ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 07 Αυγούστου  2018 .
~
 ΧΘΕΣ :Βίντεο ...
Φωτογραφία του Stamatios N. Skoulikas.
~ * Από 4η  παράκληση στο Αρφαρά 06/08/2018 :
 ~*ΑΡΦΑΡΑ Άγιοι Θεόδωροι 4η παράκληση 06/08/2018: 
Φωτογραφία του Κωνσταντινος Κατσαμπανης.
 ~*Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρά 4η παράκληση 06/08/2018: 




Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~






~ 7 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Δομετίου του Πέρση και των δύο μαθητών αυτού
~  Τη μνήμη του Αγίου Δομετίου του Πέρση και των δύο μαθητών αυτού τιμά σήμερα, 7 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Oσιομάρτυρας Δομέτιος ήταν Πέρσης και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη από κάποιο χριστιανό, που ονομαζόταν Άβαρος.
* Όταν το έμαθαν αυτό οι άνθρωποι του σπιτιού του, εξεγέρθηκαν εναντίον του και ο Δομέτιος αναγκάσθηκε να τους εγκαταλείψει.
Κατέφυγε στην πόλη Νίσιβη στα βυζαντινά σύνορα, οπού κλείστηκε σε κάποια μονή. Αναχώρησε, όμως, κι από κει, για να έλθει στη Θεοδοσιούπολη, στη μονή Σεργίου και Βάκχου, όπου ο Δομέτιος καλλιέργησε σε μεγάλο βαθμό τις αρετές του Ευαγγελίου.
Ο προϊστάμενος της μονής Ουρβέλ, βλέποντας την πνευματική ανωτερότητα του Δομετίου, θέλησε να τον κάνει πρεσβύτερο. Αλλά ο αγώνας του Δομετίου δεν ήταν πως θα αρπάξει αξιώματα, αλλά πως θα τα αποφύγει.
Διότι έμαθε από τον Κύριο του Ιησού Χριστό, να είναι «ταπεινός τη καρδία» που σημαίνει, ταπεινός στο φρόνημα και την εσωτερική διάθεση. Γι’ αυτό και έφυγε στα όρη και ζούσε μέσα σε μια σπηλιά με δύο μαθητές του.
Όταν κάποτε περνούσε από ‘κει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, διέταξε να τον σκοτώσουν. Οι στρατιώτες του Ιουλιανού βρήκαν το Δομέτιο και τους μαθητές του να ψάλλουν μέσα στη σπηλιά, όπου τους φόνευσαν με λιθοβολισμό.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Τον της χάριτος λόγον εισποιησάμενος, πυρσολατρών τας τερθρείας απεποιήσω σοφώς, τω Χριστώ ανατεθείς Πάτερ Δομέτιε, και εν αθλήσει ακλινής, ως οσίων μιμητής, εδείχθης Οσιομάρτυς, διό σε ύμνοις τιμώμεν, συν φοιτητών σου τη δυάδι σοφέ.
~*Απολυτίκιο Αγ. Δομετίου - 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/fnfnbiHw_k0  .-
~
**  Ποιά ώρα γεμίζουν οι Εκκλησίες με Αγγέλους;

~ Στην Θεία Λειτουργία και όταν κοινωνούσε είχε εμπειρίες και κάποιες από αυτές τις εκμυστηρεύτηκε ως έξης: «Όλα αυτά που προσφέρουμε στην Προσκομιδή, κρασιά, κεριά και τα ονόματα, τα παίρνουν Άγγελοι και τα πηγαίνουν απάνω. Μια φορά είχα πάει στην αγία Αικατερίνη.
* Είχαν μνήμη (εορτή αγίου) εκεί και έδωκα το χαρτάκι μου με τα ονόματα. Το πρωΐ υστέρα πού είχε τελειώσει η Λειτουργία, είδα κατά γης το χαρτάκι στο Ιερό μπροστά. Στενοχωρήθηκα και είπα: «Αχ, Θεέ μου, αγία Αικατερίνη, ήρθα εδώ και δεν διαβάστηκαν τα ονόματά μου».
Τη νύχτα στον ύπνο μου ήρθε μία νέα ωραία (αγία Αικατερίνη) και μου είπε: «Φοβήθηκες, παιδί μου, μήπως δεν διαβάστηκαν τα ονόματα; Τα διάβασα εγώ, ας μην τα διάβασε ο παπάς».
Στα χέρια της κρατούσε ένα χαρτί. Μου το έδειξε. Είδα ότι ήταν το χαρτί πού είχα γράψει τα ονόματα και το είχα δώσει στον παπά για να τα μνημονεύσει στην Προσκομιδή.
«Όταν ξεκινά το πρωί η Λειτουργία μας, εκεί όλα είναι πολύ ωραία.
Όταν όμως έρχεται η ώρα της μεταδόσεως τότε είναι όλη η Εκκλησία γεμάτη από τα αγγελικά πνεύματα. Τώρα τα βλέπω έτσι σαν αστραπή. Περνάνε Άγγελοι με τα φτερά τους, όμορφα τα πρόσωπα τους, όπως είμαστε οι άνθρωποι. Αυτοί είναι ψηλά, και μείς χαμηλά. Φωνάζει ο παπάς από δω, ο ψάλτης από κει, βγαίνουν όλοι εκεί και κουλουριάζουν (κυκλώνουν) τον παπά γύρω-γύρω.
Μετά βγαίνει η μετάδοση, βλέπεις στην Ωραία Πύλη ακέραιος ο Χριστός, βλέπεις που λέει ο παπάς «Μετά φόβου…». Αυτός λέει: «Εδώ εγώ είμαι» και δείχνει το Άγιο Ποτήριο, ότι δηλαδή είναι μέσα. Παίρνομε τότε πραγματικά κρέας από το Σώμα του Κυρίου. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι αλήθεια Αυτός. Γίνεται όλος τόσο δα παιδάκι μικρό – μικρό με κεφαλάκι, χεράκια, ποδαράκια, ακέραιος Χριστός, άνθρωπος δηλαδή, και το δίνει σ” εμένα, το δίνει σ” εσένα και στον άλλον, με το κουταλάκι (Αγία λαβίδα). Το κουταλάκι μέσα έχει ένα ανθρωπάκι».
Πώς να το πάρεις αυτό το πράγμα; Και το παίρναμε κάτι αμαρτωλοί, κακομαγαρισμένοι, καταπονηρεμένοι, κακός κόσμος, φονιάδες, σκοτώνουν τον άλλον και τον θάβουν.
Όταν πηγαίνεις να μεταλάβεις, θα πηγαίνεις με το κεφάλι σκυφτό και θα σκέφτεσαι Ποιον θα βρεις μπροστά σου. Ποιόν θα ιδείς τώρα εσύ. Μην κοιτάς τον έναν και τον άλλον και τι κάνει αυτός και εκείνος. Θα κοιτάζεις μόνο το Άγιο Ποτήριο. Ποιος είναι στο Άγιο Ποτήριο. Εκεί είναι ο ίδιος ο Χριστός που στο δείχνει, αυτού δεν είναι ο παπάς, αυτό το τόσο δα πραγματάκι το δίνει ο Χριστός.
Αυτός παρατηράει ποιος είναι ικανός να το πάρει. Όποιος δεν είναι άξιος σ” αυτόν δεν το δίνει.
Νομίζεις πως παίρνουν όλοι μετάδοση εκείνη την ώρα; Δεν παίρνουν. Παίρνει εκείνος πού είναι ετοιμασμένος. Και κείνη την ώρα που πας να μεταλάβεις πρέπει να δεις τον Χριστό. Δεν είναι ανάγκη να τον δεις πραγματικά, αλλά βάλτον με τον νου σου. Μετά έρχεται το «Δι’ ευχών» και βλέπεις φεύγουν όλοι πριν το «Δι’ ευχών» από την Εκκλησία. Κάτσε λίγο να πάρεις την ευχή.
Μετά δεν κάνει να γυρίσεις (επισκεφτείς) σπίτι ξένο, γιατί θα χάσεις την ευχή. Δεν είναι καλά να βγεις έξω, να πας, ξέρω “γώ, στην αγορά. Και αν είναι μεγάλη ανάγκη πες σε κάποιον πού πάει στην αγορά να σου ψωνίσει. Και αν βγεις, σκύψε το κεφαλάκι σου, κάνε την δουλειά σου και γύρισε στο σπίτι.
«Για να κοινωνήσουμε πρέπει να προετοιμαστούμε καμιά βδομάδα από νηστεία και από άλλα πράγματα».
Η γιαγιά Λαμπρινή είχε παρρησία στην προσευχή της. Οι άνθρωποι στις δυσκολίες τους, της ζητούσαν να προσεύχεται και μετά έβλεπαν τα αποτελέσματα. Κάποιος εξάδελφός της ήταν ετοιμοθάνατος και δεν παράδινε το πνεύμα του (πέθαινε). Βασανιζόταν γιατί ενώ φαινόταν ότι πέθαινε, μετά πάλι επανερχόταν. Πήγε η γυναίκα του και παρεκάλεσε την γιαγιά να πάει στον ασθενή να κάνη προσευχή. Δίσταζε γιατί θεωρούσε ότι θα τον πεθάνει αυτή. Πήγε τελικά, συζήτησε μαζί του, ήταν καλός αλλά έπινε. Του είπε να εξομολογηθεί και μετά ενώ προσευχόταν η γιαγιά, παρέδωσε την ψυχή του ήσυχα.
Το εγγονάκι της, πέντε χρόνων, ήταν άρρωστο. Δυο φορές το είχαν πάει στην Ρωσσία και ετοιμάζονταν να πάνε και τρίτη φορά να το ξαναχειρουργήσουν. Η γιαγιά Λαμπρινή δεν ήθελε να πάνε γιατί ήξερε ότι και να ζήσει, δεν θα γινόταν καλά. Το τελευταίο βράδυ πήγε στο κελλί της και ξέσπασε σε προσευχή με δάκρυα παρακαλώντας τον Θεό: «Να το πάρεις στον θρόνο Σου στους Ουρανούς αντί για την Ρωσσία. Αυτό είναι άγγελος. Και εκεί να με αξιώσεις και μένα, Θεέ μου, να σηκωθεί το εγγονάκι μου από τον θρόνο να με πάρει και μένα».
Άκουσε το «ναι» στην προσευχή της και μετά ευχαριστούσε τον Χριστό. Μέχρι τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα τελείωσε το παιδί. Έκλαιγε από χαρά και πήρε το αλεύρι να ζυμώσει πρόσφορο.
Η γιαγιά Λαμπρινή κατά την διάρκεια της ζωής της δεν ξέχασε τον μοναχικό της πόθο. Έτσι μετά την κοίμηση του συζύγου της παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
Σε ηλικία 70 ετών περίπου πηγαίνει σε μοναστήρι της περιοχής, όπου σύμφωνα με τον κανόνα που της έβαλε ο γέροντας, θα έμενε 50 μέρες για το Πάσχα, 40 για τα Χριστούγεννα και 15 για τον Δεκαπενταύγουστο. Η ίδια μετά ζήτησε να μείνει μόνιμα στο μοναστήρι, αλλά εν τω μεταξύ ο γέροντας κοιμήθηκε και οι μοναχές εξέφρασαν αντίρρηση για την παραμονή της. Πάλι η γιαγιά Λαμπρινή με υπακοή – υπομονή δέχθηκε αυτή τους την απόφαση και ειρηνικά επέστρεψε στο σπίτι της, όπου συνέχισε τους αγώνες της και προετοιμαζόταν πλέον για την κοίμηση της.

  ~** ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ-Π. ΜΙΧΑΗΛ : https://youtu.be/7vCLYiZAdSA  .-
  [ Σε ενα σημείο της ερμηνείας του Ευαγγελίου διαφωνώ με τον π.Mιχαήλ...Στο διατί δεν ηδυνήθησαν να εκβάλωσιν το δαιμόνιο οι μαθηταί του Κυρίου...Οχι δεν πιστεύω πως οφειλόταν στην απιστία των μαθητών..Εκαναν τόσες άλλες θεραπείες..Λογω της απιστίας του πατρός του δαιμονιζομένου δε μπόρεσαν κι αυτό βεβαιούται απο τους λόγους του Κυρίου ''ω γενεά άπιστος...''ει δύνασαι πιστεύσαι''...κι απο τους λόγους του πατρος...είτι δύνασαι ,βοήθησον υμιν''....και ..πιστεύω Κύριε ,βοήθει μου τη απιστίας''...Τους επιπλήττει γενικά ολους γιατί πολλοί απο τους Ιουδαίους απίστησαν οπως ο πατέρας του δαιμονισμένου ενω είχαν δει μύρια θαύματα απο τους μαθητές..  Γιατί είπε ο πατέρας το πνεύμα το άλαλον ?Γιατί εμπόδιζε τη λαλιά του γιου του..  Βλέπουμε επίσης τον Κύριο να επιτάσσει το πνεύμα να εξέλθει και μηκέτι εισέλθη εις αυτόν..και το είπε γιατί προγνώριζε οτι και πάλι έμελλε ννα εισέλθει εις αυτόν ξανά το δαιμόνιο για την απιστία του.. Το πιο σημαντικό σε αυτό το θαύμα είναι το μυστικό που μας αποκαλύπτει ο Κύριος εδω..πως αυτό ο γένος των δαιμονίων,εξέρχεται μόνο με νηστεία και προσευχή ,του δαιμονιζομένου και των συγγενών του... Υγ όπως με πληροφορούν στην Αμερική εχει αποκλειστεί η ομιλία λόγω 3 μουσικών κομματιών που εμπεριέχει...Στις υπόλοιπες χώρες θα ακούγεται κανονικά αλλά μπορεί να βλέπετε διαφημίσεις..Οπως σας έχω ξαναπεί λογω των πνευματικών δικαιωμάτων και των διαφημίσεων που επιβάλλουν εγω εχω adblock και δε βλέπω πουθενά διαφημίσεις..σε καμια ιστοσελίδα...Απλά να γνωρίζετε πως όταν οι εταιρίες επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τα κομμάτια τους ,δε χάνουν,βγάζουν απο εμας...πάντοτε κέρδος  (Μπορεί να εμφανίζονται διαφημίσεις στο βίντεό σας. Εντοπίστηκε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο βίντεό σας. Υπάρχουν 3 αξιώσεις που αφορούν πνευματικά δικαιώματα στο βίντεό σας. Περιορισμοί προβολής     Το βίντεο αποκλείστηκε σε 1 χώρα Ο ενάγων επιτρέπει τη χρήση του περιεχομένου του στο βίντεό σας YouTube. Ωστόσο, μπορεί να προβάλλονται διαφημίσεις. Δημιουργία εσόδων     Δημιουργία εσόδων από τον ενάγοντα Αν συμφωνείτε με αυτές τις προϋποθέσεις, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια. )  ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ.ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !

  ~* * ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ Π. ΔΑΝΙΗΛ : https://youtu.be/Bd5E38RbqtE .-
[ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΩΣ ,ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΗΓΗ...ΑΠ ΟΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ...ΔΗΛ. ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΘΕΙΑ...ΚΑΙ Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΓΕΝΝΑ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ...ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ...ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ..!!!!!!!ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΑΓΑΠΗ ...ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!!!!!ΟΤΑΝ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ  Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ,ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΚΟΥ...ΟΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ..Η ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..ΝΗΣΤΕΙΑ..ΠΡΟΣΕΥΧΗ..ΑΓΡΥΠΝΙΑ..ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ...ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ...ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ...Η ΦΙΛΑΥΤΙΑ..ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΚΩΝ..ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ Η ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ..Η ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ..Η ΚΕΝΟΔΟΞΙΑ..ΑΡΑ ΑΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΥΤΙΑ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ..ΔΕ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ..ΕΧΩ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ...ΧΙΧΙΧΙ..ΠΑΝΤΩΣ Η ΓΝΩΣΗ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ...ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ Η ΓΝΩΣΗ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ,ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ..ΤΟ ΠΛΟΥΤΟ..ΟΤΑΝ ΔΕ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ..ΜΟΝΟ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΟΡΘΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΚΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ..ΔΗΛ. ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΙΚΗΣ... ] .- 

 ~**  Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου : https://youtu.be/l2AJH1rXBW8  .-
 [ Το βίντεο ανήκει στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και μας γράφουν :χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος ευλόγησε την αποστολή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» στο Φανάρι. Ευχαριστούμε τον πατέρα Ιωακείμ που μεσολάβησε για αυτό το στιγμιότυπο. Αφού ενημερώσαμε τον Πατριάρχη για τη δράση που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες σε Ελλάδα και Τουρκία, και το γεγονός ότι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο θα βρισκόμαστε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, εκείνος μας ευχήθηκε και μας δώρισε ένα κομποσκοίνι και πατριαρχικούς σταυρούς! Τον ευχαριστούμε! ].- 

 ~** Τετράνυχος: 3 οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισης - Τα Μυστικά του Κήπου https://youtu.be/VNQf8_vyW4o  .-
 [Συμβουλές για την καταπολέμηση του τετράνυχου, ένα μικρό αραχνάκι που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα φυτά του κήπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποια συμπτώματα εμφανίζουν τα προσβεβλημένα φυτά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο. Κείμενα/Παρουσίαση: Κώστας Λιονουδάκης Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Άρης Μπασιάς  Αρχισυνταξία/Εκτέλεση Παραγωγής: Μιχάλης Κουλιέρης   Παραγωγή: Τα Μυστικά του Κήπου  Μουσική: Alionn  Μάθε περισσότερα για τον τετράνυχο: https://www.mistikakipou.gr/tetranixo... Θειάφι: https://www.mistikakipou.gr/pente-mis...

~**  Geu gut man eun... Jang Jung Woo - απο Κορέα :   [ Η Κορεάτικη πρεσβεία έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στους πληγέντες των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Στις 26 Ιουλίου προσωπικό της πρεσβείας μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Τσόνμπουκ της Σεούλ που βρίσκονταν στη χώρα μας για επίσκεψη, συμμετείχαν στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών στο συντονιστικό κέντρο του Δήμου Μαραθώνα και ευχήθηκαν «το μήνυμα νίκης του ιστορικού Μαραθώνα να αναγεννηθεί και να γίνει μήνυμα ελπίδας στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα».Η απόφαση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας, να συνεισφέρει, με 300 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ, στον σχετικό λογαριασμό που σύστησε η ελληνική κυβέρνηση κοινοποιήθηκε σήμερα [χθες] στον κ. Βούτση, από την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα» σημειώνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων.Πάνε τα χρήματα ...κι αυτά θα τα φάνε τα λαμόγια...Οπως και τα τρόφιμα που μαζεύτηκαν απο τους δήμους τα έστειλαν ολα με το στρατό μας που παίζει το ρόλο της φιλιππινέζας ,και τα διαμοίρασαν στα hellspot της Αττικής..κι οχι τους Ελληνες πυρόπληκτους ,τους οποίους μόνο η χρυσή αυγή βοήθησε εμπρακτα... ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ STAIRWAY TO HEAVEN ΜΕ ΤΙΤΛΟ ONLY BELONG TO ME...:)) ] .

*** VIDEO  από ημερήσια εκδρομή -διαδρομή -προσκύνημα  την Κυριακή 05 Αυγούστου 2018 , με Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης :
~**  Καρύταινα: Ένα χωριό που άξιζε για πέντε (χιλιάδες)
Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και τοξωτά γεφύρια, όλα σε φόντο πράσινο. Η Ορεινή Αρκαδία όπως τη θυμόμαστε στην προ του ευρώ εποχή, χωρίς στολίδια και χρυσόσκονη. ~ ÎšÎ‘ΡΥΤΑΙΝΑ - 600
~  της Ηρώς Κουνάδη 
Βρείτε ένα παλιό πεντοχίλιαρο, από εκείνα με τον Κολοκοτρώνη, και γυρίστε το ανάποδα. Ναι, αυτό σας θυμίζει το όνομα του εν πολλοίς άγνωστου αρκαδικού χωριού. Στην πίσω όψη του μπλε χαρτονομίσματος απεικονιζόταν ο λόφος με το φράγκικο κάστρο στην κορυφή του και το πέτρινο γεφυράκι του Αλφειού στα πόδια του. Παρά την τιμητική του θέση στη λαϊκή εικονογράφηση, το αρκαδικό χωριό κατάφερε μυστηριωδώς να διατηρήσει ακέραιη την αυθεντικότητά του, απαρνούμενο το hype των γειτόνων του που επένδυσαν σε πέτρινους ξενώνες με Jacuzzi και spa, και να φυλάξει το μυστικό της ομορφιάς του για λίγους και εκλεκτούς. 
Την Καρύταινα θα τη γνωρίσεις μάλλον τυχαία. Θα σε ξαφνιάσει ξεπροβάλλοντας πίσω από μια στροφή του δρόμου από τη Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, με το κάστρο του 13ου αιώνα να στέκει ακοίμητος φρουρός στην κορυφή του βράχου πίσω της και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές της να δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το πράσινο του φόντου της, σχεδόν θα σε αναγκάσει να κάνεις μία στάση, όπου και αν κατευθυνόσουν αρχικά, όσο και αν βιάζεσαι. Μετά από τη στάση αυτή –προειδοποιούμε– διαρκώς θα επιστρέφεις. Για πολλούς λόγους. 
Για να περπατήσεις ξανά τα λιθόκτιστα δρομάκια της, να φωτογραφίσεις τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια –τα περισσότερα εξ αυτών κτισμένα τον 19ο αιώνα–, να πιεις κρυστάλλινο νερό από τις πέτρινες κρήνες της, να επισκεφθείς τις βυζαντινές εκκλησίες της: την Ζωοδόχο Πηγή του 16ου αιώνα, με το τριώροφο καμπαναριό της που στολίζει την κεντρική πλατεία, και το πέτρινο εκκλησάκι του Άι-Νικόλα με τα κεραμίδια στον τρούλο, που χρονολογείται από το 1831. 

Για να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού, περνά μέσα από τη μαύρη, περίτεχνη καγκελόπορτα και συνεχίζει σε λιθόστρωτα σκαλοπάτια μέχρι να καταλήξει στο ιστορικό Κάστρο της Καρύταινας, όπου είχε εγκατασταθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Για να σκαρφαλώσεις στα τείχη του και να θαυμάσεις από εκεί ψηλά τη θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης και τις καταπράσινες πλαγιές που την περιστοιχίζουν. 
Για να κατέβεις πάλι από το κάστρο στο χωριό, να πιάσεις θέση στα γραφικά καφενεδάκια της πλατείας και να αφουγκραστείς την ησυχία πίνοντας αχνιστό ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη. Ή να μαζέψεις την παρέα από τις βόλτες στα καλντερίμια και να κατευθυνθείτε προς τη Βρένθη –που δανείζεται το αρχαίο όνομα του χωριού– για ζεστές σοκολάτες και επιτραπέζια. 
Για να κατηφορίσεις, την επόμενη μέρα, ή όποτε χορτάσεις τις βόλτες στα δρομάκια της, προς τον Αλφειό και να διασχίσεις το πανέμορφο, πεντάτοξο γεφύρι του με το «ενσωματωμένο» εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το γεφυράκι, μήκους πενήντα μέτρων, είναι κρυμμένο κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Για να το προσεγγίσεις, θα ακολουθήσεις το χωμάτινο μονοπάτι που υποδεικνύει η ταμπέλα της γέφυρας. 
Για να συνεχίσεις, μετά, το sightseeing οδηγώντας προς το Ιερό του Διός, στο Λύκαιο Όρος, όπου θα θαυμάσεις την αρχαιότερη πύλη του κόσμου, τη φημισμένη Λυκόσουρα, και την Αρχαία Γόρτυνα, για να επισκεφθείς τα Λουτρά του Ασκληπιού. Η θέση τους δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού δίπλα τους περνά κελαριστό το ιερό ποτάμι όπου σύμφωνα με τη μυθολογία οι Νύμφες έλουζαν τον Δία, ο Λούσιος
Για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις του στο rafting, αναμετρώμενος με τον ιερό ποταμό –όχι, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται– σε μια κατάβαση που ξεκινά από το γεφύρι της Καρύταινας και περνά μέσα από πέτρινα γεφύρια και μοναδικά φυσικά τοπία μέχρι να καταλήξει στο γεφύρι του Κούκου, στον Αλφειό. Σημειωτέον ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου ισχύει η προσφορά της Trekking Hellas Αρκαδίαςστους έξι συμμετέχοντες ο ένας δωρεάν. Το κόστος της δίωρης κατάβασης είναι 50 ευρώ κατ’ άτομο
Για να επιστρέψεις, μετά το rafting, στη βάση της Trekking Αρκαδίας, στο πανέμορφο χωριό Βλαχορράπτη, και επί τη ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγη ώρα για μια απογευματινή βόλτα στην πλακόστρωτη πλατεία της και στα δρομάκια της που ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά –ειρήσθω εν παρόδω, βρισκόμαστε στο χωριό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Για να καθίσεις στο ξύλινο παγκάκι του κεντρικού δρόμου θαυμάζοντας την υπέροχη θέα στο γύρω καταπράσινο τοπίο και… χάνοντας την αίσθηση του χρόνου. 
Για να απολαύσεις, τέλος, οδηγώντας μία από τις ομορφότερες διαδρομές της ορεινής Πελοποννήσου: αυτήν που ξεκινά από την Καρύταινα και διασχίζει, εν μέσω καταπράσινων τοπίων, τα σύνορα Αρκαδίας και Ηλείας για να καταλήξει στη γραφική Ανδρίτσαινα. Αν ο χρόνος το επιτρέπει, θα κάνεις μια στάση εδώ για φαγητό στο Πεύκο, και θα συνεχίσεις για 14 ακόμη χιλιόμετρα, μέχρι το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα
Για να ανακαλύψεις στην πορεία ακόμη περισσότερες διαδρομές, ακόμη περισσότερες κρυφές γωνιές, κι ακόμη περισσότερη ομορφιά. Που θα σε κάνουν πάλι να θέλεις να επιστρέψεις. Για άλλους τόσους λόγους. 
Πού θα μείνετε 
* Στα προσεγμένα και πλήρως εξοπλισμένα –με LCD τηλεόραση, κουζινάκι, αυτόνομη θέρμανση και ανατομικά στρώματα– Πέτρινα της Καρύταινας (τηλ.: 6937215205) λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, σε τιμές που ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο με τζάκι
* Στον Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650) στο κέντρο του χωριού, με δυνατό χαρτί την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο, σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ
* Στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα Rooms (τηλ.: 27910 31203) τα παράθυρα των οποίων απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο Κάστρο και το φαράγγι του Λούσιου. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 
Πού θα φάτε Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στην ταβέρνα Το Κάστρο, μέσα στο χωριό, ή περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από αυτό, στο Σταυροδρόμι, όπου έχει την τιμητική της και η σχάρα. 

Στεμνίτσα

Στεμνίτσα
Επιβλητικά πυργόσπιτα με τοξωτά υπέρθυρα, πέτρινα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από τις καμάρες (θυμίζουν τα βυζαντινά «διαβατικά») των σπιτιών και χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας. Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή (με ωραίους ξενώνες) αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια και για φαγητό ή γλυκό στην πλατεία (η Στεμνίτσα φημίζεται για τα μυγδαλάτα της). Η σχολή αργυροχρυσοχοΐας, που στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο στο κέντρο του χωριού, συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη – οι Στεμνιτσιώτες ήταν διάσημοι για τις επιδόσεις τους στη μεταλλουργία και οι καμπάνες ορισμένων από τις πιο φημισμένες εκκλησίες των παραδουνάβιων χωρών λέγεται ότι φτιάχτηκαν από τα χέρια τους. Εξ ου και τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό, όπου μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων. Εκτός από τον κεντρικό δρόμο με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα (όπως αυτό του Ροϊλού), η συνοικία Παλαμηδέικα, το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Μάνα του Νερού (την πηγή ύδρευσης του χωριού), η πλαγιά της Πέρα Μεριάς, γεμάτη αμυγδαλιές και κυπαρίσσια, το Αεράκι, απ’ όπου απολαμβάνετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο και στα βουνά της Ζακύνθου, καθώς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το νερόμυλο του Τσαγκούρου είναι ορισμένες προτάσεις για κοντινούς περιπάτους.  Πότε να πάτεΠότε να πάτεΑν και η high season διαρκεί από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, το καλοκαίρι στα αρκαδικά βουνά έχει άλλη χάρη και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους πιστούς.

©2018 Δεδομένα χάρτη Google Είκονες από ©2018 TerraMetrics

~ **  Εξόρμηση στην Ορεινή Αρκαδία: Στεμνίτσα - Δημητσάνα - Καρύταινα
Το ράφτινγκ στην Αρκαδία γίνεται και στον Λούσιο, και στον Αλφειό. Μοναδικός συνδυασμός. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
Στα πόδια του Μαινάλου και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, η σύγχρονη Γορτυνία εκπέμπει δυνατό σήμα και μας κερδίζει για πάντα. «Αγνάντευσε με την ησυχία σου χαρώτο μου. Εδώ, και να θες, κανείς δεν θα σε ενοχλήσει». Ολη μέρα να κάθεσαι στο χαγιάτι του Μπελαίικου στη Στεμνίτσα, καθόλου δεν σε πειράζει. Γιατί από το τζαμωτό βλέπεις όλο το χωριό με τα πυργόσπιτα στα πόδια σου, το υπερθέαμα των βουνών γύρω σου, τον Λούσιο να υπονοείται μες στο φαράγγι... Χιόνια πάνω, πυκνή βλάστηση και άρτι ανθισμένα λουλούδια κάτω. Πουλιά που τιτιβίζουν έξω, αναμμένο τζάκι μέσα. Η υγρασία εδώ πάνω κρατάει ακόμη. Φλοκάτες, επιτραπέζια, βιβλία, τσιπουράκι και σπιτικά λικέρ, και μια Νένα να ετοιμάζει μαραθόπιτες και ομελέτες με άγρια χόρτα και σπαράγγια και όλα τα καλά του κόσμου. Ή, πιο σωστά, της Αρκαδίας.  Ορεινή Αρκαδία. Γορτυνία συγκεκριμένα. Πέτρινα χωριά, δασωμένα βουνά, φαράγγια, ορμητικά νερά, απίθανα περπατήματα, πανέμορφα μοναστήρια. Ιεροσυλία να κάθεσαι μπροστά στο τζάκι, μα και αυτό μέσα στη μαγική συνταγή της είναι.    Μετά θα πάρεις τα βουνά και τα ποτάμια. Μαίναλο και όρη Γορτυνίας: υψώνονται σαν τείχη φορτωμένα έλατα, κέδρους και ό,τι πράσινο βάλει ο νους. Στα πιο ψηλά, αλπικά λιβάδια και στα χαμηλά, Λούσιος και Αλφειός. 26 χλμ. ποτάμι ο Λούσιος. Ξεκινά κάπου από τα Λαγκάδια και χύνεται στον Αλφειό κοντά στην Καρύταινα, πριν αυτός φύγει δυτικά προς Ηλεία. Γεφύρια, νεροτριβές, νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι κάποτε. Πηγή ενέργειας από την προβιομηχανική περίοδο το νερό, πηγή ζωής έως σήμερα.   Καρύταινα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα· τα χωριά με τα ηχηρά ονόματα. Ιστορία δίχως τέλος, δραστηριότητες, αμέτρητα περπατήματα, ράφτινγκ, ραπέλ. Στη Βυτίνα υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο (αλλά αυτή είναι κεφάλαιο από μόνη της). Στις γειτονιές του Λούσιου το κέντρο είναι η Δημητσάνα. Εκεί βρίσκονται οι τράπεζες, το Κέντρο Υγείας, το δημαρχείο. Αλλά και η Τρίπολη κοντά είναι -36 χιλιόμετρα περίπου από τη Στεμνίτσα μέσω Χρυσοβιτσίου. Το μόνο πρόβλημα είναι ο δρόμος. Χιόνι πέφτει και την άνοιξη καμιά φορά εδώ πάνω και τα εκχιονιστικά αργούν να φτάσουν. Φανταστείτε να μην ήταν και τουριστική περιοχή, δηλαδή. Το πιο αστείο από όλα, όμως, είναι ότι ο δήμος (Γόρτυνος) είναι καταχωρισμένος ως δήμος πεδινός! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οχι από λάθος ή κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί πρόλαβαν και καλύφθηκαν οι ορεινοί δήμοι που αναλογούσαν στην περιφέρεια!                      Η ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ΕΧΕΙ ΖΩΗ   «Ανοιξε ο καιρός και όλοι έχουν βγει για σπαράγγια και αγκινάρες», λέει ο Ακης καθώς αφήνει στο τραπέζι μια πορτοκαλόπιτα-θαύμα. Της μαμάς του και αυτή, όπως και όλα τα γλυκά που σερβίρει στο ιστορικό καφενείο «Γερουσία». Ετσι κυλάει η ζωή στο χωριό. Μέσα στη φύση. Κατά τα άλλα, λίγο με τον τουρισμό, λίγο με τα ζώα, λίγο  με την οικοδομή. Το χωριό είναι ζωντανό, πάντως.  «Είναι κυρίως οι φοιτητές της σχολής», λέει ο Ακης. Πρόκειται για τη φημισμένη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, ΙΕΚ πλέον, που έφερε φέτος στη Στεμνίτσα μια 40ριά νέους(!) και την οποία διευθύνει από το 2012 η άξια Ολγα Παπαδοπούλου. Με αυτήν στο τιμόνι, η σχολή όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά έχει και πρωτιές σε διεθνείς διαγωνισμούς (για το design κόσμημα πλέον), αλλά κυρίως έχει «δέσιμο» με την τοπική κοινωνία μέσω πάμπολλων έξυπνων δραστηριοτήτων.  Ετσι έπρεπε. Από τους μεταβυζαντινούς χρόνους αργυροχρυσοχόους «έβγαζε» η Στεμνίτσα. Φημισμένους τεχνίτες που ταξίδευαν στον κόσμο, μιλούσαν σε συνθηματική γλώσσα, τα μεστιτσιώτικα, και ήταν γνωστοί, εκτός από την τέχνη τους, και για τις νοθείες τους!  Γι’ αυτό γέμισαν και τη Στεμνίτσα εκκλησάκια, λένε, για να εξιλεωθούν. Τώρα αυτά είναι αφορμές για να περπατάς στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού. Και τα παλιά σπίτια βέβαια, με τα ανώγια και τα κατώγια, τα ξύλινα χαγιάτια και τις ωραίες πόρτες. Περισσότερα ενδιαφέροντα και... πιπεράτα για τους πονηρούς αλλά άξιους τεχνίτες μπορείτε να μάθετε και στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που είναι ανοιχτό καθημερινά (πλην Τρίτης). Αλλά σε κάθε περίπτωση, η πλατεία με το ωραίο καμπαναριό και τον Αγιο Γεώργιο με τις τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου κερδίζει κάθε επισκέπτη. Οπως και το καφενείο του Ακη που λέγαμε, όπου κάθεσαι και τα λες με παλιούς και νέους γύρω από τη σόμπα, με σπιτικό κρασί και μεζέ. Κι έτσι καταλαβαίνεις πόσο μάχονται κάποιοι άνθρωποι για τον τόπο τους. Δημιουργικά και ουσιαστικά. Ακούς για την Εαρινή Σύναξη των Αργυροχρυσοχόων που διοργανώνει η σχολή Μάιο - Ιούνιο, για τον ορεινό ημιμαραθώνιο στο Μαίναλο, για το ολοκαίνουργιο εντυπωσιακό μονοπάτι του Μαινάλου. «Η διαδρομή ξεκινά από τη Στεμνίτσα και καταλήγει στα Λαγκάδια. Γίνεται βέβαια σε 5 μέρες και διασχίζει τα ομορφότερα σημεία της περιοχής, με διανυκτέρευση κάθε βράδυ σε άλλο χωριό. Στις 31 Μαΐου έχουμε και τα επίσημα εγκαίνια, με 3ήμερη γιορτή σε όλα τα χωριά. Είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό μονοπάτι», λέει όλο ενθουσιασμό η αεικίνητη Νένα Γκριντζιά, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Μπελαίικο. «Ε, μετά είναι και τα άλλα υπέροχα μονοπάτια. Το κλασικό του Λούσιου, το άλλο χαμηλά στη Γόρτυνα προς τα Κυκλώπεια τείχη, η ανάβαση από τη  Στεμνίτσα στο αλπικό λιβάδι Σκέμνας...» συμπληρώνει. Εχουμε δρόμο μπροστά μας!  ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ  Στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Δημητσάνα επικρατεί το αδιαχώρητο αν πέσεις στα πούλμαν. Βέβαια, αυτό καθόλου δεν σε ενοχλεί, γιατί στη Δημητσάνα δεν μένεις στον κεντρικό. Χάνεσαι στα στενά λιθόστρωτα με τα παλιά αρχοντόσπιτα, τις εκκλησίες και την ωραία ατμόσφαιρα. Και όσο χάνεσαι στους λόφους του Κάστρου και της Αγίας Παρασκευής, τόσο ζωντανεύουν μνήμες από το σχολείο - όσα διδάχτηκες στην ιστορία γίνονται λίγο πιο οικεία. Βρίσκεις το σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, Εκκλησιαστικό Μουσείο σήμερα, το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, τη σπουδαία Βιβλιοθήκη - Σχολή Δημητσάνας που χάρισε στον Αγώνα χιλιάδες βιβλία για την κατασκευή φυσιγγίων, όπως μαρτυρεί στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης.  Και μπαρούτι προσέφερε, βέβαια, η Δημητσάνα. 14 μπαρουτόμυλοι λειτουργούσαν στις πηγές του Αϊ-Γιάννη. Εκεί όπου σήμερα είναι το ωραίο Μουσείο Υδροκίνησης. Από την άλλη μεριά, πάλι, είναι ο αποκαλούμενος Ληνός των Κολοκοτρωναίων, το κτίσμα όπου σκοτώθηκε ο αδελφός του Κολοκοτρώνη.  Συνεχίζει να λάμπει και σήμερα η Δημητσάνα. Με την ομορφιά της και τη ζωή της. «Το χωριό είναι πανέμορφο, κοντά στην Αθήνα, και έχει πολλή κίνηση», λέει η Θέφη, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Θεονύμφη που εγκαταστάθηκε στο χωριό πριν από κάμποσα χρόνια και δεν λέει να το αφήσει. Δεν είναι η μοναδική. Ολο και περισσότεροι νέοι εγκαθίστανται χρόνο με το χρόνο στη Δημητσάνα και ασχολούνται με τη φύση και τον τουρισμό. Μάλιστα οι νέες γυναίκες του χωριού έχουν φτιάξει και σύλλογο γυναικών, μέσω του οποίου αναβιώνουν έθιμα, εκδίδουν εφημερίδα, διοργανώνουν διαγωνισμούς και διάφορα bazaar.  Υπερδραστήριο είναι και το Μουσείο Υδροκίνησης, όπου διοργανώνονται ένα σωρό ωραία πράγματα χάρη στη νέα του διευθύντρια Ηρα Παπαδοπούλου. Προβολές, εκθέσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, ακόμη και θεατρική ομάδα έχει, αποτελώντας ενεργό κύτταρο του χωριού.  Ο Βαγγέλης Χαραλαμπόπουλος, πάλι, που εγκαταστάθηκε πέρυσι στο χωριό με τη σύντροφό του, διοργανώνει εκδρομές στο Μαίναλο με ποδήλατα (Τ/6932-770.065). Και με αυτά και με εκείνα, η Θέφη σε πείθει εύκολα: «Περνάμε πολύ καλά. Κι απ’ την Αθήνα, χίλιες φορές καλύτερα».  ΙΕΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  Ακριβώς κάτω από τη Δημητσάνα ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου, στο οποίο δεσπόζει η Μονή Φιλοσόφου. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου για την ακρίβεια, γιατί η παλιά, η ερειπωμένη, από όπου άρχισαν όλα, βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά, κρεμασμένη μέσα στο φαράγγι. Κρυφό Σχολειό επί Τουρκοκρατίας, ιερατική σχολή αργότερα, που έδωσε τα σκήπτρα στη Νέα Μονή τον 17ο αιώνα, όπου λειτούργησε αρχικά η Σχολή Δημητσάνας. Ησυχία σήμερα στη Νέα Μονή, ερημιά στην Παλιά, όπου ψηλαφείς στα γκρέμια εγκαταστάσεις και ιστορία. Στα πόδια σου το υπερθέαμα του Λούσιου. Η πεζοπορία σε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου μπορεί κανονικά να ξεκινήσει, όμως ετούτη η διαδρομή είναι προτιμότερο να γίνει ανάποδα, από το τέλος του Λούσιου. Κάπως έτσι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν πλέον στην Καρύταινα.  17 χιλιόμετρα απέχει η Καρύταινα από τη Στεμνίτσα (23 από τη  Μεγαλόπολη) και είναι και αυτή ιστορικό χωριό και όμορφο, και τόσο... «ελληνικό», που απεικονιζόταν στην πίσω πλευρά του πεντοχίλιαρου. Οχι τόσο ζωντανό βέβαια και ούτε τόσο τουριστικό, αλλά κερδίζει τις εντυπώσεις με το ωραίο κάστρο της, που χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα, αλλά «έδρασε» και κατά την Τουρκοκρατία, και κατά την Επανάσταση. Λιθόκτιστα δρομάκια, βυζαντινά εκκλησάκια και παλιά πέτρινα σπίτια συνοδεύουν τις βόλτες μέσα στο χωριό. Εξω από αυτό αναλαμβάνει η φύση. Ο Αλφειός, που κυλάει στα πόδια της και στεφανώνεται από την περίφημη γέφυρα του πεντοχίλιαρου, όπως αποκαλείται σκωπτικά, καθώς επίσης απεικονιζόταν στο χαρτονόμισμα.  4 χλμ. έξω από την Καρύταινα βρίσκεται το γεφύρι του Ατσίχολου, από όπου ξεκινούν οι διαδρομές ράφτινγκ σε Λούσιο και Αλφειό. Συγκλονιστική εμπειρία.  Ακόμη πιο έξω, στο δρόμο προς Στεμνίτσα και μέσω του χωριού Ελληνικό, ο δρόμος τερματίζει στο γεφύρι του Πολυγένη. Εδώ βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού. Καθόλου τυχαία, βέβαια, η τοποθεσία. Αισθάνεσαι και σήμερα την ενέργεια. Μέσα στις ερημιές και στα αγριολούλουδα, με τον ήχο του ποταμού και τα βουνά να κλείνουν προς Βορρά σχηματίζοντας το φαράγγι του Λούσιου. Αν κινηθείς νότια, ακολουθείς τη σήμανση για τα Κυκλώπεια τείχη (40 λεπτά), αν κινηθείς βόρεια, γρήγορα μπαίνεις στο φαράγγι.  Ωσπου να βγεις στη Μονή Φιλοσόφου στη Δημητσάνα, ύστερα από 4 ώρες περίπου, θα έχεις γίνει άλλος άνθρωπος. Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, γεφύρια και νερόμυλοι αναλαμβάνουν την... κάθαρση μυαλού και ψυχής. Τη Μονή Προδρόμου θα τη βρεις στο ύψος της Στεμνίτσας. Πιστεύεις δεν πιστεύεις, είναι από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που θα κρατήσεις. Κρεμασμένη στην κυριολεξία μέσα στο φαράγγι, γαντζωμένη στα άγρια βράχια, σε κάνει να εκτιμάς όσους αντέχουν να κατοικούν εδώ. Και, μεταξύ μας, να τους ζηλεύεις λίγο.  Εν συντομία...             > Ωραίες βόλτες θα απολαύσετε και στη Ζάτουνα, 4 χλμ. από τη Δημητσάνα, όπου βρίσκεται και μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέρασε εδώ ένα χρόνο εξορίας. > Αξίζει να κάνετε και μια βόλτα στο Ζυγοβίστι, φόρο τιμής στους «Αθάνατους», την προσωπική φρουρά του Κολοκοτρώνη που αναγράφεται στο τεράστιο μαρμάρινο βιβλίο-ηρώο. > Στο χωριό Λιμποβίσι βρίσκεται το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που υπολειτουργεί ως μουσείο για τη ζωή και τη δράση του.  > Η Νέα Μονή Φιλοσόφου προσεγγίζεται εύκολα με το αυτοκίνητο από τη Δημητσάνα. Στην Τιμίου Προδρόμου οδηγεί δρόμος έξω από τη Στεμνίτσα και ακολουθεί σύντομο μονοπάτι (15 λεπτά). Ενδιαφέρον έχει όμως και η Μονή Αιμυαλών, η οποία απέχει 3 χλμ. από τη Δημητσάνα και η Καλαμίου, έξω από τον Ατσίχολο.  > Τουριστικές και μη πληροφορίες για την Αρκαδία θα βρείτε στο  www.discovergortynia.gr, ενώ για το νέο μονοπάτι του Μαινάλουεπισκεφτείτε τη σελίδα menalontrail.eu.   > Για ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες απευθυνθείτε στις εταιρείες: Trekking Hellas Αρκαδίας (Τ/27910-25.978) και Περιπέτεια (Τ/210- 96.46.366).  
Μετάβαση

Στην περιοχή μπορείτε να πάτε είτε μέσω Τριπόλεως, περνώντας από το Χρυσοβίτσι, είτε μέσω Μεγαλόπολης, αν ο προορισμός σας είναι η Καρύταινα. Συντομότερη διαδρομή είναι μέσω Τριπόλεως, ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσετε τον περιφερειακό δρόμο ώστε να μην μπλέξετε μέσα στην πόλη. Επίσης, δεν ενδείκνυται όταν έχει χιόνι. Ετσι, ο πιο σίγουρος δρόμος για Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι μέσω Νεστάνης. Πιο συγκεκριμένα, βγαίνετε από την εθνική οδό Κορίνθου  - Τριπόλεως, μετά τα διόδια Νεστάνης, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία. Από την έξοδο, η Δημητσάνα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα και η Στεμνίτσα 58. Συνολικά η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Διαμονή

Μπελαίικο (Στεμνίτσα, Τ/27950-81.286, 6976-607.967, mpelleiko.gr). Το παλιό σπίτι της οικογένειας αναπαλαιώθηκε προσεκτικά και έγινε ένας όμορφος ξενώνας που περισσότερο θυμίζει το εξοχικό που όλοι θα θέλαμε. Ζεστά δωμάτια με παραδοσιακά έπιπλα, κάποια με τζάκι, και εξαιρετική θέα στο χωριό και στα βουνά. Αξέχαστο μένει το πρωινό με σπιτικά καλούδια, το χαγιάτι με το τζάκι και η προσωπική φροντίδα. Από 65 ευρώ με πρωινό.
Trikolonio country (Στεμνίτσα, Τ/27950-29.500-1, trikolonioncountry.gr). Καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο με ωραία δωμάτια και σουίτες με κλασική διακόσμηση, μπαρ, γυμναστήριο και σάουνα. Aπό 90 ευρώ με πρωινό.
Θεονύμφη (Δημητσάνα, Τ/27950-29.215, www.theonimfi.gr). Σε παλιό αρχοντικό, με 4 ιδιαίτερα καλόγουστα δωμάτια. Φιλόξενο σαλόνι με τζάκι και εκλεκτό πρωινό. Από 80 ευρώ με πρωινό.
Καζάκος (Δημητσάνα, Τ/27950-31.660, www.xenonaskazakou.gr). Επίσης παλιό ανακαινισμένο αρχοντικό που διαχειρίζονται τα κορίτσια του ξενώνα Θεονύμφη. Με 5 δωμάτια σε country διακόσμηση και καλό πρωινό. Από 60 ευρώ με πρωινό.
Αμανίτες (Δημητσάνα, Τ/27950-31.090, 2710-411.588, www.amanites.gr). Οικογενειακός, φροντισμένος ξενώνας με 7 δίκλινα δωμάτια. 60 - 70 ευρώ με πρωινό.
Nerida boutique hotel (Δημητσάνα, Τ/27950-32.700-1, www.nerida-hotel.gr). Σε ωραία θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, με σικάτα δωμάτια και σουίτες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από 80 ευρώ με πρωινό.
Γόρτυς (Ελληνικό, Τ/27910-31.040, 6977-014.397, www.gortis.gr). «Πράσινος» ξενώνας σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1900, με περιποιημένα δωμάτια και ωραίο κήπο. Από 63 ευρώ με πρωινό.
Ελληνικό (Ελληνικό, Τ/27910-31.700, hotelellinikon.com). Πέτρα, ξύλο και κλασική διακόσμηση στα 9 κομψά δωμάτια και στη 1 σουίτα του φιλόξενου ξενοδοχείου.
Ελοβα (Ζάτουνα, Τ/27950-31.368, 6945-935.846, www.elova.gr). Απλά δωμάτια με τζάκι και απίθανη θέα στο φαράγγι του Λούσιου.
Από 65 ευρώ με πρωινό.
Πελασγός (Καρύταινα, Τ/27910-31.490, www.pelasgoshotel.gr). Συμπαθητικός ξενώνας κάτω από το χωριό, με μπαρ και εστιατόριο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com


Φαγητό

Καπηλειό των αθανάτων (Δημητσάνα, Τ/6977-422.578). Αγνές πρώτες ύλες από την περιοχή και προσεγμένες αυθεντικές γεύσεις σε μαγειρευτά και ψητά. Με καλόγουστη μικρή σάλα και ωραία βεράντα.
Ζέρζοβα (Παναγιά, Τ/27950-31.753). Είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι ντόπιοι θα σας στείλουν στο χωριό. Γιατί ο Γιάννης και η Βαγγελιώ χρησιμοποιούν ολόφρεσκα αγνά υλικά, δικά τους ή από την περιοχή, και τα διαχειρίζονται άψογα σε μαμαδένια πιάτα.
Ου μπλέξεις (Ζάτουνα, Τ/6973-306.226). Και αγνές πρώτες ύλες, και νοστιμιά στις σπιτικές συνταγές σε ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια της περιοχής.
Τεύθις και Θόλος (Δημητσάνα, Τ/27950-31.514). Της ίδιας οικογένειας και λογικής, για καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και ψητά από δικά τους κρέατα.
Το Στέκι της γεύσης (Δημητσάνα, Τ/27950-31.424). Κυνήγι, μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά.
Γεωργαντάς (Ελληνικό, Τ/27910-31.009). Ωραίο ταβερνάκι, με καλοφτιαγμένο χώρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, και νόστιμα πιάτα από δικά τους κρέατα.
Κάστρο (Καρύταινα, Τ/27910-31.113). Μπαλκονάκι με θέα στο κάστρο για όποιον προλάβει και καλό φαγητό στην καρδιά του χωριού.
Σταυροδρόμι (Καρύταινα, Τ/27910-31.284). Γνωστό και ως «Πεντεφούντης» για τους ντόπιους ή «Διασταύρωση» λόγω της θέσης του στη διασταύρωση έξω από το χωριό. Καλά κρέατα και σωστές συνταγές που ξεχειλίζουν νοστιμιά και τιμιότητα.
Στεμνίτσα (Στεμνίτσα, Τ/27950-81.371). Στην πλατεία του χωριού για καλά κρεατικά, ψητά και μαγειρευτά, και γενναίες μερίδες.
Ο ποταμός Λούσιος και το Φαράγγι του: 
Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας.  Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του. Ο μοναστικός βίος ήταν πολύ έντονος στην περιοχή, ειδικά κατά την Τουρκοκρατία.
Το όνομά του ο ποταμός Λούσιος οφείλει στην αρχαία Μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν και όπως αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας, ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Αργότερα ο ποταμός μετονομάστηκε Γορτύνιος από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας. Ο Παυσανίας θεωρούσε μάλιστα το Λούσιο σαν τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου.
Ο ποταμός Λούσιος πηγάζει από την περιοχή της αρχαίας Θεισόας και από την κορυφογραμμή των βουνών των Λαγκαδίων, με ψηλότερη κορυφή το Ψηλό Βουνό (1.503μ.). Οι κυριώτερες πηγές του βρίσκονται κοντά στο χωριό Καρκαλού, όπου και η θέση της αρχαίας κώμης Θεισόας (η περιοχή ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Ράδου), και βορειότερα στην περιοχή του χωριού Καλονέρι, όπως και στη γειτονική θέση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής. Τα δύο ρεύματα ενώνονται στο χωριό Καρκαλού και ο Λούσιος στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα στενά της Καρκαλούς που αποτελούν το πρώτο τμήμα του φαραγγιού. Η διαδρομή του γίνεται μέσα από ιτιές, λεύκες και λυγαριές. Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό 2.5 χιλ. ΒΔ της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα και διασχύσει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Το ποτάμι είναι ιδιαίτερα ορμητικό. Ακόμη τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες έχει μια ροή που φτάνει τα 8-9 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.
Στη διαδρομή του ο Λούσιος ποτίζει καλλιεργημένες εκτάσεις, σχηματίζει καταρράκτες και δίνει ζωή στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Το φαράγγι έχει άγρια και παρθένα ομορφιά με οργιαστική και πλούσια βλάστηση που συνδυάζεται ιδανικά με την αγριάδα των κοφτών γκρίζων και απότομων βράχων. Είναι γεμάτο από αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη και σε πολλά σημεία από κυπαρίσσια. Οι πλαγιές του είναι γεμάτες από πουρνάρια, γαύρους, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, κουτσουπιές, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, μυρτιές, φυλλίκια, ράμνους, οστρυές, κλήθρες, φτελιές, σορβιές και διάφορα αναρριχητικά φυτά. Ιδιαίτερα την άνοιξη η πλούσια χλωρίδα δίνει ένα πλούτο χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων σαγηνεύοτας τον επισκέπτη. Τις ανατολικές πλαγιές του και μερικές βορινές σκεπάζουν έλατα που αποτελούν απολήξεις των δασών του Μαινάλου.
Η πανίδα του φαραγγιού είναι πλουσιότατη. Δυτικά των στενών της Καρκαλούς υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών, όπως ο πετροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας και ο θαμνοψάλτης, καθώς και ερπετά όπως σαύρες και σπιτόφιδα. Στις ομαλότερες περιοχές συχνάζουν κουνάβια, σαϊτες, δεντρογαλιές, οχιές, ξεφτέρια, νυφίτσες, κοράκια, αγριοπερίστερα, βλαχοκιρκινέζια και κάργιες. Στο ποτάμι υπάρχουν βίδρες, που δεν βρίσκουν αρκετά ψάρια, αλλά αρκούνται στα άφθονα καβούρια, όπως και νερόφιδα που κυνηγούν γυρίνους. Στη λεγόμενη άγρια ζώνη υπάρχουν ζώα που αναζητούν καταφύγιο και πουλιά που έρχονται για τροφή. Επίσης, οι συνθήκες του φαραγγιού ευνοούν τις νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές και τα εγκαταλελειμένα μοναστηριακά κτίσματα.
Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, το φαράγγι είναι γεμάτο από μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, εκκλησιές, ασκηταριά, ερημητήρια, παλιά γεφύρια και εγκαταλειμένους μύλους. Στο φαράγγι βρίσκονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου και ο ΄Αγιος Ανδρέας Γόρτυνος.
Από το 16ο αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται κατά μήκος του Λούσιου ποταμού οι πρώτες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις  που εκμεταλεύοντο τη δύναμη του νερού.  Ήταν ακριβώς η εποχή που ξεκίνησε η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Με βάση την υδροκίνηση άρχισαν να κατασκευάζονται υδροκίνητες εγκαταστάσεις όπως νερόμυλοι (που άλεθαν κυρίως δημητριακά), μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές, βυρσοδεψεία, νεροπρίονα και μαντάνια.   Περισσότερες από εκατό υδροκίνητες εγκαταστάσεις, άλλες στις όχθες του ποταμού και άλλες σκαρφαλωμένες στις πλαγιές του φαραγγιού, στη Δημητσάνα, στη Ζάτουνα, στο Ζυγοβίστι, στη Στεμνίτσα και αλλού, συνέτειναν στην οικονομική άνθηση της περιοχής.  Από αυτές αξίζει κανείς να επισκεφτεί το συγκρότημα μύλων του Ιωσήφ, κάτω από τη γέφυρα Μπαρμπίνη στο δρόμο Δημητσάνας-Ζάτουνας, τους ιστορικούς Αντωνοπουλαίικους μύλους στην περιοχή της γέφυρας Κοντού κάτω από το Παλαιοχώρι, το συγκρότημα των εγκαταστάσεων του κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη, τους μύλους στην περιοχή Αγίου Δημητρίου (Σαβαλά) στο δρόμο Δημητσάνας-Στεμνίτσας, τις εγκαταστάσεις στη γέφυρα του Ατσίχολου, τα τρία κτίσματα των εγκαταστάσεων των Μονών Φιλοσόφου και Προδρόμου και τις εγκαταστάσεις κάτω από τη Μονή Καλαμίου. Η επικοινωνία μεταξύ των χωριών, των οικισμών,  των μοναστηριών και νερόμυλων γινόταν κυρίως από μονοπάτια και πέτρινα γεφύρια. Στη διαδρομή του Λούσιου υπάρχουν δεκαέξι πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια.
Σήμερα φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος υψηλής οικολογικής προστασίας. Για την ανάδειξη και τη διάσωση της εγχώριας παραδοσιακής βιοτεχνίας που βασιζόταν στην υδροκίνηση λειτουργεί ένα μοναδικό μουσείο, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στον Αϊ Γιάννη της Δημητσάνας. Για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, τα παλιά μονοπάτια στην περιοχή του φαραγγιού έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διάβαση στους οδοιπόρους, όπως και την προσπέλαση των αξιοθεάτων.
Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η περιοχή είναι σήμερα πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και πεζοπόρων. Οι διαδρομές μέσα από τα αναπλασμένα μονοπάτια καταλήγουν στην Αρχαία Γόρτυνα, κοντά στο χωριό Ελληνικό, που  συμπληρώνει τα αξιοθέατα της περιοχής. Η διάσχισή του φαραγγιού μπορεί να ξεκινήσει από τη Δημητσάνατο κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό και την Αρχαία Γόρτυνα. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου, και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου). Φωτογραφίες από τη διαδρομή
Ο Λούσιος, εκτός από την πεζοπορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα ξεκινούν από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή του ποταμού με τον Αλφειό, και άλλες διανύουν τον τελευταίο, προσελκύοντας πολλούς λάτρεις του είδους για αξέχαστες εμπειρίες σε μια φύση μαγευτική και παρθένα.



~**  Μονή Αιμυαλών : 
Στο φαράγγι του Λούσιου και σε εντυπωσιακό τοπίο, 3 χιλ. από τη Δημητσάνα (68 χλμ. από Τρίπολη) βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών. Είναι κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα. Είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η Μονή κίστηκε το 1600, ίσως πάνω στα ερείπια άλλης προγενεστέρας μονής από τη Βυζαντινή περίοδο. Το καθολικό της μονής και οι αγιογραφίες του έγιναν το 1608, από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Δημήτριο και Γεώργιον Μόσχου, με έξοδα των κτητόρων της μονής Γρηγορίου ιερομόναχου Κοντογιάννη και της αδελφής του μοναχής Ευπραξίας. Αρχικά η Μονή είχε τη μορφή ασκητηρίου με λίγα κελιά σφηνωμένα μέσα σε σπήλαιο. Οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι έργα του ζωγράφου Δημήτρη Μόσχου (17ος αιώνας) και χαρακτηρίζονται από τη βυζαντινή παραδοσιακή τεχνοτροπία και την ιεροπρέπεια στην παράσταση των μορφών.
Το μοναστήρι αναπτύχθηκε γρήγορα, δεχόμενο πολλές δωρεές και αφιερώματα, και το 1635 αριθμούσε τριάντα πέντε μοναχούς. Μάλιστα, το 1622, όπως αναφέρεται σε σιγίλλιο του Πατριαρχού Ιερεμία, έγινε σταυροπηγιακό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.   Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν εξαίρετο πνευματικό κέντρο, προσκύνημα των χριστιανών της περιοχής, ιδίως της Δημητσάνης και του Ζυγοβιστίου” και βοήθησε σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες στον αγώνα του 1821 με τρόφιμα, χρήματα, φιλοξενία κυνηγημένων, συμμετοχή μοναχών στις μάχες και παροχή δανείου 750 γροσίων. Το μοναστήρι εξακολούθησε τη λειτουργία του και μετά την απελευθέρωση και είχε αρκετούς μοναχούς. Στη συνέχεια, τα κτήματά του απαλλοτριώθηκαν και δόθηκαν σε ακτήμονες. Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να παρακμάζει. Το 1925 διαλύθηκε και προσαρτήθηκε στη μονή Τιμίου ΠροδρόμουΣτεμνίτσας.
Σήμερα η μονή υπάγεται στη μονή Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας. Λίγοι μοναχοί της τελευταίας την κατοικούν και την φροντίζουν. Η μονή διαθέτει επίσης ξενώνες στους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει. Λίγο πρίν το μοναστήρι, και στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί σε αυτό, βρίσκεται ο Ληνός των Κολοκοτρωναίων, μικρό αναπαλαιωμένο κτίσμα. Σε αυτό κατέφυγε ο αδερφός του Θ. Κολοκοτρώνη Γιωργάκης επικεφαλής λίγων παληκαριών ύστερα από προδοσία ενός καλόγερου. Οι Έλληνες προέβαλαν ηρωϊκή αντίσταση κατά των πολυάριθμων Τούρκων, που είχαν περικυκλώσει τον ληνό. Όταν οι πολιορκητές έβαλαν φωτιά στον ληνό, οι αμυνόμενοι επεχείρησαν ηρωϊκή έξοδο με τα σπαθιά στα χέρια και σκοτώθηκαν όλοι.
Στη μονή φτάνει κανείς παίρνοντας κατηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον ασφαλτόδρομο που ενώνει τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα. Πρόσβαση υπάρχει επίσης και από αγροτικό δόμο που ξεκινά από το Κεφαλάρι του Αϊ - Γιάννη (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης).


ΒΙΝΤΕΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ...:
1.- Αρτοκλασία  Εσπερινός Ζυγoβίστι  05/08/2018 Ναός Σωτήρος :
https://youtu.be/HsyB4zl13Q8 .-
2.- Ζυγoβίστι περιφορά Ι  Εικόνας  εσπερινός 05/08/2018 :
3.- Ι. Ν. ΣΩΤΗΡΟΣ  ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ   εντός Ομιλία  05/08/2018 :
4.- Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στο Ζυγoβίστι  05/08/2018: :
5.- Εσπερινός  ναός Σωτήρος Ζυγoβίστι  05/08/2018 :
6.- ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ  πλατεία Ναός ΣΩΤΗΡΟΣ  05/08/2018 :
7~* Στην Ι Μ  Αιμυαλών 05 08 2018 :
8~*  προς Ι Μ  Αιμυαλών  05/08/2018 :
9~*Μπαρουτόμυλοι  Δημητσάνας 05/08/2018 :
10 ~*Δημητσάνα Λούσιος μύλοι  05/08/2018 :
11~* Ταβέρνα ΤΕΥΘΙΣ Δημητσάνα  05/08/2018:
12~*Αρτοκλασία Μ  Εσπερινός Ι Ν  Σωτήρος Ζυγoβίστι  05/08/2018 : https://youtu.be/ApCbDqHTYp0  .-
13~* Αφήγηση Γιάννη Κουζη  για εικόνα Σωτήρα Ζυγοβίστι 05/08/2018 : https://youtu.be/slN0sWq9tiw .-
14~*ΜΟΝΗ ΑΙΜΙΑΛΩΝ 05/08/2018 :  
https://youtu.be/BqeNFg7OxzM .-
15~*Μ .Εσπερινός Ζυγοβίστι Ι Ν  Μεταμόρφωσης  05/08/2018: 
16~* ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ Λούσιος  Μπαρουτόμυλοι  05/08/2018 :
17~*Δημητσάνα  διαδρομή  05/08/2018 :
18~*Ι. Μ. ΑΙΜΥΑΛΩΝ ΛΟΥΣΙΟΣ  05/08/2018 :
19~*ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ  φαγητό 05/08/2018:
20~*ΕΛΛΗΝΙΚΟ ή Μουλάτσι  05/08/2018 :
21~*ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ενημέρωση Ι Κουζή 05/08/2018 :
22~* Ι. Μ.  Αιμυαλών  ενημέρωση διαδρομή 05/08/2018:
 https://youtu.be/7gNe-4Jf9A0 .-
23~*ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ 05 08 2018 :
24~*ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ  διαδρομή ενημέρωση Ι  Κουζής 05/08/2018:
25~*Στεμνίτσα ενημέρωση Κουζής 05/08/2018:

**
~** ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ :
  Μία ανάσα από τον ουρανό, ανάμεσα στα άστρα και τα σύννεφα, δεσπόζει σε υψόμετρο 1280 μέτρων το Ζυγοβίστι Αρκαδίας. Το χωριό αυτό «στελέχωσε» την προσωπική φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατά την επανάσταση του 1821. Το «Καρφί» επισκέφθηκε το ηρωικό χωριό του «Σώματος των Αθανάτων», το Ζυγοβίστι και σας περιγράφει τους τόσο καλά κρυμμένους εδώ και αιώνες ιστορικούς θησαυρούς του.
Το Ζυγοβίστι χρονολογείται από το 170 μ.Χ. Οι πελασγικοί ογκόλιθοι που έχουν βρεθεί στο χωριό, υποδηλώνουν πως υπήρξε πελασγικός συνοικισμός. Ο Παυσανίας, στα «Αρκαδικά του», λέει πως στο Ζυγοβίστι βρισκόταν κρυμμένος ο τάφος της Καλλιστώς και το ιερό της Καλλίστης Άρτεμης.  Για πρώτη φορά, τα νεότερα χρόνια, το Ζυγοβίστι με τη σημερινή του ονομασία κατοικείται το 1461.   Οι ερμηνείες που δίνονται για την ονομασίας του χωριού είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από τη λέξη «Ζυγός» (ελληνική) και τη λέξη «βίστι» (σλάβικη), που σημαίνει «Θέα από ψηλά» ή «Χωρίον όπισθεν του όρους».  Ο μεγαλύτερος μελετητής τοπωνυμιών της γης, ο Γερμανός Max Vasmer, στο βιβλίο του στο «Die Slaven in Griechenland» (Βερολίνο, 1941) δηλώνει πως η λέξη προέρχεται από το βουλγάρικο «Zvegoviste», που σημαίνει «Καμένη γη» και από την ελληνική λέξη «Ζυγός» που, σύμφωνα με την παράδοση, κατά την ίδρυση του χωριού έθαψαν στην γη δύο βόδια με το ζυγό τους.                                                                                                                         ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ 
Ο πολυέλαιος του Χουρσίτ Πασά, που δώρισε στο χωριό ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Από το ένδοξο Ζυγοβίστι, που απλώνεται αγέρωχο στις κορυφές του Μαίναλου, γεννήθηκαν τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη. Οι επίλεκτοι αυτοί αγωνιστές, που πρόσφεραν στην απελευθέρωση της πατρίδας και έμειναν στην Ιστορία ως το «Σώμα των Αθανάτων των οποίων τα νώτα ουδέποτε είδε ο εχθρός», κατά τον ιστορικό Φωτάκο (Φώτιος Χρυσανθόπουλος). Μάλιστα, η πλατεία του χωριού φέρει το όνομα «Πλατεία Αθανάτων». Η γενναιότητα, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός ήταν τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον Γέρο του Μοριά να επιλέξει για τη σωματοφυλακή του τα Ζυγοβιστινά παλικάρια και να τα ονομάσει τιμητικά «Σώμα των Αθανάτων». Στα απομνημονεύματά του, ο Θ. Κολοκοτρώνης λέει για τη σωματοφυλακή του: «Εγώ πήρα τους δικούς μου…», εννοώντας τους Ζυγοβιστινούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι εννέα από τους καλύτερους Ζυγοβιστινούς μπήκαν στη Φιλική Εταιρεία. Το 1815 το χωριό απαριθμούσε 750 κατοίκους και σύμφωνα με έρευνες, περί τους 350 Ζυγοβιστινούς συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821.                                                              ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ                                                                                                  Το 2001, στην είσοδο του χωριού έγιναν προς τιμήν του «Σώματος των Αθανάτων» τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Αθανάτων Ζυγοβιστινών Αγωνιστών του 1821. Αυτά έγιναν από την Αδελφότητα των Ζυγοβιστινών «Η Μεταμόρφωσις», που, από το 1909 που ιδρύθηκε, προσφέρει σημαντικό έργο στη διατήρηση και την ένωση των απανταχού Ζυγοβιστινών. Το γλυπτό αυτό μαρμάρινο βιβλίο μεταφέρθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, συνοδευόμενο από άγημα.  Το μνημείο φιλοτέχνησε ο Νικόλαος Αρμακόλλας και είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο Θάσου. Λόγω του μεγέθους του (4μ. ύψος, 3,60 μ. πλάτος, 0,70 μ. πάχος και βάρος 25 τόνοι) το μνημείο μπήκε στο βιβλίο με τα «Ρεκόρ Γκίνες» ως το μεγαλύτερο μαρμάρινο βιβλίο του κόσμου. Το μνημείο-βιβλίο περιλαμβάνει 24 σελίδες –όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου– και στο κεντρικό του άνοιγμα είναι χαραγμένα τα ονόματα 197 Ζυγοβιστινών Αγωνιστών της φρουράς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.                    5ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ                                                                                    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ  Τρέμουν τις βαριές κατηγορίες και το εδώλιο   Φώφη: «Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν…»  Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της     Στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που κτίστηκε το 1630 στην πλατεία του χωριού, διασώζεται ο πολυέλαιος του Χουρσίτ Πασά, που δώρισε στο χωριό ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς το 1823. Ο θαυμαστός πολυέλαιος είναι από σμάλτο, έργο ρωμαϊκής τέχνης και ήταν λάφυρο των Τούρκων από την Αγία Σοφία, όταν η βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια τους. Το τέμπλο της εκκλησίας, φιλοτεχνημένο το 1814, παραμένει άθικτο και αξιοθαύμαστο έργο τέχνης. Στο κενό της οροφής, ανάμεσα στο ταβάνι της εκκλησίας μέχρι την κεραμοσκεπή, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας κρύβονταν 300 άνθρωποι.  Ακόμα, στο χωριό διασώζεται το 5ο Καποδιστριακό Διδακτήριο που οικοδομήθηκε το 1828 και λειτούργησε από μεταξύ 1828-1957. Το 2002 έγιναν τα εγκαίνια του αναπαλαιωθέντος και μετατραπέντος σε Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο Ζυγοβιστίου και έχει χαρακτηριστεί από το κράτος διατηρητέο μνημείο.                         Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ…                                                                          Το Ζυγοβίστι διακρίνεται για τη φιλοξενία των κατοίκων του και μια λαϊκή ιστορία λέει πως δύο Ζυγοβιστινοί τσακώθηκαν, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του τη φιλοξενία κάποιου ξένου, που είχε βρεθεί στο χωριό. Αυτό συνέβη καθώς πολλοί χωριανοί ήξεραν τα βάσανα της ξενιτιάς και είχαν σε μέγιστο βαθμό αναπτύξει το αίσθημα του φιλότιμου. Ο Κολοκοτρώνης σχολιάζοντας την ομοψυχία και αλληλεγγύη τους χαρακτήρισε ως… «σφηκοφωλιά».  Επειδή ο τόπος ήταν άγονος, η πρόσβαση δύσκολη και ο χειμώνας βαρύς υπάρχει η λαϊκή παροιμία «Μουλάρι Ζυγοβιστινό και κασμάς Ναξιώτικος», που υποδηλώνει κάτι το γερό και δυνατό που πάει κόντρα στη δυσκολία και το αδύνατο.
Σήμερα, το χωριό απαριθμεί μόλις έξι οικογένειες, δηλαδή 15 ανθρώπους, που κρατούν τις «Θερμοπύλες». Η απασχόλησή τους ανάγεται κυρίως στην κτηνοτροφία. Στις γιορτές και το καλοκαίρι ο κόσμος αυξάνεται, φτάνοντας περίπου τα 200-250 άτομα. Το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από φωνές παιδιών που ξεχύνονται στην πλατεία για να παίξουν. Η Αδελφότητα Ζυγοβιστινών «Η Μεταμόρφωση», από τους λίγους συλλόγους που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα –λειτουργεί μόνο με συνδρομές και δωρεές των Ζυγοβιστινών–, δίνει ζωή στον τόπο οργανώνοντας εκδηλώσεις μουσικοχορευτικές και διαγωνισμούς επιτραπέζιων παιχνιδιών, μαγειρικής, τουρνουά μπάσκετ και κάνοντας σημαντικά έργα συντηρήσεως. Ο Πάρεδρος του χωριού, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και την αδιαφορία του Δήμου, προσπαθεί για το καλύτερο του χωριού.  Κάτοικοι που μεγάλωσαν και ζουν στο χωριό, τηρώντας τις πατρικές παραδόσεις και σεβόμενοι τον ηρωισμό των προγόνων τους, μας περιγράφουν την καθημερινή ζωή στη φύση και το πώς βιώνουν σήμερα την οικονομική κρίση στην ύπαιθρο, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα…   Καλύτερα οι νέοι να γυρίσουν στην κτηνοτροφία, παρά στους κάδους…   Βαγγέλης Κολλιόπουλος, 53 ετών, κτηνοτρόφος από το 2012: «Είμαι γέννημα-θρέμμα Ζυγοβιστινός. Εδώ μεγάλωσα και εδώ θα πεθάνω. Οι γονείς μου ήταν αγρότες-κτηνοτρόφοι και τώρα είναι 83 ετών και δεν βγαίνουν από το σπίτι. Μέχρι είκοσι ετών δούλευα οικοδομή και από τα εικοσιένα μέχρι τα πενήντα μου ήμουν οδηγός σε νταλίκα στη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε Σαββατοκύριακο επέστρεφα στο χωριό που ήταν η έδρα μου και η οικογένειά μου. Η γυναίκα μου μεγάλωνε τα δύο παιδιά μας. Στα πενήντα μου χρόνια η εταιρεία έκλεισε. Εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με την κτηνοτροφία. Η γυναίκα μου εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί το μαγαζί της Αδελφότητας Ζυγοβιστινών, το «Ζυγοβιστινό Στέκι», ως καφέ-ταβέρνα λόγω του ότι είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, ώστε όποιος έρθει, είτε ταχυδρόμος είτε επισκέπτης, να μπορεί να πιει ένα καφέ ή να φάει μία μερίδα φαγητό. Το χωριό είναι άγονη περιοχή και τους χειμερινούς μήνες έχουμε χιόνια και δεν επιβιώνει τίποτα. Οι πιο νέοι είμαστε εμείς με τη γυναίκα μου πλέον, γιατί τα παιδιά μου έχουν φύγει. Ό,τι χρειαστούν οι κάτοικοι, είτε φάρμακα είτε συντάξεις, τους τα φέρνουμε εγώ και η γυναίκα μου. Χωριό χωρίς ιερέα, δάσκαλο και μαγαζί δεν νοείται. Τα παιδιά μου πήγαιναν σχολείο στη Δημητσάνα και μετά στη Βυτίνα κι από εκεί στην Τρίπολη για φροντιστήριο. Διένυαν καθημερινά 75 χιλιόμετρα, έφευγαν το πρωί στις 06:30 και γυρνούσαν το βράδυ στις 22:00. Σήμερα δεν θέλω να μείνουν στο χωριό, αλλά να φύγουν να βρουν κάτι καλύτερο. Όμως, όπως πάμε είναι καλύτερα τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στην κτηνοτροφία, από το να μείνουν στην πόλη και να πηγαίνουν στους κάδους να τρώνε! Αν συναντούσα τον πρωθυπουργό, θα του έλεγα να βάλει νερό στο κρασί του, όπως και ο Σόϊμπλε και να βρουν μία άκρη να μην την πληρώσουν τα παιδιά μας. Είναι απαράδεκτο να βρίζει ο ένας τον άλλο! Δεν με νοιάζει πού ανήκει ο καθένας πολιτικά, γιατί στο τέλος εμείς ζημιωνόμαστε που μένουμε πίσω». «Δεν θέλω να φύγω από τον τόπο μου…»   Η Γιάννα Κολλιοπούλου, 21 ετών, φοιτήτρια του Τμήματος Εφαρμογών, Πληροφορικής και Διοίκησης και Οικονομίας στη Λευκάδα: «Το να είσαι από το Ζυγοβίστι είναι πολύ μεγάλη τιμή, γιατί είναι ένα ηρωικό χωριό και είμαι περήφανη. Στο χωριό έμεινα μέχρι τα δεκαοχτώ μου. Η ζωή δεν είχε καμία σχέση με αυτή της πόλης και το συνειδητοποίησα τα τελευταία χρόνια που έφυγα. Στο χωριό υπήρχε ελευθερία σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και κοινωνικότητα που ειδικά με τα τωρινά δεδομένα στην πόλη είναι πολύ δύσκολα. Το Ζυγοβίστι σου προσφέρει την ηρεμία που η πόλη δεν έχει, καθώς ακόμα και τη νύχτα δεν κοιμάται. Η ζωή στο χωριό είναι όμορφη και ξέγνοιαστη, χωρίς άγχος, πάντα με παιχνίδι, χαμόγελο και καλή παρέα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου θα ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό, αλλά ταυτόχρονα να εργάζομαι πάνω σε αυτό που σπουδάζω. Το όνειρό μου είναι η επιστροφή στο όμορφο χωριό μου αλλά όχι στο άμεσο μέλλον, παρά μόνο όταν κάνω οικογένεια, για να χαρίσω στα παιδιά μου αυτό που μου πρόσφεραν οι δικοί μου γονείς, δηλαδή την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Δυστυχώς, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη, ζούμε στο 2015 και οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες τους. Το άσχημο είναι ότι οι νέοι που διψάνε για μάθηση και γνώση πληρώνουν τα σπασμένα, καθώς δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν. Έχω σκεφτεί να φύγω στο εξωτερικό, αλλά αναρωτιέμαι να πάω πού και από την άλλη να μείνω εδώ και να κάνω τι; Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα, αγαπάω τη χώρα μου και θα μείνω να παλέψω. Δεν ξέρω ποιος φταίει και πώς φτάσαμε εδώ, αλλά θέλω ένα καλύτερο αύριο, ένα μέλλον που να μου αξίζει, όπως αξίζει σε όλους τους νέους».  «Οι Γερμανοί θέλουν να τους ζητάμε λεφτά για να μας έχουν ρομπότ τους»   Ο Σωτήρης Ρηγόπουλος, 92 ετών, συνταξιούχος είναι ένας από τους ελάχιστους κατοίκους που έχουν παραμείνει στο χωριό: «Ζω με τη γυναίκα μου Τασία Ρηγοπούλου, 80 ετών. Πάντα ασχολούμασταν με τις αγροτικές δουλειές και την κτηνοτροφία, είχαμε γίδια, κότες, γαλιά. Εδώ και είκοσι χρόνια έχω πάρει τη σύνταξή μου, το ίδιο και η γυναίκα μου. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορώ να βρω δύο ανθρώπους συνομήλικους να κάνω παρέα και να θυμηθούμε τις παλιές εποχές. Έχει ερημώσει το χωριό! Θυμάμαι πώς ήταν το 1930, όταν ήμουν 7 χρονών παιδί, δεν είχαμε στεναχώριες τότε. Δύσκολη η αγροτική ζωή, δεν είχε οκτάωρα τότε. Δουλεύαμε από το πρωί που έβγαινε ο ήλιος μέχρι που σουρούπωνε στο χωράφι. Την καταλάβαμε την κρίση, αλλά εμάς τους ηλικιωμένους δεν μας πείραξε, γιατί είμαστε στο χωριό. Με τη σύνταξη τα καταφέρνουμε. Πρόβλημα έχουν όσοι πρέπει να μεγαλώσουν παιδιά. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να ξημερώνει και να είμαστε καλά και όχι πεσμένοι στο κρεβάτι. Οι Γερμανοί μας είχαν κηρύξει και παλιά τον πόλεμο και σκοτώθηκε πόσος κόσμος, τότε ήμουν στην Εθνική Αντίσταση με άλλους από το χωριό αλλά τη γλυτώσαμε. Τότε καίγανε χωριά, λεηλατούσαν τα πάντα, σκότωναν ανθρώπους. Σήμερα, που η Γερμανία έχει τα μέσα, μας κάνει οικονομικό πόλεμο όχι με όπλα σαν τότε. Μας θέλουνε να είμαστε φτωχοί και να μην ευημερούμε. Συμφέροντα είναι αυτά! Να ζητάμε λεφτά και να μας έχουν ρομπότ. Εμείς δεν πρέπει να τους έχουμε ανάγκη, αλλά σήμερα δεν έχουμε πολιτικούς καλούς. Η Μέρκελ δεν μας αγαπάει. Ο Γιούνκερ που χτύπαγε τον Τσίπρα στον ώμο, που είδα στην τηλεόραση, έλεγα ότι θα τα βρούμε. Την άλλη μέρα όμως τα γύρισαν! Εγώ αν τους είχα μπροστά μου, θα τους έλεγα ότι δεν αγαπάτε τον φτωχό άνθρωπο. Δώστε του χρήματα να ευημερήσει, εμένα μου αρέσει να βλέπω τον γείτονα να είναι πλούσιος, γιατί αν είναι φτωχός θα μου ζητάει κάθε μέρα. Όλοι πρέπει να είμαστε το ίδιο. Τώρα μας έχουνε κόψει από τον Δήμο μέχρι και το δημοτικό λεωφορείο, που μας πήγαινε στο διπλανό χωριό ως το Κέντρο Υγείας να γράψουμε τα φάρμακα. Δεν έχουνε λεφτά λένε. Δεν θέλω να πάω να διασκεδάσω, τα φάρμακά μου θέλω. Ας έδινα και χρήματα για το εισιτήριο, αρκεί να με πήγαινε. Ούτε οι νέοι μπορούν να έρθουν εδώ με την κρίση και να ασχοληθούν με τα ζώα, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς και δεν θα έχουν τι να τα ταΐσουν και οι βοσκοί παλιά τα ζώα τα πήγαιναν μετά στη Μεσσηνία. Οι παλιοί Ζυγοβιστινοί έκαναν δουλειές, ήταν τσαγκάρηδες όπως ο πατέρας μου, μαραγκοί, μπαλωματήδες, έμποροι, αγωγιάτες κ.ά. Ο τόπος είναι άγονος, δεν είναι κάμπος».
*** Η κλιματική αλλαγή πίσω από τις ισχυρές πυρκαγιές, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μάικλ Μαν 
Το μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, «που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών», στέλνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία (Penn State) και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, Μάικλ Μαν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Μάικλ Μαν υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά μας οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 Η Ελλάδα βιώνει μια από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία. Πόσο φυσιολογικές ή αναπόφευκτες μπορούν να θεωρηθούν οι πυρκαγιές αυτού του μεγέθους και της αγριότητας; Πόσο διαφέρουν σήμερα οι πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώνονταν στο παρελθόν;
 Αυτό που έχουμε παρατηρήσει και στις ΗΠΑ είναι ότι οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο μεγαλύτερες σε έκταση και ένταση απ΄ ό,τι στο παρελθόν, αλλά επίσης εξαπλώνονται και πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σύμπτωσης μεταβολών -ξηρότερων συνθηκών, πιο υψηλές θερμοκρασίες -που συναντώνται σε μια «τέλεια καταιγίδα» προκαλώντας αυτές τις ισχυρές πυρκαγιές.
Πιστεύετε ότι οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή;
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα, που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και άγριων πυρκαγιών.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές;
 Η διαχείριση της πυρκαγιάς δεν είναι ο τομέας της ειδικότητάς μου, αλλά μπορώ να σας πω το εξής: Χωρίς να ενεργήσουμε κατά της βασικής αιτίας αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών -της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο- το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση.
Τι μέτρα θα προτείνατε για την αντιμετώπιση αυτού του ακραίου φαινομένου;
Πρέπει να δράσουμε για την προστασία του κλίματος. Αυτό σημαίνει δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια καλή αρχή, αλλά οδηγεί μόνο στη μισή διαδρομή. Θα χρειαστούμε αυστηρότερες δεσμεύσεις από όλες τις χώρες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από καταστροφικά επίπεδα (περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης του πλανήτη).  ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

*** Ο κώνος… έφυγε, η τρύπα έμεινε ανοιχτή στον κεντρικό δρόμο 
«Αυτό που ζούμε δεν έχει προηγούμενο. Οι άνθρωποι στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας απλά δεν “υπάρχουν”! Άνοιξε τρύπα στη μέση του δρόμου. Έβαλαν μέσα στην τρύπα έναν κώνο, ανάποδα. Τον άφησαν μερικές μέρες. Γράψανε οι εφημερίδες. Πέρασε μια μέρα. Δεν έκαναν τίποτα. Την άλλη μέρα ο κώνος βγήκε, έφυγε. Η τρύπα έμεινε ανοιχτή…». Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν χθες Σάββατο κάτοικοι κι επαγγελματίες της Κυπαρισσίας, το απίστευτο, πραγματικά, “συμβάν” που σημειώθηκε από τις αρχές περίπου της εβδομάδας στην οδό Χριστιανουπόλεως, στο κέντρο της αγοράς, και το οποίο δύο φορές αναδείξαμε στο «Θ» τις προηγούμενες μέρες. Όπως έχουμε τονίσει, η τρύπα έχει μεγάλο βάθος και μάλιστα στο σημείο έχει «κουφώσει» από κάτω ο δρόμος, ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος περνώντας κάποιο βαρύ όχημα να γίνει καθίζηση του οδοστρώματος και να προκληθεί υλική ζημιά στο όχημα ή ακόμα και ατύχημα με τραυματισμό και κυρίως, αφού ο κώνος «έφυγε», να τραυματιστεί πεζός που περνά από το σημείο πέφτοντας το πόδι του μέσα σε αυτή…
 Ηλίας Γιαννόπουλος

*** 3 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του Καλαμάτα – Σπάρτη, δια χειρός Αλέξη Χαρίτση 
Η συντήρηση και η βελτίωση της ασφάλειας του δρόμου Καλαμάτα – Σπάρτη, μέσω Ταϋγέτου, με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου. Τα έργα που προβλέπονται να γίνουν αφορούν  και τη βελτίωση του οδοστρώματος και των πρανών, αλλά και τη λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια.
Το έργο διαθέτει τεχνικό δελτίο και, όπως σημείωσε η κα Νικολάκου, άμεσα το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να γίνει αποδοχή της χρηματοδότησης και εγγραφεί στον προϋπολογισμό της περιφέρειας.
Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτησή του.
 Συνεργασία με Αλ. Χαρίτση
Σε ανακοίνωσή της η κα Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίηση της περιφερειακής αρχής για την εξασφάλιση των 3 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα οδικής ασφάλειας.
Επίσης, δήλωσε:
«Η συνεχιζόμενη εξασφάλιση πόρων και υλοποίηση έργων υποδομής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς και υπεύθυνης προετοιμασίας των τεχνικών δελτίων εκ μέρους της Περιφέρειας, της γνώσης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και της εξαιρετικής συνεργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ιδίως με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα να αξιοποιήσουν άμεσα τους πόρους αυτούς και να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο προς όφελος των πολιτών».
Στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν υλοποιηθεί δύο έργα. Το ένα αφορούσε την επένδυση πρανών για την αντιμετώπιση κατακρημνίσεων βραχωδών υλικών και ήταν προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και το δεύτερο έργα βελτίωσης και συντήρησης, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ.   Β.Β.

***  «Λαβράκια» εκατομμυρίων ευρώ έβγαλε η ΑΑΔΕ στη Μεσσηνία 
Αλισβερίσι… εικονικών τιμολογίων
 Μικρομεσαίους εκατομμυριούχους έδειξε η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε επαγγελματίες της Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018, μεταξύ των άλλων πρόσφατων ευρημάτων της Υπηρεσίας, μετά από σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την χώρα, βρέθηκε στο Νομό ο υδραυλικός… μονοπώλιο!
Ο λόγος για υδραυλικό από την Καλαμάτα για να τον πάρεις στο σπίτι σου να αλλάξει βρύσες και να χρεώσει αλλαγές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο! Οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν υδραυλικό στη Μεσσηνία ο οποίος, όπως φάνηκε, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 16,9 εκατομμυρίων ευρώ! Ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών, ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων.
Εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων επίσης στη Μεσσηνία-χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι ιδιοκτησίας του υδραυλικού-εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 8,8 εκατομμυρίων ευρώ και έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τη συλλογή στοιχείων από τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία και κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και εταιρείες παροχής υπηρεσιών που επιχειρείται συστηματικά την τελευταία διετία, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει μια ευρεία βάση δεδομένων με το προφίλ δαπανών κάθε φορολογούμενου. Με το πάτημα ενός κουμπιού, στην οθόνη του ελεγκτή εμφανίζεται το σύνολο των δαπανών του προηγουμένου έτους, αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα ή άλλα επενδυτικά προϊόντα ενώ υπάρχει και βάση δεδομένων με σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής.
Κάπως έτσι βλέπουν το φως της δημοσιότητας όχι μόνο τα…μεγάλα ψάρια αλλά και η…μαρίδα.

*** Κακοτεχνίες του παρελθόντος «σκοτώνουν» τον τουρισμό! 
 Χωρίς νερό από το πρωί της Κυριακής έως τα μεσάνυχτα έμειναν από την Παλιόχωρα έως τις Κιτριές ! 
  Την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα «ρεπορτάζ» επιβεβαιώνουν ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη  για τους επαγγελματίες της περιοχής μας, έρχονται κακοτεχνίες και προβλήματα στις υποδομές να μεγεθύνουν το πρόβλημα . Ύστερα από την ταλαιπωρία που έχουν περάσει οι κάτοικοι των περιοχών  στα σύνορα του Δήμου Καλαμάτας με το Δήμο Δυτικής Μάνης, σχετικά με το δρόμο μέχρι τις Κιτριές, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποκαταστάθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν, ήρθε η βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης το πρωί της Κυριακής για να τους φέρει στα όρια τους, καθώς στην «καρδιά» του καλοκαιριού έμειναν χωρίς νερό για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα. Όπως μας έκανε γνωστό , σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης- Μάνης, κ. Δημήτρης Μπούχαλης, λίγο μετά τις 10 το πρωί στο ύψος της Παλιόχωρας άρχισε να τρέχει νερό από το οδόστρωμα.
 Άμεσα ειδοποιήθηκαν συνεργεία του Συνδέσμου Ύδρευσης , τα οποία όμως λόγω της αυξημένης κίνησης , άργησαν να φθάσουν στο σημείο. Όταν έφθασαν διαπίστωσαν ότι η βλάβη ήταν αρκετά μεγαλύτερη, απ’ ότι αρκετά είχε εκτιμηθεί , καθώς οι διαρροές νερού από «ραγίσματα» στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης της περιοχής, ήταν περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η επιδιόρθωση της βλάβης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, ενώ το νερό επανήλθε σε σπίτια  και επιχειρήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Όπως μας τόνισε ο κ. Μπούχαλης, η συγκεκριμένη βλάβη δεν οφείλεται στην παλαιότητα του αγωγού, αλλά σε κακοτεχνία όταν αυτός κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια. Ξεκαθάρισε δε, ότι προτεραιότητα του συνδέσμου Ύδρευσης αλλά και του Δήμου Καλαμάτας, είναι η ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» για την αντικατάσταση εξ’ ολοκλήρου του συγκεκριμένου αγωγού, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μην έρθουν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση. Όπως ήταν φυσικό για τους επαγγελματίες της περιοχής η συγκεκριμένη βλάβη «ξεχείλισε» την οργή τους , καθώς μια από τις καλύτερες ημέρες του χρόνου , έμειναν χωρίς νερό με ότι αυτό συνεπάγεται για τουαλέτες , καθαριότητες στη κουζίνα αλλά και κυρίως προβλήματα στα ενοικιαζόμενα όπου οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να πλυθούν. Επίσης, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μας τόνισαν ότι ανάλογα προβλήματα με πολύωρες διακοπές στην ύδρευσης συμβαίνουν δυο με τρεις φορές το μήνα, με αποτέλεσμα όσοι έχουν τη δυνατότητα, να έχουν προχωρήσει σε «επενδύσεις» για δεξαμενές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους επισκέπτες και πελάτες τους. Τέλος, εκφράζουν παράπονα και για την ποιότητα του νερού, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Πιλοτική εφαρμογή βιολογικής μεθόδου δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 
 «Η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό τομέα με μεγάλο κόστος για τους πέντε (5) νομούς της Πελοποννήσου. Η βιολογική δακοκτονία μπορεί και πρέπει να δοκιμαστεί, θα το τολμήσει η Περιφερειακή Αρχή;» τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”. Η Παράταξη πιο συγκεκριμένα προτείνει:
«Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου  αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση. Ειδικότερα προτείνουμε, την άμεση, από φέτος, επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες  περιοχών, μια στην Μεσσηνία και μία στην Λακωνία προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί ένα μέρος  του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου.  Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Οι Υπηρεσίες μας της Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.
Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Η Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως).
Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά,  στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες , πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους.
Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας. Θα  επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας;»

***  Νόμιμο έκρινε το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση της Μαρίνας της Πύλου 
Tο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση γενικού προγραμματικού σχεδίου και στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαρίνας Πύλου και με την υπ΄ αριθμ. 140/2018 γνωμοδότησή του το έκρινε νόμιμο.
Η μαρίνα Πύλου, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, όπως αναφέρεται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μετά την εκτέλεση των έργων η μαρίνα θα μπορεί να εξυπηρετήσει 129 σκάφη διαφόρων κατηγοριών. Δηλαδή θα εξυπηρετεί λιγότερα σκάφη από ότι εξυπηρετεί σήμερα, αλλά θα μπορεί να προσεγγίζει μεγαλύτερος αριθμός σκαφών μεγάλου μεγέθους, καθώς θα γίνουν έργα εκβάθυνσης και επέκτασης (θαλάσσιας και χερσαίας) της μαρίνας, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές.
Ακόμη, στην περιοχή της μαρίνας Πύλου προβλέπεται να κατασκευαστούν μικρά συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων, γήπεδα τένις, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, νυκτερινά κέντρα, κ.λπ.
Τέλος, σύμφωνα με την μελέτη τα έργα δεν έχουν επιπτώσεις στην ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta, αλλά ούτε στα αρχαία της περιοχής. Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

*** Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης την Πέμπτη 9 Αυγούστου στο «Τρενοτεχνείον» Κυπαρισσίας 
Στο Τρενοτεχνείον της Κυπαρισσίας θα εμφανιστεί την Πέμπτη ο Αλκίνοος Ιωαννίδης,  ο οποίος παρουσιάζει φέτος ένα σόλο πρόγραμμα. Μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει από πόλη σε πόλη, φέρνοντας αισθήσεις, αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.
 Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Άνοιξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς σε μικρούς χώρους, αλλά και σε μεγάλα θέατρα, όπως το Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα και το Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη.
 Ένα πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής αυτής τέχνης. Πρωταγωνιστές, όπως πάντα, τα ίδια τα τραγούδια. Στέκονται μπροστά μας γυμνά και ευάλωτα, όπως γεννήθηκαν, αλλά και δυνατά όσο ποτέ. Μαζί τους ζούμε την κατάργηση της απόστασης, τη διεύρυνση του χρόνου, την μαγεία της συνύπαρξης, την μετατροπή του μοναχικού σε συλλογικό.
 Αλκίνοος Ιωαννίδης: κλασική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή
Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας: Ηχοληψία
Κωνσταντίνος Μαργκάς: Φώτα
Διοργάνωση: Αθύρ
Video: 
***  «Μπλόκαρε» για ακόμα μια φορά η Αριστομένους 
«Στο ίδιο έργο θεατές»  ήταν όσοι επιχείρησαν να διασχίσουν την οδό Αριστομένους , λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης. Για ακόμα μια φορά , ένας ασυνείδητος οδηγός βαν, πάρκαρε μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στρίψει το αστικό λεωφορείο και από πίσω του να ακολουθήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τελικά αφού πέρασαν περισσότερα από 10 λεπτά εμφανίστηκε ο οδηγός του βαν, και «ξεμπλόκαρε» ο δρόμος… Καθώς, πάντως η κίνηση αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην πόλη της Καλαμάτας, θα πρέπει και οι έλεγχοι να είναι εντατικότεροι από αστυνομία και δημοτική αστυνομία.

*** Προχωρούν καλά δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Καλαμάτας 
Προχωρούν καλά δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας, με τα οποία θα αποφορτισθεί από τα νερά της βροχής, που δημιουργούσαν πλήθος προβλημάτων, η περιοχή από τη Θουρία μέχρι το νέο Νοσοκομείο και τη διασταύρωση προς Μεσσήνη, στο Ασπρόχωμα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκ των οποίων μεγαλύτερη πρόοδο έχει σημειώσει το πρώτο, καθώς ξεκίνησε νωρίτερα:
Το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών - Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας, Α΄ φάση, τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο» έχει προϋπολογισμό 2.952.000 € με τον ΦΠΑ. Ανάδοχος είχε αναδειχθεί κατόπιν διαγωνισμού η Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,24%.
Το έργο έχει σκοπό να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα απορροής ομβρίων που παρουσιάζονται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και κάνουν το δρόμο ορισμένες φορές αδιάβατο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Με την ολοκλήρωσή του, θα συλλέγονται τα όμβρια των ανάντη περιοχών και της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και μέσω κυρίου συλλεκτήρα αγωγού θα παροχετεύονται στον ποταμό Ξερίλα, λίγο πριν τη συμβολή του με τον ποταμό Άρι.
Για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών-Νέας Εισόδου στο τμήμα Θουρία έως Νέδοντα Ποταμό - Β΄ φάση», ανάδοχος είναι η SICAP ΑΤΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,93% επί προϋπολογισμού μελέτης 2.500.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Το δεύτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, από το Νοσοκομείο μέχρι τη διασταύρωση προς Μεσσήνη στο Ασπρόχωμα, συμπληρώνει το έργο διαχείρισης ομβρίων από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο του νέου έργου από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα, θα κατασκευασθεί κύριος συλλεκτήρας αγωγός μήκους 982 μέτρων, με έργο εισόδου στην περιοχή του Αντικαλάμου και εκβολή στον ποταμό Άρι. Επίσης, θα κατασκευασθούν δευτερεύοντες συλλεκτήρες αγωγοί, ο πρώτος μήκους 434 μέτρων με έργο εισόδου στον Αντικάλαμο, βορειοανατολικά του Νοσοκομείου και ο δεύτερος μήκους 244 μέτρων με έργο εισόδου βορειοανατολικά του ΤΕΙ Καλαμάτας. Θα κατασκευασθούν, ακόμη, 15 φρεάτια επίσκεψης σωληνωτών αγωγών και 120 φρεάτια υδροσυλλογών.
Επιπλέον, θα ανακατασκευασθούν τμήματα αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων, στις περιοχές ανατολικά του Νοσοκομείου και δυτικά του ΤΕΙ Καλαμάτας.

***  «Τα σαγόνια του καρχαρία» σήμερα και «ο δήμιος» την Πέμπτη 
Με «τα σαγόνια του καρχαρία»  σήμερα και το «δήμιο» την Πέμπτη  συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι προβολές  της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης.
 Τα σαγόνια του καρχαρία
Βρισκόμαστε στο Άμιτυ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όταν ο καινούργιος σερίφης της πόλης Brody, ανακαλύψει  σε μία ερημική παραλία το θύμα ενός λευκού καρχαρία, προτείνει στον δήμαρχο να κλείσουν οι παραλίες του νησιού. Όμως τα γεγονότα που ακολουθούν, αποτελούν πλέον.....κινηματογραφική ιστορία !!!
Τα Σαγόνια του Καρχαρία, δημιούργημα του Steven Spielberg, θεωρούνται από πολλούς, μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα καλοκαιρινά "μπλόκμπαστερ" του Χόλλυγουντ και όχι άδικα. Η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες, τα ειδικά εφέ, καθώς και η μουσική υπόκρουση του μοναδικού John Williams, χαρίζουν στο κοινό δύο ώρες γεμάτες σασπένς, αγωνία και φόβο.
Η ταινία έχει κερδίσει 3 Βραβεία Όσκαρ (Μοντάζ, Μουσικής και Ήχου), ο ίδιος ο Spielberg ήταν υποψήφιoς για τo Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την έχει κατατάξει στις καλύτερες ταινίες του αιώνα.
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Παίζουν: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
Ώρα έναρξης στις 21:30  στο  Elite Hotel City Resort  στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας.  Η είσοδος είναι  ελεύθερη.
O δήμιος – el verdugo
O Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων, αλλάζει τα σχέδια του, όταν ο "δήμιος" Αμεδέο, πατέρας της αγαπημένης του Κάρμεν, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.
Ο Λουίς Γκαρσία Μπερλάνγκα ανήκε σε μια γενιά ισπανών σκηνοθετών οι οποίοι την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκαν τις αξίες ενός ανεξάρτητου σινεμά. Με το που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον κινηματογράφο το 1947, ανέλαβε δράση γυρίζοντας μια σειρά ταινιών που με βασική τους δύναμη το χιούμορ, οι οποίες τον καθιέρωσαν ως σκηνοθέτη-σύμβολο στη χώρα του.
Μέσα από μια ιστορία γεμάτη ταμπού που εκτυλίσσεται σε σκούρο φόντο, ο Μπερλάνγκα χτίζει μια μαύρη κωμωδία με μεσογειακό ταμπεραμέντο που εκπλήσσει με τη ζεστασιά, την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που αντλεί σε κάθε της καρέ. Όλα μοιάζουν τόσο οικεία και καθημερινά, σαν να συμβαίνουν δίπλα μας. Πίσω, όμως, από κάθε ατάκα κρύβεται η όλη ιδεολογία και η αίσθηση του χιούμορ του σκηνοθέτη, που κάνει άμεσα αντιληπτούς τους λόγους για τους οποίους αναγνωρίστηκε στο βαθμό που του άξιζε στην πατρίδα του.
Η ταινία κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας το 1963.
Σκηνοθεσία: LuisGarcíaBerlanga
Παίζουν: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert
Ώρα έναρξης στις 21:30 στο  Καφέ Σινέ  στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.  Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18. -
"
*** Τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών πέφτουν επάνω στον «τοίχο» του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου Καλαμάτας 
Παρά την εξέλιξη των μεθόδων τους 
Σε 36 συλλήψεις αλλοδαπών εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται ως διακινητές και 24 δικογραφίες για πλαστογραφία, διευκόλυνση εξόδου και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, έχουν προχωρήσει το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας τους οι αστυνομικοί του νεοϊδρυθέντος σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η αύξηση των πτήσεων και κατά συνέπεια της επιβατικής κίνησης τα τελευταία χρόνια στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έφερε μαζί της και την αύξηση των κρουσμάτων αλλοδαπών που προσπαθούν παράνομα να φύγουν από τη χώρα μας με βασικό προορισμό χώρες της Ευρώπης.
Οι διακινητές,  θεωρώντας ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, τα επιλέγουν για την παράνομη δράση τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων  σε όλη την Ελλάδα.
Η ραγδαία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας την τελευταία 5ετία, επέβαλλε την ίδρυση μόνιμου αστυνομικού σταθμού εντός του χώρου του, ο οποίος μέχρι τις αρχές Μαΐου καλυπτόταν περιστασιακά από άτομα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Η μόνιμη παρουσία πλέον του Αστυνομικού Σταθμού ενισχύει και το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών.
Τώρα η αστυνομική παρουσία είναι καθημερινή όλες τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου και, όπως μας επισήμανε ο Διοικητής του Αστυνομικού  Σταθμού του αεροδρομίου Νίκος Κωνσταντακόπουλος, ο ρόλος του είναι μεικτός και έχει αρμοδιότητες ασφάλειας, τάξης και τροχαίας.
Όσο για τα κυκλώματα που οργανώνουν τις παράνομες εξόδους αλλοδαπών, φαίνεται ότι συνεχώς οργανώνονται και εξελίσσουν τις μεθόδους τους.
20180731_130120.jpg
 Στοιχεία
Ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου, ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος στις 2 Μαΐου και στεγάζεται σε κτήριο που ανακατασκευάσθηκε με δωρεά του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.
Η λειτουργία του, όπως αναφέραμε, είναι μεικτή με αρμοδιότητες σε ασφάλεια, τάξη και τροχαία, ενώ αναμένεται να εφοδιασθεί και με αστυνομικό σκύλο για την ανίχνευση εκρηκτικών. Έτσι, οι αστυνομικοί του σταθμού με το μεικτό ρόλο, εντός του χώρου του αεροδρομίου, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν, ακόμα και τη λειτουργία των καταστημάτων, των εταιριών και την κυκλοφορία οχημάτων.
Με τις τρέχουσες μεταθέσεις, καλύφθηκαν οι οργανικές θέσεις του σταθμού. Η παρούσα δύναμη μαζί με την ενισχυτική και με τους 7 δόκιμους, φτάνει τα 25 άτομα.
«Υπηρεσιακά είμαστε αρκετά καλά και από προσωπικό και από υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όταν, δε,  υπάρχει ανάγκη λόγω έκτατων πτήσεων, η Αστυνομική Διεύθυνση είναι δίπλα μας και μας ενισχύει», τόνισε ο Διοικητής του Σταθμού κ. Κωνσταντακόπουλος
Επίσης, από την Πολιτική Αεροπορία παραχωρήθηκε ένα επιπλέον γραφείο εντός του χώρου του αεροδρομίου και κοντά στο σημείο αναχώρησης των επιβατών και έτσι υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία και μέσα στην κύρια αίθουσα του αεροδρομίου.
 Συλλήψεις
Από τις 2 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου, οι αστυνομικοί του σταθμού προχώρησαν σε 36 συλλήψεις ατόμων που επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα, εκ των οποίων οι 3 κατηγορούνται ως διακινητές. Συντάχθηκαν συνολικά 24 δικογραφίες.
Από την αρχή, μάλιστα, του έτους μέχρι τέλος Ιουλίου (συμπεριλαμβανομένου και της τρίμηνης δράσης του σταθμού), συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα για πλαστογραφία και παράνομη έξοδο από τη χώρα με την πλειοψηφία αυτών να είναι από το Αφγανιστάν (12), από την Τουρκία (7) και από το Πακιστάν (7). Επίσης συνελήφθησαν και 4 άτομα για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα. Σε ό, τι αφορά την επιβατική κίνηση, το τρίμηνο Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου είχαμε 60.320 αφίξεις και 59.342 αναχωρήσεις επιβατών.
20180731_125954.jpg
 Κυκλώματα
Η βασική δραστηριότητα του αστυνομικού σταθμού είναι ο έλεγχος των επιβατών για παράνομες αναχωρήσεις ή αφίξεις, καθώς,  όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος,  τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα επιλέγουν τα περιφερειακά αεροδρόμια θεωρώντας ότι είναι πιο πλημμελείς οι έλεγχοι. Βρίσκουν όμως «τοίχο», καθώς,  ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ενώ και οι αστυνομικοί πλέον έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία, διότι εκτελούσαν την  ίδια υπηρεσία και πριν τη λειτουργία του σταθμού.
Τα προηγούμενα χρόνια η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, είχε προχωρήσει σε εξάρθρωση ενός σημαντικού τμήματος κυκλώματος που δραστηριοποιείτο στον Αγ. Παντελεήμονα Αττικής. Στην υπόθεση αυτή είχε συμμετάσχει και ο νυν διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου και όπως είχε διαπιστωθεί τότε οι πυρήνες του κυκλώματος βρίσκονταν στην Αθήνα και είχαν δίαυλο επικοινωνίας με τους διακινητές στην Τουρκία που είχαν έδρα στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.
Και όπως έχει αποδειχθεί και στη συνέχεια οι περισσότερες περιπτώσεις αλλοδαπών που μπλοκάρονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα, με οδηγίες από Τουρκία.
Πρόσφατα, συνελήφθησαν αλλοδαποί στο αεροδρόμιο, οι οποίοι από τη χώρα τους είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί τους πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα. Τους είχαν υποδείξει να συναντήσουν συγκεκριμένο άτομο στην πλατεία Αμερικής στην Αθήνα, ο οποίος τους εξέδωσε τα πλαστά έγγραφα. Τους έφεραν με λεωφορείο στην Καλαμάτα, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο και το πρωί τους συνόδευσαν στο αεροδρόμιο. Όμως το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν την πύλη εισόδου στο αεροπλάνο.
20180731_130049.jpg

Εξελίσσονται
Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος, οι τρόποι που χρησιμοποιούν είναι συνήθως τρεις, σε ό, τι αφορά τη χρήση εγγράφων (ταυτότητες ή διαβατήρια).
Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου τα έγγραφα είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, ενώ η δεύτερη περίπτωση είναι αυτά να είναι κλεμμένα και να έχουν αλλάξει τη φωτογραφία του κατόχου με τον αλλοδαπό που θα ταξιδέψει.
Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση που έχει καταγραφεί, όπου τα έγγραφα είναι γνήσια και η φωτογραφία του κατόχου ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά που έχει ο μετανάστης που επιχειρεί να ταξιδέψει παράνομα. Δηλαδή, οι διακινητές επιλέγουν άτομα που μοιάζουν σημαντικά με τα άτομα της φωτογραφίας της γνήσιας ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
Φαίνεται, λοιπόν, τα κυκλώματα να εξελίσσουν τις μεθόδους τους, και να έχουν στην κατοχή τους  γνήσια διαβατήρια, τα οποία δίδουν σε άτομα που προσομοιάζουν με τη φωτογραφία του νόμιμου κατόχου του εγγράφου.
Αυτή η περίπτωση, όπως εξήγησε ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου, είναι και η πιο δύσκολη, γιατί τα έγγραφα είναι γνήσια και έχεις να κάνεις με το πρόσωπο που έχεις απέναντι σου.
Για το λόγο αυτό και τα άτομα αυτά επιδιώκουν να περνούν τον έλεγχο του αεροδρομίου  λίγη ώρα πριν κλείσει η πύλη, ώστε να είναι περιορισμένος ο χρόνος των αστυνομικών για να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.
Ο διακινητής ελάχιστες φορές συνοδεύει τους αλλοδαπούς και αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία η πληρωμή να γίνει μόλις το άτομο φτάσει στον προορισμό που έχει ζητήσει.
Το κόστος για τα πλαστά διαβατήρια ξεκινάει από 300 και φτάνει μέχρι τα 1000 ευρώ. Έχουν καταγραφεί όμως και περιπτώσεις πολύ πιο «ακριβές», Πρόσφατα,  μια οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δύο παιδάκια που ήθελαν να φτάσουν σε χώρα της Ευρώπης, θα κατέβαλλαν στους διακινητές το ποσό των 20.000 ευρώ, όταν θα έφταναν στο προορισμό τους. Στην αμοιβή αυτή περιλαμβάνονταν τα έγγραφα, η μετακίνηση τους στην Καλαμάτα, η διαμονή τους και φυσικά τα αεροπορικά εισιτήρια. Στην περίπτωση αυτή, μέλος του κυκλώματος συνόδευε τους αλλοδαπούς προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;Ο Πούτιν Απέλασε Έξω Από Την Ρωσία Τούς Συριζο-Πράκτορες Των ΗΠΑ;..

Τα αντίποινα της Μόσχας,για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, δέν άργησαν, και είναι, η απέλαση του εμπορικού ακολούθου της Ελλάδας, Αδαμάντιου Καρυτιανού, και του υπεύθυνου επικοινωνιών Ανδρέα Τάκη.  Οι Έλληνες διπλωμάτες θα πρέπει μάλιστα να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός πέντε ημερών, και παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου. Η Ρωσία κράτησε σχεδόν ένα μήνα χαμηλούς τόνους,λόγω των φονικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, πριν κάνουν πράξη τα αντίποινα της, αλλά γιατί διάλεξαν να απελάσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, κανένα ΜΜΕ δέν αναρωτήθηκε;
Σύμφωνα με σενάρια, η απαγόρευση εισόδου στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Γιώργου Σακελλαρίου, έγινε,και επιλέχθηκε από την Μόσχα, διότι τον κατηγορούν ως ένα από τους πολλούς εισηγητές του ΥΠΕΞ, που εισηγήθηκε Υπέρ στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, στον Ν.Κοτζιά, επίσεις τον θεωρούν φερέφωνο της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ των Ν.Κοτζιά και Ν.Τόσκα, όπου η πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ «εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη στις κινήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά».  ~  Σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, η πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ενώ είχαν ταχθεί υπέρ του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην Αθήνα, επισήμαναν, στοχοποιώντας αορίστως την Ρωσία , πως «ντόπια και ξένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, επιζητούν τον διχασμό και την μισαλλοδοξία, με μόνο στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης».  Η δε απέλαση του εμπορικού ακολούθου της Ελλάδας, Αδαμάντιου Καρυτιανού, επήλθε διότι ήταν ένα διακοσμητικό στοιχείο. Για την Ρωσία, ο Αδαμάντιος Καρυτιανός δέν έχει λόγο ύπαρξης στην Μόσχα, μιας Ελλάδα και Ρωσία, έχουν απο την εποχή Καραμανλή, να συνάψουν σοβαρή εμπορική συμφωνία!  Ο Ανδρέας Τάκης, υπεύθυνος επικοινωνιών της Ελληνικής Πρεσβείας, μάλλον απελαύνεται ,διότι γνωρίζω προ πολλού της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών απο την Κυβέρνηση του Σύριζα,και δεν ήρθε σε επαφή με το Ρωσικό ΥΠΕΞ έγκαιρα, ώστε η Ρωσία να ενεργήσει πυροσβεστικά χαμηλώνοντας τους τόνους, και την αντιπαράθεση με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, αποτρέποντας τις εκατέρωθεν απελάσης!  Το περιστατικό, πάντως, έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κορυφώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελληνική πρωτεύουσα.  Άρθρο γνώμης του  Σπύρου Πρίφτη πηγή
***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕSM για τον ΣΑΜΑΡΑ! ΤΟ 2014 και τα Σχέδιο της Ελλάδας-ΕΕ…

~  Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) το 2014 εργαζόταν για μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας αλλά μετά ήρθε ο Βαρουφάκης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ολλανδίας ο ΓΓ του ESM Καλίν Άνεβ Γιάνσε.  «Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα (σ.σ. η περίοδος Βαρουφάκη). Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια «καθαρή έξοδο” της Ελλάδας.  ~ Θέλαμε να βγουν από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός, ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάνσε.
«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο ΓΓ του ESM απαντώντας στην ερώτηση αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη.  ~ Στην ερώτηση, τέλος, για το αν με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας», ο κ. Γιάνσε απαντά ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον.  Τα δάνεια μας «τρέχουν” μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλύσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα».  lykavitos
*** ΟΡΓΗ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΤΖΙΑ! Προσωπικό μήνυμα τα αντίποινα της Μόσχας! ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ…

Με προσωπική εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα, υλοποίησε τα αντίποινα που είχε προαναγγείλει για την Ελλάδα. Απελάθηκε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Στις 6 Αυγούστου ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έλαβε ένα υπόμνημα, δια του οποίου ενημερώθηκε για τα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας τον Ιούλιο αυτού του έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».  Να υπενθυμίσουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην Αθήνα, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  ~  Η απέλαση του εμπορικού ακολούθου και του υπεύθυνου επικοινωνιών ήταν αναμενόμενη. Πρόκειται για χαμηλόβαθμα στελέχη, που δεν είναι διπλωμάτες, αλλά έχουν διπλωματική ιδιότητα και είναι ανάλογοι σε βαθμό με τους Ρώσους που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια, η αντίδραση ήταν συμμετρική. Ωστόσο, η Μόσχα προχώρησε και σε μια κίνηση που στρέφεται ειδικά κατά του υπουργού Εξωτερικών. Απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. Κατά αυτό τον τρόπο του στέλνει ένα προσωπικό μήνυμα.
Αυτό ήταν το σημαντικότερο από τα αντίποινα που ανακοινώθηκαν στον Έλληνα πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Η Μόσχα πλέον έχει φθάσει στο σημείο να θεωρεί σχεδόν εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Μετά τους υπαινιγμούς για ρωσική ανάμιξη σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με όχημα τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα. Πηγές στη Μόσχα υποστηρίζουν πως πίσω από όλα βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, παρασύροντας και τον πρωθυπουργό στην αδιέξοδη αυτή σύγκρουση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Πρωθυπουργό με σκοπό να βάλουν στο μικροσκόπιο όλες τις εξελίξεις αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ελληνορωσική κρίση σε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Παρά τη διάθεση του Μαξίμου να αποκλιμακώσει την ένταση και να επαναφέρει κανονικές θερμοκρασίες στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζεται απρόβλεπτος.  Από την άλλη πλευρά, περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών τους, ενώ παράλληλα τόνοι ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξάγονται κάθε χρόνο στη ρωσική αγορά. Περαιτέρω επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων θα οδηγούσε αναμφίβολα σε ακύρωση κρατήσεων ή εξαγωγών με ό,τι αυτό θα σήμαινε στο οικονομικό επίπεδο.  protothema
***  ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Οι ευθύνες στο Μάτι, το Σκοπιανό και το «γκρέμισμα» του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου»…

Χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν την πιο δύσκολη καμπή ύστερα από την διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015 και την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου.  Από τη μια έχουμε όλες τις δυσκολίες που καθιστούν αδύνατη τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» και συνολικά το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα με θετικούς όρους.  Η αδυναμία «εξόδου στις αγορές» εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και των ανοιχτών ερωτημάτων για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έθεσε το ΔΝΤ αλλά και εμμέσως η ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη σαφή απαίτηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εφαρμοστούν τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο, σημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ με ένα σχετικά μικρό καλάθι φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών και σίγουρα όχι με υποσχέσεις για αλλαγή σελίδας.
Έπειτα, εξακολουθεί ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίζει το φάσμα της δυσαρέσκειας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη θα έχει να αντιμετωπίσει εκ νέου και συλλαλητήρια για το ζήτημα του ονόματος, που θα του υπενθυμίσουν και την εκλογική φθορά που εξακολουθεί να έχει εξαιτίας αυτού του θέματος.  Όμως, οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που θα δεχτεί ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θα είναι αυτές που θα αφορούν τις ευθύνες και τους χειρισμούς για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.  Γιατί μπορεί στην καταστροφή και την τραγωδία να συνετέλεσαν διαχρονικές ευθύνες για ένα άναρχο και επικίνδυνο μοντέλο δόμησης και παράμετροι όπως η κλιματική αλλαγή, εντούτοις η κλίμακα της καταστροφής και κυρίως ο αριθμός των θυμάτων καθορίστηκε από τις ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης, την έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων και την τραγική έλλειψη ετοιμότητας για την πραγματική ενεργοποίηση μηχανισμών πολιτικής προστασίας.  Και οι ερωτήσεις θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πληρώσει το τίμημα όχι μόνο για τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, το ήθος και το ύφος της εξουσίας που επέδειξε αυτός και η κυβέρνησή του.  ~ Και δεν είναι μόνο ότι χρειάστηκε να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για να αρχίσουν να υπάρχουν οι πρώτες παραδοχές ότι υπάρχουν ευθύνες και οι πρώτες δειλές ή μισές συγγνώμες. Είναι και ότι εκεί όπου υπήρχε ανάληψη ευθύνης αυτή δεν γινόταν με πραγματική παραδοχή λαθών αλλά με προσπάθεια αυτοδικαίωσης.  Από την αντίληψη της κ. Δούρου ότι μια εθνική τραγωδία είναι μια «στραβή στη βάρδιά της» μέχρι την αντίληψη του κ. Πολάκη ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα και απλώς υπάρχουν μερικές δεκάδες νεκροί που «θολώνουν» (ή «μαυρίζουν») την εικόνα, τα παραδείγματα είναι πολλά.  Όλα αυτά στέρησαν από τον Αλέξη Τσίπρα το βασικότερό του ίσως πλεονέκτημα: την ικανότητά του ακόμη και εκεί που έκανε άλλα από αυτά που είχε υποσχεθεί να μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι έκανε ό,τι μπορούσε και ότι εκπροσωπούσε μια κυβέρνηση που ασκούσε την εξουσία με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες.  Ο Αλέξης Τσίπρας που μέχρι τώρα απέφυγε την πολιτική φθορά, παρότι δεν έφερε την ανατροπή που είχε υποσχεθεί τώρα, τώρα την αντιμετωπίζει γιατί δεν μπορεί να πείσει ότι την κρίσιμη στιγμή «κάνει τη διαφορά».  Επίσης, για πρώτη φορά αυτός ο πολιτικός που κατόρθωνε να διατηρεί σχετικά αλώβητη την εικόνα του και να μπορεί να έχει μια σχετική πρωτοβουλία των κινήσεων, βρίσκεται να πληρώνει το κόστος μιας αλυσίδας χειρισμών που μικρή σημασία έχει εάν είναι δική του ευθύνη ή ευθύνη των συνεργατών του.  Πρωτοβουλίες που κανονικά θα ήταν επιθετικές κινήσεις προς τα εμπρός, όπως ο σαρωτικός ανασχηματισμός που ετοιμάζεται, χάνουν τη δυναμική τους και μοιάζουν με αμυντικές επιλογές χωρίς ιδιαίτερο βάθος.  Ούτε βεβαίως η επικοινωνιακού τύπου χθεσινή συνάντηση με πληγέντες από το Μάτι και το Νέο Βουτζά στο… ασφαλές περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού να δίνει μάχη μαζί με τους κατοίκους στα καμμένα, δεν γράφτηκε ποτέ, γιατί απλά ο Τσίπρας την απέφυγε.  Γιατί αυτό που παρέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι υπάρχουν κατώφλια ανοχής στην κοινωνία που όταν ξεπεραστούν τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.  Η ίδια η κοινωνία που αντιμετώπισε σχεδόν με μοιρολατρία την επιβολή «μνημονίου διαρκείας», αποδεχόμενη ότι «δεν γινόταν αλλιώς», είναι η ίδια κοινωνία που δεν μπορεί να ανεχτεί ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης η ζωή του πολίτη γίνεται ζήτημα τύχης και όχι πολιτικής προστασίας.  Και σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός, είτε το θέλει είτε όχι, πρέπει να δώσει μια πειστική απάντηση όταν ανέβει στη ΔΕΘ. Ή και νωρίτερα… lykavitos

~**  «Κόλλησε» στην κίνηση, βγήκε από το αυτοκίνητο κι έκανε το… απίστευτο! [ΒΙΝΤΕΟ] :
[ «Κόλλησε» στην κίνηση, βγήκε από το αυτοκίνητο κι έκανε το… απίστευτο! [ΒΙΝΤΕΟ]: Ευχαριστώ για την παρακολούθηση, εγγραφείτε για περισσότερα βίντεο: https://www.youtube.com/channel/UCq3E...  Πόσες φορές δεν έχετε φρικάρει, έχοντας «κολλήσει» στο μποτιλιάρισμα της πόλης… Πόσο μάλλον όταν βιάζεστε να πάτε στο γραφείο, στο σπίτι ή σε κάποιο ραντεβού.  Την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, πριν… ανέβει η πίεσή σας, θυμηθείτε τη Lisa, την πρωταγωνίστρια του παρακάτω βίντεο, η οποία δεν άφησε το κυκλοφοριακό κομφούζιο να την πτοήσει και αποφάσισε να το διασκεδάσει.  Πώς;  Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο:       #«Κόλλησε», #στην, #κίνηση, #βγήκε, #αυτοκίνητο, #έκανε, #απίστευτο, #[ΒΙΝΤΕΟ]


~**  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει τις ΛΥΣΕΙΣ γιατί βρίσκει τις αιτίες των προβλημάτων... :
***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :
~**  Kριθαράκι στο μάτι: Αντιμετώπιση

~  Ο ιατρικός όρος για το κριθαράκι είναι “hordeolum”. Μπορεί να αναπτυχθεί τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Συχνά, εμφανίζεται ως ένα ορατό υπόλευκο ή κιτρινωπό μικρό εξόγκωμα που μοιάζει πολύ με ένα μεγάλο σπυράκι.
* Επίσης, κατά κανόνα εμφανίζεται μόνο στο ένα από τα δύο βλέφαρα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται δύο κριθαράκια ταυτόχρονα, ένα σε κάθε βλέφαρο ταυτόχρονα.
Ένα κριθαράκι είναι μία οξεία λοίμωξη των εκκριτικών αδένων των βλεφάρων. Συχνά, βακτήρια μπορούν να μολύνουν έναν σμηγματογόνο αδένα του ματιού (αδένας που εκκρίνει το φυσικό έλαιο της επιδερμίδας), προκαλώντας αυξημένη φλεγμονή, πόνο και κοκκίνισμα του οφθαλμού, και ακόμη και ερυθρότητα του βλεφάρου και περιβάλλοντος ιστού.
Το κριθαράκι υποχωρεί, όταν η απόφραξη του ανοίγματος του αδένα καθαρίζει και απελευθερώνεται. Επιπλέον, η λοίμωξη φεύγει, όταν το πύον αποστραγγίζεται από το κριθαράκι.
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι
Τις περισσότερες φορές θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες.
Για πιο γρήγορη ανακούφιση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.
Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με καθαρό νερό βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως τα σαμπουάν για μωρά).
Μην πιέζετε και ποτέ μην δοκιμάσετε να το τρυπήσετε μόνοι σας. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πιο σοβαρής λοίμωξης αν το κάνετε. Γενικά, δεν σπάμε ποτέ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει από γιατρό.
Σταματήστε να φοράτε οποιοδήποτε μακιγιάζ στα μάτια, καθώς και κάθε είδους λοσιόν και κρέμα ματιών, μέχρις ότου να φύγει εντελώς, γιατί, αλλιώς, μπορεί να μολυνθεί περισσότερο.
Σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής για όσες μέρες έχετε το κριθαράκι, επειδή μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη μόλυνση που θα εξαπλωθεί στον κερατοειδή σας χιτώνα.

~** Έγκαυμα από ήλιο: Αντιμετώπιση

~ Το δέρμα σας μπορεί να πάθει έγκαυμα από ήλιο, εάν παραμείνετε πάρα πολύ εκτεθειμένοι στις ακτίνες UV χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά και ρούχα.
*  Το έγκαυμα από ήλιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Για να ανακουφιστείτε από την χαρακτηριστική δυσφορία του ηλιακού εγκαύματος (πόνος και αίσθηση σαν να σας “τσιμπούν 1000 καρφίτσες” σε κάθε επαφή με την πληγείσα περιοχή) είναι σημαντικό να αρχίσει θεραπεία το συντομότερο δυνατό, μόλις αντιληφθείτε ότι έχετε καεί από τον ήλιο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φύγετε από τον ήλιο και να μείνετε κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους.
Από εκεί και πέρα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα για να φύγει πιο γρήγορα το έγκαυμα από ήλιο:
Κάνετε συχνά δροσερά ντους για να βρείτε ανακούφιση από τον πόνο
Μόλις βγείτε από την μπανιέρα, ή το ντους, μην σκουπιστείτε, τρίβοντας την πετσέτα στο δέρμα σας. Πρέπει απλά να την ακουμπάτε απαλά και να την αφήνετε να απορροφάει το νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να “παγιδεύσετε” την υγρασία στο δέρμα σας. Αυτό θα μειώσει την ξηρότητα στην επιδερμίδα.
Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει aloe vera, ή εκχύλισμα σόγιας, για να απαλύνετε το έγκαυμα από ήλιο
Εάν μια συγκεκριμένη περιοχή σας ενοχλεί ιδιαίτερα, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης, που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Προσοχή: Μην επιλέγετε αλοιφές με ουσίες που έχουν την κατάληξη -καΐνη (-caine), όπως βενζοκαΐνη, καθώς αυτές μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Πάρτε ασπιρίνη, ή ιβουπροφαίνη
Μειώνουν τυχόν πρήξιμο, ερυθρότητα και δυσφορία.
Πίνετε περισσότερο νερό
Ένα έγκαυμα από ήλιο αντλεί νερό προς την επιφάνεια του δέρματος και μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Πίνοντας επιπλέον νερό θα προλάβετε την αφυδάτωση.
Αν έχουν εκδηλωθεί φουσκάλες στο δέρμα σας, αφήστε τις να επουλωθούν μόνες τους
Μην τις σπάσετε, κινδυνεύετε με μόλυνση! Αν έχετε φουσκάλες σημαίνει ότι έχετε πάθει ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού. Είναι, επίσης, σώφρον να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.
Να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Τα σωστά υφάσματα ρούχων σε αυτή την περίπτωση είναι εκείνα που, όταν τα κρατάτε στον αέρα μπροστά σε έντονο φως, το ρούχο δεν επιτρέπει σχεδόν καθόλου στο φως αυτό να περάσει από μέσα του.

~**  Βουβωνοκήλη: Τι είναι και τι την προκαλεί
 
~ Βουβωνοκήλη: Μια βουβωνική κήλη εμφανίζεται όταν μαλακός ιστός -συνήθως μέρος της μεμβράνης που περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα ή μέρος του εντέρου- προεξέχει από ένα αδύναμο σημείο στους κοιλιακούς μυς. Η προκύπτουσα διόγκωση είναι επώδυνη, ειδικά όταν βήχετε, σκύβετε ή σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο.
* Μια βουβωνοκήλη δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη από μόνη της. Ωστόσο, δεν περνάει μόνη της και αν δεν τη φροντίσετε μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή σας επιπλοκές. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει μια βουβωνοκήλη που είναι επώδυνη ή τείνει να γίνεται μεγαλύτερη.
Βουβωνοκήλη: Αίτια
Μερικές περιπτώσεις βουβωνοκήλης δεν έχουν καμία προφανή αιτία. Συνήθως, όμως, οφείλονται σε ένα από τα ακόλουθα:
Αυξημένη πίεση εντός της κοιλιάς
Ένα προϋπάρχον ασθενές σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα
Τέντωμα κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου ή της ούρησης
Ανύψωση κάποιου αντικειμένου με μεγάλο βάρος
Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
Εγκυμοσύνη
Υπερβολικό βάρος
Χρόνιος βήχας ή φτέρνισμα
Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα
Μερικές κήλες στην βουβωνική περιοχή δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Συχνά, όμως, μπορείτε να δείτε και να αισθανθείτε τη διόγκωση που δημιουργείται από την κήλη. Η διόγκωση είναι συνήθως πιο προφανής όταν στέκεστε σε όρθια θέση.
Τα σημάδια της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:
Μια διόγκωση στην περιοχή και στις δύο πλευρές του ηβικού σας οστού
Αίσθηση καψίματος ή πόνου στο εξόγκωμα
Πόνος ή δυσφορία στη βουβωνική σας χώρα, ειδικά όταν το σκύβετε, βήχετε ή σηκώνετε ένα αντικείμενο
Αδυναμία ή πίεση στη βουβωνική χώρα
Μερικές φορές, υπάρχει πόνος και πρήξιμο γύρω από τους όρχεις, όταν το προεξέχον έντερο κατεβαίνει στο όσχεο
Θα πρέπει να είστε σε θέση να σπρώξετε απαλά την κήλη πίσω στην κοιλιά σας όταν είστε ξαπλωμένοι. Αν όχι, το να εφαρμόσετε ένα επίθεμα πάγου στην περιοχή μπορεί να μειώσει το πρήξιμο αρκετά, έτσι ώστε η κήλη να μπει προς τα μέσα πιο εύκολα.

~**  ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ... : https://youtu.be/hoUrKhTVQRY  .-
 [ Το  πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου ήταν η σχολή του Πυθαγόρα...καθώς η συμβολή του ήταν αποφασιστική για την ανάπτυξη των Μαθηματικών και της Μουσικής.Όλη η φύση υπακούει σε μια τάξη, επομένως και ο άνθρωπος, ως μικρόκοσμος, υπόκειται στην τάξη αυτή και τη δύναμη του αριθμού..Στην αρχή ήταν ο κόσμος σε ΑΤΑΞΙΑ.
ΑΤΑΞΙΑ = 373 = ΛΟΓΟΣ (εν αρχή ήταν ο λόγος).
ΑΤΑΞΙΑ: (Α=1 + Τ=300 + Α=1 + Ξ=60 + Ι=10 + Α=1) = 373
ΛΟΓΟΣ:  (Λ=30 + Ο=70 + Γ=3 + Ο=70 + Σ=200) = 373
Για να μπει σε τάξη πρέπει να εφαρμόσουμε ΔΙΑΤΑΞΗ
ΔΙΑΤΑΞΙΣ = 586 = ΕΠΤΑΣ
(Δ=4 + Ι=10 + Α=1 + Τ=300 + Α=1 + Ξ=60 + Ι=10 + Σ=200) = 586
(Ε=5 + Π=80 + Τα=300 + Α=1 + Σ=200)= 586
Έτσι από την αταξία με τη νέα διάταξη το σύμπαν έρχεται σε ΕΥΤΑΞΙΑ
ΕΥΤΑΞΙΑ = 777
(Ε=5 + Υ=400 + Τ=300 + Α=1 + Ξ=60 + Ι=10 + Α=1) = 777
Παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον...Οταν ακούω κάποιον  να λεει πως δεν πιστεύει σε έναν Δημιουργό  Θεο ,γελάω..γιατί..πρέπει να έχει περισσότερη πίστη από εκείνον που πιστεύει...Διακηρύσσοντας ότι δεν υπάρχει Θεός, αυτός ο άνθρωπος κάνει μια γενικευμένη, αναπόδεικτη δήλωση​...Δηλ.θέτει ένα αξίωμα που βασίζεται σε πίστη..χιχιχι.. ))  Η βασική μονάδα των ζωντανών οργανισμών είναι το κύτταρο, Και το βασικό υλικό από το οποίο αποτελείται το κύτταρο είναι η πρωτεΐνη... Και για να υπάρξει ζωή χρειάζονται πολύ περισσότερα από ένα απλό μόριο πρωτεΐνης. Για να μπορέσει ένα κύτταρο να διατηρήσει τις λειτουργίες του, χρειάζονται περίπου 2.000 διαφορετικές πρωτεΐνες.Συνεπώς δεν είναι τίποτα τυχαίο..ούτε εμεις με ενα σώμα πλούσιο σε όργανα και μέλη..Η θαυμαστή δομή του ανθρώπινου σώματός μας μαρτυρεί , την ύπαρξη Δημιουργού! Η δομή και η λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματός μας είναι τόσο περίπλοκη και ευφυής ώστε καμία ανθρωποποίητη μηχανή δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους ούτε στο ελάχιστο. Από όλα τα όργανα του σώματός μας, κανένα δεν είναι πιο εντυπωσιακό από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Εφόσον ο Θεός είναι αόρατος, πώς μπορούμε να τον γνωρίσουμε ως Πρόσωπο και να δημιουργήσουμε προσωπική σχέση μαζί του; Ο Θεός έχει καταστήσει εφικτό για εμάς να τον γνωρίσουμε με δύο κυρίως τρόπους. Μέσω της δημιουργίας Του,που μας περιβάλλει και μέσω της Αγίας Γραφής Του..Μέσα απο αυτά διαπιστώνουμε την απεριόριστη σοφία , τη  δύναμη  και την αγάπη  του...ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΥΡΙΕ και ΘΑΥΜΑΣΤΑ τα έργα Σου..!!!!!   ΥΓ ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ,ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ  This channel is NON PROFIT, NON-COMMERCIAL! Videos may contain copyrighted material . All trademarks and copyrights remain the property of their owners.  Copyright Disclaimer: Citation of articles and authors in this report does not imply ownership. Works and images presented here fall under Fair Use Section 107 and are used for commentary on globally significant newsworthy events. Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for fair use for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research.] .- 
~
*** 
 1~**Βράσε μπανάνες, πιες το ζουμί και πέσε για ύπνο – Μόλις δεις τι απίστευτο θα συμβεί θα το κάνεις κ : https://youtu.be/1QXrg0kR0pg .- [ O ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την υγεία μας και σχετίζεται με πολλές ζωτικές λειτουργίες αλλά και με την εμφάνισή μας, καθώς αποδεδειγμένα σχετίζεται με το δέρμα και τα κιλά μας.   Το Gegonota.eu σας παρουσιάζει λοιπόν ένα απολύτως φυσικό τρικ για να μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολα και να έχετε περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάτε. Πολλοί το αποκαλούν “τσάι μπανάνας” και η αλήθεια είναι πως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι κοντά στην πραγματικότητα.  Δείτε λοιπόν τη συνταγή που θα σας κάνει ν ...] .-

2~** Δείτε τι συμβαίνει όταν πίνετε νερό με μέλι με άδειο στομάχι! : https://youtu.be/rsKRF76W3tk .- {    Πιθανώς θα γνωρίζετε τα ιατρικά πλεονεκτήματα του μελιού, αλλά έχετε ποτέ ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού με μέλι;  Οδηγίες για την προετοιμασία του νερού με μέλι  Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατέψτε. Θα προκύψει ένα μείγμα 30% μελιού , το οποίο είναι πανομοιότυπο με το πλάσμα του αίματος. Το μέλι κάνει μία παχιά ένωση στο νερό, το οποίο επεκτείνει τα ιατρικά πλεονεκτήματα του παρόντος μείγματος. Το νερό με μέλι αβίαστα συγκρατείται από  ... ] .-

3~** Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε πριν φτιάξουμε ρύζι : https://youtu.be/4FPE5j8z5VA  .- [    Μπορεί να νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, αλλά Ιρλανδός ειδικός αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση με αρσενικό, εάν δεν μαγειρεύουμε σωστά το ρύζι.  Ο κλασικός τρόπος που μαγειρεύουμε το ρύζι, αφήνει ίχνη αρσενικού στο πιάτο μας και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, αναπτυξιακές διαταραχές και καρκίνο.  Αν δεν χρησιμοποιούμε μπόλικο νερό για να ξεπλένουμε το ρύζι, πριν το μαγειρέψουμε, δεν ξεπλένουμε το αρσενικό και είμαστε επιρρεπείς σε χ ...] .-

4~**    Έπιναν χυμό ντομάτας κάθε μέρα επί δυο μήνες και δείτε τι έπαθαν! ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! : https://youtu.be/yoVpgKJlqDE .- [    Οι ντομάτες θεωρούνται “υπερτροφή”. Για να αναδείξουν με έναν ακόμα τρόπο το γιατί, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα.  Συγκέντρωσαν γυναίκες διαφόρων ηλικιών, σωματικού βάρους και προέλευσης, και τους έδωσαν οδηγίες να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ντομάτας (250 ml) για δύο μήνες.  Η πιο γρήγορη και ορατή αλλαγή ήταν η σημαντική απώλεια βάρους και οι ειδικοί εξήγησαν ότι αυτό δεν ήταν απλά απώλεια υγρών μέσω της αυξημένης ούρησης, αλλά ήταν  ... ] .-

5~**ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΟΔΑ 1000 Φορές πιο ισχυρό από την Χημειοθεραπεία; https://youtu.be/J2MYtXjLsNE  .- [ Γιατί το γεγονός αυτό φυλάσσεται ως μυστικό? Όντας γνωρίζουν τις ισχυρές ιδιότητες που το λεμόνι προσφέρει και είναι εντελώς αντίθετο προς το συμφέρον σε κάποιες παγκόσμιες οργανώσεις.Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο και να βοηθήσει ένα φίλο που το χρειάζεται!Λεμόνι και-σόδα-ο συνδυασμός-που σώζει ζωές Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του λεμονιού. Το Λεμόνι παρέχει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων την ισχυρή δύναμη στη θεραπεία κύσ ... ] .-

6~** «Επινα νερό με λεμόνι καθημερινά, για 2 εβδομάδες και ορίστε τι μου συνέβη» : https://youtu.be/Tn4yFvVXEGg .- [ Στην προσπάθεια σας να ανανεώσετε τα κύτταρα του οργανισμού σας, να «κόψετε» χρόνια από την εμφάνιση σας και να αποκτήσετε ενέργεια, . πιθανότατα να έχετε δοκιμάσει πολλά τονωτικά ροφήματα βοτάνων, φρούτων ή λαχανικών, σε συνδυασμό με τη σωστή γυμναστική και την προσεγμένη διατροφή σας. . Πώς θα σας φαινόταν όμως αν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα κρύβονταν σε ένα πολύ πιο απλό και οικονομικό συνδυασμό, που περιλαμβάνει λεμόνι και νερό; . Το λεμονόνερο, όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν, θεωρείται ένα από τα «φάρμακα» ευεξίας που δρα κατά των τοξινών και το έχουν εμπιστευτεί όχι μόνο οι διατροφολόγοι, αλλά και σταρ του Χόλιγουντ, σαν την Γκούινεθ Πάλτροου. . Προτού το αμφισβητήσετε, η Ντίνα Γκάτσμαν, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: άρχισε να πίνει δύο κούπες λεμονόνερου καθημερινά και για δύο εβδομάδες και μοιράζεται τις αλλαγές που παρατήρησε στο σώμα και την υγεία της. . Η επιδερμίδα . Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και προλαμβάνο ... ] .-

7~** 8 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε μέλι κάθε μέρα : https://youtu.be/SXfuRGlzqnU .- [   Ποτέ δεν σταματάμε να ψάχνουμε το τέλειο προϊόν που μπορεί να κάνει θαύματα στο σώμα μας, αλλά να είναι και νόστιμο. . Κι όμως αυτό το προϊόν δεν είναι άλλο από το μέλι που έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Δείτε παρακάτω τα οφέλη που έχει το μέλι για την υγεία μας. . Το μέλι είναι το τέλειο αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική του κατανάλωση μπορεί να καθαρίσει τον οργανισμό μας από τις τοξίνες. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες θα κάνουν την επιδερμίδα σας να λάμψει. . Αν ακολουθείτε κάποια διατροφή, γνωρίζετε ότι οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή όλων των γλυκών με βάση την ζάχαρη, εκτός από το μέλι. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι ενισχύει τον μεταβολισμό και αυτό είναι βασικό για την απώλεια βάρους. . Το μέλι δεν έχει καθόλου χοληστερίνη. Μάλιστα, οι βιταμίνες που περιέχει το μέλι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. . Έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μέλι μπορούν να αποτρέψουν την στένωση των αρτηριών. Η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπ ...] .-

8~**  Αν καταναλώνετε μία Κουταλιά Μέλι με Σκόρδο για 7 μέρες, αυτό θα συμβεί στο σώμα σας : https://youtu.be/tLBoGJzBKx4 .- [   Το σκόρδο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο σήμερα και είναι βασικό συστατικό στις περισσότερες κουζίνες παγκοσμίως. Παρά την ιδιαίτερη γεύση του, είναι απίστευτα αποτελεσματικό στην θεραπεία διάφορων παθήσεων, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό. Το σκόρδο πιστεύεται ότι μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει σχεδόν όλες τις ασθένειες, όπως την αθηροσκλήρωση και τα καρδιακά επεισόδια, αλλά επίσης μειώνει την χοληστερίνη και την πίεση.    Θεραπεύει και λιγότερο σημαντικές ασθένειες, όπ ...] .-

9~** Δοκιμάστε 8 ιδανικές τροφές για να μειώσετε το ουρικό οξύ : https://youtu.be/JYdUtJ0WRAg .- [    Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγει αυτόματα το σώμα μας διασπώντας ουσίες οι οποίες ονομάζονται πουρίνες.  Πουρίνες βρίσκονται σ’ αυτές τις τροφές:  Συκώτι Ψάρι Θαλασσινά Φασόλια Αρακάς Αλλαντικά Αναψυκτικά Μπύρα   Σε γενικές γραμμές, το σώμα είναι ικανό να διασπάσει το ουρικό οξύ μέσω του αίματος. Έπειτα, ταξιδεύει μέσα από τα νεφρά και εξουδετερώνεται εντελώς από τα ούρα.  Παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν ν’ αποβάλουν επαρκείς ποσότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  ... ] .-

10~** Πώς Ένα Βραστό Αυγό Και Λίγο Ξύδι Κάθε Πρωΐ Σκοτώνουν Τον Μεγαλύτερο Εχθρό Στο Σώμα Σας! : https://youtu.be/kZoTjHqHXq8 .-[   Έχετε φάει ποτέ βραστά αυγά, αναμειγμένα με ξύδι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μόνο ένα βραστό αυγό και λίγο ξύδι κάθε πρωί μπορεί να συμβάλλει στη εξουδετέρωση ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας – τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης, ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας που πλήττει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμβαίνει όταν το πάγκρεας σταματήσει να παράγει ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που έχει.    Τα συνηθισμένα συμπτώματ ...] .-

11~**  Κάνει να τρώμε τον κρόκο του αυγού; : https://youtu.be/61BSfJQqgms .- [ Πολλά ακούμε για τα αυγά και τη θέση που πρέπει να έχουν στη διατροφή μας. Ακόμη και οι γνώμες των ειδικών διίστανται.Για παράδειγμα άλλοι μας λένε ότι μπορούμε να φάμε άφοβα τα αυγά ολόκληρα και ότι μάλιστα είναι από τις καλύτερες τροφές, ενώ άλλοι πάλι μας υποδεικνύουν να τρώμε μόνο μερικούς κρόκους την εβδομάδα και να "συμπληρώνουμε" με όσα ασπράδια θέλουμε. Τι ισχύει όμως τελικά; Κάνει να τρώμε τον κρόκο του αυγού; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο βλαβερός όσο λένε; Ας δούμε απλά και κατανοητ ...] .-

12~**Τι να ξέρετε πριν φάτε καλαμπόκι  : https://youtu.be/HR2J9biYFgo .- [ Σίγουρα οι περισσότεροι έχετε μνήμες από μασούλημα καλαμποκιού τα καλοκαίρια στις διακοπές, αφού σε κάθε γωνιά ψήνονται και μας... δελεάζουν. Τι πρέπει, όμως, να προσέχετε γενικά με το καλαμπόκι;   -Το συμβατικό καλαμπόκι είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένα και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να απομακρυνθείτε από αυτή την πιθανότητα, προτιμήστε το βιολογικό καλαμπόκι και τα προϊόντα του.  -Οι θερμίδες του είναι αρκετές και φτάνουν τις 365 στα 100 γραμμάρ ... ] .-

13~**Να τι συμβαίνει στο Σώμα σας εάν τρώτε Αυγά κάθε Μέρα για ένα Μήνα! : https://youtu.be/rJvX6eGioyg .- [    Εάν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για αρκετό καιρό, στο τέλος θα δείτε πως είτε δεν έχουν αποτέλεσμα ή πως στην ουσία κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Αντιθέτως, πολλές τροφές που είχαν κακή φήμη, αρχίζουν να ονομάζονται σιγά σιγά ‘Super Foods’! Τα αυγά ανήκουν σ’αυτήν την κατηγορία.  Ιστορικά, υπήρχαν πάντα ευρήματα που έδειχναν πως τα αυγά συντελούσαν στην αύξηση της χοληστερίνης. Αυτό πλέον όμως όμως φαίνεται να καταρρίπτεται από καινούργιες έρευνες που έχουν βρει πως το σώμα σταματάει ... ] .-

14~**Έχετε σάλια στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε; Είστε πολύ τυχεροί και θα σας εξηγήσουμε το γιατί : https://youtu.be/R_4Vc7EVeOQ .- [ Ο ύπνος είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για το σώμα μας. Εάν θέλουμε να έχουμε μια παραγωγική και δραστήρια ζωή , πρέπει να έχουμε έναν καλό ύπνο κάθε φορά που τελειώνει η μέρα μας, αποφεύγοντας την αϋπνία ή πρέπει να βρούμε τρόπους για να την προλάβουμε .   Οι άνθρωποι που αδυνατούν να ξεκουραστούν όσο πρέπει , επηρεάζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου με πολύ αρνητικό τρόπο. Ακόμα και η υγεία τους παρουσιάζει σημαντική φθορά.  Παρά τη μεγάλη ευχαρίστηση και την τεράστια ανάγκη που έχουμε σχετικ ... ] .-

15~**Μειώστε το λίπος της κοιλιάς με 8 απλούς τρόπους : https://youtu.be/uqWAPQ8v13k .- [Το να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς αποτελεί πραγματική πρόκληση! Μάθετε τον τρόπο!] .-

16~** Πως Να Χάσετε Λίπος Από Την Κοιλιά Σε 1 Ημέρα (Υγιεινός Τρόπος) : https://youtu.be/jQxIMyJqY4Y .- [ Ανακαλύψτε πως μπορείτε να χάσετε λίπος από την κοιλιά (και όχι μόνο) σε 1 ημέρα και να κάνετε υγιεινή αποτοξίνωση στον οργανισμό σας. Είναι μια γρήγορη δίαιτα αλλά αποτελεσματική και προπαντός υγιεινή, που θα βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από το ανεπιθύμητο φούσκωμα.  Αν επιλέγετε γενικά μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, θα καταφέρετε να χάσετε επιπλέον κιλά.    Επίσης, φροντίστε γενικά να διατηρείτε καλά ενυδατωμένο το σώμα σας, πίνοντας αρκετό νερό και ροφήματα κάθε μέρα.   Δοκιμάστε λοιπόν, την απλή, υγιεινή και γρήγορη αυτή δίαιτα και Καλή Επιτυχία!!  *ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν κάποια/ος έχει σημαντικό βάρος ή λαμβάνει φάρμακα, καλύτερα να ρωτήσει τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του για να βεβαιωθεί ότι μπορεί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα. ] .-

17~** 10 τροφές για να κάψετε γρήγορα το λίπος της κοιλιάς https://youtu.be/g4VUwdOj2pw  .- [ Ωραία κ σίγουρα αποδοτική η αναφορά σας σε αυτά τα τρόφιμα  σε συνδοασμό με την άσκηση βέβαια.Σας ευχαριστούμε!] .-

18~** 11 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ : https://youtu.be/wFhqU_XBoOY .-    [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .-

19~** 7 ΛΟΓΟΙ Να Πίνετε Νερό με Κουρκουμά Κάθε Πρωϊ! : https://youtu.be/MnZQBZg50YM .- [ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή  Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών' Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-

20~** Ο Θεός Έφτιαξε Αυτό το Φυσικό Αντιβιοτικό για τους Ανθρώπους! Είναι το πιο Δυνατό Αντιοξειδωτικό κ : https://youtu.be/ectlarKDag8  .-  [ Ο βασιλικός αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ένα από τα κυριότερα συστατικά των φυτικών φαρμάκων. . Το βότανο αυτό είναι γεμάτο σε τονωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Μάλιστα σε πολλά μέρη του κόσμου δικαίως το αποκαλούν “ιερό” βότανο. . Υπάρχουν πάνω από 60 κατηγορίες βασιλικού οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε 3 ομάδες (γλυκός, μοβ και θαμνώδης). Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε ζεστά, τροπικά κλίματα. . Σημείωση: Αυτό το απίστευτα ευεργετικό φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικούς χώρους. . Το μόνο που έχετε να κάνετε προκειμένου να το καλλιεργήσετε, είναι να αφαιρείτε τα άνθη όταν αυτά εμφανίζονται. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό σας θα παραμείνει ακμαίο και θα βγάλει καινούρια φύλλα. . Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους αυτό το φυτό θεωρείται ένα από τα πιο υγιή βότανα στη γη. . Εκτός από τη μοναδική, έντονη γεύση που δίνει στα φαγητά, ο βασιλικός περιέχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Κ, που είν ... ] .-

21~** Αλάνθαστη φυσική συνταγή με μέλι και κουρκουμά : https://youtu.be/UtkwmBIH02M .- [ Ο κουρκουμάς είναι ένα παραδοσιακό μπαχαρικό που προέρχεται από την οικογένεια φυτών zingiberaceae, μέλος της οποίας είναι και το τζίντζερ.  Είναι αρκετά κοινός στην Ασία, ειδικά στην Ινδία, από την οποία εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα κουρκουμά στον κόσμο.    Η ρίζα του κουρκουμά είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται και περιέχει ενεργές ουσίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως καρύκευμα όσο και φαρμακευτικά.  Μάλιστα, λόγω του έντονου πορτοκαλί του χρώματος, μερικές ετα

22~** ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το Ρόφημα Που Καθαρίζει Το Έντερο Και Αδυνατίζει! : https://youtu.be/IO8oqBV8h_M  .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή  Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών' Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .- ] .-

23~** ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Που Καθαρίζει Το Αίμα - Το Συκώτι - Το Έντερο! : https://youtu.be/mfe9RIesz94 .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-

24~** 5 τρόποι για υγιές συκώτι, πάγκρεας και νεφρά : https://youtu.be/Tf9GEjJTyyQ .-   [ Στο σημερινό άρθρο θα σας μάθουμε πώς να αναζωογονήσετε το συκώτι, το πάγκρεας και νεφρά σας με μερικές νέες πληροφορίες. ] .-

25~** Αποτοξίνωση στο συκώτι σας σε μια εβδομάδα : https://youtu.be/6oGYqE-u9V0 .-   [Αποτοξίνωση στο συκώτι σας σε μια εβδομάδα ] .-

26~**  Ροφήματα που καθαρίζουν το συκώτι : https://youtu.be/nBttgHqqJls  .- [ Στο άρθρο αυτό, θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα ροφήματα που καθαρίζουν το συκώτι αποτελεσματικά και φυσικά. ] .-

27~** Μόνο ένα ποτήρι από αυτό θα ανανεώσει το συκώτι σας : https://youtu.be/GNnbm2W3CbI  .- [ Το συκώτι μας είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των πρωτεϊνών και την αποτοξίνωσηολόκληρου του σώματος..  Έτσι, όταν πρόκειται για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ήπατος, η υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπο ζωής είναι εκείνα τα οποία έχουν την μεγαλύτερη σημασία. . Το σώμα μας είναι γεμάτο με βλαβερές τοξίνες που οφείλονται στις ανθυγιεινές συνήθειες μας, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφών και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση λίπους. . Συνήθως, οι ασθένειες του ήπατος είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και αυτός είναι ο λόγος, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί πολύ αργά. . Εξαιτίας αυτού, το σώμα μας χρειάζεται μια αποτοξίνωση η οποία θα θα ξεπλύνει τις τοξίνες και έτσι θα βοηθήσετε το συκώτι σας να διατηρήσει την καλή του λειτουργία. . Και, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο ήπαρ, θα πρέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές και κατά καιρούς να δίνετε την ευκαιρία στο συκώτι σας να καθαρίζει..  Έτσι, σας παρουσιάζουμε ένα ποτό που θα σας βοη ... ] .-

28~** H σκόνη αυτή είναι ισχυρότερη από τη μαγειρική σόδα! Απομακρύνει κάθε πόνο και θεραπεύει όλο το σώ :   https://youtu.be/qrwCgCeQnsM .- [ Σύντομα το καλοκαίρι θα είναι εδώ – μια εποχή που περνάμε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, και στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα τρία πιο σημαντικά πράγματα – στην ενυδάτωση του σώματος,την προστασία από τον ήλιο και την ξεκούραση, ώστε το σώμα να να ξεκουραστεί και να είναι υγιές. . Το πιο κοινό πρόβλημα κατά την έναρξη της περιόδου αυτής είναι ο πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις , που προκαλείται από την ξαφνική αύξηση της δραστηριότητας, καθώς και το ξηρό δέρμα λόγω της εφίδρωσης και του αντίκτυπου της υπεριώδης ακτινοβολίας. . Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες λύσεις – μια σπιτική λοσιόν μαγνησίου, με έλαιο μαγνησίου, η οποία μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα με τη μία! . Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα του σώματος, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργήσουν..  Ακόμη, 300 χημικές διεργασίες στο σώμα απαιτούν την παρουσία μαγνησίου, πράγμα που  ... ] .-

29~** ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ - Η Τροφή Που Καταπολεμά 7 Αρρώστιες! https://youtu.be/cP2D4wG_njA  .- [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'   Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS .- ] .-

30~** ΠΟΣΟ Κουρκουμά Μπορώ Να Τρώω; :  https://youtu.be/ac4lpAWL_04 .-  [ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ e-book ''Πως & Ποιες Τροφές Δίνουν ή Παίρνουν Ενέργεια;'' + ''Πίνακας Αλκαλικών & Όξινων Τροφών'  Πατήστε ΕΔΩ: https://goo.gl/c95DBS  .- ] .-

31~**  ΛΩΤΟΣ - 14 Λόγοι Να Τρώτε Κάθε Μέρα! : https://youtu.be/mrIYmvnFdwA .- [INSTAGRAM: http://bit.ly/2Nr0DA1  💎 Γραφτείτε στο κανάλι YOUTUBE: goo.gl/6EeUhP   💎 FACEBOOK: goo.gl/Shsbzm .- ] .-

32~**  Ρόφημα με μαϊντανό και λεμόνι για να καταπολεμήσετε... : https://youtu.be/73xkAzFRTmk  .- [

33~** Ελαιόλαδο και λεμόνι: τέλειο για το πρωί https://youtu.be/TDyrmsblSOg  .- [ Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει για την υγεία σας μια απλή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λεμόνι; Διαπιστώστε το μαζί μας! ] .-

34~** Τσουκνίδα- Ένα ρόφημα που κάνει θαύματα : https://youtu.be/8ulSxVewfSo  .- [    Τα φύλλα της τσουκνίδας  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες,   πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.    Η τσουκνίδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.  Τα φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις  σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για   τον οργανισμό.   Συγκεκριμένα:  -Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο,  συμβάλλοντας στ ... ۞ ۝  💖 I do not own any images. For information on copyright infringement, please  contact: vct226@gmail.com  .- ] .-

1.- Φώτο- εγγόνια βίντεο -1-  2018  με  147  φωτογραφίες από το Άλμπουμ μας  : https://youtu.be/aFcGK0I6ZyE  .-    
2.-  Τα  πέντε εγγονάκια βίντεο  -2-   2018  με 56  φωτογραφίες από το Άλμπου μας : https://youtu.be/Yxj9eVOUWJo .-
3.- Φώτο βίντεο  -4-  εγγονάκια  η ζωή μας  2018  me 64  foto  ,   με 64 φωτογραφίες από τα Άλμπου μας  : https://youtu.be/JQ-DEmbEurA  .-
Τα μωρά που χορεύουν νησιώτικα : https://youtu.be/MaycOM0QlIE  .-
4.- Τα εγγόνια με παππού  γιαγιά  - 3 -   2018 me  68  foto  68 φωτογραφίες από το Άλμπου μας  : https://youtu.be/Ji9AHSaBVJE .-
5.- Βίντεο φωτοστιγμές ζωής 2018 με εγγόνια  me 53  foto  με 53 φωτογραφίες από το δικό μας Άλμπουμ  : https://youtu.be/RGhUaoXvvhI .-
6.- Βίντεο φώτο  - 5 -  2018 εγγονάκια 43 foto με 43 φωτογραφίες από το Άλμπου μας : https://youtu.be/tFFOgHN84Fk .-


~**Αθλητικά Νέα :

*** Εξετάζει Σέρλοτ ο Παναθηναϊκός
Ο 23χρονος Νορβηγός φορ είναι στη λίστα του Νίκου Νταμπίζα για τη θέση του φορ στον Παναθηναϊκό. Î•Î¾ÎµÏ„άζει Σέρλοτ ο Παναθηναϊκός
*  Μια πολύ καλή περίπτωση σέντερ φορ βρίσκεται στη λίστα του Νίκου Νταμπίζα για να καλύψει τη μοναδική διαθέσιμη θέση ξένου και άνω 23 ετών στον Παναθηναϊκό. 
Ο λόγος για τον Αλεξάντερ Σέρλοτ, τον 23χρονο Νορβηγό φορ, που η Κρίσταλ Πάλας απέκτησε για 8,5 εκατ. ευρώ από τη Μίντιλαντ τον περασμένο Ιανουάριο. Ο νεαρός πανύψηλος διεθνής (1,94μ.) έπαιξε μόλις σε τέσσερα ματς με την αγγλική ομάδα και φαίνεται πως ο Ρόι Χότζον δεν τον υπολογίζει για την προσεχή σεζόν. Υπενθυμίζεται πως η μεταγραφική περίοδος στο Νησί λήγει το απόγευμα της Πέμπτης και μέχρι τότε θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις της Πάλας για τον ποδοσφαιριστή. 
Εφόσον ο Σέρλοτ, που μετρά 14 συμμετοχές και 2 γκολ με την εθνική Νορβηγίας, παραχωρείται και ασφαλώς η αγγλική ομάδα καλύψει ένα μέρος του συμβολαίου του, μπορεί να αποκτηθεί από τους «πράσινους», που πάντως έχουν κι άλλες λύσεις στα υπόψη τους, ακόμη και από την αγγλική αγορά στην οποία έχει διασυνδέσεις ο Νίκος Νταμπίζας. 
***  Δύσκολα και στη ρεβάνς ο Μάνταλος-Το πλάνο Ουζουνίδη για Σέλτικ
Ο Πέτρος Μάνταλος είναι εξαιρετικά αμφίβολος και για τη ρεβάνς με τους Σκωτσέζους. Ποιες οι σκέψεις αντικατάστασής του. Î”ύσκολα και στη ρεβάνς ο Μάνταλος-Το πλάνο Ουζουνίδη για Σέλτικ
~   Το πρόβλημα στον προσαγωγό κράτησε εκτός αποστολής τον Πέτρο Μάνταλο για τον πρώτο αγώνα με τη Σέλτικ, την προσεχή Τετάρτη στη Γλασκώβη. Όμως είναι πολύ πιθανό, για την ακρίβεια το πιθανότερο, να θέσει τον αρχηγό της ΑΕΚ νοκ άουτ από τη ρεβάνς της Τρίτης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. 
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης καλείται να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Φαβορί για να βρεθεί στην ενδεκάδα, αλλά και να πάρει την ακριβή θέση του Πέτρου Μάνταλου, είναι ο Λούκας Μπογέ. Ο Αργεντινός μπορεί να αγωνιστεί και στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, όπως χρησιμοποιήθηκε και στο φιλικό με τη Γαλατάσαραϊ. Στο μυαλό του Εβρίτη προπονητή, αλλά με λιγότερες πιθανότητες, είναι και ο Χρήστος Αλμπάνης. 
Σε ό,τι αφορά στη διάταξη, είναι δύσκολο αλλά όχι απίθανο να αλλάξει το 4-2-3-1, αφού ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν δούλεψε σχήμα με τριάρα στην άμυνα στην προετοιμασία, ενώ ο Άλεφ φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο για να αποτελέσει τον παρτενέρ του Αντρέ Σιμόες στο δίδυμο των κεντρικών χαφ αντί του Κώστα Γαλανόπουλου. 
Στην αποστολή βρίσκονται οι: Μπάρκας, Τσιντώτας, Γιαννίκογλου, Μπακάκης, Γκάλο, Λόπες, Χουλτ, Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Οικονόμου, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μοράν, Άλεφ, Μπακασέτας, Μπογέ, Αλμπάνης, Κλωναρίδης, Γιακουμάκης, Λιβάια, Πόνσε.

***  Ρωσικός Τύπος: «Η Σπαρτάκ πάει στην κόλαση της Τούμπας»
Εκτενή ρεπορτάζ από τα ρωσικά ΜΜΕ στην ατμόσφαιρα της Τούμπας εν όψει της αυριανής μάχης με τον ΠΑΟΚ. Î¡Ï‰ÏƒÎ¹ÎºÏŒÏ‚ Τύπος: «Η Σπαρτάκ πάει στην κόλαση της Τούμπας»
Ρωσικός Τύπος: «Η Σπαρτάκ πάει στην κόλαση της Τούμπας»
^^^   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 :                            ~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .
ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας ! : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-                                                                                                                                          ~* ~** ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018. ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .-
~**~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
 ~*  ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Αγία Παρασκευή 26/07/2018 Θ Λ : https://youtu.be/VJukF-RirkI .- 
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018  :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 28  Ιουλίου  2018 .
~
 :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara_28.html .-
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 30  Ιουλίου  2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_30.html .- 
 ~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .   Τρίτη  31  Ιουλίου  2918   :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 

~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  : 
~* ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .- 
~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
~*  ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  03  Αυγούστου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-
~*
 ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 04 Αυγούστου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html ~* ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Κυριακή 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-  
~* ARFARA  NEWS  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 06 Αυγούστου 2018 . Εορτή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .- 
~*~ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 07 Αυγούστου  2018* :  http://snsarfara.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .-  


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. – Stamatios   Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6427  video.  -    Σταματης Σκουλικας 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas          stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4101  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.445    βίντεο   .- 
~
https://twitter.com/stamos01  .-
https://twitter.com/StamatiosS .- 

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1   .-
 
Vlasis Skoulikas  

Φωτογραφία του Κωνσταντινος Κατσαμπανης.

Φωτογραφία της Katerina Papavasiliou.

Δεν υπάρχουν σχόλια: