ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 .






~*Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι αν περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~


















*** Τα κράνη έσωσαν τους δύο νέους από το σοκαριστικό τροχαίο στη Ναυαρίνου 
Άγιος, αλλά κυρίως η υπευθυνότητα, γλίτωσαν τους δύο νεαρούς που το βράδυ της Τρίτης έπεσαν θύματα σφοδρού τροχαίου, με τη μηχανή που επέβαιναν να κόβεται στα δύο και τις εικόνες από την παραλιακή της Καλαμάτας να σοκάρουν.
Οι δύο νέοι έχουν υποστεί τραύματα (κυρίως κατάγματα) και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εκτός κινδύνου.
Κανείς δε, δε θέλει να διανοηθεί τι θα γινόταν, αν και οι δύο δε φορούσαν κράνη.
Όλα συνέβησαν στις 11.00 το βράδυ στην οδό Ναυαρίνου, λίγο πριν από τη διασταύρωση με την οδό Φαρών.
Ένας 20χρονος, ως οδηγός της μηχανής και με συνεπιβάτη έναν 28χρονο, είχαν κατεύθυνση από «Φιλοξένια» προς Καλαμάτα.
Η μηχανή συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 30χρονος Αλβανός.
Ακόμα, όμως, δεν έχει διευκρινισθεί από την Αστυνομία ποια ακριβώς ήταν η κατεύθυνση του αυτοκινήτου.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατευθυνόταν προς «Φιλοξένια» και εκείνη τη στιγμή επιχειρούσε προσπέραση σε άλλο όχημα.
Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που η μηχανή μεγάλου κυβισμού των δύο νέων παιδιών κόπηκε στα δύο και κομμάτια της εκσφενδονίστηκαν αρκετά μέτρα μακριά.
Μάλιστα, μεγάλο τμήμα της μηχανής βρέθηκε πάνω στον ποδηλατόδρομο, ενώ ξηλώθηκαν και αρκετά μεταλλικά κολωνάκια από εκεί.
Τα δύο παιδιά βρέθηκαν τραυματισμένα στο έδαφος, ενώ ο 30χρονος οδηγός εγκατέλειψε το σημείο και τα ίδια αβοήθητα.
Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τραυματίες, ενώ ο ασυνείδητος οδηγός αναζητήθηκε, αφού οι πινακίδες του οχήματος δόθηκαν στην Αστυνομία από αυτόπτες μάρτυρες.
Το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στη Φαρών, ενώ περίπου μιάμιση ώρα μετά εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο οδηγός, ο οποίος- όπως διαπιστώθηκε- είναι παράνομα στη χώρα. Β.Β.

*** Ξεκινά αύριο το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας 
Ξεκινά αύριο Παρασκευή, 16 Μαρτίου, το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς στην Καλαμάτα, το οποίο και έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο forum για τον ελαιοκομικό τομέα, ενώ θα διαρκέσει ως την Κυριακή 18 του μήνα.
Περιλαμβάνει δε έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σύγχρονα εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής, μηχανήματα ελαιουργείων και τυποποιητηρίων, ατομικά ελαιοτριβεία, καθώς και να γνωρίσουν τις νεότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, συνέδριο με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, σε θέματα που άπτονται της ελαιοκομίας και γενικότερα της αγροδιατροφής. Φέτος, ειδικά, περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στις καλλιεργητικές τεχνικές σε σχέση με τα νέα θέματα της φυτοπροστασίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τις προοπτικές της καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς στη Μεσσηνία.
Τέλος, σεμινάρια που αφορούν: α) «Food pairing – Συνδυασμός του ελαιολάδου με φαγητά» β) Γευσιγνωσία ελαιολάδου για την εξοικείωση του κοινού με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδων και τη διάκριση μειονεκτημάτων.
Η είσοδος στο Φεστιβάλ, όπως και η συμμετοχή στα σεμινάρια, είναι δωρεάν (www.kalamata-olivefestival.gr).
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
  ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ELITE
16 – 18 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17.00 – 21.00, Σάββατο 09:30 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 18.00
  Παρασκευή 16/3
17.30 Έναρξη- Προσέλευση – Εγγραφές
17.45 Έναρξη του Φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο
18.00 Χαιρετισμοί
19.30 Τερτιβανίδης Κων/νος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς»
20.00 Κυριακόπουλος Ιωάννης, διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: πλαίσιο προστασίας του προϊόντος – προβλήματα»
 Σάββατο 17/3
9.30 Νουτσιούδης Παύλος, τυποποιητής – εξαγωγέας, Προοπτικές εξαγωγών ελιών και ελαιολάδου στη Γερμανική αγορά»
10.00 Δρ Γεώργιος Ντούτσιας, πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ, Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας - Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας
10.30 Ντανάκας Παναγιώτης, διευθυντής Α.Σ. Μολάων Πακιών, «Ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο»
10:50 Βασιλόπουλος Θεόδωρος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), «Η συμβολή των νέων αγροτών στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιολάδου»
11.10 Διάλειμμα
11.30 Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας,
«Xylella: νέα δεδομένα»
11.50 Ζακυνθινός Γεώργιος, καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας, πρόεδρος τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων, «Η ποικιλία Κοθρέικη, μια παρεξηγημένη ποικιλία με υψηλή διαιτητική αξία, τόσο ως επιτραπέζια ελιά όσο και σαν ελαιοποιήσιμη».
12.10 Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής τμ. Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Νεώτερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία».
12.30 Διάλειμμα
12.45 Στρογγυλό τραπέζι «Η πορεία της ελαιοκαλλιέργειας στο Ν. Μεσσηνίας, προβλήματα και προοπτικές»
Συμμετέχουν: Κυριακόπουλος Ιωάννης, διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Κόκκινος Γεώργιος, πρόεδρος Ο.Π. Νηλέας, Γυφτέας Δημήτριος, AGROVIM S.A.
16.30 Παπλωματάς Επαμεινώνδας, καθηγητής Φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Οι κυριότερες ασθένειες της ελιάς»
17.00 Περδίκης Διονύσιος, επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/ Ποντικάκος Κωνσταντίνος, Τσιλιγκιρίδης Θεόδωρος, Εργαστήριο Πληροφορικής τμ. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ορθολογική αντιμετώπιση εντόμων - εχθρών της ελιάς και ηλεκτρονικό σύστημα υπηρεσιών θέσης για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς»
17.45 Ζωντανός Απόστολος, γεωπόνος, γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, «Μία σύγχρονη προσέγγιση στην μαζική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς»
18.15 Διάλειμμα
18.30 Καραβίτης Χρίστος, επίκουρος καθηγητής Γεωργικής Υδραυλικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Προκλήσεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα»
19.00 Δρ. Καμπουράκης Εμμανουήλ, γεωπόνος – Ερευνητικού Εργαστηρίου Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», «Βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Πρακτικές και επιπτώσεις στο προϊόν και το περιβάλλον»
19.30 Βέμμος Σταύρος, καθηγητής Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η χρήση της φυλλοδιαγνωστικής στη λίπανση της ελιάς»
20.00 Ψαράκης Αντώνης, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, «Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ στον πρωτογενή τομέα»
20.30 Ερωτήσεις - Συζήτηση
21.30 Συμπεράσματα - Λήξη ημερίδας
  Κυριακή 18/3
11.00 – 14.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PIERALISI: «Επαναστατικές τεχνολογίες για τα ελαιοτριβεία του αύριο»
11.00 – 12.00 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το «Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας»
13.00 – 14.30 ΣΕΜΙΝΑΡΙO / WORKSHOP Food Pairing από τους Τσορώνη Κώστα και Παπανικολόπουλο Παναγιώτη.

*** Προσκλητήριο από τις τράπεζες σε 400.000 οφειλέτες 
Μία τελευταία ευκαιρία σε 400.000 δανειολήπτες για ρύθμιση των οφειλών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα δώσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν στην πώληση του χρέους τους σε funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι ξεκίνησαν μία νέα «καμπάνια- εκστρατεία» ενημέρωσης του κοινού, προσφέροντας ρυθμίσεις παλαιών, αλλά και νέων δανείων, που προέκυψαν εντός της κρίσης.
Στο πλαίσιο των κανόνων της ΤτΕ για την ενημέρωση των πελατών, οι τράπεζες τους στέλνουν επιστολές με τις οποίες τους καλούν να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους, συμπεριλαμβανομένης της γενναίας άφεσης χρέους, κοινώς, γενναίο κούρεμα.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες προσκλήσεις που απηύθυναν Eurobank και Alpha Bank, οι προτάσεις τους προέβλεπαν διαγραφή της οφειλής που έφτανε έως και το 95%. Η πλειονότητα των πελατών τους δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να πουληθούν σε funds.
Η εκστρατεία των τραπεζών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που ενδεχομένως να ξεπερνούν και τους 400.000 από όλες τις χρονικές περιόδους. Με τις επιστολές που λαμβάνουν, οι οφειλέτες καλούνται να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» τα χρέη τους, πριν το δάνειό τους πωληθεί σε fund του εξωτερικού. Το χρονικό περιθώριο που έχουν για να ρυθμίσουν την οφειλή τους φτάνει έως και τους 2 μήνες το πολύ.
Στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων. Κι αυτό, διότι ο νέος «ιδιοκτήτης» του χρέους απαιτεί όλο το ποσό και δεν μπαίνει σε διαδικασία συνεργασίας για ρύθμισή του ή για κούρεμα.

*** Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 
Έφτασαν οι μέρες που θα γίνει η παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ως γνωστόν, οι φετινές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στις 19 Μαρτίου στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Καλαμάτας, στο οποίο, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε πολύτιμο οικονομικό… οξυγόνο. Θα τολμούσαμε να γράψουμε ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός που… έσκυψε με τόση σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα της ιδιαίτερης αυτής εκδήλωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στην περσινή παρουσίαση του προγράμματος, όπου και παραβρέθηκε, είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα να επισημάνω πως για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό.
Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του σε βάθος τουλάχιστον τριετίας». Το είπε και το έκανε.  Α.Π. 

*** Παραίτηση – «βόμβα» του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων 
«Βόμβα» έσκασε προχθές το βράδυ στους Γαργαλιάνους με τη γνωστοποίηση της παραίτησης του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Διονύσιου Κωνσταντόπουλου.
Η παραίτηση έγινε ευρέως γνωστή μέσω facebook. «Υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για προσωπικούς λόγους», έγραψε στο facebook o κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του δούλεψε πυρετωδώς για την εξωστρέφεια του συλλόγου και την προβολή και προώθηση της εμπορικής αγοράς αλλά και της πόλης των Γαργαλιάνων, ιδίως δε με τη διοργάνωση Λευκής Νύχτας, καθώς και με δράσεις και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των κατοίκων κι επισκεπτών των Γαργαλιάνων.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Νέο Μεταπτυχιακό στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με τίτλο: «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου» 
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου ανακοινώνει την ίδρυση ενός νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου»/«Master of Science (M.Sc.) in Technology and Quality of Table Olives and Olive Oil».
Το ανωτέρω ΠΜΣ διοργανώνεται για πρώτη χρονιά και αναμένεται να ξεκινήσει κατά το τρέχον εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Καλούνται όσοι κατέχουν τα τυπικά προσόντα, όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια, να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την εγγραφή τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείμενα του ελαιοκομικού τομέα.
Απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ που σχετίζονται με την καλλιέργεια του δένδρου της ελιάς, καθώς και την παραγωγή και την τεχνολογία της ελιάς, του ελαιολάδου αλλά και των τροφίμων και της εστίασης, σε στελέχη εργαστηρίων, σε συμβούλους, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, την παραγωγή και την τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταποιημένων προϊόντων τους.
Η διάρκεια του ΠΜΣ είναι τρία εξάμηνα και η παρακολούθησή του οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή, πτυχιούχοι από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το αντικείμενο σπουδών των οποίων είναι συναφές με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων, της Γεωπονίας, της Χημείας και της Οικονομίας και γενικότερα των Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Αντικειμένων του Αγροδιατροφικού Τομέα, χωρίς να αποκλείονται άλλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες αιτήσεων εγγραφής και η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και ο Κανονισμός του Προγράμματος είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου  tetro.teikal.gr/.
 
*** Άμεση η παρέμβαση στους Αγίους Αποστόλους 
Ομολογουμένως εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των υπηρεσιών, καθώς αμέσως μετά το σχόλιο σε αυτή τη στήλη συνεργείο απομάκρυνε τα χορτάρια από τα κεραμίδια των Αγίων Αποστόλων.
Με αφορμή, όμως, το προηγούμενο σχόλιο, περίοικος θέλησε να μας επισημάνει δύο ακόμα ζητήματα:
Πρώτον, το φωτισμό του ναού τα βράδια. Ενώ, λοιπόν, υπάρχει φωτισμός και στο έδαφος, αυτός σπάνια (έως ποτέ) ανάβει.
Δεύτερον, πριν από χρόνια η Δημοτική Αρχή είχε κατασκευάσει ένα πηγάδι δίπλα στο ναό και, μάλιστα, στο καπάκι είχε τοποθετηθεί τζάμι, προκειμένου να μπορούν οι περαστικοί να βλέπουν το εσωτερικό.
Το ζήτημα είναι, όμως, ότι πουθενά δεν προβλέφθηκε δίοδος για τον αέρα, έτσι το τζάμι γεμίζει υδρατμούς και δε φαίνεται το εσωτερικού του πηγαδιού. Ίσως μερικές τρύπες να ήταν μια καλή και εύκολη λύση. Π.Μπ.

*** Δίκτυο λαθρανασκαφών με αρχηγό Καλαματιανό 
Εγκληματική ομάδα που πραγματοποιούσε συστηματικές λαθρανασκαφές σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Καρδίτσας αποκάλυψε έπειτα από έρευνες μηνών το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα, τα περισσότερα από Μεσσηνία, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Κορινθίας, αλλά και της Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι ένας 59χρονος που συνελήφθη, είχε συλληφθεί και πάλι στη Βέργα Καλαμάτας στις αρχές Φεβρουαρίου για παράνομη κατοχή όπλων, εκρηκτικών, ασυρμάτων και συσκευής ανίχνευσης μετάλλων.
  Συλλήψεις Μεσσηνίων
Από τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν οι επτά είναι Έλληνες, ηλικίας από 14 έως 64 ετών και οι δύο Αλβανοί, ηλικίας 41 και 47 ετών. Ο 59χρονος Έλληνας, όπως προαναφέραμε, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και θεωρείται πως ήταν αρχηγός της ομάδας.
Ειδικότερα οι συλληφθέντες είναι:
-Ένας 59χρονος από τη Βέργα Καλαμάτας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας.
-Ένας 64χρονος από το Λουτράκι Κορινθίας, αλλά κάτοικος Καλαμάτας, ελεύθερος επαγγελματίας.
-Ένας 45χρονος κάτοικος Αττικής
-Ένας 45χρονος από τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, ελαιοτριβέας
-Ένας 53χρονος Καλαματιανός, ηλεκτρολόγος αυτοκίνητων
-Ένας 59χρονος από τα Βαρβάσαινα Ηλείας
-Ένας 56χρονος από τα Λεχαινά Ηλείας.
-Κάτοικοι Καλαμάτας είναι και οι δύο συλληφθέντες Αλβανοί.
Ωστόσο, η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει και ακόμη 6 Έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας από 43 έως 67 ετών και μία 58χρονη, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Όλοι είναι κάτοικοι εκτός Μεσσηνίας (Δράμα, Καρδίτσα, Αίγιο, κ.λπ.), ενώ μόνο ένας 63χρονος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία αλλά κατοικεί στην Αττική.
Οι συλλήψεις έγιναν έπειτα από συνεργασία αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και Πύργου και των Τμημάτων Ασφαλείας Κορίνθου και Αιγιαλείας.
Σε βάρος των εννέα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
  Τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ξεκίνησαν με διάφορα μέσα από τον Ιούλιο του 2017. Καθοριστικό ρόλο για άλλη μια φορά έπαιξαν τα κινητά τηλέφωνα, αφού έπειτα από πληροφορίες έγινε άρση απορρήτου και καταγράφηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
  Στον δρόμο προς Μάνη
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από 14/7/2017 έως 24/11/2017 πραγματοποίησαν συνολικά οκτώ λαθροανασκαφές και μία περίπτωση παράνομης αρχαιολογικής έρευνας, σε περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.
Στη Μεσσηνία, πραγματοποίησαν μια λαθρανασκαφή σε περιοχή του Αλμυρού Καλαμάτας, στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου προς Μάνη, μετά το Messinian Bay.
Από τις έρευνες δεν έχει προκύψει αν από εκεί κατάφεραν να βρουν κάτι πολύτιμο.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, έγιναν έλεγχοι σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τους οποίους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
-συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων,
-τρεις εκκλησιαστικές- βυζαντινές εικόνες, η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής των οποίων ερευνάται,
-δύο ζυγαριές
-το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ,
-βιβλίο- εγχειρίδιο και
-κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 53χρονου ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων, από τους συλληφθέντες, στην Καλαμάτα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, βάρους 17,3 γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα στην οικία του 45χρονου, από τους συλληφθέντες στις Αχαρνές Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Στα όρια της η Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Καλαμάτας 
Σε οριακή κατάσταση φαίνεται να είναι τον τελευταίο καιρό η Ορθοπαιδική Κλινική και οι άνθρωποι που τη στελεχώνουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς η έλλειψη προσωπικού γίνεται όλο και εμφανέστερη.
Το ιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες «τρέχει και δε φτάνει», ενώ ένα απλό ορθοπαιδικό περιστατικό στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας μπορεί να περιμένει ώρες μέχρι να εξυπηρετηθεί, ακόμα κι όταν τα ΤΕΠ έχουν μια «ήσυχη μέρα».
  Χρειάζεται ενίσχυση
Καθημερινά γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια κλινική που χρειάζεται άμεσα ενίσχυση, ιδιαίτερα αν αναλογισθούμε τις κρίσιμες περιόδους που έχουμε μπροστά μας. Αρχικά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, οπότε οι ανάγκες για ιατρικό προσωπικό αυξάνονται, αλλά και στη συνέχεια την καλοκαιρινή περίοδο, με την αύξηση της τουριστικής κίνησης που αναγκαστικά φέρνει μαζί της, όπως και των περιστατικών που χρειάζονται περίθαλψη.
  Εξαντλούνται
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτή την περίοδο στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας υπηρετούν τρεις μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός επιμελητής, ενώ οι τρεις θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές.
Υπάρχει έλλειψη σε βοηθούς των γιατρών, ιδιαίτερα του επικουρικού επιμελητή, ενώ ανάλογα με τα περιστατικά και τις ανάγκες, ένας γιατρός μπορεί να χρειασθεί να κάνει δύο και τρεις εφημερίες μέσα στην εβδομάδα. Κάτι που είναι πολύ εξαντλητικό για το ίδιο το ιατρικό προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες και της Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων και των τακτικών ιατρείων. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ο καιρός  ΣΉΜΕΡΑ Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 15/3/2018 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
 
*** Δεντροφύτευση με «Λέιλαντ» του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας παραχώρησε προχθές δέντρα "Λέιλαντ" από το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πλατείας της Κυπαρισσίας και της πόλης ευρύτερα, σε σχολικές μονάδες της Κυπαρισσίας και χθες έγινε μόνιμη φύτευση και καλλωπισμό των προαυλίων χώρων τους. Μαθήτριες και μαθητές, όπως και καθηγητές και γονείς, συμμετείχαν στη δράση με χαρά.  Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, σημείωσε ότι, «Υλοποιούμε την πρωτοβουλία μας, όπως είχαμε πει, για την παραχώρηση στα σχολεία των δέντρων «Λέιλαντ» που χρησιμοποιήθηκαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πόλης. Οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, με εθελοντική και περιβαλλοντική συνείδηση θα πραγματοποιήσουν την δεντροφύτευση. Στόχος μας είναι τα "πράσινα" σχολεία. Με χρώμα, οξυγόνο και μηνύματα για το περιβάλλον, την αειφορία και την ποιότητα ζωής». Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Διαγωνισμός για «Μαθηματικό βίντεο τριών λεπτών» 
Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού επιστημονικού σωματείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, το Τοπικό Παράρτημα Μεσσηνίας προκηρύσσει διαγωνισμό «Βίντεο τριών λεπτών» αποκλειστικά για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μεσσηνίας.
  Όροι
Το βίντεο πρέπει να είναι πρωτότυπο και να έχει μέγιστη διάρκεια τα τρία πρώτα λεπτά της ώρας. Να παρουσιάζει ένα μαθηματικό θέμα της απολύτου επιλογής του διαγωνιζομένου μαθητή. Να ξεκινά με τη ζωντανή εικόνα του μαθητή, ο οποίος λέει «Γεια σας, είμαι ο ... (ονοματεπώνυμο) της… (τάξη που φοιτά) του… (σχολείο που φοιτά) και θα σας παρουσιάσω... (τίτλος της μαθηματικής παρουσίασης).
Ο διαγωνιζόμενος μαθητής αναρτά το βίντεό του στο YouTube και στέλνει το σύνδεσμο για το βίντεό του στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ememessinias@gmail.com, όπου αναγράφει: όνομα, επίθετο, όνομα πατρός, όνομα μητρός, τάξη που φοιτά, σχολείο που φοιτά, και τηλέφωνο της οικίας του και κινητά κηδεμόνων.
Ως έπαθλο του διαγωνισμού ορίζεται ένας φορητός Η/Υ (laptop) με δίσκο νέας τεχνολογίας SSD, χωρίς κινούμενα μηχανικά μέρη, με ελάχιστο χρόνο εκκίνησης, ελάχιστη θερμοκρασία και μέγιστη μακροζωία συστήματος.
Η υποβολή του συνδέσμου για το βίντεο πρέπει να γίνει έως και 30 Νοεμβρίου 2018, ενώ ο μαθητής το βίντεο του οποίου θα διακριθεί θα παραλάβει το δώρο του στο σχολείο του εντός του 2018 και πριν από τις διακοπές Χριστουγέννων.
Θα απονεμηθούν, δε, έπαινοι σε όλους τους μαθητές τα βίντεο των οποίων θα διακριθούν αλλά δε θα πρωτεύσουν.

***  Πάσχα με μεσσηνιακά έθιμα και δραστηριότητες στην Costa Navarino 
Πατροπαράδοτα έθιμα και τοπικές παραδόσεις στην ανοιξιάτικη μεσσηνιακή φύση δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό αυτό το Πάσχα στην Costa Navarino.
Από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα το πρόγραμμα της Costa Navarino είναι γεμάτο δραστηριότητες για κάθε ηλικία. Στολισμός και περιφορά του Επιταφίου στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σαμψών, προετοιμασία παστελιού και «Λαμπροκουλούρας», εργαστήρια για πασχαλινές λαμπάδες και σοκολατένια αυγά, καθώς και πασχαλινό κυνήγι θησαυρού, είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις αυτών των ημερών.
Η Αναστάσιμη Λειτουργία και ένας μοναδικός «χορός» πυροτεχνημάτων θα μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα το Μεγάλο Σάββατο, ενώ την  Κυριακή του Πάσχα η γιορτή συμπληρώνεται με παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς συλλόγους στην Αγορά του Navarino Dunes, παρασκευή λαλαγγίδων και πλούσια τοπικά εδέσματα, συνοδεία ελληνικής μουσικής.
Οι επιλογές ψυχαγωγίας και για τους μικρούς επισκέπτες είναι άφθονες, με συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια προετοιμασίας παραδοσιακών εδεσμάτων, σοκολατένιων αυγών και λαμπάδων, εξερεύνηση της μεσσηνιακής φύσης μέσα από το κυνήγι θησαυρού, αθλητικές δραστηριότητες, βόλτες με ποδήλατα και βουτιές στο θερμαινόμενο υδάτινο πάρκο και τις εξωτερικές πισίνες.
Εκδρομές στην ανθισμένη μεσσηνιακή φύση, πεζοπορία και αναρρίχηση, για τους δραστήριους, βραβευμένες θεραπείες και περιποιήσεις στο Anazoe Spa, κοντινές εκδρομές στα αξιοθέατα, κατανυκτικές λειτουργίες σε μικρά ξωκλήσια, συμπληρώνουν τις επιλογές για μια αξέχαστη πασχαλινή απόδραση.
Το ελληνικό Πάσχα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Costa Navarino και όσοι επισκεφθούν τα ξενοδοχεία The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort, θα απολαύσουν μια μοναδική ανοιξιάτικη απόδραση με οικογένεια και φίλους.
Οι προτάσεις διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino και στο The Romanos, A Luxury Collection resort Costa Navarino περιλαμβάνουν: 3 ή 4 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή, πασχαλινές λιχουδιές καλωσορίσματος στο δωμάτιο, πρωινό σε μπουφέ καθημερινά, νηστίσιμο δείπνο τη Μεγάλη Παρασκευή, Αναστάσιμο δείπνο το Μεγάλο Σάββατο και πασχαλινό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινώντας από 1.335 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Costa Navarino: costanavarino.com.

***  1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου “Mani Puppet Festival” 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, το Εργαστήρι Έκφρασης και Δημιουργίας Sofia Filea’s Art διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου, για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μάνης, το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου “Mani Puppet Festival”, με δύο παραστάσεις και ένα εργαστήρι κατασκευής κούκλας.
Αναλυτικά:
1η μέρα
To Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 18.00, στο Νηρηίδες Cafe, στον Άγιο Νικόλαο, υποδεχόμαστε το Τσίρκο ΣΟΚΟΡΟ, της Εύας Τσαμπάση, με ένα θέαμα που θα ξαφνιάσει ευχάριστα μικρούς και μεγάλους! Άγρια θηρία με απίστευτες δυνάμεις! Εξαιρετικοί άλτες, μυώδεις αρσιβαρίστες, άψογοι ακροβάτες που γνωρίζουν με ακρίβεια τα νούμερα που πρέπει να εκτελέσουν… Πρόκειται για ένα τσίρκο ψύλλων μια μικρογραφία με ακροβάτες που εκτελούν ακροβατικά  όλων των ειδών!
Ιδέα, κατασκευές, εκτέλεση: Εύα Τσαμπάση
 2η μέρα
Την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11.00, στο χώρο της Γαία, στον Άγιο Νικόλαο, κατασκευάζουμε κούκλες με ανακυκλώσιμα υλικά! Η “Γαία” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου και μας παρέχει το χώρο της για ένα δημιουργικό πρωινό κατασκευής κούκλας. Με υποστηρικτή το σύλλογο “Καθαρή Μάνη” βρίσκουμε ένα διαφορετικό τρόπο να ενημερώσουμε τα παιδιά για την ανακύκλωση και να αξιοποιήσουμε χρησιμοποιημένα υλικά, όπως τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια και χάρτινα κουτάκια για να φτιάξουμε ευφάνταστες κούκλες! Βάλτε την όρεξη και τη φαντασία και εμείς θα βάλουμε τα υλικά!
Καθοδηγητές: Φιλέα Σοφία, Κλειώ Κιούλπαλη, Κωνσταντής Μιζάρας, Εύα Τσαμπάση, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Την Κυριακή το απόγευμα στις 6.00, στο καφέ Ακουαρέλα, στην Καρδαμύλη, φιλοξενείται η παράσταση κουκλοθέατρου “Όσο πιο γρήγορα”, από το θέατρο κούκλας “Τα φτερά του μύθου”, βασισμένη στην κινηματογραφική ταινία “Τα παιδιά του Παραδείσου” του Ματζίντ Ματζιντί. Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που αντιμετωπίζουν τη δυσκολία με συγκινητική ωριμότητα, χωρίς να χάνουν την παιδικότητά τους.
Διασκευή – Διάλογοι - Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος
Κατασκευές κουκλών και αντικειμένων: Δ. Κωνσταντινίδου, Σ. Παπαχρήστου
Μηχανισμοί-ειδικές κατασκευές: Γκάυ Στεφάνου
Σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, Σπύρος Παπαχρήστου, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου
Εμψυχωτές: Κλειώ Κιούλπαλη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Κωσταντής Μιζάρας
Φωτογραφίες-επεξεργασία video animation: Ράνια Μπισκίνη
Παραγωγή: Τα Φτερά του Μύθου
Τεχνική: Κούκλες άμεσης κίνησης, μαριονέττες, θέατρο σκιών, μαύρο θέατρο.
Είσοδος δωρεάν – Ελεύθερη συνεισφορά στο καπέλο των συντελεστών».

*** Ο νέος «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 
Ανατροπές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει ο νέος «Καλλικράτης» που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Ο αναμορφωμένος «Καλλικράτης» θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στην καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας.
Οι σημερινές θητείες των αιρετών, πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινά από 1η Ιανουαρίου και όχι 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1.200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1.000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά.
Τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες.
Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
To νομοσχέδιο θα πάρει την οριστική του μορφή ύστερα από διαβούλευση δυο μηνών, ενώ έχει ήδη προηγηθεί διάλογος για πάνω από ένα χρόνο με τους αυτοδιοικητικούς φορείς γύρω από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
«Κανείς δε θα αιφνιδιαστεί», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές που θα ανακοινωθούν, εξηγώντας ότι «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, πάντως, δεν είναι στο μέγεθος που αρχικά είχε διαφανεί, καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός, «δε διαθέτουμε όλα τα μέσα που θα θέλαμε για να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».

***  Η Πελοποννησιακή Κουζίνα στο Πεκίνο 
Στην  «Εβδομάδα Ελληνικής Γαστρονομίας 2018» που θα λάβει χώρα στις 9-18 Απριλίου, στο Kerry Hotel Beijing, ένα από τα πιο φημισμένα Luxury Hotels στο Πεκίνο, θα συμμετάσχουν η Πελοπόννησος, με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής “ACROPOLIS”. Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ελληνική Κουζίνα, τις παραδόσεις της και συγκεκριμένα στην Τοπική Κουζίνα της Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρόκειται να γίνει αναφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα, ενώ το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας θα παρουσιάσει χορούς απ’ όλη την Ελλάδα και ακούσματα παραδοσιακής μουσικής.
Υπεύθυνη διοργάνωσης είναι η κα Μαρία Ζησούλη σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ όλη η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κίνα και του Δήμου Καλαμάτας.
Τη γαστρονομική περιήγηση για την Ελλάδα θα αναλάβει ο Chef, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, γνώστης της Ελληνικής Γαστρονομίας, με εξειδίκευση στην παραδοσιακή πελοποννησιακή κουζίνα, αφού με τις γνώσεις του θα επιμεληθεί τις παρουσιάσεις των εδεσμάτων σε συνεργασία με την ομάδα των Chef του ξενοδοχείου.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, αυθεντικών ελληνικών εδεσμάτων και πληθώρα ελληνικών συνταγών. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών προϊόντων, εξειδικευμένων τεχνικών παρασκευής, νέων τεχνολογιών και ειδικών σεμιναρίων με αναφορά στην ιστορία της Γαστρονομίας. Τέλος, θα αναδειχθεί η σημαντικότητα της Γαστρονομίας ως μέσον εναλλακτικού Τουρισμού.

***  Περισσότερες από 20 θέσεις εποχικού προσωπικού στην Costa Navarino 
Δεκάδες θέσεις εργασίας εποχικού προσωπικού είναι ανοιχτές αυτή την περίοδο σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου.
Τα ξενοδοχεία αναζητούν κυρίως σεφ, σερβιτόρους, υπαλλήλους υποδοχής, αλλά και καμαριέρες.
Παράλληλα, ενισχύουν τις μονάδες τους με λογιστές και διευθυντικά στελέχη.
Οι προσλήψεις αφορούν στην περίοδο Απρίλιο με Οκτώβριο.
Στους προσληφθέντες προσφέρεται  σε ορισμένες περιπτώσεις διαμονή αλλά και γεύματα.
Ειδικότερα, περισσότερες από 20 θέσεις εποχικού προσωπικού αναζητά η ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino.
Αναλυτικά, αναζητά υπεύθυνο εκδηλώσεων, ρεσεψιονίστ, σεφ διαφόρων ειδικοτήτων, barista, υπάλληλο υποδοχής, χασάπη, διευθυντή εστιατορίου, σερβιτόρο, υπεύθυνο επικοινωνίας κ.ά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν  προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση.
Για όσους δεν είναι κάτοικοι της Μεσσηνίας, η εταιρεία προσφέρει διαμονή κοντά στην ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και γεύματα εντός του χώρου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου (costanavarino.com/careers/) προκειμένου να ενημερωθούν για τα προσόντα πρόσληψης της κάθε θέσης.
Βιογραφικά σημειώματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δε θα ληφθούν υπόψη.

***  Ελλάδα και Ισπανία οι κορυφαίοι προορισμοί 
Για εκρηκτικό τουριστικό καλοκαίρι στην Ελλάδα, κάνει λόγο το γερμανικό ειδησεογραφικό Μέσο «Frankfurter Rundschau», αποθεώνοντας σε δημοσίευμά του την Ελλάδα, με αφορμή την πραγματοποίηση στο Βερολίνο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ.
Μάλιστα, στην έκθεση αυτή, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχει και η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα οι απόλυτοι κορυφαίοι προορισμοί για το 2018 είναι η Ελλάδα και η Ισπανία.
«Με έντονη αύξηση των πωλήσεων, η Ελλάδα είναι σήμερα ο πιο καταγεγραμμένος καλοκαιρινός προορισμός των Γερμανών, ακόμη και πριν από τις Βαλεαρίδες Νήσους», δήλωσε ο πρόεδρος του DRV Norbert Fiebig στο ITB.   Β.Β. 

***  Παράταση στις «Νέες Τουριστικές Επιχειρήσεις» ως 30/4/2018 
Έως και 400.000 ευρώ και… ευκολίες ιδίας συμμετοχής από 30%
  Παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2018 το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
  Διευκρινίζεται ότι η… πλήρης Ίδια Συμμετοχή ανέρχεται έως 50%, αλλά η… αναγκαία και ικανή συμμετοχή για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας σε 30%.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι εξής επισημάνσεις που αφορούν στη Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»:
-Η Ιδιωτική Συμμετοχή στη δράση δύναται να αντιστοιχεί στο 50% (με μερική απασχόληση ενός ατόμου για δύο περίπου μήνες το χρόνο) ή στο 55% (χωρίς καμία απασχόληση), του αιτούμενου προς επιχορήγηση προϋπολογισμού.
Ως προϋπόθεση συμμετοχής ορίζεται η προσκόμιση στοιχείων τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης της Ιδιωτικής Συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της αναλογούσας κατά περίπτωση Ιδιωτικής Συμμετοχής. Επομένως, η απαίτηση της δυνατότητας κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής σε ποσοστό 60% υπολογίζεται επί των ανωτέρω ποσοστών (ήτοι το 60% του 50% ή το 60% του 55%).
 -Σχετικά με την επισήμανση στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» για την απόδειξη της Ιδιωτικής Συμμετοχής και την προϋπόθεση να προέρχεται από αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα Ελλάδος, σημειώνεται ότι γίνονται αποδεκτά όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα στη χώρα εγκατάστασής τους. του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα  Οικονομολόγος / Νομικός

*** Βόλτα με καγιάκ στη λίμνη του φράγματος στη Χριστιανούπολη
Τη δεύτερη βόλτα τους με καγιάκ στη λίμνη του φράγματος του Φιλιατρινού ποταμού στη Χριστιανούπολη έκαναν σήμερα κάτοικοι κι επισκέπτες της περιοχής! Η πρώτη βόλτα ήταν την προηγούμενη Κυριακή και, μόλις έγινε γνωστό, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον, οπότε και προγραμματίστηκε η σημερινή βόλτα! Την ιδέα είχαν ο Στάθης Αλεξόπουλος, ο Γιώργος Παναγόπουλος και ο Παναγιώτης, κάτοικοι και οι τρεις στη Χριστιανούπολη. Οι ίδιοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία και αγόρασαν έξι Καγιάκ για τις βόλτες στη λίμνη, και μαζί σωσίβια και λοιπό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για  την ασφάλεια όσων επιθυμούν να κάνουν βόλτα στη λίμνη. Ακόμα, δεν έχουν συγκροτήσει σύλλογο ή άλλο θεσμικό φορέα, αλλά επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο προσεχές διάστημα αναμένεται αυτή του η πρωτοβουλία και δράση να λάβει θεσμική υπόσταση. Το γεγονός, δε, του έντονου ενδιαφέροντος από κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής για βόλτες με Καγιάκ στη λίμνη, αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησής της, με ταυτόχρονη ανάδειξή της και προβολή και της λίμνης και της περιοχής, ως προορισμό εναλλακτικής μορφής τουρισμού με επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων. Βεβαίως, αυτά έρχονται ως παράλληλη δράση, αφού αυτή καθεαυτή η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος θα στηρίξει κι ενισχύσει στο μέγιστο βαθμό την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες της περιοχής και, παράλληλα, τα οφέλη του θα είναι πολλαπλής σημασίας και αξίας για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, την περιοχή των Φιλιατρών και την Τριφυλία και η έγνοια των ανθρώπων της περιοχής είναι η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου των αρδευτικών δικτύων ώστε να κατασκευαστούν τα αρδευτικά δίκτυα και, ακολούθως, να καταστεί λειτουργικό και αποδοτικό το φράγμα για την αγροτική παραγωγή και την τοπική κοινωνία. Η προοπτική, ωστόσο, που ανοίγεται από τη λίμνη που ήδη δημιουργείται ασφαλώς και έχει να κάνει με την τουριστική – αθλητική αξιοποίησή της και βεβαίως διασύνδεσή της και με το Βυζαντινό μνημείο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστιανούπολης για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή!
Φωτογραφίες: Στάθης Αλεξόπουλος  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Η Μάνη στα ομορφότερα μεσογειακά καταφύγια 
Οι συντάκτες των Financial Times συνέταξαν μία λίστα με τα 10 ομορφότερα καταφύγια της Μεσογείου.
Στην πρώτη θέση  αναφέρεται η Σέριφος, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται η Μάνη (6η θέση) και η Αμοργός.
Για τη Μάνη αναφέρει: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χερσόνησος της Μάνης, είναι όλο και πιο άγρια όσο περισσότερο κατεβαίνετε. Η ταραχώδης ιστορία της οδήγησε στη δημιουργία οχυρωμένων πέτρινων σπιτιών, μερικά από τα οποία είναι τώρα τουριστικά καταφύγια».  Ω. 

***  Τουρισμός στη Μεσσηνίας: Θα πρέπει να κινηθεί πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα 
Επιμήκυνση της περιόδου ζητούν και προτείνουν οι ειδικοί του κλάδου
 Αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των φορέων στη Μεσσηνία που έχουν σχέση με τον τουρισμό, ότι το σημαντικότερο θέμα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μπορεί μεν αυτό να έχει εν μέρει επιτευχθεί από την Costa Navarino, αλλά το παραδοσιακό διαφημιστικό μήνυμα για τη Μεσσηνία, που συνοψίζεται στο "ήλιος και θάλασσα", έχει ασφυκτικά εγκλωβίσει την τουριστική περίοδο στους θερινούς μήνες.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υπάρξει σχεδιασμός μιας φιλόδοξης και αποτελεσματικής πρότασης, προκειμένου να ανατραπούν τα ειωθότα.
Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές της Μεσσηνίας, όπως αεροδρόμιο, λιμάνι, νοσοκομείο, οδικό δίκτυο (αυτό, άλλωστε, ειπώθηκε και στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου).
Το επιχείρημα ενισχύεται και από πρόσφατες παρεμβάσεις ανθρώπων απόλυτα εξειδικευμένων με το αντικείμενο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg: «Ο αριθμός των τουριστών, που από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, θα μπορούσε να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια, εάν παραταθεί η τουριστική περίοδος και εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν. Για να γίνει αυτό η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών».
Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Έλληνα επιχειρηματία, θα πρέπει να διαδραματίσει το κράτος στη βελτίωση των υποδομών, όπως των λιμανιών, των μαρινών και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Επίσης, μιλώντας στη Deutsche Welle o Μίχαελ Φρέντζελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικού Τουριστικού Κλάδου (BTW), εκτίμησε ότι η αύξηση των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα σχετίζεται με τις προόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Με λογικές ξενοδοχειακές προσφορές και τιμές η Ελλάδα θα παραμείνει ένας δυνατός προορισμός» σχολίασε.
Ένας άλλος ειδικός στον τουρισμό, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (DRV), ο Ν. Φίμπιχ, σημείωσε στην Deutsche Welle για την επιμήκυνση της σεζόν πως «εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η σεζόν είναι σχετικά σύντομη. Οι αρμόδιοι έχουν μεν το θέμα στην ατζέντα τους, αλλά το έχουν, ομολογουμένως, εδώ και πολλά χρόνια. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι τώρα καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την επιμήκυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δυναμικό ανάπτυξης».
Για να επιτευχθεί, επομένως, αυτός ο στόχος θα χρειασθεί ευρύ φάσμα μέτρων: από κεφάλαια εκκίνησης για επενδύσεις μέχρι αύξηση του αριθμού των πτήσεων από το εξωτερικό την περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου. Και κυρίως, θα πρέπει να γίνουν προσφορές για τους τουρίστες πέραν του ήλιου, της θάλασσας και της αμμουδιάς. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, διεύρυνση των πολιτιστικών προσφορών αλλά και του τουρισμού που σχετίζεται με διάφορες δραστηριότητες.
Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους…  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Costa Navarino 
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πύλο, όπου περισσότεροι από 50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού και πρωτοπόροι της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμμετείχαν με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας τη σύμπραξη του δημόσιου και τη ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, Gerald Lawless, o διευθυντής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ Alain Dupeyras, ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Taleb Rifai, η διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Isabel Hill, o διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ασίας και Ειρηνικού PATA Mario Hardy, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών ΙΑΤΑ Paul Steele, υπουργοί Τουρισμού και αξιωματούχοι ξένων χωρών, ακαδημαϊκοί, ειδικοί της τουριστικής αγοράς, και ιδρυτές πρωτοπόρων τουριστικών επιχειρήσεων και start-ups.
Στις συνεδρίες μετείχε και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου.
Μάλιστα, η κα Κουντουρά, η οποία με πρωτοβουλία της είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη διοργάνωση του WTFL ΤhinkTank στην Ελλάδα, έκλεισε τις εργασίες του φόρουμ. Στην τοποθέτησή της συνόψισε τα βασικά μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη που προέκυψαν από τις εργασίες και τις τοποθετήσεις των ηγετών.
Οι δε συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη της αξίας της βιομηχανίας ταξιδίου, τουρισμού και φιλοξενίας συνολικά, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και στην προώθηση των μηνυμάτων του Φόρουμ σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης, καθώς και στην ατζέντα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών G20.
Ο παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία όπως προβλέπουν οι παγκόσμιοι φορείς - 1,8 δισ. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, διπλάσιες σε σχέση με το 2010 (UNWTO), 3,7% ετήσια ανάπτυξη στα αεροπορικά ταξίδια έως το 2035 (ΙΑΤΑ) και ετήσια αύξηση κατά 4,5% στις τουριστικές επενδύσεις την επόμενη 10ετία (WTTC).
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης συνολικών κυβερνητικών πολιτικών για τον τουρισμό σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών
 Βασικά σημεία
Βασικά σημεία των συνεδριών αποτέλεσαν:
•H ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να δημιουργεί συνολικά οφέλη για τους τουρίστες-επισκέπτες, τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, και την ευρύτερη οικονομία. Ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα, κινητοποιεί το εμπόριο, μειώνει τη φτώχεια, προστατεύει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.
•Για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι προορισμοί καλούνται να επενδύσουν σε υποδομές που αποφέρουν μοναδικές υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες σε ένα πιο διαφοροποιημένο και υψηλών απαιτήσεων τουριστικό κοινό.
•Η ανάγκη υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίζει τέσσερις παραμέτρους: υλικές γενικές και ειδικές υποδομές (μεταφορές, φιλοξενία και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, μουσεία), ψηφιακές υποδομές, οικολογικές υποδομές (π.χ. εθνικά πάρκα και βιοποικιλότητα) και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στο ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης και υψηλού επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων, καθώς και παροχή διευκολύνσεων στις μετακινήσεις (βίζες, συναλλαγές κ.τ.λ.)
•Έμφαση δόθηκε στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς και στην αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την επίτευξη του στόχου για την τουριστική ανάπτυξη.
•Οι καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (και ο συνδυασμός γης, κεφαλαίου, γνώσης και επιδεξιοτήτων από διαφορετικούς συμμετέχοντες) ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, και υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.
Να σημειωθεί πως το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από το WTFL, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Costa Navarino, ενώ οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και συμμετείχαν σε ειδικές εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό τη γνωριμία τους με τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και τις αυθεντικές εμπειρίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία της περιοχής.

***  Η βασίλισσα του τουρισμού που δε μιλά αγγλικά 
Κι αφού πιάσαμε ζητήματα της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, που στόχο έχει και την ενημέρωση των επισκεπτών (άλλωστε, διαθέτει και ειδική κατηγορία), πόσο φυσιολογικό είναι να μην υπάρχει σε αυτή η επιλογή της αγγλικής γλώσσας;
Εκτός αν θέλει η βασίλισσα του τουρισμού, όπως την αναφέρουν συχνά, να μιλά μόνο ελληνικά.  Π.Μπ. 

***  Κίνδυνος - θάνατος τα α-διατηρητέα στο κέντρο της Καλαμάτας 
Ωραίες οι πλατείες, ωραία τα πεζοδρόμια, ωραία και τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα, ωραία και τα λιμάνια και… και… και…, αλλά εκεί στην οδό Αθηνών μήπως θα έπρεπε να ασχοληθούν λίγο σοβαρά και με το ζήτημα των διατηρητέων, που μόνο διατηρητέα δεν είναι;
Πριν από καιρό σωριάστηκε κτήριο στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ στη συνέχεια «έφυγε» κομμάτι από κτήριο στην οδό Αριστοδήμου.

Εκεί στο Δήμο Καλαμάτας δεν έχουν σκεφτεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σωριαστούν και τα υπόλοιπα α-διατηρητέα;
Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε τα δύο στην οδό Αναγνωσταρά, που εσωτερικά είναι γεμάτα σκουπίδια.
Κάποια στιγμή περιφράχθηκαν, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει.

Μάλιστα, στο Δήμο πρέπει να είναι σίγουροι ότι δε θα συμβεί κάτι και ακριβώς μπροστά στο ένα έχουν τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων.
Έτσι, καθημερινά φτάνουν εκεί κάτοικοι για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.

Το να αρχίσει ο ένας υπεύθυνος να ρίχνει ευθύνες στον άλλον είναι το πιο εύκολο, αφού είναι γεγονός ότι σε κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν τρόποι πίεσης στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, τουλάχιστον για άρση της επικινδυνότητας.

Είναι θέμα χρόνου να σωριαστούν με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μιλάμε, άλλωστε, για το κέντρο της πόλης.
Πότε έγινε η τελευταία σοβαρή σύσκεψη γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα;
Ας ελπίσουμε να γίνει άμεσα… Π.Μπ.

*** Έρχεται από το Μόναχο και προσφέρει εθελοντικά στην Καλαμάτα - Ένα «λύκος» (Μελίνα Βολφ) προστάτης των ζώων … 
Μαθήματα ευαισθησίας και ενεργητικής υπευθυνότητας, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος, προσφέρει η Μελίνα Βολφ, η 22χρονη Ελληνογερμανίδα που τα τελευταία χρόνια έρχεται από το Μόναχο για να προσφέρει εθελοντική εργασία στο κέντρο φιλοξενίας αδέσποτων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας. Οι δεσμοί της με τη χώρα μας και ειδικά τη Μεσσηνία είναι άρρηκτοι, καθώς η μαμά της, Χριστίνα Βλάχου, κατάγεται από την Κυπαρισσία, τα αδέλφια της, Άρτεμις και Κίμωνας, έχουν ελληνικά ονόματα και μαζί με τον Μάρκο, τον μπαμπά της οικογένειας περνούν όλα τα καλοκαίρια στην Τριφυλία.
Εξίσου έμφυτη είναι στην οικογένεια Βολφ η φιλοζωία, με ξεχωριστό σταθμό την υιοθεσία δύο σκύλων που μάζεψαν από το δρόμο πριν από 12 χρόνια και τα οποία αποτελούν ισότιμα μέλη της.
Από δρόμο της Μεσσηνίας φυσικά όχι της Γερμανίας, όπου δεν υπάρχουν καθόλου αδέσποτα, παρά μόνο πρόσκαιρες περιπτώσεις που έχουν χαθεί και επιλαμβάνεται η Αστυνομία προκειμένου να βρεθούν οι ιδιοκτήτες.
Η Μελίνα θεωρεί ότι η διαφορά σε σχέση με τη χώρα μας, όπου το πρόβλημα με τα αδέσποτα μοιάζει απύθμενο, είναι ότι τα παιδιά στη Γερμανία μεγαλώνουν μαθαίνοντας από το νηπιαγωγείο πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα.
Η παραμέληση και κακομεταχείριση των ζώων είναι αυτό που πληγώνει στη χώρα μας τη νεαρή κοπέλα και παρά τις απογοητεύσεις αποφάσισε να το παλέψει όσο μπορεί.
«Είμαι άνθρωπος που δεν χάνει την ελπίδα του, όσο κρίσιμη κι είναι η κατάσταση. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε από λίγο και τότε μπορεί να γίνει αθροιστικά κάτι μεγάλο. Αν σταματήσεις δεν υπάρχει δρόμος... Είναι κάτι μέσα μου που με σπρώχνει να κάνω κάτι. Έτσι μεγάλωσα. Όταν δω ζώο να υποφέρει, υποφέρω κι εγώ και δεν μπορώ να προσπεράσω».
Με αυτά κατά νου και παρακινημένη από Γερμανίδα φίλη της, η οποία πρόσφερε εθελοντική εργασία σε φιλοζωικό φορέα στις Σέρρες, η Μελίνα επικοινώνησε με τον ΦΟΚ και ένα μήνα μετά αποφάσισε να ξεκινήσει.
Αυτή είναι η τέταρτη φορά που έρχεται στην Καλαμάτα και θα παραμείνει συνολικά 3 εβδομάδες, ενώ αν δεν ήταν οι υποχρεώσεις της στη σχολή της (σπουδάζει Παιδαγωγικά), θα έμενε πολύ περισσότερο ή πιθανόν να μην έφευγε ποτέ από την Ελλάδα, αφού αυτό είναι κάτι που έχει έντονα στο μυαλό της.
  Ενημέρωση και εκπαίδευση για να μη βλέπουμε τα ζώα σαν μπάλες…
 
Συναντώντας τη Μελίνα Βολφ πριν λίγες μέρες σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας δεν μπόρεσα να μην συσχετίσω το όνομά της, που γράφεται όπως στα Αγγλικά: Wolf και σημαίνει λύκος, με την αγάπη της για τα σκυλιά. «Πράγματι, εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο. Μου αρέσει παρά πολύ το επίθετο μου και ό,τι έχει να κάνει με αυτό που αγαπώ και με γεμίζει» σχολίασε σε άπταιστα Ελληνικά και συνέχισε: «Τα σκυλιά είναι στ’ αλήθεια ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι πιστά ζώα. Ό,τι και να τους κάνεις σε συγχωρούν και σε κοιτάζουν με ένα βλέμμα που δεν υπάρχει στους ανθρώπους».
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τα κακοποιημένα ζώα με αγάπη και προσεκτικούς χειρισμούς συγχωρούν και εμπιστεύονται και πάλι τους ανθρώπους.
Σπάνια εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Νταίζη, την οποία σκέφτεται η Μελίνα και σοκάρεται. Πρόκειται για ένα λευκό λαμπραντόρ που είχε βρει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, Κατερίνα Πεζώνη (είναι και η μόνη την οποία εμπιστεύεται η σκυλίτσα), όταν ήταν κουτάβι σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μεσσηνίας αιμόφυρτο και τρομοκρατημένο, καθώς κάποια παιδιά είχαν σκεφτεί να το χρησιμοποιήσουν σαν μπάλα… «Φρικτό» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί η νεαρή εθελόντρια του ΦΟΚ και συνεχίζει:
«Η κακοποίηση είναι βία και η βία κάπου βγαίνει, σήμερα στο ζώο, αύριο σε ένα παιδί…
Κάθε φορά που έρχομαι νοιώθω όλο και χειρότερα. Οι ρίζες είναι πολύ πιο βαθιές και δεν έχει να κάνει ούτε με την κρίση όπως λένε μερικοί. Αγαπάω την Ελλάδα, όπου ο κόσμος είναι φιλόξενος και καλόκαρδος. Έτσι όμως πρέπει να είναι και με τα ζώα και όχι να τα βλέπουν σαν αντικείμενα ή σα να μην είναι ζωντανά πλάσματα.
Έχω ακούσει ότι η νομοθεσία θα αλλάξει. Ελπίζω να βοηθήσει αυτό. Θα πρέπει όμως να δοθεί περισσότερο βάρος στην παιδεία. Από εκεί αρχίζουν όλα. Όταν ένα παιδί μαθαίνει ότι το ζώο είναι αντικείμενο είναι επόμενο να το κλωτσά, να το δένει, να το αφήνει χωρίς νερό και φαγητό…
Δεν μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία στις παλαιότερες γενιές, διότι έτσι μεγάλωσαν, αλλά μπορεί να σωθεί η κατάσταση με τα νέα παιδιά.
Για παράδειγμα είναι θετικό κάποιες διαφημίσεις που βλέπω στην τηλεόραση για τη φιλοζωία και την προστασία των ζώων».
 Η επιλογή της χορτοφαγίας
 Η Μελίνα Βολφ αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος πριν από δύο χρόνια, συμπαρασύροντας την αδελφή της και τον μπαμπά της.
«Μακάρι να το είχα κάνει νωρίτερα. Συνειδητοποίησα ότι κι εμείς είμαστε ζώα και, όπως κι εμείς, τα ζώα έχουν ψυχή και νοιώθουν το στρες πριν τα σκοτώσεις. Δεν μπορώ να ζήσω πια με αυτό και να βάλω κρέας στο στόμα μου.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα υγείας, ίσα ίσα έχω διαπιστώσει ότι πλέον δεν αρρωσταίνω εύκολα και αυτό είναι σαν θαύμα. Υπάρχουν άλλες τροφές που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Στη Γερμανία είναι σαν μόδα και όλο και περισσότερος κόσμος γίνεται χορτοφάγος. Και στην Ελλάδα μαθαίνω ότι έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εστιατόρια ειδικά για χορτοφάγους.
 Η κούραση που σε κάνει πιο δυνατό…
 
Ο εθελοντισμός στο κέντρο φιλοξενίας του Φιλοζωικού Καλαμάτας δεν είναι διακοπές, ξεκαθαρίζει η Μελίνα Βολφ, καθώς οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ κι όταν ολοκληρώνονται ξαναρχίζουν και πάλι…
«Καθαρίζουμε και πλένουμε τους χώρους και τα ζώα. Τα ταΐζουμε και τα φροντίζουμε. Χρειάζονται όμως και την αγάπη μας. Κι αυτό φαίνεται από το πόσο ζητάνε και χαίρονται όταν τα χαϊδεύουμε. Νοιώθουν ότι κάποιος τα αγαπάει και δίνουν όλη αυτή την αγάπη πίσω.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι σκύλοι στο καταφύγιο είναι πάρα πολύ καλές και είναι ευτύχημα ότι υπάρχει αυτός ο χώρος ώστε να φύγουν από το δρόμο. Παίρνουν ζεστασιά, έχουν παρέα, παίζουν όλη μέρα και υπάρχουν άνθρωποι που τα φροντίζουν».
Τον περασμένο Αύγουστο η Μελίνα είχε έρθει με τον 16χρονο αδελφό της (η Άρτεμις είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σύντομα). Ήταν μια δύσκολη εμπειρία με πολλή κούραση και ταλαιπωρία εξαιτίας και της ζέστης, αλλά αυτό που έμεινε τελικά στο νεαρό Κίμωνα είναι ότι «νοιώθω πολύ κουρασμένος, αλλά και κάπως δυνατός» ή όπως λέει η Μελίνα «αυτό που κάνω μου δίνει δύναμη»...Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Αναπτυξιακά Συνέδρια και Τοπική Αυτοδιοίκηση - Αξίζουμε Καλύτερα!
 Ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης  πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Τρίπολη Αρκαδίας. Γιατί επικοινωνιακή φιέστα ήταν το λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο». Το παλαιοκομματικό «κατόπιν ενεργειών μας» πήρε σάρκα και οστά με την κυβερνητική απόβαση στην Πελοπόννησο. Η Κυβέρνηση ήθελε να καταστήσει σαφές το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Και  το πέτυχε.
Για δυο ημέρες αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων υποδέχτηκαν υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και λοιπούς κρατικούς παράγοντες, αναλύοντας, ζητώντας, ευχαριστώντας,  προσδοκώντας κάποια εξαγγελία , κάποια επιπλέον παροχή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)  και το ΕΣΠΑ. Δεν έκαναν τίποτα διαφορετικό αυτού που είναι καταδικασμένη να κάνει η τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας από συστάσεως του ελληνικού Κράτους.  Απλώς, τώρα το έκαναν σε «κοινή θέα», με αποτέλεσμα κάποιοι, που υπερβάλλανε και εκτέθηκαν σε θερμά αγκαλιάσματα και φωτογραφικά ενσταντανέ, να «μειωθούν» τελικά  στα μάτια πολλών ανυποψίαστων  και να χρεωθούν με υποτέλεια, προσωπικής φύσεως, ενώ έκαναν απλώς τη δουλειά τους.
Γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, παρά το όνομα της, δεν είναι «αυτο-διοίκηση». Δεν έχει δικούς της πόρους, ούτε μπορεί να τους αναζητήσει, ενώ αυτούς τους πόρους που της δίνει η Κεντρική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να τους διαθέσει όπου και όπως νομίζει. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχει μέχρι και νόμος που ορίζει πως πρέπει να «μοιράζονται» στα ΜΜΕ οι κάθε λογής δημοσιεύσεις και οι ανακοινώσεις από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.(!)
  Αναγκάζεται έτσι η Αυτοδιοίκηση να καταφεύγει σε «τερτίπια», προκειμένου να εξοικονομήσει, κυριολεκτικά «από εδώ και από εκεί», χρήματα, για να ικανοποιεί ανάγκες της, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα ΕΣΠΑ ή ΠΔΕ. Όσο περισσότερο υπερβάλλει σε απαιτήσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες εξοικονόμησης έχει. Όσο περισσότερες σόλες παπουτσιών λιώσει σε υπουργικά γραφεία, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αναπτύξει στενή σχέση με ένα κυβερνητικό παράγοντα,   που,  ως άλλος «Σεΐχης»,  θα «μοιράσει»  δώρα στους υπηκόους  - τοπική κοινωνία (λες και είναι δικά του…!). «Θλιβερό», αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Αυτό φυσικά το γνωρίζει πολύ καλά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, θυμίζω,  το 2013 είχε αποκαλέσει τους αυτοδιοικητικούς «βλαχοδήμαρχους»…)  και γι αυτό φρόντισε, με την διοργάνωση των «Αναπτυξιακών Συνεδρίων» σε όλη τη χώρα, να «εκθέσει» τα στελέχη των ΟΤΑ και να περάσει το μήνυμα: «Έχω δίπλα μου την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και όποιος δεν είναι μαζί μας,  είναι απέναντί μας». «Διαίρει και βασίλευε»….  Κάποιοι (Δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι) το αντιλήφθηκαν εγκαίρως και γι αυτό φρόντισαν να κάνουν την δουλειά τους με ευσυνειδησία μεν , σε χαμηλότατους τόνους δε. Εκτός κάδρου.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και των αντιπροσώπων της. Αξίζουμε καλύτερα! Και η λύση είναι μία: Απελευθέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα δεσμά του «κρατισμού», μέσω του διαχωρισμού των «θεσμών» και τις κατανομής των αρμοδιοτήτων.
Η ουσιαστική αποκέντρωση των Ο.Τ.Α. κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο, πρέπει να είναι η στόχευση όλων μας για το μέλλον.
Οι ΟΤΑ πρέπει να διευκολυνθούν με νόμους να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους και κυρίως να αποκτήσουν την δυνατότητα να καθορίζουν και να εισπράττουν δικούς τους φόρους, ανάλογους με τις ανάγκες τους. Έτσι η οικονομική αυτοτέλεια τους θα είναι γεγονός και οι πολίτες θα γίνουν επιμελέστεροι στην πληρωμή των φόρων, αφού θα έχουν άμεση γνώση της διαχείρισης και της αξιοποίησής τους.
Επίσης, σημαντικό βήμα προς την πλευρά της βελτίωσης της αυτοδιοίκησης θα είναι να δοθεί η δυνατότητα συμπράξεων μεταξύ των ΟΤΑ και συγκρότησης ομάδων, που θα οδηγούν σε οικονομίες κλίμακας και θα μειώνουν το κόστος της καθημερινότητας.
Η μεν Τοπική αυτοδιοίκηση θα ασχολείται με την βελτίωση της ζωής των πολιτών της και την ανάπτυξη,  που θα είναι συμβατή με την  ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής (είναι προφανές ότι με διαφορετικό τρόπο πρέπει να αναπτυχθεί η Περιφέρεια π.χ Ηπείρου με τα βουνά και την κτηνοτροφία της και διαφορετικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους ελαιόκαμπους και  την θάλασσα της),  η δε Κεντρική κυβέρνηση θα ασχολείται με  τον συντονισμό όλων των ΟΤΑ και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στη  δημοσιονομική προσαρμογή της Χώρας.  Μια ομαδική δουλειά δηλαδή, όπου η κυβέρνηση θα είναι «ο πρώτος μεταξύ ίσων» στην μάχη για την ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου περιέγραψε ενώπιον του Πρωθυπουργού αυτό το ιδανικό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έβαλε από την μια πλευρά την (κάθε) Περιφέρεια και από την άλλη την (κάθε) Κυβέρνηση, «τωρινή και αυριανή». «Η κυβέρνηση Σας» και  «η περιφέρειά Μας». «Η δουλειά Σας» και « η δουλειά Μας». Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη . Ήταν μια βαθιά αντιπολιτευτική ομιλία αυτή του κ. Περιφερειάρχη, κατά τη γνώμη μου.  Αντιπολιτεύτηκε τον Κρατισμό και την εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να παρεμβαίνει ολοκληρωτικά και να αναμειγνύει θεσμούς και φορείς εξουσίας για να τους ελέγχει. Αυτό πρέπει να ζητά και ο κάθε αυτοδιοικητικός. Αυτό πρέπει να επιδιώκει. Την ριζική – επαναστατική  μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την  απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντιθέτως μάλιστα. Ποιος είπε όμως  ότι είναι εύκολες οι …..Επαναστάσεις;
της Πιπίνας Π. Κουμάντου

***  Το τέλος των μνημονίων και το κομματικό/πολιτικό σύστημα
 Όταν οι νέοι, το μέλλον της Ελλάδας, οι πιο μορφωμένοι και δημιουργικοί φεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στα ξένα. Όταν η ανεργία είναι στα ύψη και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Όταν η χώρα έχει ένα-δύο-τρία; εκατομμύρια μετανάστες, έναν αριθμό που δεν αντέχει. Όταν ο αριθμός των ανήμπορων και των αστέγων αυξάνεται. Όταν μια χώρα συνεχίζει να δανείζεται, κι’ όταν τα δανεικά είναι δανεικά, είτε είσαι δεξιός είτε είσαι αριστερός. Όταν, όταν, όταν….
Όταν το κομματικό/ πολιτικό σύστημα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αφού δεν προβαίνει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και όταν ψηφίζει μέτρα, τα οποία δεν εφαρμόζει. Όταν, λοιπόν, συμβαίνουν αυτά και άλλα πολλά, είναι αδύνατο να ξεπεραστεί η κρίση.
Κάποιες άμεσες αλλαγές που οφείλει να κάνει και να στηρίξει το κομματικό/ πολιτικό σύστημα είναι π.χ. στο ασφαλιστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη διαδικασία ίδρυσης των επιχειρήσεων, στην απονομή της δικαιοσύνης, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων κτλ.
Όμως, το κομματικό/πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δεν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αλλά θέλει να φορτώσει τις αποτυχίες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Γερμανία κτλ. Επιπλέον, κάποια μικρά κόμματα συνεχίζουν να χωρίζουν τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, για να μην χάσουν τους οπαδούς τους.
Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ στην ιστορία σε καμιά χώρα δεν δόθηκε τόσο μεγάλο δάνειο (130 δις ευρώ  δάνειο + 100δις ευρώ κούρεμα του χρέους= 230 δις ευρώ). Και βέβαια οι δανειστές μας επέβαλλαν τα περίφημα μνημόνια. Και βέβαια τα μέτρα είναι σκληρά.  Όμως, σωτηρία χωρίς θυσίες δεν υπάρχει. Και οι θυσίες είναι μεγάλες, πρωτίστως, για αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους και για αυτούς που ψάχνουν να βρουν δουλειά.
Βέβαια, σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε τέτοια κρίση, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμα και εντός του ίδιου κόμματος. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι πολιτικές αποφάσεις, τα οποιαδήποτε μέτρα, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα εισοδήματα και κατ’ επέκταση στη ζωή μας. Αλλά, σε μια δημοκρατία, επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας, όπως αυτή εκδηλώνεται, ανάλογα, στις εκλογές και στις κομματικές ψηφοφορίες, άποψη την οποία οφείλουν να σέβονται, οι όποιες μειοψηφίες. Μάλιστα, όταν η πλειοψηφία είναι πολύ μεγάλη, η οποιαδήποτε μειοψηφία δεν χρειάζεται να φωνασκεί και να καταστροφολογεί.
Ίσως θα πρέπει να λεχθεί ότι οι διάφορες ψηφοφορίες, που έγιναν στη βουλή, για τα μνημόνια ήταν από τις κρισιμότερες. Και, μάλλον, κάθε επόμενο μνημόνιο ήταν πιο αυστηρό από το προηγούμενο. Επίσης, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα μνημόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Και αυτό, διότι αφενός δεν υπήρχαν αναπτυξιακά μέτρα και αφετέρου, διότι εμείς δεν τα εφαρμόσαμε. Οπότε η ευθύνη θα είναι δική μας και όχι των άλλων.
Παρεμπιπτόντως, ίσως είναι από τις λίγες φορές που τα κόμματα είχαν δικαίωμα να επιβάλλουν κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση των μνημονίων. Από την άλλη μεριά, λόγω ακριβώς της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, οι βουλευτές είχαν δικαίωμα- δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα- να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, υπακούοντας στη συνείδησή τους. Επομένως, ό,τι κι’ αν ψήφισε κάθε βουλευτής καλώς εψήφισε. Καθένας έκρινε από τη δική του οπτική γωνιά. Κι’ όταν εξετάζεις από τη δική σου σκοπιά, επόμενο είναι να βλέπεις διαφορετικά από τον άλλον. Αυτό είναι και ορθό και δίκαιο. Αυτό σημαίνει ελευθερία. Αυτό σημαίνει δημοκρατία.
Έφθασε η ώρα οι πολίτες να ξεχάσουμε τις κακές συνήθειές μας, όπως δάνεια, υπερκατανάλωση, σπατάλη κτλ. και να αρχίσουμε δουλειά. Να θυμηθούμε ότι οι γονείς μας δημιούργησαν περιουσίες με σκληρή δουλειά και οικονομία. Και,  σαν κράτος, χρειάζεται να έχουμε περισσότερα έσοδα από έξοδα, δηλαδή να έχουμε πλεόνασμα, για να ξεπληρώσουμε τα χρέη.
Έφθασε η ώρα να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ως κοινωνία και ως κράτος. Επιπλέον, να συνειδητοποιήσουμε, ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα, κοινωνική γαλήνη, εφαρμογή των νόμων, εμπιστοσύνη κτλ. δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι, χωρίς επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, κι’ έτσι θα συνεχίζουμε στη φτώχεια μας. Αλήθεια, αν οι αντιμνημονιακοί ήταν επιχειρηματίες, θα έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα;
Έφτασε το τέλος των μνημονίων και η ώρα για το κομματικό/πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του, να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση.
Παύλος Μάραντος 

***  Τιμή στους βετεράνους
 Μια τιμητική εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ (αν και με αρκετά χρόνια καθυστέρησης…) διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, δυστυχώς με τη χορηγία δύο ιδιωτικών εταιρειών και μιας κρατικής φίρμας (ΕΛΤΑ), αν και επρόκειτο για ένα μηδαμινό έξοδο (τύπωμα μερικών προσκλήσεων και μερικών επαίνων), που θα έπρεπε να είχε φροντίσει η ίδια η Ένωση Συντακτών.
Εν πάση περιπτώσει, η βραδιά κύλησε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ένωσης, μέσα σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από συγκίνηση για 15 από γηραιότερους εν ζωή συναδέλφους, έξι από τους οποίους διανύουν τη δέκατη δεκαετία της ζωής τους. Ήταν εκεί ο Χάρης Λυμπερόπουλος (ετών 96), ο Πέτρος Λινάρδος (92), ο Μίμης Παπαναγιώτου (91), ο Γιώργος Παντούρης (89), ο Βαγγέλης Φουντουκίδης (89), ο Γιάννης Διακογιάννης (87) και οι κάπως… νεότεροι Ντίνος Βεντίκος, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Μάκης Παπαζήσης, Γιώργος Λιβέρης, Ανδρέας Μπόμης, Νίκος Γερακάρης και Σταύρος Τσώχος. Δεν παραβρέθηκαν –αν και είχαν ενημερωθεί και αποδεχτεί τη βράβευσή τους- ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (83), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός συντάκτης, ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος (93), γνωστός για τη μακρά αποκλειστικότητά του ως ρεπόρτερ του Αριστοτέλη Ωνάση, και ο αειθαλής γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος (93), ο οποίος παραμένει μάχιμος, διαγράφοντας μια εκπληκτική καριέρα.
Με εξαίρεση τον Παπαδόπουλο (χάρη στα εκατοντάδες τραγούδια που έχει γράψει), τον Μίμη Παπαναγιώτου, ο οποίος αρθρογραφεί ακόμη στο «Flash της Μεσσηνίας» και τον Μητρόπουλο, που συνεχίζει με το αστείρευτο πνεύμα του να συναρπάζει με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, τα ονόματα των λοιπών τιμηθέντων ίσως δε λένε κάτι στους σημερινούς νέους αναγνώστες. Υπήρξαν, όμως, πρωτοπόροι του αθλητικού ρεπορτάζ, αυτοί που κατά τις δεκαετίες του’ 50 και του’ 60 έδωσαν τις μάχες τους ώστε τα σπορ να κερδίζουν δημοσιότητα και μπόλικες σελίδες στον Τύπο.
Από το ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στους καλεσμένους, με μικρό βιογραφικό των βετεράνων, αξίζει να σταθεί κάποιος στο καταπληκτικό σημείωμα του Κώστα Μητρόπουλου, μια και ήταν ό,τι πιο έξυπνο μικρό κείμενο διάβασα τον τελευταίο καιρό, και ας είναι καλά. Επιτρέψτε μου να το μεταφέρω στη στήλη με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά!
Γράφει ο κορυφαίος σκιτσογράφος:
 «Η Μπέτι Ντέιβις έλεγε ότι οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι για δειλούς. Εννοούσε στην Αμερική προφανώς. Γιατί εδώ οι μεγάλες ηλικίες δεν είναι ούτε για δειλούς ούτε για γενναίους. Είναι για κλάματα. Προσέχτε. Εγώ. Μια πάρα πολύ μεγάλη ηλικία. Γεννήθηκα πριν από έντεκα οικονομικές κρίσεις, δύο δικτατορίες, ένα μεγάλο πόλεμο, ένα εμφύλιο, τέσσερις χρεοκοπίες, τέσσερις υποτιμήσεις και δεκαοκτώ σεισμούς. Αν έπρεπε να πω κάτι σαν την Ντέιβις θα ’λεγα ότι: Οι μεγάλες ηλικίες είναι όμορφες, αν τις έχεις ζήσει με μια παρέα από ενδιαφέροντες, ευφυείς, εγγράμματους και γοητευτικούς συνομήλικες σαν αυτούς εδώ απόψε».
Γιώργος Αρκουλής
 -Με τα σκίτσα και το αστείρευτο χιούμορ του Κώστα Μητρόπουλου έχουν ξεχάσει –πρόσκαιρα έστω- τα προβλήματά τους γενεές επί γενεών. Ας είναι καλά!

***  Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε όλη τη χώρα
 Η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια μια βαθιά κρίση. Οικονομική, κοινωνική, θεσμική,  κρίση αξιών. Είναι αλήθεια ότι η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως τη βιώνουμε την τελευταία τριετία. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία και κυρίως την ανανέωση. Ανανέωση τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και σε επίπεδο ιδεών και αξιών. Γι’ αυτές τις αξίες αγωνιζόμαστε, αυτές τις αξίες υπηρετούμε χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
Στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, κυριάρχησε το «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα». Να αλλάξουμε όσα πρέπει, ώστε να γίνει μια χώρα σύγχρονη, ζωντανή, ευημερούσα, αισιόδοξη και ασφαλή. Αυτό είναι το όραμα της Νέα Δημοκρατίας και για αυτό το όραμα θα πρέπει να δώσει ο καθένας μας τον δικό του αγώνα, από το δικό του μετερίζι.
Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να εμπνεύσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο σήμερα είτε αδιαφορεί είτε έχει απογοητευτεί, να δει με διαφορετική οπτική την πολιτική και τους πολιτικούς. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποφασίζουν οι άλλοι για μένα χωρίς εμένα».
Το 2015 οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική, αφενός αρνούμενοι να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία και αφετέρου, οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν επέλεξαν την αντισυστημική ψήφο. Η αποχή, ιδιαίτερα στις εκλογές του Σεπτέμβρη, έφτασε το 44,1%. Περίπου 4,5 εκατομμύρια Έλληνες αποφάσισαν να μην ψηφίσουν, στην πλειοψηφία τους πολίτες κάτω των 30 ετών (σ.σ. στη Μεσσηνία το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 51,22%). Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, σε βαθμό μάλιστα να τείνει να τεθεί ζήτημα κοινωνικής νομιμοποίησης μιας κυβέρνησης που αποτελεί το αποτέλεσμα της βούλησης μόλις του 20% του ελληνικού πληθυσμού. Δηλαδή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέφραζε το 2015 μόνον έναν στους πέντε Έλληνες. Αν λάβουμε υπόψη και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αυτό, έχει συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Από το 2015 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα μας βιώνει μια τραυματική εμπειρία. Η ετερογενής συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, όχι μόνο ανέστρεψε την πορεία εξόδου από την κρίση με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της στην οικονομία, αλλά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, είτε μέσω της προπαγάνδας, είτε μέσω των άστοχων πολιτικών της επιλογών. Υπουργοί και στελέχη της, κινούνται με βάση μία συντεχνιακή λογική εξασφάλισης προνομίων. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σημείο ηθικής αποδόμησης, η οποία ακολούθησε την πολιτική του αποδόμηση. Και η αποδόμηση αυτή του έχει αποστερήσει κάθε δυνατότητα αξιόπιστης καταγγελτικής πολιτικής. Παραπλάνησαν το λαό ότι δήθεν είναι το νέο και το άφθαρτο, ενώ αποτελούν το πιο παλιό και από το παλιό. Χρησιμοποίησαν το ψέμα ως ιδεολογική υποχρέωση και την διεθνή απαξίωση της χώρας ως πολιτικό πλεονέκτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε όταν το κραταιό ΠΑΣΟΚ κατάρρευσε υπό το βάρος του πρώτου μνημονίου. Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη δικαιοσύνη, κίτρινος τύπος, διαφθορά. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παθογένειες που μας κληρονομούν.
Η δική μου γενιά ήταν η τελευταία που πρόλαβε και έζησε τη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας. Κάθε νέα χρονιά ήταν σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη και κάθε γενιά ζούσε καλύτερα από αυτήν που την μεγάλωσε. Ζήσαμε ιστορικές στιγμές με την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. και αργότερα στην Ευρωζώνη. Οι Έλληνες αποταμιεύσαμε. Χτίσαμε σπίτια, φτιάξαμε επιχειρήσεις, ταξιδέψαμε, κάναμε οικογένειες και αποκτήσαμε παιδιά. Ίσως είχαμε τις περισσότερες ελευθερίες και δυνατότητες από κάθε άλλη γενιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μόνο που δεν χρησιμοποιήσαμε πάντα αυτές τις ευκαιρίες όπως έπρεπε. Γι’ αυτό ζήσαμε τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, την ύβρη της εικονικής ευμάρειας και τη νέμεση της χρεοκοπίας. Όπως και στην αρχαία τραγωδία, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα διέρχεται απ΄ όλα τα στάδιά της: την ύβρη, τη νέμεση και φυσικά την κάθαρση, με την τελευταία μάλιστα να καθορίζει μάλλον καταλυτικά και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Όμως, η γενιά των σημερινών εικοσάρηδων και τριαντάρηδων, έζησε μόνον την κρίση. Δεν βίωσε την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν αισθάνθηκε την αισιοδοξία που ενέπνεε σε εμάς το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Είναι η γενιά της ανεργίας, ή στη καλύτερη περίπτωση των 360 €. Η γενιά που ζει από τη σύνταξη των παππούδων και των γιαγιάδων. Αναλώνεται στο να βλέπει τη ζωή να περνά μπροστά της, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την πάρει στα χέρια της. Ψάχνει διέξοδο στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Ενώ όσοι παραμένουν εδώ δυσκολεύονται να ονειρευτούν το μέλλον τους και αδυνατούν στο να κάνουν οικογένεια. Είναι η γενιά που αποστρέφεται ή τουλάχιστον αδιαφορεί για την πολιτική και τους πολιτικούς. Μια γενιά με περιορισμένες ευκαιρίες και ελευθερίες. Είναι όμως μια γενιά με απεριόριστες δυνατότητες. Μια γενιά με προσόντα που καμιά άλλη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας δεν είχε. Μια γενιά που έχει μάθει να ζει με τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς δυσκολίες προσαρμογής. Μια γενιά που διψάει για ζωή γιατί έχει μάθει να επιβιώνει σε δύσκολες καταστάσεις.
Η σημερινή Νέα Δημοκρατία έχει στόχο αυτή τη νέα γενιά. Επειδή την εμπιστεύεται και εμπνέεται από αυτήν. Στόχος της είναι την ισχυροποιήσει και να την αξιοποιήσει, δίνοντάς της ευκαιρίες και όχι επιδόματα ή κάρτες ανεργίας. Αυτή η νέα γενιά πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη πολιτική ζωή του τόπου μας. Γιατί αυτή η γενιά της κρίσης, είναι η γενιά που θα χτίσει τη Νέα Ελλάδα που μας αξίζει. Που θα αντιμετωπίζει το μέλλον με θάρρος και όχι φόβο. Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος κόσμος, που μπορεί να είναι γεμάτος απειλές αλλά έχει και αμέτρητες  ευκαιρίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει δηλώσει ξεκάθαρα. Η χώρα χρειάζεται πλέον μια επανεκκίνηση (restart). Μια ξεκάθαρη και ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά και πίστη στους θεσμούς και αξιοκρατία, ώστε να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Ενωμένοι ξεκινάμε τη μάχη για να δυναμώσουμε την Ελλάδα. Σ’  αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Γεμάτοι αυτοπεποίθηση γινόμαστε ξανά αισιόδοξοι για την ζωή μας και περήφανοι για την πατρίδα μας. Είμαστε έτοιμοι, δείξτε μας εμπιστοσύνη.
PhD cand. Παναγιώτης  Ευαγγ. Τζαβάρας
υπ. Διδάκτωρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ
Μέλος Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΝΔ
Μέλος Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ
Μέλος ομάδας έργου Στρατηγικού Σχεδιασμού ΝΔ


*** Όσοι εξαπατήθηκαν από τον Α. Τσίπρα το 2015…
 Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Φεβρουαρίου 1824, όταν οι επαναστατημένοι Έλληνες υπέγραψαν στο Λονδίνο την πρώτη δανειακή σύμβαση, ποσού οκτακοσίων χιλιάδων λιρών. Δύο χρόνια αργότερα, ο Α. Ζαΐμης, που ανέλαβε διοικητής του Εκτελεστικού (Πρωθυπουργός), βρήκε στο ταμείο του κράτους μόλις δεκαέξι γρόσια, ούτε καν δηλαδή μια λίρα και γι’ αυτό κήρυξε την πρώτη πτώχευση (1827). Ακολούθησαν ακόμα δύο.
Ύστερα από κάθε πτώχευση η χώρα αποκλειόταν για αρκετό διάστημα από τις «αγορές χρήματος» (σήμερα, τις λέμε σκέτο «αγορές», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τις έλεγε, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, «διεθνείς τοκογλύφους»), που ήδη από τότε καθιστούσαν σαφές ότι η εξυπηρέτηση των χρεών ήταν προϋπόθεση για την χορήγηση νέων δανείων. Οι ιστορικοί παρατηρούν επαναλαμβανόμενες και αργόσυρτες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, διεθνείς ελέγχους, λογιστικά τεχνάσματα, απάτες των πάσης φύσης εγχώριων και ξένων διαμεσολαβητών, ποινικές διώξεις για κακοδιαχείριση κ.λπ. Τελικά, λένε, επιτυγχανόταν κάποιος συμβιβασμός των ειρηνικών κυβερνήσεων με τους δανειστές και η χώρα αντλούσε νέα δάνεια. Κάτι σας… θυμίζει ε;
Μόνο την τριακονταετία 1832 -1862, επί βασιλείας Όθωνα, δανειστήκαμε εξήντα εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Οι προθέσεις κάθε φορά των κυβερνώντων ήταν… αγαθές. Η Ελλάδα θα αξιοποιούσε τα δανεικά για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της, αρχικά σε όπλα και πολεμοφόδια και αργότερα σε δομές του νεοσύστατου κράτους της. Παράλληλα, θα φρόντιζε μέσω της ανάπτυξης και της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κατοίκων της να αποδώσει τα δανεικά και να μάθει να πορεύεται ανεξάρτητη από δανειακές συμβάσεις. Φευ!
Το βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου (σελ. 60 επ.) μας εξηγεί: «…όμως η ανάπτυξη ήταν πολύ αργή. Οι άσχημες διεθνείς σχέσεις με τις γειτονικές κυρίως χώρες αλλά και με τις χώρες της Ευρώπης, η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η πολιτική αστάθεια και η ανασφάλεια της υπαίθρου ήταν οι κύριες αιτίες για την καθυστέρηση αυτή».
Όσοι διαπιστώσατε… ύποπτες συμπτώσεις με τη σημερινή κατάσταση, ορθώς τις διαπιστώσατε. Η Ελλάδα, που έχει υπογράψει τέσσερις δανειακές συμβάσεις (μνημόνια) τα τελευταία οκτώ χρόνια, προετοιμάζεται, σύμφωνα με τους πανηγυρικούς του Α. Τσίπρα και όλων των συνεργατών του, να πραγματοποιήσει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, εντός των επόμενων μηνών και να εισέλθει στην πολυπόθητη «ανάπτυξη».
«Θα πάρουμε πίσω τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της χώρας», υπόσχεται ο πρωθυπουργός. «Θα ανοίξουν οι… κάνουλες» πανηγυρίζει ο «πολιτικός μπαμπάς του». «Θα εξαγοράσουμε τα δάνεια των ένστολων», διατυμπανίζει ο ΥΠΕΘΑ και ο υπουργός ανάπτυξης υπερθεματίζει: «Μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή την επέκταση της εξαγοράς των δανείων όλων των δανειοληπτών από το κράτος»! Όλα αυτά, όταν από τα πλέον επίσημα, μη πολιτικά αλλά αμιγώς τεχνοκρατικά, εγχώρια (Στουρνάρας) και ευρωπαϊκά (Ντράγκι) χείλη ακούγονται προειδοποιήσεις ότι η ακατάσχετη παροχολογία μπορεί «να μεταβάλει δραστικά την επιδιωκόμενη ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές» με την έξοδο από τα μνημόνια. Η πολιτική αναξιοπιστία σε όλο της το μεγαλείο είναι εδώ!
Την ίδια ώρα οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν επιστρέψει σε προς 25ετίας επίπεδα. Κλιμακούμενες προκλήσεις (παραβιάσεις εναέριου χώρου, εμβολισμοί πλοίων, συλλήψεις Ελλήνων στρατιωτικών), αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, γκρίζες ζώνες στη θάλασσα (Αιγαίο) αλλά και στην ξηρά (Έβρος). Η «μετριοπαθής» κυβέρνηση στα Σκόπια μας ζητάει να αλλάξουμε και εμείς το Σύνταγμά μας, ενώ οι «Τσάμηδες» στην Αλβανία διεκδικούν τμήμα της χώρας μας στην Ήπειρο. Και οι άσχημες διεθνείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες είναι εδώ!
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η κυβέρνηση, με λεκτικό που προέρχεται από τα βάθη του Εμφυλίου Πολέμου, επιδεικνύει μίσος, εκδικητικότητα, εμπάθεια, ύβρι. Διχάζει και λασπολογεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εμπαίζει τους πολίτες και υποσκάπτει τα θεμέλια των Θεσμών του Κράτους. Αποτέλεσμα; Η πολιτική αστάθεια!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δρουν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις ανενόχλητες ομάδες κουκουλοφόρων, που σπάνε, ρημάζουν, λεηλατούν ενώ στην ύπαιθρο «κάνουν πάρτυ» κλέφτες, ζωοκλέφτες και ληστές ηλικιωμένων. Άρα; Και η ανασφάλεια είναι εδώ!
Στην Ελλάδα βιώνουμε ξανά… την Ιστορία. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όλες οι αιτίες που εμπόδιζαν διαχρονικά την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι σωρευμένες ταυτόχρονα. Πολιτική αναξιοπιστία, άσχημες διεθνείς σχέσεις, πολιτική αστάθεια, ανασφάλεια. Ας μην είμαστε αφελείς και ευκολόπιστοι. Ας μην «πιστεύουμε αυτό που επιθυμούμε». «Καθαρή έξοδος» και «ανάπτυξη», για εμάς θα έρθουν μόνο όταν θυμηθούμε την Ιστορία μας και διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να την αλλάξουμε.
Στον αγώνα για την Ελλάδα που όλοι αξίζουμε, όχι απλώς δεν περισσεύει κανείς, αλλά αντίθετα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ιδίως όσοι εξαπατήθηκαν απροκάλυπτα το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με θάρρος, με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία, αλλά κυρίως με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να εξομαλύνουμε τις διεθνείς μας σχέσεις, μπορούμε να επιτύχουμε πολιτική σταθερότητα, μπορούμε να αναδείξουμε στην πολιτική νέους και άξιους ανθρώπους, μπορούμε να επιβάλλουμε την τάξη και να εμπεδώσουμε την ασφάλεια στους πολίτες. Μπορούμε και πρέπει. Το οφείλουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου

***   «Αλβανικός Εθνικός Στρατός»: Θα σκοτώσουμε οποιονδήποτε Σερβοσλάβο απειλήσει τους Αλβανούς των Σκοπίων…(βίντεο) 

Ο λεγόμενος ‘Αλβανικός Εθνικός Στρατός’ έκανε την επανεμφάνισή του με ένα δελτίο Τύπου , μετά την ψήφιση υπέρ της αλβανικής γλώσσας στο κράτος των Σκοπίων και τις απειλές που ακολούθησαν από τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφκσι κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.
Ο λεγόμενος ‘Αλβανικός Εθνικός Στρατός’ έκανε την επανεμφάνισή του με ένα δελτίο Τύπου , μετά την ψήφιση υπέρ της αλβανικής γλώσσας στο κράτος των Σκοπίων και τις απειλές που ακολούθησαν από τον  πρώην πρωθυπουργό  Νίκολα Γκρούεφκσι κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.
~ Στην ανακοίνωσή του αναφέρει “Καλούμε τους Αλβανούς να κάνουν υπομονή, θα έρθει η μέρα που το κεφάλι του  Γκρούεφσκι θα βρεθεί στους δρόμους»
Το δημοσίευμα παραθέτει ένα βίντεο του Μαΐου του 2017 που έχει παρόμοιες απειλές:
~* Shtabi i AKSH-së me kumtesë të re, ja çka thotë për zhvillimet në Maqedoni : https://youtu.be/Kn6ESRI58eU  .-
~ (Στοιχεία από shqipnews.info)  , echedoros-a.gr

***  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΟΡΘΩΣΕΙ ΑΝΑΣΤΗΜΑ!Γιατί η Τουρκία εποφθαλμιά τα νησιά του Αιγαίου ;..

~ Η τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ που ζει στις ΗΠΑ εξηγεί γιατί το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο έχει εμμονή με τα νησιά μας. Και υπογραμμίζει ότι ήρθε η ώρα για τη Δύση να ορθώσει το ανάστημα της στην Aγκυρα.
Αυτοί που πρέπει να «μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είναι οι Έλληνες ενώ εκείνος που μας προτρέπει με άκρως προκλητικό τρόπο να διαβάσουμε την Ιστορία μας είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα, μάλιστα, που εξακολουθούν να κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στις τουρκικές φυλακές και ενώ η ένταση (και) στο Αιγαίο αυξάνεται ανησυχητικά με την Τουρκία να εμφανίζεται ολοένα επιθετικότερη.
Πόσο κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση για την Ελλάδα; Πόσο πιθανό είναι ένα «ατύχημα» ή «λάθος» για τα οποία έκανε λόγο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς; Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη αυτής της κρίσης;
«Δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε βίαια στην Κύπρο το 1974, οι σημερινές απειλές κατά της Ελλάδας, και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος στην Τουρκία, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη Δύση […] Τα σύνορά της είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Μια επίθεση κατά της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επίθεση κατά της Δύσης. Ήρθε η ώρα για τη Δύση να ορθώσει το ανάστημα της στην Άγκυρα», υποστηρίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του κέντρου διεθνών μελετών Gatestone Institute η Ουζάι Μπουλούτ. Η δημοσιογράφος από την Τουρκία, που σήμερα ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον, κάνει λόγο χωρίς περιστροφές για την ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας «να εισβάλει στα ελληνικά νησιά».
«Εάν υπάρχει κάτι για οποίο συμφωνούν απόλυτα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, είναι η πεποίθηση ότι κάποια από τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν κατεχόμενα τουρκικά εδάφη τα οποία πρέπει να ανακτηθούν» γράφει. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχουν απειλήσει ακόμα και με εισβολή στο Αιγαίο ενώ τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται για το ποιο θα αναδειχτεί ως το πιο αποφασισμένο και πατριωτικό αλλά και τολμηρό ώστε από τα λόγια να περάσει στην πράξη. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – εξηγεί η Μπουλούτ – κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να κατέχει αυτά τα νησιά ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί το κεμαλικό ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας ότι άφησε την Ελλάδα να πάρει τα νησιά μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1924, τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, το 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων, το 1947.
~ To 2016 ο Ερντογάν μίλησε για τα νησιά «που ήταν δικά μας» και η Τουρκία έδωσε στην Ελλάδα ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «η Λωζάννη δεν υπήρξε ποτέ ένα ιερό κείμενο». Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο – την πρώτη τούρκου προέδρου Τουρκία τα τελευταία 65 χρόνια – επανέλαβε δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό ότι η συνθήκη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.
Σύμφωνα με την Ουζάι Μπουλούτ, απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι να καταφέρει να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που θα τον αναδείξει ως τον κατεξοχήν ιστορικό ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας, ανώτερο από όλους τους προηγούμενους. Και για αυτόν τον λόγο έχει θέσει κάποιους στρατηγικούς στόχους για το έτος 2023, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Η ιδέα πίσω από αυτούς τους στόχους είναι η δημιουργία εθνικιστικής συνοχής για την προσάρτηση περισσότερων εδαφών για την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκάλα δημοσιογράφος.
Ταυτόχρονα, οι προπαγανδιστές της Τουρκίας «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» ούτως ώστε να εμφανίσουν την Ελλάδα ως τη χώρα που προβαίνει σε προκλητικές κινήσεις που επιδεινώνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα. Ο Ουμίτ Γιαλίμ, για παράδειγμα, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα νησιά σε οπλοστάσια και στρατιωτικά φυλάκια που θα τα αξιοποιήσει κατά την μελλοντική της επέμβαση στην Τουρκία». Κάθε πολιτικός στην όμορη χώρα έχει τους δικούς του λόγους για την εμμονή του με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου – «παραδοσιακός τουρκικός επεκτατισμός, τουρκοποίηση ελληνικών εδαφών, νεο-οθωμανισμός και η ναυαρχίδα του κατακτητικού Ισλάμ, η τζιχάντ» («ιερός πόλεμος»), εξηγεί η Μπουλούτ.
Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που αιτιολογεί την επιθυμία των Τούρκων να εισβάλουν στα ελληνικά νησιά και συνοψίζεται στα λόγια του Τουγρούλ Τουρκές, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργού για την Κύπρο: «καλλιεργείται αυτή η παραπληροφόρηση ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο γιατί υπάρχει μια τουρκική κοινότητα εκεί…Ακόμα και να μην ζούσαν Τούρκοι εκεί, η Τουρκία θα εξακολουθούσε να έχει ζήτημα με την Κύπρο και είναι αδύνατο για την Τουρκία να αδιαφορήσει». Σύμφωνα με την Ουζάι Μπουλούτ, «η ίδια στάση και νοοτροπία ισχύουν και για τα νησιά του Αιγαίου». protagon

***  Μάρτιος-κόλαση για τον πρωθυπουργό και ο Καμμένος αγνοείται

~ Απέναντι στα ανοιχτά εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον μόνος, χωρίς τη συμπαράσταση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.
Λευκή απεργία
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάνει, το τελευταίο διάστημα, αισθητή την… απουσία του από τα τεκταινόμενα. Δεν εμφανίζεται στη Βουλή, δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν βγαίνει στα ραδιόφωνα, μάλλον εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό, θέλοντας έτσι να στείλει ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα φέρουν τη δική του υπογραφή και θα έχει ο ίδιος την αποκλειστική ευθύνη.
Το πρόχειρο φλερτ
Η απουσία Καμμένου από την επικαιρότητα, εδώ και δεκαπέντε ημέρες, χτύπησε καμπανάκι στην κυβέρνηση. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για τις εξελίξεις, βρίσκεται σε εναγώνια αναζήτηση συμμάχων και δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο του πολιτικού χρόνου. Το πρόχειρα σκηνοθετημένο «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δήθεν για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ανησυχεί για την έλλειψη εφεδρειών και φοβάται ότι από τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων μόνο απώλειες θα προκύψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως το τέλος για τα Σκόπια
Εγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος είναι αποφασισμένος στο ονοματολογικό των Σκοπίων να φτάσει ως το τέλος. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στην ΠΓΔΜ να δοθεί το όνομα «Μακεδονία»», επαναλαμβάνει ο κ. Καμμένος, ο οποίος δεν είδε με καλό μάτι το «φλερτ» Τσίπρα-Σταύρου Θεοδωράκη που είχε στόχο να βρεθεί ανάχωμα στη δική του ανένδοτη στάση.
Υβριδικός πόλεμος
Ωστόσο, βαθύτερο είναι το ρήγμα Τσίπρα-Καμμένου στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους και κρατούνται σε τουρκική φυλακή της Αδριανούπολης. Ενώ για την κυβέρνηση πρόκειται για ένα «συνηθισμένο συμβάν» και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος δείχνει βέβαιος ότι πρόκειται για «υβριδικό πόλεμο».
«Ακόμη και το αμερικανικό σάιτ Politico έγραψε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών είναι ομηρία», αναφέρει ο υπουργός Αμυνας σε συνομιλητές του και εκτιμά ότι πιθανόν αυτή η υπόθεση να εξελιχθεί σε αίτημα ανταλλαγής αιχμαλώτων από τουρκικής πλευράς.
Πηγές του υπουργείου Αμυνας, μάλιστα, υπενθυμίζουν την περίπτωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. «Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον μόνο αν εκδοθεί ο Γκιουλέν. Και έως τότε, τον κρατά όμηρο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και επιμένουν στην εκτίμηση ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
~  Ολα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των δύο στρατιωτικών και θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει επιπόλαια υποβαθμίσει τόσο πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η τακτική της κυβέρνησης λέει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για τους Έλληνες στρατιωτικούς. Εγώ πιστεύω ότι τα περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί», αναφέρει σε συνομιλητές του ο υπουργός Αμυνας και επιμένει ότι πρόκειται για μια «μείζονα κρίση» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Στη φυλακή έως το τέλος Μαρτίου οι 2 στρατιωτικοί
Και πράγματι, εντελώς διαφορετική τροπή από αυτήν που πίστευε η κυβέρνηση πήρε η υπόθεση της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση και πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες πριν από την τριμερή σύνοδο της Βάρνας, στα τέλη Μαρτίου.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει, πέρα από την παρέμβαση της ΕΕ, να λάβει τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, στο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη η «ψυχρή» τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν πήρε θέση στο θέμα και μάλιστα υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία.
Για την ώρα το ακουστικό παραμένει κάτω
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κονταροχτυπήθηκαν για το αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα καλέσει τον Ερντογάν για ένα συνηθισμένο περιστατικό. Πάντως, αν και όπως φαίνεται η κατάσταση έχει αλλάξει και πλέον το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν είναι στο τραπέζι, όλα δείχνουν πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να πραγματοποιηθεί. Στο Μαξίμου θεωρούν πως μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία στην Αγκυρα να βρεθεί σε θέση ισχύος και να ξεκινήσει παζάρια με δικούς της όρους.
Και πάλι το Σκοπιανό στο προσκήνιο
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι φωτιά στο διπλωματικό κομμάτι για την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα ταξιδέψει στα Σκόπια. Μάλιστα, ενδιαφέρον είναι πως θα είναι ο πρώτος Ελληνας αξιωματούχος που θα φτάσει στην ΠΓΔΜ μετά την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου.
Εκεί, Αθήνα και Σκόπια αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Το βέβαιο είναι πως το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων. Αν υπάρξει πρόοδος, κάτι που μόνο βέβαιο δεν μοιάζει, ενδεχομένως να δοθεί και το «πράσινο φως» για να δρομολογηθούν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, τα εμπόδια στο Σκοπιανό παραμένουν πολλά, αφού η ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να κάνει πίσω, ενώ συνεχώς υπάρχει προκλητική στάση και συμπεριφορά. Υπενθυμίζεται πως αρχές Μαρτίου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε προτείνει να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πώς μεριμνά η χώρα μας για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Παράλληλα είχε προκρίνει διεθνή συμφωνία για το όνομα αντί της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ενώ επέμεινε για την ταυτότητα των «Μακεδόνων».
Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη σε «καυτά» ζητήματα εντός και εκτός των συνόρων. iefimerida.gr

***  Την ώρα που κρατιούνται τα δύο παιδιά μας στην Τουρκία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει παράσταση με τούς Τούρκους! ΝΤΡΟΠΗ…

Την ώρα που κρατιούνται τα δύο παιδιά μας στην Τουρκία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει παράσταση με Τούρκους Δερβίσηδες.
Καλά διαβάσατε. Μάλιστα οι θέσεις έχουν εξαντληθεί.
~ Θα πει κάποιος καλοπροαίρετα, πως η διοργάνωση της εκδήλωσης εδώ και μήνες έχει κανονιστεί. Σίγουρα. Ούτε προφανώς οι καλλιτέχνες φέρουν ευθύνη για τα πεπραγμένα του Ερντογάν.
Είναι όμως πρόκληση. Θα έπρεπε, πιστεύουμε το ίδιο το Μέγαρο να ακυρώσει την παράσταση για λόγους Εθνικής Ευθιξίας.


***  ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ! Ο Κυριάκος Βελόπουλος ετοιμάζει ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

~ Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις τηλεοπτικές του παρουσίες τολμώντας να πει όλα όσα οι άλλοι ούτε καν ψιθυρίζουν.
Την Παρασκευή 16/3 θα εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel στις 20:00, καλεσμένος του Γιάννη Παπαγιάννη.
~ Όμως οι εμφανίσεις δεν τελειώνουν εκεί. Την Τρίτη 20/3 ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα είναι καλεσμένος στην εκπομπή Κόντρα 24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο στις 12 τα ξεμερώματα (Τρίτη προς Τετάρτη δηλαδή).
Τέλος, το Σάββατο 24/3 ο κ. Βελόπουλος θα βρεθεί το πρωί στο πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
Πρόκειται για εμφανίσεις που θα προκαλέσουν σίγουρα συζητήσεις, καθώς θα ακουστούν αλήθειες για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.


*** Αθλητική ενημέρωση :


Τρίτη 13-03-2018:
ΑΡΜΑΝΙ  ΜΙΛΑΝΟ -ΡΕΑΛ Μ 77-88  (36-49) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-25 , 19-24 , 18-19 , 23-20 .- ^


***  Για  το  Ευρωμπάσκετ σήμερα 15/03/2018 :
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  106-90  , (50-48) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-23 , 27-25 , 29-19 , 27-23 .-^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  88-79 , (44-41) .-
Τα  δεκάλεπτα :22-22 , 22-19  ,25-14 ,19-24 .-
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  63-90 , (38-40) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 ,21-18 , 14-23 , 11-27 .- ^
~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΚΙΜΚΙ   91-94 , (39-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-21 , 20-23  , 27-21 , 25-29 .- ^
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  67-45 ,(43-33) .-
Τα  δεκάλεπτα : 27-19 , 16-14 , 24-12 , 0-0   .-

~** Αύριο Παρασκευή 16-03-2018 :
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΤΣΣΚΑ Μ.
Τα  δεκάλεπτα :
~ ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Τα  δεκάλεπτα :

~** * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
==========
Ν-Η
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 20-5
Ολυμπιακός 18-8  *
Φενέρμπαχτσε 18-7
Ζαλγκίρις Κάουνας 15-10
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ρεάλ Μαδρίτης 16-10  *
Παναθηναϊκός 14-11
Κίμκι 15-11   *
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-13  *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια 12-13
Μάλαγα 10-15
Ερυθρός Αστέρας 11-15 *
Βαλένθια 9-17   *
Μπάμπεργκ    10-16 *
Αρμάνι Μιλάνο 9-17  *
Μπαρτσελόνα       9-17  *
Αναντολού Εφές 6-20  *

***
~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ        εκτός

Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ       εντός

***  ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ :
Αγωνιστική ημέρα: 26

15.03. 19:45Ερυθρός ΑστέραςΒαλένθια


15.03. 21:00ΜπάμπεργκΑναντολού Εφές


15.03. 21:00ΟλυμπιακόςΜπαρτσελόνα


15.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΚίμκι


15.03. 21:45ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας


16.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΤΣΣΚΑ Μόσχας


16.03. 22:00ΟυνικάχαΠαναθηναϊκός

Αγωνιστική ημέρα: 27

20.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

20.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 

20.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΕρυθρός Αστέρας
 

20.03. 21:30ΒαλένθιαΡεάλ Μαδρίτης
 

21.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 

21.03. 19:45Αναντολού ΕφέςΚίμκι
 

21.03. 21:30ΜπασκόνιαΜπάμπεργκ
 

21.03. 21:45ΟυνικάχαΜπαρτσελόνα
 
Αγωνιστική ημέρα: 28

22.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΦενερμπαχτσέ
 

22.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 

22.03. 21:45ΜιλάνοΒαλένθια
 

22.03. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΖαλγκίρις Κάουνας
 
23.03. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
23.03. 20:00ΜπάμπεργκΟυνικάχα
 
23.03. 21:00ΟλυμπιακόςΑναντολού Εφές
 
23.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜπασκόνια
 
Αγωνιστική ημέρα: 29
29.03. 18:45ΚίμκιΦενερμπαχτσέ
 
29.03. 20:45Αναντολού ΕφέςΜπαρτσελόνα
 
29.03. 21:00ΜπάμπεργκΜιλάνο
 
29.03. 22:00ΜπασκόνιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
30.03. 19:00ΟυνικάχαΟλυμπιακός
 
30.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΡεάλ Μαδρίτης
 
30.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
30.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΒαλένθια
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ

*** Στο Champions League...       
Ο Μέσι νίκησε μόνος του την Τσέλσι, περίπατος της Μπάγερν
Ο Μέσι νίκησε μόνος του την Τσέλσι, περίπατος της Μπάγερν
~ Αυτόν τον παίκτη δεν τον χορταίνεις με τίποτα! Η μαγεία του Λιονέλ Μέσι απλώθηκε γι΄ άλλη μια φορά στο «Καμπ Νου», ανάγκασε περίπου 85.000 οπαδούς της Μπαρτσελόνα να τον αποθεώσουν και εκατομμύρια άλλους ανά τον κόσμο να ευχαριστήσουν τον Θεό που έχουν την τύχη να τον βλέπουν, έστω κι από την τηλεόραση.
Με δύο γκολ και μία ασίστ του κορυφαίου παίκτη του κόσμου, η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με 3-0 της Τσέλσι στη Βαρκελώνη και μετά το 1-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» προκρίθηκε πανηγυρικά στους προημιτελικούς του Champions League.
Ο Τιμπό Κουρτουά είδε δύο φορές τη μπάλα να περνά κάτω από τα πόδια του μετά από σουτ του Λιονέλ Μέσι (3΄, 63΄), με τον Αργεντινό να γιορτάζει παράλληλα με την πρόκριση της ομάδας του και τα 100 γκολ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου». Στο 20΄ από μαγική μπαλιά του Μέσι ο Ντεμπελέ πέτυχε το 2-0 με βολέ μέσα από την περιοχή.
Οι Λονδρέζοι προσπάθησαν, είχαν αρκετές καλές στιγμές στο ματς, ένα δοκάρι στο ξεκίνημα του β΄ μέρους με το φάουλ του Αλόνσο κι άλλο ένα στο 90΄ με την κεφαλιά του Ρούντιγκερ, αλλά υστερούσαν στην τελική προσπάθεια και μοιραία η εφετινή ευρωπαϊκή τους πορεία σταμάτησε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες: Σέρτζι Ρομπέρτο - Γουίλιαν, Ζιρού
 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Ράκιτιτς, Μπουσκέτς (61΄ Αντρέ Γκόμεζ), Ινιέστα (56΄ Παουλίνιο), Σουάρες, Μέσι, Ντεμπελέ (67΄ Βιδάλ), Άλμπα, Σέρτζι Ρομπέρτο, Ουμτιτί
 ΤΣΕΛΣΙ (Αντόνιο Κόντε): Κουρτουά, Ρούντιγκερ, Αλόνσο, Φάμπρεγας, Καντέ, Αζάρ (82΄ Πέδρο), Μόουζες (67΄ Ζαπακόστα), Ζιρού (67΄ Μοράτα), Γουίλιαν, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα
Βόλτα στην Τουρκία η Μπάγερν
 Το 5-0 του Μονάχου δεν εμπόδισε τη Μπάγερν να περάσει και από το «Μπεσίκτας Παρκ» της Κωνσταντινούπολης, με 3-1, και να «σφραγίσει» μαθηματικά την πρόκρισή της στους προημιτελικούς του Champions League.
Η 11η συνεχόμενη νίκη στη διοργάνωση επί των ημερών του Γιουπ Χάινκες συνιστά ένα σπουδαίο ρεκόρ για τον Γερμανό προπονητή και την ομάδα του, που συνεχίζει ακάθεκτη για το «τρεμπλ».
Ο Τιάγκο Αλκάνταρα στο 18΄ άνοιξε το σκορ για την Μπάγερν, ενώ στο 46΄ με το αυτογκόλ του Γκιονούλ η γερμανική ομάδα ανέβασε το δείκτη του σκορ (2-0). Το μόνο που κατάφεραν οι πρωταθλητές Τουρκίας ήταν να μειώσουν στο 59΄ με τον Βάγκνερ Λοβ, ενώ στο 84΄ ο Βάγκνερ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».
ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (Σενιόλ Γκιουνές): Ζενγκίν, Κουαρέσμα, Οζιακούπ, Πεκτεμέκ, Μεντέλ, Λενς (60΄ Ταλίσκα), Αρσλάν (60΄ Χάτσινσον), Ουϊσάλ, Λοβ (75΄ Μπάμπελ), Γκιονούλ, Ερκίν
 ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Γιουπ Χάινκες): Ούλριχ, Χούμελς (46΄ Σίλε), Τιάγκο (35΄ Χάμες Ροντρίγκες), Ριμπερί, Μαρτίνεθ, Λεβαντόφσκι (68΄ Βάγκνερ), Ραφίνια, Μπόατενγκ, Βιδάλ, Μίλερ, Αλάμπα
Αναλυτικά οι ρεβάνς (σε παρένθεση το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, με μαύρα οι ομάδες που έχουν προκριθεί):
Παρί Σ.Ζ. – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 (1-3)
Λίβερπουλ – Πόρτο 0-0 (5-0)
Τότεναμ – Γιουβέντους 1-2 (2-2)
Μάντσεστερ Σίτι – Βασιλεία 1-2 (4-0)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σεβίλλη 1-2 (0-0)
Ρόμα – Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-0 (1-2)
Μπεσίκτας – Μπάγερν Μονάχου 1-3 (0-5)
Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 3-0 (1-1) 
~* Την Παρασκευή η κλήρωση χωρίς... περιορισμούς
Η κλήρωση των «8» θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Παρασκευής (16/03, 13:00) στην έδρα της UEFA, την ελβετική, Νιόν και στην κληρωτίδα θα μπουν τρεις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σεβίλη), δύο αγγλικές (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι), δύο ιταλικές (Γιουβέντους, Ρόμα) και η μοναδική εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Μπάγερν Μονάχου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην μεθαυριανή διαδικασία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, κάτι που σημαίνει ότι η κλήρωση θα είναι «ανοιχτή» και είναι πολύ πιθανό να κληρωθούν ομάδες από την ίδια χώρα. in.gr

***   ΤΡΙΤΗ 13/03/2018: Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ Τρίτη 13-03-2018  :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΚΥΜΗ  87-64, (40-30) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-10 , 18-20,20-20 , 27-14 .- ^

***  Αντιπαράθεση για τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης σε έκθεση Ντίσελντορφ και το νέο σάιτ 
Η έγκριση του οικονομικού απολογισμού του προγράμματος της τουριστικής προβολής 2017 και η έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής 2018, ύψους 33.000 ευρώ, που αφορά 13 δράσεις, έφερε ήπια αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Γιώργου Αθανασόπουλου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν υπάρχει απολογισμός από τα οφέλη που αποκομίζει ο Δήμος Μεσσήνης από τη συμμετοχή του σε διάφορες εκθέσεις. Ως παράδειγμα, έφερε τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης στο Ντίσελντορφ, ζητώντας να μάθει τα οφέλη που είχε η Μεσσήνη από μια έκθεση που αφορούσε συγκεκριμένο θέμα, την ανάδειξη ενός προορισμού. Ρώτησε, δε, τι παρουσίασε ο Δήμος Μεσσήνης.
Απαντώντας στον κ. Αθανασόπουλο η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου τόνισε ότι ο Δήμος συμμετείχε με φυλλάδιο παρουσίασης όλη της περιοχής στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αποκόμισε εμπειρία για ανάλογες εκθέσεις στο μέλλον.
Τέλος, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της παρουσίας του Δήμου Μεσσήνης θα φανούν στα μέσα του καλοκαιριού και θα παρουσιαστούν, χωρίς ωστόσο να προσθέσει κάτι περισσότερο πάνω σ’ αυτό για την ώρα.
Εκτός από τις εκθέσεις, ο Γιώργος Αθανασόπουλος άσκησε κριτική και για τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης (www.messini.gr), σημειώνοντας ότι είχε υψηλό κόστος, αγγίζοντας τα 5.000 ευρώ, χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει κάτι παραπάνω από την ιστοσελίδα που είχαν κατασκευάσει επί δικής τους Δημοτικής Αρχής με μηδενικό κόστος. Σημείωσε δε, ότι είναι υπέρ των νέων τεχνολογιών, απλά δεν κατανοεί το υψηλό κόστος, χωρίς να προσφέρεται κάτι καινούργιο.
Η Γεωργία Παναγοπούλου, απαντώντας στην κριτική, εξέφρασε τη διαφωνία της με τις αιτιάσεις του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο νέος ιστότοπος είναι σύγχρονος, με μοντέρνα αισθητική και έχει ό,τι πληροφορία χρειάζεται ο κάθε επισκέπτης αλλά και δημότης. Επίσης, σημείωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πληροφορίες.  K. Γαζ.

**

~~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 
~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6177   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.026   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        

~ Από δικά μας βίντεο για σήμερα :
1~Στέλιος Διονυσίου στον "Κήπο του Ουρανού" 11/03/018 :
https://youtu.be/w0R7CdpX7cg  .-
2~Στο  Ίδρυμα ΣΤ  Νιάρχου 11/03/2018:
https://youtu.be/DJ1NKdZUu6M  .-
3~Στο θωρηκτό  ΑΒΕΡΩΦ  επίσκεψη  ξενάγηση  11/03/2018:
https://youtu.be/u8AfNqI7S8g  .-
4 ~Στο μαγαζί " Κήπος Ουρανού"  διασκέδαση 11/03/2018:
https://youtu.be/iRBDCwmzjlk   .-
5~Διαδρομή για Ίδρυμα Σταύρου  Νιάρχου 11/03/2018:
https://youtu.be/Bs0MRVrWYZ0   .-
6~Διασκέδαση φαγητό στον " Κήπο του Ουρανού  " 11/03/2018 :
https://youtu.be/6P3bEgqvvKE  .- 
7~Ίδρυμα Σταύρου   Νιάρχου  11/03/2018  φθάνοντας:
https://youtu.be/TO1HqQo7s7g  .-
8~Καλλιθέα Αθήνα  Ίδρυμα Σταύρου  Νιάρχου 11/03/2018:
https://youtu.be/0QJJmEiMB3U  .-
9~ Κέντρο  "κήπος Ουρανού " διασκέδαση 11/03/2018:
https://youtu.be/f3nWLqJoHvQ  .-
10~"Κήπος Ουρανού" με Στέλιο Διονυσίου Νικολόπουλο  ,Πίτσα Παπαδοπούλου 11/03/2018: https://youtu.be/bcgU9kQ5_aM .-
11.-~*Πίτσα Παπαδοπούλου τραγουδάει στον "Κήπο του Ουρανού " 11/03/2018: https://youtu.be/fiIx0O2JlV0  .-
12~* Σόλο με Νικολόπουλο στον "Κήπο του Ουρανού" 11/03/2018:
https://youtu.be/oClkTqqsWQY  .-
13~*Στέλιος Διονυσίου -Νικολόπουλος στον "Κήπο του Ουρανού" 11-03-2018: https://youtu.be/fz34HHgygJk  .-
14~*Στέλιος Διονυσίου Νικολόπουλος  και  στον "Κήπο του Ουρανού" 11/03/2018: https://youtu.be/uee2hztMZjw
15~* ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ στον "κήπο του ουρανού" 11/03/2018:
https://youtu.be/B-WBvhsn6x4  .-
16~ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Πίτσα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στον "κήπο του ουρανού ''11/03/2018: https://youtu.be/RyjotshUW0Q .-
17~Στον " ΚΗΠΟ του ΟΥΡΑΝΟΥ" 11/03/2018:
https://youtu.be/C3jC49F5-xY  .-
18 ~Διασκέδαση γενέθλια στον "κήπο του ουρανού " Στήλες Ολυμπίου Διός 11-03-2018:  https://youtu.be/RvEzct4qat4  .-
 19~* Στέλιος ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ '" Κήπος Ουρανού'" 11/03/2018:
https://youtu.be/VttDPUaoynU .-
20~*Διασκέδαση Πίτσα Παπαδοπούλου στον κήπο ουρανού 11/03/2018: https://youtu.be/6wolxPku_gI  .-
21~* Πίτσα Παπαδοπούλου ''Κήπος Ουρανού '11/03/2018:
https://youtu.be/wfgoRaRLBqI  .-
22~*ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Στέλιος 11/03/2018'" Κήπος Ουρανού':
https://youtu.be/BpLdrWaCqL8  ..-
23 ~*Τραγούδι διασκέδαση 11/03/2018 "Κήπος Ουρανού":
https://youtu.be/ZOiUF_sFplQ   .-
24~* Στέλιος Διονυσίου 11/03/2018 στο" Κήπο Ουρανού":
https://youtu.be/ibYP1KzDJJc .-
 

 

2 σχόλια:

matto είπε...

Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για επιχειρηματικούς σκοπούς, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε selsumat@gmail.com

matto είπε...

λάβετε πιστοποιημένο δάνειο 2% για να κάνετε επιχειρήσεις, να αγοράσετε σπίτι, αυτοκίνητο και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com