ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  .....
 
Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι αν περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
 

Μετανοήστε, γιατί τα σύννεφα της οργής του Θεούς σίμωσαν στη γη. Μεγάλο κακό έρχεται, από την πολλή αμαρτία.Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα

 
~ 25 Οκτωβρίου
Μαρτύρων Αναστασίου (1), Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού. Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων (†355). Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παπία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου. Οσίων Γεωργίου επισκόπου, του ποιητού, Φιλαδέλφου, Πολυκάρπου και Μακαρίου επισκόπου Πάφου. Ταβιθάς της ελεήμονος (2).
(1)Ο Άγιος Αναστάσιος πήγε αυτόκλητος στους τύραννους και διακήρυξε την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Το γεγονός αυτό εξέπληξε τους πάντες. Επειδή οι ειδωλολάτρες κατάλαβαν ότι τα βασανιστήρια δεν θα πτοούσαν τον Άγιο, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του και στη συνέχεια έριξαν το λείψανό του στη θάλασσα. Αυτό όμως εκβράστηκε στην παραλία, όπου το βρήκε μία ευλαβής γυναίκα και με δικά της έξοδα το ενταφίασε. Κατά την εναπόθεση του ιερού λειψάνου έγιναν πολλές ιάσεις ασθενών.
(2)Η Αγία Ταβιθά ήταν ευσεβής και φιλάνθρωπη χριστιανή που κατοικούσε στην Ιόππη. Το Ταβιθά είναι λέξη συριακή και σημαίνει Δόρκα. Ήταν υφάντρα και έφτιαχνε χιτώνες, τους οποίους πωλούσε προς ανακούφιση των χηρών και ορφανών. Η Ταβιθά όμως αρρώστησε και πέθανε. Την περίοδο εκείνη βρισκόταν στη Λύδδα ο Απόστολος Πέτρος. Όταν το άκουσαν αυτό οι δικοί της, έσπευσαν να τον παρακαλέσουν να έρθει στην Ιόππη, όπου και οδηγήθηκε στο νεκροκρέβατο της Ταβιθάς. Αφού παρακάλεσε τους παραβρισκόμενους να βγουν από το δωμάτιο, ο Πέτρος γονάτισε και προσευχήθηκε. Στη συνέχεια είπε στην Ταβιθά να σηκωθεί. Μόλις εκφώνησε το πρόσταγμα η νεκρή ανεστήθη. Το γεγονός αυτό διαδοθεί στην Ιόππη και πολλοί πίστεψαν. Η Αγία Ταβιθά πέθανε σε βαθύ γήρας.
~
~
* Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
* Ζῆλον ἔνθεον ἀναλαβόντες, ἠμαυρώσατε Ἀρείου πλάνην ὁμοούσιον Τριάδα κηρύττοντες, Μαρκιανὲ καὶ θέοφρων Μαρτύριε, ὀρθοδοξίας οἱ ἄσειστοι πρόβολοι, θεῖοι μάρτυρες, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Μαρκιανού και Μαρτυρίου - 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/tbzKI7qhvJU .-
~
Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
~**  Ιερώνυμος και Τσίπρας μαζί στα Ιωάννινα-Το ΄΄ευχαριστώ΄΄ του πρωθυπουργού για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ
~ Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων για να ομιλήσει στο Ε’ Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, είχε σχετική επικοινωνία προς τούτο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αργά χθες το βράδυ.
*  Οπως αναφέρει ανακοίνωση της «Αποστολής», ο Αρχιεπίσκοπος είχε προγραμματίσει μάλιστα εδώ και εβδομάδες να επισκεφθεί το Κ.Δ.Α.Π. Ιωαννίνων, το οποίο φέρει και το όνομά του, καθώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του, ήταν αδύνατον να παραστεί στα εγκαίνια της κοινωνικής δομής που διεξήχθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, του Γεν. Δ/ντη της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Chipita κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, μεγάλου χορηγού του Κ.Δ.Α.Π.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχαν συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, με αντικείμενο τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη, κάτι το οποίο και συμφωνήθηκε.
Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό διάρκειας 45 λεπτών στην οποία επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας των διακριτών ρόλων στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ως παράγοντας εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της «Αποστολής» και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος, έργο το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ανεκτίμητο. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τα δυσβάσταχτα κόστη που αντιμετωπίζει η Εκκλησία για την λειτουργία όλων των κοινωνικών και προνοιακών δομών της και ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας για την ολοκλήρωση δομών με χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης της ανάγκης επιμόρφωσης των κληρικών, θέματα ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού και κυρίως το οξύ πρόβλημα διαποίμανσης των ακριτικών περιοχών της χώρας, όπου η σταθερή και διαρκής παρουσία των κληρικών είναι απολύτως απαραίτητη για τον λαό.
Πριν από το γεύμα που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Α. Α. π. Συμεών Βολιώτη και βουλευτών του Ν. Ιωαννίνων και του Ν. Άρτης, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παίξει για λίγο ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα του Κ.Δ.Α.Π. στον προαύλιο χώρο του Κέντρου.
Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του Α. Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο για την ΑΠΟΣΤΟΛΗ
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και την «Αποστολή» που εργάζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ουσιαστικά για να συμπληρώνουν τις ανεπάρκειες της κρατικής δομής και για να στηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρωθυπουργός. «Εμείς εργαζόμαστε για να άρουμε τις ανισότητες, αλλά η συμπληρωματική συνεισφορά της ‘’Αποστολής’’ και της Εκκλησίας σε αυτή την προσπάθεια, που πρέπει κατά κύριο λόγο να αναλαμβάνει το κράτος, είναι ανεκτίμητη». «Η συνεισφορά αυτή», τόνισε, «πέρα από την υλική βάση έχει και ένα ανεκτίμητο ηθικό φορτίο». Και συνέχισε: «Και σ’ αυτό το ηθικό φορτίο θέλω να σταθώ και να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου, να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι ανεκτίμητης αξίας και προσφοράς το χαμόγελο αυτών των παιδιών και η αγάπη που δίνουν σ’ εσάς και σε όλους μας. Όταν προσφέρεις στα παιδιά αγάπη, την παίρνεις πίσω στο πολλαπλάσιο».
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του πως βρίσκεται σήμερα στο Κ.Δ.Α.Π., όπως είχε προγραμματίσει από καιρό, «και είναι ευχάριστο που συνέπεσε να είναι και ο Πρωθυπουργός στα Ιωάννινα». Ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και στους εργαζόμενους του Κέντρου να έχουν διάθεση για εργασία.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους χορηγούς του Κ.Δ.Α.Π. και ιδιαιτέρως τον κ. Θεοδωρόπουλο και όλους όσοι στηρίζουν την Εκκλησία για να υλοποιούν τέτοια έργα, μέσω της «Αποστολής». Ευχαρίστησε δε και τον κ. Κ. Δήμτσα για το σημαντικό και σπουδαίο έργο που επιτελεί η «Αποστολή» όλα αυτά τα χρόνια.~
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Πέγκα για την βοήθεια που πρόσφεραν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο. «Χαιρόμαστε που δόθηκε η ευκαιρία στην πόλη των Ιωαννίνων να γίνεται μία συζήτηση που αφορά στην ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς και έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας στο Κ.Δ.Α.Π. τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον επικεφαλής της Ελληνικής Κυβερνήσεως» είπε. «Ο τόπος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου έχουν μεγάλη προσφορά στην ιστορία και τα γράμματα. Λένε πως ο τόπος είναι λίγο αδικημένος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της τοπογραφίας, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Ηπειρώτες να ευημερούν και να έχουν πολυποίκιλη προσφορά στα γράμματα, τα οικονομικά του τόπου, την ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε σε αυτόν τον τόπο που δημιουργήσαμε από κοινού η Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων και η «Αποστολή» να περνούν τα παιδιά δημιουργικά το χρόνο τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να τους μεταδώσουμε τις αρχές της Πίστεώς μας και τις πανανθρώπινες αρχές. Είναι μεγάλη η τιμή που μας κάνετε Μακαριώτατε και κύριε Πρωθυπουργέ να βρεθείτε σήμερα με τα παιδιά και τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κ.Δ.Α.Π.». «Σας ευχόμαστε κ. Πρωθυπουργέ», κατέληξε, «κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας, καθώς έχετε πολύ μεγάλο έργο μπροστά σας και διεθνείς δυσκολίες σε άσχημες συγκυρίες. Ο Θεός να δυναμώνει εσάς και τον ελληνικό λαό για να τα βγάλουμε πέρα».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στη συμμαχία της Chipita με την «Αποστολή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων που αποτελούν τα μεγάλα θύματα της κρίσης που σοβεί στη χώρα μας. Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις καθημερινές παροτρύνσεις και συμβουλές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σε όλους τους συνεργάτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου πόνου. «Όχι γιατί ο σκοπός της Εκκλησίας εξαντλείται στο κοινωνικό της έργο, αλλά γιατί είναι ασύμβατο να ονομάζεσαι Χριστιανός και να μην νοιάζεσαι για τον κάθε ταλανιζόμενο αδελφό», σημείωσε.

*** Οι βόμβες «σφύριζαν» και οι Έλληνες στρατιώτες έκαναν Θεία Λειτουργία
~  Περίοπτη θέση μέσα στην πολλαπλή προσφορά της Εκκλησίας στον Αγώνα του ‘ 40 κατέχει ή δράση τών στρατιωτικών ιερέων στο μέτωπο. Δεκάδες ιερείς φορώντας το χακί διέσχισαν τη γραμμή του πυρός, παρηγορώντας τους τραυματίες και σκορπώντας τόν ενθουσιασμό μέ τά φλογερά τους κηρύγματα. Εξομολογούσαν πολλές φορές ολόκληρο τό στράτευμα και τόνωναν τήν πίστη τών στρατιωτών. Και λειτουργώντας αδιάκοπα, πολλές φορές και σέ ώρα βομβαρδισμού, χάριζαν ώρες πνευματικής ανάτασης στους γενναίους πολεμιστές μας.
*   Άπό τις μαρτυρίες πού υπάρχουν, ξεχωρίζουμε δύο, χαρακτηριστικές γιά τήν ατμόσφαιρα στό μέτωπο.
*Γράφει ό στρατιωτικός ιερέας Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Δεληγιαννόπουλος1 ότι κατά τήν Εαρινή επίθεση του Μουσολίνι, τό Σύνταγμα όπου υπηρετούσε βαλλόταν άπό οβίδες. Ό συνταγματάρχης απελπισμένος του είπε ότι δεν έπρεπε νά γίνει Θεία Λειτουργία, γιατί ήταν επικίνδυνο. Εκείνος όμως του απάντησε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τό λόγο έπρεπε νά γίνει! Καί πράγματι έγινε.
Στή διάρκεια της Λειτουργίας ό τόπος αυλακωνόταν άπό τις οβίδες. Μιά οβίδα έγλειψε τόν τοίχο του μικρού δωματίου πού τους χρησίμευε ώς ναός, αλλά δεν έσκασε. Μιά άλλη είχε βυθισθεί πιό πέρα στό χώμα, χωρίς κι αυτή νά κάνει ζημιά. Μιά τρίτη όμως έσκασε λίγο πιό κάτω άπ’ τό δωμάτιο, μέσα σ’ ένα αμπρί2. Καί αύτη σκότωσε τέσσερις άνδρες καί τραυμάτισε άλλους τρεις, πού πήγαν εκεί νά φυλαχθοΰν καί δεν έμειναν στή Θεία Λειτουργία… Τό απόγευμα τους διάβασε τή νεκρώσιμη ακολουθία.
Τήν ίδια εκείνη μέρα ό ιερέας έγραψε μέ συγκίνηση στό ημερολόγιο του: «Τά αεροπλάνα νά μουγγρίζουν… καί ατάραχοι νά τελούμε τήν Θείαν Λειτουργίαν. Ποιον θάρρος μας έδινες, Κύριε, τότε!».
Ό Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Γεώργιος Παυλίδη ς3 καταθέτει καί τή δική του μαρτυρία γιά τή δράση του ίδιου ιερέα:
«Πρό της εοπιθπέσεως τών Ιταλών της 9ης Μαρτίου 1941 είχαμε καταυλισθεί λίγο πιό κάτω άττ’ τό χωριό Τόσκεσι… Κάναμε τεχνητή άπόκρυψη τών σκηνών καί τών πυροβόλων μέ κλαδιά δέντρων.
Μιά βραδιά είχε βρέξει καί δεν ρίξαμε κλαδιά στή σκηνή μας. Τό πρωί ερχόταν ένα αναγνωριστικό (ιταλικό) αεροπλάνο… έπαιρνε φωτογραφίες… καί αν άνακάλυπταν παραλλαγή του χώρου, έρχονταν και βομβάρδιζαν. Έτσι και τήν ήμερα εκείνη ήλθε, βρήκε τή σκηνή χωρίς καμουφλάζ, τή φωτογράφισε και μετά μιάμιση ώρα… ήλθαν 15-20 στούκας, που κατέβηκαν στά 30-35 μ. χαμηλά… και άρχισαν νά σπέρνουν βόμβες.
Τρέξαμε νά κρυφτούμε… Έγώ χώθηκα σε ένα σωρό από τσουβάλια… Οι κρότοι ήταν εκκωφαντικοί… Είχε καλυφθεί από καπνούς όλος ο καταυλισμός…
Όπως ήμουνα ξαπλωμένος (ανάσκελα), έβλεπα καθαρά τό αεροπλάνο, τόν αεροπόρο… τά χέρια τον, τις βόμβες. Είπα μέσα μον: Τώρα πιά, «νυν άπολύεις τόν Δουλον σου, Δέσποτα». Επιτέλους, κάποτε …τά αεροπλάνα εφυγαν…
~   Με δισταγμό σηκώθηκα… Δεν ακουγόταν κανένας θόρυβος. Ησυχία θανάτου. Μονολόγησα: «Έγώ μόνο ζώ». “Ομως, σιγά σιγά έβλεπα νά σηκώνονται μερικά κουρέλια… Λίγο λίγο γέμισε ο τόπος… Ζητωκραυγές, σταυροκοπήματα παντού. Ό Διοικητής διατάσσει προσκλητήριο. Και τό θαύμα: Μέσα σ΄αυτή τή φωτιά του σιδήρου δέν είχαμε ούτε έναν στρατιώτη… νεκρό ούτε και πληγωμένο…
Ό Διοικητής… δέχθηκε τήν πρόταση μου νά κάνουμε μιά ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία. Κοντά μας ήταν ο στρατιωτικός Ιερέας… Συγκεντρωθήκαμε και αποφασίσαμε νά γίνει πρώτα εξομολόγηση… Πράγματι… εξομολογήθηκαν αξιωματικοί και οπλίτες και τό πρωί σε μιά μεγάλη σπηλιά ο π. Χρυσόστομος λειτούργησε. Πρίν άπό τή Θεία Λειτουργία μας μίλησε… Και στό «Μετά φόβου Θεού»… κοινωνήσαμε όλοι.
Δέν θά λησμονήσω εκείνη τή Θεία Λειτουργία. Καθώς προσέρχονταν οί στρατιώτες γιά νά κοινωνήσουν, έκλαιγαν. Και τά δάκρυα τους έπεφταν στην άγια λαβίδα. Ετσι τό Σώμα και τό Αίμα του Χρίστου αναμειγνυόταν μέ τά δάκρυα των στρατιωτών…
“Εκείνες τις μέρες περπάτησε ο Θεός ανάμεσα μας…».
Στόν πόλεμο του ’40 μέ ενθουσιασμό προχώρησαν οί φαντάροι μας στή μεγαλειώδη τους επέλαση. Ούτε οι βόμβες και η φρίκη τού πολέμου, ούτε οί στερήσεις ή τό κρύο μπόρεσαν νά τους ανακόψουν. Γιατί οί ιερείς τής Εκκλησίας μας τους κάλυπταν μέ τό τιμημένο ράσο τους. Ζέσταιναν τά παγωμένα τους κορμιά. Καί τόνωναν τίς φοβισμένες τους καρδιές, σταλάζοντας μέσα τους πίστη και θάρρος.
____________ Νεφέλη
1. Μετέπειτα Μητροπολίτης Αργολίδος
2. Υπόγειο χαράκωμα γιά στρατιώτες της πρώτης γραμμής
3. Μετέπειτα Μητροπολίτης Νικαίας
Πηγή
Ί. Μ. Χατζηφώτη, Ή Εκκλησία στόν αγώνα τοΰ Σαράντα, Έκδ. «Ατλαντίς», Αθήναι, σ. 98-99,154-155.

***  Φθάσαμε στη Μονή Καρακάλου… (ΒΙΝΤΕΟ)
~  Φθάσαμε στη Μονή Καρακάλλου. Καθίσαμε έξω στην πηγή. Το νερό ήταν παχύ με βιταμίνες σύννεφου απ’ το χώμα. Μπαίνοντας μέσα, ήρθε ο αρχοντάρης να μάς βάλει για ξεκούραση. Ο ύπνος που πήραμε εκεί ήταν μωρού τριάντα ημερών. Ξυπνώντας για τον Εσπερινό, βγήκαμε πρώτα προς τα έξω να ξαναπιούμε το νερό με βιταμίνη σύννεφου απ’ το χώμα.
* Ύστερα, στο μικρό Καθολικό, στριμωχτήκαμε σαν κόκκοι ρυζιού μέσα σε γυάλινο βαζάκι του Θεού. Η φωνή του Ηγουμένου ήταν βαθιά, παχιά, όπως το νερό της έξω πηγής.
Στην αγρυπνία τη νύχτα, ξαναβρεθήκαμε σαν κόκκοι ρυζιού μέσα στο γυάλινο βαζάκι του Θεού. Το πρωινό είχε τσάι, ξηρούς καρπούς και ψωμί.
Ήρθε το μικρό λεωφορείο για να μάς πάρει να φύγουμε γι’ αλλού. Ήταν γεμάτο με άλλους, από άλλες Μονές μεγαλύτερες. Ο οδηγός του λεωφορείου, κι αυτός μοναχός:
~  «Στην Καρακάλλου διαμείνατε εσείς;».
«Ναι, μία ημέρα».
«Τι ωραία μονούλα…» είπε αυτός.
Η Ιερά Μονή Καρακάλλου είναι μία μικρή αγιορείτικη Μονή, όμως η γλύκα της μεγάλη.
Να περάσεις κι από κει.
~Βίντεο : «Με το Φακό του Hellenic TV» Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους
https://youtu.be/SMulb4K_OIk  .- {Η Μονή Καρακάλλου είναι 11η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών. Σαν ένα μικρό ορθογώνιο κάστρο στην άκρη ενός λόφου, καταμεσής του δάσους.
~ Η μονή πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα ή στις αρχές του 11ου, σύμφωνα με έγγραφο του 11ου αιώνα, πιθανόν από τον μοναχό Νικόλαο Καρακάλλα. Το 13ο αι. η μονή, όπως και όλο το Άγιο Όρος, αρχίζει να παρακμάζει εξαιτίας των συχνών επιδρομών των Καταλανών πειρατών. Όμως στα τέλη αυτού του αιώνα και τον επόμενο η μονή ακμάζει και πάλι χάρη στις δωρεές των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Για μικρό διάστημα κατά το β΄ μισό του 15ου αι. περνάει άλλη μια περίοδο παρακμής μετά την άλωση της Πόλης. Τον επόμενο αιώνα και τους τρεις αιώνες που ακολουθούν, χάρη στις δωρεές των Μολβαδών (Ρουμάνων) και Ίβηρων (Γεωργιανών) Ηγεμόνων, η μονή βρίσκεται σε ανοδική πορεία φτάνοντας ακόμα και τους 500 μοναχούς. Κατά τα δύσκολα χρόνια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων η μονή καθοδηγήθηκε από τον χαρισματικό γέροντα Κοδράτο, γνωστό και εκτός Αγίου Όρους, και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Σε φθίνουσα πορεία πέρασε ξανά τη δεκαετία του 1980, έως την αρχή του '90. H Μονή που φέρεται κτισμένη με την αρχιτεκτονική των κάστρων του 16ου αιώνα φέρει περισπούδαστο πύργο με επάλξεις, "ζεματίστρες" και "καταχύστρες" με μια αγέρωχη όψη. Ο πύργος είναι από τους ωραιότερους του Αγίου Όρους μα ζί μ΄ εκείνον της Μονής Δοχειαρίου.} .-

*** Αγιος Δημήτριος: Το θαύμα της μυρόβλυσης το έτος 1987
~ Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέριά της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου με ανοιχτές τις πόρτες δεχόταν τους νυχτερινούς προσκυνητές, που γονάτιζαν μπροστά στην ασημένια λάρνακα με τα άγια λείψανα του Μυροβλύτου.
* Την ώρα εκείνη δεν θα ήταν περισσότεροι από τριάντα με σαράντα άνθρωποι στον ναό. Μια ομήγυρις περίπου δέκα γυναικών, μπροστά στην λάρνακα, έψελνε την παράκληση του Αγίου. Μοναδικός κληρικός που παρευρισκόταν, ο νεαρός και νεοχειροτονηθείς διάκονος του ιερού ναού μαζί με την διακόνισσα-σύζυγό του.
Ο τότε προϊστάμενος του ναού και νυν μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τους είχε παραγγείλει να βρίσκονται εκεί και να τον περιμένουν.
Ξαφνικά, οι γυναίκες που έψελναν την παράκληση άρχισαν να φωνάζουν! Ο διάκονος έτρεξε κοντά τους και αυτές, με ανάμικτα συναισθήματα, του έδειξαν την λάρνακα! Ήταν λουσμένη κυριολεκτικά με ένα ελαιώδους συστάσεως μύρο (λέω μύρο γιατί η ευωδία του ήταν ασύγκριτη).
Θα έλεγε κανείς με σιγουριά, ότι κάποιος άδειασε επάνω της τουλάχιστον δυο «κουβάδες» αρωματικό υγρό (χρησιμοποιώ την λέξη «κουβάδες» για να γίνει κατανοητό ότι η ποσότητα του μύρου που γλυστρούσε στα συμπαγή τοιχώματα της αργυρής λάρνακας με τις ανάγλυφες παραστάσεις, ήταν μεγάλη).
Ο διάκονος για μια στιγμή σάστισε: ο Άγιος μυροβλύζει! Χωρίς να αμφιβάλει καθόλου για το θαύμα, και ευρισκόμενος σε μια κατάσταση χαράς, έκπληξης και ενθουσιασμού, έτρεξε να φέρει βαμβάκι από κάποιο έπιπλο του ιερού βήματος. Επέστεψε τρέχοντας και άρχισε να σκουπίζει με το βαμβάκι το μύρο από τα εξωτερικά τοιχώματα της λάρνακας και να δίνει τμήματα από μυρωμένο αυτό βαμβάκι στους προσκυνητές.
Σκούπιζε και το μύρο δεν τελείωνε, αλλά συνέχισε να αναβλύζει μυστικά, χωρίς να υπάρχει κάποια ορατή πηγή. Χαρακτηριστικά, του έκανε πολύ εντύπωση ένα γεγονός: με ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι σκούπισε το μύρο από μια λεία περιοχή της λάρνακας. Το βαμβάκι σκούπισε καλά όλο το μύρο, όπως όταν σκουπίζουμε ένα τζάμι με ένα στεγνό πανί πιέζοντάς το καλά και αφαιρούμε την υγρασία που μπορεί να υπάρχει επάνω. Μια γυναίκα έσυρε την παλάμη του χεριού της πάνω στο τμήμα της λάρνακας που μόλις είχε σπογγιστεί.
Ο διάκονος, με θαυμασμό, είδε το χέρι της βρεγμένο από το ελαιώδες κιτρινοπράσινο μύρο!!!
Εν τω μεταξύ η ευωδία είχε πλημμυρίσει όλον τον ναό και ξεχείλιζε από τις ανοιχτές πόρτες προς την οδό Αγίου Δημητρίου, προσελκύοντας τους περαστικούς, που έσπευδαν να δουν τι συμβαίνει και από που προέρχεται η ευωδία αυτή. Όλοι κατευθύνονταν προς την λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, που ήταν τοποθετημένη όχι στο κιβώριό της (ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί) αλλά μπροστά στο τέμπλο του ναού.
~  Οι ευχάριστες όμως εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί! Οι προσκυνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι εικόνες του ναού, οπουδήποτε κι αν βρίσκονταν, σε προσκυνητάρια ή στο τέμπλο, ανέβλυζαν μύρο.
Μάλιστα ο διάκονος είδε προσκυνητές να βγάζουν χαρτομάντηλα και να σκουπίζουν τα τζάμια τα προστατευτικά των εικόνων του τέμπλου και τα χαρτομάντηλα να κιτρινίζουν από το μύρο το οποίο «έτρεχε» και από τις δύο πλευρές του τζαμιού, εσωτερική και εξωτερική. Το μέγεθος του θαύματος ήταν τέτοιο που δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο για αμφισβήτηση. Δεν καταλαβαίναμε τί ζούσαμε, ήταν κάτι σαν όνειρο μέσα στην ομίχλη, αλλά το ζούσαμε!!! Το ψηλάφιζαν τα χέρια μας, το έβλεπαν τα μάτια μας, το μύριζαν τα αισθητήρια της όσφρησής μας!!!
Σε λίγο χρόνο δημιουργήθηκε μια «ουρά» από ανθρώπους που με δάκρυα στα μάτια προσκυνούσαν την λάρνακα του Μυροβλύτη και συνειδητοποιούσαν γιατί του δόθηκε το προσωνύμιο αυτό.
Εν τω μεταξύ έφθασε στον ναό και ο προϊστάμενος ιερεύς με άλλους κληρικούς. Ξεκλείδωσαν τα ανοίγματα της λάρνακας και αποκαλύφθηκαν τα άγια λείψανα του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Ευωδίαζαν μεν, αλλά ήταν η ευωδία των ιερών λειψάνων. Η ευωδία του μύρου ήταν διαφορετική και χαρακτηριστική.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων ο Β΄, ο Χρυσοφάκης, απέδωσε το θαύμα της μυρόβλυσης του Αγίου Δημητρίου στο εξής γεγονός: Εκείνο το βράδυ, στην εορταστική τελετή του Πανεπιστημίου για τα ελευθέρια της Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός ομιλητής αγνόησε στην ομιλία του παντελώς τον Άγιο, και δεν αναφέρθηκε καθόλου σ’ αυτόν.
Ο Άγιος Δημήτριος όμως δήλωσε με την μυρόβλυσή του ότι, όπως ποτέ δεν εγκατέλειψε την πόλη του Θεσσαλονίκη έτσι και τώρα είναι πάντοτε παρών και αυτός είναι που την έσωσε και από την σκλαβιά και από τους σεισμούς, αλλά και διαμαρτύρεται όταν οι Θεσσαλονικείς αποδεικνύονται αχάριστοι και απομακρύνονται από τον Χριστό και τους Αγίους Του.
Είμαι ο τότε διάκονος του ναού, τώρα ιερεύς στην Θεσσαλονίκη και σας γράφω τα γεγονότα όπως τα θυμάμαι. Την ώρα εκείνη ήταν σαν να ζούσα ένα μυστήριο. Δεν μπορώ να περιγράψω τί αισθανόμουν! Χαρά, έκπληξη, συγκίνηση, ενθουσιασμό… δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς. Πάντως είναι από τα γεγονότα που ενισχύουν την πίστη, που μας γεμίζουν χαρά, ελπίδα και αίσθηση της παρουσίας του Χριστού και των Αγίων. Η πίστη μας είναι «ζωντανή».   π. Χρήστος Κότιος
Εφημέριος ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου,
Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκης

*** ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ το ΧΕΡΣΑΙΟ ΣΥΝΟΡΟ ΜΑΣ! Αντίθετα οι Μουσουλμάνοι 'ΚΛΕΙΔΑΜΠΑΡΩΝΟΝΤΑΙ'...

~ Όπως ίσως θα θυμάστε το 2012 υψώθηκε στα χερσαία σύνορα της χώρας φράχτης μήκος 10,3 χιλιομέτρων και ύψος 3 μέτρων, σε ένα από τα πλέον βασικά περάσματα των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το e-evros.gr κάποιοι έσκαψαν τρύπες κάτω από το φράχτη στον Έβρο, ενώ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Edirnehaberci» λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται στην περιοχή, χρειάστηκε να σκάψουν τρύπες κάτω από τον φράχτη προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες.
Οι κάτοικοι, φυσικά της περιοχής, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι δύσπιστοι και πιστεύουν αυτές οι τρύπες χρησιμοποιούνται ως πέρασμα για τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Αν εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε παραμελημένο τον φράκτη δεν ισχύει το ίδιο για το Πακιστάν. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί αυτός είναι φράχτης που έφτιαξε το Πακιστάν για να μην μπαίνουν Αφγανοί. Καλά διαβάσατε… Πακιστάν και Αφγανιστάν, αμφότερες χώρες μουσουλμανικές. Ο δε φράκτης σε εξαιρετική κατάσταση.
Μόνο εδώ δεν έχουμε σύνορα, από ότι φαίνεται.

*** ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΙΜΠΛΕ! Κατακεραυνώνει Τσίπρα και Κυβέρνηση...

~ Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη, 24.20.2017 και η μέρα είναι ιστορική. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι -πια- πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής. Εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, παίρνοντας 501 ψήφους. 173 βουλευτές τον καταψήφισαν και 30 απείχαν.
Έτσι αποχαιρέτησαν τον Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών
Είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας νέας, με την παρακαταθήκη του «σκληρού» του Eurogroup να είναι ισχυρή. Το αν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο είναι μια άλλη κουβέντα, ανάλογα με την σκοπιά που θα το εξετάσει ο καθένας. Όπως και να’ χει θα τον κρίνει η Ιστορία.
Σόιμπλε τέλος, λοιπόν, από υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και η τελευταία του συνέντευξη με αυτόν τον τίτλο είναι γεγονός. Την έδωσε στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και προβλήθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».
 Σε αυτήν δεν έβγαλε κάποια… συνταρακτική «είδηση». Είπε δηλαδή πράγματα που έχει πει και στο παρελθόν. Ωστόσο η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει στην Ελλάδα και δη στον Αλέξη Τσίπρα. Τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο είχε τις περισσότερες κόντρες. Για τις οποίες πάντα μαθαίναμε… ετεροχρονισμένα, ενώ είναι πιθανό ακόμη να μην έχουμε μάθει… τα πάντα.
Το «κολασμένο» καλοκαίρι του 2015 ήταν η αιχμή του δόρατος αυτής της κόντρας. Ρήξη της νέας -τότε- κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Eurogroup, δημκοψήφισμα, μια «ανάσα» από το Grexit.
 Σόιμπλε: «Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές»!
Ο Σόιμπλε, ωστόσο, μας πηγαίνει πιο πίσω. Πριν τις εκλογές του 2015, όταν ακόμη η Ελλάδα βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο. Τότε που φαινόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονταν για την εξουσία. Λέει λοιπόν ο Σόιμπλε: «Ο δε Τσίπρας, σε προγενέστερη στιγμή, όταν ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε έρθει στο Βερολίνο και τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του ευχήθηκα για το συμφέρον του να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές. Γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις».
Και συνεχίζει αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα: «Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε κι έτσι προκήρυξε νέες εκλογές. Έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Ωστόσο, το τίμημα, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των υποσχέσεων του Τσίπρα κατά την διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά«.
 Δεν ζήτησα (μόνο) εγώ Grexit!
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, ήταν η φημολογούμενη… παραίνεση του Σόιμπλε στον Τσίπρα για Grexit. Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, τότε που οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο Σόιμπλε έριξε στο… τραπέζι την ιδέα για ένα «time out» της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Σόιμπλε ρωτήθηκε γι’ αυτό και απάντησε πρώτα… χωρίς λέξεις! Κούνησε για αρκετά δευτερόλεπτα το κεφάλι του, γνέφοντας αρνητικά. Και τότε… μίλησε:
 «Όχι, η αλήθεια είναι η εξής: Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να πάρει ένα time out από την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Βέβαια ήταν πάντα σαφές πως κανείς δεν μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα. Πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσιζε».
 Ποιος… έφερε το ΔΝΤ
«Η απόφαση να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο, στο ελληνικό πρόγραμμα ποιανού ήταν τελικά; Και καταλαβαίνω σωστά πως εσείς είχατε κάποιες αντιρρήσεις; Ήταν λάθος;», ρωτήθηκε ακόμη ο Σόιμπλε για να απαντήσει: «Εγώ, και αυτό είναι γνωστό, ήμουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Άλλοι, και κυρίως η καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ.
Ήταν δε αυτής της άποψης επειδή είχε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ρόλο που έχει οφείλοντας να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των μελών, ενδεχομένως δεν θα ήταν όσο συνεπής θα έπρεπε στην επιβολή των αναγκαίων αποφάσεων. Και αυτό ειδικά απέναντι στον γερμανικό λαό. Για αυτό και είπε ότι για την αξιοπιστία του συστήματος διάσωσης η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αποφασιστική. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι αρχικά το ΔΝΤ θα συμμετείχε κατά 1/3 στο σύστημα διάσωσης, κάτι για το οποίο δεν γίνεται πια λόγος. Πάντως αυτά συνέβησαν».
 «Εκτός πραγματικότητας ο Βαρουφάκης»!
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να μην μπει… στο τραπέζι. Η ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά ήταν η εξής: «Έχετε μια αίσθηση πόσο ήταν το κόστος αυτής της περιόδου διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη όπως την αποκαλούμε συνήθως;».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Όχι, και για να είμαι ειλικρινής αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Φυσικά αυτοί οι έξι μήνες κατά τους οποίους η Ελλάδα προσπάθησε να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμιοι για τη χώρα.
Με λύπησε ιδιαίτερα αυτό. Αλλά σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ότι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός- η χώρα πάει καλύτερα».
 Ξανά «ταφόπλακα» για το χρέος!
«Πότε πιστεύετε πως θα υπάρξει μια νέα σημαντική όμως ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα;» ρωτήθηκε ακόμη ο Σόιμπλε.
«Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές». Σόιμπλε
 Ερώτηση: «Το 3,5% σαν στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι μη βιώσιμο κατά την γνώμη πολλών. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει μια ασφυξία από τους υπερβολικούς φόρους στην Ελλάδα. Υπάρχει περιθώριο να υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση για αυτόν τον στόχο;«.
Απάντηση: «Το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε, υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη., χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα. Εύχομαι στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την καλή πορεία, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού«.
 Θα γίνει… άγαλμα Σόιμπλε;
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για μια ατάκα του που συζητήθηκε. Ότι δηλαδή θα πρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένα άγαλμά του. Και απάντησε… κοφτά: «Αστείο ήταν. Ήταν αστείο«.
 Κάνατε λάθη; «Ναι, αλλά δεν σας τα λέω»!
«Kοιτώντας πίσω τον τρόπο που εσείς χειριστήκατε την ελληνική κρίση, υπάρχει ένα λάθος που παραδέχεστε ότι κάνατε;» ρωτήθηκε ακόμη. Και απάντησε: «Μα φυσικά. Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη».
Όταν του ζητήθηκε να γίνει λίγο πιο.. συγκεκριμένος, ο Σόιμπλε έκανε μια ντρίπλα που θα την ζήλευε κι ο Λιονέλ Μέσι! Συγκεκριμένα απάντησε: «Δεν θεωρώ σκόπιμο, σας το είπα και προηγουμένως, να επανέρχεται κανείς στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Αυτό βέβαια δεν βελτιώνει τα πράγματα, δεν τους καθιστά σοβαρότερους«.
 Ο «εφιάλτης» πέρασε λέει ο Σόιμπλε!
Η τελευταία ερώτηση αφορούσε στην επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Και ήταν η εξής: «Συνάντησα έναν άνθρωπο στην Αθήνα και του είπα πως θα έρθω να σας βρω για να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και μου είπε να σας ρωτήσω –λέγοντας μου ότι μόνο ο Σόιμπλε ξέρει, πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που και εκείνος και άλλοι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Τι να του απαντήσω;»
Ο Σόιμπλε εμφανίστηκε… καθησυχαστικός! «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν«, τόνισε χαρακτηριστικά… newsit

***  ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ! Οι χάκερ χτύπησαν αεροδρόμιο και μετρό...

~ Μια νέα κυβερνοεπίθεση πλήττει την Ευρώπη με έναν ιό όνοματι “Bad Rabbit”, που κλειδώνει υπολογιστές και ενημερώνει τους χρήστες  ότι έχουν κρυπτογραφηθεί τα αρχεία τους και θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 230 ευρώ σε Bitcoin για να ανακτήσουν την πρόσβαση σ’ αυτά.
Ο ιός έχει μεταδοθεί σε υπολογιστές στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και την Τουρκία.
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab, που παρακολουθεί τη διάδοση του ιού, τον συγκρίνει με τους ιούς WannaCry και Petya που προκάλεσαν χάος πριν από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με την εταιρεία τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονται στη Ρωσία και ο ιός φαίνεται ότι «μόλυνε» τους υπολογιστές μέσω των ιστοσελίδων ρωσικών ΜΜΕ που είχαν δεχθεί προηγουμένως κυβερνοεπίθεση.
Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται το πρακτορείο Interfax, το Fontanka.ru στη Ρωσία, καθώς και το αεροδρόμιο της Οδησσού και το μετρό του Κιέβου στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να κάνουν χειρόγραφα το chek in, ενώ στο μετρό του Κιέβου τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά καθώς επηρεάστηκε μόνον το σύστημα πληρωμών.
«Βάσει της έρευνάς μας πρόκειται για στοχευμένη επίθεση κατά εταιρικών δικτύων με μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση με τον ιό ExPetr. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχετίζεται με τον ExPetr», είπε το Kaspersky Lab.
Οι κυβερνοπειρατές που εξαπέλυσαν την επίθεση με τον Bad Rabbit απαιτούν να τους καταβληθούν λύτρα 0,05 Bitcoin προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το ποσό θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, αλλά ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας συμβουλεύουν -όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις- τα θύματα να μην ενδώσουν, γιατί θα ενθαρρύνουν έτσι τους δράστες ή πιθανούς μιμητές τους να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις, χώρια που δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι χάκερς θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους και θα απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ουκρανίας είπε στο Reuters ότι η χώρα του «ελάχιστα» έχει επηρεαστεί.
Τον περασμένο Μάιο η επίθεση με τον WannaCry ανάγκασε νοσοκομεία, επιχειρήσεις και εργοστάσια να κλείσουν επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα δίκτυα των υπολογιστών τους.
Ο ιός NotPetya προκάλεσε τον Ιούνιο την παράλυση κρατικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων στην Ουκρανία, προτού διαδοθεί μέσω εταιρικών δικτύων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην ανατολική Ευρώπη.
 iefimerida

***  Δεν άφηναν αστυνομικούς από τη Μεσσηνία να φύγουν από την Ψυχιατρική Κλινική στο Ρίο 
Πανδαιμόνιο επικράτησε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρίου με πρωταγωνιστές αστυνομικούς από τη Μεσσηνία οι οποίοι είχαν βοηθήσει για τη διακομιδή σοβαρού ψυχιατρικού περιστατικού από τη Μεσσηνία στην Πάτρα βάσει εισαγγελικής παραγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 όταν οι αστυνομικοί ετοιμάστηκαν να φύγουν για να επιστρέψουν στη Μεσσηνία, έχοντας ολοκληρώσει την διακομιδή του ασθενούς, μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής τους είπαν ότι δεν μπορούν να φύγουν γιατί χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.
Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και τότε οι νοσηλευτές έκλεισαν την πόρτα με αποτέλεσμα αυτοί να εγκλωβιστούν εντός της κλινικής.
Επικράτησε πανικός και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί από την Πάτρα.
Το tempo24.news επικοινώνησε με εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ για το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Ρίου με τους αστυνομικούς από τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ οι αστυνομικοί με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να μεταφέρουν τα ψυχιατρικά περιστατικά, αλλά και να παραμένουν στο σημείο μέχρι την καθήλωση των ασθενών, μέχρι δηλαδή την  τοποθέτησή τους στο κρεβάτι. Για αυτό το λόγο υπήρξε και η διαφωνία που προκάλεσε την ένταση. Σε ό,τι δε αφορά το κλείδωμα των αστυνομικών μέσα στο χώρο, τονίζουν ότι η πόρτα της Ψυχιατρικής για λόγους ασφαλείας σφραγίζει μετά το άνοιγμά της και ότι δεν κλειδώθηκε σκοπίμως προκειμένου να εγκλωβιστούν οι αστυνομικοί.
Πηγή: tempo24.news

*** Πρώτος στην προεκλογική κούρσα ο Μανώλης Μάκαρης 
Ο πρώτος επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Καλαμάτας που φρόντισε να ανοίξει την προεκλογική περίοδο είναι ο Μανώλης Μάκαρης, από το συνδυασμό "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες". Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί για μείζονα ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας.
Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση προκάλεσε αμηχανία στην παράταξή του, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις για τον τρόπο που θα πορευτεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κ. Μάκαρης με την ανακοίνωσή του ήθελε να προκαταλάβει, ίσως, τις εξελίξεις.
Το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η ανακοίνωση για τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, βασικό υποστηρικτή της δημοτικής παράταξης, καθώς το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε τα… προκαταρκτικά για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που συζητούν μιαν άλλη τακτική της τοπικής οργάνωσης για τα… μελλούμενα. Θεωρείται πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να υπάρξουν κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις ένθεν κακείθεν, κάτι, όμως, που δε συνηθίζεται στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, αφού παρατάξεις και κόμματα μπροστά σε αιφνιδιασμούς προτιμούν τη σιωπή παρά το ξεκαθάρισμα των όποιων ανακοινώσεων.
Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της οδού Αριστομένους ο Μανώλης Μάκαρης ανακοίνωσε ότι «ως δημοτική παράταξη συνεχίζουμε με ορίζοντα τις εκλογές». Τόνισε, δε, ότι αρκετός κόσμος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τις δράσεις του συνδυασμού του και συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που διοργανώνει και στους απολογισμούς που κάνει. Πρόσθεσε ακόμη ότι η δραστηριότητα θα ενταθεί και η παράταξη θα είναι έτοιμη για το καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές.
Ερωτηθείς ο Μανώλης Μάκαρης εάν με την ανακοίνωσή του αυτή προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου, τόνισε «βεβαίως», ενώ σε άλλη ερώτηση, για το εάν θα έχει και στις επόμενες εκλογές τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πράσινων, ανέφερε ότι «έχουμε τη στήριξη του κόσμου κατ’ αρχήν, τα υπόλοιπα θα τα δούμε».
Η τελευταία απάντησή του, βέβαια, ίσως και να αποτελεί ένα ξεκαθάρισμα των προθέσεων του κ. Μάκαρη, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα κινηθούν τα κόμματα που μέχρι σήμερα στηρίζουν το συνδυασμό του.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Την Παρασκευή η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης 
Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Το ποσό των 64.430.449,43 ευρώ θα καταβληθεί σε 282.901 δικαιούχους και αφορά συνολικά 630.869 άτομα. Η πληρωμή του ΚΕΑ θα γίνει με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό, για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ παρακαλούνται να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

***   Ανοίγει σήμερα η… “Platea” 
Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες παρεμβάσεων και εργασιών. Αυτές ολοκληρώθηκαν και σήμερα, στις 5.00 το απόγευμα, το Platea ανοίγει τις πόρτες του. Στην ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται: "Θα δοκιμάσουμε μυρωδάτους καφέδες, ιδιαίτερα cocktails, μεσογειακές γεύσεις… Κάπως έτσι θα καλωσορίσουμε το χειμώνα, που δειλά δειλά κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις… Και ποιος ξέρει; Ίσως το τέλος αυτής της πρώτης βάρδιας μας βρει να χορεύουμε στο μπαρ του 1ου ορόφου».
Όλα είναι έτοιμα, λοιπόν, για την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος καφέ και εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με το όνομα PLATEA, της οικογένειας Παπασταθόπουλου. Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τα εγκαίνια να γίνονται παρουσία και του διεθνούς Καλαματιανού ποδοσφαιριστή Σωκράτη Παπασταθόπουλου.  Α.Π. 

***  Ξεκίνησε ο εμβολιασμός μαθητών για την ιλαρά σε Δημοτικά Σχολεία της Καλαμάτας 
Πραγματοποιήθηκε χθες από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εμβολιασμός για την ιλαρά στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Με τα εμβόλια που είχαν ζητηθεί και εστάλησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ χθες, στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας πήγαν στο 16ο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και εμβολίασαν συνολικά 38 παιδάκια, στην πλειοψηφία τους τσιγγανάκια.
Τον Απρίλιο, από τη Διεύθυνση Υγείας, είχε γίνει εμβολιασμός της πρώτης δόσης σε ορισμένα παιδάκια και χθες έγινε η επαναληπτική. Σε όσα χθες έγινε η πρώτη δόση, η επαναληπτική θα γίνει με τη νέα χρονιά. Επίσης, στο σχολείο εντοπίσθηκαν περίπου 10 παιδάκια τα οποία δεν είχαν καθόλου βιβλιάρια υγείας και τους δόθηκαν.
Την επόμενη εβδομάδα τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας θα εμβολιάσουν για την ιλαρά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στον Άρι, ενώ θα ζητηθεί να σταλούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ κι άλλα εμβόλια, ώστε να γίνουν εμβολιασμοί και σε άλλα σχολεία όπου φοιτούν παιδιά τσιγγάνων, όπως στο Πλατύ και το Ασπρόχωμα. Β.Β.

***  Κάτι πρέπει να γίνει με τα σκοτάδια στο Πάρκο του ΟΣΕ 
Άραγε, έχει δοκιμάσει κάποιος από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας να διασχίσει το Πάρκο του ΟΣΕ βραδινή ή, έστω, απογευματινή ώρα;
Έτυχε να το διασχίσουμε λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ της Δευτέρας και μόνο ασφάλεια δεν αισθανθήκαμε.
Γράψαμε 8.00 το βράδυ, αλλά με την αλλαγή της ώρας η σκοτεινή εικόνα θα δημιουργείται από τις 5.00 το απόγευμα.
Υπάρχουν, δε, σημεία όπου επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και μόνο ιδανική για πέρασμα δεν είναι η περιοχή.
Κι όπως ήταν φυσιολογικό, δε συναντήσαμε άνθρωπο εντός Πάρκου.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περισσότερες απόπειρες φωτισμού του σημείου, όπως και άλλων πιο απόμερων πάρκων (Τέντα- Αγία Τριάδα κ.λπ.), πέφτουν στο κενό, αφού οι βάνδαλοι θέλουν και καταφέρνουν να υπάρχει σκοτάδι, όμως πρέπει να βρεθεί μια λύση, όχι «τώρα», αλλά «χθες»…
Και κάτι τελευταίο: γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στο κλείσιμο του πάρκου κατά τις βραδινές ώρες;
Δεν είναι ντροπή να αποδέχεσαι ότι δεν μπορείς να το φυλάξεις- άλλωστε, τα περισσότερα μεγάλα πάρκα στον κόσμο το βράδυ κλείνουν.
Ντροπή είναι να βλέπεις ένα μουσειακό πάρκο, που θα ζήλευαν πολλές πόλεις, σε αυτή την κατάσταση.  Π. Μπ .

*** Φυλάκιση 22 μηνών με αναστολή στον 60χρονο που πυροβόλησε όταν του έκοψαν το ρεύμα 
Απορρίφθηκε αίτημα να παραπεμφθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας
 Ένοχος για παράνομη βία κατά συρροή και οπλοχρησία κρίθηκε χθες από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο 60χρονος που τις προηγούμενες ημέρες πυροβόλησε κατά συνεργείου εργολάβου που εργαζόταν για τη ΔΕΗ και προχώρησε σε διακοπή ρεύματος στο σπίτι του.
Από το δικαστήριο απορρίφθηκε αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να επιστραφεί η υπόθεση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών για μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα και συγκεκριμένα απόπειρα ανθρωποκτονίας και κακουργηματική εκβίαση, δικάζοντάς τον τελικά για τα πλημμελήματα.
Τα δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών με τριετή αναστολή.
  Πυροβόλησε
Ο Αλβανός εργάτης εναερίτης που εργαζόταν εκείνη την ημέρα για τον εργολάβο της ΔΕΗ κατέθεσε ότι στις 17 του μήνα πήγαν στην Πύλο για να διεκπεραιώσουν διάφορες εντολές της Επιχείρησης.
Όταν πήγαν στο σπίτι του κατηγορουμένου, το αφεντικό του, ο εργολάβος, φώναξε, αλλά κανείς δεν απάντησε. Τότε του έδωσε εντολή να ανέβει στην κολώνα και να κόψει το ρεύμα. Αυτός το έκανε και όταν άρχισε να κατεβαίνει και είχε φτάσει σχεδόν στη μέση της κολώνας, βγήκε στο παράθυρο του σπιτιού ο κατηγορούμενος και τον ρώτησε γιατί έκοψε το ρεύμα. Του ζήτησε να το επανασυνδέσει κι όταν του είπε ότι αυτό δε γίνεται, μπήκε στο σπίτι και ξαναβγήκε κρατώντας ένα όπλο. Το γέμισε, όπως είπε, μπροστά στα μάτια του και του ζήτησε να ανέβει ξανά επάνω και να το συνδέσει. Ο νεαρός Αλβανός κατέθεσε ότι τον απείλησε ευθέως ότι θα τον σκοτώσει αν δεν το κάνει και πως όταν πυροβόλησε, ήταν τυχερός που δεν τον σκότωσε. Μάλιστα, περιέγραψε ότι τον σημάδευε και αν δεν ήταν από την πίσω πλευρά, θα τον είχε σκοτώσει, αφού ο πυροβολισμός βρήκε την κολώνα στο ύψος του στήθους του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι επί μισή ώρα τον είχε πάνω στην κολώνα απειλώντας τον με το όπλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τα φόβο του είχα γίνει ένα με την κολώνα».
Είπε πως όταν πυροβόλησε, ανέβηκε ξανά στην κολώνα και συνέδεσε το ρεύμα, ενώ μετά ήρθε η Αστυνομία και συνέλαβε τον κατηγορούμενο.
  Απολογία
Ο εργολάβος που κατέθεσε στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει ξανακόψει το ρεύμα στο συγκεκριμένο για οφειλές, αλλά από το ρολόι και το είχε συνδέσει μόνος του.  Εκείνη την ημέρα, αφού φώναξε και δεν απάντησε κανείς, έδωσε εντολή στον εργάτη να το κόψει από την κολώνα. Περιέγραψε κι αυτός πως, όταν έκοψαν το ρεύμα, βγήκε στο παράθυρο και ζήτησε να το επανασυνδέσουν, κι όταν του είπαν ότι δε γίνεται, βγήκε με το όπλο.
Κατέθεσε ότι σημάδευε με το όπλο τον εργάτη και αυτός έφυγε και πήγε να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Επιστρέφοντας, τον σημάδευε ακόμα πάνω στην κολώνα, ενώ κάποια στιγμή έστρεψε το όπλο και προς εκείνον. Η Αστυνομία, όπως είπε, έκανε περίπου 25 λεπτά να πάει. Όταν πυροβόλησε, είπε στον Αλβανό να ανέβει να συνδέσει και πάλι το ρεύμα.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ενήργησε με λάθος τρόπο, τόνισε όμως ότι βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς συνεχώς υπήρχε η απειλή ότι θα του κόψουν το ρεύμα. Χαρακτήρισε βλακώδη την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη «αν τους τρόμαξε». Αρνήθηκε ότι είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση ή ότι ήθελε να κινδυνέψει η ζωή κανενός. Πρόσθεσε δε, ότι έριξε στον αέρα και δε σημάδεψε κανέναν, ενώ το έκανε για να τους εκφοβίσει.
Για πρωτοφανή επιθετικότητα μίλησε στην αγόρευσή του εισαγγελέας Έδρας, ωστόσο είπε πως πυροβόλησε προς εκφοβισμό και δεν είχε σκοπό να σκοτώσει.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Δεν άφηναν αστυνομικούς από τη Μεσσηνία να φύγουν από την Ψυχιατρική Κλινική στο Ρίο 
Πανδαιμόνιο επικράτησε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρίου με πρωταγωνιστές αστυνομικούς από τη Μεσσηνία οι οποίοι είχαν βοηθήσει για τη διακομιδή σοβαρού ψυχιατρικού περιστατικού από τη Μεσσηνία στην Πάτρα βάσει εισαγγελικής παραγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 όταν οι αστυνομικοί ετοιμάστηκαν να φύγουν για να επιστρέψουν στη Μεσσηνία, έχοντας ολοκληρώσει την διακομιδή του ασθενούς, μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής τους είπαν ότι δεν μπορούν να φύγουν γιατί χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.
Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και τότε οι νοσηλευτές έκλεισαν την πόρτα με αποτέλεσμα αυτοί να εγκλωβιστούν εντός της κλινικής.
Επικράτησε πανικός και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί από την Πάτρα.
Το tempo24.news επικοινώνησε με εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ για το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Ρίου με τους αστυνομικούς από τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ οι αστυνομικοί με βάση τη νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να μεταφέρουν τα ψυχιατρικά περιστατικά, αλλά και να παραμένουν στο σημείο μέχρι την καθήλωση των ασθενών, μέχρι δηλαδή την  τοποθέτησή τους στο κρεβάτι. Για αυτό το λόγο υπήρξε και η διαφωνία που προκάλεσε την ένταση. Σε ό,τι δε αφορά το κλείδωμα των αστυνομικών μέσα στο χώρο, τονίζουν ότι η πόρτα της Ψυχιατρικής για λόγους ασφαλείας σφραγίζει μετά το άνοιγμά της και ότι δεν κλειδώθηκε σκοπίμως προκειμένου να εγκλωβιστούν οι αστυνομικοί.
Πηγή: tempo24.news

***  Απέχουν από τους πλειστηριασμούς και οι συμβολαιογράφοι Μεσσηνίας 
Τρίμηνη αποχή απ’ όλους τους πλειστηριασμούς (συμβατικούς και ηλεκτρονικούς, όποτε ξεκινήσουν), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας σε γενική συνέλευση στην Τρίπολη οι συμβολαιογράφοι του Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας. Είναι ο όγδοος συμβολαιογραφικός σύλλογος της χώρας που λαμβάνει τέτοια απόφαση, όμως φαίνεται πως τα αυτιά των «θεσμών» δεν ιδρώνουν, καθώς ζητούν επιτακτικά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Μάλιστα, ευθέως ζήτησαν ενοποίηση των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, ώστε οι πλειστηριασμοί να μπορούν να γίνονται από οποιονδήποτε συμβολαιογράφο πιστοποιηθεί, σε όποια γεωγραφική περιοχή κι βρίσκεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων τόνισαν: «ένας συμβολαιογράφος για όλη τη χώρα».
  Αποχή
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, ερωτώμενος για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στην Τρίπολη, σημείωσε ότι ελήφθη απόφαση να απέχουν από τους πλειστηριασμούς μέχρι 31 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματισθεί η τακτική γενική συνέλευσή τους.
«Επίσης, αποφασίσθηκε η αποχή από οποιαδήποτε προκαταρκτική ενέργεια συμμετοχής, κυρίως, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δηλαδή, αποφασίσθηκε να μη ζητήσουμε να πάρουμε κωδικούς και να μην πιστοποιηθούμε, να μην υπογράψουμε τη σύμβαση με την πάροχο εταιρεία. Ζητάμε, επίσης, την κατάργηση δύο τροποποιήσεων του συμβολαιογραφικού κώδικα, οι οποίες έγιναν για να διευκολυνθεί ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αθηνών για να κάνει μόνος του τους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα, ώστε στην ουσία να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε από την αποχή. Έκανα πρόταση να απέχουμε από τους πλειστηριασμούς που είναι κάτω από 300.000 ευρώ, αλλά δεν έγινε δεκτή», σημείωσε ο κ. Δουμουλάκης.
  Εκβιαστικά
Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο κ. Δουμουλάκης σημείωσε ότι οι «θεσμοί» έχουν ζητήσει την άμεση έναρξη της διαδικασίας, ενώ είναι βασικό προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση. Μέχρι αυτή τη στιγμή τη σχετική σύμβαση έχει υπογράψει μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ οι Σύλλογοι της περιφέρειας έχουν λάβει αποφάσεις να μην υπογράψουν.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών έχουν πιστοποιηθεί συμβολαιογράφοι της Αθήνας και λίγοι περιφερειακοί στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ελάχιστοι, περίπου 5, των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας.
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τις 29 Νοεμβρίου, αλλά ο κ. Δουμουλάκης εκτίμησε ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει.
Έτσι, εκβιαστικά στους συμβολαιογράφους της περιφέρειας τίθεται το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι και προσπαθούν να αντισταθούν, ακόμα και στις «απειλητικές» διαθέσεις των «πρωτευουσιάνων» συναδέλφων τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα γραφεία των συμβολαιογραφικών συλλόγων της περιφέρειας έφτασε ενημέρωση από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, η οποία αναφέρεται στη συνάντηση με τους θεσμούς και επισημαίνεται: «Διατυπώθηκε με σαφήνεια ότι στις περιπτώσεις όπου οι συμβολαιογράφοι απέχουν έπειτα από απόφαση του συλλογικού τους οργάνου ή στις περιπτώσεις που το σύνολο των συμβολαιογράφων μιας περιφέρειας αρνείται να πιστοποιηθεί, έστω και προσωρινά, οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να διενεργούνται από πιστοποιημένο συμβολαιογράφο οπουδήποτε και αν αυτός εδρεύει, διότι εκείνο που προέχει για αυτούς σήμερα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πανελλαδικά. Σύμφωνα με την ακριβή απόδοση των λεγομένων τους, “ένας συμβολαιογράφος για όλη τη χώρα”. Οι θεσμοί επεσήμαναν ότι αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς είναι η διενέργεια πλειστηριασμών, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές της χώρας».  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Στον Μπόμπολα (ΗΛΕΚΤΩΡ) η διαχείριση των σκουπιδιών της Καλαμάτα 
Και με τη… βούλα του ελεγκτικού συνεδρίου 
 Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ που αφορά στη λειτουργία μονάδας κινητής επεξεργασίας αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) για δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο επιπλέον. Μετά την παραπάνω εξέλιξη εκτιμάται ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μπορεί να γίνει άμεσα.
Η εταιρεία του Λεωνίδα Μπόμπολα ήταν η μοναδική που κατέθεσε πλήρη φάκελο στο διαγωνισμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού για τα επόμενα 3 χρόνια φτάνει στα 6.249.000 ευρώ
Κατά την επιτροπή του Δήμου που ανέλαβε την αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών, δύο από τις τρεις εταιρείες είχαν ελλείψεις στο φάκελο που κατέθεσαν και γι’ αυτό προτείνεται η απόρριψη των προσφορών τους. Η πρώτη δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή και τεχνική προσφορά, ενώ η δεύτερη δεν κατέθεσε εγγυητική επιστολή.
Η αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών έγινε στις 25 Μαΐου και αφορούσε διαγωνισμό που είχε καταληκτική προθεσμία τη 19η του ίδιου μήνα. Αφού «ανοίχτηκαν» οι προσφορές, η Επιτροπή του Δήμου συνέταξε σχετικό πρακτικό στις 30 Μαΐου, το οποίο και απέστειλε στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία και έλαβε σχετική απόφαση στις 7 Ιουνίου.
  Η σύμβαση
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.166.400 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια με τη δυνατότητα μονοετούς παράτασης με προϋπολογισμό 2.083.000 ευρώ. Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 6.249.000 ευρώ.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας (στη Μαραθόλακκα), τα οποία υπολογίζονται σε 28.000 τόνους ετησίως, μέσω κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει τεμαχισμό, μηχανική διαλογή, χειροδιαλογή, δεματοποίηση του υπολείμματος, διάθεση των ανακυκλώσιμων, κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος. Επισημαίνεται ότι εάν εντωμεταξύ ολοκληρωθεί η διαδικασία σύναψης της σύμβασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και καταστεί δυνατή η υποδοχή των απορριμμάτων από τις κεντρικές μονάδες διαχείρισης, η σύμβαση που θα συναφθεί ως αποτέλεσμα του παρόντος διαγωνισμού θα λυθεί αζημίως για το Δήμο Καλαμάτας.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Μαθητές από την Καλαμάτα θα φτιάξουν ελαιόλαδο στο Διάστημα
Ομάδα παιδιών που φοιτούν στο 4ο και στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την εταιρεία Αεροδιαστημικής Blue Origin που εδρεύει στις ΗΠΑ, θα στείλουν μεσσηνιακές ελιές στο διάστημα για να δουν πώς εξελίσσεται η παραγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Το σπουδαίο πείραμα, εκτός από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αναμένεται να παράσχει στους επιστήμονες χρήσιμα συμπεράσματα για τη χημική αντίδραση του ελαιολάδου στις εν λόγω συνθήκες, αλλά και σημαντικά στοιχεία για το αν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ενταχθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών.
Καθοδηγητής των μαθητών στην προσπάθεια αυτή θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το πείραμα θα συντελεστεί με τη συνεργασία αρκετών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Αμερική.
«Τις τελικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πειράματος και το σχεδιασμό του θα αποφασίσουν οι ίδιοι μαθητές», εξηγεί ο Προκόπης Μαγιάτης μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Άλλωστε, για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου ένα έτος».
    Ταξίδι 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη
Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα κατασκευάσουν ένα διαστημικό ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μισό κιλό ελιές θα σταλούν  από την Καλαμάτα στο Χιούστον του Τέξας, όπου βρίσκεται η βάση του διαστημικού σταθμού και εκεί θα ενσωματωθούν, μαζί με το μηχανισμό που θα έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, στην κάψουλα που θα φύγει για το Διάστημα. Με την εκτόξευση του πυραύλου ο μηχανισμός θα συνθλίψει τις ελιές και θα γίνει εξαγωγή λαδιού. Οι μαθητές και οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν πώς ξεχωρίζει το λάδι από το χυμό της ελιάς υπό αυτές τις συνθήκες.
Το πέρασμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Τόσος είναι ο χρόνος  που θα χρειαστεί για να ανέβει ο μηχανισμός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, να παραμείνει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας επί περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το λάδι που θα παραχθεί θα σταλεί στην Ελλάδα, ώστε να εξεταστεί η χημική του σύνθεση.
    Εκπαιδευτικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον
«Στο Διάστημα η συμπεριφορά των υγρών είναι πολύ διαφορετική. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δείξουμε στα παιδιά τους νόμους της Φυσικής, δηλαδή πώς ξεχωρίζει το λάδι από το νερό όταν δεν υπάρχει βαρύτητα. Στη γη το λάδι από το νερό διαχωρίζονται λόγω του διαφορετικού ειδικού βάρους που έχει το καθένα. Στο διάστημα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εκτός όμως από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το πείραμα θα μας δείξει αν η εξαγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας θα επηρεάσει και την ποιότητά του. Αν δούμε κάτι πολύ εντυπωσιακό ως διαφορά, μπορεί στο μέλλον να φτιάξουμε κάποια μηχανή η οποία να μιμείται τις συνθήκες του Διαστήματος. Άρα το πείραμα ενδέχεται να έχει και τεχνολογικό ενδιαφέρον, να εξαγάγουμε και εμείς ως επιστήμονες κάποια χρήσιμα συμπεράσματα», λέει ο Προκόπης Μαγιάτης.
Η προετοιμασία του πειράματος γίνεται μέσω συναντήσεων των παιδιών με τους επιστήμονες – καθοδηγητές, αλλά και με τηλεδιασκέψεις. Η πρωτοβουλία για το καινοτόμο πρόγραμμα ανήκει στον δρα Τάκη Παπαδόπουλο, επικεφαλής μηχανικό τη Blue Origin και αδελφό του Περικλή Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο San Jose της Καλιφόρνιας.
«Πέρυσι το Σεπτέμβριο αρχίσαμε για πρώτη φορά τη συνεργασία μας με μαθητές, με στόχο να συνδυάσουμε την τεχνολογία με θέματα της καθημερινότητας» λέει στα «ΝΕΑ» ο Τάκης Παπαδόπουλος. «Θελήσαμε να δούμε πώς συμπεριφέρονται διάφορα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, όπως οι ελιές, τα σύκα, οι σταφίδες, στο Διάστημα. Γι’ αυτό συνεργαστήκαμε με ένα ιδιωτικό σχολείο της Καλαμάτας. Θεωρώντας ότι τέτοια προγράμματα δεν πρέπει να περιορίζονται στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά να είναι προσβάσιμα και σε παιδιά που φοιτούν στη δημόσια εκπαίδευση, φέτος ξεκινάμε αυτό το νέο πείραμα με 25 παιδιά της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και καθηγητές από δύο σχολεία της Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες δουλεύουν γι’ αυτό εκτός σχολικών ωρών» συμπληρώνει.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία μαθητές συμμετέχουν σε διαστημικό πείραμα. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο και πιστεύουμε ότι η περιοχή της Καλαμάτας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί διαστημική πύλη. Είναι ιδανική για τη δημιουργία ευρωπαϊκού διαστημικού αεροδρομίου λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας» λέει ο Τάκης Παπαδόπουλος.
Σε επόμενο  στάδιο  οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν τις αλλαγές που συντελούνται στη χημική σύνθεση του ελαιολάδου σε περίπτωση που αυτό παραμείνει για καιρό στο Διάστημα. «Στόχος μας είναι ελιές και ελαιόλαδο να παραμείνουν στο διαστημικό σταθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, για περίπου έξι μήνες. Με το πείραμα των παιδιών θα μείνουν περίπου δέκα λεπτά», λέει ο Προκόπης Μαγιάτης. «Θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί στο ελαιόλαδο σε αυτήν την περίπτωση».
   Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η δοκιμή
Μέχρι την ημέρα εκτόξευσης του πυραύλου, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατασκευάσει το μηχανισμό, να έχουν δοκιμάσει το πείραμα στη Γη και στη συνέχεια να το υλοποιήσουν σε πραγματικές συνθήκες. «Υπάρχει  στάδιο σχεδιασμού, κατασκευής και στάδιο υλοποίησης και σύγκρισης. Το λάδι που θα παραχθεί χωρίς βαρύτητα θα αναλυθεί και θα δούμε τι διαφορές θα έχει με το αντίστοιχο που θα έχει παραχθεί με τις ίδιες ελιές αλλά χωρίς να πάει στο Διάστημα» συμπληρώνει ο Προκόπης Μαγιάτης.
Οδηγίες για το πώς θα φτιαχτεί ο μηχανισμός, για το πόσο χώρο θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές, για το τι εξοπλισμό θα μπορέσουν αν χρησιμοποιήσουν, θα δοθούν στους συμμετέχοντες από την Blue Origin. Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Κεντ της Ουάσιγκτον, με ιδρυτή τον Τζεφ Πέζος, ιδιοκτήτη της Amazon, επιδεικνύει σπουδαίο έργο στον τομέα της Αεροδιαστημικής, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας που αναμένεται να μειώσει δραστικά το κόστος των διαστημικών ταξιδιών. Η επαφή των παιδιών με στελέχη της εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη σκέψη τους.
«Ήδη η πρώτη επαφή με τα παιδιά είναι πολύ εντυπωσιακή», λέει ο Μαγιάτης. «Μιλάμε για παιδιά τα οποία είναι διαλεγμένα, παιδιά με πολύ μεγάλη ωριμότητα, τα οποία σίγουρα αύριο θα είναι επιστήμονες. Κάποια με εντυπωσίασαν ήδη με τις ερωτήσεις που έκαναν, ήταν λες και μιλούσα στους φοιτητές μου, ενώ ήταν μαθητές ηλικίας μόνο 15 ετών. Υπάρχει ένα τρομακτικό δυναμικό, το οποίο όμως πάει αναξιοποίητο σε αυτήν τη χώρα, αυτό ισχύει 100%, το λέω και το υπογράφω. Οπότε προσπάθειες σαν αυτή δίνουν μια ευκαιρία στα παιδιά να αναδείξουν τις ικανότητες που έχουν…».
 -Της Κατερίνας Ρόββα 
-Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της Τρίτης 24 Οκτωβρίου 

*** Επίσκεψη μελέτης ανθοπαραγωγών στην Καλαμάτα 
Επίσκεψη μελέτης του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών- Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου, Τμήμα Ανθοκομίας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ΑΝΘΟ-Τεταρτών, που αυτήν τη φορά ήταν Πέμπτη.
Οι δεκαπέντε ανθοπαραγωγοί έκαναν την προγραμματισμένη επίσκεψη μελέτης στην εναγώνια προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών να προσεγγίσει τις σύγχρονες εξελίξεις για τα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες που παράγουν οι Έλληνες ανθοπαραγωγοί.
Στο 2,5 ωρών ταξίδι με το μικρό πούλμαν, που κάλυψαν οικονομικά οι ίδιοι οι ανθοπαραγωγοί, στο πρόσφατο δόγμα «αδαπάνως για το Συνεταιρισμό», έγιναν πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τον πρόεδρο Αθανάσιο Κελμάγερ και τους συμμετέχοντες. Μοιάζει σαν να επιβεβαιώνεται ο ποιητής που έλεγε «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος». Μοιάζει σαν το κοινό ταξίδι να επενεργεί θετικά για δημιουργικές σκέψεις.
Με τη γενική συνέλευση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών στις 25 Οκτωβρίου (στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών) να είναι πολύ κοντά και να έχει πολύ σημαντικά θέματα για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του Συνεταιρισμού, το κοινό ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Καλαμάτα έδωσε την ευκαιρία για σωστή προσέγγιση προβλημάτων και προβληματισμών, για το συνεργατισμό και το μέλλον των δρεπτών ανθέων.
Οι επισκέψεις μελέτης (study visit) είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο εμπλουτισμού γνώσεων και ανταλλαγής εμπειριών, με κατάλληλη προετοιμασία και συγκεκριμένους στόχους, καθώς και διερεύνησης νέων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε χώρους έλλειψης συστηματικής μεταφοράς γνώσεων, τομείς έλλειψης εκπαίδευσης και χώρους έλλειψης επαγγελματικής κατάρτισης.
Το εργαλείο «Επισκέψεις Μελέτης» καταντάει μονόδρομος, όταν λείπει παντελώς η σύνδεση έρευνας και ανάπτυξης με τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου, όπως συμβαίνει στην ανθοπαραγωγή. Δεν υπήρχε καμιά επαφή, ούτε καν αλληλογραφία των χώρων παραγωγής έρευνας (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και των χώρων ανάπτυξης επίλυσης προβλημάτων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ & άλλα ιδρύματα) με τους οργανωμένους αγρότες-ανθοπαραγωγούς.
Η νέα διοίκηση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, μετά την πρώτη χρήση του 2016, ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια προσέγγισης της έρευνας και των γεωργικών εφαρμογών, αλλά και προσπάθεια εξεύρεσης στοιχείων για τα δρεπτά άνθη και προσπάθεια αναδιοργάνωσης του 55 ετών Συνεταιρισμού στα Άνω Πατήσια με τους αγρότες ανθοπαραγωγούς.
Συζητώντας με τον κ. Αθανάσιο Κελμάγερ (πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών) είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε τις συστηματικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης του Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού και προετοιμασίας του συνόλου των αγροτών ανθοπαραγωγών για μια νέα περίοδο.
Η επίσκεψη μελέτης της 19ης/10 είχε προετοιμασθεί έπειτα από επίσκεψη του καθηγητή Αναστάσιου Δάρα στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ανθαγορά (30/8). Τότε συζητήθηκε η δυνατότητα στενότερης διερευνητικής συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με επίσημο αίτημα του Συνεταιρισμού προς το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Το επόμενο βήμα ήταν η ΑΝΘΟ-Τετάρτη, 27/9, στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, όπου ο κ. Δάρας ενημέρωσε τα μέλη του Συνεταιρισμού για τις μετασυλλεκτικές διαχειριστικές τεχνικές των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων.
Στην επίσκεψη μελέτης, της 19ης/10, σύντομες ενημερωτικές εισηγήσεις για τις εξελίξεις που έχουν σχέση με τα δρεπτά άνθη έκαναν οι:
•Καθηγητής Δάρας Αναστάσιος, καθηγήτρια Κοστρίβα Άννα και δρ Κληρονόμου Δέσποινα για τις μετασυλλεκτικές φροντίδες των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων
•Καθηγητής Κώτσιρας Αναστάσιος για τη θρέψη ανθοκομικών καλλιεργειών και τα υδροπονικά συστήματα
•Καθηγητής Σταθάς Γιώργος και δρ. Σκούρας Παναγιώτης για τη φυτοπροστασία ανθοκομικών
•Καθηγητής Πετρόπουλος Δημήτριος (νεοεκλεγείς αντιπρύτανης) για τα οικονομοτεχνικά γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
οι οποίες εμπλουτίστηκαν με πολλές ερωταποκρίσεις και αμοιβαία ροή πληροφοριών.
Η επίσκεψη μελέτης στο ΤΕΙ ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Εργαστήριο Μετασυλλεκτικής Διαχείρισης και Ποιότητας, στο Εντομοτροφείο για τη φυτοπροστασία και στα Θερμοκήπια, όπου οι φοιτητές κάνουν τις έρευνές τους και τα project τους.
Η πολύ γόνιμη επίσκεψη μελέτης κατέγραψε και κάποιες καινούργιες προτάσεις όπως:
•Υποστήριξη των «Κύκλων ανθοδετικής» (μια μορφή σεμιναρίων), όπου το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα λουλούδια. Θα μπορούσε το ΤΕΙ Πελοποννήσου να υποστηριχθεί από τις ανθοπαραγωγές των μελών του Συνεταιρισμού και το ΤΕΙ να κάνει κάποιους «κύκλους» στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών στα μέλη του Συνεταιρισμού
•Στην προετοιμαζόμενη «Ημέρα Ανθοπαραγωγού» την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών, θα μπορούσε να έλθει και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με προτάσεις ανθοσυνθέσεων «Χριστούγεννα 2017»
•Συνεργατική συμμετοχή στην προσεχή αγροτική έκθεση AGROTICA (Θεσσαλονίκη, 1-4/2/2018) με στόχο να προβληθεί η ελληνική παραγωγή δρεπτών ανθέων & πρασινάδων.
•Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει διετείς σπουδές στα Πανεπιστήμια. Ίσως θα μπορούσε να προωθηθεί κάποιος στοιχειώδης τίτλος σπουδών για τους διαχειριστές δρεπτών ανθέων, ανθοπαραγωγοί-ανθοπώλες
•Ο Συνεταιρισμός θα μπορούσε να τροφοδοτεί με πραγματικά προβλήματα-περιστατικά το ΤΕΙ, και το ΤΕΙ να τα μελετά και να δίνει τις καλύτερες προτάσεις του
•Κάποιες διπλωματικές εργασίες φοιτητών θα μπορούσαν ίσως να καλύψουν ένα μέρος της πλήρους έλλειψης στοιχείων της αγοράς δεπτών ανθέων & πρασινάδων ή ακόμα και στοιχεία κόστους ανθοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων
•Πάντα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του ΤΕΙ, Τμήμα Ανθοκομίας, στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών
•Μέχρι την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ, στις 10/1/2018, ο κ. Δάρας μπορεί να μετέχει στην Ομάδα Εργασίας για την σύνθεση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του ΑΑΣΑ και στην Επιτροπή της Διεπαγγελματικής Δρεπτών Ανθέων.
Στην επίσκεψη μελέτης μετείχαν οι: Αθανάσιος Κελμάγερ, Κώστας Ηρειώτης, Σταύρος Κιτάντης, Δημήτριος Κελμάγερ, Γεώργιος Λέκκας, Γερασίδης Ευστάθιος, Ευάγγελος Βυζακόπουλος, Αντώνης Σούχλας, Ιωάννης Ξηνταρόπουλος, Ιωάννης Πανταζόπουλος, Δέσποινα Κοντοπόδη, Παναγιώτης Αποστολάκης Κώστας Μουγιός, Παύλος Παπαχρήστου & Δημήτρης Μιχαηλίδης.  Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης
 
***  Πρόβες για το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» από το Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος
 
Συνεχίζει πρόβες με εντατικούς ρυθμούς το θεατρικό σχήμα Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το ανέβασμα του έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Αμερικανού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι.
Πρόκειται για ένα δραματικό έργο με στιγμές που αναδύουν ένα αιχμηρό μαύρο χιούμορ, πολύ πλούσιο σε αναφορές, κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς, που καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το θεατρικό έργο αναπαριστά την «κόλαση του οικιακού βίου». Το μεγαλύτερο μέρος της δραματικής πλοκής αποκαλύπτει λανθάνουσες σχέσεις εξουσίας, ιεραρχικούς ρόλους και συμβολικά μοτίβα, που σε αντίθετη περίπτωση δε θα ήταν δυνατόν να αναγνωσθούν, εάν ο συγγραφέας είχε προτιμήσει μία πιο «συμβατική» θεατρικά φόρμα ανάλυσης των συμβάντων, όπου τα γεγονότα θα έμοιαζαν περισσότερο «πραγματικά».
Το ζευγάρι των δύο βασικών ηρώων «ακροβατεί» ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, την αλήθεια και το ψέμα, συμπαρασύροντας στη δίνη τους το νεαρό ζευγάρι που τους επισκέπτεται μεταμεσονύκτια.
Στην εξέλιξη της πλοκής αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα που κάθε ζευγάρι κρατά καλά κρυμμένα, εκτυλίσσοντας μπροστά στα μάτια των θεατών εκρηκτικές συγκρούσεις με απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά έργα της διεθνούς δραματουργίας, που το 1966 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μετάφραση: Αντώνης Θεοδώρου
Μουσική Επιμέλεια: Μιμίκα Τάσση
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Πετρουλέα
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Μάρθα: Σοφία Μποτσέα
Τζωρτζ: Νίκος Κυριακουλάκος
Νικ: Νίκος Καπόπουλος
Στο ρόλο της Χάνυ σε διπλή διανομή: Γιώτα Μπούνα & Χαρούλα Νίκου.
Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής (Νέα Σκηνή), στις 9.15 μ.μ. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι 19 Νοεμβρίου, Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή στις 9:15 μ.μ. και Σάββατο –Κυριακή στις 8.00 μ.μ.
 
***  Πανελλήνιο Βραβείο Επιστημών στην Καλαμάτα
 
Ο εξέχων καθηγητής και ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο οποίος το 2016 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, επισκέφθηκε το δήμαρχο στο Ιστορικό Δημαρχείο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και συμφώνησαν να προωθηθεί η διαδικασία με την οποία θα δίδεται κάθε δύο χρόνια Πανελλήνιο Βραβείο Επιστημών στην Καλαμάτα.
Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα έρθει σε συζήτηση ο σχετικός κανονισμός με τον οποίο θα προτείνεται η σύσταση μόνιμης τριμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εξέχοντες επιστήμονες με πρόεδρο τον κ. Ηλιόπουλο και κάθε φορά το βραβείο θα δίδεται σε διαφορετικό κλάδο επιστήμης.
 
*** Ενημέρωση και αλκοτέστ στην πλατεία 23ης Μαρτίου- Εντοπίστηκαν «φιλικοί» παραβάτες
 
Με επιτυχία διεξήχθη για τρίτη χρονιά το περασμένο  Σάββατο στην Καλαμάτα η δράση «Οδήγηση και Αλκοόλ», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για την Οδική Ασφάλεια, και κεντρικό μήνυμα: «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για 11η συνεχόμενη χρονιά για την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» και διοργανώθηκε στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία και συντονισμό του Παναγιώτη Παπαντωνίου, την αρωγή και άριστη συνεργασία του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας και την πολύτιμη βοήθεια από μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Το βράδυ του Σαββάτου, λοιπόν, και για 2 περίπου ώρες τρεις αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας βρέθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενημερώνοντας, συζητώντας και κάνοντας «φιλικά» αλκοτέστ σε πολίτες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τους αστυνομικούς για τα ισχύοντα όρια αλκοόλ ανά τύπο οχήματος και να πραγματοποιήσουν ένα «φιλικό» αλκοτέστ, διαπιστώνοντας την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό τους.
Όπως τονίζεται σχετικά, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της εκδήλωσης ήταν η άμεση επαφή του κόσμου με τους αστυνομικούς σε μια διαδικασία ελέγχου όπως είναι το αλκοτέστ, η οποία όμως έγινε χωρίς το άγχος της ποινής. Συνολικά υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ 107 άτομα (71 άνδρες και 36 γυναίκες), εκ των οποίων 11 (9 άνδρες και 2 γυναίκες) μετρήθηκαν πάνω από το επιτρεπτό όριο.
 
*** Ιστορικά ενδιαφέροντα του νεκροταφείου μας
 
Σκαλίζοντας τα ιστορικά βιβλία της πόλης μας και συγκεκριμένα τη «Μεσσηνιακή λογοτεχνική ανθολογία», συνάντησα ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα του συμπατριώτη μας ποιητή και λογοτέχνη, Πότη Ψαλτήρα (1893 – 1946).
Το δημοσίευμα έχει χρονολογία 1931 και δημοσιεύτηκε στο Καλαματιανό Ημερολόγιο της εποχής.
Επειδή ο γράφων, ασχολούμενος με την ιστορία της παλιάς Καλαμάτας, θεωρεί ότι η λογοτεχνική και ιστορικής σημασίας παρουσίαση είναι εντυπωσιακή, το μεταφέρει στους φίλους αναγνώστες και θιασώτες της παλιάς Καλαμάτας ως έχει:
  ΠΟΤΗ ΨΑΛΤΗΡΑ
ΕΝΑΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Επάνω στην παράξενην αυτή Γη μας, που κανείς δεν ξέρει κι ούτε θα μάθη καθώς φαίνεται κανείς ποτέ για ποιο σκοπό στριφογυρίζει σαν τρελλή ακατάπαυστα στο διάστημα, πόσοι και πόσοι δύσμοιροι θνητοί δεν έρχονται κάθε στιγμή σε θέσι – και μάλιστα στην άθλιαν αυτήν εποχή μας – που εύχονται να περάσουν την Αχερουσία μιάν ώρα αρχήτερα, για να μπορέσουν έτσι να γλυτώσουν μια και καλή από τους μπακάληδες, τους μανάβηδες, τους χασάπηδες, τους ψαράδες, τους παπουτσήδες, τους πανιτζήδες ή υφασματεμπόρους, τους ραφτάδες, τους καπελλάδες, τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και προπάντων από τους εισπράχτορες του Δημοσίου. Γιατί μόνο πεθαίνοντας μπορεί κανείς ν’ απαλλαγή από όλους αυτούς τους αμείλικτους κυρίους, που μας βυζαίνουν αλύπητα σαν βδέλλες αχόρταστες.
Εκτός όμως από αυτούς είναι και μερικοί άλλοι, από τους οποίους δεν μπορεί κανείς να γλυτώση όχι μόνον αν τα τινάξη, αλλά και αν ακόμα οι νεκροθάφτες προσφερθούν ευγενώς να τον θάψουν και είκοσι μέτρα! υπό την γην. Και αυτοί είναι οι διάφοροι μανιώδεις κατασκευασταί επιτυμβίων επιγραμμάτων πεζών ή εμμέτρων, που διαβάζομε συχνά επάνω στους τάφους, όχι βέβαια χωρίς αναγουλώδεις συνέπειες στο στομάχι μας. Από τους τελευταίους μάλιστα βρίσκει κανείς τον μπελά του χειρότερα όταν πεθάνη (αντί να γλυτώση), γιατί τότε ακριβώς του ρίχνονται αγριώτερα, ξεφουρνίζοντες επάνω στην καμπούραν του τάφου του τις πεζογραφικές ή στιχουργημένες σαχλαμάρες των.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Σπάνιαι εξαιρέσεις, αλλά υπάρχουν. Εμπρός σε μια τέτοια εξαίρεσι δεν πάει πολύς  καιρός που βρέθηκα, γυρίζοντας ανάμεσα στους τάφους του Νεκροταφείου της Καλαμάτας, έπειτα από μια κηδεία, που παρηκολούθησα.
Στο δυτικό λοιπόν μέρος του Κοιμητηρίου και πλησίον του Ναού βρίσκεται ο τάφος του Ιωάννου Π. Μπενάκη. Επάνω στον τάφο και στο μέρος της κεφαλής του νεκρού έχει τοποθετηθή ορθία μία μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με σκαλισμένα τα ακόλουθα τρία τετράστιχα:
    «Αν δεν κοσμή την πλάκα του παρήγορος Μυρσίνη
Το δάκρι γέροντος πατρός το χώμα του ποτίζει.
Κι ενώ το σώμα το αβρόν η κρύα γη βαρύνει
Η αύρα τον παρηγορεί, η αύρα τον κοιμίζει.
     ***
  Τον είδε βρέφος τρυφερόν των Καλαμών η πόλις
Κι εις εποχήν ανοίξεως ως άνθος εγεννήθη.
Ηλίους πλην εμέτρησεν εικοσιπέντε μόλις
Και πάλιν – πάλιν άνοιξιν εδώ απεκοιμήθη.
      ***
  Τώρα επί του τάφου του ως στήλη μαρμαρίνη
Ο έρημος αυτό πατήρ τον ύπνον του φυλάττει.
Παραμονεύει τον νεκρόν κι υπό το άλγος κλίνει
Έως να έλθη κι εις αυτόν η ώρα η υστάτη.
      Κάτω από τους στίχους υπάρχει η επιγραφή: «Ιωάννης Π. Μπενάκης, εγεννήθη το 1846 έτος. Ετελεύτησε το 1872». Και στην κορυφή της μαρμάρινης πλάκας υπάρχει ανάγλυφη και γενειοφόρος η μορφή του νεκρού.
Καθώς  επληροφορήθην από συγγενείς του νεκρού, ο Ιωάννης Π. Μπενάκης ήτο μικρότερος αδελφός του αειμνήστου Δημάρχου Καλαμών Εμμανουήλ Μπενάκη. Εφονεύθη δε κάποιαν νύκτα δια πιστολίου πλησίον του ναού των Ταξιαρχών (Μπενάκη – πλατείας Μαυρομιχάλη) υπό τινός Πατρίκη εκ Μεσσήνης.
Ο θάνατός του ενέπνευσε τους στίχους αυτούς που παραθέτω ανωτέρω και που τόσο ξεχωρίζουν από τους ανόητους στίχους με τους οποίους ημπορούμε να ειπούμε ότι… πεθαίνουν για δεύτερη φορά τους πεθαμένους οι διάφοροι άγνωστοι συντάκται των επιτυμβίων σαχλογραφημάτων. Προ πάντων το τρίτο τετράστιχο του ποιήματος έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά. Η εικόνα που μας δίδουν οι στίχοι του τετραστίχου αυτού, είναι αληθινά μοναδική για επιτύμβια παράστασι. Η θέσις του πατέρα, που «ως στήλη μαρμαρίνη κλίνει υπό το άλγος και φυλλάττει τον ύπνο» του πεθαμένου παιδιού του επάνω από τον τάφον του και μαζί «παραμονεύει τον νεκρόν έως να έλθη κι εις αυτόν η ώρα η υστάτη», αποτελεί ιδέαν πρωτότυπον και αρχαιοπρεπή, που κλείνει μέσα της αναμφισβήτητη την αξία μιας σπανίας γραμματικής συλλήψεως. Μάλιστα θα ήταν τελειότερη η όλη παράστασις εάν στην κορυφή της μαρμάρινης πλάκας δεν υπήρχεν η μορφή του νεκρού, αλλά η μορφή του πατρός του, πράγμα που υπέθεσα ότι συνέβαινεν όταν πρωτοείδα την πλάκα με το γενειοφόρον και  προχωρημένης ηλικίας πρόσωπον του αναγλύφου, το οποίον ατυχώς έχει εξέλθη από χέρια αδεξίου τεχνίτου. Οι συγγενείς όμως του νεκρού μ’ εβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το πρόσωπο του Ιωάν. Μπενάκη. Από τους ιδίους έμαθα ότι τους στίχους του ποιήματος έγραψεν ο αείμνηστος Δημητράκης Τζάνες Δικηγόρος και Πολιτευτής, όστις κατεγίνετο και στη στιχουργία. Δεν έχω διαβάσει άλλους στίχους του Τζάνε. Οι ανωτέρω όμως (που δεν θέλω να φαντασθώ ότι έχουν τυχόν σχέσιν με οιονδήποτε δανεισμόν), μου έκαμαν ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί – ανεξάρτητα από τη μορφή τους ατέλεια (μετρικήν όχι) – οφείλονται σε  μια γνήσια ποιητική διάθεσιν, έχουν πνοήν και κλείνουν δυνατήν συγκίνησι. Και χάρις στους στίχους αυτούς ο τάφος του Ιω. Μπενάκη αποτελεί αληθινά ένα σπάνιο στολίδι για το Κοιμητήριο της Καλαμάτας  (Νοέμβρης 1930).
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
***  Καλαματιανοί του εξωτερικού: Ελένη Σταύρου, πήγε για μεταπτυχιακό στην Ολλανδία και παρέμεινε…
 
Το ταξίδι του «Θάρρους» στους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζεται και για ακόμα μια Κυριακή παραμένουμε στην Ολλανδία. Εκεί συναντήσαμε την Ελένη Σταύρου. Τελειώνοντας το σχολείο στην Καλαμάτα εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Πληροφορική. Μετά την Αθήνα και ειδικότερα πριν από 5 χρόνια αποφάσισε να φύγει για την Ολλανδία, προκειμένου να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές.
Μέρος δε των μεταπτυχιακών της σπουδών στην Ολλανδία ήταν και η πρακτική. Όταν, λοιπόν, η Ελένη την ολοκλήρωσε, της έγινε πρόταση από την εταιρεία και, τελικά, παρέμεινε. Ήδη συμπληρώνει 3,5 χρόνια παραμονής στην Ολλανδία.
Σχετικά με το αν θα γυρίσει πίσω, μας είπε ότι πάντα υπάρχει σκέψη για επιστροφή, αφού γνωρίζει ότι δε θέλει να μείνει για πάντα «στα ξένα».
  Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στην Ολλανδία εργάζομαι τα τελευταία 3,5 χρόνια. Η απόφαση να φύγω ήταν πολύ εύκολη, διότι έφυγα για σπουδές. Ήταν για μένα μια νέα περιπέτεια και ευκαιρία να γνωρίσω νέα πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις.
Η δουλειά άπλα πρόεκυψε και είμαι ακόμα εδώ.
  Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Στάθηκα πολύ τυχερή και μετά το τέλος της πρακτικής μου, μου προσέφεραν μόνιμη δουλειά στο αντικείμενό μου. Οπότε ουσιαστικά δεν έψαξα ποτέ για δουλειά.
  Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Υπάρχουν πάντα τα σχόλια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά δε θα έλεγα πως γενικά οι Έλληνες αντιμετωπίζονται ρατσιστικά.
Όσον αφορά στο χώρο εργασίας, πιστεύω πως ο τρόπος δουλειάς μας εκτιμάται πολύ και αναγνωρίζεται.
  Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Την οργάνωση που υπάρχει σε όλους τους τομείς. Από δημόσιες υπηρεσίες μέχρι το πώς καθαρίζουν τους δρόμους μετά τη Λαϊκή. Επίσης, το γεγονός ότι όλες οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες διαδικασίες και απαιτούν ελάχιστη προσοχή.
  Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Το Rijks museum, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον. Οποιοδήποτε πάρκο στο Άμστερνταμ μια ηλιόλουστη μέρα θα σου δώσει να καταλάβεις πολλά για την ολλανδική κουλτούρα, καθώς και τους Ολλανδούς ως ανθρώπους.
Μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια είναι ο ωραιότερος τρόπος να δεις όλο το Άμστερνταμ.
  Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Ο ήλιος και η θάλασσα!
  Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Υπάρχει πάντα στο μυαλό μου και σίγουρα ξέρω πως δε θέλω να μείνω εδώ για πάντα. Ίσως στα επόμενα 2-3 χρόνια επιστρέψω στην Ελλάδα.
Των Κώστα Γαζούλη - Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
*** H παράσταση ‘’Τα Χαΐρια μας εδώ’’ επιστρέφει για 12 μόνο Κυριακές
 
Υπό την αιγίδα και την ευγενική στήριξη της Πειραματικής Σκηνής  Καλαμάτας η  επιτυχημένη παράσταση ‘’Τα Χαΐρια μας εδώ’’ , επιστρέφει  για 12 μόνο Κυριακές  σε ένα πολύ όμορφο χώρο στο Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας.
Η παράσταση είναι ένας μονόλογος  βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου‘’Τα χαΐρια μας εδώ: Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης’’
Η  μάνα του συγγραφέα, Αγγέλα Παπάζογλου, σμυρνιά τραγουδίστρια και γυναίκα του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου  αφηγείται με  λαϊκή, γεμάτη μουσικότητα γλώσσα, τη ζωή της .
Μια συγκλονιστική προφορική μαρτυρία με μνήμες από τη Σμύρνη, την απελευθέρωση  και την καταστροφή της, το ξεριζωμό των Ελλήνων και τα μετέπειτα δύσκολα χρόνια τους στην Ελλάδα ως πρόσφυγες.
Η συνταραχτική  επικαιρότητα του λόγου της Αγγέλας στις μέρες μας
 θυμίζει ότι είναι αμαρτία να ξεχνάς. ‘Oπως έλεγε και η ίδια…
‘’Να μη  ξεχνάς… Άμα ξεχάσεις αυτά που ‘παθες θα στα ξανακάνουνε χειρότερα…’’
Μια γιορτή στη μνήμη…
 Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Καλαμάτα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 21:00 στο μεζεδοπωλείο ‘’ΡΑΚΟΜΕΛΑΔΙΚΟ’’, Κουμουνδουράκη 8 (Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας)
  Για 12 μόνο Κυριακές
 12,19 & 26  Νοεμβρίου 2017/  3 &10 Δεκεμβρίου 2017 /
 14,21 & 28 Ιανουαρίου 2018 /  4,11 & 18 Φεβρουαρίου 2018
  Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ‘’ Ανάγνωση’’
Αναγνωσταρά 30 (πεζόδρομος πνευματικού κέντρου)
Πληροφορίες-Κρατήσεις : 6947403309
  Ερμηνεία: Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη
Σκηνοθεσία: ’Αγγελος Μπούρας
Επιλογή  Κειμένου: Γιώργος Αδαμόπουλος-Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη
Κοστούμια-Φωτισμοί: ’Aγγελος Μπούρας
Μουσική Επιμέλεια:Γιώργος Αδαμόπουλος
Διάρκεια:1 ώρα
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ,  8 ευρώ
       Η παράσταση τα ‘’Χαΐρια μας εδώ ‘’ παρουσιάστηκε  με μεγάλη επιτυχία στις 3 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Κυλλήνης  (ΚΥΛΛΗΝΕΙΑ 2017)με θέμα τα ‘’95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή’’ μετά από πρόσκληση του σωματείου ‘’Αθηνά Εργάνη’’ και του ‘’Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης’’
 
*** Αλ. Μητρόπουλος: «Όταν σφαγιάζονται τα συνταξιοδοτικά ευπαθών ομάδων είναι πρόκληση οι βουλευτές να ζητούν αναδρομικά»
 
Στο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ το «παρών» έδωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μητρόπουλος μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ για το λόγο της εδώ παρουσίας του, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους βουλευτές να διεκδικήσουν αναδρομικά στη σύνταξή τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε: «Βρέθηκα εδώ, όχι ως επίσημος προσκεκλημένος, αλλά ως διαχρονικός συνεργάτης και φίλος των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το 1988 έριξα την ιδέα ότι έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν τα δικά τους συνδικαλιστικά όργανα και τους βοηθώ από τότε μέχρι σήμερα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Επίσης, μετά το τέλος των χαιρετισμών θα κάνω μια ενημέρωση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».
Απαντώντας στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες αστυνομικοί», σημείωσε: «Σήμερα αυτό που απασχολεί τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το παράπονο που έχουν ότι, ενώ είναι οι πρώτοι που κέρδισαν τις αποφάσεις στο ΣτΕ και προς τιμήν της η προηγούμενη κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα των αναδρομικών κατά το ήμισυ, τον Ιανουάριο του 2018 λήγει η τελευταία καταβολή των αναδρομικών ως προς το 50%. Γι’ αυτό τους ακούσατε σήμερα να ζητούν από το γραμματέα του υπουργείου, αλλά και από τον Αρχηγό του Σώματος, να καταβληθούν και τα υπόλοιπα».
Στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε και την απόφαση που δικαιώνει τους Έλληνες βουλευτές στην καταβολή αναδρομικών στη σύνταξή τους. «Ένα ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι και η καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων βουλευτών, μελλοντικά και των εν ενεργεία βουλευτών, επειδή ζήτησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο να πάρουν τις υψηλότερες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου και δικαιώθηκαν. Αρκετοί απ’ αυτούς δικαιούνται πάνω από 80.000 ευρώ αναδρομικά, αφορά όλους τους συνταξιούχους και θα αφορά και όλους τους εν ενεργεία που θα ζητήσουν αναδρομική αναπροσαρμογή των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, με έτος αναφοράς το 2008. Είναι πολλά τα αναδρομικά χρήματα. Χαίρομαι που και οι πρώην σύντροφοί μου στο ΣΥΡΙΖΑ είδαν ότι ήταν ανέντιμο να ψηφιστεί το άρθρο 23 στο Νόμο Κατρούγκαλου, που, ενώ απαγορεύει να δοθούν τα αναδρομικά στους απλούς συνταξιούχους και στους αστυνομικούς που είχαν κερδίσει τη δικαστική μάχη, είχε ψηφιστεί να δοθούν μόνο αυτά των βουλευτών. Έτσι χαίρομαι και που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, αλλά και τα περισσότερα κόμματα, όπως και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει να καταβληθούν αυτά τα χρήματα, γιατί είναι σκάνδαλο. Όταν “σφαγιάζονται” τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, είναι πρόκληση να δίνονται χιλιάδες ευρώ αναδρομικά σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα». 

***  ΕΞΑΛΛΗ η ΡΩΣΙΑ κι ο ΠΟΥΤΙΝ με ΤΣΙΠΡΑ! Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Προσωπική επίθεση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το Πατριαρχείο Μόσχας, δια του εκπροσώπου του Πατριάρχη Κυρίλλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.
-  Πατριαρχείο Ρωσίας κατά Τσίπρα, για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου στην ηλικία των 15 ετών   :
https://youtu.be/X092s5-krx4   .-
~   Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Μητροπολίτης, στη ρωσική κρατική τηλεόραση στο κανάλι Россия 24 δήλωσε τα εξής:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται ως «άτομο με αθεϊστική ατζέντα»  και το νομοσχέδιο «φυλομετάβασης» ως «Έγκλημα ενώπιον θεού και ανθρώπων».
Πιο αναλυτικά:
«Ο νέος νόμος που επιτρέπει την δυνατότητα να δηλώνει κάποιος αλλαγή φύλλου στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (στις 10 Οκτωβρίου), αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα ενώπιον του Θεού και του λαού και έχει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίρες από τους πιστούς» και συνεχίζει.
«Πιστεύω ότι η Ελληνική Εκκλησία θα εκφράσει ανοιχτά τη γνώμη και την διαμαρτυρία της, όπως συμβαίνει τώρα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εκτός του πλαισίου της κυβέρνησης, υπό το πρίσμα της μη υιοθέτησης αυτού του νόμου», πρόσθεσε ο Ρώσος Μητροπολίτης εκπρόσωπος του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών.
 «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εκτός του πλαισίου της κυβέρνησης» είναι μία φράση ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σημείωσε ότι «Πολλοί ιεράρχες καθώς και ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι εναντίον αυτού του νομοσχεδίου. Κληρικοί από την επισκοπή Καλαβρύτων χτυπούν τις καμπάνες εκκλησιών τους για διαμαρτυρία κάθε μέρα το μεσημέρι από την περασμένη εβδομάδα. Μιλάμε ότι το νομοσχέδιο αφορά νεαρά αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 ετών στα οποία μπορεί να αλλάξει εντελώς το μυαλό τους», τόνισε ο Ιλαρίωνας.
Κατά τη γνώμη του Ρώσου Ιεράρχη, «Οι ενέργειες του τωρινού πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Ελλάδα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών συνταράσσοντας τα θεμέλια της θρησκευτικής παράδοσης με την οποία οι Έλληνες έχουν γαλουχηθεί για τόσους πολλούς αιώνες.
Ο κ Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι είναι πρωθυπουργός ενός ορθόδοξου κράτους, δεν κρύβει τις αθεϊστικές πεποιθήσεις του δείχνοντας συνεχώς ότι η θρησκεία δεν σημαίνει τίποτα γι ‘αυτόν», κατέληξε ο Ρώσος Μητροπολίτης.
Φυσικά εκτός από τον θρησκευτικό πόλεμο δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα γεωστρατηγικά ζητήματα, μιας και ως γνωστόν  η Ελλάδα ‘πούλησε’ τη Ρωσία για χάρη των ΗΠΑ. Είναι προφανές πως η επίθεση-ράπισμα στον Τσίπρα είναι με την έγκριση Πούτιν.

***  XAMOΣ στη Νέα Δημοκρατία με ΣΑΜΑΡΑ! Απίστευτα πράγματα...

~ Όπως γράψαμε και πιο πριν η σημερινή κομματική συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείται στη σκιά αναφοράς του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τον Αντώνη Σαμαρά, που συζητιέται έντονα εντός του κόμματος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μιλώντας για τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης ΝΔ το 2014, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Ο κόσμος τότε, μεταξύ του γιαλαντζί και του γνήσιου λαϊκιστή, επέλεξε τον γνησιότατο λαϊκιστή, Αλέξη Τσίπρα». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν δηλαδή ο κ. Σαμαράς ήταν γιαλαντζί λαϊκιστής, ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση έκανε μια ολόκληρη στροφή στον λαϊκισμό και στα ευχάριστα ή στην προσπάθεια να δείξει ευχάριστα, κι όμως ο κόσμος γύρισε την πλάτη».
*  Ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης στις ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ : https://youtu.be/0zbPShKBvsA  .-
~ Μετά το σάλο ο κος Αυγενάκης προέβη σε δήλωση σημειώνοντας ότι «έχω υπερασπιστεί και συνεχίζω να υπερασπίζομαι αδιαλείπτως το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή η στάση μου προκύπτει από βαθιά πίστη ότι τελικά άφησε θετικό αποτύπωμα στη χώρα μας».
Ο εμφύλιος καλά κρατεί.

*** AIΣΧΟΣ! ΑΘΕΟΙ πάλι 'ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΝ' την ΠΑΝΑΓΙΑ! Χαμός...

~  Δεν υπάρχει κανένα αίσχος. Κανένας φόβος Θεού.
Η γνωστή πορνοστάρ Μία Χαλίφα, ανήρτησε στο Instagram μία φωτογραφία της ως Παρθένος Μαρία. Η 24χρονη δημοφιλής σταρ του PornHub έβαλε το πρόσωπό της στο σώμα της Παναγίας με τη βοήθεια του photoshop, θέλοντας να… κανείς δεν ξέρει τι σκεφτόταν.
Some-Shocking-Facts-You-Must-Know-About-Mia-Khalifa
Οι χρήστες του Instagram, ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διασκεδάσουν με το χιούμορ της, αλλά ένιωσαν προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι τόλμησε να συγκριθεί με τη μητέρα του Ιησού. «Έπειτα από αυτό, δεν πρόκειται να ξαναδώ δικά σου βίντεο» της έγραψε ένας εξ αυτών, ενώ άλλος της ευχήθηκε να σαπίσει στην κόλαση.


*** ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ! Αν ΚΛΕΨΕΙΣ 2χλ φυλακή, αν χαθούν εκατ ΑΝΑΣΤΟΛΗ...

~ Κατακαημένη Ελλάδα με τέτοια δικαιοσύνη δύσκολα να πας μπροστά.
Όπως είχαμε γράψει και το πρωί  το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Διώτη επειδή δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC. Παράλληλα αναγνώρισε πως οι ενέργειες στις οποίες προέβη έγιναν προκειμένου να ωφεληθούν, δηλαδή να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.
Η ποινή;
ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Θυμίζουμε επίσης πως η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι οι χειρισμοί του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν προκάλεσαν ζημιά στο Eλληνικό Δημόσιο και άρα δεν στοιχειοθετείτε η κατηγορία της απιστίας που τον βάραινε.
Τώρα το ότι αν ένας μεροκαματιάρης χρώστα στην Εφορία και κινδυνεύει με φυλάκιση… τι να πούμε;
Kρίνετε μόνοι σας…   ΥΓ. Ο κος Βενιζέλος τι έχει να πει γι αυτά;

*** 'ΤΡΑΒΑΕΙ ΑΥΤΙΑ' διότι του 'ΤΡΑΒΟΥΝ το ΧΑΛΙ' από τα ΠΟΔΙΑ!Τι φοβάται ο Μητσοτάκης;..

~  Το σήμα για «φυγή προς τα εμπρός» θα θελήσει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Με φόντο την προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο ήδη εντάχθηκαν περίπου 100 νέα πρόσωπα μέσω του μητρώου στελεχών, αλλά και τις μουρμούρες των παλαιότερων βουλευτών και στελεχών για πιθανό παραγκωνισμό τους από την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, κατά τη σημερινή παρέμβασή του, να πατάξει εν τη γενέσει τους τα όποια φαινόμενα εσωστρέφειας υποβόσκουν σε εσωκομματικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εκφράσει μεν την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς τους γαλάζιους βουλευτές για τη μέχρι τώρα προσπάθειά τους, ωστόσο θα φροντίσει να στείλει και το μήνυμα της αναγκαίας ανανέωσης και διεύρυνσης του κόμματος, πέραν των συνηθισμένων μέχρι τώρα στεγανών. Και αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, την ώρα που η κυβέρνηση, με την εφαρμοζόμενη πολιτική της, δίνει μια σειρά από καλές αφορμές «για να στριμωχτεί στα σχοινιά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους για τη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και για την επιβολή νέων φόρων στους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες, ενώ θα υπογραμμίσει τον οδικό χάρτη που προτείνει ο ίδιος για την έξοδο από την κρίση, με το σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους.
Η σημερινή κομματική συνεδρίαση πραγματοποιείται και στη σκιά μιας αναφοράς του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για τον Αντώνη Σαμαρά, που συζητιέται έντονα εντός του κόμματος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μιλώντας για τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης ΝΔ το 2014, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Ο κόσμος τότε, μεταξύ του γιαλαντζί και του γνήσιου λαϊκιστή, επέλεξε τον γνησιότατο λαϊκιστή, Αλέξη Τσίπρα». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν δηλαδή ο κ. Σαμαράς ήταν γιαλαντζί λαϊκιστής, ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση έκανε μια ολόκληρη στροφή στον λαϊκισμό και στα ευχάριστα ή στην προσπάθεια να δείξει ευχάριστα, κι όμως ο κόσμος γύρισε την πλάτη».
Ο θόρυβος που προκλήθηκε, οδήγησε τον κ. Αυγενάκη να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας ότι «έχω υπερασπιστεί και συνεχίζω να υπερασπίζομαι αδιαλείπτως το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτή η στάση μου προκύπτει από βαθιά πίστη ότι τελικά άφησε θετικό αποτύπωμα στη χώρα μας».
Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», η οποία τον εμφανίζει να έχει πει ότι «το Κέντρο δεν έχει θέση στη ΝΔ».
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης, «πουθενά και ποτέ δεν έχω πει τέτοιο πράγμα! Είναι καθαρό ψέμα! Ανερυθρίαστο και χυδαίο, από μία χυδαία "Αυγή"».
Euro2day

***  ΚΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ πέρα από την αναβάθµιση των F-16!Tι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες...

~  του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Πολύ καλά έκανε και πήγε στην Αμερική. Ποιο το πρόβλημα; Σύμμαχος χώρα δεν είναι; Στρατιωτική βοήθεια δεν μάς δίνει; Από το κόκκινο φασισταριό δεν μάς έσωσε; Ελληνοτουρκικό πόλεμο δεν απέτρεψε πριν είκοσι και πλέον χρόνια; Επενδύσεις δεν έχει κάνει στην χώρα μας; Γιατί λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας να μην πάει στον Ντόναλντ Τραμπ; Μα είναι αριστερός, λένε κάποιοι. Α, μάλιστα. Και από πότε οι αριστεροί έγιναν αντιαμερικάνοι; Στα λόγια μόνο και για να πουλάνε φούμαρα στα τσούρμα από καραγκιόζηδες που τούς ψηφίζουν.
Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα ήταν και είναι ένα εργαλείο μάρκετινγκ για να παίζουν κάποιοι παιχνίδια εξουσίας. Αυτό ακριβώς κάνει με μοναδική ευχέρεια και ο Αλέξης Τσίπρας, χλευάζοντας, πολύ ορθά, την βλακεία και την αφέλεια όσων τον ψήφισαν. Και καλά κάνει. Αν ο Μακιαβέλλι ζούσε, θα τον πολυβράβευε για τις ικανότητές του. Το πρόβλημα είναι ότι οι ικανότητές του σε δημαγωγία, λαϊκισμό, κωλοτούμπες και άλλα παρόμοια μάλλον έχουν χτυπήσει ταβάνι. Από εδώ και πέρα, μετά τα χαμόγελα, τα γλειψίματα, τα παρακάλια και τις υποσχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα πρέπει να παράγουν έργο και μάλιστα σοβαρό.
Οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί, όπως και όλοι οι άλλοι, έχουν αρχή και τέλος. Αυτό μάς διδάσκει η Ιστορία. Ο δε πρωθυπουργός μας, όσο και αν απεχθάνεται την γνώση, καλά θα έκανε να το ρίξει λίγο και στην μελέτη. Πάνω στο θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, το Βήμα της Κυριακής έγραψε και τα ακόλουθα:
«Η χώρα δεν έχει απαλλαγεί από το βάρος της πραγµατοποιηθείσης αλλά µηδέποτε επισήµως οµολογηθείσης πτωχεύσεως, η ελληνική οικονοµία, παρά τα βήµατα σταθεροποίησης, είναι ακόµη ασταθής και για πολλούς µετέωρη, οι εταίροι και οι δανειστές διατηρούν ακέραιες τις απαιτήσεις τους, δεν δείχνουν διατεθειµένοι να ρυθµίσουν τα ελληνικά χρέη χωρίς επιπρόσθετες εγγυήσεις και ο εθνικός περίγυρος επίσης τελεί σε διέγερση, επιτείνοντας ανησυχίες και αβεβαιότητες.
Ο κ. Τσίπρας όντας αγκιστρωµένος, γνωρίζοντας τις αµερικανικές αναζητήσεις στην περιοχή λόγω των αµφιβολιών που επικρατούν στις ΗΠΑ για την γείτονα Τουρκία, επιζήτησε επί της ουσίας αµερικανική βοήθεια και στήριξη –με σκοπό να αµβλύνει τις πιέσεις Ευρωπαίων και IMF για πρόσθετα µέτρα και µαζί να κερδίσει τόσο την αµερικανική υποστήριξη στο ζήτηµα της διευθέτησης του χρέους όσο και ένα σήµα επενδύσεων και άρσης των πολλών αµφιβολιών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι Αµερικανοί επίσηµοι γνωρίζουν την ελληνική δυσκολία και ανάγκη και προφανώς την εκµεταλλεύθηκαν.
Στο τραπέζι των συνοµιλιών έπεσαν όλα τα θέµατα ασφάλειας και κάλυψης των αµερικανικών δυνάµεων στην περιοχή. Κατά τους Αµερικανούς, η Ελλάδα μπορεί, µετά κάποιες τουρκικές αναθεωρήσεις, να καλύψει επιχειρησιακές και άλλες ανάγκες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Μεσόγειο. Δηλαδή να υποκαταστήσει εν µέρει τουλάχιστον την Τουρκία, στον βαθµό που αυτή αναθεωρήσει το υπάρχον δόγµα και θελήσει να αυτονοµηθεί, επειδή θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αντιστρατεύονται διά των Κούρδων την εθνική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Γύρω λοιπόν από αυτό το πλέγµα των ελληνικών αιτηµάτων για βοήθεια και των αµερικανικών απαιτήσεων για πρόσθετες διευκολύνσεις στήθηκε το παζάρι στον Λευκό Οίκο. Το αποτέλεσµά του, βάσει των όσων έχουν µέχρι τώρα δει το φως της δηµοσιότητας, είναι ακόµη θολό και εν πολλοίς µη προσεγγίσιµο.
Λεπτοµέρειες έγιναν γνωστές µόνο για την συµφωνία αναβάθµισης των πολεµικών αεροσκαφών F-16 και µάλιστα από τον ίδιο τον Αµερικανό πρόεδρο, ο οποίος σε ένα κρεσέντο λαϊκισµού θέλησε να πείσει τους Αµερικανούς ότι αυτός δηµιουργεί θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ακόµη και από τους πτωχούς και δύσµοιρους Έλληνες.
Ωστόσο, η οπτική των F-16 είναι απολύτως περιοριστική. Κάτι πολύ µεγαλύτερο και βαθύτερο από την αναβάθµιση των πολεµικών αεροσκαφών συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου. Θα το µάθουµε εν καιρώ, όταν οι επιµέρους επιτροπές αναλάβουν δράση. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κατέφυγε στον “διάβολο” Τραµπ για βοήθεια.
Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις ανάγκες των Αµερικανών και να εκµεταλλευθεί τον αναβαθµισµένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Ωστόσο, φανέρωσε ότι δεν έχει τις ικανότητες που οι περιστάσεις απαιτούν. Δυστυχώς η ελληνική πολιτική δεν έχει τις δυνάµεις, ούτε τις αντοχές και την κουλτούρα να δώσει µάχες µε συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα, τις µόνες ικανές να εξοπλίσουν την χώρα µε δύναµη και αξιοπιστία, ώστε να ασκήσει πραγµατικά ανεξάρτητη και περήφανη εξωτερική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις». 
Οι κατά Νικολό Μακιαβέλλι «Ηγεμόνες», πέρα από κωλοτούμπες, τσαλιμάκια και λοιπούς τακτικισμούς, πρέπει να διαθέτουν και κάποια άλλα σοβαρά προσόντα που να τούς προσδίδουν κύρος. europeanbusiness

***  ANATΡΟΠΗ στις έρευνες για τη δολοφονία της Δώρας! Τι ψάχνουν οι αρχές

~   Όλα δείχνουν ότι οι έρευνες της αστυνομίας, μια εβδομάδα μετά την άγρια δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη, βρίσκονται σε ένα τέλμα. Τα ευρήματα είναι πενιχρά και έτσι ίσως υπάρχει μια ανατροπή ως προς την κατεύθυνση των ερευνών.
Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι έχουν απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα, ωστόσο οι απαντήσεις αυτές έχουν μόνο αποκλείσει υπόπτους, δεν έχουν δώσει απαντήσεις στο βασικό ερώτημα για το κίνητρο και εν τέλει στο ποιος είναι ο δολοφόνος.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Σήμερα” ο δικηγόρος του πατέρα της Δώρας Ζέμπερη, με βάση τα στοιχεία που γνωρίζει για την πορεία των ερευνών είπε πως θωρεί ότι ακόμη “βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο”.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι όλα όσα έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του πατέρα με τα παιδιά και την πρώην σύζυγό του “δεν έχουν σχέση με την υπόθεση”, αν και όπως είπε ο Απόστολος Λύτρας, ακόμη και αυτά τα στοιχεία ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς.
    Έρευνες χωρίς αποτέλεσμα
Πολλοί, ειδικά μετά τις αναφορές της κόρης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις αναφορές του ίδιου για το πέρασμά του από το σημείο της δολοφονίας, αναρωτήθηκαν για τον ρόλο του. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο δικηγόρος του ο πατέρας, αν και ερευνήθηκε βρίσκεται πλέον “εκτός κάδου” για τους αστυνομικούς.
Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό ο πατέρας της εφοριακού ερευνήθηκε, ωστόσο ερευνήθηκαν και τα λεγόμενά του.
Έτσι έγινε έρευνα και στην περιοχή του λόφου Σκουζέ, όπου ο Κώστας Ζέμπερης ανέφερε ότι άφησε ένα “ύποπτο άτομο” που πήρε με το ταξί του από το Δεύτερο Νεκροταφείο, αλλά και εκεί οι αστυνομικοί φαίνεται πως έπεσαν σε… τοίχο.
Μέσα σε όλα τα άλλα στοιχεία που ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς ήταν και οι προσωπικές σχέσεις της άτυχης εφοριακού. Ούτε σε αυτό το επίπεδο ωστόσο οι αστυνομικοί μπόρεσαν να βρουν στοιχεία ενοχής κάποιου προσώπου.
Έτσι τα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και με τον τρόπο αυτό οι έρευνες γυρνούν πίσω στην αρχή.
Οι αστυνομικοί μη έχοντας κάτι χειροπιαστό και με βάση το ό,τι ο δολοφόνος πήρε τα προσωπικά αντικείμενα της 32χρονης ερευνούν πάντα προς την κατεύθυνση της ληστείας, ωστόσο η αγριότητα της δολοφονίας δεν τους επιτρέπει να δουν το έγκλημα αυτό μονόπλευρα.
     Τι αναζητούν τώρα οι αστυνομικοί
Οι 14 μαχαιριές δείχνουν μένος. Το “πάθος” προς το παρόν έχει αποκλειστεί μετά την έρευνα σε πρόσωπο το οποίο διατηρούσε σχέση με την άτυχη εφοριακό.
Από που μπορεί να προέρχεται το μένος εναντίον της Δώρας Ζέμπερη φαίνεται ότι εξετάζουν αυτή την ώρα οι αστυνομικοί, παράλληλα με το ενδεχόμενο της ληστείας.
Κάπου εδώ έρχεται και η ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς όπως ανέφερε στη σημερινή του συνέντευξη ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας οι αστυνομικοί “ θα ψάξουν και τις υποθέσεις που χειριζόταν στην εφορία”.
Είναι ένα στοιχείο για το οποίο επέμενε από την πρώτη στιγμή ο πατέρας της 32χρονης (είχε αναφέρει ότι εργαζόταν για τον ΣΔΟΕ γεγονός που δεν ισχύει) και το οποίο αρχικά είχε αποκλειστεί.
Οι αστυνομικοί αναζητούν τον δολοφόνο και προς την κατεύθυνση αυτή καθώς κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Υπάρχει παράλληλα η μαρτυρία της μητέρας της άτυχης Δώρας Ζέμπερη σε φόβους που είχε εκφράσει, σε συνδιασμό με το στοιχείο ότι είχε σπεύσει να κάνει ασφάλεια ζωής με δικαιούχους τα πλέον αγαπημένα της πρόσωπα, τα αδέλφια της.
Οι αστυνομικοί ως τώρα δεν έχουν εντοπίσει το πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φόβους στη Δώρα Ζέμπερη στο περιβάλλον της και έτσι φαίνεται ότι διευρύνουν τον κύκλο εντάσσοντας στην έρευνα τις υποθέσεις που είχαν περάσει στα χέρια της λόγω της εργασίας της στην εφορία.
Αναζητούν δηλαδή μέσω των υποθέσεων που χειριζόταν το πρόσωπο εκείνο το οποίο μπορεί να θεώρησε ότι ζημιώθηκε και αποφάσισε να την εκδικηθεί.
Είναι μια υπόθεση που δεν μπορούν φαίνεται να αποκλείσουν οι αστυνομικοί, καθώς οι έρευνες προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις δεν έχουν αποφέρει καρπούς.  newsit.gr

*** EKTAKTO! Πυροβολισμοί σε πανεπιστήμιο! Υπάρχουν νεκροί...

~ Πυροβολισμοί έπεσαν το πρωί της Τετάρτης στο πανεπιστήμιο Grambling στη Λουιζιάνα με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φοιτητές να βρουν τραγικό θάνατο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, ένας άντρας με όπλο άρχισε να πυροβολεί έπειτα από φιλονικία που ξέσπασε σε γήπεδο του πανεπιστημίου.
Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ νεκροί είναι οι 23χρονοι φοιτητές Earl Andrews και  Monquiarius Caldwell.  protothema.gr

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** «Διπλό» πρωτιάς για τον Ολυμπιακό, 69-68 τη Μακάμπι
Όλα τα αποτελέσματα
Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης με 21 πόντους.
Δεκάλεπτα: 18-18, 33-35, 45-51, 68-69
Μακάμπι (Σπάχια): Τόμας 2, Ρολ 7 (1), Κέιν 6, Τάιους 6, Ντιμπαρτολομένο 4, Κοέν, Κόουλ 22 (1), Μπόλντεν 7, Παραχούσκι, Ζούσμαν, Τζάκσον 14 (1).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μακλίν 8, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 4, Αγραβάνης 3 (1), Μιλουτίνοβ 8 (8 ριμπάουντ), Στρέλνιεκς 5 (1), Πρίντεζης 21 (5/9 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/4 βολές), Παπανικολάου 7 (9 ριμπάουντ), Μάντζαρης 5 (1), Ρόμπερτς 4, Τόμπσον 4.

***  Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ την Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα για την 4η αγωνιστική.
*** Ο Παναθηναϊκός, την Τετάρτη θα αγωνιστεί στη Μόσχα απάναντι στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη, ενώ την Παρασκευή υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
*** 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Τρίτη, 24/10/2017

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 75-81
Κίμκι (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 85-78
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 68-69
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 100-90

Τετάρτη, 25/10/2017
Μπασκόνια (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)  63-80, (39-50) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 13-28 , 26-22 , 15-17 , 9-13 .- ^

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  81-63 , (45-38) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 27-1516-18 , 17-1821-12 .-

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές   81-70 , ( 34-34)   .- ^
Τα  δεκάλεπτα :15-20 , 19-14 , 28-18 , 19-18  .-

Μάλαγα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)    76-80 , (35-39) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  22-24 , 13-15,  23-15 , 18-26 .-^


4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (26-27/10/2017)
Πέμπτη, 26/10/2017

Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Κίμκι (Ρωσία) 21:00 Novasports 1
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Παρασκευή, 27/10/2017
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 21:30 Novasports 2
Βαλένθια (Ισπανία)-Μάλαγα (Ισπανία)

Βαθμολογία
Ν-Η

Ολυμπιακός 3-0
Κίμκι 3-0
Ρεάλ Μαδρίτης 3-0
Μακάμπι Τελ Αβιβ 2-1
 Ζαλγκίρις Κάουνας 2-1
Ερυθρός Αστέρας 1-2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-1
Παναθηναϊκός 1-1
Φενέρμπαχτσε 1-1
Μάλαγα 1-1  
Βαλένθια 1-1
Μπαρτσελόνα 1-2
Μπάμπεργκ 0-2
Μπασκόνια 0-2
Αρμάνι Μιλάνο 0-3
Αναντολού Εφές 0-2
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***Συνοπτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στο κύπελλο Ελλάδας έχει ως εξής:

Με γκολ του Μόλινς στο 90', ο Παναθηναϊκός έφτασε στην ανατροπή και επικράτησε με 2-1 (Πλαβούκος 14’ - Μουνιέ 50’, Μολίνς 90’) στην Καρδίτσα της τοπικής Αναγέννησης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.
Πολύ πιο άνετα, ο Λεβαδειακός επικράτησε με 5-0 του Αιγινιακού στη Λιβαδειά, ενώ στα ματς που άνοιξαν την αυλαία της ημέρας, η Κέρκυρα συνέτριψε με 6-1 τη Σπάρτη και ο ΠΑΣ Γιάννινα επιβλήθηκε με 3-0 του Παναιγιάλειου στους Ζωσιμάδες.
Τέλος, η Λαμία επικράτησε με 1-0 της Καλλιθέας.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ
17:15 ΟΦΗ–Πλατανιάς («Θ. Βαρδινογιάννης»)
Απόλλων Σμύρνης – Ηρακλής (δεν θα διεξαχθεί)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΟΦΗ 1 1-0-0 3-0 3
Πλατανιάς 1 1-0-0 1-0 3
Απόλλων Σμύρνης 1 0-0-1 0-1 0
Ηρακλής 1 0-0-1 0-3 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΤΡΙΤΗ
Λεβαδειακός – Αιγινιακός 5-0

ΤΕΤΑΡΤΗ
19:30 Απόλλων Πόντου – ΠΑΟΚ (Γήπεδο Καλαμαριάς)  0-1 .- ^
Τα  γκολ : 90΄ Μάκ  .-
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΠΑΟΚ 1 1-0-0 2-1 3
Απόλλων Πόντου 1 1-0-0 1-0 3
Λεβαδειακός 2 1-0-1 6-2 3
Αιγινιακός 2 0-0-2 0-6 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ


ΤΡΙΤΗ
Λαμία – Καλλιθέα 1-0

ΠΕΜΠΤΗ
19:30 Απόλλων Λάρισας – ΑΕΚ (Αλκαζάρ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΑΕΚ 1 1-0-0 2-0 3
Απόλλων Λάρισας 1 1-0-0 2-1 3
Λαμία 2 1-0-1 1-2 3
Καλλιθέα 2 0-0-2 1-3 0

 4ος ΟΜΙΛΟΣ

ΤΡΙΤΗ
Κέρκυρα – Σπάρτη 6-1

ΠΕΜΠΤΗ
15:00 Τρίκαλα – Ατρόμητος (Δημ. Στάδιο Τρικάλων)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Τρίκαλα 1 1-0-0 3-1 3
Ατρόμητος 1 1-0-0 1-0 3
Κέρκυρα 2 1-0-1 6-2 3
Σπάρτη 1 0-0-2 2-9 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ
15:00 Αχαρναϊκός – Ολυμπιακός (Γήπεδο Αχαρνών)  0-3 .-^
Τα γκολ : 9΄ Γκίλετ , 48΄Μάρτινς , 90΄ Εμενικε  .,-
ΠΕΜΠΤΗ
15:00 Αστέρας Τρίπολης – ΑΟΧ Κισσαμικός («Θ. Κολοκοτρώνης)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Ολυμπιακός 1 1-0-0 2-1 3
Κισσαμικός 1 1-0-0 1-0 3
Αστέρας Τρίπολης 1 0-0-1 1-2 0
Αχαρναϊκός 1 0-0-1 0-1 0

6ος ΟΜΙΛΟΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ
15:00 Εργοτέλης – Ξάνθη (Παγκρήτιο)  2-4 .- ^
Τα  γκολ : 20΄, 26΄Τριάδης , 50΄Εφορντ , , 58΄Ροβίθης , , 64΄Σένο , 81΄ Ζσντρισεκ .-
17:15 Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός (Γήπεδο Παναιτωλικού)  2-0 .- ^
Τα  γκολ : 8΄Πάουλο , , 85΄Μαρκόφσκι .-^
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Ξάνθη 1 1-0-0 2-0 3
Πανσερραϊκός 1 1-0-0 2-0 3
Παναιτωλικός 1 0-0-1 0-2 0
Εργοτέλης 1 0-0-1 0-2 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ


ΤΡΙΤΗ
ΠΑΣ Γιάννινα – Παναιγιάλειος 3-0

ΤΕΤΑΡΤΗ
17:15 Άρης – Πανιώνιος («Κλ. Βικελίδης»)  1-2 .- ^
Τα  γκολ : 39΄Λάμπρου , 74΄Πασσάς , 90΄Γιέσιλ  .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
ΠΑΣ Γιάννινα 2 1-1-0 4-1 4
Άρης 1 1-0-0 1-0 3
Πανιώνιος 1 0-1-0 1-1 1
Παναιγιάλειος 2 0-0-2 0-4 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ

ΤΡΙΤΗ
Αναγέννηση Καρδίτσας – Παναθηναϊκός 1-2

ΤΕΤΑΡΤΗ
17:15 ΑΕΛ – Παναχαϊκή (AEL FC Arena)  3-0 .- ^
Τα  γκολ : 9΄Γιανιτσάνης , 51΄Περόνε , 78΄Κρίσμαν .- ^
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΓ. Ν-Ι-Η ΓΚΟΛ ΒΑΘ.
Παναθηναϊκός 2 2-0-0 4-1 6
Παναχαϊκή 1 1-0-0 1-0 3
Λάρισα 1 0-0-1 0-2 0
Αναγ. Καρδίτσας 2 0-0-2 1-3 0
in.gr

***  ΑΕΚ - Μπάνβιτ  70-74 .- ^
Τα δεκάλεπτα: (16-23, 33-38, 50-55, 70-74)
ΑΕΚ: Ελόνου 6, Τζέιμς 6, Γκριν 10 (2/7 σουτ), Χάρις 18 (5/9 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 5/6 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ξανθόπουλος 2, Σάκοτα 10 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 2 (0/4 σουτ), Μπάρλοου 3 (1/5 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μαυροειδής 13 (6/10 δίποντα).
Μπάνβιτ: Τόμας 7 (3/10 σουτ, 7 ριμπάουντ), Κούλιγκ 9, Γκετσίμ 3 (6 ασίστ), Αλτιτίγκ 6, Όντουμ 9 (1), Βίντμαρ 12 (6/7 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Ράουτινς 6 (2), Τέιλορ 9 (2), Καλοϊάρο 13 (6 ασίστ).

*** Ορλαντίνα-ΠΑΟΚ  58-63 ,(19-32).-^
Τα  δεκάλεπτα :  7-18 , 12-14 , 19-17 , 20-14 .- ^

*** Νικήτρια η ΑΕΚ και 2η η Καλαμάτα ’80 στο 1ο τουρνουά βόλεϊ «Γιάννης Μπουσούνης» 
Το 1ο τουρνουά βόλεϊ «Γιάννης Μπουσούνης» πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κλειστό της Παραλίας, στην προσπάθεια της Καλαμάτας ’80 να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα της ομάδας.
Το πρώτο τρόπαιο κατέκτησε η ΑΕΚ, κερδίζοντας προχθές το βράδυ με 0-3 σετ (22-25, 16-25, 22-25) τη διοργανώτρια που με τη σειρά της κατέλαβε την 2η θέση, ενώ 3η ήταν η Παλλήνη (επικράτησε στον μικρό τελικό 3-0 κόντρα στον ΑΟ Αιγαλέων). Εκτός από τις ομάδες για τις διακρίσεις και συμμετοχή τους, βραβεύθηκε ως πολυτιμότερος παίκτης (το έπαθλο πρόσφερε ο προπονητής του ΑΟΚ ’80, Χρήστος Δημητρακόπουλος), ο Ηρακλής Παπαδόπουλος των «κιτρινόμαυρων».
Στα ημιτελικά του Σαββάτου η ΑΕΚ είχε νικήσει την Παλλήνη 3-1 σετ και ο ΑΟΚ ’80 με 3-2 σε νυχτερινό ματς θρίλερ το αχαϊκό συγκρότημα. Ενδιάμεσα είχε πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με εκδηλώσεις τιμής για τον Γιάννη Μπουσούνη, στη μνήμη του θεσπίστηκε μάλιστα μια υποτροφία για διακεκριμένο αθλητή-φοιτητή, και φυσικά το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου.
Οι συνθέσεις των ομάδων
ΑΕΚ (Ν. Νεόφυτος-Άκης Φλαούνας): Ανάγνου, Κρέτσης, Αλεξίου, Κουλοχέρης, Παπαδόπουλος, Αχιλλεόπουλος, Μαυραγάννης, Κανέλλος, Λάππας, Δραβόπουλος.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Χρήστος Δημητρακόπουλος-Γιώργος Κουλιέρης): Μπουσούνης, Μπεσσής, Σπ. Χανδρινός, Άρ. Χανδρινός λ., Σαμουήλ, Χ. Βλάσσης, Μητρόπουλος, Μαδούρας, Ντάκουρης, Παπαντωνίου, Μάνα, Αγγελής, Εξαρχέας λ..
ΑΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (Αλεξανδρόπουλος): Χριστοφίδης, Αδαμόπουλος, Κοντοδήμας, Μήτας, Μπιλήρης, Τοκάνης, Παπασιδέρης, Τσικάτος, Ρούσης, Χριστόπουλος, Αλέξης Μπούρας, Αντωνάκης.
ΑΟ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ: Μαμάσης, Θεοφάνης, Σταθόπουλος λ., Κοσμας, Ρηγάκος, Χασάπης, Αναστασόπουλος λ., Βασιλάκος, Σούρτσε, Πελεκούδας, Παπασταθόπουλος, Μήτσιας, Βλαχοστάθης, Μητρογιάννης.

*** Για το  Eurocup στο μπάσκετ :
Νταρουσάφακα - Ούνιξ Καζάν  78-69.- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-24, 17-16 , 11-15 , 30-14 .-^
Λεβαλλόϊς Μετραπόλιτανς  - Φιάτ Τορίνο  73-79.-^
 Τα  δεκάλεπτα :  16-18,  18-22 , 19-24 , 20-15 .-^
Τσεντεβίτα Ζέγκρεπ -Μοραμπανκ Αντόρρα   91-73 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 27-19 , 18-20, 21-15, 25-19 .-^
Λιετκάμπελις-Παλλακανεστρο Ρεγκιάνα    75-82 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :15-20 ,21-11, 19-24 ,  20-27.-^
Χάποελ Ιερουσαλήμ -Μπάγερν  83-91 .-^
Τα  δεκάλεπτα :12-31 ,27-20 , 16-27 ,  28-13  .-^
Μπούντουκνόστ- Γαλατάσαραϊ    87-78 .-^
Τα  δεκάλεπτα :25-14 , 25-18  , 19-17 , 18-29.-^
Ράτιοφαρμ-Χελμπαλάϊφ Ν.Κανάρια   97-87  .- ^
Τα  δεκάλεπτα :23-26 , 20-18,  25-21 ,29-22
Ακουϊλα Τρέντο -Τόφας Μπούρσα    88-91.-^
Τα  δεκάλεπτα :26-17 ,26-22, 19-23, 17-29 .-^
Ασβελ Λυόν-Ζενίθ Πετερσμπουργκ   88-85 .-^
Τα  δεκάλεπτα :16-21, 21-15 , 23-32 , 28-17 .-^
Γιουβέντους-Χάποελ Γ.Χολόν   71-69 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :18-14, 21-18,11-16 , 21-21.-  .-
Όλντενμπούργκ -Πινάρ Καρσίγιακα   96-82  ,-^
Τα  δεκάλεπτα :33-23 ,22-23 , 21-23 , 20-13.-^
Μούρσια-Σαντεγκνα Σάσσαρη   78-83 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 21-22,18-15 , 24-21 , 15-25 .-^
Γκαζιενταπ -Ιμπερόσταρ Τενερίφα  74-87  .-
Τα  δεκάλεπτα : 21-25 ,25-15 ,  19-27, 9-20  .-^
Πετρόλ Ολίμπια Λουμπλιάνα -Μέντι Μπαγρεουθ    77-90.- ^
Τα  δεκάλεπτα :20-26 , 20-24 , 20-18  , 17-22 .-^
Στράσμπουργκ-Μοβιστάρ Εστουντιάντες   77- 74 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-7 , 20-19 ,15-23 ,17-25 .-

*** Για το Championw League  μπάσκετ :
Άρης -Ναντερρε 92    70-62  ,(48-45)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  16-17 , 30-19 ,  8-17 , 16-9 .-^
 Σίντιγκας Αβελίνο- Τελενετ Οοστενυε   66-57 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 18-27 ,17-6 , 14-13 , 17-11 .-

*** Αθλητικές μεταδόσεις στην TV αυτή την εβδομάδα :
Τρίτη 24/10/2017
 14:45 Eurosport 1
Uci Gala
Κίνα
15:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Κέρκυρα - Σπάρτη
Κύπελλο Ελλάδος
15:00 COSMOTE SPORT 1 HD
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιγιάλειος
Κύπελλο Ελλάδος
16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία
17:15 COSMOTE SPORT 3 HD
Λεβαδειακός - Αιγινιακός
Κύπελλο Ελλάδος
17:15 COSMOTE SPORT 1 HD
Αναγέννηση Καρδίτσας - Παναθηναϊκός
Κύπελλο Ελλάδος
18:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη
19:00 Novasports 5HD
Βέντσπιλς - Σαλόν
Basketball Champions League
19:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Λαμία - Καλλιθέα
Κύπελλο Ελλάδος
19:30 Novasports 2HD
ΑΕΚ - Μπάνβιτ
Basketball Champions League
20:00 Novasports 4HD
Χίμκι - Ερυθρός Αστέρας
Turkish Airlines EuroLeague
21:05 Novasports 1HD
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός
Turkish Airlines EuroLeague
21:30 ΕΡΤ3
Κάπο ντ'Ορλάντο - ΠΑΟΚ
Basketball Champions League
21:30 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
21:30 Novasports 3HD
Κάπο ντ'Ορλάντο - ΠΑΟΚ
Basketball Champions League
21:45 Novasports 24 HD
Μαγδεμβούργο - Ντόρτμουντ
Κύπελλο Γερμανίας
21:45 Novasports 2HD
Σουόνσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
League Cup Αγγλίας
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Ίντερ - Σαμπντόρια
Serie A
22:00 Novasports stories
Μάντσεστερ Σίτι - Γουλβς
League Cup Αγγλίας
22:00 Novasports 5HD
Μπαρτσελόνα - Ζάλγκιρις
Turkish Airlines EuroLeague
22:00 Novasports 4HD
Ρεάλ Μαδρίτης - Αρμάνι Μιλάνο
Turkish Airlines EuroLeague
22:30 ΕΡΤ2
Μούρθια - Μπαρτσελόνα
Κύπελλο Ισπανίας
0230 COSMOTE SPORT 4 HD
Μπόστον Σέλτικς - Νιου Γιορκ Νικς
NBA

Τετάρτη 25/10/2017

14:15 Eurosport 1
Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-17
Ημιτελικά
15:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Εργοτέλης - Ξάνθη
Κύπελλο Ελλάδος
15:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Νέος Αχαρναϊκός - Ολυμπιακός
Κύπελλο Ελλάδος
16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία
17:15 Eurosport 1
Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-17
Ημιτελικά
17:15 COSMOTE SPORT 3 HD
ΑΕΛ - Παναχαϊκή
Κύπελλο Ελλάδος
17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Παναιτωλικός - Πανσερραϊκός
Κύπελλο Ελλάδος
17:15 COSMOTE SPORT 1 HD
Άρης - Πανιώνιος
Κύπελλο Ελλάδος
18:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη
19:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Απόλλων Πόντου - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδος
19:30 Novasports 4HD
Γκαζιαντέπ - Τενερίφη
Basketball Champions League
19:30 Novasports 1HD
Άρης - Ναντέρ
Basketball Champions League
19:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Αταλάντα - Βερόνα
Serie A
20:00 Novasports 2HD
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός
Turkish Airlines EuroLeague
20:45 Novasports 3HD
Φενέρμπαχτσε - Αναντολού Εφές
Turkish Airlines EuroLeague
21:30 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
21:30 Novasports 5HD
Μπασκόνια - Βαλένθια
Turkish Airlines EuroLeague
21:45 Novasports stories
Τσέλσι - Έβερτον
League Cup Αγγλίας
21:45 Novasports 4HD
Λειψία - Μπάγερν Μονάχου
Κύπελλο Γερμανίας
21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Μπολόνια - Λάτσιο
Serie A
21:45 COSMOTE SPORT 5 HD
Κιέβο - Μίλαν
Serie A
21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Ρόμα - Κροτόνε
Serie A
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Τζένοα - Νάπολι
Serie A
21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Γιουβέντους - Σπαλ
Serie A
22:00 Novasports 24 HD
Τότεναμ - Γουέστ Χαμ
League Cup Αγγλίας
22:00 Novasports 1HD
Ουνικάχα - Μπάμπεργκ
Turkish Airlines EuroLeague
22:30 ΕΡΤ2
Έλτσε - Ατλέτικο Μαδρίτης
Κύπελλο Ισπανίας
03:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - Ιντιάνα Πέισερς
NBA

Πέμπτη 26/10

15:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Αστέρας Τρίπολης - Κισσαμικός
Κύπελλο Ελλάδος
15:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Τρίκαλα - Ατρόμητος
Κύπελλο Ελλάδος
16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία
17:15 COSMOTE SPORT 3 HD
ΟΦΗ - Πλατανιάς
Κύπελλο Ελλάδος
18:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη
19:00 Action 24
Σίλκεμποργκ - Μπρόντμπι
Πρωτάθλημα Δανίας
19:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Απόλλων Λάρισας - ΑΕΚ
Κύπελλο Ελλάδος
20:00 Novasports 3HD
Ερυθρός Αστέρας - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Turkish Airlines EuroLeague
20:00 Novasports 2HD
Ζάλγκιρις - Ρεάλ Μαδρίτης
Turkish Airlines EuroLeague
21:15 Novasports 1HD
Ολυμπιακός - Χίμκι
Turkish Airlines EuroLeague
21:30 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
21:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Μιλάνο - Τσιβιτανόβα
SuperLega
22:00 Novasports 2HD
Αρμάνι Μιλάνο - Μπαρτσελόνα
Turkish Airlines EuroLeague
22:30 ΕΡΤ2
Φουενλαμπράδα - Ρεάλ Μαδρίτης
Κύπελλο Ισπανίας
03:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Μιλγουόκι Μπακς - Μπόστον Σέλτικς
NBA
03:25 FOX Sports
Ravens - Dolphins
NFL
03:55 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto3: GP Μαλαισίας
1ες ελεύθερες δοκιμές
04:50 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
1ες ελεύθερες δοκιμές
05:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto2: GP Μαλαισίας
1ες ελεύθερες δοκιμές

Παρασκευή 27/10/2017

08:05 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto3: GP Μαλαισίας
2ες ελεύθερες δοκιμές
09:00 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
2ες ελεύθερες δοκιμές
10:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto2: GP Μαλαισίας
2ες ελεύθερες δοκιμές
14:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη, προημιτελικά
16:00 ΕΡΤ2
Εθνικός - Παλαιό Φάληρο
Α1 ανδρών
16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία, προημιτελικά
17:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μεξικού
1ες ελεύθερες δοκιμές
19:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Αρμίνια Μπίλεφελντ - Ίνγκολσταντ
Bundesliga 2
19:45 Novasports 3HD
Αναντολού Εφές - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Turkish Airlines EuroLeague
21:00 Novasports 4HD
Μπάμπεργκ - Μπασκόνια
Turkish Airlines EuroLeague
21:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Μπενφίκα - Φεϊρένσε
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας
21:30 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
21:30 Novasports 2HD
Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε
Turkish Airlines EuroLeague
21:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Μάιντς - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Bundesliga
21:45 Novasports 3HD
Παρί Σεν Ζερμέν - Νις
Ligue 1
21:45 Novasports 1HD
Λιντς - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Championship
21:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μεξικού
2ες ελεύθερες δοκιμές
22:00 Eurosport 2
ISU Grand Prix - Skate Canada
Σύντομο πρόγραμμα γυναικών
22:00 Novasports 5HD
Βαλένθια - Ουνικάχα
Turkish Airlines EuroLeague
23:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ρίο Άβε - Σπόρτινγκ
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας
00:00 Eurosport 2
ISU Grand Prix - Skate Canada
Σύντομος χορός
03:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
NBA
03:55 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto3: GP Μαλαισίας
3ες ελεύθερες δοκιμές
04:50 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
3ες ελεύθερες δοκιμές
05:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto2: GP Μαλαισίας
3ες ελεύθερες δοκιμές

Σάββατο 28/10/2017

07:30 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto3: GP Μαλαισίας
Κατατακτήριες δοκιμές
08:00 Eurosport 2
Tour of Hainan
1ο ετάπ
08:15 Eurosport 1
Παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού
Motegi, Japan
08:25 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
4ες ελεύθερες δοκιμές
09:05 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
Κατατακτήριες δοκιμές
10:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto2: GP Μαλαισίας
Κατατακτήριες δοκιμές
10:45 Eurosport 1
Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο
Soelden, Austria
13:45 Eurosport 1
Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο
Soelden, Austria
14:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Αλαβές - Βαλένθια
La Liga
14:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Ντάρμσταντ - Χόλσταϊν Κίελ
Bundesliga 2
14:15 Eurosport 2
Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-17
Μικρός τελικός
14:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Τότεναμ
Premier League
15:00 Novasports 2HD
ΑΕΛ - Λεβαδειακός
Super League Σουρωτή
15:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη, ημιτελικά
15:30 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία, ημιτελικά
16:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Μπάγερ Λεβερκούζεν - Κολονία
Bundesliga
16:30 ΕΡΤ1
Ρέθυμνο - Λαύριο
Stoiximan.gr Basket League
16:30 ΕΡΤ1
Κύμη - ΓΣΛ Φάρος
Stoiximan.gr Basket League
16:30 ΕΡΤ1
Κόροιβος - Πανιώνιος
Stoiximan.gr Basket League
16:30 ΕΡΤ1
Κολοσσός - ΑΕΚ
Stoiximan.gr Basket League
16:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Χέρτα - Αμβούργο
Bundesliga
16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Ανόβερο - Ντόρτμουντ
Bundesliga
17:00 ΕΡΤ2
Εθνικός - Παναχαϊκή
Volley League
17:00 Novasports 4HD
Κάρντιφ - Μίλγουολ
Championship
17:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Λίβερπουλ - Χάντερσφιλντ
Premier League
17:15 Eurosport 1
Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-17
Τελικός
17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Σεβίλλη - Λεγκανές
La Liga
17:15 Novasports 2HD
ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα
Super League Σουρωτή
17:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μεξικού
3ες ελεύθερες δοκιμές
18:00 Novasports 3HD
Μπορντό - Μονακό
Ligue 1
18:30 ΕΡΤ1
Τρίκαλα - ΠΑΟΚ
Stoiximan.gr Basket League
19:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Μίλαν - Γιουβέντους
Serie A
19:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Μπόρνμουθ - Τσέλσι
Premier League
19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Ατλέτικο Μαδρίτης - Βιγιαρεάλ
La Liga
19:30 Novasports 4HD
Χαλ - Νότιγχαμ Φόρεστ
Championship
19:30 Novasports 2HD
Ρόντα - Φέγενορντ
Πρωτάθλημα Ολλανδίας
19:30 Novasports 1HD
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Super League Σουρωτή
19:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Μπάγερν Μονάχου - Λειψία
Bundesliga
20:00 FX Sports
Buffalo Sabres - San Jose Sharks
NHL
20:00 Eurosport 2
ISU Grand Prix - Skate Canada
Ελεύθερο πρόγραμμα γυναικών
20:50 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μεξικού
Κατατακτήριες δοκιμές
21:00 Novasports 3HD
Μονπελιέ - Ρεν
Ligue 1
21:30 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Αθλέτικ Μπιλμπάο - Μπαρτσελόνα
La Liga
21:45 Novasports 2HD
Βίλεμ - Άγιαξ
Πρωτάθλημα Ολλανδίας
21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Ρόμα - Μπολόνια
Serie A
22:15 Eurosport 2
ISU Grand Prix - Skate Canada
Ελεύθερος χορός
22:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Μποαβίστα - Πόρτο
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας
02:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Κλίβελαντ Καβαλίερς
NBA

Κυριακή 29/10/2017

05:45 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto3: GP Μαλαισίας
Αγώνας
06:45 Eurosport 1
Παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων τουρισμού
Motegi, Japan
07:05 COSMOTE SPORT 5 HD
Moto2: GP Μαλαισίας
Αγώνας
08:00 Eurosport 2
Tour of Hainan
2ο ετάπ
08:30 COSMOTE SPORT 5 HD
MotoGP: GP Μαλαισίας
Αγώνας
09:45 Eurosport 2
International Championship
Daqing, China
10:45 Eurosport 1
Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο
Soelden, Austria
11:00 Novasports 2HD
Διεθνής Μαραθώνιος Φρανκφούρτης
11:00 COSMOTE SPORT 7 HD
WRC: Ράλι Βρετανίας
SS18 Brenig 1
13:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Πέζαρο - Κρεμόνα
Serie A
13:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Χετάφε - Ρεάλ Σοθιεδάδ
La Liga
13:30 Eurosport 2
International Championship
Daqing, China
13:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Μπαρτσελόνα - Μούρθια
Liga Endesa
13:30 Novasports 1HD
Φιτέσε - Αϊντχόφεν
Πρωτάθλημα Ολλανδίας
13:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Μπενεβέντο - Λάτσιο
Serie A
13:45 Eurosport 1
Αλπικό σκι: Παγκόσμιο κύπελλο
Soelden, Austria
14:00 Novasports 3HD
Μπέρμιγχαμ - Άστον Βίλα
Championship
14:00 COSMOTE SPORT 5 HD
WRC: Ράλι Βρετανίας
SS21 Brenig 2 Power Stage
14:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Ντούισμπουργκ - Ουνιόν Βερολίνου
Bundesliga 2
15:00 Novasports 2HD
Ξάνθη - Ατρόμητος
Super League Σουρωτή
15:00 COSMOTE SPORT 7 HD
ATP 500
Βιέννη, τελικός
15:30 FOX Sports
Browns - Vikings
NFL
15:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Μπράιτον - Σαουθάμπτον
Premier League

16:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Κροτόνε - Φιορεντίνα
Serie A
16:00 COSMOTE SPORT 6 HD
ATP 500
Βασιλεία, τελικός
16:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Νάπολι - Σασουόλο
Serie A
16:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Γαλατάσαραϊ - Φενέρμπαχτσε
Basketball Super League
16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Βέρντερ - Άουγκσμπουργκ
Bundesliga
17:00 ΕΡΤ1
Άρης - Ολυμπιακός
Stoiximan.gr Basket League
17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Ζιρόνα - Ρεάλ Μαδρίτης
La Liga
17:15 Novasports 3HD
Λαμία - Πλατανιάς
Super League Σουρωτή
17:15 Novasports 2HD
Παναιτωλικός - Απόλλων Σμύρνης
Super League Σουρωτή
18:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Μπολόνια - Βενέτσια
Serie A
18:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Λέστερ - Έβερτον
Premier League
18:15 Eurosport 1
Porsche Supercup
Mexico City, Mexico
19:00 ΕΡΤ3
Ελλάδα - Τουρκία
Προκριματικά παγκοσμίου πρωταθλήματος
19:00 Action 24
Άαλμποργκ - Οντένσε
Πρωτάθλημα Δανίας
19:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Στουτγάρδη - Φράιμπουργκ
Bundesliga
19:15 Eurosport 1
Six-day Track Championship
London, United Kingdom
19:30 COSMOTE SPORT 6 HD
Βαλένθια - Γκραν Κανάρια
Liga Endesa
19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Έιμπαρ - Λεβάντε
La Liga
19:30 Novasports 1HD
Πανιώνιος - ΑΕΚ
Super League Σουρωτή
19:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Μόντσα - Καλάμπρια
SuperLega
21:00 ΕΡΤ2
Formula 1: GP Μεξικού
Αγώνας
21:00 COSMOTE SPORT 7 HD
NASCAR Cup Series
Martinsville First Data 500
21:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Formula 1: GP Μεξικού
Αγώνας
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Μάλαγα - Θέλτα
La Liga
21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Τορίνο - Κάλιαρι
Serie A
22:00 Eurosport 2
ISU Grand Prix - Skate Canada
Γκαλά
22:00 Novasports 2HD
Λιλ - Μαρσέιγ
Ligue 1
22:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Ιντιάνα Πέισερς - Σαν Αντόνιο Σπερς
NBA
01:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Κλίβελαντ Καβαλίερς - Νιου Γιορκ Νικς
NBA

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :   
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
------------
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από  το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-05-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 ...  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-06-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 07  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2017/10/arfara-news-07-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από  το  ....2008: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-08-2017.html .-  

~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 07 και08 Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική επισκόπησης της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/07-08-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/news-10-2017.html .- 
 ~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης...από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,....   από το 20008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-13-2017.html .-
~*  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : B ΄ ΜΕΡΟΣ  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 14  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 20008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-14-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-15-2017-2008.html .- 
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  14 και 15  Οκτωβρίου  2017: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/14-15-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/news-16-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 17  Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-18-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-23-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2017/10/news-24-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου  2017:Αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/21-22-2017-8-0-1.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/10/news-25-2017.html .- 
~*
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5888   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3751   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3756  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.395   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

  Βίντεο-παρουσιάσεις :
*** Ομιλία στο Αρφαρά Κυριακή 22-10-2017 :


~ Την Κυριακή 22-10-2017  και ώρα  19.00 έγινε ενημερωτική ομιλία , για την Ομοφυλοφιλία με ομιλήτρια την κ. Λίλη Χολέβα .εκπαιδευτικός -πρεσβυτέρα και φιλόλογος ..και εισηγητή του γιατρό -βουλευτή κ. Λευτέρη  Ι. Παπανικολάου .-
1~ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ομιλία Αρφαρά 22/10/2017 Λ. Παπανικολάου  κ. Χολέβα: https://youtu.be/30AXsD_Ql8E  .-
2~Ομοφυλοφιλία εισαγωγική ομιλία από Λευτέρη Ιω. Παπανικολάου  γιατρός   βουλευτής ΑΡΦΑΡΑ 22/10/2017 : 
https://youtu.be/Fwy9OoejvTs .-
3~Ομοφυλοφιλία -1-   Αρφαρά ομιλία κ. Χολέβα 22/10/2017: https://youtu.be/Z9wYLPegb6Q .-
4~Ομοφυλοφιλία  -2-  Αρφαρά ομιλία κ.  Χολέβα 22/10/2017:  
https://youtu.be/LfV1asCw6nI .-
5~Ομοφυλοφιλία  - 3-  Αρφαρά ομιλία κ .Χολέβα 22/10/2017:
https://youtu.be/R0APixedBZw  .-
6~ Ομοφυλοφιλία -4-   Αρφαρά ομιλία κ.  Χολέβα 22/10/2017: 
https://youtu.be/p7RxdfDa_vk  .-
~ Ομοφυλοφιλία   -5-  Αρφαρά ομιλία κ . Χολέβα 22/10/2017007:    https://youtu.be/oDUMG1b2duU  .-
--------------------------------------
~Υστερόγραφο :
--** Κατά  την διάρκεια της ομιλία , ελέγχθηκαν οι λέξεις : αρσενοκοίτης =άρρην+ κοίτη = άνδρας ομοφυλόφιλος που κάνει την ερωτική του πράξη , έχοντας το ρόλο  του αρσενικού . ,(ανδροκοίτης, αρσενοκοίτης)
Από εδώ και οι λέξεις λεσβία , μπινές , πούστης ...
---** και  καταπύγον = κωλοδάχτυλο = η ύψωση του μεσαίου δαχτύλου-= συμβολίζει  τον φαλλό (ανδρικό πέος) --προσβλητική χειρονομία {σύμβολο φαλλού και σεξουαλικής συνεύρεσης , πυγή= κώλος = υπονοούσα τον πισωγλέντη .-
-- ** μπινές= ομοφυλόφιλος άντρας {ο αρεσκόμενος τόσο να τον «δίνει» όσο και να τον «παίρνει», (με άτομα του ίδιου φύλου) }.-
--*** πούστης= ομοφυλόφιλος άντρας , υπό την έννοια ότι ο ένας έχει προκαθορισμένα «γούστα», ενώ ο άλλος είναι «απρόβλεπτος». 
--** λεσβία = ονομάζεται μια γυναίκα που την έλκουν σεξουαλικά και συναισθηματικά άλλες γυναίκες. ,Η γυναίκα που έχει ομοφυλοφιλικές σχέσεις, που έλκεται σεξουαλικά από γυναίκες.

*** Από την 6η γιορτή κάστανου στην Καστάνια Λεύκτρου Μάνης Σάββατο 21-10-2017  μέσα από  βίντεο :

VIDEO   από εκδηλώσεις -εκδρομές -διαδρομές ΕΛΛΑΔΑ :
1~** Στην 6η γιορτή κάστανου στην ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΑΝΗΣ Σάββατο 21/10/2017: https://youtu.be/fFgIj2hB3O0 .-
2~**Μάνη 6η γιορτή κάστανου στην ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΑΝΗΣ Σάββατο 21/10/2017: https://youtu.be/sEIBCkDLH9w  .-
3~**Καστάνια Μάνης Σάββατο 21/10/2017  6η γιορτή κάστανου:
https://youtu.be/m64A97dv6u8   .- 
4~**ΣΤΟΥΠΑ ΜΑΝΗΣ 21/10/2017:
https://youtu.be/ZewffGv10XE  .-
5~** Στην 6η γιορτή κάστανου στην ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΑΝΗΣ 21/10/2017: https://youtu.be/fFgIj2hB3O0 .-
6~**Μάνη 6η γιορτή κάστανου στην ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΑΝΗΣ 21/10/2017: https://youtu.be/sEIBCkDLH9w .-
7~**Καστάνια Μάνης γιορτή κάστανου 21/10/2017:
https://youtu.be/zLgQSPUJQQk  .-
8~**Καστάνια Μάνης 6η γιορτή κάστανου 21/10/2017:
https://youtu.be/PSPaMhaUMaY .-
9~**ΚΑΣΤΑΝΙΑ 6η γιορτή κάστανου Μάνη 21/10/2017:
https://youtu.be/YwnRjmfEqA8   .-
10~**Καστάνια 6η γιορτή κάστανου 21-10-2017 χορός:
https://youtu.be/fMg2QRBoXa0  .-
11~**Καστάνια  6η γιορτή κάστανου 21/10/2017:
https://youtu.be/OJl9Tte5YzA  .-
12 .- ~** Στον κήπο του σπιτιού 19/10/2017 :
https://youtu.be/4D7buvS-nIo    .-


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279   ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~**


~

Δεν υπάρχουν σχόλια: