ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018 .




~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
 

 
~ 6 Φεβρουαρίου
Φωτίου του Μεγάλου (10, πατριάρχου Κων/πόλεως (†891). Βουκόλου επισκόπου Σμύρνης († α΄αι.). Μαρτύρων Φαύστης και των συν αυτή Ευιλασίου και Μαξίμου. Ιουλιανού τουιατρού, Σιλουανού του εν Εμέση. Φαύστου και Βασιλείου του εν τοις «Δαρείου». Νικηφόρου και Περγέτου. Οσίων Απρίωνος επισκόπου Κύπρου. Βαρσανουφίου και Ιωάννου του επικαλουμένου προφήτου. Ιωάννου του εν «Λυκώ» και Ιακώβου.
(1)O Μέγας Φώτιος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες μορφές της εκκλησιαστικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Γεννήθηκε το 820 από πλούσια οικογένεια, η οποία αγωνίσθηκε για την τιμή και την αποκατάσταση των αγίων εικόνων. O Φώτιος έκανε λαμπρές σπουδές και αρίστευσε στα γράμματα και τις επιστήμες. Διακρίθηκε για την ευφυΐα του, την πολυμέρεια και πολυμάθεια του , την ευθεία και αντικειμενική κρίση και το ήθος του χαρακτήρα. Στην αρχή υπηρέτησε και διέπρεψε σε ανώτατα πολιτικά αξιώματα, όταν όμως ο Πατριάρχης Ιγνάτιος απομακρύνθηκε από το θρόνο του με βίαιο τρόπο, ο Φώτιος αποτέλεσε τη μόνη ελπίδα εξόδου της εκκλησίας από την κρίση. Μέσα σε έξι ημέρες χειροτονήθηκε «αθρόων» διάκονος πρεσβύτερος και επίσκοπος και έθεσε το αξίωμά του και τη ζωή του, στην υπηρεσία της εκκλησίας. Αγωνίστηκε με πάθος κατά των ποικιλώνυμων εχθρών της Εκκλησίας και ιδίως κατά των καινοτομούντων παπικών, φθάνοντας ως και την καθαίρεσιν του πάπα Νικολάου. Όμως, ο αυτοκράτορας Λέων του στέρησε τον πατριαρχικό θρόνο και ο άγιος θα τελείωσε την πολυτάραχη ζωή του, εξόριστος σε κάποιο μοναστήρι πού το ονόμαζαν, των Αρμενίων. Υπήρξε ένας εκ των μεγαλυτέρων εκκλησιαστικών συγγραφέων, συγγράψας έργα δογματικά, αντιρρητικά, ερμηνευτικά, ηθικά, ασκητικά, καθώς και επιστολές, ύμνους. Για την όλη του παρουσία στην Εκκλησία εκλήθη «Μέγας».




***  Νέα ΞΕΦΤΙΛΑ από ΤΣΙΠΡΑ! Εξαφανίζει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ από το Μέγαρο Μαξίμου... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι η Ελληνική ιστορία δεν είναι από τα αγαπημένα του θέματα. Μάλιστα δείχνει να τον ενοχλεί αφού θέλει να αλλάξει και τα βιβλία ιστορίας.
Το τελευταίο χτύπημα είναι μια καθόλου περίεργη αλλαγή στο πρωθυπουργικό του γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να βγάλει από το γραφείο τον πίνακα με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, και να βάλει στη θέση του το έργο «Υδρα Ι», τον τελευταίο πίνακα του Παναγιώτη Τέτση.

Η δικαιολογία είναι ότι ο πίνακας με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας θα εκτεθεί στο κοινό σύντομα. Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να θυμάται τις ένδοξες στιγμές του έθνους μας τη στιγμή που ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε μερικές από τις εξευτελιστικές και ντροπιαστικές ιστορικές στιγμές μας...


*** Έρχονται πρόστιμα για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ 
Πρόστιμα για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στους παραβάτες θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ μόνο μετά την πάροδο έξι μηνών από τον τακτικό έλεγχο, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και μετά.
Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο έχουν το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών ώστε να το περάσουν (από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμου ελέγχου)!
Πάντως, στο νομοσχέδιο που προβλέπονται τα πρόστιμα για το ΚΤΕΟ ξεκαθαρίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα ξεκινήσει 6 μήνες μετά τη δημοσίευσή του νόμου, οπότε τα πρόστιμα πάνε για καλοκαίρι.
Τα πρόστιμα αφορούν σε πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και, μάλιστα, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ εκτιμούν πως όσο δεν επιβάλλονται, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων που δεν περνούν από τον τεχνικό έλεγχο.
Με τον ίδιο νόμο θα δοθεί και παράταση ζωής στα ταξί κατά 3 έτη, με αποτέλεσμα τα οχήματα με κινητήρες έως 1.950 κ.εκ. να μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι να κλείσουν 18 έτη, τα οχήματα με κινητήρες από 1.950 κ.εκ. και άνω έως 21 έτη, ενώ εκείνα της επαρχίας από 23 έως και 27 έτη.

*** Τυπικός μεν, αλλά ουσιαστικός έλεγχος 
 
Δύο αλιευτικά με σημαία Κίνας οδήγησε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι για έλεγχο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Πραγματικά η εικόνα τους προκαλούσε, εκτός από υποψίες, τρόμο, καθώς φαίνονταν αρκετά εγκαταλελειμμένα για τόσο μεγάλα ταξίδια που είχαν στο πρόγραμμά τους.
Έτσι, οι λιμενικοί τα οδήγησαν στο λιμάνι για γίνει έλεγχος ναυσιπλοΐας των δύο σκαφών και, φυσικά, να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους, όσον αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Κανόνας. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή.  Β.Β.  

***  Παρουσιάσθηκε χθες στην Καλαμάτα το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου 
Για τις εμπειρίες και τα βιώματά του κάνοντας αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ για τα μεγαλύτερα εγκληματικά γεγονότα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, μίλησε χθες από την Καλαμάτα ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο.
«Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου. Όπως τους έζησα» είναι το τέταρτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου, το οποίο παρουσίασε χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις εκδόσεις Πατάκη.
Για το βιβλίο μίλησαν ο αντιστράτηγος ε.ε., επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ Δημήτρης Μητρόπουλος, η αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Σοφία Μπομπόνη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος  Νικολέττα Κολυβάρη.
«Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές μου. Δε μου άρεσε ποτέ να καταδικάζω ή να αθωώνω τους εγκληματίες και τους κάθε λογής παρανόμους – αυτό δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Είναι δουλειά των εισαγγελέων και των δικαστών. Δεν μπέρδεψα ποτέ το ρόλο μου με το ρόλο των άλλων – οι ρόλοι είναι διακριτοί.  Σχεδόν όλους όσοι περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο τούς έχω γνωρίσει και προσωπικά. Και όλους ανεξαιρέτως τους γνώρισα κάνοντας ρεπορτάζ για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν – και μπορώ να σας πω ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι με συναισθήματα, με ελαττώματα, αλλά και προτερήματα, τα οποία πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν για λάθος στόχους, για λάθος σκοπούς», ανέφερε- μεταξύ άλλων- ο Πάνος Σόμπολος. Β.Β.

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τρίτη 6/2/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Στο… φως η παραίτηση του Δημήτρη Δημόπουλου 
Στη δημοσιότητα έδωσε χθες ο Δήμος Καλαμάτας την επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Δημόπουλου, επιβεβαιώνοντας έτσι το κυριακάτικο ρεπορτάζ του "Θάρρους".
Στην επιστολή σημειώνεται: «Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή σάς υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου Υποδομών του Δήμου Καλαμάτας και τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για προσωπικούς – επαγγελματικούς λόγους.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός και λόγω της αύξησης των απαιτήσεων της εργασίας μου, δε μου είναι πλέον δυνατόν να διαχειρίζομαι τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί μια τόσο σημαντική θέση. Παρακαλώ η παραίτησή μου να γίνει αποδεκτή.
Με σεβασμό, Δημήτρης Γ. Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος».
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση του κ. Δημόπουλου, ενός από τους καλύτερους δημοτικούς συμβούλους, μαζί με τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα αναλάβει και πάλι υπεύθυνη θέση για την προώθηση των θεμάτων του Δήμου. «Προς το παρόν, τα καθήκοντα του παραιτηθέντος αντιδημάρχου ασκεί ο δήμαρχος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.  Α.Π.

*** Αύριο η τελετή λήξης με τα βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ 
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, συνεχίζεται με εντυπωσιακή προσέλευση μαθητών στην εκπαιδευτική ζώνη και δεκάδες προσκεκλημένους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο να παρουσιάζουν τις ταινίες τους και να συζητούν με το κοινό.
  «Κινηματογράφος και Υγεία»
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε  διημερίδα με θέμα «Κινηματογράφος και Υγεία» με την προβολή 15 ντοκιμαντέρ σχετικών με την υγεία, που αποτέλεσαν αφορμή για διάλογο μεταξύ των δημιουργών τους και των προσκεκλημένων ιατρών. Η διημερίδα υποστηρίχθηκε από τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο της Μεσσήνης και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία.
Συγκεκριμένα, η παιδίατρος Έφη Θεοδωρακοπούλου και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τα πρόσωπα της Λαφόρα», Denis Bojic, από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, συζήτησαν για τη Λαφόρα, τη σπάνια και θανατηφόρο μορφή επιληψίας που προσβάλλει παιδιά και εφήβους, καθώς και τη λεπτή γραμμή μεταξύ αισθητικής και ηθικής στην κινηματογράφηση ασθενών με σπάνιες ασθένειες.
Ο γυναικολόγος Δημήτρης Τζωρτζίνης μίλησε με αφορμή την ταινία «Μικρά αστέρια» για το σθένος των οικογενειών που στηρίζουν τα νεαρά μέλη τους που ζουν με θανατηφόρες αρρώστιες, καθώς και για την προσπάθεια των γυναικολόγων να προλαμβάνουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Το ντοκιμαντέρ “A certain kind of light” για τον Γουίλ Αλεξάντερ, έναν Αμερικανό πάστορα που καλεί τους ασθενείς να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ανέλυσε ο Μιχάλης Μιχαήλ, ακτινολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσήνης. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι το μέλλον της Iατρικής στις ΗΠΑ δεν είναι η υψηλότερη τεχνολογία, αλλά η καθολική φροντίδα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και ότι στις ψυχοσωματικές νόσους η ψυχολογική υποστήριξη και η πίστη μπορούν να κάνουν θαύματα.
Ο Damien Marti, συν-σκηνοθέτης της ταινίας «Βουκεφάλας», που πραγματεύεται το σοβαρό τραυματισμό της αμαζόνας της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας της Ελβετίας, Celine van Till, συζήτησε με την Αλεξάνδρα Καραβασίλη, ειδική ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, για το πώς είναι να ζεις με μια αόρατη αναπηρία και πώς ανακτάς το σώμα σου έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό.
Η σκηνοθέτις Ανιές Σκλάβου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Βυζιά» και συζήτησε με την παθολόγο/ογκολόγο και διευθύντρια του ΕΣΥ, Χαρά Γεωργαντά, η οποία έδωσε τη δική της συμβουλή για μια υγιή ζωή: την αναζήτηση της αρμονίας μέσω των ειλικρινών ανθρώπινων σχέσεων, της τέχνης και της φύσης.
Εισήγηση για την αλήθεια και τους μύθους γύρω από την κατανάλωση ζάχαρης πραγματοποίησε ο Μιχάλης Μπορνόβας, χειρουργός οδοντίατρος, μέλος ΟΣΜ, ενώ ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, ενημέρωσε το κοινό για τις εξελίξεις γύρω από τη θεραπεία του διαβήτη και τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξίδι στο θαύμα: Απελευθέρωση από την ινσουλίνη».
Η Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια, έδωσε τη δική της οπτική για το ντοκιμαντέρ «Manic» και ο Φώτης Καγγελάρης, διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας και συγγραφέας, συζήτησε με το κοινό για το στίγμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας με αφορμή το ντοκιμαντέρ “I am borderline”.
  Ξένοι σκηνοθέτες
Τις επόμενες ημέρες, το πρόγραμμα προβολών συνεχίστηκε με 92 ταινίες από 27 χώρες. Σε συνέχεια της μεγάλης απήχησης που είχαν οι προηγούμενες διοργανώσεις, ο αριθμός των ξένων σκηνοθετών που παραβρέθηκαν φέτος στην Καλαμάτα ήταν σημαντικά αυξημένος. Ο Rajesh James από την Ινδία συμμετείχε στο φεστιβάλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το νέο του ντοκιμαντέρ «Σε βροντές, αστραπές και βροχή». Η Anja Reiss από τη Γερμανία παρουσίασε το ντοκιμαντέρ της «Αναζητητές της αλήθειας». Ο Miguel Eek Quesada από την Ισπανία συμμετείχε με το «Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα». Ο Juan Carlos Guerra από την Ισπανία προλόγισε τη «Συνύπαρξη». Το ντοκιμαντέρ της Anniken Hoel από τη Νορβηγία «Αιτία θανάτου: άγνωστη» καταχειροκροτήθηκε από το κοινό κι έδωσε αφορμή για μια ζωηρή συζήτηση με τη σκηνοθέτρια. Ο Hjalmar Ilmer από την Ολλανδία παρουσίασε το «Είναι η ακτινοβολία ο αμίαντος του 20ου αιώνα;». Ο μαθητής του Κιαροστάμι και λάτρης του σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Farzad Khoshdast, από το Ιράν, η ταινία του οποίου «Μια γυναίκα δίχως όνομα» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Καλαμάτα. Επίσης, ο Alessandro Quadretti από την Ιταλία με το «Ευαίσθητος», ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας «Το σπίτι του Νέτζο», Lucas Tua, από τη Γαλλία, οι Ιταλοί σκηνοθέτες του «Ύμνου στη ζωή» Nathalie Rossetti και Turi Finocchiaro, με τον πρωταγωνιστή τους Raymond Le Moal, η Lia Beltrami από την Ιταλία με «Το υπέροχο ταπισερί της ζωής», ο Damjan Kozole από τη Σλοβενία με το «Σύνορα» και ο Herbert Golder από τις ΗΠΑ με την «Μπαλάντα ενός ενάρετου ανθρώπου», ένα ειλικρινές πορτραίτο του διάσημου κινηματογραφιστή Werner Herzog, o Robert Rombout από το Βέλγιο με την ταινία «Τα ίχνη του Robert Van Gulic», ο Andrea Palamara και η Veronica Astrid Wolf από την Ελβετία σκηνοθέτες της ταινίας Ουλές της τέχνης, ο Giovanni Pellegrini από την Ιταλία σκηνοθέτης της ταινίας “Aguagranda”, μία εικαστική ταινία για τη μεγάλη πλημμύρα της Βενετίας τη δεκαετία του ’60.
Τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του φεστιβάλ Μαυροβουνίου παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Vladimir Perovic, ο οποίος πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου σεμινάριο σχετικά με τα προκλητικά ζητήματα και τα ηθικά διλήμματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ, και την αλήθεια που μεταφέρουν στο κοινό.
  Έλληνες σκηνοθέτες
Από ελληνικής πλευράς, οι σκηνοθέτες που έδωσαν μέχρι αυτή τη στιγμή το «παρών» στη φετινή διοργάνωση ήταν οι: Βίβιαν Παπαγεωργίου με το ντοκιμαντέρ «Με ανοιχτά φτερά» για την ομάδα Δαγίπολη, τα μέλη της οποίας παρουσίασαν παράσταση σύγχρονου χορού στο τέλος της προβολής, η Μαργαρίτα Μαντά με τον «Μεγάλο περίπατο της Άλκης», ο Γρηγόρης Βαρδαρινός με τη «Θεσσαλονίκη 1917» σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, η παραγωγός της «Τελευταίας παραλίας» και σκηνοθέτρια Στέλλα Θεοδωράκη, ο Στάθης Γαλαζούλας με τη «Μάνα μου, καπνοφύτισσα»  ο Νίκος Θεοδοσίου με την «Απαγορευμένη επίσκεψη», ο Γιώργος Ζέρβας με τις «Αλκυονίδες μέρες», η  Olivia Dehez με «Το αεροδρόμιο των απογοητεύσεων», ο Άρης Μαλανδράκης με το «Και όμως κινούνται», η Μαρία Ντούζα με το «Σινέ Θησείο», ο Άγγελος Ράλλης με το «Πού είσαι Σινγκάλ;», ο Σίμος Κορεξενίδης που παρουσίασε το «Teriade» και η Δέσποινα Ευγενίδου εκπροσωπώντας την ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων που σκηνοθέτησε την ταινία «Όσον ζεις» .
Έως το τέλος του φεστιβάλ, που φέτος επιμηκύνθηκε σε 14 μέρες προβολών, αναμένονται ακόμη οι: Νίκος Μεγγρέλης, Γιώργος Παντελεάκης, η παραγωγός του «Drifting Generation» Ειρήνη Δροσσά, Αντώνης Κιτσίκης, Άγγελος Κοβότσος, Αντώνης Τολάκης και Φίλιππος Κουτσαφτής.
Αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου κατά την τελετή λήξης θα ανακοινωθούν και τα βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ. Χορηγοί των βραβείων είναι η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Stefilm και το ξενοδοχείο Βασιλικόν στην Καλαμάτα.
Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία των Ευοί Ευάν.
  Εκπαιδευτική ζώνη
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη που πραγματοποιείται με τη βοήθεια των διευθυντών πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας.
Το μαραθώνιο προβολών πλαισίωσε και συνεχίζει να πλαισιώνει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια, συναυλίες, θεατρική παράσταση, εικαστική έκθεση και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
  Διοργάνωση
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας, τη «Φάρις» (κοινωφελής πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας), και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει επίσης την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

*** Με κλείσιμο του σκουπιδότοπου της Μαραθόλακκας απειλεί το ΠΑΜΕ
Στο γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία της διαχείρισης των απορριμμάτων Καλαμάτας αδυνατεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας.  Ως αιτία της νέας αναβολής της διαχείρισης των απορριμμάτων από την «ΗΛΕΚΤΩΡ» αναφέρονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην προηγούμενη εταιρεία, καθώς οι συγκεκριμένοι είναι απλήρωτοι. Δε γίνεται, δε, πουθενά λόγος για εμπλοκή στη μεταφορά δεμάτων σκουπιδιών από την προηγούμενη διαχείριση, ωστόσο οι πληροφορίες σημειώνουν ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας: «Παρά το γεγονός ότι έχει επιλεγεί ανάδοχος για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, με διεθνή διαγωνισμό εγκεκριμένο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η εταιρεία αδυνατεί να ξεκινήσει τη διαδικασία (έχει ήδη εδώ και ημέρες υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό), λόγω αντιδράσεων κάποιων εργαζομένων στην προηγούμενη εταιρεία. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και καταβάλλεται προσπάθεια για την τακτοποίησή του με κάθε νόμιμο τρόπο».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας η ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού «ΗΛΕΚΤΩΡ». Υπολογιζόταν να αναλάβει από χθες το έργο, ωστόσο ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της Μαραθόλακκας οδήγησαν σε νέα αναβολή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πρέπει να μεταφερθούν τουλάχιστον 1.500 δέματα απορριμμάτων, τα οποία βρίσκονται στο χώρο από την παλαιότερη διαχείριση, προκειμένου να εκτελεστούν έργα που θα επιτρέψουν στην «ΗΛΕΚΤΩΡ» να αναλάβει το έργο. Η μεταφορά των πάνω από 10.000 συνολικά δεμάτων είχε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο σταμάτησε για άγνωστο λόγο τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα, το κλείσιμο του σκουπιδότοπου του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, από το ΠΑΜΕ, προανήγγειλε χθες το μεσημέρι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας, εάν δεν πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, εάν αυτοί δε συνεχίσουν να εργάζονται και στο νέο εργοδοτικό καθεστώς και εάν δε γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Ο Νίκος Γόντικας, που ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής και το δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Δημήτρη Οικονομάκο και Τάσο Νιάρχο αντίστοιχα, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα ως αθλιότητα και υπευθύνους γι’ αυτήν θεώρησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Πάλι τροχαίο στην Αγία Σιών 
Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς σοβαρό τραυματισμό, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι μετά το Φιλοξένια, κοντά στην Αγία Σιών.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο έφυγε μετά την στροφή από Καλαμάτα προς Μάνη. Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή δεν περπατούσε στο σημείο κάποιος, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και οι πεζοί αναγκάζονται να περπατούν στην άκρη του δρόμου, κολλητά με τις περιφράξεις των ιδιοκτησιών.
Ο κόμβος που θα φτιαχτεί στην περιοχή θα βοηθήσει αρκετά για να μειωθούν τα ατυχήματα, όμως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τους πεζούς.  Β.Β.

*** Σε δημοπράτηση η 8η εργολαβία με 74 εκατ. ευρώ στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος 
Σε δημoπράτηση βγήκε επίσημα η 8η και τελευταία εργολαβία για την κατασκευή της φυσικής συνέχειας της Ολυμπίας Οδού, από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ypodomes.com. Πρόκειται για το τμήμα Μιντιλόγλι-ΒΙΠΕ Πάτρας (Χ.Θ. 0-7.270). Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών - Γ.Γ.Υ. - Γ.Δ.Σ.Υ. - Διεύθυνση Οδικών Υποδομών. Το δε κόστος είναι 74,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60 εκατ. ευρώ).
Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου και την ίδια μέρα το μεσημέρι θα γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη. Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 42 μήνες, που σημαίνει πως αν το έργο ξεκινήσει μέχρι το φθινόπωρο, τότε θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Το έργο θα εκτελεστεί μέσα στα διοικητικά όρια του Νομού Αχαΐας. Η χρηματοδότησή του, όπως και όλων των 8 εργολαβιών του Πάτρα-Πύργος, προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτή την εποχή είναι σε διαδικασία έγκρισης ο Φάκελος Μεγάλου Έργου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν και με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ξεκινήσει η αποστολή των συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να υπογράφονται και να αρχίσει η κατασκευαστική περίοδος.
Το συνολικό μήκος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι 75 χλμ.

***  Συνεργασία Δήμων και Εργαστηρίου Ελαιολάδου για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά 
Θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην τοπική αγροτική οικονομία
 Προγραμματική σύμβαση για συνεργασία και χρηματοδότηση προγράμματος του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ ενέκρινε ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και οι έξι Δήμοι της Μεσσηνίας και στόχος είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ) και της προστασίας του, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
  Ποιοτικός έλεγχος ελαιολάδου
Ο ΕΛΓΟ και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας με τα 11 Ινστιτούτα του σε όλη τη χώρα ασκεί εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα σε τομείς όπως φυτική παραγωγή, τρόφιμα, περιβάλλον, κτηνοτροφία και αλιεία.
Το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα (Τ.ΕΛ.Ο.Π.) ανήκει σε ένα από τα 11 διευρυμένα Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. Από το 2015 διαθέτει το μοναδικό διαπιστευμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου στο σύνολο σχεδόν των αναλύσεων του Κοινοτικού Κανονισμού σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το σύγχρονο αυτό και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ελαιολάδου συστάθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας και της αυθεντικότητας του ελληνικού Ελαιολάδου, ενώ προωθεί την ανάπτυξη της έρευνας στην καλλιέργεια της ελιάς, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
  Χαρακτηριστικά ελαιολάδου
Σήμερα το Εργαστήριο εκτελεί μεγάλο αριθμό δοκιμών σε δείγματα ελαιολάδου σε όλες σχεδόν τις μεθόδους ανάλυσης, όντας το μοναδικό διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ελαιολάδου κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους Δήμους της Μεσσηνίας, ο ΕΛΓΟ προτείνει τη διερεύνηση και αξιολόγηση των φυσικοχημικών – ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου της ποικιλίας ελιάς (Κορωνέικη) που ευδοκιμεί στη Μεσσηνία, του σημαντικότερου ελαιοκομικά νομού της χώρας μας, καθώς και του ελαιολάδου (ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ) που παράγεται από αυτή.
Βασικός σκοπός του έργου είναι τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αγροτικών οργανώσεων και των καταναλωτών σχετικά με την υφιστάμενη ποιοτική κατάσταση του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του μεσσηνιακού ελαιολάδου (ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ως ενός Επώνυμου Εθνικού Προϊόντος, αλλά και για τη διερεύνηση των σημείων της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτιστοποίηση.
Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντική βάση δεδομένων για τη Μεσσηνία που θα πρωτοπορήσει στο συγκεκριμένο τομέα και υπόβαθρο για βελτίωση – διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα.
Τέλος, για την υποστήριξη ενώπιον του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και της Ε.Ε. των θέσεων της χώρας μας σε σχέση με τον καθορισμό των ορίων στα διάφορα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 65.000 ευρώ και έχει χρονικό ορίζοντα διετίας. Το ποσό αυτό θα επιμεριστεί στους έξι Δήμους της Μεσσηνίας.
Εκτιμάται ότι αυτού του είδους η σύμπραξη θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην τοπική αγροτική οικονομία, από τη στιγμή που θα υπάρξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη μελέτη της σημαντικότερης τοπικής ποικιλίας της Μεσσηνίας (Κορωνέικη), αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των τοπικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αποδίδοντας την προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία στον τοπικό αγροτικό πληθυσμό.
Ο Δήμος Καλαμάτας πήρε ήδη απόφαση συμμετοχής με 11.000 ευρώ.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Π. Σκουρλέτης: Το 2018 θα είναι έτος αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 
Στην Πάτρα βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντός του πλαισίου των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Το 2018 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν αναφερθώ στα όσα σχεδιάζουμε, τουλάχιστον σε αυτά που έχουμε καταλήξει, επιτρέψτε μου να απαριθμήσω τις δράσεις μας στη βάση των σημερινών δεδομένων και πάντοτε προς την κατεύθυνση στήριξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εξάντληση μέσων και δυνατοτήτων.
Στον τομέα της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιούργησε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, με σκοπό να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης για βασικά έργα υποδομής, καθώς και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.
Το πρώτο είναι το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για το 2018 και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και Συνδέσμους ΟΤΑ, με σκοπό την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτηρίων.
Το δεύτερο είναι το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ για το 2018. Μέσα στο Φεβρουάριο ενεργοποιούνται οι δύο πρώτες μη ανταγωνιστικές προσκλήσεις με δικαιούχους και τους 325 δήμους της χώρας.
[…] Θα μου επιτρέψετε να κλείσω την τοποθέτησή μου με τον “Καλλικράτη”. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κυριότερη νομοθετική παρέμβαση που προωθούμε το επόμενο διάστημα. Η πρότασή μας βρίσκεται υπό τελική επεξεργασία, έπειτα από έναν ενδελεχή διάλογο, οργανωμένο και μη, με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενους. Δρομολογούμε μια πρώτη φάση σημαντικών τομών, σε αντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες αλλαγών, αλλά και με πλήρη επίγνωση ότι ώριμα ζητήματα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν.
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις τόσο για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ όσο και για την ενίσχυση των συμπληρωματικών θεσμικών εργαλείων συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις της διοίκησης. Προωθούμε την απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι θα ενδυναμώσει τη Δημοκρατία, θα φέρει πιο κοντά τον πολίτη στην ενασχόληση με τα κοινά και θα ωθήσει σε συνεργασίες αυτοδιοικητικών δυνάμεων.
Στη βάση αυτή: Οργανώνεται και θεσμοθετείται διαδικασία αναπροσδιορισμού της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ Α’ Βαθμού – ΟΤΑ Β’ Βαθμού – Κράτους. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους Δήμους της χώρας, που αποτελεί παράγοντα αδυναμίας υλοποίησης βασικών και αναγκαίων έργων. Προωθείται, ως επιπρόσθετο μέτρο, η δημιουργία μιας “τεχνικής ομπρέλας” πανελλαδικής εμβέλειας, υπό την ευθύνη της ΜΟΔ, που θα μπορεί να εξυπηρετεί κάθε Δήμο ή σύνδεσμο της χώρας που έχει σχετική ανάγκη.
Χρηματοδότηση – κατηγοριοποίηση ΟΤΑ: Αλλάζουν τα κριτήρια διαμόρφωσης των ΚΑΠ και η κατανομή τους με πρόβλεψη για ελάχιστο όριο, βάσει κριτηρίων που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικότερες κοινωνικές και αναπτυξιακές πτυχές των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα θα συνδέονται καλύτερα με τα υφιστάμενα, αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται ο επαναπροσδιορισμός της κατηγοριοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους ανισότητες».

***  Εικόνες ντροπής στην Παλιόχωρα Αβίας, παραμένει σε άθλια κατάσταση ο δρόμος (φωτογραφίες) 
 
Απογοητευτική είναι η εικόνα της διαδρομής μετά τη Μικρή Μαντίνεια και μέχρι τις Κιτριές, παρά το φυσικό κάλλος της περιοχής, από τα σκουπίδια και την κακή κατάσταση του δρόμου.
Ιδιαίτερα στην Παλιόχωρα Αβίας, η κατάσταση είναι τραγική, με τους κάδους των απορριμμάτων άδειους και τα σκουπίδια τριγύρω να είναι βουνό. Μάλιστα, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν προσπαθήσει να κάψουν ορισμένα από αυτά.
Μόνο γέλια, επίσης, μπορεί να προκαλέσει η πινακίδα «Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών», με βουνό από μπάζα στη βάση της.
Καναπέδες, άλλα έπιπλα, τσιμέντα, κλαριά και ό,τι άλλο θέλεις δημιουργούν μια κανονική χωματερή.
Το ίδιο συμβαίνει πάμπολλες φορές και στην περιοχή της Σάντοβας, όπου και υπάρχουν τοποθετημένοι κάδοι.
Τα «κακά του χάλια» έχει και ο δρόμος. Αμέσως μόλις φύγεις από τα όρια του Δήμου Καλαμάτας, δηλαδή από τη Μικρή Μαντίνεια και πέρα, η άσφαλτος είναι παντού «φαγωμένη», με λακκούβες και ανισόπεδα τμήματα.
Η κατάσταση του δρόμου «διαιωνίζεται», χρόνια τώρα, χωρίς ποτέ να έχει γίνει ένα σοβαρό έργο σε έναν οδικό άξονα που τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται κυκλοφοριακό φόρτο και τουρισμό.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Όπλα, εκρηκτικά, ασύρματοι και ανιχνευτές μετάλλων σε οικία στη Βέργα! Συνελήφθησαν 2 ατόμα 
Συνελήφθησαν δύο άτομα για παράνομη κατοχή  όπλων, εκρηκτικών, ασυρμάτων και συσκευής ανίχνευσης μετάλλων στη Μεσσηνία
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τα εκρηκτικά, περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί ραδιοσυχνοτήτων
Κατασχέθηκαν ασύρματοι, πιστόλια, συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, εκρηκτικές ύλες κ.α. 
  Συνελήφθησαν, χθες (5.2.2018) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί, ένας (1) 51χρονος και μία (1) 42χρονη, αντίστοιχα, για παράνομη κατοχή όπλων, εκρηκτικών, ασυρμάτων και συσκευής ανίχνευσης μετάλλων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τα εκρηκτικά, περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί ραδιοσυχνοτήτων.
Ειδικότερα, χθες (6.2.2018) το μεσημέρι, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία των ανωτέρω, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
·       Δύο (2) φορητούς ασυρμάτους,
·       ένα (1) περίστροφο,
·       πιστόλι φωτοβολίδων με -4- καψύλια και πιστόλι replica,
·       γεμιστήρα πιστολιού με -16- μεταλλικά σφαιρίδια,
·       ποσότητα εκρηκτικής ύλης (Τ.Ν.Τ.) και -3- καψύλια πυροδότησης εκρηκτικής ύλης,
·       ποσότητα πυρίτιδας,
·       -6- βραδύκαυστα φιτίλια,
·       -33- κροτίδες,
·       -30- αμπούλες προωθητικού αερίου για πιστόλι replica,
·       το χρηματικό ποσό των -32.195- ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. 

***  Εκκλησίας της Ελλάδος: Μάχη διαδοχής σε φόντο «μακεδονικό» 

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν η μάχη μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία μαινόταν, τρεις ιεράρχες ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης. Ο καθένας τήρησε διαφορετική στάση και προσέγγιση. Ωστόσο, επί της ουσίας, ήταν η πρώτη φορά που έγινε αισθητή η παρουσία των «επίδοξων δελφίνων» του τότε Αρχιεπισκόπου.
Τα συλλαλητήρια στις αρχές της δεκαετίας του '90 για το μακεδονικό ζήτημα παγίωσαν το «εναρκτήριο λάκτισμα» των λεγομένων «δελφίνων», το οποίο επιβεβαιώθηκε μερικά χρόνια αργότερα, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ Τίκκας έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο. Οι «μπροστάρηδες» της μάχης, οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος και Δημητριάδος Χριστόδουλος, ήταν οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες. Ο κ. Ιερώνυμος και ο Χριστόδουλος κατάφεραν να εκλεγούν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ ο κ. Άνθιμος μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας τον τίτλο του Παναγιωτάτου.
Δέκα χρόνια μετά την εκλογή του, στις 7 Φεβρουαρίου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δείχνει να περνάει μία από τις δυσκολότερες στιγμές της μειλίχιας αρχιερατείας του. Το μακεδονικό ζήτημα και η στάση που αρχικά τήρησε παραλίγο να προκαλέσουν «εκρήξεις» στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα όμως επανέφεραν στο προσκήνιο μια σειρά σεναρίων «δελφινολογίας».
Τρεις ιεράρχες, οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Μεσογαίας Νικόλαος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, δείχνουν να βρίσκονται μπροστά, αν και προσπαθούν να δείξουν με κάθε τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και οι τρεις εκλέχθηκαν επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου, κανένας τους όμως δε συγκαταλέγεται στον κατάλογο των λεγομένων πνευματικών παιδιών του.
  Στην «εξέδρα» ο Σύρου
Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος βρέθηκε με το θεσμικό ρόλο που έχει, ως αντιπρόεδρος της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην εξέδρα του συλλαλητηρίου της Αθήνας, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο. Μαζί με τον κ. Παύλο κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αν και δήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, στη συνέχεια υπενθύμισαν στον κ. Ιερώνυμο τις αποφάσεις της Ιεραρχίας για το μακεδονικό ζήτημα επί έναν και πλέον αιώνα.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στις δεκάδες εγκυκλίους που έχει εκδώσει η Ιεραρχία και στις επιστολές τις οποίες απέστειλε ο μακαριστός Χριστόδουλος το 2008 στους ηγέτες των ξένων κρατών για το ζήτημα. Ο κ. Δωρόθεος τηρεί χαμηλούς τόνους, όμως όλοι γνωρίζουν ότι έχει δίπλα του αρχιερείς που θα τον στηρίξουν σε μια ενδεχόμενη προσπάθειά του στο μέλλον, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και συνδεόταν επίσης με τον επίτιμο πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
  Ο «ηγέτης» Μεσογαίας
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών. Από τη μια πλευρά, οι εξαιρετικές σπουδές του σε ξακουστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και η υπηρεσία του στη NASA και, από την άλλη, η πορεία του στο μοναχισμό του Αγίου Όρους τον καθιστούν έναν από τους πλέον επίλεκτους αρχιερείς. Η αναφορά του ονόματός του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης από εξέδρας ξεσήκωσε τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. «Αρκετά έχουμε πληρώσει τα λάθη μας. Καιρός να ορθώσουμε ως λαός όλοι μαζί το ανάστημά μας και να αναστήσουμε την αξιοπρέπειά μας. [...] Όσοι λοιπόν μπορείτε, και το θέλετε, μη διστάσετε να το κάνετε. Η ευλογία του Θεού θα είναι μαζί σας» δηλώνει ο ιεράρχης σε εγκύκλιό του. Καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Νικόλαος συγκεντρώνει τους λεγόμενους «παραδοσιακούς» ιεράρχες, οι οποίοι ξεπερνούν τους δεκαπέντε, όπως είναι οι μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς και Κονίτσης Ανδρέας.
Αν και κανένας δεν μπορεί να τον «κατηγορήσει» ότι διαθέτει δική του ομάδα, εν τούτοις επηρεάζει καθοριστικά τους ιεράρχες που προέρχονται από τις λεγόμενες εκκλησιαστικές οργανώσεις.
  Ο «ξεχωριστός» Μεσσηνίας
Ξεχωριστή και ιδιαίτερη είναι η στάση την οποία τήρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιστορικός, αποφασιστικός και πρωτοποριακός ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους δεν αναγνωρίζεται ούτε καταξιώνεται στα συλλαλητήρια.(...) Όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες "έξωθεν και έσωθεν", τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής ούτε και τρόπο παρουσίας».
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής με πολλαπλές συμμετοχές στο διάλογο με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας δε δείχνει να κάμπτεται από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι θέσεις του. Φαίνεται ότι με τις επιλογές και τις απόψεις του συντάσσεται τα τελευταία δύο χρόνια μια ισχυρή ομάδα ιεραρχών, κυρίως πενηντάρηδων. Και αυτή η δυναμική του διεφάνη ξεκάθαρα ακόμα και στις εκλογές νέων μητροπολιτών. Πηγή: "ΒΗΜΑ" της Κυριακής/ Μαρία Αντωνιάδου

*** Ο Π. Νίκας… βαράει γροθιά στο "μαχαίρι" της Ν.Δ. στη Μεσσηνία 

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μέρτζου για τον Μακεδονικό στην Καλαμάτα 
   Συνεχίζοντας την κόντρα του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους “άλαλους” «γαλάζιους» δημάρχους της Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή το εθνικό πρόβλημα που δημιουργούν διάφοροι κύκλοι σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας FYROM, αποφάσισε να προσκαλέσει στην Καλαμάτα τον Νίκο Ι. Μέρτζο, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του για το Μακεδονικό ζήτημα.
Ειδικότερα, μία μόλις ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής αναφέρει: "Συγκινημένος από την πρόσκληση “της πατριωτικής Καλαμάτας”, όπως ανέφερε τηλεφωνικώς στο δήμαρχο ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νίκος Ι. Μέρτζος, γνωστοποίησε στον Π. Νίκα ότι θα έλθει στην Καλαμάτα, παρά την ηλικία του, για να παρουσιάσει το υπό έκδοση βιβλίο του για το Μακεδονικό ζήτημα. Θα είναι μία από τις πρώτες παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα του νέου βιβλίου του κ. Μέρτζου, ο οποίος έχει να επιδείξει ουσιαστική συμβολή στο θέμα αυτό, καθώς επί χρόνια προσπαθεί να πληροφορήσει σχετικά την ελληνική κοινή γνώμη".
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση τις τελευταίες ημέρες του Νίκου Ι. Μέρτζου για το επίμαχο θέμα στην εφημερίδα "Καθημερινή": "Στη βαλκανική ενδοχώρα των Ελλήνων, κυρίως Μακεδόνων, απλώνονται κλιμακωτά επτά κράτη: Σκόπια, Βουλγαρία και Αλβανία σε επαφή με τα σύνορα της Ελλάδος και, στη συνέχεια, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών και εμπορικών εταίρων στα τρία όμορά της κράτη. Ο πληθυσμός, η σύνθεσή του και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) σε δισεκατομμύρια δολάρια είχε το 2016 ως εξής ανά κράτος:
Σκόπια: 2.082.000 κάτοικοι. Μουσουλμάνοι 32%. Αλβανοί 25,3%. Αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες: Σέρβοι, Βόσνιοι, Βλάχοι, Τούρκοι, Ρομά κ.ά. ΑΕΠ: 10,09 δισ. δολ.
Βουλγαρία: 7.038.000. Μουσουλμάνοι 12,5%, εκ των οποίων Τούρκοι 8% και Ρομά 4,5%. ΑΕΠ: 52,04. Αλβανία: 3.100.000. Μουσουλμάνοι 75%, ορθόδοξοι 20%, καθολικοί 20%. Εννέα αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες. ΑΕΠ: 11,93.
Σερβία: 7.310.555. Μουσουλμάνοι 3,2%, Σέρβοι 83%, άλλες μειονότητες 13,8%.
Επίσημα αναφέρονται μόνον 57.000 Αλβανοί στο Πρέσεβο και στο σερβικό τμήμα του Σαντζάκ. Ωστόσο, οι «λίγοι» Αλβανοί κυριαρχούν στο Πρέσεβο και συγκροτούν ανά δύο αλβανικά κόμματα σε Πρέσεβο και Σαντζάκ. ΑΕΠ: 37,75.
Κοσσυφοπέδιο: 1.836.529. Μουσουλμάνοι 95%. Αλβανοί 82%. Σέρβοι 5% και 3% Βόσνιοι, Τούρκοι, Ρομά κ.ά. Διεθνές προτεκτοράτο. ΑΕΠ: 6,65.
Μαυροβούνιο: 657.394. Μουσουλμάνοι 17,7%. Αλβανοί 5%. Βόσνιοι 8%. Ρομά 4,7%. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύονται στη Βουλή με αλβανικό κόμμα. ΑΕΠ: 4,73.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 3.880.000. 48% μουσουλμάνοι, 37,1% Σέρβοι, 14,3% Κροάτες. Συνομοσπονδία Σέρβων και Βοσνίων-Κροατών υπό διεθνή επιτήρηση, ΑΕΠ: 16,05.
Αθροιζόμενο το ΑΕΠ των επτά αυτών βαλκανικών χωρών ανερχόταν το 2016 σε 139,24 δισ. δολάρια, ενώ μόνον το ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν 194,06, παρότι είχε μειωθεί από το 2008, οπότε σημείωσε ρεκόρ 354,46 δισ. δολάρια.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μακράν ισχυρότερες από τις συνολικές δυνάμεις όλων μαζί των παραπάνω βαλκανικών χωρών. Τι φοβούνται οι Έλληνες;". Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Μαγνήτης ξένων επενδύσεων τα Navarino Residences 
Τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει πολύ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επενδυτές και στις πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, όταν έχει να προσφέρει υψηλής ποιότητας ακίνητα, επιβεβαιώνουν η πορεία και το ύψος των πωλήσεων των Navarino Residences, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ στην "Καθημερινή" της Κυριακής.
Παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που χαρακτηρίζεται από σημαντικά αναπτυξιακά έργα στη Μεσόγειο, το 2017 έκλεισε για τα Navarino Residences με έσοδα από πωλήσεις στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, πάνω από το 40% των προς διάθεση ακινήτων έχει πωληθεί από τα σχέδια, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15 ιδιοκτησίες και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων κατοικιών.

Οι τιμές εκκίνησης για τις κατοικίες των τεσσάρων κυρίων δωματίων με 400 τ.μ. εσωτερικών χώρων ήταν στα 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά ο μέσος όρος για τις μονάδες που έχουν πωληθεί είναι σημαντικά υψηλότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης για κατοικίες μεγάλης επιφάνειας και από υφιστάμενους ιδιοκτήτες των Navarino Residences, αναφέρουν πηγές της εταιρείας ανάπτυξης.
   Έως 1.400 τ.μ.
Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες οι οποίες αναπτύσσονται στο Navarino Dunes, την πρώτη παραθαλάσσια περιοχή της Costa Navarino στη Μεσσηνία. Το μέγεθος των κατοικιών κυμαίνεται από 400 τ.μ. έως και 1.400 τ.μ. σε οικόπεδα από ενάμιση έως τρία στρέμματα. Απέχοντας μόλις μερικά μέτρα από την παραλία, ή τοποθετημένες αμφιθεατρικά στους λόφους του Navarino Dunes, παρέχουν θέα στη θάλασσα και πισίνες, ενώ συνοδεύονται από υπηρεσίες διαχείρισης και προνομιακή πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του resort που διαθέτει δύο από τα αρτιότερα διεθνώς γήπεδα γκολφ.
Ποιοι είναι όμως αυτοί που αγοράζουν εξοχικά των τριών εκατομμυρίων ευρώ στη Μεσσηνία; «Οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σπίτι στην Costa Navarino, προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο όμως και από πολλές χώρες του εξωτερικού», αναφέρουν πηγές της TEMES, της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών ακινήτων που απευθύνονται στο ανώτατο τμήμα της αγοράς, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου.
Όπως εξηγούν, “μεταξύ των αγοραστών συγκαταλέγεται ένας Ελβετός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της πιο παλιάς τράπεζας της Γενεύης, δύο ιδιοκτήτες πολυεθνικών βιομηχανιών, μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης, εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και η Αγγλία».
    Υψηλές παροχές
Η προσέλκυση αυτού του επιπέδου πελατών δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτονόητη εξηγούν παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Στην περίπτωση των Navarino Residences συντρέχουν όμως όλες πρακτικά οι προϋποθέσεις. Εκτός από την εγγύτητα με αεροδρόμιο αλλά και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών στην Πύλο, η όλη ανάπτυξη της Costa Navarino με δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Westin και το Romanos, λειτουργούν ως κίνητρο, όπως και η τοποθεσία, η εγγύτητα και θέα στη θάλασσα, η ασφάλεια, η αρχιτεκτονική, η κατασκευή, οι παροχές όπως τα γήπεδα γκολφ και η μεγάλη επιλογή εστιατορίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αυτοί είναι, άλλωστε, και οι λόγοι που τα Navarino Residences βραβεύτηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ως η κορυφαία οικιστική ανάπτυξη στον κόσμο ή «Best International Residential Development» στα International Property Awards –από διεθνές, ανεξάρτητο πάνελ 70 εκπροσώπων από τον κλάδο των ακινήτων– συναγωνιζόμενα projects από Βόρεια Αμερική, Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αραβική Χερσόνησο, Ασία και Αφρική.
«Με αυτά τα δεδομένα, οι παραθεριστικές κατοικίες του Navarino διαθέτουν και προοπτικές υπεραξίας, καθώς ο πεπερασμένος αριθμός τους περιορίζει τη μελλοντική προσφορά και τις καθιστά ελκυστική επένδυση», εκτιμούν κύκλοι της αγοράς ακινήτων.
    Resort 5 αστέρων, πισίνες, γήπεδα γκολφ και spa στη Μεσσηνία
Η ΤΕΜΕΣ έχει ήδη επενδύσει περί τα 650 εκατ. ευρώ στην Costa Navarino, ενώ έχει ωριμάσει αδειοδοτικά και μελετητικά και ξεκινά τώρα τη δεύτερη φάση της ανάπτυξής της στη Μεσσηνία, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα ανεβάσει τη συνολική επένδυση στο 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνουν πηγές της εταιρείας. Η ΤΕΜΕΣ προχωρά ήδη νέες επενδύσεις στη Μεσσηνία που αγγίζουν τα 250 εκατ. με την ανάπτυξη νέων περιοχών και τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων. Η έναρξη των έργων έχει προγραμματιστεί για φέτος. Το παραθαλάσσιο Νavarino Waterfront θα είναι ένα resort 5 αστέρων με μια παραθαλάσσια αγορά κατά το πρότυπο παράκτιας κωμόπολης με επιλογές για φαγητό, αγορές και διασκέδαση.
H μονάδα που θα αναπτυχθεί στον οικισμό Κάτω Γιάλοβας θα βρίσκεται σε έκταση 124,1 στρεμμάτων. Το εμβαδόν δόμησης των κτηρίων θα ανέλθει σε 32.262 τ.μ. έναντι επιτρεπόμενης δόμησης 53.641 τ.μ., κάτι που μαρτυρά την ήπια ανάπτυξη που επιδιώκει.
Στο Navarino Bay όπου βρίσκεται ήδη το γήπεδο γκολφ The Bay Course, θα δημιουργηθούν ένα ακόμα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, καθώς και βίλες με πισίνα. Θα περιλαμβάνει υποδομές όπως Spa και Beach club. Ήδη προχωρά η κατασκευή του Navarino Bay Clubhouse, που θα συμπληρώσει το υπάρχον γήπεδο The Bay Course.
Παράλληλα, στο κοντινό Navarino Hills σε ένα υψίπεδο 5.000 στρεμμάτων με θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου, θα δημιουργηθούν δύο νέα γήπεδα γκολφ 18 οπών.
Τα επενδυτικά σχέδια της ΤΕMEΣ για πολυτελείς κατοικίες δεν εξαντλούνται στα Navarino Residences. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει και αστική κατοικία πολυτελείας. Ειδικότερα, η ΤΕΜΕΣ συμμετέχει με ποσοστό 50% στην εταιρεία Home Holdings, η οποία έχει εξαγοράσει το Hilton Αθηνών. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στην D-Marine Investments Ηolding B.V. θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus, ο οποίος κατέχει και ποσοστό περίπου 33% στην Apollo Investment Hold Co, νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η Home Holdings έχει σχεδιάσει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος για την αναμόρφωση και του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Hilton Αθηνών, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση και δημιουργία προς πώληση τουριστικών κατοικιών εντός του ξενοδοχειακού δυναμικού και της επιπλέον επιτρεπόμενης δόμησης που διαθέτει, όπως και η λειτουργία νέων χώρων ψυχαγωγίας και εμπορικών καταστημάτων.
Σημειώνεται πως το τίμημα για την εξαγορά του Hilton από τη Home Holdings ανέρχεται σε ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 60% χρηματοδότηση.

***  «Πράσινο» από τον ΕΟΤ για τουριστική προβολή του Δήμου Καλαμάτας το 2018 
Ο ΕΟΤ παρέσχε την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής έτους 2018 του Δήμου Καλαμάτας. Σε αυτήν την προσπάθεια, o EOT συμβάλλει με ορισμένες δικές του προτάσεις, για τη βελτιστοποίηση της προβολής της Καλαμάτας και της περιοχής της.
Το πρόγραμμα για την τουριστική προβολή έτους 2018, όπως εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
•Δημιουργία, θεματικών φυλλαδίων, αφισών, banner, flyer κ.ά. και ανατύπωση ή / και επικαιροποίηση έντυπου, προωθητικού, τουριστικού υλικού. Το υλικό αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη της περιοχής μας και την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης μας. Διανέμεται από τα Γραφεία Τουριστικής Υποστήριξης του Δήμου (ιστορικού Δημαρχείου, Παραλίας, αεροδρομίου, Γραφείο Υποδοχής Κρουαζιέρας), δίδεται ως αναμνηστικό δώρο σε συνέδρους, σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών (φεστιβάλ, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.ά.), αποστέλλεται σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κ.ά.
•Δημιουργία ενός περιεκτικού χρονολογίου – ημερολογίου εκδηλώσεων, σε ηλεκτρονική μορφή, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως «Φάρις», Αθλητικό Οργανισμό Δήμου, Εκκλησία, επιχειρήσεις, συλλόγους (αθλητικούς, πολιτιστικούς κ.ά.), για την καταγραφή και αποτύπωση όλων των ετησίως επαναλαμβανόμενων αλλά και εκτάκτων δρωμένων. Το ημερολόγιο αυτό θα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων όπως: μουσική, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικά δρώμενα, θρησκευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις κ.ά.
Η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του city break τουρισμού και θα τονώσει την περιοχή σε εποχές χαμηλής επισκεψιμότητας
•Δημιουργία εντύπου με ειδικό περιεχόμενο για τον προσβάσιμο τουρισμό. Θα εντοπιστούν και θα καταγραφούν τα αξιοθέατα, μουσεία και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος στην Καλαμάτα, που είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα
•Δημιουργία προωθητικού spot, το οποίο θα βασίζεται σε μία κατάλληλη και καλαίσθητη σεναριακή ιδέα. Θα προβάλλεται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε επιλεγμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης της Καλαμάτας. Το προωθητικό spot θα έχει μέγιστη διάρκεια 2 λεπτά και δύο σύντομες εκδοχές (sort version), διάρκειας 20 και 30 δευτερολέπτων και θα αποτελεί παραγωγή υψηλών προδιαγραφών
•Συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) με φυσική παρουσία ή / και με έντυπο υλικό της περιοχής της Καλαμάτας, συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και άλλους φορείς
•Συμμετοχή ή / και διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και εκδηλώσεων τουριστικού ενδιαφέροντος σε εποχές χαμηλής επισκεψιμότητας, για την τόνωση της περιοχής και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
•Διοργάνωση εκδηλώσεων - παρουσιάσεων της πόλης μας σε πόλεις της Ελλάδας, αλλά και φιλοξενία αντίστοιχων εκδηλώσεων άλλων πόλεων εδώ. Οι δράσεις αυτές προωθούν αποτελεσματικότερα την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και προάγουν την εξωστρέφεια της πόλης μας και των κατοίκων, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των φορέων (ανταλλαγές απόψεων, ιδεών, καινοτόμων δράσεων κ.λπ.), δημιουργούν συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματιών (Β2Β συναντήσεις, προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών) και ταυτόχρονα ενισχύουν την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τοπικά ΜΜΕ, διάφοροι επαγγελματίες κ.ά.)
•Καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση), με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας
•Φιλοξενία τουριστικών φορέων, ειδικών δημοσιογράφων και τουριστικών bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με τα γραφεία του Ε.Ο.Τ στο εξωτερικό
•Ενέργειες για την ανάδειξη της προσβασιμότητας και του «προσβάσιμου τουρισμού για όλους» στην πόλη της Καλαμάτας. Ο Δήμος της Καλαμάτας, έχοντας κάνει αρκετά βήματα στον τομέα της προσβασιμότητας, τόσο στον αστικό ιστό (πεζοδρόμια με οδηγούς όδευσης τυφλών, ράμπες για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα κ.λπ.), όσο και στην παράκτια ζώνη (Seatrac, WC και ράμπες για ΑΜΕΑ, ναυαγοσώστες), μπορεί να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό προσβάσιμο για όλους, τον οποίο μπορούν με περισσότερη ευκολία να επισκεφθούν τουρίστες με προβλήματα όρασης ή κινητικά, ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα, μητέρες με παιδικό καρότσι κ.λπ.
•Ενέργειες για την ανάπτυξη και προσέλκυση μαθητικών – εκπαιδευτικών εκδρομών, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών. Ενέργειες προώθησης και ενημέρωσης των ενδιαφερομένων στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας. Διαμόρφωση ενδεικτικών 3ήμερων και 5ήμερων πακέτων -δρομολογίων για καλύτερη εξυπηρέτηση, καθώς και συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για δημιουργία εκπτωτικών πακέτων
•Άνοιγμα σε αγορές Τρίτης Ηλικίας (συνεργασία με ΚΑΠΗ και ενώσεις συνταξιούχων της χώρας)
•Αναβάθμιση των Γραφείων Τουριστικής Υποστήριξης του Δήμου, δημιουργώντας καινοτόμα σημεία πληροφόρησης "info points", αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Το έργο θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των χώρων λειτουργίας "info points" και τη δημιουργία διαδραστικών συστημάτων και αποθετηρίου τουριστικών και πολιτιστικών δεδομένων (χρηματοδότηση μέσω του ΕΠ «Πελοπόννησος 2014» και του ενταγμένου έργου στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών»).

*** ΕΚΤΑΚΤΟ!  Στη γραμμή Μπουτάρη ο Γ. Καμίνης; «Φέρνει» τα Σκόπια στην Αθήνα

~ Στην Αθήνα θα βρεθεί την Παρασκευή ο δήμαρχος των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, η πρόσκληση του κ. Καμίνη προς τον Σκοπιανό ομόλογό του εντάσσεται στην πολιτική συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών για κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

***  ΒΟΜΒΑ για κορυφαίο υπουργό! Ο παππούς του συνεργάτης των ΝΑΖΙ;... (ΕΙΚΟΝΕΣ)

~ Χθες αναγνώστης μας, μάς ρώτησε ένα γνωρίζουμε τις σχέσεις του παππού του ΥΠ.ΕΞ κου Κοτζιά με τους Ναζί. Δεν το είχαμε υπ όψιν μας το θέμα κι έτσι το ψάξαμε λίγο παραπάνω.

Είδαμε πως εδώ και μερικές μέρες διακινείται εκ νέου (προφανώς με αφορμή το Σκοπιανό) ένα δημοσίευμα το 2016 που ισχυριζόταν πως ο Κώστας Κοτζιάς, τότε δήμαρχος Αθηναίων, είχε σχέσεις με τον Γκαίμπελς κι άλλα μεγαλοστελέχη των Ναζί. Ας δούμε λίγο τι ισχύει.

Κατά την επίσκεψη του ΥΠ.ΕΞ κου Κοτζιά στην Αλβανία το 2016 μεγάλη ομάδα οργανωμένων "Τσάμηδων", υποδέχτηκε τον Υπουργό με αφίσες του Δημάρχου Κοτζιά. Τα αλβανικά ΜΜΕ, πήραν την ‘είδηση’ και  καταλήξαν όπως και οι "Τσάμηδες", ότι τα δύο πρόσωπα, ο σημερινός Έλληνες ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων το 1936 Κώστας Κοτζιάς και μετέπειτα Υπουργός του Ιωάννη Μεταξά - τον οποίο επιχείρησε να ανατρέψει με την βοήθεια των Ναζί και για λογαριασμό του Ράιχ, λίγο πριν τον Πόλεμο του 1940 - έχουν συγγενική σχέση, κατηγορώντας τον Έλληνα Υπουργό ότι την αποκρύπτει σκόπιμα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ  απάντησε με ανακοίνωση του Υπουργείου στις 13-6-2016 (αφού προηγήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Μακελειό) ότι αυτός δεν ήταν ο παππούς του, ο οποίος λεγόταν Ανδρόνικος και όχι Κώστας:

 "Μετά από σειρά άθλιων αποτυχημένων προσπαθειών που στοχεύουν να πλήξουν το πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, αποκαλύφθηκε, σήμερα, ποιοι παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας αναπαράγοντας τις αθλιότητες των Τσάμηδων.

 Το προσβλητικό και ψευδές σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό» επιχειρεί με χοντροειδέστατο τρόπο να δημιουργήσει εντυπώσεις κατά του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που αποκάλυψε και εξέθεσε δημόσια τη συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζιστές και φασίστες κατακτητές. Το άθλιο δημοσίευμα προσβάλει κατάφωρα και σπιλώνει τη μνήμη του παππού του κ. Νίκου Κοτζιά, Ανδρόνικου Κοτζιά, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με το Μεταξικό Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Κοτζιά.

Είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της χυδαίας αυτής επιχείρησης συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Υπουργού Εξωτερικών και προσβολής της μνήμης του Ανδρόνικου Κοτζιά".
Εμείς ως VoiceNews σας παραθέσαμε όλα τα στοιχεία που έχουμε βρει. Πουθενά δεν βρήκαμε κάποια συγγενική σχέση. Θεωρούμε πως αυτό ήταν προπαγάνδα των Αλβανών «Τσάμηδων» για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Το αν συμφωνούμε ή όχι με την εξωτερική πολιτική του κάθε Έλληνα ΥΠ.ΕΞ είναι ένα θέμα, η παραποίηση της αλήθειας είναι άλλο.
 παραθέσαμε φωτογραφίες από το noiazomai το οποίο κι εξέθεσε το 2016 όλα τα δεδομένα και το ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό.

***  ΣΗΜΕΡΑ! ΣΤΟΝ Α.ΛΙΑΤΣΟ! Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ....

~ Καλεσμένος στην εκπομπή Kontra 24 θα είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6/2/2018.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής και θα αναλύσει τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα πολιτη.
Συντονιζόμαστε όλοι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κανάλι Kontra.

*** Xαμός στην Εξεταστική με τον Άδωνι!  «Ανοίγω τώρα τους λογαριασμούς μου»...

~ (Εναλλακτικά ΕΔΩ)
Στο ρυθμό της Novartis κινήθηκε με την έναρξή της η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία, στην οποία καταθέτει ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι εισηγητές των  κομμάτων  της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης με την οποία φτάνει η δικογραφία  της Novartis στην Βουλή.
Τους τόνους ανέβασε η βουλευτής της Εύη Χριστοφιλοπούλου και μίλησε για «λάσπη», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, κατήγγειλε ότι βουλευτές φέρεται να έχουν γνώση της δικογραφίας και ότι παραβιάζει η κυβέρνηση το Σύνταγμα. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς είπε πως η δικογραφία θα πρέπει άμεσα να έρθει στην Επιτροπή.
~  Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, όμως θέλησε να αφήσει ανοικτό ότι η δικογραφία αυτή μπορεί να ακολουθήσει άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία που θα αποφασίσει η Ολομέλεια δείχνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και την περίπτωση της προανακριτικής επιστροπής.
Αγριος τσακωμός Χριστοφιλοπούλου – Καββαδία
Οι  τόνοι χτύπησαν «κόκκινο» μάλιστα μεταξύ της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριτοφιλοπούλου και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, όταν η πρώτη κατήγγειλε την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Είπε, πως είναι απαράδεκτο και παράνομο να έχουν ενημερωθεί οι Υπουργοί για το φάκελο πριν αυτός φτάσει στην Βουλή και την Εξεταστική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα των οικονομικών της Υγείας και του Φαρμάκου.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μάλιστα σε μια προσπάθεια να «ρίξει» τους τόνους και να μην φύγουν από το θέμα που ήταν η κατάθεση του Άδωνη Γεωργιάδη για την διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι «δεν σημαίνει πως στα πρόσωπα που κατονομάζονται στην δικογραφία της Novartis που θα έρθει στην Βουλή ότι θα είναι και ένοχοι καθώς όπως ξέρετε η Δικαιοσύνη δεν διερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων».
Η άμεση απάντηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου ήταν στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πως «η λάσπη, είναι λάσπη κύριε Λάππα…»
Όλη η κατάθεση Γεωργιάδη
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με την έναρξη της κατάθεσή του ζήτησε να κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση διευκρινίζοντας πως σήμερα θα επικεντρωθεί αυστηρά στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ για τη Novartis θα έχει την ευκαιρία να τα πούμε όλα όταν μιλήσουμε για τα φάρμακα.
Ανοίγω όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης καταρχήν κατέθεσε φάκελο με  όλες τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών, από την χρονική περίοδο ένα μήνα πριν αναλάβει το Υπουργείο Υγείας μέχρι και σήμερα. Και σχολίασε: «Ελπίζω κύριε πρόεδρε αυτούς τους λογαριασμούς που έχουν και προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις να μην τους δω δημοσιευμένους την Κυριακή στον Documento».
Παράλληλα παρέδωσε και μια εξουσιοδότηση στην εξεταστική επιτροπή να ανοίξει και οποιοδήποτε άλλο επιθυμεί σε οποιοδήποτε λογαριασμό του δηλώνοντας άρση του τραπεζικού απορρήτου και προσθέτοντας ότι «έτσι δεν έχετε πλέον ανάγκη ως επιτροπή καμίας βοήθεια από εισαγγελέα ή οποιοδήποτε άλλο όργανο…»
«Μομφή»  στον πρόεδρο της Εξεταστικής
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκάλεσε τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε επιστολή στον εκδότη του Documento κ. Βαξεβάνη και κατέθεσε στο δικαστήριο που έχουν μεταξύ τους, με την οποία βεβαιώνει ότι η εκδοτική εταιρεία του βουλευτή είχε εκδώσει τιμολόγιο στο Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια ημερολογίων.
Ο κ. Άδωνις Γερωγιάδης είπε πως «όταν κατέθεσα στην Επιτροπή για το Ερρίκος Ντυνάν σας παρακάλεσα να με ρωτήσετε για αυτό το τιμολόγιο και τα ημερολόγια που υποτίθεται ότι πούλησα στο νοσοκομείο,  εσείς προσωπικά κ. Μπαλωμενάκη μου είπατε ότι είναι «ανάξιο λόγου…»  Όμως δώσατε μια τέτοια επιστολή στον κ. Βαξεβάνη ως πρόεδρος της εξεταστικής και την οποία έφερε στο δικαστήριο παρόλο που ξέρατε ότι το τιμολόγιο ήταν εταιρείας που ανήκει στην εταιρεία του Λεωνίδα Γεωργιάδη,  με το ΑΦΜ του και εσείς λέτε στην επιστολή σας ότι ανήκει σε μένα».
Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ λέγοντας πως ο κ. Μπαλωμενάκης δεν μπορεί να βεβαιώνει κάτι στο όνομα της επιτροπής χωρίς να την έχει βεβαίωση. Ο πρόεδρος της επιτροπής υποστήριξε ότι η επιστολή αυτή δεν την έδωσε στον κ. Βαξεβάνη ως πρόεδρος της επιτροπής αλλά ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο αργότερα, αφού κοίταξε τα αρχεία της Επιτροπής, ο κ. Μπαλωμενάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι το τιμολόγιο είναι της εταιρείας όχι του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά του αδελφού του και θα στείλει στο δικαστήριο νέα επιστολή για να το διορθώσει.
Πλαστογραφημένο από τον Πολάκη το «ηχητικό»
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην κασσέτα που έχει παρουσιαστεί και φέρεται να ακούγεται ο τότε διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ να μιλάει με ένα άλλο πρόσωπο για «ρουσφέτια».
Σας έχω ακούσει στην επιτροπή- ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης- να μιλάτε και να εξετάζετε μάρτυρες για αυτή την κασέτα και αυτή την συνομιλία. Μια κασέτα στην οποία έχει μιλήσει πολλές φορές και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια. Η επιτροπή σας, δεν ξέρει την πραγματογνωμοσύνη που έχει κάνει μετά από εργαστηριακό έλεγχο η ΕΛΑΣ;  Και η οποία έχει πάει στους εισαγγελείς και τους ανακριτές; Αυτή δεν σας την έχουν δώσει; Αυτή έγινε από την ΕΛΑΣ στις 20 Νοεμβρίου, αλλά εσείς ρωτούσατε μάρτυρες μέχρι πρόσφατα γι αυτή. Ξέρετε ότι βρέθηκε να έχει συρραφή σε 19 της σημεία και ότι όλη αυτή η συνομιλία  είναι πλαστή και την αποκρύπτεται; Εγώ εδώ, έχω αυτή την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ, που μου εστάλη με ανώνυμο φάκελο στο γραφείο μου, εσείς δεν την έχετε; Εάν δεν την έχετε σας την  καταθέτω και διάβασε όλα τα ευρήματα που βρήκε ο εργαστηριακός έλεγχος της ΕΛΑΣ και στο δια ταύτα καταλήγει ότι είναι προϊόν συρραφής και ορισμένα  της σημεία  έχουν επιλεκτικά σβηστεί! Και σημείωσε ότι σε οποιοδήποτε δικαστήριο και εάν παρουσιαστεί μια τέτοια συνομιλία με μια τέτοια έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα καταπέσει και δεν θα γίνει δεκτή ούτε μια κουβέντα».
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, έδωσε την εξήγηση ότι η πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ δεν έφτασε μέχρι σήμερα στην επιτροπή γιατί όταν η επιτροπή ζήτησε την δικογραφία από την δικαιοσύνη αυτή δεν θα είχε εκδοθεί από την ΕΛΑΣ. Και επιφυλάχθηκαν να την μελετήσουν τα μέλη της επιτροπής.
Οι προσλήψεις των «23»
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, μετά αναφέρθηκε στην λίστα με τις «23» προσλήψεις που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει στην Ολομέλεια και τις έχει χαρακτηρίσει ως ρουσφετολογικές προσλήψεις που ζήτησε να γίνουν ο ίδιος ο  Άδωνης Γεωργιάδης, η σύζυγός του και του ο διευθυντής του γραφείου του στο υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό το  χαρτί είναι ένα excel με ονόματα και δίπλα έχει σημειωμένα χειρόγραφα το όνομά μου και των υπολοίπων, ενώ από κάτω πάλι χειρόγραφα έχουν προστεθεί δύο ονόματα του αείμνηστου δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη, που έχετε αποδείξει εδώ στην επιτροπή ότι δεν είχε ποτέ πληρωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ένα ακόμα.
«Αυτό το χαρτί», είπε, «δεν έχει τον δικό μου γραφικό χαρακτήρα πουθενά και ούτε καμία δική μου υπογραφή, την ίδια ακριβώς με ένα άλλο ίδιο χαρτί που μπορώ να κατασκευάσω εγώ και να βάλω ονόματα Πολάκης, Ξανθός και εγώ τι άλλο και να σας πω ότι είναι του κ. Πολάκη».
Κατήγγειλε μάλιστα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης  πως όλη αυτή η λίστα  πρόκειται για μία στημένη υπόθεση από τον κ. Πολάκη και τον κ. Γιαννακουλόπουλο και υποστήριξε ότι έχει βάσιμες υποψίες  πως τα γράμματά αυτά ανήκουν στον κ. Γιαννακουλόπουλο.
Το επεισόδιο με τον Γιαννακουλόπουλο
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε  ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Γιαννακουλόπουλος, που είχε αναλάβει την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως είχε μαζί του μια μεγάλη αντιδικία μετά από ένα επεισόδιο που είχε προκληθεί στο Υπουργείο. Χαρκατηριστικά ανέφερε ότι μια ημέρα ο κ. Γιαννακουλόπουλος εμπόδισε τον διαπιστευμένο συντάκτη της εφημερίδας Αυγής να μπει στο κτήριο του υπουργείου. Τότε είχε ένα έντονο διαπληκτισμό με τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου που ήταν ο Βασίλης Μπεσκένης. Όταν πληροφορήθηκα το επεισόδιο φώναξα τον κ. Γιαννακουλόπουλο στο γραφείο και μπροστά στο δημοσιογράφο της Αυγής, του είπα πως δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει κανένα δημοσιογράφο να εισέρχεται στο υπουργείο. Ο κ. Γιαννακουλόπουλος, όταν έφυγε ο δημοσιογράφος μου είπε ότι δεν είναι σωστό που δεν τον στήριξα που είμαι πρώην χωροφύλακας  και δεξιός, εγώ τον πέταξα από το γραφείο. Ο κ. Γιαννακουλόπουλος θεώρησε υπεύθυνο τον Βασίλη Μπεσκένη για αυτό και  έγραψε στο χαρτί αυτό το όνομά του στην λίστα αυτή.
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα ανέφερε πως το ποιος είναι αυτός ο κ. Γιαννακουλόπουλος και πως συνδέεται με τον κ. Πολάκη, λέγοντας ότι  είναι αυτός «έχει πάρει από τον κ. Πολάκη σύμβαση για οκτώ εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτες υπηρεσίες για να στήσει αυτή την ιστορία».
Αναφορικά με  τους 23 διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης είπε εκείνος γνωρίζει μόνο τους 13 και οι υπόλοιποι είναι τελείως άγνωστοι, ενώ σημείωσε με νόημα πως από όλους τους μάρτυρες «που εξετάσατε δεν υπήρξε ένας που να ισχυρίστηκε ότι εγώ πήρα τηλέφωνο, έδωσα εντολή ή μπιλιετάκι για να διοριστεί κανείς από αυτούς».
Από τους 23 μια είναι τώρα συνεργάτης του Ξανθού
Μάλιστα απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, είπε πως μια από τους 23 είναι μια συνεργάτιδα τώρα στο γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Και η οποία στο ΦΕΚ διορισμού της έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία που είχε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εάν, ο κ. Ξανθός θεωρούσε ότι ήταν παράνομα διορισμένη όχι μόνο δεν θα έπρεπε να της αναγνωρίσει την θητεία της αλλά να της ζητηθούν και πίσω όλοι οι μισθοί. Δεν μπορεί να θεωρείτε ότι επι δικής μου θητείας ήταν παράνομα διορισμένη και μετά στην πρώτη θητεία του κ. Ξανθού όταν πηγαίνει στο δικό του γραφείο είναι νόμιμο. Δεν μπορεί να έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αναφορικά με δύο άλλους από τους 23 προσληφθέντες που λένε τι δουλειά είχε με το ΚΕΕΛΠΝΟ μια βιβλιοθηκονόμος ή μι άλλη που είχε σχολές γιόγκα είπε ας τις δούμε μία – μια. Η δεύτερη που λέτε είναι εκείνη που σήμερα επέλεξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να παρουσιάσει στην ΕΡΤ την εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάνει για να κάνει την παρουσιάση μια εκπομπής και  όχι να είναι γραφείο Τύπου του ΥπουργείουΥγείας; Σοβαρά μιλάτε; Και σε ότι αφορά το δεύτερο πρόσωπο, σας δίνω μια σειρά από φωτογραφίες που έχει από συνεντεύξεις από τον Μοσκοβισί, από τον Τσακαλώτο και από  άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που τους πήρε συνεντεύξεις και πιστεύω ότι της τις έδωσαν γιατί την εμπιστευόντουσαν σαν δημοσιογράφο. Δεν μπορεί λοιπόν να λέτε αυτά που λέτε…
Σχετικά με την πληρωμή των  «23» ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλιστα είπε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως από χορηγίες πληρώνονται και οι 753 που σήμερα έχει προσλάβει και εργάζονται ο κ. Πολάκης στο πρόγραμμα «Φίλος». Δεν μπορεί να θεωρείτε τις μεν προσλήψεις,  όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν εκτός κρατικού λογισμικού παράνομες και τώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει ενταχθεί και λογιστικά στο δημόσιο κάνει προσλήψεις χωρίς ΠΙΣ και χωρίς ΑΣΕΠ…
Διαφημίσεις ΚΕΕΛΠΝΟ
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, όταν ρωτήθηκε εάν γνωρίζει ότι οι διαφημίσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ θα έπρεπε να προβάλλονται δωρεάν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι να ξοδεύονται εκατομμύρια ανέφερε πως αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Αλλά,  αλήθεια, έχετε δει σήμερα που μιλάμε και αυτά τα τρία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ καμία τέτοια ενημερωτική διαφήμιση να παίζεται σε ζώνη υψηλής ακροαματικότητας, πρίν ή  μέσα στο Survivor ή από έναν αγώνα του Champions League, ή από τα δελτία ειδήσεων; Όχι, ούτε μια. Εάν λοιπόν έχουμε κάτι για το οποίο κρίνεται να ενημερωθεί ο κόσμος τι θα γίνει; Και ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης του γενικού πληθυσμού διασυνδέονταν την με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στον Τουρισμό, εάν έχουμε κρούσματα και βγει μια ανακοίνωση από τον ΠΟΥ κκατά της χώρας μας.
Η εξέταση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην επιτροπή συνεχίζεται. newsit.gr

***  Για απιστία στη Βουλή ο Καμμένος! Ραγδαία εξέλιξη με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας...

~ Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία που αφορά στους χειρισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Πάνου Καμμένου σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αμυντικού υλικού (300.000 βλήματα τύπου 105 mm) από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία διαβιβάζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας. Κατά την έρευνα, οι εισαγγελείς «σκόνταψαν» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένου και ως όφειλαν διαβιβάζουν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.
Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς, κλήθηκε να καταθέσει ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.
~   Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με απόφαση του κ. Καμμένου είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Με αποφορμή τις αποκαλύψεις του «Θέματος», η κ. Δημητρίου είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.
Όπως είναι γνωστό πριν από λίγους μήνες ξεκίνησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμ,φανίζονταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.  protothema.gr

*** Στη Βουλή η δικογραφία της Novartis! Όλα τα ονόματα και η διαδικασία...


Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Η δικογραφία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής. Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.
Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:
Οι πρώην πρωθυπουργοί:
-Αντώνης Σαμαράς
-Παναγιώτης Πικραμμένος
Οι πρώην υπουργοί:
-Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
-Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
-Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
-Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
-Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
-Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
-Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
-Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012
Για τις πράξεις:
1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία
Επίσης, μεταξύ των εγγράφων είναι οι αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου στις οποίες φέρεται να καταγγέλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργο Υγείας. Η κα Χριστοδουλοπούλου ΔΕΝ ανέφερε το όνομα του υπουργού, ο οποίος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η ανακοίνωση από την αντιπρόεδρο της Βουλής
~*   Σκληρές κόντρες στη διάσκεψη των προέδρων
Στην διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης έγινε δέκτης των ενστάσεων από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητεί να δοθεί στην δημοσιότητα ο φάκελος με τις κατηγορίες.
~   Ο Σπύρος Λουκούδης από το Ποτάμι, διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα ο φάκελος αφού ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλάει για μεγάλο σκάνδαλο. «Απο που κι ως που το ξέρει», είπε.
Ο κ. Βούτσης, απαντώντας στις ενστάσεις και τις απορίες, είπε ότι θα συμφωνούσε στην δημοσιοποίηση αλλά η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ζήτησε να μην δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι διερωτήθηκε επίσης αφού υπάρχει εξεταστική επιτροπή για τα φάρμακα γιατί δεν εντάσσεται εκεί το θέμα της Novartis.
 Ο Νίκος Βούτσης, είπε ακόμα ότι υπάρχουν τρια ενδεχόμενα για το θέμα της Novartis. Εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή ή επιστροφή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη αν κρίνουμε ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και άρα είμαστε αναρμόδιοι. newsit.gr

***  Απλήρωτοι 6 μήνες οι εργαζόμενοι στην Τοξότης του Καλογρίτσα! Πρόβλημα με τις εργολαβίες...

~ Τις εκτιμήσεις της CIA από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για το Σκοπιανό, την ταυτότητα των Σκοπιανών και φυσικά τη γλώσσα των Σλάβων της περιοχής αυτής αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσιεύονται στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Σε αρκετά εκτενή έκθεση (geographic intelligence memorandum) του 1958, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Μακεδονία, το αιώνιο μήλο της έριδος», το μακεδονικό ζήτημα περιγράφεται με βάση τα πολιτικά δεδομένα της εποχής, πρωτίστως ως μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην «απείθαρχη» προς την ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία του Τίτο και την Βουλγαρία, σταθερό δορυφόρο της Μόσχας.
Πιο ειδικά, στο εμπιστευτικό έγγραφο, γινόταν εισαγωγικά αναφορά στην πρωτοβουλία της Βουλγαρίας να κατηγορήσει την Γιουγκοσλαβία ότι επιχειρούσε να «σβήσει» την ταυτότητα του πληθυσμού της τότε γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παράλληλα, η αλβανική κυβέρνηση κατηγορούσε τότε το Βελιγράδι για διώξεις εις βάρος της αλβανικής μειονότητας της γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
*   Οι αναλυτές της CIA απέδιδαν αυτή τη συγχρονισμένη πολιτική επίθεση στο Βελιγράδι σε μια ευρύτερη εκστρατεία του ανατολικού μπλοκ εναντίον του Τίτο.
   Ειδική μνεία γινόταν στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της περιοχής. Ειδικότερα ανέλυαν πως τα Σκόπια είχαν (έχουν) τεράστια σημασία για την ίδια την Γιουγκοσλαβία, αλλά και για το Σοβιετικό Μπλοκ. Η γεωγραφική περιοχή του ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας συνδέει τις χώρες του ανατολικού μπλοκ με την Αλβανία.
   Τα συμφέροντα του ανατολικού μπλοκ ήταν προστατευμένα όσο υπήρχαν καλές σχέσεις με τον Τίτο, αλλά μετά την αποβολή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφόρμ, το 1948, η Αλβανία έμεινε αποκομμένη από τα άλλα κράτη του μπλοκ.Για την Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προοριζόταν να λειτουργήσει σαν μαγνήτης, αναφέρει το έγγραφο, για τη βουλγαρική και την ελληνική Μακεδονία, με στόχο να βρει η Γιουγκοσλαβία έξοδο στο Αιγαίο και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια.
   Οι αναλυτές της CIA επιχειρούσαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα αν οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν διακριτή εθνική ομάδα από τους Σέρβους και τους Βούλγαρους. Η «μακεδονική» γλώσσα, αναφέρουν οι αναλυτές της CIA, είναι μια «μεταβατική διάλεκτος» μεταξύ σερβικών και βουλγαρικών.
   Η Γιουγκοσλαβία υποστήριζε τότε, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, ότι τα «μακεδονικά» είναι μια ξεχωριστή γλώσσα, την οποία ομιλούσε το 69% του πληθυσμού της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, κάτι που συνεπάγεται ότι οι «Μακεδόνες» Σλάβοι αποτελούν ξεχωριστή εθνική ομάδα.Στον αντίποδα, η Βουλγαρία υποστήριζε ότι οι «Μακεδόνες» Σλάβοι μοιράζονται κοινή ιστορία και πολιτισμό με τους Βούλγαρους και οι δύο λαοί ομιλούσαν ελαφρώς διαφορετικές διαλέκτους της ίδιας γλώσσας.
   Ειδικότερα  για την Ελλάδα, σημειωνόταν στο έγγραφο ότι δεν αναγνώριζε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνικότητας, αλλά κάτω από τον όρο «σλαβόφωνοι» η Αθήνα αναγνώριζε μια γλωσσική μειονότητα, με πληθυσμό που εκτιμάτο τότε ότι αντιστοιχούσε σε 3,5% – 12% του συνολικού πληθυσμού της ελληνικής Μακεδονίας.
Σε ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι η Μόσχα αρχικά είχε υιοθετήσει το σχέδιο του Τίτο για ενοποίηση των τριών κομματιών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβία.
   Μετά τη διάρρηξη των σχέσεων με το Βελιγράδι, το 1948, η Μόσχα άρχισε να υποστηρίζει το βουλγαρικό σχέδιο για δημιουργία αυτόνομου μακεδονικού κράτος, το οποίο θα ενοποιούσε τα τρία τμήματα της Μακεδονίας (γιουγκοσλαβικό, βουλγαρικό και ελληνικό), τα οποία, με τη σειρά τους, θα εντάσσονταν σε μια χαλαρή κομμουνιστική ομοσπονδία βαλκανικών κρατών.
   Τέλος σε άλλο, σύντομο πληροφοριακό σημείωμα με πληροφορίες που δεν είχαν αξιολογηθεί, και το οποίο έχει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου και θέμα «Κοιτάσματα ουρανίου στην Μακεδονία», αναφερόταν ότι το πλουσιότερο κοίτασμα ουρανίου της Γιουγκοσλαβίας βρισκόταν στην ομόσπονδη δημοκρατία της Μακεδονίας.
   Ειδικότερα, το κοίτασμα αναφερόταν ότι βρισκόταν σε δασική περιοχή στα νότια, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή του Μπίτολα. Κατά τις πληροφορίες του σημειώματος, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σχεδίαζε επένδυση ύψους 1 εκατ. δηναρίων, για να δημιουργήσει σύστημα μεταφοράς των μεταλλευμάτων μήκους 36 χιλιομέτρων.
  Απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες είναι οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης του Χρίστου Καλογρίτσα, οι οποίοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι η εταιρεία τους έδωσε ακάλυπτες επιταγές.
Η επιχείρηση έχει αναλάβει την κατασκευή έργων και συντήρηση των δικτύων της ΔΕΗ όπως τα υπόγεια και εναέρια δίκτυα κ.α. και όπως καταγγέλλουν, ενώ λαμβάνει τα χρήματα από τη ΔΕΗ, η εταιρεία αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους με συνεχείς εμπαιγμούς και υποσχέσεις για άμεση πληρωμή τους, υποσχέσεις που όμως δεν τηρούνται.
Ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε πλήθος δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η Τοξότης στα  οποία οι κατασκευαστικές εταιρείες του ομίλου εισπράττουν χωρίς να πληρώνουν για μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η Τοξότης έχει αναδειχτεί μειοδότης σε 4 εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος (ο οποίος έσπασε σε 8 κομμάτια προκειμένου να ευνοηθούν οι μικροί εργολάβοι σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη).
Η πιο πρόσατη που ανέλαβε είναι το τμήμα Κυλλήνη Βάρδα με έκπτωση 50,39%
Είχε προηγηθεί το τμήμα Δουνέικα – Πύργος με έκπτωση 53,05% και προϋπολογισμού 67,2 εκατ. ευρώ.
Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Μάϊο όταν δημοπρατήθηκε το τμήμα από την Αμαλιάδα μέχρι τα Δουναίικα προύπολογισμού 58,4 εκατ. ευρώ και έκπτωση 55,32%, ενώ η τέταρτη εργολαβία που χτύπησε ο κ. Καλογρίτσας ήταν το τμήμα από την Κυλλήνη μέχρι την Αμαλιάδα με ποσοστό έκπτωσης 57% και προϋπολογισμό έργου 53,25 εκατ. ευρώ.
     Βγήκει σε διαγωνισμό η 8η εργολαβία του Πάτρα - Πύργος
   Σε δημoπράτηση βγήκε επίσημα η 8η και τελευταία εργολαβία για την κατασκευή της φυσικής συνέχειας της Ολυμπίας Οδού, από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο.
Το κόστος του έργου είναι 74,4 εκατ.ευρώ. Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2018 και αμέσως θα ακολουθήσει  η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 42 μήνες
Τα προς κατασκευή έργα είναι:
α) Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος στο τμήμα από Χ.Θ. -0+288 μέχρι Χ.Θ. 7+270, μήκους 7,56 km, το οποίο διαμορφώνεται με διαπλάτυνση και βελτίωση της χάραξης της υφιστάμενης Ν.Ε.Ο. Πάτρας – Πύργου•
β) Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι
γ) Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή έργα αποχέτευσης ομβρίων - αποστράγγισης, έργα σήμανσης - ασφάλισης - περίφραξης, τεχνικά έργα (γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης - πυρόσβεσης, κ.λπ.•
δ) Εργασίες πρασίνου
ε) Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων.
Ελένη Μπότα  www.bankingnews.gr .-

***  TAIZOYN ΣΑΝΟ με τη NOVARTIS; Αυτοί ξεπουλούν τα πάντα σε 15 μέρες...

~  Διαβάσαμε το άρθρο του newreport και καταλάβαμε πολλά. Πρώτον όλα ξεπωλούνται. Δεύτερον δεν είναι τυχαία η εμφάνιση της δικογραφίας της Novartis. Όλως τυχαίως νομίζατε πως εμφανίστηκε στο προσκήνιο; διαβάστε:
«Ενα μπαράζ εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων, καθοριστικών για την έκβαση του φετινού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, επιφυλάσσει το επόμενο 15νθήμερο.
    Σε μια μόνο ημέρα, τη μεθεπόμενη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, κληρώνει για δύο από τα πιο σημαντικά φετινά «χαρτιά», την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, και την μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
*    Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές οι δύο μονομάχοι για την απόκτηση του 66%. Από τη μία βρίσκεται η κοινοπραξία των Snam (Ιταλία), Enagás (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο), Gasunie (Ολλανδία), και από την άλλη, το ισπανο-ρουμανικό σχήμα Reganosa-Transgaz, ενισχυμένο από την τράπεζα EBRD στο ρόλο του χρηματοδότη.
    Είναι μια αποκρατικοποιήση στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ βασίζει πάρα πολλά, τόσο γιατί ο ΔΕΣΦΑ είναι από τα πλέον εμβληματικά περιουσιακά του στοιχεία, όσο και γιατί ο πήχης έχει τοποθετεί ψηλά. Τόσο το Δημόσιο, όσο και τα ΕΛΠΕ, που διαθέτουν προς πώληση το 35% της συμμετοχής τους στον ΔΕΣΦΑ, έχουν θέσει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ της Socar από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος τελικά είχε κηρυχθεί άγονος.
   Αν σκεφτεί κανείς ότι ο φετινός στόχος εσόδων έχει τεθεί στα 2 δισ ευρώ, ο ΔΕΣΦΑ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20%. Από εκεί και πέρα, λόγω του γεγονότος ότι οι συνθήκες στην παρούσα συγκυρία είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, του 2013, περίοδος που είχε χαρακτηριστεί από κάθετη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, έχουν καλλιεργηθεί αρκετά υψηλές προσδοκίες. Επειτα έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια υψηλής κερδοφορίας για τον ΔΕΣΦΑ αλλά και σημαντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Τα παραπάνω δεδομένα εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar.
   Την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Μιας αποκρατικοποίησης η οποία λέγεται ότι έχει γίνει αποδεκτής υψηλού ενδιαφέροντος, από εγχώριους και ξένους ομίλους.
   Εδώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για έναν «έτοιμο» αυτοκινητόδρομο, ο οποίος με την σταδιακή προσθήκη των σταθμών διοδίων, και τη δημιουργία μερικών μεγάλων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ), μπορεί να αποδώσει άμεσα στο παραχωρησιούχο. Περαιτέρω προοπτικές δημιουργεί για την Εγνατία Οδό η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Αλεξανδρούπολης.
   Τα δύο λιμάνια βρίσκονται γεωγραφικά πάνω στις δύο απολήξεις του αυτοκινητοδρόμου, αυτές που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία και την Τουρκία. Οι οδικές μεταφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω της Εγνατίας τροφοδοτούν τα λιμάνια, ενώ αντίστροφα, η εμπορευματική κίνηση των λιμανιών τροφοδοτεί πίσω την Εγνατία. Συνιστούν μ’ άλλα λόγια ένα αναπτυξιακό τόξο, έναν εναίο άξονα Ανατολής-Δύσης και αντιστρόφως, με συνέργειες από το διαμετακομιστικό εμπόριο έως τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, και γι’ αυτό ακριβώς επελέγησαν ως τα πλέον ελκυστικά ανάμεσα στα δέκα.
   Αν από το ΔΕΣΦΑ η προσδοκία μιλά για τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει επίσης κάποιες εκτοντάδες εκατομμύρια έσοδα.
   Στην ουσία πρόκειται για δύο διαγωνισμούς, ικανούς να φέρουν κάτι λιγότερο από τα μισά έσοδα του 2018 από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι επομένως προφανής η σημασία τους, και γιατί ενόψει της μεθεπόμενης Παρασκευής επικρατούν πυρετώδεις διεργασίες στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και προς ώρας, τηρεί σιγή ασυρμάτου.»


***  ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ!Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα...

~  Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο χαιρετισμό του, την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης Δεξίωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο πρέσβης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, από το Χόλιγουντ και τη Silicon Valley έως το MIT στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.
Στη συνέχεια τόνισε, «Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το έτος που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έθεσαν αυτόν τον θετικό τόνο, συμφωνώντας παράλληλα για τη σημασία που έχει για τη σχέση μας η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, στην οποία αναμένουμε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Τραμπ, θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία “να παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, το επιχειρείν και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή». Σχετικά με τους επενδυτές ο πρέσβης τόνισε, «είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.
*   Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις πρόσφατα από τους Calamos, Morgan Stanley και Avis, και ελπίζουμε να δούμε την επένδυση των ONEX στα Ναυπηγεία Neorion και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα». Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το 2018, ενδέχεται να είναι το «έτος κλειδί» των ελληνο – αμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) του 2018, μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας ενώ ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στη σταδιακή έξοδο από την ύφεση και την επερχόμενη ανάπτυξη, η οποία όπως τόνισε «δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, επειδή επιτύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την Τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη».  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η Δανία ζητάει ΒΕΛΤΙΩΣΗ των σχέσεων με τη Ρωσία! Τι ζητάει από τη Μόσχα για να γίνει αυτό...

~  Η Δανία ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των κανονικών σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει μια «διαφορετική πορεία ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Anders Samuelsen, μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς γι’ αυτό ελπίζουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονική προώθηση της σχέσης μεταξύ των χωρών μας, των πολιτών και των εταιρειών μας», δήλωσε ο Samuelsen. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά πρέπει να αλλάξει την πορεία της.
«Αυτά είναι τα θέματα που αφορούν την Αρκτική, ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα αυτό», κατέληξε. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Νορβηγία, Τeimuraz Ramishvili, δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής της Αρκτικής δεν βλέπουν τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή.

***  Το γνωρίζατε; Αυτές είναι οι ΧΩΡΕΣ που διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα...

~ Οι επιστήμονες κατά καιρούς, έχουν αναδείξει έρευνες, που δείχνουν την αναγκαιότητα διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Συγκεκριμένα μιλούν για ευκολότερη κατανόηση των θετικών επιστημών, από όσους έχουν διδαχθεί ελληνικά.
Πολλά είναι και τα παραδείγματα σε μεγάλες μουσικές σχολές του κόσμου, όπου οι μαθητευόμενοι διδάσκονται αρχαία ελληνικά, γιατί έτσι αυξάνεται η αίσθηση της μουσικής, προς αυτούς.
Τα τελευταία χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε καινούργιες ιδέες και παλιές. Με αποτέλεσμα τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών να έχουν παραμεριστεί.
   Δείτε παρακάτω ποιες χώρες στο κόσμο διδάσκουν στους μαθητές τους αρχαία ελληνικά:
~ Γερμανία: Στη χώρα που θα περίμενε κανείς να μισούν τα ελληνικά, τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται, ως υποχρεωτικό μάθημα, σε 16 Ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
Ιταλία: Στη γείτονα χώρα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε όλα τα λύκεια κλασικής παιδείας.
Βαλκάνια: Στα πανεπιστήμια θεολογικής κατεύθυνσης και στα εκκλησιαστικά λύκεια, οι Βαλκάνιοι διδάσκονται αρχαία ελληνικά.
Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία: Διδάσκεται ως μάθημα επιλογής.
Ρωσία: Στη Μόσχα τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ, καθώς και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών (RGGU), στο Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης, στο Πανεπιστήμιο Πετροζαβόντσκ, στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και σε όλα τα εκκλησιαστικά λύκεια.
Κίνα: Στους μαθητές άνω των 14 ετών τα ελληνικά διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής, με τα ποσοστά κινέζων που γνωρίζουν ελληνικά να ξεπερνάει το 6%.
Φυσικά προσθέστε όλα τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν ανά το κόσμο, και διδάσκουν τα ελληνικά σε ομογενείς και μη.  e-Radio.gr

*** Έρευνα ΣΟΚ! Οι ΓΟΝΕΙΣ πιο ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ από τα παιδιά στο ίντερνετ... 

~  Σημαντικά στοιχεία για την χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα δίνει έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και τα οποία καταδεικνύουν ότι οι γονείς ολοένα και περισσότερο «κολλάνε» με το ίντερνετ σε σχέση με τα παιδιά τους.
Το Διαδίκτυο παραμένει ιδιαίτερα μεταβλητό και τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό, οπότε «οφείλουμε να είμαστε αναγκαστικά σε μια διαδικασία δια βίου εκπαίδευσης έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές, τις προκλήσεις αλλά και τους κινδύνους» τόνισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου.
Μία στις τρεις κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας Help-line.gr το 2017 αφορούσε την εξάρτηση από το Διαδίκτυο
*  Όπως ανέφερε ο κ. Κορμάς, μέσα στο 2017 η Γραμμή Βοήθειας Help-line.gr δέχτηκε 1.640 κλήσεις από τις οποίες «33% αφορούσαν την εξάρτηση από το Διαδίκτυο, που αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα (σσ: σε σχέση με την ηλεκτρονική επικοινωνία) στη χώρα».
Το ίδιο ισχύει και στην Ευρώπη γενικότερα με βάση τα στατιστικά δεδομένα της Γραμμής Βοήθειας από 33 χώρες τις Γηραιάς Ηπείρου. Δεύτερο σε αριθμό κλήσεων στην ειδική γραμμή στην Ελλάδα κατατάσσεται το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού (σ.σ cyber bullying) με ποσοστό 20%. Έπεται το ζήτημα της ιδιωτικότητας που αγγίζει επίσης το 20%.
 Γονείς  ξεπερνούν τα παιδιά τους στη χρήση των social media
Πολύ σημαντικός ωστόσο, αναδεικνύεται στη σημερινή εποχή και ο ρόλος των κηδεμόνων, σύμφωνα με τον κ. Κορμά.
Στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητικά προκύπτουν, όπως λέει, από νέα έρευνα που παρουσιάζεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού στα τέλη Μαΐου του 2018, βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη συγκατάθεσή τους όταν τα παιδιά τους, έως 16 ετών, επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.
«Βλέπουμε (σσ: με βάση τα στοιχεία της νέας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου) ότι οι γονείς που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν αφήσει τα παιδιά τους κάτω των 13 ετών να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό 53%, ένα τεράστιο ποσοστό» σημειώνει ο κ. Κορμάς ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει έτερη διαπίστωση που προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων που αφορά τις διαδικτυακές συνήθειες των ίδιων των γονέων.
«Οι γονείς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό της τάξης του 60%, μεγαλύτερο από αυτό των παιδιών τους», τονίζει ο Έλληνας ειδικός ενώ αναφέρει πως πρόκειται «για συγκλονιστικό δεδομένο, γιατί καταλαβαίνει κάποιος ότι το πρότυπο είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες».
Ταυτόχρονα όμως, και παρά τη δική τους συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ιδιότυπο -σύμφωνα με τον κ. Κορμά- είναι πως απαντώντας σε αντίστοιχο ερώτημα, οι ίδιοι γονείς είναι που ανησυχούν σε ποσοστό άνω του 80% ότι η προσωπικότητα των παιδιών τους αλλάζει μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει "ενδεχομένως επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν, ανάγκες για παρέα, κοινωνικότητα, δραστηριότητες, ενδεχομένως γιατί έχουν γονατίσει από την κρίση και τη στεναχώρια και δεν έχουν το ψυχικό σθένος να ανταποκριθούν σε αυτό που χρειάζεται για να μεγαλώνεις σήμερα ένα παιδί» προσθέτει ο κ. Κορμάς για να σημειώσει πως «οι γονείς χρειάζονται κάποια βοήθεια, κάποιο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία (σσ: της χρήσης των social media από τα παιδιά τους)».
Αναφερόμενος τέλος «στο ποσοστό του 37% των Ελλήνων», που δεν έχουν ανεπτυγμένες τις ψηφιακές τους δεξιότητες, ο κ. Κορμάς σημείωσε πως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός παραμένει σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της σχέσης των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας με τον ψηφιακό κόσμο του διαδικτύου, καθώς πρόκειται για «τεράστιο νούμερο, που μας κατατάσσει στην 26η θέση στις 28 χώρες στην Ευρώπη».
 protothema.gr
~
***Απίστευτα ΒΙΝΤΕΟ! Οι Κούρδοι ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ Τουρκικά άρματα, το ένα μετά το άλλο...

~ Την καταστροφή ενός άρματος Μ-60 του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Μπουλμπούλ στο Αφρίν από δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των οποίων η πλειοψηφία αποτελείται από τους Κούρδους του YPG, κατέγραψε σε βίντεο η Διεύθυνση Ενημέρωσης του YPG.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τανκς χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο τύπου FAGOT.
Οι ίδιες πηγές, που ωστόσο δεν παραδέχεται η Άγκυρα, κάνουν λόγο για περισσότερα πλήγματα σε άρματα μάχης του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 νεκρούς τούρκους αρματιστές.
~Σε ένα άλλο περιστατικό, πάλι με την χρήση αντιαρματικού πυραύλου, οι Κούρδοι πλήττουν ένα όχημα που μετέφερε τούρκους στρατιώτες αλλά και ντόπιους συμμάχους τους, στην περιοχή του χωριού Ξελίλ του Αφρίν. Από την επίθεση τουλάχιστον 7 στρατιώτες των Τούρκων και των συμμάχων τους φέρονται να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους Κούρδους, κάτι που η Άγκυρα δεν αποδέχεται.   newsbeast.gr

***  Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί! «Αυτό που έρχεται θα σκοτώσει 30 εκατ. άτομα»…

~  Την περίοδο 2014-2016, ο ιός του Έμπολα προκάλεσε 11.000 θανάτους μόνο στη Δυτική Αφρική. Αυτή η επιδημία οδήγησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια νέα πρωτοβουλία για την αναγνώριση όλων των θανατηφόρων ασθενειών και την αντιμετώπισή του.
Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι γνωστό ως Global Health Security Agenda και είναι ενεργό σε 49 χώρες.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο με αποτέλεσμα πολλοί, ειδικοί και μη, να ανησυχούν για μια νέα πανδημία στον πλανήτη.
*  Μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος γράφοντας στο Business Insider, εκτίμησε ότι μια, άγνωστη, μέχρι στιγμής, ασθένεια θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2019.
«Είτε αυτό πυροδοτηθεί από τη φύση είτε από κάποιον τρομοκράτη, οι επιδημιολόγοι λένε ότι κάποιο παθογόνο, που θα μεταδίδεται με τον αέρα, θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μάλιστα, λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να συμβεί τα επόμενα 10-15 χρόνια» τονίζει ο Γκέιτς, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία πανδημία ήταν το 1918.
«Είναι αναπόφευκτο να συμβεί ξανά» προειδοποιεί. newmoney.gr

*** Νέα ΠΥΡΗΝΙΚΗ συμφωνία μεταξύ ΙΡΑΝ και ΡΩΣΙΑΣ! Στο στόχαστρο οι ΗΠΑ;...

~  Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρόεδροι επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Χασάν Ρουχανί αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στην Υεμένη και σχολίασαν πιθανούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος της Παλαιστίνης.
Ο Πούτιν και ο Ρουχανί συζήτησαν επίσης για το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του Εθνικού Διαλόγου Συρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι στα τέλη Ιανουαρίου. «Τονίστηκε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί είχαν ως στόχο να δώσουν σημαντική ώθηση στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει το Κρεμλίνο.
  Με πληροφορίες από TASS

***  Απίστευτη ΠΡΟΚΛΗΣΗ του Πάπα Φραγκίσκου! Μετάλλιο ΕΙΡΗΝΗΣ έδωσε στον Ερντογάν...

~ Σε μια προκλητική κίνηση για όλο τον πλανήτη προχώρησε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.
Όπως μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ, ο Πάπας χάρισε στον Ερντογάν ένα μετάλλιο στο οποίο διακρίνεται ο άγγελος της ειρήνης να πνίγει τον σατανά.
Τη στιγμή που ο Ερντογάν δολοφονεί οικογένειες στο Συριακό Κουρδιστάν η καθολική εκκλησία επιλέγει την... διπλωματία. Αυτά να τα βλέπουν οι οπαδοί του πολυπολιτισμού που τον βλέπουν με καλό μάτι...

*** Στη ΡΩΣΙΑ επέστρεψε το σώμα του πιλότου που έπεσε ΗΡΩΙΚΑ στη Συρία...

~  Το σώμα του Major Filipovov, πιλότου του μαχητικού Su-25 που καταρρίφθηκε στη Συρία, επέστρεψε πριν από λίγο στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία, σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους της, επέστρεψε στη Ρωσία το σώμα του πιλότου Major Romano Filipov, ο οποίος πέθανε ηρωικά στη Συρία στις 3 Φεβρουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Η στρατιωτική κηδεία του Filipov θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του Voronezh στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του, κατέληξε το υπουργείο.  Russia Today

***  Γεωπολιτική ΒΟΜΒΑ από την Ε.Ε.! "Μέχρι το 2025 θα ενταχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων"...

~ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτές περιλαμβάνουν τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. «Η συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αντιστοιχεί στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ», δήλωσε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα ενταχθούν στην Ε.Ε. έως το 2025.
 Με πληροφορίες από Die Welt & Novinite.com

***  «Ταυτότητα»: Μας την «έκλεψαν» ή την «δώσαμε;», «Αναρωτιέται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος....

~ «Ταυτότητα»: Μας την «έκλεψαν» ή την «δώσαμε»;
«Αναρωτιέται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
     Το σημερινό μου σύντομο άρθρο είχε ως αφετηρία το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που έγινε παρά τις απίστευτες προσπάθειες για να αποτύχει κάποιων και το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής που επίσης έχει πολέμιους (δυστυχώς και από την Κεφαλή της Εκκλησίας μας που τελικά ανέκρουσε πρύμνη).
    Οι σκέψεις μου για το συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκαν σε πολλά blogs
http://piperopoulos.blogspot.com/2018/01/blog-post_30.html
                                      ********************************
     Στις τελευταίες δεκαετίες, όπως όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε εφόσον δούμε τα πράγματα με καλοπροαίρετη διάθεση απαλλαγμένη από μικροκομματικές σκοπιμότητες, συντελέστηκαν εδώ στο δικό μας ελληνικό χώρο θεμελιακές, καταλυτικές και αμετάκλητες αλλαγές τόσο στις συγκεκριμένες εμπειρίες ατόμων και ομάδων όσο και στα συστήματα αξιών και τα "πλαίσια αναφοράς". Στην ψυχοκοινωνική θεωρία κοινωνική αλλαγή τέτοιων διαστάσεων έχει και τις «παράπλευρες» απώλειες ατόμων και «ψυχών»....!..
    Κάθε γενιά έχει τις δικές της «χαμένες ψυχές» εκείνα τα άτομα που για το δικό τους λόγο έμειναν στο περιθώριο. Φοβάμαι ότι στη δική μας γενιά, και εδώ προσωπικά φρονώ ότι ένοχοι είμαστε πρώτα εμείς οι άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών, μοιάζει να χτίσαμε τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά μας, μια ολάκερη γενιά, να καταλήξουν στην κατηγορία «χαμένες ψυχές».
O αφοσιωμένος μέχρι χθες μαρξιστής (όχι ‘δήθεν’ Κομμουνιστής) είναι τώρα βέβαιος μόνο για την  εγγενή αβεβαιότητα αυτών που μέχρι χθες θεωρούσε "δόγμα"...
     Ο ορθόδοξος (όχι αναμάρτητος) χριστιανός βλέπει την πίστη του να κλονίζεται…
     Ο εργαζόμενος (όσοι ακόμη έχουν έμμισθη απασχόληση) δεν μπορεί να ξεχωρίσει πια τη συνάρτηση της άντλησης ικανοποίησης από τη δουλειά του και το "μηνιάτικο"…
     Ο επιστήμονας, ο άνθρωπος του πνεύματος (όχι απλά ο κάτοχος πτυχίων) πείσθηκε ότι η αναζήτηση της αλήθειας είναι επικερδής όταν πάψει να είναι...επιστημονική και πνευματική και γίνει αντικείμενο "εμπορίας" ιδεών.
    Άνδρες, γυναίκες, παιδιά μοιάζει να έχουμε χάσει, αν όχι κάθε αίσθηση «ταυτότητας», τότε τουλάχιστον και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της συλλογικής και της ατομικής μας «ταυτότητας» ως μέλη του ΕΘΝΟΥΣ των Ελλήνων και της ελληνικής κοινωνίας.
     Στην εποχή των «Θεσμών» (διαδόχου κατάστασης της «τρόικας»), του φόβου της πτώχευσης, της συνεχιζόμενης «κλοπής» του ονόματος της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ χωρίς ουσιαστικές εκ μέρους μας αντιδράσεις ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (και της ερχόμενης Κυριακής της Αθήνας) εσκεμμένα έθεσα στον τίτλο μου ως ερωτηματικό το εάν μας «έκλεψαν» ή την «δώσαμε» την «ταυτότητά» μας…
    Στις προσωπικές μου εμπειρίες έχω πολλές φορές διαπιστώσει ότι όταν το άτομο διαθέτει μια λειτουργική αίσθηση «ταυτότητας» τότε μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον δύσκολες δοκιμασίες, εφόσον το γενικότερο πλαίσιο αναφοράς παραμένει σταθερό.
    Αν όμως εκλείψει η σταθερότητα του πλαισίου αναφοράς, τότε χάνεται και η συνοχή της ταυτότητάς μας...
     Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση παρά μόνο όταν "πατάει" κάπου σταθερά.
    Όσο και αν θέλω να βάλω τον ώμο μου στον τροχό της άμαξας και να σπρώξω, δεν θα το καταφέρω αν δεν υπάρχει σταθερό χώμα πάνω στο οποίο να...πατήσω!
     Και  δυστυχώς, σήμερα, στον ιστορικό και γοητευτικό ελληνικό χώρο αν υπάρχει κάτι εντυπωσιακά κοινό ανάμεσα στους ανθρώπους του πνεύματος και της βιοπάλης, στον μαρξιστή, τον χριστιανό, τον επιστήμονα, τον εργαζόμενο, τη νοικοκυρά και τη νεολαία μας, ανάμεσα στους πραγματικά και όχι λόγω «…αυτοκόλλητης ετικέτας», προοδευτικούς ανθρώπους είναι το κοινό παράπονο ότι δεν βρίσκουν κομμάτι "σταθερής γης" για να...πατήσουν να βάλουν τον ώμο στον τροχό και να σπρώξουμε ΜΑΖΙ προς τα μπροστά το ψυχοκοινωνικό και πολιτικό-οικονομικό μας όχημα, την ελληνική "άμαξα", που μοιάζει να έχει τελματωθεί σε πολύχρωμες και πολύμορφες λάσπες!
    Εδώ οι ενοχές των πολιτικών μας, και όχι μόνο, ανδρών και γυναικών είναι χωρίς καμία αμφιβολία μεγάλες…
    Κλείνοντας θα το καταθέσω εντίμως και ας παρεξηγηθώ:
    Οι ενοχές, όμως, ΟΛΩΝ ημών που αυτάρεσκα κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στην πνευματική τάξη του τόπου ως «διανοούμενοι» είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δυστυχώς, τεράστιες.

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για τη ΝΑΤΟική ΒΑΣΗ στο ΚΟΣΣΟΒΟ και το ISIS στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ...

~  Γράφει ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο Διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδα ότι στο Κόσοβο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα του ISIS, ανώνυμα ή με παραπλανητικά ονόματα. Λογικά αυτό πάει να πει πως σε καθένα απ’ αυτά τα στρατόπεδα θα πρέπει να βρίσκονται αρκετοί τζιχαντιστές, δεκάδες ή εκατοντάδες. Επομένως ξέρουμε πού είναι τα στρατόπεδα και μάλλον δεν θα είναι και πολύ δύσκολο να ξέρουμε (μάθουμε) εξ ίσου με ακρίβεια ποιο είναι το «δυναμικό» του κάθε στρατοπέδου. Παραθέτουμε αυτές τις πληροφορίες όχι μόνο για τους απληροφόρητους και όχι απλά για να δώσουμε κάποια είδηση που θεωρείται ενδιαφέρουσα, αλλά για κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό και θα λέγαμε αποκαλυπτικό σχετικά με ό, τι προϋποθέτει και τελικά σημαίνει για όλη τη περιοχή. Λοιπόν, για κοίτα σύμπτωση! Στο Κόσοβο υπάρχει και μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στο κόσμο, αν όχι η μεγαλύτερη, μετά που έκλεισε ή περιορίστηκε εκείνη στο Ιράκ. Ονομάζεται Camp Bondsteel, αλλά οι Αμερικανοί παιχνιδιάρικα την αποκαλούν Grand Dame (Μεγάλη Κυρία). Απέχει μόλις 149 χιλιομ. από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιομ. νότια των Σκοπίων. Έχει μια έκταση 3.865 στρεμμάτων (!) και φιλοξενεί τουλάχιστον 9.000 Αμερικανούς στρατιώτες και όλο τον βαρύ οπλισμό τους. Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί και το έδαφος που καταλαμβάνει ανήκει τόσο στο Κόσοβο, τόσο στην ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων εκεί τα σύνορα είναι απλώς υποτιθέμενα (!), διότι δεν ανήκουν σε κανένα από τα δυο «μέρη».
Εξάλλου εκεί βόλευε τους Αμερικανούς, εκείνο το μέρος κατέλαβαν. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Halliburton διευθύνων σύμβουλος της οποίας υπήρξε (στην οποία ακόμη έχει επιρροή;) ο διαβόητος Dick Cheney, πρώην υπουργός άμυνας και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ένα από τα επαχθή «γεράκια» του Πενταγώνου και ο στυγνός «εφευρέτης» της θεωρίας του ένα τοις εκατό! Ας μη ξεχνάμε επίσης πως η ίδια η Halliburton είναι και η εταιρεία ανάδοχος του μεγάλου ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ μήκους 892 χιλιομ. που θα συνδέσει το βουλγάρικο λιμάνι Burgas με την αλβανική Αυλώνα περνώντας από τις νότιες παρυφές της βάσης μεταφέροντας ημερησίως 750.000 βαρέλια πετρελαίου. ΑΜΒΟ είναι το ακρώνυμο του Albanian-“Macedonian”-Bulgarian Oil, αμερικανικό κονσόρτσιουμ κατασκευής ενεργειακών διαύλων, ένας πετρελαιαγωγός που θα «τρέχει» παράλληλα με την παρα-Εγνατία οδό που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική μέσω της ΠΓΔΜ. Και μη ξεχνάμε ακόμη ότι και ο περίφημος (όσο και υπερτιμημένος για την «χωρητικότητά» του) αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) με προέλευση το Ατζερμπαϊτζάν θα περνάει όχι μακριά από την αμερικάνικη βάση,  με ό, τι αυτό σημαίνει. Τους δυο αυτούς αγωγούς θα ελέγχει η δεύτερη αμερικάνικη βάση με αεροδιάδρομο για τα μαχητικά αεροσκάφη που στήνεται νοτιο-ανατολικά της «Μεγάλης Κυρίας», επομένως αρκετά πιο κοντά στα ελληνικά σύνορα και της οποίας φανερός σκοπός είναι η επιτήρηση όλων των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών συνόρων της Ρωσίας. Η βάση του Camp Bondsteel είναι τόσο εκτεταμένη που το οδικό δίκτυο της ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα, η ίδια χωρίζεται σε τρεις τομείς (κεντρικός, μέσος και έξω περιοχή) και περιέχει πάνω από 300 (!) κτίρια, ένα εκ των οποίων είναι και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ευρώπης.
Στις δυο δίδυμες αυτές βάσεις σταθμεύουν 60 ελικόπτερα και τουλάχιστον 70 αεροσκάφη.  Η ευρυχωρία του στρατοπέδου είναι τόση που υπάρχει σχεδιασμός μεταφοράς εκεί της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Aviano της Ιταλίας (από την οποία έφευγαν τα αμερικάνικα και βρετανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν με απεμπλουτισμένο και υπερπλουτισμένο ουράνιο την Σερβία το 1999). Η Brown & Root Services, θυγατρική της Halliburton, που κατασκεύασε το στρατόπεδο, σήμερα διαχειρίζεται ολόκληρη τη στρατιωτική περιοχή όχι μόνο σχετικά με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων αλλά και για όσον αφορά τις ποικιλόμορφες ανάγκες του ανθρώπινου στοιχείου. Έτσι φροντίζει λ.χ. για την παροχή περίπου 650.000 γαλονιών νερού ημερησίως και της απαιτούμενης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος (που θα χρειαζόταν μια πόλη 25.000 κατοίκων). Επίσης για την παρασκευή περίπου 20.000 γευμάτων και τη λειτουργία  1.200 πλυντηρίων κάθε μέρα. Βέβαια, εκτός από την γιγαντιαία στρατιωτική τους βάση, οι Αμερικανοί διαθέτουν στα Σκόπια και μια εξίσου γιγαντιαία Πρεσβεία, δυο «υπηρεσίες» στενά συνδεδεμένες για την εποπτεία μιας περιοχής από τη βόρειο Ελλάδα έως Ισραήλ και Ρουμανία/Τσεχία. Το Camp Bondsteel είναι επίσης και το λογιστικό κέντρο υποστήριξης των άλλων αμερικανικών βάσεων σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
~ Φιλοξενεί ακόμη και το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR η οποία δήθεν προστατεύει το «κράτος» του Κοσόβου. Όλα αυτά απλώς τα λέμε για να ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η παρουσία του αμερικανικού στρατού σε έναν τόσο μικρό χώρο όπως το Κόσοβο και πόσο μεγάλο έλεγχο ασκεί αυτή η παρουσία σε μια ακτίνα τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τώρα, εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι σε μια ερώτηση που όλος ο κόσμος θέτει έχοντας διαπιστώσει όσα είπαμε έως εδώ, και δηλαδή:  με τέτοια εμβέλεια ακτίνας αυτή η τεράστια αμερικανική βάση δεν πρέπει λογικά να βρίσκεται και πολύ μακριά από τα ΠΕΝΤΕ  τζιχαντιστικά στρατόπεδα  που είναι μέσα στο ίδιο το μικροσκοπικό Κόσοβο;! Και όχι μόνο, διότι απεναντίας θα πρέπει να βρίσκεται και πάρα πολύ κοντά σε κάποιο από τα πέντε, ίσως και να συνορεύουν! Οπότε, αν αληθεύει ότι οι Αμερικανοί στ’ αλήθεια πολεμούν και θέλουν να πολεμήσουν  το ISIS, πώς συμβαίνει το Κόσοβο να είναι «συγκατοικία» αμερικανών και τζιχαντιστών με τόσο «φυσικό» τρόπο;! Διότι, αν όντως οι Αμερικανοί πολεμούσαν πραγματικά τους ισλαμιστές του τζιχάντ, πράγμα το οποίο απ’ ό, τι φαίνεται δεν συμβαίνει στο Κόσοβο, και όλος ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει, πώς γίνεται αυτά τα «εχθρικά» στρατόπεδα να γειτνιάζουν σαν τα καλά τα φιλαράκια;! Εν τοιαύτη περιπτώσει τίποτα δεν αποκλείει, αν δεν είναι κιόλας μια πραγματικότητα, κάποιο από τα πέντε στρατόπεδα του ISIS να βρίσκεται άνετα και ωραία ΜΕΣΑ στην απέραντη και για κάθε τρίτο ανεξέλεγκτη αμερικανική βάση!!  Υπάρχει τόσος χώρος! Και σίγουρα πολύ φιλόξενος για ό, τι και όσους είναι εναντίον των Ευρωπαίων (χριστιανών «σταυροφόρων») και παραπλεύρως ρωσικών πολιτικών σχεδίων, όλα εμπόδια στην αμερικανική κυριαρχία και επέκταση. Αυτές οι απορίες λοιπόν για όσα διαδραματίζονται έξω από τη πόρτα της Ελλάδας δεν είναι λιγότερο λογικές από τη μεγάλη απορία που συνδέεται άμεσα με το «θέμα» της βάσης στο Κόσοβο και στην οποία δεν βρίσκουμε απάντηση: δηλαδή πώς είναι δυνατόν αυτοί οι ίδιοι Αμερικανοί, οι οποίοι χρόνια τώρα λένε πως  ενεργούν για να εξαφανίσουν το «Χαλιφάτο», να έχουν ρίξει μέσα σε ένα χρόνο, όπως λένε και διαβάσαμε, πάνω από 13.000 βόμβες, βλήματα, πυραύλους κλπ. πάνω στους μαχητές του ISIS στη Συρία και αυτοί οι μαχητές να είναι ακόμη ζωντανοί (!) και να κατέχουν ακόμη τόσες εκτάσεις;! Ίσως δεν γνωρίζουν – μπορεί να πούνε – πού βρίσκονται(!), πού έχουν τα όπλα τους. Αλλά με τόσους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και κατασκόπους και μυστικές υπηρεσίες που διαθέτουν, πώς γίνεται να «μη ξέρουν»,  όταν από το διάστημα «βλέπουν» και «ακούν» το παραμικρό;! Και το δίκτυο Echelon σε τί χρησιμεύει;
Επόμενο είναι και κάτι άλλο ακόμη πολύ παράξενο. Αν αληθεύει – και αληθεύει, όπως αληθεύει ότι στη Βοσνία εκπαιδεύονται περίπου 800 τζιχαντιστές – η ύπαρξη των στρατοπέδων του ISIS στη περιοχή Ντέστανι και κοντά στις πόλεις Τζάκοβο και Ουρόσεβατς, πώς γίνεται το κυκλώπειο αμερικανικό στρατόπεδο το οποίο κι αυτό βρίσκεται δίπλα στο Ουρόσεβατς (!) να «αγνοεί» τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα και να φέρεται σαν να μην υπάρχουν! Και ειδικά, πώς γίνεται να «ανέχεται» την ύπαρξη αυτών που υποτίθεται πως είναι εχθροί του μόλις μερικά χιλιόμετρα, ίσως και εκατοντάδες μέτρα, παραπέρα και να μην ενεργεί ώστε να τους «εξαφανίσει», αφού αμερικανική κυβέρνηση και αμερικανικός στρατός μας παραμυθιάζουν συνέχεια πως καταπολεμούν με δύναμη τους ισλαμιστές του ISIS (ή του Daesh: διαλέξετε και πάρτε!) και σκοπός τους είναι η εξολόθρευση αυτού του «τέκνου» τους που το έχει…παρακάνει;! Ένα στρατόπεδο τόσο μεγάλο που, όπως λένε και καυχιόνται οι ίδιοι οι αμερικάνοι, είναι μαζί με το Σινικό Τοίχος τα μόνα κτίσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη – πώς συμβαίνει και «συζεί» ειρηνικά και φιλικά με τόσες διασκορπισμένες βάσεις τζιχαντιστών! Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι ο ISIS εγκατεστημένος δυο βήματα μακριά απ’ την Ελλάδα, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, θα μάθουμε κάποτε πώς το βλέπει η «ενδιαφερόμενη» ελληνική πλευρά (κυβερνώντες, αντιπολίτευση, τύπος, κόμματα, κλπ.) και τελικά πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με την αμερικανική βάση; Πάνε να μας τρελάνουν; Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο είναι Ελληνιστής, Συγγραφέας mignatiou

*** «Βόμβα» Ζάεφ!Σύνθετο όνομα, αλλά όχι Erga Omnes, γλώσσα, ταυτότητα...

~  Σύμφωνος σε μια ονομασία που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας έτσι στις αιχμές που άφησε προχθές ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ευθέως ότι τα Σκόπια αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο ονοματολογικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία ανάμεσα στον πρωθυπουργό της γείτονος και στον υπουργό Εξωτερικών της.
 «Είμαστε έτοιμοι για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σταματάμε εκεί», είπε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, ΜΙΑ, για να προσθέσει ότι αυτό «είναι σημαντικό, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις ώστε να οδηγηθεί το θέμα σε επίλυση». Η δήλωση αυτή, πάντως, δείχνει ότι ναι μεν ο ίδιος δηλώνει σύμφωνος με μια σύνθετη ονομασία, αλλά δεν διευκρίνισε εάν δέχεται να είναι για όλες τις χρήσεις. Τόσο στο εσωτερικό της γείτονος όσο και στο εξωτερικό (erga omnes), όπως είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Να σημειωθεί πως εντός της ΠΓΔΜ υπάρχουν αντιδράσεις ως προς το «erga omnes». Επίσης, δεν φαίνεται να κάνει πίσω στα θέματα της εθνικής ταυτότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας («μακεδονικής», όπως την ονομάζουν οι Σκοπιανοί, ιδίως οι Σλάβοι).
 Ακόμα αδιευκρίνιστο παραμένει εάν πράγματι υπάρχει διάσταση θέσεων ανάμεσα στον κ. Ζάεφ και στον υπουργό Εξωτερικών του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ή πρόκειται για ρόλους που έχουν μοιράσει μεταξύ τους. Οπως, επίσης, αναπάντητα παραμένουν και ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, πρόσφατα, ευρισκόμενος στα Σκόπια, στήριξε τις θέσεις του φερόμενου ως λιγότερο διαλλακτικού σε σχέση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, κ. Ντιμιτρόφ. Κάτι που άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ο κ. Κοτζιάς, του οποίου οι δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση στα Σκόπια, με το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO) να καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μυστικές συμφωνίες» στο Νταβός.
~ Η αναφορά Κοτζιά, που δημιούργησε ατμόσφαιρα εκνευρισμού τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, είναι η εξής: «Στο Νταβός -είπε- συμφωνήσαμε ένα πράγμα: Οτι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και, μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών, θα το κάνει η δικιά μας πλευρά, υπό τη δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς. Και έπρεπε να του θυμίζω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Οσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής». Και τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος. Οτι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με έναν προσδιορισμό συγκεκριμένο. Και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία. Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας. Περιμένω από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους. Εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο, την κοινή γνώμη. Δεν βλέπω να κάνει η άλλη πλευρά την ίδια προετοιμασία και αυτό με προβληματίζει πολύ».
 Με αφορμή τη δήλωση Κοτζιά, το VMRΟ εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει: «Τι συμφώνησε ο Ζάεφ στο Νταβός με τον Τσίπρα; Γιατί η Ελλάδα επιμένει να μην υπερβούμε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας; Τι κρύβεται από τη “μακεδονική” κοινή γνώμη; Η κυβέρνηση αποφεύγει τις απαντήσεις». Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «στη διμερή συνάντηση στο Νταβός, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων» μεταξύ των δύο κρατών και έκανε λόγο για «θετική βούληση» που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης «αμοιβαία αποδεκτής λύσης που είναι εφικτή».
 Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ! Το ΣΑΒΒΑΤΟ όλοι βλέπουμε Γ. ΑΥΤΙΑ και ακούμε Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ...

~  Για όλους και για όλα θα μιλήσει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί του  Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, θα μιλήσει για ζητήματα που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει και θα αναλύσει το κρίσιμο θέμα με την ονομασία των Σκοπίων.
Συντονιστείτε και ενημερωθείτε σωστά, το Σάββατο 10/02/18.

***   Η καταγωγή των Γερμανών: Γότθοι, Ούννοι, …Βάνδαλοι!  

~   Η καταγωγή των Γερμανών: Γότθοι, Ούννοι, …Βάνδαλοι!
 της Δήμητρας Ρετσινά Φωτεινίδου, Φιλολόγου – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

Οι Ούννοι, οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι, οι Ούγγροι (Μαγυάροι), οι Άβαροι, οι Πετσενέγκοι, οι Χαζάροι, οι Ούζοι, οι Κουμάνοι, οι Άνται και οι Κουτριγούροι έχουν την ίδια καταγωγή!
Πρόκειται για ασιατικά φύλα της ίδιας φυλής, που ήρθαν στην Ευρώπη τον 4ο μ.Χ. αιώνα (οι Ούννοι το 375μ.Χ.) από τα βάθη της Ασίας. Ανήκουν στην Ουραλοαλταϊκή φυλή της περιοχής Μογγολίας. Δηλαδή, πρόκειται για Μογγόλους που είχαν και αίμα της κίτρινης φυλής.
Όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός L. Dindort (Historia Graeci Minores r. 1, 1870 Leipzig), οι Μογγολικοί λαοί κατοικούσαν σε ένα απέραντο κράτος στην Άπω Ανατολή τον 1ο μ.Χ. αι. Το μεγάλο εκείνο ασιατικό κράτος έπεσε σε παρακμή και περιήλθε υπό την κυριαρχία των Κινέζων τον 2ο μ.Χ. αι.
~  Τότε συντρίμματα Μογγολικών λαών, για να αποφύγουν την κυριαρχία των Κινέζων, άρχισαν να κινούνται δυτικά, προς την Ευρώπη. Αιώνες διαρκεί η περιπλάνησή τους. Περνούν από τις ερήμους της Μογγολίας, της δυτικής Σιβηρίας και από την αχανή αρχαία Σκυθία.
Επί έναν αιώνα εγκαθίστανται στα βόρεια της Κασπίας θάλασσας,
στις όχθες του Βόλγα, εξ’ ού και το όνομα Βούλγαροι!
Συνεχίζουν τις μετακινήσεις τους βορειοδυτικά στη Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική θάλασσα), στον Εύξεινο Πόντο, στις στέπες της νότιας Ρωσίας, ώσπου κατασκήνωσαν στην αριστερή όχθη του Ίστρου (κάτω ρου του Δούναβη). Στο πέρασμά τους έδειξαν αγριότητα και έκαναν πολλές λεηλασίες.
Οι Ούννοι συντρίβουν το 375 τους Γότθους (Βησιγότθους και Οστρογότθους) και τους Αλανούς και προχωρούν ακάθεκτοι…
Πρώτοι οι Βησιγότθοι, ωθούμενοι υπό των Ούννων στα βόρεια του Δούναβη, ζητούν άσυλο στις ελληνικές περιοχές του Βυζαντίου.
Οι Γότθοι, οι οποίοι είναι εν πολλοίς σκανδιναβικό φύλο και ανήκουν στην ανατολική γερμανική οικογένεια γλωσσών, είχαν ασπαστεί τον Χριστιανισμό, που κήρυξε σε αυτούς ο συμπατριώτης τους Ουλφίλας χρησιμοποιώντας το ελληνικό αλφάβητο για να συμπληρώσει το φτωχότατο γοτθικό!
Ο αυτοκράτορας Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους Ουάλης δέχθηκε την εγκατάσταση των Βησιγότθων…
Διακόσιες χιλιάδες πολεμιστές συν γυναιξί και τέκνοις διαβαίνουν τον Δούναβη και εγκαθίστανται ειρηνικώς στις νότιες χώρες το 376.
Μετά, όμως, δύο έτη επαναστατούν και καλούν ως συμμάχους τους Οστρογότθους, Ούννους, Αλανούς κ.ά.
Ο Ουάλης φονεύεται στη μεγάλη μάχη της Αδριανούπολης το 378
και οι Γότθοι φτάνουν ως την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εκείνης: «εις όλην την χώραν δεν άφησαν να υπάρχει παρά μόνο ουρανός και γη».
Ο διάδοχος του Ουάλεντος, Θεοδόσιος, τερμάτισε με νίκη τον Γοτθικό πόλεμο και δέχθηκε τους βαρβάρους στην υπηρεσία του κράτους, γεγονός που προκάλεσε τη σφαγή των Θεσσαλονικέων στον Ιππόδρομο!
Φόβος και τρόμος του Βυζαντίου έγινε ο Αλάριχος, αρχηγός των Βησιγότθων επί βασιλείας του ασθενούς Αρκαδίου.
Η επιδρομή των Βησιγότθων είναι φοβερή.
Εισβάλλουν το 395 στη Μακεδονία και Θεσσαλία, διέρχονται τις Θερμοπύλες, εισβάλλουν στη Βοιωτία και την Αττική.
Παντού, από όπου διέρχεται με το στρατό του ο Αλάριχος, ως θύελλα φονεύει άνδρες, σύρει μαζί του τις γυναίκες, καίει χωριά και δέντρα.
Παραδόξως δεν λεηλάτησε την Αθήνα!
Εισχώρησε και στην Πελοπόννησο λεηλατώντας την Κόρινθο, το Άργος, τη Σπάρτη και φθάνει ως το Ταίναρον.
Τα ιερά και οι ναοί της αρχαίας θρησκείας καταστρέφονται από τα μαινόμενα στίφη των Γότθων
και «εις τον απαίσιον αλαλαγμόν χριστιανών βαρβάρων και εις τον στεναγμόν των σφαζομένων Ελλήνων καταποντίζεται ο αρχαίος κόσμος».

Αλάριχος
Το έτος αυτό της τρομερής επιδρομής του Αλάριχου, το 395μ.Χ. , είναι ορόσημο, γιατί οριστικά χωρίζεται το δυτικό από το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος, λήγει επίσημα ο αρχαίος βίος και αρχίζει ο μεσαιωνικός για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πλέον.
Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος των Γοτθικών επιδρομών συνδυάστηκε και με τον «ειρηνικό» εκγερμανισμό.
Αθρόοι Γότθοι εισέρχονται στις πόλεις του Βυζαντίου.
Ιδίως η Κωνσταντινούπολη ήταν γεμάτη από Γότθους, οι οποίοι ήταν υπηρέτες, υδροφόροι, έμποροι, αξιωματούχοι, ακόμη και στρατηγοί και κυβερνήτες.
Λόγω του μεγάλου κινδύνου εκγερμανισμού του κράτους, ο ιεράρχης Ιωάννης Χρυσόστομος πολέμησε με σθένος το αιρετικό τους δόγμα, τον αρειανισμό.
Επιδρομές κάνουν οι Ούννοι στη βόρεια ακτή του Δούναβη.
Ο αρχηγός τους, ο …πολύς Αττίλας, περνάει δια πυρός και σιδήρου τις βυζαντινές επαρχίες επί δέκα έτη (440 – 450) εμπνέοντας τον τρόμο στην Κωνσταντινούπολη.
Τέλος, αποφασίζει να στραφεί στη Δύση…
Εκεί, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, οι Οστρογότθοι εισβάλλουν και κατακτούν την περιοχή το 494 – 495 υπό την ηγεσία του βασιλιά Θεοδώριχου Αμαλού.
Το ιταλο-οστρογοτθικό κράτος είχε πρωτεύουσα τη Ραβέννα και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα ισχυρότερα ρωμανο-γερμανικά βασίλεια.
Στα 535-555 το Βυζάντιο με τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό κατακτά το ιταλο-οστρογοτθικό βασίλειο και εκτοπίζει τους Γότθους!
Τέλος, θα αναφερθώ και στους σκληρούς και βάρβαρους Βάνδαλους ή Βανδήλους, οι οποίοι ήρθαν από την Ισπανία στην Αφρική το 429μ.Χ. υπό τον Γιζέριχο.

Λέων Α΄ ο Θραξ
Από την πρωτεύουσά τους Καρχηδόνα ερημώνουν με πειρατικές επιδρομές τα παράλια του Βυζαντινού κράτους.
Ο αυτοκράτωρ Λέων Α΄ ο Θραξ στέλνει το 468 ισχυρό στόλο εναντίον τους στην Αφρική, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα…  Πηγή:  freepen.gr

***  Οι ξενόφερτες «Μέτσκες» και η αλλοίωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας...

~  Πριν μερικές μέρες η Έδεσσα ρυπάνθηκε και πάλι αισθητικά και ηχητικά από τα καμώματα ορισμένων μασκοφόρων ενός περίεργου φορέα, ο οποίος εμφανίζεται ως συνεχιστής κάποιων ανύπαρκτων τοπικών (;) παραδόσεων. Αναφέρομαι, όπως θα έγινε αντιληπτό, στον σύλλογο «Μέτσκες» (=αρκούδες), στον οποίο πρωταγωνιστούν κάποια άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεντόντσι», μιας υπό κατασκευήν, εδώ και μερικά χρόνια, ψευτομειονότητας στον βορειοελλαδικό χώρο. Το άσχημο στην περίπτωση είναι ότι έχουν παρασύρει και έχουν εγγράψει στον εν λόγω σύλλογο και ορισμένους καλοπροαίρετους ή αφελείς συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι συμμετέχοντας συμβάλλουν στην διατήρηση της παράδοσης! Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ώστε να διαλυθούν οι όποιες παρανοήσεις, ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Αρχίζω με το θέμα της παράδοσης που υποτίθεται ότι επιχειρεί να διατηρήσει αυτός ο σύλλογος. Στην Έδεσσα, όπως αποδείχθηκε, ουδέποτε υπήρχε τέτοιο έθιμο, όπου κάποιοι μεταμφιέζονται σε ...αρκούδες και χορεύουν στους δρόμους κάνοντας διάφορα σαχλά. Για να επιβεβαιώσω αυτήν την άποψη ρώτησα δεκάδες παλιούς ντόπιους Εδεσσαίους και όλοι τους υπήρξαν κατηγορηματικοί, δηλώνοντας απερίφραστα ότι τέτοιο «έθιμο» δεν υπήρχε ποτέ. Επομένως έχουμε να κάνουμε με κάτι ξενόφερτο, που σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «έθιμο της τοπικής παράδοσης».
Αποκαλυπτικά αυτής της πλαστογραφίας είναι και το σχόλιο που είχε γραφτεί πριν από δύο περίπου χρόνια (2 Φεβρουαρίου 2010) σε γνωστό φιλοσκοπιανό ιστολόγιο (http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/2010/02/28-02-09.html):
~ «ο πολιτιστικός Σύλλογος Έδεσσας Μέτσκες πρόσφατα μετεξελίχθηκε σε Αρκούδες-Μέτσκες υιοθετώντας σχετική ευρωπαϊκή επιταγή περί δίγλωσσων ονομασιών της επίσημης ελληνικής αρκούδες και της παραδοσιακής μακεδονικήςμέτσκες...
ας ελπίζουμε οι μακεδόνες του συλλόγου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους από τους κρατικούς χρηματοδότες οι οποίοι στο γνωστό εθνικιστικό αρχαιοπληκτικό μοτίβο ήδη μιλούν για αναβίωση διονυσιακού εθίμου ...
φυσικά πρόκειται για γνωστό μακεδονικό έθιμο σε πολλές πόλεις της μακεδονίας, τόσο στην ελληνική/αιγαιατική όσο και στην βουλγαρική/του πιρίν όσο και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας... αντίθετα δεν συναντάται εκτός Μακεδονίας...»
Νομίζω ότι αυτό το σχόλιο τα γράφει όλα. Όσο για εκείνα που αναφέρει περί «εθνικιστικού αρχαιοπληκτικού (sic) μοτίβου» θα απαντούσα ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Η προωθούμενη στο κράτος των  Σκοπίων από τον Γκρούεβσκι «αντικβιζάτσια» (αρχαιοποίηση) και όλες τις γελοιότητες που την συνοδεύουν με τις οποίες γελάει όλη η οικουμένη τι ακριβώς είναι; Το ρεπορτάζ της βουλγαρικής τηλεόρασης BTV (http://www.youtube.com/watch?v=XEw2nVTyxUA) το συνιστώ ανεπιφύλακτα στον παραπάνω σχολιαστή ώστε να αντιληφθεί τι σημαίνει αντικβιζάτσια και «εθνικιστικό αρχαιοπληκτικό μοτίβο».
Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι πρόκειται για «έθιμο» εισαγωγής, το οποίο προβάλλεται από τους σκοπιανούς κρατικούς μηχανισμούς ως γνήσιο «μακεδονικό» έθιμο με παλαιοσλαβικές ρίζες. Η πόλη του Πρίλεπ(Περλεπές, επί Βυζαντίου) στα Σκόπια αποτελεί το «επίκεντρο» των σχετικών εκδηλώσεων (βλ. εδώ:http://www.myprilep.com/2010/07/procka-vo-prilep/) και μάλιστα υπάρχει σχετικό «Ινστιτούτο» (Institute on Old Slavic Culture) στην πόλη αυτήν, το οποίο ασχολείται με την μελέτη και την διάδοση αυτού του εθίμου. Σε σχετική ανάρτηση στη ιστοσελίδαhttp://macedoniadaily.blogspot.gr/2007/03/prilepskite-meckari-at-estonia-film.html στις 30 Μαρτίου 2007 διαβάζουμε τα εξής:
 «Οι αρκουδιάρηδες του Πρίλεπ σε φεστιβάλ ταινιών της Εσθονίας»
(‘PRILEPSKITE MECKARI’ AT ESTONIA FILM FESTIVAL)
Η εθνολόγος Σόνια Ριζόσκα-Γιοβάνοφσκα από το Ινστιτούτο παλαιοσλαβικής κουλτούρας θα παρουσιάσει την ταινία της (σημ. ΔΕΕ: εννοεί ντοκυμαντέρ) «Οι αρκουδιάρηδες του Πρίλεπ» σε φεστιβάλ οπτικών τεχνών στην πόλη Ταρτού της Εσθονίας, το οποίο άρχισε στις 26 Μαρτίου. Η ταινία κέρδισε βραβείο ξένης καλύτερης ταινίας στο διεθνές φεστιβάλ λαογραφικών ταινιών στο Βελιγράδι το 2006, καθώς και ειδική διάκριση για την συνεισφορά της στην ανάπτυξη ταινιών εθνολογικού περιεχομένου. Η συγγραφέας θα έχει επίσης την ευκαιρία να μιλήσει στους συμμετέχοντες του φεστιβάλ σε ημερίδα με θέμα «Διεπιστημονική Προσέγγιση στην Οπτική Ανθρωπολογία».
 Η Σόνια Ριζόσκα-Γιοβάνοφσκα πήρε μαζί της στην Εσθονία δύο μάσκες κατασκευασμένες από τον Μπράνκο Μέτλαροτ, έναν από τους αρκουδιάρηδες του Πρίλεπ, ο οποίος πιστεύει ότι είναι οι προστάτες της πόλης και κάθε χρόνο στην ημέρα της Συγχώρεσης περιφέρονται τους δρόμους του Πρίλεπ και επισκέπτονται τα σπίτια των εκδοροσφαγέων.
Η ταινία «Οι αρκουδιάρηδες του Πρίλεπ» έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ λαογραφικών ταινιών στην Βουδαπέστη (Ουγγαρία), στο Τρέντο (Ιταλία) και στο Μάντσεστερ (Μ. Βρετανία).
  Μπορεί λοιπόν κάποιος από τους αρκουδιάρηδες της Έδεσσας να μας εξηγήσει τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την τοπική παράδοση της δικής μας πόλης;
Μετά από τα παραπάνω θεωρώ ότι ουδείς πλέον μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, δεν κατάλαβε ή οτιδήποτε άλλο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Όλη αυτή η ιστορία με τις αρκούδες και τους αρκουδιάρηδες είναι ξενόφερτη, δεν έχει καμιά σχέση με τοπική παράδοση και απεναντίας συντελεί στην πολιτιστική γενοκτονία που συντελείται από τους Σκοπιανούς και τα εδώ φερέφωνά τους εις βάρος των ντόπιων Μακεδόνων Ελλήνων.
Υπενθυμίζω τα όσα έγραψα σε παλαιότερο άρθρο με αφορμή παρόμοιες ενέργειες και γεγονότα:
«Τα τελευταία χρόνια συντελείται στην περιοχή μας (και όχι μόνον), με την ανοχή των ελληνικών αρχών και με την σύμπραξη πολιτικάντηδων πάσης κατηγορίας και επιπέδου, ένα ειδεχθές έγκλημα, που είναι γνωστό σε όσους διαθέτουν στοιχειώδη γνώση και αντίληψη των πραγμάτων ως πολιτιστική γενοκτονία.
Υπενθυμίζω ότι ο όρος αναφέρεται κυρίως στην καταστροφή ή σκόπιμη αλλοίωση των άυλων/συμβολικών/πνευματικών στοιχείων της πολιτιστικής παράδοσης ενός πληθυσμού (γλώσσα, ήθη και έθιμα, μουσική κ.λπ.), ενώ για την καταστροφή των υλικών στοιχείων (κτήρια αρχιτεκτονικής αξίας, αγάλματα, ναοί, θρησκευτικά λατρευτικά αντικείμενα, πάσης φύσεως έργα τέχνης, βιβλία κ.λπ.) έχει επικρατήσει η χρήση του όρου Βανδαλισμός. Αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα ώστε να γίνει ευκολότερα κατανοητός ο όρος, στο κράτος του Ισραήλ π.χ. έχουν υπάρξει συχνά καταγγελίες πολιτιστικής γενοκτονίας εις βάρος των Σεφαρδιτικής καταγωγής Ισραηλινών από τους Ασκεναζίτες ομοφύλους τους, που κυριαρχούν στην πολιτική, στην δημόσια διοίκηση, στον στρατό, στην καλλιτεχνική ζωή κ.λπ. οι οποίοι περιφρονούν και υποβαθμίζουν σκόπιμα την σεφαρδιτική κουλτούρα, ενώ σε μια άλλη, πιο γνωστή περίπτωση, συχνά διαβάζουμε για καταγγελίες πολιτιστικής γενοκτονίας εις βάρος των Θιβετιανών εκ μέρους του Κινεζικού κράτους με στόχο την εξαφάνιση της θιβετιανής κουλτούρας.
Όπως προαναφέρθηκε, τα ίδια φαινόμενα πολιτιστικής γενοκτονίας παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια εις βάρος των ντόπιων Μακεδόνων Ελλήνων εκ μέρους του Σκοπιανού κράτους και των εδώ ενεργουμένων τους, μεθοδικά, συγκαλυμμένα, παρασκηνιακά και ως συνήθως ύπουλα, με την πρόχειρη και αληθοφανή (για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν το τί συμβαίνει) δικαιολογία της διατήρησης (!) της παράδοσης. Τα κρούσματα εντοπίζονται:
α. Στην βαθμιαία αλλοίωση του γλωσσικού μας ιδιώματος, με την εισαγωγή λέξεων, εκφράσεων κ.λπ. της κατασκευασμένης σκοπιανής γλώσσας
β. Στην συστηματική εξαφάνιση της παραδοσιακής μας μουσικής και τραγουδιών και την αντικατάστασή τους από σκοπιανά προπαγανδιστικά κατασκευάσματα που «πλασάρονται» σε πανηγύρια των χωριών όπου μετακαλούνται σκοπιανά συγκροτήματα και τραγουδιστές/τραγουδίστριες
γ. Στους τοπικούς χορούς της αυθεντικής μας παράδοσης που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της εμφάνισης χορών που διδάσκονται σε τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους από εισαγόμενους σκοπιανούς χοροδιδάσκαλους ή ακόμα χειρότερα από δικούς μας που «μετεκπαιδεύτηκαν» δωρεάν σε πόλεις των Σκοπίων και μετέφεραν «μοντέρνους» παραδοσιακούς (!) χορούς, σε ένα αποκορύφωμα παραλογισμού.
δ. Στην εισαγωγή «παραδοσιακών» τοπικών ενδυμασιών με την εύκολη δικαιολογία της φθηνότερης τιμής και οι οποίες αντικαθιστούν τις αυθεντικές τοπικές φορεσιές που συχνά ουδεμία σχέση έχουν με τις γνήσιες. Κλασσικό παράδειγμα η τοπική αστική ενδυμασία της Έδεσσας, που χαρακτηρίζεται από σκούρα χρώματα και αποχρώσεις και η οποία αντικαθίσταται σταδιακά από εισαγόμενες φορεσιές με παρδαλά χρώματα, κόκκινο-άσπρο, έντονο ανοιχτό πράσινο, καναρινί (!) κ.λπ.
ε. Στην εισαγωγή ξενόφερτων «εθίμων», που εμφανίστηκαν στην Έδεσσα πρόσφατα από το πουθενά και τα οποία ήσαν παντελώς άγνωστα στην πόλη μας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διαβόητες «Μέτσκες» (=αρκούδες), που κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι προωθούν συστηματικά, έχοντας δυστυχώς παρασύρει και αρκετούς καλοπροαίρετους, οι οποίοι πιστεύουν ότι έτσι διατηρούν τις τοπικές παραδόσεις!
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν λόγω μια γενικευμένης άγνοιας, ιδίως των νεωτέρων, οι οποίοι αδυνατούν (για πολλούς και διαφόρους λόγους, η ανάλυση των οποίων εκφεύγει των πλαισίων ενός άρθρου) να αντιληφθούν τι είναι αυθεντικά παραδοσιακό και τι νοηματοδοτεί σε τελική ανάλυση ο όρος «παράδοση» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των πάσης φύσεως και προέλευσης θεραπαινίδων της, του άκρατου καταναλωτισμού, του ασύδοτου χρηματιστηριακού κεφαλαίου των διεθνών τοκογλύφων, των μνημονίων, της σκόπιμης εθνοαποδόμησης, των μεταμοντέρνων «Ιστορικών» τύπου Λιάκου, Ρεπούση, Κουλούρη και Σία και του αμερικανοπροωθούμενου Νεο-Οθωμανισμού».  ΔΕΕ
 Πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Pella News" στις 12-9-12, promahi-nea.blogspot.gr

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!Να γιατί οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται για την ΠΓΔΜ...

~ Του Ειδικού Συνεργάτη
 Ρωτούν πολλοί τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ και επείγονται τόσο να εντάξουν την FYROM στο ΝΑΤΟ. Είναι ολέθριο όμως να μιλάς για εξωτερική πολιτική και να είσαι απληροφόρητος!
* Ας μάθουν λοιπόν ότι ο αμετακίνητος στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ είναι να καταστήσουν την περιοχή Σκοπίων-Κοσόβου (σε συνδυασμό με τη Σούδα) τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στον Κόσμο, που θα ελέγχει ταυτόχρονα τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, θα αστυνομεύει τον πετρελαϊκό πλούτο Ασίας και Αφρικής, θα αποτελεί το ορμητήριο κατά του φανατικού Ισλάμ, θα προστατεύει το Ισραήλ και θα διευκολύνει την απεξάρτηση από την ασταθή και ανυπόληπτη πια Τουρκία!

Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ήδη εγκατεστημένη στα σύνορα FYROM και Κοσόβου η μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική βάση, που ονομάζεται «Camp Bondsteel» και απέχει μόλις 150 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα. Η βάση αυτή έχει έκταση 4.000 περίπου στρεμμάτων, 300 περίπου κτίρια (μεταξύ των οποίων το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο όλης της Ευρώπης), 25 χλμ. οδικού δικτύου στο εσωτερικό της, 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, 140 περίπου αεροσκάφη και ελικόπτερα και τον πιο βαρύ πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει στην Ευρώπη.

~  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Brown & Root Services» (που έχει αναλάβει τη συντήρηση των κτιρίων και εγκαταστάσεων, αλλά και την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης του προσωπικού), καταναλώνονται εκεί ημερησίως 650.000 γαλόνια νερού και ηλεκτρικό ρεύμα που αναλογεί σε πόλη 25.000 κατοίκων, παρασκευάζονται 20.000 γεύματα την ημέρα και λειτουργούν κάθε μέρα 1.200 πλυντήρια!
 Οι αμερικανοί στρατιωτικοί και ο αμερικανικός τύπος αποκαλούν συνήθως με καμάρι τη βάση αυτή με το υποκοριστικό «Grand Dame» (Μεγάλη κυρία) και χαίρονται γιατί αυτή και το Σινικό Τοίχος είναι τα μόνα ανθρώπινα κατασκευάσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη!
 Πέρα απ΄αυτά, η βάση αυτή αποτελεί το συντονιστικό και λογιστικό κέντρο υποστήριξης όλων των άλλων αμερικανικών βάσεων της Ανατολικής Μεσογείου και φιλοξενεί το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR (η οποία δήθεν προστατεύει το κράτος του Κοσόβου, αλλά στην ουσία αστυνομεύει όλη τη Βαλκανική). Μόλις ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν εκεί και την αεροπορική βάση τους από το «Aviano» της Ιταλίας (από την οποία, αν θυμάστε, ξεκινούσαν τα αμερικανικά και βρετανικά αεροπλάνα, που βομβάρδιζαν με απεμπλουτισμένο και υπερπλουτισμένο ουράνιο την Σερβία το 1999).

Ταυτόχρονα, στήνεται ήδη νοτιο-ανατολικά της «Grand Dame» (αρκετά πιο κοντά στα ελληνικά σύνορα), δεύτερη μεγάλη βάση, σκοπός της οποίας είναι η επιτήρηση όλων των Βαλκανίων και των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, καθώς και του αγωγού πετρελαίου μήκους 900 χλμ. που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική μέσω Βουλγαρίας, FYROM και Αλβανίας και θα μεταφέρει 750.000 βαρέλια ημερησίως. Προς τούτο, έχει ήδη συσταθεί το κονσόρτσιουμ διαχείρισης του πετρελαιαγωγού, με την επωνυμία «ΑΜΒΟ» (Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil)!
 Τέλος, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, πέρα από τις θεόρατες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξίσου γιγαντιαία και πολυάνθρωπη είναι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, όπου λειτουργούν και δύο μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν και εποπτεύουν τη Βαλκανική, αλλά και την ευρύτερη περιοχή από Ισραήλ μέχρι Τσεχία.
 Σε αυτό τον στρατιωτικό θώρακα-μαμούθ, εντάσσονται βέβαια και η αεροναυτική βάση της Σούδας, καθώς και η τεράστια υπόσκαφη βάση στην Κάρπαθο που είναι στο σχεδιασμό τους (όπου θα είναι και το ευρωπαϊκό ατομικό καταφύγιο και στρατηγείο τους). Το τελευταίο το κρατούν ακόμα μυστικό, αλλά του ξέφυγε μια φορά προ διετίας του Καμμένου και αμέσως «τον μάζεψαν» και το θέμα «το έθαψαν»!
~ Όλα τα παραπάνω δεν λέγονται για να φοβίσουν αυτούς που υποστηρίζουν την άσκηση veto εκ μέρους της Ελλάδος κατά της εντάξεως της FYROM στο ΝΑΤΟ (πράγμα που δεν το τόλμησε ποτέ μικρή χώρα, ούτε βέβαια η Ελλάδα το 2008 όπως αναληθώς κομπορρημονούμε), ούτε είμαι ο γράφων είναι αρμόδιος για να προτείνει ποια πρέπει να είναι στο θέμα της ονομασίας η εθνική κόκκινη γραμμή.
 Εκτιμάται απλώς, ότι ο παραπάνω σχεδιασμός των ΗΠΑ είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της πατρίδας μας, εφόσον η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αναβαθμίζεται και αυτή της Τουρκίας υποτιμάται, και άρα αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα. Οπωσδήποτε δε, οι έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν καλά τα δεδομένα και να μην αποφαίνονται τόσο εύκολα κατά της τυχόν έντιμης συμβιβαστικής λύσης που θα προταθεί. Στην εξωτερική πολιτική, όπως και στη δικαιοσύνη, το καλύτερο εργαλείο είναι η ζυγαριά...   Του ειδικού συνεργάτη για το zoogla

***  Ο Χρήσιμος Ηλίθιος και ο Γεωστρατηγικός Σχεδιασμός του Ισραήλ...

~ Ο Χρήσιμος Ηλίθιος και ο Γεωστρατηγικός Σχεδιασμός του Ισραήλ.
 Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Μετά την  ολοκληρωτική ήττα του ISIS στην Συρία και στο Ιράκ, η κατάσταση παραμένει ακόμη  ασαφής και αδιευκρίνιστη σε ότι αφορά την τελική κατάσταση. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, σκοπό έχουν την προσπάθεια των εμπλεκομένων με τον ένα ή άλλο τρόπο δυνάμεων, για διατήρηση των κεκτημένων ή και περισσότερη προβολή ισχύος, όπου είναι δυνατόν. Έτσι πλέον δεν βλέπουμε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους, το οποίο στρατιωτικά έχει ηττηθεί και γεωγραφικά έχει εξαλειφθεί, αλλά επιχειρήσεις του Συριακού Αραβικού στρατού κατά της επαρχίας του Ιντλίμπ, που ακόμη κατέχεται από άλλες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Σαλαφιστική τζιχαντιστική Jabhat al-Nusra , ακόμη γνωστή και ως Jabhat Fateh al-Sham, θυγατρική της Al Qaeda, όπως ακόμη η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (sic!!)  της Τουρκίας, στο καντόνι του Αφρίν με εισβολή στη ΒΔ περιοχή της Συρίας, κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG , αλλά και κάποιες άγνωστες σε πολλούς επιχειρήσεις στην Νότια Συρία, κοντά στα υψώματα του Γκολάν. Τόσο στις επιχειρήσεις των Τούρκων στο Αφρίν, αλλά και στο Νότο της Συρίας, χρησιμοποιούνται υπό μορφή αντιπροσώπων (Proxy powers), η οργάνωση Free Syrian Army (FSA), χρήσιμος ηλίθιος όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Ο Free Syrian Army (FSA), δηλαδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός στην ουσία ούτε ελεύθερος είναι, ούτε Συριακός Στρατός είναι. Είναι ένα συνονθύλευμα «κατσαπλιάδων» διαφόρων εθνοτήτων, όπως Ουϊγούροι, Τσετσένοι, φανατικοί ισλαμιστές και μισθοφόροι, που δημιουργήθηκαν στην αρχή για να πολεμήσουν κατά του Συριακού καθεστώτος, χρηματοδοτούμενοι από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΠΑ και εφοδιαζόμενοι μέσω Τουρκίας. Τελικά απέτυχαν, οι ΗΠΑ τους εγκατέλειψαν και τελικά βρήκαν νέους προστάτες, τιθέμενοι  υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της Τουρκίας. Έτσι βλέπουμε στις επιχειρήσεις του Αφρίν, ο «ένδοξος» Τουρκικός στρατός να χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή και ως πρόβατα επί σφαγήν τους τζιχαντιστές  του  FSA, αλλά η επιχείρηση μέχρι τώρα δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, λόγω τακτικών λαθών και σφοδρής αντίστασης των Κούρδων Πεσμεργκά.

Featured image is from South Front.
Η Ζώνη Ασφαλείας του Ισραήλ.
Το Ισραήλ, που  διαθέτει  Υψηλή Εθνική Στρατηγική, όπου  μέριμνα και σκοπός του είναι η ασφάλεια της χώρας και η στρατιωτική  αποτροπή, εφαρμόζει κατά περιστάσεις  μια ρεαλιστική πολιτική χωρίς ενδοιασμούς και συναισθηματισμούς που σοκάρει. Δεν διστάζει, όπως στον πόλεμο της Συρίας, να χρησιμοποιεί εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, ώστε δια αντιπροσώπων (proxy) και χωρίς δική του άμεση στρατιωτική εμπλοκή να υλοποιεί τις  εθνικές του  επιδιώξεις.  Έτσι πρόσφατα, στις 23 Ιανουαρίου, η αξιόπιστη και μεγάλη ηλεκτρονική εφημερίδα The Intercept παρουσίασε ένα σημαντικό και αποκαλυπτικό άρθρο (προφανώς προερχόμενο από έγγραφα  υπηρεσιών πληροφοριών), όπου όπως αναφέρει το Ισραήλ  χρησιμοποιεί ήδη αρκετές ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA),  σε ένα σχέδιο τριών φάσεων για να επιβάλει μια De Facto «ασφαλή ζώνη» στην περιοχή της Νότιας Συρίας, πλάτους  40 χλμ (βλέπε χάρτη). Σύμφωνα με την έκθεση, το Ισραήλ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του σχεδίου του και επί του παρόντος συνεργάζεται με διάφορες ισραηλινές και αμερικανικές ΜΚΟ για να ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση. Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να απωθήσει  τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν σε απόσταση , τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα στο Βορρά. Μια ανώνυμη πηγή του Συριακού Αραβικού Στρατού  (SAA), αποκάλυψε, ότι μια μικρή ομάδα ισραηλινών στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών εισήλθε στη Συρία, στην δυτική επαρχία Dara τον Ιούλιο του 2017 και συναντήθηκε με τους διοικητές των δύο ομάδων του FSA , τον  Liwa Jaydour και τον Jayshal-Ababil. Τον Σεπτέμβριο του 2017, έγινε μια άλλη συνάντηση μεταξύ των ισραηλινών  και διοικητών τζιχαντιστικών οργανώσεων,  του FSA (ο Liwa Jaydour),  των Ιπποτών του Γκολάν (Golan Knights)  και του Μεγάλου Μεγάλου Ριζοσπαστικού Μετώπου της Συρίας. Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πόλη Rafid στο νότιο τμήμα της επαρχίας Quneitra της Συρίας, σύμφωνα πάντα με το Intercept. Μάλιστα ο Αμπού Αχμάντ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης της Συρίας, επιβεβαίωσε στην Intercept, ότι «αρκετές ομάδες του FSA στη νότια Συρία παίρνουν επί του παρόντος χρήματα και όπλα από την ισραηλινή πλευρά, καθόσον  το Αμερικανικό Κέντρο Στρατιωτικών Επιχειρήσεων στην Ιορδανία είχε αναστείλει τη στρατιωτική υποστήριξη των ομάδων FSA. Η Ιορδανία σταμάτησε να τους στέλνει όπλα, κι έτσι στράφηκαν προς το Ισραήλ", δήλωσε ο Αμπού Αχμέντ.
~  Το άρθρο  του Intercept αποκάλυψε επίσης ότι ο IDF, o ισραηλινός στρατός,  άρχισε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μιας  συνοριακής αστυνομικής δύναμης περίπου 500 μαχητών του  FSA από την  οργάνωση  Golan Knights,  ως μέρος της δεύτερης φάσης του ισραηλινού  σχεδίου ασφαλείας (βλέπε Χάρτη). Αυτή η δύναμη των συνόρων αναμένεται να περιπολούν τη γραμμή διαχωρισμού δυνάμεων από το νότο της δημοκρατικής πόλης Druze της Hadar μέσω των πόλεων Jabata Khashab, Bir Ajam, Hamadiyah και Quneitra που διεξάγονται από την FSA, μέχρι τον Rafid στη νότια επαρχία Quneitra , σύμφωνα με την έκθεση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε  συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και των ομάδων FSA στη νότια Συρία. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 από το Παρατηρητήριο για την Συρία  και μέλος της  αντιπολίτευσης, ο  Enab Baladi,  αποκάλυψε ότι ο FSA και ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζουν μια κοινή επίθεση κατά μιας οργάνωσης με την επωνυμία  Khalid ibn al-Walid που συνδέεται με το ISIS (ότι έχει απομείνει) στη δυτική επαρχία Daraa.

Ο Χάρτης της Robin Wright (2013)
Ο Χρήσιμος Ηλίθιος
O  FSA βλέπουμε να χρησιμοποιείται ως αντιπρόσωπος άλλων κρατών (Ισραήλ και Τουρκία), προσπαθώντας να παραμείνει στο προσκήνιο, έστω και με τον έλεγχο κάποιων περιοχών στην Συρία, αλλά φαίνεται ότι το μέλλον στην νέα Συρία, που θα προέλθει μετά από δύσκολές διαπραγματεύσεις και με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών που έχουν εμπλοκή στον πόλεμο, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ισραήλ από την μια πλευρά και Συρία, Ρωσία, Ιράν, Χεζμπολλάχ του Λιβάνου από την άλλη πλευρά. Όμως εκτιμώ, ότι με  τα συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις, με την προβολή ισχύος όλων αυτών των κρατών σε αυτή την περιοχή,  μια οργάνωση σαν τον   FSA όχι μόνο δεν έχει μέλλον σαν κάποιος παράγοντας στην νέα διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά προϊόντος του χρόνου θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων,, που αφού έκανε την βρώμικη δουλειά, όπως στο Αφρίν και στα σύνορα Συρίας και Ισραήλ, ως ο  κλασικός χρήσιμος ηλίθιος. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του  Ισραήλ, θα λέγαμε ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας 40 χιλιομέτρων στη νότια Συρία, επειδή αφενός ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ελέγχει ήδη  μεγάλα τμήματα στην εν λόγω περιοχή, αφετέρου θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι Ρώσοι, οι οποίοι σε μια άτυπη συμφωνία με τους Αμερικανούς,  έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την περιοχή της Συρίας Δυτικά του Ευφράτη ποταμού, όπως έγινε με την επίθεση των Τούρκων στο Αφρίν, που η Ρωσία επέτρεψε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Έτσι, η λογική επιθυμία του Ισραήλ, για μια ζώνη ασφαλείας Βορείως των υψωμάτων του Γκολάν, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, με την δημιουργία μιας (αυτόνομης ή ανεξάρτητης ) κρατικής οντότητας των Δρούζων, που ζουν σε μεγάλα ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή και το Ισραήλ το επιθυμεί και το επιδιώκει. Μήπως οι χάρτες της νέας Μέσης Ανατολής, τόσο της Robin Wright (2013) , όσο και του  George Freedman (2017) αυτό δεν παρουσίαζαν σε ότι αφορούσε την μελλοντική Συρία; Δημιουργία Κουρδικού κράτους (η Ροζάβα) στον Βορρά και κράτος των Δρούζων στον Νότο, στην περιοχή που το Ισραήλ επιδιώκει την ζώνη ασφαλείας. Άρα εδώ κάτι σχεδιάζεται και επιδιώκεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
 * O  Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της  ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Πηγές: www.globalresearch.ca        https://theintercept.com


*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Για την Super League  για την 20η αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :χθες Δευτέρα 05 -02-2018 :
~  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης   1-1 .- ^
Τα γκολ : 68΄ Κοντοές , 81΄ Α. Πετρόπουλος ,.- ^
Κάρτες :Μπαρτολίνη , Ντε Σικουλού , Κοντοές , .-^

*** Νέος προπονητής στην Καλαμάτα ο Στεφανίδης
Και ξαφνικά νέος προπονητής της Καλαμάτας, στη θέση των Έλβιο Μάνα-Τάκη Δρούγα, οι οποίοι αποδείχθηκαν μεταβατικοί. Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΠΣ Η Καλαμάτα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της "Μαύρης Θύελλας" τον Μάρκο Στεφανίδη. Ο κύριος Στεφανίδης αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να καθοδηγήσει την ομάδα μας στην συνέχεια του πρωταθλήματος. Μέχρι πρότινος ήταν στον πάγκο της Ζακύνθου, ενώ ήταν ακόμη σε Ιάλυσο Ρόδου, ΑΟ Χανιά».
Απόφοιτος προπονητών σχολής ποδοσφαίρου Novisad Yugoslavia 1999-2000 και κάτοχος διπλώματος UEFA A». 

*** 

~ ~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .- 
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6031   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3864   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3869  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 784   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: