικά δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομειακά ιδρύματα. Για να κλείσουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 800 11 11 2 22 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.edae.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους και να κλείσουν δωρεάν δερματολογικές εξετάσεις από τις 11 έως τις15 Μάιου.-

26.- ~* Ανακαλύφθηκαν γονίδια που συμβάλουν στην μετάσταση του καρκίνου





Μια νέα μελέτη, πρόσφατα δημοσιευμένη στο Nature, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, έρχεται να ρίξει περισσότερο φώς στην έρευνα για τον καρκίνο. Αμερικανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, υπό την Τζόαν Μασάγκιου, ανακάλυψαν τρία γονίδια που "διευκολύνουν" την εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο -μια ανακάλυψη που συνάμα δημιουργεί την ελπίδα ανακάλυψης νέων φαρμακευτικών θεραπειών, που θα σταματάνε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο αμυντικής προστασίας αποτελούμενο από πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και είναι δύσκολο για ξένες ουσίες, όπως ιοί, τοξίνες και φάρμακα, να διεισδύσουν σε αυτόν. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ειδικά ένα γονίδιο που εντόπισαν, φαίνεται να "ανοίγει το δρόμο" για τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο (σε ποσοστό περίπου 10% των ασθενών), αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει χρόνια μετά την αφαίρεση του αρχικού όγκου, γεγονός που δείχνει ότι τα καρκινικά κύτταρα πρέπει στο μεταξύ να αποκτήσουν νέες ιδιότητες για να διασπάσουν τις άμυνες του εγκεφάλου.

Οι αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας ποντίκια, ανακάλυψαν τρία γονίδια που εμπλέκονται στην εγκεφαλική εξάπλωση του καρκίνου. Δύο από αυτά τα γονίδια (COX2 και HB-EGF) είχαν στο παρελθόν ανακαλυφθεί ότι βοηθούν στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες και τώρα σχετίστηκαν και με τη μετάσταση στον εγκέφαλο, ενώ ένα τρίτο γονίδιο (ST6GALNAC5) ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι διευκολύνει αποκλειστικά τη μετάσταση στον εγκέφαλο.

Το τελευταίο γονίδιο φαίνεται πως "δουλεύει" με το να βοηθά τα καρκινικά κύτταρα που προέρχονται από το μαστό, να προσκολλώνται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με τον τρόπο αυτό καταφέρνοντας να "ξεγλιστράνε" από τις άμυνές του. Χωρίς το γονίδιο αυτό, τα καρκινικά κύτταρα αποτυγχάνουν να διασπάσουν το φράγμα των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων.

O καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο παγκοσμίως. Διαγιγνώσκεται σε περίπου 1,2 εκατ. γυναίκες κάθε χρόνο, ενώ 500.000 πεθαίνουν.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

27.- ~** Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών





Μέσω υπολογιστών θα μπορούν πλέον να εκπαιδεύονται τα αυτιστικά παιδιά από τους ίδιους τους γονείς τους χάρη στο καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών" που υλοποιήθηκε από τη Μονάδα Ακοής - Ομιλίας (Διαταραχών Επικοινωνίας) της Ω.Ρ.Λ. Κλινικής, ΑΧΕΠΑ, και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των αυτιστικών παιδιών, των γονέων τους και των εκπαιδευτών καθώς η χρήση του aviator συμβάλει στη βελτίωση της αναπτυξιακής διαδικασίας του αυτιστικού παιδιού (επικοινωνία, γνωστική απόδοση, κοινωνική αλληλεπίδραση, συμπεριφορικές δεξιότητες, και συμπεριφορικά προβλήματα) γιατί ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί καλύτερα με την τεχνολογία παρά με τους ανθρώπους ώστε το άτομο με αυτισμό να μπορεί να ζήσει μία καλύτερη ζωή.

Ο αυτισμός είναι ένα σύγχρονο ιατρο-κοινωνικό-ψυχο-εκπαιδευτικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα που στις μέρες μας παίρνει τη μορφή "επιδημίας" καθώς παρουσιάζεται σε 1 στις 150 γεννήσεις και έχει τεράστιες επιπτώσεις ψυχικές και οικονομικές, στο παιδί και στην οικογένειά του, αφού εξελίσσεται με την ηλικία, και έως σήμερα δε θεραπεύεται, ενώ βελτιώνεται με "ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους".

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ένα ανθρωπόμορφο είδωλο (aviator) θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, θα επικοινωνεί με το αυτιστικό άτομο και θα το εκπαιδεύει σε θέματα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης (π.χ. πώς να πλύνει τα χέρια του, πώς να φτιάξει ένα σάντουιτς, πώς να κάνει μπάνιο, πώς να χτενιστεί, πώς να βάλει χυμό και να πιει κ.α.),σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων (σούπερ μάρκετ, λεωφορείο, γιατρός), σε θέματα χρόνου (χθες, σήμερα, αύριο), χώρου (πάνω, κάτω) καθώς και σε θέματα συντονισμού και χρήσης της κίνησης του σώματος. Η πρόοδος και η εξέλιξη της πορείας του παιδιού θα καταγράφονται σε αρχείο ώστε να συμβάλλουν στην πορεία της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε οικογένειας με αυτιστικό παιδί που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, από τους ίδιους τους γονείς, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του προγράμματος , αναπληρώτρια καθηγήτρια ης Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαγδαληνή Χίτογλου-Αντωνιάδου. Το αυτιστικό άτομο θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα επικοινωνεί με αυτό το είδωλο, το πρόσωπο του οποίου μπορεί να έχει οικεία όψη ή ακόμα και φωνή συγγενικού του προσώπου.

Το aviator θα μπορεί να πάρει στεναχωρημένες ή χαρούμενες εκφράσεις ανάλογα με το αν πέτυχε ή δεν πέτυχε η εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα θα μπορεί να λειτουργεί και με συναισθηματική φωνή, η χροιά της οποίας θα ακούγεται χαρούμενη ή λυπημένη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανταπόκρισης. Αυτό αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο καθώς στα αυτιστικά άτομα υπάρχει έλλειμμα συναισθηματικής απόκρισης. Δε μπορούν να κατανοήσουν εάν κάποιος είναι χαρούμενος ή λυπημένος και αντιστρόφως δε μπορούν να εκφράσουν χαρά ή λύπη.O aviator θα συμβάλλει στο να αναγνωρίσει ένα αυτιστικό παιδί εάν ένα πρόσωπο είναι λυπημένο ή χαρούμενο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υπήρξε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυτιστικού Aτόμου "Ελπίδα" όπου μελετήθηκαν ο γνωστικός, κοινωνικός και συναισθηματικός τομέας των ατόμων με αυτισμό, η εκπαίδευση όπως αυτή γίνεται στην καθημερινή πράξη και προσδιορίστηκαν οι παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το Α.Π.Θ. από το Νοέμβριο 2007 έως τον Οκτώβριο 2008, είχε στόχο τη διερεύνηση της συμβολής των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής στις διαδικασίες της εκπαιδευτικής παρέμβασης και την τεκμηρίωση κάποιων ιδεών για την εφαρμογή προγραμμάτων. Βασίστηκε στον "ειδικό" τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των αυτιστικών ατόμων, σύμφωνα με σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.-

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

28.- ~** “Φρούδες ελπίδες οι γονιδιακές θεραπείες” σύμφωνα με κορυφαίο γενετιστή


Μπορεί να έχουν χαροποιήσει πολλούς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των γονιδιακών θεραπειών, όμως δεν είναι και λίγοι αυτοί που τα αμφισβητούν. Ένας κορυφαίος επιστήμονας, ο καθηγητής γενετικής Στιβ Τζόουνς, ήρθε να συμφωνήσει με τους επικριτές της γονιδιακής θεραπείας τονίζοντας πως η πεποίθηση πως λίγα γονίδια κρατούν το κλειδί για να μας απαλλάξουν μελλοντικά από τον καρκίνο ή το διαβήτη, δεν είναι παρά "τελείως λανθασμένη".

Γράφοντας στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επιτέθηκε στις μάταιες ελπίδες που γεννά η γενετική έρευνα ότι θα μπορεί σύντομα να θεραπεύσει μια σωρεία ασθενειών. Κατά τα λεγόμενα του, στις περισσότερες ασθένειες, εκατοντάδες γονίδια (άγνωστα τα περισσότερα) εμπλέκονται σε μια ασθένεια, ενώ πολύ συχνά έχουν μικρότερη επίδραση σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή, το στιλ ζωής και το περιβάλλον ενός ανθρώπου.

Ο Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), είναι ένας από τους "αιρετικούς" επιστήμονες που έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ανοιχτά τη -γενναιόδωρα χρηματοδοτούμενη σε όλο τον κόσμο- γενετική έρευνα. "Νομίζαμε ότι όλη αυτή η έρευνα θα άλλαζε τις ζωές μας, αλλά πέσαμε τελείως έξω", τονίζει και καλεί τους επιστήμονες να ξεφύγουν από την παγίδα που έχουν πέσει, νομίζοντας ότι, χάρη στα γονίδια, θα βρουν θεραπείες για τα πάντα.

Ο επιφανής επιστήμονας καταδίκασε ως "υπερβολικά αισιόδοξη" την έρευνα για τη θεραπευτική χρησιμότητα των γονιδίων και πρόσθεσε ότι, από την "ύβρη" τους, οι επιστήμονες πλέον, αντί να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή κατανόησης όπως πίστευαν, έχουν χάσει το μέτρο και ισχυρίζονται αστήρικτα πράγματα για την υποτιθέμενη θεραπευτική αξία μερικών γονιδίων, χωρίς να παραγνωρίζει κάποιες επιμέρους επιτυχίες στον τομέα αυτό.

Μετά την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, υπήρξε μέχρι σήμερα μια πραγματική ερευνητική "έκρηξη" σχετικά με το ποια γονίδια ευθύνονται για ποια ασθένεια και την ανακάλυψη νέων γονιδιακών θεραπειών, με το σκεπτικό ότι μπορούν να εντοπιστούν ένα ή λίγα γονίδια που ευθύνονται για κάθε ξεχωριστή ασθένεια και έτσι να υπάρξει μια στοχευμένη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Όμως όσο η έρευνα προχωρά, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα και γίνεται όλο και πιο συνειδητό ότι δεν αρκεί ο εντοπισμός μερικών γονιδίων για μια θεραπεία, αν μη τι άλλο λόγω της επίδρασης των υπολοίπων παραγόντων (διατροφή, περιβάλλον κλπ). Σε μερικές περιπτώσεις οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γενετική επίδραση δεν ευθύνεται σε ποσοστό πάνω από 10% για την εκδήλωση μιας ασθένειας.

Ο Τζόουνς, αν και γενετιστής ο ίδιος, χαρακτήρισε τη γενετική "μια σειρά επαναστάσεων μειωμένων προσδοκιών, που δεν δείχνει πια πολύ αισιόδοξη" και υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες "πρέπει να βγουν από το αδιέξοδο που περιπλανιούνται και να αρχίσουν από την αρχή". Είπε επίσης ότι τα προσωπικά γενετικά τεστ που γίνονται όλο και περισσότερο της μόδας, καθώς οι άνθρωποι στέλνουν δείγματα του DNA τους για ανάλυση, στην ουσία αποτελούν "πεταμένα λεφτά". Το να ξέρει κανείς το γενετικό προφίλ του, μπορεί τελικά να του κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η κριτική του Τζόουνς συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις. Ο καθηγητής γενετικής Μάρκους Πέμπρεϊ αρνήθηκε ότι η γενετική έρευνα "αποτελεί χάσιμο χρόνου και χρημάτων", απλώς, όπως είπε, "δεν είναι η πανάκεια που κάποτε οι επιστήμονες έλπισαν". Ο καθηγητής κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Έμπερς, ειδικός στην μελέτη των γονιδίων, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια απογοήτευση στους επιστήμονες, επειδή ακόμα δεν έχουν κάνει τις σημαντικές ανακαλύψεις που περίμεναν, όμως παρόλα αυτά έχουν γίνει επιμέρους ανακαλύψεις γονιδίων με σημαντική θεραπευτική αξία.

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το βρετανικό Wellcome Trust, ένας πάμπλουτος οργανισμός, που χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια πολλές γενετικές έρευνες και, μεταξύ άλλων, την χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το Ίδρυμα (που έχει ετήσιο προϋπολογισμό 600 εκατ. λιρών) εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι οι γενετικές έρευνες δίνουν νέα πολύτιμα ευρήματα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.

"Μπορεί να χρειαστούν χρόνια - ακόμα και δεκαετίες- μέχρι αυτή η νέα γνώση να μετατραπεί σε νέες θεραπείες, αλλά η έρευνα είναι ουσιώδης για να υπάρξει πρόοδος", δήλωσε εκπρόσωπός του. "Η γενετική ανάλυση", πρόσθεσε, "αποδεικνύει συνεχώς ότι αποτελεί το εργαλείο για την ανακάλυψη ενός Έβερεστ της γνώσης, από την οποία όλοι θα ωφεληθούμε στο μέλλον".

*Τα βιβλία του Τζόουνς "Η γενετική με εικόνες" και πιο πρόσφατα "Η καταγωγή του άνδρα" έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.-

29 .- ~** Οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους ζουν περισσότερο


Mια νέα επιστημονική έρευνα από το Ινστιτούτο Καρκίνου Τζον Γουέην στην Καλιφόρνια, διαπιστώνει με έκπληξη, ότι τελικά οι γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους, ζουν περισσότερο χρόνο από αυτές που προχωρούν σε υστερεκτομή και αφαιρούν τις ωοθήκες και τη μήτρα τους, με σκοπό να προστατευθούν από τον καρκίνο. Οι επιστήμονες σημειώνουν επιπλέον ότι, ενώ οι γυναίκες που αφαίρεσαν τις ωοθήκες τους εμφάνισαν λιγότερους καρκίνους του μαστού και σχεδόν εξαφάνισαν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε μια χρονική περίοδο 24 ετών μετά την εγχείρηση αυτή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που κρατούν τις ωοθήκες τους.

Τα νέα αυτά ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο γυναικολογικό περιοδικό Obstetrics and Gynecology, δημιουργούν ερωτήματα για μια διαδεδομένη πρακτική και "έρχονται σε αντίθεση με 35 χρόνια διδασκαλίας στη γυναικολογία" σχετικά με την υστερεκτομή, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γουίλιαμ Πάρκερ.

Στη δεκαετία του ΄70, θεωρήθηκε σωστή επιλογή η αφαίρεση των ωοθηκών για προστασία από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος, αν και σπάνιος, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος και συχνά θανατηφόρος. Από τις περίπου 30.000 γυναίκες που μελέτησε η έρευνα (οι 16.500 είχαν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες τους, ενώ οι υπόλοιπες είχαν κάνει υστερεκτομή, αλλά τις είχαν κρατήσει), διαπιστώθηκε ότι, μετά από 24 χρόνια, οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας (αφαίρεση ωοθηκών) εμφάνισαν 25% χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες κράτησαν τις ωοθήκες τους, καθώς επίσης 96% μικρότερο ρίσκο για καρκίνο των ωοθηκών.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους, ήσαν 12% πιο πιθανό να πεθάνουν στη διάρκεια της 24ετούς περιόδου μετά την επέμβαση της αφαίρεσης. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχε στο μεταξύ αυξηθεί γι' αυτές κατά 17% ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε σχέση με τις γυναίκες που κράτησαν τις ωοθήκες τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο ήταν ακόμα πιο μεγάλος για τις γυναίκες που είχαν αφαιρέσει τόσο τη μήτρα όσο και τις δύο ωοθήκες τους πριν την ηλικία των 50 ετών και δεν έπαιρναν οιστρογόνα, σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν υστερεκτομή πριν τα 50 τους, αλλά κράτησαν τις ωοθήκες τους.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ισαάκ Σιφ, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δεν συμμετείχε στην μελέτη, σχολίασε ότι τα ευρήματα της νέας έρευνας δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούν τις ωοθήκες τους.

"Μια γυναίκα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού πρέπει να έχει την επιλογή αφαίρεσης των ωοθηκών της. Η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και μετά να αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτήν". Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν, όταν οι γιατροί συνήθως, αυθαίρετα, συνιστούσαν στις γυναίκες να αφαιρούν τις ωοθήκες τους μετά τα 45 χρόνια τους για προληπτικούς λόγους.--

30 .- ~** Αυξητικές τάσεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα



Αυξητικές τάσεις στη διασπορά των «ξεχασμένων»» Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (πρώιμη σύφιλη, γονόρροια κ,λ,π) και της HIV λοίμωξης διαπιστώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών με αφορμή το 35ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που ξεκινά σήμερα Τρίτη, ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Α.Συγγρός» κ Βασ. Παπαρίζος. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τόνισε ο κ Παπαρίζος αποτελούν μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας και κατέχουν υψηλή θέση στους δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα υπερέχουν οι λοιμώξεις από HPV, απλό έρπητα, χλαμύδια και τριχομονάδες.
Κατά την τελευταία δεκαετία, σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνονται αυξητικές τάσεις στη διασπορά των ΣΜΝ και της HIV λοίμωξης. Στις ανεπτυγμένες χώρες οι τάσεις αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε πληθυσμιακές ομάδες με σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και υποδηλώνουν αναζωπύρωση της συμπεριφοράς αυτής.

Στη χώρα μας την πρώτη θέση στη λίστα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ( ΣΜΝ )στον γενικό πληθυσμό κατέχουν τα ιογενή, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα νοσήματα αυτά προσβάλλουν όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες. Περισσότερο φαίνεται ότι πλήττουν τις νεώτερες ηλικίες, ενώ η επίπτωση είναι υψηλότερη στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα βακτηριακά και κυρίως τα ΣΜΝ που αποτελούν επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η γονόρροια και η πρώιμη σύφιλη, εμφανίζουν αυξημένη κατανομή στις ομάδες επικίνδυνης συμπεριφοράς και ταχείας διασποράς (ομοφυλόφιλοι άνδρες, οικονομικοί μετανάστες, παράνομα εκδιδόμενα άτομα, χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών) και σε πληθυσμούς που έρχονται σε συνάφεια με αυτές.

Βασικά αίτια της αυξημένης διασποράς

Πολλά είναι τα αίτια της επιστροφής των «ξεχασμένων» σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Τα βασικά είναι:
• Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των ομάδων διασποράς.
• H συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης.
• Η έλλειψη ενημέρωσης.
• Ο εφησυχασμός και ο εθισμός στο φόβο του AIDS.
• Η μεγάλη και χωρίς κανένα έλεγχο μετανάστευση από τις φτωχές στις ανεπτυγμένες χώρες.
• Η ανεπάρκεια Αγωγής Υγείας και η έλλειψη μέτρων πρόληψης

«Η ανεπάρκεια της Αγωγής Υγείας στη χώρα μας και η έλλειψη συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν υπόστρωμα ευχερούς διάδοσης και επικράτησης αντιλήψεων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που βοηθούν στη διασπορά των «ξεχασμένων»» Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ Χρήστος Ιατρού.

Όπως τονίστηκε στη Συνέντευξη Τύπου πολλοί από τους ασθενείς στους οποίους διαγιγνώσκεται πρώιμη σύφιλη, είναι επιπλέον και HIV-θετικοί. Μεταξύ των ατόμων που είναι θετικοί στο AIDS παρατηρείται σαφής αύξηση τόσο της σύφιλης και της γονόρροιας, όσο και των άλλων ΣΜΝ. Η υποτροπή της επικίνδυνης συμπεριφοράς στον πληθυσμό αυτό, προδιαγράφει επακόλουθη αύξηση και της HIV λοίμωξης.

Στην Ελλάδα η ετήσια επίπτωση του AIDS παραμένει περίπου 50 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συνολικά, μέχρι τις 31/10/2008 είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) 9.229 άτομα.

Ο κύριος όγκος των ασθενών ήταν μεταξύ 25-44 χρόνων. Η μεγάλη πλειοψηφία (80.3%) από αυτά ήταν άνδρες.

Επιπλέον το 46,1% του συνόλου μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικής επαφής και το 22,9% με ετεροφυλική επαφή. Εν τούτοις, υψηλή αναλογία (23,3%) δηλώνονται ως «ακαθόριστης πηγής μόλυνσης». Η συχνότητα των θανάτων από AIDS και στη χώρα μας έχει σημαντικά μειωθεί μετά το 1997 και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων αντιρετροϊκών θεραπειών.

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης
Δυστυχώς, όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες στη Συνέντευξη Τύπου τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης είναι σχεδόν ανύπαρκτα στη χώρα μας. Στην πράξη, η έννοια της πρόληψης για τα ΣΜΝ στην Ελλάδα υποκαθίσταται από αραιές, ευκαιριακές υπενθυμίσεις της χρήσης προφυλακτικού. Άμεσα ανέφεραν οι γιατροί, πριν η διασπορά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θα πρέπει:
• Η Αγωγή Υγείας για τα ΣΜΝ να αποτελέσει συστατικό της Εκπαίδευσης.
• Να δημιουργηθούν προγράμματα προληπτικών παρεμβάσεων ενημέρωσης, για να αλλάξει η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
• Να στελεχωθεί επαρκώς η πρωτοβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία, τη δευτερογενή πρόληψη αλλά και τη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Κλιματικές αλλαγές και λοιμώξεις


«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, είναι ένας καινούργιος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά και στη συνέχεια στην εξάπλωση νοσημάτων σε χώρες που δεν προϋπήρχαν ή όπου είχαν εξαλειφθεί», τόνισε. Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος
Στο Γ.Ν.Α.Γ.Γεννηματας Μυρτώ Αστρίτη.

Στη διεθνή βιβλιογραφία τα νοσήματα που αναφέρονται ως έχοντα κίνδυνο εξάπλωσης ανήκουν σε τρείς κατηγορίες: νοσήματα που μεταδίδονται μέσω αρθρόποδων (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια), οι ζωονόσοι, και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω του νερού ή των σαλιγκαριών (όπως η χολέρα και η σχιστοσωμίαση).

Αυτά τα νοσήματα έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι «τοπικά»: εμφανίζονται στο περιβάλλον που μπορεί να ζήσει το υπόδοχό τους (έντομο, σαλιγκάρι...) και, χρησιμοποιούν 2-3 ξενιστές για να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν: εκτός από τον άνθρωπο ένα έντομο και συνήθως ένα άγριο ζώο. Έτσι ο τόπος που μπορούν να ζουν και να αναπτύσσονται εξαρτάται από τον τόπο που μπορούν να ζήσουν οι ξενιστές τους, που με τη σειρά του εξαρτάται από τη θερμοκρασία και το νερό.

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε μετακίνησή των ξενιστών και των υποδόχων σε βορειότερα μέρη με ευνοϊκότερο κλίμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά και του νοσήματος είναι το βακτήριο που προκαλεί το νόσημα να καταφέρει και αυτό να μετακινηθεί και οι ξενιστές και τα υπόδοχα να καταφέρουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον.

Τα νοσήματα με τις ισχυρότερες ενδείξεις μεταφοράς είναι τα εξής:
• Ελονοσία
• δάγγειος πυρετός
• κίτρινος πυρετός
• πυρετός του ποταμού Ross
• πυρετός της κοιλάδας Murray
• Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
• Χολέρα
• Λεϊσμανίαση
• Πυρετός του Δυτικού Νείλου
• Ιαπωνική εγκεφαλίτις, και
• Εγκεφαλίτις του St Louis
Για παράδειγμα η Ελονοσία: ο νόσος έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται σε ψηλότερο υψόμετρο στην Αφρική. Τα εισαγόμενα κρούσματα δεν είναι σπάνια στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα αναφέρθηκαν και αυτόχθονα κρούσματα στη γειτονική μας Ιταλία όπου η νόσος είχε εξαλειφθεί πριν από 40 χρόνια.η. Υποθετικά μοντέλα μιλούν για αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο παγκοσμίως κατά 10%, ενώ άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απίθανο να ξαναδούμε στην Ευρώπη μικροεπιδημίες από Plasmodium vivax.

Κάποια από τα νοσήματα αυτά έως σήμερα δεν είναι επαρκώς μελετημένα, για άλλα δεν υπάρχει θεραπεία ή πρόληψη, για κάποια ενώ υπάρχει θεραπεία οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σταματήσει την μαζική παραγωγή τους και για όλα δεν έχουμε κατορθώσει να πάρουμε επαρκή μέτρα για να τα περιορίσουμε. Στόχος είναι η καλύτερη μελέτη τους, η ενημέρωση των γιατρών για νοσήματα με τα οποία δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, η λήψη απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό ή έλεγχο ξενιστών και υποδόχων και τέλος η έρευνα για την καλύτερη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών.-

31 .- ~ * Λιγότερο ποιοτική η τρίτη ηλικία για τις γυναίκες


Οι γυναίκες μπορεί να ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, όμως η κατάσταση της υγείας τους είναι χειρότερη των ανδρών ίδιας ηλικίας, κυρίως λόγω παχυσαρκίας και αρθρίτιδας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Η νέα έρευνα, από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Χάρβεϊ Κοέν, πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής, μελέτησε περίπου 6.000 άτομα άνω των 65 ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υποφέρουν μέχρι δυόμιση φορές περισσότερο από προβλήματα υγείας, πόνους και δυσκολίες στην κίνηση σε σχέση τους συνομηλίκους άνδρες.

Περίπου το 50% αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων εξηγείται από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και αρθρίτιδας που πλήττουν τις γυναίκες τρίτης ηλικίας και τα οποία συνήθως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη μέση ή ακόμα και στην πρώιμη ηλικία.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τη βοηθό καθηγήτρια Χίδερ Γουίτσον στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας, επισημαίνει ότι η φυσική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, ενώ παράλληλα ακονίζει το μυαλό και έχει άλλα οφέλη, όπως μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο ή καρδιοπάθειες.

Εκτός από την παχυσαρκία και τα αρθριτικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικά προβλήματα μια γυναίκα και στην αναπόφευκτη εξάρτησή της από την οικογένειά της ή από νοσοκόμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υφίστανται, σε σχέση με τους άνδρες, συχνότερα κατάγματα οστών, προβλήματα όρασης και βρογχίτιδα. Οι άνδρες, από την άλλη, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εμφύσημα, πρόβλημα καρδιάς, εγκεφαλικό, διαβήτη και προβλήματα ακοής.

Πάντως η έρευνα διαπίστωσε ότι σταδιακά οι γυναίκες εξισώνονται με τους άνδρες σε μια σειρά από παθήσεις που μέχρι πρόσφατα παρουσιάζονταν πιο σπάνια σε αυτές (καρδιοαγγειακές, εγκεφαλικά, εμφύσημα κ.α.), εν μέρει επειδή οι γυναίκες έχουν γίνει καπνίστριες σε μεγαλύτερο βαθμό πια. Το απαισιόδοξο για τις γυναίκες μήνυμα της μελέτης είναι ότι όσο πιο πολύ εξισώνονται τα δύο φύλα στη συχνότητα τέτοιων παθήσεων, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η σε βάρος τους διαφορά με τους άνδρες σχετικά με την ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Η έρευνα συστήνει πρωτίστως τον έγκαιρο έλεγχο της παχυσαρκίας, καθώς αποτελεί "δούρειο ίππο" για την επιδείνωση της υγείας μιας γυναίκας.- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

32 .- ~* Η Ε.Ε. κατά της παχυσαρκίας και στην δουλειά


Η πρόληψη της παχυσαρκίας στους χώρους εργασίας αποτελεί το στόχο του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δίκτυο του προγράμματος συμμετέχουν ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα από δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη χώρα μας συντονιστής του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και ΄Εργασιακής Ιατρικής.
Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα η δραματική αύξηση των παχύσαρκων και των υπέρβαρων σε όλο τον κόσμο. Στη γηραιά ήπειρο η παχυσαρκία αγγίζει το 30%, ενώ στην Αμερική ένας στους τρεις πολίτες είναι παχύσαρκος. Μεταξύ των βασικών παραγόντων στην εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι και το εργασιακό περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία νόσο και επισημαίνει πως οι παράγοντες στο χώρο εργασίας που μπορεί να ευθύνονται γι' αυτήν είναι η έλλειψη διαλείμματος για φαγητό, η απουσία εγκαταστάσεων για τη φύλαξη φαγητού και η έλλειψη χώρων άσκησης. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη κυμαίνονται από 10 έως 27% στους άνδρες, ενώ αγγίζουν το 38% στις γυναίκες. Τουλάχιστον σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών Ελλάδα και Κύπρος, τα ποσοστά παχυσαρκίας ξεπερνούν το 20%. Σε ότι αφορά στις Ελληνίδες το ποσοστό που κατατάσσεται στις παχύσαρκες φτάνει το 38%.-




mobiles
~** 33.-
Βρετανία: Νέα έρευνα για τις συνέπειες της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία.
ΠΕΜΠΤΗ, 22 04 2010

Μια νέα έρευνα που θα διαρκέσει όχι χρόνια, αλλά δεκαετίες, για το αν η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με την εμφάνιση μακροπρόθεσμα προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές παθήσεις, ξεκίνησε σήμερα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Η έρευνα αυτή που φέρει τα αρχικά COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications) θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της και θα γίνει σε δείγμα περισσότερων από 250.000 ανθρώπων ηλικίας 18 ως 69 ετών στη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Οι προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό, δηλώνει ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, κύριος ερευνητής του Imperial College του Λονδίνου στο βρετανικό κομμάτι της COSMOS, ήταν μέχρι σήμερα καθησυχαστικές, αλλά διαρκούσαν μόνον γύρω στα 10 χρόνια ή και λιγότερο.

Καθώς πολλές μορφές καρκίνου χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν και η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη σχετικά πρόσφατη απαιτείται να γίνει μια νέα μακρόχρονη έρευνα, σημείωσε ο ίδιος.

"Για το καλό των σημερινών χρηστών και των μελλοντικών γενεών είναι λογικό να κάνουμε αυτήν την έρευνα", υπογράμμισε.

"Η έρευνα COSMOS θα αφορά τη μακρόχρονη χρήση (κινητών τηλεφώνων), τα 10, 20 ή 30 χρόνια (χρήσης). Με τη μακροχρόνια παρατήρηση θα επιτρέψουμε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται μια ασθένεια για να εμφανιστεί", επισήμανε.

Άλλοι καθηγητές επισήμαναν ότι πολλές από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα κινητά αφορούσαν μόνον το ενδεχόμενο να συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, ενώ η έρευνα COSMOS, η οποία θα γίνει μέσω διαδικτύου, θα εξετάσει και για άλλου είδους ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

AΠΕ


lab_ereuna


34 .- ~**
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που βοηθά στην θεραπεία τραυμάτων του νωτιαίου μυελού
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 04 2010

Η απενεργοποίηση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους ασθενείς, που πάσχουν από τραύματα του νωτιαίου μυελού, να αποφύγουν την παράλυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και για συντόμευση της χρονικής διάρκειας αποκατάστασης της ζημιάς.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον Μαρκ Σίμαρντ, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science Translational Medicine".

Η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοινό φάρμακο για το διαβήτη (glyburide) προκειμένου να απενεργοποιήσουν σε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους) το γονίδιο Abcc8, το οποίο αποτελεί τμήμα της προστατευτικής αντίδρασης του οργανισμού μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Το γονίδιο, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (Sur-1), η οποία παραδόξως καταλήγει να επιφέρει επιδείνωση της ζημιάς στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού.

Η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί νάτριο για να προστατεύσει τα κύτταρα από την υπερπαραγωγή ασβεστίου, που πλημμυρίζει μια τραυματισμένη περιοχή, όμως για κάποιο λόγο ο αμυντικός μηχανισμός οδηγεί σε υπερπαραγωγή του μορίου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, με συνέπεια να εισρέει ανεξέλεγκτη ποσότητα νατρίου στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και να προκαλεί την καταστροφή τους.

"Κλείνοντας το διακόπτη" του γονιδίου Abcc8, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Sur-1, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να σταματήσουν την ανωτέρω αυτό-καταστροφική διαδικασία και να βελτιώσουν έτσι αισθητά την πορεία αποκατάστασης των τραυμάτων του νωτιαίου μυελού στα πειραματόζωα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ήδη ότι και στον ανθρώπινο ιστό λαμβάνει χώρα μια παρόμοια διαδικασία καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Έτσι, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ασθενείς με τραύματα στο νωτιαίο μυελό, εκ των οποίων οι μισοί περίπου καταλήγουν παραπληγικοί.

Ένα δυνατό κτύπημα στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή μετακίνηση των οστών, με πιθανή συνέπεια τη συμπίεση και καταστροφή νευρώνων του νωτιαίου μυελού, ο οποίος στέλνει και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια ακόμα ερευνών και κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο που θα εξουδετερώνει το γονίδιο Abcc8 και θα μειώνει έτσι σημαντικά την αιμορραγία και την καταστροφή του νευρικού ιστού μετά τον τραυματισμό. Τα δικαιώματα της νέας τεχνικής έχει αγοράσει η φαρμακευτική εταιρία Remedy, με την οποία συνεργάζεται ο Σίμαρντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




sugar


35 .- ~**
Κίνδυνος και για καρδιοπάθεια η υπερκατανάλωση ζάχαρης
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 04 2010

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης από κατεργασμένα ή έτοιμα φαγητά, όχι μόνο παχαίνει ή μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αφού η ίδια συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της "καλής" χοληστερίνης (HDL-C), καθώς και με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, και έρχεται να προστεθεί σε άλλες μελέτες που ασκούν πίεση στις εταιρίες τροφίμων να παράγουν πιο υγιή προϊόντα.
Ήδη ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Ν.Υόρκης και της Καλιφόρνιας, έχουν επιβάλει φόρο στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, προκειμένου να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών στα αναψυκτικά και τα ποτά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει αισθητά την ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε την επίπτωση της ζάχαρης στα επίπεδα του λίπους στο αίμα.

Η μελέτη

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες άνω των 6.100 ενήλικων και τους κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με την κατανάλωση ζάχαρης και τα επίπεδα της χοληστερίνης τους.

Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, το 16% των ημερήσιων θερμίδων των καταναλωτών προερχόταν από τα πρόσθετα γλυκαντικά στα τρόφιμα και τα ποτά (έναντι μόνο 10,6% τη διετία 1977-78).

"Είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη υγεία των ανθρώπων να αρχίσουν
να κοιτάνε πόση πρόσθετη ζάχαρη τρώνε και να βρουν τρόπους να την
μειώσουν", δήλωσε η δρα Μίριαμ Βος, επικεφαλής της έρευνας. Η ομάδα εκείνων που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση, υπολογίστηκε ότι έτρωγε κατά μέσο 46 κουταλάκια ζάχαρης-γλυκαντικών καθημερινά, ενώ όσοι είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση, έτρωγαν μόνο τρία κουταλάκια ζάχαρης την μέρα. Διαπιστώθηκε ότι τα μέσα επίπεδα της "καλής" χοληστερίνης ήσαν χαμηλότερα σε όσους κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, ενώ αντίθετα στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερη η παρουσία τριγλυκεριδίων, καθώς και η αναλογία τριγλυκεριδίων προς "καλή" χοληστερίνη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο, πρέπει να περικοπεί δραματικά η κατανάλωση ζάχαρης. Συστήνεται οι γυναίκες να μην τρώνε καθημερινά πάνω από 100 θερμίδες από πρόσθετη κατεργασμένη ζάχαρη, ποσότητα που ισοδυναμεί με έξι περίπου κουταλάκια την μέρα (25 γραμμάρια), ενώ οι άνδρες αντίστοιχα δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 150 θερμίδες ή εννέα κουταλάκια ζάχαρης τη μέρα (37,5 γραμμάρια).

Από την πλευρά τους πάντως, οι αμερικανικές ενώσεις παραγωγών αναψυκτικών και ποτών δεν αναγνωρίζουν ότι τα ποτά με ζάχαρη αποτελούν ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία, είτε για καρδιοπάθεια είτε για παχυσαρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

[image006.jpg]

36 .-~** ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
http://www.youtube.com/watch?v=6b7d_gyrK0A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=6b7d_gyrK0A&feature=related

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ - ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ .
04-06-2010
Φροντίστε τα δόντια των παιδιών σας......προσέχοντας την διατροφή τους.-
H καλή στοματική υγεία εξαρτάται από την καθημερινή φροντίδα σε μικρή ηλικία και την περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο The New York Times Αν περιμένετε το παιδί σας να αρχίσει το σχολείο για να το πάτε στον οδοντίατρο, έχετε ήδη καθυστερήσει.-
Η σωστή φροντίδα των δοντιών ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, πριν ακόμη αναδυθούν τα πρώτα δόντια. Η μελλοντική υγεία των δοντιών και των ούλων έχει ήδη διαμορφωθεί στη σχολική ηλικία.- Λίγοι ωστόσο από εμάς έχουμε υγιή δόντια.
Η καλή στοματική υγιεινή εξαρτάται από τα μέτρα που λαμβάνονται όσο πιο νωρίς γίνεται: με συχνό καθημερινό καθαρισμό, έλεγχο των βλαβερών συνηθειών, όπως το δάγκωμα των χειλιών και το πιπίλισμα του αντίχειρα, επαρκή κατανάλωση φθοριούχων αλάτων, τοπική εφαρμογή φθορίου και σφραγισμάτων, υγιεινή διατροφή με ελάχιστη κατανάλωση γλυκών και ραφιναρισμένων αμυλούχων τροφών, ειδικώς μεταξύ των γευμάτων, και περιοδική φροντίδα από οδοντίατρο, ο οποίος και γνωρίζει τις ειδικές ανάγκες της στοματικής υγείας κάθε παιδιού. Οσο νωρίτερα το παιδί ξεκινήσει τη σωστή φροντίδα των δοντιών του τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να συμμετέχει σε μια γενιά χωρίς τερηδόνα, αλλά και να κρατήσει τα δόντια του για όλη του τη ζωή. Οι γονείς δεν επιτρέπεται να αμελούν τη φροντίδα των δοντιών των μικρών παιδιών τους. Η τερηδόνα και η πρόωρη απώλεια των αρχικών δοντιών μπορεί να βλάψει τα μόνιμα δόντια, πριν αυτά ακόμη «φανούν». Ακόμη κι ένα μωρό χωρίς δόντια θα πρέπει να λαμβάνει τακτική οδοντική φροντίδα.- Αναπτύσσοντας καλές συνήθειες Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, ο οδοντίατρος θα πρέπει κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του βρέφους (μεταξύ 6 και 12 μηνών): Να εξετάσει το στόμα του παιδιού, επιμένοντας στη στοματική ανάπτυξη, αλλά και σε αυτή του προσώπου, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε οποιοδήποτε σημάδι που θα μπορούσε να υποδηλώσει πιθανό πρόβλημα.- Να εκτιμήσει την ανάγκη για συμπληρωματική χορήγηση φθορίου.- Να προσέξει πιθανές βλαβερές συνήθειες, όπως τη χρήση πιπίλας, ή πιπίλισμα του αντίχειρα, δάγκωμα των χειλιών και ωθήσεις της γλώσσας.- Να ρωτήσει τους γονείς αν το παιδί θηλάζει ή πίνει γάλα με το μπιμπερό πριν αποκοιμηθεί.- Να διδάξουν τους γονείς πώς και πότε να καθαρίζουν το στόμα και τα δόντια του μωρού. Να δίνει πληροφορίες όσον αφορά τις διατροφικές επιθυμητές συνήθειες και τροφές, οι οποίες ενθαρρύνουν την οδοντική υγεία.- Τα μωρά που αποκοιμιούνται την ώρα που θηλάζουν ή πίνουν γάλα, σακχαρούχο νερό, χυμό φρούτων με το μπιμπερό κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή τερηδόνα στα μπροστινά τους δόντια, η οποία υποβοηθείται από την επίδραση οξέων που παράγονται από βακτήρια, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται από τις ζαχαρούχες τροφές και τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.- Αν ένα μωρό θέλει να ηρεμήσει πριν από τον βραδινό ή το μεσημεριανό ύπνο αγκαλιά με το μπουκάλι, τότε είναι προτιμότερο αυτό να περιέχει μόνο νερό. Κι ακόμη πριν το μωρό αποκοιμηθεί θα πρέπει να καθαρίζονται τα ούλα και τα δόντια του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό ύφασμα ή κάποιες από τις νέες βούρτσες βρεφικών δοντιών με οδοντόκρεμα .- Θυμηθείτε το φθόριο: Το φθόριο είναι το πρωταρχικό μυστικό για υγιή δόντια χωρίς τερηδόνα. Αν το πόσιμο νερό δεν είναι επαρκώς φθοριομένο ή αν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά ή πίνει έτοιμο γάλα από το μπουκάλι, τότε συνιστάται το συμπλήρωμα φθορίου. Το συμπλήρωμα συστήνεται επίσης στις οικογένειες που πίνουν εμφιαλωμένο νερό ή φιλτραρισμένο νερό που στερείται φθορίου.- Επίσης, ο οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει τοπικώς φθόριο στα δόντια του νηπίου ή στα μόνιμα δόντια, καθώς και σφραγίσματα στην επιφάνεια μάσησης των μόνιμων γομφίων . Για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο.- Το καθημερινό βούρτσισμα είναι μια συνήθεια που είναι καλύτερο να ξεκινά νωρίς και να μη σταματά ποτέ. Τα νήπια θα πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – μετά το πρωινό και πριν πάνε στο κρεβάτι. Αν είναι δυνατό, θα πρέπει να βουρτσίζουν ή τουλάχιστον να ξεπλένουν το στόμα τους μετά την κατανάλωση γλυκών.- Οι γονείς θα πρέπει να επιμελούνται το πλύσιμο των δοντιών των παιδιών τους τουλάχιστον τα πρώτα τέσσερα ή πέντε χρόνια. Οι παιδοδοντίατροι συνιστούν να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα ίση με ένα φασόλι και οδοντόβουρτσα σχεδιασμένη αποκλειστικά για παιδιά. Επίσης, τα νήπια θα πρέπει να φτύνουν την οδοντόκρεμα και να μην την καταπίνουν.- Στην ηλικία των 5 ή 6 ετών τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους με την επίβλεψη όμως των γονιών τους. Στη σχολική ηλικία, προστίθεται και η καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος. Και κάθε παιδί θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για ένα επαγγελματικό καθαρισμό, για περιοδικές θεραπείες φθορίωσης και για έλεγχο συνηθειών που βλάπτουν τα δόντια.- Τα παιδιά που έχουν ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση, ώστε να επιβεβαιωθεί η σωστή θέση των μόνιμων δοντιών, κάτι που μπορεί να εμποδίσει το ενδεχόμενο περιοδοντικών θεραπειών μερικά χρόνια αργότερα.-

Η δίαιτα για γερά δόντια
: Μια καλώς ισορροπημένη δίαιτα είναι ό,τι καλύτερο για τη γενική υγεία του παιδιού, αλλά και για τη στοματική του υγεία. Η δίαιτα αυτή ακολουθεί τα πρότυπα της διατροφικής πυραμίδας. Δίνει έμφαση στα πλήρη δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φτωχές σε λίπος ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές -κρέας, πουλερικά και ψάρι.- Η συχνή κατανάλωση σνακ, γλυκών και ραφιναρισμένων αμύλων, όπως μπισκότων, κράκερ, ζαχαρούχων δημητριακών και ξηρών φρούτων, όχι μόνο κόβουν την όρεξη του παιδιού για πιο υγιεινές τροφές, αλλά ενθαρρύνουν και την εμφάνιση τερηδόνας. Περιορίστε λοιπόν τα σνακ σε 3 έως 4 ημερησίως και προτιμήστε τις πιο υγιεινές λύσεις, όπως ένα φρέσκο φρούτο ή κομπόστα σε νερό ή κομμάτια λαχανικών, πλήρες ψωμί ή κράκερ, και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γιαούρτι και γάλα. Ακόμη και το σοκολατούχο γάλα επιδοκιμάζεται από τους οδοντίατρους που προτιμούν να βλέπουν ένα παιδί να πίνει γάλα με οποιαδήποτε γεύση από το να μην πίνει καθόλου. Το γάλα χτίζει γερά οστά και τα οστά είναι αυτά που συγκρατούν τα δόντια.- Οι χυμοί φρούτων θα πρέπει να αραιώνονται με λίγο νερό. Αλλά τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν αεριούχα αναψυκτικά που δεν είναι τίποτα άλλο από ζαχαρούχο νερό με συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακος που ενθαρρύνει την τερηδόνα των δοντιών. Βέβαια, σχεδόν κάθε γονιός ξέρει πόσο εκλεκτικές και άστατες μπορεί να είναι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού του. Από hamomilaki ~ Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε.- ΥΓΕΙΑ είναι , η διαρκής πάλη κάθε ζωντανού οργανισμού , εναντίον της αρρώστιας (ασθένειας).-β .

Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΗ , Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ.- stamos.- arfara-kalamatas. 2010.-

37 .- ~ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ και ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ.: * Οι πομοκέφαλοι και ιδιέτερα οι χρόνιοι , είναι πολύ συχνό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο , που βασανίζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων .- Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του την άσχημη αίσθηση του πονου στο κεφάλι.- Το στρές και η ένταση που περιβάλλουν την ζωή μας είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες των πονοκεφάλων στους ανθρώπους.- Επίσης χρόνιοι πονοκέφαλοι , έχουν σχέση με κάποιες λειτουργικές διαταραχές του οδοντοστοματολογικού και γναθικού συστήματος , γεγονός που καθιστά τον Οδοντίατρο έναν από τους γιατρούς που μπορεί να δώσει λύση και θεραπεία σε μεγάλη μερίδα αρρώστων που βασανίζονται από πονοκεφάλους και δεν γνωρίζουν ότι αυτοί σχετίζονται με κάποια στοματογναθική δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης.- Οι μύες που συμβάλλουν σε σπασμό και πονοκεφάλους είναι: ο μασητήρας, ο έσω και έξω πτερυγοειδής, ο κροταφίτης , ο στερνοκλειδομαστοειδής, ο τραπεζοειδής, ο κεφαλικός σπληνοειδής και ο διγάστωρας και γναθοϋοειδής .- Στον πονοκέφαλο επίσης συμβάλουν για την εμφάνησή του και πολλές άλλες παθήσεις , παθολογικές καταστάσεις στην περιοχή του Στόματος , αλλά και σε αρρώστιες του γενικού στο σύνολο ανθράπινου οργανισμού .- Κάθε γιατρος πρέπει πάντα να είναι ο υπεύθυνος , για τον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας του πονοκεφάλου.- sns- Arfara - Kalamatas.-2010.-

38 .-~**Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
*** Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ , πατέρα της Ιατρικής , που γεννήθηκε στην Κω , το 460 π. χ. : << ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΩ , ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΣΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΗΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ .........>>.- ** Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ένα μνημείο αγάπης και σεβασμού για τον άνθρωπο και τη ζωή , και σκιαγραφεί ένα πρότυπο γιατρού με ήθος και φιλανθρωπία και συναντά μετά την αγάπη της διδασκαλίας του ΧΡΙΣΤΟΥ .- Ο ΌΡΚΟς ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΆΤΗ , ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΈΝΟΣ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΛΈΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ , ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΜΙΑ ΑΝΕΞΆΝΤΛΗΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΑΞΊΑ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΎΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ .- Στην Ιπποκρατική ρήση " ωφελέειν ή βλάπειν " με τρεις λέξεις που αγγίζουν την ψυχή του θεραπευτή δίνεται το απόλυτο στίγμα και η ουσία της υποχρέωσης του ιατρού .-


39 .-*** ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ?
http://xrhstos-frik.blogspot.com/ , Χρήστος .- Μιά νέα τεχνολογία , που δια[ιστώνει τη διάβρωση , τεριδόνα των δοντιών , μόλις αυτή ξεκινά , και υπόσχεται να απαλλάξει τους ασθενείς από τηριδόνα των δοντιών , και από τον τροχό του οδοντογιατρού και τα σφραγίσματα , διαδικασία κάθε άλλο παρά ευχάριστη για τους περισσότερους . Η φοβία του τροχού κρατά μακριά από τον οδοντογιατρό χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες , με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των δοντιών τους . Σύμφωνα με μελέτη του King' s College του Λονδίνου , που περουσιάστηκε πρόσφατα{ 09-2008}, στο περιοδικό Chemistry & Industry , η νέα τεχνολογία , που μπορεί να είναι διαθέσιμη στα οδοντιατρεία σε μιά περίπου πενταετία , βασίζεται στο φασματοσκόπιο Ραμάν , με το οποίο χημικά στοιχεία , διακρίνοντας το μοναδικό " αποτύπωμα " κάθε μορίου οδοντικού ιστού . Η νέα τεχνολογία κατευύνει μια οπτική ίνα πάνω στα δόντια για να διακρίνει έγκαιρα τις χημικές αλλοιώσεις τος λόγω φθοράς. Οι χημικές μεταβολές στα δόντια ανιχνεύονται αναλύοντας πως το φως διαχέεται όταν μια ακτίνα λέϊζερ πέφτει πάνω στα δόντια . Όταν υπάρχουν βακτήρια , μικρόβια, λόγω αναπτυσσόμενου , αλλά αόρατου από το γυμνό μάτι , προβλήματος σε κάποιο δόντι , τότε το φως διαχέεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ένα υγειές δόντι . Η εγκαιρει διαπίστωση του προβλήματος θα μειώσει την ανάγκη για σγραγίσματ ,εμφράξεις , δοντιών . Σήμερα η ζημιά σε ένα δόντι εντοπίζεται είτε με το μάτι , είτε με ακτίνες Χ , όταν όμως είναι αργά και ο τροχός έχει καταστεί αναπόφευκτος . Το μόνο μειονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ίσως το υψηλό κόστος του μηχανίματος με το γεγονός ότι , ο ασθενής πρέπει να μείνει απολύτως ακίνητος για 30 '' δευτερόλεπτα . - Αναμένομεν ...την εφαρμογή .......της νέας τεχνολογίας ...και να μη πέσει στις κ΄λένδες ή στον κάλαθο των αχρήστων . Είδωμεν...!!!!! sns arfara , Dentist , 2008.- http://www.star-musicforum.com/ , to diko sas forum.- Σήμερα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια ευχάριστη και ανώδυνη διαδικασία! Πλέον οι ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο συστηματικά, για τον έλεγχο των δοντιών τους, πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε προβλήματος. Το αυθόρμητο και όμορφο χαμόγελο είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της προσωπικότητάς μας! Το φωτεινό χαμόγελο και τα λευκά δόντια, είναι αποτέλεσμα της σωστής και συστηματικής υγιεινής. Η έλλειψη της, λειτουργεί ως αρωγός στην ανάπτυξη ενός εύφορου περιβάλλοντος για τα βακτήρια, το οποίο είναι μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις δημιουργίας ασθενειών των ούλων. Έρευνες επισημαίνουν ότι η παρουσία βακτηριδίων στο στόμα προκαλούν περιοδοντολογικές ασθένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μολύνσεις των ούλων είναι δυνατόν να προληφθούν και να θεραπευτούν με την κατάλληλη στοματική υγιεινή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλλει καθοριστικά στην σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των δοντιών. Οι σύγχρονες τεχνικές και τα υπερσύγχρονα εργαλεία, παρέχουν την ασφάλεια τόσο στον οδοντίατρο, όσο και στον ασθενή, επιφέροντας έτσι τα επιθυμητά αποτελέσματα, μέσα από μια άψογη συνεργασία. Με τη συμβολή της σύγχρονης οδοντιατρικής, η φυσική ή τεχνητή οδοντοστοιχία του ασθενούς, διατηρείται άριστη κατάσταση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπροσθέτως, η αισθητική στον τομέα της οδοντιατρικής συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην υγεία, όσο και στην καλή εικόνα των δοντιών μας και κατά συνέπεια μας χαρίζει το χαμόγελο που όλοι επιθυμούμε!! Εν κατακλείδι, η στοματική υγιεινή, είναι δεδομένη, εφόσον ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του οδοντίατρού του.-


40 .- ~**
Εμφυτεύσιμη νευροδιέγερση κατά του νευροπαθητικού πόνου
05 Ιουνίου 2010, Σαββάτο,

Πλήρης ανακούφιση πόνου επιτυγχάνεται με ένα εμφυτεύσιμο σύστημα νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 25χρονο, ο οποίος υπέφερε από μη αντιμετωπίσιμο νευροπαθητικό πόνο. Ο ασθενής είχε υποστεί πριν από τέσσερα χρόνια κάκωση του βραχιονίου πλέγματος και παράλυση του αριστερού χεριού από τροχαίο ατύχημα. Παρά τις τρεις χειρουργικές προσπάθειες αποκατάστασης και τις διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, το άνω άκρο παρέμεινε παράλυτο και ο ασθενής υπέφερε από αφόρητο νευροπαθητικό πόνο στο δείκτη και τον αντίχειρα του παράλυτου χεριού του, ενώ λάμβανε ισχυρότατη συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή από δραστικά φάρμακα, χωρίς ανακούφιση.

Το συγκεκριμένο σύστημα νευροδιέγερσης διαθέτει αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τις μεταβολές θέσης του ασθενή (όρθια, ύπτια, πλάγια κ.λπ.) και ενεργοποιεί αυτόματα τα επιλεγμένα για κάθε θέση προγράμματα, ώστε να επιτυγχάνεται ένα σταθερό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε κάθε δραστηριότητα του πάσχοντος.

Ένα κατάλληλο πρόγραμμα ελαφρών ηλεκτρικών παλμών εφαρμόζεται, για να εμποδίσει τη μετάδοση του πόνου. Η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση από σοβαρό νευροπαθητικό πόνο που δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά στις παραδοσιακές και λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές. Εφόσον η δοκιμαστική περίοδος νευροδιέγερσης αποβεί θετική, ακολουθεί η οριστική εμφύτευση του νευροδιεγέρτη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πόνου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος εφάρμοσε το σύστημα νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού στον 25χρονο.

Ο προγραμματισμός του συστήματος γίνεται με εξωτερικό τηλεχειριστήριο. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να θέτει σε λειτουργία ή να απενεργοποιεί το σύστημα με τηλεχειριστήριο, σύμφωνα, όμως, με τις οδηγίες του γιατρού. Το κόστος των υλικών καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





41 .- ~** Τα βραδινά σνακ βλάπτουν τα δόντια
,

Η κατανάλωση τροφών στη μέση της νύχτας μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 2.217 Δανών και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνεται.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ενοχοποιεί τις αλλαγές στη ροή του σάλιου, καθώς αυτό τείνει να στεγνώνει τη νύχτα.

Από τους 2.217 συμμετέχοντες, 173, ποσοστό 8% μπορούσαν να καταταχθούν στην ομάδα όσων έτρωγαν τη νύχτα. Κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερο των καθημερινών θερμίδων τους μετά το δείπνο ή ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, για σνακ. Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτό που συνέβαινε σε όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 6 ετών, αποκαλύφτηκε ένα σημαντικό εύρημα.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα στη μέση της νύχτας είχαν περισσότερες απώλειες δοντιών, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση υδατανθράκων/ζάχαρης.

Η Dr Jennifer Lundgren, δήλωσε ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στους ανθρώπους τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων στη μέση της νύχτας.

Ο καθηγητής Damien Walmsley, δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων τη νύχτα, όταν το στόμα είναι στεγνό και οι τροφές μένουν εκεί περισσότερο χρόνο, επιταχύνει την επίπτωση της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη και οξέα.

Για να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη, είναι σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές τη μέρα, ενώ το ένα βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται αμέσως πριν τον ύπνο. Πρόσθεσε, ότι όποτε είναι εφικτό θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο νερό τουλάχιστον μια ώρα πριν το τελικό βούρτσισμα της μέρας.- sns arfara stamos Dentist 2010 .-

Πηγή: iatronet.gr .-




42.- ~**

Κατεβάζουν ρολά οι καρδιοχειρουργικές του Ευαγγελισμού

Κία Παπαδοπούλου - Ρίτα Μελά



S.O.S. εκπέμπουν οι καρδιοχειρουργοί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς τις τελευταίες ημέρες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έκτακτα αλλά και στα τακτικά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε πριν από λίγη ώρα αποφάσισαν να κλείσουν τελικά και τις δύο καρδιοχειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου. Όπως τονίζουν, από αύριο δεν θα γίνονται έκτακτα χειρουργεία στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με τους καρδιοχειρουργούς, δεν διατίθενται πλέον στα χειρουργεία βηματοδότες, δεν υπάρχουν στεντ, αλλά το πιο σημαντικό δεν υπάρχει οξυγονωτής για το μηχάνημα εξωσωματικής λειτουργίας. Δεν μπορεί να γίνει καμία καρδιοχειρουργική επέμβαση χωρίς το εν λόγω μηχάνημα, καθώς αυτό «κρατά» την εξωσωματική λειτουργία του σώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του νοσοκομείου, διά στόματος του διοικητή Μιχαήλ Θεοδώρου, τονίζει πως δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών και ότι όποιο υλικό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο αντικαθίσταται άμεσα. Επίσης, ο ίδιος διαψεύδει ότι θα κλείσουν οι καρδιοχειρουργικές κλινικές και υποστηρίζει πως οι επεμβάσεις, είτε έκτακτες είτε προγραμματισμένες, θα γίνονται κανονικά. Αυτές οι διαψεύσεις του κυρίου Θεωδόρου έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα που υφίστανται οι κλινικές του, αφού γνωρίζει πως όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί, αλλά και πως, κατά την επόμενη εφημερία του ιδρύματος, τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν ένα προς ένα με επικοινωνία με τους προμηθευτές. Με λίγα λόγια, η προμήθεια υλικών θα πραγματοποιείται με… «το κομμάτι».

Σήμερα, πάντως, είναι η πέμπτη ημέρα που δεν γίνεται παράδοση υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές διεκδικούν σε ρευστό και όχι σε ομόλογο, όπως αντιπροτείνει η κυβέρνηση, 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι να βρεθεί λύση και να συμφωνήσουν κυβέρνηση και προμηθευτές στο πώς θα γίνει η εξόφληση του χρέους, όπως φαίνεται, τα προβλήματα κάθε μέρα θα μεγαλώνουν, με κλινικές, που η μία μετά την άλλη, θα οδηγούνται σε «λουκέτο».

Το πρόβλημα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του «εμπάργκου» είχε διαφανεί σε ορθοπεδικό υλικό, μάλιστα στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ακυρώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη ορθοπεδικές επεμβάσεις σε παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας συζητούν μία λύση, που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι στην πράξη, για την έλλειψη του φαρμακευτικού υλικού.

Σύμφωνα με τους καρδιοχειρουργούς, η ενημέρωση που έχουν είναι πως, αν έρθει κάποιο επείγον περιστατικό, θα πρέπει να ενημερώσουν, αρχικά, εγγράφως τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος εν συνεχεία θα ενημερώσει την επιτροπή προμηθειών του Υπουργείου Υγείας και εκείνοι, με τη σειρά τους, τους προμηθευτές, ώστε να στείλουν το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο και να γίνει η επέμβαση. -


~**43.- ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ :

Μια απλή , κατανοητή ενημέρωση , πάνω σε προβλήματα υγείας της γυναίκας από τα αρχεία του Χειρούργου Γυναικολόγου Μαιευτήρα κ. Ανδρέα Πολυδώρου , Καλαμάτα , Χρύσανθου Παγώνη 10 .-

Α) .- ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ :

~** Αποφεύγετε να φοράτε πολύ στενά παντελόνια και σορτς .- Επίσης μην προτιμάτε τα συνθετικά εσώρουχα .- Ο κακός αερισμός της περιοχής αυξάνει τη θερμοκρασία και την υγρασία , δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων .-

~** Πλένετε καθημερινά την περιοχή των γεννητικών οργάνων και την περιπρωκτική περιοχή με ένα ειδικό για το σκοπό αυτό προϊόν καθαρισμού κι όχι με οποιοδήποτε σαπούνι ή υγρό καθαρισμού .- Πιο κατάλληλο είναι το ουδέτερο σαπούνι ή καθαριστικό σαμπουάν .-

~** Οι πλύσεις με ισχυρά φαρμακευτικά αντισηπτικά χωρίς σαφή ιατρικό λόγο και οδηγίες δεν συμβάλλουν στην υγιεινή σας .- Αντίθετα , είναι πιθανόν να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα γιατί διαταράσσουν τις φυσιολογικές συνθήκες , του κόλπου .-

~** Αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά ή αντιβιοτικά , είναι πιθανόν να εμφανίσετε κολπίτιδα .- Αν σας έχει συμβεί και στο παρελθόν , να το αναφέρετε στο γιατρό σας , .- Αποφεύγετε την κατάχρηση αντιβιοτικών , άνευ λόγου και χωρίς ιατρική συνταγή .-

~ ** Αν είστε έγκυος ή αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη είναι πιθανότερο να παρουσιάσετε κολπίτιδα .- Αυτό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας .-

~** Αν η θεραπεία που έχετε ακολουθήσει δεν είναι αποτελεσματική μη διστάσετε να το αναφέρετε στο γιατρό σας αμέσως .- Ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη διερεύνηση .-

~** Ο σύντροφο σας ενδέχεται να σας επιμολύνει με μύκητες έστω κι αν εκείνος δεν έχει συμπτώματα .- Ο γιατρό σας μπορεί να προτείνει κάποια ανάλογη θεραπεία για το σύντροφο σας ή κάποια μέτρα προφύλαξης ή και φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος .- arfara stsns amos 2010 .-

~** Β) .- ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ :

~** 1) .- Αξίζει η αυτοεξέταση;Ναι . Τώρα που δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε , σας βοηθά να γνωρίσετε το στήθος σας , να διώξετε το φόβο και να αλλάξετε στάση απέναντι στον καρκίνο που παραμονεύει για όλες τις γυναίκες .- Πάντα προσέχουμε για να έχουμε ! Καλύτερα να προλαβαίνουμε , παρά να θεραπεύουμε !

~** 2) .- Πόσο συχνά και πότε η αυτοεξέταση του στήθους μας ;Μια φορά τον μήνα σε μια σταθερή ημέρα για να το θυμάστε .-Αν έχετε περίοδο , αφήστε να περάσουν δέκα μέρες από την πρώτη ημέρα , όταν το στήθος δεν θα είναι πια πρησμένο ή ευαίσθητο .-

~** 3) .- Τι άλλο πρέπει να ξέρετε;Αν είστε 40 χρονών και δεν είχατε λόγο , ως τώρα , να κάνετε μαστογραφία , προγραμματίστε την με τον γυναικολόγο σας .-Η μαστογραφία δεν πονά .-Είναι η πιο αξιόπιστη για έγκαιρη διάγνωση , που σημαίνει τη διατήρηση του στήθους και τη σωτηρία της ζωής .-

~** 1) .- Μπροστά στον καθρέπτη ,Τοποθετήστε τα χέρια στα πλευρά σας και παρατηρήστε προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα , το σχήμα ή την επιδερμίδα του στήθους σας .-~** 2) .- Στο Ντους ,Σηκώστε το ένα σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού αρχίστε να εξετάζετε με κυκλική φορά το στήθος σας από την περιφέρεια μέχρι να φτάσετε στη θηλή .-Ελέγξτε και την περιοχή προς τον ώμο και την μασχάλη .- Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο στήθος σας , χωρίς να τσιγκουνεύεστε το χρόνο σας .-~** 3) .- Στο κρεβάτι ,Με ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή σας ωμοπλάτη , σηκώστε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι .- Με το δεξί ψηλαφίστε όλο το στήθος με ακτινωτές κινήσεις από τη θηλή προς την περιφέρεια , κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού .- Επαναλάβετε και στο δεξί σας στήθος , πάντα με υπομονή , αγάπη και αίσθηση .-

~** ΚΑΘΕ αλλαγή δεν πρέπει να σας τρομάζει .-

** Συζητήστε την όμως οπωσδήποτε με τον γιατρό σας , για να την αξιολογήσει και να σας καθοδηγήσει .- sns arfara - stamos 2010 .-

~** ~** Εικόνα 034.mpg arfara kalamata messinias 201064 Προβολές - πριν από 2 μήνες~** Γ ) .- ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ :

** Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία και σε τι διαφέρει από την συμβατική ; απλή μαστογραφία;~ Αποτελεί μέθοδο εξέτασης των μαστών με χρήση πολύ χαμηλής δόσης ακτινοβολίας .- Είναι τεχνολογική καινοτομία και μετεξέλιξη της συμβατικής μαστογραφίας χωρίς χρήση φιλμ .-Η εξέταση γίνετε κατά παρόμοιο τρόπο με την κλασική εξέταση , δηλαδή δυο λήψεις ανά μαστό με ήπια πίεση , μέσω ενός ειδικού πιέστρου .-Η εικόνα όμως που λαμβάνεται δεν αποτυπώνεται αμέσως σε φιλμ όπως στην κλασική εξέταση .-Είναι ηλεκτρονική και μέσω ειδικών συστημάτων προωθείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές .-Εκεί υφίσταται βελτιστοποίηση μέσω προγραμμάτων επεξεργασίας ιατρικής εικόνας , για την διόρθωση της αμαύρωσης και της σκιαγραφικής αντίθεσης και ακολούθως εκτυπώνεται σε ειδικό φιλμ μέσω laser camera .- Η εικόνα αυτή μπορεί να αρχειοθετηθεί , να δοθεί στην γυναίκα σε CD , να επανεκτυπωθεί , να αποσταλεί για δεύτερη γνώμη , να συγκριθεί με μελλοντικές εικόνες .-

~** Σε τι πλεονεκτεί η ψηφιακή μαστογραφία σε σχέση με την συμβατική;

~ H ψηφιακή αγγειογραφία πλεονεκτεί σε πολλά σημεία της συμβατικής .- Πρωταρχικό αποτελεί η δυνατότητα ρύθμισης της ποιότητας της εικόνας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών .- Η διαδικασία αυτή προσφέρει σημαντικά αυξημένη ανιχνευτική ικανότητα μικρών όγκων για όλες τις γυναίκες , ειδικότερα όμως για εκείνες που έχουν μαστούς με αυξημένη πυκνότητα στην μαστογραφία ( ινοκυστικούς ) , για γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών και για γυναίκες προ ή περιεμμηνοπαυσιακές .-

~** Πόση είναι η δόση της ακτινοβολίας της ψηφιακής μαστογραφίας ;~ Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει γίνει εφικτή μείωση της δόσης κατά 25-30% συγκρινόμενη με την συμβατική μαστογραφία .-Αν κανείς λάβει υπόψη την δυνατότητα να αποφεύγονται επαναλήψεις , μέσω της διόρθωσης της εικόνας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να γίνονται μεγεθύνσεις στον υπολογιστή και όχι με συμπληρωματική λήψη στον μαστό , η μείωση δόσης που επιτυγχάνεται είναι ακόμη μεγαλύτερη .-

** Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μαστών μπορεί να ανακαλύψει το 99% των καρκίνων και μάλιστα σε ποκλινικό στάδιο ( μέγεθος λίγων χιλιοστών ).- ** Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι ετήσιος σε ηλικίες άνω των 40 ετών , ενώ για ηλικίες κάτω των 40 ετών , συνιστάται ετήσιο υπερηχογράφημα και μια μαστογραφία αναφοράς στα 35 χρόνια .-Αναρτήθηκε από sns arfara -stamos 2010 .- http://snsarfara.blogspot.com/ / .-ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ 2010

~** Θέλετε τον άντρα τρυφερό;

Ψεκάστε τον!Επιθυμείτε ένα σύντροφο που να σας φροντίζει; Θέλετε ο...σκληρός εραστής να σας γεμίζει με αγκαλίτσες και φιλάκια; Η επιστήμη ασπάστηκε τα θέλω του γυναικείου πληθυσμού και βρήκε τη λύση!Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cambridge σε συνεργασία με Γερμανούς συναδέλφους δημιούργησαν ένα προϊόν, όπου ένα ή δυο φσιτ αρκούν για να γίνει το θαύμα!Το κύριο συστατικό βασίζεται στην ωκυτοκίνη: ορμόνη που προκαλεί αισθήματα αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης, τρυφερότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για μι�� χημική ουσία που μεταμορφώνει τους στρίγγλους άνδρες σε τρυφερά αρνάκια!Πώς λειτουργεί το... ψέκασμα!Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απλή. Συστάθηκαν δυο ομάδες από 24 άτομα η κάθε μια. Η πρώτη περιλούστηκε από το θαυματουργό υγρό και η δεύτερη από ένα εικονικό φάρμακο, που υποτίθεται ότι περιείχε την ουσία. Κατόπιν δόθηκαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες που απεικόνιζαν ένα μικρό κορίτσι να κλαίει, μια γέννηση, μια κηδεία και ζώα να συναναστρέφονται με ανθρώπους. Τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι συναισθήματα τους γεννά η καθεμία εικόνα."Η ομάδα που έλαβε την ορμόνη επέδειξε ένα υψηλό αίσθημα φροντίδας, στοργικότητας σε σχέση με την άλλη που δεν είχε απολύτως κανένα ίχνος ευαισθησίας. Η αίσθηση της αγάπης και της συγκίνησης από τον ανδρικό πληθυσμό είναι ένα στοιχείο που σε μεγάλο ποσοστό απουσιάζει από το dna τους. Όταν βλέπεις γοητευτικούς άνδρες να αντιλαμβάνονται το μεγαλείο της γέννησης και τη δραματική πτυχή του θανάτου, σκέφτεσαι το εξής: Τελικά γίνονται και θαύματα σε αυτό το κόσμο" δηλώνει η Dr Rene Hurlemann, από το πανεπιστήμιο Friedrich-Wilhelms στη πόλη Bonn.Πόσοι άντρες θα δεχτούν να... ψεκαστούν;Το ερώτημα όμως που προκύπτει από την αλλαγή του προφίλ ενός καθαρόαιμου αρσενικού, είναι σαφές: πόσοι άνδρες θα δεχτούν να αγοράσουν το προϊόν; Ο Dr Kendrick, από το Ινστιτούτο Babraham στο Cambridge θέτει τη ανησυχία του: " Θεωρώ πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στη εξυγίανση των προβλημάτων μέσα σε μια ερωτική σχέση. Τα μόνιμα παράπονα των γυναικών, η γκρίνια οτι ο εραστής δεν τις σκέφτεται καθόλου θα πάψουν επιτέλους να υφίσταται. Αυτό που με προβληματίζει είναι το κατά πόσο οι άνδρες θα ενστερνιστούν τις ανησυχίες των γυναικών και θα τολμήσουν να ψεκαστούν με το μαγικό σπρέι. Είναι μια πρόκληση".Αναρτήθηκε από ΠΡΟΙΤΟΣ



~** 44.- Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΕΣ :



** Οι έγκυες που πίνουν έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης κινδυνεύουν να αποκτήσουν μικρότερα βρέφη, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ παρακολούθησαν περισσότερες από 7.300 Ολλανδές από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2% με 3% απάντησε ότι κατανάλωνε ποσότητα καφεΐνης ανάλογη με έξι κούπες καφέ ημερησίως επί ένα τρίμηνο.

Κατά μέσο όρο, το ύψος των νεογέννητών τους ήταν λίγο μικρότερο από εκείνο των νεογέννητων, οι μητέρες των οποίων κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης.

«Η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει το ύψος του βρέφους από το πρώτο τρίμηνο και μετά», εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Ρέιτσελ Μπέικερ.

Όσες έπιναν πολύ καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, μικρότερα σε σχέση με το φύλο αλλά και την εβδομάδα της κύησης κατά την οποία γεννήθηκε. Αυτό το συμπέρασμα ωστόσο βασίζεται σε μικρό δείγμα βρεφών, επομένως η βαρύτητά του είναι αβέβαιη.

Από τα 104 βρέφη που ήρθαν στον κόσμο από μητέρες οι οποίες κατανάλωναν πολύ καφεΐνη, μόλις τα επτά ήταν μικρά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα ενισχύουν τα υπάρχοντα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει τη φυσιολογική κατανάλωση καφεΐνης στη διάρκεια της κύησης -ακόμη κι ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα- με τον αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το έμβρυο με χαμηλό σωματικό βάρος.

Ωστόσο σε άλλες μελέτες δεν διαπιστώνονται όμοια συμπεράσματα. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα ως προς το αν η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Η Δρ Μπέικερ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus χρησιμοποίησαν υπέρηχους για να καταγράψουν την ανάπτυξη του βρέφους στη διάρκεια της κύησης 7.346 γυναικών.

Σε κάθε τρίμηνο οι γυναίκες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση σε καφέ και τσάι. Οι περισσότερες κατανάλωναν λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σε όλα τα στάδια της κύησης, αλλά ποσοστό ανάμεσα στο 2% και το 3% κατανάλωνε έξι ή περισσότερα.

Γενικώς, τα νεογέννητα γυναικών οι οποίες έπιναν πολύ καφέ ήταν κατά τι κοντύτερα, κατά μέσο όρο, με το που γεννήθηκαν και κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης, όπως έδειξαν οι υπέρηχοι.

Η Δρ Μπέικερ σημειώνει ότι το συμπέρασμα είναι «πως οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα».

Ωστόσο, από τα ευρήματα δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου καφέ είναι γενικώς «ασφαλής» στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Μελετήσαμε μόνο την επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου», είπε η Δρ Μπέικερ και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα και άλλων επακόλουθων από την κατανάλωση καφεΐνης από εγκύους».
health.in.gr

Ανάρτηση Από τον/την hamomilaki ♂ στο To χαμομηλάκι τη 6/13/2010 12:02:00 μμ


ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ :

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/05/30052010.html . Κυριακή, 30 Μαΐου 2010 Ειδήσεις τα Νέα μας σήμερα 30/05/2010 κα άλλα

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/05/ta-blogs.html . Σάββατο, 29 Μαΐου 2010 TA BLOGS Τι είναι

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2010/06/07-06-2010.html , Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 Ειδήσεις τα Νέα μας σήμερα χθες 07-06-2010

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2010/06/03-06-2010.html , Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 Ειδήσεις τα Νέα μας και άλλα 03-06-2010

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2010/06/bloggers.html , Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010
Αυτοί που μας γράφουν bloggers

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2010/06/02-03-06-2010.html , Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ σημερα και χθες κ.π.α 02 , 03 -06-2010

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/bloggers.html , . Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 ΟΙ BLOGGERS ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/02-06-2010.html , Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 Τα Νέα μας - Ειδήσεις , Τετάρτη 02-06-2010 και άλλα
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/1-06-2010.html , Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 Τα Νέα μας Εδήσεις ο1-06-2010 και άλλα

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/blog-post_05.html Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 Ξένες Δημοσιεύσεις του σήμερα και του χθες

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/blog-post_1324.html , Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 Ξένες Δημοσιεύσεις του σήμερα και του χθες

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/blog-post_5565.html , Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 Ξένες Δημοσιεύσεις του σήμερα και του χθες

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2010/06/blog-post_7196.html , Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 Ξένες Δημοσιεύσεις του σήμερα και του χθες

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2010/06/05-06-06-2010.html , Σάββατο, 05 Ιουνίου 2010 Τα Νέα - οι ειδήσεις του Σ/Κ 05 , 06 -06 -2010
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/06/2010.html , Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2010
Αυτοί που μας γράφουν 2010

~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/06/y-2010.html , Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2010
Yγεία για όλους Ιούνιος 2010

΄**~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/06/08-09-06-2010.html , Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010
Μας γράφουν σήμερα - χθες 08 και 09-06-2010

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2010/06/e.html , Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010
Eιδήσεις σήμερα , χθες και αυτοί που μας γράφουν

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2010/06/blog-post.html , Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

~** Εικόνα 034.mpg arfara kalamata messinias 2010

~** http://www.fromsport.com/v-0/0/76/v-7639.html , Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά τον αγώνα .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2010/06/blog-post.html , Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010
Αυτοί που μας γράφουν σήμερα - χθες , Ειδήσεις-Νέα μας σήμερα 12-06-2010
**

Δεν υπάρχουν σχόλια: