ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Δεκεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :
!~

   ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  !  Με  το καλό να  ρθούν  και  οι γιορτές των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  !
Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !~ 1 Δεκεμβρίου
Προφήτου Ναούμ. Μάρτυρος Aνανίου (1) του Πέρσου. Αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος (Σολομώντος).Οσίων Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω. Ανανίου, Φιλάρετου του «ελεήμονος» (2) (†792) και Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας του θαυματουργού.
(1)Ο άγιος Ανανίας καταγόταν από την Αρβήλ της Περσίας. Ήταν άνθρωπος απλοϊκός και βαθύτατα πιστός στον Ιησού Χριστό. Όταν ο άρχοντας της πόλης, έμαθε για την πίστη του διέταξε να τον συλλάβουν. Ο Ανανίας δεν φοβήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Κύριο. Γι` αυτό το λόγο βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Τότε έγινε θαύμα, ο άγιος άνοιξε τα μάτια του, ενώ κείτονταν νεκρός, και είπε «Προσευχηθείτε και δοξολογείτε το Θεό». Τελειώνοντας δε αυτά τα λόγια παρέδωσε το πνεύμα του.
(2)Ο όσιος Φιλάρετος ο Ελεήμων έζησε κατά τους χρόνους του βασιλιά Κωνσταντίνου ΣΤ΄. Καταγόταν από την Παφλαγονία. Οι γονείς του τον πάντρεψαν με μία σεμνή γυναίκα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Στο επάγγελμα ήταν γεωργός και παρόλο που δεν είχε πολλά χρήματα, ασκούσε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να στερείται ο ίδιος τα βασικά. Ο Θεός όμως, βλέποντας την καλοσύνη του, δεν τον άφησε αβοήθητο. Με τη βοήθεια της Θείας Χάρης, ο Φιλάρετος χρίστηκε με το αξίωμα του έπαρχου. Έτσι μπόρεσε να συνεχίσει το φιλανθρωπικό του έργο. Ο όσιος Φιλάρετος αναπαύθηκε εν ειρήνη.  ~

Σήμερα 01/12/2015 εορτάζουν:

Προφήτης Ναούμ, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων
~
Πάντοτε εις την ώραν του πειρασμού να καταφεύγης εις τον Χριστόν και την Παναγίαν μας. Να επικαλήσαι την βοήθειαν των Αγίων και να προσέχης... Να φεύγης ωσάν από φωτιά τους κακούς λογισμούς, δια να μην κάμνουν μέσα σου ρίζες.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

~
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
 
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ» 
~  01/12/Απολυτίκιο Αγ. Φιλαρέτου του Ελεήμονος - 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/W2gU4u9JXs4?list=PL39609B35298A9A5A ,


***  Υποδοχή εικόνας Παναγίας Μαρδακιώτισσας και λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας 

 
Τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Μαρδακιώτισσας και τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας υποδέχθηκε χθες το απόγευμα η Καλαμάτα και ιδιαιτέρως ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας (περιοχή κολυμβητηρίου). Να σημειωθεί πως η ιερά εικόνα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Νέδουσας, ενώ το τεμάχιο του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί δωρεά της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνας. Αυτό θα αποθησαυριστεί στον ιερό ναό εσαεί. Η υποδοχή των ιερών θησαυρισμάτων έγινε στη συμβολή των οδών Κρήτης και Φιλελλήνων από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες και τον πιστό λαό. Στη συνέχεια, η εικόνα και το ιερό λείψανο έφτασαν με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου και εναποτέθηκαν για προσκύνημα μέχρι την προσεχή Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία και αμέσως μετά ιερά αγρυπνία. - 

***  Γράφουν για τον Χάρη…         
       
Δε θέλησες να συμπληρωθούν…
34 ημέρες είχαν μείνει για να συμπληρωθούν 20 ολόκληρα χρόνια. 20 χρόνια καθημερινός συνεργάτης, 20 χρόνια καθημερινά στο κολλητό γραφείο, αλλά, πάνω απ’ όλα, 20 χρόνια σταθερός φίλος.
Δε θέλησες να συμπληρωθούν… Έμειναν λειψά και με πληγώνει αυτό.  Και σήμερα πρέπει να σε αποχαιρετήσω…
«Βικούλη, δε σε βλέπω καλά σήμερα», έλεγες καταλαβαίνοντάς με μια ματιά και σου απαντούσα πάντα «καλά είμαι…». Χθες δεν ήσουν στο διπλανό γραφείο, αλλά δε θα σου έλεγα το ίδιο… Αυτή τη φορά θα σου έλεγα «Όχι, Χάρη, δεν είμαι καλά».
Θέλω, όμως, να είσαι καλά εσύ. Όπου κι αν είσαι…
Β.Β.
  Καλό σου ταξίδι, φίλε
Φίλε Χάρη, βιάστηκες το αντίο σου να πεις στους συγγενείς και φίλους που τόσο σε αγάπησαν. Για ένα ταξίδι μακρινό που γυρισμό δεν έχει.
Χάρη, έφυγες μα δε θα ξεχαστείς. Όσοι σε γνώρισαν, κάτι από σένα πήραν, στις σκέψεις τους θα ζεις. Η αξιοπρέπεια, η δύναμη της ψυχής, σε έκανε ξεχωριστό. Στα δύσκολα δε λύγισες και πάντα νικούσες. Περπάτησες δίπλα στο λαό, τον άκουσες, του συμπαραστάθηκες. Η δουλειά σου ήταν λειτούργημα, αφιερωμένη στον άνθρωπο, στην κοινωνία, για να κρατήσεις το χαμόγελο ψηλά, για ένα καλύτερο αύριο.
Φίλε Χάρη, καλό σου ταξίδι. Δε θα ξεχαστείς, θα μας λείψεις. Δεν έχω άλλο τι να πω, μ’ ένα δάκρυ σε αποχαιρετώ,
Ο φίλος σου
Μπάρμπα Γιώργης
 Υ.Γ. Τι είναι η ζωή.
Μια δρασκελιά
που αφήνει
τη δική της πινελιά,
το χρώμα της μετράει.
Αν έχει χρώμα άνοιξης
ή χρώμα της σιωπής
Να σου θυμίζει φυλακή.
Αποχαιρετώ το φίλο μου Χάρη
Ο Χάρης Χαραλαμπόπουλος που όλοι γνωρίσαμε και είχαμε δίπλα μας ως συγγενή, φίλο και συνεργάτη, ήταν ένας αφοσιωμένος δημοσιογράφος, ξεχωριστός και γλυκομίλητος άνθρωπος, που έφυγε πάνω στην πιο αποδοτική του περίοδο, αφού είχε ακόμη να προσφέρει πολλά, τόσο με τη φιλοτιμία και την ειλικρίνειά του όσο και με τη συνεχή διάθεση προσφοράς προς τους συναδέλφους και τους φίλους του.
Ήξερε να κερδίζει τον κόσμο με τον ήπιο χαρακτήρα του.
Και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο, γιατί υπήρξε πάντοτε πιστός και αληθινός φίλος.
Υπηρετώντας πάντα το επάγγελμά του με σεμνότητα και συνέπεια, ήταν ένας λαμπρός δημοσιογράφος, με ευθύτητα και καθαρότητα λόγου, που δε δίστασε να μεταφέρει τη φωνή των πολιτών στα άρθρα του, υπερασπιζόμενος τον τόπο που αγάπησε.
Σε εμάς σήμερα μένει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του και να δώσουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ίδιες αξίες.
Εκφράζοντας τα πιο ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του, αποχαιρετώ το φίλο μου Χάρη.
Χάρη, έζησες και θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας.
Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος
Δημήτριος Π. Καφαντάρης

Αντίο, φίλε μας Χάρη
Οι κάτοικοι της Κοινότητας Σκάλας, στο ξαφνικό άκουσμα του θανάτου του ΧΑΡΗ, νιώσαμε θλίψη και πόνο για τον πρόωρο χαμό ενός αληθινού φίλου και συμπαραστάτη μας για την προβολή και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας.
Αξέχαστε φίλε μας, καλό σου ταξίδι!
Οι κάτοικοι
 Αφιέρωμα στο φίλο μας Χάρη Χαραλαμπόπουλο

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από το Οδοιπορικό που έκανε ο Χάρης το 2010 και δημοσίευσε στο «Θάρρος»:
«Όταν χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα τον Μάρκο Παναγιωτόπουλο να με ρωτά αν έχω ακούσει για το Πολυστάρι, σκέφτηκα αν με κοροϊδεύει. “Υπάρχει τέτοιο χωριό; Κι αν ναι, πού είναι;”, αναρωτήθηκα.
Ο Μάρκος, σαν να κατάλαβε τι συμβαίνει, άρχισε να μου δίνει οδηγίες: “Είναι οικισμός των Καστανίων, στο Δήμο Πεταλιδίου, και είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει ο χώρος”. Μου έδωσε τα τηλέφωνα ανθρώπων με τους οποίους θα ερχόμουν σε επαφή και το τηλέφωνο έκλεισε».
Τότε έγινε η γνωριμία μας με τον Χάρη.
Έκτοτε τον είχαμε πάντα κοντά μας. Στις εκδηλώσεις μας ήταν παρών, στις συνεστιάσεις μας ήταν παρών, στις φιλικές μας συναντήσεις ήταν παρών.
Πολλές φόρες φάγαμε μαζί στην περιοχή του Πολυσταρίου και των Καστανίων. Κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις για διάφορα θέματα. Κάθε φορά που τον καλούσαμε κάπου ερχόταν με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση.
Η γνωριμία κράτησε λίγα χρόνια, αλλά η αμοιβαία σχέση μας ήταν φιλικότατη, εγκάρδια και ουσιαστική. Του χρωστάμε ευγνωμοσύνη, γιατί με την πένα του έκανε γνωστά τα χωριά μας και το Σύλλογό μας. Έχουμε κρατήσει όλες τις δημοσιεύσεις του στο «Θάρρος» τις σχετικές με τα χωριά και το Σύλλογό μας.
Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός στην ψυχή μας. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.
Πριν από δύο βδομάδες τον συναντήσαμε στο Πεταλίδι και μας είπε ότι έμαθε για το θάνατο του Μάρκου Παναγιωτόπουλου. Ποιος να το πίστευε ότι από 28-11-2015 θα είναι μαζί στο σπίτι των αγγέλων.
Ο Χάρης ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, ένας άνθρωπος αγαπητός σε όλους, ένας δημοσιογράφος ικανότατος. Τι να πρωτοπείς για τον Χάρη… Κρίμα που χάθηκε τόσο νέος…
Η πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασταναίων και Πολυσταραίων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και εύχονται ο χρόνος να τους δώσει κουράγιο και δύναμη να αντέξουν το χαμό του.
Ο Σύλλογος, τηρώντας την έκκληση των οικείων, αντί για στεφάνι, θα προσφέρει στη μνήμη του το ποσό των 200 ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Χάρη, στην καρδιά μας και στη μνήμη μας θα μείνεις ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταναίων και Πολυσταραίων
Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ι.Μ. Μεσσηνίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου   
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ξαφνική απώλεια του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Χάρη Χαραλαμπόπουλου, ενός δημοσιογράφου που υπηρέτησε το λειτούργημά του με ήθος κι εντιμότητα. Υπήρξε συνεπής στις αρχές του τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Συνεργαστήκαμε μαζί του επί σειρά ετών στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Θα μας λείψει ως φίλος και ως δημοσιογράφος. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του».
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ
Ο αδόκητος θάνατος του δημοσιογράφου Χάρη Χαραλαμπόπουλου μας γέμισε όλους θλίψη. Πορεύτηκε με εντιμότητα, ήθος, αξιοπρέπεια και βάζοντας πάνω από όλα την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Η δημοσιογραφική και προσωπική του στάση αποτελεί παρακαταθήκη για όλους και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.  

***  Ενίσχυση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Με δεκαέξι νοσηλεύτριες-ες, δύο μαίες, δύο τραυματιοφορείς και έναν ΤΕ Πληροφορικής ενισχύεται τις αμέσως επόμενες ημέρες το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αντίστοιχα το Γενικό Νοσοκομείο-Κ.Υ Κυπαρισσίας ενισχύεται με τέσσερις νοσηλεύτριες-ές και δύο τραυματιοφορείς. Το παραπάνω προσωπικό προέρχεται από την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων 5μηνης διάρκειας του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα και της ενίσχυσης με νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το ΠΕΔΥ. - 

***  Όλα για ένα γ@@@@@@ο κλικ!

Σοκαρισμένοι είμαστε από το Σάββατο, όλοι εμείς στην οικογένεια του «Θάρρους», που σήμερα το πρωί θα πούμε το τελευταίο αντίο στον Χάρη. Δε θα ήθελα να αναφερθώ στο ήθος και την προσωπικότητά του, αφού όσοι τον γνώριζαν δε περιμένουν από εμένα να μάθουν για αυτόν. Αυτό που μας πείραξε, μας εξόργισε, αλλά και μας στενοχώρησε όλους εμάς στο «Θ», είναι η απαράδεκτη συμπεριφορά αθηναϊκών ιστοσελίδων, που για ένα κλικ θέλησαν να κανιβαλίσουν το θάνατο ενός ανθρώπου. Τίτλοι όπως «Θρίλερ» με το θάνατο δημοσιογράφου ή υποτιθέμενες σκηνές με την αδερφή του να λιποθυμά ή «μυστήριο και απαντήσεις από τον ιατροδικαστή», μόνο αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν και αποτελούν προσβολή. Δεν τιμούν, δε, ανθρώπους που ανυπόγραφα γράφουν και μετά αυτή η είδηση αναδημοσιεύεται από άλλα site, για ένα ακόμα κλικ επισκεψιμότητας. Καλό ταξίδι, Χάρη… Π.Μπ. - 

*** Οικογένεια από την Αθήνα εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Μεσσηνία         
     
Άλλη μια περίπτωση εξαπάτησης ηλικιωμένων αποκαλύφθηκε στη Μεσσηνία με διαπιστωμένα ήδη 8 περιστατικά, ενώ αναζητούνται ως δράστες 4 άτομα από την Αθήνα.
Εξιχνιάστηκαν, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, 6 περιπτώσεις απάτης και αποπειρών απάτης σε βάρος ηλικιωμένων στην Καλαμάτα, μία στον Κάμπο του Δήμου Δυτικής Μάνης και μία στον Πύργο Τριφυλίας.
Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται δύο άνδρες ηλικίας 30 και 51 ετών (γιος και πατέρας) και δύο γυναίκες ηλικίας 22 (κόρη του 51χρονου) και 38 ετών από την Αθήνα.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας, αφού επέλεγαν τους «στόχους» τους, δήλωναν ψευδώς στους ηλικιωμένους ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο οφείλει στην εφορία και τους αποσπούσαν χρήματα ή ακόμα χρυσαφικά και κοσμήματα.
Συνήθως πήγαιναν στο σπίτι ή τους συναντούσαν έξω, τους έλεγαν ότι είναι από την εφορία και πρέπει να διεκπεραιώσουν υπόθεσή της. Ζητούσαν, δε, από 1.000-1.500 ευρώ ή κοσμήματα.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι από 6.8.2015 έως και 20.10.2015 είχαν εξαπατήσει 5 ηλικιωμένους ημεδαπούς, ενώ είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν ακόμη 3 άτομα.
Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποσπάσει χρήματα και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τα 4.800 ευρώ. 

***  Μαθητές προβάλλουν την Καλαμάτα στους συμμαθητές τους ανά την Ελλάδα (βίντεο)         
      
Την οπτική των μαθητών, για την προβολή της Καλαμάτας σε μαθητές, ώστε αυτοί να επιλέξουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την περιοχή της για τις εκδρομές τους, ανέδειξαν τα βίντεο που ετοιμάσθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας.
Όμορφες γωνιές της Καλαμάτας, ιστορικά μνημεία, ωραίες διαδρομές για βόλτα, η σχέση της πόλης με τη θάλασσα, η νυχτερινή ζωή της Καλαμάτας, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα, η γαστρονομία, αποτέλεσαν θεματικές ενότητες των βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά.
  Τράπεζα ιδεών
Οπωσδήποτε, δεν πρόκειται για επαγγελματικές παραγωγές, αποτελούν όμως φιλότιμες προσπάθειες, με φρέσκια πολλές φορές ματιά για το πώς βλέπουμε την πόλη.
Αυτό ακριβώς ζητά και ο Δήμος Καλαμάτας. «Θα σχηματισθεί μια τράπεζα ιδεών για το τι πρέπει να προσέξουμε, για το τι ελκύει τους άλλους», επισήμανε ο δήμαρχος Παν. Νίκας το βράδυ της Παρασκευής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση στην οποία προβλήθηκαν τα σποτ και ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού.
Ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 3-4 χρόνια η πόλη μας συγκαταλέγεται στις πόλεις που ανεβαίνουν στην προτίμηση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου οι οποίοι εκδράμουν ανά την Ελλάδα με τα σχολεία τους. Η Καλαμάτα έχει τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει αυξημένο μερίδιο αυτού του είδους τουρισμού, ενώ έχει και τα πλεονεκτήματα για να βελτιώνει καθημερινά τη θέση της», ευχαριστώντας παράλληλα όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους.
  Συμμετοχές
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα, ανέφερε ότι η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχών έληξε στις 6 Νοεμβρίου και υπεβλήθησαν 9, τις οποίες αξιολόγησε επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αποτελούμενη από τους: Ντίντα Παναγιώτα- δημοτική σύμβουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, Θεοφιλόπουλο Ιωάννη-δημοτικό σύμβουλο, Παπαδόπουλο Λεωνίδα-διευθυντή Φωτογραφίας – σκηνοθέτη, Τσάφο Βασίλειο- εικαστικό και Παναγόπουλο Γεώργιο-υπεύθυνο ΚΠΕ Καλαμάτας.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση μία ώρα πριν από τη διεξαγωγή της εκδήλωσης προβολής των σποτ, καθένα από τα οποία υποβλήθηκε σε διευρυμένη (5 λεπτών) και συνοπτική (30 δευτερολέπτων) εκδοχή.
  Βραβεία
Ειδικότερα, απένειμε το 1ο βραβείο σε συμμετοχή από το 2ο και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, που ετοίμασαν οι μαθητές Δρέτας Αντώνιος, Λόντος Χρήστος και Μαρλαντής Βασίλειος.
Το 2ο βραβείο δόθηκε σε συμμετοχή από το Λύκειο Αρφαρών, που ετοίμασαν οι μαθητές Ζαλαχώρης Κωνσταντίνος, Κώτσαρης Ηλίας, Ρηγοπούλου Βασιλική – Ερατώ, Τζαβάρα Ευαγγελία – Γεωργία και Τουρνά Δήμητρα.
Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε συμμετοχή από το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, που ετοίμασαν οι μαθητές Αντωνόπουλος Νικόλαος, Βαμβακάς Βασίλειος, Δημητρέας Διονύσιος, Μπουγά Σταματίνα, Νικολόπουλος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Πουλίτσης Γεώργιος, Τατά Ελένη, Ταχμαζίδης Κωνσταντίνος και Τσιλίδη Άννα.
Σημειώνεται πως στα τρία βραβεία αντιστοιχούν έπαθλα ύψους 1.000, 800 και 500 ευρώ.
  Έπαινοι
Έπαινοι δόθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες συμμετοχές, τις οποίες ετοίμασαν οι εξής μαθητές:
-6ο Λύκειο Καλαμάτας: Γεώργιος Νταβουτιάν, Βασίλης Κοτζαμπασάκης
-3ο Λύκειο Καλαμάτας: Κολόζη Αγγελική, Κωνστάνταρος Αλκιβιάδης, Κουμαράκου Αντωνία
-3ο Λύκειο Καλαμάτας: Αδαμοπούλου Στεφανία, Γρουσουζάκου Μαρία
-5ο και 1ο Λύκειο Καλαμάτας: Σαρδέλη Γιώτα, Μπαρακάρη Σταυρούλα
-Λύκειο Θουρίας: Κορομηλά Ευσταθία – Ανδρονίκη, Σακκά Χριστίνα, Σπυρόπουλος Παναγιώτης
-2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Βαρανάκης Γεώργιος, Καλαμπόκη Αιμιλία, Καραμπάτσα Βασιλική, Καραμπάτσα Δέσποινα, Κισκήρα Λυδία-Μπέρυ, Ντίμο Ελένη, Ξεροβάσιλα Κωνσταντίνα, Παπαευγενίου Παναγιώτης, Πουλόπουλος Γεώργιος- Μιχαήλ, Πράστου Μαρία- Γαλανή, Ρουσέα Σωτηρία, Σώκαλη Βασιλική, Ταβουλάρη Αγγελική, Τσαγκλής Κωνσταντίνος, Χριστοπούλου Μαρία, Γεωργιόπουλος Γεώργιος-Μιχαήλ, Δρακοπούλου Βασιλική, Ζήση Δάφνη, Καλοβυρνάς Νικόλαος, Καρανικόλας Στυλιανός - Ελευθέριος, Κόικου Βαλμίρ, Κούρτογλου Κωνσταντίνος, Λυριτζή Χρυσούλα, Μανάι Χριστίνα, Ξηρογιάννη Χριστίνα, Ρήγα Αναστασία, Σαμιώτη Αθηνά- Αθανασία, Σεβαστέλη Ιλιάνα, Σπάλα Μαρίνα, Στασινοπούλου Γεωργία, Τεντζογλίδη Άρτεμις- Σταυρούλα, Τζίφα Αθανασία, Τζώρτζη Αδαμαντία, Φραγκισκάκη Αγγελική από τη Β΄ Τάξη και Αβραμοπούλου Όλγα, Αθανασοπούλου Ευαγγελία, Βασιλειάδης Κωνσταντίνος, Γρηγορακάκη Δανάη, Δρυμώνη Ελένη, Ζαφείρη Δανάη-Ευθυμία, Καμπανάρος Βασίλειος, Καρκατζούλη Ειρήνη, Κατίγια Πάολα, Κιούλος Γεώργιος, Κολλάτου Δέσποινα-Ζωή, Λέκκα Κωνσταντίνα, Λεμπέση Διονυσία, Μέλλιου Βασιλική, Νοβάκοβικ Αλέξις-Άρις, Παπουτσής Νικήτας, Πετρακάκος Γεώργιος-Παναγιώτης, Πουλοπούλου Δήμητρα, Τζίκα Ντόινα-Ελισαμπέτα, Χέλη Χρυσούλα, από τη Γ΄ Τάξη. 

***  Ας τους ακούσουν αυτή τη φορά         
      Για ακόμη μια φορά το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας στη Μεσσηνία χτυπάει «κόκκινο» και θέτει σε συναγερμό την κοινωνία μας. Όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά, πριν από δύο χρόνια, επί υπουργίας Νίκου Δένδια, χρειάσθηκε να φθάσει η πρόταση του υπουργείου μέχρι και τη δημοσίευσή στο ΦΕΚ και την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για να ακυρωθεί ως άστοχη.
Μάλιστα, ορισμένα Προεδρικά Διατάγματα δεν ακυρώθηκαν και εφαρμόσθηκαν κανονικά. Όπως αυτό για τις οργανικές θέσεις της Αστυνομίας στη Μεσσηνία: σύμφωνα με το οργανόγραμμα που ίσχυε επί δεκαετίες, υπήρχε έλλειψη δεκάδων αστυνομικών, ενώ με τις αλλαγές που έφερε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να προστεθεί ούτε ένας αστυνομικός, φαίνεται να έχει και πλεόνασμα 4 θέσεων. Λες και το έγκλημα ήταν μεγαλύτερο πριν από δεκαετίες σε σχέση με τώρα.
Στη συνέχεια δόθηκε δέσμευση ότι δε θα γίνουν αλλαγές, αν δεν υπάρξει ευρύς διάλογος.
Και φθάσαμε στην προηγούμενη Τετάρτη, που το υπουργείο παρουσίασε για τη Μεσσηνία μια πρόταση που δεν έχει μεγάλες διαφορές από εκείνη του κ. Δένδια.
Ακόμα κι αυτή η πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί στο σύνολό της. Δόθηκαν στοιχεία για τη δομή των υπηρεσιών, χωρίς διευκρινίσεις για τις διοικητικές αλλαγές.
Για παράδειγμα, η πρόταση Δένδια προέβλεπε ότι οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών και τα Τμήματα ή οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας δε θα ήταν αυτόνομες, αλλά ο επιτελικός σχεδιασμός για όλους τους νομούς θα γινόταν στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, δηλαδή στην Τρίπολη. Στην ουσία, δηλαδή, διευθυντής και Ασφάλεια θα ήταν απλώς εκτελεστικά όργανα, χωρίς να μπορούν να κάνουν δικό τους σχεδιασμό.
Τέτοια ζητήματα, στην τωρινή πρόταση του υπουργείου, δε διευκρινίστηκαν και δε δόθηκαν στοιχεία. Είναι άγνωστο, λοιπόν, τι προβλέπεται εκεί ή ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου. Το πιθανότερο είναι τέτοια ερωτήματα να απαντηθούν, όταν η πρόταση πάρει μορφή νομοσχεδίου, και τότε δύσκολα αλλάζουν τα πράγματα.
Από την άλλη πλευρά, ακόμα και τα όσα έγιναν γνωστά είναι προβληματικά και ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες αντιδράσεις.
Το υπουργείο οφείλει αυτή τη φορά να ακούσει με πολύ μεγάλη προσοχή και τους φορείς και τους ίδιους τους αστυνομικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές κοινωνίες, την εγκληματικότητα και τις ανάγκες.
Και πρέπει να υπάρξει κοινή λογική. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νομό, όπως η Μεσσηνία, να καταργείς το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Ούτε να το εντάσσεις σε άλλη υπηρεσία, όπως η Ασφάλεια, με επίσης μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς το έγκλημα πλέον έχει αλλάξει μορφή. Ακόμα και η δημιουργία ειδικής ομάδας ναρκωτικών μέσα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας δε λειτουργεί το ίδιο – ακόμα και ψυχολογικά στην κοινωνία- με ένα αυτοτελές τμήμα.  Βίκυ Βετουλάκη

*** Αφιερωμένο στο Χάρη…
Συνεργαζόμαστε χρόνια πολλά… Έχουμε συνυπάρξει σε εντάσεις και νηνεμίες… Έχουμε γελάσει κι έχουμε κλάψει… Έχουμε κοιταχτεί απλώς, για να συνεννοηθούμε και έχουμε αναλύσει ατελείωτα… Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν συνυπάρχεις στο χώρο μιας εφημερίδας επί τόσα χρόνια… Όλα αυτά μέχρι χθες το μεσημέρι. Όταν περιμέναμε να έρθει ο Χάρης από μία ημερίδα για τους σεισμούς που είχε αναλάβει να καλύψει. Η ώρα περνούσε και ο Χάρης άφαντος. Αρχίσαμε να ψάχνουμε… Στο τέλος βρεθήκαμε με την Ασφάλεια και την Αστυνομία στο σπίτι του. Και ο Χάρης ήταν εκεί… Πεσμένος στο πάτωμα… Τόσο νέος… Από τα παιχνίδια της ζωής ή του Χάροντα που δεν πιστεύεις ότι συμβαίνουν. Μέχρι να συμβούν σε κοντινούς σου ανθρώπους… Με βαριά καρδιά και κατακόκκινα μάτια, αναγκαστικά στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά. Για να βγει το σημερινό φύλλο… Αυτό το φύλλο της Κυριακής 29 Νοεμβρίου 2015, που του το αφιερώνουμε…Άντα Αποστολάκη -

*** Απεργούν οι δημοσιογράφοι αύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου
Διεκδικούν ενιαίο αυτοτελές ταμείο στα ΜΜΕ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) από αύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 (από τις 6 π.μ. έως την ίδια ώρα της Πέμπτης 3/12/2015) Με την κινητοποίηση ο δημοσιογραφικός κόσμος συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 3/12, αντιδρώντας στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας απεργούν και, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ, διεκδικούν τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης διασφάλιση του Αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την ανακοίνωση των συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του αγγελιοσήμου διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους για τη θωράκιση και οχύρωση του αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας ενάντια στην συντονισμένη εκ μέρους των δανειστών, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας ισοπεδωτική επιχείρηση αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος».

***  Πρωτοφανές περιστατικό σχολικής βίας σε δημοτικό σχολείο του Βόλου

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πρωτοφανές περιστατικό σχολικής βίας, σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι σε δημοτικό του Βόλου και μάλιστα μπροστά στα μάτια της μητέρας του μαθητή - θύματος, που είχε πάει νωρίτερα από το σχόλασμα στο σχολείο, προκειμένου να παραλάβει το παιδί της.
Εκείνη την ώρα, λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι, η α’ τάξη του συγκεκριμένου σχολείου, είχε μάθημα γυμναστικής. Η μητέρα προσέγγισε στα κάγκελα του προαυλίου όπου γινόταν το μάθημα.
Είδε το παιδί της να ζητάει από τη δασκάλα να πάει τουαλέτα. Ενώ το παιδί κατευθυνόταν προς τις σχολικές τουαλέτες, η μητέρα παρατήρησε ότι από πίσω ακολούθησαν δύο παιδιά - συμμαθητές του γιου της. Ακολουθώντας τη διαδρομή έξω από τα κάγκελα του σχολείου, σοκαρίστηκε από το θέαμα που αντίκρισε.
Είδε το παιδί της πεσμένο στο έδαφος, με τον έναν συμμαθητή του να τον κρατάει κάτω και τον άλλο να τον κλοτσάει στα πόδια και στο κεφάλι.
Αμέσως η μητέρα άρχισε να φωνάζει. Κατευθύνθηκε προς την πλευρά της δασκάλας και της ζήτησε να ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Η δασκάλα που πιθανόν δεν αντιλήφθηκε τι γινόταν στην άλλη άκρη του σχολικού προαυλίου, της απάντησε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο, εν ώρα μαθήματος.
Η μητέρα δεν πτοήθηκε. Πήδηξε από τα κάγκελα του σχολείου και απομάκρυνε τα παιδιά που χτυπούσαν το γιο της. Διαπληκτίστηκε με τη δασκάλα και απομάκρυνε άρον - άρον το παιδί από το σχολείο.
Με την επιστροφή στο σπίτι, ο 7χρονος μαθητής αποκάλυψε στο οικογενειακό περιβάλλον ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε θύμα βίαιης συμπεριφοράς από συμμαθητές του. Ανέφερε ότι δέχεται λεκτική βία από συμμαθητές του, ότι υπήρξαν φορές που παιδιά τον κλείδωσαν μέσα στις σχολικές τουαλέτες ή μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
Το παιδί υπέστη σοκ και χθες δεν πήγε σχολείο. Το περιστατικό όμως με μάρτυρα την ίδια τη μητέρα κινητοποίησε την οικογένειά του, που συχνά είχε αναρωτηθεί τι συμβαίνει τον τελευταίο ένα μήνα και το παιδί έχει αλλάξει συμπεριφορά: είχε γίνει πιο βίαιο, μιλούσε άσχημα, αντιδρούσε.
Συνοδεία δικηγόρου, η οικογένεια του μαθητή - θύματος επισκέφθηκε χθες τη διεύθυνση του σχολείου και την ενημέρωσε για το περιστατικό, ζητώντας τη μεταγραφή του παιδιού σε άλλο σχολείο.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η σχολική σύμβουλος, που εξήγησε στο οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή ότι η μεταγραφή σε άλλο σχολείο δεν είναι λύση. Η ίδια ανέλαβε να διερευνήσει το περιστατικό. Ενημέρωσε ότι πρόκειται να συγκαλέσει σύλλογο διδασκόντων και σύλλογο γονέων, να παρακολουθήσει συμπεριφορές και να έρθει σε επαφή με τους άλλους μαθητές, προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστούν βίαιες συμπεριφορές μέσα στο σχολείο.
Ο μαθητής αναμένεται σήμερα να επιστρέψει στο σχολείο. Από την πλευρά της η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Θεοδ. Μητσιάνη, ζήτησε χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί για το περιστατικό και τον τρόπο αντιμετώπισής του, ενώ δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση, «ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε»
http://www.taxydromos.gr/

***  Οι Τούρκοι πήραν 3 δισ. από την Ευρώπη και έδωσαν μόνο υποσχέσεις

Εκτός από χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, πήραν επίσης τη δέσμευση ότι θα ελαφρυνθούν από 400.000 πρόσφυγες, πολιτική στήριξη έναντι της Ρωσίας και το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία
Αν υπάρχει κάποιος κερδισμένος από την χθεσινή Σύσκεψη Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας αυτός είναι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία: Πήρε την οικονομική βοήθεια που επιθυμούσε, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέσω της αναθέρμανσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι παγωμένες, απέσπασε την πολιτική στήριξη που επιζητούσε, σε μία δύσκολη γι' αυτήν συγκυρία λόγω της διαμάχης της με την Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. 
Η ΕΕ αναγνώρισε ότι «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι' αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια». Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων». Το άρθρο 17 αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση ενώ τα άλλα κεφάλαια δεν προσδιορίζονται αλλά απαιτείται να άρουν τις επιφυλάξεις τους η Ελλάδα και η Κύπρος. Το πιο πιθανό είναι ότι με όχημα το προσφυγικό η Άγκυρα θα πετύχει την προώθηση της ενταξιακής της πορείας χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Έγινε δε αναφορά στις δηλώσεις μετά την Σύνοδο στην πρόθεση να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική πλευρά συνέβαλε στις θετικές αποφάσεις για την Τουρκία χωρίς κάποιο εμφανές αντάλλαγμα ούτε καν την ρητή δέσμευση για ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής. 
Ως προς την βίζα για τους τούρκους πολίτες, το άλλο θέμα που βάζει η Τουρκία,  ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Εμμέσως πλην σαφώς, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ. 
Από την πλευρά της η Άγκυρα δεν ανέλαβε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης. Οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».
Στις δηλώσεις του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη. Ερωτηθείς όμως αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει, γιατί αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι αβέβαιη. 
Το εάν θα προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης καθώς και η κατάργηση της βίζας στους τούρκους πολίτες, θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση και της Τουρκίας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα κλειδιά των εξελίξεων κρατά η Άγκυρα. Είναι σαφές ότι εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως προς την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οι ευρωπαίοι εταίροι είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να προωθήσουν την ένταξή της στην ΕΕ. 
Μετεγκατάσταση προσφύγων 
Σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επ' αυτού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου. Η δήλωση αφορά πληροφορίες ότι οκτώ χώρες της ΕΕ  η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, που συνεδρίασαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, εισηγήθηκαν στην Άγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που πορεύονται μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Εάν η πρόταση προχωρήσει και εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός θα κατευθυνθεί στην Γερμανία, ενώ οι χώρες που δεν θα δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους θα επιβαρυνθούν οικονομικά μέσω περικοπής των αγροτικών πιστώσεων. 
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου 
Εν ολίγοις η Τουρκία πήρε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, την πολιτική στήριξη στο συμβολικό επίπεδο έναντι της Ρωσίας και μαζί την δέσμευση ότι θα ελαφρυνθεί από 400.000 πρόσφυγες καθώς και το άνοιγμα των κεφαλαίων για την προώθηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με ενδεχόμενη παράκαμψη των ελληνικών και κυπριακών ενστάσεων. Αν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου που φρόντισε να τονίσει ότι ΕΕ και Τουρκία είναι εταίροι δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη δέσμευση, εντούτοις η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ικανοποιημένη.  
Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή από τις Βρυξέλλες, η ικανοποίηση οφείλεται στο ότι το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Ειδικότερα, λένε, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της προσφυγικής ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. 
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.
Τσίπρας: Να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις
Το ελληνικό πλαίσιο είχε δώσει ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στην Σύνοδο Κορυφής με δήλωσή του στην οποία ανέφερε: «Η σημερινή Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με αποτελεσματικό και ανθρωπιστικό τρόπο. Η Τουρκία αποτελεί υποψήφιο μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή εντός του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου. Ως Ελλάδα και ως ΕΕ, οφείλουμε να προχωρήσουμε το διάλογο με την Τουρκία ώστε ο διάλογος αυτός να αποβεί χρήσιμος τόσο για την προσπάθεια να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές όσο και για να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση. Και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου θα είναι για όλους αποδοτικό».
«Πιστεύω πως αν έχουμε τον ίδιο σκοπό, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο. Ήμουν στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα. Είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ερντογάν. Ως εκ τούτου, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα και όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία, οι τουρκικές αρχές θα κάνουν ό,τι πρέπει για να μειωθούν οι ροές. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτές τις εξαιρετικές ροές. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη θέση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει ποτέ γνωρίσει η Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα και έχω την πεποίθηση ότι αυτή η Σύνοδος κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

***  Φονικό στην Αίγινα: Καμένοι βρέθηκαν θεία & ανιψιός
Μυστήριο με τον θάνατο θείας και ανιψιού στην Αίγινα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους έχουν σκοτώσει ληστές και στη συνέχεια να προσπάθησαν να τους κάψουν
foniko-stin-aiginakamenoi-brethikan-theia--anipsios
- Μυστήριο με τον θάνατο θείας και ανιψιού στην Αίγινα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους έχουν σκοτώσει ληστές και στη συνέχεια να προσπάθησαν να τους κάψουν για να αλλοιώσουν τα στοιχεία του εγκλήματος.
Χθες τα μεσάνυχτα στην περιοχή Αγίων Ασωμάτων στην Αίγινα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο υπνοδωμάτιο μονοκατοικίας. Η φωτιά σβήστηκε από τους γείτονες. Βρέθηκαν απανθρακωμένοι μια γυναίκα 71 ετών και ο 44χρονος ανιψιός της. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι το σπίτι ήταν αναστατωμένο και υπήρχαν ίχνη παραβίασης στην μπαλκονόπορτα που την έσπασαν με πέτρα. Κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας έχει φτάσει στο νησί και πραγματοποιεί έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των δύο.

***  Έκτακτο! Εντολή κατάρριψης Τουρκικού αεροπλάνου
aeroskafos
-  Η Άγκυρα φαίνεται να «τρέμει» μετά από πληροφορίες που έλαβε σχετικά με πτήσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία., τα οποία με εντολή άνωθεν καταρρίπτουν οποιοδήποτε τουρκικό πλησιάζει. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Επιτελείου Αεροπορίας, İgor Klimov, ενημέρωσε, μάλιστα, ότι αυτό θα καταστεί δυνατό με πυραύλους αέρος μέσω βεληνεκούς. Να σημειωθεί ότι οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 60 χιλιόμετρα και παρέχουν εξαιρετική ακρίβεια στόχου. Μάλλον οι Ρώσοι δεν αστειεύονται καθόλου!

***  Βόμβα Πούτιν εναντίον Τουρκίας
vlpout
-  Οι Ρώσικες Αρχές έμαθαν πως πίσω από τα πετρέλαια του Ισλαμικού κράτους βρίσκεται η Τουρκία. Είναι ίσως και ο λόγος κατάρριψης του Ρώσικου αεροσκάφους Su-24 για να εξασφαλίσει τις παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία. Είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν: "Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει πρόσθετες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα που ελέγχονται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται σε τουρκικό έδαφος σε βιομηχανική κλίμακα, Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση για την κατάρριψη του αεροπλάνου μας καθοδηγήθηκε από την επιθυμία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διαδρομών παράδοσης αυτού του πετρελαίου στα λιμάνια όπου αποστέλλεται σε δεξαμενόπλοια." Οι σχέσεις τους βρίσκονται σε πολύ θερμό κλίμα και αναμένονται κινήσεις περεταίρω κλιμάκωσης.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Ρωσία-Τουρκία σε θερμό επεισόδιο! Τρόμος…
Untitled1
-  Αντιμέτωπα βρέθηκαν χθες το πρωί ένα πλοίο εφοδιασμού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και ένα τουρκικό υποβρύχιο. Και τα δύο διέρχονταν από τα Δαρδανέλια προς τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Το χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης είναι το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα που υπήρχε κατά τη στιγμή που τα δύο σκάφη πέρασαν ακριβώς το ένα δίπλα από το άλλο στις 10 το πρωί. Συγκεκριμένα απέναντι από τις ακτές της Eceabat του Τσανάκκαλε.
Να σημειώσουμε επίσης πως έχουν μπει στο στόχαστρο από ρωσικής πλευράς δύο τουρκικά υποβρύχια τα οποία φαίνεται να επιχειρούν κοντά στις ακτές της Συρίας σε σημείο που βρίσκεται το Ρώσικο Καταδρομικό «Moskva».

*** Δήλωση σοκ! Ο Τσίπρας είναι καραγκιόζης που το παίζει πρωθυπουργός
tsipra
-  Μια τόσο καυστική δήλωση έκανε η Ραχήλ Μακρή για τον Έλληνα πρωθυπουργό στα social media και συγκεκριμένα στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook! Απευθύνθηκε στον Α. Τσίπρα λέγοντας του επίσης πως ''τις αποφάσεις και τις ευθύνες τις αναλαμβάνουν χωρίς να μυξοκλαίνε και να βγάζουν έρπη και παραδίδουν το λαό και τη χώρα''. Η δήλωση της προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις από τον κόσμο αλλά κυρίως από στελέχη του Συριζα.
makri

*** Δείτε τι έγινε στο Τιτάνια...
titaniaefta
-   Με επιτυχία άνευ προηγουμένου διεξήχθη η ημερίδα του Ινστιτούτου Μελετών "ΛΥΣΗ" σήμερα το απόγευμα στο "ΤΙΤΑΝΙΑ" που αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα με εξαιρετικούς ομιλητές και συντονιστή τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο κόσμος από νωρίς κατέκλυσε το σημείο και οι αρμόδιοι δεν μπόρεσαν να τοποθετήσουν το κοινό σε καρέκλες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να παρακολουθήσουν όρθιοι την ημερίδα. Δύο χιλιάδες άνθρωποι κατέφτασαν στο ξενοδοχείο και άκουσαν τον κ.Βασιλόπουλο, τον κ.Ζακοντίνο, τον κ. Δημόπουλο και τον κ.Χατζησπυρέλη να αναλύουν πως μπορεί η Ελλάδα να βρει λύση στις δύσκολες μέρες που διανύει.
titaniatessera
titaniatria
titaniapente
titaniaeksi
titaniadeka
penteeee
enaaaaaa

***  Ο Τσίπρας είναι το γρανάζι του συστήματος…
Untitled
- Με ανάρτηση της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως “η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, εκτός από την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, κλέβει και το μέλλον των παιδιών μας”, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να σπεύδει να του απαντήσει ότι «Μόνο ως ομολογία έχει αξία. Είσαι το καλύτερο γρανάζι του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού συστήματος».

***  Πονηροί υπουργοί θέλουν να ξεγελάσουν την Τρόικα...
ayto
-  Ανατροπές στο πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο καθώς υπάρχει πληθώρα υπουργικών τροπολογιών γεγονός που προκαλεί ερωτήματα, ενώ η διαπραγμάτευση για τις βοσκήσιμες γαίες ξεκινά το απόγευμα στη βουλή.
Ο τελικός αριθμός των τροπολογιών δεν είναι σίγουρος παρόλα αυτά μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 14 υπουργικές και τέσσερις βουλευτικές.
Οι υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής:
· Αρ. Τροπολογίας: 58/1 24.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
· Αρ. Τροπολογίας: 59/2 24.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Παράταση της προθεσμίας: α) σύνταξης και δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων πρώτης χρήσης για την ΕΡΤ. Α.Ε. και β) υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.
· Αρ. Τροπολογίας: 60/3 24.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης από τους νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ε.Ε.Τ.Τ. για τα κεραιοσυστήματα τους.
· Αρ. Τροπολογίας: 61/4 24.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 183 του ν.4001/2011, όπως ισχύουν, σχετικά με την παράταση λειτουργίας των λατομείων αδρανών υλικών, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και σχιστολιθικών πλακών.
· Αρ. Τροπολογίας: 62/5 24.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις του ν.4342/2015 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση κτηρίων για την πληρέστερη εφαρμογή τους.
· Αρ. Τροπολογίας: 63/6 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 10 του ν. 998/1979, που αναφέρονται σε θέματα επίλυσης των δασικών διαφορών.
· Αρ. Τροπολογίας: 64/7 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 3469/2006, σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και αιτούντες ασύλου.
· Αρ. Τροπολογίας: 65/8 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Ρύθμιση μεταβατικής ισχύος θεμάτων σχετικά με αιτήσεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως δασικές.
· Αρ. Τροπολογίας: 66/9 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Σχετικά με τη διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (Ε.Π.Ο.Ρ.).
Ειδικά Στοιχεία: ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ
· Αρ. Τροπολογίας: 68/11 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Στελέχωση γραφείων περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών με απόσπαση υπαλλήλων για ολόκληρη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους.
· Αρ. Τροπολογίας: 69/12 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Σχετικά με τη διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.
· Αρ. Τροπολογίας: 70/13 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Εξαίρεσεις από το ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ, τρόπος χρηματοδότησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, μεταβολή του τρόπου στελέχωσης των Κοινών Τεχνικών Γραμματειών (ΚΤΓ) και παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των στελεχών των ΚΤΓ των ΕΠ Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2007-2013.
· Αρ. Τροπολογίας: 71/14 26.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ΟΤΑ, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ.
· Αρ. Τροπολογίας: 76/19 30.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Κατάργηση της ιδιότητας του ενεργού αθλητή ως προϋπόθεση για τ ην εισαγωγή διακριθέντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4115/2013, αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
· Αρ. Τροπολογίας: 77/20 30.11.2015
Αρχείο:
Περιγραφή: Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν: α) το πλαίσιο άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου και Νομιμότητας. β) τη διεύρυνση του περιεχομένου της εξουσιοδότησης της παρ. 15 του άρθρου 9 του ν. 4039/2012 για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. γ) την επιμήκυνση των χρόνων έκδοσης αδειών εγκατάστασης όλων των κατηγοριών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. δ) απάλειψη του χρονικού περιορισμού για την εξέταση των αποφάσεων της Αρμόδιας Αδειοδοτούσας Αρχής (ΑΑΑ) από την Επιτροπή ενστάσεων ε) την κατάργηση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων εξαγοράς κατεχόμενων ακινήτων στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης.

***  Η Μεσσηνία «διψά» για γνώση και εκπαίδευση στον Τουρισμό!         
       
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν χθες το πρωί, στο “Elite City Resort Hotel”, οι εργασίες για το 3ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη, με χαιρετισμούς και ομιλίες, μεταξύ άλλων, του διευθυντή προορισμού της ΤΕΜΕΣ Γιώργου Χατζηϊωσήφ, του αντιδημάρχου στον τομέα του Τουρισμού της Θεσσαλονίκης Σπύρου Πέγκα, καθώς και του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.
Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 800, δείχνοντας έτσι τη «δίψα» αλλά και την ανάγκη για συνεχή, επικαιροποιημένη, θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση, καθώς και κατάρτιση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού στην περιοχή μας.
Οι προηγούμενες δυο εκπαιδευτικές περίοδοι, που πραγματοποιήθηκαν με εξίσου μεγάλη επιτυχία, οδήγησαν στην άμεση καταξίωση και αναγνώριση της πρωτοβουλίας, με αποτέλεσμα το 3ο Σχολείο Τουρισμού να πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
  Στο «Θάρρος» μίλησαν για το 3ο Σχολείο Τουρισμού η διευθύντρια Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Σ.Ε.Τ.Ε., Λία Ζαμπέτογλου, καθώς και εκ των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος.
  Λία Ζαμπέτογλου
«Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής Οικονομίας»
«Παρά τα όσα γίνονται στη χώρα μας, είμαστε αισιόδοξοι, καθώς ο τουρισμός παραμένει η βασική, κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας… και αυτή η δύναμη είμαστε εμείς οι άνθρωποι, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος είναι τόσο ανθρωποκεντρικός, που δε θα μπορούσε να λειτουργεί χωρίς τους ανθρώπους… Άλλωστε, αυτό που συμβαίνει σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ, με την τόση μεγάλη συμμετοχή, είναι ο ορισμός αυτού που λέω… Η Μεσσηνία αποδεικνύει την τεράστια “δίψα” της για γνώση στον τομέα του τουρισμού… και σίγουρα αυτό το πάθος και η λαχτάρα που βλέπουμε από τους συμμετέχοντες, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζουν με αισιοδοξία.
Από την πλευρά μας, σκοπός μας, ως Ινστιτούτο, είναι να δημιουργήσουμε μια γνώση, το λεγόμενο wellness. Προσπαθούμε, με απλά λόγια, να ορίσουμε την ποιότητα υπηρεσιών τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και από την πλευρά των επαγγελματιών».
  Ανδρέας Ζαγάκος
«Σκοπός μας, να αποκτήσουμε στην περιοχή σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό»
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που για 3η φορά ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή είναι αυξανόμενη, και ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 800 άτομα. Αυτό δείχνει και την ανάγκη που υπάρχει για τουριστική εκπαίδευση στη Μεσσηνία, ενώ αισθανόμαστε τυχεροί που αυτή τη φορά συμμετέχει ο Σ.Ε.Τ.Ε., καθώς και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Στόχος και σκοπός μας είναι μέσα από αυτά τα “σχολεία” να αποκτήσουμε σωστά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, είτε πρόκειται για εργαζόμενους είτε και επιχειρηματίες… καθώς έχουμε φθάσει σε σημείο πολλές φορές οι εργαζόμενοι να είναι πιο εκπαιδευμένοι και από τους επαγγελματίες. Όσον αφορά στην περιοχή μας, είμαι πολύ αισιόδοξος, και πιστεύω ότι ακόμα και μέσα στην κρίση έχουμε όλα τα φόντα να σώσουμε την παρτίδα στον τομέα του τουρισμού, αρκεί να μην έχουμε πολιτικές αναταραχές, όπως πέρυσι, με συνεχόμενες εκλογές κ.τ.λ., που φρενάρουν την απασχόληση, κυρίως των νέων ανθρώπων. Ο Τουρισμός είναι το όχημα που μπορεί να πάει την ελληνική οικονομία στην επόμενη μέρα…»
 Οι εργασίες του 3ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας συνεχίζονται και σήμερα, οπότε και θα ολοκληρωθούν, στο “Elite City Resort Hotel” και στο “Horizon Blu”.
Του Κώστα Γαζούλη

***  Κέρδισε το κοινό η πρεμιέρα του «Φόβου» στο ΔΗΠΕΘΕΚ         
      
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ η πρεμιέρα της νέας παράστασης του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας με το έργο «Φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ.
Η παράσταση διαπραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα των διαπροσωπικών σχέσεων: ο έρωτας, ο γάμος, η πίστη, η ζήλεια, η ίντριγκα, η απόρριψη, η αγωνία, η τιμωρία, η λύτρωση, η συγχώρηση στροβιλίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο γοητευτικό κουαρτέτο των εξαιρετικά χτισμένων χαρακτήρων του Τσβάιχ. Πρόκειται για παράσταση με καλοδουλεμένη σκηνοθεσία, που αποσπά δυνατές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, ενώ τα σκηνικά αποδίδουν την αίσθηση του εγκλωβισμού και η μουσική επένδυση κατορθώνει να ελαφρύνει το συγκινησιακό φορτίο.
  Καινοτόμα παράσταση
Η παράσταση καινοτομεί στο γεγονός ότι ορισμένοι θεατές μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσα στη σκηνή.
Ο «Φόβος» είναι ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόυντ και ανοίγει την πόρτα στο θεατή σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης, όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.
  Παραστάσεις
Στην Καλαμάτα, παραστάσεις θα δοθούν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2015. Στη δε Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αυλαία», το έργο θα παιχτεί από 7 μέχρι 17 Ιανουαρίου 2016, ενώ στην Αθήνα θ’ αρχίσει να παρουσιάζεται από τις 21 Ιανουαρίου 2016.
  Συντελεστές
Μετάφραση/Διασκευή: Έλενα Πέγκα. Στη μετάφραση συνεργάστηκε με τη Μαριλένα Καβάζη, στη διασκευή με την Ορσία Σοφρά
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικό - Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Οργάνωση παραγωγής: Ολυμπία Δημητρέα, Κατερίνα Μπερδέκα
Κιθάρες: Αλέξανδρος Καραδήμος
Φωτογραφίες: Τάσσος Βρεττός
Μακιγιάζ στις φωτογραφίες: Αχιλλέας Χαρίτος
Ηθοποιοί: Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου, Παναγιώτης Σούλης.

*** Ανακοίνωση Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας για την 3η Δεκέμβρη
0000000000000-  Εάν αφαιρέσουμε την επετειακή ιδιότητα που έχει αποδοθεί στην 3η Δεκέμβρη, αντιλαμβανόμαστε ότι, και αυτή, αποτελεί άλλη μια τυπική μέρα αγώνα κάθε Ανθρώπου με Αναπηρία. Στην καλύτερη περίπτωση, και αυτή τη μέρα ο Άνθρωπος με Αναπηρία θα συναντήσει τουλάχιστον, τα ίδια εμπόδια που η μόνιμη αδιαφορία πολιτείας και κοινωνίας ορθώνει διαρκώς εμπρός του, τις ίδιες παγιωμένες δυσκολίες που επιβαρύνονται από μια διάχυτη εντεινόμενη ανησυχία για ένα αβέβαιο αύριο. Τρόμο προκαλεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε παραμείνει ως έχει είτε μετατραπεί στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Με αγωνία πλημμυρίζει η σκέψη μας στην πιθανότητα (μάλλον) στη βεβαιότητα εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, μιας και απαιτείται μεγάλη μείωση στα κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εξορθολογισμός της συνολικής δαπάνης, θα προκύψει μέσα από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που πρέπει να παραδοθεί σε δύο μέρη έως το τέλος του έτους, και θα κρίνει «την τύχη» των προνοιακών επιδομάτων που ήδη χορηγούνται. Η έκθεση θα υποδεικνύει επιδόματα που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), του οποίου η καθολική εφαρμογή σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται να ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο Απρίλιο. Σημειώνουμε πως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, θεωρείται ένας τρόπος για να γίνουν περικοπές, που δεν θα κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικές. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως κατά την εκτίμησή μας, δεν κινδυνεύουν να χάσουν το όποιο προνοιακό επίδομα όσοι έχουν μόνο αυτό ως εισόδημα, εφόσον δεν έχουν στην κατοχή τους, άλλα περιουσιακά στοιχεία. Φόβο προκαλεί η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για τη βέβαιη μείωση των συντάξεων, μιας και είναι απαραίτητη η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισεκ ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.  Αλήθεια, το αυξημένο κόστος ζωής του Ανθρώπου με Αναπηρία δεν το υπολογίζει κανείς;     Με έντονη την ανησυχία στη σκέψη μας φτάνουμε στην 3η Δεκέμβρη, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση του όποιου κοινωνικού κράτους είχαμε προσπαθήσει να επιτύχουμε, την κατάρρευση της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κλπ., έχοντας όμως ακόμη δίπλα μας τον ελληνικό λαό, τον Συνάνθρωπο της γειτονιάς μας, που ξέρει τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ακόμη και με τη σκέψη του μόνο στηρίζει τον αγώνα καθενός μας, κάθε Ανθρώπου με Αναπηρία. Η πτωτική πορεία στην οποία πιεστικά και βίαια υποβάλλεται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει επηρεάσει τον Έλληνα Άνθρωπο! Αυτό αποτελεί και το ισχυρότερο δείγμα της δυναμικής του λαού μας, τη μοναδική τροφή για την ελπίδα που δε σβήνει με τίποτα! Κρατήστε την Ανθρωπιά σας φίλες και φίλοι μας! Αυτή θα σας οδηγήσει ορθά στο να στηρίξετε τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας και τον συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας!  http://www.ienimerosi.gr ,

***  Σύλληψη 25χρονου στην Σπάρτη για 17(!) κλοπές…
αστυνομια χειροπεδες
-  Εξιχνιάστηκαν δεκαεπτά (17) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και αποπειρών κλοπής σε καταστήματα στη Λακωνία 
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη ένα άτομο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής    Από την εγκληματική του δράση είχε αφαιρέσει χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -4.100- ευρώ  Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, δεκαεπτά (17) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και αποπειρών κλοπής σε καταστήματα, στη Σπάρτη Λακωνίας.  Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (28.11.2015) το πρωί, στη Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, ένας (1) 25χρονος  αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.  Ειδικότερα, χθες το πρωί, στη Σπάρτη Λακωνίας, ο 25χρονος, διέρρηξε κατάστημα, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάτι, καθώς έγινε αντιληπτός από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και συνελήφθη.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, εξακριβώθηκε ότι ο ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2015 έως και την 28.11.2015, στη Σπάρτη Λακωνίας, είχε διαπράξει ακόμη δεκατρείς (13) διαρρήξεις –κλοπές και τρείς (3) απόπειρες κλοπής σε καταστήματα, από όπου είχε αφαιρέσει συνολικά, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -4.100- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.  Ο 25χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  www.report24.gr ,

***   Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που αναρτήθηκε στην διαύγεια
Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
-  Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4366/2015 (ΦΕΚ 94 Α’ ) δίνει η σχετική εγκύκλιος που αναρτήθηκε στην διαύγεια. 
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1-1-2022, για πλήρη σύνταξη στο 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας, προβλέπει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
Με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης).
Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Με την ίδια εγκύκλιο θεσπίζεται, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, ύψους 10%.
Στην εγκύκλιο υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με παραδείγματα για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, για όσους εξαιρούνται από αυτές τις αυξήσεις, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της επιπλέον μείωσης ύψους 10% για όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να φύγουν πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι, για όσους φύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη η μείωση είναι ήδη 30% (6% ανά έτος), έτσι η σωρευτική μείωση στις συντάξεις μπορεί να ανέλθει έως και 40% για όσους φύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα.  www.tovima.gr
Διαβάστε την εγκύκλιο με τις διευκρινίσεις.

*** Διεύρυνση προς ΠαΣοΚ - Ποτάμι - Λεβέντη προαναγγέλλει ο Αλέκος Φλαμπουράρης
Διάλογος με τη ΝΔ, υποστήριξε πως μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί των εθνικών θεμάτων
Διεύρυνση προς ΠαΣοΚ - Ποτάμι - Λεβέντη προαναγγέλλει ο Αλέκος Φλαμπουράρης
-  Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασ.Λεβέντη, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη- δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό».
Ο ίδιος σημείωσε ότι από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τα «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά», ενώ επισήμανε πως ο κ. Λεβέντης κάνει λάθος όταν μιλά για 11 διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.
- Στη συνέντευξή του ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως η κυβέρνηση, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες και τα προερχόμενα από το παρελθόν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, ανταποκρίνεται «σε αυτά για τα οποία την ψήφισε ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ) και εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα για οποιοδήποτε θέμα (έλθει προς ψήφιση) στην Βουλή».
-  Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από τα άλλα κόμματα, και τόνισε ότι «δεν ήταν πρόθεση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης να παγιδεύσει κανέναν», ενώ πρόσθεσε ότι «ο λαός καταλαβαίνει τα αδιέξοδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
- Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει ό,τι είπε η κ. Γεροβασίλη, πρόσθεσε ότι «αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις» στις οποίες συμπεριέλαβε την Ένωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά, όπως είπε.
- Ωστόσο, πρόσθεσε, μια συζήτηση με τις προαναφερθείσες δυνάμεις «κόπηκε προχθές», δηλαδή -όπως άφησε να εννοηθεί- μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
- Αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι «όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ», προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν «είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή».
- Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν μιλά για «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», επανέλαβε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν πρέπει «να παρερμηνευθεί».
-  Όσον αφορά στον διάλογο με τη ΝΔ, υποστήριξε πως μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί των εθνικών θεμάτων.
~ Για τη ΝΔ
-  Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί «διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση» και πως «είναι πολύ αρνητικό και τραγικό να ακούγονται πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ακούγονταν». Επίσης, ευχήθηκε να ολοκληρώσει η ΝΔ τις εσωκομματικές διαδικασίες, ώστε «να μπει σε μια σειρά η πολιτική ζωή της χώρας».
- Εκτίμησε ως αρνητικό δεδομένο την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και εξέφρασε την ελπίδα το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση κάτω από την πίεση του κόσμου. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να ασκεί μια επιθετική πολιτική και σε προσωπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, αναφέροντας στην συνέχεια ότι «κάτι τέτοιο δεν κάνει καλό και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ».
- Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι τα περί «αριστερής παρένθεσης» πηγάζουν από ένα «πολιτικο-οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο που παραφράζει την πραγματικότητα» και έφερε ως παράδειγμα ότι «προβάλλουν τα tweets του πρωθυπουργού, αντί να επισημάνουν το γεγονός ότι σωστά ο πρωθυπουργός πρόβαλλε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων».
- Ερωτηθείς για την απόσυρση αυτών των tweets, είπε ότι «κατέβηκαν γιατί είχαν εκπληρώσει τον ρόλο τους, ο κόσμος έμαθε τι γίνεται στην Μεσόγειο, που εμείς την θέλουμε μια θάλασσα ειρήνης, και πόση δουλειά απαιτείται γι' αυτό».
- Ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι ο νόμος για τα ΜΜΕ θα ψηφιστεί και πως όποιος θέλει να πάρει άδεια θα την πάρει επί ίσοις όροις με τους άλλους επιχειρηματίες και θα πληρώσει.
Για τα «κόκκινα δάνεια»
- Σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων» είπε ότι για το 25% «που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα», το θέμα έχει λήξει και τα σπίτια τους δεν πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό.
-  Πρόσθεσε ότι για ένα ακόμα ποσοστό, ύψους 35% των δανειοληπτών, «η πρώτη κίνηση είναι ο υπολογισμός με βάση την εμπορική αξία, άρα αμέσως επέρχεται το κούρεμα και ακολουθεί η διαπραγμάτευση για το ύψος της δόσης που μπορεί να καταβάλλει ο δανειολήπτης».
-  Απέκλεισε την πώληση σε ξένα funds του 60% των «κόκκινων δανείων», προσθέτοντας ότι «για τα υπόλοιπα δεν προβλέπεται η πώλησή τους, (αλλά) η συζήτηση δεν έχει λήξει». Εκτίμησε επίσης ότι ούτε οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανάλογες πωλήσεις.
-  Ανέφερε πως σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση και για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι και οι επιχειρήσεις να μείνουν και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Για το Ασφαλιστικό
-   Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει καμία μείωση και στις επικουρικές. Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψήφισή του.
-  Ανέφερε πως υπάρχει σκέψη για μικρή, όπως είπε, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 1,5%-2% των εργοδοτικών και 0,5% των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
-  Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι «η εθνική σύνταξη κανονικά είναι για όλους, αν προχωρήσουμε σε αυτή θα είναι έτσι», ενώ τόνισε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια «παίζουν ρόλο σε όλα, και θα
'μπαίνουν' σε όλες τις προσπάθειες».
-  Σημείωσε, επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να είναι συνολική και να καταλήξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αλλά «το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
-  Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει γρήγορα το ασφαλιστικό και το φορολογικό», ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους, που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
-  Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βοηθήσει πολύ την οικονομία, τόνισε ότι οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο, πρόσθεσε ότι βασικό στοιχείο είναι η επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να επαναλειτουργήσει η αγορά και εκτίμησε ως ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας την ανταπόκριση των ιδιωτών.
-  Θεώρησε επίσης ως θετική εξέλιξη την ονομαστικοποίηση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, αλλά και τη δυνατότητα ελέγχου των διοικήσεων, καθώς «όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ασυδοσία», ενώ «και ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκίνησε έρευνα για τα δάνεια».
-  Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι μετά τη λήξη του θέματος του χρέους θα αρθούν τα capital controls, τοποθέτησε το χρονικό όριο περίπου τον ερχόμενο Μάρτιο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «πολλά έχουν χαλαρώσει».
-  Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό του είπε ότι θεωρεί τελείως απαράδεκτο να εξακολουθούν οι εμμονικές αναφορές γύρω από αυτόν από την στιγμή που στις 26 Ιανουαρίου παραιτήθηκε από το ΔΣ της εταιρείας, κατέθεσε το εργολαβικό του πτυχία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταβίβασε τις μετοχές του και κατέθεσε και τα δικαιολογητικά του για συνταξιοδότηση.
-  Είπε ότι εκείνο που δεν γνώριζε τότε ήταν πως απαιτείτο συμβολαιογραφική πράξη για την μεταβίβαση των μετοχών και όχι ιδιωτικό συμφωνητικό και αποσαφήνισε ότι το όλο ζήτημα έχει διευθετηθεί με τον δέοντα τρόπο.
-  Επισήμανε, ακόμα, ότι ανεξαρτήτως της προθέσεως των δημοσιευμάτων γύρω από την υπόθεση αυτή, αυτά μπορεί και να οδήγησαν στην εμπρηστική επίθεση στην κατοικία του.
-  Υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι «αν, η επιδίωξη είναι κάποια συναλλαγή, από τη μεριά μου δεν θα το πετύχουν».
-  Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι τη σημερινή κυβέρνηση την χωρίζει «απόσταση μιλίων» από το προεκλογικό σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά», διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν είχαμε μπει στην λογική διαχείρισης της κυβέρνησης και της εξουσίας».
-  «Σημειώθηκε ανώμαλη προσγείωση σε δύσκολες συνθήκες και σε τρομακτική απομόνωση από την Ευρώπη που καταφέραμε να σπάσουμε, και σε αυτό η συμβολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν μεγάλη» είπε.
-  Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει την περαιτέρω καταστροφή και εκτίμησε ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα θα υπάρχει αισθητή βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπων που υποφέρουν. Τόνισε, τέλος, ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης, ποτέ δεν υπήρξε σκέψη «να τα παρατήσουμε» γιατί «δεν μπορούσαμε να διαψεύσουμε τον κόσμο που μας στήριξε και δεν θα τον διαψεύσουμε».

***  EΚΤΑΚΤΟ! Τι ετοιμάζεται στο στρατηγείο του Πούτιν από στιγμή σε στιγμή
putinn
-   Έχει επιστρατεύσει τους καλύτερους και σχεδιάζει επόμενη κίνηση! Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ρωσίας ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη κίνηση εντός του μήνα Δεκέμβρη και αφορά την επίσημη πολεμική κίνηση εναντίον της Τουρκίας.
Τα υπερόπλα του είναι έτοιμα και πλήρως εξοπλισμένα ενώ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα να έχει ''απασφαλίσει την περόνη'' πριν την εκκίνηση του νέου έτους. Η σιωπή του φοβίζει το επιτελείο του Ερντογάν που πλέον δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει! Το χτύπημα του Ρωσικού μαχητικού έχει γίνει ο πλέον η μόνη σκέψη του και ο λόγος που κάθε χώρα της Ευρώπης έχει πάρει θέση υπέρ ή κατά για το τι επρόκειτο να συμβεί στην μεγαλύτερη μάχη και όπως θεωρείται στον επερχόμενο 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

***  Έλληνας εφοπλιστής μεταφέρει Τζιχαντιστές. Πλήρης επιβεβαίωση του Voicenews.gr και του Κ. Βελόπουλου.
tankergr
- Για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε ως voicenews.gr και ο δημοσιογράφος Κ. Βελόπουλος που ανέφερε πριν μέρες στην τηλεόραση αλλα και σε άρθρα πως αυτή τη στιγμή έχει περάσει στα γραφεία της ΕΥΠ ένας απο τους μεγαλύτερους εφοπλιστές που μετέφερε με πλοία του 500 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές  έχουν στα χέρια τους έγγραφα που περιέχουν τα ονόματα πολλών ακόμη Ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι μετέφεραν με τα τάνκερ Τζιχαντιστές. Μεγάλος αριθμός  Ελλήνων εφοπλιστών μεταφέρουν επίσης ακόμη και πετρέλαιο εκ μέρους των Τζιχαντιστών κερδίζοντας τεράστια ποσά εκμεταλλευόμενοι την φλέγουσα κατάσταση που επικρατεί αυτή τη περίοδο στη Συρία βοηθόντας κατα πολύ την τρομοκρατική οργάνωση.

***  Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την ελάφρυνση χρέους
xreoselafrinsi
-  Σε μια ανακοίνωση βόμβα για την ελληνική οικονομία, προχώρησε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, αφού επιβεβαίωσε τις φήμες για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα, ο κ Ν. Κοστέλο, επικύρωσε τις πληροφορίες περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στις αρχές τους 2016, θέτοντας πλέον υπό συζήτηση του όρους και τις διαδικασίες που απαιτούνται για μια τέτοιου είδους κίνηση.
«Αρχές Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι αν θα γίνει, αλλά τους όρους πώς θα γίνει».
Στην συνέχεια, φρόντισε να καταστήσει σαφές για άλλη μια φορά ότι, η αβεβαιότητα και οι εκλογές συνέβαλαν στην καθυστέρηση του προγράμματος, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι: «Έχουμε ανησυχίες γιατί βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να καθυστερούν για ασήμαντους λόγους και άχρηστα εμπόδια».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, το μισθολογικό βάρος του δημοσίου, τα μέτρα ενίσχυσης εσόδων, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ, τα οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, απαιτούν μια άμεση λύση.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι: «πρέπει αυτός να είναι ο τελευταίος γύρος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών», υπογραμμίζοντας πως: «το ζητούμενο τώρα είναι η σταθερότητα. Πρέπει να εφαρμοσθεί το μνημόνιο».

***  Νέα συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία
greece russia
-   Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα και Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα του τουρισμού, με στόχο επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη κρουαζιερόπλοιων που μεταφέρουν Ρώσους τουρίστες από το λιμάνι του Σότσι.
«Η πρόταση που κάναμε είναι να ξεκινούν κρουαζιερόπολοια με Ρώσους τουρίστες από το λιμάνι του Σότσι, να επισκέπτονται τα βυζαντινά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και να καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τουρίστες θα βλέπουν και τα μνημεία της δεύτερης πρωτεύουσας του Βυζαντίου», είπε σε συζήτησή του με τον Ρώσο υπουργό μεταφορών, κ. Σολογκόφ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Σότσι, ο κ. Μάρδας, ενώ στη συνέχεια υπογράμμμισε: «Είναι κάτι που το βάλαμε μπρος, συζητήθηκε άμεσα και με την υπουργό Τουρισμού και θα το θέσουμε σε άμεση εφαρμογή γιατί είναι εύκολο να γίνει»

***  Κι' όμως ακόμη συνεχίζουν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι! (Επίσημα στοιχεία)
aigaoo
-  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν λένε να σταματήσουν ούτε μετά το γεγονός της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού και παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων από Ρωσία που τόνισαν και το δικό μας θέμα για να αποδείξουν το θράσος των Τούρκων με το ζήτημα των παραβιάσεων.
Τα Τουρκικά μαχητικά που καταγράφονται στα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είναι πάντα οπλισμένα και σε κάθε πτήση παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο! Μόλις πριν δυο μέρες δείτε τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για την παραβίαση που έγινε.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 1
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

***  Στείλτε στρατό στη Συρία!
stratosss
- Γερουσιαστές των ΗΠΑ απηύθυναν κάλεσμα στην Ουάσινγκτον για τριπλασιασμό των δυνάμεων στο Ιράκ από 10.000 που βρίσκονται τώρα, ενώ ζήτησαν ανάλογος αριθμός στρατιωτών να μεταβεί και στη Συρία, με στόχο τη δημιουργία μίας μεγάλης χερσαίας δύναμης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους.
Μάλιστα κατέκριναν τον Μπάρακ Ομπάμα για το γεγονός ότι χειρίζεται το θέμα έως σήμερα μόνο με αεροπορικές επιδρομές, τονίζοντας πως οριστική λύση για διάλυση του χαλιφάτου θα δοθεί μόνο με χερσαίες δυνάμεις.

***  Διακόπτεται η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης
 
Η αεροπορική εταιρεία Ellinair σταματά προσωρινά τις πτήσεις της μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, με την τελευταία πτήση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Η κίνηση που υπήρχε ανάμεσα στις δυο πόλεις αποδείχτηκε πολύ μικρή για να συντηρήσει αεροπορική γραμμή, ακόμη κι αυτή των δυο πτήσεων την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα ''Όμορφα Ταξίδια'', η πτήση θα επανέλθει τον Απρίλιο.   ...........      

*** Λαφαζάνης από τη Θεσσαλονίκη: Κατάντημα της κυβέρνησης να αποζητά στήριξη από το Λεβέντη

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε μέγα σκάνδαλο ιστορικών διαστάσεων, το ζήτημα της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, τόνισε πως είναι κατάντημα για την κυβέρνηση να αναζητεί στήριξη από την «Ένωση Κεντρώων», ενώ ξεκαθάρισε πως οι κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι σε γνώση της ΛΑΕ και δεν λειτουργεί αυτόνομα.
«Πέντε χρόνια τώρα γίνονται εγκλήματα σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της. Εγκλήματα που ισοδυναμούν με προδοσίες, σε βάρος του τόπου και όλων των Ελλήνων πολιτών. Επιστέγασμα όλων αυτών είναι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αυτό το μνημόνιο ισοδυναμεί με πλήρη και άνευ όρων παράδοση της χώρας και του λαού στους πιστωτές.» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε για το ενδεχόμενο στήριξη άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση.
«Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν άλλα κόμματα τα οποία θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Δεν ξέρω και αν ο Βασίλης Λεβέντης θα στηρίξει. Είναι κατάντημα της κυβέρνησης να αποζητά στήριξη στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.».
Παράλληλα για τα νέα μέτρα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περάσουν από τη Βουλή.
«Θεωρώ δύσκολο να ψηφιστούν το ασφαλιστικό και τα μέτρα κατά των αγροτών, δεν θέλω να φτάσω στο σημείο ότι είναι αδύνατο, άλλα το θεωρώ δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα θα φέρουν πολύ γρήγορα, κοινωνικές αντιδράσεις και ίσως κοινωνική εξέγερση».
Τέλος με αφορμή τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε πως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι σε γνώση της ΛΑΕ και τις στηρίζει.
"Η κ. Κωνσταντοπούλου συνεργάζεται με την ΛΑΕ. Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ μας ειναι εξαιρετική. Όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι σε γνώση μας και τις στηρίζουμε όπως και η κ. Κωνσταντοπούλου στηρίζει τις δίκες μας"
Βίντεο  1 : Thestival.gr Λαφαζανης Θεσσαλονικη , https://youtu.be/kqdbl-vIneU  .-
Βίντεο  2 :Thestival.gr Λαφαζάνης  , https://youtu.be/plvbCg9F5yo .-
Βίντεο 3 : Thestival.gr Λαφαζανης για Κωνσταντοπούλου  , https://youtu.be/Ba_N2EXJdY4 .-

***  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: 5 λόγοι για να απορρίψεις κάποιον που δε βάζει προφυλακτικό
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας μάστιγας η οποία μετρά εκατομμύρια θύματα, και από την οποία δυστυχώς συνεχίζουν να νοσούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Το AIDS λοιπόν, ή αλλιώς ιός HIV, είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, έπειτα και από τη δημόσια παραδοχή του διάσημου ηθοποιού Charlie Sheen, ότι τα τελευταία 4 χρόνια είναι οροθετικός. Ως βασικότερος τρόπος μετάδοσης του AIDS, είναι στατιστικά η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κάτι που κάνει τη νόσο ιδιαιτέρως κοινή ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Γι' αυτό λοιπόν, και με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, λέμε να αναλύσουμε λίγο το θέμα σεξ και προφυλακτικό, ή στην προκειμένη σεξ... χωρίς προφυλακτικό. Για ποιο λόγο, ή μάλλον λόγους,  θα πρέπει να πεις όχι σε κάποιον που αρνείται να πάρει προφυλάξεις, δεδομένου ότι δεν είναι ο σταθερός σου σύντροφος; Για δες παρακάτω...
1. Φυσικά ο νούμερο 1 λόγος δεν είναι άλλος από το AIDS όπως αναφέραμε και παραπάνω. Και μπορεί εκείνος να σε διαβεβαιώσει ότι έκανε εξετάσεις πριν 15 μέρες και είναι υγιέστατος ή να σε κοροιδέψει λέγοντάς σου ότι δεν κολλάνε έτσι εύκολα οι άνθρωποι AIDS αλλά δυστυχώς βάλε καλά στο μυαλό σου, ότι αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου δε θα αργήσει να συμβεί και σε σένα. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δε γνωρίζεις καλά και ίσως να μην πάτε και ποτέ για έναν καφε. Οπότε νομίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσεις και να διακινδυνεύσεις γιατί ένα σεξ, σίγουρα θα το βρεις και αλλού και μάλιστα προστατευμένο!
2. Ο δεύτερος λόγος είναι τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μην είναι AIDS αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε φθείρουν τον οργανισμό, δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και κάποιες φορές δεν μπορούν να  προκαλέσουν ακόμα και μόνιμες βλάβες. Ο κατάλογος είναι μακρύς-κονδυλώματα, χλαμύδια, ηπατίτιδα, σύφιλη- είναι μόνο μερικά από αυτά, και το γεγονός ότι δε λέγονται AIDS δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει και να τα φοβάσαι. Γι' αυτό, σκέψου το λίγο καλύτερα πριν κάνεις το βήμα και του κάνεις το χατίρι.
3. Και αφού αφήσουμε τα... παθολογικά στην άκρη, περνάμε τώρα σε κάτι εξίσου σημαντικό. Έστω ότι όντως δεν έχει τίποτα, και έστω ότι πραγματικά οι εξετάσεις του είναι πεντακάθαρες, μπορεί όμως να είναι απολύτως σίγουρος; Ή είναι διατεθειμμένος να το ρισκάρει γιατί μάλλον δεν τον ενδιαφέρεις και ιδιαίτερα; Σίγουρα όχι σε σημείο να σου μεταδώσει κάτι σοβαρό, αλλά πιθανότατα να μην έχει και κανένα καημό για το αν εσύ είσαι 100% προστατευμένη και ασφαλής. Μάλλον ένας τέτοιος άντρας δεν σου ταιριάζει ούτε καν για σεξ. Έτσι δεν είναι;
4. Kαι καλά να μη σκέφτεται εσένα, δεν του είσαι και τίποτα, είναι δυνατόν να μη σκέφτεται τον ίδιο του τον εαυτό; Είναι δυνατόν να είναι ενήλικας και-υποθέτουμε νοήμων-και να ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία απλά και μόνο για να έχει λίγη απόλαυση παραπάνω; Που για πολλούς βέβαια είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά τελοσπάντων. Nαι καλά το κατάλαβες: Δε σε σέβεται καθόλου γιατί πολύ απλά δε σέβεται και δεν υπολογίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς παραπάνω.
5. Kαι εκτός από όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Κάτι το οποίο είναι ίσως το πιο απίθανο από τα παραπάνω, αλλά σίγουρα με λίγη απροσεξία εφικτό. Και παρόλο που οι απόψεις σε τέτοια ζητήματα διίστανται-καθώς μπαίνει το θέμα των αμβλώσεων στην μέση-εσύ καλό θα ήταν να προσέχεις λίγο παραπάνω, εκτός πια αν θέλεις τόσο πολύ να κάνεις παιδί με κάποιον με τον οποίο δεν έχεις καμία σχέση ουσιαστικά.
Και κάτι τελευταίο: Υποθέτουμε έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον ταμπού να έχει μία γυναίκα προφυλακτικά στην τσάντα της. Just in case...
πηγή: queen.gr  

***  Βοιωτία: Φορτηγό καταπλάκωσε 30χρονο που άλλαζε τα λάστιχα

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 30χρονος εργαζόμενος σε εργοτάξιο στην περιοχή της Θήβας, που επιχειρούσε να αλλάξει λάστιχο σε φορτηγό.
Ο άντρας, πακιστανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με το lamiareport.gr, είχε σηκώσει το φορτηγό με γρύλο και είχε αφαιρέσει ήδη τον ένα τροχό. Την ώρα που είχε μπει κάτω από το όχημα, άγνωστο πώς, ο γρύλος έφυγε από τη θέση του με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να καταπλακώσει τον 30χρονο και να τον σκοτώσει.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας συνελήφθη και το Α.Τ. Θηβών διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος.

*** Έκλεψαν το τουφέκι από το άγαλμα του Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ) 

Το σημερινό πρωινό ήταν λίγο περίεργο για τους κατοίκους του Κορδελιού.
Όποιος πέρασε από την οδό Σκρα, θα παρατήρησε ότι κάτι λείπει από το άγαλμα του Παύλου Μελά όπου βρίσκεται εκεί.
  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το epsm24.gr, από όπου και η παρακάτω φωτογραφία, έλειπε από το χέρι του αγάλματος, το τουφέκι του στρατηγού!
Δείτε το:
***Θεσσαλονίκη: Ο πατέρας της εννιάχρονης επικροτούσε τα όσα γινόταν, λέει ο παιδεραστής
Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης με τον 56χρονο εργαζόμενο της ΕΡΤ3 που ασελγούσε επί δύο χρόνια σε ένα εννιάχρονο κοριτσάκι.
Ο ίδιος στην απολογία του εμφανίστηκε ψυχρός και αμετανόητος και υποστήριξε πως το παιδί τον... προκαλούσε! Επίσης, ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της μικρής ήταν γνώστης της κατάστασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ''Έθνους'', εμφάνισε βίντεο, όπου εμφανίζεται ο πατέρας να προτρέπει το εννιάχρονο κορίτσι να ενδώσει στις απεχθείς του ορέξεις.
Ο 56χρονος άντρας παραδέχτηκε ότι ασελγούσε στο παιδί εδώ και δύο χρόνια. Στο βίντεο που παρουσίασε φαίνεται ο ίδιος να κρατά το παιδί στα πόδια του, να το χαϊδεύει και να το φιλάει, ενώ ο πατέρας της την προτρέπει να μην τον αποφεύγει και επικροτεί όσα γίνονται.
Εκτός από το επίμαχο βίντεο, ο άντρας είχε στο σπίτι του υλικό άγριας παιδικής πορνογραφίας, αλλά και δικά του βίντεο, που είχε τραβήξει σε παιδικές χαρές της Θεσσαλονίκης, όπου φαίνονται παιδιά με τις μητέρες τους.
Δράστης και θύμα έμεναν στην ίδια πολυκατοικία και μάλιστα με τον πατέρα της θεωρούνταν φίλοι. Οπως υποστήριξε ο δικηγόρος του, συχνά οι δυο άντρες έπιναν μαζί, ενώ ο δράστης βοηθούσε οικονομικά την οικογένεια, προφανώς με αντάλλαγμα την μικρή. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία του βιασμού και παραδέχεται μόνο την ασέλγεια.

***  1η Δεκεμβρίου 1893."Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"...
http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ECONOMY/cache/dixrathmo-630x313.jpg Το 1893 ,τέτοια ημέρα ακούστηκε ένα από τα "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" σ΄ αυτή τη χώρα. Ήταν το πιο γνωστό "επτωχεύσαμεν" αυτό του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν ήταν όμως το πρώτο, το μοναδικό και κυρίως δεν ήταν το τελευταίο.
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για το πως και πόσες φορές έχουμε καταφέρει να πτωχεύσουμε:
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές βάρεσε... κανόνι η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, με το πρώτο "επεισόδιο" να καταγράφεται στις αρχές του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας και το τελευταίο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης του '30.
Μάλιστα η συνδυασμένη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη στη σύγχρονη εποχή ανέρχεται σε ενενήντα χρόνια ή περίπου στο ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη!
Πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη χρεοκοπία στην ελληνική ιστορία έγινε τον 4ο αιώνα προ Χριστού, όταν 13 πόλεις-κράτη της Ελλάδας δανείστηκαν κεφάλαια από τον Ναό της Δήλου. Τότε οι περισσότεροι από τους δανειστές δεν κατάφεραν ποτέ να αποπληρώσουν τα δάνεια και ο Ναός "έγραψε" απώλειες 80% επί του κεφαλαίου του...
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "Forbes", "πρωταθλήτριες" στο... σπορ της χρεοκοπίας αναδεικνύονται η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με 10 "κανόνια" η κάθε χώρα.
Η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση πέντε φορές και συγκεκριμένα το 1827, το 1832, το 1843, το 1893 και το 1932, ενώ σε όλες ήταν εμφανής η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στην εσωτερική ζωή της χώρας.
Ο εξωτερικός δανεισμός με επαχθείς όρους συνοδεύει το ελληνικό κράτος από τα πρώτα του βήματα με την αναγνώριση της εθνικής υπόστασης μετά την Επανάσταση του 1821, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δανείων σπαταλήθηκε όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για την προπληρωμή τόκων και προμηθειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Η κύρια αιτία που η χώρα μας αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι ήταν τότε, όπως άλλωστε και σήμερα, το υψηλό δημόσιο χρέος. Επίσης, ο ρόλος των ξένων δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: έχουν συμφέροντα τα οποία φροντίζουν να εξυπηρετούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς αυτό να αποκλείει κερδοσκοπικές επιθέσεις από συγκεκριμένα κέντρα που άλλοτε κέρδιζαν μεγαλύτερα επιτόκια ή ελληνική γη με υποθήκη και σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση των αγορών, υψηλότερα spreads και υπεραξίες από το σορτάρισμα σε μετοχές και ομόλογα.
Τρικούπης
"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"
Η φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως τη χρησιμοποίησε σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και στην αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του.
Η κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Διάφορες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής. Στην πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά "εν τη ρύμη του λόγου" του, αναφέροντας τις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας.
Η πρώτη πτώχευση
Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε το 1821 και στόχο είχε τον τερματισμό της οθωμανικής κυριαρχίας. Το 1824 εξασφαλίστηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δάνειο ύψους 472.000 στερλινών, προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε και από τους αγοραστές απαιτήθηκε να καταβάλουν μόνο το 10% της τιμής αγοράς. Επιπλέον δάνειο ύψους 1,1 εκατ. στερλινών χορηγήθηκε το 1825. Οι κερδοσκόποι στο Λονδίνο "σούφρωσαν" το μεγαλύτερο μέρος των ποσών, προτού η Ελλάδα λάβει τα κεφάλαια. Το 1827 ο Ι. Καποδίστριας απευθύνει έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για νέο δάνειο χωρίς αυτές να ανταποκριθούν.
Σπατάλη από Οθωνα
Το 1832 χορηγήθηκε δάνειο ύψους 60 εκατ. δραχμών στην Ελλάδα, η οποία ήταν πλέον ανεξάρτητο κράτος. Το δάνειο κανονίστηκε από τις κυβερνήσεις Γαλλίας, Ρωσίας και Βρετανίας και υποτίθεται ότι χορηγήθηκε προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να "χτίσει" την οικονομία της. Τα κεφάλαια κατά το μεγαλύτερο μέρος τους κατασπαταλήθηκαν για τη διατήρηση του στρατού και του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Ελλάδας από τους Αγγλους.
Περικοπές μισθών
Μέχρι το 1843 η οικονομική ανάκαμψη δεν φαινόταν πουθενά. Η χώρα αδυνατούσε να εκπληρώσει το δημόσιο χρέος της. Οι ξένες δυνάμεις αρνήθηκαν να καταβάλουν την τρίτη δόση του δανείου του 1832. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να κηρύξει επίσημη πτώχευση εκλιπαρώντας για νέες πιστώσεις. Υπό τον φόβο της εισβολής των μεγάλων δυνάμεων και κάτω από την υπόδειξή τους προχωρεί στη μείωση των τακτικών δαπανών, που περιλαμβάνει και περικοπές μισθών. Η διάσκεψη που συνήλθε στο Λονδίνο έθεσε αυστηρούς όρους για την καταβολή των ελληνικών οφειλών.
Στάση πληρωμών
Αφού η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε διακανονισμό των χρεών της το 1878, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου άνοιξαν και πάλι για την Ελλάδα και -όπως ήταν αναμενόμενο- οι δανειστές προθυμοποιήθηκαν αμέσως να χορηγήσουν στη χώρα κεφάλαια. Αυτός ο δανεισμός αυξήθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα και η κυβέρνηση Τρικούπη προχώρησε σε στάση πληρωμών το 1893. Το 1898 οι ξένες πιέσεις οδήγησαν την Ελλάδα να αποδεχτεί τη δημιουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διαχείριση του Ελληνικού Χρέους. Αυτή η Επιτροπή ήλεγχε την οικονομική πολιτική της χώρας, καθώς και την είσπραξη φόρων και τα συστήματα διαχείρισης της Ελλάδας.
Διεθνές κραχ - Υποτίμηση δραχμής
Το 1929 ξεσπάει η παγκόσμια οικονομική κρίση ύστερα από το κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η κρίση είχε άμεσες συνέπειες στην οικονομία της Ελλάδας. Εναν χρόνο πριν η χώρα είχε επανέλθει στον "κανόνα χρυσού", με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις ξένων κεφαλαίων. Η δραχμή για να παραμείνει στον "κανόνα χρυσού" συνδέεται με το δολάριο. Τον Σεπτέμβρη του 1931 προκαλείται πανικός, με "φυγάδευση" στο εξωτερικό 3,6 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες και τράπεζες. Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως νέα δάνεια χωρίς επιτυχία. Την άνοιξη του 1932 ο Βενιζέλος αναγκάζεται να εγκαταλείψει καθυστερημένα τον " χρυσό κανόνα" και να υποτιμήσει τη δραχμή. Την Πρωτομαγιά ανακοινώνει στη Βουλή την πτώχευση της Ελλάδας.
Το 454 π.Χ
Στη Δήλο η πρώτη χρεοκοπία στον κόσμο
Η πρώτη πτώχευση στην παγκόσμια ιστορία σημειώθηκε το 454 προ Χριστού στον Ναό της Δήλου. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο βρίσκονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων-κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας. Εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων.
Οι πόλεις-κράτη συνέβαλαν στο ταμείο με τη μορφή οικονομικών πόρων, στρατευμάτων και πλοίων, ενώ τα μέλη είχαν ισότιμη ψήφο στο συμβούλιο που είχε δημιουργηθεί.
Το ποσό της οικονομικής συμβολής καθοριζόταν από την Αθήνα, η οποία κατάφερε κάποια στιγμή να μεταφερθεί το θησαυροφυλάκιο της Συμμαχίας από τη Δήλο στην Αθήνα, καθώς πολύ σύντομα η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε Αθηναϊκή Ηγεμονία.
Ο Αριστείδης καθόρισε πρώτος το ποσό της εισφοράς για κάθε πόλη με τόσο δίκαιο τρόπο που οι σύμμαχοι τον ονόμασαν "τον δικαιότερο από όλους τους ανθρώπους".
Το 454 π.Χ., λοιπόν, και ενώ η περίφημη αθηναϊκή συμμαχία έχει ανασυσταθεί, 13 πόλεις-κράτη προχώρησαν σε δανεισμό από τον Ναό της Δήλου. Οι δέκα πόλεις-κράτη, όμως, δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, προχωρώντας έτσι στην πρώτη... στάση πληρωμών της παγκόσμιας ιστορίας!
Δύο από τις δέκα πόλεις-κράτη, μάλιστα, δεν μπόρεσαν τελικά να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ ζήτησαν αυτό που αποκαλείται... επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Η στάση πληρωμών στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν, λοιπόν, άγνωστο φαινόμενο, διότι -όπως λέγεται- οι αρχαίοι Ελληνες ως έμποροι αναγνώριζαν αυτό που αποκαλείται σήμερα συνυπευθυνότητα χρέους - δηλαδή ότι ο δανειστής πρέπει να αναλαμβάνει μερίδιο του ρίσκου αν κάτι πάει στραβά.
Το θέμα είναι, πάντως, ότι πολλά από τα δάνεια χορηγήθηκαν τότε με τη σίγουρη πρόβλεψη ότι ο οφειλέτης θα αποδειχτεί τελικά ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Μετά το "κανόνι" ο Περικλής μετέφερε το ταμείο της Συμμαχίας στην Ακρόπολη της Αθήνας. Εκτοτε οι αποφάσεις λαμβάνονταν μόνο από την Αθήνα και ο φόρος οριζόταν από την Εκκλησία του Δήμου.
Κατερίνα Κοσμά  ,  kosma@pegasus.gr   , ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ   , οnalert.gr

***  Γνωρίζοντας τις Δελφικές επιγραφές - Η έκθεση επιγραφών στο Αρχαιολογιο μουσείο Δελφών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHA_L4uCMd5k_1kJHeTjqLg_eGxgWdUwSsvgiZ0BJ3mFkweEOlq5iA2kFIlva74Q5NRyWFMLMQjZyI11OmJa6n-sUvme05aDq7ZHhZTNfgx2B_ix3bQcWuU-uXugF1l1nC5p1pD3bch1Y/s1600/011.jpgΤου Νικολάου Πετρόχειλου
Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
* Μ.Δ.: Μουσείο Δελφών.
Στους Δελφούς έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα αρκετές χιλιάδες επιγραφές που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους.
Οι περισσότερες έχουν χαραχθεί σε αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως στον πολυγωνικό τοίχο, το μεγάλο ανάλημμα στο οποίο εδράστηκε ο ναός του Απόλλωνα (εικ. 1), και τους αναλημματικούς τοίχους στις παρόδους του θεάτρου (εικ. 2). Πολλοί είναι, επίσης, οι ανεξάρτητοι ενεπίγραφοι λίθοι, κυρίως αγαλματικές βάσεις και τμήματα μεγαλύτερων μνημείων που βρίσκονται στη θέση όπου είχαν στηθεί στην αρχαιότητα (εικ. 3) ή έχουν συγκεντρωθεί στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία στον αρχαιολογικό χώρο (εικ. 4-5). Από αυτούς τους λίθους πενήντα δύο μεταφέρθηκαν στην επιμήκη αίθουσα στο ισόγειο του Μουσείου, η οποία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, ένα ευρύτερο στεγασμένο τμήμα (εικ. 6) και έναν αύλειο χώρο, ο οποίος επιστρώθηκε με γκρι βότσαλα (εικ. 7).
Οι επιγραφές που εκτέθηκαν επιλέχθηκαν με κριτήριο όχι μόνο τη σημασία τους ως φορέων ιστορικών και άλλων πληροφοριών αλλά κυρίως τη δυνατότητα που παρέχουν να κατανοήσει ο επισκέπτης την ποικιλία των επιγραφών. Το υλικό παρουσιάζεται στις εξής επιμέρους θεματικές ενότητες:
Α. Αναθηματικές επιγραφές, οι οποίες κατατάσσονται σε υποομάδες ανάλογα με την καταγωγή του αναθέτη, προσώπου, πόλης ή κοινού από: α) τη δυτική Ελλάδα, β) την κεντρική Ελλάδα, γ) την ανατολική Ελλάδα, καθώς και δ) τους Δελφούς.
Β. Έμμετρες επιγραφές, στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο ύμνοι προς τον Απόλλωνα.
Γ. Επιγραφές της Αμφικτυονίας, κυρίως αφιερώματα και ψηφίσματα των αμφικτυονικών πόλεων.
Δ. Οικονομικές πράξεις, δηλαδή ετήσιοι απολογισμοί των λογαριασμών που κατέθεταν οι ναοποιοί.
Ε. Αγωνιστικές επιγραφές, κυρίως ενθυμήματα νικών που πέτυχαν πρόσωπα σε αθλητικούς και μουσικούς αγώνες.
ΣΤ. Επιτύμβιες επιγραφές προσώπων που απεβίωσαν στους Δελφούς, αν και είχαν καταγωγή από μακρινούς τόπους.
Το ποικίλο επιγραφικό υλικό δίνει τη δυνατότητα πέρα από την πιο πάνω κατάταξη να αναδειχθούν πτυχές από όλο το εύρος της δραστηριότητας στο δελφικό ιερό. Με την πρόσληψη των εκθεμάτων κατά τη συγκεκριμένη διαδοχή επιδιώκεται η κατανόηση της σημασίας του ιερού ως πανελλήνιου κέντρου.
Η έκθεση βασίστηκε στην πρόταση που κατέθεσε ο τέως διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής κ. Dominique Mulliez, ο οποίος για περισσότερο από τριάντα χρόνια μελετάει τις επιγραφές του δελφικού ιερού. Ο ίδιος μάλιστα συνέγραψε και τα εποπτικά κείμενα. Η μεταφορά και το στήσιμο των επιγραφών έγινε σε δύο χρόνους, κατά το 2008 υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου της Ι′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δρος Έλενας Παρτίδα, και το 2011 από τον υπογράφοντα, ο οποίος επίσης μετέφρασε τα εποπτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η έκθεση συνοδεύτηκε από τη σχεδίαση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «“Ιστορίες πίσω από τα γράμματα”, μελετώντας τις επιγραφές των Δελφών» (εικ. 8), το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και αποσκοπεί στην εξοικείωσή τους με τις αρχαίες επιγραφές. Επιλέχθηκαν δέκα χαρακτηριστικές επιγραφές, οι οποίες δίνουν αφορμή για ιστορικό σχολιασμό, καθώς και για την ανάπτυξη σύγχρονων προβληματισμών. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε η Αθανασία Ψάλτη, διευθύντρια της Εφορείας, η οποία είχε τη γενικότερη εποπτεία, και από κοινού με τον υπογράφοντα συνέγραψε τα κείμενα και επέλεξε την εικονογράφηση. Για τη σχεδίαση του εντύπου εργάστηκε η αρχιτέκτονας Σταματία Μαμούτου. Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου κατά το 2008 καλύφθηκε με πιστώσεις του Γ′ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ για την ολοκλήρωση της έκθεσης κατά το 2011 δόθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η στοά αποδόθηκε στους επισκέπτες τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με κεντρικό ομιλητή τον κ. Mulliez. Ως ελάχιστη αναγνώριση στο έργο του, επιγραφική στοά του Μουσείου Δελφών θα φέρει το όνομα του Theodore Hommole, πρώτου διευθυντή των ανασκαφών στους Δελφούς.
Μία επίσκεψη στο ιερό με οδηγό τις επιγραφές
Το Ιερό των Δελφών αποτελούσε την έδρα της Δελφικής Αμφικτυονίας. Επρόκειτο για την ομοσπονδία δώδεκα φυλών που κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από τα δύο ιερά, της Δήμητρας στην Πυλαία και του Απόλλωνος στους Δελφούς, εξ ου και το όνομα Πυλαιοδελφική. Στις συνελεύσεις της κατά την άνοιξη στο ιερό της Δήμητρας (Πυλαία εαρινή) και το φθινόπωρο στους Δελφούς (Πυλαία μετοπωρινή) κάθε φυλή απέστελλε δύο αντιπροσώπους, τους ἱερομνήμονες. Με αυτούς η Αμφικτυονία ασκούσε τη διαχείριση των δύο ιερών, μεταξύ άλλων ελέγχοντας τα σύνορα, εκμεταλλευόμενη τα εισοδήματα του θεού, δηλαδή τις προσφορές των πιστών και τα πρόστιμα επί των ασεβών, επιβλέποντας την οικοδόμηση ή την επισκευή κτηρίων εντός του ιερού, καθώς και οργανώνοντας αγώνες μουσικούς και αθλητικούς. Τις αποφάσεις της η Αμφικτυονία τις κατέγραφε εκδίδοντας ψηφίσματα.
Μία από τις πλέον εκτενείς και καλύτερα σωζόμενες αποφάσεις, η οποία εκτίθεται στην επιγραφική στοά, είναι ο λογαριασμός των ναοποιών επί της αρχής του άρχοντα Δαμοχάρη, το 334-333 π.Χ. Καταγράφονται οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στους Δελφούς για τις εργασίες στο ναό, στην οπλοθήκη, στη στοά πάνω από το γυμνάσιο και για την επισκευή των πολύτιμων αναθημάτων που είχαν καταστραφεί από τους Φωκείς κατά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο. Επίσης εκτίθενται τα έσοδα από διάφορες πηγές, η ενδέκατη δόση του προστίμου που κατέβαλαν οι Φωκείς, το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε έναν αφερέγγυο εργολάβο, καθώς και η πώληση πλεοναζόντων προμηθειών. Ο λογαριασμός κλείνει με τον συνολικό υπολογισμό των χρημάτων (Μ.Δ.* 1317 + 1364 + 3386 + 1632). Σε άλλο λίθο έχει αναγραφεί κατάλογος με τα έξοδα που δαπανήθηκαν για την ετοιμασία των αγώνων του 246 π.Χ., κυρίως για την επιμέλεια των κτηρίων και των αγωνιστικών χώρων (Μ.Δ. 3862, εικ. 9). Το ιερό είχε, επίσης, το ρόλο του διεθνούς διαιτητή και επέλυε τις διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις ή τα ζητήματα που ανέκυπταν μεταξύ των μελών της. Αυτές οι κρίσεις απέβλεπαν κυρίως στην αποφυγή των πολέμων με την επίλυση διενέξεων.
Μία από τις κύριες μέριμνες της Αμφικτυονίας ήταν η συντήρηση του ναού του Απόλλωνα. Ο ναός του οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου αι. π.Χ. και καταστράφηκε πριν από το 371 π.Χ., ίσως λόγω κατολίσθησης βράχων από τις Φαιδριάδες. Η οικοδόμηση ενός νέου ναού βράδυνε λόγω της διεξαγωγής του Τρίτου Ιερού Πολέμου (356-346 π.Χ.) και τελικά οι εργασίες διακόπηκαν για αρκετά χρόνια. Επιγραφές καταγράφουν κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης: εθελούσιες προσφορές χρημάτων από κράτη και ιδιώτες, επιβολή φόρου ύψους ενός οβολού ανά άτομο στα μέλη της Αμφικτυονίας, καθώς και ένα ανοικτό δάνειο από την πόλη των Δελφών, η οποία επιθυμούσε το ιερό να ανακτήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ομαλή του λειτουργία. Μία επιγραφή που χαράχθηκε στο γείσο του ναού των Αλκμεωνιδών καταγράφει αυτές τις πηγές χρηματοδότησης, όταν ήταν άρχων ο Αντιχάρης, κατά το 362/1 π.Χ. (Μ.Δ. 6740, εικ. 10). Μετά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο δεν συνεχίστηκε η καταβολή του φόρου αλλά εμφανίστηκε μια νέα πηγή χρηματοδότησης· οι Φωκείς καταδικάστηκαν να αποκαταστήσουν στο θεό τους θησαυρούς που διάρπαξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και ένα μέρος των χρημάτων που ανακτήθηκε δόθηκε στην ανοικοδόμηση του ναού, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε γύρω στο 330 π.Χ. Από την περίοδο αυτή, κατά τη φθινοπωρινή Πυλαία του 358 π.Χ. έως την εαρινή Πυλαία του 340 π.Χ., διατηρούνται οι ετήσιοι απολογισμοί για τους λογαριασμούς των ναοποιών της πόλης των Δελφών (Μ.Δ. 550 και 626 + 1047). Η καταβολή του προστίμου στους ιερόσυλους μετά το τέλος του Τρίτου Ιερού Πολέμου εξειδικεύεται σε άλλο κείμενο· παρουσιάζεται το συνολικό ποσό και ο αριθμός των δόσεων, καθώς και ο κατάλογος των αρχόντων κατά τη διάρκεια της καταβολής των χρημάτων: ο επώνυμος άρχων των Δελφών, οι πρυτάνεις, φύλακες της ιερής περιουσίας, και ο κατάλογος των ιερομνημόνων (Μ.Δ. 1003 + 721 + 3984, εικ. 11).
Αγώνες στο ιερό διοργανώνονταν από την Αμφικτυονία και πολλές πτυχές τους διασαφηνίζονται από τις αγωνιστικές επιγραφές. Το ιερό κάθε τέσσερα χρόνια απέστελλε τους θεωρούς, οι οποίοι μετέβαιναν στις ελληνικές πόλεις, προκειμένου να αναγγείλουν τους προσεχείς αγώνες. Σε κάθε πόλη γίνονταν δεκτοί από σεβαστά πρόσωπα, στα οποία το ιερό είχε αναγνωρίσει το προνόμιο να λειτουργούν ως πρέσβεις του στις πόλεις τους. Τα ονόματα αυτών των προσώπων, των θεαροδόκων ή θεαροδόχων, των αντιπροσώπων δηλαδή των Δελφών στις ελληνικές πόλεις που υποδέχονταν τους κήρυκες των Πυθικών Αγώνων, αναγράφηκαν κατά τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. σε έναν κατάλογο με γεωγραφικά κριτήρια, ο οποίος στη συνέχεια ενημερωνόταν. Η σημασία του καταλόγου είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο για την ακτινοβολία του ιερού στον ελληνόφωνο χώρο αλλά και για την ιστορική γεωγραφία, καθώς μνημονεύονται εθνικά, ονόματα δηλαδή πόλεων ή πολιτικών κοινοτήτων, άγνωστα από άλλες πηγές (Μ.Δ. 8876, εικ. 12).
Στους Δελφούς μεγάλη ήταν η σημασία του νερού. Οι διαχειριστές του ιερού πραγματοποίησαν σε πολλά σημεία έργα παροχέτευσης ή εγκλωβισμού των υδάτων, σήμερα κυρίως ορατά στο χώρο του θεάτρου και υψηλότερα από τη δυτική στοά, ενώ μερίμνησαν για τη διαμόρφωση κρηνών ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους. Πιο ονομαστή από αυτές είναι η Κασταλία, η οποία τροφοδοτούσε το ιερό με το νερό για τον εξαγνισμό των πιστών πριν από την πομπή για τη θυσία. Μια άλλη κρήνη επίσης ονομαστή, καθώς κατά τον Παυσανία έδινε τη μαντική δύναμη στις ιέρειες, ήταν η Κασσότις, η οποία βρισκόταν κοντά στη ΒΑ γωνία του ναού. Με αυτήν ταυτίζεται η κρήνη την οποία κατασκεύασε ή επισκεύασε ο Τίτλος Φλάβιος Μεγαλίνος (Μ.Δ. 3959).
Κορύφωση της λατρείας ήταν η θυσία στο βωμό. Η τελετή περιλάμβανε μεταξύ άλλων την απόδοση του πελάνου, όρος που στους Δελφούς αποδίδει μια χρηματική εισφορά για κάθε προσφερόμενη θυσία. Στην επιγραφή που μνημονεύει την απόδοση του πελνου από τους Φασηλίτες της Λυκίας κατά τα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 4ου αι. π.Χ., οι τιμές διακρίνονται στους λεγόμενος δημόσιους πελάνους, οφειλές για τις προσφερόμενες θυσίες στο όνομα μιας πόλης, και στον πέλανο τον ιδιωτικό, μια οφειλή για την προσφορά από έναν πολίτη της πόλης αυτής στο όνομά του (Μ.Δ. 3970). Η πομπή και γενικότερα οι τελετές στο ιερό συνοδεύονταν από την απαγγελία ασμάτων, που είχαν συντεθεί από φημισμένους υμνωδούς. Εκτός από τον ύμνο του Αθηναίου Λιμένιου που χαράχθηκε στον τοίχο του Θησαυρού των Αθηναίων, υπήρχαν και άλλοι ύμνοι, δύο από τους οποίους, του 4ου αι. π.Χ., χαράχθηκαν σε κιονίσκους που εκτίθενται στην επιγραφική στοά (Μ.Δ. 720, εικ. 13)
Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του δελφικού ιερού υπήρξε η εισβολή των Γαλατών στην Κεντρική Ελλάδα κατά το 279/8 π.Χ. Στην απόκρουσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα οι Αιτωλοί, οι οποίοι στο εξής άσκησαν τον έλεγχο στο ιερό. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης καθιερώθηκαν αγώνες πανελλήνιοι, τα Αμφικτυονικά Σωτήρια, τα οποία λίγο μετά τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. αναδιοργανώθηκαν από τους Αιτωλούς στα λεγόμενα Αιτωλικά. Προκειμένου οι νέοι αγώνες να θεωρηθούν ως πεντετηρικοί και πανελλήνιοι, οι Αιτωλοί απέστειλαν θεωρούς στις πόλεις, ζητώντας τους την αναγνώριση των αγώνων. Μία από τις επιγραφές της στοάς σώζει την απάντηση της πόλης των Χίων (Μ.Δ. 2275, εικ. 14).
Στους αγώνες συμμετείχαν αθλητές από όλες τις ελληνικές πόλεις. Τα ονόματά τους χαράσσονταν σε στήλες, από τις οποίες έχουν διατηρηθεί κατάλογοι των αγωνιζομένων στα αμφικτυονικά Σωτήρια και των νικητών στα αιτωλικά Σωτήρια, δηλαδή μετά την αναδιοργάνωση των αγώνων από τους Αιτωλούς, πιθανώς κατά το 246/5. Στους καταλόγους οι νικητές κατατάσσονταν ανάλογα με την ειδικότητά τους και, όπου ήταν απαραίτητο, κατά τάξεις ανάλογα με την ηλικία τους. Τέλος, ο νικητής μπορούσε να ανιδρύσει ένα άγαλμα στο ιερό, προκειμένου να αποδώσει στο θεό την τιμή για τη μεγάλη νίκη, ενώ ο ίδιος θα κρατούσε τη δόξα. Η σπουδαιότητα του αθλητή εξαίρεται από την πληθώρα των νικών που πέτυχε σε αγώνες και εκτός των Δελφών. Ένας αθλητής κατά τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. νίκησε σε αγώνες στη Ρώμη, τη Δικαιαρχία, τη Νεάπολη, τη Νικόπολη, το Άργος, την Ολυμπία, την Αθήνα, τις Πλαταιές, τη Ρόδο, τη Μίλητο, τις Τράλλεις, τις Σάρδεις, την Έφεσο, τη Νεοκαισάρεια, την Τύρο, την Ανάζαρβο (στην Κιλικία) και την Αντιόχεια. Δηλώνεται, επίσης, ότι ήταν νικητής σε δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις διαδοχικούς αγώνες (Μ.Δ. 2461). Ανάλογη είναι η βάση προς τιμήν του Δημόστρατου από τη Δαμασκό, ενός πολίτη των Σάρδεων, ο οποίος έζησε κατά το τελευταίο τέταρτο του 2ου και τις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Συμμετείχε σε αγώνες παγκρατίου και από την επιγραφή πληροφορούμαστε ότι ο ίδιος νίκησε δύο φορές στους μεγάλους αγώνες της περιόδου (Μ.Δ. 6793).
Ιδιαίτερο είναι το μνημείο που αφιέρωσε ο Ερμησιάναξ από τις Τράλλεις, σε ανάμνηση των νικών που πέτυχαν οι κόρες του, η Τρυφώσα, η Ηδέα και η Διονυσία, σε πανελλήνιους αγώνες κατά το δεύτερο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ. Πρόκειται για το μοναδικό κείμενο που αναφέρεται στο βίο αθλητριών. Ο πατέρας τους, ένας ισχυρός πολίτης των Τράλλεων που είχε τιμηθεί από τις πόλεις των Αθηνών και των Δελφών με την εκχώρηση «πολιτείας» (πολιτικών δικαιωμάτων), ανέθεσε το άγαλμά τους και χάραξε κάτω από το καθένα τον κατάλογο των επιτυχιών τους. Το κείμενο αποδεικνύει την ύπαρξη ειδικών αγωνισμάτων για γυναίκες (στάδιον παρθένων, δηλαδή αγώνας ταχύτητας περίπου 200 μ. κατά μήκος του σταδίου) κατά την αυτοκρατορική περίοδο, καθώς και αγώνες μουσικούς και θεατρικούς. Παλαιότερα οι γυναίκες μπορούσαν να μετέχουν στους Πυθικούς Αγώνες ως ιδιοκτήτριες άρματος, ενώ στους μουσικούς αγώνες συμμετείχαν από τα ελληνιστικά χρόνια (Μ.Δ. 1823).
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μαρτυρίες είναι η επιγραφή για έναν κοσμοπολίτη μουσικό. Το όνομά του δυστυχώς διαβάζεται μόνο αποσπασματικά, Μ. Αὐρήλιος Ο – - -. Φέρει το ρωμαϊκό όνομα γένους των Aurelii, το οποίο διαδόθηκε στις ελληνόγλωσσες επαρχίες μετά την εκχώρηση της ρωμαϊκής πολιτείας με την Constitutio Antoniana το 212 μ.Χ., γεγονός που επιτρέπει την υπόθεση ότι ο μουσικός μας έζησε μάλλον στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Καταγόταν από την Άγκυρα και νίκησε στον αγώνα των Πυθίων ως πυθαύλης, δηλαδή ως ερμηνευτής αυλού του πύθιου μέλους που συνόδευε την αναπαράσταση της μάχης ανάμεσα στον Απόλλωνα και τον Πύθωνα. Η πόλη του, προκειμένου να τον τιμήσει, έστησε το άγαλμά του και στη βάση χάραξε τις επιτυχίες του. Συγκεκριμένα, στην επίστεψη αναγράφηκαν τα ονόματα των πόλεων που του χορήγησαν την πολιτεία, το δικαίωμα δηλαδή να εγγραφεί στους καταλόγους πολιτών της πόλης, δικαίωμα το οποίο κάποιες φορές συνοδεύεται με το αξίωμα του βουλευτή. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο μουσικός ήταν πολίτης της Σμύρνης, της Εφέσου, της Αθήνας, της Νίκαιας, της Λακεδαίμονας, της Προύσας, του Βρινδησίου, της Περγάμου, της Κορίνθου, των Θεσπιών, του Άργους, της Λαοδίκειας και της Ταρσού. Στον κορμό της βάσης στεφάνια (αποδίδονται ως απλές, ρηχές κυκλικές κοιλότητες) αντιστοιχούν σε περίπου σαράντα πέντε νίκες που κέρδισε σε αγώνες από τη Ρώμη έως την Κιλικία (Μ.Δ. 1274 + 1194).
Στις επιγραφές που εκτίθενται στη στοά ρίχνεται φως σε αποσπασματικές αλλά σημαντικές πτυχές της ιστορίας των ελληνικών πόλεων και ηγεμονιών κατά τους κλασικούς και τους ελληνιστικούς χρόνους. Σύμφωνα με παλαιά παράδοση ο νικητής σε έναν πόλεμο όφειλε να αφιερώσει το ένα δέκατο της λείας από τον εχθρό. Τα αρχαιότερα μνημεία μέσα στον ιερό περίβολο, κυρίως κατά μήκος και εκατέρωθεν του δρόμου που διέσχιζε το ιερό, τη λεγόμενη Ιερά Οδό, ήταν αφιερώματα που χρηματοδοτήθηκαν από τα λάφυρα πολέμων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το ανάθημα της αρκαδικής πόλης των Καφυών, οι οποίοι ανέθεσαν τη δεκάτη από τα λάφυρα μιας νικηφόρας μάχης που πέτυχαν κατά το πρώτο μισό του 5ου αι. π.Χ. (Μ.Δ. 1562).
Οι αναθηματικές επιγραφές συνήθως συνόδευαν κάποιο ανάγλυφο ή ολόγλυφο πλαστικό έργο ή οικοδόμημα, το οποίο αφιερωνόταν στον θεό. Οι αναθέτες ήταν πόλεις, ηγεμόνες ή ευκατάστατα πρόσωπα και προέρχονταν από όλα τα μήκη και πλάτη του ελληνόφωνου κόσμου ή και εκτός αυτού. Ένδειξη της εμβέλειας του ιερού στις παρυφές του ελληνισμού είναι το ανάθημα των Τυρρηνών κατά τα τέλη του 6ου αι. ή το πρώτο τρίτο του 5ου αι. π.Χ. Φαίνεται ότι πάνω στη σωζόμενη βάση είχε εγερθεί ένας ορειχάλκινος κίονας που υποστήριζε λέβητα. Στο κάτω μέρος του αφιερώματος υπάρχουν δύο κατάλογοι με ονόματα νικητών των αγώνων των Σωτηρίων που χρονολογούνται περί το 225 π.Χ., ενώ στη δεξιά πλευρά και στην οπίσθια όψη, δύο ακόμη κατάλογοι με ονόματα νικητών (Μ.Δ. 1560 + 4074, εικ. 15). Λίγο νεότερο είναι το ανάθημα της πόλης της Σάμου, το οποίο ανάγεται στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Η βάση θα έφερε ένα χάλκινο άγαλμα φυσικού μεγέθους, όπως προκύπτει από τις εμφανείς κοιλότητες στην άνω επιφάνεια (Μ.Δ. 1790), ενώ στο δεύτερο τέταρτο του ίδιου αιώνα στήθηκε ο έφιππος ανδριάντας, ένα ανάθημα των Θεσσαλών (Μ.Δ. 7575).
Σταδιακά, ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. και συχνότερα κατά τους επόμενους αιώνες, αναθέτες δεν ήταν μόνο πόλεις ή ηγεμόνες. Κατά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. οι γιοι του Φαΰλλου από το Μεταπόντιο αφιέρωσαν ένα άγαλμα, ίσως στη μορφή του ίδιου του θεού (Μ.Δ. 1618). Στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. χρονολογείται το αφιέρωμα του Λακεδαιμονίου Λανδρίδα (Μ.Δ. 1411) και στα μέσα του ίδιου αιώνα το μνημείο του Δαμαίου, γιου του Αντιδώρου, από τους Δελφούς (Μ.Δ. 1758). Περίπου σύγχρονο είναι το ανάθημα του Οπούντιου Ξένωνος και του γιου του Διοκλή. Κάτω από την κυρίως αναθηματική επιγραφή υπάρχει μια έμμετρη επιγραφή σε τρία δίστιχα στα οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τιμές που απονεμήθηκαν από την Αμφικτυονία και την πόλη των Δελφών (Μ.Δ. 30934). Γύρω στο 175 π.Χ. ο Πραξίας από τους Δελφούς ανέθεσε το άγαλμα του γιου του Ευδόκου, πρώτου μεταξύ των παίδων στους αγώνες των Βασιλείων (Μ.Δ. 30936). Οι αναθέτες ήταν κατά κανόνα άνδρες· μια από τις λίγες γυναίκες αναθέτες ήταν η Πάσιχον, η σύζυγος του Ξένωνα, ο οποίος διετέλεσε ιερέας του Απόλλωνα έως το 180 π.Χ. Η ίδια ήταν ιέρεια της Ειλειθυίας και ο γιος τους, ο Βούλων, απεστάλη στη Ρώμη το 189 π.Χ. ως πρεσβευτής. Το μνημείο αυτής της σημαντικής οικογένειας πρέπει να στήθηκε πριν από το 189 π.Χ., διότι μεταξύ των αναθετών αναγράφεται και ο Βούλων, ο οποίος, όπως είναι γνωστό από άλλες πηγές, δολοφονήθηκε μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη (Μ.Δ. 820).
Κατά τον 3ο αι. π.Χ. και στις αρχές του επόμενου αιώνα ιδιαίτερα στενές ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στο ιερό και τους Ατταλίδες. Οι βασιλείς της Περγάμου προέβησαν στην ανάθεση μνημείων, ενώ, σύμφωνα με τις επιγραφικές μαρτυρίες, το 159/8 π.Χ. οι κάτοικοι των Δελφών έλαβαν από τους βασιλείς της Περγάμου, τον Ευμένη Β′ και τον Άτταλο Β′, οικονομική υποστήριξη, προκειμένου να οικοδομήσουν ή να ολοκληρώσουν το θέατρο. Σε αναγνώριση αυτών των ευεργεσιών η πόλη των Δελφών εξέδωσε τιμητικό ψήφισμα για τον Φιλέταιρο, τον πρώτο από τους Ατταλίδες κατά το πρώτο τρίτο του 3ου αι. π.Χ. (Μ.Δ. 442), ενώ σχεδόν έναν αιώνα αργότερα οι Αιτωλοί έστησαν το άγαλμα του Ευμένη Β′. Η βάση πάνω στην οποία χαράχτηκε η ανάθεση, ύψους δέκα μέτρων περίπου, ορθωνόταν δίπλα στο βωμό του Απόλλωνα (Μ.Δ. 1566). Σε τελείως διαφορετικούς ιστορικούς συνειρμούς παραπέμπει το αφιέρωμα της Πραξώς. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στους Δελφούς που μια γυναίκα είναι επίσης γνωστή από φιλολογική μαρτυρία. Υπήρξε σύζυγος επιφανούς πολίτη των Δελφών, αλλά το στοιχείο για το οποίο η ιστορία διατήρησε το όνομά της είναι η εμπλοκή της στο σχέδιο δολοφονίας του βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β′. Σύμφωνα με τον Λίβιο, όταν ο Ευμένης επέστρεφε από τη Ρώμη, όπου ενώπιον της Συγκλήτου πρόβαλε κατηγορίες κατά του Περσέα, πείθοντας τους Ρωμαίους να πολεμήσουν κατά του Μακεδόνα βασιλιά, ο τελευταίος οργάνωσε σχέδιο δολοφονίας του Ευμένη. Η πράξη αποφασίστηκε να τελεστεί στο ιερό των Δελφών, από όπου ο Ατταλίδης βασιλιάς θα διερχόταν κατά το ταξίδι επιστροφής του, προκειμένου να προσφέρει θυσία στον Απόλλωνα. Για να το πετύχει, ο Περσέας δωροδόκησε τον Εύανδρο από την Κρήτη, αρχηγό μιας ομάδας μισθοφόρων, καθώς και τρεις Μακεδόνες. Τους έδωσε, επίσης, επιστολή για την Πραξώ, η οποία με την οικονομική της επιφάνεια αποτελούσε εξέχον μέλος της κοινωνίας των Δελφών και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Περσέα. Οι δολοφόνοι έπληξαν τον Ευμένη, όταν ο βασιλιάς ανέβαινε από την Κίρρα στους Δελφούς, σε ένα σημείο όπου ο δρόμος στένευε τόσο μεταξύ ενός τοίχου και του γκρεμού, ώστε η πολυπληθής συνοδεία ήταν υποχρεωμένη να πορεύεται κατά στίχο, αφήνοντας τον βασιλιά έκθετο. Τότε οι μισθοφόροι άρχισαν να εκτοξεύουν πάνω από τον τοίχο μεγάλες πέτρες, από τις οποίες μία πέτυχε τον Ευμένη στο κεφάλι. Αρχικά οι ακόλουθοί του σαστισμένοι τον εγκατέλειψαν εκτός από έναν, τον Πανταλέοντα από την Αιτωλία. Γρήγορα, όμως, επέστρεψαν και καταδίωξαν τους δολοφόνους μέχρι την κορυφή του Παρνασσού. Ο Ευμένης, για τον οποίο όλοι πίστεψαν ότι είχε σκοτωθεί και η σχετική φήμη έφτασε μέχρι την Πέργαμο και τη Ρώμη, ανέκτησε τις αισθήσεις του, την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο λιμάνι και από εκεί με πλοίο αρχικά στην Κόρινθο και μετά στην Αίγινα. Η τύχη της Πραξώς, στο σπίτι της οποίας εξυφάνθηκε το σχέδιο δολοφονίας, δεν είναι γνωστή, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπέστη τις συνέπειες της πράξης της στη Ρώμη, όπου την μετέφερε ο Γάιος Βαλέριος, απεσταλμένος της Συγκλήτου στην Ελλάδα (Μ.Δ. 4812).
Η ρωμαϊκή περίοδος αντιπροσωπεύεται με βάθρα αγαλμάτων τα οποία ανίδρυσε η Αμφικτυονία σε απόδοση τιμών προς τον αυτοκράτορα ή τους Ρωμαίους ανθυπάτους, διοικητές της επαρχίας της Αχαΐας. Πρόκειται για τη βάση προς τον αυτοκράτορα Αδριανό, στην οποία επίσης αναφέρεται ο ιερέας Μέστριος Πλούταρχος (Μ.Δ. 2498 + 3443), για τον ανθύπατο της Αχαΐας Αβίδιο Κύητο, που ήταν γνωστός από τον Πλούταρχο ως ένας από τους φίλους του (Μ.Δ. 54), για τη βάση του Αμφικτύονα Μ. Ούλπιου Δοκητίου Λουκίου (M. Ulpius Docetius Lucius) από τη Νικόπολη επί της αρχής του Τραϊανού ή του Αδριανού, προκειμένου η Αμφικτυονία να ανταποδώσει τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που κατέβαλε ένα μέλος της, μεταξύ άλλων τον εορτασμό των Πυθικών Αγώνων και την οικονομική επιβάρυνση για την αποστολή μιας πρεσβείας (Μ.Δ. 1445).
Στην επιγραφική στοά εκτίθεται το ανάθημα του Ηρώδη Λεύκιου Βιβούλλιου Ίππαρχου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού, ή πιο απλά του Ηρώδη του Αττικού από τον Μαραθώνα. Είναι γνωστό ότι δαπάνησε πολλά χρήματα για τον εξωραϊσμό μνημείων που συνδέονταν με το ένδοξο παρελθόν, όπως στην Αθήνα, στο παναθηναϊκό στάδιο και στο ωδείο, στην Ολυμπία, όπου χρηματοδότησε την κατασκευή υδραγωγείου, στην Κόρινθο, όπου μερίμνησε για την επισκευή της κρήνης Πειρήνης και αλλού. Στους Δελφούς ο Ηρώδης δαπάνησε χρήματα για τον εξωραϊσμό του σταδίου, όπου μέχρι εκείνη την εποχή οι θεατές κάθονταν κατά γης. Με τις εργασίες του Ηρώδη το θέατρο απέκτησε λίθινα εδώλια και μια μνημειώδη πύλη, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία συνίσταται σε τέσσερις πυλώνες που πλαισιώνουν τρεις κόγχες για την τοποθέτηση αγαλμάτων. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι πολίτες των Δελφών ανέθεσαν αγάλματα του Ηρώδη και των μελών της οικογένειάς του. Ο ίδιος ανήγειρε άγαλμα για το γιο του Ηρώδη, από το οποίο εκτίθεται η βάση του (Μ.Δ. 4071).
Άμεσα συνυφασμένη με το ιερό του Απόλλωνα ήταν η πόλη των Δελφών η οποία εκτεινόταν έξω από τον ιερό περίβολο. Το πολιτικό της κέντρο βρισκόταν μέσα στο ιερό, καθώς το βουλευτήριο εντοπίζεται αμέσως στα ανατολικά του Θησαυρού των Αθηναίων. Από τα ψηφίσματα της πόλης των Δελφών στην επιγραφική στοά εκτίθενται τέσσερις ενεπίγραφοι λίθοι. Πρόκειται για τιμητικά ψηφίσματα με τα οποία τιμώνται Φωκείς, ένας από την πόλη Χαράδρα, άλλος από το Τιθρώνιο και ένας τρίτος από την Ελάτεια (Μ.Δ. 4343), πολίτες από τις πόλεις Σόλοι, Νεάπολη, Μεταπόντιο, Άργος, Μύλασα και Βρούττιο (Μ.Δ. 718 ), Αθηναίοι και ένας Λακεδαιμόνιος (Μ.Δ. 1110 + 1109). Γύρω στο 175 π.Χ. ο Ανδροσθενίδας, ο γιος του Κρινία, πολίτη της Τολοφώνας, και ο αδελφός του, ο Αριστόμαχος, πολίτης της Οιάνθειας, ζητούν να τους επιβεβαιωθούν τα προνόμια που είχαν δοθεί στον παππού τους και στους απογόνους του. Η πόλη των Δελφών συγκατατίθεται στο αίτημά τους και ένα μέλος της ορίζεται ως εγγυητής της προξενίας που ανανεώνεται (Μ.Δ. 3471). Ένα ακόμα ψήφισμα ρίχνει φως στη μεταβολή της στάσης ενός πολιτικού σώματος, στην προκειμένη περίπτωση της πόλης των Δελφών, προς πρόσωπα τα οποία παλαιότερα είχαν λάβει τιμές και προνόμια που αργότερα τους αφαιρέθηκαν. Κατά το 159/8 π.Χ. η πόλη των Δελφών απένειμε τιμές σε έναν ξένο, ο οποίος είχε ανανεώσει και επαυξήσει τις ευεργεσίες των προγόνων του προς την πόλη. Αργότερα και για άγνωστο λόγο το όνομα του ευεργέτη, καθώς και η εθνικότητά του απολαξεύτηκαν, γεγονός που ισοδυναμεί με καταδίκη σε λήθη (Μ.Δ. 3798).
Στην επιγραφική στοά εκτίθενται μνημεία που μνημονεύουν γνωστές ιστορικές προσωπικότητες. Ο επισκέπτης της στοάς διαβάζει σε ένα μικρό κομμάτι λευκού μαρμάρου που βρέθηκε στον πυθμένα ενός πηγαδιού στους Δελφούς το όνομα του Αριστοτέλη, καθώς και του ανιψιού και μαθητή του, Καλλισθένη. Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος συνέγραψε τον κατάλογο των νικητών στους Πυθικούς Αγώνες, βοηθούμενος από τον Καλλισθένη. Ο τελευταίος είναι γνωστό ότι αργότερα έγινε ο ιστοριογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τον οποίο πιθανόν δολοφονήθηκε. Η αποσπασματικότητα της επιγραφής δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους απόδοσης των τιμών (Μ.Δ. 2829, εικ. 16).
Στο ανάθημα των Μιλησίων τιμώνται ο Ιδριεύς και η Άδα, σύζυγοι και αδέλφια, παιδιά του Εκατόμνου, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας που κυβέρνησε τη σατραπεία, δηλαδή την ημιαυτόνομη διοικητική περιφέρεια του περσικού κράτους της Καρίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους, ο Μαύσωλος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Εκάτομνο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ενισχύοντας τις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονταν στο εσωτερικό της Περσικής Αυτοκρατορίας, ενώ το 357 π.Χ. συνέβαλε στην αποδόμηση της Αθηναϊκής Συμμαχίας, προκαλώντας την αποστασία της Χίου, της Κω, της Ρόδου και του Βυζαντίου. Μετά το θάνατό του, το 353 π.Χ., τον διαδέχτηκε η επίσης αδελφή και σύζυγός του Αρτεμισία, η οποία συνέλαβε και ξεκίνησε την οικοδόμηση ενός από τα επιβλητικότερα μνημεία της αρχαιότητας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, το ταφικό μνημείο που προοριζόταν να στεγάσει το σώμα του νεκρού συζύγου της. Το κτήριο, που αποτέλεσε ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, χαρακτηρίζει τα επιβλητικά επιτάφια μνημεία. Μετά την κατάλυση του περσικού κράτους ο Αλέξανδρος διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη δομή του στο νεοσύστατο κράτος του και όρισε την Άδα ως επικεφαλής της περιοχής. Το ανάθημα των Μιλησίων πρέπει να ανάγεται στα χρόνια 351-343 π.Χ., περίοδος κατά την οποία ο Ιδριεύς και η Άδα είχαν την αρχή από κοινού. Για τον γλύπτη Σάτυρο από την Πάρο που υπογράφει το μνημείο είναι γνωστό ότι μαζί με τον Πυθεό συνέγραψαν μελέτη για το Μαυσωλείο, στην ολοκλήρωση του οποίου συνέβαλαν επίσης κορυφαίοι γλύπτες της εποχής, ο Λεωχάρης, ο Βρύαξης, ο Πραξιτέλης και ίσως ο Τιμόθεος (Μ.Δ. 631).
Εκτίθεται ακόμα η βάση του αναθηματικού ανδριάντα των Φωκέων στον Απόλλωνα, το οποίο απέδιδε τον Ξάνθιππο, τον απελευθερωτή της Ελάτειας. Συνοδεύεται από ένα επίγραμμα στο οποίο εξαίρεται η νίκη του κατά του Κασσάνδρου, του βασιλιά της Μακεδονίας. Ο Ξάνθιππος εξελέγη δέκα φορά ταγός των Θεσσαλών μεταξύ των ετών 304 και 285 π.Χ., οπότε και πέτυχε, συμμαχώντας με τον Λυσίμαχο, να εκδιώξει τις μακεδονικές φρουρές τους Αντιγόνου από τη Φωκίδα. Το μνημείο στους Δελφούς στήθηκε μεταξύ των ετών 273 και 270 π.Χ. και αποτελούταν από δύο ισομεγέθεις κυβόλιθους. Το άγαλμα το έπλασε ο γλύπτης Λύκος (Μ.Δ. 3725).
Δύο από τις επιγραφές της στοάς αποτελούν μαρτυρίες για το σεβασμό που έτρεφαν οι αρχαίοι για τους δικούς τους προγόνους. Τέτοια είναι η περίπτωση της βάσης για τον Θάσιο πυγμάχο και δρομέα Θεαγένη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο φημισμένους αθλητές της αρχαιότητας, καθώς σύμφωνα με την αρχαία παράδοση είχε καταφέρει να κερδίσει χίλια τετρακόσια στεφάνια και άρα ίσο αριθμό νικών. Για τον Θεαγένη γνωρίζουμε ότι έζησε κατά τον 5ο αι. π.Χ. και ότι πέτυχε τις νίκες του μεταξύ των ετών 480 και 450 π.Χ. Κρίνοντας, ωστόσο, από το σχήμα των γραμμάτων, συμπεραίνουμε ότι ο δελφικός κατάλογος με τις σημαντικότερες νίκες του χαράχθηκε σε λίθο στις αρχές του 4ου αι. π.Χ., ίσως αντικαθιστώντας παλαιότερο βάθρο ή με την ευκαιρία της αναγωγής του σε αντικείμενο λατρείας στην αγορά της Θάσου, όπου, όπως είναι γνωστό, τιμήθηκε ως ἥρως θεράπων (Μ.Δ. 3835). Η δεύτερη επιγραφή είναι ένα επίγραμμα που χαράχθηκε με πρωτοβουλία της πόλης Κυζίκου, προκειμένου να τιμήσει έναν πολίτη της, τον αστρονόμο Κάλλιππο, ο οποίος έζησε τον 4ο αι. π.Χ. Η πόλη του ανήγειρε χάλκινο άγαλμα, πάνω στη βάση του οποίου χαράχθηκε ένα επίγραμμα. Κατά τον 2ο αι. και με την ευκαιρία της επισκευής του αγάλματος η αρχική επιγραφή απολαξεύτηκε και σε άλλη όψη του λίθου χαράχθηκε εκ νέου του επίγραμμα με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις από το αρχικό (Μ.Δ. 4356, εικ. 17).
Ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πλαστικής και της προσωπογραφίας των καλλιτεχνών έχουν οι βάσεις τις οποίες υπογράφουν ονομαστοί και μη γλύπτες. Εκτός από τον γλύπτη Σάτυρο, για τον οποίο έγινε λόγος πιο πάνω, πολλοί είναι ακόμα οι καλλιτέχνες που υπογράφουν αγαλματικές βάσεις που βρέθηκαν στο ιερό. Άγνωστος από αλλού είναι ο γλύπτης Ετεοκλής, ο οποίος υπέγραψε κατά το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. ή τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. το βάθρο του Φιλόστρατου από την Κύζικο, ενός νικητή στο άθλημα της πάλης (Μ.Δ. 1510). Αντίθετα, γνωστός και από άλλες πηγές είναι ο εγγονός του συνώνυμου πρεσβύτερου γλύπτη Πραξιτέλης, ο οποίος εργάστηκε κατά τα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., λαξεύοντας το άγαλμα του Χαρίδημου από την Πιτάνη, ένα αφιέρωμα της πόλης της Αβύδου (Μ.Δ. 3951, εικ. 18).
Αρκετές από τις επιγραφές ανάγονται στην ιδιωτική σφαίρα. Μια ενδιαφέρουσα ομάδα επιγραφών είναι οι απελευθερωτικές πράξεις, αυτές δηλαδή που αναφέρονται στην απελευθέρωση των δούλων από την ιδιωτική ή την κρατική κυριαρχία. Στους Δελφούς υπάρχουν περισσότερες από 800 επιγραφές χαραγμένες στον μεγάλο πολυγωνικό τοίχο που λειτουργούσε ως ανάλημμα του ανδήρου για το ναό του Απόλλωνος. Στη θέση αυτή διασφαλιζόταν η δημοσιότητα της απελευθέρωσης, ενώ πιστευόταν ότι ο απελεύθερος αφιερωνόταν στον θεό. Το τυπικό ήταν συνήθως αρκετά απλό· ο κύριος απελευθέρωνε τον δούλο, συνήθως θέτοντάς του κάποιους όρους, όπως τον όρο της παραμονής, δηλαδή της υποχρέωσης του απελευθερωμένου προσώπου να παραμείνει κοντά στον πρώην κύριό του για όσο χρόνο ο τελευταίος βρίσκεται στη ζωή μέχρι την οριστική του απελευθέρωση, την ἀπόλυσιν. Συνήθως η πράξη τελούνταν υπό την παρουσία ενός ή περισσότερων προσώπων, των μαρτύρων. Στην επιγραφική στοά εκτίθενται δύο ενεπίγραφοι λίθοι, ένας κιονίσκος (Μ.Δ. 1071) και μία ορθογώνια πλίνθος που φέρει επιγραφές και στις τέσσερις κατακόρυφες πλευρές. Στη δεύτερη αυτή επιγραφή αναφέρεται ως μάρτυρας ο αυτοκράτορας Κλαύδιος (Μ.Δ. 21271).
Οι επιγραφές δεν είναι μόνο επίσημα ψηφίσματα ή φροντισμένα και τυπικά κείμενα προσφορών. Μεγάλος είναι ο αριθμός των επιτύμβιων λίθων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών. Στην έκθεση του Μουσείου έχουν συγκεντρωθεί στήλες που παρουσιάζουν τη διαχρονική εμβέλεια του ιερού σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου, όπου ζούσαν άποικοι ελληνικής καταγωγής. Πολίτες αυτών των μακρινών τόπων επισκέπτονταν το ιερό ως προσκυνητές ή στο πλαίσιο διπλωματικών επαφών. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, απεβίωσαν στο ιερό, όπου ετάφηκαν, και στον τάφο τους στήθηκαν επιτύμβιες στήλες, όπως κατά τον 6ο αι. π.Χ. για τον Απελλή, το γιο του Δήμωνος, από τη Μασσαλία (Μ.Δ. 2364), για τον Βέμβακα από τις Θεσπιές της Βοιωτίας (Μ.Δ. 5338) ή για τον Αρχίδαμο, το γιο του Πυθέα, από τον Σελινούντα (Μ.Δ. 2279, εικ. 19). Οι δύο αυτές στήλες έχουν μια επιπλέον σημασία για την ιστορία της γραφής, καθώς η μορφή των γραμμάτων και ο τρόπος γραφής της δεύτερης στήλης, ἐπὶ τὰ λαιά, δηλαδή από τα δεξιά προς τα αριστερά, είναι χαρακτηριστικά των επιγραφών του 6ου αι. π.Χ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι επιτύμβιες στήλες δίνουν μια αίσθηση μελαγχολίας, ιδίως όταν πρόκειται για επιτύμβια στήλη και μάλιστα προσώπου που πέθανε πρόωρα. Τέτοια είναι η επιτύμβια στήλη του Αχιλλέα από την Τρωάδα. Σε μια φροντισμένη ορθογώνια στήλη, η οποία σε κάποια σημεία σκοπίμως δεν έχει υποστεί την τελική επεξεργασία αλλά αφήνεται με κάπως τραχιά την επιφάνεια, αναγράφηκε το σύντομο έμμετρο δίστιχο. Μας πληροφορεί ότι ο νεκρός ήταν Τρωαδίτης, ο Αχιλλέας με το όνομα, και ότι πέθανε μόλις στα δεκαοκτώ του. Τα επιμελημένα γράμματα υποδηλώνουν ότι η επιγραφή χαράχθηκε κατά τα τέλη του 3ου αι. μ.Χ. (Μ.Δ. 2362).
Βιβλιογραφία
A. Bélis, Corpus des inscriptions de Delphes III, Les Hymnes à Apollon, Paris 1992.
É. Bourguet, Fouilles de Delphes III, 1: Epigraphie. Inscriptions de l'entrée du Sanctuaire au Trésor des Athéniens, Paris 1929.
J. Bousquet, Corpus des inscriptions de Delphes 2, Les Comptes du quatrième et du troi-sième siècle, Paris 1989.
G. Colin, Fouilles de Delphes III, 2: Epigraphie. Inscriptions du Trésor des Athéniens, Paris 1909-1913.
G. Colin, Fouilles de Delphes. Tome III: Epigraphie. Inscriptions de la terrasse du temple et de la région nord du Sanctuaire: nos 1 à 86, monuments des Messéniens, de Paul-Émile et de Prusias, Paris 1930.
G. Daux, A. Salač, Fouilles de Delphes III, 3,1: Epigraphie. Inscriptions depuis le Trésor des Athéniens jusqu'aux bases de Gélon, Paris 1932.
G. Daux, Fouilles de Delphes III, 3,2: Epigraphie. Inscriptions depuis le Trésor des Athé-niens jusqu'aux bases de Gélon, Paris 1943.
J.-Y. Empereur, Corpus des inscriptions de Delphes: décrets de la cité de Delphes, Paris 1981.
R. Flacelière, Fouilles de Delphes III, 4, 2: Epigraphie. Inscriptions de la terrasse du temple et de la région nord du Sanctuaire: nos. 87 à 275, Paris 1954.
F. Lefèvre, Corpus des inscriptions de Delphes IV, Documents amphictioniques, Paris 2002.
A. Plassart, Fouilles de Delphes III, 4, 3: Epigraphie. Inscriptions de la terrasse du temple et de la région nord du sanctuaire : les inscriptions du temple du IVe siècle: nos 276 à 350, Paris 1970.
J. Pouilloux, Fouilles de Delphes III, 4: Epigraphie, Les Inscriptions de la terrasse du temple et de la région Nord du sanctuaire, Index n° 87 à 516, Paris 1976.
J. Robert, Fouilles de Delphes III, 4: Epigraphie, Les Inscriptions de la terrasse du Temple, Paris 1977.
M.N. Valmin, Fouilles de Delphes III, 6: Epigraphie, Les inscriptions du théâtre, Paris 1939.
R.G.A. Weir, Roman Delphi and its Pythian Games, Oxford 2004.
aioniaellinikipisti

***  Η "προηγμένη τεχνολογία" των Αρχαίων Σπαρτιατών ...
Τα Ομηρικά έπη, πριν απ’ όλα, δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα, σε τέτοιο μάλιστα σημείο εξοχότητας, ώστε να αποτελούν κορυφαία λογοτεχνικά αριστουργήματα. Υπήρξαν ένα ευαγγέλιο για τον ελληνικό λαό, ένα ευαγγέλιο απαλλαγμένο γενικά από στοιχεία μαγείας, μεταφυσικής ή δεισιδαιμονίας. Επιπλέον μέσα από αυτά οι Ελληνες διδάχθηκαν πρότυπα τιμής, ευγενούς ανατροφής και ορθής γλώσσας.
Τα Ομηρικά έπη δίδαξαν επίσης ιστορία -την ιστορία των αρχών της μινωικής και της μυκηναϊκής εποχής- ενώ αποτελούν τον προάγγελο μιας νέας εποχής, δίνοντας στον αναδυόμενο ελληνικό λαό το στέρεο εκείνο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδόμησε έναν καινούριο πολιτισμό, παρέχοντας του ταυτόχρονα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς, περηφάνια κι αξιοπρέπεια.
ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
H παλαιά αντίληψη, ότι η αναζήτηση επιστημονικού γνωστικού περιεχομένου στα Ομηρικά έπη είναι άσκοπη, αποδεικνύεται από τα πράγματα ανυπόστατη. Είναι γεγονός ότι σε ένα επικό ποίημα υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα στη σωστή απόδοση εννοιών, πραγμάτων και γεγονότων, ενώ η ανάμιξη του παλαιού με το νέο είναι αναπόφευκτη. Όμως υπάρχουν περιγραφές, οι οποίες για ένα ειδικό επιστήμονα ή τεχνικό, είναι αναμφίβολα εξαιρετικά αποκαλυπτικές.
Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη ήδη το 1911. Σήμερα όμως, μετά από ένα αιώνα και με δεδομένη την πρόοδο των επιστημών που συντελέστηκε σ’ αυτό το διάστημα, είναι βέβαιο ότι τα επιστημονικά στοιχεία που περιέχονται στα έπη είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται.
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι τα πελώρια αυτά μνημεία της ανθρωπότητας πρέπει, τουλάχιστον κάθε εκατό χρόνια, να επανεξετάζονται από τους επί μέρους ειδικούς, με τη βεβαιότητα ότι θα ανακαλυφθεί καινούρια γνώση!
Όπως μάλιστα αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν πρόκειται για απλές καταγραφές που υπαινίσσονται την ύπαρξη επιστημονικής γνώσης, αλλά σχεδόν για ουσιαστική επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες της ομηρικής εποχής ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης. Οι υπάρχουσες περιγραφές επιτρέπουν όχι μόνο τη διαπίστωση αυτή, αλλά καθιστούν δυνατή την ανακατασκευή των εξεταζομένων στοιχείων, ώστε να μπορούν να μελετηθούν πειραματικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση και τις δυνατότητες τους.
Η παρούσα έρευνα ασχολείται με τα αμυντικά όπλα των Ελλήνων και συγκεκριμένα με δύο περιγραφές ασπίδων, οι οποίες εμφανίζουν στοιχεία μιας τεχνογνωσίας που αγγίζει τα επίπεδα της σύγχρονης τεχνολογικής γνώσης! Τα παραδείγματα αυτά βρίσκονται στο κατ’ εξοχήν πολεμικό έπος, την Ιλιάδα.
Ή Ιλιάδα, ως υπέροχο “λογοτεχνικό μνημείο, φαίνεται να έχει συσσωρεύσει τις πολιτιστικές προσπάθειες πολλών γενεών μέσα σε πολλούς αιώνες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εμφανίστηκε κατά το τέλος ή το απόγειο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά μάλλον κατά το ξεκίνημα του.
Ο Όμηρος εμφανίζεται ως κήρυκας ή προάγγελος του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα – ένας κήρυκας με ανάστημα τόσο γιγάντιο που ακόμα και σήμερα μας επισκιάζει. Η Ιλιάδα είναι ένα πολεμικό αφήγημα: οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και εμπολέμους είναι τρομακτικές.
Αντίστοιχα το τεχνολογικό περιεχόμενο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα επινοήματα, τα τεχνάσματα αλλά και η βαθιά γνώση τεχνικών μεθόδων, που σχεδόν ακουμπούν τα σύνορα της σύγχρονης τεχνολογίας, βρίσκονται εκεί σε αφθονία.
ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ!
Τα εν λόγω παραδείγματα αφορούν στις ασπίδες του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου. Και οι δύο είναι κατασκευές πολύστρωτες (laminatedstructures), αποτελούνται δηλαδή από επάλληλα ελάσματα ή στρώσεις υλικών με διαφορετικές ιδιότητες, κατάλληλα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με τρόπο που τελικά οι ιδιότητες της κατασκευής είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες έναντι μιας κατασκευής, φτιαγμένης από ένα και μοναδικό υλικό. Τέτοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον στις σύγχρονες βιομηχανικές αλλά και αεροδιαστημικές κατασκευές.
Όμως η λειτουργία κάθε μιας από τις ασπίδες αυτές στηρίζεται σε διαφορετική αρχή της μηχανικής επιστήμης.
Για να μελετηθεί κάθε ασπίδα ως πολύστρωτη κατασκευή, απαιτήθηκε η ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου. Ειδικά για την ασπίδα του Αίαντα, τα απαιτούμενα υλικά δεν ήταν απαγορευτικά από οικονομική άποψη, όπως για την ασπίδα του Αχιλλέα. Έτσι μπόρεσε να κατασκευαστεί και το φυσικό μοντέλο, δηλαδή μια πλήρης σειρά δοκιμίων, η συμπεριφορά των οποίων δοκιμάστηκε πειραματικά!
Η ανάπτυξη των μοντέλων βασίστηκε σε μια σειρά παραδοχών, οι οποίες όμως ήταν απόλυτα ρεαλιστικές. Π.χ., ότι οι επάλληλες στρώσεις ήταν ισοπαχείς, ότι το συνολικό βάρος της ασπίδας δεν ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ανθρώπου που τη χρησιμοποιούσε, έστω κι αν ήταν ημίθεος, ότι η κινητική ενέργεια του δόρατος, τη στιγμή που κτυπούσε την ασπίδα, ήταν όση περίπου και του ακοντιστή που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αντίστοιχο άθλημα κ.λπ.
Τα κείμενα της Ιλιάδας είναι, όπως θα δούμε, εξαιρετικά διαφωτιστικά και παρέχουν επαρκή δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για την αριθμητική προσομοίωση του κάθε όπλου και της συμπεριφοράς του: Ένα δόρυ με αιχμή από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο του κασσιτέρου) έκρουσε την ασπίδα. Αν και η ακριβής γεωμετρία της ασπίδας και του δόρατος δεν είναι επακριβώς γνωστή, από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, καθώς σχηματικές και ζωγραφικές αναπαραστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά εύγλωττες.
Οι ακριβείς ιδιότητες των σχετικών υλικών προσδιορίστηκαν σχετικά εύκολα, είτε μέσα από την αντιστοιχία προς σύγχρονα υλικά με ανάλο γη σύνθεση και μεθόδους παραγωγής είτε μέσα από πειραματικό προσδιορισμό.
Τέλος, η διερεύνηση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς των ασπίδων έγινε με την αριθμητική επίλυση του προβλήματος της δυναμικής επαφής ανάμεσα σ’ αυτές και το δόρυ. Το πρόβλημα αυτό συγκεντρώνει την προσοχή των ερευνητών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς αφορά στην κρούση βλημάτων με μεγάλες ταχύτητες, τον σχεδιασμό και ανάλυση πυρηνικών όπλων, την ασφάλεια πυρηνικών αντιδραστήρων, την ταχεία διαμόρφωση μετάλλων και πολλά άλλα, οδήγησε δε στην ανάπτυξη νέων, προηγμένων αλγορίθμων και κωδίκων υπολογιστών.
Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
Οι πληροφορίες που δίνονται στην Ιλιάδα για την ασπίδα του Αχιλλέα, εκτός από τη μακρά περιγραφή των εξωτερικών της παραστάσεων, είναι οι εξής:
α) Η πρώτη περιγραφή ρομπότ στην ιστορία (άποψη του Isaac Asimov για τα χρυσά κορίτσια που βοηθούσαν τον Ήφαιστο, 1412-422):
Και τες φυσούνες μάκρυνεν απ’ την φωτιά και όλα \ Εσύναξε τα σύνεργα σ’ εν’ αργυρό λαρνάκι, \ Και με σφουγγάρι εκάθαρε το πρόσωπο, τα χέρια,\ Τον τράχηλον τον δυνατόν, τα δασερά του στήθη. \ Χιτώνα ενδύθη, εφούχτωσε σκήπτρο παχύ κι εβγήκε \ χωλαίνοντας και ανάλαφρα τον κύριον εστηρίζαν \ θεράπαινες ολόχρυσες, σαν ζωντανά κοράσια. \ Δύναμιν έχουν και φωνήν, νουν έχουν εις τες φρένες, \και τεχνουργήματ’ έμαθαν από τους αθανάτους. \ Εκείνες τον επρόσεχαν. Κι εσυρθη αυτός πλησίον \ στη Θέτιδα κι εκάθησε σ’ ένα θρονί ωραίο.
β) Η πρώτη περιγραφή πλήρως αυτοματοποιημένου εργαστηρίου (Σ 468-473):
Είπε και αυτού την άφησε και πήγε στες φυσούνες, \ στο πυρ τες στρέφει και γοργά να εργάζονται προστάζει. \ Φυσούνες είκοσι φυσούν στες κάψες τους και βγάζουν \ ευκολοφύσητην πνοήν σφοδρήν ή μετρημένην, \ πότε με βία πότε σιγά να υπηρετούν, ως θέλει \ ο Ήφαιστος, ώστ’ εύκολα το έργο να τελειώσει.
γ) Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ασπίδας (1474-481):
Σκληρόνχαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυ σάφι \ και ασήμι βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ’ αμόνι \ εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι \ σφύραν αδρανεί δυνατήνκαι το διλάβι στ’ άλλο. \ Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην \ όληνμε τέχνηνκαι τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον \ με πέντε διπλές έγινεν η ασπίδα και σ’ εκείνην \ λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.
δ) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αινεία {Υ 261-272):
Κι από το σώμα του μακράν την κράτησε ο Πηλείδης \ Φοβούμενος μην εύκολα τη σπάσει πέρα ως πέρα \Του Αινείου τομακρόσκιον κοντάρι του ανδρειωμένουζ \ Και δεν εννόησε ο μωρός ότι τα δοξασμένα \ Των θεών δώρ’ από θνητούς ευκόλως δεν νικούνται, \ Μηδέ ποσώς υποχωρούν και τότε την ασπίδα \ Δεν έσπασε το δυνατό κοντάρι του ανδρειωμένου. \ Ότι την φύλαξε ο χρυσός, δώρο του Ηφαίστου θείον \ δύο δίπλες εδιαπέρασεν και τρεις ήσαν ακόμη, \ Τι πέντε δίπλες ο χωλός τεχνίτης είχε στρώσει, \ δύο χάλκινες και μέσαθε του κασσιτέρου δύο, \μιανχρυσήν, που κράτησε το φράξινο κοντάρι.
ε) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αστεροπαίο (Φ 161-164):
Εις τες φοβέρες σήκωσεν ο θείος Αχιλλέας \την λόγχην και τες δύο του ο Αστεροπαίος ήρως, \ Ότι του ερχόταν βολικά και με τα δύο του χέρια. \ Με τηνμιανλόγχη κτύπησε τον κύκλον της ασπίδος, \ αλλά την κράτησε ο χρυσός, το δώρημα το θείο.
Όπως λοιπόν προκύπτει, η ασπίδα αποτελείται από δύο εξωτερικά ελάσματα από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο κασσίτερου), δύο ελάσματα κασσίτερου και ένα κεντρικό έλασμα από (μαλακό) χρυσό. Πρόκειται δηλαδή για υλικά με πολύ διαφορετικές -μηχανικές και άλλες- ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει την αναστολή διάδοσης της διάτρησης μέσα στα υλικά της ασπίδας. Αυτό το «εμπόδισμα» του τρυπήματος επι τυγχάνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την απορ ρόφηση της κρουστικής ενέργειας του δόρατος, από την πλαστική παραμόρφωση του κεντρικού ελάσματος από χρυσό!
Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ
Στην Ιλιάδα υπάρχουν οι ακόλουθες περιγραφές για την ασπίδα του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη μονομαχία του με τον Έκτορα (Η 219-232, 244-248, 258-267):
Και ο Αίας επροχώρησε μ’ ασπίδα ωσάν πύργον, \ χάλκινην μ’ επτά δέρματα, που του έκαμε ο Τυχίος \ των σκυτοτόμων έξοχος, εγκάτοικος στην Ύλην, \ λαμπρήν την ετεχνούργησεν εφτά-διπληνμε δέρμα \ δυνατών ταύρων, κι έβαλεν δίπλαν χαλκού ογδόην. \ Αυτήν στα στήθη επρόβαλεν ο Τελαμώνιος Αίας. \ Κι εστάθη εμπρός στον Έκτορα και τούπε με φοβέρες: \ «Ω Έκτωρ, θα γνωρίσεις συ, μόνος με μόνον τώρα, \ αν άλλοι εδώ των Δαναών ευρίσκονται ανδρειωμένοι, \ έξω από τον λεοντόκαρδον Πηλείδην ανδροφόνον, \ Αλλ’ αυτός μένει στα κυρτά θαλασσοπόρο πλοία, \ Αφού στον πρώτον αρχηγόν Ατρείδην εχολώθη. \ Αλλ’ εμείς είμεθ’ αρκετοί με σε να μετρηθούμε \ Και πάμπολλοι, αλλ’ άρχισε πρώτος εσύ την μάχην».
[Ο Έκτορας]
είπε και το μακρόσκιον ετίναξε κοντάρι. \ Και την φρικτήν του Αίαντος εκτύπησεν ασπίδα \ Και τον χαλκόν που όγδοος επτά σκεπάζει δίπλες. \Τες έξι δίπλες έσχισε κι εστάθη στην εβδόμην \ Της λόγχης ο σκληρός χαλκός και ο Έκτωρ πρώτος έκρουσε στην μέσην την ασπίδα, \ και η λόγχη δεν την έσπασε, ώστ’ εκυρτώθ’ η άκρη \ τότε πηδώντας έμπηξε την λόγχην στην ασπίδα \ του Έκτορος και απ’ την ορμήν τον έκοφεν ο Αίας, \ και τον λαιμόν του λάβωσε η λόγχη κι έσταξ’ αίμα. \ Και όμως ο Έκτωρ μ’ όλ’ αυτά την μάχην δεν αφήνει. \ Τραβιέται οπίσω κι απ’ την γην με το τρανό του χέρι \ Πέτραν σηκώνει ολόμαυρην, μεγάλην και τραχείαν \ Του Αίαντος την φοβερήν επτάδιπλην ασπίδα \ Μ’ αυτήν κτυπά στον ομφαλόν κι εβρόντησε ο χαλκός της.
Η ασπίδα του Αίαντα περιγράφεται ως αποτελούμενη από επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα όγδοο εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο. Αναφέρεται και ο κατασκευαστής της, ο Τυχίος από την Ύλη, που ήταν ονομαστός τεχνίτης του δέρματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μηχανισμός λειτουργίας της ασπίδας βασίζεται στην τριβή. Κατά την κρούση του δόρατος, η ασπίδα παρα μορφώνεται και η τριβή ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος απορροφά την ενέργεια της κρούσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ικανού αριθμού στρώσεων και, όπως αποδείχθηκε, οι επτά στρώσεις αποτελούν τον ελάχιστο (και ιδανικό) αριθμό, που κάνει την ασπίδα άτρωτη κάτω από τις δοσμένες συνθήκες (Εικ. 4). Το γεγονός αυτό, που επίσης επιβεβαιώνει απόλυτα τις ομηρικές περιγραφές, επαληθεύεται με τα παρόντα αποτελέσματα τόσο αριθμητικά όσο και πειραματικά με βάση τα μοντέλα της προηγούμενης περίπτωσης.
Εκτός από την αριθμητική έγινε και πειραματική μελέτη, κατά την οποία τα μοντέλα της ασπίδας κατασκευάστηκαν και δοκιμάσθηκαν σε διάτρηση, με τη βοήθεια αεροβόλου όπλου (Εικ. 5), του οποίου το βλήμα περιείχε ενέργεια όση και το δόρυ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δοκιμάστηκαν διάφοροι συνδυασμοί αριθμού και πάχους στρώσεων, με ίο συνολικό πάχος της ασπίδας να παραμένει σταθερό.
Επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι ο αριθμός των επτά στρώσεων είναι αναγκαίος για τη μη διάτρηση της ασπίδας και επίσης η ακρίβεια της ομηρικής περιγραφής ότι η τελευταία (όγδοη) στρώση του δέρματος συγκράτησε το δόρυ».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η μέχρι κεραίας επαλήθευση των (εξαιρετικά λεπτομερειακών) περιγραφών της Ιλιάδας για την κατασκευή και τη συμπεριφορά στη μάχη των ασπίδων του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην περιοχή της λεγόμενης πειραματικής αρχαιολογίας. Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες της εποχής εκείνης κατείχαν τεχνολογικές γνώσεις εξαιρετικά προηγμένες ακόμη και με σημερινά κριτήρια.
Ασφαλώς δεν υπάρχουν αποδείξεις επιστημονικής γνώσης που να στήριζε τις τεχνολογικές αυτές δυνατότητες και πάλι όμως εγείρονται ερωτηματικά που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ιδιαίτερα εν όψει του τρόπου, με τον οποίο οι περιγραφές αυτές έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή προφορικά (τουλάχιστο μέχρι να εφευρεθεί η γραφή) από γενεά σε γενεά, χωρίς όμως να χάσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.
Έτσι η ύπαρξη ενός θαυμαστού κόσμου, όχι μόνο γεμάτου με αρμονία και κάλλος αλλά και τεχνολογικά προηγμένου σε εκπληκτικό βαθμό, δεν αποτελεί προϊόν φαντα σίας ή ποιητικής έμπνευσης, αλλά φαίνεται να ήταν απόλυτα χειροπιαστή πραγματικότητα.
Πηγές
1. Η επιστήμη της φύσεως παρ’ Ομήρω, Αθήνα 1891. Βλ. έκδοση 1977 από τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών με εκτενή εισαγωγή υπό Σ. Α. Παϊτιέτη και πρόλογο, μεταφράσεις χωρίων και παρατηρήσεις υπό Σ. Λ.Σκατσή
2. Τα κείμενα της Ιλιάδας που ακολουθούν είναι από τη μετάφραση του Ιακώβου Πολυλά. Η ιδέα πρωτοπα ρουσιάστηκε στο Πρώτο Συμπόσιο Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1980 (βλ. Πρακτικά, Σ. Α. Παϊπέτη, Ποίηση και τεχνολογία)
3. Οι αριθμητικοί κώδικες που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη βασίζονται σε κώδικες που ανα πτύχθηκαν από το Methods Development Group στο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) των ΗΠΑ, ίδρυμα που επί τριάντα σχεδόν χρόνια κατέχει τα αναμφισβήτητα πρωτεία στο πεδίο. (Βλ. Κ. Williams, Simulation of Damage Progression in Laminated Composite Plates, 5th International LSDYNA Users Conference. Ed. John Mc Kinney & Tony Taylor. September 21-22,1998. Southfield, Michigan)
4. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part A: The Shield of Achilles, Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001
5. S. A. Paipetis and V. Kostopoulos, Defensive Weapons in Homer’s Poetry, Part B: The Shield of Ajax Proceedings, 1st International Symposium on Extraordinary Machines and Structures in Antiquity, International Olympic Academy, Ancient Olympia, 19-24 August 2001.
Του Σ.Α Παϊπέτη
Kαθηγητή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών 

***  ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ιδιαίτερα θορυβημένη εμφανίζεται η Άγκυρα μετά από πληροφορίες ότι τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στα Τουρκικά σύνορα με την Συρία, έχουν εντολή να καταρρίπτουν αμέσως όποιο Τουρκικό τολμήσει να τα πλησιάσει....
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού Επιτελείου Αεροπορίας, İgor Klimov, ανέφερε ότι τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά τύπου Su-34 έχουν εφοδιαστεί με πυραύλους αέρος αέρος μέσου βεληνεκούς, με τους οποίους μπορούν ανά πάση στιγμή να καταρρίψουν όποιο τουρκικό αεροπλάνο τα πλησιάσει.
Οι πύραυλοι αυτοί όπως αναφέρεται, έχουν βεληνεκές μέχρι τα 60 χιλιόμετρα και είναι ιδιαίτερα ακριβείς στον στόχο τους. Ο İgor Klimov δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν πυραύλους αέρος εδάφους αλλά οι εξελίξεις ανάγκασαν την ρωσική πολεμική αεροπορία να τα εφοδιάσει και με πυραύλους αέρος αέρος με την εντολή να τους χρησιμοποιήσουν μόλις φάνει ότι κάποιο τουρκικό τα πλησιάζει.
Όπως φαίνεται οι Ρώσοι δεν αστειεύονται καθόλου και συνεχώς ενισχύουν το πολεμικό τους δυναμικό σε μια ήδη πολύ καυτή περιοχή. Το ερώτημα είναι αν οι Τούρκοι τολμήσουν τελικά το ατόπημα, ανάβοντας την μεγαλύτερη φωτιά μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

***  Απίστευτη πρόκληση από το ΝΑΤΟ για την Ελλάδα
 nato
-  Αντιδράσεις προξένησε η πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος φρόντισε να καταστήσει σαφές πως η Τουρκία έχει μονάχα "δικαιώματα", ενώ η Ελλάδα μονάχα "υποχρεώσεις.
Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης του J. Stoltenberg, σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, υποστήριξε σθεναρά την απόφαση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι είχε κάθε δικαίωμα να αντιδράσει όπως αντέδρασε.
Εάν η άνωθεν δήλωση συνδυαστεί όμως με τις καθημερινές παραβάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, τότε σίγουρα προκαλείται μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία ο γγ του ΝΑΤΟ καλέστηκε να απαντήσει.
Η απάντηση για τις τουρκικές παραβάσεις άφησε τους πάντες άφωνους, καθώς σύμφωνα με τον J. Stoltenberg, τα δυο φαινόμενα αποτελούν «δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί «μια πολύ ειδική περίπτωση», λόγω των κοινών συνόρων με τη Συρία, αλλά και της αύξησης των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχόλιο του δημοσιογράφου του CNN, Χάλα  Γκοράνι, ο οποίος έκανε λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά», φανερώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να στηρίξει την Τουρκία, ανεξάρτητα από το πόσο ακραία ή παράλογα είναι τα "θέλω" της.

***  Βόμβα από Πούτιν σε Ομπάμα: Οι μέρες του Αντίχριστου έχουν έρθει…
vomva
-   Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με σαφήνεια και πυγμή κατέστησε σαφές στον Μπαράκ Ομπάμα στην κατ' ιδίαν τους συνάντηση ότι οι μέρες του Αντίχριστου έχουν έρθει, σύμφωνα με πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο.
Αναλυτικότερα, του παρουσίασε έγγραφο της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας με την σφραγίδα του Παναγιωτάτου Πατριάρχη, που έκανε λόγο για τον Αντίχριστο και την έλευση του.
Είναι η στιγμή που επιβεβαιώνεται η προφητεία του Κοσμά του Αιτωλού…
«Αν βρεθούν τρεις δυνάμεις σύμφωνες τίποτε δεν θα πάθετε. Αν το ζήτημα λυθεί με τον πόλεμο θα πάθετε πολλές καταστροφές – σε τρεις χώρες μια θα μείνει…»
«Οι Τούρκοι θα μάθουν το μυστικό (ή θα καταλάβουν στο Αλβανικό Χειρόγραφο) τρεις μέρες γρηγορότερα από τους Χριστιανούς».
«Ξένος Στρατός θα έρθει. Χριστό θα πιστεύει, γλώσσα δεν θα ξέρει».
«Με άλλους θα κοιμηθείτε και με άλλους θα ξημερωθείτε».
«Εσείς θα πάτε να κατοικήσετε αλλού και άλλοι θα έρθουν να κατοικήσουν σε σάς».
«Νάχετε το Σταυρό στο μέτωπο για να γνωρίζουν ότι είστε χριστιανοί».
«Δεν θα φθάσει ο στρατός στην Πόλη – στη μέση του δρόμου θα ρθει το μαντάτο ότι έφτασε το ποθούμενο».
«Θα έρθει καιρός που μια γυναίκα θα διώχνει 10 Τούρκους με τη ρόκα».
«Στην Αυλώνα θα γίνει χαλασμός. Θα έλθουν στρατεύματα να ελευθερώσουν τον τόπο».
«Από τρία μπουγάζια στενά, Κρά, Κράψη και Μουζίνα θα περνούν πολλά στρατεύματα για την Πόλη. Καλόν είναι τα γυναικόπαιδα να βγουν στα βουνά. Θα σας ρωτούν αν είναι μακρυά η Πόλη, εσείς να μή λέτε την αλήθεια, διότι θα σας κακοποιήσουν. Ο στρατός αυτός δεν θα φτάσει εις την Πόλη, στη μέση του δρόμου θα μάθει ότι ο πόλεμος ετέλειωσε».
«Να κρυφτείτε ή κοντά στην πόρτα ή κοντά στην πλάκα, άν είναι βιαστικό και γρήγορο».
«Πολλά θα συμβούν. Οι πολιτείες θα καταντήσουν σαν παράγγες».
«Μετά τον πόλεμο οι άνθρωποι θα τρέχουν μισή ώρα δρόμο για να βρίσκουν άνθρωπον και να τον κάμουν αδελφό».
«Στην Πόλη θα χυθεί αίμα που τροχρονίτικο δαμάλι θα πλέζει».

***  Επιστροφή στη Μάνα Γη
gewrgia
-  ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ, ΥΠΤΓΟΣ Ε.Α., ΔΡ, ΨΥΧΟΛΌΓΟΣ, ΜΈΛΟΣ ΕΛΙΣΜΕ
Αρχή ζωής και πολιτισμού για τον άνθρωπο η γη !
Από τα δικά της υλικά πλάθεται και τρέφεται κάθε ζωντανός οργανισμός.
Πηγή επίσης πολιτισμού, διότι αυτή δημιουργεί και το φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου ο άνθρωπος διαβιώνει.
Επειδή και ο άνθρωπος είναι φύση –όπως κάθε ζωντανή ύπαρξη– είναι προορισμένος να ζει μέσα στη φύση και η απομάκρυνσή του από αυτή τον καθιστά αλαζόνα έναντί της, καταστρέφοντάς την με τη δυσάρεστη συνέπεια να απειλείται και αυτή η ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Εάν λοιπόν η επιστροφή στη φύση έχει ένα δεοντολογικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην εποχή μας έχει χαρακτήρα επιτακτικής ανάγκης, λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει σήμερα ο κόσμος.
Επειδή εκτιμάται ότι αυτή η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια, είναι αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου η καλλιέργεια της γης.
Θα έχει διάρκεια διότι η εποχή μας, η οποία υπήρξε από πλευράς οικονομίας με τη μορφή της «προσφοράς υπηρεσιών», κορέσθηκε και υπερπληρώθηκε, με συνέπεια να διαταραχθεί το όλο οικονομικό σύστημα.
Με άλλα λόγια, κτίσαμε ένα μεγάλο παλάτι επάνω στην άμμο και με τον πρώτο γερό άνεμο γκρεμίζεται …
Είναι ιστορικό γεγονός ότι η προοδευτική συγκέντρωση του ανθρώπου στις πόλεις συμπορεύθηκε και με τις μορφές της οικονομίας από τη γεωργική, σε αυτή της βιομηχανίας και σήμερα στην οικονομία «προσφοράς των υπηρεσιών».
Υπερκορέσθηκαν οι πόλεις με συνέπεια εμφάνισης στοιχείων αποσύνθεσης της κοινωνίας, αλλά υπερκορέσθηκε και η μορφή της οικονομίας των υπηρεσιών.
Άρα προκύπτει ανάγκη μίας νέας κοινωνικής και οικονομικής επανόρθωσης και ισορροπίας και αυτή δύναται, κατά τη γνώμη μου να επιτευχθεί με την επιστροφή μας στη μάνα γη.
Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να τονιστεί κυρίως η συστηματική ανάπτυξη της γεωργίας μας, τόσον εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι η απελευθέρωση της αγοράς ανοίγει νέους ορίζοντες διάθεσης των γεωργικών μας προϊόντων.
Αυτοί οι νέοι ορίζοντες κατανάλωσης των γεωργικών αγαθών θα μπορούσαν να είναι κυρίως οι πολυπληθέστατες χώρες της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες φρονώ ότι έχουν προτίμηση στα προϊόντα της Μεσογειακής γης.
Έτσι λοιπόν με προγραμματισμένη και φιλότιμη καλλιέργεια των κατάλληλων αγαθών, είναι δυνατόν η ανάπτυξη της γεωργίας μας να αποτελέσει μία άλλη βιομηχανική επανάσταση για τη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατές οι προϋποθέσεις, βούληση χρειάζεται και κυρίως ενημέρωση και ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στη γη, ανεξαρτήτως της μόρφωσης την οποία έλαβαν.
Όλες οι επιστήμες λίγο ή πολύ έχουν εφαρμογή στη γη και αυτό διότι με τη γη δημιουργείς και όταν δημιουργεί ο άνθρωπος αισθάνεται ότι υπάρχει.
Απεναντίας δεν αισθάνεται ότι υπάρχει ο οκνηρός και ο άνεργος.
Αντί για επαίτης, άνεργος στους δρόμους των πόλεων, καλύτερα καλλιεργητής των προϊόντων της φύσης, εκεί μπορεί να ζει ο άνθρωπος με τα αγαθά τα οποία ο ίδιος θα παράγει (έστω και ως απλή οικιακή οικονομία).
Ο αγρότης είναι ένας βιομήχανος, αρκεί να έχει «όρεξη» και «μυαλό» να δουλεύει τη γη με πολλαπλές επιχειρήσεις και να υπάρχει ένα σύστημα εκ μέρους της πολιτείας να διαθέτει τα προϊόντα του.
2015-11-28. Επιστροφή στη Μάνα Γη
on Saturday, 28 November 2015. Posted in Απόψεις - Προτάσεις Μελών
ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΌΠΟΥΛΟΣ, ΥΠΤΓΟΣ Ε.Α., ΔΡ, ΨΥΧΟΛΌΓΟΣ, ΜΈΛΟΣ ΕΛΙΣΜΕ
Αρχή ζωής και πολιτισμού για τον άνθρωπο η γη !
Από τα δικά της υλικά πλάθεται και τρέφεται κάθε ζωντανός οργανισμός.
Πηγή επίσης πολιτισμού, διότι αυτή δημιουργεί και το φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου ο άνθρωπος διαβιώνει.
Επειδή και ο άνθρωπος είναι φύση –όπως κάθε ζωντανή ύπαρξη– είναι προορισμένος να ζει μέσα στη φύση και η απομάκρυνσή του από αυτή τον καθιστά αλαζόνα έναντί της, καταστρέφοντάς την με τη δυσάρεστη συνέπεια να απειλείται και αυτή η ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας.
Εάν λοιπόν η επιστροφή στη φύση έχει ένα δεοντολογικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην εποχή μας έχει χαρακτήρα επιτακτικής ανάγκης, λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει σήμερα ο κόσμος.
Επειδή εκτιμάται ότι αυτή η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια, είναι αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου η καλλιέργεια της γης.
Θα έχει διάρκεια διότι η εποχή μας, η οποία υπήρξε από πλευράς οικονομίας με τη μορφή της «προσφοράς υπηρεσιών», κορέσθηκε και υπερπληρώθηκε, με συνέπεια να διαταραχθεί το όλο οικονομικό σύστημα.
Με άλλα λόγια, κτίσαμε ένα μεγάλο παλάτι επάνω στην άμμο και με τον πρώτο γερό άνεμο γκρεμίζεται …
Είναι ιστορικό γεγονός ότι η προοδευτική συγκέντρωση του ανθρώπου στις πόλεις συμπορεύθηκε και με τις μορφές της οικονομίας από τη γεωργική, σε αυτή της βιομηχανίας και σήμερα στην οικονομία «προσφοράς των υπηρεσιών».
Υπερκορέσθηκαν οι πόλεις με συνέπεια εμφάνισης στοιχείων αποσύνθεσης της κοινωνίας, αλλά υπερκορέσθηκε και η μορφή της οικονομίας των υπηρεσιών.
Άρα προκύπτει ανάγκη μίας νέας κοινωνικής και οικονομικής επανόρθωσης και ισορροπίας και αυτή δύναται, κατά τη γνώμη μου να επιτευχθεί με την επιστροφή μας στη μάνα γη.
Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να τονιστεί κυρίως η συστηματική ανάπτυξη της γεωργίας μας, τόσον εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και διότι η απελευθέρωση της αγοράς ανοίγει νέους ορίζοντες διάθεσης των γεωργικών μας προϊόντων.
Αυτοί οι νέοι ορίζοντες κατανάλωσης των γεωργικών αγαθών θα μπορούσαν να είναι κυρίως οι πολυπληθέστατες χώρες της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες φρονώ ότι έχουν προτίμηση στα προϊόντα της Μεσογειακής γης.
Έτσι λοιπόν με προγραμματισμένη και φιλότιμη καλλιέργεια των κατάλληλων αγαθών, είναι δυνατόν η ανάπτυξη της γεωργίας μας να αποτελέσει μία άλλη βιομηχανική επανάσταση για τη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι δυνατές οι προϋποθέσεις, βούληση χρειάζεται και κυρίως ενημέρωση και ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στη γη, ανεξαρτήτως της μόρφωσης την οποία έλαβαν.
Όλες οι επιστήμες λίγο ή πολύ έχουν εφαρμογή στη γη και αυτό διότι με τη γη δημιουργείς και όταν δημιουργεί ο άνθρωπος αισθάνεται ότι υπάρχει.
Απεναντίας δεν αισθάνεται ότι υπάρχει ο οκνηρός και ο άνεργος.
Αντί για επαίτης, άνεργος στους δρόμους των πόλεων, καλύτερα καλλιεργητής των προϊόντων της φύσης, εκεί μπορεί να ζει ο άνθρωπος με τα αγαθά τα οποία ο ίδιος θα παράγει (έστω και ως απλή οικιακή οικονομία).
Ο αγρότης είναι ένας βιομήχανος, αρκεί να έχει «όρεξη» και «μυαλό» να δουλεύει τη γη με πολλαπλές επιχειρήσεις και να υπάρχει ένα σύστημα εκ μέρους της πολιτείας να διαθέτει τα προϊόντα του.

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***
*** Σαββατοκύριακο στα  γήπεδα  : 
 *** Α΄  Τοπικό  ΕΠΣ Μεσσηνίας  12η αγωνιστική
Σάββατο 28/11/2015  :
Θουρία – Μιλτιάδης  1-0
Ολυμπιακός Κ. – Εθνικός Μ.  2-2 
ΑΟ Φαραί – Πάμισος Μ.  1-2
Κυριακή 29/11/2015  :
  Αρφαρά – Σπερχογεία  2-3
 Τ. Άγρας – Απόλλων Κ. 2-0
Κυπαρισσία – Πύλος  2-2
  Ανδρούσα – Δώριο   5-0  
Διαβολίτσι – Μεσσηνιακός  3-1
*** Α1΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣΜ
10η αγωνιστική
Σάββατο  28/11/2015 :  
Κορώνη – Ηρακλής Κ.  4-2
Νέος Άρις – Κεραυνός Κ.  2-2
Χανδριναϊκός – Ομόνοια 4-2
Κυριακή  29/11/2015 :
 Μεθώνη – Χώρα  1-2
 Αίαντας Κ. – Αναγέννηση Π.  0-0
Πεταλίδι – Εράνη Φ.  1-3   
ΑΕ Αβίας – Ασπρόχωμα  2-0 
 ***  Β΄ Τοπικό 1ος  όμιλος 8η αγωνιστική
Σάββατο 28/11/2015 :
 Καλό Νερό – Πλατύ  0-0
 Κοπανάκι – ΑΕ Αιθαίας  6-1
Κυριακή  29/11/2015 :
  Πανιώνιος – Αστέρας Μ.  
ΑΟ Φυτειάς – Άμφεια  1-0
ΑΟ Πατίστα – ΑΕ Γαργαλιάνων  1-0
Θύελλα Μερ. – Ηρακλής  1-0
Κυπ.8η αγωνιστική  2ος  όμιλος :
Σάββατο  28/11/2015 :
Ανάληψη – Βλαχόπουλο  3-0
Πράσινα Π. – Παναθηναϊκός Κ.  3-0    
Καλλιθέα – Θύελλα Χαρ. 0-4
Κυριακή  29/11/2015 :
ΑΕ Μάνης – Δόξα Κ. 1-0
ΑΕΚ Κ. – ΑΟ Στενωσιάς
Ατρόμητος Κ. – Ακαδ. Παμίσου  0-2
*** Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣΜεσσηνίας
6η  Αγωνιστική   1ος  Όμιλος 
Σάββατο 
 Πανευαϊκός – Θύελλα Π.  3-0 .- ^  α.α.
Κυριακή
 Ερμής Κ. – ΑΟ Λεΐκων
ΠΑΟΚ – Ίκαρος Κ.  4-0
Αστ. Βαλύρας – ΑΟ Βέργας  4-1
2ος  όμιλος 
ΑΟ Νέδουσα – ΑΕ Λογγάς   -
Δαναός – Άρις Κ  3-0
.Θησέας Κ. – Νέστωρ Πύλου   0-0
ΑΟ Χατζή – ΑΣ Φυτειάς  1-3
Δευτέρα 23/11/2015 :
ΑΠ.Σ. Αρις  -  Α.Ο. Χατζή  2-1 .- ^
 Νέδουσα Αλαγωνίας - Θησέας Καλαμάτας  3-1  .- ^

ΠΑΙΔΙΚΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  :
Σάββατο  28/11/2015
 Α.Σ. Ανδρούσας -Απόλλων Καλαμάτας  6-1  .- ^
Πράσινα Πουλιά -  Α.Ε. Αβίας
 Α.Ο Φαραί -Αναγέννηση Παραλίας  7-0
Α.Σ. Δαναός -Α.Π.Σ. Αστέρας  Αρφαρών 
 Α.Ο. Σπερχογείας -Εθνικός Μελιγαλά  5-1  .- ^
 Θησέας Καλαμάτας -Α.Ο. Διαβολιτσίου  3-0  α.α.
  Εράνη Φιλιατρών - Α.Ο. Κυπαρισσίας 3-0 .- ^
Τέλος Άγρας - Α.Ο. Μιλτιάδης 6-1  .- ^
Α.Ο. Μεθώνης -Τσικλητήρας Πύλου  0-6  .- ^
Ακρίτας Κορώνης - Παπαφλέσσας Χώρας  2-5 .-  ^
Ακαδημία Πάμισος -Α.Ο. Ασπρόχωμα  7-1

  O ΠΑΟ δοκιμάζεται στο Καυτανζόγλειo, για το απόλυτο ο Ολυμπιακό
***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας:

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/11/2015
Ο Πανθρακικός «έσπασε» το ρόδι με «διπλό» στο Περιστέρι
Ατρόμητος-Πανθρακικός 1-2,(0-1)  .- ^

Τα  γκόλ  : Μελίσση (41') και Ηλιάδη (81'), ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά στο 78ο λεπτό με τον Ναπολεόνι.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Μεχία, Παπαγεωργίου και Ηλιάδη.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Γκορμπούνοφ, Κούρος, Λαζαρίδης, Κοντοές, Κιβρακίδης (72' Στόιτσεφ), Μπίτολο (46' Ουσέρο), Γοδόι, Ναπολεόνι, Πίτου Γκαρσία, Μπρίτο, Λε Ταλέκ (46' Μαρσελίνιο).
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Πασχαλάκης, Ποτουρίδης, Μελίσσης, Σερφά, Παπαγεωργίου, Μεχία, Λαδάκης (66' Ηλιάδης), Χαβίτο, Ροτζέριο (62' Σέτι), Χασομέρης (36' Μουδούρογλου), Ντιγκινί.
 Video  από αγώνα :
   ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ- ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 1-2  γκόλ  δηλώσεις 28/11/2015  12η  αγων  :https://youtu.be/BAW8qXrJ-C8 .-   
Ατρόμητος- Πανθρακικός  1-2 γκόλ ισοφάρισης  28/11/2015: https://youtu.be/GcxFETetpoM .-
Ατρόμητος- Πανθρακικός 1-2  2ο  γκόλ    28/11/2 15 .- https://youtu.be/hdvUH4xXxE4 .-
  Καθάρισε στο 20λεπτο ο Πανιώνιος τον ΠΑΣ Γιάννινα                                   
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα   2-0 .- ^
Τα  γκόλ  :  Καρίμ Ανσαριφάρντ, που πέτυχε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης (5' και 20').
Ο διαιτητής, Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας), έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Μασούρα.
Οι συνθέσεις:
Πανιώνιος (Ουζουνίδης): Διούδης, Μπακασέτας (85' Μητρόπουλος), Μπουμάλ (87' Χαλκιαδάκης), Χατζηισαΐας, Κόρμπος, Σιώπης, Ρισβάνης, Μασούρας, Αργυρόπουλος, Ανσαριφάρντ (81' Καράμανος).
ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Βελλίδης, Μπέριος, Ίλιτς (68' Ηλιάδης), Γαρουφαλιάς, Τσουκαλάς (71' Γιάκος), Μανιάς, Ακόστα (74' Σαπαλίδης), Τζημόπουλος, Καρανίκας, Τσάβες, Ναδάλες.
Video   από  αγώνες  Σάββατου  :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΓΙΑΝΕΝΑ  Α΄ ημιχρ,  2-0  1ο  γκόλ  12η  αγων  28/11/2015  : https://youtu.be/1GYbq6kl5K4 .-                                                                            
 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΓΙΑΝΕΝΑ 2-0 12η  αγων  γκόλ  δηλώσεις  28/11/2015  : https://youtu.be/wv_y97FELuQ .-         
 
Ηρακλής-Παναθηναϊκός  1-0 .- ^
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ 
Ηρακλής-Παναθηναϊκός  1-0, (1-0) .-  ^      
 Το  γκόλ  : 24΄ Βέλλιος ,  
Διαιτητής :    - Στο  80΄   Προσωρινή διακοπή στο ματς, λόγω μιας κροτίδας και συστάσεις από τα μεγάφωνα...     
Ας δούμε τις ενδεκάδες: 
Ηρακλής: Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Μπορτολίνι, Ζιαμπάρης, Καρασαλίδης, Ιντζόγλου, Μπουλούτ,(Χαντί), Βέλλιος, Ρομάνο, (Περόνε) Πασάς 
Παναθηναϊκός: Στιλ, Σάντσεθ, Ταυλαρίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Πράνιτς, Ζέκα, Ατζαγκούν, (Νίνης) ,Αμπέντ, (Κλωναρίδης) , Εσιέν, Καρέλης, Μπεργκ ,   
Βίντεο  από τον αγώνα  :  
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  Α΄ ημίχρονο 1-0  12η  αγων   28/11/2015: https://youtu.be/B7y_QD86E1s .-    
Ηρακλής- Παναθηναϊκός  το 1ο  γκόλ 1-0 28/11/2015 : https://youtu.be/DcW_z40KNJU .- 
ΚΥΡΙΑΚΗ
Μια ΑΕΚ από τα... παλιά, νίκησε εύκολα τον Παναιτωλικό
 ΑΕΚ-Παναιτωλικός   2-0

Τα  γκόλ : 45΄  Γιόχανσον, 74΄ Μάνταλο ,
Διαιτητής: Γιάχος (Χίου)
Κίτρινες: Μάνταλος, Σιμόες - Παπάζογλου, Κάπελ, Μάρκος Πάουλο 
Κόκκινη: Μάρκος Πάουλο (87΄-δεύτερη κίτρινη)
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Αρθο (85΄ Λαμπρόπουλος), Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (69΄ Τζεμπούρ), Μπουονανότε (60΄ Πλατέλλας)
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας (80΄ Ζαρκάδας), Κούσσας, Μάκος, Κέβιν, Παπάζογλου, Μάρκος Πάουλο, Ουαρντά (68΄ Κουτρομάνος), Βιγιαφάνες, Καπέλ (58΄ Ρουσκουγέδα), Μαρκόφσκι
Επιστροφή στις νίκες για τον Λεβαδειακό κόντρα στην Ξάνθη
  Λεβαδειακός-Ξάνθη   1-0

Διαιτητής: Μιχαήλ Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες Κάρτες: Μαχαίρας, Τσιντώνας/ Μπαξεβανίδης, Παπαστεριανός
Σκόρερ: 33’ Ντομοβίτσκι,
Λεβαδειακός (Μάντζιος): Βερέμκο (33’ λ.τρ. Τσιντώνας), Στάθης, Νικολάου, Μανωλάς, Τριποτσέρης, Μαχαίρας, Εντουίν, Γιακουμάκης, Φαβάλι (49’ λ.τρ. Μίνγκας), Ντομοβίτσκι (77’ Ναβάρο), Μάντζιος.
Ξάνθη (Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Ντα Σίλβα, Λουσέρο, Χερέα, Φάρκας, Λισγάρας, Ζαραδούκας (46’ Παπαστεριανός), Ντιμιτροφ (68’ Τριάδης), Ράνος (46’ Καπετάνος).

Πολύτιμη ισοπαλία της Βέροιας με τον Πλατανιά στα Χανιά
 Πλατανιάς-Βέροια   0-0 
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταύρος Τριτσώνης
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ράμος, Μουνάφο - Εντζεγκέλε, Γιαννούλης, Όστοϊτς
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου (45΄+ Κοκκαλάς), Κουλιμπαλί, Βάντερσον, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς (45΄+ Ντίνας), Μενδρινός, Μουνάφο, Γιακουμάκης (65΄ Ράμος), Μιλούνοβιτς, Ανγκούλο.
ΒΕΡΟΙΑ (Γιώργος Γεωργιάδης): Λόπεθ, Μαλόν, Ετζενγκέλε, Όστοϊτς, Γιαννούλης, Μπατιόν, Άρτσε, Μαγέφσκι (90΄+ Μαραγκός), Ναζλίδης (72΄ Κόλα), Αμπντούν (62΄ Μερεμπασβίλι), Γιουσούφ.

 Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης  3-1
Συνεχίζει το απόλυτο ο Ολυμπιακός, 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης
Τα  γκόλ  : ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο 73΄, με αμφισβητούμενο πέναλτι, Το δεύτερο σημείωσε επίσης ο διεθνής μεσοεπιθετικός στο 80΄ και το τρίτο ο Ιντέγε στο 86΄, ενώ για την ομάδα της Τρίπολης μείωσε στις καθυστερήσεις ο Γιάννου, .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιώργος Κύζας
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μαζουακού - Ιγκλέσιας, Λανθαρότε, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Παπαδόπουλος
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μαζουακού, Σιόβας, Ντα Κόστα, Ομάρ, Κασάμι (46΄ Φουστέρ), Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ (74΄ Ντομίνγκες), Φορτούνης, Σεμπά (61΄ Ερνάνι), Ιντέγε.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Mπαντής, Παντελιάδης, Γκοϊάν, Σανκαρέ, Λούι, Ιγκλέσιας (71΄ Χαμντανί), Κουρμπέλης, Μάσα (82΄ Γιάννου), Νίκο Φερνάντες (66΄ Φούντας), Λανθαρότε, Παπαδόπουλος.
Video  :
 ΟΣΦΠ-Αστέρας Τριπ   3-1  τα  γκόλ  29/11/2015 ρεπορτάζ  12η  αγων : https://youtu.be/WE8W1ILS3K4  .-

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο απογοητευτικός ΠΑΟΚ είχε… σκόρερ τον «Σάντα» Κλάους στη Μυτιλήνη
 Καλλονή-ΠΑΟΚ  1-3

 Τα  γκόλ  : προηγήθηκε νωρίς με γκολ του Αθανασιάδη μέσα στη Μυτιλήνη, η Καλλονή όχι μόνο ισοφάρισε στο 41’ με πέναλτι του Μανούσου ,  ο Κλάους στο 77’  , και  ο Μυστακίδης  .-
 Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας)Κίτρινες κάρτες: Κεϊτά, Τσαμπούρης- Λέοβατς, Αθανασιάδης, Σκόνδρας, Γκολάσα, Κωνσταντινίδης, Κάτσε.
Κόκκινες: Κεϊτά
Kαλλονή: Δαύκος, Τσαμπούρης, Αντέτζο, Αναστασιάδης, Γιορέντε (86' Χιντασέλι), Καλτσάς (89' Γιουκαρής), Κεϊτά, Μπαρκάν, Γεωργίου, Σάμπα (80΄Μάρκοβιτς), Μανούσος.
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Λέοβατς (58' Μυστακίδης), Τζιόλης, Κάτσε, Ροντρίγκες, Πέλκας (65' Γκολάσα), Μακ (80' Κωνσταντινίδης) και Κλάους
Video  :
ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΟΚ 1-3  Δηλώσεις γκολ  12η  αγων   30/11/2015: https://youtu.be/0wB57532T7Q .-
Καλλονή-ΠΑΟΚ 1-3   2ο γκόλ ΠΑΟΚ  12η  αγων   30/11/2015: https://youtu.be/zn9gNjvTz4Q .-
Καλονή-ΠΑΟΚ 1-3  3ο  γκολ Παοκ  12η  αγων   30/11/2015 : https://youtu.be/HP2skJj2yLA  .-  
ΑΕΛ ΚΑΛΟΝΗ-ΠΑΟΚ 1-3  φάσεις γκόλ  30/11/2015 : https://youtu.be/V6RuVwzqFCQ .-
ΚΑΛΟΝΗ -ΠΑΟΚ  Α΄ ημίχρονο  1-1  12η  αγων.  30-11-2015: https://youtu.be/kirxZfbxfzY .-
Οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής:
Ατρόμητος-Πανθρακικός 1-2
(78΄ Ναπολεόνι - 41΄ Μελίσσης, 81΄ Ηλιάδης)
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
(5΄, 20΄ Ανσαριφάρντ)
Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-0
(23΄ Βέλλιος)
ΑΕΚ-Παναιτωλικός 2-0
(44΄ Γιόχανσον, 74΄ Πλατέλλας)
Λεβαδειακός-Ξάνθη 1-0
(33΄ Ντομοβτσίσκι)
Πλατανιάς-Βέροια 0-0
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 3-1
(73΄ πεν., 80΄ Φορτούνης, 86΄ Ιντέγε - 90΄+ Γιάννου)
Καλλονή-ΠΑΟΚ 1-3
(41΄πεν. Μανούσος - 7΄,76΄Αθανασιάδης, 90΄ Μυστακίδης)
~ ***  Στη Football League στο ποδόσφαιρο , της 10ης αγωνιστικής  :
Νίκησε η Κέρκυρα, αποχωρεί η Λαμία από το πρωτάθλημα
Ανάλυση του αγώνα από το
flnews.gr:
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
Ολυμπιακός Βόλου - Πανελευσινιακός
5-1
Κέρκυρα - Λαμία
3-2
Πανσερραϊκός - Ζάκυνθος 1-0
Σάββατο 28 Νοεμβρίου

 Απόλλων Σμύρνης-Κισσαμικός  1-0 .-
 Αναγέννηση Καρδίτσας-Αχαρναϊκός  1-0  .-
  Παναχαϊκή-Λάρισα    1-1 .-             
Κυριακή 29 Νοεμβρίου

 Τρίκαλα-Χανιά  2-1  .-
 Εργοτέλης-Αγροτικός Αστέρας  1-2  .-
 Παναιγιάλειος-Καλλιθέα  0-3  .-

*** Γ΄ Εθνική  3ος  όμιλος  9η αγ. 29/11/2015, 15:00
  Ηρακλής Ψαχνών-Παμβουπρασιακός  0-2
 Αιολικός-Ερμιονίδα  4-1
 Βύζας Μεγάρων-Σπάρτη  0-0
 Κανάρης Νενήτων-Παναργειακός  0-2
 Δόξα Ν. Μανωλάδας-Χαλκίδα  1-0
 Παναρκαδικός-Λουτράκι  1-0
 Λεβάντε-Καλαμάτα   1-0 


***  Σε αναμετρήσεις για την 8η αγωνιστική στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
8η Αγωνιστική (28-30/11/2015)
Τρίκαλα-Κολοσσός Ρόδου 89-86
ΠΑΟΚ-Αρκαδικός 74-54
ΑΕΚ-Άρης 74-83
Κόροιβος Αμαλιάδας-Ρέθυμνο 83-79
Κηφισιά-Απόλλων Πατρών 79-82
Καβάλα-Ολυμπιακός 57-71
Λαύριο-Παναθηναϊκός 72-79

O Παναθηναϊκός απέφυγε το... κάζο με δύσκολη νίκη στο Λαύριο
Τα δεκάλεπτα: 25-24, 46-41, 59-61, 72-79
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κορομηλάς, Μητσόπουλος, Παπαθανασίου
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερελής): Γιανγκ 14, Κρούμπαλι 14 (2), Νίξον 9 (1), Γιαννακόπουλος 14 (3), Μπάρλος 13 (2), Σακελλαρίου , Περάκης 2, Κακλαμάνάκης, Μπέμπης, Έβανς 6
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Χαραλαμπόπουλος 6, Φελντέιν 2, Γκιστ 11, Καλάθης 16, Κούζμιτς 2, Πάβλοβιτς 9, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης, Ραντούλιτσα 23, Παππάς 2, Διαμαντίδης 6 (2).                  video  :
Α1  μπάσκετ ΛΑΥΡΙΟ- Παναθηναϊκός 72-79  30/11/2015 : https://youtu.be/_jG16kQQs1g .-
***   Συνοπτικά τα ως τώρα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής Στην Α1 πόλο γυναικών...:Εύκολη νίκη της Βουλιαγμένης επί του Εθνικού
Ολυμπιακός-Ρέθυμνο 23-4
Βουλιαγμένη-Εθνικός 15-5
Ποσειδών Ιλισίων-Γλυφάδα 5/12
ΝΟΒΑ-Τρίτων Αμαρ. 5/12
***  «Εξοντωτική» τιμωρία στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι
Αποφάσισε η πειθαρχική επιτροπή«Εξοντωτική» τιμωρία στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι
- Ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης έπεσε βαρύτατος στον Παναθηναϊκό, καθώς ο αθλητικός δικαστής της Super League ουσιαστικά «τελείωσε» τους «πράσινους» για τη φετινή αγωνιστική περίοδο.
Το μονομελές δικαιοδοτικό όργανο της Λίγκας επέβαλε βαρύτατη ποινή στην αθηναϊκή ομάδα για τα έκτροπα που συνέβησαν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τελικώς οδήγησαν στη ματαίωση του ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό.
Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με κάθε προβλεπόμενη ποινή, καθώς μόνο αφαίρεση βαθμών για το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου δεν του επιβλήθηκε, αφού κρίθηκε υπαίτιος για τη μη τέλεση του αγώνα.
Στο δια ταύτα: οι «πράσινοι» έχασαν τον αγώνα στα χαρτιά με 0-3, τους αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί από την κατάταξη της τρέχουσας περιόδου, τους επιβλήθηκε πρόστιμο 190.000 ευρώ και υποχρεώνονται να παίξουν για τέσσερα παιχνίδια χωρίς θεατές.
Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε και για μεμονωμένα και για εκτεταμένα επεισόδια, ενώ η ένσταση, με την οποία οι «πράσινοι» ζητούσαν την ακύρωση του επιβαρυντικού γι' αυτούς Φύλλου Αγώνα, απορρίφθηκε, σε αντίθεση με την κύρια παρέμβαση του Ολυμπιακού για τη νομιμότητα και ορθότητα του Φ.Α., που έγινε δεκτή. Μοναδική ελπίδα των «πρασίνων» για μείωση της ποινής είναι πλέον η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, στην οποία και αναμένεται να προσφύγουν.
Η απόφαση του αθλητικού δικαστή, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα, αναφέρει:
«ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 21/11/2015 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ΄ αριθμ. 2032/15/2153797 Έκθεση της Αστυνομίας».
Επίσης, «Σας διαβιβάζουμε την υπ' αριθμ. πρωτ. 36605/25-11-2015 Πειθαρχική Δίωξη του Υπευθύνου Ασκήσεως Διώξεως Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ συνολική χρηματική ποινή, ποσού εκατόν ενενήντα χιλιάδων ευρώ. Επιβάλλει συνολική ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών καθώς επίσης και την ποινή της αφαιρέσεως τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.
Τέλος, θεωρεί ότι η εγκαλούμενη Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ηττήθηκε με τέρματα 0-3 (άρθρο 21 παρ. 4 του Κ.Α.Π./Ε.Π.Ο.)».
 
***  ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Δεν θα θυσιαστούμε ως άλλη Ιφιγένεια»
Ανακοίνωση για την τιμωρίαΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Δεν θα θυσιαστούμε ως άλλη Ιφιγένεια»
-  Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ, όπου μεταξύ άλλων κάνει σαφές πως θα κινηθεί νομικά με σκοπό να δικαιωθεί για όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο. Οι πράσινοι τονίζουν ότι δεν αποδέχονται την αυστηρότητα της ποινής, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για προδιάθεση της διοργανώτριας αρχής έναντι της ομάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Οδυνηρή εντύπωση μας προκάλεσε η εξοντωτική ποινή που επεβλήθη από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, με σαφή προδιάθεση να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός παραδειγματικά και πέραν του μέτρου ευθύνης του.
Αυτονόητα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κινηθεί με κάθε ένδικο μέσο που προβλέπεται για να ανατρέψει τις νομικές πλημμέλειες και πιστεύει ακράδαντα ότι θα δικαιωθεί.
Ο Παναθηναϊκός πρωτοστατεί με συνέπεια στον αγώνα κατά της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, συνεργάζεται με την Πολιτεία για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα και δεν σκοπεύει να θυσιαστεί για ακόμα μια φορά ως άλλη Ιφιγένεια.

*** Σε  ηλικία 61  ετών  έφυγε από τούτη τη ζωή ο παλιός ποδοσφαιριστής του Αστέρα  Αρφαρών την περίοδο 1970-80 Χρήστος Βύζαλης  και παράγοντας  του Πανιωνίου Καλαμάτας . Η εξόδιος  ακολουθεία  έγινε 30-11-2015  από Ι.Ν. Αγίου  Γεωργίου Καλαμάτας  .-
Ας  είναι  αιωνία  η μνήμη του ! Χρήστο , αξέχαστε  αιωνία  σου η μνήμη ! Καλό  σου ταξίδι ! Σ.Σ.
***  Το πρόγραμμα για  το  κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο  :
και  αποτελέσματα :
Εύκολα ο Ατρόμητος, νίκες για Πανιώνιο, ΠΑΣ και Πανθρακικό
1ος όμιλος (1/12)
Αχαρναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2
Τα  γκόλ  : στο 50ο λεπτό , ο Γιάχος , με την κεφαλιά του Κωστόπουλου ισοφάρισαν στο 65΄ , στο  89΄ με τον Τσάβες
Διαιτητής: Κιοτζένης (Ξάνθης)
Κόκκινη: Κοζορώνης (69΄, δεύτερη κίτρινη)
Κίτρινες: Ομπράντοβιτς, Αθανασίου - Κοζορώνης, Τζημόπουλος, Μπέριος, Σαπαλίδης, Περιστερίδης
 ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ (Σίνισα Γκόγκιτς): Παγούδης, Μουστάκης, Σωτηράκος, Μωυσιάδης, Κωστόπουλος, Εμέκα, Μάρης, Αθανασίου (66΄ Παβίσεβιτς), Καλογερόπουλος (77΄ Ιωαννίδης), Φιγκέιρα (55΄ Ομπράντοβιτς), Ταμπάκης.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Περιστερίδης, Στρούνα (66΄ Τσουκαλάς), Μπέριος, Σκόνδρας (46΄ λ. τρ. Τζημόπουλος), Ναδάλες, Κοζορώνης, Λίλα (72΄ Τσάβες), Σαπαλίδης, Ηλιάδης, Γιάκος, Φερφελής.
Ηρακλής-Αναγέννηση Καρδίτσας (19:30)

Βαθμολογία (2 αγώνες)
ΠΑΣ Γιάννινα 4 (3-2)
Αχαρναϊκός 3 (2-2)
Ηρακλής 1 (1-1) -1αγ.
Αναγέννηση Καρδίτσας 0 (0-1) -1αγ.

Επόμενη αγωνιστική (15/12)
Αχαρναϊκός-Ηρακλής
Αναγέννηση Καρδίτσας-ΠΑΣ Γιάννινα

2ος όμιλος
Πανιώνιος-Ζάκυνθος 1-0
Το  γκόλ : με σκόρερ τον Μπρούνο Χαλκιαδάκη στο 36΄.
Κίτρινες: Καθάριος - Πέττας, Νίκιτς, Τατταρίδης, Πεχλιβανόπουλος
 Διαιτητής: Σταθόπουλος (Δυτ. Αττικής)
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μ. Ουζουνίδης): Γιαννιώτης, Τασουλής, Χατζηισαΐας, Οικονόμου, Χαλκιαδάκης, Καραμάνος, Ντουρμισάι (67΄ Μασούρας), Βιγιάλμπα (74΄ Μπακασέτας), Βλάχος, Καθάριος (56΄ Σιώπης), Μητρόπουλος
 ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Ν. Κοντονής-Σπ. Φιορεντίνος): Πολίτης, Κυριακίδης, Βυθούλκας (46΄ Κρολ), Μεντούρ, Ναζίμ, Πεχλιβανόπουλος, Ζέλιος (64΄ Κουρέλλας), Πέττας (73΄ Κάρδαρης), Βοσνακίδης, Τατταρίδης, Νίκιτς.
Εργοτέλης-Παναιτωλικός (03/12, 15:00)

Βαθμολογία (2 αγώνες)
Πανιώνιος 6 (3-1)
Εργοτέλης 1 (2-2) -1αγ.
Ζάκυνθος 1 (2-3)
Παναιτωλικός 0 (1-2) -1αγ.

Επόμενη αγωνιστική (16/12)
Εργοτέλης-Πανιώνιος
Ζάκυνθος-Παναιτωλικός

3ος όμιλος
Πανθρακικός-Ολυμπιακός Βόλου 1-0
Τοι  γκόλ ΅:στο 45ο λεπτό ο Μεχία .-
 Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες : Μπουγαϊδης, Ζδράβος, Ροτζέριο - Καραμανλής
 ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Αθανασιάδης, Ζδράβος, Παπαχρήστος, Μπουγαϊδης, Χρήστου, Σέτι (46` Μπαϊκαρά), Μεχία, Μαρκόπουλος (78` Χαβίτο), Ροτζέριο, Μουδούρογλου (46` Ψάλτης), Νικόλτσης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ (Σούλης Παπαδόπουλος): Δασκαλάκης, Χιντζίδης, Ζέρης, Καραμανλής, Νικολόπουλος (56` Νάστος), Τσιάρας, Κυζιρίδης, Σκοπελίτης (63` Γκουγκούδης), Κεσίδης (87` Αλαμάνης), Διαμαντόπουλος, Τσιλιγκίρης.
Χανιά-ΠΑΟΚ (03/12, 17:15)

Βαθμολογία (2 αγώνες)
ΠΑΟΚ 3 (2-0) -1αγ.
Χανιά 3 (2-1) -1αγ.
Πανθρακικός 3 (1-2)
Ολυμπιακός Βόλου 0 (1-2)

Επόμενη αγωνιστική (17/12)
Χανιά-Πανθρακικός
Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ

4ος όμιλος
Λεβαδειακός-Κέρκυρα (02/12, 14:30)
Παναχαϊκή-Παναθηναϊκός (03/12, 19:30)

Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 3 (3-0)
Παναχαϊκή 1 (1-1)
Κέρκυρα 1 (1-1)
Λεβαδειακός 0 (0-3)

Επόμενη αγωνιστική (17/12)
Παναχαϊκή-Λεβαδειακός
Κέρκυρα-Παναθηναϊκός

5ος όμιλος (02/12)
Πλατανιάς-Απόλλων Σμύρνης (16:00)
Παναιγιάλειος-Ολυμπιακός (19:30)

Βαθμολογία
Απόλλων Σμύρνης 3 (3-1)
Ολυμπιακός 1 (2-2)
Πλατανιάς 1 (2-2)
Παναιγιάλειος (1-3)

Επόμενη αγωνιστική (16/12)
Παναιγιάλειος-Πλατανιάς
Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός

6ος όμιλος
Λαμία-Ατρόμητος 0-2
Τα  γκόλ  :στο 58΄ (0-1) με το σουτ του Ναπολεόνι, στο 66΄ κέρδισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος  '-
Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Αλεξίου, Καλαϊτζίδης, Καραγιάννης - Ναπολεόνι, Μπιτόλο, Μπάλλας
 Οι συνθέσεις:
ΛΑΜΙΑ (Γιώργος Βαζάκας): Πανέτσος, Τσόπελας, Καλαϊτζίδης, Τόσκας (74΄ Μπουλούλης), Ενγκουέμ, Κοντέων, Νατσιόπουλος, Σερτζίνιο (38΄ λ. τρ. Καραγιάννης), Κοτσώνης, Αλεξίου, Παπαευθυμίου (63΄ Αντωνίου).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Μπάρκας, Μπιτόλο, Λαζαρίδης, Κοντοές, Κυβρακίδης, Μπάλλας, Ουσέρο, Στόιτσεφ (80΄ Λημνιός), Μπρίτο, Ναπολεόνι (70΄ Πίτου Γκαρσία), Μπαστάκος (87΄ Ούμπιντες).

Βέροια-Καλλιθέα (03/12, 15:00)

Βαθμολογία (2 αγώνες)
Ατρόμητος 4 (4-2)
Καλλιθέα 3 (2-1) -1αγ.
Βέροια 1 (2-2) -1αγ.
Λαμία 0 (1-4)

Επόμενη αγωνιστική (16/12)
Λαμία-Βέροια
Καλλιθέα-Ατρόμητος

7ος όμιλος (02/12)
Λάρισα-Skoda Ξάνθη (02/12 15:00)
ΑΕΚ-Πανελευσινιακός (02/12 17:15)

Βαθμολογία
ΑΕΚ 3 (1-0)
Λάρισα 3 (4-1)
Πανελευσινιακός 0 (1-4)
Skoda Ξάνθη 0 (0-1)

Επόμενη αγωνιστική
Λάρισα-ΑΕΚ (17/12)
Πανελευσινιακός-Skoda Ξάνθη (17/12)

8ος όμιλος

Κισσαμικός-Αστέρας Τρίπολης (02/12, 15:00)
Καλλονή-Πανσερραϊκός (03/12, 15:00)

Βαθμολογία
Αστέρας Τρίπολης 3 (4-0)
Πανσερραϊκός 1 (0-0)
Κισσαμικός 1 (0-0)
Καλλονή 0 (0-4)

Επόμενη αγωνιστική
Κισσαμικός-Καλλονή (16/12)
Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης (16/12

***


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :  
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-   
~
 ~*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
------------------   ~  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2015  :         http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-20-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2015 :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-21-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-23-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-24-2015.html .- 
 ~  Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/24-2015.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-25-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας     ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015    : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-26-2015.html . -
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης 26  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  27  Νοεμβρίου   2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-27-2015.html .-                                                                                                                        
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  28  και  29  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/28-29-2015.html .-
~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .-
  ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   Σάββατο  28  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-28-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  29  Νοεμβρίου  2015 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-29-2015.html .-                                                                                                                      ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-30-2015.html .-                                                                                                                        
~
       *** *** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS
,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2
,
7.
stamos-dynami
,
8.
Arfara-Messinias
,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios
,
  
~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4642-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.455  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        
~  

Δεν υπάρχουν σχόλια: