ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης    .....
Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Αρφαρών  



 
 
Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών  
 
Μαρμάρινο τέμπλο Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης   
Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !


~ Κυριακή  28/05/2017  , ...  Εγκαίνια   Θυρανοίξια και Θεία Λειτουργία στον νεοανακενισθέντα Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άγιο-Κωνσταντίνο Αρφαρών  παρουσία δύο Μητροπολιτών και Ιερέων περιοχής  μας .... 



Η πάλη του Γέροντα με το διαβολάκι
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΟ Γέροντας φιλοξένησε κάποιο γνωστό του στην καλύβα. Όταν αυτός σηκώθηκε το πρωί περίμενε το Γέροντα να βγει. Όταν εμφανίσθηκε, τον είδε αναμαλλιασμένο, με το ζωστικό του σακατεμένο, τα μουστάκια του επάνω, τα γένια του ανακατωμένα. Νόμισε πως ήταν έτσι επειδή είχε ταλαιπωρηθεί από την αγρυπνία. Τότε ο Γέροντας στάθηκε στην πόρτα και άρχισε να του μιλάει για έναν αγώνα που είχε όλη τη νύχτα, για έναν πόλεμο με κάποιο ταγκαλάκι. «Ήταν ένα μικρό διαβολάκι δεν ήταν τίποτα σοβαρό. Το έπιασα και του έδωσα και κατάλαβε. Μη φοβάσαι όμως. Έχουμε το Χριστό μαζί μας».
ΚΥΡΙΑΚΗ  28 ΜΑΪΟΥ  2017  :  Φωτογραφίες από Εγκαίνια-Θυρανοίξια -Θεία Λειτουργία στον ανακαινισθέντα Ι. Ν. Αγίας Τριάδας και Κωνσταντίνου -Ελένης Αρφαρών Ν. Μεσσηνία . Μετά την Θ. Λειτουργία δεξίωση του Παπά -Μιχάλη Ε. Μπούρα στο Εξοχικό Κέντρο Αφών ΚΑΠΟΓΛΗ στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών .....:





















* * * Ακολουθούν σχετικά βίντεο από Θ.Λειτουργία-Θυρανοίξια  -Εγκαίνια  .......Ι. Ναού ... :
1.-  Βίντεο 1 :
~*  Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ελένης και Αγίας Τριάδας Εγκαίνια Θυρανοίξια  Κυριακή 28/ 05/2017 Αρφαρά:  https://youtu.be/spnf0zt-dWA  .-   
2.- ~* Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Κωνσταντίνου και Ελένης Αρφαρών Θυρανοίξια   28/05/2017: https://youtu.be/5Dnn8uzsfuI  .-
3.-~*Θυρανοίξια εγκαίνια Ι Ν  Αγίου Κωνσταντίνου Ελένης και Αγίας Τριάδας ΑΡΦΑΡΩΝ  28/05/2017: https://youtu.be/nwe2ohH2L4w .-
4.-~*Εκκλησία Αγία Τριάδος Κωνσταντίνου και Ελένης Εκγαίνια  Θυρανοίξια ΑΡΦΑΡΑ  28/05/2017: https://youtu.be/teslImVYEUU .-
5.-~*Εγκαίνια Θυρανοίξια ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης  Αρφαρών 28/05/2017: https://youtu.be/URkyF38p3hU  .-
6,-~*Εγκαίνια Θυρανοίξια Ι Ν  Αγίου Κωνσταντίνου  Ελένης και Αγλίας Τριάδαος Αρφαρών 27,28/05/2017 ΑΡΦΑΡΑ:

«Όπου επισκιάζει η χάρις σου Αρχάγγελε, από εκεί διώκεται η δύναμη του διαβόλου.
Διότι δεν μπορεί να μείνει κοντά στο Φώς σου ο εωσφόρος που έπεσε στο σκοτάδι και παραμένει σ’ αυτό.
Γι' αυτό Μιχαήλ Αρχάγγελε, σε παρακαλούμε να σβήνεις τα βέλη του που είναι γεμάτα πυρ και κινούνται εναντίον μας»

~**  Σύντομη εξήγηση ακολουθίας εγκαινίων ιερού ναού
1.- Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια η Θεία Ευχαριστία τελούνταν επάνω στους τάφους των Μαρτύρων. Ο κάθε Μαρτυρικός τάφος ήταν και Αγία Τράπεζα. Στη συνέχεια με την ανέγερση των Ναών επειδή δεν ήταν δυνατό σε κάθε Ναό να υπάρχει και Μαρτυρικός τάφος, όρισε η Εκκλησία να εγκαινιάζεται κάθε Ναός με την τοποθέτηση στην Αγία Τράπεζα Τιμίων Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων, οι οποίοι απέδειξαν την αγάπη και αφοσίωσή τους στον Κύριο με το μαρτύριο τους.
Σεμνοί, ταπεινοί αλλά και θαρραλέοι δε φοβήθηκαν να ομολογήσουν τον Αληθινό Θεό μπροστά σε σκληρούς διώκτες.
Στη συνέχεια με λίγα απλά λόγια θα εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην τελετή των Εγκαινίων.
Τα Εγκαίνια τελούνται από τον Επίσκοπο, ο οποίος και προσκομίζει τα Ιερά Λείψανα στο Ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί.
Φθάνοντας ο Επίσκοπος στο Ναό, τοποθετεί τα Ιερά Λείψανα επάνω στην Αγία Τράπεζα. Τότε ψάλλεται μια ειδική ακολουθία της υποδοχής η οποία περιέχει Μαρτυρικά και άλλα τροπάρια.
Στους αίνους του Όρθρου ο Επίσκοπος διαβάζει δυο προκαταρκτικές ευχές των εγκαινίων του Καλλίστου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά την απόλυση της ακολουθίας του Όρθρου αρχίζει η τελετή των εγκαινίων με μία σύντομη προσευχή μπροστά στην Αγία Τράπεζα, στην οποία ο Επίσκοπος παρακαλεί τον Κύριό μας να αναδείξει και μας μιμητές των Αγίων Μαρτύρων.
Στη συνέχεια βγαίνουν όλοι έξω από το Ναό.
Ο Επίσκοπος κρατάει στα χέρια του τα Άγια Λείψανα, προπορευομένων των Ιερέων με το Ευαγγέλιο, και ακολουθούντων όλων των Χριστιανών.
Πραγματοποιούνται τρεις λιτανείες γύρω από το Ναό. Στο τέλος των δυο πρώτων λιτανειών αναγιγνώσκονται δυο Αποστολικά και δύο Ευαγγελικά Αναγνώσματα. Στο τέλος της τρίτης λιτανείας, γίνεται η είσοδος στο Ναό με ένα ιδιόμορφο τρόπο.
Οι πόρτες είναι κλειστές. Ο Επίσκοπος προστάζει αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλιά της δόξης, λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…», και από μέσα ακούγονται τα λόγια που οι Άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης».
Αφού επαναληφθεί τρεις φορές αυτός ο διάλογος ο Επίσκοπος εισέρχεται θριαμβευτικά στο Ναό, τοποθετώντας τα Άγια Λείψανα στην Αγία Τράπεζα, ενώ ψάλλεται το απολυτίκιο «Ως του άνω στερεώματος την ευπρέπειαν…». Τώρα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στο κυριότερο μέρος της τελετής.
Ο Επίσκοπος εκχύει τρείς φορές Άγιο Μύρο στα Ιερά Λείψανα, ευχόμενος να είναι «αιωνία η μνήμη των κτητόρων του Αγίου Οίκου τούτου».
Στη συνέχεια, αφού τα ασφαλίσει σε ειδική θήκη, τα τοποθετεί στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας στην ειδική οπή που υπάρχει για το λόγο αυτό και ονομάζεται «φυτόν».
Πάνω από τα Άγια Λείψανα ρίχνει μαρμαρόσκονη και εκχύει κηρομαστίχη.
Το μίγμα αυτό αποτελείται από καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο.
Αυτά συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το Σώμα του Κυρίου, και τα εκχύει για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου.
Αφού σφραγισθεί το «φυτόν», ο Επίσκοπος φοράει ένα λευκό χιτώνα που ονομάζεται σάβανο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το Άγιο Σώμα του Κυρίου και διαβάζει μια ευχή παρακαλώντας το Θεό να στείλει το Πανάγιο Πνεύμα και να αγιάσει τον Οίκον τούτον.
Στη συνέχεια ακολουθούν τα ειρηνικά.
Κατόπιν ο Επίσκοπος ευλογεί μια ποσότητα χλιαρού νερού, σύμβολο του Αγίου Πνεύματος και το εκχύει σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα. Με λευκά σαπούνια την πλένει και με σφουγγάρια την στεγνώνει, ενώ ψάλλεται ο 43ος ψαλμός «Ως αγαπητά τα σκηνώματα Σου, Κύριε των δυνάμεων».
Η τελετή μας θυμίζει βάπτισμα.
Η Αγία Τράπεζα εικονίζει το Σωτήρα και δέχεται τα του βαπτίσματος όπως Εκείνος.
Στη συνέχεια ραντίζει πάλι την Αγία Τράπεζα με ειδικά αρώματα ψάλλοντας το «Ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσωμαι…» και αφού δοξάσει το Θεό σταυρώνει την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο, το οποίο αλείφει στη συνέχεια με τα χέρια του.
Το Άγιο μύρο φέρνει τη Χάρη του Θεού στη γη. Είναι η δύναμη του Θυσιαστηρίου, η οποία ενεργοποιείται με τη χάρη των Ιερών Λειψάνων. Κατόπιν καθαγιάζει πάνω στην Αγία Τράπεζα Ιερά Αντιμήνσια.
Η λέξη Αντιμήνσιο προέρχεται από την ελληνική λέξη αντί και τη λατινική λέξη Μένσα, που σημαίνει Τράπεζα.
Το κάθε Αντιμήνσιο μόλις καθαγιασθεί από τον Επίσκοπο είναι μια μικρή Αγία Τράπεζα. Είναι απαραίτητο σε κάθε Λειτουργία. Μάλιστα με το Αντιμήνσιο μπορεί να τελεστεί σε έκτακτες περιπτώσεις η Θεία Λειτουργία και εκεί όπου δεν υπάρχει Ναός.
Στη συνέχεια ο Επίσκοπος τοποθετεί τις εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών αποτυπωμένες σε λινό ύφασμα στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τραπέζης, επειδή με τα Ευαγγέλια τους συνέβαλαν στη στερέωση της Εκκλησίας. Κατόπιν σκεπάζει την πλάκα της με ένα λευκό ύφασμα που ονομάζεται «κατασάρκιο».
Αυτό το ύφασμα ποτέ δεν βγαίνει από την Αγία Τράπεζα. Πάνω από αυτό τοποθετούνται τα επίσημα καλλύματα, ενώ ψάλεται ο 62ος ψαλμός «Ο Κύριος εβασίλευσεν, ευπρέπειαν ενεδύσατο…».
Στη συνέχεια ο Επίσκοπος κρατώντας στα χέρια του ένα καλάμι στο άκρο του οποίου υπάρχει σφουγγάρι με κηρομαστίχη και Άγιο Μύρο, σχηματίζει το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στα τέσσερα σημεία του Ναού.
Κατόπιν ανάβει την Κανδήλα και ευλογεί, ψάλλοντας τον πρώτο στίχο της δοξολογίας «Δόξα Σοι τω δείξαντι το Φως…».
Στη συνέχεια αφαιρεί το σάβανο που φορούσε σε όλη τη διάρκεια της τελετής και φοράει τα υπόλοιπα Αρχιερατικά του άμφια.
Αυτό το σάβανο τεμαχίζεται σε πολλά μικρά κομματάκια και εμβαπτίζεται μέσα στην κηρομαστίχη που περίσσεψε. Φεύγοντας από το Ναό, συνηθίζεται οι πιστοί να λαμβάνουν ευλογία από το σάβανο.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων, μετά την οποία ακολουθεί και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νέο Ιερό Ναό.           
Αρχιδιακόνου Διονυσίου Γκόλια
Πηγή: armenisths.blogspot.gr

*** Ακολουθούν Βίντεο από τον Εσπερινό του Σαββάτου  27/05/2017  :
~*Εσπερινός και Αρτοκλασία  .... στον  Ι.Ν. Κωνσταντίνου-Ελένης στο Αρφαρά  27-05-2017 πλήρως ανακαινισθέντας εκ θεμελίων : https://youtu.be/fn4OQsFMbn0  .-


~ Video 2  :  *Εσπερινός  στον  Ι Ν  Κωνσταντίνου Ελένης στο Αρφαρά  27/05/2017: https://youtu.be/_k0FjXaaYNY  .-

~* ARFARA KALAMATAS MESSINIAS 02/05/2016:
 https://youtu.be/uER8oDLjPSk  .-
~*Εσπερινός  στον  Ι Ν  Κωνσταντίνου Ελένης στο Αρφαρά  27/05/2017: https://youtu.be/r1gjDA2U-gU  .-
 ~*Εσπερινός Θυρανοίξια Ι Ν  Κων νου  και Ελένης Αρφαρά Μεσσηνίας 27/05/2017: https://youtu.be/5Vtvq5GJLpU  .-,
~*Θυρανοίξια  Ι Ν  Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένη Εσπερινός  27 05 2017  ΑΡΦΑΡΑ: https://youtu.be/-vfZizaRZGY   .-,
 

28 Μαΐου
Ιερομαρτύρων Ευτυχούς επισκόπου Μελιτινής († α΄αι.) και Ζαχαρίου, του Προυσαέως (†1802). Μαρτύρων Ελικωνίδος της εν Κορίνθω (†244) και Ευτυχίου. Διοσκορίδου, Κρήσκη και Παύλου. Οσίων Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού, Νικήτα επισκόπου Χαλκηδόνος, του ομολογητού και Ιγνατίου επισκόπου, του Ρώσου.~
Σήμερα 28/05/2017 εορτάζουν:
Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου, Άγιος Ευτυχής Επίσκοπος Μελιτηνής, Αγία Ελικωνίδα, Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός, Άγιος Νικήτας Αρχιεπίσκοπος Χαλκηδόνας
~  Ἦχος πλ. δ’.
~  Ὑπερδοξασμένος εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ φωστῆρας ἐπὶ γῆς, τοὺς Πατέρας ἡμῶν θεμελιώσας, καὶ δι’ αὐτῶν, πρὸς τὴν ἀληθινὴν πίστιν πάντας ἡμᾶς ὁδηγήσας, Πολυεύσπλαγχνε δόξα σοι.
~*  Απολυτίκιο Αγίων Πατέρων Α' Οικουμενικής Συνόδου : https://youtu.be/hWIppjbwGsY  .-


~
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
***  Αλλαγές στο νόμο και νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες 
H κύρωση των αναρτημένων δασικών χαρτών έως τον Σεπτέμβριο και η πραγματοποίηση έως τον Ιούλιο διαγωνισμού για την κατάρτιση όσων δασικών χαρτών απομένουν έχουν μπει στα προαπατούμενα του νέου μνημονίου με τους δανειστές. Ωστόσο το αλλεπάλληλα φρένα που βάζει το ΣτΕ αναγκάζουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να προχωρήσει σε εναλλακτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο θα αποσαφηνίζονται τα κόκκινα σημεία των οικιστικών πυκνώσεων, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικράτειας.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και μια μικρή παράταση, πέραν της 12ης Ιουνίου, ούτως ώστε να προλάβει το σύνολο των πολιτών να καταθέσει τις αντιρρήσεις του. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Μια διαδικασία δηλαδή αντίστοιχη με ό,τι ισχύει στο νέο νόμο των αυθαιρέτων για το Πράσινο Ταμείο, τον οποίο και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Ο πονοκέφαλος των οικιστικών πυκνώσεων δημιουργήθηκε όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ. Ο εισηγητής του ΣτΕ έχει προτείνει να κριθεί αντισυνταγματική η Υπουργική Απόφαση, με την αιτιολογία ότι η οικιστική αξιοποίηση των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού τους.
Παράλληλα, η εξαίρεση των εν λόγω εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες δεν συνιστά ούτε πρόσφορο μέτρο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Όσον αφορά την πολυπόθητη παράταση που αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή των αντιρρήσεων, υπολογίζεται πως θα είναι για περίπου 20 μέρες μέχρι ένα μήνα.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ασκηθεί ακόμα ο αναμενόμενος αριθμός αντιρρήσεων, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια σχετική κινητικότητα.
Άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν αφορούν περιπτώσεις όπως της Πάτμου και της Μάνης, περιοχές δηλαδή στις οποίες οι κάτοικοι αντέδρασαν μαζικά στους δασικούς χάρτες (απόδοση χορτολιβαδικών εκτάσεων στην Πάτμο ως δασικές και έλλειψη και απόδειξης έννομου συμφέροντος στη Μάνη), με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Επιπλέον, μεγάλη μερίδα πολιτών που ενδιαφέρονται για άσκηση αντιρρήσεων αποτελείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υποβολή αυτών από τους ίδιους

*** Μια νύχτα γιορτής απλωμένη σε κάθε γωνιά της πόλης το Σάββατο 3 Ιουνίου στην Κυπαρισσία 
Μια νύχτα γιορτής απλωμένη σε κάθε γωνιά της Κυπαρισσίας, σε συνδυασμό με τον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, επίσημη εορτή της πόλης και την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, οργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος «Η Πρόοδος», θέλοντας να αναδείξει την τοπική αγορά, τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, να περάσει μηνύματα αισιοδοξίας, να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες και να επιβραβεύσει το αγοραστικό κοινό με μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Ιουνίου τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Η γιορτινή ατμόσφαιρα θα εμπλουτιστεί από τους ήχους και τις μουσικές των Φιλαρμονικών του Δήμου Τριφυλίας, που θα σημάνουν την έναρξη της βραδιάς.
Τοπικά μουσικά σχήματα τοποθετημένα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης θα επενδύσουν με ευχάριστες μουσικές νότες τη βραδιά, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, που πυρετωδώς θα ετοιμάζουν οι καταστηματάρχες για να υποδεχθούν το αγοραστικό κοινό. Μια γιορτή πολιτισμού με διάσπαρτες εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναμορφώσουν για ένα ακόμα καλοκαίρι την εικόνα του εμπορικού κέντρου της Κυπαρισσίας.
Φέτος ακόμα μια έκπληξη περιμένει το αγοραστικό κοινό, με το σύνθημα «ψωνίΖΩ, κερδίΖΩ, συμμετέχω»: όσοι πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα εκείνη τη νύχτα, θα συμμετέχουν στην κλήρωση μεγάλων δώρων.
Για πρώτη φορά φέτος, επίσης, οι επισκέπτες θα ψηφίσουν την καλύτερη βιτρίνα της βραδιάς. Ο «Διαγωνισμός της Καλύτερης Βιτρίνας» θα έχει κριτές όλους τους συμμετέχοντες. Ανάλογα με τις ψήφους που θα συγκεντρωθούν στην κάλπη, η οποία θα έχει στηθεί στο κέντρο της αγοράς, θα ανακηρυχθούν οι τρεις ομορφότερες βιτρίνες.
Όλοι οι επαγγελματίες, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συνεργαζόμενοι ανά γειτονιές, θα έχουν ετοιμάσει τα δικά τους happenings για να προσελκύσουν και να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες.
Ο δε 22ος Γύρος της Κυπαρισσίας, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα προσελκύσει αθλητές για ακόμη μια χρονιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα, επιμένοντας να ξαναζήσουν τις αξέχαστες στιγμές που τους παρέχει αυτή η διοργάνωση.
«Η 4η Λευκή Νύχτα είναι η αφορμή να αναδείξουμε την πόλη μας, να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να περπατήσουν στη στολισμένη αγορά μας. Κηρύσσοντας την έναρξη της τουριστικής περιόδου, υποδέχεται τους πρώτους καλοκαιρινούς επισκέπτες, υποσχόμενη να τους διασκεδάσει, να φωτίσει τις ομορφιές της πόλης μας, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις, προσφορές και ευκαιρίες.
Περπατώντας στα σοκάκια της Άνω Πόλης, ανακαλύπτει τις ομορφιές της. Ανεβαίνοντας στο Κάστρο των Γιγάντων, απ’ όπου μπορεί να θαυμάσει την απέραντη θέα προς τις δαντελωτές παραλίες μας, οι οποίες τον περιμένουν να απολαύσει τα πρώτα του καλοκαιρινά μπάνια.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς αυτής της εκδήλωσης, όλους τους συναδέλφους και επαγγελματίες, που πάντα δίνουν ένα δυνατό “παρών» σε κάθε δράση του Συλλόγου μας, ιδίως φέτος με τη μεγαλύτερη ανταπόκρισή τους, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και εμπνέουν το έργο μας. Όλους όσοι από την πρώτη στιγμή βρίσκονται ενεργά δίπλα μας.
Τους μουσικούς που ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν στο κάλεσμά μας, την Τροχαία της πόλη μας, που με τη συνεργασία της θα προσπαθήσει για την καλύτερη και ομαλότερη κυκλοφορία των οχημάτων. Το Δήμο Τριφυλίας για την υποστήριξή του, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, τους χορηγούς επικοινωνίας (ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες).
Και τέλος, όλους εσάς που είστε έτοιμοι να μας βοηθήσετε με τον οποιονδήποτε τρόπο και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην 4η Λευκή Νύχτα της Κυπαρισσίας» αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου.

***  «Καύσιμο» στην τοπική οικονομία τα 1.400 στρέμματα που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης στην άνω Βέργα 
«Καύσιμο» στην τοπική οικονομία η ανάρτησή της πολεοδομικής μελέτης Βέργας
 Με τόσες υποσχέσεις που έχουμε ακούσει για την ολοκλήρωσή της, είναι δύσκολο πλέον να το πιστέψουμε. Την πάθαμε σαν τον τσοπάνη, το λύκο και τα πρόβατα. Βλέπετε, επί δεκαετίες ταλαιπωρούνται οι πολίτες από τη γραφειοκρατία αλλά και τις παρεμβάσεις… ημετέρων.
Παρ' όλα αυτά, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης παραλίας Βέργας και από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ανάρτηση, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες.
Βέβαια, μέχρι την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος υπάρχει ακόμα γραφειοκρατικός δρόμος, αλλά η ένταξη 1.400 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να αρχίσουν να σκέπτονται, πλέον, σοβαρά για την εκμετάλλευση της περιουσίας τους και στον κατασκευαστικό κόσμο να ελπίζει ότι η παραπάνω εξέλιξη θα του δώσει ένα βήμα να βγει από το τέλμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια. Με λίγα λόγια, είναι ευκαιρία να κινηθεί, κάπως, η οικοδομή, με ό,τι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος σημείωσε ότι η επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης ήταν απαραίτητη, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2011 της αρχικής μελέτης, η οποία είχε εγκριθεί το 2005, αναρμοδίως όμως. Κι αυτό, γιατί είχε υπογραφή από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και όχι απόφαση Προεδρικού Διατάγματος, μια και η Βέργα είναι παραλιακή περιοχή.
Ως γνωστόν, η υλοποίηση της μελέτης ήταν θέμα του υπουργείου, αλλά κάτι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, κάτι οι… πιέσεις φίλων και γνωστών, βάλτωσαν τη διαδικασία.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Δήμος Καλαμάτας ανέλαβε, μέσω των Τεχνικών του Υπηρεσιών, την ολοκλήρωσή της. Η διαδικασία, όμως, για την επανέγκριση της μελέτης απαιτούσε τη σύνταξη οριοθέτησης ρεμάτων και τη σύνταξη μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας. Οι όποιες αλλαγές έχουν επέλθει στη μελέτη απορρέουν από τα δεδομένα των δύο μελετών, αφού χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος τόνισε ότι οι όποιες ενστάσεις θα γίνουν μόνο επί των αλλαγών που προέκυψαν από τις δύο μελέτες.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η συγκεκριμένη άποψη διχάζει τον τεχνικό κόσμο, αφού, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, από τη στιγμή που υπάρχει καινούργια πολεοδομική μελέτη, θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα αντιρρήσεων επί του συνόλου της.
Διαδικαστικά, μετά το πέρας των ενστάσεων, επί του θέματος θα γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το τοπικό ΣΥΠΟΘΑ, το αρμόδιο υπουργείο και, τέλος, θα υπάρξει το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντίνειας, η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «και εκεί προχωράμε τις προσαρμογές οι οποίες είναι απαιτητές και πιστεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την ανάρτηση και αυτής της πολεοδομικής μελέτης».
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ενημερωτική εκδήλωση για την Ευρώπη στο 8ο Δημοτικό Σχολείο 
Παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτροu Τατούλη και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι εκδήλωση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το οποίο έχει κατασκευασθεί με πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είχε τίτλο «Γνωρίζοντας το σχολείο μου», στo πλαίσιο του Europe in my Region 2017, ενώ έγινε κυρίως για τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων, περιλαμβάνοντας εκπαιδευτικά παιχνίδια και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου.
Την εκδήλωση συντόνισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ την παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Αντωνία Μπούζα και ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας κ. Ψαράκης.
  «Σωσμός για τις υποδομές»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος  Καλαμάτας αναφέρθηκε αρχικά στο ρόλο της Περιφέρειας και τη χρηματοδότηση έργων και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ευχόμενος κάποια στιγμή να είναι υπεύθυνη για όλους τους νομούς.
Μιλώντας στη συνέχεια για το τραγικό γεγονός των σεισμών του 1986, είπε ότι η ολλανδική κυβέρνηση, όπως και άλλες, βοήθησαν σημαντικά την Καλαμάτα, κάνοντας αναφορά στα λυόμενα που στάλθηκαν για να στεγασθούν τα σχολεία που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές. Σε τέτοια λυόμενα στεγάσθηκε για πάρα πολλά χρόνια, σχεδόν 30 χρόνια, και το 8ο Δημοτικό.
Μάλιστα, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η κατασκευή του, όταν τελικά εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς το νέο κτήριο έπρεπε να κατασκευαστεί στο χώρο που λειτουργούσε ένα σχολείο και χρειαζόταν μεγάλη υπομονή και αντοχές από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, όμως, σχολίασε ότι αν εξαιρέσουμε τις τραγικές άλλες συνέπειες, σε ό,τι αφορά τις υποδομές της πόλης  «ο σεισμός για την Καλαμάτα ήταν σωσμός».
Καταλήγοντας δήλωσε ευρωπαϊστής, όμως τόνισε ότι δε νιώθει πως πρέπει να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα τα δικαιούται όλα αυτά που έχει πάρει, κι ακόμα περισσότερα μαζί με αλληλεγγύη και συμπαράσταση από τους Ευρωπαίους.
Για όνειρο που έγινε πραγματικότητα με την κατασκευή του κτηρίου μίλησε η διευθύντρια της εκπαιδευτικής μονάδας, Αναστασία Βουτσή, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έκανε πραγματικότητα τη ρήση του Φραγκλίνου: «Η επένδυση με το καλύτερο επιτόκιο είναι η παιδεία μας».
Ωστόσο, καταλήγοντας αναφέρθηκε σε σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό του σχολείου, ακόμα και σε θρανία και καρέκλες.
  «Το στοίχημα της Ελλάδας»
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης είπε πως τα τραγούδια που ακούσθηκαν από τους μαθητές είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτός ο τόπος γέννησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου, ο κ. Τατούλης τής ζήτησε να συνεργαστεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας και να του παραδώσουν κατάλογο με τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να αναζητηθεί τρόπος από την Περιφέρεια να καλυφθούν.
Ζήτησε ακόμη να φροντίζουν όλοι το νέο κτήριο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ένα απλό κτήριο, αλλά η σχολική στέγη των επόμενων γενεών.
Καταλήγοντας είπε ότι η Ευρώπη είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας, που χρειάζεται ηγέτες που δε θα αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ο καιρός αύριο  σήμερα  στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 28/5/2017 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες πρωινές μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι έντονα, με υψηλές ραγδαιότητες. Προσοχή, υπάρχει πιθανότητα ξαφνικής συσσώρευσης υδάτων. Επίσης υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης κατά τόπους. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Έναρξη εγγραφών για την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 
Την 1η Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, ξεκινούν οι εγγραφές των παιδιών για την κατασκηνωτική περίοδο 2017 στην «Αγία Αικατερίνη» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, έως της συμπληρώσεως των θέσεων.
Όσο για τις κατασκηνωτικές περιόδους, έχουν ως εξής:
1) 3 -13 Ιουλίου (κοριτσιών μικρών)
2) 13-24 Ιουλίου (κοριτσιών μεγάλων)
3) 24 Ιουλίου - 7 Αυγούστου (αγοριών).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 27210-23048.

*** Πού είναι η αναβάθμιση φωτισμού της περιμετρικής οδού του λιμανιού της Κυπαρισσίας; 
Στο σκοτάδι είναι βυθισμένη η περιμετρική οδός του λιμανιού της Κυπαρισσίας, παρότι για την αναβάθμιση του φωτισμού της έπρεπε εδώ και έξι ολόκληρους μήνες να έχουν εκτελεστεί εργασίες σύμφωνα με το έργο «Εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης Κυπαρισσίας»!
Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, από ίδιους πόρους του Δήμου Τριφυλίας, δημοπρατήθηκε στις 25 Μαΐου 2016 και ανάδοχος ανεδείχθη η Δ.ΣΦΕΛΑΓΓΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. με μέση έκπτωση 27% επί της προϋπολογιζόμενης δαπάνης. Άρα, το συνολικό κόστος του έργου, μετά την έκπτωση της προσφοράς του αναδόχου, ανήλθε σε 29.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη πρόχειρης διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, αυτό αφορούσε στις εργασίες εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαζόταν εσοχή στάθμευσης δύο οχημάτων στο πεζοδρόμιο της οδού 25ης Μαρτίου στην πλατεία Κυπαρισσίας, δηλαδή έμπροσθεν του Μεγάρου της Ιερής Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, πεζοδρόμιο με χυτό τσιμεντοειδές βιομηχανικό στην Ε.Ο. Πύργου – Μεθώνης, από Κυπαρισσία έως Μύρο, δηλαδή μέχρι τον οικισμό των Μυραίικων, και θα γινόταν αναβάθμιση του φωτισμού της περιμετρικής οδού του λιμανιού της Κυπαρισσίας.
Η σύμβαση μεταξύ δημάρχου Τριφυλίας και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 5 Ιουλίου 2016 και η ολική προθεσμία εκτελέσεως των εργασιών, όπως αυτή καθοριζόταν στην Ε.Σ.Υ., είχε καθοριστεί σε 4 μήνες από την υπογραφή, συνεπώς το σύνολο του έργου έπρεπε να περατωθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2016.
Με καθυστέρηση μεγάλη ξεκίνησαν οι εργασίες έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Μεγάρου και για το πεζοδρόμιο προς τα Μυραίικα. Στο μεν Μητροπολιτικό Μέγαρο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σχετικά σύντομα, στο δε πεζοδρόμιο προς τα Μυραίικα καθυστέρησαν, αλλά το Δεκέμβριο, όπως και στο χθεσινό φύλλο αναφέραμε, μαζί με τα προστατευτικά στηθαία (κάγκελα, μπάρες, κιγκλιδώματα – όπως θέλετε πείτε τα) ήταν ολοκληρωμένες, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ανήρτησε στο facebook με 15 φωτογραφίες στις 26 Δεκεμβρίου 2016!
Οι εργασίες αναβάθμισης του φωτισμού της περιμετρικής οδού του λιμανιού της Κυπαρισσίας πότε, άραγε, θα υλοποιηθούν; Η περιμετρική οδός παραμένει επί μήνες στα σκοτάδια, παρόλο που το έργο έπρεπε από τις 4 Νοεμβρίου 2016 να έχει ολοκληρωθεί! Έξι ολόκληρους μήνες και ακόμη περισσότερο, γιατί δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες αναβάθμισης του φωτισμού;
Πριν από λίγες μέρες, συνεργεία της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, παρουσία δημάρχου, αντιδημάρχων και επιστάτη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, έκοψαν τα χορτάρια στο λιμάνι και εκατέρωθεν της περιμετρικής οδού, και πολύ καλά έπραξαν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Δήμου Τριφυλίας για καθαριότητα, για την οποία και εισπράττει ανταποδοτικά δημοτικά τέλη από τους κατοίκους. Με την αναβάθμιση του φωτισμού, όμως, τι συμβαίνει; Έχει, μήπως, δοθεί επ’ αόριστον παράταση στην εκτέλεση του έργου; Θα παραμείνει στο σκοτάδι και το καλοκαίρι η περιοχή;

*** Οι μεταθέσεις αστυνομικών καταργηθέντων Τμημάτων 
Συνεδρίασε το Συμβούλιο Μεταθέσεων Κατωτέρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και ελήφθησαν αποφάσεις για τις τοποθετήσεις των αστυνομικών υπαλλήλων των καταργηθέντων αστυνομικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας. Όπως είναι γνωστό, με το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9 Φεβουαρίου 2016, στην Τριφυλία καταργούνται τα Α.Τ. Φιλιατρών και Κοπανακίου και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι των καταργηθέντων υπηρεσιών μετατίθεται ως εξής: Από το Α.Τ. Φιλιατρών στο Α.Τ. Τριφυλίας 11 αστυνομικοί υπάλληλοι, από το Α.Τ. Κοπανακίου στο Α.Τ. Τριφυλίας 5, από Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας στο Α.Τ. Τριφυλίας 9, από Α.Τ. Φιλιατρών στο Α.Τ. Γαργαλιάνων 2, από Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας στο Α.Τ. Γαργαλιάνων 2, από Α.Τ. Κοπανακίου στο Α.Τ. Καλαμάτας 2, από Α.Τ. Κοπανακίου στο Α.Τ. Μεσσήνης 1, από Α.Τ. Φιλιατρών στο Α.Τ. Καλαμάτας 1 και από Α.Τ. Κοπανακίου στο Α.Τ. Οιχαλίας 1.

*** Αλλαγές στο νόμο και νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες 
H κύρωση των αναρτημένων δασικών χαρτών έως τον Σεπτέμβριο και η πραγματοποίηση έως τον Ιούλιο διαγωνισμού για την κατάρτιση όσων δασικών χαρτών απομένουν έχουν μπει στα προαπατούμενα του νέου μνημονίου με τους δανειστές. Ωστόσο το αλλεπάλληλα φρένα που βάζει το ΣτΕ αναγκάζουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να προχωρήσει σε εναλλακτικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο θα αποσαφηνίζονται τα κόκκινα σημεία των οικιστικών πυκνώσεων, προσδοκώντας με αυτό τον τρόπο να πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικράτειας.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και μια μικρή παράταση, πέραν της 12ης Ιουνίου, ούτως ώστε να προλάβει το σύνολο των πολιτών να καταθέσει τις αντιρρήσεις του. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Μια διαδικασία δηλαδή αντίστοιχη με ό,τι ισχύει στο νέο νόμο των αυθαιρέτων για το Πράσινο Ταμείο, τον οποίο και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.
Ο πονοκέφαλος των οικιστικών πυκνώσεων δημιουργήθηκε όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ. Ο εισηγητής του ΣτΕ έχει προτείνει να κριθεί αντισυνταγματική η Υπουργική Απόφαση, με την αιτιολογία ότι η οικιστική αξιοποίηση των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού τους.
Παράλληλα, η εξαίρεση των εν λόγω εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες δεν συνιστά ούτε πρόσφορο μέτρο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Όσον αφορά την πολυπόθητη παράταση που αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή των αντιρρήσεων, υπολογίζεται πως θα είναι για περίπου 20 μέρες μέχρι ένα μήνα.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ασκηθεί ακόμα ο αναμενόμενος αριθμός αντιρρήσεων, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια σχετική κινητικότητα.
Άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν αφορούν περιπτώσεις όπως της Πάτμου και της Μάνης, περιοχές δηλαδή στις οποίες οι κάτοικοι αντέδρασαν μαζικά στους δασικούς χάρτες (απόδοση χορτολιβαδικών εκτάσεων στην Πάτμο ως δασικές και έλλειψη και απόδειξης έννομου συμφέροντος στη Μάνη), με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Επιπλέον, μεγάλη μερίδα πολιτών που ενδιαφέρονται για άσκηση αντιρρήσεων αποτελείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υποβολή αυτών από τους ίδιους

*** Οπτική ίνα με ταχύτητα 250 Mbps φέρνει η WIND στην Καλαμάτα!!!
Την πιλοτική σύνδεση για την Καλαμάτα στο Internet με υπέρ – υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps, παρουσίασαν, προχθές, πανελλαδικά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τα στελέχη της εταιρίας WIND, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της WIND, Νάσου Ζαρκαλή.
Το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της WIND εγκαταστάθηκε από την εταιρία σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη. Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.
  Πρώτα στην Καλαμάτα
Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ.
Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps(VDSL).
Έτσι η Καλαμάτα, αναμένεται να γίνει η πρώτη πόλη στη χώρα όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit»,  όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
Χαιρετίζοντας την χθεσινή ενημέρωση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία  γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Υπήρξε βέβαια μια αναστάτωση στην πόλη, αλλά αυτές οι αναστατώσεις είναι καλές. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρίας κ. Τσαπρούνης, ενημέρωσε το Δήμαρχο, ότι η εταιρία θα συνδέσει και θα «τρέχει» με τις πιο γρήγορες ταχύτητες το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
  Ψηφιακή επανάσταση
Ο Πρόεδρος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής αναφέρθηκε στην ψηφιακή επανάσταση που φέρνουν οι οπτικές ίνες:
«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρυψηλών ταχυτήτων».  Σημείωσε δε ότι σήμερα ένα νοικοκυριό είναι πιο εύκολο να ζήσει 2-3 ώρες χωρίς νερό, παρά χωρίς ίντερνετ.
Ο επικεφαλής της WIND σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες:
«Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».
  Πιλοτικό δίκτυο
Ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης παρουσίασε αναλυτικά το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στις δύο περιοχές, το οποίο κάλυψε συνολικά 3,5 χιλ. γραμμές και 277 σπίτια.
«Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus&G.fast)».
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών,  που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς  στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Χθες το πρωί, στο κατάστημα της WIND , στην Καλαμάτα  επί της οδού οδό Νέδοντος τα στελέχη της εταιρείας  παρουσίασαν τη λειτουργία του εγχειρήματος με τις υπερυψηλές ταχύτητες.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Η ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» πρέπει να μείνει ελληνική 
Πάνε πια πάνω από πέντε χρόνια από τότε που οι Μεσσήνιοι ζητούν την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με στόχο την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σήμερα έφτασαν να προτείνουν τη φάκτο ή ντε γιούρε κατάργηση της ΠΟΠ, για να γίνει ελεύθερη η χρήση της σε όλο τον κόσμο.
Έφτασε η στιγμή που πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε για τη διασφάλιση της προστασίας της ονομασίας της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ. Είναι περισσότερο εθνικό συμφέρον παρά μεσσηνιακό.
Ο ΣΥΜΕΠΟΠ οργανώνει μέσω του διαδικτύου τη συλλογή υπογραφών ζητώντας από το υπουργείο:
-να επιλέξει επιτέλους, με στροφή 180 μοιρών, μια πολιτική ενίσχυσης της προστιθέμενης αξία της ελληνικής παραγωγής ελιάς Καλαμών, προωθώντας τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας
-να επεκταθεί η περιοχή παραγωγής της προστατευόμενης ονομασίας, για να περιλάβει και τις περιοχές που αναμφισβήτητα έχουν ιστορικό δεσμό με την παραδοσιακή ζώνη προέλευσης. Έτσι θα ενισχυθεί ο ρόλος όλης της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας Καλαμών στις διεθνείς αγορές
-να διαφυλάξει την προστασία των ευρωπαϊκών αγορών από τις εισαγωγές τριτοκοσμικών ελιών Καλαμών με την ονομασία “Kalamata olives”.
Με την υπογραφή σας ζητάμε απλώς να βάλετε κι εσείς πλάτη για να μην ξεπουληθεί η προστασία της ονομασία του πιο φημισμένου αγροτικού μας προϊόντος!               Σε ευχαριστούμε προκαταβολικά.
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Θανάσης Μαυρούλης
 Για να υπογράψετε πληκτρολογήστε το σύνδεσμο: https://goo.gl/y3NGfS

~*** «Πλημμύρισε» με πράσινο και μικρά παιδιά το κέντρο της Μεσσήνης (φωτογραφίες) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γιορτάστηκε η συμμετοχή της Μεσσήνης στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα» την  Παρασκευή 
   Γεμάτη από το πράσινο των φυτών, τα πολύχρωμα άνθη αλλά κυρίως από τα εκατοντάδες μικρά παιδιά που «πλημμύρισαν» την πλατεία, γιόρτασε η Μεσσήνη, το βράδυ της Παρασκευής, την συμμετοχή της στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2017». Από νωρίς το απόγευμα, τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με οικολογικά παιχνίδια, μαθαίνοντας παράλληλα να προστατεύουν το περιβάλλον. Παράλληλα, εκθέσεις φυτών και λουλουδιών , υπό τη συνοδεία υπέροχων μελωδιών της Δημοτικής Φιλαρμονικής της Μεσσήνης συνέθεταν το πολύ όμορφο σκηνικό στο κέντρο της πόλης, που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν εκεί.  Αρκετοί ήταν και οι επίσημοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «οικοδεσπότη» Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, για τον εορτασμό   της βραδιάς, μιας και η Μεσσήνη είναι από τις λίγες πόλεις στην Ευρώπη που επιλέχθηκαν για την συμμετοχή τους στην «Πράσινη Εβδομάδα». Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού κα Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τριπόλεως Δημήτρης Παυλής, Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Απόστολος Γκούνης,  οι επικεφαλείς των μειοψηφιών του Δήμου Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, καθώς και η πλειονότητα των αντιδημάρχων και αυτοδιοικητικών του Δήμου Μεσσήνης. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί απ’ όλους τους προαναφερόμενους , με κεντρικό μήνυμα τη σημασία του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος ως παρακαταθήκη και υποχρέωση προς τις νέες γενιές. Επίσης, μπήκε και το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης ενώ δεν έλειψαν και αναφορές για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καθυστέρησης της λύσης που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Παναγοπούλου που «εμπνεύστηκε» αυτή τη συμμετοχή της Μεσσήνης στην “EU Green Week 2017” και έφερε εις πέρας με επιτυχία. Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με υπαίθριο σινεμά και την  προβολή της ταινίας “Scialla”, σε σκηνοθεσία του Francesco Bruni, την οποία διαθέτει δωρεάν το “Instituto Italiano Di Cultura” Αθήνας.
  Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Οπτική ίνα με ταχύτητα 250 Mbps φέρνει η WIND στην Καλαμάτα!!!
Την πιλοτική σύνδεση για την Καλαμάτα στο Internet με υπέρ – υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση αγγίζουν και το 1 Gbps, παρουσίασαν, προχθές, πανελλαδικά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τα στελέχη της εταιρίας WIND, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της WIND, Νάσου Ζαρκαλή.
Το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της WIND εγκαταστάθηκε από την εταιρία σε Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη. Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.
  Πρώτα στην Καλαμάτα
Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ.
Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps(VDSL).
Έτσι η Καλαμάτα, αναμένεται να γίνει η πρώτη πόλη στη χώρα όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit»,  όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
Χαιρετίζοντας την χθεσινή ενημέρωση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από την WIND στην Καλαμάτα, που έχει ως αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται η πρώτη πόλη υπέρ-υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης με το internet στην Ελλάδα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία  γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Υπήρξε βέβαια μια αναστάτωση στην πόλη, αλλά αυτές οι αναστατώσεις είναι καλές. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρίας κ. Τσαπρούνης, ενημέρωσε το Δήμαρχο, ότι η εταιρία θα συνδέσει και θα «τρέχει» με τις πιο γρήγορες ταχύτητες το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
  Ψηφιακή επανάσταση
Ο Πρόεδρος της WIND, Νάσος Ζαρκαλής αναφέρθηκε στην ψηφιακή επανάσταση που φέρνουν οι οπτικές ίνες:
«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρυψηλών ταχυτήτων».  Σημείωσε δε ότι σήμερα ένα νοικοκυριό είναι πιο εύκολο να ζήσει 2-3 ώρες χωρίς νερό, παρά χωρίς ίντερνετ.
Ο επικεφαλής της WIND σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες:
«Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».
  Πιλοτικό δίκτυο
Ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης παρουσίασε αναλυτικά το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας στις δύο περιοχές, το οποίο κάλυψε συνολικά 3,5 χιλ. γραμμές και 277 σπίτια.
«Εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο πλήρες 3ετές επενδυτικό πλάνο που καταθέσαμε στην ΕΕΤΤ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus&G.fast)».
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών,  που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς  στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Χθες το πρωί, στο κατάστημα της WIND , στην Καλαμάτα  επί της οδού οδό Νέδοντος τα στελέχη της εταιρείας  παρουσίασαν τη λειτουργία του εγχειρήματος με τις υπερυψηλές ταχύτητες.    Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Έρευνες δυτικά της Πύλου για τον εντοπισμό σκάφους με 40 μετανάστες 
Σε εξέλιξη είναι έρευνες από αεροσκάφος της Frontex και πλωτά του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό ιστιοφόρου σκάφους με μετανάστες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάποιος από τους επιβαίνοντες, μέσω κινητού τηλεφώνου κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 και ανέφερε ότι το σκάφος που επιβαίνει ο ίδιος και άλλα 40 άτομα βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 3 με 4 μποφόρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ     Φώτο αρχείου 

*** Θέλει σχέδιο η πυροπροστασία στο Δήμο Δυτικής Μάνης , πριν είναι αργά 
Την προπερασμένη Παρασκευή 19  Μαϊου    συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Δυτικής Μάνης με θέμα «Προγραμματισμός και συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών έτους 2017». Εκτός από αυτά που αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου και που δημοσιεύσατε  στο «Θ» την προ περασμένη Κυριακή, συζητήθηκαν και άλλα θέματα στη σύσκεψη. Όπως, η  εδώ και δύο χρόνια, αδικαιολόγητη κατάργηση από τη Δημοτική Αρχή του πιστοποιημένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου που λειτουργούσε στο Δήμο μας, αποτελούμενο από 19 εξοπλισμένους εθελοντές της περιοχής, εκπαιδευμένους από τη Π.Υ, με μεγάλο κόπο ,και μπροστάρη το σημερινό αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Καπέλιο, διοικητή Π.Υ Καλαμάτας,  τότε, και άλλους αξιωματικούς του σώματος(2011).Το θέμα των δεξαμενών που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία με αποτέλεσμα να είναι μη λειτουργούν αλλά να είναι  άδειες. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχουμε πληρώσει γι’  αυτές και τους  χαλασμένους πυροσβεστικούς  κρουνούς . Και τέλος, η χωματερή που υπάρχει, από το περασμένο Σεπτέμβριο στα Μεγάλα Γκρεμά, πριν τη Πλάτσα (μιλάμε για τουλάχιστον 1.000 τόνους σκουπίδια. Τα υπόλοιπα, όπως πολλοί γνωρίζουν,  οδηγήθηκαν στην  παραλία  Πανταζί, για να μην αναφερθούμε στις δύο νέες χωματερές που ξεφύτρωσαν στο Πύργο και ανάμεσα σε Στούπα και Άγ.Νικόλαο.
Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσα και που δυστυχώς ενόχλησαν και εκνεύρισαν το δήμαρχο,  με αποτέλεσμα να σημειωθεί αδικαιολόγητη ένταση, απειλώντας, με αποβολές, λες και όλα αυτά που ανέφερα, ήταν συκοφαντίες.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε τέτοιες σημαντικές συσκέψεις , ο ρόλος του καθενός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός με προτάσεις, αν θέλουμε να μιλάμε για πυροπροστασία και πρόβλεψη σε μια δύσκολη περιοχή,. Εδώ πρέπει να γίνει αναφορά στο δάσος της Βασιλικής   σημειώνοντας  την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά στη Μάνη, λόγω δασικών χαρτών . Πάντως οι αρμόδιοι για θέματα πυροπροστασίας (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο), έγιναν γνώστες των κινδύνων που υπάρχουν, κυρίως από την ύπαρξη χωματερών. Η δική τους παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κύριοι εκεί στο Δήμο, πρέπει να καταλάβετε ότι τα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις .Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Όταν μιλάμε για θέματα πυροπροστασίας,   βλέποντας και κάνοντας δεν έχει θέση, χρειάζεται σχέδιο πριν είναι αργά.
Προκαλεί εντύπωση και οργή η στάση σας, που για θέματα σοβαρά, επιλέγετε, για ακόμα μια φορά, να στρουθοκαμηλίζετε. Η άλλη άποψη ποτέ δεν έβλαψε, η αντίθεση στο τέλος δημιουργεί θέση. Μάθετε να  ακούτε. Το να είναι κανείς αρεστός είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι να είναι και χρήσιμος.
Αλέξης Ρουτζούνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δυτ. Μάνης και μέλος του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου. 

*** Έναρξη εγγραφών για την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 
Την 1η Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, ξεκινούν οι εγγραφές των παιδιών για την κατασκηνωτική περίοδο 2017 στην «Αγία Αικατερίνη» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, έως της συμπληρώσεως των θέσεων.
Όσο για τις κατασκηνωτικές περιόδους, έχουν ως εξής:
1) 3 -13 Ιουλίου (κοριτσιών μικρών)
2) 13-24 Ιουλίου (κοριτσιών μεγάλων)
3) 24 Ιουλίου - 7 Αυγούστου (αγοριών).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 27210-23048.

*** ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στον ΕΙΡΗΝΙΚΟ: Ο Τραμπ στέλνει τρίτο ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ κατά της Β. Κορέας... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν και τρίτη δύναμη αεροπλανοφόρου στη ζώνη του δυτικού Ειρηνικού θέλοντας να στείλει νέα προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα για την αποθάρρυνση των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών.
Το USS Nimitz, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, θα πάει στον Ειρηνικό, όπου εκεί θα ενωθεί με το USS Carl Vinson και το USS Ronald Reagan.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η αυξανόμενη πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας είναι κρίσιμης σημασίας και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί να εμποδίσει το καθεστώς της Βορείου Κορέας να χτυπήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικό πύραυλο.
Σε διάλογο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe, ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών των G-7 στη Σικελία ότι οι ηγέτες της G-7 θα πρέπει να δώσουν «ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας» δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του.
Βίντεο : Show of Force: US Deploys Third Aircraft Carrier to North Korea ,
https://youtu.be/4LG4_Nt2DQE  .-

*** Σε πανικό το ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ: "Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πιθανό ΠΟΛΕΜΟ με τη Ρωσία"...

~  Ο επικεφαλής των ναυτιλιακών δυνάμεων των ΗΠΑ, Darren McDew, δήλωσε στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετά πλοία, αεροσκάφη ή εναέρια δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων εξοπλισμού, προμηθειών και δυναμικού σε περίπτωση μεγάλου πολέμου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Πολεμικής Αεροπορίας αποκάλυψε ότι το τμήμα του είναι επί του παρόντος ικανό να μεταφέρει αεροσκάφος μόνο σε μια δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας χρησιμοποιώντας αεροσκάφη μεταφοράς C-5 και C-17 σε ένα ξένο θέατρο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα δώσει αγώνα να αναδιατάξει τα στρατεύματά του αν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο από 30 ημέρες.
Όσον αφορά τη ναυτική προμήθεια, ο επικεφαλής της επιτροπής ένοπλων υπηρεσιών της Γερουσίας Τζον Μακέιν παραπονέθηκε κατά την ακρόαση ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεταν τα απαραίτητα δέκα πλοία που χρειάζονται να μεταφέρουν δυο πολεμικές ταξιαρχίες μπροστά, μια ικανότητα που απαιτείται από τη σημερινή αμερικανική στρατιωτική διδασκαλία.
Σχολιάζοντας το θέμα Αμερικανοί αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Διοίκηση Μεταφορών δεν διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση καταστροφής των πλοίων και αεροσκαφών μεταφοράς .
Όπως φαίνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πανικό, καθώς εάν οι καταγγελίες τους για το αξιόμαχο των Αμερικανικών δυνάμεων ισχύουν, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε πιθανό πόλεμο στη Βορειοκορεατική χερσόνησο αλλά ούτε και σε πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία ή την Κίνα, καθώς τα αμυντικά συστήματα δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις δυνάμεις τους.
Με λίγα λόγια, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει το μεγάλο αφεντικό στον πλανήτη.

***  Μήνυμα Πενταγώνου προς Πούτιν: Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ΑΠΕΙΛΗ για τη Ρωσία...

~  Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, James Mattis, σε συνέντευξη στην CBS, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Γιατί οι Ρώσοι βλέπουν το ΝΑΤΟ ως απειλή, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ειλικρινά, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή», είπε.
Ο Mattis επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν μια διπλωματική προσέγγιση στις σχέσεις με τη Ρωσία σύμφωνα με τη γραμμή που ακολουθεί ο Donald Trump.

***  Μέρκελ προς Ερντογάν: Δύο εβδομάδες ΔΙΟΡΙΑ αλλιώς ΑΠΟΣΥΡΩ τα Γερμανικά ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ...

~  Η Γερμανία, της οποίας οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε πολύ άσχημη φάση, θα αποφασίσει μέσα σε δύο εβδομάδες εάν θα αποσύρει στρατεύματα που έχουν εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας, δήλωσε αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών πριν από λίγη ώρα.
Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 250 γερμανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Incirlik για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκέφτεται να μεταφέρει τους στρατιώτες της από το Incirlik στην Ιορδανία, στην Κύπρο ή σε άλλη χώρα στην περιοχή, επειδή η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να δώσει σε Γερμανούς αξιωματούχους πρόσβαση στο χώρο.
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Γερμανίας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί αισθητά μετά από μια σιερά διπλωματικών σειρών.
Πιο πρόσφατα, η Τουρκία εξέφρασε την οργή καθώς η Γερμανία χορηγεί άσυλο σε Τούρκους που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η επίσκεψη Γερμανών αξιωματούχων στους Γερμανούς στρατιώτες του Incirlik δεν θα ήταν κατάλληλη προς το παρόν.

*** Αιγύπτιος Υπ.Εξ. προς Ελλάδα: "Αναγκαία η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μας για ανακήρυξη της ΑΟΖ"...

~ Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο περιθώριο της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.
Τονίζει ότι «είναι σημαντικό για όλους μας να διευρύνουμε τα πεδία συνεργασίας. Και η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασιών», ενώ σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών δηλώνει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία.
«Είναι σημαντικό», προσθέτει, «να χτίσουμε τη σχέση μας, να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή που θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερη εκμετάλλευση των κοινών πόρων μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η κάθε μία χώρα από μόνη της.
Φυσικά, όλα αυτά θα δημιουργήσουν καλύτερες ευκαιρίες για απασχόληση, οικονομική πρόοδο και για έσοδα στους προϋπολογισμούς μας και στην οικονομία μας, που θα ευεργετηθούν και θα προχωρήσουν μπροστά».
 tribune.gr

***  Ο καιρός αύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 29/5/2017 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Η Θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Παρουσίαση των βιβλίων του Μεσσήνιου συγγραφέα Π. Γιαννουλέα 
Παρουσίαση των βιβλίων του Μεσσήνιου συγγραφέα Παναγιώτη Γιαννουλέα, «Γαλάζια Κόμπρα» και «Ζωές στην καταιγίδα», διοργανώνουν ο «Πολιτιστικός Αντίλογος» και οι εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ» στο «Καφέ Σταθμός», στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαμάτας, την προσεχή Τετάρτη, 31 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.
Για τη «Γαλάζια Κόμπρα» θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ενώ για τις «Ζωές στην καταιγίδα» ο Κώστας Δεληγιάννης, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και η Γιούλα Σαρδέλη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθερία»   Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

***  Το Υπουργείο Υποδομών παρακάμπτει Νίκα για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος 
Έτοιμη η μελέτη από το "Μορέα, τον ερχόμενο μήνα δίνεται για διαβούλευση 
"Καυτός" προβλέπεται να είναι ο ερχόμενος μήνας, σε ό,τι αφορά τη μελέτη για την χάραξη του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους", ο "Μορέας" έχει ετοιμάσει την πρότασή του, όπως προβλέπεται από τη συμβατική του υποχρέωση και τον Ιούνιο θα δοθεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, ενώ, από το υπουργείο Υποδομών σημειώνεται ότι έχει βρεθεί και ο τρόπος χρηματοδότησής του. Εκείνο που φαίνεται σίγουρο, είναι ότι θα είναι…αποκαρδιωτική για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, αφού η λύση για την παραλιακή χάραξη δεν ευδοκιμεί.
Άλλωστε, αυτό είχε διαφανεί από τις δηλώσεις σειράς υπουργών το προηγούμενο διάστημα. Αυτό που υποστήριζαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, είναι ότι «πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι σε αυτά που λέμε όταν αναφερόμαστε σε έργα υποδομών, τόσο επειδή οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση τους είναι σοβαροί όσο και γιατί η σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλη. Χρειάζεται μια σοβαρότητα, να έχουμε τα δεδομένα μπροστά μας.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δυτική Μεσσηνία είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική άνθηση και παραγωγικές δυνατότητες. Θα δούμε ποια είναι η βέλτιστη λύση για την προώθηση αυτού του έργου.
Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η νέα χάραξη του έργου δεν αφορά το σύνολό του, αλλά μόνο μερικά χιλιόμετρα, από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο.
 Σε πολλά σημεία αυτή η χάραξη εγείρει, δε, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον ενώ σε άλλα αποκόπτει την χερσαία από την παραλιακή ζώνη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους δήμους που εκτείνεται το έργο. Πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους και μετά να λάβουμε τις αποφάσεις μας».
Αντίθετα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε κάθε ευκαιρία, τελευταία φορά τον προηγούμενο μήνα, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι: "Ο δήμος Καλαμάτας εμμένει στη θέση του για νέα, παραλιακή χάραξη ενός σύγχρονου δρόμου, όσον αφορά στο οδικό τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Συντασσόμαστε μαζί μας το Τεχνικό Επιμελητήριο και - είμαι βέβαιος - και οι κάτοικοι των περιοχών Κορώνης, Πύλου κ.λπ., οι οποίοι εξυπηρετούνται.
Εμείς λέμε ότι έχουμε ένα έργο έτοιμο 100% από μελετητική άποψη, με περιβαλλοντικές μελέτες. Έχουμε γνωστές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων - δεν ξέρω αν θα αναθεωρηθούν στο μέλλον.
Εναλλακτικές προτάσεις και εναλλακτικές μελέτες δεν έχουν κατατεθεί, παρότι ακούγαμε μέχρι τώρα ότι έρχονται. Προφανώς, δε δεχόμαστε να συνεχίζεται η ιστορία της κατάτμησης του Ασπροχώματος, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Η Δυτική Παραλία για μας είναι εθνικός χώρος και μπορεί να δώσει πλούτο σε επίπεδο χώρας. Χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής και ο παραθαλάσσιος δρόμος θα ενώσει όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι το Ριζόμυλο. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για το Νομό και για τη χώρα.
Γι' αυτό εμμένουμε στη θέση μας ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος να έχει παραλιακή χάραξη, όπως ακριβώς λέει η ολοκληρωμένη μελέτη, που έχει κατατεθεί εδώ και αρκετά χρόνια».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Δράσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "Θ"         Τα φαινόμενα, πολύ συχνά, απατούν. Όπως και οι αριθμοί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μήτρα της δημιουργικής λογιστικής. Προχθές, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, σε απάντηση του δημοσιεύματος που επιμεληθήκαμε με τίτλο "Υπόταση στις εισπράξεις από τον τουρισμό η Πελοπόννησος", χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, μας έστειλε και τη δική της άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για το "Θάρρος" να μη δημοσιεύσουμε την απάντησή της, στο μεγαλύτερό της μέρος, κι αυτό μόνο για οικονομία χώρου.
Υποστηρίζει, λοιπόν, η κυρία Νικολάκου: "Στην ανάπτυξη του θέματος προχωρήσατε σε συμπεράσματα, κάνοντας μια οριζόντια σύγκριση της Πελοποννήσου με άλλες Περιφέρειες, χωρίς να εμβαθύνετε στα επιμέρους στοιχεία των προορισμών αλλά και τα διαχρονικά στοιχεία ανά Περιφέρεια, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στον προβληματισμό για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Στο δημοσίευμα συγκρίνετε την Πελοπόννησο με την Αττική, το Νότιο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη λαμβάνοντας ως μοναδικό κριτήριο το δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που έχει αναφορά σε ταξιδιωτικές εισπράξεις και διανυκτερεύσεις.
 Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να σας ενημερώσω ότι η Πελοπόννησος διαθέτει 37.614 κλίνες, το Νότιο Αιγαίο 195.247 κλίνες, την Κρήτη 171.516 κλίνες, τα Ιόνια Νησιά 92.350 κλίνες η Κεντρική Μακεδονία 89.788 κλίνες. Συγκρίνατε δηλαδή την Πελοπόννησο με τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τη Κρήτη και τη Κέρκυρα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Συγκρίνατε ένα προορισμό με ποιοτικές οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους πλέον μαζικούς προορισμούς με την μεγαλύτερη συγκέντρωση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και πλήθος τουριστικών πρακτόρων.
Η Περιφερειακή Αρχή, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι η Πελοπόννησος αποτελούσε έναν προορισμό που κατά 70% βασιζόταν σε Έλληνες επισκέπτες, ξεκίνησε το 2011, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης για την ελληνική οικογένεια, μια στοχευμένη προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Η παρουσία μας σε εκθέσεις, που αποτελεί ένα μέρος της στρατηγικής μας, δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία της Πελοποννήσου, να αναδείξουν τις επιχειρήσεις τους και να προχωρήσουν σε επαγγελματικές συμφωνίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια μας, συμμετέχει στοχευμένα και με αυστηρή επιλογή σε εκθέσεις τουρισμού, που θεωρούμε ότι είναι οι σημαντικότερες και απολύτως απαραίτητες, και λιγότερες συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σας υπενθυμίσω επίσης, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου άνοιξε το δρόμο προσέλκυσης πτήσεων γραμμής από χώρες του εξωτερικού, κάνοντας στρατηγική συνεργασία με την Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε και την Aegean Airlines,  έτσι ώστε σήμερα ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας ‘Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος’ να παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σαν πρώτο αεροδρόμιο σε αύξηση αφίξεων, σπάζοντας κατά πολύ το φράγμα των 100.000 επισκεπτών όταν το 2009 ήταν μόλις 30.000.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επέκταση των συνεργασιών μας με την British Airways και την Easy Jet και την απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο. Φιλοξενήσαμε στην Πελοπόννησο το μεγαλύτερο τουριστικό συνέδριο σε παγκόσμιο επίπεδο των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων Abta, ενώ πραγματοποιούμε δεκάδες fam trip σε όλες τις Περιφερειακές μας ενότητες κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα προορισμοί της Πελοποννήσου να κατατάσσονται πρώτοι στα μεγαλύτερα διεθνή τουριστικά έντυπα όπως στην Dailymail, στην Telegraph, στο Lonely Planet, στους Guardian, Independent, και τα οποία λαμβάνουν κατά καιρούς μεγάλης αναδημοσίευσης από πολλά ΜΜΕ. Αυτή την εποχή όπως κερδίσαμε με διαγωνιστική διαδικασία το συνέδριο των Abta, διεκδικούμε τώρα να πραγματοποιηθεί στη Πελοπόννησο το  μεγαλύτερο συνέδριο του Συνδέσμου των Γάλλων τουριστικών πρακτόρων Les Entrerprises du Voyage Convention για το 2018 και το αντίστοιχο των Γερμανών.
Οι διανυκτερεύσεις  των αλλοδαπών στην Πελοπόννησο σύμφωνα με στοιχεία της Ελ. Στατ το 2012 ήταν 726.762, το 2015 έφθασαν το 1.123.336. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου όπου το 2010 ήταν 757.847 ενώ το 2015 έφθασαν τις 1.510.761 επίσης με στοιχεία της Ελ. Στατ.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το δελτίο τύπου της ΤτΕ όπου για πρώτη φορά κάνει αναφορά στις εισπράξεις ανά Περιφέρεια με την διοικητικής τους ταξινόμηση (NUTS 2013/EU-28) εκτιμά το τουριστικό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από περίπου 45.000 ερωτηματολόγια που πραγματοποιούνται στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, λιμένες, οδικά μεθοριακούς σταθμούς) και δεν διέρχονται transit την Ελλάδα. Στα στοιχεία των μετρήσεων που λάβατε υπόψη σας δεν περιλαμβάνετε ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας παρά την αύξηση που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια.
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά ακόμη και τα στοιχεία από το δελτίο τύπου της ΤτΕ θα διαπιστώσετε ότι η Πελοπόννησος κατατάσσετε 6η όσον αφορά τις κλίνες,  6η στην κατάταξη εισπράξεων (323,5 εκατ ευρώ) καθώς και 6η  στην κατάταξη διανυκτερεύσεων με 5.760,2 (χιλιάδες διανυκτερεύσεις) εμφανίζοντας μια εξαιρετικά σημαντική δυναμική.
Δυστυχώς ποτέ δεν λειτούργησε στη χώρα μας ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού, με αποτέλεσμα συχνά να δημοσιεύονται αντικρουόμενα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την τουριστική κίνηση.
Η Περιφερειακή Αρχή έχοντας κατανοήσει αυτό το πρόβλημα στοχεύει να συνεργαστεί με έγκριτα πανεπιστήμια της χώρας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Tourism Intelligence Unit που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για συνεχή παροχή αξιόπιστων πληροφοριών.
Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται ακόμη πιο σκληρά, να συνεργεί και να συνεργάζεται με όλους όσους στοχεύουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει και να δημιουργεί νέες υποδομές.
Στρατηγική μας απόφαση είναι η καθιέρωση της Πελοποννήσου σε ένα ποιοτικό ανταγωνιστικό προορισμό και όχι η μαζικοποίηση της. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα, ανοίγει πλέον το κεφάλαιο προσέλκυσης επενδύσεων συνεργαζόμενη με το Invest in Greece και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του τόπου μας προς όφελος των Πελοποννησίων πολιτών και την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.
Τέλος, μετά από τα ανωτέρω, θεωρώ άδικη τη κριτική σας σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα, όπου παρουσιάζετε η υψηλότερη αύξηση στους δείκτες τουρισμού όλων των δεδομένων".
  Τα στοιχεία και ο…κατώβλεπας
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση αντιπαράθεσης. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να μην επαληθευτεί για την Πελοπόννησο το παραμύθι με τον κατώβλεπα. Ειδικότερα, μια φορά κι έναν καιρό, το λιοντάρι, ο βασιλιάς της ζούγκλας, ήθελε να μάθει τι γίνεται στην πιο μακρινή άκρη της ζούγκλας, εκεί που δεν είχε πάει κανείς. Ρώτησε τα ζώα ποιος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτό το ταξίδι. Ο πρώτος που εμφανίστηκε πρόθυμος ήταν ο κατώβλεπας.
Ένα παράξενο ζώο με πολύ μεγάλο κεφάλι, τόσο βαρύ που σχεδόν το σέρνει πάνω στο χώμα. Το λιοντάρι τού έδωσε οδηγίες: αυτός είναι ο δρόμος, πάρ’ τον όσο πάει και μετά ακολούθησε τον ήλιο.
 Ο κατώβλεπας είχε τη μουσούδα του κολλημένη στο έδαφος, λοιπόν ενώ νόμιζε ότι συνεχίζει το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης, έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Γύρισε χωρίς να καταφέρει τίποτα. Τότε η μαϊμού είπε στο λιοντάρι: «Μα καλά, αφού το ήξερες ότι είναι κατώβλεπας, τι τον έστειλες;» Και το λιοντάρι απάντησε: «Μου φάνηκε σαν κατώβλεπας, να πω την αλήθεια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις».
 
***  Στο Κατάκολο οι 41 μετανάστες που αναζητούσαν δυτικά της Πύλου 
Στο Κατάκολο θα φιλοξενηθούν προσωρινά 41 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν από το Λιμενικό και τη Frontex 20 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Κατάκολου. Αρχικά οι έρευνες εστιάζονταν στα ανοιχτά της Πύλου.
Νωρίτερα κάποιος από τους πρόσφυγες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο, μέσω κινητού τηλεφώνου είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112 και είχε αναφέρει ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση από εισροή υδάτων.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Φώτο αρχείου 

***  Θέλει σχέδιο η πυροπροστασία στο Δήμο Δυτικής Μάνης , πριν είναι αργά 
Την προπερασμένη Παρασκευή 19  Μαϊου    συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Δυτικής Μάνης με θέμα «Προγραμματισμός και συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών έτους 2017». Εκτός από αυτά που αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου και που δημοσιεύσατε  στο «Θ» την προ περασμένη Κυριακή, συζητήθηκαν και άλλα θέματα στη σύσκεψη. Όπως, η  εδώ και δύο χρόνια, αδικαιολόγητη κατάργηση από τη Δημοτική Αρχή του πιστοποιημένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου που λειτουργούσε στο Δήμο μας, αποτελούμενο από 19 εξοπλισμένους εθελοντές της περιοχής, εκπαιδευμένους από τη Π.Υ, με μεγάλο κόπο ,και μπροστάρη το σημερινό αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Καπέλιο, διοικητή Π.Υ Καλαμάτας,  τότε, και άλλους αξιωματικούς του σώματος(2011).Το θέμα των δεξαμενών που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία με αποτέλεσμα να είναι μη λειτουργούν αλλά να είναι  άδειες. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχουμε πληρώσει γι’  αυτές και τους  χαλασμένους πυροσβεστικούς  κρουνούς . Και τέλος, η χωματερή που υπάρχει, από το περασμένο Σεπτέμβριο στα Μεγάλα Γκρεμά, πριν τη Πλάτσα (μιλάμε για τουλάχιστον 1.000 τόνους σκουπίδια. Τα υπόλοιπα, όπως πολλοί γνωρίζουν,  οδηγήθηκαν στην  παραλία  Πανταζί, για να μην αναφερθούμε στις δύο νέες χωματερές που ξεφύτρωσαν στο Πύργο και ανάμεσα σε Στούπα και Άγ.Νικόλαο.
Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσα και που δυστυχώς ενόχλησαν και εκνεύρισαν το δήμαρχο,  με αποτέλεσμα να σημειωθεί αδικαιολόγητη ένταση, απειλώντας, με αποβολές, λες και όλα αυτά που ανέφερα, ήταν συκοφαντίες.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε τέτοιες σημαντικές συσκέψεις , ο ρόλος του καθενός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός με προτάσεις, αν θέλουμε να μιλάμε για πυροπροστασία και πρόβλεψη σε μια δύσκολη περιοχή,. Εδώ πρέπει να γίνει αναφορά στο δάσος της Βασιλικής   σημειώνοντας  την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά στη Μάνη, λόγω δασικών χαρτών . Πάντως οι αρμόδιοι για θέματα πυροπροστασίας (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο), έγιναν γνώστες των κινδύνων που υπάρχουν, κυρίως από την ύπαρξη χωματερών. Η δική τους παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κύριοι εκεί στο Δήμο, πρέπει να καταλάβετε ότι τα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις .Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Όταν μιλάμε για θέματα πυροπροστασίας,   βλέποντας και κάνοντας δεν έχει θέση, χρειάζεται σχέδιο πριν είναι αργά.
Προκαλεί εντύπωση και οργή η στάση σας, που για θέματα σοβαρά, επιλέγετε, για ακόμα μια φορά, να στρουθοκαμηλίζετε. Η άλλη άποψη ποτέ δεν έβλαψε, η αντίθεση στο τέλος δημιουργεί θέση. Μάθετε να  ακούτε. Το να είναι κανείς αρεστός είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι να είναι και χρήσιμος.
Αλέξης Ρουτζούνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δυτ. Μάνης και μέλος του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου. 

***  29 ΜΑΪΟΥ 1453: ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΕΩΣ»...

~  Του Χρύση Μιχαηλίδη
 ~ «Η Πόλη πάρθηκε και εγώ ακόμα ζω; Δεν υπάρχει κανένας χριστιανός για να πάρει το κεφάλι μου;»
(Από το «Χρονικό» του Γεωργίου Σφραντζή)
 -  Η αιώνια εχθρότητα της Δύσης ως πολιτικός και πολιτισμικός φορέας, κατά της «Καθ’ Ημάς Ανατολής» η οποία διαιωνίζεται μέχρι σήμερα, κράτησε άγνωστες τις συνέπειες αυτού του παγκοσμίου  εγκλήματος, της «εγκατάλειψης» της Πόλις στους Οθωμανούς, που κράτησε εκατομμύρια ανθρώπων (τη Ρωμηοσύνη)  στο σκοτάδι της κατοχής, για αιώνες ώστε να μπορέσουν οι δυτικές δυνάμεις να προχωρήσουν ξεπερνώντας την «Ρωμανία», της οποίας την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα (Οικονομία, Επιστήμη, Υγεία, Πολιτική, Κοινωνία, Στρατός, Δίκαιο και αλλού) δεν μπορούσαν ούτε να πλησιάσουν, αλλά σπίλωσαν και σπιλώνουν μέχρι σήμερα .
Αυτή ταύτη η «ΠΤΩΣΗ» της ΡΩΜΑΝΙΑΣ (Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) ως φυσικό επόμενο της 13ης Απριλίου  του1204,  κατά οποία η Πόλη χαρίστικε στους Φράγκους της Δʹ Σταυροφορίας, έθεσε εκτός ανταγωνισμού τον υπ’ αριθμό ένα οικονομικό και πολιτικό ανταγωνιστή της Δύσης, αφήνοντας για λίγο, μονοπωλιακά πλέον, το τότε διεθνές εμπόριο στα χέρια των Βενετσιάνων και των Γενουατών.  
Είναι φανερό ότι η Δύση, ΜΗ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ την ΠΟΛΗ ακόμα και μετά την υπογραφή της Φεράρας-Φλωρεντίας, (1438--1439), που προνοούσε καίτε τέτοιο, βάση της οποίας  η Ορθοδοξίας θα καταργείτο, υποτασσόμενη στο Παπικό Δόγμα και στα δυτικά οικονομικά συμφέροντα, (βλέπε συμφωνία) γνώριζε πολύ καλά τις συνέπειες τις οποίες φανερά πλέον προτιμούσε.
 ~~*  Τέτοιες συνέπειες όπως:
•    Η ραγδαία ανάπτυξη της Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την μεταφορά της πρωτεύουσάς της στην Κωνσταντινούπολη.
•    Την κατάκτηση της Αθήνας  το 1456 να αποσπάσουν από τους Φράγκους και λίγο αργότερα όλες τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές, όπως και την Πελοπόννησο
•    Ακολούθησε το 1461, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας η οποία περιήλθε και αυτή στην εξουσία των Οθωμανών.
•    Την ίδια χρονιά επίσης καταλήφθηκαν και τα τελευταία υπολείμματα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
•    Και να κρατήσουν τους Ρώσσους μακριά από την Δύση και αδύνατους, πολιτικά και στρατιωτικά.
•    Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρομε ότι ουδεμία παπική περιοχή της Δύσης δεν υπάχθηκε στους Οθωμανούς, πλην της Φραγκοκρατούμενης Ελλάδας.
 -   Αυτό που δεν μπόρεσαν να προϋπολογίσουν οι Δυτικοί, ήταν ταχύτατη  συγκρότηση της νέας Αυτοκρατορίας,(αξιοποιώντας τις εσωτερικές τις δυνάμεις, τους Ρωμηούς)  σε μια πανίσχυρη παντοκρατορία που είχε αναπτυχθεί διοικητικά, πολιτικά και οικονομικά ώστε να μπορεί  να αντιταχθεί στο σύστημα των δυτικοευρωπαϊκών Ευρωπαϊκών Φεουδαρχικών κρατών και να γίνει ο φόβος και ο τρόμος της Δύσης φτάνοντας ως τις πύλες της Βιέννης δύο φορές, το 1529 και το 1683.
Είναι σημαντικό να αναφέρομε ότι με την Οθωμανική κατοχή τέθηκε τέρμα στην Παλαιολόγια πνευματική ανάπτυξη (φιλοσοφία και θεολογία) , μεταφέρνοντάς την στην Δύση υπό μορφή προσφυγιάς   χάρη στους Έλληνες-Ρωμηούς πρόσφυγες  λογίους, οι Δυτικοί ξύπνησαν πολιτισμικά  και προχώρησαν τις επιστήμες με βάση πάντα το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, χωρίς πλέον τον ανταγωνισμό εξ Ανατολών. ( Αν και προσωπικά δεν βλέπω σημαντική Ελληνική επίδραση στην μεταφεουδαρχική πολιτικο-οικονομική δυτική εξέλιξη έως τις μέρες μας)
Ποτέ η Δύση δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ως Νέο «Βυζάντιο» πρώτα θα κρατούσε τους Φράγκους μακριά από την Ανατολική Ευρώπη για πολλούς αιώνες (εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι Βενετσιάνοι, οι Γεννουάτες και άλλοι Δυτικοί πήραν ξανά όλα τα προνόμοιά τους από τους Οθωμανούς μετά την πτώση, γιατί άραγε;)   και ότι η εκχριστιανισμένη-Ορθόδοξη  Ρωσσία θα αξιοποιούσε τον χρόνο αυτό ώστε να ανατείλει σταδιακά ως «Τρίτη Ρώμη»  διάδοχος της  Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας της «Καθ’ Ημάς Ανατολής»
Με δεδομένο, ότι η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα (και όχι μόνο),  των μνημονίων δεν έχει ακόμα τελειώσει.
 ~  Σημ. «Η Ένωση αυτή (των Εκκλησιών) που πληρώθηκε τόσο ακριβά, δεν έδωσε καμιά θετική βοήθεια στο Βυζάντιο. Όλη αυτή η ‘ενωτική κωμωδία΄ χρειάζονταν στον Παπισμό μόνο για να στερώσει τη θέση του. Παρά τη συνεννόηση των ιεραρχών, η Ένωση με την Καθολική Εκκλησία αποδοκιμάζεται από το λαό του Βυζαντίου και αποτυχαίνει πέρα για πέρα»(Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ)

***  Αναφαίρετο το Δικαίωμα του Οικτιρμού...

~  Αναφαίρετο το Δικαίωμα του Οικτιρμού
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Το τελευταίο θλιβερό συμβάν στο ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ μας, παρουσία μάλιστα μαθητών (;) δημιούργησε ανησυχία, πολλά και ποικίλα σχόλια και διαφορετικές (αναμενόμενο) τοποθετήσεις και αποδόσεις ευθυνών στους  πρωταγωνιστές.
Όλη η Ελλάδα, σχεδόν, ασχολήθηκε με το ζήτημα.
Επομένως, περιττεύει μια ακόμη γνώμη, η δική μου.
Προσωπικά θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που δεν έχει σχέση με την συμπεριφορά των ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ μας, αλλά με την αυθαίρετη απόφαση των υπευθύνων του καναλιού της Βουλής.
Αναρωτιέμαι με ποιό δικαίωμα αποφάσισαν αυτοί τους οποίους εμείς όλοι πληρώνουμε να (λογο)κρίνουν - κατά την δική τους άποψη (ή εκτελώντας άνωθεν εντολές;) -αν και τι θα πρέπει να δουν οι τηλεθεατές;
Θα τελειώνουμε κάποτε με όλη αυτή την εμετική υποκρισία, τον  δήθεν καθωσπρεπισμό του αλευρώματος των οπισθίων της κυρά- μυλωνούς ή του κουκουλώματος  των περιττωμάτων κάτω από το χαλί του σαλονιού ;
Το κανάλι - κρατικό /Βουλής -0φείλει να δείχνει όσα διαδραματίζονται, με κάθε λεπτομέρεια. Όχι επιλεκτικά. Διαφορετικά  δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ας το κλείσουν. Γιατί άραγε ο πολίτης δεν δικαιούται να διαπιστώνει το ποιόν, τις επιδόσεις, τις συμπεριφορές, την θετική ή αρνητική προσφορά εκείνων που ψηφίζει;  Και πως θα βελτιωθούμε, θα γίνουμε καλύτεροι, ευπρεπέστεροι, αντικειμενικότεροι όταν κάποια συμβάντα /συμπεριφορές δεν προβάλλονται;  Τέλος τι νομίζουν οι  υ π ά λ λ η λ ο ι  μας -πολιτικοί και εργαζόμενοι στα κρατικά κανάλια - ότι είναι η προβολή των εργασιών /ομιλιών / τεκταινόμενων στη Βουλή ; Προσωπική τους υπόθεση;   -
 Ας συνέλθουν λοιπόν και ας σεβαστούν τουλάχιστον το δικαίωμά μας στην πληροφόρηση, αλλά και στον οικτιρμό  για το επίπεδο των εκλεκτών, εκλεγμένων αντιπροσώπων /εκπροσώπων μας.
 ~  ΥΓ Είναι αδιαπραγμάτευτη  α π α ί τ η σ η , αδιαφιλονίκητο  δ ι κ α ί ω μ α μας να έχουμε άμεση επαφή με τα διαδραματιζόμενα στην Βουλή, όχι μόνον για αυτονόητους  λόγους, αλλά και για να σταματήσει επιτέλους  η ενημέρωσή μας μόνον από τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ,  που πρόσκεινται στις μισές αλήθειες.

*** Η ρύθμιση του χρέους, δεν είναι άμεσης προτεραιότητας! AYTO χρειαζόμαστε...


Η ρύθμιση του χρέους, δεν είναι άμεσης προτεραιότητας
Επενδυτική ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης χρειαζόμαστε

Ας εγκαταλείψουμε τις πομφόλυγες, υπέρ έργων θεμελίωσης εμπιστοσύνης  

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έχει δώσει αχρείαστο βάρος στην ανάγκη ρύθμισης του υπέρογκου πράγματι εξωτερικού χρέους μας. Όπως είναι γνωστό μέχρι το έτος 2022, έχει ανασταλεί  η καταβολή χρεολυσίων και καταβάλουμε μόνο τόκους. Η ανάγκη κάλυψης αυτών των τόκων, είναι το περιβόητο 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που ακούμε συνεχώς και μας επιβάλλουν να το πετύχουμε, διότι αντιπροσωπεύει περί τα 6,5 δις ευρώ, που είναι το ποσό των τόκων και λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεων. Η ανάγκη ρύθμισης του εξωτερικού μας χρέους από τώρα, μία αξία έχει. Να εξαλειφθεί  κάθε επιφύλαξη μελλοντικών εν δυνάμει επενδυτών, ότι το βαρύ αυτό χρέος, δεν θα δημιουργεί μελλοντικά οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας και τον εξ αυτού επηρεασμό των επιχειρήσεων των επενδυτών. Αυτός πρέπει να ήταν και ο λόγος για τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε συμφωνήσει με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. το Νοέμβριο του 2012, ότι με τη ολοκλήρωση της τότε πέμπτης αξιολόγησης, θα γίνει ρύθμιση του χρέους, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και συμφωνίας χαμηλότερου και ενδεχομένως σταθερού επιτοκίου. Η Πέμπτη αυτή αξιολόγηση, επρόκειτο να γίνει τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά οι εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέτρεψαν τα πάντα.
          Από τις μετέπειτα συνεντεύξεις του τότε Υπουργού Οικονομικών κ.Βαρουφάκη, προκύπτει ότι είχε πείσει και τον πρωθυπουργό, να κάνει σημαία του την απομείωση, το κούρεμα στην αρχή και την ρύθμιση μετέπειτα του εξωτερικού χρέους, σε υπερβολικό βαθμό και απόλυτης προτεραιότητας που δεν χρειαζόταν, ενώ είχε παραμελήσει, αν όχι εγκαταλείψει ενέργειες βελτίωσης της οικονομίας, όπως περικοπές περιττών δαπανών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων κ.τ.τ. Η υπερεκτίμηση της ανάγκης αυτής της ρύθμισης του εξωτερικού χρέους, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δυστυχώς με τις ίδιες σκέψεις και προοπτικές, δηλαδή παραμελώντας κάθε απόφαση και ενέργεια ανάπτυξης της οικονομίας. Η τακτική αυτή, δημιουργεί, κατά τη γνώμη μου, παρενέργειες και δυσμενείς επιπτώσεις στη χώρα μας, χωρίς η ρύθμιση του χρέους να είναι τόσο αναγκαία, αλλά τελικά και χωρίς κανένα αποτέλεσμα δυστυχώς. Μια ακραία άποψη ισχυρίζεται ότι και να μας χαρίσουν όλο το χρέος, σε λίγα χρόνια θα το έχουμε ξανά δημιουργήσει, αν δεν αλλάξουμε σκεπτικό και πολιτική.
          Μια ακόμη υπεκφυγή και αποποίηση των ευθυνών μας, αποτελεί η προσπάθεια να αποδώσουμε τις ευθύνες στους ευρωπαίους εταίρους μας, αποκαλούμενους και ως δανειστές, ως μορφή μομφής, οι οποίοι μας εκβιάζουν να κάνουμε … το σωστό και αναγκαίο! Να διαλευκάνουμε, επομένως, το ρόλο των ευρωπαίων εταίρων μας, ότι κατ’ αρχήν είναι οι μόνοι που μας παρέχουν τα αναγκαία χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, μέχρις ενός δε σημείου, ακόμη και για την καταβολή των μισθών και συντάξεων. Μας τα δανείζουν με επιτόκιο μέχρι 1%, όταν πολλοί από τους εταίρους μας, δανείζονται με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο, για να μας το δώσουν με 1%. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ασκούν το επάγγελμα του δανειστή για να τους αποδίδουμε όλα τα χαρακτη-ριστικά ενός δανειστή, αλλά φίλοι, εταίροι οι οποίοι μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις οικονομικές μας δυσκολίες. Οι δικές τους οικονομικές παρεμβάσεις, αποβλέπουν στο να μας βοηθήσουν να πάρουμε τις σωστές και αποτελεσματικές  αποφάσεις και ενέργειες, αυτές που θα έπρεπε να πάρουμε μόνοι μας, για να πετύχουμε την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, για μια ελπίδα ανάπτυξης και αυτό το χαρακτηρίζουμε  πιέσεις και εκβιασμούς, απλά για να δικαιολογήσουμε την δική μας ανεπάρκεια. Διανοείστε πως θα είμαστε αν δεν είμαστε στην Ε.Ε.; Χειρότερη και από την Αλβανία του Χότζα!
          Αντί λοιπόν να κατηγορούμε τους ευεργέτες μας, διότι ευεργέτες μας είναι αυτοί που χωρίς υποχρέωση να μας βοηθούν και να προστρέχουν στις ανάγκες μας, πέραν της αλληλεγγύης  που ενυπάρχει στην κοινή μας τύχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας εγκαταλείψουμε τις πομφόλυγες , ακόμη και τις ιδεοληψίες που επενεργούν ως τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης, και να επικεντρωθούμε στη θεμελίωση επενδυτικής εμπιστοσύνης, με την προσδοκία να γίνουν επενδύσεις, τη μόνη μας ελπίδα ανάπτυξης και προσδοκία βελτίωσης της οικονομικής μας  καχεξίας. Υπάρχουν αρκετά επενδυτικά προγράμματα σε αναμονή, των οποίων η έναρξη είναι απολύτου προτεραιότητας. Η Κυβέρνηση ας σπεύσει να επιλύσει κάθε πρόβλημα και να άρει κάθε εμπόδιο ή πρόσχημα.
          Η χώρα μας, η Ελλάδα μας, είναι μια ευλογημένη χώρα. Έχει πλούσιο έδαφος και υπέδαφος, έχει πλούσια θάλασσα και υποθαλάσσιο πλούτο, ακόμη και πλούσιο αέρα. Αν λοιπόν προγραμματίσουμε να εκμεταλλευτούμε, με σχέδιο, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, κάθε μία από τις πιο πάνω πηγές, γρήγορα η Ελλάδα θα γίνει όχι μόνο αυτόνομη, χωρίς ανάγκη δανείων, αλλά και μία από τις πλουσιότερες  χώρες του κόσμου. Ένα μικρό παράδειγμα είναι αυτό που ανέφερα σε προηγούμενο σημείωμά μου για τις Α.Π.Ε. ότι: Διεθνείς αναλυτές – μελετητές έχουν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε ΑΠΕ όσο η Σαουδική Αραβία σε υδρογονάνθρακες. Μια αρχή μπορεί να γίνει αμέσως με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλα τα νησιά και έτσι να καταστούν αυτόνομα φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, και με καθαρή ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση, το κράτος, μπορεί και πρέπει να τις επιβάλλει, χωρίς να χρειαστεί να τους χρεώνει με όλες τις επιπλέον κρατήσεις που πληρώνουμε τώρα όλοι μας γι’ αυτούς, διότι αρνούνται σε ορισμένα νησιά να δεχθούν τις ανεμογεννήτριες. Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα, μπορεί να γίνει και από κρατικό φορέα, αν έτσι αποφασίσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν συνεπάγεται μεγάλους εμπορικούς ελιγμούς και προγραμματισμούς, αλλά και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στην εγκατάσταση. Μια ΣΔΙΤ ίσως να ήταν το καλύτερο, σε συνδυασμό και με την κατασκευή εδώ των ανεμογεννητριών.
          Οι υπόλοιπες πηγές, σιγά  -σιγά να προγραμματίζονται ή/και να προκηρύσσονται ή να εγκρίνονται προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων. Για τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες , έχει ήδη αρχίσει κάτι να κινείται στη δυτική Ελλάδα.
Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                            
e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com

 *** ΜΠΡΑΒΟ στους «αριστερούς» της Πορτογαλίας!...  
~  ΜΠΡΑΒΟ στους «αριστερούς» της Πορτογαλίας!...
(Εδώ, λιτότητα και φόροι)
 Γράφει  ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
     Εντός Ελλάδος το επεισόδιο με τους κκ Δένδια και Κασιδιάρη την περασμένη Τετάρτη, και η υπερψήφιση των «μέτρων» από τους 153 Βουλευτές την Πέμπτη 18 Μαΐου.
     Διάβασα στα blogs τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Dr  Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι την ώρα που οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συζητούσαν και ψήφιζαν το πακέτο η συντριπτική πλειοψηφία Ελλήνων παρακολουθούσε το SURVIVOR…
     Θα πω ότι χαμογέλασα, όχι ειρωνικά, αλλά με κάποια αίσθηση πικρίας καθώς είχα γράψει  πριν το πει ο κ Τσακαλώτος:
    «Με αφορμή το SURVIVOR πώς μας «καθοδηγεί» η TV»
     http://piperopoulos.blogspot.com/2017/05/survivor-tv.html
     Διάβασα όπως και εσείς ότι ο Πρωθυπουργός μας ετοιμαζόταν να φορέσει την περιώνυμη «γραβάτα» (που θα συνοδεύει τον κ Τσίπρα στην πολιτική του υστεροφημία), και ότι στη συνάντηση της Δευτέρας 22ας Μαΐου όλα θα έβαιναν για την Πατρίδα μας…καλώς!
     ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ από τα αποτελέσματα της συνεδρίας των Υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Κυβερνώντες για όσα εμμέσως πλην σαφώς έλεγαν ή υπονοούσαν και μαζί οι ΕΛΠΙΔΕΣ που συμπολίτες μας έτρεφαν με όσα έβλεπαν, διάβαζαν και άκουαν…
     Κρίμα!…
    Εκτός Ελλάδος με όσα διαβάζω, βλέπω, ακούω σε ΜΜΕ εκτός Ελλάδος διατηρώ σε πολύ ψηλά επίπεδα την «αυτονόητη» ΕΛΠΙΔΑ ότι τελικά θα μας τη δώσουν την περιβόητη δόση (στα χαρτιά) δηλαδή με το ένα χέρι και θα μας την πάρουν άμεσα πίσω με το άλλο γιατί αλλιώς μπορεί να βρεθούμε Ελλάδα και δανειστές αντιμέτωποι με ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ τον Ιούλιο!
     Διάβαζα χτες, 23 Μαΐου 2017, στο BLOOMBERG ένα πολύ επίκαιρο άρθρο-άποψη του κ  Leonid Bershidsky με τίτλο:
     «Η Ελλάδα έχει τους πόρους για να θεραπεύσει τον εαυτό της»
     (Greece Has the Resources to Heal Itself)
     Στο άρθρο ο συγγραφέας δηλώνει με αφορμή την άκαρπη λήξη της συνεδρίας της Δευτέρας 22 Μαΐου 2017:
     «Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει έκπληξη εκεί. Ο  προσδιορισμός των λεπτομερειών θα τους ανάγκαζε να δεχτούν μια άβολη πραγματικότητα: η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις αγορές ιδιωτικού χρέους για τα επόμενα χρόνια…»
https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-05-23/greece-has-the-resources-to-heal-itself
     Εάν θέλετε περισσότερα νέα κατεβάστε από το διαδίκτυο και διαβάστε δύο ακόμη σχετικά άρθρα που ΔΕΝ αφορούν στην Ελλάδα αλλά στην Πορτογαλία και την διαφαινόμενη ΕΞΟΔΟ της από την οικονομική κρίση και τα προγράμματα «διάσωσης» που βίωσε όπως και εμείς…
 Το πρώτο από τους Βρετανικούς TIMES: EU underlines Portugal’s recovery from debt crisis
 Το δεύτερο από to NPR (http://www.npr.org/about/aboutnpr/#pg-1)
       Ο τίτλος και το περιεχόμενό με…πλήγωσαν!..
 http://www.npr.org/sections/parallels/2017/04/26/524681297/portugal-basks-in-post-bailout-economic-revival
      «Η Πορτογαλία καυχιέται για την εποχή μετά το πρόγραμμα διάσωσης…»
      «Οι μισθοί ανεβαίνουν, και τα ποσοστά ανεργίας στην Πορτογαλία έπεσαν στο 10% από τα υψηλά του 18% όπου κυμαίνονταν το 2013. Η Οικονομία της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει δραματικά από την εποχή που της δόθηκε το πακέτο διάσωσης των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011.
      Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Πορτογαλική επιτυχία συντελέστηκε χωρίς την επιβολή των μέτρων λιτότητας – περικοπές δαπανών και φορολογικές επιβαρύνσεις - που οι δανειστές της Πορτογαλίας, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέμεναν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.  Πρόγραμμα λιτότητας και αύξησης φόρων είχε εφαρμόσει η τότε Κέντρο-Δεξιά Κυβέρνηση συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.
       Όταν μία αριστερή Συγκυβέρνηση με πρωταγωνιστές τους Σοσιαλιστές ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 και άρχισε να μειώνει τα μέτρα λιτότητας – προχωρώντας σε μισθολογικές αυξήσεις και μειώσεις συντελεστών  φορολογίας πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο.
       Αυτό, όμως, δεν έγινε. Αντίθετα η οικονομία της Πορτογαλίας κατέγραψε 13 συνεχή τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησαν στη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης και συνεχίστηκαν με την παρούσα Κυβέρνηση.
       Το έλλειμα του προϋπολογισμού σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών ως 2.1% του ΑΕΠ που είναι η πρώτη φορά που το έλλειμα του Πορτογαλικού προϋπολογισμού έπεσε κάτω από τα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση…»
          Αυτά για την Πορτογαλία…
          Στην Πατρίδα μας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0.1% το πρώτο τρίμηνο του 2017 συνεχίζοντας την πτώση 1.2% που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και φαίνεται να οδηγεί την Ελληνική Οικονομία σε επίπεδα της ύφεσης του 2012…
        Μήπως η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το Πορτογαλικό παράδειγμα πριν είναι πολύ αργά;

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Με όρια και ρεκόρ και φέτος η ιστορική γιορτή στίβου «Παπαφλέσσεια» της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
Τ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Την αξία της ύπαρξής τους και επομένως την ανάγκη στήριξής τους σε χαλεπούς καιρούς επιβεβαίωσαν τα φετινά Παπαφλέσσεια που διεξήχθησαν χθες το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας. Ο καιρός της Καλαμάτας έκανε και πάλι το θαύμα του προσφέροντας ιδανικές συνθήκες και δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες πρωταθλητές να σημειώσουν μεγάλες επιδόσεις, πετυχαίνοντας τους στόχους τους και χαρίζοντας στη χώρα μας αρκετές προκρίσεις για διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων.
Ο νεαρός Μίλτος Τεντόγλου ήταν για δεύτερη χρονιά από τους πρωταγωνιστές στο ιστορικό μίτινγκ του Μεσσηνιακού, καθώς μετά το περυσινό πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων προσγειώθηκε χθες στο τελευταίο του άλμα στα 8,16 μ., πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία του και μαζί το όριο για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών.
Εισιτήριο για Λονδίνο έκλεισε και ο Δημήτρης Τσιάμης με επίδοση 16.87 στο τριπλούν (και κορυφαία επίδοση φέτος στη χώρα μας).
Ο ακοντισμός είχε την …τιμητική του με την Θεοδώρα Αραμπαζή να καταγράφει βολή 52,90 μ. που είναι όριο για τους Πανευρωπαϊκούς Νέων (13 έως 16 Ιουλίου στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας), ενώ το 52,30 μ. στέλνει την Αφροδίτη Μανιού στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων (στο Γρκροσέτο της Ιταλιας 20-23 Ιουλίου).
Μια …γλυκόπικρη επίδοση σημείωσε ο Θανάσης Καλάκος, καθώς με 1:48.70 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 800 μ., το οποίο κατείχε από το 2001 ο Σωτήρης Παπαδέας του Μεσσηνιακού (1’49’’12)!
Δεν ήταν όμως μόνο οι αρκετές υψηλές επιδόσεις (καταγράφηκαν και πολλά ατομικά ρεκόρ) που είχαν αξία στα χθεσινά Παπαφλέσσεια. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αγωνίσματα για μικρά παιδιά (η αυλαία έπεσε με επίδεξη kid’s athletics) ή νεαρά παιδιά, ενώ κάποια είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν ανάμεσα σε σημαντικούς αθλητές, παίρνοντας έτσι πολύτιμες εμπειρίες και ενθάρρυνση στο δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού.
Το θερμότερο καθολικό χειροκρότημα των φιλάθλων που βρέθηκαν στις κερκίδες κέρδισαν όμως δικαιολογημένα οι τρεις 100άρηδες του ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Αγγελής και Γεωργία Παπαδέα που απέδειξαν ότι το πρόβλημα τυφλότητας που αντιμετωπίζουν δεν αποτελεί εμπόδιο στο να έχουν ποιότητα ζωής και να πετυχαίνοντας στόχους. Για την απονομή κλήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Καλαματιανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής και πρόεδρος του πρώτου αθλητικού συλλόγου ΑμεΑ στη Μεσσηνία.
Ο κορυφαίος Μεσσήνιος άλτης Λούης Τσάτουμας ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Μίλτο Τεντόγλου για τη νέα του επιτυχία και ήταν φυσικό αφού φέτος προπονήθηκαν μαζί, με τον Λούη πάντως να απολαμβάνει την …αποστρατεία του, με τη σύζυγό του και την κορούλα τους, ετοιμάζοντας τις βαλίτσες για μόνιμη εγκατάσταση στην Καλαμάτα.
Ο νεαρός Γρεβενιώτης «διάδοχός του», …παραδέχθηκε ότι η Καλαμάτα και το Στάδιο της Παραλίας του …πάνε, ενώ έδωσε και την εξήγηση γιατί συμβαίνει συχνά να κάνει τις μεγάλες του επιδόσεις στο τελευταίο του άλμα. «Όταν νοιώθω ότι χάνω ανεβαίνει η αδρεναλίνη κι έτσι ακόμα κι αν είναι άκυρο θα είναι ένα τεράστιο άλμα», αποκαλυψε το πνεύμα νικητή που διαθέτει μέσα του ο 19χρονος πρωταθλητής.
Επίσης, μιλώντας στο «Θ» ο εθνικός προπονητής του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Κουτσιώρας εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις και τα νέα όρια των Ελλήνων αθλητών. Η αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ξένια Αργειτάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την διοργάνωση, την οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου και καλύτερη από πέρυσι, ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για τις παρεμβάσεις που έγιναν πέρυσι στο διάδρομο των αλμάτων και φέτος στα σπριντ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σταδιακά θα ανακατασκευαστεί όλο το ταρτάν.
Αποτελέσματα
100 μ. 1ος Τριβυζάς 10.36, 2ος Ζήκος 10.63, 3ος Βοσκόπουλος 10.89
200 μ. 1ος Τριβυζάς 20.92, 2ος Smelyk Serhiy 20.97, 3ος Ζήκος 22.00
400 ανδρών: 1ος Κυριακίδης 47.69, 2ος Μίχος 48.52, 3ος Λογοθέτης 48.88
800 μ.: 1ος Καλάκος 1.48.70, 2ος Κοτιτσας 1.49.28, 3ος Λαγός 1.51.45
400 μ. εμπόδια: 1ος Synyanskyy Anatoly 51.91, 2ος Νάκος 52.25, 3ος Κωνσταντής 53.20
Μήκος: 1ος Τεντόγλου 8,16 μ., 2ος Γαλαζούλας 7,83 μ., 3ος Καψής 7,81
Τριπλούν: 1ος Τσιάμης 16,87 μ., 2ος Μπαλταδούρος 16,29, 3ος Μπόφτσης 16,10
Ακοντισμός παίδων: 1ος Μάτσας Βασίλης 41,20, 2ος Παναγιωτακόπουλος Γιώργος 46,06, 3ος Μαγουλιανίτης Κυριακος (Μεσσηνιακός) 46,54 μ.
Γυναίκες
100 μ.: 1η Βενιερη 12.09, 2η Παπαδοπούλου 12.31, Θεοδώρου 12.41.
400 μ.: 1η Μουρτά 54.70, 2η Καρκαλάτου 54.90, 3η Ζυγορη 55.78.
400 μ. εμπόδια: 1η Tkachuk Viktoriya 57.40, 2η Δαλάκα 58.98, 3η Κιάφα 1.00.33
3 χλμ.: 1η Καρακατσάνη 9.38.40, 2η Κυριακοπούλου 9.43.37, 3η Κοΐνη 9.4863.
Μήκος: 1η Γράβαλου 6,29 μ., 2η Κολοκυθά 6,09 μ., 3η Χαλκιδάκη 6,04.
Ακοντισμός: 1η Αραμπατζή 52,90, 2η Fetiskina Tetyana 52,37, 3η Μανιού 51,30 μ.
 Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

~*** Β΄  Εθνική... Στη Football League :

Κυριακή 28 Μαΐου (17:00)Αρης–Απόλλων Σμύρνης 1-0
Τρίκαλα–Χανιά 6-1
Πανελευσινιακός–Καλλιθέα 1-3
ΟΦΗ–Σπάρτη 6-1
Καλλονή–Παναιγιάλειος Ματαιώθηκε
Αχαρναϊκός–Αναγέννηση Καρδίτσας 1-1
Κισσαμικός–Αγροτικός Αστέρας 2-0
Πανσερραϊκός-Αιγινιακός 4-5
Λαμία–Πανθρακικός 3-0 (α.α.)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 32 αγ.)
1. Απόλλων Σμύρνης 77
2. Λαμία 77
3. Άρης 71
4. ΟΦΗ 66
5. Τρίκαλα 65
6. Αγροτικός Αστέρας 46
7. Σπάρτη 45
8. Πανσερραϊκός 40
9. Χανιά 38
. Παναιγιάλειος 38 -31αγ
. Αιγινιακός 38
12. Αναγέννηση Καρδίτσας 36
. Αχαρναϊκός 36
. Κισσαμικός 36
15. Πανελευσινιακός 28
16. Καλλιθέα 30
17. Καλλονή 13 -31αγ
18. Πανθρακικός -6

** Ο Αχαρναϊκός έχει -2 βαθμούς, η Καλλονή -3 βαθμούς και ο Πανθρακικός αποχώρησε από το πρωτάθλημα.

***  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Ω 1-0 .- ^

Το  γκολ : (17' Λουντ)
Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες: Κλωναρίδης, Χατζηγιοβάννης, Λέτο, Κουτρουμπής - Μασούντ, Ρισβάνης, Οικονόμου
Κόκκινες: 90΄+1 Οικονόμου (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Ο.Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Μολέδο, Μαρινάκης, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ, Χατζηγιοβάνης (67΄ Βιγιαφάνιες), Λέτο (85΄ Πίσπας), Κλωναρίδης (74΄ Ρέις).
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Τασουλής (78΄ Αντωνιάδης), Οικονόμου, Βλάχος, Ρισβάνης, Κόρμπος, Σιώπης, Μασούρας (71΄ Σαββίδης), Μπεν, Γεσίλ (46΄ Λάμπρου), Μασούντ.

*** ΑΕΚ-ΠΑΟΚ  1-0  .- ^

Το γκολ : (42' Μπακασέτας)
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Κίτρινες: Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Γιόχανσον - Τζάλμα Κάμπος, Ενρίκε, Πρίγιοβιτς, Χαρίσης, Μάτος, Μαλεζάς, Κρέσπο
Κόκκινη: Μαλεζάς (90+6΄ - δεύτερη κίτρινη)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος, Μπακασέτας (83΄ Γκάλο), Χριστοδουλόπουλος (63΄ Γιόχανσον), Αραούχο (87΄ Πέκχαρτ).
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ιβιτς): Μπρκιτς, Μάτος (82΄ Κουλούρης), Μαλεζάς, Κρέσπο, Λέοβατς, Χαρίσης, Κάνιας, Τσίμιροτ (70΄ Πέλκας), Κάμπος (33΄ λ.τρ. Πέδρο Ενρίκε), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.
 * Αποθεώθηκε ο Αραούχο όταν αντικαταστάθηκε στο 87΄. Ηταν άραγε το τελευταίο του ματς στο ΟΑΚΑ;
 * Λιγότεροι από 4.000 ξανά στις κερκίδες.
 * Εκτός 18άδας του ΠΑΟΚ ο Κλάους Αθανασιάδης, που -όπως εξήγησε ο ίδιος- ενημέρωσε τον προπονητή πως δεν ήταν έτοιμος.

~** 5η αγωνιστικήΠΑΟ - Πανιώνιος 1-0
(17' Λουντ)

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0
(42' Μπακασέτας)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΕΚ 9 -5αγ.
Παναθηναϊκός 8 -4αγ.
ΠΑΟΚ 8 -4αγ.
Πανιώνιος 4 - 5αγ.
~ * Εκκρεμεί η απόφαση για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο το οποίο είχε διακοπεί.
~ Η επόμενη αγωνιστική (6η, 31/5)
20:30 Πανιώνιος-ΑΕΚ
20:30 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός


***  Οι τελικοί της Α1 μπάσκετ Ανδρών
 Κυριακή 28-05-2017  1ος  αγώνας  :

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 63-58 .-
(35-33) .- (1-0) .-
Τα δεκάλεπτα  : 19-10 ,( 35-33) , 51-48 ,
Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Αναστόπουλος, Σώμος και Ψαριανός.
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού: Γκριν, Μπιρτς, Γιανγκ, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης. Εκτός οι τραυματίες Χάκετ και Λοτζέσκι, αλλά και ο Αθηναίου για πειθαρχικούς λόγους.

 
 
 

~** Η προϊστορία τους στα πλέι οφ

Σεζόν 1992/93 (Τελικοί)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 62-51 (Γκάλης 17 - Πάσπαλι 23)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 89-74 (Μπέρι 30 - Κόμαζετς 18)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-77 (Κόμαζετς 27 - Πάσπαλι 32)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-0 ά.α.

Σεζόν 1994/95 (Τελικοί)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-66 (Τζόνσον 34 - Αλβέρτης 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 71-55 (Πάσπαλι 21 - Τζόνσον 13)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 66-56 (Τζόνσον 30 - Σοκ 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 65-57 (Οικονόμου 21 - Νάκιτς 12)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 45-44 (Τζόνσον 16 - Βράνκοβιτς 13)

Σεζόν 1995/96 (Τελικοί)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67-63 (Σιγάλας 20 - Ουίλκινς 20)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 65-63 (Βράνκοβιτς 17 - Νάκιτς 22)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 72-65 (Ρίβερς 22 - Αλβέρτης 14)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-74 (Οικονόμου 29 - Σιγάλας 26)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 73-38 (Ρίβερς 16 - Αλβέρτης 10)

Σεζόν 1998/99 (Τελικοί)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 71-68 (Βούκσεβιτς 14 - Αλβέρτης 19)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-56 (Μποντιρόγκα 19 - Γκόλντγουαϊρ 18)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 64-47 (Κόμαζετς 16 - Μποντιρόγκα 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 66-56 (Μποντιρόγκα 17 - Τόμιτς 17)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 53-62 (Γκόλντγουαϊρ 11 - Μποντορόγκα 19)

Σεζόν 2000/01 (Τελικοί)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 83-70 (Μποντιρόγκα 25 - Τόμιτς 19)
Ολυμπιακός - Παναθηνακός 88-84 (Παπανικολάου 19 - Ρότζερς 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-57 (Αλβέρτης 13 - Ράτζα 12)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 80-74 (Ράτζα 29 - Τζεντίλε 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-63 (Αλβέρτης 23 - Ντε Μιγκέλ 14)

Σεζόν 2001/02 (Ημιτελικοί)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 80-89 (Κουτλουάι 23 - Ρισασέ 25)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 80-76 (Φορντ 21 - Μποντιρόγκα 17)

Σεζόν 2003/04 (Προημιτελικοί)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-76 (Αλβέρτης 21 - Σκλάβος 17)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 68-73 (Γκόρενς 19 - Λάκοβιτς 20)

Σεζόν 2004/05 (Προημιτελικοί)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 74-77 (Πέρι 12 - Λάκοβιτς 19)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 95-77 (Χατζηβρέττας 13 - Σκλάβος 15)

Σεζόν 2005/06 (Τελικοί)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 82-76 (Λάκοβις 19 - Λιούις 12)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 68-79 (Σχορτσανίτης 18 - Σπανούλης 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 82-70 (Λάκοβιτς 18 - Έντνι 18)

Σεζόν 2006/07 (Τελικοί)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-72 (Μπετσίροβιτς 14 - Πεν 21)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-72 (Ματσιγιάουσκας 21 - Βούγιανιτς 16)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 86-85 (Μπατίστ 22 - Πεν 20)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 78-68 (Πεν 17 - Μπετσίροβιτς 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 89-76 (Μπατίστ 15 - Ζίζιτς 12)

Σεζόν 2007/08 (Τελικοί)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 83-79 (Γιασικεβίτσιους 22 - Τεόντοσιτς 13)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 71-55 (Γκριρ 20 - Γιασικεβίτσιους 13)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 78-67 (Σπανούλης 15 - Γκριρ 16)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 59-57 (Πρίντεζης 21 - Σπανούλης 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 90-76 (Μπατιστ 18 - Γκριρ 19)

Σεζόν 2008/09 (Τελικοί)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67-69 (Τσίλντρες 23 - Πέκοβιτς 16)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 91-64 (Μπατίστ 18 - Μπουρούσης 15)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 74-70 (Τσίλντρες 23 - Γιασικεβίτσιους 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 94-81 (Σπανούλης 17 - Γκριρ 21)

Σεζόν 2009/10 (Τελικοί)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-54 (Μπατίστ 13 - Κλέιζα 13)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 79-72 (Κλέιζα 17 - Πέκοβιτς 22)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 79-70 (Νίκολας 18 - Μπουρούσης 17)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 69-76 (Μπουρούσης 15 - Μπατίστ 20)

Σεζόν 2010/11 (Τελικοί)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 70-75 (Μπουρούσης 14 - Διαμαντίδης 21)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 78-66 (Μπατίστ 19 - Μαυροκεφαλίδης 14)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-68 (Μπουρούσης 16 - Μπατίστ 15)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 101-94 (Μπατίστ 22 - Σπανούλης 18)

Σεζόν 2011/12 (Τελικοί)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 84-78 (Πρίντεζης 18 - Βουγιούκας 20)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 81-79 (Διαμαντίδης 23 - Χάινς 18)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 84-72 (Πρίντεζης 16 - Διαμαντίδης 12)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 84-74 (Μπατίστ 23 - Λο 16)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-76 (Σπανούλης 24- Καλάθης 17)

Σεζόν 2012/13 (Τελικοί)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 51-64 (Σπανούλης 11 - Ούκιτς 12)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 63-52 (Ούκιτς 17 - Σπανούλης 12)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 72-76 (Πρίντεζης 14 - Διαμαντίδης 18)

Σεζόν 2013/14 (Τελικοί)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 59-56 (Ματσιούλις 15 - Περπέρογλου 15)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 89-64 (Πρίντεζης 18 - Μαυροκεφαλίδης 19)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 64-69 (Δαμαντίδης 18 - Σπανούλης 14)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 65-67 (Ντάνστον 15 - Λάσμε 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 82-71 (Ματσιούλις 15 - Λοτζέσκι 17)

Σεζόν 2014/15 (Τελικοί)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-70 (Σλούκας 16 - Μαυροκεφαλίδης 23)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 69-76 (Μαυροκεφαλίδης 28 - Πρίντεζης 17)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 93-74 (Σπανούλης 23 - Γιάνκοβιτς 17)

Σεζόν 2015/16 (Τελικοί)

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 81-83 (Λοτζέσκι 21 - Καλάθης 16)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 66-68 (Παππάς 12 - Πρίντεζης 20)
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 77-72 (Σπανούλης 22 - Φελντέιν 17)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 81-82 2η παρ. (Παππάς 16 - Σπανούλης 25)

*** ΑΕΚ-ΑΡΗΣ  90-74 .- ^ {Στο μικρό τελικό} .-

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 48-41, 68-57, 90-74 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πηλοϊδης-Διαμαντής-Τζαφλέρης
ΑΕΚ (Σωτήρης Μανωλόπουλος): Λαρεντζάκης 11 (1), Νιούλει 3 (1), Μωραΐτης 3 (1), Μαυροειδής 13, Μαυροκεφαλίδης 2, Ελόνου 11 (11 ριμπ.), Βασιλειάδης 10 (2), Μιλόσεβιτς 16 (1τρ., 12 ριμπ.), Ντίξον 11, Σκουλίδας, Σάκοτα 10 (2).
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Φλιώνης 5 (1), Τσαϊρέλης 11, Ζάρας 7 (1), Γιάνκοβιτς 17 (11 ριμπ.), Καββαδάς 8, Σκοτ 2, Ξανθόπουλος 9 (2), Χρηστίδης 4, Σίμτσακ 5, Μούρτος 6.

***  Εγκαινιάστηκε στο Αριοχώρι η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ανασκαφές Αρχαίας Θουρίας, Άνθρωποι και Μνημεία»  video  : farenews,
https://youtu.be/jmHy0uWks08 .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Εγκαινιάστηκε στο Αριοχώρι η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Ανασκαφές Αρχαίας Θουρίας, Άνθρωποι και Μνημεία». Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας Ξένη Αραπογιάννη ξενάγησε παρευρισκόμενους στην έκθεση και τους ανέλυσε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αριοχωρίου, παραβρέθηκαν , ο Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας , ο πρόεδρος «Διοκλής» Γιώργος Φάββας, ο Διοικητής της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας Βασίλης Τσιγαρίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κώστας Θεοφιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης , ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Ιωάννης Πράνταλος, Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συλλόγων και αρκετός κόσμος. Οι φωτογραφίες με τα ευρήματα και το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία  εκτίθεται στο Αρχοντικό Δαγρέ.
 
~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
~*Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-
~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html   
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
~*  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-10-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  Arfara Nwes 2  Τετάρτη 10  Μαΐου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-nwes-2-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/news-11-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 12  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Σάββατο  13  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-13-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 14  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-14-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και 14 Μαΐου 2017  : Αθλητικά επισκόπηση-ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/13-14-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  RFARA NEWS Δευτέρα  15  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/rfara-news-15-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  16 Μαΐου 2017  :
 ~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-16-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 17  Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-17-2017.html .- 
ΤΕΤΑΡΤΗ ~* http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-17-2017.html .-
ΠΕΜΠΤΗ ~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-18-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 19  Μάϊου  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-19-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  20  Μάϊου 2017 :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html .-
 Κυριακή 20-05-2017 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-21-2017.html .-...
~ Κυριακή 21-05-2017 :
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/…/arfara-news-21-… .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 21 ΜΑΪΟΥ 2017  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   .... ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ....για όλους μας !!!! : : : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 21 ΜΑΪΟΥ 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  22  ΜΑΪΟΥ  2017 :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-22-2017.html .-
~*  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη  23  ΜΑΪΟΥ  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-23.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΘΑΚΟ  20  και  21  ΜΑΪΟΥ  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/20-21-2017.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Τετάρτη 25 Μαΐου 2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-25-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   2  Τετάρτη  24  ΜΑΪΟΥ  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  2   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2-24-2017-2.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  25  Μαΐου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-25-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 26  Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-26-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  27 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-27-2017.html  .-   
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 28 Μαΐου  2017  :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-28-2017.html .-
~*
~ ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5583   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3593   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3600 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.776  βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr  , .-  

***   VIDEO που διαλέξαμε για εσάς  : 
1.- Ο Κυριάκος Βελόπουλος για Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη - (ALERT 3.5.2017): https://youtu.be/g57XNnfbS2M .-
2.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα η πιο πλούσια χώρα σε υδρίτες - (ALERT 25.5.2017): https://youtu.be/cwFI30dBoWA .-
3.- Χρέωσαν δισεκατομμύρια τη χώρα οι "εθνοσωτήρες" - (ALERT 23.5.2017):  https://youtu.be/UGtAQTGcZ-Y .-
4.- Το βιασμό κόρης από πατέρα θέλουν να διδάξουν στα σχολεία - (ALERT 25.5.2017): https://youtu.be/1eraFISpUwA .-
5.- Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΛΙΑΤΣΟΣ 05/05/2017: https://youtu.be/7h-oipwiJlI .-
6.- Κυριάκος Βελόπουλος Αιμίλιος Λιατσος 18/05/2017: https://youtu.be/XyqU4gL1zHw .-
7.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - (ALERT 23.5.2017): https://youtu.be/MklM9s7OH_s .-
8.-  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (ΒΑΛΚΑΝΙΑ,ΡΩΣΙΑ,ΗΠΑ,ΙΡΑΝ,ΤΡΑΜΠ) - (ALERT 2.5.2017): https://youtu.be/Yr1Y8amGouU .-
9.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - (ALERT 20.4.2017): https://youtu.be/WDHbPERRkp4 .-
10.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η Ρωσία αντιδρά στην πίεση των ΗΠΑ - (ALERT 18.4.2017): https://youtu.be/LfJf8L9V_NM .-
11.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΕΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - (ALERT 26.4.2017): https://youtu.be/FElalfgeEKg .-
12.- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΑΡΟΥΣΙ 24/02/2017: https//youtu.be/TdBVCMO9_7o .-
13.-  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ελληνική πατέντα - Φακός που φορτίζει με νερό - (ALERT 21.2.2017) : https://youtu.be/du78O6ys-Bc .-
 14.- Βελόπουλος για Σώρρα: "Λέει ότι έχει 33 τρις. Η ιστορία έχει βασιμότητα": https://youtu.be/GS6stQe0b4M  .-
15.- Κυριάκος Βελόπουλος: 1,2% η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σε δημοσκόπηση - (ALERT 25.1.2017): https://youtu.be/4GJFz6E1F7E .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: