ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016  :

~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 1 Φεβρουαρίου
Προεόρτια Υπαπαντής. Μαρτύρων Τρύφωνος (1) (†250), Περπετούας και των συν αυτή (†202), Θεΐωνος και των δύο παίδων. Καρίωνος, Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης. Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου (†1655). Οσίων Βασιλείου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού του εξ Αθηνών (†870) και Βενδιμιανού. Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού. Αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης. Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου των εν Μεγάροις μαρτύρων.
(1)O άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού και Δεκίου. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεώς του. Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη τού Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί. Όμως ο άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες του Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε. Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. O άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας μπροστά στα ειδωλολάτρη έπαρχο, όπου ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε. ~
Σήμερα 01/02/2016 εορτάζουν:
Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας, Όσιος Βασίλειος Α' ο Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας εκ Ναυπλίου
~
Βιογραφία
Άγιος Τρύφων ο ΜάρτυραςO Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά-σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεως του. Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί.
Όμως ο Άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες τού Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε.
Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. Το 250 μ.Χ. ο Άγιος, επειδή δεν λάτρευε τους θεούς της ειδωλολατρικής θρησκείας και ήταν Χριστιανός, συνελήφθη από κάποιον στρατιωτικό που ονομαζόταν Φρόντων (ή Φόρτων) και οδηγήθηκε ενώπιον των επάρχων της Ανατολής, Τιβέριου Γράγχου και Κλαυδίου Ακυλίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Ο μάντης Πομπηϊανός τον παρουσίασε στους ηγεμόνες. Ο Άγιος Τρύφων ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Του κατατρύπησαν με σπαθιά όλο του το σώμα, έπειτα τον έδεσαν από τα πόδια σε άλογα και τον έσυραν, σε ώρες φοβερού ψύχους, σε δύσβατες και πετρώδεις τοποθεσίες. Εκείνος προσευχόταν και έλεγε: «Κύριε, μην τους καταλογίσεις αυτή την αμαρτία». Μετά το φρικτό μαρτύριο τον ρώτησαν αν σωφρονίσθηκε και ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Μάρτυρας του Χριστού απάντησε τότε στον έπαρχο Ακυλίνο: «Ανόσιε και κακών αρχηγέ, είναι δυνατόν να είσαι σωφρονισμένος, όταν είσαι μεθυσμένος από τον διάβολο; Εγώ πάντοτε περνάω τον βίο μου με σωφροσύνη, γιατί έχω τον Χριστό βοηθό της ελπίδας μου». Ύστερα από αυτό τον έκλεισαν στο δεσμωτήριο με σκοπό να του δώσουν διορία, για να απαλλαγεί από την «άνοια» αυτού και να αρνηθεί την πίστη του στον Χριστό. Λίγες ημέρες μετά ο έπαρχος κάλεσε τον Άγιο και τον ρώτησε εάν το διάστημα του χρόνου και τα βασανιστήρια τον έπεισαν να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος και πάλι ομολόγησε με πνευματική ανδρεία το Όνομα του Θεού. Τον έσυραν τότε γυμνό πάνω σε σιδερένια καρφιά, κατόπιν τον μαστίγωσαν και στη συνέχεια του έκαψαν με λαμπάδες τα πλευρά. Στο τέλος, μόλις ο Μάρτυρας παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό λέγοντας το «Κύριε Ιησού Χριστέ, δέξαι το πνεύμα μου», απέκοψαν την τίμια κεφαλή αυτού.
Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και αφού το έχρισαν με πολύτιμα μύρα και το τύλιξαν σε σινδόνα, το κατέθεσαν σε λάρνακα και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου κατά την επιθυμία του.
Η Σύναξη του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν μέσα στο σεπτό Αποστολείο του Ιωάννου του Θεολόγου, πλησίον της Μεγάλης Εκκλησίας.
Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έκτισε ο μέγας Ιουστινιανός (527-565 μ.Χ.) στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως. Μονή του Αγίου Τρύφωνος αναφέρεται και μετά τα μέσα του 9ου αιώνος μ.Χ., παρακείμενη στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην οποία εκάρη μοναχός ο μετέπειτα Πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός (901-907, 912-925 μ.Χ.).
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας - Ο άγιος Τρύφων εικονίζεται ως Ανάργυρος. Αν και δεν ήταν γιατρός, ο άγιος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των αγίων Αναργύρων, λόγω του μεγάλου θαυματουργικού χαρίσματος που είχε ήδη όταν ζούσε, ιδιαίτερα κατά των δαιμόνων.Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τρυφὴν τὴν ἀκήρατον, ἰχνηλατῶν ἐκ παιδός, βασάνους ὑπήνεγκας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, καὶ ἤθλησας ἄριστα ὅθεν τὴν τῶν θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, καὶ παντοίας ἀνάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τοὺς σὲ μακαρίζοντας.
~
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
 
Είπε ο αββάς Παμβώ: «Εάν έχεις καρδιά, μπορείς να σωθείς».
Γεροντικόν

~
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομ....
 
Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάνν....
 
Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη

Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρία....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
 
Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της

Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της
 
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος

Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθά....
 
Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος
 
Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής
 ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους  μας !!!

***  Με ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

  Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 1/2/2016 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Ελιά και σύκο έθρεψαν γενιές και γενιές στη Μεσσηνίας         
     
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Η «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 
 «Από πού είσαστε παιδιά; Πώς βρεθήκατε εδώ;» ήταν η αστραπιαία ερώτηση του τσοπάνη που βρήκαμε στον δρόμο μας για να του ζητήσουμε οδηγίες. Από τη μία, προσπαθούσε να μαζέψει τα ζωντανά του στην άκρη για να περάσουμε και, από την άλλη, μας… έλουζε με ευχές, αν και δεν ήξερε να μας πει πού θα μπορούσαμε να βρούμε αυτό που ζητούσαμε.
Οι ευχές πολλές, αλλά εκείνη που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν αυτή για «πολλά χρόνια να έχουμε μπροστά μας». Εμείς, για αρχή, είχαμε μπροστά μας τα χωριά της Μεσσηνίας, τη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας, για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο, η οποία μας επεφύλασσε πολλές εναλλαγές του καιρού.
Από τους δυνατούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις μέχρι τον λαμπερό ήλιο, όλα μαζί σε μόνο μία ημέρα. Και ευχόμαστε να πιάσει τόπο η ευχή του γέρου τσοπάνη και να συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί στα ραντεβού μας απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.
  Η Ύπαιθρος Χώρα στην Μεσσηνία
 Και σε αυτό το οδοιπορικό, οι άνθρωποι μας περίμεναν. Οι κουβέντες πολλές, τα λόγια αμέτρητα. Οι εικόνες, όμως, ακόμη περισσότερες. Η μεσσηνιακή γη σε όλο της το μεγαλείο περιτριγυριζόταν και βούλιαζε στα ελαιόδεντρα. Παντού, σε κάθε γωνιά. Και εκεί στον δρόμο μας συναντήσαμε τους ελαιοπαραγωγούς που, επειδή ο καιρός εκείνης της ημέρας το επέτρεψε, ξεχύθηκαν στα κτήματά τους, ο καθένας στο πόστο του, για να μαζέψουν τις ελιές τους.
Άλλωστε, η Μεσσηνία φημίζεται για την ελιά Καλαμών που, από το 1995, αποτελεί και προϊόν ΠΟΠ. Κάθε αγροτικό νοικοκυριό, κάθε οικογένεια της περιοχής για χρόνια, όταν τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα και το ψωμί δυσεύρετο, κατάφερε να επιβιώσει έχοντας την ελιά και το λάδι της.
Ακόμη και η αναζήτηση ενός καφέ για τον δρόμο, στο καφενείο του χωριού Μάνεσι, που βρήκαμε στη διαδρομή μας, στάθηκε η αφορμή για να στηθεί μια ωραία συζήτηση με τους θαμώνες.
Μεταξύ αυτών, ήταν και οι συκοπαραγωγοί, που φέτος έχασαν τη μισή σοδειά τους λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Η απογοήτευσή τους ήταν έντονη και η στενοχώρια έκδηλη, «αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με τον καιρό;» έλεγαν.
Στην παρέα μας κάθισε και ο κ. Γιάννης, ο 70χρονος καφετζής, που σχεδόν προσβλήθηκε όταν του ζητήσαμε να πληρώσουμε τους καφέδες μας. Μας έβαλαν, όμως, να τους υποσχεθούμε ότι θα ξαναβρεθούμε στον τόπο τους και ίσως την επόμενη φορά να παίξουμε μαζί και μία παρτίδα… κολτσίνα.
  Tο μυστικό της Μεσσηνιακής ελιάς
 Με αφετηρία τη Μεσσηνιακή Μάνη και ακολουθώντας τον απέραντο ελαιώνα, που ακουμπά τις ακτές του Ιονίου, η Μεσσηνία ήταν έτοιμη να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά της ελιάς, του πιο διάσημου και άρρηκτα συνδεδεμένου με την περιοχή προϊόντος.
Οι κλιματολογικές, υψομετρικές και εδαφολογικές εναλλαγές του Νομού Μεσσηνίας, με τη σκιά του Ταϋγέτου να προστατεύει και τη θάλασσα να νοστιμίζει τον πολύτιμο καρπό, είναι οι παράγοντες που κάνουν όλα τα είδη της ελιάς (Καλαμών, Κορωνέικη, πράσινη ισπανικού τύπου) να διαφέρουν ποιοτικά και γευστικά σε αυτή την περιοχή.
Κυρίαρχο στοιχείο της επιτραπέζιας ελιάς σε όλη τη Μεσσηνία είναι η φήμη της, που την ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, η ελιά Καλαμών αποτελεί προϊόν ΠΟΠ από το 1995 και μαζί με το ελαιόλαδο είναι οι δύο σούπερ τροφές, που ακόμη και σε περιόδους πείνας συνέβαλαν ώστε οι άνθρωποι να επιβιώσουν. Η Μεσσηνία παράγει συνολικά περίπου 50.000 τόνους τον χρόνο ελαιόκαρπο, ο οποίος προορίζεται είτε για ελαιόλαδο είτε για τροφή.
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής εκμεταλλεύονται τόσο τη φήμη της όσο και την ποιότητά της. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας έξυπνες, γευστικές και μη συμβατικές συνταγές, τόσο στην τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς όσο και στην εμφιάλωση ελαιολάδου.
Στη Στέρνα Μεσσηνίας, κάθε νοικοκυριό και αγροτικό σπίτι διαθέτει από 300 μέχρι 1.500 ελαιόδεντρα. Για τη φήμη της ελιάς Καλαμών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας – Οργάνωση Παραγωγών Λαδιού και Ελιάς, Σταύρος Αδαμόπουλος: «Η ποικιλία Καλαμών, που καλλιεργείται στη Μεσσηνία, κυριαρχεί στη μεγαλύτερή της έκταση και έχει μια συγκεκριμένη γεύση, γιατί είναι σε ξηροθερμικές συνθήκες, μη αρδεύσιμες και σε καλές κλιματολογικές συνθήκες. Ιστορικά, τα δύο προϊόντα, το λάδι και οι ελιές καταχωρήθηκαν στην αντίληψη του κάθε καταναλωτή ότι προέρχονται από τη Μεσσηνία και εμπεδώθηκε στον καθένα ότι είναι προϊόντα υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας».
Η βρώσιμη ελιά στις δράσεις του συνεταιρισμού εξαντλείται στη συγκέντρωση και στη μεταπώλησή της για λογαριασμό των παραγωγών σε Έλληνες εμφιαλωτές. Οι τιμές για τη βρώσιμη ελιά στα 200 τεμάχια κυμαίνονται από 1,20 έως 1,30 ευρώ και ο συνεταιρισμός έχει δυναμικότητα για 100 τόνους ετησίως.
Ο συνεταιρισμός διαθέτει, επίσης, ελαιοτριβείο δυναμικότητας 1.000 τόνων, δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ εδώ και λίγα χρόνια δραστηριοποιείται και στην εμφιάλωση. Ακολουθείται, όπως μας λέει ο Στ. Αδαμόπουλος, μια καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία, ενώ μέρος του αποθηκευμένου λαδιού πωλείται εμφιαλωμένο και χύμα στην Ιταλία.
Άλλος με το κλαδευτήρι στο χέρι, άλλος πάνω στο δέντρο, άλλος στα πανιά, καθένας στο πόστο του και στον ρόλο που ανέλαβε. Και όλοι μαζί μέσα στα κτήματά τους, να βοηθά ο ένας τον άλλο στο μάζεμα της ελιάς. Αν και είχαν προηγηθεί δυνατές βροχές το προηγούμενο βράδυ, ο λίγος ήλιος που δειλά εμφανίστηκε το πρωί τους μάζεψε όλους στα κτήματά τους. Στον δρόμο προς τη Στέρνα, ανά χωριό, συναντήσαμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μας αφιέρωσαν λίγα λεπτά για να τους φωτογραφίσουμε εν ώρα εργασίας, αλλά και να μας πουν δυο λόγια. Τόσα προλάβαιναν, γιατί μπορεί ο άσχημος καιρός να επέστρεφε πάλι. Και όλοι μαζί μας αποχαιρέτησαν με τις καλύτερες ευχές για την εφημερίδα μας, καθώς και ευχές για δύναμη και καλή συνέχεια.
Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος ήταν εκεί μαζί με μια ομάδα εργατών και με την οικογένειά του, στο χωριό Αμφιθέα. «Καλά πήγε φέτος η σοδειά. Όλη η ελιά μας πάει για λάδι. Ήμασταν τυχεροί, ούτε δάκο είχαμε ούτε τίποτε. Εμείς, τώρα που οι άλλοι τελειώνουν, ξεκινούμε το μάζεμα», μας λέει.
 «Εμείς τώρα τελειώνουμε. Ξεκινήσαμε του Αγίου Φιλίππου. Πέρσι έβγαλα 11,5 τόνους, ενώ φέτος είμαι στους 5-6 τόνους, αλλά δεν παραπονιέμαι. Αν και παλεύω μόνη μου και στην πατάτα και στο φασόλι και στις ελιές στο κτήμα, όλα καλά», μας λέει λίγο πιο κάτω στο χωριό Παρτάλι η Ελένη Κατσούλα, φορτωμένη με κλαδιά στα χέρια.
Συνεχίζοντας τον δρόμο μας, στο χωριό Μάνεσι, συναντήσαμε τον Βασίλη Πουλόπουλο μέσα στο κτήμα του: «Φέτος δεν ήταν καλή χρονιά για μας. Ξεκινήσαμε του Αγίου Νικολάου, δεν πήγαινε καλά ο καρπός και σταμάτησα. Δεν ήταν φορτωμένες στην αρχή. Τώρα ξεκινώ πάλι το μάζεμα. Έχουμε και τον καιρό. Πρέπει να είναι στεγνός για να μαζέψουμε την ελιά, αλλιώς δυσκολευόμαστε».
  Συκοπαραγωγοί: Ο καιρός κατέστρεψε τη μισή σοδειά
 Με αντίπαλο τα άσχημα καιρικά φαινόμενα βρέθηκαν φέτος οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να χάσουν ακόμη και τη μισή τους σοδειά. Ο φετινός Αύγουστος, αλλά και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, όσο διάστημα δηλαδή κρατά η συγκομιδή του ξερού σύκου, ήταν μήνες με βροχές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα, αλλά και να υποβαθμιστεί η ποιότητα.
Για τα προβλήματα αυτά, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με παραγωγούς σύκων, που συναντήσαμε στο καφενείο του χωριού Μάνεσι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πετάξουν ακόμη και το 50% της σοδειάς τους. Το Μάνεσι, πριν από κάποια χρόνια, παρήγαγε μέχρι και 1 εκατ. κιλά σύκο. Τώρα πια, μαζί με τα άλλα τρία χωριά, δεν φτάνουν τα 300.000 κιλά. Παράλληλα, ο μεγαλύτερος παραγωγός στο Μάνεσι μπορεί να έχει παραγωγή μέχρι και δέκα τόνους.
Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, αυτή είναι σχεδόν ανέξοδη, μας λένε οι παραγωγοί, συγκριτικά με την ελιά. Όλη η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο, αρκεί να έχει ένα κουβαδάκι στο χέρι και 100 με 200 καφάσια. Τότε μπορεί να γίνει η δουλειά και να μαζευτούν τα σύκα. Αντίθετα,  για την ελιά, όπως μας είπαν, μόνο για τα πανιά πρέπει να έχεις ένα μεγάλο κεφάλαιο, ενώ σε θέλει εκεί όλη μέρα. Οι τιμές προς τον παραγωγό χαρακτηρίζονται καλές. Το πρώτο μάζεμα (α’ ποιότητας) φτάνει το 1,60 ευρώ, το δεύτερο 1,48 ευρώ και το τρίτο 1 ευρώ.
Από ένα δέντρο, από το οποίο θα μπορούσε να πάρει 15 κιλά σύκα, αναγκάστηκε να πετάξει τα 7 κιλά, μας λέει ο παραγωγός Κώστας Τσίχλης, ο οποίος καλλιεργεί 15 στρέμματα και η παραγωγή του φτάνει από επτά έως δέκα τόνους: «Με τις βροχές είχαμε απώλειες. Φέτος χάσαμε τη μισή παραγωγή, ενώ όλα τα χρόνια είχαμε την καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή. Κάποτε μου έλεγε η μανούλα μου ότι την καλύτερη παραγωγή δεν την παίρνει ο παραγωγός. Έτσι και φέτος. Ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια καλή χρονιά, ήρθαν οι βροχές και τα κατέστρεψαν όλα».
Σημαντικός παράγοντας απώλειας της σοδειάς αποτελεί, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κ. Τσίχλης, και το γέρασμα της συκιάς. «Η πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει. Να μας πει να τις ξεριζώσουμε, αφού γέρασαν, να μας αποζημιώσουν και μετά να τις ξαναφτιάξουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Κεχαγιάς, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 20 στρέμματα: «Γερνάνε οι συκιές. Τώρα πια εδώ στο χωριό τις βγάζουν και βάζουν άλλα δέντρα, περισσότερο ελαιόδεντρα. Καλύτερα, όμως, είναι να έχεις συκιές παρά ελιές. Η συκιά έχει χρήμα, θα πάρεις κάθε χρόνο, ενώ από την ελιά τον ένα χρόνο θα πάρεις και τον άλλο όχι. Παράλληλα, ένα καλό δέντρο βγάζει από 35 έως 40 κιλά σύκα. Η τιμή είναι καλή και, ταυτόχρονα, δεν έχεις έξοδα, καθώς τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη συγκομιδή είναι λιγότερα».
 Συγκομιδή
 Η συγκομιδή, όπως αναφέρει, κρατά περίπου 40 ημέρες: «Πολλές φορές πηγαίνουμε ακόμη και τον Οκτώβρη. Φέτος, όμως, μας τα χάλασε ο καιρός και τα εγκαταλείψαμε. Βρόμισε ο τόπος και γεμίσαμε και κουνούπια. Υπάρχουν βέβαια και οι περιοχές που τα σύκα γίνονται όψιμα τον Οκτώβρη. Είναι επικίνδυνο, όμως, γιατί θα πάρεις ένα με δύο χέρια και μετά θα πιάσουν οι βροχές».
Ο 70χρονος Γιάννης Ηλιόπουλος, ο οποίος κρατά πια το καφενείο του χωριού, παρέδωσε τις συκιές στον γιο του, ώστε να ασχοληθεί εκείνος: «Έχω τον γιο μου στα κτήματα και εγώ όσο μπορώ ακόμη και περπατάω βοηθάω εδώ». Μπορεί, όπως μας είπε, να είναι εύκολη η καλλιέργεια του σύκου, έχει όμως το κόστος του: «Έχει ραντίσματα, λιπάσματα, κλαδέματα, αλλά η συγκομιδή είναι εύκολη. Και ένα παιδάκι μπορεί να βοηθήσει στο μάζεμα. Όμως, δεν τελειώνεις τότε, καθώς θέλει το άπλωμά τους και το ξέραμά τους. Οικογένειες ολόκληρες έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους από την καλλιέργεια των σύκων». Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση από τις φετινές καταστροφές, σημείωσε ότι «ήρθαν να ελέγξουν τις απώλειες για αποζημιώσεις, αλλά στο τέλος μας κορόιδεψαν. Η αποζημίωση ήταν πολύ μικρή».- Των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου
 
 *** ~ Προς Φιλιατρά το σκουπιδοεργοστάσιο; 

Μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παραδοθεί στο Δήμο Τριφυλίας το τμήμα της μελέτης που αναφέρεται στο στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), από τον Δασακλή Σωκράτη στον οποίο έχει ανατεθεί η σύνταξη μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης ΑΣΑ και περιγραφή Μηχανολογικού / Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού! Με την παράδοση στο Δήμο του στρατηγικού σχεδιασμού, που ουσιαστικά θα αποτελέσει και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο οφείλει - και έτσι θα είναι εκτός κι αν υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις από τη Δημοτική Αρχή και γίνουν τροποποιήσεις – να είναι εναρμονισμένο, σύμφωνα με το ισχύον αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο Δήμος μπαίνει στην τελική ευθεία των διαδικασιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Σημειώνουμε πως, στις 19 Νοεμβρίου 2015 ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, υπέγραψε με το μελετητή, Σωκράτη Δασακλή, τις συμβάσεις για τις μελέτες απορριμμάτων του Δήμου, κατόπιν απευθείας ανάθεσης, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από την Οικονομική Επιτροπή. Στον ανάδοχο ανατέθηκαν η υλοποίηση του έργου «Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης ΑΣΑ και περιγραφή Μηχανολογικού / Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού», με αμοιβή 5.350 ευρώ με Φ.Π.Α. και η υλοποίηση του έργου «Μελέτη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας λειτουργίας συστήματος διαχείρισης ΑΣΑ με αμοιβή 9.000 με Φ.Π.Α. Στην υπογραφείσα σύμβαση του πρώτου έργου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο Δήμος Τριφυλίας με την 270/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναθέτει στον Δασακλή Σωκράτη την σύνταξη μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης ΑΣΑ και περιγραφή μηχανολογικού / Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ο δεύτερος των συμβαλλομένων αποδέχεται την ανάθεση αυτή. Το αντικείμενο της μελέτης αυτής περιέχεται στην Συγγραφή Υποχρεώσεων (Σ.Υ.) που έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας. Η μελέτη θα εκπονηθεί σύμφωνα με τους όρους της ως άνω Σ.Υ. και τους όρους των λοιπών συμβατικών στοιχείων που αναφέρονται σ’ αυτήν, τους οποίους έλαβε γνώση ο Ανάδοχος και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος συμφωνητικού. Το παρόν συμφωνητικό πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από τη Συγγραφή Υποχρεώσεων της υπόψη μελέτης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος συμφωνητικού. Η Προθεσμία εκπόνησης της μελέτης, ορίζεται ως εξής: Μέχρι 03/02/2016 πρέπει να έχει παραδοθεί το τμήμα της μελέτης που αναφέρεται στο στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης ΑΣΑ. Μέχρι 03/03/2016 το τμήμα της μελέτης που αναφέρεται στο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (δηλαδή το σύνολο της μελέτης)». Στην υπογραφείσα σύμβαση του δεύτερου έργου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο Δήμος Τριφυλίας με την 271/2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναθέτει στον Δασακλή Σωκράτη την σύνταξη μελέτης Περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας λειτουργίας συστήματος διαχείρισης ΑΣΑ και ο δεύτερος των συμβαλλομένων αποδέχεται την ανάθεση αυτή. Το αντικείμενο της μελέτης περιέχεται στην Συγγραφή Υποχρεώσεων (Σ.Υ.) που έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας. Η μελέτη θα εκπονηθεί σύμφωνα με τους όρους της ως άνω Σ.Υ. και τους όρους των λοιπών συμβατικών στοιχείων που αναφέρονται σ’ αυτήν, τους οποίους έλαβε γνώση ο Ανάδοχος και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος συμφωνητικού. Το παρόν συμφωνητικό πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από τη συγγραφή υποχρεώσεων της υπόψη μελέτης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος συμφωνητικού. Η Προθεσμία εκπόνησης της μελέτης, ορίζεται σε δύο (2) μήνες μετά την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου συστήματος διαχείρισης ΑΣΑ και την παράδοση της τεχνικής έκθεσης του έργου στον ανάδοχο, ήτοι μέχρι και 18/04/2016». Ο στρατηγικός σχεδιασμός καθώς και όλες οι ανατεθείσες μελέτες, όταν ολοκληρωθούν και παραδοθούν θα τεθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο είναι και το αρμόδιο θεσμικό Όργανο, προς έγκριση! Θυμίζουμε πως, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στις 7 Νοεμβρίου 2014, ελήφθη απόφαση – κατά πλειοψηφία – για την επικαιροποίηση και επαναβεβαίωση της απόφασης του Σώματος του 2012 για (προσωρινή) Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, ενώ παράλληλα ομόφωνα αποφασίστηκε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, με πρώτου των Φιλιατρών, στη συνέχεια των Γαργαλιάνων και τελευταίου της Κυπαρισσίας και, κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε να προταθούν στην Περιφέρεια 6 θέσεις προς διερεύνηση για καταλληλότητα ώστε, μετά από απόφαση του Σώματος, να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Βεβαίως, το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, δεν έχει τηρηθεί και ακόμα και σήμερα, οι ΧΑΔΑ παραμένουν ανοικτοί, γίνεται εναπόθεση σκουπιδιών και μάλιστα τα σκουπίδια καίγονται! Σε εκείνη τη συνεδρίαση, στις 7 Νοεμβρίου 2014, από πολλούς, εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο γρήγορα θα προωθηθούν διαδικασίες και θα υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε την Άνοιξη, όπως είχε διαβεβαιώσει ο δήμαρχος Τριφυλίας, να καταστεί εφικτό να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ερωτηματικά για το εάν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε χρόνο dt (από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο) λόγω της πρεμούρας της Δημοτικής Αρχής μόλις πριν εκπνεύσουν όλα τα περιθώρια εξέτασης εναλλακτικών επιλογών και προτάσεων, μετά από μελέτη, για να γλιτώσει ο δήμος τα πρόστιμα και πέραν αυτού, χωρίς να γίνει κάτι που θα λύνει ουσιαστικά το τεράστιο πρόβλημα. Στις 3 Απριλίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση - μόνο με θετικές ψήφους από τη Συμπολίτευση – για τη χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα! Όπως έχουμε γράψει στο σχετικό ρεπορτάζ της συνεδρίασης, ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και χαρούμενοι, μάλιστα, για αυτή την εξέλιξη και προοπτική ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, ενώ μόλις ο κ. Κατσίβελας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του και κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει θετικά, οι δημοτικοί του σύμβουλοι αλλά και τοπικοί σύμβουλοι και κάποιοι πολίτες – ψηφοφόροι του Συνδασμού του από το ακροατήριο, τον χειροκρότησαν! Αντιρρήσεις, παρατηρήσεις, ερωτήματα, διαφωνίες για την εισαγωγή του θέματος στο συμβούλιο καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρχε προς το Σώμα, από την Περιφέρεια, αλλά και τη Δημοτική Αρχή, καμία επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση της πρότασης που έκανε ο υπάλληλος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπαηλιού, σε έγγραφό του, μέσα σε τέσσερις σειρές, να επιλέξουν μεταξύ των λατομικών ζωνών Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, εκφράστηκαν από σύσσωμη την Αντιπολίτευση με τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Ανδρινόπουλου και του κ. Βουδούρη, να απέχουν από την ψηφοφορία, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για αναβολή στη λήψη απόφασης, και τον κ. Κουκούμη να καταψηφίζει. Πάντως, ο ενθουσιασμός των δημοτικών συμβούλων της Συμπολίτευσης από τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, που το σκουπιδοεργαστάσιο, προτάθηκε να κατασκευαστεί στους Γαργαλιάνους, προκάλεσε απορία και προξενεί ακόμα και σήμερα ποικίλες εντυπώσεις, ενώ αυτό σε συνδυασμό με μια αναφορά του αντιδημάρχου, Γιάννη Αδρακτά, από τους Γαργαλιάνους ότι «εάν δεν μας το επιτρέπει η Περιβαλλοντική Μελέτη, θα πάμε κάπου άλλου…», δημιούργησε την αίσθηση, ότι, ναι μεν μπορεί να προτάθηκε και να ελήφθη απόφαση για τους Γαργαλιάνους, αλλά αυτό πιθανώς δεν είναι και κάτι σίγουρο και δεδομένο ότι θα γίνει, αφού άλλωστε άλλη Αρχή και άλλος Φορέας έχει την απόλυτη αρμοδιότητα της χωροθέτησης, της έγκρισης της Μ.Π.Ε. και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης! Δηλαδή, η αίσθηση που σε πολλούς δημιουργήθηκε είναι ότι, μπορεί να ελήφθη απόφαση για τους Γαργαλιάνους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας, υπερκείμενα Όργανα και Αρχές να «στείλουν» το εργαστάσιο των σκουπιδιών, αλλού (και πού αλλού, αφού άλλος ένας μόνο χώρος είχε προταθεί;), στα Φιλιατρά! Είναι γνωστές οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στους Γαργαλιάνους και ο γενικός ξεσηκωμός απέναντι στην προοπτική κατασκευής και λειτουργίας σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή τους καθώς και οι επιστημονικές και νομικές απόψεις που δημόσια κατατέθηκαν αντικρούοντας και προσβάλλοντας την απόφαση. Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, στη «Μπρίσκειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, διεξήχθη ευρεία σύσκεψη – συγκέντρωση με πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών στην οποία μετείχαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων. Στο ανοιχτό κάλεσμα για τη σύσκεψη – συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν κα συμμετείχαν, επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος και ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων! Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις, ενώ εξηγήθηκε και τεκμηριώθηκε με επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα ότι ενδεχόμενη κατασκευή και λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή, αυτομάτως θα σημάνει την καταστροφή της περιοχής, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά και διαθέτει καλλιεργούμενες εκτάσεις με αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, την καταστροφή του περιβάλλοντος με μόλυνση και ρύπανση και, βεβαίως, όπως τονίστηκε, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Αποδομήθηκαν δε, ένα -ένα, τα επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα που ανέφερε ο δήμαρχος Τριφυλίας στην ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στους Γαργαλιάνους σχετικά με τη χωροθέτηση και την επιλογή και πρότασή του, που ψηφίστηκε από τη Συμπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε τοποθέτησή του, τότε, ο περιβαντολλόγος, Γιώργος Σιγαλός, από τους Γαργαλιάνους, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που απαιτούνται και ακολουθούνται σε θέματα χωροταξίας για τέτοια έργα και δραστηριότητες διαχείρισης στερεών αποβλήτων – απορριμμάτων, τονίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει μία περιβαλλοντολογική μελέτη για έξι ή και επτά προτεινόμενους χώρους (θέσεις) και στη συνέχεια αυτοί να αξιολογηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και στοιχεία. Ο ίδιος ανάφερε πως ο συγκεκριμένος χώρος, στο παλιό λατομείο Αλέρτα και ευρύτερα, είναι χαρακτηρισμένος ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, και συμπλήρωσε πως πρώτα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του χώρου του ανενεργού λατομείου και μετά να δοθεί σε χρήση, υπό προϋποθέσεις, ενώ τόνισε πως με τη χρηματοδότηση των 600.000 ευρώ, για μηχανική διαλογή, δεν μπορεί να γίνει Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ανέφερε πως στην Κρήτη, η Μονάδα που λειτουργεί κόστισε 25.000.000 ευρώ το 2003 και πριν 3 χρόνια για τη συντήρησή της δαπανήθηκαν 10.000.000 ευρώ! Επειδή, με την παράδοση του στο Δήμο Τριφυλίας του τμήματος της μελέτης που αναφέρεται στο στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), φτάνει η ώρα της κρίσεως και της αλήθειας, υποψιασμένοι και γνώστες των αυτοδιοικητικών τεκταινόμενων από τα Φιλιατρά, αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν πως τίποτα για τη χωροθέτηση δε θεωρείται ως δεδομένο, για τους Γαργαλιάνους δηλαδή, αλλά αντίθετα εκφράζουν – και δημόσια – φόβους και ανησυχίες ότι μπορεί το σκουπιδοεργοστάσιο, τελικά, να κατασκευαστεί σε χώρο της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, παρά τα όσα λέγονται από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί! - 

***  ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας: Κανονικά τα δρομολόγια από και προς Αθήνα αλλά με υπομονή

Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Νομού Μεσσηνίας από και προς την Αθήνα, ενώ μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση ανάλογα με τα μπλόκα των αγροτών. Όπως είπε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ ακόμα δεν έχει υπάρξει ακύρωση δρομολόγιων αλλά οι επιβάτες πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή στο ταξίδι αφού ίσως κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί το λεωφορείο να αλλάξει διαδρομή αν υπάρχει μπλόκο. Σχετικά με τα δρομολόγια για Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη και αυτά συνεχίζονται ενώ από το ΚΤΕΛ κρατούν τα τηλέφωνα των επιβατών ώστε αν υπάρξει κάποια ακύρωση δρομολογίου οι επιβάτες να ενημερωθούν. - 

*** Απονομή επαίνων Νικολάου Πολίτη σε αριστούχους αποφοίτων σχολείων της Καλαμάτας          
      
Προχθές το βράδυ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες. Στο πλαίσιό της, απονεμήθηκαν οι έπαινοι Νικολάου Πολίτη, που φέρουν το όνομα του ιδρυτή της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή μας.
Οι έπαινοι δίδονται στους τρεις πρώτους αποφοίτους Λυκείου και επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2015, προερχόμενους από τις τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, τεχνολογική) και συνοδεύονται από την καταβολή ποσού 400 ευρώ για τον πρώτο, 300 ευρώ για το δεύτερο και 200 ευρώ για τον τρίτο, ανερχόμενης της συνολικής πίστωσης σε 2.700 ευρώ, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι πρωτεύσαντες είναι:

  Θεωρητική κατεύθυνση:
  1. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 2. ΨΩΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ  1ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 3. ΓΡΟΥΣΟΥΖΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

    Θετική κατεύθυνση
 1. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ  4ο Γ. Λ. Καλαμάτας
 2. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ  4ο Γ.Λ. Καλαμάτας
 3. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΕΛΕΝΗ  3ο Γ. Λ. Καλαμάτας

    Τεχνολογική κατεύθυνση
 1. ΚΑΡΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ  3ο  Γ. Λ. Καλαμάτας
 2. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Εκπαιδευτήρια Μπουγά
 3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

 *** Αυτή είναι όλη η αλήθεια για την Ελλάδα! Ένα βίντεο που δεν έδειξε κανείς…
 grrdep
~ Μια αναπάντεχη υποστήριξη δέχτηκε η Ελλάδα, από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (Sahra Wagenknech) αντιπρόεδρος του Γερμανικού κόμματος ‘ Η Αριστερά’ και μέλος της Μπούντεσταγκ, κατά την ομιλία της, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς υποστήριξε ότι με την πολιτική των μέτρων και των μνημονίων, η Ελλάδα απλά καθυστερεί την πτώχευση, ενώ χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει.
Η Βάγκενκνεχτ, μίλησε για διαγραφή χρέους αλλά και για το που πηγαίνουν τα χρήματα που φτάνουν στην Ελλάδα.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Γερμανίδας πολιτικού, στο Βίντεο που ακολουθεί: Η Βουλευτής Ζάρα Βάγκενκνεχτ είπε την αλήθεια για την Ελλάδα.   , https://youtu.be/WhWlYG82P_k .-

*** ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Αναλαμβάνει ο στρατός της Ελλάδας!
 stratos
~  Στην έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Πεντάγωνο, ύστερα από τις απειλές που εξαπέλυσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Η σύσκεψη έγινε στο ΥΕΘΑ υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.
Συγκεκριμένα, ύστερα από τον κίνδυνο αποβολής της χώρας μας, η κυβέρνηση παραχωρεί δύο στρατόπεδα προκειμένου να φιλοξενηθούν 8.000 μετανάστες, ενώ ύστερα από δύο εβδομάδες, ο στρατός θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή πέντε σημείων υποδοχής (hot spots) στα νησιά. Παράλληλα ομολόγησαν την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται.
Ενώπιον του τελεσίγραφου της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε αυστηρές προδιαγραφές, προειδοποιώντας αυστηρά για την ορθή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που έχει για το μεταναστευτικό. Εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει το ζήτημα στα χέρια του στρατού, αναμένουμε άμεση ολοκλήρωση της ακολουθούμενης πολιτικής.
Η διορία που έχει τεθεί μέχρι της 18 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής. Ως τότε η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να παραδεχθεί την αποτυχία της για την πολιτική που ακολουθείται, αφού το τελευταίο δωδεκάμηνο βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχόμενα αδιέξοδα.
Αναλυτικά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά, να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε να είναι έτοιμα τα hotspots προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά για να εξυπηρετούνται οι μετανάστες, να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Επίσης, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη και πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής, ώστε να υπάρχει στα κέντρα η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

*** Δήλωση ΒΟΜΒΑ από Ρωσία! Οι Τούρκοι παρακολουθούν πολλές...
 turkeyrusia
~ Δούλεμα ρίχνουν οι Ρώσοι στους Τούρκους, μετά τις καταγγελίες της Άγκυρας για παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό βομβαρδιστικό και τις απειλές για συνέπειες από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Καλέσαμε τον Ρώσο Πρεσβευτή και διαμαρτυρηθήκαμε για τη νέα παραβίαση του εναέριου χώρου μας», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Απειλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν. «Αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Τουρκίας, θα υποστούν τις συνέπειες. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αλλά ούτε και στην περιφερειακή ειρήνη. Αντιθέτως, τις βλάπτει».
Η ρωσική απάντηση ήρθε από το Υπ. Άμυνας το οποίο αρνείται ότι παραβιάστηκε ο Τουρκικός Εναέριος Χώρος
«Πρόκειται για αβάσιμη προπαγάνδα ανθρώπων που παρακολουθούν πολλές ταινίες δράσης του Χόλιγουντ. Ούτε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη Συρία, ούτε οι σταθμοί ραντάρ της Συρίας κατέγραψαν οποιαδήποτε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου».
~
***  Είναι οριστικό! Η Μέρκελ σε πλήρη απόγνωση...
 merkel
~  Στην αρχή έλεγε πως είναι καλοδεχούμενοι, μετά έκλεινε τα σύνορα και τώρα φωνάζει πως κινδυνεύει η Σένγκεν!
Την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη και να μην αυξηθεί εκ νέου την άνοιξη, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και κάλεσε τους πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη, καθώς, όπως είπε, λαμβάνουν μόνο προσωρινή προστασία. Επανέλαβε δε την σημασία της καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προειδοποίησε για τις συνέπειες από ενδεχόμενη αποτυχία της Ζώνης Σένγκεν.
Υπενθύμισε πως δεν υπάρχει εναλλακτική, διότι μια αποτυχία της Ζώνης Σένγκεν και το κλείσιμο εθνικών συνόρων θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα δήλωσε πως κατανοεί το ότι δεν μπορούν να αναλάβουν όλοι εξίσου μεγάλο βάρος αλλά προειδοποίησε πως όποιο κράτος αρνείται να δεχθεί μουσουλμάνους παραβιάζει την κοινή αντίληψη αξιών.

***  Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε!
 crowdd
Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Τα καταφέραμε. Εύγε μας!
Αφού βοηθήσαμε να γίνει κόλαση η ζωή άλλων στη Μ. Ανατολή, Αφρική, Αφγανιστάν, κ.α, τώρα αναστατώνονται και κατατρομοκρατούνται οι δικοί μας λαοί!.....
Τίποτα πια δεν θα είναι - δεν γίνεται εκ των πραγμάτων να είναι - το ίδιο, όπως πρίν.
Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε υπό το κράτος φόβου, πανικού, ανασφάλειας, αβεβαιότητας. Οι όποιες ελευθερίες είχαμε ("Δημοκρατικές" και μη ) θα συρρικνωθούν υποχρεωτικά, αφού οι έλεγχοι, οι περιορισμοί, η κρατική αυθαιρεσία, οι  παρακολουθήσεις, κ.ο.κ θα επιταθούν.
Το "Αστυνομικό Κράτος"- που τόσο απεχθάνονται οι δημοκράτες, αλλά και οι επαγγελματίες δημαγωγοί, της "προοδευτικής οπισθοδρόμησης", οι πολέμιοι των καμερών παρακολούθησης, θα εύχονται τον πολλαπλασιασμό τους (!....).
Τα "προσωπικά δεδομένα" (Σ.Σ που και τώρα θεωρητικά υφίστανται ) θα αποτελούν ανάμνηση . Οι μισοί θα φυλάνε ή θα παρακολουθούν τους άλλους μισούς (!).
Οι έξοδοι θα περιοριστούν. Οι συναθροίσεις, οι διασκεδάσεις θα καταργηθούν.
Περιδεή / φοβισμένα ανθρωπάκια θα περπατούν ... τοίχο -τοίχο!
Ο στρατός θα είναι στους δρόμους πάνοπλος.
Ο "στρατιωτικός νόμος", η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή πολέμου" θα αντικαταστήσουν τις (δημοκρατικές) ελευθερίες (δια) κίνησης.
Αρκετοί ανησυχούν επειδή θεωρούν πως:
- Το ISIS έχει ως στόχο την ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό μας;
Κάνουν λάθος, την εξολόθρευσή μας επιδιώκει (!).
 Η αφαίρεση - και μάλιστα με ειδεχθή / βάρβαρο / απάνθρωπο τρόπο - της ζωής ημών των " απίστων" είναι το κύριο μέλημά τους, ως εκδίκηση / ανταπόδοση για όσα συμβαίνουν στη Μ. Ανατολή (και αλλού).
Κινδυνεύει πρωταρχικά η ίδια η ζωή μας και δευτερευόντως η ποιότητα διαβίωσής μας.
- Θα ενισχυθεί η εκλογική δύναμη των Ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης (;).
Αυτό τους μάρανε την ώρα που συμβαίνουν τρομακτικά γεγονότα (Παρίσι, το Ρωσικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε).
Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΚΟΙ, Ιδεοληπτικοί, "Προοδευτικοί  Αντιφασίστες" "Αριστεριστές", αφελείς ή επαγγελματίες δημοκράτες"... χτενίζονται.
Χρόνια τώρα, μόνον εξαιτίας των προσφύγων και (λαθρο) μεταναστών, δημιουργούνται προβλήματα κοινωνικά, με αποτέλεσμα να ενισχύονται αυτοί που εναντιώνονται στην έλευσή τους.
Που είναι το περίεργο και προς τι η (υποκριτική κατ'εμέ) αγωνία των "Αντιφασιστών"; Εκτός και αν πιστεύουν ότι οι Ακροδεξιοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι από το χαλιφάτο (Σ.Σ Αν είναι έτσι τότε ..... ο Αλλάχ ας τους ελεήσει!....).
ΥΓ  Καιρός να σοβαρευτούμε , και ενωμένοι (μέσα στις χώρες μας) αλλά και από κοινού (τα Κράτη) να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα. Παράλληλα οφείλουν τα εμπλεκόμενα  "Ισχυρά / Μεγάλα" Κράτη να κάνουν την αυτοκριτική τους.
        Να αναθεωρήσουν την άφρονα, αρπαχτική πολιτική τους (για γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς  και οικονομικούς λόγους) και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των Τζιχαντιστών.
        Ειδεμή θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε!........

*** ΣΟΚ! Δε θα έκοβαν μισθούς και συντάξεις αν δεν πληρώναμε για μετανάστες...
gfe
~   Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή εφημερίδα, δήλωσε πως αν δεν είχαν δαπανηθεί τα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών, τότε δε θα πίεζε η τρόικα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αφού μέσα σε ένα μόνο έτος δαπανήθηκαν 2 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
"Έχουμε δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς, δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα – είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η Τρόϊκα", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όταν ρωτήθηκε για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, καθώς οι άλλες χώρες κάνουν πως δεν ακούν τα προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε τα εξής:
"Αν θέλαμε να σταματήσουμε τους πρόσφυγες, θα έπρεπε να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον τους. Θα έπρεπε να τους βομβαρδίζουμε, να βυθίζουμε τις βάρκες τους και να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν. Αυτό αντίκειται, αφενός, στον ανθρωπισμό και, αφετέρου, στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Αποκλείεται. Για αυτό και στις επίσημες συναντήσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ σιωπούν εκείνοι οι πολιτικοί που στη χώρα τους δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι “που δεν κάνουν τη δουλειά τους."
Καταλαβαίνουμε λοιπόν τώρα την πραγματική επίπτωση που έχει το εν λόγω ζήτημα για την οικονομία της χώρας μας. Ίσως βρισκόμασταν σε καλύτερη θέση, αν η Ευρώπη δεν κώφευε και βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα, δίχως να την πιέζει για περαιτέρω μέτρα λιτότητας που βυθίζουν την οικονομία.

***    Τα μνημόνια κανιβαλίζουν τους γέροντες         
       ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ BBC 
   Λένε ότι μια κοινωνία κρίνεται πρωτίστως από τον τρόπο που φέρεται στα παιδιά της. Αν ωστόσο ο Σοφοκλής έχει ψήγμα δίκιου, όταν υποστηρίζει πως «πάλι γίνεται παιδί ο άνθρωπος που γερνάει» κι από κοντά ο Ησίοδος, που έλεγε πως «μόνο ο θεός δεν γνωρίζει των γηρατειών τον φόβο», τι ακριβώς συμβαίνει σε μια κοινωνία που κανιβαλίζει τους γέροντές της;
Η επικείμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι απλώς νούμερα, δείκτες, χρήματα: είναι ένας καθρέφτης για το πώς αντιμετωπίζουμε έννοιες, όπως η εργασία, η ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη, η διαγενεακή δικαιοσύνη, η συλλογική μας στάση απέναντι σε όσους εργάστηκαν σκληρά και δεν μπορούν πια.
Αυτά σε... φιλοσοφικό επίπεδο. Γιατί σε πραγματιστικό επίπεδο, δούλεψαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, ελπίζοντας να καταφέρουν να γεράσουν έχοντας ψηλά το κεφάλι, περνώντας αξιοπρεπώς τα γηρατειά τους. Οι απόμαχοι, τα περήφανα γηρατειά του τότε, που πλέον ζουν ή μάλλον επιβιώνουν με ψίχουλα, προσπαθώντας να βγάλουν το μήνα βλέποντας τους κόπους τους να έχουν χαθεί στο βωμό της κρίσης και τα παιδιά τους να βασανίζονται από την ανεργία ή την οικονομική ανέχεια, μη έχοντας τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν. Η ζοφερή πραγματικότητα που ζει ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, απασχόλησε πρόσφατα και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το αφιέρωμα του βρετανικού καναλιού BBC στα "horta" συνδέει το μάζεμά τους με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. "Τα χόρτα αποτελούν μια σταθερά της μεσογειακής διατροφής, αλλά με τη συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, το μάζεμά τους ενδέχεται να ξαναγίνει τρόπος ζωής" επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η δημοσιογράφος του BBC Heidi Fuller-Love, που έχει περισσότερο αφηγηματικό χαρακτήρα και στο οποίο σχολιάζει το "μέλλον"το "μέλλον" αυτής της ελληνικής διατροφικής συνήθειας.
Το αφιέρωμα της Heidi Fuller-Love έχει πρωταγωνιστή έναν 80χρονο Κρητικό, τον Γιώργο, που ανέλαβε να της δείξει από κοντά τι είναι τα χόρτα, πως μαζεύονται αλλά και πως μαγειρεύονται.
Ταυτόχρονα της αφηγήθηκε την ιστορία της ζωής του, από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής με την πείνα και τον θάνατο της γυναίκας του από ιατρικό λάθος πριν 20 χρόνια μέχρι το σήμερα, που δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξαιτίας της πενιχρής σύνταξης που παίρνει. "Σε λίγο το μόνο που θα έχω να φάω είναι αυτά τα χόρτα" λέει ο 80χρονος Κρητικός. "Σε λίγο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής των παλιών και θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο για εμάς" καταλήγει.
Σκηνικό γνώριμο για τους περισσότερους συνταξιούχους, που έχει βυθίσει στην απόγνωση την ελληνική τρίτη ηλικία, σε βαθμό που ακόμη και η κατάθλιψη διαγιγνώσκεται πλέον και με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών και στην περιοχή μας.
Οι λόγοι δημιουργίας μιας τέτοιας κατάστασης συγκεκριμένοι: Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Η μείωση των συντάξεων αλλά και η αγωνία των ηλικιωμένων γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, που ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, διογκώνουν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τον οποίο ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μια «αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας», είναι αποκαλυπτική.
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***   Περιμετρικός Καλαμάτας: Στην τελική ευθεία πριν από τον τερματισμό… (φωτογραφίες και βίντεο)          
       
 
Πρόκειται για ένα από τα πιο συζητημένα έργα στην πόλη της Καλαμάτας… Ο λόγος για την περιμετρική οδό, ένα έργο το οποίο έχει πάρει αρκετές αναβολές, αλλά πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να παραδοθεί προς χρήση.
Αν όλα πάνε καλά, σε 8 μήνες θα δοθεί στην κυκλοφορία. καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα (4 Ιανουαρίου) οι εργαζόμενοι, που ξεπερνούν τους 70, έχουν πιάσει δουλειά και, μάλιστα, με υπερεντατικούς ρυθμούς.
Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες από το Praktiker μέχρι και τη μεγάλη γέφυρα του Νέδοντα, ενώ μέχρι το Καλάμι και λίγο πιο ανατολικά ο δρόμος έχει προχωρήσει και έχει πέσει χαλίκι.
Χθες βρεθήκαμε στον περιμετρικό και τον διασχίσαμε από την αρχή του, που είναι στην εθνική οδό Καλαμάτας- Αθήνας (πίσω από το Praktiker). Συνεχίσαμε στη γέφυρα που περνά πάνω από την υπάρχουσα εθνική οδό, προχωρήσαμε στο Καλάμι, πίσω από το εργοστάσιο του Καρέλια και έπειτα στην περιοχή της Αγιάννας. Μετά ακολουθεί η γέφυρα του Νέδοντα και ουσιαστικά αυτό είναι το κομμάτι που θέλουν πρώτα να τελειώσουν οι άνθρωποι του Μορέα, για να συνεχίσουν ανατολικά.
Η περιμετρική συνεχίζει νότια της πύλης του στρατοπέδου, όπου συναντάται με την εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, περνά βόρεια της οδού Περιβολακίων και συνεχίζει ανατολικά και νότια, περνώντας από το γήπεδο των Γιαννιτσανίκων, όπου και ενώνεται με τη Βασ. Γεωργίου, με απόληξη στην οδό Λακωνικής, λίγο μετά τη διασταύρωση για Ελαιοχώρι.
Σχετικά με το πρόβλημα στη χρηματοδότηση, που ουσιαστικά πάγωσε τις εργασίες, μας ενημέρωσαν ότι δεν έχει λυθεί, αλλά υπάρχουν υποσχέσεις ότι σύντομα θα κλείσει η νέα σύμβαση και έτσι οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου.
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι το έργο Λεύκτρο –Σπάρτη, όπου αυτή τη στιγμή εκτελούνται τα ασφαλτικά, που θα παραδοθεί πριν από τον περιμετρικό της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, όπως μας είπαν άνθρωποι του εργοταξίου, αυτό θα γίνει λίγο μετά το Πάσχα.
  
Το σημείο που θα συνδέσει την εθνική οδό με τον περιμετρικό της Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή ο δρόμος σταματά εκεί και τα διερχόμενα αυτοκίνητα καταλήγουν σε Μεσσήνη και Καλαμάτα μέσω παρακαμπτηρίων
 
Στο ρεύμα προς Καλαμάτα σταματά η άσφαλτος που έχει πέσει, όπως και η νησίδα που συνδέει το σχεδόν έτοιμο τμήμα με τα έργα που είναι σε εξέλιξη
 
Το πρώτο ουσιαστικά εντυπωσιακό έργο που βλέπει κάποιος όταν διασχίζει την περιμετρική είναι η γέφυρα που περνά πάνω από την παλιά εθνική οδό και μεταφέρει την κίνηση προς Καλάμι
 
Χωματουργικές εργασίες στο σημείο που οδηγεί στο Καλάμι και εκεί περνά η νέα οδός. Είναι φανερό ότι πρέπει να απομακρυνθεί μια ακόμα μεγάλη ποσότητα χώματος, ώστε να φτάσει το σημείο στα επίπεδα του δρόμου
 
Μια γενική εικόνα στο ύψος του εργοστασίου Καρέλια. Τα περισσότερα τεχνικά και χωματουργικά έργα έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο
 
Μηχανήματα εκτελούν με εντατικούς ρυθμούς χωματουργικές εργασίες. Η φωτογραφία είναι από σημείο λίγο πριν από την Αγιάννα
 
Πλέον η γέφυρα του Νέδοντα έχει πάρει την τελική της μορφή και οι σοβαρές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί
 
Από τα τελευταία δύσκολα σημεία του περιμετρικού πίσω από το μοναστήρι του Προφήτη Ιωήλ. Στο βάθος φαίνεται η Βασ. Γεωργίου
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 
Video: Περιφερειακός Καλαμάτας - Kalamata bypass , https://youtu.be/EvPkXRUsQJo .-
 

Στρουμφοκάδος η… λύση

Η Δημοτική Αρχή…βασανίστηκε πολύ μέχρι να βρει το υλικό και τον τρόπο που θα καλύπτει τους υπόγειους κάδους στην πόλη της Καλαμάτας. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο "στρουμφοκάδος" στο ύψος του ξενοδοχείου "Φιλοξένια" είναι μία πολύ καλή πρόταση, περισσότερο αισθητικά αποδεκτή από αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα… Α.Π. - 

***   Απών αύριο ο Αντώνης Σαμαράς λόγω γρίπης          
      
Παρά την επιθυμία του να παραστεί στον αυριανό εορτασμό της πολιούχου της Καλαμάτας Παναγίας Υπαπαντής, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν θα τα καταφέρει αφού βρίσκεται κλινήρης λόγω  γρίπης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται θα βρεθεί στη Μεσσηνία στις 10 Φεβρουαρίου για τον εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά.

***  Φ. Βασιλοπούλου: Για μια χούφτα ζωή         
      
Δεκαεφτά διηγήσεις αφιερωμένες στη… Χρυσοκελλαριά και στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση 
Αν και το βιβλίο της έχει κυκλοφορήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις πρόσφατα έμαθα για το πρώτο βιβλίο της Φωτεινής Βασιλοπούλου, συγγραφέας με καταγωγή από τη Χρυσοκελλαριά. Μάλιστα, κάνοντας μια βόλτα από τον πάγκο βιβλιοπωλείου της Καλαμάτας, άκουσα πολύ καλές κριτικές για το βιβλίο.
Έψαξα και βρήκα αναγνώσεις για το έργο της τόσο στην "Εφημερίδα των Συντακτών" όσο και στην "Αυγή", οι οποίες επιβεβαίωναν με τον καλύτερο τρόπο όσα είχα ακούσει για την ποιότητα της γραφής της.
«Στη Χρυσοκελλαριά, το χωριό μου», τον τόπο που μεγάλωσε, είναι αφιερωμένο το πρώτο πεζογραφικό βιβλίο, μια σπαρταριστή σύγχρονη ηθογραφία, της Φωτεινής Βασιλοπούλου, διαβάζω στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Και συνεχίζει το αφιέρωμα:
"Η θεματική αναφορά τον τόπο καταγωγής του συγγραφέα αποτελεί σύνηθες χαρακτηριστικό της ηθογραφίας, η αφιέρωση όμως σ’ αυτόν, ξενίζει κάπως και ιδιαίτερα στις μέρες μας. Πέρα από αγνότητα ψυχής διαβλέπω και ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης ανάκατο με νοσταλγία στην επιλογή της αφιέρωσης.
Δεκαεφτά διηγήσεις, πολλές από τις οποίες η συγγραφέας ίσως να τις κατέγραψε, αφού πριν έπεισε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους να μιλήσουν, φωτίζοντας από πρώτο χέρι, μέσα από τα βιωμένα, το αβίωτον της ζωής.
Έστησε αυτί τα θερινά βράδια στην πλατεία του χωριού όπου όλοι, παλιότεροι και πιο νέοι, θυμούνται και θυμίζουν. Άκουσε γέρους να αναπολούν, ξενιτεμένους που γύρισαν να αφηγούνται. Κάθε ατομική περίπτωση γίνεται έτσι σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής και της εξελικτικής πορείας, σ’ αυτό το μεσσηνιακό χωριό.
Οι διηγήσεις της Βασιλοπούλου είναι απαλλαγμένες από την εξιδανικευτική τάση της ηθογραφίας και έχουν αποφύγει τη γραφικότητα και το φολκλόρ. Εστιάζουν στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, στις ιδιαιτερότητές τους και στο περίεργο δέσιμό τους με τον τόπο. Από τον τίτλο κιόλας, «Για μια χούφτα ζωή», προβάλλει ο αγώνας των ανθρώπων για την επιβίωση.
Διηγήματα με ήθος και χαρακτήρα προσωπικό. Λιτή και ακαριαία γραφή, ίδιον του λαϊκού λόγου, ενώ δροσερές αύρες από τις πηγές του Παπαδιαμάντη, του Βιζυηνού και του Κονδυλάκη χρωματίζουν τον λόγο της συγγραφέως.
Από την "Αυγή" σημειώνω: Ο γενέθλιος τόπος είναι το χρυσό κελάρι της μνήμης. Τα πάθια και οι καημοί του κόσμου με παραδειγματική οξύτητα, ακρίβεια, δραματικότητα. Τα χρυσά κουμπιά μιας καμπαρντίνας, το τηλεγράφημα με την είδηση του θανάτου του γιου, τα κατά συνθήκην ψεύδη της κοινότητας στην εγκαταλειμμένη σύζυγο και άλλες ιστορίες ορίων ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο και τον άλλο. Πολύτιμες.
Μπαίνω στο νόημα προς το τέλος των αφηγήσεων, εκεί όπου ο ήρωας θέλει να φύγει από τον τόπο που τον παιδεύει και το λέει στη μάνα του ότι δεν αντέχει. «Και πού να πας;» Του λέει αυτή. Ψάχνω τα τοπωνύμια στον χάρτη: « Από το Τσαπί μέχρι την Κορώνη πήγες και κόντεψες να πνιγείς». «Κάνε όρεξη να πας μέχρι το Νησί». Το Νησί, η μεθυσμένη Πολιτεία, η Μεσσήνη, τόσο κοντινά και όλα τόσο εμποδισμένα. Εκείνος θέλει να διασχίσει τη θάλασσα να πάει στη «Ναμερική». Αυτό είναι. Οι αποστάσεις είναι αλλιώς. Τόσο κοντά στον χάρτη, τόσο μακριά στην προσδοκία.
Και η γλώσσα είναι αλλιώς. Και με χειρουργική ακρίβεια πρέπει να αποδοθεί η συγκίνηση της ανάμνησης. Σαν το «Επέστρεφε» του Καβάφη, που το απέδιδε με επίμονη ευλάβεια στην ποίησή του. Τι να είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δημιουργούν ένα τέτοιο γλωσσικό πλούτο στους τόπους τους; Τι είναι αυτό που μας κάνει τόσο διαφορετικούς και τόσο μακριά τον ένα από τον άλλο; Και τόσο κοντά.
Ο ήρωας της Φωτεινής Βασιλοπούλου θα πάει τελικά στη «Ναμερική». Θα ταξιδέψει στο αμπάρι του πλοίου μην τολμώντας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσανεξία του ταξιδιού. Ο πόνος εκεί είναι αλλιώς. Δεν τολμά να ανεβεί στο κατάστρωμα γιατί ο μόνος πόνος που καταλάβαινε ήταν εκείνο το αγκάθι που του είχε καρφωθεί και που θα του έβγαζε με λαδάκι και μια βελόνα η μάνα του.
Η ξένη γλώσσα. Οι παραφθορές της στο Έλις Άιλαντ. Ο κόσμος μας μια Βαβέλ που σιγοψιθυρίζουμε με όλους τους τρόπους το άφατο όνομα του Θεού. Το βιβλίο της Φωτεινής Βασιλοπούλου είναι διαμάντι με δεκαεπτά όψεις. Το βιωματικό στοιχείο που δίνει αξία και δύναμη είναι εμφανές, αλλά και η μαστοριά της γραφής παραδειγματική. Στις σελίδες του ανασαίνουν στοιχειά και ξωτικά του τόπου, οι σελίδες του είναι απόδειξη ότι η λογοτεχνία έχει ελπίδες σε αυτή τη μικρή χώρα.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

***  Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ των Λεχαινών

Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, τέσσερα άτομα, βαριά οπλισμένα, κι έχοντας κρυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, μπήκαν και λήστεψαν το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στα Λεχαινά. Το ποσό το οποίο άρπαξαν παραμένει ακόμη άγνωστο, ενώ οι δράστες διέφυγαν, με δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, μια μαύρη και μια λευκή, με κατεύθυνση προς την Ε.Ο Πύργου - Πατρών. Η αστυνομία διεξάγει εκτεταμένες έρευνες τόσο στην Ε.Ο όσο και στις γύρω περιοχές, για τον εντοπισμό των δραστών.Πηγή: patrisnews.gr - 

 ***  Τα μπλόκα της διαδρομής Καλαμάτας- Αθήνας

Με υπομονή πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν από και προς την Καλαμάτα, αφού υπάρχουν μπλόκα αγροτών σε Νεστάνη- Στέρνα και Ισθμό Το κλείσιμο του δρόμου στα συγκεκριμένα μπλόκα δεν είναι σε σταθερή ώρα αφού οι αγρότες επιλέγουν να κλείνουν με αποκλείσεις κάποιων λεπτών. Ακόμα να σημειωθεί ότι στην Κόρινθο η νέα Εθνική Οδός παραμένει κλειστή με την κίνηση να γίνεται από την παλαιά όμως και αυτή κλείνει με αποτέλεσμα να σταματά εντελώς η κυκλοφορία. Ακόμα στα δύο σημεία (Νεστάνη- Στέρνα) η κυκλοφορία όταν κλείνουν τα σημεία η κυκλοφορία γίνεται από άλλες διαδρομής (Αχλαδόκαμπος κλπ). Σύμφωνα με το Arcadiaportal.gr τα διόδια της Νεστάνης θα κλείσουν από τις 18:00 έως τις 23:00.Κλείνουν και την παλαιά Εθνική οδό στον Ισθμό Σύμφωνα με το korinthostv.gr τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30,(κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία απο το Καλαμάκι, παλαιά εθνική).... ενώ σημαντικό είναι ότι από χθες στον Ισθμό, οι αγρότες ελέγχουν τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στην Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών. Καλό θα είναι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τον Μορεά 271 056 2000 και την Ολυμπία Οδό 22960 95555 -

***   Αλ. Χαρίτσης: “Ενισχύεται η πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ φέτος”

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με έμφαση στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι, ύστερα από τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα και την οργανωτική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εφέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό) και 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.λπ. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε ότι με την εξυγίανση των προγραμμάτων (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στη νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων) η Ελλάδα κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007-2013. Σημείωσε, επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Προσέθεσε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε, τέλος, ο υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Αναπτυξιακού Νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο νέος επενδυτικός νόμος, τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, επιδιώκει την ενίσχυση της απασχόλησης, την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, τη γενικότερη εκβιομηχάνιση της χώρας και τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Προτεραιότητα θα δίνεται σε επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές, σε συνεταιρισμούς και συμπράξεις με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους πληροφορικής-επικοινωνιών και αγροδιατροφής, ενώ θα υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια για την ενίσχυση ορεινών-παραμεθόριων περιοχών, μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης, μικρών νησιών. Οι ενισχύσεις θα δίδονται με τη μορφή φοροαπαλλαγής, επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και μισθολογικού κόστους, εγγυήσεων, δανείων, ενώ το Δημόσιο θα δεσμεύεται για σταθερό φορολογικό σύστημα και ταχεία αδειοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (3908/2011) εντάχθηκαν 1.276 επενδύσεις ύψους 6,02 δισ. με συνολικό ύψος ενισχύσεων 1,99 δισ. που οδήγησαν στη δημιουργία 6.167 νέων θέσεων εργασίας. Προκύπτει, δηλαδή ότι η μέση επενδυτική δαπάνη ανά θέση εργασίας πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ και η μέση ενίσχυση υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Καταγράφεται, επίσης, πολύ μεγάλη συγκέντρωση των επιχορηγήσεων, καθώς το 5% των επιχειρήσεων πήραν το 41% των ενισχύσεων και προσανατολισμός των κεφαλαίων σε επενδύσεις χαμηλής τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι από τις 1.276 επενδύσεις που εντάχθηκαν, σε υλοποίηση είναι οι 29, ενώ 1.238 είναι σε πρώιμο στάδιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  Είναι όντως τυφλή, αλλά με ποια έννοια;
Τυφλή ξέρουμε ότι είναι η Δικαιοσύνη και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε, για να μην κατακρημνιστούν όλες οι ελπίδες μας για τις αξίες που έχουμε. Τη Θεά Θέμιδα την έχουμε συνηθίσει ως σύμβολο της Δικαιοσύνης με μαντήλι στα μάτια και κρατώντας πάντα μια ζυγαριά σε απόλυτη ισορροπία. Σύμβολα και τα δύο για την αντικειμενικότητα της Δικαιοσύνης προς όλους. Που εξετάζει και κρίνει το ίδιο όλους, χωρίς να διαχωρίζει πρόσωπα, μόρφωση, κοινωνική κατάσταση κ.ά. Είναι, όμως, τυφλή με αυτή την έννοια; Απορίες προκαλούν τα τελευταία χρόνια αποφάσεις δικαστηρίων διαφόρων βαθμίδων και συνθέσεων για τον τρόπο που κρίνουν τις υποθέσεις που εκδικάζουν. Δίνουν την εντύπωση της τυφλής δικαιοσύνης, όχι όμως με την έννοια της αντικειμενικότητας, που όταν κρίνει δύο ίδια πράγματα, χωρίς «φόβο και χωρίς πάθος», προφανώς καταλήγει και στο ίδιο αποτέλεσμα. Αλλά της τυφλής δικαιοσύνης που άλλα κάνει στη μία περίπτωση και άλλα στην άλλη. Με αφορμή την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Γυθείου οι δύο 19χρονοι για το διπλό φονικό στη Μάνη, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, γλίτωσαν την ποινή των δισ. ισοβίων και καταδικάσθηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξης, όπου για το ελληνικό δίκαιο εκτιτέα είναι το ανώτερο τα 25 χρόνια και από αυτά τα 3/5 της ποινής, που μπορούν να μειωθούν περαιτέρω με μεροκάματα. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι εκ προθέσεως οδήγησαν και σκότωσαν πυροβολώντας τα δύο θύματα στο βουνό και μετά πέταξαν τα άψυχα σώματα σε γεφύρι. Στον έναν απέδωσε τις δολοφονίες και στον άλλον την άμεση συνέργεια σε αυτές. Σε μια άλλη περίπτωση, λίγα χρόνια πιο πριν, νεαρός σε «τρικυμία» ψυχής, λόγω γεγονότων που είχαν προηγηθεί, εξαιτίας κοπέλας που είχε δεσμό και με το δράστη και με το θύμα, πυροβολεί μέρα μεσημέρι και σκοτώνει στην παραλιακή της Καλαμάτας τον ερωτικό του αντίζηλο. Μάλιστα, στην υπόθεση αυτή το δικαστήριο είχε δεχτεί ότι το θύμα είχε συμπεριφερθεί ανάρμοστα στο δράστη τις προηγούμενες ημέρες. Το δικαστήριο και στον πρώτο βαθμό και στο δεύτερο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στο νεαρό δράστη και τον καταδίκασε και τις δύο φορές σε ισόβια. Δε θα αναλύσουμε ποια από τις δύο αποφάσεις, νομικά ηθικά ή, όπως αλλιώς θέλετε, είναι σωστή, αλλά σίγουρα πρόκειται για «τυφλή» Δικαιοσύνη. Η έννοια της λέξης τυφλή μας μπερδεύει. της Βίκυς Βετουλάκη - 

***  Οι αγώνες των αγροτών και οι ευθύνες όλων μας         
Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες φαινόμενο οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Συνήθως οι κινητοποιήσεις παρουσιάζονταν από τα αθηναϊκά κυρίως ΜΜΕ, μέσω των προβλημάτων – εμποδίων που δημιουργούσαν αυτές (μπλόκα) στις μετακινήσεις εμπορευμάτων, επιβατών κ.λπ. Βέβαια, η αιχμή των απαιτήσεων στις κινητοποιήσεις ήταν κυρίως εισοδηματικές ενισχύσεις και σπάνια ή δευτερευόντως, εντάσσονταν σε αυτά – τα αιτήματα - προτάσεις ή απαιτήσεις δομικές και στρατηγικής σημασίας. Έτσι τα αιτήματα και τα πραγματικά αίτια των κινητοποιήσεων των αγροτών γίνονταν πιο ευάλωτα.
Οι τωρινές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν κάτι το ξεχωριστό. Το βασικό αίτημά τους είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας – το Ασφαλιστικό και η φορολογία. Πίσω από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, όμως, κρύβονται βασικά προβλήματα, αλλά και μια γενικότερη απαξίωση (εισαγωγή παραδοσιακών προϊόντων, αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο) ενός χαρακτηριστικού κλάδου της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος κινδυνεύει με αφανισμό (κατά τους ισχυρισμούς των ίδιων των αγροτών). Η κατάσταση που βιώνει σήμερα ο αγροτικός κόσμος δεν προέκυψε ξαφνικά. Για διευκόλυνση της σκέψης μας να διακρίνουμε δύο πλαίσια. Το πρώτο πλαίσιο, τα δομικά/διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα και το δεύτερο, τους παράγοντες/δυνάμεις της αγοράς.
Στο πρώτο πλαίσιο και πάνω από 30 έτη δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Ο αγροτικός τομέας της χώρας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, από τους ηλικιωμένους αγρότες και από τη μη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του αγρότη. Επίσης, δεν έχει γίνει ουσιαστική προσαρμογή της παραγωγής (ποικιλίες κ.λπ.) στις ανάγκες των καταναλωτών.  Αποτέλεσμα αυτής της στασιμότητας για όλο αυτό το διάστημα ήταν να μη δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη του κλάδου, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ενιαίας και παγκοσμιοποιημένης αγοράς.
Στο δεύτερο πλαίσιο (παράγοντες/δυνάμεις της αγοράς) ίσως να ισχύει το πιο ανεξέλεγκτο καθεστώς από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Δηλαδή, έχουμε ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής και συμπίεση των τιμών παραγωγού. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί – σε μεγάλο βαθμό και σε αρκετά προϊόντα – ελληνοποιήσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος και η απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος. Τα παραπάνω ενισχύονται με την απουσία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων και την ανεξέλεγκτη εμπορία και διακίνηση αγροτικών εφοδίων.
Σε αυτά τα δύο παραπάνω πλαίσια, ελάχιστοι ασχολούνται, αλλά και ελάχιστοι διαφωνούν. Ποιος, όμως, έχει την ευθύνη για τα παραπάνω; Σε καμία περίπτωση οι ίδιοι οι αγρότες. Η αποστολή των αγροτών δεν είναι να χαράζουν την αγροτική πολιτική. Τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Αντίστοιχο σχέδιο, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Τα τελευταία χρόνια ο προγραμματισμός ήταν βραχυπρόθεσμος, με έντονα ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά και παροχές, χωρίς τη δημιουργία προϋποθέσεων για λειτουργία σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Άραγε, ήταν παραλείψεις ή αδυναμία της κεντρικής εξουσίας και των κυβερνήσεων ή αυτή ήταν ουσιαστικά η πολιτική που είχε επιλεγεί να εφαρμοστεί για τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας. Εκ του αποτελέσματος καταλήγουμε ότι οι  πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με ταυτόχρονη απουσία Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, είναι η αρχή και οι αιτίες των σημερινών προβλημάτων. Οι πολιτικές, βέβαια, αυτές είχαν περιτύλιγμα, ωραία λόγια και χρήματα. Είχαν ψέματα και ψευδαισθήσεις, είχαν ενόχους και συνενόχους. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν στην έξοδο χιλιάδων αγροτών από την παραγωγή – και χωρίς ταυτόχρονα να αναδειχθεί/βελτιωθεί η θέση αυτών που έμειναν. Οι πολιτικές αυτές ευθύνονται για το αρνητικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, για την εγκατάλειψη παραδοσιακών στρατηγικών προϊόντων, για την αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, η απουσία εθνικής πολιτικής και στρατηγικής είναι αυτή που έχει διαμορφώσει την έντονη εκμηχάνηση της παραγωγής, χωρίς τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του εξοπλισμού (άρα άσκοπες επενδύσεις και επιβάρυνση του κόστους παραγωγής).
Βέβαια, οι ηθελημένες παραπάνω πολιτικές ή η απουσία εθνικής στρατηγικής πολιτικής, επισκιάζεται με τις επιδοτήσεις. Επίσης, μέσω των επιδοτήσεων κατηγορούνται οι αγρότες, ότι τις σπατάλησαν, ότι έγιναν τεμπέληδες κ.λπ. Αυτό είναι ένα ψέμα και ένας αποπροσανατολισμός. Οι επιδοτήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνονται για ενίσχυση του εισοδήματος. Άρα το εισόδημά του, ο κάθε ένας το διαθέτει όπως αυτός κρίνει/επιλέγει. Ο σκοπός των επιδοτήσεων είναι να δώσει κίνητρα στον παραγωγό να συνεχίσει να παράγει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις στον καταναλωτή να αγοράζει φθηνά προϊόντα.
Σε αυτό το τοπίο πρέπει να προσθέσουμε την απουσία συνεταιριστικού κινήματος, αλλά κυρίως την απαξίωσή του. Τέλος, η απουσία εθνικής αγροτικής πίστης, μέσω της μετατροπής της ΑΤΕ σε εμπορική τράπεζα και στο τέλος την πώλησή της, θα λειτουργήσει σαν καθοριστικός αρνητικός παράγοντας για το μέλλον των μικρομεσαίων παραγωγών.
Βέβαια, σε αυτό το τοπίο ευθύνες - εκτός από την Πολιτεία - έχουμε όλοι μας. Έχουμε οι επιστήμονες, οι οποίοι ή δεν ανέδειξαν ως όφειλαν τα παραπάνω ή συνέβαλαν στη διαμόρφωση των παραπάνω πολιτικών. Αλλά τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχουν οι ίδιοι οι αγρότες. Οι ευθύνες τους έγκεινται στο γεγονός ότι αυτοί που εμπιστεύονταν στην κεντρική πολιτική σκηνή, προκύπτει ότι τους έλεγαν ψέματα. Ευθύνες όμως έχουν και για αυτούς που επέλεγαν να τους εκπροσωπούν – μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων - οι οποίοι προφανώς δε φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.
Έστω και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και για τη χώρα, αλλά και για το μέλλον του αγροτικού τομέα, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του, ας αναλογιστεί τις ευθύνες του και ας αποφασίσει…
 Του δρος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αναπληρωτή καθηγητή Γεωργικής Οικονομίας
ΤΕΙ Πελοποννήσου   

***  Σβήνοντας κεράκια στη σειρά…         
        Ο Λένιν έχει εμπλακεί στη μοίρα του, λέει μελαγχολώντας ένας στίχος του Νίκου Καρούζου στο ποίημά του «Νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη». Ποια ήταν η μοίρα του Λένιν; Ένας επαναστάτης εναντίον του λαού!
Με τα  όπλα της εξουσίας του εναντίον ενός κόσμου που εξεγέρθηκε στην Κροστάνδη και δε ζητούσε ανατροπή της Οκτωβριανής Επανάστασης, αλλά ήθελε ανάσες οξυγόνου και διαφορετική σχέση των κυβερνώντων με το λαό.
Αυτό λέει σε πέντε λέξεις ο Καρούζος: ποια μοίρα περιμένει την Αριστερά όταν αναλαμβάνει την εξουσία. Κι αν ζούσε σήμερα ο σημαντικός ποιητής μας, πιθανώς να έλεγε ότι «ο Τσίπρας έχει εμπλακεί στη μοίρα του».
Και δεν αποκλείεται η ίδια σκέψη, το ίδιο συναίσθημα να… τρώει τα σωθικά και του πρωθυπουργού, ένα χρόνο μετά την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία. Ένας χρόνος σε μαύρο φόντο. Ένας χρόνος μεγάλης δοκιμασίας και άνισης μάχης, απελπισμένου αγώνα και φρούδων ελπίδων. Ένας χρόνος ολέθριου, πλην αναπόφευκτου συμβιβασμού που κατέληξε σε ολοκληρωτική παράδοση.
Τα μεγάλα λόγια και τα φλογερά «θέλω» της ανάτασης μοιάζουν σβησμένα κεράκια στη σειρά. Ένας ερειπιώνας η χώρα, κρεμασμένη σαν σφαχτάρι στο τσιγκέλι του τρίτου Μνημονίου. Του αριστερού Μνημονίου!
Μπορεί να μην έχουν ασπρίσει ακόμη τα μαλλιά του πρωθυπουργού, αλλά βλέπεις στο πρόσωπό του τις συνέπειες από την άσκηση της εξουσίας. Μοιάζει άλλος. Κάτι πέτρινο και αμήχανο μαζί σχηματίζουν σκιές μελαγχολικής απορίας. Το γνωστό χαμόγελο έδωσε τη θέση του σε σχήμα χαμόγελου. Και τα λόγια του δε βγαίνουν πια κοφτερά και πειστικά.
Γιατί βλέπει, νιώθει και ξέρει ότι η χώρα είναι στην εντατική χωρίς πιθανότητα ανατάξεως. Ότι ο κόσμος, που είδε τον αγώνα του στην πάλη με τους δανειστές και τον επιβράβευσε τρις, πέρασε νωρίς από την πίκρα της διάψευσης στην οργή. Και όλα αυτά φαίνονται στο πρόσωπό του, όπως είπε τις προάλλες, ο Τζωρτζ Σόρος. «Στο ελληνικό ζήτημα, που βρίσκεται πάλι σε σημείο βρασμού, δεν υπάρχει λύση. Μπορείς να το δεις στο πρόσωπο του Τσίπρα…».
Όταν ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι έχει τις τύχες ενός λαού στα χέρια του και όχι το… μαγαζάκι της Κουμουνδούρου, δηλαδή όταν κατάλαβε τι σημαίνει κυβερνησιμότητα, ήταν αργά. Η απότομη προσγείωση στη βραχώδη πραγματικότητα – αυτό που λέγεται ρεαλισμός- τον υποχρέωσε να υπογράψει το δυναστικό Μνημόνιο που οδηγεί τη χώρα στο πουθενά. Όπως και τα προηγούμενα.
Τώρα σχεδόν τίποτε δεν το βοηθεί. Ούτε οι οδυνηρές υποχωρήσεις, ούτε οι φιλότιμες προσπάθειες, ούτε βέβαια η επίκληση του βεβαρημένου παρελθόντος των άλλων. Ειδικά επειδή βαδίζει στα χνάρια τους. Σχεδόν ίδια λόγια, ίδια επιχειρήματα, περίπου ίδια πρακτική στο κυβερνάν. Κι αυτό το «μία από τα ίδια» ίσως να αποδειχθεί για το ΣΥΡΙΖΑ εξίσου επαχθές με το διαλυτικό Μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι τα Μνημόνια είναι λαιμητόμος για κόμματα και πρωθυπουργούς. Και, προπάντων, ξέρει τώρα ότι το πείραμα της αριστερής κυβερνησιμότητας μοιάζει σαν να θέλεις να διασχίσεις τον Ειρηνικό με μια σχεδία. Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας έχει εμπλακεί στην τραγική μοίρα της Αριστεράς που καλείται να κυβερνήσει…   του Αντώνη  Πετρόγιαννη 

***   Η κοινωνία κινδυνεύει να μην μπορεί να «ξανασηκωθεί»         
        Τραγικές οικογενειακές ιστορίες εξελίσσονται σχεδόν καθημερινά πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων της Καλαμάτας. Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως θα διαβάσετε και στις επόμενες σελίδες, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αυξηθεί υπέρογκα.
Πρόσφατα, στην αίθουσα του Εφετείου εξελίχθηκε μία τέτοια δίκη, όπου στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθόταν ο σύζυγος και μηνύτρια η σύζυγος. Είχε καταγγείλει άγριο ξυλοδαρμό και όπως τόνισε δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο σύζυγος πάλι το αρνιόταν. Μην  θεωρήσετε πως ήταν άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Αντίθετα, και οι δύο είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, ο ένας δε, σε διευθυντική θέση. Τα περιστατικά που περιγράφτηκαν και ακούσθηκαν στην αίθουσα ότι συνέβαιναν, όταν έκλεινε η πόρτα του σπιτιού της «οικογένειας», ήταν τραγικά.
Το πιο τραγικό φυσικά απ’ όλα ήταν τα δύο παιδιά της οικογένειας, τα οποία βρίσκονταν στην εφηβεία.
Παρόντα και τα δύο στην εκδίκαση της υπόθεσης. Ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Χωρισμένα κι αυτά στα δύο. Το κορίτσι στο πλάι της μητέρας και το αγόρι στου πατέρα. Το μίσος και η εμπάθεια δεν είχαν περιορισθεί στους γονείς, αλλά δυστυχώς είχαν περάσει και στα δύο παιδιά και μάλιστα πολύ έντονα. Είχαν χωρισθεί όλοι σε στρατόπεδα και κανείς από τους δύο γονείς δεν έβλεπε τι κακό έχουν κάνει στη ζωή όλων τους και κυρίως των παιδιών.
Τέτοιες ιστορίες εξελίσσονται πλέον καθημερινά στα δικαστήρια και στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν, όσες λειτουργούν ακόμα. Και η κατάσταση δείχνει ότι πάει από το κακό στο χειρότερο. Σε μια κοινωνία που παραπαίει και δεν ξέρει πότε θα «γκρεμοτσακισθεί» και αν θα μπορεί να «ξανασηκωθεί» για να μάθει από τα λάθη της.  Βίκυ Βετουλάκη

*** Αλέξη θέλατε; Πάρτε το Κουλό…
Κανονικά έπρεπε να έχουμε επέτειο, αλλά για μνημόσυνο μου κάνει η μεθαυριανή 25η Ιανουαρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε, λοιπόν, κόλλυβα, σκέτο βαρύ ελληνικό, κονιάκ, λιβανιστήρια, λιβάνια και, κατά προαίρεση, κεϊκάκια και ραντεβού αύριο στο θέατρο Badmindon, όπου ο Αλέξης θα κάνει απολογισμό του έργου των δύο κυβερνήσεών του μέσα σ’ ένα χρόνο. Απολογία ταιριάζει περισσότερο, μετά το ξέσκισμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τη διάσπαση του κόμματός του, τα capital controls για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία και, βεβαίως, την εκκωφαντική υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ύστερα από μια ερασιτεχνική, στην κυριολεξία, διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Για την εν λόγω διαπραγμάτευση πήρε πρόσφατα και το χρυσό βατόμουρο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το χειρότερο, ωστόσο, ατόπημά του είναι ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό που τον εμπιστεύθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα. Η εξαπάτηση, θεωρώ, αποτελεί και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τον ίδιο και το κόμμα του. Εκεί που πριν από λίγους μήνες φάνταζε και ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όποτε κι αν πάει σε εκλογές θα τις χάσει από χέρι. Ακόμη και μόνος του να τρέξει, θα έλθει δεύτερος. Πιο τιμητικό θα ήταν αυτό το ενδεχόμενο από το να ηττηθεί από τον άχρου, άοσμο και άγευστο Κυριάκο Μητσοτάκη, που πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ούτε μάγισσες μήτε χαρτορίχτρες μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα ήταν ο νικητής της κούρσας της διαδοχής -στην ουσία- του Αντώνη Σαμαρά. Ο Κυριάκος θα πρέπει να ευγνωμονεί τον Αντώνη που τον βοήθησε να φτάσει σ’ αυτό το αξίωμα και να του ανάβει μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του καθημερινά, γιατί βρέξει-χιονίσει θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος και η αδελφή του, Ντόρα, η πιο τρελαμένη Ελληνίδα, καθώς υπέστη δύο συντριπτικές ήττες από το συντοπίτη μας πρώην πρωθυπουργό. Μία στην άμεση μεταξύ τους αναμέτρηση για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και μία έμμεση στη δεύτερη μεταξύ του αδελφού της και του Μεϊμαράκη, τον οποίο και υποστήριξε μετά μανίας, αλλά δυστυχώς για εκείνη δεν ξέρει να κάνει εκλογές. Εν κατακλείδι, λοιπόν, ο Τσίπρας, τη βοηθεία και της δημιουργικής ασάφειας του Βαρουφάκη αλλά και της δικής του ανείπωτης ιδεοληψίας, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κάνει πρωθυπουργό της χώρας στις επόμενες εκλογές τον Κούλη. Αλέξη θέλατε; Πάρτε το Κουλό... - 

***  Το ασφαλιστικό κεφαλοκλείδωμα         
       Το επόμενο διάστημα το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού αναμένεται να απασχολήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε με τυμπανοκρουσίες ένα πακέτο προτάσεων στους δανειστές. Σημαντική μεταρρύθμιση το βάφτισε. Είναι προφανές ότι θα επιχειρήσει να περάσει ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν αυτό γίνει, θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε ασφαλιστικό μεσαίωνα. Φανταστείτε, δε, τι θα συμβεί, αν, όπως εκτιμάται, τα μέτρα που τελικά θα συμφωνηθούν, είναι χειρότερα από εκείνα που προτείνονται.
Τις προσεχείς ημέρες το σήριαλ της διαβούλευσης με τους θεσμούς θα έχει πολλά επεισόδια. Το σκηνικό των «σκληρών» συζητήσεων θα επαναληφθεί ξανά. Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανυποχώρητα, υποτίθεται, και τα αποτελέσματα είναι απτά: ένα μνημόνιο χειρότερο από τα προηγούμενα και εφαρμογή της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της πιο ανελέητης λιτότητας. Για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας τις προτάσεις των δανειστών, θα παίξει το γνωστό επικοινωνιακό χαρτί, ότι, δήθεν, πάλεψε, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης κ.λπ. κ.λπ… Θα επιχειρήσει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα αποκρύπτοντας , όμως, μια μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή το ασφαλιστικό προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του μνημονίου και του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτή, λοιπόν, η συμμόρφωση θα ισοπεδώσει ό, τι έχει μείνει όρθιο. Θα πλήξει το σύνολο των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτώχεια ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ αυτών τους δασκάλους και τους καθηγητές. Ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, λίγοι εντέλει «διασώζονται». Οι «τυχεροί» βρίσκονται στις κατηγορίες εκείνες που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010 και μέχρι τη 18η/8/2015 είχαν συμπληρώσει 30 χρόνια προϋπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους, αν είχαν διοριστεί μέχρι 31/121982 ή 30 χρόνια συντάξιμα και το 60ό έτος, αν είχαν διοριστεί μετά την 1/1/1983 και μέχρι το 1992. Αν δεν υπάρχει μία από τις δύο προϋποθέσεις κατά την παραπάνω ημερομηνία, το νέο όριο ηλικίας αυξάνεται για τους λιγότερο «τυχερούς», σύμφωνα με δύο πίνακες που έδωσε το υπουργείο στη δημοσιότητα.
Είναι σημαντικό, πάντως, να τονιστεί ότι μετά την 1η/1/2022 δεν ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις και όλοι συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 67 ετών. Προσπαθώ να σκεφτώ πόσοι από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς θα μπορούν ως τα 67 να εργάζονται. Αναρωτιέμαι ποιοι θα έχουν τις σωματικές δυνάμεις, την πνευματική διαύγεια και την ψυχική διάθεση να διδάσκουν και να στέκονται με αξιοπρέπεια στην τάξη, στα μάτια των μαθητών, των γονιών και της κοινωνίας.
Επιπλέον, αποτελεί μέγιστη υποκρισία της κυβέρνησης να δηλώνει ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι από το 2018 θα υπάρξουν μάλιστα αυξήσεις. Από 1/1/2016 όσοι συνταξιοδοτηθούν, θα πάρουν μειωμένη σύνταξη λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και οι παλαιοί συνταξιούχοι θα τις δουν σταδιακά να μειώνονται (όταν σταματήσει η καταβολή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς το 2018) για να εξισωθούν με τις νέες συντάξεις και ας ισχυρίζεται η κυβέρνηση το αντίθετο. Για μια ακόμη φορά το τίμημα καλούνται να πληρώσουν και οι συνταξιούχοι, λες και αυτοί βούλιαξαν το ασφαλιστικό, λες και αυτοί ευθύνονται, γιατί τα αποθεματικά των ταμείων εξανεμίστηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο και αλλού.
Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περάσει, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, τη θύελλα του ασφαλιστικού. Η ψήφιση ή η ακύρωσή του αποτελεί κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Αν εφαρμοστεί, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα. Αν όχι, μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για λύσεις προς όφελος του λαού. Σήμερα χρειάζεται να σπάσει το κλίμα της αδιαφορίας, της ηττοπάθειας, της απογοήτευσης. Οι δυνάμεις της εργασίας, οι απόμαχοι και πλατιά στρώματα της κοινωνίας απαιτείται να αντιδράσουν άμεσα, συντονισμένα, δυναμικά για να μην περάσουν τα μέτρα. Η λογική της ανάθεσης πρέπει να ηττηθεί και να θριαμβεύσει το πνεύμα της συμμετοχής, της συνεργασίας, της κοινής δράσης, της ενότητας. Αυτήν τη μάχη δεν είναι δυνατόν να τη δώσουν λίγοι, σ’ αυτόν τον αγώνα κανείς δεν μπορεί να πάει μόνος του. Μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα, μπορεί να νικήσει. Αυτό, τουλάχιστον, διδάσκει η ιστορία του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη
Εκπαιδευτικού στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας και γραμματέως της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

***   Επιστολή προς το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας
Κύριοι, προ ημερών από τον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ της Καλαμάτας πληροφορηθήκαμε ότι στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της εορτής της πολιούχου της Καλαμάτας, θα γίνουν τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού (Μέγαρο Ντροπής) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως αναβλήθηκαν τα εγκαίνια ή όχι, ενώ ο κ. Τσίπρας ανέφερε με κάθε λεπτομέρεια τους λόγους που ανέβαλε τα επίσημα εγκαίνια της τοξωτής γέφυρας στην Τσακώνα!!! Νομίζω ότι αυτό πρέπει να πράξετε και εσείς, αν τελικά υπάρχει αναβολή των εγκαινίων! Επίσης, από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για την αναβολή των εγκαινίων, είναι ότι οι Μεσσήνιοι σταφιδοπαραγωγοί μαύρης σταφίδας θα έδιναν το «παρών» με μαύρες σημαίες στα συγκεκριμένα εγκαίνια, διότι το εργοστάσιο Σταματελάκη – σήμερα Γεωργική Βιομηχανία Α.Ε. – απορροφούσε ολόκληρη την παραγωγή της μαύρης σταφίδας, η οποία από 32.000 τόνους ετήσιας παραγωγής έφτασε πρόσφατα, το 2010, στους 3.200 τόνους και σήμερα σχεδόν τίποτα. Ούτε για κόλλυβα για τα μνημόσυνα δεν υπάρχει μαύρη σταφίδα. Όλη η Μεσσηνία ήταν γεμάτη κούρβουλα παραγωγής μαύρης σταφίδας και σήμερα κανένα. Οι διαμαρτυρίες όλων των παραγωγών είναι έντονες και επιθυμούν να πληροφορηθούν από την Εθνική Κεφαλαίου (Εθνική + Alpha) και εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί διεπράχθη αυτή η τρομερή αδικία σε βάρος των παραγωγών, και ο τρόπος που έγινε εις βάρος των ιδιοκτητών του εργοστασίου, που αυτό δε γίνεται ούτε στην Ουγκάντα της Αφρικής. Μην απορούμε και μη ζητάμε να μάθουμε γιατί ο Νομός Μεσσηνίας και το λιμάνι της πόλης από 3ο από την κεφαλή που ήταν, ήρθε να γίνει ο πάτος του πάτου! Η απάντηση είναι μία, ότι από την εποχή που εισήλθε η πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην ΚΑΣΚΑΤΕ – Ένωση Συνεταιρισμών – Συνεταιρισμοί τα πάντα χρεοκόπησαν και κρέμασαν πωλητήρια και ενοικιαστήρια. Υποβάλλω θερμή παράκληση για να πληροφορηθεί ο κόσμος που ανησυχεί μέχρι σήμερα, να μας απαντήσετε ποιος είναι ο κατασκευαστής και ο μελετητής του έργου και ποια μελέτη εφαρμόζεται. Όπως εγώ σας γνωρίζω πως ο μελετητής και κατασκευαστής του έργου της βιομηχανίας Σταματελάκη ήταν ο διακεκριμένος Γερμανός επιστήμονας μηχανικός Τάχτερ, παγκόσμια φυσιογνωμία όπως ο Τσίλερ. Το ίδιο πρέπει να πράξετε κι εσείς. Αναμένω απάντηση το ταχύτερο! Μετά τιμής Λυκούργος Γαϊτανάρος - 

***  Κρασί: Καταστρέφεται ένας κλάδος για 14,5 εκατομμύρια ευρώ          
     
Σύμφωνα με μελέτη και επεξεργασία της ΚΕΟΣΟΕ
  Μετά από μελέτη και επεξεργασία από την ΚΕΟΣΟΕ των στοιχείων της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που βασίστηκαν στις Δηλώσεις Συγκομιδής των αμπελουργών που εισκόμισαν την παραγωγή τους στα οινοποιεία και στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων, το συμπέρασμα που απ’ την αρχή είχε διατυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο, ότι δηλαδή ο ΕΦΚ στο κρασί δεν θα επιφέρει αξιόλογα έσοδα στα Δημόσια Ταμεία, επιβεβαιώνεται.
Η ΚΕΟΣΟΕ αντλώντας τα επίσημα στοιχεία εισκόμισης της σταφυλικής παραγωγής των αμπελουργών στα συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία, ενδεικτικά για την περίοδο 2014/15 που είναι πλέον οριστικά, προέβη σε επεξεργασία τους για τον αναλογικό υπολογισμό σε ποσότητα οίνου που παρήγαγαν τα ελληνικά οινοποιεία, ποσότητα που επιβεβαιώνεται και από τις αντίστοιχες δηλώσεις παραγωγής των ελληνικών οινοποιείων.
Από την φορολόγηση αυτής των ποσοτήτων με ΕΦΚ 20 ευρώ / HL, που παράγουν τα οινοποιεία τα έσοδα που προκύπτουν για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 14,49 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι όλα τα οινοποιεία της χώρας θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τον ΕΦΚ στο κρασί.
Από την επεξεργασία των στοιχείων για όσες δηλώσεις υπεβλήθησαν εντυπωσιακή διάσταση κατέχει το τμήμα της λεγόμενης χωρικής οινοποίησης, που ουσιαστικά εκφεύγει της φορολόγησης και ανταγωνίζεται ευθέως τα οινοποιεία, αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί σύλληψης της φορολογητέας ύλης και κατά κύριο λόγο αφορά διακίνηση οίνου από φυσικά πρόσωπα.
Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται η περαιτέρω αύξηση της παραοικονομίας και συνεπώς η περαιτέρω μείωση της φορολογητέας ύλης, που θα επηρεαστεί ευθέως και από την πτώση των πωλήσεων των οργανωμένων οινοποιείων.

***   ΕΚΤΑΚΤΟ! Οικουμενική με Καραμανλή μέχρι το Πάσχα;
karamanlis
~  Αμερικανικές πηγές πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντέχει άλλο και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τάχιστα οικουμενική Κυβέρνηση, για να προλάβει τα γεγονότα.
Η δική τους επιλογή για Πρωθυπουργό είναι κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν θα έχει κομματικά άγχη απ΄ότι λένε και θα μπορέσει να λάβει τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα για την οικονομία της, αλλά και τολμηρές θέσεις στα εθνικά θέματα.
Λέγεται ότι ο τέως Πρωθυπουργός είναι ενήμερος των αμερικανικών σχεδίων χωρίς να έχει δώσει ακόμα κάποια απάντηση θεωρείται όμως βέβαιο ότι όταν έρθει εκείνη η ώρα θα δεχθεί για "τη σωτηρία της χώρας".
Στο Μαξίμου είναι πλέον γνωστό το σενάριο επιστροφής Καραμανλή σε οικουμενικό ρόλο και απφασίστηκε να διευρύνουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την προσθήκη του ΠΑΣΟΚ, ώστε με αυτό τον τρόπο να δυναμώσει η συγκυβέρνηση και να μπορέσει έτσι να ικανοποιήσει, έστω κάποια από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές.
- Η Φ.Γεννηματά όμως έχει θέσει όρους ώστε να δεχτεί την πρότση. Σγκεκριμένα για να μπει στην Κυβέρνηση απαιτεί να φύγουν οι ΑΝΕΛ και η ίδια να γίνει αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Αν όμως φύγει ο Καμμένος η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει οριακή και η Κυβέρνηση εξίσου αδύναμη. Επίσης ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται να προδώσει τον εταίρο του.
- Το πιθανότερο σενάριο είναι οι προσπάθειες αυτές να ναυαγήσουν οπότε και θα απομένει σαν λύση μόνο η δημιουργία οικουμενικής Κυβέρνησης.

***  Απόρρητο σχέδιο! Πυρηνικό ολοκαύτωμα της Ευρώπης… (Βίντεο)
euroo
~ Ο καταζητούμενος ως τρομοκράτης Sallah Abdeslams, έστειλε ένα αμφιλεγόμενο βίντεο σε γερμανικό μπλοκ, στο οποίο υποστηρίζει πως ήταν μέλος αμερικανικής αποστολής στην Συρία για επαφές με το ISIS. Όπως αναφέρει στο βίντεο, αναγκάστηκε να δραπετεύσει από τα τουρκικά σύνορα, καθώς τον υποχρέωναν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε…
Την ίδια ώρα αναφέρει στο βίντεο, ότι σχεδιάζεται από το ISIS ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα της Ευρώπης και πως υπάρχει μια περίεργη ανοχή από την πλευρά των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Sallah Abdeslams αναφέρει στο βίντεο ότι:
«Εγώ δεν θέλω να με συγχωρέσετε γι αυτά που έκανα αλλά σας τα στέλνω όλα αυτά για να μάθετε την αλήθεια για το πώς το ISIS, (μέσα στην Ευρώπη), δυναμώνει μέρα με την μέρα και σύντομα θα φτάσει στα άκρα για την ολοκληρωτική καταστροφή σας.
Θέλω όλα αυτά να βγουν στην δημοσιότητα αλλά για ευνόητους λόγους δεν γνωστοποιώ το πραγματικό μου όνομα γιατί τότε θα πρέπει να πληρώσω για τα εγκλήματα που έχω πράξει εγώ ο ίδιος.
Ελπίζω αυτά που αποκαλύπτω, (και που τα έστειλε σε PDF να δημοσιευτούν και οι Γερμανοί ακτιβιστές τα κινηματογράφησαν σε αυτό το καταπληκτικό βίντεο), να βγουν όλα στην δημοσιότητα και να αποκαλυφτούν τα σχέδια τους γιατί οι άνθρωποι εκεί έξω πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια. Γιατί μπορεί ο πόλεμος που έρχεται αυτόν τον χρόνο να τον εμποδίσουμε.
Για το 2016 είναι επίσημα προγραμματισμένος ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος που θα ξεκινήσει με τους ISIS και όλοι, (κυρίως οι Ευρωπαίοι), θα πληρώσουν πολύ ακριβά τις συνέπειες.
Οι ISIS έχουν τέσσερεις πυρηνικές κεφάλες! Οι τρεις είναι τύπου, Typ b 25 και η μια του τύπου Typ b89. Εγώ ο ίδιος τις είδα προσωπικά. Η μια είναι προγραμματισμένη για την Αμερική, η άλλη για την Γερμανία, άλλη για την Γαλλία και η άλλη για την Ρωσία.
Τα οργανωμένα μέλη του ISIS είναι πάνω από 135.000 και από αυτούς οι 65.000 είναι στην Συρία και φυλάγουν αποθήκες οπλικών συστημάτων για να τα προστατεύουν.
Πολεμούν σκληρά στα διάφορα μέτωπα και προστατεύουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, γιατί από τις περιοχές τους γίνεται η παράνομη διακίνηση πετρελαίου και από εκεί γίνονται οι αποστολές οπλικών συστημάτων.
Μέσα στην Ευρώπη, στην Γαλλία έχουν 2.800 τρομοκρατικούς πυρήνες και παρακάτω δίνει και τα ονόματα των περιοχών τους στην περιοχή του Παρισιού. Στην περιοχή του Παρισιού έχουν μοιράσει και τμήματα δικαιοδοσίας. Στην Αγγλία έχουν περίπου 650 τρομοκρατικούς πυρήνες και οι τρομοκράτες παρουσιάζονται σαν φοιτητές».
eyyro
Στην συνέχεια περιγράφει ότι: «Σχεδιάζουν έξη χτυπήματα μέσα στις πόλεις. Για να χτυπηθούν όμως αυτές οι πόλεις πρέπει πρώτα να απομονωθούν από τον έξω κόσμο και επειδή όλες αυτές οι πόλεις έχουν γέφυρες, θα ανατιναχτούν πρώτα οι γέφυρες επικοινωνίας για να μην μπορεί κανείς να μπει ή να βγει από αυτές .
Το πρώτο χτύπημα θα είναι οι εκκλησιές και οι ναοί. Για αυτά είναι ήδη έτοιμοι οι δράστες και περιμένουν την εντολή να δράσουν.
Μια πόλη που είναι από τους πρώτους στόχους είναι το Λύμπεκ. Πρώτοι στόχοι είναι επίσης στην Ολλανδία, Δανία, Ισπανία Φιλανδία και Νορβηγία, αλλά σε αυτές τις χώρες δεν είναι γνωστό σε ποιες πόλεις θα χτυπήσουν και δεν γνωρίζουμε πόσες γιάφκες υπάρχουν εκεί. Έπρεπε να τα φωτογραφήσω αλλά δεν πρόλαβα γιατί το έσκασα.
Όλα τα χτυπήματα θα γίνουν με μορφή ντόμινο, δηλαδή αλλεπάλληλα χτυπήματα το ένα θα ακολουθεί το άλλο αμέσως, για να γίνει ένας απόλυτος αιφνιδιασμός. Εδώ και μήνες γίνονται προετοιμασίες για τα χτυπήματα με μεταφορά του οπλισμού στις γιάφκες δράσης.
(Δείχνει μια φωτογραφία). Για αυτόν που φαίνεται στη φωτογραφία, το ISIS δίνει πολλά εκατομμύρια για το κεφάλι του. Αυτός, όπως φαίνεται ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και είναι πρόσωπο «κλειδί» ενώ μέχρι τώρα έχει εξολοθρεύσει περίπου 400 μέλη των ISIS. Το όνομα του είναι Σααμπ Σερπίλ και εμφανίζεται πάντα σε μέρη όπου δεν μπορούν να τον εντοπίσουν και όπου δεν υπάρχει πολεμική ένταση».
«Οι ISIS παράγουν προπαγανδιστικά βίντεο για να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο με συγκεκριμένη ψυχολογική στρατηγική, επιδιώκοντας να καταδείξουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία αδυνατούν να προστατεύουν τον λαό, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο φόβος και ο καθημερινός τρόμος» περιγράφει στο βίντεο .
Λίγο μετά εξηγεί: «Σας δίνω αυτά τα ντοκουμέντα και το φωτογραφικό υλικό για να γνωρίζετε τι γίνεται στο παρασκήνιο και τι ετοιμάζουν Ο μόνος που μπορεί να εμποδίσει αυτό το επερχόμενο ολοκαύτωμα είναι αυτός ο άνθρωπος και μπορεί να το κάνει».
Δείτε το βίντεο του Sallah Abdeslams:Sallah Abdeslams Brief an die Presse  , https://youtu.be/euskahAdbAc .-

*** Αμερικανοί επιστήμονες για Ευρώπη: "Μην βγείτε από τα σπίτια σας..."
office
~ Οι Αμερικάνοι επιστήμονες από τα μεγαλύτερα μετεωρολογικά site των ΗΠΑ συνεχίζουν να προειδοποιούν για την επέλαση του ισχυρότατου χιονιά King Kong από την Ευρώπη, ο οποίος αναμένεται να περάσει και από τη χώρα μας στα μέσα Φλεβάρη.
Η ψυχρή εισβολή του χιονιά στην Ευρώπη θα επηρεάσει αρχικά τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, ενώ μετά αναμένεται να περάσει από τα Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη.
Αναμένεται λοιπόν από τις 6 Φεβρουαρίου και μετά απότομη αλλαγή του καιρού της Ευρώπης. Μετά από τις 12 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθει νέο έντονο ψύχος από τη Ρωσία

***  Δήλωση βόμβα για τον Άδωνι…
adns
~  Βαριές δηλώσεις αντάλλαξαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες.
Την διαμάχη άρχισε ο κ . Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή κάλεσε τον υπουργό να βγάλει την «στολή της χούντας», τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, δεν υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών.
- Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει αδειοδοτηθούν και να μπουν καθαροί κανόνες.
Η ξαφνική επίθεση του αντιπροέδρου της Ν.Δ, προκάλεσε τον Υπουργό ο οποίος «έβαλε στη θέση του» με ανακοίνωση τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη:
- «Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει εκφραστεί υπέρ της δικτατορίας, γεγονός που τον καθιστά ενδεχομένως τον πιο γνωστό υποστηρικτή αυτών των απόψεων. Προφανώς, τον έχει αποθρασύνει το γεγονός ότι μετακινήθηκε από την προθήκη στη διοίκηση της ΝΔ. Δεν περιμένουμε από τον κ. Γεωργιάδη να βάλει φρένο στη γλώσσα του. Δεν περιμένουμε να γνωρίζει την ιστορία αυτών στους οποίους απευθύνεται. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί αυτές τις απόψεις» γράφει ο υπουργός επικρατείας, στην ανακοίνωση του.
Ο κ. Παππάς ύστερα από τους ακραίους χαρακτηρισμούς του κ. Γεωργιάδη, απάντησε έξω από δόντια. Αναμένεται συνέχεια…

*** ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ…
imiaaaa
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνη την μεγάλη βραδιά της κρίσης των Ιμίων, που είχε σαν τραγική συνέπεια τον θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών όταν έπεσε το ελικόπτερο που επέβαιναν. Η υπόθεση αυτή τα ελικοπτέρου άφησε μέχρι σήμερα πολλά ερωτηματικά καθώς οι ίδιες οι ελληνικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να την «θάψουν» κάτω από μια επίσημη και πολύ αμφισβητουμένη εκδοχή για την απώλεια έλεγχου και ένεκα καιρικών συνθηκών, πτώση του ελικοπτέρου.
Εκείνο όμως που δεν απαντήθηκε και είναι κατά την άποψη μας πολύ σημαντικό που αν εξιχνιάζονταν θα έλυνε πολλά «μυστήρια» από την κρίση των Ιμίων, είναι η τύχη των Τούρκων κομάντος που είχαν αποβιβαστεί και είχαν καταλάβει την δεύτερη βραχονησίδα που είχε μείνει προδοτικά αφύλακτη από ελληνικής πλευράς. Τα μεγάλα και πολύ κρίσιμα ερωτήματα είναι δυο : 1) Γιατί η Τουρκία φρόντισε να «εξαφανίσει» όλους τους Τούρκους κομάντος που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη την επιχείρηση, παρά του ότι τους είχε παρασημοφορήσει σαν ήρωες ; Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα χαθήκαν με σκανδαλώδη τρόπο, (περίεργα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και επέμβαση περιθωριακών που μαχαίρωσαν τον αρχηγό τον κομάντος στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ). Βέβαια μετά οι Τούρκοι ισχυριστήκαν ότι οι κομάντος ζουν και παρουσίασαν κάποιους «αδέσποτους» που μάλιστα έγραψαν και βιβλίο για εκείνη την βραδιά. Μονό που οι νέοι κομάντος των Ιμίων που παρουσιαστήκαν ήταν κάθε φορά… άλλοι, με αποτέλεσμα να μπερδευτεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση και, το δεύτερο ερώτημα, 2) Γιατί κάθε χρόνο η Τουρκία την επέτειο εκείνης της βραδιάς που θεωρήθηκε τότε σαν μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές νίκες της Τουρκίας, δεν κάνει κανένα λόγο για την κρίση των Ιμίων και κανένα σχεδόν τουρκικό ΜΜΕ δεν κάνει καμία αφιέρωση για την κρίση πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως ο αείμνηστος πια πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ινάν Μπατού, που ήταν και ο μόνος επίσημος που είπε κάποια λίγα για εκείνη την βραδιά σε μια εδική εκπομπή στο τουρκικό κανάλι, CNNTürk ; Οι κάποιες άλλες λίγες τουρκικές αναφορές, είναι το λιγότερο παραπλανητικές. Κατά τα αλλά, «μαύρη» σιωπή για τα γεγονότα από τουρκικής πλευράς  και για όσους παρακολουθούν τα τουρκικά πράγματα αυτό, συν τα προηγούμενα, είναι το λιγότερο ανεξήγητα.
Αλλά ας έρθουμε στην βραδιά της κρίσης. Η επιχείρηση απόβασης των Τούρκων στην δεύτερη βραχονησίδα ήταν από την αρχή μια καλά στημένη θεατρική επιχείρηση που στολίστηκε από κάποιες εντυπωσιακές δημοσιογραφικές «μαρτυρίες», οι οποίες όμως μάλλον συνεπικουρούν στην όλη θεατρικότητα της επιχείρησης. Η πιο εντυπωσιακή μαρτυρία είναι αυτή του πολύ γνωστού δημοσιογράφου της Sabah, Fatih Altaylı, ο οποίος σε μια διήμερη δημοσιογραφική του αναφορά του στην εφημερίδα στις 5-6 Φεβρουαρίου του 2006, «αποκαλύπτει» ένα επεισόδιο που υποτίθεται ότι έγινε εκείνη την βραδιά και ενώ ξημέρωνε. Ο δημοσιογράφος αυτός, αφού διηγείται πως ενώ είχε αρχίσει η μεγάλη κρίση αφού έφυγε άρων άρων από την Κωνσταντινούπολη περνώντας εντολή από την αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Ertuğlul Özkök, έφτασε μετά από περιπέτειες στο Bodrum. Εκεί πρόλαβε την ομάδα των Τούρκων κομάντος που ετοιμάζονταν να φύγει για την «ιστορική» τουρκική απόβαση.  Ο Fatih Altaylı τους… παρακάλεσε να πάει και αυτός μαζί τους για να καλύψει δημοσιογραφικά την απόβαση αλλά εκείνοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αρνήθηκαν με… ευγενικό τρόπο. Αυτός όμως απτόητος πήγε και βρήκε τον… μπακάλη που είχε ένα ταχύπλοο και του ζήτησε να το νοικιάσει για να πάει με τους φωτογράφους του στις βραχονησίδες όπου εκτυλίσσονταν η μεγάλη κρίση. Αυτός, στην αρχή αρνήθηκε, μπροστά όμως στην μεγάλη  επιμονή του δημοσιογράφου τότε του είπε με… ηρωικό ύφος ότι παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες θα τους πηγαίνει εκεί ο ίδιος. Έτσι ο Τούρκος δημοσιογράφος, Fatih Altaylı, μαζί με τους δυο φωτορεπόρτερ και την σύζυγο του αποβιβάστηκαν με τον μπακάλη στο ταχύπλοο και κατευθύνθηκαν  προς τα Ίμια. Εκεί όμως υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν γνώριζαν σε ποια βραχονησίδα βρίσκονταν οι Τούρκοι κομάντος. Τελικά, αφού έφτασαν  περνώντας (;;;),  μέσα από όλα τα πολεμικά που βρίσκονταν στην περιοχή, αποβιβάστηκαν σε μια βραχονησίδα και κατευθύνθηκαν προς το στρατιωτικό άγημα. Τότε ακουστήκαν φωνές σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαιναν και αμέσως αντιλήφτηκαν ότι βρίσκονταν στην βραχονησίδα όπου ήταν οι Έλληνες κομάντος. Ο Τούρκος δημοσιογράφος αμέσως πήδηξε με τους άλλους στο ταχύπλοο και ανενόχλητοι αφού οι Έλληνες κομάντος δεν τους πείραξαν ούτε… μια τρίχα, πέρασαν στην άλλη βραχονησίδα. Εκεί οι Τούρκοι κομάντος ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν γιατί ήδη είχε κλειστεί η συμφωνία αποχώρησης των δυο ομάδων από τις βραχονησίδες. Οι Τούρκοι μόλις τους είδαν τους είπαν ότι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν ενώ  προηγουμένως ανενόχλητοι σχεδόν είχαν αποβιβαστεί στην βραχονησίδα των Ελλήνων κομάντος. Έτσι γύρισαν πίσω. Σε λίγο έφτανε και η τουρκική άκατος με τους Τούρκους κομάντος και άρχισε η «παράσταση» επίδειξης των Τούρκων «ηρώων» που κατήγαγαν την μεγάλη νίκη στα Ίμια, μόνο που όπως εξελιχτήκαν στη συνέχεια τα γεγονότα, όλοι αυτοί οι Τούρκοι «ήρωες» ήταν ήδη μελλοθάνατοι. Αλήθεια, έγινε αυτή η απόβαση των Τούρκων δημοσιογράφων στην ελληνική βραχονησίδα εκείνο το ξημέρωμα ενώ ήταν σε εξέλιξη η κρίση ; Πάντως, όλα αυτά δίνουν άλλη μια εντυπωσιακή διάσταση στην βραδιά εκείνη, που σημάδεψε την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αλλά αυτό είναι το μικρότερο ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως έπεσε το ελληνικό ελικόπτερο που στοίχησε την ζωή στους τρεις Έλληνες αξιωματικούς. Στις 19 Ιουλίου του 2010, ο αρθρογράφος της Hürriyet, Ertuğrul Özkök, αποκάλυπτε, (αν  πιστέψουμε στην τουρκική εκδοχή), πως είχε εδώ και καιρό ένα μυστικό γράμμα από ένα ανώτερο Τούρκο αξιωματικό του ναυτικού. Στο γράμμα αυτό ο Τούρκος αξιωματικός του φανέρωνε πως εκείνη την βραδιά είχε υπηρεσία στην περιοχή της κρίσης και αποκάλυπτε πως ενώ είχαν «πιάσει» την ελληνική εντολή να απογειωθεί το ελικόπτερο καθώς είχε δοθεί με διεθνή συχνότητα, είχε επικοινωνήσει μετά την απογείωση με το πλήρωμα του ελληνικού ελικοπτέρου. Αντιλαμβανόμενος την δυσχέρεια που αντιμετώπιζαν το ελληνικό πλήρωμα ένεκα των καιρικών συνθηκών, τους πρότεινε να προσγειωθούν στο κατάστρωμα του τουρκικού πλοίου. Η απάντηση όμως , όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, ήταν δυο φόρες, Negative. Στη συνέχεια όπως όλοι γνωρίζουμε, το ελικόπτερο έπεσε παρασύροντας στον θάνατο τους ηρωικούς Έλληνες αξιωματικούς. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και ένα άλλο ένα επεισόδιο. Ο διοικητής της φρεγάτας Yavuz, που επρόκειτο να καλύψει την ομάδα των Τούρκων κομάντος για να καταβάλουν την δεύτερη βραχονησίδα, ήταν ο Ahmet Erol. Επειδή όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ….μισθός του δεν ήταν για αυτόν επαρκής, είχε παραιτηθεί για οικογενειακούς λόγους. Εκείνη την βραδιά επρόκειτο να παραδώσει την διοίκηση της φρεγάτας στον νέο διοικητή, τον  Cem Orçun. (ένας από αυτούς έγραψε το «μυστικό» γράμμα αλλά δεν αποκαλύπτεται). Την ώρα όμως εκείνη της τελετής παράδοσης και παραλαβής, σήμανε συναγερμός και έτσι και οι δυο διοικητές, ο πρώην και ο νυν, αναγκάστηκαν να πλεύσουν προς τις βραχονησίδες. Ήταν αυτοί που   είχαν δώσει εντολή να ετοιμαστεί το κατάστρωμα για να προσγειωθεί το ελληνικό ελικόπτερο.
Αλλά εκτός από το ελικόπτερο και το πώς έπεσε υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Μήπως οι πραγματικοί Τούρκοι κομάντος που αποβιβάστηκαν στην δεύτερη βραχονησίδα είχαν «χαθεί» από εκείνο το βραδύ και γι’ αυτό έπρεπε να εμφανιστούν άλλοι στα τουρκικά ΜΜΕ για να τους ηρωοποιήσει η Τουρκία ; Μήπως άλλοι ήταν οι κομάντος που αποβιβάστηκαν στα Ίμια, και άλλοι εμφανιστήκαν σαν «ήρωες» ;  Και μήπως οι υποτιθέμενοι «ήρωες¨επειδή ήξεραν το μυστικό έπρεπε να  παύσουν να υπάρχουν ; Είναι χαρακτηριστικό πως όταν τον Φεβρουάριο του 2003 στήθηκε στην περιοχή του Beykoz της Κωνσταντινούπολης, το μνημείο πεσόντων στα Ίμια, (KARDAK ŞEHİTLERİ PARKI), πολλοί Τούρκοι θεώρησαν ότι είναι το μνημείο πεσόντων Τούρκων κομάντος ακριβώς την βραδιά της κρίσης.
Όλα αυτά όμως τα ερωτήματα δεν μειώνουν με τίποτα το μέγεθος της ελληνικής  προδοσίας. Μιας προδοσίας  αυτών που παρέδωσαν για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική ιστορία χερσαίο έδαφος στην τουρκική βουλιμία. Έκτοτε, χάριν αυτών των προδοτών που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν, χάθηκε η ελληνική κυριαρχία σε δυο ελληνικότατες βραχονησίδες που συμβόλιζαν την ελληνική ταυτότητα του από αιώνων ελληνικού Αιγαίου πελάγους.

***  Ελευθερία-Αυτονομία- Αυτάρκεια!
ancient
 Οι βασικές επιδιώξεις των αρχαίων ελληνικών πόλεων – κρατών ως υπόδειγμα για την δεινοπαθούσα σήμερα Ελλάδα.
Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού – Κλασσικού Φιλολόγου
Ιστορικού – Συγγραφέως
Είναι γνωστόν ότι οι ενώσεις πόλεων κρατών στην αρχαία Ελλάδα έγιναν σε περιόδους κρίσεως και παρακμής τους και υπό τον φόβο μιας επικείμενης υποταγής σε μια ισχυρότερη δύναμη. Έτσι δημιουργήθηκαν για παράδειγμα οι συμπολιτείες. Η αποδυνάμωση του θεσμού τής πόλης-κράτους και η επιδίωξη των βασιλέων τής Μακεδονίας να επεκταθούν προς τον νότο ήσαν οι αιτίες που οδήγησαν τότε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα απομονωμένων περιοχών, να προχωρήσουν στην συγκρότηση ομοσπονδιακών κρατών, όπως η Αχαϊκή και η Αιτωλική συμπολιτεία.
Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι η κάθε πόλη έπρεπε να χάσει μέρος τής εθνικής της κυριαρχίας, όπως έγινε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρασε ως διάταξη στο σύνταγμα τής χώρας!
Οι πολίτες στην αρχαία Ελλάδα είχαν τρεις βασικές επιδιώξεις που παράλληλα αποτελούσαν και προϋποθέσεις ύπαρξης της πόλης - κράτους: Αυτές ήσαν η ελευθερία, η αυτονομία και η αυτάρκεια. Οι πολίτες δηλαδή αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους υπερασπίζοντας την ελευθερία της πόλης, συνέβαλλαν στην διακυβέρνηση με νόμους, που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει για να επιτύχουν την αυτονομία της και συμμετείχαν στην παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να ενισχύσουν την αυτάρκεια της πόλης τους.
Η επιβίωση και η εξέλιξη κάθε πόλης - κράτους ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις τρεις αυτές βασικές επιδιώξεις τών πολιτών της. Οι επιδιώξεις αυτές, αν και ήσαν τότε τροχοπέδη για την οργάνωση των Ελλήνων σε ενιαίο κράτος, εν τούτοις απετέλεσαν την γενεσιουργό δύναμη των επιτευγμάτων και της πολιτισμικής τους πορείας. Είναι φανερό ότι ο συνεχής αγώνας των πολιτών των ελληνικών πόλεων-κρατών, που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της αυτονομίας και της αυτάρκειας της πόλης τους, ήταν ένα κίνητρο που οδηγούσε τότε σε μία ιδιαίτερη μορφή πατριωτισμού. Σήμερα όμως αυτές οι τρεις σημαντικές επιδιώξεις θα μπορούσαν όχι μόνο να σώσουν την Ελλάδα αλλά και να την καταστήσουν ισχυρή και υπερήφανη. Ας δούμε όμως τι σημαίνουν όμως οι τρεις αυτές λέξεις, προτού δούμε την ιδιαίτερη χρήση τους ως οδηγών επιτυχίας ενός κράτους.
Η λέξη «ελευθερία» είναι μέρος τών βασικών συστατικών τού DNA των Ελλήνων. Επειδή σήμερα όλοι ομιλούν για ειρήνη, έχουμε να τονίσουμε ότι η Ειρήνη είναι μία ιδεατή κατάσταση, η οποία για να υπάρξει, απαιτεί να υφίστανται κάποιες προϋποθέσεις. Οι Έλληνες το γνώριζαν. Γνώριζαν ότι «Ειρήνη είναι ακήρυχτος πόλεμος»... καθώς και ότι «αν θέλεις ειρήνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο». Η ειρήνη λοιπόν είναι μία κατάσταση, η οποία επιβάλλεται από κάποιον ισχυρό ακριβώς λόγω της δυνάμεώς του. Είναι γνωστή η «Pax Minoica», την αρχαία εποχή, η «Pax Romana» την Ρωμαϊκή περίοδο, και σήμερα η περίφημη «Pax Americana». Όμως η καταξίωση έρχεται μέσα από τον αγώνα για την Ελευθερία, η οποία είναι η πεμπτουσία τού Αγώνα εναντίον τού δυνατού! «Αν η ειρήνη είναι το παν, τότε  γιατί πολεμάμε για ελευθερία» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Οι Έλληνες δεν αγωνίζοντο λοιπόν για την ειρήνη αλλά μόνο για την ελευθερία. Αν είχαμε ελευθερία είχαμε και ειρήνη.
Γι’ αυτό και ο Εθνικός Ύμνος τής Ελλάδος είναι «Ύμνος προς την Ελευθερία» και όχι «Ύμνος προς την Ειρήνη»! Το σύνθημα του Ρήγα την περίοδο τής τουρκοκρατίας ήταν «Ελευθερία ή Θάνατος» και όχι «Ειρήνη ή Θάνατος»... Μόνο για τους Μανιάτες το σύνθημα ήταν «Νίκη ή Θάνατος», και τούτο διότι η Ελευθερία για τους Μανιάτες ήταν δεδομένη, εφ’ όσον δεν υποτάχθηκαν ποτέ.
Η λέξη «Ελευθερία», λένε τα λεξικά, σημαίνει την ανεξαρτησία από κάθε βία ή επίδραση και κατ’ επέκταση την εθνική ή πολιτική ανεξαρτησία, την αυτοτέλεια: Σήμερα έχουν δώσει στην λέξη ιδιαίτερες ερμηνείες που δεν αντιπροσωπεύουν την ουσιαστική σημασία της. Για παράδειγμα τα λεξικά αναφέρουν ότι «ελευθερία» σημαίνει το σύνολο τών δικαιωμάτων τού πολίτη σύμφωνα με τα συνταγματικά θέσμια, την άνεση και ευκινησία αλλά και την έλλειψη ηθικού περιορισμού.
Όμως η λέξη «ελευθερία» προέρχεται από τον μέλλοντα «ελεύσομαι», τού ρήματος «έρχομαι». Το Γουδιανό Ετυμολογικό Λεξικό μας πληροφορεί ότι «ελευθερία• από του εάν ελεύθεσθαι σούπερ αν εθέλη τις, ο εστιν έρχεσθαι όπου βούλεται». Υπάρχει όμως μία διαφορά. Ο μέλλων «ελεύσομαι» τού ρήματος «έρχομαι» σημαίνει «θα έλθω». Επομένως «ελευθερία» είναι αυτή που «θα έλθει». Και «θα έλθει», μόνον εάν ο άνθρωπος αγωνισθεί για να την κατακτήσει. Ο εκ των εθνικών ποιητών Ανδρέας Κάλβος όμως είχε γράψει: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Και πράγματι. Για να έχεις Ελευθερία, πρέπει να έχεις Αρετή! Σήμερα λοιπόν η Ελευθερία που κατακτήθηκε με αγώνες, αγώνες αιματηρούς, έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά! Πέρασε όμως στο άλλο άκρο. Ελευθερία σημαίνει ότι τα δικαιώματά σου σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα τών άλλων και το αντίστροφο! Αυτό δεν τηρήθηκε. Η ασυδοσία πήρε την θέση τής υπέρτατης αυτής αξίας των Ελλήνων. Αλλά και αυτή ταύτη η έννοια τής Ελευθερίας έπεσε σε δεύτερη μοίρα στην συνείδηση τών ταγών τής πατρίδος μας. Περιόρισαν την ελευθερία των Ελλήνων για το καλό, υποτίθεται, της ενότητος τής Ευρώπης. Η πρώτη λοιπόν επιδίωξη τών σημερινών Ελλήνων πρέπει να είναι η επανάκτηση της Ελευθερίας τους, της αρετής δηλαδή που θα τους επιτρέπει να δρουν και να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς από άλλους αλλά και χωρίς ασυδοσία από τους ίδιους!
Η αυτονομία είναι η δεύτερη κατά σειράν επιδίωξη τής αρχαίας πόλης. Είμαι αυτόνομος σημαίνει ότι κυβερνώμαι μόνος μου. Τα λεξικά λένε ότι αυτονομία είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας ή μιας περιοχής, με δικούς της νόμους, χωρίς αλλότριες επιρροές ή επεμβάσεις, γενικά η ανεξαρτησία. Σήμερα αυτή η ιδιότητα έχει δεσμευθεί από τις συνθήκες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δυστυχώς όχι αμοιβαία, εφ’ όσον οι δυνατοί επιβάλλουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα. Και αφού την εξάρτησαν πρώτα οκονομικά, στην συνέχεια την εξάρτησαν και πολιτικά, μιας και η απαίτηση παραχώρησης μέρους τής εθνικής κυριαρχίας σημαίνει ότι ούτε ελεύθεροι είμαστε πια,  ούτε ανεξάρτητοι.
Η αυτάρκεια, η τρίτη δηλαδή επιδίωξη, είναι η κατάσταση εκείνου που επαρκεί στις ανάγκες του, η  οικονομική ανεξαρτησία, το να έχει κάποιος κάθε τι που χρειάζεται, χωρίς να εξαρτάται σε τίποτε από άλλον! Η αυτάρκεια επομένως είναι η σημαντικώτερη παράμετρος για την ανεξαρτησία μιας χώρας. Όταν έχεις όσα σου χρειάζονται, τότε δεν έχεις ανάγκη οικονομική από κανέναν. Και όταν δεν εξαρτάσαι οικονομικά, δεν εξαρτάσαι και πολιτικά.
Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα! Έχει τα πάντα! Από το απλούστερο προϊόν μέχρι το πιο σπάνιο ορυκτό! Έχει ακόμη θάλασσα, ήλιο, υπέροχο κλίμα, ιστορία, πολιτισμό! Έτσι, αυτοί που είχαν βάλει στο μάτι την πατρίδα μας, την οδήγησαν διά των ταγών της στην απώλεια της αυτάρκειάς της. Πρώτα κατέστρεψαν την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ανάγκασαν τους Έλληνες διά των επιδοτήσεων να σταματήσουν να δουλεύουν και να παραχωρήσουν την δυνατότητα συγκομιδής τής σοδειάς τών χωραφιών τους στους αλλοδαπούς. Κατέστρεψαν ακόμη και κάθε άλλη  παραγωγική πηγή. Την ναυτιλία, και τα κεφάλαια σε συνάλλαγμα των ναυτικών μας! Την βιομηχανία με το σκόπιμο κλείσιμο κάθε μεγάλης επιχείρησης κ.λπ.
Για να μπορέσει λοιπόν σήμερα η Ελλάδα να ορθοποδήσει θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει αυτές τις τρεις επιδιώξεις των προγόνων μας. Να ξαναγίνει ελεύθερη. Αυτό θα το επιτύχει πετώντας από πάνω της τις εξαρτήσεις! Στην συνέχεια να επιδιώξει να γίνει πάλι ουσιαστικά ανεξάρτητη, χωρίς αλλότριες επιρροές ή επεμβάσεις. Κυρίως όμως τα δύο προηγούμενα θα τα επιτύχει αν ξαναγίνει αυτάρκης. Με παραγωγή, γεωργία, κτηνοτροφία, ναυτιλία, βιομηχανία, τουρισμό και ενέργεια. Έτσι, όταν η Ελλάδα ξαναγίνει αυτάρκης δεν θα έχει ανάγκη να ζει, όπως σήμερα, με δανεικά, ακόμη και για τις βασικές της ανάγκες διατροφής. Προϋπόθεση όμως για την επιτυχία όλων των προηγουμένων είναι να εκλεγούν στην πατρίδα μας οι ηγέτες, που θα έχουν κλεισμένη στην καρδιά τους την Ελλάδα και θα νοιώσουν το μεγαλείο της. Έτσι η πατρίδα μας θα μεγαλουργήσει και πάλι! Αλλά η επιλογή αυτών των αξίων ηγετών είναι υπόθεση αποκλειστικά δική μας και της πολιτικής μας απόφασης. Δηλαδή της ψήφου μας!


***  Η μάχη των Τιτάνων! Ιράν- Σαουδική Αραβία και ο Πυρηνικός παράγων ...
iransaoud
~ Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης
 Αντγος  (ε.α.),
 πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής
Τα γεγονότα στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να εξελίσσονται με ραγδαίους και άγριους ρυθμούς, που συχνά επικαλύπτουν άλλα σημαντικά που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα , που σαφώς  θα επηρεάσουν   τις επερχόμενες εξελίξεις και ίσως να οδηγήσουν την κατάσταση σε επικίνδυνους για την παγκόσμια ασφάλεια ατραπούς.  Αυτή η Σουνιτικο-Σιϊτική διαμάχη των Τιτάνων της Μέσης Ανατολής που διεξάγεται σε όλη την ανατολική πλευρά του αραβικού κόσμου αφορά το Ιράν και την Σαουδική Αραβία και αυτά που συνέβησαν οδηγούν  τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις που αναμένονται  στο άμεσο μέλλον.
Το πρώτο και  πιο  σημαντικό γεγονός φυσικά  είναι η άρση των κυρώσεων της παγκόσμιας κοινότητας κατά του Ιράν. Ως μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε όταν υπεγράφη η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, για  το Ιράν είναι η  θριαμβευτική επιστροφή του στην διεθνή κοινότητα και νομιμότητα,  με την  αμερικανική σφραγίδα έγκρισης ως μεγάλης πλέον  περιφερειακής   δύναμης στην περιοχή. Το γεγονός αυτό  ήταν μια σαφής δικαίωση  των Ιρανών, που προσδίδει τεράστια  σημασία,  δύναμη, ιστορικό υπόβαθρο, αναγνώριση των σημαντικών επιτευγμάτων στο Ιράν και τοποθέτηση του Ιράν στην θέση που ιστορικά του αξίζει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί δεν είναι Άραβες, αλλά Πέρσες, με χιλιετίες στην περιοχή και αξιοθαύμαστη ιστορία.  Η σημασία της άρσης των κυρώσεων σημαίνει, ότι από τώρα και στο εξής, το Ιράν θα γνωρίσει μια  ραγδαία οικονομική εκτόξευση   και   θα καταστεί ο νέος ισχυρός γεωπολιτικός πυλώνας σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, προς μεγάλη απογοήτευση  Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, που έχουν ενοχληθεί σφόδρα και προσπαθούν συνεταιριζόμενοι (απίστευτο για άλλοτε ορκισμένους εχθρούς) να αντιδράσουν και να προλάβουν τις εξελίξεις.  Εδώ να αναφέρουμε κάποια οικονομικά δεδομένα για να αντιληφθούμε τις σπουδαίες οικονομικές εξελίξεις που αναμένονται και την δημιουργία ενός γιγαντιαίου Ιράν, κυρίαρχου πλέον στην Μέση Ανατολή, προς μεγάλη θλίψη των εχθρών του. Το Ιράν, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων και ετήσιο ΑΕΠ 400 δις. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη οικονομία που θα επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα εμπορίου μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από δύο δεκαετίες, γι' αυτό η επαναφορά του σε αυτή δημιουργεί μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ετήσια ανάπτυξη της χώρας θα εκτοξευτεί στο 5% από σχεδόν μηδέν σήμερα, ενώ τα έσοδα από το πετρέλαιο, παρά τις χαμηλές τιμές, θα αυξηθούν κατά 10 δισ. δολάρια
Η Airbus ήδη έλαβε μια τεράστια παραγγελία για 114 αεροπλάνα από τον κρατικό αερομεταφορέα Iran Air. Σύμφωνα με τους ειδικούς στις αερομεταφορές, θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς υπολογίζεται ότι η χώρα θα χρειαστεί γύρω στα 600 καινούργια αεροπλάνα την επόμενη δεκαετία. Το Νότιο Παρς είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στα ιρανικά ύδατα
Η ιρανική κυβέρνηση αναμένει «τσουνάμι τουριστών» ως αποτέλεσμα της άρσης των κυρώσεων. Εκτός από τους διάσημους τουριστικούς προορισμούς - Περσέπολη, Σιράζ και Ισφαχάν, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα τουριστικά και ιστορικά μέρη που θα προσελκύσουν τουρίστες.
Έτσι μετά την πρόσφατη μεγάλη συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια υδρογονανθράκων αξίας 600 δις $, όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από όλο τον κόσμο σπεύδουν να εγκαθιδρυθούν στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρονται:  Η γαλλική CMA CGM και η ταϊλανδική Evergreen, η ιταλική Saipem, οι εταιρίες Ansaldo Energia, Fincantieri και η Itinera, η Volkswagen, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, η Daimler Benz, η British Airways, η ιταλική Danieli & C Officine Meccaniche, ο κρατικός όμιλος αλουμινίου της Ινδίας (NALCO), η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, η νοτιοκορεάτικη Posco  και πολλές άλλες. Δηλαδή μια οικονομική κοσμογονία που θα καταστήσει το Ιράν τον ισχυρότερο οικονομικό παράγοντα της περιοχής. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό για μας, που έχουμε μακροχρόνιες εξαιρετικές σχέσεις με το Ιράν να αναφέρουμε ότι  ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα την προμήθεια αργού πετρελαίου από το Ιράν, την μόνη χώρα που πριν τις κυρώσεις της Ε.Ε. μας προμήθευε πετρέλαιο με πίστωση!!!
Το  δεύτερο πιο σημαντικό γεγονός ήταν η αντίδραση  της Σ. Αραβίας για την άρση των κυρώσεων.  Το απολυταρχικό φονταμελιστικό  Ουαχαμπιστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας,   σε μια ακραία πολιτική αντίδραση,  εκτέλεσε δια αποκεφαλισμού τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ,  τον ηγέτη των Σιιτών στην χώρα,  ο οποίος είχε φυλακιστεί μετά από μια δίκη (η ποινή εκδόθηκε ένα και ενάμιση χρόνο πριν), που δεν είχε καμιά σχέση με την τρομοκρατία, μόνο που  καυτηρίαζε το απολυταρχικό καθεστώς των Σαούντ,  για να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους Ιρανούς, καθώς και στους  δικούς  τους συμμάχους καθώς και σε όλο το Σουνιτικό Ισλάμ, ότι το Ριάντ θα δεν εγκαταλείψει  τον αγώνα της κατά των Ιρανών Σιιτών.  Η απόφαση αυτή , έργο και αυτή του ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, όχι του βασιλιά Σαλμάν, αλλά του υιού του Μωχάμεντ και Υπουργού Άμυνας της χώρας, ενός φιλόδοξου , άπειρου και πολύ επικίνδυνου ανθρώπου με υπερβολική εξουσία στα χέρια του, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΒΝD (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας).
  Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έπεισε τον πατέρα του τον Βασιλιά Σαλμάν να εμπλακεί η χώρα του σε έναν πόλεμο χωρίς ουσία και προοπτική στην Υεμένη  κατά των Χούτις, τους οποίους οι Σαουδάραβες  θεωρούν  πράκτορες του Ιράν(!!). Η Σαουδική Αραβία έχει αλλάξει αναμφίβολα συμπεριφορά υπό τον νέο βασιλιά της, τον γηραιότατο   Σαλμάν μπιν Αμπντούλ-Αζίζ Αλ Σαούντ, καθόσον την πραγματική εξουσία ασκεί ο υιός  του και θα λέγαμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία πλέον αναλαμβάνει  κινδύνους και  αναμένεται να καταβάλλει τιμήματα ,όχι μόνο οικονομικά,  που δεν ήταν διατεθειμένη να καταβάλει στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, η τιμή της  άφρονης αυτής πράξης είναι η άμεση διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή. Και είδαμε τις συνέπειες με την πυρπόληση της σαουδικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και τις αντιδράσεις των Σουνιτικών κρατών, φίλων και συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, όπως  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν και να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, κάνοντας έτσι την περιοχή του Περσικού κόλπου ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Οι Σαουδάραβες είναι η αιχμή του δόρατος των Σουνιτών στην αέναη διαμάχη με τους Σιίτες, που εκπροσωπούνται από το Ιράν και χαρακτηριστικά θα λέγαμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης σήμερα  είναι σαφή στο Ιράκ και το Λίβανο, και είναι η βασική αιτία του  συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία και τη σύγκρουση στην Υεμένη.
Το τρίτο γεγονός που διέλαθε της προσοχής των πάντων  και γλίστρησε κάτω από τα ραντάρ των περισσότερων ΜΜΕ ήταν μια ανακοίνωση-σοκ  του Πακιστάν που έγινε  κατά την επίσκεψη στη χώρα αυτή του ισχυρού άνδρα και ΥΕΘΑ της Σαουδικής Αραβίας του πρίγκιπα Μωχάμεντ.  Ο οικοδεσπότης Πακιστανός , δήλωσε ότι το Πακιστάν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε σοβαρή επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας, από οιαδήποτε χώρα,  κάνοντας χρήση όλων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του, εννοώντας σαφώς το Ιράν και την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.  Η δήλωση αυτή είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι το Πακιστάν  είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Είναι  γνωστό άλλωστε,  ότι το Πακιστάν έχει μια ιδιαίτερη υποχρέωση να Σαουδική Αραβία στον τομέα των πυρηνικών όπλων, διότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησε ένα μεγάλο  τμήμα των διεργασιών  του Πακιστάν στην ανάπτυξη  πυρηνικής βόμβας.
Έτσι η πακιστανική απειλή περιλαμβάνει πλέον  μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Μέχρι τώρα  τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν έχουν καταγραφεί  ως ένα στοιχείο της μακροχρόνιας   αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία,  που είναι και αυτή πυρηνική  και ως ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για μια ευρεία πολεμική αντιπαράθεση των δύο χωρών. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τα πυρηνικά όπλα μπαίνουν  με άγριο και συνάμα επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια τρόπο στην Μέση Ανατολή  και δη  στο συγκρουσιακό πεδίο Σουνιτών και Σιϊτών, που εκπροσωπούνται από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν αντίστοιχα. Αυτή είναι μια πραγματική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή και συνάμα η πλέον επικίνδυνη.  Αν τo Πακιστάν κινείται από μια  χρονική δήλωση, στην ειλικρινή διάθεση για  πραγματική παρέμβαση σε αυτές τις διαμάχες, η περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων θα αλλάξει δραστικά  και επικίνδυνα στην περιοχή
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της εντεινόμενης διαμάχης; Για το Ιράν είναι σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο να ασχοληθεί με τον πόλεμο στη Συρία ακόμη πιο ενεργά. Είναι γνωστό ότι ο φοβερός αυτός  πόλεμος δεν είναι μόνο ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ διαφορετικών φατριών της συριακής κοινωνίας. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών, με το Ιράν να στέκεται πίσω από τη μία πλευρά και την  Σαουδική Αραβία, τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία από την άλλη. Ακόμη,  με την έναρξη των συνομιλιών για το Συριακό στην Γενεύη, η  Σαουδική Αραβία  και η Τουρκία με διάφορα προσχήματα θα επιδιώξουν ι ώστε ο πόλεμος στη Συρία να συνεχιστεί. Το Ιράν  θα επιδιώξει να «κτυπήσει»  το μαλακό υπογάστριο της Σαουδικής Αραβίας,  πιθανώς μέσω των πολλών Σιϊτών που υπάρχουν στην χώρα και ευρίσκονται στις Ανατολικές περιοχές και ΒΑ περιοχές, όπου ευρίσκονται και τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επηρεάζοντάς τους και υποκινώντας τους  καθώς  και σε ορισμένες χώρες του Κόλπου ευρίσκονται στο φιλικό τους φάσμα. Οι δε  Σαουδάραβες θα ανταποκριθούν με όλες τους τις δυνάμεις, κυρίως μέσω της οικονομικής τους δύναμης και επιρροής καθώς και με  άλλες μορφές επεμβάσεων σε οποιονδήποτε στη Μέση Ανατολή, που  αντιτίθεται  στους Σιϊτες . Βέβαια η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη του Ιράν καθιστά το έργο της Σαουδικής Αραβίας δύσκολο στον τομέα αυτό, μετά την ραγδαία πτώση των τιμών πετρελαίου που η ίδια ευθύνεται και τώρα πληρώνει, καθόσον για πρώτη φορά φέτος, ο προϋπολογισμός της είναι ελλειμματικός.
Η πιθανότητα ότι ένα πυρηνικό έθνος  ενδέχεται  να εμπλακεί  σε μια πικρή διαμάχη  στην Μέση Ανατολή, μας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και μας προκαλεί  μεγάλες ανησυχίες για τις συνέπειες, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η να χειραγωγηθεί μια κατάσταση που εμφορείται και χρωματίζεται από θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Έτσι η πρόθεση του Πακιστάν να  κινηθεί  στην καρδιά της Μέσης Ανατολής,  δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια ήδη σύνθετη και συγκρουσιακή  περιοχή, με τόσα προβλήματα και περίπλοκες καταστάσεις.  Εν τω μεταξύ, μέχρι τώρα,  φαίνεται να είναι ένα συμβάν εφάπαξ και όχι ένα σημείο καμπής στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, ακόμη και αν  αυτό καθεαυτό είναι σημαντικό από μόνο του και αυτό είναι ενθαρρυντικό, μέσα στα τόσα θλιβερά που συμβαίνουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και ας ευχηθούμε οι συνομιλίες της Γενεύης, για το μέλλον της Συρίας και όλης της περιοχής θα ευοδωθούν τελικά, μετά από τόσα χρόνια ανθρωποσφαγής!
Πηγές: BESA Center, Israel                 Εφημερίδα «Το Βήμα»


***  Τα διδάγματα από την κρίση των Ιμίων...
imiaaa
~ Επιμέλεια
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
 Αντ/γος ε.α.
΄΄Βαριά΄΄ η ημέρα σήμερα. Συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ζοφερή εκείνη νύκτα που έλαβαν χώρα τα θλιβερά γεγονότα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Τη νύχτα εκείνη που η Ελλάδα πόνεσε, μάτωσε, διασύρθηκε και, μίκρυνε χωρίς ποτέ κανείς να λογοδοτήσει γι αυτό.
Εν μέσω των κλυδωνισμών της κοινωνικής μας συνοχής από την πολύμορφη κρίση στη χώρα μας, είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι έτσι μόνο θα διδαχθούμε από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον σε μια επόμενη κρίση που νομοτελειακά θα έλθει στο μέλλον. Ο δεύτερος λόγος  είναι για να  απονείμουμε τον οφειλόμενο δίκαιο έπαινο σε αυτούς που με υψηλό αίσθημα ευθύνης, φανήκαν αντάξιοι των προγόνων τους, της ιστορίας τους, της καταγωγής τους, της παιδείας τους, αλλά και της ευθύνης τους προς τις επόμενες γενεές που αναζητούν με αγωνία πρότυπα προς μίμηση. Μόνο με αυτό τον τρόπο η ιστορία λειτουργεί παιδευτικά και δεν αποτελεί μια απλή αφήγηση χωρίς κανένα σκοπό.
Άλλωστε και ο Θουκυδίδης διδάσκει ότι ΄΄ άνδρες που με τα έργα τους αναδείχθηκαν γενναίοι , με έργα πρέπει να τους τιμούμε ΄΄
Οι Τούρκοι λοιπόν, εφαρμόζοντας τα επεκτατικά στρατηγικά τους σχέδια σε βάρος της Ελλάδας, το βράδυ της 30ης προς 31ης Ιανουαρίου 1996, εγκαινίασαν την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, κατέλαβαν την αφύλακτη δυτική βραχονησίδα των Ιμίων και προκάλεσαν πολεμική ένταση, η αποκλιμάκωσή της οποίας στοίχισε την εθνική μας ταπείνωση καθώς την απώλεια της ζωής τριών Αξιωματικών πιλότων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός. 
Οφείλουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, να μνημονεύσουμε τα τρία αυτά ηρωικά ελληνόπουλα τα οποία κάτω από απαγορευτικές καιρικές συνθήκες νυκτερινής πτήσης για το συγκεκριμένο ελικόπτερο, υπακούοντας στα κελεύσματα της πατρίδας, αψήφησαν συνειδητά τον κίνδυνο και ανέλαβαν μια αποστολή γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να επιστρέψουν από αυτήν ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Ποιες όμως πολιτικοστρατιωτικές συνθήκες δημιουργήθηκαν για να φτάσει η χώρα μας σε αυτή τη δεινή θέση της εθνικής ταπείνωσης, του διεθνούς διασυρμού αλλά και της οδύνης για τα τρία παλληκάρια που χάθηκαν μέσα στα παγωμένα νερά της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας και της κομματικοποιημένης στρατιωτικής ηγεσίας οι οποίοι δεν κατόρθωσαν στοιχειωδώς να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα;
Δεν θα σας κουράσω με τα παιχνίδια των διεθνών σχέσεων και της γεωπολιτικές εκτιμήσεις διότι δεν θέλω να ατονήσει σήμερα η σημασία της θυσίας των τριών αξιωματικών του ΠΝ και τα μηνύματα που αυτή η θυσία στέλνει σε όλους μας, πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες αλλά και στον απλό έλληνα και την ελληνίδα που είναι τα κύτταρα αυτού του έθνους με αυτή την ένδοξη διαδρομή. 
Πρέπει όμως επιγραμματικά να πούμε για την ιστορία του θέματος ότι η ευφυέστατη τουρκική διπλωματία η οποία με μεθοδικότητα «στοχεύει» τα νησιά μας στο Αιγαίο, έχει αναπτύξει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 την καινοφανή νομική θεωρία των “γκρίζων ζωνών”. Με τη θεωρία αυτή «παρερμηνεύονται» οι διεθνείς Συνθήκες και αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε μία σειρά νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Ειδικότερα η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυριαρχία εκτείνεται μόνο σε εκείνα τα νησιά του Αιγαίου τα οποία αναφέρονται ονομαστικά στα κείμενα των Συνθηκών με τις οποίες αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Όμως η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων προκύπτει ρητά και κατηγορηματικά από τη Συνθήκη της Λοζάννης του 1923, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και τις Ιταλο-Τουρκικές Συμφωνίες του 1932. Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 15 της Συνθήκης της Λοζάννης, τα Ίμια μαζί με όλο το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα, περιήλθαν στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 16 της ίδιας Συνθήκης, η Τουρκία παραιτήθηκε από κάθε κυριαρχικό δικαίωμα επί όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από την ασιατική ακτή, πλην της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών.
Στη συνέχεια, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, η κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, περιήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα ως καθολικός διάδοχος υποκατέστησε την Ιταλία εφ’ όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα Δωδεκάνησα. Η Ελλάδα από το 1947 ασκούσε την ειρηνική κυριαρχίας της επί των Ιμίων εμπράκτως και αδιαλείπτως, χωρίς καμία εκδήλωση αμφισβήτησης από τη Τουρκία μέχρι την προσχεδιασμένη κρίση 1995-96.
Νομικά λοιπόν έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Όμως αυτό δε φτάνει. Απαιτείται αρραγές εσωτερικό μέτωπο στις άνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που κατά κανόνα δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και που συμπεριφέρεται, με την δική μας εγκληματική ανοχή, ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην περιοχή και με σαφείς και διαχρονικούς στόχους εις βάρος μας στην εξωτερική της πολιτική.
Έτσι μεθοδικά και σταθερά περιμένει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της δίνουμε, για να εφαρμόσει σε βάρος μας τα επεκτατικά της σχέδια, με τη χρήση βίας όπως στη διχοτόμηση της Κύπρου, την απειλή χρήσης βίας με την συγκροτηθείσα Στρατιά του Αιγαίου στα παράλια της Μ. Ασίας και με την απροκάλυπτη και εκβιαστική απειλή πολέμου (casus belli), αν τολμήσουμε να εφαρμόσουμε το καθ΄ όλα νόμιμο δικαίωμά μας για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, με την αμφισβήτηση του ελληνικού εναερίου χώρου και τις συνεχείς παραβιάσεις του, κ.λ.π.
 Μήπως λοιπόν και στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε άμεσα και έγκαιρα την ευκαιρία που της δώσαμε για να προχωρήσει ένα βήμα ακόμη στην επέκταση του ζωτικού της χώρου στο Αιγαίο σε βάρος της δικής μας εθνικής κυριαρχίας; Η απάντηση στο αμείλικτο αυτό ερώτημα βγαίνει άμεσα αν μελετήσουμε σχολαστικά τα γεγονότα που προηγήθηκαν και επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνητής κρίσης στην συγκεκριμένη για την Ελλάδα χρονική στιγμή. Επ΄ αυτού θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές αιτίες που έχουν σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, όμως επειδή το μείζων πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία αλλά οι Έλληνες, κρίνεται σκόπιμο να επικεντρωθούμε σε μία και μοναδική που είναι η κύρια αιτία όλων των δεινών της ελληνική φυλής ανά τους αιώνες, γνωστή όχι μόνο σε μας τους Έλληνες αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές των λαών. Και αυτή η αιτία δεν είναι άλλη από την διχόνοια την δολερή που στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων, λειτούργησε και πάλι σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αυτογνωσίας από τις ανεπαρκείς και ελλειμματικές ηγεσίες αυτού του τόπου.
Μια πολιτική ηγεσία η οποία μη γνωρίζοντας στοιχειώδεις κανόνες αποτροπής, καθώς και βασικές διαδικασίες κλιμακώσεως και αποκλιμακώσεως της κρίσεως διατήρησε ακόμη και αυτές τις κρίσιμές ώρες σχέσεις καχυποψίας, έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και απαξίωσης προς την στρατιωτική ηγεσία, τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και την ΕΥΠ, θεσμούς βασικούς και αρμοδίους με τους οποίους φαίνεται ότι το επίπεδο συνεργασίας της ήταν μηδενικό, για την αντιμετώπιση της εθνικής απειλής. 
Έτσι πολιτικοί ηγέτες ταμπουρωμένοι πίσω από το ΄΄εγώ΄΄ τους, τις κομματικές τους ιδεοληψίες και το αρρωστημένο αίσθημα ανωτερότητός τους και με μοναδικό εργαλείο τον αρρωστημένο εγωισμό τους αυτοσχεδίασαν συμβουλευόμενοι εξωθεσμικούς διεθνείς παράγοντες και κατάφεραν, αφ΄ ενός μεν, να διασύρουν και να μικρύνουν τη χώρα προς όφελος της Τουρκίας , αφ΄ ετέρου δε, να γίνουν οι ηθικοί αυτουργοί για την απώλεια τριών αξιωματικών του Π.Ν. για τους οποίους, 20 χρόνια τώρα δεν βρήκαν ένα λόγω παρηγοριάς να πουν στους οικείους τους και βεβαίως ούτε μία φορά να παραβρεθούν και να τους τιμήσουν σε ένα μνημόσυνό τους. 
Αυτή όμως η αδελφική διχόνοια και αρρωστημένη εγωπάθεια του Έλληνα πρέπει να μας θυμίζει συνεχώς τα δεινά που έχουμε υποστεί διαχρονικά στο διάβα της ιστορίας μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα ώστε να πολεμήσουμε τον μεγαλύτερο αυτό εχθρό μας με όλα τα μέσα που έχουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το αιώνιο σαράκι της φυλής που δεν αφήνει τα μοναδικά προτερήματα αλλά και την ευλογία που έχουμε σαν χώρα να προοδεύσει.

*** Μηνύματα αγάπης και φιλίας από το «Μικρό Αλέξανδρο και το Χάρη το ελεφαντάκι»         
       
 
 
 
Στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας βρέθηκε πρόσφατα η συγγραφέας Πώλα Σπηλιάδη, προσκεκλημένη της εκπαιδευτικού Αλέκας Νάκου, για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Ο μικρός Αλέξανδρος και ο Χάρης το ελεφαντάκι» από τις Εκδόσεις Οσελότος. Μία τρυφερή, μαγική περιπέτεια, όπου ο μικρός Αλέξανδρος και τα ζώα του δάσους μάς ξαναθυμίζουν την αξία του να μοιράζεσαι στιγμές με όσους αγαπάς, αλλά και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται.
Τα παιδιά της Α’ και της Β’ Δημοτικού «αγκάλιασαν» το μικρό ήρωα, που βρέθηκε κοντά τους με το ελεφαντάκι του, το μαγικό Χάρη, και έζησαν λίγες ώρες μαζί, συζητώντας για την αξία της φιλίας, της αγάπης, της συμπαράστασης, καθώς και την αξία του να μοιράζεσαι.
Με πολύ, δε, ενθουσιασμό έγιναν για λίγο εικονογράφοι και ζωγράφισαν τις αγαπημένες τους σκηνές από το παραμύθι, ενώ δημιούργησαν νέα εξώφυλλα χρησιμοποιώντας πολλά φυσικά υλικά.
  «Μοίρασμα ή, αλλιώς, απλόχερη αγάπη»
Μπορεί η κα Πώλα Σπηλιάδη να ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά με την Καλαμάτα τη συνδέουν ισχυροί δεσμοί, μιας και είναι ο τόπος καταγωγής της.
Σπούδασε Management & Organizational Behaviour. Έζησε στο Λονδίνο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε για δέκα χρόνια στο marketing και την παραγωγή διαφήμισης, ενώ τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια διατηρεί τη δική της επιχείρηση.
Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας της, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο «Θάρρος» για το βιβλίο της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια:
  -Ποια η σχέση σας με την Καλαμάτα; Την επισκέπτεστε συχνά;
Γεννήθηκα στην όμορφη και τόσο χαρισματική Καλαμάτα και είμαι πραγματικά περήφανη για την πόλη μου. Την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ, γιατί έχω τις πιο όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις. Θέλω ο γιος μου, επίσης, ν’ αποκτήσει δυνατούς δεσμούς με αυτή την πόλη και είμαι χαρούμενη που την έχει ήδη αγαπήσει πάρα πολύ.
  -Ποιο το έναυσμα για τη συγγραφή και, μάλιστα, ενός παιδικού βιβλίου; Ισχύει ότι οι μικροί αναγνώστες είναι και «οι πιο δύσκολοι»;
Το όμορφο ταξίδι της συγγραφής του παραμυθιού ξεκίνησε από την έμπνευση που μου έδωσε το δέσιμο του μικρού μου Αλέξανδρου με το ελεφαντάκι του, αποτελώντας έτσι την πρώτη μου συγγραφική δουλειά.
Βεβαίως και ισχύει ότι οι μικροί αναγνώστες είναι οι πιο δύσκολοι, γιατί πρέπει να αγγίξεις αυτές τις αγνές ψυχούλες με τα τόσο ευαίσθητα συναισθήματα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή η προσέγγιση.
  -Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε με την ιστορία του μικρού Αλέξανδρου και του Χάρη;
Το βασικό μήνυμα της όμορφης αυτής, μαγικής περιπέτειας, είναι ότι οι μικροί μας ήρωες και τα ζώα του δάσους μάς ξαναθυμίζουν την αξία του να μοιράζεσαι στιγμές με όσους αγαπάς, αλλά και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται. «Μοίρασμα ή, αλλιώς, απλόχερη αγάπη»...
  -Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στην ιστορία που αφηγείστε;
Στις ηλικίες που απευθύνεται το παραμύθι μας (3+) τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν ακούν ιστορίες με περιπέτειες. Το πιο συγκινητικό και όμορφο σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία, είναι ότι όλα αυτά τα μηνύματα, αγάπης, φιλίας, τρυφερότητας, συμπαράστασης και μοιρασιάς, που περνάει το παραμύθι μας, αγγίζουν τα παιδιά και θέλουν πάντα να συμμετέχουν και να διηγούνται τις δικές τους εμπειρίες.
Επίσης σημαντικό στο παραμύθι αυτό είναι ότι οι ήρωες, ο μικρός Αλέξανδρος και ο Χάρης το ελεφαντάκι, υπάρχουν στην πραγματικότητα και τα παιδιά το βιώνουν με ενθουσιασμό, δείχνοντάς τους κάθε φορά με τον παιδικό τους αυθορμητισμό τόσο έντονα τα συναισθήματά τους.
  -Μιλήστε μας για τα επόμενα σχέδιά σας. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο; Μια συνέχεια των περιπετειών του Αλέξανδρου και του Χάρη ίσως;
Το παραμύθι αυτό ήταν ένα ταξίδι στην παιδικότητα και θα ήθελα να το ξαναζήσω. Διαβάσατε τις σκέψεις μου. Σκέφτηκα να γράψω κάτι διαφορετικό, αλλά ο γιος μου είναι η μεγάλη μου έμπνευση και ναι... θα ήθελα να συνεχίσω νέες μαγικές περιπέτειες με το αγαπημένο του ελεφαντάκι, περνώντας όμορφα συναισθήματα και τις αξίες της ζωής στα μικρά παιδιά!
Της Αναστασίας Χρυσικού

 ***   Οι θεσμοί δεν επιτρέπουν αύριο στον Γιώργο Κατρούγκαλο να βρεθεί στην Καλαμάτα         
      
Στην Καλαμάτα ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί αύριο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά κάτι τέτοιο δε θα γίνει αφού υπάρχει ραντεβού με τους Θεσμούς.
Μάλιστα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ΕΡΤ σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και  δανειστών αναμένεται στο ασφαλιστικό, καθώς την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Για τις πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ετοιμάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Οι λεπτομέρειες βρίσκονται στους αριθμούς, ιδιαίτερα για το πώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του καλοκαιριού και συγκεκριμένα η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και κατά 2,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019.
Οι δανειστές και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές ο λογαριασμός δεν βγαίνει και πιέζουν για άμεσες περικοπές συνολικά 9 δισ. ευρώ από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σε ελλιπή γνώση όλων των παραμέτρων της μεταρρύθμισης απέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, τις περισσότερες αντιδράσεις και εξήγησε στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ γιατί το προτεινόμενο σχέδιο εξασφαλίζει τη δυνατότητα καταβολής συντάξεων τα επόμενα χρόνια και προστατεύει τους πιο αδύναμους.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις των εργαζομένων, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ τις απέδωσε σε ελλιπή γνώση όλων των παραμέτρων. Αποδέκτης αποδοκιμασιών έγινε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ πήγαινε σε εκδήλωση που μιλούσε ο πρωθυπουργός.

***  Στην επιτροπή Νόμπελ η υποψηφιότητα για τους Ήρωες του Αιγαίου
Κατατέθηκε η επίσημη υποψηφιότητα
Στην επιτροπή Νόμπελ η υποψηφιότητα για τους Ήρωες του Αιγαίου
Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν στο διαδικτυακό ψήφισμα μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια, κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, ώστε να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης οι «Ήρωες του Αιγαίου»,  δηλαδή οι κατοίκοι και εθελοντές των νησιών οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη. 
Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη. 
Στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».
Στην επιστολή προτείνονται τρία πρόσωπα, που εκπροσωπούν όμως όλους όσους ζουν και εργάζονται στα νησιά του Αιγαίου: 
-   Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.
- Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Διαβάστε σχετικά: Η γιαγιά Αιμιλία, ο ψαράς Στρατής και η Σούζαν: Ποιοι προτείνονται για Νόμπελ
Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη. 

***   Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς την πρώτη αξιολόγηση!               
Οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση περνά από την εξυγίανση των τραπεζών, είπε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς την πρώτη αξιολόγηση!
«Χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα ευνοεί την καινοτομία και θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά επίσης, δεν υπάρχει ανάκαμψη χωρίς την πρώτη αξιολόγηση!
«Δοκιμασμένες με επιτυχία συνταγές στο εξωτερικό αποτελούν μπούσουλα για τη την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στην Ελλάδα» σημείωσε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας είναι ένα πρότυπο και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην μετάβαση από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας.
«Η πολυετής ύφεση έφερε μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση. Ολοι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά», είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες άντεξαν βρέθηκαν μπροστά στη χαμηλή ζήτηση, τον ακριβό δανεισμό.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αντιμέτωπη με αυτά τα μεγέθη η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και σημείωσε ότι παρά τα πενιχρά κονδύλια επετεύχθη η μείωση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι προωθείται η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

*** ΧΡΕΙΣΗΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
Πώς  πιάνουμε (φτιάχνουμε) το προζύμι  :
http://2.bp.blogspot.com/-ApascfkvTj4/UBhDKx8JE3I/AAAAAAAAAbs/Fu_G7CelVpY/s1600/_MG_8073b_1.jpgΤο καλοκαίρι είναι η πιο εύκολη εποχή για να "πιάσουμε" προζύμι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η οποία επιταχύνει την διαδικασία. Βέβαια το χειμώνα η διαδικασία δεν είναι διαφορετική, απλά παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο. Από την στιγμή που θα έχουμε μια υγιή καλλιέργεια, το προζύμι μπορεί να διατηρηθεί αρκετά εύκολα και όποτε το χρειαστούμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα μικρό φρεσκάρισμα.
Γενικά
Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τρόποι για να "πιάσουμε" προζύμι, κάποιοι έχουν λογική, αλλά οι περισσότεροι είναι γεμάτοι προκαταλήψεις και είναι, είτε ανούσιοι, είτε καταλήγουν σε μέτριας ποιότητας προζύμι. Για να πιάσουμε το προζύμι, πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθούν οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί. Όπως στους περισσότερους μικροοργανισμούς, οι συνθήκες αυτές είναι η υγρασία και το κατάλληλο θρεπτικό, ή αλλιώς φαγητό. 
Για να "πιάσουμε" λοιπόν προζύμι, πρέπει αρχικά να αιχμαλωτίσουμε τους μικροοργανισμούς με το κατάλληλο δόλωμα και έπειτα να αναπτυχθεί μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα τους. Η σύσταση του αλευριού είναι σχεδόν ιδανική για να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί σε ισορροπία η πολύπλοκη αυτή συμβιωτική σχέση. Ο μύκητας ζυμώνει κυρίως τα απλά σάκχαρα του μείγματος και τα υποπροϊόντα της ζύμωσής του γίνονται τροφή για τα βακτήρια της καλλιέργειας. Τα βακτήρια με την σειρά τους διασπούν κάποια πιο πολύπλοκα σάκχαρα για να μπορέσουν να ζυμωθούν από τους μύκητες της καλλιέργειας και εκκρίνουν ένα αντιβιοτικό με το οποίο προστατεύουν την καλλιέργεια.
Γι' αυτό τον λόγο το φαγητό τους από την αρχή πρέπει να είναι ακριβώς αυτό, αλεύρι και νερό. Οποιαδήποτε διαφορετική προσθήκη όπως ζάχαρη, γαλακτοκομικά, όσπρια, φρούτα, αλάτι, επηρεάζει  τόσο τους μικροοργανισμούς που αιχμαλωτίζονται, όσο και την ισορροπία μεταξύ τους. Από την στιγμή βέβαια που θα έχουμε μια υγιή και σταθερή καλλιέργεια, μπορούμε με αυτήν να ζυμώσουμε τόσο ψωμιά που περιέχουν μόνο αλεύρι και νερό, όσο και πλούσια ζυμάρια που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, γάλα, αυγά, βούτυρο κλπ.
Τι χρειαζόμαστε
Χρειαζόμαστε ένα βάζο και μια ζυγαριά, όπως αναφέρθηκαν στον βασικό εξοπλισμό. Μέσα στο βάζο αρχικά θα αιχμαλωτίσουμε και μετέπειτα θα διατηρούμε την καλλιέργεια, δηλαδή το προζύμι. Η ζυγαριά σε αυτή την φάση δεν είναι απαραίτητη, η ακρίβεια που δίνει όμως βοηθά πάρα πολύ, όπως και σε όλες τις φάσεις παραγωγής ψωμιού. 
Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν τροφή για το προζύμι πρέπει να είναι το αλεύρι που θα χρησιμοποιούμε σαν βάση για τα περισσότερα ζυμάρια, οπότε διαλέγουμε κάποιο αλεύρι από σιτάρι είτε σκληρό είτε για όλες τις χρήσειςΤο νερό που θα δώσει την υγρασία μπορεί να είναι οποιοδήποτε, όπως νερό βρύσης, αν και θεωρητικά είναι καλύτερα το νερό να μην περιέχει χλώριο το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Διαδικασία
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, νερό και αλεύρι ανακατεύονται στο βάζο. Το μείγμα αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου εκτεθειμένο, τόσο στους μικροοργανισμούς του αέρα, όσο και στους μικροοργανισμούς που έχει το ίδιο το αλεύρι. Διάφοροι μικροοργανισμοί "μολύνουν" αυτό το μείγμα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η αρχική αυτή φάση κρατά περίπου μία βδομάδα. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας η καλλιέργεια ταΐζεται, προστίθεται δηλαδή αλεύρι και νερό με συχνότητα περίπου μια φορά την ημέρα. Τα προϊόντα ζύμωσης των μικροοργανισμών στην αρχική αυτή φάση μπορεί να είναι από διάφορους εστέρες (μυρωδιά ώριμων φρούτων) μέχρι και ενώσεις θείου, που δεν μυρίζουν πολύ ευχάριστα. 

Ο σακχαρομύκητας είναι ο πρώτος που κάνει την εμφάνισή του, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την δεύτερη ημέρα. Ένα στέλεχος λακτοβάκιλου εμφανίζεται περίπου στο τέλος της βδομάδας, συμπληρώνοντας τις προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη καλλιέργεια, παράγοντας οξέα και δίνοντας μια όξινη μυρωδιά. Εκείνη την στιγμή οι μικροοργανισμοί έχουν έναν αξιόλογο πληθυσμό, ρίχνουν το pH και τελικά γίνονται κυρίαρχοι στο μείγμα. Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά από την στιγμή που αποκτήσει ικανότητα να φουσκώνει, αν και πρακτικά πρέπει να αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση για να θεωρείται ολοκληρωμένο.
Αναλυτικά
Πρώτη ημέρα Ξεκινάμε την διαδικασία τοποθετώντας στην παγίδα το κατάλληλο δόλωμα, δηλαδή αλεύρι και νερό. Το ανακάτεμα τις δύο πρώτες μέρες έχει σαν στόχο τον εμπλουτισμό του μείγματος με οξυγόνο, καθώς και την ομογενοποίηση του μικροβιακού του φορτίου, ενσωματώνοντας το πάνω μέρος του μείγματος, που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με το εσωτερικό.
  • Μετράμε στο βάζο 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 70γρ νερό
    Η υφή πρέπει να είναι πηχτού χυλού αρχικά
  • Τα ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
    Μπορούμε να αφήσουμε το κουτάλι μέσα στο βάζο για ευκολία
  • Αφήνουμε το βάζο για δύο ημέρες
  • Ανακατεύουμε 3-4 φορές την ημέρα
Ανάλογα την εποχή, προς το τέλος της δεύτερης ημέρας, θα παρατηρηθούν κάποια σημάδια ζύμωσης όπως μικρές φυσαλίδες. Συνήθως παρατηρείται στο επάνω μέρος να συγκεντρώνεται κάποιο υγρό (προϊόν ζύμωσης) και η υφή του μείγματος να γίνεται πολύ πιο αραιή λόγω της πρωτεόλυσης των πρωτεϊνών.

 


Τρίτη ημέρα
Συνήθως μετά την δεύτερη ημέρα παρατηρούμε κάποια δραστηριότητα. Ειδικά το καλοκαίρι παρατηρείται ίσως μια αμυδρή μυρωδιά αλκοόλ ή/και τυριού (λακτικό οξύ), ένδειξη ζυμώσεων στο μείγμα. Ανανεώνουμε το φαγητό μειώνοντας το ποσοστό του νερού διότι ήδη το μείγμα έχει πολύ αραιή υφή.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 90γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Τέταρτη ημέρα
Αν και βρισκόμαστε μόλις στην τέταρτη ημέρα, θα δούμε μεγαλύτερες και περισσότερες φουσκάλες και το μείγμα να φουσκώνει. Αν δεν υπάρχουν καθόλου σημάδια ζύμωσης επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας, είναι πολύ σπάνιο όμως αυτό να συμβεί. Ειδικά με αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ίσως παρουσιαστούν μυρωδιές ώριμων φρούτων μέχρι να έρθει η καλλιέργεια σε ισορροπία.
Στο τέλος της τρίτης ημέρας υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια ζύμωσης
Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας το πολύ μια κουταλιά της σούπας συνολικά 
  • Προσθέτουμε στο μείγμα 80γρ νερό και 100γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Ο βασικός λόγος που πετάμε το μεγαλύτερο μέρος καλλιέργειας είναι καθαρά πρακτικός και δεν εξαρτάται από το γεγονός ότι η καλλιέργεια είναι ημιτελής. Αν συνεχίζαμε το τάισμα με αυτό τον ρυθμό, το μέγεθος της καλλιέργειας θα αυξανόταν εκθετικά και στο τέλος θα έπρεπε να κρατάμε το προζύμι σε βαρέλι. Με αυτό τον τρόπο δεν σπαταλάμε επίσης πολύ αλεύρι για το κάθε τάισμα.  Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο η καλλιέργεια πολλαπλασιάζεται συνέχεια και σαν συνέπεια τονώνεται από φρέσκα κύτταρα, τα οποία είναι ικανά να ζυμώσουν το αλεύρι με μεγαλύτερη ένταση. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να κυριαρχήσουν ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί.
Πέμπτη ημέρα και στην μετέπειτα
Εφόσον έχουμε σταθερά σημάδια ζύμωσης, επαναλαμβάνουμε τα βήματα της προηγούμενης ημέρας. Η καλλιέργεια είναι σχεδόν έτοιμη. Αν θέλουμε μπορούμε να μειώσουμε λίγο ακόμα την υγρασία  περίπου στο 70% ώστε να μπορούμε πιο εύκολα να διακρίνουμε την διόγκωση του μείγματος. Η υφή του μείγματος μετά το τάισμα πρέπει να είναι περίπου σαν υγρό ζυμάρι αλλά όχι σαν χυλός.

\Πετάμε σχεδόν όλο το μείγμα, αφήνοντας συνολικά το πολύ μια κουταλιά της σούπας 
  • Προσθέτουμε στο μείγμα 70γρ νερό και 100γρ αλεύρι
  • Τα ανακατεύουμε μέχρι να ενυδατωθεί το αλεύρι
  • Αφήνουμε το μείγμα 24 ώρες
Μερικές σημειώσεις Πολύ μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μαγιά ή ζυμάρια που περιέχουν μαγιά, να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με το προζύμι διότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης του προζυμιού. Ο μικροοργανισμός της μαγιάς, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον σακχαρομήκυτα που υπάρχει στο προζύμι, έχει την ικανότητα να ζυμώνει την μαλτόζη (πολύπλοκο σάκχαρο). Για αυτή την ικανότητα το προζύμι βασίζεται στους λακτοβάκιλους, οι οποίοι ζυμώνουν και διασπούν την μαλτόζη. Όταν μαγιά έρθει σε επαφή με προζύμι, ζυμώνει όλη την μαλτόζη περιορίζοντας πάρα πολύ την ανάπτυξη των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την ισορροπία και κυριαρχεί στο μείγμα, καταστρέφοντας το προζύμι.
Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στο πρόγραμμα ταΐσματος. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες που το προζύμι δεν έχει καθόλου ισορροπία, πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρό πρόγραμμα. Για να διευκολύνουμε την κυριαρχία των κατάλληλων μικροοργανισμών, δεν αφήνουμε ποτέ το μείγμα χωρίς το κατάλληλο φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Όταν τελειώνει το φαγητό οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί αρχίζουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι και με την πάροδο του χρόνου πεθαίνουν. Τα πεθαμένα τους κύτταρα γίνονται τροφή για ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς οι οποίοι, ειδικά αν το προζύμι βρίσκεται στην αρχική φάση, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους επιθυμητούς οργανισμούς να αναπτυχθούν. 

Την 5η ημέρα είναι πλήρως έτοιμο
Για τις πρώτες δύο μέρες χρησιμοποιήθηκε 100% υγρασία, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλευριού. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η μικροβιακή δραστηριότητα λόγω της αυξημένης υγρασίας. Στην συνέχεια μειώθηκε σε 80% και τελικά σε 70%, για να επιβραδυνθεί λίγο η ζύμωση και να είναι πιο εμφανής η διόγκωση του προζυμιού. Σε αυτόν τον οδηγό χρησιμοποιήθηκε αλεύρι για όλες τις χρήσεις γιατί συνήθως αυτό υπάρχει πιο συχνά σε κάθε σπίτι. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί αλεύρι από σκληρό σιτάρι πρέπει να προσαρμοστεί η αναλογία αλευριού-νερού, αυξάνοντας το νερό περίπου 10% σε κάθε περίπτωση. Αρχικά δηλαδή 110% υγρασία, έπειτα 90% και τελικά 80%, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του αλευριού σε πρωτεΐνες. 
Περισσότερα για τα ποσοστά αρτοποιίας.

Διατήρηση υγιούς καλλιέργειας
Από την στιγμή που θα αποκτήσουμε μια υγιή καλλιέργεια, ανάλογα την συχνότητα που φτιάχνουμε ψωμί, μπορούμε να ακολουθήσουμε διαφορετικούς τρόπους διατήρησής της.
Καθημερινή χρήση
Όταν φτιάχνουμε ψωμί καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα, η καλύτερη επιλογή είναι η συνέχιση του προγράμματος ταΐσματος που χρησιμοποιήσαμε κατά το "πιάσιμο" του προζυμιού. Αυτός ο τρόπος ταΐσματος προϋποθέτει δέσμευση αντίστοιχη με ένα κατοικίδιο λόγω της καθημερινής σχεδόν φροντίδας που χρειάζεται. Διασφαλίζει όμως μια ενεργή και δυνατή καλλιέργεια, η οποία με τον καιρό ωριμάζει και γίνεται όλο και πιο σταθερή. Προτείνεται για αρχάριους, διότι το προζύμι είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή να ζυμώσει ψωμί και δεν χρειάζεται κάποιος επιπλέον έλεγχος. 

Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το καθημερινό και συνεπές τάισμα είναι πολύ σημαντικό. Εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας, η ζύμωση τελειώνει γρήγορα και ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί μολύνουν και αλλάζουν την ισορροπία της καλλιέργειας. Τον χειμώνα αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί και η καλλιέργεια να συντηρείται ακόμη και με ένα τάισμα κάθε δύο ημέρες. Σε αυτό συμβάλει η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος η οποία καθυστερεί την μόλυνση του μείγματος από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και επειδή οι επιθυμητοί μικροοργανισμοί ζυμώνουν πιο αργά το θρεπτικό. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι η "σπατάλη" 100γρ αλευριού καθημερινά, ένα κόστος όμως που δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 3 ευρώ τον μήνα.
Η πρώτη δοκιμή με το καινούργιο προζύμι την 5η μόλις ημέρα
Σπάνια χρήση Στην περίπτωση που φτιάχνουμε ψωμί μια φορά την εβδομάδα ή πιο σπάνια και δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να διατηρήσουμε την καθημερινή ανανέωση της τροφής του προζυμιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο διατήρησης του προζυμιού. Διατηρούμε το προζύμι στο ψυγείο. Μετά από ένα τάισμα και μόλις το προζύμι φτάσει την μέγιστη διόγκωση, ρίχνουμε τον ρυθμό ζύμωσης, τοποθετώντας το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι και εκτελούμε ένα ή σπάνια δύο ταΐσματα κάθε 24 ώρες, για να γίνει πάλι πλήρως ενεργό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί για δυο εβδομάδες τουλάχιστον χωρίς ανανέωση του φαγητού. Μόλις περάσουν οι δύο εβδομάδες, το βγάζουμε και το φρεσκάρουμε. Αν όμως βρίσκεται για πολύ καιρό στο ψυγείο χωρίς να ανανεωθεί, τότε ίσως χρειαστεί πολλαπλά ταΐσματα για να γίνει πλήρως ενεργό.
Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου επιβραδύνει την ζύμωση
Συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα Όταν θέλουμε να φύγουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σπίτι, έχουμε δύο επιλογές. Είτε παίρνουμε μαζί το κατοικίδιο (προζύμι), είτε αλλάζουμε την υγρασία του ταΐσματος και το αφήνουμε στο ψυγείο. Πρέπει σε αυτή την περίπτωση να ταΐσουμε το προζύμι με μείγμα χαμηλό σε υγρασία, ακόμη και 55%, π.χ. 100 γρ αλεύρι και 55 γρ νερό. Το προζύμι θα είναι σαν σφιχτό ζυμάρι και για να ομογενοποιήσουμε το ζυμώνουμε δυνατά σε έναν πάγκο και το επιστρέφουμε στο βάζο. Μόλις περάσει ο χρόνος που συνήθως φτάνει τον μέγιστο όγκο η καλλιέργειά μας, το τοποθετούμε στο ψυγείο. Με αυτή την σύσταση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και περισσότερο από δύο μήνες.
Πότε και πώς χρησιμοποιείται  
Πότε είναι έτοιμη η καλλιέργεια Από την στιγμή που η καλλιέργεια αποκτά ικανότητα να φουσκώνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζυμώσει ψωμί. Για να έχει όμως όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, θα πρέπει να αναπτυχθεί στην καλλιέργεια κάποιο βακτήριο που θα παράγει οξέα, όταν δηλαδή το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά και γεύση. Αυτό συνήθως δεν παίρνει πάνω από μια βδομάδα, αλλά εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, δηλαδή την εποχή. Στο πείραμα που έγινε, το βάζο ήταν στους ~30C και στο τέλος της 4ης ημέρας απέκτησε έντονη όξινη μυρωδιά, ήταν έτοιμο δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τον χειμώνα το προζύμι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μια εβδομάδα για να αποκτήσει ισορροπία. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο που θα είναι έτοιμο το προζύμι, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι δεδομένο.
Στάδια ζύμωσης και μέγιστη διόγκωση Μόλις το προζύμι αποκτήσει όξινη μυρωδιά είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε τον ρυθμό της ζύμωσης. Αυτό γίνεται παρατηρώντας το προζύμι να διογκώνεται, με πιο σημαντική την στιγμή της μέγιστης διόγκωσης του προζυμιού στο βάζο. Όπως αναφέρθηκε, μειώνοντας λίγο την υγρασία(70%) κατά το τάισμα της καλλιέργειας, μπορούμε να διακρίνουμε πιο εύκολα την διόγκωση στο βάζο. Κάθε φορά που ανανεώνουμε το φαγητό, το προζύμι αρχίζει να ζυμώνει το αλεύρι και σταδιακά να διογκώνεται. Κάποια στιγμή φτάνει το μέγιστο όπου μένει για λίγο χρονικό διάστημα. Σε εκείνο το σημείο το προζύμι περιέχει τον μεγαλύτερο και πιο ενεργό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την ζύμωση. 
Στάδια ζύμωσης και διόγκωση ολοκληρωμένης καλλιέργειας, διάρκειας 7 ωρών
Για καλύτερα και πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, χρησιμοποιούμε το προζύμι περίπου κατά το χρονικό διάστημα που έχει τον μέγιστο όγκοΑυτή η στιγμή είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι, αν και μια ή και δύο ώρες νωρίτερα ή αργότερα δεν έχουν πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Πολύ νωρίς όμως η αργά στην ζύμωση, όταν το προζύμι θα έχει μικρό όγκο, θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η καλλιέργεια φτάνει την μέγιστη διόγκωση περίπου στις 7 ώρες μετά το τάισμα.
Οι χρόνοι που αναφέρονται αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος (καλοκαίρι) και στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Κάθε προζύμι, για διάφορους λόγους, χρειάζεται διαφορετικό χρονικό διάστημα να φτάσει στο μέγιστο, οπότε καταγράφουμε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την δική μας καλλιέργεια. Αυτό που συμβαίνει από εκείνη την στιγμή και μετά, είναι πως το φαγητό αρχίζει να τελειώνει και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί σταματάνε να ζυμώνουν και πεθαίνουν, μειώνοντας κατά πολύ τον πληθυσμό και την ικανότητά του να ζυμώσει. Ειδικά στα τελευταία στάδια κατά το οποία η δράση των πρωτεολυτικών ενζύμων είναι πολύ έντονη, ο όγκος του προζυμιού μειώνεται πολύ και η υφή του γίνεται πολύ αραιή.
Με αυτό τον απλό τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί μια υγιής και ισορροπημένη καλλιέργεια. Απο εκεί και πέρα με λίγη φροντίδα θα μας δίνει πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά ψωμιά απο οποιονδήποτε φούρνο.  prozymi

 ***  6 και 1 συμβουλές για να μην τρίζετε τα δόντια σας 
Υιοθετήστε μερικά απλά βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον «εφιάλτη» να τρίζετε τα δόντια σας.
1. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τις ώρες πριν από τον ύπνο για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και του στρες. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε στο υπνοδωμάτιό σας ένα περιβάλλον άνετο, σκοτεινό και ήσυχο.
2. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος και να επιτείνει την εμφάνιση του φαινομένου, γι” αυτό βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και συμπληρώνετε οκτώ ώρες ύπνου.
Στη διάρκεια της ημέρας χαλαρώνετε το στόμα σας ή βάζετε τη γλώσσα ανάμεσα στα δόντια σας, όταν συνειδητοποιείτε ότι το σύμπτωμα… έχει κάνει την εμφάνισή του.
3. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι ή μπρούμυτα, γιατί το τρίξιμο των δοντιών εμφανίζεται πιο συχνά όταν κοιμάστε ανάσκελα.
4. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του συμπτώματος.
5. Μη μασάτε μολύβια ή στυλό και αποφύγετε τις τσίχλες, ώστε να παραμένουν χαλαροί οι μύες της γνάθου.
6. Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθείτε να το σταματήσετε. Ένας τρόπος είναι να ανοίγετε λίγο το στόμα σας ή να βάζετε τη γλώσσα σας μεταξύ των δοντιών σας.
7. Οταν αντιληφθείτε ότι έχετε ένταση, προσπαθήστε να χαλαρώσετε όλο το σώμα σας επάνω στην καρέκλα σας και πάρτε βαθιές αναπνοές.
Συντάκτης: Χριστίνα Μπουντούρη, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
 
***   Αρχαίο Σπιτικό Σιρόπι που αφαιρεί το φλέγμα από τους πνεύμονες και θεραπεύει τον βήχα!
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζεστε περισσότερο από ένα φάρμακο που να είναι ικανό να θεραπεύσει τον βήχα σας και να απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες σας σε αυτό την κρύα περίοδο. Αυτό το αρχαίο φάρμακο κάνει ακριβώς αυτό. Είναι ασφαλές για παιδιά και ενήλικες και έχει πολλά οφέλη.
Το καρότο είναι το πιο ωφέλιμο και υγιεινότερο λαχανικό στον πλανήτη. Έχει αφθονία αντιοξειδωτικών και ο χυμός του έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος και μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη. Καλό είναι να πίνετε χυμό καρότου παρά να τα τρώτε ωμά επειδή ο χυμός έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Άλλα οφέλη για την υγεία από τα καρότο, περιλαμβάνουν:
Διεγείρει την πέψη
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι ένας πολύ καλός παράγοντας αποτοξίνωσης για το σώμα
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο
Αποτρέπει την ακμή
Μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης
Είναι εξαιρετικό για την υγεία του δέρματος.
Συνταγή
Τι θα χρειαστείτε
½ κιλό καρότα
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Προετοιμασία
Κόβουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν
Τα βγάζουμε έξω από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι ή ένα μίξερ για να τεμαχίσουμε τα καρότα
Αναμειγνύουμε το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε σταθερό μείγμα
Προσθέτουμε το μείγμα μελιού και νερού στα πολτοποιημένα καρότα
Το σιρόπι για τον βήχα είναι έτοιμο
Το φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος
Λαμβάνουμε περίπου 4 κουταλιές την ημέρα.
Σε μια μέρα θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε τα αποτελέσματα
 
***  Αloe vera: Πού μπορεί να φανεί χρήσιμη
 
 Η αλόη η γνήσια, (aloe vera), αρχικώς πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε στην Αφρική από όπου στη συνέχεια εισήχθη στα κράτη της Μεσογείου. Έχει μακρά χρήση σε πολλά ιατρικά συστήματα στον κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τους Αιγύπτιους, Ασσύριους, στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ιαπωνία. Χορηγούνταν για τη δυσκοιλιότητα, τους κολικούς, δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις. Η Aloe Vera ως φυτό περιγράφεται λεπτομερώς από τον Διοσκουρίδη.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Δύση, η χρήση της γενικεύτηκε για τη θεραπεία των πληγών, για γεννητικά έλκη, τριχόπτωση, κοιλιακά προβλήματα, αιμορροΐδες. Η χρήση της στην ιατρική ατόνησε κατά τον εικοστό αιώνα για να επανέλθει δριμύτερη από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Οι επιστημονικές έρευνες, ωστόσο, που αφορούν τις ιατρικές ιδιότητες της αλόης είναι ακόμη λίγες, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού χρηματοδοτών.
Η ιατρική χρήση της αλόης σήμερα
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την ιατρική επιστημονική έρευνα, η επίδραση της αλόης στα οργανικά συστήματα του σώματος οφείλεται σε 75 δυνητικά ενεργά συστατικά που έχουν ταυτοποιηθεί στο φυτό, όπως πολυφαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, στεροειδή, τερπένια, σαπωνίνες, ανθρακινόνες, ένζυμα σαλικυλικά οξέα, φυτοστερόλες βιταμίνες, μέταλλα, σακχαρίτες, αμινοξέα. Το έκκριμα των φύλλων περιέχει ανθρακινόνες, που συντελούν στην καθαρτική επίδραση του φυτού.
Η αλόη χρησιμοποιείται σήμερα
Για τη δυσκοιλιότητα
Για περιπτώσεις διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας
Ως αντιφλεγμονώδες
Για τη μείωση των παρενεργειών καρκινικών φαρμάκων
Ως ανοσορυθμιστικό
Ως καθαρτικό
Ως επουλωτικό
Σε περιπτώσεις καρκίνου
Για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης
Παρενέργειες- αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Το πρόβλημα των παρενεργειών περιπλέκεται από τη διαδικασία τυποποίησης του προϊόντος το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο, εμπλουτίζεται με πρόσθετα και συντηρητικά, επιμολύνεται συχνά από ρυπαντές του προϊόντος γέλης, νοθεύεται με προϊόντα που χρησιμοποιούν υλικά πληρώσεως, όπως μαλτοδεξτρίνη, γλυκόζη, γλυκερίνη, και το μηλικό οξύ.
Η αλόη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστή αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Liliaceae (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδια τουλίπες). Η τοπική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε υπερευαίσθητα άτομα, ενώ η από του στόματος χρήση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καρδιακή αρρυθμία και σπάνια ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη, δυσλειτουργία θυρεοειδούς. Η χρήση της Aloe vera κατά τη διάρκεια αναπαραγωγικής προσπάθειας ή εγκυμοσύνης δεν συνιστάται, διότι μπορεί να έχει τερατογόνο και τοξικολογική επίδραση στο έμβρυο.
Η αλόη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που μπορεί να μεταβάλουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα (π.χ. θειαζιδικά διουρητικά, κορτικοστεροειδή) με φάρμακα που προκαλούν υπογλυκαιμία (π.χ. αντιδιαβητικά φάρμακα), με καρδιακές γλυκοσίδες και με αναισθητικά φάρμακα.
www.votanafysh.com .-

*** Συναγερμός: 34 νεκροί από τη γρίπη, και είμαστε ακόμα στην αρχή
Τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Συναγερμός: 34 νεκροί από τη γρίπη, και είμαστε ακόμα στην αρχή
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χάνουν τη μάχη από επιπλοκές της γρίπης και οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια εντατικής που είναι πλέον δυσεύρετα, απασχόλησαν τη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για την εποχική γρίπη.
Μέχρι σήμερα 34 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους σε ηλικία κάτω των 60 ετών, έχουν πεθάνει από επιπλοκές κυρίως του ιού Η1Ν1, ενώ τουλάχιστον 80 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των επιστημόνων για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη χώρα μας, η οποία συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του ιού, αλλά και τη μη προστασία των ευπαθών οπαδών στις επιπλοκές της γρίπης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο, αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.
Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της καμπύλης της εποχικής γρίπης και εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και θα κορυφωθούν αριθμητικά στις αρχές Μαρτίου.
“Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί”, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Με δεδομένο ότι το στέλεχος της γρίπης που ενδημεί φέτος στη χώρα μας είναι πιο επιθετικό και ευθύνεται για αρκετές από τις επιπλοκές των ασθενών, αλλά και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις ελλείψεις που καταγράφονται σε κρεβάτια ΜΕΘ και συζήτησαν τρόπους για να αυξηθούν. Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και η χρήση κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ. Επανειλημμένα το υπουργείο Υγείας έχει εκτιμήσει ότι ανεξάρτητα από το κύμα της γρίπης, χρειάζονται 200 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και προσλήψεις γιατρών και κυρίως νοσηλευτών.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό.
Από την πλευρά του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκτιμά ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, και υπενθυμίζει τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης:
Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποφέρουν από νευρομυϊκά νοσήματα, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες. Επίσης τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Προσεκτικά πρέπει να είναι και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. Επαγρύπνηση χρειάζεται και από τους κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.), και από τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
“Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης" είναι σημαντική, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υπενθυμίζει ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.

***

***  Αθλητική  ενημέρωση :
Ηγέτης Φορτούνης στα Γιάννενα, νίκες για ΑΕΚ, ΠΑΟ και Αστέρα
*** Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:
ΣΑΒΒΑΤΟ

Παναιτωλικός-Καλλονή 1-0
(17΄ Κάπελ)

Πανθρακικός-Πανιώνιος 0-1
(88΄ πεν. Οικονόμου)

ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 1-1
(31΄ Μακ - 81΄ Λαζαρίδης)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Εντυπωσιακή η ΑΕΚ, 3-0 τη Βέροια στο ΟΑΚΑ
ΑΕΚ-Βέροια 3-0
(38` Βάργκας, 55` Αραβίδης, 89` Μάνταλος)
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Κίτρινες : Γκάλο, Αρθο, Μάνταλος - Μαλόν, Γιαννούλης
 Κόκκινη : Μαλόν (89΄ - δεύτερη κίτρινη)
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Βάργκας (78΄ Μπουονανότε), Μπαρμπόσα (66΄ Πλατέλλας), Αραβίδης (57΄ Τζεμπούρ)
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Καντιμοίρης, Μαλόν, Μαραγκός, Πουγγουράς, Γιαννούλης, Άρτσε, Σιόντης (73΄ Καϊκούτ), Νέτο (57΄ Γεωργιάδης), Κόλα, Μαγιέφσκι, Ναζλίδης

Επέστρεψε στις νίκες ο Αστέρας, 2-0 τον Λεβαδειακό
Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός 2-0
(61` Μπερτόλιο, 82` Μάσα)
Διαιτητής : Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες : Κιτοκό, Στανισάβλιεβιτς - Τσουρίκοφ, Μαχαίρας, Τριποτσέρης, Μερεμπασβίλι
 Κόκκινες : Μαχαίρας (δεύτερη κίτρινη)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δημήτρης Τερεζόπουλος): Μπαντής, Κιτοκό, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Κουρμπέλης (83` Μούκαμ), Χαμντανί, Στανισάβλιεβιτς (64` Δημούτσος), Μάσα, Μπερτόλιο (75` Ντουντού), Γιάννου.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Τσιντώτας, Γιακουμάκης (62` Μερεμπασβίλι), Ουόν, Στάθης, Τριποτσέρης, Τσουρίκοφ, Μαχαμάτ, Μαχαίρας, Ατζαγκούν, Μπεν, Μάντζιος (77` λ.τρ. Μίνγκας).

Ξάνθη-Ηρακλής 2-0
(3`, 62` Νιέτο)
Διαιτητής: Βοσκάκης (Ρεθύμνου)
Κίτρινες κάρτες: Μπέρτος - Σαραμάντας, Ιντζόγλου, Πουρτουλίδης
 Ξάνθη (Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Νιέτο (76' Ντιμιτρόφ), Ορφανίδης (85' Παπαστεριανός), Καπετάνος, Λισγάρας, Καρυπίδης
 Ηρακλής (Παπαδόπουλος): Περνίς, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Καρασαλίδης, Τσιλιανίδης (81' Ζαμπάζης), Ιντζόγλου, Πουρτουλίδης, Πασάς (56' Κυριακίδης), Μπαρτολίνι, Βέλλιος, Μπουλούτ (81' Λουκίνας)

Όμορφο ματς και «διπλό» του Παναθηναϊκού στα Χανιά
Πλατανιάς-Παναθηναϊκός 2-3
(62` Γουνδουλάκης, 73` Ράμος - 45`+1, 53` Καλτσάς, 69` Κλωναρίδης)
Διαιτητής: Παπαδόπουλος
 Κίτρινες : Μπανανά, Κουλιμπαλί - Ταυλαρίδης
 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σελίν, Δημήτρης, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (81` Ανγκούλο), Μουνάφο (57` Μιλούνοβιτς), Ράμος, Γουνδουλάκης, Αποστολόπουλος (63` Ντίνας).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Πράνιτς, Τελάντερ (51` λ.τρ. Λουντ), Ταυλαρίδης, Εσιέν, Ζέκα, Αμπέντ, Καλτσάς (68` Μπουμάλ, 83` λ.τρ. Εβαντζελίστα), Κλωναρίδης, Πέτριτς

Φύσηξε... φορτούνης, ο Ολυμπιακός σαν άνεμος στα Γιάννενα
ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 0-3
(13`, 25`-πέναλτι Φορτούνης, 57` Ντουρμάζ)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μ. Λαμπρόπουλος (Ηλείας)
Κίτρινες κάρτες: 20’ Ακόστα, 24’ Μανιάς, 58’ Κοζορώνης - 20’ Ντουρμάζ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Περιστερίδης, Στρούνα, Μανιάς (73’ Φερφελής), Ναδάλες, Ριβέρα (63’ Νικολιάς), Τσουκαλάς, Κοζορώνης, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ηλιάδης (78’ Καρανίκας), Ίλιτς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουΐ, Μποτία (51’ λ.τρ. Ντα Κόστα), Μαζουακού, Σιόβας, Ζντιέλαρ, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ντουρμάζ, Πάρντο (79’ Σεμπά), Ιντέγε (85’ Πουλίδο).

Βίντεο από τους αγώνες  :
Πλατανιάς- Παναθηναϊκός  2-3  20η  αγωνιστική 31/01/2016 : https://youtu.be/oOEbwaKlkVA  .-                                       Αστέρας Τρ- Λεβαδειακός 2-0  20η αγων  31/01/2016: https://youtu.be/fQ2BUpYxZ-8 .-
Ξάνθη- Ηρακλής 2-0 20η  αγων  31/01/2016: https://youtu.be/WkA9whGaKUg .-
Παναιτωλικός-Καλονή 1-0  20η αγων  31/01/2016 : https://youtu.be/NV4PZG59B0E .-
Πανθρακικός-Πανιώνιος   0-1  20η αγων  31/01/2016: https://youtu.be/J9kF25YnqUY  .-
ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ  67-77    31/01/ 2016:   https://youtu.be/DXyqFv87ZBg .-
ΠΑΟΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-1 20η αγων   31/01/2016 : https://youtu.be/U2NGhQc0gHo .-
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  2-3  20η  αγων  31/01/2016: https://youtu.be/ZSmUpiPmtbs .-

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 58
2. ΑΕΚ 42
3. Παναθηναϊκός 38
4. ΠΑΟΚ 34
5. Αστέρας Τρίπολης 31
. Πανιώνιος 31
7. Παναιτωλικός 26
8. ΠΑΣ Γιάννινα 24
9. Λεβαδειακός 23 -19αγ.
10. Ηρακλής 23
11. Ξάνθη 22
12. Πλατανιάς 21
13. Ατρόμητος 19 -19αγ.
14. Βέροια 19
15. Πανθρακικός 13
16. Καλλονή 10

* Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.

Ο Αρης νίκησε τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, όταν... βγήκε ο «Σόφο»
*** ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 69-77 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 20-19, 39-33, 56-58, 69-77 .-

***  ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ  από αγώνες 20ης  αγωνιστικής  :
Πλατανιάς- Παναθηναϊκός  2-3  20η  αγωνιστική 31/01/2016 :
https://youtu.be/oOEbwaKlkVA  .-  Αστέρας Τρ- Λεβαδειακός 2-0  20η αγων  31/01/2016:  https://youtu.be/fQ2BUpYxZ-8 .- Ξάνθη- Ηρακλής 2-0 20η  αγων  31/01/2016: https://youtu.be/WkA9whGaKUg .-    Παναιτωλικός-Καλονή 1-0  20η αγων  31/01/2016 : https://youtu.be/NV4PZG59B0E .- Πανθρακικός-Πανιώνιος   0-1  20η αγων  31/01/2016: https://youtu.be/J9kF25YnqUY  .-  ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ  67-77    31/01/ 2016:   https://youtu.be/DXyqFv87ZBg .- ΠΑΟΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-1 20η αγων   31/01/2016 : https://youtu.be/U2NGhQc0gHo  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  2-3  20η  αγων  31/01/2016: https://youtu.be/ZSmUpiPmtbs .-  ~ ΠΑΣ Γιάννενα-OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-3  20η  αγων  31/01/2016 : https://youtu.be/AWIk_oD2koI .- ΑΕΚ-ΒΕΡΟΙΑ  3-0  20η  αγων   31/01/2016 :   https://youtu.be/_FFKU-hNmyo .-

***  Καλαμάτα: Διπλό «μπαμ» με Καλαντζή, Μπαντούνα!

Μπορεί να άργησαν για κάποιο διάστημα οι νέες μεταγραφικές κινήσεις της Καλαμάτας, ωστόσο η σημερινή ημέρα επιφύλασσε διπλά καλά νέα και μάλιστα μάλλον απροσδόκητα όσον αφορά στην πρώτη. Ο λόγος για την απόφαση του Χρήστου Καλαντζή να επιστρέψει στην ομάδα, κι ενώ πριν λίγο καιρό είχε πάρει το δελτίο του …φλερτάροντας με τον Πάμισο. Ο πολύπειρος Καλαματιανός επιθετικός δηλώνει και πάλι «παρών» στα δύσκολα και σήμερα αναμένεται να κάνει την πρώτη του προπόνηση, στο γήπεδο του Ασπροχώματος, υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή, Κώστα Καλογιαννίδη. Στην προσπάθεια που κάνει η τοπική μας ομάδα για …αντεπίθεση και παραμονή στη Γ’ Εθνική προστέθηκε όμως και ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός Κώστας Μπαντούνας, ο οποίος προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και αγωνιζόταν σε Βύζαντα και Κηφισιά. Χειρουργείται σήμερα ο Νικολόπουλος Υπάρχουν και δυσάρεστα όμως στο στρατόπεδο της Καλαμάτας και αυτά ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του νεαρού επιθετικού Νίκου Νικολόπουλου σε τροχαίο ατύχημα που έγινε πριν λίγες μέρες στην οδό Λακωνικής. Ο Νικολόπουλος ήταν συνοδηγός σε μηχανάκι που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς τραυματίστηκε στη γνάθο, το πρόσωπο και το κεφάλι, όπου φέρει μικροκατάγματα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία του. Σήμερα αναμένεται να διαβεί την πόρτα του χειρουργείου (νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας), ενώ θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να επιστρέψει στα γήπεδα, χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει την συμπαράσταση σύσσωμης της αθλητικής οικογένειας της Μαύρης Θύελλας και ευρύτερα του αθλητικού κόσμου. Χ.Ε. - 

***

Από τις τελευταίες  μας αναρτήσεις   του Ιανουαρίου  2016  :
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                           
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
 ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-              
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .-
Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-    
 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-                           
  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .-  
~  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-26-2016.html
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  Μέρος 6ο : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-                                             
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 : 7ο  μέρος  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .-                                                     
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Ιανουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-28-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  29  Ιανουαρίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-29-2016.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  30  και  31  Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/30-31-2016.html .-  
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Ιανουαρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-31-2016.html .-       

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :   http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~  


****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4475 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2794 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2753   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.022  βίντεο   .-

*** ΦΟΥΡΝΟΙ το  ακριτικό νησί  2016 : https://youtu.be/Yw3X96Dvtqg  .-    
Φούρνοι Θύμαινα  Σάμου  Ικαρίας  2016 :                                                                     https://youtu.be/nXjVy6f-IBI .-                                                                                                      Φούρνοι και  Θύμαινα Ικαρίας  2016 : https://youtu.be/h0wkVNBeWIY   .- 
ΦΟΥΡΝΟΙ  ΙΚΑΡΙΑΣ  2016 :  https://youtu.be/EW16kBqBx-4 .- 
ΦΟΥΡΝΟΙ το  ακριτικό νησί  2016 : https://youtu.be/Yw3X96Dvtqg .- 
  Φούρνοι Θύμαινα 2016 :   https://youtu.be/zgAja4-o1nI .-                                             
   ΒΙΝΤΕΟ , :
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΦΑΡΑ κ. ΜΠΟΥΡΑΣ 29 1 2016 048 : https://youtu.be/_cpdf08qSgE .-                                    
Χιονοδρομικό Χελμού Καλάβρυτα 31/01/2016 : https://youtu.be/jFfQ9KTQOnA   Τσακώνα  κρεμαστή  γέφυρα Μεσσηνία  31-01-2016   :  https://youtu.be/04a1-6BBMmo  Χιονοδρομικό Χελμού  Σαλέ  31/01/2016 : https://youtu.be/QpRGploUyEA  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ Σιδηροδρομικός Σταθμός  31/1/2016 : https://youtu.be/QshptWyeX88  Καλάβρυτα  οδοντωτός  Έρχεται από Διακοφτό  31/01/2016 :   https://youtu.be/7-3LADdwKiM   Οδοντωτός από Καλάβρυτα προς Διακοφτό 31/01/2016 :   https://youtu.be/t4B-xy_OYUU  Φαράγγι  Βουραϊκού διαδρομή  31/01/2016 : https://youtu.be/_7Fxu_whxnI   Ζαγορού στο φαράγγι του Βουραϊκού  31/01/2016 : https://youtu.be/NpXEwLhmHKI 
                                                                                                                                                            
 

    ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4736 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 575 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.524   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   552 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  496. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139                 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-       

Βίντεο  , Β0ΛΤΑ  ΣΤΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΝΗΣΙΑ ...  60΄ ΕΛΛΑΔΑ :
Φούρνοι Θύμαινα  Σάμου  Ικαρίας  2016 :                                                                     https://youtu.be/nXjVy6f-IBI .-
Φούρνοι και  Θύμαινα Ικαρίας  2016 : https://youtu.be/h0wkVNBeWIY  .- 
ΦΟΥΡΝΟΙ  ΙΚΑΡΙΑΣ  2016 :  https://youtu.be/EW16kBqBx-4 .- 
 ΦΟΥΡΝΟΙ το  ακριτικό νησί  2016 : https://youtu.be/Yw3X96Dvtqg    
Φούρνοι Θύμαινα 2016 :   https://youtu.be/zgAja4-o1nI .-


***

 ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-   
 ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  :
Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-

 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/06-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .- 
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,- 
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-                                          
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-              
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016_13.html .- 
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-
  ~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-

~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                           
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-    
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  16 και  17 Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/16-17-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFAR  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfar-news-20-2016.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  21  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-21-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  22 Ιανουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-22-2016.html  .- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση Παρασκευή  22  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/22-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 23  Ιανουαρίου  2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-23-2016.html .-  
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  23  και  24  Ιανουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 24  Ιανουαρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-24-2016.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  25  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-25-2016.html .-
~Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-26-2016.html  .- 
 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .- 
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Ιανουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                                                                                
~  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  29  Ιανουαρίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-29-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  30  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-30-2016.html .-  
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  30  και  31  Ιανουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/30-31-2016.html  .-                                                         
 ~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Ιανουαρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-31-2016.html .- 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016  

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :   http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: