ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Arfara  News  - 2-  NEA ΑΠΟ ARFARA MESSHNIAS 
TETARTH 05-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .

Arfara  News  - 2-  NEA ΑΠΟ ARFARA MESSHNIAS 
TETARTH 05-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/06/arfara-news-2-nea-arfara-messhnias.html


~**  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !


*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2019  :                                         

1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Σάββατο  01  ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~***  ΚΑΛΟ  ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για  ΟΛΟΥΣ μας ! ~**  ΟΜΟΡΦΟ  Σαββατοκύριακο επίσης !:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news_94.html .- 

2.-  ARFARA NEWS Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 01  ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ΚΑΛΟ  και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ  ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥ μας !  Χαρούμενο Σαββατοκύριακο !   ~  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .- 
3.- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .Δευτέρα  03 -06-2019 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα  03 -06-2019 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .    :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html  .- 
  4.- ~** ARFARA NEWS - 2 - Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας 
Δευτέρα 03- Ιουνίου 2019 ΣΤΑ ΑΓΙΆΖΙ της ενημέρωσης  :
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/06/arfara-news-2-03-2019.html .-                  
 5.- ~** ARFARA NEWS Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 04-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .- 
  6.-   ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τετάρτη 05-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .-  
7.-  Arfara  News  - 2-  NEA ΑΠΟ ARFARA MESSHNIAS 
TETARTH 05-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/06/arfara-news-2-nea-arfara-messhnias.html  .-                                      

***   


*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009        
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-
http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-

*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γοέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

*** Δηλώνουν χαρούμενα με την εκλογή Νίκα τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας 


«Η εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, «μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βαθύς γνώστης των προβλημάτων, αλλά και των ευκαιριών της Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι θα ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα νέα του καθήκοντα, στα οποία η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας θα είναι αρωγός.
Η Πελοπόννησος συγκεντρώνει από πλευράς τουριστικού ενδιαφέροντος σημαντικά στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Απαιτείται, όμως, σύνθεση απόψεων και σωστή στόχευση στη βάση των σύγχρονων τάσεων της διεθνούς ζήτησης, πράγμα που προϋποθέτει προσεγγίσεις τεχνοκρατικού, αποκλειστικά χαρακτήρα. Και τούτο, διότι, ειδικά από εφέτος, η χώρα μας εισέρχεται σε μια φάση έντονου εξωτερικού ανταγωνισμού από χώρες γειτονικές αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου, που σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα λόγω Brexit, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα».  

***    Θετικό φινάλε για τους παραγωγούς πατάτας της Μεσσηνίας   





Μια θετική χρονιά μετρούν οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία, καθώς, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες, το τελικό στάδιο της παραγωγής βρίσκει καλλιεργητές και μεταποιητές ικανοποιημένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αργυρίου στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, από την εξαγωγική εταιρεία Agrexpo, σημείωσε ότι «αν και αργήσαμε να ξεκινήσουμε κατά δέκα μέρες περίπου, η παραγωγή άρχισε με αποδόσεις που ήταν κάτω από τους 3 τόνους, ενώ τώρα, προς το τέλος, έφτασε να αγγίζει και τους 5 τόνους, ανεβάζοντας τη μέση στρεμματική απόδοση περίπου στους 4 τόνους.
Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η φετινή είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχο σκηνικό έχουμε και με τις τιμές, που κρατήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, κυμαινόμενες από 60 λεπτά στο ξεκίνημα μέχρι 45 λεπτά στο τέλος».
Αν και υπήρχε φόβος ότι θα συμπέσουν οι παραγωγές της Αχαΐας και του Βόλου με την παραγωγή της Μεσσηνίας και αυτό θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες αγορές για την πατάτα είναι η αγορά της Πολωνίας και ακολουθούν της Τσεχίας και της Ρουμανίας.
Σε αυτές τις τιμές απορροφήθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες και ακόμα κάνουμε εξαγωγή», τόνισε ο κ. Γκούμας. «Το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως και του 2018, είχαμε μεγάλη εισαγωγή ποσοτήτων πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ποσότητες, οι παραγωγοί μας θα πουλούσαν ακριβότερα την πατάτα και θα είχαν μεγαλύτερα έσοδα. Το 2019 εισάγαμε 113.000 τόνους πατάτας. Οι ποσότητες αυτές σήμαιναν μία αύξηση της τάξης του 55,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018».
Από την πλευρά της Ένωσης Μεσσηνίας, ο τέως πρόεδρος Κώστας Κατσούλης δήλωσε: «Η παραγωγή σε γενικές γραμμές έχει πάει καλά, αφού αυτήν τη στιγμή έχει φύγει το 85% και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι από 45 έως 55 λεπτά. Οι ψηλές πατάτες έχουν φύγει για τις αγορές του εξωτερικού, αλλά το χονδρό μέγεθος παραμένει στο εσωτερικό».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, η ψηλή πατάτα ήταν 10 λεπτά φτηνότερη. Μικρή ζημιά δημιουργήθηκε από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά αυτό δεν επηρέασε πολύ τους παραγωγούς.



***   Απόσυρση των νομοσχεδίων για τους κώδικες ζητούν οι Εισαγγελίες    


«Θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και θα εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας» 
Για μαζικές αποφυλακίσεις προειδοποιούν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητώντας να αποσυρθούν τα νομοσχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όπως προειδοποιούν, εκτός από αποφυλακίσεις, από τις προωθούμενες διατάξεις υπάρχει κίνδυνος και παραγραφής. Επίσης, τονίζουν ότι η μετατροπή κακουργημάτων σε πλημμελήματα και η μείωση των ορίων των ποινών θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και θα εντείνουν το αίσθημα ατιμωρησίας.
 Κίνδυνος
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ), αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.
 Δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις τους
Εξάλλου, η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας, θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.
Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων». Β.Β.  

***   Η κακόγουστη φάρσα και η μερική εκκένωση  
Μέχρι σήμερα τα περισσότερα τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βόμβας στην Καλαμάτα αφορούσαν στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και το κτήριο του Διοικητηρίου.
Χθες, όμως, υπήρξε τηλεφώνημα για βόμβα σε κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας και ειδικότερα σε αυτό της Εθνικής στην πλατεία. Αμέσως σήμανε συναγερμός και αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο, ενώ εκκενώθηκε και η τράπεζα. Το συμβάν θεωρήθηκε λήξαν όταν στο εσωτερικό του υποκαταστήματος έγινε έλεγχος από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της Αστυνομίας, ο οποίος δεν εντόπισε κάτι.
Όμως, αναγνώστρια που κατοικεί στην ίδια πολυκατοικία που στεγάζεται η τράπεζα μας ενημέρωσε ότι έμαθε για τη βόμβα μέσω της ιστοσελίδας μας και μας ζήτησε να μεταφέρουμε την απορία της, για το αν θα έπρεπε να εκκενωθεί όλη η πολυκατοικία, όπως και γειτονικά καταστήματα.
Το ερώτημα είναι εύλογο, καθώς μπορεί να ήταν φάρσα, αλλά αν δεν ήταν;  Π.Μπ.

***  Στα «κάγκελα» οι δικηγόροι
Δε θα ανοίξουν σήμερα τελικά τα δικαστήρια, καθώς λόγω της τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρείται στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ειδικά σ’ αυτά της «σταυροδοσίας», δόθηκε νέα παράταση ως την Παρασκευή.
Σημείωναν, δε, χαρακτηριστικά: 18 ημέρες συνολικά κλειστά τα δικαστήρια για 2 ημέρες εκλογών… Όχι τίποτε άλλο, αλλά ακολουθούν και οι εθνικές εκλογές και στη συνέχεια το «κλείσιμο» της θερινής περιόδου, οπότε αρκετές υποθέσεις πρόκειται να αναβληθούν για ακόμα μια φορά… Κ. Γαζ.

***  Διακοπή ρεύματος σε Βέργα, Σωτηριάνικα, Αλτομυρά και Χαραυγή  
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη, 6 Ιουνίου, στις Τ.Κ. Σωτηριανίκων, Βέργας, Αλτομυρών και Χαραυγής, από 8.00 π.μ. έως 3.00 μ.μ.

***  Έτοιμος να πέσει στη «μάχη» ο Π. Χαλβατσιώτης 
 
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι υποψήφιοι για να τα πλαισιώσουν δηλώνουν πανέτοιμοι! Είναι χαρακτηριστική, δε, η φωτογραφία που επέλεξε ο ιατρός μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Χαλβατσιώτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο “facebook” για να δείξει την «ετοιμότητά» του.
Ενθυμούμενος τη στρατιωτική του θητεία ως «αλεξιπτωτιστής», συμπληρώνει τη «λεζάντα» γράφοντας: «Έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Φοράμε και το βοηθητικό αλεξίπτωτο και περιμένουμε την εντολή να ανέβουμε στον Ηρακλή για να μας πάει στη ζώνη ρίψης.
Life noteworthy possesses repetitive circles (Είναι αξιοσημείωτο ότι η ζωή έχει επαναλαμβανόμενους κύκλους)».
Κ. Γαζ.

*** «Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες τα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μεσσηνία
Τηλεφωνική μέτρηση «έτρεξε» την προηγούμενη εβδομάδα
 Το κλίμα «ευφορίας» που επικρατεί ευλόγως στις τάξεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις άκρως επιτυχημένες «κάλπες» των ευρωεκλογών και της αυτοδιοίκησης, αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί και στην «Πειραιώς» ανασυντάσσονται για την τελική «επικράτηση» στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι το «φλέγον» ζήτημα των ημερών, καθώς η διαγραφόμενη «επιστροφή» της Ν.Δ. στην «εξουσία» έχει δημιουργήσει υπερπληθώρα ενδιαφερομένων να τα πλαισιώσουν σ’ όλη τη χώρα.
Ίδια είναι η εικόνα και στη Μεσσηνία, όπου σε συνδυασμό με την ποσόστωση που «επιβλήθηκε» και «ορίζει» τη συμμετοχή τριών τουλάχιστον γυναικών, αλλά και την πιθανότητα «κατάκτησης» 4 εδρών, οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί και σίγουρα κάποιοι στο τέλος θα μείνουν δυσαρεστημένοι.
Την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με τις τελευταίες «μετρήσεις» για τις περιφερειακές εκλογές, «έτρεξαν» μετρήσεις και για συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν ακουστεί ή εξετάζονται από τα κεντρικά του κόμματος. Συγκεκριμένα, απ’ όσους «κλήθηκαν» να απαντήσουν στη «μέτρηση», ζητήθηκε η άποψή τους για τα ονόματα του Περικλή Μαντά, του Δημήτρη Σαμπαζιώτη, του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και του Χρήστου Παναγόπουλου από πλευράς ανδρών, ενώ από πλευράς γυναικών αυτά της Παναγιώτας Ντίντα, της Νατάσσας Κυριακοπούλου και της Μαρίας Οικονομάκου.
Από τη μέτρηση απουσιάζουν, όπως είναι φυσικό, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία, αλλά και εκείνα του πρώην υπουργού Γιάννη Λαμπρόπουλου και του πολιτευτή Μίλτου Χρυσομάλλη. Έχοντας μια «δεξαμενή» περίπου 20.000 ψήφων ο πρώτος και 12.000 ο δεύτερος από τις τελευταίες εκλογές, σε πιο δύσκολες συνθήκες για τη Ν.Δ., θα πρέπει να  θεωρείται δεδομένη η παρουσία τους στο «ψηφοδέλτιο» και μεγάλη έκπληξη το αντίθετο.
Αντιστοίχως, στη μέτρηση που έτρεξε αναφορικά με τις γυναίκες που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο απουσιάζει η Πιπίνα Κουμάντου, που θα πρέπει κι αυτή να θεωρείται «σίγουρη», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλεισμένη» θέση φαίνεται πως έχει και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, που διεκδίκησε το Δήμο Τριφυλίας.
Σε όλα τα παραπάνω οφείλουμε να προσθέσουμε τα ονόματα του πρώην αντιδημάρχου Καλαμάτας, ιατρού  Παναγιώτη Γιαννόπουλου και του δικηγόρου, με καταγωγή από το Πεταλίδι, Δημήτρη Αναστασόπουλο, που εκφράζουν την πεποίθηση ότι και αυτοί θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Μεσσηνία. Όπως γίνεται αντιληπτό με όλα τα παραπάνω, η στελέχωση του «ψηφοδελτίου» στη Μεσσηνία έχει εξελιχθεί σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες. Είναι δεδομένο ότι τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όσον αφορά στη Μεσσηνία εμπιστεύεται απόλυτα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κάτι που έγινε αντιληπτό και στους πλέον δύσπιστους το προηγούμενο διάστημα…
Τέλος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν λίγες ημέρες ακόμα, καθώς το πιο πιθανό είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν ταυτόχρονα με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που- όπως το προσδιόρισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής- θα είναι μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου.
 Υ.Γ.: Να συμπληρώσουμε ότι σε επικοινωνία μας με τη Μαρία Οικονομάκου μάς επιβεβαίωσε και η ίδια ότι της έγινε γνωστό ότι το όνομά της περιλαμβάνεται σε μέτρηση για το ψηφοδέλτιο, ωστόσο ήταν κατηγορηματική ότι δεν ενδιαφέρεται η ίδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.   Του Κώστα Γαζούλη

***  Μια ανάσα για την έναρξη των αιτήσεων για τους Παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ 2019-2020  
Στις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τη νέα σχολική χρονιά.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι εκφράζουν βεβαιότητα ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ, χάρη στην αυξημένη χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος και των νέων τμημάτων που δημιουργούνται.
Η διάθεση των vouchers στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ για το σύνολο των παιδιών των δικαιούχων θα γίνει από την πρώτη κιόλας κατανομή, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.
Οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι αιτούντες, καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) με προθεσμία 22 ημερών. Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εκδοθούν το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου, ενώ τα οριστικά στις 15/7.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα, (αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ τα κριτήρια επιλογής είναι το οικογενειακό εισόδημα, η εργασιακή θέση, η οικογενειακή κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ). Οι αιτήσεις των ΑμεΑ γίνονται δεκτές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη άλλο κριτήριο.
Πέρυσι υποβλήθηκαν 161.000 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 141.000 και δόθηκαν 95.000 vouchers, ενώ στη δεύτερη κατανομή εξυπηρετήθηκαν άλλες 32.000 περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός δομών περίπου 14.000 παιδιά.
Για φέτος οι ανωτέρω εξέφρασαν βεβαιότητα ότι θα λάβει το πολυπόθητο «εισιτήριο» για δωρεάν φιλοξενία στους σταθμούς το σύνολο των αιτούντων. Κι αυτό, διότι, αφενός, βρέθηκαν τα απαιτούμενα έξτρα κονδύλια (επιπλέον 36. εκατ. ευρώ, συνολικά 270 εκατ. ευρώ), αφετέρου αυξημένες θα είναι από το Σεπτέμβριο οι θέσεις στις δομές. Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής (στο νηπιαγωγείο από 4 ετών), απελευθερώνονται 9.000 θέσεις για βρέφη και νήπια, ενώ με την ίδρυση νέων τμημάτων από τους Δήμους σε ήδη υφιστάμενες δομές προστίθενται άλλες 3.000 θέσεις.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων, συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εναρμονιστούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τους με τις προδιαγραφές λειτουργίας που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση των Δήμων με έως 50.000 ευρώ ανά σταθμό, ενώ οι αιτήσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου.
Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Χαρίτσης, έχουν εγκριθεί αιτήσεις 103 Δήμων για 495 σταθμούς, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα με την έλλειψη θέσεων φιλοξενίας βρεφών και νηπίων είναι οξύ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κα Φωτίου, 161 δήμοι δε διαθέτουν καθόλου βρεφικούς σταθμούς, 83 Δήμοι έχουν 100 - 200 λιγότερες θέσεις από τις προσφερόμενες από το πρόγραμμα και 48 έχουν διπλάσια ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις.
Η κα Φωτίου αναφέρθηκε, επίσης, στο συνολικό πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των παιδιών (σχολικά γεύματα κ.λπ.), ενώ όπως είπε, η σχετική χρηματοδότηση από τα 822 εκατ. ευρώ της προηγούμενης κυβέρνησης διαμορφώνεται φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ.
Την ικανοποίηση της ΕΕΤΑΑ για την αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εξέφρασε ο κ. Γκοτσόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα έχει αποκτήσει αξιοπιστία και ενδεικτικό είναι ότι το 2014 συμμετείχαν 3.400 δομές, ενώ σήμερα φτάνουν τις 4.700.
Ο ίδιος μίλησε και για τη δημιουργία νέων σταθμών που χρηματοδοτούν και οι Περιφέρειες, ενώ ειδικότερα με κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής κατασκευάζονται 30 νέοι βρεφονηπιακοί δυναμικότητας 1.500 θέσεων, που θα τεθούν σε λειτουργία από φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια.

***  Εργασίες ασφαλτοστρώσεων και αποκατάστασης στον Ταϋγετο  
Σε εξέλιξη βρίσκονται στην περιοχή του Ταϋγέτου οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση και βελτίωση κύριου οδικού δικτύου Τ.Κ. Ταϋγέτου Δήμου Καλαμάτας (που επλήγησαν από τη θεομηνία της 07-09-2016)», προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής.
Κατόπιν διαγωνισμού ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Ανταίος», που προσέφερε έκπτωση 58,55%, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ήδη, όπως αναφέρεται, έχουν πραγματοποιηθεί ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή του Ελαιοχωρίου. Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διευθέτηση ομβρίων, πλέγματα για τη συγκράτηση βράχων κ.λπ. σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στους δρόμους:
α) Γιαννιτσάνικα - Ελαιοχώρι - Περιβολάκια - Εθνική Οδός
β) Εθνική Οδός - Καρβέλι - Λαδά - Εθνική Οδός
γ) Εθνική Οδός - Νέδουσα - Μαχαλάς - Αλαγονία - Πηγές – Αρτεμισία κ.λπ.
Το συγκεκριμένο έργο εκτελείται πέραν των εργολαβιών του Δήμου Καλαμάτας για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή Αλαγονίας από τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα.
Αυτή τη στιγμή οι εργασίες των ανωτέρω εργολαβιών βρίσκονται σε εξέλιξη στο δρόμο: εθνική οδός προς Σπάρτη - Λαδά - Καρβέλι –εθνική οδός προς Σπάρτη, καθώς και στο δρόμο που συνδέει την Αλαγονία με τον οικισμό Μαχαλάς. Η ασφαλτόστρωση των τμημάτων που αποκαθίστανται θα γίνει μέσω της εργολαβίας προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, στα Περιβολάκια έγινε διαπλάτυνση του δρόμου και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης, με τη συμβολή του Δήμου Καλαμάτας, σε τμήμα που παραχώρησε δωρεάν ο παρόδιος ιδιοκτήτης Παναγιώτης Κουραμπάς, προς τον οποίο εκφράζονται θερμές ευχαριστίες. Το εν λόγω τμήμα θα ασφαλτοστρωθεί μέσω της παραπάνω εργολαβίας.

***   Πέτρος Τατούλης: «Ψηλά το κεφάλι, Αρκάδες – Ψηλά το κεφάλι, Πελοποννήσιοι»  
Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες της Πελοποννήσου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου στον πρώτο γύρο ανέδειξαν νικήτρια την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» – Πέτρος Τατούλης απέναντι σε πέντε κόμματα, και στο δεύτερο γύρο μάς τίμησαν με ένα εξαιρετικό ποσοστό ψήφων σε όλη την Πελοπόννησο.
Θέλω, ωστόσο, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου Αρκάδες, οι οποίοι για ακόμα μια φορά απέδειξαν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Αγωνιζόμαστε στον πολιτικό στίβο και στο δημόσιο βίο μαζί εδώ και 30 χρόνια, υπηρετώντας με συνέπεια την ιδεολογία και τις θέσεις μας, επιτυγχάνοντας συνεχώς νίκες που ωφέλησαν τον τόπο μας. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, από τις οποίες βγήκαμε νικητές και μαζί χαρήκαμε πολλές και σημαντικές νίκες, που δυνάμωσαν και μεγάλωσαν την Αρκαδία.
Η διαχρονική άρρηκτη αυτή σχέση μας επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές, όπου με πρωτοφανείς αντοχές σε αφόρητες πιέσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν κάθε όριο πολιτικό ή προσωπικό, με τίμησαν με την ψήφο τους, αναγνωρίζοντας το γνήσιο ενδιαφέρον μου για την Αρκαδία και την καθαρή μου στάση απέναντι σε όλα τα προβλήματά της.
Υπερασπίστηκα επίσης την Αρκαδία με τόλμη και αποφασιστικότητα απέναντι σε λαϊκιστές που όψιμα, ως μεσσίες, εκδήλωσαν το «αγνό» τους ενδιαφέρον και προσπάθησαν να την μικρύνουν με τη μιζέρια τους, ώστε να ταιριάζει με το προφίλ τους. Οι Αρκάδες τους διέψευσαν με την τρανή και καθάρια φωνή τους.
Τους διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνω πιστός στο δεσμό μας αυτό και ότι θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, από όποια θέση βρίσκομαι, για την ενίσχυσή των Αρκάδων συμπατριωτών μου. 

***  Χρηματοδότηση για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» στο Δήμο Καλαμάτας  
Σε συνέχεια αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» το έργο με τίτλο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Καλαμάτας».
Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου, το οποίο χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κυρίου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.
Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 868.000 ευρώ προ ΦΠΑ, το δε αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αγροτικών οδών με οδοστρωσίες, ασφαλτικά και τσιμεντοστρώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Καλαμάτας, Άριος και Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας.

***  Σύμβαση για ανακαίνιση των χώρων υγιεινής στο δημοτικό στάδιο  
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Ικτίνος ΑΕ υπέγραψαν χθες σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Ανακαίνιση χώρων υγιεινής (WC) Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας». Ανάδοχος κατόπιν διαγωνισμού αναδείχθηκε η εταιρεία Ικτίνος ΑΕ, που προσέφερε έκπτωση 48,49% επί προϋπολογισμού 74.335 ευρώ με το ΦΠΑ.
Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, συνέταξε τη μελέτη για το εν λόγω έργο και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018, σε συνέχεια υπογραφής προγραμματικής σύμβασης από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και το δήμαρχο.
Θα ανακαινισθούν εκ βάθρων οι χώροι υγιεινής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 12 WC για το κοινό και 2 για ΑμεΑ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Καλαμάτας και η προθεσμία εκτέλεσής του ανέρχεται σε 90 ημέρες.

***   Διεθνές Συνέδριο από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας    
«Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία. Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου»
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Φράγκοι και Βενετοί στη Μεσσηνία. Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου» πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, από 7 έως 9 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Elysian Luxury Hotel & Spa στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.
Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 7 του μήνα, στις 7.30 το απόγευμα.

***  Θετικό φινάλε για τους παραγωγούς πατάτας της Μεσσηνίας  
Μια θετική χρονιά μετρούν οι παραγωγοί πατάτας στη Μεσσηνία, καθώς, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες, το τελικό στάδιο της παραγωγής βρίσκει καλλιεργητές και μεταποιητές ικανοποιημένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αργυρίου στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", ο εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, από την εξαγωγική εταιρεία Agrexpo, σημείωσε ότι «αν και αργήσαμε να ξεκινήσουμε κατά δέκα μέρες περίπου, η παραγωγή άρχισε με αποδόσεις που ήταν κάτω από τους 3 τόνους, ενώ τώρα, προς το τέλος, έφτασε να αγγίζει και τους 5 τόνους, ανεβάζοντας τη μέση στρεμματική απόδοση περίπου στους 4 τόνους.
Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι η φετινή είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχο σκηνικό έχουμε και με τις τιμές, που κρατήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, κυμαινόμενες από 60 λεπτά στο ξεκίνημα μέχρι 45 λεπτά στο τέλος».
Αν και υπήρχε φόβος ότι θα συμπέσουν οι παραγωγές της Αχαΐας και του Βόλου με την παραγωγή της Μεσσηνίας και αυτό θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής, κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες αγορές για την πατάτα είναι η αγορά της Πολωνίας και ακολουθούν της Τσεχίας και της Ρουμανίας.
Σε αυτές τις τιμές απορροφήθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες και ακόμα κάνουμε εξαγωγή», τόνισε ο κ. Γκούμας. «Το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως και του 2018, είχαμε μεγάλη εισαγωγή ποσοτήτων πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ποσότητες, οι παραγωγοί μας θα πουλούσαν ακριβότερα την πατάτα και θα είχαν μεγαλύτερα έσοδα. Το 2019 εισάγαμε 113.000 τόνους πατάτας. Οι ποσότητες αυτές σήμαιναν μία αύξηση της τάξης του 55,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018».
Από την πλευρά της Ένωσης Μεσσηνίας, ο τέως πρόεδρος Κώστας Κατσούλης δήλωσε: «Η παραγωγή σε γενικές γραμμές έχει πάει καλά, αφού αυτήν τη στιγμή έχει φύγει το 85% και οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι από 45 έως 55 λεπτά. Οι ψηλές πατάτες έχουν φύγει για τις αγορές του εξωτερικού, αλλά το χονδρό μέγεθος παραμένει στο εσωτερικό».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, η ψηλή πατάτα ήταν 10 λεπτά φτηνότερη. Μικρή ζημιά δημιουργήθηκε από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, αλλά αυτό δεν επηρέασε πολύ τους παραγωγούς.

***  «Funky Μεσσηνία»: Η τοπική κουζίνα μέσα από μια άλλη ματιά…  
«Σκέψου ένα υπόσκαφο εστιατόριο που βλέπει στο Navarino Bay. Είναι στο χώρο όπου κάνουν τα μαθήματα γκολφ (σ.σ. The Bay Course). Είναι μόνο του, κοιτάει τη θάλασσα και είναι κάτω από το έδαφος. Μπαίνεις από τη μία μεριά και βγαίνεις από την άλλη. Είναι μαγικό το ηλιοβασίλεμα σε αυτό το σημείο».
Ο Νίκος Ρούσσος, εις εκ των δημιουργών του διάστερου Funky Gourmet, μου μεταφέρει τον ενθουσιασμό του για το νέο χώρο όπου θα λειτουργήσει το pop up εστιατόριό τους στην Costa Navarino, από 8 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου.
Το έτερόν του ήμισυ στην κουζίνα και στη ζωή, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, μου ανοίγει την όρεξη με τα φαγητά: «Με την ομάδα R&D του Funky Gourmet έχουμε κάνει ενδελεχή έρευνα γύρω από τη μεσσηνιακή κουζίνα, έχουμε πρόσβαση και στο αρχείο του Καπετάν Βασίλη. Συλλέξαμε, λοιπόν, πολλά στοιχεία και φτιάξαμε ένα database με υλικά, τεχνικές, συνταγές. Έχουμε καταγράψει όλα τα μεσσηνιακά προϊόντα και έχουμε κάνει δεκάδες δοκιμές».
Το μενού που έχουν ετοιμάσει είναι μια δική τους δημιουργική ερμηνεία της μεσσηνιακής κουζίνας, των υλικών και των φαγητών της. Θα αποτελείται από 9-11 πιάτα μαζί με τα γλυκά και θα συνδυάζεται από ένα εξ ολοκλήρου ελληνικό wine pairing.
Τους πιέζω να μου πουν μερικά πιάτα. Καταφέρνω να αποσπάσω κάποια, τα περισσότερα χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Το στοιχείο της έκπληξης είναι βασικό για μια funky gourmet εμπειρία:
-Τραβηχτές: «Κάνουμε δύο ειδών, μία με μαύρη τρούφα Πύλου και μέλι και μία με λευκή σοκολάτα και αχινό».
-Η μεσσηνιακή σαλάτα: «Πλούτος διαφορετικών συστατικών και υλικών μάς δίνει τη δυνατότητα για παιχνίδι με υφές και τεχνικές. Το στήσιμο θα είναι ένα καλοκαιρινό στεφάνι».
-Peking pork aka Γουρν’πούλα the FG way: «Συνδυάζουμε την πάπια Πεκίνου με το δικό μας σουβλάκι και την ψητή γουρουνοπούλα. Βάζουμε χειροποίητη σάλτσα δαμάσκηνου, τύπου hoisin sauce, και τζατζίκι. Φυσικά, δε λείπουν το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αγγούρι».
-H μανιάτικη μακαρονάδα: «Το φαγητό αυτό συνδυάζει τέσσερα απλά υλικά: ζυμαρικά, αυγό, τυρί και καμένο βούτυρο. Έπειτα από πολλές δοκιμές, την αναδημιουργήσαμε ως εξής: Φτιάχνουμε ένα χειροποίητο ραβιόλι, μέσα στο οποίο περικλείεται μελάτος κρόκος αυγού. Όταν το κόβεις, θα χύνεται στο πιάτο ο κρόκος. Το ραβιόλι ντύνεται με μια σάλτσα από beurre noisette και ζωμό κότας, με τις απαιτούμενες –εννοείται– οξύτητες, και γαρνίρεται με ένα κομμάτι από ντόπια μυζήθρα».
-Λαδερό: «Έχουμε κάνει ένα εικονικό φασόλι αρακά με τη γεύση του κλασικού λαδερού αρακά... στη διαπασών! Έχει αρκετά σύνθετη τεχνική. Πρώτα φτιάχνουμε ένα πέστο από βότανα Ταϋγέτου, όπως μελισσόχορτο, λεβάντα, μέντα, ρίγανη κ.λπ. Μετά τα απλώνουμε στον αφυγραντήρα και φτιάχνουμε μια εικονική φλούδα. Μόλις στεγνώσει, τοποθετούμε μέσα εικονικά “αρακάκια”. Τα φτιάχνουμε με τον εξής τρόπο: Κάνουμε πρώτα έναν πουρέ από αρακά. Από κάθε φασόλι αρακά βγάζουμε με προσοχή τη λεπτή μεμβράνη και την ξαναγεμίζουμε με τον πουρέ με χειρουργική ακρίβεια».
-Και άλλο λαδερό: γεμιστοί κολοκυθοανθοί: «Ανοίγουμε προσεκτικά τον κολοκυθοανθό και φτιάχνουμε έναν τέλειο αστερία. Τον αποξηραίνουμε και από κάτω κρύβουμε τη γέμιση των γεμιστών. Ίσως το πιο όμορφο πιάτο!».
-Γαλατόπιτα: «Η παραδοσιακή μεσσηνιακή γαλατόπιτα δεν έχει φύλλο, τουλάχιστον κρούστας, όπως και η δική μας. Αλλά θα έχει φύλλο από πέτσα γάλακτος! Εξ ου και γαλατό-πιτα. Και μάλιστα πολλά, σαν mille-feuille».
-Macaron παστέλι, πορτοκαλόπιτα και άλλα πολλά.
Σκιρτάω από ενθουσιασμό, ξυπνάει η βουλιμία μου, δεν πιέζω όμως άλλο. Έχω τη βεβαιότητα ότι το πρότζεκτ θα είναι επιτυχημένο. Γαστρονομικώς εννοώ. Ότι στο τέλος του δείπνου θα έχουμε συλλάβει την «ιδέα» της μεσσηνιακής κουζίνας. Ή έστω τη δική τους ιδέα για τη μεσσηνιακή κουζίνα. Κι ας μην ομνύει στο ευλαβικό δόγμα του παραδεδομένου. Μια ιδιάζουσα μεσσηνιακή, μια βαθιά ελληνική κουζίνα, με την αλκή δύο «ανθισμένων», καινοτόμων μαγείρων με υψηλό δείκτη γαστρονομικής ευφυΐας. Η εργασία τους πολύτιμη.  
Του Άγγελου Ρέντουλα, "Καθημερινή"

***  Κάλεσμα σε συλλόγους, φορείς και τοπικούς παραγωγούς για τη Λευκή Νύχτα της Κυπαρισσίας  
O Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας "Η Πρόοδος" καλεί όλους τους συλλόγους, τους φορείς αλλά και όποια ομάδα το επιθυμεί ή τοπικό παραγωγό τόσο από την Κυπαρισσία, την Τριφυλία αλλά και τις γειτονικές μας περιοχές που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της 6ης Λευκής Νύχτας Κυπαρισσίας είτε με κάποιο δρώμενο είτε με κάποια έκθεση κατά την διάρκεια της Λευκής μας Νύχτας, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019, να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6970 015 033.
Η Λευκή Νύχτα Κυπαρισσίας απευθύνεται σε όλους και θα ήταν μεγάλη μας χαρά η ενεργή συμμετοχή όλων με όποιο δυνατό τρόπο!

***  Η αποχή όπως αποτυπώθηκε στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας  
Ότι υπήρξε μεγάλη αποχή στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής είναι κάτι που αποτυπώθηκε και επίσημα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.
Εμείς, από την πλευρά μας, αναφέρουμε και τα νούμερα των έκτακτων δρομολογίων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο του πρώτου γύρου των εκλογών προστέθηκαν 21 έκτακτα δρομολόγια, ενώ σε αυτό του δεύτερου μόλις τρία.
Ένα ακόμα στοιχείο, λοιπόν, που δείχνει ότι οι ετεροδημότες επέλεξαν να απέχουν από τις εκλογές της  Κυριακής.  Π.Μπ. 

***  Αντώνης Σαμαράς για Novartis: «Δεν περιμένω τη συγγνώμη τους, θα τους πάω μέχρι τέλους»  
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αναμένεται να πυροδοτήσει η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» των όσων είπε ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής για το σκάνδαλο της Novartis. Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκ των προσώπων που θέλησε η κυβέρνηση να εμπλέξει στο σκάνδαλο τονίζει:
«Το κείμενο της παραίτησης Αγγελή, που έφερε στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα», αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές εκ-των-έσω λεπτομέρειες, τη σκευωρία που στήθηκε από αδίστακτους πολιτικούς καιροσκόπους για τη σπίλωση αντιπάλων τους. Και εκτελέστηκε, δυστυχώς, από μια ομάδα δικαστικών λειτουργών, επίορκη και εγκληματική – όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Αυτά ακριβώς που είχα ευθέως καταγγείλει από την πρώτη στιγμή με τη μήνυσή μου κατά των σκευωρών, τώρα επιβεβαιώνονται πλήρως! Εχω πεί, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω «μέχρι τέλους». Δεν έχω να προσθέσω τίποτε από την πλευρά μου. Δεν περιμένω ούτε καν τη συγγνώμη τους. Τους αφήνω στην κρίση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Εν τέλει, και στην κρίση της Ιστορίας.
Πρόκειται για μια σκευωρία χωρίς προηγούμενο – χειρότερη τελικά απ’ ό,τι καταγγέλλαμε κι εμείς που υπήρξαμε ο στόχος της! Είμαι βέβαιος, πως όλοι θα αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα. Κι όλοι θα πάρουμε μέτρα, ώστε τέτοιες αθλιότητες να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.
Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης. Εξετάζοντας αμερόληπτα και σε βάθος τις καταγγελίες Αγγελή, προκειμένου να πέσει φως στη σκοτεινή αυτή σκευωρία και να αποδοθεί το δίκαιο». Πηγή: in.gr
 

***  Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό    
Οι εκλογές μπορεί να μην τελειώνουν αυτό το καλοκαίρι όμως το θέρος ξεκίνησε και μαζί τα σχέδια για διακοπές. Με την έναρξη, λοιπόν,  και επίσημα του καλοκαιριού, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη από  σήμερα Δευτέρα των αιτήσεων για το φετινό πρόγραμμα Kοινωνικού Tουρισμού. Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2019 έως τις 31 Ιουλίου 2020 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν ενταχθεί στο μητρώο παρόχων του ΟΑΕΔ.
 Ημέρες διακοπών
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, με επιταγή κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2019-2020, ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου, και ώρα 8.00 το πρωί.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους και παρόχους, μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στις 23:59.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.
Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:
– από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή
– από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
 Υποβολή αιτήσεων
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, πρέπει να μεταβούν στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ στις οποίες ανήκουν, για την έκδοση κωδικών πρόσβασης.
Δεν απαιτείται η προσέλευση στις υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού και, παράλληλα, διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες οι οποίοι κατά το 2018:
– Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή
– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
– έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
– συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας),
– καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
 Επιταγή κοινωνικού τουρισμού
Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.
Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος, που διαθέτουν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τα δικαιολογητικά λειτουργίας τους.
Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Καρά συνέπεια, δεν υπάρχει υποχρέωση προσέλευσης των δικαιούχων στις υπηρεσίες για την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ωστόσο, αν κάποιοι δικαιούχοι αδυνατούν να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, όταν αυτά απαιτούνται, μπορούν να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την προσκόμισή τους, μέχρι την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 και ώρα 13:00.
Οι πάροχοι αποστέλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα δικαιολογητικά, μέχρι τις 14 Ιουνίου και ώρα 23.59.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Πρόγραμμα δεκαοκτάμηνης πρακτικής άσκησης 2.400 νέων δικηγόρων    
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα δεκαοκτάμηνης πρακτικής άσκησης 2.400 νέων δικηγόρων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας και σε δικηγορικά γραφεία. Αυτό απευθύνεται σε αποφοίτους Νομικών Σχολών και η επιλογή θα γίνει με ειδικά κριτήρια, όπως η οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων, ώστε να αποτυπώνεται η κοινωνική πτυχή του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, στους ασκούμενους δικηγόρους ανατίθενται αρμοδιότητες οι οποίες στοχεύουν στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτισή τους μέσω της εξοικείωσής τους με την εσωτερική λειτουργία των δικαστηρίων και εισαγγελιών. Στην συνέχεια θα γίνει κατανομή των ασκούμενων σε δικηγορικά γραφεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η πρακτική άσκηση στα δικηγορικά γραφεία θα έχει διάρκεια έξι μήνες και με αυτή θα ολοκληρώνεται η 18μηνη υποχρεωτική περίοδος και ο ασκούμενος θα μπορεί να αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Στόχος είναι η υλοποίηση της δράσης να αρχίσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις κύκλους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταβολή επιδόματος πρακτικής άσκησης στους ωφελούμενους και την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης εργαλείων, υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος ανέρχεται σε 27.270.300 ευρώ.

***   Η πρώτη καλοκαιρινή απόδραση στην Costa Navarino    
Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο The Romanos, a Luxury Collection Resort
Η Costa Navarino υποδέχεται το καλοκαίρι, καλωσορίζοντας μικρούς και μεγάλους για στιγμές χαλάρωσης, ανανέωσης και εξερεύνησης.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 14-17 Ιουνίου, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για την πρώτη καλοκαιρινή απόδραση, στο ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort. Μια εμπειρία διακοπών, γεμάτη από στιγμές ξεκούρασης στην παραλία The Dunes Beach ή απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα από το εστιατόριο Barbouni. Ένα τριήμερο με ιδιαίτερες προτάσεις τοπικής και διεθνούς κουζίνας, αλλά και με ανανέωση στο στο πολυβραβευμένο Anazoe Spa με signature ελαιοθεραπείες®.
Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, η αμμώδης παραλία, οι φυσικές ομορφιές, τα δεκάδες αθλήματα στη φύση και τη θάλασσα, αλλά και το πλήρως ανανεωμένο με τρεις νέες νεροτσουλήθρες υδάτινο πάρκο, είναι έτοιμα να κάνουν τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού ακόμα πιο λαμπερές. Η ψυχαγωγία συνεχίζεται στο ανανεωμένο αμερικανικό Diner, με μπόουλινγκ, θρεπτικά γεύματα και smoothies.
Ειδικά για το τριήμερο του Aγίου Πνεύματος 14-17 Ιουνίου οι διακοπές στο The Romanos, a Luxury Collection Resort αποτελούν την ιδανική επιλογή για όλη την οικογένεια, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει:2 διανυκτερεύσεις με πρωινό,  δωρεάν διαμονή για τα παιδιά, ένα δείπνο για δύο ενήλικες και έως δύο παιδιά στο εστιατόριο Morias, πρόσβαση στο Romanos Health Club με εσωτερική πισίνα, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και ομαδικά τμήματα Pilates, Yoga, aquarobics, stretching.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 27230-97000, ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του The Romanos, a Luxury Collection Resort.

***  Στην πρώτη 10άδα ζήτησης ξενοδοχείων τον Απρίλιο η Καλαμάτα  
Τον περασμένο Απρίλιο η Καλαμάτα εντάχθηκε στον κατάλογο με τους δέκα τουριστικούς προορισμούς της χώρας με τη μεγαλύτερη ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
Το στοιχείο αυτό καταγράφεται στην "Επισκόπηση εξελίξεων Mάιος 2019" του INSETE INTELLIGENCE του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: "Τον Απρίλιο του 2019, οι 3 δημοφιλέστεροι προορισμοί παρέμειναν αμετάβλητοι για την ελληνική αγορά σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018.
Στην πρώτη θέση προτίμησης βρίσκεται η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στην τρίτη θέση το Ναύπλιο. Για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση για το τρέχον έτος εισέρχεται η πόλη της Κέρκυρας, πιθανόν λόγω του ότι αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για το Πάσχα. Στην πέμπτη θέση υποχώρησαν τα Ιωάννινα ενώ στην έκτη ανέβηκε ο Βόλος. Στην έβδομη και όγδοη θέση εισέρχονται για πρώτη φορά το 2019 η Καλαμάτα και η  Μονεμβασιά. Στην ένατη θέση υποχώρησε η Καλαμπάκα. Την δεκάδα συμπληρώνουν τα Χανιά που εμφανίζονται για πρώτη φορά το 2019, στο top-10 της ελληνικής αγοράς".

***   Έκλεψε την παράσταση το πανελλήνιο όπεν της Καλαμάτας και το KBV   
Οι Ιάσονας Κανέλλος, Δημήτρης Χατζηνικολάου στους άνδρες και οι Μαρία Κλέπκου, Έλενα Μπάκα στις γυναίκες ήταν οι νικητές του KBV Open, του δεύτερου τουρνουά Open του φετινού πανελλήνιου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ.
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι για το δίδυμο Κανέλλου, Χατζηνικολάου, οι οποίοι στα δύο πρώτα τουρνουά Open για το 2019 σε Σχινιά και Καλαμάτα, έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση. Για τον πρώτο είναι το τρίτο χρυσό, καθώς έφθασε στο πρώτο σκαλί του βάθρου και στο Open μικτού την προηγούμενη εβδομάδα στον Μαραθώνα με την Πέρσα Σακελλαρίδη. Ιδανικά άρχισε και η φετινή πορεία της Μαρίας Κλέπκου και της Έλενας Μπάκα, με τις νεαρές Θεσσαλονικιές στη πρώτη τους εμφάνιση ως ομάδα στο πανελλήνιο σιρκουί, έφθασαν στο χρυσό μετάλλιο στις εγκαταστάσεις του Kalamata Beach Volley, εκεί όπου φιλοξενήθηκε η διοργάνωση.
Στον τελικό των γυναικών που προηγήθηκε των ανδρών, Κλέπκου και Μπάκα νίκησαν τις νικήτριες του Karavi Open Πηγιάνα Μεθενίτη, Άννα Σπανού με 2-0 (21-13, 22-20) σετ, παίρνοντας και ρεβάνς για την ήττα τους νωρίτερα στη φάση των ομίλων. Συναρπαστικοί ήταν και οι ημιτελικοί των γυναικών, καθώς Μεθενίτη και Σπανού ξεπέρασαν το εμπόδιο της ομάδας που ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Ο λόγος για τις Ρία Διαμαντή, Φωτεινή Φίλια, οι οποίες ξεκίνησαν από το νούμερο 18 των προκριματικών και έφθασαν μέχρι τις 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, χάνοντας στον ημιτελικό με 2-0 (21-16, 21-17) σετ. Στον δεύτερο αγώνα για την πρόκριση στον τελικό οι Κλέπκου, Μπάκα επικράτησαν των Μάλεσιτς, Πασχου με 2-0 (21-14, 21-17) σετ.
Την 5η θέση κατέλαβε η Καλαματιανη Ιφιγένεια Σαμπάτη, με σταθερή συμπαίκτρια την Τατιάνα Μολδοβανίδη, ενώ 13η κατετάγη η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου με συμπαίκτρια την Ιωάννα Μαντούδη.
Στον τελικό των ανδρών, Κανέλλος και Χατζηνικολάου νίκησαν τους Μεσσάλα, Στάικο με 2-0 (21-10, 21-15) σετ μετά από 40 λεπτά αγώνα, με τους δεύτερους να έχουν ήδη κάνει την υπέρβαση με τη νίκη τους στον προημιτελικό με 2-1 (21-16, 16-21, 15-09) σετ επί των Νιώπα, Παπαδημητρίου.
Την καλύτερη εμφάνιση από μεσσηνιακής πλευράς είχαν οι Βαγγέλης Ντάκουρης/Άρης Χανδρινός, οι οποίοι κατέλαβαν την 13η θέση, ενώ 17οι ήταν οι Κώστας Κουτράκης/Γ. Χάραρης και Διαμαντής Εξαρχέας/Φέλιξ Μπλάουελ.
 Αποτελέσματα
Προκριματική φάση (12 ομάδες): Οι νικητές προκρίνονται στα προημιτελικά (8αδα) και οι ηττημένοι κατατάσσονται στην 9η θέση)
Malesic E./Πάσχου Ν. vs Τριγωνίδου Π./Χάνα Μ. 2 - 0 ( 21 - 11 , 21 - 15)
Σωτηρίου Μ./Χρυσομαλλίδη Ν. vs Καραγκούνη Δ./Σαρακατσάνη Θ. 1 - 2 ( 15 - 21 , 21 - 16 , 12 - 15 )
Δημοπούλου Μ./Αγγελοπούλου Α. vs Κάραλη Χ./Μπότου Ι. 0 - 2 ( 21 - 23 , 18 - 21 , - ) 48'
Κλέπκου Μ./Μπάκα Ε. vs Ζούρου Μ./Μάρκου Ι. 2 - 0 ( 21 - 16 , 21 - 9)
Προημιτελική φάση (8 ομάδες): Οι νικητές προκρίνονται στους ημιτελικούς (4αδα) και οι ηττημένοι κατατάσσονται στην 5η θέση)
Διαμαντή Ρ./Φίλια Φ. vs Κάραλη Χ./Μπότου Ι. 2 - 0 ( 21 - 11 , 21 - 13)
Μεθενίτη Π./Σπανού Α. vs Καραγκούνη Δ./Σαρακατσάνη Θ. 2 - 0 ( 21 - 14 , 21 – 14)
Malesic L./Φωκιανού Α. vs Malesic E./Πάσχου Ν. 0 - 2 ( 12 - 21 , 7 - 21)
Μολδοβανίδη Τ./Σαμπάτη Ι. vs Κλέπκου Μ./Μπάκα Ε. 0 - 2 ( 22 - 24 , 17 - 21)
Ημιτελικοί
25 Α΄Ημιτελικός 1 02-Jun 16:30 Διαμαντή Ρ./Φίλια Φ. vs Μεθενίτη Π./Σπανού Α. 0 - 2 ( 16 - 21 , 17 – 21)
26 Β΄Ημιτελικός 1 02-Jun 17:15 Κλέπκου Μ./Μπάκα Ε. vs Malesic E./Πάσχου Ν. 2 - 0 ( 21 - 14 , 21 – 17)
Τελικός (1η - 2η θέση)
27 1.2 1 02-Jun 19:30 Μεθενίτη Π./Σπανού Α. vs Κλέπκου Μ./Μπάκα Ε. 0 - 2 ( 13 - 21 , 20 – 22)
Άνδρες
Προκριματική φάση (12 ομάδες): Οι νικητές προκρίνονται στα προημιτελικά (8αδα) και οι ηττημένοι κατατάσσονται στην 9η θέση)
Γεωργούλας Α./Τριανταφυλλόπουλος Μ. vs Βλαχάκης Σ./Καπάτος Γ. 2 - 1 ( 19 - 21 , 26 - 24 , 15 – 12)
Κανέλλος Ι./Χατζηνικολάου Δ. vs Μανίκας Γ./ Παπανδρόπουλος Χ. 2 - 0 ( 21 - 12 , 21 – 12)
Μανιάτης Ν./Οικονομόπουλος Ε. vs Malesic Β./Παπαδογούλας Α. 2 - 0 ( 21 - 16 , 21 – 16)
Μεσσάλας Α./Στάικος Κ. vs Δεναξάς Γ./Σταμπέλος Γ. 2 - 0 ( 21 - 14 , 21 – 19)
Προημιτελική φάση (8 ομάδες): Οι νικητές προκρίνονται στους ημιτελικούς (4αδα) και οι ηττημένοι κατατάσσονται στην 5η θέση)
Βολουδάκης Χ./Κογκαλιδης Κ. vs Μανιάτης Ν./Οικονομόπουλος Ε. 1 - 2 ( 21 - 16 , 19 - 21 , 13 - 15 ) 66'
Ιωαννίδης Π./Κόλα Α. vs Κανέλλος Ι./Χατζηνικολάου Δ. 0 - 2 ( 30 - 32 , 16 - 21)
23 5 1 02-Jun 14:45 Ντόντης Ν./Πάτσης Ν. vs Γεωργούλας Α./Τριανταφυλλόπουλος Μ. 2 - 0 ( 21 - 13 , 21 – 9)
Νιώπας Δ./Παπαδημητρίου Θ. vs Μεσσάλας Α./Στάικος Κ. 1 - 2 ( 16 - 21 , 21 - 16 , 9 - 15 )
Ημιτελικοί
Α΄Ημιτελικός 1 02-Jun 17:55 Μανιάτης Ν./Οικονομόπουλος Ε. vs Κανέλλος Ι./Χατζηνικολάου Δ. 0 - 2 ( 17 - 21 , 9 – 21)
Β΄Ημιτελικός 1 02-Jun 18:40 Μεσσάλας Α./Στάικος Κ. vs Ντόντης Ν./Πάτσης Ν. 2 - 0 ( 21 - 16 , 21 – 17)
Τελικός (1η - 2η θέση)
1.2 1 02-Jun 20:20 Κανέλλος Ι./Χατζηνικολάου Δ. vs Μεσσάλας Α./Στάικος Κ. 2 - 0 ( 21 - 10 , 21 – 15)

***  Αρχηγική εμφάνιση  
Εξαιρετικά δυναμική έδειξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον Σρόιτερ («Άλφα» τηλεόραση), το βράδυ της Κυριακής. Ήταν αποφασισμένη, και έπρεπε να το κάνει, δείχνοντας πείσμα («αγριεμένη» τη χαρακτήρισε ο συνάδελφος) μετά τη σκληρή αντιπαράθεση που αντιμετώπισε από διάφορα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός της με το να προτείνει στον Βαγγέλη Βενιζέλο την τελευταία –τιμητική!- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Η άποψη «δε διαγράφω, αλλά προσδιορίζω το πού θέλω να βαδίσουμε» ήταν σαφής και σίγουρα δε θα μπορέσει να αμφισβητήσει τώρα ο τ. πρωθυπουργός (του χθες…) Κώστας Σημίτης. Όσον αφορά στην ουσία της κίνησης της προέδρου, νομίζω πως, έχοντας να κάνει με πολιτικό «μεγάλου διαμετρήματος» όπως είναι ο Βενιζέλος, μόνο με τη μετωπική αντιμετώπιση μπορούσε να τον ακινητοποιήσει, ώστε εκμεταλλευόμενη το θεσμικό της ρόλο να απαλλαγεί (αν απαλλαγεί…) από το σοβαρότερο βαρίδι του κόμματός της.
Από την άλλη, ο κ. Βενιζέλος, πολιτικός με μακρά θητεία και τεράστια πείρα με τα διάφορα αξιώματα εξουσίας που έχει απολαύσει στην ως τώρα πολιτική του καριέρα, έδειξε απίστευτης μορφής αλαζονεία, ζητώντας να τοποθετηθεί στην κορυφαία θέση του «Επικρατείας», τη στιγμή που ουσιαστικά τού έδειχναν την έξοδο της Χαριλάου Τρικούπη.
Εννοείται πως αν τώρα ο απογοητευμένος από τις εξελίξεις πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση του τελευταίου δε βρεθεί στη Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα μείνει στο περιθώριο με δική του επιλογή. Και το σημειώνω αυτό, διότι, με βάση την επιθυμία της αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ, ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να παραμείνει στο κόμμα και να δώσει τη μάχη του σταυρού. Κάτι που θεώρησε εντελώς υποτιμητικό, και ίσως κίνηση υψηλού ρίσκου, αν υπολογίσει κάποιος τη σαφέστατη μείωση της δημοφιλίας του, αλλά και τη «ρετσινιά» που τον ακολουθεί από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο (και στην επιμονή του να τον υποστηρίζει) στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ένα νόμο πίσω από τον οποίο «κρύβονται» κυβερνητικά στελέχη τα οποία κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος ή κατάχρηση εξουσίας…
Στο μεταξύ, αν στη Χαριλάου Τρικούπη προκλήθηκε κάποια αναστάτωση, με διαφωνίες, θυμούς κ.λπ., αλλού, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, πρέπει να επικρατεί χάος. Για παράδειγμα, στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Ελευθερίας (γνωστή ως Κουμουνδούρου, για να θυμηθούμε το σπουδαίο Μεσσήνιο πολιτικό) κάποιοι ακονίζουν «μαχαίρια», με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του εν όψει των βουλευτικών εκλογών, που απειλούν να στείλουν το κόμμα του στην αντιπολίτευση. Ήδη, ένα πρώτο στίγμα πολιτικάντικης αντιμετώπισης δόθηκε Κυριακή βράδυ στο εκλογικό κέντρο της ηττημένης Ρένας Δούρου. «Στη δημοκρατία, πρέπει να ξέρεις να νικάς αλλά και να δέχεσαι την ήττα. Το πιο σημαντικό είναι να στέκεσαι όρθιος και να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι».
Οριστικά συμπεράσματα στις 7 Ιουλίου (εκτός απροόπτου…).  Γιώργος Αρκουλής

*** Κόμμα, γόνων και επιγόνων, χωρίς προοπτική 


Σε δίνη αξεπέραστης εσωστρέφειας, με απρόβλεπτες προεκτάσεις, έθεσε το ΚΙΝΑΛ η απόφαση της κας Γεννηματά να εκδιώξει, ουσιαστικά, από τους κόλπους της παράταξης τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Απόφαση πολιτικά ζημιογόνος, παραταξιακά καταστροφική, ηθικά εκτεθειμένη.
Επιχειρηματολογώντας για την απόφασή της, η πρόεδρος υποστήριξε, μη πείθοντας ούτε τον εαυτό της, ότι ο Β. Βενιζέλος εκπέμπει λάθος πολιτικό μήνυμα ή, τέλος πάντων, διάφορο του δικού της.
Όταν όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί το διαρκές και διακριτό μήνυμα του Β. Βενιζέλου, για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και αποκατάσταση του εθνικού και πολιτικού ρόλου της παράταξης.
Επιχειρώντας την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος της κας Γεννηματά διακρίνουμε την πρόθεσή της για μετεκλογική όσμωση, στα όρια του εναγκαλισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανοχή της στην προοπτική αυτοδυναμίας της Ν.Δ.
Η κα Γεννηματά δεν επιθυμεί, στην παράταξη, την παρουσία του Β. Βενιζέλου, ενώ η ίδια συμβιώνει πολιτικά άρρηκτα με τους διασπαστές του χώρου και με ποικίλους πολιτικούς γυρολόγους, ανύπαρκτης κοινωνικής επιρροής.
Βάλλει, η πρόεδρος, με πολιτικά αυθάδη και ηθικά αναιδή τρόπο, κατά ενός προσώπου που την εθνικά κρίσιμη ώρα ανέλαβε ιστορικές ευθύνες διάσωσης της πατρίδας και επιβεβαίωσης του δομικού και αναγκαίου ρόλου της παράταξης, χωρίς υπολογισμό του προσωπικού πολιτικού κόστους.
Η κα Γεννηματά θυσίασε την ευρωπαϊκή, εκσυγχρονιστική, αντιδημαγωγική, μεταρρυθμιστική, αισιόδοξη εκδοχή της παράταξης και υιοθέτησε τη μίζερη και καθημαγμένη εκδοχή της, υπακούοντας στο προσωπικό πολιτικό της άγχος, αλλά και τα κελεύσματα, του ερεβώδους και αναχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Η κα Γεννηματά με τις επιλογές της ορίζει και καθορίζει το μικρό, ανίσχυρο, λεηλατημένο ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ ιδιωτικού χαρακτήρα, ένα ΠΑΣΟΚ γόνων και επιγόνων, χωρίς ρόλο και προοπτική.
Διονύσης Γ. Αλευράς  Δικηγόρος

***  Νικήτρια η «συμμαχία» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο 

Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν. Δε νίκησε ο κ. Νίκας στην Πελοπόννησο, αλλά η Νέα Δημοκρατία. Συγκυριακά ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και επερχόμενος περιφερειάρχης έπεσε πάνω στο peak του κόμματος, που έρχεται με φόρα στην εξουσία και κατέκαψε τον ΣΥΡΙΖΑ «σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά», όπως λέει κι ένας στίχος του τραγουδιού «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» που μας μάθαιναν στο Δημοτικό.
Θεωρώ πως είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά το γεγονός ότι κινητοποιήθηκε σύμπας ο κεντρικός μηχανισμός ενός κόμματος εξουσίας για να βοηθήσει έναν αυτοδιοικητικό. Τα credits, λοιπόν, που λένε, πιστώνονται στη Νέα Δημοκρατία, που ήθελε να βαφτεί όλη η Ελλάδα μπλε για λόγους ουσίας, αλλά και συμβολισμού, εν όψει των εθνικών της 7ης Ιουλίου.
Στη νίκη του κ. Νίκα συνωμότησε-εκτός εισαγωγικών- και το κυβερνών κόμμα, το οποίο δεν ενδιαφέρθηκε να υπάρχει κι ένα ουδέτερο χρώμα στο χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας, έτσι για να σπάζει η μονοχρωμία, αλλά κυρίως για την ουσία και το συμβολισμό.
Ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε συντεταγμένα Τατούλη. Αυτό έγκειται στις παιδικές αρρώστιες που κουβαλάει από την εποχή που ήταν το κόμμα του 4%. Αν εκείνος ο πυρήνας δεν καταλάβει πού πατάει και πού πηγαίνει, στις 7 Ιουλίου μπορεί να φάει και τη χαριστική βολή.
Επιπροσθέτως, πολλά μπροστινά αυτοδιοικητικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μήδισαν με το βλέμμα στο μέλλον, για να εξυπηρετηθούν, αλλά και να μη μείνουν χωρίς δουλειά την επόμενη μέρα, τώρα που τα «κόζια» άλλαξαν. Ωστόσο, τούτο μέλλει να αποδειχτεί στις ταινίες που θα προβληθούν προσεχώς.
Με την τωρινή αλλά και τη μέλλουσα κυβέρνηση, λοιπόν, στο πλευρό του δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει ο κ. Νίκας. Ειδικά μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, οπότε μπορεί να ήρθε δεύτερος, αλλά η απόσταση από τον κ. Τατούλη ήταν απειροελάχιστη.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν τα προσωπικά που είχε ανοίξει ο κ. Τατούλης τα χρόνια της διοίκησής του, το ύφος κάποιων στενών συνεργατών του και η αλαζονεία από την πλευρά του, προ των εκλογών, καθώς κύκλοι του μιλούσαν για περίπατο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχαν αποκωδικοποιήσει σωστά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους έδειχναν σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και τον «αέρα» που θα έδιναν στο Μανιάτη, εξ Ιλλυρίας, υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο.
Με τούτα και μ’ εκείνα, λοιπόν, ο ίδιος ο κ. Νίκας δε χρειάστηκε να κάνει και πολλά για να επικρατήσει. Όπως πολύ εύστοχα μου έλεγε κι ένας συνάδελφος, στην πολιτική σταδιοδρομία του κ. Νίκα γεννούν και τα κοκόρια.
Εν κατακλείδι, ως Μεσσήνιος, θα του ευχηθώ καλή επιτυχία για το καλό της Πελοποννήσου, αλλά ταυτόχρονα θα του υπενθυμίσω, όχι μόνο να μην ξεχάσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να κατέβει ως υποψήφιος, αλλά βγήκαν και μπροστά την τελευταία εβδομάδα πόρτα πόρτα, παρά το τεράστιο ανάστημά τους και το ακατάσχετο υβρεολόγιο που τους «έχωνε». Επίσης, ως Χριστιανός και Ορθόδοξος να κάνει και κάνα σταυρό για την υγεία τους.  Του Δημήτρη Γιατράκου  
Υ.Γ. Με τούτα και μ’ εκείνα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν τον παίρνει να συμπεριφερθεί αλαζονικά όπως στο Δήμο Καλαμάτας, γιατί, πλην των άλλων, καιροφυλακτεί και η απλή αναλογική…

***  Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες 
  
Τι κάνετε εκεί στη Νέα Δημοκρατία; Πού είναι η αντιπολίτευση; Σάμπως δεν… τραβάει η ομάδα. Αυτά και άλλα ακούγαμε συχνά μέχρι την προηγούμενη Κυριακή.
Από τότε και μετά, όμως, όλα άλλαξαν. Μια ανυπομονησία είναι διάχυτη στις συντροφιές των πολιτικολογούντων. Φεύγουν… ήρθε ο καιρός… φεύγουν… Η αισιοδοξία και η ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε επέστρεψαν. Γιατί την Κυριακή 26/5 η Ελλάδα έκανε το πρώτο και πιο αποφασιστικό βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στον «πολακισμό», δίνοντας σχεδόν πεντακόσιες χιλιάδες σταυρούς στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αναδεικνύοντας τον πρώτο σε σταυρούς και ανεβάζοντας στη τρίτη θέση τη Μαρία Σπυράκη, μια δυναμική, εργαζόμενη μητέρα και επιτυχημένη γυναίκα ευρωβουλευτή. Έδειξε την πόρτα της εξόδου στην πιο καταστροφική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος οδηγώντας τη Ν.Δ. στην Ευρωβουλή με ένα απρόσμενο, ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους, ποσοστό, που απέχει 9,5 μονάδες από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ελληνικός λαός επιβράβευσε το θετικό λόγο, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη μετριοπάθεια της Νέας Δημοκρατίας. Νίκησε έτσι την ακρότητα και το λαϊκισμό. Υιοθέτησε και εμπιστεύτηκε το πρόγραμμά μας για τη μείωση των φόρων, για τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Η στρατηγική μας δεν πρόκειται να αλλάξει εν όψει εθνικών εκλογών. Θα συνεχίζουμε να ψάχνουμε για τη θετική ψήφο των Ελλήνων, χωρίς όμως να πλειοδοτούμε σε παροχές και υποσχέσεις. Χωρίς διχαστικές κορώνες και φανατισμούς. Θα απευθυνθούμε, όχι μόνο στα μέλη μας που μας στήριξαν, αλλά και σε όσους δε μας ψήφισαν στην ευρωκάλπη. Γιατί στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουμε πως είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες.
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου  Μέλους του Μητρώου πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. 

*** Οργισμένος ο Κ.Βελόπουλος : «Μας (ΞΑΝΑ)ΠΟΥΛΗΣΑΝ οι Ευρωπαίοι για τους Σκοπιανούς»…(BINTEO)
Άλλη μια εξαιρετική εκπομπή Κόντρα και Ρήξη πραγματοποίησε την Τετάρτη 5/6, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος ξεκίνησε την εκπομπή του αναφερόμενος στις ανθελληνικές δηλώσεις του Γιούνκερ σε χθεσινή του συνάντηση με τον Ζάεφ. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ έκανε αποκαλύψεις για τα χθεσινά συνθήματα οπαδών στα Σκόπια κατά Ελλάδος και Αλβανίας.  
Τέλος, ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στις προτάσεις του κόμματός του για να (ξανα)γίνει η Ελλάδα ισχυρή οικονομική δύναμη. Δείτε παρακάτω αυτά και άλλα πολλά που ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος:

***   Μπαλάφας: Tο λέω εγώ και έτσι θα γίνει είστε δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, θα λέτε «13η σύνταξη» όχι «επίδομα»…


Ακούστε τους απίστευτους διαλόγους στον αέρα του ραδιοφώνου με δημοσιογράφους που τόλμησαν να μιλήσουν για «επιδόματα» 

Καυγάς στον αέρα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ με τον Γιάννη Μπαλάφα να προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.
Η συζήτηση αφορούσε προφανώς τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και οι δημοσιογράφοι έκαναν το… λάθος να αποκαλέσουν «επίδομα» την «13η σύνταξη».  
Ο βουλευτής άστραψε και βρόντηξε καλώντας τους δημοσιογράφους (Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου) να θυμηθούν πως εργάζονται στη δημόσια ΕΡΤ και πως αν αυτοί αποκαλούν την «13η σύνταξη» ως «επίδομα», τότε ταυτίζονται με τα ιδωτικά κανάλι που υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μάλιστα επέπληξε τους δημοσιογράφους πως μιλώντας για «επίδομα» ταύτίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν και υπενθύμισαν στον κ. Μπαλάφα ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υιοθετούν την ορολογία και κυβέρνησης, όμως ο τέως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνέχισε στον ίδιο τόνο, επιμένοντας να τους νουθετεί.   πρωτο θεμα



 ***  Ο Αλέξης Γεωργούλης στην Ευρωβουλή! Μας «βομβάρδισε» με stories στο instagram και η χαρά του δεν κρύβετε…(βίντεο)
~ Ενθουσιασμένος είναι ο Αλέξης Γεωργούλης καθώς κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κρύβει την χαρά του αφού κατέγραψε σε κάμερα τις πρώτες του στιγμές στις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο και τις ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram.


Η εκλογή του γνωστού ηθοποιού δεν αποτέλεσε έκπληξη, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όμως έχει ενδιαφέρον το πώς τα κατάφερε. Για την ακρίβεια βρέθηκε στην πέμπτη θέση, πάνω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.  Την προηγούμενη φορά που είχε εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, δεν είχε βρεθέι πολλές φορές στο συμβούλιο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο θέμα και να αναγκαστεί να παραιτηθεί.


 europost

*** «Φωλιά» ρουσφετολογικών «οργίων» του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλή; – Μόνο τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκαν 32 μετατάξεις υπαλλήλων…

Με καταιγιστικούς ρυθμους συνεχίζει το «όργιο» ρουσφετολογικών τοποθετήσεων σε υπηρεσίες του Κοινοβουλίου το προεδρείο της Βουλής.


Μόνο τις τελευταίες ώρες αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ στο ασφαλές και προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλης. Με αντίστοιχη ταχύτητα προχωρούν και οι προσληψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων σε θέσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων κ.ά.  Υπενθυμιζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες η Βουλή προσέλαβε ως συμβασιούχους, μετακλητούς υπουργείων που, μετά τις εκλογές, θα έπρεπε να αναζητήσουν κανονική εργασία.  Δείτε στη Διαφάνεια το όργιο μετατάξεων υπαλλήλων  Μόλις χθες, αξίζει να σημειωθεί, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιβεβαίωνε την κατάθεση τροπολογιών στα νομοσχέδια που θα συζητηθούν μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως ευελπιστεί ότι «δεν θα ειναι πολλές» ούτε θα εχουν «φωτογραφικό» χαρακτήρα…  «Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίες με τα ρουσφέτια  Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει… μαλλιά-κουβάρια σε δημόσια θέα για τις τροπολογίες, κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπή που έχει πάρει η συζήτηση, σε συνδυασμό με την απουσία της αντιπολίτευσης, έχει δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν με εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.  Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία για όσο διάστημα παραμείνει ανοικτή η Βουλή προκάλεσε τρόμο και εκνευρισμό στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν καταθέσει δεκάδες ρυθμίσεις και τοπικές εξυπηρετήσεις.  «Δεν είναι δυνατόν να μην συζητηθούν οι τροπολογίες των βουλευτών. Πολλές από αυτές λύνουν κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε και εμείς εδώ που νομοθετούμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Μάκης Μπαλαούρας και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να έρθει σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και να αναθεωρήσει την αρχική απόφαση . Η γραμματέας της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που ήδη έχει καταθέσει 4 τροπολογίες ανέφερε: «έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτουμε προτάσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές των βουλευτών αλλά μόνο των υπουργών. Δεν είναι ρουσφετολογικές οι ρυθμίσεις».  Η κυρία Βάλια Βαγιωνάκη είπε «οι βουλευτές αφού είναι ανοικτή η βουλή έχουν το δικαίωμα όπως σε όλες τις περιπτώσει να καταθέτουν προτάσεις και τροπολογίες. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση. Είναι δημοκρατικό καθήκον». 
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ώριμο είναι ότι σκέφτονται οι υπουργοί και μη ώριμο όσα σκέφτονται οι βουλευτές» είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος. Στο ίδιο μήκος και οι τοποθετήσεις των Αικ. Ιγγλέζη, Ηλ. Καματερού, Ε. Καρακώστα κ.α.  Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνουν αποδεκτές τροπολογίες με αποτέλεσμα να μην φέρουν αντίστοιχα αιτήματα από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Βλέποντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός αντέδρασαν. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του κ. Χρήστου Σιμορέλη «εμείς ξέραμε από χθες ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες γι αυτό και δεν καταθέσαμε τις δικές μας. Θα έχουμε θέμα αν τώρα γίνουν αποδεκτές» Έκκληση Φάμελου να προστατευθεί η κυβέρνηση και η Βουλή  Ο κ. Φάμελος προκειμένου να περιορίσει το κύμα αντίδρασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε έκκληση να «προστατευτεί η κυβέρνηση και η Βουλή» ενώ για να απαλλάξει το δικό του νομοσχέδιο από τις δεκάδες βουλευτικές τροπολογίες έκλεισε το μάτι στους «συντρόφους» του λέγοντας ότι «τι επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο και μπορείτε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς να επαναφέρετε τις προτάσεις σας».  «Έχει δημιουργηθεί ζήτημα και πρέπει να το διευκρινίσουμε. Είναι καθήκον και δικαίωμα των βουλευτών να ασκούν το έργο τους και κανείς από εμάς δεν το αμφισβητεί» είπε αρχικά για να προσθέσει «Αναφέρθηκα στην πρωτολογία μου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι η στάση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα είναι να υποστηρίξει το κοινοβουλευτικό έργο με την υποστήριξη ρυθμίσεων που ωφελούν την κοινωνία». «Ασκείται κακοπροαίρετη κριτική από την αντιπολίτευση προκειμένου να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα… Προτεραιότητα όλων μας είναι να υποστηριχθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια. Εχει ματώσει και η κοινωνία και εμείς. Εχουμε πιεστεί και έχουμε πιέσει την κοινωνία για αν βγει η χώρα από την κρίση. Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε την χώρα και να μην γυρίσουμε πίσω και χαθούν οι θυσίες. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει να μην δεχθούμε καμία από τις βουλευτικές τροπολογίες ως διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής για να έχουμε την μέγιστη εξασφάλιση οφέλους. Προστατέψτε την κυβέρνηση και την Βουλή από την κακοπροαίρετη κριτική» είπε ο κ. Φάμελος για να συνεχίσει «Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος σε κύρωση σύμβασης να τοποθετηθεί για θέματα παιδείας ή ΦΠΑ χωρίς την παρουσία των αρμόδιων υπουργών;».  Πετώντας, δε, το μπαλάκι σε άλλους υπουργούς, πρότεινε: «Θα πρότεινα να ακολουθήσουμε άλλη διαδικασία. Η κατάθεση προτάσεων βουλευτών δεν θα γίνουν αποδεκτές σήμερα. Υπάρχει συζήτηση τις επόμενες ημέρες σε άλλα νομοσχέδια και αν το κρίνει η κυβέρνηση μπορεί εκεί να γίνει συζήτηση. Όμως πρέπει να προφυλάξουμε την κυβέρνηση».  europost
*** ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ! Δείτε ποιος υπογράφει…

Συνεχή χτυπήματα  δέχεται τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ.Βελόπουλος όχι μόνο πλέον από πολιτικούς αλλά στον πόλεμο «μπήκε» και ο  δημοσιογράφος-πρώην διευθυντής της ελληνικής έκδοσης PLAYBOY (1996-2007)-μέλος την ΚΝΕ Δημήτρης Παγαδάκης.  

Το αποκορύφωμα ήταν σήμερα, όταν σε κείμενο του στο πρώτο θέμα χαρακτήρισε τον Κ.Βελόπουλο με σκληρούς- χλευαστικούς χαρακτηρισμούς  συνεχίζοντας να αναφέρεται για τα όσα πρεσβεύει το κόμμα το παρελθόν του προέδρου αλλά και τα όσα υπόσχεται ότι θα κάνει.  


Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι :  Πως γίνεται να πάρει 235.000 ψήφους ; ,  Πως ένα τόσο μικρό κόμμα μπορεί να μπει στην Ευρωβουλή ;  και ότι λαϊκίζει όσο δεν πάει.  Ιδού όταν ο κύριος Δ.Παγαδάκης φωτογραφιζόταν με τον Χιού Χέφνερ:


 Η απάντηση είναι η εξής :  οι Έλληνες πιστεύουν τα όσα λέει ο κ.Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση και τον στηρίζουν άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πήρε τόσους ψήφους ,για να ψηφίσουν 235.000 άνθρωποι στις Ευρωεκλογές και για να βάλουν το κόμμα στην Ευρωβουλή κάτι σημαίνει.  Άλλωστε οι Έλληνες θα στηρίξουν και αυτή την φορά την Ελληνική Λύση και θα της δείξουν τον δρόμο για την Βουλή .


 *** «Καταπέλτης» η Διεθνής Αμνηστία κατά του νέου Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης: «Απαράδεκτο»! Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο για τον βιασμό!…
 ~ «Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό του βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. Όπως είναι γνωστό, Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


 Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».   
«Ο νομικός ορισμός του βιασμού με επίκεντρο τη βία ή την αντίσταση, όπως αυτός που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, σηματοδοτεί ότι μια σειρά εγκλημάτων βιασμού, στα οποία δεν φαίνεται η άσκηση ή η απειλή σωματικής βίας, ή η απόδειξη ή αδυναμία αντίστασης, ή δεν τεκμαίρεται εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη μετά από απειλή με παράνομη πράξη (όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5), δεν θα διώκονται ως τέτοιοι. Επιπλέον, υιοθετείται ένας ακόμα πιο περιοριστικός από τον υπάρχον, ορισμός της απειλής», συμπληρώνει η Διεθνής Αμνηστία. Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεν υιοθετείται ο ορισμός ενός φάσματος επιβαρυντικών περιστάσεων», όπως επίσης κι «ένας σαφής ορισμός της πράξης του βιασμού». «Στην πραγματικότητα, το υπουργείο δεν συμπεριέλαβε κανένα από τα σημεία που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, με επίσημο υπόμνημα που καταθέσαμε, όσο και από όλους τους υπόλοιπους φορείς και οργανώσεις, και το γυναικείο κίνημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».  europost

*** Υπόθεση Novartis: Πόλεμος μαρτύρων – Με στοχοποιεί ο «Αναστασίου» λέει ο «Σαράφης»…


ο πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με δήλωσή του αρνείται ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» όπως υποστηρίζει σε μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο Νίκος Μανιαδάκης


«Ο γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος για την ποιότητά του κ. Νίκος Μανιαδάκης, «υπηρέτης» συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, επιχειρεί να με στοχοποιήσει δια μέσω μηνύσεώς του για εμφανείς λόγους». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης με αφορμή τη μήνυση που κατάθεσε σε βάρος του ο κ. Μανιαδάκης πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis και μετέπειτα κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Η δήλωση του κ. Δεστεμπασίδη έχει ως εξής: «Ο γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος για την ποιότητά του κ. Νίκος Μανιαδάκης, «υπηρέτης» συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, επιχειρεί να με στοχοποιήσει δια μέσω μηνύσεώς του για εμφανείς λόγους. Υπενθυμίζω ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των Ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου») κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Σήμερα ως κατηγορούμενος είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε -όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του- αμοιβή από τις Αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του είτε στη ΓΑΔΑ είτε στους διαδρόμους της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως δολίως ισχυρίζεται. Για άλλη μια φορά δηλώνω πως δεν ονομάζομαι ούτε «Μάξιμος Σαράφης», ούτε «Αικατερίνη Κελέση», αλλά Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ως Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης θα τον αντιμετωπίσω ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός». 
Η μήνυση Μανιαδάκη  Υπενθυμίζεται ότι μήνυση προς τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμου Σαράφη υπέβαλε ο Νίκος Μανιαδάκης, που ως προστατευόμενος μάρτυρας έφερε το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» και η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε όταν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του. Ο κ. Μανιαδάκης στη μήνυσή του καταγγέλλει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες τέλεσαν σε βάρος του το αδίκημα «της ψευδορκίας (224 παρ.2-1), της ψευδούς καταμηνύσεως (αρθρ.229 παρ.2ΠΚ) και της συκοφαντικής δυσφημήσεως (362 και 363 ΠΚ) τα οποία τέλεσαν, με σειρά καταθέσεων τους ενώπιόν της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη από τις 6.11.2017 έως τα τέλη του 2018». Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, οι καταθέσεις τους, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου «βρίθει ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών, μεταξύ άλλων και σε βάρος μου». Μάλιστα, αναφέρει ότι τα πραγματικά ονόματα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είναι Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης και Μαρία Μαρανγκέλη, ο πρώτος στέλεχος της Novartis και η δεύτερη γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή. Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρει ότι «είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς». Επίσης, ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς το αμερικανικό δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα αποζημίωσης από 10% έως 30% του προστίμου, κάτι που προσκρούει στο ελληνικό δίκαυο. Παράλληλα, ο κ. Μανιαδάκης αναφέρει ότι ο Μάξιμος Σαράφης στις πρώτες του καταθέσεις δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπό του, ενώ η κυρία Μαρανγκέλη «είναι γνωστό από πλήθος δημοσιευμάτων ότι βρίσκεται σε έντονη δικαστική διαμάχη με τον κο Φρουζή, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των καταθέσεών της».  πρωτο θεμα
 *** 


***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2019  :                                       


1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Σάββατο  01  ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .

~***  ΚΑΛΟ  ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για  ΟΛΟΥΣ μας ! ~**  ΟΜΟΡΦΟ  Σαββατοκύριακο επίσης !:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news_94.html .- 
2.-  ARFARA NEWS Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 01  ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ΚΑΛΟ  και ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ  ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥ μας !  Χαρούμενο Σαββατοκύριακο !   ~  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .- 
3.- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .Δευτέρα  03 -06-2019 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα  03 -06-2019 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .    :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html  .-                                                     4.- ~** ARFARA NEWS - 2 - Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας 
Δευτέρα 03- Ιουνίου 2019 ΣΤΑ ΑΓΙΆΖΙ της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/06/arfara-news-2-03-2019.html .-                  
 5.- ~** ARFARA NEWS Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 04-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .- 
 6.-   ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τετάρτη 05-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/06/arfara-news.html .- 
7.- 
                                                                                                    
*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-
http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-
*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 

*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

~**



4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—



~**

*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια: