ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   -2-  
 Τρίτη 25 -- Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-


 ~*  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ  ΤΟΣΟ ΜΟΝΟΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ  !


~   Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !



~** ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ στoν ΑΝΤ1! Ο Κ. Βελόπουλος θα μιλήσει για ΟΛΑ…
Ο Κ.Βελόπουλος συνεχίζει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις για να μιλήσει για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές που καλεί όλους τους Έλληνες να οδηγήσουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σε μια νέα νίκη μετά τις ευρωεκλογές. 
Αναλυτικά, οι εμφανίσεις είναι οι εξής:
-Την Τετάρτη 26/6 ο Κ. Βελόπουλος θα είναι στις 8 π.μ. στην εκπομπή  Καλημέρα Ελλάδα με τον Γ.Παπαδάκη στο κανάλι Αντ1.  – Την Πέμπτη 27/06  ο Κ. Βελόπουλος θα είναι στις 11.00 π.μ. στην εκπομπή Alpha Reportaz στο κανάλι Άλφα.  -Την Παρασκευή 28/6 ο κ. Βελόπουλος θα παρευρεθεί στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στο κανάλι Star στις 3 μ.μ.  -Tη Δευτέρα 01/07 ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ.Βελόπουλος θα εμφανιστεί στο Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 στις 10:30 μ.μ στην έκτακτη εκπομπή για τις Εκλογές.  Συντονιζόμαστε όλοι για να ακούσουμε τι έχει να πει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μετά την νίκη και την επόμενη μέρα και για όσους συνεχίζουν να τους προκαλεί έκπληξη ότι το κόμμα μπήκε στην Ευρωβουλή. 
*** Δημοσκόπηση «ΣΕΙΣΜΟΣ»! «ΤΡΕΜΕΙ» το σύστημα με την ΔΥΝΑΜΙΚΗ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ…
Ενώ μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τις εθνικές εκλογές μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να προκαλέσει τρόμο στο σύστημα καθώς επιβεβαιώνεται πάλι ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θα είναι στο επόμενο κοινοβούλιο. 
Πρόκειται για μια έρευνα που έκανε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του Ant1 στην οποία φαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 10,5 μονάδες ενώ η βουλή θα είναι 7κομματική.  
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:                                                           ΝΔ: 34,3%    ,  ΣΥΡΙΖΑ: 23,8%   ,  ΚΙΝΑΛ: 6,6%   ,  ΚΚΕ: 5%   ,   Ελληνική Λύση: 3,2%    ,    ΜέΡΑ 25: 3,4%   ,  ΧΑ: 3,2%   .- Σε ότι αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (μεσοσταθμικά) τα αποτελέσματα είναι τα εξής:   ΝΔ: 38,3%    ,   ΣΥΡΙΖΑ: 27%   ,    ΚΙΝΑΛ: 8%   '  ΚΚΕ: 5,7%   ,  Ελληνική Λύση: 3,7%   ,   ΜέΡΑ 25: 3,9%   ,  ΧΑ: 3,7%    .-   Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης οι έδρες θα μοιραστούν ως εξής:   ΝΔ: 156   ,   ΣΥΡΙΖΑ: 75   ,   ΚΙΝΑΛ: 22   ,   ΚΚΕ: 16   ,   ΜέΡΑ 25: 11  ,  ΧΑ: 10  ,   Ελληνική Λύση: 10                                                                Φυσικά το πραγματικό ποσοστό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά την προσπάθεια ορισμένων να την «εξαφανίσουν».  Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (17/6) η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εμφανιζόταν στο 3,1%, άρα υπάρχει μια μικρή άνοδος (0,1%).   Παρά την παραφιλολογία που επικρατεί το τελευταίο καιρό για το κόμμα του   Κ.Βελόπουλου ότι θα βρίσκεται εκτός Βουλής,η σημερινή δημοσκόπηση δίνει απάντηση σε όσους το αμφισβητούν. Η (νέα) απάντηση στους δημοσκόπους και σε όλους που πολεμούν το κόμμα θα έρθει την ημέρα των εκλογών όπως τους αιφνιδίασε στις Ευρωεκλογές έτσι θα γίνει και στις 7 Ιουλίου.
***  Δίκη Χρυσής Αυγής: «Στο Μελιγαλά το 2013 δεν έγινε κάτι αξιοσημείωτο»

«Απλή εκδρομή η κατασκήνωση στη Νέδα»  Με την απολογία του Ιωάννη Καζαντζόγλου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα συνεχίσθηκε χθες η δίκη στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κατηγορούμενος, μέλος της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, φέρεται αρχικά να ενημερώθηκε για την παρουσία του Παύλου Φύσσα στην καφετέρια «Κοράλλι» και αργότερα να εμφανίζεται ως συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά.
 Για το Μελιγαλά
Αρχικά ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος το 2013 είχε αναλάβει διάφορες αρμοδιότητες στην τοπική της Νίκαιας, όπως η ασφάλεια και η περιφρούρηση του χώρου, ρωτήθηκε για διάφορες δικογραφίες που έχουν συσχετιστεί με την εγκληματική οργάνωση.
Συγκεκριμένα για τα επεισόδια στο Μελιγαλά το 2013 ανέφερε πως επρόκειτο για «μία μικροδιαφορά με ένα άλλο κίνημα», προσθέτοντας: «Ψιλοβριστήκανε και ο δήμαρχος μας ψιλομίλησε. Αυτό μόνο. Μια ένταση μόνο. Σε μήνυμα είχα γράψει ότι είχαν πέσει κάτι ψιλές. Όχι κάτι το αξιοσημείωτο δηλαδή».
 Για τη Νέδα
Όσον αφορά στην κατασκήνωση στη Νέδα, υποστήριξε πως ήταν μία εκδρομή που οργάνωσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, και περιελάμβανε αναρρίχηση, κάποια ιδεολογική επικαιρότητα και όπλα paintball, αεροβόλα στην ουσία, τα οποία «δε χρησιμοποιήσαμε γιατί είχαν χαλάσει».
Σύμφωνα με τον Καζαντζόγλου, έγιναν και ετοιμασίες του τελετουργικού, όπου ο Γ. Τσακανίκας (κατηγορούμενος) διάβασε τον όρκο των Σαλαμινομάχων. «Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν» είπε.
Αναφορικά με τις φωτογραφίες στη Νέδα, όπου ο κατηγορούμενος με άλλα άτομα στέκονται μπροστά από μια σημαία των SS και την ελληνική, κρατώντας όπλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν για «χλευασμό».
Πρόεδρος: Πού βρήκατε τη σημαία;
Κατηγορούμενος: Έφτασε ένα δέμα και μέσα είχε ένα σημείωμα με περιφρονητικό περιεχόμενο. «Να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να σας πει ποιοι είστε» έγραφε… Εμείς τη σηκώσαμε χλευαστικά. Ήταν σε ένα συρτάρι τόσο καιρό.
Πρόεδρος: Γιατί το πήρατε μαζί σας στην εκδρομή και μάλιστα να βγάλετε φωτογραφίες;
Κατηγορούμενος: Ήταν για χλευασμό προς αυτόν που το έκανε. Είπαμε να βρούμε ποιος είναι για να του στείλουμε τη φωτογραφία, αλλά ποτέ δεν τον βρήκαμε.
Πηγή: newsit.gr

***    Νεκρή βρέθηκε η εξαφανισμένη από τη Σκάλα

~  Άσχημο τέλος είχε η εξαφάνιση 58χρονης γυναίκας από τη Σκάλα του Μελιγαλά, την οποία αναζητούσαν οι οικείοι της από το Σάββατο το μεσημέρι. Η άτυχη γυναίκα το πρωί του Σαββάτου είχε πάει για ψώνια στη λαϊκή αγορά και το μεσημέρι γύρισε στο χωριό. Από τότε εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει σημεία ζωής.
Παρά τις έρευνες της Αστυνομίας και των κατοίκων του χωριού δεν είχε εντοπισθεί κάποιο ίχνος. Το απόγευμα της Κυριακής τις έρευνες πλαισίωσε και η ΕΜΑΚ, συνοδεία εκπαιδευμένου σκύλου.
Το απόγευμα ο σκύλος εντόπισε την άτυχη γυναίκα σε απομακρυσμένο ελαιοπερίβολο, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι της. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η γυναίκα είχε προσπαθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της αρχικά με ένα μαχαίρι που βρέθηκε κοντά της, ενώ στη συνέχεια απαγχονίστηκε από ένα δέντρο.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την εγκληματική ενέργεια και διέταξε νεκροψία-νεκροτομή.  Β.Β.

***  Ανοικτό Θέατρο Καλαμάτας «Αγορά» - “Agora”

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στις αρχές του μήνα είχαν έρθει στην επικαιρότητα τα προβλήματα με την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου.
Για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει και την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, που τυπικά είχε ολοκληρωθεί, μέχρι την 1η Νοέμβρη 2019.
Η παράταση κρίθηκε, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τελικά από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι πρέπει να δοθεί, επειδή ευσταθούν τα επιχειρήματα της αναδόχου εταιρείας και συγκεκριμένα: καθυστέρησε σχεδόν δύο μήνες η έκδοση της οικοδομικής άδειας, χρειάστηκε να εκτελεστούν εξωσυμβατικές εργασίες, επικράτησαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα περασμένα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχαν κλείσει οι εταιρείες σκυροδέματος και γιατί χρειάζεται να εγκριθούν νέες επιπλέον εργασίες.
Το θέμα είχε αναδείξει ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που αναφέρθηκε σε σφάλματα σχετικά με το έργο.
Η απάντηση του δημάρχου και νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί “δεν πάμε να θεμελιώσουμε καμία πολυκατοικία, αλλά τις μεταλλικές εξέδρες”. Επίσης, αναγνώρισε εμμέσως ότι έχουν γίνει σφάλματα από την Υπηρεσία, καθώς ανέφερε: “Προφανώς οι μελέτες μπορεί καμία φορά να έχουν και προβλήματα, άνθρωποι τις κάνουν. Δεν υπάρχει όμως κάποια σκοπιμότητα”.
Τελικά, σε χθεσινό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται ότι οι εργασίες για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας «Αγορά» - “Agora” (σ.σ. "βαπτίστηκε" κιόλας) έχουν επανεκκινήσει, καθώς ξεπερνιούνται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση στο κτήριο βοηθητικών χρήσεων. Πρόκειται για κτήριο 350 τετραγωνικών μέτρων, πίσω από τη σκηνή, που προορίζεται για αποδυτήρια καλλιτεχνών, κυλικείο, χώρους υγιεινής και χώρο εγκαταστάσεων Η/Μ.
Υπενθυμίζεται ότι για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου μειοδότης, κατόπιν διαγωνισμού, αναδείχθηκε η εταιρεία Vasartis SA, με μέση έκπτωση 53,33%, για έργο προϋπολογισμού 998.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και η ιδιωτική συμμετοχή είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα καταβάλει χρήματα.
Δίπλα στο Ανοικτό Θέατρο, που κατασκευάζεται στο χώρο όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το Δημοτικό Φυτώριο, θα βρίσκονται εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης (της Κεντρικής Αγοράς και πλησίον αυτής), ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης του Θεάτρου και περπατώντας αλλά και με ποδήλατο.  Α.Π.

***   Έκθεση έργων μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου

Στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. «Φάρις» εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στις 8.30  η έκθεση με τίτλο «Μπλε - Κίτρινο – Κόκκινο».
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ελευθέρου σχεδίου των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου. Πρόκειται για μια επιλογή από τις εικαστικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
Δίδαξαν, εκτός του καλλιτεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη, οι εικαστικοί και κεραμιστές: Βελισάρης Χρήστος, Κελεμένδρη Έλλη, Μαλλιαρού Κωνσταντίνα, Μιχοπούλου Ιωάννα, Παπαδοπούλου Νάνση, Πετροπούλου Δήμητρα, Πολίτη Αγγελική, Πολυχρόνη Αγγελική, Τσαΐρης Γιώργος.
Το τμήμα των νηπίων ασχολήθηκε κυρίως με θέματα όπως τα στοιχεία της φύσης, το ζωικό βασίλειο, ο άνθρωπος και πλήθος αντικειμένων από την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, έγινε γνωριμία με τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους.
Στα τμήματα ζωγραφικής και κεραμικής για παιδιά, επιδιώχθηκε η απόκτηση καλλιτεχνικών εμπειριών πλήρους νοήματος, η σταδιακή κατανόηση του φαινομένου της τέχνης και η εικαστική παιδεία.
Τα έργα πραγματώθηκαν ελεύθερα, με διάθεση πειραματισμού, ενώ τα κατασκευαστικά μέσα των σχεδίων παραμένουν τα ίδια με αυτά ενός ζωγράφου κλασσικής εκπαίδευσης.
Έγινε μια διαδρομή στην Τέχνη γεμάτη χρώματα, σχήματα, ιδέες και υλικά.
Παράλληλα μελετήθηκαν τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Γαΐτη, του Ακριθάκη, του Κλέε και του Τζιακομέτι.
Φοίτησαν οι σπουδαστές κατά αλφαβητική σειρά:
1. Αγγελάκος Γεώργιος
2. Αθανασίου Αλέξανδρος
3. Αθανασίου Φωτεινή
4. Αλευράς Πέτρος
5. Αναστασιάδη Ευσταθία
6. Αναστασοπούλου Ναντίνα
7. Αντώναρου Καίτη
8. Αντωνόπουλος Αντώνης
9. Αντωνόπουλος Γιώργος
10. Αποστολάκη Θεοδώρα
11. Ασημάκου Αριστέα
12. Αυρηλιώνη Μελίνα
13. Αυρηλιώνη Παναγιώτα
14. Βαβαρούτσος Βασίλης
15. Βίκτωρας Βίκτωρας
16. Βλάχου Πόλυ
17. Βρακά Αργυρώ
18. Γαρουφαλή Αθανασία
19. Γεωργακόπουλος Μάξιμος
20. Γεωργακοπούλου Ελένη
21. Γεωργαντά Χρυσοβαλάντου
22. Γεωργιάδου Έλενα
23. Γεωργιάδου Ιωάννα
24. Γεωργιλοπούλου Γεωργία
25. Γιαννακοπούλου Ευαγγελία
26. Γιαννακοπούλου Μαριλένη
27. Γιαννοπούλου Κοκκωνία
28. Γκαρσία Κέμουελ
29. Δεμπεγιώτης Κωνσταντίνος
30. Δημαρέσης Γιάννης
31. Δημητρακοπούλου Χριστίνα
32. Δημοπούλου Ιωάννα
33. Δημοπούλου Αγγελική-Δήμητρα
34. Διόλατζη Μαρία-Άννα
35. Δρακοπούλου Νίκη
36. Ζαλαχώρη Ιωάννα
37. Ζέρβα Βάσια
38. Ζερβάκης Γιώργος
39. Θεόκα Παρασκευή
40. Θεοχάρη Ελένη
41. Θεοχάρη Παναγιώτα
42. Θλιμμένου Παναγιώτα
43. Θλιμμένου Έλενα
44. Κακαλίκας Δημήτριος
45. Κακοτυλημένος Κωνσταντίνος
46. Κακοτυλημένου Ιωάννα
47. Καλαρίτη Παναγιώτα
48. Καλέκα Χριστίνα
49. Καμαργιάνη Βασιλική
50. Κανελλόπουλος Νίκος
51. Κανελλοπούλου Πανσένια
52. Καπινιάρη Κατερίνα
53. Κάργα Βέρα
54. Καργάκου Αγάπη
55. Καρούτα Δήμητρα
56. Κατσαμπάνη Ιωάννα
57. Κατσίμπαρου Κωνσταντίνα
58. Κατσίμπαρου Σταυρούλα
59. Κατσιρέα Πηνελόπη
60. Κάτσου Ελένη
61. Κεράνης Παναγιώτης
62. Κλείδωνας Οδυσσέας
63. Κοντοπούλου Σοφία
64. Κουλόπουλος Μιχάλης
65. Κουλοπούλου Μαρία
66. Κούλπας Θέμης
67. Κουτίβα Δέσποινα
68. Κουτίβα Ειρήνη
69. Κουτουμά Βασιλική
70. Κρητικάκης Παναγιώτης
71. Κρόμπα Κατερίνα
72. Κωνστάνταρου Κωνσταντίνα
73. Κωνστάνταρου Παναγιώτα
74. Κωνσταντοπούλου Ζένια
75. Λαμπρινίδη Κατερίνα
76. Λεμπέση Μαρία
77. Λίτσα Αρετή
78. Μακαρούνη Ιουλία
79. Μαλεύρη Γεωργία
80. Μανωλιά Αναστασία
81. Μαραβά Γαία
82. Μαρινάκη Μυρτώ
83. Μαρισέλ Αμαλία
84. Μαρισέλ Ξανθή
85. Μαρτίνου Θεανώ
86. Μασουρίδη Δήμητρα
87. Μαυροειδή Άννα
88. Μελιγαλιώτη Μελίνα
89. Μελιγαλιώτη Ελπίδα
90. Μητροπούλου Μαρία
91. Μήτρου Έλενα
92. Μιχαλοπούλου Ωραία
93. Μούντανου-Ρόκα Μυρτώ
94. Μουργή Κυριακή
95. Μουργής Θεόδωρος
96. Μουργής Κωνσταντίνος
97. Μουτεβελής-Αφάλης Γιώργος
98. Μπαρούνης Βασίλειος
99. Μπεκάκου Ιφιγένεια
100. Μπένου Ευγενία
101. Μπίτσικα Εμμέλεια
102. Μπούνα Σπυριδούλα
103. Μπούρα Μάιρα
104. Μπούρα Σοφία
105. Μπουρίκα Μαρία
106. Μπουρίκας Ιωάννης
107. Μπράμι Έραλντ
108. Νικητόπουλος Πέτρος
109. Νικολετζέα Λυδία
110. Νικολόπουλος Παύλος
111. Νικολοπούλου Έλενα
112. Οικονόμου Βασιλική
113. Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος
114. Παναγόπουλος Νίκος
115. Πανιόνι Ανίτα
116. Πανιόνι Μάρθα
117. Παπά Ίγκλι
118. Παπαδημητρίου Μάριος
119. Παπαδημητρίου Ευαγγελία
120. Παπαδοπούλου Αποστολία
121. Παπαδοπούλου Δέσποινα
122. Παπαθωμοπούλου Λήδα
123. Παπαμακάριος Αντώνης
124. Πατριαρχέα Μαρία
125. Παχτίτης Νικόλαος
126. Πολυχρόνης Παναγιώτης
127. Πουλάκου Μαρία
128. Πουλή Ελισάβετ
129. Πουρνάρας Δημήτρης
130. Ροζακέα Zοζέτα
131. Ρουμελιώτης Διονύσης
132. Σαμπαζιώτης Σταύρος
133. Σαπάκος Γιώργος
134. Σαπάκου Ξανθή
135. Σαραντοπούλου Ιωάννα
136. Σαρρή Αγγελική
137. Σδράκα Μιχαέλα
138. Σκιαδά Ελένη
139. Σκούλικας Βασίλειος
140. Μασουρίδη Δήμητρα
141. Σκούφης Δημήτρης
142. Σολωμού Μαρία
143. Σουγλέρη Ελέσα
144. Σουγλέρη Φένια
145. Σπάλλα Αλεξάνδρα
146. Σπηλιώτη Ηλέκτρα
147. Σπηλιώτη Ιόλη
148. Σπίνος Σταύρος
149. Σταματελοπούλου Δήμητρα
150. Σταμπολής Νίκος
151. Σταυροπούλου Κωνσταντίνα
152. Σφήκα Μαριλού
153. Τζαμουράνη Βάσια
154. Τσακαλάκου Βάλια
155. Τσαπάρα Διονυσία
156. Τσέκα Μαρία
157. Τσιριγώτη Αργυρούλα
158. Φλέσσα Ευθυμία
159. Φωτεινάκης Γιώργος
160. Χαιρέτη Μαρία
161. Χριστόπουλος Παύλος
162. Χριστοπούλου Κατερίνα
163. Χριστοπούλου Μαρινάνσυ
164. Χριστουλάκη Ανδρεάνα
Διάρκεια έκθεσης: 25/06 – 31/8
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 έως 13.00 και 19.00 έως 22.00.

***  Αναβίωσαν τον Κλήδονα και τις φωτιές τ’ Αϊ-Γιαννιού του Ριγανά στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

~  Τον Κλήδονα, με τις Ρούγες της παλιάς «Αρκαδιάς», και τις φωτιές τ' Αϊ-Γιαννιού του Ριγανά αναβίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.
Στη λεγόμενη «πλατεία» της Άνω Πόλης πλήθος κόσμου παρακολούθησε το ζωντάνεμα των δύο αυτών εθίμων, αλλοτινών και αλλιώτικων εποχών, με τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά, αγνότητα και γοητεία και ταξίδεψαν νοσταλγικά στο χρόνο!
Οι πολίτες, που συνέρρευσαν από την ευρύτερη περιοχή, παραμέρισαν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας, χάρηκαν και διασκέδασαν, έκαψαν τους Μάηδές τους, πήδησαν τη φωτιά, όπως το έθιμο επιτάσσει, για το καλό, ενώ γεύθηκαν παραδοσιακή ριγανάδα και απόλαυσαν τα χορευτικά του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας!
Στη γιορτή όλοι θαύμασαν νεαρές κοπέλες της Άνω Πόλης, οι οποίες υποδύθηκαν κοπέλες της αλλοτινής εποχής, κάθε μία είχε το όνομα μια παλιάς Ρούγας της «Αρκαδιάς» και μετέφεραν το αμίλητο νερό αναζητώντας μια καλή τύχη, όπως και το μικρό θεατρικό με νεαρούς που τις πείραζαν!
Τον κόσμο καλωσόρισε η Αιμιλία Μπινίσκου, εκ μέρους του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στο κοινό, για την παρουσία του, και προς τους χορηγούς της εκδήλωσης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Για το έθιμο του Κλήδονα και τα ριζικά μίλησε η Σοφία Διώτη! «Μαντατολόγα» ήταν η Χριστίνα Σαρδέλη. Χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Η όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε με μια μεγάλη φωτιά ν’ ανάβει και μικροί και μεγάλοι να την πηδούν!
Ήταν μια, πραγματικά, υπέροχη βραδιά που όλοι όσοι συμμετείχαν, την απόλαυσαν με την ψυχή τους! Μεταξύ άλλων, διακρίναμε τους αντιδημάρχους, Γιάννα Κωνσταντέλου, Γιάννη Μερκούρη και Γιάννη Κατσούλα, τους τοπικούς συμβούλους Κυπαρισσίας, Γιώτα Τζαβέλλα-Τσουμάνη και Σωτήρη Γιαννόπουλο και την υποψήφια βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιούλα Ζαχαροπούλου.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 





~
***   Ο… ταλαντούχος κ. Χαρίτσης

~  Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή, ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Σωτήρης Γυφτάκης, αποκάλυψε- μεταξύ άλλων- τα εξής: «Το 1987 είχα ένα μαθητή που είχε πολύ καλό αυτί στο πιάνο και περίμενα να γίνει πολύ καλός μουσικός.  
Το παιδί μεγάλωσε και δεν προχώρησε ως μουσικός. Ασχολήθηκε, όμως, με την πολιτική κι έγινε μέχρι και υπουργός Εσωτερικών, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της Καλαμάτας, ειδικά σε θέματα πολιτισμού κι όχι μόνο". 
Η αναφορά ήταν για τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε, προφανώς για τη στάση του απέναντι στα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας. 
Μάλιστα, αν θέλουμε να αποδώσουμε και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο κ. Χαρίτσης είναι ο μοναδικός πολιτικός απ' όλο το κομματικό φάσμα που έκανε τόσα πολλά, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αλλά και για μια σειρά άλλα προβλήματα σε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας.   Α.Π. 

***   Μεσσηνία: Θέσεις και παρουσίαση των υποψηφίων της Λαϊκής Ενότητας

~  Μέσα στο δύσκολο συντηρητικό μνημονιακό πολιτικό πλαίσιο και το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η Λαϊκή Ενότητα συμμετέχει στις εκλογές τις 7ης Ιουλίου με αγωνιστικούς συνδυασμούς σε όλες τις Περιφέρειες.
Χθες το πρωί, στα γραφεία του κόμματος στην Καλαμάτα, ο Θανάσης Πετράκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, παρουσίασε τις θέσεις της ΛΑΕ εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενώ ο συντονιστής Μεσσηνίας, Βασίλης Τσουλάκος, το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό.
Όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, "η Λαϊκή Ενότητα δίνει τη μάχη των εκλογών της 7ης Ιούλη με αποφασιστικότητα, αισιοδοξία, αλλά και με πλήρη επίγνωση των δυσμενών πολιτικών συνθηκών για την ανυπότακτη αριστερά.
Μπαίνουμε στην εκλογική μάχη, με όλη μας τη δύναμη, λαβωμένοι αλλά όρθιοι. Αγωνιζόμαστε έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών και των δυνατοτήτων μας. Το πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές είναι αρνητικό για τον εργαζόμενο λαό και τα συμφέροντά του.
Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής μάχης είναι να εκφραστεί με δυναμικό και καθαρό τρόπο ότι υπάρχει και είναι ζωντανή η φλόγα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, απέναντι στο συστημικό παιχνίδι του μνημονιακού συντηρητικού διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ –Ν.Δ. και των δορυφόρων τους, που οι εκπρόσωποί του αποκρύπτουν τη συναίνεσή τους σε όλες τις αντιλαϊκές επιλογές που θα κρατήσουν εγκλωβισμένο τον ελληνικό λαό στην εξοντωτική λιτότητα και έως το 2060».
 Το ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία
1. Δετάς-Πουλόπουλος Σπύρος. Νέος αγρότης. Γεννήθηκε το 1988. Ζει και εργάζεται στο Χατζή. Συμμετέχει ενεργά στο αγροτικό κίνημα. Μέλος της Ν.Ε. της ΛΑΕ Μεσσηνίας
2. Δουλάμη Πετρούλα. Ιδιωτική υπάλληλος. Γεννήθηκε και κατοικεί στη Καλαμάτα. Στέλεχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αχαΐα, όπου ζούσε μέχρι το 2015. Μέλος της Ν.Ε. της ΛΑΕ Μεσσηνίας
3. Μήτση Μαρία. Καθηγήτρια στον ιδιωτικό τομέα, πτυχιούχος Ιστορίας –Εθνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και κατοικεί και εργάζεται στην Καλαμάτα. Είναι πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της γραμματείας της Ν.Ε. της ΛΑΕ Μεσσηνίας.
4. Νικολακόπουλος Ντίνος. Συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος. Γεννήθηκε στο Νιχώρι Μελιγαλά. Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Συμμετείχε στη πρώτη γραμμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αγωνιστής του αριστερού κινήματος από τη δικτατορία. Εντάχτηκε στην ΚΝΕ το 1972 και στη συνέχεια στο ΚΚΕ. Αποχώρησε το 1991 και εντάχτηκε στο Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την προδοσία της ψήφισης του 3ου μνημονίου αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και εντάχτηκε στη ΛΑΕ.
5. Παναγιωτοπούλου Γεωργία. Αγρότισσα και έμπορος αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Γεννήθηκε και κατοικεί στην Κυπαρισσία. Είναι απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Συμμετέχει ενεργά στο αγροτικό κίνημα. Μέλος της Ν.Ε. της ΛΑΕ Μεσσηνίας.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***   «Σάρωσαν» ο Στάθης Αναστασόπουλος στη Μεσσηνία και το νέο «αίμα» στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα!

Ανακοινώθηκαν, Επιτέλους ,τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» και στην Περιφέρεια
 «Γυναικεία υπόθεση» από πλευράς Τατούλη
 Όλα τα «κοντέρ» έσπασε ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης και πρώην αντινομάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, στη Μεσσηνία, όπου αναδείχθηκε «πρώτος» των «πρώτων» στο συνδυασμό του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο». Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, συγκέντρωσε 12.405 ψήφους, που αποτελούν πιθανότατα «ρεκόρ» σε περιφερειακές εκλογές. Δεύτερος στο συνδυασμό του Παναγιώτη Νίκα, που εκλέγει 6 έδρες στη Μεσσηνία, είναι ο μέχρι πρότινος περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Χρονάς, με 5.939 ψήφους… Τις υπόλοιπες 4 έδρες των «νικητών» των εκλογών καταλαμβάνει το νέο «αίμα» του συνδυασμού, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και σε επίπεδο ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση. Στην 3η θέση βρίσκεται ο νεαρός «Οννεδίτης» Αναστάσιος Σαρδέλης με 5.422 σταυρούς. Ακολουθεί στην 4η θέση ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Καπέλιος, με 5.259. Στην 5η θέση βρίσκεται ο επίσης προερχόμενος από τη νεολαία, Ανδρέας Τσουκαλάς. Την 6η και τελευταία «εκλόγιμη» θέση καταλαμβάνει η Άννα Καλογεροπούλου, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού για χρόνια στην Καλαμάτα.
Από την πλευρά «Νέας Πελοποννήσου» τα πράγματα είχαν γίνει λίγο-πολύ γνωστά και το προηγούμενο διάστημα και είναι όπως τα είχαμε γράψει. Έτσι, τις 3 έδρες στη Μεσσηνία του συνδυασμού καταλαμβάνουν οι δύο κυρίες, η Ντίνα Νικολάκου που ήρθε πρώτη με 4.501 ψήφους και η Αντωνία Μπούζα, που ακολούθησε με 3.492 ψήφους. Στην 3η και «εκλόγιμη» θέση βρίσκεται ο Απόστολος Γκούνης, που συγκέντρωσε 3.174 «σταυρούς», ενώ στο νήμα πέρασε τον Ηλία Γεωργόπουλο, που ακολούθησε με 3.075 ψήφους.
Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Πέτρος Τατούλης να προτιμήσει τη Μεσσηνία, ως μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα, για να εκλεχθεί. Είναι κάτι που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί και σ’ αυτή την περίπτωση δε θα εκλεγεί ο Απόστολος Γκούνης.
Από την πλευρά του συνδυασμού του Γιώργου Δέδε, ο δικηγόρος Γιώργος Ράλλης έκανε την «έκπληξη» και βγήκε πρώτος με 2.291 ψήφους, αφήνοντας στη 2η θέση τη «γραμματέα» της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Μαρία Βεργινάδη, με 2.202 ψήφους. Όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Δέδες θα επιλέξει την Κορινθία για να εκλεγεί, οπότε οι δύο προαναφερόμενοι θα εκπροσωπήσουν το συνδυασμό στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Μεσσηνία.
Τις τρεις εναπομείνασες έδρες από τις 14 συνολικά που αναλογούν στην Περιφερειακή Ενότητα της Μεσσηνίας καταλαμβάνουν η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μωριά», που θα εκλέξει τον επικεφαλής της Παναγιώτη Κάτσαρη, ο συνδυασμός του Θανάση Πετράκου, που πιθανότατα κι εδώ θα εκλεγεί ο επικεφαλής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα «μεταξύ» του συνδυασμού του ΚΚΕ του Νίκου Γόντικα και του συνδυασμού του ΚΙΝ.ΑΛ. του Γιάννη Μπουντρούκα, για το ποιος θα πάρει την έδρα εδώ.
Να σημειώσουμε ότι αναφέρουμε τις έδρες με κάθε επιφύλαξη λόγω και της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου, ωστόσο αν κάτι αλλάξει, αυτό θα αφορά στις μικρότερες παρατάξεις.
 Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Ακολουθούν οι 10 πρώτοι σε κάθε συνδυασμό σε ψήφους:
 ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
1) ΔΙΑΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΑΜΙΑΝΟΥ 1.270
2) ΚΑΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 827
3) ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 820
4) ΧΡΗΣΤΕΑ ΣΤΕΛΛΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 588
5) ΣΤΑΘΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΝΙΚΗΤΑ 558
6) ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 534
7) ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 510
8) ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΗΛΙΑ 498
9) ΤΣΑΠΡΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΗΛΙΑ 453
10) ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 388
 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
1) ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) του ΙΩΑΝΝΗ 12.405
2) ΧΡΟΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5.939
3) ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 5.422
4) ΚΑΠΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 5.259
5) ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 5.114
6) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 4.698
7) ΦΟΙΦΑ ΤΑΣΙΑ (ΤΑΣΟΥΛΑ) του ΙΩΑΝΝΗ 4.539
8) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 4.506
9) ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑ - ΦΕΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 3.624
10) ΝΙΚΑ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΠΕΓΚΥ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 3.612
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
1) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 739
2) ΖΟΥΖΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 686
3) ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 571
4) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ) του ΙΩΑΝΝΗ 500
5) ΜΗΤΣΗ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 500
6) ΠΡΑΤΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 463
7) ΣΙΨΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 431
8) ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 400
9) ΛΟΥΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 383
10) ΠΛΑΚΟΝΟΥΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ (ΣΙΣΣΥ) του ΧΡΗΣΤΟΥ 372
 ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
1)  ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 4.501
2) ΜΠΟΥΖΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ του ΑΡΓΥΡΙΟΥ 3.492
3) ΓΚΟΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ 3.174
4) ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΦΩΤΙΟΥ 3.075
5) ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 2.930
6) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 2.929
7) ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ 2.481
8 ) ΑΦΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ 2.267
9) ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 1.814
10) ΓΥΦΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΗΛΙΑ 1.574
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
1) ΑΛΟΙΜΟΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 577
2) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 520
3) ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 409
4) ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 372
5) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 365
6) ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 242
7) ΣΑΜΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 235
8) ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 205
9) ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 161
10) ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 159
 ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
1) ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 364
2) ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 307
3) ΛΑΔΑ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 255
4) ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 244
5) ΓΕΩΡΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ του ΗΛΙΑ 243
6) ΝΙΚΟΥ ΔΟΝΑΤΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 223
7) ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 204
8) ΣΚΟΠΕΤΟΥ ΝΙΚΗ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ 147
9) ΜΠΟΥΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 131
10) ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 108
 ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
1) ΡΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ 2.291
2 ) ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ ΜΑΡΙΑ του ΝΙΚΗΤΑ 2.202
3 ) ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1.666
4 ) ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 1.479
5 ) ΓΙΑΛΛΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 1.358
6 ) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1.304
7 ) ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 1.220
8 ) ΚΙΟΥΡΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΧΑΡΑ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1.167
9 ) ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1.121
10) ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΙΟΥΛΑ) του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 993
 ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
1) ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΝΗ του ΑΝΔΡΕΑ 244
2) ΒΡΥΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΝΙΚΗΤΑ 176
3) ΜΠΑΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΜΠΟΥΚΗ) του ΣΤΑΥΡΟΥ 155
4) ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 141
5) ΚΟΤΣΟΡΩΝΗ ΕΛΕΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 130
6) ΚΑΠΟΓΛΗ-ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΗΛΙΑ 121
7) ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του ΠΕΤΡΟΥ 121
8) ΜΠΟΤΣΗ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 116
9) ΤΣΙΧΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ του ΤΙΜΟΘΕΟΥ 113
10) ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ 97
 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
1) ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 954
2) ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 574
3) ΖΟΥΖΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 534
4) ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 468
5) ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 367
6) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 358
7) ΣΑΡΑΝΤΑΚΗ ΑΝΝΑ του ΗΛΙΑ 324
8) ΚΟΡΡΕ ΕΛΕΝΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 257
9) ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ 243
10) ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ 238 





~


  *** Ανάδειξη του ποδηλατικού και Θαλάσσιου Τουρισμού

Με αφορμή τις προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορες περιοχές της χώρας να αυξήσουν το τουριστικό αποτύπωμα στον τόπο τους και σε αντιδιαστολή με τις πρωτοβουλίες που δεν αναλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας, με παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Καλαμάτα Μπροστά", Βασίλης Κοσμόπουλος, σημειώνει για μία ακόμη φορά τις διαφορές αντιλήψεων που υπάρχουν και το γεγονός ότι αν δεν αλλάξουμε ρότα σκέψης και πράξεων, μάλλον θα χάσουμε το τρένο…
Έτσι, με αφορμή όσα γίνονται στη Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες υποστηρίζει: "Με στόχο την προβολή ειδικών Τουριστικών «προϊόντων» συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα ενεργειών προβολής ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το διάστημα 9-12 Ιουνίου οργανώθηκε στη Νάξο επίσκεψη έμπειρων Γερμανών δημοσιογράφων που συνεργάζονται με πλήθος καθιερωμένων Γερμανικών και Γερμανόφωνων Μέσων όπως Sudkurier, Passauer Neue Presse, “Berliner Zeitung”.
Οι συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από τη μοναδική γοητεία που ασκεί ο προορισμός με τα γραφικά χωριά, τις αμέτρητες εξωτικές ακτές και το γαστρονομικό πλούτο. Ωστόσο, μέλημά τους ήταν να αναδείξουν έναν ακόμη «κρυμμένο θησαυρό», που και κατά την εκτίμησή τους, μπορεί να έχει σημαντική απήχηση στο κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα, τις ποδηλατικές διαδρομές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Για το λόγο αυτό, βίωσαν δύο ημέρες «πάνω στο πετάλι» την ποδηλατική εμπειρία που προσφέρει η Νάξος, ώστε να εκθέσουν τις εντυπώσεις τους στο κορυφαίο έντυπο για τον ποδηλατικό Τουρισμό, «Bike & Travel».
Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς δημοσιογράφους, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διασφάλισε την παρουσία και συνέβαλε στη φιλοξενία έγκριτης ταξιδιωτικής συντάκτριας της διεθνούς βρετανικής εφημερίδας «Evening Standard», που όμως ακολούθησε μία διαφορετική διαδρομή για να ζήσει ξεχωριστές εμπειρίες.
Η δημοσιογράφος εξερεύνησε «διά θαλάσσης» τη Νότια Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες και με άριστες εντυπώσεις από το ταξίδι πρόκειται να αναδείξει τα νησιά και τις δυνατότητες θαλάσσιου Τουρισμού που προσφέρουν, σε αφιέρωμα στο διαδικτυακό τόπο της Evening Standard, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα!
«Η προβολή του Δήμου στηρίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική που διέπει κάθε δράση μας και αποσκοπεί στην ανάδειξη των εξειδικευμένων Τουριστικών προϊόντων μας, χωρίς να γίνονται σπατάλες. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τυχαίες ενέργειες και προσπαθούμε κάθε μας κίνηση να αποδίδει τα μέγιστα και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των προορισμών και των επαγγελματιών μας», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, σχετικά με τις παραπάνω δημοσιογραφικές αποστολές, που αναμένεται να προκαλέσουν δημοσιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες με ποιοτικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δράσεις προέκυψαν έπειτα από προγραμματισμένες επαφές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις εκθέσεις Τουρισμού στο Βερολίνο (ΙΤΒ 2019) και το Λονδίνο (WTM 2018), σε συνεννόηση με εξειδικευμένη εταιρεία Τουριστικού Μάρκετινγκ.
Του Βασίλη Κοσμόπουλου, 
Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά»
Φωτογραφία: 
~

***   Ανάδειξη του ποδηλατικού και Θαλάσσιου Τουρισμού

Με αφορμή τις προσπάθειες που καταβάλλουν διάφορες περιοχές της χώρας να αυξήσουν το τουριστικό αποτύπωμα στον τόπο τους και σε αντιδιαστολή με τις πρωτοβουλίες που δεν αναλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας, με παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Καλαμάτα Μπροστά", Βασίλης Κοσμόπουλος, σημειώνει για μία ακόμη φορά τις διαφορές αντιλήψεων που υπάρχουν και το γεγονός ότι αν δεν αλλάξουμε ρότα σκέψης και πράξεων, μάλλον θα χάσουμε το τρένο…
Έτσι, με αφορμή όσα γίνονται στη Νάξο και στις μικρές Κυκλάδες υποστηρίζει: "Με στόχο την προβολή ειδικών Τουριστικών «προϊόντων» συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα ενεργειών προβολής ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το διάστημα 9-12 Ιουνίου οργανώθηκε στη Νάξο επίσκεψη έμπειρων Γερμανών δημοσιογράφων που συνεργάζονται με πλήθος καθιερωμένων Γερμανικών και Γερμανόφωνων Μέσων όπως Sudkurier, Passauer Neue Presse, “Berliner Zeitung”.
Οι συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από τη μοναδική γοητεία που ασκεί ο προορισμός με τα γραφικά χωριά, τις αμέτρητες εξωτικές ακτές και το γαστρονομικό πλούτο. Ωστόσο, μέλημά τους ήταν να αναδείξουν έναν ακόμη «κρυμμένο θησαυρό», που και κατά την εκτίμησή τους, μπορεί να έχει σημαντική απήχηση στο κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα, τις ποδηλατικές διαδρομές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Για το λόγο αυτό, βίωσαν δύο ημέρες «πάνω στο πετάλι» την ποδηλατική εμπειρία που προσφέρει η Νάξος, ώστε να εκθέσουν τις εντυπώσεις τους στο κορυφαίο έντυπο για τον ποδηλατικό Τουρισμό, «Bike & Travel».
Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς δημοσιογράφους, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διασφάλισε την παρουσία και συνέβαλε στη φιλοξενία έγκριτης ταξιδιωτικής συντάκτριας της διεθνούς βρετανικής εφημερίδας «Evening Standard», που όμως ακολούθησε μία διαφορετική διαδρομή για να ζήσει ξεχωριστές εμπειρίες.
Η δημοσιογράφος εξερεύνησε «διά θαλάσσης» τη Νότια Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες και με άριστες εντυπώσεις από το ταξίδι πρόκειται να αναδείξει τα νησιά και τις δυνατότητες θαλάσσιου Τουρισμού που προσφέρουν, σε αφιέρωμα στο διαδικτυακό τόπο της Evening Standard, με περισσότερους από 14 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα!
«Η προβολή του Δήμου στηρίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική που διέπει κάθε δράση μας και αποσκοπεί στην ανάδειξη των εξειδικευμένων Τουριστικών προϊόντων μας, χωρίς να γίνονται σπατάλες. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τυχαίες ενέργειες και προσπαθούμε κάθε μας κίνηση να αποδίδει τα μέγιστα και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των προορισμών και των επαγγελματιών μας», δήλωσε ο νέος δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, σχετικά με τις παραπάνω δημοσιογραφικές αποστολές, που αναμένεται να προκαλέσουν δημοσιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες με ποιοτικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δράσεις προέκυψαν έπειτα από προγραμματισμένες επαφές του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις εκθέσεις Τουρισμού στο Βερολίνο (ΙΤΒ 2019) και το Λονδίνο (WTM 2018), σε συνεννόηση με εξειδικευμένη εταιρεία Τουριστικού Μάρκετινγκ.
Του Βασίλη Κοσμόπουλου, 
Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά»
Φωτογραφία: 
~

***  Προκλητικός Ερντογάν: Ο,τι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις….

Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος – Για τους S-400 δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, είπε ακόμα  Ό,τι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, που εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός.
«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και συνέχισε:  
«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»».  Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην σκεφτεί να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο.  Ούτε βήμα πίσω για τους S-400  Η Τουρκία «δεν θα κάνει βήμα πίσω» στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.  «Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει «τον επόμενο μήνα».  πρωτο θεμα
***  H Google υπονομεύει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ; Τι λένε οι Ρώσοι! Πληροφοριοδότης αποκάλυψε ότι….

~  Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από την Google υπονόμευσης της πρεκλογικής εκστρατείας του Ν.Τραμπε καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές του 2020.  
Η Google παρεμβαίνει στα αποτελέσματα αναζήτησης και λογοκρίνει τις συντηρητικές απόψεις στο όνομα της «δικαιοσύνης», σύμφωνα με το βίντεο και τα έγγραφα τα οποία ένας πληροφοριοδότης έχει μεταβιβάσει στο Project Veritas.
Ο γίγαντας του Διαδικτύου έχει σχεδόν το μονοπώλιο στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέχει τη δημοφιλέστερη τοποθεσία για κοινή χρήση βίντεο, το YouTube. Οι ανησυχητικές πληροφορίες που έλαβαν οι συντηρητικοί ακτιβιστές δείχνουν ότι τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να «αποτρέψουν μία επανεκλογή Τραμπ» όπως το έθεσε ένας από αυτούς. Η έκθεση της Δευτέρας περιλαμβάνει ένα βίντεο από τον Τζεν Τζενάι, επικεφαλής της «υπεύθυνης καινοτομίας» της Google, που περιγράφει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την υπονόμευση του προέδρου των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές του 2020.  Η εταιρεία εργάζεται επί του παρόντος «εκπαιδεύοντας τους αλγορίθμους της» για να δουλέψουν με τρόπο που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, πρόσθεσε, χωρίς να προσδιορίσει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα το 2020.  
Ως απόδειξη αυτού του αλγορίθμου, δόθηκε στη Veritas ένα στιγμιότυπο των προτάσεων που εμφανίζονται όταν κάποιος ψάχνει για «μηνύματα Hillary Clinton» ή τις διάφορες προτάσεις αναζήτησης για το «γυναίκες μπορούν» και «άνδρες μπορούν».  Μεταξύ των δημιουργών που υπονομεύονται από τους αλγόριθμους του YouTube είναι εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, αλλά συχνά επικρίνουν τις αντιλήψεις των Δημοκρατικών.  «Αυτό που έκανε το YouTube ήταν ότι άλλαξαν τα αποτελέσματα της μηχανής των προτάσεων», δήλωσε ο πληροφοριοδότης στο Veritas, σύμφωνα με το RT.  «Έτσι, περιεχόμενο παρόμοιο με τον Ντέιβ Ρούμπιν ή τον Τιμ Πουλ, αντί να αναφέρουν τον Ντέιβ Ρούμπιν ή τον TΤιμ Πουλ ως ανθρώπους που ίσως σας αρέσουν, αυτό που κάνουν είναι ότι προσπαθούν να προτείνουν διαφορετικούς ιστοτόπους ειδήσεων, όπως το CNN, ή το MSNBC, ή αυτούς τους αριστερούς ιστοτόπους».  Το Project Veritas έχει ήδη αισθανθεί την οργή του YouTube, έχοντας διαγράψει το βίντεο που αποκαλύπτει την εσωτερική λογοκρισία σε μια άλλη εταιρία του διαδικτύου, το Pinterest. Υπήρξαν επίσης αναφορές την Δευτέρα ότι το Veritas έχει απαγορευτεί από την Reddit, μια δημοφιλής πλατφόρμα συζήτησης, αφού δημοσίευσε τις αποκαλύψεις του Google.  Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το YouTube άρχισε μία εκστρατεία απαγόρευσης και υπονόμευσης των δημιουργών, αφού ένας δημοσιογράφος του αριστερών πεποιθήσεων ιστοτόπου Vox απαίτησε την απομάκρυνση ενός συντηρητικού κωμικού επειδή τον διακωμώδησε. Η κόντρα αυτή ονομάστηκε τελικά «VoxApocalypse».
***  Ναυάγησε το ντιμπέιτ, όλο το παρασκήνιο της ακύρωσης -Παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών….

Σε οριστικό «ναυάγιο» κατέληξε τελικά η συζήτηση των κομμάτων για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. 
Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει το ντιμπέιτ να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, ωστόσο λίγο αργότερα λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30 Ιουνίου η Κουμουνδρούρου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να παραστεί στη συζήτηση. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να κάνει και χιούμορ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να παραστεί στο ντιμπέιτ με… skype από τις Βρυξέλλες.
Ακολούθως ξεκίνησε νέα διαβούλευση των κομμάτων προκειμένου να βρουν μια νέα ημερομηνία, πέραν της 1ης Ιουλίου που είχε απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διεξαχθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Και ενώ στο εντωμεταξύ οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν τροποποιήσει το πρόγραμμά τους και προσπαθούσαν όλοι να βρουν ένα άλλο κοινό κενό για να γίνει το ντιμπέιτ, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο τραπέζι την πρότασή του για ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει… «αργά το βράδυ μετά τις 10».  Στη συγκεκριμένη πρόταση αντέδρασε έντονα το ΚΚΕ, το οποίο έχει ανατρέψει δύο φορές το πρόγραμμά του για την συγκεκριμένη ημέρα προκειμένου να διευκολύνει την διεξαγωγή της τηλεμαχίας και δεν προτίθεται να το αλλάξει για τρίτη φορά.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:  Ν. Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μ. Μαξίμου… (επιστρέφοντας) ο πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το debateτην 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ  Κ. Ζούλας (ΝΔ): εμείς αποδεχόμαστε την 1η Ιουλίου  Μ. Οθωνας (ΚΙΝΑΛ): γιατί δεν το προτείνατε αυτό την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;  Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): αποκλείεται! Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη και έχουμε τυπώσει και υλικό  Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απροθυμία να αλλάξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και κάλεσε την ΝΔ «να μην κρύβεται για να γίνει η τηλεμαχία μεταξύ των Τσίπρα – Μητσοτάκη». Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Οθωνας σχολίασε πως «επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»  
ΝΔ για ντιμπέιτ: Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματοποιηθεί  Η ΝΔ με δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνοντας ότι το ντιμπέιτ ματαιώνεται «με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος». Καθώς, όπως λέει, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου.  «Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις», επισήμανε ο κ. Ζούλας.  Ευθύνες σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ρίχνει ο Τσίπρας  Θέση για το αλαλούμ με τη μη διεξαγωγή του ντιμπέιτ πήρε και ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter: «Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε».  Ο ίδιος με δεύτερη ανάρτηση προσθέτει ότι «ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». «Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.  iefimerida
***  Το 2022 ξεκινούν οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης: «Κρύβονται κοιτάσματα επιπέδου «Ζορ» & «Καλυψώ»»…


~  Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Total (γαλλική) και ExxonMobil (ΗΠΑ) σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια ετοιμάζονται για τις πολυαναμενόμενες έρευνες ανοικτά της Κρήτης στις οποίες αναμένουν να ανακαλύψουν κοιτάσματα τεράστιου μεγέθους που θα μπορούσαν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας (ή μήπως λόγω αυτών τα απέκτησε;)  
Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου, εκτός απρόοπτου, θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και την κοινοπραξία των προαναφερόμενων εταιρειών για το θαλάσσιο μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης».
Οι τρεις παραχωρησιούχοι αναμένουν την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και της δεύτερης σύμβασης για το ακριβώς διπλανό «οικόπεδο» «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», η οποία δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών όπως αναφέρουν «Τα Νέα»
Τη σχετική αναγγελία για την υπογραφή των συμβάσεων έσπευσε να κάνει την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.  Κίνηση που σχετίζεται με τις τουρκικές προκλήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου, όπως σχολιάζουν άλλοι παράγοντες, εντάσσεται και στον προεκλογικό σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος.  Οπως και να ‘χει, όμως, με την υπογραφή των συμβάσεων, η Ελλάδα, με δεδομένη και τη συμμετοχή των προαναφερόμενων πετρελαϊκών κολοσσών, κάνει άλλη μία κίνηση στη σκακιέρα των μεγάλων ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι οι Total και ExxonMobil έχουν ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Ο διαγωνισμός   Τον Αύγουστο του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Είχε προηγηθεί προς το τέλος της άνοιξης εκείνης της χρονιάς το αίτημα της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τα συγκεκριμένα μπλοκ.  Τον Μάρτιο του 2018 η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων που υπέβαλε στον διαγωνισμό η κοινοπραξία των τριών εταιρειών και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ανακήρυξε ανάδοχο των δύο περιοχών.  
Οι συμβάσεις, αφού προηγήθηκε για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο παραχωρήσεων,  εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε ενέκρινε τη σύμβαση για το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης». Μετά την υπογραφή, ανάμεσα στο υπουργείο και την κοινοπραξία, η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή. Οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις κρύβουν τεράστιο ενδιαφέρον.  Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που κάνει η ΕΔΕΥ στην ετήσια οικονομική της έκθεση: «Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο («Zohr», «Καλυψώ», «Αφροδίτη», «Λεβιάθαν») και στη δυτική Μαύρη Θάλασσα («Νέπτουν»), η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για να εξερευνήσει τις περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, λόγω γεωλογικών ομοιοτήτων με τις προαναφερόμενες».  Που σημαίνει ότι θεωρούν πολύ μεγάλη την πιθανότητα ανακάλυψης εξίσου μεγάλων κοιτασμάτων. Άλλωστε οι έρευνες θα κοστίσουν πολλά λεφτά και εταιρείες όπως οι TOTAL και η Exxon Mobil δεν φημίζονται να τα πετάνε από το… παράθυρο  Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πολυεθνικές στο ελληνικό upstream είναι τα μεγάλα βάθη νότια της Κρήτης: «Η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τα 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς. Οι πιθανότητες να βρεθεί επίσης αργό είναι μεγάλες, ενώ στο παρελθόν αναμέναμε μόνο αέριο και όχι αργό σε τέτοια βάθη», σημειώνει στην ίδια έκθεση η ΕΔΕΥ για να γίνει πιο σαφής: «Μια ανακάλυψη 500 εκατομμυρίων βαρελιών (ισοδύναμων) θα δικαιολογούσε εμπορικές εξελίξεις.  Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα».  Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των ερευνητικών εργασιών, οι τεχνοκράτες της ΕΔΕΥ σημειώνουν ότι η πρώτη φάση διαρκεί τρία χρόνια «πράγμα που θα μας φέρει κοντά σε αποφάσεις για προγραμματισμό γεωτρήσεων μετά το 2022. Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις» καταλήγουν.
***  ΑΓΝΩΣΤΕΣ πτυχές της ζωής του Νικολάου Μακαρέζου, ενός εκ των πρωτεργατών της 21ης Απριλίου… (ΒΙΝΤΕΟ)

~   Ο Νικόλαος Μακαρέζος (1919 – 3 Αυγούστου 2009) ήταν Έλληνας στρατιωτικός (ταξίαρχος πυροβολικού) και πρωτεργάτης της 21ης Απριλίου.  
Διετέλεσε υπουργός σε δικτατορικές κυβερνήσεις από το 1967 μέχρι το 1973. Μετά την πτώση της χούντας, το 1975, καταδικάστηκε σε ισόβια.
Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1990 οπότε η ποινή του μετατράπηκε σε περιορισμό κατ’ οίκον. Πέθανε το 2009.  Δείτε στο παρακάτω εξαιρετικό βίντεο άγνωστες πτυχές του στρατιωτικού που δίχασε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού:


***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Ανατολική Αττική! ΦΩΤΙΑ ξέσπασε σε περιοχή κοντά στο Μάτι…

~Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης όταν ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη απέναντι από το Λύρειο Ίδρυμα στον Νέο Βουτζά και την κατέκαψε ολοσχερώς. 
Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαψε μόνο την αποθήκη και κάποια ξερά χόρτα κοντά στο Λύρειο Ίδρυμα.  
Στο σημείο βρίσκονται 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 πυροσβέστες. Η φωτιά δεν εμπνέει καμία ανησυχία.  cnn.gr
***    Συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού! Ένταση και άγριες συμπλοκές με μαχαίρια και χατζάρες – Επενέβησαν τα ΜΑΤ…(εικόνες)

Απίστευτες εικόνες μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Κρατούμενοι έσπασαν πόρτες στις πτέρυγες των φυλακών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις φυλακές και η εξέγερση έληξε.
Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν επί ώρες η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Κρατούμενοι έσπασαν πόρτες στην 2η και 5η πτέρυγα και συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι μάχες ήταν άγριες και σώμα με σώμα και πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και χατζάρες. Στον Κορυδαλλό βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και με εντολή εισαγγελέα επενέβησαν για να λήξει η εξέγερση. Οι κρατούμενοι έσπασαν τα κάγκελα και παραλίγο να φτάσουν στο διοικητήριο αλλά τους απέτρεψαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Στις φυλακές έσπευσε και ασθενοφόρο για να παραλάβει τραυματίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που επικρατεί ένταση το τελευταίο διάστημα στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά η σημερινή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση.
Δείτε αποκλειστικές εικόνες μέσα από τις φυλακές
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού έληξε η ένταση στις φυλακές Κορυδαλλού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Αναταραχή υπήρξε σήμερα το πρωί ανάμεσα σε κρατουμένους δύο πτερύγων (Β΄ και Ε΄) του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού – Ι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν βιαιοπραγίες ή εκτεταμένες συμπλοκές. Αφού ασφαλίστηκαν οι πτέρυγες, με τη συνδρομή δύναμης της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κρατούμενοι εισήλθαν στα κελιά τους και αποκαταστάθηκε πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος. Διεξάγονται έρευνες στους χώρους των πτερύγων για πιθανά απαγορευμένα αντικείμενα.  Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου   newsit
***  Μεγάλη ΦΩΤΙΑ στην Κορινθία! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ σπίτια… (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Η φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στην περιοχή Κυρά Βρύση…  
Σύμφωνα μάλιστα με το korinthostv, από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κυρά Βρύση κινδυνεύουν σπίτια! Όπως θα δείτε στις εικόνες, η φωτιά έχει φτάσει μία ανάσα από κατοικίες…
Στο σημείο σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έφθασαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οκτώ άνδρες που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.


newsit.gr

***  Ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τη νέα ΛΑΣΠΗ κατά του Κ. Βελόπουλου

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σχετικά με τον βρόμικο πόλεμο που επιχειρείται από διάφορα sites κατά του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Βελόπουλου.   Το θέμα στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link:
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του κόμματος:
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Γνωρίζαμε ότι στα υπόγεια της Πειραιώς η βρωμιά δεν έχει… «πάτο», αλλά το να χρησιμοποιούν βίντεο παλαιότερα για να πλήξουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δείχνει ότι κυλιούνται μέσα οι ίδιοι! Όσο για το περιεχόμενο των βίντεο, έχουμε απόλυτο δίκιο και παρά την ένταση δεν αλλάζουμε άποψη! Ο πρόεδρος μας δεν παίρνει πίσω, όπως ο Μητσοτάκης ότι λέει παράδειγμα φοροελαφρύνσεις από το 2020 και αν θέλουν οι δανειστές και βλέπουμε. Τους αφήνουμε να κυλιούνται μέσα στο βούρκο της βρωμιάς τους εκεί στη ΝΔ! ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ …ΖΙΜΕΝΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ… ΞΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Από το Γραφείο Τύπου του κόμματος 
***  Νίκος Σβορώνος: Παράδοση και ελληνική ταυτότητα…

Το κείμενο που παραθέτουμε είναι η εισήγηση του Νίκου Σβορώνου στο Β’ Συμπόσιο του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης με θέμα «Σύγχρονη Τέχνη και Παράδοση» που έγινε το Μάη του 1981 στην Αθήνα.  Όπως και οι περισσότεροι ιστορικοί, όσοι τουλάχιστον προσπάθησαν ν’ αντικρίσουν την ιστορική εξέλιξη κατάματα, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς εκ των προτέρων σχήματα, ξεκινώ κι εγώ από μια απλή διατύπωση, που πολλοί τη διατύπωσαν με διαφορετικούς τρόπους.  Ξαναθυμίζω τη διατύπωση του Rex Warner, όχι γι’ άλλο λόγο, αλλά γιατί τη βάση της σκέψης του ακολουθεί ένας από τους μεγαλύτερους και ουσιαστικά ελληνικότερους Νεοέλληνες δημιουργούς, ο ποιητής Σεφέρης (Δοκιμές 1, σ. 520 σημ. 2, «Κ. Καβάφης, Θ.Σ. Έλιοτ: Παράλληλοι», σ. 362): «Ένα μέρος του παρελθόντος πεθαίνει κάθε στιγμή και η θνησιμότητά του μας μολύνει, αν προσκολληθούμε σ’ αυτό με υπερβολική αγάπη. Ένα μέρος του παρελθόντος μένει πάντα ζωντανό και κινδυνεύουμε καταφρονώντας τη ζωντάνια του». Και ο Σεφέρης επιλέγει:  «Σε κάθε ανθρώπινο πρόβλημα δεν είναι εύκολο —και λίγοι το πετυχαίνουν— να ξεχωρίσεις το ζωντανό από το θνησιμαίο. Οι δρόμοι της ζωής και του θανάτου είναι μπερδεμένοι και σκοτεινοί, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ολόκληρη την προσήλωσή μας. Εδώ κείται όλο το πρόβλημα της παράδοσης».  Μια τέτοια διαπίστωση συνεπάγεται μια σειρά από ερωτήματα, που βρίσκονται νομίζω στο κέντρο της συζήτησής μας που αφορά στο πρόβλημα της καλλιτεχνικής και πνευματικής μας ταυτότητας. Και τα ερωτήματα είναι πάνω κάτω τα ακόλουθα:  α. Υπάρχει ή είναι δυνατό να υπάρξει κάποια ταυτότητα ενός λαού, μία και αμετάβλητη, ή τουλάχιστον με ορισμένα κύρια καθοριστικά στοιχεία, σ’ όλη τη ροή της ιστορίας του;  Και στην περίπτωση του ελληνικού λαού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε μ’ έναν από τους κατεξοχήν ιστορικούς λαούς και ότι τα μοντέλα της ανθρωπολογίας ή κοινωνιολογίας των πρωτόγονων λαών δεν μπορούν εδώ να έχουν καμιά ισχύ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υποστηριχτεί από κανένα μια τέτοια ταυτότητα. Δε νομίζω ότι η ταυτότητα του αρχαίου Αθηναίου ή Σπαρτιάτη περιέχει τα ίδια στοιχεία με την ταυτότητα του βυζαντινού Έλληνα ή του Έλληνα της Τουρκοκρατίας ή του σημερινού Έλληνα. Το μόνο θεμιτό ερώτημα, η μόνη θεμιτή έρευνα είναι εδώ η αναζήτηση ορισμένων κύριων χαρακτηριστικών, που εξακολουθούν να ζουν συνειδητά ή υποσυνείδητα και εξασφαλίζουν κάποια συνέχεια, κάποια πολιτιστική συνέχεια.  β. Αν βέβαια εξ ορισμού τα κύρια αυτά στοιχεία πρέπει να αναζητηθούν στην παράδοση, τίθεται τώρα το εξής δύσκολο ερώτημα: Πρόκειται για μια ενιαία παράδοση, με αρμονικά και ισόρροπα κάθε φορά στοιχεία, που επιβάλλονται και διακρίνονται ξεκάθαρα στη συνείδηση του στοχαστή; Η απάντηση είναι εδώ σαφώς αρνητική. Η πολύπλευρη και, γιατί όχι, αντιφατική παράδοση του ελληνισμού είναι στη βάση της σύγχυσης που παρατηρείται στα περιγράμματα της νεοελληνικής ιδεολογίας. Ήταν δύσκολη και εξακολουθεί να είναι δύσκολη η εναρμόνιση και η εξισορρόπηση στοιχείων που διαπερνούν πολιτισμικές πραγματικότητες και δομές διαφορετικές και αντιτιθέμενες: την παγανιστική και ανθρωπιστική αρχαιότητα, όπου η απρόσωπη πόλη και ο πολίτης βρίσκονται σε αρμονική αλληλεξάρτηση, το ορθόδοξο Βυζάντιο, όπου το ανθρώπινο δεν υπάρχει παρά μέσα στο θείο και διά μέσου του θείου και όπου το άτομο είναι απόλυτα υποταγμένο στην προσωπική βούληση του μονάρχη, μόνης πηγής δικαίου.  γ. Τρίτο και κυριότερο ερώτημα: Η ταυτότητα ενός λαού στα διάφορα στάδια της ιστορίας του δημιουργείται μόνο από την παράδοση, έστω κι αν σ’ αυτή μπορούν να αναζητηθούν ορισμένα συνεκτικά στοιχεία συνέχειας, ή επίσης και κυρίως, από τα καινούρια στοιχεία που ένας λαός, αν μένει ζωντανός, κατάφερε να δημιουργήσει και ν’ αναπτύξει;  Αν, όπως πιστεύω, τα κύρια στοιχεία της ταυτότητας ενός ζωντανού λαού είναι ό,τι καινούριο ο ίδιος ζει και δημιουργεί, η θεμιτή έρευνα δεν μπορεί να στραφεί παρά στις πηγές έμπνευσης, που δημιουργούν τα καινούρια αυτά στοιχεία και στη γενεσιουργική τους αιτία, που βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στις ιστορικές εξελίξεις ενός λαού.  Κι εδώ ελπίζω όλοι να συμφωνούμε, δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις και η ιστορική εξέλιξη των ιστορικών λαών, ούτε στις παλαιότερες, αλλά πολύ περισσότερο στις νεότερες εποχές, δεν επιτελείται σε κλειστούς στεγανούς χώρους. Ήδη από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας, ο μεγαλύτερος ίσως ιστορικός του ελληνισμού, ο Πολύβιος, διαπίστωνε πως ό,τι γίνεται στη Ρώμη βρίσκει τον αντίκτυπό του και τον απόηχό του και στο τελευταίο χωριό της Ανατολής. Και θα ήταν νοσταλγική αφέλεια, οδηγούμενοι από κάποιον χρονικά καθυστερημένο ελληνοκεντρισμό, να ονειρευόμαστε τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού πολιτισμού, διαφορετικού από τα πολιτιστικά επιτεύγματα άλλων λαών, που η ιστορική τους μοίρα ήταν στο κάτω κάτω καλύτερη από τη δική μας.  Θα ήταν ακόμα, νομίζω, επίμονη άρνηση της πραγματικότητας το να πιστεύουμε σήμερα στη δημιουργία αυτόνομων εθνικών πολιτισμών. Και σε παλαιότερες εποχές, αλλά κυρίως από το κατώφλι των νεότερων χρόνων, εκείνο που χαρακτηρίζει την ιστορία της Ευρώπης, που γεωγραφικά και πολιτιστικά αρχίζει από τα Ουράλια ως τον ωκεανό στη Δύση, και στις μέρες μας, την ιστορία του κόσμου, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτισμού, μια ενιαία πολιτισμική συμφωνία όπου τα διάφορα έθνη, αν μπορούν και όσο μπορούν, συμβάλλουν στο γενικό χρώμα της ενορχήστρωσης. Έτσι, και για μας το πρόβλημα είναι πώς, μέσα στην οικουμενικότητα του σημερινού πολιτισμού, που ξεκινάει από την Ευρώπη και απλώνεται όλο και περισσότερο σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, θα μπορούμε να βρίσκουμε τον εαυτό μας.  

Και σ’ αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν οι παρακάτω σκέψεις: Είναι δυνατό να ξεχωριστεί ο τεχνικός πολιτισμός —τα επιτεύγματα της τεχνικής— από την καλλιτεχνική δημιουργία, από τον καθαρά πνευματικό πολιτισμό και την ιδεολογία; Και δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι για να διαφυλάξουμε την ψυχή μας πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο άροτρο του Ησίοδου ή στο νερόμυλο, ούτε ότι είναι δυνατό, για να διαφυλάξουμε ορισμένα βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας, να ξαναγυρίσουμε στο σύστημα των αρχαίων πόλεων και των κοινοτήτων της Τουρκοκρατίας, που στο κάτω κάτω της γραφής κι αυτά είναι κοινά μεσαιωνικά σχήματα Ανατολής και Δύσης.  Ο δημιουργός, ιδιαίτερα ο δημιουργός πολιτισμού, είναι ταξιδιώτης που «πολλών ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω» και ο Έλληνας δημιουργός, από την πρώτη του ιστορική εμφάνιση ως τα σήμερα, είναι ο κατ’ εξοχήν ταξιδιώτης, είτε γιατί από τον καιρό που ρίζωσε και βλάστησε στη λιτή ελληνική γη αντικρίζει απ’ όποιο σημείο και αν βρίσκεται τη θάλασσα, που τον καλεί για το ταξίδι, είτε γιατί οι φυσικές και ιστορικές συνθήκες τον υποχρέωσαν, για να ολοκληρώσει την υλική του ζωή, ν’ αναζητήσει τα μέσα έξω από τον ισχνό του τόπο.  Έπειτα, ο ελληνικός χώρος στις γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές του δομές αποτέλεσε πάντα σ’ ολόκληρη την ιστορία του έναν οριακό χώρο ανάμεσα σε δύο ξεχωριστούς κόσμους —ανατολικό και δυτικό— που δεν έμειναν ποτέ στεγανά κλειστοί. Και στην επικοινωνία ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους ο ρόλος του ελληνισμού ήταν πρωταρχικός. Γιατί, όχι μόνο οι Έλληνες, από την αυγή της ιστορίας τους, απλώθηκαν ακτινωτά σ’ ολόκληρο το μεσογειακό χώρο και πέραν αυτού με τις αρχαίες αποικίες, τις νεότερες παροικίες και την κατά καιρούς επεκτατική πολιτική των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών του ελληνισμού, αλλά και οι διάφοροι λαοί της Δύσης και της Ανατολής κατέκλυσαν κατά καιρούς πρόσκαιρα ή μονιμότερα τον ελληνικό χώρο. Έτσι, ο χώρος αυτός δίκαια μπορεί να χαρακτηρισθεί σταυροδρόμι των λαών.  Μ’ άλλα λόγια, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας μας είναι και παραμένει ο οριακός της χαρακτήρας. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι το κύριο και πάντα ζωντανό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Η παραγνώρισή του από το νοσταλγικό αναζητητή μιας κάποιας ελληνικής ταυτότητας με ακραιφνή, αμιγή ελληνικά στοιχεία αποπροσανατολίζει την ελληνική σκέψη, αρνείται ολόκληρη την ελληνική δημιουργία, από τον Ερωτόκριτο ως το Σεφέρη, και μπορεί να καταλήξει σε τεχνητά, επαρχιακά κατασκευάσματα.  Μου είναι αδύνατον επίσης να καταλάβω την πολεμική εναντίον κάθε δυτικού στοιχείου, ακόμη λιγότερο την αντιπαράθεση ορθοδοξίας – καθολικισμού που μας ξαναφέρνει μερικούς αιώνες πίσω, και τον πόλεμο εναντίον του λεγόμενου ελληνικού διαφωτισμού. Τελικά, η πραγματική προσφορά του ελληνισμού στην ανθρώπινη σκέψη ήταν ο Λόγος, που χωρίς να αποκλείει την άμεση ενορατική σύλληψη του κόσμου, τη ρυθμίζει και την ελέγχει, όπως ρύθμισε και οργάνωσε στην αρχαιότητα, σ’ ένα καινούριο οργανικό και πρωτότυπο σύνολο, τα διάσπαρτα στοιχεία της Ανατολής. Και η ελληνική εκλογίκευση βρίσκεται στη βάση ολόκληρου του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Μ’ αυτή την έννοια, οι διαφωτιστές δεν κάνουν τίποτ’ άλλο παρά να ακολουθούν την ελληνική παράδοση. Έχω την εντύπωση ότι γίνεται εδώ ένα είδος μετάθεσης προβλήματος. Η κριτική του μηχανικού τρόπου εισαγωγής θεσμών και εννοιών από το δυτικό κόσμο στην Ελλάδα, χωρίς την προσαρμογή τους στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, επεκτείνεται στις ίδιες τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το πραγματικό πρόβλημα για μας είναι πρόβλημα συγκεκριμένων επιλογών, πρόβλημα ισορροπίας και λειτουργικότητας στη σημερινή ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, στοιχείων που δεν μπορούν παρά να προέρχονται από τον οικουμενικό πολιτισμό που τείνει να δημιουργηθεί και προς τον οποίο δεν αντιτίθεται ό,τι γερό έχει η ελληνική παράδοση. Και σ’ αυτό το σημείο, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να δώσω πρόχειρες συνταγές. Ο κάθε υπεύθυνος στον τομέα του έχει να προτείνει τρόπους σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και να δοκιμαστεί στην πράξη. Όσο για τους καλλιτέχνες, όσοι είναι πραγματικοί δημιουργοί και όχι μουσειογράφοι ή εξυπναδολόγοι αντιγραφείς παλαιών ή νέων μορφών, θα βρουν τον τρόπο, αυτοί και μόνον αυτοί, να μας πείσουν για την αλήθεια, την καλλιτεχνική αλήθεια και ειλικρίνεια του έργου τους. Τα υπόλοιπα είναι φιλολογία και δυστυχώς, όσον αφορά την τέχνη, η φιλολογία είναι πάντα κακή.  Νίκος Σβορώνος (1911-1989)  Ο Νίκος Σβορώνος γεννήθηκε το 1911 στη Λευκάδα και πέθανε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.  Το 1945, χάρις τις ενέργειες του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβ Μερλιέ και με υποτροφία της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατέφυγε στη Γαλλία μαζί με άλλους αριστερούς διανοούμενους. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.  Το 1962 απέκτησε το doctorat τρίτου κύκλου και το 1975 ανακυρήχθηκε Docteur es Lettres της Σορβόννης.  Εργάσθηκε στο CNRS και δίδαξε ως διευθυντής σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (IV Section) ιστορία των θεσμών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.  Μετά την πτώση της δικτατορίας δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης, διετέλεσε μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.  timesnews.gr

***  Ημερίδα το Σάββατο για νέο Ποινικό Κώδικα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας

~  Ημερίδα για το νέο Ποινικό Κώδικα και Ποινικής Δικονομίας οργανώνει το Σάββατο, στις 11.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Rex ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Για το σύστημα των ποινικών κυρώσεων και το νέο Ποινικό Κώδικα θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος, Νικόλαος Δημητράτος.
Για τους νέους θεσμούς στην Ποινική Δικονομία, ποινική διαπραγμάτευση, ποινική διαταγή, ποινική συνδιαλλαγή και τις μεταβατικές διατάξεις, θα μιλήσει ο δικηγόρος Αθηνών, νομικός σύμβουλος dikastiko.gr, μέλος της Επιτροπής Επεξεργασίας Κωδίκων της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Κωνσταντίνος Γώγος.
Τέλος, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Σοφία Γκουγκουλιάνα, θα αναπτύξει το θέμα «Αναβολή, αναστολή και αποχή από την ποινική δίωξη».



***   Τα νερά κολύμβησης στο Δήμο Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας

Στη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου η ΔΕΥΑΚ πραγματοποιεί κάθε δεκαπενθήμερο ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της (από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια).
Κατά τη μέτρηση του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου (ημερομηνία δειγματοληψίας 18/6) διαπιστώθηκε από τα ευρήματα των αναλύσεων δειγμάτων από 15 σημεία ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι τιμές, μάλιστα, βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια.
Υπενθυμίζουμε ότι, σε πρόσφατη ανακοίνωση, ποσοστό 97% των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας ταξινομείται ως ύδατα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το σύνολο (100%) των υδάτων ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση Αξιολόγησης Υδάτων για το έτος 2018, που διενεργήθηκε σε 1.598 σημεία (ακτές κολύμβησης) σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ, που μαζί με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης γνωστοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκαν και αναρτήθηκαν στις 6/6 στο αποθετήριο της Ε.Ε.: 1.550 σημεία (97%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 30 σημεία (1,9%) νέα σημεία, 18 σημεία (1,1%) δε χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», αλλά ως «επαρκούς ποιότητας».
Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης διενεργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, οι οποίες αναρτούν το μηνιαίο και ετήσιο χρονοδιάγραμμα των δειγματοληψιών, καθώς και τα μηνιαία αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια τα οποία συνεργάζονται με τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων κατόπιν διεξαγωγής δημοσίων-διεθνών διαγωνισμών.

***  Ο θάνατος στοιχειώνει το Πολυλίμνιο

~  -Απαιτείται αρτιότερη ενημέρωση για τους δεκάδες καθημερινά επισκέπτες 
Το δεύτερο θύμα, για διαφορετικές βέβαια αιτίες, μετρά από χθες το πανέμορφο Πολυλίμνιο στη Χαραυγή, ενώ- παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες για τους κινδύνους που κρύβει- μεγάλος είναι ο αριθμός όσων αναλαμβάνουν την ευθύνη και το επισκέπτονται αυτή την περίοδο καθημερινά.
Ένας 22χρονος, αλβανικής υπηκοότητας, από τη Μαγούλα Σπάρτης, έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Κυριακής έπειτα από βουτιά από βράχο 20 μέτρων στη λίμνη Κάδη στο Πολυλίμνιο. Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα δύτες τον ανέσυραν νεκρό από βάθος 6 μέτρων.
Τον Αύγουστο του 2016, εξαιτίας κατολισθήσεων, σκοτώθηκε μια 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα και τραυματίσθηκε σοβαρά η 25χρονη φίλη της από την Καλαμάτα. Από τότε, τυπικά, το Πολυλίμνιο θεωρείται κλειστό και προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν τον κόσμο πως εισέρχεται στα μονοπάτια και τις λίμνες με δική του ευθύνη. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με το χειρότερο τρόπο, μόνο αυτές δεν αρκούν. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για μεγαλύτερη και αναλυτικότερη –τουλάχιστον- ενημέρωση του κόσμου, ακόμα κι αυτών που αψηφούν τους κινδύνους.
 Βουτιά θανάτου
Ο άτυχος 22χρονος το απόγευμα της Κυριακής πήγε στο Πολυλίμνιο με φίλους του. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόταν την περιοχή, καθώς αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια είχε ταξιδέψει από τη Σπάρτη για να βρεθεί στο Πολυλίμνιο. Αυτή η φορά, όμως, έμελλε να είναι η τελευταία.
Ο 22χρονος επιχείρησε βουτιά στα νερά της λίμνης Κάδη από βράχο 20 μέτρων και σε σημείο διαφορετικό από το σύνηθες. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο σημείο αναδύονται βράχια και από 6 μέτρα που είναι το βάθος της λίμνης, εκεί μειώνεται στα 2-2,5 μ. Εκτιμάται ότι χτύπησε στα βράχια και δεν μπόρεσε να ξαναβγεί στην επιφάνεια.
Οι φίλοι του μάταια περίμεναν να τον δουν να βγαίνει από τα νερά και γρήγορα τα γέλια και οι χαρές μετατράπηκαν σε κραυγές αγωνίας. Ειδοποιήθηκαν Αστυνομία και Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων και η ΕΜΑΚ, που έστησαν ολόκληρη επιχείρηση. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δύτες εντόπισαν το άψυχο κορμί του νέου σε βάθος 6 μέτρων, στο βυθό της λίμνης. Τραγική φιγούρα ο αδελφός του, ο οποίος είχε φτάσει από τη Σπάρτη μόλις έμαθε το τραγικό συμβάν.
 Μεγαλύτερη ενημέρωση
Τον Αύγουστο του 2016 ο θάνατος της 24χρονη κοπέλας από την Πάτρα προκάλεσε μεγάλο καυγά μεταξύ φορέων για το ποιος έχει την ευθύνη. Τελικά, από το Δήμο Μεσσήνης, που έχει τη διαχείριση, τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες, καθώς είναι αδύνατο να σφραγίσεις ένα φυσικό τοπίο. Αυτό, όμως, δεν έχει αποτρέψει δεκάδες ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που επισκέπτονται καθημερινά από την άνοιξη και μετά το Πολυλίμνιο.
Έπειτα από αυτοψία που είχε κάνει το ΙΓΜΕ το 2016, ανέφερε στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής, ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης. Ακόμα, από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες, όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, σε ώρα που κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες».
Και καθώς η λήψη πραγματικών μέτρων που θα προστατεύουν τους επισκέπτες, όπως φαίνεται, δεν είναι εφικτή ακόμα λόγου κόστους, αυτό που επείγει είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση του κόσμου.
Θα πρέπει, πιθανότατα, να εξετασθεί η τοποθέτηση πιο αναλυτικών πινακίδων για τους κινδύνους που υπάρχουν και μέσα στο Πολυλίμνιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε με τη βοήθεια των δυτών να γίνει χαρτογράφηση του βάθους σε διάφορα σημεία της λίμνης και να αναφέρεται σε προειδοποιητικές πινακίδες που μπορεί κάποιος να βουτήξει και πού όχι. Ακόμα και με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς θα μπορούσαν να αναφέρουν από ποιους βράχους το βάθος είναι ικανοποιητικό, ώστε με ασφάλεια κάποιος να βουτήξει και πού είναι απαγορευτικό. Επίσης, να υπάρχει ξεχωριστή σήμανση σε κάθε επικίνδυνο ή πιθανά επικίνδυνο σημείο.  Της Βίκυς Βετουλάκη 


***  Για το Πάρκο του ΟΣΕ

  Αποδέκτες πολλών παραπόνων γινόμαστε τον τελευταίο καιρό για το Πάρκο του ΟΣΕ και την κατάστασή του. Όπως μας περιγράφουν, έχει ατονήσει η συντήρηση και ο καθαρισμός του και μάλλον έχουν δίκιο αν κρίνουμε από τις δύο αυτές φωτογραφίες. Στη μία φαίνεται ένας κάδος απορριμμάτων που μάλλον έχει να αδειαστεί αρκετές ημέρες, ενώ στη δεύτερη πεταμένα και σπασμένα ξύλα, όπου εύκολα μπορεί να χτυπήσει ένα παιδί που παίζει.     Β.Β. 

***  Αθώοι οι 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται, αν και ήδη διανύουμε τον 8ο χρόνο, η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού με κάτοικο διπλανού χωριού, για 330 στρέμματα στον Ευαγγελισμό Πυλίας.
Χθες 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενοι από το μηνυτή τους για ψευδή καταμήνυση από κοινού και συκοφαντική δυσφήμηση. Για την πρώτη κατηγορία αθωώθηκαν ομόφωνα, ενώ για τη δεύτερη έπαυσε η δίωξη, καθώς η έγκληση είχε κατατεθεί εκπρόθεσμα.
Οι 19 στις απολογίες τους ισχυρίσθηκαν ότι εμφανίσθηκε ένας άνθρωπος από το πουθενά που επιχειρεί να πάρει τις περιουσίες τους.
Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμα εκκρεμούν αστικά δικαστήρια για την κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων.
 Από το 2012
Η υπόθεση αφορά σχεδόν ένα ολόκληρο χωριό, καθώς το 2012 ξαφνικά 19 κάτοικοι του Ευαγγελισμού ανακάλυψαν ότι κάτοικος διπλανού χωριού προσπαθούσε να ιδιοποιηθεί τις περιουσίες τους. Μάλιστα, μία από τις περιπτώσεις που έχει εκδικασθεί αφορούσε περιουσία περίπου 100 στρεμμάτων.
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν κάτοικος του Ευαγγελισμού, το Μάιο του 2012 αντιλήφθηκε ότι ο κάτοικος του διπλανού χωριού μπήκε σε έκταση που ανήκε σε ξάδελφό του και την οποία διαχειριζόταν ο ίδιος με πληρεξούσιο. Ο κάτοικος του διπλανού χωριού έκοψε 90 ελαιόδενδρα ηλικίας άνω των 80 ετών και πούλησε τα ξύλα, ενώ έλεγε ότι η έκταση του ανήκει. Ο πληρεξούσιος αντιδρώντας έστειλε εξώδικο στον «καταπατητή», ενώ κατήγγειλε το γεγονός στον εισαγγελέα.
 330 στρέμματα
Τότε και εξαιτίας αυτού του περιστατικού αποκαλύφθηκε ότι ο κάτοικος του διπλανού χωριού προσπαθούσε να πάρει και γειτονικές εκτάσεις, άλλων κατοίκων, με το σύνολο να ξεπερνά τα 330 στρέμματα, ενώ είχε αρχίσει διαδικασίες για μεταγραφή των εκτάσεων αυτών.
Έτσι και οι 19 κάτοικοι κατέφυγαν εναντίον του στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, όμως, ο κάτοικος του διπλανού χωριού μήνυσε τους κατοίκους του Ευαγγελισμού για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.
Πριν από λίγους μήνες ο συγκεκριμένος κάτοικος αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας για την κατηγορία της ψευδούς αναφοράς προς την Αρχή, για την οποία είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε ένα έτος φυλάκισης. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ενήργησε με δόλο, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε τις πράξεις του και έτσι τον αθώωσε.
 Αθώοι
Χθες κατηγορούμενοι για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση από κοινού βρέθηκαν 19 κάτοικοι από το χωριό Ευαγγελισμός, έπειτα από τη μήνυση του κατοίκου του διπλανού χωριού.
Όλοι στις απολογίες τους τόνισαν ότι οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στην κυριότητά τους από τους παππούδες τους, ενώ ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ξαναδεί τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι είναι δικές του και ότι τις καλλιεργούσε. Μάλιστα, τόνισαν πως αν δεν είχε αντιληφθεί συγχωριανός τους το συνεργείο που είχε βάλει και έκοψε τις ελιές, θα είχε προχωρήσει σε μεταγραφή τω εκτάσεων και πιθανότατα σε πώλησή τους. Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι τα συμβόλαια που παρουσιάζει ο μηνυτής αφορούν άλλες περιοχές και όχι τα δικά τους, όπως επικαλείται.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε πως για την κυριότητα των εκτάσεων η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στα αστικά δικαστήρια και δεν αφορά στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Για την κατηγορία της ψευδούς καταμηνύσεως, είπε πως όλοι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με σκοπό να προστατεύσουν εκτάσεις που θεωρούν ότι είναι κύριοι, γι’ αυτό ζήτησε την απαλλαγή τους. Απαλλαγή ζήτησε και για τη συκοφαντική δυσφήμηση, υπογραμμίζοντας το εκπρόθεσμο κατάθεσης της έγκλησης.  
Της Βίκυς Βετουλάκη 


***    Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 26/6/2019 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.                    
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός θα είναι καθαρός, θα βρίσκεται στο 8.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/


***  Την Παρασκευή οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ

Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου από το πρωί έως το μεσημέρι, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα παραδώσουν στα Λύκεια  τους τα ανάλογα δέματα με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων , ανά μάθημα, , ώστε το μεσημέρι της Παρασκευής οι βαθμοί να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Το υπουργείο Παιδείας με  οδηγία που απέστειλε προς όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα ζητά  η τελική ολοκλήρωση-οριστικό κλείδωμα να γίνει το αργότερο μέχρι  σήμερα Τρίτη , το βράδυ, για όλα τα μαθήματα .
Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν  στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι  τα ονομαστικά στοιχεία του.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.  e-sos.gr


***  ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ο Κ. Βελόπουλος: «Ο Κ. 

Μητσοτάκης είναι κοινός πολιτικός 

ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ»… (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Απευθείας» ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.  
Μεταξύ άλλων, συνομιλώντας με τους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ.   
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε κοινό πολιτικό εκβιαστή.  
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα παραγωγής πλούτου καθώς μόνο έτσι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει.  Τα όσα είπε, μπορείτε να παρακολουθήσετε  στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε, τέλος, απόσπασμα από την παρουσία του Κ. Βελόπουλου στην εκπομπή Απευθείας:



***   Με FAKE NEWS ΠΟΛΕΜΟΥΝ τον Κ. Βελόπουλο…

~  Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο πώς ο πρώην(;)  πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, χρησιμοποιείται από το βρόμικο σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτακέικου για να πολεμηθεί η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ο Κυριάκος Βελόπουλος. 
Σας είχαμε γράψει ότι θα επανερχόμασταν σύντομα για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του μόνο πραγματικού πατριωτικού κόμματος (βλ. ΕΔΩ προηγούμενο άρθρο) που θα βρίσκεται στην επόμενη βουλή.
Η λασπολογία όσο περνάει ο καιρός εντείνεται και πλέον χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερα ψεύτικα βίντεο για να «χτυπηθεί» ο Κ. Βελόπουλος. Σήμερα μεγάλες ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν ένα βίντεο από τον Ιούνιο του 2018, χωρίς να αναφέρουν από πότε είναι (λογικό γιατί τότε οι αναγνώστες τους θα τους έβριζαν) και εμφανίζοντας μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός καυγά από το Κόντρα Channel με δημοσιογράφους του καναλιού και της Αυγής (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ). Τα άρθρα είναι αυτά είναι από σάιτ όπως το Athens Voice, το Ποντίκι και το Newpost:
Το βίντεο από όπου ξεκίνησε η προπαγάνδα είναι αυτό:

Ενώ το πραγματικό και ολόκληρο βίντεο είναι εδώ και έχει ημερομηνία 14/6/18:

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι κάνουν υπόγειο πόλεμο κατά του Κ. Βελόπουλου και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με στόχο να τον εμφανίσουν σαν άνθρωπο χωρίς ψυχραιμία και που βρίζεται χωρίς λόγο με τον οποιοδήποτε. Δεν θα τους περάσει, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δυναμώνει και θα είναι ισχυρή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει…Σημείωση: Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σχετικά με το θέμα, σας το παραθέτουμε παρακάτω:ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ  Γνωρίζαμε ότι στα υπόγεια της Πειραιώς η βρωμιά δεν έχει… «πάτο», αλλά το να χρησιμοποιούν βίντεο παλαιότερα για να πλήξουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δείχνει ότι κυλιούνται μέσα οι ίδιοι! Όσο για το περιεχόμενο των βίντεο, έχουμε απόλυτο δίκιο και παρά την ένταση δεν αλλάζουμε άποψη! Ο πρόεδρος μας δεν παίρνει πίσω, όπως ο Μητσοτάκης ότι λέει παράδειγμα φοροελαφρύνσεις από το 2020 και αν θέλουν οι δανειστές και βλέπουμε. Τους αφήνουμε να κυλιούνται μέσα στο βούρκο της βρωμιάς τους εκεί στη ΝΔ! ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ …ΖΙΜΕΝΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ… ΞΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Από το Γραφείο Τύπου του κόμματος
***  

***      ΑΘΛΗΤΙΚΑ  : 
***  Πρωτιά για τον Π.Σ. «Η Καλαμάτα» στο 7ο τουρνουά ποδοσφαίρου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»

~ Η Καλαμάτα κατέλαβε την πρώτη θέση (επικράτησε του Αστέρα Αρφαρών) στο 7ο τουρνουά ποδοσφαίρου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» το Σάββατο 22 Ιουνίου  στο Δημοτικό Γήπεδο «Καπετάν Βασίλης», υπό τη διοργάνωση του ΑΟ Διαβολιτσίου.
Στο τουρνουά συμμετείχαν 4 ομάδες (ηλικιακή κατηγορία  Κ-12): ΑΟ Διαβολιτσίου, Π.Σ. «Η Καλαμάτα», ΑΟ Πατίστα, Αστέρας Αρφαρών.
Διεξήχθησαν συνολικά 4 αγώνες (ο καθένας είχε διάρκεια 30 λεπτά), χωρίς οι διοργανωτές να γνωστοποιήσουν τα σκορ.
Στον πρώτο αγώνα, ο Αστέρας Αρφαρών νίκησε τον ΑΟ Διαβολιτσίου, στο δεύτερο ο Π.Σ. «Η Καλαμάτα» επικράτησε του ΑΟ Πατίστα, ενώ στον τρίτο ο ΑΟ Πατίστα νίκησε  τον ΑΟ Διαβολιτσίου.
Στις ομάδες απονεμήθηκαν κύπελλα, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν μετάλλια.
Στην έναρξη του 7ου τουρνουά «Καπετάν  Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» παραβρέθηκε ο Μεσσήνιος τέως Υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος χαιρέτισε  όλους τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές των 4 ομάδων  και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Μετά το τέλος των αγώνων έγιναν οι απονομές από τον ΑΟ Διαβολιτσίου, Γιάννη Κωνσταντάρα, τον Αντιπρόεδρο Βασίλη Χαρίτση, τον παλιό Δήμαρχο Ανδανίας  και διοικητικό παράγοντα του ΑΟ Διαβολιτσίου Θύμιο Ξηρόκωστα και τον τέως πρόεδρο της ΕΠΣΜ Λεωνίδα Οικονομίδη.  








***   Για τον Μήτσο…

Από όσο θυμάμαι (και ευτυχώς θυμάμαι ακόμη καλά!), είχα διαπιστώσει ότι οι δυο τους αποτελούσαν διαμάντια απαράμιλλης ηθικής λάμψης στον όχι και τόσο καθαρό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: Μιχάλης Κρητικόπουλος – Δημήτρης Μαυρίκης. Και οι δύο φίλοι μου, και οι δύο μακράν κάθε ίχνους διαφθοράς, για την ακρίβεια πολέμιοι αυτής της μάστιγας που κοντεύει να καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Όταν ο Κρητικόπουλος, νέος, ταλαντούχος, ελεύθερος και ομορφόπαιδο πήγε στον Εθνικό, έλαβε πρόσκληση από το μεγιστάνα Καρέλλα που τον ήθελε στην παρέα του για μόνιμες νυχτερινές διασκεδάσεις! Ο παίκτης αρνήθηκε στέλνοντας μήνυμα στο αφεντικό ότι σκοπεύει να παίξει μπάλα και να κάνει οικογένεια. Και ότι δεν τον ενδιέφεραν τα ξενύχτια και οι διασκεδάσεις. Άντεξε ως το τέλος της καριέρας του, παραμένοντας ένας απλός, ήρεμος οικογενειάρχης ως τον ξαφνικό του θάνατο σε αγώνα παλαιμάχων σε κυκλαδονήσι, όπου τον πρόδωσε η καρδιά του.
Ο Μαυρίκης, επί δεκαπέντε χρόνια, ήταν ό,τι σημαντικότερο διέθετε ο Πανιώνιος. Πιστός στην ομάδα του και στη δουλειά του σε βαθμό βλακείας, αφού ποτέ δε ζήτησε αύξηση μισθού, ούτε καν μεταγραφή, μήπως και κερδίσει μερικά χρήματα «για τα γεράματά του», στην 15ετή καριέρα του στην ίδια ομάδα! Και όταν ένας σπουδαίος (αλλά πονηρούλης) Βούλγαρος μπαλαντέρ που είχε φτάσει με συστάσεις στη Νέα Σμύρνη (ονόματι Μπαρζόφ), θέλησε να ηγηθεί κάποιων ύποπτων  ενεργειών που θα έφερναν παράνομο χρήμα σε αγώνα εκτός έδρας, ο Μαυρίκης –ως αρχηγός- το έμαθε και ζήτησε με συνοπτικές διαδικασίες από τη διοίκηση την απομάκρυνσή του.
Ο Μήτσος Μαυρίκης, που με τιμούσε με τη φιλία του (όπως και ο Κρητικόπουλος), από τα νεανικά του χρόνια, «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη  για τη χώρα των μακάρων, ταλαιπωρημένος από φτώχεια (μέχρι πρότινος δούλευε στο χωράφι, στον κάμπο του Μελιγαλά) και την αρρώστια που δεν κατάφερε να δαμάσει. Κέρδος του η αγάπη του κόσμου του Πανιωνίου, της ποδοσφαιρικής Μεσσηνίας, αλλά και πλήθους δημοσιογράφων, οι οποίοι -όταν ένα φεγγάρι βρέθηκε στην εθνική προπονητής ο Χρήστος Αρχοντίδης- ζητούσαν με επιμονή να τον φωνάξει, έστω, για μία και μόνη φορά και να τον τιμήσει δίνοντάς του φανέλα με το εθνόσημο, χωρίς αποτέλεσμα. Ψάχνοντας το θέμα, είχε φτάσει στ’ αυτιά μου αντίδραση μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ (αυτής της μόνιμης φατρίας που καταστρέφει διαχρονικά το ποδόσφαιρο στον τόπο), οι οποίοι σνόμπαραν για τα καλά το δίκαιο αίτημα λέγοντας: «Μα ποιος είναι ο Μαυρίκης;»
Πράγματι δεν ήταν ποδοσφαιριστής κάποιας ομάδας από αυτές που εντελώς γελοία θεωρούμε «μεγάλες», μολονότι τίμησε πρωτάθλημα και κύπελλο με 358 συμμετοχές. Κάποιος παράγων της ΕΠΟ πρέπει σήμερα κιόλας να ζητήσει συγγνώμη. Την αξίζει, άλλωστε, ένας υπέροχος αθλητής που έδωσε μέρος της ψυχής του στα γήπεδα και τίμησε όσο ελάχιστοι το ψωμί που του πρόσφερε ο σύλλογός του. 
 *Να καταθέσω ακόμη κάτι που δεν μπόρεσα να ξεχάσω ποτέ. Συνέβη σε αγώνα Πανιωνίου – Παναθηναϊκού (τότε που ο Βαρδινογιάννης ήθελε να ελέγχει τα πάντα), Διαιτητής από τη Μεσσηνία, διεθνής. Ο τελευταίος αδικούσε φανερά τον Πανιώνιο, επειδή οι παίκτες του έπαιζαν καταπληκτικά. Τότε, ο Μαυρίκης πλησίασε τον διαιτητή και του είπε: «Ρε πατριώτη, γιατί μας αδικείς;» Αυτό ήταν. Ο άθλιος εκείνο το απόγευμα ρέφερι χωρίς δεύτερη σκέψη απέβαλε το μαχητή. Εκείνη τη στιγμή ένας φωτορεπόρτερ έπιασε τον Μήτσο να έχει βάλει τα κλάματα. Ποιος ήταν ο διαιτητής αυτός; Δε χρειάζεται να αναφέρω. Εκείνος ξέρει!   Γιώργος Αρκουλής
***  Με Σπύρο και Άρη Χανδρινό η Ελλάδα 3-0 τα Σκόπια στην πρεμιέρα του Βαλκανικού

~  Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Κ20 η Εθνική παίδων. Η ομάδα του Στέφανου Νανά με τοπ σκόρερς του Χάκκα, Μούχλια και τους Καλαματιανούς αδελφούς Σπύρο και Άρη Χανδρινό με πολύ θετική συμβολή επικράτησε με 3-0 σετ της Βόρειας Μακεδονίας στο κλειστό γυμναστήριο Τιράνων και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά της για διάκριση στη διοργάνωση.
Επόμενο παιχνίδι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, την Τρίτη (25/6, 20.00) με την διοργανώτρια Αλβανία.
Τα σετ: 3-0 (25-19, 25-19, 25-17)
*Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν από 3 άσσους, 35 επιθέσεις, 6 μπλοκ και 31 λάθη αντιπάλων και των Σκοπίων προήλθαν από 5 άσσους, 25 επιθέσεις, 6 μπλοκ και 19 λάθη αντιπάλων.
ΕΛΛΑΔΑ (Νανάς): Χάκκας 12 (10/15 επ., 2 άσσοι, 50% υπ. - 31% άριστες), Κεσεσίδης 4 (3/7 επ., 1 μπλοκ), Καλαγασίδης 1 (1 μπλοκ), Στράτος 8 (6/9 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ, 20% υπ. - 20% άριστες), Μούχλιας 12 (10/20 επ., 2 μπλοκ), Δορδοκίδης 2 (1/1 επ., 1 μπλοκ) / Χανδρινός Α. (λ, 60% υπ. - 47% άριστες), Παπάζογλου, Χανδρινός Σπ. 4 (4/4 επ.), Τζουγκαράκης, Παπαδόσιφος.


***  



***  ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  μας :
~**17.- ARFARA NEWS  Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Δευτέρα  17-06-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .,   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/06/arfara-news_17.html  .- 
18.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα από το Αρφαρά Καλαμάτας  .
Τρίτη  18-06-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/06/arfara-news_17.html  .- 
19.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Τρίτη 18-06-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Βουλευτικές  ΕΚΛΟΓΕΣ (1)…  07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 .- :
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/06/arfara-news_17.html  .- 
20.-   ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας Μεσσηνίας
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  της 07- Ιουλίου  2019 .- :  
https://snsarfara.blogspot.com/2019/06/arfara-news-19-2019.html .-
 21.- ARFARA NEWS   Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Πέμπτη 20-Ιουνίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news_19.html .- 

22.-ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/06/arfara-news_20.html    .- 
23.-   Η Εφημερίδα Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

   Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 Το αγιάζι της ενημέρωσης :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/06/21-2019.html  .-
  24.- Η Εφημερίδα Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Σάββατο  22- Ιουνίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/06/22-2019.html  .- 
 25.- Η Εφημερίδα μας , Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
  Κυριακή 23- Ιουνίου 2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/06/23-2019.html  .- 
26.- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
 Δευτέρα 24- - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/06/24-2019-23-06-2019-23-2019-1-23-06-2019.html  
27  .-Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
  Τρίτη 25 - - Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/06/25-2019.html  .- 
28.- .- Η Εφημερίδα μας, Νέα ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   -2-  

 Τρίτη 25 -- Ιουνίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/06/2-25-2019.html  .- 

 29.-

***  ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-  


~**  ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 2.- 
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas    
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook  
 4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .— 
6.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

~**  ***  https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών  
 https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
~


Δεν υπάρχουν σχόλια: