ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση

Στο αγιάζι της  καθημερινότητας στην ενημέρωση   :

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 ,



Από Μπαλέτα "ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ "
του Γιούρι ΓΚΡΙΓΚΟΡΌΒΙΤΣ

Στο  θέατρο BADMINTON  στο Γουδί στην αΘΉΝΑ
από 11 έως  και  17 Οκτωβρίου   2012
σε  7 μέρες  9 παραστάσεις
στο θέατρο χωρητικότητας πλέον των2.000 θεατών !

Το  ποντικάκι πάντα κοντά μας !

** ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-


~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/10/2012  :  http://youtu.be/oyz-CsIzfyc ,



***   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
 ~**  Πέθανε ο Χρήστος Καπερνόπουλος : Πέθανε ο Χρήστος Καπερνόπουλος * Πέθανε σήμερα στις 3 το απόγευμα, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ο γιατρός Χρήστος Καπερνόπουλος, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα στην οδό Ναυαρίνου, το βράδυ της Δευτέρας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 2.30 μετά το μεσημέρι, στον ιερό ναό της Ανάστασης στην Παραλία και η ταφή στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη στην Παλιόχωρα Αβίας. Οι συγγενείς παρακαλούν αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα για το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο λογαριασμό 00089446807-3.
Υστερόγραφον : Καλέ και  αξέχαστε  φίλε μου καλό σου  ταξίδι !  Ας  είναι  αλαυρό το χώμα  που  θα σε σκεπάσει .Θα σε θυμώμαστε !!! sns Arfara stamos01 .-

~**  Στο πλαίσιο της απεργίας: Κλείνουν τα καταστήματα οι έμποροι στην Τριφυλία  :
Γράφει ο Κώστας Μπούρας
Στο πλαίσιο της απεργίας: Κλείνουν τα καταστήματα οι έμποροι στην Τριφυλία
* Κάλεσμα για καθολική συμμετοχή του εμπορικού κόσμου της Τριφυλίας στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης απευθύνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, καλώντας τους επαγγελματίες να κλείσουν τα καταστήματά τους την ημέρα αυτή. Παράλληλα οργανώνουν μετακίνηση τους στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας τους.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα σενάρια της φορολόγησης με 35% των ελεύθερων επαγγελματιών, με κατάργηση του αφορολόγητου (5.000 ευρώ) από το πρώτο ευρώ, αλλά και του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού που δικαιολογείται για κάθε παιδί, θα σημάνει λουκέτο για μία στις τρεις εναπομείνασες επιχειρήσεις.
«Η τράπεζα ΕΤΕΑΝ, τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετατρέπεται σε μια νέα τράπεζα ενίσχυσης των αιμοδιψών τραπεζών» σχολιάζει ο σύλλογος. Και καταλήγει αναφέροντας ότι οι έμποροι δεν θα μείνουν παρατηρητές - «έχουμε σχέδιο, έχουμε και δράσεις που καθημερινά θα πυκνώνουν. Να φοβούνται όσοι υποτιμούν και επιθυμούν να εξοντώσουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας και της πατρίδας μας». Κ.Μπ.

~** Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία 23ης Μαρτίου  :
Γράφει  η Κέλλυ Δημητρούλια
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία 23ης Μαρτίου
* Αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους να συμμετάσχουν για "να νεκρώσουν τα πάντα και να βουλιάξει η πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία", ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας.
~ Το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο εκπρόσωπος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Σταύρος Μάρκου και ο Τάσος Νιάρχος από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.
~ Ο κ. Κουφαλάκος μεταξύ άλλων είπε "τέρμα στις θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων", απευθυνόμενος στους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες. Τόνισε πως πρέπει να αποτραπεί η ψήφιση των "νέων βάρβαρων μέτρων".
~ Ο κ. Μάρκου ενημέρωσε πως μέλη του Σωματείου από χθες ενημερώνουν τους οικοδόμους σε γιαπιά κι εργοτάξια μεγάλων έργων για την απεργία. Σχολίασε μεταξύ άλλων πως με τα μέτρα λιτότητας "πάνε να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα". Οπως είπε, με τη συμμετοχή στην προηγούμενη κινητοποίηση ο κλάδος κατάφερε να δοθεί και φέτος το επίδομα στους οικοδόμους ενώ τώρα, επιχειρείται μεταξύ άλλων η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και η συνταξιοδότηση με 6.000 ένσημα. Ο κλάδος τόνισε ζητά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των δανείων, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κι έκτακτο επίδομα για τους ανέργους το χειμώνα. Επεσήμανε ακόμα πως το συνδικάτο δε θα επιτρέψει και γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε κανένα οικοδόμο.
~ Ο κ. Νιάρχος εξέφρασε τους φόβους του για ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια κι εξαθλίωση μετά την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και τη θέσπιση κατώτατου μισθού. Αυτο όπως είπε θα οδηγήσει έναν έγγαμο το Μάρτιο του 2013 να παίρνει αντί για 1.063 ευρώ μόλις 490. Αναφέρθηκε στα ελαστικά ωράρια εργασίας και τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα "οικοδομήσουν ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα με ταξική κατεύθυνση αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια, την πολιτική εξουσίας τους και την Ευρωπαϊκή Ενωσή τους". Τόνισε κλείνοντας πως "Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που κριτήριο δε θα είναι το κέρδος αλλά οι ανάγκες μας για δουλειά, μόνιμη και σταθερή, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις". Κ.Δ.


~** Εκαναν φτερά κολόνες φωτισμού και… καπάκια  :
Γράφει  ο Γιάννης Σινάπης

 Εκαναν φτερά κολόνες φωτισμού και… καπάκια
* Τα καλώδια από τις κολόνες φωτισμού στη δυτική απόληξη, στο δρόμο σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με την οδό Ασπροχώματος - Μεσσήνης, καθώς και στο νέο κόμβο Μεσσήνης, έχουν κλέψει άγνωστοι, δύο φορές μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας. "Φτερά" έχουν κάνει και τα μαντεμένια καπάκια στα φρεάτια, μπροστά από τις κολόνες και σε άλλα σημεία του έργου.
Για να σταματήσει το κακό ο "Μορέας" θα φτιάξει τσιμεντένια καπάκια, ενώ αναζητεί λύση για να προστατεύσει και τα καλώδια.
Για το λόγο αυτό και όχι μόνο ο νέος κόμβος της Μεσσήνης παραμένει στο σκοτάδι.  Γ.Σ.

~** Επιβεβαίωση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα: Την άλλη εβδομάδα η μισή επιδότηση  :

 Επιβεβαίωση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα: Την άλλη εβδομάδα η μισή επιδότηση
*  Την άλλη εβδομάδα θα καταβληθεί στους παραγωγούς η επιδότηση. Την είδηση επιβεβαίωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η καταβολή της έχει προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Οκτωβρίου. Ενδέχεται να πάει 2 - 3 μέρες πίσω, όχι αργότερα, πάντως, από το τέλος του μήνα. Και θα δοθεί στους παραγωγούς το 50% της επιδότησης και όχι το 70%, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί για λόγους στήριξης των αγροτών. Το υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί γύρω στα Χριστούγεννα, λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές.


~**   Ενόψει της Πανελλαδικής απεργίας: Σε ενωτικό αγώνα καλούν Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ
Γράφει ο Γιάννης Σινάπης
Ενόψει της Πανελλαδικής απεργίας: Σε ενωτικό αγώνα καλούν Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ
* Σε ενωτικό αγώνα και σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κόντρα στα νέα σκληρά μέτρα, κάλεσαν χθες τον κόσμο οι πρόεδροι του Κέντρου Σωτήρης Τσώνης και του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Σταθόπουλος.
«Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, πότε περιμένουμε να τους σταματήσουμε;», τόνισαν σχετικά, απευθύνοντας ενωτικό προσκλητήριο.
Ο κ. Τσώνης παρατήρησε ότι «είναι άδικα μέτρα και θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις. Θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία». Εκτίμησε πως «διαλύεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θα δουλεύουμε όλοι για 586 ευρώ μικτά». Ζήτησε να χτυπηθεί το τέρας της φοροδιαφυγής, να συνεισφέρουν και αυτοί που δεν έχουν συνεισφέρει όσο πρέπει ή και καθόλου και σημείωσε: «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές και φορολογικά βάρη. Το πρόγραμμα αυτό δε βγαίνει. Θα δημιουργήσει κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια». Παρατήρησε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αναλαμβάνει τις ευθύνες του, έχει υπεύθυνη στάση και αγωνίζεται για μέτρα υπέρ των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων με ανάπτυξη.
Ο κ. Σταθόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υλοποιεί όσα της έχουν ζητήσει οι τροϊκανοί. Επεσήμανε ότι οι «φοροαπαλλαγές στους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες καλά κρατούν, ενώ καλούνται να πληρώσουν και πάλι τα μόνιμα υποζύγια». Σημείωσε ότι «μύθοι, ψέματα, διγλωσσία και υποκρισία πρέπει να τελειώνουν. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση» και προσκάλεσε σε ευρύτερη ενότητα, κοινωνική συμμαχία και κοινωνικό αγώνα.
 Εξάλλου στην αυριανή απεργία καλεί τα μέλη του και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Τεχνικών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων Εγκαταστατών Συντηρητών Καυστήρων Μεσσηνίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας με συμπαραστάτη το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τέλος καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση της Τοπικής ομοσπονδίας ΕΒΕ αύριο στις 10:30 π.μ. στον πεζόδρομο της Αριστομένους μπροστά από το δημαρχείο της Καλαμάτας
 Γ.Σ.

~** Ομόφωνα η ΠΕΔ ζητεί ρύθμιση για τα πυροδάνεια

Ομόφωνα η ΠΕΔ ζητεί ρύθμιση για τα πυροδάνεια
* Την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού για την άμεση επίλυση του θέματος των πυρόπληκτων δανείων που απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες, ζητεί η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, με χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Το Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος για το θέμα, που κατέθεσε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Στην πρότασή του, αφού ενημερώνει αναλυτικά για τη χορήγηση των δανείων και τη ρύθμισή τους, για τις εγγυήσεις που δόθηκαν «από τους ίδιους τους δανειολήπτες, όσους είχαν περιουσιακά στοιχεία και για όσους δεν είχαν, προσέφερε εγγυήσεις το Ελληνικό Δημόσιο», ο κ. Καφαντάρης σημειώνει:
«Διαρκούσης της οικονομικής κρίσης παρασχέθηκαν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων αυτών (των εγγυημένων από το δημόσιο) με καταβολή των τόκων και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των χρεολυτικών δόσεων. Ομως οι τράπεζες κατά τη συνήθη πρακτική τους, κάθε φορά που λαμβάνονται μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, εφευρίσκουν διάφορα ζητήματα και προβάλλουν προσκόμματα στην εφαρμογή τους. Στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, οι τράπεζες παρερμηνεύοντας το μέχρι σήμερα ισχύον νομικό καθεστώς - το οποίο έχουν αποδεχθεί πλήρως στο παρελθόν - προσπαθούν να αποκλείσουν από τη νέα ρύθμιση αυτούς που έχουν εγγυηθεί τα δάνειά τους, με την περιουσία τους για ευνόητους λόγους.
Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων έχουν θέσει το θέμα αρμοδίως και αναμένεται η επίλυση του, από την πλευρά της Πολιτείας. Το θέμα αυτό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στα περιφερειακά ΜΜΕ, δεδομένου ότι απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες, συμπολίτες μας. Η συμπαράσταση και υποστήριξη απ’ την πλευρά των αιρετών εκπροσώπων των Δήμων είναι δεδομένη και αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια για να κρατήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις ζωντανές στον τόπο μας , διότι η διάλυση τους απειλεί τον κοινωνικό ιστό».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος παρατηρεί ότι «επειδή πρόκειται για θέμα αυτονόητο και δε χωράει στην παρούσα οικονομική συγκυρία καθεστώς εξαιρέσεων και αποκλεισμών. Γι’ αυτό ζητάμε: α) Την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για την άμεση επίλυση του θέματος. β) Από τους κ.κ. βουλευτές των αντίστοιχων νομών (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας κλπ.) να αναπτύξουν σχετική πρωτοβουλία».

~** 710.0000 ευρώ για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας
Γράφει  ο Βασίλης Μπακόπουλος
710.0000 ευρώ για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας
* Συνολική πίστωση 710.000 ευρώ διατίθεται από το υπουργείο Υγείας στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο επιχορήγησης συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ προς τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα λάβει 590.000 ευρώ και το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας 120.000 ευρώ.
Η πίστωση αυτή, όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του υπουργείου, προορίζεται «για την πληρωμή ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τρίτους, με ιδιαίτερη μέριμνα στην
τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές των ειδικών μονάδων (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κλπ).   Β.Γ.Μ.

~** Δεν βρέθηκαν στοιχεία στο αυτοκίνητο των δραστών :
Γράφει ο  Κώστας Μπούρας

Δεν βρέθηκαν στοιχεία στο αυτοκίνητο των δραστών
* Δεν φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μας να διαφωτίζει και πολύ την υπόθεση της ένοπλής ληστείας στην τράπεζα Πειραιώς το αυτοκίνητο των δραστών που εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές. Αφού προφανώς οι ληστές φρόντισαν εγκαταλείποντας το να μην αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους.
Το αυτοκίνητο ένα μπλε σκούρο μάρκας Νισσάν βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής λίγο μετά το χωριό Περδικονέρι προς την Πλάτη σε σημείο πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο που όμως δεν υπήρχε καμία οπτική επαφή. Το ανοικτό του παράθυρο κίνησε τις υποψίες πολίτη που ενημέρωσε την αστυνομία και έτσι βρέθηκε. Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από τη περιοχή του Αγίου Δημητρίου στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου και χθες ο ιδιοκτήτης του το παρέλαβε , αφού εξερευνήθηκε ενδελεχώς από άνδρες της σήμανσης , χωρίς ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξουν σημαντικά ευρήματα.
Πλέον από τις διωκτικές αρχές εξετάζεται και η συμμετοχή τρίτου ατόμου στην ληστεία που πιθανότατα να είχε υποστηρικτικό ρόλο στην διαφυγή τους , ενώ το ότι χρησιμοποίησαν το επαρχιακό δίκτυο σημαίνει είτε ότι γνώριζαν καλά την περιοχή είτε ότι την είχαν εξερευνήσει πριν το χτύπημα τους.
Πάντως σύμφωνα πάλι με πληροφορίες ούτε το κλειστό κύκλωμα της τράπεζας φαίνεται να βοηθά πολύ το έργο της αστυνομίας.  Κ.Μπ.


~**  Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να φιλοξενήσει Φορολογικό γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών :
Γράφει ο Κώστας  Μπούρας
 Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να φιλοξενήσει Φορολογικό γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών
* Τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για φορολογικές υποθέσεις έχει ο Δήμος Τριφυλίας, σύμφωνα με απάντηση του δημάρχου Κώστα Κόλλια σε σχετικό έγγραφο του υπουργού μετά τις αποφάσεις για κλείσιμο και της ΔΟΥ Κυπαρισσίας.
Στο σχετικό έγγραφο που εστάλη τη Δευτέρα στον υπουργό μεταξύ άλλων σημειώνεται:
«Ο δήμος μας μπορεί να φιλοξενήσει το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις και οποιαδήποτε υπηρεσία της ΔΟΥ για όσο αριθμό υπαλλήλων κριθεί αναγκαίος είτε εντός του δημαρχιακού καταστήματος της έδρας της ΔΟΥ (Δημαρχείο Κυπαρισσίας), είτε σε άλλο χώρο που διαθέτει ο δήμος μας είτε σε μισθωμένο από το δήμο μας χώρο πάντα εντός της έδρας της υπάρχουσας ΔΟΥ, ανάλογα με τις χωροταξικές ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας»  Κ.Μπ.


~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

** Για  τα προκριματικά  της Βραζιλίας το  2014 :


1ος  Όμιλος :
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ  1-0 .-^
ΒΕΛΓΙΟ -  ΣΚΟΤΙΑ  2-0 .- ^
ΠΓΔΜ  - ΣΕΡΒΙΑ  1-0  .- ^
2ος  Όμιλος :
ΤΣΕΧΙΑ  - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 0-0  .- ^
ΙΤΑΛΙΑ  - ΔΑΝΙΑ 3-1  .- ^

3ος  Όμιλος :
ΝΗΣΟΙ  ΦΕΡΟΕ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ  1-4  .- ^
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ  4-4 .- ^
ΑΥΣΤΡΙΑ  - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ   4-0 .- ^
4ος  Όμιλος :
ΟΥΓΚΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ 3-1 .- ^
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ  1-4 .- ^
ΑΝΔΟΡΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ  0-1 .- ^
5ος  Όμιλος :
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ  1-0 .- ^
ΚΥΠΡΟΣ  - ΝΟΡΒΗΓΙΑ  1-3 .- ^
ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ  0-2 .- ^

6ος  Όμιλος :
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ  1-0 .- ^
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ 1-1 .- ^
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 3-0 .- ^
7ος  Όμιλος :
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΛΙΧΤΕΣΤΑΪΝ  2-0  .- ^
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-1 .- ^
ΒΟΣΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ  3-0 .- ^
8ος  Όμιλος :
ΠΟΛΩΝΙΑ  - ΑΓΚΛΙΑ  1-1 .- ^  
ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ  - ΜΟΛΔΑΒΙΑ  0-2 .- ^
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ  0-1 .- ^
9ος  Όμιλος :
ΙΣΠΑΝΙΑ  - ΓΑΛΛΙΑ  1-1 .- ^
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ  2-0 .- ^

~** Ξεκίνησε το έργο νέου δικτύου ύδρευσης στα Φιλιατρά :
Image
* Ξεκίνησαν, ήδη, στα Φιλιατρά οι εργασίες για την αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης!
Στις 13/1/12, κατόπιν μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ολοκληρώθηκε η θετική αξιολόγηση του αιτήματος της ύδρευσης Φιλιατρών από την Περιφέρεια και με απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη το έργο «Ολοκλήρωση Δικτύου ύδρευσης Φιλιατρών» εντάχθηκε στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 με προϋπολογισμό 755.000 ευρώ και συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 725.153 ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Τριφυλίας. Επίσης, ζητήθηκε από το Δήμο να υπογράψει σύμφωνο αποδοχής όρων με την Περιφέρεια για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.
Μετά από αλλεπάλληλες διαδικασίες, η δημοπρασία διεξήχθη κανονικά στις 24/4/12 και στις 14/6/12 έγινε έγκριση του αποτελέσματος από την Οικονομική Επιτροπή με ανάδοχο τον Δημήτριο Σιαβέλη του Μιχαήλ, με έδρα το Αίγιο και έκπτωση 11,79 %. Στις 3/7/12 ο ανάδοχος καταθέτει τα δικαιολογητικά και αφού ζητήθηκε έλεγχος για την εγγυητική επιστολή όπως ο νόμος το απαιτεί, καλείται για υπογραφή συμφωνητικού.
Λόγω ενδιαφέροντος για το έργο «Ολοκλήρωση Δικτύου Ύδρευσης Φιλιατρών» της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ζήτησε τον έλεγχο των εκσκαφών από την ίδια, παρέστη ανάγκη υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Εφορείας. Λόγω καθυστέρησης της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων το σχετικό μνημόνιο υπεγράφη στις 13/8/12. Στις 20/8/12 υπεγράφη συμφωνητικό με τον ανάδοχο και στις 29/8/ 12 ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός. Ο ανάδοχος οφείλει εντός ενός μηνός να προβεί σε έναρξη εργασιών με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου μέχρι την 20ή/2/2013.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο για τα Φιλιατρά, καθώς με την υλοποίησή του η πόλη θα αποκτήσει νέο δίκτυο ύδρευσης, απαλλαγμένο σε όλο το μήκος από τις καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες (έχει προηγηθεί αντικατάσταση σε δίκτυο σε μεγάλο τμήμα της πόλης από προηγούμενα χρόνια).  Του Ηλία Γιαννόπουλου εφημερίδα  "Θάρρος¨Καλαμάτας 2012 .

*** Για τα νέα μέτρα :
 Image
* Στους δρόμους αύριο εργαζόμενοι και επαγγελματίες
Κλειστά θα είναι αύριο τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, όπως και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγελθεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Λίλιαν Ψηλάκη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Μπαζίγος.
Επαγγελματοβιοτέχνες
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαζίγος, «πιεζόμαστε από τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης και της τρόικας», για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταπεξέλθει αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά δεν εξαρτάται από αυτήν.
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να επιβληθούν κάποιες καταστάσεις, αναφέροντας ότι δε θα πρέπει να εγκριθεί η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά καταστήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο επαγγελματίας θα φορολογείται με 35% για κάθε απόδειξη, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη την επιβίωση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Αξίωσε την άμεση ανάκληση αυτών των μέτρων και να μείνει το αφορολόγητο στο ύψος των 5.000 ευρώ.
Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσα σε δύο χρόνια έκλεισαν περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις, αφήνοντας στο δρόμο 250.000 άνεργους.
Ακολούθως, ανέφερε: «Η απεργία δεν έχει νόημα να γίνεται για μια ημέρα, αλλά αποτελεί μορφή διαμαρτυρίας, που πρέπει να ακουστεί. Θα μεσολαβήσουν και άλλες διαμαρτυρίες, που θα φτάσουν έως και τη στάση πληρωμών. Μόνο έτσι θα καταλάβουν και μόνο έτσι ίσως κατορθώσουμε κάτι».
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε δυσβάστακτα τα νέα μέτρα, που δεν μπορεί να σηκώσει η πλάτη κάθε επιχειρηματία, ενώ σημείωσε πως είναι καλύτερο για τον κάθε Έλληνα η παραμονή στο ευρώ από την επιστροφή στη δραχμή. «Κάνουμε υπομονή να δούμε ποια θα είναι τα νέα μέτρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αυριανή κινητοποίηση γίνεται ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εμπορικός Σύλλογος
Από την πλευρά της, η κα Λίλιαν Ψηλάκη επισήμανε πως η φορολόγηση με 35% και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου οδηγούν στο κλείσιμο της μιας από τις τρεις επιχειρήσεις που έχουν απομείνει να λειτουργούν.
Επισήμανε πως η χώρα μας έχει πολύ υψηλό ποσοστό φόρων σε σχέση με την Ευρώπη, σημείωσε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής δε θα επιτευχθεί με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά με την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, ενώ πρόσθεσε πως οι γνωστοί της κυβέρνησης έθεσαν θέμα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
Μίλησε στη συνέχεια για τις αποφάσεις που έλαβε ο κλάδος, να συμμετάσχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και αντιπροσωπεία του να πάρει μέρος στη συγκέντρωση των εμπόρων στην Αθήνα, με δωρεάν μετακίνηση και επιστροφή, να τοποθετήσει σχετικές αφίσες στα καταστήματα, ενώ ζήτησε από τους καταναλωτές να μη διαθέσουν την ημέρα εκείνη ούτε ένα ευρώ για αγορές. «Ο εμπορικός κόσμος δε θα γονατίσει. Όλοι θα αγωνιστούμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας, να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας», σημείωσε καταλήγοντας.
Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα και θα προσπαθήσει να τα ικανοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Και στη Μεσσήνη
Κλειστά θα είναι εξάλλου και τα εμπορικά καταστήματα της Μεσσήνης σύμφωνα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, τα ληστρικά, όπως χαρακτηρίστηκαν, χαράτσια και τη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, την αφαίρεση κάθε εργασιακού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού δικαιώματος των Ελλήνων, την κατάργηση του πενθήμερου και του οκτάωρου, αλλά και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και ανατροπή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, θα εκφράσουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το πρωί ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Χρ. Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτ. Τσώνης, κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή κινητοποίηση. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτ. Τσώνης επισήμανε πως κορυφαίος εθνικός στόχος είναι να σωθεί η χώρα, χωρίς όμως να γίνει πιο δεινή η θέση των εργαζομένων.Από την πλευρά του, ο κ. Σταθόπουλος μίλησε με ειρωνικό ύφος για την υποκρισία της κυβέρνησης, που υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και επαναδιαπραγματεύεται το μνημόνιο, σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και όχι προς όφελός τους. Σε ανακοίνωσή του το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα και κάλεσε σε καθολική συμμετοχή. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι ενώ λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι φοροελαφρύνσεις, οι φοροαπαλλαγές για όσους ποτέ δεν πλήρωσαν, θησαύρισαν και θησαυρίζουν από το δημόσιο χρήμα, είναι στο αποκορύφωμά τους.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  , εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

*** Παπλωματάδικα: Μια πλατεία, δυο ζωές :
 Image
* Όλοι έχουν περάσει από εκεί... Είτε τη μέρα για να ψωνίσουν κάτι από τα λιγοστά καταστήματα που είναι ανοικτά το πρωί, είτε το βράδυ για να πιούν ένα ποτό στα πολλά μπαρ που λειτουργούν εκεί, αλλά και στους γύρω δρόμους.
Ο λόγος για την πλατεία Αμφείας, γνωστή και ως Παπλωματάδικα, που βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Υπαπαντής και τους Αγίους Αποστόλους.
Το «Θ» βρέθηκε στα Παπλωματάδικα και μίλησε με καταστηματάρχες που προσπαθούν να κρατήσουν την πλατεία «ζωντανή» και τη μέρα. Επαγγελματίες που συνεχίζουν επιχειρήσεις που παρέλαβαν από τους πατεράδες τους, με αντικείμενο τα παπλώματα, τα στρώματα, αλλά και τα υφάσματα με τον πήχυ (όπως έλεγαν τότε).
Σταύρος Δημητρούλιας
Μιλήσαμε με το συνταξιούχο πλέον Σταύρο Δημητρούλια, που μαζί με τον αδελφό του, Βασίλειο, έτυχε να βρίσκονται τη μέρα που πήγαμε στο μαγαζί, αφού έχουν πια αποσυρθεί.
Και ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων: «Ως μαγαζί είμαστε εδώ από το 1898. Το είχε ξεκινήσει ο πατέρας μου, Γεώργιος Δημητρούλιας. Στη συνέχεια το ανέλαβα εγώ και πλέον η κόρη μου με τον ανιψιό μου, τον Κώστα και τη Φιλάνθη.
Η πλατεία πήρε το όνομά της από τα μαγαζιά που ήταν εδώ στο παρελθόν, αφού τα περισσότερα κάποτε ήταν παπλωματάδικα. Υπήρχαν ακόμη μαγαζιά με υφάσματα, όπως το δικό μας, αλλά και καπέλα.
Στο παρελθόν υπήρχαν εδώ πολύ περισσότερα μαγαζιά με αυτό το αντικείμενο. Ήταν περί τα πέντε μαγαζιά, ήταν ο Σταυριανέας, ο Παπαγεωργίου, ο Στεφανέας, ο Χρονέας. Εμείς ουσιαστικά ασχολούμασταν με το εμπόριο υφασμάτων, όπως και αρκετά ακόμα μαγαζιά σε αυτή την πλατεία ασχολούνταν με αυτό το αντικείμενο. Υφασματάδικα όπως τα λέγαμε εμείς. Πουλούσαν πολλά νήματα εδώ, που φέρναμε με το τρένο από την Πειραϊκή Πατραϊκή.
Τα παλιά χρόνια δεν υπήρχε σπίτι που στο υπόγειο να μην έχει αργαλειό, αφού ύφαιναν τότε, έφτιαχναν κουρελούδες, σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα… Μετά ακολούθησε το ύφασμα, που πωλούνταν με τον πήχυ.
Η αλλαγή της πλατείας για έμενα είναι η εξέλιξη της ανθρωπότητας. Άλλα χρόνια τότε και άλλα τώρα. Τότε ήταν ήσυχη η ζωή, με υγεία, χωρίς άγχος.
Τώρα, τα παπλώματα τα πήραν τα εργοστάσια και έτσι τα Παπλωματάδικα είναι όλο μπαρ.
Σήμερα, λοιπόν, τα πήραν όλα οι βιοτεχνίες, έτσι όταν θέλει κάποιος ένα πουκάμισο, πάει και αγοράζει το έτοιμο. Δεν ασχολείται κανείς, να έρθει να αγοράσει ύφασμα και να το φτιάξει. Παλιά οι κοπέλες έραβαν, δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε ραπτομηχανή. Όταν, μάλιστα, παντρευόταν μια κοπέλα, μέσα στην προίκα υπήρχε και ραπτομηχανή.
Όσο για το ενδιαφέρον σήμερα, είναι περιορισμένο, κυρίως αγοράζουν υφάσματα και πιο πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως ξένοι που ξέρουν να ράβουν. Αρέσουν τα καρό, τα τζινάκια και γενικά τα ιδιαίτερα υφάσματα.
Ποτέ δε σκέφτηκα να δώσω το μαγαζί για να γίνει μπαρ. Αλίμονο, να κλείσουμε το μαγαζί του πατέρα μας; Μα είναι η φίρμα του πατέρα μας. Μπαρ είναι δίπλα, γεμάτο είναι εδώ, σε καμιά περίπτωση!».
Στην ερώτηση πώς βλέπει γενικότερα την αγορά, μου είπε σκεπτικός: «Το εμπόριο δεν πεθαίνει, απλά αρρωσταίνει, είναι μια δύσκολη στιγμή, μια στενότης χρήματος».
Κώστας Στεφανέας
«Ανέλαβα το 1960. Την επιχείρηση είχε ο πατέρας μου και πριν ο θείος του πατέρα μου, ο οποίος την ξεκίνησε γύρω στο 1890. Αύριο (σ.σ. Δεύτερα), μάλιστα, βγαίνω και στη σύνταξη, οπότε περνά και επίσημα στα χέρια του γιου μου, Γιώργου.
Όταν ήρθα εγώ τότε, εδώ ήταν πολλά μαγαζιά που ασχολούνταν, κυρίως, με παπλώματα και στρώματα.
Η γειτονιά δεν έχει καμιά σχέση με τότε. Όλα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Αυτή την αλλαγή τη θεωρώ μάλλον καλή, αφού παλιά εδώ το βράδυ ήταν ερημιά, δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος μόλις κλείναμε εμείς τα μαγαζιά μας. Πλέον η μέρα έχει μικρύνει από κόσμο και έχει αυξηθεί η νύχτα.
Το ενδιαφέρον του κόσμου υπάρχει, αν και κατά πολύ μειωμένο, αλλά θεωρώ ότι λίγο ακόμα αντέχουμε.
Πάντως, το μαγαζί δε θα το έδινα ποτέ, αυτό εδώ είναι η ζωή μου».
Στράτος Σταυριανέας
«Είμαι εδώ από 1989. Το μαγαζί το είχε ο πατέρας μου, που το ξεκίνησε το 1958 μαζί με το θείο μου.
Τα παπλώματα είναι μια δύσκολη δουλειά, ιδίως στην αρχή, αλλά όταν μάθεις τη ροή της, γίνεται εύκολη. Εντούτοις, παραμένει δύσκολη στο θέμα της πώλησης, γιατί αυτή τη στιγμή έχει φύγει το θέμα από εμάς και έχει πάει στα πολυκαταστήματα, αλλά και σε πολλά ακόμα μαγαζιά. Παντού πωλούν πλέον, για παράδειγμα, μαξιλάρια, αλλά και παπλώματα. Έτσι, λοιπόν, χάθηκε η μορφή αυτή του παπλώματος.
Ωστόσο, ακόμα φτιάχνω παπλώματα και στρώματα, αλλά ζητούν μεμονωμένα και, κυρίως, ξένοι, το στρώμα το παραδοσιακό, με τα καρφιά στο πλάι. Γνωρίζουμε να το φτιάχνουμε πια μόνο εγώ και ο Στεφανέας. Το ζητούν γιατί έχουν παραδοσιακούς καναπέδες και βάζουν παραδοσιακά στρώματα.
Όπως και να ’χει, είναι δύσκολη η κατασκευή ενός στρώματος, γιατί έχει μέτρα και υπάρχουν αναλογίες. Τα παλιά στρώματα θεωρώ ότι ήταν καλυτέρα. Αν θυμάστε, παλιά δεν έκαναν παράπονα για πόνους στη μέση από τον ύπνο, όπως λειτουργούσαν τα στρώματα ήταν 100% ορθοπαιδικά.
 Η γειτονιά από τότε που ήρθα εδώ έχει αλλάξει πάρα πολύ. Βεβαίως, κάποτε εδώ υπήρχε η πλατεία, αλλά ήταν και δρόμος που περνούσαν αυτοκίνητα. Σίγουρα με την πλακόστρωση και το σιντριβάνι έχει ομορφύνει πολύ, αλλά έχουν χαθεί άλλα πράγματα, όπως τα παπλώματα.
 Καλώς ή κακώς, κακώς για εμένα, γεμίσαμε μπαρ. Δεν τα βάζω με τα συμφέροντα των ανθρώπων που έχουν τα μπαρ, αλλά υπάρχει ένσταση εδώ, για το συγκεκριμένο χώρο και με βάση το νόμο που απαγορεύει μπαρ σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους. Ξαναλέω, δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους εδώ, αλλά με το κράτος και το Δήμο που δίνουν άδειες.
 Το μαγαζί εγώ δεν το αφήνω, τουλάχιστον για μια πενταετία όχι. Αν υπήρχε, βέβαια, κάποιος που θα μου έδινε χρήματα, θα το έδινα, διότι, δυστυχώς, καθημερινά βλέπω ότι δεν έχει δουλειά. Η κρίση έχει επηρεάσει πολύ, μιλάμε για μια πτώση 70%».
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Kάλεσμα Εμπορικών Συλλόγων Τριφυλίας :
Image
* Για καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων αύριο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανεμπορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων αύριο και στην Τριφυλία απευθύνουν μέσα από το «Θ» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας!
Όλες τις προηγούμενες μέρες και με ιδιαίτερη ένταση χθες (όπως θα πράξουν και σήμερα), οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Τριφυλίας ενημέρωναν τους συναδέλφους τους επαγγελματίες για την αυριανή αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΣΕΕ, εν όψει των μέτρων που σβήνουν το μικρό και μεσαίο εμπόριο από το χάρτη.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, το κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι καθολικό σε όλη την Ελλάδα, για όλη τη διάρκεια της ημέρας, και το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί μπροστά από τα γραφεία της, στην οδό Μητροπόλεως 42, στις 12 το μεσημέρι.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Τριφυλίας και ο κόσμος της αγοράς στην περιοχή, όπως και η ΕΣΕΕ, σημειώνουν πως είναι χρέος όλων των Ελλήνων μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων η κινητοποίηση να πετύχει, τα καταστήματα να κλείσουν συνολικά και το συλλαλητήριο να έχει δύναμη και παλμό, «ώστε να ακουστεί η φωνή μας μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, εκεί που εξυφαίνονται σχέδια για την εξάλειψη της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης». Τονίζουν, δε, πως η παλλαϊκή συμμετοχή των εμπόρων στις 18 Οκτωβρίου είναι απαραίτητη, ώστε το μήνυμα «Στηρίζουμε το Ελληνικό Εμπόριο - Στηρίζουμε την Ελλάδα» να ακουστεί παντού!
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας στο «Θ»:
 Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους εμπόρους-βιοτέχνες να δώσουμε το “παρών” στο πανεμπορικό συλλαλητήριο με καθολική συμμετοχή. Η ΕΣΕΕ αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς με λεωφορείο για τη διευκόλυνση της οργανωμένης καθόδου των συναδέλφων που το επιθυμούν. Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προσκαλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων και να δηλώσουν συμμετοχή για τη μεταφορά μας στην Αθήνα. Είναι χρέος όλων μας η κινητοποίησή μας να πετύχει, τα καταστήματα να κλείσουν συνολικά και το συλλαλητήριο να έχει πλήθος και παλμό, ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή μας…».
 Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους και ελπίζω να υπάρχει συμμετοχή και να γίνει κινητοποίηση, για να στείλουμε τα μηνύματα εκεί που πρέπει. Δεν πάει άλλο, ως εδώ. Είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα και πιστεύω να το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι. Στην προηγούμενη κινητοποίηση με κλείσιμο των καταστημάτων, εδώ είχαμε άνοιγμα και όχι κλείσιμο. Τώρα, που έχουν ζορίσει τα πράγματα, ελπίζω να αντιδράσουν περισσότεροι. Είναι δύσκολα και πρέπει να αντισταθούμε όλοι οι επαγγελματίες».
 Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Ως Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχουμε στην απεργία. Με τους συναδέλφους που μιλάμε και τους ενημερώνουμε για την κινητοποίηση, είναι μαζί και αγωνιστικά. Εκτιμώ ότι, όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα θα είναι καθολικό το κλείσιμο, όλοι οι συνάδελφοι της Κυπαρισσίας θα κλείσουμε τα καταστήματά μας απέναντι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, την καταρράκωση της τρόικας και τα διευθυντήρια της Ε.Ε. Θεωρούμε πως όλοι πρέπει να είμαστε αγωνιστικά στις επάλξεις, γιατί δεν αντέχεται πλέον αυτή η αφαίμαξη του λαού από την κυβερνητική πολιτική με εντολές τρόικας! Δεν πάει άλλο!»
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Μέγαρο Χορού: Άγνωστος ο χρόνος παράδοσής του
Image
* Η ιστορία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του… γεφυριού της Άρτας. Η μόνη διαφορά στις δύο ιστορίες είναι ότι το πρώτο το βράδυ δεν γκρεμίζεται...

Κατά τ’ άλλα, πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα παραδοθεί, πότε θα γίνουν τα εγκαίνια, πότε θα ιδρυθεί το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου για τη λειτουργία του, κανείς δεν ξέρει.
Το τελευταίο διάστημα το κτήριο παραμένει κλειστό. Όπως μάθαμε, υπάρχει μια οικονομική διαφορά της τάξης των 40.000 ευρώ μεταξύ εργολάβου και Δήμου Καλαμάτας για κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα.
Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αλλά η Δημοτική Αρχή φέρεται αποφασισμένη να μην καταβάλει τα χρήματα, αν δε γίνουν οι παρεμβάσεις.
Παρά τα υπάρχοντα προβλήματα και όσα κατά περιόδους αναφύονται, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς παραμένει αισιόδοξος. Όπως δήλωσε στο «Θ», «το κτήριο είναι ήδη λειτουργικό και εκείνο που απομένει είναι να τοποθετηθούν κάποιοι επιπλέον μηχανισμοί. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα θα γίνει και η σύνδεση με τη ΔΕΗ, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες δοκιμές για τη λειτουργία των μηχανημάτων ψύξης, θέρμανσης και των υπόλοιπων μηχανισμών».
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*** Στο άγνωστο τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας  :
Image
* Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα με τα σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης τα οποία θάβονταν παράνομα σε δασική περιοχή, στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή, που συζήτησε την παράταση της μεταφόρτωσης και μεταφοράς από εργολάβο, τέθηκε επιτακτικότερα από ποτέ η τύχη των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.

Το ερώτημα, λοιπόν, που κλήθηκε να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ι. Καμβυσίδης από τα μέλη της Επιτροπής Δ. Φαββατά και Ν. Φωτέα, ερώτημα που του είχε τεθεί και από το «Θάρρος» την προηγούμενη μέρα, ήταν αν ο Δήμος Καλαμάτας έχει στη διάθεσή του όλα τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι ο εργολάβος εναποθέτει τα σκουπίδια σε χώρους υποδοχής που έχουν τις απαραίτητες άδειες.
Η απάντηση του κ. Καμβυσίδη ήταν ειλικρινής, αλλά και διαφωτιστική της κατάστασης που επικρατεί: ο εργολάβος κατά καιρούς… καταθέτει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας τα απαραίτητα παραστατικά.
Στο «Θ» δε, δήλωσε ότι έχει χαρτιά που δείχνουν ότι τα σκουπίδια μας έχουν πάει από το Αγρίνιο μέχρι τη χωματερή της Φυλής. Παραδέχτηκε, όμως, ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι γίνεται φορτίο φορτίο και τι συμβαίνει. Βέβαια, στη σχετική σύμβαση ο εργολάβος υποχρεώνεται να πηγαίνει τα απορρίμματα σε αδειοδοτημένους χώρους, αλλά μέχρι εκεί. Τούτων δοθέντων, ο καθένας μπορεί να κάνει όποιους παραπέρα συνειρμούς θέλει.
Στο ρεπορτάζ που κάναμε, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Κλείνει, δηλαδή, τα μάτια. Ειδάλλως, η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή θα γεμίσουν σκουπίδια, κάτι που δεν επιθυμεί κανένας δημότης.
Εξάλλου, δεν είμαστε και ο μοναδικός Δήμος στη χώρα που ακολουθεί παρόμοια τακτική. Δεκάδες άλλοι- και στη Μεσσηνία - πράττουν το ίδιο. «Βολευόμαστε όλοι με την παραπάνω λύση» ήταν τα λόγια του. Μάλιστα, μας ανέφερε και το εξής τραγελαφικό: Δήμος άλλης περιοχής, δίχως γνώση του Δήμου Καλαμάτας, εναπόθεσε παράνομα τα σκουπίδια του στη Μαραθόλακκα, όταν η χωματερή ήταν ανοικτή!
Από εκεί και πέρα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Καμβυσίδης υποστήριξε ότι κατά καιρούς ο Δήμος Καλαμάτας είχε προωθήσει πιλοτικά προγράμματα για την επεξεργασία των απορριμμάτων, φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία όμως για διάφορους λόγους δεν έχουν αποδώσει.
Τόνισε δε ότι ακόμη και το τελευταίο διάστημα, μέχρι να αποδώσει καρπούς το σχέδιο ολικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γίνονται διάφορες κινήσεις να απαλλαγεί ο Δήμος αλλά και η ευρύτερη περιοχή από το «βραχνά» των σκουπιδιών.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας άσκησε κριτική στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει επί της ουσίας το παραμικρό για τη λύση του προβλήματος. «Στο μόνο που αρκείται», σχολίασε, «είναι να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών δεξιά και αριστερά», προσθέτοντας ότι «με την τακτική αυτή δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ λύση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Ν. Φωτέας, υπερψήφισε την παράταση της μεταφοράς από εργολάβο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο Δήμος να αφεθεί να «πνιγεί» στα σκουπίδια. Ζήτησε, όμως, να παρακολουθείται πιο στενά από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας το θέμα του χώρου που μεταφέρονται.
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Έψαξαν Καλαματιανό για παιδική πορνογραφία  :  
Image
* Ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «CYBER-TOUCH», για την καταπολέμηση του φαινόμενου της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, διεξήχθη προχθές από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», έρευνες έγιναν και σε σπίτια στην Καλαμάτα, αν και από τους υπολογιστές οι οποίοι εξετάστηκαν δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Η έρευνα δεν έγινε μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Από την επιχείρηση συνελήφθησαν οκτώ (8) άτομα, ηλικίας από 25 έως 53 ετών, για πορνογραφία ανηλίκων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος ακόμη δύο (2) ατόμων, για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Κατασχέθηκε, επίσης, μεγάλος όγκος σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού.
Επιπλέον, για άλλους δύο (2) ημεδαπούς σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες με αντίστοιχες κατηγορίες.
Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομική διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα, μέσω του ειδικού προγράμματος TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού) που διαθέτει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών που διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Παράλληλα, διαμοίραζαν αυτό το υλικό σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, μέσω ειδικών προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer).
Α.Π. 
   ***Συνελήφθη 72χρονη για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ
Συνελήφθη χθες το πρωί στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, μία 72χρονη, ομογενής από την Αλβανία, για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 103.576,77 ευρώ.
Η 72χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

*** Έγραψε  και  η εφημερίδα  "Θάρρος" για το γιατρό που έχασε την ζωή του στους τροχούς ενός δικύκλου  στην παραλία της Καλαμάτας ....
Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο ιατρός Χρήστος Καπερνόπουλος :
Image
* Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο ιατρός Χρήστος Καπερνόπουλος που νοσηλευόταν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης από την Δευτέρα το βράδυ όταν έπεσε θύμα τροχαίου, καθώς παρασύρθηκε από δίκυκλο που οδηγούσε 22χρονος διανομέας φαγητού.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 μ.μ. στον Ι. Ν. Αναστάσεως στην παραλία της Καλαμάτας και η ταφή στο Κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννου στην Παλιόχωρα.
Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν για το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας στο λογαριασμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου : 00089446807-3.
Χρήστο .... Καλό σου  Ταξίδι .....


*** Πριν 94 χρόνια

- Ο Δήμαρχός μας Ηλίας Μαυρομιχάλης μεταβάς την πρωίαν της παρελθούσης Δευτέρας εις το γραφείον του Διευθυντού της Νομαρχίας Σκαρπέτη επέδωσε προς αυτόν, απουσιάζοντος του Νομάρχου εις περιοδείαν, την παραίτησίν του από του Δημαρχιακού αξιώματος υπέρ του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της Δημαρχιακής Επιτροπής Γεωργίου Δικαιάκου, υπαγορευθείσαν αυτώ εκ λόγων υγείας.
-  Η είδησις γνωσθείσα εις την πόλιν μας προεκάλεσεν απερίγραπτον συγκίνησιν.
-  Ο Μαυρομιχάλης τον οποίον συνηντήσαμεν μας εξέφρασε την ζωηράν λύπην την οποίαν ησθάνθη παραιτούμενος του Δημαρχιακού αξιώματος της πόλεώς μας μετά της οποίας τόσοι ιεροί δεσμοί τον συνδέουν και μας εδήλωσεν ότι ελπίζει εις τον Διάδοχόν του Γ. Δικαιάκον, ότι θα συνεχίση μετά του αυτού ζήλου και ενδιαφέροντος εργαζόμενος υπέρ της πόλεώς μας, αυτός δε ουδέποτε θα παύση συντείνων εις την πρόοδον αυτής.
-  ΜΕΡΙΚΟΙ πολίται και στρατιώται διασκεδάζοντες αναμίξ προχθές το απόγευμα εις τινά οικίαν κάτωθι του σιδηροδρόμου, συνεπλάκησαν μεταξύ των κτυπηθέντες δια λίθων εκ των οποίων εμολωπίσθησαν τινές.

*** ΑΡΘΡΑ Έρκος οδόντων
* Μαυραγορίτες

Του Δημήτρη Γιατράκου
Τα σαλιγκάρια κάνουν την εμφάνισή τους μετά τη βροχή και οι μαυραγορίτες σε περιόδους κρίσεων. Στην Κατοχή του 1941-44, που ήταν μια κατ’ εξοχήν περίοδος κρίσης, δημιουργήθηκε μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για πολλούς. Εκμεταλλευόμενοι τους δεινοπαθούντες από την πείνα και τη δυστυχία συμπολίτες τους, κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν, μιας και τα είχαν καλά και με τους Γερμανούς, αλλά να έχουν αλλάξει και κοινωνική τάξη όταν τελείωσε ο πόλεμος. Κι αυτό, γιατί είχαν φτιάξει βαρβάτες περιουσίες αγοράζοντας για ένα πιάτο φαΐ στην κυριολεξία ακίνητα και χρυσές λίρες. Ο ρεμπέτης της εποχής, Μιχάλης Γενίτσαρης, αποτυπώνει εύστοχα την τότε κατάσταση στο τραγούδι: «μικροί μεγάλοι γίνανε, μαυραγορίτες όλοι κι αφήσαν όλο τον ντουνιά με δίχως πορτοφόλι. Πουλήσαμε τα σπίτια μας και τα υπάρχοντά μας για δυο ελιές κι ένα ψωμί να φάνε τα παιδιά μας». Κάποιοι, μάλιστα, ανέβηκαν τόσο, που μετά τον πόλεμο απέκτησαν λόγο και στα πολιτικά πράγματα του τόπου.
Στη σημερινή Ελλάδα, που βρίσκεται πάλι σε κρίση, οι μαυραγορίτες είναι παντού.
Άλλοι, παρά την καθίζηση των μισθών και των συντάξεων, όχι μόνο δε μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά πωλούν και σε υψηλότερες. Ένα άλλο κομμάτι δεν κόβει αποδείξεις. Σε πολλά σούπερ μάρκετ άλλη τιμή γράφει η καρτέλα κι άλλη πληρώνεις στο ταμείο.
Υπάρχουν και έτεροι που υπόσχονται σε απελπισμένους διαμεσόλαβηση στις τράπεζες, έναντι κάποιου ποσού, για διευθέτηση οφειλών από δάνεια και κάρτες. Μόλις, ωστόσο, τσεπώσουν τα φράγκα, μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε.
Κι επειδή η αγορά έχει στεγνώσει από χρήμα, αφού οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, το πιο μαυραγορίτικο κόλπο- το έχει υποστεί γνωστός μου- από κάποια γραφεία που έχουν στηθεί επί τούτου είναι η χορήγηση μετρητών σε ενδιαφερόμενους, οι οποίοι, όμως, πρώτα πρέπει να αγοράσουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά προϊόντα μεγάλης αξίας με πιστωτικές κάρτες. Όταν ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, τα εν λόγω γραφεία τα κρατούν στην κατοχή τους, δίνοντας στα θύματα σε ρευστό το 50% του ποσού με το οποίο έχει χρεωθεί η κάρτα τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα θύματα οφείλουν το διπλάσιο και πλέον ποσό στις τράπεζές τους.
Οι μαυραγορίτες είναι εδώ και θα μας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας για πολλά χρόνια ακόμη. Όσο κρατήσει η κρίση. Την επόμενη ημέρα θα «σκάσουν» κι αυτοί με τρανταχτές περιουσίες, όπως στην Κατοχή…

~**

~*** ΝΕΟΧΩΡΙΟΝ Δ. Μάνης Κυριακή  14/10/2012  :

http://youtu.be/DOxHTj5SYrs ,



~*** ΠΥΡΓΟΣ Δ. Μάνης Κυριακή 14/10/2012  :

http://youtu.be/PNxeKNgLHqg ,



~** ΚΑΣΤΑΝΙΑ Δ. Μάνης Κυριακή 14/10/2012 στη  γιορτή  κάστανου 1η  χρονιά εκδηλώσεων  :

http://youtu.be/w0WLm2RRJ7Q ,



~~**** Η Ωραία κοιμωμένη του Γκριγκόροβιτς 15/10/2012 στο θέατρο BADMINTON στην Αθήνα :

http://youtu.be/5nrAih2vi2Y ,



~*** ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ απόσπασμα θεατρική παράστασης μπαλέτων 15/10/ 2012 :

http://youtu.be/zZDjVen3zVM ,



~*** Θέατρο BADMINTON Αθήνα 15/10/2012  :

http://youtu.be/McQaDE4IsxE ,



~*** Μπαλέτο Ωραία κοιμώμενη  Δευτέρα 15/10/2012  :

http://youtu.be/yIzq2hiH2A0 ,



~*** Διαδρομές αφήγηση από Γιάννη Κουζή 15/10/2012  :

http://youtu.be/JhWm7LsXIUQ ,



~*** ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ
Το παραμύθι του Καρόλου Περό (1628-1703) , με την πρώτη χορευτική μπαλέτων των Πετιτά – Τσαϊκόφσκι , η παλαιότερη και δημοφιλέστερη αλλά και πλέον «ανθεκτική» στην διάρκεια των χρόνων παράσταση μπαλέτων με τους Ιβάν Αλεξάντροβιτς Βσεβολόσκι 1881 , τον Στέργιο Ντιαγκίλεφ 1921 , τον Μπολσόϊ το 1899 , και του χορογράφου τέλος Γιούρι Νικολάγιεβιτς Γκριγκόροβιτς το 1963

( γεννήθηκε στις 02/01/1927 στην Αγία Πετρούπολη ή Λάνινγκραντ) .

~* Μια Ιστορική αναδρομή στην υπόθεση του παραμυθιού της Ωραίας Κοιμωμένης :

~ Ο βασιλιάς Φλορεστάν 14ος διοργανώνει μια λαμπρή τελετή στο παλάτι του για την νεογέννητη κόρη του , (Πριγκίπισσα Αυγή) , Πριγκίπισσα Αουρόρα .- Στο παλάτι ετοιμάζεται μια λαμπρή τελετή.

Ο υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις στο Βασίλειο , ελέγχει τον κατάλογο των καλεσμένων .- Όλα είναι έτοιμα και η εορταστική τελετή ξεκινά .- Οι αυλική και οι καλεσμένοι συγχαίρουν τον Βασιλιά και την βασίλισσα .- Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και η νεράϊδα των Λουλουδιών Πασχαλιά , με τις νεράιδες του καλού , της τρυφερότητας τας , της γενναιοδωρίας , του θάρρος , της ξεγνοιασιάς , του παιγνιδιού και της αγάπης , οι οποίες προικίζουν την πριγκίπισσα με τις καλύτερες Ανθρώπινες αρετές .- Οι νεράϊδες χαρίζουν στην Πριγκίπισσα , την εντιμότητα , την Αγάπη , τη χάρη , την ευημερία , το τραγούδι , και τη γενναιοδωρία .-

~* Ξαφνικά , ο εορτασμός διακόπτεται από τη άφιξη και παρουσία της κακοπροαίρετης νεράϊδας Καραμπόσσε (Carabosse ) , η οποία είναι έξαλλη που ο βασιλιάς δεν την κάλεσε στην τελετή –γιορτή .-

~ Ο υπεύθυνος της τελετής είναι σε απόγνωση , το σφάλμα του μπορεί να αποβεί μοιραίο για την πριγκίπισσα .- Παρεμβαίνει και προσπαθεί να απομακρύνει την Carabosse , ματαίως όμως .-

Μ ε φθόνο και οργή , η κακιά νεράϊδα Καραμπόσσε ανακοινώνει την κατάρα της για την Πριγκίπισσα Aurora (Αυγή)λέγοντας πως στα 16α γενέθλιά της θα τρυπήσει το δάχτυλο της με ένα αδράχτι και θα πεθάνει …..

~ Η Βασίλισσα είναι απαρηγόρητη , το αγαπημένο της μωρό θα πεθάνει τόσο νέο . Ο Βασιλιάς προσπαθεί να την παρηγορήσει , να την ηρεμήσει .- Η νεράιδα Lilac (Πασχαλιά) αναγκάζει την κακιά νεράιδα , να εγκαταλείψει το παλάτι .- Η δύναμη του καλού θα σπάσει τα μάγια της κακιάς νεράιδας (μάγισσας) , γιατί ευτυχός η νεράιδα Πασχαλιά δεν έχει δώσει ακόμα το δώρο της στην Πριγκίπισσα .-

Παραδέχεται πως η δύναμη της Carabosse κακιάς νεράιδας είναι τεράστια και δεν μπορεί να ανατρέψει πλήρως την κατάρα της .-

Ωστόσο , δηλώνει , πως μολονότι η Πριγκίπισσα πράγματι θα τρυπήσει το δάχτυλό της , δεν θα πεθάνει , αλλά θα κοιμηθεί για 100 χρόνια , μέχρι να ξυπνήσει από το φιλί ενός πρίγκιπα .-

Η Carabosse , αναχωρεί και οι καλές νεράιδες περιβάλλουν την κούνια του παιδιού .-

~* Είναι τα 16α γενέθλια της Πριγκίπισσας Αυγής .- Οι εορτασμοί είναι ήδη σε εξέλιξη : η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή , οι χωρικοί χορεύουν βάλς κρατώντας γιρλάντες και υπέροχα ανοιξιάτικα στεφάνια .- Υπάρχουν γυναίκες που πλέκουν εκεί κοντά . – Ο Υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις Catallabutte , δίνει την εντολή να οδηγηθούν στη φυλακή , μήπως οι βελόνες τους προκαλέσουν το κακό στην πριγκίπισσα , ακολουθώντας τις διαταγές του Βασιλιά .- Ο Βασιλιάς θυμωμένος συμφωνεί .- Στην συνέχεια καταφτάνουν 4 τέσσερις πρίγκιπες και οι γυναίκες χάνονται μέσα στους πανηγυρισμούς των εκδηλώσεων .-

Η Πριγκίπισσα Αυγή υποδέχεται τους 4 μνηστήρες πρίγκιπες , προσφέροντάς τους εκλεκτά τριαντάφυλλα .-

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα προτρέπουν την κόρη τους να κάνει μια επιλογή .- Όμως , η νεαρή πριγκίπισσα απολαμβάνει τη ζωή και δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προτροπή των γονιών της .-

Μετά από λίγο, στην όμορφη πριγκίπισσα , παρουσιάζεται με ένα κοντάρι , ένα αντικείμενο ως δώρο που δεν έχει ξαναδεί από την μεταμφιεσμένη σε γριούλα , κακιά νεράιδα Carabosse .-

Παρά τις προειδοποιήσεις της μητέρα της , χορεύει με αυτό χωρίς να προσέχει , όπου κατά λάθος τρυπιέται και λιποθυμά .-

Αμέσως θριαμβευτικά η κακιά μάγισσα νεράιδα αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο και εξαφανίζεται πρίν οι πρίγκιπες προλάβουν να την συντρίψουν .- Οι πρίγκιπες και οι συνοδοί τους αναχωρούν για τις πατρίδες τους φοβισμένοι .-

Μια τρομερή δυστυχία έπληξε το βασίλειο .-

Εκείνη ακριβώς την στιγμή , εμφανίζεται η καλή νεράιδα Πασχαλιά , όπως το έχει υποσχεθεί .- Υπενθυμίζει στο Βασιλιά , και τη Βασίλισσα , και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους το δώρο της – η Αυγή , ότι η πριγκίπισσα δεν θα πεθάνει αλλά απλά θα κοιμηθεί για 100 εκατό χρόνια .- Έπειτα κάνει μάγια και ολόκληρο το βασίλειο πέφτει σε λήθαργο 100 χρόνια , για να ξυπνήσει μόνο όταν ξυπνήσει και πανέμορφη πριγκίπισσα .-

Τα εκατό 100 χρόνια πέρασαν , όπως είχε προβλέψει η νεράιδα Πασχαλιά , καλή νεράιδα .-

Ο πρίγκιπας DESIRE βρίσκεται σε μια γιορτή κυνηγιού με τους συντρόφους του .- Δεν , δείχνει , όμως ευτυχισμένος , ονειροπολεί .-

Έτσι οι σύντροφοί του αποχωρούν από το κυνήγι και το κυνήγι σταματά .-

Η ψυχή του διακατέχεται από ένα όμορφο και μυστηριώδες όνειρο και ξαφνικά βλέπει την Νεράιδα Πασχαλιά , η οποία του παρουσιάζει μέσα σε ένα όραμα την Πριγκίπισσα Αυγή , που περιβάλλεται από θεϊκά όντα και εκείνος μαγεύεται και ερωτεύεται από την ομορφιά της .- Ο Πρίγκιπας παρακαλεί την καλή νεράιδα Πασχαλιά να τον οδηγήσει για να δεί την Πριγκίπισσα Αυγή .-

Η νεράιδα προσκαλεί τον πρίγκιπα στην μαγική βάρκα της και πλέον προς το μαγεμένο βασιλικό κάστρο .-

Στο βασίλειο όπου όλοι βρίσκονται σε λήθαργο επικρατεί σκοτάδι και θλίψη .- Το κάστρο προστατεύεται από την κακιά νεράιδα Carabosse , όπου με τη βοήθεια , της βοηθούς της προσπαθούν να κρύψουν την Αυγή για να μην την βρεί ο πρίγκιπας .- Αλλά μάταια .-

Ο Πρίγκιπας ανακαλύπτει το κάστρο , το οποίο πλέον έχει καλυφθεί από πολύ πυκνά αμπέλια .- Τα προσπερνάει και βλέπει την Ωραία Κοιμωμένη .- Γοητευμένος από την ομορφιά της , την φιλά τρυφερά και τα μάγια της κακιάς μάγισσας νεραΐδας λύνονται .-

Η Carabosse κακιά νεράιδα και η βοηθός της εξαφανίζονται .- Η Αυγή ξυπνάει και μαζί της όλο το βασίλειο .- Βλέπει τον Πρίγκιπα και αισθάνεται να την διαπερνά ένα δυνατό αίσθημα αγάπης .-

Ο Πρίγκιπας δηλώνει πως είναι ερωτευμένος με την Αυγή και ζητά από τον Βασιλιά και την Βασίλισσα το χέρι της κόρης τους .-

Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα δίνουν τις ευχές και ευλογίες στο ζευγάρι .-

Γίνονται οι προετοιμασίες για τον γάμο που ακολουθεί .- Την ημέρα των εκδηλώσεων , είναιθ καλεσμένες , διάφορες νεράιδες .- Αυτές είναι οι νεράιδες που θα ευλογήσουν το γάμο – η Χρυσή Νεράιδα , η Διαμαντένια , η Ασημένια και η Ζαφειρένια νεράιδες καταφτάνουν και μαζί και η Νεράιδα Πασχαλιά .-

Επίσης καλεσμένοι είναι και πολλοί χαρακτήρες από παραμύθια και χορεύουν όπως ο Παπουτσωμένος γάτος , με την Άσπρη γάτα , η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας , ….

Ακολουθεί ένα pas de deux του γαλάζιου Πουλιού με την Πριγκίπισσα Φλορίνα και ένας χορός της Κοκκινοσκουφίτσας με τον κακό λύκο .-

Έπονται και άλλοι ήρωες παραμυθιών και φυσικά ένα pas de deux της Αυγής με τον Ντεζιρέ και τέλος μια μαζούρκα .-

Σε μια πανηγυρική και γιορτινή στιγμή , το ζευγάρι στέκεται μπροστά στους καλεσμένους του .-

Ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα είναι πλέον παντρεμένοι , χαρούμενοι , ευτυχισμένοι , και η Νεράιδα Πασχαλιά ευλογεί το γάμο τους .-

Το Μπαλέτο , με όλους τους χαρακτήρες , σχηματίζουν ένα τόξο , και περιβάλλουν το ζευγάρι .

Για μια ακόμα φορά το Καλό νίκησε το Κακό και το βασίλειο σώθηκε από την κακιά μάγισσα που θέλησε να καταστρέψει την ευτυχία της όμορφης πριγκίπισσας .-

Η Πριγκίπισσα Αυγή με τον Πρίγκιπα Ντεζιρέ χορεύουν τον γαμήλιο χορό τους και η αυλαία των μπαλέτων πέφτει και ξανανοίγει , περιμένοντας την υπόκλιση , ….. και τα χειροκροτήματα .-

**


 ** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 .-

** ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΤΩΒΡΙΟΥ 2012 :
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστρορία μας (μέρος της ) μέσα από Βιντεοπαρουσιάσεις 2012 , Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , Τρίτη 02 Ο τωβρίου 2012 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-

~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html  , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ σε VIDEO 2012 , Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , ΕΛΛΑΔΑ μέσα από ΒΙΝΤΕΟ , Μένουμε Βλέπουμε και Ζούμε Ελλάδα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και Άλλα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012.

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης στην καθημερινίτητά μας , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα από το ποντικάκι μας , Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 .-

  ~*** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης - Ενημέρωση Παρουσίαση, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αυτοί που έκαψαν την Ελλαδα μας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 .-

  ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Ταξιδεύοντας στη γνώση ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ,.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/a.html  , Aυτά που συμβαίνουν σήμερα χθές και αύριο , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 .

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης ,

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012
~**


~** NATΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -- ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ :

http://youtu.be/OG1uVUNRPME  ,


~** Πέγκυ Ζήνα - Είχα πει θα φύγω (New song 2011) :

http://youtu.be/nGcUha9yUP4  ,

1 .- ΣΤΗ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ _ Γιάννη Πάριος :

http://youtu.be/dNqf3qrO6M0  ,

2 ..- ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΜΑ ΧΑΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ:

http://youtu.be/e2LP6f3VUHs  ,

3 .- ΝΙΚΟΣ ΖΩΙΔΑΚΗΣ - Όταν εσκέφτηκε ο Θεος :

http://youtu.be/HSln9wJp13o  ,

4 .- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ !ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ !!!!!:

http://youtu.be/whCi0xAm2E8  ,

5.- Μιχάλης Χατζηγιάννης - Θάρρος η Αλήθεια:

http://youtu.be/fGqSbiipJzs  ,

6.- Augoustos-Vasilis Karras / KARRAS - AYGOUSTOS ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

http://youtu.be/t4uOs8qhU8Y  ,

7.- Σ' αγαπώ και Χάνομαι - Θέμης Αδαμαντίδης:

http://youtu.be/glPzfXfC-S0   ,

8.- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ !ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ !!!!!:

http://youtu.be/ek7GGxbCJ2s  ,

9.- Giorgos Mazonakis - Feugo gia mena – 1996: 

http://youtu.be/ek7GGxbCJ2s  ,

~10.- *** http://youtu.be/Mis8txNh_V0  , Μαθήματα χορού , Χασάπικο .-

11.- ΕΣΠΑΣΕ Η ΝΥΧΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ (NEW 2011) :

http://youtu.be/2jOaB2nSi7E  ,


~** ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ :

http://www.youtube.com/watch?v=n0b0pLHAzMM&feature=colike  ,

~** OI EMΠΕΙΡΙΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟ :

http://youtu.be/AkpOq7NoaMw  ,

~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ :

http://youtu.be/1Zm35SY7NQc  , .-

~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ-ΠΩΣ ΕΓΙΝΑ ΜΟΝΑΧΟΣ :

http://youtu.be/Eq9e9QikeHM  , .-

** ΔΙΑΚΟΠΕΣ  ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑς !......

Τα Ζαγοροχώρια, παραδοσιακά χωριά, χτισμένα στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου, αποτελούν τόπο ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες.

 Η περιήγησή μας επικεντρώθηκε στο Δυτικό Ζαγόρι, που απλώνεται δυτικά της Τύμφης, ενός από τα ψηλότερα (κορυφή Γκαμήλα, υψόμετρο 2.497) και επιβλητικότερα βουνά της χώρας μας. Επιθυμία μας ήταν να γνωρίσουμε το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο της περιοχής (εθνικός δρυμός Βίκου - Αώου, φαράγγι Βίκου, κορυφή Αστράκα, ποταμός Βοϊδομάτης), τα γραφικά μονοπάτια, τις ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά.
 Η Βίτσα, απ’ όπου κατάγονταν σημαντικοί ευεργέτες και άνθρωποι των γραμμάτων, ήταν το πρώτο χωριό που επισκεφθήκαμε. Πετρόχτιστα αρχοντικά και σπίτια αυθεντικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, η Βριζοπούλειος Σχολή, οι παλαιές εκκλησίες (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος - Ταξιάρχες, Κοίμηση Θεοτόκου), η πλατεία της Κάτω Βίτσας, η σκάλα της Βίτσας (τμήμα του μονοπατιού που οδηγεί από την Κάτω Βίτσα στο γεφύρι του Μίσιου) και το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου (το έχτισε το 1748 ο άρχοντας Αλέξιος Μίσιος στο φαράγγι του Βίκου), ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής (στη διαδρομή προς το Μονοδένδρι) συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μας.
 Στο Μονοδένδρι, αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό χωριό του Ζαγορίου με πετρόχτιστα κτίρια και γραφικά καλντερίμια, επισκεφθήκαμε τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά (αρχές 17ου αιώνα) και του Αγίου Αθανασίου (1804), το σπίτι των αδελφών Ριζάρη, το κτίριο της Ριζαρείου Σχολής, το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο. Επίσης, τη βυζαντινή μονή της Αγίας Παρασκευής, σε ορθοπλαγιά του φαραγγιού του Βίκου, τη μονή του Προφήτη Ηλία και τη θέση «Οξυά», απ’ όπου απολαύσαμε τη συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βίκου.
 Καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, τη μονή της Ευαγγελίστριας (τέλη 18ου αιώνα) και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (τέλη 18ου αιώνα) συναντήσαμε στα Άνω Πεδινά, χωριό που γνώρισε περίοδο ακμής στο β’ μισό του 19ου αιώνα, όταν είχε Ελληνικό Σχολείο, αλληλοδιδακτικό και παρθεναγωγείο. Στα Κάτω Πεδινά την προσοχή μας τράβηξαν οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και των Ταξιαρχών (1591), το κτίριο του παρθεναγωγείου (1910), τα πέτρινα αλώνια της περιοχής, μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής της Προβιομηχανικής Εποχής, και το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Καλυβίων (15ος αι.).
 Ο όμορφος Ελαφότοπος με τις αξιόλογες εκκλησίες (Κοίμηση Θεοτόκου, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος), τη λαογραφική συλλογή, τα περίτεχνα καλντερίμια, τις ξερολιθιές και τις παλαιές βρύσες ήταν ο επόμενος σταθμός μας.
 Η περιήγησή μας στο βόρειο τμήμα του Δυτικού Ζαγορίου ξεκίνησε από την Αρίστη, χωριό με παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα και θέα στο εξαίρετο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Στα αξιοθέατα της Αρίστης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1767) και του Αγίου Αθανασίου, η κοιλάδα του Βοϊδομάτη, η μονή της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η γέφυρα του Βοϊδομάτη και τα «Καγκέλια», φιδωτό τμήμα της διαδρομής από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη προς το Πάπιγκο.
 Στο Βίκο, χωριό χτισμένο εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου - Αώου, είδαμε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, τις πηγές του Βοϊδομάτη στο φαράγγι του Βίκου και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
 Το οδοιπορικό μας στο Δυτικό Ζαγόρι ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο. Εδώ τα εξαίρετης αρχιτεκτονικής πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι περίτεχνες αυλόπορτες και οι λουλουδιασμένες αυλές, οι εκκλησίες (Άγιος Βλάσιος, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Απόστολοι και Αγία Κυριακή στο Πάπιγκο, Ταξιάρχες στο Μικρό Πάπιγκο), τα γραφικά καλντερίμια και οι βρύσες συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα. Από τα στολίδια της φύσης ξεχωρίσαμε την επιβλητική Αστράκα («Πύργοι Αστράκας»), κορυφή της Τύμφης, τις λιμνούλες «Οβίρες» ή «Ρογκοβό», το σπηλαιοβάραθρο Προβατίνα και τη Δρακόλιμνη της Τύμφης (υψόμετρο 2.050), κοντά στην κορυφή Γκαμήλα. Του Γιάννη  Τούντα

*** Ορολογία φρουριακής αρχιτεκτονικής*


Φρούριο (από το αρχαίο ελληνικό φρουρέω-ώ): ο εκτεταμένος περιτειχισμένος οχυρός χώρος, που κατά κανόνα περιλαμβάνει και προστατεύει οικισμό.

Κάστρο (από το λατινικό castrum και το υποκοριστικό του castellum, απ' όπου προκύπτουν και τα castle, château, castello κτλ.): το κληρονομικό οχυρό και η οχυρωμένη κατοικία του φεουδάρχη ηγεμόνα.

Μπούρτζι: ο ανεξάρτητος και αυτοδύναμος επιθαλάσσιος πύργος κοντά και σε άμεση σχέση με φρούριο, το οποίο και προστατεύει.

Ακρόπολη: ο ανεξάρτητος και ιδιαίτερα οχυρωμένος περίβολος που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του φρουρίου και αποτελεί ενίοτε και την έδρα του ηγεμόνα.

*Από την έκδοση "Πύλος - Πυλία", Οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο, των Γιώργου και Θάνου Παπαθανασόπουλου (Διεύθυνση Δημοσιευμάτων Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 2000)

Το μνημείο, που ενεργοποιεί τη μνήμη, και το αληθές, που δεν αφήνει τη λήθη να κυριαρχήσει, περιέχουν έννοιες συνώνυμες. Μνημεία και αλήθειες είναι, μεταξύ άλλων, τα φρούρια, τα κάστρα και οι ακροπόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική, που στέκουν ακοίμητοι φρουροί, δίνοντας τη δική τους μάχη με το χρόνο...
*** Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα
ΕΚΤΑΣΗ: 500 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 150 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 33.814

 Φημισμένο νησί της αρχαιότητας, με πλατιά πνευματική ακτινοβολία, η Σάμος με τις φυσικές ομορφιές της και την τουριστική υποδομή της αποτελεί ένα σημαντικό σύγχρονο θέρετρο, πόλο έλξης τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους παραθεριστές. Ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Κερκετέα (Κέρκη), τα βάραθρα, οι χαράδρες και οι σπηλιές, οι δασωμένες πλαγιές, οι ρεματιές με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, οι ελαιώνες και οι αμπελώνες, οι δαντελωτές ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, ιδανικό για περιπατητές και λάτρεις της φύσης. Την όμορφη εικόνα της Σάμου συμπληρώνουν τα λαμπρά μνημεία της αρχαιότητας, τα παλαιά μοναστήρια και οι αξιόλογες εκκλησίες, τα νεοκλασικά κτίρια, τα παραδοσιακά ορεινά χωριά και οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί με την τουριστική κίνηση. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι η Βίγλα, στον Κερκετέα (1.433 μ.).
 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται από τους αρχαίους ιστορικούς Κάρες και Λέλεγες. Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στη Σάμο ανάγονται στους Νεολιθικούς Χρόνους. Πατρίδα, μεταξύ άλλων, του Πυθαγόρα, κορυφαίου φιλοσόφου και μαθηματικού της αρχαιότητας, ιδρυτή της Πυθαγορείου Σχολής, και του Αρίσταρχου, περίφημου μαθηματικού και αστρονόμου, εισηγητή του ηλιοκεντρικού συστήματος, η αρχαία Σάμος ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης, ομοσπονδίας δώδεκα μικρασιατικών ιωνικών πόλεων, με κέντρο λατρείας το Πανιώνιον (ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνος), στο ακρωτήρι της Μυκάλης. Η αρχαία πόλη της Σάμου, στη θέση του σύγχρονου οικισμού του Πυθαγορείου, ιδρύθηκε από ίωνες αποίκους, που ήρθαν στο νησί γύρω στο 1000 π.Χ., γνώρισε δε οικονομική και πνευματική άνθηση τον 7ο και, κυρίως, τον 6ο αι. π.Χ. Η πόλη, σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο του ελληνικού κόσμου (κέντρο γλυπτικής, κεραμικής και χαλκουργίας) και μεγάλη ναυτική δύναμη, ίδρυσε αποικίες στις απέναντι ιωνικές ακτές, στη Θράκη, στην Αίγυπτο, στη Δύση κ.α. Επί τυραννίας Πολυκράτη (β' μισό 6ου αι. π.Χ.) κατασκευάστηκαν τα παλαιότερα τείχη της πόλης, μεγάλη προκυμαία στον κλειστό πολεμικό λιμένα της και το φημισμένο Ευπαλίνειο Όρυγμα. Ιερά οδός συνέδεε την πόλη της Σάμου με το Ηραίο, ιερό της Ήρας, έναν από τους σπουδαιότερους χώρους λατρείας του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στα σημαντικότερα γεγονότα των Κλασικών Χρόνων ανήκει η πολεμική σύγκρουση των Σαμίων με τους Αθηναίους το 439 π.Χ., που έληξε με την επικράτηση των ισχυρών αθηναϊκών δυνάμεων και την επιβολή σκληρών όρων στους ηττημένους (γκρέμισμα τειχών, παράδοση στόλου και καταβολή πολεμικής αποζημίωσης). Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους το Ηραίο αρχικά λεηλατήθηκε, αλλά στη συνέχεια γνώρισε νέα άνθηση. Η Σάμος δοκιμάστηκε από τις αραβικές επιδρομές του 7ου αι. και, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204), καταλήφθηκε από τους Ενετούς και τους Γενουάτες. Η κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους, το 1475, συνοδεύτηκε από τη φυγή των περισσότερων κατοίκων του, που προτίμησαν να ακολουθήσουν τους Γενουάτες στη Χίο. Η Σάμος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, με ηγετική μορφή το Λυκούργο Λογοθέτη (Γεώργιο Παπλωματά), ο οποίος ίδρυσε ένα αυτόνομο πολίτευμα με νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και στρατιωτική εξουσία. Αξιομνημόνευτο γεγονός των επαναστατικών χρόνων υπήρξε ασφαλώς η ναυμαχία της Μυκάλης στις 5/6 Αυγούστου του 1824, που κατέληξε σε ήττα των Τούρκων. Στο νησί, που δεν κατόρθωσε να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και να ενσωματωθεί στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά το τέλος της Επανάστασης του 1821, επιβλήθηκε από τον Αύγουστο του 1834 η "Ηγεμονία της Σάμου", ημιαυτόνομο καθεστώς, υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας και με την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας). Σύμφωνα με το ιδιότυπο αυτό καθεστώς, οι Σαμιώτες κατέβαλλαν ετησίως φόρο υποτέλειας στην Τουρκία, που δεν είχε δικαίωμα ανάμειξης στην εσωτερική διοίκηση της Ηγεμονίας ή διατήρησης στρατευμάτων στο νησί. Ανώτατος άρχοντας ήταν ο ηγεμόνας - διοριζόταν από το σουλτάνο, έπρεπε να είναι χριστιανός ορθόδοξος και να μιλά την ελληνική γλώσσα -, που κυβερνούσε με τη βοήθεια της Βουλής, μιας τοπικής τετραμελούς κυβέρνησης. Στην πλειονότητά τους οι ηγεμόνες της Σάμου ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την είσπραξη των φόρων και λιγότερο για την πρόοδο του νησιού. Παρά ταύτα, η Σάμος άκμασε οικονομικά και πολιτιστικά περί τα τέλη του 19ου αι., όταν αναπτύχθηκαν η καπνοβιομηχανία και η βυρσοδεψία, ενώ πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομής και οικοδομήθηκαν επιβλητικά κτίρια. Το 1912 η Σάμος επαναστάτησε και, με επικεφαλής το Θεμιστοκλή Σοφούλη, κήρυξε την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα (11 Νοεμβρίου 1912). Το νησί ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα στις 2 Μαρτίου του 1913.

~**  Νησί του Βορείου Αιγαίου με λαμπρή ιστορική διαδρομή και υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η Σάμος είναι ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Η αρχαία πόλη της Σάμου, χτισμένη στη θέση του οικισμού του Πυθαγορείου, γνώρισε οικονομική και πνευματική άνθηση τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ., αποτελώντας σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο του ελληνικού κόσμου και μεγάλη ναυτική δύναμη.
Η σύγχρονη Σάμος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού προσφέρει αναρίθμητες επιλογές: σπάνιες φυσικές ομορφιές (μεταξύ άλλων, δασωμένες πλαγιές, ρεματιές με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, δαντελωτές ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά, χαράδρες και σπηλιές), ιδανικές για περιπατητές και λάτρεις της φύσης, πόλεις με ξεχωριστό χρώμα και νεοκλασικά αρχοντικά (πόλη Σάμου, Άνω Βαθύ, Καρλόβασι), ορεινά χωριά με παραδοσιακό χρώμα (Βουρλιώτες, Δρακαίοι, Καλλιθέα, Μανολάτες, Μαυρατζαίοι), γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς (Ποσειδώνιο, Κλήμα, Ψιλή Άμμος, Μυκάλη, Ηραίο, Όρμος Κουμαιίκων, Λιμνιώνας, Όρμος Μαραθόκαμπου) και τουριστικά θέρετρα (Κάμπος Μαραθόκαμπου, Κοκκάρι, Πυθαγόρειο), αξιόλογα μνημεία της αρχαιότητας (αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, λείψανα αρχαίας πόλης της Σάμου, Ευπαλίνειο Όρυγμα), παλαιά μοναστήρια και αξιόλογες εκκλησίες, καθώς και ένα εξαίρετο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Μυτιληνιοί).
Στη Σάμο είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η αμπελοκαλλιέργεια και παράγονται εκλεκτά είδη κρασιών (ποικιλία-βασιλιάς είναι το μοσχάτο λευκό ή μοσχούδι). Όσοι επισκέπτονται το νησί με τους ατέλειωτους ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες (16.000 στρέμματα με πεζούλες και αναβαθμίδες) δεν παραλείπουν να απολαύσουν τα φημισμένα κρασιά της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Στη θέση «Μαλαγάρι», έξω από το Βαθύ, λειτουργεί το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη σαμιώτικη οινοπαραγωγή με την ξεχωριστή διαδρομή μέσα στο χρόνο.

*** *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :


~ http://www.youtube.com/stamos01  , =  2037 video.-

~ http://www.youtube.com/stamatios01  , =  349video.-

~ http://www.youtube.com/vlasiskal  , =   378 video.-

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: