ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Στο Αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης

Στο  Αγιάζι  της καθημερινής Ενημέρωσης :
Τετάρτη  14  Δεκεμβρίου  2011 :


TΟ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ - ΔΕΝΔΡΟ  ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ  στην  κεντρική  πλατεία των  Αρφαρών - Καλαμάτας - Ν. Μεσσηνίας  2011

~** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
Αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια , αλήθεια στα έργα !
 Η  Ζωή μας είναι μιά  ντομάτα , άλλος την τρώει στην μάπα , κι΄ άλλος  τοματοσαλάτα !!
                      *    Είναι  μιά εναλλαγή ...μα... πολλές φορές  ανείποτη συναλλαγή !



~** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
*  ** Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ Βουλευτών Ν. Μεσσηνίας , με το βλέμμα προς στις εκλογές :
* «Πόλεμος» ανταπαντήσεων μεταξύ Δημήτρη Κουσελά και Νάντιας Γιανακοπούλου ..!
Γιωργάκη απόλαυσε τα  κατορθώματάσου !!
* Συνεχίζεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των βουλευτών Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου και Δημήτρη Κουσελά, σχετικά με το χαράτσι στα ακίνητα και την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο δεύτερος ως υφυπουργός Οικονομικών για την ένταξη και της Μεσσηνίας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
* Η αρχή έγινε με την κα Γιαννακοπούλου να καταφέρεται κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Απάντησε προχθές ο κ. Κουσελάς, δίνοντας τη δική του εκδοχή, στην οποία ανταπάντησε η βουλευτής, για να ακολουθήσει άλλη μία απάντηση από τον τέως υφυπουργό.
 * Στην ανταπάντησή της η κα Γιαννακοπούλου επισημαίνει: «Δεν καταλόγισα και δεν καταλογίζω κακή πρόθεση στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καταλογίζω, όμως, σίγουρα προχειρότητα, αβλεψία ή λάθος, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα, γιατί τις συνέπειές τους καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες της Μεσσηνίας».
* Από την πλευρά του ο κ. Κουσελάς παραμένει εξίσου αιχμηρός (όπως και στην προχθεσινή του απάντηση), σημειώνοντας ότι «η επιμονή της συναδέλφου στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, παρά τις τεκμηριωμένες και λεπτομερείς διευκρινίσεις που δόθηκαν με την από 12-12-2011 απάντησή μου, καταδεικνύει προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από εκεί που πραγματικά ανήκουν. Προσπάθεια που, καθώς φαίνεται, δε στοχεύει τόσο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, όσο στο να με στοχοποιήσει αδίκως και αβάσιμα».
~ Η ανταπάντηση της Νάντιας
* Η κα Γιαννακοπούλου, ανταπαντώντας στην προχθεσινή αιχμηρή απάντηση του συναδέλφου της στην ερώτηση που είχε υποβάλει για τις αντικειμενικές αξίες και το χαράτσι στα ακίνητα, αναφέρει: «Διάβασα με προσοχή την απάντηση του συναδέλφου μου κ. Κουσελά και τα όσα ανέφερε σε αυτήν. Ένα μόνο δε διάβασα: Αν θεωρεί λογικό και δίκαιο ένα παλιό σπίτι στην Τριπύλα, στο Καρνάσι, στο Κόκκινο ή σε οποιοδήποτε άλλο ορεινό ή ημιορεινό χωριό της Μεσσηνίας, να έχει υψηλότερη τιμή ζώνης από ένα σπίτι στην Κάτω Βέργα. Δεν μπορεί, επίσης, η τιμή ζώνης στην Ανδρούσα και σε οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο χωριό του Νομού Μεσσηνίας, που είναι μακριά από τη θάλασσα κ.λπ., να είναι μεγαλύτερη από κάποιες συνοικίες της Καλαμάτας. Γιατί, δυστυχώς, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της υπουργικής απόφασης που (καλώς ή κακώς) φέρει την υπογραφή του κ. Κουσελά.
* Το θέμα δεν είναι προσωπικό και δεν έχω τίποτα εναντίον κανενός. Απλά, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων χωριών και αναφορές φορέων υπέβαλα την γνωστή επίκαιρη ερώτηση, για να αποκατασταθεί η αδικία και τίποτα άλλο. Από χαρακτήρα, δεν αντιδικώ χωρίς σοβαρό λόγο με κανέναν συνάδελφο βουλευτή, αλλά και με κανέναν άνθρωπο. Πολύ, δε, περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη για όλους χρονική περίοδο. Δεν καταλόγισα και δεν καταλογίζω κακή πρόθεση στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, καταλογίζω, όμως, σίγουρα προχειρότητα, αβλεψία ή λάθος, που πρέπει να διορθωθεί άμεσα, γιατί τις συνέπειές τους καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες της Μεσσηνίας».
 ~ Δήλωση Κουσελά
* Η δήλωση του κ. Κουσελά έχει ως εξής: «Δυστυχώς, η καλή συνάδελφος Νάντια Γιαννακοπούλου εξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τα όσα τεκμηριωμένα περιέχονται στην από 12-12-2011 απάντησή μου.
* Σκόπιμα, λοιπόν, συγχέει τις τιμές ζώνης, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το “χαράτσι” μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα, με τις αντικειμενικές αξίες, τις οποίες αφορούσε η απόφασή μου ως υφυπουργού.
* Οι προβληματικές περιπτώσεις και οι αδικίες στις οποίες αναφέρεται, δεν έχουν καμιά σχέση με την εν λόγω απόφαση και με την ένταξη της Μεσσηνίας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αφορούν στην τροπολογία, που και η ίδια ψήφισε, για την επιβολή εισφοράς στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και στην προχειρότητα με την οποία επιβλήθηκε το συγκεκριμένο “χαράτσι”.
* Όπως ήδη δήλωσα, η απόφασή μου ήταν προϊόν μακράς επεξεργασίας αρμόδιων κατά τον νόμο Επιτροπών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Δήμοι και το ΤΕΕ, οι δε προσδιορισμοί έγιναν για τις περισσότερες περιοχές στα πανελλαδικά κατώτατα όρια τιμών του 2005, ενώ προβλέπονται συντελεστές μείωσης της αντικειμενικής αξίας με βάση την παλαιότητα, την αξιοποίηση και πολλές άλλες παραμέτρους.
* Εδώ και περίπου ένα χρόνο που ίσχυσαν αυτές οι αντικειμενικές αξίες στη Μεσσηνία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων κ.λπ., δεν υπήρξε ένσταση γι’ αυτές. Οι ενστάσεις των συμπολιτών μας και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, συνδέονται αποκλειστικά με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταργηθεί και να πάρει τη θέση του ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
* Η επιμονή, λοιπόν, της συναδέλφου στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, παρά τις τεκμηριωμένες και λεπτομερείς διευκρινίσεις που δόθηκαν με την από 12-12-2011 απάντησή μου, καταδεικνύει προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από εκεί που πραγματικά ανήκουν. Προσπάθεια που, καθώς φαίνεται, δε στοχεύει τόσο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, όσο στο να με στοχοποιήσει αδίκως και αβάσιμα.
* Δε θα την ακολουθήσω σε τέτοιες πρακτικές, γιατί δεν ταιριάζουν ούτε στη σημερινή και δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τη Μεσσηνία, ούτε στην πολιτική μου παιδεία, στάση και διαδρομή».
Βυθιστήκαμε ;;?? !!!!!!!!!!!!!!!
* Σχόλιο : ~* Η  ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΤΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ , ΚΑΙ  Η ΔΙΧΟΝΙΑ  ΤΑ  ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ  ..!!!

*** "Πνίγεται" στα χρέη ο Δήμος Καλαμάτας :
~ Από τους πρώην Δήμους Θουρίας, Αρφαρών και Άριος *  Τρεις διαταγές πληρωμής του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, με τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας (ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Θουρίας) υποχρεούται να καταβάλει σε εργολάβο το ποσό των 44.250 ευρώ, για απευθείας αναθέσεις έργων με απόφαση δημάρχου, προκάλεσαν χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, την «έκρηξη» του προέδρου της και αρμόδιου αντιδημάρχου Δημ. Μπούχαλη.
*  Τα έργα αποφασίστηκαν τον Οκτώβριο του 2010 και παρελήφθησαν δύο ημέρες πριν ο τότε δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος «παραδώσει» τα κλειδιά του Δήμου στον Παν. Νίκα.
 * Ειδικότερα, το ένα έργο αφορούσε στη συντήρηση των πλατειών του Δήμου, το άλλο συντήρηση δημοτικών κτηρίων στα τοπικά διαμερίσματα και το τρίτο συντήρηση κτηριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Θουρίας.
* Αφορμή αποτέλεσε, όπως είπαμε, το παραπάνω γεγονός, αλλά η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο σύνολο των χρεών που κληρονόμησαν οι τρεις πρώην Δήμοι Θουρίας, Άριος και Αρφαρών στον καλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας.
*  «Τα χρήματα αυτά δεν πληρώθηκαν από το Δήμο Θουρίας και έπεσε σε εμάς το… μπαλάκι για να εξοφλήσουμε τον εργολάβο. Το ερώτημα είναι, όμως, ποιον να πρωτοπληρώσουμε. Μόνο οι οφειλές του τέως Δήμου Θουρίας σε προμηθευτές είναι 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Βάζουμε μια προτεραιότητα στις πληρωμές. Αλλά αυτή η κατάσταση με τις οφειλές των πρώην Δήμων αρχίζει και “πνίγει” πλέον το νέο Δήμο. Στο παραπάνω ποσό, εκτός από τις οφειλές δηλαδή, αν προσθέσετε και τα 2,5 εκατομμύρια που είναι τα δάνεια, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.
*  Αν βάλετε και τις 800.000 ευρώ συνολικά που οφείλει ο πρώην Δήμος Αρφαρών του τέως Δημάρχου Ανδρέα Ν. Καραγιάννη  και κάτι ελάχιστα όμως από τον πρώην Δήμο Άριος, του  τέως Δημάρχου κ. Μπρούμα ,η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχό μας. Και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΣΑΤΑ ήταν μειωμένη το 2011. Ευτυχώς που δεν προχωρήσαμε σε υλοποίηση έργων στο νέο Δήμο Καλαμάτας του δημάρχου  Παναγιώτη Νίκα . Σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε σηκώσει τα χέρια ψηλά».
Κύριε , σώσων τον λαό σου !....
 
* Σχόλιο : ~ Κύριε , Αντωνάκη Κ.  Σαμαρά , βάλλε ένα χεράκι , για τα δικά σου παιδιά , να τα τραβήξεις από τα βαθυά θολά νερά , μέσα στην κρίση που ο τόπος μας περνά !!!  !!

** "Καταρρέει το κοινωνικό κράτος" λένε οι φαρμακοποιοί :  
* Στην προειδοποιητική απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συμμετέχουν και οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας. Μιλώντας χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου στο νομό, Στέφανος Καμινιώτης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, αν δεν υπάρξουν πληρωμές, από τον Ιανουάριο τα φαρμακεία θα διακόψουν την πίστωση σε όλα τα ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους. «Καταρρέει το κοινωνικό κράτος» σχολίασε.
 ~ Έλλειψη ρευστότητας
* «Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο φαρμακείο είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τα φαρμακεία δεν έχουν χρήματα. Αυτό οφείλεται: Πρώτον, στις μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής από τη μεριά των ασφαλιστικών ταμείων, που, πλην των άλλων, είναι και παράνομες, διότι υπάρχουν συμβάσεις. Δεύτερον, μειώθηκε πολύ, λόγω της λαίλαπας των μέτρων, το εισόδημα του φαρμακοποιού. Πριν από δύο χρόνια ο φαρμακοποιός μπορούσε να κάνει πίστωση σ’ ένα ασφαλιστικό ταμείο τρεις μήνες, τώρα πια δεν μπορεί, γιατί έχει μειωμένο εισόδημα, δεν του περισσεύουν χρήματα. Τρίτον, οι εταιρείες έχουν μειώσει την πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες και αυτό αντανακλά στα φαρμακεία.
* Γιατί πιέζουν οι εταιρείες; Γιατί θεωρούν τα φαρμακεία πλέον στο top των επισφαλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Γιατί τα φαρμακεία συναλλάσσονται με το Δημόσιο και κανένας δεν ξέρει αν το Δημόσιο θα αποπληρώσει τα φαρμακεία και πότε. Από την άλλη μεριά υπάρχει και οδηγία προς τις τράπεζες ότι τα φαρμακεία είναι επισφαλή, κατά συνέπεια έχουν κλείσει οι στρόφιγγες και από τις τράπεζες για δανεισμό. Αυτοί που έχουν ήδη δανειστεί είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση» παρατηρεί ο κ. Καμινιώτης.
~ «Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα»
* «Εμείς ζητάμε παρέμβαση της Πολιτείας και προς τις εταιρείες, αλλά να πάρουμε και τα χρήματά μας. Όσο για το καινούργιο ταμείο του ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί ο πρόεδρός του να πει ότι, θα σας πληρώσω τότε. Και εάν δεν πληρώσει, θα αναγκαστούμε από 1η του έτους να πάμε σε διακοπή πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι με την έννοια του εκβιασμού, αλλά γιατί το φαρμακείο δεν μπορεί αντικειμενικά πλέον να ανταπεξέλθει. Καταρρέει το κοινωνικό κράτος. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στον κόσμο, που θα πρέπει να πληρώνει τα φάρμακα και μετά να διεκδικεί τα χρήματα από το ταμείο».
* Άλλα αιτήματα των φαρμακοποιών, τα οποία θέτει ο κ. Καμινιώτης, είναι να ξεκαθαρίσει και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τις λίστες φαρμάκων και τους τρόπους εκτέλεσης των συνταγών, το θέμα που έχει προκύψει με το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ, καθώς και το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων.
* Και καταλήγει: «Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα στην κατεύθυνση να μειωθεί το εισόδημα του φαρμακοποιού. Ό,τι ήταν να δώσουμε, το δώσαμε. Τέλος, μέχρι εδώ». -

* Σχόλιο : ΌΛΑ  ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΔΟ  ΚΙ΄ ΌΛΑ ΚΑΘΟΔΟ ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ  ,ΑΓΑΠΗ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΣΥΜΠΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΡΩΠΙΑ ..ΚΙ΄ ΌΛΑ ΣΥΝΤΩΜΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ   ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ !! ΥΠΟΜΟΝΗ !! ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ !

** "Ταμείο Μολυβιάτη"
~ Τρία νέα έργα εντάχθηκαν για τη Μεσσηνία  *  Στα 20 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ποσό που θα διατεθεί από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ή, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, «Ταμείο Μολυβιάτη».
 *  Αυτή ήταν η κατάληξη της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η πορεία των έργων που χρηματοδοτούνται από το εν λόγω ταμείο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων περιοχών, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς.
 * Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι, εκτός των ήδη ενταγμένων για τη Μεσσηνία έργων, προστέθηκαν τρία επιπλέον έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, ως επακόλουθο της αύξησης των πιστώσεων από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μηχανισμό. Πλέον, για τη Μεσσηνία προβλέπεται να διατεθούν περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, αν και, όπως σημείωσε ο κ. Αλευράς, «διεκδικούμε και περισσότερες πιστώσεις».
 ~ Το σύνολο των έργων
 * Τα νέα έργα που εντάχθηκαν είναι η «Βελτίωση δρόμου από το Δώριο έως τον Άγιο Γεώργιο», μήκους 2 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, η «Βελτίωση της 22ης επαρχιακής οδού Σελλά –Μουριατάδας», μήκους 2,650 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 650 μέτρα είναι με χώμα, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, καθώς και η «Βελτίωση του δρόμου Αετός – Μάλθη», μήκους 2,7 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.
 * Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί τα έργα «Οδογέφυρα Νεοχωρίου – Μελιγαλά, προστασία κοίτης και οδών πρόσβασης», με προϋπολογισμό 1.1 εκατ. ευρώ, «Αντιπλημμυρικά έργα πυρόπληκτων Δήμων Ανδανίας, Οιχαλίας, Αρφαρών», με προϋπολογισμό 1,150 εκατ. ευρώ, «Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ποταμού Παμίσου από τη Βαλύρα έως τις εκβολές του», με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, «Διευθέτηση ομβρίων υδάτων στην 9η επαρχιακή οδό (τμήμα Βασιλίτσι – Κορώνη)», με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, «Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και τεχνικά έργα στον Άγιο Φλώρο», με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, «Αντιπλημμυρικά έργα προστασίας τμήματος εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης από Τσακώνα έως Σπερχογεία», με προϋπολογισμό 1,150 εκατ. ευρώ, «Αποκατάσταση ζημιών – προστασία πρανών και βελτίωση βατότητας περιοχών του μεσσηνιακού Ταΰγετου», με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και «Αντιπλημμυρικά έργα πεδινής κοίτης ποταμού Νέδα», με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ. -

* Σχόλιο : Όπου υπάρχει εργασία και δουλειά , δεν υπάρχει πείνα , φτώχεια και κλεψιά-παλιανθρωπιά  !!!


** ΙΚΑ Καλαμάτας :  

~ Αναφορά για τη συμπεριφορά γιατρού έκανε ασφαλισμένη  * Αναφορά για τη συμπεριφορά γιατρού απέναντί της κατέθεσε χθες στο ΙΚΑ Καλαμάτας η ασφαλισμένη Σωτηρία Μπαζάνη. Όπως κατήγγειλε στο «Θ» η κα Μπαζάνη, η ίδια είχε κλείσει ραντεβού για να εξεταστεί στις 12 το μεσημέρι από τον παθολόγο Γιώργο Μηλιό, αλλά όταν έφτασε έξω από το ιατρείο, 12 παρά πέντε, την ενημέρωσαν ότι ο γιατρός μόλις είχε αποχωρήσει.
 * «Ήμουν εκεί πέντε λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού. Μάλιστα, περίμενα έξω από το ιατρείο του. Δίπλα, ήταν άλλοι ασθενείς που περίμεναν άλλους γιατρούς. Ρώτησα, αν ο γιατρός είναι μέσα ή εξετάζει, και μου είπαν, μόλις πριν λίγο έφυγε, τρέξτε να τον προλάβετε. Έτρεξα και τον πρόλαβα λίγο πριν αποχωρήσει από το ΙΚΑ. Του λέω, “γεια σας. Συγγνώμη, αλλά έχουμε ραντεβού στις 12 η ώρα». Εκείνος δε μου είπε ούτε συγγνώμη, ούτε ότι του έτυχε κάτι, κάποιο περιστατικό, γι’ αυτό έφυγε νωρίτερα ή δεν ξέρω τι. Μου απάντησε μόνο: Ναι, ναι, πάμε… Μπήκαμε σε μια άλλη αίθουσα, σε ένα καρδιολογικό ιατρείο, δεν ανεβήκαμε πάνω στο δικό του στον πρώτο όροφο. Με την τσάντα και τα χαρτιά του στο χέρι με ρώτησε τι είχα. Του είπα ότι έχω κάποιες ζαλάδες και ότι, επειδή συνήθως έχω χαμηλό σίδηρο, υποψιάστηκα ότι μπορεί να είναι από αυτό. Εκείνος, χωρίς να με εξετάσει, μου είπε να πάω σε ΩΡΛ».
* Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον παθολόγο κ. Μηλιό ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα. Μας απάντησε, ωστόσο, ότι δεν έχει να δηλώσει τίποτα και πως εάν έχει να πει κάτι, θα το πει στο διευθυντή του.-

** Σχόλιο : Καλή είναι καταγγελία και η διαμαρτηρία , αρκεί να έχει αλήθεια και ουσία ! Από πληροφορίθηκα κι΄εγώ , οτι ο Γιώργος ο  γιατρός , είναι πολύ καλός , ανθρώπινος , αλλά και γλυκός !!

** Οδός Φαρών στην Καλαμάτα :
~ Ξεκίνησε... στραβά η συζήτηση για την ανάπλαση
* Σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πορεία διαλόγου όσο και επί της ουσίας για το χαρακτήρα και την αναγκαιότητα υλοποίησης της ανάπλασης του δυτικού πεζοδρομίου της οδού Φαρών έθεσε χθες με δηλώσεις του ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμάτης Μπεχράκης.
* Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Στη συνεδρίαση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν είχε την κατάλληλη απαρτία, αφού η πλειοψηφία των φορέων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της δεν ήταν παρόντες. Ακόμα κι έτσι, όμως, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός από εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στη διαβούλευση και ακούστηκαν πολλές παρατηρήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
 ~ Τα προβλήματα
* Όπως φάνηκε και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο δήμαρχος, η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την έκπτωση που δόθηκε στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Αυτό το ποσό, όμως, είναι “κλεμμένο” από τις υποβαθμισμένες συνοικίες και περιθωριοποιημένες περιοχές της πόλης. Κι αυτό, διότι ένα τέτοιο πρόγραμμα “αξιοποιήθηκε” για να προχωρήσει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Και για όποιον έχει ξεχάσει, θυμίζουμε δύο μεγάλες υποβαθμισμένες περιοχές της Καλαμάτας: τη Δυτική Γειτονιά γύρω από το Πολυκλαδικό και τη συνοικία βόρεια του Νεκροταφείου, όπου οι συνθήκες θυμίζουν τις “φαβέλες” της Βραζιλίας.
* Αυτά τα χρήματα, η έκπτωση δηλαδή από το διαγωνισμό της κεντρικής πλατείας, έπρεπε να δοθούν για την ανάπλαση αυτών των περιοχών και όχι για την περιοχή της Φαρών. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, κατευθύνεις τους πόρους σου εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
* Επίσης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός έργου μόνο και μόνο γιατί ο δήμαρχος είδε μια ημέρα τουρίστες να ανεβαίνουν στην οδό Φαρών. Παλιά γίνονταν κατ’ αυτό τον τρόπο οι αναπλάσεις. Τώρα υπάρχει Τεχνική Υπηρεσία, υπάρχουν εργαλεία για να προχωρήσουμε διαφορετικά. Επομένως, πρέπει να δούμε αν η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι κατάλληλη για να παίξει το ρόλο του συνδετήρα λιμανιού και κέντρου της πόλης. Δηλαδή, αν ένα κρουαζερόπλοιο σταματήσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού, θα πρέπει να αλλάξουμε και την περιοχή της ανάπλασης; Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός.
* Τι σχεδιασμός υπάρχει όταν γίνεται λόγος μόνο για το δυτικό πεζοδρόμιο; Τι θα γίνει με το ανατολικό; Πώς είναι δυνατό να μην πάρει κάποιος υπόψη του ότι η Φαρών είναι ένας άξονας κυκλοφοριακής λειτουργίας που παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Όταν μειώνεις το οδόστρωμα, αλλάζεις το χαρακτήρα του και παράλληλα πρέπει να προχωρήσεις σε παρεμβάσεις στους δρόμους που θα αναλάβουν περισσότερο κυκλοφοριακό φορτίο, όπως θα γίνει με την Ακρίτα.
* Χωρίς συνολική μελέτη και στρατηγικό σχεδιασμό δεν είναι δυνατό να προχωρήσει κάποιος σε μονομερή ανάπλαση ενός πεζοδρομίου. Τέλος, δεν μπορείς να κάνεις αναπλάσεις χωρίς να κοιτάζεις το θέμα των υποδομών και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει ομαλά η υλοποίηση ενός έργου. Κι αυτό δεν έχει γίνει στο συγκεκριμένο, ούτε έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα που υπάρχουν για το δίκτυο ομβρίων».-

* Σχόλιο : Ψωμί δεν έχουμε τυρί γυρεύουμε  !!


** Ναι, Καραμπάτου, υπό όρους σε συνεργασία

* Πλαίσιο αρχών και σεβασμό στο μέχρι σήμερα έργο που έχει επιτελεστεί στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητά η παράταξη του Γ. Καραμπάτου «Δημιουργική Μεσσηνία», προκειμένου να προχωρήσει σε συνεργασία με την παράταξη του «Νέου Επιμελητηρίου». * Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού ευχαριστεί τους επιχειρηματίες που στήριξαν τους υποψηφίους της, αναφέρει ότι η πρόταση του κ. Γ. Γκούμα και του συνδυασμού του είναι εφικτή και υλοποιήσιμη, εφόσον «συμφωνηθεί το πλαίσιο αρχών που θα κινηθεί η νέα διοίκηση, σεβαστεί τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που δούλεψαν και το στήριξαν και δε θα καταργήσει αλλά θα ενισχύσει τις υποδομές που δημιουργήσαμε».
 * Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με την ευκαιρία της λήξης των επιμελητηριακών εκλογών, ο συνδυασμός “Δημιουργική Μεσσηνία”, με επικεφαλής τον Γ. Καραμπάτο, επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους Μεσσήνιους επιχειρηματίες οι οποίοι στήριξαν τους 133 υποψηφίους, εμπιστεύτηκαν το όραμά μας για μια Μεσσηνία εξωστρεφή και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη βιωσιμότητα των μεσσηνιακών επιχειρήσεων.
* Η πλειοψηφία του συνδυασμού μας σε ψήφους (1.240 έναντι 1.198 του συνδυασμού “Νέο Επιμελητήριο”) αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας αναγνώρισε το έργο που επιτελέσαμε μέχρι σήμερα και σκοπό είχε να λειτουργήσει σαν ασπίδα για τους Μεσσήνιους επιχειρηματίες, τιμώντας τον επιμελητηριακό θεσμό.
* Άποψη του συνδυασμού μας ήταν εξαρχής ότι οι εκλογές του Επιμελητηρίου δεν είναι κομματική υπόθεση και ότι στην παρούσα συγκυρία χρειαζόμαστε ένα δυναμικό Δ.Σ., που να αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές τάσεις, να εμπνέει και να ενώνει τους επιχειρηματίες και όχι να τους διαχωρίζει με κριτήριο την κομματική τους τοποθέτηση.
* Στην παρούσα φάση και υπερασπιζόμενοι το έργο που επιτελέστηκε στο Επιμελητήριο κατά τη θητεία μας και τη συνέχισή του, θα επιδιώξουμε και θα προτείνουμε μια συναινετική διοίκηση, η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει και να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αρχών που θα σεβαστεί τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που δούλεψαν και το στήριξαν και δε θα καταργήσει αλλά θα ενισχύσει τις υποδομές που δημιουργήσαμε, όπως: το “Γραφείο Συνεδρίων & Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας–Kalamata CVB” του Επιμελητηρίου, τον On line Σύμβουλο του Επιχειρηματία/ Ψηφιακή Σύγκλιση και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, το Έργο “Μεσογειακή Πόλη”, Σχολή Γαστρονομίας & Μουσείο Αγροτικών Προϊόντων, την Αναπτυξιακή μας Εταιρεία, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης κ.λπ.
* Μόνο αξιοποιώντας αυτές τις υποδομές και όχι με άρνηση για ό,τι έχει κτιστεί, μπορεί να υποστηριχτεί η επιχειρηματική μας κοινότητα και να προστατευτεί από την οικονομική κρίση, γι’ αυτό η δέσμευση για διατήρησή τους και περαιτέρω αξιοποίησή τους θα είναι για εμάς προϋπόθεση συναίνεσης και συνεργασίας με τους άλλους συνδυασμούς».
* Σχόλιο : Ενωμμένοι και αποκομματοποιημένοι πάντα κερδισμένοι !!

** Τρομοκρατημένοι σε Πύργο και Ράχες από εγκληματικότητα :

* Κραυγή αγωνίας, απόγνωσης, πόνου, αλλά και θυμού για την έξαρση της εγκληματικότητας βγάζουν οι πολίτες στον Πύργο και τις Ράχες Τριφυλίας, κάνοντας, παράλληλα, έκκληση στις αρμόδιες τοπικές και κρατικές Αρχές και υπηρεσίες για επαρκή αστυνόμευση των περιοχών τους. * Στον Πύργο Τριφυλίας, τις τελευταίες εβδομάδες, τα κρούσματα εγκληματικότητας είναι σχεδόν καθημερινά, με τους άγνωστους κακοποιούς να «χτυπούν» παντού και να αρπάζουν τα πάντα.
 * Η δράση των κακοποιών ξεκίνησε με ζωοκλοπές και κλοπές αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων από εξώσπιτα, αγροικίες και στάβλους, ωστόσο επεκτάθηκε και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες που διανύουμε με παραβιάσεις και διαρρήξεις σπιτιών μέσα στον οικισμό της Τοπικής Κοινότητας, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα, διάφορα είδη αξίας, αλλά και ρούχα, σκεύη μαγειρικής, λάδι.
* Εκείνο που επιτείνει την ανασφάλεια των κατοίκων του Πύργου, τους έχει τρομάξει και τρομοκρατήσει, είναι το γεγονός πως παραβιάζουν τα σπίτια τους τη νύχτα και ενώ οι ιδιοκτήτες με τις οικογένειές τους είναι μέσα και κοιμούνται, χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Χθες, στη 1.30 μετά το μεσημέρι, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πύργου, Ευσταθία Γκούτη – Πολυχρονοπούλου, συναντήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Γαργαλιάνων με τον τοπικό αντιδήμαρχο Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, για να συζητήσουν το τεράστιο πρόβλημα της εγκληματικότητας στην περιοχή.
* Μιλώντας στο «Θ» η κα Γκούτη – Πολυχρονοπούλου σημείωσε: «Υπάρχουν αρκετά κρούσματα στην περιοχή μας, σχεδόν καθημερινά. Μπαίνουν στα σπίτια σε ώρες που ο κόσμος είναι μέσα, την ώρα που κοιμόμαστε και κλέβουν ασυστόλως. Ψάχνουν τα πάντα, ανακατεύουν τα σπίτια και φεύγουν σαν κύριοι.
* […] Έχω στο μυαλό μου να ζητήσουμε τη συνδρομή εταιρείας security, αλλά, βέβαια, αυτό είναι πολυδάπανο και δεν ξέρω κατά πόσο οι κάτοικοι του χωριού μας θα μπορέσουν να βοηθήσουν, γιατί και ο Δήμος είναι σε οικονομική δυσπραγία. Το θέμα είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάθε μέρα μπαίνουν σε σπίτια, μας έχουν κλέψει όλα τα μηχανήματα και τα βρήκαν, λέει, σε ένα μέρος εγκαταλελειμμένα. Βουνό τα μηχανήματα και εργαλεία. Μας κλέβουν συνεχώς, αλλά, πάνω απ’ όλα, κινδυνεύει η ζωή μας. Μας ρίχνουν σπρέι στον ύπνο μας, δεν ακούμε τίποτα. Προχθές μπήκαν σε ένα σπίτι και ήταν μέσα πέντε άτομα, κοιμούνταν πέντε άτομα. Μα, πώς δεν τους πήρε χαμπάρι ούτε ένας; Οι άνθρωποι κόντεψαν να πεθάνουν απ’ τα σπρέι».
* Στις Ράχες σημειώθηκαν δύο παραβιάσεις σπιτιών στις αρχές του μήνα και, μάλιστα, στο ένα από αυτά κοιμούνταν οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες, τους οποίους οι κακοποιοί ξύπνησαν βίαια. Αφού τους ακινητοποίησαν απειλώντας τη ζωή τους, τους αφαίρεσαν χρήματα και άλλα αντικείμενα.
* Στο δεύτερο σπίτι που παραβίασαν δεν ήταν μέσα κανείς. Το έκαναν άνω - κάτω ψάχνοντας να βρουν τη λεία τους και αφού αφαίρεσαν ό,τι θεώρησαν πως αξίζει, έφυγαν.
* Τα συμβάντα παραβιάσεων, διαρρήξεων και ληστειών, ακόμη και με τη χρήση βίας, που σημειώνονται κατά διαστήματα στην περιοχή τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά και η έξαρση της εγκληματικότητας σε γειτονικές περιοχές, όπως στο Καλό Νερό, τη Μουριατάδα, την Ελαία και τον Κάμπο Κυπαρισσίας, έχουν ανησυχήσει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των Ραχών, οι οποίοι, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας και άλλων κατοίκων, πραγματοποίησαν, πριν από λίγες μέρες, γενική λαϊκή συνέλευση. Στη διάρκειά της συζήτησαν το πρόβλημα, εξέφρασαν το φόβο και την ανησυχία τους και κουβέντιασαν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.
* Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ραχών Γιώργος Φούρλαρης, «μετά τα δύο τελευταία κρούσματα σε δύο σπίτια την ίδια μέρα και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στο χωριό μας, αλλά και επειδή στη γύρω περιοχή μας γίνονται κλοπές και ληστείες, ανησυχούμε. Γι’ αυτό κάναμε λαϊκή συνέλευση, για να συζητήσουμε αν και πώς μπορούμε να προστατευθούμε και να μην κινδυνεύσει η ζωή μας από τους κακοποιούς. Βγάλαμε και ανακοίνωση, την οποία στείλαμε στις Αρχές, την Αστυνομία και την Εισαγγελία. Κινδυνεύουμε, κάτι πρέπει να γίνει, με περισσότερη αστυνόμευση».
* Η ανακοίνωση που εξέδωσε η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Ραχών έχει ως εξής: «Το ξημέρωμα 3ης με 4ης Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 3.30 περίπου, άγνωστοι κουκουλοφόροι εισήλθαν σε οικία δύο ηλικιωμένων ανθρώπων στην Τ.Κ. Ραχών Κυπαρισσίας την ώρα που αυτοί κοιμούνταν και με την απειλή ροπάλου τούς λήστεψαν. Επειδή παρόμοια περιστατικά έχουν λάβει χώρα και σε άλλες γύρωθεν περιοχές, συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για σπείρα. Επειδή σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κρίνεται αναγκαία η παρουσία των διωκτικών αρχών προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων, απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να λειτουργήσουν δραστικά και αποτελεσματικά, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά και στο μέλλον οι πολίτες να νιώσουν ασφαλείς». - 
 * Σχόλιο : Η ανεργία , η ατιμορησία , η πείνα , και κάθε είδους παλιανθρωπιά , κακία , αδικία μας φέρανε στο σημερινό χάλι  της σημερινής μας ελληνικής κοινωνίας !!

** ΔΟΥ Καλαμάτας

~ Διπλάσιος φέτος ο αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας που κατατέθηκαν  * Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, που έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή των εξόδων, αλλά και η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2012, οδηγούν ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες στη ΔΟΥ Καλαμάτας, προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση προσωρινής ακινησίας.
* Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου πέρσι είχαν υποβληθεί 266 αιτήσεις προσωρινής ακινησίας, φέτος, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν υποβληθεί 476.
 ~ Κυρίως τα μεγάλου κυβισμού
* Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της ΔΟΥ Καλαμάτας Φώτη Μαθιόπουλου, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε τις τελευταίες ημέρες του έτους. Όσον αφορά στο είδος των οχημάτων των οποίων κατατίθενται οι άδειες, σχετίζεται κυρίως με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που έχουν και παλαιότητα ή δεν έχουν πλέον αγοραστική αξία. Κατά συνέπεια, τα τέλη κυκλοφορίας τους είναι υψηλά και έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμων.
* Έτσι, συμπεραίνεται ότι η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η πιο εύκολη λύση, καθώς συνοδεύεται και από διακοπή της ασφάλισης του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έξοδα.
* Στο ερώτημά μας για ποιο λόγο υποβάλλονται οι αιτήσεις προσωρινής ακινησίας, ο κ. Μαθιόπουλος απάντησε πως είναι ζήτημα προσωπικής εκτίμησης του κάθε ιδιοκτήτη, π.χ. υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, θέλουν να το αποσύρουν ή να αποφύγουν την επιβάρυνση λόγω τεκμηρίων.
 ~ Υπεύθυνη δήλωση, αλλά
* Θα πρέπει όμως να αναφερθεί άλλη μία σημαντική παράμετρος. Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο φυλάσσεται σε ιδιωτικό χώρο και δε βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στους δρόμους. Ζητήσαμε να πληροφορηθούμε αν η ΔΟΥ Καλαμάτας έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την ακρίβεια των δηλωθέντων από τους ιδιοκτήτες. Η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως μας είπε ο διευθυντής της, «η παρακολούθηση του πού αφήνεται το όχημα περνά στο Δήμο και τη Δημοτική Αστυνομία, που ελέγχουν αν κάποιο αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Όταν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομάκρυνσης». -

* Σχόλιο : Ίσως αυτό να είναι και πολύ καλό για τον Ελληνικό λαό ! Διότι Γερμανία  , Γαλία κ.λ.π. θα  νοιώσουν κι΄ αυτές το τι θα πεί  πείνα και ανεργία , πληρώνοντας κι΄ αυτή για την κατάφορη στην Ελλάδα μας αδικία !!

** Σοφία Χιλλ :

~ «Πάντα ψάχνεις δρόμους»
 * Το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ένωση Κριτικών Θεάτρου απένειμε το Βραβείο Αρχαίου Δράματος στη Σοφία Χιλλ «για την ερμηνεία της Ιούς στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, καθώς και για την εν γένει υποδειγματική προσήλωση και σεμνότητα με την οποία διακονεί την υποκριτική τέχνη». Η ανακοίνωση του ονόματός της δεν αιφνιδίασε όσους παραβρεθήκαμε και τη χειροκροτήσαμε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος». Η Σοφία Χιλλ είναι μια συγκλονιστική ηθοποιός.
 * Αργότερα την ίδια μέρα, στο σπίτι της στο Θησείο, τη συνάντησα. Εκεί, πρωταγωνιστής είναι ο Άγγελος, ο επτάχρονος γιος της. Ανάμεσα στα παιχνίδια του, πίνοντας τσάι από τη Μάνη, μιλήσαμε. Η Νίκη, η μητέρα της Σοφίας Χιλλ, μας το φίλεψε. Μάνα και κόρη, κρατημένες σφιχτά από το χέρι, είχαν φτάσει νωρίτερα στο Μέγαρο Μουσικής. Στον Άγγελο («για την υπομονή του, τις ώρες που δουλεύω μακριά του») και στη Νίκη («στη μητέρα μου, που είναι καλή και σπάνια») αφιέρωσε το βραβείο της η Σοφία Χιλλ. Η «μούσα» του Θόδωρου Τερζόπουλου, η καλύτερη ηθοποιός της γενιάς της, η όμορφη Σοφία, που –αν μου επιτρέπεται- καλά τα είπαν οι κριτικοί και στο δεύτερο σκέλος της αιτιολογίας της βράβευσης, μου μίλησε για την πορεία, την τέχνη της, τη σχέση με τη γενέτειρα Μεσσηνία («στις θείες, το γένος Θεόκα, κάτω από την Υπαπαντή»), αλλά και για την όπερα «Νοσφεράτου» του Ντμίτρι Κουρλιάνσκι, στην οποία θα πρωταγωνιστεί από το φθινόπωρο 2012, ανά τον κόσμο, με βάση τα Μπολσόι.
~ Ταξιδιάρικη η οικογένεια Χιλλ-Θεόκα, όταν η Σοφία ήταν δεκαπέντε ετών, έζησαν στα Χανιά.
* «Το θέατρο στη ζωή μου μπήκε σχεδόν τυχαία», λέει η Σοφία Χιλλ. «Δεν το είχα αποφασίσει. Ήμασταν στα Χανιά και είχα δει κάποια εργαστήρια που διοργάνωνε το τοπικό θέατρο. Ανάμεσά τους, ήταν και το θεατρικό μακιγιάζ. Το μόνο που δεν μπήκε στο μυαλό μου ήταν το θέατρο. Παρακολούθησα. Τότε, η Ελπίδα Μπραουδάκη ετοιμαζόταν να ανεβάσει την Πριγκίπισσα Τουραντότ σε μια διασκευή για την παιδική σκηνή. Μου λέει: Θέλεις να διαβάσεις αυτό το ρόλο; Α, λέω, θέατρο αποκλείεται. Τελικά, έμελλε να κάνω το ρόλο και κάπως έτσι μπήκε το θέατρο στη ζωή μου».
~ Έπαιξε και στην επόμενη παραγωγή της Ελπίδας Μπραουδάκη.
* «Επιστρέψαμε στην Καλαμάτα. Επέστρεψα με σκοπό να τελειώσω το Λύκειο και να σπουδάσω κάτι άλλο», αινιγματική. «Τελικά σπούδασα θέατρο. Περνώντας τα χρόνια κι όσο ωρίμαζε αυτό το πράγμα, με τράβηξε».
* Η Σοφία Χιλλ έκανε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στην Καλαμάτα, όπως και τις τελευταίες του Λυκείου.
* «Έχω ζήσει στη Μεσσηνία», λέει. «Εκεί έχω περάσει τα μαθητικά μου χρόνια. Θυμάμαι τη γειτονιά. Την Υπαπαντή. Την ελευθερία που είχαμε. Η πόρτα ήταν ανοιχτή. Μπαίναμε - βγαίναμε, ό,τι ώρα της ημέρας, παίζαμε όλοι μαζί. Τη θυμάμαι όταν υπήρχε ακόμα πολύ χώμα τριγύρω, παλιά σπίτια, όμορφοι ήσυχοι δρόμοι, χαρά, ελευθερία. Αυτό θυμάμαι πιο έντονα. Τη γειτονιά, τα ομαδικά παιχνίδια».
~ Ακολούθησαν σπουδές, κολλέγιο στην Αγγλία, έπειτα σπουδές Θεάτρου στην Αθήνα.
* «Αν το πιάσουμε από την αρχή, στην οικογένεια υπήρχαν απλόχερα τα ερεθίσματα. Η τέχνη ήταν μέσα στην οικογένεια».
~ Η Σοφία Χιλλ έχει άλλα έξι αδέλφια. Και μια οικογένεια με γόνιμους τους ήχους, τη μουσική, τα χρώματα, τη ζωγραφική, τη φύση.
* «Πρόσφατα η οικογένεια επέστρεψε στη Μεσσηνία. Η βάση μας είναι στη Μάνη. Ό,τι και να έχω κι όποτε μπορώ, εκεί πάω. Εκεί είναι η πατρίδα μου», λέει. Στην Καρδαμύλη, στο Πανταζί, με σκηνές, στη θάλασσα, ο Άγγελος.
* Στη σύντομη ομιλία της στα βραβεία κριτικών, πρώτος στις αναφορές ήταν ο Θόδωρος Τερζόπουλος. Ο σκηνοθέτης και δάσκαλός της, όπως τον ανέφερε στη βράβευση.
* «Όταν τελείωσα τη σχολή, μπήκα κατευθείαν στο Θέατρο Άττις. Ανέβαζε μια παράσταση με την Ανέζα Παπαδοπούλου, τον Προμηθέα Δεσμώτη, και χρειάστηκε να κάνει αντικατάσταση στο ρόλο της Ιούς. Έτσι μπήκα κατευθείαν στα βαθιά, μέσα σε έξι μέρες, βουτιά, και από τότε συνεχίζουμε».
~ Είναι το ίδιο έργο, ο ίδιος ρόλος για τον οποίο βραβεύτηκε φέτος. «Δεν είναι φοβερό!».
* «Μετά από τόσα χρόνια ξανανέβηκε σε άλλη παραγωγή και άλλη μορφή, αλλά, ναι, είναι με το έργο που ξεκίνησα και ο ρόλος που ξεκίνησα».
* Νωρίτερα μέσα στο Δεκέμβρη, η Σοφία Χιλλ έλαβε το 2ο Βραβείο Κοινού του «Αθηνοράματος» για την ερμηνεία της στο «Alarme» του Θόδωρου Τερζόπουλου, στο Άττις.
* Το έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι άλλο, να ξεφύγεις από αυτή τη φόρμα του Θ. Τερζόπουλου; τη ρωτάω.
~ «Πολλές φορές έχεις την ανάγκη. Πάντα ψάχνεις δρόμους», απαντά. «Τελικά, περνώντας τα χρόνια, συνειδητοποιώ ότι το κάτι άλλο δεν είναι τόσο στη φόρμα ή στα διαφορετικά έργα, αλλά είναι μέσα σου. Μπορεί να συνεργαστείς με πολλούς διαφορετικούς σκηνοθέτες, να κάνεις πολλά διαφορετικά είδη θεάτρου, ή να κάνεις τηλεόραση, κινηματογράφο, και όμως μέσα σου να αισθάνεσαι κάπως ίδια τα πράγματα. Ή να παίζεις ένα έργο τρία χρόνια και να αλλάζει συνεχώς μέσα σου».
~* Κινηματογράφο δεν έχει κάνει.
* «Νομίζω ότι δε βρέθηκε η συγκυρία η σωστή. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κάτι με ενδιέφερε, αλλά υπήρχε το θέατρο που δεν μπορούσα να το αφήσω. Έπρεπε να είμαι συνεπής. Αλλά, ναι, νομίζω πως δεν ήρθε αυτό που θα με προκαλούσε να το παίξω. Όταν έρθει η στιγμή, και το χρόνο βρίσκεις και όλα γίνονται. Δεν έγινε ακόμα. Δεν το αποκλείω».
~ Η τηλεόραση αποκλείεται;
* «Νομίζω ότι δε θα την έκανα πολύ καλά. Έχω αυτή την αίσθηση».
~ Θεωρείς τον εαυτό σου κυρίως θεατρική ηθοποιό;
* «Θεωρώ ότι εκεί που αισθάνεσαι καλά και ανοίγεις και δε σφίγγεσαι, ότι αυτό πρέπει να κάνεις. Σε κάποιες συζητήσεις που είχα πολύ στις αρχές για τηλεόραση, κάποια πράγματα αρκετά σοβαρά, πάντα κάτι μέσα μου τελικά δεν ήθελε. Ξέρεις από ένστικτο που θα θελήσεις να ανοίξεις. Αλλά, ναι, η τηλεόραση είναι ένα είδος με το οποίο δεν έχω μεγάλη οικειότητα. Μεγάλωσα χωρίς τηλεόραση, συνεχίζω να μην έχω τηλεόραση».
~ Οι αγαπημένες της δουλειές μέχρι στιγμής;
* «Συνήθως, η κάθε δουλειά ακολουθεί τη ζωή σου ή η ζωή… δεν ξέρω… πάνε μαζί αυτά. Κατά εποχές, αλλάζεις και αλλάζει και ο τρόπος που λειτουργείς σε συγκεκριμένα έργα, σε συγκεκριμένους ρόλους, η θέση τους μέσα σου. Αλλά νομίζω το Alarme και επειδή είχε τη νότα την πιο ελαφριά και κωμική με έναν τρόπο, μου έδωσε μια χαρά. Αλλά υπάρχουν και άλλοι ρόλοι που μπορεί να σε βασανίσουν πολύ και να τους αγαπήσεις. Όπως η Mademoiselle Julie. Πάντα τις αγαπώ τις δουλειές που κάνω».
* Της πιάνω την κουβέντα για τα δυο πρόσφατα βραβεία. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι όλη αυτή η διαδικασία της βράβευσης. Θεωρείς ότι προσθέτει στην πορεία του καλλιτέχνη;
* «Ίσως λίγο σου δίνει μια δύναμη να συνεχίσεις με έναν τρόπο», λέει, «αλλά συνήθως η βράβευση έρχεται από το κοινό. Την καταλαβαίνεις. Είναι αυτή η σχέση με το κοινό την κάθε βραδιά, στην κάθε παράσταση. Πέρα από τα βραβεία, πολλές φορές μπορεί να αισθάνεσαι ότι έχει γίνει κάτι και είσαι πολύ καλά, ή κάτι έχεις χάσει και μετά… Αλλά σίγουρα ένα βραβείο σού δίνει μια δύναμη».
* Δεν έχει βγάλει προς τα έξω την προσωπική της ζωή, δε δίνει εύκολα συνεντεύξεις, δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση, αποφεύγει τη δημοσιότητα.
* «Είναι ίσως αυτό που λέγαμε πριν. Πού είσαι καλός, πού έχεις το ταλέντο. Προσωπικά δεν το “έχω” πάρα πολύ το θέμα της δημοσιότητας. Συνήθως κάνω αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά, οπότε… δεν ξέρω αν το αποφεύγω».
* Ενώ το «Alarme» παίζει στο Άττις, το «Νοσφεράτου», σε σύνθεση Ντμίτρι Κουρλιάνσκι, σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, διεύθυνση ορχήστρας από τον Θόδωρο Κουρεντζή και κοστούμια της Λουκίας, βρίσκεται σε πρόβες για να παιχτεί το Σεπτέμβρη του 2012. Ο Κουρλιάνσκι έχει χαρακτηριστεί «ριζοσπαστικός» στη σύνθεση όπερας. Η παράσταση θα έχει διεθνή πορεία. Η Σοφία Χιλλ θα τραγουδήσει όπερα, μέσα στο noise του Χορού: «Δουλεύουμε πάνω στις παρτιτούρες, στη μουσική και έχει πολύ ενδιαφέρον, ναι», είπε.
~ Από εδώ και πέρα τι θα ήθελες να σου συμβεί, τι βλέπεις μπροστά σου; επιμένω.
* «Δεν ξέρω. Όλα ωραία είναι. Ό,τι έρθει. Ότι δεν ξέρεις τι θα έρθει, είναι το ωραίο της υπόθεσης. Η έκπληξη μέσα στη ζωή και μέσα στο θέατρο, μέσα σε μια παράσταση/ αλλάζει μια στιγμή, συμβαίνει κάτι, υπάρχει αυτή η έκπληξη όπως και στη ζωή και είναι αυτό που περιμένεις. Πολλές φορές μπορεί να μην είναι καλή έκπληξη, αλλά έχει μια ομορφιά…».-
* Σχόλιο Η ζωή μας θέλει πάντα ρίσκο , ..και ...τότε θα  ανέβω  , θα  ζήσω και θα μεγαλουργήσω  !!


**Θανάσης Πετράκος
~ Γερμανικό προτεκτοράτο θέλει  ο Τατούλης την Πελοπόννησο
 * Στην απόφαση εξουσιοδότησης του Π. Τατούλη να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» στην Πελοπόννησο αναφέρεται ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος.
 * Σχολιάζει επ’ αυτού, μεταξύ άλλων: «Η μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη θα σημάνει, ανεξάρτητα από προθέσεις, τη μετατροπή της σε αποικιακή ζώνη του Γερμανικού Κεφαλαίου. Διότι ΕΟΖ σημαίνει περιοχή με διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Συνεπώς, δεν είναι εργαλείο ανάπτυξης προς το συμφέρον των ανέργων, των εργαζομένων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά ένα εργαλείο του κεφαλαίου, κυρίως του γερμανικού, με στόχο την κινεζοποίηση της Πελοποννήσου. Συνεπώς, “καλή” ΕΟΖ δεν μπορεί να υπάρξει, όπως φαντασιώνεται ο κ. Τατούλης.
 * […] Στο ελληνικό μοντέλο διαχείρισης τέτοιων ζωνών κατά τους Γερμανούς αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ κάτω από την “άριστη συνεργασία” των υπουργείων Οικονομίας Ανάπτυξης Γερμανίας - Ελλάδας, με τρεις κινήσεις:
 * -Η Γερμανία βάζει όρους και ζητεί προϋποθέσεις και ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσει στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.
 -Η Γερμανία προτείνει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και συνδέει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποκλειστικά με τις ζώνες αυτές.
 -Η Γερμανία απαιτεί να επενδυθεί το ΕΣΠΑ με δικούς της όρους, αποκλειστικά στις υπό γερμανική διαχείριση ΕΟΖ και η Ελλάδα... υπακούει.
 * […] Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς. Αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Αυτά, σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνουν ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό. Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς.
 * […] Ανεξάρτητα από την πολύ δύσκολη θέση που βιώνουν οι πολίτες της Πελοποννήσου και πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν τριπλασιαστεί στα τελευταία δύο χρόνια, δεν είναι “όραμά” τους η μετατροπή της Πελοποννήσου σε αποικιακή ζώνη του γερμανικού κεφαλαίου. Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μετατραπεί η Πελοπόννησος σε προτεκτοράτο του γερμανικού κεφαλαίου. Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ κίνημα αντίστασης όλου του λαού της Πελοποννήσου».


** Εκσυγχρονίζεται το ΚΕΠ Δήμου Καλαμάτας
ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
 * Από προχθές λειτουργεί στο ΚΕΠ της Καλαμάτας σύστημα προτεραιότητας των εξυπηρετούμενων πολιτών. Οι πολίτες εξυπηρετούνται από πέντε γραφεία, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής δεν υπερβαίνει τα δέκα λεπτά στις ώρες με τη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού.
 * Με αφορμή τη νέα υπηρεσία ο αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Μέχρι πρότινος είχαν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα στο θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών, ταλαιπωρία, κούραση, αλλά και μικροδιαπληκτισμοί. Η Δημοτική Αρχή έκρινε σκόπιμο να προμηθευτεί το συγκεκριμένο μηχανισμό για να κάνει την αναμονή των πολιτών πιο άνετη.
 * Άλλωστε, έχει δώσει μεγάλη σημασία στα ΚΕΠ. Είναι από τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, γι’ αυτό προχωρήσαμε και σε συγκεκριμένα βήματα. Κάναμε μια οικονομία κλίμακας με τη μεταφορά του ΚΕΠ στον πρώην Δήμο Άριος σε δημοτικό κτήριο. Το ίδιο έγινε και με τη μεταφορά του ΚΕΠ από τον πεζόδρομο της Αριστομένους στη Βέργα.
 * Επιπλέον, στο ΚΕΠ λειτουργούν υπηρεσίες μίας στάσης και συνέχεια με νομοθετικές ρυθμίσεις οι υπηρεσίες αυτές αυξάνονται. Περιμένουμε πολύ σύντομα να λειτουργήσει και η υπηρεσία που θα αφορά στην έκδοση αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων, όπως οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες.
 * Τέλος, στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Δήμου Καλαμάτας προβλέπουμε τα ΚΕΠ να λειτουργήσουν ως ξεχωριστή Διεύθυνση».


**Να δημιουργηθεί ΕΟΖ στη Μεσσηνία… …προτείνει ο Γ. Καραμπάτος
 * Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ο αποδέκτης της επιστολής του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτου σχετικά με τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), στην οποία του προτείνει, πριν από την οριστικοποίησή τους, να εξεταστούν η κατάρτιση συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων για το χαρακτηρισμό των ΕΟΖ, αλλά και η αντικειμενικά πρόσφορη υποψηφιότητα της Μεσσηνίας να αποτελέσει μια τέτοια ΕΟΖ, επ’ ωφελεία όλης της Πελοποννήσου και δίνοντας ώθηση στην προοπτική η Καλαμάτα να γίνει «Νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο».
 * Όπως επισημαίνει με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, ο προσδιορισμός των εν λόγω ζωνών δεν μπορεί να γίνει χωρίς κριτήρια ή με κριτήρια, που δε θα είναι εκ των προτέρων γνωστά σε όλους και, κατά συνέπεια, θα παραμένουν αδιαφανή.
 * Τα αντικειμενικά κριτήρια θα πρέπει να εγγυώνται, όχι μόνο την επιτυχία του εγχειρήματος σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και τη στήριξη που η ΕΟΖ θα παρέχει στην τοπική παραγωγή και απασχόληση.
 * Προτείνει ως κριτήρια: τη γεωγραφική θέση σε σχέση με υφιστάμενες και δυνητικές αγορές και την ταυτόχρονη ύπαρξη δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, τυχόν φυσικές καταστροφές που οδήγησαν σε αναπτυξιακή υστέρηση και δυσκολίες επιβίωσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και μια τέτοια καταστροφή υπήρξαν οι πυρκαγιές του 2007, από τις οποίες η περιοχή της Μεσσηνίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει, την ύπαρξη σημαντικών τοπικών προϊόντων που θα πρέπει να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και της χώρας, με τη Μεσσηνία να διαθέτει πασίγνωστα προϊόντα ΠΟΠ (ελιές, λάδι) και πληθώρα άλλων ποιοτικών προϊόντων αγροτικών ή μεταποίησης.


**Πειραματικό Γυμνάσιο
Επίσκεψη στο Ειδικό Εργαστήρι Καλαμάτας
 * Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες το πρωί μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου της πόλης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους, στο πλαίσιο της επικοινωνίας με άλλα σχολεία.
 * Παιδιά του ΕΕΕΕΚ και του Πειραματικού βρέθηκαν όλα μαζί στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση του Ειδικού Εργαστηρίου και να γνωριστούν μεταξύ τους.

** Στο «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη»… …και η Αρκαδική Πύλη
 * Στο σύνολο του έργου του δρόμου «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη» θα ενταχθεί η μελέτη για την υπογειοποίηση της διάβασης της Αρκαδικής Πύλης, σύμφωνα με όσα προέκυψαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Αλευράς με τους μελετητές κ.κ. Κοκκινάκη και Νικολόπουλο, παρουσία του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παν. Γιαννακέα.
 * Πλέον, μετά την εκπόνηση της μελέτης, αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 * Όπως τόνισε ο κ. Αλευράς, είναι ένα έργο – σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που θα συμβάλλει στην ευκολότερη πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ δε θα απειλούνται και τα στοιχεία της Αρκαδικής Πύλης.

** Θεατρική Διαδρομή
Βραδιά θεάτρου και μουσικής με τη Μάρθα Φριντζήλα
 * Μια συζήτηση με την πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα Μάρθα Φριντζήλα, τραγουδίστρια, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια υποκριτικής στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν προχθές το βράδυ στις «Σπονδές», σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βραδιές Θεάτρου μετά μουσικής».
 * Στη συζήτηση συμμετείχε και ο επίτιμος πρόεδρος της Θ.Δ. Αντώνης Κατσάς, ενώ παρών στη βραδιά ήταν και ο σύζυγος της Μάρθας Φριντζήλα, ο Καλαματιανός ζωγράφος και μουσικοσυνθέτης Βασίλης Μαντζούκης.
 * Το δεύτερο μέρος είχε μουσική και τραγούδι με την Εφηνίκη Ζαμπάρα, ενώ στο πάλκο ανέβηκε και η Μάρθα Φριντζήλα, η οποία απογείωσε το κοινό με τις εκπληκτικές ερμηνείες της, τραγουδώντας από ελληνικά παραδοσιακά ή διασκευασμένα λαϊκά μέχρι γκρικάνικα.
Πηγή  ενημέρωσης : Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2011 .-

** Πριν 94 χρόνια
- ΑΠΟ της παρελθούσης εβδομάδος ήρχισεν η διάνοιξις της νέας ευρείας οδού από του Νεκροταφείου μέχρι της παραλίας. Προς τούτο ήρχισεν η ρυμοτομία όλων εν γένει των οικημάτων και η εκρίζωσις των ελαιών προς το μέρος εις το οποίον διανοίγεται η οδός, από του Νεκροταφείου μέχρι της οδού Μαυρομιχάλη, εκείθεν δε έπειτα θα εξακολουθήση αύτη μέχρι των περιβολίων, όπου έχη γίνη προκαταρκτική εργασία συνεχιζομένη ήδη δια της επεκτάσεως της διανοίξεως της οδού μέχρι της παραλίας. Η νέα αύτη λεωφόρος θα καταλήγη ακριβώς έμπροσθεν του αντιβραχίονος αρχομένη από του Νεκροταφείου.
-  ΕΙΣ βαθύ γήρας ετερμάτισε τον βίον εν Παλαιά Οιχαλία ο Οδυσσεύς Οιχαλιώτης. Τέκνον του πρώτου Δημάρχου Οιχαλίας Οιχαλιώτου και τυχών εκλεκτής οικογενειακής και κοινωνικής τροφής απελάμβανεν ιδιαιτέρων συμπαθειών και εκτιμήσεων παρά των συνδημοτών του. Την κηδείαν του λόγω της ιδιαιτέρας εκτιμήσεως ηκολούθησαν άπασα η κοινωνία της Οιχαλίας. Η Διεύθυνσις του «Θάρρους» διαβιβάζει τα θερμά αυτής συλλυπητήρια εις τα τέκνα του μεταστάντος και τους ανεψιούς αυτού Κ. Σταθόπουλον Οιχαλιώτην Δικηγόρον, Δ. Οιχαλιώτην Στρατ. Ιατρόν και Ε. Οιχαλιώτην Υπομοίραρχον.

** Χρήσιμα Τηλέφωνα  για την Καλαμάτα Ν. Μεσσηνίας : 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
* Διεύθυνση Μεσσηνίας: 27210/44600
 ΤΑΞΙ
Ράδιο Ταξί: 27210/21112 - 26565
Ψαράκια: 27210/22522
Δημαρχείο: 27210/24711
Αρτέμιδος: 27210/24543
Νέδοντος: 27210/23434
Νεδοντος: 27210/23939 - 23432
Αν. Παραλία: 27210/28181
Διοικητήριο: 27210/28222
 ΥΓΕΙΑ
~ Νοσοκομείο Καλαμάτας: 2721363000
~ ΙΚΑ Καλαμάτας: 27210 - 45500
 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Καλαμάτας: 27210/28585 - 92100
Μελιγαλά: 27240-22199
Μεσσήνης: 27220/25050
Γαργαλιάνων: 27630-22199
Πύλου: 27230-22199
Κυπαρισσίας: 27610-22199
 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τηλεφωνικό κέντρο: 27210/86102
 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ
Καλαμάτας: 27210/22218
Πύλου: 27230/22225
 ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΕΛΠΑ: 10400
EXPRESS SERVICE: 1154
HELLAS SERVICE: 1057
INTERAMERICAN: 1168
 ΔΗΜΟΙ
Καλαμάτας 27210/22651-28000
Μεσσήνης 27220/22231-22601-23843
 ΚΤΕΛ Καλαμάτας:
- Εκδοτήρια για Αθήνα: 27210/22851
- Εισιτήρια ΚΤΕΛ για όλη την Ελλάδα 14505
 ΔΕΗ
Καλαμάτας: 27210/22488 - 21537
 ΟΤΕ
Καλαμάτας: 27210/72210 – 11
 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Καλαμάτας: 27210/69442

** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  Ενημέρωση για σήμερα  14/12/2011 :
~* Για την  Φούτ μπώλ Νο2 :
~ Φωκιακός - Αναγέννηση Επανωμής 0-0 .- ^ 
~ Πανσεραϊκός ΑΕ Λάρισα  0-0 .-
~
Για την Σούπερ Λίγκα σε αγώνα εξ αναβολής :
Λεβαδειακός - Ολυμπιακός Πειραιώς  0-4  , (0-3 )  .- Τα γκόλ : 9΄Πάντελιτς ,16΄, 39΄, 59΄ Μιραλάς ,
Κάρτες : Ίκερ  Μονκόνια  , Δημ. Ιωάννου , Γιάννης  Φετματζίδης , Γιάννης Μανιάτης ,

~**
* ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός  65-55 .-
* Γαλατά σεράϊ - Ολίμπια Λουμπλιαάνας   13-9 .-


  ~** ~-- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/1-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.- .-
* * http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/2-3-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011 , Παρασκευή 2/12/2011.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/5-2011.html  , Πρίν από τα Χριστούγεννα Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/5122011_05.html  , Λόγια Αγάπης Χαράς και Ανθρωπιάς για όλους μας 5/12/2011 Δευτέρα .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/5122011_5419.html  , Έρχοντε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Δευτέρα , 5/12/2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/6-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/7-12-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 7-12-2011 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/7-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/12/8-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/12/9-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/11-2011.html  , Φωτογραφίες και Ανέκδοτα -Σήμερα είναι Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 σας ενημερώνουνε .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/12-2011.html  . όλα όμορφα και ωραία με πολλά Νέα , Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html  , Φωτογραφίες και Βίντεο :Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/13-2011.html  , Ωραία μέρα για σήμερα με ενημέρωση και άλλα : Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 . ANΚΔΟΤΑ ...ΚΑΙ ΓΕΛΙΟ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html  , Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 , Στο Αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωης .-
**
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/01/h-nellh-says-24012011.html  , Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 , ΤHΕ NELLH SAY΄S Η ΝΕΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ 24/01/2011.-


**



Δεν υπάρχουν σχόλια: