ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 ,
~




~* Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ Φώφη Γεννηματά και Θεοδωράκης , είναι ένα κόμμα , γιατί δύο επιχορηγήσεις ;;? Μήπως ο κ.  Θεοδωράκης ψηφίζοντας τα του ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΥ προστρέχει για να λύση το πρόβλημα του ΤΣΙΠΡΑ στην ψήφισει και επίλυση στο όνομα των ΣΚΟΠΙΩΝ ;;/ Αν είναι έτσι ...
ΝΤΡΟΠΗ !!ΠΡΟΔΟΣΙΑ ! ΝΕΝΕΚΙΣΜΟΣ ! Ανάλογη τιμωρία..."Φωτιά και τσεκούρι φώναζε ο Θ . Κολοκοτρώνης " ...!!
~*

 ~* Ο  Α.  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη είχε  βροντοφωνάξει " δεν δεχόμαστε  λύσει στο όνομα των Σκοπίων που να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία " Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ  !!
~ Τι λέται εσείς σήμερα  κ. Θεοδωράκη και κ. Γεννηματά ; ?
 ~ Γιατί τα Ελληνικά μάσα ενημέρωσης , δεν προσκαλούν και τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο , για να ακούσουμε και άλλες απόψεις ; Μήπως διότι φοβούντε όλοι τους την Αλήθεια ; Τι συμφέροντα εκπροσωπούν ; Χορτάσαμε από τα ποιήματα (και ψεύδη) των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που προσκαλούν ; ??
~ 27 Ιανουαρίου
Η επάνοδος του ιερού Χρυσοστόμου (1) ήτοι Ανακομιδή του σεβασμίου λειψάνου αυτού (438). Κλήμεντος οσίου του Αθηναίου (†1111). Νεομάρτυρος Δημητρίου οινοπώλου (2), του εν Κων/πόλη (†1784). Μαρκιανής της βασιλίσσης. Κλαυδίνου, Κλήμεντος του Στυλίτου και Πέτρου του Αιγυπτίου.
(1)Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του παρέμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του. Όταν όμως το 434 πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του άγιος Πρόκλος, παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην βασιλεύουσα και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων, ενώ ο λαός έμπλεος χαράς φώναζε: “ Απόλαβε του θρόνου σου Άγιε”.
(2)Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Όταν έγινε είκοσι πέντε ετών εργαζόταν στο Γαλατά, στο οινοπωλείο του Χατζή Παναγιώτη ο οποίος ήταν χριστιανός. Εκεί σύχναζαν και κάποιοι μουσουλμάνοι από τον Πόντο, οι οποίοι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να παρασύρουν το Δημήτριο στη θρησκεία τους. Κάποια μέρα, μετά από πολύωρη οινοποσία, οι τουρκοπόντιοι διώχθηκαν από τον οινοπώλη με τη ρωμαλέα συνδρομή του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια όμως της συμπλοκής τραυματίσθηκε ένας από αυτούς και κατήγγειλε το γεγονός στον κριτή. Ο Δημήτριος δεν μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του και του ετέθη το δίλημμα: ή γίνεσαι Μουσουλμάνος ή πεθαίνεις. Ο άγιος απέρριψε κάθε πρόταση να αλλαξοπιστήσει κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου 1784 αποκεφαλίσθηκε μπροστά στο οινοπωλείο που εργαζόταν. 
~* Ηγούμενος Μ.Ξενοφώντος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ο Θεός να φωτίσει τους ηγέτες να μη ζημιώσουν την Ελλάδα»~ του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τον Αγιορείτη Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Γέροντα Αλέξιο με αφορμή τις εξελίξεις για το όνομα των Σκοπίων.
* Ο Αρχιμανδρίτης συμφωνεί με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται για την Μακεδονία λέγοντας ότι: «εφόσον ο κόσμος θεωρεί ότι έτσι εκδηλώνει τη διαμαρτυρία του συμφωνώ κι εγώ με τη βούλησή του».
~ Ταυτόχρονα ο κ.Αλέξιος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα «ο Θεός να φωτίσει τους ηγέτες ώστε να μη ζημιώσουν την πατρίδα μας λαμβάνοντας τις ορθότατες αποφάσεις που τιμούν την ιστορικότητα της Μακεδονίας. Ως Μακεδόνας είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε αυτό το θέμα και ελπίζω να βρεθεί η λύση που πρέπει. Σε καμία περίπτωση όμως δε δέχομαι να συμπεριλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των γειτονικών Σκοπίων».
27 Ιανουαρίου: Εορτή Ανακομιδής Ι.Λειψάνων Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
~  Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος, παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιεωρών Λειψάνων του Αγίου.
Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή – διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:
«Επιστολή τού βασιλέως Θεοδοσίου.
Εις τόν οικουμενικόν Πατριάρχην καί Διδάσκαλον καί πνευματικόν Πατέρα Ιωάννην τόν Χρυσόστομον, τήν προσκύνησιν προσφέρω εγώ ο βασιλεύς Θεοδόσιος. Ημείς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πώς είναι τό σώμά σου νεκρόν, καθώς είναι καί τά άλλα σώματα τών αποθανόντων, ηθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αυτό απλώς εις ημάς. Διά τούτο καί τού ποθουμένου δικαίως υστερήθημεν.
Αλλά σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εις ημάς, οπού μετανοούμεν. Σύ γάρ εδίδαξες εις όλους τήν μετάνοιαν. Καί δός τόν εαυτόν σου, ώς πατήρ φιλοπαίς, εις ημάς τούς φιλοπάτορας υιούς σου, καί τούς σέ ποθούντας εύφρανον διά τής παρουσίας σου».
Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή. Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του.
Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «Απόλαβε τόν θρόνον σου, Άγιε». Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Ειρήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλλου στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 – 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 – 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’.

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις, την οικουμένην εφώτισεν, αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο, το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν. Αλλά σοίς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
~ Απολυτίκιο Ανακομιδής των ιερών Λειψάνων Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου - 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/cd5U9qqt-c4 .-

~* Τουρκία: Σοκ από τα βίντεο που ανέβασαν Κούρδοι με νεκρούς Τούρκους στρατιώτες (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
 ~ Τουρκία: Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, πέμπτη ημέρα της επιχείρισης «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή της τουρκικής εισβολής στο καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν από την αρχή της επίθεσης τουλάχιστον 203 τουρκόφιλους ισλαμιστές μισθοφόρους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και δεκάδες Τούρκους στρατιώτες.
* Επίσης, οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν ένα τουρκικό τανκ και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι Τούρκοι έχουν παραδεχτεί μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις νεκρούς. Οι Κούρδοι όμως έχουν στα χέρια τους τα πτώματα των Τούρκων που σκοτώθηκαν στο όρος Κουντέ και στο χωριό Κουρνέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Μάλιστα οι Κούρδοι φόρτωσαν τα πτώματα των Τούρκων στην καρότσα ενός φορτηγού για να τα απομακρύνουν από το πεδίο που έπεσαν.
~ Επειδή τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι δημοσίευαν φωτογραφίες νεκρών Κούρδων πολιτοφυλάκων, ήρθε η φωτογραφική απάντηση από τις YPG που προκαλεί σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη.
Οι Κούρδοι, σε αντίθεση με τους Τούρκους, κάλυψαν με πίξελ τα πρόσωπα των νεκρών.





















*** Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος για το όνομα των Σκοπίων-Τι ανακοίνωσε
~  Σε τοποθέτηση για το Σκοπιάνο προέβη τη Τετάρτη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, στην οποία σύμφωνα με την «Καθημερινή» τόνισε ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να «επιτύχει την – ομολογουμένως – δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».
* Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κωνσταντίνου:
«Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
»Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος.
»Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών.
~ »Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα.
»Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την -ομολογουμένως- δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες».

*** Έκτακτη είδηση- Τουρκία τώρα: Οι Τούρκοι μπήκαν στο Χαλέπι
   Στο Χαλέπι, άλλοτε προπύργιο των Ισλαμιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία «Κλάδος Ελαίας».
*   Σύμφωνα με τις αναφορές, τουρκική μονάδα τεθωρακισμένων μπήκε στην επαρχία του Χαλεπίου αναζητώντας Κούρδους μαχητές.
Τα Toυρκικά τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα την Τετάρτη στο συνοριακό σταθμό Άτμα βόρεια της Ινλτίμπ 320 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Δαμασκό.
~ Τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούνται το συριακό κανάλι Αλ Μαγιαντίν που ανέφερε ότι η τουρκική δύναμη μπήκε στην περιοχή Τέλετ ελ Ις νότια του Χαλεπίου με στόχο τη συντριβή των Κούρδων στην Αφρίν.
Σημειώνεται ότι το SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) που ως επί το πλείστον απαρτίζεται από Κούρδους πολιτοφύλακες, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει το ΙΚ, αλλά τους ίδιους τους Κούρδους, καθώς οι Ισλαμιστές δεν βρίσκονται πια στην Αφρίν.

*** Εκτός ΕΣΥ ο αναπληρωτής διοικητής του Ερυθρού Σταυρού ο κ. Δριμής 
Ένας διοικητής και δύο αναπληρωτές διοικητές μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται εκτός των μονάδων υγείας που διοικούσαν. Πρόκειται για τον – πρώην πλέον – αναπληρωτή διοικητή του Ερυθρού Σταυρού, Δημήτρη Δριμή, τον αναπληρωτή διοικητή του Ευαγγελισμού, Χρήστο Πλιάτσικα και το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, Παναγιώτη Ζυγούρη.
Η διαδικασία απομάκρυνσής τους ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα - από το υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται ως διαδικασία αναμενόμενη στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης των διοικητών του ΕΣΥ, ωστόσο για κάποιους φαίνεται πως ήταν απόφαση ειλημμένη πριν από την αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Αριστοτέλους αναφέρουν πως η πόρτα της εξόδου για τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων δεν έχει κλείσει ακόμη...
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αξιολόγηση των διοικητών γίνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και όταν κριθεί απαραίτητο, η διαδικασία συνεχίζεται και στο υπουργείο Υγείας, με ακρόαση του επικεφαλής του νοσοκομείου. Οι διοικητές καλούνται να συμπληρώσουν κάποια έγγραφα, τα οποία μέσα από ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία αποτυπώνουν την εύρυθμη ή μη λειτουργία του νοσοκομείου. Ενδεικτικά, κάποια εξ αυτών αφορούν στην προσβασιμότητα και την κάλυψη των ασθενών, τους χρόνους αναμονής, τη λειτουργικότητα των τμημάτων, των χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τις εκροές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, τη στελέχωση κ.ά. Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί ακόμη και από στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων, τα στοιχεία για τα οποία κρίνονται και αξιολογούνται οι διοικητές δεν είναι αποκλειστικά θέμα δικού τους χειρισμού κι ευθύνης, όπως π.χ. η ανεπαρκής στελέχωση ή η έλλειψη κλινών ΜΕΘ ή οι χρόνοι αναμονής, γεγονός που αδικεί ενδεχομένως και την οποία προσπάθειά τους.
Στις περιπτώσεις των τριών στελεχών που απομακρύνθηκαν η κατάσταση φαίνεται πως διαμορφώθηκε με παρασκηνιακές διεργασίες, πιέσεις στελεχών των κομμάτων της κυβέρνησης, πιέσεις από την Αριστοτέλους κ.α. Κάθε απομάκρυνση, επίσης, φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, πρώην στέλεχος της δεξιάς παράταξης, γιατρό, κ. Ζυγούρη, το βαρύ κλίμα είχε διαμορφωθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αξιολόγηση, έγινε γνωστό πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε ζητήσει την παραίτησή του, με τον κ. Ζυγούρη να αρνείται να φύγει από τη θέση του.
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο επικεφαλής του νοσοκομείου οδηγώντας το αυτοκίνητό του, ενεπλάκη σε ένα συμβάν. Έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και επιπλέον αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, όταν του ζητήθηκε από την Τροχαία, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, κι ενόχλησε όπως ήταν αναμενόμενο την Αριστοτέλους. Το... πλήρωμα του χρόνου για την προαποφασισμένη απομάκρυνση του διοικητή ήλθε με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ανεπαρκούς, όπως κρίθηκε, έργου του στο νοσοκομείο.
Διαφορετική φαίνεται πως είναι η περίπτωση της απομάκρυνσης του αναπληρωτή διοικητή του Ερυθρού Σταυρού, πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, κ. Δριμή. Με την ίδια απόφαση που απομακρύνθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, λύθηκε πρόωρα η θητεία και του κ. Δριμή και ανακοινώθηκε και ο διάδοχός του. Πρόκειται για τον κ. Βασίλειο Θεοδώρου, πτυχιούχο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Καρόλου Πράγας και μέχρι την τοποθέτησή του στον Ερυθρό Σταύρο επιστημονικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας. Ο εκπαιδευτικός κ. Δριμής θεωρείται δυνατό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και η πρόωρη λύση της θητείας του ερμηνεύεται και ως πιθανή αφετηρία σε μια άλλη διαδρομή μέσα στο ΕΣΥ.
Ο Δημήτρης Δριμής γεννήθηκε στο Κοπανάκι το 1962 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι καθηγητής φιλόλογος, παντρεμένος με τη νομικό Ζωή Τσοροβά, με την οποία έχουν δύο παιδιά. Διετέλεσε δήμαρχος Αετού Μεσσηνίας για δύο τετραετίες (2003-2010). Ήταν πρόεδρος, γραμματέας και μέλος του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για αρκετά χρόνια.
Επίσης, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», την περίοδο 2008-2011. Σήμερα: μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974) και μέλος της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κεντρικού τομέα με το συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.
Ο κ. Πλιάτσικας, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Ν.Δ. και μετά των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από τη Λάρισα, είχε διοριστεί στον Ευαγγελισμό το Σεπτέμβριο του 2016, με απόφαση του υπουργού Υγείας. Μάλιστα, η τοποθέτησή του είχε γίνει μια μέρα πριν κλείσει η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί...

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Σάββατο 27/1/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Π. Νίκας: «Τα αδέσποτα που γυρνούν στην πόλη δεν είναι καλαματιανά» 
Το ζήτημα των αδέσποτων επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, έπειτα από ερώτηση του Θ. Μπρεδήμα, με το δήμαρχο Καλαμάτας να απαντά ότι τα αδέσποτα κάθε είδους, από σκύλους αλλά μέχρι και μοσχάρια, το ελληνικό σύστημα φρόντισε να τα ρίξει στους Δήμους, ενώ αυτοί δεν μπορούν να διαχειριστούν το όλο ζήτημα.
Για ακόμα μια φορά ο Π. Νίκας δήλωσε ότι τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στην πόλη δεν είναι καλαματιανά και κάποιοι τα άφησαν στην πόλη, αφού «τα γλέντησαν».
Μιλώντας, δε, για τη διαδικασία, είπε ότι η νομοθεσία προβλέπει τη σύλληψη του ζώου και τη στείρωσή του, για να αφεθεί στο σημείο όπου βρέθηκε. Πουθενά ο νόμος δεν αναφέρει ότι μπορούν να εξαφανιστούν και ούτε ο Δήμος μπορεί να νομοθετήσει. Π.Μπ.

*** Παραμένει αρχηγός της Πυροσβεστικής ο αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Κρίσεις που ξεκινούν για το Πυροσβεστικό Σώμα δεν τέθηκε ζήτημα αλλαγής του Αρχηγού της Πυροσβεστικής. Ο νυν αρχηγός του ΠΣ, Βασίλης Καπέλιος, θα συμπληρώσει τη διετή παραμονή του στη θέση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και στις επόμενες Κρίσεις (01/2019) θα τεθεί στο ΚΥΣΕΑ η απόφαση για τη σταδιοδρομία του με παραμονή ενός έτους είτε της αποστρατείας.
Οι κρίσεις για τους υπόλοιπους βαθμούς των αξιωματικών του ΠΣ θα ακολουθήσουν.  ΠΗΓΗ: http://policenet.gr

*** Συνελήφθησαν 17 άτομα σε αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία 
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση προχθές στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έλεγχοι σε 1.004 άτομα, εκ των οποίων τα 685 ήταν ημεδαποί και τα 319 αλλοδαποί, καθώς και σε 765 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 162 άτομα, από τα οποία 84 ήταν ημεδαποί και 78 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 73 άτομα.
Ειδικότερα, στη Μεσσηνία:
-Ένας ημεδαπός για ναρκωτικά
•Τέσσερις ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
•Ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί για καταδικαστικά έγγραφα
•Τέσσερις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Επτά αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Επίσης, εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας μία περίπτωση κλοπής σε όχημα ημεδαπού, που είχε γίνει στις 14/11, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ανήλικων ημεδαπών για κλοπή.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βεβαιώθηκαν 347 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τρεις παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και μία παράβαση για στέρηση Αδείας Μουσικών Οργάνων, ενώ κατασχέθηκαν στη Μεσσηνία 5,2 γραμμάρια κάνναβης.

*** Το κλείσιμο του στρατοπέδου και η επόμενη μέρα έβαλαν «φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 
Επικαιροποίηση παλιού ψηφίσματος και συναντήσεις Νίκα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε το Σώμα
 Ένα θέμα που είχε προταθεί από τον Θ. Μπρεδήμα να συζητηθεί, αλλά μέχρι τη στιγμή που θα άρχιζε η συζήτηση των προγραμματισμένων θεμάτων δεν ξεκινούσε, προκάλεσε αναστάτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Αυτό δεν ήταν άλλο από το κλείσιμο του στρατοπέδου και την επόμενη μέρα του χώρου των 220 στρεμμάτων.
Αφού, λοιπόν, τελείωσε η συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων, ο κ. Μπρεδήμας ζήτησε επίμονα να συζητηθεί το ζήτημα που απασχολεί έντονα την πόλη, αιτούμενος από το Σώμα να ψηφίσει ένα μεγάλο «όχι» στο κλείσιμο του στρατοπέδου και καλώντας το δήμαρχο Καλαμάτας να μεταβεί στην Αθήνα και να συναντήσει αρμόδια στελέχη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Απαντώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας υποστήριξε ότι για να συζητηθεί το θέμα θα ήταν προτιμότερο να μεταβεί πρώτα στην Αθήνα και να ενημερωθεί επίσημα γιατί το στρατόπεδο κλείνει και τι τελικά ισχύει με την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. Όπως ενημέρωσε το Σώμα, έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με τον υπουργό.
Συνεχίζοντας ο κ. Μπρεδήμας άφησε υπαινιγμούς για υπόγειες συζητήσεις δημάρχου με το ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε, έρχονται και εκλογές, ενώ επέμεινε να συζητηθεί το θέμα και να γίνει, μάλιστα, ειδική συνεδρίαση.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μάκαρης ζήτησε επίσης να συζητηθεί το θέμα, ενώ διευκρίνισε ότι πρέπει να υπάρχει κι ένα Plan B, αν τελικά το στρατόπεδο κλείσει. Κατηγόρησε, δε, το δήμαρχο για τη στάση του όσον αφορά στην επόμενη χρήση του χώρου, αφού, όπως είπε, όλοι οι Δήμοι θέλουν τους χώρους των στρατοπέδων που κλείνουν, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας όχι. Με το δήμαρχο Καλαμάτας να απαντά ότι το συγκεκριμένο θέμα θέλει να συζητηθεί με λογική, ψυχραιμία και χωρίς λαϊκισμούς, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έκανε από το 2011 για να μην κλείσει το στρατόπεδο.
Με τη σειρά του ο Δημήτρης Οικονομάκος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «ως κίνηση υποτέλειας του υπουργείου», αφού θέλει να ακολουθήσει τη γραμμή του ΝΑΤΟ, ενώ, όπως είπε, η παράταξή του δε συμφωνεί ούτε στο ενδεχόμενο της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ. Αναφερόμενος, δε, στην επόμενη μέρα της έκτασης των 220 στρεμμάτων, πρότεινε ο χώρος να αποδοθεί στο λαό, όπως και να γίνουν λαϊκές κατοικίες εκεί.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι δε συμφωνεί με την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ.
Παίρνοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας ξανά το λόγο, σχολίασε ότι κάποια από τα μέλη της μειοψηφίας είναι καταλληλότερα από τον ίδιο για να κλείσουν ένα ραντεβού μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του ιδίου, αφού προφανώς έχουν σχέση με τη νυν κυβέρνηση. Επίσης, είπε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήσυχη τη συνείδησή της στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού στο παρελθόν έχει αποφασίσει σειρά ψηφισμάτων.
Μιλώντας για τις τελευταίες αντιδράσεις, ανέφερε πως δεν υπήρξαν πολιτικές δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, πέραν του ιδίου, του πρώην υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου, καθώς και της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό είπε ότι δε χρειαζόταν καν να κάνει, αφού ήταν αυτός που άνοιξε ξανά το στρατόπεδο.
Όσο για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, εξέφρασε αμφιβολίες, καθώς είναι κάτι που ακούγεται χρόνια και ο ίδιος δεν ξέρει αν απλά λέγεται για να χρυσωθεί το χάπι του κλεισίματος, ενώ πρότεινε στο Σώμα να πάρει ο ίδιος τα παλιά ψηφίσματα και να ζητήσει συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί και για τις προθέσεις του. Αφού είπε πως δεν είναι τόσο εύκολο ένας δήμαρχος να πετύχει συνάντηση με έναν υπουργό, ζήτησε και τη βοήθεια του Σώματος.
Κάνοντας παρέμβαση ο Σταμάτης Μπεχράκης δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να πετύχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, με την αναβάθμιση φυσικά της 120 ΠΕΑ, αλλά και τη διεκδίκηση τμήματος της Διαστημικής Υπηρεσίας.
Από την πλευρά του, ο Χάρης Βγενής είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση με βάση σενάρια, αφού δεν υπάρχει επίσημη στρατιωτική εντολή που αναφέρει κλείσιμο του στρατοπέδου, αλλά μόνο ότι δε θα μπει νέα σειρά.
Κάπου εκεί, λοιπόν, το θέμα έληξε, ακολουθώντας ψηφοφορία, με τις παρατάξεις να ψηφίζουν λευκό ή κατά και το δήμαρχο Καλαμάτας να σχολιάζει ότι είναι πρωτόγνωρο η επικαιροποίηση ενός παλιού ψηφίσματος «να περνά» με λιγότερες ψήφους από την πρώτη φορά.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας: Με θετικό πρόσημο έφυγε το 2017- Στόχος και για το νέο έτος η ασφάλεια των πολιτών 
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σε μια διαφορετική εκδήλωση, αφού φέτος υπήρξε εξωστρέφεια, όπως είπε, ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας.
Το «παρών», λοιπόν, έδωσαν φέτος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Δυνάμεων Ασφαλείας, εθελοντές και, φυσικά, αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση του νομού.
  Μεγάλη εισροή μεταναστών το 2017
Ο κ. Πούπουζας, κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, είπε ότι το 2017 έφτασαν στη Μεσσηνία περίπου 1.000 μετανάστες έναντι των 535 που είχαν φτάσει πέρυσι. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο θέλησε να ευχαριστήσει το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, αφού, όπως είπε, υπήρξε άριστη συνεργασία κατά την παραμονή αυτών των ανθρώπων στην περιοχή μας. Για το ίδιο ζήτημα ευχαρίστησε και τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους. Επίσης, ευχαρίστησε το Λιμενικό Σώμα αλλά και την Πυροσβεστική για την άψογη συνεργασία, την Εκκλησία, τους Δήμους, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ, τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του.
  Η χρονιά σε νούμερα
Μιλώντας στη συνέχεια για το 2017 και το τι συνέβη στη Μεσσηνία, ανέφερε ότι εξαρθρώθηκαν 15 εγκληματικές οργανώσεις, ενώ στο θέμα των ναρκωτικών σημειώθηκε ρεκόρ εντοπισμού φυτειών, αφού συνολικά εντοπίστηκαν πάνω από 4000 χασισόδεντρα.
Στις κλοπές που σημειώθηκαν στη Μεσσηνία υπήρξε μείωση κατά 24%, ενώ οι εξιχνιασμένες υποθέσεις άγγιξαν το 47%. Τη χρονιά που έφυγε, σύμφωνα με τον κ. Πούπουζα, δεν υπήρξε βαριά εγκληματικότητα.
Σχετικά με τις συλλήψεις στο νομό μας, αυτές έφτασαν τις 2.829, ενώ από αυτές τις 1.600 διαχειρίστηκε το Α.Τ. Καλαμάτας.
Κλείνοντας κάλεσε τους συναδέλφους του να συνεχίσουν έτσι και το νέο έτος, ενώ, όπως είπε, η ασφάλεια είναι απαραίτητη για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη σε μια περιοχή.
Να σημειωθεί πως τυχερός, βρίσκοντας το φλουρί της βασιλόπιτας, ήταν ο προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά, Στάθης Μπουντακόπουλος.  Π.Μπ.

***  Celine Till: «Ο Βουκεφάλας φοβόταν τη σκιά του και εγώ την επιστροφή στη ζωή…» 
 
  
Η Ελβετίδα «αμαζόνα» εξιστορεί στο «Θάρρος» τη συγκλονιστική «επανεκκίνηση» στη ζωή της! 
  Απόψε στις 7.30 η προβολή του ντοκιμαντέρ «Βουκεφάλας» στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Καλαμάτα! 
  Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, που δεν πρέπει να χάσετε, προβάλλεται απόψε στις 7.30 στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Η Celine van Till, «αμαζόνα» της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας Ντρεσάζ της Ελβετίας, υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι σε ένα δραματικό ατύχημα. Ήταν μόλις 16 ετών. Σε κώμα για εβδομάδες, συνήλθε έχοντας χάσει την ικανότητα να μιλά και να περπατά. Ο «Βουκεφάλας» είναι ένα φιλμ για τη ζωή της, το πάθος και το πεπρωμένο της. Το «ντοκιμαντέρ» ανακαλύπτει αυτή την όμορφη νέα γυναίκα και την απίστευτη θέλησή της, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ιππεύσει ξανά – και να τα καταφέρει να βρεθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
Η Celine βρέθηκε στην Καλαμάτα τις προηγούμενες μέρες και το «Θάρρος» τη συνάντησε κατά την επίσκεψή της στο Σύλλογο «Ιππόσχεση» στο Ασπρόχωμα, που ειδικεύεται στη θεραπευτική ιππασία, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
H «αμαζόνα» από την Ελβετία μάς περιέγραψε τη συγκλονιστική της εμπειρία, στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα ζωής» και αυταπάρνησης σε ό,τι μας κρατά «καθηλωμένους»…
 
TRAILER BUCEPHALE from Framevox on Vimeo.
-Πότε ξεκίνησες την ιππασία;
Ξεκίνησα από την ηλικία των 6 χρόνων… Κάνω ιππασία 20 χρόνια τώρα. Ήθελα να ξεπεράσω τις «φοβίες» μου να συνυπάρχω με άλλα παιδιά, καθώς ήμουν αρκετά ντροπαλή. Η ιππασία με βοήθησε σε αυτό πολύ. Μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησα να κάνω πρωταθλητισμό στο άθλημα της ιππασίας στο «ντρεσάζ»
 -Τι θυμάσαι από το ατύχημα που είχες;
Η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι στην πραγματικότητα… Είχα ένα τρομερό ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ιππασίας πριν ακριβώς από 10 χρόνια, τον Ιούνιο του 2008, όταν ήμουν 16 χρόνων. Το ατύχημα μου προκάλεσε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και για ένα μήνα ήμουν σε κώμα, ενώ για έναν ακόμα ήμουν «φυτό» ουσιαστικά. «Ξύπνησα» ξαφνικά σαν ένα «κλικ» της ζωής, αλλά ουσιαστικά ήμουν τετραπληγική… Δεν μπορούσα να περπατήσω, δεν μπορούσα να μιλήσω, δε θυμόμουν τίποτα… Όλα έπρεπε να τα μάθω από την αρχή…
249580_10150606189440316_5392894_n.jpg
 -Πώς έπειτα από ένα τόσο τρομερό ατύχημα που είχες με το άλογο αποφάσισες να επιστρέψεις στην ιππασία;
Τρεις μήνες περίπου μετά το ατύχημα και ενώ ακόμα συνερχόμουν από το κώμα, με τη βοήθεια της μητέρας μου και την άδεια του γιατρού πέρασα ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι μου, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μου. Άρχισα να νιώθω αρκετά καλύτερα… Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος και έπρεπε να επιστρέψω ξανά στην κλινική είχα την πρώτη συνάντηση με το άλογά μου… Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τα συναισθήματά μου… Άντλησα τεράστια δύναμη εκείνη τη στιγμή για να συνεχίσω την προσπάθεια αποκατάστασης. Την επόμενη εβδομάδα έκανα όλες τις θεραπείες με πολύ μεγαλύτερη διάθεση… Σαν να είχα βρει και πάλι ένα στόχο για τη ζωή… Περίπου 4 μήνες μετά το ατύχημα και ενώ βρισκόμουν σε αναπηρικό καροτσάκι, «κάθισα» ξανά με τη βοήθεια της μητέρας μου πάνω στο άλογό μου… Από εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά ξεκινά μια νέα «ιστορία». Μια νέα «ζωή»… Δύο χρόνια αργότερα έγινα μέλος της Ελβετική Παραολυμπιακής Ομάδας Ιππασίας και ξεκίνησα να διαγωνίζομαι στο άθλημα που έκανα από παιδί. Κέρδισα δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δύο παγκόσμια και παραβρέθηκα στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016… Ήταν μια μοναδική εμπειρία… Μέσω της ιππασίας επανήλθα στη ζωή…
 -Το ντοκιμαντέρ πώς προέκυψε;
Μια σκηνοθέτις με προσέγγισε και ήθελε να κάνει μερικά γυρίσματα. Τελικά ενδιαφέρθηκε και μια ελβετική παραγωγή και έτσι προέκυψε κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που αρχικά περιμέναμε. Το «ντοκιμαντέρ» κυκλοφόρησε μέσα στο 2017. Μερικούς μήνες πριν…
STM_1109.jpg
 -Γιατί «Βουκεφάλας»;
Νομίζω πως ο Βουκεφάλας, του άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταιριάζει και στη δική μου ιστορία… Αυτός φοβόταν τη σκιά του και έπρεπε να το ξεπεράσει… Έτσι και εγώ φοβόμουν την επιστροφή στη ζωή μετά το ατύχημα που είχα και έπρεπε να το ξεπεράσω… Το δικό μου άλογο, πάντως, το λένε «Αμάντα».
  -Ύστερα απ’ αυτή την τόσο μεγάλη περιπέτεια που είχες, τι θα συμβούλευες τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες;
Θα συμβούλευα όλους τους ανθρώπους να βρουν το δικό τους «πάθος». Το «πάθος» είναι αυτό που σε οδηγεί στη ζωή, δίνοντάς σου ενέργεια… Χωρίς πάθος δεν υπάρχει ζωή
  26685373_10159694214875316_4573492036022847093_o.jpg
  -Τα όνειρά σου για το μέλλον;
Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η προετοιμασία για τους Παραολυμπιακούς του 2020 στο Τόκυο. Αυτή τη φορά, βέβαια, σκοπεύω να αλλάξω άθλημα και να ασχοληθώ με το στίβο… και μάλλον με τα 400 μέτρα. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνω ουσιαστικά αυτή την αλλαγή…
 Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Τα έργα που προτείνονται για τη Μεσσηνία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας το 2018 
Εστάλησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι πίνακες των έργων που ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΣΑΕΠ 426, της Περιφέρειας για το 2018.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, πρόκειται για 36 συνεχιζόμενα έργα που έρχονται από το προηγούμενο έτος και για 9 νέα.
  Συνεχιζόμενα έργα
Τα έργα που πρότεινε η Περιφέρεια να συνεχισθούν και το 2018 για τη Μεσσηνία, είναι τα εξής:
-«Προμήθεια και εγκατάσταση υδατοδεξαμενών για πυροπροστασία και των 5 Νομών της Περιφέρειας», με προϋπολογισμό 595.230 ευρώ
-«Κατασκευή υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας στα πυρόπληκτα δ.δ. Δήμων Ανατολικής Μεσσηνίας (Αβίας, Ανδανίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Οιχαλίας)», με προϋπολογισμό 1.156.011,23 ευρώ
-«Κατασκευή υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας στα πυρόπληκτα δ.δ. Δήμων Δυτικής Μεσσηνίας (Αετού, Αυλώνος, Βουφράδων, Δωρίου, Ιθώμης, Κορώνης, Νέστορος, Παπαφλέσσα, Φιλιατρών)», με προϋπολογισμό 1.182.000 ευρώ
-«Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και τεχνικά έργα στο δ.δ. Αγίου Φλώρου Δήμου Αρφαρών Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ
-«Διευθέτηση όμβριων υδάτων και εγκάρσιων ρεμάτων στην 9η Ε.Ο. (Τμήμα Βασιλίτσι – Κορώνη) Ν. Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 280.595,98 ευρώ
-«Συντήρηση και ασφαλτόστρωση του δρόμου Τουρκολέκα – Κάστρο Ωριάς – Καλύβια Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ
-«Αντιπλημμυρικά έργα πεδινής κοίτης ποταμού Νέδα Ν. Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό 118.479,48 ευρώ
-«Αποκατάσταση ζημιών – προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών Μεσσηνιακού Ταϋγέτου», με προϋπολογισμό 555.000 ευρώ
-«Οδογέφυρα Νεοχωρίου Μελιγαλά, προστασία κοίτης και οδών πρόσβασης Ν. Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ
-«Αντιπλημμυρικά έργα πυρόπληκτων Δήμων Ανδανίας, Οιχαλίας, Αρφαρών Νομού Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση πυρόπληκτων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας ΛΗ' Ε.Π.Κ.Α. στο Νομό Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ
-«Βελτιώσεις δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας Δήμου Άριος, Νομού Μεσσηνίας», με προϋπολογισμό 442.003,17 ευρώ
-«Αποκατάσταση βατότητας δρόμου Λύκαιον – Νέδα”, με προϋπολογισμό 290.000 ευρώ
-«Βελτίωση και συντήρηση της 76ης Ε.Ο. Μεγαλόπολη – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα (Τμήμα Άνω Καρυές – Αρχαίο Στάδιο – Επικούρειος Απόλλωνας)», με προϋπολογισμό 1.060.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση βατότητας δρόμου από Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας προς Κεραστάρη», με προϋπολογισμό 211.928 ευρώ
-«Αποκατάσταση πυρόπληκτων μνημείων αρχαιολογικού χώρου Δ.Ε. Θουρίας, Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ
-«Βελτίωση δρόμου και ανάπλαση Αγ. Γεωργίου Δωρίου», με προϋπολογισμό 396.000 ευρώ
-«Βελτίωση 22ης επαρχιακής οδού Σελλά – Διόδια», με προϋπολογισμό 527.260,76 ευρώ
-«Βελτίωση δρόμου Αετός – Μάλθη (β' φάση)», με προϋπολογισμό 252.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση οδοποιίας πυρόπληκτης τοπικής κοινότητας Αβραμιού, Δ.Ε. Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ
-«Βελτίωση οδοποιίας πυρόπληκτης Τ.Κ. Βαλύρας και βελτίωση οδού Βαλύρα – Ιερά Μονή Βουλκάνου, Δ.Ε. Ιθώμης, Δήμου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 540.647 ευρώ
-«Βελτίωση οδού Πελεκανάδα – Μηλιώτη Δ.Ε. Βουφράδος, Δήμου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό 381.798 ευρώ
-«Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Παραπουγκίου και Κάτω Μέλπειας Δ.Ε. Ανδανίας, Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 287.456 ευρώ
-«Βελτίωση δρόμου από τ.κ. Δασοχωρίου – Άνω Μέλπειας έως οικισμό Αράχωβας Δ.Ε. Ανδανίας, Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση 36ης Ε.Ο. Σωτηριάνικα – Αλτομυρά (τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά)», με προϋπολογισμό 355.374 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση 7ης Ε.Ο. (Τμήμα Βαλύρα – Μελιγαλάς)», με προϋπολογισμό 390.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση 7ης Ε.Ο. (Τμήμα Ζευγολατιό – Διμάνδρα)», με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ
-«Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Παπαφλέσσα Δήμου Πύλου – Νέστορος», με προϋπολογισμό 484.000 ευρώ
-«Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πλην έδρας, τ.κ. Μεταμόρφωσης, Μανιακίου, Μαργελίου, Παπαφλέσσα Δήμου Πύλου – Νέστορος», με προϋπολογισμό 372.861,20 ευρώ
-«Αποκατάσταση ζημιών – φθορών στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ
-«Κατασκευή τεχνικών έργων στο δρόμο Δώριο – Αγ. Γεώργιος – Χρυσοχώρι και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων», με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ
-«Συμπληρωματικά έργα στην Λιμνοδεξαμενή Πολιανής» με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ
-«Ανάπλαση μονοπατιών Νέδουσας Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ
-«Επισκευή κτηρίου Μπάρκα στην Τ.Κ. Χώρας Δήμου Πύλου – Νέστορος», με προϋπολογισμό 374.500 ευρώ
-«Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ. Σελλά Τριφυλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Ανάπλαση αύλειου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. Χριστιάνων Δήμου Τριφυλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ.
  Νέα έργα
Τα νέα έργα που προτείνονται από την Περιφέρεια για τη Μεσσηνία, είναι τα εξής:
-«Βελτίωση 36ης Επ.Ο. Σωτηριάνικα – Αλτομυρά (Γ' Φάση)», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Κατασκευή λιθόστρωτης οδού τ.κ. Λαδά Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 132.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση δημοτικής οδοποιίας τ.κ. Βρωμόβρυσης του Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Βελτίωση δημοτικής οδού Πεύκου – Σταματινού και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων τ.κ. Πεύκου Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ
-«Ανάπλαση μονοπατιών Νέδουσας Δήμου Καλαμάτας (Β' Φάση)», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ
-«Αποκατάσταση ζημιών – προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών Μεσσηνιακού Ταϋγέτου (Γ' Φάση)», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Βελτίωση – συντήρηση της δημοτικής οδού Κόκλα – Βιδίσοβα του Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Αναπλάσεις πλατείας και κοινοχρήστων χώρων τ.κ. Σκάλας Δήμου Οιχαλίας», με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ
-«Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Χρυσοκελλαριάς Δήμου Πύλου – Νέστορος», με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ηλίας Κανάκης: Έγκλημα διαρκείας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος 
Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες παράνομων πράξεων που σχετίζονται με το Δήμο Πύλου – Νέστορος και τη χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο. Οι καταγγελίες της κας Δήμητρας Λυμπεροπούλου, που μιλούν για παράνομη μεταφορά σκουπιδιών του Δήμου Οιχαλίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, έρχονται να προστεθούν στην καταγγελία του συνδυασμού μας (Απρίλιο του 2016), όταν είχαν συλληφθεί επ' αυτοφώρω οδηγοί του Δήμου Οιχαλίας και στελέχη του Δήμου Πύλου – Νέστορος να μεταφέρουν παράνομα απορρίμματα στη χωματερή του Αγίου Νικολάου.
Είναι εμφανές πλέον ότι μιλάμε για ένα έγκλημα διαρκείας κατά του περιβάλλοντος, αλλά και των κατοίκων του Δήμου μας. Είναι εμφανές πια ότι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος παίζει με την υγεία των κατοίκων. Δε φτάνει που η εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας γίνεται με παράνομο και επιβλαβή τρόπο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά προκύπτει, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ότι ο Δήμος μας έχει μετατραπεί σε χωματερή και για άλλους Δήμους της Μεσσηνίας.
Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος «Κοινωνία σε Κίνηση» για μια ακόμα φορά ζητάει:
1) Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα
2) Την άμεση παρέμβαση των κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθούν το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
3) Την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
4) Την άμεση απάντηση του δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Καφαντάρη, ως προς τις καταγγελίες της κας Δήμητρας Λυμπεροπούλου.
Καλούμε τις συλλογικότητες και τους φορείς του Δήμου Πύλου – Νέστορος να μην επιτρέψουν τη συνέχιση του εγκλήματος που γίνεται στην περιοχή μας. Καλούμε τους πολίτες του Δήμου μας να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να σταματήσουν τα παιχνίδια με την υγεία μας.
Σε κάθε περίπτωση η παράταξη «Κοινωνία σε Κίνηση» δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει σε έναν ανίκανο και επικίνδυνο δήμαρχο να μετατρέψει την Πύλο και το Δήμο Πύλου – Νέστορος σε χωματερή της Μεσσηνίας. Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα (νομικά και πολιτικά), προκειμένου να μπει ένα τέλος στο έγκλημα διαρκείας που γίνεται στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.  Ηλίας Κανάκης   Επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία σε κίνηση» 

***  Στρατόπεδο Καλαμάτας και αναδιοργάνωση 
Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου της Καλαμάτας, θα ήθελα αρχικά να υποστηρίξω το αυτονόητο. Ότι ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας και η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρμόδιων επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άμυνα της χώρας δεν υπάγεται στις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες του κράτους. Είναι προφανές ότι κάθε πολίτης έχει λόγο και μπορεί να κρίνει αποφάσεις. Όμως, πρέπει να υπάρχει ένα όριο, για να μην εμφανιζόμαστε όλοι σε ρόλο στρατηγών ή άλλων ειδικών. Κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα έβλαπτε την υπόθεση της Εθνικής Άμυνας.
Για τη  λειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας τίθενται δυο ζητήματα:
Το ένα είναι ο ρόλος του στον αμυντικό σχεδιασμό και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή το επιχειρησιακό μέρος της υπόθεσης, για το οποίο, σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή,  δεν μπορούμε ούτε έχουμε τα στοιχεία να εκφέρουμε δημόσιο λόγο.
Το δεύτερο είναι η προοπτική που υπάρχει για την αξιοποίηση των χώρων του στρατοπέδου, στην περίπτωση  που αποδεσμεύονται από τη στρατιωτική χρήση. Εδώ επιβάλλεται, τόσο οι πολίτες όσο και οι τοπικοί άρχοντες, να εκφέρουν γνώμη, ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση της λειτουργίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή μας με την τοπική κοινωνία και οικονομία, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής.
Από τις επαφές μου με την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για το θέμα αυτό, φαίνεται ότι αποτελεί απόφαση η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου δομής δυνάμεων, πιο ευέλικτου και πιο παραγωγικού για τις ανάγκες του Στρατεύματος. Για την ενίσχυση του αποτρεπτικού δόγματος της χώρας μας, αλλά και για τους ίδιους τους στρατεύσιμους, οι οποίοι πλέον θα παρουσιάζονται κατευθείαν στην περιοχή ευθύνης, όπου θα είναι η μονάδα της αρχικής τοποθέτησής τους και εκεί θα εκπαιδεύονται. Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, καταργούνται τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς (όπως αυτό της Καλαμάτας) σε όλη την Ελλάδα. Στην Καλαμάτα παραμένει και αναβαθμίζεται η 120 ΠΕΑ, η οποία ήδη μετεξελίσσεται σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης των πιλότων, στα μαχητικά αεροσκάφη και όχι μόνο στα εκπαιδευτικά.
Είναι προφανές ότι εάν η λειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας ταίριαζε στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ, αυτό θα ήταν καλό για την πόλη και την περιοχή. Όμως, η παραμονή και η λειτουργία του στρατοπέδου μόνο για το "καλό" της πόλης, είναι βέβαιο ότι θα έπληττε το δημόσιο συμφέρον.
Και εδώ υπάρχουν ερωτηματικά. Για ποιους λόγους δαπανήθηκαν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος για την κατασκευή του νέου στρατοπέδου στη πόλη μας και εν συνεχεία για τη διατήρησή του, ενώ σχεδιασμός, για την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων στις μονάδες τους, υπάρχει εδώ και μερικές δεκαετίες.
Με αυτή την έννοια, είναι άτοπο να επιχειρηματολογούν κάποιοι για την αναγκαιότητα  παραμονής του στρατοπέδου στην Καλαμάτα, με το επιχείρημα ότι "διαθέτει καινούργιες εγκαταστάσεις"! Ακούσαμε το επιχείρημα και από τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο, ο οποίος κατά τεκμήριο γνωρίζει περισσότερα, και οποίος παραδέχεται ότι "το 2006 είχε ξεκινήσει κάποιο ανάλογο σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια ανακλήθηκε". Χωρίς να αιτιολογεί τους λόγους που επέβαλαν την εκπόνηση ενός σχεδίου αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων και τους λόγους που επέβαλαν την ανάκλησή του. Έτσι δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η μη εφαρμογή προγραμματισμένου σχεδιασμού, οφείλεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν στο δημόσιο διάλογο υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου στην Καλαμάτα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιπαρατεθούν στο σχεδιασμό που έχει κάνει το ΥΠΕΘΑ. Εξάλλου, τα επιχειρήματα που παραπέμπουν στην ιστορικότητα αφορούν στο παλιό στρατόπεδο επί της οδού Λακωνικής.
Θεωρώ, επομένως, χρήσιμο να ανοίξει ένας νηφάλιος και ψύχραιμος δημόσιος διάλογος για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, ώστε η δημόσια αυτή περιουσία, μια έκταση 220 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση και καινούργια κτήρια, να αξιοποιηθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.  Να καταρτιστούν έγκαιρα προτάσεις, να υποβληθούν στα αρμόδια υπουργεία και να δρομολογηθούν λύσεις. Κατά την προσωπική μου άποψη ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, για τις οποίες καταβάλλονται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Υπάρχει ανάγκη από δημιουργικές ιδέες και προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα και όχι από παλαιοκομματικές λογικές του πελατειακού συστήματος, που αποτέλεσε πηγή δεινών που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Από τη πλευρά μας, θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε σε τοπικό επίπεδο η κοινωνία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να συμβάλλει στο να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντα με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη.
  Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη
Δικηγόρου  - βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

*** «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 
Το ντοκιμαντέρ "Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη" του Γρηγόρη Βαρδαρινού, το οποίο απέσπασε τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, θα προβληθεί τη Δευτέρα 29/1, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσία του σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Είναι δυνατόν μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει, τελικά, ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.
Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες, ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης, δημιουργώντας με το σαρωτικό πέρασμά της ένα ακόμη προσφυγικό κύμα. Οι ζημιές που προκάλεσε ήταν σχεδόν ανυπολόγιστες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης.
Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται, με την απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ, διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.
Να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού πραγματοποίησε την τηλεοπτική του πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 2017 στο κανάλι Cosmote History της COSMOTE TV, που είναι το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της le plus petit chef σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του ΟΛΘ.

*** Κοπή βασιλόπιτας με σημαντικές ανακοινώσεις για την Αρχαία Θουρία
Παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας στην κατάμεστη αίθουσα της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ την εκδήλωση τίμησε  με την παρουσία της και η αντιπεριφερειάρχης Ε. Αλειφέρη. Το δήμαρχο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του «Διοκλή», Γ. Φάββας, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Π. Νίκα, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Φάρις», Α. Μπελογιάννη, ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου και πλήθος φίλων και μελών της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τατούλης δήλωσε την ολόθερμη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ανασκαφικό έργο που επιτελείται στην Αρχαία Θουρία και υποσχέθηκε τη συνέχιση της οικονομικής του στήριξης και στο μέλλον μέσω προγραμματικής σύμβασης.
Με τη σειρά της η ανασκαφέας Ξένη Αραπογιάννη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Β. Τσούλο, για την παραχώρηση της αίθουσας. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου στη Θουρία κατά το παρελθόν έτος και ευχαρίστησε τους συνεργάτες της στην ανασκαφή, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και εργατοτεχνικό προσωπικό, καθώς και τους χορηγούς χάρις στους οποίους πραγματοποιούνται οι ανασκαφές της Θουρίας: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Καλαμάτας, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Γ. και Β. Καρέλια.

*** Ημερίδα για «Προβολή και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών» 
Ημερίδα με θέμα «Προβολή και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών» των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας διοργανώνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο Π.Ε. 6ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) αύριο Σάββατο, 27 Ιανουαρίου.
Σκοπός της ημερίδας είναι η γνωριμία «από εκπαιδευτικό προς εκπαιδευτικό», καλών πρακτικών σε θέματα εκπαίδευσης, π.χ. δραστηριότητες, προγράμματα, βιωματική εκπαίδευση, καινοτομία στην εκπαίδευση, άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Οι σχολικές μονάδες θα παρουσιάσουν και θα μοιραστούν με όλους μία ή περισσότερες καλές πρακτικές.
Η έναρξη της ημερίδας θα γίνει στις 9.30 π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών. Μετά τη λήξη, περίπου στις 2.00, θα παρατεθεί ελαφρύ γεύμα και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο καινούριο Φιλιατρινό φράγμα, καθώς και ξενάγηση στο βυζαντινό ναό του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη.

***  Συνεργάτης των Ναζί ο παππούς του ΥΠ.ΕΞ Κοτζιά; OΛΗ η ΑΛΗΘΕΙΑ... (φωτογραφίες)

~  Χθες αναγνώστης μας, μάς ρώτησε ένα γνωρίζουμε τις σχέσεις του παππού του ΥΠ.ΕΞ κου Κοτζιά με τους Ναζί. Δεν το είχαμε υπ όψιν μας το θέμα κι έτσι το ψάξαμε λίγο παραπάνω.

Είδαμε πως εδώ και μερικές μέρες διακινείται εκ νέου (προφανώς με αφορμή το Σκοπιανό) ένα δημοσίευμα το 2016 που ισχυριζόταν πως ο Κώστας Κοτζιάς, τότε δήμαρχος Αθηναίων, είχε σχέσεις με τον Γκαίμπελς κι άλλα μεγαλοστελέχη των Ναζί. Ας δούμε λίγο τι ισχύει.

Κατά την επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ κου Κοτζιά στην Αλβανία το 2016 μεγάλη ομάδα οργανωμένων "Τσάμηδων", υποδέχτηκε τον Υπουργό με αφίσες του Δημάρχου Κοτζιά. Τα αλβανικά ΜΜΕ, πήραν την ‘είδηση’ και  καταλήξαν όπως και οι "Τσάμηδες", ότι τα δύο πρόσωπα, ο σημερινός Έλληνες ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων το 1936 Κώστας Κοτζιάς και μετέπειτα Υπουργός του Ιωάννη Μεταξά - τον οποίο επιχείρησε να ανατρέψει με την βοήθεια των Ναζί και για λογαριασμό του Ράιχ, λίγο πριν τον Πόλεμο του 1940 - έχουν συγγενική σχέση, κατηγορώντας τον Έλληνα Υπουργό ότι την αποκρύπτει σκόπιμα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ  απάντησε με ανακοίνωση του Υπουργείου στις 13-6-2016 (αφού προηγήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Μακελειό) ότι αυτός δεν ήταν ο παππούς του, ο οποίος λεγόταν Ανδρόνικος και όχι Κώστας:

"Μετά από σειρά άθλιων αποτυχημένων προσπαθειών που στοχεύουν να πλήξουν το πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, αποκαλύφθηκε, σήμερα, ποιοι παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας αναπαράγοντας τις αθλιότητες των Τσάμηδων.

 Το προσβλητικό και ψευδές σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό» επιχειρεί με χοντροειδέστατο τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που αποκάλυψε και εξέθεσε δημόσια τη συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζιστές και φασίστες κατακτητές. Το άθλιο δημοσίευμα προσβάλει κατάφωρα και σπιλώνει τη μνήμη του παππού του κ. Νίκου Κοτζιά, Ανδρόνικου Κοτζιά, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με το Μεταξικό Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Κοτζιά.

Είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της χυδαίας αυτής επιχείρησης συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Υπουργού Εξωτερικών και προσβολής της μνήμης του Ανδρόνικου Κοτζιά".
Εμείς ως VoiceNews σας παραθέσαμε όλα τα στοιχεία που έχουμε βρει. Πουθενά δεν βρήκαμε κάποια συγγενική σχέση. Θεωρούμε πως αυτό ήταν προπαγάνδα των Αλβανών «Τσάμηδων» για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Το αν συμφωνούμε ή όχι με την εξωτερική πολιτική του κάθε Έλληνα ΥΠ.ΕΞ είναι ένα θέμα, η παραποίηση της αλήθειας είναι άλλο.
 παραθέσαμε φωτογραφίες από το noiazomai το οποίο κι εξέθεσε το 2016 όλα τα δεδομένα και το ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό.

***   ΕΚΤΑΚΤΟ!Συνάντηση Ζάεφ-Σόρος! Τέλος το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;..

~ Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι Σκοπιανοί διαρρέουν πως ο Α.Τσίπρας έχει συμφωνήσει να «κατεβάσει ρολά» στο νυν αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ως ένδειξη φιλίας, όπως αναφέρουν να ξαναλειτουργήσει με νέο όνομα.
Ναι, σύμφωνα με τους Σκοπιανούς θα κατέβει (και συμφωνεί, υποστηρίζουν, ο Τσίπρας) για να μην υπάρχουν υποψίες αλυτρωτισμού από καμία πλευρά!
Είναι άραγε τυχαίο πως στο Νταβός συναντήθηκε ο Σόρος με τον Ζάεφ? (δείτε το εξώφυλλο του άρθρου). Είναι τυχαίο αυτό που διαβάζουμε στην ΑΥΓΗ: «Η προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών ήταν στο επίκεντρο της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που συγκλήθηκε σήμερα (σσ 12/01/2018) στο υπουργείο Εξωτερικών από τον υπουργό Νίκο Κοτζιά, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, της υφυπουργού Οικονομίας, Αικατερίνης Παπανάτσιου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Υποδομών & Μεταφορών…. Όλες οι πλευρές, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, ανέδειξαν τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ.»
Εμείς τι άλλο να πούμε. Για τον Σόρος πάντως ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και τις σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη.

***  ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!Είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ το λέμε και το φωνάζουμε συνέχεια. Όλα τα ελληνικά κόμματα έχουν προδώσει την Μακεδονία μας. Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, όλοι…. Μα ΟΛΟΙ έχουν εκχωρήσει την ονομασία. Δεν μας πιστεύετε;
Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…

***  Kανείς δεν έχει το δικαίωμα να δώσει τη ΨΥΧΗ ΜΑΣ! Ούτε ΣΥΡΙΖΑ-ούτε ΝΔ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)

~
Η Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα.
Όσο και αν προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία μας και να σφετεριστούν τα πάτρια εδάφη μας, η αλήθεια είναι μόνο μία.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και το πραγματικό όνομα των Σκοπίων είναι Vardaska:   Εναλλακτικά ΕΔΩ

***  «Βόμβες» Καμμένου! "Δεν θα μας λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνουμε"... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης Καμμένος εκτόξευσε "βόμβες μεγατονων" μιλώντας με βαριές κουβέντες για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Καμμένος, μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Παπαδημούλη και τον κ. Σκουρλέτη ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να δείξουν σεβασμό στους ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ τονίζοντας ότι «είμαστε συνεργάτες, δεν θα μας λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνουμε. Δεν μπορεί κάποιος να μας κάνει τον δάσκαλο και να μας λέει να κάτσουμε καλά».
 Ο ίδιος μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για ο Σκοπιανό τόνισε ότι θα πει «όχι» στο όνομα Μακεδονία. «Αν έρθει το όνομα «Μακεδονία» τότε.. μαύρο από εμένα», τόνισε. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν το «παρών| στο συλλαλητήριο της Αθήνας και ζήτησε σεβασμό από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 «Βαριές» κουβέντες για Παπαδημούλη, Σκουρλέτη και Μπαλαούρα
«Δεν δέχομαι να με μαλώνει ο Σκουρλέτης» ανέφερε. Και συνέχισε την επίθεση κατά των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν φτάσαμε στη ζωή μας εδώ πέρα για να μας κάνει κριτική ο Μπαλαούρας. Που θα ήταν ο κ. Μπαλαούρας χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες;».
 Ο κ. Καμμένος τόνισε: «μας κάνει κριτική ο Σκουρλέτης γιατί πήγαμε στο συλλαλητήριο ενώ εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην πιάνουν στο στόμα τους τον Πάνο Καμμένο. Ο Πάνος είναι ένας υπεύθυνος άνθρωπος και δεν θα φύγει από την κυβέρνηση».
 Ο Δημήτρης Κάμμενος, συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον κ. Παπαδημούλη. «Ο κ. Παπαδημούλης προέβη σε πολιτικό χαφιεδισμό. Έβγαλε τους βουλευτές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο φωτογραφίες και τους έστειλε στους Ευρωπαίους.
 Προσωπικά εχθές με χαρακτήρισε ακροδεξιό. Αν είμαι ακροδεξιός επειδή κάνω τον σταυρό μου και συμμετέχω σε συλλαλητήρια και δεν κάνω παρέα με ακροαριστερούς και δεν μου αρέσει που βγαίνει έξω ο Κουφοντίνας ας είναι. Δεν είμαστε άνθρωποι που θα πατροναριστούμε. Αν δεν μας θέλουν επειδή είμαστε δεξιοί ας πάνε με την Φώφη. Κακώς μιλούν κάποιοι έτσι για τους ΑΝΕΛ που τρία χρόνια με 9 βουλευτές δίνουν βήμα στην κυβέρνηση.
 Όταν είσαι με κάποιον στο ίδιο τρένο δεν γίνεται να κάνεις μαθήματα. Ποιος είναι αυτός με την αριστερή κελεμπία που θα μας κάνει μάθημα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε συνεργάτες και απαιτούμε σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας. Ακόμη κι αν γίνω υπουργός δεν θα σταματήσω να αντιδρώ. Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση προς πείσμα όλων, εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της κυβέρνησης».
 Σε ερώτηση για το εάν οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση λόγω των μεγάλων διαφορών που έχουν σε σημαντικά ζητήματα ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Εμείς περιμένουμε να έρθει η 30 Αυγούστου και να τελειώσουμε με όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός. Ζητάμε λίγη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια απέναντι στους ΑΝΕΛ».  newsit

***  Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ σήμερα για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ...

~  Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει, κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι το εξής:
 - Στις 10:30 τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
 - Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
 - Στις 13:30 τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
 - Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
 - Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

*** ΣΗΜΕΡΑ!Μη χάσετε το νέο άρθρο του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ που θα φέρει τα πάνω-κάτω...

~ Μη χάσετε το Σάββατο 27/01/2018 στην εφημερίδα Παρασκήνιο, το νέο άρθρο του Κυριάκου Βελόπουλου, με τον τίτλο "Παλλαϊκή συστράτευση".
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την επικαιρότητα και καλεί όλους τους Έλληνες να το διαβάσουν.
Μη χάσετε το άρθρο του κου Βελόπουλου στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ".

~
~  Στρατής Μαζίδης
 Το είδα αρχικά στο ptisikaidiastima.com και δεν το πίστευα. Ούτε και στην αξιόλογη ιστοσελίδα φαίνεται να μπορούν να το πιστέψουν. Μολονότι δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ και το Κρατικό Πρακτορείο Anadolu έχουν κεντρική είδηση ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστηρίζει την Επιχείρηση "Κλάδος Ελιάς" του τουρκικού στρατού, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου για την απομάκρυνση των μαχητών της Λαϊκής Προστασίας (YPG) από την περιοχή Afrin της Συρίας.
 Όπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com
 σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βαρθολομαίος είπε ότι η Ελληνική Εκκλησία προσεύχεται για την επιτυχία της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία!
 "Ως παράδοση της εκκλησίας μας, πάντα προσευχόμαστε για το κράτος μας, την υγεία των ηγετών μας και την ευημερία και την ευτυχία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας συγκρούσεων στους γείτονές μας στο νότο, ειδικά στη Συρία ", αναφέρει η δήλωση του.
 Επίσης πρόσθεσε ότι η εκκλησία προσεύχεται στο Θεό για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Συρία με την επιχείρηση "Κλάδος Ελιάς".
 "Είναι η επιθυμία της κοινότητάς μας να αναπτυχθεί γρήγορα το έθνος μας σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με το τέλος της αρρώστιας της τρομοκρατίας, που έχει πλήξει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδου πολίτες που ζουν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας", πρόσθεσε.
 "Η αποφασιστική στάση του προέδρου Erdoğan, ο οποίος αρνείται αυστηρά τη σύνδεση της τρομοκρατίας με μια θρησκεία, αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια γνώμη", αναφέρει η επιστολή.
 "Προσευχόμαστε ότι εσείς και οι Τούρκοι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχετε επιτυχία και ότι η" Επιχείρηση Ελιάς "θα φέρει την ειρήνη στην περιοχή όπως υποσχέθηκε το όνομά της", ανέφερε.


  Κεντρικό θέμα αποτελεί και στη dailysabah.com αλλά και τη yeniakit.com.tr


Δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης να επιβραβεύει:
 - έναν εκ των υποκινητών του συριακού πολέμου
 - το βομβαρδισμό αμάχων
 - την εισβολή και κατοχή του τουρκικού στρατού σε μια ακόμη χώρα μετά την ΚΥΠΡΟ!
 - αυτόν που επιθυμεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία έχει γίνει ήδη κουρελόχαρτο όσον αφορά τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης
 - μια χώρα που αμφισβητεί το Αιγαίο και την Ελληνική Κυριαρχία σε σειρά νησιών και νησίδων
 - να μιλά για την ασφάλεια των Κούρδων στη νοτιο-ανατολική Τουρκία όταν η Αγκυρα με την υποτιθέμενη αντι-τρομοκρατική εκστρατεία έχει εξαφανίσει ολόκληρες πόλεις από το χάρτη.
 Αν δεν είναι ψεύτικη είδηση, τότε είναι ΝΤΡΟΠΗ και ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ του Ελληνισμού.
freepen

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Κουκουλοφόροι μπούκαραν σε γραφεία στο Κολωνάκι

~  Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε γραφεία εκδοτικού οίκου που βρίσκονται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Πινδάρου 12 στο Κολωνάκι και αφού έσπασαν την κεντρική είσοδο, προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές, πέταξαν τρικάκια και εξαφανίστηκαν.
Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια από τις πολλές επιθέσεις που σχεδιάζουν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου ενόψει του συλλαλητηρίου την άλλη εβδομάδα.  Μίνα Καραμήτρου cnn.gr

*** EΚΤΑΚΤΟ! Αυτό είναι το όνομα που προτείνουν τα Σκόπια

 ~  Το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ, επικαλούμενος μάλιστα την απόφαση προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, το συγκεκριμένο όνομα το είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη και αυτό, ήταν το «πάτημα» του Ζάεφ για να το επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, η αποκάλυψη γίνεται και μέσα από το βιβλίο του πρέσβυ μας στον OHE και διαπραγματευτής με τα Σκόπια, Χρήστο  Ζαχαράκη, στο βιβλίο του «Άκρως απόρρητο, ειδικού χειρισμού». Χαρακτηριστικά αναφέρει για τις συναντήσεις του με τον κ. Σημίτη τον Μάρτιο του 1996, τόν Σεπτέμβριο του 1997 και τον Φεβρουάριο του 1998:
«Του επεσήμανα ότι κατά σειρά προτιμησιακής προτεραιότητος προηγούνται τά ονόματα χωρίς τόν όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο του, όπως Δημοκρατία του Βαρδάρη, Δημοκρατία των Σκοπίων καί Βαρδανία. Άκολουθοΰν τά σύνθετα ονόματα μέ χρήση του όρου «Μακεδονία», βάσει του έθνοτικοΰ κριτηρίου (Σλαβομακεδονία, Σλαβομακεδονική Δημοκρατία) ή του γεωγραφικού κριτηρίου (Μακεδονία του Βαρδάρη, Μακεδονική Δημοκρατία του Βαρδάρη, Μακεδονία των Σκοπίων, Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων, Βόρειος ή Άνω Μακεδονία) ή, τέλος, του χρονικού κριτηρίου (Νέα Μακεδονία, Νεομακεδονία, Νεομακεδονική Δημοκρατία, Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας), ενώ θά πρέπει, κατά τήν γνώμη μου, νά αποκλεισθούν οί όροι «Δημοκρατία τής Μακεδονίας/Σκόπια» ή «Σκόπια».
{…} Ανακεφαλαιώνοντας, ό Σημίτης μου έδωσε οδηγίες νά άπορρίψω την πρόταση Vance-Nimetz, νά δηλώσω ότι ή ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη νά συζητήσει τήν πρόταση του Vance περί ενός ονόματος μέ τόν όρο R.M./ Skopje καί, σέ περίπτωση αδιεξόδου, νά προτείνω άναστολή τών διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο».

***  Η Ουγγαρία δείχνει το δρόμο: «Η Ευρώπη θα ΠΕΤΥΧΕΙ μόνο με ΙΣΧΥΡΑ εθνικά κράτη»! Η θέση της Ελλάδος;...

~ Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Laszlo Trocsanyi, δήλωσε χθες ότι «η Ευρώπη θα πετύχει μόνο αν έχει ισχυρά εθνικά κράτη» δείχνοντας στην Ε.Ε. τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει εάν θέλει να σωθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για τις χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία «πρέπει να ακουστούν οι φωνές τους στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν την Ομάδα του Visegrad και αντιτίθενται στις ποσοστώσεις μετανάστευσης της Ε.Ε. εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Την Παρασκευή, οι τέσσερις πρωθυπουργοί του Ομίλου Visegrad πραγματοποίησαν επίσημη συνάντηση στην Ουγγαρία. Τα σημαντικότερα θέματα ήταν η μετανάστευση, το εμπόριο και το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ομάδα του Visegrad δεν είναι πλέον μόνη της, καθώς χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Κροατία έχουν δείξει ότι μοιράζονται το «ίδιο» όραμα για τη μετανάστευση.
Φυσικά η Ελλάδα είναι απούσα, και δεν είναι και πολύ παράλογο αυτό. Η χώρα μας είναι πύλη εισόδου για τους λαθροπρόσφυγες, οπότε εάν ταχθεί υπέρ των χωρών αυτών θα είναι σαν να καλεί όλη την Ευρώπη να μην δέχεται τους ανθρώπους που έρχονται από Ελλάδα, Ιταλία κι άλλες χώρες. Με λίγα λόγια θα είναι πολιτική αυτοκτονία...
 Με πληροφορίες από The Hungary Journal

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτή είναι η ΠΡΟΔΟΣΙΑ για το Σκοπιανό...

~ Όλο και πιο κοντά φαίνονται να βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το Σκοπιανό. Μετά από συζήτηση μιας ώρας η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η διγλωσσία της κυβερνήσεως και υποστήριξε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι εμπόδιο στην διαπραγμάτευση.
Μήπως η κ. Γεννηματά θα ήθελε να γίνει "ΑΝΕΛήτης" στη θέση του "ΑΝΕΛήτη"; Μήπως πάει να κλείσει το μάτι στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και ότι το κόμμα της θα είναι εκεί για να στηρίξει την προδοσία για τη Μακεδονία μας;
Εάν το Κίνημα Αλλαγής και ο Σταύρος Θεοδωράκης στηρίξουν τη σύνθετη ονομασία τότε η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς την ψήφο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και φήμες ότι ο Αμερικανικός παράγοντας πιέζει τον Πάνο Καμμένο να απέχει από την ψηφοφορία, ώστε να χρειάζονται λιγότεροι ψήφοι στη βουλή για τη νομιμοποίηση του εγκληματικού σχεδίου, κάτι το οποίο εάν συμβεί θα είναι η μεγαλύτερη προδοσία όλων.
Με λίγα λόγια, το Ελλαδικό πολιτικό σύστημα ψάχνει εναγωνίως τρόπο να προχωρήσει στην εγκληματική αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία, απλώς δυσκολεύονται να αποφασίσουν το πως...

*** ΟΜΟΛΟΓΙΑ Λεβέντη: «Nova Makedonia "θέλει" ο Τσίπρας»... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Πριν από λίγο ο Βασίλης Λεβέντης εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου αποκαλύπτοντας ότι ήδη προωθείται όνομα-λύση για το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το όνομα είναι το Nova Makedonia, δηλαδή Νέα Μακεδονία.
Δείτε όλες τις δηλώσεις του στο παρακάτω βίντεο:

*** Πάει να ΚΑΠΕΛΩΣΕΙ η Νέα Δημοκρατία το συλλαλητήριο; ΕΜΦΥΛΙΟΣ στη δεξιά...


~ Νωρίτερα σας γράψαμε για το ρόλο του Στέλιου Καλόγερου στο συλλαλητήριο των Αθηνών για τη Μακεδονία μας (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα), και φαίνεται ότι κάποιοι μας επιβεβαιώνουν.
Συγκεκριμένα, στην σελίδα του facebook «Ενωμένοι Έλληνες» γράφτηκε το εξής, που το βρίσκουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον:
 «Καπελώνουν το συλλαλητήριο !
Αποκάλυψη φωτιά!
Ο Στέλιος Καλόγερος, ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ΜΜΕ. Μάλιστα εμφανίζεται και στο Σκάι, που είναι κανάλι-δεύτερο σπίτι του Άδωνη Γεωργιάδη. Κρατήστε το αυτό.
Ψάξαμε λίγο το ποιόν του κου Καλόγερου και βρήκαμε διάφορες πληροφορίες που μας δημιουργούν απορίες.
Είναι ο κος Καλόγερος κουμπάρος του κου Γεωργιάδη;
Είναι ο κος Καλόγερος κολλητός του Αντώνη Σαμαρά;
Eίναι ο κος Καλόγερος ιδιοκτήτης δημοσκοπικής εταιρείας που παρουσιάζει τον κο Σαμαρά με τεράστια αποδοχή από τον ελληνικό λαό;
Φυσικά οι απορίες αυτές δημιουργούν κι άλλες απορίες.
Είναι διοργανωτής του συλλαλητηρίου ώστε η Νέα Δημοκρατία να ‘καπελώσει’ το συλλαλητήριο της Αθήνας;
Eίναι ο κος Καλόγερος ‘βαλτός’ από τον κο Σαμαρά για να τραβήξει τη ΝΔ πιο… δεξιά (ξαφνικά ο Μητσοτάκης μιλά υπέρ των συλλαλητηρίων).
Τελικά είναι το συλλαλητήριο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και πεδίο ‘εμφυλίου σπαραγμού’ για τους ΝεοΔημοκράτες;».

 Φυσικά, υπενθυμίζουμε ότι ανεξαρτήτως των όσων παίζονται στις πλάτες του συλλαλητηρίου, όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να πάμε μια γροθιά στην συγκέντρωση και να δείξουμε την αντίθεσή μας στην προδοσία που ετοιμάζεται κατά της χώρας και της ιστορίας μας. Ας μην γίνει το συλλαλητήριο πεδίο κομματικής εκμεταλλεύσεως και πεδίο εμφυλίου της Νέας Δημοκρατίας...

*** ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!'ΞΕΠΕΤΑΞΑΝ' το ΣΚΟΠΙΑΝΟ σε λίγα λεπτά...


~ Ούτε μία ώρα δεν διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ο αρχηγός της ΝΔ αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου περίπου στις 11:15. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.
 Η συνάντηση των δυο αρχηγών "κράτησε" περίπου 40 λεπτά αποτυπώνοντας το "ηλεκτρισμένο" κλίμα που επικρατεί, καθώς η ΝΔ πιστεύει πως "είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση".

***  Τα αρχαία άλογα της Χίου, που έγιναν τα «άλογα του Αγίου Μάρκου»- Τα 10 πιο διαβόητα λεηλατημένα έργα τέχνης...


Τα αρχαία άλογα της Χίου, που έγιναν τα «άλογα του Αγίου Μάρκου»…
Από τον Ναπολέοντα μέχρι τους Ναζί: Τα 10 πιο διαβόητα λεηλατημένα έργα τέχνης
Οι Ρωμαίοι, οι Ναζί, οι βικτωριανοί, οι Βρετανοί, όλοι αυτοί οι άρπαγες έχουν κλέψει όλα τα ανεκτίμητα έργα!
Παρακάτω οι πιο συγκλονιστικές κλοπές έργων τέχνης των τελευταίων δύο χιλιετιών…


Τα αρχαία χάλκινα άλογα του Λυσίππου, από την Χίο,

σήμερα στον Άγιο Μάρκο στην Βενετία...

Φωτογραφία: Leemage / Getty Images
«Η λεηλασία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι την κατάφεραν στην πρώτη τους κατάκτηση, το 396 π.Χ. Αφαίρεσαν από την πόλη Veii οτιδήποτε πολύτιμο και καθιέρωσαν ένα πρότυπο λεηλασίας, που διήρκεσε πάνω από 2.000 χρόνια...
Μόλις το 1815 το Συνέδριο της Βιέννης έκανε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αποκατάσταση των λεηλατημένων έργων τέχνης μετά τις συγκρούσεις.
Μετά τους Ρωμαίους έγινε η συνήθης πρακτική για έναν νικητή: Να κλέβει όλον τον θησαυρό από τους κατακτημένους. Η λεία έδωσε χρήματα στον κατακτητή να πληρώσει τις στρατιωτικές εκστρατείες του…
Οι Βίκινγκς, οι κονκισταδόροι, οι μεσαιωνικοί πρίγκηπες, και αργότερα ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και ο Στάλιν λεηλάτησαν σε επική κλίμακα...
Σήμερα, η Interpol έχει πάνω από 35.000 κλεμμένα αντικείμενα στην βάση δεδομένων της κλεμμένης τέχνης της - και οι κλοπές έργων τέχνης συνεχίζουν…
Παρακάτω, είναι 10 από τα σημαντικότερα έργα τέχνης που έχουν ποτέ λεηλατηθεί. Παραδόξως, πολλές από τις τοποθεσίες τους είναι… γνωστές! Αλλά λόγω του χρόνου και των επιπλοκών στο Διεθνές Δίκαιο, παραμένουν εκεί που είναι ... προς το παρόν…», λέει το άρθρο.
Και ξεκινά τον κατάλογο, με πρώτο-πρώτο έργο τα χάλκινα άλογα του Λυσίππου, από την Χίο, που κατέληξαν να είναι γνωστά με το όνομα του κλεπταποδόχου «άλογα του Αγίου Μάρκου»…
Πρόκειται για ένα χάλκινο σύνολο τεσσάρων αλόγων, ένα ελληνικό έργο τέχνης, πιθανότατα έργο του Έλληνα γλύπτη Λυσσίππου (ο οποίος εργάσθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο), που κάποιοι λένε ότι αρχικώς κοσμούσαν το νησί της Χίου, αλλά κλέφτηκαν γύρω στο 330 μ.Χ. από «κάπου απ’ την Ελλάδα», από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ο οποίος τα έβαλε με υπερηφάνεια στην νέα πρωτεύουσά του, την Κωνσταντινούπολη, στην θριαμβευτική πύλη, που οδηγούσε στον Ιππόδρομο.
Το 1204 ξανα-κλέφθηκαν από τον Doge Enrico Dandolo, στην Δ΄ Σταυροφορία! Ο Dandolo τα έβαλε στην βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, όπου έμειναν μέχρι το 1797.
Τότε ήταν η σειρά του Ναπολέοντα για να τα… ξανα-χτυπήσει. Τα ετοποθέτησε επάνω στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι! Κάποια στιγμή, ο Ναπολέων διέταξε να λειωθούν για να γίνουν… μπάλλες για κανόνια, αλλά το χυτήριο… αρνήθηκε (διότι τα άλογα ήταν κατασκευασμένα από… λάθος κράμα)! Οι κατακτητές-σύμμαχοι τα έστειλαν πίσω στην Βενετία μετά την πτώση του Ναπολέοντα το 1815. Σήμερα εξακολουθούν να ευρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.
Τα άλλα 9 έργα, κατά το άρθρο, είναι:
- Το «Dove with Green Peas» (του 1911), του Pablo Picasso.
- Το «Place de la Concorde» (του 1875), του Edgar Degas.
- Το «Ο Γάμος στην Κανά» (του 1563), του Paolo Veronese.
- Η «Προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης» (του 1345 π.Χ.), από τον γλύπτη του φαραώ Τούθμωσι.
- Η χρυσή νεκρική θανάτου του βασιλιά Kofi Karikari, του 1837-1884.
- Η «The Art of Painting» (του 1665), του Johannes Vermeer.
- Η «The Nativity with St. Francis and St. Lawrence» (του 1609), του Καραβάτζιο.
- Το «Πορτραίτο ενός νεαρού άνδρα» (του 1513), του Ραφαήλ.
- Το «Reclining Nude» (του 1969), του Henry Moore.
 ΠΗΓΗ: Guardian, 13.11.2014.

*** Τα πολλά πρόσωπα του Μεγαλέξανδρου και το νόημα της τέχνης...

~  Τα πολλά πρόσωπα του Μεγαλέξανδρου και το νόημα της τέχνης...
 ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΕΤΣΙΝΑ-ΦΩΤΕΙΝΙΔΟΥ
Το πάνδημο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό, και η συγκέντρωση του κόσμου γύρω από το σήμα κατατεθέν της πόλης, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία, δίνουν αφορμή για σκέψεις γύρω από το ιστορικό πρόσωπο του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Συγχρόνως, δεν λείπει η κριτική ματιά σχετικά με το πραγματικό νόημα της τέχνης, δηλαδή το αισθητικό αποτέλεσμα του παράγει το καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο γλύπτης Ευάγγελος Μουστάκας
φιλοτέχνησε μια σύνθεση μνημειακού τύπου, με τον Μέγα Αλέξανδρο έφιππο στον Βουκεφάλα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι Θεσσαλονικείς νιώθουμε περήφανοι για το σύμβολο της πόλης, που αναδεικνύει την ένδοξη κληρονομιά χωρίς υπερβολές.
Στον αντίποδα βρίσκεται το άγαλμα Phylax στο Παλαιό Φάληρο του καλλιτέχνη Κ. Γεωργίου. Αναρωτιέμαι ποιο αισθητικό αποτέλεσμα δημιουργεί το συγκεκριμένο creature. Το πνευματικό νόημα και ο ψυχικός αντίκτυπος είναι μάλλον το σοκ χωρίς το δέος, το γκροτέσκο χωρίς το χιούμορ και το πολύ κόκκινο χωρίς την εσωτερική θέρμη. Κατά τη γνώμη μου, ένα τέτοιου τύπου γλυπτό θα ταίριαζε περισσότερο να εκτίθεται σε έναν πολυχώρο μοντέρνας τέχνης, όπως π.χ. το Beaubourg στο Παρίσι. Σε δημόσιο χώρο είναι αταίριαστο γιατί δεν μπορεί να απευθυνθεί ούτε στον οικογενειάρχη ούτε στο παιδί που πάει σχολείο ούτε στη γυναίκα εργαζόμενη και μάνα.
Ας κάνουμε τώρα μια αναδρομή στο παρελθόν κι ας δούμε ποιος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο γιος του Φιλίππου Β΄ και της Ολυμπιάδας ήταν αήττητος στους πολέμους. Από την εκστρατεία του στην Ασία ξεχωρίζει θετικά η συμπεριφορά του απέναντι στα αιχμάλωτα μέλη της οικογένειας του Δαρείου – δεν λείπουν όμως και τα βίαια επεισόδια, κάτι αναμενόμενο σε κυριαρχία τέτοιας έκτασης και έντασης.
Σημαντική πηγή για το βίο του Μ. Αλέξανδρου είναι ο ιστορικός της αρχαιότητας Πλούταρχος και το έργο του «Παράλληλοι βίοι Αλεξάνδρου-Καίσαρος».
Η γέννηση του Αλέξανδρου συμπίπτει με την πυρπόληση του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο, με τη νίκη του Φιλίππου στην Ποτίδαια και τη νίκη του Παρμενίωνα κατά των Ιλλυριών.
Από μικρό παιδί δεν έκανε παιδαριώδη πράγματα. Όταν οι πρέσβεις του Πέρση βασιλιά επισκέφθηκαν τη Μακεδονία, ο μικρός Αλέξανδρος τους έκανε σοβαρές ερωτήσεις όπως πόσα στάδια είναι ο δρόμος για την Περσία, ποια είναι η δύναμη των Περσών και του βασιλιά τους κτλ.  Όταν ερχόταν κάποια χαρμόσυνη είδηση για τις νίκες του Φιλίππου εκείνος δεν χαιρόταν και τόσο, αλλά αγχωνόταν λέγοντας ότι ο πατέρας του δεν θα αφήσει τίποτα για να κατακτήσει εκείνος!
Ο βασιλόπαις ευτύχησε να έχει δάσκαλο τον φιλόσοφο Αριστοτέλη τον Σταγειρίτη στο Νυμφαίο της Μίεζας. Από τον Αριστοτέλη πήρε την αγάπη του για την ιατρική και συνέτασσε συνταγές θεραπείας και διαίτης στους φίλους του.
Στο προσκεφάλι του είχε, μαζί με το όπλο του, την «Ιλιάδα» του Ομήρου.
Όταν ο Θεσσαλός Φιλόνεικος έφερε να πωλήσει στον Φίλιππο τον Βουκεφάλα, κατέβηκαν όλοι στην πεδιάδα για να δοκιμάσουν το άλογο. Όμως αυτό ήταν ατίθασο και δεν δεχόταν κανέναν αναβάτη. Κι ενώ ήταν έτοιμος ο Φίλιππος να τον δώσει πίσω στον Θεσσαλό, έρχεται ο μικρός Αλέξανδρος και λέει: «Τι σπουδαίο ίππο χάνουν δια απειρίαν και μαλακίαν» (δειλία).
Ο Φίλιππος θύμωσε με την προπέτεια και αυθάδεια του γιου του. Όμως εκείνος επέμενε να καβαλικέψει το άλογο, και αφού πήρε τα ηνία το γύρισε προς τον ήλιο, επειδή το άλογο έβλεπε τη σκιά του μπροστά και αγρίευε. Με ένα σάλτο βρέθηκε πάνω του, έσφιξε τα χαλινάρια, έτρεξε, και αφού έκανε μια στροφή, επέστρεψε σοβαρός και χαρούμενος.
Οι Μακεδόνες που ήταν εκεί τον υποδέχθηκαν με αλαλαγμούς και ο πατέρας του συγκινημένος του είπε: «Η Μακεδονία δεν σε χωρεί. Ζήτα για τον εαυτό σου βασιλεία ίση»!

*** Αν θέλει να σιωπά ο Καραμανλής ας ιδιωτεύσει

~ Αν θέλει να σιωπά ο Καραμανλής ας ιδιωτεύσει…
 Ιερό δικαίωμα το σιγάν, αλλά ούτε με δημόσια παρουσία συνάδει, ούτε βεβαίως με την κοινοβουλευτική ιδιότητα την οποία έχει ανανεώσει σε πέντε εκλογές έως τώρα. Η σιωπή είναι ένα από τα λίγα προνόμια εκείνων που ιδιωτεύουν. Για τους βουλευτές μας προβλέπονται πολλά άλλα. Αλλά όχι αυτό.
Πάω στοίχημα πως θα ‘χετε δει κάποια από εκείνες τις απίθανες αγγελίες για την «καλύτερη δουλεια στον κόσμο». Συνήθως είναι μια θέση εργασίας σε κάποιον εξωτικό παράδεισο, με ελάχιστες αρμοδιότητες, καμία ευθύνη, ελεύθερο ωράριο και πολύ καλά χρήματα.
Κάθε φορά που διαβάζω κάτι αντίστοιχο τα τελευταία χρόνια λοιπόν, ο νους μου αναπόφευκτα τρέχει σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να τους αναφέρω όλους. Θα σταθώ –δεδομένης και της συγκυρίας– μονάχα σε έναν.
Εργάζεται στην Αθήνα.
Εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη.
Το ωράριό του είναι απολύτως ελεύθερο —με εξαίρεση κάτι ονομαστικές ψηφοφορίες μια στο τόσο— και, για τα δεδομένα της χώρας, πληρώνεται πολύ καλά.
Αν και είμαι σίγουρη πως αρκετοί το έχετε ήδη βρει, αναφέρομαι στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Για να είμαι σαφής και να αποφύγω τυχόν παρανοήσεις, οφείλω εκ προοιμίου να διευκρινίσω πως η παρουσία στα κοινά ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει ανώτατα αξιώματα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι μόνον εξαιρετικά χρήσιμη αλλά και ιστορικά αναγκαία. Πολύ περισσότερο σε καιρό κρίσης.
Αρκεί βέβαια αυτή η παρουσία να συνοδεύεται και από φωνή.
Ε λοιπόν, τη φωνή του, ο κ. Καραμανλής, αν και λαλίστατος γενικά, αρνείται πεισματικά να δώσει σε μας τους πολίτες την ευκαιρία να την ακούσουμε. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια από το πέρας της πρωθυπουργίας του μέχρι σήμερα, ο κ. Καραμανλής έχει παρέμβει μόνο μία φορά: εν όψει του δημοψηφίσματος του 2015.
(Σε δήλωση προέβη και κατά το πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, αλλά δεν στέκομαι σ΄αυτό αφενός γιατί αφορά εσωκομματικές διεργασίες, αφετέρου γιατί εκείνοι που γνωρίζουν επιβεβαιώνουν πως έκανε τη δήλωση για να αποφύγει να μιλήσει· ήταν δηλαδή το αντίτιμο της πολυπόθητης και πάλι σιωπής του).
Κι επειδή, καμιά φορά, οι αριθμοί δεν αποδίδουν ορθώς ένα μέγεθος, σκεφτείτε πως το παιδί που γεννήθηκε την τελευταία φορά που μίλησε ο κ. Καραμανλής μπροστά σε κάμερες και μικρόφωνα, σήμερα πάει στην γ’ τάξη του Δημοτικού. Ακόμη κι εκείνο δηλαδή, θα μπορούσε να τον καταλάβει αν αποφάσιζε να μιλήσει.
Αρνείται δε, ο κ. Καραμανλής, να μιλήσει ακόμη κι όταν η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις που ο ίδιος τις διαχειρίστηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν από τη θέση του Πρωθυπουργού και αναφέρομαι προφανώς στο «Μακεδονικό» ζήτημα. Τι προτιμά ο πρώην Πρωθυπουργός; Να τοποθετείται σπανίως, μέσω κύκλων και διαρροών, κάτι που ορισμένες φορές μάλιστα —όπως συνέβη και προ ημερών— περισσότερο μπερδεύει παρά διαφωτίζει την κοινή γνώμη.
Κοντολογίς, η συνεισφορά του κ. Καραμανλή στον δημόσιο διάλογο γύρω από το ονοματολογικό περιορίζεται στον «χρησμό» περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους. Δεν το λες και καίρια παρέμβαση.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να θυμίσω πώς επέλεξαν να κινηθούν, μετά το πέρας της θητείας τους, προκάτοχοι του κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία. Ούτε όσοι τον διαδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι παρεμβάσεις τους είναι προσβάσιμες στον καθένα με μια απλή αναζήτηση. Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να πω όσα πολλάκις έχουν γραφεί αυτά τα χρόνια, για την παγκόσμια πρωτοτυπία ηγέτης που ασκούσε εξουσία έως μια μεγάλη κρίση, να μην έχει ανοίξει ποτέ το στόμα του.
Από το 2009 έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε (5!) βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να δώσει το παρών σε όλες, αξιοποιώντας βεβαίως την κατά νόμο προβλεπόμενη δυνατότητα εκλογής χωρίς σταυρό.
Οσο λοιπόν κι αν θεωρώ πως θα μπορούσε να είναι χρήσιμος, ο ίδιος δια της σιωπής του έχει καταστήσει την επιλογή του σαφή. Ιερό δικαίωμα το σιγάν, αλλά ούτε με δημόσια παρουσία συνάδει, ούτε βεβαίως με την κοινοβουλευτική ιδιότητα. Η σιωπή είναι ένα από τα λίγα προνόμια εκείνων που ιδιωτεύουν. Για τους βουλευτές μας -δόξα τω θεώ- προβλέπονται αρκετά άλλα προνόμια, αντισταθμιστικά της υποχρέωσής τους να σκέπτονται, να ομιλούν, να νομοθετούν, να μάς ακούν, να εργάζονται σκληρά και απερίσπαστοι να αποφασίζουν την τύχη της χώρας.
Αν θέλει λοιπόν να σιωπά ο πρώην Πρωθυπουργός, ας ιδιωτεύσει. Μέχρι τότε η σιωπή ούτε δικαίωμα αποτελεί, ούτε επιλογή. Σ’ ένα καράβι που θαλασσοδέρνεται μέρα τη μέρα να γλυτώσει το ναυάγιο, ο πρώην καπετάνιος ή βρίσκει απάνεμο λιμάνι για ήσυχες, στεριανές μέρες, ή βοηθά το πλήρωμα και τους επιβάτες με τη θαλασσοταραχή. Πάντως άπραγος και σιωπηλός, θέση στη γέφυρα δεν έχει. Οκτώ χρόνια σιωπής, κ. Καραμανλή, είναι πολλά. Πάρα πολλά.  Νίκη Λυμπεράκη  protagon.gr

***  Ανάγκη Απαγκίστρωσης

~ Ανάγκη Απαγκίστρωσης
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Αγκιστρωθήκαμε ως συγκυβέρνηση και ως  χώρα στην υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Ασφαλώς και έχει σημασία η αναφορά στο τί  δεν πράξαμε προκειμένου να αποφεύγαμε την παγίδευσή μας.
Αν πχ είχαμε, τότε, αρνηθεί την εδώ καταφυγή /παραμονή τους ή αν τους είχαμε (με συνοπτικές διαδικασίες) παραδώσει στους γείτονες.
Θα είχε όμως μόνον ακαδημαϊκή και αντιπολιτευτική αξία σήμερα- εκ των υστέρων- μια τέτοια προσέγγιση. Επιπρόσθετα θα ανέκυπταν ζητήματα δημοκρατικότητας, ανθρωπισμού κλπ.
Πνέει μένεα εναντίον μας  ο  Tούρκος  Πρόεδρος ισχυριζόμενος  ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τον ενέπαιξε. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται απλώς στον ΤΟΥΡΚΟΠΡΩΤΟΓΟΝΙΣΜΟ ή σε αθέτηση των υποσχέσεων, που του έδωσε ο κος Πρωθυπουργός (όπως ισχυρίζεται). Νομίζω  πως θα έπρεπε να είχαμε πληροφορηθεί τι συνέβη προκειμένου όχι μόνον να ενημερωθούμε (όπως το δικαιούμαστε) αλλά και για να μην αδικούμε, να αξιολογούμε δικαιότερα τη συμπεριφορά τόσο των δικών μας ηγετών, όσο και των Τούρκων ομολόγων τους .
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι μόνον συννεφιασμένη, σκοτεινή, αλλά και ιδιαίτερα βαριά έως και επικίνδυνη- εξαιτίας και της υπόθεσης αυτής.
Κυριαρχεί (όχι άδικα απ' ότι φαίνεται)  στον κόσμο η εντύπωση πως υπήρξαν όντως ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, για παράδοση των "πραξικοματικοποιών"(ακόμα και για το αν έπρεπε να γίνει παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη (!). Ό κος Ερντογάν και το υπαινίχθηκε αλλά και ευθέως - σε άλλη δήλωση του -αναφέρθηκε στο ζήτημα προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός μας τον διαβεβαίωσε πως θα ρύθμιζε το ζήτημα σε δύο εβδομάδες. Κάτι  που όμως δεν έπραξε.
1. Αρχικά διαβεβαιώσαμε τους Τούρκους πως θα είχαν οι αξιωματικοί δίκαιη δίκη.
2. Επίσης ότι είμαστε δημοκρατική χώρα, όπου η εκτελεστική εξουσία δεν (επιτρέπεται να ) παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Ορθώς!
3. Οι Δικαστές επιτέλεσαν το καθήκον τους. Ταυτόχρονα /παράλληλα οι ημέτεροι ηγέτες μιλούσαν για ... νέες δίκες (!...).
4. Ο ΣΟΥΛΤΑΝΙΣΚΟΣ οργίλος κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον τόσο των Δικαστών (Σ.Σ Οι οποίοι, προς τιμήν τους, του απάντησαν αποστομωτικά) όσο και της συγκυβέρνησης.
Η δικαστική απόφαση παροχής ασύλου σε έναν αξιωματικό πρόσφατα ξεχείλισε το τούρκικο ποτήρι της οργής.
Οι δικοί μας αναδιπλώθηκαν εκ νέου και άρχισαν νέες διαβεβαιώσεις περί ... δίκαιης δίκης κ.α
Το σήριαλ θα συνεχιστεί εμπλουτισμένο και με καινούργιο επεισόδιο για καιρό. Εκτός και αν προκύψει κάποιο ... "θερμό επεισόδιο" εμπλοκής στο Αιγαίο και τελειώσει αιματηρά η όλη ιστορία!
Οι συγκυβερνώντες οφείλουν να μας εξηγήσουν:
- Τι πραγματικά συνέβη.
- Γιατί παίχτηκε - όπως διαφαίνεται- το θέατρο (εσωτερικής κατανάλωσης κα εντυπωσιασμού) μη παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη επειδή οι δημοκρατικές μας αρχές δεν το επιτρέπουν ;
- Πως η εκτελεστική εξουσία θα υπερασπιστεί την θέση /ενόχληση και αντίδραση  της στη μη αρεστή - συμφέρουσα; - δικαστική απόφαση για χορήγηση ασύλου σε έναν αξιωματικό; Πως θα συνταιριάξει τα αταίριαστα;
Μήπως με άτοπες δηλώσεις όπως τις  πρόσφατες του κ. Υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος σε συνέντευξή του μας αποκάλυψε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι 8 Τούρκοι είναι πραξικοπηματίες;
Προδήλως  αυτές  οι τοποθετήσεις :
1. Δικαιώνουν τους ισχυρισμούς  του Τούρκου Προέδρου.
2. Αποδεικνύουν ότι παραπληροφορούνται οι δικοί μας ιθαγενείς.
3. Εκτείθεται  αναπανόρθωτα ο δικός μας Πρωθυπουργός διεθνώς.
(Σ.Σ Δείτε τι έγραψε το Spigel κ.α και θα καταλάβετε).
4. Απαξιώνουν , εξευτελίζουν , εκθέτουν την Ελληνική Δικαιοσύνη (για πλημμελή και ανεπαρκή επιτέλεση των καθηκόντων της, αφού αποφάνθηκε διαφορετικά.
- Πότε σκοπεύουν (αν σκοπεύουν) να σταματήσουν την διγλωσσία, τις παλινωδίες, τις κυβιστήσεις, την παραπληροφόρηση;
 ΥΓ Ελπίζω πως οι ταγοί μας θα αντιμετωπίσουν κάποτε την Τουρκία χωρίς φόβο, με γενναιότητα, ελληνοπρέπεια, αποφασιστικότητα και ομοψυχία.
Ο ελληνικός λαός - στην πλειονότητά του - θα τους συμπαρασταθεί, επειδή πιστεύει πως είναι εθνωφελής η αταλάντευτη, υπερκομματική, ομόθυμη εθνική στάση/γραμμή!

*** ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "Θα φτάσω μέχρι τα Συρο-Ιρακινά σύνορα"... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Διψάει για αίμα ο Ρ. Τ. Ερντογάν και το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Σε νέες του δηλώσεις ο αιμοβόρος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το λουτρό αίματος δεν θα σταματήσει, αντιθέτως θα συνεχιστεί και στα Συρο-Ιρακινά σύνορα.
Το εξοργιστικό είναι ότι η Συριακή αντιπολίτευση (στην οποία υπάρχουν και Κούρδοι) συνεχίζει να στηρίζει και να εγκληματεί εις βάρος των Κούρδων με την ανοχή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.
Δείτε τις δηλώσεις του Ερντογάν στο παρακάτω βίντεο του Russia Today:

*** ΑΝΑΤΡΟΠΗ!  Κάνει ΠΙΣΩ ο Τραμπ στα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ θέματα;...

~  Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Scott Pruitt, ανακοίνωσε χθες ότι ο οργανισμός θα διατηρήσει σε ισχύ τα μέτρα του 2014 που έθεσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω των οποίων έχει σταματήσει η ανάπτυξη ενός μεγάλου ορυχείου χρυσού και χαλκού, γνωστού ως Pebble Mine στον κόλπο του Bristol της Αλάσκας.
Η απόφαση έρχεται μετά από πολύμηνη έρευνα. Ο Pruitt δήλωσε ότι η EPA θα αφήσει άθικτες τις προστασίες έως ότου ο οργανισμός «να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντίκτυπο του ενδεχόμενου ορυχείου στην παγκόσμια αλιεία και τους φυσικούς πόρους της περιοχής».
Ο Pruitt πρόσθεσε ότι η EPA πιστεύει ότι ο κίνδυνος για τον κόλπο του Bristol μπορεί να είναι «μη μετρήσιμος».
 Με πληροφορίες από epa.gov (επίσημη ιστοσελίδα της EPA)

*** ΑΓΡΙΟ ΧΩΣΙΜΟ ΤΣΙΑΡΤΑ σε ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τον Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ...

~ O Bασίλης Τσιάρτας οργίστηκε κι αποφάσισε να ‘ραπίσει’ την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου και τα εμετικά σχόλια που έκανε για τους περευρισκόμενος στο συλλαλητήριο της Θες/κης.
Με ανάρτησή του στο Facebook μίλησε εξ ονόματος όλων των Ελλήνων.
Δείτε τι έγραψε:
Ταρανδίδου το ότι σου δώσανε μια εκπομπή δε σημαίνει ότι την αξίζεις κιόλας.
Το ξέρεις κ συ ότι είσαι ένα τίποτα κ καλό θα ήταν να μην προσπαθείς να χλευάζεις την ιστορία κ την ενδυμασία μιας περιοχής που συμβολίζει τόσα πολλά.
Κ όσο για το κατσούλι, δυστυχώς για σένα δεν χωράει στο κεφάλι σου… (ξέρεις εσύ).
Επίσης στο συλλαλητήριο που λες ότι θύμιζε καρναβάλι, ήταν κ το αφεντικό σου ο Ιβαν.
Άντε γιατί πολλά σούργελα μαζευτήκατε κ προκειμένου να σας δουν κ να ανεβάσετε την τηλεθέαση των γελοίων εκπομπών σας, λέτε μόνο μ@@@@ς.
1234 (792)

***  Οι Γερμανίδες ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ! Οργανώνουν πορεία ζητώντας να μπει ΤΕΛΟΣ στη ΒΙΑ των "μεταναστών"... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Καθώς η συνεχής βία των λαθρομεταναστών (κυρίως κατά των γυναικών) συνεχίζεται, πολλοί Γερμανοί έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται εντόνως.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο μια ομάδα 2.500 ατόμων διαμαρτυρήθηκε για τη βία των λαθρομεταναστών στο Cottbus και αυτή την Κυριακή (28/1) οι γυναίκες θα διαμαρτυρηθούν στην περιοχή Kandel. Η πόλη είναι ένα συμβολικό μέρος, επειδή ένα κορίτσι ηλικίας 15 ετών δολοφονήθηκε άγρια εκεί από έναν αφγανικό μετανάστη.
Η διαδήλωση ενάντια στη βία των μεταναστών θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα), την Κυριακή στο Kandel και οι γυναίκες καλούν όλους να συμμετάσχουν.
Δείτε το βίντεο που έχουν δημιουργήσει εν όψει της συγκεντρώσεως:

*** Νικητής των εκλογών στην Τσεχία η ο Ζεμάν! ΝΙΚΗ για την αντι-μεταναστευτική πολιτική...

~ Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κέρδισε τις τσεχικές προεδρικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Τα αποτελέσματα από το 94,95% των εκλογικών περιφερειών δείχνουν ότι ο Ζέμαν κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών με 52,16% των ψήφων έναντι 47,83% για τον αντίπαλό του, τον Γίρι Ντράχος.
Ο  Γίρι Ντράχος παραδέχθηκε την ήττα του από τον απερχόμενο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον νικητή των εκλογών Μίλος Ζέμαν», δήλωσε ο Ντράχος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.  iefimerida.gr

***  Ο Χαρίτσης  "σπρώχνει" την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ 
Συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
  Το πρόβλημα με την κατάργηση της λειτουργίας του Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα έχει προκαλέσει αμηχανία σε όλους τους φορείς της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτό, γιατί η λογική που συνοδεύει την απόφαση είναι στέρεη και αδιαμφισβήτητη, έστω κι αν παρεισφρέουν μικροπολιτικές.
Ο  αμυντικός σχεδιασμός της χώρας και η διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρμόδιων επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άμυνα της χώρας δεν υπάγεται στις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες του κράτους, πολύ περισσότερο σε μικροπολιτικές του τύπου θα "καταστραφεί η οικονομία της περιοχής".
Από την άλλη πλευρά, όταν είχε και πάλι τεθεί το θέμα, είχαν υπάρξει διαβεβαιώσεις ότι, ως αντιστάθμισμα, θα υπήρχε αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. Βέβαια, αυτό το ακούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά δεν υπάρχει πράξη. Θεωρούμε, όμως, ότι κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους.
Ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, αφουγκραζόμενος την ατμόσφαιρα στην τοπική κοινωνία, έκανε χθες ένα βήμα επιπλέον. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παύλο Καμμένο, και έθεσε στην ατζέντα το θέμα της αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρονται τα εξής: "Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και για την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, η οποία προγραμματίζεται να μετεξελιχθεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης».
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώσαμε, το θέμα της αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και μοιραία θα φτάσει και στη Μονάδα της Καλαμάτας. Όπως είναι ήδη γνωστό από το ΓΕΑ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξεύρεση της «κάλλιστης» οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος. Αυτό θα περιλαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς, όπως εκπαίδευση εδάφους-αέρος, εκπαίδευση θαλάσσιας επιβίωσης στο σχολείο εκπαίδευσης θαλάσσιας επιβίωσης καθώς και εκπαίδευση στο σχολείο οργάνων, το οποίο θα μετεγκατασταθεί στη μονάδα από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Επιπλέον, μελετάται η μεταφορά του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενόργανης Πτήσης στην 120ΠΕΑ.
Οι εξελίξεις τρέχουν και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι του τόπου είναι να βρουν τις βέλτιστες προτάσεις για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων. Όλα τ' άλλα έχουν πάρει το δρόμο τους…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Μάκης Βορίδης: «Αξιοκρατία και ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας» 
«Η ασφάλεια είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του κράτους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία»
«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και
Μακεδονικό Έθνος δεν υπάρχει»
Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί ο βουλευτής και τομεάρχης στην Πελοπόννησο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης. Απόψε στις 8.30 ο πρώην υπουργός θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ροταριανού Ομίλου Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite, με θέμα «Η ασφάλεια στο επίκεντρο του κοινωνικού συμβολαίου». Αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τριφυλίας της Ν.Δ. και της τοπικής ΟΝΝΕΔ, στον κινηματογράφο “Cinelux” στα Φιλιατρά.
Λίγο πριν βρεθεί στην Καλαμάτα ο Μάκης Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «Θάρρος». Ξεκαθάρισε τη θέση της Ν.Δ. για το «Σκοπιανό» δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας, άσκησε δριμεία κριτική για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απάντησε στις επικρίσεις για το παρελθόν του και, τέλος, έβαλε τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και στη Μεσσηνία, ως αρμόδιος τομεάρχης για την περιοχή…
-Κύριε Βορίδη, τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα της ονομασίας των «Σκοπίων». Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για λαϊκισμό, λέγοντας ότι «φύγατε» από τη θέση του Βουκουρεστίου μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης… Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας πάνω σ’ αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα, ύστερα και απ’ όσα διατυπώθηκαν στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ; Εσείς θα δώσετε το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας;
Δεν είναι κωμικό ο Τσίπρας, ναι, ο Τσίπρας, να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για λαϊκισμό; Πέραν, όμως, του φαιδρού του πράγματος, η επιθυμία του λαού μας αλλά και όλων μας στη Νέα Δημοκρατία να υπάρξει λύση του ονοματολογικού χωρίς χρήση του ονόματος Μακεδονία, είναι «λαϊκιστική»; Ενώ η σοβαρή, ρεαλιστική και υπεύθυνη θέση είναι, φαντάζομαι, η θέση των Τσακαλώτου, Γαβρόγλου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ονομαστούν και «Μακεδονία»;
Λοιπόν, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και ότι Μακεδονικό Έθνος δεν υπάρχει. Και πάνω σε αυτούς τους στρατηγικούς άξονες πρέπει να συζητηθεί η επίλυση του θέματος που έχουν τα Σκόπια. Χωρίς οξύτητες, χωρίς εχθρότητες, αλλά και χωρίς αναίτια υποχωρητικότητα.
Όσο για τη θέση του Βουκουρεστίου, τρία πράγματα: 1) δεν αποτέλεσε δεσμευτική θέση, αφού υπήρξε μεν συμβιβαστική πρόταση, που όμως απερρίφθη από τα Σκόπια, άρα δεν υφίσταται στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων, 2) προφανώς η κάθε φάση της διαπραγμάτευσης έχει τη δική της δυναμική και 3) αφετηρία της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε να είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Και αυτό γίνεται με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και, κυρίως, με την εξάλειψη διατάξεων του Συντάγματος του Σκοπίων που μπορεί να ερμηνευτούν ως εγκυμονούσες κίνδυνο επεκτατισμού από την πλευρά των Σκοπίων.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τα τεράστια σφάλματα, τον καιροσκοπισμό και τη μικροπολιτική προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης. Αυτή οδήγησε στο διχασμό των Ελλήνων. Λοιπόν, δε θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, κι αυτό για να υπηρετήσει τις μικροπολιτικές του στοχεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσο δε για το συλλαλητήριο, ναι, θα είμαι παρών και έχω διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι τα συλλαλητήρια είναι χρήσιμα και σημαντικά, καθώς ο λαός μας διατυπώνει την άποψή του, γίνεται σημαντικός παράγων της πολιτικής διαδικασίας και μας στηρίζει και μας εμψυχώνει όλους στην προσπάθεια που κάνουμε.
-Μόλις πριν από δύο μέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας. Πώς κρίνετε την πορεία της χώρας; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, βρισκόμαστε μια «ανάσα» από την έξοδό μας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018… 
Όλοι έχουν πια καταλάβει πόσο εξαπατήθηκαν από τον Τσίπρα. Όλοι έχουν καταλάβει το κόστος που επέφερε στην ελληνική οικονομία, και στην οικονομία του κάθε νοικοκυριού, η κυβέρνηση αυτή. Δεν ξεχνούν οι Έλληνες ποιος αύξησε τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Δεν ξεχνούν ποιος μείωσε τις συντάξεις, ποιος δέσμευσε όλη τη Δημόσια Περιουσία σε ένα Ταμείο για 99 χρόνια και έδωσε συνδιοίκηση στους δανειστές. Ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, ποιος κατήργησε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Όλοι ξέρουν ποιος φτωχοποίησε και φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη, ποιος φτιάχνει στρατιές νεοπτώχων για να τους πετάει μετά τα ξεροκόμματα των επιδομάτων.
Και μάλιστα, όλα αυτά για να φτάσει τα Δημόσια Οικονομικά, έπειτα από τρία χρόνια, εκεί που βρισκόμασταν, ήδη, το Δεκέμβριο του 2014.
Τα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τρία χαμένα χρόνια. Όσο για το ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, όσοι το λένε, ας κρατάνε μικρό καλάθι: Και σε κάθε περίπτωση, ας απαντήσουν: αφού 31-8-2018 λήγει το πρόγραμμα και θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, θα καταργήσουν και τη μείωση των συντάξεων που έχουν νομοθετήσει να ενεργοποιείται από 1-1-2019; Τη μείωση του αφορολόγητου που έχουν νομοθετήσει για 1-1-2020; Θα μειώσουν τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δέσμευσε τη χώρα σε μνημόνιο διαρκείας και, δυστυχώς, έχουν το θράσος να αποπειρώνται, ακόμη και τώρα, να κοροϊδέψουν το λαό μας. Αλλά όλο και περισσότεροι, τους παίρνουν χαμπάρι κάθε μέρα που περνάει.'
Makis_Voridis-2.jpg
  -Πρόσφατα χαρακτηρίσατε το 2018 ως έτος εκλογών και ανατροπής. Από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία, όταν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019; Υπάρχει δε, ένα καταγεγραμμένο δημοσκοπικό «προβάδισμα», το οποίο όμως τελευταία φαίνεται πως έχει κολλήσει σε μια ψαλίδα στο 10%... Η ψήφος που καταγράφεται στη Ν.Δ. είναι ψήφος δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση ή έχει πείσει το κόμμα σας ότι θα φέρει κάτι το διαφορετικό… και ποιο είναι αυτό; 
Ελπίζουμε ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος: πολιτική ανατροπή. Εκτιμώ ότι και πράγματι θα είναι. Θα σας θυμίσω ότι ο οδικός χάρτης Τσακαλώτου για τα έξοδα από το μνημόνιο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις: κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, πρόσβαση στις αγορές. Όπως αντιλαμβάνεστε, απέτυχαν παντού. Αυτές οι αποτυχίες τούς οδηγούν στις εκλογές οποιαδήποτε στιγμή βρουν οποιοδήποτε εκλογικό άνοιγμα, δηλαδή τη δυνατότητα να χάσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί, όταν οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν. Και τότε το δίλημμα θα είναι: συνεχίζουμε έτσι ή ανατρέπουμε τα πράγματα και ελπίζουμε; Η απάντηση θα είναι συντριπτική για τον Τσίπρα, απελευθερωτική για το έθνος, του οποίου οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις θα αποδεσμευθούν.
Και προφανώς, μιλάμε για μία τεράστια ανατροπή. Έχουμε εκθέσει τους στρατηγικούς μας άξονες: μεταρρύθμιση του κράτους, μείωση φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προσέλκυση επενδύσεων, εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, επιβολή του νόμου και της τάξης, ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, υπερήφανη εξωτερική πολιτική, θωράκιση της άμυνας της χώρας, μιλάμε για πλήρη και ολική ανατροπή της πολιτικής αυτής, για στροφή 180ο. Και είναι αυτό που χρειάζεται για να επανεκκινηθεί η οικονομία, να αυξηθεί το εισόδημα, να μειωθεί η ανεργία, οι πολίτες να νιώσουν ασφαλείς.
  -Απόψε το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιήσετε ομιλία στην Καλαμάτα με θέμα «Η ασφάλεια στο επίκεντρο του κοινωνικού συμβολαίου». Πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτημα έλλειψης ασφάλειας σήμερα στην ελληνική κοινωνία; Πώς εννοείτε την ασφάλεια ως κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες;
Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών: θυμίζω τους νόμους Παρασκευόπουλου και Κοντονή: απελευθερώθηκαν σκληροί εγκληματίες που τέλεσαν ανθρωποκτονίες, παίρνουν άδειες κατά συρροή δολοφόνοι, όπως ο Κουφοντίνας, υπάρχουν άβατα ανομίας σχεδόν σε κάθε πόλη, η ακροαριστερή τρομοκρατία, οι Ρουβίκωνες και οι συναφείς δρουν ανενόχλητοι. Όλα αυτά με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο τελειώνουν: Καταργούνται οι νόμοι Παρασκευόπουλου και Κοντονή, καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, επαναφέρουμε το ιδιώνυμο για την κουκούλα, επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, αυστηροποιούμε τον ποινικό κώδικα, ενισχύουμε την αστυνόμευση, θα χτυπήσουμε συστηματικά και αποφασιστικά τα όποια κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία.
Η ασφάλεια είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του κράτους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Και για αυτό βρίσκεται και στον πυρήνα του Κοινωνικού μας Συμβολαίου.
  -Τόσο εσείς προσωπικά όσο και άλλα πρόσωπα γίνεστε συχνά-πυκνά αποδέκτες «επιθέσεων» για το παρελθόν σας, ενώ υπάρχουν επικρίσεις προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που σας αποδέχεται στο κόμμα… Ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα σήμερα και ποια η σχέση σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η σχέση μου με τον Κυριάκο είναι εξαιρετική, είναι σχέση στενής συνεργασίας. Όσο για το ιδεολογικό μου στίγμα, είμαι Δεξιός. Όσο για τις επικρίσεις, τις ακούω πολλά χρόνια, εκτιμώ ότι έχουν συνυπολογιστεί από τους ψηφοφόρους σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς δε με ενδιαφέρει πόσο με συμπαθεί η Αριστερά.
  -Μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο πρόσφατα οριστήκατε ως τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας για την Πελοπόννησο και ως αρμόδιοι για τις προτάσεις των προσώπων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια. Στη Μεσσηνία φαίνεται να υπάρχει ένας «συνωστισμός» για το ψηφοδέλτιο, που προκύπτει πιθανώς από την προοπτική που καταγράφεται να επιστρέψει το κόμμα σας στην εξουσία… Με τι κριτήρια θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων, τηρώντας παράλληλα τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για ανανέωση; 
Τα κριτήρια είναι απλά: Αξιοκρατία και ανανέωση. Ηθική ακεραιότητα και ιδεολογική προσήλωση. Ικανότητα στη διοίκηση και διαχείριση σύνθετων θεμάτων. Δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες. Απλά και καθαρά.­
 Του Κώστα Γαζούλη

***  Ψυχραιμία… 
Ακραίες και εθνικιστικές χαρακτήρισε τις φωνές που δεν επιθυμούν τη χρήση του όρου Μακεδονία ο Μεσσήνιος βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες μέρες πριν…
Δεν κατανοώ γιατί τέτοιο «πάθος» και τέτοιοι «χαρακτηρισμοί» για το ονοματαλογικό, τη στιγμή που η άλλη πλευρά το μόνο βήμα που δέχθηκε να κάνει έως τώρα είναι να αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και μια λεωφόρο.
Όσοι δεν επιθυμούν τη χρήση του όρου «Μακεδονία», επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι είναι «όχημα» αλυτρωτισμού από μόνο του, κάτι που σταθερά επιδεικνύουν οι βόρειοι γείτονες από το ’91 έως και σήμερα…
Πάνω σ’ αυτό έχουν επιχειρηματολογήσει «τεράστιες» προσωπικότητες της χώρας, κατά το παρελθόν, όπως π.χ. η περίφημη επιστολή των «6» στην ΕΟΚ (Οδ. Ελύτης, Δ. Τσάτσος, Μ. Μερκούρη, Ε. Αρβελέρ, Γ. Γεωργάκης και Αρ. Μάνεσης) το Μάρτιο του ’92,  αλλά ακόμα και πρόσφατα, μόλις προχθές ο Μίκης Θεοδωράκης, απαντώντας ουσιαστικά στον ίδιο τον Γ. Κατρούγκαλο σε πρόσφατο άρθρο του, με τίτλο «Έντιμος Συμβιβασμός» στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ». Κατατάσσει, άραγε, ο Μεσσήνιος υπουργός όλους τους παραπάνω στις ακραίες και εθνικιστικές φωνές με τόση ευκολία; Η διαφωνία είναι θεμιτή και μπορεί να υφίσταται ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν επιχειρήματα και για τη μία και για την άλλη άποψη… Αυτό δε σημαίνει ότι ο ένας είναι λιγότερο πατριώτης απ’ τον άλλον, όταν όλοι από κοινού αγωνιούν για μια λύση πάνω σ’ ένα εθνικό θέμα… Φαίνεται, όμως, ότι στην κυβέρνηση αντιμετώπισαν εξ αρχής επιδερμικά και με μέγιστη προχειρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα…
Οι χαρακτηρισμοί δε, όπως αυτοί του κ. Κατρούγκαλου που προστέθηκαν και σε άλλους κυβερνητικών στελεχών, δείχνουν ότι έχασαν την ψυχραιμία τους, όταν είδαν «απρόσμενα» 350 χιλ. κόσμου στο δρόμο για πρώτη φορά «κόντρα» στις δικές τους θέσεις…  Κ. Γαζ.
  Υ.Γ.: Ο αριθμός προκύπτει ύστερα από λεπτομερή ανάλυση από τον ιστότοπο ellinikahoaxes, που ειδικεύεται σε απαντήσεις των «fake news»

*** Ψήφισμα για τη Μακεδονία στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας 
Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εξέδωσε, με ευρεία πλειοψηφία, ψήφισμα για τη Μακεδονία.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, εκφράζοντας τα αισθήματα και την αγωνία της κοινωνίας μας για τη Μακεδονία, δηλώνει απερίφραστα ότι η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ από αρχαιοτάτων χρόνων.
Η ιστορία της είναι πάνω από 3.200 χρόνια και αυτή η ένδοξη ιστορία δεν παραγράφεται, δεν πλαστογραφείται, ούτε χαρίζεται.
Η κοινωνία του Δήμου Τριφυλίας γαλουχημένη με τα εθνικά ιδανικά των Μακεδονομάχων και ιδιαιτέρως του Τέλου Άγρα, τον οποίον ο Δήμος Τριφυλίας πάντα τιμά, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί και να συναινέσει στη μεγάλη πλαστογράφηση της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε στις απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις των γειτόνων μας εις βάρος της πατρίδας μας.
Καλούμε την κυβέρνηση, που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με το Κράτος των Σκοπίων, για την πραγματική του ονομασία, καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων και να σεβαστούν την ιστορία μας και τη βούληση εκατομμυρίων Ελλήνων, στην Ελλάδα και σε όλη την υφήλιο.
Το όνομα Μακεδονία να μην υπάρχει ούτε ως συνθετικό ούτε ως παράγωγο στο όνομα της γείτονος χώρας, η οποία έχει το δικό της σλαβικό όνομα Βαρντάσκα (χώρα του Βαρδάρη) και οφείλει να χρησιμοποιεί αυτό και όχι το δικό μας.
Η κοινωνία μας μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά και δύσκολα οικονομικά προβλήματα, ουδέποτε όμως απώλεσε την αξιοπρέπειά της, την εθνική της υπερηφάνεια και τη φιλοπατρία της».

*** Νίκας εγκωμιάζει Σαμαρά 
Δε γνωρίζουμε μέχρι πού θέλει να το φτάσει το… πολιτικό του μέλλον ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Αλλά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα… θερμός απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στις προσπάθειες του τελευταίου για διατήρηση εν ζωή του 9ου Συντάγματος Πεζικού.
Όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, στην πολιτική τίποτα δε λέγεται κατά τύχη, ούτε είναι τυχαίος ο λόγος αναδρομής στο πρόσφατο παρελθόν.
Βέβαια, ο κ. Νίκας «ανοίγεται», αλλά δεν ξέρουμε τι κάνει ο πρώην πρωθυπουργός…  Α.Π.   

***  Χρυσόστομος: Η εκκλησία έπρεπε να μιλήσει για τη Μακεδονία 
Η Εκκλησία της Ελλάδος με τον πλέον επίσημο τρόπο, εξέφρασε δικαίως την άρνησή της στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», για τον ονοματικό προσδιορισμό του κράτους των Σκοπίων ή της π.Γ.Δ.Μ., επειδή θεώρησε ότι η οποιαδήποτε χρήση του συγκεκριμένου ονόματος, είτε ως συνθέτου ονόματος, είτε ως διπλού ονόματος, είτε με γεωγραφικό προσδιορισμό, είτε ονοματικό αποτελεί όχι απλά μια προσβολή αλλά μια αμφισβήτηση της ιστορικότητας των γεωγραφικών ορίων μιας συγκεκριμένης εδαφικότητας της πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γεωπολιτικής και γεωφυσικής υπόστασης στο σύνολό της.
Μια τέτοιου είδους έκφραση επιφύλαξης ή προβληματισμού ακόμα και άρνησης ως προς τη χρήση του συγκεκριμένου ονόματος δεν αποτελεί ανάμειξη της Εκκλησίας στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως πολλά θερμοκέφαλα στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης ανέφεραν, ούτε βέβαια θέση εθνικιστικής διάθεσης, γιατί εθνικισμός δεν είναι να υπερασπίζεσαι αυτό που σου ανήκει αλλά να διεκδικείς από άλλους για σένα υπερβαίνοντας τα όρια σου.
Επιπλέον για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος η όλη διαδικασία της ονοματοδοσίας στο συγκεκριμένο κράτος έχει και την εκκλησιαστική της παράμετρο, αφού η υφιστάμενη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία αυτοαποκαλείται «Μακεδονική», αναζητεί έξω από τις κανονικές διαδικασίες, έναν τρόπο αναγνώρισής της, ώστε να αποτελέσει το όχημα για μια άλλη διαδικασία αναγνώρισης και επιβολής του συγκεκριμένου ονόματος. Μια τέτοια μεθόδευση όμως υποκρύπτει, εάν δεν εκφράζει, μια διάθεση «εκκλησιαστικού αλυτρωτισμού» αφού είναι γνωστό ότι η αρχή της εδαφικότητας είναι στοιχείο της κανονικότητας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά και συνεπαγωγές κανονικές και εκκλησιαστικές. Μάλιστα αυτή η συγκεκριμένη μεθόδευση επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο με τον οποίο οι σχισματικοί επίσκοποι των Σκοπίων διαχειρίζονται το θέμα της κανονικής τους αναγνώρισης. Δεν απευθύνονται στην Εκκλησία της Σερβίας, όπως ήταν το κανονικό, όπως είχε γίνει το 2008 στο Nis με τις αντίστοιχες συνομιλίες, αλλά απευθύνθηκαν στην Εκκλησία της Βουλγαρίας, που ο εθνικός και εκκλησιαστικός αλυτρωτισμός της κατά το παρελθόν δημιούργησε αρκετά προβλήματα και εθνικά και εκκλησιαστικά.
Το θέμα λοιπόν για την Εκκλησία της Ελλάδος είναι διπλό. Εκκλησιαστικό, αφού με μια τέτοια ονομασία αμφισβητείται η κανονικότητα της ιστορικής εδαφικότητας ενός μέρους των κανονικών της ορίων, αλλά και εθνικό γιατί δίδεται και μια αλλοιωμένη ερμηνεία ως προς τη εθνική ιστορικότητα αυτών των περιοχών.
Μέσα στην ιστορία υπάρχουν αρκετές ονομασίες και σοφά η Ιερά Σύνοδος δεν πρότεινε κάποια από αυτές, ούτε υπέδειξε κάποια ενδεδειγμένη εφαρμογή διπλωματικής διαπραγμάτευσης, ήταν όμως υποχρεωμένη να διατυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αγωνία του ποιμνίου της, που φαίνεται ότι έχει την ίδια άποψη με αυτήν, αφού το 70% έχει ήδη αντιδράσει αλλά και να επισημάνει την σοβαρότητα του θέματος και να επιστήσει την προσοχή των κρατούντων για «τα μέλλοντα συμβαίνειν» .
Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρώ ότι δεν είναι θέμα για επιπόλαιες ιδεολογικές τοποθετήσεις. Απαιτεί σύνεση και αποφυγή ακροτήτων, υπευθυνότητα και εθνική ομοψυχία, γιατί η υπονόμευση της αλήθειας μέσα από τον αλυτρωτισμό δεν θα επισυμβεί μόνο με την καπήλευση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, αλλά κυρίως και με το τι σημαίνεται κάτω από αυτό το όνομα, τόσο ως προς το εκκλησιαστικό και γλωσσικό ζήτημα αλλά και ως προς την εθνότητα την οποίαν κυρίως θα αντιπροσωπεύει και θα προσδιορίζει και στο επίπεδο αυτό θεωρώ ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για να μην πω επικίνδυνα. Το ζήτημα πρώτιστα δεν θα είναι μόνο πρόβλημα ως προς τις σχέσεις του συγκεκριμένου κράτους με τις γείτονες χώρες αλλά και με την διατάραξη των εσωτερικών ισορροπιών με αφορμή τις διάφορες εθνότητες.
Έχει δε αποδειχθεί ότι στα Βαλκάνια, όταν αναπτύσσεται τριβή μεταξύ εθνικών ομάδων ή εθνοτήτων το βραδυφλεγές φυτίλι της ανάφλεξης μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση και ένταση.
Νομίζω ότι η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ. Ιερώνυμον, κατανοεί και δικαιολογεί την εγρήγορση και την κραυγή αγωνίας της Εκκλησίας για μια υπεύθυνη διαχείριση του όλου θέματος, και συγχρόνως απαντά σε όλους εκείνους, οι οποίοι δεν ξέρουν τίποτε άλλο από το να κολλούν ετικέτες με την ίδια ευκολία που ως αφισοκολλητές έκαναν στα ανώριμα χρόνια της εφηβείας τους.
Όταν η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στο διάλογο, στο σεβασμό των διαφορετικών απόψεων… τότε και η ιστορική πείρα συνδεόμενη με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη εθνικής ενότητας και ταυτότητας αποδεικνύεται ο σωστός οδηγός και η αποτελεσματική μέθοδος επίλυσης τέτοιων λεπτών και εθνικά ευαίσθητων θεμάτων.
«Στώμεν λοιπόν καλώς….»
Του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

***  Κυριακάτικη "λιακάδα" αύριο στην Καλαμάτα - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 28/1/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Καλαμάτα 
Με επιστολή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Θανάσης Θεοδωρόπουλος, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παρουσιασθεί στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα η όπερα του Mozart «Ιδομενέας, ο Βασιλιάς της Κρήτης» στις 3 και 4 Μαΐου.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «το έργο ανεβαίνει στο πλαίσιο του προγράμματος “Οι Νέοι της Όπερας” που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να δοκιμαστούν στη σκηνή του λυρικού θεάτρου».
Η όπερα θα παρουσιασθεί σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις, με αφετηρία την Καλαμάτα. Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΛΣ και προανήγγειλε την έναρξη της συνεργασίας του Δήμου με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

***  Γαργαλιάνοι: Περιβαλλοντικό έγκλημα, καίγεται παράνομος σκουπιδότοπος στα παλιά Σφαγεία 
Τεράστιο είναι το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στους Γαργαλιάνους από την καύση των σκουπιδιών στον παράνομο σκουπιδότοπο που δημιούργησε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας.
Όπως αποκάλυψε χθες το Gargalianoionline: «Τοξικό νέφος από τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο σκουπιδότοπο που έχει φτιάξει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στα παλιά σφαγεία Γαργαλιάνων είναι ορατό δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, φέρνοντας στο φως το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο έχει ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς τη Δημοτική Αρχή Τρφυλίας, η οποία ενώ μιλά για προστασία περιβάλλοντος και παρουσίαζε φαραωνικά σχέδια για δήθεν επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών με ευαισθησία και άλλα χαριτωμένα λόγια, στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα αλλά… περιμένει τη ΣΔΙΤ Περιφέρειας – ΤΕΡΝΑ για να δίνει όλο τον όγκο των σκουπιδιών με βαρύ κόστος για τους κατοίκους.
Η ίδια η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, που αυτοπαινεύεται και αυτοϊκανοποιείται ότι έκλεισε τον παράνομο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων, έφτιαξε άλλον παράνομο σκουπιδότοπο στα παλιά σφαγεία και σήμερα που έχουν κοπάσει οι άνεμοι “μπήκε” και φωτιά στα σκουπίδια του παράνομου σκουπιδότοπου στα παλιά σφαγεία.
Από το Μάιο του 2017 στο Gargalianoionline είχαμε αποκαλύψει ότι «σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων βραχείας διάρκειας και στη συνέχεια σε σταθμό μεταφόρτωσης φαίνεται ότι έχει μετατραπεί ο χώρος των παλιών σφαγείων των Γαργαλιάνων. Αδιάψευστος μάρτυρας οι σχετικές φωτογραφίες αναγνώστη της σελίδας μας που δείχνουν σκουπίδια να έχουν τοποθετηθεί στο χώρο. Το ερώτημα που γεννάται, πλέον, είναι ποιος θα προστατεύσει το περιβάλλον και τους πολίτες από τη δημιουργία τέτοιων ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, πόσω μάλλον τη στιγμή που δεν έχουν καμία σχετική αδειοδότηση και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση».
Τον Αύγουστο του 2017 αποκαλύψαμε ότι “Μετά από καταγγελία αναγνώστη μας, ο οποίος μας έστειλε φωτογραφίες που δείχνουν πληθώρα σκουπιδιών αλλά και μπαζών στο πέρασμα του χρόνου να συσσωρεύονται στο χώρο που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία των Γαργαλιάνων, διαπιστώσαμε την τραγική και συνάμα απαράδεκτη εικόνα, καθώς ο χώρος φαίνεται να μετατρέπεται σιγά σιγά σε νέα χωματερή. Το θέμα της παράνομης ρίψης απορριμμάτων στα παλιά σφαγεία των Γαργαλιάνων “έφερε” στο φως το δημοσιότητας για πρώτη φορά το gargalianoionline στις 29 Μαΐου 2017, ενώ λίγες ημέρες αργότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ε. Ανδρινόπουλος, σε ερώτησή του προς τον Δήμαρχο Τριφυλίας είχε ζητήσει εξηγήσεις.
Ο κ. Κατσίβελας στην απάντησή του, τότε, είχε αναφέρει πως το γεγονός αυτό συνέβη μια φορά, καθώς φορτωμένο απορριμματοφόρο του Δήμου είχε πάθει ζημιά και κάπου έπρεπε να αδειάσουν τα απορρίμματα προκειμένου να πάει στο συνεργείο, σημειώνοντας πως τα απορρίμματα έπειτα από δύο ώρες φορτώθηκαν σε άλλο φορτηγό για να καταλήξουν στο Αλιμάκι”.
Σήμερα, με βίντεο-ντοκουμέντο και φωτογραφίες που είναι τρανταχτά στοιχεία αποδείξεων, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ότι ο χώρος στα παλιά σφαγεία Γαργαλιάνων έχει μετατραπεί από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας σε παράνομο σκουπιδότοπο και τα σκουπίδια καίγονται, κι αυτό είναι τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα».

***  Κοπή βασιλόπιτας με σημαντικές ανακοινώσεις για την Αρχαία Θουρία 
Παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας στην κατάμεστη αίθουσα της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ την εκδήλωση τίμησε  με την παρουσία της και η αντιπεριφερειάρχης Ε. Αλειφέρη. Το δήμαρχο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του «Διοκλή», Γ. Φάββας, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του δημάρχου Π. Νίκα, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Φάρις», Α. Μπελογιάννη, ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου και πλήθος φίλων και μελών της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τατούλης δήλωσε την ολόθερμη συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ανασκαφικό έργο που επιτελείται στην Αρχαία Θουρία και υποσχέθηκε τη συνέχιση της οικονομικής του στήριξης και στο μέλλον μέσω προγραμματικής σύμβασης.
Με τη σειρά της η ανασκαφέας Ξένη Αραπογιάννη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Β. Τσούλο, για την παραχώρηση της αίθουσας. Επίσης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου στη Θουρία κατά το παρελθόν έτος και ευχαρίστησε τους συνεργάτες της στην ανασκαφή, αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και εργατοτεχνικό προσωπικό, καθώς και τους χορηγούς χάρις στους οποίους πραγματοποιούνται οι ανασκαφές της Θουρίας: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Καλαμάτας, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Γ. και Β. Καρέλια.

***

***  Αθλητική ενημέρωση :


*** Για την  19  αγωνιστική στη Super League :
Σάββατο 27-01-2018 :
~ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  2-0   .- ^
Τα  γκολ : 45+3΄ Τουράν , 75΄Τουράν .- ^
Κάρτες : Σικουλού , Μπαλάφας ,Βάντερσον , Τουράν , Μάλσα , Σπίνουλας , Γεωργίου , κόκκινη : Βάντερσον
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    0-0  .- ^
 Τα  γκολ :
Κάρτες : Μπαρτολίνη, Οικονόμου , Τσουκαλάς , Άλτμαν , Τζούαρεζ, Χ. Δώνης , Στάϊκος ,  κόκκινη : Στάϊκος
~ ΑΕΚ Αθηνών- ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964  2-0 , (1-0) .- ^
Τα  γκολ : 40΄ Λ. Χριστοδουλόπουλος  63΄Λιβάγια ,
Κάρτες : Όμο , Βράνγιες , Αναστοσόπουλος , Κουκόλης ,
Κυριακή 28-01-2018 :
 ~ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Τα  γκολ :
Κάρτες :
~   ΞΑΝΘΗ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
Τα  γκολ :
Κάρτες :
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Τα  γκολ :
Κάρτες :
~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. - ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ
Τα  γκολ :
Κάρτες :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Π.

***Β΄ Εθνική  13η αγωνιστική Football League :
Σάββατο   27-01-2018 :
~ ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ - ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ  3-1 .-^
~ ΤΡΙΚΑΛΑ 1963 - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας  1-1 .- ^
~ ΑΕ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ- ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ 0-0 .- ^
~ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ  0-0 .- ^
Κυριακή 28-01-2018 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας - ΟΦΗ
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ -ΒΕΡΟΙΑ
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης  0-3  α.α. .-^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ- ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ

*** Για την Γ΄ Εθνική 3rd  League :
Σάββατο 27-01-2018 : 17η αγωνιστικής 4ος Όμιλος :
~ ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ-ΑΟ ΑΧΙΛΕΑΣ Φαρσάλων6-2 .- ^
Κυριακή 28-01-2018 :
.* 1ος  Όμιλος  , 14η αγωνιστική
~ Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου -Α.Ο. Καβάλας
~ Νέστος Χρισούπολης-Ορφέας Ξάνθης
~ Μ. Αλέξανδρος Καρπερίς-ΑΕ. Διδιμοτοίχου
~ Απόλλων Παραλιμνίου -ΑΣ Ελπίς Σκουτάρεος
~ Άρις Αβάτου -Δόξα Προσκυνητών
~ Αετός Ορφανού - Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου
.* 2ος Όμιλος   , 21 αγωνιστική
~ Αλμωπός Αριδέας - ΑΕ. Αλεξανδρίας
~  Πιερικός -Λαγκαδάς
~ Νάουσα -Α.Ο. Καρδιάς
~ Άρις Παλαιοχωρίου - Μακεδονικός
~ Αγροτικός Αστέρας- Α.Ε. Καρδίτσας
~ Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα - Εδεσσαϊκός
~ Καμπανιακός -Κιλκισιακός
.* 3ος  Όμιλος , 17η  αγωνιστική
~ ΑΕ. Λευκίμης -Αστέρας Παραποτάμου
~ Δόξα Κρανούλας - Εθνικός Φιλιππιάδας
~ Νέος Αμφίλοχος -Ερμής Αμυνταίου
~ Μακεδονικός Φούφα - Πανευκάδιος
~ Τιλικράτης 2014 - Σκουφάς Κομποτίου
~ ΑΕΠ Καραγιαννίων - Καστοριά
.* 4ος  Όμιλος ,
~ Διγενής Νεοχωρίου -Αλμυρός
~ Οπούντιος Μαρτίνου - ΑΠΟΚ Βελούχι
~ Νίκη Βόλου -Α.Ο. Θήβα
~ Αμβρυσσέας Διστόμου - ΑΟ. Σελανών
~ Ρήγας Φεραίος - Ολυμπιακός Βόλου 1937
.*
 *** Για την 19η  αγωνιστική U20  Super League :
Σάββατο 27-01-2018 :
~ Πανιώνιος -ΠΑΣ Γιάννινα  3-2 .- ^
~ Αστέρας Τρίπολης -Ολυμπιακός Π.  1-1 .- ^
 Κυριακή 28-01-2018 :
Απόλλων Σμύρνης -Παναθηναϊκός
Παναιτωλικός -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Ατρόμητος Αθ. -ΑΕΛ Λάρισσα
ΑΕΚ Αθηνών- Λαμία 1964
Τρίτη 30-01-2018 :
Ξάνθη-Λεβαδειακός

 *** Για την 20η αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
Πέμπτη 25-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ κ.α.83-83 ,(47-37) .- 
Παράταση : 94-93 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 29-1718-20 , 12-21 , 24-25 , Ο.Τ. : 11-10  .-
~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  87-68 , (39-30) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-14 , 19-16 , 21-17 , 27-21 .- ^
~ ΜΑΛΑΓΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  83-85 , (43-46).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19 , 22-27 , 21-21 , 19-18 .- ^
~ Παρασκευή 26-01-2018 :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ 81-72 , (39-30) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-19 , 21-11 , 16-16 , 26-26 .- ^
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  86-82 , (42-44) .-
Τα  δεκάλεπτα : 22-18 , 20-26 , 23-13 , 21-25 .-
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  89-78 ,(43-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-20 , 19-14, 14-29 , 32-15 .-   ^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΚΙΜΚΙ   85-83 , (46-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-24 , 23-20 17-20 , 22-19 .- ^
~   ΜΙΛΑΝΟ   - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 102-111 ,(50-57) .- ^
Τα  δεκάλεπτα26-30 , 24-27 ,  20-26 , 32-28 .- ^

*** Για το Ευρωπαϊκό  μπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 20
25.01. 21:15ΠαναθηναϊκόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
25.01. 21:45ΟυνικάχαΜπασκόνια
 
25.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΑναντολού Εφές
 
26.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜπάμπεργκ
 
26.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπαρτσελόνα
 
26.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟλυμπιακός
 
26.01. 21:30ΒαλένθιαΚίμκι
 
26.01. 21:45ΜιλάνοΜακάμπι Τελ Αβίβ

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  :
Κατάταξη (σε 20 αγώνες)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας    16-4  
Φενέρμπαχτσε       14-6   
Ρεάλ Μαδρίτης      13-7   
Παναθηναϊκός        13-7  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ολυμπιακός               13-7    
Ζαλγκίρις Κάουνας   12-8    
Κίμκι                          11-9   
Μακάμπι Τελ Αβιβ    11-9  
-----------------------------
Μπασκόνια                9-11   
Μάλαγα                     8-12    
Μπάμπεργκ               7-13    
Μπαρτσελόνα           7-13    
----------------------------
Ερυθρός Αστέρας      8-12    
Βαλένθια                    7-13    
Αρμάνι Μιλάνο          6-14    
Αναντολού Εφές         5-15   


  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 ήττα εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ     εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ      εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ     εντός
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης     εκτός

***  Οι δύο επόμενες αγωνιστικές :
Αγωνιστική ημέρα: 21

01.02. 19:00Αναντολού ΕφέςΒαλένθια
 

01.02. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΡεάλ Μαδρίτης
 

01.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

01.02. 21:00ΟλυμπιακόςΦενερμπαχτσέ
 

01.02. 22:00ΜπαρτσελόναΜιλάνο
 
02.02. 19:00ΚίμκιΟυνικάχα
 
02.02. 21:00ΜπάμπεργκΠαναθηναϊκός
 
02.02. 21:30ΜπασκόνιαΕρυθρός Αστέρας
 
Αγωνιστική ημέρα: 22
08.02. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπαρτσελόνα
 
08.02. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια
 
08.02. 21:30ΒαλένθιαΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
08.02. 21:45ΟυνικάχαΑναντολού Εφές
 
09.02. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπάμπεργκ
 
09.02. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΜιλάνο
 
09.02. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΚίμκι
 
09.02. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΟλυμπιακός

*** Για την Α1  στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο 27-01-2018 :
~ ΚΥΜΗ - ΓΣ. ΛΑΥΡΙΟΥ  94-81 (47-44)  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-23 , 25-21 , 23-14 , 24-23.- ^
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ ΦΑΡΟΣ  74-65  (36-33) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 18-12 ,18-21 , 20-14 , 18-19 .- ^
~ ΡΕΘΥΜΝΟ Κρήτης - ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου 89-61 (43-34) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 21-15 , 22-9 , 24-18  .- ^
~ ΤΡΙΚΑΛΑ  - ΑΕΚ Αθηνών  71-82 (40-45) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 20-22 , 20-23 , 19-19 , 12-18 .- ^
~ ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   81-68 , (48-33).- ^
Τα δεκάλεπτα : 26-20 , 22-13 , 16-15 , 17-20 .- ^

*** Για την Β2  στο Ελληνικό Μπάσκετ  :
Σάββατο 27-01-2018  :
ΑΕ.Λάρισσα - Μαρούσι  82-83  .- ^
Α.Σ. Καρδίτσας- ΑΣΕ. Δούκας  84-75 .- ^
 Α.Σ. Παπάγου - Δόξα Λευκάδας   78-58  .- ^
Απόλλων Πάτρας - Εθνικός Πειραιώς  70-81 .- ^
Αρκαδικός - Ηρακλής Θεσσαλονίκης  83-85  .- ^
Γ.Σ. Ερμής Αγιάς - Χολαργός 75-78  .- ^
Περιστέρι - Αμύντας  88-68 .- ^

*** Για την Α1 στο μπάσκετ Γυναικών 13η αγωνιστική :
Σάββατο 27-01-2018 :
Παναθηναϊκός Αθηνών-Ολυμπιακός Βόλου 53-67 .- ^
Νίκη Λευκάδας - Ολυμπιακός Πειραιώς  60-75 .- ^
Κυριακή 28-01-2018 :
Πανιώνιος -Εσπερίδες Καλλιθέας
ΑΕΟ Πρωτέας Βούλας - Φάρος Κερατσινίου
Παναθλητικός Συκεών - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Αθηναϊκός -ΑΟ. Δάφνη Αγίου Δημητρίου

*** Για το  βόλεϊ Α1  Ανδρών  :
Σάββατο 27-01 -2018 :
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης-Νίκη Αιγινίου   3-0  σετ  .- ^

*** Για το  Βόλεϊ Α1 Γυναικών  :
Σάββατο 27-01-2018 :
Ηρακλής Κηφισιάς- Α.Ο. Θήρας   0-3  α.α. σετ -^
Α.Ο. Μαρκόπουλου - ΑΟΝ Πανναξιακός  0-3  .- σετ .-^
Αίας Ευόσμου - Άρης Θεσσαλονίκης  1-3  .- σετ ^
Α.Ο. Πορφύρας -Μακεδονικός Αξιού   0-3  σετ  .- ^

*** Για την Α1 στο Χάτμπόλ  στην Ελλάδα :
Σάββατο 27-01-2018 :
Γ.Σ. Δράμας 86 - ΑΕΚ Αθηνών  26-37 .- ^
Ξάνθη -Πανελλήνιος  33-27 .- ^
ΑΣΕ Δούκας - Φίλλιπος Βέροιας 24-21 .- ^
Αεροπός Εδεσσας - ΠΑΣ Φοίβος Συκεών  32-24 .-^
Διομήδης Άργους - ΓΑΣ Καματερού  16-13  .- ^

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  :
Α  ΤΟΠΙΚΟ  : 16η  αγωνιστική
Σάββατο  27-01-2018  :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  1-1 .- ^
Α.Ο.  ΑΣΠΡΌΧΩΜΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 1-5 .- ^
Α1  ΤΟΙΠΙΚΟ : 16η αγωνιστική
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  1-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Ανάληψης-ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας  0-0 .- ^
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης   4-1 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ : 15η αγωνιστική , 1ος Όμιλος
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ /ΗΡΑΚΛΉΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  0-0  .- ^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΡΙΟΣ  1-3 .- ^
2ος  Όμιλος , 14η αγωνιστική
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ  3-1 .- ^{ΔΕΥΤΈΡΑ 22-01-2018} .-
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -  ΠΑΟ ΚΑΛΙΘΕΑΣ   0-0 .- ^{15η αγωνιστική  Σάββατο  27-01-2018} .-
Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ  9η  αγωνιστική
ΑΠΟΠ ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας - Α.Ο. ΧΑΤΖΗ  3-0 .-  α.α. .-^ {22-01-2018}.-
ΝΕΣΤΩΡ Πύλου -Α.Ο. ΛΕΪΚΩΝ  1-2 .- {10η αγων27-01-2018 } .-

***

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5979   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 669   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: