ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  : 
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... 
~ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ από Παπά-Μιχάλη στο Αρφαρά 15,16/04/2017 : https://youtu.be/wzkkx-O7-po  .-

 

~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~~** Μ. Παρασκευή στο Αρφαρά Καλαμάτας - Επιτάφιος 14-04-2017 :
~** Όσιος Παΐσιος, «Τη Μεγάλη Παρασκευή εάν θέλει κάποιος να νιώσει κάτι, δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο εκτός από προσευχή»

 
 
 
 Βίντεο : ~** Επιτάφιος Αρφαρά επιστοφή από περιφορά 14/04/2017 :
~**ΑΡΦΑΡΑ Περιφορά επιταφίου 14/04/2017 :
https://youtu.be/Pfhy2GqKWsk  .-


 
~** – Γέροντα, πώς μπορεί να ζήση κανείς πνευματικά τις γιορτές;
– Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτώμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.
Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί.
Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζουν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια. Κάθε εβδομάδα ζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζουν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση. Τι, θα πρέπη να έρθη η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθή κανείς τα Πάθη του Χριστού;
Πρέπει να έρθη το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς; Ο Χριστός τι είπε; «Έτοιμοι γίνεσθε» είπε. Δεν είπε, «ετοιμασθήτε τώρα!» Από την στιγμή που λέει ο Χριστός, «έτοιμοι γίνεσθε», πρέπει ο άνθρωπος, και ιδίως ο μοναχός, να είναι έτοιμος συνέχεια. Να μελετάη και να ζη τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάη τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθή και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθή. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψάλλονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.
~* Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι. Όπως και μετά το Αγγελικό Σχήμα η εβδομάδα της ησυχίας που ακολουθεί, βοηθάει, γιατί ποτίζει η θεία Χάρις την ψυχή και καταλαβαίνει ο μεγαλόσχημος τι έγινε, έτσι και στις γιορτές η ησυχία πολύ βοηθάει. Μας δίνεται περισσότερη ευκαιρία να ξεκουρασθούμε λίγο, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε. Θα έρθη ένας καλός λογισμός, θα εξετάσουμε τον εαυτό μας, θα πούμε λίγο την ευχή και θα νιώσουμε έτσι κάτι από το θείο γεγονός της ημέρας.







 ~** Ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γιάτρισσας μέσα στη θάλασσα (βίντεο)
~ Ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γιάτρισσας βρίσκεται στο Λουτράκι. Δείτε την περιφορά του που περνάει και μέσα από τη θάλασσα
Βίντεο : Μαγεία! Ο Επιτάφιος της Παναγίας της Γιάτρισσας στη θάλασσα του Λουτρακίου , https://youtu.be/nJG6aZJ5QoY  .-

~ Η περιφορά του το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έγινε με ιδιαίτερη κατάνυξη, αναφέρει το loutrakiblog.gr
Μαγευτική ήταν η στιγμή κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, όταν μεταφέρθηκε μέσα στη θάλασσα, ενώ οι δύο βάρκες που τον συνόδευαν δια θαλάσσης, έδιναν ένα ξεχωριστό τόνο φωτίζοντάς τον με πυρσούς.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου και των επισκεπτών της περιοχής, καθώς μια τεράστια πομπή συνόδευσε την περιφορά του Επιτάφιου.


~ Μεγάλο Σάββατο: Η εις Άδου Κάθοδος του Χριστού
***  Τι γιορτάζουμε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο. Τα πασχαλινά έθιμα που λαμβάνουν χώρα εκείνη τη μέρα σε όλη την Ελλάδα.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού.
Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου και
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.
Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, του οποίου προτυπώνει την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, διαβάζεται το Ευαγγέλιο, που έχει αναστάσιμο περιεχόμενο (Κατά Ματθαίον κη’ 1-20):
Σεισμός εγένετο μέγας, καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι «Κύριος Ανέστη». Το χαρμόσυνο γεγονός θα πρέπει να το διαμηνύσουν στους μαθητές του. Ο Χριστός εμφανίζεται στις δύο γυναίκες. Σύναξη των 11 μαθητών και εμφάνιση του Χριστού ενώπιόν τους. Τους προτρέπει: «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ψάλλονται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.
Πασχαλινά Έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου
Ιεροσόλυμα: Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ο εκάστοτε Πατριάρχης Ιεροσολύμων προβαίνει στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στο ναό της Αναστάσεως. Πρόκειται για μια πανάρχαια τελετουργία, με θαυματουργικό υπόβαθρο και αμφιλεγόμενο χαρακτήρα.
Αθήνα: Το Άγιο Φως καταφθάνει στην Αθήνα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Στην συνέχεια διαμοιράζεται ανά τη χώρα για να μοιρασθεί το βράδυ της Ανάστασης στους πιστούς («Δεύτε λάβετε φως»). Η μεταφορά του Αγίου Φωτός αεροπορικώς στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 1988 με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Ιάκωβου Οικονομίδη, ιδιοκτήτη τουριστικού πρακτορείου. Από το 2002 τη μεταφορά του Αγίου Φωτός ανέλαβε του ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Κέρκυρα: Στις 6 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού στο ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται μετά το τέλος του «Αποστόλου» και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, ως επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Μαζί λιτανεύεται και το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.
Στις 11 το πρωί, όταν τελειώσει η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στη Μητρόπολη και αφού τελειώσει και η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του δεύτερου Ψαλμού του Δαυίδ «Ποιμανείς αυτούς εν ράβδω σιδηρά, ως σκεύη κεραμέως συντρίψεις αυτούς» (Ψαλμός Β” ,9). Οι Κερκυραίοι, όμως, δεν μένουν εκεί και συνεχίζουν αμέσως μετά για το «Μαστέλο» (βαρέλι). Στην Πίνια, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, τοποθετείται ένα ξύλινο βαρέλι γεμάτο με νερό. Ο κόσμος ρίχνει νομίσματα για ευχές στο νερό και μόλις ακουστούν οι καμπάνες τρέχουν να μπουν στο βαρέλι. Όποιος προλάβει να μπει, παίρνει τα χρήματα, αφού έχει γίνει μουσκίδι κι έχει μπουγελώσει και όσους είναι τριγύρω.
Κως: Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι εκκλησίες στρώνονται με μικρά μοβ μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.
Ζάκυνθος: Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης «σηκώνει» την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια, ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.
Κάψιμο Ιούδα στη θάλασσα στην Κυνουρία
Άγιο Όρος: Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ η Ανάσταση στις 2 το πρωί του Μεγάλου Σάββατου.
Αθήνα: Με χτυπήματα στα στασίδια και παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες υποδέχονται πιστοί και κλήρος την Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.
Χίος: Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ο περίφημος «ρουκετοπόλεμος» στον Βροντάδο, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή και τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.
Τυρός: Στο παραθαλάσσιο χωριό της Αρκαδίας, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει ένα μοναδικό έθιμο, το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα. Σε μια πλωτή πλατφόρμα τοποθετούνται ξύλα και από πάνω τους κρέμεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα. Στη συνέχεια μπαίνει το μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές και το ομοίωμα παραδίδεται στη φωτιά, με τη συνοδεία φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων και ισχυρών δυναμιτών.
Κύθνος: Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συχώριου». Όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

~** Πώς και πότε φτάνει το Άγιο Φως στην Ελλάδα
Αναχωρεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τα Ιεροσόλυμα η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, προκειμένου να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.
Η αποστολή θα φτάσει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και από εκεί θα αναχωρήσει για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στις 10.15 θα έχει συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη κ. κ. Θεόφιλο Γ΄.
Ακολούθως η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής. Μετά τη λήξη της τελετής ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα αναμένεται να αφιχθεί στις 18.30 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την υποδοχή του, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου η άφιξη του Αγίου Φωτός προγραμματίζεται για τις 21.50.
~  Την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Γιάννης Αμανατίδης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας και ο Αθανάσιος Μπούρας ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας , βουλευτής ΝΔ. Στην αποστολή επίσης συμμετέχουν και ο Βασίλειος Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής.
Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς και συγκεκριμένα: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Σάμο, Χίο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι κατά προσέγγιση από τις 21:30 έως και τις 22:30.
Άγιοι Τόποι: Εκεί που χτυπά η καρδιά του Χριστιανισμού (εικόνες)
Τις μέρες αυτές, που το Θείο Δράμα αναβιώνει και κορυφώνεται με τη λύτρωση της Ανάστασης, το ενδιαφέρον των πιστών από όλο τον κόσμο είναι στραμμένο στους Αγίους Τόπους, τα μέρη που έχουν ξεχωριστή θρησκευτική αξία.
Τα «Αγιοταφικά προσκυνήματα», όπως λέγονται, είναι τα επίσημα αρχαία μνημεία του Χριστιανισμού- και όχι μόνο- στο Ισραήλ και τα Παλαιστηνιακά Εδάφη, με σπουδαιότερο τον Πανάγιο Τάφο αλλά και, μεταξύ των άλλων, τον Γολγοθά, στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο και η Φάτνη στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το όρος των Ελαιών, τη Γεθσημανή, τη Βηθανία όπου βρίσκεται ο τάφος του Λάζαρου, τη Ναζαρέτ, τον Ιορδάνη ποταμό.
Οι Άγιοι Τόποι αποτέλεσαν μαγνήτη για τους προσκυνητές από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, καθιερώνοντας έτσι τα προσκυνήματα. Με το βαρύ θρησκευτικό και πνευματικό φορτίο τους, έγιναν πολλές φορές στόχος διαφόρων καταστροφών, λεηλασιών των ιερών κειμηλίων ενώ με την επίκληση της «απελευθέρωσής» τους έγιναν και Σταυροφορίες.Πληροφορίες newsbeast.gr
~
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το 1517 αναγνωρίστηκαν με φιρμάνι κυριαρχικά δικαιώματα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο, κι έτσι αυτό απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των Προσκυνημάτων. Τα δικαιώματα και τα προνόμια δόθηκαν σε «εθνικές» εκκλησίες κι έτσι από πλευράς ορθοδόξων τα προνόμια κατέχει το Πατριαρχείο, από τους Μονοφυσίτες προνόμια έχουν η Αρμενική, η Αιθιοπική και η Κοπτική Εκκλησία  ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει προνόμια μέσω του Τάγματος των Φραγκισκανών.
Το Μεγάλο Σάββατο, η καρδιά κάθε πιστού χτυπά στον Πανάγιο Τάφο, όπου γίνεται η αφή του Αγίου Φωτός, διαδικασία που από πολλούς περιβάλλεται με το πέπλο του θαύματος. Η τελετή αφής γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι και αποτελείται από τρία στάδια, τη Λιτανεία, την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και τις προσευχές του για τον αγιασμό και λήψη του Αγίου Φωτός.
Με το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός…», το πλήθος των πιστών που ζει από κοντά τη μυσταγωγία και την κατάνυξη, σπεύδει να ανάψει το κερί του, αφήνοντας τη φλόγα να ζεστάνει και την ψυχή του, καθώς ετοιμάζεται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. ~
Σήμερα 15/04/2017 εορτάζουν:
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου, Άγιος Κρήσκης ο Μάρτυρας, Άγιος Λεωνίδης Επίσκοπος Αθηνών
~  Ἦχος β'.
~  Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ, εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο.
~*  Ένα πράγμα πού μπορεῖ νά βοηθήσει τόν καταθλιπτικό εἶναι καί ἡ ἐργασία, τό ἐνδιαφέρον γιά τή ζωή. Ὁ κῆπος, τά φυτά, τά λουλούδια, τά δέντρα, ἡ ἐξοχή, ὁ περίπατος στήν ὕπαιθρο, ἡ πορεία, ὅλ’ αὐτά βγάζουν τόν ἄνθρωπο ἀπ’ τήν ἀδράνεια καί τοῦ δημιουργοῦν ἄλλα ἐνδιαφέροντα. Ἐπιδροῦν σάν φάρμακα. Ἡ ἀσχολία μέ τήν τέχνη, τή μουσική κ.λπ. κάνει πολύ καλό. Σ’ ἐκεῖνο, ὅμως, πού δίδω τή μεγαλύτερη σημασία εἶναι τό ἐνδιαφέρον γιά τήν Ἐκκλησία, γιά τή μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς, γιά τίς ἀκολουθίες. Μελετώντας τά λόγια τοῦ Θεοῦ, θεραπεύεται κανείς χωρίς νά τό καταλάβει.
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

~
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
  
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου, Άγιος Κρήσκης ο Μάρτυρας, Άγιος Λεωνίδης Επίσκοπος Αθηνών 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του Λαζάρου
 
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων
 
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως
~ Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι στο Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες διότι, καθώς έλεγαν, «έχουμε υποψία μήπως οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο Του σώμα κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης». Αυτά αφού είπαν στον Πόντιο Πιλάτο και αφού πήραν την άδεια του, έφυγαν και σφράγισαν τον τάφο τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια του κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.
~
***  «Ό,τι έχει αγάπη, έχει ζωή, ελπίδα, και ανάσταση…» 
Η μεγάλη προσευχή των χριστιανών που αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων για να περάσει από τις ώρες του υψηλού Μαρτυρίου και να ανέβει ως την κορυφή του αναστάσιμου θριάμβου, δεν ανανεώνει μόνο την πίστη του ανθρώπου, μια πίστη που πολιορκούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας, τόσες δόλια ή ανεύθυνα μεθοδευμένες προσεγγίσεις... Πηγαίνει ακόμη πιο πέρα, οδηγεί σε μια περισυλλογή που εμπεριέχει τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα όσο και την απιστία και την αμφιβολία και θέτει ακριβώς τις προϋποθέσεις για την ανακάλυψη της προσωπικής μας αναγέννησης μέσα από τη νίκη της αέναης «οδυνώμενης αγάπης». «Κραταιά ως θάνατος αγάπη... ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την αγάπην» (Άσμα Ασμ. 8, 6-7).
Η περισυλλογή αυτή, μας περνάει από αυστηρή κάθαρση, μας ελαφρύνει από τα βάρη που μας κυρτώνουν, μας προετοιμάζει για μια συνολική εποπτεία και αξιολόγηση της ζωής μας και σιγά σιγά, άλλωστε σε αυτό το απώτερο μα και σημαντικό αποτέλεσμα πρέπει να καταλήγει, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό τοποθετώντας μας σε μία αφετηρία νέας ζωής. Το προσδοκώμενο αυτό πέρασμα (Πάσχα) σηματοδοτεί τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που επιτρέπουν το πέρασμα του καθενός προσωπικά σε μια άλλη λογική, αυτή που οδηγεί τον άνθρωπο στην ουσιαστική αυτοπραγμάτωσή του...
Η αλλαγή αυτή καθίσταται δυνατή, όχι μέσα από τη γνώση των γεγονότων ή τη συμμετοχή σε μια σειρά από εκκοσμικευμένες εκδηλώσεις εθιμοτυπικού πλέον χαρακτήρα. Πραγματοποιείται με την ανατοποθέτηση του εσωτερικού μας εγωκεντρικού παρόντος, τη λύτρωση της αβεβαιότητας και της μοναξιάς, την αποδοχή της ελπίδας, της προσδοκίας και της αγάπης σε μια τροπική διάσταση πέρα από το χώρο και το χρόνο. Η αλλαγή αυτή επέρχεται μέσω του τρόπου και όχι μέσω του τόπου ή του χρόνου.
Αν επισκεφθούμε την Ιερουσαλήμ, θα βρούμε τον τάφο του Ιησού Χριστού, όχι όμως το σώμα Του. Εδώ ακριβώς έγκειται η αφετηρία του χριστιανισμού που δεν αποτελεί μια φιλοσοφική θεώρηση. Με τη σταύρωση και την ταφή του Ιησού οι πολέμιοί Του πίστεψαν ότι όλα τελείωσαν. Έσφαλαν, όμως, γιατί το τέλος Του και στη συνέχεια το κενοτάφιό Του σηματοδότησαν την αρχή της εκκλησίας Του… Χριστιανισμός είναι ο Χριστός ζων. Και επειδή ο Χριστός ζει, δίνει καινούργια ζωή σε όσους δέχονται να τον βάλουν στη ζωή τους, σε όσους αποδέχονται την ευεργετική παραμυθία της αγάπης Του.
Την ανάσταση του Χριστού ας μην τη δούμε μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη σε ένα απώτερο παρελθόν και δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή μας. Η ανάσταση του Κυρίου έχει τη δύναμη να ανακαινίσει ριζικά τη ζωή μας, αρκεί να είμαστε ανοικτοί να πιστέψουμε και να αναγεννηθούμε ανά πάσα στιγμή. Χάρη στην τριήμερη Ανάσταση του Θεανθρώπου οι αγωνίες έσβησαν, η αναμονή τελείωσε, η ζωή μας πλούτισε αφάνταστα. Ευθύς μετά την Ανάσταση οι άγγελοι μας περίμεναν στον κενό τάφο, για να μας ρωτήσουν και να μας βεβαιώσουν: «Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών; ουκ έστιν ώδε, αλλ᾿ ηγέρθη» (Λουκ. κδ’ 5-6):
Οι χριστιανοί γιορτάζουμε σήμερα την ανάσταση. Όχι όμως το γεγονός που έδωσε, αν έδωσε, σε μας τους ίδιους ζωή. Ας προσέξουμε τι λέει ο Παύλος: «καθώς ο Χριστός, ανέστη εκ νεκρών δια της δόξης του Πατρός ούτω και ημείς περιπατήσωμεν εις νέαν ζωήν» (Ρωμ. στ.4)
Ο Χριστός παραδόθηκε και απέθανε για το βάρος των αμαρτιών μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας (Ρωμ. Δ. 25). Άραγε, έχουμε δεχθεί στη ζωή μας την επέμβαση της αγάπης του Χριστού ως αποτέλεσμα της σταύρωσης και της ανάστασής Του; Αν όχι, όσα «Χριστός ανέστη» και να εκφωνήσουμε δεν είμαστε χριστιανοί. Δε βιώνουμε το χαρμόσυνο και λυτρωτικό πνεύμα της ανάστασης. Η γνώση του ιστορικού γεγονότος δεν εξασφαλίζει την καινούργια εν Χριστώ ζωή.
Η κατά χάρη θέωση προϋποθέτει την αποδοχή του σταυρωμένου και αναστημένου Χριστού ως Σωτήρα. Σημαίνει «συσταύρωση» και «συνανάσταση» με στόχο τη νίκη της αγάπης πάνω στο μίσος, μιας αγάπης δυνατής σαν το θάνατο. Χάρη στη λαμπροφόρο Ανάστασή Του μπορούμε να ψάλλουμε χαρμόσυνα: «Γένος ανθρώπων αφθαρσίαν ενδέδυται, «αφθαρσίαν και ζωήν, πάντες ελάβομεν», δηλαδή το ανθρώπινο γένος, που ζούσε μέσα στα όρια του χρόνου, τα ξεπέρασε, τώρα βαδίζει προς την αιωνιότητα. Όλοι κληρονομήσαμε αφθαρσία και αιώνια ζωή.
Εξάλλου, το θαύμα της ανάστασης δεν έγινε μια φορά. Την ανάσταση τη βλέπουμε γύρω μας κάθε μέρα παντού. Γεννιόμαστε, βαπτιζόμαστε, πεθαίνουμε, και εγειρόμαστε με τον Χριστό. Βλέπουμε την ανάσταση του σκεπτόμενου στην επικράτηση της σκέψης του. Την ανάσταση του καλλιτέχνη στην επιβίωση των έργων του. Την ανάσταση του γεωργού στη συγκομιδή των αγρών που ξεχέρσωσε. Την ανάσταση της μητέρας στα σκιρτήματα του νεογέννητου παιδιού της. Τη νίκη της ζωής επί του θανάτου μέσα από τη διαιώνιση των ειδών. Την ανάσταση της πίστης μέσα από τη δοκιμασία της ασθένειας και της συνειδητοποίησης του εφήμερου της ζωής. Την ανάσταση της αγάπης στην ταπείνωση της σιωπής μπρος στη βεβαιότητα της αλαζονείας. Την ανάσταση της αφθαρσίας επί της φθοράς. «Το φθαρτό σώμα θα αντικατασταθεί με σώμα άφθαρτο». (Α΄ Κορ. ιε. 42-54).
Το εύθραυστο κέλυφος της ατομικής και πρόσκαιρής ύπαρξής μας είναι το μόνο λάφυρο του θανάτου. Η ανάσταση του Χριστού και η θαλπωρή της αγάπης Του είναι το διαρκές νόημα της δημιουργίας και της αιωνιότητας. Η αγάπη, η πίστη, και η ελπίδα του ανθρώπου συνδέονται με το πρόσωπο του Χριστού και αποτελούν το θεμέλιο λίθο της σταυρικής θυσίας Του... Ό,τι έχει αγάπη, έχει ζωή, ελπίδα, και ανάσταση. Η ελπίδα είναι μια διαρκής ανάσταση. Στηρίζεται στην πίστη και την αγάπη και δίνει νόημα στη ζωή. Το νόημα αυτό βρίσκει την ουσία του όταν ο Χριστός «συσταυρώνεται» και «συνανασταίνεται» ελπιδοφόρα μέσα μας!
Του Δρ. Φωτίου Πετροπούλου

*** Ξέρετε γιατί τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;
 
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα.
Γνωρίζετε όμως τον λόγο;
Σύμφωνα με τους μελετητές, τα αυγά συμβολίζουν τον ερμητικά κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα τους κρύβει «Ζωή», ενώ το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, με την συντριβή των πυλών του Άδη.
Ως έθιμο φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε ως παιχνίδι στη βόρεια Αγγλία, όπου ο κάτοχος του πιο γερού αυγού ήταν και ο νικητής του τσουγκρίσματος.




*** ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (αφού διαγράψετε «θα» και «όνειρα»!)...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (αφού διαγράψετε «θα» και «όνειρα»!)
«Εύχεται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
     Είδε όνειρο ο φίλος μου ο Τάκης ότι ζούσαμε μέρες λαμπρές με το Κύπελλο στο EURO…
      Και ο φίλος μου ο Γιάννης είδε όνειρο με φετινές νύχτες στους Ολυμπιακούς της Αθήνας…
     Και ο φίλος μας ο Δημήτρης είδε έναν εφιάλτη με κίνδυνο χρεοκοπίας κάπου στο Καστελόριζο…
     Και με την σειρά μου διηγήθηκα στην παρέα, χρονιάρες μέρες Μεγάλης Εβδομάδας του 2017, ένα  όνειρο που δεν λέει να φύγει από το μυαλό μου και ας πέρασαν  ώρες  από την προηγούμενη νύχτα που το είδα…
     Βρέθηκα στα καλά καθούμενα  σε μια χώρα όπου η λέξη «ευλογία» ήταν πενιχρή στην προσπάθεια περιγραφής της φυσικής καλλονής που την χαρακτήριζε…
     Ατέλειωτες ακρογιαλιές, αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, να λούζονται στον ήλιο καθώς η θάλασσα τα χαϊδεύει ασταμάτητα… 
      Ψηλά και πολύ ψηλά βουνά στολισμένα με καταπράσινα δάση, πεδιάδες και μαζί οροπέδια για να μεγαλώνουν ευλογημένα φρούτα, λαχανικά, εσπεριδοειδή, στάρια και πολλά άλλα δημητριακά…
      Νύχτες μαγικές κάτω από τον έναστρο ουρανό, χειμώνας χωρίς πολλές παγωνιές, άνοιξη χαρά θεού.
      Και σε αυτό «το περιβόλι του Θεού» είδα να κατοικεί ένας Λαός «περιούσιος» περήφανος για το παρελθόν του που χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας, περήφανος για τους προγόνους, περήφανος για την διαχρονική προσήλωσή στη Λευτεριά και στη Δικαιοσύνη…
 --- Λαός που τραγουδούσε ότι «ο τράχηλός του ζυγό δεν υποφέρει» 
---  που πολέμησε επίδοξους κατακτητές από τα βάθη της Ιστορίας μέχρι προχτές,
---  που αντιστάθηκε στην καταπίεση και την υποβολή, 
----που τσάκισε τον φασισμό εκεί στα ψηλά βουνά με τα καταπράσινα δάση…
---- που με τραγούδι κατόρθωνε να μειώνει τον πόνο, αυξάνοντας τη χαρά,
---- που γέννησε τον φτερωτό θεό του έρωτα
---- που όργωσε θάλασσες, διάβηκε πεδιάδες, σκαρφάλωσε σε χιονισμένα βουνά δίνοντας φως και γνώση και Τέχνες εκεί που έλειπαν, βελτιώνοντάς τα εκεί που ήδη υπήρχαν…
     Είδα αυτό το περιβόλι να μαραζώνει, τον περήφανο Λαό να κλαίει τη μοίρα του καθισμένος στα καφενεία, στις καφετέριες και στους σπιτικούς καναπέδες, να ψάχνει την ΕΛΠΙΔΑ εισπράττοντας «Θα, Θα, Θα…» να γονατίζει εξουθενωμένος από την απογοήτευση, το ψέμα, τη λαμογιά…
    Είδα αυτόν τον «περιούσιο» Λαό κομμένο στα τρία:
---- με ένα τρίτο όπου τις κεφαλές κοσμούν άσπρα μαλλιά και Τραπεζικοί  λογαριασμοί σχεδόν μηδενισμένοι…
--- με ένα τρίτο να «νομίζει ότι εργάζεται και ότι αμείβεται» παραδεχόμενο ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα που είναι χειρότερο από το χτες…
--- και το «τρίτο» τρίτο να οδηγεί πανάκριβα αυτοκίνητα, να χαίρεται ακρογιαλιές και νυχτερινά μαγαζιά, να ζει αποδεικνύοντας «πέραν κάθε αμφιβολίας» ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑΑΛΛΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ… 
     Μετά ξύπνησα και εδώ και πολλές ώρες σκέφτομαι «τι χαζό όνειρο είδα…»
     Σκέφτομαι ότι τέτοια χώρα και τέτοιος Λαός που είδα στο όνειρό μου μάλλον ΔΕΝ υπάρχουν…
     Αλλά καθώς είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα που φέτος, 16 Απρίλη του 2017, το Άγιο Πάσχα συμπίπτει για ΟΛΗ τη Χριστιανοσύνη στην οποία ανήκουν και οι… «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ» μας,..
      Σας εύχομαι Συν-Έλληνες, από βάθος καρδιάς ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ…
      Αυτά που είπα για χώρα «περιβόλι του Θεού» και  «περιούσιο Λαό»…
       Ήταν … ΟΝΕΙΡΟ!...

***ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ! Τι συμβολίζει το χρώμα της λαμπάδας...
~  Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Άγιων Ημερών του Πάσχα δεν είναι άλλο από την πασχαλινή λαμπάδα. Ένα έθιμο που στο μυαλό όλων μας είναι αν μη τι άλλο, άρρηκτα συνδεδεμένο με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις.
Η πασχαλινή λαμπάδα μας έρχεται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Από την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου. Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.
Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού. Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.  dogma

***  Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις περιφορές των Επιταφίων στις ενορίες της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πολλοί ήταν οι πιστοί που χθες το βράδυ βρέθηκαν στις ενορίες της Καλαμάτας ώστε να παρακολουθήσουν το Θείο δράμα.
Για ακόμα μια χρονιά πλήθος κόσμου βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των ενοριών της Ανάστασης και της Αγίας Βαρβάρας, μια συνάντηση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.
Video:   Επιτάφιοι Λιμάνι Καλαμάτας 2017 , https://youtu.be/3z3QfsND6h8  .-

*** Στον Επιτάφιο της Υπαπαντής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για ακόμα μια χρονιά στο ναό της Υπαπαντής βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παυλόπουλος χθες Μεγάλη Παρασκευή.
Μαζί με τον κόσμο ακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, στον ίδιο ναό μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών  Γιώργος Κατρούγκαλος, οι Βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην Υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

*** Η Αστυνομία δεν επέτρεψε το κάψιμο του Ιούδα σε ενορία της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
Εκνευρισμός και αντιδράσεις επικράτησαν χθες βράδυ στην περιοχή της Ράχης όταν η Αστυνομία απαγόρευσε το κάψιμο του Ιούδα.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας για φέτος το Πάσχα και διεξάγεται για πάρα πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» αυτή η απαγόρευση «χάλασε» το κλίμα της χθεσινής βραδιάς, αφού κανείς δε μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ
Το γεγονός του θανάτου αλλά και τα τελετουργικά έθιμα που τον συνοδεύουν, όταν χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν προβλήματα κοσμοθεωρητικού και βιοθεωρητικού χαρακτήρα, μπορεί να γίνει το μέσον για να ερευνηθεί η ιδεολογία ή να γίνει το τυπολογικό κριτήριο για τον προσδιορισμό ενός πολιτισμικού συστήματος.
~ Ο θάνατος κατέχει εξέχουσα θέση στην γενικότερη νεοελληνική φαντασία και μάλιστα στην σημαντικότερη εκδήλωσή του: την σκέψη του δημοτικού ποιητή.
Στο μοιρολόγι δεν υπάρχει θεωρία θανάτου και μέλλουσας ζωής, δεν υπάρχει μια μεταφυσική που να δικαιώνει το θάνατο και να υπόσχεται μια μετά θάνατον ζωή. Ο Ελληνικός λαός είναι πιστός σε μια παράδοση που ανάγεται στην Ομηρική ποίηση, όπου η εικόνα του κάτω κόσμου απηχεί την αρχαία Ελληνική μυθολογία για τον Άδη. Η εικόνα αυτή δεν μπόρεσε να εξαλειφθεί από τη συνείδηση του λαού δύο χιλιετίες χριστιανικής ζωής, παρά την σφοδρή καταδίκη της από την Εκκλησία.~  Στη Μεσσηνία, όπως και στη Μάνη, επικρατεί ολόκληρη εθιμοτυπία για τα μοιρολόγια. Όταν πεθάνει κάποιος οι γυναίκες του χωριού πηγαίνουν στο «κάθισμα», κάθονται γύρω-γύρω από το νεκρό και αρχίζουν ένα διάλογο με μοιρολόγια.
Οι γυναίκες μοιρολογούν το νεκρό ιεραρχικά, που, όταν πρόκειται για άνδρα, ξεκινά από τη μάνα και συνεχίζεται από την αδελφή, την κόρη και, τέλος, καταλήγει στη γυναίκα του. Αποτελεί τιμή για την οικογένεια του νεκρού να μοιρολογηθεί από άτομο εκτός της οικογένειας.
Τη γυναίκα που λέει ένα μοιρολόι δεν πρέπει να τη διακόψει κανένας και αυτή που θέλει να συνεχίσει ζητά την άδειά της. Το μοιρολόι αρχίζει με το ξενύχτισμα του νεκρού, συνεχίζεται όταν το φέρετρο μεταφέρεται στην εκκλησία και αλλάζει μ' ένα σπασμωδικό κλάμα μέσα στην εκκλησία την ώρα της ακολουθίας. Γίνεται εντονότερο στο δρόμο προς το νεκροταφείο, όπου ενώνεται με τις φωνές των συγγενών του νεκρού, και αποκορυφώνεται μπροστά στον τάφο.
Οι μοιρολογήτρες, μερικές από τις οποίες κάνουν μεγάλα ταξίδια για να θρηνήσουν ένα μακρινό συγγενή τους ή κάποτε και ανθρώπους που δε συνάντησαν ποτέ, αυτοσχεδιάζουν βασικά τα μοιρολόγια τους δίπλα στο νεκρό, με βάση ορισμένες τυπικές φράσεις που επαναλαμβάνονται σταθερά.
~* Στη Μεσσηνία το μοιρολόι, εκτός από το γεγονός του θανάτου, έχει θέση και σε κάθε άλλο γεγονός που προκαλεί ψυχικό πόνο και μεγάλη στεναχώρια.
~ Από αυτή την ιδιαιτερότητα θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση ενός μικρού - ενδεικτικού ανθολογίου Μεσσηνιακών μοιρολογιών.
Κλαίνε τα μάβρα τα βουνά και χύνουν μάβρα δάκρια!
Χλίβεται και η φτωχολογιά στον κάμπο της Μεσσένιας.
Τραγούδι κάνει καν το ειπεί και μοιρολίοϊ βγαίνει:
-Τι ν το κακό που που γίνικε το φετεινόν το χρόνο
Πόπεσε πάγος κ’ έκαψε αμπέλια και σταφίδες;
Μαβρίσανε τα κλήματα, σαν καψαλιά γινήκαν.
Έτσι αραχλιάσαν και οι καρδιές, σα να τις πήρε η φούγα,
Γιατί ψωμί δε θάχουνε να βγάλουνε το χρόνο!
Και θα λιμάξουν για φαί τα γόνατα θα τρέμουν.
Κι από την πείνα την πολλή κι απ’ την απελπισιά τους
Θα παν στο φούρνο για ψωμί, στο μαγαζί γι’ αλέβρι:
-Φούρνιαρη, φίλε μπιστικέ, και κοσμαγαπημένε,
Ένα ψωμάκι δόσε μου να φάνε τα παιδιά μου!
-Εδώ δεν είν’ για τις ψυχές, κουμούτσια να μοιράζουν
Ζυγιάζουνε με την οκά, πουλάνε με το δράμι!...
Παίρνει και πάει στο μαγαζί, όμοια τον αποπαίρνουν
Την πίστωση του κόψανε, ζητάν κι όσα τους θέλει!
Και πάει στο σπίτι κλαίγοντα, κρατώντα το κεφάλι
Ψωμί γυρέβουν τα μικρά, δεν έχει να τους δώσει!
Τρίτη Τετράδη κρυαδερή, πέφτει φαρμακωμένη
Παρασκευή με το χιονιά, Σάββατο με το κρύο
Κι έπεσε πάγος κι έκαψε αμπέλια και σταφίδες!
Δεν καίει σταφίδες μοναχά, φουγιάζει και καρδούλες
τι που θα βρούν να φαν ψωμί, προσφάϊ με τι θα πάρουν;
Κλαίνε οι τρανοί, κλαίνε οι μικροί, κλαίνε τα παλληκάρια
και τα μικρούλια τα παιδιά τρέμουν από την πείνα!
Τα γλέπει η μάνα και πονεί, πατέρας και σπαράζει,
αφήνουν το καμάρι τους, διώχνουν την περηφάνεια
και με τα χέρια σταυρωτά σ’ αρχόντου σπίτι τρέχουν
στην άκρη στέκουν της αβλής και σα ζητιάνοι λένε:
-Σεις αρχόντοι πόχετε γιομάτα τα κεμέρια
Δόστε και μας να ζήσουμε κι ότι έχουμε δικά σας!
Κι ακούνε μια σκληρή φωνή, φαρμάκι γιομισμένη.
-Απ την αβλή να φύγετε, λερώσατε τις πλάκες
κ’ εμείς λεφτά δεν δίνουμε να κάνετ, ασωτείες!
-Δεν θέλουμε για φορεσιές, να ζήσουν τα παιδιά μας!
Κανείς δεν τους σπλανίζεται, ο χάρος τους λυπάται!
Ένα ιστορικό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μοιρολόι:
Το παρακάτω μοιρολόγι δημοσιεύτηκε στην Μεσσηνιακή εφημερίδα «Φως» την 5η Ιουνίου 1905. Αυτό, το απήγγειλε μοιρολογούσα η αδελφή του δολοφόνου του Πρωθυπουργού Θ. Δεληγιάννη κατά την κηδεία του δολοφονηθέντος. Εκεί αφού έκλαψε αρκετά μαζί με άλλους, με συγκινητικό μοιρολόγι, ανέλυσε το κακούργημα του αδελφού της ωρυόμενη και μαλλιοτραβούμενη.
Βρε διάβολε και Σατανά
Απόνταν εγεννήθηκες κάνα καλό δεν έκανες
Τρέχ’ από δω, τρέχ’ από κει
στο διάβολο και στην οργή
Δεν έπαιρνες μια τριχιά
Να δέσης στο λαιμούλι σου
Ω και να πάης να πνιγής παρά ετούτο πούκαμες
και σκότωσες το βασιλιά
Το βασιλέα του ντουνιά.
Η μοίρα ζου ζε μοίρανε
Κάνα καλό να μην ιδής.
Τώρα στα τελευταία ο διάβολος σε συγκολλήθη
να κάνης το πολύ κακό
και να σκλαβώσης το λαό.
Είναι ντροπή και συφορά
που κάθουμαι και μελετώ
τον πομπεμένο, το λωβό
που έπιασε και σκότωσε
ένα πανώριο πρόσωπο.
Τώρα θα ιδού από δανά
που θέλουν να σε κόψουσι.
Με το βασιλικό σπαθί.
να δικηωθή ο βασιλιάς
όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τη συλλογή του Γιάννη Αναπλιώτη «ΑΡΧΕΙΟΝ» Καλαμάτας

Οι ορδές τους αιμοσταγούς Ιμπραήμ Πασά πέρασαν και από την Άνω Μεσσηνία. Άφησε τα ίχνη της καταστροφής στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Μονή Βουλκάνου. Οι καλόγεροι αντιστάθηκαν και εκατοντάδες ήρωες από τις γύρω περιοχές πρότειναν τα στήθη τους στους βάρβαρους επιδρομείς. Οι λεηλασίες των Τούρκων, αλλά και οι απώλειες του έμψυχου δυναμικού, ήταν μεγάλες.
Το κατωτέρω ποίημα- τραγούδι- μοιρολόγι μαρτυράει για του λόγου το αληθές:
Λύπη που το ‘χουν τα βουνά
λύπη που το ‘χουν κι οι κάμποι
κι ένα ψηλό πολύ ψηλό
βουνό σαν το Βουλκάνο
κι εκείνο λύπη το κρατά
και λύπη το βασταίνει.
Π΄χει τους κλέφτες τους πολλούς, τους Κολοκοτρωναίους
ολημερίς τα πίνανε
ψηλά στο Μοναστήρι
το βράδυ βγαίναν στα βουνά
πιάναν τα καραούλια.

*** Ο καιρός  σήμερα  Μεγάλο Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Μ. Σάββατο 15/4/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Η ντροπή… «νικάει» την ανέχεια - Σοκάρουν οι αριθμοί και στην Καλαμάτα 
Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει για το αναστάσιμο μήνυμα, που στους περισσότερους σκορπίζει ελπίδα και έχει συνδυαστεί με το πασχαλινό τραπέζι. Ένα τραπέζι που για τους πιο πολλούς, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται φτωχότερο, ενώ για άλλους δεν υπάρχει καν.
Στην Καλαμάτα, αυτό το τραπέζι επιχειρούν να γεμίσουν ο Δήμος, αλλά και η Μητρόπολη Μεσσηνίας, με τους αριθμούς των δικαιούχων να επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση.
Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που χρήζουν βοήθειας, αλλά ντρέπονται να βρεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά στο χώρο που μοιράζεται το συσσίτιο του Δήμου, στο Α΄ ΚΑΠΗ, ένα σημείο κέντρο-απόκεντρο στην οδό Μπούτση. Αν, δε, κάποιος περάσει την ώρα που γίνεται η διανομή, βλέπει κόσμο να προσπαθεί να κρυφτεί από τους διερχόμενους.
Στον αντίποδα, η Μητρόπολη έχει επιλέξει να μη μοιράζει φαγητό στις ουρές, αλλά να δίνει τρόφιμα, ώστε τα μέλη της οικογένειας, και ειδικά τα παιδιά, να αισθάνονται ότι στο σπίτι υπάρχει φαγητό που έχει μαγειρευτεί εκεί.
  Οι δράσεις του Δήμου Καλαμάτας
Για τις φετινές δράσεις μίλησε ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Παύλος Μπουζιάνης. Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες, προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι συνδημότες.
Έτσι, σύμφωνα με τις καταστάσεις της Πρόνοιας, προέκυψε πως δικαιούχοι του Δημοτικού Παντοπωλείου είναι σχεδόν 70 οικογένειες, ενώ από το συσσίτιο περνούν καθημερινά γύρω στα 80 άτομα. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, αυτά τα 80 άτομα την Κυριακή του Πάσχα θα έχουν ένα επιπλέον γεύμα αγάπης, το οποίο προσφέρεται από επιχειρηματίες της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, αυτές τις μέρες δε θα υπάρχει συνδημότης που δε θα έχει να φάει. Πέρα από αυτά που προσφέρει ο Δήμος, υπάρχει και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  4.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Εισόδημα ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι η Πρόνοια έχει δεχθεί πάνω από 4.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 2.500, με τα άτομα που καλύπτονται να αγγίζουν τα 9.000.
  Διανομή κρέατος σε 320 οικογένειες
Για τη διανομή κρέατος από το Δήμο Καλαμάτας, ενημέρωσε ότι 320 οικογένειες έχουν πάρει κουπόνια, με τα οποία μπορούν να πάνε σε ένα από τα συμβεβλημένα κρεοπωλεία και να το προμηθευτούν. Σύμφωνα με υπολογισμούς του, τα άτομα αυτά ξεπερνούν τα 1.000, ενώ θα λάβουν συνολικά 2 τόνους χοιρινού κρέατος.
  Τα 80 άτομα του συσσιτίου που δεν είναι 80…
Σε ερώτησή μας για το αν ο αριθμός «80» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της Καλαμάτας, αφού γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε στο συσσίτιο αλλά ντρέπονται, ο κ. Μπουζιάνης απάντησε ότι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, που και ο ίδιος γνωρίζει. Μάλιστα, δεν αφορά μόνο στο συσσίτιο, αλλά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου, μέχρι και το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. «Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις που η Υπηρεσία δεν έχει ανακαλύψει» είπε στη συνέχεια και απηύθυνε κάλεσμα να προσέλθουν.
Κλείνοντας αναφέρθηκε και στο Φιλόπτωχο της Μητρόπολης, το οποίο στηρίζει οικογένειες που δεν πηγαίνουν στις δομές του Δήμου.
  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Βοήθεια σε 1.000 οικογένειες στην Καλαμάτα χωρίς φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις
Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Μεσσηνίας έχει αναπτύξει το δικό της δίκτυο στήριξης και προσφοράς, λειτουργώντας αυτόνομα. Αυτό είχε φανεί, άλλωστε, κατά την περίοδο των πλημμυρών, τότε που ο μητροπολίτης ανέλαβε πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, αφού- όπως είχε σχολιάσει- διέκρινε αδιαφορία από τις τοπικές Αρχές.
Αυτό τον ξεχωριστό δρόμο συνεχίζει η Μητρόπολη και, όπως μας μετέφερε ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, που είναι γραμματέας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, δε γίνονται διακρίσεις σε θρησκείες και φυλές.
Όπως σχολίασε, η διαφορά με την Εκκλησία είναι ότι δεν αποτελεί πρωτοβουλία της το φιλανθρωπικό έργο, αλλά κομμάτι του εαυτού της. Η φιλανθρωπία δε γίνεται στο πλαίσιο της ελεημοσύνης, αλλά στο πνεύμα της αγάπης, της αλληλοβοήθειας, της συνύπαρξης και της συνοχής.
Κατά τη γνώμη του, αν αυτό γίνεται μόνο και μόνο επειδή κάτι μας περισσεύει ή το έχουμε για πέταμα, τότε καλύτερα να το πετάξουμε στα σκουπίδια, καθώς αυτό που θέλει ο Θεός είναι να στερηθείς κάτι για να το δώσεις στο συνάνθρωπό σου.
Σχετικά με το έργο των Φιλόπτωχων Ταμείων αυτή τη στιγμή στα όρια της Μητρόπολης, ενημέρωσε ότι ξεκινά από το 1946, οπότε ιδρύθηκαν από το Μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη. Ο νυν μητροπολίτης Χρυσόστομος Σαββάτος αναδιοργάνωσε αυτή την κίνηση, προσθέτοντας κι άλλες ενορίες. Έτσι, πέρα από τις 15 της Καλαμάτας, υπάρχουν ακόμα 38 ενορίες της Μητρόπολης.
Σύμφωνα με τον π. Φίλιππο, στην Καλαμάτα μόνο από αυτή την πρωτοβουλία καλύπτονται 1.000 οικογένειες, χωρίς καμία διάκριση θρησκευτική ή φυλετική, με μόνο κριτήριο την ανάγκη. Η δε βοήθεια δίδεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα για την ενορία της οποίας προΐσταται, τον Άγιο Νικόλαο, μας είπε ότι είναι μηνιαία, σε τρόφιμα αλλά και σε χρήματα.
Ειδικότερα για αυτές τις ημέρες, όπως και των Χριστουγέννων, υπάρχει μια ιδιαίτερη βοήθεια και, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, μοιράστηκαν δύο περίπου τόνοι αρνίσιου κρέατος από τη Μητρόπολη με τη βοήθεια της κας Βίκυς Καρέλια, του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, καθώς και με χρήματα του κοιμητηρίου της Καλαμάτας, τα οποία κατά το ήμισυ καταλήγουν στο Φιλόπτωχο Ταμείο. Τα άλλα μισά δίδονται για τη λειτουργία του Παπαδοπούλειου Βρεφοκομείου.
Σχετικά με το ερώτημα που θέσαμε και στον κ. Μπουζιάνη, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη αλλά ντρέπονται, ο π. Φίλιππος απάντησε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Μητρόπολη έχει αποφασίσει να δίδονται τρόφιμα, που μαγειρεύονται στο σπίτι της κάθε οικογένειας. Υπάρχει ενεργοποίηση της οικογένειας, ενώ δε νιώθουν ότι παίρνουν συσσίτιο, κάτι που πολλούς μπορεί να ενοχλεί.
Όσο για τη συνεργασία Δήμου και Μητρόπολης στα ευαίσθητα αυτά ζητήματα, ο π. Φίλιππος μας είπε ότι υπήρχε αγαστή συνεργασία όσα χρόνια υπήρχε το Δημοτικό Παντοπωλείο. Ναι μεν αυτό υφίσταται ακόμα, αλλά υπολειτουργεί, όπως υποστήριξε, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει το επισιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έτσι οι δικαιούχοι παίρνουν τα αγαθά που θα έπαιρναν από το Παντοπωλείο από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Μητρόπολη Μεσσηνίας, είπε κλείνοντας, βοηθά επί το πλείστον αυτούς που δεν μπορούν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο επισιτιστικό  πρόγραμμα.
Τέλος, κάλεσε όποιον χρειάζεται βοήθεια να απευθυνθεί στον ίδιο προσωπικά και να είναι σίγουρος ότι ποτέ δε θα βρει κλειστή πόρτα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** NA ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !  Έχουμε ΟΣΜΙΟ,το ακριβότερο μέταλλο στον κόσμο...

~  Εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησε η, εκ νέου, αναπαραγωγή ενός παλαιότερου άρθρου το οποίο ισχυριζόταν πως η Ελλάδα είναι πλούσια σε όσμιο, το πιο ακριβό μέταλλο του κόσμου και μάλιστα, σε ορισμένες παραλλαγές, πως έχουμε και κόκκινο υδράγυργο. Ο τίτλος είναι συνήθως, κοντά σε αυτόν που έχουμε και εμείς.
Τμήμα του άρθρου που μας απασχολεί…
Όσμιο: Το πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο! 8 τόνοι χρυσού για 1 κιλό όσμιο!!! Για αυτό «κυνηγάνε» την Ελλάδα…Το ιρίδιο, το όσμιο και ο κόκκινος υδράργυρος, μέταλλα στοιχεία, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των πυρηνικών για τις χημικές ιδιότητές τους.

Μάλιστα κάποια σάιτ το πήγαν στα άκρα δηλώνοντας πως η περιοχή των Ιμίων είναι πλούσια στα δύο αυτά μέταλλα, εξ ου και το 'γκριζάρισμα' των Τούρκων στην περιοχή.
Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι.
Αφενός μεν ΔΕΝ υπάρχει κόκκινος υδράργυρος. Τι υπάρχει; Υπάρχουν ενώσεις υδραργύρου..
Φθοριούχος Υδράργυρος
Χλωριούχος Υδράργυρος
Βρωμιούχος Υδράργυρος
Ιωδιούχος Υδράργυρο
και ένα ορυκτό του υδράργυρου ο Κινναβαρίτης το οποίο  βγαίνει στα μεταλλεία του Λαυρίου και της Καμάριζας και είναι δηλητηριώδες καθώς αναδίδει δηλητηριώδη αέρα.
Τώρα ως προς το όσμιο. Καταρχάς δεν είναι το ακριβότερο μέταλλο στον κόσμο αλλά, όντως είναι ακριβό. Το ακριβότερο μέταλλο στο κόσμο είναι το Ρόδιο (Rhodium) το οποίο είναι και εξαιρετικά σπάνιο. Έπεται η πλατίνα και ο χρυσός και στην έκτη θέση έρχεται το όσμιο και το συναντάμε στη Ρωσία και στη Βόρειο καθώς και Νότιο Αμερική. Η Ελλάδα δεν αναφέρεται, σε καμία λίστα ως χώρα με όσμιο. (πηγές ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Τώρα αν υπάρχουν ιχνοστοιχεία οσμίου σε κάποιο από τα βουνά μας; Ίσως. Αλλά η επίσημη επιστήμη της μεταλλουργίας δεν το αναφέρει πουθενά. Είτε επειδή ΔΕΝ υπάρχει, είτε επειδή οι ποσότητες είναι απειροελάχιστες.

*** Ανυπολόγιστη ζημιά προκαλεί o Κ. Βελόπουλος στην Νέα Δημοκρατία...

~  Διαβάζουμε στο press-gr μία εξαιρετική ανάλυση την οποία σας παραθέτουμε.
Κάτι αξιοπερίεργο συμβαίνει στη δεξιά ‘πολυκατοικία.’ Ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να είναι πρώτο κόμμα, στερείται της απαραίτητης δυναμικής, λόγω ενός νέου πολιτικού φορέα.
Μπορεί να κερδίζει την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις από το ‘μαύρο’ στο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει όμως τη θετική ψήφο λόγω ενός κόμματος, που τις προξενεί δυσανάλογα μεγάλο πλήγμα.
Ο λόγος για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, το νέο πολιτικό φορέα που έχει ιδρύσει ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, Κυριάκος Βελόπουλος.
Αξίζει να δούμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, ειδικά αν σκεφτούμε και το πάγιο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές.
Οι μεγάλες απώλειες στη βάση της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται από το λεγόμενο πατριωτικό χώρο, ένα κομμάτι ψηφοφόρων που η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χάσει, μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην Προεδρία. Με εξαίρεση τους πρώην ‘πατριώτες’ Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη κανένας άλλος, εντός της Νέας Δημοκρατίας, δεν προσπαθεί καν να εκφράσει αυτό το κομμάτι του λαού. Χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα η παντελής απουσία δήλωσης στήριξης του Αιγυπτιακού, χριστιανικού λαού, μετά το μακελειό που προκάλεσε το φανατικό, εξτρεμιστικού Ισλάμ.
Εδώ λοιπόν είναι που εμφανίζεται ο Κ. Βελόπουλος με έναν ακατανόητα αντιδυτικό, αντιγερμανικό, φιλοτραμπικό (με επιφυλάξεις) ωστόσο πάγια φιλορωσικό προφίλ. Ειδικά το σκέλος το φιλορωσικό προκαλεί εντύπωση, αν σκεφτεί κανείς πως ποτέ ιστορικά δε μας βοήθησε η Ρωσία.
Αυτό είναι το σημείο που φαίνεται πως δημιουργεί τις πρώτες απώλειες στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν θυμηθούμε την εξόφθαλμη στήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον και την αντιπάθεια για τη Ρωσία, καταλαβαίνουμε πως η Πειραιώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ελληνικό λαό που έχει μία αντιδυτική άποψη για την Παγκόσμια, Γεωπολιτική Σκακιέρα.
Αν όμως υποθέσουμε πως τα γεωστρατηγικά δεν ενδιαφέρουν το μέσο πολίτη, σίγουρα η οικονομική πολιτική ενδιαφέρει όλους μας. Εδώ είναι που η μεγάλη αναντιστοιχία λόγων και έργων του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί το μεγάλο πλήγμα στην ‘πανοπλία’ του νέου που, υποτίθεται, πως φέρει. Βλέπετε, αγαπητοί αναγνώστες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεγάλη επένδυση στο φιλελεύθερο (νεοφιλελεύθερο για κάποιους) προφίλ που επιθυμεί επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, συρρίκνωση του κράτους και ιδιωτικοποιήσεις.
Η πραγματικότητα όμως διαφέρει από τα λόγια. O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί επενδύσεις των ιδιωτών, ούτε ιδιωτικοποιήσεις αλλά ξεπούλημα κρατικών δομών σε κρατικές εταιρείες άλλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας (Fraport) και της Κίνας (Cosco). Δεν επιθυμεί το κράτος σε ρόλο επενδυτή-ρυθμιστή, αλλά αντίθετα δείχνει ένα μίσος απέναντι σε αυτό κόντρα στις πεποιθήσεις του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 49 συμβούλους, όλοι στο payroll του Δημοσίου, είναι το κερασάκι στην τούρτα. Για τις δε παραχωρήσεις-ξεπούλημα των Εθνικών Οδών σε μεγαλο-εργολάβους (ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) άκρα του τάφου σιωπή. Εδώ λοιπόν εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, ένας πολιτικός που ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, ωστόσο τηρεί σφόδρα αντιμνημονιακή στάση.
Ο ίδιος, όταν του τίθεται αυτό το θέμα, είναι απόλυτος και εξηγεί πως ο ίδιος ήταν κατά του Μνημονίου, ωστόσο όταν είχε τεθεί το ζήτημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑΟΣ, η πλειοψηφία αποφάσισε την υπερψήφιση και ο ίδιος πειθάρχησε. Ωστόσο για λόγους ηθικούς παραιτήθηκε στη συνέχεια. Αυτός λοιπόν ο απίθανος τύπος έκατσε κι έφτιαξε, μαζί με ειδικούς, πρόγραμμα 300 σελίδων και φροντίζει όχι μόνο να το επιδεικνύει στον κόσμο αλλά να τονίζει πως τα λοιπά κόμματα δεν έχουν.
Αυτό ειδικά το κομμάτι ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Το πρόγραμμα εξόδου από τα δεσμά των Μνημονίων.
Στο πρόγραμμα του ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίζεται πως έχει τον τρόπο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής, για τη μεγέθυνση του πλούτου. Το ότι αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό φαίνεται από τη μεγάλη αποδοχή που έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος στον αγροτικό πληθυσμό, κάτι φαίνεται και από όλες τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις οποίες παίρνει ποσοστά κοινοβουλευτικά, αλλά ακόμα και από τις συστημικές δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, που μέχρι πρότινος έκρυβαν. Στις δε ομιλίες του το πλήθος που τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον είναι πραγματικά μεγάλο. Δυσανάλογα μεγάλο για ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.
Αξίζει να τονιστεί πως ο παραγωγικός ιστός της χώρας είναι που εμφανίζεται να γυρνά την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το ζήτημα των Εθνικών Θεμάτων και της Θρησκείας. Ζητήματα στα οποία οι Έλληνες έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία. Αφενός μεν, για τα Εθνικά Θέματα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται χωρίς ξεκάθαρη ατζέντα. Ως παράδειγμα θα θέσουμε τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ονομασία των Σκοπίων με χρήση γεωγραφικού προσδιορισμού, κάτι που ο Κυριάκος Βελόπουλος και σύσσωμος ο ελληνικός λαός απορρίπτει. Παράλληλα η εκπεφρασμένη θέση της Ελληνικής Λύσης για κλείσιμο του Προξενείου της Θράκης βρίσκει σύμφωνους τους Θράκες, ωστόσο η Πειραιώς μόνο ψελλίζει για τα ζητήματα των Ακριτών μας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που και στη Μακεδονία και στη Θράκη η Ελληνική Λύση εμφανίζει μεγάλη δυναμική σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία.
Αφετέρου δε για τα ζητήματα της Ορθοδοξίας ο Κυριάκος Βελόπουλος αυτοπροσδιορίζεται ως Χριστιανός Ορθόδοξος και τηρεί στάση κοινή με το δόγμα μας. Αντίθετα η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της είναι, αν όχι σιωπηρή αδιαφορία, κατά του δόγματος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Κανείς δε γνωρίζει η κάλπη τι θα δείξει. Ωστόσο τα πρώτα δείγματα προκαλούν προβληματισμό στην Πειραιώς και σίγουρα χαρά στο στρατηγείο της Ελληνικής Λύσης. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή.   Press-gr

***  ΤΑ ΕΣΧΑΤΑ είναι ΕΔΩ ! Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε δοκιμή της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας...

~  Λόγω της χρήσης της ‘μητέρας όλων των βομβών’ πέρασε στα ψιλά η είδηση πως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιτυχή δοκιμής της αναβαθμισμένης πυρηνικής βόμβας βαρύτητας στη Νεβάδα.
Η NNSA σε συνεργασία με την USAF ολοκλήρωσαν την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση της B61-12 πυρηνικής βόμβας βαρύτητας στις 14 Μαρτίου στο πεδίο δοκιμών Tonopah στη Νεβάδα.
Ο λόγος της δοκιμής ήταν η εκτίμηση των μη-πυρηνικών λειτουργιών της βόμβας αλλά και η δυνατότητα ρίψης του βλήματος από μαχητικό αεροσκάφος, όπως ένα F-16.
«Η επιτυχημένη αυτή δοκιμή παρέχει κρίσιμες πληροφορίες καταλληλότητας οι οποίες εξασφαλίζουν ότι το βασικό σχέδιο της βόμβας πληροί τις στρατιωτικές προδιαγραφές», δήλωσε αξιωματούχος της NNSA. H NNSA ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.
Η Β61 – 12 είναι μία βελτιωμένη έκδοση της B61 βόμβας βαρύτητας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του πυρηνικού οπλοστασίου της USAF, καθώς και ένα από τα συστατικά μέλη της επονομαζόμενης «πυρηνικής τριάδας» την οποία συμπληρώνουν οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται είτε από πυρηνικά υποβρύχια είτε από σιλό πυραύλων.

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ! Η Εξεταστική για την Υγεία, "θα κλείσει σπίτια"...

~ Σε συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και τέως υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής προειδοποιεί, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας πεπραγμένα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που «θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία», όπως λέει. Στον αντίποδα, τα δύο αυτά χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν προέκυψε κανένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας».
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στην εξεταστική, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Είναι ένας εντελώς επιδερμικός αντιπερισπασμός για να μπορέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση για ζητήματα για τα οποία φέρουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δύο χρόνια στην Υγεία δεν προέκυψε κανένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας, σε αντίθεση με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επί ημερών των οποίων πολύκροτες υποθέσεις θα διερευνηθούν στην εξεταστική επιτροπή. Θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας πράγματα τα οποία, σας λέω και σας προειδοποιώ θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Ας κατατεθεί π.χ. η έκθεση Λιαρόπουλου που απέκρυπταν συστηματικά για την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και εκεί θα καταλάβετε για τι πράγματα μιλάμε».
Σε ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο, ο Π. Κουρουμπλής υποστηρίζει ότι « ο ελληνικός λαός ξέρει ποιος έχει τις βαρύτατες ευθύνες. «Ένα μέρος της κρίσης στην υγεία οφείλεται στις προκλητικές και σκανδαλώδεις σπατάλες. Θυμάστε τα έξι δισεκατομμύρια που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ, τις υπερτιμολογήσεις της Νέας Δημοκρατίας, την αγαστή συνεργασία; Λοιπόν ο ελληνικός λαός ξέρει, δεν μπορεί να χρεώσει τα 30 χρόνια σκανδάλων και κακής διαχείρισης στα δύο χρόνια της νέας κυβέρνησης και να το λέει ο καθένας είναι αστείο. Ξέρει ο ελληνικός λαός κάτω από ποιες συνθήκες η κυβέρνηση οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε. Και ξέρει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή», λέει και προσθέτει: «Έκανε η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό .Θα κριθούμε και εμείς εκεί. Άλλη μία φορά».
Τέλος, ερωτηθείς για τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη που έκανε λόγο για Βατερλό της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει: «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μεγάλη δίνη διότι ξέρει ότι μόλις κλείσει η αξιολόγηση το επιχείρημα των εκλογών που κρατούσε σε μία ισορροπία την τριχοτομημένη Νέα Δημοκρατία πλέον φεύγει από τη μέση και πρέπει να αναζητήσει ένα νέο μύθο. Αλλιώς τον βλέπω να ζήσει το δικό του Βατερλό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.  enikos

*** ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΠΑ! «Εκλογές θα έχουμε...»

~   Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, με συνέντευξη του στην "Real News", υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έλεγε «κλείστε τη συμφωνία γιατί καταστρέφεται η χώρα» και μόλις την κλείσαμε φωνάζουν ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή κλείσαμε συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που μας καλούσαν να υπογράψουμε. Σημειώνει, δε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης πήγε από την παρένθεση στην παραζάλη».
Ο κ. Παππάς σημειώνει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέλεξε να ταυτιστεί με συγκεκριμένους κύκλους των δανειστών. Ερωτηθείς για τη διεύρυνση του κόμματος και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης ενός προοδευτικού προγράμματος ανάταξης της οικονομίας και αναστήλωσης του κοινωνικού κράτους είναι θεμιτός και διαρκής».
Ερωτηθείς για όσους λένε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές για να αποφύγει νέα μέτρα λιτότητας, απαντά «αυτό που δεν βγαίνει είναι η στρατηγική κάποιων για αριστερή παρένθεση (..) εκλογές θα γίνουν το 2019 και η ΝΔ θα τις χάσει» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν λειτουργεί πλέον με το μοντέλο εσωτερική κυβέρνηση-εσωτερική αντιπολίτευση και υπογραμμίζει το ζωντανό διάλογο που διεξάγεται στο κόμμα. Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 93,5%.
Για τον Κώστα Σημίτη, τα σκάνδαλα και τις εξεταστικές δηλώνει «από τον Κ. Σημίτη αναμέναμε μια εξήγηση προς τον ελληνικό λαό, για το πως φτάσαμε στη χρεοκοπία. Για ποιο λόγο το χρέος επί των ημερών του εκτοξεύθηκε από τα 100 στα 180 δισ. και πως εξετράφη το σύστημα που «σάρωσε» τα πάντα (...) η αριστερά δεν μπορεί παρά να έχει ατζέντα διαφάνειας και απόδοσης ευθυνών εάν αυτό προκύπτει από τα γεγονότα».
Για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είπε: «Νομίζω ότι χρειάζεται λίγη προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στουρνάρα για να παραμένει στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων».
Τέλος, για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογραμμίζει πως «η ελληνική οικονομία έχει περάσει ήδη στη φάση της σταθεροποίησης με τις επενδύσεις να αυξάνονται κατά 12% και τις εξαγωγές κατά 10%, ενώ η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα (...) η ανάκαμψη μέσω νέων τεχνολογιών, η οικοδόμηση θεσμών κοινωνικού κράτους και μηχανισμών αναδιανομής είναι οι μεγάλοι στόχοι. Είναι ο πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ! Οι Τούρκοι «πολιορκούν» το Καστελόριζο...

~   Η Αγκυρα κάνει ότι μπορεί για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Όχι μόνο δεσμεύει μεγάλες περιοχές για την πραγματοποίηση ασκήσεων, αλλά συγχρόνως με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης ναυαγών, αμφισβητεί την κυριαρχική αρμοδιότητα της χώρας μας σε αυτή την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή της Μεσογείου.
Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτής της εμμονής των Τούρκων; Μα φυσικά η ΑΟΖ και ο σημαντικός ρόλος που έχει το ελληνικό νησί στον καθορισμό της.
Όπως αναφέρει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», με τη NAVTEX 384/17 η Άγκυρα αποπειράται για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών να δεσμεύσει περιοχή νότια του Καστελόριζου για τη διεξαγωγή ασκήσεων, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών για την έκδοση αναγγελιών.
Είχε προηγηθεί έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α1752/17, με την οποία κήρυττε άκυρη ελληνική ΝΟΤΑΜ (χωρίς βέβαια να έχει τέτοιο δικαίωμα και αρμοδιότητα) που ειδοποιούσε για έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue) στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Στην πάγια τακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί -στο πλαίσιο της γενικής αναθεωρητικής πολιτικής της στο Αιγαίο- με ιδιαίτερη ένταση τα ελληνικά δικαιώματα στο Καστελόριζο λόγω της στρατηγικής σημασίας του προστέθηκε η ενόχλησή της από την πυκνή αμυντικο-διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας στην περιοχή.
Πρόσφατο δείγμα των ελληνικών «μηνυμάτων», η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2017», όπου συμμετείχαν δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για πρώτη φορά η Κύπρος με την ιδιότητα του παρατηρητή, και η οποία διεξήχθη σε Θράκη, Λήμνο, Ρόδο και Καστελόριζο...
Διπλωματικές πηγές σημείωναν μαλιστα πόση εντύπωση έκανε στις ΗΠΑ το γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε ώστε να συμμετάσχουν από κοινού σε στρατιωτική άσκηση χώρες με διαχρονικές σοβαρές μεταξύ τους αντιπαλότητες, όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
newsbomb

***  Τραγωδία στην Πατρών – Πύργου: Κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή 
Τραγωδία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, με κοριτσάκι μόλις επτά ετών, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10.30 το βράδυ στη νέα Εθνική Οδό Πατρών Πύργου, στη διασταύρωση των Σαγεϊκων.
Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο είχε κατεύθυνση προς τον Πύργο, παρέσυρε ένα κορίτσι ηλικίας 7 χρόνων.
Το παιδί διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαίας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε.
Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν πως είναι αγοράκι, τελικά νεότερα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για κορίτσι.  tempo24.gr

*** ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ !  Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ έρχεται ΔΙΑΛΥΣΗ...

~   Κάτι λιγότερο από 24 ώρες έχουν απομείνει από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν διεκδικεί να κερδίσει την δια βίου εξουσία και να γίνει ο απόλυτος Σουλτάνος - Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της Τουρκίας, την ίδια ώρα που οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν πως η μέρα των εκλογών θα εξελιχθεί σε «θρίλερ» για γερά νεύρα, καθώς «ναι» το «όχι» βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων καλούνται την Κυριακή του Πάσχα να προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν όχι μόνο το μέλλον της χώρας αλλά και το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρους Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν. Ο Τουρκικός λαός αναμένεται να αποφανθεί με ένα «ναι» («evet») ή ένα «όχι» («hayir»), υπέρ ή κατά της αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος και της μετάβασης προς μια εκτελεστική υπερπροεδρία.
Με φόβητρο την τρομοκρατία δικδικεί την υπερπροεδρία το Ερτνογάν
Ο πρόεδρος Ερντογάν, σε δημόσιες ομιλίες του χθες στις πόλεις Ορντού και Κερασούντα ζήτησε από το λαό να ψηφίσει «ναι» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία πιο αποτελεσματικά και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες.
«Έχουμε αρχίσει τον μεγάλο αγώνα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, την οργάνωση του Γκιουλέν, το DHKPC. Εξουδετερώσαμε 11.000 τρομοκράτες μέχρι τώρα. Θα τους εξολοθρεύσουμε τελείως. Θα τους θάψουμε στα χαντάκια που έσκαψαν οι ίδιοι στη ΝΑ Τουρκία. Με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας. Τότε θα πουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tούρκος πρόεδρος. Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αναμενόταν να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, αλλά την ματαίωσε.
Την τελευταία στιγμή πάντως προβλήματα φαίνεται να ανακύπτουν μεταξύ του ΑΚP και του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Τα δυο κόμματα έχουν συνάψει συμμαχία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, όμως η συνεργασία του ακροδεξιού εθνικιστή Μπαχτσελί με τους Ισλαμιστές του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και διχόνοια στο κόμμα των Γκρίζων Λύκων, με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές του ΜΗΡ να έχουν διαγραφεί. Δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία ο Μπαχτσελί εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος επειδή σύμβουλοι του προέδρου Ερντογάν δήλωσαν ότι μπορεί ο τούρκος πρόεδρος να αλλάξει τη δομή της Τουρκίας ώστε να υιοθετηθεί το ομοσπονδιακό σύστημα με διαφορετικές αυτόνομες περιοχές, στο πρότυπο των πολιτειών των ΗΠΑ.
Σε απόσταση αναπνοής το «ναι» από το «όχι»
Στο μεταξύ ο Μπαχτσελί από χθες ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας ότι διαφωνεί έντονα στην αλλαγή του «ενιαίου» χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Έχουμε ενιαία κρατική δομή, ενός κράτους, ενός έθνους, μιας σημαίας και μιας χώρας. Αυτές είναι οι τέσσερις αμετάκλητες αρχές μας. Η ευαισθησία μας για τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτος δεν είναι λιγότερη από ό, τι των εθνικιστών αδελφών μας», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημόσια ομιλία του προσπαθώντας να ξεπεράσει την κρίση.
Από την πλευρά του το ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διατηρώντας ως τώρα ήπιους τόνους, επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στο λαό για τους λόγους που χρειάστηκε να γίνει το δημοψήφισμα.
Σε συνάντησή του σήμερα με εκπροσώπους των τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην Άγκυρα ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου δήλωσε ότι «εφόσον δεν έχουμε πάρει απάντηση γιατί έπρεπε να γίνουν αυτές οι 18 τροποποιήσεις του Συντάγματος, θα γράψουμε ένας έπος δημοκρατίας λέγοντας όλοι μαζί ένα “όχι” .Καλώ όλους τους πολίτες μας, ας προστατέψουμε την τουρκική δημοκρατία. Ας μην αφήσουμε να χαθεί η ισότητα ευκαιριών και η ισότητα απέναντι στο νόμο», ανέφερε ο Κ. Κιλιντζάρογλου χαρακτηριστικά.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» κυμαίνεται στα όρια του στατιτιστικού λάθους και με το ποσοστό αναποφάσιστων να βρίσκεται γύρω στο 8%. Δυο δημοσκοπήσεις χθες έδειχναν ελαφρά υπερίσχυση του «ναι» ωστόσο σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.
«Χαϊδεύει» αυτιά ο Ερντογάν: Δεν θα μετατρέψω την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος
Να αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση… μετατροπής της χώρας σε ομοσπονδιακό κράτος, έτσι ώστε να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του τους οποίους έχει ανάγκη για να κερδίσει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, έσπευσε πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντούσε στην ανησυχία που εξέφρασε χθες ο ηγέτης του δεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σημειώνεται ότι το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.
«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (...) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο (κέντρο).
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV χθες βράδυ, ο Μπαχτσελί εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε ο επικεφαλής του MHP.
Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.
Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος»…
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ,newsbomb

***  Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας- Οδηγίες από την Αστυνομία 
Εντατικοποιούνται οι δράσεις των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας, που αναπτύσσονται σταδιακά και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, εν όψει Πάσχα.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, έχουν απευθυνθεί σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες ειδικότερες εντολές και κατευθύνσεις, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της εορταστικής περιόδου.
Ο συνολικός σχεδιασμός, που αφορά σε όλη την επικράτεια, καθώς και τα επιμέρους σχέδια, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γεωγραφικής περιοχής, έχουν ως στόχο την προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση της Αστυνομίας, καθώς και την αποτελεσματική παρέμβασή της, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού των Υπηρεσιών, με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, ήδη δραστηριοποιείται για την υλοποίηση του σχεδιασμού, κυρίως σε περιοχές ή προορισμούς όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση οχημάτων και πολιτών.
  Περιπολίες
Ενδεικτικά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα, μέχρι και την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών - διαρρήξεων.
Η δραστηριοποίηση των περιπολιών επικεντρώνεται κυρίως:
•στις κατοικημένες περιοχές για την αποτροπή κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες, οι ένοικοι των οποίων έχουν μεταβεί στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς όπου μεταβαίνουν οι πολίτες κατά την εορταστική περίοδο
•σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων
•σε ιερούς ναούς όπου παρατηρείται προσέλευση και αποχώρηση πιστών και γενικότερα σε χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις
•σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, ΑΤΜ κ.λπ., όπου οι πολίτες πραγματοποιούν αναλήψεις χρηματικών ποσών
•σε εμπορικά καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη αγοραστική – εμπορική δραστηριότητα και
•σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η διενέργεια συστηματικών ελέγχων αστυνομικής αρμοδιότητας σε δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβάσεις των διατάξεων αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, την κοινή ησυχία, την είσοδο και κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και γενικότερα τον έλεγχο του υγειονομικού κανονισμού.
  Υπαίθριο εμπόριο
Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως σε χώρους κοντά σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.
  Βεγγαλικά
Παράλληλα, εντείνονται οι δράσεις και οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λπ. απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής.
Το πλέγμα των μέτρων περιλαμβάνει, κυρίως:
•τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων σε χώρους κατασκευής, αποθήκευσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών
•την εντατικοποίηση των ελέγχων σε διάφορα καταστήματα (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παιδικών παιγνίων κ.λπ.), όπου ενδέχεται να πωλούνται τέτοια είδη, καθώς και σε πλανόδιους μικροπωλητές
•την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλες τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται σχετικές παραβάσεις, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές (κατασχέσεις, ενημέρωση τοπικών ΔΟΥ, κίνηση διαδικασιών αφαίρεσης ή ανάκλησης αδειών κ.λπ.)
•τη μελέτη και τον έγκαιρο σχεδιασμό λήψης επιπρόσθετων μέτρων τάξης και ασφαλείας σε περιοχές όπου έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τέτοιων ειδών και να προληφθούν ατυχήματα.
  Τροχαία
Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου και περιλαμβάνουν:
•αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής
•ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα
•αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων
•ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων
•αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί, κ.λπ.)
•κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις
•παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες
•ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, ενώ
•συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει βασικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση, την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών και την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
  Φεύγοντας από το σπίτι:
•Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα
•Ενημερώστε για την απουσία σας μόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας
•Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε
•Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του
•Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να μη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
•Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού
•Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού
•Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας
•Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, μη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας
•Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.
  Στο ταξίδι:
•Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε
•Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής
•Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά
•Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
•Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο
•Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο
•Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε
 Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
•Μαθαίνω και εφαρμόζω τον ΚΟΚ
•Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
•Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
•Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
•Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
•Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
•Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
•Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
•Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
•Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
•Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
•Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω
 Στη διαμονή:
•Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο
•Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δε θα χρειαστείτε στην έξοδό σας
 Στη διασκέδαση:
•Στη διασκέδασή σας σε κέντρα - bar – καφετέριες - εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης πάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
  Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια και υπενθυμίζει ότι:
•Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται
•Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε
•Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους
•Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού
•Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.
•Οι ενήλικοι μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά
•Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (website) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ενώ θα αναρτώνται και στους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας στο Facebook και το Twitter (@hellenicpolice).

*** ΔΑΚΡΥΑ και ΠΟΝΟΣ για όλους τα εκκαθαριστικά της εφορίας...

~ «Φουσκωμένα» για όλους θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας μετά τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.
 Μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτό απασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για φέτος μεγαλύτερο, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2017 περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από άμεσους φόρους δηλαδή την φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων. Οι επιβαρύνσεις για κάθε κατηγορία φορολογουμένων είναι διαφορετικές. Συγκεκριμένα :
 Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι
 Τα συνήθη φορολογικά υποζύγια χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες επιβαρύνσεων αφού η νέα φορολογική κλίμακα είναι μεν ενιαία, αλλά η μείωση του αφορολογήτου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο είναι κλιμακωτή . Από τα 9.505 ευρώ που ήταν για όλους μειώθηκε στα 8.636 για τους άγαμους και τους συνταξιούχους και έμεινε στα 9.505 για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω . Η πρόσθετη επιβάρυνση θα ξεκινά από τα 100 ευρώ για εισοδήματα των 10.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται στα 175 ευρώ για τα εισοδήματα μέχρι και τα 25.000 ευρώ . Στα κλιμάκια όμως από τα 28.000 ευρώ μέχρι και τα 44.000 ευρώ θα έχουμε ελαφρύνσεις που θα κυμαίνονται από 76 ευρώ έως και 414 ευρώ αν είναι μόνο μισθωτοί κυρίως λόγω της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Από τα 44.000 ευρώ και πάνω οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν κλιμακώνονται ανάλογα με το εισόδημα σε χιλιάδες ευρώ .
 Ειδικά για τα εισοδήματα του 2016 όμως, κανείς δεν θα πληρώσει λιγότερο από την προηγούμενη χρονιά αφού στην εκκαθάριση θα έρθει να προστεθεί στον τελικό φόρο και η αυξημένη παρακράτηση λόγω μειωμένου αφορολόγητου από 1/1/2016 μέχρι και 30/6 /17 η οποία αποφασίστηκε να χρεωθεί ετεροχρονισμένα και στο σύνολό της στο εκκαθαριστικό του 2017 .
 Οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες
 Όλοι οι κλάδοι εργαζόμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν να περιμένουν ελαφρύνσεις στα εισοδήματα μέχρι και τα 20.000 ευρώ λόγω του ότι η νέα ενιαία κλίμακα που θεσπίστηκε από πέρσι τον Μάιο έχει ως πρώτο συντελεστή ( από το πρώτο ευρώ ) το 22% και όχι το 26% όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015 . Ούτε και αυτοί όμως θα πληρώσουν λιγότερο φόρο γιατί η προκαταβολή φόρου που θα πρέπει να καταβάλουν για τα εισοδήματα του 2016 αυξήθηκε από 75% στο 100% οπότε μοιραία το εκκαθαριστικό του 2017 θα είναι και γι αυτούς «φουσκωμένο» .
 Τα εισοδήματα από ενοίκια
 Όσοι έχουν την τύχη να ενοικιάζουν ακίνητα θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη . Η αυτοτελής φορολόγηση για τα ενοίκια παρέμεινε μεν αλλά οι συντελεστές αυξήθηκαν
• Από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ. Έτσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ, ενώ πέρσι πλήρωνε φόρο 1.100 ευρώ το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 400 ευρώ.
 • Από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
 • Από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.
 Οι επιχειρήσεις
 Για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις μέχρι και 50.000 η πρόσθετη επιβάρυνση θα έρθει από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26% στο 29% . Φυσικά οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν περαιτέρω και από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100 % . Για τις επιχειρήσεις με κέρδη υπάρχουν μόνο επιβαρύνσεις .
 Τα μερίσματα
 Οι τυχεροί που εισπράττουν ακόμα μερίσματα, θα έχουν και αυτοί μια πρόσθετη επιβάρυνση . Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή και την αύξηση της προκαταβολής, θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% που είναι σήμερα στο 15%.  enikonomia

***  Ο «Θρήνος της Παναγίας» στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από το Λύκειον των Ελληνίδων 
Στον Άγιο Νικόλαο, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, μετά την Ακολουθία των Παθών, η ατμόσφαιρα έγινε ακόμα πιο κατανυκτική με τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων στο «Θρήνο της Παναγίας»…  Ω. 

*** Τουρκικό δημοψήφισμα !  Γιατί το ΟΧΙ έχει ελάχιστες ελπίδες να επικρατήσει...

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης* 
«Τι θα ψηφίσεις στο δημοψήφισμα; Ναι ή Όχι;» 
 «Ααα… Υπάρχει και άλλη δυνατότητα εκτός από το ΝΑΙ;»
(Τουρκικό σατυρικό περιοδικό PENGUEN, 30/3/2017)
  Το δημοψήφισμα που προκήρυξε στην Τουρκία ο «Πρόεδρος» ή δικτάτορας της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει σαν αποτέλεσμα ένα ΟΧΙ στην συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία πρόκειται να «νομιμοποιήσει» την απόλυτη εξουσία που έχει ήδη επιβάλλει στην Τουρκία. Η εξήγηση είναι απλή.
 Σε μια χώρα στην οποία:
•         Από τον Ιούλιο του 2016 ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ορισμένες μάλιστα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και απαγόρευση κυκλοφορίας (περιοδικά, αλλά εκτεταμένα) των πολιτών στους δρόμους. 
•         Έχουν φυλακιστεί ή απολυθεί από την δουλειά τους εκατοντάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι – όλοι ανεξαιρέτως, υπέρμαχοι του «ΟΧΙ».
•         Έχουν κλείσει υποχρεωτικά, προκειμένου να «φιμωθούν», 158 συνολικά ΜΜΕ (εφημερίδες, διαδικτυακές πύλες, τηλεοπτικοί / ραδιοφωνικοί σταθμοί) – όλα ανεξαιρέτως, υποστήριζαν το «ΟΧΙ».
•         Η εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 ασκείται από το ίδιο το Τουρκικό κράτος (φυσικά, με χρήματα του Τουρκικού δημοσίου) με επικεφαλής τον ίδιο τον «Πρόεδρο» της Τουρκικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό («αγωνίζεται» να καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το νέο σύνταγμα) και όλων των υπουργών.
•         Η εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ, σύμφωνα με το Τουρκικό σατυρικό περιοδικό PENGUEN, ενώ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν διαθέσει συνολικά 485 ώρες τηλεοπτικών μεταδόσεων υπέρ του ΝΑΙ και 45 ώρες υπέρ του ΟΧΙ. 
•         Οι δύο συμπρόεδροι του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του τέταρτου κόμματος του Τουρκικού Κοινοβουλίου) βρίσκονται στην φυλακή, όπως και πολλοί βουλευτές του κόμματος – όλοι ανεξαιρέτως, υπέρμαχοι του ΟΧΙ.
•         Έχουν φυλακιστεί χιλιάδες Δικαστικών, Πανεπιστημιακών, Στρατιωτικών, Δημοσίων Υπαλλήλων – όλοι «αντιφρονούντες», υπέρμαχοι του ΟΧΙ.
•         Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο πεδίο εκφοβισμού των ψηφοφόρων προκειμένου να ψηφίσουν ΝΑΙ με βίαια επεισόδια, έντονη προπαγάνδα και μονομερή «κάλυψη» από όλα τα «φιλικά» ΜΜΕ της κυβερνητικής εξουσίας ενώ οι συγκεντρώσεις ή οι εκδηλώσεις υπέρ του ΟΧΙ αποτελούν σπάνιο είδος στην σημερινή Τουρκία.
•         Η ψήφος των απόδημων Τούρκων (εγγεγραμμένοι 2,9 εκατ.) που «κατατέθηκε» σε 120 εκλογικά τμήματα 59 χωρών μέσα στα Τουρκικά Προξενεία, είναι αδύνατο να ελεγχθεί από οποιαδήποτε ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών, όπως άλλωστε και οι υπαρκτοί φόβοι νοθείας του αποτελέσματος.
 Συμπέρασμα: Κάτω από τις παραπάνω προϋποθέσεις, όπως και άλλες που είναι αδύνατο να αναλυθούν στα περιορισμένα πλαίσια ενός άρθρου, η επικράτηση του ΟΧΙ στο Τουρκικό δημοψήφισμα, σίγουρα θα αποτελέσει μια απίθανη εξέλιξη. 
 Ο δικτάτορας της Τουρκίας θα «νομιμοποιήσει» την απόλυτη εξουσία του:  
(α) χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά ένα μέρος του Τουρκικού λαού εναντίον ενός άλλου μέρους, 
(β) εκτοξεύοντας κορώνες εναντίον των «ξένων που μηχανορραφούν εναντίον της Τουρκίας», 
(γ) καλλιεργώντας συστηματικά, με τις γνωστές νέο – οθωμανικές φαντασιώσεις, το έμφυτο ένστικτο «πλιάτσικου» των αμόρφωτων πληθυσμών της Ανατολής και 
(δ) έχοντας σαν μοναδικό κοινοβουλευτικό «σύμμαχο» το διχασμένο Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για τον οποίο βουίζει ο τόπος πως προκειμένου να υποστηρίξει το ΝΑΙ «εξασφάλισε» την θέση Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
 Οι εξουσίες που θα αποκτήσει ο Τούρκος δικτάτορας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029 (παρ΄ όλο που κυβερνάει από το 2003), να ορίζει ένα ή δύο αντιπροέδρους καθώς και τους υπουργούς της κυβέρνησης (η θέση του πρωθυπουργού καταργείται), να επιλέγει άμεσα ή έμμεσα έξι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο είναι αρμόδιο να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς λειτουργούς, να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «εξέγερσης ενάντια στην πατρίδα» ή όταν σημειώνονται «βίαιες ενέργειες που απειλούν το έθνος με διχασμό». Αν ο πρόεδρος ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωμένος να παύει τις σχέσεις με το κόμμα του, κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας μόνο με διευρυμένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. 
 Συνεπώς, ενδεχόμενη επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία την 16η Απριλίου 2017 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων δεκαετιών αλλά θα αποδείξει περίτρανα μια ανέλπιστη ωριμότητα και δύναμη της Τουρκικής κοινωνίας να αντισταθεί αποφασιστικά στην δικτατορία που επιχειρεί να νομιμοποιήσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν.
 Όποιο πάντως και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «Η Τουρκία στις φλόγες» θα παραμείνει μια αδυσώπητη πραγματικότητα… 
 * Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997) και «Η Τουρκία στις φλόγες» που κυκλοφόρησε το 2017 από την πλατφόρμα του Amazon. Τον Δεκέμβριο του 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».

***  «Βουλιάζει» από κόσμο για το Πάσχα η Κυπαρισσία
Κοσμοπλημμύρα επικρατεί στην Κυπαρισσία από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης. Κυπαρίσσιοι των Αθηνών και άλλων περιοχών της Ελλάδας κατέφθασαν στην πόλη για το λαμπρή γιορτή της Ανάστασης ενώ εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες της πόλης για ολιγοήμερες διακοπές. Φαίνεται πως, διαρκούντος της οικονομικής κρίσης, η λαϊκή ρήση που λέει «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» βρίσκει πλήρη ανταπόκριση στις μέρες μας για την Κυπαρισσία και τις Τοπικές Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής που έχουν σαν κέντρο προορισμού, αναψυχής, διασκέδασης και εμπορική αγορά την Κυπαρισσία. Οι άλλοτε «κοσμοπολίτικοι» τουριστικοί προορισμοί για το Πάσχα έχουν αντικατασταθεί, ελλείψει χρημάτων αλλά και ψυχολογικής κατάπτωσης, από την επιστροφή στις ρίζες, στο χωριό. Μια επιλογή που μπορεί για τους περισσότερους «Αθηναίους» να είναι μονόδρομος, για άλλους όμως είναι συνειδητή απόφαση για χαλάρωση και διασκέδαση με γνωστούς και φίλους στα πάτρια εδάφη. Πόλεις και χωριά γεμίζουν κόσμο… Τα σπίτια, οι γειτονιές, οι οικισμοί γεμίζουν παιδικές – χαρούμενες φωνές και αποκτούν χρώμα από το άσπρισμα πεζοδρομίων και αυλών ενώ τα λουλούδια πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με συναρπαστικές ευωδιές. Χθες, Μεγάλη Παρασκευή, η κίνηση στην αγορά της πόλης ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και σήμερα αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο. Η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών είναι, βέβαια, περιορισμένη, με τις περικοπές σε δώρα, μισθούς και συντάξεις, αλλά χρονιάρες μέρες, οι επαγγελματίες, ελπίζουν και εύχονται να κινηθεί περισσότερο (σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες), έστω και την τελευταία μέρα πριν το Πάσχα, η αγορά και αισιοδοξούν, ελπίζοντας στην Ανάσταση που για τους ίδιους με τις οικογένειές τους αλλά και για την τοπική οικονομία θα είναι, παράλληλα, και ανάταση. Άλλωστε, οι μέρες του Πάσχα ενδείκνυνται για έξυπνες αγορές και όμορφα δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  MAΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!  Καταρρέει η Προπαγάνδα κατά του Κυρίου μας...

~   «Ένα στοιχείο που είναι άγνωστο σε όσους δεν έχουν μελετήσει το Κοράνι, είναι το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την Ανάσταση του Χριστού και την εν συνεχεία Δευτέρα Του παρουσία.
Πριν από δυο χρόνια η σχετική αναφορά στο Κοράνιο για τον Ιησού Χριστού την Ανάσταση Του και στην Δευτέρα Παρουσία Του, προκάλεσε μια έντονη δημόσια συζήτηση και πολλούς διαξιφισμούς στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα σε μια ημερίδα που είχε γίνει στην ισλαμική Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου «Ondokuz Mayıs» της Σαμψούντας, το θέμα του Ιησού Χριστού του Κορανίου «άναψε» κυριολεκτικά φωτιές αποκαλύπτοντας μεγάλες αντιφάσεις του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων στο ζήτημα αυτό» αναφέρει σε άρθρο του ο συγγραφέας Νίκος Χειλαδάκης.
Και συνεχίζει:
Το πρόβλημα που εμφανίστηκε από το ακροατήριο της ημερίδας χωρίς να βρεθεί αξιόπιστη απάντηση, δείχνει για άλλη μια φορά αφ’ ενός τις ατέλειες του Κορανίου που οι μουσουλμάνοι το θεωρούν «άκτιστο», δηλαδή σαν ο αυτούσιος θείος λόγος αντίγραφο του οποίου υπάρχει στον ουρανό και αφ’ ετέρου την άμεση επίδραση που είχε δεχτεί ο Μωάμεθ από διάφορες χριστιανικές πηγές.
Το πρόβλημα όπως παρουσιάστηκε ήταν βασικά η παρουσία και θέση του Ιησού Χριστού σε σχέση με τον Μωάμεθ, αλλά και με την πολυσυζητημένη Ανάσταση Του στην Δευτέρα Παρουσία Του . Όπως είναι γνωστό, ο Ιησούς Χριστός στο Κοράνι εμφανίζετε όχι σαν Θεάνθρωπος, αλλά σαν ένας μεγάλος προφήτης προτελευταίος πριν από τον Μωάμεθ ο οποίος θεωρείται ως ο τελευταίος προφήτης του Θεού. Παράλληλα όμως, (και εδώ γεννάται το πρόβλημα), το Κοράνι αναφέρει ότι στην δευτέρα παρουσία θα εμφανιστεί ο αναστημένος Ιησούς Χριστός, που θα κατέβει από τον ουρανό σαν πιστός και θα κηρύξει και αυτός την αληθινή θρησκεία στην ανθρωπότητα.
Το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε στην ημερίδα της Σαμψούντας, χωρίς να υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, είναι πως στο ιερό Κοράνι προβάλλεται ο Μωάμεθ σαν ο τελευταίος προφήτης του Θεού, όταν στο ίδιο το Κοράνι αναγράφεται ότι στην δεύτερη παρουσία θα εμφανιστεί ο τελευταίος προφήτης που δεν είναι άλλος από τον Ιησού Χριστός ;;;
Τα ερώτημα αυτό τέθηκε μετά επιτάσεως στον αντιπρύτανη της Θεολογικής Σχολής της Σαμψούντας, καθηγητή Mahmut Aydın, κατά την διάρκεια μιας διάλεξης του με τον τίτλο, «Hz İsa Ne Oldu», δηλαδή «Τι έγινε με τον Άγιο Ιησού;». Ο Τούρκος μουσουλμάνος θεολόγος αφού προς στιγμή έμεινε αμήχανος, δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις με αποτέλεσμα να ανέβει ο τόνος των συζητήσεων και μάλιστα να υπάρξουν και αμφισβητήσεις για το θέμα αυτό όπως το παρουσιάζει το Κοράνι. Μάλιστα υπήρξαν και αναφορές για την χριστιανική άποψη που υπάρχει στην Καινή Διαθήκη για την δευτέρα παρουσία και την επανεμφάνιση του Ιησού Χριστού του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.
Τελικά και είναι πολύ χαρακτηριστικό, ο Τούρκος θεολόγος, Mahmut Aydın, ανήμπορος να εξηγήσει αυτή την αντίφαση του Κορανίου σχετικά με τον Ιησού Χριστό, αφού επέμενε ότι ο Μωάμεθ είναι ο πιο τέλειος και ο τελευταίος προφήτης κατέφυγε στην θεωρία ότι όλοι οι προφήτες μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα από τον Θεό. Στο τέλος δε της διάσκεψης τόνισε ότι δεν μπορεί οι πιστοί να ρίχνουν «σκιές» στην μουσουλμανική θεωρία ότι ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος προφήτης και δεν μπορεί ο Ιησούς Χριστός να επισκιάσει την παρουσία και το μήνυμα του Μωάμεθ.
Το ερώτημα όμως έμεινε αναπάντητο!
 HZ. ISA’ YA NE OLDU =ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΗΣΟΥ
Samsun da tartışmalı Hz. Isa konferansı = Η προκληθείσα διένεξη στην διάλεξη για τον Άγιο Ιησού στην Σαμψούντα.
 Εν Θεσσαλονίκη, Μεγάλη Παρασκευή 14/4/2017  makeleio

*** Προετοιμασίες για το σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας… (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Μεγάλη Παρασκευή χθες και όπως κάθε χρόνο οι σαϊτολόγοι της ομάδας « Το Κούγκι» έκαναν τις προετοιμασίες τους ώστε να είναι πανέτοιμοι για την Κυριακή του Πάσχα.
Και φέτος στο πάρκινγκ απέναντι από την Πλατεία Όθωνος θα απολαύσουμε το έθιμο του σαϊτοπόλεμου!   Ω. 

***  Ο καθιερωμένος καφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατεία της Καλαμάτας 
 
 
 
Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να τα πει με παλιούς του φίλους στην πόλη της Καλαμάτας.
Έτσι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου συναντήθηκε με παλιούς συμμαθητές αλλά και γνωστούς του  από τα παλιά.
Ακόμα πολύς ήταν ο κόσμος που συνομίλησε μαζί του, ενώ πολλοί θέλησαν να φωτογραφηθούν με τον ΠτΔ, με τον κ. Παυλόπουλο να μην τους χαλά χατίρι.
Στη συνέχεια ο ΠτΔ πήγε για μια βόλτα στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ το βράδυ θα κάνει Ανάσταση στο Ναό της Υπαπαντής,
Video: Παυλόπουλος Καλαμάτα 15-4-2017 , https://youtu.be/RU2lC0Hj3h0 .-

***  ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ! Χρωστάμε εκατοντάδες δις στην ΕΛΛΑΔΑ...

~  Τη στιγμή που στην Ελλάδα όλοι σιωπούν για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, μήπως και στεναχωρήσουν τους αγαπημένους τους δανειστές (εξαιρούμε ανθρώπους όπως ο Μανόλης Γλέζος, που έχει δώσει πάμπολλες μάχες), Γερμανοί ιστορικοί βγαίνουν μπροστά με θάρρος και μιλάνε τη γλώσσα της αληθείας.
Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία ένα βιβλίο δύο Γερμανών ιστορικών , των Karl Heinz Roth και Hartmut Ruebner, με τίτλο «Το χρέος των επανορθώσεων – Υποθήκες της γερμανικής κατοχικής κυριαρχίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Οι ιστορικοί αυτοί, έδωσαν συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής και αποκάλυψαν πράγματα που στην Ελλάδα δεν θα λεχθούν ούτε 100 χρόνια. Οι Γερμανοί υπολογίζουν τις οφειλές της χώρας τους προς την Ελλάδα περίπου στο 185 δις, χωρίς μάλιστα τους τόκους.
Στο τέλος της συνεντεύξεως οι δύο αυτοί φιλέλληνες προτείνουν συμμαχία της Ελλάδος με άλλες χώρες, για την διεκδίκηση από κοινού τις αποζημιώσεις που όλοι κάνουν ότι δεν υπάρχουν.
Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει το Ελληνικό κράτος γι’ αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν να τους καλέσουν στη χώρα μας, να μιλήσουν στη βουλή και στα πανεπιστήμια. Αλλά να μην στεναχωρήσουμε τους δανειστές μας…

***  Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ! Διαταγή Ερντογάν για ΠΟΛΕΜΟ...

~  Απ ότι φαίνεται η Τουρκία δεν μένει μόνο στα λόγια και τις απειλές αλλά προετοιμάζει τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και όχι μόνο. Συρία και Βαλκάνια είναι στο στόχαστρο.
Ο πρώτος τους στόχος όπως φάνηκε και απ το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας στην Άγκυρα είναι η Κύπρος.  Η Τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας  Κύπρου (ΤΔΒΚ)».
Οι Τούρκοι ετοιμάζουν εναέριο στόλο με πυραύλους UCAS Bayraktar, για την καταπολέμηση του ISIS στην Συρία, των Κούρδων. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς όπως φαίνεται ο πραγματικός τους στόχος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι πύραυλοι Bayraktar είναι ένα «θανάσιμο εναέριο οπλικό σύστημα» μη επανδρωμένων αεροχημάτων που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τα ελληνικά νησιά (βλ. βίντεο παρακάτω).
Αυτά φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσουν (αφού πρώτα τα «δοκιμάσουν» στη Συρία και το Ιράκ)  για να διεκδικήσουν την συνδιαχείρηση της Ελληνο-κυπριακής ΑΟΖ, που είναι ο τελικός τους στόχος, όπως και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (νήσος Παναγίτσα, Καστελόριζο κ.α.).
Βίντεο :  Milli İHA (Bayraktar TB2) , https://youtu.be/RYYU5UfG4Sw .-

*** ΠΑΓΩΣΑΝ οι ΑΘΗΝΑΙΟΙ με τον ΚΑΜΙΝΗ ! Ούτε τους νεκρούς δε σέβονται πια...

  ~ Ούτε τον χώρο του Α' Νεκροταφείου Αθηνών δεν σεβάστηκε ο Γιώργος Καμίνης, που έδωσε γη και ύδωρ στους Γερμανούς της documenta 14! Η έκθεση, που ...
χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από -κρατικούς και ιδιωτικούς- γερμανικούς πόρους, έχει πάρει άδεια για να παρουσιάζει κομμάτια της ακόμα και σε ευαίσθητους αρχαιολογικούς χώρους. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων τα καλλιτεχνικά (;) δρώμενα της έκθεσης σύγχρονης τέχνης επεκτείνονται -εκτός από δεκάδες δημόσιους χώρους της πόλης- μέχρι και στο Α' Κοιμητήριο, δείχνοντας πλήρη ασέβεια στους θανόντες και τους συγγενείς τους.
Με μια πρωτοφανή απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση χώρου εντός του Α' Κοιμητηρίου στην Documenta 14 για παρουσίαση του έργου «Whispering Campaign» (Εκστρατεία Ψιθύρων) από τον θεατρικό καλλιτέχνη Pope L, ο οποίος θα προσαρτήσει το Α' Νεκροταφείο Αθηνών στη «γεωγραφία» του έργου του, με την εγκατάσταση ηχητικού εξοπλισμού από όπου θα μεταδίδεται ηχογραφημένο υλικό με ψιθυριστές ιστορίες. Ανάμεσα, λοιπόν, στα μνήματα, στο παλαιότερο κοιμητήριο της πρωτεύουσας, έχουν ήδη τοποθετηθεί «ηχεία, μεγάφωνα, ενισχυτές, καλώδιο MP3, κ.λπ.», όπως αναλυτικά γράφει -χωρίς καμία ντροπή- το δημοτικό συμβούλιο στην απόφασή του.
Ο κ. Καμίνης δέχθηκε να δώσει, και μάλιστα δωρεάν, τον χώρο ώστε για άγνωστο χρονικό διάστημα να μεταδίδονται «ψιθυριστές ιστορίες» (!) που θα σπάνε καθημερινά και επί ώρες τη σιωπή που απαιτείται να υπάρχει σε κάθε νεκροταφείο. «Πιθανές ώρες μετάδοσης του ηχητικού υλικού» μας πληροφορεί ο Δήμος Αθηναίων «θα είναι αυτές που θα έχουν προταθεί από τις υπεύθυνες Αρχές, δηλαδή τις καθημερινές μέρες από τις 17.00 ως τις 20.00. Το Σάββατο από τις 15.00 ως τις 20.00 και την Κυριακή (σ.σ.: ούτε αυτή δεν σεβάστηκαν!) από τις 14.00 ως τις 20.00».
Καθώς η έκθεση διαρκεί ως τα μέσα Ιουλίου, οι Αθηναίοι πρέπει να ανεχθούν τα ηχητικά δρώμενα του Αμερικανού εικαστικού καλλιτέχνη Pope L για τρεις ολόκληρους μήνες στους διαδρόμους του Α' Νεκροταφείου...  dimokratianews

***  ΠΑΝΙΚΟΣ στο ΜΑΞΙΜΟΥ ! Ο Τσακαλώτος σπάει τον κρατικό ΚΟΥΜΠΑΡΑ...

  ~  Προμήθειες σε τράπεζες για τη συνεργασία που προσφέρουν στην  είσπραξη των φόρων - 4,5 εκατ. σε δικαστικούς επιμελητές λόγω... φόρτου κατασχέσεων  - Κονδύλια και για τους συμβούλους Τσακαλώτου και Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσά τους και ο Κορεάτης Κιμ Γκλεν
 Έξτρα κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το αποθεματικό που φύλαγε για ώρα ανάγκης, ανακάλυψε  η κυβέρνηση.
 Με απόφαση που εξέδωσε πριν μία εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακατανέμει τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, μεταφέροντας πιστώσεις από το αποθεματικό που περίσσεψε σε άλλους κωδικούς δαπανών των υπουργείων.
 Μεταξύ άλλων, από τα κονδύλια αυτά θα πληρωθούν τράπεζες που εισπράττουν προμήθειες εκατομμυρίων για τη «συνεργασία» που προσφέρουν στην εφορία στην είσπραξη των φόρων, αλλά και οι σύμβουλοι που βρέθηκαν στην υπηρεσία των κ.κ. Τσακαλώτου και Βαρουφάκη κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (όπως ο Κορεάτης Κιμ Γκλεν, ο πρώην σύντροφος του μοντέλου Ναόμι, Πήτερ Λεγκλέρ κλπ).
 Κατά κύριο λόγο, οι πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε:
 -          καθυστερούμενες πληρωμές του δημοσίου
 -          αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
 -          απλήρωτες υπερωρίες ενστόλων και δεδουλευμένα δημοσίων υπαλλήλων
 -          ελλειμματικές ΔΕΚΟ για να μπορέσουν να πληρώσουν χρέη τους
 -          χρέη του Μεγάρου Μουσικής και άλλων πολιτιστικών φορέων
 -          κάλυψη του επιδόματος θέρμανσης
 -          χορήγηση προνοιακών επιδομάτων (πετρελαίου θέρμανσης, ΚΕΑ,ΕΚΑΣ)
 -          πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές
 -          επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων για ανεκτέλεστα έργα
 -          εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων
 -          χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
 -          «έξτρα» μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ
 -          στρατιωτικές δαπάνες
  Σπάει ο «κουμπαράς»
 Το αποθεματικό φυλάσσεται μέχρι τέλος του έτους για κάλυψη εκτάκτων αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ και χρόνια η Τρόικα έχει απαιτήσει να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες κλπ) που ευτυχώς δεν ανέκυψαν το 2016 και έτσι το 1 δισ. παρέμεινε άθικτο. Στο τέλος της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει τις αδιάθετες πιστώσεις σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής της.
 Με βάση την απόφαση Τσακαλώτου:
 Αμοιβές
-          Τα 160 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων όλων των υπουργείων που, θεωρητικά, δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.  Δεν καθορίζεται σε τι αφορούν οι εν λόγω αποφάσεις.
 -          12 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν δεδουλευμένα ωρομίσθιων καθηγητών δημοσίων ΙΕΚ
 -          3 εκατ. ευρώ για να υπογραφούν συμβάσεις με συμβούλους της Κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σε θέματα ελάφρυνσης και βιωσιμότητας του χρέους.
 Μεταναστευτικό
 -          100   εκατομμύρια για σίτιση και φιλοξενία μεταναστών (hotspots)
 -          άλλα 30 εκατ. ευρώ για υπερωρίες και έκτακτες μετακινήσεις ενστόλων λόγω μεταναστευτικού κύματος (λιμενικό, στρατός, ΕΛΑΣ)
 Κοινωνική Πρόνοια - Επιδόματα
  -          101,6 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης
 -          38 εκατ . ευρώ για να ενεργοποιηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
 -          12 εκατ. για προγράμματα 8μηνης διάρκειας θέσεων κοινωνικής απασχόλησης σε Αττική και Νότιο Αιγαίο
 -          32,2 εκατ. ευρώ για τα αντισταθμιστικά μέτρα του ΕΚΑΣ
 -          11 εκατ. ευρώ για επιδότηση άγονων γραμμών από το υπουργείο Ναυτιλίας
 -          1,3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της β΄δόσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί για να πληρωθούν εκκρεμείς αιτήσεις φέτος.
  Πολιτικά κόμματα
 -          Άλλα 7 εκατομμύρια θα δοθούν σαν έκτακτη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων για το έτος 2015
 -          820.000 ευρώ για απλήρωτες εκλογικές δαπάνες από το 2015. «Η πρόβλεψη της δαπάνης κατά τον χρόνο κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν ήταν δυνατή» όπως αναφέρεται στην απόφαση Τσακαλώτου.
 -          3 εκατ. ευρώ για «έξτρα» μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και επιπλέον 1 δισ. για μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ
  Κρατικές Επιχειρήσεις - Φορείς       
 -          30 εκατ. ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση την ΟΣΥ λόγω της «τρύπας» από την εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και προκειμένου να πληρώσει χρέη της
 -          10 εκατ. ευρώ επιχορήγηση στον ΟΑΣΘ που δεν είχε αρχικά προβλεφθεί
 -          14,3 εκατ. ευρώ για οικονομικές υποχρεώσεις του Μεγάρου Μουσικής
 -          Καταβολή 6,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (οφειλή ΦΠΑ από το 2011)
 -          10 εκατ. ευρώ που όφειλε το κράτος στον ΕΟΤ και στο Ελληνικό Φεστιβάλ από τα κέρδη των καζίνο Κέρκυρας και Πάρνηθος,
 -          5 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα –ΕΑΣ ΑΒΕΕ
 -          1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΛΒΟ ΑΕ
 -          1,4 εκατ στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης για δεδουλευμένα περιασμένων ετών
 Εισπρακτικός μηχανισμός
  -          15 εκατομμύρια για προμήθειες σε τράπεζες που συνεργάζονται για την είσπραξη των φόρων. Όπως σημειώνεται μάλιστα «οι εν λόγω δαπάνες παρουσιάζουν αυξητική τάση λόγω της μεγέθυνσης των φορολογικών συναλλαγών που διενεργούνται στα τραπεζικά ιδρύματα».
 -          4,5 εκατομμύρια για δικαστικούς επιμελητές επειδή, λόγω φόρτου κατασχέσεων, δεν επαρκούσαν οι σχετικές πιστώσεις
 -          1,5 εκατ. ευρώ για δαπάνες «που προέκυψαν από την παραλαβή και χρήση από το Υπουργείο Οικονομικών (13/6/2016)» του κτιρίου Κεράνη στην Θηβών.
 Διεθνείς Οργανισμοί
 -          6,3 εκατ. ευρώ αφορούν εισφορές της χώρας για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε εμπόλεμες περιοχές, επειδή δεν επαρκούσαν αυτές που είχαν προβλεφθεί
-          32 εκατ. επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων στην ΕΕ από ανεκτέλεστα έργα (του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ)
 -          34,3 εκατ. ευρώ για πρόστιμα που επέβαλε στη χώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων (ΧΑΔΑ)
 -          30.000 ευρώ θα δοθούν για την ενοικίαση αυτοκινήτων που κρίθηκε απαραίτητη για μετακινήσεις του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κατά την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
 Αποζημιώσεις
  -          100.000 ευρώ στην οικογένεια πεσόντος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αστυνομικού
 -          3,4 εκατ. ευρώ για μετακίνηση πυροσβεστικού προσωπικού, καύσιμα και αποζημίωση οικογενείας θανόντος πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας (δεν αναλύονται τα ποσά)
 Τα «περίεργα»
  -          Πληρωμή 11 εκατ. ευρω σε ΟΤΕ και Forthnet, σε εκτέλεση Γνωμοδότησης του ΝΣΚ, για το τηλεπικοινωνιακό έργο «Σύζευξις» των υπηρεσιών του δημοσίου. Επιπλέον 11,6 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ για συστήματα ναυσιπλοΐας στο λιμενικό.
  -          12.200 ευρώ για να αναγνωριστούν έτη υπηρεσίας πρώην υπαλλήλου Κοινότητας (1970-1976) επειδή έκλεισε το Ταμείο Συντάξεων Κοινοτικών Υπαλλήλων και το δημόσιο πήρε όλα τα λεφτά (και τις εισφορές του ανθρώπου) που ήταν σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας
  -          613.000 ευρώ για παθόντες από τρομοκρατικές ενέργειες και άλλων 13.593 ευρώ ως αποζημίωση σε ενοίκους πολυκατοικίας στη Λέσβο όπου στεγάζεται το γραφείο του Βουλευτή της ΝΔ κ.Χαράλαμπου Αθανασίου, λόγω ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας εμπρηστικής ενέργειας με στόχο το γραφείο του Βουλευτή.
  -          200.000 ευρώ για μεταφορά σκουπιδιών από τον Δήμο Πύργου σε νόμιμους χώρους άλλων νομών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.
  -          855.565 ευρώ για εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων.     protothema

***  Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: "Μη με αναγκάσετε να επέμβω στο Αφγανιστάν"...

~ Την ευχή του να μην χρειαστεί να επέμβει στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια επέμβαση δεν θα είχε κανέναν νικητή.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη περιοχή για όλους μας. Γνωρίζουμε ήδη παραδείγματα, τραγικά παραδείγματα, όταν αντάρτες πέρασαν τα σύνορα από το Αφγανιστάν».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εύχεται, επίσης, να μην χρειαστεί να αναπτύξει τα στρατεύματά της στο Τατζικιστάν λόγω της Αφγανικής κρίσεως. Ο Πιότρ Γκοντσάροφ, πολιτικός αναλυτής δήλωσε σε ανάλυσή του ότι οι ΗΠΑ μόνο να λύσουν το πρόβλημα του Αφγανιστάν δεν προσπαθούν και έτσι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.
«Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, αν και δεν μοιάζουν να είναι και πολύ πρόθυμοι οι Αμερικάνοι για την επίλυση του αφγανικού προβλήματος» δήλωσε.

*** ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Οι Κούρδοι στη Τάμπκα ! Σε ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ απ' τη Ρακκά...

~  Στο τελευταίο προπύργιο, πριν από την ολοκληρωτική περικύκλωση και απομόνωση της πόλης Ράκα, της οιονεί πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν σήμερα το πρωί οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), τη ραχοκοκκαλιά των οποίων αποτελούν οι Κούρδοι του YPG.
Οι μαχητές των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας μπήκαν στην πόλη Αλ Θάουρα, που είναι η τελευταία πόλη στην περίμετρο της πόλης Ράκα. Οι τζιχαντιστές, κατέχοντας την πόλη αυτή, ελέγχουν μέρος του φράγματος Τάμπκα, που είναι το μεγαλύτερο της Συρίας και από τα μεγαλύτερα της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι πριν από τρεις μέρες, στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης Άλ Θάουρα, που ονομάζεται και Τάμπκα, από το μεγαλύτερο φράγμα της Συρίας που καταλήγει στο βόρειά της, έγινε και ο βομβαρδισμός τμήματος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στον οποίο σκοτώθηκαν εκ λάθους 18 μαχητές των φίλιων δυνάμεων.

Με την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της Αλ Θάουρα και του ελέγχου του φράγματος Τάμπκα θα έχει περατωθεί η τέταρτη φάση των επιχειρήσεων του μετώπου της πόλης Ράκα, για να ακολουθήσει το πέμπτο και τελευταίο, που είναι η απελευθέρωσή της.  pontos-news

***  ΓΥΝΑΙΚΑ ....ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ - ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!
Ιταλία: Πέθανε σε ηλικία 117 ετών η Έμμα Μοράνο, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Ιταλίδα Έμμα Μοράνο, η τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα και γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, απεβίωσε σήμερα στην οικία της στη Βερμπάνια (βόρεια Ιταλία), σε ηλικία 117 ετών, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ.Η Μοράνο γεννήθηκε την 29η Νοεμβρίου του 1899.
«Έζησε μια απίστευτη ζωή και εμείς θα την θυμόμαστε πάντα για τη δύναμή της να προχωρά προς τα εμπρός» δήλωσε ο δήμαρχος της Βερμπάνια, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

*** Βουτιά από μπαλκόνι λίγο πριν την Ανάσταση για 18χρονη
Τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση μιας 18χρονης από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου σε πολυκατοικία της Καλαμαριάς, ερευνά η Αστυνομία.

Η 18χρονη έπεσε πρώτα στη σκεπή ημιφορτηγού και στη συνέχεια στο οδόστρωμα. Βαριά τραυματισμένη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

***  Διαρρήξεις σε Χώρα και Γαργαλιάνους την ώρα του Επιταφίου με λεία κοσμήματα και μεγάλα χρηματικά ποσά!
Δύο διαρρήξεις σε Χώρα και Γαργαλιάνους σημειώθηκαν χθες, την ώρα της Ακολουθίας και περιφοράς του Επιταφίου, με λεία κοσμήματα και μετρητά.
Μάστιγα αποτελούν πλέον οι διαρρήξεις σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή. Τέτοιες ημέρες, μάλιστα, που οι άνθρωποι λείπουν από τα σπίτια τους είτε για τα ψώνια τους είτε για να πάνε στην εκκλησία και έτσι βρίσκουν ευκαιρία να «μπουκάρουν» οι επιτήδειοι κλέφτες.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Gargalianoi Online, οι διαρρήκτες, ο αριθμός των οποίων ερευνάται από την Αστυνομία, στην πρώτη περίπτωση στη Χώρα μπήκαν παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα στο σπίτι και, καθώς το έκαναν φύλλο-φτερό, κατάφεραν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν 10.000 ευρώ μετρητά. Στην δέυτερη περίπτωση στους Γαργαλιάνους, μπήκαν με τον ίδιο τρόπο, παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα και κατάφεραν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν τα κοσμήματα της οικογένειας και 1.000 ευρώ μετρητά.
Το Αστυνομικό Τμήμα των Γαργαλιάνων διερευνά τις δύο υποθέσεις.

***  *** ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ! Για ποιο λόγο υπάρχουν πέτρες ανάμεσα στις ράγες των τρένων;.. ~   Ίσως να αναρωτιέστε γιατί τα πράγματα γίνονται ή χτίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο αλλά ακόμη δεν έχετε πάρει απάντηση. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία και τη μηχανική που έχουν αλλάξει συγκεκριμένες κατασκευές.
Ωστόσο, αν κάτι έχει αποδειχθεί πως είναι η καλύτερη επιλογή και λύση, κανένας μηχανικός δεν θα θελήσει να το αλλάξει. Τα τρένα για παράδειγμα έχουν εξελιχθεί από την ατμοκίνηση σε φουτουριστικές μηχανές υψηλής ταχύτητας που γνωρίζουμε σήμερα. Αντιθέτως, οι γραμμές του τρένου που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα τελευταία 200 χρόνια.
Αν έχετε περπατήσει ποτέ κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών θα έχετε παρατηρήσει πως οι ράγες βρίσκονται ανάμεσα σε πέτρες.
Αυτές ονομάζονται έρματα ή έρματα σιδηροτροχιών και βοηθούν στο να μείνουν οι ράγες με ασφάλεια στη θέση τους.
Δεν είναι εύκολο έργο να διατηρηθούν στη θέση τους. Οι ράγες μπορούν να αλλάξουν από τη θερμική διαστολή, την κίνηση του εδάφους και τις δονήσεις.
Το νερό της βροχής και η αλλαγή του καιρού μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δομή τους.
Το έρμα προστατεύει τα τμήματα από τα παραπάνω στοιχεία.
Το παχύ στρώμα πέτρας αποτρέπει επίσης τα ζιζάνια, τα φυτά και την ανάπτυξη βλάστησης κάτω από τις ράγες.
Οι ράγες πρέπει να υποστηρίζουν τα τρένα που ζυγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κιλά το καθένα.
Οι μηχανικοί συνειδητοποίησαν πριν δύο αιώνες πως έπρεπε να οικοδομήσουν μια σταθερή βάση.
Πρώτα τοποθετούνται τα έρματα, μετά τα ξύλινα δοκάρια και στο τέλος προστίθενται και άλλες πέτρες.
Οι πέτρες βοηθούν στο να μην παρασύρονται τα κομμάτια και να μένουν σταθερά. Τέλος, οι ράγες από χάλυβα συγκρατούνται από στρωτήρες για παραμείνουν στο έδαφος.
Το χαλίκι επίσης αποτρέπει τις ράγες από το να πλημμυρίσουν ή να μετακινηθούν από το νερό.
Μπορεί να φαίνεται σαν να υπάρχουν χαλαρά πετρώματα αλλά στην πραγματικότητα είναι τοποθετημένα σφιχτά.
Ίσως να υπάρχει πλήθος χόρτων σε μια περιοχή αλλά δεν υπάρχουν πιθανότητες να φυτρώσουν στις ράγες.
Οι πέτρες δημιουργήθηκαν από σπασμένους βράχους για να έχουν ασύμμετρο σχήμα και μέγεθος. Λειτουργούν ως μηχανισμός αλληλοσύνδεσης.
Το χαλίκι αρχίζει να συνθλίβεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Τα νέα έρματα τοποθετούνται στις ράγες με ένα ειδικό μηχάνημα. Τα τρένα πρέπει να περάσουν αργά από εκεί για ένα χρονικό διάστημα έως ότου οι βράχοι μπουν στη θέση τους.
Η λέξη «έρμα» έχει σχέση με τη θάλασσα.
Πρόκειται για έναν ναυτικό όρο που χρησιμοποιείται για το υλικό της σταθεροποίησης των πλοίων!
Οπότε πλέον γνωρίζετε τι είναι τα χαλίκια κάτω από τις ράγες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τη σημασία τους.  makeleio

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Η έκθεση της Αστυνομίας για όσα έγιναν στο «Γ.Καραϊσκάκης»
«Επίθεση στα ΜΑΤ...»
 Μια ημέρα μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, η Αστυνομία εξέδωσε την επίσημη έκθεσή της για όσα έγιναν μετά το τέλος του ματς. Όπως αναφέρεται, τα ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση αρχικά από 10 άτομα χωρίς διαπιστεύσεις και διακριτικά, ενώ στη συνέχεια τα άτομα έγιναν... 40, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν διακριτικά του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Η επίσημη Έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας για το συμβάν:

Επίθεση αγνώστων δραστών σε βάρος αστυνομικών της Υ.Μ.Ε.Τ. που βρίσκονταν στον προθάλαμο των αποδυτηρίων, μετά το τέλος του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Α.Ε.Κ.»
Τραυματισμός 4 Αστυνομικών
 Υ.Α.Β.Α.Χ. Μετά την λήξη αγώνα ποδοσφαίρου για τον α’ ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος 2016-2017, μεταξύ των ομάδων «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Α.Ε.Κ.» που διεξήχθη την 19:30 ώρα της 13-04-2017 στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης, ενώ οι αποστολές των ομάδων είχαν περάσει την φυσούνα και κατευθύνονταν προς τα αποδυτήρια, δέκα (10) περίπου άτομα, οι περισσότεροι χωρίς να φέρουν κάποια διαπίστευση ή διακριτικά κάποιας ομάδας, κινήθηκαν απειλητικά προς παίκτες της ομάδας της Α.Ε.Κ. και μέλη της αποστολής της.
Τότε επενέβη η Α-314 διμοιρία της Υ.ΜΕ.Τ, και αρχικά απώθησε τα άτομα. Στη συνέχεια η ένταση κλιμακώθηκε και στο σημείο προσέγγισαν περίπου σαράντα (40) άτομα, κάποιοι εκ των οποίων έφεραν διακριτικά της ομάδας του Ολυμπιακού και επιτέθηκαν απρόκλητα με τα χέρια και τα πόδια σε βάρος των αστυνομικών της διμοιρίας Α-314 Υ.ΜΕ.Τ. ενώ στο σημείο προσήλθε για ενίσχυση και η Α-311 διμοιρία της Υ.ΜΕ.Τ, με την παρέμβαση της οποίας αποκλιμακώθηκε η ένταση.
Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν οι:
Α)Αστ/κας (274064) Κ. Αντώνης, γεν.1988 (κάκωση δεξιού ώμου)
Β)Αρχ/κας (276467) Σ. Πέτρος, γεν.1990 (κάκωση αριστερού ζυγωματικού και αριστερής ωμοπλάτης)
Γ)Αρχ/κας (273488) Α. Μιχαήλ, γεν.1986 (κάκωση πήχη αριστερού χεριού)
Δ)Αστ/κας (288186) Δ. Σεραφείμ, γεν.1993 (κάκωση πήχη δεξιού χεριού)
Ανωτέρω αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακό όχημα στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. για την παροχή πρώτων βοηθειών.  Newsroom ΔΟΛ

***  Το βίντεο-ανάλυση της Ευρωλίγκα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
Εν όψει των πλέι οφ



Η Ευρωλίγκα κινείται σε ρυθμούς πλέι οφ πλέον και ετοίμασε βίντεο - ανάλυση των ομάδων που έχουν περάσει στην «8άδα».
~ Δείτε τα βίντεο για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό...
*  Playoff Team Profile: Olympiacos Piraeus : Playoff Team Profile: Olympiacos Piraeus https://youtu.be/f9TsIEXSerA .-
* Playoff Team Profile: Panathinaikos Superfoods Athens : https://youtu.be/c-A7tzs47a8  .-

***  Αθλητικές μεταδόσεις στην TV
Μ. Παρασκευή 14/04 20:00 COSMOTE SPORT 7 HDΦενέρμπαχτσε - ΓκαζιάντεπSuper League Τουρκίας20:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250Χιούστον, προημιτελικά21:45 COSMOTE SPORT 2 HDΑθλέτικ Μπιλμπάο - Λας ΠάλμαςLa Liga 21:45 Novasports 1HDΑνζέρ - Παρί Σεν ΖερμένLigue 1 22:30 Novasports 2HDΣετούμπαλ - Σπόρτινγκ Πρωτάθλημα ΠορτογαλίαςΜ. Σάββατο 15/04 13:30 COSMOTE SPORT 2 HDΊντερ - ΜίλανSerie A 14:00 COSMOTE SPORT 7 HDΑνόβερο - Άιντραχτ ΜπράουνσβαϊγκBundesliga 2 14:00 COSMOTE SPORT 3 HDΛα Κορούνια - ΜάλαγαLa Liga 14:30 COSMOTE SPORT 1 HDΤότεναμ - ΜπόρνμουθPremier League 14:50 COSMOTE SPORT 5 HD Formula 1: GP Μπαχρέιν3ες ελεύθερες δοκιμές15:45 Eurosport 2Παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής Λε Μαν16:00 COSMOTE SPORT 8 HDΡόμα - ΑταλάνταSerie A 16:00 COSMOTE SPORT 6 HDΜπούρσα - ΟλυμπιακόςChallenge Cup Βόλεϊ γυν. - 2ος τελικός16:00 COSMOTE SPORT 4 HDΠεσκάρα - ΓιουβέντουςSerie A 16:30 COSMOTE SPORT 7 HDΛειψία - ΦράιμπουργκBundesliga 16:30 COSMOTE SPORT 3 HDΝτόρτμουντ - Άιντραχτ ΦρανκφούρτηςBundesliga 17:00 COSMOTE SPORT 1 HDΈβερτον - ΜπέρνλιPremier League 17:15 COSMOTE SPORT 2 HDΣπόρτινγκ Χιχόν - Ρεάλ ΜαδρίτηςLa Liga 17:50 COSMOTE SPORT 5 HD Formula 1: GP Μπαχρέιν Κατατακτήριες δοκιμές18:00 Novasports 1HDΜονακό - ΝτιζόνLigue 1 19:00 COSMOTE SPORT 7 HDΣασουόλο - ΣαμπντόριαSerie A 19:30 COSMOTE SPORT 3 HDΛεβερκούζεν - Μπάγερν ΜονάχουBundesliga 19:30 COSMOTE SPORT 2 HDΑτλέτικο Μαδρίτης - ΟσασούναLa Liga 19:30 COSMOTE SPORT 1 HDΣαουθάμπτον - Μάντσεστερ ΣίτιPremier League 20:00 COSMOTE SPORT 5 HDΛέμγκο - ΚίελοBundesliga 20:00 FOX Sports New York Yankees - St. Louis Cardinals MLB 20:30 COSMOTE SPORT 8 HDΜπρίντιζι - Αρμάνι ΜιλάνοSerie A 21:00 COSMOTE SPORT 7 HD ATP 250Χιούστον, ημιτελικά21:45 COSMOTE SPORT 2 HDΜπαρτσελόνα - Ρεάλ ΣοθιεδάδLa Liga 21:45 COSMOTE SPORT 1 HDΝάπολι - ΟυντινέζεSerie A 22:00 Eurosport 2 Orlando City SC - Los Angeles Galaxy MLS 23:00 FOX Sports Cleveland Indians - Detroit Tigers MLB

Κυριακή Πάσχα 16/04


09:00 FOX Sports Sharks - Panthers NRL 13:00 COSMOTE SPORT 2 HDΛεγκανές - ΕσπανιόλLa Liga 13:30 COSMOTE SPORT 8 HDΟυνικάχα - ΑνδόραLiga Endesa 14:30 COSMOTE SPORT 7 HDΚαρλσρούη - ΧάιντενχαϊμBundesliga 2 15:30 COSMOTE SPORT 1 HDΓουέστ Μπρομ - ΛίβερπουλPremier League 16:30 COSMOTE SPORT 3 HDΒέρντερ - ΑμβούργοBundesliga 17:15 COSMOTE SPORT 2 HDΒαλένθια - ΣεβίλληLa Liga 18:00 COSMOTE SPORT 5 HD Formula 1: GP Μπαχρέιν Αγώνας18:00 COSMOTE SPORT 1 HDΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ - ΤσέλσιPremier League 18:00 Novasports 1HDΜπαστιά - ΛιόνLigue 1 18:30 COSMOTE SPORT 3 HDΝτάρμσταντ - ΣάλκεBundesliga 19:30 COSMOTE SPORT 8 HDΒαλένθια - ΜπαρτσελόναLiga Endesa 19:30 COSMOTE SPORT 2 HDΜπέτις - ΈιμπαρLa Liga 20:30 FOX Sports Boston Red Sox - Tampa Bay Rays MLB 21:45 COSMOTE SPORT 2 HDΓρανάδα - ΘέλταLa Liga 22:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP 250Χιούστον, τελικός22:00 Novasports 1HDΜαρσέιγ - Σεντ ΕτιένLigue 1Δευτέρα του Πάσχα 17/04 12:00 COSMOTE SPORT 6 HD ATP MastersΜόντε Κάρλο16:15 Novasports 1HDΔιεθνής Μαραθώνιος Βοστώνης21:15 COSMOTE SPORT 7 HDΑρμίνια Μπίλεφελντ - ΣτουτγάρδηBundesliga 2 21:45 COSMOTE SPORT 2 HDΑλαβές - ΒιγιαρεάλLa Liga 22:00 Novasports 1HDΝασιονάλ Μαδέιρα - Μορεϊρένσε Πρωτάθλημα Πορτογαλίας22:00 COSMOTE SPORT 1 HDΜίντλεσμπρο - ΆρσεναλPremier LeagueΤρίτη του Πάσχα 18/04 21:45 COSMOTE SPORT 1 HDΛέστερ - Ατλέτικο ΜαδρίτηςChampions LeagueΤετάρτη 19/04 21:45 COSMOTE SPORT 1 HDΜονακό - ΝτόρτμουντChampions LeagueΠαρασκευή 21/04 12:30 COSMOTE SPORT 1 HDΚλήρωση Champions LeagueΗμιτελικά13:30 COSMOTE SPORT 1 HDΚλήρωση Europa LeagueΗμιτελικά21:30 COSMOTE SPORT 1 HDΚολονία - ΧόφενχαϊμBundesliga 22:30 Novasports 1HDΡίο Άβε - Αρόουκα Πρωτάθλημα ΠορτογαλίαςΣάββατο 22/04 15:00 ΕΡΤ3Λαμία - ΠανσερραϊκόςFootball League 17:00 COSMOTE SPORT 1 HDΓουέστ Χαμ - ΈβερτονPremier League 19:00 COSMOTE SPORT 1 HDΑταλάντα - ΜπολόνιαSerie A 19:15 Novasports 2HDΤσέλσι - Τότεναμ Κύπελλο Αγγλίας - Ημιτελικά20:15 Novasports 4HDΕστορίλ - Σετούμπαλ Πρωτάθλημα Πορτογαλίας21:45 COSMOTE SPORT 1 HDΦιορεντίνα - ΊντερSerie A 22:30 Novasports 1HDΣπόρτινγκ - Μπενφίκα Πρωτάθλημα Πορτογαλίας


*** 


~
 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
 ~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  : 
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5476  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3550   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3551  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.577  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   





Δεν υπάρχουν σχόλια: