ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

 Η Εφημερίδα  μας     ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  28 Ιουνίου   2016  :

...Εκείνος που αναζητεί τον Δεσπότη του Χριστό με την προσοχή στραμμένη συνέχεια στο σταυρό, ξεπερνά όλα τα εμπόδια που συναντά, μέχρις ότου να φθάση τον Εσταυρωμένο (Πατερικόν).
Γεροντικόν

~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 28 Ιουνίου
Εύρεσις των ιερών λειψάνων των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (412). Μαρτύρων Δονάγου επισκόπου Λιβύης, Μακεδονίου, Παππίου και Μωυσέως του αναχωρητού. Των εν Σκυθοπόλει αγίων 70 Μαρτύρων. Οσίων Παύλου του ιατρού, Σεργίου δικαίου (1), του «Μαγίστρου», ηγουμένου της μονής Νικητιάτου. Συμεώνος. Ουλκιανού, Γερμανού και Σεργίου των Ρώσων.
(1) Ο άγιος και δίκαιος Σέργιος καταγόταν από την κωμόπολη Νικήτια της Αμάστρισου, του Εύξεινου Πόντου. Η οικογένεια του ήταν αριστοκρατικής καταγωγής και συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με εκείνη της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεόφιλου. Έκανε λαμπρές σπουδές και γρήγορα έφθασε σε υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα. Αν και ο Θεόφιλος ήταν θερμός υποστηρικτής των εικονομάχων, ο Σέργιος παρέμεινε πιστός στην ορθόδοξη πίστη και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αναστύλωση των Ιερών Εικόνων. Αναδείχθηκε δε και προστάτης πολλών υπερασπιστών των αγίων εικόνων, κατά τον διωγμό. Μετά δε το θάνατο του Θεόφιλου, συνετέλεσε τα μέγιστα και εξάντλησε όλη την επιρροή του για να ενισχυθεί η γνώμη της Θεοδώρας για τη σύγκληση Οικουμενικης Συνόδου, για την αναστύλωση των Εικόνων. Εκοιμήθη ειρηνικά στην Κρήτη και ετάφη στη μονή του Μαγίστρου. Αργότερα τα άγια λείψανά του μετακομίσθηκαν με μεγάλες τιμές και ετάφησαν στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου την οποία έκτισε ο ίδιος στον κόλπο της Νικομήδειας, η οποία λεγόταν του Νικητιανου επειδή ο κτήτοράς της καταγόταν από την κωμόπολη Νικήτια.
~ Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
~  Θείας χάριτος, τὴ ἐνεργεῖα, ἀναβλύζοντα, θαυμάτων ρεῖθρα, ἀναργύρως τὰ σεπτὰ ὑμῶν λείψανα, ἐκ τῶν λαγόνων τῆς γῆς κόσμω ἔλαμψαν, Κῦρε θεόφρον, Ἰωάννη τὲ ἔνδοξε, ὅθεν ἅπαντες, τὴν τούτων τιμῶντες εὕρεσιν, αἰτοῦμεν δι' ὑμῶν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων Αγ. Κύρου και Ιωάννη - 28 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/XNdyFobMNks  .-

Άγιος Σέργιος ο δίκαιος ο Μάγιστρος Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου Όσιοι Σέργιος και Γερμανός οι θαυματουργοί οι εν Βαλάμη Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου
Σήμερα 28/06/2016 εορτάζουν:
Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου
~
Άγιοι Αριστοκλής ο πρεσβύτερος, Δημητριανός διάκονος και Αθανάσιος αναγνώστης

Άγιοι Αριστοκλής ο πρεσβύτερος, Δημητρια....
 
Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς ο υπηρέτης του

Άγιοι Ζήνων και Ζηνάς ο υπηρέτης του
 
Οσία Αναστασία της Σερβίας

Οσία Αναστασία της Σερβίας
 
Αγία Κόρη

Αγία Κόρη
 
Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της

Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της
 
Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κυριακή του Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου
 
***  ΕΚΤΑΚΤΟ ! :   Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης  Τουλάχιστον 10 νεκροί, 20 τραυματίες
Διπλή επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε το βράδυ της Τρίτης το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 20 άλλοι να τραυματιστούν.
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου και συγκεκριμένα το μηχάνημα των ακτίνων-Χ. 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για ένα δράστη ο οποίος άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ στο χώρο του αεροδρομίου. Η αστυνομία πυροβόλησε προκειμένου να σταματήσει ύποπτο στην είσοδο του τερματικού σταθμού.

*** Οι επιπτώσεις του «Brexit» χτυπούν την πόρτα της Μεσσηνίας
Πρόσφατα ο καλαματιανός καφές «ΣΠΙΝΟΣ» και ο «Spino Espresso» «ταξίδευσαν» στο Manchester μετά τη συνεργασία μας με τον, επίσης, καλαματιανό επιχειρηματία Στάθη Τσιμικλή όπου και δραστηριοποιείται. Ο Στάθης Τσιμικλής προμηθεύεται μόνο ελληνικά προϊόντα και κυρίως μεσσηνιακά, για την επιχείρηση εστίασης που διατηρεί στη βρετανική πόλη. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι άγνωστο το κατά πόσο η τοπική εταιρεία, αλλά και οι υπόλοιπες που συνεργάζονται με τον  επιχειρηματία θα έχουν τον ίδιο όγκο συνεργασίας
 26spinos-2.jpg
   *Διαβάστε επίσης: Αβεβαιότητα και αγωνία στους Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας μετά το «Βrexit»

   
Στη δίνη των επιπτώσεων του Brexit μπαίνει κι η οικονομία της Μεσσηνίας που ήδη αρχίζει να προσμετρά επιπτώσεις από τον τομέα του τουρισμού έως την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από όπου φαίνεται να έρχεται το πρώτο απροσδόκητο σοκ.
Παράγοντες της τοπικής αγοράς αρχίζουν ήδη να υπολογίζουν τις παρενέργειες που όσο μακρινές και αν φαίνονται τόσο ακριβά μπορεί να κοστίσουν. Οι φορείς του τουρισμού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα συμβόλαια του Αυγούστου και για πιθανό κύμα ακυρώσεων το επόμενο διάστημα καθώς οι βρετανοί που επισκέπτονται την περιοχή μας και ιδιαίτερα τη Μάνη, χάνουν και την ισχνή αγοραστική τους δύναμη.
Στη δίνη των ραγδαίων εξελίξεων και ο εξαγωγικός κλάδος. Ο οικονομικός εφιάλτης χτυπά πρώτα μια σειρά από τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στον τομέα του ελαιόλαδου- ελιάς και όχι μόνο, καθώς εξαιτίας ακριβώς της συναλλαγματικής διαφοροποίησης οι εταιρείες φοβούνται απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ στα συμβόλαια για τις εξαγωγές των προϊόντων τους.
 Η παραπάνω συνισταμένη θεωρείται ως η πιο άμεση αρνητική συνέπεια για τα μεσσηνιακά προϊόντα, αφού θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, θα καταστούν δηλαδή ακριβότερα για τους Βρετανούς πολίτες, λόγω της ήδη μεγάλης υποτίμησης που σημειώνει η στερλίνα έναντι του ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες περαιτέρω εξασθένηση του βρετανικού νομίσματος.
Η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται δε σε μια στιγμή που οι τοπικές εταιρείες ακολουθούσαν ανοδική εξαγωγική πορεία, ενώ πολλές νεοφυείς εταιρείες είχαν βρει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη βρετανική αγορά.
Συνολικά, το 60,57% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, αφορά βιομηχανικά προϊόντα, το 29,46% αγροτικά προϊόντα, το 8,24% καύσιμα, 1,57% πρώτες ύλες. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξάγει προς την εν λόγω χώρα φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικούς αγωγούς, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, ελαιόλαδο και ελιές, γιαούρτι και ντοματοπολτό.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ρύθμιση οφειλών 73χρονης να πληρώνει έως τα 90 της !
Χωρίς πολύ μεγάλες διαφορές από τις αρχικές οφειλές, ρύθμισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, με απόφασή του, τα χρέη 73χρονης, η οποία όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το Ειρηνοδικείο συνολικά επέβαλλε ρύθμιση με διάρκεια 17 ετών, κάτι που σημαίνει ότι η οφειλέτης θα πληρώνει έως τα 90 της!
  Απόφαση
Η απόφαση αφορά 73χρονη, συνταξιούχο του Δημοσίου με πολλά προβλήματα υγείας. Μετά τις περικοπές που έχει υποστεί η σύνταξή της, λαμβάνει το ποσό των 793,12 ευρώ, καθώς τις παρακρατείται και ποσό 395,16 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για δάνειο που είχε λάβει. Χωρίς την παρακράτηση αυτή, ο μισθός της ανέρχεται σε 1.188,28 ευρώ.
Διαμένει σε σπίτι 93 τ.μ., η αντικειμενική αξία του οποίου είναι 76.167 ευρώ. Οι οφειλές της προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε 7 πιστωτικά ιδρύματα, συνολικού ύψους 43.488,97 ευρώ. Επίσης, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει λάβει δύο στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 60060,39 ευρώ, για τα οποία υπάρχει υποθήκη για το σπίτι.
  Ρύθμιση
Οι δαπάνες διαβίωσης της από το δικαστήριο, λόγω και των αυξημένων ιατρικών εξόδων που έχει υπολογίστηκαν στο ποσό των 810 ευρώ το μήνα.
Το δικαστήριο δέχθηκε την αίτησή της για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επέβαλλε να πληρώνει κάθε μήνα για τα επόμενα 3 χρόνια, το ποσό των 350 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης αυτής θα έχει καταβάλει στους πιστωτές της συνολικά το ποσό των 12.600 ευρώ.
Επίσης, το δικαστήριο για τη διάσωση του σπιτιού της, αποφάσισε μετά από 3 χρόνια και για χρονικό διάστημα 14 ετών, να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό  των 362,7 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Διακοπή ρεύματος  σήμερα σε περιοχές της Καλαμάτας 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου και από ώρα 8.00 έως 12.00, στην οδό Μακεδονίας, από Νέδοντος έως Σπετσών και στην οδό Χίου από Δαμοφώντος έως Θράκης.
Επίσης διακοπή την ίδια ημέρα και από ώρα 12.00 έως 15.00, θα γίνει στο δ.δ. Κατσαρού.

*** Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 28/6/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.3 (Πολύ Υψηλός).
ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου στην Καλαμάτα το φεστιβάλ «Μηδέν» 
Στροφή Μηδέν μοιρών
 26miden.jpg
  Η ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ Μηδέν ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να παρουσιάσει σε ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και πυκνό πρόγραμμα τις επιλογές της από την παγκόσμια εικαστική βιντεο-δημιουργία σε ένα διήμερο προβολών στην Καλαμάτα, στις 7 και 8 Ιουλίου.
Η ομάδα επιμέλειας, η οποία μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν νέα μέλη, επέλεξε από το σύνολο των φετινών συμμετοχών 124 βίντεο από 33 χώρες, που θα παρουσιαστούν όπως πάντα σε θεματικές ενότητες, δίνοντας ένα πολύπλευρο στίγμα και αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας βιντεοτέχνης.
Την επιμέλεια φέτος υπογράφουν οι: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μάρθα Ζούπα, Μαρία Μπουρίκα, Νίκος Ποδιάς και Σοφία Γρηγοριάδου.
Τα βίντεο του Μηδέν θα κατακλύσουν φέτος διαφορετικά σημεία της πόλης: τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» και το Καλλιτεχνικό Στέκι στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, τη Στοά Λόντου (Baba Yaga) στο κέντρο της Καλαμάτας, το Café-Cine στη Δυτική Παραλία.
Μια μέρα πριν τις προβολές, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα γίνει ειδική αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Rex. Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το διήμερο προβολών πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλαμάτας «Α.Τάσσος», της  Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, του Baba Yaga, του Bandapart Recording Studio, του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και του Καλλιτεχνικού Στεκιού.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Μηδέν φέτος αλλάζει τη μορφή και τη λειτουργία του, αντικαθιστώντας το τριήμερο φεστιβάλ που διοργανωνόταν κάθε Ιούλιο στην Καλαμάτα με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στη διάρκεια όλου του έτους σε διάφορες  πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μετά το διήμερο προβολών στην Καλαμάτα (7-8 Ιουλίου), επιπλέον ενότητες έργων βιντεοτέχνης από το Μηδέν θα παρουσιαστούν στην πόλη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (29-31 Ιουλίου), ενώ στη συνέχεια το Μηδέν θα ταξιδέψει σε άλλες διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Εκβιασμός των ΗΠΑ…

~  Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP. Ακόμη και μετά το Brexit και τις αντιθέσεις, οι ΗΠΑ συνεχίζουν το παιχνίδι εκβιασμών.
"Ο στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ΕΕ για να ολοκληρώσουμε μια φιλόδοξη, πλήρη συμφωνία φέτος" ανέφερε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Μάικλ Φρόμαν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια "εκτίμηση" για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Θυμίζουμε ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2013 με στόχο τη δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Βέβαια αυτό θα είχε αρνητικότατες επιπτώσεις για την Ε.Ε. που θα έπρεπε να δεχτεί τα μεταλλαγμένα των ΗΠΑ, να προσαρμόσει όλες τις συνθήκες εμπορίου και να στηρίξει το εμπόριο της βάσει των γραμμών που θα δώσουν οι ΗΠΑ.

***  ΤΩΡΑ! Παραιτούν τον Γιούνκερ…

~ Βαρύτατες είναι οι πιέσεις που ασκούν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να παραιτηθεί, λίγο μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έφερε το αποτέλεσμα του Brexit. Μάλιστα, γερμανικές εφημερίδες σήμερα δημοσίευσαν άρθρα με τα οποία απαιτούν από τον Γιούνκερ να παραιτηθεί. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Lubomir Zaoralek, δήλωσε πως έπρεπε ο Γιούνκερ να είχε κάνει περισσότερα προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit.
«Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά», δήλωσε ο Zaoralek στη τσέχικη δημόσια τηλεόραση την Κυριακή. «Αλλά δεν είναι μόνο ο Juncker. Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ελίτ είναι ευρύτερο».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Ωστόσο γνωρίζουμε πολύ καλά πως αρκούν οι «κατάλληλες» πιέσεις από τα «κατάλληλα» πρόσωπα, για να δει πολύ σύντομα ο Γιούνκερ την πόρτα της εξόδου.

*** Στάχτη στα μάτια η συγγνώμη του Ερντογάν! Το τελευταίο του χαρτί...

~  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνο, Ν. Πεσκόφ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε μία επιστολή στον Ρώσο ηγέτη Βλάντιμιρ Πούτιν, ζητώντας συγγνώμη για την κατάριψη του Su-24 και εκφράζοντας πως είναι βαθύτατα λυπημένος. Μάλιστα πρόσθεσε πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, τόνισε πως συμμερίζεται τον πόνο της οικογένειας του πιλότου και για αυτόν πρόκειται για πόνο της Τουρκίας, καθώς βλέπει τη Ρωσία στρατηγικό συνεργάτη και φίλο.
Πολλοί λοιπόν έσπευσαν να πουν πως ο Ερντογάν παραδόθηκε πραγματικά στον Ρώσο ηγέτη. Είναι όμως κάτι τέτοιο αληθές; Θα μπορούσε ο εγωπαθής και ερριστικός Ερντογάν να στείλει πραγματικά ένα τέτοιο γράμμα;
Η Τουρκία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, λόγω όλων των ανοικτών μετόπων που είχε ανοίξει η κυβέρνηση Ερντογάν. Έχοντας λοιπόν συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, λόγω του νέου αγωγού που θα περνάει μέσω Τουρκίας, ο Ερντογάν επιχειρεί να κλείσει το μεγαλύτερο ανοικτό μέτωπο, αυτό με την Ρωσία. Οι οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό είναι γιγαντιαίες και η Τουρκία οδηγείται σε νέα οικονομική κρίση.
Όχι ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει το λάθος. Αν μπορούσε θα το επαναλάμβανε. Απλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων, προκειμένου να σώσει τη χώρα του, την οποία ο ίδιος παγίδευσε. Θα τα καταφέρει;

*** Κερδισμένος από το Brexit ο Τζορτζ Σόρος...

~ Όπως σας είχαμε αναφέρει με προηγούμενο άρθρο του voicenews.gr, το τελευταίο διάστημα ο Τζορτζ Σόρος επενδύει μέσω του ιδρύματός του τεράστια χρηματικά ποσά την αγορά χρυσού, ποντάροντας σε μία νέα οικονομική κρίση. Μάλιστα, από την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μέχρι και σήμερα φαίνεται πως έχει κερδίσει πολλά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ίδρυμα του Σόρος, άρχισε να αποκτά περιουσιακά στοιχεία σε εταιρίες εξόρυξης χρυσού, καθώς αγόρασε 19 εκατομμύρια μετοχές της Barrick Gold και ένα μεγάλο μερίδιο της Silven Wheaton.
Με το που γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, η τιμή του χρυσού γιγαντώθηκε, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, οι προθεσμιακές του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 100 δολάρια, αγγίζοντας τα 1463 δολάρια ανά ουγιά.
Λίγο μετά το Brexit λοιπόν φανερώνονται οι πραγματικές προθέσεις του μεγιστάνα Σόρος, ο οποίος πλέον όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλά για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη το αποτέλεσμα αυτό. Η επένδυση του σε χρυσό του επέτρεψε να είναι από τους λίγους κερδισμένους των τελευταίων ημερών, την ώρα που 400 πλούσιοι έχασαν γιγαντιαία ποσά. Ακόμη κι ο Bill Gates έχασε 1 δισ. δολάρια από την περιουσία του.

*** Για ένα πείσμα, ένα γινάτι... Η αλαζονεία και ο χλευασμός της εξουσίας στους πολίτες έχουν κόστος...

~    Του Γιώργου Ε. Γιακουμίδη
 “Ο Θεός γελάει όταν ακούει τα σχέδια των ανθρώπων”. Αυτό ισχυρίζεται η λαϊκή θυμοσοφία και ταιριάζει γάντι με το “φιάσκο” της υπόθεσης του Brexit. Σε μια μεγάλη χρονική περίοδο της ηγεμονικής κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων στην Ευρώπη, η αμφισβήτησή τους συντελέστηκε από τα σπλάχνα τους: από το πολιτικό λάθος του αυτοπαγιδευμένου στην αλαζονεία του, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου, Ντέιβιντ Κάμερον.
  Ο Κάμερον είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της πολιτικής της λιτότητας, της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων, της ανεξέλεγκτης ενίσχυσης των τραπεζιτών, του πλούτου και του κεφαλαίου. Η πολιτική του Κάμερον ενίσχυε προ πάντων την Γερμανική πίεση επί των μικρότερων κρατών - μελών της ΕΕ.. για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών παροχών στους Ευρωπαίους πολίτες. Με μια κουβέντα, ο Κάμερον πολιτεύονταν ώστε: ο καθένας μας, για να ζήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να πληρώνει για το οξυγόνο που αναπνέει.
 Και το χειρότερο; ο Κάμερον συνετέλεσε στο ανήκουστο: για να καζαντίσεις και να πλουτίσεις δεν φτάνει να σπουδάσεις, ή και να εργαστείς σκληρά και να προοδεύσεις! Πρέπει να έχεις και τη συναίνεση της οικονομικής ελίτ της κάθε κοινωνίας! Τα νεανικά όνειρα για πετυχημένο βίο και ατομική οικονομική ευημερία και ανθηρότητα, περνούν από την έγκριση ή την απόρριψη των οικονομικά ισχυρών. Από τις τράπεζες και την εφορία δηλαδή αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία για άλλο άρθρο...
  Πως την πάτησε ο Κάμερον και τίναξε την Ευρώπη στον αέρα; Στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο Ντέιβιντ Κάμερον στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και νιώθοντας την καυτή ανάσα της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του δικού του κόμματος αλλά και των λαϊκιστών του UK Independence Party (Ukip) στον σβέρκο του, αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα. Υπόσχεται ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την ένωση της Μεγάλης Βρετανίας με την ευρωπαϊκή ένωση αν οι συντηρητικοί (δηλαδή ο ίδιος) κερδίσουν τις εκλογές του 2015. Την ίδια ημέρα ο Τόνι Μπλερ, ο πρωθυπουργός των Εργατικών της περιόδου 1997 ως 2007, αντέδρασε παρομοιάζοντας την κατάσταση με την κωμωδία του Μελ Μπρουκς «Ο σερίφης είναι φυλακή»:
«Μου θυμίζει τη στιγμή που ο σερίφης βάζει τα όπλο στον κρόταφό του και λέει: Αν δεν κάνετε αυτό που σας λέω, θα τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα».
Λίγα χρόνια αργότερα, είναι αυτό ακριβώς που συνέβη. Χάνοντας το δημοψήφισμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν θέλησε ποτέ, ο Βρετανός πρωθυπουργός έβαλε το σχοινί στον λαιμό του. Η πτώση του Κάμερον δεν θυμίζει το παραπάνω παράδειγμα με τη σφαίρα αλλά περισσότερο το γιαπωνέζικο sepukku: μια αργή και χορογραφημένη πολιτική αυτοκτονία, σε δημόσια θέα και υπό την πίεση του ίδιου του κόμματός του. Ακολουθώντας την βρετανική εκλογική παράδοση (ήττα σημαίνει παραίτηση), ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έκανε προεκλογική εκστρατεία για το remain, ανακοίνωσε το πρωί της ημέρας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο στο Συνέδριο του κόμματός του. Το δημοψήφισμα ήταν μια κίνηση τακτικής αχρείαστη, όπως φαίνεται σήμερα. Ο Κάμερον ήξερε τι διακινδύνευε αλλά πίστευε ότι ήταν ικανός να θριαμβεύσει, πιθανόν όπως έκανε και στις βουλευτικές εκλογές. Φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν την αυτοκτονική του υπόσχεση και όχι τον ίδιο».
 Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, στις 24 Ιουνίου δηλαδή ξεκίνησε το ντόμινο των ετερόκλητων συνεπειών της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε να είναι ενωμένο. Η Σκοτία και η Ιρλανδία δεν μπορούν να διανοηθούν την ύπαρξή τους έξω από την ΕΕ. Τούτο επειδή τα κοινοτικά κονδύλια που ενισχύουν τις οικονομίες τους είναι πολλά και περισσότερα από τα κονδύλια που διέθετε η Βρετανική Κυβέρνηση. Το Γιβραλτάρ ψήφισε στο τρομακτικό ποσοστό του 96% την παραμονή της μητέρας Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη! Κανείς τους δεν ήθελε να φύγει από την ΕΕ. Όμως πρέπει να φύγουν γιατί εκεί δεν έχουν Τσίπρα να ψηφίζεις όχι το πρωί και το βράδυ να γίνεται ναι!
 Έλληνες, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Δανοί, Ολλανδοί δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το Brexit! Όμως, δεν έχουν τα κότσια για να φύγουν. Είναι απόλυτα εξαρτημένοι οικονομικά από το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή την Γερμανία, την Γαλλία και μέχρι πρότινος την ίδια την Βρετανία. Έτσι επικαλούνται τις συνηθισμένες δικαιολογίες του εθνικού κράτους, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιαχείρισης, της καλής συνεργασίας και άλλων παρόμοιων ανοησιών, όταν είναι οι ίδιες οι χώρες που εκχώρησαν οικειοθελώς στην ΕΕ την εθνική κυριαρχία τους, υπογράφοντας τις συνθήκες της Χάγης, του Μάαστριχτ και της Λισσαβόνας. Οι μόνοι που ωφελούνται επικίνδυνα είναι οι φασίστες όλων αυτών των χωρών, που δεν χάνουν την ευκαιρία να ταΐσουν με μπόλικο εθνικισμό τους αφελείς πολίτες, που για όλα φταίει ο διπλανός τους μετανάστης.
 Το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το κέρδισαν αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτα! Και είναι οι ίδιοι που είχαν αρνηθεί να συναινέσουν στα μνημόνια της Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2015, στο ελληνικό και τελικά “νοθευμένο” δημοψήφισμα του Τσίπρα. Είναι οι νέοι, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι απελπισμένοι. Είναι αυτοί για τους οποίους η σημερινή ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα επιπλέον δυνάστη, που προστίθεται και βοηθά τους τοπικούς δυνάστες και τους εκπροσώπους τους. Ο ανίκανος Κάμερον απλώς τους έδωσε την ευκαιρία να το δηλώσουν επίσημα και θεσμικά. Επειδή η γιγάντια προπαγάνδα που εξαπέλυσαν οι σύγχρονοι Γκέμπελς της Ευρώπης, δεν τους πτόησε και τελικά κατάφερε το αντίθετο: να διαιρέσει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και να κλονίσει τα πολιτικά θεμέλια του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Η αλαζονεία και ο χλευασμός της κάθε εξουσίας προς τους πολίτες έχει πάντα κόστος.
Για ένα πείσμα του Κάμερον, για ένα γινάτι, για μια τυχαία επιλογή, για ένα λάθος δηλαδή, απέκτησαν πάλι μια ελπίδα της Ευρώπης οι κολασμένοι...

*** Ο νέος Θεσμός του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Ξάνθη -Ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας και η μαραζωμένη Επαρχία!

~   Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης*
Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προγράμματα βελτιώσεως της υποδομής και αναπτύξεως της Επαρχίας έχουν παραπεμφθεί εις τα χρονοντούλαπα του Κράτους του Κολωνακίου, τώρα με την δικαιολογία, ότι εξαιτίας της κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα. Το σεβόμεθα αυτό. Εκείνο που δεν πρέπει να δεχθούμε, είναι να έλθει και πάλιν να μας δηλώσει, ότι πάλιν δεν υπάρχουν χρήματα για την Επαρχία, λόγω τώρα  αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η Επαρχία να μη περιμένει ότι θα αντιδράσουν οι πολιτικές της ηγεσίες. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Βουλευτές μας θα παπαγαλίζουν και πάλιν ότι τους λέγει το Κέντρο, δεν υπάρχουν χρήματα κ.τ.λ. Η αντίδραση πρέπει να προέλθει από τις τοπικές κοινωνίες, από τον Λαό, από εμάς τους πολίτες. Για να επιζήσει η Επαρχία πρέπει να αποσυμφορηθεί το Κέντρο, να παύσει η Αττική να συγκεντρώνει το ήμισυ του πληθυσμού της Χώρας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να φύγουν οπωσδήποτε εκατοντάδες Υπηρεσίες από την Αττική και να μετακομίσουν εις την Επαρχία. Για ποίο λόγο π.χ. ο Οργανισμός Βάμβακος ευρίσκεται εις την Λεωφόρο Συγγρού και όχι εις τα Τρίκαλα ή εις την Αλεξανδρούπολη; Τα Κεντρικά του ΙΚΑ του ΟΤΕ γιατί να ευρίσκονται εις την Αθήνα και όχι εις την Φλώρινα και τα Γρεβενά; Υπάρχουν εκατοντάδες Εθνικοί Οργανισμοί, τούς οποίους το Κράτος θα μπορούσε να μεταθέσει εις την Επαρχία, χωρίς αυτό να μειώσει την αποδοτικότητά των. Απεναντίας θα μείωνε το κόστος λειτουργίας.
Παρόλο ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν  σωτήριος και για το Έθνος και για την Επαρχία και για την υδροκέφαλη Αθήνα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, όχι μόνον διότι τα ενδιαφέροντα των ιθυνόντων του Κράτους του Κολωνακίου δεν φθάνουν μέχρις εκεί, αλλά διότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι προτιμούν να ανατρέφουν τα παιδιά των εις τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών της υποβαθμισμένης Κυψέλης –η οποία είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης!- ή το επίσης υποβαθμισμένο Παγκράτι, και δεν δέχονται να φύγουν από την Αθήνα. Οι μόνιμοι αξιωματικοί μας, οι υπηρετούντες εις τα Σώματα Ασφαλείας, οι Δάσκαλοι, οι Δικαστές, ανήκουν, βλέπετε σε άλλη κατηγορία Ελλήνων από τους  απασχολούμενους εις τα Κεντρικά του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ  ή της ΕΥΠ κ.λπ. Έτσι μαραζώνει η Επαρχία, έτσι φθείρεται η νεολαία μας εις τις καφετέριες, έτσι αργοπεθαίνει ολόκληρος ο Λαός, το Έθνος μας.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος μας δίδει την δυνατότητα να αγωνισθούμε κατά της καταστάσεως αυτής. Να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε την μεταφορά Δημοσίων Οργανισμών εις την Επαρχία, βεβαίως συμπεριλαμβανομένων και των Νήσων. Να ζητήσουμε να μας εξηγήσει το φαύλο και επικίνδυνο για το Έθνος Κράτος του Κολωνακίου γιατί τα Κεντρικά Γραφεία των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να εγκατασταθούν εις την Ρόδο ή εις την Κατερίνη και της ΔΕΗ εις την Δράμα. Αλλά η απαίτηση αυτή πρέπει να προέλθει εκ των κάτω, από εμάς τους πολίτες. Ας μας εκθέσει  τουλάχιστον τα επιχειρήματά του, γιατί πρέπει να υπάρχει το υδροκέφαλο Κέντρο με το ήμισυ του πληθυσμού της Χώρας και να μαραζώνει η Επαρχία. Να προσέξουν όμως οι «ιθύνοντες» του Κράτους του Κολωνακίου. Το πρώτο επιχείρημά των πρέπει να είναι:  Ναι, υπάρχει πράγματι αυτός ο υδροκεφαλισμός εις την Ελλάδα, όπως υπάρχει και εις το τάδε κράτος του κόσμου. Για να μάθουμε και εμείς οι Επαρχιώτες, πού αλλού εις τον κόσμο υπάρχει ένα τόσο ανεύθυνο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο.
Με αφορμή την εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση του Κράτους πληροφορηθήκαμε για τα σχέδια της Κυβέρνησης και τις προθέσεις του κ. Πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εάν η αναγκαιότητα του σπουδαίου αυτού Θεσμού γίνει πραγματικότητα, ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα επιλέξει ως έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου μία πόλη της Επαρχίας π.χ. την Ξάνθη, ως πρώτο δείγμα της προσπάθειας  αποκέντρωσης και αναζωογόνησης της Επαρχίας. Κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. της Γερμανίας  εις την οποία από συστάσεως της Γερμανικής Δημοκρατίας, οι έδρες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου ευρίσκονται εις την Καρλςρούη (Karlsruhe), μία πόλη κοντά εις τα σύνορα της Γαλλίας, και όχι εις το Βερολίνο. Παρομοίως χιλιάδες άλλοι Εθνικοί Οργανισμοί και Ανώτατα Όργανα της Γερμανίας είναι εγκατεστημένα επίσης εκτός του Βερολίνου π.χ. και η έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Bundesnachrichten Dienst BND) εις το Pullach, μία μικρή κωμόπολη της Βαυαρίας.
 Η Ξάνθη διαθέτει αρκετά ιστορικά μνημεία, όπως π.χ. οι εγκαταλειμμένες Καπναποθήκες, αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του παρελθόντος, όπως π.χ. η ανακαινισμένη Καπναποθήκη «Π», μία των οποίων μετά από μία ανακαίνιση θα μπορούσε να στεγάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο αυτό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας. Η ακριτική Ξάνθη και η Θράκη αναμένουν την ανταπόκριση του κ. Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης του εις το αίτημα αυτό της Επαρχίας.
*Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

***  ΠΑΣΟΚ: Ικανοποίηση αλλά και καταγγελίες για τις εκλογές 
Ο μοναδικός ελπιδοφόρος πυλώνας ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς και της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος με τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Κυριακή σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία και Πύλο. Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 565 μέλη του ΠΑΣΟΚ.
Την παραπάνω… πανηγυρική εικόνα, όμως, θέλησαν να ανατρέψουν ορισμένες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, στο εκλογικό κέντρο της Πύλου η κατάσταση εκτροχιάστηκε, με τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής να δέχονται απειλές και εξυβρίσεις.
Στο εκλογικό κέντρο της Μεσσήνης κορυφώθηκε η… παρωδία. Το μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, που ανήκε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και είχε την ικανότητα να παρευρεθεί σε όποιο εκλογικό κέντρο επιθυμούσε, κρατήθηκε έξω από την αίθουσα του Δημαρχείου με μη σύννομες διαδικασίες, αφήνοντας το χώρο και το χρόνο στα μέλη της «αμόλυντης» Εφορευτικής Επιτροπής να κάνει ό,τι θέλει.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας εκλέγονται: ΠΑΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 87 ΨΗΦΟΙ, ΤΡΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 87, ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ (ΝΑΓΙΑ) 82, ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 70, ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΣΑΜΟΥΛΗ ΒΑΣΩ 53, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 43, ΤΣΕΛΕΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 43, ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 42, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 21.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ 17, ΚΕΛΕΠΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 7, ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 6.
Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης: ΣΟΥΜΠΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 100, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 62, ΒΕΛΙΑΣ ΔΡΟΣΟΣ 39.
Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου: ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ 80, ΔΗΜΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 79, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 60.
Με σειρά εκλογής:
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Δημοτικής Οργάνωσης Καλαμάτας: ΒΑΡΕΛΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Δημοτικής Οργάνωσης Μεσσήνης: ΦΩΤΕΙΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΙΚΑΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Δημοτικής Οργάνωσης Τριφυλίας: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
Για τη Συντονιστική Επιτροπή Δημοτικής Οργάνωσης Πύλου – Νέστορος: ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ΚARAGIOZOVA GALIA.
Η πρώτη συνεδρίαση θα συγκληθεί με ευθύνη του πλειοψηφήσαντος τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Τέλος τα αγγλικά από την ΕΕ μετά το Brexit-Δεν θα είναι επίσημη γλώσσα
Παράπλευρες συνέπειες φαίνεται ότι θα έχει το Brexit, καθώς μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, τα αγγλικά δεν θα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης. Αυτό δήλωσε η Danuta Ηubner, επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Politico.
Τα αγγλικά αποτελούν μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ επειδή είναι η επίσημη γλώσσα της Μεγάλης Βρετανίας, σημείωσε η Hubner και πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, τα αγγλικά θα χάσουν αυτό το καθεστώς.
«Έχουμε έναν συγκεκριμένο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει μία επίσημη γλώσσα. Η Ιρλανδία έχει δηλώσει τα Γαελικά, η Μάλτα τη μαλτέζικη γλώσσα, οπότε έχουμε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει δηλώσει τα Αγγλικά. Εάν δεν έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, τότε δεν έχουμε αγγλικά» είπε χαρακτηριστικά η Hubner, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.
Τα αγγλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην πραγματικότητα είναι η κυρίαρχη γλώσσα και εκείνη που χρησιμοποιείται συχνότερα από όλες, σημείωσε η Hubner.
Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της WSJ, η Κομισιόν άρχισε να χρησιμοποιεί τα γαλλικά και τα γερμανικά με μεγαλύτερη συχνότητα στις επίσημες επικοινωνίες της, ως μια συμβολική κίνηση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.  thetoc.gr

***  Επίσκεψη Στέλιου Κούλογλου στη Μεσσηνία
Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου.
Το Σάββατο, στις 8.00 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Εσείς τι ξέρετε για το TTIP; Η νέα διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων και οι συνέπειές της». Στην εκδήλωση θα προβληθεί και σχετικό με το θέμα κινηματογραφικό υλικό.
Την Κυριακή, 3 Ιουλίου, επίσης στις 8.00 το βράδυ, ο Στέλιος Κούλογλου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η O.M. ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με θέμα «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και νεανική επιχειρηματικότητα».
Πρόσφατα, ο Στέλιος Κούλογλου ανακηρύχθηκε στην 3η θέση του «Fair Politician of the Year» στην Ευρώπη για το έτος 2015-2016, σύμφωνα με την κατάταξη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam. H διάκριση για το δικαιότερο πολιτικό απονέμεται κάθε χρόνο σε όσους με την πολιτική και κοινοβουλευτική τους δράση αγωνίζονται υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της φτώχειας και της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. 

***  Πάνε και πλένουν τα πόδια τους 
Επί των οδών Βουλγαροκτόνου και Ναυαρίνου έχει κατασκευασθεί μια πέτρινη βρύση για την εξυπηρέτηση των περαστικών. Όμως, 10 ημέρες τώρα έχει βουλώσει το σιφόνι, όχι από σκουπίδια, αλλά από άμμο, γιατί οι λουόμενοι ξεπλένουν τα πόδια τους.
Ίσως είναι καλό να μπει μια ταμπελίτσα από το Δήμο, να είναι πιο προσεκτικοί όσοι τη χρησιμοποιούν, γιατί έτσι και το ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε δεν μπορεί να επιτελέσει, αλλά και συνεχώς το σημείο πλημμυρίζει.   Β.Β. 

***   ΒΟΛΤΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΝΩ  ΜΕΣΣΗΝΙΑ ........ :
***    ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε το 1956 στην Αθηναϊκή εφημερίδα "ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ" και το υπογράφει ο Π. Λυμπερόπουλος.
ΜΕΡΟΠΗ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣΤον Κρεσφόντη τον σκότωσε ο Πολυφόντης για να παντρευτεί τη χήρα του και να σφετεριστεί το θρόνο. Δε χάρηκε όμως για πολύ τη ματωμένη ευτυχία, γιατί με τον ίδιο τρόπο δολοφονήθηκε και αυτός από την ίδια τη Μερόπη και το μικρό της γιο τον Αίπυτο.
Είναι και η Μερόπη ένα από τα καλύτερα χωριά της πεδιάδας του Στενυκλάρου, παραγωγικό, πλούσιο, προοδευτικό και εξελιγμένο. Ανήκει στο άρμα της Οιχαλίας όπως το Φίλια, η Ανδανία, το Λουτρό με τα πολλά σύκα και το ξακουστό πανηγύρι του Αη Γιάννη στις 2 Σεπτεμβρίου, του Σιάμου και οι συνοικισμοί Μούστα, Σπανοχώρι, Αλλαγή, Καλύβια κτλ. Ο κεντρικός δρόμος που είναι και η προθήκη της κωμοπόλεως στολίζεται από πολλά δέντρα και με λύπη του εγκαταλείπει ο ταξιδιώτης μια τόση θελκτική γαλήνη. Αρκετά όμως ξεκουραστήκαμε, και τώρα, με το δροσερό βραδάκι κι ένα σωρό αταξινόμητες εντυπώσεις βαδίζουμε προς την σημερινή πρωτεύουσα της Άνω Μεσσηνίας. Το γραφικό και ξακουστό Μελιγαλά…
Μόλις αραιώσουν κάπως τα δέντρα ξεφυτρώνει η πόλις του Μελιγαλά με την ανατολική απλή της όψη. Σήμα της και σύντροφος το θρυλικό ρολόι. Είναι η σημερινή πρωτεύουσα της πεδιάδας του Στενυκλάρου, όνομα μυθικού ήρωα της Μεσσηνίας, και λόγω της θέσεώς της δεσπόζει ολόκληρου σχεδόν του Μεσσηνιακού κάμπου. Κτισμένο από γκρίζο χώμα και πέτρες δείχνει από μακριά την παλιά αρχοντιά της με τα επιβλητικά μεγάλα σπίτια της που έχουν ακέραια τη γραμμή των επιμελημένων και σύγχρονων σπιτιών με οροφές κι όλες σχεδόν τις ανέσεις.
Ο διώροφος σιδηροδρομικός σταθμός και οι μεγάλες αποθήκες του προειδοποιούν τον ταξιδιώτη πως εδώ υπήρχε κάποτε αξιόλογη εμπορική κίνηση. Ήταν στην ευλογημένη προπολεμική εποχή που σε ολόκληρο τον κάμπο απλώνονταν ατέλειωτα μελόχρωμα χαλιά από τον γλυκό καρπό της μαύρης μεσσηνιακής σταφίδας. Τα σύκα, τα κρασιά, τα οινοπνεύματα γέμιζαν τις υπόλοιπες αποθήκες και το χρήμα δεν έλειπε ποτέ από τους εργατικούς νοικοκυραίους. Αυτές όμως οι εποχές αποτελούν τώρα μακρινή ανάμνηση και οι αποθήκες και οι μηχανές νεκρώθηκαν γιατί δυστυχώς κανείς ποτέ δεν συνέλαβε το δράμα και το πραγματικό πρόβλημα της αναξιοπαθούσης Μεσσηνίας. Ας συνεχίσουμε όμως το τουριστικό μας ταξίδι.
Από το σταθμό καμαρώνουμε για λίγο την μεγαλόπρεπη όψη και ανηφορίζουμε για το εσωτερικό της πόλης. Το βραδάκι έχει αρχίσει να δροσίζει τη γη και τους δρόμους, ενώ οι λάμψεις των φώτων μας οδηγούν στον κεντρικό δρόμο που βρίσκονται τα περισσότερα κέντρα και καταστήματα της πόλης. Εμπορικά, ψιλικά, κρεοπωλεία, εστιατόρια, καφενεία, μικρά μπαρ και άλλα καταστήματα σφύζουν σήμερα από κίνηση και δίνουν τόνο ζωντάνιας στη βιτρίνα του Μελιγαλά. Φρέσκα και ποιοτικά μεζεδάκια, μπύρες, γλυκόπιοτα κρασιά, καφέδες, γλυκά, παγωτά, λεμονάδες και παγωμένα νερά δροσίζουν κι ευφραίνουν τους θαμώνες που συζητούν δυνατά σε μικρές ή μεγάλες παρέες. Η πολιτική, η ανομβρία, η αδιαφορία του κράτους για τις ανάγκες τους, οι μικρές τιμές των προϊόντων που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής τους, το πανηγύρι που πέρασε, το Σουέζ, η Κύπρος, η προστυχιά των ελεεινών Άγγλων κτλ κτλ ήταν μερικά από τα θέματα της βραδιάς. Μερικοί άλλοι που έχουν πια αγανακτήσει από αυτές τις μάταιες συζητήσεις το έχουν ρίξει στα χαρτιά και στο τάβλι γιατί είναι βέβαιοι πως έτσι έχουν τουλάχιστον κάτι να κερδίσουν!
Οι Μελιγαλιώτες είναι πρόσχαροι και φιλόξενοι άνθρωποι κι ευχαρίστως μας καθοδηγούν και μας διηγούνται όσα αφορούν την πόλη τους. Μάθαμε έτσι πως το Μελιγαλά είχε και έχει πάντοτε αρχοντικές οικογένειες που δεν αναφέρω τα ονόματά τους για να μην παραλείψω καμία και παρεξηγηθώ. Οι προοδευτικοί νοικοκυραίοι χάρισαν στην κοινωνία πάρα πολλούς επιστήμονες και κυρίως καθηγητές, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, δικαστικούς κτλ. Εκτός αυτών όμως και οι πολιτικοί του Μελιγαλά ελάχιστες φορές έλειψαν από την ελληνική Βουλή και σήμερα ακόμη κρατούν επαξίως σ’ αυτήν δύο από τις καλύτερες έδρες. Οι απόδημοί του είναι πολύ καλά αποκατεστημένοι στην ξενιτιά και πολλές φορές ετίμησαν και τιμούν με την κοινωφελή τους δράση τη νοσταλγική ιδιαιτέρα τους πατρίδα. Η πόλις συγκεντρώνει όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες, κλινικές, φαρμακεία, γυμναστήρια, κι ακόμη, ένα ξεπεσμένο νοσοκομείο που προέρχεται από δωρεές της Αμερικανικής Πολεμικής Περιθάλψεως και των ομογενών. Το νέο επιβλητικό γυμνάσιο που ετοιμάζεται σε πλεονεκτική θέση είναι ένα ακόμη ακριβό στολίδι που οι λάμψεις και η δράσεις του προβλέπονται πλούσιες και αποδοτικές. Έγινε κι αυτό από δωρεές ομογενών και από δημοτικά έσοδα.
Η υποδιοίκηση χωροφυλακής με τους αστυνομικούς της σταθμούς Μελιγαλά, Βαλύρας, Ζευγολατιού, Διαβολιτσίου, Μαυρομματίου (Ιθώμης), Ζερμπισίων και Οιχαλίας ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσσηνίας και τους πρόποδες της Ιθώμης που κατοικούνται από 75 χωριά και συνοικισμούς, με τρόπο υποδειγματικό το ακούραστο αυτό Σώμα. Στη δικαιοδοσία της υπάγεται και η Μονή του Βουλκάνου και η Αρχαία Μεσσήνη καθώς και το παλιό ηρωικό χωριουδάκι του Μήλα με το ενετικό του κάστρο και το θρυλικό του Ραμοβούνι. Είναι το βουναλάκι που είδε το πρώτο του φως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γιατί εκεί, κάτω από ένα δέντρο, τον γέννησε κρυφά στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς η κυνηγημένη από τους Τούρκους η ηρωίδα Μάνα του.
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ- ΟΙΧΑΛΙΑ
Στα τρίποδα σιδερένια τραπεζάκια του, που είναι αραδιασμένα απλόχωρα, κάτω από παχύσκια δέντρα, στο σταθμό του Ζευγολατιού σερβίρονται δροσερά αναψυκτικά και καφές σε… χοντρό φλιτζάνι, αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί ένας κουρασμένος και κυνηγημένος από το χρόνο κοσμοπολίτης. Ελεύθερος εδώ από το ανελέητο κεντρί του χρόνου εύχεται να μείνει ώρες ολόκληρες για να αναπνεύσει αμέριμνος και να χαρεί τη φυσική ομορφιά.
Πιο πάνω είναι τα εστιατόρια με τις πλούσιες και φτηνές μερίδες τους από φρέσκα κρέατα κι άλλα τοπικά φαγητά.
Ένας μικρός περίπατος στα δρομάκια της κωμοπόλεως με τα ωραία της σπίτια, τις θολωτές εξώπορτες και τους ατελείωτους κήπους με την τροπική τους βλάστηση, το άρωμα των βασιλικών από τα χαμηλά παράθυρα της αγνής χωριατοπούλας και η μαγευτική γαλήνη του υποβλητικού δειλινού πλημμυρίζουν την άδεια ψυχή του ταξιδιώτη με ένα γλυκό κι ελαφρύ βάλσαμο που το χαρίζει πλούσια μόνο η φύση σε όσους ευτυχείς την ζουν…
Αλλά καιρός είναι τώρα να γυρίσουμε στο πεντακάθαρο ξενοδοχείο με την σπιτική του περιποίηση για να ξεκουράσουμε τα άπληστα μάτια μας, ώστε να αντέξουν στις μαγευτικές οπτασίες που μας επιφυλάσσει η επόμενη συνέχεια του ταξιδιού μας.
…Ο ύπνος εδώ είναι δροσερός, ευχάριστος, γλυκός και μονοκόμματος γιατί τίποτα δεν τον αλλάζει. Η ζέστη, η υγρή απόπνοια της φλεγόμενης ασφάλτου, οι εξατμίσεις, τα μεγάφωνα, και οι έγνοιες εδώ απουσιάζουν. Κοιμάται κανείς τον ευλογημένο φυσιολογικό ύπνο όπως τον έστειλε ο Μορφέας, κι όπως τον θέλησε ο δικός μας θεός, για να ξεκουράζει και να αναζωογονεί τα φρόνιμα παλικάρια του.
Ξημέρωσε Κυριακή! Από την μπαλκονόπορτα προβάλει η πρώτη εικόνα του μεσσηνιακού πανοράματος: βασιλικά, λουλούδια και καταπράσινα δέντρα με γλυκούς καρπούς σε φόντο καταγάλανο, συνθέτουν τον πρώτο γελαστό πίνακα της ημέρας ενώ οι κορυφές της Ιθώμης χρυσίζουν από τις θωπευτικές ακτίνες του πρωινού ηλίου. Αξίζει η αλήθεια από τη θέση αυτή να θαυμάζει κανείς ώρες ολόκληρες ό,τι δεν είδε ποτέ του από τα μουχλιασμένα υπόγεια ή τα σκυθρωπά ντουβάρια των μεγαλουπόλεων! Σε λίγο ακούγονται καμπάνες. Καμπάνες παμπάλαιες, μικρές και μεγάλες, για τις χαρές και τις λύπες, από κοντινά και μακρινά χωριά, ενώνουν σήμερα τους χαρμόσυνους ήχους τους σε μια αρμονικότατη μουσική κλίμακα που ξεκινά από την εύφορη κοιλάδα της Μεσσηνίας και φτάνει ως τον ουρανό σαν ελάχιστος χώρος δόξας και ευχαριστιών των ευλαβών Μεσσηνίων προς τον πάνσοφο δημιουργό και προστάτη του.
Σήμερα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην… Οιχαλία. Είναι η παμπάλαια μικρή Ρώμη της πεδιάδας του Στενυκλάρου, στην ίδια ή γειτονική θέση, που έφερε το όνομα της συζύγου του Μελαναίους. Επί Παυσανία ήταν γνωστή ως «Καρνάσιον Άλσος» με πολλά κυπαρίσσια. Επί Τουρκοκρατίας ονομάζεται Αλή Τσελεπή και σήμερα πάλι Οιχαλία. Είναι η κωμόπολις που κάθε Κυριακή βρίσκεται σε εμπορικό οργασμό με το θαυμάσιο παζάρι της. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να πάμε μέχρις εκεί, ακολουθώντας τον ανατολικό χαλικόστρωτο δρόμο της.
Στο πέρασμά μας δεξιά και αριστερά, φρεσκοξυπνημένοι άντρες, γυναίκες και παιδιά, δεμένα ζώα και μαρτίνια κοιτάζουν προς το δρόμο, σαν άτακτο τιμητικό απόσπασμα των διαβατών. Είναι κτηματίες από τα γύρω χωριά που παραθερίζουν στις πρόχειρες καλύβες τους σκεπασμένες με βούρλα ή ρουπακιές και που βγάζουν εκεί το καλοκαίρι τους για να φροντίζουν τα κτήματα και τα εισοδήματά τους. Όπως προχωρούμε, αμέτρητες ελιές, καλαμώνες, συκές, αχλαδιές, αμπέλια και πανσέδες μας δείχνουν και μας προσφέρουν φιλόξενα την ομορφιά και τους προκλητικούς καρπούς τους. Μακριά φαίνονται οι κόκκινες στέγες μικρότερων χωριών όπως είναι η Μάλτα, το Μαντζάρι, το Σαντάνι κτλ που είναι κρυμμένα σε ένα δάσος από καλλωπιστικά και οπωροφόρα δέντρα.
Σε λίγη ώρα φτάνουμε στην Οιχαλία. Κι εδώ σπίτια ψηλά, ευρύχωρα κι ωραία, μέσα σε καταπράσινους κήπους. Μπαλκόνια και παράθυρα κατάφορτα από πρόχειρες γλάστρες με δροσερά βασιλικά και λουλούδια που τα περιποιούνται όμορφες, σύγχρονες Οιχαλίεις. Στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει την κωμόπολη βλέπουμε τα μεγαλύτερα σπίτια και καταστήματα. Εδώ γίνεται και το παζάρι. Όλος αυτός ο δρόμος παρουσιάζει ένα απέραντο μωσαϊκό. Από το επάνω μέρος βλέπουμε μία πολύχρωμη μυρμηγκιά από ανθρώπους, πράγματα και ζώα σε μια συνεχή κίνηση. Είναι ο τύπος της λαϊκής αγοράς της επαρχίας όπως τον κληρονόμησε από τα βάθη των αιώνων. Ήρθαν εδώ σήμερα, ταξιδεύοντας όλη νύχτα, πωλητές κι αγοραστές από ολόκληρη σχεδόν τη Μεσσηνία αλλά και από την Αρκαδία ακόμη για να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους με άλλα είδη.
Οι αγρότες προσφέρουν προϊόντα οικιακής και γεωργικής οικονομίας, όπως κοτόπουλα, αυγά, τυρί, μυτζήθρες, βρώμη, ξηρούς καρπούς, μεγάλα ζώα, μοσχάρια, μαρτίνια, γουρουνόπουλα, δέρματα, σκόρδα, κρεμμύδια, μέλι, τομάτες, πεπόνια, καρπούζια, φασολάκια κτλ κτλ. Από την άλλη πλευρά, έμποροι και επαγγελματίες που καταφτάνουν από τις μεγαλύτερες πόλεις προσφέρουν πολύχρωμα υφάσματα, παπούτσια, άρβυλα, μπογιές, νήματα, ψάθες για τον ήλιο, ψεύτικα μπιζού και καλλυντικά, παστέλια, καραμέλες, κουστούμια, εργατικά υλικά, πιατικά, μαγειρικά σκεύη, αντρικά και γυναικεία εσώρουχα, είδη προικός, εργαλεία κι ό,τι άλλο χρειάζεται μια αγροτική οικογένεια.
Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες με τα φρέσκα κρέατα, τις ψητές γουρουνοπούλες και το ανόθευτο κοκκινέλι κάνουν χρυσές δουλειές. Ίσως μέσα σε αυτό να τελείωσαν σήμερα και μερικά συνοικέσια που είχαν… ακουστεί από καιρό! Μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα διώχνουν το συγκεκριμένο εμπόρευμα προς την Καλαμάτα κι άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς και το απόγευμα αρχίζει η διάλυσις. Οι αγρότες παίρνουν το δρόμο της επιστροφής σε καραβάνια και συζητούν ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι μεταξύ τους, ανάλογα με το οικονομικό αποτέλεσμα των συναλλαγών τους. Αφήνουμε κι εμείς την πολυθόρυβη Οιχαλία να κάνει τον απολογισμό των κερδών της και προχωρούμε προς το νότο. Σε λίγα λεπτά φτάνανε στην κατάφυτη Μερόπη που φέρει το όνομα της κόρης του Κυψέλου και συζύγου του βασιλέως της Μεσσηνίας, Κρεσφόντη.Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους
 *** Οι μετονομασίες των χωριών του δήμου Οιχαλίας
Ήδη από το 1899 ο σπουδαίος Μεσσήνιος καθηγητής Αρχαιολογίας και πατέρας της Λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, είχε αποστείλει επιστολή στο δήμαρχο Οιχαλίας με θέμα: «Η ονομασία των χωρίων Οιχαλίας», στην οποία προέτρεπε την αντικατάσταση των ονομάτων των οικισμών και χωριών του δήμου που δεν έφεραν ελληνικά ονόματα, με ονομασίες που παραπέμπουν στην αρχαία ιστορία του τόπου τους.
Η επιστολή αυτή ήταν εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τον δήμο Οιχαλίας αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού η ευαισθητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου και το παράδειγμα της απόφασής του να μετονομάσει τα χωριά και τους οικισμούς ακολούθησε ολόκληρη η Πελοπόννησος. Από τον τύπο της εποχής χαρακτηριστικά αναφέρεται: " [...] Μια από τας πρώτας φροντίδας των απελευθερωθέντων Ελλήνων ήτο να μη μείνει όνομα ενθυμίζον τους χρόνους της δουλείας και όπου υπήρχον αρχαία ονόματα λησμονηθέντα υπό τα βαρβαρικά επιθέματα, εξετάφησαν από την λήθην και προσεκολλήθησαν εκ νέου εις τας πόλεις και τας κώμας. [...] την αρχήν έκαμε το δημοτικόν συμβούλιον Οιχαλίας εις την Μεσσηνίαν [...]" (εφημ. "Εμπρός" 15-12-1905 αρ. φ. 3.289).
Η κατά τ' άλλα αξιέπαινη αυτή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ και απορρίφτηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Για την ιστορία όμως ας αναφέρουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
*Το χωρίον Αλειτούργι μετονομάζεται εις "Στενήκληρος"
  • το Αλητσελεπή μετονομάζεται εις "Καρνάσιον"
  • το Τσαούσι μετονομάζεται εις "Ευρύτιον"
  • το Τζεφερεμίνη μετονομάζεται εις "Δέραι"
  • το Ζέζα μετονομάζεται εις "Μελανεύς"
  • το Μπάλα μετονομάζεται εις "Νάπη"
  • το Σιάμου μετονομάζεται εις "Σήμα"
  • το Δογατζίδες μετονομάζεται εις "Χάραδρος"
  • το Σολάκι μετονομάζεται εις "Αιπύτιον"
  • το Ζευγολατιό μετονομάζεται εις "Κρεσφόντιον"
  • η Μαγούλα μετονομάζεται εις "Μερόπη" και
  • το Τόσκεσι μετονομάζεται εις "Τρίκη"
Πέρασαν ακριβώς 10 χρόνια από την αποτυχημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Οιχαλίας όταν επισήμως πια έγινε η πρώτη μετονομασία σε χωριό του δήμου μας.
Τα κριτήρια βάση των οποίων εγκρίνονταν οι μετωνυμίες ήταν η πράξη (πρόταση - αίτηση) από την ενδιαφερόμενη κοινότητα, η γνωμοδότηση του συμβουλίου τοπωνυμιών (πρόεδρος της οποίας ήταν ο Νικόλαος Πολίτης) και η έγκριση του υπουργού Εσωτερικών.
Πρέπει να πούμε ότι τα νέα ονόματα που προέκυψαν είναι σχετικώς υποκειμενικά και πως θα μπορούσαν να τα πάρουν και άλλοι οικισμοί, ίσως περισσότερο δικαιωματικά. Π.χ. το όνομα Οιχαλία θα "ταίριαζε" περισσότερο στο Λουτρό, το Φίλια και το Δεσύλα, γιατί είναι πιο κοντά στην υποτιθέμενη θέση της προϊστορικής Οιχαλίας. Όμως τα χωριά αυτά δεν είχαν λόγους να αλλάξουν το όνομα, ενώ το Αλητσελεπή - Τόσκεσι έπρεπε να αντικατασταθεί. Αξιοσημείωτο παράδειγμα υποκειμενικής μετονομασίας βλέπουμε και στον χάρτη δίπλα όπου το Τσαούσι έχει μετονομαστεί σε Στενύκλαρο.
Ας δούμε όμως χρονολογικά τις μετονομασίες των χωριών του δήμου Οιχαλίας έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στα Φύλλα της  Εφημερίδας της Κυβέρνησης:
* 4/5/1915 το Αλητσελεπή ονομάζεται Οιχαλία (Φ.Ε.Κ. 180/1915)
  • 25/8/1915 το Τόσκεσι ονομάζεται Οιχαλία (Φ.Ε.Κ. 294/1915)
  • 25/11/1916 το Αλειτούργι ονομάζεται Στενύκλαρος (Φ.Ε.Κ. Β93/1916)
  • 4/11/1927 το Τζεφερεμίνι ονομάζεται Βαλύρα (Φ.Ε.Κ. 306/1927)
  • 4/11/1927 οι Δογατζήδες ονομάζονται Φίλια (Φ.Ε.Κ. 306/1927)
  • 4/11/1927 το Ζέζα ονομάζεται Ανθούσα (Φ.Ε.Κ. 306/1927)
  • 8/5/1958 το Μπάλα ονομάζεται Πεύκο (Φ.Ε.Κ. 184/1958)
Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί μια παρανόηση που υπάρχει σήμερα σε πολλούς, ακόμη και σε κατοίκους της Μερόπης. Το Τσαούσι δεν μετονομάστηκε ποτέ σε Μερόπη, αλλά συναποτέλεσε μαζί με τους τρεις άλλους οικισμούς (Σπανοχώρι, Μούστα, Αλλαγή) την κοινότητα Μερόπης.
Στο σημείο όμως αυτό θα ξαναεπιστρέψουμε στον τύπο τις εποχής να διαβάσουμε ένα ενδιαφέρον σχόλιο σχετικά με τις μετονομασίες των χωριών του δήμου Οιχαλίας: "[...] αμφιβάλω πολύ αν τα νέα ονόματα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Τουλάχιστον τινά εξ αυτών δεν δύνανται να έχουν τοιαύτην ελπίδα, εάν τα χωρία δεν κατοικηθούν από διδάκτορας της φιλολογίας. [...] Διατί τάχα η "Στενύκλαρος" να είναι ευφωνοτέρα - και ελληνικοτέρα, αν θέλετε από το "Αλειτούργι"; [...] Απλώς αλλάζει ο Μανωλιός της παροιμίας και γίνεται κωμικός. Ονομάζεται Αλκιβιάδης και φθέγγεται του Βελη-Γκέκα την φωνήν." (εφημ. "Εμπρός" 15-12-1905 αρ. φ. 3.289).
Θεωρούμε σκόπιμο να κλείσουμε τη μικρή αυτή αναφορά για τις μετονομασίες των χωριών μας, με δυο ενδεικτικές γνωμοδοτήσεις του Νικολάου Πολίτη προς τον υπουργό των Εσωτερικών.
Αλή Τσελεπή, Τόσκεσι (Οιχαλία)
Ορθήν νομίζομεν την απόφασιν του κοινοτικού συμβουλίου Αλή Τσελεπή περί αντικαταστάσεως των σημερινών ονομάτων της έδρας της κοινότητας και του προσηρτημένου εις αυτήν συνοικισμού Τόσκεσι δια κοινού αμφοτέρων αρχαίου ονόματος. Το Τόσκεσι κείται τόσον πολύ πλησίον της έδρας της κοινότητος, ώστε ουδέν το άτοπον παρουσιάζει η επίθεσις του ονόματος αυτής και εις τούτο. Τα δε σημερινά βάρβαρα και άσημα ονόματα, ων το μεν τουρκικόν, το δε αλβανικόν μετ' αλβανικής μάλιστα καταλήξεως, έπρεπε πάντως να μεταβληθώσι. Καλώς δ' εξελέχθη ως όνομα των δυο χωρίων και της κοινότητος το της αρχαιοτάτης μεσσηνιακής πόλεως Οιχαλίας, ης όνομα είχεν αποδοθεί και εις  τον καταργηθέντα δήμον, τον περιλαμβάνοντα την κοινότητα Αλή Τσελεπή. Η θέσις της Οιχαλίας δεν είναι βεβαίως γνωστή, η πόλις δεν υπήρχε πλέον κατά τους ιστορικούς χρόνους, αλλά παράδοσις παλαιά παρά τω περιηγητή Παυσανία ώριζεν ότι την θέσιν αυτής κατείχε το Καρνάσιον άλσος, τούτο δε κατά τας εικασίας των νεωτέρων τοπογράφων ήτο παρά το σημερινόν χωρίον του Φίλια. Επειδή δε το όνομα του χωρίου τούτου καλόν είναι να διατηρηθη, προσήκει το της Οιχαλίας να δοθή εις την περί ης πρόκειται κοινότητα.
Αλητούργι (Στενύκλαρος)
Η τουρκική τοπωνυμία Αλητούργι, δοθείσα εις το χωρίον υπό του ιδιοκτήτου αυτού επί τουρκοκρατίας, ονομαζομένου Αλή Τουργούτ πιθανότατα, αγνώστου δ' άλλοθεν, πρέπει βεβαίως να μεταβληθή, και ορθώς εσκέφθη το κοινοτικόν συμβούλιον της κοινότητος του Αλητούργι αποφασίσαν την αντικατάστασιν αυτού δια του ονόματος της αρχαίας πόλεως Στενυκλάρου. Η πόλις αυτή ήτο η μυθολογουμένη έδρα του βασιλέως Κρεσφόντου, ήτις είχεν εκλείψη κατά τους ιστορικούς χρόνους, παρέμεινε δ' όμως η μνήμη αυτής εις το από ταύτης ονομασθέν Στενυκλάριον πεδίον. Όθεν ουδέν το άτοπον, αν αποδοθή το όνομα της Στενυκλάρου, ης την θέσιν ουδ' οι αρχαίοι γεωγράφοι εγίνωσκον, εις το εν τω Στενυκλαρίω πεδίω κείμενον τουρκώνυμον Αλητούργι.
 ***  Η ΒΡΑΧΟΠΑΝΑΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΙΛΑ
Η Βραχο-Παναΐτσα, βρίσκεται 500 μ. κάτω και βόρεια του φράγκικου κάστρου Μίλα σκαρφαλωμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Ξάστερου (Λευκασία) μέσα σε ένα θαυμάσιο τοπίο από πλούσια βλάστηση με πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και κυπαρίσσια, λίμνες και νερόμυλους.
Λένε, πως η βραχώδης από πωρί όχθη του ποταμού, με περίεργα σχέδια και σταλακτίτες, σχηματίστηκε, χιλιάδες τώρα χρόνια, από τα άφθονα νερά της «Ξερόβρυσης». Στο βράχο αυτό έχει σχηματισθεί μια μικρή φυσική σπηλιά με σταλακτίτες που έχουν καταστραφεί κατά τη διαμόρφωσή της σε ναό.
Το εσωτερικό του ναού είναι 4Χ4 μ., και με 3 μ. ύψος. Πάνω από την αγία τράπεζα, που έχει λαξευτεί για τον σκοπό αυτό, στην ανατολική πλευρά της σπηλιάς, υπάρχει τριγωνική κόγχη 1,50Χ1 μ. της οποίας οι πλευρές έχουν λειανθεί και ιστορηθεί με βυζαντινές αγιογραφίες, αλλά δε διακρίνονται μορφές γιατί τις κατέστρεψε η «εξωραϊστική» μανία χριστιανών με ασβέστη.
Σώζεται καλά μόνο το ένα από τα δύο ειλητάρια των αγιογραφιών, ενώ το άλλο, όταν καθαριστούν τα ασβέστια μπορεί να αναγνωσθεί.
Η σπηλίτσα βρίσκεται σε ύψος 8 – 10 μ. από τη βάση του βράχου. Τα παλιότερα χρόνια η ανάβαση στο μικρό ναό, γινόταν από μία σκάλα που έγινε τελευταία τσιμεντένια. Στη βάση του βράχου και ακριβώς κάτω από το ιερό, αναβλύζει πηγή με αρκετό και δροσερό νερό, που η πίστη και η ευλάβεια των προσκυνητών το μετέτρεψε σε ιαματικό αγίασμα, που «θεραπεύει» τις αρρώστιες και φέρνει… «γούρι». Στις άκρες και πάνω από το βράχο φυτρώνουν «νυχάκια» που μαζεύονται από τις κοπέλες και τοποθετούνται στο «γιούκο» των προικιών τους, για να ευωδιάζουν και να τα προστατεύουν από το σκόρο.
Ιστορία
Τίποτε δεν είναι γνωστό από το παρελθόν του ναΐσκου.
Θα ήταν παράτολμο να υποθέσει κανείς, πως η μικρή αυτή σπηλιά, θα είχε χρησιμοποιηθεί σαν λατρευτικός χώρος από τους αρχαίους Μεσσήνιους. Αν και δικαιολογείται μια τέτοια υπόθεση, δεδομένου ότι βρίσκεται ανάμεσα σε αρχαίους οικισμούς όπως της Στενυκλάρου, του προϊστορικού κάστρου της «Ξερόβρυσης», του προϊστορικού θολωτού τάφου κοντά στο φυλάκιο του ΟΣΕ (που κατά την παράδοση, ανήκει στο γιο του βασιλιά της γειτονικής ακροπόλεως της Μάλθης, που πνίγηκε στα νερά του Λευκασία), της τοποθεσίας «Λούργια», όνομα που θυμίζει την αρχαία Όλουρα ή Όλουρι (της οποίας η τοποθεσία παραμένει ακόμα αίνιγμα για τους αρχαιολόγους) και της τοποθεσίας «Λάκκα – Θέλια», που είναι γεμάτη με αρχαία ευρήματα. Εντούτοις, κανένα αρχαίο τεκμήριο δεν έχει βρεθεί στο χώρο της, ώστε να δικαιολογεί αυτή την υπόθεση.
Υποστηρίζεται και η άποψη πως η σπηλιά – ναός, χρησιμοποιήθηκε στην εποχή των διωγμών, από τους πρώτους χριστιανούς. Αλλά και αυτή η άποψη είναι αμάρτυρη. Γεγονός είναι ότι η μικρή σπηλιά, μετετράπη σε ναό κατά τους βυζαντινούς χρόνους, δεδομένου ότι υπάρχουν βυζαντινές αγιογραφίες στη κόγχη του ιερού της. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι η επακριβής χρονολόγησή της. Πιθανόν να έγινε κατά την περίοδο της εικονομαχίας (3 70 μ.Χ.) από εικονολάτρες ασκητές μοναχούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση της δικαιολογεί αυτή την άποψη.
Κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας, χρησίμευε και για κρυφό σχολειό, κατά μαρτυρία του παπα-Θόδωρου Λούτζη που χειροτονήθηκε παπάς στο Μίλα, κατά την επανάσταση του 21, από τον Ανδρούσης Ιωσήφ. Επίσης η παράδοση σώζει το όνομα του Νικόδημου, καλόγερου που μόναζε στην Βραχο-Παναΐτσα και στον άγιο Νικόλα στο «Κολί», και του οποίου ο τάφος σώζεται μέχρι σήμερα εκεί, δίπλα από το αλώνι του Μ. Φράγκου.
Η εκκλησία τιμάται στην ανάμνηση του γενεθλίου της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Στα παλιά χρόνια, τότε γινόταν και η πανήγυρη. Ακόμα και σήμερα, κατά πάγιο έθιμο, γίνεται λειτουργία κατά την εορτή αυτή, ενώ η μετάθεση της πανήγυρης στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, είναι άγνωστο πότε ακριβώς έγινε. Λένε, πως αιτία της μετάθεσης του πανηγυριού, είναι η σύμπτωσή του με το πανηγύρι στο Μελιγαλά. Ίσως.
Σήμερα το πανηγύρι γίνεται στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, με συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών από τα γύρω χωριά, που παρακολουθούν τη θεία λειτουργία έξω και κατά μήκος του στενού μονοπατιού που οδηγεί στην εκκλησία, σχηματίζοντας έτσι μια μεγάλη ουρά, κάτω από τον ίσκιο ιτιών, κουτσουπιών και πλατανιών. Η λαϊκή πίστη διατηρεί με πολύ ευλάβεια τα θαύματα της «Παναγίτσας του Βράχου». Έτσι, κατά τη θεία λειτουργία που ο παπάς εκφωνεί: «Πρόσχωμεν, τα Άγια τοις Αγίοις» (άλλοι λένε, σε ακαθόριστη στιγμή) από τη κόγχη του ιερού στάζουνν τρεις σταγόνες νερό, που οι «γνοιασμένοι» προσέχουν και τις πιάνουν με ένα ποτήρι. Με αυτές τις σταγόνες, αλείφουν τα μάτια τους και βρίσκουν το φως, ή το μέρος του σώματος που πάσχει και ξαναβρίσκει την υγεία του.
Έτσι, η Βραχο-Παναΐτσα στο Μίλα, κατέστη πλέον ένα από τα πιο γνωστά σεβάσματα της λατρείας του Μεσσηνιακού λαού.

 

***  ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΜΙΛΑ
 Εκτός από τα γνωστά καστέλια του τόπου μας υπάρχουν κι εκείνα τ' άγνωστα, τα ρημαγμένα απ' τους ανέμους και τις βροχές, που ξεπροβάλλουν άξαφνα με τα σαθρά τειχιά τους εκεί που γυροφέρνεις στ' άδηλα ελληνικά μέρη γυρεύοντας την αγκαλιά της φύσης καθώς και κάθε λογής παλαιότητες. Από σπιτάκια έμορφα καμιναδωμένα, μέχρι μνημεία αλλοτινά και κάστρα μεσαιωνικά.
Τέτοιο λησμονημένο πέτρινο κουφάρι είναι και το καστέλι το αβάπτιστο και από αιώνες ορφανεμένο που υψώνεται γιομάτο υπερηφάνεια και θλίψη πλησίον του χωριού «Μήλα» της Μεσσηνίας, θαρρείς σαν όλα τα ξαδέρφια του, τα φράγκικα των σιδεροντυμένων ιπποτάδων κάστρα του Μοριά.
Το' χτισε λένε η περιώνυμη πριγκιπέσσα της Πελοποννήσου η Ισαβέλλα Βιλλεαρδουίνα, όταν κονόμησε την περιουσία της από το θαρραλέο πατέρα της «Γυλιάμο τον Μακρυδόντη». Μια άλλη άποψη μα μάλλον ξεπερασμένη λέει πως το καστέλι ανεγέρθη στα μετέπειτα χρόνια από τον «Νικόλαο Ατζαγιόλη» προς υπεράσπιση των εν της Μεσσηνίας κτήσεων του. Όμως η σωστή άποψη θα πρέπει να είναι η πρώτη ότι το κάστρο χτίστηκε από χέρια φράγκικα (δηλ. από τους μετέπειτα της 4ης σταυροφορίας ιππότες του σταυρού) ενώ αποτελούσε πιθανότατα την έδρα της βαρονίας της «Γριτσαίνης».
Μολονότι το κάστρο είναι ξεχασμένο κι απόμερο δεν είναι δύσκολο να το περπατήσεις. Την είσοδό του δεν τη βλέπεις γιατί είναι κρυμμένη στη βορινή του τη μεριά ξωπίσω από κάτι αφάνες. Μέσα, αφού την περάσεις, θα δεις ένα σωρό από τρύπες καταμεσής των χαλασμάτων. Οι λιγοστές ψυχές αυτού του τόπου, των οποίων τα νοικοκυριά καβαλούν στα νότια τον καστρόλοφο, έχουν να σου ειπούν ιστορήματα για το ανήλιαστο λαγούμι που ξεκινά από το καστέλι και καταλήγει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα στο ερημόκλησο της «Βραχοπαναγίτσας» (η παράδοση αυτή θα πρέπει να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα λόγω του ότι ακριβώς μπροστά από το εκκλησάκι κυλάει το νερό ενός ποταμού. Επομένως για τους κατοίκους του κάστρου η σήραγγα αποτελούσε πιθανόν τη μυστική έξοδο εν μέσω πολιορκιών, διαμέσου της οποίας προμηθεύονταν νερό).
Εκεί που στέκεσαι, τη ματιά σου κυριεύουν δυο κατασκευές. Ο πύργος του κάστρου στα δυτικά κι ένα ακόμη κατασκεύασμα πέτρινο, ορθωμένο εξ' ολοκλήρου στην ανατολή. Μπροστά σου, καθώς κοιτάς από την είσοδο, ένα σωζόμενο καλοδιατηρημένο τείχος με πλήθος από παραθύρια, που βλέπουν στις πρασινοκάστανες βουνοκορφές της μεσσηνιακής γης. Ετούτο το τοπίο θα τ' αγαπήσεις αν πάρεις την απόφαση να ταξιδέψεις για το κάστρο. Κι άμα το λέει η καρδιά σου, δώσε και τη ζεστή σου συντροφιά στις πέτρες που θα σε περικυκλώσουν. Γιατί όλα τα πράγματα του πλανήτη μας έχουν από μια ψυχή κι έχουν ανάγκη από συντροφιά. Και η ψυχή των καστελιών μας είναι χρυσή, γι αυτό άλλωστε μας εξάπτει πάντοτε με τον αλλιώτικο προσωπικό της τρόπο τη φαντασία.


Πλησιάζοντας το κάστρο. Διακρίνεται στο λόφο πίσω από ένα από τα λιγοστά σπίτια της περιοχής.
Η αρχαία Ιθώμη όπως φαίνεται από το δρόμο που οδηγεί στο κάστρο
 
Περιπλάνηση στον εξωτερικό χώρο.
Έμορφα μεσσηνιακά λοφοβούνια, όπως φαίνονται από ένα σωζόμενο παραθύρι του κάστρου
Όμορφος σωζόμενος πύργος σε καλή (σχετικά) κατάσταση.
Το εκκλησάκι της «Βραχοπαναγίτσας» μέσα στο βράχο.
 
Ο ποταμός «Ξάστερος» που κυλάει κάτω από το εκκλησάκι.
Συγγραφέας: Τσαπόγας Μίλτος

***   Ο καταρράκτης στο Παραπούγκι

Ένας μικρός παράδεισος είναι δίπλα μας και μας περιμένει!
Τα ωραία πράγματα και οι όμορφες στιγμές είναι δίπλα μας αλλά συνήθως δεν τα βλέπουμε και δεν τα εκτιμούμε. Από αυτό τον κανόνα, δυστυχώς δεν εξαιρείται κι ένα υπέροχο μέρος στο Παραπούγκι.
Μέσα σ’ ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο δέντρα και αγριολούλουδα, εκατό περίπου μέτρα από τον κεντρικό δρόμο στο Παραπούγκι, ανάμεσα στο Διαβολίτσι και στο Δεσύλλα, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος στην κυριολεξία.
Το όμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι, οδηγεί στις πηγές και στον μεγάλο καταρράκτη. Αξίζει να ειπωθεί ότι ο καταρράκτης βρίσκεται εντός ενός φυσικού κοιλώματος που μοιάζει με σπηλιά. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, την άνοιξη και το καλοκαίρι, συγκεντρώνονται εκεί εκατοντάδες αηδόνια που μαζί με τους ήχους του νερού δημιουργούν μια μοναδική παραδείσια ατμόσφαιρα.
Αν και η λήψη των παρακάτω φωτογραφιών έγινε υπό βροχή, πιστεύουμε ότι μαρτυρούν τη γοητεία του τοπίου.
Το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη και στις πηγές
Φτάνοντας στις πηγές και στη γέφυρα
Η είσοδος του φυσικού κοιλώματος με τον μεγάλο καταρράκτη 
Ο καταρράκτης
Ένας μικρότερος καταρράκτης που ακολουθεί
***   Άγνωστα αρχαιολογικά ευρήματα της Άνω Μεσσηνίας
 Όταν προ ημερών ξεκινούσαμε μια ιστορική έρευνα για τα άγνωστα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου μας, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η έρευνα αυτή εκτός από ιστορικό πλαίσιο θα αποκτούσε και αυτό της επικαιρότητας!
Γνωρίζοντας ότι κάποτε, κάπου στο χωριό Φίλια, βρέθηκαν αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα, αναζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία.
Ανατρέχοντας στις εφημερίδες και στα δημοσιεύματα της εποχής, 110 χρόνια πριν, μπορέσαμε να βρούμε πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούσαν το χρονικό της ανακάλυψης των αρχαιοτήτων. Παραθέτουμε αμέσως παρακάτω ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΤΟ ΑΣΤΥ" στις 05/06/1900:
«Η αρχαία Ανδανία. Πώς ευρέθη το ψηφιδωτόν. (Εκτάκτου ανταποκριτού μας) ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ 1 Ιουνίου. Το όντως σπουδαιότατον υπό αρχαιολογικήν έποψιν εν Φίλια ψηφιδωτόν ανεκαλύφθη κατ’ αρχάς υπό του ιδιοκτήτου Δημ. Κρομμύδα, όστις πάραυτα ανήγγειλε τούτο προς τον εν Διαβολιτσίω σχολάρχην κ. Παναγ. Οικονομίδην. Την επιούσαν ο κ. σχολάρχης μετά των ελληνοδιδασκάλων μεταβάντες ενήργησαν μικράν ανασκαφήν εξ ης ήλθεν εις φως η κεντρική παράστασις εν η εικονίζεται θησιομαχία εκ διαφόρων θηρίων, λεόντων, πανθήρων κλπ., τινές των προτομών ως και τα υπό πανθήρων συρόμενα άρματα, εφ’ ων επιβαίνουσιν οπλίται με τας επιγραφάς Ευνούδας, Ευηνίων και Ιέρωνος. Εν συνεννοήσει δε μετά του κ. αστυνόμου εφρόντισε περί της διασώσεως του αριστουργήματος τούτου, και συγχρόνως ειδοποίσε διά τηλεγραφήματος το υπουργείον, το οποίον δι’ ετέρου τηλεγραφήματος διέταξεν αυτόν να προβή εις την ολοσχερή ανασκαφήν του μέρους εκείνου δι’ εργατών. Μετά ταύτα αφίκετο και ο Γενικός έφορος των αρχαιοτήτων κ. Καββαδίας όστις μετά του κ. Σχολάρχου μεταβάς εκεί κατεδάφισε τον εν τω μέσω του ψηφιδωτού εκτισμένον ναΐσκον και ανέσκαψεν εντελώς το μέρος εκείνο όπου ανεκαλύφθησαν και αι επίλοιποι προτομαί. Την επομένην ο κ. Καββαδίας συνοδευόμενος υπό του Σχολάρχου Διαβολιτσίου ανεχώρησεν εις Ιθώμην προς επίσκεψην της αρχαίας Μεσσήνης. Το ψηφιδωτόν ευρέθη εις τους πρόποδας της λοφοσειράς ένθα ευρίσκεται το φρούριον της αρχαίας Ανδανίας, το νυν καλούμενον «Ελληνικόν». Παρά το ψηφιδωτόν φαίνονται αι βάσεις τείχους αρχαιοτάτου ένθα πιθανόν, κατά τον κ. Καββαδίαν, είνε το Γυμνάσιον και τα άλλα οικοδομήματα της αρχαιοτάτης μεσσηνιακής πόλεως Ανδανίας. Οι χωρικοί διηγούνται ότι το άροτρον δεν εισχωρεί βαθέως εις την γην διότι συναντά ογκολίθους• εις πολλά δε μέρη είνε και ορατοί οι λίθοι ούτοι. Ήδη καθ’ εκάστην συρρέει εκεί πλήθος ανθρώπων• το δε μέρος τούτο κατέστη αληθές προσκυνητήριον. Πάντες όμως εκφράζουσι την ευχήν ίνα όσω τάχιον ενεργηθώσιν ανασκαφαί και έλθη εις φως η αρχαία Ανδανία ένθα ελατρεύετο ο Απόλλων, η Δήμητρα, η Κόρη και οι Κάββειροι. - Εν τη Ιθώμη ο κ. Καββαδίας μαθών ότι το ηγουμενοσυμβούλιον της Μονής Βουλκάνου μεταφέρει την εικόνα της Θεοτόκου, μίαν των υπό του Λουκά ιστορηθεισών δώδεκα, εις την εν Μεσσήνη κατά την 23 Αυγούστου τελουμένην πανήγυριν την νύκτα και ότι η πομπή αναχωρεί εκ Μεσσήνης μετά την δύσιν του ηλίου εξέφρασε την ιδέαν, ως ο Σχολάρχης κ. Οικονομίδης μας είπεν, ότι τούτο είνε απομίμησις της εν τη αρχαία Ανδανία τελέσεως των μυστηρίων, περί ων αναφέρει πλαξ τις σωζομένη εν το χωρίω «Κωνσταντίνοι» του δήμου Ανδανίας εκτισμένη εν τη θύρα του ναού.»
Η είδηση για αυτή την αρχαιολογική ανακάλυψη δημοσιεύτηκε τότε σε όλες τις εφημερίδες με τίτλους:
Τα εν Ανδανία μωσαϊκά
Και άλλο μωσαϊκόν εις την Ανδανίαν
Το παρά την Ανδανίαν μωσαϊκόν
Η αρχαία Ανδανία
Σχετικά με το μωσαϊκό από το Διαβολίτσι
Σπουδαίον αρχαιολογικόν εύρημα
Καταστροφή αρχαίου μωσαϊκού
κ.α.
Το γεγονός αυτής της ανακάλυψης είχε ενθουσιάσει το πανελλήνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα "ΤΟ ΑΣΤΥ", μια εβδομάδα αργότερα από τη δημοσίευση της είδησης που αναδημοσιεύσαμε, επανέρχεται με νέο της άρθρο εκθειάζοντας τα ευρήματα και τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής:
«Επανήλθεν εξ Ανδανίας ο Γενικός έφορος των Αρχαιοτήτων κ. Καββαδίας παραμείνας αυτόθι επί αρκετάς ημέρας χάριν των γινομένων εκχωματώσεων επί του μέρους ένθα ανευρέθη το μωσαϊκόν ούτινος εκτενή περιγραφή εδώσαμεν εις προηγούμενον φύλλον του «Άστεως». Κατά το διάστημα της αυτόθι διαμονής του κ. Καββαδία απεκαλύφθησαν δύο ακόμη μωσαϊκά εξόχου τέχνης όπως και το πρώτον, κατά τι όμως ολίγον μεγαλείτερα. Τα μωσαϊκά ταύτα είνε δυστυχώς κατεστραμμένα εις το κέντρον ένθα θα έφερον παραστάσεις απαραμίλλου τέχνης και κάλλους, ως καταφαίνεται εκ των θαυμασίων κοσμημάτων τα οποία εν είδει πλαισίου [περιθέουσι] την κεντρικήν παράστασιν. Η τελειότης της τέχνης ήτις παραιτηρείται και εις τα δύο μωσαϊκά, τα οποία ανεκαλύφθησαν τελευταίως, είνε τοιαύτη ώστε νομίζει κανείς ότι ο Παρθενών της Ακροπόλεως εχρησίμευσεν ως μοδέλλον εις τον επεξεργασθέντα ταύτα τεχνίτην. Η αρχιτεκτονική έχει να σπουδάση πολλά και επί των δύο τούτων αριστουργημάτων και να λάβη απεικονίσματα αρχιτεκτονικών συμπλεγμάτων, τα οποία μέχρι τούδε παραμένουν άγνωστα εις την επιστήμην. Ούτω επί του ενός των μωσαϊκών τούτων φέρεται σχεδόν κιγκλιδώματος απαραμίλλου τέχνης και κάλλους το οποίον πολύ απέχει από του να προσομοιάζη με το σήμερον εν χρήσει εις διαφόρους οικίας και περιβόλους. Το ότι η οικοδομή εις την οποίαν ανήκουσι τα μωσαϊκά ταύτα σχετίζεται με τα μυστήρια του Καρνασείου άλσους δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, οποία όμως ήτο η οικοδομή αύτη και προς τι εχρησιμοποιείτο δεν εξηκριβώθη ακόμη. Εις τα μωσαϊκά ταύτα παρατηρείται τούτο το περίεργον, ότι ενώ η εξωτερική επιφάνεια αυτών έχει επεξεργασθή μετά θαυμαστής τέχνης, η κάτωθεν αυτών επιφάνεια του εδάφους εφ’ ης έχει επικολληθή φέρει στερεά κολλητικήν ουσίαν πάχους ημίσεως μόλις δακτύλου. Ήδη με την ελαχίστην προστριβήν τα μωσαϊκά δύνανται να καταστραφώσι και διά τούτο ο κ. Καββαδίας έλαβε την πρόνοιαν ώστε και τα τρία ταύτα ευρήματα να τα περιβάλλη μία οικοδομή. Ταύτης η κατασκευή ήρχισεν ήδη αποπερατούται δε μετ’ ολίγας ημέρας. Η καταστροφή των κεντρικών παραστάσεων των μωσαϊκών οφείλεται εις την θρησκομανίαν του μεσαιώνος, κατά τον οποίον επί τούτω είχεν ανεγερθή ναός και εθεωρείτο αμάρτημα [ασύγνωστον] να υπάρχουν τοιαύται παραστάσεις εις τα κέντρα των καλλιτεχνημάτων. Το μέρος ένθα ευρέθησαν τα μωσαϊκά ευρίσκεται εντός της περιφερείας του χωρίου Φίλια και πλησίον του ποταμού Χάραδρου, όπου έκειτο το Καρνάσσειον άλσος. Εις Ανδανίαν θα επιστρέψη μετ’ ολίγας ημέρας ο κ. Καββαδίας, θα ενεργηθώσι δε συστηματικώτεραι ανασκαφαί, καθ’ όσον ελπίζεται να έλθουν εις φως και άλλα ευρήματα εξόχου τέχνης, όπως και τα μωσαϊκά.»
Παρά τις ελπίδες όμως της εφημερίδας, ολόκληρης της περιοχής μας αλλά και των αρχαιολόγων, το θέμα ξεχάστηκε και ο αρχαιολογικός χώρος «θάφτηκε». Σήμερα, μετά από 110 χρόνια ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν κάτι για τα ευρήματα αυτά αλλά και για την αρχαιολογική αξία του τόπου.
Απευθυνθήκαμε στην αρχαιολογική υπηρεσία να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες . Εκεί, με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο πολιτισμού έχει εγκρίνει οικονομικό κονδύλι για εργασίες στην αρχαία Ανδανία! Συγκεκριμένα, από το Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας που υπάγεται στη Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, πληροφορηθήκαμε ότι ο χώρος της αρχαίας Ανδανίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Έρευνα, αναστήλωση, ανάδειξη και συντήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς». Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβλέπει: α) Απαλλοτριώσεις για αναδείξεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων (άρθρο 18 του Ν.3028/2002) β) (1) Αποζημιώσεις ιδιοκτητών για την προσωρινή στέρηση της χρήσης του ακινήτου τους, προκειμένου να διενεργηθεί ανασκαφή περιορισμένης χρονικής διάρκειας σε αυτό (άρθρα 18, 19 και 26 παρ. 15-16 του Ν. 3028/2002) ή (2) για απαλλοτρίωση ακινήτων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση συστηματικής ανασκαφής (άρθρα 18 και 36, παρ. 16 του Ν.3028/2002).Συνακόλουθα, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3028.2002 περί συστηματικών ανασκαφών, η χρηματοδότηση είναι δυνατόν να καλύπτει επίσης τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων, τη σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση, τη μελέτη και τη δημοσίευση των ευρημάτων και της ανασκαφής. γ) Αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, στις οποίες είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται: καθαρισμού, συνέχιση ανασκαφικής έρευνας, αρχαιολογική τεκμηρίωση και ταύτιση, αναστήλωση, συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών-κονιαμάτων, χάραξη διαδρομών επισκεπτών , τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τους επισκέπτες, εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης και ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση φυλακείου, εκδοτηρίου εισιτηρίων, έκδοση έντυπου υλικού (τριπτύχων, οδηγών), λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργάνωση ημερίδας ή συνεδρίου.
Δεν μάθαμε όμως το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ούτε πότε κατά προσέγγιση θα γίνει η έναρξη των εργασιών.
Σήμερα, περνώντας την γέφυρα στο χωριό Φίλια δίπλα στη «νεροτριβή», συναντάμε μια πρόσφατα πινακίδα που υποδεικνύει την κατεύθυνση για την «Ακρόπολη Ελληνικού». Ακολουθώντας την κατεύθυνση, ανατολικά, φτάνουμε στο τελικό σημείο. Εκεί υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες της ΛΗ΄ εφορίας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, οι οποίες ξεναγούν τους επισκέπτες στον χώρο μέσα από σύντομη ιστορική αναφορά και με φωτογραφίες των ψηφιδωτών. Από το σημείο των πινακίδων έχει διανοιχτεί μικρό μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου, στην Ακρόπολη.
Ευχόμαστε οι εργασίες που ξεκίνησαν να έχουν την καλύτερη δυνατή συνέχεια και κατάληξη.
Πρέπει να τονιστεί ότι στην ευρύτερη περιοχή μας, διάσπαρτα αρχαία ερείπια μαρτυρούν δραστηριότητα κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια: στη θέση "Σκούπα" πρόσφατα εντοπίστηκε υδραγωγείο Ρωμαϊκών (31 π.Χ. - 400 μ.Χ.) ίσως και Ελληνιστικών χρόνων (323 - 31 π.Χ.) ενώ στη θέση "Τζορότα" υπάρχουν λείψανα Ρωμαϊκής οχύρωσης με τετράγωνο πύργο. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε συμπληρωματικό άρθρο όπου θα αναφερθούμε σε αρχαιολογικά ευρήματα από άλλα σημεία της περιοχής μας. Οι παραπάνω φωτογραφίες των μωσαϊκών από την αρχαία Ανδανία εκτείθονται στο αρχαιολογικό μουσείο στη Καλαμάτας.
 
***  Το κάστρο της Ωριάς (Γαρδικίου)
Η τρομακτική όψη της αβύσσου κάτω από τα τείχη, η δυσκολία της κατασκευής του, οι συρράξεις που έβαψαν με αίμα τις συμπαγείς πέτρες, η βιαιότητα που κρύφτηκε πίσω από τις βαριές του πόρτες, πυροδότησαν αιώνιους θρύλους που πλανιούνται ακόμα σαν ομίχλη γύρω του. Οι πρωτομάστορες δολοφονήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του για να μην αποκαλυφθούν τα μυστικά του κάστρου και να μη συζητηθούν οι μυστικοί χώροι που ήταν κρυμμένοι οι θησαυροί του. Οι τοίχοι ακόμη ηχούν από τα βογκητά των φυλακισμένων στα μπουντρούμια του. Οι χειροπέδες που τους ακινητοποιούσαν βρίσκονται σφηνωμένες στις υγρές πέτρες. Οι δυσπρόσιτες δαιδαλώδεις σπηλιές του, ολοκληρώνουν το μυστήριο του κάστρου που ξέρει να κρατάει καλά τα μυστικά του…Η παράδοση και η δημοτική ποίηση θέλουν το όνομά του να οφείλεται στην θυσία μιας ωραίας κόρης, που δεν δίστασε να γκρεμιστεί από τα τείχη για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού και ατιμαστεί. Η Ιστορία παραδίδει από την άλλη πλευρά πως το κάστρο της Ωριάς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα του 1460, την περίοδο που ο Μωάμεθ ο Β΄ ο Πορθητής κατέβηκε στην Πελοπόννησο αποφασισμένος να απαλείψει κάθε ίχνος βυζαντινής εξουσίας, που κρατούσαν στα χέρια τους οι Παλαιολόγοι.
Τρία χλμ ανατολικά της Μερόπης, στην έξοδο του περάσματος προς την Αρκαδία και κοντά στη σπουδαία, από την αρχαιότητα, διάβαση Μακρυπλάγι, έχει χτιστεί ίσως το πιο δυσπρόσιτο κάστρο της Πελοποννήσου. Σε ύψωμα που αποτελεί παραφυάδα του όρους Ελληνίτσα έχουν διασωθεί ερείπια τειχών, κτισμάτων και εκκλησιών από το «ανάλωτον πάντη και οχυρώτατον κάστρον» όπως περιγράφεται στις Ιστορίες του Κριτόβουλου.
Το κάστρο που έχει χτιστεί πάνω στην αρχαία Μεσσηνιακή πόλη Άμφεια αναφέρεται στο Χρονικό του Μορέως ως Gardisco ή Bardisco. Από το Φραντζή ως Γαρδικίη και μεταγενέστερα ονομάστηκε από τους ανθρώπους της περιοχής μας Παλιόκαστρο και κάστρο της Ωριάς. Κόκκαλα ονομάστηκε η περιοχή, κάτω από τη νότια άκρη του, η οποία δέχτηκε τα άψυχα κορμιά των Ελλήνων που θανατώθηκαν από το Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή και ρίχτηκαν στο γκρεμό. Η παράδοση αναφέρει πως «το αίμα κύλησε σαν ποτάμι κι έφτασε ως τα χάνια της Αλλαγής».Όταν το 1264 Φράγκοι σταυροφόροι ιππότες μαζί με μισθοφόρους Τούρκους υποχρέωσαν τα βυζαντινά στρατεύματα σε ήττα στο Μακρυπλάγι, οι στρατηγοί Καβαλαρίσης, Φίλης και Μακρινός αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν «εκεί που ένι σήμερον το κάστρον του Γαρδικίου». Στα απότομα κοκκινόβραχα που υψώνονται στις δυο άκρες της ρεματιάς υπάρχουν πολλές σπηλιές και μια από αυτές, η Περιστεριά, έχει οχυρωμένη την είσοδό της. Εκεί παρέμειναν αιχμάλωτοι πριν οδηγηθούν στην Βελίγοστη οι βυζαντινοί στρατηγοί. Ο στίχος όμως του Χρονικού αποκαλύπτει πως, ως εκείνο τον χρόνο δεν είχε οικοδομηθεί το κάστρο. Χτίσθηκε από τους σταυροφόρους ιππότες μετά την επικράτησή τους στη χώρα μεταξύ των χρόνων 1264 και 1292. Το έτος 1374 το κάστρο κατείχαν Έλληνες γιατί ο φρούραρχός του Σεργιάννης Γιλόπουλος, με τη βοήθεια του Μανουήλ Κατακουζηνού, αποκρούει την επίθεση του φράγκικου στρατού.
Το έτος 1423, όταν η Πελοπόννησος δέχτηκε την εισβολή του Τουραχάν οι πηγές δεν μαρτυρούν επίθεση των Οθωμανών στο απόρθητο Γαρδίκι, αποκαλύπτουν όμως νίκη των Ελλήνων στην δύσβατη κλεισούρα του Μακριπλαγίου. Στην επέλαση όμως του Μωάμεθ Β’ οι κάτοικοι της περιοχής μας και των γύρω οικισμών κατέφυγαν στο κάστρο για να γλιτώσουν. Η πολιορκία που ακολούθησε ήταν σκληρή. Το μεγάλο πλήθος των φυγάδων, η αφόρητη ζέστη μαζί με την έλλειψη νερού οδήγησε τους πολιορκημένους σε απόγνωση. Τελικά ο Μωάμεθ αποφάσισε να αποκόψει τους πολιορκούμενους από τις πηγές πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν σε συνθηκολόγηση. Κατά την συνήθη τακτική τους, όμως, οι Τούρκοι καταστρατήγησαν την συνθήκη, και έσφαξαν 6.000 από τους παραδοθέντες μαζί με τα ζώα τους, ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να αναζητήσουν καταφύγιο στα ενετικά κάστρα των παραλίων της δυτικής Μεσσηνίας.. «Αλώνισαν τους χριστιανούς με τα άλογα σε ένα αλώνι» λένε οι κάτοικοι των γύρω χωριών για τα γεγονότα του Μαΐου του 1460. Μετά την καταστροφή του το Γαρδίκι δεν αναφέρεται πουθενά. Ξαναέρχεται όμως στο προσκήνιο στα χρόνια της επανάστασης όταν μετά την ατυχή μάχη της Δραμπάλας ο Γενναίος Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του θα καταφύγουν σ' αυτό.
Η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί στο κάστρο έχει καλύψει σημαντικό μέρος των οχυρώσεών του και έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη την πρόσβαση σε αυτό. Στο κάτω μέρος τους στενόμακρου υψώματος σχηματίζεται ένα μικρό πλάτωμα στην άκρη του οποίου υπάρχει απότομος γκρεμός. Νοτιοανατολικά του πλατώματος διασώζεται η μοναδική πύλη του κάστρου και τείχη μήκους 10 μέτρων, που έχουν χτιστεί με πέτρες, κεραμίδια και ασβεστοκονίαμα.
Ανεβαίνοντας προς την κορυφή συναντάμε τμήματα από το δεύτερο οχυρωματικό περίβολο, έναν ερειπωμένο πύργο, μια δεξαμενή και τα χαλάσματα από την εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης ή Φονεμένης. Βορειοδυτικά της Παναγίας που ανοιχτοί παραμένουν τέσσερις τάφοι που έχουν συληθεί από αρχαιοκάπηλους, ενώ στη μέση περίπου της ανόδου σώζεται μια θολωτή δεξαμενή, θεμέλια σπιτιών, μιας μικρής εκκλησίας και η ερειπωμένη μητρόπολη του κάστρου. Μια ακόμα εκκλησία, της Αγίας Ελεούσας, συναντάμε απομονωμένη στη βορειοδυτική πλαγιά του λόφου εκεί που έχει απομείνει το τοπωνύμιο Γύφτικα, το οποίο μαρτυρά την ύπαρξη εργαστηρίων επεξεργασίας όπλων και σκευών την εποχή που κατοικείτο το κάστρο. Αριστερά από την θολωτή δεξαμενή, σε κοίλωμα πανύψηλου βράχου, δύο όρθιες λευκές πέτρες αποκαλούνται από τους ντόπιους «στους παπάδες». Διασώζεται μια τοπική παράδοση που έχει τη ρίζα της στο μαρμαρωμένο βασιλιά και μιλάει πως «μαρμαρωθήκανε εδώ ο παπάς και η παπαδιά του σαν πέσανε από το κάστρο όταν το πήραν οι Τούρκοι».
 
  ***  Επίσκεψη στο Νεραϊδόκηπο
Ο Νεραϊδόκηπος βρίσκεται λίγο έξω από τη κοινότητα του Πεύκου (Μπάλα) Οιχαλίας. 
Είναι μια εκπληκτικά γραφική ύπαιθρο, ζωσμένη με λογής παράξενες ιστορίες και επίμονους θρύλους για πλάσματα αλλόκοσμα, ξωτικά, νεράιδες και νύμφες με σχεδόν μόνιμη παρουσία εκεί. 
Ο Νεραϊδόκηπος είναι πύλη μεταφυσικής για τους λάτρεις του παραδόξου και θησαυρός μελέτης για τους λάτρεις της λαογραφίας. 

Νεραϊδόκηπος
Αεροφωτογραφία της περιοχής με τη Νεραϊδότρυπα να ξεχωρίζει στο μέσον
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΚΗΠΟ
Γράφει η Σ.Κ.
Νεραϊδόκηπος. Πόσο μ’ αρέσει αυτή η ονομασία. Και πόσο ακόμη η ίδια η περιοχή. Είναι ο τόπος που η πραγματικότητα ξυπνά ιστορίες παραμυθιών και η λογική αποζητά την παρέα της φαντασίας. Μόνο που «ψεύτικη φαντασία» δεν έχει καμία σχέση με τούτη δω τη φαντασία στην οποία αναφέρομαι. Μιλώ για φαντασία εντός των ορίων του ρεαλισμού. Η πραγματικότητα απομακρύνει τα συνηθισμένα καθημερινά φαινόμενα από τα μάτια μας και μας παρουσιάζει μια όψη όπου η «μαγεία» του αληθινού κόσμου αποβάλει κάθε είδους στεναχώρια, φόβου ή μιζέριας από την ταλαιπωρημένη ψυχή του καθενός.
Η τοποθεσία αυτή στην οποία αναφέρομαι βρίσκεται στην περιοχή του νομού Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα σύνορα του χωριού Πεύκο «Μπάλα», το οποίο ανήκει στο νομό Οιχαλίας. Το συγκεκριμένο χωριό είναι ορεινό, βρίσκεται στα 500 περίπου μ. Υ. και είναι αρκετά μικρό, αφού πλέον είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο και κατοικούν σε αυτό μονάχα καμιά δεκαριά άνθρωποι, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κτήρια να είναι μισογκρεμισμένα, κάνοντας έτσι το χωριό να φαίνεται μικρότερο.
Μπαίνοντας στο χωριό βλέπεις τα πέτρινα σπίτια που πλαισιώνουν την κατοικήσιμη περιοχή δεξιά και αριστερά. Άλλα ψηλότερα, αλλά χαμηλότερα, άλλα κατοικήσιμα και άλλα μισογκρεμισμένα από την εγκατάλειψη τόσων χρόνων.  Διασχίζοντας το μικρό χωριό, φτάνεις σε ένα αρκετά ευρύχωρο άνοιγμα, το οποίο φιλοξενεί κάμποσα πηγάδια, το ένα χτισμένο δίπλα στο άλλο, με απόσταση μεταξύ τους καμιά δεκαριά μέτρων. Τα πηγάδια θα είναι περίπου 5 σε αριθμό. Ακριβώς μετά το άνοιγμα αυτό η άσφαλτος σταματά και ένα μικρό χωμάτινο μονοπάτι ξεκινά μέσα στη πράσινη φύση του βουνού και των μικρών λιβαδιών του. Όσοι μπορούν, θέλουν και έχουν αντοχή στο περπάτημα μπορούν να αφήσουν το αμάξι στο άνοιγμα αυτό (στην άκρη του χωριού) και να συνεχίσουν με τα πόδια την πορεία τους. Όσοι πάλι πιστεύουν πως δεν είναι για μεγάλες πεζοπορίες, ενημερώνω πως το αμάξι μπορεί να προχωρήσει καμιά εκατοσταριά μέτρα μονάχα ακόμη πιο μπροστά. Και αυτό καλό θα ήταν να το κάνετε όσο έχει ακόμη φως ηλίου, διότι τη νύχτα μπορεί να έχετε πρόβλημα με κάποια λακούβα. Το μονοπάτι αυτό πραγματικά δεν είναι τίποτα άλλο από μονοπάτι που οδηγεί στα χωράφια των κατοίκων και στα ζωντανά τους. Αυτό όμως ισχύει μονάχα την ημέρα και με το φως του ήλιου. Την νύχτα όλα αυτά αλλάζουν ενδυμασία και από ταπεινά και καθημερινά μεταμφιέζονται με το επίσημο φόρεμά τους στους ενδιαφερόμενους θέλοντας κυριολεκτικά να τους ξελογιάσουν.
Η δικιά μου προσωπική εμπειρία μπορεί σε κάποιους να φανεί πολύ μαγευτική, αλλά μπορεί σε άλλους να φανεί πολύ απλή, διότι υπάρχουν άνθρωποι που σίγουρα έχουν ζήσει πολύ πιο όμορφα φαινόμενα από αυτά που έχω να πω προς το παρόν για το Νεραϊδόκηπο. Είχα πάει με παρέα. Ποτέ δεν θα πήγαινα χωρίς κάποιον να μου δίνει θάρρος μέσα σε έναν άγνωστο ουσιαστικά τόπο για να τον εξερευνήσω για τέτοια θέματα. Τουλάχιστον όχι την πρώτη μου φορά. Αφήσαμε το αμάξι στο άνοιγμα, δίπλα στα τελευταία σπίτια του χωριού και συνεχίσαμε με τα πόδια από την αρχή του μονοπατιού. 
Από τη πεζοπορεία μας στο Νεραϊδόκηπο
Η ώρα θα ήταν περίπου 00:00 – 00:30. Περασμένα μεσάνυχτα. Όλοι μας γελούσαμε πιστεύοντας πως θα ακούμε πράγματα και ήχους στο σκοτάδι και θα ψευτοτρομάζουμε για να κάνουμε το χαβαλέ μας. Όμως όχι. Είχαμε περπατήσει καμιά εκατοσταριά μέτρα όταν είδα το πιο όμορφο πράγμα στη ζωή μου. Τίποτε άλλο δεν θα μπορέσει να φτάσει το μούδιασμα και την έκσταση που μου  πρόσφερε εκείνο το άσπρο παχύ σύννεφο, που κατέβαινε από την κορυφή του λοφίσκου μπροστά μας σχεδόν τρέχοντας προς τους πρόποδές του και ξαφνικά ΠΟΥΦ ! εξαφανίστηκε ως δια μαγείας σαν να μην υπήρξε ποτέ. Κανένας από την παρέα μου δεν μίλησε εκείνη τη στιγμή. Μονάχα 2 λεπτά αργότερα όλοι αρχίσαμε να φωνάζουμε και να λέμε «Το είδες αυτό;» «Κουνήθηκε τόσο γρήγορα!» «Ήταν σαν τα συννεφάκια στα παραμύθια που κινούνται γρήγορα όταν είναι ζωντανά!» κλπ κλπ. Όλοι είχαμε μαγευτεί. Τίποτα δεν θα μου προσφέρει ξανά αυτή τη λάμψη στα μάτια. 
Συνεχίσαμε ξανά. Δεν ήταν λόγος αυτός για να καθυστερούμε, όσο όμορφο και αν μας είχε φανεί. Θέλαμε να εξερευνήσουμε την περιοχή εν ώρα νύχτας και αν παραμέναμε μονίμως στο ίδιο σημείο δεν θα βλέπαμε τίποτα το αξιόλογο πια. Ήμασταν 6 άτομα και στο μονοπάτι περπατούσαμε ανά δυάδες. Δεξιά και αριστερά ακούγονταν ήχοι από τα φύλλα και τα κλαδιά που γδέρνονταν από τον χειμωνιάτικο άνεμο. Που γδέρνονταν όμως. Όχι που έσπαγαν καταγής. «Τι ήταν αυτό?» ρώτησε ο Κ. «Τίποτα ρε, προχώρα. Όσο τρομάζεις δεν θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις το πραγματικό από το φανταστικό» του είπα. Όμως μέσα μου ήξερα πως ο Κ. είχε δίκιο. Και πως το πραγματικό πια δεν είχε καμία απολύτως διαφορά από το φανταστικό. Συνεχίζαμε να περπατάμε ενώ το κρύο μας τύλιγε όλο και πιο πολύ. Τα δάχτυλά μου τα ένιωθα παγωμένα και άκαμπτα πράγμα περίεργο διότι και σε χιόνι μέσα να τα βάλω, δεν νιώθω τόσο έντονα το κρύο στο σώμα μου. Κλαδιά έσπαγαν ανά ώρες γύρω μας. «Το είδατε αυτό?!» φώναξε ο Χ. «Ποιο?» του απάντησε ένα άλλο μέλος της παρέας. «Αυτό εκεί που έτρεχε εδώ δίπλα μας! Εδώ σας λέω, εδώ! Στο χωράφι δίπλα μας!» δεν θέλαμε να μιλήσουμε. Όσο και να ξύπναγε το αίμα μας από όλα αυτά που μας συνέβαιναν δεν παύαμε να ανησυχούμε για το άγνωστο όπως κάθε άνθρωπος φυσικά. «Προχώρα, προχωρήστε» είπε ο Γ. θέλοντας να δώσει δύναμη στους υπόλοιπους παρότι και ο ίδιος είχε χάσει τα μισά του κότσια μετά από αυτό. Τίποτα δεν είχε μπει στο δρόμο μας. Όλα εξελίσσονταν δεξιά και αριστερά, σαν να μας εξέταζαν, σαν να μας παραμόνευαν οι δυνάμεις της περιοχής. Είχαμε πια περπατήσει πολύ βαθιά. Θα ήταν καμιά ώρα που προχωράγαμε μέσα στο μονοπάτι και αποφασίσαμε να σταματήσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε. Μπροστά μου στάθηκαν τα 3 άτομα με την πλάτη τους γυρισμένη σε μένα και τα υπόλοιπα 2 κοίταζαν ευθεία στο πρόσωπο τους μπροστινούς μου.  Εγώ είχα μείνει εκτός συζήτησης. Είχα δηλώσει πως είτε συνεχίζαμε είτε επιστρέφαμε δεν θα έφερνα καμία αντίρρηση. Εκεί που συζητούσαν ακούω τον Δ . να λέει «Εσύ τι λες ρε?» και να κοιτάει το κενό δεξιά του για μια στιγμή και έπειτα σαν χαμένος να γυρνά προς τα αριστερά του και να κοιτάζει τον ένα φίλο μας. «Εδώ είσαι?» τον ρώτησε ο Δ. «Ε που θες να ήμουν? Εδώ στάθηκα από την αρχή» του απάντησε εκείνος. «Εγώ είδα μια μαύρη φιγούρα στα δεξιά μου να στέκεται ακίνητη με ανάστημά σου και νόμιζα πως ήσουν εσύ!» φώναξε ο Δ.
Εκείνη τη στιγμή η απόφαση ήταν ομόφωνη. Επιστρέφουμε!
Διαδρομή μιας ώρας, την γυρίσαμε σε 25 περίπου λεπτά! Όλοι ήταν στην τσίτα και κανένας δεν ένιωθε τόσο έντονα το αίσθημα της εξερεύνησης πια. Απλώς θέλαμε να γυρίσουμε πίσω. Μπορώ να πω όμως πως εγώ ακόμη ήθελα να προχωρήσω πιο βαθιά και να ανακαλύψω νέα πράγματα. Δεν μου έφταναν όσα είδα. Όταν πια είχαμε εκατό περίπου μέτρα απόσταση από το αμάξι μας (ακόμη δεν βλέπαμε τίποτα λόγω του φιδίσιου μονοπατιού) γυρνάω, καθώς βρισκόμουν στη μέση της παρέας να μιλήσω στον Δ. τα μάτια μου όμως άνοιξαν διάπλατα και το στόμα μου δεν έβγαζε λέξης για μερικά δευτερόλεπτα. 50εκ. πιο πάνω από το κεφάλι του Δ. βρισκόταν ένας μαύρος εξασθενημένος καπνός 2 περίπου μέτρων και κινούταν με τον ίδιο ρυθμό του φίλου μου. «Τι έπαθες ρε?» με ρώτησε ξέπνοος πιστεύοντας όμως παράλληλα πως μπορεί να έκανα και φάρσα. «Πάμε να φύγουμε τώρα!» είπε έντονα κοφτά χωρίς να φωνάξω με δύναμη. Φυσικά δεν ήθελα να τον τρομάξω και να χάσει την ψυχραιμία του οπότε δεν του είπα τίποτα εκείνη τη στιγμή. (Θέλω να σημειώσω πως τα 2 μέλη της παρέας είχαν φοβηθεί τόσο πολύ που είχαν ΗΔΗ φτάσει στο αμάξι. Φανταστείτε με τι ταχύτητα θα κινούσαν τα πόδια τους. Οπότε είχαμε μείνει πίσω 4 άτομα) Καθώς γύρισα μπροστά μου για να συνεχίσουμε το δρόμο μας ένα κλαδί έσπασε 2 περίπου μέτρα πιο μπροστά από τα πόδια μου. Η ψυχραιμία μου χάθηκε παντελώς εκείνη τη στιγμή και εννοείτε και των υπολοίπων. Ο ήχος μας τρύπησε τα αφτιά μέσα στην χειμερινή βουνίσια σιωπή. Ο αέρας είχε κοπάσει και υπήρχε μονάχα παγωνιά πια. Τίποτα δεν ακουγόταν τόση ώρα μπροστά στο δρόμο μας. Και τώρα ξαφνικά βρισκόταν κάτι ακριβώς μπροστά μας. Φτάσαμε με την καρδιά να πιάνει 200 παλμούς το λεπτό στο αυτοκίνητο σε χρόνο μηδέν βάλαμε μπροστά και φύγαμε. Καθώς τα μέλη του σώματός μας άρχιζαν να ζεσταίνονται και το μυαλό μας να επαναλειτουργεί, αρχίσαμε να λέμε μεταξύ μας όλα όσα είδε άκουσε και ένιωσε ο καθένας. Η εμπειρία ξανακύλησε μέσα μας με θαυμασμό πλέον και δέος για τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ. Από τα 6 μέλη της παρέας εκείνης της νύχτας, τα 5 ξαναπήγαμε στο Νεραϊδόκηπο αρκετές φορές ξανά, αλλά με το φως του ήλιου. Αδημονούμε πια για την στιγμή που θα ξαναβρεθούμε εκεί πέρα εν ώρα μαγείας και εν ώρα νύχτας.
 
 

~
Τα ερείπια ενός πολυτελούς και λαμπρού ναού 
Ο τόπος μοιάζει ευλογημένος. Δέκα μόλις χιλιόμετρα από τo Μελιγαλά, γεμάτος με συκιές και ελιές, ένα τοπίο που μοιάζει με ησυχαστήριο έχοντας θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Και με όλα αυτά τα ευρήματα που αποκαλύπτονται κάθε χρόνο, θα μπορούσε να γίνει ένας εξαιρετικός προορισμός. Για τους αρχαιολόγους, πολύ περισσότερο για την ανασκαφέα του, την Ξένη Αραπογιάννη, είναι ένας παράδεισος. Οπου κι αν περπατήσεις, προβάλλουν αρχιτεκτονικά μέλη, κίονες, επιστύλια, γείσα, λες και είναι χαρισμένα από τη φύση. Είναι η αρχαία Θουρία.
«Η σημαντικότερη πόλη της Μεσσηνίας», όπως μας λέει η υπεύθυνη των ανασκαφών, «πριν ιδρύσει ο Επαμεινώνδας το 369 π.Χ. την αρχαία Μεσσήνη». Από το 2007 άρχισε τις δοκιμαστικές τομές στην περιοχή εντοπίζοντας τα πρώτα κτίρια.
Ο φύλακας του χώρου Αντώνης Τσαγκλής την οδήγησε σε ένα δύσκολο γεμάτο άγριους θάμνους και έναν πυκνό καλαμιώνα σημείο, τη θέση Παναγίτσα, όπως τη λένε, εξαιτίας της εκκλησούλας που έχει χτιστεί από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Εκεί έστεκε επιβλητικά το αρχαίο τείχος κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους. «Από τη μορφολογία του εδάφους και τον μεγάλο αναλημματικό τοίχο που είχα βρει, περίμενα ότι θα εντοπίσουμε σημαντικά αρχαία, δεν φανταζόμουν όμως ότι θα πέσουμε στο Ασκληπιείο. Εύρημα σημαντικό, διότι έχουμε να κάνουμε με τις πρώτες αρχαιότητες που εμφανίζονται στην αρχαία Θουρία». Η κατοίκηση του λόφου ανάγεται ήδη στην 3η χιλιετία π.Χ. Στη μυκηναϊκή εποχή είναι φανερό πως γνώρισε τεράστια άνθηση όπως αποκαλύπτουν η μυκηναϊκή νεκρόπολη και ο ηγεμονικός θολωτός μυκηναϊκός τάφος που μαρτυρούν συνεχή χρήση έως τους ύστερους κλασικούς χρόνους. Την ταύτισαν με την ομηρική Ανθεια, άλλοι με την Αίπεια, κάποιοι με το Λεύκτρον. «Ομως η αρχαία πόλη, δηλαδή των κλασικών χρόνων που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους (απλώς μεταφέρθηκε από το ύψωμα λίγο χαμηλότερα στην πεδιάδα), δεν είχε εμφανιστεί, εκτός από τα τείχη της ακροπόλεως που ήταν ορατά σε μια έκταση και μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε».
Ο καθαρισμός από την οργιώδη βλάστηση άρχισε αμέσως. Ο αναλημματικός τοίχος, μήκους 14 μ. και ύψους 3 μ., αποκαλύφθηκε ολόκληρος και συγκρατούσε ένα πλατύ άνδηρο που καταλάμβανε έκταση περίπου 600 τ.μ. Οι δοκιμαστικές τομές στην επιφάνειά του εντόπισαν τα πρώτα οικοδομήματα, ενώ και ένας δεύτερος ισοδομικός αναλημματικός τοίχος, μήκους 30 μ., ανασκάφηκε προς τα νότια ως επέκταση του προηγούμενου.
Το 2009 η ανασκαφή στη θέση Παναγίτσα της αρχαίας Θουρίας έγινε συστηματική υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Λαμπρό οικοδόμημα
Χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι τεράστιοι βράχοι που είχαν πέσει στα αρχαία οικοδομήματα. Και τότε ήρθαν στο φως «τα ερείπια ενός λαμπρού ιερού, στη δυτική πλαγιά του λόφου της αρχαίας πόλης, εκτός των τειχών».
Το κτίριο, χτισμένο από μεγάλους ορθογώνιους λιθοπλίνθους κατά το ισοδομικό σύστημα, «ήταν αναμφίβολα δημόσιο», ενώ ανάμεσα στις πεσμένες κεραμίδες της στέγης, βρέθηκαν κάποιες με τη σφραγίδα: ΔΑΜΟΣΙΟΙ.
«Κατά μήκος της νότιας μακράς πλευράς του υπήρχε ιωνική στοά, επάνω στον στυλοβάτη της οποίας βρέθηκαν στη θέση τους οι βάσεις πέντε κιόνων της ιωνικής κιονοστοιχίας, ενώ στέκεται όρθια στη θέση της η μία παραστάδα της θύρας της ιωνικής στοάς, με πεσμένο δίπλα της το τμήμα του επιστυλίου που αποτελούσε το ανώφλι της». Σε μικρή απόσταση, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια δωρικού ναού.
Το μνημείο, λέει η κ. Αραπογιάννη, εδράζεται σε δίβαθμη κρηπίδα και αποτελείται από τέσσερις δωρικούς ημικίονες στις στενές και 6 ημικίονες στις μακρές πλευρές. Εσωτερικά αποτελείται από στενό πρόναο, σχεδόν τετράγωνο σηκό, που επικοινωνούν μεταξύ τους με μια θύρα η οποία εδράζεται σε πλατύ κατώφλι. Σε άριστη κατάσταση και το δάπεδο του σηκού, όπου σε μια πλευρά του βρέθηκε «θησαυρός», χρηματοκιβώτιο της εποχής, για να ρίχνουν οι πιστοί νομίσματα.
Στην επάνω επιφάνειά του, επιγραφή του 4ου-3ου αι. π.Χ. μας πληροφορεί ότι ο αρχιτέκτων ονομαζόταν Θεόδωρος! Εντυπωσιακή είναι και η λίθινη «ράμπα» εισόδου, οι αναθηματικές στήλες που βρέθηκαν εκατέρωθεν αυτής, ενώ επιγραφές μαρτυρούν ότι γονείς αφιέρωναν τα αγάλματα των παιδιών τους στον Ασκληπιό και την Υγεία.
Αν και στις μέρες μας μοιάζει εξαντλητική η αναζήτηση χορηγών, η ανασκαφή δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς. Εδώ βοήθησαν ο Δήμος Καλαμάτας, επίσης η κ. Β. Καρέλια (καπνοβιομηχανία), όμως το όνειρο είναι η ανάδειξη όλου του Ασκληπιείου. Σε ομάδα αρχιτεκτόνων ανατέθηκε η μελέτη μερικής αναστήλωσης, ενώ το ερασιτεχνικό στέγαστρο που προστάτεψε τα αρχαία από τις καιρικές συνθήκες απαιτεί κάτι καλύτερο.
Κάθε ανασκαφική περίοδος είναι αποκαλυπτική. «Η συγκίνηση δεν κρύβεται ούτε από τους εργάτες της ανασκαφής», λέει η Ξένη Αραπογιάννη που υπηρέτησε 37 χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, διετέλεσε 20 χρόνια διευθύντρια στην Ολυμπία και ύστερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας την οποία ίδρυσε και παρέμεινε μέχρι το 2011, όταν αναγκάστηκε να φύγει με τα μέτρα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Μια Αθηναία που διάλεξε να ζει στην Καλαμάτα, και χτυπά η καρδιά της για την αρχαία Θουρία.
 
***

  ~**  ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΕΚΔΡΟΜΕΣ  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  :   Σ.Ν.Σ.  2010 -2016  :  ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ -   ΡΟΥΜΑΝΙΑ  2013 :   

~*   ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ  2013  :
1~ ΣΕΡΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 P1100017:
https://youtu.be/Ql48PJIjEeM               
2~    Τραγουδάει Ο Χ Α Δ 2013 P1090122
 https://youtu.be/b2Ppug-W63s                                                                     
 3~Ανέκδοτα 2013 Ελένης P1090119:
4~  Στρυμόνας ποταμός 2013 P1100008:
https://youtu.be/LGSNxNLw-pE             
 5~ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ Βουλγαρίας 2013 P1090223:
https://youtu.be/3yNsZBBp15g                
6~   Σαντάνσκι 2013 στο δημαρχείο P1090227
 https://youtu.be/fZxjoWVJwPU
7~   ΚΡΕΣΝΑ 2013 στενά P1090228 
 https://youtu.be/PSq-yUlcnC0
8~ Βουλγαρία αφήγηση 2013 ενημέρωση P1090232:
 https://youtu.be/c6FZBadtZj8 
9~ΜΠΛΑΓΚΟΕΦΓΚΝΡΑΝ ή Λουτρά ή Άνω Τζουμαλιά Βουλγαρίας 2013 234: https://youtu.be/SfoQg1wiaM4 .-                                                                                             
10~  Κιουστεντίλ ή Αογκούστα Νταϊάνα ή Κεράνα Βουλγαρίας 2013 P1090235:
 https://youtu.be/1tt-sly0_-s .-                                                                                                    
11~  ΡΙΛΑ Βουλγαρίας 2013 διαδρομές P1090236 :
 https://youtu.be/1-1H3SrnQhE .-        
12~ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ αφηγήσεις διαδρομές 2013 P1090237:
 https://youtu.be/_mutMLBAQ9c  ,-                                                                                         
13~  Βουλγαρία ενημέρωση ξεναγού διαδρομές 2013 P1090238 : 
https://youtu.be/AoZsSQWs4_k  .-                                                                                          
14~ Βουλγαρία ιστορικές ενημερώσεις 2013 239:
https://youtu.be/VpLVfmgZiHk ,-      
15~  Βουλγαρία ανέκδοτα 2013 P1090240
https://youtu.be/2seQU0_26DM   .-            
16~ Ανέκδοτο διαδρομή προς Σόφια 2013 P1090241:
 https://youtu.be/4URvzmjI1QY  
17~ ΣΟΦΙΑ Βουλγαρίας Ιστορική ενημέρωση 2013 P1090242: https://youtu.be/n0uW57bB8kY .-                                                                                    
18~ΠΕΡΝΙΚ Σόφιας ενημέρωση 2013 P1090243:
https://youtu.be/QVfN4sJ3xS4 .-               
19~ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ 2013 είσοδος ενημέρωση P1090247: https://youtu.be/utdxaWsdpOQ .-                                                                                      
20~ΣΟΦΙΑ περιήγηση ενημέρωση 2013 P1090249 :
 https://youtu.be/1TVR0Vyz8u4  
21~ ΣΟΦΙΑ διαδρομή πόλης 20123 P1090251:
https://youtu.be/4wZyMfaHYHk .-         
22~ ΣΟΦΙΑ λεωφόρος Βίτοσα 2013 P1090252 :
 https://youtu.be/S9g8LQbSnRw .-           
23~ Σόφια στο κέντρο πόλης 2013 P1090254:
https://youtu.be/OsHXNla461I .-                 
24~ Σόφια περιοχή Ελληνικού προξενείου 2013 P1090255: https://youtu.be/eQi5zLsCgyI .-                                                                                                     
 25~ Σόφια ανταλλακτήριο 2013 P1090258: https://youtu.be/b30A261qQE4 .-                                                                                                            26~ ΣΟΦΙΑ ενημέρωση περιήγηση 2013 P1090259 :
https://youtu.be/Y28IV_3OXdg   
27~ SOFIA BULGARIA 2013 περιήγηση P1090266:
https://youtu.be/8JPxnVhmdDQ    
28~ Σόφια Αγία Κυριακή περιήγηση 2013 P1090267 : https://youtu.be/W6HquEOP_sM                                                                                    
29~Σόφια Λ Ταρκόφσκι  ή Λ. Ρακόφσκι 2013 περιήγηση P1090268:  https://youtu.be/mHPTY8xIVeI .-                                                                                              
30~ ΣΟΦΙΑ Στάδιο Β Λέφσκι 2013 P1090269 :
https://youtu.be/XII0uiNXspQ  .-                  
31~ SOFIA 2013 κήπος Ζαϊμοφ P1090270:
 https://youtu.be/xUZVnbGs9Gg .-                 
32~ ΣΟΦΙΑ περιήγηση πλατεία Νέφσκι 2013 P1090271:
 https://youtu.be/S68wXQB1s1E  .-                                                                               
33~Σόφια Λ Ντουντούκου 2013 P1090287 :
 https://youtu.be/7uWzF66At50 .-                  
34~ΒΑΡΝΑ 2013 Άκουα Χοτέλ P1090703  :
https://youtu.be/oDPQ3ZsJsLw  .-                   
35~ ΒΑΡΝΑ 2013 λιμάνι P1090704: https://youtu.be/maapWgB30Vk                                                                                                                                           
36 ~ ΒΑΡΝΑ Βουλγαρίας περιήγηση 2013 P1090753 : https://youtu.be/EyQNAieDKUk .-                                                                                         
37~ Εκκλησία στην Βουλγαρία Παναγίας 2013 P1090758 : https://youtu.be/7YGlyI9gQHU .-                                                                                     
38~ Βάρνα εκκλησιασμός στην Γέννα Παναγίας 2013 P1090759: https://youtu.be/RUaigTE8SfI .-                                                                                                    
 39~ VARNA Βάρνα Βουλγαρίας αφήγηση 2013 P1090760: https://youtu.be/Skcgaxc1Gjg /-                                                                                             
40~ ΒΑΡΝΑ Βουργαρίας μπαίνοντας 2013 P1090761 : https://youtu.be/NyJPiL0AVz0  .-                                                                                           41~ΣΑΝΤΑΣΚΙ Βουλγαρίας 2013 είσοδος P1090971 :
 https://youtu.be/pfts_FgQuzs     
42~ΒΑΡΝΑ τουριστικά θέρετρα 2013 P1090778:
 https://youtu.be/Kqi6kYrkLzQ .-          
43~ ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ Βάρνα 2013 P1090780:
https://youtu.be/tGY-HdKd868 .-                           
44~ Δελφινάριο Βάρνας 2013 P1090836:
 https://youtu.be/eNqNTDGAtNg .-                        
45~ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ παράσταση Βάρνα 2013 P1090837:  https://youtu.be/Mtcr5Qdi6KI .                                                                                                 
46 ~ Δελφινάριο πρόγραμμα Βάρνα 2013 P1090838 :                                                         https://youtu.be/A-6c5QRwqD4 .-                                                                                                                                       47~ Βάρνα Δελφινάριον παρουσίάσεις 2013 P1090840:
 https://youtu.be/l_5HBvIWv9Y   .-                                                                                
48~Δελφινάριο Βάρνα Βουλγαρίας παράσταση 2013 P1090842                          
https://youtu.be/rH-eBuZDqSI  .-                                                                              
 49~Δελφινάριο τα δελφίνια χαιρετούν 2013 P1090847:
https://youtu.be/vH_ULuIzpbY   .    

50~ ΒΑΡΝΑ ΜΟΛ 2013  P1090853:
https://youtu.be/N4g9m81fpI8  

51~    ΒΑΡΝΑ ΚΤΕΛ 2013 ΜΟΛ P1090855 :
https://youtu.be/pJomTtfk_is  

 52 ~   Στενά Κρέσνα Βουλγαρία τέμπη 2013 P1090969   
https://youtu.be/ly9yklXEsNg  .-                                                                                 
53~    ΚΡΕΣΝΑ Βουλγαρίας 2013 P1090970 : https://youtu.be/xalGz6XiGWQ                                                                                                                                                
54~    ΣΑΝΤΑΣΚΙ Βουλγαρίας 2013 είσοδος P1090971 :
https://youtu.be/pfts_FgQuzs  .-
55~ Σαντάνσκι ερωτήσεις ανέκδοτο 2013 P1090996 :  
https://youtu.be/t5B64AvtZwM                                                                                                                                       
56~ Α Πετρίτση Βουλγαρίας 2013 P1090997:
 https://youtu.be/OC9hYKLBr2c .-                                 
57~ Κούλα σύνορα Βουλγαρο- ελληνικά 2013 P1090998:!
 https://youtu.be/XXQYXgI9WqM  .-        

~ VIDEO    από βόλτα-εκδρομή  διαδρομή στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ  το  2013 :
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013  :                                                                                                

1~    Βουκουρέστι 2013 κέντρο περιήγηση P1090538 :  https://youtu.be/bwklOMnfGWE .-                                                                                                                                           
2~ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ περιήγηση κέντρο 2013 P1090340 : https://youtu.be/cNJwRDZwlv4 .-                                                                                           

3~ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ περιήγηση ξενάγηση 2013 P1090341:

https://youtu.be/JpBk-z48PVg  .-                                                                                    

 4~ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ πατριαχείο 2013 P1090355:

 https://youtu.be/K20Ct-7Mb1s  ~               
5~ Βουκουρέστι 2013 μαυσωλείο πεσόντων λίμνες P1090369 : https://youtu.be/V75KB1WOemA .-                                                                                                                                                                       
6~   ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Ρουμανίας 2013 αφήγηση P1090380 :   https://youtu.be/GUbJLWNQolE .-                                                                                    
 7~    ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013 αφήγηση περιήγηση P1090382
8~   Βουκουρέστι 2013 στα παλιά χρόνια P1090387 : https://youtu.be/9-AALlWZGvM                                                                                                                                
 9~Βουκουρέστι 2013 ελληνική πρεσβεία εκκλησία P1090388:
10~ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 2013 ξενάγηση P1090389: https://youtu.be/77LnSVHNFa0                                                                                               
 11~    ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013 περιήγηση P1090390 : https://youtu.be/bjIw3F8KNPM                                                                                                                                            12~ Βουκουρέστι 2013 Ρουμανία πιάτσα Ρομάνα P1090396 : https://youtu.be/TyfyAHWtZhU .-                                                                                        
13 ~Βουκουρέστι 2013 Λ Αεροπόρων P1090397:
14~Βουκουρέστι 2013 στη λίμνη P1090407:
https://youtu.be/sgiTnV6flU4                    
15~Ρουμανία Βουκουρέστι 2013 Αψίδα θριάμβου P1090415:
16~Βουκουρέστι 2013 μουσείο χωρίο P1090416:
17~ Βουκουρέστι 2013 στο μουσείο χωριού P1090420:                          
18~  Βουκουρέστι 2013 Ρουμανίας αφήγηση στο χωριό μουσείο P1090421:    https://youtu.be/cpt6PmyvnPE .-                                                                            
19~Βουκουρέστι 2013 πλατεία ελεύθερου τύπου P1090490:
20~Βουκουρέστι 2013 λεωφόρος Αψίδας θριάμβου P1090491:
https://youtu.be/BM1eQ7ZIB8k
21  ~Βουκουρέστι 2013 περιήγηση πόλης P1090498: https://youtu.be/-3QsD4ArF48                                                                                                                                              
22~ Βουκουρέστι 2013 πλατεία της Νίκης P1090511: https://youtu.be/QddqnWYT4Hw                                                                                                  
23~  Βουκουρέστι 2013 πλατεία της επανάστασης P1090512: https://youtu.be/crOz7ldEdsI .-                                                                                         24~ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013 PALATUL PARLAMENTULUI P1090514: https://youtu.be/hPxHxdxv7AE .-                                                                                      
25~ Βουκουρέστι 2013 παλάτι Ν Τσαουσέσκου P1090517: https://youtu.be/jFiPEkynn78 .-                                                                                                26~ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 2013 ενημέρωση περιήγηση P1090525:
27~Βουκουρέστι 2013 διατρέχοντας την πόλη P1090526:
28~Βουκουρέστι ο γύρος 2013 ξενάγηση P1090527: https://youtu.be/VDXlGVOjB3w .-                                                                              
29~Βουκουρέστι 2013 το μέγαρο Βουλής Τσαουσέσκου P1090528: https://youtu.be/EmKs0uBCd54 .-                                                                                                                                             
30~ Βουκουρέστι 2013 κέντρο περιήγηση P1090538: https://youtu.be/bwklOMnfGWE                                                                                           
31~ Βουκουρέστι 2013 κεντρική λεωφόρος P1090540:
https://youtu.be/lLGJeNNRhx8   .-                                                                                           
32~  ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ περιήγηση ξενάγηση 2013 P1090341 :
https://youtu.be/JpBk-z48PVg .-                                                                                                                                             
33~    ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 2013 P1090543 : https://youtu.be/bkTrDAOTtSc                                                                                             
34~ Βουκουρέστι 2013 δίπλα στο ποτάμι P1090544:
35~ Βουκουρέστι 2013 Κάρολος Νταβίλας P1090545:
36~ Βουκουρέστι 2013 Στρατιωτική Ακαδημία P1090552: https://youtu.be/0VTJ7um6rsA .-                                                                                      
 37~ Βουκουρέστι 2013 περιπλανήσεις P1090553:
 https://youtu.be/6EoEsIbxnrA .-                
39~ Βουκουρέστι 2013 Ιατρική Σχολή P1090557:
https://youtu.be/XjN6iAKPc7A  .-           
40~ Βουκουρέστι 2013 φεύγοντας P1090558:
https://youtu.be/UibgIJQrk7c .-                   
 41~ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013 αφήγηση Βουκουρέστι Κωνστάντζα P1090565: https://youtu.be/pD8e1o9JHiM  .-                                                                                           
42~  Ρουμανία 2013 πρός Κωνστάντζα P1090566: https://youtu.be/4RpbLHgwOnc .-                                                                             
43 ~Ρουμανία 2013 ο ξεναγός αφηγείται P1090570 :
https://youtu.be/PgIPCACk_Is .-                                                                               
44~Μαμάγια Κωνστάντζας 2013 :
45~   Ρουμανία 2013 Δούναβης αφήγηση P1090574 :
46~  ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013 γέφυρα Δούναβη P1090575 :
https://youtu.be/40McDFE2cTE                           
47~Κωνστάντζα περιήγηση πόλης 2013 P1090596 :
48~ Κωνστάντζα 2013 λιμάνι P1090595 :
49~ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ 2013 P1090594 :
50~Κωνστάτζα 2013 P1090593 :
51~   ΜΑΜΑΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΑ τελεφερίκ 2013 P1090657:
 https://youtu.be/cLfA5-7w3-c .-                                                                            
52~Μαμάγια 2013 παιδότοπος Ρουμανία P1090656:
53~Μαμάγιά από τελεφερίκ 2013 P1090634 :
54~ Κωνστάντζα 2013 κεντρικός δρόμος P1090631 :
55~ Λιμάνι Κωνστάντζας 2013 Ρουμανία P1090630 :
56~Κωνστάντζα μπαίνοντας 2013 P1090606 :
https://youtu.be/5lRGV1oCXFE .-       
 
                 
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
   
Το πρόγραμμα της φάσης των «16» νοκ άουτ αγώνες  :  Σάββατο  25/06/2016  :
 25/6/2016, Σεντ Ετιέν Ελβετία - Πολωνία (37) 16:00  1-1 κ.α.,(0-1), παρατ.:1-1 στα πεναλτι4-5   .- ^ Πρόκριση ΠΟΛΩΝΙΑΣ στους 8 .-^
Τα  γκόλ  40΄ Μπλαστσικόφσκι , 2΄  Σακίρι
 Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)
Κίτρινες: Σαρ, Τζουρού - Γεντρέτσικ, Παζντάν
ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Ροντρίγκεζ, Σαρ, Τζουρού, Τζάκα, Μπεχράμι (77΄ Φερνάντες), Σακίρι, Τζεμαϊλί (58΄ Εμπολό), Μεχμέντι (70΄ Ντερντιγιόκ), Σεφέροβιτς.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Ανταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γεντρέτσικ, Γκλικ, Παζντάν, Μπλαστσικόφσκι, Κριτσόβιακ, Ματσίνσκι (101΄ Γιοντλόβιετς), Γκροσίτσκι (104΄ Πέσκο), Λεβαντόφσκι, Μίλικ. .-
  
25/6 Παρίσι Ουαλία - Β.Ιρλανδία (38) 19:00  1-0 , (0-0) .- ^
 Τα  γκόλ : 75΄αυτογκόλ ΜακΌλεϊ .- Προκρίνεται  η ΟΥΑΛΙΑ  για τους 8  .-
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία). Βοηθοί: Μάικλ Μαλάρκι (Αγγλία), Στίβεν Τσάιλντ (Αγγλία). Τέταρτος: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Τέιλορ - Ντάλας, Στίβεν Ντέιβις
ΟΥΑΛΙΑ (Κρις Κόουλμαν): Χένεσεϊ, Γκάντερ, Τέιλορ, Ντέιβις, Τσέστερ, Γουίλιαμς, Άλεν, Ράμσεϊ, Μπέιλ, Λέντλεϊ (63΄ Γουίλιαμς), Βόουκς (55΄ Ρόμπσον-Κανού).
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάικλ Ο'Νιλ): ΜακΓκόβερν, ΜακΌλεϊ (84΄ Ματζένις), Τζόνι Έβανς, Ντέιβις, Λάφερτι, Κόρι Έβανς, Ντάλας, Νόργουντ (79΄ ΜακΓκιν), Χιούζ, Γουόρντ (69΄ Ουάσινγκτον ), Κάθκαρτ.


25/6 Λανς Κροατία - Πορτογαλία (39) 22:00  κ.α. 0-0   , (0-0) παράταση  :0-1  .- ^
Προκρίνεται η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  στους 8  .-
Το  γκόλ : 118 ΄ με κεφαλιά του Κουαρέσμα  .-
Κάρτες : Καρβάλιο ,
Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς - Σρνα, Τσόρλουκα, Βίντα, Στρίνιτς - Μόντριτς, Μπαντέλι, Ράκιτιτς(Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς - Μάντζουκιτς (Κάλινιτς).-
Πάγκος: Βάργκιτς, Βρσάλικο, Γεβντάι, Κόβατσιτς, Κράμαριτς, Κάλινιτς, Σίλντενφελντ, Ρογκ, Κάλινιτς, Τσόριτς, Πιάτσα, Τσοπ .-
Πορτογαλία (4-4-2): Ρουί Πατρίσιο - Σέντρικ, Πέπε, Φοντέ, Γκερέιρο - Γουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα(Ντανίλο), Ζοάο Μάριο, Αντρέ Γκόμες (Σάντσες) - Νάνι, Ρονάλντο .-
Πάγκος: Μπρούνο Άλβες, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ζοάο Μουτίνιο, Έντερ, Βιεϊρίνια, Άντονι Λόπες, Ντανίλο, Ρενάτο Σάντσες, Ράφα Σίλβα, Ελισέου, Ρικάρντο


Κυριακή 26  Ιουνίου  2016 πρόγραμμα  αγώνων νοκ άουτ :

 
   26/6 Λιόν Γαλλία - Ιρλανδία (40) 16:00  2-1 , (0-1).- ^
Πρόκριση για τη ΓΑΛΛΙΑ  στους  8 !

Τα  γκόλ  : 58' και στο 61' ο Αντουάν Γκριζμάν , 3΄ πέναλτι ο Μπρέιντι για το  0-1 .-
Διαιτητής : Ο Ιταλός Νικολα Ριτσόλι ,
Κάρτες : Κόουλμαν. , Καντέ., Χεντρίκ , Ραμί ,
Κόκκινη : ο Ντάφι
Γαλλία (Ντεσάν): Λορίς, Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Καντέ (46' Κομάν) (93' Μουσά Σισοκό), Ματουιντί, Πογκμπά, Γκριεζμάν, Παγέτ, Ζιρού (73' Ζινιάκ).
Ιρλανδία (Μάρτιν Ο' Νιλ): Ράντολφ, Κόουλμαν, Κέοχ, Ντάφι, Γουόρντ, ΜακΚάρθι (72' Χούλαχαν), Χέντρικ, Μπρέιντι, ΜακΚλιν (69' Ο'Σέι), Μέρφι (65' Γουόλτερς), Λονγκ.


 
  26/6 Λιλ Γερμανία - Σλοβακία (41) 19:00   3-0 , (2-0) .-
Τα  γκόλ  : 8΄Μπόατεκ , 42΄  ο Γκόμεζ , 63΄  ο Ντράξλερ, .-
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ, 4-2-3-1): Νόιερ, Κίμιχ, Χούμελς, Μπόατενγκ (72’ Χέβεντες), Έκτορ, Κεντίρα (76’ Σβαϊνστάιγκερ), Κρόος, Μίλερ, Εζίλ, Ντράξλερ (72’ Ποντόλσκι), Γκόμεζ.
Σλοβακία (Γιαν Κόζακ, 4-3-3): Κόζατσικ, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Γκιομπέρ (84’ Σαλάτα), Σκρίνιαρ, Χροσόφσκι, Χάμσικ, Βάις (46’ Γκρέγκους), Κούτσκα, Ντούρις (64’ Σέστακ).
Διαιτητής: Σίμον Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Γήπεδο: «Stade Pierre Mauroy»


 
26/6 Τουλούζ Ουγγαρία - Βέλγιο (42) 22:00    0-4 , (0-1) .- ^
Το  ΒΕΛΓΙΟ στους  8  .-  !
Τα  γκόλ  : 10΄ ο Αλντερβάιρελντ , στο 78’ ο Μπατσουαγί , 80΄ ο Αζάρ , 90΄+ 1 ΄ ο Καράσκο .-
Ουγγαρία (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Λανγκ, Γιούχαζ (79΄ Μπόντε), Γκούζμικς, Κάνταρ, Γκέρα (46’ Έλεκ), Λόβρενσικς, Πίντερ (75’ Νίκολικς), Νάγκι, Ντζούσντακ, Σαλάι
Βέλγιο(Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Μουνιέ, Αλντερβάιρελντ, Βερμάελεν, Βερτόνχεν, Βίτσελ, Ναϊνγκολάν, Ντε Μπρούιν, Μέρτενς (70’ Καράσκο), Αζάρ (82’ Φελαϊνί), Λουκάκου (76’ Μπατσουαγί)
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Γήπεδo: Stadium de Toulouse

Δευτέρα 27/06/2016
 
 
 27/6 Σεν Ντενί Ιταλία - Ισπανία (43) 19:00  2-0    , (1-0).-
Προκρίνεται  η ΙΤΑΛΙΑ  στους  8  . !  .-

Τα  γκόλ  : 33΄  ο Κιελίνι , 90+1΄ Πέπε  .-
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Τσουνέιτ Τσακίρ από την Τουρκία.
Κάρτες : Ντε Σίλιο  , Νολίτο ,
 Ιταλία (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Φλορέντσι (84’ Νταρμιάν), Παρόλο, Ντε Ρόσι (53’ Τιάγκο Μότα), Τζακερίνι, Ντε Σίλιο, Πελέ, Έντερ (82’ Ινσίνιε)
Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Χουανφράν, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Σίλβα, Φάμπρεγκας, Ινιέστα, Νολίτο (46’ Αντούριθ, 81’ Πέδρο), Μοράτα (70’ Λούκας Βάσκεθ)
Διαιτητής: Τσουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)
Γήπεδο: Stade de France

27/6 Νις Αγγλία - Ισλανδία (44) 22:00 1-2 , (1-2) .-
Ιστορική πρόκριση Ισλανδίας  στους 8  . !
Τα  γκόλ  :4΄ πεν. Ρούνεϊ , 6΄ Γκούναρσον , 18΄ Σίγκθορσον,
Κάρτες : Γ. Σίγκθορσον , Στάριτζ , Γκούναρσον,
Αγγλία (Ρόι Χότζον): Χαρτ, Γουόκερ, Ρόουζ, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Στέρλινγκ(Βάρντι. ) ,, Κέιν, Ρούνεϊ(Ράσφορντ),, Στάριτζ, Ντάιερ(ο Γουίλσιρ ), Ντέλε Άλι.
Ισλανδία (Λαρς Λάγκερμπακ): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Γ. Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Σίγκθορσον( Μπιάρνασον), Ρ. Σίγκουρντσον, Άρνασον, Μπόντβαρσον(Τραούστασον), Γκούναρσον, Σκούλασον.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΣ! Μιά  χώρα των 350 χιλιάδων κατοίκων βγάζει έξω την Αγγλία  !!!


***   COPA AMERICA 2016...

*** Α΄ Όμιλος
3 Ιουνίου: ΗΠΑ - Κολομβία 0-2
4 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα - Παραγουάη 0-0
7 Ιουνίου: ΗΠΑ - Κόστα Ρίκα 4-0, Κολομβία - Παραγουάη 2-1
11 Ιουνίου: ΗΠΑ - Παραγουάη 1-0, Κολομβία - Κόστα Ρίκα 2-3
*** Β΄ Όμιλος
4 Ιουνίου: Αϊτή - Περού 0-1, Βραζιλία - Εκουαδόρ 0-0
8 Ιουνίου: Βραζιλία - Αϊτή 7-1, Εκουαδόρ - Περού 2-2
12 Ιουνίου: Εκουαδόρ - Αϊτή 4-0, Βραζιλία - Περού 0-1
*** Γ΄ Όμιλος
5 Ιουνίου: Τζαμάικα - Βενεζουέλα 0-1, Μεξικό - Ουρουγουάη 3-1
9 Ιουνίου: Ουρουγουάη - Βενεζουέλα 0-1, Μεξικό - Τζαμάικα 2-0
13 Ιουνίου: Μεξικό - Βενεζουέλα 1-1, Ουρουγουάη - Τζαμάικα 3-0
Δ΄ Όμιλος
6 Ιουνίου: Παναμάς - Βολιβία 2-1, Αργεντινή - Χιλή 2-1
10 Ιουνίου: Χιλή - Βολιβία 2-1, Αργεντινή - Παναμάς 5-0
 14 Ιουνίου: Χιλή - Παναμάς 4-2 , Αργεντινή - Βολιβία  3-0 .-

 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
*** Για  το Κόπα Αμέρικα  , copa america 2016  χθές ή  σήμερα  ξημερώνοντας :
Προημιτελικά  :
 ~* ώρα 02.00 π.μ. 17/06/2016 : ΗΠΑ-ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ   2-1 .- ^
~ώρα 15.00  17/06/2016  :  ΠΕΡΟΥ -ΚΟΛΟΜΒΙΑ  2-4  .- ^
Κυριακή 19/06/2016 :
~*  ώρα 02.00 19/06/2016 : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ  4-1 .-
~* ώρα 05.00 π.μ. 19/06/2016 : ΜΕΞΙΚΟ-ΧΙΛΗ   0-7 .-
   

 ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

 Τρίτη 21/6/2016

  ΗΠΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  0-4  .- ^

 Τετάρτη 22/6/2016

 ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΧΙΛΗ  0-2  .- ^


   ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ -
 Σάββατο 25/6/2016 (03:00)
  ΗΠΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ  0-1  .- ^
 Το  γκόλ  : στο 30΄ ο Μπάκα  .- 
  3η  στην κατάταξη  η ΚΟΛΟΜΒΙΑ !
ΗΠΑ (Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Γέντλιν, Κάμερον, Μπέζλερ, Ορόσκο, Ζάρντες, Μπράντλεϊ (78’ Νάγκμπε), Τζόουνς, Μπεντόγια (73’ Πούλισιτς), Ντέμπσεϊ, Γουντ.
Κολομβία (Πέκερμαν): Οσπίνα, Αρίας, Ζαπάτα, Μουρίλο, Φάμπρα, Σέλις (86’ Μεντίνα), Τόρες, Κουαδράδο (73’ Μορένο), Ροντρίγκες, Καρντόνα, Μπάκα (77’ Μαρτίνες).

 ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ -
Κυριακή 26/6/2016 (03:00)
  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΧΙΛΗ   κ.α.  0-0  , στα πέναλτι  2-4  .- ^
Αργεντινή: Ρομέρο, Μερκάδο, Οταμέντι, Φούνες Μόρι, Ρόχο, Μπίγλια, Μασεράνο, Μπανέγα (111' Λαμέλα), Μέσι, Ντι Μαρία (57' Κρανεβίτερ), Ιγκουαΐν (70' Αγουέρο).
Χιλή: Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Χάρα, Μποσεζούρ, Μαρσέλο Ντίας, Βιδάλ, Αράνγκις, Φουενσαλίδα (80' Πουτς), Αλέξις (103' Φρανσίσκο Σίλβα), Εντουάρντο Βάργκας (109' Νικολάς Καστίγιο).

Τα πέναλτι
0-0 Βιδάλ: Απόκρουση Ρομέρο
0-0 Μέσι: Άουτ
0-1 Kαστίγιο: γκολ
1-1 Μαστσεράνο: γκολ
1-2 Αράνγκις: γκολ
2-2 Aγουέρο: γκολ
2-3 Μποσεζούρ: γκολ
2-3 Μπίλια: Απόκρουση Μπράβο
2-4 Σίλβα: γκολ

***   Με σούπερ Κουμεντάκη, η Εθνική 3-1 τη Σλοβενία και... Final-4 Στο World League
Η Εθνική γνώριζε -πριν καν αγωνιστεί- για την πρόκρισή της στο Final-4 του 3ου ομίλου του World League, όμως αυτό όχι μόνο δεν την… χαλάρωσε, αλλά της έδωσε την ώθηση για μια εντυπωσιακή νίκη με 3-1 κόντρα στην ισχυρή Σλοβενία.
Τα σετ: 25-23, 22-25, 25-21, 29-27
Ελλάδα (Δρίκος): Στιβαχτής 5 (5/5 επ.), Πετρέας 7 (5/9 επ., 2 μπλοκ), Ανδρεάδης 6 (4/6 επ., 2 άσοι), Κουμεντάκης 19 (16/28 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ, 50% υπ. – 25% άριστες), Φράγκος 15 (13/29 επ., 2 μπλοκ), Πρωτοψάλτης 11 (11/28 επ., 38% υπ. – 08% άριστες), Γκαράς –λ (54% υπ. – 29% άριστες) / Σμαραγδής.
Σλοβενία (Τζιάνι): Πάγενικ 5 (4/9 επ, 1 μπλοκ), Γκασπαρίνι 15 (11/23 επ, 2 άσοι, 2 μπλοκ), Βίντσιτς 1 (1/2 επ.), Κοντσίλα 5 (4/7 επ., 1 μπλοκ), Ούρναουτ 3 (3/12 επ, 56% υπ. - 33% άριστες), Τσεμπούλ 11 (7/16 επ, 3 άσοι, 1 μπλοκ, 57% υπ - 33% άριστες), Κόβασιτς –λ (57% υπ - 14% άριστες) / Χρίμπαρ –λ (86% υπ. – 71% άριστες), Στέρν 4 (3/6 επ., 1 άσο), Σκετ 8 (7/15 επ., 1 άσο), Στάλεκαρ 5 (5/5 επ.), Ρόπρετ 1 (1 μπλοκ), Κλόμπουτσαρ 5 (4/8 επ., 1 μπλοκ, 50% υπ. – 25% άριστες).

***  Δύο στα δύο για την Εθνική κόντρα στην Τουρκία στα φιλικά προετοιμασίας για το Προολυμπιακό τουρνουά  :
Νίκη με 75-70

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 34-38, 52-56, 70-75
ΤΟΥΡΚΙΑ (Εργκίν Αταμάν): Αρσλάν 9 (2), Ασίκ 2, Γκιουλέρ 7 (1), Οσμάν 15 (1), Ερντέν 4, Μαχμούτογλου 12 (4), Γκεγίκ 5, Ντίξον 3 (1), Μπατούκ 8 (2), Κορκμάζ 2, Σιπάχι 3
ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης): Αθηναίου 3 (1), Μπουρούσης 4, Καλάθης 5 (7ρ., 7ασ.), Μάντζαρης, Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (1), Ντόρσεϊ 12 (2), Χαραλαμπόπουλος 5, Μπόγρης, Γ. Αντετοκούνμπο 17 (6ασ., 3κλ.), Κουφός 11, Θ. Αντετοκούνμπο 2

***  Και δεύτερο ασημένιο για την Κορακάκη στο Παγκόσμιο σκοποβολής
 Στην πόλη όπου ακριβώς πριν από ένα χρόνο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων, η Άννα Κορακάκη πήρε τώρα δύο μετάλλια, επίσης ασημένια. Μετά τη 2η θέση στο αεροβόλο πιστόλι από 10μ. στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού, η Ελληνίδα σκοποβόλος κατετάγη 2η και στη σπορ πιστόλι, χάνοντας στον τελικό από την Αντουανέτα Μπόνεβα (Βουλγαρία). Τη Δευτέρα (27/6) θα αγωνιστεί στο σκητ ανδρών ο Ευθύμιος Μίτας.

***   Μπιτς βόλεϊ: Αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς και για τους Άνδρες
  Χωρίς ελληνική εκπροσώπηση θα διεξαχθεί το Ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ, αφού μετά τις Γυναίκες, χθες, ούτε η Εθνική Ανδρών κατόρθωσε να προχωρήσει στο Continental Cup, που διεξάγεται στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας. Μετά τους δύο πρώτους αγώνες Ελλάδα και Βέλγιο μετρούσαν από μία νίκη, αλλά οι Γιώργος Κοτσιλιάνος και ο Νίκος Ζουπάνης ηττήθηκαν στο τάι μπρέικ με 1-2 (16-21, 21-15, 8-15) από τους Κοκελκόρεν / Βαν Βάλε και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια.

***   Νίκη για τη Σάκκαρη στον 2ο γύρο των προκριματικών του Γουίμπλεντον
   Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γουίμπλεντον προκρίθηκε η Μαρία Σάκκαρη. Η Ελληνίδα τενίστρια αντιμετώπισε σήμερα την Γιοβάνα Γιάκσιτς (Σερβία), στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου, και επικράτησε με 7-6, 6-2, παίρνοντας το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Εκεί η νεαρή πρωταθλήτρια θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Μισέλ Λαρσέρ Ντε Μπρίτο (Πορτογαλία)-Μαρίνα Ζανέφσκα (Ουκρανία) και με ενδεχόμενη νέα επιτυχία τότε η Σάκκαρη θα προκριθεί στο κυρίως ταμπλό του φημισμένου τουρνουά γκραν σλαμ.

*** Μ. Τριανταφυλλόπουλος σε Θύρα 7: «Μαγκιές σε εμένα δεν περνάνε»
Απάντηση του γνωστού δημοσιογράφου στην επιθετική ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού.              
Στην… αντεπίθεση πέρασε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μετά την ανακοίνωση της «Θύρα 7» κατά του γνωστού δημοσιογράφου, με αφορμή τελευταίες αναφορές του για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Τριανταφυλλόπουλος δημοσίευσε στο zougla.gr το παρακάτω κείμενο: 
«Επειδή υποψιάζομαι ότι η ανακοίνωσή σας ακόμα και εάν έχει γραφεί από εσάς, από άλλα κέντρα κατευθύνεται, θα ήθελα πολύ φιλικά να σας διαβεβαιώσω, ότι αυτές οι μαγκιές, το ύφος και κουτσαβακισμοί στη δική μου αντίληψη περί δημοσιογραφίας δεν περνάνε.
Αφήστε λοιπόν τα ίσως και προχωρήστε στο παρασύνθημα, λαμβάνοντας υπ όψιν σας τα εξής.
Υπάρχει κίνδυνος να βάλετε σε περισσότερους μπελάδες, από αυτούς που ήδη αντιμετωπίζει, τον πρόεδρο της ομάδας σας με όσα δημοσιεύσατε.
Απειλές τέτοιου είδους έχετε συνηθίσει να τις εκτοξεύετε μεταξύ σας, εντός και εκτός γηπέδου, στον χώρο όμως της πραγματικής ενημέρωσης δεν πιάνουν τόπο. Ως εκ τούτου ασχοληθείτε με τον Ολυμπιακό.
Η ομάδα σας πέρα από τους προέδρους και τις διοικήσεις ήταν και θα παραμείνει μεγάλη. Γνωρίζετε άλλωστε από πρώτο χέρι ότι παρακολούθησα πολλές από τις διεθνείς αναμετρήσεις του Ολυμπιακού κι ήμουν κοντά σας, μέσα στο γήπεδο Καραΐσκάκη ως φίλαθλος και όχι ως αντίπαλος. Η έρευνα του zougla.gr δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα και αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε υγιής φίλαθλος.
Ελπίζω να έγιναν κατανοητά όσα γράφω και απευθύνομαι σε εσάς, παρ όλο που θεωρώ απαράδεκτη, πέρα από το ύφος του κειμένου που αναρτήσατε, την έκδοση ανακοινώσεων από τον Ολυμπιακό, όταν το αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας έρευνας δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.
Αυτό και καλή τύχη στη νέα ποδοσφαιρική χρονιά».

***  Λόγω «Παπαδό» είπε αμέσως «ναι» ο Χρήστος Καλαντζής!
Ο Χρήστος Καλαντζής ήταν ένα από τα βασικά ερωτηματικά για το νέο ρόστερ της Καλαμάτας. Τελικά αποδείχθηκε και η πλέον …εύκολη περίπτωση, διδάσκοντας για μια ακόμη φορά ήθος. Ο πολύπειρος Καλαματιανός επιθετικός, με σημαντική καριέρα και στην Α’ Εθνική, είπε χθες το «ναι» μέσα σε… 5 λεπτά, εκφράζοντας την αγάπη και το σεβασμό του για τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τον Δημήτρη Τσάκωνα, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και φυσικά την ομάδα από την οποία αναδείχθηκε. Ο ίδιος δήλωσε «στρατιώτης» της νέας προσπάθειας, με το οικονομικό μέρος να διευθετείται πολύ γρήγορα, αφού και η διοικητική πλευρά της ομάδας έδειξε ανάλογη εκτίμηση.
Τέλος, απομένει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Άρις Γαλανόπουλος, του οποίου επίσης η …καρδιά ανήκει στη Μαύρη Θύελλα, όμως ο έμπειρος αμυντικός ίσως θέσει σε προτεραιότητα ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα.
   Το νέο ΠΟΚ αναλαμβάνει να χτίσει ο Τάκης Δρούγας!
Η απόφαση του Σταύρου Παπαδόπουλου να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της Καλαμάτας, σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας της όπως είναι ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από δεκαετίες, συνοδεύεται με δικαιολογημένη αισιοδοξία, καθώς η παρουσία του γνωστού Μεσσήνιου επιχειρηματία και η δεδομένη αγάπη του για την ομάδα αποτελούν εγγύηση για άμεση επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες και άλλες επιτυχίες.
Πέρα από τις υπόλοιπες κινήσεις σχεδιασμού που έχουν γίνει μέχρι στιγμή ίσως η πλέον σημαντική είναι η δημιουργία παράλληλα με την πρώτη ομάδα, ενός «φυτωρίου» ποδοσφαιριστών, στα πρότυπα του παλιού ΠΟΚ, που είχε αναδείξει για λογαριασμό της Μαύρης Θύελλας –και πάλι επί των ημερών Παπαδόπουλου- πολλούς σπουδαίους παίκτες. Το συγκεκριμένο εγχείρημα και σε συνδυασμό με τη συνεργασία με τον Μεσσηνιακό (θ’ αγωνίζεται φέτος στην Α1 κατηγορία) όχι μόνο υπόσχεται συνέχεια, προοπτική και αυτοτέλεια της ομάδας σε έμψυχο δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία της αξιοποίησης των ταλέντων της Μεσσηνίας, υλοποιώντας ένα ζητούμενο ετών.
Το δύσκολο έργο της αναζήτησης επίλεκτων παικτών, ηλικίας 13-15 ετών, και τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Ενωσιακός προπονητής Τάκης Δρούγας, που υπήρξε και ο ίδιος μια από τις παλιές δόξες της Μαύρης Θύελλας.
  Έναρξη προπονήσεων μετά τις 20 Ιουλίου 
Όσο για την ανδρική ομάδα που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Α’ Τοπικής και την άνοδο στη Γ’ Εθνική, το ρόστερ είναι «κλεισμένο» σε ένα μεγάλο ποσοστό, χάρις στις προσπάθειες του Δημήτρη Τσάκωνα και σε συνεργασία με το τεχνικό τιμ, που αποτελούν οι Έλβιο Μάνα-Τάσος Χατζηαγγελής και ο γυμναστής Γιώργος Κατσούλης.
Πιο συγκεκριμένα έχουν συμφωνήσει οι τερματοφύλακες Γιώργος Κυριακόπουλος και Τάσος Κωνστακόπουλος και οι Βασίλης Μπεγέτης, Γιάννης Τζανετέας, Γιάννης Καλογερόπουλος, Σταύρος Τσουλάκος, Διονύσης Γεωργιόπουλος, Άγγελος Σαραντόπουλος, Δημήτρης Κουρούπης, Νίκος Βασιλόπουλος και ο Νίκος Λιόλιος, ο οποίος είναι ο μόνος μη Μεσσήνιος, αλλά με δύο θητείες ήδη στην ομάδα και μόνιμος κάτοικος της πόλης. Επίσης, ο Σωτήρης Κουκούτσης του Μεσσηνιακού θα φορέσει τα μελανόλευκα, αν μείνει τελικά στην πόλη (σπουδάζει στη Βουλγαρία). Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο Σπύρος Δασκαλάκης δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έγινε, ενώ ο Κώστας Αργυρόπουλος, που ήταν επίσης από τους αρχικούς «στόχους» θα συνεχίσει τελικά στην Αναγέννηση.
Τέλος, στην ομάδα της Καλαμάτας βρίσκονται τα δελτία των νεαρών Κουντάνη, Νικολόπουλου, Οδεμισιώτη, Κουρέα, Κακαλή και Γκαρμοίρη.  Χ.Ε.

***  ΑΕΚ και Πανιώνιος τα «βρήκαν» στα γενέθλια του Μπακασέτα  Ανακοινώθηκε η μετραγραφή
Οι σκόπελοι που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και ο Τάσος Μπακασέτας είναι και επίσημα παίκτης της ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Πανιωνίου που δέχθηκε να παραχωρήσει τον διεθνή άσο, ανήμερα των 23ων γενεθλίων του και έξι μήνες πριν από το τέλος του συμβολαίου του. Ο πρόεδρος των «κυανέρυθρων» Χρήστος Δάρας πήγε το απόγευμα στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ και όλα τελείωσαν θετικά μέσα σε λίγη ώρα.
Η ανακοίνωση:Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή Τάσο Μπακασέτα για τα επόμενα τρία χρόνια.
TO BIOΓΡΑΦΙΚΟ
 Ο Τάσος Μπακασέτας γεννήθηκε στις 28/6/1993 και ο τόπος καταγωγής του είναι η Νεμέα. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης και το 2010 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Εκανε ντεμπούτο στη Super League στις 18/4/10 στον αγώνα ΑΕΚ-Αστέρα Τρίπολης 2-0, σε ηλικία 16 ετών και 284 ημερών.
Δόθηκε δανεικός στον Θρασύβουλο Φυλής το 2011 και στον Αρη το 2014 και από τον Ιανουάριο του 2015 ανήκε στον Πανιώνιο, με τον οποίον αγωνίστηκε σε 42 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας και σημείωσε 12 γκολ.
Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του στην περασμένη σεζόν με 12 γκολ σε συνολικά 36 επίσημα ματς σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Έχει υπάρξει μέλος της εθνικής Νέων (έπαιξε στον τελικό του ευρωπαϊκού Νέων 2012) και Ελπίδων και πλέον μετράει και δύο συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών στα πρόσφατα φιλικά της Αυστραλίας.
«Είναι το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μου. Είμαι χαρούμενος που ανήκω στην οικογένεια της ΑΕΚ. Προέρχομαι από την καλύτερη με διαφορά σεζόν της καριέρας μου και θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθειά τους και τους συμπαίκτες μου αλλά και το προπονητικό επιτελείο του Πανιωνίου», ανέφερε αρχικά ο Τάσος Μπακασέτας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ.
Και συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι λίγο περίεργα που σήμερα υπέγραψα και αύριο πρέπει να μπω στο αεροπλάνο για να πάω την προετοιμασία, αλλά είχα ένα προαίσθημα ότι κάπως έτσι θα γινόταν, αφού σήμερα είναι τα γενέθλιά μου. Πρόκειται σίγουρα για τα καλύτερα γενέθλια της ζωής μου ως τώρα».
Αναφορικά με τους στόχους του δήλωσε: «Στόχος μου είναι να πανηγυρίσω τίτλους με την ΑΕΚ και θέλω του χρόνου τέτοια μέρα να έχουμε κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ξέρω ότι η ΑΕΚ έχει μακρά παράδοση απόκτησης μεγάλων παικτών από τον Πανιώνιο, όπως ο Κώστας Νεστορίδης και ο Θωμάς Μαύρος, και θα ήθελα να γίνω κι εγώ σημαντικό μέρος της ιστορίας της ομάδας»
Πετάει για Πολωνία
 Ετσι, ο Κορίνθιος μεσοεπιθετικός αναμένεται να μπει αύριο στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει την αποστολή της ΑΕΚ στο Κίελτσε της Πολωνίας, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, υπό τις οδηγίες του Τιμούρ Κετσπάγια.

***   Στην Αθήνα ο Ιμπάρμπο για υπογραφές με τον ΠΑΟ   Περνάει εξετάσεις την Τετάρτη
Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Βίκτορ Ιμπάρμπο προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό.
Ο 26χρονος Κολομβιανός επιθετικός έκανε ταξίδι 35 ωρών για να φτάσει στη χώρα μας και την Τετάρτη αναμένεται να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει συμβόλαιο με τους Πράσινους.
Αμέσως μετά θα ταξιδέψει στο Τέγκελε της Ολλανδίας για το βασικό στάδιο προετοιμασίας του Τριφυλλιού.

***  Ο Ιβάνοφ υπέγραψε στον ΠΑΟ και φόρεσε τα... πράσινα        Η πρώτη μεταγραφή
Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού με κάθε επισημότητα είναι ο Ιβάν Ιβάνοφ, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους «πράσινους» και αποτελεί το πρώτο απόκτημα της ομάδας για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.
Ο Βούλγαρος διεθνής αμυντικός πέρασε χθες με επιτυχία τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και σήμερα βρέθηκε στα γραφεία του «τριφυλλιού», όπου και υπέγραψε τη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό.
Μάλιστα, αμέσως μετά και την ολοκλήρωση του τυπικού σκέλους, έβγαλε και τις πρώτες φωτογραφίες με το κασκόλ της νέας ομάδας του.

***  Στη Θεσσαλονίκη για υπογραφές με τον ΠΑΟΚ ο Κρέσπο  Αφού περάσει από εξετάσεις
Έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο αμυντικός ποδοσφαιριστής Χοσέ Ανχελ Κρέσπο, προκειμένου να υποβληθεί αύριο σε ιατρικό και εργομετρικό έλεγχο και να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ.
Ο παίκτης είναι 29 ετών και ανήκει στην Αστον Βίλλα με την οποία ήρθε σε συμφωνία ο ΠΑΟΚ για την μετακίνηση του Ισπανού αμυντικού. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις είναι καλές ο Κρέσπο θα γίνει η 4η μεταγραφή του "δικεφάλου".

***   Βαριά «φιλική» ήττα της Εθνικής από τη Σερβία με 91-76    Σε ματς στο Βελιγράδι...
H Εθνική Ανδρών πλήρωσε την αμυντική της αδράνεια και ηττήθηκε από την Σερβία με 91-76 σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 14 πόντους, ενώ από τους Σέρβους ξεχώρισε ο Γιόκιτς με 20π.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον τρίτο και τελευταίο αγώνα προετοιμασίας της πριν το Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο(4-9/7) προβλημάτισε αρκετά με την απόδοση της, έδειξε ότι ακόμα δεν έχει βρει τα “πατήματα” της στην επίθεση ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας, Φώτης Κατσικάρης, είναι η αμυντική της συμπεριφορά.
Στην αναμέτρηση δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Κώστας Κουφός λόγω γαστρεντερίτιδας. Στα θετικά η πολύ καλή απόδοση του Γιάννη Μπουρούση, που εκτός απο τους 9 πόντους που πέτυχε έδωσε και 8 ασίστ βοηθώντας στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Στράτου Περπέρογλου, που ενσωματώθηκε μόλις χθες στην προετοιμασία, με 12 πόντους.
Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη ξεκίνησε φουριόζα τον αγώνα μέσα στην σχεδόν κατάμεστη “Kombank Arena” με τον Καββάδα να ξεκινάει στην βασική πεντάδα και να είναι πολύ καλός πετυχαίνοντας 7 πόντους στο συγκεκριμένο διάστημα, και με τους Περπέρογλου και Αγραβάνη να πετυχαίνουν δυο διαδοχικά τρίποντα προηγήθηκε με 11-17 στο 5΄.
Στην συνέχεια όμως η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς κατάφερε να ισορροπήσει τον αγώνα και να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο -2 (27-29). Στην δεύτερη περίοδο οι Σέρβοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο 12' με τρίποντο του Τεόντοσιτς (34-32) ενώ με ένα σερί 5-0 στο τέλος πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι 53-46.
Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η Εθνική με δύο διαδοχικά τρίποντα από Μπουρούση και Καλάθη μείωσε στους 4΄(56-52 στο 23'), αλλά τα αμυντικά της κενά ήταν εμφανή με τους γηπεδούχους να τα εκμεταλλεύονται στο έπακρο παίρνοντας για πρώτη φορά προβάδισμα 10 πόντων (67-57 στο 25΄). Η τρίτη περίοδος έληξε με την ομάδα της Σερβίας να προηγείται με 75-63.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο υπήρξε ολική κατάρρευση της εθνικής που έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει στις επιθετικές ορέξεις των Σέρβων και με σερί 10-0 η διαφορά έφτασε γρήγορα τους 20 πόντους (85-65 στο 33΄). Το τελικό 91-76 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των δύο ομάδων με την Ελληνική ομάδα να πρέπει να αλλάξει πολλά στην άμυνα της αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Τα δεκάλεπτα: 27-29, 53-46, 75-63, 91-76
Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 16, Σιμόνοβιτς, Ντάνγκουμπιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 7, Μάρκοβιτς 7, Κάλινιτς 1, Μπίρτσεβιτς 4, Ραντούλιτσα 14, Γιόκιτς 20, Στίματς 7, Ζάγκορατς.
Ελλάδα (Κατσικάρης): Αθηναίου, Μπουρούσης 9 (6 ριμπ., 8 ασίστ), Καλάθης 7 (6 ασίστ), Περπέρογλου 12, Καββαδάς 9, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 10, Ντόρσεϊ, Χαραλαμπόπουλος 3, Γ. Αντετοκούνμπο 14 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Θ. Αντετοκούνμπο.

***


 ~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  : 
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html.  .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  : 
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .-         
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 : 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-  
~ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html .- 
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 08  Ιουνίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-08-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 09  Ιουνίου  2016:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-09-2016.html  .-  
~  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News   2  Πέμπτη  09 Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-nwes-2-09-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 10  Ιουνίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-10-2016.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Arfara News 2  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-10-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  11 Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-11-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  11  και 12  Ιουνίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/11-12-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-12-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  13  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-13-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 14  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-14-2016.html .-
~EURO  2016  στην  Γαλλία 10/06 -10/07/2016 και COPA AMERICA 2016...  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/06/euro-2016-1006-10072016.html .-               
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  15  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης Πέμπτη 16  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-16-2016.html  .-
 Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  17 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-17-2016.html .-           
~ Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17  Ιουνίου  2016  , Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  στη  Κρήτη  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-17-2016.html   .-
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  18  Ιουνίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-18-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  19 Ιουνίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-19-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 19 Ιουνίου  2016  , Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  στη  Κρήτη συνέχεια 2   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-17-2016_19.html .- 

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  20-Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news.html  .-   
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη   21 Ιουνίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-21-2016.html .-

~Η Εφημερίδα μας Arfara News 2  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  στη  Κρήτη συνέχεια 3 Τρίτη 21/06/2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-3.html  .-                                                                   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  222  Ιουνίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-222-2016.html .-     

~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΑ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .- 
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23  Ιουνίου  2016  :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-23-2016.html  .-
~ΘΥΜΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ μέσα από παλιές φωτογραφίες Πέμπτη  23  Ιουνίου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/23.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  24  Ιουνίου  2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-24-2016.html  .-     
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-25-2016.html  .-
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  25   και  26  Ιουνίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/25-26-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 26  Ιουνίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-26-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 27 Ιουνίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-27-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα  μας     ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  28 Ιουνίου   2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-28-2016.html  .-            
~                                                                                                                                        
 ***  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 662 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1084 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.607   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  39 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                      

  ***  1.STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2

 
  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4803 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3002 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3003  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 808   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

***

~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: