ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015 :

~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 6 Νοεμβρίου
Παύλου αρχιεπισκόπου Κων / πόλεως (1) (†350), του ομολογητού και μάρτυρος. Μάρτυρος Νικάνδρου. Οσίων Αβραάμ (Βαρλαάμ) και Λουκά των Ρώσων. Λουκά του Σικελού, του εν Κορινθία ασκήσαντος, Δημητριανού επισκόπου Χυτρών (Κύπρου), του θαυματουργού, Παύλου, του δια Χριστον σαλού, Λεονάρδου.
(1)Ο άγιος Παύλος, ο ομολογητής καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε γραμματέας του αγιοτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αλεξάνδρου. Όταν απεβίωσε ο Αλέξανδρος, ο Παύλος εξελέγη Πατριάρχης. Ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος, όταν το πληροφορήθηκε δυσανασχέτησε, καθώς ήταν οπαδός της αίρεσης των Αρειανών. Όταν ο Κωνστάντιος επέστρεψε από την Αντιόχεια στην Κωνσταντινούπολη, απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο τον Παύλο και ανακήρυξε αυθαίρετα Πατριάρχη τον αρειανόφρονα Νικομήδειας Ευσέβιο. Τότε ο άγιος Παύλος πήγε στη Ρώμη. Εκεί βρήκε τον Μέγα Αθανάσιο, τον οποίο είχε απομακρύνει από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Κωνστάντιος. Πληροφορηθείς τα γεγονότα, ο αυτοκράτορας Κώνστας, έστειλε γράμμα στον αδελφό του τον Κωνστάντιο, διαμαρτυρόμενος για τη στάση του. Έτσι ο Παύλος και ο Αθανάσιος επανήλθαν στο αξίωμά τους. Δυστυχώς μετά από λίγο καιρό ο Κώνστας πέθανε. Έτσι ο Κωνστάντιος διέταξε, από την Αντιόχεια που ήταν, να απομακρύνουν τον Παύλο από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μάλιστα τον εξόρισε στην Κουκουσό της Αρμενίας. Μία μέρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία όρμησαν καταπάνω του Αρειανοί και τον έπνιξαν με το ίδιο του το ωμοφόριο. Έτσι ο άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
~    06/11/  Απολυτίκιον Αγ. Παύλου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως - 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/LBulGC8-BHU?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC ,

~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .-                                                           Σήμερα 06/11/2015 εορτάζουν:
Άγιος Παύλος Α' ο Ομολογητής και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Όσιος Λουκάς, Άγιος Δημητριανός επίσκοπος Κηθηρίας Κύπρου

***  «Φύλακας» της καρδιάς το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας
      
Κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου Davis και των Πρ. Μαγιάτη και Ε. Μέλλιου 
 
Το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατέψει το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης.
Όπως ανέφεραν σε ειδική εκδήλωση, προχθές, ο Προκόπιος Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής και η δρ. Ελένη Μέλλιου, της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς.
Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η «φαρμακευτική» του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.
Όπως εξήγησαν, τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών, αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσους κατανάλωσαν το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η ελαιοκανθάλη συμπεριφέρθηκε ως ένα φυσικό φάρμακο για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Η πρωτοπόρα αυτή μελέτη έδειξε πολύ σημαντικά ευρήματα και ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια νέας εκτενέστερης μελέτης σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού, ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι παράγοντες που καθιστούν ένα ελαιόλαδο να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιάτης, που συντόνισε τη μελέτη.
Από την πλευρά της, η δρ. Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σημείωσε ότι «νέα εργαλεία, όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις».
Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ελαιολάδου με αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
«Τα αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Gaea, Άρης Κεφαλογιάννης, «δικαιώνουν την πεποίθησή μας ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας κορωνέικη, προσφέρει, έκτος από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες».
«Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη.
ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΡΕΥΝΑ
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Μαγιάτης υπογραμμίζει: «Η έρευνα αυτή πέρασε από πολύ δύσκολα βήματα. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι το ελληνικό κράτος πριν από αρκετά χρόνια (προ κρίσης) αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα με κριτήριο ότι δεν ανήκει σε τομείς προτεραιότητας για την ελληνική οικονομία!
Παρ’ όλα αυτά η έρευνα έγινε χωρίς καμία δημόσια χρηματοδότηση, χάρη στην επιμονή και τη “φιλοπατρία” των ερευνητών που συμμετείχαν. Όταν, όμως, βγήκαν τα πρώτα εντυπωσιακά ευρήματα, μέλη του πανεπιστημιακού κατεστημένου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την παρεμποδίσουν».
Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΣΤΟ «Θ»
Ήταν αρχές του 2012, αν και η έρευνα ξεκίνησε το 2008, όταν ο επίκουρος καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, μαζί με τη συνεργάτιδά του, Ελένη Μέλλιου, «τάραξαν» τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο του ελληνικού ελαιολάδου.
Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε 150 δείγματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, αλλά και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες ποικιλίες, και δη η κορωνέικη που κυριαρχεί στη Μεσσηνία, έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
Βασιζόμενοι στις αναφορές για τις φαρμακευτικές δράσεις του λαδιού (αγουρέλαιο) στην αρχαία Ελλάδα από τον Διοσκουρίδη, απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει και αντιοξειδωτικές, νευροπροστατευτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην ουσία ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αρκετά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και τα φάρμακα, και στην ουσία ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου.
Κατέληξαν, επίσης, στο ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι της κορωνέικης ελιάς είναι αρκετά υψηλή, αλλά και ότι η ποσότητα των ουσιών αυτών στο λάδι της Μεσσηνίας είναι πολύ υψηλότερη και από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αυτό, κατά τον κ. Μαγιάτη, οφείλεται σε πολλούς και σύνθετους λόγους, όπως στις κλιματολογικές συνθήκες, στα εδαφολογικά στοιχεία και στη φροντίδα των καλλιεργητών.
Η ανακοίνωση, αντί να προκαλέσει «σεισμό» στο χώρο παραγωγής ελαιολάδου, άρχισε να κάνει «περίεργους» κύκλους.
Στα μέσα περίπου του 2013 υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της εποχής εκείνης, έπειτα από ερωτήσεις στη Βουλή, προχωρεί σε μια δήλωση απαξίωσης της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη δεν ωφελούν σε τίποτα!
Στο τέλος του ίδιου χρόνου ο ΕΦΕΤ, η πλέον υπεύθυνη αρχή, ανατρέπει τα ανακοινωθέντα του υπουργού και γνωμοδοτεί ότι οι δύο ουσίες μπορούν να προσμετρηθούν για τον ισχυρισμό υγείας του ελαιολάδου μας.
Αρχές του 2014 ο κ. Μαγιάτης δημοσιεύει σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ολοκληρωμένη τη μελέτη του. Σε αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, έπειτα από μετρήσεις 400 δειγμάτων ελαιολάδου απ’ όλη την Ελλάδα, ότι η Μεσσηνία έχει ένα θησαυρό στη γη της, αφού το λάδι μας περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα των συγκεκριμένων πολυφαινολών.
Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι Μεσσήνιοι βουλευτές... έκαναν ότι δεν κατάλαβαν. Το δεύτερο είναι ότι, ύστερα από ερωτήσεις άλλων βουλευτών από άλλες περιοχές, ο ΕΦΕΤ αλλάζει την αρχική του γνωμοδότηση, υποστηρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο!
Δηλαδή, αντί οι ελληνικές Αρχές να στηρίξουν την πρωτοποριακή έρευνα, έψαχναν τρόπους να βάλουν «τρικλοποδιές».
Η αίσθησή μας είναι ότι η θεωρία του κ. Μαγιάτη, εκτός όλων των άλλων, ανατρέπει μεγάλα συμφέροντα εταιρειών μαζικής παραγωγής λαδιού, που δε θέλουν το ποιοτικό λάδι να ξεχωρίζει, γιατί έτσι θα χάσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.
Σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας σημείωσε τα εξής:
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης
η προώθηση του ελαιολάδου μας»
-Θα μπορούσαν οι φαινόλες, ολεοκανθάλη και ολεασίνη, να συμπεριληφθούν στον ισχυρισμό της υγείας του κανονισμού της Ε.Ε. (432/2012); Εάν ναι, και παρά τις ερωτήσεις βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί διστάζει το επίσημο κράτος να πάρει ανάλογη πρωτοβουλία;
Οι ουσίες αυτές είναι παράγωγα της τυροσόλης και της υδροξυτυροσόλης αντίστοιχα. Ο κανονισμός είναι αρκετά σαφής όσον αφορά ποια συστατικά προσμετρώνται και αυτό δεν είναι θέμα της Βουλής. Το θέμα στη βάση του είναι τεχνικό και δεν αφορά στη Βουλή, καθώς υπάρχουν αρμόδιοι φορείς, όπως ο ΕΦΕΤ, που έχει την ευθύνη.
Το λεπτό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει επίσημος τρόπος μέτρησης των ουσιών αυτών. Μέχρι να υιοθετηθεί κάποια μέθοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ελεγκτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται κάθε αξιόπιστη δημοσιευμένη μέθοδο, όπως αυτή που έχουμε αναπτύξει.
Αυτό που είναι θέμα πολιτικής είναι το κατά πόσο ως κράτος θέλουμε να προωθήσουμε διεθνώς την άποψη ότι το ελαιόλαδο δεν είναι απλό τρόφιμο, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να δρα περισσότερο ευεργετικά στην υγεία.
Αν έχουμε ως μόνο σκοπό να μειώσουμε το κόστος παραγωγής για να ανταγωνιστούμε τα σπορέλαια, τότε οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Αν, όμως, αναγνωρίσουμε και προβάλλουμε ότι το ελαιόλαδο έχει συστατικά που δε βρίσκονται σε κανένα άλλο τρόφιμο και ότι αυτά τα συστατικά τα αναγνωρίζει η Ε.Ε. ως υγειοπροστατευτικά, τότε μπορεί να πολλαπλασιάσουμε την αξία του προϊόντος προς όφελος του παραγωγού.
Η πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει το κράτος είναι αυτό που ήδη κάνουμε άτυπα στο πανεπιστήμιο, δηλαδή να καταγράφουμε τα επίπεδα σε κάθε δείγμα που αναλύουμε και να καταρτίζουμε πίνακες με σειρά αξιολόγησης, ώστε ο καταναλωτής ή ο έμπορος να γνωρίζει τι ποιότητας είναι το λάδι που αγοράζει.
Αν αυτό γινόταν από κάποιον ειδικότερο φορέα και όχι κατ’ ανάγκη το πανεπιστήμιο, τότε θα δείχναμε ως χώρα ότι υιοθετούμε πρακτικές που προωθούν το ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο, δηλαδή τρόφιμο που προστατεύει την υγεία. Αυτό θα ήταν κάτι πραγματικά καινοτόμο για το μάρκετινγκ του ελληνικού ελαιολάδου και είναι κάτι που ζητούν δεκάδες ποιοτικοί παραγωγοί.
-Λέγεται ότι οι καταναλωτές χωρών που δεν παράγουν ελαιόλαδο συχνά προτιμούν ελαιόλαδα πιο ήπιας γεύσης, κι όχι πικρά και πικάντικα, χαρακτηριστικά της γεύσης της κορωνέικης ποικιλίας. Θεωρείτε ότι η προώθηση της κορωνέικης ποικιλίας ως τροφίμου εξαιρετικής σημασίας για την υγεία του ανθρώπου θα βοηθούσε στη μεγαλύτερη διείσδυσή της στις διεθνείς αγορές;
Με βάση την τράπεζα δεδομένων που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία 4 χρόνια, η κορωνέικη ποικιλία μπορεί να παράγει λάδια με πολύ έντονη πικρή και πικάντικη γεύση, ανάλογα με την εποχή συγκομιδής και διάφορες άλλες συνθήκες. Αυτό, σε συνεργασία με την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το έχουμε συσχετίσει συστηματικά και σταθερά με υψηλά επίπεδα ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Επομένως, ένα λάδι με τέτοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύπτει τις προδιαγραφές του κανονισμού 432/2012 και έτσι να έχει ισχυρότερη υγειοπροστατευτική δράση.
Η ιδιότητα αυτή για μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού έχει μεγαλύτερη σημασία από τον παράγοντα γεύση ή συσκευασία. Αυτό, μάλιστα, έχει αποδειχθεί με μελέτες μάρκετινγκ στην αμερικανική αγορά. Επομένως, είναι σημαντικό να εδραιωθεί στο καταναλωτικό κοινό η πεποίθηση ότι το καλό κορωνέικο λάδι μπορεί να έχει πιο έντονη γεύση, αλλά αυτό το καθιστά πιο χρήσιμο για την υγεία, με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι με βάση κάποια φήμη.
Είναι εντυπωσιακό ότι χάρη στη συστηματική καταγραφή που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα καλύτερα λάδια ως προς την περιεκτικότητα σε υγειοπροστατευτικά συστατικά μπορούν πλέον να τεκμηριώνουν επίσημα τη θέση τους στην πανελλαδική κατάταξη και έτσι να επιτυγχάνουν υψηλότερη τιμή.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Να σημειωθεί πως ο κ. Μαγιάτης θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε ημερίδα που θα διεξαχθεί, με διοργανωτή το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και θέμα: «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015», αύριο Παρασκευή, στις 5.00 το απόγευμα, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Επίσης θέμα της ημερίδας είναι η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και οι δυνατότητες προώθησής τους.
Εκπρόσωπος δε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα γνωστοποιήσει τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Γεωργίας του Νομού Μεσσηνίας θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με την επέκταση της ζώνης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα.
Η ημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής, αλλά και των αποτελεσμάτων της συνεργασίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Είσοδος ελεύθερη.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Το ΤΕΙ Πελοποννήσου «αγκάλιασε» τους πρωτοετείς φοιτητές (φωτογραφίες)          
      
Σε μια λιτή εκδήλωση, όπου κυριάρχησαν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία, η Διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου καλωσόρισε τους νέους φοιτητές των Τμημάτων της Καλαμάτας.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το κάθε Τμήμα ξεχωριστά, για τη φοιτητική ζωή στην πόλη, αλλά και για τις παράλληλες δράσεις του Ιδρύματος, όπως, για παράδειγμα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αυτού.
Στο αμφιθέατρο βρέθηκαν και μίλησαν στους φοιτητές ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτριος Βελισσαρίου, οι δύο αντιπρόεδροι Ιωάννης Δημόπουλος και Στέφανος Γιακουμάτος, προϊστάμενοι των Τμημάτων και εκπρόσωποι των φοιτητών.Το «Θάρρος» μίλησε με τους νέους φοιτητές για την Καλαμάτα, αλλά και τη νέα τους ζωή. Εμείς, με τη σειρά μας, να τους ευχηθούμε να έχουν ωραία φοιτητική ζωή και να είναι αισιόδοξοι ότι όταν τελειώσουν τις σπουδές τους, η κατάσταση στη χώρα θα έχει αλλάξει.
  
Από την Αθήνα ήρθε η Μυρτώ Κανλή στην Καλαμάτα για να σπουδάσει στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής. Μέχρι σήμερα η πόλη μας της αρέσει, ενώ έχει έρθει εδώ και δύο βδομάδες. Επίσης της αρέσει το Τμήμα.

Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής θα σπουδάσει και η Αθηναία Γεωργία Φουντούκη, που ακόμα είναι λίγο διστακτική για την Καλαμάτα, αφού είχε συνηθίσει τους ρυθμούς της πρωτεύουσας, ωστόσο θεωρεί ότι «θα μπει» και στους εδώ ρυθμούς. Σχετικά με το Τμήμα, είναι απόλυτα ευχαριστημένη, αφού η Λογιστική είναι αυτό που ήθελε να σπουδάσει.
Από τη Λαμία ήρθε για σπουδές στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής η Νικολέτα Τσίμπη, που ανάμεσα στις δύο πόλεις προτιμά την Καλαμάτα.

Λογιστική θα σπουδάσει και ο Γιώργος Στραβοσκούφης, που ήρθε από το Μενίδι. Του αρέσει η Καλαμάτα μέχρι σήμερα, αφού έχει ωραία μαγαζιά, είναι φοιτητούπολη, με κόσμο ευγενικό και «όλα μια χαρά» όπως μας είπε.
Όσο για το Τμήμα, μέχρι σήμερα είναι πολύ ευχαριστημένος και βλέπει ότι οι περισσότεροι καθηγητές είναι πολύ καλοί.

Από την Αίγινα ήρθε η Βέρα Μαμάτση για να σπουδάσει Λογιστική. Όπως μας είπε, η Καλαμάτα είναι φανταστική πόλη και μέχρι σήμερα της αρέσει πάρα πολύ, αφού μπορείς να διασκεδάσεις και να κάνεις πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα. Σχετικά με το Τμήμα, το θεωρεί αρκετά δύσκολο, αλλά έχει αρκετά ωραία μαθήματα και βοηθά ώστε να μπορέσεις στο μέλλον να βρεις μια δουλειά αντάξια των προσδοκιών σου.
  
Αγρινιώτισσα η Άντζελα Αλιάι, που ήρθε στην Καλαμάτα να σπουδάσει Τεχνολογία Τροφίμων. Η πόλη μέχρι σήμερα της φαίνεται πολύ ωραία, όπως και το τμήμα που σπουδάζει.

«Ωραία η Καλαμάτα» μας λέει ο  Ευθύμιος Παπαδήμας, που σπουδάζει Τεχνολογία Τροφίμων και ήρθε από την Αθήνα. Μέχρι σήμερα είναι ευχαριστημένος και από το Τμήμα.


Από Αθήνα και η Ζήνα Καβαλιέρου με την Άννα- Μαρία Καστανιώτη, που θα σπουδάσουν επίσης στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη τους φορά στην πόλη, αφού η μία είχε έρθει 5ημερη εδώ, ενώ η δεύτερη καλοκαιρινές διακοπές. Ευχαριστημένες είναι και από το Τμήμα, ενώ δηλώνουν σίγουρες ότι με το συγκεκριμένο πτυχίο θα καταφέρουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Από τη γειτονική Σκάλα Λακωνίας ήρθε η Ματίνα Καλκάνη για να σπουδάσει στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και βλέπει «μέχρι σήμερα τέλεια την Καλαμάτα και τον κόσμο ιδιαίτερα φιλόξενο».
  
Τέλος, ο Βασίλης Παναγιωτίδης, επίσης από την Αθήνα, ήρθε στην πόλη μας για να σπουδάσει στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπόνων, καθώς το αντικείμενο του αρέσει πολύ. Παράλληλα, θεωρεί σημαντικό στις μέρες μας κάποιος να έχει μορφωθεί, αφού αποτελεί πολύτιμο εφόδιο στην εύρεση εργασίας. «Βλέπουμε πτυχιούχους με μεταπτυχιακό να δουλεύουν ως σερβιτόροι, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον που δεν έχει ένα πτυχίο» σχολίασε.
Η δε Καλαμάτα τού αρέσει πάρα πολύ, αφού σε σχέση με την Αθήνα εδώ διακρίνει «έναν πολιτισμό», με τον κόσμο να σέβεται τους φοιτητές.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Τραγικό τέλος στη ζωή του έδωσε χθες το πρωί 90χρονος         
     
Τραγικό τέλος στη ζωή του έδωσε χθες το πρωί στη Σπηλιά Τριφυλίας 90χρονος δι’ απαγχονισμού. Το άψυχο κορμί του ηλικιωμένου αντίκρισαν συγχωριανοί του που περνούσαν από το κτήμα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος προέβη στο απονενοημένο διάβημα έπειτα από έντονη ψυχολογική φόρτιση, ενώ φέρεται να έχει αφήσει ιδιόχειρο σημείωμα εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.
Η τοπική κοινωνία της Σπηλιάς και ευρύτερα της Κυπαρισσίας, όπου ο ηλικιωμένος ήταν γνωστός, ιδιαίτερα αγαπητός και σεβάσμιος, είναι συγκλονισμένη από το συμβάν και την τραγική κατάληξη του 90χρονου. Μάλιστα, χθες το πρωί, γύρω στις 10.00, ο αυτόχειρας πέρασε από το καφενείο του χωριού, μίλησε με συγχωριανούς τους και έφυγε για το κτήμα του, όπως συνήθιζε να κάνει για να περπατά σιγά σιγά, λίγα μέτρα πιο πάνω από το σπίτι του και το χωριό. Εκεί, δυστυχώς, προέβη στο απονενοημένο διάβημα, σε δέντρο του κτήματός του, χρησιμοποιώντας και μία σκάλα, σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, που ζούσαν μαζί στη Σπηλιά, καθώς και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. 
 
***  Δύο νέοι φέρνουν την οργανωμένη καλλιέργεια ροδιάς στη Μεσσηνία
      
 
 
 
Είναι κοινό μυστικό ότι για να πάρει μπρος η οικονομία της Ελλάδας, θα πρέπει η χώρα να παράγει και, ακόμα καλύτερα, να εξάγει.
Συχνά ακούμε ότι πολλοί θα γυρίσουν στο χωριό και θα ασχοληθούν με τη γη, αλλά τελικά ελάχιστοι το κάνουν, ενώ ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να στραφούν οργανωμένα στον πρωτογενή τομέα.
Εμείς συναντήσαμε τους Κώστα και Νίκο Βλαχονικολό, δύο νέους από την Καλαμάτα, που ενώ είχαν μια «στρωμένη» οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισαν να στραφούν και στη φύση. Έτσι εδώ και τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει ένα εγχείρημα, που πλέον αποδίδει καρπούς. Συγκεκριμένα, στο Πλατύ δημιούργησαν ένα κτήμα οργανωμένης καλλιέργειας ροδιάς.
Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρισκόμαστε στη φάση συγκομιδής και ο Κώστας μάς μίλησε για όλη αυτή την προσπάθεια:
  Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα τις ροδιές;
Πιστεύω στον πρωτογενή τομέα. Η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και πόσω μάλλον σε ένα μοντέλο καλλιέργειας – ομάδας παραγωγών, η οποία είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια ως κοινωνική επιχειρηματικότητα, έχει πλεονεκτήματα μέσα στην κρίση, π.χ. οικονομία κλίμακας. Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζεται μέσα από την Αλφειός Ρόδι ΑΕ.
  Πες μου για τη δική σου καλλιέργεια. Πόσο δύσκολο δέντρο είναι η ροδιά;
Μπορώ να πω, εύκολη καλλιέργεια. Ως δέντρο έχει πολύ έντονη ανάπτυξη, οπότε κι ένας αρχάριος εύκολα μπορεί να το πλάσει. Όσον αφορά στη λίπανση, ακολουθώ το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ορθής καλλιεργητικής πρακτικής που μου δίνει η εταιρεία.
Το πόσο δύσκολη ή εύκολη διαδικασία είναι, έχει να κάνει και με το πώς έχεις στήσει γενικότερα το κτήμα σου.
  Η Μεσσηνία είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια αυτή;
Η γη της Μεσσηνίας είναι προικισμένη γη. Όχι μόνο ενδείκνυται για καλλιέργεια ροδιάς, αλλά θα έλεγα ότι ανάμεσα στα κτήματα της εταιρείας, τα οποία εκτείνονται σε όλη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, αυτά της Μεσσηνίας είναι κτήματα-πυλώνες.
  Τα δικά σου ρόδια, όπως και των άλλων, πού καταλήγουν;
Μπορώ να μιλήσω για τα ρόδια των 207 μετόχων της Αλφειός. Ταξιδεύουν στην ελληνική και διεθνή αγορά και από τον επόμενο μήνα θα κρατάτε στα χέρια σας το μπουκάλι με τον εξαιρετικό χυμό των ροδώνων της Αλφειός, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε δημιουργήσει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο, με πλήρη γραμμή παραγωγής, στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, ο κάθε παραγωγός- μέτοχος δε διαθέτει τυπικά το προϊόν στο εμπόριο, αλλά μέσα από τις επιχειρηματικές δομές της εταιρείας παίρνουμε το κάτι παραπάνω από την προστιθέμενη αξία.
  Ανέφερες την Αλφειός Ρόδι. Μιλάμε για μια εταιρεία που αποτελείται από μετόχους- καλλιεργητές;
Σωστά, καλλιεργητές-μετόχους, αλλά όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες… Υπάρχουν μηχανικοί, πιλότοι, τραπεζικοί, έμποροι, επιχειρηματίες, αγρότες, ασφαλιστές, συνταξιούχοι του Δημοσίου, νομικοί, γιατροί.
  Πολλές φορές στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί και απέτυχαν. Τι διαφορετικό έχετε εσείς;
Έχετε δίκιο. Θέλει, όμως, μια προσοχή, δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Ο συνεταιρισμός στο ξεκίνημά του ως επιχειρηματική ιδέα συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της πατρίδας. Στη συνέχεια οι παθογένειες μετέτρεψαν τους συνεταιρισμούς σε βαρίδια. Η Αλφειός Ρόδι ΑΕ εκ του τίτλου της δεν είναι συνεταιρισμός, αλλά ανώνυμη εταιρεία. Κοινωνική επιχειρηματικότητα, πολυσυμμετοχική με 207 μετόχους, είναι καινοτομία της εποχής, συνδυάζει τα θετικά της ομάδας και βάζει τον πήχη ψηλά, αλλά δεν αγνοεί τους όρους της αγοράς. Δηλαδή, εργαζόμαστε, καταθέτουμε την ψυχή μας για να είναι το προϊόν μας ποιοτικά πρώτο και ανταγωνιστικό στην αγορά. Είμαι υπερήφανος που οι πρώτες παρτίδες του ροδιού μας έχουν πάρει θέση στις πιο δύσκολες από άποψη ανταγωνισμού αλυσίδες σε Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες. Φιλοσοφία μας είναι η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε κρατικοδίαιτα δεκανίκια.
  Θεωρείς ότι ένας τέτοιος συνεταιρισμός θα αποτελούσε μια καλή λύση και για το ελαιόλαδο που στις μέρες μας δεν έχει την τιμή που του αξίζει;
Το μοντέλο της Αλφειός Ρόδι ΑΕ στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές της οικονομίας. Στην οικονομία κλίμακας και στην προστιθέμενη αξία. Η αποκωδικοποίηση αυτών των δύο αρχών στην πράξη προσδιορίζει στην κάθε περίπτωση το επιχειρηματικό μοντέλο.
  Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο πολύ ότι το ρόδι είναι ένα πολύ καλό φρούτο για τον οργανισμό. Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;
Το ρόδι και, κατ’ επέκταση, τα παράγωγά του τα τελευταία χρόνια είναι στην κορυφή των προϊόντων που έχουν υψηλούς δείκτες θρέψης και ωφελιμότητας για τον άνθρωπο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, απαραίτητες τόσο για την καθημερινή λειτουργία και άμυνα του οργανισμού όσο και για την πρόληψη αρκετών παθήσεων.
  Ακόμα πιο συχνά ακούμε στις μέρες μας ότι «θα πάω στο χωριό να βάλω ντομάτες να ζήσω». Πόσο εύκολο είναι να στραφεί κάποιος που ζει στην πόλη στην καλλιέργεια της γης;
Η γη και η αγροτιά έχουν τις δυσκολίες τους, ειδικά για κάποιον ο οποίος δεν έχει μάθει να δουλεύει… Τίποτα δεν είναι εύκολο. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει εργασία και ισορροπημένη ζωή στην περιφέρεια μόνο όταν οργανωθεί με σύγχρονους τρόπους και σκληρή δουλειά.
  Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με το ρόδι και γενικότερα με τη γη;
Να το σκεφτεί καλύτερα… Πάντα πίστευα πως αν δεν ιδρώσεις, δε θα αποδώσεις. Η ενασχόληση με τη γη είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι για τον καθέναν. Μέσα από αυτό θα ανακαλύψει τις δικές του αλήθειες και δε θα το μετανιώσει, αν το επιλέξει ως τρόπο ζωής.
  Άλλα σχέδια;
Η ανάπτυξη αυτού του είδους της καλλιέργειας και η ενασχόλησή μου με την Αλφειός Ρόδι ΑΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή την περίοδο. Οι προοπτικές που σου δίνει αυτό το προϊόν είναι πολλές και έτσι φουντώνουν τα μελλοντικά σχέδια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Από τη «χαμένη γενιά» στα… αγέννητα της κρίσης
     
ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 Την περασμένη Τρίτη δημοσιεύσαμε τα στοιχεία που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα δημογραφικά δεδομένα της Μεσσηνίας. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά, αφού ο… ηλικιακός χρόνος του νομού δεν ανανεώνεται. Αντίθετα. Η περιοχή μας γερνάει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο (σ.σ. η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα από 55 χρόνων και άνω), οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις (2.073 έναντι 808 το 2015) και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι φεύγουν από τη Μεσσηνία για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό, αφού δεν μπορούμε να παράξουμε πλούτο για να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας. Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται και από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Σε χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», που υπογράφει η Ιωάννα Σωτήρχου, αποδεικνύεται ότι η... ανατομία των δεικτών φτώχειας αποκαλύπτει όχι μόνο τη ραγδαία φτωχοποίηση των νέων και των παιδιών, αλλά και το συγκλονιστικό γεγονός ότι η Ελλάδα θα χάσει μία ακόμη γενιά: αυτή που δε θα γεννηθεί λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ζευγαριών!
Κι όμως, ενίοτε οι αριθμοί
λένε την αλήθεια
Εμβαθύνοντας στους δείκτες της φτώχειας με τη βοήθεια του διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και δημογράφου Διονύση Μπαλούρδου, αναδύεται μια συγκλονιστική εικόνα, με επιμύθιο ότι αυτή την κρίση την πληρώνουν τα παιδιά και οι νέοι, δηλαδή το μέλλον της χώρας, αυτά που υπάρχουν, αλλά και μια γενιά που θα χαθεί, γιατί πολύ απλά δε θα... γεννηθεί, καθώς η κρίση προκαλεί μη αναστρέψιμες «βλάβες» στους δείκτες γονιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ένας άλλος παράγοντας που αποδεικνύει ότι οι νέοι αποτελούν θύματα της κρίσης προκύπτει από μια έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που μελετά την επιθυμία τους να φύγουν για άλλη χώρα: με στοιχεία από το (μακρινό πλέον, όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης) 2011, το 37% των νέων επιθυμούν να φύγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που βρισκόταν στο 25%.
Τι άλλο βρίσκει ο συνομιλητής μας «συγκλονιστικό»; Τη δύσκολη κατάσταση διαβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όταν μετράμε τους υλικούς δείκτες στέρησης.
Πρόκειται για 9 δείκτες που περιλαμβάνουν από αδυναμία πληρωμής λογαριασμών μέχρι τη δυνατότητα για διακοπές, ενώ η ακραία στέρηση προκύπτει όταν κάποιος στερείται περισσότερους από τέσσερις δείκτες.
Συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα τα παιδιά και οι νέοι 18-24 χρόνων είναι οι νέες ομάδες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το κατώφλι της φτώχειας και πληρώνουν την κρίση, η οποία -όσο διαρκεί- τείνει να λάβει διαστάσεις χρόνιου φαινομένου. Και η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη τα επόμενα χρόνια, καθώς καταρρέουν τα άτυπα δίκτυα αλληλεγγύης και η κοινωνική βοήθεια συρρικνώνεται, αντί να επεκτείνεται, λόγω των μέτρων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπαλούρδος.
Άτεκνοι εξ ανάγκης
«Καθώς ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει σε υψηλά επίπεδα, αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τα ζευγάρια, που αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο δείκτη γονιμότητας, ο οποίος ανέκοψε την ανοδική πορεία του το 2009, που ήταν 1,49 παιδιά ανά γυναίκα, προσεγγίζοντας το 2013 την τιμή 1,3 παιδιά ανά γυναίκα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς οι γυναίκες αποκτούν παιδιά ολοένα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Το ερώτημα είναι αν θα “προλάβουν” να αποκτήσουν τα παιδιά που πραγματικά θέλουν.
Από την άλλη, οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο το όριο του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, επισημαίνοντας την “παγίδα της γονιμότητας”, που σημαίνει ότι όποιος περάσει κάτω από αυτό το όριο, δύσκολα μπορεί να ανατρέψει το δείκτη. Το δεύτερο όριο του 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αποκαλείται χαμηλή γονιμότητα: είναι πια το όριο, όπου είναι δύσκολο να λάβεις μέτρα πολιτικής και να επηρεάσεις το δείκτη.
Είμαστε πραγματικά σε αδιέξοδο, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς- καμία χώρα που έχει παγιδευτεί στη χαμηλή γονιμότητα δεν έχει επιστρέψει ξανά στο όριο του πάνω από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Διαπιστώνω, λοιπόν, ότι οι δείκτες οικονομικής ύφεσης έχουν αρνητική συσχέτιση και επηρεάζουν τη νεολαία, διότι με τον αρνητικό δείκτη γονιμότητας χάνουμε μια γενιά παιδιών, των οποίων η γέννηση αναβάλλεται...», εξηγεί ο οικονομολόγος-δημογράφος συνομιλητής μας.
Επισημαίνει ότι δεν έχει μελετηθεί αρκετά η επίπτωση της κρίσης στη νεολαία, καθώς οι έρευνες για τη φτώχεια των νέων στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη είναι περιορισμένες, ενώ -με βάση τα στοιχεία που έχουμε- το 2013 το ποσοστό φτώχειας των νέων 18-24 χρόνων στην Ελλάδα ανήλθε στο «εξωφρενικό» –όπως το χαρακτήρισε– 34,1%.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Συνέβη στην Καλαμάτα…
      
Ώρα 11.30 το βράδυ στην οδό Αθηνών. Μια γυναίκα, νεαρής ηλικίας, επιστρέφει στο σπίτι της βαδίζοντας στο πεζοδρόμιο. Πίσω της κινείται στο δρόμο ένα μαύρο αυτοκίνητο. Την πλησιάζει και καθώς φτάνει δίπλα της, ο οδηγός, επίσης νεαρής ηλικίας, κατεβάζει το παράθυρο και τη ρωτάει: «Σου φτάνει ένα πεντακοσάρικο;», επιδεικνύοντάς το. Η νεαρή γυναίκα έχει σοκαριστεί από αυτό που συμβαίνει και ο άντρας, καταλαβαίνοντας το δισταγμό της, τη ρωτάει αν θέλει να της δώσει 1.000 ευρώ. Απαντά στον οδηγό πως τόσα να δώσει στη γυναίκα του κι εκείνος κάνει αναστροφή και απομακρύνεται…  Χ.Χ.

***  Διαξιφισμοί Ι. Μαραμπέα και Δ. Γιαννημάρα για τις αλλαγές          
     
Ευκαιρία να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» είχαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, κατά την τροποποίηση του φετινού τεχνικού προγράμματος, ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρας.
Η τροποποίηση περιλάμβανε την κατάργηση 28 συνολικά έργων που δεν έχουν εκτελεστεί, την ένταξη δύο νέων έργων (Κατασκευή υδατοδεξαμενής Τ.Κ. Αγίου Νικολάου με 57.751,73 ευρώ και Ανακατασκευή γηπέδου Κάμπου με 280.000 ευρώ) και την αλλαγή του προϋπολογισμού για μελέτες ωρίμανσης έργων από 223.789,88 ευρώ σε 138.439,88 ευρώ.
Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε για την κατάργηση των έργων ο κ. Γιαννημάρας, λέγοντας πως 12 χωριά μένουν χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ. Πρόσθεσε πως μεταξύ αυτών που καταργούνται υπάρχουν και βασικά έργα που έπρεπε να γίνουν, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Επίσης, αναφέρθηκε στο γήπεδο του Κάμπου, λέγοντας πως όταν ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή δεν υπήρχε γήπεδο, καθώς δεν είχε τις απαιτούμενες διαστάσεις για να εφαρμοστεί η μελέτη, και πως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αγόρασε γειτονικό κομμάτι.
«Άρα, πώς μπορούμε εμείς να δεχτούμε μια τέτοια τροποποίηση; Θα ήθελα να γίνει αλληλογραφία από πλευράς Δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού για να μάθουνε και τα παιδιά του Κάμπου αν εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε το έργο και από εκεί και πέρα τι έγινε», είπε χαρακτηριστικά.
Βολές εξαπέλυσε και ο σύμβουλος Αλέξ. Ρουτζούνης, λέγοντας πως θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, «για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τέτοια μεγάλα ποσά, όπως είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή».
Διαξιφισμοί
Ο αντιδήμαρχος Κων. Φωκέας επισήμανε πως το χωριό του στερήθηκε δύο έργα, που δεν είναι ουσιώδη, και μέμφθηκε τη μειοψηφία πως ξέχασε να αναφέρει ότι σε όλους τους αγροτικούς δρόμους μπορεί να πάει ο κάθε αγρότης με ποδήλατο, όταν δεν
μπορούσε να προσεγγίσει με τρακτέρ.
Απαντώντας ο κ. Μαραμπέας μίλησε για σειρά έργων που βρίσκονταν στο τεχνικό πρόγραμμα από το 2011 χωρίς να έχουν υλοποιηθεί, ενώ έδωσε και τη δική του εκδοχή ως προς τα παραδείγματα που είχε αναφέρει νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
«Θα ήθελα να ακούσω πόσα έργα έχετε κάνει, τι έχετε προγραμματίσει, τι χρήματα πήρατε και πού τα δώσατε, γι’ αυτό μην προκαλείτε, έχουν γνώση οι φύλακες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως για το γήπεδο του Κάμπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Απαντώντας στον κ. Ρουτζούνη, ανέφερε πως έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να πάρει ο Δήμος χρήματα από το Κράτος και στη συνέχεια σημείωσε πως «έργα που εκτελούνται επί 4 χρόνια, δεν κάνατε ούτε ένα δρόμο. Σήμερα σχεδόν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι, παρά τις αδυναμίες που έχουμε, είναι προσπελάσιμοι, για πρώτη φορά συντηρήθηκαν».
Ζήτησε από τη μειοψηφία να μην τον προκαλεί, επειδή έχει τα τεχνικά της προγράμματα με έργα δεκάδων εκατομμυρίων, από τα οποία δεν εκτελέστηκε τίποτα, και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει σχετικά με το γήπεδο του Κάμπου. «Εμείς ενεργούμε με βάση τις ανάγκες και θέλουμε να λύσουμε προβλήματα, γι’ αυτό μας έφερε και ο κόσμος στη Δημοτική Αρχή», κατέληξε.
Τα δικά του επιχειρήματα ανέπτυξε στη συνέχεια ο κ. Γιαννημάρας, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς φτιάχτηκε το νέο τεχνικό πρόγραμμα με έργα 180.000, όταν δόθηκαν το 2015 μόνο 65.000.
Όποιος δεν έχει επιχειρήματα βγάζει κραυγές, είναι τελείως ανενημέρωτος ο κ.
Γιαννημάρας, σχολίασε από την πλευρά του ο δήμαρχος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Εμείς πρώτα πράττουμε και μετά λέμε και φτιάχνουμε τεχνικό πρόγραμμα που φέτος είναι ενάμισι εκατομμύριο, ώστε να είναι υλοποιήσιμο, ενώ του έτους 2014 που φτιάξατε εσείς είναι 10εκατομύρια και δεν υλοποιούσατε ούτε το ενάμισι τοις εκατό. Θεωρώ ότι ενεργούμε με τα λάθη μας και παλεύουμε καθημερινά να λύσουμε προβλήματα και αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε και λαϊκές συνελεύσεις, να έλθετε στα χωριά, για να ακούσετε τι λένε οι κάτοικοι».
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, 13 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και 3 κατά (Δ. Γιαννημάρας, Αλ. Ρουτζούνης και Χρ. Λυμπερέας).   του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

~***  Το δαχτυλίδι του Γύγη - ΠΛΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Σωκράτης σε ένα διάλογο της Πολιτείας με τον Γλαύκωνα, αδερφό του Πλάτωνα, ισχυρίστηκε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να επιδιώκεται όχι μόνο διότι αποφέρει οφέλη, αλλά και γιατί ως προς την ουσία της είναι κάτι καλό. Τότε του διηγήθηκε την ιστορία για κάποιον Γύγη.
Ο Γύγης ήταν πρόγονος του Λυδού. Ηταν βοσκός στην υπηρεσία του βασιλιά της Λυδίας και μια φορά, ύστερα από μια μεγάλη μπόρα και .......
σεισμό, σκίστηκε η γη κ' έγινε ένα χάσμα στο μέρος ακριβώς που έβοσκε. Αυτός από περιέργεια κατέβηκε μέσα, όπου βλέπει, καθώς διηγούνται, και άλλα θαυμάσια πράγματα κ' ένα άλογο, που είχε στα πλευρά του κάτι παραθυράκια· σκύφτει λοιπόν και βλέπει μέσα από κει ένα νεκρό, μα, καθώς φαίνονταν, πολύ μεγαλύτερο από συνηθισμένο άνθρωπο και που τίποτε άλλο δε φορούσε παρά ένα χρυσό δαχτυλίδι στο χέρι, που του το πήρε και βγήκε έξω.
Όταν κατόπι μαζευτήκανε οι βοσκοί, όπως συνήθιζαν κάθε μήνα, να δώσουν αναφορά στο βασιλέα για τα κοπάδια του, ήρθε και κείνος με το δαχτυλίδι στο χέρι· καθώς λοιπόν κάθονταν με τους άλλους, έτυχε να στρέψη την πέτρα του δαχτυλιδιού από το μέσα μέρος κι αμέσως έγινε άφαντος στους άλλους, που βρίσκονταν εκεί κι άρχισαν να μιλούν γι' αυτόν σα να ήταν φευγάτος. Εκείνος παραξενεύτηκε και ψηλαφητά γύρισε πάλι το δαχτυλίδι προς το έξω μέρος, κι αμέσως έγινε φανερός.
Κι αφού το παρατήρησε αυτό, ξαναδοκίμαζε το δαχτυλίδι, αν έχη πραγματικώς αυτή τη δύναμη, όταν το στρέφη από τη μέσα μεριά να χάνεται από τα μάτια των άλλων, και όταν προς τα έξω να παρουσιάζεται πάλι· αφού το βεβαιώθηκε ενήργησε να πάη κι αυτός με τους άλλους βοσκούς, που ήταν να δώσουν τους λογαριασμούς στο βασιλέα, και κει τα κατάφερε να τα ψήση με τη βασίλισσα κι αφού μαζί οι δυο των σκοτώνουν το βασιλιά, παίρνει, αυτός το θρόνο.
Αν λοιπόν υπήρχαν δυο τέτοια δαχτυλίδια και φορούσε το ένα ο δίκαιος και το άλλο ο άδικος, κανείς δε θα βρίσκονταν, καθώς ήθελε φανή, με τόσο ατσαλένιο χαρακτήρα, που να διατηρηθή στη δικαιοσύνη και να έχη τη γενναιότητα να το κράτηση και να μη βάλη το χέρι του στα αγαθά των άλλων, ενώ θα είχε την εξουσία κι από την αγορά να παίρνη ό,τι ήθελε και μέσα στα ξένα σπίτια να μπαίνη και να έρχεται σε σχέσεις μ' οποίον ήθελε, και να σκοτώνη τον ένα και να γλυτώνη τον άλλο από τη φυλακή, κι όλα τα πάντα να κάνη σα θεός μέσα στους ανθρώπους. Και γενικά τίποτα διαφορετικό δε θα 'κανε από τον άλλο τον άδικο, αλλά κ' οι δυο τους τον ίδιο το δρόμο θα 'παιρναν.
Τίποτα λοιπόν δε θα μπορούσε να αποδείξη καλύτερ' απ' αυτό το παράδειγμα, πως κανείς δεν είναι δίκαιος από ευχαρίστησή του, μα από ανάγκη, επειδή δεν είναι πράγμα αφ' εαυτού του καλό, κι που κανείς νομίζει πως είναι ικανός να αδική, αδικεί. Γιατί κάθε άνθρωπος πιστεύει, και πολύ δίκαια, καθώς θα πουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το λόγο, πως πολύ περισσότερο τον ωφελεί η αδικία παρά η δικαιοσύνη· κι αν κανείς, που έπαιρνε τέτοια εξουσία, δε θα 'θελε ποτέ ν' αδικήση μηδέ να βάλη χέρι σε ξένο πράγμα, θα τον περνούσαν για τον πιο κακομοιριασμένο και ανόητο όλοι όσοι έχουν αίσθηση· το πολύ να τον επαινούν στα φανερά και να γελούν έτσι ο ένας τον άλλο, από φόβο μην πάθουν τίποτα κ' οι ίδιοι.   Πλάτων. Πολιτεία. (Βιβλίο Β) 359d-360d

***  Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ
"Ειν ένα θάμα το αττικό στην ιστορία του κόσμου,
και σκαλιστό ένα ποίημα στον αθηναίο το Βράχο,
το ποίημα της εντέλειας..."
...εξυμνεί έκθαμβος ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και γεννάται ευλόγως το ερώτημα: Γιατί άραγε η Ακρόπολις των Αθηνών δεν συμπεριλαμβάνεται στα "επτά θαύματα του κόσμου? "Η απάντηση είναι απλή:\\


"Η Ακρόπολις των Αθηνών ξεπερνά κάθε ανθρώπινο θαύμα, αγγίζει τα όρια του θείου, της θεϊκής εντέλειας. Και ως εντέλεια, ήταν, είναι και "έσσεται ήματα πάντα¨, ασύγκριτη και μοναδική. Ότι τελειότερον έχει να επιδείξη ο Ανθρώπινος Πολιτισμός. Επάνω στον ιερό Βράχο των Αθηνών, έσμιξαν με αρμονία πρωτόφαντη και ανεπανάληπτη ο Λόγος, το Κάλλος, το Μέτρον."
Άννα Τζιροπούλου-Ευσταθίου
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρίσκεται το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.
Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ, αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή.
Το μνημείο όμως εκείνο που την κάνει ιδιαίτερα διάσημο είναι το αριστούργημα των κατασκευών, ο "Παρθενώνας", άφθάστου κάλλους και αρμονίας, αφιερωμένο στην θεά Αθηνά και εκφράζει την ολοκλήρωση της ανθρώπινης διάνοιας !!!
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
Πρίν προχωρήσω στο καθαυτό θέμα της Ακρόπολης, θα αναφερθώ με λίγα λόγια στην ιστορία της προϊστορικής Αθήνας, με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο.
Το επίτομο λεξικό «Πρωίας» (εκδ. 1932) γράφει ότι η Ακρόπολη των Αθηνών κατοικείτο πριν το 10.000 π.Χ., με άνθιση του πολιτισμού της γύρω στο 3.500 π.Χ. επί Ερεχθέα.
Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται στην αχλύ του μύθου, καθώς είναι γενικά αποδεκτό ότι προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής. Στα πανάρχαια χρόνια της νεολιθικής εποχής, όλη η περιοχή της Αττικής λεγόταν "Κραναά". Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο "κραναός" που σημαίνει τραχύς, πετρώδης, όπως δηλαδή ήταν όλη η βραχώδης Αττική χερσόνησος.
Πρώτοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται οι Πελασγοί και μετέπειτα, μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, οι Ίωνες(ο γενάρχης Ίων ήταν υιός του Απόλλωνα και της Κρέουσας).
 Πρώτος βασιλιάς της πόλης, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο Πελασγός Ακταίος και το αρχικό της όνομα ήταν "Ακτή" ή "Ακτική". Τον Ακταίο διαδέχθηκε ο γαμπρός του, "Κέκροπας", από τον οποίο ονομάστηκε "Κεκροπία" ο οποίος ήταν μισός άνθρωπος και μισός ερπετό. Τό ανάκτορο του ήταν επάνω στον ιερό βράχο στην θέση του μετέπειτα Ερεχθείου. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, στο έργο του "Τίμαιος", Αιγύπτιοι ιερείς της Ίσιδος αποκάλυψαν στον Σόλωνα που τους επισκέφτηκε ότι, σύμφωνα με τα αρχεία τους, υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από τον καταλύσμό 9560 π.Χ.(Δευκαλίωνα) κατά τον οποίον κατεβυθίσθει η Ατλαντίδα και η Αιγηίς (στην θέση του σημερινού Αιγαίου).
Άρα λοιπόν ο Κέκροπας βασίλευσε προ του κατακλυσμού, εφ'όσον το όνομα "Αθήνα" εδόθει επί των ημερών του, όπως θα δούμε πιό κάτω, και όχι το 3500 ή κατ'άλλους το 1500 πΧ, εκτός αν πρόκειται για άλλον με το ίδιο όνομα.
Ο Κέκροπας για να προστατεύσει την πόλη από τους πειρατές της Καρίας από την θάλασσα και τους Βοιωτούς από την ξηρά, διένειμε την Αττική σε δώδεκα περιοχές, για να διαχειρίζεται καλύτερα τον πληθυσμό: Αφίδναι, Βραυρώνα, Δεκέλεια, Επάκρια, Ελευσίνα, Κεκροπία, Κηφισία, Κυθαιρός, Φάληρο, Σφαιττός, Τετράπολις, Θορικός.
Ήδη επί Κέκροπος, όπως αφηγείται Ο "Απολλόδωρος" στην "Ιστορική Βιβλιοθήκη", εφάνει καλόν στους θεούς να καταλάβουν πόλεις σαν "πολιούχοι", στις οποίες θα ετιμάτο ο κάθε θεός ιδιαιτέρως.
Για το ονομα της Κεκροπίας, φιλονίκησαν ο Ποσειδώνας και η Αθηνά. Πρώτος ο Ποσειδώνας με την τρίαινα του χτύπησε το βράχο της Ακροπόλης και αμέσως "ανέβλυσεν εξ αυτού ύδωρ". Στο σημείο που χτύπησε υπηρχε μικρή πηγή με την ονομασία "Ερεχθηίς θάλασσα", στο δυτικό τμήμα του Ερεχθείου που ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.
Αμέσως μετά η Αθηνά χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος και εμφανίστηκε μια μικρή ελιά. Ο Κέκροπας παραξενεύτηκε αλλά και εντυπωσιάστηκε από το δώρο της Αθηνάς και αποφάσισε να διαλέξει το δώρο της και να γίνει αυτή προστάτιδα της πόλης. Έτσι πήρε η Αθήνα το όνομά της. Το σημείο που χτύπησε η Αθηνά είναι και αυτό στο δυτικό τμήμα του Ερεχθείου, όπου σήμερα υπάρχει μία σύγχρονη ελιά.(Φωτό).Η ελιά αυτή κατά την αρχαιότητα ονομάζετο "Μορία"(=εκ του μοίρα, μόρος=όλεθρος, θάνατος για όποιον δεν την σεβασθεί).
Ο Κέκροπας εισήγαγε την λατρεία του Διός και τις προσφορές εδεσμάτων (πελανοί) στις τελετές, αντί για ανθρωποθυσίες. Ο τάφος του στην Ακρόπολη διετηρείτο μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ.
Τον Κέκροπα διαδέχθηκε ο γιος του, Ερυσίχθων, ο οποίος δεν είχε παιδιά και αυτόν ο Κραναός.
Ο Κραναός εκθρονίσθηκε από τον Αμφικτύωνα, ο οποίος εν συνεχεία εξορίστηκε από τον Εριχθόνιο ή Ερεχθέα, γιο του Ήφαιστου και της Γης.
  Θα σταθούμε Εριχθόνιο ή Ερεχθέα. Σύμφωνα με τον μύθο όταν βασίλευε ο Κέκροπας, η θεά Αθηνά πήγε στο εργαστήριο του θεού Ηφαίστου για να παραγγείλει όπλα. Ο Ήφαιστος όμως την ερωτεύθηκε και άρχισε να την κυνηγάει. Εκείνη όμως επειδή ήθελε να παραμείνει παρθένα τον απέφευγε. Κάποια στιγμή όμως ο Ήφαιστος εκσπερμάτωσε και το σπέρμα του έπεσε στον μηρό της Αθηνάς, η οποία αηδιάζοντας το σκούπισε με ΄κομμάτι μάλλινου υφάσματος το οποίο έρριψε στην γη .Ο εκ του σπέρματος γόνος ανεπτύχθει μέσα στην γη η οποία τον παρέδοσε στην Αθηνά για να τον αναθρεύσει, χωρίς όλα αυτά να τα γνωρίζουν οι άλλοι θεοί. Το παιδί έλαβε το όνομα Εριχθόνιος ή Εριχθονεύς ή Ερεχθεύς. Για να μήν γίνει γνωστό το γεγονός στους άλλους θεούς η Αθηνά έκλεισε το μωρό σε ξύλινο κιβώτιο και το παρέδωσε στις κόρες του Κέκροπα (Άγλαυρο, Έρση, Πάνδροσο)με την εντολή να μήν ανοίξουν το κιβώτιο. Η Πάνδροσος, η μικρότερη, υπάκουσε, αλλά η Άγραυλος και η Έρση το άνοιξαν και είδαν ένα ερπετό με την μορφή παιδιού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ένα φίδι περιτυλιγμένο γύρω από το μωρό Εριχθόνιο, το οποίο βγήκε έξω και αναρριχήθηκε στην ασπίδα της Αθηνάς. Οι κοπέλες τρομαγμένες από αυτό που είδαν, έπεσαν από την Ακρόπολη και σκοτώθηκαν. Την Αθηνά την ειδοποίησαν κόρακες για το γεγονός αυτό, την στιγμή που αυτή μετέφερε βράχο για την καλύτερη ασφάλεια της Ακροπόλης, τον οποίο αναγκάσθηκε να τον εγκαταλείψει.
Ο βράχος αυτός είναι ο "Λυκαβηττός". Δηλαδή ο βράχος πάνω στον οποίο "βαίνει" και "άττει(=ορμά) το φώς (Λυκ) την στιγμή που ανατέλει ο ήλιος. Έτσι λοιπόν προήλθε η ονομασία του Λυκαβηττού και όχι απο δήθεν λύκους που είχαν τις φωλιές τους εκεί, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, όταν ένας εχθρικός στρατός πολιόρκησε την Αθήνα, οι Αθηναίοι ζήτησαν την συμβουλή του μαντείου των Δελφών, το οποίο τους έδωσε τον χρησμό, ότι για να σωθεί η πόλη, ένας Αθηναίος έπρεπε να θυσιαστεί με την θέληση του. Όταν η κόρη του Κέκροπα, Άγραυλος, έμαθε για τον χρησμό, ανέβηκε στην Ακρόπολη και πέφτοντας σκοτώθηκε. Οι Αθηναίοι για να την τιμήσουν, έκτισαν ένα ναό στην Ακρόπολη και κάθε χρόνο εόρταζαν τα Αγραύλεια. Επίσης το όνομα της αναφερόταν και στον όρκο των Αθηναίων οπλιτών.
Ο μύθος παριστάνει τον Εριχθόνιο ή Ερεχθέα σαν μισό άνθρωπο και μισό ερπετό ο οποίος εδραίωσε μια ισχυρή δυναστεία και έδωσε στον λαό του, που μέχρι ΄τοτε λεγόταν "Κεκροπίδες", το όνομα "Αθηναίοι "προς τιμή της θεας.
Ο Ερεχθέας τοποθέτησε στην Ακρόπολη το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς (ξόανο) σε ναό και εισήγαγε την εορτή, τα Αθήναια. Το άγαλμα αυτό λάμβανε μέρος στην εορτή των "Παναθήναιων" και των "Καλλυντιρίων και Πλυντηρίων".
Το όνομα "Αθήναι" που ισχύει μέχρι σήμερα το έδωσε ο βασιλιάς Θησέας (γ'αυτο και οι ξένοι την ονομάζουν ATHENS και όχι ATHEN).
Και όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην πόλη ούτε ένα άγαλμα του.
Άλλοι καθοριστικοί σταθμοί στην ιστορία των Αθηνών, υπήρξαν οι νομοθεσείες του Δράκοντος και του Σόλωνος, η επέκταση του Αθηναϊκού κράτους χαρις την οξυδερκή ναυτική πολιτική του Πεισίστρατου (6ος αιώνας),η μεταρρυθμιση του Κλεισθένους, η εγκαθίδρυση της Αθηναϊκης Δημοκρατίας το 508πΧ και ο "χρυσους αιών" του Περικλέους.
ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 480πΧ
Ο Πλάτων στο βιβλίο του "Κριτίας" (111ε–112δ), μιλά για την Ακρόπολη των Αθηνών, όπως ήταν τον καιρό πριν τον ελληνοατλαντικό πόλεμο, τον οποίο και τοποθετεί εννέα χιλιετηρίδες πριν από την εποχή του, δηλαδή περί τα μέσα της 10ης προ Χριστού χιλιετίας. Σύμφωνα με το χωρίο αυτό του "Κριτία", η Ακρόπολη κάποτε ήταν πολύ μεγαλύτερη σε έκταση, ενώ απλωνόταν από τον Ηριδανό και τον Ιλισό ποταμό μέχρι τον Λυκαβηττό, περιλαμβάνοντας και την Πνύκα. Η πόλη των Αθηνών που πολέμησε εναντίον των Ατλάντων ήταν χτισμένη πάνω στην εκτεταμένη Ακρόπολη. Η Ακρόπολη τέλος πήρε τις διαστάσεις που είχε την εποχή του Πλάτωνα εξ αιτίας έντονων βροχοπτώσεων, σεισμών και του κατακλυσμού. Το νερό παρέσυρε μαζί του το χώμα που κάποτε περιέβαλλε την Ακρόπολη, αφήνοντας στην θέση του μόνο συμπαγείς βράχους, όπως αυτός της σημερινής Ακροπόλης.
Ο βράχος επιλέχθηκε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (4000/3500-3000 π.Χ.) ως τόπος εγκατάστασης των κατοίκων της περιοχής. Κατάλοιπα εγκατάστασης της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού εντοπίσθηκαν στην περιοχή του Ερεχθείου.
Γύρω στα 1400 π.Χ. με το 1000 π.Χ. κτίσθηκε ένα ψηλό τείχος, με τεράστιους ογκόλιθους κι ένα παλάτι, στο σημείο όπου αργότερα ανεγέρθη το Ερεχθείο. Μέσα στο τείχος, που λεγόταν "Πελασγικό" ή ''Κυκλώπειο', υπήρχαν βωμοί, ιερά και μια πηγή, που ονομαζόταν Κλεψύδρα. Οι κάτοικοι της πόλης, που άρχισε να αναπτύσσεται κάτω από την Ακρόπολη, έβρισκαν καταφύγιο μέσα σ' αυτήν, όταν αντιμετώπιζαν εχθρικές επιδρομές.
Ο χαρακτήρας της αρχίζει να γίνεται έντονα θρησκευτικός, καθώς οι κάτοικοι των γύρω συνοικισμών θεωρούν πως το κοινό κέντρο της λατρείας πρέπει να τοποθετηθεί σ' αυτήν. Έτσι χτίζεται ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στο μυθικό βασιλιά Ερεχθέα, το Ερεχθείο. Ο ναός αυτός χρησιμοποιεί τον πωρόλιθο σαν πρώτη ύλη και σήμερα σώζονται τα θεμέλια του.
Το 750πΧ χτίζεται το Εκατόμπεδο, που λεγόταν έτσι γιατί είχε μήκος 100 πόδια, στη θέση που αργότερα θα χτιστεί ο Παρθενώνας. Ο τύραννος Πεισίστρατος κτίζει το 530πΧ ένα νέο Εκατόμπεδο στη θέση του παλιού, ενώ δίνει ώθηση και στη διακόσμηση της Ακροπόλεως, χτίζοντας ιερά και βωμούς σε θεούς, ημίθεους και ήρωες. Τότε κατασκευάσθηκε το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και έγινε η πρώτη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μνημειακού προπύλου του χώρου. Οι πιστοί αφιέρωναν στο ιερό πολυάριθμα και πλούσια αναθήματα, όπως ήταν οι μαρμάρινες κόρες και οι ιππείς, τα χάλκινα και πήλινα αγαλμάτια και τα αγγεία, πολλά από τα οποία συνοδεύονταν από επιγραφές, που βεβαιώνουν τη σημασία που είχε η λατρεία της Αθηνάς κατά την αρχαϊκή περίοδο.
Όταν οι Αθηναίοι επί Κλεισθένους εγκαθίδρυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα, άρχισαν να χτίζουν καινούργιους ναούς για να λαμπρύνουν την πόλη τους κι έτσι γκρέμισαν το Εκατόμπεδο για να χτίσουν τον πρώτο Παρθενώνα.
Ο ναός δεν τελείωσε, γιατί το 480 π.Χ. οι Πέρσες κατέλαβαν την Αθήνα την οποία έκαψαν καθώς και την Ακρόπολη και το ξύλινο τείχος της εισόδου (μετέπειτα Προπύλαια),φονεύοντας τους καταφυγόντας σ'αυτήν και τους φρουρούς της, καταστρέφοντας τα πάντα και λεηλατώντας αξιόλογα έργα τέχνης. Δεν εσεβάσθηκαν ούτε την "Ιερά Ελαία "(Μορίαν).
Η πυρποληθείσα ιερά ελαία την επομένη ημέρα άνθισε και επέταξε ανθούς. Αυτό ήταν σημάδι της θεάς ότι η πόλη θα ξαναγεννιόταν και ο Ξέρξης θα τιμωρείτο για την ύβρη του, θα υφίστατο όλεθρο ,¨μόρον¨, οπως και έγινε !!!
Το παράξενο αυτό συμβάν το αναφέρει και ο Αριστοτέλης στο έργο του "Περί θαυμασίων ακουσμάτων"(845β):"Αθήνησι φάσι τον ιερόν της ελαίας θαλλόν εν μία ημέρα βλαστήσαι και πλείονα γενέσθαι, ταχύ δε αυ πάλιν συστέλλεσθαι ".
Επίσης και ο Παυσανίας στα "Αττικά"(27): "Κατακαυθήναι μεν την ελαίαν, ηνίκα ο Μήδος την πόλιν ενέπρησεν, κατακαυθείσαν δε, αυθημερόν δύο πήχεις βλαστήσαι".
ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΙΩΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Μετά την αποχώρηση των Περσών, η πρώτη φροντίδα των Αθηναίων ήταν να επισκευάσουν πρόχειρα τον Εκατόμπεδο ναό για να στεγάσουν πρόχειρα το ξόανο της θεάς Αθηνάς το οποίο είχαν πάρει μαζί τους στην Σαλαμίνα. Έπειτα ενταφίασαν το γλυπτό διάκοσμο των κατεστραμμένων ναών καθώς και όσα αναθήματα είχαν διασωθεί, γεμίζοντας τις φυσικές κοιλότητες του εδάφους και διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τεχνητά άνδηρα στο χώρο του ιερού. Η Ακρόπολη οχυρώθηκε με νέο τείχος, αρχικά από το Θεμιστοκλή (στη βόρεια πλευρά) και στη συνέχεια από τον Κίμωνα (στη νότια πλευρά). Μάλιστα, στο βόρειο τμήμα του τείχους ενσωματώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη των κατεστραμμένων ναών, που φαίνονται μέχρι σήμερα από την αρχαία Αγορά και από τη βόρεια πλευρά της πόλης.
Το 478πΧ (ένα έτος μετά την μάχη των Πλαταίών) δημιουργήθηκε η πρώτη Αθηναϊκή συμμαχία. Τότε στο προσκήνιο της Δημοκρατικής παρατάξης εμφανίζεται ένας νέος πολιτικός, ο Περικλής, η εποχή του οποίου ονομάσθει ¨Χρυσούς Αιών" των Αθηνών.
"Ουδέποτε εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος επανελήφθη αυτό το θαύμα. Τόσον πολλά αριστουργήματα, τόσον αθάνατα έργα, με τόσον αμετάκλητον επίδρασιν επί του πολιτισμού ολοκλήρου της ανθρωπότητος..."
Ο Περικλής πλαισιωνόταν από έναν μεγάλο κύκλο καλλιτεχών,ποιητών,φιλοσόφων,αρχιτεκτόνων,γλυπτών,ζωγράφων,κλπ.Υποβάλει στην Εκκλησία του Δήμου πρόταση να εγκριθεί διάθεση μέρους των χρημάτων του συμμαχικού ταμείου, για την ανοικοδόμηση των ναών και των μνημείων της Ακροπόλεως. Αμέσως μετά την υπερψήφιση της προτάσεως καταστρώνεται συνολικό πρόγραμμα έργων από ¨λαμπρό Πεντελικό μάρμαρο" και αρχίζει η κατασκευή του Παρθενώνος, των προπυλαίων, του ναού της Απτέρου Νίκης και του Ερεχθείου. Για την εκτέλεσή του εργάσθηκαν πολλοί άνθρωποι, Αθηναίοι και ξένοι, ελεύθεροι και δούλοι, με ημερομίσθιο μία δραχμή.
ΟΙΚΟΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
Ο βράχος της Ακρόπολης σε παλαιότερες εποχές είχε μεγαλύτερο ύψος. Το σημείο που βρίσκονται σήμερα τα ιερά είναι στην κυριολεξία ισοπεδωμένο για να δεχθεί τα έργα.
Τα αριθμητικά στοιχεία του βράχου είναι: Μήκος 330 μέτρα, στην κορυφή 270 μ. μέσο πλάτος 156 μ. και ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας 156 μ.
Εάν επεκτείνουμε τις παρειές του βράχου, σε ύψος 835,50 μ. σχηματίζει πυραμιδοειδές στερεό. Όλος ο όγκος του βράχου έχει υπολογίστει σε 1.617.165 κυβικά μέτρα.
Όλα τα κτίσματα της Ακρόπολης είναι κατασκευασμένα από Πεντελικό μάρμαρο με τη μοναδική στο κόσμο κρυσταλλοδομή, το οποίο υπόκειται στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμου κάτω υπό ορισμενες συνθήκες, με αποτέλεσμα την δημιουργία ηλεκτρομαγνητικων πεδίων.(Λεπτομέρειες στο άρθρο μου ¨Τα Μυστήρια της Πεντέλης").
Αυτοί που συνέλαβαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το μεγαλείο όλων των κατασκευών του ιερού βράχου ήταν οι αρχιτέκτονες, Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής, Καλλίμαχος και ο γλύπτης Φειδίας ο οποίος ήταν και ο γενικός επόπτης του όλου έργου.
Αυτά ήταν:
1.Τα Προπύλαια που ήταν και η είσοδος στο χώρο των ιερών:
Η μνημειώδης αυτή είσοδος της Ακρόπολης άρχισε να χτίζεται το 436 π.Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή.
Το κεντρικό οικοδόμημα είναι κάτι το μοναδικό στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Έξι κίονες δωρικού ρυθμού κοσμούν την πρόσοψη. Οι κίονες λεπταίνουν, όσο προχωρούν από τη βάση προς την κορυφή. Πάνω σ’ αυτούς στηριζόταν ένα αέτωμα χωρίς διακόσμηση. Ο κύριος χώρος διαιρείται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από ιωνικούς κίονες (τρεις σε κάθε πλευρά).
Η βόρεια πτέρυγα, μήκους 8,5 μέτρων αποτελείται από μια στοά και ένα δωμάτιο, την πινακοθήκη, που φιλοξενούσε εκθέσεις ζωγραφικής.
Η νότια πλευρά των Προπύλαιων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το 431 άρχισε ο Πελοποννησιακός πόλεμος και οι εργασίες σταμάτησαν. Το 429 πέθανε ο Περικλής και οι διάδοχοί του δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την συνέχιση του έργου.
2.Ο Ναός του Παρθενώνα:
Αφιερωμένος στην αειπάρθενο θεά Αθηνά, είναι το αριστούργημα των κατασκευών, άφθαστου κάλλους και αρμονίας που εκφράζει την ολοκλήρωση της ανθρώπινης διάνοιας, με το εντός αυτού χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς ύψους 13μ.(Θα αναφερθώ λεπτομερώς πιο κάτω).
3.Ο ναός της Απτέρου Νίκης" που βρίσκεται στα Προπύλαια:
Είναι ένας μικρός ολομάρμαρος ναός, που άρχισε να χτίζεται μεταξύ 427 και 424 π.Χ. με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη. Είναι τετράστυλος αμφιπρόστυλος ναός ιωνικού ρυθμού, χτισμένος πάνω σε μία κρηπίδα με τέσσερις βαθμίδες. Δεν έχει πρόναο. Μέσα στο σηκό του, υπήρχε άγαλμα της Αθηνάς Νίκης, που κρατούσε στο αριστερό χέρι περικεφαλαία και στο δεξί ρόδι, που είναι σύμβολο των θεών του κάτω κόσμου. Λέγεται ότι την ονόμασαν άπτερο για να μην φύγει(η νίκη) από την πολη. Η ζωφόρος και τα αετώματα του ναού είχαν γλυπτές παραστάσεις. Γύρω από το 421 - 415 π.Χ. ο ναός περιβλήθηκε με ένα συνεχές θωράκιο ύψους 1,05 μ., που στην εξωτερική του όψη παρίστανε ανάγλυφες Πτερωτές Νίκες την ώρα που προετοιμάζουν θυσία για την Αθηνά.(Φωτο)
4.Το Ερεχθείο:
Αυτός ο ναός χτίσθηκε στην θέση παλαιοτέρου, από το 421 μέχρι το 407πΧ με σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλίμαχου. Το σπουδαίο είναι ότι στη διάρκεια ενός φοβερού πολέμου, του Πελοποννησιακού, οι Αθηναίοι δεν σταμάτησαν την κατασκεύη του.
Το Ερέχθειο αποτελεί τον ιερότερο τόπο λατρείας στην Αθήνα. Εκεί λατρεύονταν εκτός από την Αθηνά, ο Ποσειδώνας, ο Ήφαιστος, ο Κέκροπας (ο μυθικός πρώτος βασιλιάς της Αθήνας) και οι τοπικοί ήρωες Ερεχθέας και Βούτης. Όλη η ιστορία της πόλης συμπυκνωνόταν σε αυτό το σημείο. Απομεινάρια της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κυριότητα της πόλης είναι η ελιά(σύγχρονη ) που χάρισε η θεά στην πόλη και βρίσκεται στα δυτικά του κτηρίου και τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα στον βράχο απ'όπου ανέβλυσε αλμυρό νερό. Ακόμα, κάτω από την βόρεια πρόσταση του Ερεχθείου βρίκεται η τρύπα όπου σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσε το ιερό φίδι του Εριχθόνιου. Σε ένα από τα εσωτερικά δωμάτια φυλασσόταν το πανάρχαιο (ακόμα και για τότε) ιερώτατο από ξύλο ελιάς, άγαλμα(ξόανο) της θεάς που δεν το κατασκεύασε ανθρώπινο χέρι, γνωστό σαν «Αχειροποίητο», γιατί το είχε ρίξει ο ίδιος ο Ζευς και για τούτο και «Διιπετές» καλείτο. Μπροστά του έκαιγε η περίφημη "άσβεστος λυχνία" και προς τιμή του, όπως προανέφερα, ελάμβανε χώρα η εορτή των "Παναθηναίων".
Το σημείο που χτίστηκε το Ερέχθειο δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς εκεί βρισκόταν και το Μυκηναϊκό ανάκτορο με όλα τα ιερά του. Στον χώρο του θεωρούσαν ότι υπήρχε ο τάφος του Κέκροπα.
 Ανατολικά έχει πρόσταση με έξι ιωνικούς κίονες, βόρεια ένα μνημειώδες πρόπυλο με διακοσμημένη θύρα και νότια μία πρόσταση με έξι κόρες, τις γνωστές Καρυάτιδες(αναπαραστάσεις αθηναίδων απαράμιλλης ομορφιάς)που στηρίζουν την στέγη. Η μία απ'αυτές  βρισκεται στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου (κλεμένη) και στην θέση της υπάρχει γύψινο αντίγραφο.
5.Το Πανδρόσειο:
Λίγο πιο δυτικά του Ερεχθείου, μικρή στοά αφιερωμένη στη νύμφη Πάνδροσο, κόρη του Κέκροπα.
6.Το Αρρηφόριο:
Ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα στο βορειοδυτικό μέρος της Ακρόπολης. Ήταν ο τόπος κατοικίας των δύο Αρρηφόρων, δύο κοριτσιών ηλικίας 7-11 ετών, που επιλέγονταν κάθε χρόνο για να υφάνουν τον Πέπλο της Αθηνάς με τον οποίο κάλυπταν το ξόανο της θεάς κατά τη γιορτή των Παναθηναίων. Επίσης κατά τη διάρκεια των Αρρηφορίων κουβαλούσαν τα Ιερά Σκεύη (άρρητα-φέρειν). Ήταν κατασκευασμένο από πωρόλιθο και είχε τέσσερις πλευρές με μήκος 12,5 μέτρα η κάθε μία. Στην νότια πλευρά όπου και η κεντρική είσοδος, υπήρχε κιονοστοιχία με δύο ή τέσσερις δωρικούς κίονες. Στα δυτικά, υπήρχε μία τειχισμένη αυλή όπου οι Αρρηφόρες έπαιζαν και ονομαζόταν Σφαιρίστρα των Αρρηφόρων. Πολύ σημαντικό ρόλο στο κτήριο αλλά και στις γιορτές τις οποίες εξυπηρετούσε, ήταν η σκαλισμένη στην βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης κλίμακα η οποία συνέδεε το Αρρηφόριο με την πόλη. Από αυτήν την κλίμακα γινόταν η "Κάθοδος των Αρρηφόρων" κατά τα Αρρηφόρια.
Η τελετή διαδραματιζόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχε μυστηριακό χαρακτήρα. Οι δύο αρρηφόροι τοποθετούσαν στα κεφάλια τους, κατά το πρότυπο των Καρυάτιδων, καλάθια που τους έδινε η ιέρεια της Αθηνάς των οποίων το περιεχόμενο δεν γνώριζε ούτε η ιέρεια ούτε και οι ίδιες. Στη συνέχεια κατευθύνονταν προς τον περίβολο της Αφροδίτης των Κήπων ο οποίος βρισκόταν εκεί κοντά, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης που είναι σήμερα κλειστή για το κοινό και από εκεί κατέβαιναν μέσω ενός υπόγειου περάσματος στο εσωτερικό του βράχου. Εκεί κάτω άφηναν τα αντικείμενα που μετέφεραν και έπαιρναν κάτι άλλο που έβρισκαν εκεί, ήδη τοποθετημένο και το έφερναν πίσω μαζί τους καλυμμένο. Ο Παυσανίας είτε δεν ήξερε είτε δεν ήθελε να αποκαλύψει τη φύση των μεταφερομένων αντικειμένων, καθώς και τη σκοπιμότητα αυτής της τελετής για την οποία απ' ό,τι φαίνεται ούτε και η ίδια η ιέρεια της Αθηνάς είχε επαρκή πληροφόρηση. Αλλά τότε ποιος είχε γνώση της φύσης όλων αυτών των αντικειμένων που πηγαινοέρχονταν μέσω υπογείων περασμάτων, χωρίς κάποιο προφανή λόγο με τέτοια μυστικότητα και μέσα στη νύχτα ? Προφανώς κάποιος ή κάποιοι που κατείχαν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικές τόσο με τις χθόνιες λατρείες, οι οποίες είχαν συνήθως μυστηριακό χαρακτήρα, όσο και με την ιδιαίτερη σημασία της χρήσης σπηλαίων και υπογείων στοών σε τέτοιου είδους τελετουργίες.
Μην ξεννάμε ότι σήμερα είναι κλεισμένα όλα τα σπήλαια του ιερού βράχου και απαγορεύεται η προσέγγιση σ'αυτα. Γιατί άραγε ? Τι θέλουν να μας κρύψουν ?
7.Το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (προστάτιδα των λεχώνων):
Χτίσθηκε το 459πΧ ΝΔ του Παρθενώνα και λειτουργούσε ως παράρτημα πιθανότατα του μεγάλου ιερού στη Βραυρώνα Αττικής. Είχε σχήμα "Π" και στις πλαϊνές πτέρυγες φυλάσσονταν τα αναθήματα των πιστών.
8.Το Ιερό Διός Πολιέως ΒΑ του Παρθενώνα:
Σε αυτό πραγματοποιούνταν θυσίες βοδιών κατά τους εορτασμούς των Διιπολίων. Για τον λόγο αυτό, κατά τους αρχαϊκούς χρόνους εκτρέφονταν εκεί δίπλα, βόδια όπως φαίνεται από μία επιγραφή που απαγορεύει τη ρίψη κοπριάς στα δυτικά του ναού.
9.Το Ιερό Πανδίονος ανατολικά του Παρθενώνα:
Αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα και βασιλιά Πανδίονα, γιο του Εριχθόνιου ή του Κέκροπα. Σε αυτό πραγματοποιούσε τις διάφορες τελετές της η Πανδιονίδα φυλή (μία από τις 10 φυλές των Αθηνών). Στη θέση του βρίσκεται σήμερα το παλιό μουσείο της Ακρόπολης.
10. Η Χαλκοθήκη ΝΔ του Παρθενώνα:
Το κτήριο φιλοξενούσε κυρίως μεταλλικά αναθήματα που είχαν προσφέρει οι πιστοί στην Ακρόπολη, όπως όπλα, αγαλματίδια και υδρίες, και αποτελούσαν περιουσία της θεάς Αθηνάς. Σήμερα σώζονται μόνο λίγα λαξεύματα στο βράχο και κατάλοιπα από τα πώρινα θεμέλιά της.
11.Το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, ύψους οκτώ μέτρων, μεταξύ των Προπυλαίων και του Παρθενώνα, από τη δεκάτη των λαφύρων που πήραν οι Αθηναίοι μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Υπήρχε μέχρι το 395 μ.Χ. και φόβισε κατά τα λεγόμενα τον Αλάριχο κατά την εισβολή του στην Αθήνα. Δεν είναι γνωστό πότε και από ποιον καθαιρέθηκε. Πιθανώς να το μετέφεραν οι Χριστιανοί στο Βυζάντιο.
12.Το χάλκινο άγαλμα της Λημνίας Αθηνάς, πιθανώς στην Βόρεια πλευρά αμέσως μετά τα Προπύλαια (δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την θέση του).
13.Ο Ναός της Ρώμης και του Αυγούστου ήταν ένα μικρό ιωνικό ναϊκό οικοδόμημα στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στην Ρώμη και στον πρώτο αυτοκράτορά της Οκταβιανό Αύγουστο. Χτίστηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μετά το 27 π.Χ., οπότε ο Οκταβιανός είχε πάρει τον τίτλο του Αυγούστου. Πιθανότερη χρονολογία κατασκευής του είναι ανάμεσα στο 17 και 10 π.Χ.. Είχε κυκλικό σχήμα διαμέτρου 8,6 μέτρων περίπου και αποτελείτο από 9 ιωνικούς κίονες. Στεγαζόταν από ημισφαιρική ή κωνική ορωφή με μαρμάρινα κεραμίδια.(Φωτο-αναπαράσταση))
Στούς πρόποδες της Ακρόπολης υπήρχε μεγάλος αριθμός κτισμάτων με κυριότερα:
1.Το Ωδείο του Περικλή, η ξύλινη στέγη του οποίου ήταν κανονική πυραμίδα.
2.Το θέατρο του Διονύσου.
3.Το Ασκληπιείο.
4.Άγνωστο θέατρο στην θέση του οποίου χτίσθηκε το 161μΧ το Θέατρο του Ηρώδη του Αττικού και η στοά του Ευμένους.
ΦΕΙΔΙΑΣ
Κατασκευαστής του μεγαλουργήματος του Παρθενώνα και γενικός επόπτης όλων των έργων, ήταν ο γλύπτης Φειδίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 500 π.Χ. και έζησε 80 χρόνια, όταν ο μέσος όρος ζωής την εποχή εκείνη ήταν τα 50 χρόνια. Το όνομα ΦΕΙΔΙΑΣ μαρτυρεί κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες του ατόμου το οποίο ήταν επιφορτισμένο με ειδική αποστολή.
Το ΦΕΙΔΙΑΣ αναλύεται σε ΦΕΙ+ΔΙΑΣ.
Το ΦΕΙ σημαίνει, φείδομαι, κάνω τα πάντα με μέτρο, και ο Παρθενώνας είναι ο ναός του μέτρου και της αρμονίας. Σημαίνει επίσης το φέγγος.
Το ΦΕΙ αναλύεται σε Φ+Η=Φως είσαι , ήλιος, Απόλλωνας, αιώνιο φως.
Το γράμμα «Φ» σχηματίζεται από τον κύκλο «Ο» και από την κάθετη γραμμή «Ι» όταν το ένα τοποθετηθεί πάνω στο άλλο δημιουργούν τη θεία υπόσταση αφού ο κύκλος παριστά το σύμπαν και η κάθετη γραμμή τη θεϊκή ακτίνα.
Το δεύτερο συνθετικό ΔΙΑΣ είναι ο πατέρας των θεών και ανθρώπων, είναι η ουράνια οντότητα γνωστή σαν Ιερός Άρχοντας Φωτός.
Επομένως το όνομα Φειδίας σημαίνει το φέγγος-Φως του Δία, και κρυπτογραφεί μια ουράνια ενσαρκωμένη οντότητα με συγκεκριμένο έργο, αφού εκτός από τα αριστουργήματα της Ακροπόλης κατασκεύασε και τα παρακάτω έργα:
1.Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Είχε ύψος 13 μέτρα, περίπου ένα τόνο χρυσάφι, ελεφαντοστούν, μάτια από πολύτιμους λίθους και το Γοργόνειο στο στήθος από πολύτιμο λίθο κοραλένιου χρώματος και πάνω σ' αυτό ήταν σκαλισμένο το κεφάλι της Γοργόνας-Μέδουσας.(Θα αναφερθώ σ'αυτο με λεπτομέρειες πιο κάτω).
Οι Αθηναίοι κατηγόρησαν αργότερα το Φειδία πως είχε κλέψει αρκετό από το χρυσάφι που προοριζόταν για το άγαλμα και τον έφεραν σε δίκη. Εκείνος, γνωρίζοντας πολύ καλά τον ανθρώπινο φθόνο, είχε λάβει τα μέτρα του. Είχε ζυγίσει το χρυσάφι που του παράδωσαν, το οποίο ήταν ακριβώς 44 τάλαντα. Το χρυσάφι στο άγαλμα το είχε τοποθετήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεκολλάει εύκολα και να μπαίνει ξανά στη θέση του. Στη δίκη ζήτησε να βγάλουν το χρυσάφι και να το ζυγίσουν, πράγμα που έγινε. Και το βάρος του ήταν ακριβώς το ίδιο, 44 τάλαντα!
Φυσικά ο Φειδίας αθωώθηκε. Αλλά, βρήκε καινούργιους μπελάδες. Τον κατηγόρησαν για ιεροσυλία, επειδή έδωσε στους δύο πολεμιστές της ασπίδας της Αθηνάς, τη μορφή του και τη μορφή του Περικλή. Θα τον καταδίκαζαν οπωσδήποτε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και έφυγε για την Ολυμπία, όπου μαζί με τους δυο αχώριστους βοηθούς του, Πάναινο και Κολώτη, έφτιαξε ένα καινούργιο αριστούργημα, το γιγαντιαίο (12μ) χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός(ένα από τα επτά θαυματα). Δυστυχώς όμως και εδώ τον κυνήγησε η ίδια μοίρα, αφού ξανά κατηγορήθηκε για κατάχρηση και κλοπή χρυσού και φυλακίστηκε ως τον θάνατό του.
2.Το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου. Ήταν ένα τεράστιο χάλκινο άγαλμα οκτώ μέτρων, με επίχρυση αιχμή δόρατος που φαινόταν από τους παραπλέοντας το Σούνιο ναυτικούς. Ευρίσκετο στον χώρο μεταξύ Προπυλαίων και Ερεχθείου.
3.Το άγαλμα της Λημνίας Αθηνάς, αφιέρωμα των κληρούχων της Λήμνου. Χάλκινη κι αυτή, φημιζόταν για το κάλλος του προσώπου, τις θαυμάσιες αναλογίες των χαρακτηριστικών και την αυστηρή πνευματική της έκφραση. Στεκόταν ορθή με το δόρυ, το κράνος στο χέρι και την ασπίδα λοξά στο στήθος. Η θέση του δεν είναι ακριβώς γνωστή. Πιθανότατα ήταν στημένο σε μαρμάρινη βάση αμέσως μετά τα Προπύλαια, στα αριστερά του εισερχομένου.
4.Το άγαλμα της Αρείας Αθηνάς των Πλαταιών. Ένα αριστούργημα από επιχρυσωμένο ξύλο με κεφάλι και άκρα χειρών και
ποδών μαρμάρινα, από τα λάφυρα του Μαραθώνα.
5.Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός της Ολυμπίας, κολοσσιαίων διαστάσεων (12,20μ) ένα από τα εφτά θαύματα της
αρχαιότητας. Ήταν τόσο τέλειο άγαλμα που υπήρχε η επιγραφή για τον επισκέπτη «Ω Φειδία ή εσύ ανέβηκες στους ουρανους και είδες τον Δία ή ο Ζευς κατέβηκε στη γη».
6.Χάλκινο "σύνταγμα" Αθηναίων ηρώων, Αθηνάς, Απόλλωνα και Μιλτιάδη, αφιέρωμα από τα λάφυρα του Μαραθώνα στους Δελφούς.
7.Χρυσελεφάντινη Αθηνά στην Πελλήνη Αχαΐας, από τα πρωιμότερα έργα του.
8.Χάλκινος Απόλλων Παρνόπιος (δηλ. ακριδοκτόνος) μπροστά στον Παρθενώνα.
9.Αφροδίτη Ουρανία από παριανό μάρμαρο στην Αγορά.
10.Χρυσελεφάντινη Ουρανία Αφροδίτη στην Ήλιδα.
11.Χρυσελεφάντινη Αθηνά στην Ήλιδα.
12.Χάλκινο άγαλμα πληγωμένης Αμαζόνας στο ιερό της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
13.Εκτός από τα έργα αυτά κατασκεύασε το ναό του Ηφαίστου ή περισσότερο γνωστό σαν "Θησείο"( ο μοναδικός σχεδόν ακέραιος ναός σήμερα), από Πεντελικό μάρμαρο, το ναό του Άρη στην αρχαία αγορά των Αθηνών, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Νεμέσεως στη Ραμνούντα Αττικής, και το ναό του Ιλισσού (πιθανώς της Αρτέμιδος) κοντά στον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Πριν αναφερθώ με λεπτομέριες για τα δημιουργήματα της Ακροπόλεως, θα αναφέρω με λίγα λόγια για την ιστορία της μέχρι σήμερα.
Στην Ρωμαϊκή εποχή δεν πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές πάνω στην Ακρόπολη. Το μόνο καινούργιο μνημείο ήταν ο κυκλικός ναός της Ρώμης προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου και της Ρώμης ανατολικά του Παρθενώνα. Περί το 180μ.Χ. κατασκεύαστηκαν τα Μικρά Προπύλαια που οχυρώθηκαν. Επίσης, μία μικρή επισκευή έγινε στον δυτικό τοίχο του Ερεχθείου που είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά.
Αντίθετα, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης προστέθηκαν νέα κτήρια. Το θέατρο του Διονύσου απέκτησε νέα μεγαλοπρεπή σκηνή από τον Νέρωνα ο οποίος σε μια επίσκεψή του στην Αθήνα έδωσε εκεί μουσική παράσταση. Το Ωδείο του Περικλή, που είχε καταστραφεί από τους Αθηναίους κατά την πολιορκία του Σύλλα, για να μην χρησιμοποιήσει ο Ρωμαίος στρατηγός τα ξύλα της στέγης του, ξαναχτίζεται. Στο άλλο ακριβώς άκρο της πλαγιάς ο Ηρώδης ο Αττικός έχτισε ένα μεγαλοπρεπές ωδείο, το Ηρώδειο το οποίο ήταν, κατά τον περιηγητή Παυσανία, το ωραιότερο της Ελλάδας. Επίσης παρατηρούνται αρκετές μικροεπισκευές και ανακαινίσεις στα περισσότερα κτήρια της νότιας κλιτύος.
Το 267μΧ το γερμανοσκανδιναυικό φύλο των Ερούλων, κατά το πέρασμα του από την Αθήνα, πυρπολεί το εσωτερικό του Παρθενώνα. Η ολοκληρωτική καταστροφή απεφεύχθει χάρις στον άρχοντα των Αθηνών Δέξιππο, ο οποίος νίκησε τους βαρβάρους σε μάχη κοντά στον Κηφισό ποταμό. Έναν αιώνα αργότερα θα τον επισκευάσει ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός Ο Φιλόσοφος(γνωστός και ως παραβάτης).
Την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου, η Ακρόπολη αρχίζει να παρακμάζει, καθώς η παλιά θρησκεία χάνει την αίγλη της.
Το 369μΧ οι Βησιγότθοι υπό τον Αλάριχο, με την εντολή από τον αυτοκράτωρα Θεοδόσιο "ες έδαφος φέρειν τα των Ελλήνων ιερά", μόλις αντίκρυσαν το επί της Ακρόπολις άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, πανικόβλητοι ετράπησαν σε φυγή !!!
Ο Παρθενώνας το 500μΧ μετατρέπεται σε ναό της Παναγίας Αθηνιώτισσας, τα Προπύλαια σε ναό των Ταξιαρχών και το Ερεχθείο σε ναό της Θεοτόκου.
Γύρω στον 5ο μΧ αιώνα έγινε η καταστροφή των βόρειων και δυτικών μετόπών του Παρθενώνα από τους χριστιανούς.
Τον 6ο μΧ αιώνα κατ'εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ξήλώθηκαν τα καλύτερα μάρμαρα και κίονες για να κοσμήσουν την Αγ. Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τον 12ο μΧ αιώνα, αφαιρέθηκαν έξι λίθοι της ζωφόρου του Παρθενώνα προκειμένου να δημιουργηθούν ισάριθμα παράθυρα, τρία σε κάθε μακρά πλευρά του κτηρίου, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί ως εκκλησία. Την ίδια περίοδο, που έγινε και κατοικία των αρχιεπισκόπων η Ακρόπολη, ξηλώνόντουσαν τα μάρμαρα για να χτιστούν οι εκκλησίες που βρίσκονται γύρω απο την Ακροπολη.
Οι αναφορές που υπάρχουν για τις αρχιτεκτονικές ανακατασκευές στην μετατροπή του Παρθενώνα σε εκκλησία, που υψώθηκαν τοίχοι ανάμεσα στους κίονες(αναρωτιέμαι αν κουβαλήσαν νέα υλικά για να χτίσουν ή βρήκανε τριγύρω τίποτε σπασμένα από μόνα τους... τυχαία) αναφέρουν ότι ανοίχτηκαν τρεις είσοδοι από τα δυτικά (και δεν ανοίγονται είσοδοι χωρίς να γκρεμιστεί κάτι).
Την εποχή της Φραγκοκρατίας ο χώρος γίνεται τόπος κατοικίας των Φράγκων ηγεμόνων, τα Προπύλαια διαμορφώνονται σε ανάκτορα, ενώ σε κάποιο μέρος τους, χτίστηκε ένας ψηλός τετράγωνος πύργος. Γενικά όμως η όψη της Ακρόπολης δεν υφίσταται αλλαγές.
Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αθήνα το 1456, ο Παρθενώνας έγινε τζαμί. Οι Τούρκοι έχτισαν πολλά σπιτάκια πάνω στην Ακρόπολη και χρησιμοποίησαν διάφορα κτίρια της για αποθήκες πυρομαχικών. Το 1655, ένας κεραυνός τίναξε στον αέρα τα Προπύλαια. Η μεγαλύτερη καταστροφή όμως έγινε το 1687, όταν ο βενετσιάνος  Μοροζίνι, πολιορκούσε την Ακρόπολη. Μια οβίδα έπεσε στον Παρθενώνα ανατινάζοντας την εντός αυτού αποθήκη πυρομαχικών, γκρεμίζοντας ένα μεγάλο μέρος του ναού(μέχρι τότε ο Παρθενώνας ήταν σχεδόν ανέπαφος).Όταν τελικά κατόρθωσε να καταλάβει το βράχο λεηλάτησε τους θησαυρούς, όπως είχαν κάνει πριν απ' αυτόν τόσοι άλλοι κατακτητές. Και το Ερεχθείο καταστρέφεται σιγά-σιγά, γιατί οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν τα μάρμαρα για να φτιάχνουν ασβέστη, που ήταν πρώτη ύλη στο χτίσιμο. Το 1687 οι Τούρκοι διέλυσαν το ναό της Απτέρου Νίκης και με τα αρχιτεκτονικά του μέλη ενίσχυσαν τις οχυρώσεις τους.
Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821.Πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, εφοδιάσθει με Τουρκικό φιρμάνι απο τον Σουλτάνο, ήρθε στην Αθήνα και έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία και όπου και βρίσκονται μέχρι σήμερα, στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου. Για όλα αυτά πλήρωσε 35.000 λίρες στους Τούρκους και στους Αθηναίους δώρισε ένα ρολόι, που στήθηκε στην αρχαία αγορά. Συνολικά αφήρεσε 253 τεμάχια, μεταξύ αυτών και το άγαλμα του Διονύσου που ευρίσκετο στο κάτω από την Ακρόπολη θέατρο του.
Κατά την Επανάσταση του 1821 η Ακρόπολη πολιορκήθηκε διαδοχικά από Έλληνες και Τούρκους και υπέστει νέες καταστροφές.
Στις 31 Μαρτίου 1833 εκυμάτισε για πρώτη φορά στις επάλξεις της η Ελληνική σημαία.
Ο πρώτος βασιλιάς Του Ελληνικού κράτους "Όθων", θέλησε να κατασκευάσει το παλάτι του επι του Ιερού Βράχου. Αυτό όμως απεφεύχθει με προτροπή του πατέρα του, βασιλιά της Βαυαρίας.
Μετά την δημιουργια του Ελληνικού Κράτους υπήρξε διεθνές ενδιαφέρον για την προστασία και την αναστήλωση αυτού του μνημείου της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι άρχισαν πρώτοι τις ανασκαφές το 1834, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν το τοπίο γκρεμίζοντας ότι δεν ανήκε στην κλασική και υστερότερη εποχή. Ο Λουδοβίκος Ρος αναστήλωσε το ναό της Απτέρου Νίκης και από το 1874 άρχισε ένα ευρύ και αυστηρά επιστημονικό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, που διαβρώνει και καταστρέφει τα μάρμαρα σιγά-σιγά. Μετά την οικοδόμηση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, πολλά έργα και κίονες μεταφέρθηκαν σ'αυτό, ενώ στην θέση τους τοποθετούνται ομοιώματα από τσιμέντο, γύψο κλπ υλικά.
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Εκτίσθει λίγο νοτιότερα της θέσης των δύο προτέρων ναών του 750 και του 530πΧ, γνωστοί σαν "Εκατομπεδον". Οι εργασίες για την ανέγερση του ολομάρμαρου αυτού ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.Χ. υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη και με κύριο επόπτη τον Φειδία. Ο ναός τελείωσε το 438 και κατά τα Παναθήναια του επόμενου χρόνου αφιερώθηκε στην πολιούχο θεά. Παρ' όλ' αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 432. Είναι ναός δωρικού ρυθμού περίπτερος με 8 κίονες στις στενές και 17 στις μακριές πλευρές. Οι κίονες έχουν ύψος 10,5 μ. και πάνω τους στηρίζεται ο θριγκός (επιστύλια), οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα. Ο σηκός ήταν χτισμένος ολόκληρος με μαρμάρινες πέτρες σε οριζόντιες σειρές και σε καθεμία στενή πλευρά είχε από έξι δωρικούς κίονες, οι οποίοι τον χώριζαν σε δύο μέρη: τον κυρίως ναό και τον οπισθόδομο. Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων.
Ο κυρίως ναός στο εσωτερικό του χωριζόταν σε τρία μέρη· Αυτό γινόταν με δύο κάθετες δωρικές κιονοστοιχίες. Το μεσαίο από τα τρία μέρη ήταν το πλατύτερο και σ' αυτό ήταν στημένο πάνω σε βάθρο το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς, το οποίο ο Φειδίας είχε ολοκληρώσει και τοποθετήσει το 338 π.Χ. στη θέση του. Οι 92 μετόπες εσωτερικά ήταν ανάγλυφες και παρίσταναν διάφορα μυθολογικά θέματα.
Εξωτερικά είχε γλυπτές μετόπες που απεικόνιζαν:
\-Την Γιγαντομαχία, στην ανατολική.
-Την Αμαζονομαχία, στην δυτική.
-Τον Τρωικό πόλεμο, στην Βόρεια.
-την κενταυρομαχία, στην νότια.
Στα δύο αετώματα εικονίζονταν μυθικές σκηνές που είχαν σχέση με την θεά Αθηνά :
-Η γέννηση της παρουσία των άλλων θεών, στο ανατολικό.
-Ο αγώνας της με τον Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης, στο δυτικό.
Οι διαστάσεις του ναού ήταν:
Πλάτος 30,88 μ.
Μήκος 69,50 μ
Ύψος 21 μ. (2 + 14+5) από την γη έως την κορυφή του αετώματος.
Εμβαδόν 2.140,16 τετραγωνικά μέτρα.
Από αιώνες οι Έλληνες αρχιτέκτονες, ποτέ δεν σταμάτησαν να δουλεύουν για να ανυψωθεί ένας ναός από απλό λειτουργικό οικοδόμημα σε ένα αισθητικό δημιούργημα. Ο Παρθενώνας βρίσκεται στην κορυφή όλων των αρχαίων οικοδομημάτων ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Ας εξετάσουμε ένα προς ένα τα στοιχεία της αισθητικής αυτής υπεροχής:
- Η τοποθέτηση στο χώρο: Βγαίνοντας από τα Προπύλαια, ο επισκέπτης αντίκριζε όχι το μέτωπο του ναού αλλά ολόκληρο το σώμα του, χαρίζοντάς του την "ευμετρίαν" του, δηλαδή το ισοδύναμο ζύγισμα του πλάτους προς το μήκος και το ύψος του.
- Οι τρεις κατά μήκος διαιρέσεις ενός ναού (το κρηπίδωμα, η κιονοστοιχία και ο θριγκός) έχουν την αρμονικότερη σχέση, την οποίαν γνώρισε ποτέ η ελληνική τέχνη. Πρώτοι ο Γερμανός Hoffner και ο Άγγλος Pennethorne διαπίστωσαν ότι οι βαθμίδες του Παρθενώνος είναι καμπύλες. Οι βαθμίδες φουσκώνουν προς το κέντρο στις μεν μακριές πλευρές 0,11 μ., στις δε στενές 0,06μ., σχηματίζοντας τις "υπερβολικές" λεγόμενες καμπύλες. Οι επάλληλες αυτές καμπύλες δίνουν την εντύπωση πως ο ναός έχει πάρει μια βαθιά ανάσα πριν σταθεί στον χώρο.
- Αντίθετα, οι τοίχοι και η κιονοστοιχία, που αποτελούν τη δεύτερη καθ' ύψος διαίρεση του κτιρίου, κλίνουν προς τα μέσα με τρόπο, ώστε το κτίριο σχηματίζει τη βάση μιας μεγάλης πυραμίδας της οποίας το υψος (αν προεκταθούν οι κίονες)είναι 1.852μ. Οι γωνιαίοι κίονες έχουν φυσικά διπλή κλίση, δηλαδή γέρνουν προς τα μέσα, αν παρατηρηθούν από τη στενή αλλά και από τη μακριά πλευρά του κτηρίου.
- Μείωση- Ένταση- Βηματισμός: Η "μείωση" είναι το αδυνάτισμα του πάχους των κιόνων προς τα πάνω. Η μείωση αυτή δεν είναι ενιαία και ακολουθεί μία ιδιόρρυθμη καμπύλη. Στα 2/5 περίπου του ύψους του κίονος παρουσιάζεται μία αντίθετη κίνηση, η οποία μοιάζει με φούσκωμα και ονομαζόταν "ένταση", ακριβώς επειδή αποσκοπούσε στην εντύπωση πως ο κίων εντείνει την δύναμη του, για να κρατήσει το βάρος του θριγκού. Αλλά και ο "βηματισμός" των κιόνων είναι πολύ προσεγμένος. Καμία απόσταση μεταξύ των κιόνων δεν είναι ακριβώς η ίδια και επί πλέον, οι αποστάσεις των γωνιαίων κιόνων με τους διπλανούς τους είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι μεταξύ των ενδιάμεσων κιόνων.
Όλες αυτές οι λεπτότητες, οι οποίες δεν είναι αμέσως φανερές στο μάτι, επεδίωκαν να εξασφαλίσουν για το κτίριο μία δική του ζωή αλλά και μία κρυφή αρμονία. Έτσι ο Παρθενώνας συνιστά ένα έργο πολύπλοκων υπολογισμών, που αποδεικνύει πόσο προηγμένη ήταν η μαθηματική επιστήμη αλλά και πόσο υψηλές ήταν οι απαιτήσεις του κοινού της εποχής εκείνης.
Στο επιστύλιο του Παρθενώνα ήταν αναρτημένες και οι 26 ασπίδες από τις 300 Περσικές πανοπλίες-λάφυρα, τις οποίες είχε στείλει ο Μέγας Αλέξανδρος στην θεά Αθηνά μετά την μάχη στον Γρανικό ποταμό, όπου ηταν και η πρώτη νίκη του κατά των Περσών το 334πΧ.
Οπως ανέφερα και παραπάνω, ο Παρθενώνας έμεινε άθικτος μέχρι το 1687μΧ οπότε καταστράφηκε από έκρηξη πυρομαχικών που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Βενετούς τους του Μοροζίνι.
 ΧΡΥΣΕΛΕΦΑΝΤΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο σηκό του Παρθενώνα ο Φειδίας έστησε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, ένα πραγματικό αριστούργημα ομορφιάς, τέχνης, χάρης και επιβλητικότητας.
Μας το περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια ο Παυσανίας, που το είδε στη θέση του όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Το ύψος του αγάλματος ήταν 13μ και μαζί με το βάθρο έφτανε τα 15 μέτρα. Τα διαμαντένια μάτια της θεάς σε οβάλ σχήμα είχαν 25 εκατοστά μήκος και 12 πλάτος, και ήταν μια Αθηνά που στεκόταν όρθια, επιβλητική και ολοζώντανη. Η Αθηνά φορούσε μακρύ ποδήρη χιτώνα, τα χέρια της ήταν γυμνά, φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο, το στήθος ήταν σκεπασμένο με την αινιγματική Αιγίδα που την συγκρατούσε κοραλένιος πολύτιμος λίθος το "Γοργόνειο" που είχε διάμετρο 30 εκατοστά με σχεδιασμένο το κεφάλι της Μέδουσας πάνω σε αυτό. Στο δεξί της χέρι κρατούσε τη φτερωτή νίκη, που είχε ύψος 1,80εκ.και ήταν χρυσελεφάντινη. Στο αριστερό χέρι κρατούσε ακουμπισμένα στο δάπεδο, το δόρυ και την ασπίδα. Στο εσωτερικό της ασπίδας φαινόταν ένα φίδι που παρίστανε τον Εριχθόνιο, επίσης ο μοναδικός ζωγράφος Πολύγνωτος είχε ζωγραφίσει σκηνή από τη πρώτη Γιγαντομαχία και στο εξωτερικό υπήρχε σκηνή από τον πόλεμο του Θησέα με τις Αμαζόνες. Σ' έναν από τους πολεμιστές ο Φειδίας είχε δώσει τη μορφή του Περικλή και σ'έναν άλλο, σ'ένα γέρο που σήκωνε μια πέτρα, τη δική του μορφή. Στην κορυφή της περικεφαλαίας του αγάλματος της Αθηνάς υπήρχε σκαλισμένη μια σφίγγα και αριστερά και δεξιά δύο γρυπολέοντες.
Το χρυσάφι του αγάλματος ζύγιζε περίπου έναν τόνο, αξίας 44 ταλάντων!
Τον 5ο μΧ. αιώνα η χρυσελεφάντινη Αθηνά μεταφέρθηκε από τους χριστιανούς στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε χάνονται τα ίχνη της. Κυκλοφορούν και κάτι ανεπιβεβαίοτες φήμες ότι είναι αποθηκευμένη σε κάποια μυστική υπόγεια στοά ,κάτω απο την Ακρόπολη(?)
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Κατά την ανέγερση του Παρθενώνα όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο «Βίος Περικλή» (13) συνέβησαν μυστηριώδη γεγονότα.
Ο αρχιτεχνίτης του Παρθενώνα Μνησικλής, έπεσε από το ικρίωμα ανέγερσης του ναού από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά.
Από το ατύχημα αυτό ο Περικλής είχε περιέλθει σε απόγνωση, όχι μόνο γιατί θα καθυστερούσαν οι εργασίες αλλά και γιατί ο Μνησικλής ήταν επιστήθιος φίλος του. Ξαφνικά εμφανίστηκε σαν όραμα η Αθηνά και του υπέδειξε ένα βότανο, με το οποίο θα γινόταν καλά ο τραυματίας.
Την επομένη το πρωί έστειλε και βρήκαν το βότανο που παραδόθηκε στους θεραπευτές, ενώ η κατάσταση του Μνησικλή είχε επιδεινωθεί. Μετά τη χορήγηση του βοτάνου, άρχισε να συνέρχεται πολύ γρήγορα, αποθεραπεύτηκε τελείως και είναι
αυτός που αποπεράτωσε τον Παρθενώνα.
Εκείνο για το οποίο δε γνωρίζουμε απολύτως τίποτε είναι η τεχνολογία με την οποία κατασκευάστηκαν τα μεγαλουργήματα του Παρθενώνα. Η προσπάθεια που καταβάλλεται να πείσουν ότι τα πάντα έγιναν με πρωτόγονα μέσα είναι τουλάχιστον άστοχη.
Το επιχείρημα ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα χέρια δεν απαντά σε πλήθος ερωτημάτων. Τα γεγονότα μαρτυρούν ότι υπήρχε τεχνολογία εφάμιλλη της σημερινής ή και ανώτερη, αφού κατασκευήστηκαν με όλους τους κανόνες αντισεισμικότητας.
Σύγχρονοι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν παραδεχθεί πως, ακόμα με σύγχρονα μέσα και μηχανήματα, είναι αδύνατον να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν το ίδιο κατασκεύασμα με τις ίδιες λεπτομέρειες και τα ίδια μυστκά.
Το πρώτο βασικό ερώτημα, σε σχέση με τις αμερικάνικες διαπιστώσεις, είναι το που και πως σχεδιάστηκε ο Παρθενώνας, ώστε οι απλοί εργάτες, λιθοξόοι, κλπ που θα εκτελούσαν την οικοδόμηση, να συλάβουν τις απίστευτα πολύπλοκες ιδέες, οι οποίες ,αν και δεν είναι ορατές, είναι υπαρκτές και κάνουν το οικοδόμημα να ξεχωρίζει.
Αν εξετάσουμε λεπτομερώς τις διαστάσεις του, θα διαπιστώσουμε πως μέσα σ'αυτά τα νούμερα εκφράζονται συμπαντικές μονάδες μέτρησης, όπως οι αριθμοί φ=1,61803 (χρυσή τομή),π=3,1416, e=2,61802..(νεπέριος αριθμός που είναι ίσος περίπου με φ2).
Ενώ οι πρόγονοι μας κατασκεύασαν μέσα σε εννέα χρόνια τα μεγαλουργήματα της Ακρόπολης οι σημερινοί Έλληνες χρειάζονται τριάντα χρόνια για την αναστήλωση μόνο του Παρθενώνα.
Όσον αφορά το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, αν κρίνουμε από τα 13 μέτρα ύψους του, όσο μια τετραόροφη οικοδομή, τότε η μεταφορά του και η τοποθέτηση του ακόμη και σήμερα γίνεται προβληματική.
Πλήθος θρύλων μιλούν για θησαυρούς θαμμένους στο εσωτερικό του, αμύθητης αξίας αγάλματα και λαβυρινθώδεις στοές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχει μάλιστα και ένας θρύλος που τοποθετεί κάτω από το έδαφος της Ακρόπολης έναν Παρθενώνα μεγαλοπρεπέστερο από αυτόν που όλοι γνωρίζουμε. Ο Παυσανίας, περιγράφοντας την Ακρόπολη αναφέρει διάφορα ιερά σπήλαια, μυστηριώδη πηγάδια και ανοίγματα του εδάφους, καθώς και μυστικές τελετές που συνδέονταν με όλα αυτά.
Επίσης ο Παυσανίας περιγράφοντας τον ιερό χώρο του Ερεχθείου αναφέρει στο εσωτερικό του παράξενου οικοδομήματος την ύπαρξη ενός πηγαδιού με θαλασσινό νερό. Το αξιοπερίεργο σχετικά με αυτό το πηγάδι δεν είναι τόσο το γεγονός ότι διαθέτει θαλασσινό νερό, όσο το γεγονός ότι όταν φυσάει νοτιάς ακούγεται μέσα του ήχος κυμάτων! Υποτίθεται ότι το πηγάδι αυτό το δημιούργησε ο Ποσειδώνας με ένα χτύπημα της τρίαινάς του κατά τη διάρκεια της φιλονικίας του με την Αθηνά για την κυριαρχία της πόλης. Άραγε υπάρχει κάποια υπόγεια διαδρομή που ενώνει το πηγάδι του Ερεχθείου με τη θάλασσα ? Σήμερα πάντως το εσωτερικό του Ερεχθείου είναι απρόσιτο για το κοινό, και κανείς δεν μπορεί να είναι εκεί όταν φυσάει νοτιάς για να ακούσει τον φλοίσβο των κυμάτων που ταξιδεύει με τον άνεμο ως το βράχο της Ακρόπολης.
Μην ξεχνάμε επίσης τις δύο πυραμίδες που σχηματίζουν, οι προεκτάσεις του ιερού βραχου στα 835,50μ και οι προεκτάσεις των κίονων του Παρθενώνα στα 1852μ.Είναι γνωστόν ότι η Πυραμίδα, είναι το πλέον ενεργειακό στερεό σχήμα.
Τέλος πρέπει να αναφέρω ότι μέχρι και πρίν λίγα χρόνια, πουλιά δεν πετούσαν πάνω από τον ιερό βράχο. Αυτό άρχισε να γίνεται μετά το 1979 πού άρχισε η αντικατάσταση των μαρμάρων με τσιμεντένια και γύψινα ομοιώματα και επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια με την απομάκρυνση του μεγαλυτέρου μέρους των μαρμάρων, που μεταφέρθησαν στο νέο μουσείο για να προστατευθούν από τους ρύπους της πόλεως.
Επίσης στην Ακρόπολη δεν λειτουργούσαν τα GPS όταν υπήρχαν τα κανονικά μάρμαρα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο βιβλίο του στρατηγού-συγγραφέα Γερ. Καλογεράκη "Η Διαθήκη του Προμηθέα", αναφέρονται τα παρακάτω για την Ακρόπολη":
Ο Παρθενώνας της Ακρόπολης των Αθηνών, είναι κατασκευασμένος από Πεντελικό μάρμαρο, η θεμελίωση είναι από πωρόλιθο, ο βράχος είναι από ασβεστόλιθο, το σχήμα του, η δόμηση το ύψος και το σχήμα των κιόνων συνιστούν μια πολύμορφη ηλεκτρική μηχανή με ασύλληπτα ενεργειακά αποτελέσματα, άγνωστα ακόμη σ' εμάς.
Ίσως φαίνεται περίεργος ο τρόπος ελέγχου του ηλεκτρισμού από τους προγόνους μας, γιατί η σύγχρονη τεχνολογία με την πλήρη άγνοια της έκανε το πρόβλημα πολυσύνθετο.
Η παραγόμενη πολύμορφη ενέργεια στο βράχο της Ακρόπολης, θα μπορούσε να καλύψει ένα τεράστιο μέρος από το ενεργειακό πρόβλημα της πόλης των Αθηνών. Πριν από αρκετά χρόνια η ενέργεια αυτή συντελούσε στην εξουδετέρωση της πολλαπλής μόλυνσης της ατμόσφαιρας της πόλης. Σήμερα όμως έχει΄ εξουδετερωθεί αφ'ενός λόγω της απομάκρυνσης των μαρμάρων για να προφυλαχθούν από τους ρύπους της πολεως και αφ'ετέρου λόγω του όγκου τσιμέντου και σιδήρου στα κτήρια των Αθηνών.
Το σημείο του ναού που ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς ήταν το σημείο της μεγίστης συσσώρευσης ενέργειας. Με τα σημερινά δεδομένα το άγαλμα ήταν ο ένας πόλος του συσσωρευτή βράχος και ο άλλος πόλος ήταν το πηγάδι, στο πίσω μέρος του ναού που είναι σήμερα σφραγισμένο. Έτσι ο στατικός ηλεκτρισμός του βράχου συσσωρευόταν στον ναό, δημιουργούσε μαγνητικό πεδίο, ηλεκτρεγερτική δύναμη και ιονισμό της ατμόσφαιρας και τα φαινόμενα αυτά ενισχυόταν στο μέγιστο από κρύσταλλο που βρισκόταν στο σπήλαιο κάτω από το ναό. Η ενέργεια διασκορπιζόταν για τους επιθυμητούς σκοπούς με τους κίονες του ναού, που χρησιμοποιούνταν σαν αγωγοί μεταφοράς της ενέργειας.
Τα υπόγεια τελλουρικά ρεύματα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της γης συσσώρευαν στο βράχο ποσότητες στατικού ηλεκτρισμού που ενισχυόταν από το σχήμα του Παρθενώνα και το υλικό κατασκευής του, το πεντελικό, μάρμαρο και την κοσμική ενέργεια.
Όλη η σημερινή δομή του ναού δείχνει ότι υπήρχε γείωση για την αποφόρτιση και κενό κάτω από το ναό για εκτόνωση της πλεονάζουσας ενέργειας.
Οι γύρω από το βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών πέτρινοι λόφοι, είναι μέρος του όλου ενεργειακού πλέγματος παραγωγής πιεζοηλεκτρικών φαινομένων, αφού μετατρεπόταν σε συλλέκτες, κοσμικής ενεργείας και του γήινου ηλεκτρισμού, συγχρόνως και σε πυκνωτές ηλεκτρομαγνητικής ενεργείας.
Αργότερα τα οικήματα της βάσης του βράχου της Ακρόπολης συσσώρευαν και αυτά μεγάλο ποσό ενέργειας(ωδείο Περικλή με πυραμιδοειδή σκεπή και θέατρα).
Η στατικότητα των κατασκευών σε μεγάλο μέρος οφειλόταν στα δυναμικά πεδία που δημιουργούντο στους αρμούς συνδέσμου των κιόνων, και εξουδετέρωναν τάσεις μετατόπισης των σπονδύλων.
"Όλος ο βράχος είναι ισχυρότατος ενεργειακός χώρος, χώρος επικοινωνίας με το διάστημα και πύλη εξόδου σε άλλη διάσταση με επίκεντρο το σημείο τομής των διαγωνίων του Παρθενώνα", σύμφωνα με μηνύματα των Ολυμπίων.
Ο βράχος της Ακρόπολης ήταν ισχυρός συσσωρευτής παντοειδούς ενέργειας, θετικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ο ναός μεταβαλλόταν σε πυκνωτή, που τη δέσμευε με το σχήμα, το υλικό κατασκευής και θεμελίωσης.
Ο συνδυασμός του Πεντελικού μαρμάρου, του πωρόλιθου θεμελίωσης και του ασβεστολιθικού βράχου, δημιουργούσαν πιεζοηλεκτρικά και ηλεκτροστατικά φορτία και αυτά παρήγαγαν μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε αδιάκοπη παραγωγή ηλεκτρισμού που συσσωρευόταν στο ναό. Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείτο και για την ενεργοποίηση του Γοργόνειου όταν απατείτο.
Η συσσωρευμένη ενέργεια εκτονώνονταν μέσα στα σπήλαια του βράχου της Ακρόπολης ή διαχέονταν στους γύρω λόφους και ενίσχυε τη φόρτιση των ομφαλών-συλλεκτών από μάρμαρο ή των ειδικών κρυστάλλων και έτσι δημιουργούσε ένα εκτεταμένο ενεργειακό πλέγμα.
Λόγω μορφολογίας της υπόγειας περιοχής του βράχου, των τελλουρικών ρευμάτων, και της κοσμικής ενέργειας λειτουργούσε και σαν οργονοσυλλέκτης (συλλέκτης αιθέρος).
Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε για το βράχο ότι είναι πηγή γεωμαγνητικής και κοσμικής ενέργειας που συσσωρευόταν στον Παρθενώνα πυκνωτή, πόλο έλξης και μετασχηματιστή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και συγκρατούσε μεγάλα φορτία.
Η μεγίστη τιμή του ενεργειακού πεδίου του βράχου βρισκόταν στο σημείο τομής των διαγωνίων του ναού και μεταφερόταν και σε βάθος όπου υπήρχε ειδικός κρύσταλλος που ενίσχυε όλες τις μορφές ενέργειας. Μπορεί σήμερα κάποιοι να πέτυχαν την νέκρωση του ναού του Παρθενώνα, με τη χρησιμοποίηση τεμαχίων μπετόν αντί μαρμάρων στους κίονες, δεν μπόρεσαν όμως να κάνουν το ίδιο και στον βράχο παρά το σφράγισμα των σπηλαίων, με το οποίο εξουδετέρωσαν μερικά θετικά ενεργειακά στοιχεία.
Οι ιδιότητες του βράχου σε συνδυασμό με διάφορους κοσμικούς παράγοντες, που θ' αναφέρουμε στη συνέχεια, δημιουργούσαν πίδακες φωτός, λάμψεις, φωταύγειες, ηχητικά φαινόμενα που έδιναν την αίσθηση ότι ο βράχος της Ακρόπολης δεν φιλοξενεί μόνο ιερά αλλά και τους ίδιους τους Ολύμπιους. Ο φωτισμός της Ακρόπολης τα βράδυα αποσκοπεί στην εξαφάνιση όλων αυτών των φαινομένων, επειδή ..κάποιοι το έχουν απαιτήσει.
Όπως προανεφέρθει, επεκτεινόμενες οι παρειές του βράχου σε ύψος 835,50 μ. καθώς και οι κολώνες σε ύψος 1852μ,σχηματίζουν πυραμιδοειδή στερεά που υποβοηθουν τη συλλογή ενέργειας.
Πιό ενδιαφέρον σημείο του Βράχου της Ακρόπολης είναι οι σπηλιές που υπήρχαν στη Βάση του, ο αριθμός των οποίων κατά τους αρχαιολόγους κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα. Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει καμμιά περιγραφή για το βάθος τους και τι φιλοξενούσαν αυτές, ούτε ερευνήθηκαν ποτέ.
Γιατί σφραγίστηκαν οι σπηλιές και απαγορεύεται η προσέγγιση τους εδώ και χρόνια; Τι βάθος είχαν; Τι ήταν τα «Άρρητα» όπου και σήμερα κανένας δε μιλά γι' αυτά; Τι μπορεί να συμβαίνει κάτω από το Βράχο? Υπάρχει θεμελίωση του Παρθενώνα ή όχι?
Καλύφθηκαν επιχώσεις θεμελιώσεως του ναού βάθους 11 μέτρων καθώς και δύο κλιμακοστάσια που κατέβαιναν μέσα στο βράχο.
Αριστερά και πίσω από τον Παρθενώνα υπήρχε πηγάδι που οδηγούσε μέσα στο βράχο και σήμερα φαίνεται σφραγισμένο.
Όλοι οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί είχαν υπόγειους μυστικούς χώρους. Γιατί ο Παρθενώνας θ' αποτελούσε εξαίρεση ?
Πάνω από τις σπηλιές της Αγραύλου και της Αφροδίτης, υπήρχε το Ερεχθείο το Πανδρόσειο, και το Αρρηφόρειο, στις οποίες κατέβαιναν οι Παρθένες 7-11 ετών και μετέφεραν τα «Άρρητα» για τα οποία «ΚΑΝΕΝΑΣ» δεν μιλούσε.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες δημιουργούν τη βεβαιότητα, με μικρή πιθανότητα λάθους, ότι ο βράχος της Ακρόπολης στους πρόποδες του είναι κοίλος σχεδόν ολόκληρος. Μια κοιλότητα που δεν γνωρίζουμε ούτε σε τι χρησίμευε ούτε τι υπήρχε μέσα σε αυτή. Τα μυστικά τα εγνώριζαν οι ιεροφάντες και οι ιέρειες του Παρθενώνα.
Η κατασκευή των ιερών ήταν μόνο το προπέτασμα για την ευχερή πρόσβαση των μυημένων στο βράχο, για το χειρισμό των πανίσχυρων όπλων, που ούτε καν διανοείται η σημερινή επιστήμη.
Θα αποσφραγιστούν κάποτε τα σπήλαια της Ακρόπολης? Δεν νομίζω γιατί υπάρχουν απαγορεύσεις από κέντρα αποφάσεων εκτός Ελλάδας.
Όσον αφορά την θεά Αθηνά:
Ήταν τελείως διαφορετική οντότητα από τις άλλες που έφεραν την ονομασία θεότητες, γι αυτό και δε γέννησε ποτέ, φαίνεται δε, ότι είχε διαφορετικό κώδικα γενετικής.
Στο εσωτερικό της ασπίδας του χρυσελεφάντινου αγάλματος της φαινόταν ο Εριχθόνιος.
Ποιος ήταν ο Εριχθόνιος:
'Οταν ο Ήφαιστος επιχείρησε να βιάσει την Αθηνά, εκσπερμάτωσε στη γη, η οποία εκκόλαψε το θεϊκό σπέρμα και βγήκε ο Εριχθόνιος, φίδι, ο οποίος φοβούμενος μη θανατωθεί κρύφτηκε πίσω από την ασπίδα της Αθηνάς όπου και μεγάλωσε.
Το φίδι κρυπτογραφεί τα έντονα ενεργειακά και ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα του βράχου που ελεγχόταν από την ασπίδα της θεάς, και για το λόγο αυτό ο Φειδίας το σκάλισε μέσα στην ασπίδα. Ήταν η παράσταση, διακόπτης θα λέγαμε σήμερα, που έθετε σε λειτουργία όλα τα ενεργειακά φαινόμενα του βράχου. Μόνο ο Ιεροφάντης και η Ιέρεια του ναού είχαν πρόσβαση στο διακόπτη αυτό.
ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΓΟΡΓΟΝΕΙΟ.
(Πληροφορίες απο το βιβλίο "Η Διαθήκη του Προμηθέα" του Γερ. Καλογεράκη, σύμφωνα με ληφθέντα μηνύματα των Ολυμπίων).
Τόσο η ελληνική παράδοση όσο και οι ιστορικοί κάνουν αναφορές σχετικά με τα όπλα αυτά.
Ο Ζευς ήταν ο κάτοχος της Αιγίδας και τη φορούσε στον αριστερό ώμο. Η Αθηνά τη φορούσε ριγμένη στους ώμους και τη συγκρατούσε με το Γοργόνειο, μπροστά στο στήθος. Σε ότι αφορά το υλικό κατασκευής της Αιγίδας από κατσίκισιο δέρμα ή το δέρμα του γίγαντα Πάλλοντα, που τον σκότωσε η Αθηνά, και δεν το διαπερνούσε τίποτα, το θεωρώ τελείως ξένο με την πραγματικότητα.
Ο Όμηρος είναι απόλυτα σαφής στον τρόπο κατασκευής, το υλικό κατασκευής και τ' αποτελέσματα της, (Ιλιάδα β-448, 0-308, 310, Π-594).Αναφέρει την Αιγίδα σαν μεταλλική, έργο του Ηφαίστου από καθαρό χρυσάφι και είχε εκατό κρόσια.
Η Αθηνά με δική της ευθύνη και επίβλεψη την έδωσε στο θεό Απόλλωνα, τον ημίθεο Ηρακλή και τον ήρωα Αχιλλέα, οι οποίοι και την επέστρεψαν αμέσως μετά τη χρησιμοποίηση της.
Το λεξικό «ΗΛΙΟΣ» αναφέρει ότι η Αιγίδα ήταν απροσδιόριστης χρήσης.
Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Αχιλλέας τη φορούσε και από μακρυά πυρπολούσε τα τείχη των Τρώων.
Όταν ο χειριστής της Αιγίδας την έσειε δυνατά στο πεδίο της μάχης, αυτή προκαλούσε τρόμο, πανικό, φρενήτιδα και φυγή των εχθρών.
Όποιος τη χρησιμοποιούσε, θεός ή ήρωας, περιβαλλόταν από χρυσό σύννεφο, και γινόταν αόρατος.
Πριν μερικές δεκαετίες αυτά που αναφέρω φαινόταν ξέφρενα παραμύθια, σήμερα αποτελούν οράματα και στόχους της επιστήμης.
Η Αιγίδα ήταν φορητό όπλο και απαιτούσε μόνο έναν χειριστή για τη λειτουργία της, ενώ το Γοργόνειο χρειαζόταν περισσοτέρους, αλλά και ύπαρξη κατάλληλης υποδομής.
Υπήρχαν ιερά (Εστίες) του Γοργόνειου, αλλά και υπεύθυνοι ομφαλών και συλλεκτών των τμημάτων του. Για παράδειγμα η Αιγίδα μπορούσε να προκαλέσει τοπική καταιγίδα ενώ το Γοργόνειο σε πλήρη λειτουργία μπορούσε να καλύψει όλη την γη.
Το 480 π.Χ. 22 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος (Η-65, 84) και ο Πλούταρχος στο «Βίο Θεμιστοκλή» έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και διηγούνται τα παρακάτω πολύ περίεργα φαινόμενα, τα οποία θεωρώ σαν αποτέλεσμα χρήσης του Γοργόνειου όπλου :
"Ακούστηκε θόρυβος σαν από πολλούς ανθρώπους μαζί. Σα να βάδιζαν 30.000 άνδρες. Νέφος από σκόνη φάνηκε από την Ελευσίνα και ακουγόταν μέσα από αυτό η φωνή του μυστικού Ιάκχου (Βάκχου), σηκώθηκε στον ουρανό κατευθύνθηκε στη Σαλαμίνα και στάθηκε πάνω από τα πλοία των Ελλήνων. Έβλεπαν μέσα στο νέφος οπτασίες ενόπλων οπλιτών Αιακιδών από την Αίγινα που άπλωναν προστατευτικά τα χέρια πάνω από τα πλοία".
Η Αθηνά παρουσιάστηκε στο πεδίο της μάχης και φώναξε δυνατά να την ακούσει όλος ο κόσμος, που επέπλητε τους Έλληνες: "Ω δυστυχείς ως πότε θα υποχωρείτε".
Έχω την βεβαιότητα ότι το νέφος έκανε αόρατα τα πλοία των Ελλήνων. Οφείλω να υπενθυμίσω ότι στο Θρειάσιο Πεδίον της Ελευσίνας υπήρχαν τα ιερά της Δήμητρας στα οποία υπήρχε τμήμα του Γοργόνειου.
Σύμφωνα με μηνύματα των Ολυμπίων:
"Το Γοργόνειο ήταν όπλο το οποίο αποτελείτο από κρυστάλλους και συλλέκτες, ομφαλούς και δέκτες, σε ιερά των Ελλήνων από το Δίον και την Τροία έως την Όαση Σίουα.
Τα περισσότερα ιερά της Ελλάδας διέθεταν το δικό τους Γοργόνειο που ανήκε στο πλέγμα του Γοργόνειου του ευρύτερου Ελληνικού χώρου.
Κάθε ιερό ενεργοποιούσε το δικό του τμήμα σε περίπτωση κινδύνου, ή ενίσχυε το Γοργόνειο άλλων περιοχών όταν απαιτείτο, σε περιπτώσεις εισβολών και πολέμου.
Το Γοργόνειο των Δελφών ήταν το ισχυρότερο της Ελλάδας.
Το αμέσως ισχυρότερο ήταν της Ακρόπολης περιλάμβανε περισσότερους κλάδους Γοργόνειου γιατί περιβαλλόταν από πλήθος Ιερών αλλά ήταν και το κέντρο αποφάσεων της Αθηνάς".
Κάθε σπηλιά της βάσης της Ακρόπολης ευθυγραμμιζόταν με τον Παρθενώνα και ένα ιερό. Για παράδειγμα η γραμμή (ευθεία), που ξεκινά από τον Παρθενώνα, περνά από την σπηλιά Θρασύλλου, το ιερό της Βραβρώνας και καταλήγει στη Δήλο γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Η ίδια πάντα γραμμή εκτεινόμενη βόρεια περνά από τη σπηλιά του Υποακραίου Απόλλωνα την Ελευσίνα και συνεχίζει στους Δελφούς.
Το αρμονικό οκτάγωνο αστέρι από το βιβλίο «Παρθενών» του Θεοφ. Μανία (Σελ. 54 ) αν το τοποθετήσουμε με κέντρο τον Παρθενώνα παρατηρούμε ότι οι γραμμές του δείχνουν τα πλησίον ιερά του οκταγωνικού άστρου αλλά και τις σπηλιές της βάσης. Σύμπτωση στις συμπτώσεις? Μου φαίνεται πολύ περίεργο για να είναι τόσα πολλά σημεία τυχαία.
Σπουδαίο ρόλο διαδραμάτιζαν τα μάτια από πολύτιμους λίθους καί το Γοργόνειο της Αιγίδας της Αθηνάς του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Παρθενώνα.
Η ενεργοποίηση μπορούσε να συντελεσθεί με πολλών ειδών ενέργεια, ηλιακή, αστρική, τελλουρική, κοσμική.
Το φως του Σειρίου όταν ανέτελε το πρωί της 25 Ιουλίου φώτιζε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Την ημέρα λειτουργούσε από το φως του Ηλίου που ενισχύεται σε μεγάλο ποσοστό από το φως του Σειρίου και δημιουργεί τα «Κυνικά Καύματα». Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές παρατηρήσεις, στην περίπτωση των κυνικών καυμάτων η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται από τον Σείριο κατά 50%.
Στο σημείο αυτό θα κάνω μια μικρή παρένθεση για να αναφέρω ένα αξιοπερίεργο γεγονός. Πριν μερικά χρόνια μία ξένη αποστολή από επιστήμονες και ..λοιπούς, ανέβηκε στην Ακρόπολη, κατόπιν αδείας,το πρωί της 25ης Ιουλίου προ της ανατολής του Σειρίου(το καλοκαίρι ο Σείριος ανατέλει πρωί σχεδόν μαζί με τον Ήλιο)΄συνοδεύομενη από γνωστό Έλληνα πανεπιστημειακό καθηγητή και έστησε στο σημείο που υπήρχε στην αρχαιότητα το χάλκινο άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, ένα ακριβές ομοίωμα του δόρατος που κρατούσε το άγαλμα, καθώς και διάφορα μηχανήματα . Μόλις ανέτειλε ο Σείριος μία ακτίνα σαν κεραυνός έπεσε επάνω στην αιχμή του δόρατος το οποίο συρικνώθει σε μέγεθος καλαμακιού αναψηκτικών, τα δε μηχανήματα καταστράφηκαν !!!!
 Συνεχίζω περί Γοργονειου:
Τον χειμώνα αντλούσε ενέργεια από τον ηλεκτρισμό των νεφών.
Χρησιμοποιούσε και την πιεζοηλεκτρική ενέργεια που δημιουργείτο από το βάρος των κατασκευών από το πεντελικό μάρμαρο.
Τέλος το Γοργόνειο μπορούσε να ενεργοποιηθεί με ενέργεια που απορροφούσαν από το εσωτερικό της γης. Μια τέτοια απορρόφηση ενέργειας διαφοροποιούσε την κινητικότητα του διάπυρου μάγματος (λάβα) και προκαλούσε σεισμούς. Τα πηγάδια Βάθους 500 μέτρων που ανακάλυψε ο «Μετροπόντικας» κατά την κατασκευή του Μετρό, πιστεύω ότι χρησιμοποιούνταν για το λόγο αυτόν.
Οι κρύσταλλοι του Γοργόνειου πολλαπλασίαζαν την συλλεγόμενη ενέργεια από ομφαλούς και συλλέκτες. Οι πλανητικοί συλλέκτες ενέργειας του ενεργειακού πλέγματος της Ακρόπολης ήταν κατασκευασμένοι από πεντελικό μάρμαρο και φιλοξενούσαν πολύτιμους λίθους, που δρούσαν σαν πυκνωτές και λεγόταν ομφαλοί συμπύκνωσης.
Ο ισχυρότερος κρύσταλλος υπήρχε στους Δελφούς και τον είχε φέρει ο Ζευς από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, είναι ο «ΟΜΦΑΛΟΣ» γνωστός σε όλους, σαν πέτρα που είχε καταπιεί ο Κρόνος αντί του Δία. Όλο το πλέγμα των παραστάσεων του ομφαλού ήταν από άγνωστους κρυστάλλους, δεμένους με χρυσό και άλλα στοιχεία, οι οποίοι δημιουργούσαν αρμονία εναλασσόμενων χρωματισμών όταν ο Ιεροφάντης αφαιρούσε το κάλυμμα.
Ο κρύσταλλος της Ακροπόλεως είχε το σχήμα του Παρθενώνα διαστάσεων 1,39 χ 0,62 χ 0,42 μέτρων, ήταν εναλασσόμενων χρωμάτων και ενεργοποιείτο με την αφαίρεση του καλύμματος του. Τούτον τον έφερε η Αθηνά από το Γαλαξία της Παρθένου.
Και οι 7 αυτοί κρύσταλλοι φυλάσσονται στη γη μαζί με τη βάση του κρυσταλλικού Παρθενώνα, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το χρυσελεφάντινο άγαλμα σε κοιλότητα του ιερού βράχου.
Το Γοργόνειο το ενεργοποιούσαν σε περίπτωση κινδύνου, σε περίπτωση πολέμου και στα μυστήρια, προκειμένου να δημιουργήσουν υπερφυσικά φαινόμενα ή ευνοϊκές συνθήκες καθόδου των ουράνιων οντοτήτων στο χώρο.
Εκτός από τους κρυστάλλους σημασία είχε και το κάλυμμα το οποίο τους κάλυπτε που το ανανέωναν κάθε χρόνο.
Στην Ακρόπολη σαν κάλυμμα του κρυστάλλου, ομοίωμα του ναού, χρησιμοποιείτο ο πέπλος της Αθηνάς, για τον οποίον υπήρχε ειδική τελετή στη γιορτή των Παναθηναίων.
Τα Παναθήναια, γιορτές προς τιμήν της Αθηνάς, ετελούντο τα μεν μικρά μια φορά το χρόνο τα δε μεγάλα κάθε τέσσερα χρόνια και τα δύο στις 21 Ιουνίου, που ήταν το θερινό ηλιοστάσιο. Τον Πέπλο της Αθηνάς τον ύφαιναν δύο Αρρηφόροι με την ιέρεια του ναού, και χρειαζόταν 9 μήνες για την ύφανση του και υποθοηθούντο από τις εργάτριες (22/9 έως 22/6).Ο Πέπλος είχε κίτρινο και μπλέ χρώμα, χρυσοκέντητος, μάλλινος με παραστάσεις του Δία και της Αθηνάς από τον πόλεμο κατά των Γιγάντων καθώς και το Γοργόνειο κεντημένο.
Τον μετέφεραν με άρμα σχήματος πλοίου στο Ελευσίνιο ιερό δυτικά των Προπυλαίων όπου γινόταν και η πρώτη μύηση των Ελευσίνιων μυστηρίων. Κατόπιν τον ανέβαζαν στην Ακρόπολη και τον παρέδιδαν στην ιέρεια της Πολιάδας  Αθηνάς εμπρός στον Παρθενώνα. Οι Αρρηφόροι ήταν τέσσερα κορίτσια 7-11 ετών, από εξέχουσες οικογένειες. Φορούσαν λευκούς χιτώνες και χρυσά κοσμήματα που μετά τη γιορτή γινόταν ιερά. Κατοικούσαν στην Ακρόπολη για ένα χρόνο και στο φθινοπωρινό ηλιοστάσιο (22/9) έφευγαν αφού πρώτα είχαν εκλέξει άλλες.
'Οταν ήθελαν να ενεργοποιήσουν το Γοργόνειο της Ακρόπολης, μετακινούσαν τον Παρθενώνα κόσμημα-κρύσταλλο και το έφεραν κάτω ακριβώς από το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς του Παρθενώνα. Ο Ιεροφάντης αφαιρούσε τον πέπλο της Αθηνάς που σκέπαζε τον κρύσταλλο. Ήταν ο κύριος χειριστής που είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τη δέσμη ενέργειας όπου και όπως ήθελε, όπως ο χειριστής τη δέσμη λέιζερ.
Ο κεντρικός κρύσταλλος ενεργοποιημένος, ενεργοποιούσε αμέσως τα διαμαντένια μάτια και το γοργόνειο κόσμημα του αγάλματος της Αθηνάς, και πολλαπλασίαζε την ενέργεια χιλιάδες φορές περισσότερο.
Οι δύο βοηθοί του Ιεροφάντη παρέμεναν δίπλα στον κρύσταλλο και αυτός ανέβαινε στο ναό από το πηγάδι που σήμερα είναι σφραγισμένο, μεταφέροντας μαζί του ομοίωμα του σκήπτρου του Δία, που ήταν και το μέσον που προκαλούσε όλες τις ενέργειες λειτουργίας του Γοργόνειου.
Όταν η εναλλαγή των χρωματισμών του κεντρικού κρυστάλλου έπαιρνε την τελική μορφή, ο Ιεροφάντης με το ομοίωμα του σκήπτρου προκαλούσε όλες τις επιθυμητές διεργασίες. Ενεργοποιούντο, οι συλλέκτες ομφαλοί των γύρω λόφων από την Ακρόπολη και μέσω αυτών οι περιμετρικοί του Λεκανοπεδίου της Αττικής και σ' όποιο μέρος της Ελλάδας απαιτείτο. Από αυτό τον τρόπο λειτουργίας του Γοργόνειου έχουν εμπνευσθεί διάφοροι σκηνοθέτες του κινηματογράφου, εβραϊκής καταγωγής και τα μετέφεραν στην κιβωτό της διαθήκης που δεν είχε τέτοιες δυνατότητες.
Οι Ιεροφάντες είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν φως που «Δινόταν σαν χάρη του Δία διά χειρός Απόλλωνα στους Ελλάνιους», όπως οι Ολύμπιοι μας είπαν.
Σύμφωνα με μήνυμα των Ολυμπίων: "Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για το Γοργόνειο. Δεν δυνάμεθα να σας δώσουμε πληροφορίες πού το έχουμε κρύψει στη Γαία. Εκεί φυλάσσονται οι κρύσταλλοι με απόλυτη ασφάλεια και μυστικότητα, και είναι καλώς φυλαγμένο. Το Γοργόνειον κατακαίει την ψυχήν αυτού που δεν είναι Έλληνας και δεν έχει πίστη. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμφέροντες ατομικούς σκοπούς. Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, που αν δεν είναι αγνά τα χέρια που θα το αγγίξουν, δηλαδή με αγνό σκοπό, τότε θα κατακαύσει τη σάρκα αυτού που θα το αγγίξει και την ψυχή του μαζί. Κανένας δεν μπορεί να το πλησιάσει αν δεν το επιτρέψουμε εμείς. Το προστατεύουμε περιμένοντας την ενεργοποίηση του με εντολή του Ιερού Άρχοντα Φωτός και Αυτοκράτορα Ζηνός- Διός, σε επιχειρήσεις υπέρ της ανθρωπότητας και εναντίον των αποστατών και γήινων συνεργατών τους, οι οποίοι επειδή δεν το έχουν στη διάθεση τους το αναζητούν επίμονα και συνέχεια.
Το Γοργόνειο καλύπτει όλες τις δυνατότητες της Αιγίδας, για μεγάλες αποστάσεις, για ισχυρά φαινόμενα, για πλήθος κόσμου, για αστροσκάφη και επί πλέον έχει 8.000 άλλες δυνατότητες που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν αφού δεν θα τις καταλαβαίνατε.
Εκείνο που μπορούμε να σας αποκαλύψουμε είναι ότι η Ακρόπολη των Αθηνών και οι παρακείμενοι λόφοι φιλοξενούσαν τμήματα του Γοργόνειου όπλου.
Η κολοσσιαία ενέργεια που παρήγαγε το Γοργόνειο, διάνοιγε ομφαλούς και συλλέκτες και μπορούσε ακαριαία να πραγματοποηθεί ταξίδι στο σύμπαν, ανθρώπων και σκαφών. Γινόταν πομπός ακαριαίων μηνυμάτων προς τους Γαλαξίες σμήνους 13 Γαλαξιών.
Το Γοργόνειο μπορεί να στρεβλώνει τον χωροχρόνο με δική σας ορολογία, και να δημιουργεί τεχνητούς διαύλους επικοινωνίας, όμοιους με τους φυσικούς που σας έχουμε υποδείξει, να ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την ενέργεια του χώρου, να ανοίγει πύλες εξόδου σε άλλη διάσταση και να δημιουργεί άριστες συνθήκες καθόδου μας στη Γαία.
Είναι υποπολλαπλασιαστής ενεργειών όλων των κυττάρων του εγκεφάλου. Ενεργοποιεί όλες τις αρχέγονες μνήμες, την ουδετέρα υπόφυση και μεταλλάσσει σε φωτοφόρο ον τον άνθρωπο που κατέχει όλες τις δυνάμεις που είχε ο άνθρωπος προ εκατομμυρίων ετών, όταν είχε δημιουργηθεί από εμάς, και πριν εξουδετερωθούν οι δυνάμεις του από τους αποστάτες. Το Γοργόνειο είναι επικίνδυνο αν υποπέσει στα χέρια οποιουδήποτε γιατί δημιουργεί τον υπεράνθρωπο.
Είναι ένα όπλο το οποίο θα κληθούν κάποιοι από εσάς να το ενεργοποιήσουν όταν δοθεί εντολή.
Όλο αυτό το ενεργειακό πλέγμα του ιερού βράχου και των γύρω λόφων παρήγαγε και παράγει, φωτεινά φαινόμενα, πίδακες φωτός, ακτινοβολήσεις άγνωστης υφής και είναι αυτά που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του εβραιοχριστιανισμού, ο οποίος ήθελε να τ'αποδώσει στον Γιαχβέ και γι αυτό μετέτρεψε τον Παρθενώνα το 450 μ.Χ. σε χριστιανική εκκλησία".
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πριν κλείσω το θέμα " Ακρόπολης", θα αναφερθώ στις ιδιότητες του Λεκανοπεδίου Αττικής (όπως αναφέρονται στην "Διαθήκη του Προμηθέα" του Γερ. Καλογεράκη) ,διότι έχουν άμεση σχέση με την Ακρόπολη.
Το Λεκανοπέδιο Αττικής περιβάλλεται από τα παρακάτω βουνά τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες των Ολύμπιων είναι ισχυρότατοι ενεργειακοί χώροι και χώροι επικοινωνίας με το διάστημα:
- Ο Υμηττός, στον οποίο υπήρχε άγαλμα του Διός και του Απόλλωνα.
-Η Πάρνηθα, στην οποία υπήρχε τεράστιο χάλκινο άγαλμα του Διός και βωμός.
-Το Αιγάλεω, στο οποίο υπήρχε άγαλμα και βωμός του Απόλλωνα.
-Η μυστηριώδης Πεντέλη με τα παράδοξα φαινόμενα, στην οποία υπήρχε άγαλμα και βωμός της Αθηνάς. Από το γνωστό σπήλαιο της Πεντέλης ξεκινά ενεργειακός άξονας δυναμικών στροβίλων πλάτους 600 μέτρων και σταματά στην Ακρόπολη Αθηνών (μήκος άξονα 19 χιλιόμετρα), την οποία φορτίζει όπως μας αποκάλυψαν οι Ολύμπιοι.
Τέλος το λεκανοπέδιο Αττικής έχει άνοιγμα στη θάλασσα με το Σαρωνικό Κόλπο.
Το Αττικό υπέδαφος (φρεάτια, σπηλαιώσεις , σήραγγες), το έδαφος, λόφοι και βουνά, με ισχυρά ενεργειακά πεδία μαζί με το πλήθος των ιερών συνιστούσαν φυσική προϋπόθεση για τη λειτουργία των κοσμικών δυνάμεων.
Εκτός από την Ακρόπολη που είναι τρίτος στη σειρά ισχυρός ενεργειακός χώρος της Ελλάδας, μετά τους Δελφούς και το ιερό βουνό του Άθωνα (σήμερα Άγιο Όρος), στην κορυφή του οποίου κατά τον Πλούταρχο και τον Αναξίμανδρο δέσποζε τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, οι λόφοι Λυκαβητού, Αρείου Πάγου, Φιλοπάππου, Πνύκας, Νυμφών (Αστεροσκοπείου) και Αρδητού συνιστούν το ενεργειακό πλέγμα της Ακρόπολης. Επίσης ο λόφος Στρέφι είναι ισχυρός ενεργειακός χώρος, αλλά δεν εντάσσεται στο ενεργειακό πλέγμα της Ακρόπολης.
Το Λυκαβητό κατά την παράδοση το μετέφερε από τον ουρανό η ίδια η Αθηνά και τον τοποθέτησε στη σημερινή θέση. Στην κορυφή του υπήρχε ναός του Απόλλωνα που γκρεμίστηκε για να χτισθεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Οι λόφοι αυτοί συγκέντρωναν όλα τα υπόγεια και κοσμικά ενεργειακά πεδία, ήταν ισχυροί ενεργειακοί δέκτες, ενώ με την κατασκευή των ιερών πάνω σε αυτούς, εξουδετέρωναν όλες τις επιβλαβείς μορφές ενεργείας που προέρχονται από τις εκρήξεις της λάβας στο εσωτερικό της γης. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγεται από τις εκρήξεις της λάβας, μοιάζει πολύ με αυτό του ανθρώπινου σώματος το οποίο και το ενισχύει.
Το υπέδαφος του Λεκανοπέδιου της Αττικής είναι μοναδικό σε ποικιλία πετρωμάτων με επικρατέστερα το μάρμαρο και τα ασβεστολιθικά πετρώματα κατά το πλείστον. Διασχίζεται από εκτεταμένο δίκτυο σπηλαιώσεων και σηράγγων φυσικών και τεχνητών που υποβοηθούν την κυκλοφορία των ενεργειακών ρευμάτων, τη διοχέτευση των υδάτων και την εκτόνωση των σεισμικών δονήσεων.
Η ενέργεια από το εσωτερικό της γης, συγκεντρώνεται στις εδαφικές προεξοχές, ή διαχέεται στην ατμόσφαιρα από τα σεισμικά ρήγματα ή ρήγματα ώθησης των πλακών των Ηπείρων όπου οι ποσότητες ενέργειας είναι πολύ μεγάλες.
Η εκτόνωση από τα ρήγματα αυτά Βοηθά τον πλανήτη γιατί σε αντίθετη περίπτωση η συσσώρευση ενέργειας θα τον είχε κατακερματίσει με τις εκρήξεις που θα προκαλούσε. Έχει υπολογισθεί ότι ο πλανήτης μέσα σ' ένα 24ωρο αυξομειώνει τον όγκο του κατά ένα μέτρο. Η ενέργεια αυτή για το Λεκανοπέδιο διοχετεύεται στην επιφάνεια του με τις υπόγειες σπηλαιώσεις, σήραγγες και στοές που υποβοηθούνται και με τεχνητά πηγάδια .Η Αθηνά γνώριζε την αντισεισμικότητα του Αττικού εδάφους, αφού η ίδια είχε φονεύσει τον Εγκέλαδο που προκαλούσε σεισμούς (όπως λέει η παράδοση μας).
Η αντισεισμικότητα των Αθηνών πιθανόν να οφειλόταν στον εκφυλισμό των σεισμικών δονήσεων από το Γοργόνειο, το οποίο όπως φαίνεται έπαψε να λειτουργεί από την καταστροφή του μαγνητικού πεδίου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Έτσι αναστήθηκε και πάλι ο Εγκέλαδος και έπληξε την πόλη της Παλάδας με δύο καταστρεπτικούς σεισμούς το 1979 και το 1999.
Στην κλασική εποχή το κλίμα της Αττικής παρουσίαζε άριστες παραμέτρους και επηρέαζε πολύ θετικά τους κατοίκους της και ανέδειξε τους γίγαντες του πνεύματος της παγκόσμιας διανόησης.
Σήμερα η βαρεία και πολύμορφη μόλυνση της ατμόσφαιρας εξουδετερώνεται αισθητά από τα ενεργειακά ρεύματα με αποτέλεσμα 4.500.000 άνθρωποι να συνεχίζουν να ζουν, να χαμογελούν, να σκέφτονται το αύριο και να σχεδιάζουν το μέλλον τους.
Αλλά και τα χρησιμοποιούμενα δομικά υλικά είναι επιβλαβή. Το τσιμέντο είναι ραδιενεργό υλικό, και ο δομικός σίδηρος σε συνδυασμό με τις οικοσυσκευές αλλοιώνουν το μαγνητικό πεδίο του χώρου που ζούμε. Η αυτοσυγκέντρωση στα σημερινά διαμερίσματα είναι αδύνατη, η λήψη κοσμικών κραδασμών δεν είναι εφικτή και η επικοινωνία του ανθρώπου με το θείο δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Όπως ανέφερα παραπάνω, πριν μερικά χρόνια δεν πετούσαν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη ούτε και καθόντουσαν στα οικοδομήματα της. Τα τελευταία όμως χρόνια και ιδίως από το 1979 δεν ισχύει αυτό. Μάλλον η αιτία ήταν τα μαγνητικά της πεδία ,τα οποία ,όπως έγραψα, καταστράφηκαν.
Η Αθήνα, με τη βαρύτατη μόλυνση ατμόσφαιρας που έχει, ζει χάρη στην προστασία της πολιούχου της Αθηνάς και στις γονιδιακές καταβολές των Αθηναίων που δίνουν την αίσθηση του αθάνατου όπως οι θεοί των πατέρων τους.
ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ
Ο καθηγητής φυσικός-μαθηματικός δρ. Παναγιώτης  Παππάς , έχει αναφέρει τα παρακάτω:
"0 Μπρους Κάθυ είναι ένας παλαίμαχος πιλότος του Εθνικού Αερομεταφορέα της Νέας Ζηλανδίας, με περισσότερα από 30 χρόνια καθημερινών πτήσεων στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας. Κατά τη μακροχρόνια υπηρεσία του ως πιλότος, είχε παρατηρήσει κατ' επανάληψη εμφανίσεις "αγνώστου ταυτότητος αντικείμενων" στον ουρανό, όπως και πολύ άλλοι. Ο Κάθυ είχε προσέξει όμως ότι οι εμφανίσεις αυτές γίνονταν μόνο σε ορισμένους γεωμετρικούς τόπους, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα και ο δικός μας καθηγητής, Παύλος Σαντορίνης, από στατιστικές παρατηρήσεις του.
Ο Κάθυ ανέλυσε τις παρατηρήσεις αυτές και βρήκε ότι ανήκουν στις έδρες ενός δικτύου που μοιάζει με το σχήμα που περιβάλει τον περίφημο "ομφαλό της γης" των Δελφών. Ο Κάθυ παρατήρησε ότι οι εμφανίσεις γίνονται από προτιμητέα σημεία του χώρου, κομβικά σημεία, τα οποία ας ονομάσουμε πύλες και καταλήγουν επίσης σε τέτοια σημεία-πύλες, κινούμενα μόνο κατά μήκος εδρών που ενώνουν πύλες. Το κοινό ερευνητικό ενδιαφέρον γρήγορα μας σύνδεσε με φιλία. Ο Κάθυ , δεν έχει έλθει ποτέ στην Ελλάδα. Από άλλα μνημεία γνώριζε την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής επιλογής των αρχαίων ναών, όπως και ο μεγάλος Ελληνας, Θεοφάνης Μανιάς. Μου ζήτησε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Παρθενώνα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνολογία των GPS δεν μου ήταν μόνο χρήσιμη για την διάψευση της ψευτοθεωρίας, πλέον, της Σχετικότητας, αλλά μπορούσαν τελικά να με βοηθήσουν για να βοηθήσω τον Κάθυ και να βρω τις συντεταγμένες του Παρθενώνα με την ακρίβεια που ήθελε, των 10-15 εκατοστών.
Βέβαια δεν μπορούσα να μπω μέσα στον Παρθενώνα, για δύο λόγους. Τον ένα λόγο τον ξέρετε: «Απαγορεύεται»... Ο άλλος λόγος δεν είναι καλά γνωστός. Τα GPS δεν δουλεύουν πλησίον του Παρθενώνα, τουλάχιστον προς το μεσημέρι και τις ημερομηνίες που εγώ έτυχε να πάω και υποθέτω το ίδιο ισχύει και μέσα στον Παρθενώνα. Αυτά παρατήρησε και ο Δρ. Φυσικής και Ηλεκτρόνικής Γιάννης Πηλιούνης, πλησίον και εντός του ναου του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες(Πελοπόννησος νότια της Ανδρίτσαινας).
Είναι σαφές ότι δεν συντρέχει φανερός λόγος για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στους ναούς αυτούς, που βρίσκονται μακριά από εμπόδια και σε κάποιο υψόμετρο, η λήψη των GPS θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με την ευρύτερη περιοχή. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, εκτός αν λάβει κανείς υπ' όψιν του το φαινόμενο που περιγράψαμε: την «ετερογένεια ή ιδιαιτερότητα» του Χώρου και του Χρόνου για τους ναούς αυτούς.
Για τον Παρθενώνα λοιπόν, σκέφθηκα και μέτρησα τέσσερις συντεταγμένες επί των προεκτεινόμενων νοητών διαγωνίων του ναού και έξω από τον ναό και σε ίσες αποστάσεις μακριά από τον ναό, κατά το δυνατόν. Στη συνέχεια, το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια απλή μαθηματική άσκηση για να βρω τις συντεταγμένες του κέντρου του ναού και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ότι θα μετρούσα άμεσα τον κέντρο του με τα GPS, αν κάτι τέτοιο ήταν βέβαια δυνατόν.
Έστειλα με το διαδίκτυο στον Κάθυ τις συνταγμένες του κέντρου του Παρθενώνα, της Ακροπόλεως των Αθηνών. Η απάντηση ήλθε σε μία εβδομάδα. Απίστευτη και συγκλονιστική: Η θέση του Παρθενώνα ήταν η μία από τις πιο κομβικά σημαντικές θέσεις για το Αιθερικό Δίκτυο του Πλανήτη Γη! Συγκρινόμενη το ίδιο και καλύτερα από τη θέση της Πυραμίδας του Χέοπα και άλλων σημαντικών κομβικών αιθερικών θέσεων του πλανήτη!
Κλείνοντας, να αναφέρουμε τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι όλα αυτά είναι γνωστά στα υψηλόβαθμα μέλη των Ιερατείων που μας κυβερνούν, αλλά ταυτόχρονα αποκρύπτονται και αποσιωπώνται από την Κοινή Γνώμη, για την οποία προορίζουν θεωρίες τύπου σχετικότητας...
ΥΠΟΧΘΟΝΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Από το βιβλίο "Μυστική Αθήνα" του Ιωάννη Γιαννόπουλου :
Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης με τους αμέτρητους λατρευτικούς χώρους, τα σπήλαια που αφθονούν στα διαβρωμένα του πετρώματα και τις ιερές πηγές που ξεπηδούν από τα σπλάχνα του, τυλιγμένος στην άχλη του μύθου στέκεται αινιγματικά στο πέρασμα του χρόνου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των εξερευνητών με το πλήθος των θρύλων που μιλούν για θησαυρούς θαμμένους στο εσωτερικό του, αμύθητης αξίας αγάλματα και λαβυρινθώδεις στοές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχει μάλιστα και ένας θρύλος που τοποθετεί κάτω από το έδαφος της Ακρόπολης έναν Παρθενώνα μεγαλοπρεπέστερο από αυτόν που όλοι γνωρίζουμε. Ο Παυσανίας, περιγράφοντας την Ακρόπολη αναφέρει διάφορα ιερά σπήλαια, μυστηριώδη πηγάδια και ανοίγματα του εδάφους, καθώς και μυστικές τελετές που συνδέονταν με όλα αυτά.
Στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, πάνω από το θέατρο του Διονύσου περιγράφει σπήλαιο πάνω στο οποίο βρισκόταν τοποθετημένος τρίποδας, ενώ στο εσωτερικό του έφερε παράσταση του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος να σκοτώνουν τα παιδιά της Νιόβης. Το σπήλαιο σήμερα πέρα από κάποιους εναπομείναντες κίονες φιλοξενεί (φυσικά!) και ένα χριστιανικό εκκλησάκι. Περιγράφοντας τον ιερό χώρο του Ερεχθείου ο Παυσανίας αναφέρει στο εσωτερικό του παράξενου οικοδομήματος την ύπαρξη ενός πηγαδιού με θαλασσινό νερό. Το αξιοπερίεργο σχετικά με αυτό το πηγάδι δεν είναι τόσο το γεγονός ότι διαθέτει θαλασσινό νερό, όσο το γεγονός ότι όταν φυσάει νοτιάς ακούγεται μέσα του ήχος κυμάτων! Υποτίθεται ότι το πηγάδι αυτό το δημιούργησε ο Ποσειδώνας με ένα χτύπημα της τρίαινάς του ως σημείο προς τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια της φιλονικίας του με την Αθηνά για την κυριαρχία της πόλης. Άραγε υπάρχει κάποια υπόγεια διαδρομή που ενώνει το πηγάδι του Ερεχθείου με τη θάλασσα ? Σήμερα πάντως το εσωτερικό του Ερεχθείου είναι απρόσιτο για το κοινό, και κανείς δεν μπορεί να είναι εκεί όταν φυσάει νοτιάς για να ακούσει τον φλοίσβο των κυμάτων που ταξιδεύει με τον άνεμο ως το βράχο της Ακρόπολης.
Δυτικά του Ερεχθείου σε συνέχεια με τον ναό της Αθηνάς βρίσκεται ναός της Πανδρόσου της μόνης κόρης του Κέκροπα που δεν παράκουσε την εντολή της θεάς να μην ανοιχθεί το καλάθι στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το παράξενο οφιοειδές πλάσμα που ονομαζόταν Εριχθόνιος. Σχετική με αυτό το γεγονός, ίσως σε ανάμνησή του, ήταν μια μυστική τελετή την οποία περιγράφει ο Παυσανίας. Γι' αυτή την τελετή προετοιμάζονταν δύο μικρές παρθένες, διαφορετικές κάθε φορά, οι οποίες κατοικούσαν για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά στον ναό της Πολιάδος Αθηνάς και ονομάζονταν αρρηφόροι. Η τελετή διαδραματιζόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχε μυστηριακό χαρακτήρα.
Οι δύο αρρηφόροι τοποθετούσαν στα κεφάλια τους, κατά το πρότυπο των καρυάτιδων, καλάθια που τους έδινε η ιέρεια της Αθηνάς των οποίων το περιεχόμενο δεν γνώριζε ούτε η ιέρεια ούτε και οι ίδιες. Στη συνέχεια κατευθύνονταν προς τον περίβολο της Αφροδίτης των Κήπων ο οποίος βρισκόταν εκεί κοντά, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης που είναι σήμερα κλειστή για το κοινό και από εκεί κατέβαιναν μέσω ενός υπόγειου περάσματος στο εσωτερικό του βράχου. Εκεί κάτω άφηναν τα αντικείμενα που μετέφεραν και έπαιρναν κάτι άλλο που έβρισκαν εκεί ήδη τοποθετημένο και έφερναν πίσω μαζί τους καλυμμένο. Ο Παυσανίας είτε δεν ήξερε είτε δεν ήθελε να αποκαλύψει τη φύση των μεταφερομένων αντικειμένων, καθώς και τη σκοπιμότητα αυτής της τελετής για την οποία απ' ό,τι φαίνεται ούτε και η ίδια η ιέρεια της Αθηνάς είχε επαρκή πληροφόρηση. Αλλά τότε ποιος είχε γνώση της φύσης όλων αυτών των αντικειμένων που πηγαινοέρχονταν μέσω υπογείων περασμάτων, χωρίς κάποιο προφανή λόγο με τέτοια μυστικότητα και μέσα στη νύχτα ? Προφανώς κάποιος ή κάποιοι που κατείχαν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικές τόσο με τις χθόνιες λατρείες, οι οποίες είχαν συνήθως μυστηριακό χαρακτήρα, όσο και με την ιδιαίτερη σημασία της χρήσης σπηλαίων και υπογείων στοών σε τέτοιου είδους τελετουργίες.
Οι αρχαιολόγοι παραδέχονται ότι στην Ακρόπολη υπάρχουν πολλά οικοδομικά επίπεδα, κάποια από τα οποία παραμένουν άγνωστα ακόμα και σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή, κάθε φορά που κτιζόταν η Ακρόπολη, τα νέα οικοδομήματα χτίζονταν πάνω στα προηγούμενα. Και δεν θα ήταν επιτρεπτό για κανέναν λόγο, για να βρούμε τι κρύβεται στις αρχαιότερες στρώσεις, να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στην νεότερες. Η Ακρόπολη λοιπόν έχει πολλά μυστικά ακόμα που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Στην νότια πλευρά της Ακρόπολης μάλιστα έχουν βρεθεί μεγάλα κομμάτια πέτρας. Αυτό γέννησε την υποψία ότι έχουν αφαιρεθεί με κάποιον τρόπο από το εσωτερικό του βράχου. Ως εκ τούτου θα ήταν πολύ πιθανό κάτω από την Ακρόπολη να υπάρχουν υπόγειοι θάλαμοι και στοές.
Η υποψία όμως αυτή του ότι υπάρχει κάτι αρκετά αξιόλογο κάτω από την Ακρόπολη που σχετίζεται με την αρχαία υπερτεχνολογία, ενισχύεται και από το ότι λέγεται ότι, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, τον καιρό του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, Ο Γερμανικός στρατός (Deutsche Wehrmacht) προχώρησε σε χαρτογράφηση των υπογείων στοών κάτω από την Ακρόπολη, αλλά σταμάτησε όταν, σε κάποιο σημείο ο δρόμος ήταν φραγμένος με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και με εκρηκτικά, να μην είναι δυνατόν να τον ανοίξουν χωρίς να καταρρεύσει η στοά.
Ερευνώντας το θέμα, μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι κάτω από την Ακρόπολη υπάρχουν υπόγειες δίοδοι οι οποίες καταλήγουν σε πολλά σημεία της Αττικής. Αν και η πρόσβαση σήμερα σε τέτοιες στοές είναι πολύ δύσκολη, σε άλλες εποχές κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και έτσι έχουμε διάφορες μαρτυρίες οι οποίες μας μιλούν για ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών στην Αττική με κέντρο την Ακρόπολη.
ΣΗΜΕΡΑ
Στις τελευταίες δεκαετίες διάφοροι παράγοντες και κυρίως η μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν επιταχύνει τη φθορά των μαρμάρων της Ακρόπολης, τα οποία, ανάμεσα στα άλλα, γυψοποιούνται με καλπάζοντα ρυθμό.
Για να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση, η Ελληνική πολιτεία σύστησε τον Φεβρουάριο του 1975 μια διεπιστημονική επιτροπή ειδικών. Πρόκειται για την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, που με την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχει αναλάβει το βαρύ έργο της προστασίας, αποκατάστασης, μελέτης και ανάδειξης των "Περικλείων έργων".
Δεν είναι δυνατόν λόγω περιορισμένου χώρου να αναφερθούν όλες οι εργασίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια πάνω στην Ακρόπολη, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως πχ στο Ερεχθείο. ‘Αλλες αποβλέπουν στο να θεραπευθούν ή να περιοριστούν πολλές και ποικίλης προέλευσης φθορές που έχουν προκληθεί στα μνημεία, όπως και στον ίδιο τον Βράχο. Ολα τα σιδερένια στοιχεία, κυρίως προσθήκες των παλαιών αναστηλώσεων, αντικαθίστανται με τιτάνιο, υλικό ανοξείδωτο. Οχι λιγότερο σημαντική είναι η εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση των μνημείων, που γίνεται με τη βοήθεια σύγχρονης τεχνολογίας και μερικές φορές και με πρωτότυπους μηχανισμούς, συγκεντρώνονται δηλαδή όλες οι δυνατές πληροφορίες γι’ αυτά, ενώ γίνονται λεπτομερείς μετρήσεις, αποτυπώσεις και φωτογραφίσεις τους.
Μια άλλη σπουδαία εργασία αποβλέπει στην αρχειοθέτηση όλων των κατάσπαρτων στην περιοχή αρχαίων μαρμάρων. Επιδιώκεται η αναγνώρισή τους και, αν είναι δυνατόν, η επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση. Στο νέο μουσείο έγινε η μεταφορά όλων των κομματιών που φέρουν γλυπτή διακόσμηση, ενώ στα ίδια τα μνημεία τοποθετούνται, ή υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν, πιστά τους αντίγραφα από τσιμέντο ειδικής σύνθεσης. Ακόμη διερευνάται και ενισχύεται η στατικότητα των μνημείων. Οι αναστηλωτικές εργασίες και γενικότερα όλες οι επεμβάσεις στα μνημεία γίνονται, σε γενικές γραμμές, με βάση τις αρχές του Διεθνή Χάρτη Αναστήλωσης, γνωστού ως Χάρτη της Βενετίας, από την πόλη που διατυπώθηκαν το 1964.(Σχετικοί σύνδεσμοι βίντεο στο τέλος του άρθρου).
Καλά είναι βέβαια όλα αυτά, αλλά στο σημείο όμως αυτό θα έπρεπε να αναφερθούμε στην άγνοια περί των μυστικών ιδιοτήτων του Παρθενώνα των υπευθύνων της συντήρησης του μνημείου, καθώς και των προϊσταμένων τους, η οποία αποτελεί την εγγύηση της μεγάλης καταστροφής και την καταστροφή μεγάλου μέρους της λειτουργίας του Παρθενώνα. Η αναστήλωση, εν αγνοία της ΠΑΝΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ του Παρθενώνα κάτω από λεπτές γεωμετρικές θέσεις του ενεργοποιημένου και προσανατολισμένου μαρμάρου σε ένα από τα πιο σπουδαία κομβικά σημεία του πλανήτη, ασφαλώς θα προκαλέσει την απώλεια μεγάλου μέρους της σπουδαίας του λειτουργίας, προς θριαμβευτική χαρά εκείνων που προσβλέπουν χωρίς να το κρύβουν, στην καταστροφή αυτών των ιδιοτήτων του Παρθενώνα. Γιατί υποστηρίζουν την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης, με υποκλοπή, της θείας δύναμης στον δικό τους χώρο, για τη δική τους επικράτηση, με κάθε τρόπο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι αρχαίοι Ελληνικοί ναοί δεν ήταν μόνο κέντρα λατρείας, αλλά χώροι μύησης, όχι μόνο των μυστηρίων αλλά και των επιστημονικών γνώσεων, τ' αποτελέσματα των οποίων γινόταν φανερά στους πιστούς. Μόνο σήμερα μπορούμε ν' αντιληφθούμε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας απόκρυφης τέλειας τεχνολογίας που εκμεταλλευόταν όλες τις γήινες και κοσμικές δυνάμεις.
Οι πρόγονοι μας είχαν ουράνιες γνώσεις που εκμεταλλευόταν τα ενεργειακά πεδία του πλανήτη χωρίς να μολύνουν την ατμόσφαιρα, να καταστρέφουν την υδρογραφία ή να αντλούν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του γήινου οργανισμού και των όντων του.
Γιατί τόση αδιαφορία για το μεγαλύτερο πολιτισμό του κόσμου και το πιο φωτεινό παρελθόν της γης?
Εάν αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα σκεφτόταν περισσότερο έξυπνα, θα έβλεπαν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βαρείες βιομηχανίες και χρυσοφόρα κοιτάσματα για την ευημερία του λαού της, αφού έχει σπάταλα διασκορπισμένο στην επιφάνεια της ένα ουράνιο παρελθόν και μια ατέλειωτη διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο.
Η αξιοποίηση της εύνοιας των θειϊκών οντοτήτων που ονομάσαμε θεούς θα καθιέρωνε την Ελλάδα σε τόπο προσκυνήματος των λαών της γης και τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ξεπερνούσαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Η Ακρόπολη των Αθηνών δεν είναι μερικές μαρμάρινες κολώνες για τουριστικό αξιοθέατο. Είναι τόπος ιερός όπου η συμπαντική διάνοια συναντάται με τον ορατό κόσμο και την Ελλάδα. Ο ιερός της βράχος με τους αμέτρητους λατρευτικούς χώρους, τα σπήλαια που αφθονούν στα διαβρωμένα του πετρώματα και τις ιερές πηγές που ξεπηδούν από τα σπλάχνα του, τυλιγμένος στην άχλη των μύθων που τον περιβάλλουν, στέκεται αινιγματικά στο πέρασμα του χρόνου και με την ιστορία την οποία εμπεριέχει, ακτινοβολεί και εκπέμπει όλο το Ελληνικό Πνεύμα και τον Ελληνικό πολιτισμό.
-Από τις Γιγαντομαχίες και Τιτανομαχίες μέχρι τα Μηδικά.
-Από την Αθηνά, τον Ποσειδώνα και τον Ήφαιστο.
-Από τον Κέκροπα και το Ερεχθέα.
-Από την παρθένο Άγλαυρο που μόνη της εθυσιάσθει για να σωθεί η πόλη.
-Από τους φύλακες-οπλίτες που παρέμειναν φυλάσσοντες ¨τα του θεού" όταν ο υβριστής Ξέρξης εισήλθε στην πόλη της Παλλάδος, μέχρι τον φρουρό της σημαίας που εκυμάτιζε στην Ακρόπολη, τον Κώστα Κουκίδη που αυτοκτόνησε πηδώντας από τον βράχο κρατώντας την στην αγγαλιά του, όταν πάτησαν οι Γερμανοί την Αθήνα τον Απρίλιο του 1941.
-Από τον Απόλλωνα και την Κρέουσα που εγέννησαν τον Ίωνα, μέχρι το σπήλαιον του Πανός, την πομπή των Παναθηναίων ...και τόσα άλλα !!!
"Και πάντα οι βρύσες ρέουν εκεί του Μύθου, κι αναβρύζουν της Ιστορίας οι πηγές..."
Μιά ΙΣΤΟΡΙΑ χαραγμένη στον ΒΡΑΧΟ.
Μιά ΙΣΤΟΡΙΑ φυλαγμένη στον ΒΡΑΧΟ.
Μιά ΙΣΤΟΡΙΑ ιστορημένη από τον ίδιο τον ΒΡΑΧΟ.
Κωστής Παλαμάς    http://conspiracyfeeds.blogspot.gr/2015/03/blog-post_917.html
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ

***  ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στόχος της εργασίας αυτής είναι να σηκώσουμε το πέπλο ενός μύθου, αυτού της γέννησης του Εριχθόνιου, και μέσα από αυτόν να αποκαλύψουμε την πιθανή πραγματικότητα της τεχνητής γονιμοποίησης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία ή τις ενδείξεις που μας δίνει η προσεχτική μελέτη του εν λόγω μύθου..." Μία ἐξαίρετη ἔρευνα τοῦ κ. Σ. Μακρή γιά τό In Nomine Portal.

Μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας όσο κι αν φανεί παράδοξο ή απίθανο, ήταν γνωστό και στα αρχαία χρόνια. Οι επιστημονικές γνώσεις και επεμβάσεις περίπου δυόμισι με τρεις χιλιάδες χρόνια, πριν από σήμερα, βρίσκονταν περίπου στο σημερινό επίπεδο!

 Από τα τότε χρόνια είναι γνωστό το ειδικό κάθισμα για την διεξαγωγή του τοκετού, που ονόμαζαν «μαιευτικό δίφρο», αλλά και ο «εμβρυουλκός» που χρησιμοποιήθηκε ως τις προηγούμενες δεκαετίες της σύγχρονης εποχής μας και υποβοηθούσε σε περιπτώσεις δυστοκίας. Η καισαρική τομή, ήταν από τότε γνωστή και εφαρμοζόταν όπως διαφαίνεται από αραβικά χειρόγραφα. Γνώριζαν και την τεχνητή γονιμοποίηση.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ
Σε ότι αφορά την κύηση και τον τοκετό πρώτος, με την επιστημονική έννοια, ασχολήθηκε ο Ιπποκράτης. Αργότερα οΣωρανός από την Έφεσο της Ιωνίας (98-138 μ.Χ.), ο πατέρας της Μαιευτικής, όπως αποκαλείται, έγραψε τέσσερα βιβλία, όπου στο τέταρτο ασχολείται με την δυστοκία και την εμβρυουλκία. Ο Αναξαγόρας (500-424 π.Χ.) από τις Κλαζομενές, οΗρόφιλος (331-250 π.Χ.) ο Χαλκηδόνιος μαθητής του Ιπποκράτη μαζί με τον Ερασίστρατο τον Κείο ίδρυσαν την περίφημη Ιατρική Σχολή της Αλεξάνδρειας, που αργότερα ονομάστηκε Ηροφίλειος. Η Σχολή αυτή προσέφερε πάρα πολλά στον τομέα της μαιευτικής. Πολλές γυναίκες, επίσης, κράτησαν τα ηνία της μαιευτικής, όπως η Αγνοδίκη, η Θηβαία, η Σάλπη από την Λέσβο και άλλες.

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ;

Στόχος της εργασίας αυτής είναι να σηκώσουμε το πέπλο ενός μύθου, αυτού της γέννησης του Εριχθόνιου, και μέσα από αυτόν να αποκαλύψουμε την πιθανή πραγματικότητα της τεχνητής γονιμοποίησης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία ή τις ενδείξεις που μας δίνει η προσεχτική μελέτη του εν λόγω μύθου.
Από όλους τους μύθους, λιγότερο, ίσως, γνωστός είναι εκείνος για τον Εριχθόνιο που έδιωξε μετά δώδεκα χρόνια βασιλείας τον Αμφικτύωνα. Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή για την γέννηση του Εριχθόνιου είναι η εξής:
Η Αθηνά είχε επισκεφθεί τον Ήφαιστο για μία παραγγελία όπλων. Εκείνος όμως απατημένος από την γυναίκα τουΑφροδίτη, έριξε τα μάτια του στην όμορφη Αθηνά. Προσπάθησε να συνευρεθεί μαζί της σεξουαλικώς.
Εκείνη, φρόνιμος και παρθένος καθώς ήταν τον απέφυγε. Εκείνος χωρίς ντροπή και χωρίς να κοκκινίζει, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις ορμές του, και χωρίς τελικά η Αθηνά να τον αγγίξει, εκείνος κατάφερε να εκσπερματώσει. Και μάλιστα το σπέρμα του έπεσε επάνω στο πόδι της Αθηνάς.
Η θεά αηδιασμένη σκούπισε το σπέρμα από το γυμνασμένο μηρό της, το πέταξε κάτω και έφυγε. Έτσι γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Παρά όμως την παράδοξη διαδικασία που γεννήθηκε, η Αθηνά τον ανέθρεψε κρυφά από τους άλλους θεούς γιατί ήθελε να τον κάνει αθάνατο. Έτσι, όταν ο Εριχθόνιος μεγάλωσε έστησε ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς, έγινε βασιλιάς της Αθήνας, καθιέρωσε τα Παναθήναια και παντρεύτηκε την νύμφη Πραξιθέα με την οποία και έκανε τον Πανδίωνα.
Μάλιστα, το ίδιο το κείμενο όπως μας το δίνει ο Απολλόδωρος μας λεει ότι αφού ο Ήφαιστος «απεσπέρμησεν εις το σκέλος της θεάς. Εκείνη δε μυσαχθείσα ερίω απομάξασα τον γόνον εις γην έρριψε. Φευγούσης δε αυτής και της γονής εις γην πεσούσης Εριχθόνιος γίνεται. Τούτον Αθηνά κρυφά των άλλων θεών έτρεφεν, αθάνατον θέλουσα ποιήσαι και καταθείσα αυτόν εις κίστην Πανδρόσω τη Κεκροπος παρακάθετο, απειπούσα την κίστην ανοίγειν». Η ακριβής μετάφραση όπως την αποδίδουν οι περισσότεροι μεταφραστές είναι η εξής: «αυτός όμως (ο Ήφαιστος) έχυσε το σπέρμα του εις το σκέλος της θεάς. Εκείνη δε με αηδία σκούπισε το σπέρμα με μαλλί και το πέταξε στην γη. Καθώς δε ετράπη σε φυγή αυτή, άμα έπεσε το σπέρμα στη γη, γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Αυτόν η Αθηνά τον ανέτρεφε κρυφά από τους άλλους θεούς, γιατί ήθελε να τον κάμει αθάνατον. Και αφού τον έβαλε σε μία θήκη τον άφησε παρακαταθήκη στην Πάνδροσο του Κέκροπα, με την ρητή απαγόρευση του να μην ανοίξει το κουτί.»
Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Παραθέτω ερμηνευμένες λέξεις του κειμένου αλλά και συγγενείς ή παράγωγα αυτών προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητή η ερμηνεία και αποκρυπτογράφηση του μύθου.
Απομάξασα = του απομάσσω που σημαίνει σπογγίζω, αποσπογγίζω, καθαρίζω, / αλλά και αποτυπώνω, σχηματίζω το αποτύπωμα ενός αντικειμένου. - Λαμβάνω το εκμαγείον τινός, αντιγράφω από άλλο.
Απόμαγμα = η ακαθαρσία, το μέσον προς καθαρισμό, αλλά και το αποτύπωμα σφραγίδας.
Μάσσω = άπτομαι, εγγίζω, χειρίζομαι, ψηλαφώ / αλλά και εργάζομαι (κατεργάζομαι, δουλεύω) τι δια των χειρών.
Μάγμα = πηκτή αλοιφή.
Γόνος = το γεννώμενον ή παραγόμενον τέκνον, απόγονος. /το γεννάν, ή γέννησις.
Ερίω = δοτική του έριον = μαλλί προερχόμενο από πρόβατα, φημισμένα και πανάκριβα τα Μεγαρικά, Αττικά και της Μιλήτου τα έρια.
Έρος = ποιητικός τύπος αντί έρως = έρως, αγάπη, πόθος, επιθυμία.
Μυσαχθείσα = μετοχή του μυσάττομαι = αποστρέφομαι, αισθάνομαι αηδία
Μύδος = υγρασία
Μύσος = παν το προκαλούν αηδία, αποστροφή, αλλά ετυμολογικά προέρχεται μάλλον από το μύδ-σος = υγρασία
Μύω = είμαι κλειστός, κλεισμένος, / διατηρώ τους οφθαλμούς μου κλειστούς. Παράγωγά του είναι μυώ, μύστης, μυστικός,
Άγω = μεταφέρω (για έμψυχα) /ανατρέφω, διαπαιδαγωγώ /αναλαμβάνω, επιχειρώ.
Καταθείσα = μετοχή του κατατίθημι = εναποθέτω, τοποθετώ.
Κίστη = κιβώτιο
Δρόσος = η δροσιά
Πανδρόσω = οι Αγλαυρίδες κόρες του Κέκροπα: Αγλαυρος, Ερση & Πάνδροσος.
Άγλαυρος = αγλαός = εξαίρετος, περίφημος
Έρση = δρόσος άφθονος, (άρδω = ποτίζω /δροσίζω // αλλά και περιθάλπω, περιποιούμαι)
Πάνδροσος = δροσιά
Για την αποκρυπτογράφηση του παραπάνω κειμένου πρέπει ν ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τις λέξεις κλειδιά «μυσαχθείσα, απομάξασα, καταθείσα, κίστην, Πανδρόσω». Πριν προχωρήσουμε θα συμπτύξουμε το κείμενο στην ουσία του, ως εξής:
Ο Ηφαιστος «απεσπέρμησεν εις το σκέλος της θεάς. Εκείνη δε μυσαχθείσα ερίω απομάξασα τον γόνον ... και καταθείσα αυτόν εις κίστην Πανδρόσω τη Κεκροπος παρακάθετο, απειπούσα την κίστην ανοίγειν.» Ο λόγος της σύμπτυξης είναι διότι το κομμάτι που αφαιρέθηκε κατ αρχήν προσπαθεί να δικαιολογήσει το όνομα Εριχθόνιος: όπου καθώς έπεσε το σπέρμα στη γη (χθών, χθόνιος) γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Κι ύστερα μιλάει για την προσπάθεια της Αθηνάς να το κρύψει από τους άλλους θεούς. Ακριβώς επειδή πρόκειται για παρεμβάσεις, προσωρινά τις αφαιρώ για να ασχοληθούμε με αυτές στην συνέχεια.
Με βάση το παραπάνω λεξικό συμπεραίνουμε τα εξής: το μυσαχθείσα, εκτός από μετοχή του μυσάτομαι = αποστρέφομαι, είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το μυσ- και το -αχθείσα. Το αχθείσα είναι μετοχή παθητικού αορίστου του άγω. Το πρώτο συνθετικό μυσ- (και γνωρίζοντας πόσο άρεσαν στους προγόνους μας τα λογοπαίγνια) ίσως να περιλαμβάνει κάποιες, μερικές ή και όλες από τις εξής έννοιες: υγρασία, μυώ, μυστικά /κρυφά.
Δηλαδή σύμφωνα με την νέα απόδοση που επιχειρούμε έχουμε: η Αθηνά ανέλαβε το υγρό /σπέρμα μυστικά προς αποτύπωση /αντιγραφή δηλ. προς αναπαραγωγή και το εναπόθεσε σε κιβώτιο /θήκη δροσιάς. Με άλλα λόγια πιο σημερινά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Αθηνά, ανέλαβε να τοποθετήσει το σπέρμα σε μέρος με θερμοκρασία ψύξης (Πανδρόσω - άφθονη δρόσος = Ερσην) . Για ποιό λόγο; Ήθελε να αποτυπώσει (απομάξασα), να δημιουργήσει γόνο, απόγονο.
Αλλά πως να δημιουργήσει γόνο, πως να κάνει αναπαραγωγή, τι να γονιμοποιηθεί μόνο με το σπέρμα του Ήφαιστου αν και η ίδια δεν συνέβαλε με σπέρμα δηλαδή με ωάρια που κάποιο από αυτά θα συλλάβει το σπέρμα του Ήφαιστου;
Αλλά ο Ήφαιστος «απεσπέρμησεν εις το σκέλος της θεάς».
Εις το σκέλος. Ούτε καν στο πλευρό, απ' όπου πλάστηκε η Εύα. Όμως ο μηρός του ανθρώπου είναι φαλλικό σύμβολο και κατ επέκταση της δημιουργίας. Αλλά ο φαλλός που είναι η Γενεσιουργός Δύναμη είναι και αρρενωπό όργανο και λογικά ή όπως γνωρίζουμε είναι αταίριαστο με την γυναικεία φύση της Αθηνάς.
Η όλη υπόθεση είναι αλληγορική φυσικά. Δεν είναι παρά ένας παραλληλισμός. Θέλει να πει ότι όπως το σπέρμα «εκσπερματίζεται» δηλαδή εξέρχεται του σώματος προκειμένου να τεκνοποιήσει, ενώ τα ωάρια παραμένουν για να συλλάβουν, έτσι κάπως, αλλά με τεχνητά μέσα ειδικοί έφεραν εκτός σώματος ωάρια ώστε να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα. Εξάλλου πέρα από την συμβολική ερμηνεία υπάρχει και ιατρική τεκμηρίωση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αντρικό μηρό. Κάτι που δεν ξέφυγε από τις γνώσεις του Απολλόδωρου, όπως θα δούμε. Ψηλά στο σκέλος, στην αρχή του μηρού, υπάρχει ο σπερματικός τόνος που περιέχει τον σπερματικό πόρο, ο οποίος είναι μέρος της σπερματικής οδού που ακολουθούν τα σπερματοζωάρια για να φτάσουν ως την ουρήθρα. Βέβαια, αυτά όλα αφορούν το σπέρμα και τον μηρό άρρενος. Ήδη αναφέραμε πως όλα είναι συμβολικά. Και θέλουν να δείξουν ότι όπως στον άντρα όπου το σπέρμα εξέρχεται του σώματος, το ίδιο συνέβη στα ωάρια αλλά με τεχνητό τρόπο φυσικά.
Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε παρενθετικά, χωρίς να επεκταθούμε σε περαιτέρω αναλύσεις που θα μας βγάλουν από το θέμα μας, ότι ουσιαστικά το πόδι (μηρός) είναι το σημάδι των παρθενογεννημένων από γήινη μήτρα και ουράνιο σπέρμα, όπως έγινε με την γέννηση του Διονύσου από τον μηρό του Δία.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Έτσι, η Αθηνά σύμφωνα και με το κείμενο αφού ο Ήφαιστος «απεσπέρμησεν εις το σκέλος της θεάς» δηλαδή σύμφωνα με τα όσα είπαμε αφού το σπέρμα γονιμοποίησε κάποιο ωάριο, η Αθηνά «μυσαχθείσα ερίω απομάξασα τον γόνον» ανέλαβε το προϊόν της γονιμοποιήσεως, τον γόνο, τον απόγονο με ζεστασιά και αγάπη «και καταθείσα αυτόν εις κίστην Πανδρόσω» και εναπόθεσε το γονιμοποιημένο ωάριο, τον γόνο, σε ειδική αναπαραγωγική θήκη /θύλακα με την κατάλληλη θερμοκρασία προς την από κει και πέρα ανάπτυξη του γόνου.
Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με τεχνητή γονιμοποίηση;
Και μόνο η απουσία μήτρας δηλώνει απόγονο που γεννήθηκε όχι με φυσικό τρόπο. Και βέβαια ούτε μυθικό ή φανταστικό. Ας εξετάσουμε τις αντιστοιχίες του κειμένου με την σύγχρονη πραγματικότητα, αφήνοντας απ έξω τους πιθανούς γυναικολογικούς λόγους που οδήγησαν στην τεχνητή γονιμοποίηση. Σύμφωνα με τον μύθο το σπέρμα του Ήφαιστου έπεσε στον μηρό της Αθηνάς δηλαδή συνάντησε ωάρια τα οποία έλαβαν ειδικοί ιατροί με κάποιο διακολπικό ιατρικό εργαλείο της τεχνολογικά αναπτυγμένης αρχαιότητας. Μετά, μας λεει, ότι ο γόνος έπεσε στην γη που δεν είναι άλλο παρά ο χώρος στον οποίο φυτά, λουλούδια κλπ καλλιεργούνται. Δηλαδή τον τοποθέτησαν προς επώαση σε ανάλογα με τα σημερινά τρίβλια. Μετά, για κάποιο λόγο δεν προέβησαν αμέσως στην ενδομήτρια τοποθέτησή του γόνου, παρά έβαλαν αυτόν στην πάνδροσο κίστη, ή όπως θα λέγαμε σήμερα σε καλαμάκια κατάψυξης και μετά στον καταψύκτη με πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Με την παρέλευση σωστού χρόνου γίνεται η διαδικασία της απόψυξης και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται στο ενδομήτριο ή όπως μας λεει πιο κάτω ο Απολλόδωρος «Εν δε τω τεμένει τραφείς Εριχθόνιος υπ αυτής Αθηνάς». Τέμενος = ιερός χώρος, αλλά και καλλιεργήσιμη γη. Και μάλιστα «... τεμένει ... υπ αυτής Αθηνάς» δηλαδή η καλλιεργήσιμη γη ήταν της Αθηνάς. Συνεπώς ο γόνος τοποθετήθηκε στο τέμενος /μήτρα για να τραφεί, να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει κανονικά.
Όλα ταιριάζουν...
ΕΡΙ-ΧΘΟΝΙΟΣ
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο κείμενο που προσωρινά αφαιρέσαμε για να το αναλύσουμε. Όταν η Αθηνά απομάξασα τον γόνον «εις γην έρριψε. Φευγούσης δε αυτής και της γονής εις γην πεσούσης Εριχθόνιος γίνεται. Τούτον Αθηνά κρυφά των άλλων θεών έτρεφεν, αθάνατον θέλουσα ποιήσαι». Το απόσπασμα τούτο είναι που βοηθά και συντελεί στην κρυπτογράφηση της τεχνητής γονιμοποίησης και δημιουργεί τον μύθο. Κατ' αρχάς θέλει να δηλώσει το όνομα του γόνου, το οποίο είναι σύνθετη λέξη έρι- και -χθόνιος. Χθόνιος = ο εν τοις κόλποις της γης. Δηλαδή αυτός που γεννήθηκε στην γη. Αλλά που τοποθετήθηκε (καταθείσα) δηλαδή τεχνητά, όπως έχουμε ήδη πει.
Και μάλιστα ο Εριχθόνιος είχε την αγάπη (έρος = ποιητικός τύπος του έρως που μάλλον είναι συγχωνευμένος στο έριο = μαλλί/ ζεστασιά, μεταφορικά: στοργή) της Αθηνάς, την ζεστασιά, την φροντίδα και την στοργή της. Εδώ, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ένα νεογέννητο που έχει πρόωρα γεννηθεί και έχει τοποθετηθεί στην θερμοκοιτίδα θα πάρει βάρος και θα αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα εάν είναι ξαπλωμένο σε προβιά, δηλαδή σε μαλλί προβάτου = έριο, παρά στο σεντόνι ή σε οποιοδήποτε άλλο ύφασμα. Σε ότι αφορά το πρώτο συνθετικό, το μόριο έρι, οι μυθογράφοι έφτιαχναν λογοπαίγνια που άλλοτε είχε την σημασία της «έριδας» και άλλοτε την σημασία της «υπερβολής».
«Φαίνεται όμως, ότι το έριον έχει τινά μυστική έννοιαν της φύσεως», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Αθ. Σταγειρίτη. Και να συμπληρώσω ότι το έριον παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην όλη μυθολογία. Για ποιό λόγο με έριο έδεσε ο Δίας τον Κρόνο; Γιατί έστεψαν την Ειρεσιώνη με λευκό έριο; Γιατί η Αθηνά απέμαξε τον γόνο με έριο; Ο Διόνυσος Ζαγρέας παίζει με 7 παιχνίδια. Το ένα από αυτά είναι το έριο. Γιατί όλοι αυτοί δεν χρησιμοποίησαν κάποιο άλλο μέσο; Ποια άλλη έννοια υπάρχει στο έριο;
Να σημειώσουμε ότι "Εραν" έλεγαν οι αρχαίοι την γη. Ισως το έριο να ήταν σύμβολο ευφορίας.
Με όλα αυτά ξεφεύγουμε από το θέμα, απλά θέλω να τονίσω την σημαντικότητα του έριου και πως η αναφορά του δεν είναι καθόλου τυχαία στο κείμενο. Ο συμβολισμός του, ο ρόλος του δεν μπορεί, δυστυχώς, να εντοπιστεί με ακρίβεια από τον γράφοντα. Ωστόσο το έριον, η τομαροπροβιά, το δέρμα, η λεοντή κλπ είναι από τα πιο αινιγματικά αντικείμενα της αρχαιότητας, όπως οι ιδιότητες του χρυσόμαλλου δέρατος κλπ. Τελειώνοντας με τα του «ερίου» να θυμηθούμε πως για τους αρχαίους το κριάρι ήταν ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα γονιμότητας, όπως η Δήμητρα = Γη Μήτηρ, (όπου το σπέρμα «εις γην έρριψε») είναι προστάτιδα των σπερμάτων «σπερμείή» σύμφωνα με τους Ορφικούς Ύμνους. Και σπέρμα δεν είναι μόνο ο σπόρος για τα φυτά αλλά και ο ανθρώπινος, το σπέρμα. Το κείμενο τούτο λοιπόν δικαιολογεί το όνομα Εριχθόνιος και αναφέρει την επιθυμία της Αθηνάς να κάνει τον γιο της αθάνατο. Στα κρυφά όμως.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Υποτίθεται ότι η Αθηνά αηδιάζει με το σπέρμα του Ηφαίστου που πέφτει επάνω της και το πετάει στο χώμα. Αλλά παίρνει το νεογέννητο κρυφά από τους άλλους θεούς. Το κρατάει στην αγκαλιά της να το θηλάσει με το θεϊκό της γάλα διότι ήθελε να τον κάνει αθάνατο, αν και δεν τα κατάφερε, διότι ο μύθος μας λεει πως μετά τον θάνατο του Εριχθόνιου βασίλεψε ο γιος του Πανδίονας. Στα κρυφά. Γιατί άραγε; Μήπως από θεά και θεό ένα παιδί δεν γεννιέται και πάλι θεός; Αλλά πρώτα θα πρέπει να αναρωτηθούμε κάτι άλλο.
Ο μύθος περιγράφει μία τεχνολογία άγνωστη, μάλλον, στην εποχή του Απολλόδωρου. Γίνεται όμως φανερό πως το αντικείμενο της τεχνολογίας σίγουρα δεν ήταν άγνωστο στον ίδιο, όπως και σε κάποιους μυημένους. Άλλωστε και γι αυτό φρόντισε να διατηρήσει την ουσία μέσα στον μύθο. Η θεά Αθηνά βάζει το μωρό (εννοεί τον γόνο, η έννοια του μωρού εισάγεται για παραστατικότητα) σε ένα κουτί /καταψύκτη και το παρέδωσε στις Αγλαυρίδες, με ρητή απαγόρευση να μην ανοίξουν το κουτί. Γιατί να μην το ανοίξουν; Και γιατί το παρέδωσε σ αυτές; Έπειτα, όταν αυτές άνοιξαν το κουτί θανατώθηκαν, όπως μας λεει παρακάτω ο Απολλόδωρος. Τις σκότωσε το φίδι (το φίδι είναι σύμβολο του φύλακα) που ήταν κουλουριασμένο γύρω από το βρέφος, ή αυτοκτόνησαν από την Ακρόπολη. Εκτός αν ο θάνατός τους δεν συνέβη ποτέ και απλά υπονοεί την μυστικότητα του γεγονότος που πρέπει να μία απαραβίαστη. Το μυστικό της τεχνολογίας.
Ας μην μας παραξενεύει ο όρος «Τεχνητή γονιμοποίηση» για την εποχή εκείνη. Η τεχνολογία τότε ήταν ισάξια της δικής μας, αν όχι πολύ ανώτερη. Και φυσικά μιλάμε για την δεύτερη και πέρα χιλιετηρίδα π.Χ. Από τότε πολλά μεσολάβησαν και η εικόνα αυτής της τεχνολογίας έφτασε σε μας σαν μύθος. Ιδιαίτερα αν συλλογιστούμε τα λόγια του Charles Mugler πως για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε ύβρις να επιδίδονται σε πειραματισμούς και απέφευγαν την τεχνητή παραγωγή ενός φαινομένου της φύσης διότι μπορούσε να αλλοιώσει τον φυσικό ρου του κοσμικού γίγνεσθαι.
Ίσως. Ίσως οι αρχαίοι μας πρόγονοι να είχαν κάποιες άσχημες εμπειρίες από τους δικούς τους αρχαίους προγόνους, που πραγματικά αλλοίωσαν τον φυσικό ρου του κοσμικού γίγνεσθαι λόγω μάλλον κακού χειρισμού. Κατά συνέπεια δεν θέλησαν ή λόγω έλλειψης της ανάλογης τεχνολογίας, δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Όλοι οι μύθοι κρύβουν μία πραγματικότητα που έχει χαθεί, ξεχαστεί, ή ακόμα και παραμορφωθεί, αλλοιωθεί ή και σκόπιμα συγκαλυφθεί. Μια πραγματικότητα που, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τεχνολογία, για να δούμε πόσο προηγμένη υπήρξε, θα πρέπει να την συγκρίνουμε απαραίτητα με την σημερινή. Ο μύθος του Εριχθόνιου και της Αθηνάς σε παραβολή με την σύγχρονη ιατρική πραγματικότητα είναι ένα μικρό δείγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν είναι μύθος. Όλη η επιστήμη και η τεχνολογία του 2-3.000 π.Χ. και πίσω, η οποία είναι σύγχρονη αν όχι και ανώτερη της σημερινής, έχει φτάσει ως τις μέρες μας εκφρασμένη στους μύθους. Οι λόγοι που δεν έφτασαν όλες αυτές οι γνώσεις ως εμάς μπορεί να είναι πολλοί. Φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, απόρρητες μυστικές γνώσεις και τελευταία η επιβολή της χριστιανικής θρησκείας.
Σε ότι αφορά τον τελευταίο παράγοντα, αρκεί να αναφέρουμε πως εκείνα τα χρόνια γίνονταν πολλές προσπάθειες με διάφορους τρόπους και φάρμακα για την ελαχιστοποίηση, αν όχι την ανυπαρξία, πόνων της επιτόκου. Δυστυχώς όμως, η Εκκλησία απαγόρεψε κάθε τέτοια απόπειρα καθώς, σύμφωνα με την Γένεση, η γυναίκα έπρεπε να φέρνει τα παιδιά της στον κόσμο με πόνους. Στα χρόνια του Βυζαντίου η επιστήμη της μαιευτικής διώκεται.
Βιβλιογραφία
Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, απόδοση Πύρρου Πετρίδου, Ζαχαρόπουλος, 1959
Τζαρτζάνου Α.Α., Γραμματική της αρχαίας ελληνικής Γλώσσης, Αδελφοί Κυριακίδη ΑΕ, 1995
R.M.H. McMinn & R.Τ.Ηutchings, Εγχρωμος άτλαντας του ανθρώπου, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλιάς, 1995
5ο Πανελλήνιο συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Εκδόσεις Advancing Publicing Μ. Πιτσιλίδης - Ν. Βατικιώτης ΟΕ, 1991
Ιωαννίδη, Κ. Παντελή, Η άγνωστη προϊστορία των Ελλήνων, εκδόσεις Διον, 1996
Σταγειρίτη Αθανάσιου, Ωγυγία ή αρχαιολογία, τόμος Δ, Ελεύθερη Σκέψις, 1994
Αξιώτη Θεόδωρου, Η αποκρυπτογράφηση του Δισκου της Φαιστου -Γενεση, Σμυρνιωτακης
Αρχαία Ελληνική Επιστήμη (συλλογικό), Αρχέτυπο, 2003
Δρανδάκη Παύλου, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, στο λήμμα "έριον"
Παπυρος - Λαρούς - Μπριτάνικα, τόμος 55, 15η έκδοση, 89-97
Κούπερ Τζ., Λεξικό Συμβόλων, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος
Σταματάκου Ιωάννη, Λεξικό αρχαίας Ελληνικής γλώσσης, Βιβλιοπρομηθευτική, 1990
Περιοδικό Ανεξήγητο
Περιοδικό Άβατον
Περιοδικό Αέροπος
Γιά τον συγγραφέα:
ΜΑΚΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ: Ἐρευνητής, συγγραφέας, ἀρθρογράφος. Τά τελευταία χρόνια ἔχει ἀφιερωθεῖ στή μελέτη τοῦ τρόπου σκέψης τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων φιλοσόφων, ὁ ὁποῖος, ἀκόμα καί σήμερα, ἔχει σημαντικότατες ἐφαρμογές σέ πολλούς τομεῖς τῆς σύγχρονης κοινωνίας μας. Ἄρθρα τοῦ ἔχουν δημοσιευτεῖ στά περιοδικά Ἀέροπος. Strange, Ἄβατον, Ἱστορία Εἰκονογραφημένη, Mystic View, Ἀνεξήγητο, Mystery, Ἰχώρ  .-  http://conspiracyfeeds.blogspot.gr/2015/01/blog-post_848.html .-
 
***  Αναμνηστικό βίντεο από τον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας…         
     
Ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Interkultur, συγκέντρωσε στην πόλη περί τους 1.500 χορωδούς, μέλη 38 χορωδιών από 13 χώρες, σε ένα πανηγύρι της χορωδιακής μουσικής. Ήδη η Καλαμάτα προετοιμάζεται για το 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών, τον Οκτώβριο του 2017.
Οι αναμνήσεις, όμως, είναι έντονες και τις ενισχύει ένα video με τα καλύτερα στιγμιότυπα του 1ου Διαγωνισμού και Φεστιβάλ, που δίδει και μια γεύση όσων συνέβησαν σ’ εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της χορωδιακής μουσικής.  Α.Π.
Video:  Kalamata International Choir Competition 2015, best of - Διεθνής Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας 2015 , https://youtu.be/xXBXV3oAf-Q  .-
 
***  Τέλος στα δύο μέτρα και δύο σταθμά με την επιχορήγηση φορέων λέει ο "Ανοιχτός Δήμος"
Έναν περισσότερο διαφανή και ορθολογικό τρόπο στήριξης των εκδηλώσεων φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη και αποτελούν σημαντικό πυλώνα πολιτισμού, που θα βασίζεται στην ιεράρχηση των αναγκών της πόλης, αλλά θα σέβεται τους δημοτικούς πόρους, προτείνουμε με αφορμή την εκκωφαντική απουσία του Δήμου Καλαμάτας από δύο μεγάλα διεθνή συνέδρια που έλαβαν χώρα στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Οκτώβριο διεξήχθησαν στην Καλαμάτα δύο σημαντικότατα διεθνή επιστημονικά συνέδρια: το ένα από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – το οποίο γιόρτασε μάλιστα τα δέκα χρόνια λειτουργίας του- για την ποίηση και ρητορική και το άλλο από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διοργάνωσαν αυτά τα διεθνή συνέδρια, αιτήθηκαν την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καλαμάτας, ζητώντας πολύ μικρά ποσά, τα οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε συμβολικά σε σχέση τις χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται από το Δήμο για διάφορες εκδηλώσεις. Όμως, τα αιτήματα αυτά ποτέ δεν ετέθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν έλαβε γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτά και, φυσικά, ποτέ δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς, λοιπόν, αξιολογήθηκαν από το δήμαρχο ως ήσσονος σημασίας και απορρίφθηκαν. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: τι σημαίνει για το Δήμο Καλαμάτας να θεωρούνται από τη Δημοτική Αρχή ως ήσσονος σημασίας εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν διεθνούς φήμης επιστήμονες και των οποίων την επιστημονική εγκυρότητα εγγυώνται το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου; Συνέδρια που βάζουν την Καλαμάτα στο χάρτη των διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων και δίνουν την ώθηση για πραγματική ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη και στη χώρα και η οποία πάντα στην Ελλάδα μεταφράζεται σε σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας καταθέσαμε, λοιπόν, πρόταση, η οποία συνοψίζεται στα ακόλουθα: όλες οι αιτήσεις συλλόγων και φορέων για επιχορήγηση πρέπει να εξετάζονται από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εισηγείται αιτιολογημένα θετικά ή αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και, τελικά, θα αποφασίζει. Μια τέτοια πρόταση διασφαλίζει μια ξεκάθαρη και διαφανή διαδικασία που εγγυάται τη δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση αυτών των αιτημάτων. Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να στηρίζει έμπρακτα τις εκδηλώσεις που πραγματικά προωθούν την πολιτιστική, αθλητική και επιστημονική πρόοδο στην πόλη μας, χωρίς σπατάλες και χωρίς όλο αυτό το ψηφοθηρικό αλισβερίσι που αφήνει ένα εξαιρετικό δυναμικό συμπολιτών μας στο παρασκήνιο και δημιουργεί πλέγμα εξαρτήσεων. - 
 
***  Αυτοκτόνησε ο Τριφύλιος δικηγόρος από την Αθήνα         
     
Ο ίδιος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο του 46χρονου δικηγόρου που κατάγεται από την Κυπαρισσία αλλά κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα.   Την Τετάρτη το πρωί ο άτυχος άντρας βρέθηκε νεκρός στην παραλία του Αϊ – Γιαννάκη στην Κυπαρισσία, με τέσσερις σφαίρες στο στήθος. Από την αρχή όλα έδειχναν πως πρόκειται για αυτοχειρία, καθώς δίπλα στο δεξί του χέρι είχε βρεθεί ένα πιστόλι, ενώ δεν είχαν εντοπισθεί σημάδια από παρουσία άλλου ατόμου στο σημείο.
Τις αρχικές ενδείξεις επιβεβαίωσε και η νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Κορίνθου, Νίκος Κωτακίδης.  Β.Β. 

***  Ακόμα ένα μοναδικό παρκάρισμα στον πεζόδρομο της Αριστομένους!         
      
Μάλιστα!
Άξιος θερμών συγχαρητηρίων ο κύριος ή η κυρία. Είχε μια δουλειά στον πεζόδρομο της Αριστομένους, προφανώς δε θα έβρισκε χώρο στάθμευσης πολύ κοντά στο μαγαζί και αποφάσισε να το παρκάρει έξω από αυτό. Καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε.   Α.Π.  

***  Παρεμβάσεις βελτίωσης φωτισμού στην Αρτέμιδος

 
Προσοχή στην κυκλοφορία συνιστά ο Δήμος Καλαμάτας Σε εξέλιξη βρίσκεται, από χθες, η αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος, από το Μέγαρο Χορού μέχρι την οδό Κιλκίς. Για το λόγο αυτό και εξαιτίας των κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται, με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας «παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Δημοτικής Αστυνομίας και του συνεργείου, για την αποφυγή ατυχήματος και να δείχνουν υπομονή για λίγα λεπτά, διότι τόσο θα διαρκεί κάθε φορά η επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας διακοπή κυκλοφορίας». Έτοιμη η Νέα Είσοδος και τμήμα της Αρτέμιδος Οι σχετικές εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό». Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος από τη διασταύρωση με την Ευαγγελιστρίας μέχρι το Μέγαρο Χορού, όπου εγκαταστάθηκαν 56 κολώνες, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και στη Νέα Είσοδο, όπου τοποθετήθηκαν 68 κολώνες από τη διασταύρωση προς Διασπορά μέχρι την Αρτέμιδος. Συνέχεια στην Αρτέμιδος προς βορρά Το συνεργείο θα συνεχίσει να εργάζεται στην οδό Αρτέμιδος, προκειμένου να αφαιρέσει τους παλιούς ιστούς και να εγκαταστήσει καινούργιους, με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας, μέχρι το ύψος του 5ου Δημοτικού Σχολείου (Μπενάκη). Χθες εργάστηκε μέχρι την οδό Κιλκίς και σήμερα θα προχωρήσει στην εγκατάσταση τσιμεντένιων φρεατίων για καλωδιώσεις μέχρι το ίδιο σημείο. Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα συνεχίσει τις εργασίες του στο τμήμα από την οδό Κιλκίς μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ (διασταύρωση Αρτέμιδος με Μεσσήνης – Είρας). Αν ο καιρός βοηθήσει, το έργο θα αποπερατωθεί στις 25 Νοεμβρίου. Όπως προαναφέραμε, συνιστάται από το Δήμο Καλαμάτας για όλη την περιοχή της παρέμβασης, η προσοχή των οδηγών, τόσο την ημέρα κατά την εκτέλεση των εργασιών όσο και τη νύκτα, διότι η οδός Αρτέμιδος στο κομμάτι από το Μέγαρο Χορού μέχρι την Κιλκίς, σε αυτή τη φάση, δε θα φωτίζεται. Επισημαίνεται, ακόμη, πως το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην άνοδο αλλά και στην κάθοδο, αυτό που είναι δίπλα στη νησίδα, θα καταλαμβάνεται τμηματικά από το συνεργείο του εργολάβου κατά την εξέλιξη των εργασιών. Βελτίωση ποιότητας φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 279.930 ευρώ με το ΦΠΑ και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Θα εγκατασταθούν νέοι ιστοί, 108 τον αριθμό, που θα φέρουν νέα φωτιστικά σώματα μεταλλικών αλογονιδίων, ενώ θα τοποθετηθούν και 44 νέα φωτιστικά σώματα σε παλιούς ιστούς. Οι ευρισκόμενοι σε καλή κατάσταση παλιοί ιστοί που θα αποξηλωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι σχετικές εργασίες υποδομής στο έδαφος. Τα νέα φωτιστικά σώματα θα προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, θα παράσχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% - 30% και θα έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. - 

*** ΟΧΙ στις θριαμβολογίες για το ελαιόλαδο, ΝΑΙ στην ορθή πρακτική σε όλα τα στάδια παραγωγής

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν την Τρίτη τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης. Στο πλαίσιο της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν έπειτα από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους που έγινε για πρώτη φορά, έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ, αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο, αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα. Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών, αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία κορωνέικη από την περιοχή του ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελέγχου που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωνέικης. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίησή τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία. Μετά, λοιπόν, τη δημοσίευση της μελέτης αρχίσαμε να διαβάζουμε διάφορες θριαμβολογίες. Από δημοσιογράφους για την υπεροχή του «ελληνικού λαδιού», από παραγωγούς για το πόσο αδικημένο είναι το «λαδάκι» τους κ.τ.λ. Αγαπητοί μου, ούτε ελληνικό λάδι λέγεται ούτε λαδάκι. Μιλάμε για «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και υπάρχουν προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει η κατηγοριοποίηση (δεν αρκεί ο προσδιορισμός της οξύτητας όπως πολλοί νομίζουν). Επί της ουσίας τώρα. Η μελέτη διεξήχθη με ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας κορωναίικης από τη Μεσσηνία, με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη. Έχουν όλα τα μεσσηνιακά (ή όλα τα ελληνικά) εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη; Προφανώς και όχι. Θα μπορούσαν να έχουν; ΝΑΙ, αν ακολουθηθούν ορθές πρακτικές σε καλλιέργεια, συγκομιδή, ελαιοτριβείο και αποθήκευση. Άλλωστε, έχουμε πολλά παραδείγματα και από άλλες περιοχές (π.χ. Χαλκιδική). Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μας και ο στόχος ειδικά του Τύπου και των ειδικών. Αντί να θριαμβολογούμε με τη μελέτη, να παραδειγματιστούμε. Να θέσουμε ως στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και τέλος την παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων υψηλών σε ελαιοκανθάλη και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Το να δημιουργούμε ξανά μύθους περί του καλύτερου ελαιολάδου στον πλανήτη, μόνο κακό κάνει στη χώρα. Βοηθά να επαναπαυθούμε και να αισθανόμαστε απλά αδικημένοι. Του Γιάννη Καρβέλα *Ο Γιάννης Καρβέλας είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων, διευθυντής Πωλήσεων της PARATUS Europe και εισηγητής πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το ελαιόλαδο. - 

***  Έριξε «κανόνι» για συσκευές κινητών αξίας 2.000 ευρώ ο Δήμος Τριφυλίας, που είναι «άφαντες»!

Στο δικαστήριο σύρεται ο Δήμος Τριφυλίας, επειδή, άκουσον- άκουσον , έριξε «κανόνι» σε εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για συσκευές τηλεφώνων αξίας 2.300 ευρώ! Η υπόθεση αυτή, πέρα από τη δικαστική της εξέλιξη, καθώς την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί αγωγή κατά του Δήμου Τριφυλίας, έχει πολύ σοβαρές πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις, καθώς οι συσκευές κινητών αξίας 2.300 ευρώ είναι «άφαντες» από το Δήμο! Το όλο ζήτημα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο απόσπασμα από το Πρακτικό 38/02-11-2015 της έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας με αριθ. απόφασης 285/2015 και θέμα «Ορισμός δικηγόρου επί της αριθ.37/2015 αγωγής Λαμπρόπουλου Κων/νου του Αναστ. κατά του ∆ήμου Τριφυλίας», που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια, αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, εισηγούμενη το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε: «Το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον, καθώς η συζήτηση της αγωγής θα πραγματοποιηθεί στις 10-11-2015. Τα μέλη αφού έλαβαν υπόψη το άρθρο 75, παρ.6 του Ν. 3852/2010, αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγοντος και συζητητέου. Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο η πρόεδρος ανέφερε τα εξής: Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αριθ.37/2015 αγωγή, ο κ. Λαμπρόπουλος Κων/νος του Αναστασίου, στις αρχές του 2011, ενεργώντας ως αντιπρόσωπος του ομίλου COSMOTE- ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην Κυπαρισσία, συναλλάχτηκε με το νεοσύστατο τότε Δήμο Τριφυλίας και υπέβαλε προσφορά για εταιρικό συμβόλαιο κινητής τηλεφωνικής επικοινωνίας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιακών παραγόντων. Λόγω του ότι η προσφορά του ήταν η συμφερότερη, στο πλαίσιο της σύναψης συμφωνίας με το ∆ήμο τού προτάθηκε αντί της έκπτωσης που είχε δοθεί από την εταιρεία να μεταβιβάσει στο ∆ήμο κάποιες συσκευές κινητών τηλεφώνων, αντίστοιχης αξίας με την προτεινόμενη έκπτωση. Ο Δήμος μόνο όφειλε από πλευράς του να τηρήσει τους όρους του εταιρικού συμβολαίου σύνδεσης με την COSMOTE. Οι λογαριασμοί που ακολούθησαν δεν πληρώθηκαν από το Δήμο παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρχικά και στη συνέχεια οχλήσεις του κ. Λαμπρόπουλου. Με την από 23-12-2014 αίτησή του υπό μορφή εξώδικης δήλωσης και την από 03-03-2015 νέα αίτησή του, ο κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε την καταβολή της αξίας των μεταβιβασθέντων – πωληθέντων συσκευών, για τις οποίες ο ίδιος είχε χρεωθεί στην εταιρεία, αντί της έκπτωσης. Η συνολική αξία των συσκευών ανέρχεται στο ποσό των 2.300 ευρώ. Όμως, μέχρι σήμερα ο Δήμος μας δεν έχει καταβάλει στον κ Λαμπρόπουλο το ανωτέρω ποσό. Με την αριθ.37/2015 αγωγή του κατά του ∆ήμου Τριφυλίας, ο κ. Λαμπρόπουλος ζητά την καταβολή του ποσού των 2.300,00 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής του. Η συζήτηση της αγωγής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου 2015 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να προβούμε σε ορισμό δικηγόρου, ο οποίος θα παρασταθεί και θα εκπροσωπήσει το Δήμο Τριφυλίας κατά τη συζήτηση της ανωτέρω αγωγής. Η Επιτροπή, αφού άκουσε την εισήγηση της προέδρου, έλαβε υπόψη της την αριθ. 37/2015 αγωγή του κ. Λαμπρόπουλου Κων/νου, καθώς και τις σχετικές διατάξεις των Ν. 3463/2006 και 3852/2010, έπειτα από συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα και ορίζει το δικηγόρο κ. Καλκαβούρα Παναγιώτη και παρέχει σ’ αυτόν την ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα, όπως: Παραστεί ενώπιον του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας κατά τη συζήτηση της αριθ.37/2015 αγωγής του κ. Λαμπρόπουλου Κων/νου του Αναστασίου κατά του Δήμου Τριφυλίας στις 10-11-2015 ή σε οποιαδήποτε μεταναβολή αυτής, εκπροσωπήσει το Δήμο Τριφυλίας κατά την ανωτέρω συζήτηση και ενεργήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες μέχρι εκδόσεως οριστικής αποφάσεως επί της άνω αγωγής. Ψηφίζει τη διάθεση της πίστωσης κι εγκρίνει την αριθ. 890/2015 πρόταση ανάληψης υποχρέωσης, ποσού 70,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), σε βάρος του Κ.Α.00.6111.01 “Αμοιβές νομικών και συμβολαιογράφων”, του προϋπολογισμού του ∆ήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2015, για την αμοιβή του ως άνω δικηγόρου. Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 285/2015». - 

***  Η Ασφάλεια Καλαμάτας βρήκε τα κλεμμένα εργολαβικά μηχανήματα στην Αθήνα!         
      
Είχαν ήδη πωληθεί στην Κρήτη
 Το έκανε το θαύμα της πάλι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και μέσα σε 24 ώρες κατάφερε να εντοπίσει, όχι μόνο τον οδηγό της μεταφορικής εταιρείας από την Αθήνα, αλλά και τα μηχανήματα του εργολάβου που είχαν κλαπεί από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ήταν έτοιμα να ταξιδέψουν σε αγοραστή στα Χανιά της Κρήτης.
Οι δύο μικροί φορτωτές, αξίας περίπου 100.000 ευρώ, κλάπηκαν το βράδυ της Τρίτης από την οδό Αρτέμιδος, με τον ίδιο τρόπο που είχε επιχειρηθεί να αφαιρεθούν μηχανήματα εργολάβου το προηγούμενο διάστημα από οικοδομή στην παραλία.
Προφανώς πρόκειται για σπείρα, καλά οργανωμένη, που ξεγελά μεταφορικές εταιρείες με πλαστά έγγραφα και κλέβει μεγάλα μηχανήματα.
Τους είχε δει η ΔΙΑΣ
Καθώς σε όλες αυτές τις υποθέσεις το πρώτο 24ωρο είναι το πιο κρίσιμο, από τη μέρα που διαπιστώθηκε η κλοπή κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας αναχώρησε για την Αθήνα, όπου έδρασε με πολύ συντονισμένες ενέργειες.
Το βράδυ της κλοπής, όταν νταλίκα μεταφορικής εταιρείας φόρτωνε τα μηχανήματα, περαστικός ειδοποίησε την Αστυνομία και στο σημείο έσπευσε η ΔΙΑΣ. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ προχώρησαν κανονικά σε έλεγχο και η πρώτη εικόνα ήταν πως όλα ήταν εντάξει. Μάλιστα, ο οδηγός της νταλίκας τούς επέδειξε το δελτίο αποστολής που όφειλε να έχει για τη φόρτωση των μηχανημάτων, κρατήθηκαν τα στοιχεία και ο έλεγχος ολοκληρώθηκε.
Την άλλη μέρα το πρωί διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κλοπή. Το θετικό στην υπόθεση ήταν ότι είχαν κρατηθεί από τον έλεγχο τα στοιχεία του οδηγού της νταλίκας και έτσι ο εντοπισμός του ήταν εύκολος.
Έξυπνες κινήσεις
Κλιμάκιο της Ασφάλειας έφυγε αυθημερόν για την Αθήνα, όπου στον Ασπρόπυργο εντόπισαν τον οδηγό της νταλίκας. Οι απατεώνες είχαν στήσει καλά τη δουλειά, αλλά η επιμονή της Ασφάλειας δεν τους άφησε να ολοκληρώσουν το σκοπό τους. Άτομο με πλαστά έγγραφα είχε εμφανισθεί σε μεταφορική εταιρεία της Αθήνας και κανόνισε τη μεταφορά των μηχανημάτων από την Καλαμάτα στην Αθήνα. Μάλιστα, είπε ότι θα είναι κι αυτός στην Καλαμάτα για να τους υποδείξει πού είναι τα μηχανήματα. Και πράγματι ήταν.
Ο απατεώνας έφτασε στην Καλαμάτα με ταξί και περίμενε σε ψησταριά. Υπέδειξε στον οδηγό της νταλίκας το σημείο που ήταν τα μηχανήματα και έφυγε, υποτίθεται για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Όταν τα μηχανήματα έφτασαν στην Αθήνα, ο απατεώνας υπέδειξε στον οδηγό της νταλίκας πού πρέπει να ξεφορτωθούν, πληρώνοντας μάλιστα και ένα ποσό.
Από εκεί και πέρα κανείς δε γνώριζε τη τύχη των μηχανημάτων. Με μια έξυπνη κίνηση, όμως, η Ασφάλεια Καλαμάτας κινητοποίησε αυτοκινητιστές και σύντομα είχε την πληροφορία που ήθελε.
Τα μηχανήματα εντοπίσθηκαν φορτωμένα σε πλατφόρμα σε μεταφορική εταιρεία που βρίσκεται στην περιοχή του Ρέντη, με δελτίο αποστολής να ταξιδέψουν χθες για την Κρήτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, είχαν ήδη πωληθεί από τον απατεώνα σε άτομο στα Χανιά.
Η Ασφάλεια Καλαμάτας ερευνά όλα τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να έχει αποτελέσματα και για τα άτομα της σπείρας.
της Βίκυς Βετουλάκη

***  Επίθεση σε τρεις φοιτητές από ακροδεξιούς καταγγέλλει η Αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας  

Η αδιαφορία και η λογική των ίσων αποστάσεων δεν αντιμετωπίζει το φασισμό Το βράδυ του Σαββάτου 31/10 μέλη της φασιστικής συμμορίας που πραγματοποίησε την «Αυτόνομη εθνικιστική συγκέντρωση» στην πλατεία 23ης Μαρτίου επιτέθηκαν αναίτια σε τρεις φοιτητές στο Ιστορικό Κέντρο, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, αποσπώντας το σάκο του ενός που περιείχε προσωπικά είδη, καθώς και χρηματικό ποσό. Το ίδιο βράδυ που εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι γέμισαν τους δρόμους της πόλης και δεν επέτρεψαν στους φασίστες να πορευτούν στο κέντρο, δίνοντας το μήνυμα ότι η εξάπλωση των φασιστικών ιδεών και πρακτικών δε θα γίνει ανεκτή. Το αντιφασιστικό κίνημα δε βλασφημεί νεκρούς, αλλά θεωρεί χρέος του να μην αφήνει το μίσος και τη μισαλλοδοξία των φασιστικών οργανώσεων να δρουν ανενόχλητες και να καταστρέφουν ζωές νέων ανθρώπων. Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Καλαμάτας να υψώσουν τείχος ανυποχώρητο ενάντια στις φασιστικές συμμορίες κάθε είδους. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους κοινωνικούς φορείς και τον επαγγελματικό κόσμο να πάρουν έμπρακτη θέση ενάντια στην εκδήλωση φασιστικής βίας σε μέρη που ζει και διασκεδάζει η νεολαία της πόλης. Η αδιαφορία, η αδράνεια και η λογική των ίσων αποστάσεων δεν αντιμετωπίζει το φασισμό, αντίθετα του αφήνει περιθώρια να ενισχυθεί. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας με κάθε μέσο στα νέα παιδιά που δέχτηκαν την επίθεση, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα. - 

***  Πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου με το έργο «Η τρελή του Σαγιό» από το Συν1-Μιχάλης Τούμπουρος         
     
Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα του θεατρικού έργου του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ζιρωντού «Η τρελή του Σαγιό», για τη θεατρική περίοδο 2015-2016, βρίσκεται το θεατρικό σχήμα Συν1-Μιχάλης Τούμπουρος
Το έργο γράφτηκε το 1943, αλλά, δυστυχώς, παραμένει επίκαιρο σαν να γράφτηκε σήμερα. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ορελί, μια ονειροπόλα, εκκεντρική κλοσάρ που περιφέρεται στην περιοχή του Σαγιό…. Όταν όμως αντιληφθεί ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το υπέδαφος του Παρισιού, εκείνη θα σταθεί απέναντί τους και θα τους πολεμήσει μαζί με τους φίλους της.
Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9.15 μ.μ.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι και 12 Δεκεμβρίου, καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.15 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 8.00 μ.μ.
  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Mετάφραση: Μαρία Τζιφή
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Επιμέλεια μουσικής – τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιμίκα Τάσση
Στίχοι τραγουδιών: Μιμίκα Τάσση.
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου, Μιμίκα Τάσση
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γεωργία Γαρδελίνου, Ηλίας Γιαννόπουλος, Δήμητρα Διακουμέα, Κώστας Δούσης, Πάνος Ηλιόπουλος, Χαρά Καραμπάτου, Λευτέρης Καρμοίρης, Τάκης Κρόμπας, Δημήτρης Καούρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Έφη Λεάκου, Αλεξάνδρα Λυμπερουπούλου, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Μαρία Τζιφή, Έφη Μπετιχαβά, Λεωνίδας Παχτίτης, Μαγδαληνή Πλεμμένου, Λευτέρης Πουλέτης, Σοφία Μποτσέα, Ειρήνη Σκανδάλη, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη, Βαγγέλης Χαχής. 

***  Μαθήματα από την Ισπανία          
    Μαριναλέντα, ένα χωριό άγνωστο σε πολλούς, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία. Ένα χωριό με σχεδόν καθόλου αστυνομία, έγκλημα ή ανεργία, ενώ οι μισθοί είναι 1.200 ευρώ.
Όλα αυτά οφείλονται στη δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού που απασχολεί όλους τους κατοίκους, αλλά και στην ύπαρξη ενός δημάρχου, τελείως διαφορετικού από τους συνηθισμένους, του Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο.
Στο συνεταιρισμό, οι συνεταίροι εργάζονται 6 1/2 ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, 39 ώρες την εβδομάδα. Όλοι έχουν τον ίδιο μισθό. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δε μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στο συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Όμως, ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.
Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ το μήνα.
«Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους έως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο.
Στη Marinaleda, όποιος θέλει να χτίσει το δικό του σπίτι μπορεί να το κάνει δωρεάν. Τα υλικά και ειδικευμένοι εργάτες παρέχονται από το Δημαρχείο. Οι οικογένειες πληρώνουν μόνο 15 ευρώ το μήνα για το υπόλοιπο της ζωής τους, με τη συμφωνία ότι το σπίτι δεν μπορεί να πωληθεί για ίδιον όφελος.
Στην ουσία, όσα διαβάσατε δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πρωτοδημοσιοποιήθηκαν το 2010, την εποχή που στην Ελλάδα ξεκινούσε η κρίση. Απλώς σήμερα, τα όσα διαβάσατε, παραμένουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρα. Και είναι να αναρωτιέται κανείς αν κάτι από αυτά θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Υποθέτω πως είναι δύσκολο με όλους αυτούς που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, να μας επιβάλουν τα «θέλω» τους, για τη λανθασμένη διαχείριση που κάναμε εμείς. Νομίζω όμως ότι θα άξιζε να γίνει κάτι τέτοιο ή ανάλογο, μήπως και ακολουθήσει το επόμενο βήμα, το μεθεπόμενο κ.ο.κ…   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου harhar@tharrosnews.gr 

***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Ολυμπιακός... Πα(ρ)ντοκράτορας φορτσάρει για τους «16»
***  Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ  2-1  , (0-1) .-^{4η αγωνιστική}.-
Τα  γκόλ : Ο Χότζιτς με κεφαλιά στο 21' είχε ανοίξει το σκορ για τους Κροάτες, και  Ο Πάρντο με τα δύο τέρματα της ανατροπής (65', 90'). Ο Φορτούνης αστόχησε σε πέναλτι στο 54' για τους Πειραιώτες. Από το 79' η Ντιναμό  αγωνίζονταν με δέκα παίκτες (αποβολή του Πίβαριτς με 2η κίτρινη). -
Διαιτητής: Αντόνιο Ματέ Λαχόθ (Ισπανία)
Κίτρινες κάρτες: Ρογκ (13`), Πίβαριτς (28`), Γκονζάλο (53`), Μασάντο (69`)
Κόκκινες κάρτες: Πίβαριτς (78`)
Ολυμπιακός (Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία (51` λ.τ. Ντα Κόστα), Ελαμπντελαουί, Σιόβας, Μασουακού, Μιλιβόγιεβιτς, Φορτούνης, Κασάμι (80` Φινμπόγκασον), Ερνάνι (64` Πάρντο), Σεμπά, Ιντέγε
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Μάμιτς): Εντουάρντο, Ματέλ, Ταραβέλ, Άντολιτς, Μασάντο, Γκονζάλο, Πίβαριτς, Ρογκ, Φερνάντεζ (88` Μούσα), Χότζιτς (57` Ενρίκες), Πιάτσα (80` Σιγκάλι).
 (*) Ο Παρθενώνας με ένα λιοντάρι, δίπλα του έναν πυγμάχο μ` ένα ρολόι και τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο απεικονίζονταν στον κορεό του Ολυμπιακού. Πάνω στον πυγμάχο υπάρχουν τα σύμβολα του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα.
 (*) Ο Μποτία τραυματίστηκε στο 50ο λεπτό (τράβηγμα στον οπίσθιο μηριαίο) και τη θέση του πήρε ο Ντα Κόστα.
Video  :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΠ  2-1  τα  γκόλ  4/11/2015:
https://youtu.be/4y9-S8xWDfs .-
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπάγερν - Αρσεναλ 5-1
Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1
5η αγωνιστική - Τρίτη 24 Νοεμβρ. 2015
Αρσεναλ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Μπάγερν - Ολυμπιακός
6η αγωνιστική - Τετάρτη 9 Δεκ. 2015
Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Μπάγερν
Ολυμπιακός - Αρσεναλ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 3 0 1 13-3 9
Ολυμπιακός 3 0 1 6-6 9
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1 0 3 3-9 3
Αρσεναλ 1 0 3 6-11 3

***  Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 4ης αγωνιστικής:
1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Σαχτάρ Ντόνετσκ - Μάλμε 4-0
(29΄ Γκλάντκι, 48΄πεν. Σρνα, 55΄ Εντουάρντο, 73΄ Αλεξ Τεϊσέιρα)
Ρεάλ Μαδρίτης - Παρί Σ.Ζ. 1-0
(35΄ Νάτσο)
5η αγωνιστική - Τετάρτη 25 Νοεμβρ. 2015
Μάλμε - Παρί Σ.Ζ.
Σαχτάρ Ντόνετσκ - Ρεάλ Μαδρίτης
6η αγωνιστική - Τρίτη 8 Δεκ. 2015
Παρί Σ.Ζ. - Σαχτάρ Ντόνετσκ
 Ρεάλ Μαδρίτης - Μάλμε

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 3 1 0 7-0 10 --ΦΑΣΗ «16»
Παρί Σ.Ζ. 2 1 1 5-1 7
Σαχτάρ Ντόνετσκ 1 0 3 4-8 3
Μάλμε 1 0 3 1-8 3

2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μάντσεστερ Γ. - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-0
(79΄ Ρούνι)
Αϊντχόφεν - Βόλφσμπουργκ 2-0
(55΄ Λοκάντια, 86΄ Λούουκ Ντε Γιονγκ)
5η αγωνιστική - Τετάρτη 25 Νοεμβρ. 2015
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Βόλφσμπουργκ
 Μάντσεστερ Γ. - Αϊντχόφεν
6η αγωνιστική - Τρίτη 8 Δεκ. 2015
Βόλφσμπουργκ - Μάντσεστερ Γ.
Αϊντχόφεν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Γ. 2 1 1 5-4 7
Αϊντχόφεν 2 0 2 6-6 6
Βόλφσμπουργκ 2 0 2 4-4 6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1 1 2 4-5 4

3ος ΟΜΙΛΟΣ 
Αστάνα - Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0
Μπενφίκα - Γαλατάσαραϊ 2-1
(52΄ Ζόνας, 67΄ Λουϊζάο - 58΄ Ποντόλσκι)
5η αγωνιστική - Τετάρτη 25 Νοεμβρ. 2015
Ατλέτικο Μαδρ. - Γαλατάσαραϊ
 Αστάνα - Μπενφίκα
6η αγωνιστική - Τρίτη 8 Δεκ. 2015
Γαλατάσαραϊ - Αστάνα
 Μπενφίκα - Ατλέτικο Μαδρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπενφίκα 3 0 1 7-4 9
Ατλέτικο Μαδρ. 2 1 1 7-2 7
Γαλατάσαραϊ 1 1 2 5-7 4
Αστάνα 0 2 2 2-8 2

4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Γκλάντμπαχ - Γιουβέντους 1-1
(18΄ Τζόνσον - 44΄ Λιχστάινερ)
Σεβίλη - Μάντσεστερ Σίτι 1-3
(25΄ Τρεμουλινάς - 8΄ Στέρλινγκ, 11΄ Φερναντίνιο, 36΄ Μπονι)
5η αγωνιστική - Τετάρτη 25 Νοεμβρ. 2015
Γιουβέντους - Μάντσεστερ Σίτι
 Γκλάντμπαχ – Σεβίλη
6η αγωνιστική - Τρίτη 8 Δεκ. 2015
Μάντσεστερ Σίτι - Γκλάντμπαχ
 Σεβίλη - Γιουβέντους

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Σίτι 3 0 1 8-5 9 --ΦΑΣΗ «16»
Γιουβέντους 2 2 0 5-2 8
Σεβίλη 1 0 3 5-7 3
Γκλάντμπαχ 0 2 2 2-6 2

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπαρτσελόνα - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 3-0
(30΄πεν., 83΄ Νεϊμάρ, 60΄ Σουάρες)
Ρόμα - Λεβερκούζεν 3-2
(2΄ Σαλάχ, 29΄ Τζέκο, 80΄πεν. Πιάνιτς - 46΄ Μεχμέντι, 51΄ Ερνάντες)
5η αγωνιστική - Τρίτη 24 Νοεμβρ. 2015
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Λεβερκούζεν
 Μπαρτσελόνα - Ρόμα
6η αγωνιστική - Τετάρτη 9 Δεκ. 2015
Λεβερκούζεν - Μπαρτσελόνα
 Ρόμα - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Μπαρτσελόνα 3 1 0 8-2 10 --ΦΑΣΗ «16»
Ρόμα 1 2 1 10-10 5
Λεβερκούζεν 1 1 2 11-10 4
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1 0 3 4-11 3

6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπάγερν - Αρσεναλ 5-1
(10΄ Λεβαντόφσκι, 29΄,89΄ Μίλερ, 44΄ Αλάμπα, 55΄ Ρόμπεν - 69΄ Ζιρού)
Ολυμπιακός - Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-1
(65΄,90΄ Πάρντο - 21΄ Χότζιτς)
5η αγωνιστική - Τρίτη 24 Νοεμβρ. 2015
Αρσεναλ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ
 Μπάγερν - Ολυμπιακός
6η αγωνιστική - Τετάρτη 9 Δεκ. 2015
Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Μπάγερν
 Ολυμπιακός - Αρσεναλ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 3 0 1 13-3 9
Ολυμπιακός 3 0 1 6-6 9
Ντιναμό Ζάγκρεμπ 1 0 3 3-9 3
Αρσεναλ 1 0 3 6-11 3

7ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Πόρτο 1-3
(75΄πεν. Ζαχάβι - 19΄ Τέγιο, 49΄ Αντρέ, 72΄ Λαγιούν)
Τσέλσι - Ντιναμό Κιέβου 2-1
(34΄αυτ. Ντράγκοβιτς, 83΄ Γουϊλιαν - 78΄ Ντράγκοβιτς)
5η αγωνιστική - Τρίτη 24 Νοεμβρ. 2015
Πόρτο - Ντιναμό Κιέβου
 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Τσέλσι
6η αγωνιστική - Τετάρτη 9 Δεκ. 2015
Ντιναμό Κιέβου - Μακάμπι Τελ Αβίβ
 Τσέλσι - Πόρτο

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Πόρτο 3 1 0 9-4 10
Τσέλσι 2 1 1 7-3 7
Ντιναμό Κιέβου 1 2 1 5-4 5
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0 0 4 1-11 0

8ος ΟΜΙΛΟΣ
 Λιόν - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 0-2
(25΄, 57΄ Τζιούμπα)
Γάνδη - Βαλένθια 1-0
(49΄πεν. Κουμς)
5η αγωνιστική - Τρίτη 24 Νοεμβρ. 2015
Ζενίτ Αγ.Πετρ. - Βαλένθια
 Λιόν - Γάνδη
6η αγωνιστική - Τετάρτη 9 Δεκ. 2015
Βαλένθια - Λιόν
 Γάνδη - Ζενίτ Αγ.Πετρ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγ.Πετρ. 4 0 0 10-4 12 --ΦΑΣΗ «16»
Βαλένθια 2 0 2 5-5 6
Γάνδη 1 1 2 4-5 4
Λιόν 0 1 3 2-7 1

Εύκολη νίκη του Ολυμπιακού επί της Λιμόζ με 75-49 στο ΣΕΦ
***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΙΜΟΖ   75-49   , (28-29) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  :  16-17  ,(28-29) , 51-42 , 76-49 .-
 Διαιτητές: Γκαρθία Γκονθάλεθ (Ισπανία), Πέτεκ (Σλοβενία), Χάλικο (Εσθονία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 13, Παπαπέτρου, Σπανούλης 10 (1), Στρόμπερι 12, Τσαϊρέλης 2, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 15 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 10 (2), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 3, Αθηναίου 6 (2).
ΛΙΜΟΖ (Φιλίπ Ερβέ): Σαφάρτζικ 6 (2), Κάλπεπερ 10 (2), Ντάνιελς 7, Βέστερμαν 4, Πέιν 5 (1), Μπουνγκού-Κολό, Τραορέ 8, Ντιαβαρά, Ζερμπό 9
1ος ΟΜΙΛΟΣ Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου
Κίμκι (Ρωσία)-Στρασμπούρ (Γαλλία) 88-62
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 101-99 .- ^
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
2ος ΟΜΙΛΟΣ Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Λιμόζ (Γαλλία) 75-49
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  92-90 .- ^
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) 68-77 .- ^
3ος ΟΜΙΛΟΣ Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Τρίτη ήττα του ΠΑΟ στη Ζιέλονα Γκόρα λόγω… βολών και λαθών
Ζιέλονα Γκόρα (Πολωνία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)    71-68, (40-33) .-*
Τα  δεκάλεπτα  : 19-15 , (40-33) , 57-49  , 71-68 .-
Video  :
~ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  71-68   06/11/2015: https://youtu.be/vUFTH-IMbt8 .-
Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Καρσίγιακα (Τουρκία)   72-53 .- ^
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  78-85  .- ^
4ος ΟΜΙΛΟΣ Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 77-66
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 75-80
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου
Μάλαγα (Ισπανία)-Σάσαρι (Ιταλία)

***  Το πρόγραμμα Α1 βόλεϊ ανδρών  3η  αγωνιστική :
«Καθαρή» νίκη της Κηφισιάς κόντρα στον «μαχητικό» ΠΑΟ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015
Κηφισιά - Παναθηναϊκός 3-1 (25-10, 25-23, 22-25, 25-23)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

18:00 Ορεστιάδα-Παναχαϊκή
18:00 Ηρακλής-Ολυμπιακός
18:00 Λαμία-Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
17:00 Φοίνικας Σύρου-Παμβοχαϊκός
20:00 ΠΑΟΚ-Αρης

*** Συνοπτικά το πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής Στην Α1 πόλο ανδρών :ΠΑΟΚ - Βουλιαγμένη και... εύκολο έργο για Ολυμπιακό
ΣΑΒΒΑΤΟ 7/11/2015
Ιωνικό 15:30 Χίος-Γλυφάδα (Κουρέτας, Μπιράκης)
Ποσειδώνιο 16:30 ΠΑΟΚ-Βουλιαγμένη (Αχλαδιώτης, Κυράνης)
«Αντ. Πεπανός» 17:00 ΝΕ Πατρών-Εθνικός (Σταυρίδης, Κατσώνης)
Αλίμου 19:00 Ηλιούπολη-Παναθηναϊκός (Δαμιανάκης, Κουρτίδης)
«Π. Καπαγέρωφ» 19:00 Ολυμπιακός-Καλαμάκι (Μπουδραμής, Μιχαηλίδης)
Αλίμου 20:30 Υδραϊκός-Παλ. Φάληρο (Κωνσταντινίδης, Βόσικας)

*** Ερχεται νέος προπονητής ο Παούνοβιτς στον Παναθηναϊκό ,  αντι-Αναστασίου Ερχεται ο Παούνοβιτς στον Παναθηναϊκό
Ο Βέλικο Παούνοβιτς θα είναι, εκτός σοβαρού απροόπτου, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Αναστασίου.
Οι «πράσινοι» κατέληξαν στον 38χρονο Σέρβο προπονητή, ο οποίος οδήγησε την εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών της χώρας του, στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πριν από λίγους μήνες.
Ο Παούνοβιτς φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό και σήμερα, Τρίτη ή αύριο αναμένεται στην Αθήνα.
Συμφωνούν και οι Σέρβοι
Για δεδομένη συμφωνία, Παναθηναϊκού-Παούνοβιτς, κάνουν λόγο από το πρωί της Τρίτης και τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.
Η Novosti αναφέρει πως «ο Βέλικο Παούνοβιτς συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, αφού είχε προτάσεις από Παρτιζάν, Αλμερία και Χετάφε. Αναλαμβάνει την ομάδα της Αθήνας.»
«Παναθηναϊκός και Παούνοβιτς είναι πολύ κοντά σε συμφωνία» αναφέρει η Telegraf και προσθέτει: «Η ομάδα του Παναθηναϊκού θέλει να βγει… από τη σκιά του. Αν αυτό συμβεί, για πρώτη φορά ο σύλλογος θα έχει στον πάγκο της ομάδας ποδοσφαίρου και του μπάσκετ Σέρβο προπονητή (Τζόρτζεβιτς στο μπάσκετ).
Τέλος η Sportska Centrala γράφει: «Έτοιμος να αναλάβει τον Παναθηναϊκό είναι ο Βέλικο Παούνοβιτς. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει.»
~** Και ο Ρουμάνος Κόντρα για τον πάγκο του Παναθηναϊκού…  
Νέος υποψήφιος Και ο Ρουμάνος Κόντρα για τον πάγκο του Παναθηναϊκού…
Ενώ όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός είχε εστιάσει στον Ματέο Στραματσιόνι για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας, ξαφνικά, το απόγευμα της Παρασκευής προέκυψε ένα νέο όνομα, αυτό του Ρουμάνου, Κοσμίν Κόντρα! Ο Ιταλός μπορεί να πρόβαλε ως το φαβορί έχοντας ως εναλλακτική λύση τον Σέρβο, Βέλικο Παούνοβιτς, όμως ένα ρουμανικό δημοσίευμα της «fanatic.ro», υποστηρίζει πως το «τριφύλλι» έχει προσεγγίσει τον Κόντρα προτείνοντάς του τη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Γιάννης Αναστασίου.
Μάλιστα, οι Ρουμάνοι κάνουν λόγο για επίσημη πρόταση συνεργασίας, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για διάρκεια ή χρήματα.
Πάντως, η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την ΠΑΕ κι έτσι οι Στραματσιόνι και Παούνοβιτς φέρονται να περιμένουν την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου και των Τάκη Φύσσα, Λεωνίδα Βόκολου.
Ο 40άχρονο Κόντρα, παλαίμαχος της Μίλαν και πρώην πλέον προπονητής της κινεζικής, Γκουαντσού, έχει προσφύγει στη FIFA για να κερδίσει την ελευθερία του και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους, έχοντας δεχτεί προτάσεις και από τις Λέγκια Βαρσοβίας και Λουντογκόρετς.

Η ΑΕΚ «ίδρωσε», αλλά νίκησε τη Χάποελ Ιερουσαλήμ
***  AEK  - Χάποελ Ιερουσαλήμ   75-74  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 16-25, 28-45, 54-59, 75-74
AEK (Σάκοτα): Ανοσίκε, Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 15 (4/8τρ), Άτιτς, Χέρστον 14, Μιλόσεβιτς 4, Μαυροκεφαλίδης 13 (8ρ), Κάρτερ 11, Κατσίβελης, Καλαμπόκης, Γουόρεν 16 .
Χάποελ Ιερουσαλήμ (Φράνκο): Ντάνκαν 4, Γκάφνεϊ 11, Ρόουλαντ 14, Χαλπερίν, Τιμόρ 5, Μένκο, Σμιθ 8 (10ρ), Τζάνινγκ 23 (5/8τρ), Μέϊορ, Φίσερ 9.
Κράτησε την ψυχραιμία του και κέρδισε ο Αρης
 ***  ΑΡΗΣ  - ΣΤΕΑΟΥΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ   70-66 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 23-12, 42-25, 50-49, 70-66.
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 1, Πελεκάνος 9 (1), Τσούπκοβιτς 4, Γουάιτ 15 (1), Γουότερς 3, Ζάρας 5 (1), Χάγκινς 6, Κοέν 12 (2), Μούρτος 7 (1), Σίμτσακ, ΜακΝίλ 8.
ΣΤΕΑΟΥΑ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (Χρίστου Σαπέρα): Σζιγιάρτο 2, Έιμις 7, Νικοάρα 10, Λι 14, Ράσιτς 12 (1), Κούπερ 3, Ικόβλεφ 8 (1), Μαρίνοβιτς 10 (3).
 Βαριά ήττα του ΠΑΟΚ από την Αβτοντόρ Σαρατόφ με 90-68
***  ΆΒΤΟΝΤΟΡ  -  ΠΑΟΚ    90-68  .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-20, 41-38, 72-53, 90-68
ΆΒΤΟΝΤΟΡ (Γκρίνμπεργκ): Λουκάσοφ 12 (2), Άρμστεντ 13 (3), Τσάπελ 10 (1), Ρουσέτσκι, Μπρουκς 16, Ζαμπέλιν 6, Πίτερσον 23 (5), Νεστέροφ 8 (2), Μακίεφ 2
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 4 (1), Λιάπης 6 (2), Βασιλειάδης 8 (1), Κακαρούδης 7 (1), Τσόχλας 3 (1), Δέδας 6 (2), Μαργαρίτης 5 (1), Ντούβνιακ 5 (1), Μάρκοβιτς 22 (1), Χάτσερ 2
~**  Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του EuroCup έχουν ως εξής:
Πέντε χώρες υποψήφιες για το Eurobasket του 2017
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (1η)
1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
 Τέλεκομ Βόννης (Γερμανία)-Τρέντο (Ιταλία) 89-96
Όλντενμπουργκ (Γερμανία)-Ναντέρ (Γαλλία) 84-81
Μπιλμπάο (Ισπανία)-Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) 80-83

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Τρέντο 3-1 7
Μπιλμπάο 2-2 6
Ναντέρ 2-2 6
Τέλεκομ Βόννης 2-2 6
Ολίμπια Λιουμπλιάνα 2-2 6
Όλντενμπουργκ 1-3 5

2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη, 3 Νοεμβρίου
 Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)-Λε Μαν (Γαλλία) 93-82
Λούντβιχσμπουργκ (Γερμανία)-Μπρίντιζι (Ιταλία) 84-80
Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
'Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Γκραν Κανάρια (Ισπανία) 84-71

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
 'Αλμπα Βερολίνου 3-1 7
Ρέτζιο Εμίλια 3-1 7
Γκραν Κανάρια 3-1 7
Λούντβιχσμπουργκ 2-2 6
Λε Μαν 1-3 5
Μπρίντιζι 0-4 4
 3ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τρίτη, 3 Νοεμβρίου
 Βαλένθια (Ισπανία)-Βενέτσια (Ιταλία) 88-59
Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
 Νανσί (Γαλλία)-Σαρλερουά (Βέλγιο) 67-63
Σαραγόσα (Ισπανία)-Ουλμ (Γερμανία) 69-59

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Βαλένθια 4-0 8
Σαραγόσα 3-1 7
Βενέτσια 2-2 6
Ουλμ 2-2 6
Νανσί 1-3 5
Σαρλερουά 0-4 4

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (2η)
4oς ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
'Αρης-Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 70-66
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Μπάνβιτ (Τουρκία) 96-88
Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 73-63

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
ΑΡΗΣ 3-1 7
Τραμπζονσπόρ 3-1 7
Ούνιξ Καζάν 2-2 6
Μπούντουτσνοστ 2-2 6
Μπάνβιτ 1-3 5
Στεάουα Βουκουρεστίου 1-3 5

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
Αβτοντόρ Σαρατόφ (Ρωσία)-ΠΑΟΚ 90-68                
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Ζολνόκι Ολάι (Ουγγαρία) 76-67
Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 65-70

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Ζενίτ Αγίας Πετρ. 4-0 8
Μπεσίκτας 3-1 7
Αβτοντόρ Σαράτοφ 3-1 7
Λιέτουβος Ρίτας 1-3 5
ΠΑΟΚ 1-3 5
Ζολνόκι Ολάι 0-4 4

6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου
 ΑΕΚ-Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 75-74
Νίζνι Νόβγκογκραντ (Ρωσία)-Νεπτούνας Κλαϊπέντα (Λιθουανία) 78-82
Κράσνι Βόλγκογκραντ (Ρωσία)-Γαλατασαράι (Τουρκία) 72-88

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 Ν-Η Β.
Γαλατασαράι 4-0 8
Νίζνι Νόβγκογκραντ 2-2 6
ΑΕΚ 2-2 6
Νεπτούνας Κλαϊπέντα 2-2 6
Κράσνι Βόλγκογραντ 1-3 5
Χαποέλ Ιερουσαλήμ 1-3 5

***  Στο Champions League   στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου  στο βόλεϊ :
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε στη Γαλλία, αλλά ηττήθηκε από την ανώτερη Τουρ
ΤΟΥΡ   - ΠΑΟΚ  3-1  σέτ .- ^
Tα σετ: 3-1 (25-20, 21-25, 25-17, 25-16) σε 100΄
ΤΟΥΡ (Μότα Πάες): Κόνεσνι 15 (13/28επ., 1 μπλοκ, 1 άσσος, 33% υπ.), Κούπκοβιτς 14 (9/28, 5 μπλοκ, 33% υπ.), Γουάιτ 11 (9/15, 1 μπλοκ, 1 άσσος), Τζάουμελ 11 (9/15, 1 μπλοκ, 1 άσσος), Κόλιν 8 (6/10, 2 μπλοκ), Σμιθ 13 (6/12, 5 μπλοκ, 2 άσσοι), / Ενό (λ. – 78% υπ., 56% άριστες), Στρούγκαρ, Ζούιτμπεργκ, Μπαρτός 1 (1 άσσος).
ΠΑΟΚ (Ζελιάσκοφ): Χιμένες 8 (8/32 επ, 52% υπ - 23% άριστες), Παντακίδης 7 (4/10 επ, 3 μπλοκ), Κουρνέτας 1 (1/2επ), Σεπέδα 16 (15/33, 1 άσσος), Γκεοργκίεφ 11 (9/12 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Εφραιμίδης 7 (5/17 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ, 38% υπ)/ Γκαράς (λ, 48% υπ - 26% άριστες), Ντίνας, Τερζής 1 (άσσος), Καρασαββίδης.

***  Συνοπτικά τα αποτελέσματα για  την 3η αγωνιστική στις Α1 πόλο των ανδρών.  :
Νίκες για Βουλιαγμένη, ΠΑΟΚ και 16 γκολ ο Φουντούλης
Ολυμπιακός-ΝΕ Πατρών 27-2
Παναθηναϊκός-Χίος 8-3
Γλυφάδα-ΠΑΟΚ 15-16
Βουλιαγμένη-Υδραϊκός 7-4
Παλ. Φάληρο-Εθνικός 9-10
Καλαμάκι-Ηλιούπολη 6-3

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 3 αγώνες)
Ολυμπιακός 71-6 9
Βουλιαγμένη 22-14 9
ΠΑΟΚ 33-31 7
Εθνικός 24-19 6
Παναθηναϊκός 22-17 5
Γλυφάδα 29-30 3
Παλαιό Φάληρο 25-27 3
Καλαμάκι 21-23 3
Χίος 16-36 3
Ηλιούπολη 10-32 3
Υδραϊκός 18-26 1
ΝΕ Πατρών 15-45 0

***   Συνοπτικά το πρόγραμμα  των ομίλων  στο Europa:
 Live Κράσνονταρ - ΠΑΟΚ (0-0) και Αστέρας - ΑΠΟΕΛ (22:05)
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Σέλτικ-Μόλντε  1-2 .- ^
Αγιαξ-Φενέρμπαχτσε  0-0  .- ^
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ρούμπιν Καζάν-Λίβερπουλ  1-1 .- ^
Σιόν-Μπορντό   0-1 .- ^
3ος ΟΜΙΛΟΣ
~ FC Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ  2-1 .- ^

Τα  γκόλ : Ο 'Αρι ντα Σίλβα στο 33΄ και ο Ζοαοζίνιο με πέναλτι στο 67΄ , και  στις καθυστερήσεις ο Ρόμπερτ Μακ .-
Κράσνονταρ (Όλεγκ Κονόνοφ): Ντικάν, Καλέσιν, Πετρόφ, Σίγκουρτσον, Γκράνκβιστ, Τορμπίνσκι, Αχμέντοφ, Λαμπόρντε, Ζοαζίνιο, Καμπορέ, Άρι
ΠΑΟΚ (Ιγκόρ Τούντορ): Γλύκος, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Κόστα, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Χαρίσης, Σάμπο, Γκολάσα, Μακ, Ροντρίγκεζ
Ντόρτμουντ-Καμπάλα  4-0 .- ^
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπριζ-Λέγκια Βαρσοβίας  1-0 .- ^
Νάπολι-Μίντιλαντ  5-0 .- ^
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντιναμό Μινσκ-Βιγιαρεάλ  1-2 .- ^
Βικτόρια Πλζεν-Ραπίντ Βιένης  1-2  .- ^
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Μαρσέιγ-Μπράγκα  1-0 .- ^
Γκρόνινγκεν-Σλόβαν Λίμπερετς  0-1 .- ^
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Ρόζενμποργκ-Λάτσιο   0-2 .- ^
Σεντ Ετιέν-Ντνίπρο  3-0 .- ^
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπεσίκτας-Λοκομοτίβ Μόσχας  1-1 .- ^
Σκεντέρμπεου-Σπόρτινγκ Λισ.  3-0 .- ^
9ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπελενένσες-Βασιλεία  0-2 .- ^
Λεχ Πόζναν-Φιορεντίνα  0-2 .- ^
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Καραμπάχ-Μονακό  1-1 .- ^
Τότεναμ-Άντερλεχτ   2-1  .- ^
11ος ΟΜΙΛΟΣ
 Σπάρτα Πράγας-Σάλκε  2-2 .- ^
~ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΑΠΟΕΛ  2-0 , 1-0 (2΄ Μπερτόλιο ,   45+1’ Γιάννου  ) .-^
Διαιτητής: Ντράχτα (Αυστρία)
Κάρτες: Παντελιάδης / Αρτυματάς, Αντωνιάδης
 Σκόρερ: 2’ Μπερτόλιο, 45+1’ Γιάννου
Αστέρας Τρίπολης: Θεοδωρόπουλος, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Λούι, Λανθαρότε (63’ Φούντας), Ζήσοπουλος, Μπερτόλιο (64’ Χαμντανί), Κουρμπέλης, Ιγκλέσιας, Μάσα, Γιάννου (78’ λ.τρ. Αλόκο)
ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Καρλάο, Αντωνιάδης, Ινάκι Αστίθ, Μάριο Σέρτζιο, Αρτυματάς (78’ Χαραλαμπίδης), Βινίσιους, Στίλιτς, Νούνο Μοράις, Πιατκόφσκι (46’ Καβενάγκι), Βάντερ
12ος ΟΜΙΛΟΣ .- 
 Άουγκσμπουργκ-Άλκμααρ  4-1 .- ^
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Παρτιζάν Βελ.  5-1 .- ^    

*** Αντιδράσεις για την παραχώρηση αθλητικών χώρων του Δήμου Μεσσήνης 

Μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Προστριβές μεταξύ της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης, προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παραχώρηση αθλητικών χώρων. Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Πετρόπουλος, ανέφερε πως υπάρχουν πέντε αιτήματα. Το πρώτο από δημότες για το κλειστό γυμναστήριο Μεσσήνης, το δεύτερο για τη δωρεάν παραχώρηση των τριών γηπέδων του τένις στον Άγιο Νικόλαο από τον Σύλλογο Αντισφαίρισης Μεσσήνης, το τρίτο από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Ελπίδα Άριος» για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου, το τέταρτο από τον Αθλητικό Όμιλο «Ακρίτας Καλαμάτας» για την παραχώρηση του κλειστού και το πέμπτο από το Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου. Ταυτόχρονα, ανέγνωσε και τις απόψεις της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης, η οποία συναινεί στο πρώτο, δεύτερο και πέμπτο αίτημα, διαφωνώντας με τα τρίτο και τέταρτο.Αντιδράσεις Την απορία του για την ευκολία με την οποία απέρριψε τα δύο αιτήματα η Δημοτική Κοινότητα, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στ. Αναστασόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για σημαντικά ζητήματα που αφορούν και την τοπική οικονομία. «Θεωρούμε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι περιουσία του Δήμου και των δημοτών και των συμφερόντων των δημοτών. Δεν είναι για να τις έχουμε αραχνιασμένες, ούτε να ασκεί κάποιος εξουσία και να λέει δεν το δίνω. Είναι δικό σου; Εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία; Αυτά είναι τα ερωτήματα», είπε στη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας αυστηρές και λανθασμένες τις απόψεις να μην παραχωρηθούν σε όλους οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης όρων και προγράμματος για τη χρήση τους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει, αλλά θα πρέπει να συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας, ενέργεια που ήδη ξεκίνησε, παραδέχθηκε ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας πως «στον αθλητισμό και στα παιδιά δεν υπάρχουν διακρίσεις και μικροπολιτικές». Εξέφρασε την άποψη ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα ο κανονισμός και πρόσθεσε ότι έχει γίνει επαφή με τα σωματεία «Ελπίδα Άριος» και την Ακαδημία «Ακρίτας Καλαμάτας» που θα κάνει παράρτημα στην Μεσσήνη, προκειμένου να διατυπώσουν εκ νέου αίτημα, που θα συζητηθεί παράλληλα με τον κανονισμό λειτουργίας. Με τα όσα ειπώθηκαν διαφώνησε ο σύμβουλος Αναστ. Παπαγεωργίου, προτείνοντας να δοθεί παράταση χρόνου λόγω του κανονισμού και όχι με βάση την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας, ενώ, στη συνέχεια δήλωσε πως θα καταψηφίσει, καθώς, όπως είπε, «έτσι όπως το κάνουμε, φαίνεται ένας άκαρδος τοπικισμός». Τελικά, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα εξής: -Η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσσήνης σε δημότες και στον Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης για το 2015. -Η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του χώρου των τριών γηπέδων αντισφαίρισης του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Νικολάου για το 2015 στον Σύλλογο Αντισφαίρισης Μεσσήνης. -Αναβολή της συζήτηση των αιτημάτων για παραχώρηση χρήσης του χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεσσήνης για το 2015 και μέχρι την εφαρμογή της απόφασης που θα αφορά στον Κανονισμό Διαχείρισης και Λειτουργίας Αθλητικών εγκαταστάσεων της Δ.Ε Μεσσήνης από τον Αθλητικό και Μορφωτικό Σύλλογο « Ελπίδα Άριος» και τον Αθλητικό Όμιλο «Ακρίτας Μεσσήνης». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - 

***

***  ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-                      
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-  
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-    
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  28η  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-28-2015.html .-          
 ~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-29-2015.html  .-   
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-30-2015.html .-   
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-                                                            
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                                              

~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                         ~
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-          
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                              
~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .-
~                                                           
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4610 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 563 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.428   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
~
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4437  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2643 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2642   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9715  βίντεο   .-
*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια: