ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

 Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014    :



Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !








*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :
 



***  Χωρίς πρόσβαση στις παραλίες της Τριφυλίας τα ΑμεΑ…          
   
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Καλοκαίρι και στην Τριφυλία, τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και οι επισκέπτες, απολαμβάνουν τις χρυσαφένιες παραλίες και κολυμπούν στα καταγάλανα νερά, ζώντας μοναδικές, ξεχωριστές στιγμές ευχαρίστησης και ξεγνοιασιάς!
Δυστυχώς, όμως, και στον τόπο μας υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις που οφείλονται είτε σε ανικανότητα τοπικών αρχόντων και πολιτικών είτε σε αβελτηρία και αδιαφορία τους. Ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι ταυτόχρονα προσβολή για τον πολιτισμό μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έρχεται, ξανά, στην επικαιρότητα: η ανύπαρκτη πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν είναι η πρώτη φορά που το αναδεικνύουμε στο «Θ»! Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε. Αρκετά σχόλια και δημοσιεύματα έχουν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να σταθούν αρκετά, όχι τόσο για να «ευαισθητοποιηθούν» οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, όσο κυρίως και πρωτίστως για να πράξουν το αυτονόητο στο πλαίσιο των ευθυνών και των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων.
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της, αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».
Όπως έχουμε τονίσει, οι τοπικές Αρχές έχουν υποχρέωση - και εκ του νόμου αλλά κυρίως ηθική - να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ! Παράλληλα, οφείλουν να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά. Η πραγματικότητα, όμως, που βιώνουν τα ΑμεΑ είναι τραγική και τραγικότερη είναι η αδιαφορία του Δήμου Τριφυλίας. Τίποτα από όσα χρειάζονται για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ δεν έχει γίνει. Καμία μέριμνα, σε καμία παραλία, δεν έχει ληφθεί. Καμία παρέμβαση με εκτέλεση έργων υποδομής για προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας δεν έχει γίνει επί τριάμισι χρόνια. Ακόμη και σε παραλίες όπου προηγούμενοι δήμαρχοι και προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είχαν κατασκευάσει, έστω υποτυπώδεις, ράμπες πρόσβασης, και υπέστησαν ζημιές από τον κυματισμό, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν τις αποκατέστησε!
Τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας, ας το αντιληφθούν εκεί στο Δήμο Τριφυλίας. Έστω και τώρα, που έχουν και περισσότερο προσωπικό για κοινωφελή εργασία, δεν είναι αργά (ποτέ δεν είναι αργά για προσφορά σε έχοντες ανάγκη συμπολίτες μας), ας δημιουργήσουν υποδομές προσβασιμότητας και ας άρουν τον ιδιότυπο αποκλεισμό που έχουν θέσει τα ΑμεΑ!
Το καλοκαίρι είναι εδώ, δεν πέρασε. Υπάρχει χρόνος να γίνουν παρεμβάσεις από το Δήμο Τριφυλίας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, ώστε να μην προσβάλλονται οι συνάνθρωποί μας και να μην τους στερήσει (η Δημοτική Αρχή) το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στη χαρά και την ψυχαγωγία! 

*** Ελληνικός δορυφόρος στο διάστημα από τη NASA με άρωμα Μεσσηνίας (βίντεο)         
   
Ο δορυφόρος Λ-Sat (Hellenic Satellite), o οποίος δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Μεσσήνιο Περικλή Παπαδόπουλο, εκτοξεύτηκε χθες το βράδυ από τις εγκαταστάσεις της NASA, στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τη NASA, o ελληνικός δορυφόρος «πετάει» με τον πύραυλο Antares, ο οποίος μεταφέρει το σκάφος Cygnus με επιστημονικό και υποστηρικτικό υλικό για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Cygnus αναμένεται να φθάσει στον ISS στις 16 Ιουλίου.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε χθες το βράδυ στις 19:52 (ώρα Ελλάδας). Αρχικά, η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής, όμως αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη NASA, όλα «βαίνουν ομαλώς» μέχρι τώρα.
Όπως σημειώνεται, στόχος του δορυφόρου είναι να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς.
Τον Λ-sat σχεδίασε και κατασκεύασε η διεθνής ελληνική επιστημονική/φοιτητική ομάδα που φέρει την ονομασία «Lambda Team», με έδρα τη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια και η οποία στην ιστοσελίδα της προβάλλει το σλόγκαν «Ελληνικά μυαλά με δράση» (Greek Minds at Work).
Όπως υπογράμμισε ο δρ. Παπαδόπουλος (καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San José) η ομάδα Lambda προωθεί και αναδεικνύει αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες.
Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε ομογενειακά ΜΜΕ, ο δρ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος του «μικροδορυφόρου» ήταν περίπου 100.000 δολάρια και ότι η αποστολή του θα συνέβαλε επίσης και στην προστασία ελληνικών εμπορικών πλοίων από πειρατείες.
kathimerini.gr
Video:  Launch of Orbital-2 Mission to the International Space Station    ,
http://youtu.be/KA3RhUsbf20  ,

***  Δρόμοι της Καλαμάτας που «προκαλούν» τροχαία ατυχήματα (φωτογραφίες)          
   
 
 
 
Ο ανθρώπινος παράγοντας, πρωτίστως, με την οδηγική συμπεριφορά, η κακή συντήρηση και η κατάσταση του οχήματος, αλλά και ο ίδιος ο δρόμος, είναι, σύμφωνα με το διοικητή της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλία Αξιωτόπουλο, οι βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί σε δρόμους της Καλαμάτας σοβαρά τροχαία, ακόμα και θανατηφόρα. Μια αναδρομή στα ρεπορτάζ που έχουν γίνει γι’ αυτά, αποδεικνύει πως συγκεκριμένοι δρόμοι και σημεία ανά τακτά διαστήματα «προκαλούν» τροχαία ατυχήματα.
Στην κορυφή βρίσκεται η Ηρώων Πολυτεχνείου (Νέα Είσοδος), ιδιαίτερα το τμήμα μεταξύ Διασποράς και Ασπροχώματος. Δεκάδες τροχαία ατυχήματα, με πιο πρόσφατο εκείνο με το θάνατο ενός 40χρονου, στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ.
Από τους επικίνδυνους δρόμους της Καλαμάτας θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν η Κρήτης και η Λακωνικής, καθώς και η Ακρίτα. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η διασταύρωση Μαυρομιχάλη και Παλαιολόγου (μέσα σε λίγες ημέρες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά, σε ξεχωριστά τροχαία ατυχήματα), ενώ συνεχώς τροχαία ατυχήματα υλικών ζημιών συμβαίνουν στις διασταυρώσεις Μαυρομιχάλη και Φαρών, Φαρών και Σταδίου, Λακωνικής και Παλαιολόγου, Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους.
Ακόμα και χθες τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών σημειώθηκε στην οδό Αθηνών.
Αυτά και μόνο τα στοιχεία δείχνουν ότι επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων μέτρων, για να σταματήσουμε να θρηνούμε αθώα θύματα, ακόμα κι αν ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως προαναφέραμε, είναι βασική αιτία. Η δε Τροχαία Καλαμάτας εξακολουθεί να λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό, ενώ είναι και πρακτικά αδύνατο σε κάθε διασταύρωση να υπάρχει τροχονόμος.
Από την άλλη πλευρά, οι δρόμοι της Καλαμάτας από άποψη ποιότητας δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν από τους καλύτερους.
  Συνεχώς στα ίδια σημεία
Πέρυσι τον Ιούνιο, στην οδό Κρήτης, από εκτροπή της μηχανής που οδηγούσε ένας άντρας έχασε τη ζωή του, ενώ στο ίδιο σημείο έχει σημειωθεί κι άλλο θανατηφόρο ατύχημα. Τα «εκκλησάκια» που έχουν τοποθετηθεί είναι τραγικός μάρτυρας.
Στην οδό Μακεδονίας, οδηγός μηχανής έχασε τη ζωή του ύστερα από σύγκρουση με αυτοκίνητο.
Την ίδια χρονιά είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς οδηγών και επιβατών, σε τροχαία ατυχήματα στην οδό Βασ. Γεωργίου, στη διασταύρωσή της με την οδό Λακωνικής, στην οδό Κρήτης και στην Αθηνών.
Για το 2014 οι καταγραφές, επίσης, δεν είναι καλές. Τον Ιανουάριο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην οδό Κρήτης από εκτροπή του οχήματος που οδηγούσε. Το Μάιο, στη διασταύρωση Μαυρομιχάλη και Παλαιολόγου, συγκρούστηκε αυτοκίνητο με μηχανή, με τραγικό απολογισμό το θάνατο του συνεπιβάτη της μηχανής. Τέλη Ιουνίου 40χρονος οδηγός ενός μικρού αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του, όταν προσέκρουσε στη γέφυρα του ΟΣΕ στη Νέα Είσοδο.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής Τροχαίας, Ηλίας Αξιωτόπουλος, δύο από τις βασικές αιτίες των ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μας είναι η ταχύτητα και η μέθη. «Πράγματι, σε μερικά σημεία, ιδιαίτερα διασταυρώσεις, έχουμε επανειλημμένα τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς, πάνω στα διασταυρώσεις σταθμεύουν αυτοκίνητα, εμποδίζοντας την ορατότητα των οδηγών. Έχουμε βεβαιώσει πολλές φορές παραβάσεις σε τέτοια σημεία, αλλά όταν συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα, οι οδηγοί αυτών των οχημάτων, γνωρίζοντας ότι έχουν ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί, σπεύδουν να φύγουν. Οι δρόμοι αυτοί που παρατηρούνται συχνά ατυχήματα, βρίσκονται συνήθως στο κέντρο της πόλης και έχουν ιδιαίτερο κυκλοφοριακό φόρτο» συμπλήρωσε.
  Ανθρώπινος παράγοντας
Κατά το διοικητή της Τροχαίας, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι βασικός στην πρόκληση των ατυχημάτων, λέγοντας πως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν οι οδηγοί, πιάνοντας το τιμόνι, θεωρούσαν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους συμβεί τροχαίο ατύχημα. «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καταλυτικός, καθώς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη διαμόρφωση του δρόμου και τη βατότητά του, πρέπει να προσαρμόζουμε και την οδηγική συμπεριφορά. Ένας δρόμος με επαναλαμβανόμενες στροφές ή με κακές καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να παρέχει καμία ασφάλεια, αν τα οχήματα αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες», εξήγησε.
Η Τροχαία Καλαμάτας στέλνει διαρκώς προτάσεις στο Δήμο Καλαμάτας για μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε διάφορα σημεία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια για οδηγούς και πεζούς. Όπως σημείωσε ο κ. Αξιωτόπουλος, εκτός από προληπτικούς ελέγχους, η Τροχαία προβαίνει σε τεχνική αστυνόμευση, που αφορά στην κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων στους αρμοδίους για τη λήψη μέτρων (κοπή δέντρων, διαγράμμιση, τοποθέτηση πινακίδων, κ.ά.).
«Υπάρχει αγαστή συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και, όταν υπάρχει η δυνατότητα, οι περισσότερες προτάσεις μας υλοποιούνται άμεσα», συμπλήρωσε.
Ένα μέτρο που ελήφθη πρόσφατα είναι η τοποθέτηση «ματιών γάτας» στη Ναυαρίνου και σε άλλα επικίνδυνα σημεία.
Αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί από την Τροχαία προτάσεις για εγκατάσταση κανονικών φωτεινών σηματοδοτών στις διασταυρώσεις Μαυρομιχάλη και Παλαιολόγου και Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους.
Τέλος, ο κ. Αξιωτόπουλος, παρατήρησε ότι, παρά το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε οδηγούς μηχανών για χρήση κράνους και έχουν βεβαιωθεί πολλές παραβάσεις, εξακολουθούν πολλοί δικυκλιστές να μη φορούν.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ένα ακόμα τροχαίο στο κέντρο της Καλαμάτας
 
Λίγα λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι μια ακόμα σύγκρουση σημειώθηκε στην Καλαμάτα. Πιο συγκεκριμένα αυτοκίνητο που παραβίασε το Stop έπεσε πάνω σε άλλο, η σύγκρουση έγινε στη διασταύρωση των οδών Καίσαρη και Αριστοδήμου. Όπως τόνισαν οι περίοικοι στη συγκεκριμένη διασταύρωση έχουμε συχνά αντίστοιχα περιστατικά και πρέπει να βρεθεί μια λύση, αρχικά με σωστή σήμανση. -

***Δεκάδες καταγγελίες διαφθοράς και στη Μεσσηνία         
           
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Για την Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Τρεμόντι, με ρίζες και από την Καλαμάτα, καθώς και την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα μας, έχουμε φιλοξενήσει στο «Θάρρος" αρκετά ρεπορτάζ.
Το πρώτο διάστημα, η προβολή που πήρε η προσπάθειά της, η συμμετοχή της σε διεθνή φόρα και η παγκόσμια αναγνώρισή της άφηναν ασυγκίνητο το ελληνικό Δημόσιο. Το τελευταίο διάστημα, όμως, τα πράγματα, όπως φαίνεται, αλλάζουν και η προσπάθεια της νεαρής Τρεμόντι αναγνωρίζεται.
Εν τω μεταξύ, τους πιο διεφθαρμένους νομούς, αλλά και τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, παρουσιάζει το edosafakelaki.gr, η ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει και φιλοξενεί καταγγελίες πολιτών ή περιπτώσεις που υπέπεσε ένα τέτοιο περιστατικό στην αντίληψή τους.
Μέχρι τώρα στην ιστοσελίδα έχουν γίνει 1.746 ανώνυμες και 14 επώνυμες καταγγελίες για φακελάκι, ενώ το συνολικό ποσό από όλα τα φακελάκια που έχουν αναφερθεί αγγίζει τα… 5.262.187 ευρώ.
Αναφορικά με τη Μεσσηνία, υπήρχαν έντεκα (11) καταγεγραμμένες καταγγελίες, που αφορούν συνολικό ποσό που φτάνει στα 24.000 περίπου ευρώ, αν και, όπως αναφέρεται, οι περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες.
Όσον αφορά στις υπηρεσίες, την πρώτη θέση και με διαφορά καταλαμβάνουν τα νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν τα διπλώματα οδήγησης, η πολεοδομία και η εφορία.
 
*** Η Δήμητρα Γαλάνη στην Κυπαρισσία
ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟN ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΜια μοναδική εμφάνιση της Δήμητρας Γαλάνη Φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τη Δήμητρα Γαλάνη σε ανοιχτούς χώρους, να ακούσουμε όλα τα τραγούδια της, αυτά που ήδη γνωρίζουμε και αυτά που αγαπάει η ίδια και παρουσιάζει αλλιώς. Ειδικότερα, θα εμφανιστεί στο Τρενοτεχνείον στην Κυπαρισσία την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ. Η περιοδεία της θα έχει το γενικό τίτλο «Αλλιώς», όπως και ο νέος της δίσκος που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Το «Aλλιώς» δίνει τον τόνο όσων παρουσιάζει φέτος η Δήμητρα στη σκηνή. Μαζί με την μπάντα της, σε μία προσωπική αφήγηση, από αυτές που σπανίως κάνει. Ένα πρόγραμμα γεμάτο από τα τραγούδια που την ανέδειξαν είτε τραγουδώντας τα είτε γράφοντας τη μουσική τους και που συνθέτουν το soundtrack μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας. Οι παραστάσεις που έδωσε το χειμώνα που μας πέρασε στο Passport με αυτό το concept κέρδισαν κοινό και δημοσιογράφους και έδειξαν τον δρόμο για τις καλοκαιρινές, επιλεγμένες εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα. Στην καλοκαιρινή περιοδεία συμμετέχουν οι πιο καλοί της φίλοι, οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), ο Λάμπης Κουντουρόγιανης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), ο Στέλιος Προβής (μπάσο). Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Βουδαντάς και Παναγιώτης Ηλιόπουλος Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 ευρώ - Ταμείο: 15 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr, Τρενοτεχνείον, Βιβλιοπωλείο Αρχονταρίκι, Κάβα Ψυχογιός (Γαργαλιανοι), Λαογραφείο Φιλιατρινούλα (Φιλιατρά), Κατάστημα Δέσποινα (Κυπαρισσία), Costa Navarino. - 

*** Στόχος να λειτουργήσει εντός του 2015 ο ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Πύλο 

Μέσω ΣΔΙΤ θα επιδιωχθεί η ίδρυση Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου στην ΠύλοΤης Βίκυς Βετουλάκη Το δρόμο των ΣΔΙΤ πιθανότητα θα ακολουθήσει η ίδρυση και λειτουργία του Ενάλιου Επισκέψιμου Αρχαιολογικού Χώρου στην Πύλο, μιας και φαντάζει δύσκολη η εξασφάλιση πιστώσεων από χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ήδη έχει γίνει επεξεργασία ειδικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αρχικό στόχο το πάρκο να λειτουργήσει εντός του 2015.Μισό εκατομμύριο Στόχος όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει αειφορία, εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και της Πύλου στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού και ειδικότερα του μοναδικού ενδιαφέροντος σύγχρονου (1978) ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου “Irene Serenade”, που με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου κηρύχθηκε Επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος ως ευρισκόμενο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του όρμου του Ναυαρίνου. Απαιτείται η εκπόνηση σειράς ειδικών μελετών, με δαπάνη του Δήμου ή των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει προταθεί για υπογραφή, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα προβεί στα απαραίτητα έργα κατασκευής του έργου, τόσο στο θαλάσσιο χώρο (οριοθέτηση θαλάσσιου χώρου, πόντιση ναυδέτων, καθορισμός και σήμανση υποβρύχιων διαδρομών) όσο και στο χερσαίο χώρο (εξασφάλιση, εξοπλισμός και οργάνωση γραφείων, οργάνωση του φυλασσόμενου χερσαίου χώρου απόπλου – κατάπλου και κατασκευή του εκεί φυλακίου, κατασκευή ενημερωτικού περίπτερου). Επίσης, στην απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού (2 τουλάχιστον μικρά περιπολικά σκάφη με εξοπλισμό καταδυτικων α’ βοηθειών, καταδυτικές εξαρτύσεις καταδυόμενου προσωπικού, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών), στη στελέχωση του έργου με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, που θα προκύπτει από την τεχνοοικονομική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, και στην έναρξη λειτουργίας του. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως και να δημιουργηθεί σχετικό ντοκιμαντέρ. Μία πρώτη εκτίμηση για την υλοποίηση της σύμβασης και του κόστους λειτουργίας για το πρώτο έτος ανέρχεται σε 495.000 ευρώ.Τι θα επιτρέπεται Όταν ιδρυθεί το Πάρκο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνον: -οι οργανωμένες συνοδευόμενες αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής / περιήγησης –οι οργανωμένες συνοδευόμενες ελεύθερες καταδύσεις αναψυχής/περιήγησης (snorkelling) –η επισκόπηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα ή διαθέτοντα άλλα μέσα επισκόπησης του βυθού χωρίς επέμβαση σε αυτόν (υποβρύχιες κάμερες) –οι εκπαιδευτικές επισκέψεις με τα ανωτέρω μέσα/τρόπους –οι τυχόν εκάστοτε αναγκαίες δραστηριότητες Κρατικών Υπηρεσιών (όπως Λιμενικές Αρχές, ΠΝ, Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ.). Τέλος, θα απαγορεύεται: -κάθε μορφή αλιείας και η με οποιονδήποτε τρόπο αποκομιδή ζωντανών οργανισμών ή άλλων αντικειμένων –κάθε επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και το ναυάγιο Irene Serenade, πλην των απαραίτητων για τη λειτουργία του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου –η διέλευση κάθε πλωτού μέσου με εξαίρεση τα σκάφη εξυπηρέτησης των αναγκών του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και των αναγνωρισμένων παρόχων καταδυτικών υπηρεσιών, τα σκάφη επισκόπησης του βυθού και τα σκάφη των αρμόδιων υπηρεσιών (Λιμενικές Αρχές, ΠΝ, Πυροσβεστικό Σώμα) –η αγκυροβολία. - 

***   Οι πολίτες «ματώνουν»… αλλά ο Μορέας εισπράττει εκατομμύρια 

 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης «Χαμένο» βγήκε και πάλι, για πολλοστή φορά, το Δημόσιο από την παραπομπή σε διαιτησία διαφορών του με παραχωρησιούχο. Με τρεις αποφάσεις το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε 9,5 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Μορέας, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που διεκδίκησε ως διαφυγόντα έσοδα από διόδια. Ο τρόπος διεξαγωγής των διαιτησιών, πάντως, έχει αρκετά ζητήματα και, μάλιστα, διερευνήθηκε πρόσφατα από το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και αυτή την εποχή, που γίνεται αγώνας για την εξασφάλιση πόρων, το Δημόσιο καθυστέρησε αρκετούς μήνες να εκτελέσει έγκαιρα την απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να καταβάλει στον εργολάβο τόκο υπερημερίας 700.000 ευρώ! Σύμφωνα με την απόφαση, που υπεγράφη πρόσφατα, η κοινοπραξία Μορέας (που κατασκευάζει τον άξονα Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης), όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ζήτησε το 2012 - 2013 τη διενέργεια διαιτησίας, ζητώντας αποζημίωση από το Δημόσιο για διαφυγόντα έσοδα από διόδια: -1,47 εκατ. ευρώ για απώλεια εσόδων από τα διόδια Καλαμάτας, καθώς καθυστέρησε η κατασκευή τους και επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ επειδή καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας τους, από 3.3.12 έως 2.9.12 (αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Μορέα, ο σταθμός διοδίων της Καλαμάτας ξεκίνησε να λειτουργεί στις 24.7.12, δηλαδή ο Μορέας αποζημιώθηκε και για δύο μήνες που ο σταθμός λειτουργούσε). Το δικαστήριο επιδίκασε το σύνολο του ποσού. -2,3 εκατ. ευρώ για απώλεια εσόδων από τα διόδια Μάναρη το διάστημα 3.8.10-22.11.10. Τα διόδια ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 23.11.10. Το δικαστήριο επιδίκασε 2,2 εκατ. ευρώ. -2,4 εκατ. ευρώ λόγω καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας των διοδίων Βελιγοστής και Παραδεισίων από 3.3.11 έως 2.9.12. Προφανώς, θα ακολουθήσει και νέο «πακέτο» αποζημίωσης, καθώς οι δύο σταθμοί ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 7.1.13. Το δικαστήριο επιδίκασε 1,8 εκατ. ευρώ. -434.000 ευρώ για καθυστέρηση στην παράδοση του τμήματος Αθήναιου - Λεύκτρου το διάστημα 30.3.10-3.11.10. Το δικαστήριο επιδίκασε 311.000 ευρώ. -586.000 ευρώ για απώλεια εσόδων από καταλήψεις σταθμών διοδίων από την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης έως την 26η Ιουλίου 2011. Το δικαστήριο επιδίκασε 410.000 ευρώ. -Τέλος, 3,7 εκατομμύρια για απώλεια εσόδων από τα διόδια Σπαθοβουνίου (δεν διευκρινίζεται από ποια αιτία) από τις 3.3.10 έως τις 2.9.11. Το δικαστήριο επιδίκασε 1,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο Μορέας διεκδίκησε 12,2 εκατομμύρια ευρώ και θα λάβει 9,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει ακόμα 174.800 ευρώ για έξοδα και αμοιβές της διαιτησίας. Άξιο απορίας είναι, πάντως, πώς (ή ενδεχομένως και γιατί) το Δημόσιο καθυστέρησε την καταβολή του ποσού που επιδικάστηκε πέρυσι στον Μορέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με τόκους 700.000 ευρώ! Όλα αυτά τη στιγμή που το Δημόσιο «ματώνει» για την εξοικονόμηση πόρων. Πάντως ο τρόπος χειρισμού των διαιτησιών από το Δημόσιο έχει στο πρόσφατο παρελθόν απασχολήσει τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος διεξήχθη το 2012 ύστερα από αίτημα του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αφορμή διαιτησία με τον Μορέα και η έκθεση παραδόθηκε στις αρχές του 2013. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος επιλογής των διαιτητών εκ μέρους του Δημοσίου ήταν προβληματικός: το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ενημερωνόταν εγκαίρως όπως θα έπρεπε, ενώ σε όλες τις αποφάσεις διαιτησίας μέχρι το τέλος του 2011, που ο διαιτητής εκ μέρους του Δημοσίου οριζόταν με απόφαση του υπουργού Υποδομών, «δεν προκύπτουν κριτήρια σχετικά με τον τρόπο ορισμού των διαιτητών, η επιλογή των οποίων διενεργούνταν κατά την αναιτιολόγητη κρίση του αποφασίζοντος οργάνου». Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που πραγματοποίησε με τη σειρά του εσωτερικό έλεγχο για σειρά παραλείψεων υπαλλήλου. - 

***   Ελπίδες για καλή θέση και στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία για το 6ο Γυμνάσιο         
           
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 6ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ελπίδες για καλή θέση και
στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία για το 6ο Γυμνάσιο
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Ανέκαθεν- κι αυτό υποθέτω πως ισχύει για όλους ή τους περισσότερους- μας συνέπαιρναν θέματα τεχνολογίας και δη, διαστημικής τεχνολογίας. Από το προφητικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη», την τηλεοπτική σειρά Star Trek ή και τις ταινίες «2001, Οδύσσεια του διαστήματος» έως το πρόσφατο «Gravity», το διάστημα και η τεχνολογία μάς κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους τρεις εκπροσώπους της ομάδας Ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, Αναστ. Καπετανάκη, Κων. Μακρή και Άγγελο Παλιάκο, οι οποίοι με την παρότρυνση και την αμέριστη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής, πατέρα Σωτ. Μαστέα, αλλά και την οικονομική συνεισφορά της Μητρόπολης Μεσσηνίας, πήραν μέρος στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τον οποίο διοργάνωσε προ ημερών η WRO (World Robotics Olympiad), και κατέλαβαν τη 2η θέση, που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε μια μεγαλύτερη διοργάνωση, παγκόσμιου επιπέδου, στο Σότσι της Ρωσίας, στις 21 Νοεμβρίου.
Το ρομπότ
Κατασκεύασαν ένα συλλέκτη και διαλογέα διαστημικών σκουπιδιών, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί δραματικά και απειλεί την ασφάλεια των δορυφόρων, αφού ένα μικρό κομμάτι μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστης αξίας ζημιά.
Το θέμα, όπως μας εξήγησε ο πατέρας Σωτήριος, ήταν κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έπρεπε να προμηθευτούν σε μακέτα μια απεικόνιση του διαστήματος, με σχεδιασμένες ελλειπτικές τροχιές, όπου βρίσκονταν «δορυφόροι» και «διαστημικά σκουπίδια». Επίσης, έπρεπε να επιλέξει το ρομπότ την κατάλληλη τροχιά, προκειμένου να απομακρύνει μεν τα σκουπίδια (κατασκευασμένα με υλικό από κόκκινο χρώμα), χωρίς όμως να προκαλέσει βλάβη στους δορυφόρους (υλικό με μαύρο χρώμα).
Σε θεωρητικό επίπεδο, κινούνταν ταυτόχρονα κι ένας άλλος μηχανισμός (ρομπότ) που απομάκρυνε τα διαστημικά σκουπίδια από το συλλογέα τους.
Την άσκηση αυτή είχαν να επιλύσουν 20.000 ομάδες που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο θέμα. Στην Αθήνα, το ρομπότ του 6ου Γυμνασίου, παρότι βρισκόταν σε δοκιμαστική φάση, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία όλη την προβλεπόμενη διαδρομή. Η άσκηση δόθηκε από τη Ρωσία που φιλοξενεί φέτος τον παγκόσμιο διαγωνισμό.
Το αρχικό ερέθισμα δόθηκε στον πατέρα Σωτήριο, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πανελλήνιο συνέδριο καθηγητών Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου κάθε σχολείο παρουσιάζει τις δράσεις του.
Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό και διακρίθηκε. Όπως μας είπε, «παρουσιάστηκε εκεί το ρομπότ και μου άρεσε η ιδέα, γιατί συνδυάζει και υλικό (κατασκευή) και λογισμικό. Προσπαθούμε δε να περάσουμε την έννοια είσοδος, επεξεργασία και έξοδος στην Α΄ Γυμνασίου και εδώ πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα που είναι όπως ο άνθρωπος, αφού έχει αισθητήρες, επεξεργάζεται τα δεδομένα που του δίνονται και κινείται».
Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως ήταν πολύ δύσκολο αυτό που κατάφερε η ομάδα, να διακριθεί στην πρώτη της συμμετοχή, με ένα μόνο ρομπότ, κι αυτό παλαιότερης τεχνολογίας.
Η πλειοψηφία των συμμετασχόντων, θα πρέπει να αναφερθεί, χρησιμοποιούσε πιο εξελιγμένη έκδοση ρομπότ από αυτή της Καλαμάτας, του οποίου ο αισθητήρας χρόνου ήταν τρεις φορές πιο γρήγορος. Όμως, έπειτα από χορηγία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν ήδη έρθει στην Καλαμάτα δύο νέα ρομπότ, που σαφώς θα κάνουν ευκολότερη την προσπάθεια της ομάδας.
Όλα αυτά συνεπάγονται κόστος. «Τα χρήματα ήταν απαγορευτικά και δεν μπορούσα να πείσω κάποιον να μου δώσει χρήματα για να κατασκευάσω κάτι που στα μάτια του θα έμοιαζε με παιχνίδι. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ το Σεβασμιώτατο, που συνέδραμε την προσπάθεια. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχω κάποια διαφορά με οποιονδήποτε άλλο καθηγητή Πληροφορικής, απλώς είχα την τύχη να έχω μια χορηγία», παρατήρησε ο πατέρας Σωτήριος.
Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια και την επόμενη χρονιά: «Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα με τη διαχείριση του χρόνου και να βγαίναμε άνετα πρώτοι, αλλά στον επόμενο διαγωνισμό θα είμαστε καλύτεροι, και να συμμετέχουν πολύ περισσότερα παιδιά, αλλά θα πρέπει να γίνει κάποιος εσωτερικός διαγωνισμός στο σχολείο, προκειμένου να προκύπτει η νικήτρια ομάδα που θα συμμετέχει στους διαγωνισμούς».
Η ομάδα της ρομποτικής δεν αποτελείται μόνο από 3 μαθητές, αλλά 20, όμως εκείνος έπρεπε να επιλέξει τρεις.
Οι πρωταγωνιστές
Ο Κώστας Μακρής ανέφερε πως (η συμμετοχή στο διαγωνισμό) «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που παίρναμε μέρος σε κάτι τέτοιο. Είχα αρκετό άγχος, αλλά επειδή ήμασταν ομάδα, συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε ως ομάδα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα».
Ο Αναστάσης Καπετανάκης είπε ότι «ήταν καταπληκτική η εμπειρία του διαγωνισμού. Ήμουν αγχωμένος στην αρχή, αλλά τελικά το ξεπέρασα γρήγορα, αφού κατάλαβα ότι με την ομάδα που είχα, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς πρόβλημα».
Ο Αναστάσης, παρότι ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, ήταν ο υπεύθυνος για τον προγραμματισμό της συσκευής. Όπως είπε, «ήταν κάπως δύσκολο να κάνω τον προγραμματισμό, αλλά τελικά το ξεπέρασα. Δεν είχα ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν με κάτι ανάλογο, αλλά επειδή παρακολουθούσα διάφορα σχετικά θέματα στην τηλεόραση και το ίντερνετ, σκέφτηκα να πάρω μέρος και να αποκομίσω γνώσεις»
Το κατασκευαστικό μέρος ανέλαβε ο Άγγελος Παλιάκος. «Ήταν και για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήμουν και εγώ αγχωμένος, αλλά επειδή ήμασταν ομάδα, το ξεπέρασα πολύ γρήγορα και λειτούργησα όπως έπρεπε», είπε και αναφέρθηκε στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως αυτό του φωτισμού. Υπήρχε συννεφιά, κάτι που επηρέαζε τον αισθητήρα του παλιού ρομπότ και δημιουργούσε προβλήματα, αφού άλλες φορές «έβλεπε» και άλλες όχι τις κόκκινες μπάλες (διαστημικά σκουπίδια), με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί βαθμοί.
Ελπίδες για νέα διάκριση στη Ρωσία
Στη Ρωσία θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόγραμμα, αλλά επειδή πρόκειται για Ολυμπιάδα, θα δοθεί σε όλες τις ομάδες μια ημέρα νωρίτερα ένας επιπλέον κανόνας, που θα πρέπει να τον επεξεργαστούν και να λειτουργήσουν με βάση τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Θελήσαμε να μάθουμε τις εκτιμήσεις των μελών της ομάδας για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Ο Κώστας (Μακρής) ανέφερε πως «έχουμε μια πολύ καλή κατασκευή κι ένα καλό πρόγραμμα. Αν όλα αυτά λειτουργήσουν σωστά, που θα λειτουργήσουν, πιστεύω ότι θα πάρουμε μια πάρα πολύ καλή θέση».
Από την πλευρά του ο Αναστάσης (Καπετανάκης), σχολίασε: «Τώρα το πιστεύω κι εγώ ότι μπορούμε να πάρουμε μια πολύ καλή θέση στη Ρωσία, επειδή έχουμε και καλή κατασκευή και καλό πρόγραμμα».
Τέλος, ο Άγγελος (Παλιάκος) είπε: «Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να πάρουμε και την πρώτη θέση, αφού, αν και έχουμε παλιό ρομπότ, έχουμε βρει τη λύση. Αν υπολογίσουμε αυτό, αλλά και το ότι στο διαγωνισμό θα πάμε με τα πιο νέα ρομπότ, αυτό δημιουργεί αισιοδοξία».
Στο μητροπολίτη Μεσσηνίας
Η ομάδα επισκέφθηκε προ ημερών το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, προκειμένου να του εκφράσει τις ευχαριστίες της για τη βοήθεια που της έδωσε και ο κ. Χρυσόστομος όχι μόνο τις δέχθηκε, αλλά ευχήθηκε να καταλάβουν καλή θέση και στην Ολυμπιάδα στη Ρωσία.
 
***    Βρες χρόνο - Γιάννης Ρίτσος
time-clock-vintage

Βρες χρόνο για δουλειά -
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη -
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.

Βρες χρόνο για παιχνίδι -
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο για διάβασμα -
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα –
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ' αστέρια.
Βρες χρόνο ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι -
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου -
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να 'σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς -
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί -
για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.
Τ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη. Τ' όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη....
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
ritsos-signature
Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)
VIDEO  :  Γιάννης Ρίτσος~Βρες χρόνο  , http://youtu.be/05-1LKK_Bbg  ,


***  Σονάτα του Σεληνόφωτος, Γ. Ρίτσος
panselinos
Ἀνοιξιάτικο βράδι. Μεγάλο δωμάτιο παλιοῦ σπιτιοῦ. Μιὰ ἡλικιωμένη γυναίκα ντυμένη στὰ μαῦρα μιλάει σ᾿ ἕναν νέο. Δὲν ἔχουν ἀνάψει φῶς. Ἀπ᾿ τὰ δυὸ παράθυρα μπαίνει ἕνα ἀμείλικτο φεγγαρόφωτο. Ξέχασα νὰ πῶ ὅτι ἡ γυναίκα μὲ τὰ μαῦρα ἔχει ἐκδώσει δυό-τρεῖς ἐνδιαφέρουσες ποιητικὲς συλλογὲς θρησκευτικῆς πνοῆς. Λοιπόν, ἡ Γυναίκα μὲ τὰ μαῦρα μιλάει στὸν νέο.

walk1
Ἄφησέ με ναρθῶ μαζί σου. Τί φεγγάρι ἀπόψε! Εἶναι καλὸ τὸ φεγγάρι, - δὲ θὰ φαίνεται ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου. Τὸ φεγγάρι θὰ κάνει πάλι χρυσὰ τὰ μαλλιά μου. Δὲ θὰ καταλάβεις. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Ὅταν ἔχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οἱ σκιὲς μὲς στὸ σπίτι, ἀόρατα χέρια τραβοῦν τὶς κουρτίνες, ἕνα δάχτυλο ἀχνὸ γράφει στὴ σκόνη τοῦ πιάνου λησμονημένα λόγια - δὲ θέλω νὰ τ᾿ ἀκούσω. Σώπα.
Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου λίγο πιὸ κάτου, ὡς τὴ μάντρα τοῦ τουβλάδικου, ὡς ἐκεῖ ποὺ στρίβει ὁ δρόμος καὶ φαίνεται ἡ πολιτεία τσιμεντένια κι ἀέρινη, ἀσβεστωμένη μὲ φεγγαρόφωτο τόσο ἀδιάφορη κι ἄϋλη, τόσο θετικὴ σὰν μεταφυσικὴ ποὺ μπορεῖς ἐπιτέλους νὰ πιστέψεις πὼς ὑπάρχεις καὶ δὲν ὑπάρχεις πὼς ποτὲ δὲν ὑπῆρξες, δὲν ὑπῆρξε ὁ χρόνος κ᾿ ἡ φθορά του. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Θὰ καθίσουμε λίγο στὸ πεζούλι, πάνω στὸ ὕψωμα, κι ὅπως θὰ μᾶς φυσάει ὁ ἀνοιξιάτικος ἀέρας μπορεῖ νὰ φαντάζουμε κιόλας πὼς θὰ πετάξουμε, γιατί, πολλὲς φορές, καὶ τώρα ἀκόμη, ἀκούω τὸ θόρυβο τοῦ φουστανιοῦ μου, σὰν τὸ θόρυβο δυὸ δυνατῶν φτερῶν ποὺ ἀνοιγοκλείνουν, κι ὅταν κλείνεσαι μέσα σ᾿ αὐτὸν τὸν ἦχο τοῦ πετάγματος νιώθεις κρουστὸ τὸ λαιμό σου, τὰ πλευρά σου, τὴ σάρκα σου, κι ἔτσι σφιγμένος μὲς στοὺς μυῶνες τοῦ γαλάζιου ἀγέρα, μέσα στὰ ρωμαλέα νεῦρα τοῦ ὕψους, δὲν ἔχει σημασία ἂν φεύγεις ἢ ἂν γυρίζεις οὔτε ἔχει σημασία ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου, δὲν εἶναι τοῦτο ἡ λύπη μου - ἡ λύπη μου εἶναι ποὺ δὲν ἀσπρίζει κ᾿ ἡ καρδιά μου. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο. Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Φορές-φορές, τὴν ὥρα ποὺ βραδιάζει, ἔχω τὴν αἴσθηση πὼς ἔξω ἀπ᾿ τὰ παράθυρα περνάει ὁ ἀρκουδιάρης μὲ τὴν γριὰ βαριά του ἀρκούδα μὲ τὸ μαλλί της ὅλο ἀγκάθια καὶ τριβόλια σηκώνοντας σκόνη στὸ συνοικιακὸ δρόμο ἕνα ἐρημικὸ σύννεφο σκόνη ποὺ θυμιάζει τὸ σούρουπο καὶ τὰ παιδιὰ ἔχουν γυρίσει σπίτια τους γιὰ τὸ δεῖπνο καὶ δὲν τ᾿ ἀφήνουν πιὰ νὰ βγοῦν ἔξω μ᾿ ὅλο ποὺ πίσω ἀπ᾿ τοὺς τοίχους μαντεύουν τὸ περπάτημα τῆς γριᾶς ἀρκούδας -κ᾿ ἡ ἀρκούδα κουρασμένη πορεύεται μὲς στὴ σοφία τῆς μοναξιᾶς της, μὴν ξέροντας γιὰ ποῦ καὶ γιατί -ἔχει βαρύνει, δὲν μπορεῖ πιὰ νὰ χορεύει στὰ πισινά της πόδια δὲν μπορεῖ νὰ φοράει τὴ δαντελένια σκουφίτσα της νὰ διασκεδάζει τὰ παιδιά, τοὺς ἀργόσχολους τοὺς ἀπαιτητικοὺς καὶ τὸ μόνο ποὺ θέλει εἶναι νὰ πλαγιάσει στὸ χῶμα ἀφήνοντας νὰ τὴν πατᾶνε στὴν κοιλιά, παίζοντας ἔτσι τὸ τελευταῖο παιχνίδι της, δείχνοντας τὴν τρομερή της δύναμη γιὰ παραίτηση, τὴν ἀνυπακοή της στὰ συμφέροντα τῶν ἄλλων, στοὺς κρίκους τῶν χειλιῶν της, στὴν ἀνάγκη τῶν δοντιῶν της, τὴν ἀνυπακοή της στὸν πόνο καὶ στὴ ζωὴ μὲ τὴ σίγουρη συμμαχία τοῦ θανάτου -ἔστω κ᾿ ἑνὸς ἀργοῦ θανάτου- τὴν τελική της ἀνυπακοὴ στὸ θάνατο μὲ τὴ συνέχεια καὶ τὴ γνώση τῆς ζωῆς ποὺ ἀνηφοράει μὲ γνώση καὶ μὲ πράξη πάνω ἀπ᾿ τὴ σκλαβιά της.
Μὰ ποιὸς μπορεῖ νὰ παίξει ὡς τὸ τέλος αὐτὸ τὸ παιχνίδι; Κ᾿ ἡ ἀρκούδα σηκώνεται πάλι καὶ πορεύεται ὑπακούοντας στὸ λουρί της, στοὺς κρίκους της, στὰ δόντια της, χαμογελώντας μὲ τὰ σκισμένα χείλια της στὶς πενταροδεκάρες ποὺ τὶς ρίχνουνε τὰ ὡραῖα καὶ ἀνυποψίαστα παιδιὰ ὡραῖα ἀκριβῶς γιατί εἶναι ἀνυποψίαστα καὶ λέγοντας εὐχαριστῶ. Γιατί οἱ ἀρκοῦδες ποὺ γεράσανε τὸ μόνο ποὺ ἔμαθαν νὰ λένε εἶναι: εὐχαριστῶ, εὐχαριστῶ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Συχνὰ πετάγομαι στὸ φαρμακεῖο ἀπέναντι γιὰ καμιὰν ἀσπιρίνη ἄλλοτε πάλι βαριέμαι καὶ μένω μὲ τὸν πονοκέφαλό μου ν᾿ ἀκούω μὲς στοὺς τοίχους τὸν κούφιο θόρυβο ποὺ κάνουν οἱ σωλῆνες τοῦ νεροῦ, ἢ ψήνω ἕναν καφέ, καί, πάντα ἀφηρημένη, ξεχνιέμαι κ᾿ ἑτοιμάζω δυὸ - ποιὸς νὰ τὸν πιεῖ τὸν ἄλλον;- ἀστεῖο ἀλήθεια, τὸν ἀφήνω στὸ περβάζι νὰ κρυώνει ἢ κάποτε πίνω καὶ τὸν δεύτερο, κοιτάζοντας ἀπ᾿ τὸ παράθυρο τὸν πράσινο γλόμπο τοῦ φαρμακείου σὰν τὸ πράσινο φῶς ἑνὸς ἀθόρυβου τραίνου ποὺ ἔρχεται νὰ μὲ πάρει μὲ τὰ μαντίλια μου, τὰ σταβοπατημένα μου παπούτσια, τὴ μαύρη τσάντα μου, τὰ ποιήματά μου, χωρὶς καθόλου βαλίτσες - τί νὰ τὶς κάνεις; - Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
«Α, φεύγεις; Καληνύχτα.» Ὄχι, δὲ θἄρθω. Καληνύχτα. Ἐγὼ θὰ βγῶ σὲ λίγο. Εὐχαριστῶ. Γιατί ἐπιτέλους, πρέπει νὰ βγῶ ἀπ᾿ αὐτὸ τὸ τσακισμένο σπίτι. Πρέπει νὰ δῶ λιγάκι πολιτεία, -ὄχι, ὄχι τὸ φεγγάρι - τὴν πολιτεία μὲ τὰ ροζιασμένα χέρια της, τὴν πολιτεία τοῦ μεροκάματου, τὴν πολιτεία ποὺ ὁρκίζεται στὸ ψωμὶ καὶ στὴ γροθιά της τὴν πολιτεία ποὺ ὅλους μας ἀντέχει στὴν ράχη της μὲ τὶς μικρότητές μας, τὶς κακίες, τὶς ἔχτρες μας, μὲ τὶς φιλοδοξίες, τὴν ἄγνοιά μας καὶ τὰ γερατειά μας,-ν᾿ ἀκούσω τὰ μεγάλα βήματα τῆς πολιτείας, νὰ μὴν ἀκούω πιὰ τὰ βήματά σου μήτε τὰ βήματα τοῦ Θεοῦ, μήτε καὶ τὰ δικά μου βήματα. Καληνύχτα.
image123Τὸ δωμάτιο σκοτεινιάζει. Φαίνεται πὼς κάποιο σύννεφο θἄκρυβε τὸ φεγγάρι. Μονομιᾶς, σὰν κάποιο χέρι νὰ δυνάμωσε τὸ ραδιόφωνο τοῦ γειτονικοῦ μπάρ, ἀκούστηκε μία πολὺ γνώστη μουσικὴ φράση. Καὶ τότε κατάλαβα πὼς ὅλη τούτη τὴ σκηνὴ τὴ συνόδευε χαμηλόφωνα ἡ «Σονάτα τοῦ Σεληνόφωτος», μόνο τὸ πρῶτο μέρος. Ὁ νέος θὰ κατηφορίζει τώρα μ᾿ ἕνα εἰρωνικὸ κ᾿ ἴσως συμπονετικὸ χαμόγελο στὰ καλογραμμένα χείλη του καὶ μ᾿ ἕνα συναίσθημα ἀπελευθέρωσης. Ὅταν θὰ φτάσει ἀκριβῶς στὸν Ἅη-Νικόλα, πρὶν κατεβεῖ τὴ μαρμαρίνη σκάλα, θὰ γελάσει, -ἕνα γέλιο δυνατό, ἀσυγκράτητο. Τὸ γέλιο του δὲ θ᾿ ἀκουστεῖ καθόλου ἀνάρμοστα κάτω ἀπ᾿ τὸ φεγγάρι. Ἴσως τὸ μόνο ἀνάρμοστο νἆναι τὸ ὅτι δὲν εἶναι καθόλου ἀνάρμοστο. Σὲ λίγο, ὁ Νέος θὰ σωπάσει, θὰ σοβαρευτεῖ καὶ θὰ πεῖ «Ἡ παρακμὴ μιᾶς ἐποχῆς». Ἔτσι, ὁλότελα ἥσυχος πιά, θὰ ξεκουμπώσει πάλι τὸ πουκάμισό του καὶ θὰ τραβήξει τὸ δρόμο του. Ὅσο γιὰ τὴ γυναίκα μὲ τὰ μαῦρα, δὲν ξέρω ἂν βγῆκε τελικὰ ἀπ᾿ τὸ σπίτι. Τὸ φεγγαρόφωτο λάμπει ξανά. Καὶ στὶς γωνιὲς τοῦ δωματίου οἱ σκιὲς σφίγγονται ἀπὸ μίαν ἀβάσταχτη μετάνοια, σχεδὸν ὀργή, ὄχι τόσο γιὰ τὴ ζωὴ ὅσο γιὰ τὴν ἄχρηστη ἐξομολόγηση. Ἀκοῦτε; τὸ ραδιόφωνο συνεχίζει.
  Γιάννης Ρίτσος
Βίντεο  : Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ - ΡΙΤΣΟΣ - ΜΕΡΚΟΥΡΗ 1 http://youtu.be/FwlyBxoXSFo  ,


***  Για το παιδί - Γιάννης Ρίτσος
paidiAπόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, "Αναφυλλητό".
Τα παιδιά θέλουν παπούτσια
τα παιδιά θέλουν ψωμί
θέλουνε και φάρμακα
δούλεψε και συ.
Γέλα κλαίγε κι όλο λέγε
το παιδί: ζωή.
Τίποτ’ άλλο, Ζωή.
Ζύμωνε στη σκάφη
πρώτο σου ζυμάρι, πρώτο σου ψωμί
ένα καλυβάκι μια μικρούλα αυλή
για το παιδί.
images (33)
Ζύμωνε το χώμα
με το δάκρυ δάκρυ
φτιάξε ένα χωμάτινο πουλί
να πετάει τη νύχτα
και να κελαηδεί
για το παιδί.
Τούτη είναι η ζωή μας
τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο
γέλα κλάψε, πες ό,τι θες
Το παιδί ζωή: ζωή
τίποτ’ άλλο!
46-basiki-thumb-large

***  10 εικόνες από υπνοδωμάτια παιδιών όλου του κόσμου
Φωτογραφίες Τοίχου ?
Ο ιδιωτικός χώρος των παιδιών μπορεί να μας δώσει μια εικόνα της ζωής σε όλο τον κόσμο, καθώς και μία βαθύτερη ματιά στην δικιά τους ζωή. Οι παρακάτω εικόνες αποκαλύπτουν απίστευτες ιστορίες θάρρους, απελπισίας, και - για τα λίγα τυχερά παιδιά - χαράς. Η πηγή αυτής της λίστας είναι το  βιβλίο " “Where Children Sleep". Συγγραφέας και φωτογράφος  είναι ο James Mollison. 
10 Κιότο, Ιαπωνία
Risa, δεκαπέντε ετών
H Risa ζει με δεκατρείς γυναίκες σε ένα τεϊοπωλείο στο Κιότο όπου εκπαιδεύεται πολλές ώρες καθημερινά για να γίνει γκέισα. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εξάσκηση στην ορθοφωνία, στο τραγούδι, στο χορό και στο να φτιάχνει τσάι. Είναι η νεότερη maiko (έτσι αποκαλείται κάποια που έχει περάσει τις εξετάσεις για να γίνει γκέισα) στην Ιαπωνία. Έχει δύο ημέρες διακοπών κάθε μήνα.
9. Yunnan, Κίνα
Dong, εννέα ετών
Ο Dong μοιράζεται το δωμάτιο με τους γονείς και τις αδελφές του. Η οικογένειά του έχει χωράφια που τους παρέχουν τα απαραίτητα, ρύζι και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Η εκπαίδευση για τον Dong είναι  δωρεάν γιατί ζει στην ύπαιθρο, οι γονείς του πληρώνουν μόνο για την στολή. Όταν μεγαλώσει ο Dong, θέλει να γίνει αστυνομικός για να  «πιάσει τους κλέφτες».
8. Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Alex, εννέα ετών
O Alex δεν πηγαίνει στο σχολείο. Περνά τις ημέρες του ζητιανεύοντας στους δρόμους. Εκτός από την ζητιανιά, αναγκάζεται να κλέβει  ηλικιωμένους ή οδηγούς   σε σταματημένα αυτοκίνητα στα φανάρια, για να βγάζει τα προς το ζην . Κοιμάται ως επί το πλείστον έξω σε ένα παγκάκι ή σε ένα εγκαταλελειμμένο καναπέ. Επισκέπτεται την οικογένειά του περιστασιακά για να φάει μαζί τους.
Λιβερία, Δυτική Αφρική
Ανώνυμος ,  εννέα ετών
Αυτό το αγόρι (που παραμένει ανώνυμο για τη δική του ασφάλεια) ήταν ένα από τα παιδιά-στρατιώτες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία. Κατατάχθηκε στρατιώτης, διότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αρνηθεί την αμοιβή με τρόφιμα και χρήματα . Πηγαίνει σε σχολείο για παιδιά που είναι πρώην στρατιώτες. Είναι ορφανός και έχει τρία αδέλφια. Θέλει να γίνει δάσκαλος όταν μεγαλώσει.
 Μάε Σοτ, Ταϊλάνδη
Lay Lay, τεσσάρων ετών
Η Lay Lay είναι από την Βιρμανία, αλλά ζει στην Ταϊλάνδη ως πρόσφυγας. Είναι ορφανή και ζει σε ένα ορφανοτροφείο. Υπάρχουν μόνο δύο δωμάτια στο ορφανοτροφεία. Τη μέρα χρησιμοποιούνται ως τάξεις, και τη νύχτα ως υπνοδωμάτια. Τα θρανία μετακινούνται το βράδυ στην άκρη, έτσι ώστε να μετατραπούν τα δωμάτια σε υπνοδωμάτια και να χωρέσουν είκοσι ένα παιδιά. Κάθε παιδί έχει ένα μικρό κουτί για να αποθηκεύει τα πράγματα του. Η Lay Lay έχει μόνο λίγα ρούχα.
5. Bat ayin, Κατεχόμενη Παλαιστίνη
Yiftach, δέκα ετών
Ο Yiftach ζει σε ένα εντυπωσιακό ξύλινο σπίτι που χτίστηκε από τον πατέρα του, ο οποίος είναι εβραίος σιωνιστής που πιστεύει ότι η γη ήταν δώρο για αυτούς από το Θεό. Ο Yiftach απολαμβάνει να μελετάει την ηλιακή ενέργεια και την φύση. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει πιλότος στον ισραηλινό στρατό. Ο πατέρας του έχει διαρκώς μαζί του ένα όπλο, επειδή πιστεύει ότι τα παιδιά του δεν είναι ασφαλή από τους Παλαιστίνιους που ζουν σε κοντινή απόσταση.
Χεβρώνα, Ισραήλ
Douha, δέκα ετών
Η Douha ζει σε  παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό. Ο αδελφός της αυτοκτόνησε αφού σκότωσε είκοσι τρεις αμάχους σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών. Η ισραηλινή κυβέρνηση τιμώρησε τη Douha και την οικογένειά της για την επίθεση του αδελφού της, καταστρέφοντας το σπίτι τους και όλα τα υπάρχοντά τους. Η Douha έχει  μια αφίσα του αδελφού της στο τοίχο του υπνοδωματίου της.
3. Κατμαντού, Νεπάλ
 NetU, ένδεκα ετών
Η NetU εστάλη από το σπίτι της στην Ινδία, για να ζήσει με τη θεία της στο Νεπάλ, επειδή δεν μπορούσαν να της παρέχουν την απαραίτητη τροφή για να επιβιώσει. Όμως, η οικονομική κατάσταση της θείας της NetU δεν είναι πολύ καλύτερη, οπότε αναγκάζεται να ζητιανεύει για φαγητό κάθε μέρα. Σπάνια καταφέρνει να μαζέψει κάποια χρήματα, μόνο τουρίστες της προσφέρουν βοήθεια. Το σπίτι της είναι μια καλύβα που κατασκευάστηκε από φύλλα πλαστικού. Μοιράζεται το σπίτι της με άλλα  έντεκα άτομα.
2. Πνομ Πενχ, Καμπότζη
Roathy, οκτώ ετών

Ο Roathy και η οικογένειά του ζουν σε μια τεράστια χωματερή . Ανακυκλώνουν ότι σκουπίδια μπορούν να βρουν, για να ζήσουν. Το κρεβάτι του Roathy φτιάχθηκε από παλιά ελαστικά. Η χωματερή είναι γεμάτη μύγες που στροβιλίζουν γύρω από τα πέντε χιλιάδες άτομα που ζουν, εργάζονται (και πληρώνουν ενοίκιο) εκεί. Η κύρια εργασία των κατοίκων είναι να καθαρίζουν παλιά μπουκάλια και κουτιά για να τα μεταπουλήσουν στην εταιρία ανακύκλωσης.
1 Κεντάκι, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Jasmine,  τεσσάρων ετών

Η Jasmine, η οποία προτιμά να την φωνάζουν "Jazzy" ζει με τους γονείς της και τα τρία αδέλφια της σε ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή. Το δωμάτιό της είναι γεμάτο στολίδια που έχει κερδίσει σε διαγωνισμούς ομορφιάς για παιδιά. Παρακολουθεί μία επίδειξη κόστους 1.000 δολαρίων κάθε Σαββατοκύριακο. Της αρέσει ν' αντιμετωπίζεται σαν  πριγκίπισσα. Όταν μεγαλώσει θα ήθελε να γίνει αστέρι της ροκ.
________________by Αντικλείδι , http://www.antikleidi.com
   Πηγή: http://listverse.com/ 
 
***  ASFALISTIKA :
Σχέδιο τεσσάρων πυλώνων για την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων έχει έτοιμο το υπουργείο Εργασίας, με το εγχείρημα να ολοκληρώνεται εντός του έτους. Η ενοποίηση δεν θα περιορίζεται μόνο στα ταμεία κύριας ασφάλισης, αλλά θα επεκτείνεται και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων», λέει ο υπουργός Εργασίας Γι
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων», λέει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
~ Ενδεικτικό του κατακερματισμού που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πως υπάρχουν περισσότεροι από 60 διαφορετικοί τομείς ασφάλισης. Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι το οικονομικό «νοικοκύρεμα» του συστήματος, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
~ Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη παραλάβει το μεγαλύτερο τμήμα της μελέτης του ΚΕΠΕ (η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα) και έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες των αλλαγών. Σε δηλώσεις του έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων».
~ O μηχανισμός
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί -με βάση το σχέδιο του υπουργού Εργασίας- η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων:
Το ΙΚΑ, που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών, θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
Το ΙΚΑ, που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών, θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
~ Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Ο «μηχανισμός» πλέον θα είναι κοινός και θα αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Τον κρίσιμο αυτό ρόλο αναλαμβάνει το Κ.Ε.Α.Ο., που μέχρι τώρα έχει την ευθύνη για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών. Οι ρυθμίσεις θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς από το 2017 θα υπάρχει ενιαίο σύστημα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
~ Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως μέσα στο 2015 αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
~ Σημειώνεται πως από 1ης Ιουλίου υπήρξε μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είχε προηγηθεί μία περικοπή κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα πέρυσι.
~ Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως στο υπουργείο θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο το παράδειγμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Στο Ταμείο -που παρέχει επικουρική ασφάλιση στους μισθωτούς- υπήρξε εξίσωση των εισφορών που καταβάλλονται και όπου αυτές ήταν υψηλές δρομολογήθηκαν μειώσεις.
~ Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Η δημιουργία του θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και εκεί θα «κατευθύνεται» το σύνολο των αιτήσεων για σύνταξη. Ουσιαστικά οι υπάλληλοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία (π.χ. στα ένσημα ανεξαρτήτως ταμείου ασφάλισης) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με την καθιέρωση του λεγόμενου «ασφαλιστικού βιογραφικού», με στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ενσήμων.
~ Ενσωμάτωση
Στους νέους ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης θα ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βρουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό ενσήμων, ενώ στόχος είναι να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησης.
~ Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε ένα μόνο κτίριο σε επίπεδο δήμων ή νομών. Με τον τρόπο αυτό θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που συχνά καλούνται να «επισκέπτονται» το ένα γραφείο μετά το άλλο ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
~ Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει και οικονομικό όφελος, καθώς μέχρι τώρα κτίρια των Ταμείων παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ την ίδια στιγμή δαπανώνται χρήματα για ενοικίαση άλλων γραφείων. Το εγχείρημα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αξιοποίησης της κινητής περιουσίας των Ταμείων, με στόχο να μειωθεί ακόμα και κατά το 1/3 η δαπάνη για τα ακίνητα.
~  Ενιαία Διοικητική Υπηρεσία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων. Πρόκειται για μία υπηρεσία που θα δημιουργηθεί κυριολεκτικά από το μηδέν και θα έχει ως στόχο να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά των Ταμείων.
~ Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα λαμβάνονται ενιαίες αποφάσεις για το σύνολο των Ταμείων, ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
~ Παράλληλα θα υπάρχει και σύστημα «παρακολούθησης» των οικονομικών του κάθε Ταμείου και θα χτυπάει... καμπανάκι όποτε διαπιστώνεται πως υπάρχει επιδείνωση των δεδομένων.
~ Για να υπάρχει μία σαφής εικόνα της κατάστασης όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες (με την αρχή να γίνεται από το ΙΚΑ).
~* Oι άξονες που θα στηριχτούν οι αλλαγές
~ 1 Ενιαίο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Το σχετικό έργο θα αναλάβει το K.E.A.O., ενώ από το 2017 θα υπάρχει ενιαίο σύστημα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Μέσα στο 2015 θα υπάρξει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
~ 2 Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Στο Κέντρο θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για σύνταξη ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα. Η στελέχωση θα γίνει από υπαλλήλους όλων των Ταμείων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων.
~ 3 Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Οι υπηρεσίες όλων των Ταμείων θα στεγάζονται σε μόνο ένα κτίριο σε επίπεδο δήμων ή νομών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ενώ θα εξοικονομηθούν και χρήματα που σήμερα δαπανώνονται για την ενοικίαση κτιρίων.
~ 4 Ενιαία διοικητική υπηρεσία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών φορέων. Η νέα υπηρεσία θα παρακολουθεί τα οικονομικά των Ταμείων, με στόχο να υπάρχει διαφάνεια και να μην παρατηρούνται αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς.
~* ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ
Το ΙΚΑ μετεξελίσσεται σε «σούπερ ταμείο»
~ Σε Ταμείο-γίγαντα θα εξελιχτεί το ΙΚΑ, καθώς με τις προωθούμενες αλλαγές θα καλύπτει το σύνολο των μισθωτών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα στο νέο «υπερ-Ταμείο» θα μεταφερθούν όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης αλλά και πρόνοιας (εφάπαξ) και για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν χωριστοί λογαριασμοί.
~ Το νέο ασφαλιστικό «μοντέλο» θα περιλαμβάνει ακόμα δύο μεγάλα ταμεία: τον ΟΑΕΕ (για τους αυτοπασχολούμενους) και τον ΟΓΑ (για τους αγρότες), ενώ διατηρείται και το ΝΑΤ. Προς το παρόν δεν έχει κριθεί η «τύχη» του ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), καθώς δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα ενοποιηθεί με τον ΟΑΕΕ.
~* Σε δυο κατευθύνσεις. Οι προωθούμενες αλλαγές θα κινούνται σε διπλή κατεύθυνση:
~ Θα γίνει διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία κύριας ασφάλισης: στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Το βάρος θα πέσει στο ΙΚΑ, με στόχο να υπάρξει εσωτερική ενοποίηση των κλάδων του Ταμείου που παραμένουν κατακερματισμένοι. Ουσιαστικά όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας -σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- θα καλύπτονται από έναν ασφαλιστικό φορέα. Σημειώνεται πως σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν τη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
~ Θα «μετακομίσουν» στο ΙΚΑ οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ). Με βάση τον σχεδιασμό στο ΙΚΑ θα κατευθυνθούν το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΠΔΥ (ασφαλιστικός φορέας πρόνοιας δημοσίου), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα) κ.ά. Ηδη έχει γίνει η αρχή από τον ΟΠΑΔ.
~ Για την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό του Τταμείου. Δηλαδή το ΙΚΑ -που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών- θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
~ Σημειώνεται πως με νόμο -που έχει ήδη ψηφιστεί- από 1ης Ιανουαρίου 2015 θα υπάρξει ενιαίος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που θα είναι σταθερή) και της αναλογικής σύνταξης (που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης).
~ Επίσης υπάρχει ήδη νόμος για την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Η αρχή έγινε την 1η Ιουλίου από το ΕΤΕΑ και το μέτρο θα επεκταθεί στους υπόλοιπους φορείς που χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου 2015."

***

  ***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Μέσα  από  Βίντεο   ο Τελικός ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  στην παράταση  1-0 .- :

~***  Γερμανία-Αργεντινή στην παράταση  113΄  1-0 Τελικός  μουντιάλ Βραζιλίας 13/7/2014 : http://youtu.be/tv7mxYLBfrw ,


~** ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-0 τελικός  μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/e6OAuyx2ijo .,   


~** Γερμανία- Αργεντινή  Τελικός Μουντιάλ 13/7/2014 : : http://youtu.be/cdVKhf-B60U ,  


** Πανηγυρισμοί  Γερμανών για  4ο  παγκόσμιο κύπελλο  ποδοσφαίρου 2014  Βραζιλία : http://youtu.be/qkQ4gAB6Mso ,   


~** Απονομές  στο τελικό μουντιάλ Βραζιλίας 2014 : http://youtu.be/bLUahTiffuM ,




~ Η Χρυσή Βίβλος της διοργάνωσης:
1930: Ουρουγουάη,
1934: Ιταλία,
1938: Ιταλία,
1950: Ουρουγουάη,
1954: Δ. Γερμανία,
1958: Βραζιλία,
1962: Βραζιλία,
1966: Αγγλία,
1970: Βραζιλία,
1974: Δ. Γερμανία,
1978: Αργεντινή,
1982: Ιταλία,
1986: Αργεντινή,
1990: Δ. Γερμανία,
1994: Βραζιλία,
1998: Γαλλία,
 2002: Βραζιλία,  
2006: Ιταλία,
2010: Ισπανία,
2014: Γερμανία.
 

~** Από Πέντε (5) κύπελλα  η ΒΡΑΖΙΛΙΑ , από τέσσερα (4)   η ΙΤΑΛΙΑ  και η ΓΕΡΜΑΝΙΑ από  δύο (2)  η ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ και  η  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ και  από ένα (1) παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο  οι :  η ΑΓΓΛΙΑ ,  η ΓΑΛΛΙΑ  και η ΙΣΠΑΝΙΑ .-


Στα  είκοσι  χρόνια διοργανώσεων μόνον (8)  οκτώ  χώρες  έχουν πάρει κύπελλο . !


~** 

Η Χρυσή Βίβλος της διοργάνωσης: 1930: Ουρουγουάη, 1934: Ιταλία, 1938: Ιταλία, 1950: Ουρουγουάη, 1954: Δ. Γερμανία, 1958: Βραζιλία, 1962: Βραζιλία, 1966: Αγγλία, 1970: Βραζιλία, 1974: Δ. Γερμανία, 1978: Αργεντινή, 1982: Ιταλία, 1986: Αργεντινή, 1990: Δ. Γερμανία, 1994: Βραζιλία, 1998: Γαλλία, 2002: Βραζιλία, 2006: Ιταλία, 2010: Ισπανία, 2014: Γερμανία.

   ~**  1 Βραζιλία  πρίν τον τελικό μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/CyP-TqjAT0c ,


~** 2 Τελετή λήξης Μουντιάλ  Βραζιλίας  13/72014 : http://youtu.be/5O6mbffmi0o  ,


~** 3 Από τελετή λήξης μουντιάλ Βραζιλίας 2014 : http://youtu.be/2_bKh6R9Yzs ,


~** 4 Τελετή λήξη ολυμπιακών Βραζιλίας 2014 : http://youtu.be/f61h7Bsdzvg  ,


~** 0  ΤΕΛΕΤΗ λήξης μουντιάλ  Βραζιλία 2014 : http://youtu.be/5G9PXpRSKG4 ,


~** 00  Σακίρα  Τελετή λήξης  μουντιάλ  2014: http://youtu.be/lj1_d-fLNzs  ,~** Γερμανία-Αργεντινή α΄ ημίχρ  0-0   13/7/2014: http://youtu.be/8r4BxBiyaYk    ,


~** Γερμανία- Αργεντινή κ. α.  13/7/2014   0-0 : http://youtu.be/nB0ASMePqC8 .,


~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-23-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 23 Ιουνίου 2014.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/06/2014-24-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 24  Ιουνίου  2014 .
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/06/24-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 24 Ιουνίου  2014
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-25-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.-           

 ~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 .-        
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουνίου  2014 .-

ΙΣΟΡΙΑ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ  ΑΓΩΝΩΝ :                                                                  Οι Ολ υμπιακοί Αγώνες πρωτάρχισαν το 776 π.Χ. στην Ολυμπία της Ήλιδας, με τη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον Ελληνικό Κόσμο της αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων κηρυσσόταν εκεχειρία και οι πολεμικές επιχειρήσεις διακόπτονταν.     Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν από διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής, έως ότου καταργήθηκαν από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο τον Μέγα το 393 μ.Χ. ως ειδωλολατρικοί.   1503 χρόνια αργότερα αναβίωσαν, χάρις στις ενέργειες δύο ανθρώπων, του Γάλλου βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν (1836-1937) και του Έλληνα λόγιου και επιχειρηματία Δημητρίου Βικέλα (1835-1908).     ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/545#ixzz37REW4ILb


*** Κοιτάει Κουρμπανά και Γεωργούλη η Καλαμάτα μετά το ΟΧΙ του Κόλα         
            

Στους Κουρμπανά και Γεωργούλη στρέφει το ενδιαφέρον της η Καλαμάτα για την ανάληψη της θέσης του προπονητή μετά την αρνητική εξέλιξη στις συζητήσεις με τον Μπλένταρ Κόλα που βρέθηκε την Παρασκευή στην Καλαμάτα. Η διοίκηση της ομάδας είναι σε επαφή με τους δυο έλληνες τεχνικούς ενώ χθες ακούστηκε και το όνομα του Σπανού , που ήταν προπονητής την περυσινή χρονιά στην Ερμιονίδα και τον Πανευλευσινιακό. Σύντομα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λήξει το θέμα του προπονητή για τη Μαύρη Θύελλα ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της ομάδας για τη νέα χρονιά.


Η Γερμανία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια
   Έτσι ήταν γραφτό να γίνει! Η Γερμανία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κερδίζοντας την Αργεντινή μέσα στο λατινοαμερικάνικο έδαφος της Βραζιλίας, αφού με γκολ του Γκέτσε στο 113’ της παράτασης, ανάγκασε ολόκληρο το Μαρακανά να υποκλιθεί. Οι δύο ομάδες είχαν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τους στο ξεκίνημα του αγώνα, ενώ η κορυφαία στιγμή ανήκε στα πάντσερ με το δοκάρι στο 45'. Από το 50'-60' και έπειτα, κυριάρχησε η κούραση και η… ατολμία των μεγάλων σταρ, όπως ο Μέσι που ήταν σκιά του εαυτού του. Οι Γερμανοί έβγαλαν μεγαλύτερο πάθος και πείσμα στην παράταση και δίκαια πέτυχαν το γκολ που τους χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο υπό το βλέμμα του αγάλματος του Ιησού στο Ρίο ντε Ζανέιρο. in.gr - 
      
***  ΟΛΟΙ  ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ  του  Παγκοσμίου  ποδοσφαίρου   - Μουντιάλ κάθε  τέσσερα χρόνια  από  την έναρξή  τους το  1930  : Είκοσι (20) χρόνια Μουντιάλ Οι  είκοσι  τελικοί !!
1930 στη Ουρουγουάη :  ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4-2 .-
1934 στην Ιταλία  :   ΙΤΑΛΙΑ -ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ  2-1 .-
1938 στην Γαλλία , : ΙΤΑΛΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ  2-1  .-

                                      ΒΙΛΙΜΟΒΣΚΙ
1950 στην Βραζιλία  : ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2-1 .-
1954  στην Ελβετία  : Δ.ΓΕΡΜΑΡΝΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 3-2 .-

1958 στη Σουηδία : ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ 5-2 .-
1962 στη Χιλή   : ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΧΙΛΗ 4-2 .-

1966 Αγγλία    : ΑΓΓΛΙΑ -ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-1  .-
1970 Μεξικό  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΙΤΑΛΙΑ  4-1  .-

1974 στη Γερμανία : Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-1 { H FIFA κατασκεύασε νέο ολόχρυσο κύπελλο έπαθλο }  για την απoνομή (αθλοθέτηση) ανά  τετραετία το ίδιο κύπελλο  .
   
1978 στην Αργεντινή  : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ   κ.α. 1-1  παράταση 3-1 .-
1982 στην Ισπανία  : ΙΤΑΛΙΑ -ΧΙΛΗ  παράταση 3-1 .-
Νέγιεντλη
1986 στο Μεξικό  :  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-Δ.ΓΡΜΑΝΙΑ 3-2 .-
1990  στην Ιταλία   : Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  1-0 .-
1994  στις Η.Π.Α.   : ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΙΤΑΛΙΑ κ.α.  0-0  στα πέναλτι 3-2 .-
1998  στη  Γαλλία   : ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΑΖ΄ΛΙΑ 3-0 .-
2002 στην Ν.Κορέα  και Ιαπωνία  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ  2-0 .-
2006 στην Γερμανία  :  ΙΤΑΛΙΑ -ΓΕΡΜΑΝΙΑ  στην παράταση  2-0 .-
2010  στην Ν. Αφρική  : ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-0 στην παράταση
2014 στην Βραζιλία  : ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  1-0  στην παράταση .-
2018  στην Ρωσία   :  ; ?

~** ***  Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ



 Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ): Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1930, με διοργανώτρια τη FIFA και συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών - μελών της...
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, γνωστό στη χώρα μας και ως Μουντιάλ (Mundial), αποτελεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1930, με διοργανώτρια τη FIFA, και συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών - μελών της. Αφού δώσουν μία σειρά προκριματικών αγώνων, οι 32 καλύτερες αγωνίζονται στην τελική φάση για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
Η επιτυχία των ολυμπιακών ποδοσφαιρικών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον τότε Πρόεδρο της FIFA, Ζιλ Ριμέ, να εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη, με νικήτρια την ομάδα της φιλοξενούσας χώρας.
Με την πάροδο του χρόνου, το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη αθλητική διοργάνωση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι παίκτες της Ουρουγουάης πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου

 Η ομάδα της Ιταλίας πανηγυρίζει την κατάκτηση του 2ου Παγκοσμίου Κυπέλλου





Από το Μουντιάλ  της Γερμανίας το  1974 παρουσιάστηκε  το νέο έπαθλο για  τους  Παγκόσμιους πρωταθλητές στο  ποδόσφαιρο από  την FIFA  ..ολόχρυσο   .- 

ΠΕΛΕ







ΡΟΝΑΛΝΤΟ  

ΝΤΕΓΚΟ  ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

**Μουντιάλ: Η ανασκόπηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία (pics+vid)
ΓΚΡΑΝΙΤΣΑ


ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ

ΖΙΝΤΑΝ

ΡΟΝΑΛΝΤΟ

ΠΕΛΕ

ΠΕΛΕ

ΣΤΑΜΠΙΛΕ


Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014


ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014


ΜΟΥΝΤΙΑΛ και  οι  καλύτεροι ποδοσφαιριστές  , Παρασκευή 27  Ιουνίου  2014


**1η διοργάνωση ,  ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1930 στο ΜΟΝΤΕ-ΒΙΔΕΟ  της ΟΥΡΑΓΟΥΑΗΣ (13  Ιουλίου  )
Με  συμμετοχή  13  εθνικών ομάδων  ποδοσφαίρου .
Τελικός: ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ   4-2 .-

*** 2η  διοργάνωση ,  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1934 ,

*** 3η διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1938 ,

***  4η  Διοργάνωση  , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ,1948  ,

*** 5η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1954 ,

*** 6η  διοργάνωση ,ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1958 ,

*** 7η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1962 ,

*** 8η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1966 ,

*** 9η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1970 ,

*** 10η διοργάνωση  , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1974 ,

*** 11η διοργάνωση  ,ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1978 ,

*** 12 η διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1982 ,

*** 13η  διοργάνωση ,  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1986 ,

*** 14η  διοργάνωση  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1990  ,

***  15η  διοργάνωση  ,  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1994 ,
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΕΛΛΑΔΑ  4-0 .-
***   16η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  1998  ,

*** 17η  διοργάνωση ,   ΜΟΥΝΤΙΑΛ  2002  Ιαπωνία  και Ν.  Κορέα (Από 31 Μαϊου - 30 Ιουνίου  2002 : Από 15 Ιουνίου  έως  30  Ιουνίου 2002 .
 2002 FIFA WORLD CUP  :  ΒΙΝΤΕΟ  FIFA ,   http://youtu.be/EgNC-T57lKs ,

Αποτελέσματα :  Συμμετοχή  με  16  ομάδες ,
ΔΑΝΙΑ -ΑΓΓΛΙΑ  0-3 .-
ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΒΕΛΓΙΟ 2-0 .-
ΣΟΥΗΔΙΑ -ΣΕΝΕΓΑΛΗ  1-2 .-
ΙΑΠΩΝΙΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ  0-1 .-
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ 1-1 (παρατ.,.-πεν. . 3-2) .-
Ν.ΚΟΡΕΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2-1 .-
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0 .-
ΜΕΞΙΚΟ -ΗΠΑ 0-2 .-

ΑΓΓΛΙΑ -ΒΡΑΖΙΛΙΑ 1-2 .-
ΣΕΝΕΓΑΛΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ 0-1 .-
ΙΣΠΑΝΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ 0-0 , ( παρατ. ,πεν. . 3-2) .-
 ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Η.Π.Α. 1-0 .-

ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 1-0 .-
Ν.ΚΟΡΕΑ -ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0-1

ΤΟΥΡΚΙΑ-Ν. ΚΟΡΕΑ 3-2 .-
Τελικός :  ,ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-0 .-

***  18η  διοργάνωση  , Μουντιάλ   2006 : Η ανασκόπηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία  , Από  24 Ιουνίου  έως 9 Ιουλίου 2006 .- 
FIFA World Cup All The Goals Of Germany 2006   VIDEO FIFA: http://youtu.be/0RMm5h9yBEs ,
 

Μουντιάλ: Η ανασκόπηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία (pics+vid)
Αποτελέσματα :
 ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΣΟΥΗΔΙΑ 2-0 .-
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ -ΜΕΞΙΚΟ 2-1 .-
ΙΤΑΛΙΑ -ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 1-0 .-
ΕΛΒΕΤΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 0-0 (0-3).-
ΑΓΓΛΙΑ-ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ 1-0 .-
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-0 .-
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 1-3 .-

ΓΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-1 (4-2).-
ΙΤΑΛΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3-0 .-
ΑΓΓΛΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0-0 (πεν. 1-3) .-
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 0-1 .-

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ 0-2 .-
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 0-1 .-

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3-1 .-
Τελικός : ΙΤΑΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 1-1 (πεν. 5-3) .-

*** 19η  διοργάνωση , ΜΟΥΝΤΙΑΛ   2010  Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ  Ανασκόπηση ,:
World Cup 2010 Highlights  ,  με  Φάση  Ομίλων , VIDEO  FIFA  , :  http://youtu.be/CM23a1ncPOQ ,

Φάση ομίλων  από 11  Ιουνίου έως  25 Ιουνίου 2010
Η Ελλάδα  στο 2ο  Όμιλο :
12/06/2010 :Ν.ΚΟΡΕΑ -ΕΛΛΑΔΑ  2-0 .-
17/06/2010 :ΕΛΛΑΔΑ -ΝΙΓΗΡΙΑ  2-1 .-
22/06/2010 :ΕΛΛΑΔΑ -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  0-2 .-

ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ- ΓΕΡΡΜΑΝΙΑ 2-3 .-
ΤΕΛΙΚΟΣ :  11/07/2010      ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ  0-0 (παρ.. 0-1) .-
  ΙΣΠΑΝΙΑ     1ος  ΤΙΤΛΟΣ .-



***   Οι 10 μεγαλύτεροι ήρωες των Μουντιάλ

Το να φορέσεις τη φανέλα με το εθνόσημο είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους πού μπορεί να πετύχει ένας επαγγελματίας παίκτης κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Ωστόσο το να καταφέρει να μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Μουντιάλ, αυτό είναι κάτι που μόνο λίγοι μπορούν να ισχυριστούν πως το έχουν πετύχει.
Δείτε την ξεχωριστή δεκάδα με αυτούς τους "υπερφυσικούς" παίκτες που σύμφωνα με την βραζιλιάνικη ιστοσελίδα "Esportes" έκαναν το άλμα από τον χαρακτηρισμό "μεγάλος" στον χαρακτηρισμό "θρυλικός".

Ρομάριο

Όσο μπόι του έλειπε (το προσωνύμιό του ήταν "Baixinio", δηλαδή κοντούλης), τόσα παραπάνω καντάρια μπάλα ήξερε σε σύγκριση με τους αντιπάλους του. Ο Ρομάριο ήταν ένας από τους πλέον ταχείς παίκτες (όχι μόνο στα πόδια αλλά και στη σκέψη) που πέρασαν από τα γήπεδα του κόσμου και με την καταλυτική του παρουσία το 1994 οδήγησε τη Βραζιλία στο 4ο Μουντιάλ της ιστορίας της και πρώτο μετά από 24 χρόνια.

 Μίροσλαβ Κλόζε  {Στα Μουντιάλ: 2002 , 2006 , 2010 , 2014 } .-
Δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας όμως μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός ότι είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών σε τελική φάση Μουντιάλ! Ο Κλόζε μετράει 14 γκολ, όσα και ο θρυλικός Γκερντ Μίλερ και θα έχει την ευκαιρία στο τέταρτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του να γράψει ιστορία, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή με 15 γκολ. Είναι επίσης μαζί με τον Τεόφιλο Κουμπίγιας οι δύο μοναδικοί παίκτες που έχουν πετύχει τουλάχιστον 5 γκολ σε δύο διαφορετικά Μουντιάλ και ο μοναδικός που έχει πετύχει τουλάχιστον 4 γκολ σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

 Γιόχαν Κρόιφ
Χάρη στον τεράστιο ταλέντο και την ηγετική του ικανότητα ο Γιόχαν Κρόιφ κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα σε ένα σύνολο που περιελάμβανε παίκτες παγκόσμιας κλάσης, και οδήγησε την Εθνική Ολλανδίας μέχρι το τέλος του δρόμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Δεν κατάφερε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο μιας που στον τελικό η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Δυτική Γερμανία βρήκε τον τρόπο να εξουδετερώσει την "ολλανδική μηχανή" παρόλα αυτά έφυγε από εκεί με το βραβείο της Χρυσής Μπάλας ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά.
            Πάολο Ρόσι
Με διαφορά ο μεγαλύτερος ήρωας των Ιταλών σε τελική φάση Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ήταν στο Μουντιάλ του 1978, κατόπιν έμεινε για δύο χρόνια εκτός ποδοσφαίρου λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε σκάνδαλο με στημένους αγώνες, για να έρθει τελικά η "λύτρωση" στο Μουντιάλ του 1982. Εκεί, αν και ελάχιστοι τον πίστευαν πέρα από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Έντσο Μπεαρτσότ, κατάφερε να κάνει "πράματα και θάματα" στα νοκ-άουτ ματς. Πρώτα "καθάρισε" την Βραζιλία (ίσως τη θεαματικότερη "σελεσάο" όλων των εποχών) με χατ-τρικ, στα ημιτελικά σκόραρε δύο φορές απέναντι στους Πολωνούς ενώ βρήκε δίχτυα και στον τελικό, στο 3-1 επί της Δυτικής Γερμανίας. Πέρα από το Μουντιάλ, κατέκτησε επίσης το Χρυσό Παπούτσι ως κορυφαίος σκόρερ (6 γκολ) αλλά και τη Χρυσή Μπάλα ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.
            Γκαρίντσα
Όταν ακούμε "Εθνική Βραζιλίας" ο πρώτος παίκτης που έρχεται συνειρμικά στο μυαλό είναι φυσικά ο Πελέ. Όσοι πάντως έχουν προλάβει και τους... παλαιότερους έχουν να λένε για τον θρυλικό Γκαρίντσα τον παίκτη "με την καλύτερη ντρίμπλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου". Με αυτόν και τον Πελέ στην ενδεκάδα η "σελεσάο" δεν έχασε κανένα ματς ενώ όταν ο Πελέ τέθηκε νοκ-άουτ ο Γκαρίντσα έδειξε την ηγετική του φυσιογνωμία οδηγώντας την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του τροπαίου. Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ της Χιλής ενώ αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.

 Φραντς Μπεκενμπάουερ
Σε αντίθεση με όλους τους παραπάνω ο "Κάιζερ" έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ με δύο διαφορετικές ιδιότητες: τόσο του παίκτη όσο και του προπονητή. Ως ποδοσφαιριστής πήρε μέρος σε τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ με την Δυτική Γερμανία (1966, 1970, 1974) και σε αυτό που φιλοξενήθηκε στην πατρίδα του σήκωσε με τα "πάντσερ" το βαρύτιμο τρόπαιο. Από τα πλέον σύγχρονα στόπερ της γενιάς του σε όλο τον κόσμο (δεν θα είχε πρόβλημα ούτε στη σημερινή εποχή), κατάφερε μάλιστα το 1990 να πάρει το Μουντιάλ και ως εκλέκτορας της Γερμανίας. Μόνο αυτός και ο Βραζιλιάνος Ζαγκάλο έχουν αναδειχτεί πρωταθλητές κόσμου τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές.
            Ζινεντίν Ζιντάν
Ευλογημένος από τους Θεούς του ποδοσφαίρου καθώς σε ηλικία μόλις 26 ετών όχι μόνο πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας αλλά ήταν και εκείνος που ουσιαστικά "έσπρωξε" τους "τρικολόρ" προς τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας τους. Χάρη φυσικά στα δύο πρώτα γκολ του τελικού κόντρα στη Βραζιλιά, τα οποία επιτεύχθηκαν αμφότερα με κεφαλιές μετά από εκτελέσεις κόρνερ. Η αξία του φάνηκε και το 2002 όπου ήταν παρών-απών λόγω τραυματισμού και η Γαλλία δεν πέρασε από τη φάση των ομίλων (δεν πέτυχε ούτε γκολ) αλλά και το 2006 όπου ήταν μπροστάρης στην πορεία μέχρι τον τελικό. Αν δεν είχε δώσει και εκείνη την κουτουλιά στον Ματεράτσι (στο τελευταίο ματς της καριέρας του) ο "Ζιζού"...
      Κριστιάν      Ρονάλντο  {Στα  μουντιάλ :  1998 , 2006 , 2010 ,  }
Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι όταν έχεις θέληση και δίψα για ποδόσφαιρο μπορείς να τα καταφέρεις όσες δοκιμασίες και αν περάσεις. Το "φαινόμενο" έπαιξε έναν τελικό Μουντιάλ (1998), στη συνέχεια έμεινε για δύο σχεδόν χρόνια εκτός γηπέδων λόγω σοβαρών τραυματισμών όμως όχι μόνο αναγεννήθηκε στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολης αλλά έφτασε στον κολοφώνα της δόξας του. Με 8 γκολ, ο αγαπημένος Ρονάλντο των Βραζιλιάνων πήρε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ σε εκείνη της διοργάνωση ενώ με τα δυο του γκολ κόντρα στη Γερμανία στον τελικό χάρισε το 5ο αστέρι στη "σελεσάο".

 Ντιέγκο Μαραντόνα
Ο ζωντανός ποδοσφαιρικός θρύλος της Αργεντινής, ο άνθρωπος που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη να ταυτιστούν με την "αλμπισελέστε" και να γίνουν φανατικοί οπαδοί της. Ο λόγος φυσικά για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ο οποίος στο δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του και σε ηλικία 26 ετών πήρε από το χέρακι τους συμπαίκτες τους και τους οδήγησε με τα εκπληκτικά πράγματα που έκανε στο χορτάρι στην κορυφή του κόσμου. Τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε να κάνει το ίδιο και στα γήπεδα της Ιταλίας, για να χάσει τελικά το τρόπαιο στον τελικό με τους Δυτικογερμανούς και να μείνει στην ιστορία και για τα περίφημα δάκρυά του στο "Ολίμπικο" της Ρώμης.
            Πελέ
Πιθανότατα κανείς δεν είχε μεγαλύτερη συμβολή στο γράψιμο του βιβλίου για την ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το "μαύρο διαμάντι". Έγινε στα 17 του χρόνια ο νεότερος παίκτης που έχει κατακτήσει Μουντιάλ ενώ δώδεκα χρόνια αργότερα ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μίας απίστευτης ομάδας που χάζεψε τον κόσμο με τα κατορθώματά της και έφτασε δικαιότατα στην κατάκτηση του τίτλου. Στο Μουντιάλ που για τους περισσότερους είναι το καλύτερο από τα 19 που έχουν λάβει χώρα από το 1930 μέχρι και σήμερα.
 
Και  ακολουθούν  :
  ΒΡΑΖΙΛΙΑ  μουντιάλ 2014  (20η  διοργάνωση  της FIFA)
 
~ ΡΟΖΕΛ ΜΗΛΑ  από  το  ΚΑΜΕΡΟΥΝ  στο  μουντιάλ το1982  στην Ισπανία και  το  1990  στην Ιταλία .-

~ Γιούργκεν Κλίσμαν  Γερμανίας   {Στα  μουντιάλ : 1990 , 1994 , 1998 ,.. }.- 
 
~ Λεονέ ΜΕΣΙ Βραζιλίας   Αργεντινής  Μουντιάλ Βραζιλίας  2014
 
 *** ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ    2014 …Αποτελέσματα  αγώνων … στη  φάση  των  οκτώ  8  Ομίλων :

 Τα  γκρουπ  -όμιλοι  στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :

1ος ΌΜΙΛΟΣ -γκρουπ  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ , ΜΕΞΙΚΟ , ΚΑΜΕΡΟΥΝ  , ΚΡΟΑΤΙΑ  .-
Βαθμολογία : Βραζιλία  7 β. , Μεξικό 7 β . , Κροατία 3 β  , Καμερούν 0 βαθμούς .-2ος ΟΜΙΛΟΣ -γκρουπ : ΙΣΠΑΝΙΑ , ΟΛΛΑΝΔΙΑ , ΧΙΛΗ ,  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  .-
Βαθμολογία : Ολλανδία  9 β. , Χιλή 6 β. , Ισπανία 3 β. , Αυστραλία  0 βαθμοί .- 3ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΚΟΛΟΜΒΙΑ , ΙΑΠΩΝΙΑ , ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  , ΕΛΛΑΔΑ .-
Βαθμολογία : Κολομβία 9 β. , Ελλάδα 4  β . , Ακτή Ελεφαντοστού  3 β. , Ιαπωνία  1 βΑΘΜΌς .- 4ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΙΤΑΛΙΑ , ΑΓΓΛΙΑ ,  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  , ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ  .-
Βαθμολογία : Κόστα Ρίκα  7 β . , Ουραγουάη  6 β. , Ιταλία  3 β. , Αγγλία  2 βαθμοί .- 5ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΟΝΔΟΥΡΑ  , ΕΚΟΥΑΔΟΡ  .-
Βαθμολογία : Γαλλία 7 β , Ελβετία 6 β . , Εκουαδόρ 3 β. , Ονδούρα  0  βαθμοί .-
6ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΒΟΣΝΙΑ  , ΝΙΓΗΡΙΑ ,  ΙΡΑΝ  .-
Βαθμολογία : Αργεντινή 9 β . , Νιγηρία 4 β. , Βοσνία 4 β. , Ιράν 1  βαθμός .- 7ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ , ΓΚΑΝΑ  , Η.Π.Α. .-
Βαθμολογία : Γερμανία  7 β. , Η.Π.Α. 4 β. , Πορτογαλία  4 β . , Γκάνα  1  βαθμός .-8ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΒΕΛΓΙΟ  , ΡΩΣΙΑ  , ΑΛΓΕΡΙΑ , ΝΟΤΙΑ  ΚΟΡΕΑ  . -
 Βαθμολογία : Βέλγιο  9 β. , Αλγερία  4 β. , Ρωσία  2 β. , Νότια  Κορέα  1  βαθμός  .-


 ~ Πρώτη  1η  αγωνιστική  στους  Ομίλους στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας :

1.- 12/06/2014 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Ν. ΚΟΡΕΑ  3-1 .-
2.- 13/06            : ΜΕΞΙΚΟ – ΚΑΜΕΡΟΥΝ  1-0 .-
3.- 13/06            : ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ  1-5 .-
4.- 14/06           : ΧΙΛΗ –ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3-1  .-
5.- 14/06           : ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  3-0 .-
6.- 15/06  : ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ- ΙΑΠΩΝΙΑ 2-1
7.- 14/06           : ΙΤΑΛΙΑ –ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-
8.- 15/06  : ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  3-1 .-
9.- 15/06           :  ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ    3-0 .-
10.- 15/06       : ΕΛΒΕΤΙΑ –ΕΚΟΥΑΔΟΡ  2-1 .-
11.- 16/06        : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΟΣΝΙΑ  2-1 .-
12.-  16/06        :  ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ  0-0 .-
13.-  16/06     : ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  4-0 .-
14.-  17/06        :  ΓΚΑΝΑ – Η.Π.Α.      1-2  .-
15.-  17/06       : ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ     2-1 .-
16.-  18/06      :  ΡΩΣΙΑ  - Ν.  ΚΟΡΕΑ       1-1 .-

*  Σύνολον  τερμάτων 1ης αγωνιστικής  49  γκόλ .-


 ~*  Δευτέρη  2η  αγωνιστική  Ομίλων  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :

17.-  ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ   0-0 .-  { 17/06    } .
18.- ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ   0-4  .- { 18/06   } .
19.-  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-3  .-  { 18/06   } .
20 .-  ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ   0-2  .-  {19/06/2014  } .
21.-  ΚΟΛΟΜΒΙΑ- ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ   2-1 .- {19/06/2014  }  .
22.- ΙΑΠΩΝΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ  0-0 .-   { 20/06   } .
23 .- ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ – ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-  { 19/06   } .
24 .- ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΙΤΑΛΙΑ   1-0  .-  { 20/06   } .
25.- ΕΛΒΕΤΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ  2-5 .-   { 20/06   } .
26.- ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ  1-2 .-   {21/06    } .
27.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΡΑΝ  1-0.-   {21/06   } .
28.- ΝΙΓΗΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ   1-0 .-   {22/06   } .
29 .- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΚΑΝΑ  2-2 .-   {22/06/2014 }.
30.- Η.Π.Α. –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-2.-  {22/06  }.
31.- ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ  1-0 .-   (23/06    }.
32.- Ν. ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  2-4 .-  {22/06    } .

*  Σύνολον τερμάτων 2ης  αγωνιστικής  45  γκολ .-


~ ΣΥΝΟΛΟ των δύο (2) πρώτων  αγωνιστικών :94 τέρματα .-


 ~**** 3η  Αγωνιστική  στους  οκτώ  (8) Ομίλους :

Δευτέρα  23η   Ιουνίου  2014 : ( Ώρα  Ελλάδας 19.00)
33 ~  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -  ΙΣΠΑΝΙΑ  0-3
34 ~ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΧΙΛΗ  2-0

Δευτέρα  23  Ιουνίου  2014 :  ( ώρα  Ελλάδας  23 .00 )
35 ~ ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ  1-4
36 ~ ΚΡΟΑΤΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ 1-3

Τρίτη  24η  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας  19.00 )
37 ~ ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ   0-1  .-
38 ~ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΑ  0-0 .-

Τρίτη 24  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

39 ~ ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ   1-4 .-
40 ~ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  2-1 .-

 Τετάρτη  25η Ιουνίου  2014  : ( Ώρα Ελλάδας 19.00 )

41 ~ ΝΙΓΗΡΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  2-3 .-
42 ~ ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ  3-1 .-

Τετάρτη  25  Ιουνίου  2014 : (ώρα  Ελλάδας 23.00 )

43 ~ ΕΚΟΥΑΔΟΡ – ΓΑΛΛΙΑ  0-0 .-
44 ~  ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-3 .-

 Πέμπτη  26η  Ιουνίου  2014 : (Ώρα Ελλάδας 19.00 )

45 ~ Η.Π.Α. – ΓΕΡΜΑΝΙΑ   0-1 .-
46 ~ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  - ΓΚΑΝΑ 2-1 .-

 Πέμπτη  26  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )

47 ~ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΒΕΛΓΙΟ  0-1 .-
48  ~ ΑΛΓΕΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ  1-1 .-

 ΣΤΗ ΦΑΣΗ  ΤΩΝ  16 ΣΕ ΚΟΝ-ΑΟΥΤ  ΑΓΩΝΕΣ  :

1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ    {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα  19.0 }
2.-ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ   {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα 23.00 } .-
3.-ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  {Κυριακή 29/06/2014  ώρα 19.00 } .-
4.-ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ –ΕΛΛΑΔΑ   (Κυρ. 29/06/2014 ώρα 23.00 )
 5.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ    { Δετέρα 30/06/2014, ώρα 23.00 }
6.-     ΓΑΛΛΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ         {  Δευτέρα 30/06//2014 ,ώρα 19.00}
7.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ   {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 19.00 }
8.-  ΒΕΛΓΙΟ –Η.ΠΑ.       {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 23.00 } .-

 ~ VIDEO  Εθνικής  Ελλάδας στο  μουντιάλ  Βραζιλίας  από τρείς  πρώτους αγώνες  φάσης  Ομίλων :

~** Εθνική Ελλάδα  στο μουντιάλ Βραζιλίας 2014 : http://youtu.be/Jg2usj_p7Xg ,
~**    ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΣ  είσοδος  Μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/Uqybvz2n5GM 
 α΄~* Κολομβία-Ελλάς  3-0  φάσεις γκολ μουντιάλ  14/6/2014 : http://youtu.be/Y_uVjMFFX8s ,
~** Κολομβία-Ελλάδα  1ο γκολ  1-0  5΄ Αρμέρο,  Μουντιάλ Βραζιλίας 14/06/2014 : http://youtu.be/dt7X6bu20LI ,
 ~ Κολομβία-Ελλάδα  3-0  δηλώσεις  Μουντιάλ 14/6/2014 : http://youtu.be/mwHdVtacd2Q ,
~ ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΣ 3-0 μουντιάλ  τεχνική ανάλυση 14/6/2014 :  http://youtu.be/FEHJj--P7Zs 
β΄~**  Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0 μουντιάλ κόρνερ συνεχή   20/6/2014 : http://youtu.be/HwpJdcVrwgk   
~** Ιαπωνία-Ελλάδα  20/6/2014  Γ  Καραγκούνης Μουντιάλ : http://youtu.be/eb1oOQ8fkTM , 
γ΄~** Ελλάδα-Ακτη Ελεφαντοστού 2-1  φάσεις γκολ σχόλια 24/6/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/PPxQwq3DxIM ,

***   ΤΑ  ΧΑΝΤ ΤΡΙΚ  ΣΤΑ   ΜΟΥΝΤΙΑΛ  :
Το όνομα του Γερμανού Tόμας Μίλερ φιγουράρει ανάμεσα σε θρυλικά ονόματα του ποδοσφαίρου που σημείωσαν χατ-τρικ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου όπως οι Πελέ, Εουσέμπιο, Ρόσι κ.α.
Το πρώτο χατ-τρικ το σημείωσε ο Αμερικανός Μπερτ Πάτνουντ το 1930 στο Μουντιάλ της Ουρουγουάης στον αγώνα με την Παραγουάη. Τα γκολ έπεφταν "βροχή" στα Παγκόσμια Κύπελλα πριν τον πόλεμο.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ο "δικός" μας Ντούσαν Μπάγεβιτς με τα τρία γκολ που σημείωσε στον αγώνα Γιουγκοσλαβία - Ζαϊρ 9-0 στο Μουντιάλ της Δ. Γερμανίας το 1974 αλλά και ο Μίτσελ με το χατ-τρικ που σημείωσε το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας στον αγώνα Ισπανία - Ν. Κορέα 3-1.
Το πιο διάσημο χατ-τρικ, αναμφίβολα, το έχει πετύχει ο Άγγλος Τζεφ Χαρστ, στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου το 1966.
Ο Μίλερ δείχνει ότι μπορεί να μπει στην λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν δύο χατ-τρικ σε τελική φάση Μουντιάλ όπως οι Ζιστ Φοντέν, Γκερντ Μίλερ, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και Σάντρο Κόσιστς. Δείτε videos+pics με τα χατ-τρικ σε Μουντιάλ.
Μπερτ Πάτνουντ ΗΠΑ - Παραγουάη 3-0 (1930)
ΣΤΑΜΠΙΛΕ
Γκιγιέρμο Στάμπιλε Αργεντινή - Μεξικό 6-3 (1930)
** Stabile for Argentina - #61 Days to FWC 2014 in Brazil ,   VIDEO  : http://youtu.be/9PmijqENA0U  , .
Πέδρο Τσέα Ουρουγουάη - Γιουγκοσλαβία 6-1 (1930)
 ΚΟΝΕΝ
Έντμουντ Κόνεν Γερμανία - Βέλγιο 5-2 (1934)
    ΣΚΙΑΒΙΟ                                          
Άντζελο Σκιάβιο Ιταλία - ΗΠΑ 7-1 (1934)
 ΝΕΓΙΕΛΝΤΙ
Όλντριχ Νέγιεντλι Τσεχοσλοβακία - Γερμανία 3-1 (1934)
ΒΙΛΙΜΟΒΣΚΙ
Ερνστ Βιλίμοβσκι Πολωνία - Βραζιλία 5-6 (1938)
 ΛΕΟΝΙΝΤΑΣ
Λεονίντας Πολωνία - Βραζιλία 5-6 (1938)
WC 1938 1/8 Brazil - Poland (05.06.1938)  , VIDEO  : http://youtu.be/LhqVBkT7pWU  ,
Γκουστάβ Βέτερστρόμ - Σουηδία - Κούβα 8-0 (1938)
 
 ΑΝΤΕΡΣΟΝ
Χάρι Άντερσον Σουηδία - Κούβα 8-0 (1938)
 ΣΕΝΓΚΕΛΕΡ
Γκιούλα Σένγκελερ Ουγγαρία - Σουηδία 5-1 (1938)
 ΜΙΓΚΕΖ
Όσκαρ Μιγκέζ Ουρουγουάη - Βολιβία 8-0 (1950)

 ΑΝΤΕΜΙΡ
Αντεμίρ Βραζιλία - Σουηδία 7-1 (1950)
WC 1950 Brazil vs. Sweden 7-1 (09.07.1950) , VIDEO  : http://youtu.be/E1X-WGw-vL0 ,
Σάντορ Κότσιτς Ουγγαρία - Β. Κορέα 9-0 (1954)
WC 1954 Hungary vs. South Korea 9-0 (17.06.1954)  , VIDEO  : http://youtu.be/5mhQLpMvQbc ,
Έριχ Προμπστ Αυστρία - Τσεχοσλοβακία 5-0 (1954)
    ΜΠΟΡΧΕΣ                      
Κάρλος Μπόρχες Ουρουγουάη - Σκωτία 7-0 (1954)
Urugwaj - Włochy 7-0 World Cup 1954 Grupa C (World-Soccer.pl) , VIDEO : http://youtu.be/-6aZ98p3tk8  ,

Σάντορ Κότσιτς Ουγγαρία - Δ. Γερμανία 8-3 (1954)
1954 FIFA World Cup Germany - Hungary 20 June 1954... , VIDEO  :
http://youtu.be/mNd-baaCIyM  ,

Turcja - Korea 7-0 World Cup 1954 Grupa B (World-Soccer.pl)  ,VIDRO  : http://youtu.be/apPJyOAPly8
Μαξ Μόρλοκ Δ. Γερμανία - Τουρκία 7-2 (1954)

ΒΑΓΚΝΕΡ
 Θίοντορ Βάγκνερ Αυστρία - Ελβετία 7-5 (1954)

Austria - Szwajcaria 7-5 World Cup 1954 1/4 Finału (World-Soccer , VIDEO : http://youtu.be/dKxkF0KaOA0  ,

Γιόσεφ Χουγκί Ελβετία - Αυστρία 5-7 (1954) 
ΦΟΝΤΕΝ

Ζιστ Φοντέν Γαλλία - Παραγουάη 7-3 (1958)
WC 1958 France vs. Paraguay 7-3 (08.06.1958)  , VIDEO : http://youtu.be/EBnCeiApu98  ,

Πελέ Βραζιλία - Γαλλία 5-2 (1954) 
WC 1958 Brazil vs. France 5-2 (24.06.1958)  , VIDEO  : http://youtu.be/Hpn8xVXpIVs ,

Ζιστ Φοντέν Γαλλία - Δ. Γερμανία 6-3 (1958)
WC 1958 France vs. West Germany 6-3 (28.06.1958) , VIDEO : http://youtu.be/WZk6HfayPCQ ,

Φλοριάν Αλμπέρτ Ουγγαρία - Βουλγαρία 6-1 (1962) ,

ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,          3501     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 ,  1952    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1963  video.- 
Σύνολον                                                      7416  βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
   ~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~
http://www.twitter.com/stamos01/
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 

~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-

 http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-     ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-

~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-


~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-


  ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-


~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-


~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-


~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-


~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-


~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-

~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-

~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-

~

 http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-


Δεν υπάρχουν σχόλια: