ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Υγεία για όλους Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 *

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009.- :ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΛΗ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ (ΝΟΣΟΥ).-



Ιάκεντρο Ιατρικό Κέντρο
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή Εξωσωματική Γονιμοποίηση
http://www.iakentro.com/ ,

(1) .- Γονιμότητα σε καρκινοπαθείς γυναίκες χάρη σε νέα τεχνική :
Άτομα που έχουν προσβληθεί από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία μπορούν πλέον να διατηρούν τη γονιμότητά τους και να τεκνοποιούν αργότερα, χάρη στην κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων ή ωαρίων αλλά και ωοθηκικού ή ορχικού ιστού. Ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μόνο τα καρκινοπαθή αγόρια χάρη στην κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων τώρα μπορούν και τα κορίτσια που προσβλήθηκαν από καρκίνο να δώσουν ωάρια τα οποία κρυοσυντηρούνται με τη νέα τεχνική της υαλοποίησης ή κρυσταλλοποίησης και στη συνέχεια γονιμοποιούνται. Η νέα αυτή τεχνική άρχισε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
"Κρυοσυντήρηση σπέρματος πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από καρκίνο γιατί υπάρχει μία πιθανότητα 10-15% να μείνουν στείροι ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας. Οι γιατροί δίνοντας προτεραιότητα στη θεραπεία της νόσου ξεχνάνε καμιά φορά να συστήσουν την κρυοσυντήρηση για τη μελλοντική γονιμότητα. Είναι όμως απαραίτητο να συστήνουν την κρυοσυντήρηση σπέρματος στους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθεις νόσους. Μέχρι τώρα καταψύχαμε το σπέρμα ή τον ορχικό ιστό αλλά υπάρχουν πλέον και καινούργια μοντέλα που αφορούν παιδιά που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τον ορχικό ιστό αρκετά", ανάφερε η βιολόγος Θεοδοσία Ζεγκινιάδου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο επιστημονικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ESHRE που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης υπάρχει τράπεζα κρυοσυντήρησης όπου φυλάσσονται για μελλοντική χρήση τα υπεράριθμα γονιμοποιημένα ωάρια από εξωσωματικές γονιμοποιήσεις αλλά και σπέρμα ανδρών με κακοήθειες που πρόκειται να υποβληθούν σε αφαίρεση όρχεων.
"Ο άνδρας που πάσχει από καρκίνο δίνει 2-3 φορές σπέρμα πριν την εγχείριση ή τη θεραπεία. Αυτό το σπέρμα αναμειγνύεται με απαραίτητα θρεπτικά υλικά, καταψύχεται και αργότερα το χρησιμοποιούμε είτε με σπερματέγχυση είτε με εξωσωματική και μικρογονιμοποίηση ανάλογα με την ποιότητα" εξήγησε ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής.- ΑΠΕ .-

(2).- Νέα θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2 :
Μία νέα θεραπεία για το διαβήτη πήρε πρόσφατα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα, όπου οι ασθενείς που πάσχουν απο διαβήτη τύπου 2 ξεπερνούν τους 800.000. Πρόκειται για μία ένεση που γίνεται μία φορά τη μέρα και η φαρμακευτική ουσία βασίζεται σε μία ορμόνη που ήδη υπάρχει στον οργανισμό. Μετά από κλινικές μελέτες αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που την έλαβαν είχαν και απώλεια βάρους.
Το νέο φάρμακο για την θεραπεία του τύπου 2 διαβήτη φέρει το όνομα Victoza και όπως ανακοινώνει η Novo Nordisk, μία διεθνής φαρμακευτική εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στη φροντίδα του διαβήτη παγκοσμίως, εγκρίθηκε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άδεια κυκλοφορίας και στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Victoza είναι η εμπορική ονομασία που εγκρίθηκε στην Ευρώπη για τη λιραγλουτίδη, το πρώτο ανάλογο του ανθρώπινου GLP-1 (Προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1), που χορηγείται μία φορά την ημέρα και αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.
"Η έγκριση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Novo Nordisk και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2", είπε ο Mads Krogsgaard Thomsen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της Novo Nordisk. "Σε κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 6.500 άτομα με διαβήτη τύπου 2, το Victoza διαπιστώθηκε ότι ασκεί σημαντική δράση στη μείωση της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος και ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους, έχοντας χαμηλό κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Victoza αποτελεί μία πολύτιμη νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2".- Πηγή: ΝΕΤ

( 3 ).- Όσο μικρότερος πρωτοπιείς, τόσο πιο κοντά είσαι στον αλκοολισμό & την βία! : Όσο νωρίτερα ένα παιδί ή έφηβος πιει το πρώτο του ποτηράκι, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την μελλοντική εξάρτησή του από το αλκοόλ μέχρι και σε ποσοστό 90 %, αλλά και η υιοθέτηση κι εκδήλωση βιαίων συμπεριφορών μετά την ενηλικίωσή του!
Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, σε όσο μικρότερη ηλικία ένα παιδί πρωτογευτεί το αλκοόλ, τόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τα γονίδιά του, τα οποία συνδέονται με τον αλκοολισμό, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών μετά την ενηλικίωσή του.
Όσο νωρίτερα ένας νέος, λοιπόν, αρχίσουν το ποτό, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για την μελλοντική εξάρτησή του από αυτό και τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι γενετικοί παράγοντες στον αλκοολισμό.
Η μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για τον αλκοολισμό “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο St Louis, υπό την Αρπάνα Αγκραγουάλ. Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 6.500 ενήλικες διδύμους από την Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να πίνουν σε πολύ νεαρή ηλικία, οι γενετικοί παράγοντες συνέβαλαν περισσότερο στην αύξηση του κινδύνου αλκοολισμού, μέχρι και σε ποσοστό 90% για τους πιο μικρούς σε ηλικία.
Για όσους άρχισαν να πίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία, τα γονίδια συνέβαλαν λιγότερο στην εξάρτηση από το αλκοόλ και αντιθέτως αυξημένη ήταν η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 24 ως 36 ετών και ορισμένοι είχαν δοκιμάσει αλκοόλ για πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ή έξι ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι άρχισαν να πίνουν αλκοόλ σε ηλικία κάτω των 15 ετών, έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ. Όσοι άρχισαν να πίνουν μετά τα 16 τους, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν αλκοολικοί εξ αιτίας των συνθηκών της ζωής τους και όχι εξ αιτίας των γονιδίων τους.
Οι ερευνητές συστήνουν στους νέους να καθυστερούν όσο μπορούν να αρχίσουν το ποτό, όμως επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ξεκινούν να πίνουν από μικροί, χωρίς να έχουν πρόβλημα αλκοολισμού αργότερα, ενώ αντίθετα υπάρχουν άνθρωποι που αργούν να ξεκινήσουν το ποτό, αλλά αναπτύσσουν σοβαρή εξάρτηση από αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, οι επιστήμονες εργάζονται ήδη προκειμένου να καταλάβουν τους μηχανισμούς του αλκοολισμού. Πάντως, για καλό και για κακό, ενθαρρύνουν την όσο το δυνατό πιο καθυστερημένη έναρξη στην κατανάλωση του αλκοόλ.
Σε μία άλλη νέα αμερικανική έρευνα, υπό τη νευροεπιστήμονα και καθηγήτρια ψυχολογίας, Ιλέν Μπερνστάιν, του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιατλ, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία συμβάλλει στην κατοπινή ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νέων και στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών, όπως η χρήση ναρκωτικών, όταν πλέον ενηλικιωθούν. Η μελέτη βασίστηκε σε πειράματα με αρουραίους, αλλά, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της "Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών" των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι η πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές διαρκείας στην μετέπειτα συμπεριφορά. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τη Μπερνστάιν, μία πιθανή εξήγηση είναι ότι εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός που παίζει σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων και ακόμα ωριμάζει κατά την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνέπειες της πρώιμης κατανάλωσης αλκοόλ. «Για κάποιο λόγο, το αλκοόλ είναι πολύ τοξικό για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα», σύμφωνα με τη Μπερνστάιν. - ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 4 ) .- Τα παραπάνω ποτηράκια εξασθενούν το ανοσοποιητικό : Η αλόγιστη χρήση αλκοόλ δεν έχει ως μόνη συνέπεια "βαρύ κέφαλι" και σωματική κατάπτωση, το λεγόμενο "hangover" της επομένης ημέρας, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από δοκιμές σε ποντίκια απέδειξαν ότι η εκτεταμένη χρήση αλκοόλ μπλοκάρει δύο σημαντικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος για τουλάχιστον 24 ώρες.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη υποδοχέα TLR4, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν ο Στίβεν Προύετ, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισσισιπή και ο Ρούπινγκ Φαν του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση BCM Immunology.

Επιπλέον, το αλκοόλ καθυστερεί την παραγωγή κυτοκίνης η οποία παρέχει στον οργανισμό τη δυνατότητα να αντιδράσει και να κυριαρχήσει επί μιάς λοίμωξης.

Οι συνέπειες του αλκοόλ κρατούν πολύ περισσότερο από τη λήξη του πάρτι, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η έρευνά τους έδειξε ότι ορισμένες κυτοκίνες δεν λειτουργούν καθόλου, ακόμα και εάν έχει παρέλθει ένα 24ωρο μετά το "έξαλλο μεθύσι". - Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 5 ) .- Ο ξυλοδαρμός μειώνει την εξυπνάδα των παιδιών : Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά μόρια του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει τον δείκτη ευφυΐας του, σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο, Μάρι Στράους.
Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικιών από 2 έως και 4 χρόνων, μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα απείθαρχα παιδιά και συμπέρανε ότι εκείνα, που δέχονταν χτυπήματα από τους γονείς τους, είχαν δείκτη ευφυΐας, πέντε βαθμούς χαμηλότερο από τα άλλα, που δεν υποβαλλόταν σε αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας.
Σε παιδιά ηλικιών από 5 έως και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς.
Ο Μάρι Στράους δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου.
Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η ψυχολόγος δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϊ, αφού υποστήριξε ότι, ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια -σε αραιά διαστήματα- δεν αναμένεται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο έχει σίγουρα βλαβερά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπνάδα, όσο και στον χαρακτήρα του. - ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 6 ) .- Όχι στην προληπτική χρήση φαρμάκων για τη νέα γρίπη "Α" λέει ο ΠΟΥ : Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης δεν πρέπει να χορηγούνται προληπτικά, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου ο ιός να μην αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιιικά, ενώ όπως τονίζεται η χρήση των φαρμάκων είναι αποτελεσματική αν γίνει άμεσα, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ, μέχρι στιγμής δεν είναι συχνή η εμφάνιση ιών της νέας γρίπης που να είναι ανθεκτικοί στο αντιιικά φάρμακα και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτοί εξαπλώνονται, αλλά υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα για τον εντοπισμό κι άλλων κρουσμάτων τέτοιων ιών, σημειώνει ο ΠΟΥ στην ιστοσελίδα του.
"Η εμπειρία των νοσοκομειακών γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά κρούσματα της πανδημικής γρίπης, και των εθνικών αρχών, δείχνει ότι η άμεση χορήγηση αυτών των φαρμάκων μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και μπορεί επίσης να βελτιώσει το κλινικό αποτέλεσμα σε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση", υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ."Η εμπειρία αυτή υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη να προστατευτεί η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο να εμφανίσει ο ιός ανθεκτικότητα σε αυτά", επισημαίνει ο ΠΟΥ και προειδοποιεί "να μην προτείνεται η χρήση των αντιιικών φαρμάκων για προληπτικούς λόγους". Ο κίνδυνος εμφάνισης ανθεκτικότητας στο αντιιικό φάρμακο είναι υψηλότερος σε ασθενείς που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ήδη λάβει θεραπεία με oseltamivir, διευκρινίζει.Επίσης είναι υψηλότερος σε αυτούς που έχουν λάβει αντιιικά φάρμακα για προληπτικούς λόγους, μετά την έκθεσή τους σε κάποιον που είχε προσβληθεί από τον ιό, επισημαίνει.Επομένως ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει ότι δεν συστήνεται η χορήγηση αντιιικών προληπτικά. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε άλλους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, θα πρέπει να παρακολουθούνται από κοντά και να λαμβάνουν άμεσα θεραπεία με αντιιικά όταν εμφανίσουν συμπτώματα.Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 28 ιοί ανθεκτικοί στα αντιιικά φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ιοί αυτοί ήταν ανθεκτικοί στη θεραπεία με oseltamivir, αλλά όχι με zanamivir, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να βοηθάει τους ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά από έναν ιό ανθεκτικό στο oseltamivir, καταλήγει ο ΠΟΥ. - Βίντεο για το νέο εμβόλιο και εμβολιασμό κατά της γρίπης ιού "Α" των χοίρων = * Video .-


(7 ) .- Προληπτικό εμβόλιο κατά του AIDS :
Αμερικανοί και Ταϊλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν στη Μπανγκόκ ότι παρασκεύασαν ένα εμβόλιο, ικανό να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, ύστερα από τη δοκιμή του σε 16.000 ετεροφυλόφιλους ταϊλανδούς εθελοντές οι οποίοι διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Οι δοκιμές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για ένα εμβόλιο κατά του AIDS, διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης και του αμερικανικού στρατού. Το εμβόλιο υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά το 1/3.
"Στο 32,1% των περιπτώσεων, το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο της λοίμωξης", αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπανγκόκ.
"Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν σημαντική επιστημονική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου κατά του AIDS, καθώς υπάρχει η απόδειξη της προληπτικής του δράσης", τονίζουν.
"Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV έχει προληπτική δράση και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένα δραστικό εμβόλιο παγκοσμίως θα είναι εφικτό στο μέλλον", δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ζερόμ Κιμ.
Το εμβόλιο είναι ο συνδυασμός δύο παλαιότερων εμβολίων, του ALVAC των εργαστηρίων Sanofi-Aventis και του AIDSVAX των εργαστηρίων VaxGen που είχαν δοκιμαστεί χωριστά αλλά είχαν αποδειχτεί αναποτελεσματικά.
Το εμβόλιο ανήκει στη μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας Global Solutions for Infectious Diseases που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προϊόντων τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί από τον Οκτώβριο του 2003 σε δύο επαρχίες της Ταϊλάνδης σε εθελοντές, οι οποίοι διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο μόλυνσης. Πηγη: AΠΕ


( 8 ) .- Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης :
Μια πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς με εμφύτευση βλαστοκυττάρων, έδωσε ελπίδα ζωής σε άνδρα 75 ετών που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας ο οποίος είχε επιπλέον υποστεί πολλά εμφράγματα. Η επέμβαση, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνώς της πανεπιστημιακής κοινότητας, έγινε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης από Έλληνα καρδιοχειρουργό σε συνεργασία με Βρετανό συνάδελφό του. Στον ασθενή τοποθετήθηκε συσκευή μηχανικής υποστήριξης της καρδιάς του και του εμφυτεύθηκαν με ένεση έξι εκατομμύρια βλαστοκύτταρα.
Πρόκειται για τον Ιωάννη Μανωλόπουλο, ο οποίος χειρουργήθηκε πριν από δέκα ημέρες, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από ομάδα καρδιοχειρουργών, αποτελούμενη από τους καθηγητές του ΑΠΘ Χρήστο Παπακωνσταντίνου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στίβεν Γουέστμπάι του γαλλικού Πανεπιστημίου Καέν Αντρέ Καγιάτ.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παπακωνσταντίνου, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μηχανική καρδιά και βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα βλαστοκύτταρα, που έχουν ευεργετική δράση στο μυοκάρδιο, βοηθούν στο να κερδίσει χρόνο ο ασθενής και ίσως μελλοντικά να μπορέσει ν' αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά.
"Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε τέτοιου είδους επεμβάσεις και να χρησιμοποιούμε τεχνητές καρδιές σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Το κόνσεπτ αυτής της επέμβασης είναι ότι, με τη χρήση βλαστοκυττάρων που δρουν ευεργετικά στο μυοκάρδιο, δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστεί η καρδιά του ασθενούς και ίσως μελλοντικά να αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά", ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου.
Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς εξελίσσεται θετικά.- Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ


( 9 ) .- Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πρόληψη μέσω της εργασίας : Μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30% μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, την άσκηση, κι άλλων ειδικών προλήψεων στους χώρους εργασίας. Αυτά τονίζει σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, κ Ιωάννης Λεκάκης, κι αυτό γιατί σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες την πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που σκοτώνουν πάνω από 17 εκατ. ανθρώπους.
Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το 2025 οι νεκροί θα ξεπερνούν τα 25 εκατ. το χρόνο.
Μάλιστα το κόστος από την απώλεια ζωών, την αναπηρία αλλά και τα προβλήματα του στενού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι τεράστια, καθώς μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει τα 169 δις ευρώ το χρόνο.
"Είναι σημαντικό, αναφέρει ο κ Λεκάκης, ότι στη χώρα μας το 50% των προβλημάτων παρατηρείται σε άτομα του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακού Νόσου το 80% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπισθούν όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση.
"Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει, φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς (27 Σεπτεμβρίου) είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους χώρους εργασίας".
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται πως αν αναπτυχθούν ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας μπορεί να υπάρξει μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 25-30%. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι απλά και φθηνά και σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στα εξής.
Ειδικά προγράμματα στους χώρους εργασίας:
1. Ενημέρωση για τους διάφορους παράγοντες κινδύνου και τις εκδηλώσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω ειδικών εντύπων που μπορούν να προμηθεύονται από επιστημονικούς φορείς.
2. Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.
3. Ενημέρωση για τις τροφές που πωλούνται στους εργασιακούς χώρους.
4. Ενθάρρυνση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έλεγχος των τροφών όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρη,αλάτι, κ.α.
5. Ενθάρρυνση για άσκηση 30 λεπτών (βάδισμα) τον χρόνο του διαλλείματος
6. Επιπλέον οι εργαζόμενοι πέραν των οδηγιών για υγειινοδιαιτητική αγωγή, πρέπει να ενθαρρύνονται για συχνούς ελέγχους στις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα κάθε χρόνο. Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους οι γιατροί προειδοποιούν πως θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη διαφορετικά σε μερικά χρόνια στα νοσοκομεία θα έχουμε ανάγκη περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων.




( 10 ) .- Μειώνει τα εμφράγματα η απαγόρευση του καπνίσματος : Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εμφραγμάτων και μάλιστα άμεσα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμπεράσματά τους υποστηρίζουν την ανάγκη εφαρμογής εκτεταμένων απαγορεύσεων του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πιο ωφελημένοι από την απαγόρευση βγαίνουν οι νέοι και οι γυναίκες, ίσως επειδή συχνά εργάζονται σε μπαρ και εστιατόρια, όπου το κάπνισμα..."πήγαινε σύννεφο".

"Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί εμφράγματα"
Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Circulation", διαπίστωσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά είχε άμεση ωφέλεια (τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες), που αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, μειώνοντας κατά 17% τα εμφράγματα τον πρώτο χρόνο και μέχρι 36% την επόμενη τριετία.
Η δεύτερη μελέτη, υπό τον καθηγητή καρδιολογίας Ντέιβιντ Μάιερς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπολογίζει ότι η απαγόρευση μειώνει τα εμφράγματα μέχρι 26% ετησίως και εκτιμά ότι μια πανεθνική απαγόρευση του καπνίσματος στις ΗΠΑ θα εμπόδιζε γύρω στα 154.000 εμφράγματα τον χρόνο.
"Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους φαίνεται να είναι τρομερά αποτελεσματική στη μείωση των εμφραγμάτων και, θεωρητικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει ενάντια στον καρκίνο των πνευμόνων και στο εμφύσημα, ασθένειες που αναπτύσσονται πολύ πιο αργά σε σχέση με τα εμφράγματα. Ακόμα και η απλή εισπνοή χαμηλών δόσεων καπνού τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος" δήλωσε ο δρ Μάιερς.
Σύμφωνα με τις μελέτες, το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος για τον ίδιο τον καπνιστή, ενώ αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο για τους γύρω του, δηλαδή για τους παθητικούς καπνιστές.
"Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα ήδη ισχυρά μέχρι τώρα στοιχεία ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί εμφράγματα" συμφώνησε ο Τζέιμς Λάιτγουντ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις.
Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τον Μάιερς, κάνει το αίμα πιο "κολλώδες" και επιρρεπές στην εμφάνιση θρόμβων, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα καλής χοληστερόλης στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕBBC: Smoking bans 'cut heart attacks'


( 11 ) .- Νέα αιματολογικά τεστ υπόσχονται εύκολο εντοπισμό τύπων καρκίνου :
Δύο νέα αιματολογικά τεστ μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου απλά, φθηνά και έγκαιρα, χωρίς την ανάγκη για επεμβατικές διαδικασίες ή δυσάρεστες εξετάσεις, σύμφωνα με ερευνητές. Τα τεστ, το ένα από τα οποία ανέπτυξε η βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας OncoMethylome και το άλλο επιστήμονες στη Γερμανία, χρησιμοποιούν δείγματα αίματος για να εντοπίσουν συγκεκριμένα γενετικά σήματα της ασθένειας και μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να προβλέψει αν είναι πιθανό να επεκταθεί.

Ο Ερνστ Κάιπερς, ειδικός στον καρκίνο του εντέρου στο Πανεπιστήμιο Έρασμος του Ρότερνταμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι τα νέα τεστ σηματοδοτούν μια πολλά υποσχόμενη πρόοδο στο πεδίο της ανάπτυξης πιο απλών εξετάσεων.
"Το δείγμα αίματος μπορεί να το πάρουν νοσηλεύτριες χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση" δήλωσε ο Γιουστ Λουβάγκι της OnkoMethylome.
Η Ουλρίκε Στάιν, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της μαζί με τον Λουβάγκι στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο ECCO-ESMO στο Βερολίνο, δήλωσε πως το τεστ της είναι το πρώτο που μπορεί να εντοπίζει στο αίμα σήματα ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του S100A4, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με τον καρκίνο.
Το τεστ της Στάιν βρίσκει διάφορους τύπους καρκίνων, περιλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του γαστρικού καρκίνου, και έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να εντοπίζει σε ποιούς ασθενείς ο καρκίνος τους είναι πιθανό να επεκταθεί.-Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


( 12 ) .- Το λευκό κρασί περιορίζει την όρεξη : Το κρασί, λευκό και κόκκινο, καθώς επίσης και η μπύρα παίζουν ρόλο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Έτσι, ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν το φαγητό, κόβει την όρεξη, ενώ αντίθετα, ένα ποτήρι κόκκινο την αυξάνει. Μια μπύρα επίσης κόβει την όρεξη για φαγητό και την ανοίγει για ακόμη ένα ποτήρι μπύρα.
Η δρ. Άννα Κόκαβετς από το Πανεπιστήμιο Λατρόμπ της Μελβούρνης που κατηύθυνε την έρευνα, τόνισε ότι άσχετα με το είδος του ποτού, το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του φαγητού, εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες και ενέργεια από τις τροφές. Ο λευκός οίνος δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας του στομάχου, και παρότι το ίδιο συμβαίνει και με το κόκκινο, φαίνεται η αίσθηση αυτή να είναι παροδική, γι' αυτό και η όρεξη επανέρχεται και μάλιστα δριμύτερη. H ίδια θα πει ότι με την μπύρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για το λόγο ότι περιέχει υδατάνθρακες και ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως τροφή. Απαιτεί όμως περισσότερη.- ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ .-** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !



( 13 ) .- Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία για την αχρωματοψία : Με τη βοήθεια γονιδίων κατάφεραν οι επιστήμονες να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα, για πρώτη φορά, όσον αφορά την θεραπεία της αχρωματοψίας. Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν πλήρως την όραση ενήλικων μαϊμούδων, που εκ γενετής δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πράσινο από το κόκκινο, και πλέον ελπίζουν ότι η πολλά υποσχόμενη γονιδιακή θεραπεία τους θα εφαρμοστεί μελλοντικά και στους ανθρώπους.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι είναι δυνατό σε μεγάλη ηλικία να "χειραγωγηθεί" έτσι ο εγκέφαλος, ώστε να προστεθούν νέες αισθητηριακές πληροφορίες που να επιτρέπουν την φυσιολογική όραση.
Όμως οι αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν (με τη βοήθεια ενός ιού - "δούρειου ίππου") να εισάγουν ανθρώπινα θεραπευτικά γονίδια (L-opsin) στα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού των μαϊμούδων, στον αμφιβληστροειδή. Τα γονίδια περιείχαν τον αναγκαίο κώδικα DNA, ώστε τα πειραματόζωα, περίπου 20 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, να είναι σε θέση πλέον να διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο και γενικά να δουν όλα τα χρώματα. Η μια από τις δύο μαϊμούδες βαφτίστηκε "Ντάλτον", από το όνομα του βρετανού επιστήμονα Τζον Ντάλτον του 18ου αιώνα, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε το 1794 την αχρωματοψία μελετώντας τη δική του περίπτωση.
Οι αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν ότι η τεχνική τους πέτυχε επειδή τα πειραματόζωα, παρά την αχρωματοψία τους, είχαν πάντα στον εγκέφαλό τους τα αναγκαία νευρωνικά κυκλώματα επεξεργασίας του χρώματος. Το γονίδιο που εισήχθη στο μάτι τους, απλώς επέτρεψε στις οπτικές χρωματικές πληροφορίες να φτάσουν μέχρι τον εγκέφαλο.
Η αποκατάσταση της όρασης έχει ήδη διατηρηθεί επί μια διετία από τότε ξεκίνησε η θεραπεία, αλλά οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των πειραματόζωων. Πάντως, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν και άλλες μελέτες πριν η νέα μέθοδος εφαρμοστεί σε ανθρώπους. Ήδη εργάζονται για να κάνουν την θεραπεία τους ασφαλή για τους ανθρώπους, καθώς επίσης για να την επεκτείνουν και σε άλλες κληρονομικές διαταραχές της όρασης.
Υπάρχουν διάφορες μορφές αχρωματοψίας, αλλά η πιο συνήθης είναι η κληρονομημένη αδυναμία του ατόμου να ξεχωρίσει το κόκκινο από το πράσινο. Οφείλεται σε ένα ελαττωματικό γονίδιο της όρασης σε ένα χρωμόσωμα Χ και δημιουργεί σοβαρά πρακτικά προβλήματα (π.χ. το άτομο δεν μπορεί να "διαβάσει" τα φανάρια της οδικής κυκλοφορίας). Μερικές φορές η αχρωματοψία προκαλείται από κάποια άλλη ασθένεια ή από παρενέργειες φαρμάκων. Εκτιμάται ότι περίπου το 7% των ανδρών και το 1% των γυναικών γεννιέται με κάποιο γενετικό ελάττωμα στην όραση, όσον αφορά την αντίληψη των χρωμάτων.
Η νέα τεχνική αποτελεί επίτευγμα ερευνητών και η σχετική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το ΒΒC και το Γαλλικό Πρακτορείο.- ΑΠΕ

( 14 ) .- Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά...

Posted: 02 Oct 2009 05:36 AM PDT

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, για τα παιδιά, ένας καλός ύπνος είναι πολύ πιο σημαντικός ακόμη και από ένα πλήρες πρωινό- και δεν σας στοιχίζει και τίποτα...Τα παιδιά ψηλώνουν και μαθαίνουν στον ύπνο. Οι σημαντικότερες λειτουργίες ανάπτυξης του σώματος, π.χ. έκκριση αυξητικής ορμόνης, επιτελούνται ενώ το παιδί κοιμάται. Στις ίδιες ώρες, ο εγκέφαλος γράφει στον «σκληρό δίσκο» εκείνες τις γνώσεις της ημέρας που επέλεξε ως σημαντικές. Υπάρχουν δύο είδη μνήμης: Αφενός η «ενεργητική» ή βραχυπρόθεσμη, που διαρκεί λίγα λεπτά. Και αφετέρου η «παγιωμένη» ή μακροπρόθεσμη, που πιστεύεται ότι επιτυγχάνεται με μόνιμες αλλαγές των συνδέσεων (συνάψεις) των εγκεφαλικών κυττάρων και πιθανόν με τη σύνθεση νέων πρωτεϊνικών μορίων, που εγκαθιστούν τη μόνιμη μνήμη. Αυτή η πολυπλοκότατη διεργασία συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου.Σε έρευνα, επιμελείς μαθητές διδάσκονταν κάποια μαθήματα για 3-4 ώρες και εξετάζονταν σε αυτά το επόμενο πρωινό. Οι επιδόσεις τους βαθμολογούνταν. Υστερα από παρέλευση ημερών υφίσταντο ισοδύναμη δοκιμασία, αλλά εξαναγκάζονταν σε ολονύκτια αϋπνία. Οι επιδόσεις τους το επόμενο πρωινό βρέθηκαν 50% μειωμένες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ισχυροποίησαν την ιδέα ότι ο καλός ύπνος είναι ο καλύτερος δάσκαλος.Το πρωινό ξύπνημα αποτελεί οξύ πρόβλημα. Δεν εξυπηρετεί το παιδί να σηκώνεται από το κρεβάτι τελευταία στιγμή. Η επιτακτική και αιφνίδια έγερση αποδιοργανώνει τον κιρκαδικό κύκλο του μικρού και δημιουργεί άγχος αναχώρησης σε όλους μέσα στην οικογένεια. Το πρωί πρέπει να ξεκινά με ηρεμία και άνεση χρόνου για όλους. Το κυνήγι της ώρας είναι χαμένη μάχη. Ο χρόνος είναι ανελαστικός και αμείλικτος.Η λύση για το παιδί είναι να του εξασφαλίζετε 10-12 ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ. Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, οι ώρες που απαιτούνται είναι πάνω από 13. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου είναι 8-9. Ποτέ λιγότερες. Διαφορετικά, του κλέβετε την εγκεφαλική του ικανότητα να μαθαίνει.Η σημασία του πρωινού γεύματος είναι μεγάλη, αλλά πολύ μικρότερη του ύπνου. Ο υπερκινητικός μαθητής δεν παθαίνει υπογλυκαιμία, που επιπόλαια διαγιγνώσκουμε. Είναι υπερκινητικός και αγχώδης για κάτι που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει εύκολα. Ούτε έχει την πνευματική δύναμη και το θάρρος να εκφράσει τα συναισθήματά του. Αδυνατεί να συγκεντρωθεί στο μάθημα και εκνευρίζεται. Ομως, αυτό δεν οφείλεται σε υπογλυκαιμία.Το πρωινό είναι πολύ τονωτικό όταν συνοδεύεται από ατμόσφαιρα οικογενειακής αγάπης. Η παρουσία των γονέων «εν αρμονία» αποτελεί θεμέλιο λίθο της διαμορφούμενης προσωπικότητας του νεοσύλλεκτου στρατεύσιμου στη μάχη της επιβίωσης. Το σχολικό άγχος αντικατοπτρίζει δυσκολία προσαρμογής στη νέα ζωή.Στη μάχη, το φρόνημα είναι το απόλυτο όπλο. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του και την ανάγκη αναγνώρισης. Με τα λόγια και τη συμπεριφορά σας, κάντε το να νιώσει ότι είστε υπερήφανοι για αυτό. Μη φιλονικείτε ποτέ μαζί του το πρωί. Δώστε του το πρωινό (τυρί και φρούτο) για το διάλειμμα. Η μάχη θα χαθεί για πάντα όταν τα μαθήματα και το σχολείο συνδεθούν με δυσάρεστα συναισθήματα. Το «ψυχικό διαζύγιο» με τη μάθηση είναι η απόλυτη καταστροφή.- Dr Στέφανος Kαραγιαννόπουλος, Kαθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός
drtruth@pegasus.grέθνος .-





( 15 ) .- Εντοπίστηκε το ένζυμο που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο :
Τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο διατρέχουν όσοι έχουν σε υψηλά επίπεδα την "Λιποπρωτεινική φωσφολιπάση Α2".- Αυτό τόνισε σήμερα, 6 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, ο πρόεδρός της και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ Ιωάννης Λεκάκης.-
"Η Λιποπρωτεινική φωσφολιπάση Α2, όπως διευκρίνισε ο κ Λεκάκης, είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Πρόκειται για ένα προφλεγμονώδες ένζυμο του οποίου τα αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο".
Όπως αναφέρθηκε η υψηλή συγκέντρωση (>267 ng/ml.σ) του ενζύμου αυτού έχει βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες που οδήγησαν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ασθενείς που έχουν σε υψηλό επίπεδο το ένζυμο αυτό διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το επικίνδυνο αυτό ένζυμο δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εντοπίζεται εύκολα αρκεί κάποιος να υποβληθεί στο PLAC test.
Μάλιστα ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κίνδυνου για στεφανιαία νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ ανίχνευσης κι αν το ένζυμο εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους.
Η αναστολή του επικίνδυνου ενζύμου θα γίνεται με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένεται η κυκλοφορία του φαρμάκου darapladib. Οι γιατροί ελπίζουν ότι η αναστολή του ενζύμου θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Το κάπνισμα, η κακή διατροφή η χοληστερίνη, η υπέρταση και ο διαβήτης ευνοούν την εμφάνιση της Λιποπρωτεινικής φωσφολιπάσης Α2.
Με μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Τα λιπαρά αυτά οξέα είναι προϊόντα υδρογόνωσης ακόρεστων λιπαρών οξέων
και βρίσκονται κυρίως στις σκληρές μαργαρίνες, τις τηγανισμένες τροφές και διάφορα κέικς. Αυξάνουν την χοληστερίνη και το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ποσότητα των trans λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη του 2% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης διατροφικής ενέργειας, προκειμένου να μη δημιουργεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να απαγορεύσει σε εστιατόρια και χώρους διατροφής να χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις trans λιπαρών.
Επίσης πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες παραγωγής τροφών, να αναγράφουν σε κάθε σακουλάκι παραγόμενης τροφής την ποσότητα των trans λιπαρών που περιέχει.
Τέλος η καλύτερη αντιμετώπιση των trans λιπαρών είναι η ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μεγάλη κατανάλωση τροφών με trans λιπαρά .-

( 16 ) .- Ανακαλύφθηκε γονίδιο υπεύθυνο για το 50% των καρκίνων του μαστού :

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανακάλυψαν ένα γονίδιο, η εσφαλμένη δράση ή η απουσία του οποίου ενοχοποιούνται για τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, αναφέρει σήμερα ο βρετανικός Τύπος, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη σημαντικό επίτευγμα της επιστημονικής έρευνας. Αυτό το γονίδιο που ονομάζεται NRGI (neuregulin-1) και εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 8, διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν εμφανίζονται πάνω στο χρωμόσωμα 8, καθώς το γονίδιο NRGI ανακόπτει την εξάπλωσή τους. Αν όμως το γονίδιο είναι ελαττωματικό ή απόν, οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό το χρωμόσωμα.
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα ανέπαφο γονίδιο NRGI, φαίνεται όμως ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να γίνει ελαττωματικό, αφήνοντας έτσι τον δρόμο ελεύθερο στα καρκινικά κύτταρα, επισημαίνει η σχετική έρευνα.
"Πιστεύω ότι η ανακάλυψη του NRGI ίσως είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων 20 χρόνων όσον αφορά ένα γονίδιο που καταστέλλει τον καρκίνο, διότι μας δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για ένα νέο μηχανισμό που προκαλεί τον καρκίνο του μαστού", δηλώνει ο δρ. Πολ Εντουαρντς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη.
Η ανακάλυψη αυτή ελπίζδεται τώρα ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο σε μία νέα στρατηγική για τη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου. -
ΑΠΕ-ΜΠΕ

** (17).- Μεσογειακή δίαιτα: φάρμακο και για την κατάθλιψη :


Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στην αρτηριακή πίεση, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, την προστασία από καρκίνο, το άσθμα τον διαβήτη και άλλες παθήσεις. Ωστόσο, μια άλλη ευεργετική επίδραση της μεσογειακής δίαιτας έχει αρχίσει να αναδύεται μέσα από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η οποία αφορά στην κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα Ισπανική επιστημονική έρευνα, υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.
Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Ωστόσο, οι Ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες (ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, οικογενειακή κατάσταση, υγιεινό στιλ ζωής κ.α.), ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.
Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι Ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η δίαιτα με πολύ ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα ψυχικής και νοητικής ευεξίας, γι' αυτό άλλωστε το λόγο τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης.
Επίσης η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και να ανανεώσει την κυτταρική ζημιά που οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου -παράγοντες που όλοι επιδρούν αρνητικά στην κατάθλιψη. - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 18 ) .- Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στην αρτηριακή πίεση, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, την προστασία από καρκίνο, το άσθμα τον διαβήτη και άλλες παθήσεις. Ωστόσο, μια άλλη ευεργετική επίδραση της μεσογειακής δίαιτας έχει αρχίσει να αναδύεται μέσα από διάφορες επιστημονικές έρευνες, η οποία αφορά στην κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα Ισπανική επιστημονική έρευνα, υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.
Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Ωστόσο, οι Ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες (ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, οικογενειακή κατάσταση, υγιεινό στιλ ζωής κ.α.), ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.
Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι Ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η δίαιτα με πολύ ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα ψυχικής και νοητικής ευεξίας, γι' αυτό άλλωστε το λόγο τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης.
Επίσης η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και να ανανεώσει την κυτταρική ζημιά που οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου -παράγοντες που όλοι επιδρούν αρνητικά στην κατάθλιψη. - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 19 ).- Υπέρβαροι και αγύμναστοι εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι :

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους νέους στο να προσέχουν το τι τρώνε αλλά και στο να αθλούνται περισσότερο, ξεκίνησε πρόσφατα μια καμπάνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε "ΝΒ", πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, τον οποίο έχει θέσει η αρμόδια επίτροπος για τη Γεωργία Φίσερ Μπόελ, καθώς όπως έδειξαν οι τελευταίες έρευνες, ένα εκατομμύριο νέοι στην ΕΕ είναι σήμερα χοντροί και αγύμναστοι.
Η καμπάνια της επιτρόπου Μπόελ εστιάζει στην υγιεινή διατροφή των παιδιών, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των υπέρβαρων και να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη να γυμνάζονται περισσότερο. Έτσι, μέσα στις επόμενες οχτώ εβδομάδες τα λεωφορεία της καμπάνιας "Tasty Bunch", θα επισκεφτούν 180 σχολεία με 18.000 μαθητές, για να τους προσελκύσει και να τους πείσει για τη σημασία των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή τους.
Τα λεωφορεία θα επισκεφτούν τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. "Δε θα επισκεφτούμε συγκεκριμένα ιδρύματα για υπέρβαρους αλλά είναι σημαντικό να μιλήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμη και στους γονείς, για κάποιες ιδέες υγιεινής διατροφής", διευκρίνισε η επίτροπος Φίσερ Μπόελ.
Απαραίτητη και η κίνηση
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό είπε στη "ΝΒ" η εκπαιδευτικός Αναμπέλ Γκαρσία, που παρακολουθεί καθημερινά μαθητές της να τρέφονται με μπισκότα και τσιπς. Επίσης, επισήμανε ότι «οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη. Και το σχολείο παίζει ένα ρόλο, πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά, αλλά τις περισσότερες φορές τα παιδιά τρώνε στα σπίτια τους και εκεί πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα». Τελευταία έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών έχουν την εντύπωση πως υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερα υπέρβαρα παιδιά, απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Μάλιστα, η αίσθησή τους αυτή είναι σωστή, διότι περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, τα 5 εκατ. από τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία.
Για το λόγο αυτό, η επίτροπος Φίσερ Μπόελ επισήμανε πως η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί και πρόσθεσε: «Κίνηση! Διότι δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πόσο κινούμαστε. Και η τάση που υπάρχει στους νέους είναι να κάθονται περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε μπροστά στο κομπιούτερ». Ένα από τα σχολεία, που επισκέφθηκαν τα λεωφορεία της ευρωπαϊκής καμπάνιας, ήταν και αυτό της εκπαιδευτικού Άναμπελ Γκαρσία και όπως παραδέχτηκε η ίδια, οι μαθητές της έμαθαν πολλά. «Το λέω αυτό - πρόσθεσε - διότι μερικές φορές έρχονται παιδιά στο σχολείο, που τρώνε τσιπς πρωί πρωί και πίνουν κόκα κόλα. Μάθαμε λοιπόν τώρα να τρώμε το πρωί φρούτα και να αθλούμαστε».

( 20 ).- Οι μορφωμένες αλλά και οι σύζυγοι τους ζουν περισσότερο! :

Η μόρφωση μίας γυναίκας επηρεάζει σημαντικό όχι μόνο το προσδόκιμο ζωής της ίδιας αλλά και του συζύγου της. Αυτό υποστηρίζεται σε σουηδική έρευνα που πραγματοποίησε ο Δρ Ρόμπερτ Έρικσον σε 1.5 εκατομμύρια εργαζομένους, άνδρες και γυναίκες ηλικίας ηλικίας 30 - 59 ετών. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ""Epidemiology and Health Care" έδειξε ακόμα ότι οι άνδρες επηρεάζουν θετικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών τους, μέσω δυο άλλων παραγόντων, του εισοδήματός τους και του κοινωνικού τους status.- Μια καλά μορφωμένη γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ η θετική αυτή επίδραση εκτείνεται και στον σύντροφό της, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.
Ένας άνδρας, η γυναίκα του οποίου δεν έχει πάει στο πανεπιστήμιο, έχει 25% περισσότερο ρίσκο να πεθάνει νωρίτερα από ό,τι αν η γυναίκα του έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η μελέτη δείχνει ότι οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους στα ζητήματα υγείας -και να δρουν ανάλογα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι τους σε σχέση με τους άνδρες και, σαν συνέπεια, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών είναι συγκριτικά πιο σημαντικό για το γενικότερο στιλ ζωής μιας οικογένειας - για παράδειγμα, όσον αφορά πόσο υγιεινά τρώνε οι γονείς και τα παιδιά τους. - Πηγή: Reuters

( 21 ) .- ΠΟΥ: Φτωχές χώρες απειλούνται από μια σφοδρή "επιδρομή" της γρίπης (Η1Ν1) :

* Video Για τον εμβολιασμό - εμβόλιο κατάτης γρίπης " Α " των χοίρων ...

Οι φτωχές χώρες απειλούνται από μια σφοδρή "επιδρομή" της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων και χρειάζονται έκτακτη οικονομική βοήθεια για να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, προειδοποιούν σήμερα από την Κωνσταντινούπολη υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
"Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ο ιός Α (Η1Ν1) πρόκειται να αρχίσει να εισβάλει σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου", εξήγησε η Τζούντι Χολ, ειδικός της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Βάσει των προβλέψεών μας, μπορεί να έχουμε διαφορετικού είδους συνέπειες μόλις ο ιός αυτός αρχίσει να 'απογειώνεται' και βλέπουμε ότι οι σφοδρές αυτές 'επιδρομές' θα γίνουν στις φτωχές κοινότητες", προσέθεσε η ίδια.
Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, ένας από τους συντονιστές του ΟΗΕ κατά της γρίπης, επεσήμανε ότι έχει ουσιαστική σημασία "να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια θα φτάσουν εγκαίρως στο υγειονομικό προσωπικό και στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες στις αναπτυγμένες χώρες για να τους βοηθήσουμε".
Ο ΠΟΥ κρίνει ότι η παγκόσμια δυνατότητα παρασκευής εμβολίων κατά της νέας γρίπης είναι τρία δισεκατομμύρια εμβόλια, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ένας στους δύο ανθρώπους μπορεί να εμβολιαστεί. Οι νεκροί από τη νέα γρίπη ανέρχονται σε άνω των 4.100 μέχρι στιγμής σε 191 χώρες και περιοχές από την εμφάνισή της τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ. – ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

( 22 ) .- Αύξηση της επιτήρησης για τη γρίπη :

Την αύξηση της κλινικής και επιδημιολογικής επιτήρησης καθώς και την απλούστευση των μέτρων που αφορούν στα σχολεία μέσω της καλύτερης εφαρμογής τους ανακοίνωσε η νέα υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Παράλληλα, η υπουργός, μιλώντας στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει και επίσημα ο εμβολιασμός στη χώρα μας, υπό την προεδρεία της νέας υπουργού Υγείας συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης, προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.
Δηλώσεις Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου
Δηλώσαμε την υποστήριξή μας στη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα επιβεβαιώσαμε ότι θα είμαστε δίπλα στο Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και την επιδημιολογική επιτήρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική επιτήρηση που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Αυτό που μας ανέφεραν είναι ότι συλλέγονται αυτά τα στοιχεία. Ότι υπάρχει όμως η διαπίστωση ότι χρειάζεται να είναι πιο αποτελεσματική η συλλογή των στοιχείων όσον αφορά τις κλινικές περιπτώσεις.Και όσον αφορά τα σχολεία επειδή χρειάζεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχος γύρω από την τήρηση των προϋποθέσεων και των όρων που έχουν τεθεί. Kαι γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν και οδηγίες που θα είναι ακόμα πιο απλές πιο εύκολες στην εφαρμογή.
Για τα σχολεία συνεχίζουμε κανονικά αυτή τη στιγμή με το σύστημα που υπάρχει και το Συμβούλιο συνεχώς αξιολογεί, επαναξιολογεί και επανεκτιμά. Σε αυτή τη φάση το σύστημα συνεχίζεται και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μια τακτική συνάντηση ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Υφυπουργός και εγώ, θα ερχόμαστε τακτικά εβδομαδιαία στις συνεδριάσεις. Και καθημερινά βέβαια θα υπάρχει επαφή, είναι σαφές.Και το τρίτο όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση και ιδιαίτερα σε σχέση με το εμβόλιο. Εκεί αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα ευρωπαϊκά όργανα, θα συνεδριάσει και Συμβούλιο Υπουργών Υγείας την επόμενη βδομάδα, και -σε κάθε περίπτωση- και τις αναγκαίες επιστημονικές γνωματεύσεις.Η δική μας η οδηγία είναι ότι χώρα μας πρέπει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επαγρύπνηση. Και φυσικά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, και αυτό αφορά φυσικά πολύ περισσότερο και την προετοιμασία για το εμβόλιο.αναφορικά με τους εμβολιασμούς η υπουργός τόνισε πως η εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι η προετοιμασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις βάζοντας βέβαια ως προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τις ειδικές ομάδες που υπάρχει μεγαλύτερη αναγκαιότητα, σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση. Αλλά βέβαια, θα χρειαστεί να έχουμε τις τελικές αποφάσεις και γνωματεύσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρα και την αντίστοιχη επιστημονική γνωμάτευση προκειμένου να ξεκινήσουμε.
Δύο ακόμη κρούσματα σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, δύο ακόμη κρούσματα νέας γρίπης σημειώθηκαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο αγόρια, που φοιτούν στην 5η δημοτικού, εκ των οποίων το ένα σε σχολείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το άλλο σε σχολείο σε δυτική συνοικία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, ο ένας από τους μαθητές πήγε σε ιδιώτη γιατρό την περασμένη Πέμπτη και ο άλλος σε ιατρείο ιδιωτικής εταιρίας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι πάσχουν από ήπια μορφή της νέας γρίπης. Οι δύο μαθητές νοσηλεύονται στα σπίτια τους και η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.- ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

( 23 ) .- Τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο :

Μπορεί να μοιάζουν με ... εξωγήινα πραγματάκια, αλλά οι μοβ ντομάτες μπορεί να αποτελέσουν το νέο μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το Επιστήμονες απ 'κέντρο John Innes στο Νόργουϊτς της Αγγλίας μετάλλαξαν γενετικά αυτά τα φρούτα χρησιμοποιώντας γονίδια απ' το αντίρρινο, λουλούδι που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως οι ανθοκαΐνες. Πιστεύεται ευρέως ότι οι ανθοκαΐνες μειώνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αν και ακόμα δεν έχουν γίνει πειράματα σε ανθρώπους. Υπάρχουν βεβαίως και περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται με τις σοδιές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, επομένως ίσως χρειαστεί να περάσουν τρία χρόνια πριν μπορέσουμε να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το αν και κατά πόσο βοηθούν στον καρκίνο. Όπως και να έχει, εμείς σας προτείνουμε κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της επάρατης νόσου. –
1.- Αβοκάντο (περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες γκλουταθιόνη & καροτίνη ) , , 2.- Φασόλια ( περιέχουν φυτοχημικά αντικαρκινικά .. ) , 3.- Μπρόκολα ( έχει ισχυρές Αντι- καρκινικές ιδιότητες ) , 4.- Καρότα ( περιέχουν την β- καροτίνη ισχυρότατη αντικαρκινική ουσία ) , 5.- Κοκκινοπίπερο ή Τσίλι , ( περιέχει την ουσία καψαϊσίνη –από το Τσίλι ) , 6.- Αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα , σταφίδες ..) { βιταμίνη c , σίδηρος. Ασβέστιο , & β- καροτίνη ..}, 7.- Σύκα ( περιέχει βενζαλδεϋδη , ισχυρά αντικαρκινική ουσία ) , 8.- Σκόρδο , 9.- Γκρέϊτ –φρούτ , 10 .- Ακτινίδιο , 11.- Ξηροί καρποί ( Φιστίκια …) , 12.- Βατόμουρα , 13.- Κόκκινα σταφύλια , 14.- Θαλάσσια λαχανικά , 15.- Σόγια ( περιέχει ισοφλαβίνες ) .-



( 24 ) .- Καταργείται η οδοντόκρεμα - Νέα ειδική οδοντόβουρτσα

Οδοντόβουρτσα Soladey
Στην Ιαπωνία εφευρέθηκε νέα οδοντόβουρτσα ιονισμού από τον Δρ.Yoshionori Nagkagawa με το όνομα “soladey” από τις λέξεις “solar + dental”.Η νέα οδοντόβουρτσα βασίζεται στην ιδιότητα του τιτανίου να παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό και το φώς.Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν την οδοντική πλάκα.
Από το 1980 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της οδοντόβουρτσας και χρησιμοποιείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους.Πως λειτουργεί


Στο εσωτερικό της λαβής της οδοντόβουρτσας υπάρχει μία ράβδος τιτανίου που λειτουργεί ως ημιαγωγός .Οταν η ράβδος τιτανίου εκτεθεί σε φως ημέρας ή σε φως από φωτεινή ηλεκτρική πηγή απελευθερώνει αρνητικά φορτισμένα ιόντα .Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα αναμιγνύονται με το σάλιο και έλκουν τα θετικά φορτισμένα ιόντα της οδοντικής πλάκας εξουδετερώνοντας την οξύτητα της.Με αυτό τον τρόπο η οδοντική πλάκα αποσυντίθεται αφήνοντας τα δόντια και τα ούλα καθαρά και απαλλαγμένα από τις συνέπειες της.Ενεργοποιείται με το φώς του περιβάλλοντος.- Δεν χρειάζεται οδοντοκρεμα

Επιπλέον κλινικές έρευνες έδειξαν ότι το τιτάνιο που εκτίθεται στο φώς αποκτά βακτηριοκτόνο ικανότητα απέναντι στον στρεπτόκοκκο mutans1 ( υπεύθυνο για τις τερηδόνες )Ερευνες που έγιναν στη Ιαπωνία και στο Καναδά έδειξαν ότι μία οδοντόβουρτσα με ημιαγωγό τιτανίου είναι περισσότερο αποτελεσματική στη αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και τη καταπολέμηση της ουλίτιδας από μια κοινή οδοντόβουρτσα (χωρίς ημιαγωγό τιτανίου).Η οδοντόβουρτσα Soladey αποτελείται από δύο μέρη: α) Την λαβή που περιέχει και την ράβδο τιτανίου και μπορείτε να την έχετε για πολλά χρόνια .β) Tην κεφαλή με τις τρίχες που ανάλογα με την χρήση πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 3 μήνες (υπάρχει ανταλλακτικό ).Η νέα οδοντόβουρτσα απλοποεί την στοματική υγιεινή αφού καταργεί την οδοντόκρεμα η οποία προκαλούσε δυσφορία σε πολλά άτομα και ειδικά στα μικρά παιδιά .Βέβαια δημιουργείται το πρόβλημα της φθορίωσης που γίνονταν στα δόντια με το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών .Θα πρέπει να αντικατασταθεί το φθόριο που περιείχαν οι οδοντόκρεμες από φθοριούχα στοματικά διαλύματα .Η πρόταση της νέας οδοντόβουρτσα χρήση περαιτέρω έρευνα σε θέματα κόστους , αποδοχής απο τους ανθρώπους και αποτελεσματικότητας στη στοματική υγιεινή .
Αναρτήθηκε από Aποστολος στις 12:22 πμ

( 25 ).- Ο καρκίνος πέρασε στο έμβρυο :

Για πρώτη φορά αποδείχτηκε από Βρετανούς και Ιάπωνες επιστήμονες ότι μια μητέρα είναι δυνατό να μεταδώσει τον καρκίνο στο έμβρυο που βρίσκεται στην μήτρα της. Η απόδειξη έρχεται από μια Γιαπωνέζα μητέρα, η οποία ήταν 28 ετών όταν γέννησε ένα κοριτσάκι και αποδεδειγμένα πέρασε τα καρκινικά της κύτταρα (έπασχε από λευχαιμία) στο αγέννητο παιδί της.
Η μητέρα έχει πλέον πεθάνει, ενώ ο καρκίνος της τρίχρονης πλέον κόρης βρίσκεται σε ύφεση. Οι επιστήμονες του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Καρκίνου, που έκαναν την ανάλυση της περίπτωσης, πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα πέρασαν μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και μετά εγκαταστάθηκαν στο κυκλοφορικό σύστημα του παιδιού.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια εξελιγμένη τεχνική "γενετικών αποτυπωμάτων" για να βεβαιώσουν ότι τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας και της κόρης είχαν κοινή προέλευση.
Επί 100 σχεδόν χρόνια αποτελούσε αίνιγμα για τους επιστήμονες εάν και πώς μια μητέρα μπορεί να "μολύνει" το παιδί της με καρκίνο. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πλέον με βεβαιότητα ότι ένας καρκίνος μεταβιβάζεται μέσα στην μήτρα, αν και έχουν αναφερθεί διεθνώς άλλες 20 περιπτώσεις περίπου, όπου οι μητέρες μοιράζονται τον ίδιο τύπου καρκίνου με τα νεογέννητά τους (συνήθως λευχαιμία ή μελάνωμα).
Θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου θα έπρεπε να εμποδίσει τη διείσδυση των καρκινικών κυττάρων της μητέρας ή να τα καταστρέψει αν εισέλθουν, αλλά, όπως φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν καθίσταται δυνατό. Σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα "αποκρύβουν" την μοριακή ταυτότητά τους κι έτσι ουσιαστικά καθίστανται αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και ότι οι πιθανότητες μια έγκυος με καρκίνο να τον περάσει στο παιδί της, είναι πολύ μικρές.
Η σχετική έρευνα, υπό τον καθηγητή Μελ Γκριβς, παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το βρετανικό Τύπο.- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 26 ) .- Επικίνδυνες ουσίες στο νερό :

Ένα επικίνδυνο μείγμα χημικών ουσιών, περιέχει το νερό που πίνουν οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία επτά δήμων της Θεσσαλονίκης. Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά και μάλιστα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Σύμφωνα με τόπο ερευνητές, το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού ποταμού.
Δηλητήριο στάζουν βρύσες σχολείων, δήμων κοντά στο δέλτα του ποταμού Αξιού στη Θεσσαλονίκη. Υψηλή συγκέντρωση αρσενικού ανιχνεύτηκε στις τρίχες των κεφαλιών 65 μαθητών ηλικίας από 6 έως 12 ετών σε επτά σχολεία. Είναι ουσία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και καρκινογενέσεις
Οι ερευνητές πήραν δείγμα πόσιμου νερού από 32 σχολεία των δήμων Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών και διαπίστωσαν ότι περιείχε αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά.
Επικίνδυνες συγκεντρώσεις νιτρικών ουσιών από φυτοφάρμακα εντοπίζονται σε περιοχές της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Υψηλές τιμές τοξικών ουσιών από τη βιομηχανία παρατηρούνται στην Αττική, τη Βοιωτία, και τη Θεσσαλία.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει υπογράψει σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ και εκπονεί μελέτες για τη δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από τα έργα ύδρευσης.- ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

( 27 ).- Unicef: 1,5 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια :

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, την δεύτερη αιτία παιδικής θνησιμότητας μετά από την πνευμονία, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. "Τα στοιχεία του 2007 δείχνουν μία πτωτική τάση. Αλλά αυτή η μείωση οφείλεται στη συνολική μείωση της θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, η οποία έπεσε από τα 10,4 εκατομμύρια το 2004 στα 8,9 εκατομμύρια το 2007", δήλωσε υπεύθυνος του ΠΟΥ, ο γιατρός Ολιβιέ Φοντέν."Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι να βλέπουμε ότι οι ενέργειες πληροφόρησης μας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, καθώς η συμβολή της διάρροιας στη συνολική παιδική θνησιμότητα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία έτη", τόνισε ο Δρ. Φοντέν.
Συνολικά, οι διαρροϊκές λοιμώξεις που μεταδίδονται συνήθως μέσω του βρώμικου νερού, προκαλούν σχεδόν το 18% της παιδικής θνησιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
"Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές και φθηνές θεραπείες αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο το 39% των παιδιών που υποφέρει από διάρροια μπορεί και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία", ανέφερε σε ανακοίνωση της η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Αν Βένεμαν.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

( 28 ) .- Αντιμετώπιση της οστεοπόρωση με... ενημέρωση

Σωστή διατροφή, έναν μικρό περίπατο 10-15 λεπτών με ηλιοφάνεια και άσκηση, μα πάνω απο όλα έγκυρη ενημέρωση συνιστούν οι ειδικοί για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, της σιωπηρής αυτής νόσου, ωστόσο επικίνδυνης, που εμφανίζεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο ευάλωτες λόγω ορμονικών παραγόντων. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Οστεοπόρωση στις 20 Οκτωβρίου.
Η οστεοπόρωση είναι ένα σοβαρό μεταβολικό νόσημα που σήμερα πλήττει παγκοσμίως 1 στις 3 γυναίκες (κι 1 στους 8 άνδρες), ενώ στη χώρα μας έχει "εγκατασταθεί" στα κόκαλα 855.500 γυναικών και απειλεί άλλο ένα εκατομμύριο Ελληνίδων.
Η ενημέρωση του κοινού για την σιωπηρή αυτή νόσο θα οδηγήσει άνδρες και γυναίκες στον έλεγχο, με αποτέλεσμα την πρόληψη αλλά και την θεραπεία τόνισε κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, κ Ιωάννης Ηλίας.
"Μόνο με αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης, συμπλήρωσε ο κ Ηλίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί η οστεοπόρωση που σήμερα πλήττει πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες. Κι αυτό γιατί τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστούν τα κατάγματα από οστεοπόρωση και φυσικά το κόστος για την αποκατάσταση τους".
Σήμερα, λόγω οστεοπόρωσης, έχουμε ένα κάταγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα σε άτομα της τρίτης ηλικίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο σε δεκαπέντε χιλιάδες ανέρχονται μόνο τα κατάγματα του μηριαίου οστού.
Το πρόβλημα της σιωπηλής αυτής νόσου -όπως ανέφερε από την πλευρά της η κα. Ελένη Πανταζή- είναι πολύ σοβαρό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η Οστεοπόρωση αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), η πάθηση αυτή προσβάλλει το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 60-70 χρόνων και τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 80 χρόνων.
Επικίνδυνα τα κατάγματα
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα, που συμβαίνουν κυρίως στην τρίτη ηλικία, συνήθως οδηγούν σε αναπηρία, τόνισε ο ενδοκρινολόγος κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, πρόβλημα σοβαρότατο για τα άτομα της ηλικίας αυτής, με όλες τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στον πάσχοντα και στην οικογένεια του.
Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Στην χώρα μας περίπου 400 χιλιάδες γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από σοβαρή οστεοπόρωση που συνοδεύεται από κατάγματα τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και του ισχίου.
Επίσης το 22% των Ελλήνων και των δύο φύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 χρόνων έχουν ήδη οστεοπορωτικά κατάγματα, ενώ το 34% του ιδίου πληθυσμού έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει οστεοπορωτικό κάταγμα μέσα στο άμεσο μέλλον.
Παράγοντες κινδύνου για κατάγματα
Σύμφωνα με τους διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, όπως είπε η κα. Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, οι τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Η μεγάλη ηλικία.
- Η χαμηλή οστική πυκνότητα, που εκτιμάται με τα ειδικά μηχανήματα.
- Η κληρονομικότητα, όπως ιστορικό κατάγματος της μητέρας ή αδελφής
- Ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως υπογοναδισμός, δηλαδή η αμηνόρροια σε νέες γυναίκες και η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες.
- Το κάπνισμα.
- Το χαμηλό βάρος σώματος.
- Ορισμένα φάρμακα με κυριότερο αντιπρόσωπο την μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης.
- Νοσήματα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing, και ο υπερπαραθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.
- Το προηγηθέν οστεοπορωτικό κάταγμα. Παράγοντες που σχετίζονται με εύκολες πτώσεις.
- Η ανεπαρκής σωματική άσκηση.
Διατροφικοί παράγοντες
Οι διατροφικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του σκελετού μας. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, με τα γαλακτοκομικά, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οπότε φτιάχνεται το κόκαλο, αλλά και στη συνέχεια της ζωής μας όταν το οστούν πρέπει να συντηρηθεί, είναι η καλύτερη οχύρωση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στην οστεοπόρωση.
Επίσης τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συχνό εύρημα στα ηλικιωμένα άτομα των Μεσογειακών Χωρών, παρά την ηλιοφάνεια, είναι παράγοντας κινδύνου για χαμηλότερη οστική πυκνότητα και για κάταγμα κυρίως στο ισχίο.
Σημαντικό είναι ότι η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει αυτόν τον κίνδυνο και ελαττώνει τη συχνότητα των πτώσεων, γιατί μεταξύ των άλλων ενισχύει το μυϊκό σύστημα. Το αποτέλεσμα της ενίσχυσης του μυϊκού συστήματος είναι η μείωση της συχνότητας των πτώσεων, και τελικά η ελάττωση του κίνδυνου κατάγματος του αυχένα της κεφαλής του μηριαίου.
Η ανεπαρκής σωματική άσκηση φαίνεται ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων. Ήπια άσκηση για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα ελαττώνει αυτόν τον κίνδυνο.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Από τους εκπροσώπους της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας τονίστηκε ότι ο στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση είναι να προφυλάξει τους ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα, εάν δεν έχουν ήδη πάθει ή εάν ήδη έχουν πάθει, να ανακόψει την εξέλιξη της νόσου, προφυλάσσοντας τους από νέα κατάγματα.
Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό ενεργειών, που συνιστούν τη συνολική αντιμετώπιση του αρρώστου και περιλαμβάνει γενικά μέτρα και ειδική φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Στα γενικά μέτρα ιδιαίτερη σημασία έχουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, που στοχεύουν στη διόρθωση κυρίως της έλλειψης ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D.
Δυστυχώς όμως στατικά δεδομένα μελετών καταδεικνύουν ότι μόνο το 1/3 αυτών των ασθενών συμμορφώθηκε με τη συνταγογραφηθείσα θεραπεία και κυρίως στη λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
Ως προς τις ειδικές αντιοστεοπορωτικές αγωγές βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Τέλος, όλοι οι Ενδοκρινολόγοι τόνισαν ότι ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι κυρίως η πρόληψη.
Όπως κάθε χρόνο η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία θα προχωρήσει στη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κέρκυρα ενώ θα διοργανωθούν από μέλη της - με την αρωγή της - εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού σε άλλες πόλεις.-

( 29).-Ιδανικό Βάρος με Μοριακή Διατροφή :

Το πρόβλημα του βάρους έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρου πληθυσμού και παχυσαρκίας. Δύο στους τρεις Έλληνες είναι υπέρβαροι (έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό).
Περιττά Κιλά, πως μας Επηρεάζουν
Τα περιττά κιλά δεν αλλοιώνουν μόνο την εμφάνιση μας, συνοδεύονται σχεδόν πάντα από συναισθηματική φόρτιση με το θέμα, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και την υγεία μας.
Νοσήματα όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η υπέρταση, η χοληστερίνη εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε υπέρβαρα άτομα.
Παρότι λέγεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, πρόσφατες ανακαλύψεις δηλώνουν το αντίθετο. Τα παιδιά έχουν βέβαια την τάση να "κληρονομούν" τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των γονιών τους, πρόκειται όμως για συνήθειες και όχι για γενετικό πρόβλημα.
Ποιοι παράγοντες μας Εμποδίζουν να έχουμε το Ιδανικό Βάρος
Οι παράγοντες που εμποδίζουν την επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι αρκετοί.
Συνήθως επικεντρωνόμαστε στη διατροφή, παρά το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας, δεν είναι όμως ο μοναδικός.
Τουλάχιστον 15 διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος μας και την καλή μας υγεία:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διορθωθεί είναι ο μεταβολισμός
Το στρες
Επίτευξη βέλτιστης θυρεοειδικής λειτουργίας (50% του πληθυσμού έχει πρόβλημα χωρίς να το γνωρίζει, ενώ έχει φυσιολογικές εξετάσεις)
Προδιάθεση για διαβήτη, υπογλυκαιμίες
Διατροφή
Χοληστερίνη
Καύσεις λίπους
Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
Λοιμώξεις από μύκητες και βακτηριδιακή χλωρίδα
Κατάσταση ενυδάτωσης των ιστών
Επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις
Εντερική λειτουργία και κακή πέψη
Τροφικές δυσανεξίες, εξαρτήσεις από τροφές (ζάχαρη, σοκολάτα κλπ)
Διαταραχή σε θηλυκές ή ανδρικές ορμόνες
Εκπαίδευση του ατόμου ώστε να έχει έλεγχο στην υγεία του και μόνιμα αποτελέσματα.
Τα Δύο Μεγαλύτερα Εμπόδια
Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια επίτευξης ιδανικού βάρους είναι δύο: 1. Η πείνα και
2. Η διατήρηση του βάρους.
Το να ακολουθούμε μια δίαιτα ενώ πεινάμε, είναι σαν να κρατιόματε από το χείλος ενός γκρεμού και να ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστεί η βαρύτητα! Κάποια στιγμή θα ενδώσουμε.
Δεν είναι ανάγκη να πεινάει κανείς για να χάσει βάρος

Το σώμα μας πεινάει είτε γιατί έχει ελλείψεις είτε γιατί δεν μπορεί να κάψει λίπος και να παράγει δική του ενέργεια.Στην προσπάθεια του λοιπόν να λάβει αυτά που χρειάζεται και να βρει ενέργεια ενισχύει το αίσθημα της πείνας και ζητάει συνέχεια τροφή.
Στη 2η περίπτωση για παράδειγμα αποζητάει τροφές που μετατρέπονται άμεσα σε ζάχαρη όπως γλυκά, ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά κ.ά.
Μοριακή Βιολογία Μοριακή Διατροφή
Είναι πλέον εφικτό, μέσω εξετάσεων μοριακής βιολογίας, το MicrOrganic Ctest, να μετρήσουμε τι απουσιάζει και τι πλεονάζει, σε κυτταρικό επίπεδο. Να εντοπίσουμε το ακριβές μεταβολικό πρόβλημα.Ειδικές εξετάσεις που διενεργούνται σε συνεργασία με εργαστήρια των ΗΠΑ μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε τη βιοχημική κατάσταση των κυττάρων μας. Χρόνια μελετών σε επίπεδο γενετικής, μοριακής βιολογίας, ιατρικής, διατροφολογίας και συναφών επιστημών μας έχουν δώσει βαθιά κατανόηση και τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους κυτταρικούς μηχανισμούς στη μικρότερη μονάδα του ανθρώπινου σώματος.
Η τεχνολογική αυτή πρόοδος μας επιτρέπει να διορθώσουμε τη μονάδα της ζωής, το κύτταρο. Κατά συνέπεια τον ανθρώπινο οργανισμό ως σύνολο. Το σώμα μας είναι όπως μια συμφωνική ορχήστρα. Κάθε νότα κάθε ήχος είναι απαραίτητος για την εκτέλεση μιας τέλειας συμφωνίας.
Πρόκειται για μια αιτιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεν χρειάζεται να μαντεύουμε. Με την χορήγηση των μικροθρεπτικών συστατικών που απουσιάζουν και την αποβολή τοξικών ενώσεων που διαταράσσουν τη βιοχημική ισορροπία του κυττάρου, επαναφέρουμε το σώμα μας στη φυσιολογική και πραγματικά υγιή του κατάσταση.
Όταν το σώμα ισορροπεί στη φυσική κατάσταση λειτουργίας, παράγεται πλέον άφθονη ενέργεια, έτσι εξαλείφεται η πείνα και μαζί της τα περιττά κιλά.
Ένας δραστήριος μεταβολισμός, μας κάνει να νοιώθουμε γεμάτοι ενέργεια. Δεν πεινάμε και ένα συναίσθημα ευεξίας παίρνει τη θέση της έλλειψης ενέργειας και της κακής διάθεσης.
Ρυθμίζεται το σωματικό βάρος χωρίς εξαντλητικές, χημικές ή θερμιδικές δίαιτες που δε δουλεύουν.
Το πρόβλημα του βάρους δεν οφείλεται στην έλλειψη αυτοσυγκράτησης.
Στην πραγματικότητα οφείλεται στη αδυναμία των κυττάρων μας να μεταβολίσουν και να κάψουν τη τροφή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόβλημα των κιλών συνοδεύεται και από προβλήματα υγείας.
Όταν το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ενέργεια και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες καύσεις τότε επιστρατεύει το αίσθημα της πείνας, σε μια προσπάθεια να λάβει τα στοιχεία που του λείπουν και να λειτουργήσει σωστά.Με τη νέα αυτή επιστημονική προσέγιση διαμορφώνεται πρόγραμμα με οδηγό τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων, που σκιαγραφούν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ατόμου.Η γνώση αυτή μας επιτρέπει να μπορούμε να αποκτήσουμε έλεγχο στο σώμα και στην υγεία μας, αντί να προσπαθούμε μάταια να πετύχουμε τι μας βοηθάει και τι όχι, στο να ξυπνήσουμε το μεταβολισμό μας. Η επιστημονική ομάδα του κέντρου αποτελείται από κορυφαίους και παγκόσμια αναγνωρισμένους επιστήμονες. Γιατροί, γενετιστές, μοριακοί βιολόγοι, ειδικά εκπαιδευμένοι διαιτολόγοι και καθηγητές φυσικής αγωγής εφαρμόζουν διαδικασίες στην αιχμή της τεχνολογίας με σκοπό να σας βοηθήσουν βήμα - βήμα να πάρετε τον έλεγχο στη ζωή και στην υγεία σας.-

( 30 ).-

Το λευκό κρασί βλάπτει τα δόντια :

Η απόλαυση ενός ποτηριού λευκού κρασιού σε τακτική βάση μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια, καθώς διαβρώνει την αδαμαντίνη πολύ περισσότερο σε σχέση με το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ υπό την Μπρίτα Βιλερσάουζεν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας "Nutrition Research".
Οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το λευκό κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του τελευταίου, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, κάτι που μάλλον γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι γευσιγνώστες και οι παραγωγοί επώνυμων κρασιών (ιδίως γαλλικών), που συστήνουν το κρασί να συνοδεύεται με τυριά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το λευκό κρασί κατά βάση "επιτίθεται" στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίπτωση του λευκού κρασιού.
Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.
Σε εργαστηριακές δοκιμές, δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί επί μία μέρα, απώλεσαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, που θεωρείται σημαντική ποσότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα κρασιά της ποικιλίας "Ρίσλινγκ" τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίπτωση, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Πιο "ευγενικές" ποικιλίες για τα δόντια φαίνεται να είναι κόκκινα κρασιά όπως το "πινό" και το "ριόχα".
Ακόμα κι αν οι άνθρωποι πλένουν τα δόντια τους το βράδυ ή μετά την κατανάλωση του κρασιού, με τα χρόνια η επαναλαμβανόμενη τακτική κατανάλωση του λευκού κρασιού έχει επιπτώσεις στα δόντια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα για την ήδη διαβρωμένη αδαμαντίνη.
Ο καθηγητής Ντάμιεν Γουόμσλεϊ της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης τόνισε ότι όντως το λευκό κρασί έχει διαβρωτική επίδραση στα δόντια και επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος κατανάλωσής του. Όπως είπε, είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του, γιατί στην πρώτη περίπτωση το σάλιο που παράγεται από το μάσημα της τροφής, αντισταθμίζει την επίπτωση του κρασιού στα δόντια. Επίσης πρόσθεσε ότι τα δόντια δεν πρέπει να πλένονται αμέσως μετά την κατανάλωση του λευκού κρασιού, αλλά να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να προλάβει η αδαμαντίνη να "ανακάμψει" από την όξινη επίθεση και να μην φύγει μεγαλύτερο μέρος της με το γρήγορο βούρτσισμα.- ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 31 ) .- Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η παχυσαρκία :
"Προσέξτε το βάρος σας και ιδιαίτερα των παιδιών σας". Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (26 Οκτωβρίου). "Δυστυχώς η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μάστιγα για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και για τη χώρα μας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους παχύσαρκους λαούς" τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κα Μ. Αναπλιώτου.
Ωστόσο, ενώ η παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις εξελισσόμενης επιδημίας στη χώρα μας, τα φάρμακα που κυκλοφορούν για την αντιμετώπισή της δεν θα προσφέρουν τη "μαγική λύση" στο πρόβλημα εάν δεν συνοδεύονται από την κατάλληλη υγιεινή διατροφή και άσκηση. Τα υψηλά ποσοστό παχυσαρκίας ενοχοποιούνται για την εμφάνιση από την παιδική ηλικία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων όπως: η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή δυσλειτουργία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως, η χολολιθίαση, η αναπνευστική ανεπάρκεια και η άπνοια του ύπνου σε σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Νεότερα δεδομένα από κλινικές μελέτες ενοχοποιούν την παχυσαρκία για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ακμή και τριχοφυΐα στις έφηβες γυναίκες, υπογονιμότητα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (26η Οκτωβρίου).
Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους. Το 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 6-17 ετών αναφέρονται ως υπέρβαρα. Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για τον παιδικό πληθυσμό της Κρήτης, την κοιτίδα της μεσογειακής διατροφής, όπου το 39% των παιδιών ηλικίας 12 ετών αναφέρονται ως υπέρβαρα.
Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παχυσαρκία στον παιδικό πληθυσμό, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη των ειδικών. Σε πραγματικούς αριθμούς 14 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα, συμπεριλαμβάνοντας 3 εκατομμύρια παιδιά, που αναφέρονται ως παχύσαρκα.
Aν και οι μελέτες δείχνουν ότι η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής και η αντικατάστασή της με έτοιμα φαγητά, τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού και η έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας , δεν έχουν ακόμη μελετηθεί στη χώρα μας τα γονίδια FTO και MC4, τα οποία παίζουν ρόλο στα υπερφαγικά επεισόδια και στον αυξημένο λιπώδη ιστό σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά περίσσεια λιπώδους ιστού, που βρίσκεται διάσπαρτα στο σώμα μας. Ο λιπώδης ιστός δεν είναι απλά μία αποθήκη λίπους, αλλά ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος εμπλέκεται σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Το 40% των γονιδίων που εκφράζονται στον λιπώδη ιστό είναι νεοανακαλυφθέντα και το 20-30% αυτών, μάλλον εκφράζουν εκκρινόμενα πεπτίδια. Η ταυτοποίηση αυτών των γονιδίων πιστεύεται ότι θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την ενδοκρινική λειτουργία του λιπώδη ιστού», επισήμανε η ενδοκρινολόγος Μαρία Σώμαλη, μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας.
Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Στο άμεσο μέλλον θα κυκλοφορήσουν νέα σημαντικά φάρμακα, τα οποία θα επιδρούν, είτε στο πεπτικό σύστημα μειώνοντας την απορρόφηση θερμιδογόνων ουσιών, είτε σε νευροπεπτίδια του εγκεφάλου αυξάνοντας τον κορεσμό, ανέφερε ο πρόεδρος του επιστημονικού τμήματος παχυσαρκίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας- ενδοκρινολόγος Θεμιστοκλής Τζώτζας.
Στην πρώτη κατηγορία, αναμένεται τους επόμενους μήνες να κυκλοφορήσει μία ορλιστάτη μικρότερης δόσης από την ήδη υπάρχουσα, η οποία θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στη μείωση του βάρους, λιγότερες όμως παρενέργειες (λιγότερη ακράτεια λίπους στα κόπρανα, διάρροια κλπ). Αν και το φάρμακο αυτό θα κυκλοφορεί ως παραφαρμακευτικό σκεύασμα (χωρίς συνταγή), καλό είναι ο υποψήφιος αγοραστής του να συμβουλεύεται πρώτα το γιατρό του. Επίσης ολοκληρώνονται σύντομα οι μελέτες για το φάρμακο σετιλιστάτη, το οποίο επίσης μειώνει το διατροφικό λίπος όπως η ορλιστάτη, αλλά με πολύ λιγότερες παρενέργειες.
Να σημειωθεί ότι τα φάρμακα της παχυσαρκίας πρέπει να πληρούν ορισμένα βασικά προαπαιτούμενα: 1. Να προκαλούν ελάττωση βάρους (πάνω από το 5% του αρχικού) και των επιπλοκών της παχυσαρκίας 2. Να μην προκαλούν φαινόμενα εθισμού 3. Τα ευεργετικά αποτελέσματα να είναι περισσότερα από τις παρενέργειες 4. Να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροχρόνια. 5. Να έχουν διευκρινισμένο μηχανισμό δράσης.
Σήμερα μόνο δύο φάρμακα πληρούν τις βασικές αυτές προϋποθέσεις: η ορλιστάτη, η οποία ελαττώνει την απορρόφηση του λίπους της τροφής, και η συμπουτραμίνη, η οποία αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει την όρεξη. Από τα φάρμακα, που επιδρούν στον εγκέφαλο, η λορκασερίνη, διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης, ενός νευροπεπτιδίου με ανορεξιογόνο και αντικαταθλιπτική δράση, και μειώνει το βάρος κατά 4-5 κιλά. Αντίστοιχα η τεζοφενσίνη αποτελεί εξελιγμένη ουσία, η οποία επιδρά εκτός της σεροτονίνης και σε 2 άλλα νευροπεπτίδια του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην όρεξη και τον κορεσμό, και προκαλεί σημαντική μείωση του βάρους της τάξης των 10 κιλών.
"Ίσως το μέλλον να βρίσκεται στο συνδυασμό δύο η και περισσοτέρων φαρμάκων σε μία συσκευασία, τα οποία θα επιδρούν σε διαφορετικά επίπεδα (πχ στην όρεξη και στον κορεσμό, αλλά και στο λιπώδη ιστό και στο μεταβολισμό) και να εμποδίζουν έτσι τις υποτροπές. Ορισμένοι τέτοιοι συνδυασμοί ήδη χορηγούνται στην Αμερική, σε μικρές δόσεις και έχουν λιγότερες παρενέργειες. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα πρέπει να συνοδεύονται από την κατάλληλη διαιτητική αγωγή και σωματική δραστηριότητα", επισήμανε ο κ. Τζώτζας.- Trackback(0)

( 32 ) .- Ελπίδες γεννά νέα γονιδιακή θεραπεία για το πάρκινσον :
Ελπίδες ίασης σε όσους πάσχουν από τη νόσο του πάρκισον, δίνει η έρευνα του έλληνα επιστήμονα Νικόλαου Μαζαράκη, καθηγητή της γονιδιακής θεραπείας στο Imperial College του Λονδίνου.-
Η πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο του πάρκινσον, που έχει ήδη δοκιμαστεί εργαστηριακά σε μαϊμούδες επί τριάμιση χρόνια, δοκιμάστηκε πρόσφατα σε ασθενείς, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σε δοκιμές μικρής κλίμακας ασθενείς σταμάτησαν σε σημαντικό βαθμό να έχουν το τρέμουλο και τα άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας. - ΝΕΤ

( 33 ) .- Γονιδιακή θεραπεία βοήθησε τυφλά παιδιά να δουν :
Μια απλή εισαγωγή DNA στα μάτια τεσσάρων παιδιών, τυφλών εκ γενετής λόγω μιας ασθένειας που προκαλεί τύφλωση, ανέκτησαν την όρασή τους σε βαθμό που μπορούν να περπατάνε πια χωρίς βοήθεια. Η γονιδιακή θεραπεία, την οποία εφάρμοσαν αμερικανοί επιστήμονες, επιβεβαιώνει ότι όσοι πάσχουν από τη συγεκριμένη σπάνια κληρονομική νόσο ("συγγενής αμαύρωση του Λέμπερ"), μπορούν να έχουν θεαματική βελτίωση στην όρασή τους, ειδικά αν η θεραπεία γίνει έγκαιρα. Είναι, γενικότερα, μια από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις γονιδιακής θεραπείας στην ιατρική μέχρι τώρα.
Όσοι πάσχουν από τη νόσο, αρχίζουν να χάνουν την όρασή τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και είναι τελείως τυφλοί μέχρι τα 40 τους χρόνια. Αρκετά από τα παιδιά που γεννιούνται με την ασθένεια (γύρω στο 16%), έχουν ένα ελαττωματικό μεταλλαγμένο γονίδιο (RPE65), το οποίο βοηθά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς φακού να παράγουν τη ροδοψίνη, μια ουσία που χρειάζεται για την απορρόφηση του φωτός. Χωρίς αυτή την ουσία, τα κύτταρα φωτο-υποδοχείς σταδιακά πεθαίνουν.
Ήδη από το 2001, ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ έδειξαν ότι μπορούσαν να αποκαταστήσουν εν μέρει την όραση σε τυφλούς σκύλους με τη συγκεκριμένη πάθηση, εισάγοντας ένα φυσιολογικό γονίδιο στα μάτια τους. Το 2007 οι ίδιοι ερευνητές άρχισαν ανάλογες δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ το 2008 μια σχετική βρετανική έρευνα εμφάνισε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι αμερικανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με ευρωπαίους συναδέλφους τους, ανέφεραν τα πλήρη αποτελέσματα της θεραπείας στους ανθρώπους. Όπως έγραψαν σε σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το "Science", τα παιδιά ηλικίας 8 - 11 ετών έδειξαν τετραπλάσια βελτίωση στην ευαισθησία των ματιών τους στο φώς και άρα στην όραση, σε σχέση με τους ενηλίκους με το ίδιο πρόβλημα, γεγονός που δείχνει ότι όσο νωρίτερα εφαρμόζεται η γονιδιακή θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.
Ένα από τα παιδιά, ηλικίας εννιά ετών, δήλωσε ότι μπορεί πια να αναγνωρίσει πρόσωπα για πρώτη φορά, να παίξει ποδόσφαιρο, να διαβάσει βιβλία και να κάνει ποδήλατο στη γειτονιά μόνο του. Κανένα από τα παιδιά δεν απέκτησε πλήρως την όρασή του, αλλά και κανένα δεν είναι πια τυφλό από νομική άποψη.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σταδιακά θα έχουν αντίστοιχες επιτυχίες -μέσω γονιδιακής θεραπείας- και με άλλα προβλήματα της όρασης. Ήδη έχουν γίνει σε πειραματόζωα - με ενθαρρυντικά αποτελέσματα- ανάλογες θεραπείες σε οκτώ ακόμα διαταραχές της όρασης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και σε ανθρώπους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

( 34 ) .- Γερμανία: Ο μοναδικός επιταχυντής βαρέων ιόντων στην Ευρώπη για τον καρκίνο : Στη Χαϊδελβέργη βρίσκεται ο πρώτος επιταχυντής βαρέων ιόντων στην Ευρώπη που καταστρέφει καρκινικούς όγκους. Σύμφωνα με τον επικεφαλή του επιταχυντή, για να λειτουργήσει χρειάζεται τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση καταναλώνει μία πόλη 10.000 κατοίκων. Οι μόνες άλλες παρόμοιες συσκευές είναι δύο στην Ιαπωνία και καμία από τις δύο δεν βρίσκεται σε νοσοκομείο, δήλωσαν οι γιατροί. Το Κέντρο Θεραπείας με Ακτινοβολία Ιόντων της Χαϊδελβέργης (HIT), θα αναλαμβάνει για θεραπεία 1.300 ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο και άλλα δύσκολα περιστατικά καρκίνων το χρόνο.Για κάθε συνεδρία, οι Γερμανοί ασφαλιστές υγείας έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το ποσό των 20.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Μαρκ Μίντερ, ο γιατρός που είναι επικεφαλής του επιταχυντή, ένα δοκιμαστικό σύστημα έχει ήδη δημιουργηθεί σε μια άλλη πόλη της Γερμανίας και έχει προσφέρει τουλάχιστον 5 χρόνια επιπλέον ζωή στο 80 με 90% των 450 ασθενών που έχουν πάει για θεραπεία.
Ο HIT βρίσκεται στο κέντρο ενός νέου κτιρίου και αποτελείται από ένα δακτυλίδι βάρους 670 τόνων και διαμέτρου 13 μέτρων που επιταχύνει τα βαρέα ιόντα και τα πρωτόνια σε ταχύτητες που φτάνουν τα 3/4 της ταχύτητας του φωτός προτού πλήξουν τους όγκους.
Η Γερμανία σκοπεύει να κατασκευάσει ακόμα δύο επιταχυντές, ενώ η Ιταλία κατασκευάζει έναν στο Μιλάνο, αυξάνοντας τον αριθμό των επιταχυντών παγκοσμίως στους έξι. Στον επιταχυντή θα υπάρχει προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να παραμένει καθαρός, καθώς η σκόνη μπορεί να τον καταστρέψει.-
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

( 35 ).- Καρδιολογικά προβλήματα :

Η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην καρδιαγγειακή νόσο, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η αλλαγή στο τρόπο ζωής και η στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές, μπορούν να προλάβουν σε μεγάλο βαθμό την πρώτη κλινική της εκδήλωση. Διακεκριμένοι επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, παίρνουν μέρος στο 30ο πανελλήνιο καρδιολογικό συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην μάχη ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. - Παρά τις μεγάλες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής επιστήμης δυο στους 1000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Έως τις 31 Οκτώβριου διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα ανταλλάξουν απόψεις για τα νοσήματα της καρδιάς στο 30 πανελλήνιο καρδιολογικό συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα.- Οι παράγοντες που οδηγούν στην καρδιαγγειακή νόσο περιλαμβάνουν την υπέρταση, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τροποποίηση των παραγόντων αυτών μπορεί να προλάβει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη κλινική εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ στους ασθενείς που η καρδιοπάθεια έχει ήδη εμφανισθεί, μπορεί να μειώσει την θνητότητα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.- Πηγή: NET

** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ BLOGS ...ΜΠΛΟΚΣ :

~* Για όλα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός , για να πραγματοποιηθεί κάθε έργο , πρέπει να δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία !

~* http://efimeridavalira.blogspot.com/ ,Βαλύρα Μεσσηνίας .-

~* http://messini-mess.blogspot.com/?zx=4cd9df092a0c3ce3 , Πολίτης Μεσσήνης .-

~* http://www.kalamatablogs.gr/ , Καλαμάτα Μπλόνκς .-

~* http://kpylos.blogspot.com/ , Πύλος -Κώστας .-

~* http://pylos-navarino.blogspot.com/ , Πύλος - Ναυβαρίνο .-

~* http://arxaiaithomitosteki.blogspot.com/ , Αρχαία Μεσσήνη ?

~* http://pyrgostrifylias.blogspot.com/ , / Πύργος Τρυφιλλίας .-

~* http://trifylianews.blogspot.com/ , / Τα Νέα της Τρυφιλίας .-

~* http://trifyliakanea.blogspot.com/ . Τριφυλιακά Νέα .-

~* http://ithominews.blogspot.com/ . IHTOMH NEWS .-

~* http://meropitopik.blogspot.com/ ,Μερόπη Μεσσηνίας .-

~* http://radio936.blogspot.com/ , Radio kyparissia 93,6 fm.-

~* http://filiatranews.blogspot.com/ ,Φιλιατρά news.-

~* http://apneagr.blogspot.com/ apneagr;

~* http://beneas13.blogspot.com/2009/08/blog-post_7247.html , G. Beneas .... από stamos1στις 01:31, 23 Αυγούστου 2009.-

~* http://snsarfara.blogspot.com/ .- STAMOS - ARFARA- GREECE .- ~* http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/ .- STAMOS - DYNAMI .-

~* http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/ .- ARFARA- MESINIAS .-

~* http://snsstamoskal.blogspot.com/ .- ARFARA - MESSINIAS 2 .-

~* http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/ .- ARFARA - MESSINIAS 1 .-

~* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/ .- VLASIOS - ARFARA 3 .-

~*

**

Δεν υπάρχουν σχόλια: