ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 28  Αυγούστου 2017 :

Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ...
Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~

 Σήμερα  28  Αυγούστου στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  εορτάζεται  Η Κοίμηση της Παναγίας μας !
Η Υπεραγία Αει-πάρθενος Παναγία μας  ας πρεσβεύει   υπερ ημών-υμών !
 
ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ!
Άγιος Ιωάννης ο ΚαρπάθιοςΣου λέει ο Κύριος, όπως είπε στον Ματθαίο: «Ακολούθησέ με». Εσύ, λοιπόν, εκεί που καταδιώκεις με προθυμία τον πολυπόθητο Κύριό σου, αν στο δρόμο σου σκοντάψεις το πόδι σου στην πέτρα κανενός πάθους και πέσεις απροσδόκητα στην αμαρτία, ή και πολλές φορές, επειδή υπάρχουν λασπώδη μέρη, γλίστρησες χωρίς να το θέλεις και έπεσες, όσες φορές τύχει να πέσεις και να βασανίσεις το σώμα σου, τόσες φορές σήκω επάνω και τρέξε πίσω από τον Κύριό σου μέχρις ότου τον φτάσεις.«Έτσι παρουσιάστηκα μπροστά Σου στο ναό της διάνοιας, να δω τη δύναμη και τη δόξα Σου που με σώζουν· και στο όνομά Σου, Κύριε, θα υψώσω τα χέρια μου να προσευχηθώ και θα εισακουστώ· και θα αισθάνομαι σαν να χόρτασα με λιπαρά και παχιά φαγητά και θα χαρούν τα χείλη μου να Σου ψάλλουν». Γιατί θεωρώ σπουδαίο πράγμα το ότι αξιώθηκα να ονομαστώ Χριστιανός, όπως μου λέει ο Κύριος μέσω του Προφήτη Ησαΐα: «Είναι μεγάλη σου τιμή να ονομαστείς παιδί Μου».
 
 
~  Τη μνήμη του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος τιμά σήμερα, 28 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο όσιος Μωυσής ήταν αγορασμένος δούλος κάποιου πλούσιου κτηματία.
* Είχε χαρακτήρα σκληρό και δύστροπο και καθημερινά δημιουργούσε πολλά προβλήματα, ώσπου το αφεντικό του αγανάκτησε και τον πέταξε στον δρόμο. Ο Μωυσής βρήκε καταφύγιο σε μια ληστοσυμμορία και με την τεράστια σωματική του δύναμη δεν άργησε να επιβληθεί και να γίνει ο αρχηγός της.
Κάποτε, κυνηγημένος από τα όργανα της εξουσίας, για τα πολλά του εγκλήματα, πήγε να κρυφτεί βαθειά στην έρημο όπου ζούσαν οι πιο ονομαστοί ασκητές.
Η συναναστροφή του με τους αγίους τον έκανε σιγά – σιγά να ημερεύσει.
Τον επισκίασε η Χάρη του Θεού, γιατί η μετάνοια είναι ώρα Χάριτος, μαλάκωσε η καρδιά του, μετανόησε πραγματικά και ζήτησε την λύτρωση. Η αλλαγή του ήταν ριζική και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στα μέτρα των μεγάλων Πατέρων της ερήμου. Μετά το βάπτισμα αξιώθηκε να λάβει και την Χάρη της Ιεροσύνης.
Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από την πρόσκαιρη αυτή ζωή με τρόπο βίαιο και μαρτυρικό. Ειδωλολάτρες ληστές εισέβαλαν στο σπήλαιο που ασκήτευε και τον σκότωσαν με μαχαίρια. Και στο σημείο αυτό επαληθεύθηκε, για άλλη μια φορά, ο λόγος του Χριστού προς τον Απόστολο Πέτρο: «πάντες γὰρ οἱ λαβόντες μάχαιραν ἐν μαχαίρῃ ἀποθανοῦνται» (Ματθ. κστ, 52).
Οι δύο μεγάλες αρετές που τον κοσμούσαν ήταν η αληθινή μετάνοια και η βαθειά ταπείνωση. Μέχρι την τελευταία του αναπνοή «έκλαιε πικρώς» για τις αμαρτίες του και θεωρούσε τον εαυτό του κατώτερο όχι μόνον από τους ανθρώπους, αλλά και από αυτήν την άλογη κτίση. «Η συναίσθησις της αμαρτίας ημών είναι μέγα δώρον του Ουρανού, μεγαλύτερον και της οράσεως των αγγέλων…
Η μετάνοια είναι ανεκτίμητον δώρον προς την ανθρωπότητα… Δια της μετανοίας συντελείται η θέωσις ημών. Τούτο είναι γεγονός ασυλλήπτου μεγαλείου» (Αρχιμ. Σωφρονίου, Οψόμεθα τον Θεόν καθώς εστι, σελ. 40 και 46). Ο Μωυσής αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο το ανεκτίμητο αυτό δώρο και έφθασε στην θέωση, στην όραση του Θεού.
Αρκετά περιστατικά από τον βίο και την πολιτεία του φανερώνουν την ριζική αλλαγή του τρόπου της ζωής του. Άλλωστε αυτό σημαίνει μετάνοια. Αλλαγή τρόπου σκέψης και τρόπου ζωής. Αξίζει να αναφέρουμε ένα από αυτά: «Κάποτε, τέσσερεις ληστές, παλιοί σύντροφοί του, μπήκαν στην καλύβα του για να την ληστέψουν, χωρίς να φαντάζονται ποιόν μπορούσαν να βρουν μέσα.
Όταν τον είδαν σάστισαν. Εκείνος, με μεγάλη ευκολία, τους έπιασε, τους έδεσε και τους οδήγησε στην συνάθροιση των Γερόντων και τους ερώτησε να του πουν τί πρέπει να κάνει με τους ληστές, λέγοντας συγχρόνως: «Σε μένα δεν αρμόζει πια να τιμωρήσω άνθρωπον»» (Γεροντικόν, Εκδ. Ρηγοπούλου, σελ. 111). Όταν τα άκουσαν αυτά οι ληστές εξομολογήθηκαν, μετανόησαν και έγιναν Μοναχοί.
Άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό που φανερώνει την ταπείνωση του Οσίου είναι και το ακόλουθο: «Την ημέρα που τον χειροτονούσε Πρεσβύτερο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και μάλιστα την ώρα που του φορούσε τα ιερά άμφια του είπε φιλικά ότι έγινε λευκός σαν περιστέρι. Ο Μωυσής ερώτησε ταπεινά τον Πατριάρχη αν κρίνει από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, επειδή και τα άμφια ήσαν λευκά.
Ο Πατριάρχης θέλοντας να τον δοκιμάσει αν έχει πραγματική ταπείνωση, είπε κρυφά στους κληρικούς να τον διώξουν από το σκευοφυλάκιο. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε εκεί μετά την θεία Λειτουργία, τον έδιωξαν βρίζοντας τον.
Ο Μωυσής έφυγε αμέσως χωρίς καμιά αντιλογία. Ένας από αυτούς, που τον ακολούθησε κρυφά για να δει αν του κακοφάνηκε, τον άκουσε να μονολογεί μεμφόμενος τον εαυτό του: «Καλά σού κάνανε, σποδόδερμε μελανέ». Αφού δεν είσαι άνθρωπος, τί γυρεύεις με τους ανθρώπους;» (Γεροντικόν, σελ. 252 -253).
Η Ορθόδοξη Εκκλησία με τον τρόπο ζωής που προσφέρει μεταμορφώνει και μετασκευάζει τα τσακάλια και τους λύκους σε πρόβατα και αρνιά άκακα. Μεταβάλλει τους υπερήφανους σε ταπεινούς, τους πόρνους και μοιχούς σε σώφρονες, τους φονιάδες, τους τρομοκράτες και τους ληστές σε Οσίους.
Σημείωση: Σύμφωνα με τον Συναξαριστή του Άγιου Νικόδημου, ο Όσιος Μωυσής απεβίωσε ειρηνικά.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Των παθών καταλείψας Πάτερ την Αίγυπτον, των αρετών εν τω όρει ανήλθες πίστει θερμή, τον Σταυρόν τον του Χριστού άρας επ’ ώμων σου, και δοξασθείς περιφανώς τύπος ώφθης Μοναστών, Μωσή Πατέρων ακρότης, μεθ’ ων απαύστως δυσώπει ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.
Απολυτίκιο Αγ. Μωυσέως του Αιθίοπος - 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/JVafmLSLkRo  .-

~
**  «Οταν υπάρχουν προβλήματα μέσα στο σπίτι…»
~ Για τις σχέσεις του ανδρογύνου; Πώς να συμπεριφέρεσαι; Τι σου έλεγε ο γέροντας Πορφύριος;
-Μου έλεγε πολλά. Έλεγε, δηλαδή, ότι πρέπει να συνεννοούμαστε, να προσευχόμαστε μαζί. Αυτό μου τόνισε πολλές φορές. Η προσευχή πρέπει να είναι κοινή.
* Όταν τα παιδιά μου ήταν φοιτητές, του έλεγα ότι προσεύχομαι για να περάσουν τις εξετάσεις. Μάλιστα, μια φορά, ο γιός μου, αν και ήταν καλός φοιτητής, σε κάποιες εξετάσεις δυσκολευόταν τότε μου είπε ο Γέροντας: «δε θα περάσει τις εξετάσεις». Πράγματι δεν τις πέρασε.
Και όταν ξαναπήγα, μου είπε: «Δε θα περάσει γιατί του φωνάζεις και να, ο σατανάς θέλει να κάνει φασαρία μέσα στο σπίτι και είσαι συ το όργανό του. Να μη μιλάς».
«Να σου πω και κάτι άλλο» μου λεγε. «Όταν γίνεται η προσευχή από κοινού, τότε να δεις πως γίνεται το θαύμα».
Και του λέω: «Μα να πω στον άντρα μου, έλα να γονατίσουμε να κάνουμε προσευχή να περάσουν τα προβλήματα;». -; «Σου είπα εγώ έτσι; Εγώ σου είπα να κάνετε προσευχή. Απ’εκεί και πέρα βρέστε τα μόνοι σας».
– Το να μη φωνάζετε στα παιδιά σας το τοποθετούσε ειδικά στην περίοδο των εξετάσεων;
– Πάντα. Και για τη νηστεία και για την προσευχή και για έξω που βγαίνανε.
~  – Καμιά παρατήρηση.
– Όχι, όχι.
– Πες μου, κυρία Ξένια, για το θέμα του σατανά, που σας είπε ότι γίνεστε όργανό του κάποτε. Τον ερώτησες τίποτε;
– Έλεγε ότι ο σατανάς δεν μπορεί να βλέπει τις οικογένειες να ναι γαλήνιες και να περνούν καλά και σε συνεννόηση μεταξύ τους. Βρίσκει έναν απ’ όλους, έναν που να μπορεί να τον παρασύρει.
– Έναν ευάλωτο, ας πούμε.
– Ναι. Και σ’ αυτή την περίπτωση «εσύ είσαι», μου είπε. Και για το παιδί του έλεγα: «Αφού τον βλέπω ότι τα παρατάει και φεύγει». Μου απάντησε: «Είδες τι κάνει ο σατανάς; βάζει εσένα να κάνεις καυγά και να ευχαριστηθεί αυτός».
Ύστερα, όταν επρόκειτο να τελειώσει ο γιός μου τις σπουδές του και να πάρει το πτυχίο του, μου είπε: «Τώρα θα περάσει, τώρα θα περάσει είδες τώρα που δεν μιλάς; Τώρα θα περάσει».

**  Όσιος Παΐσιος: Αρρώστιες και ατυχήματα από κατάρες
~ Πολλές αρρώστιες που δεν βρίσκουν οι γιατροί από τι είναι, μπορεί να είναι από κατάρα. Τι να βρουν οι γιατροί, την κατάρα;
*  Μια φορά μου έφεραν στο Καλύβι έναν παράλυτο. Ολόκληρος άνδρας, δεν μπορούσε να καθήση. Το κορμί του ήταν τεντωμένο σαν ξύλο.
Τον κουβαλούσε ένας στην πλάτη και ένας άλλος τον κρατούσε από πίσω. Του έβαλα δυο κούτσουρα και ακουμπούσε λίγο ο καημένος. Μου λένε αυτοί που τον συνόδευαν:
«Από δεκαπέντε χρονών παιδί είναι σ’ αυτήν την κατάσταση και έχουν περάσει δεκαοχτώ χρόνια από τότε».«Μα πώς στα καλά καθούμενα να το πάθη αυτό; είπα. Δεν μπορεί∙ κάτι συμβαίνει». Έψαξα από ‘δω-από ‘κει και βρήκα ότι κάποιος τον είχε καταρασθή. Τι είχε συμβή;
Κάποτε πήγαινε με το αστικό στην σχολή του και καθόταν σε μια θέση τεντωμένος. Σε κάποια στάση μπήκε ένας ηλικιωμένος παπάς και ένα γεροντάκι και στάθηκαν όρθιοι δίπλα του. Τότε του είπε ένας:
«Σήκω, να καθήσουν οι μεγάλοι». Αυτός τεντώθηκε ακόμη περισσότερο στο κάθισμα, χωρίς να δώση σημασία. Οπότε το γεροντάκι που στεκόταν όρθιο του λέει:
«Τεντωμένος να μείνης και ποτέ να μην μπορής να καθήσης».
Και η κατάρα έπιασε. Βλέπεις, είχε αναίδεια ο νέος. Σου λέει:
«Γιατί να σηκωθώ, αφού την πλήρωσα την θέση;»
Ναι, αλλά και ο άλλος πλήρωσε και είναι ηλικιωμένος, σεβάσμιος, και στέκεται όρθιος και εσύ είσαι μικρό παιδί, δεκαπέντε χρονών, και κάθεσαι.
«Από αυτό είναι, του λέω. Κοίταξε να μετανοήσης για να γίνης καλά∙ χρειάζεται μετάνοια».
Ο καημένος, μόλις το κατάλαβε λίγο και το αναγνώρισε, αμέσως τακτοποιήθηκε.
Πόσα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι από κατάρα, από αγανάκτηση. Και όταν εξοντώνωνται ολόκληρες οικογένειες ή πεθαίνουν πολλά άτομα από μία οικογένεια, να ξέρετε, είναι ή από αδικία ή από μάγια ή από κατάρα.
Ένας πατέρας είχε ένα παιδί που όλο γύριζε. Μια φορά του λέει αγανακτισμένος:
«Να έλθης μια και καλή». Το παιδί εκείνο το βράδυ, καθώς ερχόταν στο σπίτι, ακριβώς έξω από την πόρτα, το χτύπησε ένα αυτοκίνητο και έμεινε στον τόπο. Τον πήραν οι φίλοι του σκοτωμένο και τον πήγαν μέσα στο σπίτι του. Ήρθε μετά ο πατέρας στο Καλύβι και έκλαιγε. «Το παιδί μου σκοτώθηκε έξω από την πόρτα του σπιτιού μου», έλεγε. Από ‘δω-από ΄κει, μετά μου λέει:
«Του είχα πει και μια κουβέντα». «Τι του είπες;», του λέω. «Αγανάκτησα που ξενυχτούσε και του είπα: “Να έρθης μια και καλή!”
Μήπως ήταν απ’ αυτό»; «Εμ, από τι ήταν; Του λέω. Κοίταξε να μετανοήσης, να εξομολογηθής». «Αυτήν την φορά να έρθης μια και καλή», του είπε, και το παιδί το έφεραν νεκρό. Άντε μετά να χτυπιέται ο πατέρας, να κλαίη…
«Αποσπασμα απο το βιβλιο Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο»,
~ Όσιος Παΐσιος: Η λύπη εξαντλεί τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις
~ – Γέροντα, συχνά μου πονάει το στομάχι και δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στα πνευματικά μου καθήκοντα.
~  – Εσύ κάθεσαι και συζητάς με τους λογισμούς σου, τα βλέπεις όλα μαύρα και βασανίζεσαι χωρίς λόγο ∙ έτσι τσακίζεσαι ψυχικά και σωματικά.
Έπειτα από ένα τέτοιο τσάκισμα πονάει και το στομάχι, και πού να βρεθή μετά κουράγιο για πνευματικά;
Μπορεί να πάρης κάτι και να σου περάση το στομάχι, αλλά, αν δεν λείψη η , πάλι θα πονέση. Μη δέχεσαι τους λογισμούς που σε απογοητεύουν , για να μην αχρηστέψης τα δώρα που σου έχει δώση ο Θεός. Όσο θα τοποθετήσαι σωστά, τόσο θα γαληνεύης και θα ηρεμής, και τόσο η υγεία σου θα καλυτερεύη και δε θα έχης ανάγκη από φάρμακα.
Η στενοχώρια αφοπλίζει τον άνθρωπο. Του ρουφάει όλο το μεδούλι των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων και δεν τον αφήνει να κάνη τίποτε. Δηλητηριάζει την ψυχή και φέρνει ανωμαλίες και στο σώμα. Χτυπάει στα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και εξασθενεί τον άνθρωπο με το άγχος που δημιουργεί. Το δηλητηρίασμα από την πίκρα μπορεί να καταβάλη τελείως όχι μόνον έναν ευαίσθητο οργανισμό αλλά και γερούς οργανισμούς.
Μια αδελφή εδώ ξέρετε τί δυνατότητες έχει; Μπορεί να κάνη πολύ καλή πνευματική εργασία, και στις δουλειές είναι σπίρτο! Όλο το μοναστήρι μπορεί να το φέρη βόλτα, αλλά, επειδή την πιάνει αυτό το τσάκισμα από την στενοχώρια, δεν μπορεί να κάνη τίποτε∙ χαραμίζεται. Κι έτσι αχρηστεύεται μια γερή μηχανή.  ( ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄ – ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ)
~** Άγιος Παΐσιος: Του Θεού η ευλογία έρχεται όταν δίνουμε ευλογία
: Μου είχε διηγηθή ο Γερο-Σάββας, ο Φιλοθεΐτης, ότι με την μεγάλη πείνα του 1917 οι Ιβηρίτες, βλέποντας τις αποθήκες της Μονής να αδειάζουν, είχαν ελαττώσει την φιλοξενία. Μάλιστα, ένας Προϊστάμενος τσιγκούνης επέμενε, και την έκοψαν τελείως.
* Επόμενο ήταν και ο Χριστός να σταματήση κάθε ευλογία Του. Τότε άρχισαν να πεινάνε οι Πατέρες και να παραπονιούνται στον Χριστό και στην Παναγία, που δεν φρόντιζαν την Μονή τους. Δυστυχώς, δεν είχαν καταλάβει το σφάλμα τους.
Μια μέρα, λοιπόν, παρουσιάσθηκε ο Χριστός στον Πορτάρη της Μονής, σαν φτωχός, και του ζήτησε λίγο ψωμί. Ο Πορτάρης λυπημένος του λέει:
– Δεν έχουμε, αδελφέ μου, γι’ αυτό και κόψαμε την φιλοξενία. Περίμενε όμως λίγο να σου φέρω αυτό το κομματάκι που έχω στο κελλί μου για τον εαυτό μου. Έτρεξε, πήγε στο κελλί του και του έφερε το ψωμί που είχε για τον εαυτό του και του το έδωσε. Έβλεπε όμως το πρόσωπο του Φτωχού να λάμπη.
~ Αφού λοιπόν πήρε ο Φτωχός εκείνος το ψωμί, λέει στον Πορτάρη:
– Ξέρετε γιατί ήρθε αυτή η δυστυχία στην Μονή; Επειδή διώξατε από το Μοναστήρι δύο: τον «δότε» και τον «δοθήσεται».
Μετά από αυτά τα λόγια έγινε άφαντος, σκορπίζοντας μια λάμψη που θάμπωσε τον Πορτάρη. Τάχασε τότε ο Πορτάρης και φοβισμένος έτρεξε στους Προϊσταμένους της Μονής και διηγήθηκε το γεγονός. Οι Πατέρες στην αρχή βασάνιζαν το μυαλό τους να θυμηθούν ποιους ανθρώπους έδιωξαν. Μετά όμως κατάλαβαν ότι εκείνος ο φτωχός ήταν ο Χριστός και εννόησαν και τα Ευαγγελικά Του λόγια: δότε και δοθήσεται υμίν.
Μετανόησαν αμέσως για το σφάλμα τους, και, μόλις άρχισαν να δίνουν από το υστέρημα τους στους φτωχούς, κατέφθασαν και οι πλούσιες ευλογίες του Θεού. Πηγή: ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ
~ 28 Αυγούστου
Μαρτύρων Δάμωνος πρεσβυτέρου, Διομήδους και Λαυρεντίου. Μαρτύρων Εζεκίου του δικαίου βασιλέως (1). Οσίου Μωϋσέως του Αιθίοπος (†δ΄αι.).
(1)Ο δίκαιος Βασιλιά Εζεκίας, ήταν γιος του αποστάτη βασιλιά του Ιούδα Αχάζ, που υποστήριζε με μεγάλη θέρμη τα είδωλα. Ο Εζεκίας όμως, ακολούθησε εντελώς διαφορετικό δρόμο από τον πατέρα του. Καταπολέμησε την ειδωλολατρία, έδωσε στην γιορτή του Ιουδαϊκού Πάσχα περισσότερη μεγαλοπρέπεια και υποστήριξε με το προσωπικό του παράδειγμα αλλά και το βασιλικό του κύρος τον αληθινό Θεό. Αλλά και ο Θεός τον υποστήριξε ανάλογα. Ο Εζεκίας λοιπόν όχι μόνο κατόρθωσε να νικήσει τούς Φιλισταίους, αλλά ξέφυγε και από τον ζυγό των Ασσυρίων, κατατροπώνοντας τον Βασιλιά τους, Σεναχερείμ. Οι σύμβουλοι του Εζεκία ήταν οι προφήτες Ησαΐας και Μιχαίας. Ακόμα υποστήριξε πολύ την γεωργία και το εμπόριο, οχύρωσε την Ιερουσαλήμ και στόλισε τον ναό της πόλης. Πέθανε το 696 και τάφηκε με μεγάλη πομπή, στον υψηλότερο τάφο των υιών του Δαυίδ. Υπήρξε ένας από τούς καλύτερους βασιλείς του Ιούδα.~ 
~
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
***  Ο υψηλός επισκέπτης… 
Μέγα κινητοποίηση χθες από το πρωί έως το μεσημέρι στο Μουσείο Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Καρέλια», στην οδό Σταδίου. Τι αστυνομικοί σκύλοι να ελέγχουν το κτήριο και τη γύρω περιοχή, τι αστυνομικοί με πολιτικά να λαμβάνουν μέτρα… Όλα παρέπεμπαν σε πολύ… υψηλό πρόσωπο! Μέχρι και ο Πρωθυπουργός πέρασε από το μυαλό μας, μιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ήδη επισκεφθεί το Μουσείο.
Κάποια στιγμή ακούσθηκε ότι ο υψηλός επισκέπτης θα είναι ο Πρέσβης του Ισραήλ και με όλα όσα συμβαίνουν, είπαμε ότι έχουν ένα φόβο παραπάνω και γι’ αυτό τόσα μέτρα.
Μέχρι που νωρίς το μεσημέρι, εμφανίσθηκε το πολυαναμενόμενο επίσημο αυτοκίνητο από το οποίο βγήκε ο Μεσσήνιος βουλευτής, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος…
Μας λύθηκε η απορία για τον επισκέπτη, όχι όμως και για τα τόσα μέτρα!
Β.Β.  

*** Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 28/8/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 25-65%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~
***  *** Έκρηξη σε μετασχηματιστή σούπερ μάρκετ διέκοψε το ρεύμα σε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο) 
  
2 εκρήξεις ακούστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Κρήτης όπου υπάρχει μετασχηματιστής σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στο σημείο.
Αμέσως μετά τις εκρήξεις βγήκε και καπνός από το υπόγειο του κτηρίου ενώ διακόπηκε η παροχή ρεύματος σε μεγάλο μέρος  της πόλης.
Στο σημείο έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ και Πυροσβέστες ενώ γίνεται προσπάθεια να απομονωθεί ο μετασχηματιστής και να δοθεί ξανά προς χρήση η γραμμή της ΔΕΗ κάτι τελικά που έγινε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.
Έκρηξη σε σούπερ μάρκετ :  https://youtu.be/uHoK1A4VUlk .-


*** Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμούς στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)

Πρώτη Δημοσίευση: 28/08/2017 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 28/08/2017 00:42
 
 
 
 
 
Ένα αυτοκίνητο ντελαπάρησε όταν συγκρούστηκε με άλλο όχημα στη Βας. Γεωργίου λίγο πριν τις 12 το βράδυ.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν για ώρα να απεγκλωβίσουν τον έναν οδηγό.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν και οι δύο οδηγοί να διακομιστούν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Τροχαίο με ανατροπή στην Καλαμάτα 27-8-2017   : https://youtu.be/0TknNfGxfr4  .-


***  «Βουνό» οι υποθέσεις στα δικαστήρια Καλαμάτας σύμφωνα με το Υπ. Δικαιοσύνης 
Το μεγάλο μπλοκάρισμα που υπάρχει από υποθέσεις και στα δικαστήρια της Καλαμάτας, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποίησε για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το γεγονός αυτό ήταν εμφανές τους προηγούμενους μήνες, καθώς σε όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων, τα εκθέματα ήταν πολυσέλιδα, ενώ πολλές υποθέσεις αναβάλλονταν.
  Εφετείο Καλαμάτας
Στο Εφετείο Καλαμάτας, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπηρετούν 6 δικαστικοί λειτουργοί και ένας υπάλληλος. Οι εκκρεμείς υποθέσεις στις αρχές το πρώτου τριμήνου του έτους ήταν 519. Σε αυτές προστέθηκαν ως εισερχόμενες υποθέσεις 61 και οι περαιωθείσες / επιλυθείσες ήταν 81. Στο τέλος της περιόδου έμειναν σε εκκρεμότητα 499 υποθέσεις.
Βέβαια, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το Εφετείο Ναυπλίου, όπου η ίδια περίοδος έκλεισε με 2.488 υποθέσεις σε εκκρεμότητα.
  Πρωτοδικεία Καλαμάτας - Κυπαρισσίας
Την ίδια περίοδο στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, υπηρετούν 11 δικαστικοί λειτουργοί και 19 υπάλληλοι, όπως αναφέρεται στα στοιχεία του Υπουργείου.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις στις αρχές το πρώτου τριμήνου του 2017 ήταν 2.423. Σε αυτές προστέθηκαν ως εισερχόμενες υποθέσεις 366 και οι περαιωθείσες / επιλυθείσες ήταν 435. Στο τέλος της περιόδου έμειναν σε εκκρεμότητα 2.354 υποθέσεις.
Αντίστοιχα, στο Πρωτοδικείο της Κυπαρισσίας οι εκκρεμείς υποθέσεις στις αρχές το πρώτου τριμήνου ήταν 295. Προστέθηκαν ως εισερχόμενες υποθέσεις 74 και οι περαιωθείσες / επιλυθείσες ήταν 76. Στο τέλος της περιόδου έμειναν σε εκκρεμότητα 293 υποθέσεις.
Κοντά στα νούμερα της Καλαμάτας, είναι και το Πρωτοδικείο του Ναυπλίου, όπου στο τέλος του τριμήνου είχε 2.625 υποθέσεις σε εκκρεμότητα.
  Ειρηνοδικεία Καλαμάτας - Κυπαρισσίας
Τέλος, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας υπηρετούν 6 δικαστικοί λειτουργοί και 5 υπάλληλοι.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις στις αρχές το πρώτου τριμήνου του 2017 ήταν 2.105. Σε αυτές προστέθηκαν ως εισερχόμενες υποθέσεις 364 και οι περαιωθείσες / επιλυθείσες ήταν 350. Στο τέλος της περιόδου έμειναν σε εκκρεμότητα 2.119 υποθέσεις.
Στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας υπηρετούν 1 Δικαστικός λειτουργός και 3 υπάλληλοι.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις στις αρχές το πρώτου τριμήνου ήταν 324. Σε αυτές προστέθηκαν ως εισερχόμενες υποθέσεις 42 και οι περαιωθείσες / επιλυθείσες ήταν 26. Στο τέλος της περιόδου έμειναν σε εκκρεμότητα 340 υποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά το Ειρηνοδικείου Ναυπλίου, στο τέλος της περιόδου είχε εκκρεμείς μόνο 691 υποθέσεις.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  «Παλιά Καλαμάτα»: Ιστορικά Μοναστήρια του τόπου μας 
 
 
Ο γράφων το παρόν, τον τελευταίο καιρό έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ρόλο που έχει παίξει η εκκλησία μας (το Ιερατείο) προεπαναστατικά αλλά και μετέπειτα.
Και όπως τονίστηκε, το θρησκευτικό μας συναίσθημα με τη βοήθεια του κλήρου, κατόρθωσαν να κρατήσουν ψηλά τα εθνικά μας ιδεώδη.
Τα μοναστήρια υπήρξαν κυρίως κτίσματα του 16ου και 17ου αιώνα. Από τα γνωστά είναι του «Προφήτη Ηλία», της «Βελανιδιάς», της «Δήμιοβας», του «Βουλκάνου», και των «Καλογραιών» μας.
Του «Προφήτου Ηλία», διαλύθηκε το 1834, μαζί και με άλλα μοναστήρια, μετά από διάταγμα του Βαυαρού Αντιβασιλέα Γ. Μάουερ – εποχή Βασιλείας Όθωνα – οποίος κατήργησε όλα τα μοναστήρια στην Ελλάδα και εδήμευσε τις περιουσίες τους.
Ευτυχώς, μετά από λίγα χρόνια, ο ίδιος  ο Βασιλιάς με Βασιλικό Διάταγμα, επανέφερε τις Μονές και τις περιουσίες τους, αναγνωρίζοντας πόσο μεγάλο ήταν το λάθος του Αντιβασιλέα, του Βαυαρού μισέλληνα.
Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς, είναι κτίσμα του 17ου αιώνα και τ’ όνομά της το οφείλει σε μια αιωνόβια Βελανιδιά, η οποία κατεστράφη αργότερα από σεισμό.
Η ίδρυσή της ξεκινάει από το 1679 αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.  Κατόρθωσε να διατηρήσει την ταυτότητά της, παρά τις επιδρομές βαρβάρων, πυρπολήσεις και λεηλασίες και ακόμα από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Τα προεπαναστατικά χρόνια υπήρξε ορμητήριο και κρησφύγετο Κλεφτών και Αρματολών.
Εκεί ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Παπαφλέσσας, εκεί ο Νεδουσαίος Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς, ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, κ.ά, όλοι τους είχαν ορμητήριο τη Μονή Μαρδακίου, της Σιδερόπορτας, της Ντίμιοβας, του Προφήτη Ηλία και της Βελανιδιάς. Αυτό υπήρξε και αφορμή να κάψει τη Μονή ο Ιμπραήμ Πασάς το 1825.
Πρόσφατα, στη γερμανική κατοχή, ήταν καταφύγιο του ΕΛΑΣ και των επαναστατικών ομάδων του Ταϋγέτου, και για το λόγο αυτό ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμό των Γερμανών από το Κάστρο της Καλαμάτας το 1943.
Ο γράφων το παρόν θυμάται αυτόν τον βομβαρδισμό όπου για ένα ημερόνυχτο έριχναν οβίδες τα μεγάλα πυροβόλα των Γερμανών  από το Κάστρο.
Εκεί διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα ο Γρηγόριος Παπαφλέσσας, δεδομένου ότι τα μοναστήρια υπήρξαν τα πρώτα σχολεία για τα ελληνικά γράμματα.
 Ένας από τους πρώτους ηγούμενους ήταν ο Γεώργιος Ματζαρόπουλος, ο οποίος ήταν πρακτικός γιατρός και τότε είχε θεραπεύσει τον Βαλή της Σκάλας Οιχαλίας Κεχαγιά - μπέη και ο οποίος εξέδωσε φιρμάνι με προνόμια το 1806, και το οποίο φυλάσσεται στη Μονή.
Βέβαιο είναι ότι, το 1788 χρησίμευσε ως σχολείο εις το οποίο δίδαξε τα ελληνικά γράμματα ο πρώτος διδάσκαλος της Καλαμάτας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο ιδρυτής της Μονής Καλογραιών.
Η Μονή Δημιόβης χτίστηκε το 1663 και είναι γνωστή με το όνομα Τίνοβα (σλαβική λέξις). Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει ν’ αναφερθεί η μελέτη που έκανε γι’ αυτήν ο συμπατριώτης μας, ιστορικός ερευνητής, Γιάννης Ταβουλαρέας.
Υποστηρίζει ότι, Τίμιοβα λέγεται ο καπνός στη σλαβική γλώσσα. Είτε είναι καπνός που βγαίνει από τη φωτιά, είτε από εξάτμιση υγρασίας της γης. Κοντά στο μοναστήρι της Γιάνντισας, είναι μια τρύπα που βγάζει καπνό και ζεστό αέρα. Στη Γιάννιτσα, κατά τη Βυζαντινή εποχή, διωγμένοι από τα μέρη τη Κωνσταντινούπολης, κατοίκησαν έως τρεις χιλιάδες Σλάβοι. Από το μεγάλο αυτό αριθμό των κατοίκων ανάγεται εκ της ιστορίας ότι, εξακόσιοι Σλάβοι από τη Γιάννιτσα, μυστικά μια νύχτα κατέβηκαν στην Καλαμάτα και περικύκλωσαν το Κάστρο, το κατέλαβαν και απελευθέρωσαν τους εκεί φυλακισμένους  Σλάβους.
Οι Σλάβοι στην περιοχή αυτή του σημερινού μοναστηριού, παρατήρησαν την τρύπα που έβγαζε τον καπνό. Ο καπνός σλαβικά ονομάζεται Τίμιοβα και παρέμεινε εκεί το τοπωνύμιο Τίμιοβα όπου χτίστηκε και το μοναστήρι της Παναγίας και πήρε το όνομα Τίμιοβα. Το συμπέρασμα είναι ότι, εκεί που βγαίνει συνέχεια καπνός και υδρατμοί, ίσως υπάρχει ηφαίστειο εν ενεργεία.
Η Μονή Βουλκάνου έχει τη δική της ιστορία. Βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη και του χωριού Μαυρομμάτι Ιθώμης. Εκεί υπήρχε ειδωλολατρικός ναός του Διός και ονομαζόταν «Ιθωμάτας».
Εκεί ετελούντο θυσίες ανθρώπων και όπως ιστορικά αναγράφεται από τον Επίσκοπο της Καισαρείας, Ευσέβιο Παμφίλου, το έτος 685 – 668, ο αρχηγός των Μεσσηνίας Αριστομένης (οδός Αριστομένους Καλαμάτας) θυσίασε στο βωμό τον Ιθωμάτα Διός, 300 Λακεδαιμόνιους και μεταξύ αυτών, τον Βασιλέα τους Θεόπομπον.
Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε στο βουνό Ιθώμη και ονομάστηκε «Παναγία της κορυφής» ή «Καθολικόν».
Υπάρχει παράδοσις ότι χτίστηκε αυτή η Μονή από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ το 1282 – 1328).
Όσο  για την ονομασία της Μονής – Βουρκάνου ή Βουλκάνου, έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες, με επικρατέστερη την ονομασία του ιδιοκτήτη της περιοχής, Βυζαντινού άρχοντα, Βουρκάνος ή Βουλκάνος.
Η ονομασία «Βουρκάνον» της περιοχής της Μονής, αναφέρεται και στον 12ο αιώνα, στο βίο του οσίου Νίκωνος του «μετανοείτε».
Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέρεται η εικόνα από την νέα μονή του Βουλκάνου, στην αρχική μονή της «Παναγίας της Κορυφής».
Γίνεται ολονυκτία και εν συνεχεία μεταφέρεται με λιτάνευση στην κάτω μονή του Βουλκάνου, όπου και τελείται πανήγυρη και γιορτή.
Άλλη μεγάλη πανήγυρη γίνεται στη Μεσσήνη (νησί) που είναι μετόχι της μονής και διαρκεί από τις 20-28 Σεπτεμβρίου.
Στη Μονή αυτή, εκτός της εικόνας, φυλάσσονται λείψανα διαφόρων Αγίων, μεταξύ των οποίων το Χρυσοκέντητο Πετραχήλι του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κων/πόλεως Γρηγορίου Ε! (10-4-1821+), άλλα επιτραχείλια, ιερατικές ζώνες του 18ου αιώνα, κεντητοί επιτάφιοι, παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης που χρησιμοποιήθηκε το 1821 ως νικητήριος σημαία.
Επίσης αρκετοί σταυροί αγιασμού ξυλόγλυπτοι, με βάση επάργυρη, ασημένια ιερά ποτήρια, δισκάρια, τέσσερα ευαγγέλια ασημοστόλιστα, θυμιατά, καντήλια και το σπουδαιότερο κειμήλιο είναι η ιερά εικόνα της «Παναγίας Βουλκανιώτισσας» αργυροεπένδυτη με την επιγραφή: «Η οδηγήτρια επονομαζόμενη τω όρει Βουλκάνω», έργο του 15ου, ή 16ου αιώνα.
Η ιστορία της Μονής Βουλκάνου, είναι τεράστια σε λεπτομέρειες και δεν μπορούν να μεταφερθούν με ένα δημοσίευμα της τοπικής μας εφημερίδας.
Μεγάλο αφιέρωμα της Μονής αυτής και άλλων Μονών, έχει εκδόσει η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας το 2003 επί Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Θέμελη.
  Ιστορικά στοιχεία:
1)          Εκδόσεις Ελευθέρου Τύπου: «Τα ελληνικά Μοναστήρια».
2)         Εκδόσεις Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας 2003.
  Για την ιστορία της πόλης μας
Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  Σε εξέλιξη εργασίες στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας 
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες στο ΓΕΛ Κυπαρισσίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά. Ήδη, για την ασφάλεια των μαθητών κατασκευάστηκε δωρεάν υπόστεγο και εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος υγρασίας του Γυμναστηρίου, ενώ μαθήτριες και μαθητές καθαρίζουν τους χώρους της σχολικής μονάδας. Σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του facebook, με φωτογραφίες, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Συνεχίζονται οι προετοιμασίες του σχολείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με δωρεάν εργασία του Αντιδημάρχου Τριφυλίας κ. Τσακανίκα Γεώργιου & του συνεταίρου του κ. Λαμπρόπουλου Ιωάννη κατασκευάζεται υπόστεγο για την ασφάλεια των μαθητών. Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος επισκευάζει το μεγάλο πρόβλημα των υγρασιών στο Γυμναστήριο. Εννοείται ότι οι μαθητικές κοινότητες συνεχίζουν την καθαριότητα του σχολικού χώρου και την προετοιμασία των αιθουσών διδασκαλίας. Προς το παρόν ευχαριστούμε δημόσια τους κ.κ. Τσακανίκα Γεώργιο, Λαμπρόπουλο Ιωάννη και Παναγιωτόπουλο Αθανάσιο».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** H πεζογέφυρα στη ΔΕΗ… 
Η ξύλινη πεζογέφυρα που ενώνει τις όχθες του Νέδοντα, στο ύψος των γραφείων της ΔΕΗ, είναι σε άθλια κατάσταση.
Αν χρησιμοποιείται από πεζούς, κινδυνεύουν, αν δεν προσέξουν, να βρεθεί το πόδι τους στο κενό…  Ω. 


***  Μεγάλες λακκούβες 
Δύο μεγάλες λακκούβες έχουν δημιουργηθεί στην οδό Ραιδεστού στον Κορδία. Και μπορεί στη φωτογραφία να μην φαίνεται το βάθος που έχουν, άμα όμως πέσεις μέσα με το αυτοκίνητο τις καταλαβαίνεις καλά.
Λίγη πίσσα βρε παιδιά,  ώστε να μην σπάμε τα αυτοκίνητα.   Β.Β. 

***  Πραγματοποιήθηκε η γενική πρόβα Καλαματιανού για το ρεκόρ Γκίνες (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία πρόβα για την προσπάθεια δημιουργίας ρεκόρ Γκίνες στον Καλαματιανό.
Οι συμμετέχοντες ήταν εκατοντάδες ενώ να σημειωθεί ότι η προσπάθεια για το ρεκόρ θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου, με τους διοργανωτές να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η πόλη μας θα καταφέρει να κατακτήσει αυτό το ρεκόρ.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να μπουν στο Facebook στην ομάδα "LARGEST KALAMATIANO - GUINNESS WORLD RECORD"
Video:  Καλαματιανός πρόβα για ρεκόρ Γκίνες , https://youtu.be/38BwB_1m8c8  .-

***  Πέτρες και μπάζα στο Μουσικό Σχολείο 
Υπάρχουν  ογκώδες πέτρες και μπάζα στον δρόμο από έργα όμβριων ΔΕΥΑΚ στην οδό Χέυδεν και Γ. Καρέλια στην Παραλία δίπλα στο Μουσικό Γυμνάσιο. Κινδυνεύουμε,  πεζοί, ποδήλατα,  μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα πρέπει να τα πάρετε άμεσα.  Έχουμε ζητήσει επανελεγμένα την απομάκρυνση τους από τους υπευθύνους στην ΔΕΥΑΚ χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση ατυχήματος θα ζητηθούν ευθύνες από τον Δήμο Καλαμάτας.
Κώστας Γιαννόπουλος, κάτοικος Παραλίας οδ. Γ. Καρέλια 

*** Συναυλία Γιάννη Κότσιρα & Μιρέλας Πάχου την Τετάρτη 30 Αυγούστου στο Κάστρο της Καλαμάτας
Ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας θα δώσει συναυλία στο Κάστρο Καλαμάτας, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 και ώρα 21.30, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού.
Ο Γιάννης Κότσιρας έχοντας στο πλάι του τη Μιρέλα Πάχου, θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό, γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα, από το οποίο δεν θα λείπουν φυσικά και παλιότερα αγαπημένα ή λιγότερο γνωστά τραγούδια.
Τον Γιάννη Κότσιρα και τη Μιρέλα Πάχου συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: ενορχήστρωση & πλήκτρα, Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα, Γιάννης Γρυπαίος: μπάσο, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι και Κώστας Μιχαλός: κιθάρα.
Τα φώτα φροντίζει ο Ανδρέας Κούρτης, ενώ τον ήχο επιμελούνται οι Στρατής Καραδημητράκης και Λάμπρος Μπούνας.
Η προπώληση εισιτηρίων της συναυλίας του Γιάννη Κότσιρα γίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ως εξής: 10:00-13:00 & 18:30-21:00.  Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 €, ΑμεΑ: 13 €.

*** Τρεις τελευταίες παραστάσεις του έργου "ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ" 15,16,17 Σεπτεμβρίου από την Πειραματική Σκηνή 
Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει τις τρεις τελευταίες παραστάσεις του βραβευμένου θεατρικού έργου της Ξένιας Καλογεροπούλου "ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ" , την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 15,16,17 Σεπτεμβρίου, στις 8.30  το βράδυ στην  Αίθουσα  του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.
Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 7 παιδιά, φοιτητές, ανέργους. Προπώληση εισιτηρίων με μειωμένες τιμές 8 ευρώ και 6 το μειωμένο στο βιβλιοπωλείο "ΑΝΑΓΝΩΣΗ" πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και στο μεζεδοπωλείο "ΣΤΟ ΚΥΜΑ" οδός Ναυαρίνου 167.
Σκηνοθεσία  και αυτοσχεδιασμοί : Δέσποινα Δρεπανιά - Κων/νος Μαραβέλιας, μουσική: Νίκος Κυπουργός, στίχοι τραγουδιών: Λίνα Νικολακοπούλου, σκηνικά -κοστούμια: Κατερίνα Μηλιαρέση, φωτισμοί: Γιάννης Τσιούπας, διδασκαλία τραγουδιών: Κατερίνα Πετρουλάκη, φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας, σχεδιασμός αφίσας Τζένη Ντεκελέ.
32 έφηβοι εμηνεύουν, χορεύουν και τραγουδούν επί σκηνής το υπέροχο αυτό θεατρικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Το έργο
Το «Σκλαβί» βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι. Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τα ‘γραφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα».
Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος, το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και ωστόσο τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς ωστόσο ποτέ να συγκρουστούν.
 Αυτό το υπέροχο παραμύθι έχει όλα εκείνα τα συστατικά  που θα μαγέψουν τα παιδιά, βασιλόπουλα και βασιλοπούλες, δράκους και μάχες, αγάπη και θυσία, αλλά πάνω από όλα, είναι ένα βαθιά δικό μας, ελληνικό παραμύθι που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας! Η  παράσταση  απευθύνεται σε παιδιά -θεατές που  θα μυηθούν στον κόσμο που θα ζήσουν αργότερα, αλλά και σε ενήλικες –θεατές,  που θα ανακαλύψουν ξανά την αθωότητά τους .

*** Νέες φωτιές σε απόσταση ενός χιλιομέτρου
Πύρινη πολιορκία: Κάτοικοι και πυροσβέστες υπερασπίστηκαν τις ΜαριέςΠύρινη πολιορκία: Κάτοικοι και πυροσβέστες υπερασπίστηκαν τις Μαριές
~ Ζάκυνθος
Δραματικές ώρες πέρασαν για άλλη μια νύχτα οι κάτοικοι στις Μαριές Ζακύνθου.

~ Παρά την εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς οι φλόγες είχαν φθάσει στις παρυφές του χωριού, οι κάτοικοι παρέμειναν κοντά στα σπίτια τους. Μαζί τους και σχεδόν ολόκληρη η πυροσβεστική δύναμη που υπήρχε στην περιοχή.
Οι πυροσβέστες υποχώρησαν από το μέτωπο, αφήνοντας τις φλόγες να καίνε το δάσος και πήραν θέσεις μέσα στο χωριό.
Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα σπίτια και τελικά τα κατάφεραν.
Μόνο μια κατοικία που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, κάηκε.
~ Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την πυρκαγιά να μαίνεται στο πευκόφυτο δάσος, ωστόσο να μην απειλεί πια το χωριό.
Στη μάχη της πυρόσβεσης πέφτουν πλέον και τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις για των επίγειων δυνάμεων.
Νέες φωτιές σε απόσταση ενός χιλιομέτρουΤις δραματικές ώρες που πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στο χωριό Μαριές το βράδυ της Κυριακής προκάλεσαν οι νέες φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή αργά το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς στις Μαριές είχε οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από μάχη άνω των 24 ωρών, τρεις νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το βασικό μέτωπο.
Το γεγονός «αναζωπύρωσε» τις καταγγελίες για εμπρησμό. Οι τοπικές αρχές υπενθυμίζουν ότι από την αρχή του καλοκαιριού έχουν ξεσπάσει περίπου 80 φωτιές στη Ζάκυνθο.Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι ο πιλότος ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου είδε δύο άτομα να προσπαθούν να ανάψουν φωτιές. Ο πιλότος το ανέφερε και η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.Δεν έχει γίνει σαφές εάν τα δύο άτομα εντοπίστηκαν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μία ή δύο προσαγωγές.

 in.gr
 
**  Το χαράτσι που θα είχε καταργηθεί 
Ο ΕΝΦΙΑ «χτύπησε» λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ
Ο ΕΝΦΙΑ «χτύπησε» λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ
 ~ Η κρυάδα ήρθε πριν από τη ΔΕΘ. Η υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης θα ακολουθήσει. Στο ενδιάμεσο, τίποτα. Ούτε «ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει, καταργείται», ούτε «αντικατάσταση από έναν πιο δίκαιο φόρο», όπως ήταν ορισμένα από τα πρόσφατα κυβερνητικά συνθήματα στα πρώτα χρόνια της αυταπάτης.
Όπως σημείωνουν «Τα Νέα»,  η άνοδος του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σκιάζεται από την εκκαθάριση ενός φόρου ο οποίος, εάν είχαν τηρηθεί προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες, δεν θα αποτελούσε πια ίσως τον πιο μεγάλο εφιάλτη εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Ο ΕΝΦΙΑ όμως είναι και φέτος εδώ, στο ύψος του, και μέσα από 28,5 εκατομμύρια δόσεις φυσικών και νομικών προσώπων ζητεί να βγουν από τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων και να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 3,153 δισ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2018.
Περίπου 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι μοιράζονται οφειλές 630 εκατ. ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον ερχόμενο Ιανουάριο και από χθες το απόγευμα όλοι έχουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ στην οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.
Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, στόχος η είσπραξη 3,15 δισ. ευρώ       Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «Νέων» in.gr
~
*** Έκτακτο ΚΑΝΟΥΝ την Αγ. ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΜΙ...  ~  Φαίνεται πως η κατάσταση με το Τζαμί στην Αθήνα έχει αρχίσει να ξεφεύγει.
Μπορεί οι εργασίες στον Βοτανικό να προχωρούν κανονικά, μπορεί οι Μουσουλμάνοι στην Αθήνα να απαιτούν να επαναλειτουργήσει το Τζαμί στο Μοναστηράκι, ωστόσο η Αγία Σοφία ως Ορθόδοξος Ναός, αποκλείεται να λειτουργήσει, ενώ μπορεί να χάσει και την ιδιότητα του Μουσείου.
Όταν ο κ. Κουρτουλμούς, υπουργός Πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, ρωτήθηκε όμως για το εάν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί, δήλωσε μεν ότι «δεν είναι στην άμεση ατζέντα, αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε  σε τόπο λατρείας».
Ποιος ο λόγος για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Ποιος ο λόγος να υποχωρεί η Ελλάδα σε όλα τα θέματα, ειδικά τώρα που η Ευρώπη κινείται εναντίον της Τουρκίας; Ευκαιρία είναι…

***Έτσι ΛΥΝΕΤΑΙ το ΚΥΠΡΙΑΚΟ! Αυτή είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που προτείνεται...  ~ H κατάσταση των Κατεχομένων δεν είναι αυτή που ήταν μέχρι το 2003, οπότε κι άνοιξαν τα οδοφράγματα.
Βλέπετε μέχρι το 2003, που τα οδοφράγματα ήταν κλειστά, τα Κατεχόμενα ήταν de facto σε καθεστώς εμπάργκο κάτι που δημιουργούσε ασφυκτική οικονομική πίεση στους Τουρκοκύπριους και οικονομική πληγή στην Τουρκία, που έπρεπε να τα στηρίζει. Αυτό το γεγονός δημιουργούσε συνθήκες πρόσφορες για επίλυση του Κυπριακού με οφέλη για την Ελληνική πλευρά.
Από τη στιγμή όμως που άνοιξαν τα οδοφράγματα γίνεται ένας χορός επισκεπτών-τουριστών οι οποίοι μένουν στα Κατεχόμενα και καταθέτουν τα χρήματά τους. Μάλιστα τα καζίνο της περιοχής έχουν αποκτήσει πελάτες ακόμα και από το Ισραήλ. Μάλιστα σε καθημερινή βάση υπολογίζεται πως ναυλώνονται 50 περίπου ταξί, βαν και λοιπά μέσα μεταφοράς από το αεροδρόμιο της Λάρνακας προς τα Κατεχόμενα.
Το πρόβλημα είναι σαφές.
Όσο ενισχύεται η οικονομία των Κατεχομένων δίδεται η δυνατότητα και στους Τουρκοκύπριους και στους Τούρκους να τηρούν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις.
Είναι μέγιστη ανάγκη, τάχιστα να κλείσουν τα οδοφράγματα ώστε να ξεκινήσει εκ νέου οικονομική πίεση στα Κατεχόμενα.
Μπορεί να είναι διπλωματικές διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει χαθεί ΕΔΑΦΟΣ από τον Ελληνισμό.
Κάθε όπλο στη φαρέτρα μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
 
***  Kρατάνε στους ώμους τους το μέλλον της Ευρώπης...(γελάει ο Τσώρτσιλ) ~ ~ Συμμάχους ψάχνει ο κομψός κος Μακρόν, που βλέπει πως η δημοτικότητά του καταρρέει καθημερινά.  Ο κος Μακρόν ακολουθεί μία ρητορική απεξάρτησης του Παρισίου, από το Βερολίνο και στο πλαίσιο αυτό επιθυμεί να βρει συμμάχους για να στηρίξει την προσπάθειά του αυτή.  Από την άλλη βέβαια ο κος Τσίπρας, που στο παρελθόν ακολούθησε την ίδια πολιτική έγινε ο πιο «καλός μαθητής» πολιτικής Σόιμπλε.  Από την άλλη ο κος Μακρόν, ‘υπηρέτης’ των συμφερόντων των Τραπεζών (Ροθτσιλντ) και λοιπών φίλων του Κεφαλαίου πως ακριβώς θα απεμπλέξει το Παρίσι από την Ευρωπαϊκή πολιτική; Δεν έχει δηλώσει δημοσίως τον τρόπο με τον οποίον επιθυμεί να το κάνει αυτό.   Για να μην τα παρουσιάζουμε όμως όλα μαύρα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους Γάλλους στο κομμάτι της τρομοκρατίας, μιας και η αντιτρομοκρατική μας είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης κι ας μην έχει τον ίδιο τεχνολογικό εξοπλισμό. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον κο Μακρόν και τη Γαλλία στο κομμάτι αυτό.  Το θέμα είναι ο κος Τσίπρας τι θα αποκομίσει για την Ελλάδα; Θα δούμε…
 ***  ANAΛΥΣΗ ΦΩΤΙΑ για τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ!Η ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση στο μικροσκόπιο... ~  Ποια είναι τα εμπόδια, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία αναλύσεων Stratfor
Στο πεδίο της άμυνας, λίγα πράγματα είναι τόσο δελεαστικά, όσο η προοπτική ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Τώρα, η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα μπορούσε όχι μόνο να δώσει προτεραιότητα σε μαχητικά αεροσκάφη της επόμενη γενιάς, αλλά και να ενισχύσει την αμυντική ολοκλήρωση της Ένωσης. Τον Ιούλιο, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους, το οποίο τελικώς θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες στόλους μαχητικών. Η απόφαση, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ως "μεγάλη επανάσταση", έχει παράλληλα ευρείες συνέπειες για τις παγκόσμιες πωλήσεις μαχητικών. Ωστόσο, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω πέρα από το κοινό σχέδιο για τα μαχητικά, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι γαλλο-γερμανικές φιλοδοξίες για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση.
Το κόστος της άμυνας
Δεδομένου του πολύ μεγάλου κόστους για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μαχητικών, - με την απαιτούμενη ικανότητα να μην γίνονται αντιληπτά, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ηλεκτρονικά συστήματα, και τον εξαιρετικά προηγμένο κινητήρα - δεν είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε χώρα της Δυτικής Ευρώπης μπορεί πλέον να σηκώσει από μόνη της και χωρίς βοήθεια το οικονομικό βάρος. Ο συνδυασμός των πόρων και των σχεδιαστικών προσπαθειών βελτιώνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη αεροσκαφών της επόμενης γενιάς από την Ευρώπη. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί τα μαχητικά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας. Τότε, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν όχι μόνο να αποφύγουν να εισάγουν ξένα – κυρίως αμερικανικά - μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αμυντική αγορά, με την εξαγωγή των σχεδιασμών τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεργάστηκαν στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το EurofighterTyphoon. Η Γαλλία επρόκειτο να συμμετάσχει, αλλά παραιτήθηκε λόγω των διαφορών ως προς τις προδιαγραφές του σχεδιασμού και το μερίδιο που της αναλογούσε ως προς την εργασία που έπρεπε να γίνει. Αντ’ αυτού, το Παρίσι δημιούργησε το δικό του μαχητικό, το Rafale. Όσον αφορά την αντικατάσταση του Typhoonκαι του Rafale, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποφασίσουν για άλλη μία φορά ποιος ακριβώς θα συμμετάσχει στο πρότζεκτ.
Και το συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται να συνδεθεί με το ευρύτερο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για μεγαλύτερη αμυντική ολοκλήρωση. Ενώ το Λονδίνο με ευχαρίστηση συμμετείχε σε κοινά αμυντικά πρότζεκτς με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, προτιμώντας να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ως όχημα για την πολυμερή άμυνα.
Ποιος θα πάρει μέρος;
Έτσι, η αναπάντεχη ανακοίνωση από τη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν ακόμη περισσότερο σημαντική για τον αποκλεισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς για να αποκλειστεί η βρετανική συμμετοχή. Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα παίξει ένα ρόλο σε δευτερεύον επίπεδο, όπως έχει με το αμερικανικό F-35. Ωστόσο, η συμμετοχή στις τελευταίες φάσεις του προγράμματος μαχητικών είναι πολύ διαφορετική από τη συμμετοχή στα στάδια του σχεδιασμού, όταν έχουν τεθεί οι λειτουργικές απαιτήσεις, οι προδιαγραφές σχεδιασμού και το μεγάλο μέρος του μεριδίου εργασίας που αναλογεί.
Καθώς το Λονδίνο εξετάζει τις συνέπειες ενός γαλλο-γερμανικού προγράμματος μαχητικών στις προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας του, Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους σημαντικούς περιορισμούς που παραμένουν μπροστά στην αυστηρότερη ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση. Υπάρχουν βεβαίως πλεονεκτήματα για τον στενό συντονισμό, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας βιομηχανιών κλίμακας, τον περιορισμό απολύσεων, της βελτίωσης της διαλειτουργικότητας, τον εξορθολογισμό της συντήρησης και τη μείωση του κόστους. Παρ 'όλα αυτά, ο δρόμος προς τα εμπρός είναι γεμάτος εμπόδια και το πρόγραμμα με τα μαχητικά δεν είναι αρκετό για να τα απομακρύνει.
Όπως υπογραμμίστηκε κατά την αποχώρηση της Γαλλίας από το πρόγραμμα Eurofighter, οι διαφωνίες σχετικά με το μερίδιο εργασίας που αναλογούσε και την Αρχή για τον σχεδιασμό έχουν ταλαιπωρήσει πολύ τα κοινά αμυντικά σχέδια της ΕΕ. Η Πολωνία πρόσφατα υποστήριξε ότι οι Δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να δουν το θέμα, όπως το ίδιο έγινε και με άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, ως ισότιμοι συμμετέχοντες στη βιομηχανία και όχι ως κράτη-πελάτες, εάν η από κοινού απόκτηση πρόκειται να είναι επιτυχής. Όπως προκύπτει από τη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας σχετικά με την πώληση του πτωχεύσαντος ναυπηγείου STX, οι οικονομικοί προβληματισμοί σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις ιδιόκτητες τεχνολογίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στη μεγαλύτερη συνεργασία, ακόμη και όταν η συνεργασία αυτή καθοδηγείται από μεγαλύτερα στρατηγικά ενδιαφέροντα. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι η επιθυμία της Γαλλίας και της Ιταλίας να δημιουργηθεί ένα ναυτικό ισοδύναμο της Airbus.
Ωστόσο, τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι οι απόλυτα διαφορετικές αμυντικές προτεραιότητες από περιοχή σε περιοχή, και ακόμη και από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Το και το ζήτημα, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο αν μια χώρα δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στα τανκς από ότι στα πλοία, ή τα αεροσκάφη. Είναι επίσης πόσα χρήματα και προσπάθεια πρέπει να επενδυθούν στην άμυνα. Στο τέλος. τα εθνικά συμφέροντα οδηγούν στην λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη και τα συμφέροντα αυτά μπορούν να διαφοροποιούνται. Για τη σημαντική αυτή συνεργασία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει μια συλλογή κρατών και όχι ένα ενιαίο έθνος. Στον τομέα της άμυνας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια απρόσκοπτη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χωρίς να υπάρχει ενιαία πολιτική εξουσία.  Stratfor σε μετάφραση greekamericannewsagency

***  AΔΙΑΝΟΗΤΟ!ΣΥΡΙΖΑία «ΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»;..

~ Διαβάσαμε την είδηση  στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και πραγματικά αρνούμαστε να το πιστέψουμε, ωστόσο στην εποχή μας που η κατάσταση με τον πόλεμο κατά της Ορθοδοξίας γίνεται χειρότερη κάθε μέρα τίποτα δεν αποκλείουμε.
 Απίστευτες επιστολές εργαζομένων προς Μέγαρο Μαξίμου:
Όπως αναφέρουν, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ Ελένη Γιαννακοπούλου απολύει, βρίζει και τράβηξε το σταυρό από το λαιμό υφισταμένης της παραμονές Δεκαπενταυγούστου. Κατηγορείται για bullying κατά εργαζομένων.

Κατηγορείται ότι υποχρέωσε τους υπαλλήλους να αφαιρέσουν τις θρησκευτικές εικόνες απόν τα γραφεία τους αλλά και τα σταυρουδάκια από το λαιμό τους.
Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για στοχοποίηση.

Από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Φυσικά η καταγγελία δεν ισούται με ενοχή κι ως εκ τούτου τηρούμε επιφυλάξεις μέχρι τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

***  ΓΕΛΑΣΑΝ κι οι ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ! «Στόχος η φετινή ΔΕΘ να είναι η τελευταία των μνημονίων»...~
~  Του Βασίλη ΣκουρήΤο μήνυμα ότι στόχος είναι «η φετινή ΔΕΘ να είναι η τελευταία ΔΕΘ των Μνημονίων» αποστέλλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που στις 10.30΄ το πρωί ,σήμερα, προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει τις εξαγγελίες του στη φετινή ΔΕΘ στη νέα γενιά, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος, ενώ όπως τονίζει ο κεντρικς στόχος της κυβέρνησής του είναι να βγει η χώρα από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 με όρθια την κοινωνία.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, ενώ οι υπουργοί θα προβούν σε μίνι απολογισμό για τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στην προηγούμενη συνεδρίαση, πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Παράλληλα ο Κώστας Γαβρόγλου θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για το σύστημα που θα αντικαταστήσει τις πανελλήνιες εξετάσεις ως τρόπο εισαγωγής από το λύκειο στα ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ έχει ζητήσει και λάβει σημειώματα από τους υπουργούς, που περιλαμβάνουν τόσο τον απολογισμό σε σχέση με τις περσινές του δεσμεύσεις, όσο και για τις φετινές του εξαγγελίες.
Όπως, αποκάλυψε χθες η Realnews, ο ίδιος έχει ήδη αποφασίσει να επικεντρώσει τις εξαγγελίες του στη νέα γενιά που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα μνημόνια και η οποία, με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα περίοδο.
Ειδικές αναφορές επίσης θα υπάρξουν και στα θέματα της συμπρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση έργα όπως το μετρό έχουν ξεμπλοκάρει, ενώ υπήρξαν και λύσεις στον ΟΑΣΘ και στην απόδοση των στρατοπέδων στην Αυτοδιοίκηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, θεωρεί ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου την ανάπτυξη.
Πέραν των άλλων, θα συμμετάσχει και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Κρήτης στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, ενώ θα έχει και συνάντηση στα Χανιά με την Ρουμάνα Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.
Τον Οκτώβριο επίσης θα διεξαχθούν Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Τον πρωθυπουργό στην μεγάλη εικόνα τον απασχολούν πρωτίστως τρία θέματα:
Πρώτον, τι θα γίνει με τα έσοδα, καθώς εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ενδέχεται οι δανειστές να ζητήσουν επίσπευση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, κάτι που δύσκολα η κυβέρνηση θα αντέξει πολιτικά.
Δεύτερον, να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τρίτη αξιολόγηση - το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη - ώστε να μην επωφεληθούν δυνάμεις των δανειστών και θέσουν στο τραπέζι νέα θέματα.
Και τρίτον, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές και οι σοσιαλδημοκράτες, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εκτιμά ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα τόσο στο θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και στις γενικότερες αλλαγές που θα υιοθετηθούν για την Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, φέρεται να πιστεύει πως η Άνγκελα Μέρκελ – όπως προφανώς θα έχει εξομολογηθεί στον ίδιο - στην τελευταία της θητεία ως Καγκελάριος (αφού δεν δικαιούται να διεκδικήσει τη θέση και στις μεθεπόμενες εκλογές) θα λειτουργήσει περισσότερο ως ευρωπαίος ηγέτης, γεγονός που διευκολύνει τη χώρα μας.
«Αν καταφέρω και πετύχω το στόχο μου και βγάλω την Ελλάδα από τα Μνημόνια, οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν σημαντικά και θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου τοπίου», φέρεται μάλιστα να είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του στο Μαξίμου, ενώ δείχνει να μεταφέρει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για μετά την τρίτη αξιολόγηση, έστω και αν ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες αυτή θα ολοκληρωθεί.
Το επόμενο διάστημα, επίσης, η κυβέρνηση θα καταθέσει σειρά νομοθετημάτων με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία.
Πέραν του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και της Έφης Αχτσιόγλου (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη χθεσινή Realnews), το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει το σχετικό νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί σύντομα και να κατατεθεί ακόμα και στα μέσα φθινοπώρου στη Βουλή, παρά τις επιφυλάξεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που επιθυμεί περισσότερο χρόνο ώστε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο το αδιάβλητο των διαδικασιών.
Παράλληλα, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρωθυπουργός με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη θα παρουσιάσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση την περίοδο 2017- 2019, με σημαντικά μέτρα για την ζωή των πολιτών, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει και σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, καθώς πέραν της επίσκεψης Μακρόν – που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ιταλία, στην Κέρκυρα.
Στις 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στη Λευκωσία η συνάντηση κορυφής των χωρών της νοτίου Ευρώπης, ενώ ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια.
Καθοριστική αναμένεται μετά τις γερμανικές εκλογές και η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική Ευρώπη, στις 17 Νοεμβρίου στη Σουηδία.  Πηγή: Real.gr*** ΑΡΘΡΟ ΦΩΤΙΑ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! «Ποιοι πραγματικά ελέγχουν το...»

~  Κάποτε έλεγαν πως η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, το ποδόσφαιρο έχει αναλάβει τον ρόλο αυτόν.
Σκεφτείτε μόνο πόσα εκατομμύρια τηλεθεατών συγκεντρώνονται στις τηλεοράσεις τους για να δουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η αγωνία, η αγάπη για την ομάδα, αλλά δυστυχώς και ο οπαδισμός, που οδηγεί συχνά σε χουλιγκανισμό.
Μιλώντας όμως για την Ελλάδα παρατηρούνται κάποια φαινόμενα που σίγουρα δεν μας κάνουν περήφανους. Είναι δεδομένο πως το ελληνικό ποδόσφαιρο, από τότε που έγινε επαγγελματικό, το χειρίζονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία φυσικά το διοικούν και κατά το δοκούν. Οι επιχειρηματίες αυτοί ελέγχουν μεγάλες και ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες είναι λαοφιλέστατες.
Φυσικά δεν το κάνουν όλοι οι επιχειρηματίες επειδή αγαπούν το ποδόσφαιρο και απλά θέλουν η ομάδα τους να κερδίσει. Είναι γνωστό πως υπάρχουν καταγγελίες για επιχειρηματίες που φέρονται να είναι μπλεγμένοι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω των ΠΑΕ, ακόμα δε και για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος γίνεται λόγος.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου, που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, τα οποία φέρονται να είναι φίλα προσκείμενα σε πολιτικά κόμματα (άλλος με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλος με τη Νέα Δημοκρατία κ.ο.κ.) ενώ, δυστυχώς, φέρονται και να είναι μπλεγμένοι σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, ναρκωτικών και, φυσικά, πλουτισμού μέσω του παράνομου στοιχηματισμού.
Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχει ένα δίπολο διαπλοκής στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματιών. Ο επιχειρηματίας έχει μία λαοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα με πολλούς οπαδούς-ψηφοφόρους και με τον τρόπο αυτόν προσεταιρίζεται το κόμμα εξουσίας (και με άλλους τρόπους εκτός ποδοσφαίρου, φυσικά).
Οι ψήφοι αυτοί ανταλλάσσονται με «φωτογραφικές» τροπολογίες, «στραβά» μάτια σε υποθέσεις φερόμενης φοροδιαφυγής ή φερόμενων κολάσιμων πράξεων του ποινικού Δικαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι ΠΑΕ φορολογούνται βάσει του τι δηλώνουν και ουδέποτε έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι, ως αν οι ΠΑΕ να είναι κάτι ξεχωριστό από τις λοιπές ΑΕ.
Το ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να εξυγιανθεί αν δεν σπάσει αυτός ο άξονας κομμάτων και επιχειρηματιών. Επειδή όμως το κεφάλαιο γνωρίζει μόνο το κέρδος, οφείλουν οι πολιτικοί να αναλάβουν δράση. Αφενός μεν να πάψουν να είναι έρμαια της ψηφοθηρίας και να κοιτάξουν να προσεταιριστούν το εκλογικό σώμα βάσει του αποτελέσματος της πολιτικής τους. Αφετέρου δε να πάψουν να «χαϊδεύουν» επιχειρηματίες που μπορεί να παρανομούν. Ας τους ελέγξουν. Ο αθώος δεν φοβάται τίποτα.
Τέλος όμως, πρέπει να γίνει αναφορά και στον ίδιο τον οπαδό. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο επιχειρηματίας δεν ταυτίζεται με την ομάδα. Η φανέλα και η ιστορία δεν είναι η ΠΑΕ και ο ιδιοκτήτης. Ψευτοκόντρες για τα μάτια του κόσμου μεταξύ των επιχειρηματιών στο οπαδικό ουδεμία σχέση έχουν με το κέρδος. Οι ίδιοι που «τσακώνονται» για ένα πέναλτι μπορεί να είναι οι καλύτεροι συνέταιροι σε μία δουλειά εκατομμυρίων.
Πρέπει επιτέλους το ποδόσφαιρο να πάψει να είναι ο πολιορκητικός κριός επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν σκοτεινές μπίζνες.
Ας είμαστε όλοι υγιώς σκεπτόμενοι και όλοι μαζί μπορούμε να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο.  του Κυριάκου Βελόπουλου

***  ΠΡΟΒΛΕΨΗ-ΣΕΙΣΜΟΣ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! «Θα μας ΚΑΨΟΥΝ την ΕΛΛΑΔΑ»... (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Η φωτιά στη Ζάκυνθο επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τον Κ. Βελόπουλο και την ανάλυσή του στην Εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ.
Θυμίζουμε πως η εκπομπή προβλήθηκε στις 22/08/2017.
video : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κάψανε την Αθήνα και τη Ζάκυνθο - (ALERT 22.8.2017)  , https://youtu.be/m0Q0fcj3tZA  .-

~  Στη Ζάκυνθο και μάλιστα στις περιοχές που καίγονται βγάζαμε πετρέλαιο.
Καλά διαβάσατε.
Όπως έχει πει πολλές φορές ο Κ. Βελόπουλος και είναι επιβεβαιωμένο η Ζάκυνθος έχει πετρέλαιο. Παράλληλα είναι ένα από τα νησιά που θα περάσει ο EastMed, μόνο που όταν υπάρχει δάσος και καρέτα-καρέτα αγωγός δεν περνά.
Αν όμως πάψει να υφίσταται το δάσος;
Δεν είναι τυχαίο ότι κάηκε η Δ. Πελοπόννησος, ότι κάηκαν τα Κύθηρα, τώρα η Ζάκυνθος.
Προσοχή στην Κέρκυρα λοιπόν….
Προσοχή στην Ελλάδα, διότι τα λεφτά είναι πάρα πολλά για να αφήσουν τα δέντρα να τους χαλάσουν τη μπίζνα…
Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί...

***  Άνδρας αλβανικής καταγωγής κρατείται ως ύποπτος για εμπρησμό στη Ζάκυνθο...
~ Όπως σας είχαμε γράψει και το πρωί η αστυνομία κρατά έναν άντρα αλβανικής καταγωγής ως ύποπτο για εμπρησμό στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο μηχανάκια μικρού κυβισμού κινούνταν ύποπτα σε δασική έκταση στα βόρεια της Ζακύνθου.
Ένας ιδιώτης που οδηγούσε το όχημά του και τους είδε άρχισε να τους παρακολουθεί γιατί του φάνηκαν ύποπτοι. Ο ένας κατάφερε και διέφυγε ο άλλος άφησε το μηχανάκι και κρύφτηκε μέσα σε ένα αγρό, όπου τον ακινητοποίησε ο ιδιώτης και ειδοποίησε την αστυνομία.
Οι αρχές δεν αποκλείουν να είναι εκείνος που είχε εντοπιστεί από το ελικόπτερο της πυροσβεστικής να προσπαθεί να βάλει φωτιά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Ζακύνθου Αντώνη Κασσιμάτη στην ΕΡΤ, η συμπεριφορά του συλληφθέντος είναι ύποπτη, αφού δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του σε δασική περιοχή και γιατί δεν είχε χαρτιά πάνω του.
Ευχαριστούμε το enikos για τις πληροφορίες που μας παραχώρησε

***  Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη! “Με τρομάζει η αντικομμουνιστική σας υστερία”...

~ Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας τα Νέα. Αφορμή για την παρέμβαση του μουσικοσυνθέτη στάθηκαν οι αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας αναφορικά με την απουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή από το πολυσυζητημένο συνέδριο της Εσθονίας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει την “αντικομμουνιστική υστερία” της εφημερίδας ενώ αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε ο Στάλιν και ο Κόκκινος Στρατός να εμποδίσει την επέλαση του Αδόλφου Χίτλερ.
 Όλη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:
«Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Όμως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.
Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.
Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις. Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας.
Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του… Το μόνο που δεν άκουσα γι’ αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;
Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!
Ομως εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Ελληνες κομμουνιστές. Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.
Τι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, εγκληματίες ή θύματα; Και γιατί παλεύαμε; Δεν αγωνιζόμασταν τάχα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό; Μήπως μέσα από τις γραμμές μας ξεπήδησαν ο θρόνος, οι παρακρατικές οργανώσεις που σκότωσαν τον Λαμπράκη και η Χούντα; Για να μην αναφερθώ στους συνεργάτες των ξένων κατακτητών που πάνω τους στηρίχτηκε η Αμερικανοκρατία που ζει και βασιλεύει μεταμφιεσμένη σε Μνημόνια και Τρόικες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής».
Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο».
 Τι απαντούν τα Νέα
 Τα Νέα σχολιάζοντας την επιστολή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αναφέρουν στο δημοσίευμά τους ότι η εφημερίδα «δημοσιεύει ευχαρίστως την επιστολή του μεγάλου έλληνα συνθέτη, διευκρινίζει όμως ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε εκστρατεία αντικομμουνισμού και ούτε εξισώνει κομμουνισμό και ναζισμό. Διατηρεί όμως το δικαιωμά της να καταγγέλει τα σταλινικά εγκλήματα όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν πολλοί αριστεροί και κομμουνιστές που τα έζησαν».   Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

***  ΦΩΤΙΑ και ΤΣΕΚΟΥΡΙ στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Μείωση έως 300 ευρώ το μήνα...
~ Θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι παλαιοί συνταξιούχοι που θα θιγούν από την 01/01/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Από αυτούς, περίπου 450.000 θα δουν τις μειώσεις στις συντάξεις να ξεπερνούν ακόμα και τα 300 ευρώ το μήνα!
Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/05/2016) και στο ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους.
Ο νόμος προβλέπει ότι η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%.
Ωστόσο, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα είναι 18% αλλά φτάνουν και στο 25% γιατί δεν θα κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Πάντως ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι ορατός. με την περικοπή της προσωπκής διαφοράς οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα.
Ποιοί θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι
Περίπου 450.000 θα είναι εκείνοι που θα απορροφήσουν όλη τη μείωση του 18%. Μεταξύ αυτών είναι:
 – Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)
 – Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.α.)
 – Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση.
 – Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί
 – Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ)
 Ετσι, μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που θα έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, δηλαδή η μείωση της νέας σύνταξης από αυτή την οποία παίρνει σήμερα.
Για όλο το 2018 θα παίρνουν το άθροισμα των δυο ποσών, δηλαδή τη νεα μικρότερη σύνταξη, συν την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019.
Την 01/01/2019 η μείωση θα περάσει και στην τσέπη. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρείς συντάξεις το 2019 .  Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

***  ΣΟΚ! Αυτοί ΕΚΑΨΑΝ την Ελλάδα;..
~ Όταν καίγεται ένα δάσος μετά από λίγο χτίζεται ένα αυθαίρετο και σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται η δήλωση για τη νομιμοποίησή του.
Θα έλεγε κανείς πως υπάρχει κίνητρο ώστε κάποιοι από αυτούς να προχωρήσουν σε εμπρησμό, ώστε να αποκτήσουν, συν τω χρόνω, ένα νόμιμο υπέροχο ακίνητο.
Αξίζει να τονιστεί πως μέσα σε τέσσερα χρόνια ( 2004 – 2007 ) στην Ελλάδα ξέσπασαν 60.000 πυρκαγιές. Σ’ αυτό το διάστημα, η Αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 4000 υπόπτους για εμπρησμό. Καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 700.
Στη φυλακή πήγε ένας.
Στην Αττική  με βάσει τους προηγούμενους νόμους κατατέθηκαν 274.111 δηλώσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Κεντρικής Μακεδονίας (132.615 δηλώσεις),
Πελοποννήσου (53.387 δηλώσεις),
Θεσσαλίας (45.578 δηλώσεις),
Στερεάς Ελλάδας (45.468 δηλώσεις),
Νοτίου Αιγαίου (42.911 δηλώσεις),
Κρήτης (41.418 δηλώσεις),
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (37.886 δηλώσεις),
Δυτικής Ελλάδας (35.241 δηλώσεις),
Ιονίων Νήσων (21.533 δηλώσεις),
Ηπείρου (21.268 δηλώσεις),
Δυτικής Μακεδονίας (14.403 δηλώσεις)
Βορείου Αιγαίου (14.090 δηλώσεις).
Μήπως θα είχε ενδιαφέρον να ερευνηθούν αυτές οι δηλώσεις, μήπως κάποιος από αυτούς όντως προχώρησε σε εμπρησμό. Σίγουρα όχι όλοι, αλλά έστω κι ένας…
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους εμπρηστές οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας όπως πχ οι πυρομανείς.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο εμπρησμός ενός δάσους κάθε χρόνο είναι δεδομένος. Ας ξεκινήσουμε από κάπου την έρευνα.

***  Ιερώνυμος! Η Ελλαδίτσα μας είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και θα το πιέσουν κι άλλο...
~  Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τόσο για την οικονομική κρίση όσο και για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Στο πλαίσιο ειδικής τελετής κατά την οποία αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Ιλίου, το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Καλούμαστε να σηκώσουμε τον πήχυ πιο ψηλά. Να αφήσουμε τις μικρότητες. Να μη μας απασχολούν οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, αλλά Εκκλησίας – Έθνους».
Επιπλέον, έκανε λόγο για την κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και επισήμανε πως «αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις. Διαφορές υπήρξαν πάντοτε. Ο καθένας πρέπει να διορθώσει τον εαυτό του και να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις για το καλό αυτού του τόπου».
Οπως συμπλήρωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος «η Ελλαδίτσα μας περιφρονείται αυτό τον καιρό», διότι «είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και θα το πιέσουν. Εξαρτάται από εμάς να βγούμε από τις δυσκολίες. Με την πείρα και την εμπειρία μου θεωρώ ότι καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε. Καλούμαστε να βρούμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τις παιδικές αρρώστιες και να είμαστε ενωμένοι για την πατρίδα και όχι για τον εαυτό μας».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Ιλίου, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή, αλλά και υποχρέωση» και σημείωσε πως «γίνομαι πολίτης ενός ιστορικού Δήμου και πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για τα θέματα της πόλεως, για τα προβλήματα και τα θέματα των ανθρώπων».
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει Εκκλησία που να μην ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο και υπογράμμισε πως «όσοι αγαπούμε τον άνθρωπο είμαστε υποχρεωμένοι να συμβαδίσουμε». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας, το οποίο «θα συνεχιστεί διότι είναι έργο που γίνεται για το κοινό καλό» και δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «Βέβαια, δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου, ενός αρχιερέως ή ενός ιερέα. Είναι έργο που καλλιεργείται στις καρδιές των ανθρώπων και γίνεται με τη βοήθεια αυτών. Ό,τι συμβαίνει, άλλωστε, είναι αποτέλεσμα του λαού μας». Δοθείσης της ευκαιρίας, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους δύο σημαντικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη μνήμη και την καρδιά του. Το πρώτο αφορά ηλικιωμένη γυναίκα από την Κύπρο που του απέστειλε το μόνο της απόκτημα, ένα οικογενειακό κειμήλιο, για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και το δεύτερο μια άλλη γυναίκα από την επαρχία που σε ένα συγκινητικό γράμμα της του απέστειλε τα μόνα χρήματα που είχε, δύο ευρώ. «Αυτά τα παραδείγματα χαλκεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Αν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες και τέτοια ψυχική υποδομή, ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ωστόσο, μίλησε και για τους ικανούς και άξιους συνεργάτες του που τόσα χρόνια εργάζονται για το κοινό καλό: τον μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και τον προϊστάμενο του ναού του Αγίου Φανουρίου και πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, με ιδιαίτερη αναφορά στο ήθος και στο έργο του, ενώ αποκάλυψε πως όταν ζήτησε από τον π. Συμεών να αναλάβει καθήκοντα σε κάποιον μεγαλύτερο ναό, εκείνος αρνήθηκε και επέμενε να παραμείνει στο ναό του Αγίου Φανουρίου, στους ανθρώπους που αγαπά.
«Ετσι ξεκίνησε ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη. Ας ευχηθούμε η Ελλάδα να δώσει την αφορμή η Ευρώπη να ξαναγίνει Χριστιανική», τόνισε καταληκτικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και αμέσως μετά κήρυξε την επίσημη έναρξη του πολιτιστικού διημέρου, το οποίο άρχισε με παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα σε ένα πρόγραμμα με κλασικό και νέο ρεπερτόριο.   iefimerida

***  ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!Νεα προκήρυξη για 10.000 θέσεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο...~
~ Μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την υποβολή αιτήσεων στο νεο πρόγραμμα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ θα πρέπει:
– Να είναι άνεργοι επι τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα
– Να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανα μήνα
– Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία
– Να μην είναι ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67% κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση
Επίσης θα πρέπει ο χρόνος που τους υπολείπεται για την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών εργασίας για την θεμελίωση του πλήρους δικαιώματος λόγω γήρατος στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να μην υπερβαίνει τα 5 χρόνια ή τα 1.500 ημερομίσθια.
Μόλις εκδοθεί η προκήρυξη ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει την διαδικασία, τους όρους και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.  newsit

***  ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ από τον ΤΡΑΜΠ! ΔΙΩΧΝΕΙ τους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

~ Στο πλαίσιο της προεκλογικής του δέσμευσης ο Τραμπ αποφασίζει να κλείσει την ‘πόρτα’ σε ξένους εργαζόμενους, ακόμα και φοιτητές.
Όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal, η υπόσχεση Τραμπ για περισσότερες δουλειές σε Αμερικανούς θα πραγματοποιηθεί και μέσω της μείωσης των αλλοδαπών εργαζομένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζει να μειώσει τον αριθμό ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) που εκδίδει για προγράμματα ανταλλαγής πολιτιστικού και εργασιακού χαρακτήρα, στα οποία περιλαμβάνονται νταντάδες και εποχικοί υπάλληλοι για το καλοκαίρι.
Μάλιστα ο Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει τη νέα πολιτική σε επιχειρηματικό επίπεδο από τα ξενοδοχεία του, δίνοντας το σύνθημα ια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες.
Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει «μεγάλες μειώσεις» στις βίζες πολιτιστικών ανταλλαγών που βασίζονται σε εργασία επί πληρωμή, οι οποίες ανήκουν στο πρόγραμμα J-1.
Τα ταξιδιωτικά έγγραφα της κατηγορίας J-1 περιλαμβάνουν και τους φοιτητές, αλλά αυτές οι βίζες (για σπουδές) δεν επανεξετάζονται για περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το πρόγραμμα βίζας J-1 περιλαμβάνει 15 κατηγορίες που προσφέρουν «ευκαιρίες για περίπου 300.000 ξένους επισκέπτες το χρόνο ώστε να αποκτήσουν εμπειρία της αμερικανικής κοινωνίας και κουλτούρας».
Το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να κάνει δηλώσεις για το άρθρο της εφημερίδας.  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ το οποίο και ευχαριστούμε

***   Προάγουν το αντί, γιατί υπάρχει το... μαντρί...
 
~ Γράφει ο Θόδωρος Μεχλιζόγλου  (πολιτικός αναλυτής)
 Τις τελευταίες μέρες γίναμε εκ’ νέου μάρτυρες μιας ακόμα παράστασης, που ενώ ξεκίνησε από τελείως διαφορετική αφετηρία, κάποιοι είδαν ότι τραβάει και φυσικά τη συντηρούν. Γίναμε μάρτυρες του αντί, αυτού που ουσιαστικά χρησιμοποιεί χρόνια τώρα το πολιτικό σύστημα, για να επιβιώνει διαχρονικά.
Μπήκε λοιπόν στο πεδίο της αντιπαράθεσης η Σταλινο-Χιτλερική διαμάχη και η αντιπαράθεση για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. «Όλα τα χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλλειπε». Έλα όμως που ο φερετζές τους βολεύει. Διότι το αντι-φασίστας, αντι-κομμουνιστής κι οτιδήποτε αντί, γεννά αντι-παλότητα. Κι αυτό είναι το βασικό συστατικό της «επιτυχίας» για τα κομματικά επιτελεία. Βάλαμε και το «σφαγιόμετρο» στη συζήτηση. Ναι γιατί σε οτιδήποτε κακό συμβαίνει μπαίνει κι ένα μέτρο. Ποιος έσφαξε περισσότερους; Και ποια τα κίνητρα; Ποιες οι προθέσεις; Λες και υπάρχουν αγνές προθέσεις, όταν κάποιος από τη θέση του ισχυρού, σφάζει τον ανήμπορο να αντιδράσει;
Και μην πει κάποιος, για ελαφρυντικά, διότι δεν έχουμε μια δολοφονία με την οποία θα ασχοληθεί ένα δικαστήριο για να αποφανθεί, αν υπάρχουν ή όχι. Μιλάμε για ομαδικές διώξεις, δολοφονίες και εξαφανίσεις ανθρώπων.
Φτάνει πια με τις αστείες δικαιολογίες, όταν είναι να καλύψουμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτές του ΝΑΤΟ που όταν σκοτώνει χιλιάδες αμάχους είναι «παράπλευρες απώλειες»
Το ζήτημα εδώ όμως είναι άλλο. Ότι υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που δέχονται να μπουν σε αυτή την αστεία αντιπαράθεση, ποτισμένοι πότε με τα διχαστικά ψευτοϊδεολογήματα του παρελθόντος και άλλοι με κριτήρια κομματικής «τύφλωσης». Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από εμφυλιακές, μετεμφυλιακές και άλλες τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις που τόσα δεινά έφεραν στον τόπο. Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τα μπλε και τα πράσινα καφενεία, των οποίων τα αποτελέσματα τα είδαμε και τα βλέπουμε. Τα ζούμε. Και είναι έτοιμοι πολλοί από τους συμπολίτες μας που κατηγορούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, να πάνε τη μία φορά που τους δίνουν τη δυνατότητα να «μιλήσουν» κάθε 3-4 χρόνια, διότι έτσι αντιλαμβάνονται τα κόμματα που ψηφίζουν τη Δημοκρατία, να επιλέξουν και οι ίδιοι τα καθεστωτικά κόμματα που εξυπηρετούν τους ντόπιους και ξένους ολιγάρχες. Να επιλέξουν δηλαδή ανάμεσα στους υπηρέτες του συστήματος, όχι τον πιο ικανό, αλλά αυτόν που θεωρούν λιγότερο ανίκανο και λιγότερο υποτακτικό, για να μην πω λιγότερο δωσίλογο, την εποχή που διανύουμε !
Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την αντιπαράθεση μεταξύ τους, όταν διαπληκτίζονται για το ποιος έχει κόψει περισσότερο τις συντάξεις και τους μισθούς, σε ποια περίοδο είχαμε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους, μέχρι και με ποιου τη διακυβέρνηση καήκαν λιγότερα δάση. Φτάσαμε στο σημείο να ακούγονται στη Βουλή ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών και να διαπληκτίζονται, υπερασπιζόμενοι πότε τον έναν και πότε τον άλλον ουσιαστικά. Η επιτομή της «εσχατιάς» για το πολιτικό σκηνικό της Χώρας.
Κι έτσι «τυψλωμένοι» από αντιπαλότητα και εν μέσω συνθημάτων, αφού το «προγραμμα» τους είναι ένα και μοναδικό.(ότι προβλέπουν τα μνημόνια  από τις δανειακές συμβάσεις), με λίγο από υποσχέσεις για «ανάπτυξη» κι «αόρατες» επένδυσεις που ποτέ δεν υπάρχουν οι εξηγήσεις για το πως, θα φτάσουν στις κάλπες.
Και έτσι το «μαντρί», θα έχει τις λιγότερες απώλειες σε «αμνοερίφια» κι άλλη μια φορά θα έχουν επικρατήσει, έστω και με απώλειες αλλά και συνεργασίες που τώρα φαντάζουν απίθανες, οι υπηρέτες του φαύλου ανακυκλούμενου συστήματος.
Γι αυτό και είναι καιρός αδέρφια να πάψουμε να αλληθωρίζουμε δεξιά και αριστερά και να κοιτάξουμε μπροστά. Έχει ανηφόρα, αλλά αν δεν τη διαβούμε, δεν θα φτάσουμε ποτέ στην κορυφή! 
 
***  ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ!Η Μαύρη Βίβλος του Καραμανλικού Κρατισμού... 
 

~  Αποκαλυπτικό άρθρο του Δημ. Στεργίου, πρώην αρχισυντάκτη του Οικ. Ταχυδρόμου, που στην ουσία περιγράφει πως ξεκίνησε το μεταπολιτευτικό δράμα της χώρας.
Προσφέρει δε κλειδιά για το τι συμβαίνει σήμερα στη ΝΔ, όπου κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να υπονομεύσουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, μήπως και ανέβει στην εξουσία και τους χαλάσει το διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο πελατειακό κράτος…
 Η μαύρη βίβλος του Καραμανλικού Κρατισμού
 Του Δημήτρη Στεργίου
 Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το 1981 στο ΠΑΣΟΚ 119 δημόσιες επιχειρήσεις που η ίδια «φιλελεύθερη» παράταξη επί χρόνια ίδρυε!
Δημιουργήθηκε ένας τερατώδης δημόσιος υδροκέφαλος που ρούφηξε εκατοντάδες δισ. ευρώ από τους Έλληνες φορολογούμενους και από δάνεια.
Διάβασα ότι οι «απάνθρωποι» δανειστές με την τρίτη αξιολόγηση ζητούν χαλάρωση του ασφυκτικού ελέγχου του Δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες αυτό διατηρεί πλειοψηφική ή άλλη συμμετοχή, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στον τάλανα αυτό χώρο, που θυμίζει Λερναία Ύδρα, η οποία έχει «ρουφήξει» εκατοντάδες δισ. ευρώ, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.
Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι για τον τερατώδη αυτό δημόσιο υδροκέφαλο υπεύθυνες είναι όλες οι λεγόμενες «δεξιές» ή «φιλελεύθερες» κυβερνήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει καταληφθεί από μια απίστευτη «σοσιαλμανία» με το 1975. Έτσι, το 1981 η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ 119 δημόσιες επιχειρήσεις ως… λάφυρο για τους… «πρασινοφρουρούς»!
Σημειώνεται ότι πριν από πολλές δεκαετίες, δηλαδή κατά την προπολεμική περίοδο, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους ήταν περιορισμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όμως στη συνέχεια, το κράτος άρχισε να γίνει επιχειρηματίας όχι για το καλό της χώρας και της οικονομίας, αλλά για το καλό των κομματικών «κηφήνων», όπως έλεγεν ο Ροίδης, των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες το παρέδιδαν στη συνέχεια ως «φέουδο» στους κομματικούς φίλους τους και οπαδούς!

Πριν από 99 χρόνια, το 1914, έγινε η αρχή της συμμετοχής του κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα με την απόκτηση και την εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου Πειραιώς – Αθηνών – Θεσσαλονίκης που υπήρχε τότε. Το 1920, τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου ανέλαβαν οι Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) και λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κράτος ανέλαβε τη λειτουργία και του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με τη σύσταση των Σιδηροδρόμων Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ).
Τότε, τα χρόνια εκείνα, καθώς «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», στη δεκαετία του 1920, ιδρύθηκαν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Και καθώς η όρεξη συνεχώς αυξανόταν, το 1923, ιδρύθηκε η Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης και ακατάπαυστα, το 1926, ιδρύθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ) και το 1929, η κρατική «επιχειρηματική» βουλιμία επεκτάθηκε και στον τραπεζικό τομέα, αφού ιδρύθηκε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Μεταπολεμικά, το 1949, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (έως τότε οι τηλεπικοινωνίες ανήκαν σε ιδιωτικές εταιρείες), το 1950, το κράτος επεκτάθηκε και στο χώρο της ενέργειας, ιδρύοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και το 1954, το κράτος δεν μπορούσε να μη γίνει και «επιχειρηματίας» χρηματοδότης.
Έτσι ίδρυσε τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (ΟΧΟΑ) για τη χρηματοδότηση αυξημένων κινδύνων που δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι τράπεζες. Πάντως, όπως παρατηρείτε, εντυπωσιάζουν όλοι σχεδόν οι τίτλοι των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών για τους … σκοπούς τους!
Το 1959, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «κενό» στη χρηματοδότηση και έτσι αποφασίσθηκε να ιδρυθεί ο Οργανισμός Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΟΒΑ) για την προώθηση τάχα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σαν να μην ήταν τότε το τραπεζικό σύστημα κατά 90% σχεδόν … κρατικό!!!
Το 1964, διαπιστώθηκε κι άλλο «κενό» στη χρηματοδότηση και έτσι ιδρύθηκε η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως στην οποία συγκεντρώθηκαν οι λειτουργίες του ΟΧΟΑ, του ΟΒΑ και του Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως. Ράβε, ξήλωνε, δηλαδή…
Το 1970, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ). Τότε, με τον οργανισμό αυτό συγχωνεύθηκαν οι ΣΕΚ και οι ΣΠΑΠ.
Επίσης, το ίδιο έτος, το 1970, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, που αποτελούσαν ξεχωριστή Διεύθυνση στο υπουργείο Συγκοινωνιών, μεταφέρθηκαν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛΤΑ), που ιδρύθηκαν τότε. Την ίδια χρονιά, το 1970, ιδρύθηκαν τα Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία της Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ) με την εξαγορά της ιδιωτικής ΗΕΜ.
Το 1975, η ΔΕΗ συγχωνεύθηκε με την Εταιρεία Λιγνιτών Πτολεμαίδας (ΛΙΠΤΟΛ). Την ίδια χρονιά, το 1975, το κράτος θέλησε να επεκταθεί και στο χώρο των αερομεταφορών εξαγοράζοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία λειτουργούσε από το 1956 ως ιδιωτική επιχείρηση του Αριστοτέλη Ωνάση και παρουσίαζε κέρδη στους ισολογισμούς της. Η συνέχεια είναι γνωστή: εξελίχθηκε σε μια διαρκώς ζημιογόνα επιχείρηση με καταθλιπτικές επιπτώσεις στα δημόσια ελλείμματα. Έγινε ένα απέραντο εκτροφείο διορισμένων υπαλλήλων (κομματικά ρουσφέτια).
Η κρατικοποίηση του Ομίλου Ανδρεάδη τον Δεκέμβριο 1975
 Μία νύχτα της Παρασκευής της 5ης Δεκεμβρίου 1975 έγινε από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέμβαση και … κρατικοποίηση ενός τεράστιου ομίλου τραπεζών, βιομηχανιών, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων, του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ή του Ομίλου Ανδρεάδη.
Τότε, στις 5 Δεκεμβρίου 1975, συντάχθηκε και υποβλήθηκε η έκθεση των διευθυντών της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμ. Κηπουρίδη και Δημ. Καλοδούκα με τα αποτελέσματα του προκαταρκτικού ελέγχου που διενήργησαν στις τράπεζες του συγκροτήματος Ανδρεάδη. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονταν η μεθόδευση της συμμετοχής αλλοδαπών επιχειρήσεων στον έλεγχο του συγκροτήματος, οι ανωμαλίες που συνόδευαν τη συμμετοχή αυτή καθώς και οι παραβάσεις του νόμου 5076/31 και αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής.
Την ίδια ημερομηνία, στις 5 Δεκεμβρίου 1975, υποβλήθηκε εμπιστευτική έκθεση του νομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Πασσιά, ο οποίος ανέφερε ότι γνωμοδοτεί με βάση την παραπάνω έκθεση ελέγχου των δύο διευθυντών και ότι έπρεπε να ασκηθεί δίωξη μόνο για τις πράξεις μεταβίβασης των μετοχών και όχι για τις παραβάσεις των αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής. Οι τελευταίες είχαν παραγραφεί, αφού είχαν τελεσθεί το 1972, μολονότι ήταν γνωστές στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη Νομισματική Επιτροπή!
Τότε, την ίδια ημέρα, στις 5 Δεκεμβρίου 1975, υπογράφθηκε από τον πρόεδρο Δημοκρατίας το υπ’ αριθ. 861/5.12.75 προεδρικό διάταγμα για κρατική παρέμβαση σε όλο τον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι τότε, προηγουμένως, σε συγκέντρωση δημοσιογράφων στο υπουργείο Συντονισμού, ο τότε υπουργός Παν. Παπαληγούρας ανακοίνωσε την απομάκρυνση του καθηγητού Στρατή Ανδρεάδη από τις διοικήσεις τριών τραπεζών του, δηλαδή της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Επενδύσεων.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι καταργήθηκαν όλα τα καταστατικά όργανα των τραπεζών, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο και η γενική συνέλευση των μετόχων, ότι διορίσθηκαν προσωρινοί επίτροποι και ότι τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχίες στο κοινό, δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία των τριών τραπεζών και ιδιαίτερα της Εμπορικής Τράπεζας είναι εντόνως ικανοποιητικά.
Την επόμενη ημέρα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1975, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής για το διορισμό των επιτρόπων στις τράπεζες, με διάρκεια θητείας δύο μηνών. Την ίδια μέρα εμφανίσθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Εμπορική Τράπεζα, στην Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Επενδύσεων οι προσωρινοί επίτροποι Κουμβακάλης, Γκεϊβέλης και Τσουκαλαδάκης αντίστοιχα, που ήταν και οι τρεις διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την ίδια ημέρα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1975, παραδόθηκαν οι εκθέσεις των δύο διευθυντών και του νομικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος από τον τότε υπουργό Συντονισμού Παν. Παπαληγούρα στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του καθηγητού Στρατή Ανδρεάδη και άλλων 50 περίπου μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών και των άλλων εταιρειών του συγκροτήματος. Την ίδια εποχή έγινε κρατικοποίηση και των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, εταιρείας δηλαδή που διοικούσε επί 25 χρόνια ο Ανδρεάδης.
Μετά την εγκατάσταση των προσωρινών επιτρόπων στις τρεις τράπεζες, οι εξελίξεις στο συγκρότημα Ανδρεάδη διήρκεσαν (μετά από διορισμούς επιτρόπων, ασκήσεις αγωγών και ποινικών διώξεων στελεχών και αθώωσή τους κ.λπ) έως τις 27 Φεβρουαρίου 1978, όταν το Τριμελές Εφετείο Αθηνών αθώωσε τον μόνο πια κατηγορούμενο καθηγητή Ανδρεάδη.
Το σύμπλεγμα του τραπεζών και επιχειρήσεων του Ομίλου Ανδρεάδη, ο οποίος κρατικοποιήθηκε εν μια νυκτί και ο οποίος ύστερα από μερικά χρόνια … επανιδιωτικοποιήθηκε(βλέπε πιο κάτω) σιγά – σιγά ολόκληρος, είχε ως εξής:
1. Εμπορική Τράπεζα: Η Εμπορική Τράπεζα υπήχθη στη διοίκηση του Ανδρεάδη το 1952..
2. Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα: Η Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα εξαγοράσθηκε από τον Στρατή Ανδρεάδη το 1958.
3. Τράπεζα Πειραιώς: Εντάχθηκε στον όμιλο Ανδρεάδη το 1962.
4. Τράπεζα Αττικής: Εντάχθηκε στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας το 1964.
5. Τράπεζα Επενδύσεων: Η Τράπεζα Επενδύσεων ιδρύθηκε το 1963 από το συγκρότημα της Εμπορικής Τράπεζας και με συμμετοχή ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού.
6. «Ιονική» Ασφαλιστική: Ιδρύθηκε το 1939 και υπήχθη στον όμιλο Ανδρεάδη το 1958..
7. «Ο Φοίνιξ»: Ιδρύθηκε το 1928. Το 1942 η πλειοψηφία των μετοχών περιήλθε στην Εμπορική Τράπεζα και από το 1952 στη διοίκησή της από τον καθηγητή Στρατή Ανδρεάδη..
8. «Γενικαί Ασφάλειαι Ελλάδος»: Ιδρύθηκε το 1917 και περιελήφθη στον όμιλο Ανδρεάδη από το 1962..
9. Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων: Ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε το 1961 ο (τότε) Οργανισμός Βιομηχανικής Αναπτύξεως, η Εμπορική Τράπεζα και η Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα ίδρυσαν την εταιρεία αυτή.
10. «Ελληνική Βιομηχανία Χυμών και Κονσερβών»: Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1962 από την Εμπορική Τράπεζα και την Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα με σκοπό την αξιοποίηση της πλούσιας σε εσπεριδοειδή παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα των νομών Κορινθίας, Αιγιαλείας, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας και της επαρχίας Τροιζηνίας.
11. Ελληνική Βιομηχανία Σάκων και Ειδών εκ Πλαστικής Ύλης: Το 1965 οι ασφαλιστικές εταιρείες «Φοίνιξ», «Ιονική» και «Γενικαί Ασφάλειαι της Ελλάδος» ίδρυσαν την εταιρεία αυτή, με σκοπό την παραγωγή πλαστικών σάκων συσκευασίας χημικών λιπασμάτων.
12. «Ναυπηγεία Ελευσίνος»: Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1962 από την Εμπορική Τράπεζα και την Ιονική – Λαϊκή Τράπεζα.
13. Χίλτον: Από πολύ νωρίς, η δραστηριότητα του Ανδρεάδη επεκτάθηκε και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με την ίδρυση το 1963 της εταιρείας «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Ιονική». Η νέα εταιρεία κατόρθωσε να ανεγείρει, να εξοπλίσει και να αποπερατώσει το «AthensHilton» εντός μιας τριετίας και να το παραδώσει προς λειτουργία το Μάρτιο του 1963.
14. Το Διυλιστήριο «ΣΤΡΑΝ»: Ο Ανδρεάδης προσπάθησε μετά το 1968 να επεκταθεί και στο χώρο των καυσίμων, με την ίδρυση του διυλιστηρίου αυτού. Η προσπάθεια αυτή για πολλούς λόγους, που έχει αναφέρει σε σχετικό έντυπο ο ίδιος ο Ανδρεάδης απέτυχε(στις 27 Νοεμβρίου του 1973 η τότε «κυβέρνησις» αυθαιρέτως απαγόρευσε τη συνέχιση των έργων ανέγερσης του διυλιστηρίου ΣΤΡΑΝ).
15. Την ίδια εποχή, το 1975, έγινε κρατικοποίηση και των Ελληνικών Ηλεκτρικών (Σιδηροδρόμων (ΕΗΣ), εταιρείας δηλαδή που διοικούσε επί 25 χρόνια ο Ανδρεάδης, και το 1976 ιδρύθηκαν οι Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς (ΗΣΑΠ).
 Ίδρυση το 1977 κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών που λειτουργούσε παρανόμως επί… χρόνια!
 Με το Νόμο 588/1977, ιδρύθηκε υπό το κλίμα μιας έντονης «σοσιαλμανίας», από την τότε «δεξιά» ή «φιλελεύθερη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ) και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣ), ο γνωστός Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), ο οποίος επόπτευε και συντόνιζε στο έργο τους και τους άλλους δύο κρατικούς φορείς αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή τα Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ) και Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς (ΗΣΑΠ), όπως λέγονταν.
 Ο ιδρυτικός νόμος 588/1977 πρόβλεπε την καταβολή από το κράτος, ως μοναδικό μέτοχο, το ποσό των 50.000.000 δραχμών ως μετοχικό κεφάλαιο.
 Το ποσό αυτό, όπως αποκάλυπτα τότε κάθε χρόνο στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναλύοντας τον ισολογισμό του ΟΑΣ δεν είχε καταβληθεί τουλάχιστον έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μολονότι συνεχώς επισημαινόταν στο Πιστοποιητικό των ορκωτών λογιστών, το οποίο συνόδευε τον εκάστοτε ισολογισμό!
 Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣ λειτουργούσε και λειτουργεί και διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών και, συνεπώς, το κεφάλαιο αποτελεί κύριο και ουσιώδες στοιχείο της σύστασης μιας ανώνυμης εταιρείας. Η μη καταβολή του αμέσως από μιαν ιδιωτική εταιρεία συνεπάγεται την άρση της άδειας λειτουργίας της! Κι όμως, ο ΟΑΣ λειτουργούσε επί σειράν ετών … παρανόμως!!!
 Το 1977, συγχωνεύθηκαν ο Εθνικός Οργανισμός Ελληνικής Χειροτεχνίας (ΕΟΕΧ) και το Κέντρο Βιοτεχνικής Αναπτύξεως (ΚΕΒΑ) σε κοινό οργανισμό, τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).
Την ίδια χρονιά, το 1977, ιδρύθηκε ο Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών (ΟΠΕ).
Το 1979, ιδρύθηκε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για την… αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου!
 Στη δεκαετία του 1970, για να μην πολυλογούμε, ιδρύθηκαν η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομήσεως, Οικισμού και Στεγάσεως (ΔΕΠΟΣ), η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), η Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΛΕΒΜΕ), η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ενώ σε όλα αυτά προστέθηκαν το 1975, όπως έχουμε αναφέρει, και 15 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εμπορικές, βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ομίλου Ανδρεάδη.
 Η εικόνα της «Λερναίας Ύδρας»
 Το 1981, όταν το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «καμένη γη», αλλά και έναν εντυπωσιακό γαλαξία 119 τραπεζικών, ασφαλιστικών, βιομηχανικών, εμπορικών, ξενοδοχειακών, τεχνικών, εξαγωγικών και ενεργειακών επιχειρήσεων που το ίδιο κόμμα, με διάφορες ονομασίες, είχε ιδρύσει από το 1914!
Παραθέτουμε το σχετικό πίνακα έτσι για την ιστορία:
1. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).
2. Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ)
3. Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου (ΔΕΦΑ)
4. Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)
5. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
6. Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση (ΕΡΤ)
7. Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ)
8. Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς ( ΗΣΑΠ)
9. Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς (ΗΣΑΠ)
10. Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)
11. Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ)
12. Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣ)
13. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
14. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)
15. Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)
16. Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ)
17. Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ)
18. Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεων Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ)
19. Οργανισμός Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΟΑΘ)
20. Ταμείο Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης
21. Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου
22. Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
 (Οι ακόλουθες δημόσιες 37 επιχειρήσεις , οι οποίες εντυπωσιάζουν για τους ευρηματικούς τίτλους τους και το… άφθονο γάλα…, ελέγχονταν από την Αγροτική Τράπεζα)
23. Εταιρεία Ψυκτικής Προστασίας Αγροτικών Προϊόντων Μεσσηνίας (ΕΨΥΠΑΜ)
24. ΣΕΠΕΚ
25. ΣΕΚΟΒΕ
26. Εταιρεία Αγροτικής Αναπτύξεως «Ευρυτανία»
27. Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος
28. ΣΥΝΕΡΓΑΛ
29. ΝΕΣΤΛΕ Βιομηχανία Γάλακτος
30. ΣΕΒΑΘ
31. Εταιρεία Αναπτύξεως Αλιείας ΕΤΑΝΑΛ
32. Βιομηχανία Γάλακτος «Αιτωλική»
33. Νέα ΑΓΡΕΞ
34. Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ)
35. ΕΤΕΑΠ
36. Εταιρεία Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης
37. ΒΙΟΧΥΜ
38. ΕΣΠΕΡΙΣ
39. ΗΛΒΙΓΑΛ (Βιομηχανία Γάλακτος)
40. Δωδώνη (Βιομηχανία Γάλακτος)
41. Όλυμπος (Βιομηχανία Γάλακτος)
42. ΠΡΟΒΙΓΑΛ (Βιομηχανία Γάλακτος)
43. Χαλκιδική (Βιομηχανία Γάλακτος)
44. ΣΕΡΓΑΛ (Βιομηχανία Γάλακτος)
45. Γεωργική Βιομηχανία Ρητίνης Ποσειδωνίας
46. Εργοστάσιο Ερυθρού Πιπέρεως Αριδαίας
47. Ψυκτικές Εγκαταστάσεις Κοπάνου Ναούσης
48. ΑΒΙΚΩ
49. Επεξεργασία Φρούτων Βέρμιον – Νάουσα
50. Ψυκτικές εγκαταστάσεις Σκύδρας
51. Αγροτική Ένωση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Κερκύρας
52. ΑΣΤΥ (Βιομηχανία Γάλακτος)
53. Κοινοπραξία Γάλακτος Κωπαϊδας
54. Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων
55. Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης
56. ΝΕΟΓΑΛ (Βιομηχανία Γάλακτος)
57. Βιομηχανία Γάλακτος Λαμίας
58. Οινοποιείο Ραψάνης
59. Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως
 (Οι ακόλουθες 14 κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ανήκαν όλες στον τομέα της… βιομηχανίας, ελέγχονταν από την ΕΤΒΑ)
60. Γενική Βιομηχανία Κρέατος
61. Βιομηχανία Αζωτούχων Λιπασμάτων
62. Γενική Εταιρεία Μελετών, Ερευνών και Εκμεταλλεύσεων (πολύ … διαφωτιστικό!)
63. Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου
64. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
65. Ελληνικές Εξαγωγές
66. Ελληνική Βιομηχανία Αμμωνίας
67. Μεταλλεία Αμιάντου Β. Ελλάδος
68. Ελληνικός Αμίαντος
69. Ελληνικά Μάρμαρα
70. Κλωστήρια Φιλιατρών
71. Ίσαρης – Βασιλειάδης
72. Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος
73. Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών
 (Συνεχίζεται ο πίνακας με άλλες κρατικές επιχειρήσεις σε άλλους τομείς)
74. Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομήσεως, Οικισμού και Στεγάσεως (ΔΕΠΟΣ)
75. Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
76. Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρησεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ)
77. Ελληνικός Οργανισμός Τυποποιήσεως (ΕΛΟΤ)
78. Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης
79. Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΤΕ)
80. Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΑΚΛΑ)
81. Οργανισμός Προωθήσεως Εξαγωγών (ΟΠΕ)
72. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ)
83. Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ)
84. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
85. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 (Τα ακόλουθα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχονταν έμμεσα από το κράτος μέσω Εθνικής Τράπεζας)
86. ΕΤΕΒΑ
87. Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως
88. Τράπεζα Υποθηκών
89. Αραβοελληνική Τράπεζα
90. Αμοιβαίο Κεφάλαιο «Δήλος»
91. Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου
92. Εθνική Ασφαλιστική
93. Αστήρ Ασφαλιστική
94. Ελληνική Εταιρεία Ασφαλίσεων Πλοίων και Αεροσκαφών
95. Εθνική Ανώνυμος Εταιρεία Διοικήσεως και Οργανώσεως
96. Αστήρ Τουριστική και Ξενοδοχειακή
97. Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών
98. Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων
99. Νεώριον Σύρου
 (Οι ακόλουθες δημόσιες επιχειρήσεις ελέγχονταν από την Εμπορική Τράπεζα, η οποία κρατικοποιήθηκε εν μια νυκτί το 1975)
100. Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα
101. Τράπεζα Επενδύσεων
102. Τράπεζα Αττικής
103. Τράπεζα Πειραιώς
104. Ελληνική Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων
105. Φοίνιξ Ασφαλιστική
106. Ιονική Ασφαλιστική
107. Ιονική Ξενοδοχειακή (Χίλτον)
108. Γερανός, Τεχνική και Εμπορική
109. Ναυπηγεία Ελευσίνος
110. Ελληνική Εταιρεία Γενικών Επιχειρήσεων
111. Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων
112. Ελληνική Βιομηχανία Χυμών και Κονσερβών
 (Οι ακόλουθες δημόσιες επιχειρήσεις ελέγχονταν από την κρατική ΕΤΕΒΑ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας)
113. Διεθνική Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων
114. ΕΔΕΧ, Εταιρεία Διεθνών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου
115. Ασφαλιστική ΕΤΕΒΑ
116. Δαφνίλα Τουριστική
117. Ολυμπιάς ΑΕ Τουρισμός – Ξενοδοχεία
118. Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Αναπτύξεως Εξαγωγών – HEDCO
119. Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Αξιοποιήσεως Ενεργειακών Πόρων.
 Σε όλες αυτές τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά το 1981 πρόσθεσε, όπως θα αναφέρουμε στη συνέχεια, δεκάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που κρατικοποίησε και ενέταξε το 1983 στον περιβόητο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους πάνω από ένα τρις. δραχμές!
 Μετά το 1991 άρχισαν δειλά οι «ξορκισμένες» από όλους αποκρατικοποιήσεις ή επανιδιωτικοποιήσεις!
 Σημειώνεται ότι λέξεις ή φράσεις όπως «αποκρατικοποιήσεις», «ιδιωτικοποιήσεις», «εκποίηση δημόσιας περιουσίας», «μετοχοποίηση» και «συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών» ήταν «ξορκισμένες» έως το 1990. Για πρώτη φορά λέξεις ή προθέσεις όπως «ιδιωτικοποιήσεις», «αποκρατικοποιήσεις», «εκποίηση δημόσιας περιουσίας», «μετοχοποίηση» και «συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών» αναφέρθηκαν στις Προγραμματικές Δηλώσεις που ανέγνωσε στη Βουλή ο τότε νέος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 24 Απριλίου 1990 και σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή μετά το 1990. Κι όπως είναι γνωστό, έγινε … χαλασμός σε όλη τη χώρα από τις λυσσαλέες αντιδράσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και των αρχισυνδικαλιστών του!
 Η πρώτη ιδιωτικοποίηση, η οποία προωθήθηκε σε υλοποίηση των προγραμματικών αυτών δεσμεύσεων, ήταν η περιπετειώδης αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ) και η αντικατάστασή της από τις «Συγκοινωνιακές Επιχειρήσεις» (ΣΕΠ) το 1991, με τη συμμετοχή κυρίως οδηγών των κρατικών συγκοινωνιακών επιχειρήσεων που καταργήθηκαν.
 Πρόκειται μάλιστα για μιαν ιδιωτικοποίηση από την οποία όχι μόνο δεν εξασφαλίσθηκαν έσοδα από την πώληση αυτή, αλλά, όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1992, επιβαρύνθηκε το Δημόσιο και με 12 δισ. δραχμές!
 Η άλλη και μάλιστα η πρώτη ουσιαστική ιδιωτικοποίηση ήταν η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς σε Όμιλο Επενδυτών το 1991, η πώληση της Τράπεζας Αθηνών στην HanwhaFirstInvestment το 1993 και η αποκρατικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 1993.
 Μετά τις εκλογές του 1993 και την άνοδο ξανά στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ, η νέα τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες έως το Μάρτιο του 2004, ξεχνώντας όλες τις προηγούμενες λυσσαλέες αντιδράσεις, κατάρτιζαν συνεχώς προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων. Από τις αποκρατικοποιήσεις αυτές οι κυβερνήσεις το ΠΑΣΟΚ μέσα σε έξι χρόνια εξασφάλισαν έσοδα 13,7 δις. ευρώ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004 – 2008 έσοδα 7,6 δις. ευρώ.
 Το χρονικό των αποκρατικοποιήσεων
 Το χρονικό των μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων ή αποκρατικοποιήσεων μετά το 1991 έχει ως εξής:
• 1991: Πώληση της Τράπεζας Πειραιώς σε Όμιλο επενδυτών υπό τον καθηγητή και τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
• 1991: Ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών με την ίδρυση των Συγκοινωνιακών Επιχειρήσεων (ΣΕΠ)
• 1993: Μετοχοποίηση και εσαγωγή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζ’αχαρης στο Χρηματιστήριο.
• 1993: Πώληση της Τράπεζας Αθηνών στην HanwhaFisrtInvestment.
• 1996: Πρώτη μετοχοποίηση ΟΤΕ
• 1997: Αναγγελία μετοχοποίησης Ομίλου ΔΕΠ
• 1998: Πρώτη και δεύτερη μετοχοποίηση Καταστημάτων Αφορολογήτων ειδών (δημόσια έσοδα 20 δισ. δραχμές και 82 δισ. δραχμές αντίστοιχα)
• 1998: Πρώτη και δεύτερη μετοχοποίηση Χρηματιστηρίου Αθηνών (δημόσια έσοδα 22 δισ. δραχμές και 10 δισ. δραχμές αντίστοιχα)
• 1998: Δεύτερη και τρίτη μετοχοποίηση ΟΤΕ (δημόσια έσοδα 126 δισ. δραχμές και 302 δισ. δραχμές αντίστοιχα)
• 1998: Πώληση μετοχών Εθνικής Τράπεζας (δημόσια έσοδα 63 δισ. δραχμές)
• 1998: Πώληση Τράπεζας Κρήτης στην Eurobank (δημόσια έσοδα –προκαταβολή- 22 δισ. δραχμές)
• 1998: Μετοχοποίηση ΔΕΠ (δημόσια έσοδα 35 δισ. δραχμές)
• 1998: Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης από Τράπεζα Πειραιώς (έσοδα 27,3 δισ. δραχμές)
• 1998: Πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος στην Εγνατία Τράπεζα (έσοδα 17,3 δισ. δραχμές)
• 1998: Μετοχοποίηση Ολύμπικ Κέτερινγκ (έσοδα 2,5 δισ. δραχμές)
• 1998: Μετοχοποίηση Γενικής Τράπεζας (έσοδα 14 δισ. δραχμές)
• 1998: Αναγγελία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1998 – 2000 των ακόλουθων κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων:Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΘ, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, ΕΥΔΑΠ, Οργανσιμοί Αποχέτευσης και Υδρευσης Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Ολύμπικ Κέτερινγκ, Ολυμπιακή τουριστική και Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ).
• 1999: Τέταρτη μετοχοποίηση ΟΤΕ (δημόσια έσοδα 341 δισ. δραχμές)
• 1999: Μετοχοποίηση Εθνικής Τράπεζας (δημόσια έσοδα 281 δισ. δραχμές)
• Τρίτη μετοχοποίηση Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (δημόσια έσοδα 127 δισ. δραχμές)
• 1999: Νέα μετοχοποίηση ΔΕΠ (έσοδα 50 δισ. δραχμές)
• 1999: Μετοποίηση ΔΕΠΑ (έσοδα 35 δισ. δραχμές)
• 1999: Μετοποίηση ΕΥΔΑΠ (έσοδα 60 δισ. δραχμές)
• 1999: Πώληση Ιονικής Τράπεζας στην AlphaBank (έσοδα 272 δισ. δραχμές)
• 1999: Νέα μετοχοποίηση Ολύμπκ Κέτερινγκ (έσοδα 3 δισ. δραχμές)
• 1999: Μετοχοποίηση ΕΤΒΑ (75 δισ. δραχμές)
• 2001: Μετοχοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (έσοδα 10 εκατ. ευρώ)
• 2001: Μετοχοποίηση Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
• 2001: Νέα μετοχοποίηση ΟΠΑΠ (έσοδα 90 εκατ. ευρώ)
• 2002: Πώληση της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς (έσοδα 511 εκατ. ευρώ)
• 2002: Νέα μετοχοποίηση ΟΤΕ (έσοδα 652 εκατ. ευρώ)
• 2002: Νέα μετοχοποίηση ΟΠΑΠ (508 εκατ. ευρώ)
• 2002: Πρώτη και δεύτερη μετοχοποίηση ΔΕΗ (έσοδα 814 εκατ. ευρώ)
• 2002: Πώληση πακέτου 2,3% μετοχών που είχε η Εμπορική Τράπεζα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην ΚρεντίΑγκρικόλ – CA (έσοδα 56 εκατ. ευρώ)
• 2002: Πώληση 58% της Ολύμπικ Κέτερινγκ στην Everest Α.Α. (έσοδα 18 εκατ. ευρώ)
• 2002: Πωληση 49% του Ελληνικού Καζίνου Πάρνηθας στην κοινοπραξία Hyatt –ET και Επενδύσεις (έσοδα 170 εκατ. ευρώ)
• 2002: Μακροχρόνια μίσθωση και επενδύσεις των Ακτών Αττικης (έσοδα 32 εκατ. ευρώ).
• Πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) στην HDW.
• 2003: Τρίτη μετοχοποίηση ΔΕΗ (έσοδα 636 εκατ. ευρώ)
• 2003: Πώληση πακέτου 11% της Εθνικής Τράπεζας (έσοδα 490 εκατ. ευρώ)
• 2003: Δημόσια εγγραφή Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (έσοδα 55 εκατ. ευρώ)
• 2003: Πώληση πακέτου 33,4% της Ελληνικά Χρηματιστήρια Ελλάδος (έσοδα 89 εκατ. ευρώ)
• 2003: Τρίτη (24,61%) μετοχοποίηση ΟΠΑΠ (έσοδα 736 εκατ. ευρώ)
• 2003: Πώληση πακέτου 16,65% των Ελληνικών Πετρελαίων (έσοδα 326 εκατ. ευρώ)
• 2003: Πώληση πακέτου 40% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (έσοδα 174 εκατ. ευρώ)
• 2004: Πωληση πακέτου 8,21% των Ελληνικών Πετρελαίων (έσοδα 192 εκατ. ευρώ)
• 2004: Πώληση πακέτου 7,46% της Εθνικής Τράπεζας (562 εκατ. ευρώ).
• 2005: Διάθεση 16,44% μετοχών του ΟΠΑΠ (1.266 εκατ. ευρώ)
• 2005: Διάθεση 10% των μετοχών του ΟΤΕ (835 εκατ. ευρώ)
• 2006: Διάθεση του 7,18% των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (328 εκατ. ευρώ)
• 2006: Κεφαλαιακή αναδιάρθρωση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μετοχική συνεργασίας με ΕΛΤΑ (436 εκατ. ευρώ)
• 2006: Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διάθεση 34,84% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (612 εκατ. ευρώ)
• Διάθεση του 11,01% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας (364 εκατ. ευρώ).
• 2007: Προσφορά 10,7% των μετοχών του ΟΤΕ κλπ(1.700 εκατ. ευρώ).
• 2008: Αποκρατικοποίηση των καζίνων Κέρκυρας και Πάρνηθας, της Τράπεζας της Αττικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (1.600 εκατ. ευρώ).
Όπως δημοσιεύτηκε στο lykavitos.gr
 
~
***  Εταιροενοχλήσεις...

~ Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Ενοχλήθηκε, ταράχθηκε, χολώθηκε, αγανάκτησε , προσεβλήθη; θα σας γελάσω τι ακριβώς αισθάνθηκε η "φίλη εταίρα" φράου  Μέρκελ  επειδή προσεγγίζουμε τους Κινέζους προκειμένου να επενδύσουν στην χώρα μας (;).
Θα μου πείτε: "Γιατί ; Από που και ως που; Ποιός ο λόγος; .
Η απάντηση είναι η χειρότερη από όσες θα μπορούσατε να υποθέσετε ή και να φανταστείτε. Την έδωσε η ίδια, συγκρατώντας τον εκνευρισμό της: "Επειδή η Ε.Ε οφείλει να συνομιλεί με την Κίνα ως ενιαίο μπλόκ".
Δηλαδή την πείραξε που ένα μέλος -Ελλάδα ... ξεστράτισε και έκανε συμφωνίες έξω από το μαντρί της Γ.Ε (=Γερμανικής Ένωσης) χωρίς να πάρει την έγκριση /άδεια της Γερμανίας (!).
Αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια βάση αν:
- Είχαμε όντως μια Ε.Ε και όχι μια Γ.Ε
- Υπήρχε αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, αγαστή συνεργασία, αθρόες επενδύσεις των "εταίρων και εταιρών" μας  προς τούτη τη χώρα, εταίρο που χειμάζεται εδώ και 8 χρόνια.
- Είχαν αναγνωρίσει (φραστικά μόνον το έπραξαν και αυτοί και το ΔΝΤ) το λάθος στο μίγμα εξόδου από την κρίση, στην οποία - εκτός από εμάς τους ίδιους που φέρουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα μας -συνέβαλαν με τα λάθη και την αναλγησία τους.
-Έμπρακτα αποδείκνυαν  ότι πράγματι σέβονται τις αρχές μιας ενωμένης - όχι Γερμανικής βέβαια - Ευρώπης και είναι αποφασισμένοι να συμπαρασταθούν.
- Οι μόνες /μοναδικές μέχρι τώρα επενδύσεις εκ μέρους των (ΛΥΚΟ) ΦΙΛΩΝ δεν περιορίζονταν σε τοκογλυφία :  ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΕΝΕΝΔΥΣΕΙΣ.
- Είχαν την κατανόηση , την αξιοπρέπεια, το αίσθημα ενότητας, συνύπαρξης, συμπόρευσης, του ενιαίου μπλόκ, το οποίο θα τους επέβαλε (ηθικά ) να εκδώσουν, έστω και μια αυστηρή νότα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις. Όχι μόνον της πατρίδας μας, αλλά - και, αναπόφευκτα - των συνόρων της Ε.Ε /Γ.Ε.
Εκτός και αν θεωρούν (οι θλιβεροί αυτοί συμφεροντολόγοι που επιθυμούν εμπορικές συναλλαγές με την μεγάλη αγορά της Τουρκίας) πως τα ελληνικά σύνορα δεν είναι και ευρωπαϊκά!...
 Θεωρώ  λοιπόν  ότι  η  κα /φράου -εκτός των άλλων κουσουριών τα οποία μάλλον διαθέτει - βαρύνεται υπερβολικά και με α π ύ θ μ ε ν η
 υ π ο κ ρ ι σ ί α !
 ΥΓ Για να την παρηγορήσω θα ήθελα να της πω πως δεν είναι η μόνη που ενοχλήθηκε, αλλά και εγώ!...
Είμαστε δύο (ίσως και πολλοί άλλοι) που ενοχληθήκαμε, συγχυστήκαμε.
Εγώ επειδή, εκ χαρακτήρος βδελύττομαι, την υποκρισία και τους υποκριτές!
Εκείνη (υποθέτω βέβαια) γιατί με συμπονεί, με συμπαθεί ως ... "εταίρο και φίλο".  Να 'ναι καλά!

***  ΓΡΑΜΜΟΣ – ΒΙΤΣΙ (Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ)...
~ Με την συμπλήρωση 68 χρόνων (29 Αυγούστου 1949), από το τέλος του Ελληνικού αλληλοσπαραγμού, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου, με τα λίγα λόγια που σταχυολογώντας παρακάτω, να κάμω ένα τρισάγιο, ένα μνημόσυνο στους υπερασπιστές ήρωες της πατρίδος, σήμερα νεκρούς, της περιόδου 1946-1949. Οι Οποίοι με την θυσία τους απέτρεψαν τους τότε ξενοκίνητους πλανεμένους κομμουνιστές της πατρίδος μας, να πραγματοποιήσουν των ξένων συμφερόντων τα σχέδια, εκείνων… που μεθόδευαν τον εδαφικό ακρωτηριασμό της χώρας μας και τον εξανδραποδισμό του λαού μας.
Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου η ανάξεση πληγών παρελθόντος κρίνω σκόπιμο, χωρίς μίσος και πάθος, έτσι απλά ελεύθερα, υπηρετώντας το δίκαιο, να επισημάνω την Ιστορική Αλήθεια, για μια τόσο σημαντική περίοδο (1946-49) της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος, κατά την οποία διακυβεύτηκαν η Ελευθερία του Ελληνικού λαού και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας.
Οι Μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι και η νίκη του Ελληνικού Στρατού, αποτελούν Ιστορικό ορόσημο μιας πραγματικής Εθνικής Αντίστασης κατά των πλανεμένων δυστυχώς αδελφών Ελλήνων τότε κομμουνιστών και των συμπαρομαρτούντων ομόρων Κρατών, για την σωτηρία της πατρίδος.
Η Ελλάδα του Βορειοηπειρωτικού έπους του 1940, με τους αγώνες της στα βουνά της Ηπείρου, έδωσε το πρώτο βασικό και ουσιαστικό ράπισμα στον φασισμό, όταν ισχυρά κράτη του τότε γνωστού κόσμου έπιπταν το ένα μετά το άλλο, δίνοντας έτσι την πρώτη ελπίδα και κουράγιο στον Ελεύθερο κόσμο για την τελική νίκη.
Ήλθε στη συνέχεια η εφιαλτική νύκτα της κατοχής.
Η ερειπωμένη, εξαντλημένη και καθημαγμένη Ελλάδα, κάτω από το βαρύ πέλμα του Γ΄ ΡΑΙΧ δεν ησύχασε, συνέχισε τον αγώνα της κατά του κατακτητή μέχρι της τελικής ήττας των δυνάμεων του φασισμού. Η Ανθρωπότης ανέπνευσε, η ελευθερία και το δίκαιο επεκράτησαν και οι λαοί πλέον ελεύθεροι άρχισαν την αναστήλωση των χωρών των, μέσα από τα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ελλάδα νικήτρια τότε και δοξασμένη με πρωταρχικό ρόλο στην ήττα του φασισμού, αλλά ευρισκόμενη στο χείλος του αφανισμού, αντίκρισε το φως της Ελευθερίας μέσα από τα ερείπιά της. Όλοι οι Έλληνες ανέμεναν το θαύμα, ζούσαν με την ελπίδα, ότι χάρις στην ζωτικότητα και το δημιουργικό πνεύμα της φυλής, θα βαδίζαμε ενωμένοι στην ανασυγκρότηση και προ παντός στην δικαίωση των Ελληνικών θυσιών και την ικανοποίηση επί τέλους των εθνικών δικαίων μας.
Αλλά οι ωραίες προσδοκίες και τα γλυκά όνειρα, για την δημιουργία μιας μεγάλης Ελλάδος, αντάξια των νικηφόρων αγώνων τις διαλύθηκαν. Οι τότε πλανεμένοι Έλληνες κομμουνιστές, καθοδηγούμενοι από τον διεθνή κομμουνισμό, εξαπέλυσαν το «Δεκεμβριανό κίνημα» και έτσι η προσφορά της εκατόμβης αίματος, στο βωμό της ελευθερίας για τους Έλληνες δεν σταματά και μάλιστα με καθαρά Ελληνικό πλέον αίμα. Την καταστολή του κομμουνιστικού κινήματος του Δεκεμβρίου 1944 και την συμφωνία της Βάρκιζας, ακολουθεί ο ύπουλος αδελφοκτόνος πόλεμος μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και των Στασιαστών Κομμουνιστών βοηθουμένων από τον ακήρυκτο πόλεμο κατά της πατρίδος μας,  των ομόρων κρατών από τον Οκτώβριο του 1947.
Τότε συνέβη το χειρότερο, η Ελλάδα σ’αυτόν τον αλληλοσπαραγμό κατεστράφη ολοσχερώς και η ευκαιρία των εθνικών διεκδικήσεων χάθηκε διά παντός. Όμως, εδώ θέλω να επισημάνω ότι, οι παραχαράκτες και αναθεωρητές της Ελληνικής Ιστορίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, η Ιστορία δεν γράφεται με «Ιδιοτελείς Νόμους».
Ο «αδελφοκτόνος πόλεμος των Ελλήνων» άρχισε την νύκτα 30/31 Μαρτίου 1946 με την επίθεση των κομμουνιστών στασιαστών ανταρτών στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου και τελείωσε την 29 Αυγούστου 1949 με το τέλος των νικηφόρων μαχών Γράμμου-Βίτσι του Ελληνικού Στρατού μας και την καταστροφή και εκδίωξη των ξενοκινήτων τότε Ελληνικών Κομμουνιστικών ανταρτικών δυνάμεων Ελλήνων και ξένων  στα όμορα κομμουνιστικά κράτη.
Εξήντα οκτώ (68) χρόνια πέρασαν από τότε και η Επίσημη Ελλάδα, οι Κυβερνήσεις της χώρας μας, επισήμως σήμερα αγνοούν όλους εκείνους τους ηρωικούς νεκρούς στους οποίους οφείλουμε την Ελευθερία μας και το σπουδαιότερο τον μη ακρωτηριασμό της Πατρίδος μας. ΓΙΑΤΙ ;
Πώς αυτοί της εξουσίας(όχι μόνο σήμερα) να τιμήσουν τους νεκρούς αυτούς; Όταν! όντας ανάξιοι να διαχειρισθούν την Ελευθερία και την Δημοκρατία, που τους εξασφάλισαν με την θυσία των, κατάντησαν την Ελλάδα μας και τους Έλληνες, από παράδειγμα προς μίμηση,  παράδειγμα προς αποφυγή;
Με την ευκαιρία της 68ης επετείου της συντριβής των τότε Κομμουνιστών - Στασιαστών (29-8-49), θα πάνε και φέτος στο μνημείο των αθανάτων αυτών παλικαριών της πατρίδος μας, στο ΓΡΑΜΜΟ και στο ΒΙΤΣΙ,  μεγάλος αριθμός Ελλήνων, διάφορες οργανώσεις, εναπομείναντες ελάχιστοι συμπολεμιστές των και πλήθος συγγενών των θυμάτων, για να αποτίσουν φόρο τιμής, να κάνουν ένα τρισάγιο και ν’ ανάψουν ένα κερί στην μνήμη των αδούλωτων Ελλήνων.
Το Μεγάλο Ιστορικό λάθος των σημερινών πολιτικών της Ελλάδος, κατά τη γνώμη μου είναι, αντί να επιτρέπουν από ορισμένους πολιτικούς χώρους, να χαρακτηρίζονται τα μνημόσυνα αυτά «Εορτές Μίσους», να παροτρύνουν σύσσωμη την Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας από την Αριστερά έως την δεξιά να μεταβούν στον ιερό αυτό χώρο του ΓΡΑΜΜΟΥ-ΒΙΤΣΙ, για προσευχή στην μνήμη όλων των φονευθέντων Ελλήνων, χωρίς διάκριση με σεμνότητα και κατάνυξη, και χωρίς κορώνες, για να θυμούνται οι επερχόμενες γενεές και να διδάσκονται από τα λάθη των προγόνων των.
Μας έλεγε ο αείμνηστος Στρατηγός Καρούσος Γεώργιος: « την 29\8 εκάστου έτους, μπαίνω ταπεινά στην εκκλησία και ανάβω δύο κεριά με την ίδια ευλάβεια. Το ένα για τους νεκρούς Έλληνες συμπολεμιστές μου και το άλλο για τους νεκρούς Έλληνες της άλλης πλευράς, που έπεσαν από δικά μας βόλια».
<<….προς τιμήν των πεσόντων υπέρ της Πατρίδος[ακεραιότητος], η Πόλις αναλαμβάνει από  τούδε να διαθρέψει δημοσία δαπάνη τα τέκνα των μέχρι να ενηλικιωθούν, ορίζουσα τοιουτοτρόπως βραβείον των τοιούτων αγώνων, στέφανον ωφέλιμον και διά τους πεσόντας και διά τους επιζώντας. Διότι, όπου μέγιστα ορίζονται βραβεία αρετής, για τους υπερασπιστές της Πατρίδος, εκεί και άριστοι πολίτες οικούν την πόλιν….>>[Επιτάφιος του Περικλέους, Θουκυδίδης Β’ παρ. 46]
 Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.

***


***   Αθλητική ενημέρωση :
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ Σαββατοκύριακο  26  και 27  Αυγούστου 2017Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/27-2017.html .-
Στη 2η αγωνιστική της Σούπερ ΛιγκΈ«Χ»ασαν βαθμούς ΠΑΟ και ΑΕΚ, νίκες για ΠΑΟΚ, Πανιώνιο
Δευτέρα 28 Αυγούστου
~ 21:30 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης

** Στην 2η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ
Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
~  Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-2 ,0-1).- ^
 Τα γκολ : 32΄ Ντιγκινή , 68΄ Χαντάκιας  , 69΄ Νταουτά ,77΄  Μοράρ ,
~   Πλατανιάς-Ξάνθη  0-2 , (0-2) .- ^
Τα γκολ : 18΄Μπρίτο , 26΄Γέντρισεκ  ,
Λαμία-Ολυμπιακός (στο γήπ. Περιστερίου) 0-1, (0-1) .-
Τα  γκολ : πεν.  29΄ K. Φορτούνης ,
**Κυριακή 27 Αυγούστου 2017  ~     ΠΑΟΚ-Κέρκυρα   3-1  (1-1) .- ^

Τα γκολ : 41΄ Πρίγιοβιτς , 45+2΄ Νούνιες , 54΄  Πέλκας , 59΄ Μακ ,
~ Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός  0-0, (0-0)  .- ^
~ Πανιώνιος-Απόλλων Σμύρνης   2-0 (1-0).-^
Τα  γκολ : 39΄Χατζισαφί,  56΄Λάμπρου ,
ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ  0-0 , (0-0) .- ^
Δευτέρα 28 Αυγούστου~ 21:30 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στη 2η αγωνιστική της Super League:Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-2
(67΄ Χαντάκιας, 79΄ Μοράρ - 32΄ Ντιγκινί, 69΄ Ντάουντα)

Πλατανιάς-Ξάνθη 0-2
(18΄ Μπρίτο, 25΄ Γέντρισεκ)

Λαμία-Ολυμπιακός 0-1
(29' πεν. Φορτούνης)

Κυριακή 27 Αυγούστου

ΠΑΟΚ-Κέρκυρα 3-1
(42΄ Πρίγιοβιτς, 54΄ Πέλκας, 59΄ Μακ - 45+2΄πεν. Νούνες)

Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 0-0

Πανιώνιος-Απόλλων Σμύρνης 2-0
(39΄ Χατζισαφί, 56΄ Λάμπρου)

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 0-0

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017   :

~ 21:30 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης  1-1, (0-0) .-
Τα γκολ : 59΄  πεν. ΜΑΣΑ , 71΄ Νασλίδης , Μάσα , Μανιάς,  
Κίτρινες κάρτες : Μουνάφο ,Καλτσά , Τριανταφυλλόπουλο , Περόνε ,
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, α' βοηθός: Δαμιανός Ευθυμιάδης, β' βοηθός: Κυριάκος Μερκενίδης, 4ος Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος
 Πάγκος: Καπετάνας, Ισνάλντο, Ντουντού, Τσιλιανίδης, Κυριακόπουλος, Δουβίκας, Ζουμά
 Η ενδεκάδα του Αστέρα Τρίπολης: Αθανασιάδης, Ιγκόρ, Γιαννούλης, Τριανταφυλλόπουλος, Πασαλίδης, Μαντιντά, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Μανιάς, Καλτσάς(Κυριακόπουλος), Μάσα (Ντουντού) .-
 Πάγκος: Θεοδωρόπουλος, Ρέντζας, Κούσας, Λαγός, Ανδρεόπουλος, Γιαννιτσάνης, Περόνε
 Η ενδεκάδα της ΑΕΛ: Μπόζοβιτς, Γουάλας, Γκόλιας, Ζίζιτς, Ναβάρο(Γιαννιτσάνης,), Φατιόν, Αγκάνοβιτς(Περόνε), Λεοζίνιο, Κρίζμαν(Ρέντζας,), Ντέλετιτς, Ναζλίδης
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγ.)
Ολυμπιακός 6
Πανιώνιος 6
ΠΑΟΚ 4
Ξάνθη 4
ΑΕΚ 4
ΠΑΣ Γιάννινα 4
Λεβαδειακός 2
Ατρόμητος 2
Πλατανιάς 1
Παναιτωλικός 1
Λαμία 1
Απόλλων Σμύρνης 1
Αστέρας Τρίπολης 0 -1αγ.
Κέρκυρα 0
Λάρισα 0 -1αγ.
Παναθηναϊκός 0
* Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί 2 βαθμοί λόγω τιμωρίας.

***  Προτάθηκε στον Παναθηναϊκό ο Μπουρντίσο!
Μία δύσκολη περίπτωση «τσεκάρει» ο Παναθηναϊκός! Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τριφύλλι» έχει προταθεί ο 36χρονος αμυντικός, Νικολάς Μπουρντίσο, που «παίζει» δυνατά, ωστόσο και για την Τορίνο!               ~ Και ξαφνικά… Νικολάς Μπουρντίσο!
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο, σε μεταγραφικά θέματα, δημοσιογράφο, Αντώνη Οικονομίδη, ο Παναθηναϊκός «τσεκάρει» την περίπτωση του 36χρονου κεντρικού αμυντικού!
Θυμίζουμε, ο «γερόλυκος», πρώην παίκτης των Μπόκα Τζούνιορς, Ίντερ, Ρόμα και Τζένοα κυκλοφορεί… ελεύθερος και πριν λίγες μέρες, μάλιστα, «έπαιξε» δυνατά στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, για την ενίσχυση της «ερυθρόλευκης» άμυνας.   
Πρόκειται, σαφώς, για μία πολύ δύσκολη υπόθεση, τη στιγμή, δε, που οι Ιταλοί υποστηρίζουν πως ο Αργεντινός είναι πολύ κοντά στο να συνεχίσει την καριέρα του στην Τορίνο.
Οι συστάσεις για τον -49 φορές διεθνή- Μπουρντίσο, περιττεύουν… 
«Γέννημα-θρέμμα» παιδί της Μπόκα, ο γεννημένος στις 12 Απριλίου 1981 Νικολάς -που μπορεί να καλύψει και το δεξί άκρο της άμυνας- έχει φορέσει 102 φορές τη φανέλα της, την πενταετία 1999-2004, πριν η Ίντερ «σκάσει» 3,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τον φέρει στην Ευρώπη. 
Στο Μιλάνο παρέμεινε ως το 2009, κατακτώντας με τους «νερατζούρι» το νταμπλ, το 2006, και άλλα τρία πρωταθλήματα, μετρώντας 93 συμμετοχές και σημειώνοντας τέσσερα γκολ.
Ακολούθησαν τα πέντε χρόνια στη Ρόμα, ως το 2014 (100 συμ./6 γκολ) και η τριετία στην Τζένοα (108 συμ./1 γκολ). Στη Ρώμη, εξάλλου, αρχικά μετακόμισε ως δανεικός, με τους «τζιαλορόσι» να του δίνουν 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο(!) και τον Αύγουστο του 2010 να τον αποκτούν με κανονική μεταγραφή αντί 8 εκατομμυρίων! 
Όπως προείπαμε, έχει φορέσει 49 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, από το 2003 ως το 2011, έχοντας συμμετάσχει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, δύο Κόπα Αμέρικα, ενώ ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Αργεντινής, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα, το 2004!

***  Γιαννακόπουλος: «Άδικος ο πόλεμος στον Αλαφούζο, έχει ρίξει 30 εκατ. σε τρία χρόνια» (pics)
Θέση υπέρ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, πήρε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέσω Instagram, σε συζήτηση με οπαδούς του «τριφυλλιού».               ~Ανοιχτά θέση υπέρ του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, πήρε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος μέσω Instagram.
Συγκεκριμένα, ο διοικητικός ηγέτης του τμήματος μπάσκετ, απάντησε σε ένα σχόλιο οπαδού που ασκεί κριτική στον Γιάννη Αλαφούζο, λέγοντας: «Δηλαδή εάν δεν είχε ρίξει και μια τριαντάρα σε τρία χρόνια τι θα του κάνατε;».
Μάλιστα, στη συνέχεια της συζήτησης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είπε: «Είναι άδικος ο πόλεμος στον Αλαφούζο. Εγώ απλά αυτό λέω».
Δείτε τη διαδικτυακή συζήτηση:

inner

inner


** Ο Χρυσόστομος Σχινάς στον τελικό του Ευρωμπάσκετ γυναικών U16 
Ο Καλαματιανός διαιτητής Χρυσόστομος Σχινάς, έχει οριστεί να σφυρίξει μαζί με τους Μιτρόβσκι και Αντάμοβιτς, το μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ γυναικών (Division B), μεταξύ της Δανίας και του Βελγίου, που διεξάγεται στα Σκόπια, αποτελώντας μία σημαντική διάκριση του έμπειρου ρέφερι.

***  Κώστας Μάργαρης: Ένας πρωτοετής φοιτητής ετών 31 
Ποτέ δεν είναι αργά για τα κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα…
  Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους –και το πιθανότερο είναι πως εμείς οι ίδιοι ανήκουμε σε αυτούς- που κουβαλούν μέσα τους έναν κρυφό ή φανερό ανεκπλήρωτο πόθο για πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε κάνει στο παρελθόν και για διάφορους λόγους τα αφήσαμε στην άκρη, όπου όμως παραμένουν για να μας στοιχειώνουν με αδυσώπητα «γιατί;» και «αν...». Ο Κώστας Μάργαρης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επανορθώσουμε και να κυνηγήσουμε επιθυμίες και όνειρα που πιστεύουμε ότι θα άλλαζαν και θα έδιναν άλλη ποιότητα, πληρότητα και προοπτικές στη ζωή μας. Λίγο πριν τα 30 του χρόνια αποφάσισε να «κλείσει» με την μαθητική εκκρεμότητα του απολυτηρίου Λυκείου, φοιτώντας με επιτυχία σε εσπερινό Λύκειο της Ζακύνθου όπου διαμένει, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό, κατακτώντας φέτος και το «κάστρο» των πανελλήνιων εξετάσεων, με την εισαγωγή του στο ΤΕΙ «Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών» της Αθήνας.
Σπάνιας ποιότητας άνθρωπος ο Κώστας Μάργαρης, που έχει και μεσσηνιακές ρίζες καταγωγής, μπήκε από νεαρή ηλικία στα «βαθειά» του επαγγελματικού στίβου. Πολλοί τον γνωρίζουν από το αθλητικό φωτορεπορτάζ (κυρίως μέσα από τα διαδικτυακά Ioniansports.gr και zantemats.gr) και τώρα έγινε ο ίδιος το καλύτερο «θέμα» της ζωής του, κερδίζοντας δικαιωματικά μια σελίδα στο «Θ», ως παράδειγμα δύναμης και θέλησης για όλους μας…
  Με ποιες σκέψεις και κυρίως με ποια κινητήρια δύναμη αποφάσισες να γυρίσεις το χρόνο πίσω στα σχολικά χρόνια και να ξαναπιάσεις το νήμα εκεί που το είχες αφήσει;
Το πήρα απόφαση σε μια περίοδο επαγγελματικής αστάθειας. Με αφορμή αυτό λοιπόν, ήταν πιο εύκολο επειδή δεν εργαζόμουν όλους τους μήνες του έτους. Έτσι είχα περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αφιερωθώ σε κάτι που είχα αφήσει στο παρελθόν. Βασικό κίνητρο για να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια ήταν η απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου. Δεν νοείται ένας νέος άνθρωπος να μην διαθέτει τη στοιχειώδη πιστοποιημένη μόρφωση. Πλέον το συγκεκριμένο θεωρείται το πιο «απλό» εφόδιο για κάποιον, αφού οι απαιτήσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη της κοινωνίας συνεχώς αυξάνονται. Το 2017 ένα μεταπτυχιακό θεωρείται σχεδόν απαραίτητο για έναν νέο άνθρωπο, φανταστείτε ένα απολυτήριο Λυκείου! Οι Πανελλαδικές προέκυψαν στην πορεία. Ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά η ιδέα της φοίτησης «ζωντάνεψε» τα δύο τελευταία χρόνια.
  Ποιος και τι σε ενθάρρυνε σε αυτή την προσπάθεια;
Κατά καιρούς το ανέφερε ο πατέρας μου. Στενοχωριόταν λίγο, επειδή η αδελφή μου σπούδασε και ο αδελφός μου σπουδάζει ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Όταν εργαζόμουν όλο το χρόνο όμως δεν ήταν εφικτό επειδή η δουλειά είχε απογευματινά ωράρια. Δεν διέθετα τον απαιτούμενο χρόνο δηλαδή, είχα το μισθό μου για να τα βγάζω πέρα, οπότε οι αναζητήσεις μου ήταν περιορισμένες. Όταν η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία το έπραξα, διότι αναγκάστηκα να σκεφθώ εκτενέστερα το μέλλον.
  Πόσο δύσκολη ήταν η υλοποίηση τελικά και που ακριβώς εντοπίζονταν οι δυσκολίες;
Θεωρώ πως το πιο δύσκολο σημείο για να ολοκληρώσει ένας ενήλικας το Εσπερινό Λύκειο είναι η συνέπεια που πρέπει να δείχνει στο σχολείο. Οι καθηγητές βοηθούν όλους τους μαθητές, όμως πρέπει και οι μαθητές να δείχνουν αφοσίωση. Προσμετρώνται κανονικά απουσίες και υπάρχει όριο. Είναι ένα κανονικό σχολείο. Όσον αφορά τις Πανελλαδικές ήταν η πιο δύσβατη διαδρομή, ένας κακοτράχαλος δρόμος, που έπρεπε να περπατήσω. Ο ενήλικας δεν έχει την ίδια υπομονή για να διαβάσει, το μυαλό του πηγαίνει σε …χίλια δύο πράγματα, υπάρχουν ευθύνες και καθημερινές υποχρεώσεις. Ζούσα συνεχώς με τον φόβο μήπως αυτό που κάνω δεν είναι αρκετό για να τα καταφέρω, διότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες. Δεν συγκεντρωνόμουν εύκολα και φυσικά πολλές φορές δεν θυμόμουν ό,τι μελετούσα. Για παράδειγμα στην Γραμματική των Αρχαίων και των Λατινικών σχεδόν παραιτήθηκα αφού δεν μπορούσα να συγκρατήσω τις καταλήξεις, ούτε θυμόμουν βασικούς όρους. Ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου γιατί παράλληλα είχα κενά από το παρελθόν. Όταν ξαναπιάνεις κάτι έπειτα από 16 χρόνια το βλέπεις σαν κάτι ακατόρθωτο. Αναγκάζεσαι έπειτα να ρίξεις βάρος σε κάτι άλλο, που θεωρείς ότι μπορείς να συγκρατήσεις για να κερδίσεις μονάδες.
  Από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που έζησες ποια στοιχεία κρατάς ως θετικά και ποια θεωρείς τρωτά που πρέπει να αλλάξουν;
Πιστεύω ότι το σύστημα της παιδείας στη χώρα μας νοσεί πολύ σοβαρά. Φέτος βιώσαμε μια τεράστια αλλαγή. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις ήταν πριν από τις Πανελλαδικές. Αυτό τελευταία φορά συνέβη πριν από είκοσι χρόνια! Αγχωθήκαμε όλοι επιπλέον. Δεν μπορείς να παρατήσεις τελείως τα άλλα μαθήματα όταν ένας καθηγητής σε έχει βαθμολογήσει με άριστα. Χάσαμε χρόνο, ξεσηκώθηκαν σύλλογοι γονέων, αλλά τζίφος...
Στο Εσπερινό η ύλη κατά το 95% είναι ίδια με αυτή των πρωινών Λυκείων, το ίδιο ισχύει και για τα θέματα των Πανελλαδικών. Πριν από κάποια χρόνια ξεχώριζαν τελείως τα θέματα. Η αδικία αυτή «ισοσκελίζεται» με τις βάσεις που στο Εσπερινό είναι χαμηλότερες στις περισσότερες σχολές. Εγώ δεν έκανα φροντιστήρια αλλά θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα που θεωρώ σημαντικό.
Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες προανήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών –κάτι που όμως δεν αποτελεί «πανάκεια» για τη χρόνια και προβληματική παιδεία που επικρατεί στη χώρα μας.
Θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κατά την οποία τα παιδιά γίνονται «πειραματόζωα», με πολλές ώρες φροντιστηρίων, αφού η ανεπάρκεια του σχολείου δεν τα βοηθά να αντεπεξέλθουν και να φτάσουν στο επίπεδο που επιθυμούν για να στοχεύσουν τις σχολές που ονειρεύονται.
Τα παιδιά γίνονται έρμαια στις προχειρότητες της κάθε κυβέρνησης και φτάνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από το άγχος και την πίεση. Οι κυβερνώντες χρειάζεται να... σκύψουν το κεφάλι και να ψάξουν τη ουσία του προβλήματος, όπως το να μειώσουν την ύλη των μαθημάτων, αφού με το υπάρχον σύστημα οι μαθητές διαβάζουν «παπαγαλία», δίχως να μένει κάτι στο μυαλό ως χρήσιμη πληροφορία για το μέλλον τους ως σπουδαστές και εν γένει για τη ζωή του κάθε ανθρώπου.
  Πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη σχολή Φωτογραφίας; Ποιες άλλες ήταν στις βασικές προτιμήσεις σου και γιατί;
Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν ο πρώτος μου στόχος. Είχα σε πιο υψηλή θέση στο Μηχανογραφικό σχολές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνική Εργασία, Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία κ.τ.λ). Πιστεύω ότι η κρίση που βιώνουμε είναι και κοινωνική και έχω την αίσθηση πως θα ανοίξουν κάποιες θέσεις εργασίας για απόφοιτους των προαναφερόμενων τμημάτων. Ήδη αυτό έχει συμβεί σε κάποια νησιά λόγω των προσφύγων.
Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη αγάπη και γνώριμη για μένα, επειδή έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την εικόνα επιμελώς μέσα από το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Το τμήμα λέγεται «Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών». Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί δεν αφορά μόνο τη φωτογραφία, αλλά γενικότερα την εικόνα, την εικαστική τέχνη, τον πολιτισμό. Σίγουρα υπάρχουν πολλά νέα επίπεδα γνώσης. Αρκεί να πω ότι ένα μάθημα που διδάσκεται στο τμήμα λέγεται «ψυχολογία οπτικής αντίληψης».
  Νοιώθεις ότι διαφέρεις και σε τι από τους άλλους πρωτοετείς φοιτητές με τους οποίους υπάρχει κάποια διαφορά ηλικίας;
Σίγουρα στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ένας ενήλικας 31 ετών που εισάγεται σε μια σχολή διαφέρει από έναν 18χρονο που ξεκινά τώρα τη ζωή του. Μεγαλύτερος είσαι πιο συνειδητοποιημένος, βλέπεις πιο ψύχραιμα το στόχο σου. Μικρότερος έχεις τον ενθουσιασμό και μια έκδηλη ανάγκη να διασκεδάσεις.
  Τι προσδοκάς μέσα από τη νέα χρονιά ως φοιτητής πια και στη συνέχεια ως απόφοιτος;
Είναι όλα τόσο ρευστά στη ζωή μας με όσα συμβαίνουν... αυτό με κάνει να αποφεύγω να σκέφτομαι πολύ μακριά. Υπάρχει πολύς δρόμος έως την αποφοίτηση. Θέλω να προσαρμοστώ στις νέες απαιτήσεις της ζωής που θα έχω και να γνωρίσω καλύτερα την τέχνη της φωτογραφίας.
  Η επικείμενη μετακόμιση στην Αθήνα από τη Ζάκυνθο τι συναισθήματα και σκέψεις σου προκαλεί;
Ομολογουμένως θα ‘ναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Έχω πολλά θετικά συναισθήματα και σκέψεις για όλο αυτό. Δεν έχω φύγει ποτέ από το νησί από τα 8 μου χρόνια. Ο τόπος μου είναι πανέμορφος, αλλά δεν δίνει ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης σε νέους ανθρώπους, εκτός από την καλοκαιρινή περίοδο που όλοι δουλεύουν χωρίς όρια, χωρίς ημέρα ξεκούρασης και το χειμώνα είτε κάνουν εγγραφή στο ταμείο ανεργίας, είτε μπορεί να βρουν κάτι ευκαιριακό.
Η Αθήνα είναι δύσκολη πόλη, σκληρή και χαοτική. Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Οι άνθρωποι εργάζονται σαν... μηχανές και δεν προλαβαίνουν να σκεφθούν. Όλοι τρέχουν να προλάβουν το λεωφορείο, το βαγόνι στο μετρό και κάθε μέσο μεταφοράς. Όταν βρίσκεται κάπου για έναν συγκεκριμένο σκοπό πιστεύω μπορείς να μάθεις να ζεις και με αυτά. Πιστεύω η Αθήνα δίνει ευκαιρίες, αρκεί να έχεις ανοικτό μυαλό και να μην βρίσκεσαι σε αδράνεια.
  Η Μεσσηνία τι θέση έχει στην καρδιά σου;
Αγαπώ πολύ την Μεσσηνία, γεννήθηκα στην Κυπαρισσία. Η μητέρα μου ήταν Καλαματιανή και ζούσαμε στην Καλαμάτα όταν ήμουν πολύ μικρός. Είναι λοιπόν δεύτερη πατρίδα μου και όταν πατάω αυτόν τον τόπο νιώθω τον αέρα του, την ομορφιά του. Είναι ίσως η πιο βελτιωμένη πόλη της Ελλάδας σε επίπεδο υποδομών τα τελευταία χρόνια. Ομορφαίνει συνεχώς. Προσπαθώ να έρχομαι συχνά, έχω συγγενείς στην Καλαμάτα.
  Οι σπουδές και οι ακαδημαϊκοί τίτλοι ποσό σημαντικοί είναι τελικά;
Οι σπουδές βοηθούν κάθε άνθρωπο να καλλιεργήσει την ψυχή του και κάθε ακαδημαϊκος τίτλος αποτελεί μια ύψιστη τιμή. Η μόρφωση δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα.
  Τι θα έλεγες σε όσους σκέφτονται ότι θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν εμπόδια και δισταγμούς;
Η καθημερινότητα έχει γίνει δύσκολη για κάθε άνθρωπο, όμως με την παραμικρή ευκαιρία θεωρώ πως δεν πρέπει να λυγίζουμε, αλλά να βελτιώνουμε τον εαυτό μας και να διεκδικούμε αυτό που έχουμε ως δικαίωμα.  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** 
~ ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   Arfara News  2  Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωση  ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-18-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 19  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2006 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-19-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-20-2017.html .-  
~ *   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΄Δευτέρα 21  Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2017/08/arfara-news-21-2017.html .-
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 13 Αυγούστου -20 Αυγούστου 2017 : Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017  ~Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/13-20-2017-21-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το 2008   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-22-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 23  Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-24-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 25 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,....από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-25-2017.html .- 
~*   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...
΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFRA NEWS Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το 2008 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfra-news-26-2017.html . -
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 27 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσή μας ...από το 2008   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-27-2017.html .- 
~* 
  ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ Σαββατοκύριακο  26  και 27  Αυγούστου 2017Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/27-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 28  Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-28-2017.html .-  
~*  
 

Δημιουργία! ...Ευλογία! ....Ευτυχία!! ...
~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5793   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3688   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3694  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.165   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  
    


Δεν υπάρχουν σχόλια: