ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012

Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  , Τρίτη  04 Δεκεμβρίου  2012   :

Οδός Ναυαρίνου ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2012
Μαρίνα  Καλαμάτας  2012
ΚΟΡΩΝΗ  Ν.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  2012
Το  ποντικάκι  κοντά μας όπως πάντα !  :



*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ΚΑΙ  ΑΛΛΑ  :

*** Στο μικροσκόπιο 18 Μεσσήνιοι για απότομο πλουτισμό :
Image
* Ειδικούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα για τα οποία η αυτόματη διαδικασία του συστήματος «Elenxis» έδωσε ενδείξεις απότομου πλουτισμού, θα πραγματοποιήσει εκ νέου η Εφορία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Στόχος είναι η διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων φυσικών προσώπων που δε δήλωσαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δεκαοκτώ (18) από τα ονόματα αφορούν στη Μεσσηνία και είχαν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους σε Καλαμάτα, Μελιγαλά και Πύλο. Πάντως, πληροφορίες του «Θ» λένε ότι ορισμένα από τα ονόματα που αναφέρονται στη… μεσσηνιακή λίστα (περιλαμβάνει, κυρίως, πολιτικούς μηχανικούς και επιχειρηματίες) έχουν προχωρήσει ήδη σε περαίωση των υποθέσεών τους.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «6 ημέρες», το σύνολο των ονομάτων είναι 1.747 και ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές, δημοσιογράφοι, εφοπλιστές, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα και, κυρίως, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πλούτος που προκύπτει είναι πραγματικός κι αν έχει προέλθει από νόμιμα μέσα, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν τις διαφορές στα οικονομικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.Τα φυσικά πρόσωπα είχαν εντοπιστεί από το «Πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 - 2011», με τη βοήθεια του συστήματος «Elenxis» και για τις ανάγκες των ελέγχων συγκροτήθηκαν 32 ειδικά συνεργεία. Ωστόσο, οι διασταυρώσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ προβλήματα στη διαδικασία δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ελέγχων σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα, ενέργεια που... «μηδενίζει» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

*** Προφυλακίσθηκε αγρότης για τα εικονικά τιμολόγια :
Image
* ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑΠροφυλακιστέος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του αγρότης από την Τριφυλία, κατηγορούμενος για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων.
Στον αγρότη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά τη διαπίστωση ότι πολλά πλαστά τιμολόγια είχαν κοπεί από τον ίδιο σε ονόματα συγγενών του και είχε εισπράξει παράνομα ΦΠΑ.
Εικονικά τιμολόγια
Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ, ενώ στα τέλη του Μαΐου στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δέκα μπλοκ πλαστών τιμολογίων με ημερομηνία θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2011. Από αυτά, τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί και τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ.
Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και, όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ για λογαριασμό των απατεώνων και έχοντας το δικό τους μερίδιο κέρδους.
Οι χονδρέμποροι – απατεώνες, αφού έρχονταν σε συνεννόηση – συμφωνία με αγρότες, παρουσίαζαν εικονικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, από κηπευτικά έως ελαιόλαδο, και οι αγρότες στη συνέχεια εισέπρατταν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.
Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10.000.000 ευρώ.
Προφυλακιστέος
Οι δύο δράστες με τα πλαστά στοιχεία ταυτότητας Χατζηπαναγιώτου και Καραγιώργου κατέβαιναν στον τριφυλιακό κάμπο με σακούλες εικονικά τιμολόγια, τα οποία μοίραζαν αφειδώς, σε όποιον είχε διάθεση να συμμετάσχει στο κόλπο.
Η συμφωνία ήταν η εξής: το 4% από την επιστροφή ΦΠΑ το κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% έπαιρναν οι «χονδρέμποροι» - απατεώνες.
Από την Εισαγγελία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά 23 αγροτών της Τριφυλίας, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα εικονικά τιμολόγια που έχει το ΣΔΟΕ στα χέρια του από τη μεγάλη αυτή υπόθεση απάτης.
Αρκετοί εκ των αγροτών το προηγούμενο χρονικό διάστημα και όταν, προφανώς, αντιλήφθηκαν πως τα «πράγματα» δεν πάνε καλά και η «δουλειά χαλάει», αφού οι Εφορίες άρχισαν να τους κάνουν «στενό μαρκάρισμα», έτρεξαν, προκειμένου να επιστρέψουν τον παράνομο ΦΠΑ που είχαν εισπράξει.
Παράλληλα, έχει συλληφθεί και 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
Ο αγρότης από την Τριφυλία που προφυλάκιστηκε χθες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιούσε ονόματα συγγενών του, άλλοτε εις γνώση τους και άλλοτε όχι, και εξέδιδε εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με την κατηγορία, εισέπραττε το 7% από την επιστροφή ΦΠΑ.Της Βίκυς Βετουλάκη 


*** Άμεση αντικατάσταση του Στ. Στασινόπουλου :
Image
* ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚΑντιδράσεις για τα περί «Λίστας Λαγκάρντ» και εμπλοκή της Μ. Παπανδρέου
Την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσαν δημοσιεύματα με πληροφορίες ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος έκανε και την επίμαχη κατάθεση στον εισαγγελέα, «εμπλέκει» τη Μαργαρίτα Παπανδρέου ως κάτοχο λογαριασμού που εμπεριέχεται στη «λίστα Λαγκάρντ».
«Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα (του ΣΔΟΕ) είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει», καταλήγει με κοφτό και κατηγορηματικό τρόπο ανακοίνωση-σχόλιο κύκλων της Ιπποκράτους: «Τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων “Το Βήμα” και το “Πρώτο Θέμα” και κατ’ αρχάς αυτή καθαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε-, θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων».
Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους “άκουσαν”, όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσίευσαν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα. Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου».
«Με φοβούνται γιατί θα με βρίσκουν σταθερά απέναντί τους», προσθέτει στη δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας «δε θα με λυγίσουν».
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι «χτυπώντας» τη μητέρα του δείχνουν ότι ο στόχος είναι ο ίδιος, η δε Μαργαρίτα Παπανδρέου σε δήλωσή της αναρωτιέται: «Γιατί τόσα ψέματα, τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή, παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ζει. Από εδώ και εμπρός η Δικαιοσύνη θα έχει τον λόγο».
Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, κ. Λέκκας λέγεται ότι σημείωνε προχθές στο Mega ότι ουδέποτε είπε ότι είχε ακούσει κάτι.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι εκ των πραγμάτων η επιστολή του Σάμπι Μιωνή, που τα δημoσιεύματα ενέπλεκαν στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δε γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με το λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων ή με εμένα η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διατυπωνόταν η στήριξη στο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς ήταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Με ανακοίνωσή του, τέλος, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Στυλιανός Στασινόπουλος, αναφέρει: «Με συναίσθηση της ευθύνης μου και του καθήκοντός μου ως προϊσταμένου του ΣΔΟΕ ενήργησα, καταθέτοντας στον κ. εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη “λίστα Λαγκάρντ”.
Είναι έργο της Δικαιοσύνης η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών και στην οποία αμέσως κατέφυγα μόλις ήρθε σε γνώση μου το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό, παραδίδοντάς το σ’ αυτή αυτούσιο .
Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, σεβόμενος τη νομιμότητα και όσα το δικαιικό μας σύστημα επιτάσσει».  Α.Π.-


***  Τοποθέτηση Νάντιας στην κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Πολιτικής Γραμματείας. :
Η κα. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με την ιδιότητα του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, πήρε μέρος στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πολιτικής Γραμματείας και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ της 27ης Νοεμβρίου 2012. Στην τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: To πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Εurogroup της Δευτέρας είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα ύστερα από εννέα μήνες αναμονής. Η εξέλιξη ήταν αδιαμφισβήτητα θετική για την Ελλάδα όσον αφορά στη μεγάλη εικόνα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η παροχή του πακέτου βοήθειας δίνει μία μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως συμβάλει στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα μας και στην επικράτηση της ευθύνης και της λογικής.
 Στο νέο αυτό πλαίσιο που δημιουργείται για την χώρα μας και για το πολιτικό σκηνικό, εμείς έχουμε συνείδηση της εθνικής ευθύνης που εξακολουθούμε να φέρουμε, παρά την μείωση της εκλογικής και κοινοβουλευτικής μας δύναμης. Είμαστε εγγυητές της σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής και όχι συμπληρωματικό στοιχείο στο πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να κάνουμε σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι είμαστε βασική δύναμη συνδιαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής με συγκεκριμένο σχέδιο, στόχο, στρατηγική και πρόσημο. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στρώσει ουσιαστικά τον δρόμο για να οδηγηθούμε στο θετικό αποτέλεσμα του Eurogroup με την απόφαση του περασμένου Φλεβάρη, όταν αποφασίστηκε η δραστική μείωση του χρέους και το δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο και ευνοϊκότερο δάνειο.
 Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε συνθήκες πόλωσης του πολιτικού σκηνικού καλείται είτε να κάνει ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ του χώρου της κεντροαριστεράς. Ενός χώρου που υπάρχει, που για ιστορικούς λόγους δεν μπορεί να μην υπάρχει. Που είναι πλειοψηφικά κυρίαρχος στην Ελλάδα αλλά για συγκυριακούς λόγους τον χάσαμε στις τελευταίες εκλογές είτε μέσα σε συνθήκες δημιουργίας ενός νέου διπολισμού όπως αποτυπώθηκε στις προηγούμενες εκλογές, να δημιουργήσουμε έναν νέο ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ με κυρίαρχο ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σύστημα: της σύγχρονης ευρωπαικής κεντροαριστεράς που θα συνδυάζει: τον ΡΕΑΛΙΣΜΟ με την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ.
 Βεβαίως έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι όσο υπάρχει η κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για εμάς. Ξέρουμε πως κατεβήκαμε μαζί με τον τόπο και θα ανεβούμε μαζί με αυτόν.
 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΦΕΞΗΣ:
 Πιο ενεργός συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει να φανεί και χειροπιαστά μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής μας ότι συνδιαμορφώνουμε το κυβερνητικό έργο. Ότι δεν είμαστε συμπλήρωμα της κυβέρνησης αλλά βασικός διαμορφωτής των πολιτικών της, με πρόσωπα που έχουν γνώση, εμπειρία, μεταρρυθμιστική διάθεση και κυρίως πρόσωπα που σηματοδοτούν την νέα εποχή στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας.
 Διακριτές πολιτικές σε επιμέρους ζητήματα. Να δείξουμε ότι διαθέτουμε κάποιες κοινωνικά ορθές επιμέρους πολιτικές τις οποίες θα υπηρετήσουν τα πολιτικά μας στελέχη. Χρειάζεται να δράσουμε από σήμερα με μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα άμεσης ανάπτυξης, πολύ συγκεκριμένο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας, του παραγωγικού μας μοντέλου και των θεσμών, που βάλλονται από παντού και μας οδηγούν σε αμφισβήτηση δυστυχώς των κεκτημένων της δημοκρατίας μας. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό.
 Ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Αναδεικνύοντας ξανά την ταυτότητά μας – σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροαριστερά- σύγχρονο προφίλ. Όχι η κεντροαριστερά των συντεχνιών. Θα πρέπει να διατυπώσουμε τη δική μας, πειστική και ρεαλιστική αφήγηση για την υπέρβαση της κρίσης και την δημιουργία μας νέας Ελλάδας.
 Όπως επίσης να ελέγξουμε στρατηγικά την πορεία μας για να χαράξουμε νέα στρατηγική. Στην πορεία για το συνέδριο πρέπει σε ευρείες διαδικασίες στα όργανα ανά την επικράτεια πρέπει να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τα αίτια της πτώσης μας προκειμένου να αρχίσουμε την ανοικοδόμηση ξανά. Να αξιολογήσουμε πρόσωπα, πολιτικές ιδεολογικές επιλογές, οργανωτικά σχήματα και εσωτερικές διαδικασίες. Πώς θα ξέρουμε αλλιώς ποια είναι τα βαρίδιά μας και ποιο το υλικό του μέλλοντός μας, πώς θα ενσωματώσουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες πολιτικές και δραστηριότητες;
 Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να ξαναβρούμε τα αντισυστημικά μας χαρακτηριστικά. Το είχα πει στην πρώτη μας συνεδρίαση ως Πολιτική Γραμματεία και συνεχίζω να το πιστεύω. (π.χ. να επανεξετάσουμε την σχέση μας με τους ισχυρούς του συστήματος: ΜΜΕ, τράπεζες) Το ΠΑΣΟΚ έτσι ξεκίνησε, έτσι πορεύτηκε, κι όταν έχασε αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν έγινε ένα με το σύστημα, τότε ξεκίνησε την καθοδική του πορεία. Και είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ξανά τους νέους, που βλέπουμε να οδηγούνται σε ριζοσπαστικοποίηση, και να πηγαίνουν προς τα άκρα του πολιτικού μας συστήματος.
 Ανανέωση (στο ΠΑΣΟΚ προσωποποιήθηκαν όλες οι ευθύνες της Μεταπολίτευσης - πρέπει να αποτινάξουμε αυτήν την ευθύνη). Άρα χρειάζεται ανανέωση τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα. Σε περιόδους κρίσης δεν υπάρχει χώρος για ισορροπίες και στρογγυλοποιήσεις. Θεωρώ ότι οι επιλογές μας πρέπει να είναι ξεκάθαρες, να βγαίνει ένα εύληπτο σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, τόσο μέσα από νέες ιδέες, όσο και από νέα πρόσωπα που «προσωποποιούν» αυτές τις ιδέες.
***   Θέμα ημερών η απόφαση για το Παραδείσια-Τσακώνα :
Image
* «Φάγαμε το βόδι και μας έμεινε η ουρά του». Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση με το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του εθνικού αυτοκινητόδρομου.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο αρχές της επόμενης. Και όσο κι αν η καθυστέρηση προκαλεί ένα δικαιολογημένο εκνευρισμό σε φορείς και πολίτες, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα βάζει αίσιο τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων αυτών που χρησιμοποιούσαν το δρόμο για τις μετακινήσεις τους από και προς την Αθήνα. 
Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στελεχών του «Μωρέα» και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για την επίσπευση των διαδικασιών, ενώ και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως τη «μεθεπόμενη εβδομάδα ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία».
Έτσι, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για όλους θα είναι η ολοκλήρωση του τμήματος Παραδείσια- Τσακώνα και η παράδοσή του μαζί με την τοξωτή γέφυρα στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί, δηλαδή εντός του 2013.  Α.Π.



*** Μη βιώσιμο το σύνολο του έργου της Ολυμπίας Οδού :
Image
* ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣΜήνυμα αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους για τους «παγωμένους» οδικούς άξονες έρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι επίκεινται ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση το αργότερο στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και αφορούν στην περιοχή μας είναι τα ακόλουθα:
Οι συζητήσεις με την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Μένει να αποσαφηνιστεί πλήρως το ακριβές μοντέλο αναχρηματοδότησης του έργου, με τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια να χρησιμοποιούνται ως βασικό εργαλείο εξεύρεσης λύσης.
Πάντως, αν το Δημόσιο δεχθεί να παραδώσει τις μελλοντικές εισπράξεις του, τότε το όφελος από την επανεκκίνηση του οδικού άξονα θα περιοριστεί στα 3-4 χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να ολοκληρωθούν (από τις διόλου ευκαταφρόνητες νέες θέσεις εργασίας και την αναθέρμανση του κατασκευαστικού κλάδου), αλλά εξανεμίζεται για τα υπόλοιπα 25-30 χρόνια.
Όσον αφορά στο τεχνικό σκέλος, στην περίπτωση της Ολυμπίας Οδού έχει πλέον «κλειδώσει» η ολοκλήρωση μόνο του βασικού τμήματος, δηλαδή από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα.
Οι αντιδράσεις, βέβαια, από πολιτικούς, τοπικούς παράγοντες και φορείς σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία είναι πολλές, ωστόσο οι τράπεζες δεν αφήνουν κανένα ενδεχόμενο υπαναχώρησης, θεωρώντας το τμήμα Πύργου-Τσακώνας μη βιώσιμο οικονομικά.
Το ενθαρρυντικό, πάντως, στην περίπτωση του τμήματος Πάτρας-Πύργου είναι ότι η απαραίτητη γη έχει απαλλοτριωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, οπότε είναι σαφώς ευκολότερη η κατασκευή του στο μέλλον ως δημόσιο έργο.
Οι πολιτικές αντιδράσεις, πάντως, δεν είναι ευκαταφρόνητες και προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στις συμβάσεις παραχώρησης (που κυρώθηκαν με 5 νόμους το 2007) θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.
Το μήνυμα, πάντως, που έρχεται από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών είναι ότι όλα τα ζητήματα θα κλείσουν το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο την επανέναρξη των έργων στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Το αν το Δημόσιο είναι διατεθειμένο να δώσει γη και ύδωρ για την επανεκκίνηση των έργων, απεκδυόμενο τα όποια προνόμια διέσωζε από τις συμβάσεις παραχώρησης, θα φανεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών ικανοτήτων του Ευθ. Βιδάλη, που έχει τεθεί επικεφαλής των συζητήσεων. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


*** Δε μετακινείται το 11ο Σύνταγμα νίκη για αρκαδικό λόμπι :
Image* Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μεταφοράς του ιστορικού Συντάγματος από την Τρίπολη, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Ευάγγελος Γιαννακούρας, προέβη στην εξής δήλωση:
«Κατά την άποψή μας οι αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ δεν είναι ούτε διαδόσεις ούτε φήμες. Η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του αρκαδικού λαού, αντέδρασε άμεσα, κινητοποιώντας όλους τους θεσμικούς φορείς (Εκκλησία, Δημοτικές Αρχές, επιστημονικούς συλλόγους, παραγωγικούς φορείς, Ένωση Τριπολιτών Αττικής, Πανελλήνια Ένωση Αρκάδων), έτσι ώστε να ανατραπεί το κακοσχεδιασμένο σενάριο της απομάκρυνσης του 11ου Συντάγματος Πεζικού από την Τρίπολη.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την επίσημη διάψευση του υπουργού, στην οποία δηλώνει ρητά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μεταφοράς του ιστορικού Συντάγματος από την Τρίπολη. Ευχαριστούμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και όλοι μαζί επιτύχαμε την παραμονή του 11ου Συντάγματος.
Σε αυτούς που με ανακοίνωσή τους προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την κοινή αυτή προσπάθεια όλων των φορέων της Αρκαδίας, διαμηνύουμε ότι στη σημερινή κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την Πελοπόννησο δε χωρούν επικοινωνισμοί για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, παρά μόνο συλλογική και άδολη προσπάθεια».


*** Όταν είμαστε πολλοί, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα  :
Image
Όταν γράψαμε στο προηγούμενο art Κοινωνία, για τους τρεις Αγγέλους των Εξαρχείων, ότι δε σώπασαν ποτέ, σίγουρα είχαμε δίκιο. Επίσης, γράψαμε ότι τη ζωή τους την έζησαν έτσι όπως οι ίδιοι είχα αποφασίσει και πως για κάποιους εκείνης της εποχής, καθώς και για κάποιους των μεταγενέστερων γενιών, δεν έχει σημασία αν είμαστε λίγοι ή πολλοί, ο λόγος και το έργο και των τριών είναι παρακαταθήκη.
Ο Τζων Λένον είχε πει «ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος σου είναι απλώς είναι ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους είναι πραγματικότητα!».
Το όνειρο, λοιπόν, κάθε φορά γίνεται πραγματικότητα, γιατί είμαστε πολλοί, όπως και στην προχθεσινή βραδιά στην «Αίγλη», στο αφιέρωμά μας στην Κατερίνα Γώγου, στον Νικόλα Άσιμο και στον Παύλο Σιδηρόπουλο! Όλοι όσοι βρεθήκαμε σε αυτή τη μαγική βραδιά ξέρουμε τι θα πει να είσαι καταγγελτικός, να είσαι τρυφερός, να κάνεις το όνειρο πραγματικότητα! Η ερμηνευτική απόδοση του ποιητικού έργου, της Κατερίνας, του Νικόλα και του Παύλου, από τη Μαρία Κατσανδρή, καθώς και η μουσική απόδοση και ερμηνεία των παιδιών, του Γιώργου Χόχωλη, του Ηλία Σαμαρτζή και της Ηρώς, με τη συνοδεία του Νίκου Μανιάτη στο πιάνο, μας θύμισαν εκείνες τις κατάμεστες αίθουσες των μπουάτ των δεκαετιών ’60 - ’70.


*** Το επόμενο τρίμηνο στο... σφυρί τα αεροδρόμια
ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα είναι έτοιμοι να προκηρυχθούν, τελικά, οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες. Ως γνωστόν, στο σχετικό κατάλογο βρίσκεται και το αεροδρόμιο Καλαμάτας.
Το Δημόσιο πρόκειται να παραχωρήσει σε ιδιώτες τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για τα αεροδρόμια με επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 το χρόνο.
Το κράτος θα εξακολουθήσει να είναι ο ιδιοκτήτης των αεροδρομίων, στα οποία και θα συνεχίσει να ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο. Για την ενίσχυση των υποδομών των αεροδρομίων το κόστος αναμένεται να καταβληθεί από τους ιδιώτες- παραχωρησιούχους.
Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30-35 χρόνων.
Κατά τον ίδιο τρόπο προβλέπεται να προχωρήσει και η αξιοποίηση των λιμανιών και των οδικών αξόνων.
Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να υπάρξει πλήρης μετασχηματισμός των τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα, για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης.Α.Π.


***  Μάχη στη Βάρδα Ηλείας αστυνομικών και ληστών
Οι δράστες άρπαξαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ
Μάχη μεταξύ αστυνομικών και ληστών έγινε χθες το πρωί στη Βάρδα Ηλείας, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κτίριο που στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, αλλά επικράτησε αναστάτωση στο κέντρο της Βάρδας.
Οι πέντε δράστες εκτιμάται ότι είχαν καταστρώσει ειδικό σχέδιο για τη ληστεία, αφού, όπως φάνηκε, είχαν υπολογίσει την πιθανότητα να γίνουν γρήγορα αντιληπτοί από τους αστυνομικούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, εκτός από τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες, φορούσαν και αλεξίσφαιρα γιλέκα, για να προφυλαχθούν στην περίπτωση ανταλλαγής πυροβολισμών.
Οι δύο από τους δράστες μπήκαν στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και με την απειλή όπλων κατάφεραν να πάρουν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Την ώρα της ληστείας, οι άλλοι τρεις δράστες, που είχαν μείνει έξω από το υποκατάστημα, άρχισαν να πυροβολούν προς το αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, αλλά δεν κατάφεραν να βγουν αμέσως από το κτήριο. Όταν οι δύο από τους ληστές βγήκαν από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, επιβιβάστηκαν μαζί με τους τρεις συνεργούς τους σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο είχε ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Μάλιστα, φεύγοντας πυροβόλησαν κατά των ελαστικών περιπολικού, ώστε να το ακινητοποιήσουν.
Αμέσως υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας και άρχισε η καταδίωξη του αυτοκινήτου των ληστών, αλλά αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και πριν επιβιβαστούν σε άλλο, του έβαλαν φωτιά.
Οι αστυνομικοί συλλέγουν στοιχεία από τον τόπο της ληστείας και της ανταλλαγής των πυροβολισμών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εντοπισμό των πέντε δραστών, ενώ από καταθέσεις προσπαθούν να μάθουν με ποιο όχημα και προς ποια κατεύθυνση διέφυγαν.

****  "Αγναντεύει" λατομεια η Καλαμάτα. αλλά το τοπίο θολό!
ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ
Για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την αλλαγή της νομοθεσίας για τις έξι λατομικές θέσεις στην περιοχή «Κοκκινόβραχος» στην Άνω Άμφεια συνεδρίασε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας η Επιτροπή Καθορισμού Λατομικών Ζωνών.
Μετά τις νέες ρυθμίσεις η απόσταση των λατομείων από οικισμούς από τα 500 μέτρα έχει αλλάξει στα 1.000 μέτρα. Σήμερα, μάλιστα, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει αυτοψία στη λατομική ζώνη και θα γίνουν δειγματοληψίες.
Υπενθυμίζεται ότι από τις έξι λατομικές θέσεις από τη μία παράγει αδρανή υλικά ο «ΜΟΡΕΑΣ» αποκλειστικά για τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου.

Άλλη μία έχει εκμισθωθεί και ο πλειοδότης βρίσκεται σε σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης για να συνεχίσει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την εξόρυξη αδρανών υλικών, ενώ άλλες δύο θέσεις έχουν δημοπρατηθεί το 2010 από την Περιφέρεια και έχουν αναδειχθεί πλειοδότες.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια για να δούμε κάποιο από τα λατομεία αυτά να λειτουργεί.
Όρια οικισμών
Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς η Μεσσηνία στον τομέα των αδρανών υλικών «υποφέρει». Το κόστος των δημοσίων και ιδιωτικών έργων, όπως πρόσθεσε, επιβαρύνεται πάρα πολύ, καθώς μεταφέρονται υλικά από Μεγαλόπολη και Ζάκυνθο. Η δε Επιτροπή, υπολογίζοντας το ανθρωπογενές και το κτιστό περιβάλλον, αναζητεί τρόπους για εξασφάλιση αδρανών υλικών για τη Μεσσηνία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Ζωνών, από τη Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου, Γιάννης Ζαφειράτος, τόνισε πως αυτή συγκλήθηκε μετά από αίτημα του περιφερειάρχη και μέλη της είναι εκπρόσωποι υπηρεσιών, όπως Πολεοδομία, Εφορεία Αρχαιοτήτων, ΙΓΜΕ, Τοπογραφική Υπηρεσία, Δασαρχείο, Τμήμα Περιβάλλοντος κ.ά.
Αποκλειστικό αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν το θέμα των ορίων των οικισμών Κατσαρέικα, Κουταλά και Άνω Άμφεια. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειράτος, έγινε ενημέρωση για τα όρια των οικισμών που είναι γύρω από τη λατομική ζώνη, σε σχέση και με το ΓΠΣ Καλαμάτας.
Σωστή διαχείριση
Την περίοδο ορισμού της λατομικής ζώνης, η νομοθεσία προέβλεπε απόσταση 500 μ. από οικισμούς, όμως ο καινούργιος νόμος την επέκτεινε στα 1.000. Η Επιτροπή τώρα εξετάζει τι τροποποιήσεις απαιτούνται, ώστε να γίνει προσαρμογή στη νέα νομοθεσία, κάτι που δεν αποκλείεται να επιβάλει τη συρρίκνωση της λατομικής ζώνης, αν θυμηθούμε ότι και κατά τον ορισμό της είχαν δημιουργηθεί ζητήματα με την απόσταση από τους οικισμούς. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής με προσφυγές τους είχαν καταφέρει να ακυρώσουν την απόφαση καθορισμού της συγκεκριμένης λατομικής ζώνης, η οποία καθορίσθηκε εκ νέου με δικαστική απόφαση.
Τώρα, κάτοικοι της περιοχής έχουν καταθέσει νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, η οποία αναμένεται να εκδικασθεί για τις δύο θέσεις του Κοκκινόβραχου που δημοπρατήθηκαν το 2010.
Ένα άλλο πρόβλημα που ανέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής είναι, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η ύπαρξη μνημείου στα όρια θέσης που έχει μισθωθεί. Και αυτό το θέμα θα εξετασθεί και θα ζητηθούν επίσημα στοιχεία από την Εφορεία για το είδος του μνημείου, καθώς το μόνο στοιχείο που δόθηκε χθες είναι ότι δεν είναι κηρυγμένο.
Όταν θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που ζητούνται, μέσα στο 2013, θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις θέσεις στον «Κοκινόβραχο».
Πάντως, ο κ. Ζαφειράτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση για να δουλέψουν οι λατομικές περιοχές στη Μεσσηνία.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Δωρεάν μετακίνηση προσωπικού του Νοσ. Καλαμάτας
ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ - ΔΩΡΕΑ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Μια θετική εξέλιξη και μια ευχάριστη έκπληξη έκρυβαν τις προηγούμενες ημέρες, προς όφελος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης του Ιδρύματος, σε συνεργασία με το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο είχε ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των μισθολογικών περικοπών, βρήκε τελικά τη λύση του. Πρόκειται για το οικονομικό κόστος που βάραινε χρόνια τώρα το προσωπικό για τη μετακίνηση προς και από το νοσοκομείο.
Η Διοίκηση κατέβαλε το τελευταίο διάστημα εντατικές προσπάθειες, διασφαλίζοντας εφεξής τη δωρεάν μεταφορά του ανθρώπινου δυναμικού και για τις τρεις βάρδιες.
Σε λίγες εβδομάδες το νοσοκομείο θα διαθέτει το δικό του λεωφορείο, το οποίο αποτελεί δωρεά αθηναϊκής εταιρείας. Πρόκειται για ένα πούλμαν 50 θέσεων, μάρκας Μερσεντές 303, σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο, αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ιδρύματος.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε: «Καιρό τώρα δέχομαι καθημερινά στο γραφείο μου μαρτυρίες συναδέλφων μας για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των μισθολογικών περικοπών, σε σημείο, μάλιστα, που κάποιοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο κόστος της καθημερινής τους μεταφοράς προς και από το νοσοκομείο.
Σε αυτή, λοιπόν, την κατάσταση σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να μένω αδιάφορος.
Το τελευταίο διάστημα στο θέμα της μετακίνησης του προσωπικού εργαστήκαμε μεθοδικά και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για οριστική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Θέλω να εκφράσω τις μεγάλες ευχαριστίες μου προς τη δωρήτρια εταιρεία. Πολλές φορές τα λόγια των ευχαριστιών είναι μικρά για να περιγράψουν το μέγεθος της αξίας κάποιων πράξεων. Να ’ναι πάντα καλά αυτοί που αποφάσισαν αυτή τη δωρεά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε τη σημαντική δωρεά της αθηναϊκής εταιρείας, η οποία μας διαθέτει ένα λεωφορείο για την κάλυψη των αναγκών της μεταφοράς του προσωπικού.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν και ενέργησαν, προκειμένου το χρόνιο αυτό πρόβλημα να λυθεί».

*** "Μυρίζει μπαρούτι" ο συνδυασμός του Κόλλια
Όταν πριν από δύο χρόνια ο συνδυασμός «Τριφυλία – Ισόρροπη Ανάπτυξη» κέρδισε τις εκλογές τη Β’ Κυριακή και ο Κώστας Κόλλιας εκλέχθηκε δήμαρχος Τριφυλίας, δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ίσως φαντάζονταν πως δύο χρόνια μετά, ουσιαστικά, θα τελούσε υπό διάλυση και η συνοχή θα είχε «σπάσει» πολύ νωρίτερα! Μετά τη «βόμβα» που έριξε στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τα δύο χρόνιας της θητείας του και αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα, και παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν μέχρι και χθες το απόγευμα να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να «εκτονωθεί» η κατάσταση στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης του δημάρχου αλλά και στους κόλπους όλου του συνδυασμού, οι διαλυτικές τάσεις γίνονται όλο και εμφανείς, ακόμη και με πολύ λίγα λεπτά συζήτησης με στελέχη του, εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, όπως και με υποψηφίους και ανθρώπους που στήριξαν ενεργά το συνδυασμό και την εκλογή του κ. Κόλλια.
Λένε πως η εξουσία είναι «συγκολλητική ουσία», ωστόσο στην περίπτωση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας η άσκηση της εξουσίας, το «μοίρασμα» αξιωμάτων και ρόλων και η διαχείρισή τους δε φαίνεται να έφερε αποτελέσματα και, κυρίως, να συνθέσει και ενώσει διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και προσεγγίσεις δημοτικών παραγόντων.
Όπως μαθαίνουμε, οι κόντρες, σε όλα τα επίπεδα και με διάφορα εσωτερικά «μέτωπα», είναι πολλές. Κόντρες μεταξύ αντιδημάρχων, κόντρες μεταξύ δημοτικών συμβούλων, κόντρες μεταξύ συμβούλων και αντιδημάρχων, κόντρες μεταξύ αντιδημάρχων, συμβούλων και τοπικών συμβούλων, κόντρες που σχεδόν όλες καταλήγουν με αιχμές (στην καλύτερη των περιπτώσεων), μομφές (όταν είναι πιο σκληρές) και ευθείες βολές κατά του δημάρχου, της διοίκησης που ασκεί και της πολιτικής που ακολουθεί στη λειτουργία του Δήμου! Δε θα μπορούσε, άλλωστε, ο δήμαρχος να είναι εκτός «στόχευσης», αφού αυτός είναι στην κορυφή και την ηγεσία του Δήμου και επικεφαλής του συνδυασμού, και όλοι, σχεδόν για όλα, σε αυτόν στρέφονται και καταλήγουν, επιρρίπτοντάς του πολιτικές και προσωπικές ευθύνες.
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, εντός της δημοτικής παράταξης, και τα οποία ιδίως μετά την άνοιξη έχουν ενταθεί και οξυνθεί, έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία του Δήμου και με την οικονομική του κατάσταση και με τη διαχείριση της καθημερινότητας και με τις προεκλογικές εξαγγελίες – δεσμεύσεις και με το σχεδόν μηδαμινό παραχθέν έργο, καθώς, βεβαίως, και με τα αξιώματα και τις καρέκλες! Τα προβλήματα με τους ανθρώπους του συνδυασμού του κ. Κόλλια, τους υποψηφίους δηλαδή του συνδυασμού του και ανθρώπους που στήριξαν ενεργά την εκλογή του ως δημάρχου, έχουν να κάνουν, κυρίως, με τη λειτουργία του Δήμου και το ανύπαρκτο, όπως θεωρούν, παραχθέν έργο, με την αντιμετώπισή τους και τη συμπεριφορά απέναντί τους συμβούλων, αντιδημάρχων και του ίδιου του δημάρχου, καθώς και με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων – δεσμεύσεων. Αισθάνονται, όπως λένε, «σαν να μην υπάρχουμε. Δε μας υπολογίζουν καθόλου, δε μας ακούνε για τίποτα!».
Το μοντέλο διοίκησης του Δήμου που επέλεξε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας με 6 τοπικούς αντιδημάρχους, αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, αναποτελεσματικό. Επιπλέον, επέφερε τα ακριβώς αντίθετα από τα όποια προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού, εσφαλμένα και όλως αυθαιρέτως, «δημιούργησε» τοπικούς αντιδημάρχους – υπερδημάρχους, που κατηγορούνται «εκ των έσω» για συγκεντρωτισμό, εγωκεντρισμό και ελάχιστη προσφορά σε τοπικά ζητήματα.
Βεβαίως, ο κ. Κόλλιας είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αυτό, μέσα στο έντονα «αντικαλλικρατικό» σκηνικό που είχε στηθεί, για να δείξει την «ισόρροπη ανάπτυξη» και πως «τα Δημαρχεία θα είναι ανοιχτά». Όμως, δύο χρόνια μετά, τα δημαρχεία μπορεί να είναι ανοιχτά – και σωστά είναι ανοιχτά, αυτό έλειπε να έβαζε «λουκέτο» -, αλλά ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δε λειτουργούν!
Όσο, δε, για τις «θεματικές» αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, για τις μόνες για τις οποίες μπορεί, κατά κάποιον τρόπο, να επαίρεται ο δήμαρχος (και κατ’ επανάληψη το έχει δηλώσει), είναι αυτές των Έργων (Τεχνικής Υπηρεσίας) και Οικονομικών. Για μεν τα έργα, είναι γεγονός πως η Τεχνική Υπηρεσία κάνει σοβαρή δουλειά και αυτό φαίνεται! Το ίδιο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, φαίνεται να ισχύει και για τις Οικονομικές Υπηρεσίες, αφού με βάση όσα ειπώθηκαν στην προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, μέσα στο 2012 ο Δήμος κατάφερε να μειώσει τις οφειλές του κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ!
Ερωτηματικά, ωστόσο, υπάρχουν σε στελέχη της δημοτικής παράταξης και του συνδυασμού Κόλλια για τις άλλες θεματικές αρμοδιότητες των αντιδημάρχων. Αναρωτιούνται, τι έχει γίνει για το προσωπικό και τη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς και για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή, την Υγεία, την Πρόνοια & την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία & το Περιβάλλον (θεματικές αρμοδιότητες που έχουν αντιδήμαρχοι) και καυτηριάζουν το γεγονός ότι στο Δήμο Τριφυλίας δεν υπάρχει αντιδήμαρχος καθαριότητας.
Έρχονται παραιτήσεις;
Με αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση, το βαρύ κλίμα που επικρατεί, τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών στην Τριφυλία, την παρουσία – απουσία της Δημοτικής Αρχής και τη λειτουργία – υπολειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, μαθαίνουμε πως, όπως λένε, στελέχη του συνδυασμού του κ. Κόλλια, «όχι μόνο δεν είναι απίθανο, αλλά μοιάζει φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αν ο δήμαρχος δεν επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά αντίδρασης και αναστροφής του κλίματος, να υποβληθούν παραιτήσεις, ακόμη και ανεξαρτητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη, το αργότερο ως τις αρχές του νέου έτους!».
Ήδη, στελέχη της δημοτικής παράταξης του κ. Κόλλια φέρονται έντονα προβληματισμένα και απογοητευμένα από την όλη κατάσταση και λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, που «σκέφτονται σοβαρά το δρόμο της παραίτησης, για να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους», όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου εκτιμώνται ως ιδιαιτέρως κρίσιμες για τη Δημοτική Αρχή, αφού αναμένονται εξελίξεις, καθώς την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του 2013 θα γίνουν δημαιρεσίες για εκλογή νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης εκείνες τις μέρες ο δήμαρχος θα ορίσει αντιδημάρχους (4 έμμισθους και 2 άμισθους), αφού η θητεία των σημερινών (και των 6 έμμισθων) λήγει στις 31 Δεκεμβρίου! 

Του Ηλία Γιαννόπουλου


***   Πριν 94 χρόνια 















ΚΑΤΑ εκδοθείσαν ανακοίνωσιν υπό του ενταύθα Σιδηροδρομικού Σταθμού, άρχεται από αύριον Τετάρτην η κυκλοφορία της αυθημερόν σιδηροδρομικής αμαξοστοιχίας Αθηνών – Καλαμών. Η αμαξοστοιχία αύτη θ’ αναχωρή εκ Καλαμών την 8 και 30 π.μ. εκάστης Τετάρτης, Παρασκευής και Κυριακής, παραλαμβάνουσα μόνον τους δι’ Αθήνας και Πειραιά ταξειδεύοντας κατά τας εξής αναλογίας. Α΄ θέσις 7 άτομα, Β΄ θέσις 10, και Γ΄ θέσις 33.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ θα εκδίδωνται δια τον σταθμόν της Τριπόλεως 3 εισιτήρια α΄ θέσεως, 3 β΄ θέσεως και 10 τρίτης. Οι επιβάται δέον να προσέρχωνται εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν δια την έκδοσιν εισιτηρίων από της 4-6 μ.μ. της προηγουμένης ημέρας της αναχωρήσεως της αμαξοστοιχείας. Σημειωτέον, ότι απαγορεύεται να ταξειδεύωσι δι’ αυτής υπαξιωματικοί και στρατιώται.

-ΕΙΣ τας εν Δυρώ του Γυθείου οικίας των Παν. Χαρτακόλη, Μαριγώς συζύγου Παν. Χαρτακόλη και Ευγενίας συζ. Ευστρ. Χαρτακόλη κατασχέθησαν 40 οκάδες και 300 δράμια καπνού εις φύλλα και κεκομμένου.
 
*** Άρθρο
Προσβλητική απουσία μέριμνας για τα ΑμεΑ από το Δήμο!
*Του Ηλία Γιαννόπουλου
Image

* Παγκόσμια αλλά και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) η χθεσινή, 3η Δεκέμβρη, και διαβάζοντας τη σχετική διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, «μαύρισε» η ψυχή μου με την κοινωνική ευθανασία, όπως την περιέγραφαν, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Εκτός από την ειλικρινή και ηθική υποστήριξη που όλοι έχουμε ιερό χρέος να παρέχουμε στους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικές ή και πνευματικές αδυναμίες, πιστεύοντας στη δύναμη της ψυχής τους, τη δύναμη της θέλησης και της ελπίδας, οφείλουμε, ο καθένας από την πλευρά του και το μετερίζι του, εμπράκτως να τους στηρίζουμε κάθε μέρα!
Κάθε μέρα είναι ημέρα αυτών των ανθρώπων. Δε χρειάζονται ειδικές ημερομηνίες για να τους σκεφτόμαστε. Χρειάζονται παιδεία, νοοτροπία και κρατική, περιφερειακή και δημοτική μέριμνα. Κάθε μέρα πρέπει να είναι ημέρα σκέψης και προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης, κινητοποίησης και ενεργοποίησής μας για την ανάδειξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Είναι η κοινωνία μας σήμερα κοινωνία ίσων ευκαιριών, όπου ο κάθε άνθρωπος γίνεται αποδεκτός για τις ικανότητές του και δεν απορρίπτεται για τις αδυναμίες του; Όχι! Τα ΑμεΑ, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους το μαρτύριο του κοινωνικού αποκλεισμού, της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης.
Υπάρχουν και εφαρμόζονται πολιτικές μέριμνας και προστασίας για τα ΑμεΑ; Όχι! Δυστυχώς, με τα αλλεπάλληλα μέτρα και τις περικοπές η αναπηρία έχει τεθεί στο απόσπασμα και τα ΑμεΑ βιώνουν κάθε μέρα και πιο σκληρά την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση, με αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, οδηγούν τους συνανθρώπους μας με αναπηρία στην απόγνωση. Ευτυχώς που- μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον-υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις Περιφερειών και Δήμων που στέκονται, με τις δυνατότητες που έχουν, δίπλα στα ΑμεΑ.
Όχι, σε αυτές τις εξαιρέσεις δεν ανήκει ο Δήμος Τριφυλίας. Στο Δήμο Τριφυλίας είναι προκλητική και προσβλητική η απουσία πολιτικής μέριμνας για τα ΑμεΑ. Ναι, η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι δεινή. Υπάρχουν, όμως, προγράμματα, χρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα, για δράσεις στήριξης των ΑμεΑ. Προγράμματα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για να αξιοποιούνται οι ειδικές ικανότητες που έχουν τα άτομα με αναπηρία! Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των ΑμεΑ! Προγράμματα που δε θέλουν καθόλου ή έστω ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν είναι τίποτα μπροστά στο κοινωνικό έργο που προσφέρουν στα ΑμεΑ!
Ποιο, άραγε, να είναι το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, όταν τα ΑμεΑ στην Τριφυλία βιώνουν, εκτός από την κρατική – συγκυβερνητική βαρβαρότητα, την προκλητική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας;
 Υ.Γ. Ούτε το αυτονόητο δεν έχουν κάνει στο Δήμο Τριφυλίας, που είναι και νόμος του κράτους: να έχουν προσβασιμότητα τα ΑμεΑ στα δημοτικά κτήρια!


*** Συνελήφθη 51χρονος στο Γύθειο για χρέη 104.000 ευρώ :
Συνελήφθη 51χρονος στο Γύθειο για χρέη 104.000 ευρώ
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας: "Εκκρεμούσαν σε βάρος του χρέη που υπερβαίνουν τις -100.000- ευρώ.
Συνελήφθη, σήμερα (4-12-2012) το πρωί, στο Γύθειο Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, ένας (1) 51χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, σε βάρος του 51χρονου έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, ύψους -104.627,44- ευρώ. Ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου" ***  Ιστοσελίδα για τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία  :
Ιστοσελίδα για τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία
*  Αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα για τις ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας, όπου θα έχει κανείς τη δυνατότητα να αντλήσει πολλές πληροφορίες για την περιοχή, την τοπογραφία, την ιστορία και κυρίως για τη συστηματική ανασκαφή η οποία διενεργείται από την κ. Ξένη Αραπογιάννη, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και με τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας.
Το όνομα της ιστοσελίδας, η οποία είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα είναι:
http://www.ancientthouriaexcavation.gr/  .-  

*** Απαγόρευση αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Καλαμάτα ζητεί η Χρυσή Αυγή :
Απαγόρευση  αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Καλαμάτα ζητεί η Χρυσή Αυγή
* Με ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή ζητεί απαγόρευση αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Καλαμάτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Οπως πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο και από αφίσες που έχουν τοιχοκολληθεί στην πόλη μας, κάποια ομάδα με την επωνυμία «Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας», η οποία προφανώς δεν έχει νομική υπόσταση, υπεύθυνους σύμφωνα με τον Νόμο κ.τ.λ., διοργανώνει «αντιφασιστική» συγκέντρωση την Πέμπτη 6η Δεκεμβρίου και ώρα 07:00 μ. μ., στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, με συνθήματα όπως: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!», «Ούτε στην Καλαμάτα ούτε πουθενά, να τσακίσουμε το φασισμό σε κάθε γειτονιά».














Όπως βλέπουμε, δεν πρόκειται για μια απλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κ.τ.λ., αλλά εδώ προαναγγέλλεται ευθέως η πρόθεση των αγνώστων (κουκουλοφόρων!) διοργανωτών της συγκέντρωσης, να ασκήσουν «βία κατά πολιτικού κόμματος» (παράβαση του άρθρου 157 α., του Ποινικού Κώδικα).
Προφανώς, στην προσπάθεια που θα κάνουν για να ασκήσουν βία κατά της Χρυσής Αυγής, για να την «τσακίσουν» όπως λένε, θα προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλεως, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλεως της Καλαμάτας. Τονίζουμε, ότι την ημέρα και την ώρα της συγκεντρώσεως (απόγευμα της Πέμπτης), συνήθως κυκλοφορεί πολύς κόσμος στο κέντρο της πόλεως, τα δε εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά,
Ως εκ τούτου, ζητούμε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Μεσσηνίας να αναλογισθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του και να απαγορεύσει την συγκεκριμένη συγκέντρωση των κουκουλοφόρων, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα να κάνει (Άρθρο 11 - Δικαίωμα Συνάθροισης, παράγραφος 2: «Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει»).
Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι υπεύθυνος αλλά και υπόλογος για ότι συμβεί!
(ΥΓ): Ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος της Ελλάδος, Άρθρο 120, παράγραφος 4: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».


***  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :
Αντίο με ψηλά το κεφάλι θέλει να πει απόψε ο Ολυμπιακός στο Champions League στο παιχνίδι κόντρα στην Αρσεναλ.-
Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται τη νίκη κόντρα στους «κανονιέρηδες» για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στους «ισχυρούς» της κλήρωσης (20/12) για τη φάση των «32» του Europa League. -

* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -  ΑΡΣΕΝΑΛ   2-1   , (0-1).-  ^
Τα  γκόλ :  38'  Ροσίτσκι , 65΄Γιάννης Μανιάτης , 73΄ Κ. Μήτρογλου ,
Κάρτες : Φέϊσα ,Σκυλασι ,   Σαμάκι , .-
Οι  συνθέσεις  των αντιπάλων ομάδων :
Ολυμπιακός (Ζαρντίμ): Κάρολ, Τοροσίδης, Κοντρέρας, Μανωλάς, Ντιακιτέ, Φέισα (Φουστέρ), Μανιάτης, Γκρέκο, Αμπντούν(Μήτρογλου), Μασάντο, Τζιμπούρ (Ιμπαγάσα) .-
Άρσεναλ (Βενγκέρ): Σέζνι, Μιντ ( Άνγκα), Τζένκινσον, Σκιλασί, Βερμάελεν, Κοκλέν, Ράμσεϊ, Ροσίτσκι(Αρσάβιν) , Τσάμπερλεϊν, Ζερβίνιο, Σαμάκ. -

Τα  τελικά  των αγώνων :

Α' όμιλος

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Ντιναμό Κιέβου 0-1
(Γιαρμολένκο 45'+1')

Παρί Σεν Ζερμέν-Πόρτο 2-1
(Τιάγκο Σίλβα 29', Λαβέτσι 61'-Μαρτίνεζ 33')

Β' όμιλος
Ολυμπιακός-Άρσεναλ 2-1
(Μανιάτης 64', Μήτρογλου 64' -Ροσίτσκι 38')

Μονπελιέ-Σάλκε 1-1
(Ερέρα 59'-Χεβέντες 56')

Γ' όμιλος

Μίλαν-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 0-1
(Ντάνι 35')

Μάλαγα-Άντερλεχτ 2-2
(Ντούντα 45', 61'-Γιοβάνοβιτς 51')

Δ' όμιλος

Ντόρτμουντ-Μάντσεστερ Σίτι 1-0
(Σιέμπερ 57')

Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ 4-1
(Ρονάλντο 13', Καγεχόν 28', 88', Κακά 49'-Μποέριγκτερ 60')

~** Σκορ ημιχρόνων:

Α' όμιλος


Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ντιναμό Κιέβου  0-1 , (0-0)
(Σε εξέλιξη, λόγω της διακοπής από την έντονη χιονόπτωση)

Παρί Σεν Ζερμέν - Πόρτο 2-1,  (1-1)
(29' Τιάγκο Σίλβα - 33' Μαρτίνεζ)

Β' όμιλος


Ολυμπιακός - Άρσεναλ   1-1, 0-1
(38' Ροσίτσκι) 65΄ Μανιάτης ,

Μονπελιέ - Σάλκε   1-1, (0-0)

Γ' όμιλος


Μίλαν - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης   0-1
(35' Ντάνι)

Μάλαγα - Άντερλεχτ  2-1 ,  (1-0)
(45' Ντούντα)

Δ' όμιλος

Ντόρτμουντ - Μάντσεστερ Σίτι  1-0 , (0-0)

Ρεάλ Μαδρίτης - Άγιαξ   3-1 , (2-0 )
(13' Ρονάλντο, 28' Καγεχόν)


Ολόκληρο το αποψινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α' όμιλος

Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ντιναμό Κιέβου (21:45)
Παρί Σεν Ζερμέν - Πόρτο (21:45)

Β' όμιλος
Ολυμπιακός - Άρσεναλ (21:45)
Μονπελιέ - Σάλκε (21:45)

Γ' όμιλος


Μίλαν - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (21:45)
Μάλαγα - Άντερλεχτ (21:45)

Δ' όμιλος


Ντόρτμουντ - Μάντσεστερ Σίτι (21:45)
Ρεάλ Μαδρίτης - Άγιαξ (21:45)
  
*** Σεισμός 4,4R στο Μυρτώο :
Σεισμός 4,4R στο Μυρτώο
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4R βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη στις 8.59 μ.μ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 32 χλμ. ΝΑ από το Λεωνίδιο στο Μυρτώο Πέλαγος.-

***  Και 18 Μεσσήνιοι στο... μικροσκόπιο για παράνομο πλουτισμό :
Και 18 Μεσσήνιοι στο... μικροσκόπιο για παράνομο πλουτισμό
* Τα ονόματα 18 Μεσσήνιων είναι στη λίστα που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Τα 1.747 άτομα της πανελλήνιας λίστας εντοπίστηκαν τη διετία 2010-2011 με τη βοήθεια του συστήματος "Elenxis". Το σύστημα έδωσε ενδείξεις ξαφνικού πλουτισμού ο οποίος όμως έπρεπε να ελεγχθεί από ειδικά συνεργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πλουτισμός είναι αφενός πραγματικός και αφετέρου νόμιμος. Χθες η εφημερίδα "6 μέρες" δημοσίευσε τα 1.747 ονόματα, τονίζοντας στο ρεπορτάζ ότι οι έλεγχοι προχωρούν με ρυθμό χελώνας.
Οσον αφορά τους 18 Μεσσήνιους που ελέγχονται, οι περισσότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δραστηριοποιούνται στον τεχνικό κλάδο. Οι 14 από αυτούς δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, 3 στην Πύλο και 1 στον Μελιγαλά.
***   Εκδρομή με τον ΕΟΣ από το Κάτω στο Ανω Καρβέλι :
Εκδρομή με τον ΕΟΣ από  το Κάτω στο Ανω Καρβέλι (3 φωτογραφίες)
* Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εξόρμησή του στο Κάτω και Ανω Καρβέλι. Νωρίς το πρωί 35 άτομα μέλη και φίλοι του ΕΟΣ συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συλλόγου και αναχωρήσαμε οδικώς για τον προορισμό μας. Φτάνοντας στο Κάτω Καρβέλι (Χανάκια) αφήσαμε τα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε τη πορεία μας ανηφορικά. Υστερα από λίγη ώρα περπατούσαμε πάνω στο παλιό καλντερίμι που συνέδεε το Κάτω με το Ανω Καρβέλι. Εδώ να σημειώσουμε πως το μονοπάτι αυτό ήταν ο κεντρικός άξονας που εξυπηρετούσε την επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά Καρβέλι, Λαδά και Εμιαλοί.














Συνεχίζουμε την πορεία μας πάνω στο όμορφο καλντερίμι με όλες τις αισθήσεις μας τεντωμένες για να προλάβουμε να «ρουφήξουμε» όσο πιο πολύ γίνεται από τη μαγεία της φύσης. Πίσω μας η θέα της Καλαμάτας από ψηλά, με τη θάλασσα να λάμπει στα πόδια της, είναι απλά εκπληκτική. Μπροστά μας ο αγέρωχος Ταΰγετος μας καλωσορίζει ακόμα μια φορά. Χρώματα και αρώματα παντού γύρω μας. Πώς να κλείσεις τόση ομορφιά μέσα στις λέξεις; Πώς να περιγράψεις τα χρώματα της φύσης; Αυτό το πράσινο, το καφέ, το κίτρινο, τους κόκκινους καρπούς πάνω στις υπέροχες κουμαριές; Πώς να περιγράψεις το άρωμα της φύσης; Αδύνατον. Μόνο αν βρίσκεσαι στην αγκαλιά της τα γεύεσαι αυτά.
Φτάνοντας στο Καρβέλι δεχθήκαμε το κέρασμα του κ. Μπεσσή με τσιπουράκι και γλυκά. Τον ευχαριστήσαμε και κατηφορίσαμε προς το καρβελιώτικο ρέμα όπου συναντήσαμε το Πέτρινο Γεφύρι που ενώνει τα χωριά Καρβέλι και Αιμυαλοί. Το σημείο εδώ είναι μοναδικό. Οι ήχοι του νερού που κυλά στο ρέμα είναι ένα ποίημα. Αφήνοντας πίσω μας αυτή την ομορφιά ανηφορίζουμε το μονοπάτι που μας οδηγεί στο Λαδά. Αφού ξεδιψάσαμε στην πηγή του χωριού, καθίσαμε για λίγο στο καφενείο για ξεκούραση και καφεδάκι. Μετά ξεναγηθήκαμε από τον πρόεδρο στο μικρό «Μουσείο» με την επιγραφή «χασύρε κάνατε» που στα τσακώνικα σημαίνει «καλώς ήλθατε».
Αποχαιρετίσαμε το Λαδά με τους φιλόξενους κατοίκους του και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Πίσω ο Ταύγετος μας γνέφει…
«Θείο φως του απογεύματος! / Πέφτοντας πάνω στο μυαλό, σχηματίζει / Μικρές χαραδρώσεις σαν αυτές των βουνών. / Προετοιμάζει πηγές. / Στίχοι ολόχρυσοι ίσως θα στολίσουνε τον αιώνα / Χαίρε, Κύριε Ηλιε! Χαίρε Αγάπη! Ζωή Χαίρε!»
(Νικηφόρος Βρεττάκος)  Νατάσα Μπίρου
***    Διακοπή ρεύματος στην Καρδαμύλη  :
* Διακοπή ρεύματος  στην Καρδαμύλη
* Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες στο δίκτυο θα γίνει στην Καρδαμύλη την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι .-
***




~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 .-


~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  ,


 Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (1) .-


~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (2) .-


~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/22-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-


~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/a.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012  , AΘΛΗΤΙΚΗ παρουσίαση  .-


   ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/23-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 : ΚΑΛΟ Σ/Κ γιά όλους μας !!!

 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html   , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012


ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .- 


~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-


~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/25-2012.html , Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στην ενημέρωση .-


~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html  ,   ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα  26 Νοεμβρίου  2012 ,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html , Το αγιάζι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2012 .-


~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/27-2012.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/28-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html  , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (7).-


~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/t-29-2012.html  ,  Το   αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/30-2012.html ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 .-


 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2012  :


~ ** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 , Ημερήσια εκδρομή στην Πάτρα εορτασμός Αγίου Ανδρέα 30/11/2012 .- ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/01-02-2012.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 καί 02 Δεκεμβρίου 2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Όμορφα και ωραία γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2012 , .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Της Τρίτης το αγιάζι στην ενημέρωση 04/12/2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/04-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012.-


~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 , =2170 video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =398 video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , = 389 video.-

Τα  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ  ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ την Βιντεοθήκη μας :  Δαείτε  τα !!

~** STAMATAKOS 03-12-2012 P1030717.MP4 :

http://youtu.be/sd3Xbrr1dBY ,



~** stamoulis 2012 P1030718.MP4 :
http://youtu.be/nbH6Bsl5gAs ,



~** Σταματακος μπαμπάς γιαγιά 2012 P1030722.MP4 :
http://youtu.be/fmKZsSIu4Wk ,



~** πλατεία Καλαμάτας Σταματάκος 2012 :
http://youtu.be/PRTK6LNKHEA ,



~** Σταματάκος βλέπει λέει 2012 :
http://youtu.be/Pzx_h9qDIUw ,




*** Ο πρώτος Ιερέας (παπάς ) στον Άγιο Φλώρο Αρφαρών :


* Ο πρώτος παπάς που υπηρέτησε τον Άγιο Φλώρο Αρφαρών , ήταν ο Παπά- Νικόλας Σταθόπουλος με τέσσερα 4 παιδιά , το ένα ονομαζόμενο Σταμάτης Σταθόπουλος .-
Ο παπά-Νικόλας γεννήθηκε περί το 1870 και είχε ρίζες - καταγωγής εκ Χίου .
Όταν πρώτο-ήρθε η οικογένεια του στην Μεσσηνία εκ Χίου , εγκαταστάθηκε στο Σφεντάμι της Βρωμόβρυσης Αρφαρών για να κατέβει αργότερα στον Άγιο Φλώρο όπου ως Ιερέας πλέον προσέφερε τις θρησκευτικές του υπηρεσίες στους κατοίκους του Αγίου Φλώρου .-
Ο Σταματέλος Σταθόπουλος έμπορος τότε στην Καλαμάτα ήταν εύπορος της κοινωνίας τότε . Απέκτησε δε 4 τέσσερα τέκνα τον Παναγιώτη 1899 , την Καλλιόπη 1901 (παντρεύτηκε τον Βασίλη Κάρτσιωνα -λούμπαρδη-παρατσούκλιι) , τον Νικόλαο 1905 και την Φωτεινή 1911 (η Φωτεινή παντρεύτηκε τον Δημοσθένη Χριστοφόρου, όπου απέκτησε τον γιό Στέλιο , που μας έδωσε όλες τις πληροφορίες ) .-
Ο παπά- Νικόλας Σταθόπουλος είχε νυμφευθεί Νιαρχοπούλα που προερχόταν περί το 1790 από γάμο Νιάρχου εξ Αρφαρών με εγγονή του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) από την αδερφή του Νικηταρά .-
Επίσης αναφέρεται και οικογενειακή σχέση της οικογένειας Σταθόπουλου με την οικογένεια Μπελόκα εκ Βρωμοβρύσεως Αρφαρών .- Αυτά για σήμερα . Συγκεντρώνοντας περισσότερες πληροφορίες ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε !

http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , .-

~***   https://www.facebook.com/media/set/?set=a.114662378655603.15884.100003355254251&type=3 = Φωτογραφίες τοίχου

**  H   ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :

Η αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσσηνία αφού υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη πόλη μετά το 369 π.Χ. όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος». Η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη θέση «Παναγίτσα», σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, ξεκίνησε το 2007 υπό τη διεύθυνση της τότε Προϊσταμένης της ΛΗ’ Ε.Π.Κ.Α. Μεσσηνίας Δρος Ξένης Αραπογιάννη και συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη έως και φέτος. Από το 2009 η ανασκαφή έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της τότε Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ Μεσσηνίας.


*** Η  ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΟΥΡΙΑΣ :

Ιστορία


Οι «πολύρρηνες» και «πολυβούται» κάτοικοι της «βαθυλείμου» Άνθειας, όπως αναφέρονται δύο φορές στην Ιλιάδα Ι, 151,293, ανήκαν στους ευκατάστατους Μεσσηνίους, που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν μετά το τέλος του Α΄ Μεσσηνιακού πολέμου. Οι κατακτητές Λακεδαιμόνιοι εγκαταστάθηκαν στον τόπο κατά το τελευταίο τέταρτο του 8ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι από τότε το νέο όνομα «Θουρία», που σημαίνει συνοικισμός κορυφής, άρχισε να εκτοπίζει το μυκηναϊκό τοπωνύμιο.

Στην κλασική εποχή η Θουρία έγινε «περίοικος» πόλη, καθώς οι Μεσσήνιοι κάτοικοί της, που υπήρξαν έμπιστοι των Λακεδαιμονίων απολάμβαναν κάποιων προνομίων έναντι των άλλων Μεσσηνίων υποτελών. Στο σεισμό του 464 π.Χ. οι κάτοικοι της πόλης προσπάθησαν να αποδεσμευθούν από τους Σπαρτιάτες και αφού προσεταιρίστηκαν τους Μεσσηνίους είλωτες κατέφυγαν και οχυρώθηκαν στην Ιθώμη. Όμως ηττήθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μεσσηνία και να μεταφερθούν στη Ναύπακτο με τη βοήθεια των Αθηναίων.

Μετά την ίδρυση της Μεσσήνης, η Θουρία αποτέλεσε μέλος της ελεύθερης μεσσηνιακής πολιτείας. Μάλιστα σε ένα σημαντικό ψήφισμα γραμμένο σε οπισθόγραφη στήλη που βρέθηκε στην πόλη, γίνεται διευθέτηση των συνόρων της με τη Μεγαλόπολη, υπό τη διαιτησία της Πάτρας. (ΕΙΚ.18) Η στήλη, που χρονολογείται γύρω στο 180 π.Χ., εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Στα 182 π.Χ. η Θουρία μαζί με τις Φαρές και την Αβία αποσπάσθηκαν από τη Μεσσήνη και προσαρτήθηκαν ως ανεξάρτητες πόλεις στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.), ο Αύγουστος υπήγαγε τη Θουρία και πάλι στην κατοχή των Λακεδαιμονίων της Σπάρτης, ως τιμωρία, επειδή οι Μεσσήνιοι είχαν πάρει το μέρος του αντιπάλου του Αντωνίου.

Κατά την εποχή του Τιβερίου (25 μ.Χ.), όταν έγινε επαναοριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας, πιθανόν να αποδόθηκε και πάλι στους Μεσσήνιους μαζί με την περιοχή των Φαρών. Όμως νομίσματα της Θουρίας, που κόπηκαν επί των πρώτων Σεβήρων (193-217 μ.Χ.), φέρουν τα αρχικά γράμματα των Λακεδαιμονίων, εμφανίζοντας τους Θουρεάτες ως Λακεδαίμονες.

Όταν ο περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε την περιοχή (2ος αι. μ.Χ.), ανέφερε ότι η πόλη από «ψηλά» είχε μεταφερθεί και εξαπλωθεί προς τα δυτικά, στις υπώρειες του λόφου. Τα επιβλητικά ερείπια των ρωμαϊκών θερμών στη θέση «Λουτρά», που σώζονται σε μεγάλο ύψος και σε άριστη κατάσταση διατήρησης στην περιοχή αυτή, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του περιηγητή. (ΕΙΚ.19, 20, 21, 22)

Στην πόλη υπήρχαν πολλά ιερά , φαίνεται όμως ότι η Αθηνά ήταν ιδιαίτερα τιμώμενη θεότητα, αφού ο ιερέας της ήταν ο επώνυμος αξιωματούχος της πόλης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε νομίσματα των Θουρεατών της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής εποχής απεικονίζεται η Αθηνά με κράνος, δόρυ στο αριστερό και φιάλη στο δεξί χέρι. (ΕΙΚ.23)

Πιθανόν ο τύπος αυτός να αντιστοιχεί στο λατρευτικό άγαλμα της θεάς, που υπήρχε στη Θουρία. Ένα ονομαστό ιερό της πόλης ήταν αφιερωμένο στη Συρία θεά, μια θεότητα ανατολικής προέλευσης που εισάχθηκε κατά τον 2ο αι. π.Χ. στην Ελλάδα (Δήλος) από την πόλη της βόρειας Συρίας Βαμβύκη ή Ιεράπολη. Η αρχική ονομασία της ήταν Ατάγαρτις και θεωρείτο ως μια μορφή της Αφροδίτης. Η λατρεία της γινόταν από θιάσους και στα ιερά της υπήρχαν δεξαμενές με ψάρια, που ήταν το σύμβολο της θεάς, η οποία αρχικά παριστανόταν ως ψάρι.

Στην πίσω όψη της οπισθόγραφης επιγραφής, στην οποία προαναφερθήκαμε, έχει χαραχθεί στην εποχή του Αυγούστου τιμητικό ψήφισμα για τον Λακεδαιμόνιο Δαμόχαρι, όπου αναφέρονται κάποια στοιχεία για το τελετουργικό της ξένης αυτής λατρείας κατά την οποία γινόταν μύηση με μυστηριακή τελετή για τη Συρία θεά σε ειδικό χώρο, «οίκος», και υπήρχε πομπή για τα μυστήρια.

Η ακρόπολη της κλασικής εποχής δεν εγκαταλείφθηκε πλήρως και συνέχισε να κατοικείται στους αυτοκρατορικούς χρόνους, στο μεσαίωνα και στην τουρκοκρατία.


*** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ που Βλέπουμε :

~** http://lykeiomeligala.blogspot.com/ ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.-

 ~** http://www.inathos.gr/athos/el/ ,ΑΘΩΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 * http://www.fromsport.com/ ,   ΣΠΟΡ- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ κ.λ.π.


 ~** www.mixanitouxronou.gr , Η  μηχανή  του  χρόνου   

 ~** www.chiospress.gr  ,  ΧΙΟΣ ΠΡΕΣΣ

www.emessinia.gr  ,  ΔΗΜΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ

www.diasnews.com , ΔΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

www.marathoupoli.com.gr  , ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ

www.kefalinou.blogspot.com ,  ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ

www.mani.org.gr  , ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ

www.tripilis.gr   , ΤΡΙΠΙΛΑ

www.pera.gr  , ΠΕΡΑΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

www.lefktro.gov.gr  ,ΛΕΥΚΤΡΟ

www.romiosini.org.gr , ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ


 

 ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ      : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387085438017518.85142.308862112506518&type=1 , ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΛΙΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΑΣΠΡΟΜΑΤΡΕΣ ).


~*** www.eetaa.gr  ,



Δεν υπάρχουν σχόλια: