ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018 .
~ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!



~** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι αν περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~

*** Παρασκευή 23 Μαρτίου  Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο μας βίντεο :
1~*  Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018   Ομιλία παπά-Μιχάλη ΑΡΦΑΡΑ:
2~*Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/ 2018  1ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/S_0UQBTd5ZM  .-
3~*Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  2ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/EQt44wWscIU  .-
4~* Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  3ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/g7MZVoBPuDs  .-
5~* Ε ΄ Χαιρετισμοί 23/03/2018  4ον ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/0YZzDGJDNNo  .-


~**  Βίντεο ,Κυριακή  25  Μαρτίου  2018 : Εθνική εορτή και Ευαγγελισμός Θεοτόκου :
1~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν1  : https://youtu.be/_neBvvRoK3A  .-
2~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Εκφώνηση πανηγυρικού ημέρας από κ. Μπένο εκπαιδευτικό Ν2: https://youtu.be/j2l7HYBAGNM  .-
3~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν3  : https://youtu.be/iyPY0SovvdM .-
4~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν4: https://youtu.be/gktFMA6vFL0 .-
5~*ARFARA 25/03/2018 Εορτασμός επετείου 1821 και Ευαγγελισμού  Ν5  : https://youtu.be/IAhUwY53f4c .-


***   «Εις τον Ευαγγελισμόν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Αειπαρθένου Μαρίας»
_----------------------------
Εάν πρέπει κάποτε να χαίρη ο άνθρωπος και να σκιρτά και να ψάλλη με ευφροσύνη, εάν υπάρχη μιά περίοδος που απαιτεί να λεχθή ό,τι υπάρχει πιο μεγάλο και πιο λαμπρό και που κάνει τον άνθρωπο να ποθή να έχη όσο το δυνατόν ευρύτερη σχέση, ωραιότερη έκφραση και δυνατώτερο λόγο, για να υμνήση τα μεγαλεία της, δεν βλέπω ποια άλλη μπορεί να είναι αυτή, αν όχι η σημερινή γιορτή.
~ Γιατί σαν σήμερα έφθασε στη γη Άγγελος από τον ουρανό αναγγέλλοντας την απαρχή όλων των καλών. Σήμερα ο ουρανός μεγαλύνεται. Σήμερα η γη αγάλλεται. Σήμερα ολόκληρη η κτίση χαίρει. Και δεν μένει έξω από τη γιορτή ούτε Αυτός που κρατεί στα χέρια του τον ουρανό. Γιατί αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι ένα πραγματικό πανηγύρι.Όλοι συναντιούνται σ’ αυτό, στην ίδια χαρά. Όλοι ζουν και δίνουν και σ’ εμάς την ίδια ευφροσύνη:
- Ο Δημιουργός, τα δημιουργήματα όλα, η ίδια η μητέρα του Δημιουργου που του πρόσφερε τη φύση μας και τον έκαμε έτσι κοινωνό στις χαρμόσυνες συνάξεις και τις γιορτές μας. Χαίρει πριν απ’ όλους ο Δημιουργός. Γιατί είναι βέβαια ευεργέτης κι από την αρχή της δημιουργίας έχει σαν έργο Του την ευεργεσία. Ποτέ Του δεν είχε ανάγκη από τίποτε και δεν ξέρει άλλο από το να προσφέρη και να ευεργετή. Σήμερα όμως, χωρίς να σταματήση το σωτήριο έργο Του, περνά στη δεύτερη θέση, έρχεται ανάμεσα σ’ αυτούς που ευεργετούνται. Και δεν χαίρεται τόσο για τις μεγάλες δωρεές που χάρισε Αυτός στην κτίση και που τον αποδεικνύουν γενναιόδωρο, όσο για τα μικρά που έλαβε από τους ευεργετημένους, γιατί έτσι φανερώνεται ότι είναι φιλάνθρωπος. Kαι θεωρεί ότι τον δοξάζουν όχι μόνο εκείνα που ο ίδιος έδωσε στους φτωχούς δούλους, αλλά κι όσα oι φτωχοί του χάρισαν. Γιατί αν και διάλεξε από τη θεία δόξα την κένωση και καταδέχθηχε να πάρη σαν δώρο από μας την ανθρώπινη φτώχεια, ο πλούτος Του έμεινε αναλλοίωτος και μετέτρεψε πάνω του το δώρο μας σε κόσμημα και βασιλεία.
- Για την κτίση πάλι -και λέγοντας κτίση εννοώ όχι μόνο την ορατή, αλλά κι εκείνη που ξεπερνά το ανθρώπινο μάτι- τι θα μπορούσε να αποτελέση μεγαλύτερη αφορμή ευφροσύνης από το γεγονός ότι βλέπει το Δημιουργό της να έρχεται μέσα της και τον Κύριο των όλων να παίρνη θέση ανάμεσα στους δούλους;
Κι αυτό όχι απογυμνώνοντας τον εαυτό Του από την εξουσία Του, αλλά προσλαμβάνοντας το δούλο, όχι αποβάλλοντας τον πλούτο, αλλά μεταδίδοντάς τον στο φτωχό, όχι ξεπέφτοντας από τα ύψη Του, αλλά εξυψώνοντας τον ταπεινό.
- Αλλά χαίρει και η Παρθένος, χάρις στην οποία όλες αυτές oι δωρεές δόθηκαν στους ανθρώπους. Kαι χαίρει για πέντε λόγους.
Πριν απ’ όλα σαν άνθρωπος, που συμμετέχει, όπως όλοι, στα κοινά αγαθά. Χαίρει όμως και γιατί oι δωρεές δόθηκαν σ’ Αυτή και πριν και αφθονώτερα από τους άλλους, κι ακόμη περισσότερο, γιατί Αυτή είναι η αιτία που oι δωρεές αυτές δόθηκαν σ’ όλους. Ο πέμπτος όμως και μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο χαίρει η Παρθένος είναι ότι όχι απλώς διά μέσου αυτής ο Θεός, αλλά και αυτή η ίδια, χάρις σ’ εκείνα που γνώρισε και προείδε, έφερε την ανάσταση στους ανθρώπους.
~ 2. Γιατί η Παρθένος δεν είναι όπως η γη που συνετέλεσε μεν, αλλά δεν έκαμε όμως η ίδια τίποτε στη δημιουργία του ανθρώπου, που χρησιμοποιήθηκε σαν απλή ύλη από τον Δημιουργό και απλώς «έγινε» χωρίς να «πράξη» τίποτε.
Η Παρθένος πραγματοποίησε η ίδια μέσα της και πρόσφερε στο Θεό όλα εκείνα που προσείλκυσαν τον Τεχνίτη στη γη, που παρακίνησαν το δημιουργικό χέρι. Και ποια είναι αυτά; Βίος πανάμωμος, ζωή πάναγνη, άρνηση κάθε κακίας, άσκηση όλων των αρετών, ψυχή από το φως καθαρώτερη, σώμα εντελώς πνευματικό, λαμπρότερο από τον ήλιο, από τον ουρανό καθαρώτερο, από τους χερουβικούς θρόνους ιερώτερο. Φτερούγισμα νου, που δεν δειλιάζει μπρος σε κανένα ύψος, που ξεπερνά ακόμη και τα φτερά των Αγγέλων. Θείος έρως, που απορρόφησε και αφομοίωσε κάθε άλλη επιθυμία της ψυχής. Κτήμα του Θεού, ένωση με το Θεό που δεν χωράει σέ καμμιά ανθρώπινη σκέψη.
Ετσι, έχοντας στολίσει με τέτοιο κάλλος και το σώμα και την ψυχή Της, κατορθώνει να ελκύση επάνω της το βλέμμα του Θεού. Ανέδειξε, χάρις στη δική Της ωραιότητα, ωραία την κοινή ανθρώπινη φύση. Και κατέκτησε τον απαθή. Και έγινε άνθρωπος εξ αιτίας της Παρθένου Εκείνος που εξ αιτίας της αμαρτίας ήταν στους ανθρώπους μισητός.
~ 3. Kαι το «μεσότοιχον της έχθρας» και ο «φραγμός» δεν είχαν για την Παρθένο καμμιά ισχύ, αλλά κάθετι που χώριζε το ανθρώπινο γένος από το Θεό σε ό,τι αφορά την ίδια είχε καταργηθή.
Έτσι και πριν από την κοινή καταλλαγή είχε συναφθή ανάμεσα στο Θεό και την Παρθένο μόνη ειρήνη. Ακόμη περισσότερο, δεν χρειάσθηκε ποτέ να προσφέρη εκείνη σπονδές ειρήνης και συμφιλιώσεως, μια και στεκόταν από την αρχή στην κορυφή του χορού των φίλων. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν για τους άλλους. Και υπήρξε πριν από τον Παράκλητο, «παράκλητος υπέρ ημών προς τον Θεόν», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Παύλου, υψώνοντας προς Αυτόν για χάρη των ανθρώπων όχι τα χέρια Της, αλλά, αντί για άλλη ικεσία, την ίδια τη ζωή Της.
- Κι έφθασε η αρετή μιας ψυχής να σταματήση την κακία των ανθρώπων όλων των αιώνων. Όπως η Κιβωτός που έσωσε τον άνθρωπο κατά το κοινό ναυάγιο της οικουμένης δεν έλαβε η ίδια μέρος στις συμφορές και διέσωσε στο γένος τη δυνατότητα να συνεχισθή, το ίδιο συνέβηκε και με την Παρθένο. Διατήρησε πάντοτε τη σκέψη Της τόσο άθικτη και ιερή, σαν να μην είχε αποτολμηθή ποτέ στη γη καμμιά αμαρτία, σαν να ήταν όλοι συνεπείς σ’ αυτά που έπρεπε, σαν να έμεναν όλοι ακόμα στην εστία του Παραδείσου. Ούτε καν αισθάνθηκε, πράγματι, την κακία που ξεχύθηκε σ’ όλη την γη.
- Και ο κατακλυσμός της αμαρτίας που ξαπλώθηκε παντού κι έκλεισε τον ουρανό κι άνοιξε τον Άδη κι έβαλε σε πόλεμο τους ανθρώπους με τον Θεό κι έδιωξε από τη γη τον Αγαθό, φέρνοντας στη θέση του τον Πονηρό, δεν κατάφερε ούτε στο παραμικρό να θίξη τη μακαρία Παρθένο. Αλλ’ ενώ κυριάρχησε σ’ ολόκληρη την οικουμένη κι έσεισε και συντάραξε και γκρέμισε τα πάντα, νικήθηκε από ένα μόνο λογισμό, από μια ψυχή. Και δεν νικήθηκε από την Παρθένο μόνο, αλλά χάρις σ’ αυτήν υποχώρησε η αμαρτία κι από ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.
- Αυτή ήταν η συμβολή της Παρθένου στο έργο της σωτηρίας, πριν φθάση, η ημέρα εκείνη, κατά την οποία έπρεπε ο Θεός, σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο Του, να κλίνη τους ουρανούς και να κατέβη στη γη: από τη στιγμή που γεννήθηκε οικοδομούσε κατάλυμα για εκείνον, που μπορούσε να σώση τον άνθρωπο, αγωνιζόταν να καταστήση ωραία την κατοικία του Θεού, τον εαυτό Της, τέτοια που να μπορή να είναι άξια γι’ Αυτόν. Έτσι τίποτε δεν βρήκε να κατηγορήση στα ανάκτορα ο βασιλιάς. Κι ακόμη περισσότερο, δεν του πρόσφερε η Παρθένος μόνο βασιλική κατοικία αξία του μεγαλείου του, αλλά του ετοίμασε από τον εαυτό της και τη βασιλική πορφύρα και τη ζώνη και, όπως λέγει ο Δαβίδ, την «ευπρέπεια», τη «δύναμη» και την ίδια τη «βασιλεία».
- Όπως μια λαμπρή πολιτεία, που ξεπερνά όλες τις άλλες στο μέγεθος και την ωραιότητα, στο υψηλό ηθικό φρόνημα και στο πλήθος των κατοίκων και στον πλούτο και σε κάθε είδους δύναμη, δεν περιορίζεται μόνο στο να δεξιωθή και να φιλοξενήση απλώς το βασιλιά, αλλά γίνεται το κράτος του και αποτελεί την εξουσία του και την τιμή του και τη δύναμη και τον οπλισμό του. Έτσι και η Παρθένος, με το να δεχθή μέσα της το Θεό, με το να του δώση τη σάρκα της, έκαμε να παρουσιασθή ο Θεός μέσα στον κόσμο και να γίνη στους μεν εχθρούς συμφορά ακαταμάχητη, στους δέ φίλους σωτηρία και πηγή όλων των αγαθών.
~ 4. Μ’ αυτόν τον τρόπο ωφέλησε το ανθρώπινο γένος πριν ακόμη έρθη ο καιρός της γενικής σωτηρίας: Αλλά κι όταν ήρθε ο καιρός και παρουσιάσθηκε ο ουράνιος αγγελιοφόρος, πάλι έλαβε ενεργητικό μέρος στη σωτηρία με το γεγονός ότι πίστεψε σε ό,τι της είπε και δέχθηχε να αναλάβη τη διακονία που της ζήτησε ο Θεός. Γιατί ήταν κι αυτά απαραίτητα και χρειάζονταν οπωσδήποτε για τη σωτηρία μας. Αν η Παρθένος δεν τηρούσε αυτή τη στάση, καμμιά πια ελπίδα δεν θα απόμενε στους ανθρώπους.
Δεν ήταν βέβαια δυνατό, όπως είπα πιο πάνω, να προσβλέψη ο Θεός με ευμένεια προς το ανθρώπινο γένος και να θελήση να κατέβη στη γη, αν δεν είχε προπαρασκευασθή η Παρθένος, αν δεν υπήρχε δηλαδή εκείνος που θα την υποδεχόταν, και θα μπορούσε να διακονήση στη σωτηρία.
- Κι ούτε πάλι ήταν δυνατό να πραγματοποιηθή το θέλημα του Θεού για τη σωτηρία μας, αν δεν πίστευε σ’ αυτό η Παρθένος και δεν δεχόταν να διακονήση. Αυτό γίνεται φανερό από το ότι ο μεν Γαβριήλ με το «χαίρε» που είπε στην Παρθένο και με το γεγονός ότι την ονόμασε «κεχαριτωμένη» τελείωσε την αποστολή του, φανέρωσε ολόκληρο το μυστήριο. Όση όμως ώρα η Παρθένος ζητούσε να μάθη τον τρόπο, με τον οποίον θά γινόταν η κύηση, ο Θεός δεν κατερχόταν. Ενώ τη στιγμή που πείσθηκε κι αποδέχθηκε την πρόσκληση, ολόκληρο το έργο με μιας πραγματοποιήθηκε: ο Θεός πήρε επάνω Του σαν ενδυμασία τον άνθρωπο κι έγινε μητέρα του Κτίστου η Παρθένος.
- Αλλά το ακόμη πιο θαυμαστό είναι το εξής: Ο Θεός ούτε προειδοποίησε τον Αδάμ ούτε τον έπεισε να του δώση την πλευρά, από την οποία έπρεπε να δημιουργηθή η Εύα. Τον εκοιμισε κι έτσι, έχοντάς του αφαιρέσει τις αισθήσεις, του απέσπασε το μέλος. Ενώ για να προχωρήση στη δημιουργία του Νέου Αδάμ εδίδαξε προηγουμένως την Παρθένο και περίμενε την πίστη και την παραδοχή της.
Για τη δημιουργία του Αδάμ πάλι συσκέπτεται με τον μονογενή του Υιό λέγοντας: «ποιήσωμεν άνθρωπο». Όταν όμως χρειάσθηκε να «εισαγάγη τον πρωτότοκον»-αυτόν τον «θαυμαστόν Σύμβουλον» -»εις την οικουμένην», όπως λέγει ο Παύλος, και να πλάση τον δεύτερο Αδάμ, παίρνει στην απόφασή του αυτή συνεργάτη την Παρθένο. Έτσι τη μεγάλη εκείνη «βουλή» του Θεού, για την οποία ομιλεί ο Ησαΐας, την ανήγγειλε ο Θεός και την επεκύρωσε η Παρθένος. Και με αυτόν τον τρόπο η σάρκωση του Λόγου ήταν έργο όχι μόνο του Πατρός, που «ευδόκησε», και της Δυνάμεώς του, που «επεσκίασε», και του Πνεύματος, που «επεδήμησε», αλλά και της θελήσεως και της πίστεως της Παρθένου. Γιατί, όπως χωρίς εκείνους δεν ήταν δυνατόν να υπάρξη και να προσφερθή στους ανθρώπους η απόφαση για τη σάρκωση του Λόγου, έτσι χωρίς την προσφορά της θελήσεως και της πίστεως της Πανάγνου ήταν άδύνατη η πραγματοποίηση της θείας βουλής.
~ 5. Αφού λοιπόν μ’ αυτόν τον τρόπο την καθοδήγησε και την έπεισε ο Θεός, την κάνει στη συνέχεια μητέρα του. Έτσι δανείζεται τη σάρκα από έναν άνθρωπο που και θέλει να τη δανείση και ξέρει γιατί το κάνει. Γιατί έπρεπε να συμβή στην Παρθένο ό,τι συνέβηκε και στον ίδιο.
Όπως Αυτός ήθελε και «συνελήφθη», έτσι κι εκείνη έπρεπε να κυοφορήση και να γίνη μητέρα του όχι αναγκαστικά, αλλά μ’ όλη την ελεύθερη θέλησή της. Γιατί έπρεπε ακόμη -πράγμα πολύ σημαντικώτερο- όχι μόνο να συντελέση στην oικovoμία της σωτηρίας σαν κάτι το ετεροκίνητο, που απλώς χρησιμοποιήθηκε, αλλά να προσφέρη η ίδια τον εαυτό Της και να γίνη συνεργάτης του Θεού στη φροντίδα για το ανθρώπινο γένος έτσι, ώστε νάχη μ’ Αυτόν μερίδιο και να είναι κοινωνός και στη δόξα που προέρχεται από αυτή τη φιλανθρωπία.
Έπειτα, αφού ο Σωτήρας δεν ήταν άνθρωπος και υιός ανθρώπου εξ αιτίας μόνο της σάρκας, αλλ’ είχε καί ψυχή και νου και θέληση και κάθετι το ανθρώπινο, ήταν ανάγκη να έχη και μητέρα τελεία, που θα υπηρετούσε στη γέννησή Του όχι μόνο με τη φύση του σώματος, αλλά και με το νου και τη θέληση και με όλη την ύπαρξή της: να είναι μητέρα και κατά τη σάρκα και κατά την ψυχή, να εισαγάγη ολόκληρο τον άνθρωπο στην απόρρητη γέννηση.
- Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πριν η Παρθένος θέση τον εαυτό της στην υπηρεσία του θείου μυστηρίου μαθαίνει, πιστεύει, θέλει και εύχεται την πραγματοποίησή του. Αλλά αυτό έγινε και επειδή ο Θεός ήθελε να κάμη με αυτό τον τρόπο φανερή την αρετή της Παρθένου.
Πόσο δηλαδή μεγάλη ήταν η πίστη της και πόσο υψηλό το φρόνημά της, ποια η ακεραιότης του νου και ποιο το μεγαλείο της ψυχής της, πράγματα που φανερώθηκαν με το γεγονός ότι η Παρθένος παραδέχθηκε και πίστεψε τον παράδοξο λόγο του Αγγέλου: ότι δηλαδή επρόκειτο να έρθη αληθινά ο Θεός στη γη και να φροντίση προσωπικά ο ίδιος για τη σωτηρία μας και ότι αυτή θα είναι ικανή να διακονήση συμμετέχοντας ενεργητικά σ’ αυτό το έργο.
- Το γεγονός δηλαδή ότι πρώτα ζήτησε εξηγήσεις και πείσθηκε, είναι λαμπρή απόδειξη του ότι γνώριζε πολύ καλά τον εαυτό της και δεν έβλεπε τίποτε μεγαλύτερο, άξιο να το επιθυμήση.
Εξάλλου το ότι ο Θεός θέλησε να φανερώση την αρετή της είναι ισχυρή απόδειξη του ότι η Παρθένος γνώριζε πολύ καλά το μέγεθος της θείας αγαθότητος και φιλανθρωπίας. Και μόνον φαίνεται ότι χάριν αυτού ακριβώς δεν μυήθηκε κατά τρόπο άμεσο από τον ίδιο τον Θεό, για να αποκαλυφθή δηλαδή πλήρως ότι η πίστη με την οποία ζούσε κοντά στο Θεό ήταν αυτοπροαίρετη εκδήλωσή Της και να μη θεωρηθούν όλα σαν αποτελέσματα της δυνάμεως τού πείθοντος Θεού. Γιατί όπως ακριβώς εκείνοι από τους πιστούς που δεν είδαν και επίστευσαν είναι πια μακάριοι από όσους απαιτούν να δουν, έτσι κι αυτοί που έχουν πιστεύσει στα μηνύματα που έστειλε διά μέσου δούλων ο Δεσπότης έχουν περισσότερη φρόνηση από εκείνους πού χρειάσθηκε να τους πείση ο ίδιος. Το γεγονός πάλι ότι είχε συνείδηση πως δεν υπήρχε στην ψυχή της τίποτε το αταίριαστο προς το μυστήριο και πως τα ήθη της άρμοζαν προς αυτό τόσο πολύ, ώστε να μην κάνη μνεία καμμιάς ανθρώπινης αδυναμίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν αμφέβαλε για το πώς θά συμβούν όλα αυτά και δεν συζήτησε καθόλου για τους τρόπους που θα την οδηγούσαν στην καθαρότητα, ούτε είχε ανάγκη από μυσταγωγό, όλα αυτά δεν ξέρω αν είναι πράγματα που μπορούμε να υποθέσουμε ότι ανήκουν στην κτιστή φύση.
- Γιατί κι αν ακόμη ήταν Χερουβείμ ή Σεραφείμ ή κάτι πολύ καθαρώτερο από τις αγγελικές αυτές υπάρξεις, πώς θα μπορούσε να υποφέρη αυτή τη φωνή; Πώς θα νόμιζε ότι ήταν δυνατό να εκπληρώση τις επαγγελίες; Πώς θά εύρισκε δύναμη κατάλληλη γι’ αυτά τα μεγαλειώδη έργα;
Και ο Ιωάννης βέβαια, από τον οποίον «καvείς δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος», σύμφωνα με την κρίση του ίδιου του Σωτήρα, δεν αξίωσε τον εαυτό του ούτε τα υποδήματα Εκείνου να αγγίξη, κι αυτό καίτοι ο Κύριος εμφανιζόταν με την πτωχή ανθρώπινη φύση. Ενώ η Πανάμωμη τον ίδιο τον λόγο του Πατρός, την ίδια την υπόσταση του Θεού, και πριν ακόμη κενωθή, πήρε το θάρρος να φέρη μέσα στα σπλάχνα της. «Τις ειμί εγώ και τις ο οίκος του πατρός μου; Και εν εμοί, Κύριε, σώσεις τον Ισραήλ;» Τέτοιες φράσεις μπορεί κανείς ν’ ακούση από τους δικαίους, μολονότι καλούνται σε έργα πολλές φορές κι’ από πολλούς πραγματοποιημένα.
- Ενώ τη μακαρία Παρθένο ο Άγγελος την κάλεσε να πραγματοποιήση κάτι το εντελώς ασυνήθιστο, κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με την ανθρώπινη φύση, που ξεπερνούσε τη λογική κατανόηση. Γιατί στ’ αλήθεια τι μικρότερο της ζητήθηκε από το να ανυψώση τη γη στον ουρανό, από το να μετακινήση και να αλλάξη, χρησιμοποιώντας σαν μέσο τον εαυτό Της, το σύμπαν; Kι όμως δεν ταράχθηκε ο λογισμός Της ούτε θεώρησε ότι δεν άξιζε γι’ αυτό το έργο. Αλλά όπως σε τίποτε δεν ενοχλούνται τα μάτια, όταν πλησιάζη το φως, κι όπως δεν είναι παράξενο να ισχυρισθή κανείς ότι, μόλις ανατείλη ο ήλιος, γίνεται ημέρα, έτσι καθόλου δεν παραξενεύθηκε η Παρθένος, όταν πληροφορήθηκε ότι θα μπορέση να δεχθή και να κυοφορήση μέσα της τον αχώρητο σε όλους τους τόπους Θεό.
Και δεν άφησε βέβαια να περάση ανερεύνητη η προσφώνηση ούτε έπαθε τίποτε ανεξέταστα κι ούτε πάλι παρασύρθηκε από το πλήθος των εγκωμίων. Αλλά συγκέντρωσε την προσοχή της και με όλη της την ένταση εξέταζε το χαιρετισμό, ζητώντας να μάθη με ακρίβεια τόσο τον τρόπο της κυήσεως, όσο και κάθετι το σχετικό. Πέρα όμως από αυτά δεν ενδιαφέρεται καθόλου να ρωτήση αν είναι η ίδια ικανή και κατάλληλη για μια τόσο υψηλή διακονία, αν έχη αγνίσει όσο χρειάζεται το σώμα Της και την ψυχή Της. Εκπλήσσεται για τα θαυμάσια που επέρχονται στη φύση και αντιπαρέρχεται κάθετι που έχει σχέση με τη δική Της προπαρασκευή.
Γι’ αυτό ζήτησε την εξήγηση για το πρώτο από το Γαβριήλ, ενώ το δεύτερο το ήξερε από τον εαυτό της. Το θάρρος προς το Θεό και την παρρησία τα εύρισκε πράγματι η Παρθένος μέσα της, αφού δεν είχε «την καρδίαν της καταγινώσκουσαν», όπως λέγει ο Ιωάννης, αλλά «συνηγορούσαν».
~ 6. «Πώς θα γίνη αυτό;» ερωτά. Όχι γιατί έχω η ίδια ανάγκη από περισσότερη καθαρότητα και μεγαλύτερη αγιότητα, αλλά γιατί είναι νόμος της φύσεως να μην μπορούν να κυοφορήσουν όσοι, όπως εγώ, έχουν διαλέξει τη ζωή της παρθενίας. «Πώς θα γίνη αυτό, ερωτά, αφού δεν έχω σχέση με άνδρα;» Εγώ βέβαια, συνεχίζει, είμαι έτοιμη για την υποδοχή του Θεού. Έχω αρκετά προπαρασκευασθή. Πες μου όμως συ, αν η φύση θα συμμορφωθή και με ποιο τρόπο. Kαι τότε, μόλις ο Γαβριήλ ανακοίνωσε τον τρόπο της παράδοξης κυοφορίας λέγοντας το γνωστό: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι» και τα εξήγησε όλα, η Παρθένος δεν αμφιβάλλει πλέον για το αγγελικό μήνυμα, ότι είναι μακαρία, τόσο γι’ αυτά, τα τόσο υπέροχα, στα οποία διακόνησε, όσο και γι’ αυτά στα οποία πίστεψε, ότι δηλαδή θα είναι αξία να αναλάβη αυτή τη διακονία.
- Κι αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας ελαφρότητος. Ήταν η φανέρωση του θαυμαστού και απόρρητου εκείνου θησαυρού, που έκρυβε μέσα της η Παρθένος, θησαυρού γεμάτου από ύψιστη σύνεση, πίστη και καθαρότητα.
Αυτό το έκανε φανερό το Πανάγιο Πνεύμα ονομάζοντας την Παρθένο μακαρία, ακριβώς επειδή αποδέχθηκε το μήνυμα και δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να πιστέψη στις ουράνιες αγγελίες.
Η μητέρα του Ιωάννου, πράγματι, μόλις γέμισε η ψυχή της από το Άγιο Πνεύμα, την εμακάρισε λέγοντας: «Ας είναι μακαρία αυτή που πίστεψε ότι θα πραγματοποιηθούν όσα της είπε ο Κύριος». Η ίδια η Παρθένος άλλωστε είχε ειπεί για τον εαυτό της απαντώντας στόν Άγγελο:
«Ιδού η δούλη Κυρίου». Γιατί είναι, στ’ αλήθεια, δούλη του Kυρίoυ αυτή που τόσο βαθιά κατανόησε το μυστήριο του ερχομού του. Αυτή που, «όταν ήρθε» ο Δεσπότης και «έκρουσε», όπως λέγει η Γραφή, άνοιξε αμέσως την οικία της ψυχής και του σώματός της και χορήγησε έτσι σ’ Εκείνον που ήταν πριν από αυτήν ά-οικος πραγματικό κατοικητήριο ανάμεσα στους ανθρώπους.
~*Συνέβη στο σημείο αυτό κάτι παραπλήσιο μ’ εκείνο που συνέβη στον Αδάμ. Ενώ όλο το ορατό σύμπαν κτίσθηκε για χάρη δική του κι όλα τα υπόλοιπα κτίσματα είχαν βρει το καθένα τον κατάλληλο σύντροφό του, μόνο για τον Αδάμ δεν βρέθηκε, πριν από την Εύα, κατάλληλος βοηθός. Έτσι και για το Λόγο, που έφερε στην ύπαρξη τα πάντα κι όρισε για το κάθε πλάσμα του τον κατάλληλο τόπο, δεν υπήρχε κανείς τόπος και καμμιά κατοικία πριν από την Παρθένο. Η Παρθένος όμως δεν έδωσε «ύπνον τοις οφθαλμοίς ουδέ νυσταγμόν τοις βλεφάροις» ως τη στιγμή που πρόσφερε σ’ Αυτόν σκήνωμα και τόπο.
Γιατί βέβαια τα λόγια αυτά πρέπει να τα θεωρήσουμε σαν φωνή της Πανάγνου, που την πρόφερε η γλώσσα του Δαυΐδ, μια κι αυτός ήταν ο αρχηγός της γενιάς της. Όπως ακριβώς, σύμφωνα μ’ αυτά που λέγει ο Παύλος, στο πρόσωπο του Αβραάμ, που έδωσε τη δεκάτη στο Μελχισεδέκ, έχει δώσει δεκάτη και ο Λευΐ «εν τη οσφύϊ του πατρός ών».
~ 7. Αλλά το πιο μεγάλο και πιο παράδοξο από όλα είναι ότι, χωρίς τίποτε να ξέρη από πρίν, χωρίς καμμιά προειδοποίηση τόσο πολύ ήταν προετοιμασμένη για το μυστήριο, ώστε μόλις φάνηκε ξαφνικά ο Θεός, να είναι σε θέση να τον υποδεχθή όπως έπρεπε, με ψυχή έτοιμη και άγρυπνη και σταθερή. Κι αυτό το λόγο, που ήταν κατάλληλος και άρμοζε σ’ αυτήν, απάντησε για να γνωρίσουν όλοι oι άνθρωποι τη σωφροσύνη με την οποία έζησε πάντοτε η μακαρία Παρθένος, πόσο δηλαδή ήταν ανώτερη από την ανθρώπινη φύση, πόσο ήταν πρωτοφανής, πόσο ήταν μεγαλύτερη από όσο μπορούσαν να καταλάβουν oι άνθρωποι,
Αυτή που άναψε μέσα στην ψυχή της τόσο σφοδρό έρωτα για το Θεό, όχι γιατί της είχαν προαγγελθή αυτά που επρόκειτο να της συμβούν προσωπικά και στα οποία αυτή μόνο θα λάβαινε μέρος, αλλά χάρις στις γενικές δωρεές που δόθηκαν ή επρόκειτο να δοθούν από τον Θεό στους ανθρώπους.
Γιατί, όπως ο Ιώβ θαυμάζεται όχι τόσο για την υπομονή που έδειξε μέσα στις συμφορές του, όσο γιατί δεν ήξερε τι επρόκειτο να του δοθή σαν αμοιβή γι’αυτό τον αγώνα της υπομονής, έτσι κι εκείνη ανέδειξε τον εαυτό της άξιο να λάβη τις δωρεές που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη λογική, χάρις σ’ αυτά που δεν εγνώριζε. Υπήρξε νυμφικός θάλαμος, χωρίς να περιμένη το Νυμφίο. Ήταν ουρανός, μολονότι αγνοούσε ότι μέσα από αυτή επρόκειτο να ανατείλη ο Ήλιος.
-Τι είναι δυνατόν να εξισωθή με του νου αυτού τη μεγαλωσύνη; Και ποιά θα ήταν αν τα ήξερε όλα με σαφήνεια από πριν και είχε έτσι και της ελπίδας τα φτερά; Γιατί όμως δεν τα είχε πληροφορηθή προηγουμένως; Μήπως επειδή μ’ αυτό γίνεται φανερό ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος στον οποίον έπρεπε να προχωρήση, αφού δεν είχε αφήσει αξεπέραστη καμμιά κορυφή αγιότητος, κι ότι δεν υπήρχε τίποτε το οποίο όφειλε να προσθέση σ’ αυτά που είχε, ούτε ήταν δυνατόν να γίνη καλύτερη στην αρετή, αφού κατέλαβε την ίδια την κορυφή;
- Γιατί, αν ήταν πραγματοποιήσιμα αυτά και υπήρχε, πέρα από όσα είχε ήδη κατορθώσει, και μια κάποια άλλη κορυφή αρετής, δεν θα την αγνοούσε η Παρθένος, αφού αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ήρθε στη ζωή, και αφού ο Θεός διδάσκει, έτσι ώστε να μπορή να τη διατρέξη και αυτή και να είναι καλύτερα προπαρασκευασμένη για τη διακονία του μυστηρίου. Διότι δεν είναι δυνατόν να ισχυρισθή κανείς ότι δεν θα είχε δήθεν η Παρθένος εξ αιτίας αυτών των ελπίδων μεγαλύτερη έφεση για την αρετή, αν βέβαια ήταν ποτέ δυνατόν να συμβή αυτό. Αλλά αυτή ακριβώς η άγνοιά της την απέδειξε ακόμη καλύτερη, αυτην η οποία, παρ’ όλο ότι δεν υπήρχαν εκείνα που θα μπορούσαν να την ωθήσουν στην αρετή, τόσο πολύ τελειοποίησε την ψυχή της, ώστε διαλέχθηκε από το δίκαιο Θεό μέσα από ολόκληρη την ανθρώπινη φύση. Ούτε πάλι είναι φυσικό για το Θεό να μην είχε κοσμήσει τη μητέρα του με όλα τα αγαθά και να μην την είχε πλάσει κατά τον καλύτερο και τελειότερο τρόπο.
~ 8. Με το γεγονός λοιπόν ότι είχε σιωπήσει και δεν της προείπε τίποτε από αυτά που επρόκειτο να συμβούν απoδείχθηκε ότι δεν εγνώριζε τίποτε καλύτερο ή μεγαλύτερο από όσα έβλεπε να έχη κατορθώσει η Παρθένος. Kαι από αυτό πάλι γίνεται φανερό ότι διάλεξε για μητέρα του όχι απλώς την καλύτερη ανάμεσα σ’ αυτές που υπήρχαν, αλλά τήν απόλυτα καλύτερη. Ούτε εκείνη που ταίριαζε σ’ Αυτόν περισσότερο από όλους μέσα στο ανθρώπινο γένος, αλλά αυτήν που ταίριαζε απόλυτα, έτσι ώστε να πρέπη να είναι μητέρα του.
Γιατί ήταν βέβαια οπωσδήποτε ανάγκη να παρουσιάση κάποτε η φύση των ανθρώπων τον εαυτό της κατάλληλο για το έργο εκείνο για το οποίο δημιουργήθηκε. Να φέρη δηλαδή στη ζωή κάποιον άνθρωπο που να μπορή να διακονήση άξια στο σκοπό του Δημιουργού. Εμείς βέβαια δεν δυσκολευόμαστε να παραβιάζουμε το σκοπό για τον οποίον κατασκευάσθηκαν τα διάφορα εργαλεία χρησιμοποιώντας τα άλλοτε στη μια κι άλλοτε στην άλλη τέχνη. Ο Δημιουργός όμως δεν έδωκε στην ανθρώπινη φύση ένα προορισμό στην αρχή και μετά τον άλλαξε.
- Από την πρώτη στιγμή την έπλασε τέτοια, ώστε, όταν θα χρειαζόταν να γεννηθή, να πάρη από αυτή τη μητέρα. Κι αφού έδωκε πρώτα αυτόν το προορισμό στην ανθρώπινη φύση, έπλασε στη συνέχεια τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας για κανόνα αυτή τη σαφή χρησιμότητα. Ηταν επομένως ανάγκη να υπάρξη κάποτε ένας άνθρωπος που να μπορή να εκπληρώση αυτόν το σκοπό. Γιατί βέβαια ούτε επιτρέπεται να μη θεωρήσουμε σαν σκοπό της δημιουργίας του ανθρώπου τον καλύτερο από όλους, εκείνον που προξενεί στον Τεχνίτη τη μεγαλύτερη τιμή και δόξα, ούτε πάλι είναι δυνατό να νομίσουμε ότι μπορεί κατά οποιονδήποτε τρόπο να αποτύχη ο Θεός σ’ αυτά που δημιουργεί. Αυτό βέβαια αποκλείεται, αφού ακόμη κι oι κτίστες κι oι ράφτες κι οι υποδηματοποιοί κατορθώνον να φτιάχνουν τα έργα τους πάντοτε σύμφωνα προς το σκοπό που θέλουν, αν κι αυτοί δεν εξουσιάζουν εντελώς την ύλη.
- Kαι μολονότι το υλικό που χρησιμοποιούν δεν τους υπακούει πάντοτε, μολονότι μερικές φορές τους εναντιώνεται, αυτοί κατορθώνουν με την τέχνη τους να το υποτάξουν και να το σύρουν προς το σκοπό τους. Άν λοιπόν το κατορθώνουν αυτοί, πόσο φυσικώτερο είναι να το επιτύχη ο Θεός, που δεν είναι απλώς ο κυρίαρχος της ύλης, αλλά και ο δημιουργός της, που, όταν τη δημιούργησε, ήξερε πώς θα την χρησιμοποιήση. Τι λοιπόν θα εμπόδιζε να είναι η ανθρώπινη φύση σε όλα σύμφωνη προς το σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκε; Ο Θεός είναι αυτός που κυβερνά την οικονομία. Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο έργο Του, το κατ’ εξοχήν έργο των χειρών Του. Και την πραγματοποίησή του δεν την εμπιστεύθηκε σε κανέναν άνθρωπο ή Άγγελο, αλλά την κράτησε ο ίδιος για τον εαυτό Του. Δεν είναι λοιπόν λογικό να φρόντισε ο Θεός περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τεχνίτη, να τηρήση κατά τη δημιουργία τους κανόνες που έπρεπε; Και μάλιστα, όταν δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε, αλλά για το καλύτερο από τα δημιουργήματά του; Σε ποιον δε άλλον από όλους θα έδινε ο Θεός αυτό που χρειαζόταν, αν όχι στον εαυτόν του; Και πράγματι ο Παύλος ζητεί από τον Επίσκοπο να προσπαθή πριν από τις φροντίδες για το κοινό καλό να διευθετή σωστά ό,τι έχει σχέση με τον εαυτό του και τον οίκο του.
~ 9. Έχει καλώς. Όταν λοιπόν όλα αυτά συνέβηκε να βρεθούν μαζί: ο δικαιότατος κυβερνήτης του σύμπαντος, ο καταλληλότατος διάκονος του σχεδίου του Θεού, το καλύτερο από όλα τα έργα του Δημιουργού όλων των αιώνων, πώς ήταν δυνατόν να μην είναι εδώ κάθετι που έπρεπε;
Γιατί ήταν βέβαια άνάγκη να διατηρηθή η αρμονία και η απόλυτη συμφωνία σε όλα τα σημεία και τίποτε το αταίριαστο να μην υπάρξη στο μεγάλο και θαυμαστό αυτό έργο. Γιατί ο Θεός είναι ο κατ’ εξοχήν δίκαιος. Αυτός που δημιούργησε τα πάντα όπως έπρεπε και τα «ζυγίζει όλα στη ζυγαριά της δικαιοσύνης Του».
- Σαν απάντηση λοιπόν σ’ όλα αυτά, που ζητούσε η δικαιοσύνη του Θεού, η Παρθένος, μόνη γι’ αύτό κατάλληλη, πρόσφερε τον Υιό της. Κι έγινε μητέρα εκείνου, του οποίου ήταν κατά πάντα δίκαιo να είναι μητέρα. Κι αν λοιπόν καμμιά άλλη ωφέλεια δεν επρόκειτο να προέλθη από το γεγονός ότι έγινε ο Θεός υιός ανθρώπου, μπορούμε να υποστηρίξουμε πως το ότι ήταν κατά πάντα δίκαιο να γίνη η Παρθένος μητέρα του Θεού, έφθανε για να προκαλέση τη σάρκωση του Λόγου. Kαι πως ακόμη το γεγονός ότι ο Θεός δεν ήταν δυνατόν παρά να αποδώση στο κάθε πλάσμα Του εκείνο που του άρμοζε, να ενεργή δηλαδή πάντοτε με δικαιοσύνη, ήταν αρκετή αιτία για να προκαλέση αυτόν τον καινούργιο τρόπο υπάρξεως των δύο φύσεων.
- Γιατί, αν η Πανάμωμη τήρησε όλα εκείνα που είχε υποχρέωση να τηρήση, αν αποδείχθηκε άνθρωπος τόσο ευγνώμων και δεν παρέλειψε τίποτε απ’ όσα του χρωστούσε, πως είναι δυνατόν να μη φερόταν εξίσου δίκαια και ο Θεός; Αν η Παρθένος δεν παρέλειψε τίποτε από αυτά που μπορούν να αναδείξουν τη μητέρα του Θεού και Τον αγάπησε με τόσο σφοδρό έρωτα, θα ήταν βέβαια εντελώς απίθανο να μη θεωρήση ο Θεός υποχρέωσή του να της δώση ισάξια αμοιβή, να γίνη υιός της.
- Γιατί πάλι, αν δίνη ο Θεός στους πονηρούς άρχοντα σύμφωνα με την επιθυμία τους, πώς δεν θα έπαιρνε για μητέρα του αυτή που αποδείχθηκε κατά πάντα σύμφωνη με την δική του επιθυμία; Τόσο πολύ πράγματι ήταν συγγενικό και ταιριαστό στη μακαρία αυτό το δώρο. Γι’ αυτό, όταν της είπε με σαφήνεια ο Γαβριήλ ότι θα γεννήση τον ίδιο τον Θεό -γιατί αυτό φανέρωσε λέγοντας ότι αυτός που θά γεννηθή «βασιλεύσει επί τον οίκον Ιακώβ εις τους αιώνας και της βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος»- η Παρθένος δέχθηκε την είδηση με χαρά, σαν να άκουσε κάτι συνηθισμένο, κάτι που δεν ήταν καθόλου παράξενο ούτε αταίριαστο προς αυτά που συνήθως συμβαίνουν. Κι έτσι με γλώσσα μακαρία, με ψυχή καθαρή από ανησυχίες, με σκέψεις γεμάτες γαλήνη: «Ιδού η δούλη Κυρίου, είπε, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου».
10. Αυτά είπε κι αμέσως όλα πραγματοποιήθηκαν. «Και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». Έτσι, μόλις η Παρθένος έδωσε την απάντησή της στο Θεό, δέχεται αμέσως από αυτόν το Πνεύμα, που δημιουργεί την ομόθεη εκείνη σάρκα. Ήταν λοιπόν η φωνή της «φωνή δυνάμεως», όπως είπε ο Δαυΐδ. Και πλάθεται έτσι με λόγο μητρικό ο του Πατρός Λόγος. Και κτίζεται με την φωνή του κτίσματος ο Δημιουργός. Κι όπως, μόλις είπε ο Θεός «γεννηθήτω φως», έγινε αμέσως φως, έτσι αμέσως με τη φωνή της Παρθένου το αληθινό ανέτειλε Φώς κι ενώθηκε με την ανθρώπινη σάρκα και κυοφορήθηκε αυτός που φωτίζει «πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον». Ω φωνή ιερή! Ω λόγια που κατορθώσατε τέτοιο μεγαλείο! Ω γλώσσα ευλογημένη, που ανακάλεσες μεμιάς από την εξορία ολόκληρη την οικουμένη! Ω θησαυρέ ψυχής αγνής, που με τα λίγα λόγια της σκόρπισε σε μας τέτοια αφθονία αγαθών!
- Γιατί αυτά τα λόγια μετέτρεψαν τη γη σε ουρανό κι άδειασαν τον Άδη ελευθερώνοντας τους φυλακισμένους. Εκαμαν να κατοικηθή από ανθρώπους ο ουρανός και φέρνοντας τόσο κοντά τους Αγγέλους στους ανθρώπους συνέπλεξαν το ουράνιο και το ανθρώπινο γένος σ’ ένα μοναδικό χορό γύρω από αυτόν που είναι ταυτόχρονα και τα δυο, αυτόν που, όντας Θεός, έγινε άνθρωπος.
Γι’ αυτά Σου τα λόγια ποια ευχαριστία θα ήταν άξια να Σου προσφερθή από μας; Πώς να σε προσφωνήσουμε Εσένα, που δεν υπάρχει τίποτε αντάξιό σου ανάμεσα στους ανθρώπους; Γιατί τα δικά μας τα λόγια είναι γήινα, ενώ Σύ ξεπέρασες όλου του κόσμου τις κορυφές. Αν λοιπόν χρειάζεται να Σου προσφερθούν τιμητικοί λόγοι, αυτό νομίζω πως πρέπει να είναι έργο Αγγέλων, νου χερουβικου, πύρινης γλώσσας. Γι’αυτό κι εμείς, αφου θυμηθήκαμε όσο μπορούσαμε τα κατορθώματά Σου και υμνήσαμε κατά τη δύναμή μας Εσένα, την ίδια μας τη σωτηρία, ζητούμε τώρα να βρούμε αγγελική φωνή. Kαι καταλήγουμε στην προσφώνηση του Γαβριήλ, τιμώντας έτσι και την ίδια μας την ομιλία: «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου»!
Αλλά δώσε, Παρθένε, όχι μόνο να μιλάμε για όσα φέρνουν τιμή και δόξα σ’ Αυτόν και σ’ Εσένα που τον εγέννησες, αλλά και να τα εφαρμόζουμε. Προετοίμασέ μας δηλαδή να γίνουμε κι εμείς οικητήρια δικά Του γιατί σ’ Αυτόν αρμόζει η δόξα εις τους αιώνες. Αμήν.
~* Νικολάου Καβάσιλα, Η Θεομήτωρ (Τρείς Θεομητορικές Ομιλίες), κείμενο, μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια: Παν. Νέλλας, Σειρά «Επί τας Πηγάς», εκδ. Αποστολικής Διακονίας ©, Αθήνα 1995.





***  Αγιο Ορος και η επανάσταση του 1821
 ~  Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 βρίσκει τον Αθω να δονείται από ενθουσιασμό. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και τα πνεύματα εξημμένα.
* Η διάδοση της συγκλονιστικής είδησης του απαγχονισμού του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ (10 Απριλίου 1821), της τραγικής εκείνης μορφής της τόσο συνδεδεμένης με το Αγιον Όρος. Η αναγγελία της Επανάστασης στο Μωριά και η μόνιμη τούρκικη τυραννία, είναι ισχυρά εναύσματα για ν ανάψουν μεγάλη πυρκαγιά.
Στον πυρετό της Επανάστασης οι Μονές παραχωρούν στους επαναστάτες τα κανόνια τους, πυρομαχικά και τρόφιμα, ενώ μετατρέπουν τα χαλκιάδικα σε οπλουργεία.
Η Ιερά Κοινότητα συντονίζει τις ενέργειες όλες, κι αυτή συγκεντρώνει τα χρήματα του αγώνα. Ταυτόχρονα καλεί τον Εμμανουήλ Παπά, που βρίσκεται από το Μάρτιο του ιδίου έτους στη Μονή Εσφιγμένου να παραλάβει τα τρόφιμα και τα πολεμοφόδια.
Ήταν πολύ εντυπωσιακός ο ξεσηκωμός εκείνος και δεν επέτρεπε αμφιταλαντεύσεις. Ένα θούριο ποίημα Αγιορείτη υμνογράφου, ψάλλει εναντίον του «αιμοβόρου τυράννου Σουλτάν χασάπη» και προσανατολίζει τις συνειδήσεις των επαναστατών στην ένδοξη Ιστορία τους:
Ναι, ω πατριώται μου, ας ορκισθώμεν
ή να νικήσωμεν ή να χαθώμεν
θάνατος ο ένδοξος ειν ίδιον ημών.
Γενναίοι οπλίται, μαζί πολεμείτε
τους τυράννους φωνείτε: σηκτίριν μπουρτά!
Ας επαναλάβωμεν κάθε φροντίδα
να ελευθερώσωμεν φίλην πατρίδα
ναι να ανακτήσωμεν την γην την πατρικήν
Αλλά και η Ιερά Κοινότητα, χωρίς ποιητική έξαρση, όπως ο παραπάνω στιχουργός, με ανυποχώρητη όμως σταθερότητα, έγραφε προς όλους τους μοναχούς:
«Να στεκώμεθα δια το καλόν του Κοινού μας έως θανάτου κατά χρέος… μάχου υπέρ Πατρίδος και Πίστεως».
Κι οι αντιπρόσωποι των Μονών μεταβαίνουν στα πεδία των μαχών και εμψυχώνουν τους μαχητές τους «εν όπλοις αδελφούς Κελλιώτας και άλλους» «ποτέ μεν με λόγους αδρούς και δραστηρίους, ποτέ δε δι υποσχέσεων μεγάλων εκκλησιαστικών βραβείων, ποτέ δε δια δόσεως …», «δια να πολεμούν όλοι με περισσότερον θάρρος και θερμότερον ενθουσιασμόν, και επομένως να καταβληθή ο εχθρός».
Επιστρατεύει έναν ασκητή «επιστήμονα κατασκαφής χανδακίων», «μαστόρι τογραματζί» που εργαζόταν στον Αλή Πασά και στέλνει στη Βίγλα να επιστατήσει στη διάνοιξη τάφρων.
Άλλος πάλι, ο Διονύσιος Πύρρος ο φαρμακοποιός, επιστρατεύεται για την κατασκευή πυρίτιδας.
Επίσης επιστρατεύονται τοπζίδες, δραγουμάνοι, ράφτες, κανονιέροι.
Προσευχές διαβάζονται στους ναούς και κινούν σε συμπάθεια τη Μητέρα του Θεού: «Αφάνισον, Δέσποινα, τας εν τω μέσω ημών μνησικακίας, και χάρισαι ημίν αγάπην, ειρήνην, ομόνοιαν … (οι τύραννοι) δια την μεγάλην αυτών απανθρωπίαν, εισίν άνθρωποι άσπλαγχνοι και λύκοι αχόρταστοι. Ελευθέρωσον ημάς τα τέκνα σου νυν, Δέσποινα, ελευθέρωσον εκ των χειρών των Αγαρηνών και λύτρωσαι ημάς ταχέως εκ της πικράς και πολυχρονίου αιχμαλωσίας …».
Ο Εμμανουήλ Παπάς, ο αγνός εκείνος και ανιδιοτελής πατριώτης, μετά την επίσημη ανακήρυξή του σε αρχιστράτηγο του αγώνα, κατά την τελετή που έγινε στο Πρωτάτο, μεταβαίνει στον Πολύγυρο, όπου κηρύσσει την Επανάσταση, στα επαναστατημένα ήδη χωριά της Χαλκιδικής. Ο στρατός αποτελείται από 3.900 πολεμιστές. Από αυτούς οι 1.000 τουλάχιστον είναι Αγιορείτες μοναχοί.
Δύο Μονές, η Εσφιγμένου και η Χιλιανδαρίου γίνονται τα προκεχωρημένα φυλάκια.
Η Εσφιγμένου, έχοντας ηγούμενο τον Ευθύμιο, ιδιαίτερο γραμματέα του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, φιλικό και στενό συνεργάτη του Εμμ. Παπά, δίνεται ολόκληρη, με όλους τους μοναχούς της, στην Επανάσταση.
Εντός του Όρους, «με θέλημα του Άρχοντος (του Εμμ. Παπά) και των Πατέρων του Όρους, εψηφίσθη ο κυρ Νικηφόρος (ο Ιβηρήτης) διοικητής και κριτής…, να κρίνη δηλαδή και να διορθώνη τον καθένα με φόβον Θεού και διάκρισιν πολλήν, ως επίσταται».
Οι κατά τις επόμενες μέρες θ’ αντιληφθούν και θα πληροφορηθούν ότι πυρίτιδα υπάρχει λιγοστή στο στρατόπεδο των Ελλήνων: «μπαρούτι, το οποίον είναι πολλά σπάνιον και σχεδόν ελλειπές διόλου» (Ιερά Κοινότης προς Εμ. Παπά, 24 Ιουν.). Έτσι οι όροι αντιστρέφονται. Οι αμυνόμενοι αρχίζουν να γίνονται οι επιτιθέμενοι: «…των ασεβών, των ελθόντων μέχρι Κομίτζης και καθ’ εκάστην με μέγα θράσος και αφοβίαν εφορμούντων. Επειδή κατέκαυσαν όλα τα χωρία και μετόχια, ομού με τους καρπούς … και τα μέγιστα απελπισθέντες (οι επαναστάτες) ήρξαντο κατά μέρος δραπετεύειν …» (Ιερά Κοινότης προς Εμ. Παπά, 24 Ιουν.). Οι υπερασπιστές, όσοι δεν πτοούνται – μοναχοί και λαϊκοί – «στέκονται αργοί, με το να μη έχουν φυσήκια» (Ιερά Κοινότης προς Παπά, 26 Ιουν.). Οι εχθροί πυρπολούν και την Ιερισσό, το τελευταίο προπύργιο της ηπειρωτικής Χαλκιδικής, πριν να εφορμήσουν στις Χερσονήσους: «…οι εχθροί μας ανεχώρησαν από Ερισόν, καίοντες διόλου το χωρίον» (πλοίαρχος Αθ. Μαργαρίτης προς Παπά, 13 Ιουλ. 1821). Οι δύο όμως Χερσόνησοι παραμένουν ελεύθερες: «Κατά το παρόν καταπολεμούμεν τους εχθρούς εκ των δύο χερσονήσων, της τε Κασσάνδρας και του Αγίου Όρους, ερχομένους καθ’ εκάστην καθ’ ημών με ωμότητα και θηριωδίαν …» ( Παπάς προς Λ. Κουντουριώτη, 4 Αυγ.). Στα στρατόπεδα δεν είναι μόνο η έλλειψη των πυρομαχικών πιεστική, αλλά και των τροφίμων. Όμως πιο τραγικό είναι η διχόνοια που εγείρεται μεταξύ των δύο αρχηγών: του Εμ. Παπά και του Ρήγα Μάνθου. Οι δύο άντρες έρχονται σε ρήξη κατά το τέλος Ιουλίου με άγνωστη έκβαση. Αλλά και όλες μαζί οι νίκες των επαναστατών έμελλε να υπερκεραστούν από μια και μόνο ήττα, εκείνη της 15 Σεπτ., στην αμυντική γραμμή της Κασσάνδρας.
Η τούρκικη επέλαση είναι σαρωτική. Στις 27 Οκτωβρίου (παλαιό ημερολόγιο) οι Τούρκοι εισέρχονται στον Πολύγυρο. Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται: διαδραματίστηκαν τέτοιες «σκηνές φρικτής ακολασίας και απανθρωπίας, που για δεκάδες χρόνια έμειναν ζωηρά χαραγμένες στη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων». Τρεις μέρες μετά ( 30 Οκτωβ.) διασπάται το αμυντικό τείχος της Κασσάνδρας και η χερσόνησος εκείνη παραδίνεται στις φλόγες. Οι χριστιανοί έχουν καταφύγει έντρομοι στον Άθω, στον μόνο τόπο που δεν πάτησαν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι Τούρκοι. Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες και οι πολλαπλές μέριμνες της Ιεράς Κοινότητος επαυξάνουν την αγωνία της, να διαφυλάξει την ακεραιότητα του Τόπου και των 7.000 γυναικοπαίδων από τη Χαλκιδική και τα γύρω νησιά που βρίσκονται εδώ από την έναρξη της Επανάστασης.
Η ερήμωση του Όρους και της λοιπής Χαλκιδικής είναι τραγικά και αξιοθρήνητη. Ο αριθμός των μοναχών από «2.980 ονόματα», τον Αύγουστο του 1821, μειώθηκε σε λίγους μήνες, κατά δύο τρίτα. Ο Άθως στενάζει, χωρίς να βρίσκει διαφυγή. Από την ημέρα της συνθηκολόγησης (15 Δεκ. 1821) βρίσκονται εγκατεστημένοι στο Όρος 3.000 τούρκοι οπλίτες.
Όσο περνά ο καιρός, τόσο και οι συνέπειες από την εγκατάσταση των τούρκων στα σκηνώματα αυξάνουν την ερήμωση. Το μόνο πολύτιμο που έμεινε στις Μονές είναι οι μολυβένιες πλάκες στις σκεπές των ναών, τις οποίες κρατούν οι μοναχοί στις θέσεις τους με κάθε θυσία. Χαρατζής (= φοροεισπράκτορας) που στέλνεται από την Πύλη για τη λήψη του ετήσιου φόρου στάθηκε αδύνατο να συγκεντρώσει το μουκατεσά (=καθυστερημένα χρέη) που έφτανε τις 17.945 γρόσια.
Τέλος στις 13 Απριλίου του 1830, την Κυριακή του Θωμά, τα δεινά του Άθω παίρνουν τέλος. Ο τουρκικός στρατός αποχωρεί και σιγά σιγά θ’ αρχίσει ν’ αποκαθίσταται η τάξη. Την 1 Ιουνίου του ιδίου έτους αρχίζει και η λειτουργία της Επιστασίας. Το τίμημα σε ζωές, κτίρια και κειμήλια ήταν αδρότατο. Όμως όλ’ αυτά ωφέλησαν την Ελληνική Επανάσταση. Δεν ήταν μόνο η 9χρονη καθυστέρηση πολλών Τούρκων οπλιτών μακριά από τις εστίες πολέμου στη Ν. Ελλάδα, αλλά και η εξάμηνη καθυστέρηση 10.000 άλλων κατά το 1821 στη Χαλκιδική. Κι όλα αυτά τα καλά οφείλονται στους Αγιορείτες, σύμφωνα και με τη φράση του θηριώδη εκείνου σερασκέρη Μουράτ, προς αυτούς: «αυτή η αποστασία έγινε από σας τους καλογήρους …»
Οι μοναχοί, όσοι έμειναν κατά το διάστημα εκείνο στο Όρος, κυριολεκτικά «εθανατομάχησαν και υπέφεραν εν άκρα υπομονή και γενναιότητι τοσαύτας βασάνους επί δεκαετίαν εν τω ιερώ αυτώ τόπω, και με θυσίαν της ζωής των διετήρησαν τα ιερά σκηνώματα …» όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο πατρ. Κωνστάντιος 1830). Αυτοί οι μοναχοί είναι οι πιο ηρωικοί άντρες σ’; όλη την Ιστορία του Αγίου Όρους. Οι φόροι που πλήρωνε το Όρος ετησίως έφταναν τις 20.000 γρόσια. Το ποσό αυτό κατά την περίοδο που εξετάζουμε, υπερτετραπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 89.000. Εκτός από την πάγια εισφορά των 200.000 γρ.
Τα «διπλά βιβλία» των μοναστηριών
Το 1821 στον Άγιο Μάμα της Χαλκιδικής, μετά την καταστολή της Επανάστασης, υπεγράφη συνθήκη που αφορούσε στη συνθηκολόγηση και αμνηστία των αγιορειτών. Τα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα όμως δεν τηρήθηκαν και, αρχομένου του 1822, ολόκληρο το Αγιονόρος κατελήφθη στρατιωτικώς. Έτσι οι τούρκοι στρατιώτες, που ανήρχοντο σε χιλιάδες, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της μοναχικής πολιτείας έως της 1ης Απριλίου 1830. Μέχρι και σ΄ αυτά τα Καυσοκαλύβια ήταν εγκατεστημένα ένοπλα αποσπάσματα! Τα όσα υπέστησαν τα Μοναστήρια, οι Σκήτες, τα κελλιά και γενικώς όλοι οι μοναχοί του Αγίου Όρους κατ΄ εκείνη την ενναετή περίοδο είναι πέρα πάσης περιγραφής, αφού ο στρατός αυτός απέβη μισθοδοτούμενος και τρεφόμενος αποκλειστικώς απ΄ αυτούς …
…Φυσικά, τότε υπέρ ποτέ οι Τούρκοι επεδίωξαν να μη μείνη ούτε ένα τουφέκι ή οποιοδήποτε άλλο πολεμικό αντικείμενο σε χέρια μοναχών ή λαϊκών στο Όρος. Και δεν έκαναν μόνο τα όσα νόμιζαν τελεσφόρα από πλευράς των, αλλά με απειλές διέταζαν και την Ιερά Κοινότητα να ενεργήση τα δέοντα διοικητικώς για την συγκέντρωσί των οποθενδήποτε και την παράδοσί των. Τι να έκανε η Ιερά Σύναξις; Συμφωνούσε, απεφάσιζε σχετικώς, εξαπέλυε γράμματα και εγκυκλίους προς τα Μοναστήρια και τους ηγουμένους και απαιτούσε την αυστηρή εφαρμογή των διαταγών… Ας δούμε τώρα την τύχη αυτών των… διαταγών.
 ~  Και πρώτα ένα απόσπασμα από την επίσημη απαντητική επιστολή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας:
«…Περί δε των απηγορευμένων αρμάτων απ΄ αρχής οπού εξεδόθη η προσταγή του ύψους του, εις το να μη μείνη κανένα μέσα εις το Όρος, επασχίσαμεν μεγάλως δια να συναχθώσι και να δοθώσι, δια τα οποία και λόγον επ΄ εκκλησίας εις τρεις και τέσσαρας φοράς εγράψαμεν και με απειλάς και με παρακινήσεις. Τινές όμως, τον Θεόν μη φοβούμενοι…, έκρυψαν μέσα εις τα βουνά και σπήλαια άρματα χωρίς της ειδήσεώς μας, τους οποίους και πολλάκις ερωτήσαντες είπον το δεν έχομεν».
Πως ενεργούσαν όμως, ταυτόχρονα, οι μοναχοί της Λαύρας; Εξαπέλυαν κυνηγητό για να συλλάβουν ή να καταδώσουν αυτούς που δεν παρέδιδαν τον οπλισμό;
Διαβάζουμε στον χειρόγραφο Κώδικα υπ΄ αριθ. 12 που φυλάσσεται στο Αρχείο της Μονής:
Σελ.297: ήλθεν ο Προηγούμενος Νικηφόρος από την Λήμνον με προσκυνητάς και έκαμε την παράδοσιν γρόσια 303 και ένα τουφέκι καλόν δια γρόσια 200 και έγιναν πεντακόσια τρία όλα.
Σελ. 305: ήλθεν ο Νικηφόρος από την Σόφιαν με προσκυνητάς και έκαμε παράδοσιν γρόσια 881 μετρητά και δυο μουλαράκια, δια γρόσια 200 και μία ζυγή πιστόλια δια γρόσια 100.
Σελ. 309: ήλθεν ο Προηγούμενος Συμεών από Μέγα Τούρνοβον με προσκυνητάς και έδωκεν γρόσια 502 ήτοι ομού με ένα τουφέκι.
Σελ. 313: ήλθεν ο Προηγούμενος Αθανάσιος και ο Επίτροπός μας ΠαπαΣμήλιος από Στρώμνιτσα και έκαμαν παράδοσιν όπου έφεραν γρόσια 936 και μια ζυγή πιστόλια και εν ωρολόγιον του κόρφου, και τα εκράτησεν ο Προηγούμενος.
Σελ. 319: …παρά του προσκυνητού του Προηγουμένου Γερασίμου από Φιλιππούπολιν δια του Γέροντος Αντωνίου, συνοδεία αυτού, και ένα τουφέκι δια γρόσια 45, και έγιναν γρόσια άπαντα…
Σελ. 345: …ο Γέρων Ιάκωβος Βούλγαρης, έκανε και ταύτα 500 γρόσια, εν αργυρούν κανδήλιον 25 γρόσια, εν αργυρούν περιζώνιον 75 γρόσια, εν τουφέκιον και δύο πιστόλια 12 γρόσια, έτι εν έτερον πιστόλιον…
Αυτά ήταν τα επίσημα έγγραφα που συνέτασσαν η Ιερά Κοινότητα και τα Μοναστήρια, κάτω από το βλέμμα του κατακτητή, και διαφορετική ήταν η πραγματικότητα, όπως φαίνεται στους Κώδικες των Μοναστηριών (τα δεύτερα βιβλία).
Αγιορείτες πρόδρομοι του Κ.Κανάρη
Δικαιωματικά βέβαια κατείχε ο Κανάρης τα εύσημά του και τη δόξα του για το κάψιμο της τουρκικής ναυαρχίδος, ώφειλε όμως να γνωρίζει ότι στα μπουρλότα και στα πυρπολικά δεν ήταν ο «πρώτος». Τον πρόλαβαν και προηγήθηκαν οι καπεταναίοι των αγιορειτικών νερών, που πήραν τα καΐκια των Μονών, τα μετέτρεψαν σε πυρπολικά και, πλησιάσαντες αθόρυβα, τα κόλλησαν στη βασιλική «Καπετάσια» και σε άλλα βρίκια του στόλου που ναυλοχούσε στον κόλπο της Αμμουλιανής και τα λαμπάδιασαν για καλά μαζί με τα πληρώματά τους, από τα οποία ελάχιστοι σώθηκαν και περιθάλφθηκαν για ευνόητους λόγους πάλι από τις Μονές. «…12 φελουκατζίδες εκ των βασιλικών καραβίων…, 30 ετέρους φελουκατζίδες εκ των βασιλικών καραβίων…, των καραβοκαέντων γεμιτζίδων (ναυτών) δια 22 ημέρας».
Τα πάνδεινα υπέμεινε τότε (1810) το Όρος, αφού ενοχοποιήθηκε από την Υψηλή Πύλη, και για δύο χρόνια σε βάρος του ετρέφοντο 500 εργάτες και 250 επιστατούντες τούρκοι ναυτικοί, που έκαναν προσπάθειες να ανασύρουν από το βυθό τα κανόνια των πλοίων, για να μη περιέλθουν στα χέρια των ελλήνων.
«Ποίοι ακριβώς ήσαν οι πρόδρομοι αυτοί του Κανάρη και του Βότση, το παράδειγμα των οποίων εφώτισε το έργον της επαναστάσεως, μοι είναι άγνωστον. Κατά την επανάστασιν ευρέθησαν οι συνεχισταί, οίτινες επυρπόλησαν δύο εισέτι πλοία εις τον αυτόν κόλπον του Αγίου Όρους, εν εις τα Καρτάλια της Σιθωνίας και εν (την ακτοφυλακίδα φρεγάταν) εις τον λιμενίσκον της Ι.Μ. Ξηροποτάμου παρά την Δάφνην. Επομένως το Τουρκικόν Ναυτικόν εστερήθη πέντε πλοίων κατά τας παραμονάς της επαναστάσεως» (Κωδ. Δ΄ Ι.Κ.., φ. 169α και Αλ. Λαυριώτου, μν. Έργ., σελ. 60-61).
… Ως πολύ άτυχο χαρακτήριζαν οι Γεροντάδες τον πατέρα Χαρίτωνα από το Καρακαλληνό κελλί Άγιος Νικόλαος, ο οποίος, σ’ ένα από τα πολλά δρομολόγια διακινήσεως και διανομής όπλων με τη βάρκα του, δεν μπόρεσε ν’ αποφύγει, κατά την τελευταία στιγμή, το πήδημα μέσα σ’ αυτήν δύο ενόπλων τούρκων, για να τους μεταφέρει, ήθελε δεν ήθελε, στον αρσανά της Λαύρας. Απρόοπτο του ήλθε. Δεν είχε καλοκρύψει το «φορτίο» και βρέθηκε σε δεινότητα θέσεως, όταν είδε πως οι τούρκοι κόλλησαν τα μάτια τους στον οπλισμό, και επομένως κατάλαβαν τι είδους «θελήματα» και μεταφορές έκανε κάθε τόσο…
Δεν ήταν μόνο η σκέψη του τι περίμενε τον ίδιο. Τον έκανε αλλόφρονα η αποκάλυψη πολλών μυστικών του αγώνος. Και ο ευλογημένος, αφού «το έλεγαν» βέβαια τα κότσια του, έδωκε μια σπρωξιά στον ένα, που άρχισε αμέσως να αμολάει μπουρμπουλήθρες από τα βαθιά νερά. Ο άλλος πάλι δεν πρόλαβε ν’ αντιδράσει, γιατί του άνοιξε το κεφάλι με το τσεκούρι, που είχε πάντοτε στη βάρκα.
Μετάνοιωσε βέβαια και έκλαψε πολύ για τον πνιγμό και τον φόνο. Ιδιαίτερα αυστηρός δείχτηκε και ο πνευματικός του κατά την εξομολόγηση…
Η απελευθέρωση του 1912
Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου 1912, από το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου, αποπλέει Μοίρα του Ελληνικού Στόλου με επικεφαλής το θρυλικό Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, και κατευθύνεται προς το Άγιο Όρος.
Η παρουσία των πολεμικών σκαφών στα ανοικτά της χερσονήσου του Άθω, γίνεται αντιληπτή από τους μοναχούς των παραθαλασσίων μοναστηριών και κελλιών και κάτω από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκατοντάδων καμπάνων τα πλοία πλησιάζουν τις ακτές του Αγίου Όρους.
Στις 11.30 οι Μονές φέρονται σημαιοστολισμένες ενώ οι μοναχοί αλλαλάζοντας από χαρά κανονιοβολούν και τυφεκιοβολούν. Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» ανταποδίδει με 21 χαιρετιστήριες βολές.
Στη Δάφνη αγκυροβολεί το Αντιτορπιλικό «Θύελλα» και αποβιβάζει άγημα από 40 άνδρες, οι οποίοι ανεβαίνουν και απελευθερώνουν τις Καρυές. Ο επικεφαλής αξιωματικός του αγήματος «εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων» επικυρώνει την αποβατική ενέργεια και χαρακτηρίζει τον Καϊμακάμη, τους υπαλλήλους και τη μικρή τουρκική δύναμη «ως αιχμαλώτους πολέμου άνευ πολεμικής τινός ενεργείας». Ταυτόχρονα στη Δάφνη και στις Καρυές υψώνεται η Ελληνική Σημαία.
Το «Γ. Αβέρωφ» με τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» κατευθύνονται στον όρμο του Πρόβλακα, κοντά στα Νέα Ρόδα, όπου αποβιβάζουν 200 άνδρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν την διώρυγα του Ξέρξη. Από τη στιγμή αυτή, στις 2 Νοεμβρίου 1912, μετά από 488 χρόνια υποδουλώσεως, ταπεινώσεων και πολλών περιπετειών, το Άγιον Όρος απελευθερώνεται. Στις 18.00 τα πλοία αποπλέουν για Λήμνο, εκτός του «Θύελλα» που σπεύδει προς Ικαρία.
Την επόμενη ημέρα, στις 3 Νοεμβρίου, συνήλθαν σε συνεδρίαση οι αντιπρόσωποι όλων των Μονών, εκτός της Ρωσικής, και υπεγράφη στον κώδικα των πρακτικών της συνεδρίας πράξη, δια της οποίας διαπιστωνόταν η κατάλυση των τουρκικών αρχών. Η επίσημη δε πράξη έγινε στις 5 Νοεμβρίου 1912.
Στις 4 Νοεμβρίου 1912 η Ιερά Κοινότητα αποστέλλει ευχαριστήριο τηλεγράφημα για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος και απάντησε ως εξής:
«Ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου
Εν Αθήναις τη 25η Νοεμβρίου 1912
Πανοσιολογιώτατοι,
Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως αποδεχόμενος τον φιλόστοργον υμών ασπασμόν ευχαριστώ από μέσης καρδίας επί ταις τιμητικαίς εκφράσεσι, δι’ ων με περιβάλλουσι αι υμέτεραι Αγιότητες.
Αντισυγχαίρων δε επί ταίς νίκαις, αίτινες θεία συνάρσει στέψασαι τα ελληνικά όπλα απελύτρωσαν και τους της Αθωνιάδος τόπους, επικαλούμαι τας προς τον Ύψιστον υμετέρας δεήσεις υπέρ της κατά τους κοινούς πόθους περατώσεως του Ιερού αγώνος.
Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος».
Πηγές: Δωροθέου Μοναχού, ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Μύηση στην Ιστορία του και τη Ζωή του, εκδ. ΤΕΡΤΙΟΣ, Κατερίνη
Γράμματα και Άρματα στον Άθωνα, του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, σελ. 335-339
 
 *** Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 23η Μαρτίου με τη συναυλία της Αρετής Κετιμέ 
 
Οι χθεσινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό ολοκληρώθηκαν στο Μέγαρο Χορού.
Εκεί, ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» διοργάνωσαν συναυλία με την ερμηνεύτρια Αρετή Κετιμέ, πλαισιωμένη από εκλεκτούς μουσικούς.
Η συναυλία συνιστούσε ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας.
Την Αρετή Κετιμέ πλαισίωσαν ο Γιώργος Κωτσίνης, που ήταν υπεύθυνος για τη μουσική επιμέλεια και έπαιξε και κλαρίνο, καθώς και ο Μανώλης Κόττορος στο βιολί και το τραγούδι, ο Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο και το τραγούδι, ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και ο Γιώργος Αγγελόπουλος στο τραγούδι.

***  Η Καλαμάτα τιμά την 25η Μαρτίου- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 
Σήμερα Κυριακή 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνεγερσίας του 1821.
Αποκορύφωμα αυτών θα είναι η παρέλαση επί της οδού Αριστομένους, με ώρα έναρξης στις 11.00.
Εκδηλώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και στα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, δηλαδή στη Θουρία, τα Αρφαρά και τον Άρι.
  ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ
Στη Θουρία, στις 10:30, θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και μελών του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφείας «Οι Αμφειείς».
Στη συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη Σταυρούλα Ρουσοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του Λυκείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές
Στη συνέχεια, το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θουρίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, στην κεντρική πλατεία της Θουρίας.
  ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ
Στα Αρφαρά, στις 7.00, θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας. Στις 9.15, προσέλευση των μαθητών και μαθητριών των σχολείων στην Εκκλησία. Στις 9.30, θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των Τοπικών Αρχών, σχολείων και κατοίκων.
Θα εκφωνηθεί μέσα στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρφαρών Παναγιώτη Μπένο. Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στο χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη.
Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά την προσφώνηση της υπευθύνου της Δημοτικής Ενότητας Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές, θα παρουσιαστεί δρώμενο (αναπαράσταση Επανάστασης 1821) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών, κατόπιν θα δοθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού- Γυμνασίου – Λυκείου και από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
  ΣΤΟΝ ΑΡΙ
Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, το πρόγραμμα εορτασμού στη Δημοτική Ενότητα Άριος έχει ως ακολούθως:
Το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Περί τις 9.30 π.μ., μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία θα γίνει δοξολογία. Μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο ηρώον των πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
Αμέσως, θα επακολουθήσει στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Άριος, Μιχάλη Βλάχο. Θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές. Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση σε καφενείο της πλατείας Άριος.

***  Επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κυπαρισσίας 
Με επετειακές εκδηλώσεις χθες Σάββατο 24 Μαρτίου στην έδρα του δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσίας, τιμήθηκε η απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821!
Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία! Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν,  όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάστης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο).
Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Παρά τον άστατο καιρό και τη βροχή, λίγο μετά τις 5:00μμ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας (Αρκαδιάς), από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και έγινε κατάθεση στεφάνων από επισήμους, εκπροσώπους Σ.Α., σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία.
Λόγω της βροχής, αναβλήθηκε για σήμερα μετά την παρέλαση η παρουσίαση χορών από τα σχολεία της πόλης.
Κανονικά έγινε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στις 26 Μαρτίου 1821, με τη συμμετοχή συλλόγων της Τριφυλίας και του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες».
Οι σύλλογοι, επίσης, χόρεψαν κι έναν χορό υπό βροχή και, ακολούθως ο δήμος Τριφυλίας παρέθεσε κέρασμα φιλοξενίας στους συλλόγους και τους επίσημους προσκεκλημένους στο χώρο που προορίζεται εδώ και χρόνια να λειτουργήσει Λαογραφικό Μουσείο δίπλα από το Κάστρο της Αρκαδιάς.
Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, η Αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, ο παραιτηθείς Αντιπεριφερειάρχης και ανεξαρτητοποιηθείς από την παράταξη Τατούλη περιφερειακός σύμβουλος, Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Γιάννης Καλκαβούρας, η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Σταματία Αλεξοπούλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

*** Αποτύπωση παραδοσιακών κτηρίων από ομάδα καθηγητών και φοιτητών Αρχιτεκτονικής της Κορώνης 
Ομάδα καθηγητών και φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φιλοξενήθηκε για δύο μέρες στην Κορώνη, με σκοπό την προετοιμασία για το μάθημα «Ανάλυση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς», ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Προχθές και χθες, οι 75 σπουδαστές και οι 8 καθηγητές εργάσθηκαν  στην Κορώνη για την αποτύπωση, την κατασκευαστική ανάλυση και την κατάθεση προτάσεων επισκευής και ενίσχυσης των παραδοσιακών κτηρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί πως το μάθημα αυτό γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια και έχουν καταγραφεί εξαιρετικά δείγματα του αρχιτεκτονικού πλούτου και των δομικών συστημάτων σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, αφού τους καλωσόρισε στο Δήμο, δήλωσε: «Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενείται σε ένα Δήμο που ξεχειλίζει από παράδοση και ιστορία. Η Κορώνη αποτελεί ναυαρχίδα πολιτισμού και παράδοσης πολλά χρόνια τώρα. Σκοπός είναι στο μέλλον να προγραμματιστούν κι άλλες φιλοξενίες τέτοιου είδους».
 
*** Στην πλατεία Όθωνος φέτος ο σαϊτοπόλεμος 
Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στην πλατεία Όθωνος στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα κάνουν το σαϊτοπόλεμο, ενώ θα συμμετάσχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Μετά την παρέλαση, κάθε μπουλούκι, με επικεφαλής τον καπετάνιο, θα δείξει την επιτηδειότητά του: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θ' αποτελέσουν «το χορό της φωτιάς» ή «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως αποκαλείται ο σαϊτοπόλεμος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων για τη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου. 

*** Φουντώνουν οι φήμες για εργοστάσια ελαιολάδου από αμερικάνικη εταιρεία  
Μια περίεργη φημολογία «έχει διαχυθεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ τους τελευταίους μήνες έγινε εντονότερη. Πρόκειται για φήμη που θέλει αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία να προχωρά στην κατασκευή τριών μεγάλων εργοστασίων ελιάς και ελαιολάδου, που θα θέσουν σε άμεσα κίνδυνο εκατοντάδες ελαιοτριβεία της χώρας μας. Μάλιστα, η φημολογία ανέφερε ότι το ένα από αυτά, όπως είναι φυσικό, προγραμματίζεται για την Πελοπόννησο.
Ωστόσο,  οι φήμες αυτές διαψεύδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς μέχρι στιγμής, αν και έχουν γίνει γνωστά αυτά τα σενάρια, δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόθεση ή μελέτη.
  Και σε Πελοπόννησο
Πρόσφατα σε δημοσιεύματα αναφερόταν ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κατατεθεί σε συγκεκριμένες Περιφέρειες προτάσεις για την κατασκευή τριών «mega factories» ελιάς και ελαιολάδου. Μάλιστα, ως χορηγός αυτής της προσπάθειας παρουσιάζεται η Εθνική Τράπεζα.
Τα ίδια σενάρια αναφέρουν ότι οι τρεις περιοχές στις οποίες «στοχεύει» η αμερικάνικη πολυεθνική, είναι η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.  Στόχος είναι ο πλούτος της ελιάς, το λάδι να συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική, χωρίς μεσάζοντες. Σε μια τέτοια περίπτωση ένας μικρός ελαιοπαραγωγός, με μικρό ελαιοτριβείο, δε θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες δε θα μπορεί να ικανοποιήσει λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους.
  ΓΕΩΤΕΕ
Μάλιστα, σε σχετικά δημοσιεύματα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρου Μάμαλη, ο οποίος σημειώνει ότι η αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές. «Το γνωρίζουμε, και μάλιστα έχουμε παρέμβει σ’ αυτή τη λογική στον κανονισμό του ελληνικού σήματος ελαιολάδου, καθώς κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν κανονισμό έτσι ώστε το 25% του λαδιού να μην είναι ελληνικό. Να μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα λάδι ως ελληνικό, ενώ το 25% δεν είναι ελληνικό. Το ίδιο έγινε και στο γάλα και είχαμε παρέμβει ως ΓΕΩΤΕΕ και μαζί με άλλους φορείς και αποτρέψαμε ουσιαστικά τέτοιες εξελίξεις. Υπάρχει αυτή η λογική και δε θέλω να μιλήσω με ονόματα, αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, γιατί έχω τα ονόματα, γι’ αυτούς που έχουν κάνει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία» έχει δηλώσει ο κ. Μάμαλης.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα επίσημο που να επιβεβαιώνει μια τέτοια κίνηση.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Με μηνύματα ενότητας και απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών η παρέλαση στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
Μπορεί ο καιρός να ήταν άστατος, αλλά τελικά στάθηκε σύμμαχος για να πραγματοποιηθεί η παρέλαση του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Έτσι λοιπόν πολύς ήταν και ο κόσμος που παρακολούθησε την παρέλαση.
Στην εξέδρα των επισήμων μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι Βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη λήξη της παρέλασης, οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσόμαλλης, Δημήτρης Κουκούτσης, Παναγιώτης Νίκας και Ελένη Αλειφέρη κοινή συνισταμένη ήταν η ενότητα, οι τούρκικες προκλήσεις καθώς και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Θάρρος» της Τρίτης.

***  ΒΟΜΒΑ του Ι. Μάζη: «Η συνθήκη της Λωζάνης ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ»!  Επιβεβαίωση του Κ. Βελόπουλου… (ΒΙΝΤΕΟ)

~Σοκ προκάλεσε στον ΑΝΤ1 η τοποθέτηση του γνωστού καθηγητή γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη ότι η κατάργηση της συνθήκης της Λωζάνης είναι γεγονός.
Φυσικά δεν μιλούσε για το Αιγαίο αλλά για τα όσα συμβαίνουν στο Αφρίν, επιβεβαιώνοντας αυτό που φωνάζει εδώ και πολλές ημέρες ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.
~ Δείτε τα όσα είπε ο καθηγητής:  «Η Λωζάνη καταργήθηκε στο Αφρίν...»: Ο Ι. Μάζης στον Γ. Παπαδάκη (ΑΝΤ1, 23/3/18) , 
https://youtu.be/-ji9GN-FuUo  .-
~* Δείτε εδώ τα όσα έχει πει ο Κ. Βελόπουλος για το θέμα:  Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Α. ΛΙΑΤΣΟ ΚΟΝΤΡΑ 20/03/2018 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ  , https://youtu.be/G_Cg_6zy93w  .-

***  ΒΟΜΒΕΣ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ!Οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ την ΕΛΛΑΔΑ και διόρισαν εραστές, ερωμένες, φίλους και συγγενείς
~ Καβγάς μεταξύ του Προέδρου και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκου Βελόπουλου και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Πέτης Πέρκα ξέσπασε στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι όταν ο επικεφαλής του κόμματος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διορίζει στο Δημόσιο συγγενείς και φίλους υπουργών και κομματικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
~* Κ. Βελόπουλος στον Γ. Αυτιά: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,σας καταγγέλλω για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ... : https://youtu.be/r2q4qec5h8k  .-
«Ο Τσακαλώτος λέει ψέματα συνεχώς, είναι προσβλητικοί με τη νοημοσύνη μας, είναι και ψεύτες, ποιοι μιλάνε για πελατειακό δημόσιο; Ποιοι το λένε αυτό; Που διόρισαν εραστές, ερωμένες, φίλους, συγγενείς, που διόρισαν όλο τον κόσμο…» είπε ο κ. Βελόπουλος.
«Να είστε ευγενής» παρότρυνε τον Κυριάκο Βελόπουλο η Πέτη Πέρκα.
«Εγώ ήμουν βουλευτής πεντέμιση χρόνια, ούτε ένα συγγενή μου δεν διόρισα. Συγγενείς και φίλους διορίζετε. Καρανίκα έχετε σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού, πλάκα μου κάνετε τώρα; Καρανίκα;» συνέχισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Οι συνεργάτες μας επιτρέπεται να δουλεύουνε; Δεν υπάρχει πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, τελεία.
Οι συνεργάτες μας είναι το πελατειακό κράτος; Καταλαβαίνετε κύριε Βελόπουλε ή κάνετε το χαζό;» αντέτεινε η κυρία Πέρκα, τέως γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας.
«Χαζή είστε και φαίνεστε!» της απάντησε ο κ. Βελόπουλος.
«Διορισμοί στο Δημόσιο είναι αυτοί που γίνονται εκτός ΑΣΕΠ» συνέχισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Λυπάμαι για την ανάρμοστη συμπεριφορά σας απέναντι στην κυρία Πέρκα» σχολίασε ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής των ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο.
Στη συνέχεια ο Κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στους ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ κατηγορώντας τους για προδοσία βάση του ορισμού της λέξης.
Φυσικά η εμφάνιση του Κ. Βελόπουλου έπαιξε πρώτη είδηση παντού. Χαρακτηριστικό το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


*** Η στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου! Επιβλητικές εικόνες
Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχε έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, αφού γίνεται εν μέσω έντονης τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

***  EKTAKTO ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ: «Χτυπάει» την Ελλάδα
~ Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν τη χώρα από το απόγευμα της Κυριακής, 25/03.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ:
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (25-03-2018)
ΤΟ ΙΟΝΙΟ, Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ (ΚΥΡΙΩΣ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ) ΚΑΙ Η
ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΗΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ, ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΜΕ 700 ΜΕΤΡΑ.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (26-03-2018)
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ
ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (27-3-18) ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ΕΙΣΒΟΛΗ (και) στο Ιρακινό Κουρδιστάν

~ Το ‘χει χάσει εντελώς ο ψευτο-σουλτάνος Ερντογάν, κι αυτό το απέδειξε για άλλη μια φορά αφού ανακοίνωσε ότι θα εισβάλει και στο Ιράκ.
 Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στο ιρακινό Σιντζάρ. Επιπλέον, ορκίστηκε να καταλάβει την πόλη του Ταλ Ριφαάτ που ελέγχεται από τους Κούρδους στο βόρειο Αλέππο της Συρίας.
~ «Έχουμε εξαλείψει 3.747 τρομοκράτες (στο Αφρίν)», δήλωσε ο Ερντογάν νωρίτερα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στο Σιντζάρ του Ιράκ.
«Θυμηθείτε, σας είπα ότι θα τους νικήσουμε. Κι ότι θα φύγουν, αλλά θα κυνηγήσουμε. Το έργο δεν θα τελειώσει με το Afrin. Το ΡΚΚ πήγε στο Σιντζάρ – ‘Θα πάμε και εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος.

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΙΣΟΣ του για το 1821

~ Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εθνομηδενιστικές απόψεις, όμως όταν κανείς διαβάζει τα κείμενα των ανθρώπων αυτών ανατριχιάζει από το μίσος τους εναντίον της πατρίδος μας.
 Χαρακτηριστικό είναι το επετειακό κείμενο για την 25η Μαρτίου κείμενο υπό τον τίτλο «Όσα δεν μας έμαθε το σχολείο για την Επανάσταση του 1821», της μαρξίστριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Ευθυμίου.
Η κ. Ευυμίου γράφει μεταξύ άλλων ότι «ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν σήκωσε κάποιο λάβαρο με το οποίο και να ξεκίνησε η Επανάσταση» κι ότι «η ύπαρξη κρυφών σχολείων, όπου εκεί τα παιδιά υποτίθεται ότι μάθαιναν ανάγνωση και γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν μύθος».
Μάλιστα στη συνέχεια υποστηρίζει κάτι το φρικτό. Παίρνοντας ως παράδειγμα τον θεσμό των κοινών της τουρκοκρατίας υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν ήταν και τόσο σκλάβοι, διαστρευλώνοντας εντελώς τον θεσμό αυτόν που βοήθησε τους Έλληνες να επιβιώσει.
~ Γράφει χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν πράγματι δυνατότητες ελευθερίας σε τοπικό επίπεδο. Υπήρχε τοπική αυτοδιοίκηση. Στα ψηλά βουνά μουσουλμάνοι κάτοικοι δεν υπήρχαν και, έτσι, οι Χριστιανοί ήταν ημι-ανεξάρτητοι. Δηλαδή πλήρωναν ένα φόρο μια φορά το χρόνο και τίποτε άλλο. Το ίδιο συνέβαινε και στα μικρά νησιά, με τη διαφορά ότι οι νησιώτες έπρεπε να στέλνουν και ναύτες για κάποιους μήνες κάθε χρόνο στον Οθωμανικό στόλο, ως ένα είδος φόρου σε εργασία.Στα ημιορεινά, στις πεδινές περιοχές και στις πόλεις τα πράγματα, όμως, ήταν διαφορετικά. Εκεί, οι «άπιστοι» κατοικούσαν δίπλα σε μουσουλμάνους και έπρεπε να προσέχουν την συμπεριφορά τους καθώς οι μη μουσουλμάνοι ήταν υπήκοοι δεύτερης κατηγορίας . Ωστόσο και εκεί η Οθωμανική διοίκηση, μη γνωρίζοντας τους εσωτερικούς θρησκευτικούς κώδικες του καθενός (Εβραίων, Ορθοδόξων, Αρμενίων), άφηνε ένα επίπεδο ελευθερίας ιδίως στην επίλυση των τοπικών διαφορών και δεν ήθελε να αναμιγνύεται σε όλες τις υποθέσεις».
Τέλος αναφεόμενη στην κατάληψη της Τρίπολης και τα όσα έγιναν από τους Έλληνες, υποστηρίζει πως «Έγιναν μεγάλης κλίμακας βιαιοπραγίες και από τις δύο πλευρές. Σε κάποιες περιπτώσεις – με βαρύτερη την Τριπολιτσά – οι Έλληνες διέπραξαν μαζικές σφαγές και εξανδραποδισμούς. Επίσης, συχνά, αθετούσαν τις συμφωνίες παράδοσης και έσφαζαν και σκύλευαν τους παραδοθέντες Τούρκους τους οποίους, προ ολίγου, είχαν διαβεβαιώσει και υποσχεθεί ότι θα σεβαστούν…».
Αυτοί είναι οι μαρξιστές αναθεωρητές της ιστορίας μας που μισούν κάθε τι το ελληνικό…

*** Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το ΑΦΕΝΤΙΚΟ στο Αιγαίο! Σημαντική συμφωνία

~ Το τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση υπήρξε μεταξύ Ελλάδος-Γαλλίας για τη ναυπήγηση φρεγατών για το Πολεμικό μας ναυτικό.
Η χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων στις 10 Μαρτίου, θέλει να αγοράσει από τους Γάλλους δύο φρεγάτες τύπου Belharra με δικαίωμα επέκτασης για δύο ακόμα.
Ανέφερε το ρεπορτάζ «Η έναρξη της συζήτησης πυροδοτήθηκε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν στο Παρίσι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. Από τότε και μετά έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις των Γάλλων στην Αθήνα. Η τελευταία συνάντηση έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η νέα άφιξη αναμένεται στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου για μια συνάντηση με τις ελληνικές υπηρεσίες. Τότε θα μορφοποιηθούν οι προδιαγραφές και θα «κλειδώσουν» λεπτομέρειες, όπως ο τύπος των όπλων, το είδος των ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνιών».
~ Το γαλλικό Ναυτικό ανακοίνωσε την έναρξη ναυπήγησης πέντε φρεγατών αυτού του τύπου για το γαλλικό Ναυτικό από τη Naval Group (πρώην DCNS), ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει το ίδιο με την Ελλάδα.
Μια πολύ σημαντική κίνηση είναι ότι με τις αναβαθμίσεις το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 SCALP Naval, με ακτίνα δράσης 1000 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορεί να πλήξει μέχρι και την Άγκυρα.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εάν η συμφωνία γίνει οριστική οι φρεγάτες θα μπορέσουν να παραδοθούν περίπου το 2023, το οποίο φαντάζει μακρινό με τα σημερινά προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Οπότε η χώρα μας ψάχνει προς το παρόν μια άλλη λύση για ο ναυτικό. Πάντως οι φρεγάτες τύπου Belharra στο μέλλον θα μπορούν να αποδειχτούν σημαντικές για το ναυτικό μας…

***  Τσίπρας Καμμένος Φοβούνται Για Την Ζωή Τους;..

~ Κάτι λίγο τα έχουν κάνει πάνω τους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος! Ποιούς Φοβούνται! Μάλλον καλύτερα ποιον φοβούνται,απλό το αίνιγμα…..και ακούγεται στο όνομα Βλαντιμίρ Πούτιν!
Τα Συνεταιράκια της Συγκυβέρνησης Φοβούνται ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καί αν είναι τυχερή, γιατί αυτός την γλίτωσε χάρις τον Πούτιν, που έστειλε μια ομάδα 19 στελεχών της FSB με στόχο την διοργάνωση επιχειρήσεων «αντιπαρακολούθησης», κατά τις οποίες είχαν σκοπό να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, με τα γνωστά αποτελέσματα, ξεσκέπασμα του Σχεδίου Πυθία,και αποτροπή της «δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού» στην Νέα Μάκρη Αττικής, όταν οι ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του έλληνα πρωθυπουργού, όπου κατέληξε σε εμπλοκή, με τους δύο ύποπτους να διέφυγαν από τον χώρο χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου εντούρο. Μέσα στο Βαν οι Ρώσοι εντόπισαν εκρηκτικές ύλες, αλλά και χάρτες που έδειχναν ότι το σχέδιο δολοφονίας του Ελληνα πρωθυπουργού είχε εκπονηθεί από μέλη δυτικών μυστικών υπηρεσιών-CIA, αλλά και της ισραηλινής Mossad!
~ Η Διαφορά τώρα είναι πολύ αντίθετη με το τότε,και να έχουν αντιστραφεί η ρόλοι, με την FSB να κυνηγά Τσίπρα-Καμμένος, για την καταστροφική, και αντιρωσική τους πολιτική, που βλάπτει τα συμφέροντα των Ρώσων στην Μεσόγειο, αλλα΄και στα Βαλκάνια! Μέ την CIA και Mossad να προστατέυουν με Πράκτορες τα συνεταιράκια της Συγκυβέρνησης, Τσίπρα-Καμμένου!
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πήρε μια γέυση ανησυχίας όταν το αυτοκίνητο του υπουργού μαζί με τη συνοδεία ξεκίνησε στις 09:20 το πρωί με κατεύθυνση προς το υπουργείο Αμυνας, λευκό βαν ιταλικής κατασκευής με ελληνικές πινακίδες, παρακολουθούσε και κινηματογραφούσε την πομπή, με αποτέλεσμα το συνοδευτικό αυτοκίνητο να εγκλωβίσει το βαν, και ακινητοποίησε τους επιβαίνοντες, με την Αμεση Δράση να ενημερώνεται, οι οποίες προσήγαγαν τους δύο επιβάτες, για να διαπιστώνουν οτί πέσανε σε ερασιτέχνες βιντεοσκοπηστές, που μάλλον ενθουσιάστηκαν απο την πομπή, και με τα κινητά τους την βιντεοσκοπούσαν για να την ανεβάσουν στα social media!
Πάνο μού, άν ήταν η FSB, δεν θα ενεργούσε έτσι ερασιτεχνικά! ΑΑΑ…και κάτι άλλο, προσεχε τι πίνεις, κυκλοφορεί μια (ίωση) δηλητηρίαση τοξική, σαν αυτή των δυων διπλών πρακτόρων, Αλεξάντερ Λιτβινένκο-Σεργκέι Σκριπάλ!
Άρθρο Σπύρος Πρίφτης
email: spyros.priftis76@yahoo.gr
σχόλιο VoiceNEWS. δεν υιοθετούμε απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται από άρθρα άλλων αρθρογράφων. Ωστόσο τα δημοσιεύουμε για λόγους ελευθεροτυπίας, εκτός φυσικά κι αν προσκαλούν σε έκνομες πράξεις.

***  ΕΠΙΘΕΣΗ των Τούρκων στην Α. Τσίπρα λόγω των σημερινών του δηλώσεων

~ Οι… αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τα Ψαρά ήταν άμεσες.
Η ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sözcü», ήταν η πρώτη που μετέδωσε την είδηση, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη» δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό κάνει συνεχώς δηλώσεις κατά της Τουρκίας, συνέχισε και σήμερα τις σκανδαλώδεις δηλώσεις, λίγες ημέρες αφού έγινε γνωστό ότι ζήτησε τη στήριξη του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. αναφέρεται στη στήριξη που ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών).
Η σκληρή «απάντηση» Τσίπρα στις τουρκικές προκλήσεις
Το πρωί της 25ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τα Ψαρά. Ο Πρωθυπουργός έδωσε σκληρή «απάντηση» στις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».
~  Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαρκώς επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες. Αλλά με αποφασιστικότητα απαιτεί και διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και της εδαφικής της ακεραιότητας. Δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή».
Και συνέχισε: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να καταλάβει ότι στον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο δεν διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο σεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες. Αυτό η Ελλάδα το κατανοεί και το εφαρμόζει».
Μήνυμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως τόνισε: «Μια μέρα σαν τη σημερινή, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους στρατευμένους άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται από άκρη σε άκρη της χώρα για να υπερασπιστούν με ανιδιοτέλεια την εθνική μας ακεραιότητα. Να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορά μας. Η σκέψη μας βρίσκεται σε αυτούς, αλλά ιδιαίτερα στους Έλληνες που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπολή. Η σκέψη μας, όχι μόνο σήμερα, αλλά καθημερινά, είναι μαζί τους. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα». newsit.gr

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για την Α1  στο Ελληνικό Μπάσκετ
~ ΤΡΙΚΑΛΑ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  66-96 , (33-41).- ^
 Τα  δεκάλεπτα  : 15-20 , 18-21 , 16-25 , 17-30 .- ^
~ ΚΥΜΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ    95-83 , (35-43) .- ^
 Τα  δεκάλεπτα  : 18-22 , 20-23 , 27-21 ,30-17 .-^

*** Για  το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ Γυναικών :
23-03-2018 :
* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Αθηναϊκός 80-49 .- ^
* Φαρος Κερατσινίου - Ολυμπιακός Πειραιώς  47-80 .- ^
Κυριακή 25-03-2018 :
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ :
~ ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου  61-74 , (26-37).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 12-15 , 14-22 , 21-20 , 14-17 .- ^
ΤΕΛΙΚΟΣ :
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς    53-68 , (27-42).-
Τα  δεκάλεπτα  : 16-19 , 11-23 , 14-13 , 12-13  .-

*** Στο ποδόσφαιρο  για την  Super League  της  U20 :
24-03-2018 : για την 23η  αγωνιστική ,
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός  1-0 .- ^

***  Για την Super League  γυναικών  24-03-2018  για 13η αγωνιστική : Ελπίδες Καρδίτσας 94 - Ατρόμητος Αθηνών  1-0 .- ^

*** Στο ποδόσφαιρο για την Β΄ Εθνική Footboll  League :
Σάββατο 24-03-2018 23η  αγωνιστική :
~ Απόλλων Πόντου - Τρίκαλα 1963  1-1 .- ^
~ Αναγέννηση Καρδίτσας - ΑΕ Καραϊσκάκις  1-0 .- ^
~ Αιγινιακός - Απόλλων Λάρισσας  1-2 .- ^
Πανσερραϊκός -Αχαρναϊκός  3-0 .- ^
~ Χανιά / Κισσαμικός - Άρης Θεσσαλονί8κης  2-3 .- ^
~ ΑΕ Σπάρτης - Βέροια  3-0 .- ^
~ Παναιγιάλειος - Καλλιθέα  0-0 .- ^
~  ΟΦΗ - Εργοτέλης  4-2 .- ^
~  Δόξα Δράμας -Παναχαϊκή  2-0 .- ^

*** Για την 22η αγωνιστική 14/03 και 17/03/2018 :
* Βέροια -Χανιά/ Κισσαμικός  0-3  α.α.  .- ^
* Αχαρναϊκός -ΑΕ Σπάρτης  0-3   α.α. .-^
Καλλιθέα - ΟΦΗ  1-3 .- ^
Τρίκαλα 1963 - Παναιγιάλειος  1-0 .- ^
Απόλλων Πόντου - Αιγινιακός  2-0 .-^
ΑΕ. Καραϊσκάκης- Πανσερραϊκός  3-0 .-^
Απόλλων Λάρισσας - Αναγέννηση Καρδίτσας  4-1 .- ^
Παναχαϊκή - Άρης Θεσσαλονίκης  1-1 .- ^
Εργτέλης - Δόξα Δράμας  0-1 .- ^

~ Χθες  : ΕΛΛΑΔΑ -ΕΛΒΕΤΙΑ  0-1  .- ^ {Φιλικό } .-

***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική
Παρασκευή 23  Μαρτίου  2018 :
~ ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  73-90 ,(37-53).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-29, 20-24 , 21-15 , 15-22 .-^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΜΑΛΑΓΑ  93-88 ,(55-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 28-19 , 27-23 , 22-26 , 16-20  .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  89-82 ,(49-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα :30-15 , 19-27 , 21-15 , 19-25 .-^
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  73-86 , (40-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-16 , 24-27 , 18-20 , 15-23  .- ^

*** «Φυσιολογική» ήττα στην Αμαλιάδα για την Καλαμάτα- Οριστικό «αντίο» του Τσικλητήρα από τη Γ’ Εθνική 
Με σύνθεση ανάγκης, πίσω στο σκορ από το 5ο κιόλας λεπτό, στην έδρα του πρωτοπόρου Αστέρα Αμαλιάδας, η Καλαμάτα δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από το τελικό 3-1. Η συνάντηση ήταν για την προτελευταία αγωνιστική της Γ’ Εθνικής στον 5ο Όμιλο και οι γηπεδούχοι πέτυχαν το 1-0 στο ξεκίνημα με το τον Μπανούσης. Πολύ γρήγορα και πιο συγκεκριμένα στο 15’ ήρθε και το 2ο τέρμα για την ομάδα της Ηλείας, με απ’ ευθείας φάουλ του Κέρι.
Παρ’ όλα αυτά η Καλαμάτα προσπάθησε να αντιδράσει και ευτύχησε να μειώσει λίγο πριν την εκπνοη του ημιχρόνου με κεφαλιά του Παπουτσογιαννόπουλου, έπειτα από σέντρα του Σαραντόπουλου. Ωστόσο, το ημίχρονο έκλεισε στο 3-1, που έμενε να είναι και τελικό, αφού στο 45’ ο Παγώνης έστειλε για μια ακόμη φορά τη μπάλα στα μελανόλευκα δίχτυα.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Τσάμης, Μπουζούρας (85’ Κασνέτσι), Παπαδόπουλου, Ρόβας, Παγώνης, Ενγκουέμ, Σταθάτος (80’ Μηνάς), Μπανούσης, Μπαρμπαρούσης (75’ Μαρουκάκης), Κέρι, Τόρες (67’ Κυριάκος).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ, Παπουτσογιαννόπουλος, Καλογερόπουλος, Λιόλιος, Καντούτσης, Σαραντόπουλος, Κανελλόπουλος (52’ Βιγκιλάντε), Νινιός (87’ Ντε Νικόλο), Αθανασόπουλος, Τορεζάνι, Μερκούρης.
  ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ
Εντός έδρας ήττα από τον Πανηλειακό και οριστικό «αντίο» Γ’ Εθνική
Οριστικό αντίο στη Γ’ Εθνική είπε χθες ο Τσικλητήρας μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πανηλειακό με 1-3, στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής του 5ου Ομίλου. Η ομάδα του Πύργου άνοιξε το σκορ στο γήπεδο της Πύλου με τον Μπουρνέλη μόλις στο 10ο λεπτό, με το συγκρότημα του Νίκου Κακαλέτρη να δείχνει σημάδια αντίδρασης ισοφαρίζοντας στο 22’ μετά από φάουλ του Γιαννόπουλου που βρήκε και στο τείχος. Ωστόσο, πριν τη συμπλήρωση του ημιώρου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν εκ νέου προβάδισμα με πλασέ του Σωτηρόπουλου. Στο 42’ ο Γκοτσούλιας με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 1-3, ενώ ο Σωτηρόπουλος είχε και δοκάρι στην εκπνοή του α’ ημιχρόνου.
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Χατζηδάκης, Μάραντος, Γεωργιάδης (30’ Μεμά), Αμπραχαμιάν, Σεντεμέντες, Τσάτσος, Κωστόπουλος (66’ Χίσα), Ρήγας (72’ Κροτσίδας), Πήλιος, Γιαννόπουλος, Χατζηστάμου (46’ Σουσίου)
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Καπετανάκης, Νιφορόπουλος (86’ Κατελούζος), Λεβέντης, Κολόκας, Σούλης, Μπουρνέλης (77’ Γιαννακόπουλος, Νικολόπουλος, Γκοτσούλιας, Σέχου (86’ Δαβουρλής), Χατζηστάμου, Σωτηρόπουλος (80’ Κρεββατάς)
  Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-5oΣ ΟΜΙΛΟΣ
Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής
Αστέρας Αμαλιάδας-Καλαμάτα 3-1
Τσικλητήρας Πύλου–Πανηλειακός 1-3
Αστέρας Βλαχιώτη–Λεωνίδιο 2-0
Διαγόρας Βραχνέικων–Ζάκυνθος 4-0
Παναρκαδικός–Παλληξουριακός 5-0
ΠΑΟ Βάρδας–Αχαϊκή 0-1
Η βαθμολογία
1. Αστέρας Αμαλιάδας 47 45-14
-------------------------
2. Αστέρας Βλαχιώτη 45 40-13
3. Πανηλειακός 39 30-14
4. Παναρκαδικός 33 29-17
5. Καλαμάτα 33 23-14
6. Διαγόρας Βραχνέικων 30 29-30
7. ΠΑΟ Βάρδας 30     22-23
---------------------
8. Αχαϊκή 28 17-18
9. Ζάκυνθoς 25 25-30
10. Τσικλητήρας Πύλου 21 15-23
11. Παλληξουριακός 13 14-50
12. Λεωνίδιο 2 7-50
-Ο 1ος πάει μπαράζ και οι 5 τελευταίοι υποβιβάζονται.
                                  Η τελευταία αγωνιστική, 1/4/2018
Τσικλητήρας-Παναρκαδικός
Αχαϊκή- Αστέρας Βλαχιώτη
Ζάκυνθος-Αστέρας Αμαλιάδας
Λεωνίδιο- Καλαμάτα
Παλληξουριακός-Διαγόρας Βραχνέικων
Πανηλειακός-ΠΑΟ Βάρδας

***Στους  υπόλοιπους Ομίλους της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο  :
Για το 2ο Όμιλο  29η αγωνιστική :
~ Α.Ε. Καρίτσας Νάουσσα  1-4 .- ^
~ Μακεδονικός - Αγροτικός Αστέρας  1-3 .- ^
~ Α.Ο. Καρδιάς - Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα   4-1 .- ^
~ Κιλκισιακός - Αλμωπός  Αριδαίας  2-0 .- ^
~ Α.Ε. Αλεξάνδρειας -Ηρακλής 1908  0-7 .- ^
~ Άρης Παλαιοχωρίου - Λαγκαδάς  0-2 .- ^
~ Εδεσσαϊκός - Καμπανιακός  2-0 .- ^
Για τον 3ο Όμιλο  25η αγωνιστική :
~ Πανλευκάδιος - Θεσπρωτός  0-0 .- ^
~ Κατοριά - ΑΕ. Λευκίμης  0-3 .- ^
~ Εθνικός Φιλιππιάδας - Τιλλικράτης 2014  0-2 .- ^
~ ΑΕΠ Καραγιαννίον  - Σκουφάς Κομποτίου   2-0 .- ^
~ Αστέρας Παραποτάμου - Νέος Αμφίλοχος  1-5 .- ^
~ Μακεδονικός Φούφα - Δόξα Κρανούλας  3-1 .- ^
Για τον 4ο  Όμιλο  :
~  Οπούντιος Μαρτίνου - ΑΟ  Σελάνον    2-2  .- ^
~  Αλμυρός - Αμβρυσσέας Διστόμου  0-1 .- ^
~  ΑΟ. Θήβα - Αστέρας Ιτέας  0-2 .- ^
~  ΑΠΟΚ Βελούχι - Βόλος ΝΠΣ   1-5 .- ^
~ ΑΟ Αχιλλέας Φαρσάλων - Ρήγας Φερραίος  0-1 .- ^
Για τον 6ο  Όμιλο  :
~ Εθνικός Πειραιώς - ΑΠΟ Κερατσίνι  1-0 .- ^
~ Διαγόρας - Ιάλυσσος  2-1 .- ^
~ Ιωνικός Νικαίας - Ρόδος  1-0 .- ^
~ Πέλοπας Κιάτου - Ένωση Πανασπροπυργιακού/Δόξα  0-1 .- ^
~ Προοδευτική - ΑΟ. Ζευγολατιού  3-0 .- ^
Για τον 7ο  Όμιλο  :
~ Παναργειακός - Ταμυναιϊκός Αλιβερίου  2-1 .- ^
~ Θύελλα Ραφήνας - ΑΕ.  Ερμιωνίδα  2-0 .- ^
~ Διαγόρας Αγίας Παρασκευής -Α.Ο.  Τρίγλια Ραφήνας  4-1 .- ^
~ Άήττιτος Σπάτων - Ερμής Κιβερίου  4-1 .- ^
~  Πανθηραϊκός - Αιολικός Μήλινης 2-0 .- ^
Για τον 8ο  Όμιλο :
~ Άγιος Ιερόθεος - Αιγάλεω Αθηνών 2-0 .- ^
~ Ηρόδοτος - ΑΕ. Μυλοποτάμου  1-0 .- ^
~ ΟΦ. Ιεράπετρας - ΑΕ. Κηφισιάς  5-0 .- ^
~ Ερμής Ζονανιών - ΦΣ. Παλαιοχώρας  1-0 .- ^
~ Ηλισιακός  - Φωστήρας  2-2 .- ^

*** Για το Ελληνικό Χάντμπολ  20 η  αγωνιστική :
21-03-2018 :
ΑΕΚ Αθηνών - ΠΑΣ  Φοίβος Συκεών  32-21 .- ^
Σάββατο 24-03-2018 :
* ΓΣ Δράμας 86 -  ΑΣΕ Δούκας   19-31 .- ^
* Αεροπόρος Έδεσσας - Ξάνθη  36-30 .- ^
* ΓΑΣ Καματερού - ΑΣ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  20-35 .- ^
* Φίλιππος Βέροιας - Ολυμπιακός  27-26  .- ^
* Διομίδης Άργους - Πανελλήνιος  24-20 .- ^

*** Για  την Α1  Βόλεϊ γυναικών για την 21 η αγωνιστική :
Σάββατο 24-03-2018 :
ΑΣΠ Κόρινθος ΑΟ. Θήβας  0-3 σετ .- ^
Ολυμπιακός - Ηρακλής Κηφισιάς  3-0 σετ .- ^
ΑΟΦ Πορφύρας - ΑΟΝ Παναξιακός  1-3  σετ .- ^
28-03-2018  :
Γ.Σ. Ηλιούπολης - Άρις Θεσσαλονίκης 
Ολυμπιακός - ΑΟ ΝΜαρκόπουλου 

*** ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Σάββατο 24-03-2018 :
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 23η αγωνιστική :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  3-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΙΑΣ  4-0 .- ^
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ -ΑΟ. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ  0-3 .- ^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ -Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 1-2 .- ^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά -Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  2-1 .- ^
ΑΣ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας 1-1 .- ^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  1-2 .- ^
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  -
Α1  ΄ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 23η αγωνιστική   :
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ -ΑΣΤΗΡ Μικρομάνης   -
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ  5-0 .- ^
ΑΠΌΛΛΩΝ Πεταλιδίου  - ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας  0-1  .- ^
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  2-0 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ -Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ  2-1 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας  -
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ  3-2 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  24η  αγωνιστική :
ΑΣ. ΦΥΤΕΙΑΣ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ   -

***
***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική
Παρασκευή 23  Μαρτίου  2018 :
~ ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  73-90 ,(37-53).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-29, 20-24 , 21-15 , 15-22 .-^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΜΑΛΑΓΑ  93-88 ,(55-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 28-19 , 27-23 , 22-26 , 16-20  .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  89-82 ,(49-42) .-^
Τα  δεκάλεπτα :30-15 , 19-27 , 21-15 , 19-25 .-^
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  73-86 , (40-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-16 , 24-27 , 18-20 , 15-23  .- ^

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   28   αγωνιστικές
==========
Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 23-5  
Φενέρμπαχτσε    20-8   
Ολυμπιακός        19-9   
Ρεάλ Μαδρίτης   17-11  
~~~~~~~~~~~~~~~~
Παναθηναϊκός          17-11  
Ζαλγκίρις Κάουνας  16-12 
Κίμκι                        16-12  
Μπασκόνια              15-13   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μακάμπι Τελ Αβιβ  13-15  
Μάλαγα                    11-17   
Ερυθρός Αστέρας     11-17  
Βαλένθια                   11-17
Μπάμπεργκ               11-17     
Αρμάνι Μιλάνο           9-19 
Μπαρτσελόνα              9-19  
Αναντολού Εφές          6-22 
 ***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική :
Πέμπτη 22  Μαρτίου 2018 :
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 63-80,(31-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 , 14-18 , 10-25 , 22-15 .-.-^

 ~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  75-76 ,(41-35) .-^
Με δίποντο του Μάικ Τζέιμς έξι δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα, ο Παναθηναϊκός απέδρασε με τη νίκη 76-75 επί της Μακάμπι από το Τελ Αβίβ, για την 28η αγωνιστική της διοργάνωσης και αύξησε σε 17-11 το ρεκόρ του.
Πρωταγωνιστής της επιτυχίας ο Μάικ Τζέιμς (27π.-ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους), ο οποίος χάρισε στα 5.6'' για τη λήξη το προβάδισμα και τη νίκη στο «τριφύλλι».
Ο Μάικ Τζέιμς μπορεί να εξελίχθηκε σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής, αλλά ο Ίαν Βουγιούκας ήταν ο παίκτης που αποτέλεσε το... κρυφό χαρτί του Τσάβι Πασκουάλ.
Τα  δεκάλεπτα : 20-18, 21-17 , 17-21 , 17-20 .-^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιόβτσιτς (Σερβία), Χιμένεθ (Ισπανία), Μόγκουλκοτς (Τουρκία)
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Νέβεν Σπάχια): Τόμας 8, Ρολ 8 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Κέιν 19 (6/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/6 βολές, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Τάιους 10, Ντιμπαρτολομέο 9 (2), Κοέν, Κόουλ 14 (1/5 τρίποντα), Μπόλντεν 2 (1/5 σουτ), Παραχούσκι 3, Τζάκσον 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Ρίβερς (0/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 0/2 βολές), Τζέιμς 27 (9/11 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/5 βολές, 4 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 λάθη), Πέιν, Παππάς 6, Γκιστ 3 (5 ριμπάουντ), Βουγιούκας 16 (6/6 δίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 2, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 10 (5/12 σουτ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Αντετοκούνμπο.
~ Ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ σε μία σεζόν στην ιστορία της Euroleague (204), πρόσθεσε 10 πόντους, τη στιγμή που ο Κέι Σι Ρίβερς ήταν εκτός κλίματος (0π. με 0/3δ., 0/5τρ., 0/2β.).

 ~  ΜΙΛΑΝΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  89-93 ,(43-40).-
Τα  δεκάλεπτα : 23-17 , 20-23 , 22-28 , 24-25 .-
~ ΡΕΑΛ Μ.   -  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ 88-81 ,(41-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-16 , 22-28 ,24-18 ,  23-19 .-^
***~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** ***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  90-79 νίκη  εκτός
27.- 20-03-2018 , ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 νίκη  εντός
28.- 22-03-2018  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 76-75 νίκη  εκτός
29.- 30-03-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ   εντός
30.-

*** Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ    63-90 ήττα  εντός
27.- 21-03-2018 , ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  89-81 ήττα  εκτός
28.- 23-03-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  89-82 νίκη  εντός
29.- 30-03-2018 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ   εκτός
30.-

***  ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ :
Αγωνιστική ημέρα: 29
29.03. 18:45ΚίμκιΦενερμπαχτσέ
 
29.03. 20:45Αναντολού ΕφέςΜπαρτσελόνα
 
29.03. 21:00ΜπάμπεργκΜιλάνο
 
29.03. 22:00ΜπασκόνιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
30.03. 19:00ΟυνικάχαΟλυμπιακός
 
30.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΡεάλ Μαδρίτης
 
30.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
30.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΒαλένθια
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ


~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  21 Μαρτίου 2018
  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  22  Μαρτίου 2018
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
: Παρασκευή Ε΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας  !!   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/news.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 24  Μαρτίου  2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_24.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~**


 ***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6245   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.098   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: