ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
Η έγερση του Λαζάρου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Η έγερση του Λαζάρου - 15ος - 16ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος
~* Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~
 Είπε κάποιος Γέροντας: «Είτε πέφτεις να κοιμηθής είτε σηκώνεσαι ή οτιδήποτε άλλο κάνεις, εάν έχης τον Θεό μπροστά σου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σε φοβίση ο εχθρός. Και εφόσον ο λογισμός αυτός μείνει σταθερά προσηλωμένος στον Θεό, τότε και η δύναμη του Θεού θα μείνη μέσα σ' αυτόν».Γεροντικόν
Ανάσταση του Λαζάρου
 ~8 Απριλίου
Αποστόλων (Ο΄) Αγάβου, Ασύγκριτου επισκόπου Υρκανίας, Ερμού επισκόπου Δαλματίας, Φλέγοντος επισκόπου Μαραθώνος. Κελεστίνου (1), πάπα Ρώμης(†432). Μάρτυρος Παυσίλυπου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Κουλικά (†1564)] και Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κω (†1669).
(1) Ο άγιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη και ο πατέρας του ονομαζόταν Πρίσκος. Από νεαρή ηλικία, ως διάκονος, διακρίθηκε για τη ευσέβειά του την μόρφωσή του και τον θερμό ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Για τις αρετές του αυτές μετά το θάνατο του πάπα Βονιφάτιου το 422 ανήλθε στο θρόνο. Πρώτο του μέλημα ήταν η παρέμβαση του στη Αφρική, τη Γαλατία και την Κολοβρία για την εφαρμογή των Ι. Κανόνων στην εκλογή των επισκόπων. Παροιμιώδης ήταν η πολεμική του εναντίον των αιρέσεων. Εργάσθηκε για την αναίρεση των κακοδοξιών του Πελαγιανισμού στη Μεγ. Βρετανία, ενώ συγχρόνως η ιεραποστολική του προσπάθεια στην Ιρλανδία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Απέστειλε επίσης αντιπροσωπεία στη συγκληθείσα Γ΄Οικουμενική σύνοδο, η οποία καταδίκασε τη πλάνη του Νεστόριου. ~
Σήμερα 08/04/2017 εορτάζουν:
Ανάσταση του Λαζάρου, Άγιοι Άγαβος, Ρούφος, Φλέγων και Ασύγκριτος από τους 70 Αποστόλους, Όσιος Κελεστίνος Πάπας Ρώμης
~ Η έγερση του Λαζάρου Η έγερση του Λαζάρου - Νικόλαος Παπαδόπουλος Ανάσταση του Λαζάρου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr) Ανάσταση του Λαζάρου
Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.~ Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ.ι΄, 38-40, Ιωαν.ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πρό του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει το τάφο του.
~ Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγές έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο τετραήμερος νεκρός μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του. (Ιωαν. ια΄,44)
~ Η αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε το επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 μ.Χ. και ο τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».
Το έτος 890μ.Χ. μετακομίσθηκε το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα το σοφό, ο οποίος συνέθεσε τα ιδιόμελα στον εσπερινό του Λαζάρου: Κύριε, Λαζάρου θέλων τάφον ιδείν, κλπ
~ Χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου λέγει η παράδοση, ήταν ότι δεν γέλασε ποτέ παρά μια φορά μόνο όταν είδε κάποιο να κλέβει μια γλάστρα και είπε την εξής φράση: Το ένα χώμα κλέβει το άλλο.
Η έγερση του δικαίου Λαζάρου. 16ος αι. Ι.Ναός Ευαγγελισμού, Βερατίου Αλβανίας Ανάσταση του Λαζάρου Άγιος Λάζαρος Άγιος Λάζαρος
~ Η Ανάσταση του Λαζάρου επέτεινε το μίσος των Εβραίων που μόλις την έμαθαν ζήτησαν να σκοτώσουν τον Λάζαρο και το Χριστό.
~ Αυτή τη μέρα δεν γίνονται μνημόσυνα με κόλλυβα, σε ανάγκη μόνο απλό Τρισάγιο.
~*  Ανάσταση του Λαζάρου - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων» Η έγερση του δικαίου Λαζάρου. 16ος αι. Ι.Ναός Ευαγγελισμού, Βερατίου Αλβανίας Η έγερση του Λαζάρου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής) Ανάσταση του Λαζάρου
Ἀπολυτίκιον
Θέλοντας Χριστέ και Θεέ μας να δείξεις, προ της σταυρικής Σου Θυσίας, ότι είναι βέβαιο πράγμα η ανάσταση όλων των νεκρών, ανέστησες εκ νεκρών τον Λάζαρον. Για τούτο και εμείς, μιμούμενοι τα παιδιά που σε υποδέχθηκαν κατά την είσοδό Σου στην Ιερουσαλήμ, κρατούμε στα χέρια μας τα σύμβολα της νίκης, τα βάϊα και βοώμε προς Εσένα, τον νικητή του θανάτου: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του ουρανού, ας είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο!
~  Ἦχος α’.
~    Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου.
~*  Απολυτίκιο Ανάστασης του Λαζάρου : https://youtu.be/2d2lQaUk3lk .-


Η ανάσταση του Λαζάρου   :
Βίντεο :~  https://youtu.be/VF_PEcfH19k  .-

~
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
~***   Κάλαντα του Λαζάρου στην Κυπαρισσία και «Πάσχα στον τόπο μας» (φωτογραφίες) 
 
Με τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας να λένε χθες το πρωί σε δρόμους, γειτονιές, πλατείες, καταστήματα και υπηρεσίες τα κάλαντα του Λαζάρου, η έδρα του Δήμου Τριφυλίας μπήκε σε πασχαλινούς ρυθμούς.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας έχει προγραμματίσει πλούσιες δράσεις για μικρούς και μεγαλύτερους με το σύνθημα «Πάσχα στον τόπο μας».
Σήμερα, Σάββατο του Λαζάρου, στις 11.00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, τα παιδιά θα κατασκευάσουν «Λαζαράκια», παραδοσιακά ψωμάκια (σ.σ. ένα έθιμο που έχει ρίζες στην Τουρκοκρατία), τα οποία θα μοιράσουν στους επισκέπτες της αγοράς.
Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, στις 11.00 το πρωί, στο τρίγωνο της αγοράς, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τα παιδιά θα φτιάξουν νηστίσιμα κουλουράκια , θα ζωγραφίσουν με την Ίζα πασχαλινά αυγά και θα τα μοιράσουν στην αγορά της πόλης!
Τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, στην κεντρική πλατεία, από τις 11.00 το πρωί, θα γίνουν πασχαλινές κατασκευές, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας, με το εργαστήρι «Μυρμηγκοφωλιές».
Τη Μεγάλη Παρασκευή, ακολουθώντας το κατανυκτικό πνεύμα της μέρας, ο Σύλλογος στηρίζει το έθιμο του πετάγματος φαναριών (πέταγμα γλόμπων) στην κεντρική πλατεία αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο Επιταφίων. Το έθιμο αυτό προμηνύει την Ανάσταση του Κυρίου κι αυτό συμβολίζουν οι λευκές κόλλες με τις οποίες έχουν κατασκευαστεί τα φανάρια, με τα οποία θα γεμίσει ο ουρανός της Κυπαρισσίας!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, πιστό στην παράδοση, αποφάσισε να ολοκληρώσει το εορταστικό πρόγραμμα δίνοντας μια ξεχωριστή ευκαιρία σε όσους βρεθούν στην περιοχή να διασκεδάσουν σε ένα πασχαλινό γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Παναγιώτη Λάλεζα το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στην ταβέρνα «Στεφανής» στην Τερψιθέα! Σε ό,τι δε αφορά τα καταστήματα, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

***  Πασχαλινά έθιμα λαϊκής λατρείας στην Καλαμάτα και στα περίχωρα!
Τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή της υπάρχουν σημαντικές υπαίθριες λαϊκές εθιμικές εκδηλώσεις, που συνεχίζουν να ενδιαφέρουν χιλιάδες ντόπιους και πάρα πολλούς επισκέπτες εκείνων των ημερών. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά, για να μάθουν όσοι Καλαματιανοί δεν ξέρουν, αλλά και να πληροφορηθούν όσοι επισκέπτες επιθυμούν:
1. Τη Μεγάλη Πέμπτη είναι το έθιμο «Ξαμόνια». Τα «Ξαμόνια» είναι ένα λαϊκό προσκύνημα στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας, που γίνεται επί πολλές δεκαετίες και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι πιστοί, με αφετηρία τη θέση «Κουφού Ελιές», μαζεύονται στις 12.00 τη νύχτα και ξεκινούν μια ολονύκτια περιήγηση στα ξωκλήσια, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη, άναμμα καντηλιών και σύντομες ψαλμωδίες. Το δρομολόγιο είναι: Ευαγγελίστρια, Αγ. Θόδωροι, Αγ. Νικόλαος, Εισόδια Παναγίας, Αγία Αικατερίνη, Προφήτη Ηλία Σανατορίου, Αγία Σωτήρα, Άγιος Νεκτάριος, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Θανάσης και Βελανιδιά. Τα τελευταία χρόνια στα δύο τελευταία δεν πάνε, γιατί είναι φραγμένα κτήματα. Η επιστροφή στην Καλαμάτα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες από το δρόμο του Πετάλου.
ioudas.jpg
2. Τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία στον Αβραμόγιαννη Ράχης γίνεται η «Ανατίναξη του Ιούδα» από την «ομάδα ειδικών κατασκευών» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ράχη». Ο υπερμεγέθης Ιούδας δεν καίγεται απλά, μα ανατινάζεται τελετουργικά, μέσα σε ορυμαγδό κρότων από βαρελότα, μέσα σε σύννεφα καπνού μπαρούτης και συνοδευόμενος από δεκάδες αερόστατα μικρά, μεγάλα και τεράστια.
3. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα μπουλούκια σαϊτολόγων ρίχνουν τις σαΐτες τους και στους επιταφίους των ενοριών τους. Αναλυτικότερα: Τα μπουλούκια «Κρυφό Σχολειό», «Επίλεκτοι», «Νικηταράς» και «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές» θα ρίξουν στην πλατεία του Αβραμόγιαννη στους επιταφίους Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. Το μπουλούκι «Παραδοσιακή Φυτειά» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο των Ταξιαρχών μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τα μπουλούκια του Αγίου Σίδερη «Πρωτοπόροι» και «Αγία Λαύρα» θα ρίξουν σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην οδό Ευαγγελισμού. Το μπουλούκι «Κούγκι» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγιάννη Πρόδρομου στην πλατεία της εκκλησίας. Το «μπουλούκι της Φυτειάς» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων στο ύψος της παιδικής χαράς στην οδό Π. Καίσαρη.
PASXA_KALAMATA_TSAFOS.jpg
4. Την Κυριακή του Πάσχα, αργά το απόγευμα, διεξάγεται ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στον χώρο του πάρκινγκ στάθμευσης απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την πλατεία Όθωνος. Στο φετινό θα πάρουν μέρος 9 ομάδες σαϊτολόγων: «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου, «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, «Παραδοσιακή Φυτειά» των Δημήτρη Ξωξάκου και Παύλου Κρεμμύδα, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου.
5. Τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της κοινότητος Αιθαίας -13 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα επί του εθνικού δρόμου- η ντόπια ομάδα Σαϊτολόγων «Το Κρυφό Σχολειό Αιθαίας», που δημιουργήθηκε από τo φημισμένο σαϊτολόγο, καπετάν Νίκο Τσικούρη, θα ανατινάξει τον Ιούδα και θα ρίξει εκατοντάδες σαΐτες, συνεχίζοντας το τοπικό έθιμο.
    Του Χρήστου Ζερίτη

***  ΛΙΓΟΙ το ΞΕΡΟΥΝ! Ο λόγος που οι Ευαγγελιστές 'αποσιωπούν' την Ανάσταση του Λαζάρου...

~  Δεν έγραψαν οι άλλοι Ευαγγελιστές περί αυτού του γεγονότος, γιατί κατά την συγγραφή των Ευαγγελίων τους, ο Λάζαρος ζούσε και τον έβλεπαν και γιατί ο ίδιος ο Λάζαρος διηγούταν το θαύμα. Ο Άγιος Ιωάννης όμως, το έγραψε μετά την κοίμηση του Λαζάρου, (στην Κύπρο το 63 μ.Χ), και μάλιστα λέγουν πολλοί, ότι για αυτό και μόνο το θαύμα, που έγινε στην Βηθανία, που ο Κύριος τον Ανέστησε ενώ ήταν ήδη τέσσερις μέρες στον τάφο, συνέγραψε το Ευαγγέλιο.
Επί τη ευκαιρία, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, έγραψε το Ευαγγέλιο οκτώ χρόνια μετά την Ανάληψη του Ιησού, ο Ευαγγελιστής Μάρκος δέκα χρόνια μετά την Ανάληψη του Ιησού, ο Ευαγγελιστής Λουκάς δεκαπέντε χρόνια ύστερα από την Ανάληψη του Ιησού. Ο άγιος Ιωάννης το έγραψε δύο χρόνια μετά την κοίμηση του Λαζάρου ή τριάντα δύο χρόνια μετά την Ανάληψη του Χριστού.  dogma

***  Σάββατο του Λαζάρου! Έθιμα από όλη την Ελλάδα...

~ Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους. O Λάζαρος είναι μια μορφή που εμπνέει σεβασμό στον ελληνικό λαό.
 Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και ποικίλες, ωστόσο σήμερα έχουν λησμονηθεί ως επί το πλείστον.
 Για παράδειγμα τα κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου τραγουδιούνται σε ελάχιστες περιοχές, ενώ παλιότερα ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις μικρές κοινωνίες.
 Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».
 Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
 Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
 Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού άλλοτε αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου και είναι συνήθως μέτρια στιχουργήματα και άλλοτε πάλι αποτελούν παινέματα προσώπων που αγγίζουν τα όρια υψηλής ποιητικής δημιουργίας.
 Τα έθιμα του Λαζάρου στα χρόνια της σκλαβιάς είχαν κοινωνική σκοπιμότητα.
 Στις γυναίκες και ιδίως στα νέα κορίτσια που δεν έβγαιναν συχνά έξω από το σπίτι επειδή τα ήθη της εποχής και ο φόβος της αρπαγής τους από τους Τούρκους τις περιόριζαν, δίνονταν κάποιες ελευθερίες: γίνονταν αλληλογνωριμίες και νυφοδιαλέγματα και σε λίγο καιρό ακολουθούσαν τα προξενιά, τα αρραβωνιάσματα και οι γάμοι.
 Έθιμα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας
 0 λαός γιορτάζει την πρώτη Λαμπρή, την «Έγερση» του φίλου του Χριστού, του «αγέλαστου» Λάζαρου.
 Ο φόβος και ο τρόμος για όσα γνώρισε στον άλλο κόσμο άφησαν τόσο βαθιά σημάδια στην ψυχή του Λάζαρου που, λέει η παράδοση, μετά την Ανάσταση του δε γέλασε παρά μόνο μια φορά.
 Είδε κάποιον χωρικό στο παζάρι να κλέβει μια στάμνα και να φεύγει κρυφά.
 «Βρε τον ταλαίπωρο, είπε. Για ιδές τον πώς φεύγει με το κλεμμένο σταμνί.
 Ξεχνάει ότι κι αυτός είναι ένα κομμάτι χώμα, όπως και το σταμνί. Το ‘να χώμα κλέβει τ’ άλλο. Μα δεν είναι να γελούν οι πικραμένοι;» και χαμογέλασε.
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου. Την παραμονή της γιορτής ή, σε πολλά μέρη, ανήμερα την «πρώτη Λαμπρή», τα παιδιά, κρατώντας το «Λάζαρο», έκαναν τους αγερμούς τους. Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα «λαζαρικά», για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους. Στην Ήπειρο μάλιστα, στις κτηνοτροφικές περιοχές, χτύπαγαν ταυτόχρονα και μεγαλοκούδουνα.
 Σήμερον έρχεται ο Χριστός
ο επουράνιος θεός.
Εν τη πόλει Βηθανία
Μάρθα κλάει και Μαρία.
Λάζαρο τον αδελφό της
τον γλυκύ και καρδιακόν της.
Τον μοιρολογούν και λένε
τον μοιρολογούν και κλαίνε.
Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν
και τον εμοιρολογούσαν
Και τη μέρα την Τετάρτη
κίνησε ο Χριστός για να ‘ρθει.
Τότε εβγήκε η Μαρία
έξω από τη Βηθανία
και εμπρός του γονατίζει
και τα πόδια του φιλεί.
-Αν εδώ ήσουν, Χριστέ μου
δεν θα πέθαιν’ ο αδελφός μου.
Μα και πάλιν εγώ πιστεύω
και καλότατα ηξεύρω
ότι δύνασαι αν θελήσεις
και νεκρούς να αναστήσεις.
Τότε ο Χριστός δακρύζει
και τον Άδη φοβερίζει.!
Δεύρο έξω Λάζαρέ μου
φίλε και αγαπητέ μου.
Παρευθύς επελυτρώθη
ανεστήθη κι εσηκώθη
Τότε τον Θεόν δοξάζουν
και τον Λάζαρο εξετάζουν.
Πες μας, Λάζαρε, τι είδες
εις τον Άδην απού πήγες;
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους,
Δώστε μου νερό λιγάκι
να ξεπλύνω το φαρμάκι
της καρδιάς και των χειλέων
και μην μ’ ερωτάτε πλέον.
Του χρόνου πάλι να ‘ρθουμε,
με υγεία να σας βρούμε,
και ο νοικοκύρης του σπιτιού
χρόνια πολλά να ζήσει,
να ζήσει χρόνια εκατό
και να τα ξεπεράσει.
 Αυτό είναι τα κάλαντα-τραγούδι του Λάζαρου, που θα θυμούνται σίγουρα οι πιο μεγάλοι και οι πιο νέοι δεν θα έχουν ξανακούσει ποτέ….ξεχασμένο και αυτό με πολλά άλλα δυστυχώς…
 Τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.
 Στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη στο έθιμο έπαιρναν μέρος μόνο κορίτσια, οι «Λαζαρίνες» ή «Λαζαρίτσες», έτσι έβρισκαν την ευκαιρία να γίνουν γνωστές και σαν υποψήφιες νύφες.
 Για «Λάζαρο» βαστούσαν έναν ξύλινο κόπανο για τα ρούχα, τυλιγμένο με παρδαλά κομμάτια από πανιά, ίδιο μωρό. Σε άλλα μέρη πάλι έντυναν με χτυπητά πολύχρωμα υφάσματα μια ρόκα, μια κούκλα, έναν καλαμένιο σταυρό και τα στόλιζαν με κορδέλες και λουλούδια. Στη Σκύρο έπαιρναν την τρυπητή κουτάλα, «τη σιδεροχουλιάρα». Έβαζαν σε κάθε τρύπα και από ένα άσπροπούλι -άσπρη μαργαρίτα- ένα κόκκινο γαρίφαλο για στόμα και σχημάτιζαν το πρόσωπο. Έδεναν σταυρωτά πάνω στην κουτάλα ένα ξύλο, για να κάνουν τα χέρια, της φορούσαν και ένα πουκαμισάκι ή ένα μωρουδίστικο ρούχο και ο «Λάζαρος» ήταν έτοιμος.
 Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, λεφτά ή ό,τι άλλο είχαν. Πάντα όλοι κάτι έβρισκαν να δώσουν. Κι όταν θέλαν για κάποιον να πούνε πως ήταν τσιγκούνης έλεγαν: «Ποτέ του αυγό δεν έδωσε, ούτε τ’ αγίου Λαζάρου!» Στα Τρίκαλα τα αυγά που συγκέντρωναν οι Λαζαρίνες, οι μητέρες τους τα έβαφαν κόκκινα και τα κρατούσαν σε ξεχωριστό μέρος. Όταν ήθελαν να περιποιηθούν έναν επισκέπτη από αυτά τα αυγά του έδιναν, του Λαζάρου.
 Σε μερικά μέρη τη θέση του «Λάζαρου» έπαιρνε ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με πολύχρωμες κορδέλες. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες. Στην Κύπρο συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης, στην αρχαιότερη μορφή του. Ο θεός πεθαίνει στην ακμή της νιότης του και αμέσως ανασταίνεται, όπως ο Άδωνης στους αρχαίους Έλληνες. Έντυναν ένα παιδί με κίτρινα λουλούδια, έτσι ώστε ούτε το πρόσωπο του δε φαινόταν. Σε κάθε σπίτι που πήγαιναν, όταν άρχιζαν τα άλλα παιδιά να τραγουδούν, ξάπλωνε και υποκρινόταν το νεκρό, όταν όμως έλεγαν το «Λάζαρε δεύρο έξω» σηκωνόταν.
 Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στην Κω. Το παιδί που αναπαριστούσε το Λάζαρο, τυλιγμένο σε ένα σεντόνι, ήταν και αυτό στολισμένο με κίτρινα λουλούδια. Αμοιβή της παρέας για την αναπαράσταση τα αυγά για το δάσκαλο. Τα πιο μεγάλα παιδιά, οι «πρωτόσχολοι», έπαιρναν την εικόνα του Λάζαρου, την έβαζαν πάνω σε μια ειδική κατασκευή που στόλιζαν με δεντρολίβανο -ήταν, λέει, η Βηθανία, η πατρίδα του- και γύριζαν στις στάνες. Οι βοσκοί τους φίλευαν αυγά, τυριά και μυζήθρες για τις λαμπρόπιτες.
 Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»  dogma

***  ΚΟΥΦΑΘΗΚΑΜΕ ! Πώς φορτίζουμε το κινητό μας με ένα μόνο... κρεμμύδι! (βίντεο)

~ Την ημέρα η ανθρωπότητα επιβιώνει ψάχνοντας στα ερείπια για χρήσιμα αντικείμενα που θυμίζουν μια άλλη εποχή, τόσο μακρινή, σα βγαλμένη από όνειρο. Τότε, μια μέρα, τα πράγματα παίρνουν μια τροπή προς το χειρότερο, που όμως βαθεία μέσα σας γνωρίζατε ότι θα συμβεί. Ακούτε την αγαπημένη σας playlist από mp3, όταν ξαφνικά η μπαταρία του iPod Classic που βρήκατε τις προάλλες, αρχίζει να σβήνει. Παθαίνετε πανικό.
Τυλιγμένο σε μια πετσέτα, βρίσκετε το κρεμμύδι που επρόκειτο να βράσετε για το μεσημεριανό σας και ένα μισογεμάτο μπουκάλι ενεργειακού χυμού. Πρόβλημα ουδέν!
Τα ενεργειακά ροφήματα περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, ασβέστιο και κάλιο. Κανονικά, οι εν λόγω ηλεκτρολύτες ανατροφοδοτούν με ενέργεια το σώμα μας, αλλά θα ήταν δυνατό να επαναφορτίσουν τη μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός smartphone;
Βίντεο : How to charge your cell phone with an onion , https://youtu.be/YBpV3b9LPjI  .-

{  Mobile chargers are becoming more common by the day and for good reason. If there's no outlet around or you forget your adapter, these little power packs can be a big help. But if you don't already have one of these technical wonders, don't worry — you can actually make one yourself with an onion. That's right! Energy doesn't get any greener than this!  } .-

*** Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ τους ΠΑΝΤΕΣ ! Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ Ρωσίας-Ισραήλ...

~  Λόγω του βομβαρδισμού της Συρίας από τους Αμερικανούς η είδηση πέρασε στα ψιλά, ωστόσο την Πέμπτη η Ρωσία αναγνώρισε τα Δυτικά Ιεροσόλυμα ως   πρωτεύουσα του Ισραήλ, σύμφωνα με αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις εγκεκριμένες από τον ΟΗΕ αρχές για τη διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που περιλαμβάνουν το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήµ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
»Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε τη δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».
Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίοι προφανώς αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση, αρνήθηκαν να την σχολιάσουν άμεσα.
«Εξετάζουμε το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.
Θυμίζουμε επίσης ότι, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά η αναγνώριση της δυτικής πόλης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας από τη Μόσχα προφανώς δεν αναφέρθηκε στη συζήτηση.

*** ΤΡΟΜΟΣ και ΑΙΜΑ στη ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ! Η ΤΖΙΧΑΝΤ κατακτά την ΕΥΡΩΠΗ...

~  Ένας άνδρας ύποπτος για "ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα" τέθηκε υπό κράτηση σήμερα στη Στοκχόλμη, την επομένη της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό που έσπειρε τον τρόμο στη σουηδική πρωτεύουσα.
Το μοιραίο φορτηγό "καρφωμένο" στο κτίριο
"Παγωμάρα"
Ένα όχημα αρχίζει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, χτυπά περαστικούς και αφήνει πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα: Η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, τρεις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε αντίθεση με το δράμα στη Στοκχόλμη για το οποίο επί του παρόντος δεν έχει αναληφθεί ευθύνη.
Η μεταφορά του φορτηγού το βράδυ της Παρασκευής
"Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης", είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.
Η μεταφορά του φορτηγού το βράδυ της Παρασκευής
Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και 15 τραυματίες, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. 'Όλα δείχνουν επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.
Υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους ο ένας συλληφθείς!
Από πλευράς έρευνας, η αστυνομία δίνει ελάχιστες πληροφορίες, αλλά η εισαγγελία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένας άνδρας ύποπτος για "τρομοκρατική ενέργεια" τέθηκε υπό κράτηση στη Στοκχόλμη.

Είναι ο άνδρας που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βορείως της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Κάριν Ρόζαντερ δεν διευκρίνισε αν πρόκειται ή όχι για τον οδηγό του φορτηγού. Η εισαγγελία δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του αλλά η περιγραφή του ταιριάζει με αυτή ενός άνδρα που διακρίνεται στο βίντεο από το σημείο της επίθεσης και για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Ο άνδρας κρατείται με τον ‘ύψιστο βαθμό υποψίας’ τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος. Το νομικό σύστημα της Σουηδίας έχει αρκετές διαβαθμίσεις αναφορικά με τους βαθμούς υποψίας για την τέλεση αδικημάτων.

«Ένα άτομο συνελήφθη με την υποψία τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος μέσω δολοφονίας», τόνισε η Καρίν Ροσάντερ, εκπρόσωπος του εισαγγελικού γραφείου στο Γαλλικό πρακτορείο και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το προφίλ του Ουζμπέκου και η δεύτερη σύλληψη
Ο 39χρονος Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία, φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένειά του.

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Η "αναμενόμενη" επίθεση και η τραγική σύμπτωση
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. "Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί", είπε στο AFP.

Η Σουηδία ήταν στόχος επίθεσης μόνο μία φορά, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ένας άνδρας έκανε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον ίδιο πεζόδρομο της Στοκχόλμης προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό περαστικών.

Όπως έπειτα από άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, ο δήμος του Παρισιού έσβησε τα φώτα του Πύργου του Άιφελ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σαν έναν φόρο τιμής προς τα θύματα.
Η πλέον αιματηρή επίθεση με φορτηγό στην Ευρώπη είναι αυτή στη Νίκαια, στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας άνδρας σκότωσε 86 ανθρώπους ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγούσε μέσα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Έτρεχε με 80 χιλιόμετρα!
Είναι η στιγμή που το φορτηγό κινείται με ταχύτητα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων, πάνω σε ένα πεζόδρομο, πριν καρφωθεί σε ένα κτίριο. Και αποτυπώθηκε από μία κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Βλέπουμε ανθρώπους πανικόβλητους να τρέχουν και να προσπαθούν να κρυφτούν σε μαγαζιά. Οι στιγμές είναι πραγματικά σοκαριστικές. Πέντε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του βίντεο φαίνεται το φορτηγό να περνά και οι τελευταίο άνθρωποι που μπαίνουν στο κατάστημα φαίνεται πως γλιτώνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Εδώ να σημειώσουμε πως το φορτηγό προσέκρουσε σε ένα κτίριο, αφού πρώτα έπεσε πάνω στο πλήθος και στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά, την οποία έσβησαν πυροσβέστες.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ανήκει στην εταιρεία Spendrups η οποία ανακοίνωσε το εξής: "Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία".
Οι στιγμές μετά την αιματηρή επίθεση είναι συγκλονιστικές. Και έχουν αποτυπωθεί από τον φακό του Reuters. Δείχνουν αίμα στο δρόμο, καλυμμένα πτώματα, ανθρώπους πανικόβλητους και δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ και newsit
Φωτογραφίες: Reuters

***  KINHΣΗ ΜΑΤ από ΡΩΣΙΑ! Κλείνει την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ με ΗΠΑ

~   Θα διακοπεί η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.
Η Μόσχα ειδοποίησε το Πεντάγωνο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας, που έχει σαν στόχο την ενημέρωση αμφότερων των χωρών για να αποφεύγονται συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα σταματήσει να λειτουργεί τα μεσάνυχτα.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν πάλι σε κρίση.

*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ! «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΊΝΑΙ ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ»...

~  Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή τα εγκαίνια που έγιναν χθες στα Τέμπη.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «τσόγλανο» που εγκαινίασε τις σήρραγες μόνος του ενώ προχώρησε και σε συγκρίσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τη στάση του που κράτησε στα εγκαίνια της Γέφυρας Ρίο-Αντίρριο.
«"Ο άρχοντας και ο τσόγλανος". Μην ετοιμάζεστε για παραμύθι του Άντερσεν. Θα μου το θυμηθείτε. Συμμαχία Καραμανλή Τσίπρα δεν είναι δυνατή» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, o κ. Πάγκαλος.
«Ο ένας είναι άρχοντας. Εγκαινιάστηκε το Ρίο - Αντίρριο, αναγνώρισε έμπνευση και δράση. Άφησε τον Σημίτη να κάνει τα εγκαίνια μόνος του» πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος και κατάληξε:
«Τούτος 'δω είναι τσόγλανος. Τέσσερις κυβερνήσεις δούλεψαν για το έργο. Το εγκαινίασε μόνος του με τη Δούρου. Ντροπή σου δαφνοκλέφτη!»
iefimerida

*** Τώρα ΣΩΘΗΚΑΜΕ! ΚΟΡΥΦΑΙA δήλωση Σόιμπλε για την ΕΛΛΑΔΑ

~ «Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η Ελλάδα να είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και να μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Deutsche Welle.
Ο Σόιμπλε, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι το τρίτο μνημόνιο της Ελλάδας ήταν και το τελευταίο και συμπλήρωσε πως «αυτός είναι ο λόγος (επιστροφή στις αγορές) που η Ελλάδα πρέπει να πάρει και αυτά τα μέτρα ώστε να μπουν σε ένα βιώσιμο δρόμο».

*** Τα πράσινα σημεία ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Καλαμάτα 
Ενημέρωση για τα πράσινα σημεία που λειτουργούν πλέον στην Καλαμάτα έγινε χθες από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο και το διευθυντή των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Λιοντήρη.
Αυτοί οι νέοι χώροι δημιουργήθηκαν σε πέντε σημεία από το Δήμο, ώστε οι Καλαματιανοί να μεταφέρουν εκεί τα προϊόντα κλαδεμάτων τους και έπειτα από θρυμματισμό να μετατρέπονται σε οργανικό υλικό.
Το καθένα από αυτά τα σημεία, περίπου 100 τετραγωνικών, είναι περιφραγμένο. Εκεί, λοιπόν, ο κόσμος θα μεταφέρει τα προϊόντα κλαδέματος και σχεδόν κάθε μέρα ειδικό συνεργείο μαζί με θρυμματιστή θα φτάνει στο σημείο, προκειμένου να θρυμματίζει τα σχετικά προϊόντα.

Σχετικά με την αναλογία προϊόντος κλαδέματος και αυτού που προκύπτει μετά, ο κ. Αδαμόπουλος εξήγησε ότι είναι ένα προς έξι, κάτι που φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουν οι δημότες την όλη προσπάθεια.
Για αυτό το λόγο, μάλιστα, κάλεσε τους δημότες να στηρίξουν το μέτρο, αφού, όπως είπε, έτσι θα ομορφύνει η πόλη, θα αποφορτιστεί από όλα αυτά τα κλαδιά που συγκεντρώνονται σε διάφορες γειτονιές και, τέλος, θα βοηθηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Μιλώντας για την ανταποδοτικότητα που θα υπάρχει μέσω του δικτύου, είπε ότι έπειτα από 6 μήνες τα θρύμματα αυτά θα έχουν μετατραπεί σε οργανικό υλικό, που είναι κατάλληλο για λίπασμα.
  
Προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση του πρασίνου στην πόλη μετά το Πάσχα
Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν δημοτικά οικόπεδα αλλά και χώροι πρασίνου, ο κ. Αδαμόπουλος είπε ότι γίνονται προσπάθειες για τον καθαρισμό αλλά και τον ευπρεπισμό τους.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συμβάλει θετικά η απασχόληση των συμβασιούχων που θα ξεκινήσουν να εργάζονται μετά το Πάσχα.
Ειδικότερα για τα μεγάλα πάρκα της πόλης, δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει οι εργασίες με τους εργολάβους, ενώ, από την άλλη, η Υπηρεσία Πρασίνου διαθέτει ελάχιστο προσωπικό.
Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη θα υπάρχει σημαντική βελτίωση στην πόλη στο κομμάτι αυτό, ενώ είναι σίγουρος ότι μετά το Πάσχα όλα τα πάρκα θα είναι καθαρά.
  
Η μεγάλη αξία του οργανικού υλικού
Αναφερόμενος στην αξία του οργανικού υλικού, ο κ. Λιοντήρης τόνισε, επίσης, ότι είναι ένας από τους στόχους αυτών των σημείων, ενώ κάλεσε όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να κάνουν οι ίδιοι θρυμματισμό στο δικό τους χώρο, με το παράγωγο αυτού να γίνεται ένα πλούσιο οργανικό υλικό μετά το στάδιο της κομποστοποίησης, που κρατά περίπου 6 μήνες.
Τα σημεία που λειτουργούν τα πράσινα σημεία είναι:
Ανατολικό και Δυτικό Κέντρο, Πάρκο ΟΣΕ, Βιοτεχνικό Πάρκο και Νέο Δημαρχείο.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ανοιξιάτικο και σήμερα  Σάββατο το "σκηνικό" του καιρού στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Σάββατο 8/4/2017 προβλέπεται νεφελώδης στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  “The Karamazov Project” αύριο από τον Πάνο Πανταζόπουλο στο Social 
O Πάνος Πανταζόπουλος, ιθύνων νους του μουσικού σχεδίου Καραμαζόφ, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής και πριν από την κυκλοφορία της πρώτης επίσημης δισκογραφικής δουλειάς του, θα παρουσιάσει αύριο Σάββατο, 8 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Social Cafe-Bar στην Καλαμάτα, αρκετά από τα τραγούδια του, συνοδευόμενος από την κιθάρα και την φωνή του.
Τραγουδοποιός, με καταγωγή από το Las Nowhere, επίσημα είκοσι ενός τραγουδιών και ανεπίσημα αρκετών άλλων, συστήθηκε στο μουσικό κοινό, πριν από ενάμιση χρόνο, με την κυκλοφορία δύο τραγουδιών του: We Agree that Love Disagrees και The Wolf Within, τα οποία και ηχογράφησε στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε το ταξίδι του ως μουσικός είκοσι τρία χρόνια πριν και το ταξίδι του “The Karamazov Project” πριν από δέκα χρόνια, έχοντας εμφανιστεί αρκετές φορές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Τα τρία τελευταία έχει μοιραστεί τη σκηνή και ανοίξει για ντόπιους καλλιτέχνες στην Θεσσαλονίκη: Roundlights, Alien Mustangs, Big Nose Attack, καθώς και σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες: Steve Wynn (Dream Syndicate), Dan Stuart (Green on Red) και στην τελευταία του ζωντανή εμφάνιση για τον πολύ αγαπητό στη χώρα μας Sivert Hoyem (Madrugada).
Τα τραγούδια του, μία μείξη alt.rock με blues/folk/Americana, αντλούν την ύπαρξή τους από το ρητό του Phil Ochs: Unlike politics and television, you have to listen to the words.
Είσοδος ελεύθερη.

*** Απάτη από τη Σαμοθράκη τελείωσε χθες στη Μεσσήνη 
Το ποσό των 4.000 ευρώ πήγε να εισπράξει χθες επίδοξος διευθυντής τράπεζας από το Ταχυδρομείο Μεσσήνης, αλλά κατέληξε στα κρατητήρια.
Μια ακόμα περίπτωση, λοιπόν, τηλεφωνικής απάτης αποκαλύφθηκε χθες το μεσημέρι, όταν στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε ένας άνδρας που, προσποιούμενος το διευθυντή τραπέζης, κατάφερε να πείσει το θύμα του να καταθέσει 4.000 ευρώ στα ΕΛΤΑ Σαμοθράκης.
Αφού έγινε η κατάθεση, ο δήθεν διευθυντής πήγε να κάνει την ανάληψη του ποσού στο Ταχυδρομείο Μεσσήνης.
Εκεί αποκαλύφθηκε η απάτη και, τελικά, ο θύτης συνελήφθη από αστυνομικούς.  Π.Μπ.

*** Πλειοδοτική δημοπρασία για εκποίηση οχημάτων στο Τελωνείο Καλαμάτας 
Προφορική πλειοδοτική δημοπρασία για να εκποιηθούν οχήματα θα γίνει στο ισόγειο του Τελωνείου Καλαμάτας την Τρίτη, 25 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί και ειδικότερα:
α) επιβατικά και φορτηγά για κυκλοφορία και β) ομαδική εκποίηση για Ο.Τ.Κ.Ζ. (οχήματα τέλους κύκλου ζωής).
Η διακήρυξη στην οποία αναγράφονται οι όροι και όλες οι πληροφορίες έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες www.oddy.gr και www.gsis.gr.
Τόπος δε φύλαξης των δημοπρατούμενων οχημάτων είναι το Τελωνείο Καλαμάτας, ενώ επίσκεψη επιτρέπεται κάθε εργάσιμη μέρα, από 18 μέχρι 24/4, από 8.30 π.μ. μέχρι 1.00 μ.μ.

*** Πάσχα με τοπικά έθιμα και πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά στην “Costa Navarino” 
 
Οι φετινές πασχαλινές διακοπές στην Costa Navarino θα είναι γεμάτες από μοναδικά προγράμματα για παιδιά και αναβίωση των τοπικών εθίμων. Οι επισκέπτες των The Westin Resort Costa  Navarino και The Romanos Resort, a Luxury Collection, θα ζήσουν το Πνεύμα των Αγίων Ημερών, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τις αυθεντικές εμπειρίες με τις τοπικές παραδόσεις και με ένα πρόγραμμα εμπλουτισμένο με δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά.
Τη Μ. Παρασκευή, οι επισκέπτες συμμετέχουν στο στολισμό του Επιταφίου εν όψει της βραδινής Ακολουθίας και Περιφοράς του στο εκκλησάκι του Αγίου Σαμψών στην Costa Navarino. 
Το πρωί του Μ. Σαββάτου προετοιμάζουν τη «λαμπροκουλούρα», την οποία θα γευτούν στο πρόγευμα της επόμενης ημέρας μαζί με τις φημισμένες «λαλαγγίδες» με πετιμέζι.
Μετά την Αναστάσιμη λειτουργία ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή με πυροτεχνήματα και εορταστικό δείπνο, ενώ νωρίτερα το απόγευμα ήχοι ελληνικής, έντεχνης και τζαζ μουσικής θα κατακλύζουν την «Αγορά». 
Την Κυριακή του Πάσχα, η γιορτή κορυφώνεται με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα, ενώ θα διαρκέσει ως το απόγευμα.
Για ακόμη μια χρονιά διοργανώνεται το «Πασχαλινό Πανηγύρι», όπου οι μικροί επισκέπτες θα φτιάξουν φαναράκια, θα παρακολουθήσουν σόου μάγων, θα ζωγραφίσουν τα πρόσωπά τους και θα διασκεδάσουν με πασχαλινά παιχνίδια. Την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά θα ξεκινήσουν την ημέρα τους με το κυνήγι του «Πασχαλινού αυγού».
Αυτές τις γιορτινές στιγμές της Λαμπρής οι επισκέπτες μπορούν να πλαισιώσουν το πρόγραμμά τους με μοναδικές στιγμές αναζωογόνησης στο πολυβραβευμένο Anazoe Spa, δοκιμάζοντας τις Oleotherapy® signature θεραπείες.
Η Μεσσηνία με τα παραδοσιακά χωριά της που τηρούν τα πασχαλινά έθιμα, αποτελεί ιδανικό τόπο για περιηγήσεις. Ιδιαίτερα κατανυκτική η ατμόσφαιρα με το «μοίρασμα» της περιφοράς του Επιταφίου ανάμεσα στα χωριά Ρωμανός και Πετροχώρι, αλλά και στα κοντινά μικρά εκκλησάκια. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής συναντιούνται οι τέσσερις Επιτάφιοι στα Φιλιατρά. Στην Καλαμάτα, όπως και σε άλλες περιοχές, οι ντόπιοι ετοιμάζονται για το «σαϊτοπόλεμο», που κρατά από την Επανάσταση του 1821.

*** 23η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής απόψε στους Ταξιάρχες 
Η 23η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, υπό την αιγίδα του μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» και το Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «Ορφεύς».
Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι:
-Βυζαντινή Χορωδία «Χόρευμα» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου
-Παιδική Χορωδία και Γυναικεία Χορωδία «Μελίφωνο» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη
-Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη
-Μεικτή Χορωδία «Σύγχρονη Έκφραση» Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Θωμά Λουζιώτη
-Μεικτό Φωνητικό Σύνολο «Voice Box», υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Παπαδημητρίου
-Σύνολο εγχόρδων «Flex» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε διδασκαλία Ηλέκτρας Βεζύρογλου.
Θα ακουστούν χορωδιακά έργα θρησκευτικής μουσικής Ελλήνων και ξένων συνθετών (Κ. Πρίγγου, Α. Κατακουζηνού, W.A. Mozart, Gab. Faure, Ola Gjeilo, J. Lange, Στέφ. Ευθυμιάδη, A. Lotti, A. Kaldari, Ch. Gounod, Qu. Gasparini, Δ. Παπαποστόλου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Fr. Poulenc, Gr. Gilpin, Ben. Britten κ.λπ.). 

***  Ο «Καφές Σπίνος» συμμετείχε στη Westia 2017! (φωτογραφίες) 
 
 
 
Ολοκληρώθηκε η Westia, η κλαδική έκθεση τροφίμων, ποτών, εξοπλισμού, υπηρεσιών και τουρισμού, ανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασιών για τον «Καφέ Σπίνο».
Η πολυμελής ομάδα μας έδωσε δυναμικό «παρών» στην έκθεση και στο περίπτερο «Spinos Coffee», από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την ποικιλία των προϊόντων μας και γεύτηκαν τον ποιοτικό μας ελληνικό καφέ και τον ξεχωριστό μας espresso!
SPINOS-7.jpg
Η κλαδική έκθεση Westia ανοίγει ορίζοντες νέων συνεργασιών. Δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον άμεσης και απευθείας επικοινωνίας όλων των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εξοπλισμού, της προμηθευτικής αλυσίδας και της τροφοδοσίας ξενοδοχείων και καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
SPINOS-14.jpg
Η ομάδα «Spinos Coffee», πιστή πάντα στην οικογενειακή παράδοση των σχεδόν 100 χρόνων που μετρά και εναρμονισμένη με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, συσκευασίας, τυποποίησης και διανομής καφέ, θέτει πάντα σε προτεραιότητα την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές!
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, αποδεικνύοντάς μας πως έχετε τον καφέ Σπίνο… στην καρδιά σας!

*** 29χρονος διαρρήκτης έπεσε στη θάλασσα για να γλιτώσει τη σύλληψη 
Ένα τηλεφώνημα για διάρρηξη σε σπίτι στη Βέργα κινητοποίησε το βράδυ της Πέμπτης την Αστυνομία, η οποία έφθασε στο σημείο προκειμένου να ελέγξει.
Μόλις, λοιπόν, ο διαρρήκτης, υπήκοος Αλβανίας, αντιλήφθηκε την παρουσία της Αστυνομίας, το έβαλε στα πόδια και προσπάθησε να διαφύγει, περπατώντας στην ακτή.
Ακολούθησε καταδίωξη από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και, μάλιστα, στην προσπάθειά του ο 29χρονος να ξεφύγει έπεσε στη θάλασσα.
Αντιλαμβανόμενος, όμως, ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, παραδόθηκε.
Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν και το αυτοκίνητο του δράστη, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν νοικιασμένο και περιείχε διαρρηκτικά εργαλεία.  Π.Μπ.

*** Η μπάλα στην εξέδρα για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου 
Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του αντιδημάρχου Δημήτρη Δημόπουλου, για τα υπό δημοπράτηση έργα στο Δήμο Καλαμάτας, τέθηκε από το «Θάρρος» το θέμα των προτάσεων του τεχνικού κόσμου της πόλης, με αφορμή το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Δημόπουλος στάθηκε, κυρίως, στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου και ξεκαθάρισε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση ένα τέτοιο μέτρο είναι ανέφικτο. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, σχολίασε ότι όποια μέτρα κι αν ελήφθησαν, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Σημείωσε, δε, ότι για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την κυκλοφορία στην παραλιακή ζώνη πρέπει να προχωρήσει η διάνοιξη των κάθετων δρόμων, μια προϋπόθεση που αναφέρει και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, όταν τίθεται το ανάλογο θέμα.
Από την άλλη πλευρά, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου κάποιος, θα ρωτούσε: από τη στιγμή που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, γιατί από το 2007 έως το 2017 η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για κάποια έργα αμφίβολης αξίας και αποτελεσματικότητας;
Πάντως, ο αντιδήμαρχος σχολίασε ότι οι προτάσεις του τεχνικού κόσμου λαμβάνονται υπόψη από τη Δημοτική Αρχή, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι ανοικτή στο διάλογο. Εξάλλου, πρόσθεσε, στην υλοποίηση του προγράμματος της Αστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης η ανταλλαγή απόψεων είναι μια διαδικασία γόνιμη για την πόλη της Καλαμάτας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο, με κοινό κείμενό τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προτείνουν παρεμβάσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, κάτοικο, εργαζόμενο, επαγγελματία, επισκέπτη της πόλης, και θέλουν να του δώσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ειδικότερα, προτείνουν πεζοδρομήσεις στην παραλία και το κέντρο και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, επαρκούς και ευέλικτου δικτύου αστικών συγκοινωνιών.
Στο κείμενο τονίζεται ακόμη ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης πρέπει να δώσει την ευκαιρία για έναν καθολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των προβλημάτων και για αποκατάσταση της συμμετοχής του τεχνικού επιστημονικού κόσμου στη μορφοποίηση του δημόσιου χώρου…   Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Αποφεύχθηκε ο πόλεμος δεν έλειψαν οι μαχαιριές, στην κόντρα για τα σκουπίδια 
Στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", να βάλουν προσωρινό… πάγο στη ρήξη "γαλάζιων" αυτοδιοικητικών στην Πελοπόννησο και βουλευτών, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την ερώτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στην αρχή όλα έδειχναν ότι η απόφαση της ρήξης της Ν.Δ. με τον Πέτρο Τατούλη έχει ληφθεί από την κορυφή του κόμματος. Κι αυτό, γιατί είχε οργανωθεί για χθες από τη γραμματεία αυτοδιοίκησης συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
Σε αυτή τη συνάντηση είχαν κληθεί όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο κόμμα. Οι πληροφορίες θέλουν οι περισσότεροι να είχαν αποφασίσει να παρευρεθούν, αλλά την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε το… στρογγυλό τραπέζι για να πέσουν οι τόνοι.
Πάντως, μετά την κατάθεση της ερώτησης των 10 βουλευτών (μέσα σε αυτούς και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς), πολλά στελέχη του κόμματος και, κυρίως, περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και κάποιοι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, δήλωναν αιφνιδιασμένοι και ζητούσαν διευκρινίσεις από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Εάν, τελικά, ισχύσει η πρόσκληση, αναμένεται να αποσαφηνισθεί η πρόθεση και η γραμμή του κόμματος απέναντι στον Πέτρο Τατούλη και, βεβαίως, τα παραπάνω στελέχη θα κληθούν να πάρουν θέση. Και μέσα σε αυτούς είναι και αρκετοί και αρκετές με περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες.
  Πάντως, χθες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ.  Βασίλη Κικίλια,   όταν ο τελευταίοε ερωτήθηκε  για την απουσία του κ. Πέτρου Τατούλη από την πρόσφατη συνάντηση των «γαλάζιων» περιφερειαχών με τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε ότι «ο κ. Τατούλης δεν είναι μέλος της ΝΔ». Για τις φήμες περί τον κ. Τατούλη, υπενθύμισε, απλώς, ότι οι βουλευτές Πελοποννήσου της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση για τον περιφερειακό σχεδιασμό και ότι η ΝΔ εκτιμά ως θετικές τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις των βουλευτών.
Ο νέος πελοποννησιακός πόλεμος
Με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς, με δύο σημειώματα, προχθές και χθες, ο "Μικροπολιτικός" στα "ΝΕΑ", δίνοντας τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα.
Προχθές, σχολίαζε ότι "η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πελοπόννησο για το θέμα των απορριμμάτων γύρω από το έργο ΣΔΙΤ, που ύστερα από μύρια κύματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων βρίσκεται λίγο πριν από την τελική υπογραφή του, φαίνεται ότι δεν έχει σε τίποτε να κάνει μετά απορρίμματα.
Αυτό κατάλαβαν όσοι διαπίστωσαν την απίστευτη ένταση των σχετικών αντιπαραθέσεων στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, που δεν υπήρχε ούτε όταν η Τρίπολη είχε γίνει μια απέραντη χωματερή ούτε όταν το Πόρτο Χέλι ξεχείλιζε από σκουπίδια στη μέση της τουριστικής σεζόν, εξευτελίζοντας τον πολυτελέστερο τουριστικό προορισμό της Πελοποννήσου.
Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ., Κώστας Βλάσσης, ο οποίος – αφού είχε υποστηρίξει φανατικά τον Πέτρο Τατούλη στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές- έφτασε να τον κατηγορεί τώρα ως «προδότη», ενθυμούμενος ξαφνικά το 2017 ότι ανεξαρτητοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή πριν από μία δεκαετία…
Το πραγματικό αντικείμενο της διαμάχης είναι, βέβαια, άλλο. Είναι η απειλή της νέας υποψηφιότητας της κόρης του Τατούλη, Εύης, στην Αρκαδία και η προσπάθεια να εξουδετερωθεί μέσω της ταύτισης του περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα όμως πολεμούσε με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο έργο!
Έργο που ο Βλάσης από την πλευρά του υποστήριζε στις προηγούμενες εκλογές, γνωρίζοντας φυσικά πολύ καλά από το 2013, όταν ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος, όλες τις λεπτομέρειές του (κόστη κ.λπ.). Μπάχαλο δηλαδή…
Τα θύματα της υπόθεσης θα είναι βέβαια οι κάτοικοι και ο τουρισμός της Πελοποννήσου, που αν το έργο ματαιωθεί, δεν πρόκειται να δουν λύση στο πρόβλημα ούτε το 2025».
  Τρίβουν τα χέρια τους οι «μαφίες των χωματερών»
Χθες υποστήριζε: «Σας αποκαλύπτουμε ποιοι τρίβουν ήδη τα χέρια τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται για τις γνωστές – άγνωστες 'μαφίες των χωματερών', οι οποίες με χορηγία τοπικών πολιτικών παραγόντων κάνουν φέτος πρόωρο Πάσχα. Ο λόγος; Η επερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ζητείται επί της ουσίας η ακύρωση του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων προσωρινά στους επί μέρους Δήμους. Γιατί εκεί που θάβουν και καίνε τα σκουπίδια όπου βρουν, βάζοντας τεράστια ποσά στις τσέπες τους ενόσω το κράτος κάνει τα στραβά μάτια, τώρα μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν ακόμα ένα σκασμό λεφτά για να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Όχι, όμως, πλέον στα κρυφά και στα μουλωχτά, αλλά νόμιμα, φανερά και με τη μεγάλη σφραγίδα του κράτους».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  ΟΡΙΣΤΙΚΟ ! Η Ευρώπη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη ΜΠΟΥΡΚΑ...

~ Το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, από τη Μάλτα, ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει την προώθησης της απαγόρευσης της μπούρκας σε όλη την Ευρώπη.
Προκρίνοντας τον παράγοντα ασφάλεια αλλά και το ότι το «να βλέπεις το πρόσωπο του άλλου είναι καίριο για τις ανθρώπινες συναναστροφές», το μεγαλύτερο πολιτικό γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου θα στηρίξει την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου από οποιοδήποτε μουσουλμανικό πέπλο.
«Θέλουμε να απαγορευθεί η κάλυψη προσώπου πανευρωπαϊκά» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σε γερμανικά Μέσα.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετά κράτη έχουν κινηθεί υπέρ τέτοιων απαγορεύσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία, στη βάση της τρομοκρατίας κυρίως.

***  ΒΟΜΒΑ! Η Ελλάδα εμπλέκεται στους ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ της ΣΥΡΙΑΣ!ΕΞΑΛΛΟΣ ο ΠΟΥΤΙΝ...

~  Έξαλλος εμφανίζεται με την Ελλάδα ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ.Άμυνας κος Konachenkov κατήγγειλε πως: « Στις 7 Απριλίου και ώρα μεταξύ 3:42 και 3:56 a.m. ώρα Μόσχας [00:42-00:56 GMT] μια μαζική επίθεση από 59 πυραύλους Tomahawk cruise διαπράχθηκε από 2 καταδρομικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού τα [Ross και Porter], από τη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στο νησί της Κρήτης στοχεύοντας τη συριακή αεροπορική βάση Ash Sha’irat [Homs επαρχία»
Θυμίζουμε πως στη Σούδα μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόταν το USS Porter, που ανήκει στον 6ο Στόλο, με σκοπό να εμπλακεί στη Συρία, όπως κι έγινε.
Το USS Porter είναι εξοπλισμένο με το σύστημα SM-3 βαλλιστικών πυραύλων είναι το ένα από τα δύο σκάφη απ’ τα οποία εκτοξεύτηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι 59 πύραυλοι κατά της Συρίας.

*** ΒΟΜΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ !  Θα λέμε "Ι love email Χαρδούβελη"...

~   Τον απολογισμό των αποφάσεων του Eurogroup έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο κ. Γεωργιάδης προέτρεψε τους συνταξιούχους να «γκουκλάρουν» τι έλεγε το email Χαρδούβελη και τι θα είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, αν εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας.
«Διάβασα στο Twitter κάτι που έλεγε στα πόσα emails Χαρδούβελη είμαστε με τον κ. Τσίπρα; Το καλοκαίρι, θυμηθείτε το, θα φοράμε μπλούζες που θα γράφουν “I love email Χαρδούβελη”», είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλω να κλείσει η αξιολόγηση . Αν δεν κλείσει, η χώρα θα καταστραφεί», δήλωσε επίσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος για τα αντίμετρα σχολίασε ότι «ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ήταν σαφής, πως τα αντίμετρα θα ισχύουν όσο ξεπερνάμε το 3,5%».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε μία καλή συμφωνία για το χρέος, αλλά έσπευσε να θυμίσει ότι και «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε πετύχει μια πολύ καλή συμφωνία για το χρέος από το Νοέμβριο του 2012».
Όσο για το τέλος, εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας πως «λόγω της κυβέρνησης και του Καμμένου θα είμαστε κατά 27 δισ. ευρώ φτωχότεροι».  enikos

***  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ ! Πρέπει και να ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ δηλαδή με τα 4 δις μέτρα;...

~  Την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή ρύθμιση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πιθανότατα σε έκτακτο Eurogroup, προέβλεψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Η υπουργός είπε ότι με τη σημερινή συμφωνία στα δυσκολότερα σημεία της διαπραγμάτευσης ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πολύ γρήγορα. Θα επιστρέψουν, είπε, στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την τεχνική συμφωνία, ενώ στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, γύρω στις 20 Απριλίου θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος.
Η υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν αρνητικά μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και η παρέμβαση θα αφορά στις προσωπικές διαφορές (σ.σ.: στις κύριες συντάξεις). Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί η συμφωνία που υπήρξε σήμερα στο Eurogroup αφορούσε στα βασικά θέματα.
Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να σταματήσει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή σε ότι ισχύει για τις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή στο ανώτατο όριο 5% ή στο όριο των 30 ατόμων, ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή και στο δικαίωμα ανταπεργίας. Όσον αφορά στην προκήρυξη των απεργιών, είπε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Για τα αντίμετρα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι θα νομοθετηθούν μαζί με τα μέτρα (για μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου) τις επόμενες εβδομάδες και θα εφαρμοσθούν, εφόσον το 2018 θα υπάρχει πρόβλεψη ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2019.
enikonomia

***  Όλη η χθεσινή ΣΥΜΦΩΝΙΑ στη ΜΑΛΤΑ !  Τα 'ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ'...

~  Παρά τα βαριά μέτρα που φέρνει η προκαταρκτική συμφωνία έχει κέρδη, και κρυφά και φανερά, με μεγαλύτερο τον προσανατολισμό όλων ακόμη και του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ότι με το οριστικό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνία συζητάμε, και κυρίως συμφωνούμε, την ελάφρυνση χρέους ως τις 22 Μαΐου.
 Το είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ μετά την χθεσινή σύνοδο ότι μόλις τελειώσουμε με τα μέτρα, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπου έχουμε επίσης ένα κέρδος . Τούτο διότι κοινοτικές πηγές προβλέπουν ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια . Το διάστημα είναι μεγαλύτερο από τα τρία χρόνια που είχε την προσδοκία να πετύχει η ελληνική Κυβέρνηση αλλά σαφώς μικρότερο από τα 10 χρόνια που ζητούσε το Βερολίνο .
 ¨Όλα αυτά θα γίνουν αφού ψηφιστεί το πακέτο μέτρων και αντίμετρων για την διετία 2019 – 2020 που έχει και καλά αλλά και επώδυνα κεφαλαία.
 Στα θετικά της συμφωνίας για τα πρόσθετα μέτρα είναι ότι οι θεσμοί δέχθηκαν σχεδόν όλα όσα πρότεινε η ελληνική πλευρά.
 Η προσαρμογή του 1% ( 1,8 δισ. ευρώ ) από την περικοπή συντάξεων θα αντικριστεί από μέτρα.
 -Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους
 - Η επιδότηση 150.000 παιδιών για την παρακολούθηση παιδικών σταθμών
 - Ο διπλασιασμός των σχολικών γευμάτων που δίνονται σε σχολεία
 - Η αύξηση των επιδομάτων ενοικίου για τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά στρώματα .
 Αντιστοίχως η προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ ( 1,8 δισ. ευρώ ) από την μείωση του αφορολόγητου θα αντικριστεί με μέτρα όπως
 - Η μείωση του πρώτου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%
 - Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% σήμερα στο 26%
 - Η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει σε νοικοκυριά κοντά στο όριο της φτώχειας να απαλλαγούν από το φόρο .
 - Η επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες .
 Στα αρνητικά ( εκτός από τα ίδια τα περιοριστικά μέτρα ) θα μπορούσε να καταγραφεί η προσθήκη της «ρήτρας καλής εκτέλεσης» .¨Ότι δηλαδή η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα αντισταθμιστικά μέτρα μόνο αν πετύχει του δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουν συμφωνηθεί .
 Θετικό είναι ακόμη και το πάγωμα επώδυνών αλλαγών του εργασιακού, όπως είναι η αύξηση ή και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας όπως ζητούσε το ΔΝΤ . Παράλληλα, θετική είναι σίγουρα και η απόφαση ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μαζί με την επεκτασιμότητα και την δυνατότητα οι μισθοί να ρυθμίζονται με βάση την ευνοϊκότερη ρύθμιση του κάθε κλάδου .
 Τα σκοτεινά σημεία
 Στα σκοτεινά σημεία της συμφωνία το πρώτο είναι το πότε και το πώς θα εφαρμοστούν τα «αντίμετρα». Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η Αθήνα μπορεί να εφαρμόσει αντισταθμιστικά μέτρα αν η Ελλάδα υπερβεί το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα .
 Αυτό σημαίνει ότι για να έχει την ενεργοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και η πρόβλεψη για το 2019 στην οποία θα πρέπει να συμφωνούν όλοι οι θεσμοί θα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.
 Ο κ. Τσακαλώτος αργότερα επέμενε ότι σε κάθε περίπτωση μέτρα και αντίμετρα θα είναι ισόποσα και θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από το 2019 . Δηλαδή θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα 1% το 2019 και 1% του ΑΕΠ το 2020 .
 Το δεύτερο σκοτεινό σημείο είναι ο μηχανισμός πρόβλεψης της δημοσιονομικής επίδοσης της Ελλάδας . Το ΔΝΤ δεν δείχνει να πολυεμπιστεύεται τις προβλέψεις της Eurostat και η ΕΕ δεν θέλει να χάσει την εξουσία στις προβλέψεις των κρατών μελών της .
 Το θέμα θα συνεχίσει να συζητείται και τους επόμενους μήνες αφού υπάρχει άτυπη συμφωνία ότι θα πρέπει να κλείσει πριν το τέλος του χρόνου.   enikonomia

***  ΣΟΚΑΡΟΥΝ τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ! 'ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ' δις ευρώ είναι 'θαμμένα '...

~  Σε 15 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των παλαιών χρημάτων που παραμένουν ξεχασμένα στα σπίτια των Ευρωπαίων, αν υπολογιστούν με βάση την ισοτιμία με την οποία μπήκαν τα εθνικά νομίσματα στην Ευρωζώνη. Το ένα τρίτο από αυτά, όμως, που βάσει εκείνης της ισοτιμίας αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ, δεν έχει πλέον παρά μόνον συναισθηματική αξία.
 Ο λόγος είναι πως έχει εκπνεύσει η προθεσμία μέσα στην οποία μπορούσαν να ανταλλαχθούν με ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν χάσει μια αμύθητη περιουσία, ένα κεφάλαιο συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιλογής τους ή της αμέλειάς τους να κρατήσουν ορισμένα από τα παλαιά χρήματά τους στα σπίτια τους, όχι από κάποια προνοητικότητα για την περίπτωση επιστροφής στα εθνικά τους νομίσματα, αλλά συνήθως για συναισθηματικούς λόγους.
Οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Φινλανδία.
 Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η αξία των δραχμών που βρίσκονται ακόμα φυλαγμένες σε συρτάρια και σεντούκια υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις ετήσιες εκθέσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
 Οι τυχεροί στην περίπτωση αυτή είναι οι Γερμανοί που δεν χρειάζεται να σπεύσουν αν θελήσουν έστω και τώρα να ανταλλάξουν τα αγαπημένα τους μάρκα, καθώς η Bundesbank έχει καταστήσει σαφές ότι θα το κάνει «επ’ αόριστον» και για «απεριόριστο όγκο» χρημάτων από το παλαιό νόμισμα της Γερμανίας. Το θέμα ενδιαφέρει ενδεχομένως σημαντική μερίδα των Γερμανών, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν πως λίγο λιγότερο από τα μισά από αυτά τα 15 δισ. ευρώ, περίπου 6,5 δισ. ευρώ, είναι σε γερμανικά μάρκα και σχεδόν το ήμισυ αυτών είναι σε χαρτονομίσματα του μάρκου. Παρά τη γνωστή προσήλωση των Γερμανών στο μάρκο, αλλά και στα μετρητά, το γεγονός ότι μένουν ακόμη σε συρτάρια ξεχασμένα τόσα γερμανικά μάρκα εκπλήττει.
 Θα ήταν πολύ λογικότερο να έχουν μείνει πολλά από τα νομίσματα της Λετονίας και της Λιθουανίας, των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη αργότερα από το πρώτο κύμα εισαγωγής στο ευρώ και χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις ανταλλαγές.
 Στις χώρες αυτές εκτιμάται, πάντως, ότι το σύνολο των παλαιών χαρτονομισμάτων και κερμάτων που έχουν κρατήσει στα σπίτια τους οι κάτοικοί τους αξίζουν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε γαλλικά φράγκα βρίσκεται επίσης σημαντικός όγκος χρημάτων, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η ισπανική πεσέτα στην οποία βρίσκονται ακόμα χρήματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, αντιθέτως, φαίνεται πως δεν είχαν καμία ιδιαίτερη προσήλωση στο δικό τους φράγκο, που έρχεται τελευταίο σε ποσά εντελώς αμελητέα.
 Στον αντίποδα της Bundesbank είναι η Τράπεζα της Πορτογαλίας, καθώς σταμάτησε τις ανταλλαγές εσκούδος με ευρώ στα τέλη της χρονιάς, όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ. Αφησε, έτσι, χωρίς καμία χρηματική αξία το 48% των εσκούδος που υπήρχαν σε κυκλοφορία όταν η Πορτογαλία υιοθέτησε το ευρώ. Γενικότερα, πάντως, οι επίσημες προθεσμίες εντός των οποίων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ενόχλησαν ορισμένους από τους κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης που δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν τα μετρητά τους.  Πηγή: Καθημερινή



*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ το σας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ! Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο...


 ~ Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση χρεών προς τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του υπουργείου Οικονομίας.
Στο σχέδιο νόμου προσδιορίζονται μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλεξιμότητας οφειλέτη για την υπαγωγή του στον μηχανισμό, το πεδίο εφαρμογής του αναφορικά με τα πρόσωπα που δικαιούνται να υπαχθούν στον μηχανισμό και τις προς ρύθμιση οφειλές.
Ως μεγάλες επιχειρήσεις νοούνται όσες κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ ή όσες έχουν συνολικές υποχρεώσεις (ληξιπρόθεσμες ή μη) υψηλότερες των 2 εκατ. ευρώ.
Ως μικρές επιχειρήσεις νοούνται όσες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των μεγάλων.
Πεδίο εφαρμογής
Κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εφόσον:
Α) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου συμπεριλαμβανομένου των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης ή έχει βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σε βάρος του,
Β) οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ και
Γ) πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3
Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα ένταξης όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με συνολικές οφειλές έως 31/12/16 από 20.000 ευρώ και άνω. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία, αλλά θα δίνεται προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.   enikonomia


***  ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ! Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά και ασφαλιστικό...

~ Προσπάθεια περιορισμού του ποσοστού μείωσης των συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνει το 25% θα καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ.
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τότε οι μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα έφταναν το 40%.
Μάλιστα εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι δεν θα απαιτηθούν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σενάριο που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες ως έσχατη λύση, ενώ ταυτόχρονα θα διαφυλαχτούν οι πολύ χαμηλές κύριες συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.
Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%.
Μικρότερου μεγέθους θα είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, επίσης της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς που έχει διαπιστωθεί μετά τον επανυπολογισμό τους πέρυσι το καλοκαίρι.
Ακόμη εξοικονόμηση 0,05% του ΑΕΠ θα προέλθει από το πάγωμα των αυξήσεων για τις νέες συντάξεις.
Εργασιακά
Ικανοποιημένη από την έκβαση των συζητήσεων στα εργασιακά εμφανίστηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Αντ1.
Συγκεκριμένα η υπουργός ανέφερε ότι το όριο των ομαδικών απολύσεις σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους θα διατηρηθεί στο 5%, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και ο περιορισμός των 30 εργαζομένων το μήνα.
Ωστόσο θα καταργηθεί η προέγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και η αρμοδιότητα θα ανατεθεί πιθανότατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το 2018. σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα, η αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης ως προς το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Βέβαια, αντίστοιχη πρόβλεψη, όπως επισημαίνει και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, υπάρχει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος- αποτελεί εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο (κατάργηση προνομίων συνδικαλιστών όπως οι άδειες), ενώ σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου δεν θα υπάρξει επαναφορά του λοκ άουτ. Όσον αφορά το καθεστώς προκήρυξης απεργίας η υπουργός ανάφερε "προς το παρόν δεν αλλάζει" , αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο μέλλον.
Πηγή: Real.gr

***  ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! «Λίγο απέχει μια ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τη Ρωσία»…

~  Ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα το θερμόμετρο στο Συριακό, καθώς η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση φαίνεται να άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» και να κατέστρεψε μήνες ολόκληρους σκληρής διαπραγμάτευσης για την ειρήνη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Παρασκευή στα ρωσικά ΜΜΕ, ότι η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία ήταν μία κίνηση που απέχει «μία ίντσα» από την πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε με σαφήνεια ότι η ενέργεια των ΗΠΑ παραβιάζει
όλες τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τους ίδιους τους αμερικανικούς νόμους.
Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αν και προφασίζεται ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία, στην πραγματικότητα μάχεται εναντίον της επίσημης και νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα συγκάλεσε κατεπείγον συμβούλιο της ομάδας συζήτησης για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα στη Γενεύη, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση.
 eleftherostypos.gr

***  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ! Αλωνίζουν οι Τούρκοι στη χώρα μας

~ Τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας από ένα ζευγάρι μαχητικών F-16C και ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας/συλλογής πληροφοριών τύπου CN-235 σημειώθηκαν σήμερα πάνω από το βορειοανατολικό κα νοτιοανατολικό Αιγαίο, "διανθισμένες" με μια παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής που απογειώθηκαν από το πολεμικό αεροδρόμιο της Σκύρου. Σύμφωνα με το... "έθιμο", τα οπλισμένα και σήμερα τουρκικά F-16 έδειξαν απροθυμία να εξέλθουν με το καλό και η αναχαίτιση στα 30.000 πόδια κατέληξε στις 12:05 μμ σε εμπλοκή με τα ελληνικά μαχητικά του ιδίου τύπου δυτικά της Λέσβου.    onalert.gr
~

*** Αθλητική ενημέρωση :

***

***  Παρασκευή 7/4/2017  30η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
~   Νταρουσάφακα -Ερυθρός Αστέρας   78-62  , (43-32) .-^
Τα δεκάλεπτα: 25-14, 43-32, 55-49, 78-62 .-

~  ΤΣΣΚΑ -Ολυμπιακός   90-86  , (47-37) .- ^

Τα  δεκάλεπτα  : 25-15 , (47-37) , 71-63 ,90-86 .-
Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία) και Μπέντζαμιν Χιμένεθ (Ισπανία).
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού ου Γιάννη Σφαιρόπουλου : Μπιρτς, Γιανγκ, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αθηναίου.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει τους: Ντε Κολό, Τεόντοσιτς, Όγκουστιν, Φριντζόν, Τζάκσον, Αντόνοφ, Φρίλαντ, Βοροντσέβιτς, Χίγκινς, Χριάπα, Κουρμπάνοφ, Χάινς.
Βίντεο από τον αγώνα :
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86 1ο  δεκάλεπτο  25-15  7-4-2017:
~*ΤΣΣΚΑ-0ΣΦΠ   90-86  1η περίοδος  25-15  7 4 2017:
 https://youtu.be/GLwvAqJ6Yck  .-
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ   90-86  Α΄ ημίχρονο 47-37   7/4/2017:
https://youtu.be/O9DbkfDTwQc .- 
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86   7/4/2017:
 https://youtu.be/L9S-gQBodqo  .-
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ 90-86  4ο  δεκάλεπτο  90-86  7/4/2017:
 https://youtu.be/K3-NjyrxmZg .-
~*ΤΣΣΚΑ-ΟΣΦΠ  90-86    περίοδος  7/4/2017:
https://youtu.be/1Kl1C0wUpkI   .-
~*Δηλώσεις Γιάννη Σφαιρόπουλου  7/4/2017:
~*Δηλώσεις Παναγιώτη Γιαννάκη  7/4/2017:

~ Μιλάνο - Ούνικς Καζάν   68-91 .- ^

~ Ρεάλ Μανδρίτης -Ανατολού Εφές   97-80 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-21 , (37-36) , 62-60 , 97-80 .-

*** Στην τελευταία  30η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ :
 Πέμπτη  6/4/2017  :
 Φενέρμπαχτρσέ - Μπαρτσελόνα  56-56 κ.α.,  68-65 παρ  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 11-15, 30-31, 44-46, 56-56 κ.α., 68-65 παρ.

 Μπάμπεργκ -Γαλατάσαραϊ    79-84 .-^
Δεκάλεπτα: 23-20, 45-43, 63-58, 79-84
Μπάμπεργκ (Τρινκιέρι): Κοζέρ 6, Μέλι 17 (1), Ζήσης 11 (2), Νίκολιτς, Τάις 5 (1), Λο 8 (2), Βερεεμένκο 4, Μίλερ 11, Μακ Νιλ 1, Χέκμαν 9 (1), Ραντόσεβιτς 7
Γαλατάσαραϊ (Αταμάν): Πρέλντζιτς 8 (2), Μίτσοφ 13 (3), Φιτιπάλντο 2, Τάιους 7, Κορκμάζ, Σιλμπ 16 (4), Αράρ, Πλάις 6, Ντέι 15 (1), Γκιουλέρ 17 (2), Κοκσάλ

  Μακαμπί Τελ Αβίβ -Παναθηναϊκός   61-81  .- ^

Τα  δεκάλεπτα : 26-20 , (42-32) , 54-63 , 61-81 .-
 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Παστούτσιακ (Πολωνία), Φριτζ (Γερμανία)
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Άιναρς Μπαγκάτσκις): Ραντ 17 (4), Σίμπσον 5, Σμιθ, Λέβι 5 (1), Μέκελ 3 (1), Πνίνι 10 (2), Σεγκέβ, Λάντεσμπεργκ, Αλεξάντερ 14 (4), Άιβερσον 7.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13 (2), Νίκολς 4, Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 17 (3), Παππάς 6 (2), Φελντέιν 5, Γκιστ 5, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 7 (1), Μπουρούσης 6, Καλάθης 12.
Βίντεο από τον αγώνα :
~*Μακαμπί Τ. Α. - ΠΑΟ   61-81  Ημίχρονο  42-32   6/4/2017:
https://youtu.be/_lBMvHq6WjU   .-
~*ΜΑΚΑΜΠΙ-ΠΑΟ  61-81  1ο  δεκάλεπτο 26-20  6/4/2017:
 https://youtu.be/K2nBSHgG7FU  .-
~*ΜΑΚΑΜΠΙ Τ Α- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 61-81  6/4/2017:
 https://youtu.be/y2jMnu0rrlA  .-
~*ΜΑΚΑΜΠΙ-ΠAO  61-81 3o  δεκάλεπτο  54-63  6/4/2017: https://youtu.be/wY6qzGwqNTk .-

 Μπασκόνια -Ζαγκλίρις Κάουνας  79-84  .- ^
~**  Από τις τελευταίες αγωνιστικές των Ελληνικών ομάδων με τα αποτελέσματα  :

26η αγωνιστική  16  και 17-03-2017  :  
Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μανδρίτης     88-82 .- ^ Ν
Ολυμπιακός – Γαλατάσαράϊ   71-80 .- ^ Η
 27η αγωνιστική 21 και 22-03-2017  : 
Παναθηναϊκός-Μιλάνο   74-61 .- ^ Ν
Ερυθρός Αστέρας –Ολυμπιακός  κ.α. 58-58 , παρατ. : 64-66 .- ^  Ν
28η αγωνιστική 23 και 24 -03-2017
 Ολυμπιακός-Ρεάλ Μανδρίτης   73-79  .- ^ Η
Μπασκόνια- Παναθηναϊκός  63-72 .-^  N
  29η  αγωνιστική  30 και31-03-2017  : 
Ανατολού  Εφές –Ολυμπιακός   77-69  .- ^  Η
Παναθηναϊκός  -ΤΣΣΚΑ   Μόσχας  73-73 , παράταση 85-80 .- ^ Ν
30η αγωνιστική  06 και07-04-2017  :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας –Ολυμπιακός   90-86 .- H  
Μακαμπί Τ.Α. –Παναθηναϊκος   61-81  .- Ν

~**  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Η 
Ρεάλ Μαδρίτης 22-7 *
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 22-8 *
Ολυμπιακός 19-11   *
Παναθηναϊκός 19-11 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Φενερμπαχτσέ 18-12 *
Αναντολού Εφές 17-12 *
Μπασκόνια 17-13 *
Νταρουσάφακα 16-14 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ερυθρός Αστέρας 16-14
Ζαλγκίρις 14-16
Μπαρτσελόνα 12-18
Γαλατασαράι 11-19
Μπάμπεργκ 10-20
Μακάμπι Τελ Αβίβ 10-20
Αρμάνι Μιλάνο 8-21
Ούνιξ Καζάν 7-22 
* Έχουν προκριθεί στα πλέι οφ.-

~* Στα πλέι οφ της Euroleague  των  8 :
Τα ζευγάρια με πλεονέκτημα  των πρώτων ομάδων ... σε 5 αγώνες ,  για τις τρείς  3  νίκες  για τα Ημιτελικά ... (για τους 4) .-
~   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  ;      (Τρίτη 18/8/2017 και  Πέμπτη 20/4) , {Τρ . 25/4 και 27/4 2017} , Αν χρειαστεί 5η Τρ.  2/5/2017 .-
~   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ    ;       (Τετάρτη 19/4/2017 και Παρασκευή 21/4) {Τε 26/4 και 28/4}, αν χρειαστεί 2,3/5/2017 .-
ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

~* Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ στην κανονική αγωνιστική για την πρόκριση στους  8  με τις ομάδες που προκρίθηκαν έχει τα εξής αποτελέσματα  :
Με ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ δυο (2)  ήττες με 79-77  και 77-69 στους δυο αγώνες .-
Με  ΤΣΣΚΑ Μόσχας  ήττα εκτός 81-77 και Νίκη εντός 85-80 .-
Με   ΕΦΕΣΠΙΛΣΕΝ  ήττα εκτός στη παράταση 91-83 κ.α. 70-70 και Νίκη εντός 92-81  .-
Με ΡΕΑΛ Μαδρίτης  ήττα εκτός 87-84  και Νίκη εντός  88-82  .-
Με ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  Νίκη εντός  86-80  και ήττα εκτός 77-72  .-
Με ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  Νίκη εντός  81-70 και ήττα εκτός 84-63  .-
Με ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  Νίκη εντός 69-68  και νίκη εκτός  72-63  .-

~*  Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στην κανονική αγωνιστική για πρόκριση στους 8 με τις ομάδες που προκρίθηκαν στην οκτάδα , τα εξής αποτελέσματα :
Με ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ  δυο νίκες με 79-77  και 77-69 εντός -εκτός  .-
Με ΡΕΑΛ Μαδρίτης  εκτός ήττα 83-65 και εντός ήττα  79-73  .-
Με ΤΣΣΚΑ Μόσχας  ήττα εντός 81-75  και ήττα εκτός  90-86  .-
Με ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  νίκη εκτός 77-71  και εντός νίκη 81-73  .-
 Με  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  εκτός νίκη  95-90  και εντός νίκη 92-62  .-
Με ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   νίκη εντός 90-66 και ήττα εκτός 77-69 .-
ΜΕ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   νίκη εντός 71-62  και ήττα εκτός 67-64 .-

***  Τα ζευγάρια των πλέι οφ (η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες - τζάμπολ στις 18/4):
1. Ρεάλ Μαδρίτης-Νταρουσάφακα
2. ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπασκόνια
3. Ολυμπιακός-Εφές
4. Παναθηναϊκός-Φενερμπαχτσέ

Στους ημιτελικούς του Final-4 της Πόλης (19-21/5) θα αναμετρηθούν:

Νικητής 1-Νικητής 4
Νικητής 2-Νικητής 3
Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα:
Πέμπτη, 6/4
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Γαλατασαράι (Τουρκία) 79-84
Μπασκόνια (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 79-84
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 68-65 -παρ. (58-58κ.α.)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 61-81
Παρασκευή, 7/4
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 90-86
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)  68-91
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 78-62
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  97-80

***   Πόσα χρήματα θα πάρουν οι «αιώνιοι» από την Ευρωλίγκα 
 Σημαντικά αυξημένα ήταν τα έσοδα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη φετινή Ευρωλίγκα. Το sportfm.gr έχει τα στοιχεία.              
Μπορεί το μπάσκετ να παραμένει ένα… ζημιογόνο χόμπι για τις διοικήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά τουλάχιστον φέτος τα έσοδα από την Ευρωλίγκα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν για τους «αιώνιους». 
Με βάση τις εξαγγελίες που είχαν γίνει στην αρχή της σεζόν από τον Τζόρντι Μπερτομέου, κάθε νίκη στην κανονική περίοδο πριμοδοτείται με 40.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι δύο ελληνικές ομάδες, που ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση με το ίδιο ρεκόρ, 19 νίκες και 11 ήττες, θα βάλουν στα ταμεία τους βάσει αποτελεσμάτων 760.000 (19 x 40.000). 
Μάλιστα το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς στα play offs-όπου αμφότερες έχουν πλεονέκτημα έδρας-απέναντι σε κάθε νίκη πριμοδοτείται με 70.000 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός περάσουν στο Final Four θα εισπράξουν επιπλέον 210.000 ευρώ (3x70.000) και φυσικά εκεί τους περιμένουν ακόμη περισσότερα χρήματα. 
Η ομάδα που θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα προβλέπεται να πάρει 1 εκατ. ευρώ, η ηττημένη του τελικού 400.000, ο νικητής του μικρού τελικού 300.000 και ο ηττημένος 200.000. Αν, λοιπόν, μια από τις δύο ελληνικές ομάδες φτάσει στο Final Four θα εισπράξει μάξιμουμ συνολικά 1.970.000 ευρώ και μίνιμουμ 1.170.000 ευρώ. 
Η διαφορά σε σχέση με το περσινό καθεστώς είναι εντυπωσιακή. Πέρσι οι ομάδες εισέπρατταν πάγιο ποσό 150.000 ευρώ (και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους) για τα 10 ματς της κανονικής περιόδου, ενώ στις 14 αγωνιστικές του Top 16 κάθε νίκη πριμοδοτείτο με 35.000 ευρώ. Έτσι ο Ολυμπιακός με τις έξι νίκες πήρε συνολικά 360.000 ευρώ (150.000 της πρώτης φάσης + 6 x 35.000) και ο Παναθηναϊκός με τις εννιά νίκες 465.000 ευρώ (150.000 της πρώτης φάσης + 9 x 35.000). 
Στα play offs κάθε νίκη συνεπαγόταν πριμ 50.000 ευρώ, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» δεν έφτασαν καν στα προημιτελικά και οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν με 3-0 από την Λαμποράλ Κούτσα. Στο Final Four η κατάκτηση του τίτλου πρόσφερε 1 εκατ. ευρώ, 400.000 η δεύτερη θέση, 200.000 η τρίτη και 100.000 η τέταρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το 2015 η κατάκτηση του τίτλου απέφερε μόλις 250.000 ευρώ! 
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης 

***  Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ για το ΓΗΠΕΔΙΚΟ ! ΑΕΚ και ΠΑΟ ετοιμάζονται...

~  Λίγο μετά τις απόλυτα θετικές εξελίξεις για την ΑΕΚ στο θέμα του γηπεδικού και την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας που αφορά στην «Αγιά-Σοφιά» ως προς την υψομετρική μελέτη, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα πλέον –σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Contra.gr- και το θέμα του «πράσινου» γηπέδου στο Γουδή.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (ως τη Μ. Τετάρτη), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει με κάθε επισημότητα πλέον όλο το σχέδιο «Νέα Αθήνα», το οποίο περιλαμβάνει μέσα και νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή!
Είναι χαρακτηριστικό πως απ’ την ημέρα που αποκαλύφθηκε απ’ τις εφημερίδες «Εθνος» και «Goal» (16 Απριλίου) το κυβερνητικό πλάνο για τη συνολική αναμόρφωση της πρωτεύουσας με τέσσερις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις (Μητροπολιτικό Πάρκο και νέο γήπεδο στο  Γουδή, Λ. Αλεξάνδρας-Λυκαβηττός, ιστορικό κέντρο, Μητροπολιτικό Πάρκο στο Βοτανικό), όλο το θέμα κινήθηκε περισσότερο σε επίπεδο επαφών κι ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, Δήμος Αθηναίων, Alpha Bank).
Καταπώς φαίνεται έφτασε πλέον (και) η ώρα των επίσημων… εξαγγελιών απ’ την πλευρά της Πολιτείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει εδώ και λίγα 24ωρα στα χέρια του απ’ τα αρμόδια υπουργεία, το τελικό σχέδιο των επικείμενων αναπλάσεων στο κεντρικό ιστό της πρωτεύουσας. Μάλιστα, όπως λέγεται ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει ήδη απ’ τους στενούς του συνεργάτες να προετοιμάσουν άμεσα τις ομάδες εργασίας ανά εμπλεκόμενου στο πρότζεκτ υπουργείο, ούτως ώστε μετά το Πάσχα να αρχίσει να «τρέχει» και να προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα πατήσει το πρότζεκτ «Νέα Αθήνα». Και κατ’ επέκταση και το νέο γήπεδο στο Γουδή.
Όπως αναφέρουν δε οι πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης, που έχει ήδη συμπεριλάβει στην προετοιμασία του νομοθετικού τους πλέον αξιόλογους νομικούς και συνταγματολόγους (προκειμένου να παρουσιαστεί μία άρτια και «απρόσβλητη» από προσφυγές ρύθμιση), είναι το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου να είναι έτοιμο έως τον Ιούλιο, για να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση…
 ΕΙΔΕ (ΚΑΙ) ΚΑΜΙΝΗ Ο Δ. ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ
Στις συναντήσεις που έκανε τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Μπαλτάκος για το θέμα του νέου «πράσινου» γηπέδου στο Γουδή, είδε και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Οι δύο άνδρες είχαν πριν από λίγες ημέρες ραντεβού στο δημοτικό μέγαρο και ανέλυσαν όλες τις παραμέτρους του πρότζεκτ, αλλά και τα όσα τους παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη για το σχέδιο της «Νέας Αθήνας». Αυτό που είχε ωστόσο, ίσως το πιο μεγάλο ενδιαφέρον στη συνάντησή τους, ήταν η «θέρμη» με την οποία υποδέχθηκε ο Καμίνης το πρότζεκτ, παρότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είχε αποφύγει με… ντρίμπλα (πιθανότατα για δικούς του λόγους «πολιτικής») να αναλύσει περαιτέρω το κυβερνητικό σχέδιο.
Οι πληροφορίες του Contra.gr ωστόσο, αναφέρουν πως ο ίδιος, αλλά και οι συνεργάτες του είναι απόλυτα θετικοί με το σχέδιο «Νέα Αθήνα», όχι μόνο διότι θα γίνει μια τεράστια ανάπλαση στην πρωτεύουσα δίχως να χρειαστεί να βάλει λεφτά ο δήμος, αλλά και γιατί θα μπορέσουν να «απεγκλωβιστούν» απ’ τη «Διπλή Ανάπλαση». Και όσα «δεσμεύουν» τη δημοτική αρχή (ρήτρες, συν το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ που έχει πάρει εδώ και χρόνια και αποπληρώνει με πολύ… κόπο κάθε χρόνο).  contra

***  Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Η Καλαμάτα κόντρα στον Ολυμπιακό Καλαμάτας στο «Γ. Λουκαρέας»
 Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α΄Τοπικής κατηγορίας Π.Σ. «Η Καλαμάτα», αντιμετωπίζει σήμερα τον Ολυμπιακό Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής.
Ακόμη, η δεύτερη της κατάταξης Αναγέννηση Παραλίας «κοντράρεται» με τον τρίτο Πανθουριακό, ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας φιλοξενεί τον Εθνικό Μελιγαλά, ενώ ο ΑΟ Φαραί «συγκρούεται» με τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων.
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. – ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Χωρίς άγχος αντιμετωπίζει τον πρωτοπόρο Π.Σ. Η Καλαμάτα ο Ολυμπιακός Καλαμάτας. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» Λάκης Σπάλλας και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν αξιόλογη εμφάνιση και  ό,τι βγει.
Στην Καλαμάτα τώρα, το τεχνικό τιμ Έλβιο Μάνα, Τάσος Χατζηαγγελής δεν αποκλείεται να κάνουν «ροτέισον», καθώς υπάρχουν πλέον αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις (Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος).
Η Καλαμάτα στοχεύει στο «διπλό» για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική.
  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Εθνικό Μελιγαλά ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας. Ο προπονητής Κώστας Λαμπρόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα του  Μελιγαλά, με τον τεχνικό του Γιάννη Αντωνόπουλο να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΘΟΥΡΙΑ
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τις επιτυχίες, θα επιδιώξει κόντρα στον Πανθουριακό η Αναγέννηση Παραλίας στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής.
Ο προπονητής Αντώνης  Μαυρέας και ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές τους «ετοιμοπόλεμους».
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Θουρίας, μειώνοντας τη διαφορά της από τη δεύτερη θέση. Ο τεχνικός Γιώργος Αργυρόπουλος αναμένεται να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του.
Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για τέταρτη φορά τη φετινή  σεζόν (προηγήθηκε ο αγώνας για τον α΄ γύρο της Α΄ Τοπικής και οι δύο συναντήσεις για το Κύπελλο Μεσσηνίας, με την «Μπάρτσα» να έχει 1 νίκη, ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα).
  ΑΟ ΦΑΡΑΙ – Τ. ΑΓΡΑΣ
Επιστροφή στις νίκες (μετά τα «Χ» με Καλαμάτα, Εράνη Φιλιατρών και τις ήττες από Αναγέννηση Παραλίας, Πανθουριακό), θέλει κόντρα στον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο ΑΟ Φαραί, ανεβαίνοντας στο βαθμολογικό πίνακα.
Ο τεχνικός Νίκος  Γεωργακλής προβληματίζεται για τη συμμετοχή του Μούσα Γκουαγιέ (απουσίασε από τον προηγούμενο αγώνα με τον Πανθουριακό).
Στους «ερυθρόλευκους» των Γαργαλιάνων που «καίγονται» για βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουν για παραμονή στην κατηγορία, νοκ άουτ είναι  ο Λυκούργος Ν. Ανδρώνης (τιμωρημένος).
  Οι διαιτητές των ματς της 26ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Π.Σ. Η Καλαμάτα: Δ. Νίκας, Ν. Τσίρμπας, Αν. Τσουκάλη
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – Εθνικός Μελιγαλά: Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Αναγέννηση Παραλίας – Πανθουριακός: Στ. Λάμιας, Σ. Αθανασοπούλου, Στ. Τσαούση
Ώρα 8.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: Κων. Ψηλοπαναγιώτης, Χ. Τσοπανάκης, Αν. Τσουκάλη
  Κυριακή 9 Απριλίου – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΣ Ανδρούσας: Δ. Πλακογιάννης, Θ. Κασκάνης, Στ. Τσαούση
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Κυπαρισσίας: Ηλ. Νικολόπουλος, Ν. Τσίρμπας, Χ. Τσοπανάκης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – Απόλλων Καλαμάτας: Π. Σερεμέτης, Σ. Αθανασοπούλου, Ευστ. Ζαρακοβίτης
Ρεπό: Εράνη Φιλιατρών
  Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 25 αγώνες)
1. Καλαμάτα      60-10       64
2. Αναγέννηση Παρ. 45-16               57
3. Θουρία 58-18               52
4. Πάμισος Μεσ.      58-21       50
5. ΑΟ Κυπαρισσίας   28-26      41
6. ΑΟ Φαραί     33-22      40
7.  Μιλτιάδης   29-32      36
8. Εθνικός Μελ.       29-29      35
9. Απόλλων Καλ.      28-38 31
10. Ολυμπιακός Καλ. 29-36      30
11. Εράνη Φιλ.   22-38      29
12. ΑΟ Διαβολιτσίου 23-37     26
13. Ανδρούσα   21-37       24
14. Τ. Άγρας     27-49      22
15. ΑΕ Αβίας    14-43       10
* Ο Αστέρας Αρφαρών αποχώρησε από το πρωτάθλημα.
  Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Kρίσιμα ματς σε «Στ. Παπαδόπουλος», «Π. Μπαχράμης», Χώρα
Ντέρμπι ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Σπερχογείας
Το ντέρμπι κορυφής ΑΟ Ασπροχώματος  - ΑΟ Σπερχογείας δεσπόζει στο σημερινό  πρόγραμμα της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Ακόμη, μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναντήσεις Μεσσηνιακού – Ομόνοιας, Αίαντα Καλαμάτας – Αστέρα Μικρομάνης και Παπαφλέσσα Χώρας – Ολυμπιακού Ανάληψης.
  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Μονόδρομος είναι η νίκη για το Μεσσηνιακό  στο τοπικό ντέρμπι με την Ομόνοια, για να παραμείνει ζωντανός στη «μάχη» της παραμονής στην κατηγορία.
Το τεχνικό τιμ, Γιάννης Σπαντιδέας, Παναγιώτης Στάθης, θα έχει στη διάθεσή του και τον Παναγιώτη Χαρίτο  (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί). Δύσκολη δε θεωρείται η συμμετοχή του έμπειρου αμυντικού Χρήστου Παπαγεωργίου (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Στην Ομόνοια τώρα, ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και οι συνεργάτες του Μιχάλης Παυλάκης, Παναγιώτης  Παπατζίκης, έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή τους. Η Ομόνοια που έχει ήδη εξασφαλίσει την άνοδο, θέλει να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα.
  ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
Επιστροφή στις νίκες (μετά το «Χ» κόντρα στο Μεσσηνιακό),θέλει  κόντρα στον ΑΟ Σπερχογείας ο ΑΟ Ασπροχώματος «σφραγίζοντας» έτσι την άνοδο στην Α΄ Τοπική κατηγορία.
Ο προπονητής Βαγγέλης Σκουρλέτης αναμένεται  να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Χωρίς τον Σταύρο Αγγελή (τραυματίας), θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Σπερχογείας. Ο τεχνικός Γιώργος Καλόμαλος και οι ποδοσφαιριστές του στοχεύουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, πανηγυρίζοντας έτσι (μετά την άνοδο) την κατάκτηση του τίτλου στην Α΄ Τοπική.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.
Ένα μόνο αποτέλεσμα σκέπτονται στο στρατόπεδο του Αίαντα Καλαμάτας  για τον κρίσιμο αγώνα με τον Αστέρα Μικρομάνης και είναι η νίκη για να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για άνοδο. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς άγχος θ’ αγωνιστεί  το συγκρότημα της Μικρομάνης, με τον τεχνικό Μιχάλη Σκαρπαλέζο να σκοπεύει να δώσει ξανά ευκαιρίες σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, κάτι που συνηθίζει σε όλο το β΄ γύρο).
  ΧΩΡΑ – ΑΝΑΛΗΨΗ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Ολυμπιακό Ανάληψης ο Παπαφλέσσας Χώρας, διασκεδάζοντας έτσι τις άσχημες εντυπώσεις από τη βαριά ήττα στο προηγούμενο ματς με τον Ηρακλή Καλαμάτας. Ο προπονητής Δημήτρης Λίτσας προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Αναστάσιου Τσόπελα, Κώστα Δημόπουλου (στρατευμένοι), Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, Παναγιώτη Κυριακόπουλου, Φώτη Μίντζηρα (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Χωρίς τον Μάριο Χόλμπαν (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστούν οι «ερυθρόλευκοι» της Ανάληψης. Ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν ένα καλό αποτέλεσμα αγκαλιάζοντας  έτσι τη σωτηρία.
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
Σήμερα – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Σπερχογείας: Δ.Πλακογιάννης, Δ. Σταυρόπουλος, Ε. Μπασιλάρης
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Ομόνοια: Μ. Καρβούνης, Ι. Γιαννέτσος, Μ. Μανιατέας
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Αστέρας Μικρομάνης: Ν. Γκούμας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Ολυμπιακός Ανάληψης: Ηλ. Σκόρδος, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Σταύρου
  Κυριακή 9 Απριλίου – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλαμάτας: Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Τσακόπουλος, Ερ. Τζεμάλι
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Απόλλων Πεταλιδίου: Ηλ. Σκόρδος, Β. Βρυώνης, Γ. Ρουμελιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Χανδριναϊκός: Ν. Τουρλομούσης, Μ. Μανιατέας, Κ. Αντωνόπουλος
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 24 αγώνες)
1. ΑΟ Σπερχογείας 49-18       55
2. Ομόνοια      44-19               50
3. Ασπρόχωμα 52-28      47
4. Αίαντας Καλ.      30-22       43
5. Ηρακλής Καλ. 34-29  36
6. Δώριο  32-30       35
7. Αστέρας Μ.        33-34       33
8. Κορώνη       42-48       32
9. Πεταλίδι      29-36       28
-. Χανδριναϊκός      30-39       28
11. Χώρα        30-46       27
12. Ανάληψη  24-32       22
13. Μεσσηνιακός    23-35       20
14. Νέος Άρις 21-57       6
* Ο ΑΟ Σπερχογείας ξεκίνησε το πρωτάθλημα με μείον 2 βαθμούς.
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Μέσα η ΑΕ Μάνης, έξω ο ΑΟ Μεθώνης
Η πρωταθλήτρια του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, ΑΕ Μάνης, αντιμετωπίζει σήμερα την ΑΕΚ Καλαμάτας στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας στον Κορδία. Για τον ίδιο όμιλο, ο Διαγόρας Κοπανακίου «κοντράρεται» με τη Δόξα Καλαμάτας, ενώ ο Πανευαϊκός  αντιμετωπίζει τον Παπαφλέσσα Άμφειας.
Στον 2ο όμιλο, ο πρωταθλητής ΑΟ Μεθώνης δοκιμάζεται στη Λογγά με την τοπική ομάδα, ενώ ο ΑΟ Στενωσιάς φιλοξενεί τον Πανιώνιο.
Οι συναντήσεις Θύελλας Χαρακοπιού  Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου και ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΟ Φυτειάς αναβάλλονται λόγω του απροσδόκητου θανάτου του παλιού προέδρου του ΠΑΟ Καλλιθέας, Αντωνίου Λίγγρη. Οι δύο αυτές συναντήσεις έχουν μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, μιας και η Θύελλα Χαρακοπιού και ο ΑΟ Φυτειάς διεκδικούν τη δεύτερη  προνομιούχο θέση.
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 24ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, αλλά και της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της ίδιας  κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς  που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα   – 5.00  μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Διαγόρας Κοπανακίου – Δόξα Καλαμάτας: Π. Σερεμέτης, Γ. Γαλακούτης, Γ. Βανικιώτης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – ΑΕΚ Καλαμάτας: Χρ. Γεωργαντάς, Μ. Ζέρβα, Ξ. Κωνσταντόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – Παπαφλέσσας Άμφειας: Φ. Κασκάνης, Ε. Τσαούση, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – ΑΟ Μεθώνης: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Θ. Τζιαμουράνης, Ηλ. Ρηγόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
ΑΟ Στενωσιάς – Πανιώνιος: Ηλ. Ρέκκας, Π. Κομπιλίρης, Γ. Ρουμελιώτης
  Κυριακή 9 Απριλίου  – 2.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης: Δ. Σταυρόπουλος, Π. Κομπιλίρης, Π. Βασιλοπούλου
Ώρα 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Δ. Ταβουλαρέας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταύρου
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – ΑΕ Γαργαλιάνων: Ν. Γκούμας, Γ. Γαλακούτης, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος: Γ. Νιάρχος, Ε. Μπασιλάρης, Θ. Τζιαμουράνης
Ώρα 8.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΣ Φυτειάς – Πράσινα Πουλιά: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Αν. Τσουκάλη, Μ. Ζέρβα
Ρεπό: ΠΑΟ Καλού Νερού.
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
O Θησέας Καλαμάτας κόντρα στη Θύελλα Παραλίας
Ο δεύτερος της κατάταξης του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, Θησέας Καλαμάτας, αντιμετωπίζει σήμερα στο Δημοτικό Γήπεδο  Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς» τη Θύελλα Παραλίας για την 22η (και τελευταία) αγωνιστική.
Αναλυτικά τα ματς της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα, αύριο αλλά και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Θησέας Καλαμάτας – Θύελλα Παραλίας: Β. Βρυώνης, Δ. Τάγαρης, Φ. Χέλη
 Κυριακή 9 Απριλίου – 11.30 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – Δαναός: Δ. Πλακογιάννης, Κ. Βοσνάκης, Ε. Τσαούση
2.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Λεΐκων  - Νέστορας Πύλου: Αρ. Κυριόπουλος, Αντ. Μιχαλόπουλος, Β.-Ε. Ρηγοπούλου
Ώρα 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ίκαρος Καλαμάτας – Παναθηναϊκός Καλαμάτας: Β. Σακκάς, Αντ. Μιχαλόπουλος, Ηλ. Ρηγόπουλος
 Μ. Τρίτη 11 Απριλίου – 5.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Νέδουσα – ΑΟ Βέργας: Ν. Γκούμας, Ξ. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσακόπουλος
Ρεπό: ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας.
  ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Δέκα αγώνες σήμερα…
Πρεμιέρα σήμερα του Β΄ γύρου στο προπαιδικό πρωτάθλημα που διοργανώνει η ΕΠΣΜ και διεξάγονται 10 ματς για την 6η αγωνιστική.
Αναλυτικά οι συναντήσεις με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Αναγέννηση Παραλίας: Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Ηρακλής Καλαμάτας: Κων. Βοσνάκης
Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Θησέας Καλαμάτας: Ηλ. Ρέκκας
Δημοτικό Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Δόξα Καλαμάτας: Ηλ. Ρηγόπουλος
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – Εράνη Φιλιατρών: Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – Πανθουριακός: Ν. Τσίρμπας
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Χανδριναϊκός: Κων. Αντωνόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΟ Μεθώνης: Απ. Καυκάς
Ώρα 2.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Πάμισος Μεσσήνης: Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – ΑΕ Αβίας: Ε. Τσαούση
Ρεπό: Π.Σ. Η Καλαμάτα, Ολυμπιακός Ανάληψης, Δωριέας Δωρίου, Δαναός, Παπαφλέσσας Χώρας.


Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέσσερα ματς για την 21η αγωνιστική
Τέσσερα ματς περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 21ης (και προτελευταίας) αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα, ο Σπαρτιατικός φιλοξενεί τον ΣΔΥ Τρίπολης, ο Ευκλής Καλαμάτας «κοντράρεται» με την ΑΕ Σπάρτης, ο Πελασγός Μεγαλόπολης υποδέχεται το ΓΣ Μεσσήνης, ενώ ο ΝΟ Πύλου «συγκρούεται» με τον Ακάδημο Καλαμάτας.
Αναλυτικά τα ματς της 21ης αγωνιστικής της Α΄ Ανδρών, που διεξάγονται σήμερα και αύριο με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 4.00 μ.μ.
ΔΓ Πύλου
ΝΟ Πύλου – Ακάδημος Καλαμάτας: Αντ. Αναστόπουλος, Ι. Τσιμούρης
Κομισάριος: Χρ. Δαμουράς
6.00 μ.μ.
Τέντα
Ευκλής Καλαμάτας – ΑΕ Σπάρτης: Ι. Κυριακόπουλος, Λ. Νάστος
Κομισάριος: Θ. Μακαρούνης
ΔΣ Μεγαλόπολης
Πελασγός Μεγαλόπολης – ΓΣ Μεσσήνης:  Π. Ρίζος, Σωτ. Καραμπάγιας
ΔΓ Σπάρτης
Σπαρτιατικός- ΣΔΥ Τρίπολης: Γ. Δούβρης, Παν. Καρδαράς
 Κυριακή 9 Απριλίου – 8.00 μ.μ.
Τέντα
ΑΟ Θουρίας - ΄Ατλας Καλαμάτας: Αντ. Αναστόπουλος, Παν. Μαγκαφάς
ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
ΓΣ Γαργαλιάνων – Καλαμάτα 80 στο μικρό τελικό
Ο ΓΣ Γαργαλιάνων αντιμετωπίζει σήμερα στις 4.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Γαργαλιάνων την Καλαμάτα 80 στο μικρό τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ κορασίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Το ματς έχουν οριστεί να «σφυρίξουν»  ο Παναγιώτης Χριστόπουλος και η Μαρία Μπακετέα.

***  Καλαμάτα '80: Όλοι στο Κλειστό στις 6 μ.μ. για την τελική μάχη παραμονής 
Την τελική μάχη παραμονής στην Α2 βόλεϊ των ανδρών δίνει σήμερα στο Κλειστό της Παραλίας η Καλαμάτα ’80. Η αναμέτρηση με την αδιάφορη βαθμολογικά, αλλά ισχυρή ομάδα του Μαρκόπουλου αρχίζει στις 6 το απόγευμα και το μεσσηνιακό συγκρότημα χρειάζεται μόνο καθαρή νίκη για να ανανεώσει το εισιτήριό του στην κατηγορία ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στον αγώνα Πανερυθραϊκός-Μίλωνας που διεξάγεται παράλληλα (οι φιλοξενούμενοι έχουν δύο βαθμούς λιγότερους από τον ΑΟΚ, αλλά υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας).
Η Καλαμάτα ’80 προετοιμάστηκε όλη την εβδομάδα χωρίς προβλήματα και δεν …φοβάται τον σημερινό της αντίπαλο, τον οποίο είχε κερδίσει με 1-3 στον α’ γύρο. Η αποφασιστικότητα για το αποτέλεσμα, με την αναγκαία ψυχραιμία που εγγυάται η εμπειρία της τοπικής μας ομάδας, με την ψυχολογική ώθηση από τον φίλαθλο κόσμο που είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στο «προσκλητήριο» των «Λύκων» αποτελούν οδηγό για την επιτυχία της δύσκολης σημερινής αποστολής…

***  Μεταδόσεις TV  για σήμερα- αύριο  :
EUROSPORT
Αρση βαρών: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σπλιτ
12:00
ΕΡΤ3
Football League ΟΦΗ - Αγροτικός Αστέρας
15:00
EUROSPORT 2
Αρση βαρών: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σπλιτ
15:30
EUROSPORT
Ποδηλασία Γύρος της Χώρας των Βάσκων (6ο ετάπ)
16:30
NOVASPORTS 2
Α1 Μπάσκετ ΠΑΟΚ - Κόροιβος
17:00
NOVASPORTS 2
Α1 Μπάσκετ Τρίκαλα - Δόξα Λευκάδας
17:00
NOVASPORTS 2
Α1 Μπάσκετ Λαύριο - Άρης
17:00
NOVASPORTS 1
Α1 Μπάσκετ Κύμη - Απόλλων Πατρών
17:00
NOVASPORTS 3
Γαλλικό Πρωτάθλημα Ανζέ - Μονακό
18:00
EUROSPORT
Αρση βαρών: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σπλιτ
18:30
FOX Sports
NHL Ottawa Senators - New York Rangers
19:30
NOVASPORTS 3
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Πόρτο - Μπελενένσες
20:15
EUROSPORT 2
Πρωτάθλημα ΗΠΑ (MLS) Chicago Fire - Columbus Crew
21:00
NOVASPORTS 2
Γαλλικό Πρωτάθλημα Λιόν - Λοριάν
21:00
NOVASPORTS 1
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Σπόρτινγκ - Μποαβίστα
22:30
EUROSPORT 2
Πρωτάθλημα ΗΠΑ (MLS) DC United - New York City FC
23:00
FOX Sports
MLB Baltimore Orioles - New York Yankees
23:00
 COSMOTE Sport 4
NBA Χιούστον Ρόκετς - Ντιτρόιτ Πίστονς
03:00
COSMOTE Sport 5
Formula 1 GP Κίνας (3ες ελεύθερες δοκιμές)
06:50
COSMOTE Sport 5
Formula 1 GP Κίνας (Κατατακτήριες δοκιμές)
09:50
COSMOTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα Εσπανιόλ - Αλαβές
14:00
COSMOTE Sport 3
Γερμανία δεύτερη κατηγορία Κάιζερσλαουτερν - Γκρόιτερ Φιρτ
14:00
COSMOTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα Τότεναμ - Γουότφορντ
14:30
COSMOTE Sport 5
Moto 3 GP Αργεντινής (3ες ελεύθερες δοκιμές)
14:55
COSMOTE Sport 5
Moto GP GP Αργεντινής (3ες ελεύθερες δοκιμές)
15:50
COSMOTE Sport 3
Γερμανικό Πρωτάθλημα Λειψία - Μπάγερ Λεβερκούζεν
16:30
COSMOTE Sport 6
Γερμανικό Πρωτάθλημα Σάλκε - Βόλφσμπουργκ
16:30
COSMOTE Sport 7
Γερμανικό Πρωτάθλημα Κολονία - Γκλάντμπαχ
16:30
COSMOTE Sport 8
Γερμανικό Πρωτάθλημα Αμβούργο - Χόφενχαϊμ
16:30
COSMOTE Sport 5
Moto 2 GP Αργεντινής (3ες ελεύθερες δοκιμές)
16:50
COSMOTE Sport 4
Α1 Μπάσκετ ΑΕΚ - Κολοσσός
17:00
COSMOTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης
17:15
COSMOTE Sport 5
Moto 3 GP Αργεντινής (Κατατακτήριες δοκιμές)
18:30
COSMOTE Sport 7
Ιταλικό Πρωτάθλημα Αταλάντα - Σασουόλο
19:00
COSMOTE Sport 5
Moto GP GP Αργεντινής (4ες ελεύθερες δοκιμές)
19:25
COSMOTE Sport 2
Γερμανικό Πρωτάθλημα Μπάγερν Μονάχου - Ντόρτμουντ
19:30
COSMOTE Sport 3
Ισπανικό Πρωτάθλημα Σεβίλλη - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
19:30
COSMOTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα Μπόρνμουθ - Τσέλσι
19:30
COSMOTE Sport 5
Moto GP GP Αργεντινής (Κατατακτήριες δοκιμές)
20:05
COSMOTE Sport 5
Moto 2 GP Αργεντινής (Κατατακτήριες δοκιμές)
21:00
COSMOTE Sport 1
Ιταλικό Πρωτάθλημα Γιουβέντους - Κιέβο
21:45
COSMOTE Sport 8
Ιταλικό πρωτάθλημα μπάσκετ Τρεντίνο - Σάσαρι
21:45
COSMOTE Sport 3
Ισπανικό Πρωτάθλημα Μάλαγα - Μπαρτσελόνα
21:45
~
Τ. Λίμνη Λάδωνα Ν. Αρκαδίας
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :
Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :
Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .- 
~*Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :
Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 :
 Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :
Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**



~ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ με μια κίνηση! Το φυσικό λευκαντικό… :

~  Αν έχετε την αίσθηση ότι τώρα τελευταία τα δόντια σας δεν είναι όσο λευκά θα θέλατε, ότι έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν πολύ και σας κάνουν να «κρατάτε» το χαμόγελό σας από αμηχανία για το πώς φαίνονται, τότε η ακόλουθη απλούστατη λύση θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.
Υπάρχουν έρευνες που πιστοποιούν την συμβολή ενός συγκεκριμένου φυσικού υλικού στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, αλλά αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να κάνει “θαύματα” και για πιο λευκά δόντια.
~   Ο λόγος γίνεται για το μηλόξυδο. Φτιαγμένο από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση και πλούσιο σε πηκτίνη και βασικά μέταλλα, το μηλόξυδο εκτιμάται ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες γενικότερα. Μία από τις εφαρμογές του (πέραν της γαστριμαργικής) είναι και η λεύκανση των δοντιών.
Γιατί είναι το μηλόξυδο επωφελές για τη λεύκανση των δοντιών;
Πρώτα απ’ όλα, το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό καθαριστικό, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του όξινου pΗ. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την αφαίρεση των λεκέδων και την λεύκανση των δοντιών σας, καθώς και για τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων, που προκαλείται από βακτήρια του στόματος.
Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μηλόξυδο
Αραιώστε μηλόξυδο με νερό σε αναλογία ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό.
Αποθηκεύστε το διάλυμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
Κάντε ένα μπούκωμα με αυτό το πρωί πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας κανονικά με οδοντόκρεμα.
Στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά.
Επαναλάβετε τακτικά για να αφαιρέσετε λεκέδες από τα δόντια σας και να τα λευκάνετε την ίδια στιγμή.
~Βίντεο :  Teeth Whitening : Does Apple Cider Vinegar Make Teeth Whiter?  , https://youtu.be/34oBoARmgIA .-

~ Χρήσιμες συμβουλές
Πάντα να ανακινείτε το μπουκαλάκι με το διάλυμα πριν τη χρήση, επειδή τα βασικά συστατικά πέφτουν στο κάτω μέρος.
Ποτέ μην ξεπερνάτε την αναλογία μηλόξυδου/νερού, επειδή αν βάλετε περισσότερο ξύδι, ελπίζοντας σε “πιο γρήγορα αποτελέσματα”, η αυξημένη οξύτητα του διαλύματος μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.
Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη θεραπεία πολύ συχνά, τουλάχιστον όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα, προκειμένου να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών σας.   http://www.colgate.com  .- .,  iatropedia.gr/

~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :
Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 :
Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5463  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3543  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.542  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 

Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: