ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 ,
~



~* Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 18 Φεβρουαρίου
Λέοντος πάπα Ρώμης (1) (†461), Θωμά Α` και Ιωάννου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Αγαπητού (2) επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού (†δ΄αι.). Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου. Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου.
(1) O άγιος Λέων υπήρξε από τούς μεγαλύτερους υπερασπιστές και υπεμάχους της ορθόδοξης πίστης. Έζησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Μαρκιανού. Διακρινόταν για την μεγάλη θεολογική του κατάρτιση, το ήθος του χαρακτήρα του και την αγνότητα του βίου του. Διετέλεσε επίσκοπος της πρεσβυτέρας Ρώμης. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του στις εργασίες της Δ` Οικουμενικής Συνόδου, όταν απέστειλε τέσσερις αντιπροσώπους, καθώς και επιστολή στην οποία με πλήρη ακρίβεια στηριζόμενος στην αποστολική παράδοση, καθόρισε τις δύο φύσεις του Χριστού. Η θεολογική του επέμβαση βοήθησε στη διεξαγωγή των συζητήσεων και στη συγγραφή των τελικών όρων της Συνόδου. Παράλληλα υπήρξε και συγγραφεύς πολυγραφότατος. Σήμερα, σώζονται αρκετές επιστολές, γραμμένες με γλαφυρότητα αλλά και δύναμη λόγου. Εκοιμήθη οσιακά σε βαθύτατο γήρας.
(2) O άγιος Αγαπητός γεννήθηκε στη Καππαδοκία και σε νεαρή ηλικία εισήλθε σε κάποιο μοναστήρι της περιοχής. Επί βασιλείας Λικινίου στρατεύθηκε και όταν καταδιώχθηκαν οι Χριστιανοί υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Επειδή όμως θεράπευσε κάποιο δαιμονισμένο μέλος συγγενικής οικογένειας του Μεγ. Κωνσταντίνου, ο Αγαπητός κατόρθωσε να απαλλαγεί από το στρατό και να επιδοθεί στη μελέτη και διδασκαλία του Ιερού Ευαγγελίου. Όταν ο επίσκοπος Σινάου, πληροφορήθηκε την αρετή του τον χειροτόνησε ιερέα. Μετά το θάνατο του επισκόπου ο λαός και ο κλήρος εξέλεξαν ως διάδοχό του, τον Αγαπητό. Εργαζόμενος για τη σωτηρία του ποιμνίου του εκοιμήθη οσιακά.
*** Το μοναστήρι των Πειρασμών: Ο τόπος όπου ο Ιησούς, προσευχήθηκε και νήστεψε για 40 μέρες
~  Το μοναστήρι των πειρασμών βρίσκεται στην Ιεριχώ στο βουνό Τσέμπελ Κουρουντούλ.
~ Εκεί πειράχθηκε από το Σατανά, εκεί απέδειξε για άλλη μια φορά την δύναμη της προσευχής.
* Το μοναστήρι των πειρασμών βρίσκεται στην Ιεριχώ στο βουνό Τσέμπελ Κουρουντούλ.
Εκεί σύμφωνα με τις γραφές ο Ιησούς, μετά την βάπτισή του, προσευχήθηκε και νήστεψε για σαράντα μέρες και νύχτες. Εκεί πειράχθηκε από το Σατανά, εκεί απέδειξε για άλλη μια φορά την δύναμη της προσευχής. Η δημοσιογραφική έρευνα και το σενάριο είναι της Μαρίας Γιαχνάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Χρυσικάκη
(δείτε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ)
~ Το μοναστήρι των Πειρασμών. : https://youtu.be/Mm28wazXK2w .-

~ **  Συνοδική Θ.Λειτουργία στη Καστοριά- Στα χνάρια του Παύλου Μελά ο Ιερώνυμος






~ -Σήμερα Σάββατο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε Όρθρος και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ προ της απολύσεως τέλεσαν το ιερό Μνημόσυνο του Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων.
* Στη συνέχεια τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέησης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως Καστοριάς, όπου ευρίσκονται τα οστά του Παύλου Μελά.
~

*** Σαρακοστή Πάσχα 2018: Πως νηστεύουμε
 ~  : Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Άγιο Πάσχα η Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά από το ποίμνιό της να τηρήσει τη θρησκευτική παράδοση και να νηστέψει. Γιατί είναι τόσο σημαντική η περίοδος αυτή της ;
* του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου: Είμαστε στα πρόθυρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Αγιότερης περιόδου της Εκκλησίας, η οποία μας προετοιμάζει για το Άγιο Πάσχα. Λέγεται Τεσσαρακοστή γιατί διακρίνεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Με 40 μέρες, ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή του Λαζάρου.Την Παρασκευή του Λαζάρου συμπληρώνεται η Τεσσαρακοστή, παρεμβάλλεται το διήμερο της Ανάστασης του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων και ύστερα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.Είναι μια περίοδος εντατικής προσευχής, νηστείας και προσπάθεια κατάκτησης της αρετής, για να μπορέσουμε επάξια να προσκυνήσουμε το Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού.
Γιατί η «Σαρακοστή», όπως ονομάζεται, να έχει σαράντα ημέρες, δηλαδή αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου;
Γιατί διαλέχτηκε να είναι 40 ημέρες η Τεσσαρακοστή, υπάρχουν δύο λόγοι. Ήταν, πρώτα, πρότυπα αγιογραφικά. Ο Μωυσής νήστεψε 40 μέρες για να παραλάβει τις Πλάκες του Νόμου, ο Ηλίας 40 ημέρες πάλι νήστεψε για να μπορέσει να αποκλείσει τον ουρανό από τη βροχή και μετά να φέρει βροχή στη γη, και έτσι οι 40 μέρες είναι αγιογραφικά.
Και ο Χριστός μετά τη βάφτισή του νήστεψε 40 μέρες. Έχει, όμως, και έναν άλλο λόγο. Οι Εβραίοι υποχρεώνονταν να δίνουν την δεκάτη, δηλαδή το 1/10 της περιουσίας, που αποκτούσαν όλη τη χρονιά, για τους φτωχούς, τις χήρες, τα ορφανά. Εμείς, που είμαστε ο νέος Ισραήλ της χάριτος, δίνουμε κάτι πολύ πιο σημαντικό, δίνουμε το 1/10 της ζωής μας. Από τις 365 μέρες του χρόνου, οι 40 ημέρες αυτής της περιόδου είναι μια αφιέρωση προς τον Θεό.
Τι είναι η νηστεία του Πάσχα για την Ορθόδοξη Εκκλησία;
Η νηστεία είναι ένα μέσο που μας βοηθά στο να κατακτήσουμε την αρετή. Είναι παρεξηγημένος θεσμός η νηστεία και από αυτούς που νηστεύουν και από αυτούς που δεν νηστεύουν. Αυτοί που δεν νηστεύουν δεν διαβλέπουν κανένα όφελος από την νηστεία, γι’ αυτό και την κατάργησαν. Το πόσο καταργήθηκε, μπορούμε να το δούμε την εβδομάδα της Τυρινής.Πόσοι αποφεύγουν το κρέας; Ή ακόμα τη Δευτέρα της Καθαράς, που για την Εκκλησία μας έχει το ίδιο βάρος με την Αγία Παρασκευή, γιατί είναι η πρώτη μέρα που ζει ο άνθρωπος μακριά από τον παράδεισο.
Επομένως, είναι μέρα πένθους. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι άνθρωποι βγαίνουν στους αγρούς. Δεν τρώνε, όμως, όλοι ελιά. Πολλοί είναι αυτοί που ψήνουν και κρέας.Αυτό, μας δείχνει πόσο πολύ κατάργησαν οι άνθρωποι τη νηστεία. Αυτοί δεν διαβλέπουν κανένα νόημα στη νηστεία. Και αν τους μιλήσεις για νηστεία, εισπράττεις ειρωνικά μειδιάματα.
Αλλά και αυτοί που νηστεύουν έχουν παρεξηγήσει τη νηστεία και νομίζουν ότι ο Θεός ευαρεστείται με το να απέχουμε, μικρό ή μεγάλο διάστημα, από κάποια είδη τροφίμων.
Μέσα τους υπάρχει μια αντίληψη λανθασμένη, εξωχριστιανική, ότι κάποια είδη τροφίμων δημιουργούν πνευματικό μολυσμό. Όταν προσπάθησε να εισέλθει και στον Χριστιανισμό αυτή η προσπάθεια, οι Απόστολοι αντιτάχθηκαν και την ονόμασαν διδασκαλία δαιμονίων, γιατί δεν υπάρχει κανένα δημιούργημα του Θεού που να προκαλεί μολυσμό.
Εκείνο το οποίο μολύνει τον άνθρωπο, το είπε ο Χριστός σε μιαν άλλη περίπτωση. Είπε ότι δεν είναι αυτά που τρώμε που μολύνουν τον άνθρωπο· εκείνα που μολύνουν τον άνθρωπο είναι τα λόγια μας, τα οποία προέρχονται από το μυαλό και την καρδιά μας. Επομένως, η νηστεία δεν έχει αυτό το νόημα.
Ποιο είναι το νόημα της νηστείας και πόσο ωφέλιμη είναι;
Η νηστεία έχει πολλούς λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε στην Εκκλησία. Ο πρώτος λόγος είναι μια άσκηση. Είναι ένα γύμνασμα η νηστεία, δεν είναι αυτοσκοπός.Γίνεται για να ενδυναμώσει τον εαυτό μας. Η νηστεία είναι εξάσκηση, γιατί για 50 ημέρες τα γευστικά μας όργανα πιέζουν και ζητάνε διάφορες τροφές, εμείς όμως λέμε όχι.
Έτσι μαθαίνουμε να αντιτασσόμαστε στο πονηρό. Αν πετυχαίνουμε στη νηστεία και δεν πετυχαίνουμε στις πραγματικές μάχες με το πονηρό, τίποτε δεν κατορθώνουμε.Αυτοί που είναι έμπειροι στους πνευματικούς αγώνες, λένε ότι ωφελεί πάρα πολύ η νηστεία. Το ότι αυτός είναι ο σκοπός της νηστείας, δηλαδή μια άσκηση, φαίνεται και από πολλές διατάξεις που τη διέπουν.
Πρώτα απ’ όλα οι πραγματικά άρρωστοι δεν πρέπει να νηστεύουν γιατί καταστρέφουν το σώμα τους. Είναι παθοκτόνος η νηστεία και όχι σωματοκτόνος. Ένας που είναι άρρωστος, με τη νηστεία θα σκοτώσει τον ίδιο τον εαυτό του. Δεν μπορεί να χωρέσει σε πνευματικούς αγώνες ένας που θα σκοτώσει τον εαυτό του.
Υπάρχουν μερικά συγγενικά είδη τροφής που κάποια από αυτά επιτρέπονται και κάποια απαγορεύονται, όπως π.χ. η ελιά και το λάδι. Ποιο νόημα έχει αυτό, αφού το λάδι δεν προέρχεται από ζωικό λίπος;
~  Τρώμε ελιές, αλλά δεν τρώμε για μερικές ημέρες λάδι. Αυτό δεν είναι γιατί έχει κάτι το λάδι, αλλά γιατί με αυτό επιτρέπονται χίλιες-δυο τροφές. Μπορείς να κάνεις όλα τα όσπρια με το λάδι, τις πατάτες και χίλια-δυο άλλα φαγητά, ενώ οι ελιές μπορούν να καταναλωθούν μόνο ως ελιές.
Και όταν η Εκκλησία εντείνει την άσκηση, απαγορεύει το λάδι για να περιορίζει τα είδη τροφών.
Όπως, επίσης, κατά τη νηστεία τρώμε ταραμά, αλλά δεν τρώμε ψάρι. Είναι λόγω της έντασης της άσκησης που επιτρέπει η Εκκλησία. Επίσης, επειδή έχει αυτό το νόημα η νηστεία, είναι άσκηση, δεν επιτρέπεται στην περίοδο νηστείας να κάνουμε πολλά είδη από νηστίσιμα φαγητά για να μας ευχαριστούν ως γεύσεις. Ούτε πολλά ούτε γευστικά. Απλώς ένα φαγητό που να σε κρατά στη ζωή.
Αυτή είναι η έννοια της νηστείας. Δεύτερος λόγος είναι ότι η νηστεία εκφράζει πάντοτε τη συντριβή μας μπροστά στο Θεό και τη μετάνοιά μας. Αν κοιτάξουμε στην Παλαιά Διαθήκη, όταν κήρυσσαν οι Προφήτες μετάνοια, ο λαός το καταλάβαινε ως νηστεία.
Στη Νινευή εστάλη π.χ. ο Ιωνάς, κήρυξε μετάνοια και οι άνθρωποι κήρυξαν αμέσως νηστεία.
Και ο βασιλιάς έβγαλε, μάλιστα, διάγγελμα, όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα. Γιατί ήταν η νηστεία είδος μετάνοιας και συντριβής. Όταν είμαστε ελεύθεροι κάνουμε ό,τι θέλουμε.
Όταν έχουμε Κύριον, υπακούμε στις εντολές Του. Υπακούοντας, λοιπόν, στην Εκκλησία και αποφεύγοντας ορισμένα φαγητά, δείχνουμε ότι δεν είμαστε αυτεξούσιοι. Συντριβόμαστε και αναγνωρίζουμε έναν Κύριον.
Είναι, λοιπόν, και ένδειξη μετάνοιας. Γι’ αυτό και τοποθετούνται πάντοτε οι νηστείες πριν από μεγάλα γεγονότα της θρησκείας μας. Πριν από το Πάσχα, πριν από τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε, με τη συντριβή και τη μετάνοιά μας, για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός.
Ποιες άλλες αρετές πρέπει να συνοδεύουν τη νηστεία, για να φθάσει ο άνθρωπος στη μετάνοια, όπως προαναφέρατε;
Την ακολουθούν και άλλες αρετές. Λέει ο Μέγας Βασίλειος, «αληθής νηστεία η των παθών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιά ψεύδους επιορκίας».
Πρέπει, λοιπόν, η νηστεία να συνοδεύεται από άλλες αρετές για να είναι αληθινή. Αν νηστεύω το κρέας και κατακρίνω τον κόσμο και κάνω χίλιες παρεκτροπές, τότε τίποτα δεν κατορθώνω.Η νηστεία διαλαλεί την ενότητα όλων των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. Όλοι νηστεύουμε για τον ίδιο σκοπό. Και την εποχή που δεν ήξεραν οι άνθρωποι Θεολογία, έλεγαν: Αυτός δεν νηστεύει, είναι Τούρκος.
Δηλαδή, διέκριναν από τις ημέρες της νηστείας μας τους Ορθόδοξους από τους μη Ορθόδοξους. Δηλώνει, επομένως, η νηστεία την ενότητα των χριστιανών. Και πολλούς άλλους λόγους έχει, όπως π.χ. εξοικονομούμε χρήματα από τα απλούστερα φαγητά, για να δίνουμε σε ελεημοσύνες.
Ο Πάφου Γεώργιος.

*** Αιγαίο, Ελλάδα,Τουρκία και Ερτογάν: Ολες οι τελευταίες ειδήσεις τώρα
 
~  Από τον Ανδρέα Κούτρα-Η στρατιωτική αποτυχία (έως τώρα) στην Αφρίν και ο αποκλεισμός της από το ενεργειακό παιχνίδι τον κάνουν να επιδιώκει κρίση στο Αιγαίο.Πληγωμένο θηρίο με παρανοϊκό ηγέτη είναι η και ψάχνει να βρει τρόπο να ξεφύγει από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της και στα ανατολικά σύνορά της, απόρροια της επεκτατικής πολιτικής του νεοοθωμανισμού που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας στο και στην κυπριακή και φλερτάροντας με μια στρατιωτική κρίση.
*
-Αυτό έδειξε το σοβαρότατο επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας στα Ιμια, όταν πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε και παρ’ ολίγον να βυθίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δύο βασικές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι έχει σοβαρές απώλειες στις επιχειρήσεις που διεξάγει κόντρα στους Κούρδους για να διεισδύσει στην Αφρίν και ο άλλος είναι ότι χώρες της Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. προχωρούν στην εξόρυξη και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων τους, βάζοντας στο περιθώριο την Τουρκία.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον «σουλτάνο» Ερντογάν, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινής γνώμης και ψάχνει στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ μια «ευκαιρία» να διασκεδάσει την πολιτική και τη στρατιωτική ήττα του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κορόνες περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο Τ. Ερντογάν πίστεψε ότι στη Συρία θα κάνει περίπατο και θα στήσει προγεφυρώματα στην Αφρίν μέσα σε μερικές ημέρες. Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» μετατρέπεται σε τραγωδία δίχως τέλος. Οι Κούρδοι σκοτώνουν συνεχώς Τούρκους στρατιώτες, τα φέρετρα που επιστρέφουν στην Τουρκία προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως και τα ελικόπτερα που λαμπαδιάζουν από τα αντιαρματικά και τα αντιαεροπορικά συστήματα, καταβαραθρώνουν το ηθικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πόσο μάλλον όταν τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι είναι «made in USA» ή ακόμη και ρωσικά.
Το βασικό πρόβλημα του Ερντογάν είναι η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους. Ο αμυντικός προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον προβλέπει 550.000.000 δολάρια ως βοήθεια στους Κούρδους. Αυτός ήταν και ο λόγος που ξέσπασε κατά των ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τες ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους. «Ηρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και προειδοποίησε λίγο μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, στρατηγού ΜακΜάστερ και πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα ότι οι αμερικανικές αποφάσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις. Ο κύβος, όμως, έχει ριφθεί και η Τουρκία είναι, για τις ΗΠΑ, σε λάθος στρατόπεδο.
Ισραήλ – Αίγυπτος
Αντιθέτως, σύμμαχοι των ΗΠΑ και εχθροί της Τουρκίας είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Οι δύο αυτές χώρες έχουν βάλει στο μάτι τον Ταγίπ Ερντογάν για την πολιτική που εφαρμόζει στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι υποστηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, ενώ η Αίγυπτος απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση στην Τουρκία σχετικά με οιαδήποτε παραβίαση των οικονομικών δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο και της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο. Και εδώ έρχεται ο δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας που κάνει τον «σουλτάνο» Ερντογάν να αφρίζει και να επιδιώκει να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και με την Κύπρο στην ΑΟΖ της.
Βλέπει το κατεστημένο της Αγκυρας ότι η χώρα αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Η δυνητική ΑΟΖ του Καστελόριζου με αυτής της Κύπρου κλείνουν την Τουρκία στα παράλιά της όταν οι έρευνες δείχνουν ότι στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύπτονται τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σε συνέχεια του κολοσσιαίου κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου, αλλά και αυτών του Ισραήλ. Οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας (και στρατιωτικής), στέλνοντας στον πάτο τον ηγεμονικό ρόλο που διεκδικούσε η Τουρκία.
Θεωρεί, λοιπόν, το καθεστώς Ερντογάν ότι, αν δεν αντιδράσει στα σχέδια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, τότε το παιχνίδι το έχει χάσει. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα σχέδια έχουν την έγκριση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταματήσουν το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας. Ο πιο εύκολος δρόμος λοιπόν για την Τουρκία είναι να προκαλεί επεισόδια και κρίσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ που μπορεί και να υποστηρίξει. Παραπέρα, μάλλον… δεν την παίρνει.

Το σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια, με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, προσομοιάζει (είναι η θαλάσσια εκδοχή της) στην αεροπορική κρίση του 2006, όταν τουρκικό F-16 εμβόλισε νοτιοανατολικά της Καρπάθου το μαχητικό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σκοτώνοντάς τον. Ο ήρωας Ηλιάκης έπεσε στην προσπάθεια του να αποτρέψει τον τουρκικό σχηματισμό να φτάσει στην Κρήτη και να φωτογραφίσει τις θέσεις των S-300, προασπίζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό έκαναν και τα στελέχη του Λιμενικού με το σύγχρονο πλοίο «Γαύδος» στα Ιμια, μέχρι τη στιγμή που δέχθηκαν την εχθρική-δολοφονική επίθεση του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.
Τον Μάιο του 2006, μετά την κατάρριψη του F-16 του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων και η Ελλάδα έφτασε στο «παρά ένα» μιας πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Ηταν η πιο μεγάλη κρίση ύστερα από αυτήν των Ιμίων του 1996. Τώρα, οι Τούρκοι φαίνεται ότι επιδιώκουν ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, προβαίνοντας σε μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου, δείχνοντας επιθετική συμπεριφορά στον αέρα με εμπλοκές από οπλισμένα μαχητικά και κάνοντας πτήσεις πάνω από εθνικό έδαφος.
Από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ προκύπτει ότι το 2017 η Τουρκία επέδειξε την πιο παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο της τελευταίας 10ετίας, ενώ… δυναμικά και ανησυχητικά έχει ξεκινήσει τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας το 2018. Μόνο τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο, έγιναν 94 παραβάσεις του FIR Αθηνών, 353 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, επτά εμπλοκές και μία υπέρπτηση. Οι παραβιάσεις του περασμένου μήνα συνιστούν ρεκόρ Ιανουαρίου. Εντός της τελευταίας 10ετίας, ποτέ τον Ιανουάριο δεν υπήρξε τόσο αυξημένος αριθμός παραβιάσεων – ίσως είναι ο μεγαλύτερος μετά την κρίση των Ιμίων το 1996.

Φαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει την τακτική της αυξημένης έντασης, αφού το 2017 κατεγράφη η μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση της δραστηριότητάς της στο Αιγαίο από το 2008. Στο έτος που έφυγε, καταγράφηκαν 3.317 παραβιάσεις, όταν η αμέσως προηγούμενη χρονιά της 10ετίας ήταν το 2014, με 2.244 παραβιάσεις. Ενα άλλο στοιχείο επίσης είναι ότι, μετά τις μαζικές εκκαθαρίσεις στην τουρκική αεροπορία, περισσότεροι νέοι και άπειροι πιλότοι μπήκαν στο Αιγαίο, εκτοξεύοντας και τις πιθανότητες ενός αεροπορικού ατυχήματος. Ο κίνδυνος αυτός παραμένει ακόμη και σήμερα πολύ υψηλός.
Η Τουρκία, επίσης, εγκαινιάζει μια νέα μορφή προκλητικότητας, και αυτή είναι το «στενό μαρκάρισμα» ελληνικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή των Ιμίων ή γενικότερα του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό έγινε εμφανές όταν πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος», κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος πήγε στα Ιμια για να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των ηρώων πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον εμβολισμό του «Γαύδος», το οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη εσκεμμένη ενέργεια». Δεν υπάρχει, όμως, καμιά αμφιβολία ότι ήταν εσκεμμένη ενέργεια… Απλά, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν διεθνώς.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ενημερώνει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις Ενοπλες Δυνάμεις, ζητώντας ωστόσο να υπάρξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η εικόνα που επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι ότι η Τουρκία δέχεται σφοδρές πιέσεις από τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, και επιδιώκει μια κρίση με την Ελλάδα. Συνεπώς «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσουν η υποχωρητικότητα και η ανοχή στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν δίδεται από την κυβέρνηση, αλλά αυτό που σημειώνεται είναι ότι θα πρέπει να «κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα». Σε αυτή τη λογική έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ την επομένη του επεισοδίου στα Ιμια και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει συνάντηση το επόμενο διάστημα μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του στρατηγού Χουλουσί Ακάρ. Στόχος είναι η αποκλιμάκωση, αν και δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, δεδομένης της αναθεωρητικής τουρκικής συμπεριφοράς…

Απόρρητες μελέτες ξένων πρεσβειών και υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν γίνει για το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», δείχνουν έναν ηγέτη αυταρχικό, με επιθετική και πολλές φορές παρανοϊκή συμπεριφορά. Τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς του Τούρκου ηγέτη αναζητήθηκαν στην επί σειράν ετών ανάλυση της προσωπικότητας και των ενεργειών του και τα συμπεράσματα εξήχθησαν σε συνδυασμό και με πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του. Οι αναλύσεις αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και αποκαλυπτικές για τις απειλές που εκφράζει κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ευρωπαίων γενικότερα, αλλά και για την προαγωγή του ισλαμισμού και του πολέμου που έχει κηρύξει στην Ορθοδοξία.
«Η ιερατική του παιδεία όσο και η επαρχιακή του καταγωγή, που είναι η αιτία ζύμωσής του με την ισλαμική παράδοση, ψυχολογικά τον τοποθετούν στην κατηγορία των ανθρώπων που επιθυμούν να βρίσκονται κάτω από θεϊκή καθοδήγηση, πρόνοια και ευλογία. Ενδεχομένως να θεωρεί ότι κάθε ξεπερασμένο εμπόδιο είναι μια δοκιμασία πίστης και η επιτυχία ευλογία, ενώ κάθε αποτυχία είναι αναμενόμενο να τη θεωρεί σημάδι θεϊκής τιμωρίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις εκθέσεις, η οποία συνεχίζει με το ψυχογράφημα του προέδρου της Τουρκίας: «Η επίδειξη δύναμης με το αίσθημα της ναρκισσιστικής αυταρέσκειας, αν δεν συνοδευτεί από γενική αποδοχή του, οδηγεί σε επιθετικές εκδηλώσεις που ξεκινούν από το φραστικό πεδίο και σταδιακά κλιμακώνονται χωρίς ενδοιασμό για τη δημοσιοποίησή τους, έως ακόμα και τη σωματική σύγκρουση».
Η ανάλυση των ειδικών διαπιστώνει ότι είναι περισσότερο από εμφανές ότι όσο η σωματική υγεία του βρίσκεται σε καλή κατάσταση οι εκδηλώσεις του θα διέπονται από τους τρεις άξονες προσωπικότητας στους οποίους εύκολα διαπιστώνεται ότι ανήκει ως εξής:
■ Δραματική προσωπικότητα, με εκδηλώσεις βεντέτας ανατολικού τύπου αλλά και ροκ σταρ.
■ Ναρκισσιστική προσωπικότητα, που εκτίθεται σε πράξεις και εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του.
■ Παρανοειδής προσωπικότητα με έντονο το στοιχείο της εκρηκτικότητας και της επιθετικότητας.
Ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου, όπως περιγράφουν οι εμπειρογνώμονες που έχουν «επιστρατευτεί» από διεθνή κέντρα εξουσίας, έχει επίσης τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
■ Δεν διακινδυνεύει την παραμικρή περίπτωση ήττας και στο παραμικρό τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαντληθεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού.
■ Επιτίθεται όταν έχει την απόλυτη αίσθηση υπεροχής και ασφάλειας (αίσθηση και όχι λογική αντίληψη), όταν θιγεί στο παραμικρό και εφόσον δεν υπάρχει κανένα ανασταλτικό στοιχείο, όσον αφορά την ανάδυση της παρανοειδούς προσωπικότητάς του.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση συμπεριφορικού μοντέλου, με έντονα τα στοιχεία της ηθοποιίας και του δράματος, υψηλή αυτοεκτίμηση την οποία επ’ ουδενί λόγω θα διακινδυνεύσει να θιχτεί και με έντονο το αντιδραστικό στοιχείο της παρανοειδούς προσωπικότητας. Το τελευταίο, είναι και το πλέον επίφοβο, τόσο για τον ίδιο, όσον αφορά το ανεξέλεγκτο των αντιδράσεων, όσο και για τους δυνάμει αντιπάλους του. Η όλη εικόνα του Ερντογάν, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, παραπέμπει σε άτομο που κάτω από το βάρος αστάθμητου παράγοντα χάνει εύκολα τον αυτοέλεγχο, με αποτέλεσμα να αναδύονται συγκεκριμένα επιθετικά αντανακλαστικά που οδηγούν ακόμα και σε ανατροπή των δεδομένων με απρόσμενες εξελίξεις και συνέπειες. Η συμπεριφορά του μπορεί να είναι συμβατική, όπως κρίνεται από την ανάλυση δραστηριοτήτων σε βάθος χρόνου και τη συνεκτίμηση πληροφοριών και υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος νιώθει ότι βρίσκεται σε περιβάλλον ασφαλείας και πλήρους αποδοχής. Το περιβάλλον αποδοχής μπορεί να τον οδηγήσει σε λεκτικές, δραματικού τύπου και ενίοτε φαιδρές ακρότητες, αλλά ως εκεί, και εκτονώνεται χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Η συμπεριφορά του παύει να είναι συμβατική και εγκυμονεί κινδύνους όταν ο ίδιος, διατηρώντας την αίσθηση ισχύος και μοναδικότητας, θιγεί στον χώρο κυριαρχίας του. Ενδέχεται σε μια τέτοια περίπτωση να οδηγηθεί σε επιθετική δράση με απροσδιόριστες συνέπειες.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ακόλουθη συμβουλή για όσους «εμπλέκονται» με τον Τούρκο πρόεδρο: «Το πεδίο αντιμετώπισής του σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά και να βρίσκεται μακριά από κάθε σημείο που θεωρεί έδρα του και του προσδίδει την αίσθηση της υπεροχής. Επί του χώρου που θεωρεί ζωτικό του θα πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις, αντιθέτως η περιοχή ελιγμών όπου εκτιμάται ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιδράσει επιθετικά, ενδεχομένως, είναι στο πεδίο του διεθνούς φάσματος, όπου και βρίσκεται «εκτός γηπέδου» και ψυχολογικά νιώθει ως ο φτωχός εταίρος. Είναι η περίπτωση κατά την οποία θα αντιδράσει δραματικά μεν, ενδεχομένως όμως να υποχωρήσει έστω και με πομπώδη τόνο, αφού δεν θα διακινδυνεύσει με τίποτα την ελάχιστη πιθανότητα της ήττας και τον τραυματισμό του «εγώ» του».

*** Ελλάδα- Τουρκία: Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε αριθμούς και υπεροχή
~  ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ποιοτική υπεροχή εναντίον αριθμητικής υπεροπλίας. Αυτή η φράση συμπυκνώνει τα συμπεράσματα του κρας τεστ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας.
~  Όσο και εάν η αναζωπύρωση των εστιών προβληματισμού αναφορικά με τον συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας,να προδικάζει κατ’ ορισμένους το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης αυτό μόνο βέβαιο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Και απόδειξη είναι η καθημερινότητα στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου το τουρκικό κοντέρ γράφει συνεχώς ήττες.
Η πλάστιγα της υπεροχής σε επίπεδο απόλυτων αριθμών γέρνει υπερ της Τουρκίας. Παράγοντας σημαντικός αλλά όχι και καθοριστικός όπως έχουν πολλάκις επισημάνει ειδικοί και διεθνείς αναλυτές. Η ελληνική αποτρεπτική δύναμη είναι υψηλή και με τις ενδεδειγμένες προσθήκες και αναβαθμίσεις θα διατηρήσει υψηλό το επίπεδο της θα πει ανώτατη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου στο OnAlert.
Κι αυτό γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος “φυλλοροούν” από τα συνεχή “φιρμάνια” εκκαθαρίσεων του “Σουλτάνου” Ερντογάν κατά των υποστηρικτών του Γκιουλέν. Ένα στράτευμα φοβισμένο που “αιμορραγεί” αναζητώντας στελέχη και προσωπικό που θα αναλαβει υπηρεσία είτε στις “βαπτισμένες” μάχες κατά της τρομοκρατίας είτε στην “παράσταση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Ένα στράτευμα που ταυτοχρόνως «εκπαιδεύεται στις πλάτες» των Ελλήνων Πιλότων και των κυβερνητών των πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Σύμφωνα τώρα με τις μετρήσεις της ιστοσελίδας globalfirepower.com από τη σύγκριση της στρατιωτικής ισχύος των δύο χωρών, προκύπτει ξεκάθαρα αυτή η αριθμητική υπεροπλία. Με “άριστα” το 0 η Τουρκία έχει δείκτη ισχύος 0,2623, ενώ η Ελλάδα 0,5147. Με λόγο 1/1,96 η Τουρκία σύμφωνα με την ιστοσελίδα διαθέτει σχεδόν διπλάσια, στρατιωτική ισχύ απο την Ελλάδα. Η υπεροπλία δεν προκύπτει μόνο από την καθαρή αριθμητική υπεροχή, αλλά κυρίως από τον τύπο των οπλικών συστημάτων. Η Ελλάδα έως και το 2017 καταλάμβανε την 28η θέση σε σύνολο 126 χωρών, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Σουηδία, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 8η θέση, πάνω από τη Γερμανία.

Αυτό προκύπτει από την απλή σύγκριση βασικών μεγεθών με την “ψαλίδα” να είναι μεγάλη αφού σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αμυντικός Προϋπολογισμός της Τουρκίας είναι τριπλάσιος από εκείνον της Ελλάδας, 18 δις δολάρια έναντι 6 δις δολάρια.
~ Στο ανθρώπινο δυναμικό, ο τουρκικός στρατός διαθέτει 410.500 μάχιμους στρατιώτες έναντι 180.000 στην Ελλάδα. Η Τουρκία έχει185.000 άνδρες σε εφεδρεία, με την ελλάδα να υπερέχει σημαντικά σε αυτόν τομέα με την δύναμη της να ανέρχεται σε 280.000 εφέδρους. Η Τουρκία διαθέτει 35 εκ. κατάλληλους προς στράτευση άνδρες έναντι 4 εκ. της Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο 1.36 εκ. Τούρκοι φτάνουν σε στρατεύσιμη ηλικία, έναντι 105.000 Ελλήνων.

Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν ίσο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών (206 προς 207) η Τουρκία διαθέτει διπλάσιο αριθμό ελικοπτέρων (445 προς 224) και διπλάσιο αριθμό μεταγωγικών (439 προς 215) με μια συνολική αναλογία αεροσκαφών όλων των τύπων 6 προς 10.
Διπλάσια δύναμη διαθέτει η Τουρκία και σε άρματα μάχης. 3.778 τανκς έναντι των 1.556 ελληνικών, 7.550 θωρακισμένα οχήματα έναντι 4.209 ελληνικών και 1.013 αντιαρματικά έναντι των 547 ελληνικών.
Οι στόλοι των δύο χωρών παρουσιάζονται ισοδύναμοι σε γενικές γραμμές με την Τουρκία να διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σκαφών.

Α. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Τουρκικός στρατός: 410.500 μάχιμους στρατιώτες
185.000 εφεδρεία
35 εκατ. κατάλληλοι προς στράτευση
1,36 εκ./χρόνο σε ηλικία για στράτευση
Ελληνικός Στρατός: 180.000 μάχιμοι
280.000 εφεδρεία
4 εκ. κατάλληλοι προς στράτευση
105.000/χρόνο σε ηλικία για στράτευση
Β. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (ΑΝΑΛΟΓΙΑ 6-10)
Τουρκία: 207 ΜΑΧΗΤΙΚΑ Α/Φ
Ελλάδα: 206 ΜΑΧΗΤΙΚΑ Α/Φ
Τουρκία: 445 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
Ελλάδα: 224 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
Τουρκία: 439 ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ
Ελλάδα: 215 ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ
Γ. ΣΤΟΛΟΙ
Τουρκία: 16 φρεγάτες
Ελλάδα: 13 φρεγάτες
Τουρκία: 9 κορβέτες
Ελλάδα: –
Τουρκία: 12 υποβρύχια
Ελλάδα: 11 υποβρυχια
Τουρκία: 34 παρακτια περιπολικά
Ελλάδα: 25 παράκτια περιπολικά
Τουρκία: 11 αντιτορπιλικά
Ελλάδα: 4 αντιτορπιλικά
Δ. ΣΤΡΑΤΟΣ
Τουρκία: 3778 τανκς
Ελλάδα: 1556 τανκς
Τουρκία: 7550 θωρακισμένα οχήματα μάχης
Ελλάδα: 4209 θωρακισμένα οχήματα μάχης
Τουρκία: 1013 αντιαρματικά
Ελλάδα: 547 αντιαρματικά

*** 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Με πολύ κέφι και μουσική η νυχτερινή παρέλαση (φωτογραφίες και βίντεο) 
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η νυχτερινή παρέλαση του Καλαματιανού Καρναβαλιού.
Η παρέλαση ξεκίνησε από τη βόρεια πλευρά του Πάρκου του ΟΣΕ και μέσω της Αριστομένους κατέληξε στην πλατεία Αγίων Αποστόλων όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι που θα τελειώσει τις πρωινές ώρες.
Η κορύφωση του φετινού καρναβαλιού θα είναι αύριο το μεσημέρι με τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση.
~6ο Καλαματιανό Καρναβάλι : https://youtu.be/YY-gelhYA_I .-
~6ο Καλαματιανό Καρναβάλι  : https://youtu.be/mxhmvwF7ivQ .-
~6ο Καλαματιανό Καρναβάλι : https://youtu.be/iv8RLJEXVt4 .-

***  "Κόντρα" για την απεργία στους παιδικούς σταθμούς μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Τριφυλίας για την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ 
Ενδεχομένως κλειστοί να είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί την προσεχή Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, ύστερα από απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ. Γι' αυτό, καλό είναι οι γονείς να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος, με αφορμή δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ που ανήγγειλε τη μη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών την ημέρα αυτή, δήλωσε πως η ΚΕΔΕ δε νομιμοποιείται να αναστέλλει τη λειτουργία Δημοτικών Δομών και πολύ περισσότερο Παιδικών Σταθμών, από την αναστολή λειτουργίας των οποίων πλήττονται οι εργαζόμενοι γονείς και τα παιδιά τους.
Αναστολή λειτουργίας γίνεται μόνο με απεργία των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων και η ΚΕΔΕ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο.
Από την άλλη πλευρά, με εντελώς διαφορετικό πνεύμα αντιμετωπίζει την απεργία ο δήμος Τριφυλίας, Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, χθες, ενημερώνει ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί την Τρίτη θα παραμείνουν κλειστοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση που προκαλεί προβλήματα στη ζωή παιδιών, συμβασιούχων και εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:
«Κατόπιν απόφασης της ΚΕΔΕ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 θα παραμείνουν κλειστοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται και η οποία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη ζωή χιλιάδων παιδιών, συμβασιούχων εργαζομένων και οικογενειών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η νομοθετική ρύθμιση: 1ον.  Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, ενώ προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, και ανταποκρίνονται στις πολυσύνθετες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. 2ον. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. 3ον. Θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους Δ.Π.Σ. και ταυτόχρονα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού. 4ον. Θα επιβαρύνει την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες  δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα , δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού)».

*** Αιτήσεις για ρύθμιση από 3.835 ελεύθερους επαγγελματίες 
Στις 3.835 έφτασαν οι αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στις 10 πρώτες ημέρες λειτουργίας της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 5 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και από τις 3.835 αιτήσεις που έδειξαν αρχικό ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα, οι 3.373 αιτήσεις παραμένουν προσωρινά αποθηκευμένες διότι είναι ακόμη υπό επεξεργασία και οι 562 απορρίφθηκαν κυρίως, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του ελεύθερου επαγγελματία.
Έχει ολοκληρωθεί η κατοχύρωση των βασικών στοιχείων για 1.595 ελεύθερους επαγγελματίες ενώ με βάση τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας επιτυχή συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας καταγράφουν 1.678 περιπτώσεις.
Από τους 1.678 ελεύθερους επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι 1.669 προχωρούν στη συμπλήρωση της αίτησης, ενώ οι εννέα εξ αυτών, ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες υποβολής της αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ρύθμισης ο μέγιστος αριθμός των δόσεων, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.

*** Ο Π. Νίκας εμφανίστηκε με…βούρδουλα και μαστίγιο στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την παραίτηση Δημόπουλου 
Η αβεβαιότητα και οι φήμες που κυκλοφορούν, εκτός Δημαρχείου, για τις προθέσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, είχαν προκαλέσει μια…χαλαρότητα στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, η οποία, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχε δώσει…τροφή και για μια σειρά υποψηφίων οι οποίοι "διαγκωνίζονταν" για την καρέκλα του, εφόσον, βεβαίως, ο συνδυασμός της πλειοψηφίας κέρδιζε για άλλη μια θητεία τις εκλογές.
Το κλίμα αυτό διογκώθηκε με αφορμή την παραίτηση του αντιδημάρχου υποδομών, Δημήτρη Δημόπουλου. Η επίσημη εκδοχή που δόθηκε στη δημοσιότητα έκανε λόγο για "προσωπικούς λόγους", ωστόσο, η πραγματική εκδοχή της ιστορίας ήταν δυσαρέσκεια του κ. Δημόπουλου με συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης Νίκα.
Παρά την άψογη συμπεριφορά του τέως αντιδημάρχου, ο οποίος δεν προχώρησε σε καμία δήλωση, οι ψίθυροι όλο και εντείνονταν. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς έριξε περισσότερο λάδι στη… φωτιά. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές του, για διάνοιξη της οδού Καμβύση, έργο που έγινε χωρίς μελέτη και προγραμματισμό. Η παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας.
Όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, "καλύπτω απόλυτα την παρέμβαση στην οδό Καμβύση". Και συνέχισε: "Για το βαθμό αυθαιρεσίας αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη", θέλοντας έτσι να βάλει ένα τέλος στην "παραφιλολογία" των ημερών.
Με όλα όσα συνέβησαν, προχθές, ο κ. Νίκας εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στο εσωτερικό της παράταξής του, τουλάχιστον, μέχρι να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το πολιτικό του μέλλον.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Κάμερα πρόδωσε νεαρούς που έμπαιναν σε σπίτια σε Βέργα και Αλμυρό 
Αθώοι δηλώνουν οι τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους 
 Ξεκίνησε χθες στο τριμελές εφετείο Καλαμάτας, η εκδίκαση πέντε  ατόμων που είχαν συλληφθεί για διαρρήξεις που γίνονταν σε σπίτια στη Βέργα, τον Αλμυρό αλλά και τη Μικρή Μαντίνεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα πέντε άτομα (τέσσερις  από αυτά δύο γιοι και οι γονείς τους) έχουν σχέση με 16 κλοπές που έγιναν στις αρχές του 2017 καθώς και το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Για τις πράξεις τους είχε σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα, με το ένα από τα πέντε άτομα μάλιστα να έχει από τη στιγμή της σύλληψης, προφυλακιστεί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού της Ασφάλειας,που, όπως είπε η Υπηρεσία του κατέληξε ότι όλες αυτές οι κλοπές στα σπίτια συνδέονται μεταξύ τους αφού γίνονταν στις ίδιες περιοχές, με τον ίδιο τρόπο δράσης ενώ οι διαρρήκτες αφαιρούσαν πάντα αντικείμενα που μεταφέρονταν εύκολα.
Ακόμα ο αστυνομικός κατέθεσε ένα περιστατικό που είχε συμβεί,  όταν άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα για έλεγχο σε αυτοκίνητο που άνηκε σε έναν από τους κατηγορουμένους γιους, αλλά αυτός δεν υπάκουσε και διέφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Επίσης ενημέρωσε, ότι συχνά στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας υπήρχαν κλήσεις για οχήματα που κινούνταν στις παραπάνω περιοχές. Μάλιστα ένα από αυτά ήταν εκείνο που δε σταμάτησε στον έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ.
Έπειτα, λοιπόν, από αξιοποίηση πληροφοριών και υλικό που προέκυψε από κάμερα οικίας που είχε παραβιαστεί η πόρτα, οι αστυνομικοί έφθασαν στο Πλατύ όπου διέμεναν οι πέντε κατηγορούμενοι και πραγματοποίησαν έλεγχο σε αποθήκη που ανήκει στην οικογένεια των τεσσάρων κατηγορουμένων.
Εκεί, έπειτα από έρευνα που έγινε οι αστυνομικοί εντόπισαν πιστόλι και περίστροφο, πλήθος ηλεκτρικών συσκευών και αριθμό χαρτονομισμάτων ξένων κρατών.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες- θύματα κλοπών, οι διαρρήκτες, έμπαιναν την ώρα που αυτοί έλειπαν από τα σπίτια τους, ενώ η λεία τους σύμφωνα πάντα με τα θύματα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Κατά τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι πελάτες τους λάμβαναν επιδόματα από το κράτος και ασχολούνταν με την πώληση σιδήρων , συνεπώς δεν είχαν λόγο να προβούν σε διαρρήξεις.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, πέρα από τους δύο που έχουν ομολογήσει τις δυο περιπτώσεις,  δήλωσαν άγνοια για τις κλοπές ,αλλά και για το πώς βρέθηκαν στην αποθήκη τα όπλα και τα κλοπιμαία, ενώ ακόμα υποστήριξαν ότι στο συγκεκριμένο χώρο είχαν πρόσβαση και άλλα άτομα.
Από την πλευρά του ο προφυλακισμένος γιος παραδέχθηκε ότι είχε διαπράξει μια κλοπή και μια απόπειρα κλοπής μαζί με έναν ακόμα κατηγορούμενο που δεν είναι μέλος της οικογένειας, αλλά όχι τις υπόλοιπες κλοπές που του καταλογίζονται.
Όσο για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα μέσα στην αποθήκη απάντησε ότι δε γνωρίζει, αφού ο ίδιος δεν τα είχε τοποθετήσει εκεί.
Σχετικά με το περιστατικό με την ομάδα ΔΙΑΣ που δε σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο ο νεαρός απάντησε δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και  αποφάσισε να φύγει.
Ο δεύτερος από τους κατηγορουμένους, που έχει αποδεχθεί τις κλοπές και δεν είναι μέλος της οικογένειας, δήλωσε και αυτός ότι ήταν μόνο δύο συμβάντα, ενώ όπως είπε και να μην υπήρχε η κάμερα που τον είχε καταγράψει πάλι θα δεχόταν τη συμμετοχή του. Μάλιστα,  ζήτησε και συγνώμη.
Η εισαγγελέας με τη σειρά της ανέφερε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα σε όλες τις κλοπές και έτσι έκανε τις προτάσεις.
Για τον πρώτο κατηγορούμενο ανέφερε ότι παρά το ποινικό του παρελθόν, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τον συνδέουν με τις κλοπές και έτσι πρότεινε λόγω αμφιβολιών να κηρυχθεί αθώος.
Για τους δύο κατηγορουμένους που έχουν ομολογήσει ότι διέπραξαν τις δύο κλοπές ένοχους για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, αφού όπως υποστήριξε υπάρχει εξακολουθητική δράση καθώς και υποδομή, ενώ κατά την ίδια τα ποσά που λάμβαναν ως επιδόματα καθώς και τα έσοδα από το εμπόριο σιδήρων δε μπορούν να δικαιολογήσουν την ανέγερση οικοδομής που γινόταν στο κτήμα τους.
Τα μέλη της οικογένειας που ανήκε η αποθήκη η εισαγγελέας τα έκρινε ένοχα ,με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων.
Επίσης έκρινε ενόχους τους γονείς για διακεκριμένη αποδοχή προϊόντων εγκλήματος
Κλείνοντας η εισαγγελέας ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για πράξη κλοπής που έγινε στις 28 Ιουνίου του 2017 και προέκυψε από κατάθεση μάρτυρα στη χθεσινή δική.
Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, με τον πρώτο να  αμφισβητεί έντονα την κατάθεση του μάρτυρα- αστυνομικού,  αφού όπως είπαν, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, ενώ ακόμα κατηγόρησε την Αστυνομία ότι το κατηγορητήριο είναι υπερβολικό, μια και δε βρέθηκαν ούτε διαρρηκτικά εργαλεία, ούτε πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και ζήτησε από την έδρα πολλές από τις κατηγορίες να αλλάξουν χαρακτήρα.
Ακόμα υποστήριξε ότι κατά τον έλεγχο της Αστυνομίας στο χώρο δε βρέθηκαν κοσμήματα, ενώ είπε ότι εκεί είχαν πρόσβαση και άλλοι.
Όσο για τον αριθμό  των κλοπών υποστήριξε ότι εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες και σύμφωνα με τον ίδιο οι αστυνομικοί πάνω στη διαστροφή του επαγγέλματός τους «έδεσαν» όλες τις κλοπές που έγιναν εκείνο το χρονικό διάστημα.
Ο έτερος συνήγορος κάλεσε την έδρα να κλείσει εντελώς τα έγγραφα της δικογραφίας και να ακούσει μόνο τις μαρτυρίες, ενώ ζήτησε να μη ληφθεί καθόλου υπόψη  η κατάθεση του μάρτυρα- αστυνομικού. Επίσης υποστήριξε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην αποθήκη δεν είναι κάποια τρομακτική λεία και  ζήτησε μεταξύ άλλων να αλλαχθούν οι τύποι κάποιων αδικημάτων.
Μετά τις αγορεύσεις τελικά η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου και θα συνεχιστεί την 1η Μαρτίου, ώστε να απαγγελθεί η απόφαση.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Αύξηση με…ουρά στους χώρους στάθμευσης – Μέσα σε 3 εβδομάδες η ιδιωτική εταιρεία αύξησε τα κέρδη της κατά 20%! 
Σε μια διαπίστωση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, προχώρησε, προχθές, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ειδικότερα, σχολίασε, ότι από τη χρονική στιγμή που ανέλαβε η ιδιωτική εταιρεία της διαχείριση των υπαίθριων χώρων στάθμευσης του Νέδοντα τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 20%! Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία ανέλαβε έργο από την 1η Φεβρουαρίου.
Έτσι, εκείνο που μένει να απαντηθεί, είναι το πως μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες, ο ιδιώτης κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα των χώρων στάθμευσης σε τόσο μεγάλο ποσοστό.
Το συγκεκριμένο ερώτημα φαίνεται ότι απασχολεί και τη δημοτική αρχή, καθώς ο κ. Νίκας ανέφερε ότι θα γίνει «έρευνα», προκειμένου να εντοπιστούν οι λόγοι που δεν είχε επιτευχθεί κάτι ανάλογο όταν οι χώροι  διαχειρίζονταν από το δήμο Καλαμάτας.
Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερο σκεπτικισμό είναι ότι ο δήμαρχος δεν φάνηκε να ενστερνίστηκε την άποψη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη ότι τα μηχανήματα της εταιρείας λειτουργούν καλύτερα.
Η διαχείριση και λειτουργία των σταθμών από Δευτέρα έως Παρασκευή διαρκεί από 08:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 08:00 έως 14:00. Κατά τις υπόλοιπες ώρες και τις επίσημες αργίες, οι χώροι στάθμευσης τελούν υπό διαχείριση μέσω του αυτόματου συστήματος, αλλά χωρίς καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος. Κατά τις ώρες λειτουργίας υπάρχει παρουσία προσωπικού της αναδόχου για την εξυπηρέτηση των χρηστών (δύο υπάλληλοι στο κεντρικό και ένα στο βόρειο ανά βάρδια).
Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις έχουν παραμείνει ίδιες, όπως έχουν ρυθμισθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 0,50 ευρώ ανά ώρα και όχημα και 50 ευρώ η μηνιαία κάρτα ανά όχημα.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να τύχουν του ευεργετήματος της δωρεάν στάθμευσης και για όσες θέσεις ορίζονται από την άδεια λειτουργίας των πάρκινγκ, θα πρέπει να προσκομίσουν στο γραφείο κίνησης του χώρου στάθμευσης το πρωτότυπο ειδικό σήμα, που τους έχει χορηγηθεί. Θα παραλάβουν δε ειδική κάρτα.
Σημειώνεται ότι η ανάδοχος επιχείρηση έχει την ευθύνη της διαχείρισης, καθαριότητας και ευπρεπισμού των δύο χώρων στάθμευσης με δικό της προσωπικό και μηχανήματα, αμειβόμενη γι' αυτή την υπηρεσία της (93.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ κατ' έτος και για πέντε έτη).
Από τη σύμβαση είναι υποχρεωμένη να αποδίδει καθημερινώς το σύνολο των εισπράξεων στα ταμεία του Δήμου ή να προκαταβάλει αυτές. Προβλέπεται αυστηρή ποινή εφόσον αυτό δεν συμβεί.
Μετά το πέρας της σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι πέντε έτη, τα μηχανήματα και ο λοιπός εξοπλισμός (αξίας άνω των 100.000 ευρώ) μένουν στην κυριότητα του Δήμου.   Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Με συννεφιασμένο καιρό η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Καλαμάτας 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 18/2/2018 προβλέπεται νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Θεαματική αύξηση στα θερμοκήπια της Τριφυλίας 
Διαρκής άνθηση της λειτουργίας των θερμοκηπίων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Τριφυλία. Η αύξηση της καλλιέργειας στα θερμοκήπια έφτασε τα 3.000 στρέμματα, ενώ οι τελευταίες επενδύσεις, που έγιναν μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων το 2016, έφτασαν τα 16 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκαν περίπου 70 επενδυτικά σχέδια. Για αυτόν τον λόγο, οι υπάρχουσες μονάδες θεωρούνται πλήρεις στον τομέα των τεχνικών υποδομών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα", "ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στις περίπου 300 θερμοκηπιακές μονάδες που συνολικά λειτουργούν στην περιοχή, επισημαίνει ότι 'η υποστήριξη των μονάδων αυτών με νέες τεχνολογίες και την ανάλογη τεχνική υποδομή είναι μία υπόθεση που έχει αρχίσει από το 2016 και το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα υψηλών προδιαγραφών'.
Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με δυνατότητα να παράγουν δύο φορές τον χρόνο, αφού η πρώτη καλλιέργεια αρχίζει τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Η δεύτερη καλλιέργεια αρχίζει τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται στα τέλη του χρόνου.
  Το κόστος, η χρηματοδότηση και η διαδικασία για την κατασκευή θερμοκηπίου
Οι δύο βασικές καλλιέργειες είναι η ντομάτα, που καλλιεργείται στο 30% της καλλιεργήσιμης έκτασης, αλλά και το αγγούρι που καλύπτει άλλο ένα 30% στην καλλιέργεια. Στα υπόλοιπα θερμοκήπια, καλλιεργούνται πιπεριά, φασόλι, κολοκύθι, καρπούζι και πεπόνι.
Όπως μας τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος: 'Ένα 8% των θερμοκηπίων λειτουργεί με υδροπονική καλλιέργεια, παράγοντας και φράουλα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια διοχετευόταν στην εσωτερική αγορά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αρχίσει οι εξαγωγές. Πάνω από το 30% της παραγωγής αγγουριού κατευθύνεται κυρίως στην αγορά της Βουλγαρίας, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης». Τέλος, αναφερόμενος στην απότομη στροφή προς τις εξαγωγές, επεσήμανε ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο η μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά και το οδικό δίκτυο, που μετά την ολοκλήρωσή του, αποτελεί βασικό σύμμαχο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η στροφή στις εξαγωγές έφερε και αύξηση στην πρωιμότητα των κηπευτικών, με αποτέλεσμα να παράγονται ετησίως πάνω από 70.000 τόνοι. Σε αντίθεση με το αγγούρι, η ντομάτα ακόμα έχει ζήτηση στην ελληνική αγορά και οι εξαγωγές δεν ξεπερνούν το 5%".

*** "Ξέβαψαν" τα 500αρικα της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας 
Δικαίωση των δημοτικών παρατάξεων, που ζητούσαν περισσότερη διαφάνεια και συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου, στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να δοθεί οικονομικό βοήθημα ύψους 500 ευρώ ετησίως, αποτελεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία καταργεί το δικαίωμα αυτό να είναι προνόμιο του Δημάρχου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Παπαθεοδώρου αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής: " Επειδή σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 202 του Ν.3463/06 προβλέπεται ότι: «……2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιµετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονοµικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής, µε απόφαση του δηµοτικού και κοινοτικού συµβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηµατικά βοηθήµατα. Τα βοηθήµατα αυτά είναι αφορολόγητα, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται ούτε συµψηφίζονται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς ∆ηµόσιο, ασφαλιστικά ταµεία, Ο.Τ.Α. και νοµικά πρόσωπα αυτών ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηµατικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.».
Για τον παραπάνω λόγο "στα πλαίσια του αυτεπάγγελτου ελέγχου ακυρώνουµε εν µέρει την αριθ. 10 /2018 απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Καλαµάτας ως προς την παράγραφο 4, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.
Η παρούσα απόφαση µπορεί να προσβληθεί, από οποιονδήποτε έχει έννοµο συµφέρον σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 151 του Ν.3463/06 ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ιδίου ως άνω νόµου σε συνδυασµό µε τις διατάξεις του άρθρου 238 του ν.3852/2010, εντός προθεσµίας ενός (1) µηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής".
 Η επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας
 Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι σε άλλους Δήμους της χώρας τα συγκεκριμένα βοηθήματα χορηγούνται με πιο διάφανες διαδικασίες και ζήτησε και η δημοτική αρχή να τηρήσει τις διαδικασίες αυτές και κυρίως να παρέχει ενημέρωση στην αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, σχολίασε ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια επιδοματική πολιτική προς τους έχοντες ανάγκη αντί να δεχθεί την πρόταση της δημοτικής του παράταξης για την απαλλαγή τέτοιων οικογενειών από δημοτικά τέλη, δίδακτρα σε δημοτικές σχολές, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της διαφάνειας, ενώ, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να ισχύσουν όροι αξιοκρατίας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι η διαδικασία για την επίδοση του συγκεκριμένου βοηθήματος είναι διάφανη, όλα θα γίνονται από την Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμους και εκείνος θα βάζει στο τέλος την υπογραφή του.
Τελικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε λευκό. Με τη στάση της αυτή θα πρέπει να νιώθει και περισσότερη δικαιωμένη από τις υπόλοιπες, οι οποίες άσκησαν κριτική άλλα υπερψήφισαν την πρόταση…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΑΝΙΒΑΛΩΝ! Cannibal Club:» Ειδικευόμαστε στην παρασκευή ανθρώπινου κρέατος»! Δείτε τι ισχύει

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε σε ελληνικά site για την ύπαρξη του Cannibal Club. Ενός εστιατορίου το οποίο σερβίρει φαγητά από ανθρώπινο κρέας. Μας κίνησε το ενδιαφέρον και μπήκαμε να δούμε τι συμβαίνει.
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα, http://cannibalclub.org/index.html το συγκεκριμένο prive club στο Los Angeles σερβίρει φαγητά από ανθρώπινο κρέας. Διαβάζουμε στο αμερικανικό site: «Ειδικευόμαστε στην παρασκευή ανθρώπινου κρέατος… το Cannibal Club σας φέρνει μια τέλεια παρουσίαση της πειραματικής κουζίνας, στα ραφιναρισμένα πιάτα της πολιτιστικής ελίτ του Λος Άντζελες. Οι μεγάλοι σεφ μας έρχονται από όλον τον κόσμο για την ευκαιρία να ασκήσουν την τέχνη τους χωρίς συμβιβασμούς και συμβατικότητες..
Η ξεχωριστή μας πελατεία περιλαμβάνει διάσημους σκηνοθέτες, ανθρώπους της διανόησης, και καλλιτέχνες που έχουν αγκαλιάσει τα ιδανικά της διαφώτισης της ελεύθερης έκφρασης και της εκλογίκευσης. Οι νύχτες εκδηλώσεων, οι avant-garde καλλιτέχνες, οι αγαπημένες περσόνες της λογοτεχνίας, και μουσικοί που σπάνε τα πρότυπα, ψυχαγωγούν τους καλεσμένους μας.
Στο Cannibal Club, γιορτάζουμε την έξοχη καλλιτεχνία ως τη φυσική και αναπόφευκτη έκφραση του ανυπότακτου ανθρώπινου πνεύματος.»
Φυσικά κάτι δεν μας κολλούσε. Θεωρούσαμε πως δεν γίνεται, από τη στιγμή που ο κανιβαλισμός είναι επαίσχυντος στις ΗΠΑ, ένα εστιατόριο να διαφημίζεται έτσι ανοικτά.
Συνεχίσαμε να διαβάζουμε τη στήλη ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

-Από πού προμηθεύεστε το κρέας σας;
-Οι τρόποι προμήθειας, ποικίλουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και ιδρύματα που μας προμηθεύουν, προτιμούν να κρατηθεί η συνεργασία μας μυστική. Σε ατομικό επίπεδο, συχνά μας δωρίζονται σώματα.
Για κάποιους είναι τρόπος να συμπληρωθεί το ποσό της ασφάλειας ζωής και να απαλλαγούν από τα έξοδα της κηδείας. Για άλλους, όπως το μέλος του Cannibal Club, η Gwendoline Fenwich, που σερβιρίστηκε στους φίλους και τους συγγενείς της στο κλαμπ μας τον Γενάρη του 2008, καθώς μαγειρεύτηκε, ήταν ένας τρόπος να ξαναγεννηθεί μέσα στα σώματα των ζωντανών, πράγμα που είναι ελκυστική εναλλακτική, από τις παραδοσιακές πρακτικές της ταφής και της αποτέφρωσης. Φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την νόμιμη και ηθική προμήθεια των κρεάτων μας, που είναι μόνο από νεαρά και υγιή σώματα.
Η χρήση της λέξης νόμιμη, από μόνη της αποδομεί την ύπαρξη ενός τέτοιους εστιατορίου.
Η εν λόγω ιστοσελίδα υπάρχει από το 2009, προφανώς ένα τέτοιο εστιατόριο θα το είχε κλείσει η αστυνομία.
Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο site είναι από διάφορες άλλες ιστοσελίδες κι απλά έχουν αλλάξει τα ονόματα. Δεν πρόκειται για πραγματικούς πελάτες, μιας και δε υφίσταται το εστιατόριο.
Τώρα
Υπάρχουν κανίβαλοι; προφανώς και ναι.
Υπάρχουν ίσως μυστικές λέσχες που σερβίρουν φαγητό από ανθρώπινο κρέας; Αρκετά πιθανό.
Υπάρχει εστιατόριο που διαφημίζει το προιόν του και δεν το έχει κλείσει η αστυνομία; OXI δεν υπάρχει.
Τέλος ως προς το τι λέει ο νόμος των ΗΠΑ.
Νόμος που να απαγορεύει τον κανιβαλισμό δεν υφίσταται.
Ωστόσο η προμήθεια ανθρωπίνου κρέατος είναι παράνομη. Είναι τόσο ασφυκτικό το νομικό καθεστώς που κανείς δεν μπορεί. Ακόμα και κάποιος δώσει τη συγκατάθεσή του, για να καταναλωθεί το πτώμα του, κι αυτοκτονήσει, πάλι ο κανίβαλος θα διωχθεί για βεβήλωση νεκρού.

                              
*** OΡΓΗ στην ΕΛΛΑΔΑ για την ΤΟΥΡΚΙΑ! «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»…
Οργισμένη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία μετά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις κατά του Νίκου Κοτζιά – Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του για την Άγκυρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.Στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Νίκου Κοτζιά, απάντα το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπερβαίνει τις «κόκκινες» γραμμές.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ για την συνέντευξη του Ν. Κοτζιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δήλωσε:
~ «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί. Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».
Τουρκία κατά Κοτζιά: Ξεπερνάς τα όρια
Μιλώντας στον Alpha, ο Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει τη γειτονική χώρα ότι αντίστοιχο περιστατικό με αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στα Ίμια δεν θα γίνει ανεκτό και πως η αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς δεν θα είναι τόσο ειρηνική.Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε ανησυχητικές αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.
«Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια αντιμετώπιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνάει τα όρια, και απέχει πολύ από τη στάση υπευθυνότητας που απαιτείται από την πολιτική του θέση», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλώντας, τον μάλιστα να είναι «συνετός» και να κινείται με βάση τις επιθυμίες του Τούρκου και του Έλληνα πρωθυπουργού»
newsbomb
 
***  AΠΟΘΕΩΣΗ για τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ σε όλα τα ΜΜΕ της Λακωνίας

~  H εμφάνιση του Κ. Βελόπουλου τις προάλλες (15/02/2018) στη Σπάρτη έγινε το κύριο θέμα ανάλυσης στα ΜΜΕ της Λακωνίας και φυσικά θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία.
Με διθυραμβικά δημοσιεύματα υποδέχτηκε ο τοπικός τύπος την εμφάνιση του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ. Βελόπουλου και μάλιστα στα δημοσιεύματα βλέπει κανείς και βίντεο από την ομιλία, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της αγάπης απέναντι στον Κ. Βελόπουλο.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
http://lakonikos.gr/epikairothta/item/133085-velopoulos-apo-sparti-i-elliniki-lysi-einai-i-monadiki-lysi-gia-ton-topo-video-fotohttp://www.spartavoice.gr/η-ελληνικη-λυση-στην-σπάρτη-ο-κ-βελοπο
Όπως γίνεται αντιληπτό η Λακωνία αγκάλιασε σύσσωμη τον Κ. Βελόπουλο και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

***  Δραματικές εξελίξεις: Στο «κόκκινο» η ένταση στην ΑΟΖ
 
~ Στο «κόκκινο» παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν επικίνδυνα το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».
Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλες και ΕΝΙ αναμένουν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX. Ωστόσο, υπάρχει ένας γρίφος αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας. Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.
«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.
newsbomb.gr: Δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ : https://youtu.be/LZeAwI-GaAc  .-
Οι σημερινές ελληνοκυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους για το θέμα γράφουν:
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Σουπιά» και στις συνομιλίες. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ προκαλεί παρενέργειες και στο Κυπριακό. – ΕΝΙ: Είμαστε στο σωστό σημείο και σε κατάσταση αναμονής.
«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Η γεώτρηση θα γίνει. Σαφέστατη παρέμβαση – απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία.
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: Τα δίπλωσε και η ΕΝΙ και περιμένει. Αντίστροφη μέτρηση ως τις 22 Φεβρουαρίου.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

***  ΤΟ 2018 ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ!  ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
  ~ Έτοιμος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, να ενημερώσει τους πολίτες, με ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς όμως αυτό να μη σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.
 ~ Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
To 2018 ήρθε με ορμή.
-ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2 στις 18.00 στην Δραπετσώνα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη)
-ΣΑΒΒΑΤΟ 24/2 στις 12.00 στην Ορεστιάδα, στο Ξενοδοχείο Hotel Ηλέκτρα (Πανταζίδου 52)
-ΣΑΒΒΑΤΟ 24/2 στις 18.00 στην Αλεξανδρούπολη, στο Hotel Astir Εγνατία
-ΚΥΡΙΑΚΗ 25/2 στις 12.00 στην Κομοτηνή, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γρηγορίου Μαράσλη 1)
-ΚΥΡΙΑΚΗ 25/2 στις 18.00 στην Ξάνθη, στο Hotel Elisso (Βασσιλίσης Σοφίας 9)
-ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2 στις 18:00 στο Ίλιον, στο Δημαρχείο (Χρυσηίδος και Αίαντος)
-ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3 στις 12.00 στην Κοζάνη, ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ (ΧΑΡΙΣΙΟΥ ΜΟΥΚΑ 7 ΚΑΙ ΚΟΒΕΝΤΑΡΩΝ )

 ***  Έσκασε σαν βόμβα! Οι Τούρκoι θέλουν ελληνική υπηκοότητα…

~ Χιλιάδες Τούρκοι επιθυμούν να πάρουν ελληνική υπηκοότητα και όχι επειδή ξαφνικά λάτρεψαν την Ελλάδα…
Μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που μπορεί να ανιχνεύσει το γενεαλογικό δέντρο κάποιου από το 1800 και έπειτα, πολλοί Τούρκοι πολίτες ανακάλυψαν ότι έχουν ελληνικές ρίζες.
Έτσι, ξεκίνησε ένα μπαράζ ερωτήσεων και έρευνας για το αν μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης…
~ Τούρκοι θέλουν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα : https://youtu.be/DJlfwuX8Y90 .-

*** 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Με πολύ κέφι και μουσική η νυχτερινή παρέλαση (φωτογραφίες και βίντεο)

Πρώτη Δημοσίευση: 17/02/2018 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/02/2018 21:34
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η νυχτερινή παρέλαση του Καλαματιανού Καρναβαλιού.
Η παρέλαση ξεκίνησε από τη βόρεια πλευρά του Πάρκου του ΟΣΕ και μέσω της Αριστομένους κατέληξε στην πλατεία Αγίων Αποστόλων όπου έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι που θα τελειώσει τις πρωινές ώρες.
Η κορύφωση του φετινού καρναβαλιού θα είναι αύριο το μεσημέρι με τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. 
 
*** Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Καλαμάτα λόγω των σκουπιδιών 
Εδώ και μερικές ώρες ο Δήμος Καλαμάτας έχει κηρυχθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ζητήματος των σκουπιδιών.
Όπως είναι γνωστό εδώ και ημέρες υπάρχει ζήτημα με το σκουπιδότοπο της Μαραθόλακκας, έτσι ο Δήμαρχος Καλαμάτας ζήτησε να τεθεί η πόλη σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Το για πόσο διάστημα τα σκουπίδια θα παραμείνουν αμάζευτα είναι άγνωστα, πάντως ήδη οι κάδοι έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν.
  Ακολουθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη
 ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Έχοντας υπόψη:
1. To N.3013/2002 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις ΦΕΚ 102Α/2002» όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2. Το Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87Α/2010 «Καλλικράτης».
3. Το Ν.4249/2014 ΦΕΚ 73Α/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής
Αστυνομίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».
4. Το Π.Δ. 131/2010 «Οργανισμός Περιφέρειας Πελοποννήσου».
5. Την Υ.Α 1299/7-4-2003 Έγκριση του από 7-4-2003 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ ΦΕΚ 423/Β/2003.
6. Το υπ’αριθ. 2300/29-3-2016 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «θεσμικό πλαίσιο και κατευθυντήριες οδηγίες για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΑ:ΩΜΣΚ465ΦΘΕ-7ΒΞ).
7. Το υπ’αριθ. 3/5-2-2018 έγγραφο του Δήμου Καλαμάτας για Κήρυξη του σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
8. Το υπ.αριθ. 4/8-02-2018 έγγραφο του Δήμου Καλαμάτας
9. Το υπ.αριθ. 37345/159/9-02-2018 έγγραφο μας.
10. Το υπ’αριθ. 693/14-2-2-2018 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Μεσσηνίας
11. Το υπ’αριθ. 1019/14-2-2018 Εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη του Δήμου Καλαμάτας της Π.Ε.Μεσσηνίας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Αποφασίζουμε
Την Κήρυξη Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας της Π.Ε. Μεσσηνίας για τους λόγους που αναφέρονται στα (7) & (8) σχετικά έγγραφα του Δήμου Καλαμάτας για χρονικό διάστημα τρεις (3) μήνες ήτοι και 14 Μαΐου 2018 σύμφωνα με το (11) σχετικό. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει δίχως νέο έγγραφο άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα (11) σχετικό.  Ο    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

***  Κάθειρξη 14 ετών για την αποδοχή των εικονικών τιμολογίων 
Κάθειρξη 14 ετών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, στην ιδιοκτήτρια της ατομικής επιχείρησης και υπεύθυνη της ετερόρρυθμης εταιρίας φύλαξης, καθώς κρίθηκε ένοχη για αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
H υπεύθυνη των δύο εταιριών κρίθηκε αθώα για τα εικονικά τιμολόγια του 2009, καθώς γι’ αυτά είχε υποβάλλει ειδικό σημείωμα στην Eφορία με το οποίο παραδεχόταν τη λήψη τους και είχε κάνει περαίωση βιβλίων. Κρίθηκε ένοχη όμως για τα επίμαχα τιμολόγια του 2010 και της επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών για κάθε μία από τις επιχειρήσεις.
Το δικαστήριο δέχτηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και της επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
  Εικονικά τιμολόγια
Οι εταιρίες αυτές αναλάμβαναν μεγάλα έργα φύλαξης, αλλά και χρηματαποστολές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τράπεζες, Eφορίες και είχε συνεργασία ακόμα και με τα Ολυμπιακά Aκίνητα και τον Iππόδρομο. Μάλιστα, έχει κάνει χρηματαποστολές και για την ΔΟΥ Καλαμάτας και το Νοσοκομείο.
Τον Αύγουστο του 2011, όταν ο ΣΔΟΕ ζήτησε να ελέγξει τα γραφεία της εταιρίας, οι υπάλληλοι που ήταν μέσα δεν άνοιγαν, με αποτέλεσμα να κληθεί Αστυνομία και εισαγγελέας. Όταν τελικά μπήκαν στα γραφεία και έκαναν έλεγχο, τους αστυνομικούς παραξένεψε μια σκισμένη σίτα σε παράθυρο, για να ανακαλύψουν στη συνέχεια φορολογικά βιβλία κρυμμένα στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας, που ανήκαν σε εταιρία στην Αθήνα, για την οποία το ΣΔΟΕ κατέληξε ότι δεν λειτούργησε ποτέ κανονικά.
Η κατηγορία αφορούσε την αποδοχή των εικονικών τιμολογίων και όχι τις συναλλαγές, οι οποίες φάνηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Κορυφώνεται και λήγει σήμερα το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 
Κορυφώνεται σήμερα το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι, όπως και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.
Χθες Σάββατο έγινε νυχτερινή Παρέλαση, η οποία ξεκίνησε  από τη συμβολή Αριστομένους και Μακεδονίας και κατέληξε  στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου και  ακολούθησε DJ Party.
Σήμερα  Kυριακή στην  Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου θα γίνει  στις  15.30 η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και η  τελετή λήξης.
Την παρουσίαση  της παρέλασης θα κάνει ο Χρήστος Φερεντίνος  και θα ακολουθήσει συναυλία  με τους Locomondo.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα και σε Τοπικές Κοινότητες και  αύριο,  Καθαρή Δευτέρα.
6ο Καλαματιανό Καρναβάλι: Με πολύ κέφι και μουσική η νυχτερινή παρέλαση (φωτογραφίες και βίντεο)
~  ** Έρχεται το 158ο  καρναβάλι στην Μεσσήνη , μετά το 6ο της Καλαμάτας .
Αποκριάτικο κλίμα στη Μεσσήνη 
Το αποκριάτικο κλίμα αρχίζει να κυριεύει τη Μεσσήνη, το κέντρο της οποίας σήμερα, στις 10 το πρωί, θα ζήσει στους ρυθμούς του παραδοσιακού παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Το βράδυ θα γίνει και ο χορός της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης, μια κοσμική εκδήλωση με μεγάλη ιστορία.
Το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού θα γίνει από το Σύλλογο «Η Χαρά του Παιδιού», ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα Νεφέλη, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης. Ο αποκριάτικος χορός της Φιλαρμονικής θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και του Εμπορικού Συλλόγου, στην αίθουσα «Kousisevents».  Α.Π. 

***  «Ναυμαχίες» στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα-Τουρκία! Αποκαλυπτικά βίντεο
 
Το πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια έφερε στη μνήμη μας παρόμοια γεγονότα που έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο με την προκλητικότητα των Τούρκων.
Το καλοκαίρι του 2017, ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ακολουθούσε ένα τουρκικό που είχε εισέλθει στο Αιγαίο. Το τουρκικό πλοίο αγνόησε τις υποδείξεις του ελληνικού για να σταματήσει στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο, με αποτέλεσμα το σκάφος της ακτοφυλακής να ρίξει προειδοποιητικά πυρά.
* Greece: Greek coast guard opens fire on Turkish vessel in Aegean Sea - Reports : https://youtu.be/zl6MPymewGY .-
* Στο στόχαστρο των Τούρκων έχουν βρεθεί και οι Έλληνες ψαράδες. Ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν σημειωθεί, θυμηθήκαμε εκείνο που συνέβη τον Απρίλιο του 2016, όταν Έλληνες ψαράδες διατάχθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή να εγκαταλείψουν το σημείο που βρίσκονταν, καθώς- σύμφωνα με τους Τούρκους- ήταν τουρκικά χωρικά ύδατα.
~ Greek navy gunship chasing Turkish coastguard threatening Greek fisherman  : https://youtu.be/2cFMS2Z-y5I .-

*** Νέες περιγραφές που ανατριχιάζουν από το πλήρωμα του «Γαύδος»: Ήθελαν νεκρούς
 
~ Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως για τα όσα έγιναν στα Ίμια την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, όταν το τουρκικό πλοίο Umut εμβόλισε το ελληνικό περιπολικό «Γαύδος».
Είναι οι μαρτυρίες μελών του πληρώματος. Ανθρώπων που διηγήθηκαν στους δικούς τους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους) τα όσα έζησαν. Τα όσα σκέφτηκαν όταν το τουρκικό πλοίο έπεσε πάνω στο «Γαύδος».
Η στιγμή του εμβολισμού ήρθε στο φως μέσα από δυο συγκλονιστικά video που δημοσίευσε η Καθημερινή. Βίντεο που σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ πως το τουρκικό πολεμικό πέφτει πάνω στο ελληνικό πλοίο.
Οι Τούρκοι αναπαράγουν «ξερά» τα video και…επιμένουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το ελληνικό πλοίο ήταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα (!) και πως ο Τούρκος καπετάνιος προειδοποίησε να… απομακρυνθεί! Τα βίντεο (τρία συνολικά) βρίσκονται ήδη στα χέρια και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
* Greek coast guard rammed by Turkish vessel near Kardak/Imia 1   : https://youtu.be/PAakg5xn3P4  .-
* Greek coast guard rammed by Turkish vessel near Kardak/Imia 2 : https://youtu.be/xooCenuN-EA .-
*  Türk ve Yunan botlarının çarpışma anı kameralarda : https://youtu.be/YluKmMbeP78  .-
~ Ήρθαν στο φως την ώρα που οι γείτονες συνεχίζουν το… χαβά τους και προκαλούν. Αυτή τη φορά με επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μια πρόκληση που έφερε αυστηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Έτσι έζησαν τη νύχτα στα Ίμια
«Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα» φέρονται να έχουν πει σε δικούς τους ανθρώπους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
* Εμβολισμός του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια 1/2 : https://youtu.be/BOART2WoAP8 .-
~  «Βλέπουμε το τουρκικό σκάφος να έρχεται κατά πάνω μας. Πιστεύαμε ότι το κάνει εκφοβιστικά και ότι θα σταματούσε. Δεν ήταν, άλλωστε η πρώτη φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους επιθετικότητα. Αυτό όμως δεν είχε ξαναγίνει. Όταν έφτασε στα 50-60 μέτρα από εμάς, ήμασταν πια σίγουροι ότι δεν μπλοφάρει. Δεν έκοψε ταχύτητα, δεν άλλαξε κατεύθυνση.
Ο καπετάνιος κατάλαβε ότι πρέπει να αντιδράσει άμεσα, όπως και έκανε. Ανέπτυξε ταχύτητα και το τουρκικό σκάφος μας χτύπησε στην πρύμνη. Αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έβρισκε στη μέση του πλοίου και θα μας βούλιαζε.
Εκείνη την ώρα τρομάζεις, γιατί δεν ξέρεις μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν και τι εντολές έχουν πάρει», λέει το πλήρωμα για τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου στα Ίμια.
*  Εμβολισμός του ελληνικού σκάφους «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια 2/2 : https://youtu.be/eb4D70RaSWE .-
~ Πριν από μερικές μέρες, εξίσου συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία μέλους του πληρώματος εκπομπή Live News του Epsilon. «Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα «έκοβαν» ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.
Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: «Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!» Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει: «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».
«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιγράφει με κομμένη την ανάσα το μέλος του πληρώματος.
* Συγκλονιστική μαρτυρία για τα Ίμια : https://youtu.be/CbkOILVAals .-
~ Η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό περιπολικό χαρακτηρίζεται σημαντική. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, υπάρχουν πληροφορίες ότι ξηλώθηκε και μέρος του καταστρώματος (κουβέρτα).
Η Καθημερινή, εκτός από τα video από τη στιγμή της σύγκρουσης, δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις ζημιές στο «Γαύδος». Έχει «τραυματιστεί» στα κάγκελα, στο κάλυμμα του αεραγωγού που συνδέεται με το μηχανοστάσιο και στον ιστό του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.
newsit.gr

***  ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ οι Κούρδισες ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ: «Θα δώσουμε τη ΖΩΗ μας για να φύγουν οι Τούρκοι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ»… (ΒΙΝΤΕΟ)

 ~ Συγκλονίζει το πάθος και η δύναμη των Κούρδων οι οποίοι αφού είχαν να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος και κέρδισαν, τώρα καλούνται να αντισταθούν και στους Τούρκους οι οποίοι έχουν εισβάλει στον τόπο τους.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Νίκος Χειλαδάκης μέσα στο Αφρίν Κούρδισες σε δημόσια συγκέντρωση ορκίστηκαν να αγωνιστούν μέχρι θανάτου υπερασπιζόμενες την πόλη εναντίον των Τούρκων εισβολέων.
~  Οι ατρόμητες Κούρδισες έχουν αποδείξει ότι τίποτα πλέον δεν τις τρομάζει, και είναι αποφασισμένες να δώσουν και τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου τους.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: في ظل الحرب، نساء عفرين يتدربن على استخدام السلاح  , https://youtu.be/CsOtjc3wdP8  .-

***  ΟΡΓΗ στην Άγκυρα για την αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Αρμενίων απ’ τους Ολλανδούς! Κάλεσαν τον πρέσβη στο ΥΠ.ΕΞ

 ~  Οργισμένη είναι η Τουρκία μετά την ψήφιση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ολλανδικό κοινοβούλιο.
Για το σχετικό θέμα σας ενημερώσαμε νωρίτερα ΕΔΩ.
~ Έτσι, σήμερα κλήθηκε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Ολλανδός πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις. Ο Τούρκος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ, είπε στον Ολλανδό ότι «είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες για την πολιτικοποίηση των γεγονότων του 1915. […] Επανεξετάστε την προκατειλημμένη στάση σας απέναντι στην Τουρκία».
Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην Ολλανδία για την απόφασή της αυτής. Από την άλλη η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να παίρνει μαθήματα από την πολιτική των Αρμενίων για το εθνικό αυτό ζήτημα και να προσπαθήσει επιτέλους να διεθνοποιήσει τη γενοκτονία των Ποντίων και γενικότερα τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη Μικρασιατική καταστροφή…
Με πληροφορίες από TRT

*** KYRIAKH  18  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~ Στην Αθήνα στο Μαιευτήριο  "ΕΛΕΝΑ¨  έρχεται στη ζωή το 4ο εγκονάκι και το 1ο παιδί του Βλάση Σ. Σκούλικα (Πλωτάρχης Π.Ν.) .-
Άς είναι καλότυχο και να το χαίροντε όλοι οι δικοί τους !

 
*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Επικράτησε 88-83 του Ολυμπιακού
Κυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ
Τελικός Κυπέλλου στο Μπάσκετ στην Κρήτη :
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΕΚ Αθηνών   83-88 , (42-45).-^
Τα δεκάλεπτα : 23-26 , 19-19 , 21-20 , 20-23 .-^
~* ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Ελληνικό Μπάσκετ , η ΑΕΚ Αθηνών  μετά από 17 χρόνια , από το 2001 !! .-
~Η ΑΕΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2001 στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου. Στον 4ο τελικό της ιστορίας της με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, η Ενωση χαμογέλασε για πρώτη φορά και επικράτησε με 88-83, χάρη σε μεγάλη ομαδική εμφάνιση και υπέρβαση από κάθε παίκτη του Ντράγκαν Σάκοτα. Αυτός είναι ο πρώτος τίτλος Κυπέλλου Ελλάδας στην καριέρα του προπονητή των «κιτρινόμαυρων» σε 4 παρουσίες του στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού.
`~ Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ και MVP του τελικού ο Μάνι Χάρις με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Ο Βινς Χάντερ πρόσθεσε 15 πόντους, 14 ο Κέβιν Πάντερ και 11 ο Ντιλρόι Τζέιμς. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σημείωσε 20 πόντους, ενώ μοίρασε και 9 ασίστ. Ο Μιλουτίνοβ είχε 18 πόντους και 8 ριμπάουντ.
Τα δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88
~ Συγκλονιστική ήταν η μάχη από το πρώτο δευτερόλεπτο, με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ήταν «πύργος» για τον Ολυμπιακό με 7 πόντους και 5 ριμπάουντ, όμως η ΑΕΚ πήρε 2 τρίποντα από τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ενώ 6 πόντους σημείωσε και ο Βινς Χάντερ, για το 23-26 υπέρ της Ένωσης στην 1η περίοδο.
~ Με τους δύο τεχνικούς να προβαίνουν διαρκώς σε αλλαγές για να μπερδέψουν τον αντίπαλο, ήταν η ΑΕΚ που έδειξε να παίζει πιο ομαδικά (9 - 12 οι ασίστ στο α΄ μέρος), αφού μετά το 25-26 δια χειρός ΜακΛιν, απάντησε με επιμέρους σκορ 3-30 για το +8, 28-36, από Σάκοτα, Χάρις και Πάντερ. Χάρη στην πολυφωνία που επιδείκνυε η ΑΕΚ, οι παίκτες του Σάκοτα βρέθηκαν δύο ακόμη φορές στο +8 (30-38, Μαυροειδής και 33-41 με τρίποντο του Βασίλη Ξανθόπουλου).
~ Διακρίνοντας τη νευρικότητα του Ολυμπιακού, Σπανούλης (6ασ.) και Πρίντεζης ανέλαβαν δράση, φτάνοντας αμφότεροι τους 9 προσωπικούς πόντους, ο Παπανικολάου έκανε εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ (6) και σε συνδυασμό με την ευστοχία του Στρέλνιεκς από τα 6.75, οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στον πόντο, 42-43, με ένα καλό δίλεπτο. Το φόλοου του Βασίλη Καββαδά που είχε μαζέψει και 4 ριμπάουντ διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου, 42-45.
~ Με καλάθι του Χάντερ άρχισε η 3η περίοδος, 42-47, όμως Σπανούλης και Μιλουτίνοβ ισοφάρισαν, 47-47. Χάντερ, Χάρις και Τζέιμς έδωσαν αέρα τεσσάρων πόντων, 51-55 στην Ένωση, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού το είχε... πάρει προσωπικά! Με το 3ο εύστοχο τρίποντό του (είχε φτάσει και τις 7 ασίστ) έφτασε τους 20 προσωπικούς πόντους ισοφαρίζοντας σε 57-57.
~ Ο Χάντερ σημείωσε και τους 3 πόντους μέχρι το 57-60, αλλά ο Νίκολα Μιλουτίνοβ συναγωνιζόταν τον Σπανούλη για τον τίτλο του ΜVP και με 4 σερί πόντους, έφτασε τους 17 και έβαλε στην πρωτοπορία τον Ολυμπιακό, 61-60. Η ολοκλήρωση της 3ης περιόδου βρήκε και πάλι την ΑΕΚ μπροστά, 63-65, με τον Μιλουτίνοβ να κάνει δύο φάουλ, τους Χάντερ και Μαυροειδή να ευστοχούν σε 3/4 κι ενώ ενδιάμεσα είχαν σκοράρει Πρίντεζης και Μάνι Χάρις. Με 4 διαδοχικούς πόντους του Κέβιν Πάντερ, με την έναρξη της 4ης περιόδου, ο Χάντερ διαμόρφωσε το 65-69 (από ασίστ του Σπανούλη είχε ευστοχήσει ο Παπανικολάου για τον Ολυμπιακό).
~ Ακολούθησαν 3 σερί επιθετικά ριμπάουντ από τον Μαυροειδή που κέρδισε το φάουλ και πέτυχε τη μία βολή, ενώ με κάρφωμα στο transition ο Χάρις έκανε το +7, 65-72 για τους «κιτρινόμαυρους». Με 2/3 βολές, ο Στρέλνιεκς (μετά το φάουλ του Πάντερ) μείωσε σε 67-72 και ο ΜακΛιν με γκολ φάουλ (έβαλε και τη βολή) μείωσε στο καλάθι, 70-72. Αφηνιασμένος ο Μάικ Γκριν οδήγησε στο +6 την ΑΕΚ με διαδοχικούς πόντους, 71-77 κι ενώ ο Μάντζαρης κάθισε με 5 φάουλ στον πάγκο.
~ Ο Στρέλνιεκς ξανάβαλε τους Πειραιώτες στο παιχνίδι με τρίποντο, 74-77, αλλά έκανε βήματα λίγο αργότερα για να ευστοχήσει έξω από τα 6.75 ο Τζέιμς, 74-80 η ΑΕΚ. Με εναπομείναντα χρόνο λιγότερο από 3 λεπτά, οι παίκτες του Σάκοτα βρέθηκαν και στο +8, 76-83, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες (Στρέλνιεκς και βολές του Παπαπέτρου) ο Ολυμπιακός βρέθηκε 2 πόντους μακριά από την ισοφάριση, 81-83.
~ Ο Παπαπέτρου σταμάτησε με φάουλ τον Μάνι Χάρις, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε μία μόνο, 81-84. Αστόχησε ο Σπανούλης από την κορυφή για 3 (αλλοίωσε ο Τζέιμς το σουτ), με τον Στρέλνιεκς να αστοχεί επίσης σε 1 από τις 2 βολές, 82-84. Αστοχος σε λέι απ ο Γκριν στα 40΄΄, άστοχος εν συνεχεία και ο Παπαπέτρου, με τον Χάρις να διαμορφώνει το 82-86. Οταν ο Στρέλνιεκς πήγε στη γραμμή των βολών και έχασε τη 2η, 83-86 η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ της ΑΕΚ, με τον Τζέιμς να παίρνει το φάουλ από τον Σπανούλη και με 2/2 βολές να «σφραγίζει» μία πανάξια νίκης της ΑΕΚ, πρώτος τίτλος στην ιστορία της από το 2002!
~* Διαιτητές: Σχινάς, Μάνος, Πουρσανίδης
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 20 (3τρ., 9ασ.), Μιλουτίνοφ 17 (8ρ.), Πρίντεζης 10 (2), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), ΜακΛίν 10, Παπαπέτρου 5, Στρέλνιεκς 14 (2), Ρόμπερτς, Μπόγρης, Ουίλτζερ, Τόμπσον
 ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς 11 (1), Γκριν 6, (5 ριμπάουντ,7 ασίστ). Χάρις 17, Λαρεντζάκης 6 (2), Χάντερ 15, Πάντερ 14 (2), Ξανθόπουλος 3 (1), Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος, Άτιτς, Μαυροειδής 4, Καββαδάς 4

***  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 22ης ημέρας στη Super League:
Κέρκυρα-Απόλλων Σμύρνης 2-0
(40΄ αυτ. Τσόβιτς, 68΄ Επστάιν)

Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 0-1
(90΄+1 Χατζηισαϊας)

Λαμία-ΠΑΟΚ 0-2
(56' Πέλκας, 61' Μαουρίτσιο)
~**  Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
======================

  Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3 .- ^
Τα  γκολ : 47΄ Κόντε , 51΄ Κόντε , 86΄ Μοπέριος .-
Κάρτες : Στάμου , Μάλσα , Βιντάλ , Χαλκιαδάκης , Αποστολόπουλος , Μιχαέλ , Πετρόπουλος , .- ^
 ΑΕΚ-Ξάνθη  4-0 .- ^
Τα  γκολ : 5΄, 19΄,34΄ Βρράνιες , 44΄Μπακασέτα .-
Κάρτες :Τζέντρισεκ , Ροντρίγκες , .-^
  Λεβαδειακός-Παναιτωλικός  1-2 .- ^
Τα  γκολ : 37΄Μοράρ , 39΄ Μαρκόφσκι , 59΄ Μοράρ .- ^
Κάρτες : Νίκας , Τσαμπούρης , Μπόκα , Ρόσα , Άργκχους , Καθάριος , Γουϊλιαν , Ζαραδούκας , Καραχάλιος , Μπετζαράνο .- κόκκινη : Μπόκα ,
  Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-0 .-^
Τα  γκολ : 48΄ Οφόε .-
Κάρτες :Ουάσικτον , Ανσαριφάντ , Σταυρόπουλος , .-
Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
======================

19:30 ΑΕΛ-Παναθηναϊκός
Τα  γκολ :
Κάρτες :

***  Για την  U20  Super League  στην 22η αγωνιστική :
Σάββατο 17-02-2018 :
Λεβαδειακός -Πανατωλικός  1-0 .-^
ΑΟΚ Κέρκυρα - Απόλλων Σμύρνης  5-0  ,- ^
Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Αθηνών  0-2 .- ^
Λαμία 1964 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 0-2 .- ^
Πλατανιάς/Χανιά - ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .- ^
Α.Ε.Λ άρισσα - Παναθηναϊκός  0-2 .- ^
Κυριακή 18-02-2018 :
Ολυμπιακός -Πανιώνιος  2-0 .-^

*** Για την 17η αγωνιστική στην Fotball League
Σάββατο 17-02-2018 :
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ 0-1 .- ^
ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗ - ΟΦΗ  0-1 .- ^
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου  0-3.-^ α.α.
Κυριακή 18-02-2018 :
Εργοτέλης-Τρίκαλα  0-2 .- ^
Βέροια-Παναιγιάλειος  3-1 .- ^
Δόξα Δράμας - Πανσερραϊκός  3-1 .- ^
ΑΕ. Καραϊσκάκης- Απόλλων Λάρισσας  2-0 .-^
Χανιά/Κισσαμικός -Καλλιθέα (20-02-2018)

***  Για την Γ΄ Εθνική
Για τον 5ος  Όμιλος  στην 16η  αγωνιστική :
Σάββατο 17-02-2018 :
Καλαμάτα - Τσικλητήρας Πύλου  0-0 .- ^
Διαγόρας Βραχνέϊκων - Αχαϊκή 0-0 .- ^
Παναρκαδικός -Πανηλειακός  2-0 .-^
ΠΑΟ Βάρδας -Παλληξουριακός 4-0 .- ^
Αστέρας Αμαλιάδας - Λεωνίδιον  3-0 .- ^
Αστέρα Βλαχιώτη - Ζάκυνθος  4-0 .- ^
~** Στους άλλους Ομίλους της Γ΄ Εθνικής Σάββατο 17-02-2018 :
Στον 1ος  Όμιλο και στην 17η αγωνιστική :
Α.Ε. Διδιμοτοίχου - Α.Σ. Ελπίς Σκουτάρεως  2-2 .-΅^
Άρις Αβάτου - Μ. Αλέξανδρος Καρπερής  4-0 .-^
Απόλλων Παραλιμνίου - Νέστος Χρυσούπολης  2-1 .- ^
Δόξα Προσκυνητών - Α.Ο. Καβάλας  1-2 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου - Ορφέας Ξάνθης 0-0 .- ^
Αετός Ορφανού - Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου  3-1 .- ^
Στον 2ο  Όμιλο  και για την 24η  αγωνιστική :
για την 23η αγωνιστική 12-02-2018 :
΄Αρης Παλαιοχωρίου - Νάουσα  4-0 .- ^
Λαγκαδάς - Κιλκισιακός 1-2 .- ^
-----------------
Νάουσα -Καμπανιακός 1-2 .- ^
Α.Ο. Καρδιάς - Λαγκαδάς  0-1 .-^
ΑΕ. Καρίτσας - Πιερικός  0-0 .- ^
Αγροτικός Αστέρας - Αλμωπός Αριδέας 2-1 .-^
Κιλκισιακός - ΑΕ. Αλεξανδρίας  1-0 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων - Άρις Παλαιοχωρίου  0-1 .- ^
Μακεδονικός - Ηρακλής 1908  1-0 .- ^
Στον  3ο Όμιλο στην 20η αγωνιστική :
Μακεδονικός Φούφα - Τιλικράτης 2014  1-1 .- ^
Εθνικός Φιλιππιάδας - Σκουφάς Κομποτίου  0-0 .- ^
Δόξα Κρανούλας - Θεσπρωτός 2-0 .- ^
Καστοριά - Νέος  Αμφίλοχος  0-3 .- ^
Πανλευκάδιος - Ερμής Αμυνταίου  1-1 .- ^
Α.Ε. Λευκίμης - ΑΕΠ Καραγιαννίων  1-0 .- ^
Στον  4ο  Όμιλο :
 Αλμυρός - Α.Ο. Σελάνων  1-1 .- ^
ΑΠΟΚ Βελούχι - Ρήγας Φεραίος  2-3 .- ^
Βόλος Ν.Π.Σ. - Οπούντιος Μαρτίνου  3-0 .- ^
Διγενής Νεοχωρίου - Αστέρας Ιτέας 0-2 .- ^
Α.Ο. Θήβας - Ολυμπιακός Βόλου 1937  1-0 .- ^
Νίκη Βόλου - Αμβρυσσέας Διστόμου  0-0 .- ^
Στον 6ο  Όμιλο  :
Πέλοπας Κιάτου - ΑΠΟ Κερατσίνι  1`-2 .- ^
Εθνικός Πειραιώς - Ιάλυσος  2-0 .- ^
Ένωση Πανασπροπυργιακού/Δόξα  - Προοδευτική  1-1 .- ^
 Ιωνικό Νίκαιας - Α.Ο. Λουτράκι  2-0 .- ^
Διαγόρας -Ρόδος  1-0 .- ^
Κυριακή 18-02-2018 : Παναργιακός -Αιολικός
Στον  7ο  Όμιλο :
Ταμυναϊκός Αλιβερίου -  Αήττιτος Σπάτων  0-2 .- ^
Θύελλα Ραφήνας - Τρίγλια  Ραφήνας 1-0 .- ^
Πανθηραϊκός - Ερμιονίδα ΑΕ.  2-1 .- ^
Διαγόρας Αγ. Παρασκευής - Χαλκίς Α.Ο.  0-0 .- ^
Στον  8ο  Όμιλο  :
Παλαιοχώρα -Ηρόδοτος 1-0 .- ^
ΟΦ. Ιεράπετρας - Ατσαλένιος 0-0 .- ^
Άγιος Ιερόθεος - Φωστήρας  0-0 .- ^
Ηλισιακός - Κηφισιά  2-0 .- ^
Ερμής Ζονανιών -Αιγάλεω  1-5 .- ^
   *** Για το  Βόλεϊ στην Α1  Ανδρών  για την 17η αγωνιστική :
16-02-2018 : Χαλκίδα - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  0-3 .- ^
Σάββατο 17-02-2018 :
Εθνικός Αλεξανδρούπολης -Παναχαϊκή  3-0 σετ.- ^
Ηρακλής Θεσσαλονίκη - Ολυμπιακός Πειραιώς  2-3 σετ.- ^
Φοίνικας Σύρου - Εθνικός Πειραιώς 1-3 σετ.- ^
Νίκη Αιγινίου - Α.Ο. Κηφισιάς   3-1 σετ .- ^
Κυριακή 18-02-2018 :
Παναθηναϊκός - Παμβοχαϊκός  2-3 σετ .-^

*** Για το Βόλεϊ στην Α1  γυναικών στην 17η αγωνιστική:
Σάββατο 17-02-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - Α.Ο. Θήβας  1-3 σετ .- ^
Ηλιούπολη Γ.Σ. - Άίας Εόσμου  3-1 σέτ .- ^
Μακεδόνες Αξιού - Ηρακλής Κηφισιάς 3-0 σετ .- ^
ΑΣΠ Κόρινθος -Ολυμπιακός Πειραιώς  0-3 σετ .- ^
ΑΟΦ Πορφύρας - Α.Ο. Μαρκόπουλου  3-1 σετ .- ^
24-02-2018  για την 18η αγων. :
Ηρακλής Κηφισιάς - Α.Ο. Μαρκόπουλου 3-1 σετ.-^ α.α.

*** Στο πρωτάθλημα Χάντμπολ 16η  αγωνιστική :
Σάββατο 17-02-2018 :
ΡΑΣ Φοίβος Συκεών ΑΣΕ Δούκας   14-30 .- ^
ΑΣ ΠΑΙΚ  Θεσσαλονίκης - Πανελλήνιος  36-20 .- ^
Διομήδης Άργους - Αεροπόρος Έσεσσας  32-16  .- ^
ΓΑΣ Καματερού - Ολυμπιακός Πειραιώς  16-27 .- ^
Φίλιππος Βέροιας - Γ.Σ. Δράμα 86
ΑΕΚ Αθηνών - Ξάνθη 

***  Κυριακοπούλου, Μπελιμπασάκη και Μπανιώτης
Τρια «χρυσά» για την Ελλάδα στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη
~  Τρία χρυσά μετάλλια με τις Νικόλ Κυρικοπούλου στο επί κοντώ, Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ και τον Κώστα Μπανιώτη στο ύψος κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που μετειχαν στο βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, ενώ η Παναγιώτα Δόση βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων και νεανίδων στο ύψος.
~ Η Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν νικήτρια στο επί κοντώ με 4.50μ, ωστόσο στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 4.66μ, παρά το γεγονός ότι η μία από τις τρεις προσπάθειες της ήταν ιδιαίτερα καλή. Η Κυριακοπούλου, που δείχνει πως είναι θέμα χρόνο να μπορέσει να προσεγγίσει και πάλι άλματα πάνω από τα 4.65 μέτρα, έχει προγραμματισμένο να κάνει έναν ακόμη αγώνα στη σεζόν, στις 25 του μηνός στη Γλασκώβη.
~ Πολύ καλό αγώνα έκανε η Ελένη Πόλακ, που ήταν δεύτερη με 4.30μ, ενώ είχε καλά άλματα στα 4.45μ, ύψος που αν ξεπερνούσε θα αποτελούσε ατομικό της ρεκόρ.
~ Το άλμα που θα του έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ κυνήγησε σήμερα ο Κώστας Μπανιώτης στην Κωνσταντινούπολη. Στο στάδιο, που το 2012 κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο αθλητής μας ολοκλήρωσε τον αγώνα του στην πρώτη θέση με 2.22 μέτρα. Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου, στη συνέχεια τοποθέτησε τον πήχη στα 2.30μ, ύψος που δεν μπόρεσε να περάσει, ωστόσο είχε πολύ καλό δεύτερο άλμα. Ο αθλητής θα αποφασίσει τελευταία στιγμή, αν θα πάρει μέρος στο αυριανό μίτινγκ που διοργανώνουν οι Τούρκοι στο ίδιο στάδιο.
~ Μία εβδομάδα από την εμφάνιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και το εντυπωσιακό 52.28 στα 400μ, η Μπελιμπασάκη ήταν νικήτρια στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με 53.29. Η έμπειρη αθλήτρια είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα περάσματα της και να "βάλει" στα πόδια της μία ακόμη κούρσα ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
~ Την τελευταία της κούρσα πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ έκανε σήμερα στα 60μ εμπόδια η Ελισάβετ Πεσιρίδου. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου κατέλαβε την τρίτη θέση με 8.21, κοντά στο 8.11 που πέτυχε πριν μία εβδομάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
~ Το φετινό του ρεκόρ βελτίωσε δύο φορές στη διάρκεια του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ο Νικόλας Σκαρβέλης. Ο πρωταθλητής μας ολοκλήρωσε τον αγώνα του στην τρίτη θέση με 20,15 μ., ωστόσο νωρίτερα είχε σημειώσει 19.86 μ., επίδοση καλύτερη από το 19.82 μ., με το οποίο ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Ο αθλητής έκλεισε τη σεζόν με πολύ καλό τρόπο και πλέον στρέφει το ενδιαφέρον του στον ανοιχτό στίβο, εκεί όπου θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Στο ίδιο αγώνισμα ο Κυριάκος Ζώτος ήταν έκτος με 19.03 μ., σε μία ακόμη σταθερή εμφάνιση στη σεζόν σε βολές πάνω από τα 19,00 μέτρα.
~ Η Παναγιώτα Δόση κατάφερε να πετύχει τον μεγάλο της στόχο στη σεζόν, αφού στη διάρκεια του Βαλκανικού Πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολή βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο ύψος. Η αθλήτρια από την Κέρκυρα ξεπέρασε το 1,83 μ. και βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού, τόσο στην κατηγορία Κορασίδων, όσο και στην κατηγορία Νεανίδων. Η αθλήτρια στη συνέχεια δοκίμασε στο 1,86 μ., όπου είχε πολύ καλές προσπάθειες. Το προηγούμενο ρεκόρ κορασίδων ήταν 1,82 μ. και ανήκε στην Μαρούλα Παπαγεωργίου (11/2/1996), ενω το ρεκόρ Νεανίδων το είχαν από κοινού οι Παπαγεωργίου και Τατιάνα Γκούσιν (10/2/2013), επίσης με 1,82 μέτρα.
~ Ο Μάκης Στεργιούλης ήταν δεύτερος στα 60 μ. με 6.71, ενώ μία θέση πίσω τερμάτισε ο Κώστας Ζήκος με 6.72. Στον προκριματικό της απόστασης ο Ζήκος είχε σημειώσει 6.70 και ο Στεργιούλης 6.74.
~ Ντεμπούτο με την εθνική ομάδα έκανε η Κυριακή Σαμάνη, που πέτυχε 7.68 στον τελικό των 60 μέτρων. Η αθλήτρια του Κώστα Κοτσίδη, στον προκριματικό είχε σημειώσει 7.61. Στο μήκος των ανδρών ο Μάρκος Συρίγος έμεινε στα 7,48 μ., ωστόσο φαίνεται πως είναι ένας αθητής που θα απασχολήθει θετικά στο μέλλον με τις εμφανίσεις του. Στο επί κοντώ, ο Πέτρος Χατζίου ολοκλήρωσε τον αγώνα του στα 5,05 μ., αφού δεν μπόρεσε στη συνέχεια να ξεπεράσει τα 5,15 μέτρα.
~ Καλή κούρσα έκανε η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου στα 800 μ. και ανταμείφθηκε με ένα νέο φετινό ρεκόρ. Η αθλήτρια του Χρήστου Παπαχρήστου τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 2.06.04 και πλέον στρέφει την προσοχή της στον ανοιχτό στίβο. Ο Γιώργος Τάσσης μετείχε για πρώτη φορά σε εθνική ομάδα Ανδρών και είχε την ευκαιρία να μαζέψει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Ο νεαρός ήταν ένατος στα 3.000 μ. με 8.24.11. Ο Ανδρέας Δημητράκης δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε, αφού κλείστηκε πίσω στα πρώτα μέτρα της κούρσας των 800 νμ. και άργησε να αλλάξει το ρυθμό του. Ο δρομέας του Σταύρου Καρρέ, τελικά τερμάτισε σε 1.51.50. Η Λίλη Αλεξούλη δεν βρήκε το ρυθμό της και είχε μόνο ένα έγκυρο άλμα στα 6,09 μ. στο μήκος, ενώ στο τριπλούν η Χριστίνα Αλβερτσιάν είχε καλύτερη προσπάθεια στα 12,94 μέτρα.  in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

*** Καλαμάτα-Τσικλητήρας Πύλου: Λευκή ισοπαλία και πάλι, αντί για διπλό… 
Η Καλαμάτα φάνταζε ως φαβορί στο χθεσινό μεσσηνιακό ντέρμπι της Γ’ Εθνικής, όμως ο Τσικλητήρας έκλεψε τις εντυπώσεις, άξιζε ξεκάθαρα το 3ποντο και αδικείται από την λευκή ισοπαλία, πληρώνοντας την αστοχία του. Από πλευράς θεάματος πάντως η αναμέτρηση που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού δεν ικανοποίησε κανέναν, θυμίζοντας την συνάντηση του α’ γύρου, που επίσης είχε λήξει χωρίς να παραβιαστεί το σκορ. Το ματς παρακολούθησαν μερικές εκατοντάδες φιλάθλων ανάμεσά τους και κάποιες δεκάδες στο πλευρό των φιλοξενουμένων (το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης), που σίγουρα δεν συγκράτησαν τίποτα από το α’ μέρος του παιχνιδιού. Το πρώτο αυτό 45λεπτο περιλάμβανε δυνατές μονομαχίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με αραιές και αρκετά ακίνδυνες επισκέψεις μπροστά στις δύο εστίες.
Το σκηνικό διαφοροποιήθηκε στο δεύτερο με τον Τσικλητήρα να διεκδικεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κάτι περισσότερο από τον έναν βαθμό. Έδειξε τις διαθέσεις του με το «καλημέρα» και δύο σημαντικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα η πρώτη: στο 47’ από πάσα του Γεωργιόπουλου από αριστερά ο Χατζηστάμου μπήκε κάθετα μέσα στην περιοχή, όμως το σουτ του ήταν άστοχο και πέρασε άουτ.
Στο 48’ μετά από πάσα του Χατζηστάμου ο Γεωργιόπουλος κέρδισε τη μπάλα σε διεκδίκηση στη γραμμή της περιοχής με τον Καντούτση, όμως βγήκε αρκετά πλαγια, ο Γκόμεζ του έκλεισε το πεδίο και με τα πόδια απομάκρυνε τον κίνδυνο.
Στο 50’ η Καλαμάτα δημιούργησε την σημαντικότερή της στιγμή, όταν ο Ερέκι εκτέλεσε δεύτερο συνεχόμενο κόρνερ από δεξιά και ο Αθανασόπουλος έπιασε την ανάποδη κεφαλιά, όμως ο …Κέρβερος του Τσικλητήρα, ο Νίκος Κόκκαλης απέκρουσε σε κόρνερ στην απέναντι πλευρά.
Στο 75’ η ομάδα της Πύλου έφτασε μια …τρίχα πριν το γκολ, όταν ο Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει σκοράρει επανειλημμένως με αυτό τον τρόπο φέτος, εξαπέλυσε έναν κεραυνό πολλά μέτρα έξω από την περιοχή τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι του Γκόμεζ (η μπάλα έσκασε και κατω).
Στο 82’ μια ακόμη σπουδαία ευκαιρία για την ομάδα του Νίκου Κακαλέτρη, όταν ο Πήλιος έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Γεωργιόπουλος έπιασε την κεφαλιά στο 2ο δοκάρι, με τον Παπουτσογιαννόπουλο να σώζει όμως τη βέβαιη παραβίαση.
Στο 86’ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν και πάλι, όταν ο Κροτσίδας εκτέλεσε ένα φάουλ έξω από την περιοχή και ο Σεντεμέντες δίπλα στο δεξί «Γ» του Γκόμεζ δεν μπόρεσε να γυρίσει τη μπάλα, στέλνοντάς τη άουτ.
Το τοπικό ντέρμπι της Γ’ Εθνικής «σφύριξε» μεσσηνιακή τριάδα, αποτελούμενη από τον ρέφερι, Δημήτρη Γιαννόπουλο και τους βοηθούς, Κώστα Αδαμόπουλο και Μάριο Καρβούνη.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ, Παπουτσογιαννόπουλος, Λιόλιος (72’ λ. τρ. Νινιός), Καντούτσης, Καλογερόπουλος, Ερέκι, Τορεζάνι, Ζαχαρόπουλος (76’ λ. τρ. Κανελλόπουλος), Γκασούκας, Ρονκάτο, Αθανασόπουλος (60’ Σαραντόπουλος).
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Κόκκαλης, Σβίγγος, Γεωργιάδης, Αμπραχαμιάν, Σεντεμέντες, Νιόκας, Τσάτσος (64’ Πήλιος), Γεωργιόπουλος (90’ Σουσίου), Γιαννόπουλος (85’ Κροτσίδας), Χατζηστάμου (93’ Κωστόπουλος)
-Στο ημίχρονο του αγώνα έγιναν οι απονομές στην πρωταθλήτρια παιδική ομάδα, ενώ πριν την έναρξη του β’ μέρους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου της Μαύρης Θύελλας, Λυκούργου Γαϊτανάρου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Κακαλέτρης: Μας αδικεί κατάφορα το σκορ
Με μεγάλη καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, εξαιτίας της κοπής πίτας που είχε προγραμματίσει η Καλαμάτα.
Ο προπονητής του Τσικλητήρα, Νίκος Κακαλέτρης, ξεκίνησε τις δηλώσεις τονίζοντας ότι η ομάδα του προερχόταν από μια δύσκολη εβδομάδα, με μια ουσιαστικά προπόνηση, λόγω εσωτερικών προβλημάτων και της αποχής που έκαναν οι ποδοσφαιριστές.
«Η Καλαμάτα ήταν καλύτερη στο α’ μέρος, αλλά δεν απείλησε. Στο β’ μέρος είχαμε 4 κλασικές ευκαιρίες και η ομάδα που αδικείται κατάφορα από το σκορ. Η Καλαμάτα και όχι εμείς πρέπει να είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος παιχνιδιών και ακολουθούν πιο ευκολοι αγώνες στους οποίους μπορούμε να πάρουμε τους βαθμούς που θελουμε για να διεκδικήσουμε την παραμονή.
Με αγωνιστικότητα, πειθαρχία και συγκέντρωση μπορούμε την παραμονη. Εύχομαι και η διοίκηση να στηρίξει την μάχη μας μέχρι το τέλος. Ο Τσικλητήρας έχει πέσει 6 φορές και έχει σηκωθεί 7. Πρέπει και ο κόσμος να τον στηρίξει και να αγκαλιασει την προσπάθεια των λιγοστών ανθρώπων της διοίκησης» τόνισε ο έμπειρος Καλαματιανός προπονητής, δίνοντας ακομα συγχαρητήρια στους παίκτες του και εκφράζοντας την πίστη του στην παραμονή.
Από την πλευρά του ο προπονητής της Μαύρης Θύελλας, Μάρκος Στεφανίδης, αναφέρθηκε στις ανατροπές πλάνων που βίωσε η ομάδα του λόγω του ότι αρχικά ο Αθανασόπουλος αγωνίστηκε με πρόβλημα στη μέση και στη συνέχεια έχασε άλλους δύο παίκτες με τραυματισμούς. «Υποσυνείδητα είχαμε τη σκέψη να κρατήσουμε το “0”» εξήγησε ο τεχνικός της Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντας την ομάδα του τυχερή στις φάσεις που απειλήθηκε από τον Τσικλητήρα και κυρίως το δοκάρι.
Ο κ. Στεφανίδης, χαρακτήρισε βαθμολογικό μεταίχμιο τη θέση της Καλαμάτας, καθώς με κάποια αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να βρεθεί σε περιπέτειες και με θετικά πιο ψηλά, ενώ ζήτηση από τον κόσμο να κάνει υπομονή και να αγκαλιάσει τη νεα προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα, δίνοντας πιο δυναμικό «παρών»
Ο Άγγελος Γεωργιόπουλος από τους ποδοσφαιριστές της Πύλου τόνισε ότι η ομάδα παίζει σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη και χθες αδικήθηκε από το αποτέλεσμα, ενώ ο Φράνκο Τορεζάνι αφού εξέφρασε την χαρά του για την επιστροφή του στην Καλαμάτα, έδειξε μπροστά, εστιάζοντας στον τελικό κυπέλλου της Τετάρτης.
Με πολλά προβλήματα η Καλαμάτα στον τελικό κυπέλλου της Τετάρτης
Τέσσερις κίτρινες κάρτες συμπλήρωσε χθες ο Ρονκάτο και θα χάσει το παιχνίδι της Κυριακής στη Ζάκυνθο. Ωστόσο για τους «μελανόλευκους» προέχει ο τελικός Κυπέλλου Μεσσηνίας που θα διεξαχθεί την προσεχή Τετάρτη στο Στάδιο της Παραλίας (έναρξη 3.30 μ.μ.) με αντίπαλο τον Πάμισο. Ο προπονητής Μάρκος Στεφανίδης «πονοκεφαλιάζει» για την σύνθεση που θα παρατάξει, καθώς ο Λιόλιος υπέστη βαρύ διάστρεμμα και θα είναι σίγουρα νοκ άουτ, ενώ απομένει να ξεκαθαρίσει πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός του Μιχάλη Ζαχαρόπουλου, ο οποίος αποχώρησε χθες με πόνους στο γόνατο, καθώς και η κατάσταση του Βασίλη Αθανασόπουλου (αγωνίστηκε με πρόβλημα στη μέση).
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-5ος Όμιλος
Τα χθεσινά αποτελέσματα

Καλαμάτα-Τσικλητήρας Πύλου 0-0
Αστέρας Βλαχιώτη-Ζάκυνθος 4-0
ΠΑΟ Βάρδας-Παλληξουριακός 4-0
Αστέρας Αμαλιάδας/Λεωνίδιο 3-0
Διαγόρας Βραχνέικων-Αχαϊκή 0-0
Παναρκαδικός-Πανηλειακός 2-0
H βαθμολογία σε 16 αγώνες
1. Αστέρας Βλαχιώτη 32-10 37
2. Αστέρας Αμαλιάδας 35-12 34
3. Πανηλειακός 19-10 27
4. Καλαμάτα 17-8 27
5. Παναρκαδικός 22-14 27
6. ΠΑΟ Βάρδας 17-16 27
7. Διαγόρας Βραχνέικων 18-22 20
8. Αχαϊκή 13-14 19
9. Τσικλητήρας Πύλου 11-13 18
10. Ζάκυνθος 16-22 15
11. Παλληξουριακός 9-34 10
12. Λεωνίδιο 6-40 2
Η επόμενη αγωνιστική (25/2)
Τσικλητήρας-Λεωνίδιο
Αχαϊκή-Αστέρας Αμαλιάδας
Πανηλειακός-Διαγόρας Βραχνέικων
Ζάκυνθος-Καλαμάτα
Παλληξουριακός-Αστέρας Βλαχιώτη
Παναρκαδικός-ΠΑΟ Βάρδας

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**
* **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6095   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3898   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3893  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 886   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


~~  Τα  βίντεο μας για σήμερα :                                                            
1~*Σχέδιο Γερμανών για Αξιό  2018: :
https://youtu.be/N7tNAXtt15A  .-
2~*Προκλητικές δηλώσεις Τούρκων 2018:
https://youtu.be/soODYjo1g_I  .-
3~*Π   Καμμένος 2018: :
https://youtu.be/gljushuJeJs  .-
4~*Καθηγητές Παντείου Ντροπή τους  2018:
https://youtu.be/556iLQq-ugo  .-
5~Απόηχος Μεγάλου συλλαλητηρίου 4/2/2018:
https://youtu.be/ZZC5HUCSxdc .-
6 .~* Η   ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ του Συλλαλητηρίου 04/02/2018:
https://youtu.be/rh_nQid35wQ .-
7~*Μεγάλο πάρτι  φαρμάκου  2018~
https://youtu.be/e0nrHAUSM7w .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: