ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ARFARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των Αρφαρών .
Παρασκευή  07 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~
Γιατί βιάζονται οι ΗΠΑ να κλείσουν το Σκοπιανό 06/09/2018
https://youtu.be/HSeyncuk52Q .-    




~Εκδήλωση διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη για όνομα 

Μακεδονία στο κρατίδιο των Σκοπίων

Σάββατο   08/09/2018 και ώρα 19.οο  :   

 https://youtu.be/HAtnWqsAqLo .-     
                                                                                                                 


~   Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
*** 'ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ'' - ''ΑΛΒΑΝΙΑ'' : 
*** 60 Ελλάδα - Αγίοι Σαράντα : 
*** ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ : 
*** Sarande, Albania. : 
*** The Best from Saranda Albania HD : 

*** Hotel Brilant - Saranda, Albania : 
~





~   7 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Αγίου Σώζοντος

~  Τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος τιμά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ.
Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό.
Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα. Μόλις το είδε, η ψυχή του πράου Σώζοντα παροργίστηκε. Τότε, με θάρρος πολύ έσπασε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα διαμοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους.
Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός απήλθε προς τον Κύριο.
Απολυτίκιον
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Δι’ όμφης ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, άπτοητως διέδραμες· και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων άνδρικως· διά τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ίσχυν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ένεργουντι διά σού πάσιν ιάματα.
***    Σε ξεσηκωμό για τη Μακεδονία καλεί ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

~  Κάλεσμα στον κόσμο να δώσει το παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία, αλλά και γενικότερης αφύπνισης για το θέμα από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. 
 Σεβασμιώτατος τονίζει μεταξύ άλλων πως η «Μακεδονία μας χάνεται» και πως «πουλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η ανάρτησή του αναφέρει:
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΟΙ, ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ!
ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΥΛΗΣΑΝ!
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ κ. ΖΑΕΦ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ!
ΚΑΥΧΑΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ!
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ!
Ελάτε, λοιπόν, να δώσουμε όλοι αύριο το παρόν στη Θεσσσαλονίκη! Έξω από την ΔΕΘ στις 7 το απόγευμα! Η συντελεσθείσα προδοσία της Πατρίδος μας πρέπει να ακυρωθεί!
Ελάτε να φωνάξουμε δυνατά όλοι μαζί:
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ!
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΈΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 06 Σεπτεμβρίου 2018
***   Πόσον πολύτιμος ο χρόνος της ζωής ταύτης!

~  Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης   Πόσον πολύτιμος ο χρόνος της ζωής ταύτης! Το κάθε λεπτόν έχει μεγάλην αξίαν, διότι μέσα εις ένα λεπτόν δυνάμεθα να σκεφθώμεν τόσα πράγματα, είτε αγαθά είτε πονηρά, διότι ένας λογισμός κατά Θεόν μας ανεβάζει εις τον ουρανόν και ένας λογισμός διαβολικός μας κατεβάζει εις την κόλασιν.
Ιδού λοιπόν, πόσην αξίαν έχει και το λεπτόν εις την παρούσαν ζωήν, δυστυχώς, όμως ημείς δεν το εσκέφθημεν αυτό και περνούν ώρες, ημέρες και χρόνια άνευ κέρδους. Μα χωρίς κέρδος μόνον; Πόσην ζημίαν έχομεν πάθει όλοι μας, πρώτος εγώ, και δεν το εννοούμεν! Μα κάποτε όταν θα πρόκειται να βγη η ψυχή μας από το σώμα, θα το εννοήσωμεν, αλλά φευ, αργά πλέον, διόρθωσις δεν χωρεί τότε. Τώρα πρέπει να το συνειδητοποιήσωμεν μέσα μας, τώρα να το εννοήσωμεν, που δυνάμεθα να βάλωμεν αρχήν.
Να εκμεταλλευώμεθα τον πολύτιμον χρόνον της ζωής μας και μακάριος πράγματι όποιος βιασθή και βάλη αρχήν, διότι μίαν ημέραν θα γίνη πλούσιος ψυχικώς. Ποτέ δεν είναι αργά, διότι ο Κύριος αναμένει έκαστον, πότε θα ξυπνήση, δια να του δώση εργασίαν. Περιμένει μέχρι την ενδεκάτην ώραν, προσπαθεί με κάθε μέσον, όπως μας ξυπνήση.
Εύχομαι όλοι μας να ξυπνήσωμεν και να ανάψωμεν τας λαμπάδας μας και με άγρυπνο μάτι να περιμένωμεν με υπομονήν, πότε θα έλθη ο Κύριος, ίνα συνεισέλθωμεν εις τον ολόφωτον Νυμφώνα της αιωνίου μακαριότητος, εις την πανήγυριν των φωτεινών αγγέλων, δια να ψάλλωμεν μαζί των τα αναστάσιμα άσματα, που θα μας ανάγουν από θεωρίας εις θεωρίαν και εις θείας αναβάσεις!
Τότε, ω, τότε θα υπερεννοήσωμεν τι μεγάλον έργον η βία εν πάσι και ότι καλώς έπραττον οι προεστώτες, που μας εβίαζον και μας επίκραινον. Ιδού τώρα τι βλέπομεν εδώ! Τότε αι ευχαριστίαι εις τον Θεόν δεν θα έχουν όρια, τότε θα αποδώσωμεν όντως ευχαριστίας αξίως τω Θεώ!
***  Οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» θα μείνουν άφωνοι! ΣΗΜΕΡΑ ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ τους ετοιμάζει μεγάλες αποκαλύψεις…

την Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου , στις 11,30 το πρωί.. Οι οικοδεσπότες κκ. Ντζούνος και Κούτρας περιμένουν πώς και πώς την ανάλυση του Κ. Βελόπουλου για τη ΔΕΘ κι όλες τις εξελίξεις
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα αναλύσει την επικαιρότητα και θα μιλήσει για όλα τα τρέχοντα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. 
***  "Εξαφανίστηκαν" τα εισιτήρια για την αποψινή ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη 
Υπό το φως των τελευταίων δηλώσεων του βουλευτή και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα χρέη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα η ομιλία, με γενική είσοδο 15 ευρώ, την οποία διοργανώνει η Τοπική Οργάνωση στο ξενοδοχείο "Horizon Blue" στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση με ομιλητή τον Άδωνη Γεωργιάδη είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2017 (με εισιτήριο 10 ευρώ), αλλά είχε αναβληθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του αντιπροέδρου της Ν.Δ.
«Μόνο στη… μαύρη αγορά βρίσκει κανείς πλέον εισιτήρια» συνηθίζει να λέει χαμογελώντας ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ομιλία αποκτά ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς παρών θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επρόκειτο να παραβρεθεί και στην ομιλία που είχε αναβληθεί το 2017, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα 247news.
Υπενθυμίζουμε ότι στις τελευταίες περίφημες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι λόγω κρίσης το κόμμα του βρέθηκε σε αδυναμία όπως όλοι οι πολίτες και ζητά ρυθμίσεις για το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που κανείς πολίτης και καμιά επιχείρηση της πραγματικής οικονομίας δε δανείστηκε 200 εκατομμύρια ευρώ με αστείες εγγυήσεις.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα χρέη της Ν.Δ. όσο και για τις απαράδεκτες –όπως τις χαρακτηρίζει- δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματός του.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. τονίζει ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στην ίδια απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος. Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί, "θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση".
Πάντως, στη σημερινή επίσκεψη στην Καλαμάτα αναφέρθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης κλείνοντας την εκπομπή του, η οποία μεταδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαι στην Καλαμάτα με τον καλύτερο πρωθυπουργό της εποχής της κρίσης. Θα περάσουμε καταπληκτικά».  Α.Π.

***  Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας ο Παύλος Μπουζιάνης 
Κατά  την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας νέος πρόεδρος του Σώματος εκλέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μπουζιάνης με 29 ψήφους.
Να σημειωθεί πως η θέση είχε μείνει κενή μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αείμνηστου Παναγιώτη Καρατζέα.

***  Καλαμάτα 2030: Δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες που «έπνιξαν» την πόλη 
Μέρα που δύσκολα θα ξεχαστεί είναι η σημερινή, αφού πριν ακριβώς από δύο χρόνια η Καλαμάτα «χτυπήθηκε» από τις φονικές πλημμύρες.
Με αφορμή αυτή την ημέρα, λοιπόν, τα μέλη του κινήματος Καλαμάτα 2030 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δύο δράσεις το απόγευμα, στο σημείο που επλήγη πιο πολύ μέσα στην πόλη της Καλαμάτας και ειδικότερα στη Λαγκάδα.
Η πρώτη έχει τίτλο «Στις γειτονιές της Ράχης» και ουσιαστικά θα είναι μια βόλτα σε γειτονιές της περιοχής με ξεναγό τον Χρήστο Ζερίτη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα και σημείο συνάντησης θα είναι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.
Η δεύτερη δράση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Φραγκοπήγαδο και φέρει τον τίτλο «Η πόλη κάτω από την πόλη». Αυτή η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ και θα μιλήσουν οι Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ηλίας Μπιτσάνης, Βασίλης Π. Κουτραφούρης και Τόνια Κουζή.
Χθες, σε συνέντευξή Τύπου που δόθηκε σχετικά, η κα Κουζή ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει να κάνει με το «Βαθύ λαγκάδι» δύο χρόνια μετά το γεγονός, ενώ θα συζητηθεί τι συνέβη εκείνη την ημέρα, θα αναλυθεί το τοπίο και θα υπάρξουν συζητήσεις για το τι ο κόσμος μπορεί να κάνει για να προστατευθεί. Επίσης, θα γίνει αναφορά στην εξέλιξη των έργων που έχουν εδώ και καιρό ανακοινωθεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτραφούρης είπε ότι βρέθηκε στην περιοχή και όταν συνέβησαν οι καταστροφές, ενώ οι εικόνες που αντίκρισε τότε του έχουν μείνει ανεξίτηλες.
Στην αποψινή εκδήλωση, όπως είπε, θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στις πόλεις, καθώς και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***    Προγραμματική σύμβαση για το 5G στην Καλαμάτα 
Χθες το πρωί υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την εγκατάσταση δικτύου 5G στην πόλη της Καλαμάτας μεταξύ του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας WIND.
Αντικείμενο της προγραμματικής συμφωνίας είναι η προετοιμασία και υλοποίηση δωρεάν εγκατάστασης πιλοτικού δικτύου 5G στην Καλαμάτα. Στο πλαίσιο του έργου και με βάση τη διαθεσιμότητα τεχνολογικών λύσεων, θα δοκιμασθεί η παροχή λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Η διάρκεια του συμφωνητικού θα είναι 2 έτη με δυνατότητα παράτασης.

*** Φεστιβάλ σήμερα και αύριο για τα 100 χρόνια ΚΚΕ και τα 50 χρόνια ΚΝΕ με Παπακωνσταντίνου και Μαργαρίτη 
Σήμερα και αύριο, 7-8 Σεπτέμβρη, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια ΚΚΕ και τα 50 χρόνια ΚΝΕ στο Πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:
 Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη
Έναρξη 19.30
•Συναυλία με τους Blue Jins
•Συναυλία με τους No Barcode
•Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα "Ένας δεν είμαι μα χιλιάδες"… Το ΚΚΕ στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης μέσα από βιογραφικά στελεχών του, την περίοδο 1940-1949
•Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
•Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα: "Ήχος του Νότου"
 Σάββατο 8 Σεπτέμβρη
Έναρξη 19.30
•"Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής" , από το Θέατρο σκιών Φωτόπουλου, παράσταση Καραγκιόζη για μικρά παιδιά
•Συναυλία με τον Παναγιώτη Καράμπελα
•21:15: Ομιλία με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ
•Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
Στο χώρο, επίσης, θα λειτουργεί: Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής. Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση προσωπικοτήτων του κομμουνιστικού-εργατικού κινήματος στη Μεσσηνία. Χώρος αφιερωμένος στον Πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ "Μικρόβιο", όπου θα εκτίθενται έργα από τις περσινές δραστηριότητες, καθώς και θα γίνονται εγγραφές για την επόμενη χρονιά. Παιδότοπος με κλόουν.

***  Ο καιρός σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 7/09/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 6.6 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).

*** Αντώνης Σαμαράς: «Πανέτοιμοι να διώξουμε τη λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ όποτε και να επιλέξουν τις εκλογές» 
   

  

  
Με εκατοντάδες φίλους και στελέχη της Ν.Δ. συναντήθηκε στην Καλαμάτα ο πρώην πρωθυπουργός
 Την Καλαμάτα, προερχόμενος από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Εκτός από την «παρουσία» του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που, όπως ήταν φυσικό, «τράβηξε» τα «φλας», αλλά και την «επικαιρότητα», δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά βρέθηκαν δεκάδες στελέχη, φίλοι του κόμματος της Ν.Δ., αλλά και παλιοί συνεργάτες του, με τους οποίους είχε πολύωρες συνομιλίες πριν αποχωρήσει αργά το απόγευμα της Τετάρτης και πάλι για την Πύλο.
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία Νατάσσα Κυριακοπούλου και μέλη της ΝΟΔΕ, η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας Άντζελα Σκλήκα και μέλη της οργάνωσης, οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η δικηγόρος Πιπίνα Κουμάντου, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., η πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου, ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, καθώς και ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντούλης, αλλά και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών από τη δημοτική παράταξη του Παναγιώτη Νίκα, όπως η Μαρία Οικονομάκου, o Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο Σαράντος Μαρινάκης, ο Γιώργος Φάβας, η Παναγιώτα Ντίντα και ο Παναγιώτης Λύρας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο κεντρικό «cafe Platea» ο Αντώνης Σαμαράς προτίμησε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη νεολαία και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας κ. Στρατικόπουλο, αλλά και της ΟΝΝΕΔ Καλαμάτας, Άστρη Μαυρέα.
Λίγο πριν αποχωρήσει από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας προχώρησε σε μια δήλωση, αντιμετωπίζοντας με «σκωπτική» διάθεση το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και δηλώνοντας την εκλογική ετοιμότητα στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, με στόχο να διώξουν το συντομότερο τη «λαίλαπα» ΣΥΡΙΖΑ από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο της αγωνιστικότητας όλων των φίλων μας σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος. Ώρες οι οποίες κάθε μέρα γίνονται και πιο δύσκολες, μέσα από την ασυνέπεια, μέσα από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και τώρα γυρνούσα τα μαγαζιά για να βεβαιωθώ από τους καταστηματάρχες ότι όλοι έχουν βγει από τα μνημόνια. Αλλά εν πάση περιπτώσει, το σημαντικό είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι και εδώ στη Μεσσηνία και σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα, όποτε γίνουν εκλογές, οποιαδήποτε στιγμή διαλέξουν να κάνουν τις εκλογές. Αλλά γνωρίζουν και εκείνοι και εμείς και ο κόσμος ότι ευτυχώς για την Ελλάδα τις εκλογές θα τις χάσουν»
 Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 Video: https://youtu.be/KCtFl7DeNtA  .- 

*** Βελτίωση αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου υπέγραψε ο Π. Τατούλης 
Τη δημοπράτηση το έργου «Βελτίωση – συντήρηση αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου – ανοιχτό δίκτυο Α΄ Ζώνης Παμίσου» στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

***  Άνδρας είχε «σηκώσει» ολόκληρο σπίτι 
Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων υπόθεση κλοπής που είχε συμβεί στα τέλη του 2014 σε σπίτι σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Κατηγορούμενοι ήταν πατέρας, γιος και ο γαμπρός της οικογένειας.
Τότε, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας αστυνομικός, καταγγέλθηκε κλοπή σε σπίτι αλλοδαπών και έπειτα από έλεγχο που έγινε σε στάβλο που ανήκει στην οικογένεια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν τα κλοπιμαία.
Ο δεύτερος μάρτυρας, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο του χωριού που έγινε η κλοπή, κατέθεσε ότι είδε το γιο της οικογένειας να μεταφέρει με το όχημα του γαμπρού οικοσκευές, δρομολόγιο που μάλιστα έκανε δύο φορές, κι αυτό του κίνησε την προσοχή.
Όπως επίσης ανέφερε, το ίδιο βράδυ είδε το γιο να μεταφέρει με τρακτέρ οικοσκευές μεγαλύτερου μεγέθους, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστή η κλοπή στο συγκεκριμένο σπίτι, από το οποίο είχαν αφαιρεθεί τα πάντα, μέχρι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας!
Ο γιος της οικογένειας παραδέχθηκε στην απολογία του το λάθος του, αλλά, όπως υποστήριξε, τα πράγματα που αφαίρεσε ήταν διασκορπισμένα γύρω από το σπίτι και ο ίδιος τα πήρε, ώστε να μπορέσει να τα πουλήσει ως παλιοσίδερα.
Όπως είπε ακόμη, οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη ώστε να εξοικονομήσει χρήματα, αφού είναι εθισμένος στο αλκοόλ και το χασίς.
Σχετικά δε με το αυτοκίνητο του γαμπρού του, ανέφερε ότι το πήρε χωρίς να το γνωρίζει ο δεύτερος, όπως και το τρακτέρ του πατέρα του, επίσης χωρίς κι αυτός να το γνωρίζει.
Κλείνοντας την κατάθεσή του δήλωσε μετανιωμένος, λέγοντας ότι θα επανορθώσει τη ζημιά που έκανε δίνοντας στα θύματα ένα κτήμα που ανήκει στην οικογένειά του.
Ο πατέρας από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα για την πράξη του γιου του και ότι το έμαθε από την Αστυνομία.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να κρίνει αθώους τον πατέρα και το γαμπρό, ενώ στο γιο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 ετών και 6 μηνών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Α.Τ. της περιοχής του. Π.Μπ.

***  Φιλιατρά: Διαμαρτυρία-καταγγελία για χαράτσι της Π.Δ.Ε. Κρατικών Γεωτρήσεων 
Διαμαρτυρία-καταγγελία προς την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Π.Δ.Ε.) Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού συνέταξαν, υπογράφουν και αποστέλλουν αγρότες – ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής για χαράτσι που, όπως αναφέρουν, επέβαλλε η Π.Δ.Ε.
Η διαμαρτυρία-καταγγελία της συντονιστικής επιτροπής αγώνα καλλιεργητών – ελαιοκαλλιεργητών, η οποία κοινοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τμήμα Περιφερειακό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εγγείων Βελτιώσεων, αναφέρει: «Είμαστε αγρότες – ελαιοκαλλιεργητές αρδευόμενης ελιάς κορωνέικης. Συνεργαζόμαστε για δεκαετίες με το σύστημα των Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού (με την επωνυμία Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού). Προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία – οικονομία πλούτο και απασχόληση εργατικού δυναμικού, στη δε κεντρική οικονομία της πατρίδας τεράστια έσοδα μέσω της παραγωγής του δυναμικού προϊόντος που ονομάζεται ελαιόλαδο και όχι μόνο μέσω αυτού. Δε χρωστάμε ούτε μία δραχμή – ευρώ στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού. Ο συγκεκριμένος φορέας έχει οικονομικά ελλείμματα, τα οποία δε δημιουργήσαμε εμείς. Τα συγκεκριμένα οικονομικά ελλείμματα είναι μάλλον αποτέλεσμα μη χρηστής διοίκησης. Προσπαθεί η ανωτέρω Επιτροπή Διοίκησης του συστήματος των Κρατικών Γεωτρήσεων Φιλιατρών – Εξοχικού με ένα χαράτσι 200 ευρώ να καλύψει μέρος ή και ολοκληρωτικά το ποσό των ελλειμμάτων που εκείνοι δημιούργησαν. Διαμαρτυρόμαστε προς κάθε αρμόδια αρχή και ζητάμε να συνεχιστεί η άρδευση των ελαιοπεριβόλων μας χωρίς την επιβολή του ανωτέρω χαρατσιού. Με απόλυτη ευθύνη δηλώνουμε πως αν καταστραφεί η σοδειά μας από έλλειψη νερού λόγω μη υδροδότησης από το συγκεκριμένο σύστημα των κρατικών γεωτρήσεων, εμείς σε συλλογικό επίπεδο πλέον θα διεκδικήσουμε την εισοδηματική μας απώλεια. Επίσης, ζητάμε να κοινοποιηθεί στην τοπική κοινωνία και κατά συνέπεια σε μας το σκεπτικό επιβολής χαρατσιού, όπως και το σκεπτικό αύξησης της ωριαίας τιμής σε συνεχές επίπεδο τα τελευταία 2 – 3 χρόνια».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Φεστιβάλ Μani Pulse στον Άγιο Νικόλαο 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στον Άγιο Νικόλαο Μεσσηνίας το φεστιβάλ Μani Pulse από την ομώνυμη ομάδα, που το ξεκίνησε πέρσι με αξιοσημείωτη επιτυχία, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.
Ενεργοί καλλιτέχνες της Μάνης παρεμβαίνουν στο χώρο που ζουν με συλλογικό σκεπτικό και στοχευμένες δράσεις. Η τέχνη συναντά την οικολογία, αγωνίζεται για μια βιώσιμη τοπική κοινωνία, μας παρακινεί να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Σε αυτόν τον τόπο τα μονοπάτια είναι δύσβατα, δεν ανιχνεύονται εύκολα, αλλά στο τέλος βρίσκεις τη θάλασσα. Διασταυρώνοντας το ιδιαίτερο στοιχείο με την πολλαπλότητα των δράσεων ο κοινός χώρος διευρύνεται και δίνει ελπίδα για ουσιαστικότερη επικοινωνία. Ο επισκέπτης καλείται να συμμετέχει στα διαφορετικά δρώμενα που θα εξελιχθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ, εμπλουτίζοντας τη συλλογική προσπάθεια.
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
 Παρασκευή 7/9
Από τις 9.00 Παιδική ποδηλατοπορεία, Άγιος Νικόλαος-Τραχήλα
10.00 - 13.00 Επίδειξη απόσταξης αιθέριων ελαίων – Παρουσίαση ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
12.30 - 19.00 «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ» Έκθεση ντόπιων καλλιτεχνών
12.30 - 19.00 Έκθεση Φωτογραφίας από την ΟΜΑ∆Α WEST MANI FRAMES
Από τις 16.30 Κυνήγι θησαυρού, μυστήρια και αινίγματα στο χωριό για όλες τις ηλικίες.
18.00 - 19.00 Ελληνική χορευτική παράσταση ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ
Από τις 18.00 Αγορά ντόπιων δημιουργών
19.00 – 20.00 Ζωντανή μουσική TINPANISTAS (Μουσική παράσταση με ανακυκλώσιμα κρουστά)
20.00 – 21.00 Ζωντανή μουσική MATTHEW DEAN «Αφιέρωμα στον DAVID BOWIE» Φωνή / Κιθάρα / Προηχογραφημένοι ήχοι.
20.30 - 21.30 Παραμυθοϊστορίες για ενήλικες με τους ΤΡΙΑΝΤΑΡΗ, ∆ΗΜΙΖΑ & ΤΣΙΡΟΣ Από τις 21.00 Προβολή φωτογραφιών από την ΟΜΑ∆Α WEST MANI FRAMES, και τις δύο ημέρες.
21.30 - 00.30 Ζωντανή μουσική BANDITA ME COPO (Μάμπο/Μπόσα Νόβα/Τσα Τσα/Σουίνγκ).
 Σαββάτο 8/9
8.00 - 10.00 Γιορτή εθελοντικού καθαρισμού Παραλίας Πανταζί. Καθαρή Μάνη. Συνάντηση στο Πανταζί και η δράση θα ολοκληρωθεί στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
11.00 - 13.00 Ζωντανή Μουσική ΑΓΗ & ΣΤΡΑΤΟΣ (Τζαζ /Ροκ /Νέο Κύμα)
12.30 - 19.00 «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ» Έκθεση ντόπιων καλλιτεχνών
12.30 - 19.00 Έκθεση φωτογραφίας ΟΜΑ∆Α WEST MANI FRAMES
13.00 - 15.00 Ζωντανή Μουσική ΣΩΤΗΡΗΣ & ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
15.00 - 19.00 Δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΝΗ Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με Περιβαλλοντικές Δράσεις.
15.00 - 16.00 Κυνήγι του κρυμμένου Σκουπιδιού. Καθαρή Μάνη. Tα συλλεχθέντα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν στο ΠΑΙ∆ΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ.

***   Αλέξης Χαρίτσης: Εμβάθυνση της δημοκρατίας, ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής 
«Πλέον, μετά την 20ή Αυγούστου, αφήνουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο της λιτότητας και της επιτροπείας», τονίζει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι τώρα το ζητούμενο είναι «πώς ακριβώς αυτή η μετάβαση στη νέα ιστορική φάση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία θα γίνει αντιληπτή, θα αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών».
Σημειώνει εν όψει και της ΔΕΘ ότι προτεραιότητα είναι η υλοποίηση μέτρων που αφορούν στη στήριξη της εργασίας, που αίρουν τις αδικίες, «άμεσα μέτρα που θα γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες, έτσι ώστε να είναι σαφές ότι περάσαμε σε αυτή τη νέα φάση».
Ο κ. Χαρίτσης παρουσιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πακέτο προτεραιοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών και θέτει ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί το επόμενο διάστημα τη συνέχιση τομών και μεταρρυθμίσεων «στη λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα».
Εν όψει της συνάντησής του με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ότι «έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος μας είναι η σύνθεση και η συναίνεση», για να τονίσει παράλληλα πως όμως πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους ότι ο Κλεισθένης είναι νόμος του κράτους, είναι μια μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί.
Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού συγκαταλέγεται και η συνέχιση και επιτάχυνση της προσπάθειας των τελευταίων χρόνων για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες συμπολιτών μας που βάσει του νόμου το δικαιούνται.
Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν αφήνει ασχολίαστες και τις σεξιστικές αναφορές που υπήρξαν εις βάρος της νέας υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.
 «Δείχνουν ότι για ένα μέρος του δημόσιου λόγου και αυτών που παρεμβαίνουν στα δημόσια πράγματα είναι βαθιά εμποτισμένη η λογική και οι αντιλήψεις περί σεξισμού», τονίζει και προσθέτει ότι «αποδεικνύει και την υποκρισία κάποιων οι οποίοι κατά τα άλλα αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, αλλά τελικά βλέπουμε ότι και σε τέτοια ζητήματα εμφανίζεται στο προσκήνιο το πραγματικό τους πρόσωπο».

*** Κατατέθηκε το νέο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια 
Κατατέθηκε από το υπουργείο Υποδομών μια ακόμα νομοθετική ρύθμιση για τα υδατοδρόμια, με στόχο την αδειοδότηση και τη λειτουργία τους, ζήτημα που εκκρεμεί για περισσότερο από μία δεκαετία.
Στόχος της νέας ρύθμισης (το τρίτο νομοσχέδιο από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις), όπως αναφέρεται και στη σχετική αιτιολογική έκθεση, είναι ο καθορισμός του πλαισίου αδειοδότησης για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών (υδατοδρομίων) με την περιγραφή συγκεκριμένης διαδικασίας για την έγκριση αίτησης και τεχνικού φακέλου, η παρουσίαση των υποχρεώσεων του Φορέα Λειτουργίας Υδατοδρομίου, οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που ισχύουν σε σχέση με άλλα μέσα παροχής μεταφορικού έργου, οι διαδικασίες ελέγχου και επιθεώρησης των υδατοδρομίων, καθώς και οι συγκεκριμένοι κανόνες που ισχύουν για την απο/προσθαλάσσωση αεροσκαφών σε υδάτινα πεδία.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου έχουν ενταχθεί και διατάξεις που αφορούν στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τις διαδικασίες επιλογής των σχημάτων που θα τις παρέχουν καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους, με βάση κοινοτικές οδηγίες.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας το συνολικό συντονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, «διαπίστωσε κατά τη διαδικασία εξέτασης των υποβληθέντων αιτήσεων, συγκεκριμένα προβλήματα στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα οποία οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την τελική αδειοδότηση των υδατοδρομίων».
 Τα προβλήματα
Ως κύριο πρόβλημα «θεωρείται η έκδοση ενιαίας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στην οποία περιλαμβάνονται απαιτήσεις που αφορούν στο στάδιο της λειτουργίας και τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ως επί το πλείστον αδυνατούν να ικανοποιήσουν στο αρχικό στάδιο (πριν ακόμα να έχουν οριστικοποιήσει τη δυνατότητα της ίδρυσης του υδατοδρομίου). Επίσης, η ενιαία άδεια, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δε διευκολύνει τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι διαχωρίζουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον μόνο για την ίδρυση ή μόνο για τη λειτουργία».
Επιπλέον, «σημαντικά ζητήματα που έχουν εντοπιστεί αφορούν περιβαλλοντικά θέματα και ειδικότερα την περιβαλλοντική αδειοδότηση και κατάταξη των υδατοδρομίων, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους να είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.
Προβλήματα, επίσης, εντοπίστηκαν στην παραχώρηση της παρόχθιας ζώνης λιμνών για την ανάπτυξη της χερσαίας υποδομής, καθώς και στην έλλειψη φορέα διαχείρισης της υδατικής επιφάνειας λίμνης, θέματα τα οποία προηγούνται της αδειοδότησης του υδατοδρομίου και στα οποία δεν επιλαμβάνεται ο νόμος, καθώς θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την υποβολή της αίτησης του υδατοδρομίου.
Περαιτέρω, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους ασφαλείας των υδατοδρομίων, (aviation security) αρχής γενομένης από τον έλεγχο ασφάλειας επιβατών, προσωπικού, χειραποσκευών και προσωπικών αντικειμένων».
 Το νέο πλαίσιο
Οι προτεινόμενες διατάξεις, «οι οποίες δεν αντιβαίνουν στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουάριου 2017, για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων, διευκολύνουν σημαντικά την αδειοδότηση των υδατοδρομίων και στοχεύουν να αποτελέσουν ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξή τους».
 Η πονεμένη ιστορία των υδατοδρομίων
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα αποτελεί καινοτόμα επενδυτική ευκαιρία με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο αλλά και συνολικά για τη χώρα.
Οι προοπτικές αυτές εδράζονται στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, μέσα από την εισαγωγή ενός νέου ευέλικτου μεταφορικού μέσου τόσο για την πύκνωση των δρομολογίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο όμως, και για την ανάδειξη νέων. Κατ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και ενισχύεται η επισκεψιμότητα απομακρυσμένων περιοχών και η δικτύωση μεταξύ των, με στόχο τη μεγιστοποίηση των υφιστάμενων τουριστικών τάσεων αλλά και την ανάπτυξη νέων.
Τα υδροπλάνα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον κατάλληλα μέσα μεταφοράς συνδυάζοντας την άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των αεροπλάνων με την ευελιξία των πλωτών μέσων.
Πέραν όμως από το σκοπό της διευκόλυνσης και διεύρυνσης της επισκεψιμότητας περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, τα υδροπλάνα εξυπηρετούν ανάγκες επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης όπως αεροδιακομιδής ασθενών, έρευνας και διάσωσης, μεταφοράς φορτίου (φάρμακα, τρόφιμα, Τύπος, κ.λπ.).
Περαιτέρω οι εγκαταστάσεις των υδατοδρομίων για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων είναι μικρής κλίμακας και απαιτούν περιορισμένες υποδομές, καθιστώντας την ανάπτυξη των υδατοδρομίων ευέλικτη λύση από άποψη κόστους και τεχνικών έργων.
Η ίδρυση των υδατοδρομίων αποτελεί επομένως αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να επιφέρει διευρυμένα οφέλη στις τοπικές, και όχι μόνο, κοινωνίες δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις και καλύπτοντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανάγκες».  Του Φώτη Κόλλια  euro2day.gr

***  25.500 θέσεις απασχόλησης μέσα από τρία προγράμματα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ 
Τρία νέα προγράμματα για την επιδότηση απασχόλησης 25.500 ανέργων, αλλά και ήδη απασχολουμένων σε προγράμματα, αναμένεται να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο δίμηνο ο ΟΑΕΔ.
Στόχος του οργανισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, είναι να στηρίξουν την απασχόληση παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας, κυρίως των νέων σε ηλικία ανέργων, με στοχευμένα προγράμματα, καθώς εμφανή είναι τα σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης του ποσοστού ανεργίας.
Το πρώτο έχει στόχο την ανάσχεση του λεγόμενου brain drain. Απευθύνεται σε 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, προκειμένου να απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών.
Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα ακόλουθα: α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες. β) Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό. γ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. δ) Διδακτορικός τίτλος σπουδών. ε) Εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. στ) Ιδιότητα του δικαιούχου κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιδοτεί εργοδότες για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και της απασχόλησης την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Με το πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν έως 15.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν από 1/6/2017 έως 31/5/2018, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιχορήγηση υποχρεούνται να διατηρήσουν τόσο τις επιχορηγούμενες όσο και τις μη επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας για επιπλέον χρονικό διάστημα, ίσο με το αιτούμενο και εγκριθέν διάστημα διάρκειας της επιχορήγησης.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην παροχή δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολουμένους, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητά τους για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν έχουν μεταβιβάσει την επιχείρηση ή το μερίδιό τους σε συγγενείς και συζύγους, δεν έχουν ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα, έχουν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ και έχουν την ιδιότητα του ανέργου.

*** ΟΡΓΗ στη Θεσσαλονίκη! Ο Μπουτάρης ξεκινάει μαθήματα… ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ με χορηγό το Τουρκικό Προξενείο…

~   Ακούγεται απίστευτο ,αλλά είναι πέρα για  πέρα αληθινό …Με Χορηγό το Τουρκικό Προξενείο ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να ξεκινήσει  δωρεάν μαθήματα Τουρκικών στους Πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, με τη δωρεά – χορηγία του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να πραγματοποιήσει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Τουρκικής Γλώσσας Αρχαρίων, διάρκειας 72 ωρών σε δύο (2) τμήματα ενηλίκων (20ατόμων) στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Εγνατίας 132) Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως 21 Δεκεμβρίου 2018. Τα μαθήματα θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, κατά τις ώρες 12.00-15.00 και 18.30-21.30.
Η αίτηση συμμετοχής θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης thessaloniki.gr (στη διαδρομή: Θέλω από το Δήμο, Θέλω να εξυπηρετηθώ, Σπουδάζω, Προγράμματα εκπαίδευσης Κέντρου Δια Βίου Μάθησης) στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 09:00 εδώ. Μοναδικό κριτήριο επιλογής των σπουδαστών, αποτελεί η σειρά προτεραιότητας των εισερχομένων αιτήσεων του τμήματος. Τα μαθήματα και το εκπαιδευτικό υλικό προσφέρονται δωρεάν από το χορηγό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να είναι κάτοικοι ή δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι εφ’ όσον επιλεγούν, θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι είναι Δημότες Θεσσαλονίκης (πιστοποιητικό ατομικό ή οικογενειακής κατάστασης) ή κάτοικοι δήμου Θεσσαλονίκης (φωτοτυπία λογαριασμού κοινής ωφέλειας ή οτιδήποτε αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα τους υποδειχθεί. veteranos.gr
*** ΒΟΜΒΑ! Η Κυβέρνηση θέλει να ΦΙΜΩΣΕΙ ΤΟΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ… Πολλοί μας ρωτήσατε για την επίθεση του κου Λ. Κρέτσου στον Κ.Βελόπουλο. θα σας παραθέσουμε τα βίντεο που ζητήσατε. Καταρχάς το χθεσινό ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ.  Δείτε το βίντεο στο 32,00 και μετά.

Εδώ λέει ο κος Κρέτσος:
«Αντίστοιχα το φαινόμενο να παρελαύνουν από κάθε είδους κανάλια πρόσωπα που πουλούν αλοιφές, κατσαρόλες, βιβλία κτλ αλλά ταυτόχρονα προωθούν θέσεις σε θέματα όπως το Μακεδονικό ή κάνουν κόμματα, είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τη Δημοκρατία και για την δημόσια Υγεία, είναι και θέμα φορολογικής ισονομίας, ίσης μεταχείρισης των πολιτών από την Πολιτεία. Εμείς ως υπουργείο και δημόσια υπηρεσία δεν μπορούμε να παρέμβουμε και δεν πρέπει όσον αφορά το περιεχόμενο, αρμόδιο είναι αποκλειστικά το ΕΣΡ. Έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει, βλέπουμε πόσο έχει ξεφύγει το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, τις εκπομπές τηλεπωλήσεων που είναι και λίγο πολιτική εκπομπή ή θρησκευτική ή κήρυγμα μίσους.»   Επίσης συνέντευξη στην ΕΡΤ στην εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ. Εδώ έχουμε τον εξής διάλογο.  Λ. Κρέτσος: Πρόσφορη χώρα η Ελλάδα για κινηματογραφικές παραγωγές (video)
Από το 19,00 και μετά             ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ : θα βλέπουμε συνέχεια κρέμες, φτηνά ριάλιτι (ακούγεται κι άλλος δημοσιογράφος Μερτζάνης να λέει «αν βάλω κρέμα δηλαδή θα γίνω 18 ετών)  
ΚΡΕΤΣΟΣ: κε Λασκαράτο με ρωτάτε πράγματα στα οποία πρέπει να ρωτήσετε το ΕΣΡ. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για το περιεχόμενο των καναλιών εμείς έχουμε μία πολιτική, ένα λεπτάκι κε Μερτζάνη, να σπρώξουμε τα κανάλια στην παραγωγή μυθοπλασίας και να δημιουργήσουν δουλειές. Και σε ένα άλλο επιχειρηματικό πρότυπο. Και σας επαναλαμβάνω, ότι ως κυβέρνηση, έχουμε συγκρουστεί πάρα πολλές φορές, όχι μόνο στο θέμα της αδειοδότητησης, και στο θέμα της διαφήμισης κι έχουμε φέρει ρυθμίσεις όχι μόνο για τη γραμμική τηλεόραση για το ipdv για τη δορυφορική τηλεόραση. Εμείς θέλουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα δίνει ώθηση στην καινοτομία, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα κανάλια αρχίζουν και σκέφτονται με έναν προσανατολισμό ότι πρέπει και να εξάγουν περιεχόμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πλαίσιο να μη δημιουργούνται κανάλια τηλεμάρκετινγκ το βάζει μόνο το ΕΣΡ;
ΚΡΕΤΣΟΣ: Βεβαίως
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ : δεν μπορεί να το βάλει και η κυβέρνηση ότι παιδιά υπάρχει ένα κανάλι για να παράξει ένα προιόν ενημερωτικό, ψυχαγωγικό αλλά όχι διαφημιστικό. Κι αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα.
ΚΡΕΤΣΟΣ: έχετε δίκιο. είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υπάρχουν εκπομπές οι οποίες καμιά φορά δεν καταλαβαίνω κι εγώ τι είναι. Πουλάνε βιβλία; κάνουνε θρησκευτικό κήρυγμα; κάνουνε γεωπολιτικές ασκήσεις επί χάρτου; Κάνουνε μία απλή ρητορική μίσους; τι ακριβώς κάνουνε αυτοί οι άνθρωποι; Όμως κι είναι σοβαρό και καλά κάνετε και το βάζετε. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά στα οποία αναφέρεστε τα οποία από δω και πέρα θα τα βλέπουμε μόνο σε περιφερειακά και τοπικής εμβέλειας κανάλια προκύπτουν από το γεγονός μίας έλλειψης διαδικασίας αδειοδότησης…..
***   Τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ για το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα… 
Αν είστε 40 και κάτω και παρακολουθήσατε χτες κάποια εκδήλωση ή κάποιο αφιέρωμα για τα 44 χρόνια από τη ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, να ξέρετε ότι αυτά που ακούσατε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.  Ή, για να το πω πιο σωστά, είναι το μικρότερο μέρος της πραγματικότητας που υπήρξε για την Ελλάδα και τους Έλληνες το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα του Παπαντρέου. Αν είστε 40 και πάνω, το ξέρετε ήδη αν και η ανθρώπινη κατάσταση βρίσκει πάντα τρόπους να εξωραΐζει το παρελθόν και να κατασκευάζει τη μνήμη με τρόπο που βολεύει τις ψυχικές μας παρορμήσεις και όχι την πραγματικότητα.  του Μάνου Βουλαρίνου,
Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, σκεφτείτε τον εαυτό σας σε 30-40 χρόνια από τώρα να παρακολουθείτε ένα αφιέρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέκση και να ακούτε ότι με την οικονομική του πολιτική κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, με την κοινωνική του πολιτική κατάφερε να την εκσυγχρονίσει επεκτείνοντας το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και ότι με την εξωτερική του πολιτική έδωσε τέλος στο μακεδονικό. Φανταστείτε κάποιον να λέει πως μπορεί να υπήρχαν κάποια λάθη και αστοχίες, αλλά η προσφορά του Αλέκση και του ΣΥΡΙΖΑ του στον τόπο και τη Δημοκρατία είναι τόσο σπουδαία, που τίποτα δεν μπορεί να τη μειώσει. Φανταστείτε να κάνει κάποιος απολογισμό της περιόδου ’15-’18 και να μην πει κουβέντα για τον Βαρουφάκη, την Κωνσταντοπούλου, τον Πολάκη, τον Παππά, τον Καμμένο, τα κάπιταλ τα κοντρόλς, τουν Βαξιβάν’, τον Καλογρίτσα και τα βοσκοτόπια του, τον Παρασκευόπουλο και τον νόμο του, τον Καρανίκα, τον Λαζόπουλο, την ΕΡΤ, το «ή αυτοί ή εμείς», τη Δούρου, τον Σπίρτζη, το Δημοψήφισμα, τις συγκεντρώσεις του ΟΧΙ, τη ρητορική του μίσους για οτιδήποτε δεν πήγαινε με τα κυβερνητικά νερά, τις συνεχείς απόπειρες διχασμού, την προπαγάνδα, τις συκοφαντίες, τα ρουσφέτια… Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ, αλλά καταλαβαίνετε τι θέλω να πω και είμαι σίγουρος πως, αν παρακολουθούσατε κάποιο τέτοιο αφιέρωμα, θα το βρίσκατε εξοργιστικό.  Όσο εξοργιστικά ήταν τα χτεσινά αφιερώματα στο ΠΑΣΟΚ του Αντρέα. Όσο εξοργιστικά ήταν τα παραμύθια που μεταμφίεσαν έναν αδίστακτο λαϊκιστή που μοναδικό του μέλημα ήταν η κατάκτηση και η διατήρηση της εξουσίας με οποιοδήποτε κόστος (των άλλων φυσικά) σε ευπατρίδη μεταρρυθμιστή.  Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, αυτό δεν θα το ακούσετε σε καμία ομιλία και σε κανένα αφιέρωμα κατευθυνόμενης (και μάλλον πονηρής, καθώς μεταφράζεται σε χειροκροτήματα και ψηφαλάκια) νοσταλγίας, αλλά στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 γεννήθηκε το κόμμα το οποίο έσπειρε στη μεταπολίτευση (και φυσικά αργότερα θέρισε) τον πιο χυδαίο λαϊκισμό. Γεννήθηκε το κόμμα του πρωθυπουργού που κυβέρνησε έχοντας στο ένα του πλευρό τον Άκη τον Τσοχατζόπουλο και στο άλλο τον Μένιο τον Κουτσόγιωργα. Γεννήθηκε το κόμμα που κυβέρνησε καβάλα στο άρμα του αυριανισμού. Το κόμμα του Γιαννόπουλου, το κόμμα της Μερκούρη που (μαζί με Κουβέλη, Γλέζο, Πάγκαλο και άλλα πολλά καλόπαιδα) δεν δίστασε να στηρίξει τις κουροφυλλάδες, όταν τα έβαλε μαζί τους ο Χατζιδάκης, το κόμμα του Τσοβόλα που τα έδινε όλα, το κόμμα των διορισμένων πρασινοφρουρών, το κόμμα της Μιμής, το κόμμα που πολέμησε με λύσσα την ελεύθερη ραδιοτηλεόραση, μέχρι που η πραγματικότητα την ανάγκασε να τη δεχτεί, το κόμμα που αντιμετώπισε την οικονομία της χώρας όπως ένας ανεύθυνος μπαταχτσής αντιμετωπίζει την πιστωτική του κάρτα, το κόμμα που μοίρασε αυτά που δεν υπήρχαν φεσώνοντας το μέλλον, το κόμμα του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το κόμμα της κατασπατάλησης (όπως λέγεται στα κυριλέ η κλεψιά) των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το κόμμα του Κοσκωτά.  Αυτά ήταν το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα. Όχι μόνο αυτά, αλλά κυρίως αυτά. Και πάνω από όλα ήταν το κόμμα που απενοχοποίησε την πολιτική ανηθικότητα και την πολιτική απάτη. Το κόμμα που έκλεισε πονηρά το μάτι στους ψηφοφόρους ψιθυρίζοντας «κλέψε κάτι κι εσύ, για όλους έχει». Το κόμμα που εκπαίδευσε στη διαφθορά. Το κόμμα στη στάση του οποίου χρωστάμε την πεποίθηση ότι «όλοι τα παίρνουν» κι αφού όλοι τα παίρνουν όλα επιτρέπονται. Κι αυτή είναι μια ζημιά που κανένα όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει. Και μπράβο του. athensvoice.gr
*** ΣΕΙΣΜΟΣ 1999! Τα 15 δευτερόλεπτα που βύθισαν στο πένθος το Πανελλήνιο…

Ο σεισμός της Πάρνηθας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του περίπου 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.    Ένας υπόκωφος θόρυβος ακούστηκε και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κόπηκε το ρεύμα και τα κτήρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα.  Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.
Ο σεισμός έλαβε χώρα στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, σε μια περιοχή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.  Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το βάθος όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα, πράγμα που έκανε το χτύπημα στην πόλη ιδιαίτερα δυνατό.  Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά!  Το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο μέχρι εκείνη τη μέρα ακίνδυνο.  Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη (αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα) αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό. Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο.  Κι επειδή ήταν δήμοι λιγότεροι εύποροι, (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.  Οι πιο τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι.  Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση. Ήταν τα 6 σημεία για τα οποία συζητούσε όλη η Ελλάδα τότε, 6 τάφοι που απασχολούσαν για μέρες τα σωστικά συνεργεία που έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια. Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο μνημείο για τα θύματα του σεισμού στο Δημαρχείο της Φυλής στα Άνω Λιόσια. Παρούσα ήταν και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δια του εκπροσώπου της, πολιτευτή Σταύρου Πετρόπουλου.  Πριν από 19 ολόκληρα χρόνια στις 7/9/1999 ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας έδωσε πόνο και θλίψη σε πολλούς συνανθρώπους μας που έχασαν συγγενείς και φίλους.Σπίτια και περιουσίες εξαφανίστηκαν που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο,μόχθο,ιδρώτα και στέρηση (Μενίδι,Θρακομακεδόνες,Άνω Λιόσια,Ζεφύρι,Φυλή).Οι μνήμες και οι εικόνες αυτές,δεν μπορούν να ξεχαστούν.Το λιγότερο που μπορούμε εμείς να κάνουμε,να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ τις στιγμές αυτές και να αφήνουμε ένα λουλούδι στο μνημείο που υπάρχει έξω από το Δημαρχείο της Φυλής στα Άνω Λιόσια,προς ΤΙΜΗ όλων αυτών των ανθρώπων (145) που έφυγαν άδικα...
Bild könnte enthalten: im Freien
Bild könnte enthalten: 9 Personen, Personen, die lachen, Personen, die stehen und im Freien
Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen und Personen, die sitzen
Bild könnte enthalten: eine oder mehrere Personen

***  ΥΠΟ ‘ΚΑΤΟΧΗ’ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! Αστυνομία, Πράκτορες του FBI κι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ…

Ελικόπτερα, drones, 67 διμοιρίες «ελαφρών» και «σκληρών» ΜΑΤ και 5500 αστυνομικοί συμπληρώνουν το «παζλ» των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας – Δείτε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοι  Πράκτορες του FBI, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα, drones, 67 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ (ελαφρά και σκληρά ΜΑΤ) και συνολικά 5500 αστυνομικοί συνθέτουν το παζλ των μέτρων ασφαλείας για την 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Παράλληλα τα μέτρα της Τροχαίας θα είναι αυστηρά και κλείσουν δρόμοι, ενώ σε πολλά σημεία απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.
Οι διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ, ενώ στις συνήθεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική έρχονται να προστεθούν και οι αντιδράσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, για τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους. Στη σύσκεψη μάλιστα μετείχαν και αξιωματούχοι του FBI και της CIA, που βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να σχεδιάσουν και εκείνοι τα μέτρα προστασίας της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ, καθώς το περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι το μεγαλύτερο της Έκθεσης, ενώ στην πόλη θα βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος. Οι πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας και της Κρατικής λένε ότι οι διαμαρτυρίες και οι πορείες στη ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές και έτσι τα στελέχη να έχουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 67 διμοιρίες ΜΑΤ το Σάββατο που ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαθέτει 18. Συνολικά, θα μετέχει ή θα βρίσκεται σε επιφυλακή όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από περίπου 4.200 άτομα καθώς έχουν κοπεί ρεπό και έχουν ανακληθεί άδειες, περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί από Αθήνα και άλλες περιοχές που θα διαμείνουν για πολλές ημέρες στην πόλη, ενώ καθημερινά θα κινείται μεγάλος αριθμός δυνάμεων από γειτονικούς νομούς που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στη βάση τους. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ, πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney, θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα της Τροχαίας Στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών, στο κέντρο της πόλης θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: 1) Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης: 
Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.
Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.
Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
Αγ. Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.
Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.
Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Μ. Ανδρόνικου , από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Αγίας Τριάδος, από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου.
Ν. Ζέρβα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.
Γκύζη , καθ΄όλο το μήκος αυτής.
Λύτρα , καθ΄όλο το μήκος αυτής.
2) Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (07-09-2018) μέχρι και την 06.00΄ ώρα της Κυριακής (09-09-2018) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:
Π. Μελά , από Μακένζυ Κιγκ μέχρι Τσιμισκή και
Βενιζέλου , από Εγνατία μέχρι Λ.Νίκης.
3) Σάββατο (08-09-2018), από ώρα 14.00΄ σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:
Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.
Βασ. Όλγας , από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.
Βασ. Γεωργίου , από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.
Λεωφ. Νίκης , καθ’ όλο το μήκος της.
Κουντουριώτη , καθ’ όλο το μήκος της.
Κων/νου Καραμανλή , από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.
Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.
Αγίας Σοφίας , από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.
Π. Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.
Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.
4) Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις λεωφόρους Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου. Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.
Από ώρα 14.00΄ του Σαββάτου και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.Πρώτο Θέμα
***   Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ενημερώνει τους πολίτες! Η Πάτρα υποδέχεται σύντομα τον Κ. Βελόπουλο…

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις, με ομιλίες του σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.  Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα ο Κ. Βελόπουλος θα βρεθεί:
-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/09 στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ASTIR (Αγ. Ανδρέου 16)  -ΤΕΤΑΡΤΗ 19/09 στον Κορυδαλλό, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού, στην Αίθουσα «Πλειάδες» (3ος όροφος) στο κτίριο Μελίνα Μερκούρη (Καριταίνης 4 και Γρηγορίου Λαμπράκη)  -ΤΕΤΑΡΤΗ 26/09 στα Καλύβια, στις 6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Δήμου Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου)  -ΤΕΤΑΡΤΗ 03/10 στη Νέα Πέραμο, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (Κύπρου 10)  -ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10 στο Περιστέρι, στις 6.30 μ.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Κηφισού)  -ΤΕΤΑΡΤΗ 17/10 στην Κόρινθο, στις 6.30 μ.μ. στο Επιμελητήριο Κορινθίας (Ερμού 2)
*** ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ: Δύο ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ του Ρουβίκωνα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη! Η ΕΛ.ΑΣ. άφαντη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφού ο Ρουβίκωνας έκανε σήμερα εισβολή στις 12 το μεσημέρι σε κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στην ΔΕΘ…  αποδεικνύοντας ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους παρέχει άσυλο, αποφάσισαν να κάνουν και μια δεύτερη σε μόλις λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, περίπου 15 μέλη της ομάδας μπήκαν γύρω στις 14:00 το μεσημέρι στο κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φορώντας κουκούλες πέταξαν τρικάκια σε όλους τους ορόφους του υπουργείου.
Νωρίτερα στο κτίριο του ΣΒΒΕ είχαν πετάξει τρικάκια με συνθήματα «πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών, καμία αλληλεγγύη στα αφεντικά». Τα όσα συνέβησαν πριν λίγο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν τα όσα είχε πει «προφητικά» λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, για την Ελληνική Αστυνομία και το άσυλο που δίνεται στους ακροαριστερούς. Δείτε τα όσα είπε σήμερα το πρωί: ~ https://youtu.be/yhISuAMoeoE .-
***   Παραμυθητικό «Διάγγελμα»… Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Όσο και αν δεν μου αρέσει η εισαγωγή και η τηλοψία των τουρκοσήριαλς, θα πρέπει να ομολογήσω ότι είναι καλοπαιγμένα.         Εμείς ζούμε με τις αναμνήσεις του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, την προγονοπληξία, τα κατορθώματα των Αρχαιοελλήνων. Ελλείψει νεοελληνικών επιτευγμάτων (και στον τομέα του θεάματος) και ανταγωνιστικότητας με τους εξ Ανατολών γείτονες, κάποιοι προχωρημένοι εγκέφαλοι συνέλαβαν μια ασύλληπτη ιδέα:  Να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα μέσα / όπλα προκειμένου να παρουσιάσουν /παίξουν μια παράσταση εντυπωσιασμού. Σκέφτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν μέτριους ηθοποιούς, αλλά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως πρωταγωνιστή (!).
Να αναβιώσουν /μεταφέρουν στη μικρή οθόνη (σε πρώτη φάση;) το Ομηρικό Έπος της Οδύσσειας. Ιδιοφυής -σατανική η ιδέα να ταυτιστεί η Οδύσσεια με την μνημονιακή περίοδο. Η «έξοδος» με την Ιθάκη. Ο Οδυσσέας με τον Πρωθυπουργό μας. Δυστυχώς -λόγω ακαταλληλότητας (κομπάρσων , σκηνοθετών, ηθοποιών, σεναριογράφου και πρωταγωνιστή) η παράσταση απέτυχε οικτρά. Η πλειονότητα των θεατών επανήλθε στην παρακολούθηση τούρκικων σειρών. Γιατί όμως απέτυχε (και αυτή) η … εθνική προσπάθεια; Γιατί χρησιμοποιούνται – άγνωστο για πόσο ακόμη- τα «δικά μας» παιδιά του κομματικού συστήματος; Δεν έφταναν οι «επιτυχίες» των Πρεσπών. Η απώλεια πατρότητας ακόμη και του Μακεδονικού μας χαλβά που τον χαλβάδιαζαν οι Σκοπιανοί και τώρα θα τον κάνουν δικό τους:(Βόρειο)Μακεδονικός χαλβάς. Τι πικρή (εθνική) γεύση αφήνει στο στόμα αλήθεια. Δεν μας αρκούσε η υποθήκευση – για 99 μόνον χρόνια παρακαλώ – του εθνικού πλούτου της χώρας; Η επιτροπεία / εποπτεία , η -πιθανή- διευθέτηση του χρέους το 2060 ; Η ανοργανωσιά, η ολιγωρία, η ασυνεννοησία των αρμόδιων, που οδήγησε στην τραγωδία στο Μάτι. Η ανησυχητική έκρηξη της εγκληματικότητας. Οι αποφυλακίσεις επικίνδυνων ατόμων. Οι «Συλλογικότητες», το κρατίδιο του Εξαρχιστάν στην καρδιά της Πρωτεύουσας. Ό πόλεμος κατά της Θρησκείας και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η πρόθεση -όπως φημολογείται – ίδρυσης έδρας χυδαιογλωσσίας/ /χυδαιολογίας στο Πανεπιστήμιο και Υπουργείο χυδαιότητας, ώστε κάπου να βολευτούν μερικοί μελίρρυτοι φίλοι και υποστηρικτές του Αρχηγού. Δεν τους έφταναν όλες αυτές (και κάποιες άλλες) οι … δάφνες; έπρεπε να ευτελίσουν και το Έπος; Θριαμβολογούν , παρά το ότι η «έξοδος – αποφυλάκιση» συνοδεύεται από την υποχρέωση – με … «βραχιολάκι παρακολούθησης » να παρουσιάζονται στους «Ανωνύμους – Δανειστές » 4 φορές τον χρόνο; Θα τους γυρίσει μπούμεραγκ η σύσταση για αποφυγή κατανάλωσης λωτών; Αν δεν φάνε λωτούς οι Έλληνες θα θυμηθούν τους προηγούμενους , αλλά και τα δικά του τετραετή πεπραγμένα. Απορία: Δεν γνωρίζουν πως η Ιθάκη είναι το τέρμα του ταξιδιού που απέχει κάποιες δεκαετίες ακόμη. Τότε θα αλλάξει και το παρωνύμιο του «Μικρού 44χρονου Οδυσσέα». Θα λέγεται … Λαέρτης! Ούτε μια αναφορά (ονομαστικά), ένα ευχαριστώ δεν ακούστηκε για τους συντρόφους συνταξιδιώτες του τους ΑΝΕΛ. Αγνωμοσύνη. Οι τότε «Μνηστήρες» δεν γίνεται να ταυτιστούν με τους σημερινούς αντιπολιτευόμενους «Μνηστήρες της Εξουσίας» και φυσικά δεν πρέπει να εξοντωθούν. Αν -υποθετικά- πραγματοποιηθεί η πρόταση /απειλή του κομματάρχη Οδυσσέα», τότε μας περιμένουν άγριες φουρτούνες διχασμού. Μην το τολμήσει και αυτό. Υ.Γ. Η πραγματική «Ημέρα Λύτρωσης» δεν είναι η ημέρα εξόδου από τα Μνημόνια. Ούτε οι επικείμενες προεκλογικές παροχές. Αλλά η ημέρα εκείνη που θα σταματήσει το παραμύθιασμα και η υποδαύλιση του εθνικού διχασμού!
*** ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Οι ΑΓΟΡΕΣ ΒΑΡΑΝΕ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ και ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΟΡΕΥΕΙ…

Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση και μήνυμα προς τις αγορές ότι οι παροχές θα είναι στοχευμένες, κοστολογημένες και θα εκτείνονται σε βάθος 4ετίας, χωρίς να επηρεάζουν τον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022.  Παράλληλα ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο μιλά πλέον για το θέμα των συντάξεων.  Όλο αυτό το σκηνικό, δημιουργήθηκε μέσω διαρροών από την κυβέρνηση για φιλικά προς αυτή ΜΜΕ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχωρήσουν σημαντικά οι αποδόσεις στα ομόλογα, ενώ θετική είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο μετά από ημέρες. 
Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε δημιουργήσει ένα πολεμικό σκηνικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγορές. Από την μία το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα έλεγε ότι από την ΔΕΘ θα υπάρξουν εξαγγελίες για σημαντικές παροχές, μία εκ των οποίων θα ήταν η μονομερής κατάργηση της ψηφισμένης υποχρέωσης για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως και η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Παράλληλα γινόταν λόγος για σειρά παροχών, πέραν από τα όρια της οικονομίας. Η εικόνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτοξευτούν πάνω από το 4,6%, ενώ ο γενικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τον Απρίλιο του 2017. Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάσταση αυτή προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να βρεθούν στην ΔΕΘ με τις αγορές να «πυροβολούν» κατά βούληση. Έτσι με μίας συντονισμένης διαρροής στα φιλικά ΜΜΕ ουσιαστικά παίρνουν πίσω τα περισσότερα από το «πακέτο» που είχαν αφήσει να φανεί ότι θα δοθεί ως παροχή, ενώ για το θέμα των συντάξεων αναφέρουν ότι αυτό θα συζητηθεί με την τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ναι μεν θα γίνει δεκτή η μη περικοπή, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μονομερώς το σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ. Οι αγορές όλο αυτό το νέο περιβάλλον το υποδέχθηκαν θετικά με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο να ξεπεράσει και πάλι τις 700 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σημαντικά και πλησιάσει το 4,4%.  Του Θανάση Παπαδή για το newsit
***  Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στις Χιράδες Μεγαλόπολης!

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις Χιράδες Μεγαλόπολης το απόγευμα της Παρασκευής. Η φωτιά καίει πλησίον της Ε.Ο. Καλαμάτας - Αθηνών.  
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί με μεγάλες δυνάμεις, 14 οχήματα πάνω από 50 πυροσβέστες και αεροσκάφη Πεζεντέλ, Καναντέρ και ένα ελικόπτερο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες πριν βραδιάσει. 
Στις Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν και οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος Καλαμάτας καθώς και τα εναέρια μέσα από την 120 ΠΕΑ.  φωτογραφία: https://kafeneio-megalopolis.gr
***  Ο καιρός αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 8/09/2018 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 6.4 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Οδηγίες προς τους γονείς για τη νέα σχολική χρονιά 
Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, και για τους γονείς, η έναρξη της σχολικής περιόδου δημιουργεί νέες ευθύνες και ρόλους που θα τους συνοδεύουν παραδοσιακά.
Με την ευκαιρία αυτή η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) επισημαίνει, προς τους γονείς κάποια θέματα που άπτονται της λειτουργίας του σχολείου, για τα οποία απαιτείται ενεργοποίηση, προγραμματισμός και συμμετοχή των ιδίων, ώστε να έχουν τα παιδιά τους μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
 Σχολικά είδη
Η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς να κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και πώς να αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης και της αχρείαστης κατανάλωσης, γι' αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών.
Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα τους την επιλογή, είναι πολύ πιθανόν και ακριβά να στοιχίσουν και τις ανάγκες τους να μην καλύψουν.
Γι' αυτό λοιπόν:
1. Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που του χρειάζονται
2. Κάντε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τις τιμές και την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσετε, αν είναι δυνατόν μαζί με το παιδί.
3. Συζητήστε με το παιδί σας και αναζητήστε την πιο σωστή λύση.
4. Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.
5. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο τη φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.
 Μετάβαση των μαθητών στο σχολείο
Ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, όλων των ηλικιών, προς και από το σχολείο. Με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός.
Γι' αυτό:
1. Στις μικρές ηλικίες, και όχι μόνον στα πρωτάκια, διαλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι - σχολείο - σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί και πείτε του τι να προσέχει.
2. Φροντίστε να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας ώστε να γίνεται η διαδρομή με άνεση. Ακόμη όμως και αν πρόκειται να καθυστερήσετε λίγο από τη δουλειά σας ή να μην προλάβει το παιδί την πρώτη ώρα, δεν κάνουμε ποτέ τρέχοντας τη διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.
3. Φροντίστε ώστε η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν επιστρέφει αργά το απόγευμα, που το χειμώνα σκοτεινιάζει γρήγορα.
4. Για τα μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει συνοδός κατά τη διαδρομή από και προς το σχολείο.
5. Εάν πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να φοράτε όλοι ζώνη, και να τηρείτε πιστά τον ΚΟΚ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!
6. Πιέστε τους Συλλόγους Γονέων και την Πολιτεία να καθιερώσει, όπου δεν υπάρχει, το σχολικό τροχονόμο, και να τηρείτε πρώτοι εσείς τις υποδείξεις του.
 Σχολικά κυλικεία
Η καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο και η σωστή τους βιολογική ανάπτυξη εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη σωστή διατροφή. Δυστυχώς, παρά το ότι υπάρχει σχετική Υγειονομική Διάταξη, η οποία προσδιορίζει επακριβώς τι πρέπει να πωλείται από τα σχολικά κυλικεία, βασισμένη στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και στην υγιεινή διατροφή, αυτή παραβιάζεται.
Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για τη διαχείριση του σχολικού κυλικείου, αποτελούμενες από εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αναθέτουν το κυλικείο στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή, αντιμετωπίζοντας έτσι το κυλικείο ως μια καλή πηγή εσόδων. Ωστόσο, αυτός που αναλαμβάνει το κυλικείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, διαθέτει προϊόντα που είναι γνωστά στα παιδιά από τις διαφημίσεις και δημοφιλή, παραβιάζοντας συχνά τη σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία επιβάλλει προϊόντα ναι μεν υγιεινά, αλλά άγνωστα και απορριπτέα από τα παιδιά.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ στις προτάσεις της προς το υπουργείο, μεταξύ άλλων, ζητά την υιοθέτηση και προβολή της Μεσογειακής Δίαιτας και την αποσύνδεση των κυλικείων ως πηγή εσόδων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολείων.
Κεντρικός άξονας πρέπει να είναι η υγιεινή διατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών. Αλλά και οι γονείς μπορούν και επιβάλλεται μέσω των Συλλόγων Γονέων να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα κυλικεία, και να πιέσουν την Πολιτεία για εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και για συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Μία καλή κίνηση, πάντως, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, είναι να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, και βέβαια να συζητάμε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές.

***  Πιέζουν οι Ιταλοί για τις τιμές στα φρέσκα ελαιόλαδα 
Με το άλλοθι ενός νέου Κανονισμού (ΕΕ 2018/686), ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Αγροτύπος" και τον Αλέξανδρο Μπίκα, οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου κάνουν από νωρίς φέτος γνωστές τις... προθέσεις τους, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της Ελλάδας, από την οποία προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου.
Ο ΑγροΤύπος στο δημοσίευμά του παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου που κάνουν εξαγωγές, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις, όσον αφορά στα κατάλοιπα για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις λαδολιές.
Στο πλαίσιο αποστολής του εγγράφου, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αποστέλλουν δείγμα ελαιολάδου στην Ιταλία για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κατάλοιπα των ανωτέρω ουσιών, γεγονός που ενδεχομένως δώσει... πάτημα για πίεση στην απορρόφηση ποσοτήτων και, συνεπώς, στις τιμές.
Εν μέσω προβλέψεων για μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για μια σειρά από λόγους (δάκος, ξηρασία, χαλάζι κ.λπ.), οι πληροφορίες από παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση με αφορμή το έγγραφο.
Καθώς μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως ελαστικά και οι δουλειές με την Ιταλία έκλειναν «απλά με μια αποστολή δείγματος», το οποίο ήλεγχαν οι Ιταλοί όσον αφορά στα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Τώρα, με αφορμή τον Κανονισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει να γίνονται κατ’ ανάγκη αναλύσεις στη χώρα που αγοράζει προϊόν από το εξωτερικό (εν προκειμένω την Ιταλία), τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.
Σημειωτέον ότι με τον Κανονισμό αυτό, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από φέτος, τροποποιούνται τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, υπάρχει πεποίθηση στις παραγωγικές περιοχές ότι η αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με τιμές 3,15 –3,20 ευρώ το κιλό όσον αφορά στο Νομό Λακωνίας κι ενώ στην Κρήτη η τιμή φτάνει τα 2,90 ευρώ το κιλό. Με τις ανησυχίες για προβλήματα ποιότητας και ποσότητας λόγω δάκου κ.λπ., πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν απόθεμα από πέρσι σε ελαιόλαδο και επιλέγουν την πώληση αργότερα.

***  Ο Νίκας φεύγει, οι μνηστήρες έρχονται 
Ένα βήμα… μπροστά από τον Νίκο Μπασακίδη 
Οι τοπικές πολιτικές εξελίξεις, με τη δηλωμένη δημόσια επιθυμία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα να… μετακομίσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν φυγόκεντρες τάσεις στη δημοτική του ομάδα. Ήταν κάτι που δεν το ήθελε- μια και είχε δηλώσει ότι όταν "έρθει ο καιρός θα ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και από κοινού θα αποφασίσουμε για το μέλλον της παράταξης", ή το τελευταίο, ότι μια οκτάμηνη προεκλογική περίοδος θα αποσυντονίσει τους Δήμους- αλλά δεν μπορούσε να το αποφύγει.
Έτσι, μόλις χθες ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, Νίκος Μπασακίδης έκανε ένα βήμα μπροστά, αν και πολύ προσεκτικό. "Είμαι είκοσι χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε νιώθω αδύναμος για τίποτα", δήλωσε, απαντώντας σε συνέντευξή του χθες το πρωί στην ΕΡΤ Καλαμάτας για το αν ενδιαφέρεται να ηγηθεί της δημοτικής παράταξης στην περίπτωση που αποχωρήσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπασακίδης: "Η επιλογή του υποψήφιου δημάρχου για το Δήμο της Καλαμάτας, του μεγαλύτερου Δήμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν είναι αποτέλεσμα των προσωπικών επιθυμιών κανενός από εμάς. Είναι αποτέλεσμα διεργασιών και πολλών άλλων παραγόντων, που θα πρέπει να συγκλίνουν προς ένα πρόσωπο που θα ικανοποιεί όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα τεθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης - στοχοθεσία, πρόγραμμα. Όλα αυτά έχουν να παίξουν το δικό τους ρόλο. Η προσωπική μου επιθυμία σε αυτή τη φάση δεν παίζει κατ’ εμέ ιδιαίτερο ρόλο. Όμως, είμαι 20 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε νιώθω αδύναμος για τίποτα».
Ο Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ακόμη ότι με τον «Κλεισθένη», το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική παράταξη που θα διεκδικήσει το Δήμο θα πρέπει να διαμορφώσει το σχεδιασμό της, έτσι ώστε να υπάρχει ανοιχτό ένα πλαίσιο συνεργασιών, τις οποίες επιβάλλει η απλή αναλογική, βασισμένο σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις. Α.Π.

*** Επίσημη πρώτη για το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» 
Η πρώτη παρουσίαση του έργου “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” έγινε προχθές το απόγευμα σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, παρουσία του δημάρχου, των συντελεστών και των συνεργαζόμενων φορέων.
Το έργο, που αποτελεί πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό που αφορά στον πολιτισμό το οποίο έλαβε υψηλή αξιολόγηση στην Προκήρυξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020  - «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».
Εμβληματικό για τον πολιτισμό χαρακτήρισε το έργο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, στο χαιρετισμό που απέστειλε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.
Την έναρξη των εργασιών της βραδιάς κήρυξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο πνευματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ιστορική έρευνα του τόπου, καθώς πολλά από τα ιστορικά βήματα της περιόδου δεν έχουν εξερευνηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Αφού τόνισε πως το έργο αποτελεί μια ανάμνηση 200 ετών του εθνικού αγώνα, κατέθεσε την πλήρη υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής, δήλωσε πως αυτή η συνεργασία θα αποδώσει σπουδαίους πολιτιστικούς καρπούς και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο.
Συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τα Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Θεατρικών Σπουδών, η Δημοτική Επιχείρηση Καλαμάτας «Φάρις» και η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Viewmaster.
Ο κ. Ζαχαριάς, τονίζοντας πως το έργο αποτελεί μια πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μια προσπάθεια αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα μέσα από μια μοντέρνα και «φρέσκια» οπτική, παρουσίασε συνοπτικά τα «προϊόντα» που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας». Πρόκειται για την παραγωγή μιας μεγάλου μήκους ταινίας που θα προβληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και το σχεδιασμό δρώμενων στην πόλη που στο εξής θα λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Οι επισκέπτες, στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούν μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές να πληροφορούνται για τα ιστορικά γεγονότα και παράλληλα να καθοδηγούνται σε σημεία ενδιαφέροντος της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής (γεωμνημεία), να «βιώνουν» τις συνθήκες της εποχής και να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια που θα αναπτυχθούν.
Με τη σειρά της η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, τόνισε την πλήρη ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των δομών της επιχείρησης.
Αναφορικά με την ταινία ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος θεωρεί την ένταξη ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης με άξονα την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στο έργο ως μια αναγνώριση και πρόκληση ταυτόχρονα, αλλά και μια ευκαιρία συνδυασμού της αντικειμενικής τεκμηρίωσης με τη γοητεία της αφήγησης.
Βασικός στόχος των συντελεστών της είναι να συναντήσει η ταινία το κοινό της.
Στο πλαίσιο του έργου, την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ζαχαριάς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξή του και να επιδώσει στον πρώτο πολίτη του κράτους την πρώτη αναμνηστική πλακέτα του έργου.
Από την πλευρά του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενθάρρυνε την προσπάθεια και αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία, εξέφρασε την πρόθεσή του να τεθεί το έργο υπό την αιγίδα του..
Να σημειωθεί πως οι «Δρόμοι Ελευθερίας» έχουν ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, έχουν περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Σε αυτούς τους δρόμους, μαζί με την ερευνητική κοινοπραξία καλούνται να συστρατευθούν όλοι οι φορείς και πολίτες για την επίτευξη των στόχων του.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Ζαχαριάς τη βραδιά με την επίδοση της δεύτερης πλακέτας του έργου στον πρώτο πολίτη της πόλης, σημείωσε πως οι πολίτες θα ενημερώνονται ανά εξάμηνο για την εξέλιξή του, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας το επόμενο επίσημο ραντεβού στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα τον προσεχή Μάρτιο.

*** «Βάτραχοι» αλληλεγγύης για τα παιδιά-θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι 
Κάνοντας πράξη τη φράση «η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και πολιτισμός χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει» της προέδρου Λέττας Πετρουλάκη, η Πειραματική Σκηνή ετοιμάζεται να ανεβάσει δύο παραστάσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (10-11/9) στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου αφιερωμένες στα παιδιά-θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής (η είσοδος θα είναι δωρεάν, όμως θα υπάρχει κουμπαράς και λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση χρημάτων). Το έργο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τους Βάτραχους του Αριστοφάνη που παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία το Καλοκαίρι ή όπως λέει η σκηνοθέτιδά του, Δέσποινα Δρεπανιά «Τέτοιο έργο δεν θα ξαναγίνει, είναι άλλης ποιότητας και εμβέλειας» και γι’ αυτό άλλωστε το επέλεξε η ΕΡΤ για να το βιντεοσκοπήσει για το πολιτιστικό της αρχείο.
Τις λεπτομέρειες και τις προεκτάσεις αυτού του εγχειρήματος, το οποίο οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε, έδωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κα Πετρουλάκη και η κα Δρεπανιά, πλαισιωμένες από τον νέο αντιπρόεδρο του ΔΣ της Πειραματικής Σκηνής και ηθοποιό Ανδρέα Βρυώνη και μερικά από τα παιδιά της θεατρικής ομάδας που θα δούμε στην παράσταση.
Η Λέττα Πετρουλάκη ανέφερε τα παρακάτω:
«Ξεκινάμε με το τέλος του Καλοκαιριού και της αρχής του Φθινόπωρου πολύ ορεξάτοι να επαναλάβουμε για δύο μέρες την παράσταση των «Βατράχων» -μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο στο Κάστρο της Καλαμάτας. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να τη δώσουμε με ελεύθερη είσοδο η παράσταση να έχει κοινωνικό χαρακτήρα.
Τα γεγονότα που ζήσαμε τον Αύγουστο, με τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής, οι εικόνες αυτές οι συνταρακτικές με τα παιδάκια αγκαλιά με τους παππούδες ή τους γονείς ήταν κάτι που μας στιγμάτισε.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, αυτή η παράσταση να είναι δωρεάν για το κοινό της Καλαμάτας, αλλά να κάνουμε μια προσπάθεια, έναν αγώνα, να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα για να δοθούν στα παιδιά που ήταν θύματα της πυρκαγιάς. Υπάρχουν εκεί 65 ορφανά παιδάκια που ήταν στο Λείριο Ίδρυμα και το κτίριο  καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχουν παιδιά που έχει ανατραπεί η οικογενειακή ισορροπία του σπιτιού τους γιατί χάσανε γονείς ή αδέλφια. Μετά λοιπόν από μελέτη και επαφή που είχαμε μαζί τους η πρότασή μας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα και με αυτά να αγοραστούν είδη, βιβλία, παιχνίδια ή οτιδήποτε έχουν ανάγκη, θα ρωτηθούν και τα είδη αυτά θα προσφερθούν από ομάδα της Πειραματικής, των παιδιών και από τους ενήλικες και θα δοθούν χέρι με χέρι.
Στις δύο παραστάσεις που θα γίνουν στο Κάστρο τη Δευτέρα και την Τρίτη 10-11 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα υπάρχει ένας κουμπαράς, όπου μπορεί ο καθένας να βάλει ό,τι μπορεί και θέλει και επιπλέον έχει διοργανωθεί μια λαχειοφόρος με δώρο ένα χειροποίητο ξύλινο καραβάκι, το πλοίο του Οδυσσέα, που είναι προσφορά του Παναγιώτη Σοφικίτη από την συλλογή μικροναυπηγικής που έχει δημιουργήσει.
Ο λαχνός έχει 5 ευρώ. Θα διακινηθούν λαχνοί και στο Κάστρο και θα διατίθενται επίσης από τις 12 Σεπτέμβρη μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη κάθε μέρα 6-8 μ.μ. στα γραφεία της Πειραματικής, παράλληλα με τις εγγραφές για τα Θεατροπαιχνίδια, καθώς και σε κάποια καταστήματα, όπως στο κατάστημα Γκόνος, στα βιβλιοπωλεία Ανάγνωση (Αναγνωσταρά) και Bookmark (πεζόδρομος Αντωνοπούλου) και στο Καφέ «..στο Κύμα».
Ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και πολιτισμός χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει.
Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά. Μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη- άλλωστε σε αυτόν την αφιερώσαμε τον Ιούλιο και την αφιερώνουμε, γιατί είναι δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Τη μουσική διδασκαλία έχει κάνει η Κατερίνα Πετρουλάκη, την χορογραφία η Ναυσικά Τριαντάρη, τους φωτισμούς ο Γιάννης Τσούπας.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που δημιούργησαν αυτή την παράσταση, την οποία ευχαριστήθηκε όλη η θεατρική ομάδα κι εμείς που είμαστε δίπλα τους.
Εδώ να συμπληρώσω ότι αυτό το διήμερο θα υπάρχει συνεργείο της ΕΡΤ που θα μαγνητοσκοπήσει την παράσταση, καθώς έχει δει το υλικό και θα ήθελε να υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ –κάτι που για εμάς είναι τιμή μεγάλη».
Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά η σκηνοθέτις Δέσποινα Δρεπανιά ξεκίνησε λέγοντας «Εγώ θέλω να μιλήσω για την απώλεια», εξηγώντας: «Είναι λίγο βαρύ αυτό. Η απώλεια που μπορεί να είναι φίλων της ψυχής μας, της νιότης μας... Εγώ έχασα φίλους στο Μάτι, χάθηκε εκεί το αρχείο του Αγγελόπουλου, σε ένα σπίτι, όπου είχα την τύχη σαν έφηβη να περάσω από εκεί και να γνωρίσω και τον Θόδωρο. Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Με έναν τρόπο μας κράτησε και μας έμαθε και μας μαθαίνει πράγματα αυτό το σπουδαίο έργο που είναι οι «Βάτραχοι». Μας κράτησε σε μια ισορροπία γιατί σου επιτρέπει να μπεις πολύ βαθιά και να ξαναβρείς τα χαμένα πράγματα ή να προετοιμαστείς να αποχωριστείς. Η διαχείριση της απώλειας είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Δεν έχω γιατρευτεί, δεν γιατρεύεται ποτέ, ζεις μαζί της, απλώς η τέχνη σου προσφέρει μια άλλη ισορροπία να μπορέσεις να προσφέρεις όταν έρθει η στιγμή» εκμυστηρεύτηκε η κα Δρεπανιά. Η συγκίνησή της κορυφώθηκε όταν αναφέρθηκε στην χθεσινή απώλεια του δασκάλου της από το σχολείο, του ζωγράφου Μιχάλη Αγρανιώτη, από τον οποίο μυήθηκε στην ζωγραφική του Θεόφιλου, ενώ έκλεισε ευχαριστώντας «τα παιδιά, την Λέττα για την αγκαλιά που έχουμε ανοίξει να ξαναγεννηθούμε όλοι…».
 Πλούσια δράση και τη νέα χρονιά
Τέλος, η Λέττα Πετρουλάκη και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Βρυώνης, ενημέρωσαν για τις εγγραφές για τα Θετροπαιχνίδια (παιδιά 4-12 ετών) και την Θεατρική ομάδα (μαθητές Γυμνασίου έως φοιτητές) που θα γίνονται από τις 13 Σεπτέμβρη 6-8 μ.μ. στα γραφεία της οδού, καθώς και για τις υπόλοιπες προγραμματιζόμενες δράσεις της νέας σεζόν.
Μεταξύ άλλων στις 12, 13 και 14 Οκτώβρη θα επαναληφθεί η επιτυχημένη παράσταση «Το Μαγκάλι», στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, ενώ την 1η Δεκεμβρίου θα παιχθεί στην Ζάκυνθο.
Σε συνεργασία με άλλους φορείς θα γίνει ένα αφιερωμα για τον Φιλιατρινό σκηνοθέτη και σκιτσογράφο Θόδωρο Μαραγκό, με την προβολή δύο ταινιών του. Σύντομα, δε, θα ξεκινήσουν προετοιμασίες για την παράσταση των Χριστουγέννων, που θα είναι Το Όνειρο του Σκιάχτρου, ο Ηρώδης σε μιούζικαλ είναι επίσης ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα, ενώ για το επόμενο καλοκαίρι έχει επιλεγεί ο Οδυσσεβάχ.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Ειδική προβολή ταινίας στο “Cinelux” για ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών! 
Την ευαισθησία, την ανθρωπιά και το κοινωνικό της πρόσωπο δείχνει η διεύθυνση και το προσωπικό του κινηματογράφου “Cinelux” στα Φιλιατρά με ειδική προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, με όλα τα έσοδα να διατίθενται για την ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών.
Σε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση αναφέρεται: «Αγαπητοί φίλοι, είναι γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας είναι επιτακτική, στο βαθμό που είναι δυνατή. Στα Φιλιατρά λειτουργεί το ΚΕΦΙΑΠ εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα η θέληση και ο επαγγελματισμός του προσωπικού δεν αρκούν, όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από μειωμένα κονδύλια στον τομέα της υγείας γενικότερα. Γι αυτόν το λόγο θα θέλαμε ως Cinelux να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται εκεί κάτι που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και το έργο των νοσηλευτών ευκολότερο. Στο πλαίσιο ενεργειών μας κοινωνικής προσφοράς στην περιοχή μας, ο κινηματογράφος Cinelux θα διαθέσει όλα τα έσοδα σε ειδική προβολή της ταινίας “Σινεμά ο Παράδεισος” στο ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών (πρώην ΚΑΦΚΑ), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 20.30, στο χώρο του θερινού Cinelux.
Το συνολικό ποσό θα διατεθεί σε είδη που θα ζητηθούν από τους αρμόδιους του ΚΕΦΙΑΠ. Η γενική είσοδος είναι 7.00 ευρώ. Τη συγκεκριμένη ημέρα δε θα ισχύουν μειωμένα εισιτήρια ή προσκλήσεις. Ο σκοπός είναι σημαντικός και σας περιμένουμε όλους!». Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  "Εξαφανίστηκαν" τα εισιτήρια για την αποψινή ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη 
Υπό το φως των τελευταίων δηλώσεων του βουλευτή και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα χρέη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα η ομιλία, με γενική είσοδο 15 ευρώ, την οποία διοργανώνει η Τοπική Οργάνωση στο ξενοδοχείο "Horizon Blue" στην Καλαμάτα.
Η εκδήλωση με ομιλητή τον Άδωνη Γεωργιάδη είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2017 (με εισιτήριο 10 ευρώ), αλλά είχε αναβληθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του αντιπροέδρου της Ν.Δ.
«Μόνο στη… μαύρη αγορά βρίσκει κανείς πλέον εισιτήρια» συνηθίζει να λέει χαμογελώντας ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η ομιλία αποκτά ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς παρών θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επρόκειτο να παραβρεθεί και στην ομιλία που είχε αναβληθεί το 2017, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα 247news.
Υπενθυμίζουμε ότι στις τελευταίες περίφημες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι λόγω κρίσης το κόμμα του βρέθηκε σε αδυναμία όπως όλοι οι πολίτες και ζητά ρυθμίσεις για το δάνειο των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που κανείς πολίτης και καμιά επιχείρηση της πραγματικής οικονομίας δε δανείστηκε 200 εκατομμύρια ευρώ με αστείες εγγυήσεις.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα χρέη της Ν.Δ. όσο και για τις απαράδεκτες –όπως τις χαρακτηρίζει- δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματός του.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. τονίζει ότι δεν έχει κοινοποιηθεί στην ίδια απόφαση του δικαστηρίου, κατόπιν της προσφυγής της Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στην εξόφληση των χρεών του κόμματος. Πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί, "θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση".
Πάντως, στη σημερινή επίσκεψη στην Καλαμάτα αναφέρθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης κλείνοντας την εκπομπή του, η οποία μεταδίδεται στα κοινωνικά δίκτυα. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαι στην Καλαμάτα με τον καλύτερο πρωθυπουργό της εποχής της κρίσης. Θα περάσουμε καταπληκτικά». Α.Π.

~   ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 
~** Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο | Ριζοπιτα νηστίσιμη : https://youtu.be/rWHnfB9FO1Y .- [ ΟΨΟΝ ΚΑΙ ΨΑΛΜΟΣ (ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)   Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο  Σειρά ντοκιμαντέρ εύγευστων μαγειρικών συνταγών, με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.  Το φιλόξενο κελί-κάθισμα του μάγειρα γέροντα Επιφάνιου στο Περιβόλι της Παναγιάς, θα μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.   Δίπλα στον γέροντα, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή μ’ έναν νέο τρόπο αντίληψης.   Η ευλογία του Αγίου Όρους περνάει στο πιάτο μας και γεμίζει το ποτήρι μας με οίνο…  Είναι, η κουζίνα του σύγχρονου μοναχού που γνωρίζει την κοσμική πραγματικότητα και μας τη σερβίρει μέσω των μαγειρικών συνταγών του.  Η σειρά αυτή απευθύνεται σε όλους εμάς που ψάχνουμε στοιχεία για να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας.      Το μαγείρεμα είναι μια διέξοδος στα καθημερινά μας προβλήματα και ο πατέρας Επιφάνιος γνωρίζει καλά την τέχνη της καθοδήγησης.  Μαγειρεύει απλά, νόστιμα, δημιουργικά και ευλογημένα.  Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης Παραγωγή: Onos Productions Σημειώσεις-όροι χρήσης:  Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.  Επιτρέπουμε ελεύθερη δημοσίευση σε κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται στο βίντεο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και Τo Video production company  δε φέρει ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη. Το κανάλι μας ως επίσημος συνεργάτης της εταιρείας  Google You tybe  προστατεύετε από  ειδικό πρόγραμμα  προστασίας  συνεργατών και διαθέτει Τεχνικό και Νομικό τμήμα το οποίο μας παρέχει  τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους δολίως και σκοπίμως αναγράφουν προσβλητικά σχόλια και αναρτήσεις  έτσι έχουμε την δυνατότητα διαγραφής πλαστών λογαριασμών και τον εντοπισμό αυτών σε συνεργασία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για όλες τις νόμιμες συνοπτικές νομικές διαδικασίες που θα επιβληθούν και  επιβαρύνουν τον κακόβουλο χρήστη. .- ].-

~**  Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο | Ριγανοκεφτεδες : https://youtu.be/Xi7FC2ZdlwY .- [ ΟΨΟΝ ΚΑΙ ΨΑΛΜΟΣ (ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)   Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο  Σειρά ντοκιμαντέρ εύγευστων μαγειρικών συνταγών, με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.  Το φιλόξενο κελί-κάθισμα του μάγειρα γέροντα Επιφάνιου στο Περιβόλι της Παναγιάς, θα μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.  Δίπλα στον γέροντα, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή μ’ έναν νέο τρόπο αντίληψης.  Η ευλογία του Αγίου Όρους περνάει στο πιάτο μας και γεμίζει το ποτήρι μας με οίνο…  Είναι, η κουζίνα του σύγχρονου μοναχού που γνωρίζει την κοσμική πραγματικότητα και μας τη σερβίρει μέσω των μαγειρικών συνταγών του.  Η σειρά αυτή απευθύνεται σε όλους εμάς που ψάχνουμε στοιχεία για να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας.    Το μαγείρεμα είναι μια διέξοδος στα καθημερινά μας προβλήματα και ο πατέρας Επιφάνιος γνωρίζει καλά την τέχνη της καθοδήγησης.   Μαγειρεύει απλά, νόστιμα, δημιουργικά και ευλογημένα.  Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης Παραγωγή: Onos Productions  Σημειώσεις-όροι χρήσης:  Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Επιτρέπουμε ελεύθερη δημοσίευση σε κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται στο βίντεο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και Τo Video production company  δε φέρει ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη. Το κανάλι μας ως επίσημος συνεργάτης της εταιρείας  Google You tybe  προστατεύετε από  ειδικό πρόγραμμα  προστασίας  συνεργατών και διαθέτει Τεχνικό και Νομικό τμήμα το οποίο μας παρέχει  τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους δολίως και σκοπίμως αναγράφουν προσβλητικά σχόλια και αναρτήσεις  έτσι έχουμε την δυνατότητα διαγραφής πλαστών λογαριασμών και τον εντοπισμό αυτών σε συνεργασία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για όλες τις νόμιμες συνοπτικές νομικές διαδικασίες που θα επιβληθούν και  επιβαρύνουν τον κακόβουλο χρήστη. ] .-

~** Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο | Ψαρόσουπα ροφού :  https://youtu.be/YhCg7Q61EsE . [ ΟΨΟΝ ΚΑΙ ΨΑΛΜΟΣ (ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)     Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο  Σειρά ντοκιμαντέρ εύγευστων μαγειρικών συνταγών, με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.  Το φιλόξενο κελί-κάθισμα του μάγειρα γέροντα Επιφάνιου στο Περιβόλι της Παναγιάς, θα μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.  Δίπλα στον γέροντα, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή μ’ έναν νέο τρόπο αντίληψης.  Η ευλογία του Αγίου Όρους περνάει στο πιάτο μας και γεμίζει το ποτήρι μας με οίνο…  Είναι, η κουζίνα του σύγχρονου μοναχού που γνωρίζει την κοσμική πραγματικότητα και μας τη σερβίρει μέσω των μαγειρικών συνταγών του.  Η σειρά αυτή απευθύνεται σε όλους εμάς που ψάχνουμε στοιχεία για να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας.   Το μαγείρεμα είναι μια διέξοδος στα καθημερινά μας προβλήματα και ο πατέρας Επιφάνιος γνωρίζει καλά την τέχνη της καθοδήγησης.  Μαγειρεύει απλά, νόστιμα, δημιουργικά και ευλογημένα.  Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης Παραγωγή: Onos Productions Σημειώσεις-όροι χρήσης:  Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Επιτρέπουμε ελεύθερη δημοσίευση σε κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται στο βίντεο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και Τo Video production company  δε φέρει ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη. Το κανάλι μας ως επίσημος συνεργάτης της εταιρείας  Google You tybe  προστατεύετε από  ειδικό πρόγραμμα  προστασίας  συνεργατών και διαθέτει Τεχνικό και Νομικό τμήμα το οποίο μας παρέχει  τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους δολίως και σκοπίμως αναγράφουν προσβλητικά σχόλια και αναρτήσεις  έτσι έχουμε την δυνατότητα διαγραφής πλαστών λογαριασμών και τον εντοπισμό αυτών σε συνεργασία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για όλες τις νόμιμες συνοπτικές νομικές διαδικασίες που θα επιβληθούν και  επιβαρύνουν τον κακόβουλο χρήστη.] .-

~**  Μοναστηριακή κουζίνα στη Μονή Τοπλού - Paxxi V : https://youtu.be/DJqMRj1jZMU .-   [Ένα διήμερο στην Ανατολική Κρήτη- στη Μονή Τοπλού- σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στη μοναστηριακή κουζίνα.] .-

~**Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά - Culinary Heritage of Mount Athos : https://youtu.be/l2tgXiLWaqg .- [

~** ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ-ΛΑ ΜΟΑΡΑ ΝΥΜΦΑΙΟ (20.4.17) : https://youtu.be/aLNaNy1ZusU .- [

~** Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο : https://youtu.be/aVSVW1A4w1A .- [Μαγειρέματα Αγίου Όρους με τον γέροντα Επιφάνιο Περιγραφή επεισοδίου Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο γέροντας Επιφάνιος μαγειρεύει ένα πολύ πλούσιο και χορταστικό μενού. Φασόλια γίγαντες με πατροπαράδοτη Αγιορίτικη συνταγή, γεμιστές πιπεριές λαδερές και μια πεντανόστιμη σούπα με πράσα.  Σειρά ντοκιμαντέρ εύγευστων μαγειρικών συνταγών, με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιον Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.  Το φιλόξενο κελί-κάθισμα του μάγειρα γέροντα Επιφάνιου στο Περιβόλι της Παναγιάς, θα μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.  Δίπλα στον γέροντα, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή μ’ έναν νέο τρόπο αντίληψης.  Η ευλογία του Αγίου Όρους περνάει στο πιάτο μας και γεμίζει το ποτήρι μας με οίνο…  Είναι, η κουζίνα του σύγχρονου μοναχού που γνωρίζει την κοσμική πραγματικότητα και μας τη σερβίρει μέσω των μαγειρικών συνταγών του. Η σειρά αυτή απευθύνεται σε όλους εμάς που ψάχνουμε στοιχεία για να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας.  Το μαγείρεμα είναι μια διέξοδος στα καθημερινά μας προβλήματα και ο πατέρας Επιφάνιος γνωρίζει καλά την τέχνη της καθοδήγησης.  Μαγειρεύει απλά, νόστιμα, δημιουργικά και ευλογημένα.  Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης Παραγωγή: Onos Productions  Σημειώσεις-όροι χρήσης:  Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.  Επιτρέπουμε ελεύθερη δημοσίευση σε κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται στο βίντεο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και Τo Video production company  δε φέρει ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη. Το κανάλι μας ως επίσημος συνεργάτης της εταιρείας  Google you tube  προστατεύετε από  ειδικό πρόγραμμα  προστασίας  συνεργατών και μας παρέχει  τις απαραίτητες πληροφορίες για όσους δολίως και σκοπίμως αναγράφουν προσβλητικά σχόλια και αναρτήσεις  έτσι έχουμε την δυνατότητα διαγραφής πλαστών λογαριασμών και τον εντοπισμό αυτών σε συνεργασία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για όλες τις νόμιμες συνοπτικές νομικές διαδικασίες που θα επιβληθούν και  επιβαρύνουν τον κακόβουλο χρήστη. ] 

~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :
1~**  Είναι καλό να τα μυρίζουμε: Τα 7 θεαματικά οφέλη των αερίων για την υγεία μας! :
https://youtu.be/nyOUWs8J9c4 .-
[ Πολλές φορές, οι άνθρωποι γίνονται πολύ ντροπαλοί με θέματα υγείας και να έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν έχουν απορίες ή θέλουν να συζητήσουν κάποιο τέτοιο θέμα. . Τα θέματα της υγείας, ακόμα στα καλύτερά τους, έχουν μια σιχαμάρας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ ειλικρινής με αυτά τα θέματα και να μην ντρεπόμαστε να τα συζητήσουμε. . Το φούσκωμα, που φεύγει με την αποβολή των αερίων, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και να έχει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία μας. . Δείτε παρακάτω τα οφέλη της αποβολής αερίων για την υγεία. . Αέρια. Καταρχήν, η αποβολή αερίων είναι μια απόλυτα φυσιολογική σωματική διεργασία. . Είναι απαραίτητο κομμάτι της πεπτικής διαδικασίας. Καθώς το στομάχι και το έντερο προσπαθούν να επεξεργαστούν την τροφή, παράγεται ένα ποσοστό αερίων. . Είναι απόλυτα φυσιολογικό και απαραίτητο για την διατήρηση της καλής υγείας. Μάλιστα, η μη αποβολή αερίων είναι αυτή που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. . #1 Μειώνει το φούσκωμα.. Αν νιώθετε την κοιλιά σας πρησμένη μετά  ...] .-
2~** Ξεμπλοκάρετε τις αρτηρίες σας με μόνο ένα ποτήρι από τον χυμό αυτό!
https://youtu.be/DDa2P5ybtdY .-
[ Αν θέλετε να ξεβουλώσετε άμεσα τις αρτηρίες σας σας παρουσιάζουμε ένα ισχυρό ποτό που μετά την κατανάλωση μόνο ένα ποτηριού από αυτό θα νιώσετε απίστευτη βελτίωση … Περισσότεροι από 2500 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο. . Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δύο από τις 3 κορυφαίες κυριότερες ασθένειες που προκαλούν θανάτους σε όλο τον κόσμο. . Πραγματικά ζούμε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες σε λίπη. Όλα αυτά τα λίπη και οι τοξικές ουσίες καταλήγουν στα αιμοφόρα αγγεία μας. . Αυτό το λίπος στα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και οι φραγμένες αρτηρίες είναι ένας από τους κύριους λόγους καρδιακών προσβολών. . Αυτό το ρόφημα που θα σας παρουσιάσουμε θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε με επιτυχία το σώμα σας από τις τοξίνες και να ξεμπλοκάρετε το λίπος από τα αιμοφόρα αγγεία. . Το μόνο που χρειάζεστε είναι: ένα φλιτζάνι φρεσκοστυμμένου χυμού ντομάτας ¼ κούπας χυμό λεμονιού Μια καυτερή πιπεριά ή μ ... ] .-

3 ~**   Πιείτε το κάθε πρωί..θα Δείτε θαύματα στο σώμα σας! : https://youtu.be/Z6iSifbHlPU .-
 [   Μείνετε νέοι και υγιείς για πάντα με αυτό το καταπληκτικό φάρμακο – Εάν το καταναλώνετε κάθε πρωί, θα κάνει θαύματα για το σώμα σας!  Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πάρα πολλοί ιοί και βακτήρια γύρω μας που επηρεάζουν τη γενική υγεία μας. Ωστόσο, αν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας και να ζήσετε περισσότερο, σίγουρα θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το πολύ απλό, αλλά ισχυρό μείγμα που θα σας προστατεύσει από πολλές μολύνσεις και ασθένειες.  Το ελαιόλαδο γνωρίζετε ότι έχει πολλά ο ... ] .-

4 ~** Μυρίζει η Αναπνοή σας Άσχημα; Δείτε ΤΙ Πρέπει να Γνωρίζετε! :
https://youtu.be/2lu3NdMLVqc .-
[  Εκτός και αν έχετε ένα εκπληκτικά τυχερό στόμα, πιθανώς να έρχεστε αντιμέτωποι πού και πού με άσχημη αναπνοή. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, δεν φαίνεται να μένει για πολύ καιρό. Είναι δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να σας χαλάει τη ψυχολογία. Να θυμάστε πως το 25% των ανθρώπων του πλανήτη έχουν πρόβλημα με την αναπνοή τους.  Οπότε εάν ξέρετε κάποιον που έχει αυτό το πρόβλημα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι ο μόνος. Αλλά όμως από τι προκαλείται η άσχημη αναπνοή; Και φυσικά, τι μπορεί να γίνει γ  ] .-  

5~** Συμβουλές - Στοματική Κακοσμία :
https://youtu.be/teYUyIPlr6c .-
 [ --Κακοσμία-- Γνωρίζεις που οφείλεται η κακοσμία; Πιστεύεις και εσυ στο μύθο πως η κακοσμία του στόματος προέρχεται απο το στομάχι;  Η Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος δίνει λύσεις στα προβλήματα της στοματική υγείας! Η νέα σειρά ενημερωτικών video από το κέντρο Ολιστικής Οδοντιατρικής Γιαννίκος με θέματα και λύσεις που αφορούν την στοματική υγεία αλλά και το πώς μπορείς να αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο. Τα κύρια ζητήματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σειράς είναι: Εξαγωγές Δοντιών Ακτινοθεραπεία και Στοματική Υγεία  Κακοσμία Το αποτέλεσμα, η Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος, να προσφέρει με τη σειρά αυτή μια καλύτερη ποιότητα ζωής με βάση τη σωστή στοματική φροντίδα. Ομιλήτρια Δρ. Άννα Μαρία Γιαννίκος DDS, MS.c, LSO, MBA  By Yiannikos DentalHealthy Smile Healthy Life! tel: 00357 22764765  ] .-

6~** Κακοσμία στόματος: Τα αίτια και 5 «μυστικά» για να την αντιμετωπίσετε (ΒΙΝΤΕΟ) :
https://youtu.be/gaZ_lvnUj1I .-
[ Κακοσμία στόματος: Τα αίτια και 5 «μυστικά» για να την αντιμετωπίσετε (ΒΙΝΤΕΟ): Ευχαριστώ για την παρακολούθηση, εγγραφείτε για περισσότερα βίντεο: https://www.youtube.com/channel/UCq3E...   Η κακή αναπνοή, ή αλλιώς η κακοσμία/δυσοσμία του στόματος, επηρεάζει περίπου το 25% των ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές ευθύνεται η ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Η κακή αναπνοή μπορεί να σας φέρει σε αμηχανία και να σας προκαλεί άγχος αν σας συμβαίνει συχνά, αλλά, σε γενικές γραμμές, είναι σχετικά εύκολο να διορθωθεί.    Η κακοσμία στόματος είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν οδοντιατρική φροντίδα (μετά από την τερηδόνα και την ουλίτιδα). Η πιο κοινή αιτία της κακής αναπνοής είναι κακή στοματική υγιεινή. Καθώς τα βακτήρια διασπούν τα σωματίδια των τροφών, σχηματίζονται χημικές ενώσεις θείου, οι οποίες είναι αρκετά δύσοσμες. Δείτε πέντε βασικά μυστικά για να μην έχετε κακοσμία στόματος:    Όλα ξεκινούν από τα βακτήρια που υπάρχουν και πληθαίνουν μέσα στο στόμα, αν δεν το φροντίζετε σωστά. Γενικά το στόμα μας είναι ένα “τέλειο περιβάλλον” ανάπτυξης βακτηρίων. Νερό για την ξηροστομία  Το πρώτο φυσικό εμπόδιο ενάντια στην κακοσμία του στόματος είναι το σάλιο. Χωρίς αυτό, έρχεται η ξηροστομία, η οποία με την σειρά της συμβάλλει στην ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την κακή αναπνοή. Η λύση είναι το νερό. Πρέπει να πίνετε άφθονο νερό και μάλιστα ανά σύντομα χρονικά διαστήματα, για να μην προλαβαίνει το στόμα σας να ξηραίνεται. Τσίχλες και καραμέλες  Μια δεύτερη λύση που επιλέγουν πολλοί, είναι οι τσίχλες και οι καραμέλες. Αλλά υπάρχει μια παγίδα σε αυτό. Το ότι μια καραμέλα μυρίζει ωραία, δεν σημαίνει ότι σας βοηθάει αντιστοίχως. Η ζάχαρη στις τσίχλες και τις καραμέλες ανακατεύεται με τα βακτήρια του στόματος και στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα, παρά το λύνει. Το μυστικό εδώ είναι να επιλέγετε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Και πάλι δεν θα λύσετε την υποκείμενη αιτία της κακής αναπνοής (που είναι η κακή στοματική υγιεινή), αλλά τουλάχιστον δεν θα χειροτερεύσει το πρόβλημα όταν λιώσει η καραμέλα. Πράσινο τσάι  Ένα τρίτο μυστικό ενάντια στην κακοσμία στόματος είναι το πράσινο τσάι, το οποίο εκτός από την αναπνοή, βοηθάει και στην καλύτερη γενική υγεία. Τα αντιμικροβιακά στοιχεία που έχει το πράσινο τσάι λειτουργούν ως ένα φυσικό “αποσμητικό στόματος”. Πρόκειται για φυσικές απολυμαντικές ουσίες που ελαχιστοποιούν τις χημικές ενώσεις, οι οποίες προκαλούν την κακή αναπνοή. Ξύστρα γλώσσας  Η τέταρτη λύση στην κακοσμία στόματος είναι πολύ απλή, αλλά ελάχιστοι την γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι την εφαρμόζουν. Ο λόγος εδώ γίνεται για την ξύστρα γλώσσας. Το ειδικό αυτό εξάρτημα στοματικής υγιεινής με το οποίο ξύνετε την επιφάνεια της γλώσσας σας και απομακρύνετε μεγαλύτερο ποσοστό (7% παραπάνω) βακτηρίων από ότι με την οδοντόβουρτσα. Αφήστε που οι περισσότεροι δεν βουρτσίζουν καν την γλώσσα τους, έστω με την οδοντόβουρτσα! Σταθερή φροντίδα και καθαρισμός στόματος  Τέλος, το πιο σημαντικό βήμα ενάντια στην κακοσμία στόματος είναι η καλή στοματική υγιεινή. Είναι και η μόνη λύση που δεν αποτελεί μυστικό, επί της ουσίας. Φροντίστε τα δόντι .- ] .-

7~**   Βουρτσίστε τα δόντια σας με αυτό και θα… πετάξετε την οδοντόκρεμα : https://youtu.be/LhJDGTqLIhw .- [   Σε μια μελέτη για τις βιοκτόνες ιδιότητες του ελαίου από καρύδας κατά των βακτηρίων που ευθύνονται για την τερηδόνα, το καρυδέλαιο αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό.  Η δράση του ελαίου καρύδας ελέγχθηκε στη φυσική του κατάσταση και μετά από επεξεργασία με ένζυμα, σε μια διαδικασία παρόμοια με την πέψη. Τα έλαια δοκιμάστηκαν κατά των στελεχών του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου, τα οποία ζουν φυσικά στο στόμα του ανθρώπου.  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το επεξεργασμένο με τα ένζυμα της ανθρώπ ... ] .-

8 ~**  Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;  :
https://youtu.be/LymBgVCCXcs .-
[ Λίγο η κλιματική αλλαγή, λίγο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το κλιματιστικό έχει γίνει για τον περισσότερο κόσμο απαραίτητο σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρακτική και χρήσιμη συσκευή για κάθε σπίτι ή γραφείο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter  είναι και πολύ οικονομικά.Ωστόσο, πολλοί τους αποδίδουν και αρκετά αρνητικά. Ένα από αυτά, που οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ενδεχομένως, είναι η περιβόητη νόσος των Λε ... ] .-

9 ~** Το έλαιο που θεραπεύει τα πάντα: Ανακαλύψτε αυτή την καταπληκτική εφεύρεση της φύσης! Το μαύρο κίμινο : https://youtu.be/dz4pLRIc7jo .-
[    Το Nigella sativa (επίσης γνωστό και ως κύμινο, μαύρο κύμινο, μαύρος σπόρος) είναι ένα φυτό ετήσιας ανθοφορίας, της οικογένειας Ranunculaceae. Είναι διάσημο για τον καρπό του – τους μαύρους σπόρους που ονομάζονται μαύρο κύμινο (δεν πρέπει να συγχέεται με το βότανο κύμινο , Cumunum cyminum, το οποίο βρίσκεται σε πολλά μανάβικα).  Το μαύρο κύμινο, κύμινο ή Nigella sativa χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, και σήμερα είναι γνωστό ως ένας από τα πιο αποτελεσματικούς σπόρους για την πρόληψη και τ ... ] .-

10~** BOMBA ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ! Σκοτώνει όλα τα μικρόβια με μόνο 2 υλικά :
https://youtu.be/IPWfeUn-bf0  .-
[   Αυτό το φυσικό αντιβιοτικό με την ισχυρή αντι-φλεγμονώδη δράση του σκοτώνει όλα τα βακτήρια και τους παράγοντες που προκαλούν τις ασθένειες. Χρησιμοποιώντας το συνδυασμό του μελιού και της κιτρινόριζας, θα βελτιώσετε την πέψη αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο. Η ΣΥΝΤΑΓΗ! 100 γραμμάρια μέλι 1 κουταλιά της σούπας κιτρινόριζα (κουρκουμάς) Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα και τοποθετήστε το σ” ένα γυάλινο βάζο. Εάν «τσιμπήσετε» κάποιο κρυολόγημα τότε: ... ].-

11~** Δείτε πως να καλλιεργήσετε κουρκουμά στο σπίτι σας! Είναι πολύ καλύτερο από αυτό του εμπορίου! : https://youtu.be/2oxYIraijTMν  .-
 [ Ο κουρκουμάς είναι ένα γαστρονομικό «θεραπευτικό μπαχαρικό» . Επίσης, είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά του ινδικού κάρυ και είναι αυτό που δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα. . Ο κουρκουμάς θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές σε όλο τον κόσμο. . Οι αντισηπτικές και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του, τον καθιστούν επίσης αποτελεσματικό στον καθαρισμό και την θεραπεία των πληγών, και οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του λειτουργούν καλά κατά του πόνου στις αρθρώσεις και στην αρθρίτιδα. . Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κουρκούμη μπορεί να έχει ακόμη και πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις και 175 διακριτά ευεργετικά φυσιολογικά αποτελέσματα. . Επίσης, αυτό το έντονο χρώμα του που είναι συγγενής του τζίντζερ είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας καθώς κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του. . Ο κουρκουμάς φαίνεται να έχει υψηλότερες επιδόσεις από πολλά φαρμακευτικά προϊόντα ως προς τα αποτελέσματά του έναντι αρκετών χρόνιων, εξουθενωτικών  ... ] .-
12~** Το γαϊδουράγκαθο: ιδιότητες και χρήσεις (Cirsium vulgare) :  
https://youtu.be/YnkZuLHRQ98 .-
 [Πολλοί πιστεύουν πως το γαϊδουράγκαθο είναι παράσιτο, αλλά όχι!Είναι πολύ ωφέλιμο και θρεπτικό και σε αυτό το βίντεο λέγονται οι τρόποι αξιοποίησής του. Αναφέρονται επίσης: οι χρήσεις,τα χρησιμοποιούμενα μέρη, οι γεύση του σε κάθε περίπτωση και η σωστή δοσολογία.Ονόματα: σίλυβο ή γαϊδουράγκαθο (κοινές ονομασίες), κίρσιο το κοινό, Cirsium vulgare (επιστημονικές ονομασίες). Προσοχή: στο βίντεο δεν αναφέρονται πως οι σπόροι βρίσκονται στη μπάλα ακριβώς κάτω από το άνθος. ].-

13~** "ΛΙΠΟΣ" ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ; ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗ ΦΥΣΗ! 
www.diettv.gr : https://youtu.be/iPkpwWduBK8 .-
[ Ο ιατρός παθολόγος Κωνσταντίνος Χαλκιάς εξηγεί τι είναι η λιπώδης διήθηση του συκωτιού, προτείνει  τρόπους αντιμετώπισης και αναφέρει αν και κατά πόσο μπορεί να συνεισφέρει θετικά το γνωστό γαιδουράγκαθο! ] .-

14~** Κρεμμύδι, "το θαυματουργό"! ΕΡΤ2 "Γεύσεις απο Ελλάδα" Δημήτρης Πέτσιος Msc :
https://youtu.be/5OT4oS48PeU .-
 [ Δείτε τον Δημήτρη Πέτσιο Msc μαζί με την Ολυμπιάδα Ολυμπίτη να συζητάν για τις "θαυματουργές" ιδιότητες του κρεμμυδιού στον οργανισμό μας, στην εκπομπή της ΕΡΤ2 "Γεύσεις απο Ελλάδα"!].-

15~** ΜΠANANA Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!! :
https://youtu.be/zhVpZLr3-54 .-

16~** ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΩΦΗ!!!!!!!!!!! : https://youtu.be/Vpsq12gkzsU .-

17~** ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΜΗΛΟΞΥΔΟ!!!!!!!!  :
  https://youtu.be/gjtR-C07sqs .-


18.- ** Μηλόξυδο | χρήσεις στην ομορφιά και υγεία : https://youtu.be/tzihrP9ju_g .- [Ένα πραγματικά θαυματουργό προϊόν! Blog: http://bloomingbrush.blogspot.gr/ , Facebook: https://www.facebook.com/bloomingbrush .- ] –

19~**  Απίστευτο: Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καταναλώνετε μπάμιες! https://youtu.be/yYQGlCe1BaY   .-  [✍ Οι μπάμιες είναι ένα από τα πιο θεραπευτικά λαχανικά. Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας τις Μπάμιες ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής.
Ο καρπός είναι μακρύς, τριχωτός, με γωνίες και μήκος από 5-15 εκατοστά και τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες, ενώ, όταν ωριμάσει, ο καρπός γίνεται ξυλώδης. Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μ ...] .
-20~**  Φάτε 5 καρύδια και περιμένετε για 4 ώρες – Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα  https://youtu.be/Xz-jrfqPRJw .- [ ✍  Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών την ημέρα παρέχει άμεση προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση παρέχει μόνιμη προστασία.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντική βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερόλης και την ελαστικότητα των αγγείων, η οποία βοηθά στην καλή ροή του αίματος , μόλις 4 ώρες μετά αφού έτρωγαν ξηρούς καρπούς όπως καρύδια .  Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σας προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις.  “Και μόν ... ].-

*** Αθλητικά Νέα :

***   Στον 7ο όμιλο ο Π.Σ. Η Καλαμάτα και ο Πάμισος Μεσσήνης! 
Συνεδρίασε χθες σε πλήρη σύνθεση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας  (ΕΠΟ), παρουσία του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA /UEFA κ. Πετρ. Φούσεμ και των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κ.κ. Χέρμπερτ Χούμπελ., Έντι Ντερβισάι και Μάριου Γεωργίου.
Στην εν λόγω  συνεδρίαση αποφασίστηκε όπως οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων της Football League (συμμετέχουν ο ΠΣ «Η Καλαμάτα» και ο Πάμισος Μεσσήνης), στο άρθρο που αναφέρεται στη δημιουργία της  Football League περιόδου 2019 – 20, θα επικαιροποιηθούν και επικυρωθούν μετά την  λήψη οριστικής απόφασης από τη Super League,  αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής των Β΄ ομάδων των ΠΑΕ στο πρωτάθλημα αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβλεφθεί η άνοδος 4 από τους 8 δευτεραθλητές της  Γ΄ Εθνικής με βάση όσα προβλέπει  ο ΚΑΠ.
 Αντιδράσεις για τον καταρτισμό των ομίλων
Επίσης εγκρίθηκε ο σχεδιασμός της Επιτροπής Διοργανώσεων για τον καταρτισμό των ομίλων του Πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας.
Η κλήρωση του πρωταθλήματος θα γίνει την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου  στις 3.00 μ.μ. στα γραφεία της ΕΠΟ.
Όσο για την έναρξη του πρωταθλήματος ορίστηκε για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 (αντί για τις 23 του μήνα όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί).
Ο καταρτισμός των ομίλων της Γ΄ Εθνικής προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις (και μέσα στο επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν), ενώ οι Μεσσηνιακές ομάδες, ο Π.Σ. Η Καλαμάτα και ο Πάμισος Μεσσήνης, τοποθετήθηκαν τελικά στον  7ο όμιλο, μαζί με ομάδες της Στερεάς Ελλάδας στης Αττικής, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι στον ίδιο όμιλο δεν τοποθετήθηκαν προς μεγάλη έκπληξη όλων, οι ομάδες της Ηλείας και της Αχαΐας (είναι στον 8ο όμιλο μαζί με ομάδες από την Ανατολική Αττική και τα Δωδεκάνησα).
Στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η συγκρότηση των ομίλων θα γινόταν με γεωγραφικά κριτήρια (δεν μπορεί ομάδες γειτονικών Νομών  να τοποθετούνται σε διαφορετικούς ομίλους).
Ο υπεύθυνος του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής Σταύρος Ψαρόπουλος μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από πλήθος ομάδων για τον  καταρτισμό των ομίλων υπέβαλλε την παραίτησή του.
Toν 7ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής απαρτίζουν οι ακόλουθες 14 ομάδες: ΠΣ. Η Καλαμάτα, Πάμισος Μεσσήνης (ΕΠΣ Μεσσηνίας), Αμβρυσέας Διστόμου, ΑΟ Υπάτου (ΕΠΣ Βοιωτίας), Ασπρόπυργος, Μανδραϊκός (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής), Αστέρας Βλαχιώτη, ΑΕ Πελλάνας – Καστορείου (ΕΠΣ Λακωνίας), ΑΕ Ερμιονίδας, Παναργειακός, Ένωση Λέρνας (ΕΠΣ Αργολίδας), ΑΟ Καταστορίου (ΕΠΣ Ζακύνθου), ΑΟ Εικοσιμίας (ΕΠΣ Κεφαλληνίας/Ιθάκης), Παναρκαδικός (ΕΠΣ Αρκαδίας).

***  Δεν κατεβαίνουν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής οι ΕΠΣ Αχαΐας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας 
Με κοινή δήλωσή τους, οι ΕΠΣ Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας προχωρούν σε διαμαρτυρία κατά της ΕΠΟ για τον καταρτισμό των ομίλων της Γ’ Εθνικής και γνωστοποιούν ότι τα σωματεία τους δεν θα κατέβουν στο ερχόμενο πρωτάθλημα.
Οι τρεις Ενώσεις χαρακτηρίζουν «μορφώματα» τους νέους ομίλους, καταγγέλλουν ότι καταστρατηγήθηκαν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και ότι καταρτίστηκαν με τέτοιο τρόπο για να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες Ενώσεων, προκειμένου να βγουν πρωταθλήτριες.
Στη δήλωση, χωρίς να κατονομάζεται, οι Ενώσεις Αχαΐας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας αφήνουν αιχμές φωτογραφίζοντας τον κ. Διακοφώτη, ενώ χαιρετίζουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοργανώσεων, κ. Ψαρόπουλο για την στάση που κράτησε.
Αναλυτικά η δήλωση των τριών Ενώσεων:
«Μετά την εισήγηση-σκάνδαλο της επιτροπής διοργανώσεων και την απόφαση της ΕΕ η οποία υπερψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία όσον αναφορά τον καταρτισμό των ομίλων της Γ Εθνικής σας γνωρίζουμε τα εξής: Παρακολουθούμε με μεγάλη έκπληξη εδώ και ένα μήνα την προσπάθεια συγκεκριμένων μελών της επιτροπής διοργανώσεων να τροποποιήσει τον γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδος μεταφέροντας την Δυτική Ελλάδα στην Ανατολική για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες τους – αυτό το σκοπό έχουν όταν μπαίνουν στις επιτροπές – δημιουργώντας ομίλους μορφώματα.
Καταστρατηγούνται προκηρύξεις, ποδοσφαιρικές λογικές, γεωγραφικοί χάρτες με σκοπό σαρώνοντας όλη την Ελλάδα να βρούμε τον όμιλο που θα εξυπηρετήσει να στεφθούν πρωταθλητές οι ομάδες τους.
Κύριοι, ΔΕΝ θα κατέβουμε να αγωνιστούμε για να διευκολύνουμε την ΙΔΈΑ που εξύφανε ο σύμβουλος της ΕΠΟ για να ανακηρύξει την ομάδα του πρωταθλήτρια. Λυπούμαστε όμως γιατί ένας σύμβουλος της ΕΠΟ παρέσυρε στη νοσηρότητα του και τους λοιπούς συμβούλους της.
Οι ερασιτεχνικές ομάδες είναι η κοιτίδα του αθλήματος του ποδοσφαίρου και η ΕΠΟ έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας τους και όχι ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΉΣ τους, που τους υποχρεώνει σε αποχώρηση και διάλυση. Συγχαρητήρια στον εν λόγω σύμβουλο, η ομάδα του ανέβηκε από σήμερα. Εμείς όμως οι υπογράφοντες ομάδες και οι αντίστοιχοι πρόεδροι των Ενώσεων μας θα κοιταζόμαστε στα μάτια με το κεφάλι μας ψηλά και τη συνείδηση μας στην θέση της.
ΥΓ1 Συγχαρητήρια στην έντιμη στάση του κου Ψαρόπουλου και των μελών της ΕΕ που αντιτάχθηκαν σ’ αυτό το ΕΚΤΡΩΜΑ.
Οι Διαμαρτυρόμενες Ενώσεις Ε.Π.Σ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Ε.Π.Σ.ΑΧΑΙΑΣ Ε.Π.Σ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Τα σωματεία μέλη μας: .Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ , Γ.Π.Σ. ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΝΙΚΗ ΤΡΑΓΑΝΟΥ, ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ, ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ Γ.Σ, ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ, ΠΑΝΟΜΒΡΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ
iefimerida.gr 

***   400.000 ευρώ μοίρασε το ΠΡΟΤΟ στην Καλαμάτα 
Το βράδυ της Πέμπτης δυο τυχερά δελτία βρέθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας μετά την κλήρωση του ΠΡΟΤΟ.
Ειδικότερα το 1ο τυχερό δελτίο κερδίζει 382.385,86 ευρώ και παίχθηκε στο πρακτορείο «ΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΟΣ ΦΑΡΩΝ 37» και το 2ο κερδίζει 25.000,00 ευρώ και παίχθηκε στο πρακτορείο «ΚΟΥΣΤΑΛΟΥΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 8 & ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ».

***  Ο 30ός Διάπλους Μεσσηνιακού Κόλπου και το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη αύριο στην Καλαμάτα 
Συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στο εντευκτήριο του ΝΟΚ, με αφορμή την διπλή αθλητική γιορτή, με σημαντικά μηνύματα ενεργητικής συμμετοχής και αλληλεγγύης που θα διεξαχθεί παράλληλα αύριο, τον 30ό Κολυμβητικό Μαραθώνιο Μεσσηνιακού Κόλπου και το 7ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη. Μίλησαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Δημήτρης Κακαλίκας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος, ο προπονητής Τάκης Λαγοπάτης και ο Χρήστος Μπένος πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, που στηρίζει το δρομικό κομμάτι του σαββατιάτικου αγώνα.
Ο διευθυντής της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του Κυπέλλου Εθελοντή Δότη, τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσμοθετήσει την 15η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθελοντή δότη και όλη την εβδομάδα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Εξήγησε ότι ο αγώνας της Καλαμάτας που γίνεται για 7η χρονιά, περιλαμβάνοντας κολύμβηση και τρέξιμο έχει ως κύριο σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, τονίζοντας ότι η δωρεά λίγων κυττάρων αποτελεί μια αξεπέραστη πράξη αλτρουϊσμού, καθώς η ζωή δεν αγοράζεται παρά μόνο χαρίζεται.
Εκτός από τους αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 5.30 (κολύμβηση) και στις 7 μ.μ. (τρέξιμο), και φέτος θα ακολουθήσουν το βράδυ στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ επιστημονικές ομιλίες από συνεργάτες της διοργάνωσης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, προβολή ταινίας, ενώ παράλληλα ο κόσμος μπορεί να εγγράφεται εθελοντής δότης.
Επίσης, μια εβδομάδα μετά, Παρασκευή και Σάββατο 14-15/9 στο ξενοδοχείο Ελίτ θα πραγματοποιηθεί για 13η χρονιά το συνέδριο Αιματολογικά Νέα με τη συμμετοχή γιατρών απ’ όλη την Ελλάδα και κεντρικό θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.
Με τη σειρά του ο Τάκης Λαγοπάτης ανέφερε τις βασικές λεπτομέρειες των κολυμβητικών αγώνων, τονίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία κάθε χρόνο σπουδαίων πρωταθλητών, όπως ήταν πέρυσι ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης. Φέτος το «παρών» θα δώσει ο υπερμαραθωνοδρόμος κολυμβητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ο οποίος κολύμπησε πέρυσι με επιτυχία 104 χλμ. και τον προσεχή Οκτώβριο θα επιχειρήσει τον διάπλου των 140 χλμ. από Ρόδο έως Καστελόριζο. Μαζί του θα βρίσκονται κι άλλοι Έλληνες πρωταθλητές, καθώς και δυο συμπατριώτες μας κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων που ζουν και διακρίνονται στην Ολλανδία.
Οι αγώνες κολύμβησης θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. περιλαμβάνοντας αποστάσεις 3 χλμ., 1 χλμ. και 500 μ..
Τέλος, ο Χρήστος Μπένος, επεσήμανε ότι ο ΣΔΥΜ δείχνει πάντα το κοινωνικό του πρόσωπο, έχοντας στο παρελθόν στηρίξει ευαίσθητες ομάδες, όπως οι διαβητικοί, τα παιδιά με αυτισμό, οι άνθρωποι που παλεύουν με τον καρκίνο. Κάλεσε όλα τα μέλη των Δρομέων Υγείας και όποιον άλλο επιθυμεί να συμμετάσχουν στο δρόμο 5 χλμ. στηρίζοντας τους σκοπούς της διοργάνωσης και καλώντας τον κόσμο να γίνει εθελοντής δότης.
Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί από τις 3-3.30 μ.μ. δίπλα στο ΝΟΚ, ενώ η εκκίνηση θα δοθεί στις 7 μ.μ., με τους αθλητές να διασχίζουν την Ναυαρίνου προς δυτικά, φτάνοντας μέχρι την Αναλήψεως και στη συνέχεια στο «Χιλιόμετρο», όπου θα κάνουν αναστροφή για να τερματίσουν στο σημείο όπου ξεκίνησαν.
 Με 14 αθλητές ο κολυμβητικός μαραθώνιος 30 χλμ. 
Στο ξεκίνημα της συνέντευξης ο κ. Κακαλίκας μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον αντιπρόεδρο του Ομίλου, Γιάννη Αδαμόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «διαμάντι» ως άνθρωπο, γιατρό και αθλητικό παράγοντα, τον συνεχάρη που μαζί με τους συνεργάτες του διοργανώνουν τον Κύπελλο Εθελοντή Δότη και εκδήλωσε την χαρά του που τον έχει δίπλα του.
Μιλώντας για τον Διάπλου ο πρόεδρος του ΝΟΚ δήλωσε ευτυχισμένος που είχε την ευκαιρία για 29 χρόνια να συνοδεύει τους αθλητές στη θάλασσα, όμως εξαιτίας μιας περιπέτειας υγείας που πέρασε «παρέδωσε τη σκυτάλη» φέτος στο μέλος του ΔΣ του ΝΟΚ Επαμεινώνδα Σκαρπαλέζο.
Ο κ. Κακαλίκας, χωρίς να κατανομάζει, έριξε αιχμές σε όσους θέτουν εμπόδια και δεν κατανοούν τη σημασία τέτοιων αγώνων που προσφέρουν στην περιοχή μας και προσελκύουν αθλητές απ’ όλο τον κόσμο.
Ο 30ός κολυμβητικός Διάπλους, απόστασης 30 χλμ. θα ξεκινήσει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, οι αθλητές θα φτάσουν μέχρι ανοικτά της Βελίκας, όπου θα κάνουν αναστροφή για να τερματίσουν στην Καλαμάτα στο ίδιο σημείο (οι πρώτοι αναμένονται το μεσημέρι, ενώ υπάρχει όριο τερματισμού έως τη δύση του ηλίου για τους τελευταίους). Ήδη από χθες αναμένονταν οι πρώτοι αθλητές, ενώ σήμερα το βράδυ (9 μ.μ. στο ξενοδοχείο Φαραί) θα γίνει η κλήρωση των συνοδευτικών σκαφών.
Οι κολυμβητές και κολυμβήτριες που έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον αυριανό αγώνα είναι οι εξής: Charles Edward (Αγγλία), Fernando Ciaramella (Αργεντινή), Katrin Walter (Ελβετία), Ned Denison, Lori King, Julie Newton, Dany Vella (ΗΠΑ), Albert Moliner, Roberto Margarit (Ισπανία), Sale Savel (Σερβία), οι Έλληνες Βασιλική Λουκά, Αθανάσιος Τσάκωνας, Σοφία Ψιλόλιγνου, ενώ δεν θα λείψει ούτε φέτος ο Ούγγρος Αττίλα Μανιόκι.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***


  1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ   
 2.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas.- ,  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook    
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas    
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—   6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab . -        Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas  
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2018  :  
~** ARFARA τα NΕΑ μας  Η Εφημερίδα μας ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2018 .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για  όλους μας  ! :  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/07/arfara-n.html .-
 ~* ARFARA  NEWS ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη  02 Αυγούστου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news.html .- ~*ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας , Αρφαρά  τα Νέα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Τετάρτη 29  Αυγούστου 2018  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/08/arfara-news-2.html .- 
~*ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη  30 Αυγούστου 2018 :     http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/08/arfara-news-30-2018.html  .-          ~*ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31  Αυγούστου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/08/arfara-news_30.html .- 

~*   *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:                         
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-
~** ARFARA  NEWS  Η  Εφημερίδα μας Αρφαρά τα Νέα μας . Κυριακή  02 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης    http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .-       
~** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας : Κυριακή 02  Σεπτεμβρίου 2018 .....  από το Α ---έως και το Ω   ...  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/09/02-2018.html  .-   
~** ARFARA  NEWS   Η Εφημερίδα ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Δευτέρα  03  Σεπτεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/09/arfara-news-03-2018.html.-
~** 
ARFARA NEWS  η  Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των ΑΡΦΑΡΩΝ . Τρίτη  04 Σεπτεμβρίου  2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html  .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ., Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~**ARFARA  NEWS  Η Εφημερίδα μας τα ΝΕΑ των Αρφαρών . Παρασκευή  07 Σεπτεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.com/2018/09/arfara-news.html .- 
~**
~**    
                                                                                                                                                            
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    
 ~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,   http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -    Σταματης Σκουλικας 
 2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-    http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.   http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
  Σύνολο  14.444   βίντεο   .- 
~* https://www.facebook.com/sylgkdsarf   = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.    https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279   ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ . .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .- =
ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ    =      http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh   .-          
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-              http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   
  ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .\
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .- 
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    


~*** ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ και ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 
ΑΠΌ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΈΣ της Εκκλησίας Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών :
Την Κυριακή  09-09-2018 και ώρα αναχώρησης 11.00 από κεντρική πλατεία Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας ,  ..γίνεται όπως κάθε χρόνο , τη πρωτοβουλία του ιερέα μας Παππά -Μιχάλη Ε. Μπούρα εκδρομή- προσκύνημα  1.- Εκκλησάκι Αγίας Θεοδώρας (προσκύνημα -μεσημεριανό φαγητό ) 2.- Ι.Μ. ΜΠΟΥΡΑ Μεγαλόπολης ..για ημίωρο προσκύνημα και 3.- τέλος Στην Ι.Μ. Αμπελάκι Μεγαλόπολης .. για τέλεση Εσπερινού .., και εν συναχεία , επιστροφή στο ΑΡΦΑΡΑ .-

***   Ι.Μ. Αμπελακίου "Κοίμηση της Θεοτόκου" Δήμου Μεγαλοπολης Ν. Αρκαδίας :
Ι.Μ. Αμπελακίου "Κοίμηση της Θεοτόκου"
 `~  Στο μέσο της χαράδρας είναι σπηλιά. Στα δεξιά και στα αριστερά της, τρυπούν τον ουρανό οι κορυφές ενός βράχου· στη μία υψώνεται ένας Σταυρός και στην άλλη, ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως.
Στο εσωτερικό της Σπηλιάς, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, που ονομάζεται «Παναγία η Μακελαρίτισσα» και θεωρείται μία από τις εβδομήντα Εικόνες του απόστολου και ευαγγελιστή Λουκά!   Εικάζεται, ότι, ένας Μοναχός -πιθανόν αγιορείτης- μετά την καταστροφή της Μονής του από τους Τούρκους, πήρε τη συγκεκριμένη εικόνα και, καταδιωκόμενος, βρήκε καταφύγιο στη Σπηλιά. Αργότερα, βρέθηκαν εκεί τα οστά του Ασκητή και, σήμερα, φυλάσσονται πίσω από την Αγία Τράπεζα του Ναού της Αναλήψεως. Γύρω από τη σπηλιά, απλώνεται ένα μικρό αμπέλι εξ’ ου και, οι περίοικοι, γνωρίζουν την περιοχή με το όνομα «Αμπελάκι»· έτσι πήρε και το όνομα της η Μονή. Tο Μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και κάθε χρόνο πλήθος πιστών καταφθάνει για να προσκυνήσει την εικόνα της «Παναγίας της Μακελαρίτισσας» που θεωρείται θαυματουργή! Η θεραπεία παραλυσίας, εγκεφαλικών πόνων, επιληψίας, στειρότητας και πολλά άλλα συγκαταλέγονται στα θαύματα της… Στην εξώπορτα της Μονής και στο πάνω μέρος, η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας παρακολουθεί τον εισερχόμενο… Στο κέντρο δεσπόζει ο Ναός της Αναλήψεως που εγκαινιάστηκε από τον Επίσκοπο Λακεδαίμονος κ. Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος! Ο ίδιος χειροτόνησε και την πρώτη Μοναχή, τη Μοναχή Πελαγία. Έξω από το Ναό ο επισκέπτης προσκυνά τον Εσταυρωμένο και τον τάφο όπου φυλάσσονται τα Οστά της Κτητόρισσας Μοναχής. Στο προαύλιο της Μονής έχει υψωθεί Ηρώο «υπέρ των πεσόντων» στα πεδία των μαχών. Λίγο πιο κει, μπορούμε να επισκεφθούμε και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη. Επίσης, κατά την είσοδο μας στη Μονή, συναντάμε και το Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Στο βράχο -τμήμα- υπάρχει ο Ναός του Αγίου Σάββα, το εξομολογητήριο μοναχών και προσκυνητών. Το σύνολο της Μονής υδροδοτείται από πηγή που αναβλύζει στην ανατολική πλευρά της κορυφής. Αναφορικά, με τη φιλοξενία των επισκεπτών, πρέπει να πούμε, πως λειτουργεί Ξενώνας, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 200 άτομα! Αλλά και για τους εκάστοτε επισκέπτες ιερείς υπάρχει ένα δωμάτιο μπροστά από τον Ναό της Αναλήψεως. Η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Αμπελάκι τυγχάνει υπό την πνευματική προστασία του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Θεόφιλου. Φιλοξενεί εννέα Μοναχές και τη Γερόντισσα, τη Μοναχή Πελαγία. Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται με λεωφορεία ή Ι.Χ. Ερχόμενοι από Αθήνα, μέσω Τρίπολης, περνάμε τη Μεγαλόπολη και το Λεοντάρι για να φτάσουμε στο χωριό Φαλαισία και εν συνεχεία στη Μονή (250 χλμ. περίπου). Από την Τρίπολη απέχει 50 χλμ. και άλλα τόσα από τη Σπάρτη. Address: ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ,22200 .-     
   Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Ι.Îœ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Βίντεο ~* 1.-  Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015  Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 10/09/2015 :  https://youtu.be/ncuTQDaqNbY  .-                                       ~** 2.-  Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης Αρκαδίας 03/09/2017 https://youtu.be/unMwilVvmeA  .-                                                                                                                  ~**3.- Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολης 03/09/2017  :                                           https://youtu.be/1vLFifw-_ws .-                                                                                                                        ~** 4.-   Ι Μ Παναγίας Αμπελάκι εντός Ιερός  Ναός 03/09/2017  : https://youtu.be/PcVUpTlKDbM .-  
***  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΜΠΟΥΡΑ» ΑΡΚΑΔΙΑΣ  

Ι Μ Παναγία Μπούρα στην Αρκαδία 10/09/2015:

https://youtu.be/e-I1lw8Y-yg .






~Η Ρωμιοσύνη στην Κομνήνειο κυρίαρχη αυστηρότητά της, εδραιώνει τον 11ο αιώνα, τα ιερά της Πίστεως και του Γένους στην ορεινή Αρκαδία. Ο Άγιος Νίκων ο «Μετανοείτε», κατά την ιεραποστολική του πορεία, «σταθείς εις τόπον αυχμηρόν», άνυδρο, στον σπηλαιώδη Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, δίδει το φως του Χριστού στις ψυχές των Αρκάδων. Πολύ κοντά στο σπήλαιό του, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας «Μπούρα» στην περιοχή της Φαλαισίας (Λεοντάρι) Αρκαδίας.
Η περίοδος της τουρκοκρατίας. Οι πορφυρές τοιχογραφίες και οι αρχοντοστολισμένοι θόλοι του Μοναστηριού συντρίφτηκαν. Αλλά η Ρωμιοσύνη, σαν δύναμη αθάνατη και αιώνια βαστάει ζωντανή στην ορεινή Αρκαδία, εδώ και χίλια χρόνια, την ευχή του Αγίου Νίκωνος. Μέσα στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας, οι Ρωμιοί συνέλεξαν από τα ερείπια και ξαναέκτισαν, στις αρχές του 17ου αιώνα, το Μοναστήρι της Παναγιάς. Τα βυζαντινά κεραμίδια, εντοιχισμένα στο μεταβυζαντινό Καθολικό, μαζί με σπάραγμα παλαιάς τοιχογραφίας, μαρτυρούν σιωπηρά την ανόρθωση της Μονής από τις τέφρες της. Το Μοναστήρι της Παναγίας, έπαλξη πάντοτε σωστική, στηρίζοντας καταλυτικά και απόλυτα την εθνική υπόσταση του Γένους, γίνεται η καταφυγή και η ελπίδα των αλύτρωτων Ρωμιών. Για τους δυνάστες θα είναι πάντα η μονή «Μπούρα», όπου «Μπούρας» στα αρβανίτικα σημαίνει «ανδρείος». Το Μοναστήρι των ανδρείων αυτών Μοναχών σήκωσε πράγματι στους πτωχούς του ώμους την ανάγκη των σκλαβωμένων Αδελφών. Το Γένος βρίσκει την παρηγοριά στην Παναγία, που του ζωογονεί την ελπίδα. Καταφύγιο κυνηγημένων, κρυφό σχολειό, βουλευτήριο αρχηγών και φιλικών. Σημείο ελεύθερο, αδούλωτο… Το 1710 μέσα σε μια περίοδο τραγικής υποδουλώσεως, όπου η Ορθοδοξία κλυδωνίζεται μεταξύ της επιβίωσης και της αλλοτρίωσης, οι Ρωμιοί συνεχίζουν πάρα ταύτα, αιώνιοι το ταξίδι της ζωής από το νυν προς το αεί και υπογράφουν στην Ιερά Μονή Μπούρα «επιβίωση», τοιχογραφώντας, θαυμαστά και πιστά στα ορθόδοξα αρχέτυπα, με τα εφόδια της Μεταβυζαντινής Κρητικής τέχνης, το Ιερό Καθολικό της Μονής.   Τα Ορλωφικά (1770). Ο Μοριάς καίγεται μαζί με τα κάστρα του. Οι Τουρκαλβανοί φονείς εισβάλλουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Τα σπαθιά τους κόβουν, τα χέρια τους καίνε. Οι σπάθες βυθίζονται στο υπέροχο φρέσκο, στα σχέδια στα χρώματα, στους κόπους, στους ασπασμούς, στα αισθήματα, στην ελπίδα. Η Αγία Τράπεζα ματώνει από το αίμα των σφαγμένων Πατέρων. Οι Άγιοι στους τοίχους σπαθίζονται με μανία, όση περίσσεψε από τον αφανισμό του προσώπου της Παναγίας. Άφησαν μοναχά το κατακόκκινο μαφόρι να φουσκοκυματίζει ανάλαφρα και σιωπηρά την καρτερεμένη Ανάσταση. Έφυγαν ικανοποιημένοι. Ανυποψίαστοι για την ματαιοπονία και πιο ανυποψίαστοι για το τι άφηναν πίσω τους. Τόπο μαρτυρικό! Ξεχείλισμα Χάριτος και Δυνάμεως για τους αιώνες. Ο Γέρων Ιωαννίκιος ήταν ο επόμενος. Σε αυτόν έπεσε ο κλήρος να ιστορήσει το Θεομητορικό πρόσωπο, το αιώνια και ανεξίτηλα ιστορημένο στις καρδιές των Χριστιανών. «Μεγαλομάτα». Πρόκειται για μια μεγάλων διαστάσεων (100cm x 75cm) φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσης~Το 1831, κρέμασε επίσημα πάνω στο σπαθισμένο και καμμένο κτιστό τέμπλο, την Παναγία, την Λεφτεριά και την Ελπίδα των ανθρώπων. Την είπαν «Μεγαλομάτα», γιατί μπορεί και ενώνει στο βλέμμα Της σωτήρια, τις ανάγκες όλων των τόπων και των χρόνων. Γέμισε η γη τα θαύματα Της. Ψήγματα εκ του θησαυροφυλακίου της Χάριτος Της είναι η σωρεία των διηγήσεων θεραπείας ανιάτων ασθενειών, ως και η ομμάτωση του εκ γενετής τυφλού Μοναχού Δαμασκηνού Παρασκευόπουλου (1911). Ως Ζωοδόχος πηγή αναβλύζει νερό σε άνυδρους τόπους. Σαν «Ελεούσα» Μάνα παρηγορεί χωρίς τέλος τις άτεκνες μητέρες, που βρίσκουν στην Χάρη Της τα παιδιά τους. Γιάτρισσα πόνων πολλών, φανερώνει σωστικό στις ψυχές το πρόσωπο του Υιού Της. Στέκεται κραταιός φύλακας κάθε επιβουλής κατά της Μονής Της, με φοβερές επεμβάσεις θεοσημείας. Η όντως Υπόστασις του Μοναστηριού Της, κατά άμεσο και απόλυτο μέτρο, ένθρονη Δέσποινα και Παναγία, εμφανίζει στο θαυματουργό εικόνισμά Της με χίλιους τρόπους την ποικιλία των Χαρίτων του Θεομητορικού Της προσώπου. Η Μονή της Παναγίας Μπούρα σκεπασμένη από το πανάγιο μαφόρι Της, συνέχισε την ιστορία της, Απέδωσε την κινητή και ακίνητη περιουσία της, για την σύσταση του ελληνικού Κράτους με απόλυτη αποστέρηση κάθε περιουσιακού της στοιχείου. Διατηρήθηκε ορθή στους σκληρούς χρόνους της βαυαροκρατίας. Στήριξε το γένος σε κάθε ιστορική του στιγμή, ως σήμερα, παρηγορώντας και ενισχύοντας με κάθε μέσο και τρόπο, τόσο στους καιρούς του πολέμου όσο και στους καιρούς της ειρήνης.  Η μονή σήμερα – Η έκδοση της «Φιλοκαλίας»  Παρέμεινε ανδρική μέχρι το 1935 και κατόπιν, ως γυναικεία, ανεκαινίσθη το 1984 από την μακαριστή Γερόντισσα Θεολογία. Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μπούρα εργάζεται στην αγιογραφία, το παραδοσιακό χρυσοκέντημα και την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Στα πλαίσια αυτών των βασικών εργοχείρων της περιβάλλει με έργα χρυσοκεντητικής τους Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στη Μονή, φιλοτεχνεί την τοιχογράφηση του Ιερού Ναού του Αγίου Αλεξίου, καθώς και σειρά φορητών εικόνων και παραδίδει στο Γένος των Ορθοδόξων την έκδοση της «Φιλοκαλίας των Ιερών Νηπτικών», βιβλιοδετημένη καλλιτεχνικά από το βιβλιοδετικό της εργαστήριο. ~  Πρόκειται για έκδοση του αυθεντικού κειμένου της Φιλοκαλίας του 1782, το οποίο για πρώτη φορά προσφέρεται μαζί με την παράλληλη ακριβέστατη νεοελληνική απόδοση, στην οποία εργάστηκαν μεταφραστικώς και ποικίλως φιλολογικώς οι Αδελφές της Ιεράς Μονής. Στην έκδοση αυτή προσφέρει ευγενώς την επιστημονική του εποπτεία ο Καθηγητής της Δογματικής στο Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης μαζί με τα θεολογικά του σχόλια.  Στην είσοδο της Μονής δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, ενώ ο κοιμητηριακός της Ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Επίσης στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής, στη θέση Γιανναίϊκα, όπου και ο παραδοσιακός υδρόμυλός της, λειτουργεί Ιερός Ναός προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος πανηγυρίζει στο Γενέθλιό του στις 24 Ιουνίου. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, όπου και η Απόδοσις της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Αγία Αυτής Μετάσταση. Επίσης η Μονή εορτάζει πανηγυρικά την μνήμη του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού στις 17 Μαρτίου, ενώ οι Νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη εορτάζονται την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Η Ιερά Μονή Μπούρα δέχεται επισκέψεις από τους προσκυνητές: 8-12 π.μ και 4-5 μ.μ. κατά την χειμερινή περίοδο, ενώ 4-6 μ.μ. κατά την θερινή, εκτός των τεσσάρων πρώτων ημερών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου παραμένει κλειστή. Τηλ.: (+30)2791026400
Βιντεο 1 ~ Ι Μ Παναγία Μπούρα Μεγαλόπολης στον Ι. Ν. Αλεξίου 10/09/2015 : https://youtu.be/k24HPZR3Br4 .-   


 Η μονή Μπούρα βρίσκεαι κοντά στο χωριό Λεοντάρι (6 χιλ), δίπλα από τον δρόμο Λεονταρίου-Σπάρτης. Είναι κτισμένη σε κατάφυτο λόφο, 4 χιλ. από το χωριό Φαλαισία και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής, πιθανολογείται ότι χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα. Από τότε ήταν ανδρική μονή. Τα προεπαναστατικά χρόνια, όπως και την περίοδο της επανάστασης του 21 υπήρξε λίκνο του αγώνα για την απελευθέρωση. Ο "Πύργος",  ένα κτίσμα της Μονής ύψους 10 μέτρων, αποτελεί με τις πολεμίστρες του μαρτυρία της αντίστασης των μοναχών κατά των Τούρκων. Στην επανάσταση του 1770 η μονή λεηλατήθηκε από Τουρκαλβανούς οι οποίοι σκότωσαν όλους τους μοναχούς και κατέστρεψαν τις τοιχογραφίες. Αργότερα, κατά την επιδρομή τυ Ιμπραήμ, οι μοναχοί πρόβαλαν γενναία αντίσταση κατά των Τουρκοαιγυπτίων, μέχρι που σκοτώθηκαν όλοι. Το 1932 η Μονή προσαρτήθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου και έκλεισε. Το 1934 ξανάνοιξε με λίγες μοναχές που ήλθαν από την κοντινή Μονή Αμπελακίου. Το 1952 η περιουσία της παραχωρήθηκε στους ακτήμονες της Φαλαισίας και από τότε άρχιζε παρακμάζει. Το 1984 εγκαταστάθηκε μια ομάδα από μοναχές οι οποίες σε διάστημα 15 χρόνων συντήρησαν και αναμόρφωσαν τη Μονή, αναπαλαιώνοντας τα παλια της κτίσματα και δημιουργώντας νέα φροντισμένα κτίσματα. Ανάμεσα στα τελευταία είναι η ωραία εκκλησία του Αγίου Αλεξίου, οι Ναοί των Αγίων Αναργύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και το διώροφο κτήριο που στεγάζει τα κελιά, διάφορα εργαστήρια, τη βιβλιοθήκη και άλλους χώρους.  Η Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου.                                                                                       
Βίντεο 2 Ι Μ Παναγία Μπούρα Μεγαλόπολης στον Ι. Ν. Αλεξίου 10/09/2015 :  
Βίντεο 3 : ~ Ι. Μονή Μπούρα Αρκαδίας 2011 : https://youtu.be/crysGPqfQho .-  

***  ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣΗ διαδρομή προς την Αγία Θεοδώρα Βάστα αποζημιώνει και με το παραπάνω τον επισκέπτη, αφού το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Καθώς κανείς πλησιάζει το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ακούγεται ολοένα και εντονότερο, προκαλώντας στον επισκέπτη δέος μπροστά στο θέαμα που τελικά αντικρύζει. 
Το εκκλησάκι με τα 17 δέντρα που βγαίνουν από τη στέγη του. Μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο” και σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση εκεί εκτελέστηκε η Αγία Θεοδώρα. Τι εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες...  Είναι ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι που δημιουργεί εντύπωση στους επισκέπτες, καθώς 17  δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα βγαίνουν από τη στέγη του. Οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές και διακρίνονται  μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν μέσα από τους τοίχους και τη στέγη. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα 30 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη. Περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος με βελανιδιές και τρεχούμενα νερά και βρίσκεται κοντά στον ποταμό Χάραδρο. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ο αριθμός των δέντρων είναι όσα τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε. Ο θρύλος λέει ότι στο σημείο όπου εκτελέστηκε, το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των πλατανιών σε άλλη περίπτωση θα είχε γκρεμίσει το μικρό ξωκκλήσι ή θα είχε ανατρέψει τη στέγη του. Το εκκλησάκι συνεχίζει να στέκεται όρθιο μέσα στο πέρασμα του χρόνου και το ποταμάκι που τρέχει δίπλα, συνεχίζει να δίνει ζωή στα δέντρα....   

Το μικρό εκκλησάκι με τα 17  δέντρα στη στέγη. Το 1998-99 έγιναν αναστηλωτικές εργασίες από το υπ. Πολιτισμού. Τότε οι επιστήμονες που κλήθηκαν να δώσουν εξήγηση είπαν ότι το δίκτυο των ριζών ενισχύει στατικά το κτίσμα και ισορροπεί το φορτίο της στέγης. Ταυτόχρονα όμως, καταστρέφει τους πέτρινους τοίχους Το καλοκαίρι του 1996, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα. Τότε πραγματοποιήθηκε ένας πρωτοποριακός για την εποχή έλεγχος με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία....  



Τ α αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο. Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης (1998-1999) στις οποίες έγινε καθαρισμός και αρμολόγηση της τοιχοποιίας χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.  Η εκκλησία είναι βυζαντινή και ανεγέρθηκε τον 12 αιώνα μ.Χ. προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή. Έχει μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και πέντε μέτρα μήκος και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου. Η ζωή της Αγίας Θεοδώρας Για τη ζωή και το τέλος της Αγίας Θεοδώρας έχουν αναφερθεί  δύο ιστορίες. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή ήταν κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της Μακεδονικής δυναστείας και βασίλεψε σαν άντρας για έναν χρόνο, ώσπου ο Μιχαήλ ΣΤ΄ ο Στρατιωτικός τη διαδέχθηκε. Τότε ο ίδιος υποστήριξε ότι η Θεοδώρα αρρώστησε και πέθανε, ενώ πολλοί υποψιαζόταν ότι τη δολοφόνησε και την έθαψε εκεί που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Θεοδώρα καταγόταν από τη Βάστα της Πελοποννήσου και ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας φτωχής οικογένειας. Την περίοδο εκείνη ένας άντρας από κάθε οικογένεια έπρεπε να συμμετέχει στον στρατό, αλλά ο πατέρας της ήταν άρρωστος και η οικογένεια πολύ φτωχή για να μισθώσει κάποιον μισθοφόρο να πάρει τη θέση του. Για τον λόγο αυτό, η Θεοδώρα αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει εκ μέρους της οικογένειάς της στο στρατιωτικό σώμα του χωριού. Η Θεοδώρα δεν υστερούσε σε τίποτα από τους άλλους στρατιώτες. Ήταν θαρραλέα και ήξερε να μάχεται. Τότε μια κοπέλα πιστεύοντας πως είναι άντρας την ερωτεύτηκε. Η Θεοδώρα προσπάθησε να την απομακρύνει και τότε η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να την εκδικηθεί. Κοιμήθηκε με έναν άλλο στρατιώτη, έμεινε έγκυος και υποστήριξε στον Διοικητή του στρατού ότι το παιδί που περίμενε ήταν από τη Θεοδώρα. Η Θεοδώρα αρνήθηκε να την παντρευτεί και την καταδίκασαν σε θάνατο γιατί ατίμασε την τιμή της κοπέλας. Μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να αποκαλύψει το μεγάλο της μυστικό και τελικά τη σκότωσαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Σύμφωνα με την παράδοση στα τελευταία της λόγια ανέφερε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει”....  
Video :~ Αγία Θεοδώρα Βάστας Μεγαλόπολης διαδρομή επίσκεψη 10/09/2015 : https://youtu.be/Cpg5Q_aXJr8 .- 
~  ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ :  ~ https://youtu.be/DqOrPzRN8vg .- [ Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αι. του οποίου οι διαστάσεις δεν ξεπερνούν τα 4 μ. πλάτος και τα 5 μ. μήκος., ενώ σκεπάζεται και από δίριχτη σκεπή με πέτρινες πλάκες. Από τη βάση του ναΐσκου αναβλύζει πηγαίο νερό. Ως εδώ καλά. Το παράξενο όμως είναι ότι πάνω στην πέτρινη στέγη έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα (κυρίως βελανιδιές) βάρους δεκάδων τόνων και ύψους 20 μέτρων! Το αξιοθαύμαστο επίσης είναι ότι τα δέντρα αυτά δεν έχουν εμφανείς ρίζες, δείτε για παράδειγμα το εσωτερικό του ναού. Πολλοί επιστήμονες (δασολόγοι, γεωπόνοι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.) προσπάθησαν ματαίως να εξηγήσουν το φαινόμενο, δείτε για παράδειγμα το πόρισμα του κου Μπεληγιάννη. Και να φανταστεί κανείς τι δυνάμεις ασκούνται στη στέγη όταν φυσάει δυνατός άνεμος!
Σύμφωνα με το θρύλο, κατά το Μεσαίωνα η Θεοδώρα ήταν ένα φτωχό δεκαεπτάχρονο κορίτσι που καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο σημείο εκείνο. Τις τελευταίες της στιγμές προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας του "το σώμα της να γίνει εκκλησία, τα χρόνια της να γίνουν δέντρα και το αίμα της να γίνει νερό να τα ποτίζει". Αργότερα οι συγχωριανοί της έφτιαξαν στον τόπο αυτό ένα εκκλησάκι στη μνήμη της, με την ολοκλήρωση του οποίου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στη σκεπή είχαν φυτρώσει 17 ολόκληρα δέντρα! Εδώ συρρέουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα. Το ναΐδριο πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου. Τριγύρω οι ντόπιοι έχουν στήσει πάγκους και πωλούν κεριά, εικονίσματα, κομποσχοίνια, γκλίτσες, κεραμικά, σουβενίρ και άλλα είδη λαϊκής τέχνης.] .-
~**  ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ -ΒΑΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ : https://youtu.be/nBXFKvf2VSw .

2 σχόλια:

MATTOGI είπε...

προσφέρουμε το δάνειο 2% για επαγγελματικούς σκοπούς, αγοράστε σπίτι, αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

MATTOGI είπε...

Χρειάζεστε 2% νόμιμο δάνειο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγοράστε σπίτι και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε selsumat@gmail.com