ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ARFARA NEWS    Η  Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  
Παρασκευή  26 Μαρτίου  2021  .- 





***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !





~**  Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ – Γιορτή σήμερα 26 Μαρτίου

Τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εορτάζει σήμερα, 26 Μαρτίου, η Εκκλησία μας. Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος του Θεού». Στην Αγία Γραφή, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τον συναντάμε μία φορά στην Παλαιά Διαθήκη και δύο φορές στην Καινή.  Στην Παλαιά Διαθήκη, μας τον παρουσιάζει ο Δανιήλ σε μια όραση του (Η’ 16-17), όταν ζητάει απ’ αυτόν την εξήγηση της. Εκεί παρουσιάζεται μπροστά του κάποιος άνθρωπος, που είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και του εξηγεί ότι το κριάρι με τα δύο κέρατα σήμαινε τους βασιλείς της Μηδίας και της Περσίας, ο δε τριχωτός τράγος, το βασιλιά της Ελλάδας.

Στην Καινή Διαθήκη, ο αρχάγγελος Γαβριήλ στέλνεται στο Ζαχαρία (Λουκ. Α’ 11 – 19) και του αναγγέλλει ότι η γυναίκα του Ελισάβετ θα συλλάβει και θα γεννήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, επίσης, είναι αυτός που ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την άσπορη σύλληψη και γέννηση του Σωτήρα Χριστού. Εορτολόγιο: Πούλιος. Σύλας, Σύλλας, Σύλος, Σύλα, Σύλια, Σύλη.  Ἀπολυτίκιον  Ἦχος δ’.  Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεί ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγων τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καί βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.  Έτερον Ἀπολυτίκιον   Ἦχος δ’. Ὃ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῳ.  Φερωνυμία καταλλήλω ἐμπρέπων, καθυπουργεῖς ἐν τὴ τοῦ Λόγου σαρκώσει, ὡς στρατηγοὶ τῶν Ἀσωμάτων τάξεων ὅθεν εὐηγγέλισαι, τὴ Παρθένω Μαρία, χαῖρε προσφωνῶν αὐτή, τὸν Θεὸν γὰρ συλλήψη, ὂν ἐκδυσώπει σώζεσθαι ἠμᾶς, τοὺς σὲ ὑμνοῦντας, Γαβριὴλ Ἀρχάγγελε.  Κοντάκιον  Ἦχος δ’.  Ἀρχιστράτηγε Θεοῦ λειτουργέ θείας δόξης, τῶν ἀνθρώπων ὁδηγέ καὶ ἀρχηγέ Ἀσωμάτων, τὸ συμφέρον ἡμῖν πρέσβευε, καὶ τὸ μέγα ἔλεος, ὡς τῶν Ἀσωμάτων Ἀρχιστράτηγος. Κάθισμα Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ. Ὁ μέγας Γαβριήλ, Ἀρχηγὸς τῶν Ἀγγέλων, δεικνύμενος ἀεί, σὺν αὐτοῖς ἀνακράζει, τὸ θεῖον μελῴδημα, τῇ Τριάδι γηθόμενος. Τοῦτον ἅπαντες, μεγαλοφώνως ἐν πίστει, ἀνυμνήσωμεν, καὶ καθαρᾷ διανοίᾳ, αἰσίως δοξάσωμεν.   https://youtu.be/xO_4DAdoFnk   .-


~**

~

~**  Κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει

~    Κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει ουσιαστικά εκτός από τον εαυτό μας. Μην φοβάστε, είπε ο Χριστός, αυτούς που μπορούν να σας βλάψουν στο σώμα, δηλαδή να σας σκοτώσουν. Να φοβάστε αυτούς που μπορούν να σας βλάψουν στην ψυχή.

Όμως για να μας βλάψει κάποιος στην ψυχή θα πρέπει πρώτα εμείς να του το επιτρέψουμε, αλλιώς κανείς δεν μπορεί να μας αλλοιώσει, να μας φθείρει την πίστη, τον Θείο ζήλο. Κανείς δεν μπορεί -εάν δεν το επιτρέψουμε εμείς- να μας ζημιώσει πνευματικά παρα μόνο εάν εμείς δώσουμε την συγκατάθεσή μας.
———————
Οι άλλοι μπορούν να μας βλάψουν στο ποσοστό που εμείς είμαστε δεσμευμένοι με τον κόσμο τούτο. Όσο πιο πολύ είμαι δέσμιος κάποιων πραγμάτων τόσο πιο πολύ αισθάνομαι ότι με βλάπτει κάποιος που μου τα στερεί. Βλέπετε τους μάρτυρες; τους τάζανε «τον ουρανό και τ’άστρα», για να τους δελεάσουν και να αρνηθούν τον Χριστό όμως αυτοί ήταν ελεύθεροι από κάθε τι επίγειο και κοσμικό· γι’αυτό και μένανε σταθερή στην πίστη τους έως θανάτου. ———————

Εάν είμαι ελεύθερος από κάθε τι υλικό τότε εάν κάποιος μου αφαίρέσει κάποιο αντικείμενο που χρησιμοποιώ δεν ταράσσομαι, δεν νιώθω ότι με βλάπτει. Το ίδιο συμβαίνει με την υγεία μας, με πρόσωπα, με θέσεις κτλ.
———————
Ο χριστιανός φυσικά και ζει μέσα στον κόσμο και χρησιμοποιεί αντικείμενα, συνδέεται με ανθρώπους και κατέχει κάποια θέση μέσα στην κοινωνία. Όμως δεν πρέπει να είναι δέσμιος και δούλος κάποιου αντικειμένου, προσώπου ή θέσης.
———————
Καλούμαστε να ζούμε όπως λέγει ο Άγιος Απόστολος Παύλος «ως μηδέν έχοντες και πάντα κατέχοντες». Δηλαδή να ζούμε σαν να μην έχουμε τίποτα, σαν να μην μας ανήκει τίποτα και γι’αυτό τα έχουμε τελικά όλα, γι’αυτό και νιώθουμε πλήρεις, ελεύθεροι.
———————
Δυστυχώς όμως η ευτυχία μας καθορίζεται πολλές φορές από υλικά αντικείμενα, από την άποψη των άλλων για εμάς, από την θέση που κατέχουμε στην κοινωνία. Δηλαδή καθορίζεται η «επιτυχία» της ζωής μας από πράγματα άψυχα και καταστάσεις φθαρτές, παροδικές και πολλές φορές εμπαθείς και αμαρτωλές.
———————
Φυσικά και θα χρησιμοποιώ π.χ. το κινητό, εάν όμως χρησιμοποιώ το κινητό για να αργολογώ, να πολυλογώ, να κατακρίνω, να χάνεται η ώρα μου σε ανούσιες εφαρμογές και παιχνίδια…και καταλήγω να έχω εξάρτηση απ’αυτό, τότε το κινητό γίνεται ένα αντικείμενο που με χωρίζει από τον Χριστό και με βλάπτει λόγω της δικής μου κακής και αδιάκριτης χρήσης. Και η εξάρτησή μας φαίνεται εάν χαλάσει ή εάν κάποιος μας το πάρει· τότε νιώθουμε ότι ο άλλος μας βλάπτει διότι μας στερεί κάτι που έχουμε ανάγκη. Όμως τελικά έαν σκεφτούμε λογικά θα δούμε ότι δεν το έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να ζήσουμε κι χωρίς αυτό. Μπορούμε να σωθούμε και χωρίς αυτό! Μπορεί να μας εξυπηρετεί και να διευκολύνει την ζωή μας κάποιες φορές, όμως δεν το έχουμε ανάγκη για να νιώθουμε πλήρης, ευτυχισμένοι. Εάν νιώθουμε έτσι, σημαίνει ότι το αντικείμενο αυτό έχει γίνει το κέντρο της ζωής μας. Και ο Χριστός; Πουθενά. Στην καλύτερη περίπτωση Τον βάζουμε σε κάποια γωνιά της ζωής μας και θα Τον θυμηθούμε μόνο στα δύσκολα.
———————
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να μας κάνει κακό εκτός από τον εαυτό μας. Εάν έχω παραδοθεί πλήρως στον Θεό, τί κακό μπορεί να με κάνει ο άλλος; Το μεγαλύτερο θεωρούμενο κακό είναι να με σκοτώσει. Μ’ αυτό αντί για κακό θα είναι ευεργεσία για τον άνθρωπο που ζει και αναπνέει για τον Χριστό. Εάν όμως είμαστε κολλημένοι σ’αυτήν την ζωή τότε το κάθε τι -ακόμα και μικρό- το αντιμετωπίζουμε ως μεγάλο κακό, απειλή και κατάρα. Θλιβόμαστε με το παραμικρό διότι δεν έχουμε την χαρά που γεννάται στις ψυχές που ζούνε με τον Χριστό. Μπορεί να ζούμε χριστιανικά αλλά επιφανειακά, τηρώντας κάποιους κανόνες, όμως δεν ζούμε παραδομένοι πλήρως στην Πρόνοια του Θεού γι’αυτό και αντί να στηρίζουμε την χαρά μας στην παρουσία του Χριστού στην ζωή μας, στηρίζουμε την χαρά μας, στο κινητό μας, στο αυτοκίνητό μας, στην υγεία μας, στο παιδί μας, στην δουλειά μας, στα λεφτά μας, στην σχέση μας κτλ. Γι’αυτό κι αν κάτι απ’ όλα αυτά «στραβώσει» αγωνιούμε, θλιβόμαστε, τα χάνουμε, απελπιζόμαστε, πολλές φορές οργιζόμαστε που δεν μας ήρθαν τα πράγματα όπως θέλαμε.
———————
Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει εάν ζούμε έχοντας στο κέντρο της ζωής μας τον Χριστό, διότι τότε δεν είμαστε δέσμιοι από τίποτα το κοσμικό κι ας ζούμε μέσα στον κόσμο· είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε ώστε να ζήσουμε, είμαστε δούλοι Χριστού γι’αυτό και είμαστε πλήρως ελεύθεροι. Τίποτα δεν νιώθουμε ως απειλή, εκτός από τον εγωισμό μας που παραμονεύει να μας ρίξει στην αμαρτία, στο βόλεμα, στην κενοδοξία, στην ματαιοδοξία, στην τρυφή των επίγειων απολαύσεων. Η μεγαλύτερη απειλή είναι να ξεχάσουμε ότι είμαστε παροδικοί σ’αυτή τη ζωή.
———————
Γι’αυτό και κάποιοι μακάριοι άνθρωποι που αγάπησαν τον Χριστό, όχι με τα λόγια αλλά το απέδειξαν με την ζωή τους, καλωσόριζαν τους κλέφτες ως ανθρώπους που θα τους ξελαφρώσουν από τα περιττά πράγματα, αντιμετώπιζαν τους συκοφάντες τους ως κόλακές τους, βλέπανε τους δημίους τους ως ευεργέτες τους.
———————
Τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει. Κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει. Αρκεί να ζούμε αυτό που λέγει και πάλι ο Άγιος Απόστολος Παύλος: «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν». Δηλαδή, αδελφοί μου τελικά δεν έχουμε… δεν είμαστε δέσμιοι καμίας επίγειας πόλης (οικογένειας, πατρίδας, υλικών πραγμάτων, προσώπων) αλλά ζητούμε την μέλλουσαν πόλην, δηλαδή ζητούμε, είμαστε δέσμιοι στην ελπίδα της αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών. Εάν δεν το αποδεχτούμε αυτό, τότε πάντα θα νιώθουμε απειλούμενοι και θα στεναχωριόμαστε με το παραμικρό.
———————
Όλα είναι καλά και ευλογημένα στην ζωή μας. Όμως τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από τον Χριστό, πάνω από τον πόθο μας να ενωθούμε για πάντα μαζί Του. Μόνο τότε από τα χείλη μας, από την καρδιά μας θα βγαίνει ένα γνήσιο «Δόξα τω Θεώ», τότε που θα έρχεται στην ζωή μας κάποια ευλογία αλλά και τότε που θα έρχεται στην ζωή μας μια απρόσμενη δοκιμασία. Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

~**  25η Μαρτίου: Ο Κόκκινος Στρατός τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

~   Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, ερμηνεύει στα ελληνικά το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού απευθύνει για μία ακόμη φορά μια χειρονομία ελπίδας και περηφάνειας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό που φέτος γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Καλλιτεχνικός διευθυντής-Mαέστρος ήταν ο Γεννάδιος Σατσενιούκ και σολίστας ο Μιχαήλ Ευτιουχόβ.  https://youtu.be/pQPDfA7iTEQ   .- «Μένοντας πιστή στη μεγαλειώδη πορεία της, η ρωσική στρατιωτική μπάντα εξακολουθεί να είναι παρούσα και να γράφει ιστορία υπηρετώντας τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητας και του ανθρωπισμού. Ερμηνεύει ένα ιστορικό τραγούδι της παγκόσμιας μουσικής που έχει συνδεθεί με τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της φιλίας και της ειρήνης. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της η χορωδία παρουσιάζεται στο κοινό και με γυναίκες στις τάξεις της» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται: «Το παγκοσμίου φήμης Alexandrov Ensemble, γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο. Ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη της είχε ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Η Χορωδία, στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού. Η μεγάλη επιτυχία της χορωδίας βασίζεται στο ότι κατορθώνει να συνυφαίνει την πειθαρχία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη και βαθιά συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής. Η τελευταία φορά που η Alexandrov Ensemble βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 όπου και έδωσε δυο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι συναυλίες διοργανώθηκαν από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, στόχος του οποίου είναι η προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Το Άγιον Όρος στην Επανάσταση του 1821

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ      Τον Φεβρουάριο του 1821, ήλθε στη Μονή Εσφιγμένου ο άρχοντας των Σερρών, Εμμανουήλ Παππάς, με την εντολή να προχωρήσει στην εξέγερση όλης της Μακεδονίας.

Αυτός ξεσήκωσε και τους Αγιορείτες, με απώτερο στόχο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα συμμετείχαν επίσης καράβια από την Ύδρα και τις Σπέτσες. Στη διάρκεια των συζητήσεων με τους Αγιορείτες έφτασε η τρομερή είδηση του απαγχονισμού του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ από τους Τούρκους, γεγονός που τους οδήγησε να ξεπεράσουν κάθε δισταγμό για τη συμμετοχή στην Επανάσταση. Στις 22 Απριλίου οι Ψαριανοί απέστειλαν, μετά από αίτηση των Αγιορειτών, δύο πλοία, που περιπολούσαν από τον Θερμαϊκό μέχρι το Άγιον Όρος. Αυτά πυρπόλησαν ένα τουρκικό καράβι στη θάλασα κάτω από τη Μονή Ξηροποτάμου. Τον Μάιο του 1821 κηρύχθηκε, με επίσημη τελετή στο Πρωτάτο, η Επανάσταση του Αγίου Όρους και ο Εμμανουήλ Παππάς αναγνωρίστηκε από τους μοναχούς ως αρχιστράτηγος της Μακεδονίας. Οι μοναχοί της αθωνικής πολιτείας ήταν τότε περίπου 3.000. Οι Αγιορείτες μετέφεραν με τα καΐκια τους κανόνια και πολεμοφόδια στους μαχόμενους επαναστάτες στον Πολύγυρο, έσκαβαν οχυρωματικά χαντάκια, απέστελλαν τρόφιμα, έδιναν χρήματα για την Επανάσταση, κατασκεύαζαν πυρίτιδα και πρόσφεραν πολλές ακόμη πολύτιμες υπηρεσίες στον Αγώνα. 

Καπετάνιος ο ηγούμενος Ευθύμιος   Περίπου 1.500 μοναχοί οπλίστηκαν, με καπετάνιο τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου -ενός από τα αρχηγεία των επαναστατών- Ευθύμιο. Μαζί με τους άλλους επαναστάτες προσέβαλαν διάφορες θέσεις Τούρκων στη Χαλκιδική. Στις περιοχές εκείνες είχαν συγκεντρωθεί περί τις 50.000 Οθωμανών, εκ των οποίων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1821 σκοτώθηκαν πάνω από 20.000. Πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Αγιορειτών έπαιξε, εκτός από τον Εσφιγμενίτη Ευθύμιο, και ο Χαρτοφύλακας Νικηφόρος Ιβηρίτης.  Ο πόλεμος κράτησε επτά μήνες. Στην προέλασή τους προς τη Θεσσαλονίκη, οι Αγιορείτες πολέμησαν γενναία, κυρίευσαν τα χωριά της Χαλκιδικής στον δρόμο τους και γρήγορα πλησίασαν την πόλη. Στην πεδιάδα όμως του Λαγκαδά περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους, που ήταν αριθμητικά υπέρτεροι (10.000), με τακτικό στρατό και ιππικό. Βλέποντας ότι τα ελληνικά πλοία δεν έρχονταν για να απειλήσουν τη Θεσσαλονίκη από τη θάλασσα και ότι δεν έφτανε και η βοήθεια που περίμεναν από τα Μανετομοχώρια της Χαλκιδικής, οι Αγιορείτες έσπασαν τον τουρκικό κλοιό. Άλλοι από αυτούς μαζί με τον Εμμανουήλ Παππά μπήκαν στην Κασσάνδρα, ενώ οι υπόλοιποι γύρισαν πίσω στο Άγιον Όρος μετά από πορεία οκτώ ημερών. Η τελική καταστολή της Επανάστασης της Μακεδονίας είχε ως αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του Αγίου Όρους, καθώς η 9ετής κατοχή του από τον τουρκικό στρατό που ακολούθησε επέφερε αναρίθμητα υλικά και ηθικά δεινά. Η συνθηκολόγηση

Μετά την παραβίαση του στενού της Κασσάνδρας από τα στρατεύματα του Μεχμέτ Εμίν Αμπντουλάχ (Αμπού-Λουμπούτ) και τις σφαγές που ακολούθησαν στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 1821, οι Αγιορείτες ήταν βέβαιοι ότι πλησίαζε η σειρά τους. Έτσι, άρχισαν να ετοιμάζουν τα κειμήλια για να φύγουν. Στις 9 Νοεμβρίου, οι αντιπρόσωποι των 18 μονών (δεν υπέγραψαν αυτοί των Μονών Κουτλουμουσίου και Ξενοφώντος) αποφάσισαν να συνθηκολογήσουν. Για τον σκοπό αυτόν έστειλαν εκπροσώπους στον πασά. Εν τω μεταξύ, ο Εμμανουήλ Παππάς και ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Ευθύμιος, βλέποντας το μάταιο της αντίστασης, είχαν ήδη αναχωρήσει για την Ύδρα. Στο Άγιον Όρος είχαν καταφύγει 7.000 γυναικόπαιδα, τα χωριά των οποίων είχαν κάψει οι Τούρκοι. Στις 11 Δεκεμβρίου δώδεκα Αγιορείτες μοναχοί επισκέφθηκαν τον Εμίν Αμπντουλάχ στο χωριό Άγιος Μάμας και δήλωσαν την υποταγή τους. Στις 13 Ιανουαρίου επαναλήφθηκε συνάντηση των Αγιορειτών με τον πασά που είχε στρατοπεδεύσει στα όρια του Αγίου Όρους, στην Κουμίτσα της Ιερισσού. Καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους έπαιξε ο ιερομόναχος Άγιος Ιλαρίων, από την Ιμερέτη της Γεωργίας, ο οποίος συνέπεσε να είναι πατριώτης του αιμοσταγούς Εμίν Αμπντουλάχ (από την Αμπχαζία) και κατεύνασε την οργή του. Ο άγιος συντέλεσε και στη σωτηρία των Αγιορειτών ομήρων από τα μετόχια και άλλων αιχμαλώτων στις Φυλακές Θεσσαλονίκης, τους οποίους διακονούσε με αυτοθυσία. Ομολόγησε με θάρρος τον Χριστό μπροστά στον πασά την ημέρα του Ραμαζανιού του 1822. Μπροστά σε όλους τους επισήμους, τον έλεγξε για τις σφαγές στη Νάουσα, υβρίζοντας αυτόν και τον Μωάμεθ. Στο τέλος ο πασάς, παρά την επιθυμία του, διέταξε να αποκεφαλιστεί ο άγιος, για να μη θεωρηθεί ως παραβάτης του ισλαμικού νόμου. Την τελευταία όμως στιγμή η εκτέλεσή του αποτράπηκε από δύο Αμπχάζιους, έμπιστους υπαλλήλους του πασά. Έτσι, ο Ιλαρίων αναδείχθηκε και κατά προαίρεση μάρτυρας. Τελικά, η καταστροφή των μονών αποτράπηκε, αφού αυτές δέχθηκαν τους εξής όρους που ζήτησαν ο πασάς και ο σουλτάνος, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι μοναχοί δεν θα επαναστατούσαν ξανά: α) να παραδώσουν στους Τούρκους όλα τα όπλα και τα πολεμοφόδιά τους, β) να αποσταλούν στην Κωνσταντινούπολη 50 προεστώτες μοναχοί ως όμηροι μέχρι να κατασταλεί η Επανάσταση, γ) να καταβάλουν όλους τους καθυστερούμενους από την ημέρα που ξέσπασε η Επανάσταση φόρους και δ) να δίνουν κανονικά στο εξής τους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλονταν σε κάθε μη μουσουλμάνο. Μετά την αίτηση χάριτος των Αγιορειτών, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ χορήγησε αμνηστεία, με φιρμάνι που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου/7 Φεβρουαρίου 1822 και τους επέστρεψε όλη την περιουσία τους, που είχε προσωρινά δημεύσει. 

Η φυγή    Πριν ακόμη ο πασάς φτάσει στην περιοχή της Κουμίτσας και όσο παρέμενε στρατοπεδευμένος εκεί, οι μοναχοί από τις περισσότερες μονές φόρτωσαν τα πολυτιμότερα κειμήλια σε καράβια και κατέφυγαν προσωρινά στα κοντινότερα νησιά, Σκιάθο και Σκόπελο. Στη συνέχεια πήγαν στα ασφαλέστερα νησιά της ελεύθερης Κάτω Ελλάδας, κυρίως στην Ύδρα και στον Πόρο, όπου εγκαταστάθηκαν σε μοναστήρια, καθώς και στα νησιά του Ιονίου.

Οι μονές του Αγίου Όρους, με τους λιγοστούς μοναχούς που είχαν μείνει, ήταν υποχρεωμένες να πληρώνουν κάθε μήνα 10.000 γρόσια μόνο για τους μισθούς (λουφέδες) των στρατιωτών. Για να βρουν αυτά τα χρήματα, απογυμνώθηκαν απελπιστικά. Αναγκάστηκαν να δανειστούν, να εκποιήσουν ασημικά, να λιώσουν τα μολύβια από τις στέγες των ναών και να ζητήσουν βοήθεια από τα μετόχια τους στη Βλαχία (σημερινή Ρουμανία), τα οποία επίσης βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση, λόγω της επανάστασης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθώς οι μοναχοί κρίθηκαν συνένοχοι και τα μετόχια αρχικά είχαν επίσης δημευτεί. Κάποιοι από τους μοναχούς που είχε κρατήσει ως ομήρους ο Μεχμέτ Εμίν Αμπντουλάχ στις Φυλακές της Θεσσαλονίκης πέθαναν από τα βασανιστήρια, τις στερήσεις και τις κακουχίες. Ήδη από το 1823 στις Μονές Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Γρηγορίου, Σίμωνος Πέτρας, Ξηροποτάμου, Παντελεήμονος, Κωνσταμονίτου, Εσφιγμένου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Φιλοθέου και Καρακάλλου είχαν μείνει μόνο 2-3 πατέρες, που εξυπηρετούσαν τους Τούρκους στρατιώτες. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς, μη υποφέροντας τις αυθαιρεσίες των στρατιωτών, αναγκάστηκαν να φύγουν μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία. Τον Ιούνιο του 1824 μέσα στο Όρος δεν είχαν μείνει πάνω από 500 μοναχοί και αυτοί οι περισσότεροι «κουτζοί, στραβοί, μισεροί και γερόντια». Ταυτόχρονα, με άδεια του σουλτάνου αναχώρησαν όλοι οι Ρώσοι και οι Ρουμάνοι πατέρες.  Βλέποντας οι Τούρκοι τα μοναστήρια έρημα, προέβαιναν σε ποικίλες λεηλασίες και καταστροφές, αφαιρώντας το μολύβι από τις στέγες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται από τις βροχές και τα χιόνια τοιχογραφίες, χειρόγραφα κ.ά., καίγοντας στασίδια, εικόνες και βιβλία, καταστρέφοντας εργαστήρια, όπως το τυπογραφείο της Μεγίστης Λαύρας, κάνοντας βανδαλισμούς κ.λπ. Τα βάσανα των Αγιορειτών έλαβαν τέλος το 1830, όταν οι επίτροποι της Ιεράς Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, Διονύσιος Λαυριώτης και Κύριλλος Χιλανδαρινός, σε συνεργασία με τον Πατριάρχη Αγαθάγγελο, ο οποίος ήταν Ιβηρίτης, κατάφεραν να εκδοθεί φιρμάνι για να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τον Άθω. Ο τουρκικός στρατός έφυγε στις 13 Απριλίου 1830, Κυριακή του Θωμά (Αντίπασχα), όταν μέλη της Ιεράς Επιστασίας (Ναζίρηδες) ήταν οι Διονύσιος Χιλανδαρινός, Γρηγόριος Ξενοφωντινός, Βησσαρίων Φιλοθεΐτης, Γρηγόριος Αρχιμανδρίτης Σιμωνοπετρίτης. Όπως γράφει ένας Αθωνίτης μοναχός: «έτζι μας εγλύτωσεν ο Θεός και η Κυρία ημών Θεοτόκος από τόσα βάσανα οπού ετράβηξεν το Όρος χρόνους εννέα και περισσότερον». Οι Αγιορείτες εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Παναγία, καθιερώνοντας να ψάλλεται από τότε μέχρι σήμερα την Κυριακή του Θωμά μια ειδική «Ευχαριστήριος Ακολουθία εις την Θεοτόκον διά την απαλλαγήν της δεκαετούς καταδρομής του Όρους».

***   Ο Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου: Ισχυρή και ιστορική η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

~   «Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» τόνισε στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας».  Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα. «Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα. Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία». Επισήμανε ότι για διακόσια χρόνια, οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. «Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του Άξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες είπαν γενναία «Όχι». Είπαν γενναία «Όχι» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε. Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών λέγοντας ότι «η κοινή μας ιστορία, οι στενοί μας δεσμοί, η οικογένεια κι ο πολιτισμός μας, η οικονομική κι αμυντική συνεργασία μας ενώνουν» και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που πραγματικά μας ενώνει είναι οι αξίες μας». «Είμαστε δύο λαοί με την κοινή πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια. Και είναι η κοινή μας δέσμευση στην ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε το μέλλον μας, είτε πριν από διακόσια χρόνια είτε σήμερα» σημείωσε. Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει το θάρρος, τη δύναμη και τον χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων και σημείωσε έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με πολλούς Έλληνες ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της καριέρα του. Καταλήγοντας ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και ευχήθηκε στους Έλληνες μια ασφαλή και χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας.  https://youtu.be/8bkcFgdWqGY   .-

***  Ιδιωτική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ρωσίας στο Άγιον Όρος – Ποιες Ι. Μονές θα επισκεφθεί

Στο , σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος Ορθοδοξίας, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Μιχαήλ Μισούστιν. Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Αμέσως μετά την συμμετοχή του στους εορτασμούς και στην μεγάλη παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Μισούστιν αναχώρησε για την Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια για το Άγιον Όρος, όπου πραγματοποιεί από χθες ιδιωτική επίσκεψη.

Θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, ενώ θα επισκεφθεί και την Ιερά Μονή Φιλοθέου, με την οποία διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς, όπως και με το γυναικείο μετόχι της Μονής στο νησί της Θάσου, αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος, ο οποίος είναι θρησκευόμενος άνθρωπος, μάλιστα στενό συγγενικό πρόσωπό του είναι μοναχός στην Ρωσία. Ο κ. Μισούστιν θα αναχωρήσει από το Άγιον Όρος το μεσημέρι του Σαββάτου για να επιστρέψει στη Ρωσία.

***  Οι Χιώτες ύψωσαν μία μεγάλη Ελληνική Σημαία στην κορυφή του Πηγάνιου Όρους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

 Πριν 200 χρόνια κάποιοι τόλμησαν για την ελευθερία μας. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους τιμήσουμε υψώνοντας το σύμβολο της ελευθερίας της πατρίδος μας στην κορυφή του Πηγάνιου Όρους έτσι ώστε να ατενίζει αγέρωχη πάνω από την Χίο μας!  https://youtu.be/e-KD4cMtshA    .-     
  Konstantinos Mil. Anagnostou/ chiosphotos.gr

***  ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Υπαπαντή


~   Εορτάσθηκαν στην Ι. Μητρόπολη Μεσσηνίας ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στην πανηγυρική Δοξολογία η οποία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων.  Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σοφία Καπετανάκη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, από τις τοπικές Αρχές.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σε δήλωσή του για τον εορτασμό αναφέρθηκε στην ιστορικότητα και τη σημαντικότητα της ημέρας για τη χώρα μας, αλλά ιδιαιτέρως για την Καλαμάτα, από την οποία ξεκίνησε η απελευθέρωση της πατρίδας. «Με ενότητα και σύμπνοια οι πρόγονοί μας βγήκαν νικητές στους αγώνες τους, το ίδιο πρέπει να πράξουμε και εμείς σήμερα, ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες δοκιμασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στον εορτασμό παρέστησαν η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές του Νομού Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς και Αλ. Χαρίτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας Σμήναρχος Κ. Καραβλίδης, ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «ΥΔΡΑ» Αντιπλοίαρχος Δ. Αρτεμάκης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων. Τέλος, στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθ. Βασιλόπουλος προσέφερε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας το αναμνηστικό μετάλλιο του Δήμου για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, καθώς και στους υπόλοιπους επισήμους.

 *** Τηλεδιάσκεψη Νίκα για το φυσικό αέριο με το υπουργείο να… σηκώνει τα χέρια ψηλά Τηλεδιάσκεψη Νίκα για το φυσικό αέριο με  το υπουργείο να… σηκώνει τα χέρια ψηλά

Με τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα  Το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε αντικείμενο τόσο της τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όσο και της τηλεφωνικής του επικοινωνίας στη συνέχεια με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός παρατήρησε ότι τόσο η ΔΕΔΑ όσο και οι ΡΑΕ είναι ανεξάρτητες αρχές και -ως εκ τούτου- το υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, πέρα από τη δεδομένη θέση του ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Αρχή, σημείωσε ο Π. Νίκας, “εμμένουμε στην αρχική και πάγια δήλωσή μας ότι την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φυσικό αέριο θα τη διαθέσουμε μόνο στη ΔΕΔΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, το εν λόγω κονδύλιο θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή οδικών έργων στην Περιφέρειά μας”. Το πρόβλημα, πάντως, με το Φυσικό Αέριο, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ορυκτών αερίων, είναι ότι οριστικά πια δε θα λάβει καμία χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (σε όλες τις χρήσεις του, όπως καύση, παραγωγή, επεξεργασία, διανομή, αποθήκευση ακόμα και μεταφορά), και αυτό ενδεχομένως να μην έχει εξηγηθεί επακριβώς στους πολίτες. Η τελευταία απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών (16 Δεκεμβρίου) ουσιαστικά απαγόρευσε τη χρηματοδότηση του Φυσικού Αερίου (και άλλων ορυκτών καυσίμων) από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (17.5 δισ. ευρώ) με τη σωστή λογική ότι και το ορυκτό αέριο εκπέμπει 50% λιγότερο CO2 από τον άνθρακα μεν, αλλά εκπέμπει μεθάνιο που είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. 

***  Κορωνοϊός: 2.588 νέα κρούσματα και 52 θάνατοι – 8 κρούσματα στη Μεσσηνία   Κορωνοϊός: 2.588 νέα κρούσματα και 52 θάνατοι – 8 κρούσματα στη Μεσσηνία

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ  Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.588, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 247.992 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.969 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.701 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 706 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.643 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).  Στη Μεσσηνία επιβεβαιώθηκαν 8 νέα κρούσματα  

*** «ΘΑΡΡΟΣ» 26 Μαρτίου 1908: Ο πανηγυρισμός της Εθνικής Επετείου «ΘΑΡΡΟΣ» 26 Μαρτίου 1908: Ο πανηγυρισμός της Εθνικής Επετείου

-Η όλη διεξαγωγή αυτής
-Οι λόγοι και ο ενθουσιασμός  Την πρωίαν  Η εθνική επέτειος ανέτειλε σκυθρωπός. Η ατμόσφαιρα συννεφιασμένη επροκάλει φόβους βροχής.  Οι ήχοι της Φιλαρμονικής ανακρούοντες το εωθινόν προεκάλουν πάντα εις ιερόν καθήκον και οι κρότοι των μασκούλων και οι κώδωνες των ναών διετράνουν επί το πραγματικώτερον την υποχρέωσιν πάντων εις την απόδοσιν οφειλομένης υπερτάτης ευγνωμοσύνης προς εκείνους των οποίων και την αίσιον μνήμην ευλαβούμεθα και προ των υπερανθρώπων αυτών έργων μένομεν ενεοί και κατάπληκτοι.  Τοιαύτη ιδέα εγγενής ούσα εν πάση ελληνική καρδία την ιεράν ταύτην ημέραν ων εις αυτήν να σκιρτά και να πάλλη.  Υπό την επήρειαν του αισθήματος τούτου οι συμπολίται ημών λίαν ενωρίς έκαμνον την εμφάνισίν των εις τας πλατείας και τας οδούς και όλοι έσπευδον προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν.  Η βασιλεύουσα πρωινήν ησυχία ενείχε τι το μυστηριώδες και επιβάλλον την τάξιν της ημέρας. Αι πλατείαι εστρωμέναι με μύρτα, τα ανεμιζόμενα εθνικά λάβαρα και ο εν γένει διάκοσμος παρήγον συγκινητικόν και εν ταυτώ ενθουσιαστικόν αίσθημα.  Η κίνησις  Όσω παρήρχετο η ώρα επί τοσούτον ο διφρηλάτης Απόλλων αρματοδρομών έκαμνε την λαμπροτέραν εμφάνισίν του και ο ουρανός του θείου του θάμβους πλημμυρισθείς, απεφάνη αίθριος, διαλύσας τας αχλύς των νεφών και τους φόβους της βροχής.  Εις τας πλατείας και τας οδούς ο κόσμος ήδη εκυκλοφόρει περισσότερος και ζωηρότερον.  Η προς τον Μητροπολιτικόν Ναόν κίνησις ήτο αθροοτέρα και από όλα τα σημεία της πόλεως έβλεπέ τις να προβάλλη κόσμον ανδρών, γυναικών και παιδίων.  Τα σχολεία, η μουσική  Μετ’ ολίγον ακούεται το γλυκύ κελάδημα των ηρώων του μέλλοντος, των χρυσών ημών ελπίδων, της μαθητιώσης νεολαίας μας. Τα δημοτικά σχολεία εν ρυθμικώ βαδίσματι με προπορευομένην την σημαίαν και με ομοιομόρφους ενδυμασίας άδοντα έσπευδον προς τον Μητροπολιτικόν ναόν.  Διέρχεται το α΄ των αρρένων και από άλλην διεύθυνσιν προβάλλει το β΄ και ακολουθεί το γ΄ εν σαγηνευούση παρατάξει και όλα εν κατακλύση και ενθουσιαζούση μουσική.   Η Φιλαρμονική ανακρούει εμβατήριον, διερχομένη την πλατείαν. Ακολουθείται υπό των σαλπιγκτών του Συντάγματος και όπισθεν τούτων έρχεται ο πέμπτος λόχος υπό τον λοχαγόν Μανουσάκην και τον υπολοχαγόν Βεν. Καπετανάκην.  Ο στρατός παρατάσσεται κατά μήκος της πλατείας της Υπαπαντής εις δύο στοίχους και η μουσική παραπλεύρως.  Αι μαθήτριαι αμφοτέρων των δημ. σχολείων εν ωραία αμφιέσει και κομμώσει παρατάσσονται έξωθι του Ναού προς το δυτικόν, όπου τάσσονται και οι μαθηταί του Γυμνασίου και των Ελληνικών υπό τους καθηγητάς και διδασκάλους των και ο χορός εκ μαθητών υπό τον Κατσαΐτην.  Η απόστασις μεταξύ των δύο λόχων των στρατιωτών αφίεται ελευθέρα δια τους διερχομένους. Ο κόσμος ήδη έχει καταπλημμυρίση την προς της Μητροπόλεως πλατείαν εν ασφυκτικώ συνωστισμώ και ολονέν εξακολουθεί να προσέρχηται.  Χωροφύλακες υπό την επίβλεψιν του διευθύνοντος την Αστυνομίαν Μαθαρίκου προσέχουν εις πάντα και θαυμασίως κρατούν την τάξιν.  Εν τω Ναώ  Εν τω Ναώ δεν είναι μικρότερος ο συνωστισμός. Έχει καταληφθή ούτος υπό κόσμου, ο οποίος ολονέν σπεύδει.  Πλησιάζει η 10η ώρα και θόρυβος και κακό αμαξών ανά την πόλιν.  Οι επίσημοι αρχίζουν να καταφθάνουν εν τω Μητροπολιτκώ Ναώ και να καταλαμβάνουν την οικείαν θέσιν.  Προσέρχεται ο Νομάρχης Πασχάλης φέρων τον σταυρόν του Σωτήρος μετά του Γραμματέως Καλλιγέρου, ο Δήμαρχος Μπενάκης μετά του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Φρούραρχο Γιούρος, ο αντισυνταγματάρχης Κοντιάδης, ο Ταγματάρχης Παπαγεωργίου μετά των παρασήμων των και άλλοι αξιωματικοί.  Κατόπιν το Δικαστικόν Σώμα. Ο πρόεδρος Δούνιας, ο Εισαγγελεύς Μανουσόπουλος, οι Πρωτοδίκαι Σταυρόπουλος και Παπαντωνίου εν στολή.  Ο Πρόξενος Κεκ, ο Νομομηχανικός Μοσχίδης και τινές άλλοι εκ των εν τέλει, καθώς και ο Σύλλογος των Καθηγητών και των Ελληνοδιδασκάλων, ως επίσης και το Διοικητικόν Συμβούλιον του Εμπορικού Συλλόγου.  Ο χορός υπό των πρωτοψάλτην Μαυρίδην εν αρρήτω αρμονία μετ’ ολίγον άρχεται της δοξολογίας. Ψάλλει θαυμασίως και μετά ταύτα άρχεται το Πολυχρόνιον.  Ο χορός του Μαυρίδου καταδεικνύεται ανώτερος πάσης προσδοκίας και θέλγει τα ώτα η θελξίθυμος μουσική του. Η μουσική παρακολουθεί το πολυχρόνιον και μάσκουλα κροτούν και οι κώδωνες χαρμοσύνως ηχούν.  Ο Νομάρχης δέχεται πάντων τα συγχαρητήρια και εξέρχεται ο κόσμος του Ναού.   Εις την Πλατείαν   Όλος ο έξω κόσμος ως μηρμυκιά κινείται προς την πλατείαν. Η οδός Νομαρχίας εν ασφυκτικώ συνωστισμώ παρουσιάζει θέλγουσαν εικόνα, την οποίαν συμπληρούν οι καταστόλιστοι εξώσται των κατ’ αυτήν οικιών.  Προπορεύονται τα σχολεία τα δημοτικά αρρένων και θηλέων. Τα ελληνικά αμφότερα υπό των πρωτοψάλτην του Αγίου Νικολάου ελληνοδιδάσκαλον Φιλανδριανόν εν θελγούση αρμονία αναμέλπουν διάφορα άσματα.  Ακολουθεί ο στρατός και παρακολουθεί ο κόσμος άπειρος. Η κάτω πλατεία καταλαμβάνεται ολόκληρος υπό κόσμου.  Οι μαθηταί ίστανται εν τω μέσω της πλατείας και ο θαυμάσιος χορός του Κατσαΐτου άδει ωραίον άσμα ποιηθέν υπό του καθηγητού Ματαράγκα και τονισθέν υπό του Κατσαΐτου  Οι μικροί μαθηταί των σχολείων κάμνουν την παρέλασιν αυτών άδοντες ωραία και απέρχονται εις τα ίδια.  Εν τω Δημαρχείω  Εν τω Δημαρχείω έχουν προσέλθη όλοι οι επίσημοι.  Πλούσια αναψυκτικά παρέχονται και κυρίαι και δνες έχουν κηρύξη την κατάληψιν αυτού.  Καταστόλιστον δε καθώς ήτο παρουσίαζεν εικόνα ανθοδέσμης.  Αι Αρχαί και όλος ο προσελθών κόσμος χαιρετά τον Δήμαρχον και πάντες λαμβάνουν τα αναψυκτικά των και εις τας σωρείας των μαθητών παρέχονται διάφορα γλυκίσματα.  Το απόγευμα το πολιτικόν μνημόσυνον  Δια το πολιτικόν μνημόσυνον από τις 3.00 μ.μ. ώρας ήρχισε να συρρέη κόσμος εν τη πλατεία.  Το κενοτάφιον εν μέσω αυτής με τας σημαίας και τους φοίνικας εδείκνυτο ωσεί ανυπομονούν.  Δεν παρήλθεν ειμή ολίγου χρόνου διάστημα και η πλατεία εκαλύφθη υπό κόσμου. Το Δημαρχείον κατάφορτον, ο Εμπορικός Σύλλογος εις θαυμασίας ανθοδέσμας ωραίου φύλου, οι άλλοι γύρω εξώσται κοσμοπλημμυρισμένοι, ούτως δε απηρτίζετο μία αληθώς θέλγουσα εικών με το εν τη πλατεία ολονέν αυξανόμενον κόσμον.  Όντως ήτο πρωτοφανής η συρροή του κόσμου, ο οποίος περί την 5ην ώραν ολοσχερώς κατέλυσε την πλατείαν.  Η κατάθεσις του στεφάνου    Ο λόγος του Β. Κωστόπουλου  Προ του κενοταφίου είχον προσέλθη αι διάφοροι αρχαί ευλαβώς ουτωσί περιβάλλουσαι το ιερόν εινονιζόμενον. Ο πέριξ δ’ άμετρος κόσμος ανέμενε τον ρήτορα.  Περί ώραν 5ην ο μαθητής Τσιμπιδάρος δι’ ωραίας προσλαλιάς προς τα θύματα της Μακεδονικής ιδέας καταθέτει στέφανον. Χειροκροτήματα υποδέχονται την ενθουσιώδη προσλαλιάν και μετ’ ολίγον εμφανίζεται ο Δικηγόρος Βασίλειος Κωστόπουλος εν τω εξώστη του καταστήματος Κουράκου – Μωράκη.  Ο Κωστόπουλος δι’ ενθουσιώδους λόγους διεξαίρεται τον Ιερόν Αγώνα. Ζωγραφίζει πραγματικώτατα τα ανδραγαθήματα των προγόνων ημών και με τον αυτόν ενθουσιαστικόν τόνον καταλήγει εις το στάδιον του συγχρόνου Μακεδονικού Αγώνος, τον οποίον ενίσχυσεν η ιερά θυσία των νέων παλληκαριών εις τα οποία διακρίνονται ο Κρόμπας, ο Τσοτάκος, ο Τσιμπιδάρος, ο Ρογκάκος, ο Οικονομάκης και τόσοι άλλοι πατριώται ημών εκ της χώρας του Ταϋγέτου και της Ιθώμης.  Εν τέλει δια συγκινητικοτάτης και ενθουσιωδεστάτης αποστροφής προς τη παρισταμένην μαθητιώσαν νεολαίαν περατοί τον κατά πάντα θαυμάσιον λόγον του, των χειροκροτημάτων εξακολουθησάντων επί μακρόν.  Κατόπιν ο γνωστός Β. Κουρτάκης δια μακροτάτου ιστορικού ποιήματος εξύμνησε τους ήρωες του ιερού αγώνος και τους νεωτέρους τούτους.  Και μετά ταύτα η κίνησις του κόσμου εξηκολούθησε ζωηρά μέχρι της εσπέρας.  Η λαμπαδηφορία  Η λαμπαδηφορία το εσπέρας επέστεψε τον θαυμάσιον εορτασμόν της εθνικής επετείου.  Μόλις ενύκτωσεν ήρχισεν η συγκέντρωσις των μαθητών των σχολείων.  Το Δημαρχείον εν εκπάγλω θεάματι, τα άλλα καταστήματα με τους φανούς και τον φωτισμόν και στολισμόν απετέλουν λαμπράν εικόνα.  Οι ήχοι της μουσικής έδωσαν το σύνθημα της συγκεντρώσεως του κόσμου, ο οποίος πανταχόθεν συνέρρεε.  Οι μαθηταί με πυρσούς και άδοντες ενεθουσίαζον.  Ο χορός του Κατσαΐτου ακολουθεί. Ήτο ούτως εξαίσιον φαινόμενον.  Το νέον άσμα του Ματαράγγα χειροκροτείται ψαλόμενον θαυμάσια.  Τέλος, η Μουσική ανακρούει τον εθνικόν ύμνον και δίδει το σημείον της αναχωρήσεως.  Σαϊτοπόλεμος  Επακολουθεί σαϊτοπόλεμος και ο κόσμος με ενδιαφέρον παρακολουθεί αυτόν. Οι του κόμματος του Αγίου Ιωάννου φαίνονται νικηταί, οι οποίοι και επευφημούνται.  Οι μαθηταί και ο κόσμος εκ της πλατείας διήλατον τας κεντρικάς οδούς και η ζωηρότης μετεδόθη παντού, ούτω εξηκολούθησεν η εορτή μέχρι βαθείας νυκτός και οι πάντες απήρχοντο εις τα ίδια έμπλεοι των θαυμασιωτέρων εντυπώσεων εκ της εορτής της εθνικής επετείου, η οποία τοιουτοτρόπως εστέφθη υπό εξαιρετικής επιτυχίας.  Ημίν δε πάσιν απέμεινεν η γλυκυτάτη ανάμνησις αυτής, η οποία και μας διδάσκει και μας κρατεί εν τω ιερώ καθήκοντι ημών ν’ αποτίωμεν ευγνωμοσύνην προς τους ήρωας εκείνους και να εγκαρδιώμεθα αναμιμνησκόμενοι των υπερανθρώπων πράξεων αυτών.

*** Κάλεσμα της Επιτροπής Φοιτητών Μεσσηνίας στο αποψινό συλλαλητήριο  Κάλεσμα της Επιτροπής Φοιτητών Μεσσηνίας στο αποψινό συλλαλητήριο

Κάλεσμα απευθύνει η Επιτροπή Φοιτητών Μεσσηνίας για το συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 26/3, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.  «Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στη μόρφωση και στη ζωή. Καλούμε κάθε νέο και νέα να οργανώσουμε αυτόν τον αγώνα σε κάθε χώρο μόρφωσης, δουλειάς, άθλησης και ψυχαγωγίας. Απέναντι στην προσπάθεια τρομοκράτησης, προτάσσουμε τον συλλογικό μας αγώνα και τις ανάγκες μας» όπως αναφέρεται σχετικά. 

***   Στο λιμάνι της Πύλου κατέπλευσε το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλυψώ» Στο λιμάνι της Πύλου κατέπλευσε το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλυψώ»

Στο λιμάνι της Πύλου κατέπλευσε χθες το πρωί το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλυψώ». Το πλοίο αγκυροβόλησε τιμητικά στο πλαίσιο εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.  Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, καλωσόρισε στο λιμάνι το προσωπικό του πολεμικού πλοίου, ενώ είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη, πλοίαρχο Βασίλη Κωφό και τον υποπλοίαρχο Θεόφιλο Πιπιτσούλη, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές και αναμνηστικά δώρα.

«Η παρουσία του ναρκοθηρευτικού στο ιστορικό λιμάνι της Πύλου τιμά τους πεσόντες της Επανάστασης και τονώνει το ηθικό όλων μας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

***  Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμου Πύλου-Νέστορος  Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμου Πύλου-Νέστορος

Με λιτό και σεμνό τρόπο, λόγω της πανδημίας και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάστηκε σήμερα σε κάθε γωνιά του Δήμου Πύλου-Νέστορος η 200η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου.  Στην έδρα του Δήμου, την Πύλο, ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση της καθιερωμένης Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Πεσόντων, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ενώ η τελετή έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, με το πέρας της τελετής, επισκέφθηκε την Κοινότητα Μανιακίου, όπου παρέστη στην τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης και την κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του ανδριάντα του Παπαφλέσσα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι πάντα επίκαιρο, αλλά ακόμη περισσότερο σε δύσκολες περιόδους. Σήμερα είναι ημέρα τιμής για τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη και ταυτόχρονα ημέρα Εθνικής Υπερηφάνειας. Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας από το ηρωικό Μανιάκι, όπου θυσιάστηκε ο ήρωας Παπαφλέσσας και από το Ιστορικό Ναυαρίνο, όπου έμελλε να σφραγίσει με τα γεγονότα του την έναρξη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Με βαθιά συνείδηση, στο ιστορικό μας παρελθόν κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στους Ήρωες του ΄21, αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Πατρίδας. Εύχομαι εγκαρδίως  Χρόνια Πολλά στους συνδημότες μου, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανά τον κόσμο!»  Στον εορτασμό παρέστησαν Εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων, καθώς και Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Εκ μέρους του Πολεμικού Ναρκοθηρευτικού «Καλυψώ», το οποίο έχει καταπλεύσει στο λιμάνι της Πύλου, τιμώντας την Εθνική Επέτειο, παρέστη ο Υποπλοίαρχος Θεόφιλος Πιπιτσούλης.

***   Διευκρινίσεις από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας για την ερασιτεχνική αλιεία σε περίοδο Covid Διευκρινίσεις από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας για την ερασιτεχνική αλιεία σε περίοδο Covid

Διευκρινίσεις για την ερασιτεχνική αλιεία έδωσε με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, έπειτα από νεότερες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.  Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση πλωτού μέσου έως 8 μέτρων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, καθώς και στη χρήση μάσκας. Επιτρέπεται, επίσης, η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας από την ξηρά, καθώς και η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων (ωράριο κυκλοφορίας, χρήση ιατρικής μάσκας, βεβαίωση μετακίνησης κ.λπ.). Τέλος, το Λιμεναρχείο ενημερώνει ότι η μετάβαση των ατόμων από τον τόπο κατοικίας τους στο σημείο διενέργειας της ερασιτεχνικής αλιείας, ή στο σημείο που βρίσκεται ελλιμενισμένο ή αγκυροβολημένο το πλωτό μέσο, θα πρέπει να γίνεται πεζή ή με ποδήλατο.

***  Ανοίγουν αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι Ανοίγουν αύριο οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα -ως υπαίθριοι ανοιχτοί χώροι- είναι έτοιμοι να υποδεχθούν αύριο τους επισκέπτες, παρέχοντας τους μια δυνατότητα “αποσυμπίεσης” από την πολύμηνη καραντίνα, αλλά και προσφέροντας την ευκαιρία ενός ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιπάτου. Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ. Το ΥΠΠΟΑ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν λάβει κάθε δυνατή πρόνοια για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, σε όλη την επικράτεια, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορέσουν να χαρούν με ασφάλεια την επίσκεψή τους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, οι επισκέπτες μπορούν να εισέρχονται στους χώρους σε ομάδες ως και των τριών ατόμων, με την εξαίρεση των οικογενειών, ενώ θα πρέπει να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους των ορίων του δήμου τους. Ισχύουν επίσης, τα μέτρα προφύλαξης, με την τήρηση των αποστάσεων, την χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, καθώς και τη χρήση αντισηπτικών.

***  Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όταν χαίρεται η Τουρκία πως είναι όλα καλά; – Τι λένε Μάζης και Δρούγος (Βίντεο)

H EE καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των 27 ηγετών των κρατών μελών, η οποία χαιρετίζει την έκθεση που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.  «Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη -μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε», ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Βίντεο: Ιωάννης Μάζης: Οι κυρώσεις θα έπρεπε να είναι αυτόματες και να… δαγκώνουν  https://youtu.be/BaSJYAle1xA  .- Συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θετική στάση της Τουρκίας υπάρχουν θετικά βήματα που επιτρέπουν προοδευτική και αναλογική προσέγγιση προσθέτοντας ότι υπήρξε απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση. «Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας», υπογράμμισε.  Αθανάσιος Δρούγος για Σύνοδο Κορυφής: Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη  https://youtu.be/dzTznt2WXWE  .-  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει επιφυλακτική ως προς την βελτιωμένη σχέση της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσφατη μετριοπαθέστερη συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. «Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είναι για μας σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει την θετική της συμπεριφορά, μία μετριοπαθή συμπεριφορά», είπε και συμπλήρωσε: «Παραμένουμε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και πραγματικά βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην Τουρκία πιθανόν τον Απρίλιο». Ικανοποίηση εξέφραζαν νωρίτερα κυβερνητικά στελέχη για την κοινή δήλωση των «27». Η τουρκική αντίδραση  Η Τουρκία χαιρέτισε τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, αλλά απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική, ενώ κατηγορεί την ΕΕ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

*** Στο χρήστη ANASTASIA-EKATERINI ALEXOPOULOU άρεσε

Η πλειοψηφία της Γερμανίκης Βουλής απέρριψε προτάσεις Πρασίνων αριστεράς για επιστροφή του κατοχικού δανείου και ευρύτερες #επανορθώσεις. Με εξαίρεση το AfD,τα κόμματα συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η"μνήμη". Αυτή είναι η Γερμανία, μία ζωή ανθελληνική

~** Στο χρήστη ANASTASIA-EKATERINI ALEXOPOULOU άρεσε

Το γεγονός ότι όλοι οι νεοδημοκράτες ξαφνικά για έγιναν Κολοκοτρώνηδες Καραϊσκάκηδες και ταυτόχρονα στηρίζουν την κυβέρνηση, της συνέχειας των Πρεσπών και της μειωμένης εμπειρίας της Αοζ, εμένα με ξεπερνάει. Κατά τα άλλα όλα καλά με το Χασάν που τους μπολιάζει;


***   Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κυπαρισσία Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κυπαρισσία

Με εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση για το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής διεξήχθη ο διπλός εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιµετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.   Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και πιστών, τελέστηκαν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων αδελφών μας από το Σεβασµιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυµπίας κ. Χρυσόστομο µετά του Ιερού κλήρου. 

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων εντός του ιερού ναού από το Δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου, το Διοικητή Αστυνοµικού Τµήματος Τριφυλίας, Γιώργο Κρυοβρυσανάκη, το Διοικητή Α’ Λιµενικού Τμήµατος Κυπαρισσίας, Ηλία Λεμπέση, τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιµακίου Κυπαρισσίας, Δημήτρη Θεοδωρακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Αντώνη Βλάχο για το Σύλλογο Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και τον επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτη Τσίγγανο για το Τοπικό Τμήµα ΠΕΑΕΑ. Ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Συγκινητική ήταν η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου από την Δηµοτική Φιλαρµονική Ορχήστρα Κυπαρισσίας προ της εισόδου του ιερού ναού.  https://youtu.be/ZO5mU11RiXo  .- Παρόντες και παρούσες στις θρησκευτικές τελετές κι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ήταν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του γραφείου της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, Γιώργος Τσουμάνης, ο τέως δήμαρχος Κυπαρισσίας, Ηλίας Τσίγγανος, η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματία Αλεξοπούλου, Γιάννης Μερκούρης και Μαρία Πανουσιοπούλου, η Σύμβουλος Κοινότητας Κυπαρισσίας, Παναγιώτα Τζαβέλλα-Τσουμάνη, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανεία Σιούτη και ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

***  Ο Νίκος Δένδιας στην Αίγινα και στο στασίδι του Καποδίστρια

 Στην Αίγινα μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θα επισκεφθεί τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, όπου βρίσκεται το στασίδι του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και το Κυβερνείο, όπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τίτλο: «Η Αίγινα στα χρόνια του Καποδίστρια». Tο εν λόγω ιστορικό λεύκωμα άλλωστε αποτελεί έργο της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας «Αίγινα 2021» και εκδόθηκε με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γράφουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Καλαμάκης, η φιλόλογος Προνόη Θεολογίδου και η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Την επιμέλεια έκδοσης του λευκώματος είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Προβής.

   

***  ‘Περίεργες’ μπίζνες της κυβέρνησης με το Βερολίνο για τα self tests

Κυριολεκτικά εν κρυπτώ αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια o διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων 10.000.000 τεστ για τη διάγνωση του Covid-19 που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο self testing και θα διανέμονται δωρεάν στους πολίτες, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Από τη Μαρία Παναγιώτου  Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη έχει προϋπολογιστεί στα 40.000.000 ευρώ. Και λέμε εν κρυπτώ, γιατί αφενός η σχετική ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 23.31 της Τετάρτης, δηλαδή λίγο πριν από το ξημέρωμα της εθνικής μας εορτής, αφετέρου δεν είχε κανέναν τίτλο ο οποίος να προσδιορίζει ποιοι και για ποιο λόγο καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Έπρεπε, δηλαδή, να ανοίξει κάποιος το έγγραφο για να καταλάβει για ποιον διαγωνισμό πρόκειται. Επιπροσθέτως, ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από το υπουργείο Υγείας, όπως θα περίμενε κάποιος με βάση την κοινή λογική, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον υπόνοιες ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει την προκήρυξη μακριά από το φώτα της δημοσιότητας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Τα έγγραφα του διαγωνισμού που αναρτήθηκαν στη Δι@ύγεια για τα self tests

Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες που ορίζονται όπως και μια άλλη σειρά στοιχείων που θα παρουσιάσουμε, τότε θα μπορούσε κάποιος να πει με σχετική ασφάλεια πως η οσμή φωτογραφικής προκήρυξης είναι ένα σενάριο που πλανάται με ένταση στον αέρα και μπορεί να εκτείνεται από εδώ… μέχρι το Βερολίνο. Είναι, άραγε, σύμπτωση το γεγονός πως μόλις λίγες ώρες πριν από την ανάρτηση του διαγωνισμού στη Δι@ύγεια η Siemens, μια εταιρία γνώριμη στην κυβέρνηση αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα για τα «μαύρα» ταμεία της που οδήγησαν στη διασπάθιση πολλών δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, ανακοίνωνε στη διαδικτυακή σελίδα της πως έλαβε στη Γερμανία άδεια για την κυκλοφορία των εν λόγω τεστ; Self testing αλά γερμανικά Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», η έγκριση και η προώθηση των πολυδιαφημισμένων από την ελληνική κυβέρνηση self tests είναι κυριολεκτικά γερμανική πατένταΜόλις τον περασμένο μήνα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκρίνει μια σειρά τέτοιων διαγνωστικών μέσων και να μην περιμένει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές περισσότερο -όπως φαίνεται- για να ευνοήσει εμπορικά μια σειρά εταιριών της, αφού η συνδρομή των self tests στη διάγνωση του ιού και στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων παραμένει εν αμφιβόλωΗ εμπορική πτυχή της υπόθεσης αποδεικνύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως σήμερα, όπως πληροφορήθηκε η «δημοκρατία», τα συγκεκριμένα τεστ πωλούνται σε όλη τη Γερμανία όχι μόνο στα περίπτερα, αλλά ακόμα και σε κιόσκια στον δρόμο, που κατά τα λοιπά πωλούν… ΛΟΤΤΟ κι άλλα τυχερά παιχνίδια. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα τo Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές της Γερμανίας (BfArM), δηλαδή ο αντίστοιχος γερμανικός ΕΟΦ, εκμεταλλεύτηκε ένα παράθυρο στην Κοινοτική Οδηγία (2017/745) που αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα προκειμένου να προχωρήσει τη σχετική αδειοδότησηΠρόκειται για μια διάταξη η οποία αναφέρει πως σε ειδικές και έκτακτες περιπτώσεις ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να εγκρίνει τη χρήση διαγνωστικού προϊόντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν το προϊόν αυτό έχει καταθέσει τα χαρτιά του, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την πολυπόθητη σήμανση CE, που δείχνει ότι ένα προϊόν έχει πιστοποιηθεί από την Ε.Ε. και διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές.  Βεβαίως, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές απευθύνθηκε πρώτα στο γερμανικό ινστιτούτο Paul-Ehrlich-Institute, στο οποίο ανέθεσε να ορίσει τις προδιαγραφές με βάση τις οποίες έπρεπε τα προϊόντα αυτά να κυκλοφορήσουν στη γερμανική αγορά. Εν ολίγοις, πάντως, τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν πάρει ακόμη την έγκριση της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, όταν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. εγκρίνει ένα προϊόν μπορεί να το εισάγει στην αγορά κι ένα άλλο κράτος-μέλος, ακόμη κι αν το προϊόν αυτό δεν έχει εγκριθεί κεντρικά από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης. Κι αυτό ακριβώς το παράθυρο εκμεταλλεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για να γεμίσει την αγορά με δεκάδες εκατομμύρια τεστ, τα οποία ούτε είναι βέβαιο πως μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τον ιό ούτε αποτελέσματα αναμένεται να φέρουν, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών να δηλώσουν εάν βρέθηκαν θετικοί ή όχι.

  • Γιατί έγινε η επιλογή να παρακαμφθούν τα ευρωπαϊκά όργανα ειδικά γι’ αυτά τα τεστ;
  • Γιατί δεν επέλεξε η κυβέρνηση να εισαγάγει με αυτό τον τρόπο κάποιες θεραπείες για τον κορωνοϊό, όπως, είναι για παράδειγμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τη στιγμή που η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ έχει χτυπήσει κόκκινο και χάνονται ανθρώπινες ζωές;
  • Γιατί δεν επέλεξε να εισαγάγει το ρωσικό εμβόλιο που έχει εγκριθεί ήδη από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων της Ουγγαρίας, η οποία είναι επίσης μέλος της Ε.Ε.;
  • Θα ζητήσει, έστω, η ελληνική κυβέρνηση την έγκριση και από τον ΕΟΦ, όπως έγινε στη Γερμανία, για τις προδιαγραφές με τις οποίες θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής, πάντως, στη Γερμανία έχουν λάβει έγκριση από το BfArM self tests που παράγονται από 21 εταιρίες, εκ των οποίων οι 16 είναι γερμανικές (μεταξύ των οποίων και η «αμαρτωλή» Siemens), η μία γαλλική, οι δύο αυστριακές και δύο ακόμα κινεζικές. Αλήθεια, γιατί δεν εισάγεται τότε με τον ίδιο τρόπο και το κινεζικό εμβόλιο, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη ζει ένα «εμβολιαστικό» βατερλό , το οποίο οδηγεί σε ολοσχερή καταστροφή τις οικονομίες των κρατών-μελών της;  Αμφιλεγόμενος και καθ’ υπέρβαση του νόμου ο διαγωνισμός  Την περασμένη Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την ανάρτηση του διαγωνισμού, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία έκανε έκκληση για διαφάνεια, ζητώντας «να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και στους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία της προμήθειάς τους»Επισήμαινε, παράλληλα, πως «οι έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμοί για την προμήθεια rapid tests έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες, καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας, με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ». Έκανε, τέλος, λόγο για «υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητούμενων τεραστίων ποσοτήτων», για προσθήκη επιπρόσθετων «τεχνικών προδιαγραφών», πέραν της σήμανσης CE και για «πιστοποιήσεις αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό φορείς». Όπως φαίνεται, η έκκληση του ΣΕΙΒ δεν εισακούστηκε. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης δίνει περιθώριο στους ενδιαφερομένους να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τα μεσάνυχτα του ΣαββάτουΣτην πραγματικότητα, δηλαδή, δεδομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου, οι εταιρίες έχουν μόνο μία εργάσιμη ημέρα να ανταποκριθούν, ενώ θα πρέπει να παραδώσουν τα τεστ εντός επτά ημερών. Και καθώς τα χρονικά όρια είναι ασφυκτικά, αναπόδραστα σκέφτεται κανείς πως για να προλάβει μία εταιρία πρέπει στην πραγματικότητα… να το ξέρει και να ετοιμάζεται εδώ και μέρες. Η προκήρυξη αναφέρει ακόμα, δικαιώνοντας το ρεπορτάζ μας, πως οι εταιρίες θα πρέπει να προσκομίζουν «αποδεικτικό καταχώρισης του προϊόντος για κατ’ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στη λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους της Ε.Ε.». Στην πραγματικότητα, όμως, μόνο η γερμανική BfArM έχει εκδώσει τέτοιες άδειες, γι’ αυτό και το κείμενο του διαγωνισμού δεν αναφέρει με σαφήνεια άλλα κράτη της Ε.Ε. που έχουν πράξει το αντίστοιχο. Γιατί δεν υπάρχουν!

***  Nέο «όχι» από τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Η γερμανική βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά που αφορούσαν τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των βαυαρών Χριστιαοκοινωνιστών (CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD). 
Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων.

Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες. Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής η νέα πρέσβης της Ελλάδας, Μάρα Μαρινάκη. Τα ψηφίσματα Στο ψήφισμά τους οι Πράσινοι ζητούσαν από τη γερμανική βουλή να αναγνωρίσει, πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις, δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου. Αν και δεν αναφερόταν ρητά στο αίτημα των Πρασίνων – απώτερος στόχος αυτής της πρότασης ήταν η επιστροφή, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, του δανείου στην Ελλάδα. Οι Πράσινοι δεν έθεταν όμως θέμα επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική επισήμαναν κοινοβουλευτικά τους στελέχη στη Deutsche Welle. Σκοπός της πρωτοβουλίας τους ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο τρόπος, με τον οποίο οι γερμανικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις τελευταίες δεκαετίες τα ελληνικά αιτήματα, ήταν «απότομος και ταπεινωτικός», δήλωσε ο βασικός εισηγητής των Πρασίνων στη συνεδρίαση της βουλής, Μάνουελ Σάρατσιν. »Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο «η Ελλάδα είχε ανάγκη την εύνοια της χώρας των θυτών». Οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα πρέπει να είναι «επί ίσοις όροις», τόνισε. Οι Πράσινοι πρότειναν την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα μαρτυρικά χωριά, τη στήριξη θυμάτων κατοχής και των οικογενειών τους, όπως και τη συνέχιση κοινών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της μνήμης για τη γερμανική κατοχή. Την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων ζητούσε στο ψήφισμά του και το κόμμα Η Αριστερά. Και όχι μόνο. Η βουλή θα έπρεπε να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ως νόμιμα τα επίσημα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Επίσης ζητούσε, η γερμανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με σκοπό τη σύναψη σύμβασης που θα ρύθμιζε το εύρος και τους όρους των επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Αριστεράς και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας της βουλης, Γκρέγκορ Γκιζι, τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ευθύνες που τη βαρύνουν από την περίοδο της Κατοχής. Υπενθυμίζοντάς ότι η συζήτηση διεξάγεται την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, τόνισε πως εκτός από αποζημιώσεις η Ελλάδα έχει ανάγκη και από πολιτική στήριξη. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές στο Αιγαίο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή εξαρτημάτων για έξι πολεμικά υποβρύχια στην Τουρκία. «Με αυτές τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία η Γερμανία συμβάλλει στην στρατιωτική απειλή της Ελλάδας. »Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να δικαιολογήσουμε, αν λάβουμε υπόψη το δικό μας ιστορικό παρελθόν», τόνισε. Ο βουλευτής Αγγελίδης των Φιλελευθέρων είπε «όχι» στις αποζημιώσεις στην Ελλάδα  Και άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην 25η Μαρτίου. Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του FDP, Γρηγόρης Αγγελίδης, φώναξε μάλιστα από το βήμα της βουλής στα ελληνικά «Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω το Έθνος!» Στη συνέχεια απέρριψε εκ μέρους των Φιλελευθέρων τα ψηφίσματα των Πρασίνων και της Αριστεράς επειδή «θα έφερναν διχόνοια».  Τα ζητήματα της κατοχής θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο της δραστηριότητας οργανώσεων όπως το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.  Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι εισηγητές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU.  Όπως υποστήριξε για παράδειγμα ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής, Τόμας Έρντλ, το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων έχει «νομικά κλείσει» και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον απαιτήσεις, πράγμα που βέβαια δεν ευσταθεί. Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με τον κ. Έρντλ, να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα. Αυτό είναι υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες, επεσήμανε ο σοσιαλδημοκράτης Υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, στην ομιλία του. Προϋπόθεση για μια συμφιλίωση είναι η διατήρηση της μνήμης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν κατά τον κ. Ροτ μεταξύ άλλων το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, το Ταμείο για το Μέλλον του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών όπως και η ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που εν μέρει χρηματοδοτείται από τη Γερμανία. Τέλος, το εθνικιστικό AfD καταλόγισε στους Πράσινους και την Αριστερά ότι θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, δήλωσε ο εισηγητής τους, Πέτρ Μπύστρον, ότι οι αποζημιώσεις που ζητούν οι Έλληνες κυμαίνονται περίπου στο ύψος του χρέους, δηλαδή σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες πραγματοποιήθηκε ήδη στη δεκαετία του ’50 με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ στην Ελλάδα. Οι δε ένταση των σχέσεων τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η Άνγκελα Μέρκελ. Ως αντίδοτο πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Με πληροφορίες από DW,Παναγιώτης Κουπαράνης Βερολίνο, Γερμανία

***  «Τελειώνει» τον Κικίλια ο Μητσοτάκης; Ετοιμάζουν ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου

Για πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Υγείας να εξωθείται σε παραίτηση από το Μαξίμου κάνει λόγο σε άρθο της η avgi.gr. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «ετοιμάζουν ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου στον Κικίλια» σημειώνοντας ότι «πανικό και νευρικότητα πυροδοτεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο εκτροχιασμός της πανδημίας, με τους ενοίκους του Μαξίμου να σπεύδουν να πετάξουν την «καυτή πατάτα» των ευθυνών στον Βασίλη Κικίλια για «τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα των ιδιωτών γιατρών σε μια συγκυρία που κλονίζεται το ΕΣΥ». Γαλάζιοι παράγοντες, συνομιλώντας με την ΑΥΓΗ, δεν αποκλείουν την αποπομπή ή εξώθηση σε παραίτηση του Β. Κικίλια στην «απευκταία περίπτωση της πλήρους καθίζησης του ΕΣΥ», εννοώντας ότι το Μαξίμου «ίσως αναζητήσει στην κεφαλή τού πιο κομβικού υπουργείου τον αποδιοπομπαίο τράγο». Στην παρούσα φάση, ο αρμόδιος υπουργός θα ελαττώσει -έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού- τις δημόσιες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ αφήνοντας τον αντίστοιχο επικοινωνιακό χώρο στον «έμπιστο»  Άκη Σκέρτσο, που ήδη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβερνητική βιτρίνα, και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ήδη από τον «κουτσουρεμένο» ανασχηματισμό τού Αυγούστου σημαντικό μέρος τού χαρτοφυλακίου του Β. Κικίλια μεταφέρθηκε στους υφυπουργούς του.

 *** Ρεσιτάλ προκλητικότητας στον Έβρο! Τουρκικό drone πέταξε 2 χιλιόμετρα μέσα στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ: Τουρκικό drone έφτασε 2 χιλιομέτρων μέσα στην Ελλάδα – Αύξηση των πτήσεων τουρκικών drones. Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ τουρκικό drone έφτασε σε βάθος δύο χιλιομέτρων εντός του ελληνικού εδάφους.  Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, γράφει το xronos.gr στόχος των Τούρκων ήταν να βρουν τις ενέδρες που στήνει η ελληνική πλευρά για να αποτρέπει την είσοδο παράτυπων μεταναστών από τα περάσματα του Έβρου. Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθηγητή Ισμαήλ Ντεμίρ η προγραμματισμένη ημερομηνία επιχειρησιακής ετοιμότητας του TCG ANADOLU είναι το τέλος του 2022. Ο Τούρκος πρόεδρός ότι θα γίνει προσπάθεια το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο να επιχειρήσει νωρίτερα. «Το TCG ANADOLU είναι ικανό να αλλάξει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις. Θα μπορεί να μεταφέρει UAV με τον εξοπλισμό τους, μαζί με θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις», σημείωσε. Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ το TCG ANADOLU θα «είναι το πρώτο στον κόσμο με αυτά τα χαρακτηριστικά». Το ayraktar TB3 SİHA, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται από την Baykar Defense , σχεδιάζεται βασίζεται στο Bayraktar TB2 όμως είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο TCG ANATOLIA το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει από 30 έως 50 Bayraktar TB3 SİHA, τα οποία θα έχουν πτυσσόμενα φτερά, θα αναπτυχθεί στο πλοίο. Τα συστήματα Bayraktar TB3 SİHA. Τουλάχιστον 10 Bayraktar TB3 SİHAs μπορούν να κατευθύνονται ταυτόχρονα με το κέντρο εντολών του TCG ANADOLU.  https://youtu.be/0ugTjhP_6u4   .-  

*** Δάσκαλος σε διαθεσιμότητα γιατί… έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ!

Σε αναστολή τέθηκε δάσκαλος θρησκευτικής εκπαίδευσης στο Γιόρκ της δυτικής Αγγλίας αφού έδειξε καρτούν του προφήτη Μωάμεθ σε μαθητές του ενώ ο υπουργός Παιδείας καταδικάζει τις απειλές κατά του δασκάλου. Εξαγριωμένοι γονείς και μαθητές αλλά και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας, έξω από σχολείο στο δυτικό Γιόρκσαιρ της δυτικής Αγγλίας ζητούσαν χθες 25/3, την απόλυση του δασκάλου που έδειξε ένα καρτούν του Μωάμεθ σε μαθητές της τάξης του. Αστυνομικοί μπλοκάραν τις εισόδους προσπαθώντας να επιβάλουν την τάξη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο διευθυντής του σχολείου, Μπάτλευ Γκράμαρ, έθεσε τον καθηγητή σε αναστολή. Τα στοιχεία μέχρι τώρα είναι ασαφή. Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο «αν και δεν είναι ακόμη γνωστό ποια εικόνα παρουσιάστηκε στα παιδιά, οι γονείς είπαν ότι ήταν «γαλλικές» καρικατούρες, πιθανώς αναφερόμενες σε εκείνες που δημοσίευσε το Charlie Hebdo το 2012. Oι εικόνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για τον φρικτό φόνο 12 σκιτσογράφων και στελεχών στο γραφείο του περιοδικού στο Παρίσι. Στα 400 χρόνια ιστορίας του, το σχολείο είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικό. Σύμφωνα με άλλη αναφορά, ο δάσκαλος είχε προετοιμάσει τα παιδιά για το τι επρόκειτο να τους δείξει ενώ μια άλλη εκδοχή θέλει στα παιδιά να παρουσιάστηκε ένα καρτούν από έναν Δανό γελοιογράφο που προκάλεσε επίσης παγκόσμιες διαδηλώσεις όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2006. Το σκίτσο δείχνει τον Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι είτε ένα ισλαμιστή τρομοκράτη με βόμβα. Έτσι και αλλιώς, σχολιάζεται, το καρτούν είναι προσβλητικό. Ο υπουργός Παιδείας καταδίκασε χθες το βράδυ 25/3, τις «απειλές και τον εκφοβισμό» που αντιμετώπισε ο δάσκαλος αφού τέθηκε σε αναστολή, χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτες», τις διαμαρτυρίες έξω από το σχολείο και προσθέτοντας ότι επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να εκθέσουν τους μαθητές σε «προκλητικά ή αμφιλεγόμενα» ζητήματα.

***   Η Μόσχα τιμά την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Η Μόσχα τιμά την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η οδός Τβερκάγια στο κέντρο της πόλης φωτίζεται στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας https://twitter.com/RFEmbassyGr/status/1375399119548735490  

*** Η Άγκυρα «τα βάζει» με τον ΟΗΕ: Ενοχλήθηκε με την τοποθέτηση νέου Στρατηγού στην UNFICYP

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποφάσισε την τοποθέτηση της Νορβηγίδας Στρατηγού Ingrid Gjerde ως επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) κάτι που φαίνεται πως ενόχλησε την Άγκυρα. 
Η ανακοίνωση του ΟΗΕ κοινοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου και σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε δηλώσεις όπου «τα βάζει» με τον ΟΗΕ για την απόφαση, κάνοντας αναφορά μάλιστα και στην επικείμενη άτυπη Πενταμερή Σύνοδο για το Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Ακσόι αναφέρει ότι, ως προς το διορισμό της Νορβηγίδας Στρατηγού ως Διοικητής της UNFICYP που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 24 Μαρτίου 2021, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη δήλωση του «υπουργού εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, σχετικά με αυτόν τον διορισμό, ο οποίος, σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές, έγινε χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση των «αρχών» του ψευδοκράτους. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει λέγοντας πως «σε μια περίοδο που ετοιμαζόμαστε για την άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου, η οποία θα έχει ως στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, αυτή η προσέγγιση αγνοεί μια από τις πιο βασικές αρχές, αυτή της ίσης μεταχείρισης των δύο πλευρών. Στο τέλος ο Τούρκος αξιωματούχος τονίζει ότι η UNFICYP δραστηριοποιείται στην επικράτεια του ψευδοκράτους» στο πλαίσιο της εποικοδομητικής και καλόπιστης προσέγγισης των αρχών του, ενώ προσθέτει κιόλας και την απουσία νομικής βάσης. Αξίζει να σημειωθεί στο πλαίσιο αυτό, ότι το ψευδοκράτος δεν έχει καμία νομική αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

*** 


~*** Αθλητική Ενημέρωση  : 

~

~**  ΧΘΕΣ ,  ,.....  ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ    1-1  .-^ { 33΄ Μοράτα  , 56΄ πεν. Μπακασέτα }.-
~** ΕΛΛΑΔΑ - Κύπρος   0-0  .- ^ [ Εθνικές  ομάδες U21 στο ποδόσφαιρο ] .- ^

~**    25/03/2021 για το Ευρωμπάσκετ  Euroleague   :
 ΤΣΣΚΑ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   87-72  .- ^ 
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-65 .- ^ 
ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  81-88 .-^  
ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  71-74 .- ^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου   83-76 .-^ 

~** Στο Ευρωμπάσκετ στο  Champions  League   :
ΝΙΣΛΙ - ΑΕΚ Αθηνών  88-60 .- ^ 

 
~**


~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΜΑΡΤΊΟΥ  2021  :                                                           1.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας    Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα 01    Μαρτίου    2021 ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ ! : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/1985462374448443568   .     2.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη 01  Απριλίου 2021:https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/3997864729212437344    .-     3.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  03 Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/3069196366307959520   .-                4.-ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Πέμπτη  04 Μαρτίου  2021 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/1236368838605333395   .-           5.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή  05 Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/8905610183805894726  .-                 6.-ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Σάββατο  06  Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/8310561946570472451  .-                 7.-ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Κυριακή  07  Μαρτίου  2021 https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/3146829812075118201   .-                                                                                                                          8.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα  08  Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/5119543339845674865  .-                 9.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη  09 Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/5873146039100869102  .-                 10.-ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  10 Μαρτίου 2021 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/4699987200393161650  .-                            11.- .- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Πέμπτη  11  Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/3536329273907374841  .-                                   12.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή  12 Μαρτίου  2021  :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/1873507537614937188 .-                                                                                                                                                                               13.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Σάββατο  13 Μαρτίου 2021  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6295557011334354486/6779643247727423107    .-          14.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Κυριακή 14  Μαρτίου  2021:   https://www.blogger.com/blog/post/edit/3035537040406072572/3534853460255501971  .-                                                                                                                                                                     15 .-  ARFARA NEWS    Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Καθαρή Δευτέρα 15  Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1348236129800595557/8566791340504321084  .-                 16.-ARFARA NEWS   Η  Εφημερίδα μας   Στο  αγιάζι  της   Ενημέρωσης   Τρίτη  16  Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/9113881557930858614/4949655818571876704   .-                     17.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  17  Μαρτίου 2021  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/67191526528569145 .-                 18.-ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Πέμπτη  18  Μαρτίου   2021 :   https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/2245590554605797194    .-                               19.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή 19  Μαρτίου 2021  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6220303196286054371/3404994340833709622  .-           20 .-ARFARA NEWS    Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Σάββατο  20  Μαρτίου 2021 .-   ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ !  Εορτασμός Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ !   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕ ΝΑ γιά όλους και όλες τους Εορτάζοντας - σες  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/8029402032441369589  .-               21.- ARFARA NEWS   Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Κυριακή  21 Μαρτίου  2021  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/939153813819205198 .-  22.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α  και  το Ω ! Ιατρικά Θέματα   ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Κυριακή 21 Μαρτίου 2021: https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/4683487726558855823  .-        23.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα  22 Μαρτίου 2021    https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/2379595080726966302  .-         24. - ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας       Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη  23 Μαρτίου 2021    https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/1269203217399292773  .-          25.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη 24 Μαρτίου  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6295557011334354486/4469111207925922423   .-                      26.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .  Πέμπτη  25 Μαρτίου 2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/9111993721161496654   .-                             27.- ARFARA NEWS    Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Παρασκευή  26 Μαρτίου  2021  :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/7566055673714230391   .- 28.-
 

  

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021  :                                       1.- ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα  01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021 .-   ~ ΚΑΛΟ  ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/3629321515906895077  .-                            2.- ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη  02  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/5485299720485240098 .-                   3.-ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/4123857303033786414  .-              4.- ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Πέμπτη  04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/4824355399652151825   .-                                25.-  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Πέμπτη 25  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/4247361003514470561   .-     26.-ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή 26  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021:  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/3640180414458133372   .-                                                                                                                                         27.-  .- ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Σάββατο 27  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/8308894901377315974  .-                            28.-  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Κυριακή  28  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021    https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/4466495773141262427  .- 29.- *** ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α  και  το Ω ! Ιατρικά Θέματα  !   ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Κυριακή 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 .-  ~Στην Ιατρική δεν λέμε : ΠΟΤΕ – ποτέ  και  ποτέ  ΠΑΝΤΟΤΕ !:  https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/5806994487323004571   .-


Δεν υπάρχουν σχόλια: