ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ σήμερα 12/05/2010 * Υγεία για όλους *

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ σήμερα 12/05/2010 :



** Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 , Έκλεψαν… γαϊδούρια και άλογα



Το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνώστων που έκλεψαν από περιφραγμένο ιδιωτικό χώρο οκτώ γαϊδούρια και δύο άλογα, ιδιοκτήτης των οποίων είναι ένας 45χρονος.

Η συνολική εμπορική αξία των δέκα ζώων εκτιμάται στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Πηγή: Trikalanews.gr

~*** Νεκρός 83χρονος στον Αγ. Δημήτριο



Θύμα εγκληματικής ενέργειας έπεσε ένας 83χρονος στον Άγιο Δημήτριο. Ο ηλικιωμένος βρέθηκε απόψε στις 7 το βράδυ, νεκρός στο σπίτι του, στην οδό Προύσης 2.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα βρέθηκε σε ημίγυμνη κατάσταση, φιμωμένο και δεμένο με σεντόνια, ενώ ως πιθανό κίνητρο της δολοφονίας εξετάζεται η ληστεία.

Στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση.-

** Θάνατος 64χρονου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Ως ηλεκτρολόγος εργαζόταν ο 64χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του το πρωί της Τετάρτης στη χερσαία ζώνη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η σορός του πρόκειται να παραδοθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για νεκροψία - νεκροτομή.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σκαραμαγκά.

** Σκάνδαλο παιδεραστίας με Έλληνα δάσκαλο στη Γερμανία
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,

Π.Π.


Ένας δάσκαλος του ελληνικού δημοτικού σχολείου στο Βούπερταλ της Γερμανίας, ηλικίας 56 ετών, κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 5 μαθήτριες, ηλικίας από 6 έως 12 χρόνων.

Όπως έχουν καταθέσει τα θύματα, ο δάσκαλος ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τις μαθήτριες στη μελέτη τους μετά το πέρας των μαθημάτων, ώστε να τις απομονώσει και να επιδοθεί στο νοσηρό πάθος του.

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες γονέων και αφού η υπόθεση έφθασε στη γερμανική εισαγγελία, η οποία άσκησε δίωξη, ο δάσκαλος ετέθη σε διαθεσιμότητα από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ.

Αυτό, όμως, που προκαλεί αγανάκτηση στην ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ είναι ότι ο 56χρονος δάσκαλος δεν έχει παυθεί, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται στο γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ελληνικό προξενείο του Ντίσελντορφ.

Σημειώνεται, δε, ότι ο γερμανικός νόμος επιτρέπει την απόλυση εργαζομένων, εφόσον κατηγορούνται για ειδεχθή εγκλήματα, ασχέτως αν δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα.

Η μετάθεση του δασκάλου, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έγινε σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων στη zougla.gr, με μέριμνα της συντονίστριας του γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρία Λαζαρίδου. Εναντίον της έχει διεξαχθεί ήδη ΕΔΕ το πόρισμα της οποίας αναμένεται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Γερμανών δημοσιογράφων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ. Μαρκουλάκης, διαχωρίζει τη θέση του και δηλώνει αναρμοδιότητα: «Υπάγομαι διοικητικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η συντονίστρια, στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα και δεν σχολιάζω την υπόθεση».


~** «Λουκέτο» σε κέντρα διασκέδασης λόγω φοροδιαφυγής
Τεταρτη, 12 Μαΐου 2010,



«Λουκέτο» για ένα μήνα ετοιμάζεται να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών σε 60 γνωστά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες των οποίων επί χρόνια φοροδιέφευγαν, καθώς δεν εξέδιδαν τις προβλεπόμενες αποδείξεις.

Σε περίπτωση υποτροπής στα νυχτερινά κέντρα το «λουκέτο» θα παραταθεί τουλάχιστον για έξι μήνες.
Όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις των καταστηματαρχών, τρία στα τέσσερα νυχτερινά κέντρα και μπαρ δηλώνουν ετήσια έσοδα κάτω από 15.000 ευρώ. Οι… προκλητικές φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών, οι οποίοι φέρονται να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από την πλειονότητα των συνταξιούχων, μπαίνουν επιτέλους στο στόχαστρο των Αρχών.

Την ίδια ώρα, σε σαφάρι ελέγχων επιδίδονται εισαγγελείς και ΣΔΟΕ, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν νυχτερινά κέντρα, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.


*** Φρέσκο χρήμα από το Λιχτενστάιν με νταλίκα
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,




Υλικά για την παραγωγή τραπεζογραμματίων, που φορτώθηκαν στο Λιχτενστάιν σε τριαξονικό φορτηγό με φινλανδικές πινακίδες, εντόπισε στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών ο φακός της zougla.gr. Το φορτηγό εντοπίστηκε, αρχικά, στην Ελβετία από συνεργάτη της ηλεκτρονικής εφημερίδας, ο οποίος και το ακολούθησε έως την Ανκόνα. Από εκεί το φορτηγό ταξίδεψε έως την Πάτρα και με τη συνοδεία συμβατικών αυτοκινήτων Ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος και ενός περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στο Νομισματοκοπείο επί της λεωφόρου Μεσογείων.

** Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε τη μεταφορά των υλικών, καθώς και τη χώρα φόρτωσής τους. Από την Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει την όλη διαδικασία, η zougla.gr πληροφορείται πως, όντως, πρόκειται για υλικό παραγωγής τραπεζογραμματίων και μάλιστα χαρτονομισμάτων των δέκα ευρώ, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας, όπως δηλώνουν, χαρακτηριστικά, οι αρμόδιοι.


Τα σενάρια

Η κίνηση αυτή προκάλεσε το εύλογο ενδιαφέρον οικονομικών κύκλων για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην πιστοποιημένη έλλειψη τραπεζογραμματίων στην αγορά λόγω της ενισχυόμενης τάσης υπεραποταμίευσης -κυρίως των νοικοκυριών- σε θυρίδες και σεντούκια. Το γεγονός αυτό παραδέχονται και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στη φημολογούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και τη λογική των αρμοδίων της FED, τυπώνοντας πληθωριστικό νόμισμα, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ρευστότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Το τελευταίο σενάριο, αν και λογικότατο, κρίνοντας κανείς από την αμερικανική εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως «πολύ πρόωρο» από οικονομικούς παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά και τη θεαματική μεταστροφή των Ευρωπαίων ηγετών, που συντελέστηκε την προηγούμενη Κυριακή. Το σενάριο αυτό, αν ενεργοποιηθεί, θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το καλοκαίρι, σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι.-

~**



** ΑΘΛΗΤΙΚΑ σήμερα - χθές !:
~* ΚΥΡΙΑΚΗ 09/05/2010 : pley of :
~** ΑΕΚ - ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-2 (1-0) τα γκόλ , 27΄Τσιμπούρ , 56΄πεν. Κάμπορα , 71΄Τζόνσον , 82΄& 75΄Λεονάρντο , 77΄πεν Σκόκο .-
~** ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1-0 το γκόλ 11΄Μουσλίνοβιτς .-
~** Β΄εθνιή : ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 0-2 η ΠΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ στην Γ΄ εθνική .-

Στο Παρίσι στα τελικα του Ευρωμπάσκετ , Φαϊναλ Φόρ :
Μικρός τελικός : ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ κ.α 78-78 , στην παράταση , 90-88 .
Τελικός : ΜΠΑΡΤΣΕΟΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 86-68 .-
** Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΥ μετείχε σε 12 τελικούς του Φάϊναλ Φόρ στο Ευρωμπάασκετ κατέκτησε για δεύτερη φορά το τρόπαιο - κύπελλο 2010 , το είχε πάλι κατακτίσει το 2003 .-

** ΤΕΤΑΡΤΗ 12/05/2010 :
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 0-1 με γκόλ στο 33΄ του Ίβιτς .-
Άρης Θεσσαλονίκης - ΑΕΚ Αθηνών 1-1 , τα γκόλ στο 46 ΄ Πρίττας και στο 93΄Λεονάρντο .-




&** Τελικός Europa League: Ατλέτικο Μαδρίτης- Φούλαμ 1-1 τελικό αποτέλεσμα στην παράταση 2-1 νίκησε η Ατλέντικο κατακτώντας και το τρόπαιο - κύπελλο !!!
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Στην «Νόρντμπανκ Αρίνα» του Αμβούργου ο τελικός του Europa League ανάμεσα στην ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης και την αγγλική Φούλαμ.

Ατλέτικο Μαδριτης- Φούλαμ 1-1 στο ημίχρονο,& 1-1 στον κανονικό αγώνα .- Παράταση : 2-1 με το δεύτερο γκόλ του Φορλάν στην παράταση .-

Γκολ: 32' Φορλάν, 37' Ντέιβις

Ατλέτικο Μαδρίτης (Κίκε Φλόρες): Ντε Χέα, Ουϊφαλούσι, Περέα, Ντομίνγκεθ, Αντόνιο Λόπεθ, Ασουνσάο, Ραούλ Γκαρθία, Ρέγες, Σιμάο, Αγουέρο, Φορλάν.

Φούλαμ (Ρόι Χόντγκσον): Σβάρτσερ, Μπερντ, Χάνγκελαντ, Χιουζ, Κοντσέσκι, Μέρφι, Ετούχου, Νταφ, Ντέιβις, Γκέρα, Ζαμόρα.


~**ΑΕ Λεμεσού - Παναθηναϊκός: Ισόπαλος 2-2
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Χωρίς νικητή έληξε το πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού επί κυπριακού εδάφους.

Οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την ΑΕ Λεμεσού, παιχνίδι στο οποίο ο Νίκος Νιόπλιας έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους ποδοσφαιριστές που είχε στη διάθεσή του.

Το τριφύλλι μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση, καταφέρνοντας να πάρει προβάδισμα στο σκορ στο 28΄ με κεφαλιά του Σαριέγκι μετά το κόρνερ του Γκάμπριελ.

Η «απάντηση» της κυπριακής ομάδας ωστόσο ήταν άμεση, καθώς στο 33’ έφτασε στην ισοφάριση με δυνατό σουτ του Φρέντι.

Οι γηπεδούχοι μάλιστα κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι πέντε λεπτά αργότερα με την προβολή του Σίλβιο Γκονζάλες.

Στην εκπνοή του ημιχρόνου όμως ο Σίλβα Κλέιτον με σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (2-2).

ΑΕΛ: Κοντοφάλσκι (46' Καϊρίνος), Έλιο Ρόκε (46' Πόρντελι), Σίλβιο Γκονζάλες (90' Θεόδωρου), Φρέντι (70' Αντρέου), Κέρκες, Φερνάντες (70' Χριστοφή), Βάργκας (86' Ευθυμίου), Τζούνιορ, Κακογιάννης, Ντικουμάνα, Γαρπόζης (70' Λαρόκ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Μαρίνος (73' λ.τ. Λαγός), Σαριέγκι, Μπιάρσμιρ, Γκάμπριελ (76' Φέτσης), Καντέ (80΄ Λιόλιος), Ρουκάβινα (80' Ταχμαζίδης), Σιμάο, Κλέιτον (65' Χριστοδουλόπουλος), Πετρόπουλος (63' Μελίσσης), Λέτο (76' Σταμπολζίεφ).


**

~** Πλήρης ανατροπή στην υπόθεση της επίθεσης κατά Μιχαλολιάκου
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,


Την επανεξέταση της υπόθεσης επίθεσης κατά του Βασίλη Μιχαλολιάκου το 2001, όταν στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε είχε εκραγεί εκρηκτικός μηχανισμός, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

Το Συμβούλιο επικαλείται αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Μπολέτσης, επιστολή του ίδιου προς τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, μια κατάθεση του Βασίλη Μιχαλολιάκου και μια κατάθεση αστυνομικού.

Στην αναφορά του ο Γιάννης Μπολέτσης υποστηρίζει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του από τον Πέτρο Μαντούβαλο, ο οποίος του είπε να προσέχει τι θα πει στο δικαστήριο: «Ο Μιχαλολιάκος τη γλίτωσε, εσένα θα σε στείλουμε».

Το Συμβούλιο Εφετών ζητά να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκρηξη και παράνομη κατοχή εκρηκτικών, αλλά και να ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή.




*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~** Ληστεία με λεία 8.000 ευρώ σε τράπεζα στο Αίγιο
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Ήταν 13:50 το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν άγνωστος άνδρας εισέβαλε στο υποκατάστημα της Αχαϊκής Τράπεζας στο Αίγιο και, με την απειλή όπλου, ζήτησε από τον ταμεία να του παραδώσει τα χρήματα.

Το χρηματικό ποσό που απέσπασε ο ληστής ήταν 8.000 ευρώ.

Τον δράστη περίμενε έξω από το υποκατάστημα συνεργός του, με τον οποίο διέφυγε με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που το συγκεκριμένο υποκατάστημα γίνεται στόχος ληστών.

Πηγή: thebest.gr

~** 861 προσλήψεις εποχικών υπάλληλων στον δήμο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Σε συνολικά 861 προσλήψεις εποχικών υπάλληλων θα προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης το ερχόμενο διάστημα.

Οι περισσότερες θέσεις προσλήψεων αφορούν στην Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, με τον προβλεπόμενο αριθμό να ανέρχεται στους 812, ενώ θα προσληφθούν κι άλλα 14 άτομα στη Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω του ΑΣΕΠ και οι επιλεγόμενοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με μεγίστη διάρκεια έως οχτώ μήνες.

Το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, ενώ η έκδοση των σχετικών προκηρύξεων αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Γραφείο Zougla.gr Θεσσαλονίκης


~** Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ τραυματίστηκε σε τροχαίο
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Ελαφρύς ήταν ο τραυματισμός του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ μετά από τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Το τροχαίο σημειώθηκε στις 19:20 επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου, όταν ΙΧ έκλεισε ξαφνικά το δρόμο στη μοτοσυκλέτα με αποτέλεσμα να συγκρουστούν.

Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες..




~**Development at the Focus .
Wednesday, 12 May 2010 .
]
The new development law, which was discussed at an informal inner cabinet meeting chaired by the Prime Minister, is expected to be submitted to Parliament in June. Amendments that will accelerate procedures with regard to major investments in Greece will be submitted on Tuesday, while amendments for investments in general will have been tabled to the House by September.

Development Law Submitted to Parliament in June
Shifting its attention to real economy, the government discussed the new development law which will be submitted to Parliament in June.

The provisions that mean to accelerate procedures with regard to major investments in Greece will be tabled to Parliament on Tuesday, while those relating to investments in general will have been tabled by September.

The Economy Minister stressed that the government, relying on the stability guaranteed by the support mechanism, will battle to support investments by issuing a new development law and simplifying the procedures required for the setting up of businesses. The government, she added, will fight a battle to have prices reduced.




The Economy Minister claimed that the prices did not go down because the indirect taxes were increased. "The government's goal, however, is to have the market absorb the tax hikes," added Louka Katseli.
She then went on threaten offenders with fines and stressed that the Ministry is struggling to prevent recession so there can be light at the end of the tunnel in one year's time.

Recession Stands at 2.3%

Given the fact that recession has been predicted to reach 4%, the promotion of the bill becomes especially important to the resumption of the economy. According to the Greek National Statistical Authority (ELSTAT), the Greek economy has posted negative growth rates since the beginning of 2010, while the GDP went down by 2.3% in the first quarter.

The negative growth rates resulted from the fall in investments and public consumption.

Reactions

"We should stop fooling the people of Greece. We had better be happy if GDP falls below 5%, something which will mean that all of us should intensify our efforts," commented LAOS (Popular Orthodox Rally).

Source: NET, NET 105.8, ANA/MPA


~**Νομοσχέδιο για την διαφθορά στο Δημόσιο – υπερψήφιση .
Τεταρτη, 12 05 2010 .



Με δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα "εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία", επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αν και αυτό δεν επετεύχθη, οι διαφωνίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγανάκτηση που προκάλεσαν οι επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, όρισε στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά, ενώ πλέον αποκλείεται γι' αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η μειωμένη ποινή.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει την καχυποψία τους για το άρθρο 15, όπως επίσης και για το άρθρο 1, που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν "πόθεν έσχες".

Κοινή συνισταμένη των αντιρρήσεων, ο κίνδυνος κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

"Αν στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μαρτυρία του κατηγορουμένου σε βάρος του ανωτέρου, πώς συμβιβάζεται αυτή η διάταξη με τη βασική αρχή, ότι "ένοχος ένοχο ου ποιεί"; αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

"Μπορεί να υπάρξει στοχοποίηση και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων με σημαία την κάθαρση και, ρίχνοντας τα βάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους, η πολιτική μας ζωή, αντί να ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα, να ασχολείται μόνο με εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές επιτροπές" παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

"Να τις κάνουμε αν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι τέτοιες διατάξεις" συμπλήρωσε.

"Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κου Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κου Μπότσιου" σημείωσε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).

"Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ".

"Αντί να προστατέψουμε τον βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο" σχολίασε και ο Γ. Καρατζαφέρης.

"Φοβάμαι πως τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος" παρατήρησε ο Φ. Κουβέλης.

"Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα" απάντησε ο Χ. Καστανίδης, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή "πόθεν έσχες".

Όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, "υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία".

"Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα" ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


~** Μόνο την ταφή αναγνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος .


Τεταρτη, 12 05 2010 .
Η Εκκλησία της Ελλάδας γνωρίζει και συνιστά στους ορθοδόξους χριστιανούς την ταφή ως μοναδικό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού σώματος. Δεν έχει, όμως αντίρρηση για την καύση ετεροδόξων και ετεροθρήσκων. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και πρόσθεσε ότι έκαστος μητροπολίτης θα κρίνει και θα αποφασίζει κατά την ποιμαντική του κρίση για τις ειδικές περιπτώσεις του προβλήματος. Μάλιστα, η Ιεραρχία προχώρησε στον ορισμό ειδικής ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τα βασικά κριτήρια για την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων και τα οποία θα συζητηθούν στην επόμενη Ιεραρχία.
Άρση του επιτιμίου στον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη
Εξάλλου, στην άρση του επιτιμίου ακοινωνησίας (σ.σ. είδος αφορισμού) στον μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη αποφάσισε σήμερα, υπό προϋποθέσεις η Ιεραρχία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο μητροπολίτης θα πρέπει να αναγνωρίσει την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ η άρση δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Επιτροπή αποτελουμένη από τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, θα επισκεφθούν τον μητροπολίτη Νικόδημο, για να του ανακοινώσουν την Απόφαση της Ιεραρχίας.


~** Εξεταστική Siemens - Εξέταση Γ. Βουλγαράκη .
Τεταρτη, 12 05 2010



Αφόρητες πιέσεις από τον ξένο παράγοντα που προειδοποιούσε με έλευση στην Ελλάδα ξένων στρατευμάτων, ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για να τελεσθούν με ασφάλεια οι ολυμπιακοί αγώνες του 2004, παραδέχθηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Ο μάρτυρας είπε, ότι όταν ανέλαβε το Μάρτιο του 2004, το επίπεδο προετοιμασίας της Ελληνικής Αστυνομίας στο σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, ήταν απογοητευτικό, ενώ "το περίφημο σύστημα C4I στο οποίο είχαμε επενδύσει πάρα πολλά επικοινωνιακά και το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε παραληφθεί, απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα".

Ο πρώην υπουργός απεκάλυψε και κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή "non paper" που είχε επεξεργαστεί η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, αποτελούμενη από τους πρέσβεις των επτά σημαντικότερων χωρών της περιόδου με τους διαπιστευμένους πράκτορές τους.

Σε αυτό χαρακτήριζε ανέτοιμα τα ελληνικά συστήματα ασφαλείας και συνιστούσε στην Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, όπως είχε υποδειχθεί και στον προκάτοχο του Γιώργο Φλωρίδη. Εκτός αυτού, ο μάρτυρας κατέθεσε διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον πέντε χώρες χαρακτηρίζονταν ως άμεσου κινδύνου να πληγούν στο πλαίσιο των ολυμπιακών αγώνων.

Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε και ύπαρξη "non paper", το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό, που του παρέδωσε ο τότε Aμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ και στο οποίο αναφέρει ότι "για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έλθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι και στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας".

Στο κλίμα αυτό, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, τελικώς υπεγράφη ένα μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο, ότι αν για κάποιο λόγο υπάρξει πρόβλημα ή αδυναμία, θα γίνει κρούση για επέμβαση από το στρατηγείο της Νάπολης.

Κατά τα άλλα ο κ. Βουλγαράκης εμφανίσθηκε να αγνοεί μία επιστολή που εστάλη το Δεκέμβριο του 2004 από τον συνάδελφό του, τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, όπου εξέφραζε διαφωνίες με τη διατήρηση της ίδιας σύμβασης του C4I.

Ο τότε υπουργός Άμυνας που εισηγήθηκε λόγω αρμοδιότητας στο ΚΥΣΕΑ του θέρους του 2004 την παραλαβή χρήσης εν όψει ολυμπιακών αγώνων του προβληματικού συστήματος, με την επιστολή του έξι μήνες αργότερα ανέφερε ότι λόγω των ουσιαστικών αποκλίσεων και απομειώσεων του, κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας η εξέλιξη της σύμβασης και ζητούσε αναθεώρηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και λήψη άμεσων μέτρων.

- Δεν θυμάμαι καν αυτή την επιστολή, προφανώς θα διαβιβάστηκε στον υφυπουργό κ. Μαρκογιανάκη, στον οποίο είχα εκχωρήσει τον τομέα του συστήματος ασφαλείας, απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα που έθεσε το σχετικό ερώτημα ο κ. Βουλγαράκης.

Στον τότε υπουργό είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέροντας σε σχετική επιστολή που του απέστειλε ότι "κινούμαστε στο όριο της νομιμότητας".

Παρ' όλα αυτά ο κ. Βουλγαράκης παραδέχθηκε, ότι ο ίδιος αποφάσισε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ανάδοχο εταιρεία SAIC ύστερα και από κι από τη νέα αποτυχία των δοκιμών του συστήματος τον Απρίλιο του 2005.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν νοείτο τότε καταγγελία της σύμβασης, κάτι που θα οδηγούσε σε εθνικό διασυρμό, ενώ ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο, όπως τόνιζαν οι νομικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ότι η ελληνική πολιτεία θα ήταν η χαμένη σε ενδεχόμενη προσφυγή στη διαιτησία.

Κατά τα άλλα ο Γιώργος Βουλγαράκης, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, όταν από το ΠΑΣΟΚ και τη βουλευτή του Βάσω Τσόνογλου τονίσθηκε ότι υπάρχουν στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου περί τις 40 εγγραφές του ονόματός του ως τηλεφωνήματα, συναντήσεις, γεύματα ή e-mail.

Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι με τον Χριστοφοράκο συναντήθηκε δύο- τρεις φορές στο γραφείο του στο υπουργείο, όχι κατ' ιδίαν και τίποτε άλλο πέραν αυτών.
Μάλιστα είπε, ότι όταν μετά τους ολυμπιακούς αγώνες ο Χριστοφοράκος του ζήτησε να διαχωριστεί από τη συνεργασία με την SAIC η Siemens για τη υποστήριξη του ΤΕΤΡΑ ο ίδιος του απάντησε: "Δεν μπορείτε ούτε λεφτά να πάρετε, ούτε η σύμβαση να αποκοπεί, διότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή και παραλαβή του συστήματος".

Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη του ετέθη το θέμα της προμήθειας το 2007, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, "ψηφιακών μεταφραστών" (φορητά συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων) από τη Siemens με όρους που είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003.

Ο βουλευτής του επισήμανε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μία καλύτερη τιμή, γιατί για το ψηφιακό υλικό συνεχώς μειώνονται οι τιμές.

Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας ότι η πράξη του ήταν νόμιμη, οπότε ο βουλευτής τον ρώτησε, αν ισχύει παλαιότερη ρήση του ότι το νόμιμο είναι και ηθικό.

"Αν γινόντουσαν όλα νόμιμα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Το τι είναι όμως ηθικό, είναι υποκειμενικό θέμα", απάντησε ο πρώην υπουργός. Κατά την αυριανή συνεδρίαση θα εξετασθούν οι επιχειρηματίες ή χρηματιστές Νίκος Δεβλέτογλου, Χρήστος Σιαφάκας και Γιώργος Κορωνιάς.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ :

~***Πρόστιμα στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ για τα βλαστοκύτταρα .
Τριτη, 11 05 2010 Υγεια



Πρόστιμα στα μαιευτήρια Λητώ, Μητέρα και Ιασώ για τα βλαστοκύτταρα
Καμία ενημέρωση

Πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 ευρώ, επιβλήθηκαν στα μαιευτήρια Ιασώ, Μητέρα και Λητώ γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (των βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ. Η απόφαση ήταν του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δ. Σπυράκου μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.
Αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης
Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη και αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία.

Οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Επίσης, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.

Όπως μάλιστα απoδείχθηκε, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων.

Η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.-

~**Γονίδια φωτίζουν τον καρκίνο του μαστού και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα .
Δευτερα, 10 05 2010 Υγεια .



Γονίδια φωτίζουν τον καρκίνο του μαστού και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Φως στην ταχύτερη διάγνωση αλλά πιθανόν και στην εγκυρότερη πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναμένεται να ρίξει η ανακάλυψη νέων γονιδιακών ομάδων από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη υπό τον Ντάγκλας Ίστον του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος ανάλυση του γονιδιώματος ασθενών με καρκίνο του μαστού, που έχει γίνει ποτέ διεθνώς μέχρι σήμερα, καθώς μελέτησε το γενετικό χάρτη 16.536 ασθενών.


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε συνηθισμένες παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της νόσου και στο μέλλον πιθανώς θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.


Τα πέντε νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν, έρχονται να προστεθούν σε άλλα 13 που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας έτσι συνολικά σε 18 όσα θεωρούνται ύποπτα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και τα οποία εξηγούν περίπου 8% των περιστατικών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι περίπου ένας στους 20 καρκίνους του μαστού μπορεί να αποδοθεί σε γενετικά αίτια λόγω κληρονομικότητας. Δεν υπάρχουν όμως, προς το παρόν, γενετικά τεστ που να ελέγχουν τους ανθρώπους για την ύπαρξη αυτών των 18 δυνητικά επικίνδυνων γενετικών μεταλλάξεων.

Από την άλλη, μια παρόμοια μεγάλη διεθνής επιστημονική μελέτη σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής αποκάλυψε επτά ομάδες ελαττωματικών γονιδίων που μπορεί να ευθύνονται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Η έρευνα, που επίσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature Genetics", σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή σχετική έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της επώδυνης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου που πλήττει τις αρθρώσεις και εμφανίζεται στο 1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.


Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από νοσοκομείο της Βοστόνης στις ΗΠΑ, ανέλυσε το γονιδίωμα χιλιάδων ασθενών και εντόπισε άλλα επτά παραλλαγές γονιδίων, εκτός από τις τρεις που ήσαν ήδη γνωστές από προηγούμενες έρευνες, ανεβάζοντας έτσι σε δέκα συνολικά τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα γονίδια για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, που μπορεί να ανακαλυφθούν στο μέλλον ρίχνοντας φως στα αίτια της νόσου και ανοίγοντας παράλληλα κάποια δίοδο για την αντιμετώπιση της.


~**

Βρέθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ .
Τεταρτη, 12 05 2010 Υγεια .

Ελπίδες για ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του Αλτσχάιμερ στο μέλλον δημιουργεί η έρευνα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων οι οποίοι εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Μετά τη νέα ανακάλυψη, ανέρχονται πλέον σε εννέα συνολικά τα γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση της ασθένειας.
Η ανακάλυψη των νέων γονιδίων, υπό τον καθηγητή νευρολογίας Σούντρα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια κατευθύνει τους ερευνητές σε νέα βιολογικά "μονοπάτια" μέσω των οποίων εκδηλώνεται η νόσος.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των εμπλεκομένων γονιδίων "θα οδηγήσει σε νέους τρόπους για την καθυστέρηση, την καταπολέμηση και ίσως την θεραπεία της ασθένειας", αλλά τα πρακτικά οφέλη, όπως είπαν, θα κάνουν πιθανώς μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε την μεγαλύτερου εύρους γενετική ανάλυση δείγματος που έχει γίνει ποτέ, αναλύοντας τα γονίδια 35.000 ατόμων, εκ των οποίων πάνω από 8.000 εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 ετών θα εμφανίσει τη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία. Το Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να πλήξει άτομα που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ενώ ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ασθένειας.

AΠΕ-ΜΠΕ

~**

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα ευεργετικά για κάποιες κατηγορίες καρδιοπαθών .
Παρασκευη, 07 05 2010 Υγεια .
Σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες, δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν κάποιους καρδιοπαθείς να αποφύγουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί η αρτηριακή τους πίεση να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή, τα ευρήματα αυτά προκαλούν έκπληξη δεδομένου ότι ο δυνατός καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σύνθετη φύση των επιδράσεων του καφέ στον οργανισμό. Μελέτη που έγινε σε δείγμα 374 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή άλλου τύπου οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, να εμφανίσουν μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να διοχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα.
Η αποκαλούμενη Συστολική Δυσλειτουργία της Αριστερής Κοιλίας (ΣΔΑΚ ή LVSD) είναι ένας από τους συνηθέστερους προάγγελους καρδιακής ανεπάρκειας. Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν σε ασθενείς με υπέρταση, στους οποίους η κατανάλωσή του ουσιαστικά συνδεόταν με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης LVSD.

"Ο καφές περιέχει αρκετά βιολογικά ενεργά στοιχεία, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ευεργετική, είτε βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα", λέει η ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι ο καφές αποτελεί μία πηγή πλούσια σε χλωρογενικά οξέα και αντιοξειδωτικά, που θεωρούνται ότι προστατεύουν, αλλά σε ανθρώπους με υπέρταση η επιβλαβής για την αρτηριακή πίεση επίδραση ακυρώνει τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Χαροκόπειου πανεπιστημίου και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στην Αθήνα και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Πράγα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS


***. Υγεια Τα Ε στη διατροφή μας Skip to content.
Τα Ε στη διατροφή μας .
Δευτερα, 10 05 2010 Υγεια .



Ένα "γράμμα" έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τις επιπτώσεις του στη διατροφή μας. Ο λόγος για τα Ε, τα πρόσθετα συντηρητικά που υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές περιέχουν πρόσθετα, τα οποία αναγράφονται στη συσκευασία είτε με τον κωδικό Ε και έναν αριθμό είτε με την εγκεκριμένη ονομασία τους. Ορισμένα από αυτά έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για βλάβες στην υγεία που μπορεί να ποικίλλουν από μια απλή αλλεργία, μέχρι και καρκινογενέσεις.


Ωστόσο η Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος τονίζει ότι "σε γενικές γραμμές τα Ε είναι πολύ ασφαλή διότι ακριβώς έχουν εγκριθεί από την πιο αυστηρή αρχή αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, την EFSA". Και συνεχίζει "τα πρόσθετα Ε, πέραν του οτι είναι αυτά που προσδίδουν στα τρόφιμα την ιδιαίτερη μορφή τους είτε πρόκειται για το χρώμα, την υφή ή τη γεύση του, χρησιμοποιούνται και για να αποτρέψουν την αλλοίωση του προϊόντος".


Δεν είναι όμως όλα τα πρόσθετα τεχνητά. Υπάρχουν και φυσικά, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούμε τακτικά στην κουζίνα μας. Όπως η σόδα, στην οποία αντιστοιχεί η κωδική ονομασία Ε 500.

"Ένα απλό παράδειγμα στην καθημερινή μας πρακτική είναι η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ. Μπορεί να τα έχετε δει σε αρκετά προϊόντα. Είναι το κιτρικό οξύ ή αλλιώς ξινό, η μαγειρική σόδα που αναφέρεται ως όξινο ανθρακικό νάτριο" σύμφωνα με την κ. Σιαλβέρα.

Δεν είναι πάντα εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί ο καταναλωτής ποια Ε είναι ακίνδυνα και ποια κρύβουν ενδεχομένως κινδύνους.

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ λοιπόν, καλό είναι να είστε... διαβασμένοι.

Πηγή: ΝΕΤ




~**HPV: ο ιός συσχετίζεται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα .
Πεμπτη, 29 04 2010 Υγεια .

Με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας συσχετίζεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που μέχρι πρόσφατα ενοχοποιούνταν μόνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Διαβαλκανικό Συνέδριο Στοματολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει ταυτοποιηθεί από τον Π.Ο.Υ. ως καρκινικός παράγοντας και ενοχοποιείται για την καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας. Σήμερα ωστόσο διερευνάται η πιθανή συσχέτιση του ιού και με καρκίνους άλλων περιοχών του σώματος όπως η στοματική κοιλότητα, η περιοχή του τραχήλου της κεφαλής, ο φάρυγγας και ο λάρυγγας.


Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ποσοστό 25% των καρκίνων του τραχήλου της κεφαλής συσχετίζονται με τον ιό HPV συνολικά. Επίσης φαίνεται ότι ο τύπος HPV 16 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ο πιο συχνός ογκογενετικός τύπος μια και εμπλέκεται σε ένα ποσοστό 80-90% των περιστατικών καρκίνων του στοματοφάρυγγα και σε ένα ποσοστό 68% καρκίνων της στοματικής κοιλότητας. Επιπρόσθετα οι ογκογόνοι τύποι HPV 16 και 18 εμπλέκονται και στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών της στοματικής κοιλότητας.


Οι όγκοι της περιοχής που είναι θετικοί στον τύπο HPV-16 συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους όγκους που δεν συσχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως σε μη καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ ηλικίας κάτω των 60 ετών και φαίνεται να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Η σεξουαλική συμπεριφορά των ατόμων αυτών σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της περιοχής αυτής και το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες επιστημονικές ανησυχίες για την πιθανότητα πρωτογενούς πρόληψης ανδρών και γυναικών μέσω του HPV εμβολιασμού.

Στο 100% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Οι κλινικές μελέτες των HPV εμβολίων παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος που στοχεύονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία από τις κλινικές μελέτες αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και από την εφαρμογή του εμβολιασμού στην κλινική πράξη όπου φαίνεται η επίδραση που ασκείται στα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.


Έτσι φαίνεται ότι σε έναν μόλις χρόνο από την μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού στην Αυστραλία παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση, ποσοστού περίπου 50% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σύντομα μπορούμε να περιμένουμε μείωση στην εμφάνιση και προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου και μεταγενέστερα μπορούμε να περιμένουμε μείωση και του ίδιου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός έναντι του HPV εφαρμόζεται σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχουν διατεθεί 58 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν καθιερώσει τον συστηματικό και οργανωμένο εμβολιασμό με αποτέλεσμα να έχει εμβολιαστεί μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


***ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Σάββατο 8 ΜΑΙΟΥ 2010:
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ!
Με το σύνθημα YOU HAVE THE POWER TO CHANGE LIVES (ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΖΩΕΣ) χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 8 Μαΐου θα στηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου.

Στην Ελλάδα η Fair Trade Hellas διοργανώνει και καλεί όλους να πάρουν μέρος και να γιορτάσουν μαζί μας στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Στο κατάστημά μας Altromercato (Νίκης 30 στο Σύνταγμα) από τις 3 έως τις 8 Μαΐου και από τις 8,30 το πρωί έως τις 12.00 θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχα πρωινά με γευστικό και αρωματικό καφέ από Λατινική Αμερική και Αφρική, τσάι από τη Σρι Λάνκα, μπισκότα από το Μεξικό, μαρμελάδες από την Κένυα και άλλες λιχουδιές από το δίκαιο εμπόριο. Αν πάλι δεν έχετε τον χρόνο να το απολαύσετε στο κατάστημά μας μπορείτε να πάρετε το πρωινό μαζί σας!


Από τις 3 έως τις 8 Μαΐου σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos radio πολλοί ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν δίκαια και αλληλέγγυα δώρα. Μείνετε συντονισμένοι στη ραδιοσυχνότητα του Kosmos radio και μάθετε περισσότερα.-

** Πέμπτη 13 Μαΐου στο Κύτταρο

Με το ένα πόδι στη «συναγωγή» της εβραϊκής τους καταγωγής και το άλλο στα κλαμπ του Λονδίνου όπου διαμένουν, βρίσκονται μουσικά και στιχουργικά οι καλλιτεχνικά...ανισσόροποι Oi Va Voi. Ήχοι Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Ευρώπης, electronica, τρομπέτες, βιολιά και κιθάρες, χορευτικοί ρυθμοί και αισθαντικά φωνητικά, όλα χωράνε στη μουσική των έξι φίλων που εμπνέονται χωρίς φόβο και πάθος τόσο από τη σύγχρονη χορευτική μουσική όσο και από την ιουδαϊκή πολιτιστική τους κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν πολλά σχήματα εκεί έξω που να συνδυάζουν πολιτισμούς τόσο τολμηρά όσο και εξαιρετικά, όπως οι Oi Va Voi. Παρουσιάζουν μία νέα αυθεντική ταυτότητα που αντλεί στοιχειά από το παρελθόν ενώ διασκεδάζει με την πολυπολιτισμικότητα που μας περιβάλλει.

Κάθε ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος είναι και μία απόδειξη ότι τα γεωγραφικά σύνορα αποδεικνύονται πολύ μικρά για να χωρέσουν την πορεία ενός συγκροτήματος που κατάφερε να βρει έκφραση ακόμη και στις πιο ιδιαίτερες μουσικές φόρμες.

Πέμπτη 13 Μαΐου - 21:00 - Ταμείο: 25 € Προπώληση: 20 €


~**Παραίτηση δημοτικού συμβουλίου λόγω του «Καλλικράτη»Πρώτη Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Ομόφωνη ήταν η απόφαση που έλαβαν το βράδυ της Τετάρτης τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λιδωρικίου να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προβλέψεις του σχεδίου «Καλλικράτη» για την περιοχή τους.

Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ανιστόριτη και πραξικοπηματική τοποθέτηση της έδρας του υπό σύσταση νέου Δήμου Δωρίδος στο Ευπάλιο, αγνοώντας την γεωγραφία της περιοχής και διαγράφοντας την ιστορία του Λιδωρικίου».



~** «Κάηκε» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» :
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010,



Αποθεωτική υποδοχή είχε από τους φίλους του ΠΑΟΚ η αποστολή της ομάδας, η οποία επέστρεψε από την Αθήνα με το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τη νίκη της με 1-0 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο και την ισοπαλία του Άρη με την ΑΕΚ.

Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φίλοι του «δικέφαλου» του Βορρά βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου αποθέωσαν τον Φερνάντο Σάντος και τους παίκτες του, οι οποίοι τους έφτασαν ως τα… αστέρια.

Οι παίκτες, με «μπροστάρη» φυσικά τον Πάμπλο Γκαρσία, πανηγύρισαν μαζί με τον κόσμο της ομάδας το τεράστιο επίτευγμά τους.


~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: