Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 , .
Το ποντικάκι στο αγιάζι της ενημέρωσης !
Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !~** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα :
*** "Αντάρτικο" γαλάζιων δημάρχων του Μοριά στο Μνημόνιο :
* Κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που τους στήριξε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, στήνουν, απ’ ό,τι φαίνεται, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη «γαλάζια παράταξη».
Έτσι, στην προχθεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων αποφάσισε να μη δώσει στοιχεία για να προχωρήσει η διαδικασία της εργασιακής διαθεσιμότητας-απόλυσης των δημοτικών υπαλλήλων. Επιπλέον, οι δήμαρχοι τάσσονται κατά του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.
Ειδικότερα, για το θέμα των απολύσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται η στήριξη στους δημοτικούς υπαλλήλους που απειλούνται με απόλυση και τονίζεται ότι κανένας δήμαρχος δε θα δώσει στοιχεία και δε θα διευκολύνει διαδικασίες απολύσεων.
Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε το Δ.Σ. της ΠΕΔ και για το Μεσοπρόθεσμο. Το ψήφισμα «αναφέρεται στις παρενέργειες του Μεσοπρόθεσμου» και τονίζει «ότι κατεδαφίζεται η αυτοδιοίκηση, ότι απαξιώνονται οι αιρετοί, ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία ανταπόκρισης στο αυτοδιοικητικό έργο και ότι, κυρίως, από την αποδυνάμωση μέχρι σημείων διάλυσης της Αυτοδιοίκησης, πλήττονται τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας».
Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε: «Έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε θέσεις εργασίας. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Προφανώς, κανείς δήμαρχος δε θα διευκολύνει τη διαδικασία απόλυσης. Αν θέλουν στοιχεία, να έρθουν να τα βρουν. Δε θα στείλουμε καμία λίστα».
Ο κ. Νίκας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει πολύ προσωπικό από τους Δήμους κι έχουν δημιουργηθεί λειτουργικά κενά. Και πρόσθεσε: «Οι υπάλληλοι χρειάζονται όλοι».
*** 10 φορές πάνω το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας :
* Νέες επιβαρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον ο Δήμος στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο «ένοχος» αυτή τη φορά είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να αυξηθεί έως και σχεδόν 10 φορές σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), όπως σημειώνει σχετικά η «Καθημερινή», οι κατά τόπους Δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης λόγω χρεών υποχρεώνονται από το νέο Μεσοπρόθεσμο να αυξήσουν το ΤΑΠ μέχρι και 3‰, σε σχέση με το συντελεστή 0,25 - 0,35‰ που εφαρμόζεται σήμερα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο ιδιοκτήτης ενός τυπικού ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, που με βάση το σημερινό καθεστώς καταβάλλει ένα ποσό της τάξεως των 50-75 ευρώ ετησίως με τη μορφή ΤΑΠ, με το νέο σύστημα θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ ετησίως, ποσό που κατά κανόνα ξεπερνά το ύψος ενός μηνιαίου μισθώματος.
Εφόσον εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη, στην οποία πάντως αντιδρούν έντονα οι Δήμοι (εν μέσω και άλλων παρεμβάσεων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση), οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και όσοι εκμεταλλεύονται, θα βρεθούν ενώπιον μιας ακόμα φορολογικής επιβάρυνσης.
Υπενθυμίζεται ότι εν όψει του νέου φορολογικού πλαισίου προβλέπονται και μεταβολές στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν υπέρ της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, προωθείται η κατάργηση του αφορολόγητου και η υιοθέτηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές από 10% για τα χαμηλότερα εισοδήματα έως και 45% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Με βάση την πρόταση αυτή, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο 10% από το πρώτο ευρώ που θα εισπράττουν, με το ποσοστό του φόρου να αυξάνεται σε 30% όσο το ενοίκιο μεγαλώνει.
Το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει, εκτός βέβαια από την επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται ακίνητα, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, τουλάχιστον στα μισά ακίνητα που είναι σήμερα μισθωμένα, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων. Α.Π.
*** Για απολύσεις υπαλλήλων :
* Χρηματικά πρόστιμα σε όσους δε δίνουν στοιχεία
«Τσουνάμι» κινητοποιήσεων σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, μετά την άρνηση των δημάρχων να μη στείλουν καμία λίστα με ονόματα υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η στάση του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παν. Νίκα. Παρά το γεγονός ότι πολλάκις στο παρελθόν έχει δηλώσει πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το έργο και τις αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς είναι για τον ίδιο η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο της χώρας, στο συγκεκριμένο θέμα κήρυξε «ανάρτικο».
Βέβαια και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν ξεσηκωθεί, ενώ σε πολλά Δημαρχεία έχουν σφραγίσει- ακόμα και με σανίδες- τα γραφεία προσωπικού και πρωτοκόλλου, προκειμένου να μη δοθεί κανένα στοιχείο.
Μπροστά στα παραπάνω φαινόμενα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Έτσι, με εγκύκλιο που απέστειλε επισείει την απειλή μεγάλων χρηματικών προστίμων στα στελέχη των Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού που δε θα αποστείλουν στοιχεία των υπό απόλυση υπαλλήλων μέσα στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, «“η μη αποστολή των στοιχείων εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται με το 1/4 των αποδοχών των υπαλλήλων”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν πρόκειται για τις ετήσιες ή τις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων.
Ωστόσο, αν από ένα φορέα πρέπει να απολυθούν 30 υπάλληλοι που λαμβάνουν 1.000 ευρώ έκαστος το μήνα, τότε: Στην πρώτη περίπτωση (ετήσιες αποδοχές) ο εν λόγω διευθυντής θα πρέπει να πληρώσει 90.000 ευρώ! Στη δεύτερη περίπτωση (μηνιαίες αποδοχές) το πόσο ανέρχεται στα 7.500 ευρώ.
Εντός 5 ημερών οι λίστες
Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι: “Εντός 5 (πέντε) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι: Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία”. Υπενθυμίζεται ότι “η θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας επέρχεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση του νόμου” προστίθεται στην εγκύκλιο.
Ποιοι υπάλληλοι απολύονται
Υπενθυμίζεται ότι “σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.4. του άρθρου πρώτου του παρόντος ν.4093/2012 καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην υποπαράγραφο Ζ.1.1: με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης, ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, και (οι οποίοι) δεν έχουν προσληφθεί:
1. Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ
2. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση - προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια
3. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λπ.”.
Παράλληλα, “διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει: τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη”».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
*** Στη γιορτή του Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος
* Ταξίδι - αστραπή στην Καλαμάτα πραγματοποίησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, για να ευχηθεί από κοντά στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Ο κ. Ιερώνυμος ήταν γύρω στις 7.00 το βράδυ στο Επισκοπικό Μέγαρο, όπου τον καλωσόρισε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές του για «χρόνια πολλά, ευλογημένα και δημιουργικά».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην Καλαμάτα για τη γιορτή του Μητροπολίτη, ενώ ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε: «Είναι τιμή για την πόλη μας, που για άλλη μια φορά βρίσκεται εδώ ο μακαριώτατος, ο οποίος πάντα αναζητά ευκαιρίες να έρχεται, έχει δεσμούς από λαϊκός ακόμη με την πόλη και περισσότερο με τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως η Αρχαία Μεσσήνη. Τον ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνει».
Στη χθεσινή γιορτή του κ. Χρυσοστόμου παρόντες ήταν, επίσης, οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Διαυλείας και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Γαβριήλ.
Η γιορτή είχε και μουσικό μέρος, το οποίο είχε αναλάβει η παραδοσιακή ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης.
Απονομή υποτροφιών σε φοιτητές
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί ο εορτάζων Μητροπολίτης προέστη πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τις υποτροφίες του Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσήνιων Φοιτητών του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης, για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
Δικαιούχοι υπότροφοι είναι οι:
-Σταύρος Δημητρακόπουλος του Ηλία, Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Σπάρτης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
-Δημήτριος Διονυσόπουλος του Ευαγγέλου, Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
-Δέσποινα Ζάγουρα του Παναγιώτου, Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΑΤΕΙ Κρήτης.
-Κωνσταντίνα Κουνή του Γεωργίου, Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
-Παναγιώτα Κατσιμαγκλή του Βασιλείου, Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος του Αναστασίου, Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Ιωάννης Ανδριανόπουλος του Δημητρίου, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
-Ελένη Βασιλοπούλου του Βασιλείου, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι υπότροφοι φοιτητές θα ενισχύονται με 500 ευρώ το μήνα για τέσσερα χρόνια. Της Μαρίας Νίκα
*** Προβληματισμός από την έξαρση της εγκληματικότητας… ...στην Τριφυλία
* Ιδιαίτερος προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατούν στην Τριφυλία μετά και τα τελευταία κρούσματα εγκληματικότητας, με τους πολίτες να αισθάνονται ανασφάλεια ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια: «Είναι η πολλοστή φορά που θέλω να αναφερθώ στην έξαρση της εγκληματικότητας στο Δήμο Τριφυλίας. Μία έξαρση που είδαμε και αυτές τις μέρες με αλλεπάλληλες ληστείες και επιθέσεις σε σπίτια και συμπολίτες μας. Έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη με όλους τους αρμόδιους φορείς της Αστυνομίας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Τριφυλίας είναι τέτοιες που απαιτούν ιδιαίτερες διαδικασίες αστυνόμευσης.
Ένας Δήμος που καταλαμβάνει τόσο τεράστια έκταση με διάσπαρτους πολλούς οικισμούς, με διάσπαρτα πολλά εξοχόσπιτα, με πολλούς αλλοδαπούς, μετανάστες νόμιμους και μη νόμιμους, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αρχίζει η ελαιοσυγκομιδή πολλαπλασιάζονται, χρειάζεται ιδιαίτερη αστυνόμευση. Θέλω να μεταφέρω αυτό το αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας, που αυτές τις μέρες είναι στην πρώτη συζήτηση. Θέλω να ζητήσω, για άλλη μια φορά, δημόσια, βοήθεια από τους δυνάμενους να δώσουν λύση στο πρόβλημα, όπως είναι ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία και του οποίου τις ενέργειες εκτιμώ. Δυστυχώς, βρίσκεται και αυτός στην ίδια δεινή θέση όσον αφορά προσωπικό και μέσα, για να μπορέσει επαρκώς να ανταποκριθεί στο αίτημα των συμπολιτών μας. Θα ξαναστείλω ένα γράμμα, που είχαμε στείλει και παλιότερα, στο Αρχηγείο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί αυτά τα συμπτώματα πρέπει κάποια στιγμή να καταπολεμηθούν και να σταματήσουν. Ξαναλέω ότι η Τριφυλία είναι μια τεράστια έκταση, η Τριφυλία έχει μετανάστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γιατί έχουμε τα κηπευτικά, και αυτή την περίοδο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια αστυνόμευσης, γιατί έχουν πολλαπλασιαστεί οι εργάτες από άλλες χώρες και ελλοχεύει ένας τέτοιος κίνδυνος για τους συμπολίτες μας». :
*** Δυτική Μάνη
* Μελέτη διαχείρισης λυμάτων 950.000 ευρώ
Με ομόφωνη απόφασή της, στη χθεσινή συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε την κατάρτιση όρων και τη σύνταξη προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού, με ανοικτή διαδικασία, με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης «Μελέτη έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Καρδαμύλης, Στούπας, Λεύκτρου, Νεοχωρίου και Αγίου Νικολάου του Δήμου Δυτικής Μάνης». Επί της ουσίας, δηλαδή, πρόκειται για όλη την παραλιακή περιοχή του πρώην Δήμου Λεύκτρου.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης φτάνει σε 950.000 ευρώ περίπου με ΦΠΑ και το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013». Για την υλοποίησή του θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο Δήμων. Ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης είναι επτά (7) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Επιπλέον, η Επιτροπή έκανε αποδεκτή την εισήγηση για απευθείας ανάθεση προμήθειας πετρελαίου κίνησης και αμόλυβδης βενζίνης για τις ανάγκες των μηχανημάτων και οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας.
Τέλος, έκανε δεκτή την ένσταση της κοινοπραξίας Σακελλαρίου- Κανδυλάκη για το έργο «Διαμόρφωση χώρου για τη δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Καλαμάτας». Μετά την απόφαση αυτή, ανάδοχος εταιρεία είναι η παραπάνω. Α.Π.
*** Πρόταση από 2,50 στο λάδι, 1,40 στην ελιά Καλαμών ...συζητά η ΕΑΣ
~* Οι τιμές αγοράς από τον παραγωγό και ο τρόπος πληρωμής συζητήθηκαν προχθές βράδυ στην Επιτροπή Ελιάς και Ελαιολάδου της ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Η εισήγηση της Επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση, προτείνει η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να κυμανθεί γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ στην ελιά Καλαμών περίπου στο 1,40 (το Νο 200), όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κώστας Κατσούλης.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής, πάντως, υπήρξαν και προτάσεις ώστε η τιμή στο λάδι να είναι μεγαλύτερη από 2,50 και σίγουρα όχι μικρότερη. Όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής, θα συζητηθεί πώς ακριβώς θα γίνει, εάν δηλαδή θα υπάρχει ή όχι προκαταβολή και εάν η εκκαθάριση θα είναι, π.χ., τον Ιούνιο ή στο τέλος του χρόνου.
Στο ερώτημα εάν η ΕΑΣ αντέχει οικονομικά να δώσει προκαταβολές, ο κ. Κατσούλης μάς απάντησε: «Ναι, έχουμε χρήματα για να δώσουμε προκαταβολές. Άλλωστε, το κάναμε και με τη σταφίδα. Δεν τηρήσαμε αυτά τα οποία είχαμε πει; Και με το λάδι, λοιπόν, θα είμαστε το ίδιο συνεπείς σε ό,τι πούμε».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα της ξηρασίας που συνεχίζεται στην περιοχή μας, σημειώνοντας ότι έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό σχετικά με τη φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια. Μ.Ν.
*** «Διοκλής Α.Ε.»
* Απέρριψε το αίτημα για αλλαγή στη μετοχική σύνθεση
Η λαϊκή παροιμία μπορεί να λέει «σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να ’χει ο πεθερός», αλλά στην περίπτωση της μαρίνας Καλαμάτας δεν ισχύει. Κι αυτό, γιατί μπορεί η εταιρεία «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.» (ο γαμπρός στην περίπτωσή μας) να ήθελε να μεταβιβάσει τις μετοχές της μαρίνας (νύφη) στην εταιρεία «K&G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ Α.Ε.» και από εκεί σε μια ολλανδική εταιρεία με τίτλο «D- Marine Investments Holding B.V.», στην οποία συμμετέχει ο τουρκικός κολοσσός Dogus, αλλά ο πεθερός (Διοκλής Α.Ε. και Δήμος Καλαμάτας) αρνήθηκε το… γάμο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής εταιρείας, όπου και συζητήθηκε το σχετικό αίτημα.
Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της «Διοκλής Α.Ε.», δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η θέση του ιδίου αλλά και του Δήμου Καλαμάτας, δια στόματος του δημάρχου Παν. Νίκα, έγινε γνωστή έγκαιρα: «Σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και της πολιτικής που εκφράζεται μέσω της Δημοτικής Αρχής, δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αλλαγή της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ούτε στη μεταβίβαση των μετοχών της. Κι αυτό, γιατί δε βλέπουμε να υπάρχει κάποιο προφανές όφελος για το Δήμο Καλαμάτας και περισσότερο για τους δημότες του».
Με την παραπάνω άποψη συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.
Στο σκεπτικό του αιτήματος της εταιρείας είναι ότι αναζητά νέα στρατηγικά και αναπτυξιακά σχέδια στον τομέα επέκτασης των δραστηριοτήτων της στη διαχείριση και εκμετάλλευση τουριστικών λιμένων.
Λόγω, όμως, της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, η εκτέλεση των σχεδίων αυτών μόνο από την εταιρεία συναντά σημαντικές δυσκολίες. Γι’ αυτό το λόγο και αναζητά στρατηγικές συμμαχίες στην παγκόσμια αγορά.
Ήδη, μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει επαφές με διεθνείς επιχειρηματικούς και χρηματοδοτικούς ομίλους με θετικά αποτελέσματα. Για να προχωρήσουν, όμως, οι σχετικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες απαιτείται η τήρηση διαδικασιών και η λήψη εγκρίσεων- συναινέσεων από τους παραχωρησιούχους των τουριστικών λιμένων.
Η ως άνω ναυτιλιακή εταιρεία μετέχει, ως γνωστόν, ως μέτοχος πλειοψηφίας (ποσοστό 60,00%) στη διαχείριση και εκμετάλλευση της μαρίνας Καλαμάτας. Στο πρώτο βήμα των επενδυτικών της σχεδίων σκοπεύει να εισφέρει στην Κ&G Διαχείριση Μαρινών ΑΕ όλες τις μετοχές που έχει στην εταιρεία εκμετάλλευσης. Η εισφορά θα γίνει με τη μορφή συμμετοχής της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, ζητείται η έγκριση –συναίνεση των παραχωρησιούχων για την πραγματοποίηση όλων των σταδίων του επενδυτικού σχεδίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης των τουριστικών λιμένων. Συγκεκριμένα για τη μαρίνα Καλαμάτας, σύμφωνα με το άρθρο 13 της από 2-9-1998 σχετικής σύμβασης.
Η απάντηση, όμως, του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διοκλή Α.Ε.» φαίνεται να μην αφήνει κανένα... ανοικτό παράθυρο στην υπόθεση. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα, αναρωτιόμαστε, όμως, τι μπορεί να συμβεί αν η εταιρεία δεχτεί κάποιες αλλαγές στη σύμβαση, βελτιώνοντας τους οικονομικούς της όρους προς όφελος του Δήμου.
Επίσης, κρίσιμο είναι το ερώτημα, τι θα γίνει στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εντάξει τη μαρίνα Καλαμάτας στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) για την προσέλκυση επενδυτών. Τότε, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης μαρίνων λύνονται σε διάστημα έξι μηνών, με αποζημίωση του παραχωρησιούχου. Και η τύχη της Μαρίνας αλλάζει κατεύθυνση.
Μάλιστα, το τελευταίο ερώτημα έχει κεφαλαιώδη σημασία, από τη στιγμή που το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς (Υπουργείο Τουρισμού, Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων και ΕΤΑΔ ΑΕ), ενώ έχει συναινέσει και μια σειρά Δήμων (Λευκάδος) και Περιφερειών (Αττικής).
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
*** Πριν 94 χρόνια
ΑΠΟ της μεσημβρίας της χθες ο καιρός το έστριψε πάλιν προς την βροχήν. Το ψύχος, η βροχή και περισσότερον η γριπποφοβία μαζεύουν ενωρίτερα τον κοσμάκη εις το σπίτι.
-ΤΟ λαδάκι ετσίμπησε πάλιν χθες δύο δεκαρούλες προς τα άνω, ίσως σήμερον κάμη άλλο βήμα.
-ΤΟ Υπουργείον του Επισιτισμού παρεχώρησεν 7008 κυτία γάλακτος νεστλέ μετά ζακχάρεως δια το ενταύθα Κέντρον Εφοδιασμού, και 3.120 τοιαύτα άνευ ζακχάρεως. Κατόπιν τούτου η Νομαρχία παρήγγειλε την Τράπεζαν Πειραιώς να επισπεύση την παραλαβήν και αποστολήν αυτών ενταύθα.
ΕΝ τω μεταξύ η Νομαρχία ειδοποιεί πάντα τα Κέντρα Εφοδιασμού, τα οποία δι’ αλεπαλλήλων τηλεγραφημάτων ζητούν παρ’ αυτής κυρίως γάλα Νεστλέ λόγω της γρίππης, όπως φροντίσουν και προμηθευθούν τοιαύτα παρά του εμπορίου μέχρι της αφίξεως της αποστελλομένης υπό του Υπουργείου του Επισιτισμού μεγάλης ποσότητος αυτών.
-ΑΠΟ της 15ης τρέχοντος μηνός θ’ αρχίση διανομή του φιδέ εις τους κατοίκους της πόλεώς μας από 100 δράμια κατ’ άτομον προς 3,50 κατ’ οκάν. Το διανεμηθησόμενον ποσόν θ’ ανέρχεται συνολικώς εις 5.000 οκάδας, αι οποίαι μέχρι της άνω ημέρας θα έχουν παρασκευασθή υπό των ενταύθα εργοστασίων ζυμαρικών.
*** Διαγραφή 16.850 ευρώ περίπου
Σε λογαριασμούς ύδρευσης λόγω λανθασμένης καταμέτρησης
«Μπάχαλο» επικρατεί στο Τμήμα Ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση κλήθηκε να προβεί σε διαγραφές χρεών, αφού διαπιστώθηκαν υπερβολικές χρεώσεις σε καταναλωτές.
Το ζήτημα, δε, είναι πως όλες οι προτεινόμενες διορθώσεις έχουν ως αιτιολογία τη λανθασμένη καταμέτρηση, όπερ σημαίνει ότι έγινε αυθαίρετα και αφού πιθανόν προηγήθηκαν διαμαρτυρίες από τους υπόχρεους, μάλλον ακολούθησε η κανονική.
Πάντως, στις υπηρεσιακές εισηγήσεις δε δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις, κάτι που αναμενόταν να γίνει χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Σε συγκεκριμένες Κοινότητες
Και μη νομίζετε ότι οι προτάσεις για την αφαίρεση ποσών αφορούν όλο το Δήμο. Σχετίζονται με την Τοπική Κοινότητα Μηλίτσας, την Τοπική Κοινότητα Ανδριανής, την Τοπική Κοινότητα Χράνων της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας και την Τοπική Κοινότητα Δάρα της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η διαγραφή συνολικού ποσού 16.857,80 ευρώ.
Αναλυτικότερα, από την Τοπική Κοινότητα Μηλίτσας έχουν καταγραφεί εννέα περιπτώσεις λανθασμένης καταμέτρησης. Οι υπόχρεοι θα έπρεπε να καταβάλουν 904,50 ευρώ συνολικά. Το ποσό της λανθασμένης καταμέτρησης ανέρχεται σε 627,50 ευρώ και, πλέον, οι υπόχρεοι θα καταβάλουν 277 ευρώ.
Στην Τοπική Κοινότητα Ανδριανής υπάρχουν επτά περιπτώσεις με λανθασμένη καταμέτρηση. Οι υπόχρεοι θα έπρεπε να καταβάλουν 703,50 ευρώ συνολικά. Το ποσό της λανθασμένης καταγραφής ανέρχεται σε 449,50 ευρώ και, πλέον, οι υπόχρεοι πρέπει να καταβάλουν συνολικά 254 ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό με τις λανθασμένες καταμετρήσεις αφορά στην Τοπική Κοινότητα Χράνων. Με βάση τις αρχικές χρεώσεις, οι σαράντα τρεις υπόχρεοι θα έπρεπε να καταβάλουν 17.195,50 ευρώ. Το ποσό που θα αφαιρεθεί λόγω λανθασμένης καταγραφής ανέρχεται σε 15.485 ευρώ και, τελικά, θα πρέπει οι υπόχρεοι να καταβάλουν 1.710,50 ευρώ.
Τέλος, σε μία περίπτωση στην Τοπική Κοινότητα Δάρα, εκ παραδρομής ο υπόχρεος έχει χρεωθεί με 373,80 ευρώ για ύδρευση του 2007, αντί 78 ευρώ και, ως εκ τούτου, προκύπτει διαγραφή 295,80 ευρώ.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
*** Κοινωνικό Φαρμακείο Καλαμάτας
Ανοικτό κάθε Τετάρτη απόγευμα
Το Κοινωνικό Φαρμακείο Καλαμάτας στεγάζεται στην οδό Σανταρόζα & Παπανικολή δίπλα στο χώρο του δημοτικού ιατρείου του Δήμου Καλαμάτας.Ώρες λειτουργίας
Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσωρινά είναι ανοιχτό αρχικά κάθε Τετάρτη απόγευμα 2.15 με 3.15. Λειτουργεί, δε, βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία των φαρμακοποιών μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, στην παροχή του χώρου από το Δήμο Καλαμάτας, στη βοήθεια εθελοντών για την οργάνωσή του και, κυρίως, στην εθελοντική προσφορά φαρμάκων από το λαό της Μεσσηνίας.
Ήδη λειτουργεί σε αυτό το χώρο εδώ και περίπου έξι μήνες. Απευθύνεται σε συμπολίτες μας άπορους, ανασφάλιστους, αναξιοπαθούντες, διερχόμενους μετανάστες και σε όσους πληρούν τα κριτήρια κοινωνικών παροχών από τους φορείς της πόλης μας.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο διαχειρίζεται τις επιστροφές φαρμάκων τα οποία είναι άχρηστα στους συμπολίτες μας λόγω αλλαγής θεραπείας ή για άλλους λόγους. Επίσης, μπορεί να συγκεντρώνει και ληγμένα φάρμακα μέσω των κάδων ανακύκλωσης.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο θα είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του όσο θα τροφοδοτείται από προσφορές συμπολιτών σε φαρμακευτικό είναι παραφαρμακευτικό υλικό το οποίο δεν τους είναι χρήσιμο και μπορεί να παραδώσει στο κοντινότερο φαρμακείο, είτε απευθείας στο κοινωνικό φαρμακείο είτε στο δημοτικό ιατρείο.
Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο;
Χρειάζεται καταρχάς μία ιατρική συνταγή οποιασδήποτε μορφής, η οποία κατά προτίμηση να αναφέρει μια θεραπευτική κατηγορία και όχι συγκεκριμένο σκεύασμα, ώστε να είναι δυνατό σε συνεννόηση με το γιατρό να δοθεί κάτι παραπλήσιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο. Καλό είναι αυτή η συνταγή να περιλαμβάνει τηλέφωνα επικοινωνίας με το γιατρό και τον ασθενή. Αφού πιστοποιηθεί από οποιοδήποτε φαρμακείο της πόλης μας η οικονομική αδυναμία προμήθειας των φαρμάκων, η συνταγή αυτή μπορεί να προσκομιστεί είτε απευθείας στο κοινωνικό φαρμακείο, τις ώρες λειτουργίας, είτε να μεταφερθεί μέσω οποιουδήποτέ φαρμακείου, ώστε να φτάσει στα χέρια των εθελοντών φαρμακοποιών οι οποίοι λειτουργούν το φαρμακείο, για να επικοινωνήσουν με τον ασθενή για τα περαιτέρω.
Πρέπει, όμως, να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρης διαθεσιμότητα φαρμάκων στο Κοινωνικό Φαρμακείο, αφού η λειτουργία του βασίζεται στην εθελοντική προσφορά φαρμάκων από τους συμπολίτες μας.
ηλέφωνο επικοινωνίας Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας: 2721093267
Δημοτικό Ιατρείο Καλαμάτας, τηλ. 27210 93309 & 27210 97172.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΧΡ.
*** Ενημέρωση προσληφθέντων κοινωφελούς εργασίας
Στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας «Αλέξανδρος Κουμουνδουρος» (Διοικητήριο, οδός Αριστομένους) θα πρέπει να προσέλθουν οι προσληφθέντες του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αύριο Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 8.30,
προκειμένου να ενημερωθούν για την έναρξη της εργασίας τους.
*** Λύση από Σαμαρά
Για τα οδοιπορικά περιφερειακών συμβούλων
Οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου για την Αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως με «αντιδημοκρατική εκτροπή» θέλει να τους καταργήσει προκειμένου να βάλει διορισμένους.
«Αιχμή του δόρατος» είναι, κυρίως, η κατάργηση της ελάχιστης αποζημίωσης (περίπου 90 ευρώ μεικτά, 70 ευρώ καθαρά) που παίρνουν οι 713 περιφερειακοί σύμβουλοι της χώρας ως οδοιπορικά, με συνολικό ετήσιο κόστος για το κράτος από 1,3-1,6 εκατ. ευρώ, για να μεταβούν από τον τόπο διαμονής τους στην έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Σώματος και των επιτροπών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως παίρνει το δρόμο για την επίλυσή του, με παρέμβαση Σαμαρά σε Στυλιανίδη- Σταϊκούρα, κατόπιν έκτακτης συνάντησης που είχε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή με έξι περιφερειάρχες (σ.σ.: οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, καθώς η συνάντηση ήταν έκτακτη και είτε ήταν μακριά, π.χ., οι νησιώτες, είτε είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις).
Αναφορικά με τους ΚΑΠ επενδύσεων και τα 223 εκ. ευρώ του 2012, που ακόμα δεν έχουν «φτάσει» στα ταμεία των Περιφερειών, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν, καθώς είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό, όταν η χώρα μας πάρει τη δόση-μαμούθ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι έξι περιφερειάρχες βρίσκονταν το περασμένο Σάββατο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Πρόκειται για τους περιφερειάρχες Αττικής Γιάννη Σγουρό (πρόεδρος ΕΝΠΕ), Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα (α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ), Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (β΄ αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ), Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά.
Οι περιφερειάρχες ζήτησαν, όμως, και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του θέσουν αναλυτικά το πρόβλημα με τις περικοπές των οδοιπορικών για τους περιφερειακούς συμβούλους. Ο πρωθυπουργός τούς δέχθηκε αμέσως και τους εξήγησε πως στηρίζει το θεσμό, γιατί είναι θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας.
Από την πλευρά τους, οι έξι περιφερειάρχες τού εξήγησαν πως με το να κόβει τα λιγοστά οδοιπορικά από τους περιφερειακούς συμβούλους, τα οποία δε φτάνουν καν για να μετακινηθούν στην έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην ουσία μπλοκάρει τη λειτουργία των Περιφερειών. Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι σύμβουλοι τριών νησιωτικών περιοχών: Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά.
Ο Α. Σαμαράς έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα. Κάλεσε άμεσα στο γραφείο του στη Βουλή τον υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τους να βρουν λύση στο ζήτημα.
Να σημειωθεί πως το συνολικό ετήσιο κόστος για τα οδοιπορικά των 713 περιφερειακών συμβούλων των 13 Περιφερειών, με το δεδομένο πως γίνονται περίπου 20-25 συνεδριάσεις το χρόνο, είναι περίπου 1.300.000-1.600.000 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη», είναι: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: 51, Αττικής: 101, Δυτικής Ελλάδας: 51, Βορείου Αιγαίου: 41, Δυτικής Μακεδονίας: 51, Ηπείρου: 51, Θεσσαλίας: 51, Ιονίων Νήσων: 41, Κεντρικής Μακεδονίας: 71, Κρήτης: 51, Νοτίου Αιγαίου: 51, Πελοποννήσου: 51, Στερεάς Ελλάδας: 51. Σύνολο: 713.
*** Άρθρο του Μπάμπη Βακαλόπουλου
Έλεος πια, κε Βουδούρη, μας κουράσατε
Του Μπάμπη Βακαλόπουλου,
Μέλους της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και γραμματέα Πελοποννήσου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ τον κ. Βουδούρη από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ (αλήθεια, το ίδιο δεν έκανε και όταν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;).
Όλες το μόνο κοινό που έχουν είναι η κριτική στη ΔΗΜΑΡ, μια κριτική που έχει ξεπεράσει τα όρια της κομματικής δεοντολογίας... Μια κριτική που σκοπό έχει τη μόνιμη παρουσία του στα ΜΜΕ...
Κύριε Βουδούρη, να σας θυμίσω ότι είστε από αυτούς που δέσανε χειροπόδαρα τη χώρα μας στο μνημόνιο, αφού είστε από αυτούς που ψηφίσανε το 1ο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο (θυμάστε την εκδήλωση που διοργανώσατε πέρυσι στην Καλαμάτα με τον κ. Στουρνάρα και την κα Παπαδάκη, για να ενισχύσετε τη θέση σας για το μνημόνιο;).
Κύριε Βουδούρη, η ΔΗΜΑΡ έχει όργανα εκλεγμένα από το συνέδριό της, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σέβεστε τις συλλογικές της αποφάσεις (στο ΠΑΣΟΚ δε με νοιάζει τι κάνατε!).
Τέλος, να σας θυμίσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στις 5-11-2012 (αν θυμάμαι καλά, ήσαστε ο δεύτερος ομιλητής) ξεκινήσατε την ομιλία σας με το εξής: «Συμφωνώ με την εισήγηση του συντρόφου Κουβέλη». Πώς μέσα σε δύο μέρες αλλάξατε άποψη; Μήπως για να μπορείτε πάλι να έχετε πρόσβαση στα ΜΜΕ;
Έλεος πια, αποφασίστε για το μέλλον σας, γιατί δεν μπορούμε άλλο να σας παρακολουθήσουμε, μας κουράσατε...
** * scripta manent...
Καλύτερα να κοιμάσαι…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
«Χθες είδα ένα όνειρο», για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Και το όνειρό μου ήταν πως ζούσα σε μια χώρα που δε χρωστούσε πουθενά, ήταν περήφανη, αυτόνομη και ανεξάρτητη, που δεν είχε παραχωρήσει ούτε χιλιοστό εδαφικής ή οικονομικής της δραστηριότητας σε κανέναν. Που έπαιζε κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της, τη σέβονταν και την αγαπούσαν οι γείτονές της και αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας.
Μια χώρα όπου κυριαρχούσε η δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, η ισονομία και η ισοπολιτεία. Όπου ο καθένας συνεισέφερε αγόγγυστα στον κρατικό κορβανά ανάλογα με το μισθό του, όπου υπήρχαν δουλειές για όλους και επικρατούσε ειρήνη στο εσωτερικό της. Όπου οι εκπρόσωποί της στη Βουλή είχαν ως μοναδικό τους μέλημα να προασπίζονται τα συμφέροντα του έθνους και που δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη διαφορά (όχι προνόμια) από τους υπόλοιπους απλούς ανθρώπους.
Όπου κυριαρχούσε η ευγένεια και η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Όπου καθένας δεν ένοιωθε να υπερτερεί έναντι του άλλου και δεν αντιμετώπιζε το διπλανό του είτε με υπεροψία είτε με καχυποψία, αλλά μοιράζονταν και οι δύο τους προβληματισμούς τους για το μέλλον. Όπου δεν υπήρχε φθόνος, μεταξύ των «τάξεων», αλλά ισότητα.
Όπου τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στην εντέλεια και οι γιατροί δεν έπαιρναν «φακελάκια», κανένας δεν κορόιδευε τον άλλον για να του αποσπάσει χρήματα ή να τον εξαπατήσει. Όπου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν ιδιαιτέρως τυπικοί στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους, τα καταστήματα έκοβαν αποδείξεις, οι τιμές των καυσίμων ήταν προσιτές, οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής χαμηλές, όπου δεν υπήρχαν ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις ή άλλα εγκλήματα, αυτοκτονίες απελπισμένων.
Κι εκεί, ενώ είχα αρχίσει να απολαμβάνω όσα ζούσα, ένιωθα μια τεράστια ικανοποίηση. Ήμουν στη χώρα της ευδαιμονίας ή, διαφορετικά, στη γη της Επαγγελίας. Μου κακοφάνηκε, όμως, δεν είχα συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες, κι ήταν κι αυτός ο θόρυβος, σαν από κουδούνι που το πατούσαν σχεδόν συνεχόμενα, που μου τρυπούσε το μυαλό. Οξύς και επίμονος ήχος που δυνάμωνε και ελάττωνε. Και μετά, αυτό το δυνατό φως που μου τρύπαγε τα μάτια. Έπρεπε να βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω. Τρόπος δεν υπήρχε και ο θόρυβος του κουδουνιού συνεχιζόταν. Έπρεπε να κατευθυνθώ προς την πηγή του ήχου για να εξακριβώσω από πού προέρχεται. Και ξαφνικά συνειδητοποιώ πως ήταν το ξυπνητήρι και πως είμαι υποχρεωμένος να σηκωθώ. Κι ανοίγοντας την τηλεόραση μέχρι να ετοιμάσω καφέ, συνειδητοποιώ πως δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως, αφού ακούω να σχολιάζουν θέματα της επικαιρότητας και ειδικά του μνημονίου.
Κι εκεί ήταν που σιχάθηκα και θέλησα να ξαναγυρίσω στο κρεβάτι, να συνεχίσω το όνειρο στην ουτοπία, επειδή η πραγματικότητα είναι φρικτή…
*** Σκέψεις με αφορμή ημερίδα για κοινή άλεση ελαιοκάρπου
Παίρνω αφορμή από μια επιτυχημένη ημερίδα με τίτλο «Κοινή άλεση ελαιοκάρπου», που διοργανώθηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Καλαμάτα, για να επεκτείνω στη συνέχεια τους συλλογισμούς που προκύπτουν απ’ την ανάπτυξη αυτού του θέματος και τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και όλους εμάς που τη συναποτελούμε.
Κοινή άλεση ελαιοκάρπου σημαίνει ένα σύστημα συμπαραγωγής ελαιολάδου σύμφωνα με το οποίο οι ελαιοπαραγωγοί παραδίδουν στο ελαιουργείο κάθε μέρα τον ελαιόκαρπο που συλλέγουν, εκθλίβεται αυθημερόν και δικαιούνται ελαιόλαδο ανάλογο με τις ποσότητες ελαιοκάρπου που παραδίδουν. Αυτό το σύστημα εξασφαλίζει σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη στους ελαιοπαραγωγούς. Ποιοτικά, γιατί το παραγόμενο ελαιόλαδο θα έχει αναβαθμισμένη ποιότητα, αφού θα παράγεται μια μόνον ημέρα μετά την ελαιοσυλλογή, και ποσοτικά, γιατί δε θα παραδίδεται στους παραγωγούς μετά από κάθε έκθλιψη, αλλά συνολικά, εξοικονομώντας έτσι τις απώλειες που προκύπτουν κατά τις μεταγγίσεις στα δοχεία υποδοχής.
Από τη διήγηση προκύπτει ότι από την εφαρμογή της κοινής άλεσης δημιουργούνται μόνον οφέλη και γι’ αυτό θα ’πρεπε να υπάρχει γενικευμένη εφαρμογή αυτού του συστήματος. Δυστυχώς, αυτό δε γίνεται και ως εξήγηση θα διηγηθώ στη συνέχεια προσωπική μου εμπειρία στο θέμα.
Ήταν 1987, όταν οι συμπατριώτες μου στο Νεοχώρι της Δυτικής Μάνης μού ανέθεσαν τη διοίκηση του ελαιουργικού συνεταιρισμού, με επιδίωξη τη διεύρυνση των θετικών αποτελεσμάτων για τα μέλη που είχε μέχρι τότε. Πράγματι, υλοποιήσαμε, χωρίς κόστος ουσιαστικά, επωφελούμενοι από κοινοτικά προγράμματα, μια μεγάλη επένδυση κατασκευής τυποποιητηρίου και δεξαμενών αποθήκευσης, που όμως απαιτούσαν ομογενοποιημένη πρώτη ύλη. Γι’ αυτό ετέθη ως αναγκαιότητα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων, η κοινή άλεση του ελαιοκάρπου, το κοινό παχνί που λέγαμε τότε. Παρ’ ότι αναλύθηκαν όλα τα οφέλη που συνοπτικά περιγράφω πιο πάνω, δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε θετική απόφαση. Οι ενστάσεις που προβλήθηκαν είχαν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των αποδόσεων ελαιοκάρπου στις επί μέρους περιοχές, σε διαφοροποίηση της ωριμότητας του προσκομιζόμενου ελαιοκάρπου και σε άλλες μικρολεπτομέρειες που θα μπορούσε εύκολα ένας κανονισμός λειτουργίας να συνεκτιμήσει.
Ας σημειωθεί ότι οι απώλειες από τα «στραγγίδια», δηλαδή το ελαιόλαδο που έμενε στα δοχεία, κατά την απόδοση του ελαιολάδου στους παραγωγούς μετά από κάθε έκθλιψη, έφθαναν σε μια χρονιά παραγωγής 200 τόνων ελαιολάδου το 2%, δηλαδή 4 τόνους. Το ποσό αυτό ουσιαστικά αφαιρείτο από το εισόδημα των παραγωγών, ήταν πολλαπλάσιο από εκείνο που θα προέκυπτε ως όφελος από τις διαφοροποιήσεις στην ωριμότητα του ελαιοκάρπου και την απόδοση από περιοχή σε περιοχή.
Καταστάσεις αυτού του τύπου έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε. Καταστάσεις που εδράζονται σε προκαταλήψεις, καχυποψίες και στενής αντιλήψεως νοοτροπίες, που, δυστυχώς, παρά την εύφορη οικονομικά περίοδο που προηγήθηκε, δεν καταφέραμε να υπερβούμε. Φταίνε ίσως τα πολιτικά και κοινωνικά πρότυπα που προβλήθηκαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, φταίνε και οι ελλειπτικές αποδόσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ό,τι, όμως, και να φταίει, αυτό αποτελεί παρελθόν, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι εδώ που φτάσαμε να ασχοληθούμε με το μέλλον, που δυστυχώς δεν προοιωνίζεται ρόδινο, αν δεν τροποποιήσομε τις νοοτροπίες αυτού του είδους. Αυτού του είδους είναι τα αίτια που δεν επιτρέπουν να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που κάθε τόσο νομοθετούνται. Γιατί οι νοοτροπίες αυτού του είδους εμποδίζουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προβλεπομένων ενεργειών. Κάθε ομάδα, και πολλά από τα άτομα που τη συναπαρτίζουν, ψάχνει να βρει τρόπους να παρεμποδίσει την εφαρμογή στην πράξη των μέτρων που την επιβαρύνουν. Επειδή, όμως, η εφαρμογή των προβλέψεων γίνεται έτσι με λειψό τρόπο, οι αποδόσεις που μετρώνται αριθμητικά δε βγαίνουν σύμφωνες με την πρόβλεψη. Και έτσι χρειάζονται κάθε φορά και νέες επαχθείς για τους συνεπείς πολίτες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ας μου επιτραπεί κλείνοντας τον προβληματισμό που προηγήθηκε να σημειώσω ότι απ’ αυτή την αιτία, τελικά, επιβαρύνονται οι περισσότεροι που είναι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και ακόμα ότι αυτές οι νοοτροπίες δεν είναι το χειρότερο αίτιο της οικονομικής κατάπτωσης. Το χειρότερο είναι το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, που, προσωρινά, «λουφάζει». Αν αυτό καταπολεμηθεί, οι «στενές» αντιλήψεις θα μπορούν να αμβλυνθούν ευκολότερα.
Του Νίκου Ευστρ. Μαραμπέα
*** Περισσότερη αστυνόμευση ζητεί ο δήμαρχος Τριφυλίας
Του Κώστα Μπούρα
* Με τα κρούσματα κλοπών, ληστειών και διαρρήξεων να έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην Τριφυλία, επανέρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα της αστυνόμευσης στην περιοχή. Μπορεί οι αστυνομικοί να κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η έλλειψη δυνάμεων είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αστυνόμευση όλης της Τριφυλίας με το προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στα Τμήματα Κοπανακίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι η πολλοστή φορά που θέλω να αναφερθώ στην έξαρση της εγκληματικότητας στο Δήμο Τριφυλίας. Μια έξαρση που είδαμε και αυτές τις ημέρες, με αλλεπάλληλες ληστείες και επιθέσεις σε σπίτια και σε συμπολίτες μας. Εχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη με όλους τους αρμόδιους φορείς της Αστυνομίας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Τριφυλίας είναι τέτοιες που απαιτούν ιδιαίτερες διαδικασίες αστυνόμευσης. Ενας δήμος που καταλαμβάνει τόσο τεράστια έκταση, με διάσπαρτους πολλούς οικισμούς, με διάσπαρτα πολλά εξοχόσπιτα, με πολλούς αλλοδαπούς και μετανάστες νόμιμους και μη νόμιμους, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αρχίζει η ελαιοσυγκομιδή πολλαπλασιάζονται, χρειάζεται ιδιαίτερη αστυνόμευση.
Θέλω να μεταφέρω αυτό το αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας που αυτές τις ημέρες είναι στην πρώτη συζήτηση, και θέλω για ακόμη μια φορά να ζητήσω δημόσια από τους δυνάμενους να δώσουν λύση στο πρόβλημα, είτε είναι ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία και του οποίου τις ενέργειες εκτιμώ, αλλά δυστυχώς βρίσκεται και αυτός στην ίδια δεινή θέση όσον αφορά προσωπικό και μέσα για να μπορέσει επαρκώς να ανταποκριθεί στο αίτημα των συμπολιτών μας. Θα επανέλθω με επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς αυτά τα συμπτώματα πρέπει κάποια στιγμή να καταπολεμηθούν και να σταματήσουν».
*** Εκπαιδευτικό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιόλαδου με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Καλαμάτας
* Διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των μεσογειακών ποικιλιών ελαιόλαδου θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, από 16 έως 24 Νοεμβρίου. Το σεμινάριο θα έχει την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου.
Στις 23 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι στο ξενοδοχείο "Elite City Resort" με θέμα: "Η γευσιγνωσία του ελαιόλαδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης", το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό.
Το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ όσο και σε στελέχη επιχειρήσεων και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιόλαδου.
Οι εκπαιδευτές γευσιγνωσίας του σεμιναρίου εκπροσωπεύουν χώρες αιχμής στην παραγωγή, στην προώθηση και αγορά του ελαιόλαδου.
*** Προχωρά η αποκατάσταση του δρόμου στο Δερβένι
Του Γιάννη Σινάπη
* Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το έργο προστασίας του υφιστάμενου δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα στο Δερβένι από την κατολίσθηση. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και του "Μορέα" που υλοποιεί το έργο είναι να το ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μέσα στο Δεκέμβριο, για να προλάβουν τις μεγάλες κακοκαιρίες του χειμώνα.
Η παρέμβαση έχει ολοκληρωθεί από την πάνω πλευρά, προς το βουνό, όπου τοποθετήθηκαν 42 πάσσαλοι κι έπεσε και ο κεφαλόδεσμος. Από την κάτω πλευρά έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι πάσσαλοι και δουλεύουν μαζί δύο μηχανήματα, για την εκσκαφή και τη διάνοιξη οπών στις οποίες τοποθετούνται οι πάσσαλοι. Στην πλευρά αυτή προβλέπεται πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση, καθώς θα τοποθετηθούν περίπου 120 πάσσαλοι.
Για να μην υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου, έχει γίνει μικρή μετακίνηση των ρευμάτων κυκλοφορίας προς την πλευρά του βουνού, οπότε οι οδηγοί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να υπακούουν στις πινακίδες σήμανσης.
*** Συζητήθηκε η ανάκληση κατάσχεσης του "Amada" στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας
* Ρεπορτάζ
Νικολέττα Κολυβάρη
Συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ανάκλησης της κατάσχεσης του πλοίου "Amada", το οποίο το Σεπτέμβριο κινδύνεψε να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το πλοίο αιγυπτιακών συμφερόντων έχει κατασχεθεί από αλβανική ναυτιλιακή εταιρεία για οικονομικούς λόγους. Προκειμένου να απομακρυνθεί από το λιμάνι όπου έχει αφεθεί να σαπίζει τα τελευταία 7 χρόνια, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας ζητά άρση της απόφασης κατάσχεσης, όπως και η πλοιοκτήτρια εταιρεία η οποία διεκδικεί το πλοίο.
Ο νομικός σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Oriana Management Company", δικηγόρος Καλαμάτας Γιάννης Βλαχόγιαννης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται πλέον η χρηματική απαίτηση της αλβανικής εταιρείας, διότι σύμφωνα με το αιγυπτιακό Ναυτιλιακό Δίκαιο έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Επικουρικά ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Χρήστος Αρχοντής παρενέβη εστιάζοντας περισσότερο στο ενδεχόμενο βύθισης του "Amada" λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αλλά και στον σοβαρό κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης - αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπάρχουν ακόμη καύσιμα στο πλοίο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε από το δικαστήριο αν υπάρχει άλλη δυνατότητα για την απομάκρυνση του "Amada", πέραν της άρσης κατάσχεσής του. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Μαρία Δανιήλ ρώτησε αν το πλοίο θα μπορούσε να πάει για επισκευή ή να επισκευαστεί μέσα στο λιμάνι. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε ότι δεν διατίθεται στη Μεσσηνία ή στην Πελοπόννησο χώρος κατάλληλος να υποδεχτεί το πλοίο. Αναφορικά με το θέμα της επισκευής ο κ. Παπαχρήστου επεσήμανε ότι αυτή υπερβαίνει σε κόστος την αξία του πλοίου και επιπλέον υπάρχει δυσκολία στο να γίνει η επισκευή μέσα στο λιμάνι. Οσο για το τι έκαναν το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να απομακρυνθεί το "Amada" από το λιμάνι, ο Χρ. Αρχοντής διαβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί απανωτές ειδοποιήσεις και πρόστιμα τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και στην αλβανική εταιρεία που το έχει κατασχέσει.
Την αντίδικο αλβανική εταιρεία εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Αρκουμάνης. Στη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης της κατάσχεσης χθες στο Πρωτοδικείο παρέστη και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Oriana Management Company", Γιόζεφ Ιτζάουι. Μάλιστα έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συζήτησης, εξηγώντας την παρουσία του στο δικαστήριο. Είπε ότι μετά από 7 χρόνια το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Καλαμάτας αφού η αλβανική εταιρεία που το κατάσχεσε δεν ενδιαφέρθηκε στη συνέχεια να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνσή του. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το "Amada" να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής του αξίας (το προσδιόρισε στο 85%-90% της αρχικής αξίας), αλλά παρ' όλα αυτά η "Oriana Management Company" το διεκδικεί προκειμένου να πάρει μια ελάχιστη αποζημίωση για την αξία των παλιοσίδερων, με την οποία θα πληρώσει τις οφειλές της.
Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών Μαρία Δανιήλ τη Δευτέρα και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 20 μέρες, λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης.
*** Φυλλάδιο - πρόκληση από τη Χρυσή Αυγή για το Πολυτεχνείο
* Μία ακόμα πρόκληση από τη Χρυσή Αυγή ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Με φυλλάδια που μοιράστηκαν στην Καλαμάτα αμφισβητείται η ύπαρξη νεκρών κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης του ‘73, χαρακτηρίζεται παραμύθι ο αγώνας κατά της Χούντας, ενώ... δίνεται και αμοιβή σε όποιον παρουσιάσει στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι υπήρχαν νεκροί.
“Οχι το παραμύθι του Πολυτεχνείου, όχι στους ψεύτικους νεκρούς. -Η γενιά του Πολυτεχνείου - είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία μας. Όλοι οι κλέφτες φυλακή!" γράφει το φυλλάδιο της Χρυσής αυγής και συνεχίζει: “Πολυτεχνείο, Ζητούνται νεκροί, Ο ευρών αμοιφθήσεται" γράφει το φυλλάδιο στην πρώτη σελίδα του, στην οποία υπάρχει η φωτογραφία της Μαρίας Δαμανάκη. Το φυλλάδιο υπογράφεται από τις Τ.Ο Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κυπαρισσίας.
*
Ολόκληρο το πόρισμα Τσεβά για το Πολυτεχνείο
Μια ιδιαίτερα σημαντική μαρτυρία, αλλά και πηγή για τον ιστορικό, αποτελεί το πόρισμα του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημητρίου Τσεβά για τα ηρωικά αλλά και δραματικά ταυτόχρονα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, που οποίος είχε υπηρετήσει και την εισαγγελία Ηρακλείου, ήταν εκείνος που πραγματοποίησε την έρευνα για τον ξεσηκωμό, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δικτατορία. Στο πόρισμά του, που συντάχθηκε 11 μήνες αργότερα (Οκτώβριος 1974) καταγράφει τα όσα προηγήθηκαν, με τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, στις 14 Νοεμβρίου 1973, μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, όταν εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο το τάκν και οι δυνάμεις καταστολής της χούντας.
Σʼ εκείνη την πρώτη φάση, ο Δ. Τσεβάς κατέγραψε τον αριθμό των νεκρών που μέχρι τότε ήταν γνωστός, τις συνθήκες θανάτου του καθενός από αυτούς, αλλά και τα στοιχεία για τους τραυματίες.
Παράλληλα, αφού στοιχειοθετούσε και νομικά τα ποινικά αδικήματα που διεπράχθησαν από την πλευρά της αστυνομίας και του στρατού, κατέγραφε και τους υπεύθυνους της τραγωδίας, κατονομάζοντας 23 από αυτούς, με πρώτους τους δικτάτορες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Ιωαννίδη.
Στη συνέχεια, και στις επόμενες σελίδες, η «Π» δημοσιεύει το σύνολο του ιστορικού αυτού πορίσματος, το οποίο προέρχεται από το αρχείο του συνεργάτη της, εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή, κ. Γιώργου Καλογεράκη.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο μαζί με την «Π» θα κυκλοφορήσει ένα ειδικό επετειακό αφιέρωμα στα 36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Ολόκληρο το πόρισμα του εισαγγελέα Δ. Τσεβά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Προς Τον κ. Προϊστάμενον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
ΘΕΜΑ: «Υποβολή φακέλου ενεργηθείσης προκαταρκτικής εξετάσεως».
Δια της υπʼ αριθμ. 1868 /5-9-1974 παραγγελίας υμών έλαβον την εντολήν όπως ενεργήσω προκαταρκτικήν εξέτασιν προς διακρίβωσιν τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων εξ αφορμής των περί το Πολυτεχνείον γνωστών αιματηρών εκδηλώσεων του Νοεμβρίου 1973. Επιληφθείς ούτω της ερεύνης εξήτασα πλήθος μαρτύρων, συνέλεξα εγγραφα, ενήργησα αυτοψίας και άλλας έρευνας, ήκουσα μαγνητοταινίας και παρηκολούθησα την προβολήν κινηματογραφικών ταινιών, ληφθεισών κατά τας ερευνωμένας εκδηλώσεις. Υποβάλλων ήδη υμίν τον σχηματισθέντα ογκώδη φάκελλον αναφέρω τα ακόλουθα επί των εκ της ερεύνης ταύτης διαπιστωθέντων:
ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Α) ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ
Την 20ην Νοεμβρίου 1972 είχον διεξαχθή αρχαιρεσίαι εις άπαντας τους φοιτητικούς Συλλόγους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προς ανάδειξιν νομίμων εκπροσωπήσεων. Αποτέλεσμα όμως των αρχαιρεσιών τούτο ήτο η εις τας περισσοτέρους Σχολάς, πλήν των τοιούτων Τοπογράφων και Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ανάδειξις εκπροσώπων ασχέτων και ξένων προς την αληθή βούλησιν των εκπροσωπουμένων. Διʼ ο και σταθερόν, αμετάθετον και θερμόν ήτο το σύνθημα μεταξύ του σπουδαστικού κόσμου δια γνήσιας και αδιάβλητους αρχαιρεσίας.
Το ειλικρινές και δίκαιον τούτο αίτημα απετέλεσε την απαρχήν των κατά Νοέμβριον 1973 γνωστών αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου. Από των αρχών ήδη του μηνός Νοεμβρίου, συμπληρουμένου του κατά νόμον ετησίου κύκλου των φοιτητικών εκπροσωπήσεων, το αίτημα τίθεται, καθίσταται γενικόν και εμφανίζεται σταθερόν, εμπνέον τους σπουδαστάς εις αποφασιστικήν, προς ικανοποίησιν του, αγωνιστικότητα.
Το έναυσμα του αγώνος δίδεται δια της υπο των Συλλόγων Τοπογράφων και Χημικών του ΕΜΠ δημοσιεύσεως δια του τύπου του από 8-11-1973 ψηφίσματος αναφερομένου εις σπουδαστικά μόνον ζητήματα και αιτήματα. Την 13ην Νοεμβρίου 1973 επισκέπτεται το Πολυτεχνείον ο τότε Υπουργός Παιδείας και Κυβερνήσεως Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη Παναγιώτης Σιφναίος, όστις εις μάτην προσπαθεί να κατευνάση τα πνεύματα, να πείση περί των αγαθών του προθέσεων και να αναβάλη προς καιρόν τας αρχαιρεσίας, ελπίζων προφανώς εις την δια των ενεργηθησομένων βουλευτικών εκλογών εκτόνωσιν της καταστάσεως.
Απέρχεται του Πολυτεχνείου άπρακτος και ανήσυχος, μη δυνηθείς να εφοδιάση τον πρύτανιν δια του όπερ είχεν υποσχεθή διατάγματος περί αναβολής των αρχαιρεσιών, ίνα δυνηθή να αρνηθή την υπο των σπουδαστών αιτηθείσαν ήδη, εν τω πλαισίω του νόμου, άδειαν συγκλήσεως των συνελεύσεων, διότι το διάταγμα τούτο –κατά την χαρακτηριστικήν έκφρασιν του τότε Υπουργού- «περιεπλανάτο εισέτι μεταξύ Αγαθαγγέλου και Παρασκευά Ιωαννίδη, καίτοι υπογραφέν υπ΄αυτού από δεκαημέρου και πλέον».
Β) ΤΕΤΑΡΤΗ,
14- 11- 1973
Kαι την 14- 11- 1973 αι επίφοβοι Γενικοί Συνελεύσεις των σπουδαστών πραγματοποιούνται νομίμως. Από 14.00 μέχρι 17.30 ώρας περίπου 3.000 σπουδασταί του Πολυτεχνείου συνέρχονται εις τα κτίρια των Σχολών των και πραγματοποιούνται Συνελεύσεις των Συλλόγων: Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων και Χημικών Μηχανικών. Εις απάσας τας Συνελεύσεις ταύτας συνεζητήθησαν σπουδαστικά μόνον θέματα και απεφασίσθη η αποχή εκ των μαθημάτων μέχρι και της Δευτέρας 19- 11- 1973. Το προηγούμενον όμως των περί την Νομικήν, ιδία, Σχολήν, γεγονότων του Φεβρουαρίου 1973 και των εξ αυτών δυσμενών εξελίξεων, σοβαρός μεν προεκάλει εις τους τότε κρατούντος ανησυχίας, προάγγελος όμως ήτο ελπίδων πολλών δια τας νεανικάς καρδίας των σπουδαστών. Και το αντίθετον τούτο, διʼ έκαστον των διισταμένων συναίσθημα σοβαρώς επετείνετο, τεχνιέντως εκατέρωθεν υπο ανησυχιών και ελπίδων τροφοδοτούμενον.
Τας απογευματινάς ώρας της ιδίας ημέρας, Τετάρτης 14- 11- 1973, ρίπτεται υπο τινων σπουδαστών η ιδέα της παραμονής και διανυκτερεύσεώς των εντός του Πολυτεχνείου και συνενούνται μετά των αυτόθι παραμενόντων. Η τοιαύτη περί παραμονής απόφασις υπήρξεν αυθόρμητος και ήτο ξένη- αρχικώς τουλάχιστον- προς πάσαν ιδέαν πολιτικής εκμεταλλεύσεως των εκδηλώσεων. Περί την 18.00 ώραν πραγματοποιείται εκτός του Πολυτεχνείου και επι των οδών Πατησίων και Στουρνάρα συνάντησις του Πρυτάνεως του Πολυτεχνείου μετά του τότε Αστυνομικού Διευθυντού Αθηνών, παρισταμένου εκπροσώπου της Εισαγγελικής Αρχής και ζητείται άδεια του πρυτάνεως, δια την εντός του ιδρύματος είσοδον των αστυνομικών προς εκδίωξιν των σπουδαστών. Ο πρύτανις όμως αρνείται κατηγορηματικώς, διερμηνεύων εν τούτω και την ομόφωνον και ομόρρυθμον γνώμην της τε Συγκλήτου και του Συλλόγου των καθηγητών του Πολυτεχνείου.
Η τοιαύτη υπεύθυνος θέσις των καθηγητών του Πολυτεχνείου εξεφράσθη και επισήμως δια της από 15- 11- 1973 αποφάσεως της Συγκλήτου, διʼ ης κατηγορηματικώς απεκρούετο πάσα ιδέα επεμβάσεωςδιότι θα κατελύετο διʼ αυτής το ακαδημαϊκόν άσυλον και σοβαρός υφίστατο κίνδυνος, αιματοχυσίας. Εξεφράζετο δε εν ταυτώ η ελπίς της υπο των ιδίων των καθηγητών, ως και κατά το παρελθόν, ειρηνικής αντιμετωπίσεως των γεγονότων. Νέα πρασπάθεια της Αστυνομίας διʼ απʼ ευθείας συνεννοήσεως μετʼ εκπροσώπων των σπουδαστών προς ειρηνικήν αποχώρησίν των εκ του Πολυτεχνείου αποτυγχάνει. Οριστικοποιείται ούτω η απόφασις της αυτόθι παραμονής των σπουδαστών και από 22.00 ώρας λαμβάνονται τα πρώτα του εκ των έσω αποκλεισμού των.
Ουδέν όμως εκ των έξω η Αστυνομία πραγματοποιεί. Αποσύρεται και απρακτεί, οιονεί απαθώς θεωμένη των γιγνομένων, παρά τον σαφώς διαφαινόμενον κίνδυνον διεισδύσεως στοιχείων ξένων και επιρροών επιβλαβών ασχετων προς τα σπουδαστικά αιτήματα, μεταξύ του φοιτητικού κόσμου, κίνδυνον, ον αντελήφθησαν ή θα έδει να αντιληφθούν πολυπλεύρως και ουχί μονομερώς αι υπηρεσίαι πληροφοριών της Αστυνομίας. (Οράτε σχετικήν αναφοράν αρμοδίας υπηρεσίας). Και ούτω δεν επιχειρείται ευθύς εξ υπαρχής το λογικώτερον και απλούστερο, ο αποκλεισμός δηλονότι του τετραγώνου του κτιριακού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου και η απαγόρευσις ή ο έλεγχος, έστω, των εις το Πολυτεχνείον εισερχομένων και εξερχομένων αυτού. Ούτω και το πανεπιστημιακόν άσυλον θα διετηρείτο και τα επακολουθήσαντα έκτροπα θα προελαμβάνοντο. Και το αποτέλεσμα υπήρξεν αληθώς τραγικόν. Στοιχεία ξένα, άσχετα και εχθρικά προς τους σπουδαστάς εισέρχονται εις το Πολυτεχνείον, ο ιερός χώρος του οποίου μεταβάλλεται εις αιματοβαφή στίβον ενός απηνούς αγώνος φανατικών πολιτικών αντιθέσεων.
Εκπρόσωποι των ποικίλων αποχρώσεων της αριστεράς διασταυρούνται μετά πρακτόρων της ΚΥΠ και ανυποψίαστοι αγνοί σπουδασταί συνεργάζονται μετά πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών. Και πάντες ούτοι ιδίας έχουν επιδιώξεις, οι οποίοι συμπορεύονται εις την προς ίδιον όφελος αδίστακτον εκμετάλλευσιν του αγνού ιδεαλισμού των νέων (κατάθεσις υπʼ αρ. 176 και μαγνητοταινία). Από του απογεύματος της Τετάρτης 14- 11- 1973, το καθαρών σπουδαστικών αιτημάτων φοιτητικόν κίνημα, μεταλλάσσεται εις πολιτικόν και εκφράζεται ως αντίθεσις προς την κρατούσαν τότε δικτατορίαν.
Τα ριπτόμενα δε αρχικά συνθήματα δηλοποιούν την ενότητα εις αυτήν την αντίθεσιν « ψωμί- παιδεία- ελευθερία – δημοκρατία. Λαϊκή Κυριαρχία, έξω το ΝΑΤΟ, Δημοκρατική παιδεία, κάτω η Χούντα, όχι στον εμπαιγμό του τρελού » κ.α. Η τοιαύτη προς τον πολιτικόν χώρον μετατόπισις του αγώνος σωρευτικά προκαλεί γεγονότα και ραγδαίας συνεπάγεται εξελίξεις. Η βαρεία πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής και η επι έτη συμπιεζομένη πολιτική βούλησις εύρον άνοιγμα εκτονώσεως έντονον εις τα δια των εκδηλώσεων προκαλούμενα ρήγματα εις τον δικτατορικόν μονολιθισμόν, ενώ ο κατά την ιδίαν εσπέραν τεθείς εις λειτουργίαν πρόχειρος ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου μεταβάλλει εις κήρυγμα εύγλωττον.
Ισχυρών συγκινησιακών δονήσεων, γενεσιουργόν, την κραυγήν: «Εδώ Πολυτεχνείον, εδώ Πολυτεχνείον, εδώ ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων »! Η στιγμή ήτο κρίσιμος, διότι η εκδήλωσις ήτο αυτόχρημα επαναστατική – και το έτι σπουδαιότερων - εις χώρον ελευθερίας πνευματικής και κατέκλυζε τας ψυχάς αμετανοήτων ιδεολόγων όλων των εποχών, των νέων! Απητείτο γνώσις του αναφυομένου ήδη προβλήματος και εχρειάζετο σύνεσις, αντικειμενικότης, διορατικότης και ψύχραιμος αποφασιστικότης δια την αντιμετώπισιν και επίλυσιν τούτου. Και ως προς μεν την γνώσιν σοβαρώς εδοκιμάσθη, διότι ουδείς των αναλαβόντων την ευθύνην των γεγονότων εκ των τότε κρατούντων εδείχθη ότι κατενόει σοβαρώς τα σπουδαστικά αιτήματα και την ιδιότυπον και ιδιόμορφον ψυχολογίαν των νέων, οι οποίοι εις τας προοδευτικάς και ανακαινιστικάς τάσεις των εμφανίζονται ανέκαθεν ως αντιφρονούντες, αντικυβερνητικοί και ουχί σπανίως επαναστατικοί. Ως προς δε την σύνεσιν, την ψυχραιμίαν και διορατικότητα τραγική επηκολούθησεν η εκ των εξελίξεων διάψευσις αυτής της ελπίδος.
Γ) ΠΕΜΠΤΗ
15- 11- 1973
Την Πέμπτην, 15- 11- 1973, η συγκέντρωσις λαμβάνει αμιγώς πολιτικόν χαρακτήρα.
Πλήθη λαού κατέρχονται προς το Πολυτεχνείον, αι εκτός αυτού συγκεντρώσεις ογκούνται και αυξάνονται γεωμετρικώς οι εντός αυτού εισερχόμενοι σπουδασταί, αλλά και εργάται. Μαχητικά, αναρχικά και αριστερά στοιχεία επηρεάζουν προς στιγμήν το δια του Ρ / Σ και τω μεγαφώνων ριπτόμενα συνθήματα, ενώ πράκτορες της Κ Υ Π, της Ε Σ Α και άλλων μυστικών υπηρεσιών νοθεύουν την καθαρότητα των φοιτητικών συνθημάτων δια της διαδόσεος αναρχικών και ανατρεπτικών τοιούτων όπως Κ Κ Ε – Κάτω το Κράτος, Λαοκρατία, ζήτω η σεξουαλική επανάστασις κ.α – (κακότεχνος προβοκάτσια κατά Σιφναίον και Δασκαλόπουλον ) και προσπαθούν να εξωθήσουν και παρασύρουν τους σπουδαστάς εις παντοίας πράξεις βίας και δολιοφθορών. ( Καταθέσεις υπʼ αρ. 33, 61, 75, 130, 155, 159, 187, 202, και 213 ).
Και οι σπουδασταί αμύνονται προς πάσαν κατεύθυνσιν. Επαναφέρουν τον Ρ / Σ εις την ορθήν αντιδικτατορικήν θέσιν του, απαλοίφουν αναρχικά και εξτρεμιστικά συνθήματα, αποκαλύπτουν και εκδιώκουν εκ του Πολυτεχνείου τους πράκτορας, τοποθετούν φρουράς εις άπαντα τα εργαστήρια και χώρους οργάνων προς διαφύλαξιν των έναντι πάσης φθοράς ή ζημίας, οργανώνουν επιμελώς την αυτόθι παραμονήν των δια του ορισμού ειδικών επιτροπών κατά τομείς, επιμελούμενοι και αυτής της καθαριότητος, καταστρέφουν όμως από συμφώνου οι ίδιοι το γραφείον του Κυβερνητικού Επιτρόπου και καλούν τον λαόν εις συμπαράστασιν και εξέγερσιν. ( Οράτε καταθέσεις απάντων των καθηγητών του Πολυτεχνείου και του επιμελητού Ιατρίδη) .
Εκτός του Πολυτεχνείου η κατάστασις εμφανίζεται περισσότερον έκρυθμος, διότι η ευρύτης των χώρων και η εντεύθεν ελευθερία κινήσεων διευκολύνει τας μαζικάς συγκεντρώσεις και μαχητικάς εκδηλώσεις εις διάφορα σημεία του κέντρου της πόλεως. Κινήσεις διαδηλωτών, συγκεντρώσεις, μικροσυμπλοκαί με αστυνομικούς, διανομή προκηρύξεων, επικόλλησις ή αναγραφή συνθημάτων εις αυτοκίνητα κ. λ. π. μεταφοραί τροφίμων και φαρμάκων εις τους εντός του Πολυτεχνείου, μεμονωμένα περιστατικά προπηλακισμού εις βάρος αστυνομικών και στρατιωτικών και διακοπή της έμπροσθεν του Πολυτεχνείου κυκλοφορίας κατά τας εσπερινάς ώρας είναι τα κυρια χαρακτηριστικά της ημέρας ταύτης.
Από πλευράς υπευθύνων συνεχίζετο περιέργως η απραξία και εφεκτικότης. Πραγματοποιείται συνάντησις του Υπουργού Παιδείας μετά του Πρωθυπουργού και αμφοτέρων, ακολούθως μετά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας παρισταμένου και του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – καθʼ α υπο του Παν. Σιφναίου κατατίθεται – εξεδηλώθη αντίθετος προς πάσαν επέμβασιν εις το Πολυτεχνείον, συμφωνών εν τούτω με την απόφασιν της Συγκλήτου. Και εις την γενομένην προς αυτόν παρατήρησιν περί κινδύνου προκλήσεως μεγάλων καταστροφών απήντησεν: « Ας τα σπάσουν. Ας κάψουν και το Πολυτεχνείον. Έχομε λεπτά δια να τα ξαναφτιάξωμεν. Ας κατεβούν και στους δρόμους. Ας σπάσουν τις βιτρίνες ».Επεδίωκε προφανώς -
επιλέγει ο αυτός πάντοτε τότε Υπουργός Παιδείας – πολιτικά οφέλη. Ποία και πώς όμως. Ιδού το ερώτημα!
Δ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
16 – 11 – 1973
Το δράμα των γεγονότων του Πολυτεχνείου οδηγείται εις την τραγικήν του κορύφωσιν και την αιματηράν του κατάληξιν. Εντός μεν του Πολυτεχνείου η θέσις των ως είρηται, ποικιλώνυμων φατριών και πολιτικών τάσεων σκληρύνεται, ενώ τα δια του Ρ / Σ εκπεμπόμενα συνθήματα συγκινούν, προκαλούν, διεγειρουν και κινητοποιούν μάζας λαού εις ομαδικάς συγκεντρώσεις. Κατά τας μεσημβρινάς ώρας πραγματοποιούνται αι πρώται μεγάλαι πορείαι προς Ομόνοιαν και Πολυτεχνείον δια των μεγάλων αρτηριών :
Αιόλου, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πατησίων και Αλεξάνδρας. Την 18.00 ώραν μέγα πλήθος διαδηλωτών πορεύεται προς το Σύνταγμα.
Ανακόπτεται όμως υπό αστυνομικών δυνάμεων η πορεία του και εις την συμβολήν των οδών Σταδίου – Δραγατσανίου και Κοραή επιχειρείται η βιαία διάλυσις του. Κατά την επανακολουθήσασαν συμπλοκήν ρέει το πρώτον αίμα, διότι υπήρξαν εκατέρωθεν τραυματίαι. Κατά τινας μάλιστα μαρτυρίας , μη πλήρως εξελεγχθείσας, ετραυματίσθησαν θανασίμως νεαρά διαδηλώτρια και διαδηλωτής και επυροβολήθη δις Υπαστυνόμος ανεπιτυχώς ( καταθέσεις υπʼ αριθμ. 215, 216 και 217 ). Στοιχεία ύποπτα και ανεύθυνα, ομαδικώς ή και ατομικώς ενεργούντα, προβαίνουν εις πράξεις βιαιοπραγίας κατά πολιτών και εις καταστροφάς περιουσιών (Θραύσεις βιτρινών και προθηκώνω καταστημάτων – κατάθεσις 239 ). Ομάς διαδηλωτών επέτυχε και εισήλθε εις το επι της οδού Αιόλου αρ. 104 Μέγαρο της Νομαρχίας Αττικής και μετά κόπου εξεβλήθη υπο των αστυνομικών.
Η κατάστασις συνεχώε εκτραχύνεται και καθίσταται επικίνδυνος. Την 19.30 ώραν ζητείται υπο της Αστυνομίας η επικουρία της Χωροφυλακής, ήτις και αναλαμβάνει την φρούρησιν διαφόρων δημοσίων καταστημάτων, ( έγγραφον της υπʼ αρ. Ε. 34356 Φ 0025 / 16-11-1973 ). Περί ώραν 20.30 αρχίζουν αι πρώτοι συγκεντρώσεις και επιθέσεις των διαδηλωτών κατά του επι της συμβολής των οδών Γ. Σεπτεμβρίου και Μάρνη κτιρίου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, αίτινες και κατά τρεις διαδοχικάς φάσεις συνεχίζονται μέχρι της 22.30 ώρας. Επιτυγχάνεται αρχικώς η απόκρουσις και διάλυσις των διαδηλωτών διʼ απλών απωθήσεων και χρήσεως αστυνομικών ράβδων, ως και δακρυγόνων αερίων. Κατά τας τελικάς όμως φάσεις των επιθέσεων τούτων χρήσις πυροβόλων όπλων, τη εντολή του Διοικητού του μικτού Επιτελείου του Υπουργείου Στρατηγού Βαρνάβα. Ως προς τον χαρακτήρα της τοιαύτης χρήσεως των όπλων τα υπο των αρμοδίων υποστηριζόμενα σοβαρώς προς την πραγματικότητα αντιτίθεται.
Ομιλούν ούτω περί πυροβολισμών εις τον αέρα προς εκφοβισμόν ενώ οι δύο (2) πρώτοι νεκροί εκ του καταλόγου των γνωστών θυμάτων έπεσαν εις τον γύρωθεν χώρον και ακόμη υπήρξαν πολλοί τραυματίαι. Εν τη ερεύνη ακολούθως της νομιμότητος της ούτω γενομένης χρήσεως των όπλων σοβαρά διαπιστούται αντίθεσις απόψεων των τότε υπευθύνων υπηρεσιακών παραγόντων, των μεν υποστηριζόντων ότι νομίμως εγένετο η χρήσις των όπλων ( κατάθεσις υπʼ αρ. 151 ), των δε τουναντίον ότι μεταξύ των νομίμων μέσων δεν ήτο και η χρήσις των όπλων κατά του πλήθους ( κατάθεσις υπʼ αρ. 180 ). Η κατά του πλήθους όμως χρήσις των όπλων διαπιστούται ως ετονίσθη ήδη, κατά τρόπον αναμφισβήτητον. Πέραν των συγκεκριμένων και επωνύμων θυμάτων, τα επι των κατέναντι τοίχων και των αυτόθι επι των οδών εσταθμευμένων αυτοκινήτων. διαπιστωθέντα και εισέτι υπάρχοντα ίχνη εκ προσκρούσεως βλημάτων πυροβόλων όπλων, εις μακρόν μάλιστα από του εδάφους ύψος καταδεικνύουν το έωλον του περί εκφοβιστικών βολών ισχυρισμού.
Η ύπαρξις τέλος ελευθέρων σκοπευτών, ελευθέρως εις τον χώρον του Υπουργείου κινουμένων, καθιστά ύποπτον πάσαν αντίθετον θέσιν. Διότι υπήρξεν αληθώς τραγική εν τη ενεργηθείση ερεύνη η ακόλουθος αποκάλυψις. Άτομον εν πολιτική περιβολή, φέρον κόμην μακράν και γενειάδα, εκράτει μακρύκανον πυροβόλον όπλον και ου μόνον ελευθέρως και ανεμποδίστως ως εις οικείον και γνώριμον χώρον, εκινείτο μεταξύ των οργάνων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, αλλά και επυροβόλει δια του όπερ έφερε φονικού όπλου εκ διαφόρων σημείων σημείων του κτιρίου και από της ταράτσας, αλλά και εκτός αυτού, κατά του πλήθους ή και μεμονωμένων διαδηλωτών προς το Πολυτεχνείον και την οδό Αβέρωφ. Τα στοιχεία ταυτότητος και η κακούργος συμπεριφορά του αδιστάκτου τούτου φονέως βεβαιούνται εκ των συλλεγεισών αποδείξεων ( οράτε καταθέσεις υπʼ αρ. 25, 151, 181, και 251 ).
Από της 20.00 ώρας περίπου ήρχισεν η εντός και εκτός του Πολυτεχνείου ρίψις βομβίδων δακρυγόνων υπο της Αστυνομίας, ενώ η ψυχραιμία και η υπευθυνότης είχον εγκαταλείψει πολλά από τα κατώτερα ιδία, όργανα της. Ου μόνον εκτύπων ανηλεών και βαναύσως τους διαδηλωτάς, σοβαράς προκαλούντες εις τούτους κακώσεις, αλλά και επυροβόλουν δια των όπλων των ( καταθέσεις υπʼ αρ. 209, 227, 228, και 258 ). Και είναι εύκολον να κρίνη τις και να παρακολουθήση την κατεύθυνσιν των υπο την δόνησιν παρομοίων ψυχικών εκρήξεων εξαπολυομένων βολίδων! Εις έτερα σημεία των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας πυραί ηνάπτοντο, οχήματα μετακινούντο και ανετρέποντο, οδοφράγματα ανεγείροντο, φθοραί και καταστροφαί περιουσιών προεκαλούντο. Και μέσα εις τον ορυμαγδόν αυτόν της καταστροφής και του ελλοχεύοντος θανάτου έπιπτον οι πρώτοι νεκροί και τραυματίαι.
Είναι έργον δικαιοσύνης δε εξ υπαρχής να τονισθή ότι η τραγωδία δεν υπήρξεν μονόπλευρος και δεν εβάρυνεν μόνον το άοπλον πλήθος και τους νέους διαδηλωτάς, διότι υπήρξαν και περιπτώσεις τραυματισμού αστυνομικών.
Κατά δεκάδας οι τραυματίαι διακομίζονται εις τον πρόχειρον υγειονομικόν σταθμόν του Πολυτεχνείου και εκείθεν προς τον Σ Α Β και το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών. Πολλοί δε εξ αυτών εισήρχοντο εις τας γύρωθεν κατοικίας όπου ευγενείς συνάνθρωποι τους περιέθαλπον και προσέφεραν τας υπηρεσίας των. Είχεν αρχίσει ήδη η κίνησις των ασθενοφόρων. Δεν υπήρξεν όμως αναμενομένη, ούτε ανάλογος προς το μέγεθος της καταστροφής. Δισταγμός, επιφυλακτικότης, φόβος; Ίσως, διότι και ασθενοφόρα εβλήθησαν και παρημποδίσθησαν υπο ομάδων πολιτών και της Αστυνομίας να εκτελέσουν το έργον των ( καταθέσεις υπʼ αρ. 68 και 227 )
Άγνωστον τι ακριβώς επηρέασεν την βούλησιν υγειονομικώς υπευθύνων. Υπήρξαν όμως και ενθαρρυντικοί εξαιρέσεις διακακριμένων πράξεων φιλαλληλίας και ανθρωπισμού. Ιατροί των γύρω περιοχών προσέτρεξαν εις το Πολυτεχνείον, υπείκοντες εις την φωνήν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος, άγνωστοι και ανώνυμοι ιδιώται κινητοποιούνται, αδελφοί νοσοκόμοι δια να προσφέρουν τας υπηρεσίας των και παραλάβουν τραυματίας.
ʽΟτε όμως ήρχισεν η διακομιδή των πρώτων τραυματιών, εις το Ρυθμιστικόν Κέντρο Αθηνών η ανθρώπινη βαρβαρότης έδειξε το αληθές προσωπείον της, ημαύρωσε και διάσυρε πάσαν έννοιαν φιλαλληλίας και ανθρωπισμού. Οι τραυματίαι δεν απετέλουν εκεί αντικείμενον περιθάλψεως και μερίμνης, αλλά στόχον κανιβαλλικών εκδηλώσεων εκ μέρους ευάρυθμων, εκ των αυτόθι υπηρεσιακώς ευρισκομένων , αστυνομικών υπαλλήλων, υπο τας ευλογίας και παροτρύνσεις του τότε διοικητικού Διευθυντού του Νοσοκομείου, όστις κραδαίνων παρανόμως περίστροφον, υβρίζων και απειλών και βλασφημών, περιεφέρετο εις τους χώρους του Νοσοκομείου ενσπείρων τον τρόμον ( οράτε και κατάθεσιν του ιδίου ).
Υβρίζοντο αναιδώς και εκακοποιούντο βαναύσως ου μόνον οι τραυματίαι αλλά και οι συνοδοί των. Και υπήρξαν πολλοί περιπτώσεις βαρυτάτων τραυματισμών, υπο των «γενναίων» αυτών αστυνομικών προκληθέντων. Το ανήκουστον όμως και φοβερόν είναι ότι εδολοφονήθη άνθρωπος εν ψυχρώ εκ της κακουργίας των ταύτης: «Γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής – κατατίθεται υπο υπαλλήλου του Ρυθμιστικού (κατάθεσις υπ αρ. 78) – ένας νέος άνθρωπος ήλθε στο Ρυθμιστικό, ζητώντας πληροφορίες για τους δικούς του. Πέσανε επάνω του τρεις αστυφύλακες που ήσαν στο Ρυθμιστικό και τον κομμάτιασαν κυριολεκτικώς στο ξύλο με αποτέλεσμα να πεθάνη. Τον μετέφεραν εν συνεχεία, στον νεκροθάλαμον ».
Του τραγικού περιστατικού υπήρξαν και άλλοι αυτόπται, οι οποίοι καταθέτουν ομοίως και αποκαλύπτουν μερικούς εκ των δολοφόνων (καταθέσεις υπʼ αρ. 69, 70, 77, 79, 86 και 94 ). Ιατρός χειρουργός Ρυθμιστικού καταθέτει ότι υπέκυψεν εις τας χείρας του τραυματίας δια πυροβόλου όπλου, συνεπεία βαρείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως εκ ξυλοδαρμού (κατάθεσις υπʼ αρ. 86). Και υπάλληλος του ιδίου Νοσοκομείου τονίζει ότι το « το θέαμα ήταν φοβερό και μας έκανε να ντρεπόμαστε για την κατάντια μας » ( κατάθεσις υπʼ αρ. 79 ). Εν όψει της θλιβερός ταύτης πραγματικότητας οι μεν ιατροί εφυγάδευσαν τους τραυματίας ή κατεσκεύασαν ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητός των, .ίνα αποφύγουν ούτοι τας εν συνεχεία βεβαίας κακοποιήσεις των, οι δε τραυματίαι απέφευγαν να μεταβούν εις Νοσοκομεία ή Κλινικάς.
Και ούτω την εντροπήν, περί ης η ανωτέρω κατάθεσις, διεδέχθη ο φόβος των ασθενών και η εκ των Ναών της Υγείας απομάκρυνσίς των! Δείγμα και τούτο της πολιτιστικής εξελίξεως μιας εποχής. Ποία όμως ήτο η εξέλιξις των γεγονότων κατά την ημέραν ταύτην υπο άποψιν υπευθύνου αντιμετωπίσεώς των. Περί ώραν 11.00 πραγματοποιείται σύσκεψις εις το γραφείον του Πρωθυπουργού, παρισταμένων των Αντιπροέδρων της Δημοκρατίας της Κυβερνήσεως, των Υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξεως, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και του Αρχηγού της Αστυνομίας.
Μετά 10λεπτον προσέρχεται εις την σύσκεψιν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και κατά την σύσκεψιν ταύτην αποφασίζεται καθʼ α υπευθύνως υπο τότε Κυβερνητικών παραγόντων υποστηρίζεται και κατατίθεται, ότι επʼ ουδενί λόγω θα εχρησιμοποιούντο όπλα, αν πρεβάλλετο αντίδρασις και μόνον εν εσχάτη ανάγκη θα επετρέπετο η χρήσις δακρυγόνων, απαγορευμένης όμως της ρίψεως τούτων εντός του Πολυτεχνείου. Η δια των γεγονότων όμως αναφανείσα ακολούθως πραγματικότης παρουσιάζεται άντικρυς αντίθετος των εκτεθέντων θεωρητικών εξορκισμών, διότι ισχυροί στρατιωτικοί δυνάμεις εκλήθησαν, χρήσις όπλων εγένετο και αληθής βομβαρδισμός δια δακρυγόνων των εντός του Πολυτεχνείου έλαβε χώραν. Και εις το ανάκυπταν εύλογον, εκ των ανωτέρω ερώτημα δίδεται η ακόλουθος – υπο του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας – απάντησις: « Αι υπάρχουσαι αστυνομικοί δυνάμεις,, παρά την ενίσχυσιν της Χωροφυλακής, δεν ηδύνατο να ανταποκριθούν δια την αποκατάστασιν της Τάξεως.
Ενημερώθη σχετικώς το γραφείον του Προέδρου Δημοκρατίας ( ταξίαρχος Παρασκευάς Ιωαννίδης ), όστις μετʼ ολίγον και περί ώραν 23.15 μοι ανεκοίνωσε τηλεφωνικώς ότι απεφασίσθη υπο του Προέδρου της Δημοκρατίας η ενίσχυσις των αστυνομικών δυνάμεων υπο των Ενόπλων Δυνάμεων, ήτοι δια τριών ή τεσσάρων αρμάτων μάχης, άτινα δια της εντυπωσιακής εμφανίσεως των και μόνον εις τον χώρον του Πολυτεχνείου, θα εξηνάγκαζον ψυχολογικώς τους εντός ευρισκομένους να εγκαταλείψουν τας αίθουσας και το προαύλιον του Ε Μ Π » (οράτε κατάθεσιν ανωτέρω). Και ούτω η εις αδυναμίαν ευρισκομένη Αστυνομία δεν συνειδητοποιεί η ιδία την ανάγκην της ενισχύσεως της, αλλά της εμπνέεται άνωθεν και διατάσσεται να διαβιβάση το έγγραφον ίνα πληρωθή ο τύπος του νόμου, διότι – ως επιλέγει εις την κατάθεσίν του ο τότε Διευθυντής της Αστυνομίας – « είχεν απεφασισθή προ πολλού η επέμβασις του Στρατού και τα άρματα, ότε εγώ υπέγραφα ήσαν έτοιμα, ή και εκινούντο» (οράτε κατάθεσιν) και προς την άποψιν ταύτην πλήρως στοιχείται και η υπο του τότε Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων λαμβανομένη θέσις έναντι των γεγονότων (οράτε κατάθεσιν).
Εύγλωττοι και αληθώς αποκαλυπτικοί δια την έρευναν αι προεκτεθείσαι λογικοί και πραγματικοί αντιθέσεις! Yποβάλλει πράγματι, κατά διαταγήν του Αρχηγού, ο Διευθυντής της Αστυνομίας την 23.30 ώραν το υπʼ αριθμόν Β 34258 Φ0025 / 16 -11 – 1973 έγγραφον του προς την Α Σ Δ Ε Ν προς παροχήν αναλόγου ενισχύσεως, συμφώνως τω υπʼ αριθ. 341 κανονισμώ «περί της εν πόλεσι και φρουρίοις υπηρεσίας των στρατευμάτων (Β. Δ. απο 4-9-1949)».
Και η προς ψυχολογικόν εκφοβισμόν αποβλέπουσα ανάλογος αύτη ενίσχυσις το μεν διέτρεξαν όλα τα από του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι του Σ Δ Α ιεραρχικώς ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια, το δε περιελάμβανε τας ακολούθους στρατιωτικάς δυνάμεις: α) Μίαν διλοχίαν του 28ου συντάγματος, εδρεύοντος εν Χαϊδαρίω με 10-12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του Κ Ε Β Ο Π.Ηκίνησις των μονάδων τούτων προς τα στρατόπεδα: Αυξεντίου, Σταθμού Λαρίσης και 951 Λόχου Ε Σ Α διετάχθη την 21.30 – 22.00 ώραν.
(Ο τοιούτος χρόνος κινήσεως επιβεβαιοί το ανωτέρω κατατεθέν υπο του τότε Αστυνομικού Διευθυντού Αθηνών ), β) Δυνάμεις καταδρομών και δη την Διοίκησιν του συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, 1ην και 2αν μοίραν Αλεξιπτωτιστών, τμήμα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών μετά τεθωρακισμένων ομοίως οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Η κίνησις των τμημάτων τούτων διετάχθη περί την 23.00 ώραν και γ) Ουλαμούς αρμάτων μάχης του Κ Ε Τ Ο,ανήκοντος πιθανώς εις την 30ην Ε Μ Α. Ο συντονισμός κινήσεως των δυνάμεων τούτων ανήκεν εις τον Διοικητήν της Α Σ Δ Ε Ν, όστις και ώρισε Συνταγματάρχην ως επικεφαλής δια την επι τόπου εφαρμογήν των διαταγών του. Αποστολή του, ως αύτη προσδιορίζεται υπο του τότε Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, ήτο η εν συνεργασία μετά του Διευθυντού της Αστυνομίας αποκατάστασις της τάξεως και η εκκένωσις του Πολυτεχνείου.
Ο τρόπος εκτελέσεως της αποστολής ταύτης εναπέκειτο εις την διακριτικήν του ευχέρειαν κατʼ ορθήν εκτίμησιν της ην αντιμετώπιζε καταστάσεως, εντός των πλαισίων πάντοτε του κυρίως επιδιωκομένου ψυχολογικού επηρεασμού και της μη χρήσεως όπλων. Εβεβαιώθησαν πλήρως υπο της ενεργηθείσης ερεύνης τα στοιχεία ταυτότητητος απάντων των επικεφαλής των ανωτέρω στρατιωτικών τμημάτων Αξιωματικών, ως και του υπό του Διοικητού της Α Σ Δ Ε Ν ορισθέντος Συνταγματάρχου ως συνδέσμου, μεταξύ αυτού και της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αθηνών (περί των στοιχείων τούτων και πάντων των εκτεθέντων οράτε καταθέσεις υπʼ αρίθ. 105, 110, 133 και 164 έως και 72, 76, 116 και 159).
Ε ) ΣΑΒΒΑΤΟΝ,
17 – 11 - 1973
Οδηγούμεθα ήδη ραγδαίως εις την λύσιν του δράματος. Περί το μεσονύκτιον της Παρασκευής, 16-11-73, αι μεν αστυνομικοί δυνάμεις έχουν αποκλείσει το οικοδομικόν τετράγωνον του Πολυτεχνείου. Το τριήμερον των συνεχών συγκρούσεων και ο κάματος έχουν υπερφορτίσει μέχρις εκρηκτικότητας την ψυχολογίαν των συμμετεχόντων εις την επιχείρησιν αστυνομικών υπαλλήλων.
Περί την 01.30 ώραν του Σαββάτου, 17-11-73, τα εκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κατερχόμενα άρματα εστάθμευσαν εις την πλατείαν Αιγύπτου, ενώ όγκος διαδηλωτών ευρίσκετο εις το ύψος των προ του Ο Τ Ε κτισμάτων και καθʼ όλον το πλάτος της Λεωφόρου Πατησίων. Νεαρός Αξιωματικός αγνώστου ταυτότητος, κατελθών ενός των αρμάτων μετά του οπλοπολυβόλου του, τοποθετείται εις το μέσον της Πατησίων και υβρίζων πυροβολεί προς την κατεύθυνσιν των διαδηλωτών ( οράτε κατάθεσιν υπʼ αριθμ. 49 ). Και καθʼ όλην όμως την εντός της πόλεως διαδρομήν των αρμάτων ρίπτονται πυροβολισμοί εξ αυτών. «Διεπίστωσα μετʼ εκπλήξεως – καταθέτει ο τότε Διευθυντής της Αστυνομίας – ότι τα άρματα ήσαν ουχί 2 αλλά ευάριθμα.
Μερικά τούτων εκινήθησαν επι των πέριξ του Πολυτεχνείου οδών, έρριπτον δε ριπάς πολυβόλων. Τελικώς παρετάχθησαν προ του Πολυτεχνείου με ανημμένους τους προβολείς και τα πολυβόλα εστραμμένα προς το Πολυτεχνείον. Ερρίπτοντο παρʼ αυτών εκφοβιστικαί βολαί. Επλησίασα Αξιωματικόν και του είπον ότι ο πυροβολισμός είναι επικίνδυνος δια τους εις τας παρυφάς του Λυκαβηττού και του λόφου Στρέφη κατοικούντας. Μου απάντησε: «Μην ανησυχείς είναι άσφαιρα». Ο ίδιος όμως ακολούθως επείσθη εκ της αποκοπής ηλεκτροφόρων συρμάτων των τρόλεϊ, ότι ήσαν ένσφαιρα! (οράτε κατάθεσίν του υπʼ αριθ. 84).
Την 01.45 ώραν τα άρματα ενούνται εις τον προ του Πολυτεχνείου χώρον και αι μονάδες καταδρομών τοποθετούνται καταλλήλως. Οι ισχυροί προβολείς των αρμάτων καταυγάζουν ολόκληρον την περιοχήν του Πολυτεχνείου και οι εντός αυτού εγκλεισμένοι αναρτώνται επι των κιγκλιδωμάτων και χειροκροτούν τους στρατιώτας ρίπτοντες διάφορα συνθήματα, όπως «αδέλφια μας φαντάροι, είμαστε άοπλοι, μη μας χτυπάτε, κ.ά.». Και άρχονται οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωποι των σπουδαστών, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αυτών, προέρχονται περί ώραν 02.30 εις την κεντρικήν πύλην του Πολυτεχνείου.
Δηλούν ότι αποδέχονται την άμεσον και ειρηνικήν εκκένωσιν, υπο την εγγύησιν όμως και παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης, των καθηγητών των, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και του τύπου. Προσπαθούν να αποφύγουν την μετά βεβαιότητας αναμενομένην κακοποίησιν και επιζητούν να σωθούν. Οι όροι των όμως απορρίπτονται και ακολουθεί ημίωρον περίπου εκνευρισμού, απειλών, αγωνίας, φόβου και απογοητεύσεων. Κατά τον ίδιον χρόνον εις τον προ του Πολυτεχνείου χώρον, έμπροσθεν του ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ, ευρίσκοντο ο Υποστράτηγος Διοικητής της ΣΔΑ, ο Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών. Ουδείς όμως εκπρόσωπος της πνευματικής ηγεσίας του τόπου είναι παρών.
Και οι εγκλεισμένοι, ατακτήσαντες έστω, νέοι αισθάνονται ανασφαλείς, διότι πάντας τους εκτεθέντας θεωρούν διώκτας και αντιπάλους των. Ήτο ανάγκη επομένως οίκοθεν να ληφθή παν μέτρον διασφαλίσεως της ειρηνικής και αναίμακτου εξόδου. Πέραν όμως και ανεξαρτήτως οιασδήποτε πολιτικής, ηθικής και κοινωνικής δεοντολογίας ως εκ της φύσεως των εκδηλώσεων και της συμμετοχής νέων εις ταύτας, επεβάλλετο να τηρηθούν απαρεγκλίτως τα νόμιμα. Και ήσαν ταύτα τα υπό του Ν. Δ. 794 / 1971 και του Β. Δ. 269 /1972 προσδιοριζόμενα : διάλυσις της παρανόμου ή εξελθούσης του σκοπού της δημοσίας συναθροίσεως υπο της Αστυνομίας δια της χρήσεως όλων των
-κατʼ εκτίμησιν της καταστάσεως- προσφορών προς τον σκοπόν τούτον μέσων, παρουσία όμωςκαι μετά γνώμην των εκπροσώπων της Διοικητικής και Δικαστικής Αρχής ήτοι του Νομάρχου και Εισαγγελέως Πρωτοδικών. Και τα νόμιμα ταύτα δεν ετηρήθησαν. Διʼ ο και και επί του σημείου τούτου εζητήθησαν σαφείς διευκρινίσεις από τον έχοντα την κατά νόμον ευθύνην της αντιμετωπίσεως των γεγονότων τότε, Αστυνομικόν Διευθυντήν Αθηνών, όστις και κατέθεσεν τα ακόλουθα:
«Επικειμένης της ενεργείας μας προς εκκένωσιν του Πολυτεχνείου, ητησάμην δια του ασυρμάτου την αποστολήν επιτόπου του Εισαγγελέως και του Νομάρχου. Έλαβα μετʼ ολίγον την απάντησιν του Κου Αρχηγού, ότι ούτοι δεν ανευρίσκονται και ότι οφείλω να ενεργήσω άνευ της παρουσίας αυτών. Τούτο ανέφερα και εις τον παριστάμενον Γενικόν Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ. Χαράλαμπον Παπαδόπουλον, ο οποίος προφορικώς μου έδωσε την εντολήν να ενεργήσω “ανευ της παρουσίας των ειρημένων”.
Πλήρως όμως εβεβαιώθη ότι ο Εισαγγελεύς από ενωρίς ευρίσκετο εις τους τόπους των επεισοδίων και εις την Αστυνομικήν Διεύθυνσιν και ειδικώς ερωτηθείς υπήρξεν ανενδοιάστως και απεριφράστως αντίθετος προς πάσαν σκέψιν παραβιάσεως του Πανεπιστημιακού ασύλου (οράτε συμπληρωματικήν κατάθεσιν Δασκαλοπούλου). Αι εντεύθεν προκύπτουσαι διαπιστώσεις και η κατά την αντιμετώπισιν των διαδηλωτών εν τω Υπουργείω Δημοσίας Τάξεως εφαρμοσθείσα τακτική, ως ανωτέρω αύτη λεπτομερώς εξετέθη, καταδεικνύουν σαφώς τας πολλαπλάς παραβιάσεις του Νόμου και το κατά την αντιμετώπισιν των γεγονότων κρατήσαν πνεύμα αυτοσχεδιασμού και αυθαιρεσίας.
Διότι ο νόμος είναι σαφής και η απαιτουμένη υπʼ αυτού παρουσία του Νομάρχου και του Εισαγγελέως δεν είναι στοιχείον διακοσμητικόν, αλλʼ ενέχει σημασίαν ουσιαστικήν, εφʼ όσον « μετά γνώμην αυτών » διατάσσεται η διάλυσις της συναθροίσεως. Και δεν δύναται να υποστηριχθή ότι συνέτρεχαν προϋποθέσεις της παρ. γ του αρθρ. μόνου Β. Δ. 269 /72, ήτοι ότι επρόκειτο περί περιστάσεως κατεπειγούσης και παρίστατο άμεσος κίνδυνος διασαλεύσεως της τάξεως, καθʼ ας επιτρέπεται η εν απουσία των ανωτέρω εκπροσώπων της Διοικήσεως και της Δικαιοσύνης ενέργεια. Διότι το τριήμερον των γεγονότων αφαιρεί εξ αυτών πάσαν έννοιαν κατεπείγοντος, τούθʼ όπερ και κατενοήθη υπο των υπευθύνων, διʼ ο και εκλήθη αρχικώς ο Εισαγγελεύς και ήτο δεδομένη, γνωστή σε τοις πάσιν, η κατά την διαδρομήν ταύτην παρουσία Εισαγγελέως.
Αποδεικνύεται τούτο εκ των εκτεθέντων και πιστοποιείται εκ των ανταλλαγέντων σημάτων μετά του κέντρου αμέσου δράσεως της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αθηνών, καθʼ α περί ώραν 02.30 της 17-11-73 ευρίσκετο εις τι σημείον του γύρωθεν χώρου Αντιεισαγγελεύς Πρωτοδικών ως εκπρόσωπος του Εισαγγελέως. Εις τα εκτεθέντα προσθετέον εισέτι ότι η δοθείσα εντολή προς τον Διευθυντήν της Αστυνομίας παρά του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων και του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως είναι παράνομος και εντεύθεν δεν καλύπτει αυτόν, διότι κατά την ρητήν επιταγήν της παρ. δ΄ της ως είρηται διατάξεως η μετά χρήσεως των όπλων, έστω και προς εκφοβισμόν, διάλυσις συναθροίσεων επικινδύνων δια την ζωήν και σωματικήν ακεραιότητα των συμμετεχόντων εις ταύτας, επιχειρείται πάντοτε και μόνον παρουσία και μετά γνώμην του Νομάρχου και του Εισαγγελέως, μη παρεχομένης ενταύθα της ευχέρειας ως κατά την παρ. γ΄ της άνευ αυτών ενεργείας!
Ταύτα, όμως πάντα προϋπέθετον ειλικρίνειαν προθέσεων, μετά συνέσεως, ψυχραιμίας και υπευθυνότητας εκδηλουμένων. Και δυστυχώς δεν συνέτρεξαν αι στοιχειώδεις αύται προϋποθέσεις αλλά το όλον πρόβλημα αντιμετωπίσθη υπο μορφήν στρατιωτικής επιχειρήσεως, αι κρισιμώτεραι φάσεις της οποίας εκτυλίσσονται εν απουσία, ως μη έδει, των εκπροσώπων της Διοικήσεως και της Δικαιοσύνης και βεβαίως ου μόνον άνευ γνώμης αυτών, αλλά και παρά την ρητώς εκφρασθείσαν αντίθετον γνώμη του Εισαγγελέως δια τον σεβασμόν του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων Αξιωματικός, αντί να προσφέρη την βοήθειάν του εις τον έχοντα την ευθύνην της όλης ενεργείας Διευθυντήν της Αστυνομίας Αθηνών, τον καταργεί και ενεργεί αυτοβούλως.
Έκτοτε η Αστυνομία δεν έχει την πρωτοβουλίαν των κινήσεων, αλλʼ ακολουθεί και αι προβλέπουσαι και ρυθμίζουσαι το πρόβλημα της συνεργασίας στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας αγνοούνται και παραβιάζονται. Διότι κατά τας παρ. 121 και 128 του Κανονισμού της εν πόλεσιν Υπηρεσίας των Στρατευμάτων, τα μεν στρατεύματα τίθενται υπο τας διαταγάς ή εις την διάθεσιν του προϊσταμένου της Δημοσίας Ασφαλείας ή του Διοικητού Χωροφυλακής, έχοντος πλήρη της ευθύνην απέναντι της Διοικητικής Αρχής δια την λήψιν πάντων των ενδεικνυομένων μέτρων προς τήρησιν της τάξεως και πρόληψιν των ταραχών, η εκτίμησις δε της ανάγκης προσφυγής εις την χρήσιν των όπλων παρά των προς τήρησιν της δημοσίας τάξεως προσεπικαλουμένων στρατευμάτων και η πρωτοβουλία της τοιαύτης ενόπλου επεμβάσεως, ανήκει εις την Διοικητικήν Αρχήν, αντιπρόσωπος της οποίας μεταβαίνει εις τον τόπον της συγκεντρώσεως.
Και αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας ταύτης υπήρξεν η αναστάτωσις, η σύγχυσις, η ανωμαλία και η εμφανής παρανομία, ως το σοβαρώς υπο της ερεύνης πιθανολογηθέν ότι Συνταγματάρχης του Στρατού εξετέλεσε εν ψυχρώ νέον ηλικίας 17 ετών έμπροσθεν του Πολυτεχνείου (οράτε καταθέσεις υπʼ αριθ. 99 και 242 ένθα και τα στοιχεία ταυτότητος του Συνταγματάρχου αυτού).
Την 02.43 ώραν τάσσεται μικρά, ίσως 15λεπτος προθεσμία εις τους σπουδαστάς δια να εξέλθουν. Μερικοί εκ των εγκλείστων ήρχισαν να απασφαλίζουν την είσοδον και τελικώς το επέτυχαν. Εδυσχεραίνετο όμως η έξοδος διότι όπισθεν της πύλης είχεν τοποθετηθή και ευρίσκετο αυτοκίνητον Μερσεντές. Και ενώ η μεν πρόθεσις των εγκλείστων προς έξοδον είχε καταστή εμφανής, προσπάθεια δε, κατεβάλλετο δια την απομάκρυνσιν του φράσσοντας την πύλην αυτοκινήτου, ανυπόμονος Ίλαρχος, αυτόθι ιστάμενος απώλεσε την ψυχραιμίαν του και εν οργή ανεφώνησεν : «Τσογλάνια ρεζιλεύετε το στράτευμα….» και αμέσως έδωσε την διαταγήν της εισόδου (οράτε κατάθεσιν του τότε Διευθυντού της Αστυνομίας - υπʼ αριθ. 84).
Το άρμα εκινήθη μετά δυνάμεως, συνεκλόνισε την πύλην, κατέστρεψε τους μαρμάρινους κίονας της εισόδου, συνέτριψε και κατέρριψε την εξώθυραν και ακολούθως κυριολεκτικώς ισοπέδωσεν το προεκτεθέν αυτοκίνητον, εισελθόν εις βάθος 10 περίπου μέτρων εντός του προαυλίου του Πολυτεχνείου. Δημοσιογράφος, επί ενός των κιόνων ευρισκόμενος, κατεκρημνίσθη μετʼ αυτού εις το έδαφος, τραυματισθείς ελαφρώς (κατάθεσις υπʼ αριθ. 172), νεαρός σπουδαστής επί των κιγκλιδωμάτων της πύλης ιστάμενος εκτινάσσεται, άγνωστον που ενώ σιδηρούν αντικείμενον συνθλίβει τους πόδας νεαράς σπουδάστριας (κατάθεσις υπʼ αριθ. 83). Και εις το αγωνιώδες ερώτημα περί του εάν συνεθλίβησαν ή ετραυματίσθησαν άνθρωποι εκ της εισόδου του άρματος διάφορα και αντίθετα προέκυψαν εκ της ερεύνης στοιχεία.
Οι παριστάμενοι τότε επικεφαλής των δυνάμεων, στρατιωτικών και αστυνομικών, αρνητικήν, μετά κατηγορηματικότητος μάλιστα, δίδουν εις το ερώτημα τούτο απάντησιν (οράτε καταθέσεις), έτερος όμως αυτόπτης, δημοσιογράφος αυτός, καταθέτει τα εξής: «Προσποιούμενος τον αδιάφορον ρώτησα έναν αστυνομικόν: Τι έγινε; Πατήσαμε πολλούς; Μου απάντησε: Δεν βαριέσαι μόνον δυο – τρεις αλήτες».
Και εις έτερον σημείον της καταθέσεως του προσθέτει: «Καθώς προχωρούσα σαστισμένος, λίγο έλειψε να σκοντάψω πάνω σε ένα σώμα που ήταν πεσμένο δίπλα από την Μερσεντές. Δύο μέτρα πιο πέρα ήταν πεσμένος άλλος ένας φοιτητής» (Κατάθεσις υπʼ αριθμ. 218 και 81 και 82). Αι τελευταίοι αύται καταθέσεις έχουν βεβαίως υπέρ αυτών την λογικότητα των πραγμάτων, όταν ληφθεί υπʼ όψιν, ότι το άρμα εκινήθη αιφβιδίως και μετά δυνάμεως, καθʼ ον χρόνον συνεχίζοντα αι διαπραγματεύσεις και πλήθος σπουδαστών ευρίσκοντο επί των κιγλιδωμάτων ή όπισθεν αυτών και εν επαφή σχεδόν προς την πύλην. Παραμένει, όμως, μόνον λίαν πιθάνη και ανεπιβεβαίωτος.
Ομάς Αξιωματικών και άνδρες της δυνάμεως καταδρομών, ακολουθούντες το άρμα εισέρχονται εις το Πολυτεχνείον πυροβολούντες. Έντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβέραν αγωνίαν. Και άρχεται ακολούθως η έξοδος. Οι εγγύς της κατακρημνησθείσης πύλης ευρισκόμενοι εξέρχονται πρώτοι. Οι περισσότεροι, όμως, πηδούν εκ των παραθύρων και των κιγκλιδωμάτων. Υπό την πίσην πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρα κιγλιδωμάτων. Και δια του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Κατευθύνονται προς όλα τα σημεία, απομακρυνόμενοι. Νέον, όμως, διʼ αυτούς αρχίζει μαρτύριον. Ύβρεις κατʼ αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται.
Πολλοί εκ των κατωτέρων Αστυνομικών Υπαλλήλων, ως ετονίσθη ήδη, είχον απολέσει την ψυχραιμίαν των. Εις μάτην οι Αρχηγός και Διευθυντής της Αστυνομίας διατάσσουν να μην προβαίνουν εις βιαίας εκδηλώσεις κατά των εξερχόμενων. Πολλοί Αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθεία η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τους αποκαλούν με συγκίνησιν. Έμπροσθεν με την πύλη του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν δια να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπάθεια των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων. Απομακρυνόμενοι, όμως, του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τους αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους κτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους κτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατʼ αυτών (καταθέσεις υπʼ αριθμ. 84α και 225), ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πυροβόλον (κατάθεσις υπʼ αριθμ. 199).
Εις την συμβολήν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητήν Πανεπιστημίου, την σύζυγον του και νεαρόν σπουδαστήν διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο Καθηγητής – ιατρός και η σύζυγος του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή (οράτε καταθέσεις υπʼ αριθμ. 30, αλλά και του τότε Διευθυντού της Αστυνομίας περί του ρόλου των ανδρών της ΕΣΑ γενικότερων κατά τα επισόδεια της επταετίας και ειδικότερον εις τον Πολυτεχνείον). Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργων των (στοιχείον προκύπτον έκτων μαγνητοταινιών και κατάθ. Υπʼ αριθμ. 31), ενώ ομάδες ανεύθυνων και ανωνύμων «τραμπούκων» και επικυνδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου.
Και εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών των αιματηρών αυτών γεγονότων. Ειδικώς δέον ενταύθα να σημειωθή ότι πολλά εκ των ριφθέντων βλημάτων ήσαν της κατηγορίας των εκρηκτικών τοιούτων ντουμ – ντουμ (κατάθ. Υπαʼ αριθμ. 122). Τη εντολή του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων ενεργούνται ακολούθως συλλήψεις «των πρωταιτίων και υπευθύνων». Και επειδή ήτο αδύνατον να επισημανθούν οι πρωταίυιοι και υπεύθυνοι ούτοι εις το πλήθος των εξερχόμενων συνελήφθησαν 866 άτομα και μετήχθησαν αρμοδίως! Τέλος η όλη επιχείρησις λήγει για της εν άσμασιν αποχωρήσεως (κατάθεσις υπʼ αριθμ. 224 και 227).
Μετά τινας ώρας κυρήσσεται ο στρατιωτικός νόμος και νέον ανοίγει κεφάλαιον δολοφονιών και αιμάτων. Αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ ανύποπτους διαβάτας, ενώ τα επί των κεντρικών αρτηρίων των Αθηνών κινούμενα άρματα μάχης σκορπίζουν τον θάνατον. Οι επʼ αυτών πυροβοληταί ασκούνται εις την σκοποβολήν επί κινουμένων ανθρωπίνων στόχων. Πυροβολούντες κατά τρόπον σκληρόν και ανάγλητον. Οι επί του κτιρίου του ΟΤΕ, της οδού Πατησίων, εγκατεστημένοι στρατιώται πυροβολούν, προς πάσαν κατεύθυνσιν και δύο (2) τουλάχιστον νεκροί συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων των (οράτε κατωτέρω ειδικόν κεφάλαιον).
Νεαρός Ανθυπίλαρχος, εις τα ανωτέρω περιπολίας των αρμάτων συμμετασχών, εκόμπαζε μεταξύ των συναδέλφων του Αξιωματικών, δίοτι «πολλούς εγάζωσε και μια κοπέλα την έκοψε στη μέση»! τα στοιχεία τατότητος του Αξιωματικού τούτου βεβαιούνται πλήρως υπό της παρούσης ερεύνης (κατάθ. Υπʼ αριθμ. 241 και 242). Και όμως οι υπεύθυνοι, τότε, ηγέται του στρατεύματος ουδέν ήκουσαν και τεθέντες κατά την έρευναν προ της τραγικότητος των γεγονότων εξέφρασαν την έκπληξιν των και την οδύνην των. Δείγμα μικρόν της κρατούσης κατά τας φοβέρας εκείνος στιγμάς καταστάσεως αυθαιρεσίας και ανευθυνότητος αντλείται εκ της καταθέσεως του Αστυνομικού Διευθυντού Αθηνών.
Υποστηρίζονται ούτω υπʼ αυτού, πλην άλλων και τα εξής: «Την 19ην ώραν της Κυριακής 18-11-1973 εκλήθην εις την ΑΣΔΕΝ, ίνα μετάσχω συσκέψεως. Με συνόδευσεν ο Αστυνομικός Διευθυντής Καραθανάσης. Συνεγκεντρώθημεν περί τους 15 Αξιωματικοί Αστυνομίας και Στρατού. Παρευρέθησαν και οι επικεφαλής στρατιωτικών μονάδων, εκ των διατεθέντων εις το Πολυτεχνείον. Της συσκέψεως προήδρευσεν ο Στρατηγός Μαυροειδής. Προ πάσης συζητήσεως ηγέρθην και σιεμαρτυρήθην εντόνως δια τους άσκοπους πυροβολισμούς, ειπών ότι είναι απαράδεκτον να πυροβολούν τα τανκς στο γάμο του Καραγκιόζη και να σκοτώνεται ο κόσμος. Ο Στρατηγός εθύμωσεν με την διατύπωσιν μου και με παρατήρησεν αυστηρά, προσθέσας ότι δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός μου και ότι έχει δώσει εντολήν και έχουν σταματήσει οι άσκοποι πυροβολισμοί.
Την στιγμή εκείνην ηκούσθη ριπή πυροβόλου πλησίον μας εις την περιοχή Πλάκας. Τον ηρώτησα με σχετικήν αυθάδειαν «αυτό τι είναι Στρατηγέ»;. Έγινε ωχρός και διέταξεν άμεσον έρευναν. Διεπιστώθη ότι είχεν πυροβολήσει Ανθυπολοχαγός. Επείσθην ότι άλλα διέτασσεν ο Στρατηγός και άλλα εποίουν οι υπό τας διαταγάς του»!
Ως απίθανα εμφανίζονται και είναι τω όντι απίστευτα, αλλά κατά τρόπον αναμφισβήτητον βεβαιούνται και πλήρως αποδεικνύονται! Ήσαν πολλά ομοίως τα θύματα του Σαββάτου, 17-11-1973 και της Κυριακής 18-11-1973. Το πλήθος των ληφθεισών μαρτυρικών καταθέσεων και τα συλλεγέντα έγγραφα στοιχεία παρέχουν την πλήρη επί του προκειμένου απόδειξιν. Τας αμέσως επομένως ημέρας συνελήφθησαν ο Πρύτανις του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Κονοφάγος και οι καθηγηταί: Σκουληκίδης, Βέης, Κουμούτσος και Σακελλαρίδης, επί μακρόν στερηθέντες της ελευθερίας των εις τα κρατητήρια της ΕΣΑ και εις μαρτύρια υποβληθέντες.
Ανεξαρτήτως ήδη της εκτάσεως των συγκεκριμένων ζημιογόνων αποτελεσμάτων εκ της εκτεθείσης συμπεριφοράς στρατιωτικών και αστυνομικών, δέον ιδιαιτέρως εν τω σημείω τούτω να τονισθή ότι ο επιλεγείς και εφαρμοσθείς τρόπος ενεργείας εν τη εκτελέσει της εντολής ούτε ψυχολογικόν εκφοβισμόν συνιστά, ούτε θπακοήν εις δοθείσης, δήθεν, αυστηρός διαταγάς δια μη πυροβολισμούς υποδηλοί. Και ανά μέσον του πλήθους των αντιφάσεων, αντιθέσεων και παλινωδών περί την αντιμετώπισιν του προβλήματος αγωνιώδες, αλλά και αμείλικτον ορθούται εις την ψυχήν παντός – όντος ανθρώπου – το ερώτημα: Ποία, τέλος, πάντων, ήτο η θέσις των τότε κρατούντων έναντι της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου; Διότι η πρόθεσις της ικανοποιήσεως των φοιτητικών αιτημάτων, περί ης ωμίλουν, είναι αντίθετος προς την απαγόρευσιν των φοιτητικών αρχαιρεσιών ή τις επηκολουθήσασαν απηνή καταδίωξιν.
Η απαγόρευσις παντός πυροβολισμού, ως θεωρητική εντολή, εμυκτηρίσθη δεινώς από το όργιον των ριπτομένων βολών. Ο σεβασμός του Πανεπιστημιακού ασύλου, υπέρ ου οι πάντες εκόπτοντο, εξηυτελίσθη υπό τας ερπύστριας του παραβιάσαντος τας πύλας του Πολυτεχνείου άρματος μάχης. Η περί κινήσεως τριών ή τεσσάρων μόνον αρμάτων δήθεν εντολή του τότε πανίσχυρου Δικτάτορας κατεπνίγη εις τον ορυμαγδόν του πλήθους των κατελθόντων εις το Πολυτεχνείον αρμάτων.
Ο επιδιωκόμενος δήθεν ψυχολογικός επηρεασμός μετεβλήθη εις οιονεί στρατιωτικήν επιχείρησιν εις βάρος άοπλων, η προστασία των εξερχόμενων του Πολυτεχνείου σπουδαστών δεν συμβιβάζεται με τας καταξιώσεις, τους προπηλακισμούς, τους εξευτελισμούς, τας κακοποιήσεις και το όργιον των συλλήψεων. Ο σεβασμός της αυτοτέλειας των Ανωτάτων Πνευματικών Ιδρυμάτων δια της συλληψεως και του βασανισμού Ακαδημαικών Διδασκάλων, η διατυμπανισθείσα, τέλος, με πολλήν αυταρέσκειαν, αναίμακτος επιχείρησις κατεκλύσθη από το αίμα των αθώων θυμάτων της. Διατί λοιπόν πάντα ταύτα; Διότι το τότε καθεστώς και αι όπισθεν αυτού κρυπτόμεναι τάσεις επεδίωκαν μόνον να διατηρήσουν, αντί πάσης θυσίας, την εξουσίασν οι μεν, ή να επιβούν ταύτης οι δε και εμφανώς ηδιαφόρουν δια την τύχην των φοιτητών! Και τις πταίει; Πάντες αι εξαπολύσαντες τας δυνάμεις αυτάς του ολέθρου και εμπνεύσαντες την όλην επιχείρησιν εμφανείς ή αφανείς δράσται, περί ων, όμως, κατωτέρω.
ΙΙ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Α. ΝΕΚΡΟΙ:
Βαρύς υπήρξεν ο φόρος του αίματος εις νεκρούς και τραυματίας ο καταβληθείς δια την καταστολήν της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου. Και των μεν τραυματιών τον αριθμόν, ήγγισε, μετά βεβαιότητας μάλλον, η έρευνα. Ανεξιχνίαστος, όμως, παραμένει εισέτι ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Σύντομοι κατεβλήθησαν προς την κατεύθυνσιν ταύτην προσπάθιαι και πέραν των αμέσως ή εμμέσως περιερχομένων εις γνώσιν μου έκκλησις δια του Τύπου δημοσία διετυπώθη, όπως καταγγελθώσιν ή αναφερθώσι περιπτώσεις θανάτων ή και εξαφανίσεων ατόμων συνεπεία των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Και είναι αληθές ότι ουδέν περιοτατικόν κατηγγέλθη. Δεν αντλείται, όμως εντεύθεν απόδειξις περίν ανυπαρξίας τοιούτων. Διότι κατά τη διαδρομήν της ερεύνης εβεβαιώθησαν ή και απλώς επιθανολογήθησαν περιστατικά εδραιούντα παρʼ εμοί την πεποίθησιν ότι οι νεκροί εκ των γεγονότων του Πολυτεχνείου υπήρξαν περισσότεροι των επισήμως ανακοινωθέντων. Διʼ ο και κατανοώ τα ελατήρια της σιωπής των παθόντων.
Περί πάντων τούτων, όμως, αναλυκότερων, ως ακολούθως, αφού προηγουμένως τονισθεί ότι ουδείς απολύτως εκ των σπουδαστών του Πολυτεχνείου εφονεύθη κατά το ανωτέρο τριήμερον (οράτε υπʼ αριθμ. 33437/11.10.74 έγγραφον της Συγκλήτου του Πολυεχνείου προς υμάς).
α) Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί είναι οι ακόλουθοι:
1. Διομήδης Ιωάννου Κομνηνλος, ετών 17, μαθητής. Εφονεύθη εξώθιτου Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15΄ της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης.
2. Βασίλειος Παναγώτου Φαμέλλος, ετών 26. Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως περί ώρα 22.30΄ της 16.11.1973, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων.
3. Toril Engelend, σπουδάστρια, Νορβηγίς. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30΄ της 16.11.1973 παρʼ αγνώστου δράστου.
4. Γεώργιος Ανδρέου Σαμούρης, σπουδαστής, ετών 22. Εφονεύθη υπʼ αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11 1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλοδρομίου και Ζωσιμάδων (Κατάθεσις υπʼ αριθμ. 173).
5. Αλέξανδρος Ευστρατίου Σπαρτίδης, ετών 16, μαθητής. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.
6. Μάρκος Δημητρίου Καραμάνης, ετών 23. Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου 1 πολυκατοικίαν την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.
7. Βασίλειος Καράκας, Τούρκος υπήκοος, ετών 43. Εφονεύθη εις την Αιγύπτου περί ώραν 13.00΄ της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.
8. Δημήτριος Θεοφ. Θεοδώρας, ετων 6. Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.
9. Βασιλική Φωτίου Μπεκιάρη, ετών 17. Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 – Νέος Κόσμος οικίας της περί ώραν 12.30΄ της 17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.
10.Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15΄ της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.
11. Νικόλαος Πέτρου Μαρκούλης, ετών 25. Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.
12. Στυλιανός Αγαμ. Καραγεώργης, ετών 19, εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00΄ της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την 30.11.1973.
13. Ανδρέας Στεργίου Κουμπος, ετών 63. Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00΄ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε εις την 30.1.1974.
14. Μιχαήλ Δημητρίου Μυρογιάννης, ετών 20. Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30΄ της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν και
15. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Ετρυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40΄ της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επι της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.
β) Νεκροί πλήρως βεβαιωθέντες:
1. Σπύρος Κοντομάρης, δικηγόρος. Απεβίωσεν τας απογευματινός ώρας της 16.11.73 ευρισκόμενος επί της οδού Γεωργίου Σταύρου, συνέπεια θανατηφόρου επενέργειας των ριπτομένων της Αστυνομίας αερίων (κατάθ. υπʼ αριθμ. 93).
2. Αικατερίνη Αργυροπούλου, ετών 75. Ετραυματίσθη σοβαρώς ενώ ευρίσκετο εις την Αγ. Αναργύροις οικίαν της περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973, δεχθείσα αδέσποτον βλήμα άρματος και απεβίωσεν κατά μήνα Μάιον 1974 και
3. Δημήτριος Παπαιωάννου, ετών 60, ιδιωτικός υπάλληλος. Απεβίωσεν την μεσημβρίαν της 17.11.1973 εκ προσφάτου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά την ιατροδικαστικήν έκθεσιν σοβαρώς όμως, υπό της συζύγου του αμφισβητούμενης και υποστηρίζουσας ότι ο σύζυγος της απεβίωσεν είτε βληθείς διʼ όπλου, είτε υποστάστάς συγκοπήν εκ των ριπτομένων αερίων, καταθεσάσης δε ότι μόνον εις το Νεκροταφείον της επετράπη να πλησιάσει απλώς και να ατενίσει το πρόσωπον του νεκρού συζύγου της.
γ) Νεκροί βασίμως προκύπτοντες:
1. Ο ιατρός – χειρούργος Γεώργιος Γρηγοριάδης, μετά λόγου γνώσεως καταθέτει ότι ο ίδιος προσωπικώς αντελήφθη και διεπίστωσεν ιατρικώς τον θάνατον (2) δύο αγνώστων νέων, πληγέντων: Του μεν ενός εις την πλατείαν Βικτωρίας περί ώραν 11.00΄ της 17.11.1973 δια βλήματος περιστρόφου υπό Ανθυπασπιστού της Χωροφυλακής ριφθέντος, του δε ετέρου εις την οδόν Γʼ Σεπτεμβρίου περί ώραν 12.00΄ της 18.11.1973 δια βλήματος διερχομένου άρματος (κατάθ. υπʼ αριθμ. 25).
2. Η μάρτυς Παναγ. Παπακυριακού καταθέτει περί θανάσιμου τραυματισμού μικράς κορασίδος ηλικίας 9 περίπου ερών, εις την γωνίαν των οδών Πατησίων και Κλωναρίδου περί ώραν 14.00΄ της 17.11.1973 εκ βλημάτων διερχομένου άρματος, εξ ων και η ιδία ετραυματίσθη βαρύτατ (κατάθ. θπʼ αριθμ. 168).
3. Ο φοιτητής Λεωνίδας Ανωμερίτης, καταθέτει περί θανάσιμου τραυματισμού νεαράς μαθήτριας, εντός του χώρου του Πολυτεχνείου ευρισκόμενης, περί ώρα 11.45΄ της 16.11.1973, δια βλήματος ριφθέντος εκ του εκτός του Πολυτεχνείου χώρου (κατάθ. υπʼ αριθμ. 32).
4. Ο Φαρμακοποιός Αλέξανδρος Παναγόπουλος καταθέτει ότι, ότε προ του μεσονυχτίου της Παρασκευής 16.11.1973, επεσκέφθη μετά της συζύγου του το Πολυτεχνείον προς παροχήν υπηρεσιών εις τους τραυματίας και εισήλθεν εις το αυτόθι υπάρχον πρόχειρον ιατρείον, ιδίοις όμμασιν αντελήφθη την ύπαρξιν (3) τριών εκρών και μιας γυναικός θανασίμως τραυματισθείσης, τα τραύματα των οποίων σαφώς περιγράφει. Προσθέτει δε ότι εκ μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών έλαβε την πληροφορίαν ότι είχαν και οκτώ (8) εισέτι νεκρούς, τα πτώματα των οποίων είχαν τοποθετηθεί και εφυλάσσοντο εις παρακείμενον χώρον ίνα μη υποπέσουν εις αντίληψιν των σπουδαστών και προκλήθη πανικός (κατάθ. υπʼ αριθμ. 245).
5. Περί των ανωτέρω νεκρών σαφώς καταθέτουν και σπουδασταί, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίοι και περιγράφουν με ενέργειαν τα τραύματα τα οποία έκαστος των νεκρών συναδέλφων των έφερεν (οράτε καταθέσεις υπʼ αριθμ. 41, 45 και 217). Και ναι μεν ο εις εκ των ανωτέρω μαρτύρων (217) καταθέτει και περί τα είκοσι δύο (22) πτωμάτων, άτινα ο ίδιος ούτως προσωπικός αντελήφθη, περιστατικόν όπερ δεν επεβεβαιώθη, πλην σοβαροί των κατατιθεμένων προκύπτουν ενδείξεις εκ της προεκτεθείσης καταθέσεως Αλεξ. Παναγόπουλου, όστις και αναφέρει ότι αντελήφθη θάλαμον υπό του περιβόητου Πίμπα – πράκτορας της ΚΥΠ (κατάθ. υπʼ αριθμ. 29 και 176 μετά μαγνητοταινίας) – φρουρούμενον, εις ον υπήρχον άνθρωποι δήθεν κοιμώμενοι, ων, όμως, η στάσις και η όλη εμφάνισις εις πολλάς τον ανωτέρω μάρτυρα ανέλαβεν υποψίας (οράτε κατάθεσιν).
Ανακύπτει βεβαίως το ερώτημα τι εγένοντο οι νεκροί αυτοί και σοβαρά δια τους αντιλέγοντας αντλούνται εντεύθεν επιχειρήματα. Όμως προσφέρουν ίσως απάντησιν τα υπό των φυλακών του νεκροθαλάμου του Ρυθμιστικού Κέντρου Αθηνών κατατιθέμενα. Ο μεν Νικ. Νίκας καταθέτει ότι κατά την διάρκειαν της υπηρεσίας του μέχρι της 23.00΄ ώρας της 16.11.1973 παρέλαβε και ετοποθέτησε εις τον νεκροθάλαμον επτά (7) πτωμάτων νέων ανδρών, ηλικίας 22-25 ετών, τα οποία δεν συνωδεύοντο από πιστοποιητικόν θανάτου και παράλαβων ακολούθως υπηρεσίαν Ιωάννης Μάρας, καταθέτει ότι από της 23.00΄ ώρας της 16.11.1973 μέχρι 7.00΄ της 17.11.1973 παρέλαβεν και ετοποθέτησεν εις τον νεκροθάλαμον (7) πτώματα, νέων ομοίως ανδρών , ηλικίας 20-35 ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) ήταν αγνώστου ταυτότητας (κατάθ. υπʼ αριθμ. 89).
Και ούτω κατά την τραγικήν εκείνην νύχτα των γεγονότων, 16 προς 17 Νοεμβρίου 1973, ένδεκα (11) πτώματα αγνώστων νέων διακομίζονται εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών, άτινα, όμως, πλην ενός (κατά τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου) ουδαμού εμφανίζονται, ούτε καταχωρίζονται! Και η ανυπαρξία επισήμων στοιχείων εν τω Νοσοκομείω δεν αποδεικνύει βεβαίως την ανυπαρξία πτωμάτων, διότι αι καταθέσεις είναι κατηγορηματικοί και σαφείς και πλήρως εκ της ερεύνης εβεβαιώθη ότι ουδεμία εγένετο επισήμος εγγραφή του πλήθους των εισαγομένων τότε τραυματιών εις το Γενικόν βιβλίον της πύλης. Μόνον οι αυτόθι ευρισκόμενοι αστυνομικοί εμερίμνων δια τα καθʼ εαυτούς περί τούτου και τα υπʼ αυτών συλλεγέντα στοιχεία, κατά το μάλλον ακριβή, μετά των εν συνεχεία εις τα βιβλία των κλινικών του Νοσοκομείου εγγραφών, προσέφεραν ημίν αποδείξεις περί του αριθμού των διακομισθέντων εις τον Ρυθμιστικόν τραυματιών!
Θα ήτο μάταιον επομένως να ευρεθή περαιτέρω, μολονότι επεχειρήθη, τι εγένοντο οι νεκροί ούτοι! Επισημαίνομεν μόνον το πρόβλημα και τονίζομεν ότι τα υπό των ανωτέρω κατατιθέμενα πλήρως εναρμονίζονται προς τα υπό των σπουδαστών υποστηριζόμενα ως προς τον αριθμόν των δέκα (10) περίπου νεκρών.
6. Πλήρως εκ των εκτεθέντων εβεβαιώθη η εν ψυχρώ δολοφονία νέου ανδρός εις το Ρυθμιστικόν Κέντρον Αθηνών υπό των αυτόθι υπηρετούντων, κατά την τραγικήν αυτήν νύκτα, αστυνομικών (καταθέσεις υπʼ αριθμ. 69, 70, 77, 86 και 94), αλλά και Δευτέρα τοιαύτη θανατώσεως τραυματίου συνεπεία ξυλοδαρμού, εις χείρας του ιατρού χειρουργού Λέων. Παπασταματίου (κατάθ. υπʼ αριθμ. 86) αποβιώσαντος.
Τι εγένοντο οι δύο (2) ούτοι νεκροί; Διότι είναι πλήρως βεβαιωμένον ότι ουδείς εξ αυτών ευρίσκεται εις τον κατάλογον των έξι (6) επισήμων νεκρών του Ρυθμιστικού, εξ ων μάλιστα μόνον εις (ο άγνωστος αρχικώς και γνωστός ακολούθως Βας. Φάμέλλος) διεκομίσθη κατά τον επίμαχον χρόνον της νυκτός της 16ης προς 17ην Νοεμβρίου 1973. Επίτασις της αγωνίας εκ του τιθεμένου προβλήματος! Διʼ ο και ο προεκτεθείς ιατρός – χειρουργός, προσωπικώς παρακολουθήσας, συμμετασχών ειδικώς περί του αριθμού των εν τω Ρυθμιστικοί νεκρών εκ των γεγονότων του Πολυτεχνείου ερωτηθείς, καταθέτει ότι πρέπει νʼ ανέρχωνται εις είκοσι (20) ή είκοσι πέντε (25) και αιτιολογεί διατί (οράτε κατάθεσιν ομοίως και τας 47 και 98).
Εκ των εκτεθέντων δήλον καθίσταται ότι εις τους καταλόγους των επισήμως ανακοινωθέντων δέκα πέντε (15) νεκρών και υπό της ερεύνης βεβαιωθέντων τριών (3) τοιουτων δέον να προστεθούν και έτεροι δέκα έξι (16) τουλάχιστον βασίμως προκύπτοντες, οίτινες, τονιστέον και πάλι, ουδεμίαν έχουν, ως προς την ταυτότητα, σχέσιν με τους επισήμως ανακοινωθέντος. Παραμένει βεβαίως πάντοτε το ερωτήμα: Τι εγένοντο τα πτώματα των νεκρών τούτων και διατί οι οικείοι των εξακολουθητικώς σιωπούν; Δεν είναι εύκολος η απάντησις εις τον χαράσσοντα τας γραμμάς ταύτας. Είναι υποχρέωσις, όμως, η έναντι του προβήματος θέσις και η κατανόησις των αωερμήνευτων ή αδυνάτων. (οράτε σχετικώς καταθεσιν Δημ. Πίμπα, υπʼ αριθμ. 71).
δ) Νεκροί εκ διαδόσεων πιθανολογούμενοι:
Πολλά τω όντι περί μεγάλου αριθμού νεκρών διαδίδονται και θρυλούνται. Διάφοροι κατάλογοι περί τούτων κυκλοφορούν, δύο των οποίων αναφερόντες ονόματα νεκρών 46 και 59, αντιστοίχως, περιήλθαν εις χείρας μου και αποτέλεσαν αντικείμενον ειδικής, επισταμένης και αγωνιώδους ερεύνης. Αμφότεροι εκυκλοφόρησαν το πρώτον εις την αλλοδαπήν και ο εις εξ αυτών επιμέλεια πολλών γνωστών Ελλήνων, εις το εξωτερικόν κατά την εποχήν της Δικτατορίας ευρισκομένων. Είναι αμφότεροι ελλιπείς κατά τα στοιχεία των και η επʼ αυτών κατατέθη παρά προσώπου λίαν αξιόπιστου, βεβαιώσαντος περί της σοβαρότητος της ερεύνης και της εγκ.....
Πηγή: Πατρίς
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ γιά σήμερα :
***
~*** «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι ο Ζεσουάλντο
Φερέιρα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προπονητή της ομάδας μας.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την εξέλιξη αυτή. Τον ευχαριστούμε θερμά για το όραμα που μας βοήθησε να αποκτήσουμε, για τη συμβολή του στην προσπάθεια διάσωσης του Παναθηναϊκού υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς και για τη δυναμική αντίσταση που πρόβαλε απέναντι στην «παράγκα» που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του στον Παναθηναϊκό και του ευχόμαστε ό, τι καλύτερο από εδώ και στο εξής. Καθήκοντα προπονητή του Παναθηναϊκό αναλαμβάνει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, με βοηθό τον Γιάννη Βονόρτα.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την εξέλιξη αυτή. Τον ευχαριστούμε θερμά για το όραμα που μας βοήθησε να αποκτήσουμε, για τη συμβολή του στην προσπάθεια διάσωσης του Παναθηναϊκού υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς και για τη δυναμική αντίσταση που πρόβαλε απέναντι στην «παράγκα» που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του στον Παναθηναϊκό και του ευχόμαστε ό, τι καλύτερο από εδώ και στο εξής. Καθήκοντα προπονητή του Παναθηναϊκό αναλαμβάνει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, με βοηθό τον Γιάννη Βονόρτα.
~**Φιλικό της Ιρλανδίας - Ελλάδας 0-1 ,(0-1)
( ΣΤΟ Δουβλίνο) ,
Το γκόλ : 29΄ Χολέμπας ,
ΕΛΛΑΔΑ(Φερνάντο
Σάντος) Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος,(Σπυρόπουλος), Παπαδόπουλος Κ.,
Σταφυλλίδης,(Βύντρας) Ταχτσίδης, Τζιόλης, Χολέμπας (Φορτούνης), Νίνης
(Σαλπιγκίδης), Μήτρογλου(Αθανασιάδης), Σαμαράς(Μανιάτης)
Στον πάγκο της
Εθνικής: Περιστερίδης (Τ), Μανιάτης, Σπυρόπουλος, Κονέ,
Χριστοδουλόπουλος, Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Δημούτσος, Σιόβας, Φορτούνης,
Αθανασιάδης
Το ντεμπούτο τους με την φανέλα της Εθνικής
ομάδας θα πραγματοποιήσουν οι Κώστας Σταφυλίδης και Παναγιώτης Ταχτσίδης, οι
οποίοι επιλέχθηκαν από τον Φερνάντο Σάντος για την ενδεκάδα.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από 8,5
χρόνια η «γαλανόλευκη» θα αγωνιστεί χωρίς κανέναν ποδοσφαιριστή του έπους του
Euro 2004, αφού ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης έμειναν εκτός αποστολής
(υπολογίζονται κανονικά για τη συνέχεια των επίσημων υποχρεώσεων). Και ας
υπάρχει στο τεχνικό επιτελείο ο Τάκης Φύσσας ως εκπρόσωπος της ομάδας που είχε
στεφθεί τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Φορντ, Κόλεμαν, Ο'Σέι, Κλαρκ, Γουόρντ, Γουίλαν,(Άντριους),
ΜακΚάρθι(Χούλαχαν) , ΜακΚλιν, Μπράν τι (Χούλαχαν) , Κοξ(Κίοχ),
Λονγκ(ο Ντοϊλ), (Χούλαχαν)
Φιλικά επίσης
:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0-0 .-
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-0 .-
ΙΣΡΑΗΛ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ 1-2 .-
ΑΛΓΕΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ 0-1 .-
ΤΣΕΧΙΑ – ΣΛΟΒΑΚΙΑ 3-0 .-
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ –ΟΥΚΡΑΝΙΑ 0-1 .-
ΤΥΝΗΣΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ 0-1
.-
ΑΡΜΕΝΙΑ –ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 4-2.-
ΚΥΠΡΟΣ – ΦΙΛΑΝΔΙΑ 0-3 .-
ΤΟΥΡΚΙΑ – ΔΑΝΙΑ 1-1
.-
ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΒΕΛΓΙΟ 2-1
.-
ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ 2-2 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html , Ενημέρώσεις Ειδήσεις , Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ στις Η.Π.Α. ..Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις , Με ειδήσεις Μεσσηνιακά και Άλλα , Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Τα Βίντεο της ημέρας στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ,Σ/Κ 03 και 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012 , .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Αθλητικές περιπλανήσεις Δευτέρα 05/11/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Αγιάζι ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας ιστοσελίδων για το χωριό μας. Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html , Mεσσηνιακά καί Άλλα . Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Φθινοπωρινή Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 .
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html , SILA - BUORAN Σιλα και Μποράν σειρά επισοδείων , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής , Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012
~*** *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2167 video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =396video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 390 video.-
*** Ο πρώτος Ιερέας (παπάς ) στον Άγιο Φλώρο Αρφαρών :
* Ο πρώτος παπάς που υπηρέτησε τον Άγιο Φλώρο Αρφαρών , ήταν ο Παπά- Νικόλας Σταθόπουλος με τέσσερα 4 παιδιά , το ένα ονομαζόμενο Σταμάτης Σταθόπουλος .-
Ο παπά-Νικόλας γεννήθηκε περί το 1870 και είχε ρίζες - καταγωγής εκ Χίου .
Όταν πρώτο-ήρθε η οικογένεια του στην Μεσσηνία εκ Χίου , εγκαταστάθηκε στο Σφεντάμι της Βρωμόβρυσης Αρφαρών για να κατέβει αργότερα στον Άγιο Φλώρο όπου ως Ιερέας πλέον προσέφερε τις θρησκευτικές του υπηρεσίες στους κατοίκους του Αγίου Φλώρου .-
Ο Σταματέλος Σταθόπουλος έμπορος τότε στην Καλαμάτα ήταν εύπορος της κοινωνίας τότε . Απέκτησε δε 4 τέσσερα τέκνα τον Παναγιώτη 1899 , την Καλλιόπη 1901 (παντρεύτηκε τον Βασίλη Κάρτσιωνα -λούμπαρδη-παρατσούκλιι) , τον Νικόλαο 1905 και την Φωτεινή 1911 (η Φωτεινή παντρεύτηκε τον Δημοσθένη Χριστοφόρου, όπου απέκτησε τον γιό Στέλιο , που μας έδωσε όλες τις πληροφορίες ) .-
Ο παπά- Νικόλας Σταθόπουλος είχε νυμφευθεί Νιαρχοπούλα που προερχόταν περί το 1790 από γάμο Νιάρχου εξ Αρφαρών με εγγονή του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) από την αδερφή του Νικηταρά .-
Επίσης αναφέρεται και οικογενειακή σχέση της οικογένειας Σταθόπουλου με την οικογένεια Μπελόκα εκ Βρωμοβρύσεως Αρφαρών .- Αυτά για σήμερα . Συγκεντρώνοντας περισσότερες πληροφορίες ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε !
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html ,
Sila & Boran 4 :
http://youtu.be/2c2TakTBtMk
Sıla - Töre (έθιμο) - With Greek Lyrics.:
http://youtu.be/VEJilWBwOJ0
Sila ve Boran // Kıran kırana (Greek Fan) :
http://youtu.be/upIgpmoQxcY
sıla 66.bölüm kısım 2 :
http://youtu.be/LP1Lo_AwjGk ,
‘sıla 66.bölüm kısım 3 :
http://youtu.be/h6mGmWlc2GQ ,
sıla 66.bölüm kısım 4 :
http://youtu.be/-aa8WMoTrNU ,
sıla 66.bölüm kısım 5 :
http://youtu.be/2pqy33YV96I ,
sıla 66.bölüm kısım 6 :
http://youtu.be/fQcPu-fBa18 ,
sıla 66.bölüm kısım 7 :
http://youtu.be/KlX-VaruZKg ,
sıla 66.bölüm kısım 8 :
http://youtu.be/RN4vw41u9qc ,
sıla 66.bölüm kısım 9 L:
http://youtu.be/RQU4aUUi124 ,
sıla 67.bölüm part 1:
http://youtu.be/q7_ShIifr8w ,
sıla 67.bölüm part 2 :
http://youtu.be/YWJ_YC-SWHY ,
sıla 67.bölüm part 3 :
http://youtu.be/jg1pE-l-aOE ,
sıla 67.bölüm part 4 :
http://youtu.be/m9ZgQAYQV_s ,
sıla 67.bölüm part 6 :
http://youtu.be/kOuCxyz6t6Q ,
sıla 67.bölüm part 7 :
http://youtu.be/GXMo6F9ANmU ,
sıla 67.bölüm part 8 :
http://youtu.be/td3bIIt0U2M ,
sıla 67.bölüm part 9 :
http://youtu.be/kZQobiXd4xU ,
sıla dizisi 68. bölüm 1. Kısım :
http://youtu.be/PWA9cXWn1Z8 ,
sıla 68.bölüm part 2 :
http://youtu.be/uuxmIm2hs60 ,
sıla 68.bölüm part 3 :
http://youtu.be/CEsXHW3R0Aw ,
sıla 68.bölüm part 4 :
http://youtu.be/3Ev4pWl5KpI ,
sıla 68.bölüm part 5 :
http://youtu.be/PGePS9-EVoQ ,
sıla 68.bölüm part 6 :
http://youtu.be/LM40tpW0zGs ,
sıla 68.bölüm part 7 :
http://youtu.be/OVWvfcCDyck ,
sıla 68.bölüm part 8 :
http://youtu.be/k1tA9R4B3BU ,
sıla 68.bölüm part 9 :
http://youtu.be/_AVP_drQ8y0 ,
sıla 69.bölüm part 2 :
http://youtu.be/PE3YLDqiPRA ,
sıla 69.bölüm part 3:
http://youtu.be/LXcb3Ir0oMo ,
sıla 69.bölüm part 4 :
http://youtu.be/z9LfSvbIflE ,
sıla 69.bölüm part 2 :
http://youtu.be/PE3YLDqiPRA ,
sıla 70.bölüm 2.part :
http://youtu.be/WrnkChQ4_hs ,
Sıla 70.Bölüm Part 3 [www.tvnetonline.com] :
http://youtu.be/VW8Qw41qbmY ,
Sıla 70.Bölüm Part 4 [www.tvnetonline.com :
http://youtu.be/CgGOXpls19A ,
Sıla 70.Bölüm Part 5 [www.tvnetonline.com]:
http://youtu.be/9UwD4rRQ0QY ,.
Sıla 70.Bölüm Part 6 [www.tvnetonline.com] :
http://youtu.be/hYkAfNbETq0 ,
Sıla 70.Bölüm Part 7 [www.tvnetonline.com]:
http://youtu.be/qYpqgQq5qks ,
Sıla 70.Bölüm Part 8 www.tvnetonline.com]:
http://youtu.be/7cxSg2_0sog ,
Sıla 70.Bölüm Part 9 [www.tvnetonline.com]:
http://youtu.be/nvfvZTYpToc ,
Sıla 70.Bölüm Part 10 www.tvnetonline.com]:
http://youtu.be/ykobijbnTN8 ,
Sıla 71.Bölüm Fragmanı :
http://youtu.be/cWRhNwqKrp4 ,
Sıla 50.Bölüm Klibi(Kalp Kalbe Karşı):
http://youtu.be/TYEYznJf2x0 ,
sila dizisi tum bolumleri :
http://youtu.be/tuAb8xEScqA ,
Sila 5.bölüm:
http://youtu.be/uvsLwJrcFVk ,
sıla&boran :
http://youtu.be/QTYe9bISzGs ,
sıla&boran :
http://youtu.be/GixZ-BBPI7I ,
Sıla&Boran adı oldu yanlızlık :
http://youtu.be/xL7eHhJp79A ,
Video :
http://youtu.be/Wy9NCvt-M3k ,
şaçların... :
http://youtu.be/LugWrXux7yM ,
www.sıla.gen.tr. KALBİME GÖMERİM O ZAMAN :
http://youtu.be/SxUmOISAfQ0 ,
Kizil Siyah Bulutlar :
http://youtu.be/2C04j2wdIUc ,
Adanalı Dizisi 79.Final Bölümü Kısım 7:
http://youtu.be/EMU-DBwQRGY ,
Adanali-Maraz ali Silah Show Yapiyor.:
http://youtu.be/amPXju0TBcs .,
Sila&Boran 1;
http://youtu.be/rBAwW4vr1uM ,
Sıla 55.Bölüm Klibi(Ben Seni Yasaklar da Sevdim) ;
http://youtu.be/5Mfm_tOHjCM ,
Sila 56 Bölüm 1 Parca www.dizifilm.biz Sitesinde Gerisi :
http://youtu.be/zjb-sSDVoeg ,
Sila 56 Bölüm 2 Parca www.dizifilm.biz;
http://youtu.be/uMUQ_QTd6s8 .
56. bölüm 3. Kısım :
http://youtu.be/Owtz8nKhC3Q ,
56. bölüm 4. Kısım;
http://youtu.be/8_fVloSyuGg ,
56. bölüm 5. kısım 1. Patr :
http://youtu.be/GdNt1v6xqSg ,
♥•SILA AND BORAN ♥• :
http://youtu.be/k36WD3wl9lM ,
56. bölüm 6. Kısım :
http://youtu.be/p_bWn4Ada90 ,
56. bölüm 7. Kısım :
http://youtu.be/vwYTSYBIg2I ,
56. bölüm 8. Kısım :
http://youtu.be/_Mi0_k7ErWs ,
56. bölüm 9. Kısım :
http://youtu.be/lO6op1HWVos ,
sıla 57.bölüm part 1 :
http://youtu.be/14NIkqhNXYo ,
sıla 57.bölüm part 2 :
http://youtu.be/mD6LKlwLXHY ,
sıla 57.bölüm part 3:
http://youtu.be/eYfpc-fTSek ,
sıla 57.bölüm part 4 :
http://youtu.be/t50HwVd3whw ,
sıla 57.bölüm part 5 :
http://youtu.be/xQtWchLVdHY ,
sıla 57.bölüm part 6:
http://youtu.be/zUCId_PkkHQ ,
sıla 57.bölüm part 7:
http://youtu.be/W_0EldgAbKQ ,
sıla 57.bölüm part 8 :
http://youtu.be/eEr9OT5Ww2Q ,
sıla 57.bölüm part 9 :
http://youtu.be/3qYWEws9I28 ,
sıla57.bölüm part 10 :
http://youtu.be/4r-RbZEUzPM ,
sıla 58.bölüm part 1 :
http://youtu.be/EwidFRsYUPs ,
sıla 58.bölüm part 2 :
http://youtu.be/dlGPTEHW_k0 ,
sıla 58.bölüm part 3 :
http://youtu.be/KqiUUv2sNXY ,
sıla 58.bölüm part 4 :
http://youtu.be/NiO9V8r3QFM ,
sıla 58.bölüm part 5 :
http://youtu.be/vRyMfE9hMDw ,
sıla 58.bölüm part 6 :
http://youtu.be/7d64YTdfd-g ,
sıla 58.bölüm part 7 :
http://youtu.be/KV8meXTBaW8 ,
sıla 58.bölüm part 8 :
http://youtu.be/xGXKDUtsk0U ,
sıla 58.bölüm part 9 :
http://youtu.be/9pQbwTcuxh8 ,
sıla 58.bölüm part 10 :
http://youtu.be/or4-QO_hVs4 ,
sıla 59. bölüm 1. Kısım :
http://youtu.be/DPfDm3BvRYQ ,
sıla 58 bölüm klibim :
http://youtu.be/FzncddC8nm8 ,
sıla 59. bölüm 2. Kısım :
http://youtu.be/WuInszWdbFw ,
Sıla 59 Part 3 www.videotivi.com :
http://youtu.be/2t4WdhYgh2Q ,
sıla 59. bölüm 4. Kısım :
http://youtu.be/bL-zyPHsbN4 ,
Sıla 59 Part 5 www.videotivi.com :
http://youtu.be/sXnjj3Cba1E ,
sıla 59. bölüm 6. Kısım :
http://youtu.be/ON_vWscvXek ,
ıla 59. bölüm 7. Kısım :
http://youtu.be/qm7-lclp5is ,
sıla 59. bölüm 8. Kısım :
http://youtu.be/meKPRwmOWqc ,
sıla 59. bölüm 9. Kısım :
http://youtu.be/yLafWVmmYps ,
sıla 59. bölüm 10. Kısım :
http://youtu.be/qBW57eTSD8s ,
Sıla 60.Bölüm 1.Kısım www.videotivi.com :
http://youtu.be/_p5VjhTh8Gk ,
Sila
http://youtu.be/sy2BLB-qVm0
~**
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου