ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης 17 Ιουλίου 2015

~ ARFARA   NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , 17  Ιουλίου  2015  :

~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~

~

~
Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15
-
  Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15
-
 Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 14/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 13/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15
-
Το σκίτσο της ημέρας - 11/07/15
-
***  Πρώτα η ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά εκλογές;       
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός, μετά τις "απώλειες" του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Πέμπτης
Πρώτα η ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά εκλογές;
-  Το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές φαίνεται ότι εξετάζει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση
-  Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τόνισε χαρακτηριστικά: “Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας”.
-  Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε εξάλλου: “Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών”.
-  Κατά τον πρωθυπουργό, η επιλογή αυτή των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της κυβέρνησης - “πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων”, υπογράμμισε.
~
***  Θεοδωράκης: Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη...          
Το... παράπονο του επικεφαλής του Ποταμιού για τη στάση του πρωθυπουργού
Θεοδωράκης: Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη...
Το... παράπονό του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν” εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
~ Δείτε την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:
To Potami    Political Party · 32,919 Likes   · 9 hrs ·
Αναρωτιέμαι  251 βουλευτές του έδωσαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί – 17 δικοί του δεν του έδωσαν. 229 βουλευτές ψήφισαν τον πρώτο νόμο που τους ζήτησε – 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν. Και ο ίδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν. Δεν μιλώ για τους βουλευτές του Ποταμιού. Μιλώ κυρίως για τους παλιούς βουλευτές που όταν ψήφιζαν τα δικά τους μνημόνια, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβριζε. Και τώρα, που ψήφισαν το μνημόνιο... των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει κανείς το θάρρος να τους πει έστω ένα ευχαριστώ. 
Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Έλληνες. ΣΘ


~
***  Η  ζέβρα  που τραγουδάει  : The Singing Zebra , https://youtu.be/qJCasUZz_xY ,

~
***  Ο Ντράγκι άνοιξε και πάλι την κάνουλα του ELA για την Ελλάδα
Ο Ντράγκι άνοιξε και πάλι την κάνουλα του ELA για την Ελλάδα
-  Το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε "συμμετρική" την απόφαση να αυξηθεί και πάλι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ. "Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA προς την Ελλάδα είναι συμμετρική προς την απόφαση που είχαμε πάρει... να τον παγώσουμε πριν από λίγο καιρό με βάση το κριτήριο της αναλογικότητας".
Πρόσθεσε ακόμη πως ο ELA αυξάνεται μόνον σε "φερέγγυες τράπεζες", δείχνοντας και αυτός ένα σήμα ότι η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται. Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η απόφαση ελήφθη "με την παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μέρος της Ευρωζώνης".
"Τα πράγματα έχουν αλλάξει με τη συμφωνία και το δάνειο - γέφυρα" των 7 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Επιπλέον, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο του Δημοσίου ύψους 3,5 δισ.ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάς θα αποπληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επισήμανε πάντως πως η Ελλάδα πρέπει να έχει υιοθετήσει όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουλίου.
Πάντως ο κ. Ντράγκι είπε ότι η ανάγκη για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι "αδιαμφισβήτητη".
Σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα.
Μετά την ανακοίνωση αυτή για αύξηση του ELA, τραπεζικές πηγές ενημέρωσαν ότι τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες.
Τα capital controls πάντως αναμένεται να μείνουν σε ισχύ μέχρι το Σεπτέμβριο οπότε θα γίνει το επόμενο stress test των ελληνικών τραπεζών.
Εξάλλου, τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κοστάντσιο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων), όταν θα αποκτασταθούν οι απαραίτητες συνθήκες (ενταχθεί και πάλι η χώρα σε πρόγραμμα, ξεκινήσει η εφαρμογή του και αποπληρωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν φέτος).
~
*** OI ΑΣΤΕΊΟΙ  ΗΧΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ : Να τα ακούμε κι αυτά...  Βίντεο , Weird and Funny Animal Noises: Compilation   , https://youtu.be/dE2cchOyOKQ .-

~
*** Γερμανία: Κατά της συμφωνίας ψηφίζουν Στάινμπρουκ και Die Linke
Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Γερμανία: Κατά της συμφωνίας ψηφίζουν Στάινμπρουκ και Die Linke
“Όχι” θα ψηφίσει αύριο στην συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013 Πέερ Στάινμπρουκ, όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα στην Bild.
-  Ο κ. Στάινμπρουκ απορρίπτει το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δικαιολογήσει την θέση του κατά την σύσκεψη της Κ.Ο. του κόμματος αργότερα απόψε. Περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, και τονίζει ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας. Θεωρεί δε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως καλύτερη επιλογή.
-  Ο επικεφαλής πάντως της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα: “Τώρα που ελήφθη η απόφαση ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες να βγουν από την συνεχή κρίση, περιμένω από όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν”, δήλωσε ο κ. Όπερμαν και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση”.
-  Από την πλευρά τους οι Πράσινοι συναρτούν την ψήφο τους με την διατύπωση του αιτήματος από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. “Θα το απορρίπταμε, αν η κυβέρνηση έφερνε και πάλι στο τραπέζι το Grexit”, δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ στο ραδιόφωνο της Βαυαρίας και επισήμανε ότι η Ευρώπη θα γινόταν έτσι μικρότερη. Η ίδια πάντως υπονόησε ότι οι Πράσινοι θα στηρίξουν το πακέτο βοήθειας: “Δεν είμαι ευχαριστημένη με το πακέτο και θα το είχα κάνει διαφορετικά, αν μπορούσα. Αυτό είναι όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι”, δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε ότι το θέμα “επενδύσεις” είναι και σε αυτό το πρόγραμμα πολύ υποβαθμισμένο.
-  Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας. “Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει ξεκάθαρα με όχι”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι και πρόσθεσε ότι εάν ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων, θα είχε ψηφίσει “ναι” με βαριά καρδιά προκειμένου να αποτρέψει την πτώση της χώρας. Άσκησε δε οξεία κριτική για τους σκληρούς όρους για την Ελλάδα, τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα αυτούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν εκείνος έβαλε στο τραπέζι την προσωρινή έξοδο από το ευρώ. “Είμαι προσωπικά απογοητευμένος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, δήλωσε και σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε, η κ. Μέρκελ και ο κ. Γκάμπριελ έκαναν το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος της σταδιοδρομίας τους, καθώς η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και είναι αντικοινωνική, λόγω του μη σεβασμού στο ελληνικό δημοψήφισμα, αντιδημοκρατική και τελικά αντιευρωπαϊκή.
~
*** Διαχωριστική γραμμή με τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ τραβά ο Α. Τσίπρας

Το «όχι» των 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα προαπαιτούμενα «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως η επιλογή τους τον αναγκάζει πλέον να συνεχίσει «μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών». Στη διάρκεια σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: "Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. »Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας. »Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. »Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων." Newsroom ΔΟΛ - 
~
***   Δασική πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας
 Κινητοποίηση της ΠυροσβεστικήςΔασική πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας 
-  Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία (φωτ. αρχείου
-  Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή Φαρακλό, κοντά στους Μολάους του δήμου Μονεμβασίας, στη Λακωνία.
-  Η Πυροσβεστική επιχειρεί για την κατάσβεσή της, με την κινητοποίηση 55 πυροσβεστών, 20 οχημάτων και δύο αεροσκαφών.
-  Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική έκταση από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία, λίγο πριν από τις τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
-  Το μέτωπο βρίσκεται κοντά στο χωριό Φαρακλό, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει.
-  Ωστόσο, στην περιοχή πνέουν πολλοί δυνατοί άνεμοι που καθιστού πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.  Newsroom ΔΟΛ
~
***  BOMBA: Ερχεται κούρεμα καταθέσεων - Όλη η αλήθεια!
bail in
 -  Η συμφωνία, αρέσει, δεν αρέσει, ήρθε αργά και εδώ είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ελληνική οικονομία. Πως θα φτάσουμε στο reprofiling τη στιγμή που το δημόσιο χρέος χτύπησε ουρανό;
Eδώ λοιπόν τίθεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με τη "βοήθεια" καταθετών και επενδυτών με λίγα λόγια, κούρεμα και bail-in.
Μπορεί να αποφευχθεί;
Mπορεί να περιοριστεί στους μετόχους και τους ομολογιούχους;
O Χρήστος Φράγκος και η Χριστίνα Τζογανάκη (sofokleousin.gr) καταθέτουν τα ενδεχόμενα μέσα απ΄την έρευνα των Silvia Merler, Bruegel Institute
Risk assesment: IMF Stress Testing, Χρύσα Βουλγαρίδου
 -  "Την κατάσταση επιδεινώνει η αυξανόμενη πιθανότητα χρεοκοπίας της κυβέρνησης έναντι στης ΕΚΤ, κάτι που θα επηρέαζε δραματικά τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ θα υπέσκαπτε και την ασφάλεια των από το Δημόσιο εγγυημένων τίτλων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου του 2015 τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αναλογούσαν στο 3-5% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Το σπιράλ που θα ξεκινούσε σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγούσε σε συνολική επιδείνωση της κεφαλαιακής ευστάθειας και θα καθιστούσε τις ελληνικές τράπεζες αφερέγγυες εν ριπή οφθαλμού. Στην πραγματικότητα μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε τα μοντέλου ρίσκου που εφαρμόζουν διεθνείς οργανισμοί έναντι ευρωπαϊκών τραπεζών
Το ενδεχόμενο αυτό καλείται να αποτρέψει η άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας και η οριστικοποίηση του σεναρίου για χρηματοδότηση «γέφυρα», ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση καλούνται τώρα βρουν λύσεις για την αποφυγή ενός οδυνηρού bail-in που θα οδηγούσε σε απώλειεα κεφαλαίων και ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών οι οποίες υπό νέο σχήμα και σε ασφυκτικά πλαίσια ελέγχου δεν θα μπορέσουν να παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Μια χρεοκοπία έναντι της ΕΚΤ θα ανάγκαζε το διοικητικό συμβούλιο να επαναξετάσει τον ELA και να υποβαθμίσει περαιτέρω τα ελληνικά ομόλογα, επιβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερο haircut στα εχέγγυα των τραπεζών
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η Silvia Merler του ινστιτούτου Bruegel σε ανάλυσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρουσιάζοντας αναλυτικά και με λεπτομέρειες την κατάσταση των τραπεζών σήμερα και τον αντίκτυπο των υπό εξέταση σεναρίων διάσωσης.
Σε αυτή τη φάση όμως η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι το μόνο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Η κεφαλαιακή τους διάρθρωση παραμένει έντονα προβληματική λόγω της χρήσης των κεφαλαίων του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης CET 1, υπό το νόμο που επιτρέπει στις τράπεζες που δεν παράγουν οργανική κερδοφορία να τα ενσωματώσουν. Αρχικά η οδηγία προέβλεπε έκδοση κρατικών ομολόγων για το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) την τροποποίησε ζητώντας από την κυβέρνηση να καλύψει το κενό με ρευστό.
Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, με τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών να επιδεινώνονται και τα NPL’s να αυξάνονται το πρόβλημα χτυπάει ευθέως την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας οξεία κρίση ρευστότητας δεν είναι σε θέση να καλύψει με ρευστό τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες δεν μπορούν να παράξουν κερδοφορία σε αυτό το περιβάλλον και οι ζημιές διευρύνονται.
Για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τη σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση οι τράπεζες «σπάνε» προθεσμιακές καταθέσεις, με τη συναίνεση του πελάτη, για να καλύψουν μέρος ή ολόκληρα εκκρεμή δάνεια. Ετσι επιδιώκουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε όρους NPL’s και χορηγήσεων.
Στην πραγματικότητα όμως η παροχή ELA από την ΕΚΤ στηρίζεται στη διαπίστωση ότι οι τράπεζες είναι φερέγγυες «Solvent» και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας «illiquidity», με βάση τα στοιχεία του προγράμματος AQR του 2014. Μια αναπροσαρμογή όμως των αποτιμήσεων θα οδηγούσε στην εξαφάνιση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τις κεφαλαιοποιήσεις τους.
Παράλληλα προγραμματίζεται η διεξαγωγή νέου κύκλου stress testing των τραπεζών, όσο ακόμα παραμένουν εν ισχύ τα capital controls, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν επανεξέταση και του Asset Quality Review. Αν όμως τεθεί τώρα υπό αμφισβήτηση το AQR τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χαρακτηριστούν insolvent και θα οδηγηθούν σε σκληρό bail in.
Η επόμενη ημέρα, τέσσερις εκδοχές
Σενάριο 1: χωρίς δημόσια χρήματα, αναδιάρθρωση χωρίς χρεοκοπία. Ένα κεφαλαιακό έλλειμμα θα παραμείνει ακόμα και μετά από μια πλήρη διάσωση σε μειωμένης εξασφάλισης / και άλλα ομόλογα, καθώς και των ομολογιών που δεν τελούν υπό κυβερνητική εγγύηση. Σύμφωνα με την πιο συντηρητική παραδοχή εξαιρώντας τα DTAS από το κεφάλαιο, τότε θα χρειαστεί ένα κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων μεταξύ 7% και 38%, ανάλογα με την τράπεζα. Ακόμα και αν DTAS ενσωματωθούν στα κεφάλαια σε, Πειραιώς και Eurobank, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα κούρεμα 11% επί των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Σενάριο 2: Χωρίς δημόσιο χρήμα, αναδιάρθρωση με χρεοκοπία της χώρας.
Χρεοκοπία σημαίνει ότι μπορούν να κουρευτούν ακόμη και ομόλογα με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου. Ενα κούρεμα και αυξάνει τη δεξαμενή των ομολογιούχων επί των τους οποίων μπορεί να επιβληθούν απώλειες. Μετά από μια πλήρη διάσωση σε μειωμένης εξασφάλισης / και άλλα ομόλογα, το εναπομένον έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα haircut 15% έως 41% επί των ομολόγων του Δημοσίου, χωρίς να πειραχτούν οι καταθέτες, ακόμη και κάτω από την πιο συντηρητική παραδοχή του αποκλεισμού DTAS από τα ίδια κεφάλαια. Το σενάριο όμως αυτό έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην πλευρά του ενεργητικού και στη ρευστότητα, καθιστώντας το ανεπιθύμητο (ο λόγος για τον οποίο τα σενάρια 3 και 4 εξετάστηκαν).
Σενάριο 3: Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM με bail in 8% επί όλων των υποχρεώσεων (σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ESM για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση). Ενδεχόμενο Bail-in θα απαιτήσει την πλήρη διαγραφή των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης/ και άλλων ομολόγων, πλήρες κούρεμα των υψηλής διαβάθμισης αλλά ανασφάλιστων ομολόγων καθώς και ένα κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων της τάξης του μεταξύ 13% έως 39% για τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες. Αυτό θα φέρει ήδη σε όλες τις τράπεζες υπερβαίνοντας το όριο του 4,5% CET1 και δύο από τις παραπάνω 8% CET1 τράπεζες. Το υπόλοιπο κεφαλαιακό έλλειμμα θα καλύπτεται από τον ESM και την Ελλάδα μαζί, αλλά η ελληνική συμβολή θα μπορούσε να ανασταλεί. Ο ESM θα παίξει αποτελεσματικά μόνο ένα πολύ περιορισμένο ρόλο.
Σενάριο 4: Αμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM με bail-in, όπως προβλέπεται στις τροποποιήσεις των κρατικών ενισχύσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις τροποποιήθηκαν και απαιτούν bail-in μόνο ομολογιούχων χαμηλής εξσσφάλισης κατά τη μετάβαση στην Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD). Μετά από ένα κούρεμα 100% στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης / και σε άλλους τύπους μη ασφαλισμένων ομολόγων, το CET1 των τραπεζών θα εξακολουθήσει να είναι κάτω από 4,5% σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία άμεσης προτεραιότητας για την ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει τις τράπεζες σε CET 4,5% CET1 πριν από την εμπλοκή του ESM που θα ανεβάσει τα το CET 1 στο 8%.
Με μια συντηρητική παραδοχή DTAS, η συμμετοχή του κράτους για να φτάσουν τα κεφάλαια CET 1 στο 4,5% θα μπορούσαν να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνεισφορά του ESM για τις τράπεζες που έχουν λιγότερα κεφάλαια και δεν διαθέτουν αρκετή μεγάλη βάση ομολογιούχων. Ωστόσο, η συνεισφορά αυτή μπορεί να ανασταλεί από αμοιβαία συμφωνία υπό το φως της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση ο ESM θα διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο.
Σενάριο 1: Χωρίς χρηματοδότηση από τον ESM: Αναδιάρθρωση χωρίς χρεοκοπία (Δημοσίου)
Αυτό είναι ένα βασικό σενάριο και μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε σε πιο βαθμό θα απαιτηθεί bail-in (κούρεμα καταθέσεων) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να χρειαστεί να «πειραχτούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ και με την παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της . Η τελευταία παραδοχή σημαίνει ότι η αξία των κρατικών-εγγυημένων ομολόγων διατηρείται.
 photo
 -  Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων, όπερ σημαίνει ότι χωρίς οικονομική βοήθεια δεν θα είναι σε θέση να εισφέρει όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια στις τράπεζες.
Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω του bail-in, δηλαδή μέσω κουρέματος των καταθέσεων των ιδιωτών επενδυτών. Ο Πίνακας 4 δείχνει ότι χωρίς νέα χρηματοδότηση, το κεφαλαιακό έλλειμμα θα παραμείνει ακόμα και μετά από ένα πλήρες bail-in σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης / και άλλα, καθώς και των ομολογιών που δεν φέρουν κυβερνητική εγγύηση.
-  Σύμφωνα με την πιο συντηρητική παραδοχή που αποκλείει τα DTAS, θα χρειαστεί ένα κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων μεταξύ 6% και 40%, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε τράπεζα. Ακόμα και αν υπολογιστούν τα DTAS, η Alpha, Πειραιώς και Eurobank θα χρειαστούν τουλάχιστον κούρεμα της τάξης του 12% στις μη εγγυημένες καταθέσεις. Σε αυτό το σενάριο το κούρεμα προβλέπεται να αυξηθεί εάν τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης δεν κουρεύτηκαν πλήρως.
Σενάριο 2: Χωρίς χρηματοδότηση: Χρεοκοπία (Δημοσίου)
-  Το σενάριο 2 περιλαμβάνει την υπόθεση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται χρεοκοπία, δίχως χρηματοδότηση από τον ESM. Η χρεοκοπία έχει αντίκτυπο στο ενεργητικό των τραπεζών, καθώς η μείωση του ενεργητικού κατά συνέπεια, θα επηρεάσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού (RWA). Από την πλευρά του παθητικού, χρεοκοπία σημαίνει ότι μπορούν να κουρευτούν και τα εγγυημένα ομόλογα.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το εύρος των ομολογιούχων που θα δεχτούν απώλειες προκειμένου να αποφευχθεί το bail-in και στους καταθέτες. Συγκεκριμένα, ο Πίνακας 5 δείχνει ότι μετά από μια πλήρη εμπλοκή στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, το εναπομένον έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς να πειραχτούν οι καταθέτες, ακόμη και κάτω από τις πιο συντηρητική παραδοχή του αποκλεισμού των DTAs. Αυτό θα απαιτούσε ένα κούρεμα μεταξύ 14% και 80% των ομολόγων, σύμφωνα με την πιο συντηρητική παραδοχή.
 phhoto
 -  Αυτό το σενάριο δείχνει ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει κατά κάποιο τρόπο πιο εύκολα, με την παραδοχή της χρεοκοπίας, επειδή το κεφαλαιακό έλλειμμα θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς να γίνει κούρεμα των καταθετών. Η χρεοκοπία έχει όμως πολύ σημαντική άμεση επίπτωση στην πλευρά του ενεργητικού και έμμεσες επιπτώσεις στην παροχή ρευστότητας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην έξοδο μια τράπεζα, γι 'αυτό είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Το σενάριο 3 και 4 εξετάζει το κατά πόσον το έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί χωρίς χρεοκοπία και κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί το απαιτούμενο κούρεμα στους καταθέτες.
~  Σενάριο 3 και 4: Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM
-  Η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης απευθείας μέσω του ESM παρέχεται για να επιλύσει προβλήματα σε τραπεζικά συστήματα. Μέσω αυτής της δυνατότητας αποφεύγεται η αύξηση του δημόσιου χρέους που θα προκύψει με ένα κανονικό δάνειο από τον ESM (όπως στην περίπτωση της Ισπανίας).
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τις τράπεζες όσο και για τα κράτη μέλη.
-  Το κράτος-μέλος που υποβάλει αίτημα στον ESM θα πρέπει να είναι σε θέση να παράσχει οικονομική βοήθεια στην δικαιούχο τράπεζα, χωρίς αυτό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Η Ελλάδα είναι σε τόσο κακή δημοσιονομική θέση και καθίσταται σαφές ότι δε θα είναι σε θέση να παράσχει οικονομική βοήθεια προς τις τράπεζες της χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της.
-  Οι τέσσερις τράπεζες στην Ελλάδα είναι συστημικές (καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του συνολικού ελληνικού τραπεζικού τομέα). Αφήνοντας τις συστημικές τράπεζες να καταρρεύσουν θα έχει επίσης συστημικό αντίκτυπο στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς θα μπορούσε να είναι το προοίμιο για Grexit, ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο και του οποίου οι συστημικές επιπτώσεις δεν μπορούν να προβλεφθούν.
-  Επιπλέον, το εν λόγω κράτος μέλος καλείται να συμβάλει στην αύξηση κεφαλαίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες ο ESM δεν είναι σε θέση να συμβάλει οικονομικά εκ των προτέρων λόγω της δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η επίκληση αυτής της ρήτρας ευελιξίας απαιτεί αμοιβαία συμφωνία.
-  Η συμβολή του κράτους μέλους μπορεί να λάβει μία από τις δύο μορφές, ανάλογα με την κατάσταση στην τράπεζα:
1. Εάν το ίδρυμα δεν διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια για να φτάσει το ελάχιστο νόμιμο Equity 1 (CET1) ratio του 4,5%, όπως καθορίστηκε στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ / CRD IV / CRR, το αιτούν μέλος του ESM θα πρέπει να κάνει μια ένεση κεφαλαίου για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο πριν ο ESM ξεκινήσει την διαδικασίες για ανακεφαλαιοποίηση.
2. Εάν το ίδρυμα πληροί ήδη το προαναφερόμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, το αιτούν μέλος του ESM θα πρέπει να προβεί σε εισφορά κεφαλαίου μαζί με τον ESM, που ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού ποσού της δημόσιας συνεισφοράς. Σε αντάλλαγμα για τη δική του συμβολή, ο ESM θα πάρει μετοχές στην τράπεζα.
-  Τέλος, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτεί ένα προκαταρκτικό bail-in. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα bail-in ίσο με το 8% του συνόλου των υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων κεφαλαίων του δικαιούχου ιδρύματος.
-  Σενάριο 3: Αμεση ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM με bail-in, χωρίς χρεοκοπία
-  Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν ότι απαιτείται bail-in σε ποσοστό 8% επί του συνόλου των υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την παρέμβαση του ESM.
-  Ο Πίνακας 6 δείχνει αυτή η απαίτηση προβλέπεται στην περίπτωση που χρειαστεί ένα πλήρες κούρεμα στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης / και άλλα ομόλογα, ένα πλήρες κούρεμα σε ανώτερα μη εγγυημένα ομολόγα και ακόμα ένα κούρεμα σε μη εγγυημένες καταθέσεις που κυμαίνεται μεταξύ 12% και 39% για τις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες. Μέσω αυτού του κουρέματος όλες οι τράπεζες θα φτάσουν στο 4,5% για τον CET1 και δύο από τις τράπεζες θα εμφανίσουν CET1 περίπου στο 8%.
-  Το υπόλοιπο κεφαλαιακό έλλειμμα για φθάσει το 8% ο CET1 θα καλυφθεί κατά το 80% από τον ESM και κατά 20% από την Ελλάδα. Ο ESM επομένως θα παίξει περιορισμένο ρόλο, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η ελληνική συμβολή μπορεί να αρθεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, όπως εξηγήθηκε παραπάνω.
 phhhoto
 -  Σενάριο 4: Αμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM με bail-in και στις τροποποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις
-  Το σενάριο 3 δεν είναι πολύ διαφορετικό από την υπόθεση κατά την οποία οι τράπεζες αναδιαρθρώνονται και ανακεφαλαιοποιούνται με πλήρες bail-in, γιατί το ποσοστό του κουρέματος που απαιτείται από την απευθείας ανακεφαλαίωση του ESM είναι τέτοιο που ο ESM θα διαδραματίσει μόνο έναν δευτερεύοντα ρόλο.
-  Το απαιτούμενο bail-in όπως προβλέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του μηχανισμού, συνεπάγεται με πολύ υψηλό κούρεμα στις καταθέσεις, το οποίο θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε μια χώρα όπου το bank run βρίσκεται σε εξέλιξη.
-  Ο Πίνακας 7 δείχνει ότι μετά από ένα κούρεμα 100% στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, το CET1 των τραπεζών θα εξακολουθεί να είναι κάτω από 4,5% στην πιο συντηρητική παραδοχή και με εξαίρεση των DTAS. Ακόμα και όταν DTAS υπολογίζονται οι, η Alpha, Πειραιώς και Eurobank παραμένουν ανεπαρκείς σε κεφάλαια. Σύμφωνα με την κατάταξη προτεραιότητας του ESM, η Ελλάδα πρέπει να φέρει τις τράπεζες στο 4,5% CET1 και ο ESΜ να καλύψει την διαφορά έως το 8% core tier 1.
phhhhoto
~
***  Αποκάλυψη: 4 πτωχεύσεις έκαναν οι Γερμανοί εξαπατώντας τους Δανειστές
bakers
 -  Ο γερμανός Αλμπερτ Ριτσλ είναι Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας, γεννημένος στο Μόναχο και είναι πασίγνωστος για τις γνώσεις και το θάρρος του.
Το 2011 παραχώρησε συνέντευξη στο Spiegel όπου και αποκάλυψε όλες τις φορές που η Γερμνανία που συμπεριφέρεται ως το παράδειγμα της ΕΕ και φανερώνει ηγεμονικές τάσεις έκδηλα, έχει εξαπατήσει τους δανειστές της ...αρκετες φορές.
Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλαδα; τον ρώτησε το περιοδικό και ο καθηγητής απαντά "Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη." και συνέχισε αποκαλύπτωντας "Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς. Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές".
"Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες."
" Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά."
Ο καθηγητής δεν μασάει τα λόγια του και συνεχίζει " Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας."
-  Το περιοδικό ρωτάει, "πόσες φορές χρεοκόπησε η Γερμανία καθηγητά;"
O Αλμπερτ Ριτσλ απαντά "Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut", που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα."
"Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες." είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε "Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς."
-  "Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή."
debt
~
***  ΒΟΜΒΑ: Κορυφαίος υπουργός που θέλει δραχμή, με χρήματα σε Ελβ. Φράγκα
swiis grag
 - Τις τελευταίες ώρες στους δημοσιογραφικούς κύκλους, κάνει θραύση η πληροφορία ότι ο ο κορυφαίος υπουργός , υποστηρικτής της δραχμής που έριξε βόμβα απαλλοτρίωσης, "εμπιστεύεται σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 τα ελβετικά φράγκα και τις λίρες Αγγλίας" όπως ανέφερε το kourdistoportocali επικαλούμενο ρεπορτάζ του the toc.
Ο εν λόγω υπουργός, προτιμώντας το ξένο νόμισμα, οι λογαριασμοί του ήταν σε ελβετικά φράγκα (περί τα 38.000 ), λίρες Αγγλίας (8.651 ) και ...ευρώ (περίπου 60.000 ).
Την ίδια στιγμή, η σύζυγος του, είναι απηλλαγμένη εργασίας αλλά πληρώνεται από την Αγροτική Τράπεζα, αναφέρουν οι πληροφορίες και ταυτόχρονα ανήκει στο Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της ΑΤΕ .
Αληθεύουν τα δημοσιεύματα υπουργέ; Aναμένουμε τη διάψευση.
~
***  ΒΟΜΒΑ: Τι ετοιμάζει το λόμπυ της δραχμής και Σόρος
varoufakis
-  Εδώ και καιρό ο κ. Βαρουφάκης έχει μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου για τις λανθασμένες κινήσεις του στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους. Ο πρωθυπουργός τον είχε περιορίσει αρχικά, θέτοντάς τον σε δεύτερο πλάνο στις επαφές με τους δανειστές, αλλά ήταν δεδομένο ότι το γυαλί είχε ραγίσει τόσο, που μόνο η απομάκρυνση του αντισυμβατικού πολιτικού και οικονομολόγου θεωρούνταν η οριστική λύση στο πρόβλημα.
Όπως γράφει ο Παπανδρόπουλος, είναι πλέον προφανές ότι ο Γ.Βαρουφάκης προσπάθησε να εξαπατήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές, αλλά και τον … Τζορτζ Σόρος, που τελικά τον απέλυσε! Και τώρα ετοιμάζεται να γίνει η σημαία του «κόμματος της δραχμής», με περιουσία πάνω από 160 δισεκατ. ευρώ έτοιμα να εξαγοράσουν τα πάντα στην Ελλάδα
Όταν έχω απέναντί μου επηρμένους ανθρώπους, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ακούσουν γιατί προφανώς είναι παντογνώστες, η καχυποψία μου για τα άτομα αυτά κτυπάει ταβάνι. Και ο Γ.Βαρουφάκης είναι ένας από αυτούς.
Νάρκισσος και αριβίστας, που δεν κρύβει τον εξυπνακισμό του, αισθάνεται βαθειά απέχθεια για τον διάλογο και δεν μπορεί να κρύψει την περιφρόνησή του για κάθε άτομο που θα ήθελε να αντισταθεί στις επιδιώξεις του. Αποδεικνύεται δε το μοιραίο άτομο για την Ελλάδα, έχοντας προκαλέσει στην ελληνική οικονομία ζημιά 40 δισεκατομμυρίων ευρώ –ποσό που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού χρέους της χώρας.
Παρά τρίχα δε, να πετύχει και ένα πραξικόπημα που σχεδίαζε με σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και να φέρει πίσω την δραχμή. Με τον τρόπο αυτόν, φίλοι του λαμόγια που έχουν αποθηκεύσει σε ξένες τράπεζες περί τα 160 δισεκατ. ευρώ, θα μπορούσαν, με υποτιμημένες δραχμές, να αγοράσουν ολόκληρη την χώρα και, κυρίως, να εγκαταστήσουν ένα βαλκανικού τύπου αυταρχικό καθεστώς, στο οποίο πρώτα βιολιά, πέρα από τον Βαρουφάκη, θα ήσαν ο Κώστας Λαπαβίτσας και η παρέα του Παν. Λαφαζάνη.
Όπως μάς είπαν από το περιβάλλον του δισεκατομμυριούχου χρηματιστή Τζορτζ Σόρος, στο σχέδιο της παρέας της δραχμής ήταν και η δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος, δήθεν για να εκβιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αρχίσει να ρίχνει τα τσουβάλια λεφτά στα λαμόγια.
Τα σχέδια αυτά δεν τα φέρνουμε εμείς στο προσκήνιο. Αντιθέτως, εμμέσως πλην σαφώς, τα έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Γ.Βαρουφάκης. Τα πασπαλίζει δε και με τις σχετικές θεωρητικές φιοριτούρες για να τα κάνει πιο εύπεπτα. Είναι τόση η περιφρόνησή του προς τον λαό, που θεωρεί ότι οι άλλοι είναι έτοιμοι να χάψουν όλες τις μπαρούφες που λέει.
Ατυχώς όμως για τον Γ.Βαρουφάκη, τα «μεγαλεπήβολα» σχέδιά του έγιναν αντιληπτά τόσον από τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, τους οποίους σκόπιμα και με θράσος προκαλούσε, όσο και από τον Τζορτζ Σόρος, τον οποίο ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομίας προφανώς προσπάθησε δια πλαγίας οδού να εμπλέξει στα σχέδιά του. Κάνουμε δε την εκτίμηση ότι στο σημείο αυτό ο Γ.Βαρουφάκης την πάτησε, από αλαζονεία και υπερβολικό ναρκισσισμό. Στο πώς και γιατί την πάτησε, ωστόσο, θα επανέλθουμε.
Απλώς επισημαίνουμε ότι ο Γ.Βαρουφάκης έδινε την «μάχη της δραχμής» γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάποιες χώρες της Ένωσης, ιδιαίτερα η Γαλλία, προσπαθούσαν να εντοπίσουν πού βρίσκεται το βρώμικο ελληνικό χρήμα, σε ποιους λογαριασμούς και με ποιους δικαιούχους.
~
***  Έφτιαξαν τη "gay Βίβλο"
gah bible
 -  Ονομάζεται η " Η Βίβλος της Βασίλισσας James" και επιχειρεί να αποδείξει ότι ποτέ η Βίβλος ή ο Ιησούς Χριστός δεν καταφέρθηκαν εναντίον των ομοφυλόφιλων.
Η "Βίβλος" πωλείται διαδυκτιακά και εκδίδεται απο τον αμερικανικό οίκο : Queen James που αποτελεί παράφραση του King James αφού η επίσημη χριστιανική Βίβλος των καθολικών ονομάζεται έτσι και εισήχθη στην Αγγλια αρχές του 17 αιώνα επισήμως μεταφρασμένη.
Οι συγγραφείς της πολύχρωμης βίβλου δανείζονται εδάφια απ΄την επίσημη εκδοχή και τα τοποθετούν ελαφρώς αλλαγμένα προσπάθωντας να ισχυριστούν ότι το Ιερό Βιβλίο των χριστιανών είναι απολύτα φιλικό στους ομοφυλόφιλους και μάλιστα περιλαμβάνει ομοφυλόφιλα πρόσωπα.
Παραδείγματα:
H επίσημη γράφει :" Και ομοίως δε και οι άνδρες, αφήνοντας τη φυσική χρήση της γυναίκας, κάηκαν στη σφοδρή επιθυμία τους προς αλλήλους. Άνδρες με άνδρες που κάνουν αυτό που είναι απρεπές και λαμβάνουν στον εαυτό τους την αποζημίωση του λάθους τους".
H ομοφυλοφιλική :
" Άνδρες με άνδρες να εργάζονται για εκείνο που είναι ειδωλολατρικό και απρεπές. Γι ‘αυτό το λόγο ο Θεός παρέδωσε στους ειδωλολάτρες χυδαίες αγάπες, που δέχονται για τον εαυτό τους την αποζημίωση του λάθους τους."
H επίσημη: "Αν ένας άνδρας επίσης συνουσιασθή με άνδρα, όπως κοιμάται κανείς με γυναίκα και οι δύο έχουν διαπράξει βδέλυγμα: πρέπει σίγουρα να θανατωθούν. Το αίμα τους θα είναι επάνω τους."
Η ομοφυλοφιλική: "Αν ένας άνδρας επίσης συνουσιασθή με άνδρα στο ναό του Μολώχ, όπως κοιμάται κανείς με γυναίκα και οι δύο από αυτούς έχουν διαπράξει βδέλυγμα: πρέπει σίγουρα να θανατωθούν. Το αίμα τους θα είναι επάνω τους"
~
*** 'Εκτακτο: Έξω φρενών ο Τσίπρας με τους αρνητές
tsipras anasxhm
 -  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σήλωσε τους τόνους απόψε στο Μαξίμου στη συνεδρίαση με τα κορυφαία στελέχη και εμμέσως πλην σαφώς τους κατηγόρησε για έλλειψη κατανόησης!
"Δεν θέλετε να καταλάβετε που βρισκόμαστε" φερεται να τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
 -  "Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών" είπε ο πρωθυπουργός όπως αναφέρθηκε απο πηγές της κυβέρνησης.
"Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά έωλη τη στήριξη της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς στην Ελλάδα, καθώς είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών . Η επιλογή τους έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ...ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας" φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.
"Ζήτησα από την Κ.Ο. και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο εαν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε "όχι". Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη".
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ακούσει τι προτείνουν οι βουλευτές του "οχι" και σύμφωνα με τις πηγές , απογοητεύτηκε.
~
***  Οργή Πανούση για τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- Θα τιμωρηθούν!
panusis
 -  Χθές η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε εκ νέου την απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει απ΄τον αναπλυρωτή υπουργό αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Πανούσης μίλησε με σκληρά λόγια για τη νεολαία του κόμματος.
Ο κ. Πανούσης ξεκαθάρισε πως μετά τον ανασχηματισμό, θα πάει κάθε κατεργάρης στο πάγκο του, και θα αποκαλυφθεί ποιοί στηρίζουν τους ταραξίες. Προφανώς θα τιμωρηθούν και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ "αφού προέρχονται από την ίδια μήτρα" είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
~
*** Για αύριο μετατίθεται ο ανασχηματισμός
anasxhmatismos1
-  Αρχικά, αναμενόταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γινόταν σήμερα το απόγευμα, ωστόσο νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί και οι ανακοινώσεις μετατίθενται για αύριο. Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη (η οποία έχει υποβάλλει την παραίτησή της). Μετατίθενται Σκουρλέτης, Δρίτσας. Μέσα Μητρόπουλος, Μπαλάφας, Ρομπόλης και άλλοι.
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου ως αντικαταστάτη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου ο οποίος ψήφισε «όχι» στα προαπαιτούμενα. Ερωτηματικό με καραμπόλες από πιθανή αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.
Στα ονόματα που ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση συγκαταλέγονται αυτά των Βίτσα, Μπαλαούρα, Φίλη, Μηταφίδη, Τσουκαλά. Από τις 17:30 ο κ. Τσίπρας έχει σύσκεψη με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, των τριών δηλαδή υπουργών της αριστερής πλατφόρμας που έχουν διαφοροποιηθεί κάθετα από τη νέα συμφωνία θεωρώντας την επαχθές και αδιέξοδο μνημόνιο.
Έχει επίσης δημιουργηθεί ήδη κενό με τις παραιτήσεις του Νίκου Χουντή προ ημερών και της Νάντιας Βαλαβάνη από χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το οριστικό ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την προσφυγή σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Με δεδομένο ότι προειδοποίησε για την απώλεια της δεδηλωμένης και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, αλλά και με διατυπωμένη ήδη τη θέση του ότι δεν επιθυμεί να γίνει Παπαδήμος – δηλαδή να συνεργαστεί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – ή μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η διέξοδος των εκλογών είναι η ευκταία για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, με τη συγκεκριμένη διαδικασία να θέλει περί τον ένα μήνα. Εξ αυτού του λόγου ως μία πιθανή ημερομηνία για εκλογές αναφέρεται η 13η Σεπτεμβρίου.
~
*** ΒΟΜΒΑ: Αφαιρούν και το Αλβανικό έπος του 40 από τα σχολικά βιβλία
kotzios
Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία υπογράφτηκαν τρεις συμφωνίες. Όπως είπε ο Αλβανός ομόλογός του "Τα μνημόνια που υπογράψαμε σήμερα (5/7/2015) στον τουριστικό και αγροτικό τομέα αποτελούν μια ξεκάθαρη μαρτυρία ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται ότι κάθε ανεπίλυτη υπόθεση δεν θα επιδρά στην ευόδωση των ενταξιακών διαδικασιών, οι οποίες είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών". Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι. ανέφερε επίσης  «Σήμερα δεσμευτήκαμε για την ευόδωση των σχεδίων που έχουν σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των κοινών φυσικών πηγών. Θεωρούμε ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή να θέσουμε νέες βάσεις αναθεωρώντας την εφαρμογή του υπάρχοντος Συμφώνου Φιλίας. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.". Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του είπε "Η συνεργασία μας δεν είναι μόνο σημαντική για τα δύο κράτη, για τους δύο λαούς, είναι σημαντική για όλη την ΝΑ Ευρώπη, καθώς και η συνεργασία μας στην Αδριατική έχει λάβει νέα θεσμικά χαρακτηριστικά. Προχωρήσαμε σε σειρά συμφωνιών με τον Υπουργό τον κ. Μπουσάτι, υπογράψαμε σήμερα τρεις συμφωνίες, νομίζω ότι στο μέλλον θα υπογράψουμε πολύ σημαντικότερες και μία από αυτές θα είναι ασφαλώς το ανανεωμένο Σύμφωνο Φιλίας που θα συμπεριλαμβάνει και όλα αυτά τα δίκτυα από την ενέργεια μέχρι την επικοινωνία. Συζητήσαμε και για τις συμφωνίες που υπάρχουν και πρέπει να ενεργοποιηθούν για να ξαναδούμε ζητήματα, όπως είναι τα σχολικά βιβλία. Αλλά μιλήσαμε και για τον τρόπο που θα λύσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης και νομίζω ότι και ο κ. Υπουργός και εγώ πιστεύουμε ακλόνητα ότι τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται».
~
***  ΒΟΜΒΑ: Παρέμβαση ΗΠΑ για να σώσουν τον Τσίπρα
lhoy
-  Έντονη ανησυχία φαίνεται πως υπάρχει στις ΗΠΑ, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Έτσι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Ευρώπη για να προασπιστεί τις ελληνικές θέσεις και να μην αφήσει τους Ευρωπαίους να κατασπαράξουν τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη προσπάθεια του έχει βρει σύμμαχο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σίγουρα μετά την ταπείνωση του Τσίπρα από την Μέρκελ το πολιτικό του προφίλ έχει χαλάσει. Για αυτό θα επέμβει και η Αμερική. Ο Λιού πηγαίνει αύριο στο Βερολίνο για να πείσει τον Σόιμπλε να συζητήσει το ελληνικό χρέος. Στη γενική ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας φαίνεται πως θα παίξει και η ΕΚΤ που είναι φιλική τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.
~
***  Δείτε το βίντεο που δείχνει την διαφήμιση του 2000 για τα ευρώ: «Ανάπτυξη, σταθερότητα και... σίγουρο μέλλον»
euroDraxmi
-  Tο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαφημιστικού σποτ μας ενημέρωνε το 2000 για το νέο μας νόμισμα, που θα κυκλοφορούσε δύο χρόνια αργότερα.
Η διαφήμιση μας διαβεβαίωνε για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, ενώ μας υποσχόταν ανάπτυξη και σταθερότητα...
Σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά, η πραγματικότητα καθιστά τη διαφήμιση ως παραπλανητική, καθώς το... «σίγουρο μέλλον» που ευαγγελίζεται απέχει έτη φωτός από την καθημερινότητα των πολιτών...
Δείτε το βίντεο: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ (2000) , https://youtu.be/JX4w7WT1mQ0  .-~
***  ΒΟΜΒΑ! Βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό 800.000 ευρώ
vouli
 -  Αίσθηση προκαλεί μια νέα είδηση που έσκασε, ότι βουλευτής μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η Ελλάδα, έβγαλε τεράστιο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για βουλευτή ο οποίος την Παρασκευή μεταβίβασε 800.000 δολάρια σε τράπεζα της Αμερικής.
Τέλος, να αναφερθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο καθώς μιλάμε για πολύ μεγάλο ποσό.
~
*** BOMBA στις Ένοπλες Δυνάμεις
eidikes
-  Το τρίτο μνημόνιο φαίνεται πως θα επηρεάσει και τον χώρο της Εθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα θα περιοριστούν:
•Οι ελπίδες για την αποκατάσταση των αποδοχών του πορσωπικού των ΕΔ , με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι μηδαμινές, για να μην πούμε μηδενικές.
•Η ελλληνική αμυντική βιομηχανία θα αντιμετωπίσει συνθήκες ασφυξίας. Οι Γερμανοί είναι προφανές ότι δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να δώσει μια παράταση ζωής έστω, σε εταιρείες όπως τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ. Η διαφαινόμενη “αμερικανο-γερμανική” σύγκρουση θα εκδηλωθεί και σ΄ αυτο το πεδίο. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο εταιρείες αυτή τη στιγμή αναμένουν “φιλί ζωής” από προγράμματα που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ. Στα προηγούμενα μνημόνια είχε γίνει κατανοητή η γερμανική βούληση “μέσω τρόϊκας” για λουκέτα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Τα ΕΑΣ την είχαν…γλιτώσει την τελευταία στιγμή με το …λουκέτο της ΕΡΤ.
Με το τρίτο μνημόνιο είναι μάλλον απίθανο να τα αποφύγουμε όλα αυτά. Και όπως φάνηκε και από την συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν θα υπάρξουν και σοβαρές αντιστάσεις σ΄ αυτό.
•Εκ των πραγμάτων το μόνο που απομένει είναι να γίνει ένα αστραπιαίο “συμμάζεμα” των ΕΔ ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και πόροι. Υπό συνθήκες αφόρητης πίεσης είναι μάλλον αναμενόμενο ότι αυτή η διαδικασία ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ αυτά που υποτίθεται ότι πάμε να λύσουμε.
~
***  Διαχωριστική γραμμή με τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ τραβά ο Α. Τσίπρας

Το «όχι» των 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα προαπαιτούμενα «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας» δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως η επιλογή τους τον αναγκάζει πλέον να συνεχίσει «μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών». Στη διάρκεια σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: "Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. »Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας. »Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. »Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων." Newsroom ΔΟΛ - 
~
***  Πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας
     
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, σε πολυ κοντινή απόσταση απο τη Νεάπολη Λακωνίας.
Η φωτιά καίει αγροτοδασικες εκτάσεις, χωρίς επι του παρόντος να μπορεί να γινει αναφορά σε τυχόν καμένες κατοικίες ή αγροικίες.
Μάχη με τις φλόγες έδιναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που ενισχύθηκαν λίγο μετά την ανατολή του ήλιου απο δυο Καναντερ.
Χάρης Χαραλαμπόπουλος
~
*** Χρεοκοπία, Αποσύνθεση
ceb1cf80cebfcf83cf8dcebdceb8ceb5cf83ceb7
Κάθε τι που υπάρχει αξίζει κιόλας να χαθεί
Γκαίτε
Του Γιώργου Ρακκά 
Παρακολουθώντας τις χθεσινές εργασίες της Βουλής, και την ψήφιση της νέας βαριάς Συμφωνίας, μια λέξη μόνον θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα του ελληνικού κοινοβουλευτικού κόσμου: Αποσύνθεση.
Κάθε φορά έχουμε συνηθίσει να λέμε πως έχουμε φτάσει πάτο, και δεν υπάρχουν χειρότερα. Κι όμως, η παρακμή του πολιτικού κόσμου της μεταπολίτευσης βγάζει διαρκώς και άλλους λαγούς από το καπέλο της: Ζήσαμε, λοιπόν, να το δούμε κι αυτό –μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση να επιβιώνει κοινοβουλευτικά από την ψήφο της μνημονιακής αντιπολίτευσης. Όσο για τους διαφωνούντες, τι να πει κανείς; Το «σχέδιο Β» που προκρίνουν, για «σύγκρουση» και επιστροφή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα αποδεικνύεται κακέκτυπο εκείνου του… Σόιμπλε: 22 δισ. € ήθελε να πάρει ο Λαφαζάνης με “έφοδο” στις εγκαταστάσεις της ΤτΕ στον Χολαργό, 40+ δισ. € δίνει ο Σόιμπλε σε περίπτωση που αποδεχθούμε το σχέδιό του: Το αίτημα πλειστηριάστηκε από την πραγματικότητα, και πλειοδότησε ο κύριος με το καρεκλάκι.
Όσο πιο κοντά βαίνουμε στην πραγματοποίησή του, το αίτημα της «δραχμής», που τόσο πολύ εκθειάστηκε σε πλατείες, αμφιθέατρα, άρθρα και αφίσες, αποκαλύπτει το πραγματικό του περιεχόμενο: Καταφανώς, πρόκειται για μια κατοχική όχι εθνικοαπελευθερωτική δραχμή –οι αντικειμενικές συνθήκες της ελληνικής Πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας την καταδικάζουν ως τέτοια. Και αυθεντικός εκφραστής της «ρεαλιστικής» της εκδοχής δεν είναι ο Λαφαζάνης αλλά ο… Σόιμπλε –άντε στην καλύτερη περίπτωση ο πολύς Τζωρτζ Σόρος που εδώ και μήνες «ποντάρει» ανοιχτά σε αυτό το σενάριο! Με τον ίδιο τρόπο που το ρεαλιστικό αντίστοιχο της γραμμής του Αλέξη Τσίπρα περί «δυναμικής διαπραγμάτευσης» στο πεδίο της Ε.Ε. για το «σκίσιμο των μνημονίων» ήταν το… μνημόνιο που ανέλαβαν να συγγράψουν οι γάλλοι τεχνοκράτες κατ’ εντολή του Φρανσουά Ολλάντ.
Η στιγμή όπου τα πάντα που προβλήθηκαν ως προτάγματα του «αντιμνημονίου» αποδεικνύονται ότι οδηγούν στο αντίθετό τους, είναι προφανώς η στιγμή όπου μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα ότι συνιστούσαν σπαράγματα μιας ψευδοαντιστασιακότητας. Η οποία εν τέλει λειτούργησε πολύ περισσότερο ως η τελευταία, δημαγωγική συνιστώσα του παλαιού πολιτικού κόσμου της μεταπολίτευσης παρά ως μια νέα αρχή, όπως προς στιγμήν φάνηκε στις πλατείες της Αγανάκτησης του 2011
Τα πεπραγμένα τούτης της «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης επιβεβαιώνουν απόλυτα του λόγου το αληθές. Και συμπληρώνουν την τελική, γενική εικόνα του πολιτικού αδιεξόδου της μνημονιακής Ελλάδας:
Στην αρχή ανέλαβε ο ελληνικός παρασιτικός και ευρωλιγούρικος αστισμός, σε όλες του τις εκδοχές. Από την αμερικάνικη συνιστώσα (ΓΑΠ), τους τεχνοκράτες (Παπαδήμο), την φιλοευρωπαϊκή (γερμανική) συνιστώσα. Απέτυχαν και οι τρείς. Μαζί με αυτούς και τα δύο μνημόνια που εφάρμοσαν. Οι κυριότερες αιτίες αυτής της αποτυχίας είναι δύο: α) Απέτυχαν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά γιατί υπήρξαν ελεγχόμενοι, εκβιαζόμενοι από τους δανειστές. β) Απέτυχαν να ισοσταθμίσουν την λιτότητα των μνημονίων, με μια νέα, εθνική πολιτική οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι απλοί και ανάγονται στην κατάσταση του ελληνικού αστισμού, καθ όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης: Είναι σάπιος, διεφθαρμένος, ενώ ο παροξυστικός ευρωλιγουρισμός που τον χαρακτηρίζει τον έχει οδηγήσει σε οραματική στειρότητα: Δηλαδή, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν ως… αστισμός –δηλαδή να ικανοποιήσει έναν μίνιμουμ αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό της Ελλάδας.
Η οργή του λαού, προφανώς, δεν άργησε να ξεσπάσει. Το ζήτημα είναι που διοχετεύθηκε –και εδώ είναι που αντιμετωπίζουμε την γενική πολιτική παρακμή σε όλο της το μεγαλείο: Ήταν τα μεσαία ‘αφεντικά’ του παλιού πολιτικού συστήματος που εξεγέρθηκαν ενάντια στους πάτρωνές τους, και χρησιμοποίησαν το αντιμνημονιακό αίσθημα του ελληνικού λαού ως όχημα κατάληψης της εξουσίας: Σύμβουλοι του Σημίτη, η πολιτιστική συνιστώσα του εκσυγχρονισμού, που είχε καταλάβει τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΕΔΥ, με κύριο πυλώνα της τους εκπαιδευτικούς, η γραφειοκρατία των Εξαρχείων και των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Φόρουμ. Μαζί με την πιο λαϊκή πτέρυγα της πελατειακής δεξιάς –από τον Πάνο Καμμένο μέχρι τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον άνθρωπο που με τους διορισμούς που είχε κάνει, θα μείνει στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ως ο τελευταίος σκυταλοδρόμος του πρασινομπλέ ελληνικού πελατειακού συστήματος.
Οι πέντε μήνες της διακυβέρνησής τους αποδείχτηκαν ένα κρεσέντο του δημαγωγικού μηδέν βαθαίνοντας την αποσύνθεση του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας. Δεν είναι διόλου παράδοξο, άρα, το γιατί αυτοί οι πέντε μήνες υπήρξαν για την Ελλάδα όχι αφετηρία αλλαγής αλλά ολοκλήρωση του τέλους.
Γι’ αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις, που υπήρξαν ραγδαίες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος σηματοδότησαν την γενική χρεοκοπία. Αρχικά της οικονομίας και της κοινωνίας –με την τραπεζική κατάρρευση και τον διχασμό που μπόλιασε στο λαϊκό σώμα η δημοψηφισματική απάτη του Αλέξη Τσίπρα. Κι ύστερα την ηθική, αξιακή και πολιτική χρεοκοπία της ίδιας της κυβέρνησης των δημαγωγών, έπειτα από την κωλοτούμπα της 13ης Ιουλίου: Τα «229» ΝΑΙ που άκουσε χθες το βράδυ πελιδνός ο Αλέξης Τσίπρας –τον καθιστούν μεν «ισχυρό», αλλά ταυτόχρονα τον αναδεικνύουν ως πρωθυπουργό των πολιτικά, ηθικά, και αξιακά χρεοκοπημένων –της μεγαλύτερης συνιστώσας που υφίσταται σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!
Ποιοί στέκονται ως αντιπολίτευση στους χρεοκοπημένους; Το σχέδιο περί δραχμής του Σόιμπλε ή του Σόρος; Ο αντιεξουσιαστικός μηδενισμός που φωταγώγησε την τελετή χρεοκοπίας του ελληνικού πολιτικού κόσμου με μερικές δεκάδες μολότωφ; Οι ναζί που παίζουν ανοιχτά το χαρτί της χρεοκοπίας γιατί το θεωρούν ευκαιρία να εξαπολύσουν μια «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»; Οι αριστερολεπενιστές λαϊκιστές της Ελεύθερης Ώρας; Ή τους Νταβούτογλου-Ερντογάν που προσεύχονται για μια πλήρη κατάρρευση της Ελλάδας ώστε να ξαναϋποδεχθούν στις αγκάλες τους μια χώρα που ποτέ δεν έπαψαν να την θεωρούν ως «άσωτη επαρχία» της Ιστορικής τους Αυτοκρατορίας;
Αστειότητες, ή μάλλον αυταπάτες, οι οποίες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες λόγω συγκυρίας: Κυρίως επειδή πλέον αυτή η κοινωνία έχει διαλυθεί και οι τάξεις, τα μέρη, τα στρώματά της αποτελούν πλέον θραύσματα μιας χειροβομβίδας που έσκασε –λειτουργούν ως τέτοια, και εν τέλει καρφώνουν την τάχα περήφανη βούλησή τους πάνω στο σώμα της χώρας[1]: «Είμαι εκεί που είναι η ψυχή μου, στο ΤΙΠΟΤΑ και το ΜΗΔΕΝ, στο ΕΙΝΑΙ του κατεστραμμένου τόπου μου, της ανύπαρκτης πια πατρίδας μου, του ερημωμένου και ερειπωμένου χωριού μου». Αυτό το ψυχο-κοινωνικό σκοτάδι είναι που κινητοποιεί σήμερα έναν κομμάτι του κόσμου να βλέπει σήμερα ως «αντίσταση» την δραχμική ολοκλήρωση της ελληνικής χρεοκοπίας.
Το αδιέξοδο, επομένως, είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ο πόλος της «κωλοτούμπας». Είναι ταυτόχρονα και ο αντιφατικός κόσμος που στέκεται απέναντί της. Είναι η ίδια η αντιπαράθεση: Ο θίασος ποικιλιών της Χρεοκοπίας εναντίον μιας ιδεολογικής και πολιτικής βεντάλιας επίδοξων Τυράννων που ποντάρουν πάνω στο «ένστικτο του θανάτου».
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έμπρακτο επίτευγμα της κυβέρνησης «Κοινωνικής Σωτηρίας» των Τσίπρα-Καμμένου. Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον πρωθυπουργό: Όντως, ποτέ, κανείς δεν μας πάει πιο μακριά μέσα στο αδιέξοδο, τον βούρκο και την αποσύνθεση. Χειροκροτήστε τον!
Το «συνδικάτο της ζωής»
Είναι κυρίαρχη αυτή η πραγματικότητα; Ναι. Είναι καθολική; Όχι. Οι ζωντανές δυνάμεις της χώρας, υπάρχουν, κατακερματισμένες. Έχουν αναδιπλωθεί στο περιθώριο των μεγάλων εξελίξεων. Διότι τους πέταξαν με τις κλωτσιές έξω από το πολιτικό προσκήνιο οι άθλιοι πολιτικοί εκφραστές αυτής της ανέξοδης αντιπαράθεσης. Αλλά και γιατί μόνον  μακριά από αυτούς μπορούν να λειτουργήσουν. Στο επί μέρους. Ατομικά, προσπαθούν να κάνουν κάθε μέρα την δουλειά τους – και μπορείς να τους διακρίνεις από όλους τους υπολοίπους, διότι πασχίζουν να συμβάλλουν με τον τρόπο τους ώστε να μην σαρωθεί ολοκληρωτικά αυτή η χώρα: Από τους λίγους ήρωες που καταφέρουν να κινήσουν το κλινικά νεκρό δημόσιο, μέχρι τους πρωτοπόρους που δοκιμάζουν και πετυχαίνουν μέσα σε αυτό το απολύτως εχθρικό περιβάλλον, νέα μοντέλα παραγωγικών επιχειρήσεων, εξειδικευμένων εταιρικών υπηρεσιών, ή αγροτικές συμπράξεις του μόχθου και όχι της υφαρπαγής επιδοτήσεων.
Βρίσκονται ακόμα, μεταξύ των μελών Συλλόγων, Σωματείων, Ενώσεων που αγωνίζονται με νύχια και με τα δόντια να συγκροτήσουν την πολιτιστική ζωή αυτής της χώρας σε μηχανική υποστήριξη ώστε να μην πεθάνει οριστικά. Είναι οι ελάχιστες εστίες δημιουργικότητας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικές ή διοικητικές, που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή μια στοιχειώδη τοπική πολιτική προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.
Δυνάμεις σκόρπιες, απομονωμένες, ασθμαίνουσες, εξορισμένες. Που «δυνάμει» όμως, μπορούν να οργανωθούν στο «Συνδικάτο της Ζωής». Γιατί φέρουν μέσα τους, τον σπόρο της δημιουργικότητας και της πραγματικής πατριωτικής ενσυναίσθησης.
Εκείνο που θα τις ενώσει, είναι ένα Ελληνικό Πρόταγμα για τον 21ο Αιώνα, μια πολιτική στρατηγική και αντίστοιχη τακτική για την υλοποίησή του.
Χθες αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, πως ο δρόμος της «άμεσης αποκατάστασης» που υποσχέθηκαν οι «αντιμνημονιακές» πολιτικές δυνάμεις είναι δρόμος άμεσης επιτάχυνσης στην καταβύθιση της χώρας. Ίσως, βέβαια, αυτό να μην αρκεί, και να χρειαστεί να καταστραφούμε εντελώς, για να μας γίνει συνείδηση. Γιατί η αδράνεια που δημιούργησε ο Κώστας Σημίτης κουνώντας με τα μικροσκοπικά του χέρια μια χούφτα ευρωδολαρίων, και εξαγοράζοντας την αντιστασιακή ψυχή ενός ολόκληρου έθνους είναι πολύ μεγάλη.
Ας είναι. Σημασία πλέον δεν έχει πόσο χαμηλά θα φτάσουμε, αλλά πως θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πτώση. Πρέπει, λοιπόν, να αναδιπλωθούμε σε αυτά τα πεδία όπου υπάρχει ακόμα ζωή και να τα οργανώσουμε ως «δυαδική εξουσία», για να ισοσταθμίσουμε το απίστευτο βάρος της καταστροφής. Να φτιάξουμε έναν πόλο ανταγωνιστικό στην εντροπία του θανάτου. Με τι προτάγματα; Δεν χρειάζεται πλέον να τα επαναλάβουμε: Η δημογραφική αναζωογόνηση, η παραγωγική ανασύσταση του τόπου, το τσάκισμα του κρατικού δεινοσαύρου προς όφελος των δημόσιων αγαθών, μια μεγάλη πολιτιστική και εκπαιδευτική επανάσταση, το πέρασμα σε μια λειτουργική 4η Ελληνική Δημοκρατία με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, τοπικής δημοκρατίας, λειτουργικής αντιπροσώπευσης, είναι στοιχεία μιας πλειοψηφικής, αν όχι κοινής, λογικής. Ή αυτό ή ένα κοινό τέλος.
[1] Από μια σκοπιά τα πράγματα είναι πολύ απλά για να τα κατανοήσει κανείς: Το όραμα, οι αξίες, τα συλλογικά νοήματα, ο Πολιτισμός αποτελούν την κατ εξοχήν γλώσσα με την οποία τα κομμάτια μιας κοινωνίας συνεννοούνται ή συγκρούονται για την εξέλιξή της. Όταν δεν υφίστανται όλα αυτά, οι συγκρούσεις διολισθαίνουν σε προγλωσσικό στάδιο: Συμβολική βία, λεκτική βία, σωματική βία. Αυτός πλέον είναι ο τρόπος της κοινωνικής μας συνύπαρξης, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της πολιτικής σε αυτόν τον τόπο. Και ποιοι άλλοι πέρα από μια κυβέρνηση δημαγωγών θα μπορούσαν να πάρουν αυτές τις διάχυτες καταστάσεις και να τις εγκαθιδρύσουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου; Είναι στην φύση της «τυραννίας», στο καθοδικό στάδιο της ζωτικότητας των πολιτευμάτων για να θυμηθούμε και τον Αριστοτέλη, να ευνοεί την διολίσθηση της «λαοκρατίας» σε οχλοκρατία –γιατί ακριβώς αντλεί την εξουσία της απευθείας από τα ωμά της πάθη.
~
*** Οι δραχμολάγνοι, και ο Γ. Βαρουφάκης
168756-shaublevaroufakis
-  Οι δραχμολάγνοι, το λόμπι της δραχμής και ο Γ. Βαρουφάκης
Του Γιάννη Ξένου 
Πριν τέσσερις μήνες (6 Μαρτίου 2015) το Άρδην είχε οργανώσει μια εκδήλωση με θέμα: «Οι πρώτες 40 μέρες της νέας κυβέρνησης από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών». Τότε πολλοί μας κατηγόρησαν ότι βιαζόμασταν να βγάλουμε συμπεράσματα και να κριτικάρουμε την κυβέρνηση «της πρώτης φοράς Αριστεράς». Τώρα από την απόσταση των τεσσάρων μηνών και των συντριμμιών που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, μάλλον ήμασταν ήπιοι. Τότε λέγαμε ότι βαδίζουμε ολοταχώς σε τρίτο μνημόνιο. Οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι το νέο μνημόνιο θα ήταν μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ. Και σε αυτό έπεσαν έξω, η διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση αυτό το εξάμηνο ήταν τόσο καταστροφική που το νέο πακέτο θα είναι μεταξύ 82-86 δισ. ευρώ! Τα παιχνίδια του Βαρουφάκη, η ανικανότητα του Τσίπρα να λάβει αποφάσεις, η ανυπαρξία των υπολοίπων κορυφαίων υπουργών, αλλά και η τυφλή υποστήριξη (ή στις καλύτερες περιπτώσεις η στάση αναμονής) της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, ανέβασαν κατά πολύ τον λογαριασμό. Εκεί που το Φθινόπωρο του 2014 άνοιγε μια χαραμάδα διεξόδου από τα μνημόνια, τώρα επιστρέψαμε στο 2010, νέος Γολγοθάς είναι μπροστά μας.
Πέντε χρόνια πολεμήσαμε με μεγάλες θυσίες για να αποφύγουμε τον χειρότερο εχθρό για την κοινωνία και την οικονομία, την έξοδο από το ευρώ. Οι θυσίες ετών, εξαιτίας των μαθητευόμενων μάγων (που κάποιοι όμως δεν είναι καθόλου τέτοιοι και πιστεύουμε βάσιμα ότι κινούνταν με δόλο) που κυβερνούν, τινάχτηκαν στον αέρα. Φτάσαμε να παρακαλούμε στη Σύνοδο Κορυφής τους Γάλλους και τους Ιταλούς να μεσολαβήσουν στη Γερμανία για να μας κρατήσουν στο ευρώ, σενάριο που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε.
Ο αντιμνημονιακός αγώνας, όπως αναφέρει ο Γ. Καραμπελιάς στο κείμενό του «Ο πόλεμος που χάθηκε, οι μάχες που έρχονται», τη Δευτέρα το πρωί ηττήθηκε τελεσίδικα. Οι αντιμνημονιακοί πήραν την εξουσία και κατόρθωσαν να φέρουν νέο μνημόνιο, πιο μεγάλο από τα δύο προηγούμενα. Τα επόμενα χρόνια τα διακυβεύματα της μάχης δεν θα είναι π.χ. οι συντάξεις ή μισθοί να παραμείνουν σε ένα σημείο που να επιτρέπουν ένα μέσο καταναλωτικό επίπεδο ή τα εισοδήματα να επιτρέπουν να συντηρούνται τα σπίτια ή το εξοχικό (αναλόγως με την οικονομική θέση του καθενός). Τα διακυβεύματα θα είναι πολύ πιο σημαντικά, π.χ. να κατορθώσει η χώρα να διατηρήσει και τις δεκατρείς περιφέρειές της. Να διατηρήσει τον πληθυσμό της και να μην μεταναστεύσουν εκατομμύρια Έλληνες (όχι εκατοντάδες χιλιάδες όπως συνέβη την προηγούμενη πενταετία) από την χώρα. Να μην μεταβληθεί η χώρα σε αποθήκη μεταναστευτικών πληθυσμών, εγκλωβισμένων στην Ελλάδα. Να κατορθώσει να δημιουργήσει μια παραγωγική βάση. Να διατηρήσουμε αδελφικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί και το δικό της μέλλον είναι δυσοίωνο, δηλαδή θα είναι ένας αγώνας για να επιβιώσει η χώρα.
Ενώ η κατάσταση είναι τόσο μαύρη κάποιοι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν την κοινωνία. Δεν χορτάσαμε από τις υποσχέσεις του Τσίπρα που στη Θεσσαλονίκη υποσχόταν 12 δισ. ευρώ παροχές και αντί γι’ αυτές έχουμε νέο καταστροφικό μνημόνιο. Πάνε ένα βήμα παραπέρα, υπόσχονται ότι με την επιστροφή στη δραχμή θα επαναφέρουν την ευμάρεια της προηγούμενης δεκαετίας. Το «μαγικό φίλτρο» δεν είναι πια η αριστερή διαπραγμάτευση, αλλά είναι η δραχμή, το εθνικό μας νόμισμα.
Αυτές τις μέρες το δραχμικό μέτωπο έχει υπερδιογκωθεί, ξεκινά από την άκρα αριστερά και φτάνει μέχρι την άκρα δεξιά. Ας δούμε ποιες πολιτικές δυνάμεις περιλαμβάνει το μέτωπο: Η Αριστερή Πλατφόρμα του Σύριζα, που εδώ και χρόνια μας λέει για την εναλλακτική λύση που έχει και δεν μας την έχει αναλύσει ποτέ (εκτός και αν το σενάριο είναι να κάνουν ντου στο Νομισματοκοπείο). Ο Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του ποντάρουν ότι αν γίνουν εκλογές σύντομα και παρουσιαστούν αυτόνομα θα χτυπήσουν διψήφιο ποσοστό. Από κοντά και οι αριστεριστές τύπου Ανταρσύα, αλλά και οι μικρότερες ομάδες. Ο Δελαστίκ, που τόλμησε να πει ότι το 40% όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα «Ναι» είναι γερμανοτσολιάδες, ξανασυναντά τους παλιούς του συντρόφους στην ΚΝΕ, Π. Λαφαζάνη και Αλέκο Αλαβάνο.
Τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ακροαριστεράς και ακροδεξιάς τον παίζει το Επαμ και κυρίως ο Δημήτρης Καζάκης. Ο Καζάκης είναι το τελευταίο διάστημα ο βασικός αρθρογράφος της Ελεύθερης Ώρας, της πρώτης σε κυκλοφορία ακροδεξιάς εφημερίδας. Στην Ελεύθερη Ώρα συμπλέουν αρμονικά οι προφητείες των «γερόντων» με τις προφητείες του Καζάκη ότι «η δραχμούλα θα μας σώσει». Στα ακροδεξιά, η Χρυσή Αυγή που υποστηρίζει και αυτή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ο Μιχαλολιάκος στις 20 Δεκεμβρίου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Καλύτερα δραχμή παρά υποταγή!».
Κοινωνικά το μέτωπο της δραχμής περιλαμβάνει από τίμιους ανθρώπους που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα, μέχρι χρεοκοπημένους που πιστεύουν ότι μέσω της δραχμής θα γλιτώσουν από τις τράπεζες. Υπάρχουν όμως και οι καρχαρίες που στα χρόνια της κρίσης έχουν βγάλει από την χώρα εκατοντάδες δισ. (250 δισ. κατά τον Τσίπρα, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ) και πιστεύουν ότι με την υποτιμημένη δραχμή θα αγοράσουν μισοτιμής φιλετάκια. Κοντά σε όλους αυτούς και ένα λόμπι διεθνών κερδοσκόπων που ποντάρουν στην αποδυνάμωση του ευρώ, αλλά και διεθνείς απατεώνες. Η δικαιοσύνη διερευνά εδώ και μήνες σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ με τίτλο «Ασημένια δραχμή». Σύμφωνα με το πόρισμα του ανακριτή κ. Δ. Φούκα λομπίστες από την Αθήνα και τις ΗΠΑ με μεγάλες διασυνδέσεις στην κρατική μηχανή προωθούσαν από τις εκλογές του 2012 σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Κεντρικό ρόλο φέρεται να είχε ο γνωστός Άλεξ Ρόντος, ο οποίος μάλιστα συνομιλούσε με Μεξικανό ιδιοκτήτη ορυχείου αργύρου, για βρει ασήμι για τα νέα κέρματα. Το σχέδιο αυτό θα επιβάρυνε την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανακριτή, 70 δισ. ευρώ, χωρίς να προστεθούν οι αμοιβές μεσιτών και συμβούλων.
Κεντρικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο της δραχμής παίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης, που ως υπουργός Οικονομικών μας έφτασε μια ανάσα πριν τη δραχμή. Πριν αναφερθούμε στο πως δούλεψε το προηγούμενο εξάμηνο για να μας πάει στη δραχμή ας δούμε τι έγραφε το 2011, όταν είχε ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο και δεν ήταν πια σύμβουλος του ΓΑΠ, για τη δραχμή. Σε άρθρο του στο protagon.gr εξηγούσε – απαντούσε στον φίλο του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ γιατί δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ). Τότε η θέση του ήταν κατά μιας ηρωικής εξόδου από το ευρώ και την ευρωζώνη για δύο λόγους:
«Πρώτον, επειδή δεν έχουμε την παραγωγική βάση για να συντηρήσουμε την κοινωνία μας μετά από μια τέτοια ρήξη. Ο Ισημερινός, …έχει άφθονο πετρέλαιο. … Η Αργεντινή ξεπέρασε την κρίση λόγω Κίνας (που αγοράζει το σύνολο της παραγωγής σόγιας) και λόγω αύξησης των τιμών των αγροτικών της προϊόντων διεθνώς. Τέλος, η Ισλανδία διατηρεί παραδοσιακά ένα υγιέστατο πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτεί το κράτος μετά από την στάση πληρωμών…. Εμείς, που θα βρίσκαμε τα έσοδα για να διατηρήσουμε τις βασικές κρατικές μας λειτουργίες αλλά και τις απαραίτητες εισαγωγές;»
»Δεύτερον, η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε. Γιατί; Επειδή αντίθετα με την Αργεντινή, τον Ισημερινό και την Ισλανδία που διατηρούσαν το νόμισμά τους εμείς από το 2000 δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Έστω ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως σήμερα το βράδυ θα κατέθετε κατεπείγον νομοσχέδιο στην Βουλή δημιουργίας νέου εθνικού νομίσματος. Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ καθώς όλοι θα γνώριζαν ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί βάναυσα (σε σχέση με το ευρώ) μερικά λεπτά της ώρας μετά την δημιουργία του. Φυσιολογικά, όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες. Αύριο το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απόσυρε την υποστήριξη των τραπεζών (μιας και θα έπαυε να είναι η Κεντρική μας Τράπεζα) και έτσι εκείνες δεν θα ξανα-άνοιγαν τις πόρτες τους. Μέχρι το κράτος να παράξει το νέο νόμισμα (κάτι που παίρνει βδομάδες), η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος. Χωρίς πρόσβαση στις χρηματαγορές, στο απεχθές ΔΝΤ, στην ανεκδιήγητη ΕΕ, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες. Η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών. Κάποια στιγμή θα ξανα-βρίσκαμε μια κάποια ισορροπία αλλά τίποτα δεν μου εγγυάται ότι η ισορροπία αυτή θα ήταν καλύτερη από την σημερινή. Οι επιτήδειοι και πάλι κερδισμένοι θα ήταν (καθώς θα είχαν διατηρήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς ευρώ εκτός Ελλάδας) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα καταριόταν την ώρα που κηρύχθηκε η μετα-μνημονιακή στάση πληρωμών».
Φοβερό τα προέβλεψε όλα και τα έκανε σχεδόν όλα, έκλεισε τις τράπεζες και μας έφερε λίγο πριν νεο-λιθική εποχή όπως, χωρίς μέτρο, έγραφε τότε. Αν δεν το κατάφερε πριν λίγες μέρες, στο μέλλον σε σύμπραξη με πολιτικές φυσιογνωμίες, όπως ο Λεουτσάκος, ο Καζάκης και ο Μιχαλολιάκος θα το ξανα-επιχειρήσει.
Το ερώτημα πως μεταστράφηκε μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα από πολέμιος της δραχμής σε βασικό της εκπρόσωπο, θα αποκαλυφθεί σύντομα γιατί ο άνθρωπος μιλά τόσο πολύ που κάποια στιγμή μέσα στη φλυαρία του θα του ξεφύγει. Αλλά πρέπει να δούμε τις κινήσεις του από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Η επίσημη ανάγνωση είναι ότι μπλόφαρε και χρησιμοποιούσε τα παίγνια για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Οι πράξεις του μας οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα, οι μπλόφες και η προκλητική του συμπεριφορά είχαν σκοπό να απομονώσουν την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι 17 υπουργοί Οικονομικών να συνταχθούν πίσω από τον Σόιμπλε. Γι’ αυτό όλο αυτό το διάστημα τους εξύβριζε και τους σνόμπαρε, γι’ αυτό δήλωνε κατ’ εξακολούθηση ότι μόνο ο Σόιμπλε είχε μυαλό από όλους τους υπουργούς και οι υπόλοιποι ήταν πρόβατα. Γι’ αυτό τους μαγνητοφωνούσε στη σύνοδο της Ρίγας και μετά εντέχνως το άφηνε να βγει στα ΜΜΕ. Προβοκάριζε όσο μπορούσε τις διαδικασίες προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στον προθάλαμο της εξόδου. Και το κατάφερε, στο τελευταίο Γιουρογκρουπ που συμμετείχε, και οι δεκαοχτώ ΥΠΟΙΚ ήταν μονομπλοκ με τον Σόιμπλε και μάλιστα τον απέπεμψαν για να συζητήσουν μόνοι τους για το grexit.
Ο Βαρουφάκης όμως δεν δούλευε μόνο στο επίπεδο της πρόκλησης απέναντι στους συναδέλφους του, είναι γνωστό από το Πάσχα κιόλας ότι σε ταξίδια σε ΗΠΑ και Γαλλία προετοίμαζε σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία και κερδοσκοπικά λόμπι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον μεγαλοδικηγόρο Λι Μπουχάιτ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Στο Παρίσι συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο του ινστιτούτου του Τζορτζ Σόρος «The Institute for New Economic Thinking», στο οποίο ο Βαρουφάκης ήταν ομιλητής τη Μ. Πέμπτη, και μάλιστα σε δύο πάνελ. Στο συνέδριο συμμετείχαν και άλλοι φίλοι του όπως, οι Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ (εργάζονται και οι δύο, όπως και ο Βαρουφάκης για ένα διάστημα μετά το 2011, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που χρηματοδοτεί αφειδώς ο Σόρος). Μίλησε και ο ίδιος ο Σόρος και η ομιλία είχε ως αντικείμενο τις προκλήσεις που θέτει η Ελλάδα στη νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Στην κατακλείδα του έλεγε «…μήπως είναι καιρός να εξεταστεί η ιδέα διάλυσης του ευρώ; Ή υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα της κρίσης και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στην ΕΕ;». Ο γύπας μυρίστηκε ετοιμοθάνατο ζώο και έσπευσε!
Η ιδέα του δημοψηφίσματος, που πια γνωρίζουμε ότι αποφασίστηκε από την τριανδρία Τσίπρα, Βαρουφάκη και Παππά, ήταν η τελική φάση του σχεδίου. Την Κυριακή 28 Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες, ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται στη συνέντευξή του στο New Statesman ότι πρότεινε σε σύσκεψη στο Μαξίμου που συμμετείχαν οι Τσίπρας, Σαγιάς, Παππάς, Τσακαλώτος, Δραγασάκης και Σταθάκης, την έκδοση υποσχετικών (IOUs) ή την ανακοίνωση ότι θα εκδίδονταν, σχέδιο μονομερούς «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ και την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το σχέδιό του δεν πέρασε, αλλά μια εβδομάδα μετά, την Κυριακή του δημοψηφίσματος, την επανέλαβε στο Μαξίμου, αλλά και πάλι δεν πέρασε. Φαίνεται ότι μέσα σε εκείνη την εβδομάδα πολλά συνέβησαν, πολλοί παρενέβησαν και ο Βαρουφάκης έχασε την στήριξη του Τσίπρα. Παρόλα αυτά όλη την εβδομάδα του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης συνέχιζε πάνω στο σχέδιο και είχε μια ομάδα που δούλευε τα IOUs, σε άλλη συνέντευξη στο realnews δήλωσε ότι η ομάδα αυτή υπήρχε από τις 29 Ιανουαρίου και δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής των Τσίπρα και Δραγασάκη.
Σε αυτή την πολυπλόκαμη ιστορία καθοριστική είναι η ευθύνη των Τσίπρα – Δραγασάκη και άλλων κορυφαίων Συριζαίων, και επειδή ο Βαρουφάκης, στηριζόμενος στο ευρύ μέτωπο της δραχμής, ήρθε για να μείνει, έχουν υποχρέωση να τον αποκαλύψουν και να μην υποκύψουν στους όποιους εκβιασμούς τους. Γιατί ένας τύπος που έχει το θράσος να καταγράφει τους ομολόγους του στη Ρίγα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα είχε γεμίσει το Μαξίμου με κοριούς! Ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης, Σπ. Σαγιάς την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, όταν απειλούσε με παραίτηση, πάνω στην οργή του φώναζε ότι αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επέστρεψε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στον EFSM έχει και ποινικές ευθύνες.
Το μέτωπο της δραχμής σε αγαστή συνεργασία με τον Σόιμπλε το επόμενο διάστημα θα τα δώσει όλα για να μας πάει στη δραχμή, όσοι διαθέτουμε κοινή λογική και δεν εξυπηρετούμε κανέναν ας μην τους αφήσουμε να αποδιαλύσουν την χώρα.
~
*** Σχέδιο-τρέλα για δραχμή
dalton
Από την ιστοσελιδα thetoc.gr 
Τρελοί σχεδιασμοί υπό άκρα μυστικότητα για επιστροφή της χώρας στη δραχμή ετοίμαζαν στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. Είχε προαναγγελθεί από ξένα ΜΜΕ.
«Εγώ δεν είμαι τρομοκράτης, ζήτησα απλά αν υπήρχαν 22 δισ. ευρώ στην ΤτΕ να τα δώσει η κυβέρνηση στο λαό» είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας για …κατάσχεση δισ. τα οποία βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Ολο το σχέδιο
Ένα τρελό σχέδιο, του οποίου οι ψηφίδες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται και να αποδεικνύουν ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οργανώσει κρυφά την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, βγαίνει πλέον στη δημοσιότητα.
Η αποκάλυψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη το βράδυ της Τρίτης, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας και όχι μόνο, για “εισβολή” στο Νομισματοκοπείο του Χολαργού και κατάσχεση 22 δισ. Ευρώ, αποτελεί την άκρη ενός νήματος που θα ξετυλιχθεί το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. “Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Αυτά τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιό ακριβώς ποσό μιλούν τα στελέχη αυτά. Αναφέρονται σε συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ή σε χρήματα της ΕΚΤ που χρησιμοποιούνται, κατόπιν αδείας της, για την τροφοδότηση των ελληνικών ΑΤΜ και της τραπεζικής ρευστότητας, τα οποία έχουν σχεδόν εξανεμιστεί;
Τα πράγματα περιπλέκονται έτι περαιτέρω από την παραδοχή ότι το σχέδιο της δραχμής συζητήθηκε και σε ειδική κυβερνητική σύσκεψη, ενώ είναι ανατριχιαστικό ότι τμήματά του είχαν διαρρεύσει πριν μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους (π.χ. Telegraph) που συνομιλούσαν φανερά τόσο με το Γιάνη Βαρουφάκη όσο και με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ο στόχος των εμπνευστών του plan B ήταν η άμεση κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η υπαγωγή της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον άμεσο έλεγχο της “επαναστατικής” κυβέρνησης, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την αποπομπή ή ακόμη και τη σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
 Μετά τις διαρροές του σχεδίου και τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν λέγοντας: “μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί”. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΠτΔ συζήτησε στη συνέχεια το θέμα τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Γ. Στουρνάρα.
Στην κατεύθυνση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς και η δήλωση του κ. Παυλόπουλου ότι δε θα διστάσει να υπερβεί τις συνταγματικές του αρμοδιότητες για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.  
 - Είχε προαναγγελθεί το σχέδιο
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα στη βρετανική Telegraph, από τον Ambrose Evans-Pritchard, στενό φίλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ήδη από τις 14 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν: “Η ριζοσπαστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο τραπέζι τις επόμενες ημέρες σχέδιο για χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος”.
Επικαλούμενος πηγές του κόμματος, ο αρθρογράφος αναπτύσσει περαιτέρω τα εμπιστευτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σχέδια: “Τα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν capital controls και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που θα αναλάβει να υποστηρίξει ένα νέο οικονομικό σύστημα.
Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων”, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.
Ενώ κάποια μορφή διπλού νομίσματος είναι πιθανή στη θεωρία, στην πράξη είναι ασύμβατη με την ιδιότητα μέλους του ευρώ και θα σήμαινε την άμεση επιστροφή στη δραχμή. Οι τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα μαζί με τη δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας”.
Το μπαράζ επαφών όσων προωθούσαν αυτό το σχέδιο αποδεικνύεται και από τις συνεχείς παραθέσεις ανώνυμων δηλώσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό το σχέδιο ξεπερνάει κατά πολύ την αριστερή πλατφόρμα. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσώπων”, τόνιζε στην εφημερίδα ένας βουλευτής, ερωτηθείς για το αν είναι 30 οι συναδέλφοί του από τη μεγαλύτερη εσωκομματική τάση του κυβερνώντος κόμματος που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.
Ο ίδιος βουλευτής δήλωνε μάλιστα και “τρομαγμένος από την ιδέα της παράδοσης και της πορείας προς το θάνατο από τη ζώνη του ευρώ”.
“Μας βόλευε η συνεχής εκροή καταθέσεων”
Αίσθηση προκαλεί και η ανώνυμη δήλωση άλλου βουλευτή, ο οποίος έφτανε στο σημείο να υποστηρίζει ότι “όσο συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τόσο ευκολότερο θα είναι το Grexit”, προκαλώντας νέα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πίσω από την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων που οδήγησε σε πρωτοφανή “αιμορραγία” τις ελληνικές τράπεζες.
Το ίδιο δημοσίευμα κάνει και μια απειλητική αναφορά για το τι συνέβη στην Ισλανδία, “όπου το τραπεζικό σύστημα φτιάχτηκε από την αρχή με κρατικό έλεγχο, τα διοικητικά συμβούλια συνελήφθησαν και σε στελέχη τους ασκήθηκαν διώξεις”. 
- Η πρωτοφανής επίθεση στον Στουρνάρα
Η ιστορία έχει μια εντυπωσιακά αρμονική εξέλιξη από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουνίου, ο ίδιος δημοσιογράφος εξαπολύει μύδρους εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνη Στουρνάρα, με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ, στην οποία προειδοποιούσε για κίνδυνο χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
“Πρόκειται για μια πολιτική επίθεση σε μια δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Στουρνάρας δεν είναι ουδέτερο πρόσωπο, ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και η πράξη του μας λέει πολλά για τη θεσμική σαπίλα στην καρδιά του ελληνικού κράτους και μας δείχνει το λόγο για τον οποίο χρειάζεται μια αληθινή επανάσταση”, είναι τα πρωτοφανή λόγια του, έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο και με το τραπεζικό σύστημα σχεδόν στον αέρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή, ζητούσαν δημόσια να γίνει βίαιη προσαγωγή του κεντρικού τραπεζίτη στη Βουλή για να απολογηθεί επί μακρόν για την υπόθεση… Siemens. 
Πως “καρφώθηκε” ο Βαρουφάκης
Το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου ο ίδιος δημοσιογράφος είχε μιλήσει με το Γ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, δηλαδή την έκδοση χρεογράφων (IOUs), όπως αποδεικνύεται και από το άρθρο του, την ίδια ημέρα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του Στουρνάρα. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
“Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια σειρά επιλογών για την άμεση ανάληψη του ελέγχου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ πολλοί ζητούν το κεφάλι του Γ. Στουρνάρα”, επισημαίνει και στη συνέχεια επικαλείται για άλλη μια φορά ανώνυμες δηλώσεις στελέχους του κόμματος: “Πρέπει να εγκατασταθεί μια νέα ομάδα που θα αξιοποιήσει τα μυστικά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και θα προχωρήσει στο τύπωμα νέων ευρώ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να του πάρουμε τα κλειδιά του γραφείου του (σ.σ. του Στουρνάρα). Πρέπει να σταθεροποιήσουμε το σύστημα είτε με τη βοήθεια της ΕΚΤ είτε όχι. Έχουμε τη δυνατότητα να τυπώσουμε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ”.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατούσε είναι το tweet του πρώην υπουργού Οικονομικών στις 8 Ιουλίου ότι “η Ευρώπη δε θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα”, αλλά και η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ την ίδια ημέρα για τα “ανυπόστατα δημοσιεύματα που στρέφονται κατά της χώρας”.
Μόλις λίγες ημέρες μετά, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε σε σειρά συνεντεύξεών του ότι όχι μόνο σκεφτόταν τη δραχμή, αλλά είχε συστήσει και επιτροπή 4-5 ατόμων στο υπουργείο του που έκανε τις σχετικές μελέτες.
Σημειώνεται ακόμη ότι μετά τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ο Παν. Λαφαζάνης ήταν το δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος που προωθούσε τη χρήση IOUs, με τελικό προορισμό τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.
newego_LARGE_t_1101_54530236_type12128  
- Ριφιφί και στις θυρίδες από τη «συμμορία της δραχμής»
Από την ιστοσελίδα thetoc.gr 
Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν τα όσα σχεδίαζαν ορισμένοι ανεγκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό στόχο την έξοδο από την ευρωζώνη.
Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για όσα σχεδίαζε, πίσω από τις κλειστές πόρτες, «η συμμορία της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ με τελικό σκοπό το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα.
Ένα – ένα κάθε ημέρα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους συνθέτοντας τη συνολική εικόνα των όσων σχεδίαζαν κάποιοι ανεγκέφαλοι στο κυβερνών κόμμα με αιχμή το ριφιφί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο νομισματοκοπείο του Χολαργού.
Η επόμενη κίνηση στο μυαλό τους, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, ήταν το «ντου» στις θυρίδες των Ελλήνων πολιτών. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι εκεί υπάρχουν κρυμμένα περί τα 40 δισ. Το σχέδιο ήταν απλό. Με υπουργική απόφαση οι θυρίδες θα παρέμεναν κλειστές και η πρόσβαση θα επιτρέπονταν μόνο με παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου ή δικαστικού ή εφοριακού.
Το περιεχόμενο θα δεσμεύονταν, θα καταγράφονταν και στη συνέχεια θα γινόταν η σύγκρισή του με τις φορολογικές δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των ιδιοκτητών τους. Ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί θα θεωρούνταν «μαύρο χρήμα» και είτε θα κατάσχονταν ολόκληρο υπέρ του δημοσίου είτε θα επιβάλλονταν πέναλτι 50%.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του TheTOC, εκτός από την ομάδα Λαφαζάνη, ενήμεροι ήταν και εν ενεργεία δικαστικοί οι οποίοι θα προετοίμαζαν τη σχετική νομοθεσία αφού η ισχύουσα θεωρεί τις θυρίδες ιδιωτικό χώρο και έπρεπε να αλλάξει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο με την κωδική ονομασία «δραχμή» ήταν εν γνώση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μάς προκαλεί εντύπωση λοιπόν η δήλωση του Π. Καμμένου, την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο ΥΠ.ΕΘ.Α, ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας (…). Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Ίσως στο μυαλό του Π. Καμμένου ήταν να προστατεύσει ο στρατός τα υποκαταστήματα των τραπεζών από τους πολίτες που θα έσπευδαν πανικόβλητοι να πάρουν τις περιουσίες τους από τις θυρίδες.
Το σχέδιο «πρόδωσε» άθελά της η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το βράδυ του δημοψηφίσματος δηλώνοντας ότι οι κάτοχοι των θυρίδων θα μπορούν συνοδεία να παίρνουν από τις θυρίδες τους έγγραφα αλλά όχι και χρήματα.
Την επόμενη ημέρα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη διευκρινίζοντας ότι «η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», αλλά και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι «Ίσως αυτή να είναι δική της εισήγηση (της Βαλαβάνη). Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να διευκολυνθεί ο κόσμος να έχει πρόσβαση στις θυρίδες. Αυτό δεν διευκολύνει, δεν έχει κανένα νόημα κάτι τέτοιο».
Το πόσο τρελό είναι το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όσοι γνωρίζουν το καθεστώς που διέπει τις τραπεζικές θυρίδες ξέρουν αφενός ότι κάθε σκέψη για παραβίασή τους αντιβαίνει της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τραπεζικής νομοθεσίας, καθώς οι θυρίδες θεωρούνται ιδιωτικός χώρος φύλαξης των δικαιούχων και όχι βέβαια τραπεζική κατάθεση η επενδυτικό προϊόν, αφετέρου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 250 χιλιάδες θυρίδες και το άνοιγμα τους παρουσία δικαστικού, εφοριακού ή τραπεζικού υπαλλήλου με την ταυτόχρονη διερεύνηση του περιεχομένου τους και η αντιπαραβολή του με τις δηλώσεις και τα πόθεν έσχες των πολιτών θα έπαιρνε χρόνια.
Ίσως γι αυτό στον Τύπο διέρρευσε και η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα διάλειμμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ φέρεται να δήλωσε για τους συντρόφους του στην Αριστερή Πλατφόρμα και το «λόμπι της δραχμής» στον ΣΥΡΙΖΑ «μην τους υπολογίζετε, αυτοί είναι τρελοί».
~
***  Το νέο τοπίο
proini-omixli-sti-thessaloniki
Του Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη
Την επόμενη μέρα από το δημοψήφισμα της χούντας για το Σύνταγμα του Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε σε όλη τη χώρα η παρακάτω πολύ πετυχημένη μαντινάδα:
«Για ιδές ίντα πράμα μαγικό όπου είναι το σκοτάδι, να ρίχνεις όχι το πρωί, να βγαίνει ναι το βράδυ»
Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη χούντα με την παρούσα κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα. Αν στη χούντα είχαμε την απόλυτη επιβολή του νόμου και της τάξης, όπως την αντιλαμβάνονταν οι φασίστες στρατιωτικοί, σήμερα έχουμε την απόλυτη απαξία κάθε νόμου και τάξης, όπως την αντιλαμβάνονται εδώ και πολλά χρόνια οι ανιδεολόγητοι πολιτικοί ή οι πολιτικοί, που νομίζουν ότι η Δημοκρατία είναι συνώνυμο της ασυδοσίας. Αλλά, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Επέστρεψα από τη Μόσχα, έχοντας αφήσει πίσω μου μερικά άρθρα, με τα οποία κατέγραφα τι ακριβώς θα συμβεί με το δημοψήφισμα-οπερέτα και πώς η υφαρπαγείσα ΙΕΡΗ ψήφος του ελληνικού λαού θα κακοποιηθεί εκ των πραγμάτων από την πραγματικότητα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων η κυβέρνηση και την οποία την ήξερε και ήταν έτοιμη γι’ αυτήν.
Για να μη μακρηγορώ, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τους «εταίρους» αυτά και χειρότερα από εκείνα που καλούσε τον ελληνικό λαό να αρνηθεί στο δημοψήφισμα! Όπως ακριβώς έγραφα. Κάθε σχόλιο είναι περιττό.
Υπήρχε διέξοδος για τον πρωθυπουργό; Οποία άλλη πόρτα θα ήταν απείρως πιο καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι άπειρος, χωρίς έμπειρους και εξειδικευμένους συμβούλους, αντιθέτως με πλήθος άχρηστων και θεωρητικών του καφενείου, αλλά προδότης δεν είναι. Αντιθέτως, δείχνει να μαθαίνει πολύ γρήγορα. Στου κασίδη το κεφάλι, ναι. Αλλά, ο κασίδης τον ψήφισε.
Ζούσε στον δικό του κόσμο, όπως και σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με αυτά συγχρωτίζονταν και διαβουλευόταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πιστεύω ότι το σοκ που υπέστη από τη διάψευση στην πράξη, ότι θα έτρεμαν οι «εταίροι» μια εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, τον προσγείωσε απότομα και καταλυτικά.
Το τελευταίο δευτερόλεπτο, στην κυριολεξία, κατάλαβε τι διακυβευόταν και απαλλάχτηκε από τον ανεκδιήγητο και υπερτιμημένο Γ. Βαρουφάκη, τον όποιο είχε πιστέψει κατά γράμμα ήδη πριν από τις εκλογές και ακολουθούσε την πολιτική και στρατηγική του.
Αυτό που διακυβευόταν δεν ήταν να πάει η χώρα στη δραχμή. Γιατί η απειλή για δραχμή υπό συνθήκες 2010 και 2011 θα είχε διαπραγματευτική αξία, όπως γράφαμε κάποιοι τότε. Το παραδεχτήκαν άλλωστε εκ των υστέρων και η Μέρκελ και οι Αυστριακοί. Αλλά, οι τότε κυβερνήσεις δεν είχαν ούτε το θάρρος ούτε και την πολιτική βούληση να πάρουν αυτό το δρόμο. Ήταν προδότες; Κατά τη γνώμη μου ήταν άτολμοι, δεξιοί και φοβισμένοι.
Αυτό που διακυβευόταν, λοιπόν, τώρα ήταν να εξαναγκαστεί να πάει η χώρα στη δραχμή, χωρίς να μπορεί να τη διαχειριστεί, επειδή οι 18 είχαν ήδη θωρακιστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το υποστηρίζαμε κάποιοι ότι συμβαίνει αυτό. Και το φωνάζαμε λοιδορούμενοι από αφελείς και εγκάθετους. Αλλά, κάποιος ανόητος έπειθε τον πρωθυπουργό, ότι οι 18 και το ΔΝΤ ήταν τρομοκρατημένοι! Ναι. Τους είδαμε.
Η δραχμή θα είχε νόημα ως νόμισμα και αν τη διαχειρίζονταν άνθρωποι που ξέρουν από ΕΜΠΡΑΚΤΗ οικονομία και διαχείριση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοιους. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και η τελευταία δήλωση του Γ Βαρουφάκη (αν δεν έχει κάνει άλλες 20 μέχρι να ανεβάσω το άρθρο), ότι δεν μπορούσαμε να πάμε στη δραχμή γιατί δεν υπήρχε το οικονομικό επιτελείο για να στηρίξει αυτή τη διαδικασία!
Μπλόφαρε, παραδέχτηκε ο τέως υπουργός, χτες, όταν ακολουθούσε αυτή τη σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα (αν δεν το διαψεύσει ως το βράδυ). Μπλόφαρε ο παίκτης του Θανάση καφενείου, παίζοντας σε τραπέζι πόκας απέναντι στους μεγαλύτερους χαρτοκλέφτες! Νόμισε ο αφελής, ότι γράφοντας βιβλία για την πόκα, γινόταν αυτομάτως και παίκτης της. Οποία ευφυΐα.
Αποτέλεσμα της στρατηγικής (γιατί η πολιτική θέλει γνώση της πράξης και όχι θεωρία) Βαρουφάκη ήταν η διαρκής σκλήρυνση των απαιτούμενων από την τρόικα εδώ και 6 μήνες, μέχρι που έφτασε η Ελλάδα να «διαπραγματεύεται» με την πλάτη στον τοίχο, με έτοιμη την έξοδο από το ευρώ (και θα εξηγήσω το γιατί), με κλειστές τράπεζες στα χέρια της ΕΚΤ, και με όλη την Ευρώπη εναντίον της, εκτός της Γαλλίας (για καθαρά τραπεζικούς λόγους δεδομένου ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες πάνω από 50 δις σε ελληνικά χαρτιά).
Παράλληλα Κίνα, Ρωσία, Ιράν, στις οποίες προσέτρεξε η κυβέρνηση, είχαν πολλά καλά λόγια, αλλά μηδέν φράγκα. Ευτυχώς. Γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν ακόμα, ότι οι όροι δανεισμού από τα πιο πάνω κοράκια θα ήταν απείρως χειρότεροι.
Στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Αυτό το απλό Α, που το ξέρει και ο τελευταίος χαμηλόβαθμος βουλευτής στο τελευταίο κρατικό μόρφωμα του πλανήτη, ήταν και είναι άγνωστο ακόμα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενθουσιασμός σπέρνεται για την υποστήριξη Μαδούρο, ο οποίος κατέχει έναν πετρελαϊκό πλούτο για να πολιτεύεται (ακόμα περιμένουν στην Καισαριανή το δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης, που θα έστελνε για το χειμώνα πριν τρία χρόνια και που υπόσχονταν οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ) και παρ’ όλα αυτά είναι με τον πληθυσμό του να πένεται και τους πλουτοκράτες να πλουτίζουν.
Ενθουσιασμός για τη στήριξη των Ποντέμος, αλλά αποκρύπτεται ότι οι Ποντέμος είναι ένα ΑΠΟΛΙΤΙΚΟ μόρφωμα, που δεν έχουν καμία μεγάλη πολιτική δύναμη στη χώρα τους, όπως σπέρνεται στην Ελλάδα.
Ενθουσιασμός για την επιστολή του Κάστρο, που κέρδισε την ανεξαρτησία της πατρίδας του με τα όπλα στο δρόμο και όχι με tweets και σελίδες στο facebook, όπως έχουν γαλουχηθεί να επαναστατούν οι περισσότεροι καταναλωτές σ’ αυτή τη χώρα. Είναι έτοιμοι να γίνουν ένοπλοι επαναστάτες; Έχουν γαλουχηθεί γι’ αυτό; Βρίζοντας τον ΕΛΑ και τη 17 Νοέμβρη στη συντριπτική τους πλειονότητα;
Ενθουσιασμός για τους πραγματικά συμπαραστάτες ελεύθερους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών που βγήκαν και διαδήλωσαν υπέρ του ελληνικού λαού, αλλά, πόσο λίγοι και πόσο αδύναμοι να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία, που θα ζήσει ο λαός εδώ. Όλα αυτά τα καταγράφω, επειδή στην πολιτική μετράει η πράξη και το πώς πολιτεύεσαι ως κυβέρνηση. Επειδή ο λαός θα πληρώσει.
Από τη θεωρία και τις φαντασιώσεις των κομματικών γραφείων, λοιπόν, περάσαμε στην προσγείωση στην πραγματικότητα, τουλάχιστον από τον πρωθυπουργό και έναν στενό κύκλο γύρω του. Επειδή, όπως δεν θα βαρεθώ να λέω, αγνοήθηκε η υπ’ αριθμόν ένα αριστερή, λενινιστική προϋπόθεση για να κάνεις τη ρήξη και την επανάσταση: Οι αντικειμενικές συνθήκες. Για να μην αναφέρω όλες τις υπόλοιπες για προετοιμασία του λαού και πάει λέγοντας.
(Στεκόμουν τώρα πάλι απέναντι από το μαυσωλείο αυτού του θηρίου για ώρες, του μεγαλύτερου επαναστάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας, και σκεφτόμουν πάλι πόσο τραγικό είναι να πολιτεύεσαι επικαλούμενος τον, νομίζοντας ότι είναι τόσο εύκολο όσο να πας να πάρεις ένα κιλό ψωμί από το φούρνο. Να κουβαλάς την ευθύνη του ονόματος της Αριστεράς στην πλάτη σου σαν πολιτικό κόμμα, αλλά και σαν άνθρωπος, είναι βαρύ και υπεύθυνο φορτίο. Και καθημερινό. Επειδή σ’ αυτήν εδώ τη χώρα πολλοί δηλώνουν αριστεροί, αλλά από το πρωί που ξυπνάνε μέχρι το βράδυ που κοιμούνται είναι στην πράξη απλώς φιλοτομαριστές, καιροσκόποι και ακροδεξιοί. Πρέπει να είσαι Συνεπής. Όπως αυτοί της γενιάς, που θυσίασε ζωές και ευημερία για τις ιδέες σ αυτό τον τόπο. Και που, δυστυχώς, δεν αναπαρήγαγε αντίγραφα, αλλά κακέκτυπα. Δεν φταίνε ίσως. Ό,τι έδωσαν σαν πρότυπα είναι ήδη πολύ)
Ακούω διαφόρους που μυξοκλαίνε, ότι έγινε πραξικόπημα κατά της Ελλάδας και ότι η συμπεριφορά των δήθεν εταίρων είναι κακουργηματική σε βάρος μιας χώρας και μιας αριστερής κυβέρνησης. Μωρέ τι μας λες! Κι εμείς που νομίζαμε ότι όλοι αυτοί είναι αγαθοί γίγαντες που θέλουν το καλό του ελληνικού λαού, που δεν τους ενδιαφέρει μόνο το χρήμα, που είναι πάνω από ιδεολογικές διαφορές και που περίμεναν τις ελληνικές κυβερνήσεις με ανοιχτές αγκάλες για να τις δώσουν λεφτά τζάμπα. Πολύ περισσότερο μια αριστερή κυβέρνηση.
Όλοι αυτοί, που μυξοκλαίνε προφανώς δεν ξέρουν ότι στη διεθνή πολιτική το «μαμά με δέρνουν» ούτε περνάει ούτε μπορεί να σε σώσει καμία μαμά. Τα κράτη λειτουργούν και καταλαβαίνουν μόνο από μια γλώσσα: Τη γλώσσα της ισχύος. Επομένως, μόνο χτίζοντας μια τέτοια νοοτροπία πολιτικής και προσωπικότητας μπορείς να σταθείς και να καταλάβεις τι γίνεται γύρω σου και τι πρέπει να κάνεις.
Το νέο δίλημμα
Η προσγείωση του πρωθυπουργού στην πραγματικότητα δεν φτάνει. Ο λαός νομίζει, ότι η υπογραφή μιας ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ συμφωνίας λύνει το βασικό πρόβλημα. Κάνουν λάθος. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Πρώτον γιατί ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα, το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση και ποιοι υπουργοί θα τα υλοποιήσουν. Για να το ξαναφωνάξω: Θα είναι Αριστερά αυτή που θα τα ψηφίσει και θα τα εφαρμόσει;
Επομένως, ο πρωθυπουργός βρίσκεται εκεί που έχουμε πει: Είτε θα παραδώσει την εξουσία σε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα, είτε θα προχωρήσει μετατρέποντας το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον ακολουθήσει σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα καταλάβει τον χώρο που έχει αφήσει κενό το ΠΑΣΟΚ.
Υποστηρικτές στο λαό έχει και είναι πολλοί. Επειδή, και αυτό μοιάζει οξύμωρο αλλά δεν είναι, οι πιο πολλοί από όσους ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, έβγαλαν ανάσα μεγάλης ανακούφισης όταν έμαθαν ότι έγινε συμφωνία με την τρόικα, με οποιοδήποτε τίμημα! Γιατί, άλλο πράγμα είναι να λες στον Σόιμπλε και την παρέα του «άντε και αυτώσου» και άλλο να πιστεύεις ότι θα καλοπεράσεις με τη δραχμή.
Πάρα πολλοί από το λαό που ψήφισε ΟΧΙ πίστεψαν, ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε συμφωνία. Το ήλπιζαν. Και δεν τους πήγαινε το χέρι να πουν ΝΑΙ βλέποντας τις φάτσες όλου του σάπιου παλιού πολιτικού συστήματος και της διεθνούς οικονομικής αριστοκρατίας των τραπεζών να το υποστηρίζουν.
Εκείνοι πάλι που ψήφισαν ΝΑΙ έβγαλαν από μπροστά από τα μάτια τους όλες αυτές τις φάτσες και ψήφισαν ΟΧΙ στην έξοδο της χώρας από το ευρώ. Γιατί πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να το έκανε.
Όπως ξανάγραψα, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι Έλληνες, που υποστηρίζουν ένα ΝΑΙ στα μέτρα. Και αυτοί δεν ανήκουν στις λαϊκές τάξεις, ούτε στη μεσαία, που ανήκει η συντριπτική πλειονότητα. Γι’ αυτήν μιλάμε. Αυτή μας νοιάζει. Ο τεχνητός διχασμός του λαού που έφερε το δημοψήφισμα-παρωδία ήταν άλλη μια επιπολαιότητα της κυβέρνησης. Αλλά, προσγειώθηκαν όλοι ανώμαλα μετά τη συμφωνία.
Το πολιτικό τοπίο
Μετά από όλα αυτά ποιο είναι το πραγματικό τοπίο;
 1. Με δεδομένο, ότι κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αυτά θα περάσουν στη Βουλή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται όχι από την πλειοψηφία των βουλευτών των 2 κομμάτων της, αλλά από αλλά κόμματα. Αυτό που υποστηρίζουν μερικοί, ότι έτσι χάνει τη δεδηλωμένη δεν ξέρουν το Σύνταγμα. Η δεδηλωμένη υπάρχει για όσο διάστημα μια κυβέρνηση παίρνει 151 ψήφους μίνιμουμ στη Βουλή.
 2. Μ’ αυτό το δεδομένο, ο πρωθυπουργός μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είναι ιδεολογικά λογικό να συνεχίσει να κυβερνά, ουσιαστικά εξαρτώμενος από τη στήριξη κόμματων της αντιπολίτευσης, πράγμα που αποτελεί και μια ουσιαστική πολιτική ΟΜΗΡΙΑ στην άσκηση της παραπέρα πολιτικής του.
 3. Σ’ αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει 2 δρόμους: Είτε να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από κόμματα, είτε να προκηρύξει εκλογές.
 4. Το καταγράφω τελευταίο αλλά είναι κρίσιμο. Ήδη, οι παλιές καλές και βολεμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που είναι συνυπεύθυνες για την καταστροφή της χώρας μέχρι το 2010, αλλά και μετά, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Με πρώτους τους λιγότερο θιγμένους από 5 χρόνια κατοχής και λιτότητας. Την ώρα που μετράμε 2.000.000 κατεστραμμένους ανέργους του ιδιωτικού τομέα για να θιγεί το λιγότερο δυνατό η πελατειακή αφρόκρεμα.
Και οι κινητοποιήσεις θα γιγαντωθούν, πολλές από αυτές υποκινούμενες δήθεν κατά του μνημονίου (γιατί πολλές θα είναι και των απελπισμένων που έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα ή και τα πάντα, μόνο που αυτοί δεν έχουν ισχυρούς και προνομιούχους συνδικαλιστές), αλλά στην πραγματικότητα για να μη θιγούν αντιλαϊκά κεκτημένα ετών επαγγελματιών και αντιπαραγωγικών υπαλλήλων. Επειδή, πολλά από όσα καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να τα επιβάλει καμία τρόικα. Αυτό ήταν και είναι προσβολή. Πολλές από τις αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία εδώ και χρόνια.
Αλλά, κυβερνήσεις και συνδικαλιστές κρατικοδίαιτοι, χέρι χέρι, κατάτρωγαν τα σωθικά και του κρατικού ταμείου και καταδίκαζαν τη χώρα σε μια επιδοματική αντιαναπτυξιακή πολιτική και νοοτροπία.
Είναι άγνωστο λοιπόν αν η κυβέρνηση θα επιζήσει αυτής της λαίλαπας στο δρόμο.
Επομένως, το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και η υπογραφή της ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ συμφωνίας δεν έχει δώσει λύση, αλλά αντιθέτως έχει ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις.
Εθνική κυριαρχία
Πάμε στο πολιτικό τοπίο σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας:
 1. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βουλή θα ψηφίσει τα συμφωνηθέντα μέχρι την Τετάρτη! Επομένως το κορυφαίο δικαίωμα της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου ενός ανεξάρτητου κράτους να αποφασίζει πότε νομοθετεί και τι ψηφίζει εξαφανίστηκε με μια υπογραφή. Ακριβώς την ίδια που είχε βάλει ο Γιωργάκης στο μνημόνιο του 2010!
 2. Γράφεται κατά κόρον ότι η μεταφορά της περιουσίας του ελληνικού δημόσιου σε ένα ταμείο, που θα αποτελεί υποθήκη ως εγγύηση ότι το ελληνικό κράτος (όχι η κυβέρνηση, όλες οι κυβερνήσεις στο μέλλον) θα πληρώσει τα δάνεια είναι πρωτοφανές και απολύτως υποτακτικό. Όσοι το γράφουν δεν έχουν διαβάσει τα μνημόνια! Η υποθήκευση της περιουσίας του ελληνικού δημόσιου έχει ήδη συμβεί με το πρώτο μνημόνιο. Πρόβλεψη για την οποία είχαμε ξεσηκώσει τον κόσμο κάποιες εφημερίδες τότε. Η υποταγή είναι ήδη 5ετής. Είναι υπογεγραμμένη η υποθήκευση από τον τότε υπουργό οικονομικών! Είναι νόμος του κράτους.
Το γεγονός ότι το ταμείο θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα διοικείται από Έλληνες έχει μόνο σημειολογική σημασία. Λίγο είναι αυτό; Καθόλου. Αλλά, για να μιλάμε για την ουσία:
α. Η διοίκηση θα περνάει από τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και
β. Το ταμείο θα λειτουργεί υπό την ΕΠΟΠΤΕΙΑ της τρόικας!
 1. Η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική Άμυνας. Δεν έχει κεφάλαια, όχι μόνο για εκσυγχρονισμό, αλλά ούτε συντήρηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και όπλων.
 2. Χωρίς οικονομική οντότητα και αμυντική ικανότητα είναι ελάχιστες οι δυνάμεις που έχει η χώρα να ασκήσει ΙΣΧΥΡΗ εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι επικίνδυνο για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με γείτονα την ιμπεριαλιστική και επιθετική Τουρκία, με ανοιχτό το Σκοπιανό και με πυροδοτούμενες τις σχέσεις με την Αλβανία είτε από κυβερνητικές ακρότητες των Τιράνων είτε από την οικονομική και πολιτική παρέμβαση της Τουρκίας γι’ αυτό το σκοπό.
Μια αδύναμη χώρα, που δεν έχει στρατιωτική ή διπλωματική ισχύ, είναι εύκολος στόχος πιέσεων, με μικρή διαπραγματευτική ικανότητα.
Επομένως, είναι υπερεπείγον η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, να προχωρήσει σε διακυβέρνηση με προσγείωση και σοβαρότητα, στοιχεία που δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε η σημερινή ούτε και οι προηγούμενες σε βάθος δεκαετιών. Κυρίως, με πρώτο ζητούμενο το όφελος της πατρίδας και του λαού και τελευταίο την υπεράσπιση κομμάτων, ψηφοφόρων πελατών, προσωπικής τσέπης και ιδεολογικών κολλημάτων.
Όποιος κυβερνάει, αυτά (πρέπει να) έχει για οδηγούς. Αλλιώς κάθεται σπίτι του ή πάει στα έδρανα της πιο εύκολης αντιπολίτευσης. Αν και, η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι κορυφαία στη Δημοκρατία. Γιατί ΚΑΙ με τις επιπολαιότητες των αντιπολιτεύσεων φτάσαμε ως εδώ, εκτός από την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων.
Οικονομικά μέτρα
Πάμε στο Οικονομικό επίπεδο. Όποιος πιστεύει ότι η παρούσα συμφωνία είναι δρακόντεια, προφανώς, δεν έχει διαβάσει τα μνημόνια 2010 και 2012! Επειδή ο λαός προτιμάει την εύκολη λύση της πληροφόρησης από τις ομάδες όπου είναι οπαδός (λέγε με κόμμα) ή τα εύκολα πασαλείμματα από τα δελτία της τηλεόρασης και τα απύθμενα σκουπίδια του ανεξέλεγκτου σε σοβαρότητα διαδικτύου.
Σ’ αυτά τα μνημόνια λοιπόν του 2010 και του 2012 προβλέπονται:
 1. Και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Με πρόσθετη πρόβλεψη να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για επιστροφή των κομμένων από τις συντάξεις αλλά… Αλλά, με μέτρα αντιστάθμισης (λέγε με φόροι). Με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία ή ισοδύναμα μέτρα.
 2. Και η αποκομματικοποίηση του δημοσίου.
 3. Και η δημιουργία αποδοτικού και όχι ελλειμματικού δημοσίου με αξιολογήσεις και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και σύνδεση αμοιβής-απόδοσης.
 4. Και η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ
 5. Και η αύξηση των εσόδων του κράτους με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (λέγε με αύξηση της φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων και των συνεπών φορολογούμενων από τους επαγγελματίες, αυτοί είναι ο μόνος μεγάλος πλούτος που έμεινε στη χώρα).
 6. Και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
 7. Και η θέσπιση κώδικα πολιτικής δικονομίας για την επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία και το κόστος της.
 8. Και η ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών.
 9. Και οι αυτόματες περικοπές δαπανών εάν ξεφύγει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα.
 10. Και η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
 11. Και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
 12. Και η πώληση του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ, εκτός αν βρεθούν μέτρα αντικατάστασης (λέγε με αύξηση δικών μας δαπανών).
 13. Και η αλλαγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων
 14. Και ο περιορισμός των εργατικών κινητοποιήσεων.
 15. Και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 16. Και η απουσία πολιτικής παρέμβασης στο διορισμό στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των Τραπεζών.
 17. Και η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου (του ελληνικού λαού δηλαδή) μέχρι του ποσού των 50 δις, από τα οποία το 25% θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Δηλαδή, εμείς θα πληρώσουμε τους μετόχους των τραπεζών για να ζήσουν οι τράπεζες.
 18. Και «η κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά σε ΟΛΑ τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή»!!!
Και νέα βάρη
Φυσικά, υπάρχουν και τα νέα βάρη, που επισώρευσε η καθυστέρηση υπογραφής συμφωνίας, και η αντίστοιχη επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Τέτοια είναι στη συμφωνία:
 1. Να τροποποιηθούν οι νόμοι για τις προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο.
 2. Να τροποποιηθεί ο νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που ψηφίστηκε.
 3. Να τροποποιηθεί ο νόμος για την επαναφορά προνομίων στους συνδικαλιστές.
 4. Να δοθούν νέα δάνεια μεταξύ 82 και 86 δις για 3 χρόνια καθώς και 35 δις για επενδυτική δραστηριότητα και 10-25 δις για αποθεματικό ασφάλειας για τον τραπεζικό τομέα.
 5. Η εξοντωτική φορολογία της μικρής ελληνικής επιχείρησης.
 6. Η αποδυνάμωση του κρατικού έλεγχου στη λειτουργία των τραπεζών.
 7. Η άμεση και όχι χρονοβόρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δηλαδή, ένα σοκ για την κοινωνία και την οικονομία…
Αυτά τα …λίγα περιλαμβάνονται στην 7σέλιδη συμφωνία περιληπτικώς. Και όλα αυτά είναι υπό διαπραγμάτευση στις λεπτομέρειες τους, υπό την προϋπόθεση ότι για κάθε μέτρο που δεν θα γίνεται δεκτό θα ζητούνται ισοδύναμα.
Επομένως, ο Γολγοθάς ξεκινά τώρα για τον ελληνικό λαό, σα να είμαστε στο 2010!
Η χώρα είχε το 2010 ένα πρόβλημα ελλείμματος από την εγκληματική πολιτική των ως τότε κυβερνήσεων. Η αφροσύνη του Γιωργάκη και η οικονομική ηλιθιότητα της τρόικας πρόσθεσε σ’ αυτό ένα τεράστιο πρόβλημα χρέους. Και η απειρία του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την παντελή άγνοια του συσχετισμού δυνάμεων και την ασχετοσύνη του οικονομικού του επιτελείου, πρόσθεσαν το χειρότερο: Το τραπεζικό πρόβλημα. Δηλαδή τα λεφτά του λαού.
Τώρα, μια Αριστερά καλείται να διαχειριστεί το χειρότερο μνημόνιο στην παγκόσμια ιστορία. Έχοντας απέναντι το πιο απαίσιο πρόσωπο του προτεσταντικού και αεριτζίδικου τραπεζικού καπιταλισμού. Το ξέραμε ποιοι ήταν απέναντι, δεν το μάθαμε τώρα. Αλλά, κάποιοι πίστευαν ότι θα παίζουν τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν!
Το τραγικό είναι ότι θα χορέψει ο λαός στο ζουρνά των αγορών. Και η Αριστερά, όπως δυστυχώς κάποιοι προβλέπαμε και προειδοποιούσαμε, θα απαξιωθεί όπως η Δημοκρατία από τη Νέα Δημοκρατία και ο σοσιαλισμός από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα κι αν εγκαταλείψει αυτή τη διαχείριση και δικαιώσει όσους πόνταραν στην αριστερή παρένθεση. Θα έχει χρεωθεί την επιπολαιότητα με την όποια διεκδίκησε και άσκησε την εξουσία.
Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος. Προκειμένου να εφαρμόσει με ανάλγητο τρόπο μια άλλη κυβέρνηση αυτό το άθλιο μνημόνιο είναι ίσως προτιμότερο να το εφαρμόσει μια κυβέρνηση της αριστεράς (σοσιαλδημοκρατίας πια) που από τη φύση της έχει και τις ευαισθησίες να απαλαίνει με μέτρα τον πόνο των ασθενέστερων. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κρατικολαγνεία, που αγνοεί ότι οι 2.000.000 άνεργοι είναι του ιδιωτικού τομέα και ότι οι 700.000 των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων δεν πρέπει να παραμείνουν απλώς παρόντες στις θέσεις τους. Αλλά, να μετατραπούν ΟΛΟΙ σε εργαζόμενους υπηρέτες του λαού. Όχι το ανάποδο που συμβαίνει ως σήμερα. Με λίγες ηρωικές εξαιρέσεις, πιο μαζικές στα νοσοκομεία και τα σχολεία. Με ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα γίνει, όμως, αυτό;
Κάτι θετικό;
Υπάρχει κάτι θετικό σε όλη αυτή την εξέλιξη, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και την άφηνε να κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά», θα κέρδιζε σίγουρα και με μεγάλα ποσοστά τις εκλογές που είχαν προταθεί για φέτος το Φθινόπωρο. Και τότε, με καλύτερα τα οικονομικά στο ταμείο, αλλά με ζωντανές τις υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων μέχρι το 2016 και διατήρησης συγκεκριμένων πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό και με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό και οικονομικό επιτελείο, θα οδηγούσε τη χώρα πάλι στον τοίχο. Με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το λαό.
Η ώρα της ενηλικίωσης, για πολιτικούς και λαό ήρθε. Όπως πάντα με βίαιο τρόπο. Ας γίνει τουλάχιστον. Όχι όπως προσβλητικά την ξεστόμισε το σαράκι των λαών, η Λαγκάρντ. Αλλά, για το λαό και την πατρίδα.
Όπως λέει και η ελληνική γραμματεία «ουδέν κακόν αμιγές καλού»
~
*** Αυξήσεις-φωτιά με τον νέο ΦΠΑ

Κώστας Ιερίδης
 Φωτιά παίρνουν οι τιμές από την προσεχή Δευτέρα, καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.
Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου ήταν η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει από την Παρασκευή, ωστόσο, έπειτα από αντιδράσεις των επιμελητηρίων, ανά την Ελλάδα, τελικά μετατέθηκε η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών μετά το πέρας του προσεχούς σαββατοκύριακου.
Τι αλλάζει Ουσιαστικά, από τη Δευτέρα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης θα είναι σημαντικά ακριβότερα, καθώς ο συντελεστής μετατρέπεται από 13% στο 23%. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, λόγω των ανατιμήσεων κάθε νοικοκυριό θα επιβαρύνεται με 157 ευρώ τον χρόνο για τις αγορές τροφίμων, ενώ η εκτιμώμενη επιβάρυνση για το σύνολο των νοικοκυριών είναι 650 εκατ. ευρώ. Το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό ανέρχονται σε 390 ευρώ, ενώ οι ετήσιες ανέρχονται συνολικά σε 19,5 δισ. ευρώ, με πτωτική τάση την τελευταία πενταετία.

Αναλυτικά:-Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται η εστίαση, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) και τα περισσότερα τρόφιμα.
Στον ίδιο συντελεστή ανήκουν το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά και σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως τα προφυλακτικά, οι σερβιέτες, τα καυσόξυλα, τα εντομοκτόνα, το ξύδι και οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα γραφεία κηδειών.
Με 23% θα φορολογούνται και τα εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Επίσης, στα αγαθά και υπηρεσίες που μετατάσσονται από το 13% στο 23% περιλαμβάνονται τα άνθη, ο καφές, το τσάι, διάφορα έλαια και λίπη, η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, η εκμετάλλευση καφενείων, εστιατορίων κ.λπ.
- Στον συντελεστή 13% θα υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση εάν αυτά περιλαμβάνουν ζάχαρη ή φρούτα.
Επιπλέον, η διαμονή σε ξενοδοχεία κάμπινγκ κ.λπ. μετατάσσεται από το συντελεστή 6,5 % στο συντελεστή 13 %.
Ο αυξημένος συντελεστής 13% στα ξενοδοχεία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Οκτωβρίου, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές στα λιγότερα τουριστικά νησιά θα ξεκινήσουν να ισχύουν από 1η Ιουνίου 2016 και στα νησιά της άγονης γραμμής από 1η Ιανουαρίου 2017.  Τα νησιά που θα υπάγονται σε κάθε συντελεστή θα ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
- Ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ 6% θα ισχύει για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τέλος, όσον αφορά στην απόδοση ΦΠΑ, θα γίνεται μέσα σε 5 ημέρες για λιανικές συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ και για τις λοιπές συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών άνω των 3.000 ευρώ, οι οποίες εξοφλούνται με τραπεζικό μέσο πληρωμής.
~
***  Στα Εξάρχεια για φαγητό η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο φακός του zougla.gr συνάντησε την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να τρώει σε γνωστό μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και η θέση της «κινδυνεύει», η Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασε ένα ήρεμο βράδυ στα Εξάρχεια τρώγοντας με την παρέα της.

~
*** 126 πτυχιούχοι της ΣΔΟ κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, τα ονόματα (φωτογραφίες)         
      
Νέο Μεταπτυχιακό ξεκινά στο ΤΕΙ μέσα στο 2016
Με δύο ορκωμοσίες στο ΤΕΙ Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε για το εαρινό εξάμηνο η απονομή πτυχίων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.
Πρώτη ορκωμοσία ήταν εκείνη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που προέκυψε από τη συγχώνευση των Τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας. Αναλυτικά, στην κατεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν πτυχίο 39 σπουδαστές και στην κατεύθυνση Διοίκησης Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας 56.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αμφιθέατρο βρέθηκε ο πρώην διευθυντής του Τμήματος, Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, ένας καθηγητής αγαπητός στους φοιτητές και, μάλιστα, ο πιο παλιός στο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αυτές τις ημέρες βγήκε στη σύνταξη.
Όπως ήταν λογικό, η παρουσία του εκεί, αλλά και η απονομή των πτυχίων που έκανε, συγκίνησε τους φοιτητές.
Στην ίδια ορκωμοσία, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, που έδωσε συγχαρητήρια στους πτυχιούχους.
Στις 12.30 ξεκίνησε η ορκωμοσία στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Το πτυχίο τους έλαβαν 31 σπουδαστές και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πρώτοι τη σπουδαία είδηση για το ΤΕΙ, αλλά και τους ίδιους, ότι μέσα στο 2016 το Τμήμα θα ξεκινήσει το πρώτο του Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά. Η είδηση σκόρπισε χαρά και αισιοδοξία στους παρευρισκομένους, αφού τέτοιες κινήσεις δυναμώνουν τη θέση του ΤΕΙ.
Ονόματα
Το πτυχίο τους έλαβαν χθες οι:

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αθανασοπούλου Χριστίνα
Αργυρόπουλος Αναστάσιος
Βαμβουρής Παράσχος
Γκάγκας Γεώργιος
Γκουζούνας Αλέξης
Ζαχαρής Γεώργιος
Ζωγραφάκη Εύα
Θεοδωράκη Στυλιανή
Καραδημητρίου Γεώργιος
Κολλαράς Παναγιώτης
Κόνι Ανίτα
Κότση Δέσποινα
Κούκας Δημήτριος
Κουντουρά Αγνή
Κουφόγιωργας Φώτιος
Κυριαζή Γεωργία
Κυριακοπούλου Αναστασία
Μακρή Αλίκη
Μπουκουβάλας Χρήστος
Νταλιπάι Ενέιντα
Παπαδημητρόπουλος Δημήτριος
Παπαδολιοπούλου Αικατερίνη
Παπουτσή Ασπασία
Πέππα Μαρία
Πετρολέκας Χρήστος
Πλατανάκη Αγγελική
Πριστούρης Αθανάσιος
Σαράντη Αναστασία
Σκαραντωνάκης Ηλίας
Σούσουρης Παναγιώτης - Άγγελος
Στρατή Χρυσούλα
Τάκη Τριανταφυλλιά
Τζούλη Ελένη
Τσομπανέλλη Αμαλία
Τσοπανάκη Νικολέττα
Τσουρουνάκη Βασιλική
Φακουρέλης Μιχαήλ
Φωτόπουλος Αθανάσιος
Χουλιάρας Παύλος
 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αλεβίζου Βασιλική
Ανδριανοπούλου Κωνσταντίνα
Ανεστοπούλου Μαργιάννα
Βλάχου Καλλιόπη
Γαλανόπουλος Αθανάσιος
Γεωργακόπουλος Λεωνίδας
Γεωργακοπούλου Ευαγγελία
Γεωργίου Ελένη – Ευθυμία
Γιωτά Θεολία
Γκανίδη Δέσποινα
Δημτσιούδης Χρήστος
Ηλιοπούλου Θεώνη
Καλλής Παναγιώτης
Καραγιάννη Βάια
Καραγιάννη Ευανθία
Καραμπαμπά Μαρία
Καρπατσή Ευαγγελία
Κολοβού Μαρία -  Ελένη
Κουταλάς Ανδρέας
Κουτουζίδου Αγάπη
Κουτσόγουλας Ευάγγελος
Λεβαντής Ιωσήφ
Λιάπη Ελένη
Μαγαλιού Μαρία
Μακρή Αγορίτσα – Αλεξία
Μακροπούλου Χάιδω
Μανιάτη Σταυρούλα
Μαρεττή Αφροδίτη
Μέγκαλι Λώρα – Ελένη
Μπίμπη Ανδριανή – Φωτεινή
Μπουσούλι Μπλερίνα -  Ειρήνη
Νικολόπουλος Νικόλαος
Νοταράς Ηλίας
Νταλαχάνης Αλέξανδρος
Νταναβάρα Γλυκερία
Παλαιογιάννη Καλλιόπη
Πανταζή Ελένη
Παντελίδου Μάρθα
Πάντου Σοφία
Παυλελλής Φώτιος
Πουλακίδας Ηλίας
Πουλημένου Ιωάννα
Ριζόκωστα Αποστολία – Στέλλα
Σαμαρτζή Θεοδώρα
Σκυλόγιαννη Χρυσούλα
Σουλένι Άντζελα
Στέφος Δημήτριος
Στριγκλόγιαννη Ανδριάνα
Τομαδάκη Παναγιώτα
Τρόκα Γκερσίλντα
Τσίφτσης Ματθαίος
Τσώνης Βασίλειος
Φλώρος Δημήτριος
Φραντζάνα Νεραντζούλα
Χασεκίογλου Βασιλική
Χουλιάρα Ευμορφία – Ελένη
 ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
Αντρούσκιβ Τετιάνα
Αρβανιτάκη Χριστίνα
Βερισογλάκη Ευτέρπη
Δαουάχερ Ευγενία
Διονυσοπούλου Στυλιανή
Ζωσιμίδου Αγγελίνα
Θεοδωρακοπούλου Ιωάννα
Καμουτσή Χρυσούλα – Ελένη
Κουζαμπαρινός Παναγιώτης
Κουτουλάκος Ιωάννης
Κουτσολάμπρου Ζωή
Λουκά Ευανθία
Μαραμπίδου Μαριάννα
Μαρουλή Μαρία
Μαυρουλής Παναγιώτης
Μπαντής Γεώργιος
Μποράι Αΐντα
Μπούτσης Αθανάσιος
Νεοφώτιστος Νικόλαος
Ξυπολητέα Ελένη
Παναγιωτόπουλος Σταύρος
Παυλόπουλος Δημήτριος
Προκοπίου Αντώνης
Σέλλος Γεώργιος
Σταλιάς Παναγιώτης
Στραβοδήμου Μαρία – Μαγδαληνή
Τανελάρη Κριστιάνα
Τραγούδας Γεώργιος
Τσιούφης Τηλέμαχος
Φίλια Ιωάννα
Φωτίου Αθανάσιος
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 ~
***  Αυλαία από την Άπω Ανατολή απόψε για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Από σήμερα και για μία εβδομάδα τα φώτα του πολιτισμού στην Ελλάδα θα δείχνουν την Καλαμάτα, αφού ξεκινά το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, όλα είναι έτοιμα για την πρεμιέρα και τις υπόλοιπες ημέρες της διεξαγωγής του, μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης στις 24 Ιουλίου, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας φέτος. Για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου και της ΚΕ «Φάρις». Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκινά το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ, τα οποία έχουν ακυρωθεί ουσιαστικά. Αυτό έγινε για να δώσουμε ελπίδα, για να δώσουμε αισιοδοξία, να προβάλουμε την πόλη μας. Ήδη δεκάδες εφημερίδες έχουν αναφερθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ. Η διαφήμιση της πόλης από τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα. Περιμένουμε κόσμο, κυρίως από το χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, με την έναρξη του Φεστιβάλ. Είναι βέβαιο ότι η Καλαμάτα αυτές τις ημέρες θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του πολιτισμού και της τέχνης της πατρίδας μας. Πέρα απ' όλα αυτά, το Φεστιβάλ αυτό καθαυτό είναι κίνητρο μεγάλο και δύναμη μεγάλη, για να πετύχουμε το μεγάλο στόχο μας, που είναι να προκριθούμε και να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021». Η πρεμιέρα απόψε περιλαμβάνει την παράσταση «Off the map» με την Ταϊβανέζα χορογράφο Γουέν Τσι Σου (Wen-Chi Su). Η παράσταση θα ανέβει στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η Γουέν Τσι Σου ανήκει σε μια νεότερη γενιά Ταϊβανέζων και ευρύτερα Απωανατολιτών καλλιτεχνών, οι οποίοι μεγάλωσαν σε μια κοινωνία διχασμένη ανάμεσα στη βαθιά επιρροή τής παράδοσης και στο μεγάλο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη, άρα και στο δυτικό κόσμο. Το έργο της ενώνει, με τον πιο βαθιά βιωμένο και ποιητικό τρόπο, αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες. «Το ερώτημά μου ως χορογράφου και καλλιτέχνη έχει να κάνει με τη συνειδητότητα, πώς μπορούμε να δούμε το σώμα ως εφαλτήριο του τρόπου με τον οποίο κατανοούμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας», λέει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Γουέν Τσι Σου, η οποία με τη «χορευτική» έρευνά της θέλει, όπως μας λέει, «να επιστρέψει στην αρχική αισθησιακή κατάσταση της αντίληψης της φύσης, του σώματος και των εργαλείων που δημιουργεί ο άνθρωπος για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξελιχθεί». «Να ισορροπήσω αυτό που έχει ανάγκη η σάρκα με οποιαδήποτε τεχνολογική φαντασία», τονίζει. Α.Π. - 
~
***   Στο μη παρέκει το «Βακαλοπούλειο»         
       
Στην οδό Ιατροπούλου, στην πλευρά που βρίσκεται το "Βακαλοπούλειο", η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει. Η εικόνα που αντικρίζουν ντόπιοι και επισκέπτες είναι μια αισθητική αθλιότητα.
Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου το έχει αφήσει στην τύχη του. Ο Δήμος Καλαμάτας, όμως, πώς το επιτρέπει; Γιατί δεν παρεμβαίνει; Ο δήμαρχος δεν είναι, επί της ουσίας, ο απόλυτα κυρίαρχος της πόλης;
Δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές η συγκεκριμένη κατάσταση. Μας προσβάλλει όλους. Επιτέλους, ας δοθεί κάποια λύση... Α.Π.   
~
*** Π. Καμμένος: Είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι «32», είτε εκλογές         
      
Το δικό του μήνυμα εν όψει ανασχηματισμού, αλλά και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού, ενώ πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες: «Είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές, είτε θα πάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.»
Ως πιθανότερο χρόνο για την εκλογική διαδικασία μίλησε για Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Προανήγγειλε συνέδριο του κόμματός του γιατί, όπως σημείωσε, «αυτά που ψηφίσαμε ήταν αντίθετα με αυτά για τα οποία εκλεχτήκαμε» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προτίμησα τη σύγκρουση με τη συνείδησή μου για να ψηφίσω αυτή τη συμφωνία».
Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, τη χαρακτήρισε «άψογη, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους» και στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα έχει σωστό έργο αν έχει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα».
Σχετικά με τα σενάρια περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, υποστήριξε ότι «αν η δραχμή θα ήταν λύση, θα τη συζήταγα» και περιέγραψε ως αδιέξοδες τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων από δυνάμεις εκτός ΕΕ, όπως τις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού επιμείνουν οι βουλευτές και μετά τη συμφωνία θα πάμε σε εκλογές».
Newsroom ΔΟΛ
~
***  Καύσωνας προ των πυλών στην Καλαμάτα (;), υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές, η σημερινή πρόγνωση 

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την Καλαμάτα αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις που δείχνουν το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και να επικρατεί καύσωνας*. Για σήμερα έχουμε τα εξής: Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 20-70%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.8 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ *Καύσωνας, για τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται μια περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών, όπου οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερμοκρασία δε μειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C). - 
~
***   Πυρκαγιά καίει τον Υμηττό    
Μία ακόμα εστία καίει στο Κορωπί
Πυρκαγιά καίει τον Υμηττό
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στον Υμηττό στο ύψος του Καρέα. Η φωτιά καίει στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο νεκροταφείο του Βύρωνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη.Η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 10 οχήματα.
Μία ακόμα εστία είναι ενεργή στο Κορωπί όπου καίγονται πεύκα και ελιές, όπου 10 οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.
Το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα.
~
***  Αυτή είναι η πρόταση Λαγκάρντ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Αυτή είναι η πρόταση Λαγκάρντ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
 -  Τη δική της πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρουσίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe1, είπε πως η πρόταση θα πρέπει να στηρίζεται σε 3 παραμέτρους:"επιμήκυνση μέσα στον χρόνο των προθεσμιών λήξης,  
 1. επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία δεν θα γίνεται καμία αποπληρωμή και επίσης
 2. μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο" όπως εξήγησε.
Διαβάστε σχετικά: Λαγκάρντ: Χωρίς κούρεμα χρέους, πρόγραμμα δε βγαίνει
 -  Πρόσθεσε ακόμη ότι "πιστεύουμε ότι εφόσον τηρηθούν σωστά οι τρεις αυτές μέθοδοι, θα μπορέσει να γίνει το χρέος βιώσιμο. Με άλλα λόγια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους από τη διαγραφή".
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους η συμφωνία για την Ελλάδα "δεν είναι βιώσιμη" και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
"Για τη δική μας συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος" τόνισε.
"Είμαστε μόλις στην αρχή της περιπέτειας" υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας: "Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια τεράστια πρόκληση. Οι διαπραγματεύσεις για τους συγκεκριμένους όρους εφαρμογής του νέου προγράμματος θα διαρκέσουν (...) το λιγότερο τέσσερις εβδομάδες (...) δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δρόμο με τριαντάφυλλα, αλλά περίπλοκο και επίπονο".
Αναγνώρισε τέλος ότι "δεν πέτυχε" η προηγούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. " Τότε δεν πετύχαμε, πιστεύω ότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από μια αυστηρή γραμμή για τη μείωση του ελλείμματος" κατέληξε.
~
***  Πώς θα λειτουργήσει ξανά το χρηματιστήριο Αθηνών 
Οι χρηματιστηριακές αρχές σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά
Πώς θα λειτουργήσει ξανά το χρηματιστήριο Αθηνών
Οι χρηματιστηριακές αρχές σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση να ανοίξουν οι τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την ώρα οι τελικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου κ. Χ. Εγγλέζος , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι το ΧA θα ανοίξει την Δευτέρα, το πολύ Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε πρόταση, να ανοίξει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη λόγω της λήξης των παραγώγων σήμερα.
Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε, διότι ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου εκτίμησε το ύψος του κινδύνου για τις χρηματιστηριακές (λόγω hedging) θα ήταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Πάντως όπως τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές, η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνδέεται τόσο με το άνοιγμα των τραπεζών, αλλά με την διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στην μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών.
Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Όμως αυτό που απασχολεί τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς είναι να βρεθούν τρόποι, για να μην ανοίξει πόρτα διαφυγής κεφαλαίων εκτός συστήματος.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά στο εξωτερικό των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές , αλλά και το εάν μπορέσουν οι Έλληνες επενδυτές να πάρουν το αντίτιμο των πωλήσεων τίτλων από τις τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει αγορά μετοχών μέσω χρημάτων που υπήρχαν στο σύστημα μέχρι 26.06.15 (παλιοί λογαριασμοί).
Σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ανοίξουν νέοι λογαριασμοί οι οποίο θα τροφοδοτούνται μόνο με κατάθεση μετρητών από το εξωτερικό και από πώληση asset.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) κ. Χ. Εγγλέζος κατέθεσε πρόταση να μην είναι ολική η απαγόρευση, αλλά να υπάρχει δυνατότητα χρήσης ενός μικρού ποσοστού αρχικά (10% π.χ.) ή και ενός ορίου (π.χ. 5.οοο ευρώ) των υπαρχόντων.
Πέραν αυτού του ποσού οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Για να πληρώσει κάποιος αγορά μετοχών θα πρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός που είναι συνδεδεμένος με τη μερίδα του, να πιστωθεί είτε μέσω κατάθεσης, είτε μέσω εμβάσματος από το εξωτερικό, είτε μέσω πώλησης μετοχών στην οργανωμένη αγορά.
Αυτό που ανησυχεί τους παράγοντες της αγοράς είναι ότι εάν η λειτουργία της αγοράς ξεκινήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των πωλητών και ιδιαίτερα υπέρ των ξένων επενδυτών.
Τέλος όσον αφορά τα margin calls (ανοίγματα επί μετοχών, παραγώγων) μπορούν να καλυφθούν από ποσά των υπαρχόντων παλαιών λογαριασμών, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όμως αυτό που ανησυχεί είναι ότι σε πιθανή ισχυρή πτώση των τιμών των μετοχών, θα ωθήσει τις χρηματιστηριακές εταιρείες σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τίτλων.
~
***   Νοβότνι: Είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας
Νοβότνι: Είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.
Όταν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες, είναι σημαντικό να τους τηρούμε, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι το ερώτημα είναι περισσότερο πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες «πρακτικά».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή ZIB 2 της αυστριακής τηλεόρασης ο Νοβότνι εξήγησε ότι ένα ενδεχόμενο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα.
Ο Νοβότνι υπενθύμισε μάλιστα ότι έχει ήδη υπάρξει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν ιδιώτες και πλέον το χρέος βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ξεκαθάρισε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια αφού περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Απαντώντας στις επικρίσεις για την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ελλάδα, ο Νοβότνι επεσήμανε ότι στην τρέχουσα κατάσταση δεν έχει νόημα να αναζητούμε το καλύτερο θεωρητικό μοντέλο. Το ζήτημα είναι να αποφευχθεί «το μεγαλύτερο κακό», το οποίο και κατά τη γνώμη της Αυστρίας, θα ήταν ένα Grexit.
~
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
~
***  Ήττα του ΠΑΟΚ με 2-1 από τη Λοκομοτίβα στο Ζάγκρεμπ 
«Χρυσό» γκολ ο Μακ στο φινάλεΉττα του ΠΑΟΚ με 2-1 από τη Λοκομοτίβα στο Ζάγκρεμπ

-  Το γκολ του Μακ στις καθυστερήσεις του αγώνα γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από ήττα με σκορ δύσκολα ανατρέψιμο απέναντι στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, καθώς οι Κροάτες νίκησαν τη μακεδονική ομάδα με 2-1 στο Ζάγκρεμπ, με γκολ των Κόλαρ (30΄) και Αντριγιάσεβιτς (45΄).
- Η μείωση του σκορ όμως από τον Σλοβάκο έδωσε αρκετές ελπίδες εν όψει της ρεβάνς της άλλης Πέμπτης (23/7), στην Τούμπα.
- Όπως τέλειωσε την περυσινή τραυματική σεζόν έτσι ξεκίνησε την καινούργια ο ΠΑΟΚ, που άνοιξε τον χορό των φετινών του υποχρεώσεων στην Ευρώπη με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και μια ανέλπιστη ήττα από την Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ με 2-1 και με μια εμφάνιση αρνητική. Η ελληνική ομάδα χωρίς δυνάμεις, χωρίς προσανατολισμό, έδειξε ανέτοιμη από κάθε πλευρά και αν η περιορισμένη φετινή προετοιμασία είναι ένα ελαφρυντικό, οι χτυπητές αδυναμίες και οι απουσίες βασικών παικτών (Αθανασιάδης, Νομπόα, Λούκας, Περέϊρα, Γκολάσα) δημιούργησαν μια εικόνα πέρα για πέρα αρνητική.
- Οι γηπεδούχοι χωρίς να είναι μια ομάδα περιωπής έδειξαν σοβαρότητα και αφού είδαν τις εξόφθαλμες αδυναμίες του ΠΑΟΚ πέρασαν στην επίθεση και δυο φορές έπληξαν την εστία του Ολσεν. Η αποκαρδιωτική αυτή εμφάνιση είχε σαν επακόλουθο μετά το 70΄ οι οπαδοί-εκδρομείς του ΠΑΟΚ να αποδοκιμάσουν τους παίκτες αλλά και την διοίκηση της ομάδας, εμφανώς δυσαρεστημένοι από την τραγική αυτή εμφάνιση. Στο 6΄ ο Μακ έκανε γυριστή σέντρα που δεν αξιοποιήθηκε από τους συμπαίκτες του για να καταλήξει η προσπάθεια σε οφ-σάϊντ του Κίτσιου.
-  Στο 15΄ ο Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσε να βρει την μπροστινή μπαλιά του Πέλκα, δυο λεπτά αργότερα ο Ρόμπερτ Μακ έδειξε ατολμία και έχασε το κοντρόλ της μπάλας ενώ στο 21΄ πάλι ο Σλοβάκος δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία του Ζελένικα. Ο,τι δεν έκανε όμως ο ΠΑΟΚ το έκανε η Λοκομοτίβα στο 30΄ με τον Μάρκο Κόλαρ, που βρήκε άδεια την άμυνα του ΠΑΟΚ, μπήκε στην περιοχή και παραβίασε την εστία του Ολσεν, που δέχτηκε το πρώτο επίσημο γκολ της ομάδας του στην νέα περίοδο. Ο ΠΑΟΚ εξακολούθησε να είναι αγωνιστικά αδύναμος και η Λοκομοτίβα στο 40΄ πλησίασε στο δεύτερο γκολ, όταν από τον Κόλαρ ξεκίνησε μια προσπάθεια που αποκάλυψε τεράστια κενά στην αμυντική γραμμή των φιλοξενούμενων.
-  Λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου ο Αντριάσεβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα διπλασιάζοντας για τη Λοκομοτίβα και κάνοντας τον ΠΑΟΚ να αναρωτιέται αν η μικρή προετοιμασία είναι το αίτιο της θλιβερής αυτής εμφάνισης ή το περιορισμένο ταλέντο των παικτών του. Στην επανάληψη η μακεδονική ομάδα ανέβασε την επιθετικότητά της και στο 54΄ έχασε διπλή ευκαιρία, αρχικά με τον Σαλπιγγίδη που το σουτ του απομάκρυνε ο Ζελένικα, ενώ στη συνέχεια ο Τζιόλης βρέθηκε σε θέση βολής αλλά δεν ήξερε τι να κάνει στην άδεια εστία και φυσικά έχασε το γκολ.
-  Ο ΠΑΟΚ στο 70΄ έχασε μοναδική ευκαιρία, καθώς από τρύπα-πάσα του Πέλκα ο Μακ δεν κατάφερε να βρει την μπάλα για να την σπρώξει στα δίχτυα, στο 74΄ ο Κάτσε σούταρε άουτ, στο 76΄ η Λοκομοτίβα έχασε την ευκαιρία για το τρίτο γκολ,, καθώς ο Ολσεν απομάκρυνε στην κενή εστία το πλασσαριστό σουτ του Μπεγκόνια από πάσα του Σόβσιτς και τελικά οι ελπίδες του ΠΑΟΚ αναπτερώθηκαν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Μακ σκόραρε το πρώτο γκολ της σεζόν για την ομάδα του, σε μια φάση όπου πήρε μπροστινή πάσα από τον Μυστακίδη, και με το εκτός έδρας αυτό γκολ άφησε ανοιχτή τη ρεβάνς της Τούμπας την επόμενη Πέμπτη.
Διαιτητής: Γιούρι Μοζαρόφσκι (Ουκρανία)
Κίτρινες κάρτες είδαν οι Αντριάσεβιτς, Σόβσιτς, Τζαβέλλας.
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ: Ζελένικα, Μπάρτολετς, Μρτσέλα, Σόβσιτς (92΄ Καπάν), Μπεγκόνια, Μάριτς (73΄ Μίσιτς), Μπρούτσιτς, Πρένγκα, Κόλαρ (65΄ Ντόλεζαλ), Αντριάσεβιτς, Λέκο.
ΠΑΟΚ: Ολσεν, Σκόνδρας (79΄ Ρατς), Τζαβέλλας, Κόστα, Βίτορ, Κάτσε, Τζιόλης (60΄ Μαντούρο), Μακ, Κίτσιου, Πέλκας, Σαλπιγγίδης (68΄ Μυστακίδης).
-  Τον αγώνα παρακολούθησαν ελάχιστοι φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων περίπου 250 Έλληνες φίλοι του ΠΑΟΚ από Γερμανία και Ελλάδα, όπως επίσης και ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής ομάδας Ιβάν Σαββίδης.
~  ΑποτελέσματαΣτους πρώτους αγώνες του β΄ προκριματικού γύρου στο Γιουρόπα Λιγκ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (Κροατία) - ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 2-1Κουκέσι (Αλβανία) - Μλάντοστ Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) 0-1
Μπερόε Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία) - Μπρόντμπι (Δανία) 0-1
Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία) - Οντς (Νορβηγία) 0-2
Ρέϊκιαβικ (Ισλανδία) - Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 0-1
Χάποελ Μπέερ Σεβά (Ισραήλ) - Τουν (Ελβετία) 1-1
Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) - Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ Ντάμπλιν (Ιρλανδία) 1-0
ΑΙΚ Στοκχόλμης (Σουηδία) - Σιράκ (Αρμενία) 2-0
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) - Αλασκέρτ (Αρμενία) 3-0
Φερεντσβάρος (Ουγγαρία) - Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία) 0-1
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) - Μποτοσάνι (Ρουμανία) 1-0
Βοϊβοντίνα (Σερβία) - Σπαρτακς Γιούρμαλα (Λετονία) 3-0
Βαντούζ (Λιχτενστάιν) - Νόμε Καλιου (Εσθονία) 3-1
Ντάτσια Κισινάου (Μολδαβία) - Ζίλινα (Σλοβακία) 1-2
Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ (Πολωνία) - ΟΜΟΝΟΙΑ (Κύπρος) 0-0
Γέλγκαβα (Λετονία) - Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ) 1-0
Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) - Στρομσγκόντσετ (Νορβηγία) 1-2
Χαφναρφιορντούρ (Ισλανδία) - Ιντερ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 1-2
Τσουκαρίτσκι (Σερβία) - Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) 1-0
Τσέρνο Μόρε Βάρνα (Βουλγαρία) - Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία) 1-1
Ινβερνές (Σκοτία) - Άστρα (Ρουμανία) 0-1
Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ (Λευκορωσία) - Βόλφσμπεργκερ (Αυστρία) 0-1
Ριέκα (Κροατία) - Αμπερντίν (Σκοτία) 0-3
Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία) - Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία) 2-1
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) - Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο) 1-0
Γουέστ Χαμ (Αγγλία) - Μπιρκίρκαρα (Μάλτα) 1-0
Κοπεγχάγη (Δανία) - Νιούταουν (Ουαλία) 2-0
Σαρλερουά (Βέλγιο) - Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 5-1
Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος) - Τρακάϊ (Λιθουανία) 4-0
Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία) - Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 0-0
Ράντερς (Δανία) - Ελφσμποργκ (Σουηδία) 0-0
Κόπερ (Σλοβενία) - Χάϊντουκ Σπλιτ (Κροατία) 3-2
Σκόντο (Λετονία) - Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία) 2-2
 **Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***   Αλαφούζος: «Έγινε κλοπή του πρωταθλήματος»  
Συνέντευξη εφ' όλης της ύληςΑλαφούζος: «Έγινε κλοπή του πρωταθλήματος»

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της θύρας 13, που μεταδίδεται μέσω ίντερνετ και κράτησε πάνω από δύο ώρες μίλησε για όλους και όλα.
-  Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η ομάδα του έχασε άδικα το περσινό πρωτάθλημα, ενώ καυτηρίασε την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο χαρακτηρίζοντας προκλητική την στάση της ΕΠΟ και του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, Γιώργου Μποροβήλου.
- Ακόμη, ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» μίλησε για τα οικονομικά της ομάδας του καθώς και για τις μεταγραφές που πρόκειται να γίνουν.
~  Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρόεδρου του Παναθηναϊκού:
Για την ομάδα: «Η ομάδα πέρυσι ωρίμασε. Κάποια λάθη που έγιναν στις μεταγραφές αντιμετωπίστηκαν. Έχουμε πολύ καλή επαφή με τους Βόκολο, Φύσσα και Αναστασίου. Υπάρχει μια άλλη επιπέδου συνεργασία. Είμαι πολύ χαρούμενος που γύρισε ο Σωτήρης Νίνης, αλλά και με άλλες μεταγραφές. Είμαστε έτοιμοι. Έχουν αποκαλυφθεί πολλά πράγματα για τον Ολυμπιακό. Πράγματα τα οποία γνωρίζαμε όλοι μας και κανένας δεν μιλούσε».
Για τον Γιάννη Αναστασίου: «Είναι αξιοκρατικός, εντιμότατος, ευθύς. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κερδίσει το πρωτάθλημα. Υπάρχουν αντιξοότητες, πάντα, που προσπαθούμε να τις υπερβαίνουμε».
Για την επίθεση στον Βασίλη Κωνσταντίνου: «Εδώ δεν μας έδιναν τα πρακτικά. Υπάρχει μάρτυρας που έχει πει ότι έγινε μέσα. Υπάρχουν τα μαγνητοφωνημένα. Κερδίσαμε ασφαλιστικά μέτρα και πήραμε τα ηχητικά και τα γραπτά. Απλώς, δυστυχώς, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα κινείται πολύ αργά. Και η ΕΠΟ είναι απαράδεκτη και ανήθικη που δεν ασχολείται με αυτά. Είναι ντροπή τους. Για τη Σουπερ Λίγκα τι να πω. Είναι άνανδρο. Είναι δυνατόν να έχουν χτυπήσει κάποιον μπροστά στα μάτια του Μποροβήλου και να μην λέει τίποτα. Όλα εδώ, όμως, πληρώνονται κ. Μποροβήλε».
Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έχουμε πακιστανικά, κινέζικα τηλέφωνα, φούρνους, συνομιλίες. Ε, ξέρω εγώ, εάν η ΟΥΕΦΑ κρίνει ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, τότε τι να πω. Ο Αλ Καπόνε είχε κάνει ληστείες και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να κάνει τη δουλειά της και ο Ολυμπιακός να τη γλιτώσει. Πιστεύω ότι, επειδή τα στοιχεία είναι τόσα πολλά, το επόμενο 12μηνο, ο Ολυμπιακός θα υποστεί τις συνέπειες. Έμαθα πρόσφατα ότι η ΕΠΟ δεν είχε στείλει τίποτα για την εμπλοκή του Αστέρα Τρίπολης. Αυτοί είναι ένα στάδιο πριν από τη δίκη. Ο Αστέρας θα έπρεπε να είχε υποβιβαστεί. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα είναι προκλητικά. Στο ποδόσφαιρο η ένδειξη αρκεί για να τιμωρηθείς. Εάν στην Ελλάδα λειτουργούσαν αυτά, η σύνθεση στο ποδόσφαιρο θα ήταν διαφορετική. Τα δικαστικά προχωράνε. Φέτος ελπίζω η κατάσταση να είναι διαφορετική. Στο θέμα του Μποροβήλου έχουμε πάρει θέση. Ουσιαστικά δεν συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της Λίγκας, παρά μόνο εκεί που πρέπει. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Φέτος, οι συνθήκες νομίζω και ελπίζω ότι θα είναι διαφορετικές. Αν περιμένουμε λίγες μέρες, θα μάθουμε αρκετά πράγματα σχετικά με αυτά που συζητάμε. Δεν θέλω να πω περισσότερα.»
Για τους δανεικούς: «Είπαμε να πηγαίνουν μέχρι δύο παίκτες και να μην γίνεται αυτό το κακό που γίνεται με τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης και τήρησης των κανόνων. Όταν γίνεται μία απάτη θα πρέπει να βρεις στοιχεία, αλλιώς το ξέρεις το βλέπεις και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».
Για τη βία: «Χαίρομαι γιατί ο Κοντονής προσπαθεί να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Η βία ξεκινά από τη διαφθορά και τη σαπίλα. Νομίζω το έχει καταλάβει σε μεγάλο βαθμό. Είμαι σίγουρος ότι ο Κοντονής μπορεί να δεχθεί αντιπροσωπία οπαδών. Είναι ανοικτός άνθρωπος».
Για τον φετινό στόχο: «Νομίζω ότι και οι παίκτες και το τεχνικό τιμ και η διοίκηση κάνουμε ότι μπορούμε για το πρωτάθλημα. Στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».
Για Καρέλη, Μαυρία και μεταγραφές: «Για τον Καρέλη είχαμε μια προσφορά την απορρίψαμε. Ήταν αρκετά εκατομμύρια. Αν έρθει κάτι απίθανο 7-8 εκατομμύρια, αλλάζει το πράγμα. Δεν πουλάμε. Το θέμα Μαυρία είναι ανοικτό. Έχουμε έναν αμυντικό κι έναν επιθετικό, έναν Έλληνα κι ένα ξένο, που κοιτάμε. Είμαστε ευχαριστημένοι με το ρόστερ μας».
Για τη Λεωφόρο: «Κάνουμε κάθε προσπάθεια να παίξουμε και τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στη Λεωφόρο. Η ΟΥΕΦΑ μας λέει ότι είναι δύσκολο, αλλά εμείς κάνουμε τα πάντα. Αυτό είναι το γήπεδό μας. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στη χρηματοδότηση και κατασκευή του γηπέδου. Δεν θέλω να ανακοινώσω πως. Έχουμε βρει τρόπο χωρίς κρατικά χρήματα. Δεν βλέπω πως το δημόσιο μπορεί, στην κατάσταση που είναι, να επιδοτήσει γήπεδα. Δεν θα ήταν και σωστό. Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν τελειώσει και ελπίζω αυτή τη χρονιά να αρχίσουν τα έργα».
Για τις διαφορές με την Ευρώπη: «Στην Ευρώπη, σε κάποιες χώρες, οι ομάδες έχουν τρομακτικά έσοδα. Πολύ μεγάλα μπάτζετ. Είναι δύσκολο να τους πολεμήσεις. Η διαφορά είναι χαώδης. Φέτος, εμάς μας εγκατέλειψε η Adidas. Ενοχληθήκαμε πολύ από τον τρόπο. Ενώ μιλούσε μαζί μας, ξαφνικά μας είπε ότι φεύγει. Η συνεργασία διεκόπη με άσχημο τρόπο. Έγινε από τη Γερμανία. Το προϊόν της Puma είναι πάρα πολύ καλό. Η ποιότητα της φανέλας είναι καλύτερη».
Για τα οικονομικά: «Τα οικονομικά μας δεν έχουν ακόμα εξυγιανθεί. Προβληματικά χρέη δεν έχουμε, γι αυτό και παίρνουμε άδειες. Πρέπει να πάμε μια φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε θα έχουμε οικονομική εξυγίανση. Φέτος το μπάτζετ αυξήθηκε, αλλά τα έσοδα όχι. Ο σκοπός μας είναι να πάμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κανονικά, εμείς έπρεπε να πάμε. Φέτος έγινε κλοπή του πρωταθλήματος…».
Για τις μεταγραφές: «Είμαστε κοντά σε δυο μεταγραφές, άμεσα. Είναι εξελίξιμοι παίκτες. Ο ένας θα γίνει γνωστός άμεσα, ο άλλος όχι άμεσα. Δεν είναι όλοι οι παίκτες προς πώληση. Αν κάποιοι πουληθούν, θα πουληθούν πολύ ακριβά. Πάμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ομάδα. Αν δεν κρατήσουμε τους καλούς μας παίκτες, πως θα το κάνουμε αυτό; Θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό κορμό. Η ομάδα είναι, πλέον, πιο ώριμη».
Για την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ: Δεν έχω κάποια προτίμηση. Όλες καλές είναι, αλλά και εμείς είμαστε καλή ομάδα και ελπίζω η έδρα μας και το ηθικό μας να μας δώσουν ώθηση σε αυτά τα παιχνίδια. Πέρσι με την Λιέγη μας άφησαν πίσω. Όπως και με τον Ολυμπιακό που μετά τους -3 άδειασαν οι παίκτες γιατί κάνεις μια προσπάθεια και μετά εξαφανίζεται. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με αυτούς». Newsroom ΔΟΛ
~
***  Κατέρρευσαν σε δυο λεπτά και αποκλείστηκαν οι Νέοι    
Ρωσία - Γαλλία ο τελικόςΚατέρρευσαν σε δυο λεπτά και αποκλείστηκαν οι Νέοι  - Η Ρωσία είναι η πρώτη φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (UEFA EURO U-19 Championships), καθώς στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης νίκησε την Εθνική ομάδα της Ελλάδας με 4-0 (50΄, 79΄ Τσερνόφ, 52΄ Γκασίλιν, 65΄ πεν. Σεϊντάεφ) στη Λάρισα και προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία που νίκησε με 2-0 τη Γαλλία στον άλλο ημιτελικό.
-  Η ελληνική ομάδα άντεξε μόνο στο πρώτο ημίχρονο (0-0) αλλά στην επανάληψη δεν κατόρθωσε να προβάλει αντίσταση, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να προκριθεί για τρίτη φορά στην Ιστορία της στον τελικό μετά το 2007 και το 2012.
-  Η Εθνική προσπάθησε και πέτυχε να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα, αποκόπτοντας τους ταχείς και επικίνδυνους Ρώσους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς, ενώ έχασε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες για να προηγηθεί. Αρχικά στο 22΄, όταν σε συρτό γύρισμα του Σάλιακα από δεξιά ο Βέργος πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι αλλά αστόχησε ελάχιστα, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μιτριούσκιν, ενώ στο 31΄ και στη σέντρα του Τσιμίκα από αριστερά ο Κουλούρης κινήθηκε στην πλάτη του Γιακούμπα, αλλά η προβολή-πλασέ του βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και έφυγε άουτ.
-  Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φάνηκαν πραγματικά απειλητικοί μόνο στο 44ο λεπτό, όταν σε "γέμισμα" στην περιοχή η μπάλα πέρασε από τους στόπερ αλλά ο Μπεζντενέζνικ δεν έκανε σωστά την προβολή και ο Κότσαρης μπλόκαρε την μπάλα. Στο 47΄ ο Βέργος ελευθερώθηκε ωραία έξω από την περιοχή και σούταρε συρτά αναγκάζοντας τον Μιτριούσκιν σε σωτήρια επέμβαση στην αριστερή γωνία του, αλλά τρία λεπτά αργότερα και ενάντια στη ροή του αγώνα ήταν οι φιλοξενούμενοι που άνοιξαν το σκορ.
-  Ο Γκολόβιν εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, τα μαρκαρίσματα δεν βγήκαν στη μικρή περιοχή και ο Τσερνόφ ανενόχλητος και σχεδόν χωρίς να σηκωθεί έγραψε με κεφαλιά το 1-0 για την ομάδα του Ντμίτρι Χόμουχα. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το "φθηνό" γκολ που δέχθηκαν, οι διεθνείς βρέθηκαν να κυνηγούν την ανατροπή του 0-2, όταν στο 52΄ από λάθος του Ρούσσου εκδηλώθηκε άριστα η ρωσική αντεπίθεση, ο Σεϊντάεφ βρήκε τον Γκασίλιν κι εκείνος "έσκαψε" την μπάλα πάνω από τον Κότσαρη.
-  Από εκείνο το σημείο και ύστερα η ελληνική ομάδα παρέδωσε "ψυχή και σώμα", με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να επικρατήσουν ολοκληρωτικά. Στο 65΄ έγινε το 3-0 με πέναλτι του Σεϊντάεφ, το οποίο υποδείχθηκε σε ανατροπή του Μελκάτζε από τον Ρούσσο, ενώ το 4-0 έγινε στο 79ο λεπτό με νέα κεφαλιά του Τσερνόφ, κι ενώ από το 68΄ η ελληνική ομάδα έπαιζε με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Τσελεπίδη με (απευθείας) κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Σεϊντάεφ.
- Ο Ούγγρος διαιτητής της αναμέτρησης, Τάμας Μπόγκναρ, παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Κυριακόπουλο, Βασαΐτη και Μπαρίνοφ και με απευθείας κόκκινη τον Τσελεπίδη.
ΡΩΣΙΑ (Ντμίτρι Χόμουχα): Μιτριούσκιν, Σερνόφ, Κοτζανιάζοφ, Γιακούμπα, Μακάροφ, Γκούλιεφ, Μπαρίνοφ (71΄ Σερόφ), Γκολόβιν (58΄ Μελκάτζε), Μπεζντενέζνικ (46΄ Ζούεφ), Σεϊντάεφ, Γκασίλιν
ΕΛΛΑΔΑ (Γιάννης Γκούμας): Κότσαρης (85΄ Θεοδωράκης), Σάλιακας (62΄ Ορφανίδης), Τσιμίκας, Τσελεπίδης, Μαρκοπουλιώτης, Κυριακόπουλος, Ρούσσος, Καραχάλιος, Στάικος, Κουλούρης (72΄ Βασαΐτης), Βέργος
~   Στον τελικό και η Ισπανία, 2-0 τη Γαλλία
 Η Ισπανία θα είναι αντίπαλος της Ρωσίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου στην Κατερίνη. Οι νεαροί Ίβηρες νίκησαν απόψε τους "τρικολόρ" στην πρωτεύουσα της Πιερίας με 2-0, χάρις σε ισάριθμα γκολ του Μάρκο Ασένθιο στο 88ο και το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Σουηδός διαιτητής της συνάντησης, Αντρέας Έκμπεργκ, έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κίλιτς, Ντεμπελέ, Λ. Ερνάντες και Μερίνο.
ΓΑΛΛΙΑ (Πατρίκ Γκοναλόν): Εσκαλέ, Φουλζινί (90΄+ Τουράμ), Ντιακαμπί, Ντιαλό, Λ. Ερνάντες, Κεμέν, Κίλιτς (88΄ Τουσάρ), Κομάν, Μπλιν, Κορνέ, Ζιρασί (72΄ Ντεμπελέ)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιβέρα, Καρικόλ, Μερέ, Βαγέχο, Μπόρχα, Μερίνο (90΄ Σεΐκ), Σεμπάλος, Ασένθιο, Ερνάντες, Μαγιοράλ (90΄+ Κ. Φερνάντες), Πεντράθα (68΄ Ναχουέλ)
Πέμπτη 16/7/2015
Ρωσία-Ελλάδα 4-0
Γαλλία-Ισπανία 0-2
Κυριακή 19/7/2015
21:00 Ισπανία-Γαλλία

Newsroom ΔΟΛ
~
***  Ήττα του Αστέρα με 2-1 από την Μπασακσεχίρ σε φιλικό
Εικόνα ΑθλητισμόςΤην ήττα με 2-1 από την Μπασακσεχίρ γνώρισε ο Αστέρας Τρίπολης σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκε στο Άρνεμ της Ολλανδίας. Το μοναδικό τέρμα για την ομάδα της Αρκαδίας σημείωσε ο Σκούρτης (42`) ενώ για την Μπασακσεχίρ σκόραρε ο Ντα Σίλβα (24`, 29`).
~
***
~
~ ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  29  Ιουνίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2015/06/29-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , 30   Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   30  Ιουνίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/30-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-  
~
~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2015  :                  
~  ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-02-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/02-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  03 Ιουλίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-03-2015.html .-               
~  Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Ιουλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/03-2015.html .-
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης , Σάββατο  04  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιούλιος  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/04-2015.html .-
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή 05  Ιουλίου 2015 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή Δημοψηφίσματος 05  Ιουλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/05-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  06  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-06-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06  Ιουλίου   2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/07/06-2015.html .- 
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη 07  Ιουλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-07-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιουλίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/07/07-2015.html  .- 
~ARFARA NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  08  Ιουλίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-08-2015.html .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  08  Ιουλίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/07/08-2015.html .-
 ~  ARFARA NEWS ,Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-09-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/07/11-12-2015.html .-
~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .-
Το αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 09- Ιουλίου - 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-10-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 10  Ιουλίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html .-          
~Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Σάββατο  11  Ιουλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-11-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Ιουλίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-12-2015.html .-

~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιουλίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/07/12-2015.html .-
~Το  αγιάζι της έκτακτης Κυριακάτικης ενημέρωσης 12  Ιουλίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/12-2015.html .-
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  13  Ιουλίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-13-2015.html .-
Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/07/13-2015.html .-

~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 14  Ιουλίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-14-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  14  Ιουλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/07/14-2015.html .- Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  14  Ιουλίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/07/14-2015.html ,-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  14 Ιουλίου  2015 :
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/14-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 15  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-15-2015.html .-  
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  15  Ιουλίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/07/15-2015.html .-
ARFARA  NEWS , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , 16  Ιουλίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-16-2015.html .-

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  16  Ιουνίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/16-2015.html .-  
~ ARFARA   NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , 17  Ιουλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-17-2015.html .-
~

 ~  ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4238 video.  -    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2520 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2526   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9284   βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4458 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 477 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.206  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   488 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937 ,    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  443. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 100 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-   www.erroso.gr ,                                          
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17

~
ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, 18:39

Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 16/07/15

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, 13:22

Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015, 21:00

Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 15/07/15

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015, 00:01

Το σκίτσο της ημέρας - 14/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 14/07/15

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015, 23:12

Το σκίτσο της ημέρας - 13/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 13/07/15

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015, 02:10

Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, 19:00

Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 12/07/15

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, 12:41

Το σκίτσο της ημέρας - 11/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 11/07/15

Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015, 18:03

Το σκίτσο της ημέρας - 11/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 11/07/15

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, 20:43

Το σκίτσο της ημέρας - 10/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 10/07/15

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, 00:27

Το σκίτσο της ημέρας - 09/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 09/07/15

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015, 23:37

Το σκίτσο της ημέρας - 08/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 08/07/15

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015, 23:43

Το σκίτσο της ημέρας - 07/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 07/07/15

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015, 00:00

Το σκίτσο της ημέρας - 06/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 06/07/15

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 15:21

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015, 02:54

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, 22:39

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Το σκίτσο της ημέρας - 05/07/15

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2015, 00:25

Δεν υπάρχουν σχόλια: