ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- 
Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-
~




Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~



~**  Αγιος Ιάκωβος ο Αλφαίος – Γιορτή σήμερα 9 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν: Τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αλφαίου του Αποστόλου τιμά σήμερα, 9 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ιάκωβος του Αλφαίου ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου, αδελφός του Ματθαίου του ευαγγελιστή και γιος του Αλφαίου. Ο Ιάκωβος, αφού αγωνίστηκε για την αλήθεια του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, έπειτα πήγε και σε άλλες χώρες για να κηρύξει το Ευαγγέλιο.
~  Εκεί, κατέστρεφε τους βωμούς των ειδώλων και με τη χάρη του Θεού γιάτρευε αρρώστιες και εξεδίωκε τα ακάθαρτα πνεύματα. Γι’ αυτό και οι ειδωλολάτρες τον ονόμαζαν θείο σπέρμα. Ο ιδρώτας, οι μόχθοι και οι κίνδυνοι που υπέστη για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ήταν πολλοί.

Ο θάνατος πολλές φορές τον πλησίασε, αλλά στη σκέψη του Ιακώβου κυριαρχούσαν ενθαρρυντικά τα λόγια του Κυρίου, «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι» (Μάρκου, η’ 34). Εκείνος που θέλει να με ακολουθεί σαν γνήσιος μαθητής μου, λέει ο Κύριος, ας απαρνηθεί το διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του, και ας πάρει την απόφαση να υποστεί για μένα όχι μόνο θλίψη και δοκιμασία, αλλά ακόμα και θάνατο σταυρικό. Και τότε ας με ακολουθεί, μιμούμενος το παράδειγμα μου. Έτσι και ο Ιάκωβος, μιμούμενος το Διδάσκαλο του, υπέστη σταυρικό θάνατο.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Την χάριν του Πνεύματος, γλωσσοπυρσεύτω πνοή, ως θείος απόστολος, υποδεχθείς τη ψυχή, Ιάκωβε ένδοξε, έλαμψας εν τω κόσμω, ως αστήρ εωσφόρος, έλυσας των ειδώλων, την πολύθεον νύκτα. Καί νυν απαύστως δυσώπει, υπέρ των ψυχών ημών.   



~**  Κρίση και κατάκριση
~  : Η κρίση ανήκει στον δίκαιο κριτή! Η κατάκριση είναι πάθος του ανθρώπου!
~  Ο δίκαιος κριτής κρίνει με πραγματικά δεδομένα, την αλήθεια, και αποδίδει δικαιοσύνη.

Ο άνθρωπος κατακρίνει με υποθετικά δεδομένα, πιθανολογεί σύμφωνα με την προσωπική του κρίση, η οποία απέχει τις περισσότερες φορές από την αλήθεια. Τότε καταδικάζει ανθρώπους, φθείρει και καταστρέφει συνειδήσεις και ο ίδιος χάνει την ειρήνη του.  Η κρίση έχει σκοπό να αποκαλύψει την αλήθεια και να αποδώσει δικαιοσύνη, ενώ η κατάκριση αγνοώντας την αλήθεια, έχει σκοπό να καταδικάσει αδικώντας και καταστρέφοντας ψυχές.  Μεγάλη αμαρτία η κατάκριση! Είναι πάθος αθεράπευτο όταν γίνει συνήθεια, δεν σ’ αφήνει σε ηρεμία, όλα και όλοι σε ενοχλούν και χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη της αγάπης!  Τροφός της κατακρίσεως είναι ο εγωισμός. Τα στοιχεία που συλλέγει ο άνθρωπος για να κατακρίνει είναι ανακρίβειες, μισές αλήθειες, ακόμη και ψεύδη προκειμένου να ικανοποιεί τον εγωισμό του. Μη τυχόν και θιχθεί ο εγωισμός του, πρέπει να τον οχυρώσει χτίζοντας όμως τείχος χωρίς θεμέλιο, την αγάπη και την αλήθεια. Σ’ αυτό το οχυρό δεν χωρά κανείς άλλος, η μοναξιά κυριαρχεί!  Ας πολεμήσουμε το πάθος αυτό της κατακρίσεως γιατί μας απομακρύνει από τους ανθρώπους και σίγουρα από τον Θεό!  +Αρχιμ. Βαρθολομαίος  Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους
~**  Σε ποια πράγματα παραδινόμαστε οι Χριστιανοί;
: Πού παραδινόμαστε; Την ζωή μας την έχουμε κάνει παιδικό παιχνίδι• όχι όμως αθώο, αλλά αμαρτωλό. Γιατί, ενώ γνωρίζουμε τον σκοπό της ζωής μας, τον παραμελούμε και ασχολούμαστε με μάταια και άσκοπα ζητήματα.
* Παραδινόμαστε στην απόλαυση των ενδυμάτων, αντί να σκεπάζουμε άνετα και ευπρεπώς το σώμα μας και έτσι να το προστατεύουμε από επιβλαβείς επιδράσεις.  * Παραδινόμαστε στην απόλαυση του χρυσού και του αργύρου, θαυμάζοντάς τα στα θησαυροφυλάκια. Αντί να το χρησιμοποιούμε μόνον για τις πραγματικές μας ανάγκες και να δίνουμε τα τυχόν περισσεύματα σε όσους έχουν ανάγκη.  * Παραδινόμαστε στην απόλαυση των κατοικιών μας. Αντί να έχουμε απλώς ασφαλή, άνετη και ευπρεπή στέγη για την προστασία μας από τα στοιχεία της φύσης. * Παραδιδόμαστε στην απόλαυση των διανοητικών μας χαρισμάτων, του νου και της φαντασίας και τα μεταχειριζόμαστε για να υπηρετήσουμε απλώς την αμαρτία και την ματαιότητα του κόσμου τούτου. Αντί να χρησιμοποιήσουμε αυτά, προ παντός, για να γνωρίσουμε τον Πάνσοφο Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου για προσευχή• για ικεσία για δοξολογία του Θεού• και για να εσωτερικεύσουμε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. * Παραδινόμαστε στην απόλαυση της γνώσεως της κοσμικής ματαιότητας και για την απόκτηση της γνώσεως αυτής δαπανούμε πολύτιμο καιρό, ο οποίος μας δόθηκε για να ετοιμασθούμε για την αιωνιότητα.  * Παραδινόμαστε στην απόλαυση ωραίων ανθρωπίνων προσώπων και πολλές φορές τα μεταχειριζόμαστε για ικανοποίηση των παθών μας. * Παραδινόμαστε, τέλος, στην απόλαυση των εαυτών μας, με το να θεωρούμε είδωλα τους εαυτούς μας, ενώπιον των οποίων υποκλινόμαστε (και θαυμάζουμε!). Και, επιπλέον, περιμένουμε (και κάποτε απαιτούμε!) και οι άλλοι να υποκλίνονται). Ποιός μπορεί, με τρόπο ικανοποιητικό, να περιγράψει και να θρηνήσει τη μεγάλη ματαιότητα και αθλιότητα, στις οποίες εκούσια ρίχνουμε τους εαυτούς μας; Ποιά απάντηση θα δώσουμε στον αθάνατο Βασιλέα Χριστό, τον Θεό μας, ο Οποίος θα έλθει πάλι για να κρίνει ζώντες και νεκρούς; Και να αποκαλύψει τις κρυμμένες σκέψεις όλων των καρδιών και να λάβει από μας απάντηση και απολογία για κάθε λόγο και έργο μας; Αλλοίμονο σε μας, οι οποίοι φέρομε το όνομα του Χριστού, δεν ακολουθούμε όμως την διδασκαλία του Ευαγγελίου! Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος μας προσκαλεί συνεχώς κοντά του και μας ενισχύει ποικιλοτρόπως σε αυτή μας την πορεία. («Η εν Χριστώ ζωή»)

~**   Ξεκίνα να φυτεύεις νέους παραδείσους…~ Έλεγε ένας αγιορείτης, «όταν σου πετάει ο διάολος πέτρες, πάρε της και κτίσε εκκλησία» και ο Χριστιανόπουλος από άλλο μετερίζι αναφέρει, «έχτισα τον μου με τα υλικά της κόλασης σου…».  


Θα έρθει η μέρα που θα ανακαλύψεις ότι ο προδότης κοιμόταν στην αγκαλιά σου. Θα έρθει η μέρα, που θα νιώσεις ότι σε εκμεταλλεύτηκαν και έπαιξαν με θράσος πάνω στα πιο παρθένα και αγνά όνειρα σου.  Ότι σε χρησιμοποίησαν για να πατήσουν στα πόδια τους και μόλις πάτησαν σε κλότσησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο.  Θα έρθει η μέρα που καλά θα καταλάβεις, ότι ήσουν η ανάγκη τους και όχι η αγάπη τους.  Η μοναξιά τότε θα θεριέψει, η θλίψη θα κυματίσει με άγριες διαθέσεις προς την στεριά σου. Μια ορφάνια θα τυλίξει ολάκερο το κορμί σου και τα μάτια σου θα δανειστούν στα πελάγη για να κυλήσει ολόκληρη η αλμύρα τους.   Όμως, στάσου. Στάσου και δες, ότι οι πέτρες που σου πέταξαν μπορούν να φτιάξουν νέα μονοπάτια. Ότι στην κόλαση που σου χάρισαν μπορείς να κτίσεις νέους παραδείσους.  Τίποτε δεν τελείωσε όλα τώρα αρχίζουν.  Ποτέ μια ήττα δεν είναι το τέλος. Μπορεί να σημάνει μια πιο υψηλή αρχή. Το νέο πάντα σε περιμένει όσο εσύ θα επιμένεις να αλητεύεις στην χώρα των ονείρων….  Ο αγαπά τους ηττημένους που μυρίζουν ελπίδα…  π. Λίβυος
***   Βούλγαροι σε Σκοπιανούς: «Είστε ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ αλλά… είμαστε κι εμείς ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»…Την προϋπόθεση να αναγνωρίσουν στα Σκόπια την βουλγαρική καταγωγή της πλειοψηφίας του πληθυσμού ζήτησε την Κυριακή το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» της Σόφιας (ας μην ξεχνάμε ότι και οι Βούλγαροι θεωρούν τη Μακεδονία δική τους).  Σε συνέντευξη Τύπου του ινστιτούτου ο Γκεόργκι Νικολόφ, αναπληρωτής διευθυντής του βουλγαρικού «Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου», δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Οι βουλγαρικές ρίζες στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους Βουλγάρους, αλλά και από πολλούς Ευρωπαίους επιστήμονες. […] Είτε να παραδεχθούν ότι κλέβουν τη βουλγαρική ιστορία και την θεωρούν ως βάση του μακεδονισμού είτε σιωπηλά να αλλάξουν τα γεγονότα». Οι εκπρόσωποι του βουλγαρικού Ινστιτούτου κατέθεσαν, μάλιστα, άλλα επτά αιτήματα την Κυριακή προς τη βουλγαρική κυβέρνηση πριν από την επικείμενη απόφαση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. 
Τα οκτώ αιτήματα του Βουλγαρικού Ινστιτούτου είναι τα εξής:  1. [Η κυβέρνηση των Σκοπίων] να αναγνωρίσει τις βουλγαρικές καταβολές της πλειοψηφίας του πληθυσμού, στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της ‘Μακεδονίας’ [πρώην Βαρντάρσκα],  2. Να καταδικάσει τις πολιτικές δολοφονίες και καταστολές κατά των Βουλγάρων που διεπράχθησαν μετά το 1944,  3. Ν αλλάξει τα σχολικά βιβλία και τα βοηθήματα στα οποία αλλοίωσε την ιστορική αλήθεια για τους Βουλγάρους στη «Μακεδονία»,  4. Να αφαιρέσει τις επιγραφές σε μουσεία, μουσειακά εκθέματα και άλλα με αντιβουλγαρικό περιεχόμενο,  5.Να επανεξετάσει τις εθνικές αργίες που απευθύνονται στο βουλγαρικό κράτος, 6. Να τερματίσει την ομιλία μίσους προς τους Βουλγάρους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  7. Να αναγνωρίσει ότι η επίσημη γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της «Βόρειας Μακεδονίας» καθιερώνεται με βάση τη βουλγαρική γλώσσα και  8. Να δώσει στους Βουλγάρους αστικά και πολιτικά δικαιώματα ίσα με εκείνα άλλων εθνικών ομάδων στη χώρα.
*** Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού κ. Μητσοτάκη…~
 ~  Η σχετική φωτογραφία που δημοσιεύουμε έφθασε στο ηλεκτρονικό μου γραμματοκιβώτιο από φίλο αναγνώστη και όπως με ενημερώνει είναι από την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων 2019”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ακριτική μας Αλεξανδρούπολη! 
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου  Στην οποία άσκηση ο Πρωθυπουργός μας δήλωσε με περηφάνια, ότι: «Η άμυνα της χώρας είναι σε καλά χέρια»!  Παρ΄ ότι η φρεγάτα Έλλη του Πολεμικού μας Ναυτικού, που συμμετείχε της στρατιωτικής ασκήσεως προσάραξε σε αβαθή ύδατα στις ακτές του λιμένα της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη! Παρ΄ ότι οι πληροφορίες που μας έρχονται, κάνουν λόγο για όχι και τόσο επιτυχημένη διακλαδική στρατιωτική άσκηση!  Ωστόσο, θα σταθώ ιδιαίτερα στην σχετική φωτογραφία, όπου στρατιωτικό άγημα Πεζοναυτών αποδίδει Τιμές στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος έχει το αριστερό χέρι στην τσέπη του! 
Μου είπαν, πως αυτό είναι πολύ μεγάλη ασέβεια, του Πρωθυπουργού προς το λεβέντικο άγημα των Πεζοναυτών μας, αλλά και προς όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας, αφού αυτές εκπροσωπούσε ο υψηλότατου βαθμού Αξιωματικός των Ε.Δ. μας, στα δεξιά του κ. Μητσοτάκη! Ίσως όμως θα έλεγα, πως για να είσαι ασεβής πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνει σεβασμός και που πρέπει να τον αποδίδεις ως άνθρωπος, πρωτίστως δε όταν είσαι ο Πρωθυπουργός μιας χώρας! Θα έλεγα έτσι, πως είναι μια κίνηση αμηχανίας μπροστά στη στιγμή! Φανταστείτε όμως το ίδιο πολιτικό πρόσωπο, τον Πρωθυπουργό μας δηλαδή, να επιδείξει την ίδια αμηχανία σε πολύ σοβαρές καταστάσεις, τότε που θα πρέπει να λάβει απόφαση εντός λεπτών, ίσως και δευτερολέπτων! Αλλά είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μητσοτάκης πιάνεται στα πράσα της αμηχανίας του! Η πρώτη ήταν στο Βερολίνο, όταν στην ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου δεν σηκώθηκε από την καρέκλα που είχε τοποθετήσει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για εκείνον και την ίδια! Αποδίδοντας μεγαλύτερη τιμή στην ασθένεια της κ. Μέρκελ, από ότι στον Εθνικό Ύμνο της Πατρίδος του! Αποδεικνύοντας ότι είναι “κοντός” για το υψηλό μέγεθος ενός Πρωθυπουργού της Ελλάδος; Όπως άλλωστε, του ιδίου διαμετρήματος ήταν και ο προηγούμενος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Τι λέτε;;
***  Με 173 «ναι» η Βουλή αποφάσισε την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο…
H Βουλή αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει, κατ΄ αρχήν, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis. 
Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης που πυροδότησαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν ο αρχηγός και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τον κ. Παπαγγελόπουλο, εμφανίζοντάς τον ως… «θύμα σκευωρίας», η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για διερευνηθεί η τυχόν ενοχή του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση.
Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιτάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα συμμετείχαν 261 βουλευτές, καθώς νωρίτερα αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 173 βουλευτές και την καταψήφισαν 84, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό. Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσπευσαν να δηλωσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό). Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο μηνών για να συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό, να εξετάσει μάρτυρες και να καταλήξει σε πόρισμα με το οποίο θα εισηγείται την δίωξη ή μη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων από Ειδικό Δικαστήριο ή από την κοινή ποινή Δικαιοσύνη.  Κυβερνητική αποστασιοποίηση  Με το σκεπτικό ότι η υπόθεση πήγε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλομένη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία. «Η πρωτοβουλία για το χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμιά παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οιοδήποτε επίπεδο», ήταν το επιχείρημα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επεσήμαιναν τη διάκριση των εξουσιών.   Γι΄ αυτό και τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή μόνον για να ψηφίσει. Τσίπρας: «Πολιτική δειλία». Η κυβερνητική αυτή αποστασιοποίηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την απέδωσε σε «πολιτική δειλία». Ο ίδιος ο εγκαλούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός, αφού καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις κατά των εισαγγελέων Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, όπως και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι στοχοποιείται για να «τσαλακωθεί ο Τσίπρας». «H κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτούργησε υπεύθυνα και θεσμικά, αποφασίζοντας τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης», αντέτειναν κυβερνητικά στελέχη που δεν μπήκαν στον καβγά που προσπάθησαν να στήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Επιτροπή, σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού, θα διερευνήσει την υπόθεση για να φτάσει στην πλήρη διαλεύκανσή της», είναι η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Α. Τσίπρας – Πρόεδος ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που «κρέμασε κόσμο στα μανταλάκια», μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς, επικαλούμενη μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων που αποδείχθηκαν ψευδείς, η σημερινή κυβέρνηση άφησε -όπως επιβάλλεται- την υπόθεση στη Βουλή, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος.  Προσθέτουν ότι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στηρίχθηκε σε επαρκές αποδεικτικό υλικό για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου, Αγγελής) ή άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση (Μανιαδάκης κλπ).  «Αρμόδια η Προανακριτική» «Δεν υπάρχει όμως βιασύνη για έκδοση αποφάσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν. «Ανάλογα με όσα προκύψουν από την έρευνα, το κατηγορητήριο μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη (π.χ. δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στην ΕΤΑΔ, καταγγελία εισαγγελέως Τσατάνη, κ.α.), καθώς και σε άλλα πρόσωπα εάν προκύψουν στοιχεία για τυχόν εμπλοκή τους», καταλήγουν αποκρούοντας τους αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και εξαιρέθηκαν άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για τη συνέχεια που θα έχει η υπόθεση, εξηγούν, αρμόδια είναι η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα συλλέξει στοιχεία και θα εξετάσει μάρτυρες. «Ωστόσο, ο εισαγγελέας που απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή έχει κάνει ήδη την πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η όποια εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου αφορά σε καθήκοντα που σχετίζονται με την ιδιότητα του υπουργού».  Σε κάθε περίπτωση, όμως, «όλοι όσοι εμπλέκονται θα εξεταστούν από την Επιτροπή, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όποιος συμμετείχε θα λογοδοτήσει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».
***  Απίστευτη ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Κ. Βελόπουλου στη βουλή: «Κύριοι της Ν.Δ. συγκαλύπτετε τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ» – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ απ’ την βουλή η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ… (ΒΙΝΤΕΟ)Αποχώρησε πριν από λίγα λεπτά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από την ολομέλεια της βουλής με βαριές κατηγορίες κατά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ. Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θα αποχωρήσει από την συζήτηση στη βουλή κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι είναι δειλή καθώς δεν ζήτησε την άρση της ασυλίας του Αλέξη Τσίπρα.  Μάλιστα τόνισε ότι για πολλοστή φορά η Ν.Δ. συγκαλύπτει εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό στο Μάτι ή ο Σκοπιανό και υποστήριξε ( αναφερόμενος στο σκοπιανό) ότι το κράτος έχει συνέχεια μόνο στα θετικά κι όχι στα αρνητικά (για το κράτος).  Ως εκ τούτου, μετά από την αποχώρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ (έχουν αποχωρήσει τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25), μέχρι στιγμής στην ψηφοφορία θα πάρουν μέρος μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δείτε τα όσα είπε στο βουλή ο Κ. Βελόπουλος:

***  Το Τελ Αβίβ «πάγωσε» τον Ερντογάν: «Οι ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έληξαν!» – «Βόμβα» από Mossad & Ισραηλινό ΥΠΕΞ…
Τρομερό σχέδιο Ερντογάν αποκαλύπτει ισραηλινή εφημερίδα επικαλούμενη πηγές στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για την προσπάθεια αλλαγής του θρησκευτικού status quo για τους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ (που θα επηρέαζε  πιθανόν και το ελληνικό Πατριαρχείο)  
Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Οι ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έληξαν», αναφερόμενη σε δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού εξωτερικών Yisrael Katz.
«Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, οι Ιορδανοί έχουν ιδιαίτερη θέση στους ιερούς τόπους του Ισλάμ στην Ιερουσαλήμ και δεν θα επιτρέψουμε στον Ερντογάν να υπονομεύσει το καθεστώς της Ιορδανίας», ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ .  Το ισραηλινό ΥΠΕΞ έχει ξεκινήσει επιχείρηση «μείωσης της επιρροής» της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ, με την Άγκυρα να έχει ξεκινήσει εδώ και δύο με τρία χρόνια σχέδιο για να πάρει την εξουσία στους Αγίους Τόπους από την Ιορδανία.  Οι Τούρκοι εδώ καιρό ασκούν μεγάλη επίδραση στον αραβικό πληθυσμό της Ιερής πόλης  λόγω της οθωμανικής κληρονομιάς της  Ιερουσαλήμ, δίνοντας άφθονη βοήθεια και επηρεάζοντας πολιτιστικά τους Άραβες στην περιοχή.  Οι Ισραηλινοί κατανοώντας το τι ακριβώς ετοιμάζει ο Ερντογάν, αποφάσισαν μέσω ενός σχεδίου που ετοιμάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, να βάλουν ανάχωμα στους Τούρκους με την ανακήρυξη αρχικά της «μουσουλμανικής αδελφότητας» ως παράνομης οργάνωσης εντός και εκτός Ισραήλ, (είναι γνωστό ότι η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από την Άγκυρα και ορισμένα καθεστώτα του Κόλπου) και μερικά άλλα μέτρα.   «Η έκθεση της Mossad ανέφερε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα κηρυχθεί «παράνομη ένωση» στο Ισραήλ, ενώ η τουρκική «φιλανθρωπική οργάνωση ΤΙΚΑ θα λειτουργεί κάτω από την πολύ «στενή» συνεργασία της ισραηλινής υπηρεσίας συντονισμού βοήθειας  και την άδεια των ισραηλινών αρχών στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Η άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους Τούρκους της οργάνωσης αυτής και των λοιπών οργανώσεων τουρκικών συμφερόντων με τα μέλη του Ισλαμικού Ιδρύματος θα περιοριστεί. Στόχος του ύπουλου τουρκικού σχεδίου ήταν η υφαρπαγή της εξουσίας της  Ιορδανίας για να κάνει κουμάντο ο Ερντογάν και η χώρα του στην Ιερουσαλήμ, κάτι που θα είχε σε μια τέτοια περίπτωση λογικά αντίκτυπο και στην λειτουργία του ελληνικού  Πατριαρχείου.   Αυτήν την στιγμή η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε χάος, από την σύγκρουση της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, την κατάσταση στο Ιράν, καθώς και το χάος στην Λιβύη, όπου οι πολλαπλές τρομοκρατικές ομάδες συναγωνίζονται για τον έλεγχο της χώρας, χωρίζοντας σε πολλά κομμάτια τον ισλαμικό κόσμο τον οποίο θέλει να ενώσει ο… νέος Σουλτάνος.  Ο Ερντογάν βλέποντας όλα αυτά, πιστεύει ότι  η κατάσταση αυτών των πολέμων «θολώνει» το όραμα των μουσουλμάνων για την πραγματική προσδοκία τους, η οποία είναι   να «βαδίσουν όλοι μαζί στην Ιερουσαλήμ».  

***  Δήμος Καλαμάτας για το 5G: “Θα λειτουργήσει μόνο εγκεκριμένος εξοπλισμός”

Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας 5G στην Καλαμάτα παρουσιάστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ως ένα έργο πρωτοποριακό για την τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης.
Ταυτόχρονα, με αφορμή και τη στάση απέναντι στο θέμα αυτό άλλων πόλεων της Ευρώπης, ξεκίνησε να αναπτύσσεται έναν έντονος σκεπτικισμός, κυρίως, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του στην υγεία των πολιτών. Πρόσφατα, 1.500 πολίτες κατέθεσαν αναφορά- διαμαρτυρία προς την Εισαγγελία Καλαμάτας, ενώ οργάνωσαν και σχετική ενημερωτική εκδήλωση. Παράλληλα, με το θέμα ασχολήθηκε και η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου και ζήτησε διευκρινήσεις για τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος από τη συνεργασία με την εταιρεία, αλλά και το έγγραφο από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία έδινε το "πράσινο" φως για την υλοποίησή του.
Από την πλευρά του, χθες, ο Δήμος Καλαμάτας  σε δελτίο Τύπου  ανακοίνωσε τα εξής: «Στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Καλαμάτας με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του τηλεπικοινωνιακού παρόχου WIND και έχει εγκατασταθεί στην Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου της πόλης εξοπλισμός δικτύου ασύρματης αναμετάδοσης 5ης γενιάς, 5G.
Το δίκτυο λειτουργεί στη συχνότητα των 3,6 GHz και σήμερα ενισχύει αποκλειστικά τη λειτουργία του WiFi στην πλατεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να έχουν πρόσβαση μέσω των κινητών τους στο διαδίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες, που θα φθάσουν στην πορεία έως και 1Gbps.
Με βάση όμως τις εξελίξεις της τεχνολογίας, σε ό,τι αφορά στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων 5G, τα πρώτα πραγματικά δίκτυα 5G θα μπορούν να εγκατασταθούν μετά το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που λήγει την 6η Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο έχει αναλάβει να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την αδειοδότηση της χρήσης των αναγκαίων συχνοτήτων, καθώς και στον έλεγχο των πιστοποιήσεων και εγκρίσεων των συσκευών του δικτύου, το οποίο σημαίνει ότι εξοπλισμός μη εγκεκριμένος δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Υπάρχει εύλογη ανησυχία σε όλους μας για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία κάθε νέας τεχνολογίας, η οποία όμως δεν ταυτίζεται με τις απόψεις, που ενισχύουν την τεχνοφοβία και δημιουργούν σύγχυση σε ένα κοινό, χρήστη για πολλά χρόνια συσκευών ασύρματης επικοινωνίας.
Πρόθεση μας είναι, χωρίς ακρότητες και μέσα από εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαλόγου, να καταγραφούν και διαδοθούν όλες οι εξελίξεις στην ανάπτυξη των δικτύων, καθώς και οι επιπτώσεις αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε το μέλλον με τόλμη και όχι με φόβο». Α.Π.

***  Επικίνδυνα φρεάτια παρατημένα μέσα στην παιδική χαρά της Αγίας Τριάδας

~  Τα επικίνδυνα φρεάτια που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι παρατημένα επί 10 ημέρες τουλάχιστον μέσα στην παιδική χαρά έναντι του 16ου Δημοτικού Σχολείου στης Εργατικές Κατοικίες της Αγίας Τριάδας.
Για το θέμα έγινε ενημέρωση προς τον  Πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας ότι κάποιες εργασίες που γινόντουσαν εκεί σταμάτησαν και  έχουν παραμείνει αφύλακτα ενώ εξέχουν και σιδερόβεργες εντός του χώρου της παιδικής χαράς.
Ζητήθηκε, μάλιστα από τους κατοίκους  η άμεση απομάκρυνσή τους ή εάν οι εργασίες ξεκινήσουν άμεσα, να  κλείσουν και  πάλι την παιδική χαρά για 2-3 μέρες. 
Παρ’ όλα αυτά επί δέκα μέρες κανείς δεν ανησυχεί για της παιδικές ψυχές.
Ηλ. Τσωλ.

***  Η Μεσσήνια Αντωνία Οικονόμου εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ

~  Η Αντωνία Οικονόμου από τη Λάμπαινα Μεσσηνίας επανεκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα στις 4-6 Οκτωβρίου. Με 465 ψήφους κατέλαβε την 45η θέση ανάμεσα στους 120 επί του συνόλου της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο ίδιο συνέδριο, νέος πρόεδρος στη νεολαία της κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης εκλέχθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, που διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Δέρβο.  Η Αντωνία Οικονόμου έχει διατελέσει υπεύθυνη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές», και τώρα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο University of East London, στους τομείς: Digital & Social Media Marketing.    Κ. Γαζ.  

***   «Ελαιόλαδο Καλαμάτας: Νέες τάσεις στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των ελαιόδεντρων» 
Ημερίδα την  Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:30
Οι ασθένειες που προκαλούν σημαντικές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας και της χώρας και οι προτεινόμενες λύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:30 στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας  με συμμετοχή των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας και της εταιρείας FOODSTANDARD A.E, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος και θεσμικοί εκπρόσωποι του Αγροτικού Τομέα.
Στην ημερίδα, η οποία έχει τίτλο: Ελαιόλαδο Καλαμάτας: Νέες τάσεις στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των ελαιόδεντρων» θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από τους καθηγητές του ΓΠΑ κκ. Δημήτριο Τσιτσιγιάννη, Αναπληρωτή καθηγητή Φυτοπαθολογίας και Διευθυντή Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος και Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας.
Ομιλητές θα είναι, επίσης, οι κκ Ιωάννης Κυριακόπουλος, Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, και Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της FOODSTANDARD ΑΕ, κ. Στέλιος Δρυς.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα δοθούν αναλυτικές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τη συμπωματολογία των ασθενειών ενώ θα παρουσιασθούν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους.

***  “Κινούμενη άμμος” οι εξελίξεις στη Συρία με τα δεδομένα να ανατρέπονται συνεχώς  

Συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με Καλεντερίδη και Μαλλιά στην Καλαμάτα 
Με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ώρες στη Συρία, με την Τουρκία έτοιμη να εισβάλει στα εδάφη των Κούρδων στη Β. Συρία και με την αλλοπρόσαλλη στάση του “Πλανητάρχη” Ντόναλντ Τραμπ, η προχθεσινή παρουσία σε εκδήλωση στο Βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις” στην Καλαμάτα, του Πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Μαλλιά και του εκδότη - αναλυτή πρώην στρατιωτικού Σάββα Καλεντερίδη, αποδείχθηκε εξαιρετικά επίκαιρη.
Συντονιστής της εκδήλωσης στη αίθουσα του Βιβλιοπωλείου, που αποδείχθηκε “μικρή” καθώς γέμισε ασφυκτικά από τον κόσμο, ήταν ο δικηγόρος Χρήστος Παναγιωτόπουλος, που προτίμησε αντί προλόγου, να κάνει αναφορά σε κείμενα του Παναγιώτη Κονδύλη, που με διορατικότητα περιέγραφαν την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η χώρα μας, στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο την αδράνεια των Ελλήνων πολιτικών διαχρονικά.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις μεταξύ του Σάββα Καλεντερίδη και του Αλέξανδρου Μαλλιά, για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα και δεν είναι λίγα.
 “Πολύ χρήσιμη και σε σωστό χρόνο η επίσκεψη Πομπέο” - “Οι ΗΠΑ βλέπουν ως ενιαίο χώρο την Ελλάδα και την Τουρκία”.
Στην αρχή της προχθεσινής βραδιάς οι δυο ομιλητές ανέλυσαν την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο στη χώρα μας. Σημείωσαν ότι ο Αμερικάνος Υπουργός επισκέφθηκε αυτή τη φορά μόνο την Ελλάδα και υπογράμμισαν τη διάρκεια του ταξιδιού , που ήταν τρεις ημέρες, με έντονο πρόγραμμα και παρουσία και στην πόλη της Αθήνας για τον κ. Πομπέο. Ο κ. Μαλλιάς με εμπειρία από την παρουσία του στην πρεσβεία της χώρας μας στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε πολύ θετική συγκυρία την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο αυτή τη χρονική περίοδο χαρακτηρίζοντας τη, ότι έγινε στον “κατάλληλο χρόνο” κάτι που στη διπλωματία δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Σχετικά με την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, τόνισε ότι πρόκειται για διημερή συμφωνία ανάμεσα στα δυο κράτη και όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, ενώ τη χαρακτήρισε θετική με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ωστόσο επισήμανε ότι ορθά και χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο όταν υπάρχει το πλήρες κείμενο της.
Και οι δυο άνδρες πάντως υπενθύμισαν την κεντρική θέση της αμερικανικής πολιτικής υπό το δόγμα Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ δε θα “πληρώσουν” για την ασφάλεια άλλων. Επίσης, κατέστησαν σαφές ότι η Αμερική βλέπει ως ενιαίο χώρο για τα συμφέροντα της την Ελλάδα και την Τουρκία, και ότι όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία στη “γείτονα” χώρα, δεν πρόκειται να τον αφήσουν στην “αγκαλιά” της Μόσχας.  
“Να μη στρατικοποιήσουμε το ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο”   
Αναφερόμενοι στην “εισβολή” της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημείωσαν ότι από τη στιγμή που εξ’ αρχής η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επιλέξει το “δρόμο” του διεθνούς δικαίου, θα είναι λάθος η στρατικοποίηση του προβλήματος, κάτι που φαίνεται πως επιδιώκει διακαώς η πολιτική Ερντογάν. Επισήμαναν δε, ότι η κυπριακή πολιτική με βάση τη δυναμική της και το μέγεθος της έχει κάνει “θαύματα” , αθόρυβα, ανακηρύσσοντας ΑΟΖ και “κλείνοντας” μεγάλες διεθνείς συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς, εν αντιθέσει με πολιτικούς της πατρίδας μας που με “φανφάρες” μιλούσαν για ΑΟΖ χωρίς να κάνουν κάτι.
 “Κινούμενη άμμος” οι εξελίξεις στη Συρία
 Ως ο πλέον ειδικός για ζητήματα γύρω από το Κουρδικό, ο Σάββας Καλεντερίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Βόρεια Συρία. Προέτρεψε άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε συμπεράσματα καθώς,  όπως φαίνεται,  οι εξελίξεις αλλάζουν από ώρα σε ώρα, αναφέροντας ως παράδειγμα το αρχικό πράσινο “φως” του Προέδρου Τραμπ στην Τουρκία για εισβολή στο έδαφος των Κούρδων και στη συνέχεια το πρωτοφανές “τιβίβισμά” του που δημιούργησε αίσθηση σ’ όλο τον κόσμο με τη γραφή και την προειδοποίηση που έστειλε στην Τουρκία. Αναφορικά με την τύχη των Κούρδων σημείωσε δυο δεδομένα: Σε περίπτωση που ο εναέριος χώρος της Β. Συρίας αφεθεί ελεύθερος για χρήση από τους Τούρκους, τότε οι Κούρδοι δεν θα έχουν καμία τύχη, γιατί όση “ψυχή” και αν διαθέτουν είναι αδύνατο να νικήσουν την τεχνολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν αφεθεί “ελεύθερος” ο εναέριος χώρος, προέβλεψε ότι μπορεί η όλη επιχείρηση των Τούρκων να εξελιχθεί και σε “παγίδα” για τον Ερντογάν.
Ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας και τη βοήθεια που προσέφερε στο “Ισλαμικό Κράτος”, για τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας αλλά και της χώρας μας με την Αλβανία αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για τη συμφωνία των Πρεσπών , ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε ότι η αναγνώριση “Μακεδονικής Εθνότητας” είναι κάτι που μπορεί να βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον, εκφράζοντας την ανησυχία του , ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί να ανοίξει μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα.
Η βραδιά που κράτησε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας “κύλησε” με απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκομένων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» και   «Ι. Σιδέρης». Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχαν η Δήμητρα Θεοδωροπούλου και ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
 Του Κώστα Γαζούλη   Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας   


~***   Ερώτηση Χαρίτση για την καθυστέρηση της κύρωσης των δασικών χαρτών στο νομό Μεσσηνίας  
Ερώτηση για την καθυστέρηση της κύρωσης των δασικών χαρτών στο νομό Μεσσηνίας απηύθυνε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
 Στην ερώτησή του, ο βουλευτής υπενθυμίζει ότι "η  κύρωση δασικών χαρτών έχει απαιτηθεί συνταγματικά από το 1975, ωστόσο η υλοποίησή τους παρέμεινε στα χαρτιά εξαιτίας της χρόνιας ολιγωρίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ". Μάλιστα, "ως το 2015 είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόλις στο 1% της χώρας", σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο νομό Μεσσηνίας, και ύστερα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, "την τελευταία διετία κυρώθηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δασικών χαρτών", υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έδωσε τη "δυνατότητα αποκατάστασης του κράτους δικαίου και στον αγροτικό χώρο, ενώ με την τροποποίηση χρήσεων δασικών εκτάσεων για αγροτικούς σκοπούς, εκχερσώσεις και καλλιέργειες δημόσιων δασικών εκτάσεων, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα".
Σήμερα στο νομό Μεσσηνίας εκκρεμούν περί τις 16.000 αιτήσεις ενστάσεων, ωστόσο μέχρι σήμερα η διαδικασία επέτρεψε το χαρακτηρισμό σχεδόν του 90% της έκτασης του νομού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις επίλυσης προβλημάτων, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το κράτος, που εκκρεμούσαν για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να απαντήσει "σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της εξέτασης των 16.000 ενστάσεων επί των δασικών χαρτών και να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016".
Ακόμη, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν θα προβεί σε "νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2003", όπως αναφέρει, "ή έστω στην υπογραφή 2ετών συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των Επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων επί των κυρωμένων δασικών χαρτών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης των οκτάμηνων συμβάσεων προσωπικού που έχουν λήξει στην περιοχή της Μεσσηνίας".

***  Έγκριση προγράμματος κυνηγίου στη Σαπιέντζα  
Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας, εγκρίνεται το πρόγραμμα κυνηγίου της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Νήσου Σαπιέντζας, για την κυνηγετική περίοδο 2019-2020 ως εξής:
  1. Για να κυνηγήσει κάποιος στη συγκεκριμένη περιοχή απαιτούνται: η κατοχή κοινής άδειας κυνηγίου που να ισχύει και για το Νομό Μεσσηνίας. Η απόκτηση της ειδικής άδειας για το κυνήγι στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή.
  2. Για την απόκτηση της ειδικής άδειας πρέπει ο ενδιαφερόμενος κυνηγός αυτοπροσώπως ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, να υποβάλλει στο Δασαρχείο Καλαμάτας: Αίτηση με τα στοιχεία του και την ημερομηνία που επιθυμεί να κυνηγήσει και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Φωτοτυπία της άδειας θήρας και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.
  3. Το κυνήγι αρχίζει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 και τελειώνει τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019.
  4. To κυνήγι ξεκινά μία ώρα μετά την ανατολή του ηλίου και τελειώνει στις 2.00 μ.μ.
  5. Η τιμή της κυνηγετικής άδειας για τους Μεσσήνιους κυνηγούς είναι 25 ευρώ.

***  Κραυγή διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας στην κεντρική πλατεία  
Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε -μέσα στην οργή και το σοκ που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ- όλους όσοι παρευρέθησαν στην προχθεσινή συνέλευση, στην  που ήταν ανοιχτή σε όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο πλευρό, αλλά και στα σπλάχνα του μεγάλου οργανισμού. Ήταν όλοι εκεί και ήταν όλοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική απόσυρση της πραξικοπηματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ήταν εκεί οι γονείς με τους συλλόγους τους, που χρόνια τώρα παλεύουν δίπλα στα παιδιά τους με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων, ήταν οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν καλά ποιους κινδύνους επιφυλάσσει για το μέλλον μια διορισμένη διοίκηση που, εφόσον δεχτεί τον διορισμό της, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θεραπευτικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται το ΚΕΘΕΑ των κοινοτήτων και της συμμετοχής.
Ήταν εκεί όλα τα μέλη της διοίκησης, αλλά και προηγούμενων διοικήσεων και, φυσικά, ήταν παρόντα και πολλά μέλη που ήδη έχουν αποφοιτήσει ή βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης. Αρχικά έγινε ενημέρωση για το πλήρες αδιέξοδο στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις και προτάσεις για άμεσες δράσεις.
Στη συνέλευση συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη και οι άλλες μεγάλες κοινότητες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που κινήθηκαν στο ίδιο αποφασισμένο και αγωνιστικό πνεύμα.
 Τα επόμενα βήματα σχεδιάζονται, η παράλληλη νομική διαδικασία αποφασίστηκε και όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν ότι πρώτο και κύριο βήμα είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι πάει να συντελεστεί. Η ενημέρωση θα αγκαλιάσει όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής και των εκπροσώπων της.
Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ξαφνική πλήρη «αφωνία» των περισσότερων ΜΜΕ, που τόσα χρόνια με συνέπεια ενημέρωναν τους πολίτες για την κάθε πρωτοβουλία και την κάθε δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ.
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους και την ενημέρωση, με ανοιχτές εκδηλώσεις και εκκλήσεις για συμπαράσταση από κάθε φορέα που αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής απόφασης.
Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, μία επιπλέον συνέπεια αυτής της πραξικοπηματικής ενέργειας είναι ότι θα πάψει πλέον -αν καταργηθεί το αυτοδιοίκητο- να είναι το ΚΕΘΕΑ ένας από τους οκτώ επιλεγμένους συμβούλους του ΟΗΕ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών και των Επιτροπών στις οποίες συμμετέχει το ΚΕΘΕΑ.
Πρώτος σταθμός των αντιδράσεων, η απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα.
 Πρώτες «απτές» συνέπειες της κατάργησης του αυτοδιοίκητου 
Πέρα από την ετήσια κρατική επιχορήγηση, το ΚΕΘΕΑ έχει σε λειτουργία προγράμματα με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, που τινάζονται ήδη στον αέρα.
■ Για παράδειγμα, υπάρχουν σε προγράμματα που τρέχουν 33 πράξεις ΕΣΠΑ εγκεκριμένες σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Ένα από τα προγράμματα αφορά προσλήψεις (150) εργαζομένων για τις μονάδες, οι οποίες, όπως πάντα, έγιναν με ανοιχτές δημόσιες προσκλήσεις, σε αντίθεση με τις γνωστές «κλειστές» προσλήψεις που λάμβαναν χώρα σε άλλους οργανισμούς με διορισμένες διοικήσεις.
■ 6,5 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα και αφορούν το πρόγραμμα επανένταξης.
■ Στον αέρα βρίσκονται και άλλα μικρότερα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί σε απευθείας συνεννόηση με την Ε.Ε. και ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.
Σημειώνεται εδώ ότι το ΚΕΘΕΑ έχει πάνω από 90% βαθμολογία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τέλος, για παράδειγμα, το ίδρυμα Νιάρχος που στέκεται πολλά χρόνια δίπλα στο ΚΕΘΕΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμπιστευτεί διορισμένο Δ.Σ.!
  Η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας 
Στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης σήμερα το μεσημέρι (1.00) θα πραγματοποιηθεί  διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας (έναντι Πνευματικού Κέντρου). Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: "Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τις φωνές μας σε δυνατή κραυγή: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ.
 Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:
• την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
• τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
• την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
• την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.
Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Μαζί μας την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) θα βρίσκονται  φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας".

***  Ξεκινά σήμερα το μεγάλο πανηγύρι της χορωδιακής μουσικής  
Με 38 χορωδίες από 15 χώρες και πάνω από 1.200 χορωδούς και συνοδούς, ξεκινά αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Τον διοργανώνουν, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Διαγωνισμών και Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015 και του 2017, ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι και φέτος ο Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας να εξυψώσει τη χορωδιακή μουσική, να προβάλει την Καλαμάτα και να διαφημίσει τη χώρα μας ανά την υφήλιο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών, ο Λετονός Romans Vanags, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Στάθης Γυφτάκης, Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, έγινε εκτενής αναφορά στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και αναλύθηκαν παράμετροι της διαγωνιστικής, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς ο Διαγωνισμός υπηρετεί και την παράμετρο της μουσικής παιδείας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ»
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Η Καλαμάτα υποδέχεται τους εκατοντάδες φίλους της χορωδιακής μουσικής, που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Υποδέχεται το διεθνή πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Romans Vanags και τα στελέχη του, που μαζί με τη διοίκηση της Interkultur πριν από τέσσερα χρόνια άνοιξαν για την πόλη της Καλαμάτας ένα «παράθυρο» στον κόσμο της χορωδιακής μουσικής.
Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη της χορωδιακής μουσικής, του αείμνηστου Christian Ljunggren, επίτιμου Προέδρου της Interkultur και φίλου της πόλης της Καλαμάτας, που μαζί με τον Πρόεδρο κ. Günter Titsch έθεσαν τα θεμέλια αυτού του Διαγωνισμού.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, γιατί πίστεψε σε αυτήν την εκδήλωση και πραγματοποίησε δύο σημαντικούς Διαγωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια.
Έχουμε πει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών έχει παρελθόν, έχει παρόν και, σίγουρα, θα έχει και λαμπρό μέλλον.
Καλή επιτυχία στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών και καλή διασκέδαση σε όλους».
R. VANAGS: «ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού και στέλεχος της Interkultur, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Romans Vanags, είπε τα εξής:
«Είμαι ευτυχής διότι η τρίτη κατά σειράν εκδήλωση στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας θα ξεκινήσει σύντομα και αυτό σημαίνει ότι η Καλαμάτα μετατρέπεται τρόπον τινά στη χορωδιακή πρωτεύουσα της Ελλάδος, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι συνδέονται με τη χορωδιακή μουσική, προσδοκούν να έλθουν εδώ, να παρακολουθήσουν αυτό το Φεστιβάλ Χορωδιών, να ακούσουν τόσο πολλές χορωδίες. Αυτή τη χρονιά έχουμε χορωδίες που εκπροσωπούν 15 χώρες σε αυτόν το διαγωνισμό.
Επίσης, είμαι, ευτυχής και υπερήφανος διότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει τη συνεργασία μας. Ευχαριστώ το Δήμαρχό σας γι’ αυτή την φανταστική συνεργασία και πιστεύω ότι θα τον απασχολήσει η επόμενη διοργάνωση του Διαγωνισμού Χορωδιών μετά από 2 χρόνια. Επομένως, κάθε δύο χρόνια θα συναντιόμαστε στην Καλαμάτα, διότι στις χορωδίες αρέσει η πόλη σας, τους αρέσει αυτή η φανταστική ατμόσφαιρα εδώ. Είμαι ευτυχής διότι ο τοπικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Γυφτάκης είναι πολύ καλός συνάδελφος, πολύ καλός επαγγελματίας και είναι εύκολο για την Interkultur να συνεργάζεται με ανθρώπους σαν κι εσάς στην Καλαμάτα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γυφτάκης παρενέβη, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα που εργάζεται για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα απολύτως. Η επιτυχία του Φεστιβάλ βασίζεται σε αυτή την ομάδα».
Ο κ. Vanags ανέφερε, ακόμη, ότι μεγάλη ομάδα διαθέτει και η Interkultur, με εξειδικευμένους επαγγελματίες από 6 χώρες, που βρίσκονται εδώ και εργάζονται για το Διαγωνισμό.
Κάλεσε δε το κοινό να έλθει αύριο στην τελετή έναρξης και στη συνέχεια στη διαγωνιστική διαδικασία, στη συναυλία gala το βράδυ της Πέμπτης (είσοδος: 5 ευρώ), στο διαγωνισμό για το μεγάλο βραβείο (είσοδος: 5 ευρώ) το απόγευμα του Σαββάτου, στις λοιπές εκδηλώσεις που είναι δωρεάν, στην παρέλαση των χορωδιών (ώρα 18:00, το Σάββατο 12/10) συνοδεία Φιλαρμονικών, με επικεφαλής την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας και, φυσικά, στην τελετή λήξης, το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Vanags μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Interkultur έχει και εκπαιδευτικό αντικείμενο. Μάλιστα, είναι υπό εξέταση η διοργάνωση σεμιναρίων στην Καλαμάτα για διευθυντές χορωδιών, όπως αυτά που διοργανώνει αυτός ο πολιτιστικός οργανισμός σε διάφορες χώρες (φέτος διοργανώθηκε στο Wernigerode Γερμανίας).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για τις ανάγκες του Διαγωνισμού και σε συνέχεια αποφάσεως του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας (ΑΔΑ: ΩΚΒΤ46ΜΚ6Π-ΤΓΩ) απαγορεύεται η στάθμευση από τις 9 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019 παντός είδους οχήματος στο χώρο στάθμευσης, που βρίσκεται παραπλεύρως του ποταμού Νέδοντα και μεταξύ των οδών Περικλέους και Παλαμά (πλησίον πρώην ΣΕΗΜ).
Επίσης, για την πραγματοποίηση της μεγάλης παρέλασης των χορωδιών, το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση παντός είδους οχήματος στις οδούς Αριστομένους από Κροντήρη έως Βασιλέως Γεωργίου (από 17:30 έως το πέρας των εκδηλώσεων), 23ης Μαρτίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (από 17:00 έως την ολοκλήρωση της παρέλασης) και Υπαπαντής (από 17:00 έως την ολοκλήρωση της παρέλασης).
Απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος στις οδούς Σταδίου από την οδό Φαρών έως την οδό Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου) από ώρα 17:00 έως την ολοκλήρωση της παρέλασης, Κολοκοτρώνη από τη Νέδοντος έως και την Αριστομένους από ώρα 18:00 έως την ολοκλήρωση της παρέλασης και Κροντήρη από Νέδοντος έως Αριστομένους από 17:30 έως την ολοκλήρωση της παρέλασης.
Απαγορεύεται η στάθμευση παντός είδους οχήματος στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη έως την οδό Φάριος, από τις 16:00 έως το πέρας των εκδηλώσεων.

***   "Πίσω από τους χειμώνες"…κρύβεται η αγάπη, το νέο βιβλίο της Ράνιας Λυμπεροπούλου   
Το καινούργιο βιβλίο της Καλαματιανής συγγραφέως Ράνιας Λυμπεροπούλου, που τιτλοφορείται “Πίσω απ’ τους... χειμώνες”, παρουσίασαν οι εκδόσεις “24 γράμματα”, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, προχθές, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν ο δικηγόρος/συγγραφέας Γεώργιος Φερετζάκης, και ο Θανάσης Παντές. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η δημοσιογράφος Λίνα Παπαβασιλείου, που συντόνισε και την εκδήλωση, και η ποιήτρια Παναγιώτα Αντωνακοπούλου. Την εκδήλωση έκλεισαν με μουσική και τραγούδια απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.
Η ανθολογία περιλαμβάνει οκτώ διηγήματα μέσα από τα οποία παρακολουθούμε διαφορετικούς ανθρώπους σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.
Οι κεντρικοί ήρωες είναι άνθρωποι του μόχθου που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις δυσκολίες της πραγματικότητάς τους, κάποιοι που αποτυγχάνουν να υπερβούν τα όρια που θέτει η κοινωνία ή οι καταδικαστικές οικογενειακές προσδοκίες, έρωτες που χαρίζουν πίστη κι αισιοδοξία για καλύτερους κόσμους, αντιστάσεις ενάντια στις ορέξεις του πλούτου.
Η δυσωδία της κατοχής και του Εμφυλίου τονίζονται μέσα από κάποιες διηγήσεις απλών ανθρώπων. Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων είναι ο πόνος, η περιθωριοποίηση, η θλίψη... Έρχονται, όμως, νότες αισιοδοξίας να ομορφύνουν τους "χειμώνες" της ζωής τους και να δώσουν μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου). Από το "Θ" ευχόμεθα να είναι καλοτάξιδο… Α.Π.  


~***  Πέθανε ο γνωστός και ως «αποδυτηριάκιας» δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης
Ο γνωστός δημοσιογράφος ταλαιπωρείτο από ανίατη ασθένεια και τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο
Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή πριν από λίγη ώρα ο δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης. Ο γνωστός δημοσιογράφος ταλαιπωρείτο από ανίατη ασθένεια και τις τελευταίες δύο εβδομάδες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.
Ο Καίσαρης ήταν ο εμβληματικός «Αποδυτηριάκιας» στην εφημερίδα «Φίλαθλος», σε μία από τις πιο διάσημες στήλες του αθλητικού Τύπου. Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόταν στην εφημερίδα «Τα Νέα». Το τελευταίο του κείμενο το έγραψε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 και είχε σχέση με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Πηγή: ethnos.gr

 ***  Κάτι που δε θα γίνει στην Ελλάδα ούτε σε 100 χρόνια
Συγγενείς μου από το Βέλγιο μού έστειλαν φωτογραφίες από μικρά παιδιά που έρχονται σε επαφή και εκπαιδεύονται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, προκειμένου να ξέρουν πώς θα αντιδράσουν σε έκτακτα περιστατικά.
Να σημειωθεί ότι, πέραν της απλής γνωριμίας με τα εκεί Σώματα Ασφαλείας, τους γίνεται μέχρι και προσομοίωση, ειδικά για πυρκαγιά.
Άραγε, πότε θα δούμε κάτι τέτοιο στα σχολεία της Ελλάδας;
Πολύ λυπόμαστε πως ποτέ…  Π.Μπ.  

~**  ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ Πούτιν! ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ στη Μέση Ανατολή…



O υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ  Μικτάντ, κάλεσε τους Κούρδους της Συρίας να ενταχθούν στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, καλώντας να ενσωματωθούν στον Συριακό εθνικό κορμό… 
Σε δήλωση που έκανε ο Μικντάντ στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ελ Βατάν, κάλεσε τους Κούρδους της Συρίας, πριν από την πιθανή επιχείρηση της Τουρκίας, ¨αντί να κατρακυλήσουν σε ένα πηγάδι δίχως πάτο¨ να ενταχθούν στην κυβέρνηση.
Ο Μικτάντ τόνισε πως ¨Η μητέρα πατρίδα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της¨ και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Δαμασκού θα λύσει όλα τα θέματα των Σύριων προς την θετική κατεύθυνση και χωρίς χρήση βίας. ¨ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΙΣΒΟΛΗ¨  Ο Μικτάντ είπε πως θα προστατέψουν όλα τα εδάφη της Συρίας και ότι δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή. Η δήλωση του Μικτάντ είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Συρία, μετά από την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ. Όπως όλα δείχνουν μεγάλος κερδισμένος των πρόσφατων εξελίξεων στην Συρία είναι η Ρωσία καθώς πετυχαίνει την επανενσωμάτωση των Κούρδων στον συριακό εθνικό «κορμό» και την «αποβολή» των Αμερικανών από την Συρία και ουσιαστικά από όλη την Μέση Ανατολή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το «τόξο» Λίβανος-Συρία-Ιράκ το οποίο και καταλήγει στο Ιράν. Και λέμε «αποβολή» διότι αυτό δεν θα γίνονταν εάν δεν επέμεναν οι Τούρκοι στις απειλές τους για εισβολή ανατολικά του Ευφράτη την στιγμή που υπήρχε αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα η Μόσχα ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο την Άγκυρα για την αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους στα σύνορά της και συνεπώς η στρατηγική τους σχέση συνεχίζεται απρόσκοπτα. Δεν είναι τυχαία η πρόσκληση Άσαντ στους Κούρδους για επανένταξή τους στο συριακό κράτος και στα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Μ.Άσαντ δεν κάνει τίποτα χωρίς να ενημερώσει την Μόσχα και χωρίς να ακολουθήσει τις οδηγίες τους. Άλλωστε το οφείλει στους Ρώσους ότι παρέμεινε στην εξουσία και μάλιστα… ζωντανός. Έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. «Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στα ρωσο-τουρκικά σύνορα» έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σταθερή και βασίζεται στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων σ’ αυτό το τμήμα της Συρίας, μέσω του διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων». 
Στο ίδιο πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι η Μόσχα έχει επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές (σ.σ. συριακή κυβέρνηση – Κούρδοι), οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρόθεση έναρξης ενός διαλόγου για τη διευθέτηση των προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της ασφάλειας των συνόρων (Συρία – Τουρκία). Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι Κούρδοι ΕΙΝΑΙ πρόθυμοι για να ακολουθήσουν τον ρωσικό σχεδιασμό. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας» έσπευσε να συμπληρώσει. Όσον αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Λαβρόφ παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν η Άγκυρα δει επανένταξη των Κούρδων στην Συρία δεν θα πράξει τίποτα εν πλήρη ικανοποίηση. Άλλωστε αυτό φοβόταν από την αρχή του συριακού πολέμου. Μια κουρδική ανεξαρτητοποίηση εκμεταλλευόμενοι το γεγονός της καταστροφής των συριακών κρατικών δομών και της αναγκαστικής «χαλάρωσης» της εξουσίας της Δαμασκού. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον αμερικανικό παράγοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαπραγματευτεί για το συριακό ζήτημα. Στο μεταξύ, στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν διαμήνυσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου, Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε ότι Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να «μεταφέρουν την ηγεσία της εκστρατείας κατά του ISIS» στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις «θα διασχίσουν σύντομα τα σύνορα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Τρίτη και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού. Προειδοποίησε δε, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί – με οποιοδήποτε κόστος – τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας δίπλα από τα σύνορά μας». «Η θέση μας παραμένει ίδια, όταν η συζήτηση αφορά την ασφάλεια των συνόρων μας και το μέλλον των αδερφών Σύρων, όπως και της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα). Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή. Εκτίμησή μας είναι πως οι Τούρκοι πιέζουν χρονικά την κατάσταση για να κάνουν τους Κούρδους να «αποφασίσουν» να δεχτούν την πρόσκληση Άσαντ. Όπως και να έχει Μόσχα και Άγκυρα δείχνουν να κερδίζουν με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς στην Αθήνα για το πως διεξάγονται οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Πηγή: tourkikanea, pronews

*** ΕΚΤΑΚΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις – Κάτι συμβαίνει με το ραντεβού Κ. Μητσοτάκη – Κ. Βελόπουλου…
~  Αλλαγές της τελευταίας στιγμής έχουμε στην συνάντηση του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.  
Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη στις 18:00 την Παρασκευή όμως τελικά υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα.  Η συνάντηση ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση αποφασίστηκε να γίνει τελικά στις 16:45, δηλαδή 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα.

***  «ΒΟΜΒΑ» του Κ. Βελόπουλου: «Είστε ΔΕΙΛΟΙ στη Νέα Δημοκρατία! ΠΟΛΕΜΑΤΕ τους Έλληνες»… (BINTEO)
~  Λάβρος ήταν σήμερα ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μίλησε για το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Ο Κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στο πολιτικό σύστημα και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς τους στην υγεία και συγκεκριμένα στο σκάνδαλο της Novartis.
Μάλιστα αποκάλεσε δειλούς και φυγόδικους τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν ζητούν να δικαστεί ο Αλέξης Τσίπρας που πριν κατηγορούσαν.  Στη συνέχεια αποκάλυψε τη σχέση της Novartis με τη Γερμανία και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για το ότι η γερμανοδουλική της στάση την εμποδίζει να κατηγορεί το Βερολίνο. Τέλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνουν από κοινού εθνικά εγκλήματα, ότι μισούν τους Έλληνες και αναφέρθηκε και στο λαθρομεταναστευτικό όπου αποκάλυψε το σκάνδαλο να δίνουν χρήματα στους δήμους για να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύστημα των περιοχών. Δείτε παρακάτω τα όσα είπε ο Κ. Βελόπουλος στη βουλή:

Δείτε τί είπε ο Κ. Βελόπουλος…  για τη δειλία της Νέας Δημοκρατίας:
για τις σχέσεις της Novartis με τη Γερμανία:
για το πόσο ίδιοι είναι στην πραγματικότητα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ:
για την έλλειψη πατριωτισμό της Νέας Δημοκρατίας:
για τα «30 αργύρια» που δίνουν στους δήμους για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό τους:

 ***   «Σκοτωμός» Κανέλλη – Μπογδάνου για τον διαδηλωτή του ΠΑΜΕ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~   Τέσσερις ημέρες μετά το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο το Σάββατο (05.10.2019) και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μπροστά από το άγαλμα Τρούμαν. 
Καλεσμένη στην εκπομπή «οι Αταίριαστοι» στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα για τον διαδηλωτή του ΠΑΜΕ που φαίνεται σε φωτο να προσπαθεί να ρίξει κλωτσιά σε άνδρα των ΜΑΤ που είναι στα επεισόδια, η κ. Κανέλλη σημείωσε ότι προσπαθούσε να τον αποτρέψει από το να χτυπήσει άλλον διαδηλωτή.  
Έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές επειδή πέταξαν μπογιές στο άγαλμα Τρούμαν, ενώ μίλησε για «χαφιεδισμό και ρουφιανιλίκια», αναφερόμενη προφανώς στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας ανέφερε στον αέρα του ΣΚΑΪ το όνομα και αναλυτικά στοιχεία για τον νεαρό διαδηλωτή.  Η κ. Κανέλλη επιτέθηκε στον κ. Μπογδάνο και για τα όσα γενικά έχει πει αυτές τις μέρες για το ΚΚΕ και την ιστορία του αλλά και για το Κυπριακό ΑΚΕΛ.

«Παίρνω περισσότερους σταυρούς από αυτήν»
Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να παρέμβει στην εκπομπή για να απαντήσει. Ανέφερε λοιπόν πως δεν αποκάλυψε τα στοιχεία αλλά απλώς τα αναπαρήγαγε, κάτι που όπως είπε γι αυτόν είναι αυτονόητο.  Επίσης είπε πως τα όσα είπε τον θέτουν σε κίνδυνο, καλώντας την να μάθει το «πως λειτουργεί ο χώρος που την ακούει», αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για την δράση του ΚΚΕ, για το οποίο μάλιστα υποστήριξε πως έχει «χρεοκοπημένη ιδεολογία». Κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τόνισε πως δεν έχει ανάγκη να στοχοποιήσει το ΚΚΕ και την κ. Κανέλλη αφού στην Α’ Αθήνας… παίρνει περισσότερους σταυρούς από αυτήν.

newsit.gr
***  Μονομαχία «γιγάντων» για το καζίνο στο Ελληνικό…
Ο νικητής του διαγωνισμού θα κληθεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής και φυσικά καζίνο όπως αυτά που σήμερα συναντάμε μόνο στην Αμερική ή στην Ασία.  
του Κώστα Κετσιετζή,   
Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κινηματογραφική ταινία: Πρωί καθημερινής μπροστά από ένα κτήριο στις αρχές της Αχαρνών, κοντά στην πλατεία Βάθης, σταθμεύουν τρία μαύρα πολυτελή βαν με φιμέ τζάμια. Εκτός από δύο άντρες με συστήματα ενδοεπικοινωνίας στα αυτιά που παρατηρούν τον περίγυρο, κανείς άλλος δεν βγαίνει από τα αυτοκίνητα για παραπάνω από μια ώρα.  Στην αθηναϊκή πραγματικότητα της περασμένης Παρασκευής και όχι σε κάποιο κινηματογραφικό στούντιο, το κτήριο επί της Αχαρνών είναι τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Μέσα στα αυτοκίνητα βρίσκονται ο διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Gaming & Entertainment Μάριο Κοντομέρκος και άλλα στελέχη και δικηγόροι της εταιρείας. Είναι εκεί για να καταθέσουν την προσφορά του σχήματος της Mohegan και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.
Κοντομέρκος
Ο διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Μάριος Κοντομέρκος χαιρετά τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ Ευάγγελο Καραγρηγορίου καθώς καταθέτει την προσφορά για τον διαγωνισμό​​​
Κοντά στις 11 παρά είκοσι μια άλλη ομάδα ατόμων εμφανίζεται στο νούμερο 17 της Αχαρνών. Πρόκειται για τα στελέχη της Hard Rock International συνοδευόμενα από μια ομάδα νεαρών που φοράνε μαύρα μπλουζάκια με το λογότυπο της Hard Rock και γράφουν με μεγάλα γράμματα: Hellinikon. Στα χέρια τους κρατάνε μια μαύρη σφραγισμένη θήκη, εντός της οποίας βρίσκεται η προσφορά της Hard Rock. Hard Rock International
Στελέχη της Hard Rock International με τη ειδική βαλίτσα που εμπεριέχει την προσφορά
Το όλο παραπάνω σκηνικό σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στους διεθνείς διαγωνισμούς της χώρας μας. Οι υποβολές προσφορών συνήθως εξαντλούνται στην υποβολή φακέλων από κάποιους δικηγόρους. Mohegan και Hard Rock θέλησαν να δείξουν πως κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, η καθεμία με το δικό της τρόπο.  To «στοίχημα» του Integrated Casino Resort  «Διαφορετικό» ή ακόμη και «μοναδικό», τουλάχιστον στην Ευρώπη, είναι και το έργο το οποίο διεκδικούν. Ο νικητής του διαγωνισμού θα κληθεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής και φυσικά καζίνο όπως αυτά που σήμερα συναντάμε μόνο στην Αμερική ή στην Ασία.  Το Integrated Casino Resort του Ελληνικού είναι το ένα από τα μόλις τρία τέτοια έργα που σχεδιάζονται στην Ευρώπη. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Κύπρο και την Ισπανία με αυτό της Κύπρου να είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό το ICR θα πρέπει να περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 2.000 κλινών, συνεδριακό κέντρο επιφάνειας τουλάχιστον 12.000 τ.μ και αθλητικό κέντρο χωρητικότητας τουλάχιστον 3.000 ατόμων. Το καζίνο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 12.000 τ.μ. και έως 15.000 τ.μ. ενώ θα πρέπει να φιλοξενεί τουλάχιστον 120 τραπέζια και 1.200 παιχνιδομηχανήματα (σ.σ. «φρουτάκια»). 
Έχοντας καταθέσει τις προσφορές τους οι δύο εταιρείες πλέον αναμένεται να παρουσιάσουν και στο κοινό το όραμά τους για το ICR του Ελληνικού. Αμφότεροι έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Τα επόμενα βήματα  Οι δύο «μονομάχοι» έχουν δείξει τα χαρτιά τους και πλέον απομένει ο… ντίλερ να ανακηρύξει τον νικητή. Όπου ντίλερ στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πενταμελής Ειδική Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, η οποία έχει ως πρόεδρο τον καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρο Λύτρα και μέλη τρία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και ένα στέλεχος της ΕΕΕΠ.  Η Επιτροπή θα ελέγξει το αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό, όπως τα χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση καζίνο, το συνολικό κύκλο εργασιών, τη χρηματοοικονομική κατάσταση κ.α. Στη συνέχεια θα εξετάσει τις προσφορές σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι το οικονομικό με βασικό κριτήριο το ύψος του αρχικού τιμήματος το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 εκατ. ευρώ, καθώς και των ετήσιων πληρωμών. Το δεύτερο είναι το τεχνικό όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις στο σκέλος του τι προβλέπουν για το ξενοδοχείο, το συνεδριακό κέντρο, τον χώρο εκδηλώσεων-συναυλιών και το καζίνο. Η οικονομική αξιολόγηση έχει βαρύτητα 60% και η τεχνική αξιολόγηση 40%. Και οι δύο αξιολογήσεις γίνονται με βάση συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους, καθώς στόχος είναι να αποφευχθούν ασάφειες που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε προσφυγές. Αν πράγματι δεν υπάρξουν προσφυγές και η διαδικασία προχωρήσει απρόσκοπτα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί διάστημα 6 με 8 εβδομάδων για την ανακήρυξη του πλειοδότη. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)  αποστέλλει πρόσκληση στον διαγωνιζόμενο, στον οποίο πρόκειται να γίνει η κατακύρωση να καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα νομιμοποίησης. Εφόσον όλη η διαδικασία ο υπουργός Οικονομικών θα προσκαλέσει τον ανάδοχο να υπογράψει τη Σύμβασης Παραχώρησης. Ποιοι είναι οι δύο «μονομάχοι»  H Hard Rock International (HRI) διαθέτει σήμερα παρουσία σε 75 χώρες με εγκαταστάσεις όπου περιλαμβάνουν 188 Hard Rock Cafes, 240 Rock Shops, 29 ξενοδοχεία και 11 καζίνο. Μάλιστα, την Πέμπτη η εταιρεία εγκαινίασε την επέκταση του καζίνο της στη Τάμπα της Φλόριντα, ενώ προχωρά και στην κατασκευή του ξενοδοχείου-καζίνο στο Χόλυγουντ, οι δύο αυτές επενδύσεις ξεπερνούν σε αξία τα 2 δισ. δολάρια. Η Hard Rock International ξεκίνησε το 1971 ως εταιρεία εστιατορίων και τη δεκαετία του 90’ επεκτάθηκε και στους κλάδους της φιλοξενίας και των τυχερών παιχνιδιών –καζίνο. Το 2006 η εταιρεία πέρασε υπό τον έλεγχο της ινδιάνικης φυλής Seminole της Φλόριντα (Seminole Tribe of Florida).
Jim Allen
Ο πρόεδρος της Hard Rock International Τζιμ Άλλεν
Η Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) είναι η εταιρεία κατασκευής ακινήτων και λειτουργίας τουριστικών συγκροτημάτων της ινδιάνικης φυλής Mohegan. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1996 με τη λειτουργία του Mohegan Sun στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Σήμερα λειτουργεί οκτώ προορισμούς σε ΗΠΑ και Καναδά. Η εταιρεία αναπτύσσει το Inspire Entertainment Resort στη Νότια Κορέα το οποίο έχει προϋπολογισμό 5 δισ. δολαρίων. Η πρώτη φάση του Inspire Entertainment Resort σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2022 και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στάδιο 15.000 θέσεων, καζίνο με 150 τραπέζια και 700 μηχανήματα, υδάτινο πάρκο κ.α. Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει η δεύτερη φάση που αποτελείται από θεματικό πάρκο επιφάνειας 404.000 τμ σε συνεργασία με τη Paramount Pictures.
reader.gr*** 
***


~ **   ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

~Τρίτη θέση για το «ΤΟΛΜΗ» στον αγώνα «Ναύπακτος 2019» του Ι.Ο. Πατρών 


Τις καλές της εμφανίσεις συνέχισε το καλαματιανό σκάφος «Τόλμη» στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που συμμετέχει αυτήν την περίοδο στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Ναύπακτος 2019» που διοργάνωσε και φέτος ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών και αποτέλεσε την πρώτη μια σειράς εκδηλώσεων για την επέτειο της νικηφόρας, για τον ηνωμένο Χριστιανικό στόλο κατά των Οθωμανών, ναυμαχία της Ναυπακτου του 1571. Αθλοθέτης της 1ης ιστιοδρομίας αποτέλεσε ο Δήμος Ναυπακτίας.
Το Σάββατο 5. Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ιστιοδρομία Ρίο-Ναύπακτος-Ρίο-Ναύπακτος, συνολικής απόστασης 15ν.μ. και συμμετείχαν 16 σκάφη. Οι επικρατούσες συνθήκες ανέμου ΝΔ-Δ 5Bf δυσκόλεψαν τα πληρώματα να ολοκληρώσουν τον αγώνα και ανάγκασαν κάποιους κυβερνήτες να μειώσουν την ιστιοφορία και να μην βιράρουν τα μπαλόνια στα σκέλη του αγώνα με πρίμα καιρό. Το καλαματιανό πλήρωμα ωστόσο επέδειξε ναυτοσύνη και ταξίδεψε σε όλο τον αγώνα με το μέγιστο των δυνατοτήτων του σκάφους, καταλαμβάνοντας την 3η θέση (1η θέση το σκάφος Bidourik, 2η θέση το σκάφος Καλυψώ).
Την Κυριακή 6. Οκτωβρίου η ιστιοδρομία είχε την αντίθετη διαδρομή (Ναύπακτος-Ρίο-Ναύπακτος-Ρίο) και συμμετείχαν 15 σκάφη. Ο άνεμος ήταν ίδιας διεύθυνσης (ΝΔ-Δ) με μικρότερη ένταση 4-5Bf. Οι ιδανικές συνθήκες βοήθησαν στην διεξαγωγή ενός ωραίου αγώνα και οι διαφορές στην κατάταξη κρίθηκαν σε λεπτομέρειες. Και σε αυτήν την ιστιοδρομία το «Τόλμη» κατέλαβε την 3η θέση (1η θέση Καλυψώ, 2η Φιλίντα).
Στην συνολική τελική κατάταξη, ύστερα από τις δύο ιστιοδρομίες, η καλαματιανή Ομάδα βρέθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας και συνέχισε έτσι σταθερά την καλή απόδοση της σε όλες τις διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει φέτος. Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Γιάννη Σαραντόπουλος και πλήρωμα οι Κώστας Λημνιός, Γιώργος Γεωργούλης και Βίκυ Κουφού.
Επόμενο ιστιοπλοϊκό «ραντεβού» είναι ο επερχόμενος ιστιοπλοϊκός αγώνας «Double Handed 2019» που θα πραγματοποιηθεί στις 19/10 στην Πάτρα και θα έχει την ιδιαιτερότητα ότι κάθε σκάφος θα έχει πλήρωμα μόνο δύο άτομα. Στην συνέχεια το σκάφος θα αποπλεύσει από την Πάτρα για να συμμετάσχει στο τελευταίο μεγάλο φετινό ιστιοπλοϊκό δρώμενο του Σαρωνικού, τον αγώνα «Ύδρα 2019» που διοργανώνεται το τριήμερο 26-28/10 από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές συμμετοχές σκαφών.  

***

~



~* **     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : 

 ~1 .-  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !  Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :                                                 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .-
3.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
 6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
7.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .-
Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-
 9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
10.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 
11.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .-                     
14.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .-  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) : 
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
15.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  15 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html .- 16.- Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_12.html  .-
17.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2)  .- :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
18.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_13.html  .-
19.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html   .- 
 20.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας .- Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html .-
21.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνία (2) .- Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
22.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html  .- 
23.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_17.html  
24.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Πέμπτη  19  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_18.html .-
25.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post_19.html  .-  
 26.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .- Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_20.html   
27.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_21.html  .-
28 .- Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_22.html 
29.- Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019  ,  ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  .... Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας , ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας ... Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_23.html   .- 
30.- .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας .- Τρίτη  24 Σεπτεμβρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .- 
 31.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .-32.- Η  Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας .- Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html  
33.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html  .-
 34  - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html .-
35.-  .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Καλαμάτας  Κυριακή  29 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/29-2019.html .-  
36  .-Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας  .- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html   .- 

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019 
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.-   Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
3..- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4. -Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
5.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
7.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
9.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 
10.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: