ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Μαϊου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Μαϊου  2016 :
 Γιώργος Δ. Μωραγιάννης ψάλτης
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΌταν δίνετε να μη λέτε έδωσα, έχασα, τάισα. Ο Θεός σας έδωσε τα υπάρχοτα, ο Θεός έδωσε ευλογία, για να δίνετε· όταν έρχονται από μακριά, να φιλοξενείτε και να τα δίνετε όλα.
'Αγιος Φλώρος

 Πάμισος πηγές Άγιος Φλώρος

 Παλιός αγρότης οργώνει ..

   Ιερείς Αρφαρών
Βιογραφία
Η ψηλάφισις του Θωμά Η ψηλάφισις του Θωμά - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής) Η ψηλάφισις του Θωμά Η ψηλάφισις του Θωμά

Η ψηλάφισις του Θωμά - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
Ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δη και να ψηλαφίση τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήση τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε Κύριο και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του, αλλά και της δυνάμεώς Του. Την ομολογία του Θωμά οι άγιοι Πατέρες την ονομάζουν σωτήριο. Και πραγματικά οδηγεί στην σωτηρία όλους εκείνους που την απευθύνουν στον Χριστό εκζητώντας ταπεινά το έλεός Του.
Το γεγονός ότι ο Απόστολος Θωμάς αρχικά απουσίαζε κατά την εμφάνιση του Χριστού στους Μαθητές Του, φαίνεται ότι ήταν οικονομία Θεού, για να γίνη πιστευτό το θαύμα της Αναστάσεως και να διαλυθή κάθε είδους αμφιβολία.
Ο Απόστολος Θωμάς, μετά την Πεντηκοστή, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, τους Πέρσες, τους Μήδους και τους Ινδούς και είχε μαρτυρικό τέλος.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος βαρὺς.
Ἐσφραγισμένου τοῦ μνήματος ἡ ζωὴ ἐκ τάφου ἀνέτειλας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, τοῖς Μαθηταῖς ἐπέστης ἡ πάντων ἀνάστασις, πνεῦμα εὐθὲς δι' αὐτῶν ἐγκαινίζων ἡμῖν, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄.
Τῇ φιλοπράγμονι δεξιᾷ, τὴν ζωοπάροχόν σου πλευράν, ὁ Θωμᾶς ἐξηρεύνησε Χριστὲ ὁ Θεός· συγκεκλεισμένων γὰρ τῶν θυρῶν ὡς εἰσῆλθες, σὺν τοῖς λοιποῖς Ἀποστόλοις ἐβόα σοι· Κύριος ὑπάρχεις καὶ Θεός μου.
Μεγαλυνάριον
Θυρῶν κεκλεισμένων τοῖς Μαθηταῖς, ἐπέστης Σωτήρ μου τὴν εἰρήνην σου δοὺς αὐτοῖς· ὅθεν ὁ Θωμᾶς σε, δακτύλῳ ψηλαφήσας, ἐβόα· Σὺ Θεός μου, πέλεις καὶ Κύριος.
~*  Την  Κυριακή 08-05-2016  η Θεία Λειτουργία  θα γίνει στον Μάη Θανάση , Άγιο Αθανάσιο  στο Άνω Αρφαρά από τον Παπά -Μιχάλη Ε. Μπούρα ....~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 8 Μαΐου
Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου (1) του Θεολόγου. Οσίου Αρσενίου του Μεγάλου (†449).
(1) Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και μάλιστα ο πιο αγαπημένος του. Πατέρας του ήταν ο Ζεβεδαίος και μητέρα του η Σαλώμη, κόρη του Ιωσήφ του μνηστήρα της Παρθένου Μαρίας. Τη ζωή και τη παρουσία του δίπλα στον Ιησού τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο μόνος εκ των μαθητών που δεν φοβήθηκε και έμεινε μέχρι τέλους κοντά στον αγαπημένο του δάσκαλο. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου. Όταν δε η Παρθένος Μαρία κοιμήθηκε ο άγιος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μ. Ασία και ιδιαίτερα στην Έφεσο, όπου με την προσευχή του κατέστρεψε το ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε στο Χριστιανισμό τετρακόσιες χιλιάδες ειδωλολάτρες. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη. Συνέγραψε επίσης το τέταρτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, το θεολογικότερο όλων και θεωρούμενο ως Ευαγγέλιο της αγάπης. Εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία περίπου 100 ετών. ~ 
Στις 08/05/2016 εορτάζουν:
Κυριακή του Θωμά, Άγιοι Γεώργιος, Μανουήλ, Θεόδωρος, Γεώργιος και Μιχαήλ από τη Σαμοθράκη, Άγιος Νικήτας ο Νέος Ιερομάρτυρας, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής (Σύναξις της αγίας κόνεως της εκπορευομένης εκ του τάφου του Ιωάννου του Θεολόγου), Όσιος Αρσένιος ο Μέγας

~  Ἦχος βαρὺς.      Ἐσφραγισμένου τοῦ μνήματος ἡ ζωὴ ἐκ τάφου ἀνέτειλας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, τοῖς Μαθηταῖς ἐπέστης ἡ πάντων ἀνάστασις, πνεῦμα εὐθὲς δι' αὐτῶν ἐγκαινίζων ἡμῖν, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.
~  Απολυτίκιο Κυριακής του Θωμά ( Απολυτίκιο - Κυριακή του Αντίπασχα ήτοι η Ψηλάφησις του Αγίου Αποστόλου Θωμά ) :  https://youtu.be/JXjAP_mno4k  .-



Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας στην Χιο

Σύναξη της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας ....
 
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Αγία Υπακοή»

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «η Αγία Υπ....
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Σύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη Λέσβο

Σύναξη της Παναγίας της Αγίας Σιών στη Λέσβο
 
Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς
 
Αγία Πελαγία

Αγία Πελαγία
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στην Ερατεινή Φωκίδος

Σύναξη της Παναγίας Κουτσουριώτισσας στη....
 
Σύναξη της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο....
Βιογραφία
Άγιος Θωμάς ο ΑπόστολοςΆγιος Θωμάς ο ΑπόστολοςΆγιος Θωμάς ο ΑπόστολοςΆγιος Θωμάς ο Απόστολος - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.com

Άγιος Θωμάς ο ΑπόστολοςΆγιος Θωμάς ο Απόστολος
Ο Άγιος Θωμάς ο Απόστολος ήταν μεταξύ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου και ανήκε σε οικογένεια αλιέων. Ο Θωμάς, λοιπόν, μετά την Ανάσταση του Χριστού και την πρώτη εμφάνισή Του στους μαθητές, δυσπιστούσε σ' αυτά που του έλεγαν αυτοί. Αλλά ο Κύριος επανεμφανίστηκε στους μαθητές μέσα στο υπερώον, όταν μεταξύ τους βρισκόταν και ο Θωμάς. Τότε ο Κύριος προέτρεψε το Θωμά να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά που Τον σταύρωσαν, και να μη γίνεται άπιστος, αλλά πιστός. Εκθαμβωμένος ο Θωμάς, προσκύνησε και ανεβόησε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Η δε απάντηση του Κυρίου ήταν τέτοια, που θα διδάσκει όλους όσους θέλουν να δυσπιστούν στην αλήθεια του Ευαγγελίου. Είπε, λοιπόν, ο Κύριος: «ότι εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Δηλαδή, λέει ο Κύριος στο Θωμά, πίστεψες επειδή με είδες. Μακαριότεροι και περισσότερο καλότυχοι είναι εκείνοι, που αν και δεν με είδαν, πίστεψαν.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Θωμάς μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος πήγε και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πέρσες, Μήδους και τους Ινδούς. Στην Ινδία, συνελήφθηκε από τον Βασιλία Mισδαίο, γιατί κατήχησε και βάπτισε τον γιό του Aζάνη, την γυναίκα του Tερτία και της κόρες του Mυγδονία και Nάρκα. Αφού τον φυλάκισε τον παρέδοσε σε πέντε στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον ανέβασαν σε κάποιο βουνό τον θανάτωσαν δια λογχισμού. Έτσι, τον αξίωσε ο Θεός όχι μόνο να κηρύξει το Ευαγγέλιό Του, αλλά και να δώσει τη ζωή του γι' Αυτόν.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς θεῖος Ἀπόστολος, θεολογίας κρουνούς, ἐνθέως ἐξήντλησας, ἐκ λογχονύκτου πλευρᾶς, Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἠμῶν. Ὅθεν τῆς εὐσέβειας, κατασπείρας τὸν λόγον, ἔλαμψας ἐν Ἰνδίᾳ, ὡς ἀκτὶς οὐρανία, Θωμὰ τῶν Ἀποστόλων, τὸ θεῖον ἀγλάισμα.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολε Ἅγιε Θωμᾶ, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.
Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου Θωμά βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θωμά βρίσκονται στη Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αιγύπτου και στον Συρο - Ιακωβιτικό Ναό της Μοσούλης.
~ ~*ARFARA KALAMATAS MESSINIAS   02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-
 

~ *ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2014: https://youtu.be/-mket7X6y8s  .-

~ Διαδρομή Γυμνάσιο Λαφαζαναίϊκα Αρφαρά 17/2/2015: https://youtu.be/Oy7DBp6vXxg .-



Απεργιακές  κινητοποιήσεις  Σαββατοκύριακου 07  και 08  Μαϊου  2016 

*** Στα  8.600  το αφορολόγητο :
Σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιεί με επιστολή που έστειλε χθες τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε καμία άλλη, μπορεί να φέρει τα επιπλέον προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. που ζητούν οι δανειστές. 
 Την επιστολή αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, μεταμεσονύκτια, χωρίς να έχει διαψευστεί ή επιβεβαιωθεί από το υπ. Οικονομικών.
  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τροπολογία το αφορολόγητο κατεβαίνει τελικά στα 8.636 ευρώ - 900 ευρώ πιο κάτω δηλαδή από το ισχύον αφορολόγητο των 9.545 ευρώ και σχεδόν πεντακόσια ​ευρώ χαμηλότερα από όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν ​οι ​εργαζόμενοι -  και οι βουλευτές που θα ​το ψηφίσουν.
  Ετσι με την τροπολογία: 
 Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα. 
 Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
 Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο  δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.
 Υπενθυμίζεται ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που θα φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο.
 Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε επίσης τα μεσάνυχτα, επιβάλει και αύξηση κατά ολόκληρο 3% (!) στη φορολογία των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29% για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ.
 Με τις προτεινόμενες τροπολογίες το υπουργείο οικονομικών προσβλέπει σε επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.  
  Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:
  «Αγαπητοί συνάδελφοι,
  Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.
  Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ’ όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.
  Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ’ όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.
  Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
  Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.
  Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη.  
 Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.
  Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;
  Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.
  Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισλμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.
  Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
  Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μας έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα.
  Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
  Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.
  Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων – ύφεσης – περισσότερων μέτρων, σε ένανενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.
  Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.
  Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.
  Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.
  Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».

*** Επεισόδιo στη Βουλή! Πρωταγωνιστής ο Βασίλης Λεβέντης...

~  Δεν θα λείψουν και τα παρατράγουδα στη Βουλή. Ακόμα ένα μικρό επεισόδιο εξελίχθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη και την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης, εμφανώς εκνευρισμένος, είπε στην κα. Χριστοδουλοπούλου: " Θα μείνετε άφωνη; Εδώ στην αίθουσα όταν βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων λαμβάνουν τον λόγο εισέρχονται κάποιοι ταραχοποιοί. Δεν μπορούμε να μιλάμε;".

***  Σκληρό μήνυμα ΤΕΕ! Θα γίνει διαγραφή του πρωθυπουργού...

~  Σε ανακοίνωση του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τόνισε ότι τα μέτρα που πρόκειται να ψηφισθούν είναι αντισυνταγματικά και πρόκειται να φέρουν ανατροπές στην κοινωνία, ενώ ζητάει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
Επιπλέον, κάνει λόγο ότι οποιοσδήποτε βουλευτής το ψηφίσει θα έχει προβεί σε πειθαρχικό παράπτωμα. Ανάμεσα στα μέλη του ΤΕΕ είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, o πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,  ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:
-Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
-Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
-Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
-Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
-Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο - και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
-Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.
Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.
Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα"

***  Αυτά είναι τα ρωσικά αεροσκάφη που δεν δείχνουν έλεος….

~ Σε ένα βίντεο που συγκρίνει  τα αμερικανικά αεροσκάφη συνώνυμα της δύναμης , τα MIG , έρχονται σαν απάντηση τα ρωσικά Su…  Από το παρελθόν στο τώρα.
Πιο εξελιγμένα , πιο δυνατά , πιο αποτελεσματικά , ενισχύουν το ρωσικό στρατό .
 Οι γητευτές τον αθέρων έτοιμοι για νέες πτήσεις.
Δείτε το βίντεο : Rus Air Force buying MOST ADVANCED Aircraft challenge US Military & NATO Power , https://youtu.be/Gpp9fCM9wWM  .-

*** Η ώρα της αποκάλυψης ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ! Το φως "βλέπουν" τα Panama Papers...

~ Την Δευτέρα 9 Μαΐου αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τα έγγραφα του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου, τα λεγόμενα Panama Papers.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν πάνω από 200.000 ονόματα εταιρειών και ιδρυμάτων, 140 πολιτικοί από περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσα τους αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί.
Ο άνθρωπος που είναι πίσω από την διαρροή, με το κωδικό όνομα που του έχουν δώσει οι αρχές των ΗΠΑ καθώς δεν γνωρίζουν την ταυτότητα του,  Τζον Ντο, δήλωσε: "Η ισότητα των εισοδημάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας. Χιλιάδες διώξεις μπορούν να προκύψουν από τα έγγραφα'.

***  Απόφαση Φίλη: Τέλος τα 1.500 ευρώ για τους άριστους φοιτητές

~  Οριστικό τέλος έρχεται για τον έπαινο αριστείας στους φοιτητές, ύστερα από την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη. Επρόκειτο για έναν έπαινο ύψους 1.500 ευρώ, ο οποίος αποδιδόταν σε εκατοντάδες φοιτητές για τις άριστες επιδόσεις τους, κατά τη διάρκεια των σπουδών. Τα χρήματα δίδονταν μέσω ΙΚΥ, αλλά φέτος και πέρσι δε δόθηκαν.
Ο βουλευτής Γ. Αμυράς, άσκησε δριμεία κριτική στον Νίκο Φίλη για την απόφαση αυτή και δήλωσε τα εξής:
«Ήταν 1.500 ευρώ για κάθε άριστο. Πέρυσι και φέτος δεν τα δώσατε. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονταν και δίνονταν ως ένα μικρό επίδομα ενίσχυσης στους αριστούχους φοιτητές όλων των τάξεων, όλων των σχολών, όλων των τμημάτων των πανεπιστημίων ως μια ένδειξη επιβράβευσης της ζέσης τους να εξελιχθούν».
«Το 2015 και το 2016 ήταν οι δύο  χρονιές, στις οποίες  δεν δώσατε εσείς, η αριστερή κυβέρνηση τον έπαινο της αριστείας στους αριστούχους των πανεπιστημιακών σχολών».

***  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ! Στο τρίγωνο ΣΚΥΡΟΣ-ΨΑΡΑ-ΑΝΔΡΟΣ στόχευσαν οι Τούρκοι... (Έγγραφο)

~  Παρατραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις τους, αλλά και την εμφανή ασέβεια που δείχνουν προς την στρατιωτική δύναμη της χώρας μας.
Έχουν ήδη εκδώσει NAVTEX 347/16 με το οποίο δεσμεύουν την περιοχή στο Αιγαίο που βρίσκεται μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Άνδρου, για ασκήσεις που θα διεξαχθούν από τις 9 Μάιου μέχρι 30 Ιουνίου.


Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν το θράσος και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν συνεργάζεται και συνεχίζει η Τουρκία το ίδιο βιολί, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ A2044/16, με οδηγίες για ασφαλή διεξαγωγή εναέριας κυκλοφορίας στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ!
Οι ελληνικές αρχές απάντησαν (!) με αντίστοιχη ΝΟΤΑΜ A0984/16, με την οποία ακυρώνουν την τουρκική και τονίζουν ότι μόνο οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες για την έκδοση ΝΟΤΑΜ σε αυτή την περιοχή.



***  Χτυπάνε τον Πόντο! Τύμπανα εμφυλίου και επιθέσεις στην Τουρκία!

~  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Πόντο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα φλέγεται πλήττεται από ένοπλα χτυπήματα, την ώρα που φαίνεται πως ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία. Παρατηρούμε λοιπόν πως οι εντάσεις μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Πόντου.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή στις 5 περίπου το απόγευμα, οργανώθηκε ένοπλη επίθεση στην Κερασούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας αξιωματικός, ενώ τραυματίστηκαν βαριά αρκετοί αστυνομικοί.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαΐου, έλαβε χώρα μία άλλη επίθεση στην Αργυρούπολη και συγκεκριμένα στο χωριό Kürtün. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν.
Επιπλέον, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε επίθεση και στο χωριό της Κερασούντας, Doğankent.
Τα μοτίβα των επιθέσεων φανερώνουν ότι οι εντάσεις έχουν μετατοπιστεί στον Πόντο, όπου γίνονται συνεχώς επιθέσεις, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας της Στρατοχωροφυλακής.
Πρόκειται για μία επικίνδυνη συγκυρία, η οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει την ταχύτατη πτώση της Τουρκίας.
~
***  ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ! ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ

~  H ΛΥΣΗ σήμερα 7-5-2016 πραγματοποιεί την όγδοη σε σειρά ημερίδα της στην Αλεξανδρούπολη στο ξενοδοχείο Astir και πραγματικά επικρατεί το αδιαχώρητο! Από νωρίς ο κόσμος βρέθηκε στο χώρο προκειμένου να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις του συντονιστή της εκδήλωσης Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και όλων των ομιλητών για την πρωτογενή παραγωγή αλλά και γενικότερα για την μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναλύονται λεπτομερώς και με ατράνταχτα επιχειρήματα στην εκδήλωση, είναι η στροφή της Ελλάδας στις ρωσικές δυνάμεις, καθώς αποτελούν τη μόνη ΛΥΣΗ για την χώρα μας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρώσικης Ομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.
Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης ΛΥΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 
Επίτιμος Πρόξενος της Ρώσικης Ομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
7-5-216 ΛΥΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
 :  https://youtu.be/JeNqA9fZsF4  .-

*** Περί του συνεδρίου της ΝΔ...

~  Απόστολος Γ. Σιώκος
Ιατρός
 Πολύ καλά και «διθυραμβικά» τα νεοδημοκρατικά του κ. Μητσοτάκη στο προχθεσινό κομματικό συνέδριο. Αλλά 1ον . Δεν μας    πληροφόρησαν πώς και ιδιαίτερα ποιος θα αναλάβη επιτυχώς να μας πείση ότι η διαφθορά και οι παντός είδους μέσο-και μεγαλοκαταχραστές του ιδρώτα του ελληνικού λαού θα πάψουν να είναι ακλόνητο αρνητικά θλιβερό καθεστώς στην ανάπτυξι της ταλαίπωρης πολιτικά χώρας μας.
2ον . Πώς και ιδιαίτερα ποιος θα μας πείση ότι η αξιοκρατία θα εφαρμοστή επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, για να βγη το «κάρο» απ’ το τέλμα της μιζέριας και της οδυνηρής κατάντιας. (Δεν είδαμε π.χ. τον κ. Γιώργο Σούλα - δοκιμασμένο ήρωα κατά της διαφθοράς- στην ηγετική ομάδα – δικλείδα ασφαλείας κατά της διαπλοκής. Ο Άδωνις μόνος του μπορεί άραγε να τα προλαβαίνει και όλα τα τοιαύτα;)
3ον . Ο κύριος που δέχθηκε τα συγχαρητήρια ως υπεύθυνος της άρτιας διοργάνωσης του συνεδρίου, ΔΕΝ ζήτησε ακόμη συγγνώμη για την προσβολή του Ιερού μας Συμβόλου- της Σημαίας του Έθνους..(«ένα πανί είναι ας το καίνε»)..
Δεν τον είδαμε μεταμελημένο και δακρύζοντα να κάνη την έπαρσι του Εθνικού μας Συμβόλου στην παραπάνω σύναξι..
Καθοριστικά και ηχηρά κενά για μια επιτυχή ανασύνταξι»

***  ΜΙΑ  ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΗΣΑΪΑ...

~  Γράφει ο πολίτης Παν. Παπαγαρυφάλλου
 Ο Προφήτης Ησαΐας και η ουτοπική του διακήρυξη (;) που αναφέρεται στην “πνευματική κάθαρση”.
“Πλυθείτε καθαριστείτε  αφαιρέστε την κακία των ενεργειών σας μπροστά από τα μάτια μου πάψτε να κάνετε το κακό. Μάθετε να κάνετε το καλό αναζητήστε τη δικαιοσύνη διορθώστε το δυνάστη” Ησ. 1:16,17
Πραγματικά υπέροχες ανθρώπινες υποθήκες αλλά μεταφυσικές και ουτοπικές, δεδομένου ότι η ανθρώπινη φύση, ο ανθρώπινος χαρακτήρας δεν αλλάζει. Το DNA του ανθρώπου φέρνει μέσα του τα καλά και τα κακά, τα οποία υπερτερούν κατά κανόνα.
Ο Ιεχωβά, δια του Ησαΐα απευθύνεται σ’ ένα νέου τύπου ανθρώπου, που δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί κάτι τέτοιο διακήρυξε και ο μαρξισμός αλλά απέτυχε οικτρώς.
Έλεγε ο Ι. Στάλιν: “Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε από άλλη πάστα ανθρώπου”.
Όμως, τόσο ο μαρξισμός, όσο και ο σταλινισμός και όσο ο Μαοϊσμός δεν μπόρεσαν όχι μόνο να φτιάξουν ένα “νέου τύπου ανθρώπου”, αλλά πολλές φορές γκρέμισαν και τον υπάρχοντα.
Η λέξη χαρακτήρας είναι αρχαιοελληνική και σημαίνει το χάραγμα, το σκάλισμα όπως π.χ. στις μαρμάρινες επιγραφές και δεν σβήνουν, δεν αλλάζουν.
Πρόκειται για την ανθρώπινη φύση η οποία σέρνει μέσα της πλείστα όσα κακά και νοσηρά τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν πέραν όλων των άλλων εμπόδιο στην οικοδόμηση της κομμουνιστικής κοινωνίας.
Στο έργο μου: “Η Κομμουνιστική Ουτοπία-Διαλεκτικές και φυσιολογικές αντιφάσεις της κοσμοθεωρίας του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού”. (Έκδ. β’ “Πελασγός” - Γιαννάκενας - Αθήνα 2013), διαπραγματεύομαι την “ανθρώπινη φύση” και τα “τρωτά χαρακτηριστικά της” (σελ. 91 επ.). Εκεί γίνεται λόγος για: τα πάθη, τα ένστικτα, το εγώ, το φθόνο, τη ζήλεια, την ευτυχία, την ηδονή, τον ωφελιμισμό, το συμφέρον, την ιδιοτέλεια, το μίσος, την απληστία, τη διάκριση, τα πρωτεία, την αρχομανία κτλ.
Πρόκειται για σύμφυτα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης το  αμετάβλητο της οποίας διατύπωσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι με το: “Ου ράδιον μεταβαλείν την φύσιν του ανθρώπου” και υποστήριξε ο Θουκυδίδης, γράφοντας ότι: “η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια” (82.10). Πόσες και πόσες αρχαίες τραγωδίες, αλλά και κωμωδίες δεν αναδεικνύουν αυτά τα τρωτά χαρακτηριστικά και πόσο πανάρχαιοι μύθοι δεν τα επισημαίνουν.
Περιορίζομαι ν’ αναφέρω μόνο τη Μήδεια του Ευριπίδη και την αντιπαράθεση Αντιγόνης και Κρέοντος του Σοφοκλή.
Ως προς τους μύθους  που αναφέρονται στο “Πάθος της απληστίας”, περιορίζομαι ν’ αναφέρω το βασιλιά της Φρυγίας, τον Μίδα, που ζήτησε από τον Διόνυσο, να γίνεται χρυσάφι ό,τι έπιανε στα χέρια του. Το χατήρι του το έκανε ο Διόνυσος, αλλά ο άπληστος βασιλιάς διαπίστωσε ότι και το φαγητό του μετατρεπόταν σε χρυσό και κινδύνευε να πεθάνει από πείνα, αφού ο χρυσός δεν τρώγεται. ‘Ετσι αναγκάστηκε να ζητήσει από το θεό να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, όπως και έγινε με τον εξαγνισμό του στον ποταμό Πακτωλό, που από τότε έγινε χρυσοφόρος. (το γράφει ο Αριστοτέλης στα Άπαντα - Πολιτικά), εκδ. Οδ. Χατζόπουλος, “Κάκτος”, αριθ. 190, Αθήνα 1993, σελ. 145 και σημ. σελ. 219).
Κλείνω αυτό το ζητούμενο της ιστορίας με τούτους τους στίχους του εθνικού μας βάρδου Κωστή Παλαμά, που ζωγραφίζει το αβυσσαλέο μίσος των ανθρώπων στο ποίημά του.
Η σιδερένια πλάσις
«Μισεί ο πατέρας το παιδί, και το παιδί γιορτάζει,
Για του πατέρα το χαμό
Αναγαλλιάζει κι ο αδελφός τ’ αδέλφια να σπαράζη
Λύκου μανία το σπιτικό.
Σκιάχτρο του ήλιου ο άνθρωπος γεννιέται και κυλιέται
Στα σάπια βάλτα της ζωής
Κι’ η νύχτα που τη μόλεψε, κι’ αυτή τον καταριέται
Λάγνος περνάει κι αδικητής ….
 Διαβάζεις και ανατριχιάζεις για το μέγεθος της κακότητας και του μίσους της ανθρώπινης φύσης.
Να σημειώσω ότι ο ερμηνευτής αυτών των στίχων και δάσκαλός μου στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών  Δημήτριος Βεζανής θα χαρακτηρίσει αυτούς τους στίχους  ως «Πρότυπον της δυσαρμονίας και αναρχίας» και ως εκδηλώσεις «που στρέφονται εναντίον του ιδίου του ανθρώπου» (βλ. περισσότερα στο έργο του γράφοντος και του Σπ. Δημητρίου: «Δ. Βεζανής:  «Σκέψεις και Μαρτυρίες», εκδ. «Πελασγός» - Γιαννάκενας – Αθήνα 2013, σελ. 67, 68).
 Καταλήγοντας θα έλεγα ότι οι διακηρύξεις περί αγάπης, ειρήνης και δημιουργίας ενός Νέου Τύπου Ανθρώπου είναι άκρως ουτοπικές και υπερβατικές.
Πέραν των ευχών και των καλών προθέσεων οι κοινωνίες των ανθρώπων διέπονται από το απάνθρωπο δόγμα των Ρωμαίων, που λέει: Homo homini lupus - Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος, το οποίο επιβεβαιώνεται από το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό γεγονός των αενάων πολέμων από την προϊστορική περίοδο έως σήμερα.
Προσπερνώντας τον Τρωικό Πόλεμο, έρχομαι στους αέναους πολέμους των αρχαίων ελληνικών πόλεων και μάλιστα το γνωστό μας Πελοποννησιακό, τις απαίσιες πτυχές του οποίου μας παρέδωσε ο Θουκυδίδης. Πρόκειται για το  γεγονός του πολέμου, το οποίο ο Πλάτων ερμήνευσε με οικονομικά στοιχεία, θεωρώντας τον ως απότοκο αποκτήσεως “επαρκή χώρου, προς καλλιέργεια και βοσκή” (βλ. “Πολιτεία”, βιβλίον Β’).
Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός σύμφυτο με την πορεία της ανθρωπότητος η οποία βιώνει τον “Πόλεμο πάντων κατά πάντων”, όπως έγραψε εδώ και τρισήμισυ αιώνες ο άγγλος φιλόσοφος Τ. Hobbes (1588-1697), στο γνωστό του έργο “Λεβιάθαν” (εκδ. “Αναγνωστίδης”, Αθήνα ΧΧ, σελ. 109). Να προσθέσω ακόμη ότι ο γνωστός θεωρητικός του πολέμου, ο γερμανός στρατηγός Κ. Κλάουσεβιτς (1780-1831), γράφει ότι το φαινόμενο του πολέμου αναφέρεται στις “Πρώτες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας” και διεξαγόταν “μέχρι εκμηδενίσεως του εχθρού” (βλ. το σημαντικό έργο του διανοητού Παναγιώτη Κονδύλη: “Θεωρία του Πολέμου” εκδ. Γ’ “Θεμέλιο” 1999 και το εδώ παράθεμα σελ. 27).
Μάλιστα εκεί παρατίθεται και τούτη η άποψη του Κλάουσεβιτς: “Ο άνθρωπος είναι έτσι φτιαγμένος, ώστε δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ακραία βία, δηλαδή τη θανάτωση του άλλου, ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να ζήσει διαρκώς μ’ αυτήν … παραμένει έτσι ένας “διχασμός” ο οποίος ριζώνει μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο και γι’ αυτό δεν μπορεί να τον ξεπεράσει η φιλοσοφική λογική” (βλ. οπ.π. σελ. 30-31).
Τον πόλεμο, ως κοινωνικό φαινόμενο, υποσχέθηκε να τον καταργήσει, ο μαρξισμός, αλλά διαψεύστηκε παταγωδώς, όπως αυτό καταγράφεται στο πιο πάνω έργο μου, όπου το κεφάλαιο: «Ο πόλεμος ως κοινωνικό και ιστορικό φαινόμενο και η διάψευση της μαρξιστικής θεωρίας για την κατάργησή του» (σελ. 405 επ.).
Εκεί κατατίθεται και η διαπίστωση του Πλάτωνος στους «Νόμους» την οποία προφανώς αντέγραψε ο Hobbes, που μας είπε: «Σωστά ειπώθηκε από μας ότι όλοι εναντίον όλων και ως άτομα και ως κράτη είμαστε πολέμιοι», χαρακτηρίζοντας την ειρήνη ως «πλαστή κοινωνική κατάσταση» (βλ. και τις επί του προκειμένου απόψεις των αρχαίων και νεότερων φιλοσόφων για τον πόλεμο, σελ. 405-469).
Περιορίζομαι μόνο στον δικό μας τον Ηράκλειτο που είπε ότι: «Ο πόλεμος είναι πατέρας και εξουσιαστής όλων» και στον γερμανό Χέγκελ, ο οποίος χαρακτήρισε την ιστορία ως «απέραντο σφαγείο», ενώ ο ιταλός Ν. Βοbbiο μας είπε ότι: “H ιστορία του ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορία αδελφοκτόνων συγκρούσεων».
Συμπέρασμα: Από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου – και πιο μπροστά – το ανθρώπινο γένος βρίσκεται σε αέναους πολέμους ανά την υφήλιο και η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν υπήρξε ένας χρόνος ειρήνης.
Η ζωή διέψευσε και τον Μάρξ και τη Βίβλο, στην οποία διαβάζουμε και τα εξής: «Και θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια. Δεν θα σηκώσει σπαθί έθνος εναντίον έθνους ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο» (Ησαΐας 2:4) Μετάφραση Νέου Κόσμου.
Από την περικοπή αυτή ίσως να εμπνεύστηκε ο στιχουργός του επαναστατικού άσματος που τραγουδούσαμε στη γερμανική κατοχή: «Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η εργατιά».
Ουτοπίες, ουτοπίες, ουτοπίες που εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπινα όντα ανά την υφήλιο τις πλήρωσαν ακριβά, πολύ ακριβά. Αυτή όμως είναι η ανθρώπινη μοίρα.
Πόσο δίκαιο είχε ο εκ των πρωτεργατών της γαλλικής επανάστασης, ο φοβερός Δαντόν, που ανεβαίνοντας στη λαιμητόμο και ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη κακία, είπε: «Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Κάϊν» (το αναφέρει ο δάσκαλός μου στην Πάντειο Σχολή και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Μιχ. Στασινόπουλος στο έργο του: «Το πινάκιον φακής και ο νόμος των λύκων», Αθήνα εκδ. Β’ ΧΧ, σελ. 81).
Θα τελειώσω - χωρίς καν να αναπτύξω το θέμα – με τον Σωκράτη, ο οποίος ενώπιον του δικαστηρίου θα πει πως: «Οι κατήγοροί του τον έσυραν στο δικαστήριο φθόνω και διαβολή χρώμενοι»,προσθέτοντας: «Θα με καταδικάσει η διαβολή των πολλών και ο φθόνος, θύματα δε αυτών έπεσαν πολλοί άλλοι χρηστοί και θα πέσουν» (η «Απολογία Σωκράτους» του Πλάτωνος, σελ. 28 και 59) (Εκδ. ΚΑΚΤΟΣ).
Καταλήγοντας, και σ’ ό,τι αφορά τον γράφοντα, ως ανθρώπινο ον, δεν έκρυψε ποτέ το αίσθημα του μίσους κατά των εξουσιαστών που προξενούν κακό και στην πατρίδα και στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό το μίσος το διατύπωσε εγγράφως και δημοσίως από τούτο το διαδικτυακό χώρο γράφοντάς τους: «Θέλω από το δέρμα σας να κάνω παντούφλες της κουζίνας, γιατί φέρατε την Ελλάδα εδώ που τη φέρατε … πέραν των άλλων και με την ανεξέλεγκτη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών στην ήδη αποσυντιθεμένη Ελλάδα» (αναρτήθηκε στις 30.9.2014, πρβλ. και το έργο μου «Εχθροπάθεια. Η Μεγάλη Εμπάθεια Κατά των Ελλήνων. Το Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο», (εκδ. ΠΕΛΑΣΓΟΣ-ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, Αθήνα 2013). Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμασταν ενώπιον της σημερινής εθνοκτονίας.
Χωρίς μίσος, χωρίς φθόνο, χωρίς πόλεμο, χωρίς αγώνα δεν υπάρχει ζωή η οποία κινείται μέσα από τις διαλεκτικές αντιφάσεις και με τα ζεύγη: Μίσος-αγάπη, καλό-κακό, ωραίο-άσχημο, φως-σκοτάδι, δίκαιο-άδικο κτλ. Για όλα αυτά, και άλλα πολλά, ο ποιητής μας Κώστας Βάρναλης μας άφησε και τους στίχους που λένε: «Ω! πόσο βάσανο μεγάλο είναι το βάσανο της ζωής» και ο φιλόσοφος της απαισιοδοξίας, ο γερμανός Α. Σοπενάουερ (1788-1860), να χαρακτηρίσει τη ζωή ως πολύμοχθο έργο (βλ. «Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση» (εκδ. «Αναγνωστίδη» (Αθήνα  ΧΧ).
Εδώ, λοιπόν, σ’ αυτό τον άθλιο κόσμο αρχίζουν όλα και τελειώνουν όλα και ο βαρυομοίρης ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να μεταχειρίζεται τα πάντα για να επιβιώνει μέσα σε μια ανθρωπότητα χυδαία, στην οποία κυριαρχούν οι κλέφτες με τα λευκά κολλάρα και στην οποία εξήντα κροίσοι διαθέτουν τον πλούτο του μισού πληθυσμού της υφηλίου, ενώ βασιλιάδες, αρχηγοί κρατών, Πρωθυπουργοί και σημαντικές προσωπικότητες έχουν μυστικές καταθέσεις δις, που έκλεψαν από τον …. Λαουτζίκο, που τους χειραφετεί.
Αυτές οι αιματορουφήχτρες δεν εξαλείφονται χωρίς τη χρήση βίας και χωρίς πόλεμο, για τα οποία όμως ο γονατισμένος και φοβισμένος και πεινασμένος άνθρωπος φαντάζει αδύναμος. Σημ. Το παράθεμα του Ησαϊα το αντλώ από το έργο: «Η Προφητεία του Ησαΐα. Φως για όλη την ανθρωπότητα», τομ. Α’, εκδ. 2000, σελ. 267 (εκδότες Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά Ελλάδος).
Θα συνιστούσα στους Μάρτυρες του Ιεχωβά να μελετήσουν και την Κομμουνιστική Ουτοπία, η οποία διαπραγματεύεται τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν υπό άλλη οπτική γωνία, αλλά και τον μαρξισμό και πλείστους άλλους φιλοσόφους.
Ποιος δεν θα ήθελε μια κοινωνία αρμονίας, αγάπης και αφθονίας ακούγοντας τη μουσική του Παραδείσου. Ποιος δεν θα ήθελε να τρώει βούτυρο, μέλι και λυθρίνια και να κάνει την εργασία που θέλει; Μια ανάλογη ουτοπία επαγγέλθηκε και ο Μαρξ, αλλά ο γράφων δεν μπόρεσε να δοκιμάσει τα λυθρίνια και το χαβιάρι.
Συνελόντι ειπείν θα έλεγα ότι ανάμεσα στο μαρξισμό και τις προφητείες του Ησαΐα, που κηρύσσει στο όνομα του Ιεχωβά, υπάρχουν μερικές συγκλίσεις αλλά αγεφύρωτες διαφορές. Να μερικά παραδείγματα:
Για την Αγία Γραφή (Γεν. 2:7) - κατά πως την ερμηνεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά –
1.     «Ο Ιεχωβά θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα της γης και φύσηξε στα ρουθούνια του την πνοή της ζωής και ο άνθρωπος έγινε ζωντανή ψυχή», ενώ ο μαρξισμός απορρίπτει τη θεϊκή δημιουργία του κόσμου κηρύσσοντας και την αθεΐα.
2.    Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υποστηρίζουν – σύμφωνα μα τη διδασκαλία τους – ότι για τους καλούς υπάρχει και η άλλη ζωή στον Παράδεισο, ενώ αυτή την απορρίπτει διαρρήδην ο μαρξισμός. Η Αγία Γραφή κηρύσσει την αγάπη, ενώ ο μαρξισμός τον ταξικό ανελέητο αγώνα.
Δυο παραδείγματα σύγκλισης:
1.     Στη δυνατότητα αφθονίας αγαθών, τα οποία οι μεν θρήσκοι θα καταναλώνουν στον Παράδεισο, οι δε άθεοι στη γη.
2.    Διακηρύσσουν και οι δύο την κατάργηση των πολέμων, αλλά υπό διαφορετικό πρίσμα: Ο Μαρξισμός με τους λαϊκούς αγώνες, ενώ οι Μάρτυρες περιμένουν αδρανούντες, την έλευση του Ιεχωβά. Αυτή η διαφορά γίνεται έκδηλη στο κατά πως θα πραγματωθεί η πιο πάνω εντολή του Ησαΐα, η οποία λέει: «Διορθώσατε τον δυνάστη». Όμως αυτή η «διόρθωση» του δυνάστη δεν επέρχεται με την αναμονή της ελεύσεως του Ιεχωβά στη γη, αλλά με την αντίδραση και τον αγώνα των καταπιεσμένων, που συνεπάγονται μίσος και αίμα.
Δεν νοείται κοινωνική ζωή και κοινωνική εξέλιξη χωρίς δράση.
Έγραφε  ο γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος  Γ. Φίχτε (1762-1814): «Δεν νοείται ζωή χωρίς δράση», προσθέτοντας «Το δραν, το δραν, το δραν, να γιατί είμαστε εδώ κάτω. Δεν θέλω μόνο να σκέπτομαι, θέλω να δρω … είμαστε προορισμένοι να δρούμε…» (βλ. το έργο του: «Ο προορισμός του ανθρώπου», εκδ. «Αναγνωστίδη», Αθήνα ΧΧ, σελ. 18 και 20).
Από τη δική του σκοπιά ο συντάκτης της «Θείας Κωμωδίας» ο ιταλός ποιητής Δάντης Αλιμκέρι (1265-1321) υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της Δράσης, γράφοντας: «Σε κάθε πράξη επιδιώκεται η αποκάλυψη της εικόνας του πράττοντος…Όποιος πράττει απολαμβάνει το πράττειν …» (Αναφέρεται από την Χάνα Άρεντ: «Η ανθρώπινη κατάσταση» εκδ. «Γνώση» Αθήνα 1986 σελ. 241).
Έρχομαι στον Κ. Μαρξ  ο οποίος δεν ήταν μόνο θεμελιωτής του Ιστορικού και Διαλεκτικού Υλισμού αλλά και ένας άνθρωπος της αενάου δράσεως. Έλεγε:  «Είμαι ένας Παγκόσμιος Πολίτης και δρω όπου βρίσκομαι» (Αναφέρεται από τον κοινωνικό φιλόσοφο Έριχ Φρομ στο έργο του: «Η εικόνα του ανθρώπου στον Μαρξ», εκδ. «Μπουκουμάνη», Αθήνα 1975, σελ. 265).
Συμπέρασμα: Η ανθρώπινη ύπαρξη διέπεται από  την αέναη δράση και δεν περιορίζεται στην ανάγνωση και μελέτη των ιερών γραφών και βιβλίων.
Αυτή την ανθρώπινη αναγκαιότητα που ανταποκρίνεται στη φύση και τον προορισμό του δρώντος ατόμου προκειμένου αυτό να είναι υγιές – διαπραγματεύεται ο ίδιος ο Φρομ στο έργο του: «Η υγιής Κοινωνία» (εκδ. «Μπουκουμάνη», Αθήνα 1973).
Ο ίδιος ο γερμανός φιλόσοφος Φρομ (1900-1980), αναστρέφοντας το «σκέπτομαι άρα υπάρχω» θα το διατυπώσει έτσι: «υπάρχω επειδή δρω» (βλ. το έργο του: «Η ανατομία της ανθρώπινης καταστροφικότητας», εκδ. «Μπουκουμάνη» Αθήνα 11977, σελ. 349).
Άφησα τελευταίο το γερμανό διανοητή Γκαίτε, ο οποίος στον περίφημο «Φάουστ» θα καταλήξει στο συμπέρασμα; «Πρώτα ήταν η πράξη και όχι το πνεύμα» (βλ. την έκδοση από «γράμματα», Αθήνα 1990, σελ. 45).
Μετά την παρένθεση αυτή, επανέρχομαι στο θέμα για να πω ότι είμαι ο πλέον ακατάλληλος να μπω στα οικόπεδα της Αγίας Γραφής και στο κατά πως αυτή ερμηνεύεται απ΄τα διάφορα δόγματα, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι από όσα σημείωσα, οι συντάκτες ως και οι οπαδοί της κάνουν αυθαίρετες παραδοχές εν πολλοίς αναπόδεικτες και άλλες που κινούνται σε υπερβατικές καταστάσεις.
Ωστόσο – και με βάση τη γνωστή ρήση του Βολταίρου: «Διαφωνώ με τη γνώμη σου αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να μπορείς να τη λες» - θεωρώ χρήσιμο ένα δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε ειδικούς για αυτά τα ζητήματα και κυρίως αν είναι δυνατή η δημιουργία ενός «νέου τύπου ανθρώπου», που προϋποθέτει η υλοποίηση της μαρξιστικής θεωρίας αλλά και οι επαγγελίες της Αγίας Γραφής.

***  Η αναγκαιότητα της δημιουργίας κρίσεως για επίτευξη αντικειμενικών στόχων!

~  Γράφει ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης*
Αναμφισβήτητα, η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η χώρα, περιορίζει δραστικά τις πρωτοβουλίες και κινήσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Βέβαια, αντίστοιχη ατολμία υπήρχε και τις προηγούμενες «καλές» ημέρες των ψευδαισθήσεων και δανεικών. Πολύ δε περισσότερο υπάρχει σήμερα που σταδιακά μεταβαλλόμαστε σε μια χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, όχι τόσο λόγω της οικονομικής εξάρτησης στην οποία ευρισκόμαστε, αλλά λόγω πολιτικών επιλογών. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα διακυβέρνηση αλλά στο σύνολο σχεδόν των μεταπολεμικών ηγεσιών που άσκησαν την εξουσία χωρίς όραμα, συνέχεια και τόλμη και συναίσθηση των ευθυνών τους. Η παντελής μάλιστα αδυναμία πειστικής αντίδρασης μας έχει ωθήσει ισχυρούς και αδύναμους γείτονες, οργανώσεις και αλληλέγγυους, άτομα και περιθωριακές ομάδες, να διεκδικούν περιορισμό των κάθε φύσεως κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενίοτε, οι παράλογες αυτές απαιτήσεις βρίσκουν υποστήριξη από κάθε είδους ύποπτα στοιχεία και αλλοπρόσαλλα πρόσωπα που έχουν διεισδύσει (εδώ και χρόνια) στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Άνθρωποι απάτριδες, διχασμένες και διαταραγμένες προσωπικότητες, φανατικοί, ανίδεοι και άσχετοι θεωρούν ότι οδηγούν τη χώρα στην πραγμάτωση μιας διεθνούς κοινότητος αλληλεγγύης, χωρίς σύνορα και μηχανισμούς καταπίεσης. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αυξημένης αστάθειας και με την αρχήν της «αυτοβοήθειας» των κρατών να εκτοπίζει όνειρα και ευγενείς επιδιώξεις ολοκλήρωσης και κοσμοπολιτισμού. Το χειρότερο δε είναι ότι η μειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχει καταφέρει να  ελέγχει σημαντικούς τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής και να αυτοπαρουσιάζεται (με επιτυχία) ως η επικρατούσα τάση της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς οι συμπατριώτες μας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά το άγχος της ανεργίας και ανέχειας, βομβαρδίζονται συγχρόνως και με σωρεία διεθνών εξελίξεων και γεγονότων που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια και το μέλλον μας. Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την επεκτατική πολιτική της γειτονικής Τουρκίας. Μια απειλή βασισμένη σε πολύχρονο σχέδιο και που εξελίσσεται με συνέπεια από «κακούς» στρατιωτικούς, «καλούς» πολιτικούς και «ειρηνόφιλους» ισλαμικούς ηγέτες. Εμείς βέβαια συνεχίζουμε την πορεία προς μια ακόμη εθνική ταπείνωση ευελπιστώντας στη σταδιακή «εξημέρωση» και «ωρίμανση» του απειλητικού γείτονα. Συγχρόνως, σταδιακά απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ εχθροί και φίλοι διακρίνουν την κούραση και ατολμία μας.
Βυθισμένοι σε μια κρίση ηττοπάθειας και αδυναμίας αδυνατούμε να διακρίνουμε τις εγγενείς αδυναμίες των αντιπάλων και να χαράξουμε μια πολιτική εκμετάλλευσης τους. Χιλιάδες χρόνια παγκόσμιας ιστορίας δεν κατορθώνουν να πείσουν τους ηγέτες και στις «ελίτ» που σήμερα κυβερνούν τη χώρα αυτή, ότι η εθνική στρατηγική, αν δεν περιέχει το στοιχείο της ισχύος και κυρίως τη βούληση της χρησιμοποίησης της, είναι αποτυχημένη και τελικά οδηγεί σε βέβαιη και οδυνηρή επέλευση της απευκταίας σύγκρουσης υπό τις χειρότερες μάλιστα συνθήκες.
Εδώ και χρόνια οδυρόμαστε για την τραγική τύχη της Κύπρου και για την προκλητική αδιαφορία της διεθνούς κοινωνίας. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ότι η ασφάλεια και διεθνής ειρήνη και τάξη στην Κύπρο αποκαταστάθηκαν εδώ και 42 χρόνια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Εάν λοιπόν ενδιαφερόμαστε για την αποκατάσταση των απολεσθέντων, τότε θα πρέπει αυτήν τη διεθνή τάξη που επέβαλαν οι τουρκικές λόγχες, να διαταράξουμε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να καταφύγουμε σε σύγκρουση, η απειλή όμως της πολεμικής αναμέτρησης πρέπει συνεχώς να επικρέμεται στην περιοχή και να είναι πειστική. Άλλως, ας σταματήσουμε να οδυρόμαστε και ας συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα και την «φινλανδοποίηση» μας. Στις διεθνείς σχέσεις η επίτευξη αντικρουόμενων στόχων περνάει  μόνο μέσα από τη διακινδύνευση μιας κρίσεως και την αντιπαράθεση της ισχύος. Ακόμη και στην περίπτωση μιας αποτυχίας, η συνήθης διεθνής διαμεσολάβηση και πίεση πιθανόν να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από την ατολμία και αποφυγή οποιαδήποτε ρίσκου.
    Πιθανόν και ορθά να ισχυριστείτε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση, ειδικά στο Αιγαίο, με αναμενόμενη τη διεθνή διαμεσολάβηση, θα οδηγήσει Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των αναγκαστικών διαπραγματεύσεων με άγνωστα αποτελέσματα. Η αποφυγή όμως της αντιπαράθεσης έχει αποδειχθεί ότι δεν επέφερε αποτελέσματα και μάλλον θα καταστήσει αναπόφευκτη τη σύγκρουση είτε ένεκα της συνεχούς αύξησης των τουρκικών απαιτήσεων, είτε ένεκα των λάθος μηνυμάτων ενδοτικότητας που εκπέμπουμε, είτε ακόμα και από τυχαίο γεγονός.
    Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, με τη διεθνή προσοχή στραμμένη στα σύνορα μας  και με παρουσία ισχυρών δυνάμεων από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση στο Αιγαίο, ίσως επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε λήψη ρηξικέλευθων κινήσεων. Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από 6 σε 12 ή ακόμη και 10 ναυτικά μίλια  είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου που με την κατάλληλη όμως προετοιμασία, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, θα δημιουργήσει από την πλευρά μας τετελεσμένα και θα τοποθετήσει την Άγκυρα σε δυσχερή θέση. Εκτιμώ ότι δύσκολα η Τουρκία θα υλοποιήσει την απειλή της κηρύξεως του πολέμου σε ένα τόσο πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Φυσικά και θα αμφισβητεί συνεχώς και με πληθώρα συμβολικών ενεργειών την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Εάν όμως η ενέργεια μας αυτή συνοδευθεί με τις κατάλληλες κινήσεις και με μια γενναιόδωρη εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μάλλον σταδιακά και σε βάθος χρόνου το νέο  καθεστώς θα εδραιωθεί υπέρ των θέσεων μας. Επιπλέον, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα συμπαρασύρει και άλλα θέματα υπέρ ημών στα οποία ίσως και δεν διαθέτουμε ατράνταχτα επιχειρήματα.
    Η υλοποίηση αυτού του μέτρου προϋποθέτει την προσεκτική προετοιμασία μας με δημιουργία κατάλληλων συμμαχιών, βελτίωση της αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας, κατάλληλη διεθνή νομιμοποίηση και προβολή και κυρίως εσωτερική υποστήριξη και συναπόφαση. Ίσως επικαλεστείτε –και ορθά- τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσεως. Για αυτό το θέμα ας ανησυχήσουν περισσότερο οι δανειστές μας αντιλαμβανόμενοι ότι όταν η θύρα του φρενοκομείου ανοίξει τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα και (συνήθως) ο απελπισμένος και απειλών το άνοιγμα της, διαπραγματεύεται από θέση ισχύος με την προϋπόθεση όμως ύπαρξης σχεδίου, καθορισμού ορίων, προσεκτικής προετοιμασίας, σύμπραξης συμφερόντων και ύπαρξης εναλλακτικών λύσεων απεμπλοκής.
* Υποστράτηγος ε.α., Διευθυντής Μελετών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ

***  Ο γίγαντας Προμηθέας Δεσμώτης και τα σημερινά ανθρωπάκια!

~  Του πολίτη Παν. Παπαγαρυφάλλου
 Έλεγε ο τραγικός και υπερήφανος Αισχύλος (525-456 π.Χ.) δια στόματος του πρωταγωνιστού του: «Σεβάσου, προσκύνα, χάϊδευε πάντα σου, εκείνον που κρατεί την αρχή, μα εγώ το Δία πιο λόγο ψηφώ από το μηδέν» (στίχος 970).
Μαστιγώνει ο γίγαντας Αισχύλος όλα εκείνα τ’ ανθρωπάκια που γονατίζουν μπροστά στους ισχυρούς πολιτικούς, τους οποίους διαρκώς γλείφουν, καθαρίζοντας τη θέση και τη δική του και του Προμηθέα Δεσμώτη, που είχε την τόλμη να διακηρύξει: Τον Δία το φοβερό τον υπολογίζω για ένα μεγάλο τίποτα, ως υπομηδενικό! Διαβάζεις και ανατριχιάζεις για το μεγαλείο αυτής της κοινωνιολογικής και πολιτικής διαπίστωσης, η οποία διέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά, που αποβλέπει στην ικανοποίηση ποταπών ατομικών συμφερόντων. Διαβάζεις, βλέπεις και ακούς τα σημερινά ανθρωπάκια και αισθάνεσαι ναυτία! Περπατούν στα… τέσσερα και παριστάνουν τον… υπερήφανο και τον… ηγέτη!

***  Σε προεκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ! Ετοιμάζεται...

~  Προετοιμάζεται η Νέα Δημοκρατία για τις επερχόμενες εκλογές, αφού όλα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί για τέταρτη φορά στις κάλπες μέσα σε ενάμισι χρόνο.
Ανάμεσα στις ετοιμασίες της προφανώς και είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αντικείμενο που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος , Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού επιθυμεί να συντάξει νέα πρόσωπα.
Παράλληλα, και ο Κωστής Χατζηδάκης προετοιμάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

***  ΤΑ  ΛΑΓΚΑΔΙΑ   Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ :
ΒυτίναΤα Λαγκάδια, το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου», όπως αποκαλείται από παλιά, είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό. Κτισμένο σε απότομη πλαγιά-αντέρεισμα του Μαινάλου μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση, φαίνεται να κρέμεται νομίζει κανείς πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.  Ο φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στόλισαν με τα έργα τους οι περίφημοι Λαγκαδινοί χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας. Αντιλαμβάνεται κανείς πως, εκείνοι που έφτιαξαν σε όλη την Ελλάδα τα υπέροχα αρχιτεκτονήματα τους, έχουν δημιουργήσει ένα χωριό - κόσμημα. Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη. Τα Λαγκάδια όμως πέρα από την ομορφιά της ιστορίας και της τέχνης, είναι και ένας σύγχρονος προορισμός διακοπών με πολύ καλόγουστη τουριστική υποδομή, εξαιρετικό φαγητό και άφθονες επιλογές διασκέδασης,  δραστηριοτήτων   και κοντινών αποδράσεων. 
*** Κυριακάτικη  Ημερήσια  Εκδρομή  Διαδρομή -Βόλτα στις ομορφιές της Αρκαδικής γής :

Πηγή "Τρανή" Επτακάρβελου στο Παλαιοχώρι στο Μαίναλον της Αρκαδίας Κυριακή  08/05/2016 

 Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Μαντινείας Ν. Αρκαδίας

 Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού Μαίναλο

Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο Μαίναλο τοποθεσία Παλαιοχώρι Ν. Αρκαδίας στην Τρανή Πηγή ή Εφτακάρβελου

Τοιχογραφία Άγιοι Θεόδωροι Στρατηλάτης και Τήρων στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην πηγή Επτακάρβελου-Τρανή στο Μαίναλο  2016  

Διαδρομή μας στο δάσος ΜΑΙΝΑΛΟΥ 2016
Καρκαλού

 
ΚαρκαλούΜικρό χωριό της Γορτυνίας, πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Πύργου, μεταξύ Βυτίνας και Λαγκαδίων. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε μικρό, καταπράσινο και πανέμορφο οροπέδιο, τριγυρισμένο από τα πυκνά ελατοδάση του Μαινάλου. Αποτελείται από αραιοχτισμένες κατοικίες στη πλειοψηφία τους σύγχρονες. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές εργασίες. Στο χωριό ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία, κοντά στη διασταύρωση για Δημητσάνα.
Δίπλα από το χωριό κυλά ο ποταμός Λούσιος του οποίου οι πηγές (εκτός από αυτές που ειναι κοντά στο χωριό Καλονέρι) βρίσκονται σε μικρή απόσταση προς την κατεύθυνση του χωριού Ράδου (περιοχή αρχαίας Θεισόας). 2 χιλ. ΝΔ του χωριού, στο δρόμο για τη Δημητσάνα, ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το γεφύρι της Καρκαλούς και διασταύρωση για το χωριό Σέρβου.
Το χωριό αποτελεί σταυροδρόμι για την πρόσβαση στα χωριά της περιοχής: την πρωτεύουσα της Γορτυνίας Δημητσάνα, τα Λαγκάδια και τα χωριά της Ηραίας. Στο ύψος του χωριού, διασταύρωση οδηγεί στη Δημητσάνα, στη Στεμνίτσα και στου Σέρβου. Μιά άλλη οδηγεί στο χωριό Ράδου, στις πλαγιές του Μαινάλου.
Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Δίπλα στο δρόμο για του Ράδου και κοντά στην Καρκαλού σώζονται τα λείψανα της αρχαίας Θεισόας.
Χάρτης Ν. Αρκαδίας 

Διαδρομή Παλαιοχώρι-Πυργάκι -Γεφύρι Αγίων Θεοδώρων Μαίναλο

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ στο ΜΑΙΝΑΛΟ 2016

 Πλάκα  αναφορών στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Μαινάλου Ν. Αρκαδίας

Στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού στο Μαίναλο  2016

Οικία στο Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας  2016  

Ι.Ν. Εισοδείων Θεοτόκου Ι. Μονή στό Βαλτεσσινίκο Μαίναλου Αρκαδίας  

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο εκδρομείς

Η Δέσποινα πίνει νερό από την πηγή Τρανή ή Επτακάρβελου στο Μαίναλο Αρκαδίας  Κυριακή 08/05/2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ... ΛΑΓΚΑΓΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ :
Από Μελιγαλά Μεσσηνίας -Μεγαλόπολη -Καρύταινα ("παιδική χαρά "παπάκι")- Ελληνικό(Μουλάτσι) - Χρυσοβίτσι - πλαγιές διαδρομής Μαινάλου - Βυτίνα-Λαγκάδια - Πηγή "ΕΠΤΑΚΑΡΒΕΛΟΥ" ή " Τρανή πηγή " στην τοποθεσία Παλαιοχώρι ή Γαρζενίκος  Καρκαλούς στο Μαίναλο - και δίπλα στον Ι .Ναό Ζωοδόχου Πηγής (για "πικ-νίκ" με φαγητά κρασάκι και ουζάκι από 100 περίπου εκδρομέων με το γραφείο ταξιδίων και εκδρομών " Α.Φ. Δαβίλα-Μελιγαλά ",..στην συνέχεια  -ΕΛΑΤΗ- ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ-ΒΑΛΤΕΣΣΙΝΊΚΟ (καφές-ψώνια) σε υψόμετρο στο Μαίναλο όρος 1180   μέτρα , επίσκεψη προσκύνημα στην Μονή Εισοδίων Θεοτόκου -Παναγίας μας , ..επιστροφή στα ΛΑΓΚΑΔΙΑ  Αρκαδίας για μεσημεριανό φαγητό και επιστροφή από ΒΙΤΥΝΑ -Βλαχέρνα -Κάψια-ΛΕΒΙΔΙ -αρχαιολογικός Μαντίνειας- επίσκεψη Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής των αντιθέσεων -ΤΡΙΠΟΛΗ (καφές) -επιστροφή στο Μελιγαλά Ν. Μεσσηνίας .- Με τιμή συμμετοχής :18 ευρώ .-
~ Παρουσίαση διαδρομών εκδρομής Κυριακή 08/05/2016 στο Μαίναλο Αρκαδίας μέσα από ερασιτεχνικά μας  βίντεο ....ΔΕΙΤΕ ΤΑ ! :
1~* Τσακώνα-Οιχαλία  διαδρομή 08-05-2016 :  https://youtu.be/D-O0IAecNu4 .-
2~* Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Επτακάρβελου Μαινάλου 08/05/2016 : https://youtu.be/YpLdExZk3XQ .-
 
3~* Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγή  Επτακάρβελου Μαίναλου 08/05/2016 : https://youtu.be/ox4SCEp9GtM .-
4~* Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού 08/05/2016  : https://youtu.be/zVXYI72qtdU .-


 Ι.Ν. Εισοδείων Θεοτόκου Βαλτεσσινίκο

 Ι.Ν. Παναγίας Εισόδια Θεοτόκου στο Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας
*** Η απίθανη ιστορία μιας εκκλησίας-έργου τέχνης στην Αρχαία Μαντίνεια  
 Κώστας Παπαθεοδώρου δημιούργησε ένα αριστουργηματικό έργο ζωής που δεν μοιάζει με τίποτα άλλο.
Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Μαντινείας Αρκαδίας
Όσοι έζησαν από κοντά την ανέγερση του ναού αναφέρουν ότι ο αρχιτέκτονας «άλλοτε τριγύριζε ανάμεσα στα χώματα της Μαντινείας και άλλοτε περιπλανιόταν μοναχός στα στενά της Τρίπολης. Ξεδιάλεγε από τις μάντρες παλαιά υλικά, τα έπαιρνε μαζί του κι έπειτα τα σμίλευε με τα χέρια για να βρουν τη θέση τους στο οικοδόμημα που έμελλε να σημαδέψει την πορεία του. Ήταν ένας παράξενος άνθρωπος. Για έξι μήνες ζούσε σε ένα αντίσκηνο δίπλα στο κτίσμα του, ώστε να μη χάνει πολύτιμο χρόνο, αφού εργαζόταν εκεί ολόκληρη την ημέρα, παρέα με λίγους ανειδίκευτους εργάτες από τα γύρω χωριά».
Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής στον αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας  2016
***  Η εκκλησία της Αγία Φωτεινής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Μαντινείας κοντά στην Τρίπολη και χτίστηκε το 1972. Η εκκλησία αποτελεί ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου, βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973.
Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα είναι εμφανώς να συγκεράσει παραδοσιακές ελληνικές επιδράσεις με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού - της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από την αρχαία Μαντινεία - και του νέου,  δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Η αρχιτεκτονική του ναού, όπως και η κλασική σύλληψη και απόδοση των μορφών των αγιογραφιών, προκάλεσε και συνεχίσει να προκαλεί αντικρουόμενες κριτικές, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα  προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.
Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τα Δ.Δ. του Δήμου Μαντινείας. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα.
Η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, του διπλανού Τουριστικού Περιπτέρου, όπως και η αναμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας έχει γίνει από το Μαντινειακό Σύνδεσμο "Η αρχαία Μαντινεία" (Β. Δεκάζου 43 & Τρικόρφων, 2710-232586). Ο Μαντινειακός Σύνδεσμος ιδρύθηκε με σκοπό να είναι αρωγός στη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την αξιοποίηση του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του.
Στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού στο Μαίναλο  2016

Στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού στο Μαίναλο  2016

Εντός του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού

Πίκ-Νίκ  στην πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο ο φίλος μας Μαρίνος Μπούρας

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο ΠΙΚ-ΝΙΚ με οδηγό μας Απόστολο Φ. Δαβίλλα

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο

Εκδρομείς στις πλαγιές του Μαίναλου

Εξοχική κατοικία στο Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας

Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στις πηγές

Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής παραμονή προσκυνητών

Στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Καρκαλού στο Μαίναλο  2016

 Καφεδάκι στην Μ. Πλατεία  δικαστηρίων στην Τρίπολη

 Καφέ στην πλατεία της Τρίπολης

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο

Στην  πηγή  ΤΡΑΝΗ στο Μαίναλο ή Επτακάρβελου 
~ Ζωοδόχος Πηγή
Η ανακαινισμένη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε ένα όμορφο φυσικό ξέφωτο, 1.5 χλμ. έξω από την Ελάτη στον δρόμο για Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή είναι φανταστική και αξίζει να την συνεχίσετε μέχρι την διασταύρωση του δρόμου Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας.
5~*Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής στην Πηγή ΕΠΤΑΚΑΡΒΕΛΟΥ 08/05/2016 : https://youtu.be/-TkRa1FjYuk  .-
6~*Μαίναλο διαδρομή  08/05/2016 : https://youtu.be/1qrntDLtUP8
7~*Πρίν την αναχώρηση από πηγές ΕΠΤΑΚΑΡΒΕΛΟΥ  08/05/2016: https://youtu.be/I1o74Xo_ecg 


Το Βαλτεσινίκο, σκαρφαλωμένο σε μιά πλαγιά του Μαινάλου, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρα, δεσπόζει σε όλο τον ορεινό όγκο της Αρκαδίας και αποτελεί έναν απο τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ορεινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Αρκαδίας. Σε απόσταση 216 χλμ από την Αθήνα, 60 χλμ. απο την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. απο την Βυτίνα, το Βαλτεσινίκο βρίσκεται στο κέντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος της Ορεινής Αρκαδίας.
Εκτείνεται σε συνολική έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ελατοσκέπαστη κατά το μεγαλύτερο μέρος και προσφέρεται για χειμερινό αλλά και θερινό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών.
Ο οικισμός με πολλά πετρόκτιστα σπίτια, εντυπωσιακές εκκλησίες αλλά και την πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία, είναι γεμάτος ζωντάνια όλο τον χρόνο και διαθέτει αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα μικρά καφενεία υπόσχονται μεγάλες γευστικές απολαύσεις και μοναδικά παραδοσιακά γλυκά σε συνδυασμό με την εξαιρετική θέα που προσφέρουν.
Γύρω απο τον οικισμό, σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και αξιοθέατα που ανταμείβουν τους επισκέπτες.

8~*ΒΑΛΤΕΣΣΙΝΙΚΟ  πηγαίνοντας Μαίναλο Αρκαδίας 08/05/2016 : https://youtu.be/vThWYBlGdts  .-

***    Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής (Ελάτη Αρκαδίας)    
Η ανακαινισμένη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε ένα όμορφο φυσικό ξέφωτο, 1.5 χλμ. έξω από την Ελάτη στον δρόμο για Χρυσοβίτσι. Η διαδρομή είναι φανταστική και αξίζει να την συνεχίσετε μέχρι την διασταύρωση του δρόμου Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας.
Η Ελάτη απέχει από τη Βυτίνα 10 χιλιόμετρα και από την Τρίπολη 60 χλμ. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας.

Η ΕΛΑΤΗ Αρκαδίας
Η Ελάτη είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας “φυτρωμένο” μέσα στο δάσος του Μαινάλου. Αυτό το αποτυπώνει και η προηγούμενη ονομασία του “ΓΑΡΖΕΝΙΚΟ” που σημαίνει “χωριό μέσα στο δάσος”. Οι λιγοστοί κάτοικοι το χειμώνα, (τους καλοκαιρινούς μήνες κυριαρχούν στην πλατεία οι φωνές των παιδιών και των γονιών τους που επιστρέφουν στις ρίζες τους) διατηρούν τα καλντερίμια του χωριού πεντακάθαρα ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΑΙ” αγωνίζεται να αναδείξει γωνιές του χθες με στοιχεία του σήμερα, όπως λ.χ. την κεντρική βρύση του χωριού, το πρώτο σχολείο που το έχει μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο κ.ά.
 Στην είσοδο του χωριού (ερχόμενος από τη Βυτίνα) στ’ αριστερά, δεσπόζει το εργαστήρι του ξυλογλύπτη Χρήστου Σιμόπουλου, ο οποίος με τη δεξιοτεχνία του δημιουργού μετατρέπει τα φυσικά στοιχεία, που επίπονα βρίσκει ψάχνοντας στο περιβάλλον του Μαινάλου, σε καλλιτεχνικές δημιουργίες, δίνοντας αισθητική σε ρίζες, καμένα δένδρα, κορμούς δένδρων, κ.ά.
 Δεξιά και απέναντι από το εργαστήρι στην πλαγιά του βουνού το πανέμορφο “ΣΑΛΕ ΕΛΑΤΗΣ”.
Σ’ αυτό κυριαρχούν η ντόπια πέτρα και το ξύλο δένοντας αρμονικά το τοπίο με τα κτίρια. Τα έλατα, κλωνάρια των οποίων φθάνουν μέχρι τα μπαλκόνια του, πνίγουν τους όγκους των κτιρίων ενώ τα χαϊδεύεις βγαίνοντας σ’ οποιοδήποτε μπαλκόνι του κεντρικού ξενοδοχείου για να θαυμάσεις τον ορίζοντα και να αναπνεύσεις το οξυγόνο του βουνού.
Σαλέ με σύγχρονες ανέσεις, απολαμβάνεις τη φιλοξενία του ιδιοκτήτη Μιχάλη Παπαβασιλείου, ο οποίος δημιούργησε στη δεκαετία του 1990 το στολίδι όχι μόνο της Ελάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, προβλέποντας πρώτος την ανάπτυξη της Γορτυνίας.
 Με ορμητήριο το ΣΑΛΕ, μπορείς να απολαύσεις μικρές διαδρομές στ’ αχνάρια των Κολοκοτρωναίων (Λιμποβίσι), στην ένδοξη Δημητσάνα, στα ξακουστά Λαγκάδια και φυσικά σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας, με δεσπόζουσα θέση την όμορφη Βυτίνα.
 Προχωρώντας προς το χωριό αντικρίζουμε την κεντρική Εκκλησία αφιερωμένη στην “Κοίμηση της Θεοτόκου” χτισμένη με πελεκητή πέτρα από τη θέση της οποίας απολαμβάνεις όλα τα σπίτια του χωριού και αναπολείς τις μέρες που το χωριό έσφυζε από ζωή όταν οι χριστιανοί ερχόντουσαν από τα μονοπάτια στην εκκλησιά τους να ακούσουν τον Παπα-Θοδωρή, τον παπά τους.
 Περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια διαπιστώνεις τις γειτονιές (μαχαλάδες) που η σοφία των παλαιότερων έφτιαχνε τα “οικοδομικά τετράγωνα”.
Σπίτια το πολύ τριώροφα, ώστε να αξιοποιήσουν το ανάγλυφο της περιοχής, διαπιστώνεις ότι υπήρχε μέριμνα και για τα ζώα που ήταν τα “εργαλεία” για τα χωράφια και τα αλώνια τους, τα οποία κρατούσαν κοντά τους και τα φρόντιζαν όπως τις οικογένειές τους.
 Το “ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ”, η ταβέρνα του χωριού, του Λεωνίδα, σε προσκαλεί από τη μοναδική της θέση να απολαύσεις αρκαδικές γεύσεις έχοντας μπροστά σου ένα κομμάτι από τον ορεινό όγκο του Μαινάλου.      
Στην ΕΛΑΤΗ βρίσκεις τις φυσικές σου διαστάσεις, ενώ είναι γνωστή η παραφρασμένη ρήση : “όποιος στην Ελάτη δεν περπάτησε, τη νύχτα με φεγγάρι και το πρωί με τη δροσιά, τον κόσμο δεν εχάρη”.       
Ίσως κάποιος σκεφθεί ότι υπερβάλλουμε για την ομορφιά του τοπίου.
Όμως θα μας επιτρέψετε να τονίσουμε ότι, απλώς σας προσκαλούμε να φθάσετε μέχρι την ΕΛΑΤΗ, να γνωρίσετε τα “στέκια” της και να ταξιδέψετε στις γύρω περιοχές και στους δρόμους του βουνού, ξεκινώντας (2 χλμ. από το Χωριό) από το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση “Παλιοχώρι”, όπου με σεβασμό στο περιβάλλον και στις παραδόσεις ο Ναΐσκος στολίζει με την παρουσία του σε ρυθμό σταυρεπίστεγου (ο ρυθμός αυτός βρίσκεται συνήθως μόνο στους ναούς ή ξωκλήσια της Γορτυνίας) ναού που περιμένει τον επισκέπτη - οδοιπόρο να του δώσει τη χάρη του, ώστε με έμπνευση να συνεχίσει το ταξίδι του.                Ελάτη    
“όνομα και πράγμα”, θα λέγαμε, αφού είναι πνιγμένη στο έλατο! Βρίσκεται μέσα στο δάσος του Δυτικού Μαινάλου σε υψόμετρο 1.200 μ. Παλαιότερα ήταν γνωστή και ως Δίρρεμα και πιο παλιά Γαρζενίκο.   Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κατεργασία του ξύλου του ελατοδάσους και με τη γεωργία. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά ελάχιστοι κάτοικοι μένουν στο χωριό, εξαιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης.   Σήμερα έχει πια ελάχιστους κατοίκους ειδικά το χειμώνα.     Τα τελευταία 20 χρόνια, παρόλα αυτά, υπάρχει ενδιαφέρον για τη συντήρηση των σπιτιών από μόνιμους κατοίκους και μη, και παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών.    Το δάσος του Μαινάλου αποτελείται από περίπου 200.000 στρέμματα ελατοδάσους, από τα οποία τα 60.000 βρίσκονται στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βυτίνας. Η οικονομία του χωριού συνδέεται άμεσα με το ελατοδάσος του Μαινάλου, αναβάθμιση και προστασία που αντανακλά αυτόματα και στον οικισμό.   Το παλιό εργοστάσιο ξυλείας παραχωρήθηκε από το Δασικό Συνεταιρισμό Ελάτης σε ιδιώτη, αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί σαν “εργαστήριο ξυλογλυπτικής και ειδικών κατασκευών από ξύλο”.  Η Ελάτη είναι ένα πολύ μικρό χωριό στο δρόμο «Τρίπολη – Λαγκάδια», αριστερά, μετά τη Βυτίνα και μετά το Πυργάκι. Εδώ, τα νερά, χειμώνα καλοκαίρι, είναι άφθονα και πάντα πηγαία· πηγάζουν από τα σωθικά του Μαινάλου γι’ αυτό κι είναι κρ(ύ)ούσταλα!   Προσφέρεται, η Ελάτη, για χειμερινό τουρισμό αλλά και για ολόδροσες διακοπές ξεγνοιασιάς το καλοκαίρι!    Αυτό που έμεινε μέχρι τις μέρες μας και συνέχισε να συνδέει το παλιό χωριό, με το χωριό μας, τη σημερινή Ελάτη, είναι το εκκλησάκι στα ερείπια του οποίου θεμελιώθηκε το 2000 ο Ναΐσκος της Ζωοδόχου Πηγής. Από εκεί, μπορείς να βαδίσεις μέσα στο δάσος και να φθάσεις στο Χρυσοβίτσι!  Δίπλα από την Ελάτη, είναι το άλλο μικρό χωριό, το Πυργάκι και πιο κάτω το Μεθύδριο από το οποίο υδρεύεται η Τρίπολη αλλά και αρκετά άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα της Μαντινείας… Το Μεθύδριο ήταν αρχαία μικρή πόλη, ανέκαθεν, φίλη των Σπαρτιατών… Κάτι απομεινάρια τειχών, ενδιάμεσα στο Μεθύδριο και στο Πυργάκι, δείχνουν την ιστορικότητα της περιοχής…  Όπως είπαμε, άφθονα είναι τα νερά εδώ… Χαρακτηριστική είναι η πηγή (βρύση) Εφτακαρβελού, ή Φτάψωμα στον παραπάνω ξεχασμένο οικισμό, “Εφτά Ψωμιά”, από τον χωρικό που κάθισε κι έφαγε εφτά ψωμιά πίνοντας νερό (η παράδοση το λέει για να καταδειχθεί η χωνευτική ιδιότητα του νερού της) ή προέρχεται ίσως από την ύπαρξη “εφτά φούρνων” που τροφοδοτούσαν περαστικά από εδώ στρατεύματα !   Σε Ελληνικό έγγραφο του 1699 που περιέχει τις υποχρεώσεις των χωριών για τη συντήρηση των Βενετών Δραγόνων στην περιφέρεια της Καρύταινας (σημερινό Δήμο Γορτυνίας), αναφέρεται μαζί με το Γαρζενίκο (Ελάτη) να έχουν 28 σπίτια τα οποία συντηρούν 2 Δραγόνους.     Οι δύο παράλληλες καμάρες είναι νέες… και σηματοδοτούν την Κεντρική βρύση του χωριού. Θα προτρέπαμε τον επισκέπτη, να πραγματοποιήσει χειμερινό τουρισμό και να επισκεφθεί την Ελάτη… Θα νιώσει όπως ένιωθαν κι οι Αρχαίοι, δηλ. μια γαλήνη και μια ηρεμία ως να ζεις μακριά απ’ τον κόσμο και μέσα στη φύση, μαζί με τα πουλιά και τα γάργαρα νερά, τα αιωνόβια πλατάνια κι έλατα, τα γεμάτα μελά για τη θρεπτική τροφή των αιγοπροβάτων… Τα ελάχιστα σπίτια είναι διάσπαρτα και κρυμμένα στο πράσινο… Αξίζει να φθάσει κανείς εκεί και να παραμείνει κάποιες μέρες…
Σχετική προτροπή κάνει ο συμπατριώτης μας κ. θ. Παπαχατζής με το ποίημά του,
9~*ΕΛΑΤΗ Αρκαδίας διαβαίνοντας 08/05/2016: https://youtu.be/lKcxO4OJYUo  .-

10~ *Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας μπαίνοντας 08/05/2016: https://youtu.be/xciZ4MKWdYo  .-













Τα Λαγκάδια είναι ένα γραφικό παραδοσιακό αρκαδικό χωριό της Γορτυνίας, αποτελούμενο από πέτρινα αριστουργήματα, κτισμένο με εντυπωσιακό, αμφιθεα-τρικό τρόπο σε απότομη πλαγιά του βουνού και σε υψόμετρο 900 μέτρων, με πολλά τρεχούμενα νερά.
Είναι η πατρίδα των Δεληγιαννέων καθώς και άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821.
Ακόμη είναι ο τόπος των ονομαστών Λαγκαδιανών μαστόρων - τεχνιτών της πέτρας, πράγμα που είναι εμφανέστατο από τα σπίτια της περιοχής.
Ο σημερινός πληθυσμός των Λαγκαδιών φτάνει τους 800 κατοίκους περίπου.
Στολίδι του χωριού αποτελεί η κεντρική του πλατεία, σκεπασμένη από πλατάνια και περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.
Το επάνω μέρος του χωριού "Πάνω Γειτονιά" εκτός από την γραφικότητα ξεχωρίζει και για την εξαιρετική του θέα.
Κατά την αρχαιότητα, από τα Λαγκάδια περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:
  • Το σπίτι των Δεληγιάννηδων στην Πάνω Γειτονιά
  • Την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών (1805) στην πλατεία των Ηρώων με το περίτεχνο καμπαναριό της
  • Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1845) στην Κάτω Γειτονιά και το σημαντικό καμπαναριό της
  • Το πετρόχτιστο κτίριο του Γυμνασίου που φτιάχθηκε το 1868
  • Τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου (1808) στην Πάνω Γειτονιά
  • Τις πετρόχτιστες βρύσες
Τα Λαγκάδια, πέραν των Λαγκαδιανών μαστόρων είναι γνωστά και για τα υφαντά τους, τα περίφημα γλυκά, τα τοπικά ζυμαρικά και τα προϊόντα ξυλοτεχνίας.                                 
Λαγκαδιανοί Μάστορες
Λέγεται ότι οι Λαγκαδιανοί κατάγονται από τους μαστόρους - εργάτες που την περίοδο του του 13ου αιώνα κατασκεύαζαν το κάστρο της Ακοβας, υπό την καθοδήγηση των Φράγκων.
Το ορεινό και άγονο έδαφος αλλά και η περιορισμένη προς καλλιέργεια γη, έστρεψαν τους Λαγκαδιανούς προς το επάγγελμα του κτίστη - μαστόρου.
Ανέπτυξαν και καλλιέργησαν την τέχνη τους με συστηματικό τρόπο την οποία και "άφησαν" στους απογόνους τους, γεγονός που δημιούργησε την μαστορική παράδοση στα Λαγκάδια.
Χρονολογικά την μεγαλύτερη ακμή τους την είχαν τον 18ο αιώνα, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι των Λαγκαδιών ασχολούντο συστηματικά με την τέχνη του κτίστη.
Τα Λαγκάδια προσφέρονται και αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή, αφού μπορούν να γίνουν η βάση για τις κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις σας.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις είναι:

Πρόσβαση
Η πρόσβαση στα Λαγκάδια μπορεί να γίνει από την Τρίπολη - Βυτίνα και από την άλλη κατεύθυνση της Αρχαίας Ολυμπίας.
Κυριότερες χιλιομετρικές αποστάσεις:
Αθήνα : 210 χλμ.
Τρίπολη : 60 χλμ.
Βυτίνα : 15 χλμ.
Χιονοδρομικό Μαινάλου: 27 χλμ.
Λαγκαδινό Kαρναβάλι
 Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Νέων των Λαγκαδίων "Δράσις" στα Λαγκάδια, διοργανώνει και πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς ένα αυθεντικό, διαδραστικό, αρκαδικό καρναβάλι, εμπνευσμένο από τη φύση, τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της περιοχής να περάσουν ξεχωριστές στιγμές κεφιού και διασκέδασης.
Το μοναδικό αυτό καρναβάλι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, καταφέρνει κάθε χρόνο να ξαναζωντανεύει τις μυθικές μορφές του Μαινάλου, αλλά και τις πλούσιες παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους με σκοπό να "ξορκίσουν" το χειμώνα, κάθε είδους απογοήτευση καλώντας τον κόσμο να ζήσουν στιγμές χαράς και κεφιού στην καρδιά της Πελοποννήσου.
Η αυλαία των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, που αποτελούν θεσμό πια για την ευρύτερη περιοχή, ανοίγει την Παρασκευή με διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις που πρραγματοποιούν, συνήθως , οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Λαγκαδίων ενώ ακολουθεί μασκέ ξεφάντωμα με μουσική και γλυκά κεράσματα.
Το Σάββατο στήνεται υπαίθρια γιορτή με φωτιές και φωτεινά αερόστατα, ενώ αναβιώνει και πάλι το παραδοσιακό έθιμο του «ιδρώματος των αυγών» καθώς οι θράκες θα καίνε και το τσουκαλόκαυτο θα ρέει άφθονο.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, με παρέλαση χειροκίνητων αρμάτων και πομπή από ξωτικά, αμαζόνες, μάγισσες, μάγους, νύμφες, βάκχους και κουδουνοφόρους, συνοδευόμενη από ήχους τυμπάνων, που ζωντανεύουν τους μύθους για τα πλάσματα των βουνών της Αρκαδίας, ενώ ο Καρνάβαλος, με τη μορφή Τράγου -συμβόλου γονιμότητας αλλά και του τραγοπόδαρου Θεού Πάνα των αρκαδικών βουνών- αφού θα έχει περιπλανηθεί στους δρόμους του χωριού στο τέλος θα παραδοθεί στις φλόγες.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες .


 11~ ~*Ι. Μ. Εισοδείων Θεοτόκου στο Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας 08/05/2016: https://youtu.be/wz2feG7i1Po .-
Βαλτεσινίκο

Βαλτεσινίκο, άποψη από το δρόμοΤο Βαλτεσινίκο είναι ένα όμορφο, γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μ., είναι  από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Βυτίνας και απέχει 6 χιλ. από τα Μαγούλιανα και 60 χιλ. από την Τρίπολη, προς το δρόμο του Πύργου. Παλιότερα είχε 800 περίπου κατοίκους, σήμερα όμως κρατά μόλις 200.  
Το χωριό έχει έκταση 41 τ. χιλ. Από αυτά τα 12 είναι γεωργική έκταση, τα 22 είναι βοσκοτόπια και τα 5 ελατοσκέπαστο δάσος. Πριν λίγα χρόνια το χωριό ανθούσε. Είχε μια καλή κοινωνία με αρκετές δημόσιες υπηρεσίες: Αστυνομία, Ειρηνοδικείο, Αγρονομείο, Συμβολαιογραφείο, Γυμνάσιο και Δημοτικό, ξυλογλυπτική σχολή κ.λ.π. Ιδιαίτερα η ξυλοτεχνία ήταν παλαιότερα πολύ διαδεδομένη εδώ. Οι ντόπιοι τεχνίτες της ξυλογλυπτικής είχαν αποκτήσει με τα περίτεχνα έργα τους - ιδιαίτερα στη φιλοτέχνηση των τέμπλων των εκκλησιών - μεγάλη φήμη σε όλη την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, ακολουθώντας τη μοίρα των χωριών της ορεινής Αρκαδίας, το χωριό άρχισε να ερημώνει μετά τον πόλεμο, γνωρίζοντας έντονη μετανάστευση. Σήμερα λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Ιατρείο.
ΒαλτεσινίκοΣτο Βαλτεσινίκο οδηγεί δρόμος 12 χιλ. που ξεκινά στο 50 χιλ. του δρόμου Τρίπολης-Πύργου μετά τη Βυτίνα. Ο δρόμος περνά πρώτα από τα Μαγούλιανα. Ένας δεύτερος δρόμος για το χωριό, με λιγότερες στροφές και που παρακάμπτει τα Μαγούλιανα είναι λίγο πιο πέρα, μετά το ξενοδοχείο "Ξενία". Και οι δύο διαδρομές περνούν από το επιβλητικό σανατόριο "Της Μάνας", που λειτουργούσε μέχρι τον πόλεμο. Από εκεί  αρχίζει ο δρόμος του Βαλτεσινίκου. Η διαδρομή μέσα από  ένα υπέροχο ελατοσκέπαστο τοπίο και ανάμεσα σε αιωνόβια έλατα είναι συναρπαστική. Μετά τα Μαγούλιανα, ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει. Τα πρώτα σπίτια του χωριού διακρίνονται από απόσταση 2 χιλ. Κατηφορίζοντας το δαντελένιο δρόμο φθάνουμε στη θέση "Κούντελη" όπου παρουσιάζεται ολόκληρο το χωριό. Με πανοραμική θέα, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλιόκαστρου, με παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Το όμορφο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο, οι πολλές εκκλησίες, τα καλοπεριποιημένα 350 σπίτια και τα τρεχούμενα νερά δίνουν την εικόνα ενός ζωντανού χωριού.
Πάνω από τον οικισμό δεσπόζουν ζωσμένες από το ελατόδασος τρείς κορυφές του Μαινάλου, το Παλαιόκαστρο (1435μ.), το Αλογοβούνι και το Ψηλό Βουνό. Η θέα είναι μαγευτική, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, τα καταπράσινα περιβόλια, τις βαρύσκιωτες καρυδιές, τις πανύψηλες λεύκες και γύρω να απλώνεται πανέμορφο το ελατόδασος. To χειμώνα το χωριό είναι τυλιγμένο στην πάχνη και συχνά αποκλείεται από το χιόνι.
Αϊ-Γιώργης, ΒαλτεσινίκοΜέσα στο χωριό υπάρχουν 10 εκκλησίες: Αγ. Γιώργιος, Άγιοι Θεόδωροι, Άγ. Ταξιάρχης, Αγία Βαρβάρα, Αγ. Δημήτρης, Αγ. Αικατερίνη, Άγ. Θεράπων, Άγ. Κωνσταντίνος, Παναγίτσα, Αγ. Μαρίνα, και Άγ. Τρύφων, το κοιμητήρι του χωριού.  Πολλές από αυτές είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες είναι αυτές των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού και του Αϊ Γιώργη, αληθινό κομψοτέχνημα, με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο, χτισμένη από Λαγκαδιανούς μαστόρους. Έντονη είναι η ομοιότητά της με το ναό της Αγίας Κυριακής της Δημητσάνας, ένδειξη ότι έχει κατασκευασθεί από τους ίδιους μαστόρους. Αξιόλογο είναι επίσης το εκκλησάκι των Ταξιαρχών κοντά στην κάτω πλατεία, χτισμένο το 1824. Έξω από το χωριό υπάρχουν επίσης και άλλα 5 εκκλησάκια. Κοντά στο χωριό, παράλαμψη του δρόμου για τη Μυγδαλιά οδηγεί στο όμορφο φαράγγι του Κάψαλη και το μικρό χωριό Ολομάδες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο παλιά μοναστήρια που είναι κοντά στο χωριό. Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο δρόμο για τη Μυγδαλιά (1 χιλ.), - η οποία λειτουργεί έως σήμερα - και η ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου. στο φαράγγι του Κάψαλη. Και στα δύο μοναστήρια σώζονται τα καθολικά και τα κελιά. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο βρίσκονται τα λείψανα μεσαιωνικού οχυρού.
Στο πάνω μέρος του χωριού υπάρχει κεφαλάρι, του οποίου το νερό περνάει μέσα από αυτό. Υπάρχουν επίσης αρκετές πετρόχτιστες βρύσες. Ξεχωρίζουν επίσης η κάτω πλατεία,  το πολιτιστικό κέντρο, δωρεά των αδελφών Σοφιανόπουλου, όπου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, και το όμορφο σπίτι της οικογένειας Ορφανού.
Εδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερωθεί τοπικό πανηγύρι που γίνεται στις 17 Αυγούστου δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας, υπό την αιγίδα του Δήμου σε συνεργασία με τον τοπικό δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Το πανηγύρι συνδέται με την αναβίωση του αλωνίσματος που γίνεται σε παρακείμενο μεγάλο αλώνι, με παρουσία πολύ κόσμου από το χωριό και την γύρω περιοχή.
Βορεινά του Βαλτεσίνικου και σε απόσταση τριών χιλ. εκτείνεται μικρό οροπέδιο, ο "Βαλτεσινιώτικος Κάμπος", με τα χωράφια και τις καλλιέργεις των κατοίκων της περιοχής. Καλλιεργούνται πατάτα, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, και σιτηρά. Στο δρόμο για τη Μυγδαλιά ξεχωρίζει παλιό πετρόχτιστο γεφύρι και το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Β.Α. του κάμπου και στα όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Βαλτεσινίκου-Μυγδαλιάς, στη θέση "Αγία Παρασκευή", υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού. Τον ναό ταυτίζουν μερικοί μελετητές με τον ναό της Αρτέμιδος που μνημονεύει ο Παυσανίας, όπου και τοποθετούν τη θέση των Αρχαίων Λουσών.
Aπό το Βαλτεσινίκο o δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Μυγδαλιά (5 χιλ.), Κερπινή, Δρακοβούνι και Θεόκτιστο, για να καταλήξει στον οδικό άξονα 111.


12~*ΒΑΛΤΕΣΣΙΝΙΚΟ Αρκαδίας 08/05/2016 : https://youtu.be/rfn0dZfVrKM .-

Η ονομασία του χωριού Βαλτεσσινίκο Αρκαδίας : ΒαλτεσινίκοΕνδιαφέρον παρουσιάζει η ονομασία του χωριού, που είναι γεγονός ότι είναι η μοναδική στην Ελλάδα, κάτι που και  ο Καθηγητής Πολίτης επισημαίνει. Έχουν κατατεθεί αρκετές απόψεις και θεωρίες σχετικά με την ονομασία του. Σύμφωνα με μια άποψη η κατάληξη "-ικο" παραπέμπει σε σλαβικό όνομα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την περιοχή πέρασαν Σλάβικα φύλα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής υπερθεματίζουν μάλιστα επικαλούμενοι και την ύπαρξη και άλλων τοπωνυμιών στην περιοχή με την ίδια κατάληξη: "Μπεζένικο", Γκαρζένικο", "Μπαρμπεσινίκο".
Προσπάθειες όμως που έγιναν σε πολλά ελληνικά και ξένα λεξικά δεν απέδωσαν και συγκεκριμένα δεν βρέθηκε κάποιο όνομα, λέξη ή τοπωνύμιο που να δικαιολογεί ότι κάποιο Σλάβοι ήλθαν στον τόπο αυτόν και του έδωσαν το όνομα του δικού τους τόπου. Μια άλλη άποψη, που φαίνεται και η επικρατέστερη, διατείνεται ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται   από τα συνθετικά "Βάλτες" που σημαίνει τόπο με πολλά νερά, κάτι που όντως υπάρχει στο χωριό, (Κεφαλόβρυσο - Μαλίκας - Σμόλη - Άγιος Θανάσης - Καριάσκης κ.λ.π.) και "σινίκο", που -εάν δεν ληφθεί υπ' όψιν η ορθογραφία- σημαίνει συνοικισμός, ένωση οικισμών. Άλλωστε η μη τήρηση της ορθογραφίας παρατηρείται και σε άλλες περιπτώσεις τοπωνυμιών στην ελληνική επικράτεια και δεν αναιρεί το συλλογισμό. Επομένως Βαλτεσινίκο = Βέλτες + συνοικισμός = πολλά νερά + οικισμός.
Ο αείμνηστος Μ. Μπουμπούλης στο βιβλίο του "Μνήμες από το Βαλτεσινίκο και τα χωριά μας", μας μεταφέρει και μια άλλη άποψη, αυτήν του καθηγητή Ν. Βέη. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο Αλάριχος ο Α' κατέστρεψε την Πελοπόννησο, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος έστειλε το 394 μ.Χ. στην περιοχή το στρατηγό Στρίχωνα  με βοηθούς τους Βαλτέσιο, Μπαρμπέσιο κ.ά. Οι στρατηγοί νίκησαν τον Αλάριχο. Μάλιστα, στην τοποθεσία που ευρίσκεται το σημερινό χωριό έγινε μάχη στην οποία νίκησε ο Βαλτέσιος και από το γεγονός αυτό, η τοποθεσία πήρε το όνομα Βαλτεσίου νίκη = Βαλτεσινίκο, ενώ στην περιοχή του Μπαρμπεσινίκου νίκησε ο στρατηγός Μπαρμπέσιος και η περιοχή ονομάστηκε Μπαρμπεσίου νίκη = Μπαρμπεσινίκο, κ.ο.κ. 

13~*Βαλτεσσινίκο- Ι. Μ.  Εισοδείων Θεοτόκου διαδρομή 08/05/2016: https://youtu.be/654wnbwkn4c .-
14~*Ι.- Μ.-  Εισοδείων Θεοτόκου Βαλτεσσινίκου Αρκαδίας 8/5/2016: https://youtu.be/8fcM39HYXOw .-
15~*ΚΑΡΚΑΛΟΥ Αρκαδίας  διαδρομή 8/5/2016 : https://youtu.be/XwO6onEhRtw .-
16~ Διασκέδαση στα ΛΑΓΚΑΔΙΑ Αρκαδίας 8/5/2016: https://youtu.be/9bQS30cBFvk.,
17~   ΓΕΦΥΡΑ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2016: https://youtu.be/e9BcOe02sns .-
18~Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής Μαντινείας  Αρκαδίας  08/05/2016: https://youtu.be/FuFj_cyW-ao  .-
 

19~Λαγκάδια Διασκέδαση  φαγητό στου Μανιάτη  8/5/2016: https://youtu.be/wMmCW8p6igY .-
20~  ΚΑΛΟΝΕΡΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  8-5-2016 :
 https://youtu.be/uWTqTd11j9E .-
21~ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8/5/2016:
https://youtu.be/0p3DEZxMCQU .-

Ο παράδοξος ναός της ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ Μαντινείας . Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή αρχικά γιατί έχουν ακούσει να γίνεται λόγος για αυτόν τον μύθο από πέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας και συνομιλεί μαζί του. Πρόκειται για εκλεκτικιστικό αρχιτεκτόνημα. Συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με βυζαντινών επιρροών στοιχεία.
Επιδιώκει να αποτελέσει μια γέφυρα των πολιτισμών. Κατ’ αρχάς η αφιέρωσή του στην Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας. Η αγιογράφηση του ναού συνέχεται από το ίδιο πνεύμα συγκρητισμού. Τα αγιογραφούμενα πρόσωπα αποδίδονται ως να πρόκειται για αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Υπάρχουν επίσης κάποιες πολιτιστικές αναφορές στα ιερά της Ίσιδος, που αφθονούσαν στην Αρκαδία. Ο ναός εγκαινιάστηκε το 1972 και αποτελεί ήδη κομμάτι του αρκαδικού μύθου. Το συνολικό αποτέλεσμα αισθητικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμα μεγαλύτερο οι πνευματικές προεκτάσεις του εγχειρήματος. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ηρώο για να τιμηθούν οι πεσόντες στους πολέμους το οποίο διέπεται από την ίδια λογική με το ναό.
Επίσης υπάρχει το λεγόμενο φρέαρ του Ιακώβ, κομψή περίστυλη κρήνη με εντυπωσιακή κατασκευή.

22~ Αγία Φωτεινή διαδρομή από Ε Ο   8/5/2016: https://youtu.be/lIrngWH510k .-


***  Παγκόσμια άγνοια για το ελληνικό ελαιόλαδο

Οι ξένοι γεύονται το ελαιόλαδο της χώρας μας αλλά πιστώνουν τα εύσημα σε άλλες χώρες Η Ελλάδα παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, το οποίο δεν μπορεί να διεισδύσει στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό οφείλεται τόσο στη μικρή ποσότητα λαδιού που τυποποιείται από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, όσο και στις σημαντικές ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου που εξάγονται χύμα σε άλλες χώρες και τυποποιούνται με ξένη ετικέτα. Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν σε μεγάλη ιταλική έρευνα για τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο. Η έρευνα Η έρευνα κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Unaprol, τη μεγαλύτερη οργάνωση Ιταλών ελαιοπαραγωγών, και το ερευνητικό ινστιτούτο Ixe για τη παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου και δημοσιεύτηκε στην "Ύπαιθρο Χώρα". Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της, "οι Ιταλοί ξέρουν να πωλούν καλύτερα το ελαιόλαδο και να ανταποκρίνονται περισσότερο στις απαιτήσεις και στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η εθνική στρατηγική που ακολουθεί η Ιταλία για την προώθηση του συγκεκριμένου τομέα, την τοποθετούν στην κορυφαία θέση, αφού η φήμη του ιταλικού ελαιολάδου έρχεται πρώτη στην παγκόσμια αγορά. Ακολουθεί η Ισπανία και μετά η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Χαρακτηριστικό δείγμα της καλής προώθησης του ιταλικού ελαιολάδου είναι πως το 72% των καταναλωτών, όταν ρωτήθηκε ποια χώρα παράγει ελαιόλαδο, απάντησε την Ιταλία. Επίσης, το 98% των καταναλωτών στην Αμερική γνωρίζει το ιταλικό ελαιόλαδο, ενώ το 33% των καταναλωτών στην Ασία δεν γνωρίζει καθόλου ποιες χώρες το παράγουν. Ωστόσο, η Ιταλία, συγκριτικά με άλλες χώρες, έχει σταθερό καταναλωτικό κοινό, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αφού το 37% των ερωτηθέντων απάντησε πως καταναλώνει μόνο ιταλικό λάδι. Τα προβλήματα Η Ιταλία επενδύει πολλά στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, προς όφελος του καταναλωτή, όπως φαίνεται και από το εθνικό σχέδιο που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αποδεικνύει η έρευνα, πως η αναφορά ιταλικής προέλευσης μπορεί να παροτρύνει το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών να αγοράσουν το ελαιόλαδο. Οι μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιόλαδου που εξάγονται χύμα δεν αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ξένοι να γεύονται το ελαιόλαδο της Ελλάδας και να πιστώνουν τα εύσημα σε άλλη χώρα. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου. Η μη αξιοποίηση των ευκαιριών προώθησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου στην υγεία, είναι αποτέλεσμα της απουσίας οργάνωσης του τομέα". Απουσία εθνικής στρατηγικής Άποψή μας είναι ότι η προσήλωση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, βυθίζει την πραγματική οικονομία όλο και πιο βαθιά στο τέλμα, απομακρύνοντας περισσότερο την προοπτική ανάκαμψης και επιστροφής στην ανάπυξη. Στην πραγματικότητα, η προσήλωση αυτή έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε έναν οδυνηρό αυτοεγκλωβισμό, που δεν της επιτρέπει να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής πρόκλησης: Δεν υπάρχει σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης, που θα αποτελούσε τον οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή προοπτική με συγκεκριμένες δράσεις και πρόνοιες σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία και πολλοί άλλες αναπτυξιακές παράμετρες. Πρόκειται για εγχείρημα πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό, αλλά και άκρως απαραίτητο για την άρση του σημερινού αδιεξόδου και την απόδραση της ελληνικής οικονομίας από το φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία επτά χρόνια. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

*** Αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας  
Πλήρη αναμόρφωση των ΕΠΑΛ, οι απόφοιτοι των οποίων θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και δυνατότητα να παρακολουθήσουν -προαιρετικά- ένα έτος Μαθητείας με ασφάλιση στο ΙΚΑ και μισθό ίσο με το 75% του ανειδίκευτου εργάτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με σχετική τροπολογία, από το επόμενο έτος το νέο ΕΠΑΛ θα έχει την παρακάτω δομή:
  • Α' ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων, προκειμένου να δίνεται στους μαθητές/-τριες η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.
  • Β' ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας και τομέων (θεωρητικά και εργαστηριακά).
  • Γ' ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων (θεωρητικά και εργαστηριακά).
  • Μετά την αποφοίτηση, προαιρετικό «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», με εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας στο σχολείο και μαθητεία σε χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό το σχήμα (Α΄ τάξη - ενιαία, Β΄ τάξη - τομέας, Γ΄ τάξη - ειδικότητα, «4ο» έτος - ειδίκευση-μαθητεία) έχει τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα:
Β) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 Εισάγονται δύο σημαντικές νέες δυνατότητες για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ:
1. Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για τους απόφοιτους ΕΠΑΛ, αφού θα διαγωνίζονται για ειδικό ποσοστό
θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να είναι, κατά προσέγγιση, ανάλογο του ποσοστού των υποψηφίων που αποφοίτησαν
από τα ΕΠΑΛ σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων για τα ΤΕΙ αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όπως θα ορίζεται κάθε σχολικό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αποκαθίσταται, επίσης, η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ μέσω των ειδικών εξετάσεων στη σχολή Πυροσβεστικής.
2. 2.Αποκαθίσταται η δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων, η οποία καταργήθηκε με το ν.4186/13. Συγκεκριμένα, θα μπορούν με τις ίδιες εξετάσεις - και χωρίς τη αναγκαιότητα της δημιουργίας «ομάδας Β΄» στη Γ΄ τάξη, που αντικειμενικά περιόριζε (πριν το 2013) τη δυνατότητα αυτή μόνο σε μαθητές που σπούδαζαν σε ελάχιστα ΕΠΑΛ – να εισάγονται με τη βαθμολογία τους σε σχολές των Πανεπιστημίων αντίστοιχες των τομέων που
σπούδασαν στα ΕΠΑΛ και για ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%. Πλέον η δυνατότητα αυτή θα δίνεται σε όλους τους μαθητές/-τριες και στο πιο απομακρυσμένο
ΕΠΑΛ της χώρας.
Γ) ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ 
Με την τροπολογία γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις ώστε να καταστεί ασφαλής και πλήρης δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που θα σπουδάζουν στο «μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας», η πρώτη επαφή με την εργασία.
Επίσης, ρυθμίζονται λειτουργικά ζητήματα του έτους αυτού, όπως να μην επιβαρύνονται οι μαθητές/-τριες την ίδια ημέρα με σχολείο και εργασία, όπως προέβλεπε ο ν.4186/13, να γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα αποκλειστικά στα ΕΠΑΛ και στα Εργαστηριακά Κέντρα
από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε αυτά και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Επίσης, προσδιορίζονται οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιείται η μαθητεία:
1. Το ΕΠΑΛ θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης-εποπτείας των μαθητευομένων στις δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η εποπτεία από τους
εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο που θα καθοριστεί αναλυτικά με Υπουργική Απόφαση.
2. Θα υπογράφονται συμβάσεις με όρους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και θα ελέγχονται από εποπτεύοντα καθηγητή/-τρια του ΕΠΑΛ. Οι συμβάσεις θα μπορεί να
ακυρωθούν, αν δεν τηρούνται οι όροι από τον εργοδότη.
3. Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των μαθητευόμενων, οι οποίοι θα είναι ενήλικες, απόφοιτοι ΕΠΑΛ ή προηγούμενων τύπων σχολείων της ΤΕΕ. Οι μαθητές θα υπάγονται
ασφαλιστικά στο ΙΚΑ για το διάστημα της μαθητείας, στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους θα είναι συντάξιµος. Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας θα είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
4. Προσδιορίζεται ο ρόλος του ΟΑΕΔ, μέσω των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), ως συνεργαζόμενου με τα ΕΠΑΛ σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τα
θέματα διοικητικής διαχείρισης της μαθητείας. Αξιοποιείται, έτσι, η μακροχρόνια εμπειρία του. Στα κέντρα αυτά θα διατίθεται και εκπαιδευτικός των ΕΠΑΛ.
Δ) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΕΚ
 Καταργούνται οι ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης), που δημιουργήθηκαν με το ν.4186/13, θεσμός που δεν έτυχε αποδοχής από την κοινωνία (λειτούργησαν μόλις 4 από τις 95 που προβλεπόταν να λειτουργήσουν σχολές).
Προβλέπεται η ολοκλήρωση των σπουδών όσων μαθητών/-τριών σπούδαζαν στις καταργούμενες σχολές με τα ίδια δικαιώματα που είχαν όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους. Προβλέπεται, τέλος, η μετατροπή καταργούμενων ΣΕΚ σε Δημόσια ΙΕΚ για ειδικές ευαίσθητες
κατηγορίες πληθυσμού, ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μετά από απόφαση
του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με την ίδια τροπολογία:
  • Καταργείται η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να ιδρύει πειραματικά ΕΠΑΛ, καθώς οι εκπαιδευτικές δομές του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα τουΥπουργείου Παιδείας.
  • Παρατείνεται για μια πενταετία η λειτουργία των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, μέχρι τη συνολικήαξιολόγηση του συστήματος της ΕΕΚ.
  • Ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας και φοίτησης του εσπερινού ΕΠΑΛ και γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις προκειμένου οι διατάξεις να τυγχάνουν εφαρμογής σε όλες τις τάξεις και κύκλους σπουδών του Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του τρόπου αξιολόγησης, προαγωγής και απόλυσης των μαθητών ΕΠΑ.Λ.
  • Ρυθμίζονται εκκρεμή υπηρεσιακά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, όπως ο χαρακτηρισμός ως εκπαιδευτικής υπηρεσίας του χρονικού διαστήματος που οι 2500 εκπαιδευτικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, κα.
  • Δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αντικείμενα σχετικά με την ειδικότητά τους
Οι αλλαγές που θεσμοθετούνται στα ΕΠΑΛ θα ξεκινήσουν σταδιακά, από το σχολικό έτος 2016-17 και έχουν το χαρακτήρα μεταβατικών αλλαγών (θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα») από τη υπάρχουσα στη νέα δομή των ΕΠΑΛ), μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος για το
σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από τον οποίο θα προκύψει και μια
πλήρης μελέτη για το περιεχόμενο των αλλαγών στα ΕΠΑΛ.
Συγκεκριμένα, με ενιαίο πρόγραμμα θα λειτουργήσει η Α΄ τάξη και με τομείς σπουδών η Β΄ τάξη, ενώ θα αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα και τα προηγούμενα προγράμματα και βιβλία. Δηλαδή, το σχολικό έτος 2016-17 η Α΄ και η Β΄ τάξη θα έχουν νέα δομή και πρόγραμμα. Η Γ΄ (καθώς και η Δ΄ εσπερινών) θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στη Β΄ τάξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Θα γίνει προσπάθεια να οργανωθούν από την επόμενη σχολική χρονιά προγράμματα μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών σε περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων και περιοχών, στη λογική της σταδιακής ανάπτυξης του νέου αυτού θεσμο.
Newsroom ΔΟΛ

***  Επισκευή βαγονιών του ΗΣΑΠ     
Ξεκίνησε, όπως διαπιστώσαμε με ικανοποίηση και η επισκευή του δεύτερου βαγονιού του ΗΣΑΠ, ενώ το πρώτο ήδη έχει αποκατασταθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Το τρίτο βαγόνι δεν είναι δυνατόν να επισκευασθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, το προηγούμενο διάστημα, δεν μπήκε φωτιά σε κανένα βαγόνι του Πάρκου Σιδηροδρόμων και δεν υπήρξε καμία ζημιά. Απλά, κάποιος έριξε ένα στουπί στο φουγάρο ατμομηχανής, για να το δει να καπνίζει... Α.Π. 

*** Το άλογο της οδού Κρήτης…

Η Καλαμάτα εκτός από τη σπάνια δυνατότητα που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της "βουνό και θάλασσα" στα… πόδια του, έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Tελευταία κάποιοι ανακάλυψαν τις ωφέλειες του αγροτουρισμού και το διαλαλούν με όποιον τρόπο ξέρουν. Αφήνοντας για παράδειγμα το άλογό τους να βοσκάει ελεύθερο στην οδό Κρήτης. Πέρα από τους όποιους υπαινιγμούς, η φωτογραφία είναι πολύ όμορφη… Α.Π. - 

***  Βραδινή βόλτα στην Κυπαρισσία στη 2η Εκπτωτική Βραδιά! (φωτογραφίες)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Βραδινή βόλτα στην αγορά της Κυπαρισσίας και ψώνια σε ασυναγώνιστες τιμές, με μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις, είχαν την ευκαιρία να κάνουν την Παρασκευή κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή, στη 2η Εκπτωτική Βραδιά που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας! Στόχος – αυτονόητο είναι – δεν ήταν το κέρδος σε χρήματα και η αύξηση του τζίρου των καταστημάτων και επιχειρήσεων, αλλά η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κόσμου κι ένα έναυσμα για βραδινή βόλτα στην αγορά της πόλης. Η εκπτωτική περίοδος έχει ξεκινήσει και η Εκπτωτική Βραδιά του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, διοργανώθηκε ακριβώς για να σηματοδοτήσει τις εκπτώσεις των καταστημάτων! Οι επαγγελματίες της πόλης με όμορφα και λαμπερά χαμόγελα υποδέχονταν τον κόσμο, ενώ προσέφεραν κεράσματα και μικρά happenings φιλοξενίας για μικρούς και μεγαλύτερους «ζεσταίνοντας» περισσότερο τη γλυκιά βραδιά της Άνοιξης, κάνοντάς την ξεχωριστή! Το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας πολύχρωμα φωτισμένο έδινε άλλο τόνο στην κίνηση, ενώ το φωτισμένο Κάστρο των Γιγάντων και η Αγία Τριάδα στην Πάνω Πόλη άφηναν το μάτι να «χαθεί» μες στη νύχτα! Πολλοί συνδύασαν βόλτα στα καταστήματα και ψώνια, χαλαρά, με καφέ, ποτό, γλύκισμα ή μεζέδες στην πλατεία. Όσο για τα μικρά παιδιά, χάρηκαν τη βόλτα τους και έπαιζαν μέχρι και τα μεσάνυχτα! - 

***  Οδηγός έχασε τη ζωή του στην Εθνική Οδό Τρίπολης- Καλαμάτας

Ένας οδηγός ταξί ενώ οδηγούσε στην Εθνική Οδό Τρίπολης- Καλαμάτας μετά από καρδιολογικό πρόβλημα έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και κατέληξε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Το συμβάν συνέβη στο ρεύμα προς Καλαμάτα, λίγο μετά τη γέφυρα της Τσακώνας, στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο και οι άνδρες του πληρώματος του ΕΚΑΒ επιχείρησαν ανάνηψη του οδηγού όμως ήταν ήδη αργά. - 

*** Παρουσίαση βιβλίου στην Καλαμάτα του Δ. Στεφανάκη: "Λέγε με Καϊρα"     
Το βιβλιοπωλείο Bookmark, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μεσσηνίας και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" παρουσιάζουν την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου (8.00 μ.μ.) στο χώρο του βιβλιοπωλείου το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη "Λέγε με Καϊρα". Εκτός από την αναφορά στη νέα του εκδοτική προσπάθεια, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Σταχυολογώντας μια σειρά από συνεντεύξεις του σε διάφορα περιοδικά, ένα…πρόσωπο του Δημήτρη Στεφανάκη θα μπορούσε να ήταν και το εξής: (…) Η λογοτεχνία δεν είναι για όλους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν μας πληγώνει. Η σχέση μας με τα βιβλία μεστώνει με τα χρόνια. Δεν έχω απαίτηση από τη σημερινή νεολαία να καταβροχθίζει το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Πέρα από τη λογοτεχνία, υπάρχει η ζωή κι αυτό πρωτίστως πρέπει να αναζητά κανείς. Αφήνω πως αρκετοί νέοι διαβάζουν και μάλιστα με πιο γόνιμο τρόπο από ό,τι η δική μου γενιά. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι η λογοτεχνία δεν έχει ανάγκη το αναγνωστικό κοινό, αλλά το αντίθετο. Εμείς έχουμε την ανάγκη της (…)
(…) Νομίζω ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιστημονική ακρίβεια, στο δόγμα, στην εξουσία και στη λεγόμενη ιστορική αλήθεια. Επιτρέψτε μου να πω ότι όλα αυτά είναι αυθαίρετα σχήματα. Η επιστημονική ακρίβεια αναιρείται την επόμενη στιγμή, το δόγμα οδηγεί σε καθολικά εγκλήματα, η εξουσία γίνεται ανάλγητη και βάναυση και η ιστορική αλήθεια… είναι ένα ωραίο κατασκεύασμα, μεγαλύτερο παραμύθι από την ίδια τη λογοτεχνία (…)
(…) Κανείς δεν πάει μακριά χωρίς τους κλασικούς. Χωρίς καμιά δόση υπερβολής αυτό είναι το μικρό μυστικό κάθε σημαντικού λογοτέχνη σήμερα. Έχω πει, και δεν το παίρνω πίσω, πως στην εποχή μας κανείς δεν γίνεται μεγάλος συγγραφέας από τύχη. Προαπαιτείται η βαθιά γνώση όσων έχουν προηγηθεί στη παγκόσμια σκηνή της λογοτεχνίας. Ύστερα ο καθένας ας τραβήξει τον δικό του δρόμο (…)
(…) Κάθε βιβλίο απαιτεί θυσίες και κόπους, γράφετε, συμπληρώνοντας ότι ο συγγραφέας τα λησμονεί για να τα θυμηθεί στο αμέσως επόμενο. Θυμίζει ωδίνες τοκετού που ξεχνιούνται κάθε φορά…Είναι ένα διαρκές βάσανο η δημιουργία, μια πύρρειος νίκη, με πολλές μάχες χαμένες. (…)
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  KALAMATA 21: Πρόσκληση σε Ανοιχτή Συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 
Κατόπιν της δημοσίευσης της έκθεσης αξιολόγησης των ελληνικών υποψήφιων πόλεων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,της διαδικτυακής συνάντησης με τον επικεφαλής της προαναφερθείσας Επιτροπής κ. SteveGreenκαι με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Πολύδωρο Καρυοφύλλη (Poka –Yio),το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 διοργανώνει Ανοιχτή Συζήτηση την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης θα πραγματοποιηθεί γνωριμία με το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Πολύδωρο Καρυοφύλλη (Poka- Yio) και θα συζητηθούνοι βασικές αρχές της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 καθώς και τα επόμενα βήματα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας. 

***  Έκθεση κεραμικής με θέμα «Η κούπα»

Δεκαεννέα σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες συναντώνται και παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους με θέμα ένα απλό και καθημερινό αντικείμενο, την κούπα. Διαφορετικοί πηλοί, διαφορετικές τεχνοτροπίες, διακοσμήσεις και τεχνικές ψησίματος, σε μια έκθεση στην γκαλερί «Πολύτροπον» (Μπενάκη 2), στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 21 Μαΐου. Συμμετέχοντες κεραμίστες: Ζωή Αλεξανδροπούλου, Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Γιάννης Μαμουτζής, Δώρα Μόρφη, Τότα Κοντόγεωργα, Χαρούλα Κοροπούλη, Βασιλική Κυριακή, Παναγιώτης Κυριακάκης, Μαριλένα Λιβιεράτου, Χαρά Μπαχαρίου, Χρυσάνθη Νόττα, Χάρης Πανουσόπουλος, Γωγώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Αγγελική Πολίτη, Βαγγέλης Σκόνδρας, Ηλίας Χριστόπουλος. - 

***  Ομιλία Δ. Καραγιάννη στην Καλαμάτα    
Για τη «Σχέση των γονιών ως πλαίσιο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους» θα μιλήσει ο παιδοψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Καραγιάννης, το επόμενο Σάββατο, 14 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex.
Στο χώρο θα γίνει και παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέως.

***  Έκθεση Αρχιτεκτονικής με θέμα «Βραβεία νέων Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων»    
Για την έκθεση Αρχιτεκτονικής «Βραβεία νέων Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για το έτος 2014» μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου μέλη του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, του Τμήματος  Μεσσηνίας και της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, η οποία   θα διεξαχθεί από αύριο 9 έως τις 15 Μαΐου (καθημερινά, εκτός Κυριακής, 9.00-13.00 και 18.00-21.00) στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Να σημειωθεί ότι η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και το Contemporary Space Athens.
Όπως είπαν οι ομιλητές, πρόκειται για έργα που έχουν εκτεθεί στην Ιρλανδία και το Σικάγο, ενώ στην Ελλάδα μόνο στην Αθήνα. Σκοπός είναι να δει ο κόσμος αλλά και οι αρχιτέκτονες της πόλης σχέδια βραβευμένα και ξεχωριστά, ώστε να γίνει αντιληπτή η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής, μια επιστήμη έμψυχη, αφού είναι παντού γύρω μας.
Μάλιστα, τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ανέφεραν πως αυτή είναι μόνο η αρχή από μια σειρά εκθέσεων και δρώμενων που θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα.
Από την πλευρά της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, ο κύριος Παναγιώτης Μπαζίγος τόνισε ότι στόχος της είναι να έρθουν στην Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία εκδηλώσεις χρήσιμες για τον τόπο. Γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει επικοινωνία και με τους υπόλοιπους Δήμους, ώστε η έκθεση να ταξιδέψει σε όλο το νομό. Επίσης, ανέφερε ότι γίνεται για να υποστηριχθεί και η υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, ενώ κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να δει τα έργα.
  Ανάπλαση 23ης Μαρτίου και διαγωνισμός
Σχετικά με το διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την ανάπλαση της 23ης Μαρτίου, οι αρχιτέκτονες δήλωσαν ότι είναι υπέρ τέτοιων διαγωνισμών και, μάλιστα, αρκετοί από την Καλαμάτα συμμετέχουν.
Επιπρόσθετα, τόνισαν ότι ανάλογοι διαγωνισμοί είναι καλοί για την πόλη, αφού επαγγελματίες του χώρου μαθαίνουν για την Καλαμάτα, ενώ ελπίζουν να υπάρξει και συνέχεια. Π.Μπ.

*** Επίσκεψη του μηχανολόγου-καθηγητή Πανεπιστημίου Π. Παπαδόπουλου

Με αφορμή την πανελλήνια διάκρισή της η Ομάδα Ρομποτικής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά υποδέχτηκε, εκ μέρους του Μεσσήνιου καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής και αστροφυσικού, Περικλή Παπαδόπουλου, τον αδελφό του Παναγιώτη Παπαδόπουλο, μηχανολόγο-καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος της Ομάδας Lambda Team που έστειλε τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο στο Διάστημα. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στα παιδιά για την πρώτη ελληνική αποστολή στο Διάστημα με το δορυφόρο Λ-sat, που παρέμεινε για περίπου ένα χρόνο σε τροχιά της γης. Στόχος του δορυφόρου ήταν να μελετήσει την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο υλικό γραφένιο, όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής γήινης τροχιάς. Οι εικόνες από το ρομποτικό ερευνητικό όχημα «Curiosity» της ΝASA, που ανίχνευσε με τα όργανά του απρόσμενες ποσότητες νερού στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη, ήταν συγκλονιστικές, καθώς τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το νερό διαμόρφωσε την επιφάνειά του. Να σημειωθεί πως η Ομάδα Ρομποτικής έλαβε αναμνηστικά δώρα από την Ελληνική Ομάδα της NASA, καθώς και επαίνους για τη σχολική τους διαστημική εργασία. - 
***   Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας   
Μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας συναντήθηκαν με τους εταίρους τους στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας από τις 24 μέχρι τις 29 Απριλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Partageons nos valeurs dans l’ effort”.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πέντε μαθητές, Αδαλή Αθανασία, Ασημακόπουλος Αδάμ, Ίβκοβιτς Αλέξανδρος, Κλαμπατσέα Ειρήνη, Μαρκάκης Μάνθος- Ματθαίος και οι καθηγήτριες Κοντοπούλου Παρασκευή και Σκλήκα Ουρανία, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που έγιναν σε γυμναστήριο δίπλα στο σχολείο με την καθοδήγηση των γυμναστριών του γερμανικού σχολείου, να επισκεφθούν το Δημαρχείο της πόλης, όπου τους καλωσόρισε ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος των Πρασίνων κ. Thoma, να γνωρίσουν το οικοτροφείο του FC Freibourg και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που προσφέρονται στους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές, να επισκεφτούν ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες σε αυτό.
Επίσης, να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το MESA (La maison de l’Europe de Strasbourg), καθώς και να περιηγηθούν την πόλη του Στρασβούργου, να συμμετέχουν σε ένα μικρό κοινοβούλιο, προσομοίωση του πραγματικού, που πραγματοποιήθηκε στο Wentzinger Realschule, το σχολείο υποδοχής, υπό την προεδρία του διευθυντή κ. Brandes και να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της βραδιάς Erasmus+ που διοργανώθηκε στο σχολείο.
Η επίσκεψη έδωσε στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν το γερμανικό τρόπο ζωής και να εκφραστούν στην ξένη γλώσσα. 

***  Η υπέρβαση ως υγεία…         
 Πέρασε κι αυτή η Λαμπρή. Ταπεινή σαν τη χώρα μας. Στα τσιμέντα, κυρίως, προσπάθησε η ψυχή μας να βρει τον εαυτό της. Μέσα από τη συνύπαρξη, την ανομολόγητη αλληλοστήριξη, τις απλές-απλούστατες στάσεις και πράξεις αποδοχής και αγάπης.
Από την πλευρά μου, αυτές τις ημέρες, μαζί με ένα εξαγνιστικό ταξίδι, τελείωσα και τους Κιβδηλοποιούς του Αντρέ Ζιντ. Στο «Παράρτημα» με τα δημοσιεύματα και τις επιστολές, αντιγράφω μια παράγραφο, μη μπορώντας πλέον να σχολιάζω με το συμβατικό τρόπο, το ψεύδος ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψεύδος. Μη έχοντας, δηλαδή, άλλον τρόπο για να περιγράψω την κίβδηλη κοινωνία στην οποία κυκλοφορώ ως κίβδηλο νόμισμα.
Ιδού η παράγραφος:
«Τα κίβδηλα νομίσματα κατασκευάζονταν στην Ισπανία, έμπαιναν λαθραία στη Γαλλία και μέσω τριών καταδίκων (...) έφταναν στα χέρια των (...) οι οποίοι τα πουλούσαν σε νεαρούς που τα διοχέτευαν στην αγορά. Οι νεαροί ήταν μποέμ, δευτεροετείς φοιτητές, άνεργοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, μυθιστοριογράφοι, αλλά και κάποιοι σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών, γιοι δημοσίων υπαλλήλων, ο γιος ενός δικαστή της επαρχίας, καθώς κι ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.
Αν για κάποιους από αυτούς αυτή η εγκληματική δράση ήταν ένα μέσο για να κάνουν τη "μεγάλη ζωή", κάτι που δεν τους επέτρεπε το πατρικό εισόδημα, για άλλους - σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενά τους - αυτή τους η  δραστηριότητα είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα».
Άλλωστε, συνεχίζει ο Ζιντ, «οι πιο αμφιλεγόμενες παρεκτροπές της σάρκας ταράζουν λιγότερο την ψυχή μου απ' ό,τι η παραμικρή στραβοτιμονιά του πνεύματός μου. Ενοχές νιώθω όχι όταν βγαίνω από ένα μπορντέλο αλλά όταν βγαίνω από ένα κοσμικό σαλόνι» (Αντρέ Ζιντ, Οι κιβδηλοποιοί και Ημερολόγιο των Κιβδηλοποιών, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2014).
Και κάτι ακόμα. «Την ώρα που ετοιμάζεται να πάει στο δείπνο της Μπαμπέτ, ο καταξιωμένος στρατηγός, κομψό και αυστηρό γεροντοπαλίκαρο, στολίζεται με τα σέα του και τα μέα του στην έπαυλη της αριστοκράτισσας θειάς του.
Είναι συγκινημένος. Θα δει μετά από δεκαετίες, την γυναίκα που αγάπησε, αλλά δεν τόλμησε να διεκδικήσει. Στην παγερή σιωπή του δωματίου, αντηχούν μόνο οι μπότες του και η βαρειά του ανάσα.
Όταν πια ετοιμάζεται, στέκεται λίγο, κοιτάζοντας το πάτωμα: "Πώς γίνεται μια ζωή γεμάτη νίκες, να ισούται με μια ήττα;". Αυτή είναι η ιστορία πολλών ανθρώπων που ξέρω. Που διεκδίκησαν πολλές άστοχες νίκες, αλλά λιποτάκτησαν από τη βασική μάχη: να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη».
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που στηρίζονται σε κάποια ασήμαντα πράγματα. Κάποια γωνιά, σε κάθε πόλη, με μοσχομυριστά αγριολούλουδα. Μια βουνοκορφή που την κατοικούν θεοί. Δέντρα και χωράφια που καρποφορούν.
Και φυσικά η απέραντη θάλασσα. Δηλαδή η ζωή. Ξέρουμε πως όλοι είμαστε κοινωνικά άρρωστοι. Αν αυτή η αρρώστια μεταφερθεί στην ψυχή μας και το σώμα μας, τότε πεθάναμε και αν ακόμα αναπνέουμε. Να πάμε με αυτούς που αντιστέκονται και δημιουργούν. Αυτό είναι το αντίδοτο. Η αντίσταση είναι Υγεία. Η δημιουργία, υπέρβαση του μικρού εαυτού μας. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε θέλουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση         

Εδώ και λίγο καιρό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές. Αυτό, διότι αφενός οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται και, επομένως, αν γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει. Αφετέρου, ο κ. Μητσοτάκης εζήλωσε την τακτική της βιασύνης των προηγούμενων υποψήφιων πρωθυπουργών της κρίσης.
Αλήθεια, γιατί ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται και γιατί η Νέα Δημοκρατία αντιγράφει τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούσε; Μπορούν να μας απαντήσουν;
Για να μην ξεχνάμε: ο Γιωργάκης Παπανδρέου ζητούσε διαρκώς εκλογές, γιατί βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός. Με την ίδια βιασύνη μάς έσυρε στο μνημόνιο, όντας ανίκανος να κυβερνήσει. Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να γίνει μια ώρα αρχύτερα πρωθυπουργός. Και από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακός. Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, μέρα-νύχτα ζητούσε εκλογές, γιατί και αυτός βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός. Βιαζόταν για να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη, που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών» (Άρθρο 53 παρ. 1). Κι όμως, μόλις περάσουν δύο-τρεις μήνες από τις εκλογές, τα πολιτικά κόμματα ζητούν ξανά εκλογές. Γιατί; Διότι βιάζονται να γίνουν εκλογές για να πάρουν την κουτάλα της εξουσίας.
Αυτή η συμπεριφορά όλων των κομμάτων- και πρωτίστως της εκάστοτε αντιπολίτευσης- που βιάζονται να καταλάβουν την εξουσία, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Είναι βαρετό και βλαβερό τα πολιτικά κόμματα να ζητούν εκλογές αμέσως μετά από κάθε εκλογές. Αυτό βλάφτει την χώρα και τους πολίτες. Τη χώρα, διότι αρχίζει η αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Η αμφισβήτηση γεννά αβεβαιότητα και φρενάρει την οικονομία. Ποιος επιχειρηματίας θα κάνει επενδύσεις, όταν δεν υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη, όταν δε γνωρίζει τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών;
Αλλά κάνει κακό και στους πολίτες. Αν εξαιρέσουμε τους φανατικούς όλων των κομμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απορεί και εκνευρίζεται με αυτή την τακτική των κομμάτων.
Επιπλέον, οι εκλογές έχουν και οικονομικό κόστος. Εκτός από το κόστος στην παραγωγική διαδικασία (αναστάτωση παραγωγής, αβεβαιότητα, άδειες προσωπικού κ.τ.λ.), το κράτος δαπανά γύρω στα πενήντα εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν σχολεία, γηροκομεία κ.τ.λ.
Υπάρχει τρόπος να σταματήσει το αφιόνι των συνεχών εκλογών; Ασφαλώς υπάρχει. Με μια παράγραφο δύο γραμμών στο Σύνταγμα, που να ορίζει: αν οι εκλογές γίνουν πριν από τη λήξη της τετραετίας, τότε η νέα βουλή εκλέγεται για το υπόλοιπο του χρόνου, μέχρι τη συμπλήρωση της τετραετίας. Δηλαδή, για οποιονδήποτε λόγο γίνουν εκλογές, η επόμενη Βουλή θα έχει τόση διάρκεια, όση απέμεινε για να συμπληρωθεί η τετραετία. Μια τέτοια διάταξη θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στη διάλυση της Βουλής και στην προκήρυξη εκλογών πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Γιατί, ακριβώς, όλοι οι βουλευτές δε θα θέλουν «μισή» θητεία, αλλά ολόκληρη, δηλαδή θητεία τεσσάρων ετών.
Σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες δημοκρατίες, οι εκλογές γίνονται όπως ορίζει το Σύνταγμά τους, συνήθως κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Αμερική οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, ποτέ ενωρίτερα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία έπειτα από δύο-τρεις μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι συνεργάτες του αποχωρούντος προέδρου ενημερώνουν τους συνεργάτες του νέου πρόεδρου.
Αυτά συμβαίνουν στις αναπτυγμένες δημοκρατικά χώρες και όχι τα δικά μας καραγκιοζιλίκια. Εμείς έχουμε παραδείγματα, που ο αποχωρών πρωθυπουργός ούτε καν παραδίδει στο νέο πρωθυπουργό. Επίσης, υπουργοί αποχωρούν νύχτα χωρίς να παραδώσουν το υπουργείο στον νέο υπουργό. Όλα αυτά αποδεικνύουν την πολιτική υπανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Αυτή η αρχομανία των πολιτικών μας δεν έχει όρια. Αρκεί να κερδίσουν την εξουσία και ας χαντακωθεί η χώρα. Αυτή την κατάσταση ζούμε εδώ και έξι-επτά χρόνια, τα χρόνια της χρεοκοπίας. Βέβαια, το ίδιο ίσχυε και πριν από τη χρεοκοπία της χώρας. Όμως, περιμέναμε ότι, μετά τη χρεοκοπία, οι πολιτικοί μας θα έβαζαν μυαλό. Δυστυχώς, μας διέψευσαν. Γιατί; Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο όλων σχεδόν των Ελλήνων. Γιατί οι πολιτικοί μας δεν έβαλαν μυαλό; Γιατί θέτουν το προσωπικό τους συμφέρον και το συμφέρον των κομμάτων τους πάνω από το συμφέρον των Ελλήνων και της Ελλάδας; Γιατί λένε αμέτρητα ψέματα για να κερδίσουν την εξουσία; Γιατί ασκούν την πολιτική ως επάγγελμα και όχι ως λειτούργημα; Γιατί κατ’ επανάληψη διαψεύδουν τις ελπίδες μας; Γιατί; Γιατί; Γιατί;;;  Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!  Παύλος Μάραντος

***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Η  ΕΠΟ για 15  Μαϊου ανακοινώνει  για τον Τελικό  Κυπέλλου .- Υπάρχουν αντιδράσεις  από ΠΑΕ .- Αμφίβολη η διεξαγωγή του αν η ΕΠΟ  επιμείνει για την μη αλλαγή των εποπτών-διαιτητών στον πλαισίωμα του Διαιτητή Σιδηρόπουλου, ...στο τι θα πράξη  η Ελληνική Πολιτεία  .-

~  Για σήμερα ήταν να γίνει ο τελικός κυπέλλου αλλά τελικά αναβλήθηκε .
Η ΕΠΟ με απόφαση της  βρήκε ημερομηνία .
Καλύτερη λύση αποδείχτηκε η 15/5/16  έτσι ώστε να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.  Οριστική απόφαση δεν υπάρχει ακόμα .
 Αν πραγματοποιηθεί την επομένη εβδομάδα, τότε θα μεταφερθεί και η δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ.
Ήδη οι αντιδράσεις έχουν κάνει τη γνωστή την παρουσία τους,  υπενθυμίζουμε ότι όλες οι διοργανώσεις και υποχρεώσεις 30/5 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

*** Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 6 Μαΐου 2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, αναβάλλεται η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήγησης της ΔΕΑΒ".
Η αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό το Σάββατο (7/5) στο ΟΑΚΑ
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση, από τη στιγμή που ο Γιώργος Γκιρτζίκης δεν είχε καμία διάθεση υποχώρησης στο θέμα των βοηθών του τελικού.


*** Ζητείται μέρα για τον τελικό…

Τεράστιο το πρόβλημα με τον τελικό του κυπέλου , αναζητείτε μέρα διεξαγωγής από την ΕΠΟ.  Μιας και σήμερα δεν θα έχουμε κυπελλούχο λόγο της αναβολής,  αργότερα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ.
Πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να μην αρχίσουν τα πλέι οφ , και να έχει μείνει ο τελικός απραγματοποίητος.  Ο λόγος γιατί ο κ. Κοντονής είπε ότι θα γίνει ο τελικός μετά της 15 Μαΐου , ενώ τα πλέι οφ , αρχίζουν 11.
Αν τελικά πάνε πιο πίσω τα πλέι οφ,  τότε θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος , όμως τότε οι παίκτες που είναι διεθνείς θα πρέπει να απουσιάσουν διότι θα είναι με τις εθνικές τους στο euro της Γαλλίας, που ξεκινά στις 11/6.

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 : ~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης 04 Μαϊου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/aefara-news-04-2016.html  .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .-
~Η Εφημνερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-05-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html .-     
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Μαϊου 2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-06-2016.html .-              
~ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΝΥΜΙΩΝ στην Ορθόδοξη παράδοσή μας Σάββατο 07 Μαϊου 2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html .- 
 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Μαϊου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-07-2016.html .- 
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 07  και 08  Μαϊου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/07-08-2016.html .- 
~ ~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Μαϊου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-08-2016.html .-
~   
 -------------------------------------
  ***~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:1.STAMOS
-
ARFARA-GREECE
,
2.
Arfara-Messinias- asteras-arfaron,
3.
Stamos Arfara Messinias Greece,
4.
ARFARA - KALAMATAS,
5.
ASTERAS ARFARON 2011,
6.
Arfara-Messinias 2,
7.
stamos-dynami,
8.
Arfara-Messinias,
9.
Arfara-Messinias 1 - FOTOS,
10.
vlasios,
11.ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,
12.http://arfara-messinias-stamos-2010,
~13.http://arfara-messinias-news.blogspot.com,
14.http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
15.http:// arfara-messinias-news.blogspot.com,
https://www.facebook.com/panathinaikokoinima,
^STAMOS -ARFARA -GREECE,
^stamos-dynami ,
^Arfara-Messinias ,
^,Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com ,
^Arfara-Messinias 2 ,
----------------------------------------
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.678 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.934 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.954  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.561  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: