ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  
Τρίτη  15  Δεκεμβρίου  2020  .- 
~




~**  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !




~ Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κήρυγμα Ι. Ευαγγέλιου Κυριακή 13-12-2020: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10220068891006042/  .-
~ Εκφώνηση Ευαγγέλιου Κυριακής 13-12-2020 από Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμος! : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10220068675640658/  .-
 ~ Από Πάτρα 13-12-2020 ακολουθία Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10220068618959241/  .-                                    
~

~**  Ο  ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  : 


Ἐλευθέριος, ὡς ἀδουλόνους φύσει,
Σπάθας θεωρῶν, οὐκ ἐδουλοῦτο πλάνῃ.
Δῖον Ἐλευθέριον δεκάτῃ πέφνε φάσγανα πέμπτῃ.

Βιογραφία 
Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) (βλέπε ίδια ημέρα) η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου. 
Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος (βλέπε 17 Απριλίου), όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του. 
Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας. Αργότερα και σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα. 
Μα χειροτονήθηκε τόσο μικρός; Στο ερώτημα δίνει απάντηση ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.... Γράφει σε υποσημείωση του Συναξαριστού του: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα». 
Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες. Η γλυκύτητα του λόγου του, που επιβεβαιωνόταν με τα πολλά θαύματα του, έκανε αυτούς που βρίσκονταν στην πλάνη να ασπαστούν την χριστιανική αλήθεια. 
Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Έτσι, ο βασιλιάς της, Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του. 
Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε την χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του. 
Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Προς Ρωμαίους, η' 21). Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού. 
Η Σύναξή του τελείται στο μαρτύριο αυτού, πλησίον του Ξηρολόφου. 
Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις....», δηλαδή, Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία.... 
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον λόγον.
Φερωνύμῳ σου κλήσει καλλωπιζόμενος, ἐλευθερίαν παρέχεις καὶ ἀπολύτρωσιν, τοῖς προσκάμνουσι δεινῶς, ποικίλας θλίψεσιν, Ἐλευθέριε σοφέ, ἱερῶν καλλονή, Μαρτύρων ἡ ὡραιότης· διὸ μὴ παύσῃ βραβεύων, ἀναψυχὴν τοῖς σὲ γαιρέρουσι.
~
~**   Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Tου Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   Σήμερα το πρωϊ η καμπάνα ακούστηκε περισσότερη ώρα από άλλες φορές στον  στην Αθήνα. Από τις 7: 00 το πρωϊ ακούστηκε 4 φόρες και με μεγαλύτερη διάρκεια από άλλες φορές.

Διερωτήθηκα! Για ποιον άραγε χτύπησε η καμπάνα; Ως γνωστόν ο χτύπος της καμπάνας είναι το κάλεσμα του λαού στην Εκκλησία . Τώρα η καμπάνα για ποιον χτυπάει; Για να μας υπενθυμίζει η Εκκλησία ότι υπάρχει; Μα Εκκλησία δίχως λαό δεν υφίστανται. Το μυστήριο επιτελείται για τον λαό με την πάνδημη συμμετοχή του.
Σήμερα άραγε και όλες τις Αγιες ημέρες που έρχονται για ποιον θα χτυπάει η καμπάνα;  Μήπως ….χτυπάει για τους έχοντες την εξουσία , σε πολιτεία και εκκλησία που αντιμετώπισαν τον Οίκο του Θεού σαν μπακάλικο της γειτονιάς !

~** Θυσίασε τη ζωή Του για τη ζωή μου…

 «Η θύελλα λυσσομανούσε και το πλοίο φερόμενο σαν κομμάτι άχυρο, πήγαινε να κομματιασθεί σ’ ένα βράχο κοντά στην ακτή. Έριξαν φωτοβολίδες απελπισίας, και αμέσως θαρραλέοι άνδρες έβαλαν στη θάλασσα μια σωστική λέμβο. Επιβιβάστηκαν πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά. Η λέμβος έκανε δεύτερο ταξίδι, αλλά το πλοίο βυθιζόταν αβοήθητο μέσα στα κύματα και το τρίτο ταξίδι θα ήταν σίγουρα και το τελευταίο.

«Κατάλαβα», λέει ένας επιβάτης, ότι ήμουν από τον αριθμό εκείνων που δεν θα σωζόντουσαν.  Σε μια στιγμή οι αμαρτίες της ζωής μου παρουσιάστηκαν μπροστά μου και επρόκειτο μ’ αυτές να συναντήσω τον Θεό.  Είχα ένα συνάδελφο ονομαζόμενο Jacques που ήταν Χριστιανός εκ πεποιθήσεως και μου είχε μιλήσει πολλές φορές για το θέμα της ψυχής μου. Ήταν εκεί κοντά μου και σιωπούσε». Η λέμβος επέστρεψε για το τελευταίο ίσως ταξίδι και δεν είχα οριστεί ν’ αναχωρήσω. Ο Jacques ήταν. Αντί να προχωρήσει με έσπρωξε μπροστά λέγοντάς μου: «Πήγαινε στη θέση μου θα σε συναντήσω στον ουρανό. Εσύ δεν πρέπει να πεθάνεις, δεν είσαι έτοιμος». Δεν ήθελα να δεχτώ, αλλά παρασύρθηκα από τους άλλους. Μόλις και μετά βίας είχαμε αφήσει το πλοίο κι αυτό βυθίστηκε .Είπα στον εαυτό μου: «Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσω το Θεό του Jacques». Αγόρασα μια Γραφή την όποια διάβαζα σελίδα-σελίδα. Φθάνοντας στη σκηνή της Σταυρώσεως του Ιησού, σταμάτησα και φώναξα: «Ο Jacques πέθανε για να μην πεθάνω εγώ τότε, αλλά ο Ιησούς πέθανε για να ζήσω αιώνια». (Ημερολ. ΟΚΣ 2007) (στο: Θεός εφανερώθη, αρχιμ Ιωάννου Κωστώφ, σελ 374-375)

~**  Φτωχότερο από σήμερα το Άγιον Όρος…
 Εκοιμήθη τα ξημερώματα ο αγαπημένος φίλος και Μοναχός Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός του Ιερού Καθίσματος του Αγίου Ευσταθίου ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Γνωστός στην Οικουμένη για τις συνταγές της Μοναστηριακής Μαγειρικής και των Αγιορείτικων Κρασιών!!!

Ο Θεός να τον αναπαύσει!   Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση     


*** Ποιοι Μητροπολίτες ζητούν άνοιγμα των Εκκλησιών – Λένε ΟΧΙ στα 9 άτομα

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ   Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας, προκάλεσε η απόφαση για τον περιορισμό στη λειτουργία των ναών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ιεράρχες και ιερείς δεν “αναγνωρίζουν” την απόφαση της Κυβέρνησης και επιζητούν διορθωτικές κινήσεις.  Δημητριάδος: Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα

O Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) https://youtu.be/mJ4viJp7jzI    .-       Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά σε πιο ήπιο τόνο, και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει». Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως». Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας». https://youtu.be/9QELueorxYY  .-   Έκκληση για άνοιγμα των εκκλησιών ΤΩΡΑ από τον Μητροπολίτη Ηλείας    Ηχηρή παρέμβαση από έναν παλαιό Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας .«Δε γίνεται να λειτουργούμε χωρίς πιστούς» δηλώνει ο Ηλείας Γερμανός. Ανοιχτές εκκλησίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητά με επιστολή του προς τη διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.  Ανοίξτε τις εκκλησίες, δε γίνεται να λειτουργούν χωρίς πιστούς. Ο Μητροπολίτης, με επιστολή του στις 8 Δεκεμβρίου, δηλώνει ότι μεταφέρει το αίτημα του λαού του, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να λειτουργήσουν οι ναοί –κάποιοι από τους οποίους χωρούν χίλια και πλέον άτομα- με συμμετοχή ελαχίστων πιστών.  Σύμφωνα με την patrisnews.com, σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι «δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς».  Ο Μητροπολίτης Ηλείας στο κείμενο της επιστολής του διερωτάται γιατί την στιγμή που επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση, αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν.  Όπως αναφέρει η patrisnews.com, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει πως «ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση».  Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στα «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί) και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) Ηχηρή παρέμβαση Μεσογαίας : Η αποφάσεις για τις εκκλησίες είναι παράλογες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν  Και ο μητροπολίτης Λαρίσης κρίνει απαράδεκτη την κυβερνητική απόφαση για τις εκκλησίες ” ΑΠΟΡΟΥΜΕ…΄΄

 ~**  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Η Εορτή της Αγίας Αικατερίνης

  

Την Τρίτην, 25ην Νοεμβρίου / 8ην Δεκεμβρίου 2020, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου. Κατά την εορτήν ταύτην η Εκκλησία επιτελεί την μνήμην της Αγίας Αικατερίνης, ως ζησάσης εις την Αλεξάνδρειαν της Αιγύπτου τον 4ον αιώνα, ούσης πεπαιδευμένης και νικησάσης την σοφίαν «των κομψών των ασεβών» ειδωλολατρών, «του Πνεύματος τη μαχαίρα» …. ομολογησάσης τον Χριστόν, βασανισθείσης και αθλησάσης ενδόξως επί Μαξιμίνου το 305 μ.Χ.  Το ιερόν αυτής λείψανον φυλάσσεται εις την Ιεράν Μονήν του Σινά, ένθα και λαμπρώς εορτάζεται η μνήμη αυτής μετ᾽ αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ουχί όμως το έτος τούτο, λόγω της λοιμώδους νόσου του Covid 19. Η μνήμη αυτής εις το Πατριαρχείον εωρτάσθη εις την εν τη Παλαιά Πόλει Ιεράν αυτής Μονήν δι᾽ Εσπερινού αφ᾽ εσπέρας και θείας Λειτουργίας την πρωίαν προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντων αυτώ των Αρχιμανδριτών Ματθαίου Γέροντος Δραγουμάνου και Παισίου και των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων π. Φάραχ Μπαντούρ και π. Νεκταρίου Χούρη, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου Συμεών του Πρωτοψάλτου του μοναστηριακού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και μετεχόντων πιστών Ελληνοφώνων, Αραβοφώνων και Ρωσοφώνων εκ της παροικίας Ιεροσολύμων. Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Ιεράν Μονήν διά προσκύνησιν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών. Την Πατριαρχικήν και Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα εδεξιώθη ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Στέφανος.        

***Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ζωντανά στη Βουλή 10/12/2020
Βίντεο : ~https://youtu.be/79qrooD0Z0Q  .-

***  Άφαντοι μέχρι στιγμής οι ληστές εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά
Άφαντοι μέχρι στιγμής οι ληστές  εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την εξιχνίαση της ληστείας η οποία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου σε εταιρεία εμπορίου ελαίων – πυρηνελαιουργείο στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά.  Περίπου στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής δύο άτομα έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με χειρουργικές μάσκες και καπέλα, μπήκαν στο γραφείο της εταιρείας, όπου εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν δύο υπάλληλοι. Μία 31χρονη και μια 54χρονη. Οι δύο ληστές τις απείλησαν με ένα όπλο και ζήτησαν τα χρήματα. Κατάφεραν δε να αποσπάσουν 5.920 ευρώ και να φύγουν από την εταιρία πεζή. Τις έρευνες και την προανάκριση έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πανδημία του Covid-19»
Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πανδημία του Covid-19»

Κυκλοφόρησε νέο βιβλίο από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο με τίτλο: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πανδημία του Covid-19», Καλαμάτα 2020, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.  Στο νέο του αυτό πόνημα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τη στάση που τήρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα. Αναφέρεται στο ρόλο της στο παρόν, αλλά και στη στάση της στο μέλλον, μετά την πανδημία του Covid-19.  Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται, επίσης, κείμενά του σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία για ιδεοληπτικούς λόγους και μικροκομματικά συμφέροντα, καθώς και κείμενο, το οποίο απαντά σε όσους «εργαλειοποιούν» το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, έχοντας ιδιοτελή κίνητρα και σκοπό την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας στη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Αρχικά ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της πρώτης φάσεως της πανδημίας την άνοιξη του 2020, αναδεικνύει τα κριτήρια και αποδεικνύει με στοιχεία την ορθή στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία στάση υπήρξε υπεύθυνη και βασισμένη στη διδασκαλία της και στην εμπειρία αιώνων, η οποία διδάσκει ότι οφείλει ο χριστιανός να μην αναζητά εγωιστικά το δικό του συμφέρον, αλλά να διακονεί το συνάνθρωπο, προσέχοντας την δική του υγεία και πρωτίστως των άλλων. Στάση στηριγμένη στην ορθόδοξη θεολογία, η οποία βεβαίως δεν απεμπολεί το μυστήριο της Θειας Ευχαριστίας, ακόμη και αν οι ναοί, τα υλικά κατασκευάσματα, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστοί.  Για μιαν ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος αντιμετωπίζει το πανανθρώπινο σύγχρονο αυτό πρόβλημα με κριτήρια εκκλησιαστικότητας και όχι με κριτήρια αυτονομημένης θρησκευτικής προτεσταντικής εκκοσμίκευσης.  Τονίζει ότι οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περιόδου 2019-2020, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ελήφθησαν με βάση «την ιστορία, την πατερική παράδοση και την ποιμαντική ευαισθησία, ώστε να αποτελέσουν και παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον, οι οποίες αναμφίβολα θα γεννώνται στη μετανεωτερική κοινωνία της παγκοσμιοποίησης στην οποία ζούμε». Η ΔΙΣ «με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού εξέδωσε 24 Εγκύκλια Σημειώματα, 6 Συνοδικές Εγκυκλίους, Δελτία Τύπου, απηύθυνε απαντητικές επιστολές σε σεβασμιωτάτους μητροπολίτες για συναφή ερωτήματα, σε διάφορους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες» και οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες.  Για την Εκκλησία, σύμφωνα με το βιβλίο του μητροπολίτου Μεσσηνίας, προέχει η διατήρηση της ενότητας του εκκλησιαστικού σώματος σε κάθε Μητρόπολη, κυρίως δε μεταξύ ποιμένων και ποιμνίου, και παρά τις όποιες αρνητικές κριτικές τις οποίες υπέστη για αδιαφορία, ατολμία και κοινωνική αναλγησία.  Η ενότητα στην Ελλάδα σήμερα, στον καιρό της πανδημίας, φαίνεται να είναι το ζητούμενο, όπως φάνηκε και από τις αποφάσεις του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος εισήλθε στα εσωτερικά του εκκλησιαστικού σώματος, γι’ αυτό και επισημαίνει ο σεβασμιώτατος «ότι η ανάμιξη της εκάστοτε Πολιτείας στα sacra interna corporis της Εκκλησίας, και εν προκειμένω η νομοθετική απαγόρευση πραγματοποίησης των λιτανειών, ως λατρευτική έκφραση του θρησκεύεσθαι και στοιχείο του πυρήνα του δικαιώματος αυτού, θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, κυρίως ως προς το ερώτημα το οποίο τίθεται σχετικά με τα όρια του πολιτειακού νομοθέτη να νομοθετεί για ζητήματα θείας λατρείας, τα οποία βρίσκονται εκτός των νομοθετικών αρμοδιοτήτων και εξουσιοδοτήσεών του. Η παρούσα απαγόρευση των λιτανειών δεν είναι δυνατόν, βεβαίως, να συσχετισθεί προς το κλείσιμο όλων των θρησκευτικών χώρων λατρείας, στο πλαίσιο της γενικότερης απαγόρευσης κυκλοφορίας και του πλήρους αποκλεισμού (lockdown), γιατί το γεγονός του lockdown δικαιολογεί, έστω και προσωρινά, τη νομική άρση της παράβασης του πυρήνα του δικαιώματος. Στην παρούσα χρονική στιγμή ούτε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας υφίστατο ούτε πλήρης αποκλεισμός (lockdown)». Στο βιβλίο αναφέρεται, επίσης, ότι τα κριτήρια λήψεως των αποφάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινήθηκαν στο πλαίσιο της «εκκλησιαστικής οικονομίας», χωρίς όμως «η εφαρμογή της «εκκλησιαστικής οικονομίας» να συνεπάγεται και κατάργηση της κανονικότητας». Για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου αλλαγής μετάδοσεώς της ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο νέο του βιβλίο τονίζει ότι «το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο, ως στοιχείο της ίδιας της ταυτότητας της Εκκλησίας. Επίσης, για τη ΔΙΣ ουδεμία δυνατότητα συζήτησης περί αλλαγής του τρόπου μετάδοσης του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας υφίστατο, όχι βεβαίως από άποψη δογματική, αλλά ποιμαντική, επειδή γνώριζε ότι μία παρερμηνεία και αυτής της “ποιμαντικής εκχωρήσεως”, θα είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα και πάλι τη διατάραξη της αναγκαίας για τέτοιες δύσκολες στιγμές ενότητας της Εκκλησίας, και τέλος, ουδέποτε απεδέχθη την υποδειχθείσα από ορισμένους πολιτειακούς παράγοντες ποινικοποίηση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας».  Ο συγγραφέας απαντά σε όσους παρερμηνεύοντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας κηρύττουν ότι στον ιερό ναό δεν πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, λέγοντας: «Με βάση το βιβλικό κείμενο “ουχ ο άνθρωπος δια το Σάββατον αλλά το Σάββατον δια τον άνθρωπον” (Μαρκ. 2, 27), ο κανονικός νομοθέτης (ενν. Καν. 88 της Πενθέκτης) προτάσσει την αξία της ανθρώπινης ζωής και υγείας έναντι ακόμη και της ιερότητας του χώρου του ιερού ναού». Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ανεύθυνα και επιπόλαια με κίνδυνο να γίνουμε υπαίτιοι διασποράς του ιού, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κατάσταση επικινδυνότητας και τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας». Σημαντική είναι η παρακάτω τοποθέτησή του και αυτή στηριγμένη στη λειτουργική εμπειρία της Εκκλησίας: «Η θεία Λειτουργία δεν είναι, όμως, θέαμα. Είναι κατεξοχήν λειτουργική σύναξη και κοινωνία “εν Χριστώ και εν Πνεύματι αγίω”, γι’ αυτό και απαιτεί φυσική παρουσία και μετοχή. Η “εξ αποστάσεως” συμμετοχή δεν υφίσταται. Αποτελεί ανεπίτρεπτη εκκοσμίκευση, η οποία αλλοιώνει το μυστηριακό χαρακτήρα της θείας Λειτουργίας. Οι θεσμοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως η θεία Λειτουργία και η μοναχική ζωή, πρέπει να μείνουν μακράν και αναλλοίωτοι από μία τέτοιου είδους εκκοσμίκευση, άλλως κινδυνεύει η ταυτότητα της ίδιας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η “κατ’ οικονομίαν”, λοιπόν, εφαρμογή των τηλεοπτικών αναμεταδόσεων κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα δε συνεπάγεται και την υιοθέτησή τους ούτε και την παγίωσή τους». Η θέση αυτή του μητροπολίτου Μεσσηνίας για την εξ αποστάσεως, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και εν γένει των λατρευτικών πράξεων της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη. Αποτελεί φαινόμενο εκκοσμίκευσης η με οποιονδήποτε τρόπο διαδικτυακή μετάδοση των λειτουργικών πράξεων της εκκλησιαστικής συνάξεως και δεν πρέπει να συνεχιστεί ή να παγιωθεί. Τέλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προτείνει απαντήσεις στο ερώτημα ποιος θα είναι «Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την πανδημία του Covid-19»; Η Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την πανδημία καλείται «να επιβεβαιώσει έμπρακτα τι σημαίνει ότι αποτελεί “κιβωτό σωτηρίας” για τον άνθρωπο και τον κόσμο, διαφοροποιούμενη μέσα από το λόγο Της και τα έργα Της από κάθε εκκοσμικευμένη αντίληψη ή υιοθέτηση αλλοτριωμένων κοσμικών δράσεων και προτύπων». Καλείται να κάνει πραγματικότητα την «ενότητα των ανθρώπων, νοηματοδοτώντας κυρίως τις διαπροσωπικές σχέσεις όχι σε ένα επίπεδο χρησιμοθηρικό ή χρηστικό, αλλά όπως αυτές εκφαίνονται ως στάση ζωής μέσα από τη λατρεία Της, τον κατεξοχήν δηλαδή τρόπο βίωσης της εμπειρία της Αλήθειας του Ευαγγελίου και νοηματοδότησης των ανθρωπίνων σχέσεων». Η Ορθόδοξη Εκκλησία για μιαν ακόμη φορά θα κηρύξει στην ανθρωπότητα τη θυσιαστική προσφορά προς το συνάνθρωπο, γιατί η Εκκλησία: «δεν ζη για τον εαυτό της αλλά προσφέρεται ευχαριστιακά για την σωτηρία του όλου ανθρώπου, “ψυχή τε και σώματι”». Όλα αυτά η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να τα αντλήσει από τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό των Πατέρων και την λειτουργικοκανονική παράδοσή της. Του Ιωάννου Μπουγά  Θεολόγου

***   Καλαμάτα: Πιστολάκια και ψαλίδια πήραν «φωτιά» από χθες
Καλαμάτα: Πιστολάκια και ψαλίδια πήραν «φωτιά» από χθες

«Φωτιά» πήραν από χθες πιστολάκια και ψαλίδια, με τα κομμωτήρια να ανοίγουν με αυστηρούς όρους και μέτρα. Η δε ανταπόκριση του κόσμου, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη.  Όπως σημείωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων – Κομμωτών Μεσσηνίας, Κέλλυ Φερέτου, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετική, ενώ εδώ και μέρες είχαν αρχίσει να δέχονται τηλεφωνήματα για ραντεβού. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε, είναι ότι ο κόσμος έχει κατανόηση, καταλαβαίνει τις δυσκολίες και διευκολύνει τους κομμωτές και τους κουρείς με τις ώρες και τις μέρες που είναι διαθέσιμες. Τα περίεργα Πλέον έχει κοινοποιηθεί και το ΦΕΚ που προβλέπει τους όρους λειτουργίας αυτή τη φορά των κομμωτών και των κουρέων. Η κα Φερέτου σημείωσε ότι προβλέπει τα ίδια μέτρα όπως και την προηγούμενη φορά, όπως ότι στα 100 τ.μ. μπορεί να είναι 4 άτομα ή ότι απαγορεύεται η αναμονή, ακόμα και σε κοινόχρηστο χώρο. «Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι για να έρθει ο πελάτης στο χώρο μας πρέπει να έχει στείλει κωδικό 2, ενώ αν θέλουμε να κάνουμε μεταπώληση κάποιου προϊόντος, ακόμα κι ο πελάτης είναι ήδη στο κατάστημα, πρέπει να κάνει τη διαδικασία του click away για να το αγοράσει. Βέβαια, από τη στιγμή που βρίσκεται ήδη στο χώρο ο πελάτης με ραντεβού για άλλη εργασία, είναι περίεργο να πρέπει να κάνει click away για να αγοράσει κάτι. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα έπρεπε να τα εξετάσουν λίγο περισσότερο», εξήγησε η κα Φερέτου. Το ωράριο πλέον είναι διευρυμένο για τα κομμωτήρια και τα κουρεία και έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. «Βέβαια, το κάθε κατάστημα θα εφαρμόσει το ωράριο που το εξυπηρετεί. Αλλά ούτως η άλλως την επόμενη εβδομάδα θα αλλάζαμε ωράριο και θα μπαίναμε σε εορταστικό. Προαιρετικά θα είμαστε ανοικτά και τις δύο Κυριακές, 20 και 27 Δεκεμβρίου και, φυσικά, Δευτέρες», πρόσθεσε. «Κυκλοφορούσαν όλοι περιποιημένοι» Κατά την κα Φερέτου, αυτή τη φορά η κίνηση και η ζήτηση από τον κόσμο είναι διαφορετικές σε σύγκριση με την προηγούμενη που άνοιξαν μετά την καραντίνα. «Φαίνεται ότι τα βαλιτσάκια δούλεψαν περισσότερο αυτή τη φορά. Και το είδαμε σε όλο το lockdown. Ο κόσμος κυκλοφορούσε έξω περισσότερο και αυτή τη φορά περιποιημένος. Αυτό ήταν αισθητό. Έβλεπες γυναίκες να είναι βαμμένες και χτενισμένες και άντρες κουρεμένους. Υπάρχει, βέβαια, ζήτηση στα κομμωτήρια, αλλά είναι διαφορετικά. Έχουμε, κυρίως, τεχνικές εργασίες, όχι χτενίσματα. Κι αυτό πιστεύω θα γίνει και στις γιορτές, γιατί ο κόσμος θα μείνει σπίτι του. Επίσης, ο κόσμος είναι στριμωγμένος οικονομικά. Μπορεί να είναι κλεισμένος στο σπίτι του, αλλά τα περισσότερα επαγγέλματα δε δουλεύουν. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που ανοίγουμε, έστω και με αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε η κα Φερέτου. Καταλήγοντας επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους της να είναι πολύ προσεκτικοί με την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, καθώς και οι έλεγχοι θα είναι πολλοί. «Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα τηρήσουν τα μέτρα, όπως το κάναμε και στην πρώτη καραντίνα, και δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα», κατέληξε. Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους που αρνήθηκαν να φύγουν από τα χωριά τους

Δυο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την Guardian. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη αποδειξη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο άνδρες αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων είναι από τα πιο ειδεχθή που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας. The human cost of Armenia's defeat in Nagorno-Karabakh

Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν σε δίκη. Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα του ενός θύματος με τη βοήθεια ενός συγγενή, ενώ είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών εμφανίζονται να κρατούν καθηλωμένο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα. Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν.  H Γκαγιάν Πετροσιάν (παρά το ίδιο επώνυμο, δεν υπάρχει συγγένεια), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει πολύ στο θύμα. Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του. Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν. Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Πριν τελειώσει το βίντεο, ο αποκεφαλισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν.  Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου. Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο αποκεφαλισμών και βεβήλωσης πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, αλλά και ενός που καταγράφει την εκτέλεση ενός Αζέρου συνοριοφύλακα. Άλλα κλιπ δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους. Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει η Guardian.

*** Οι Ισλαμιστές Αζέροι αποκεφάλισαν ηλικιωμένους Αρμένιους που αρνήθηκαν να φύγουν

Οι δολοφονίες καταγράφηκαν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων
Δυο ηλικιωμένοι άνδρες που αποκεφαλίστηκαν από στελέχη των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως σε app ανταλλαγής μηνυμάτων ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την Guardian. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, πρόκειται για αμάχους Αρμενίους που κατοικούσαν σε διαφορετικά χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η αναγνώρισή τους αποτελεί μία ακόμη αποδειξη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τον πρόσφατο πόλεμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι δύο άνδρες αποκεφαλίστηκαν από άνδρες με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, ανατριχιαστικά βίντεο των εκτελέσεων είναι από τα πιο ειδεχθή που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν κακοποίηση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνέχισαν να εμφανίζονται πάνω από έναν μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας. https://www.youtube.com/watch?v=1aO3ggvW2PE  Οι μαρτυρίες χωρικών που κατέγραψε η Guardian επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ταυτοποίησης που έφερε εις πέρας ένας διαμεσολαβητής με εντολή της τοπικής διοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία. Δύο διακεκριμένοι Αρμένιοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκεντρώνουν στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των δυο δολοφονιών να οδηγηθούν σε δίκη. Η βρετανική εφημερίδα επαλήθευσε την ταυτότητα του ενός θύματος με τη βοήθεια ενός συγγενή, ενώ είχε πρόσβαση σε φωτογραφία διαβατηρίου που φέρει μεγάλες ομοιότητες με το δεύτερο θύμα. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές που δείχνουν όμοιες με εκείνες των Αζέρων στρατιωτών εμφανίζονται να κρατούν καθηλωμένο και να αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια ένας από τους δράστες βάζει το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση εμείς, κόβοντας κεφάλια» ακούγεται να λέει μια φωνή στην κάμερα. Δύο κάτοικοι του χωριού Μαντατασέν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναγνώρισαν το θύμα ως τον 69χρονο Γενάντι Πετροσιάν, που είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του ’80 από τη Σουμγκαγήτ του Αζερμπαϊτζάν.  Γκαγιάν Πετροσιάν (παρά το ίδιο επώνυμο, δεν υπάρχει συγγένεια), διευθύντρια του τοπικού σχολείου, ζούσε ακριβώς απέναντι από το φτωχικό σπίτι του θύματος. Είπε ότι είχε βοηθήσει στην εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του χωριού και της είχε δείξει τις εικόνες ενός γιου που είχε μετακομίσει στη Ρωσία, μαζί με την πρώην σύζυγό του. Αναφορικά με ένα από τα βίντεο, είπε στην εφημερίδα: «Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και τον αναγνώρισα». Η Guardian είχε πρόσβαση σε φωτογραφία του Πετροσιάν που μοιάζει πολύ στο θύμα.  Ο Γενάντι Πετροσιάν, ο οποίος ζούσε μόνος του, αρνούνταν να φύγει από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πλησίαζαν. Όταν ένας γείτονας προσπάθησε να τον πάρει μακριά με το αυτοκίνητο, εκείνος κατέβηκε και επέστρεψε περπατώντας σπίτι του Ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, ο διαμεσολαβητής που εργάζεται για την τοπική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 69χρονου με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν. Ο δεύτερος ηλικιωμένος που αναγνωρίστηκε Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram στις 7 Δεκεμβρίου δείχνει δύο στρατιώτες με στολές όμοιες με εκείνες στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν να ακινητοποιούν έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά σε ένα δέντρο. Ένας άλλος στρατιώτης δίνει ένα μαχαίρι σε έναν από τους επιτιθέμενους, και εκείνος αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Πριν τελειώσει το βίντεο, ο αποκεφαλισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τρεις κάτοικοι του χωριού Αζόκ αναγνώρισαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Γιούρι Ασριάν, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου, καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν επικοινωνούσε πολύ με τους συγχωριανούς του. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Γκεόργκι Αβεσιάν, δήμαρχος του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που αναγνώρισαν τον Ασριάν.  Είπε ότι ήταν πιθανό ο ηλικιωμένος άνδρας να μην καταλάβαινε πλήρως όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στο χωριό λίγες μέρες αργότερα, και το Αζόκ παρέμεινε υπό τον έλεγχο του Μπακού, όπως ορίζει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου. Δεν υπήρχε καμιά πληροφορία ​​για την τύχη του Ασριάν έως ότου εμφανίστηκε το βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα στα social media. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν βίντεο αποκεφαλισμών και βεβήλωσης πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, αλλά και ενός που καταγράφει την εκτέλεση ενός Αζέρου συνοριοφύλακα. Άλλα κλιπ δείχνουν στρατιώτες να βεβηλώνουν τις σορούς των νεκρών εχθρών τους. Αν και υπάρχουν καταγγελίες και για τις δύο πλευρές, η πλειοψηφία των βίντεο στα online κανάλια αφορά κυρίως σε επιθέσεις που δέχονται Αρμένιοι στρατιώτες και άμαχοι από τα προελαύνοντα στρατεύματα των Αζέρων, σημειώνει η Guardian. ΤΗΣ ΝΑΝΣΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑ  ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

***  Άνω κάτω η Βουλή με Βελόπουλο: Ήπιατε το αίμα των Ελλήνων με μπουρί

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τον προϋπολογισμό, του ελληνικού κράτους. 
Ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης του κράτους, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εθνικά θέματα. Βίντε0  ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Ελληνική Βουλή  σήμερα  : https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/443363903321510/ .-  

Κυριάκος Βελόπουλος : Ζωντανά η ομιλία του στη Βουλή… 

Kyriakos Velopoulos: His speech is live in Parliament... Translated  Βίντεο  : https://youtu.be/TZGHf2R8I6k  .- 

***   Αυτός είναι ο δρόμος της Γαλιλαίας που περπάτησε ο Ιησούς Χριστός!
ΓΑΛΙΛΑΙΑ: Αυτός είναι ένας παλιός δρόμος της Γαλιλαίας, που κατά τα φαινόμενα θα περπάτησε κι ο ίδιος ο Χριστός!

Τίθεται, όμως, ένα ερώτημα: Τα βουνά της Γαλιλαίας κατά την εποχή του Ιησού ήσαν όπως τα βλέπουμε σήμερα, σχεδόν φαλακρά, ή μήπως ήσαν κατάφυτα από δάση;  Ποια μέρη της περιοχής συνδέθηκαν άμεσα με τον Χριστό και την Βιβλική Ιστορία; Ποια ήταν η πραγματική Γαλιλαία όπου θα περάσει ο Ιησούς τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια και όπου θα εγερθεί για ν’ αναγγείλει στον κόσμο τη χαρμόσυνη είδηση της Αγάπης; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!.. Αντρέα Μαντένια: “Ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών” ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΪΚΗΣ ΓΗΣ Πώς θα μπορούσαν οι Ισραηλίτες να μην αγαπούν την πα­τρίδα τους; Η Παλαιστίνη είναι μια θαυμάσια χώρα, που η ομορφιά της εντυπωσιάζει τους σημερινούς ταξιδιώτες. Πόσο πιο έκδηλη θα ήταν ακόμα πριν οι τόσοι αιώνες τουρκικής κατοχής αφήσουν να χαθούν τόσα δάση και τόσες καλλιέργειες, πριν τα βιομηχανικά συγκροτήματα υψώσουν τους πυλώνες τους, τους σιδερένιους πύργους των πετρελαιοπηγών, τις υψικαμίνους τους, σε τοποθεσίες που σημάδεψε η θεϊκή σφραγίδα! Η κατατομή των υψωμάτων είναι παντού εξαίρετη, τόσο άψογη, τόσο λεπτή, ώστε θα νόμιζε κανείς ότι τη χάραξε το χέρι κάποιου καλλιτέχνη: μόνο η Αττική ανταγωνίζεται αυτήν την τελειότητα. Παντού τα διαφορετικά πλάνα, η φευγαλέα προοπτική, επιβάλλουν στο πνεύμα αυτή την κρυφή αρμονία, που σε κάνει να σκέφτεσαι την αιωνιότητα. Κάτω από τον ουρανό με το σκληρό γαλάζιο χρώμα, οι διάφορες αποχρώσεις συνθέτουν ένα πίνακα με σπάνιο πλούτο χρωμάτων: βαθυκόκκινο στ’ αμπέ­λια, γλυκό πράσινο στα περιβόλια, ανοιχτόξανθο στα ώριμα κριθάρια, ξανθοκόκκινο στις έρημους” όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τόνοι συγχωνεύονται, κάτω από τον ήλιο, σε ένα ζεστό κοκκινωπό χρώμα, ενώ στη σκιά παίρνουν τις βιολετιές αποχρώσεις του μπρούντζου. Πού και πού, λες για να κάνουν να πάλλει καλύτερα το συμφωνικό σύνολο, μερικές συστάδες από κυπαρίσια προσθέτουν ένα μαύρο τόνο” ή βλέπουμε πάλι την τρεμουλιαστή, ριγηλή επιφάνεια των ελαιώνων να παίρνει γαλαζωπές αποχρώσεις. Λίγες χώρες παρουσιάζουν, σε τόσο μικρό χώρο, τόσο μεγάλη πολυμορφία. Μέσα σε μερικές ώρες περνάει κανείς απ’ τις όχθες κάποιας παραδεισένιας λίμνης σε εφιαλτικούς σωρούς ορεινών κορυφών, σε ξεροπόταμους, σε στοίβες από πέτρες γεμάτες γαϊδουράγκαθα, όπου ο καλός Σαμαρείτης περιμάζεψε έναν πληγωμένο από την άκρη του δρόμου. Σε μια απόσταση κάπου πέντε λεύγες αυτή η ίδια κοιλότητα προσφέρει το πλουσιοπάροχο θέαμα ενός πυκνού παραποτάμιου δάσους, αντάξιου με τις σαβάνες της Αφρικής και ταυτόχρονα ενός φοβερού τόπου από τον οποίο λείπει κάθε είδος ζωής, όπου γυαλίζει το στρώμα του κασσίτερου κάτω από ένα πυρωμένο ουρανό, ανάμεσα στα ψηλά τοιχώματα των γυμνών βράχων. Από την πιο εύφορη πεδιάδα ως στα βο­σκοτόπια χρειάζεται μιας ώρας πεζοπορία. Τα καραβάνια που τα ψήνει η αμμοθύελλα, αναθαρρεύουν βλέποντας να αστράφτει το χιόνι στην κορυφή του Ερμόνα. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της Παλαιστίνης ήταν βέβαια, στην εποχή του Χριστού όπως τα γνωρίζουμε ακόμα: η όψη της γης δεν αλλάζει πολύ μέσα σε πενήντα ανθρώπινες γενιές. Η γεωλογία και η γεωγραφία δεν είχαν ακόμη γεννηθεί. Ο Ρωμαίος Πλίνιος καταπιάστηκε αξιέπαινα μ’ αυτές· οι Ιουδαίοι έδειχναν αδιαφορία. Έπρεπε, ωστόσο, να είχαν διαπιστώσει τις κατα­πληκτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες επαρχίες της πατρίδας τους και, όσο κι αν παρασύρονταν από λυρική έμφαση, μόλις επρόκειτο για τη Γη της Επαγγελίας, να παρα­δεχτούν ότι η πασίγνωστη βιβλική έκφραση της «χώρας όπου ρέει το γάλα και το μέλι» δεν μπορούσε να ισχύει στα διάφορα μέρη, παρά μόνο με μια πολύ άνιση ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με τη γεωλογία, ολόκληρη η Χαναάν έπρεπε να είναι μια άγονη ζώνη, καλή για να τρέφονται μόνο τα πρόβατα. Εκτός από μερικά σημεία της Σαμάρειας και της Υπεριορδανίας, όπου μερικά σβησμένα σήμερα ηφαίστεια άφησαν μερικές πλάκες από λάβα, όλο το έδαφος αποτελείται από ένα γεμάτο ρωγμές άσπρο ασβεστόλιθο, που μέσα του πα­ρεμβάλλονται μερικές στενές λουρίδες με μάργα. Σ ‘ αυτό οφεί­λεται και η γενική ξηρασία της χώρας, που την δυναμώνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Εκεί ακόμα οφείλεται και η χαρακτηριστική μορφή των κοιλάδων, που μοιάζουν με βαθιά φαράγγια, που απομονώνουν σαν φρούρια, μερικές γλώσσες από υψώματα. Εκεί και πάλι οφείλεται η αφθονία φυσικών σπηλαίων που τα χρησι­μοποιούν παντού κοπάδια και άνθρωποι, σαν αυτά όπου ζήτησαν καταφύγιο ο βασιλιάς Δαυίδ, θέλοντας να ξεφύγει απ’ τον επα­ναστάτη γιο του, και το Παιδίον Ιησούς για να έρθει στον κόσμο. Κάποιο τυχαίο γεωλογικό συμβάν εμπόδισε την Παλαιστίνη να γίνει σαν την ασβεστολιθική Καμπανιά ή την Απουλία. Με μια ώθηση, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, το στρώμα από κιμωλία έγειρε αρχικά, σχηματίζοντας μια στενόμακρη επίπεδη επιφάνεια, πάνω στην οποία σωριάστηκαν οι προσχώσεις, και κατόπι ανυψώθηκε’ πάνω της μπορούν να σκαλώνουν ακόμα τα σύννεφα ενώ ταυτόχρονα κύρτωσε, ράγισε, διαμελίστηκε σε πο­λύπλοκα υψώματα, και κυρίως λες και ήθελε να αποσπαστεί από τους όγκους της Ασίας σκίστηκε στην ανατολική της πλευρά, από βορρά σε νότο, σε δυο τεράστιες τομές που την κόβουν ως τις βάσεις της, δυο ρωγμές, που ανάμεσα τους βούλιαξε ένα ολόκληρο τμήμα του εδάφους. Αυτό είναι το επεισόδιο της ιστορίας της γεωλογίας που έδωσε στη Χαναάν τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, τις τέσσερις παράλληλες λουρίδες των φυσικών περιοχών της, καθώς και αυτή την εντυπωσιακή όψη των υψω­μάτων, που ξεπροβάλλουν μέσα από ένα κοίλωμα και σε συ­γκλονίζει όταν, από τα υψώματα της Ιερουσαλήμ, κοιτάξεις προς το ανοιχτό βάραθρο, που άνοιξε το ρήγμα και όπου κυλάει ο Ιορδάνης προς τη Νεκρή θάλασσα. Το δυτικό τμήμα ήταν στην εποχή του Χριστού, όπως είναι και σήμερα, η πιο προνομιούχα περιοχή. Πίσω από την ίσια, όλο άμμο και πλαισιωμένη από κοκκινωπούς αμμόλοφους ακτή, όπου ο όρμος της Χάιφα, πίσω από το ακρωτήριο Κάρμηλο, πρόσφερε μόνο ένα φυσικό καταφύγιο, απλωνόταν η θαυμάσια πεδιάδα του Σαρώνος, που την αφθονία της είχε ήδη υμνήσει ο προφήτης Ησαΐας, η ίδια όπου, στις μέρες μας, το νέο Ισραήλ καλλιεργεί απέραντα περιβόλια με εσπεριδοειδή. Κατόπι, αφού περνούσες μια ανώμαλη τούμπα γης, που ένας Γάλλος θα μπορούσε να συγκρίνει με το λόφο της Καμπανιάς, που είχε ύψος διακόσια μέτρα, απλωνόταν μια δεύτερη λουρίδα με προσχώσεις, όπου βλάσταινε ένα εξαίρετο στάρι, η Σεφέλα, που ένας Ισραηλίτης δε θα διέσχιζε χωρίς ν ‘ αγαλλιάσει η ψυχή του, καθώς θα έφερνε στη μνήμη του την πετυχημένη φάρσα που έπαιξε ο Σαμψών στους Φιλισταίους, όταν σκέφτηκε να δέσει αναμμένα δαυλιά στην ουρά τριακόσιων αλεπούδων και κατόπι να τις αμολύσει στα σπαρτά τους 9. Τρία αρκετά απότομα σκαλοπάτια, που τα κόβουν μερικά πολύ στενά φαράγγια, οδηγούν στη ζώνη των υψωμάτων, που έχει πενήντα περίπου χιλιόμετρα από βορρά σε νότο, και απο­τελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας του Ισραήλ. Για τον πιστό Ιουδαίο αυτή ήταν η πραγματική Χαναάν, η κατεξοχήν ιερή γη όπου ο παραμικρός γήλοφος, ο πιο ασήμαντος ξεροπόταμος, το πιο μικρό χωριό, του έφερναν στο νου μια ανάμνηση από το καυτό παρελθόν. Υψώματα; Πάει πολύ να τα ονομάζουμε έτσι. Στην κοινή, και εμπνευσμένη από το βιβλικό κείμενο, γλώσσα αναφέρονται τα όρη Ιούδα, του Εφραίμ, το Θαβώρ και το όρος Γαριζίμ: δεν πρέπει να παίρνουμε τις λέξεις αυτές με την ακριβή τους σημασία. Αυτά τα παλαιστινιακά «όρη» είναι απλά μεγάλοι λόφοι που πότε κυρτώνουν απαλά, πότε κατακερματισμένα από τη διάβρωση, διαγράφονται απόκρημνα πάνω στον ορίζοντα των μικρών κάμπων. Το Θαβώρ έχει 562 μέτρα ύψος, το Γαριζίμ 868, το μεγαλύτερο ύψος στο όρος Ιούδα φτάνει στα 860 μ. και το Πλερμάκ, η πιο ψηλή και καθαρά παλαιστινιακή κορυφή, δεν ξεπερνάει τα 1200 μ. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει αυτό το κεντρικό τμήμα των Αγίων Τόπων να δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι είναι όλο ανήφορους και κατήφορους: αρκεί για να πεισθεί να ακολουθήσει κανείς το δρόμο των κορυφών, από τη Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ, αυτό το δρόμο που τόσες φορές είχε πάρει με τους μαθητές του ο Ιησούς.  Θα νόμιζε κανείς ότι όλα αυτά τα υψώματα θα έπρεπε να είναι όμοια: δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η λεπτομέρεια του ανά­γλυφου και η επίδραση του κλίματος διαφοροποιούν ξεκάθαρα τρεις περιοχές, που οι σύγχρονοι του Χριστού διέκριναν πολύ καλά, παρατηρώντας μάλιστα ότι η ποικιλία, ακόμα και οι α­ντιθέσεις που διαπίστωναν, αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά πε­πρωμένα, σε διαφορετικές πνευματικές έννοιες. Η Ιουδαία, στο νότο ήταν ο προμαχώνας, ο τόπος των αποφασιστικών πράξεων πίστης, εκεί όπου είχε εγκατασταθεί ο Αβραάμ, εκεί όπου οι Βασιλιάδες είχαν χτίσει την πρωτεύουσα/εκεί όπου λάτρεψαν τον αληθινό Θεό. Άγονη γη, όπου οι καλλιέργειες έπρεπε να γαντζώνονται στις πλαγιές των υψωμάτων με τη βοήθεια ανα­χωμάτων ή να συγκεντρώνονται σε κοιλώματα γεμάτα κόκκινη ιλύ, μονότονη γη σαν ύμνος σε συναγωγή. Κι όμως τόσο όμορφη με τους αχανείς ορίζοντες της κι αυτό το διάχυτο κοκκινωπό χρώμα, που θυμίζει δέρμα λιονταριού. Η παθητική Ιουδαία, που θα γίνει ο τόπος όπου θα διαδραματιστούν τα Πάθη του Χριστού. Πιο βόρεια, πέρα από τη Μπέθελ και τη Σιλώ, ήταν η Σαμάρεια, πιο ποικιλόμορφη, όπου οι λεκάνες με βασαλτική ιλύ αποτελούσαν «υποσχέσεις για στάρι», όπου, από την κοιλάδα του Ιορδάνη ως τη θάλασσα, μέσα από την πεδιάδα Εσδρελόν, η συγκοινωνία ήταν εύκολη ζώνη διάβασης, όπου ο Βαράκ, με την προτροπή της προφήτισσας Δεβόρρας, κατατρόπωσε τον Σισάρα10, ζώνη όπου έγιναν πολλές επαφές καθώς και ζώνη ακολασίας, αίρεσης, βλασφημίας, όπως έλεγαν οι Ιουδαίοι που την απεχθάνονταν. Όσο για τη Γαλιλαία, που την αποτελούσαν εκατό λόφοι και άλλες τόσες μικρές πεδιάδες και ποτιζόταν καλύτερα, ήταν ως τους πρόποδες του Λίβανου η πιο γοητευτική από όλες τις ε­παρχίες, σπαρμένη με συστάδες δέντρων και χωριά. Μια περιοχή, ωστόσο, που οι αυστηροί ραββίνοι της Ιερουσαλήμ έβλεπαν με καχυποψία, γιατί νόμιζαν πως ήταν πολύ ελαστική και εύκολη, πολύ λίγο αυστηρή στην τήρηση του ιερού Νόμου. Η Γαλιλαία όπου θα περάσει ο Ιησούς τα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια και όπου θα εγερθεί για ν’ αναγγείλει στον κόσμο τη χαρμόσυνη είδηση της Αγάπης. Η τρίτη φυσική περιοχή δεν έμοιαζε καθόλου με τις δύο άλλες. Ήταν η ζώνη κατάρρευσης, το graben*, ο λάκκος, όπως λένε οι γεωλόγοι. Την ονόμαζαν «Γκωρ». Είναι εκπληκτικά βαθιά: πρέπει να κατέβει κανείς σε μεγαλύτερο από χίλια μέτρα βάθος, ξεκινώντας από την κεντρική ράχη, για να φτάσει στο βυθό της. Το κοίλωμα αυτό που είναι στενό – δεν ξεπερνάει πουθενά τα 20 χιλιόμετρα από τ’ ανατολικά στα δυτικά – βυθί­ζεται γρήγορα από βορρά προς νότο, αρχίζοντας από τους πρόποδες του Ερμόνα -που δεν ανήκει πραγματικά στη γεωγραφία της Παλαιστίνης, πράγμα που αναφερόταν ήδη στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή11 -ως το έσχατο όριο όπου η γη του Ισραήλ γίνεται Ιδουμαία πατρίδα των εχθρών της των Βεδουίνων. Ο Λαός του Κυρίου, γνώριζε, από καταβολής κόσμου, ότι αυτό το γεμάτο μυστήριο τραύμα στη σάρκα του πλανήτη, που το βλέ­πουμε στη γεωγραφία να πλαισιώνεται από ηφαίστεια και να προεκτείνεται προς βορρά, στην Κοίλη Συρία, και προς νότο πολύ πιο μακριά μέσα από τον ελαμιτικό κόλπο και την Ερυθρά θάλασσα ως την καρδιά της Αφρικής, στις λίμνες Νυάσσα και Ταγκανίκα, ο Λαός αυτός γνώριζε ότι συνδεόταν με μυστηριώδη και φοβερά γεγονότα, που τα αφηγείται η Βίβλος: εκεί βρίσκονταν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, οι καταραμένες αυτές πόλεις και στη θέση τους ανάσαιναν ακόμα τη μυρουδιά από το θειάφι της θεϊκής οργής. Δεν φαίνεται να είχαν ποτέ βυθομετρήσει οι Ιουδαίοι την Ερυθρά Θάλασσα για να διαπιστώσουν ως που έφτανε αυτό το ρήγμα: 793 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, ένα από τα πιο βαθιά σημεία που έχουν μετρήσει σε ήπειρο! Αυτή, ωστόσο, η διαμόρφωση του εδάφους τους φαινόταν τόσο παράξενη, ώστε να κυκλοφορούν προφητείες, σύμφωνα με τις οποίες δε θα ήταν αιώνια, ότι την ημέρα της κρίσης του Θεού το βουνό θα σχιζόταν και η Μεσόγειος θα πλημμύριζε την Γκωρ και θα την κατέκλυζε ολόκληρη. Μήπως υπήρχε κάποια μακρινή ανάμνηση σε όλα αυτά; Μια και, την εποχή που γνώρισε ο άνθρωπος, όλη αυτή η βου­λιαγμένη ζώνη ήταν γεμάτη από μια λίμνη που ξεράθηκε με την εξάτμιση την εποχή του Χριστού είχαν απομείνει τρία λείψανα – το ένα πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα – τρεις εκτάσεις με νερό, άνισης σημασίας, που οι δύο, όπως αναφέρει ο Τάκιτος σε μιαν ελλειπτική φράση του, «διασχίζονται από τα νερά ενός ποταμού που τα συγκρατεί η τρίτη»12. Ο ποταμός αυτός ήταν ο Ιορδάνης, ο μοναδικός πραγματικός ποταμός της Παλαιστίνης. 0 κατεξοχήν βιβλικός ποταμός – το ιερό κείμενο τον αναφέρει πάνω από διακόσιες φορές – που η ύπαρξη του συνδεόταν με τόσα γεγονότα της ιστορίας του Ισραήλ και αργότερα με την ιστορία του Ιησού… Πόσο όμορφες ήταν, με την ποικιλομορφία τους, αυτές οι «όχθες του Ιορδάνη» που ύμνησε ο Ψαλμωδός! Στην πιο βορεινή άκρη υπήρχε μια γοητευτική και πολύ δασωμένη περιοχή, γεμάτη νερά που ανάβλυζαν ανάμεσα από τις πικροδάφνες, η χώρα της φυλής του Δαν, όπου ο Ζορ και ο Δαν ενώνονταν για να σχημα­τίσουν τον ποταμό, μια μικρή παλαιστινιακή Ελβετία, όπου οι Ρωμαίοι είχαν ανεγείρει ένα ναό για το θεό Πάνα, όπου, ωστόσο, ο Ιησούς, σταθμεύοντας με τους μαθητές τους στους πρόποδες ενός τεράστιου βράχου, θα πει στον πιστό του Σίμωνα: «Σύ ει Πέτρος καί έπί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν». Ένα πλάτωμα από πέντε, πάνω κάτω, χιλιόμετρα συγκρατούσε, την εποχή εκείνη, τα νερά του ποταμού που σχημάτιζαν ένα αρκετά βαλτώδες τέναγος· επρόκειτο, σύμφωνα με τη Βίβλο, για τη λίμνη Ελούλα, που την έλεγαν ακόμη «ύδατα Μερώμ», περίφημη από τότε που ο Ιησούς του Ναυή σύντριψε στις όχθες και τη συμμαχία των Ιεβουσαίων, των Αμορραίων και των Χετταίων13: την εποχή των ευαγγελίων ήταν μεγάλο έλος πλαισιωμένο με χωράφια με κουκιά και όπου όρθιοι πάνω σ’ ένα καλαμοπόδαρο, οι πελαργοί παραμόνευαν τους κυπρίνους ανάμεσα στις καλαμιές· αύριο, θα μεταμορφωθεί σε πόλυτερ*, θα μετατραπεί σε μιαν ιουδαϊκή Ολλανδία με δυο χιλιάδες α­γροκτήματα όπου, θυμίζοντας τη βιβλική λίμνη μερικά κοπάδια από βουβάλια, θα κυνηγιούνται παίζοντας μέσα σε ένα μικρό περιορισμένο, ζωολογικό χώρο και θα στριφογυρίζουν μερικά ρόδινα και φωνακλάδικα σμήνη ερωδιών. Και άλλα δέκα χιλιόμετρα, που τα διαρρέει το ποτάμι με ορμητικά νερά. Βρίσκεται κιόλας 208 μέτρα κάτω από την επι­φάνεια της θάλασσας, όταν φτάνει σε μια μεγάλη λίμνη, από την οποία θα βγει είκοσι χιλιόμετρα πιο μακριά. Η λίμνη αυτή, την εποχή της διδασκαλίας του Χριστού, δεν ονομαζόταν ακόμα «Τιβεριάς» και ο Ηρώδης Αντίπας μόλις άρχιζε να χτίζει την ασεβή πολιτεία του, που το όνομα της θα θύμιζε το όνομα του ρωμαίου προστάτη του, του Τιβέριου. Έλεγαν συχνά «θάλασσα της Γαλιλαίας» με κάποια έμφαση, γιατί δε χρειάζεται περισσό­τερο από μισή ώρα για να διασχίσει με βάρκα αυτή τη θάλασσα. Περισσότερο ποιητικά, την αποκαλούσαν ακόμα με μια λέξη που θύμιζε το σαν της άρπας σχήμα της, της Κεννερέθ των Εβραίων, απ’ την οποία προήλθε η ονομασία «λίμνη Γενησαρέτ». Είναι και σήμερα ακόμα μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της γης. Την έχουν συγκρίνει με τις πιο φημισμένες λίμνες του κόσμου, όπως είναι του Κόμο, του Αννεσύ, του Λεμάν. Το καθαρό νερό της, που παρουσιάζει πότε πότε μερικές αινιγματικές κηλίδες στην επιφάνεια, κυμαίνεται από το μπλε ζαφειρένιο χρώμα στο πράσινο του νεφρίτη, με μεγάλες ανταύγειες στο χρώμα της ώχρας και της σκουριάς στα ριζά των ανατολικών απότομων βράχων της ακτής. Οι γύρω λόφοι έχουν μια χαριτωμένη διάταξη και είναι σκεπασμένοι με καλλιέργειες χωρισμένες με φροντίδα. Έτσι ήταν κιόλας η Τιβεριάδα, τη στιγμή που ο Ιησούς προση­λύτιζε τους πρώτους μαθητές του και, όρθιος, μέσα σε μια από τις βάρκες της, μιλούσε στο πλήθος, που ήταν συγκεντρωμένο στις όχθες της. Ίσως να ήταν και πιο ωραία ακόμα από όσο τη βλέπουμε σήμερα: στις μέρες μας τα δέντρα είναι πολύ αραιά. Είχε, όπως και να νάναι, πολύ μεγαλύτερη κίνηση: μεγάλος αριθμός από μικρά άσπρα κεφαλοχώρια, μερικά από τα οποία σήμερα δεν είναι παρά ερείπια, ζούσαν από το ψάρεμα και το εμπόριο. Ζούσαν ευτυχισμένοι από τη δουλειά τους, ανάμεσα στις γαζίες, τα γιασεμιά και τις πικροδάφνες. Είναι η χώρα όπου υποσχέθηκαν τον ουρανό στους ειρηνόφιλους, τους «πτωχούς τω πνεύματι» και τους ταπεινούς. Αμέσως μετά, το τοπίο άλλαζε. Πέρα από το στρώμα λάβας που συγκρατεί τη λίμνη, η κοιλάδα γινόταν πιο άγρια. Δεν ήταν πια ο παράδεισος αλλά το Κικκάρ, μια παράξενη χώρα, όπου ο άχρηστος βάλτος και το ρουμάνι γειτόνευαν, μια στέπα γυμνή σχεδόν στον περίγυρο, ένα παραποτάμιο πυκνό δάσος που ακο­λουθούσε τους μαιάνδρους του ποταμού. Η όψη του τοπίου έχει αλλάξει πολύ στις μέρες μας: αρδευτικά έργα επέτρεψαν την εγκατάσταση των «κιμπούτς» στην ξερή ζώνη και το ιορδανικό δάσος περιορίστηκε. Την εποχή του Χριστού απόφευγαν την περιοχή αυτή. Προτιμούσαν να παίρνουν το δρόμο των λόφων, που παρεμβάλλονταν ανάμεσα στους πρόποδες των ιουδαϊκών βουνών και στην κοιλάδα” πιο συγκεκριμένα, μια σειρά από πηγές δημιούργησαν εκεί οάσεις, όπου υψώνονται φοινικόδεντρα που μοσχοβολούν βάλσαμο· η Ιεριχώ ήταν η πιο γνωστή· ο Ηρώδης ο Μέγας έχτισε εκεί ένα μαγευτικό παλάτι. Πιο κάτω ακόμα, ανάμεσα στις καλαμιές και τις σκλήθρες, απλώνεται ο Ιορδάνης και σιγά σιγά χάνεται. Το μάτι ακολουθεί για λίγο τα γεμάτα λάσπη νερά του, που χάνονται μέσα στα βαρειά και γκρίζα νερά της Νεκρής Θάλασσας. Εδώ βρισκόμαστε περισσότερο από 370 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ακίνητος και βαρύς. Η υδάτινη έκταση απλώνεται σε μήκος 76 χιλιομέτρων, όσο είναι η λίμνη Λεμάν, και σε πλάτος το πολύ 16 χιλιομέτρων. Πότε μοιάζει με πλάκα κασσίτερου, πότε με αδιαφανή γαλαζόπετρα, που τη στολίζουν σαν διαμαντόπετρες οι γυμνοί βράχοι: είναι ένα παρά­ξενο υγρό, που λαδώνει τα χέρια, μέσα στο οποίο το ανθρώπινο σώμα επιπλέει και που τα διάφορα άλατα του αναδίνουν μια δυσάρεστη μυρουδιά σαπισμένου ορυκτού. Στις όχθες της λείπει, ή σχεδόν λείπει, κάθε είδους ζωή: καθόλου πουλιά, αλλά ενοχλητικά σμήνη από έντομα· στις όχθες των ξεροπόταμων, που εκβάλλουν εκεί, φυτρώνουν, πού και πού, μερικές τούφες αρμυρίκια. Στις μέρες μας, αυτοί οι θλιβεροί τόποι πήραν κάποια ζωή. Οι Ισραηλίτες εκμεταλλεύονται τη σόδα και την ποτάσσα· κάποιο κιμπούτς παράγει θαυμάσιες ντομάτες” υπάρχει ακόμα ένα βεν­ζινάδικο και ταχυδρομείο. Ωστόσο, πριν δυο χιλιάδες χρόνια βασίλευε εκεί μια σχεδόν απόλυτη ερημιά: δε συναντούσες παρά μερικούς ασπροντυμένους αναχωρητές που απόφευγαν τον κόσμο κι αναζητούσαν το Θεό. Όσο για την τέταρτη φυσική περιοχή, που συμπληρώνει την παλαιστινιακή χώρα την εποχή του Χριστού, δεν αποτελούσε ακριβώς ένα τμήμα της: άλλωστε είναι ζήτημα αν θα περάσει κανείς από εκεί. Αμπαζίμ «τα αντικρυστά βουνά», έλεγαν οι Ιουδαίοι, που από τα υψώματα της Ιουδαίας έβλεπαν το χείλος του ανατολικού οροπεδίου να τους κλείνει τον ορίζοντα. Προς το νοτιά, υπήρχε η προσφιλής στους ποιητές Ιδουμαία, η «γη του Εδώμ» όπου ο Πυρρός Ησάν αποτραβήχτηκε αναμασώντας την οργή του όταν ο Ιακώβ τον παραγκώνισε από τα δικαιώματα του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Βεδουίνοι, που κατοι­κούσαν σ’ αυτές τις στέππες, δεν τα πήγαιναν, καλά με το Ισραήλ, τη χώρα απ’ όπου καταγόταν η οικογένεια του Ηρώδη, του οποίου το ζυγό ανέχονταν οργισμένοι οι γνήσιοι Ιουδαίοι. Κατόπι, υπήρχε το Μωάβ, η βιολεττιά οροσειρά, πίσω από την οποία η Ιερουσαλήμ ατενίζει την ανατολή του ήλιου’ μεγάλες βιβλικές μνήμες συνδέονται μαζί της, όπως του βουνού Νεβώ, που πάνω του ο ετοιμοθάνατος Μωϋσής ατένιζε τη Γη της επαγγελίας, όπου δεν θα πήγαινε ποτέ’ πάνω σ’ έναν ακαλλιέρ­γητο γήλοφο υψωνόταν το φρούριο του Μαχαιρούντος, ένα από τα φοβερά φρούρια που ο τύραννος Ηρώδης έσπειρε στους Άγιους Τόπους· ο απαίσιος τόπος όπου ο τετράρχης γιος του θα βάλει να αποκεφαλίσουν τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πιο βόρεια, το οροπέδιο κομματιάζεται σε απότομες πλάκες· διάφοροι χείμαρροι με ορμητικά νερά το έχουν χαράξει, ο Γιαρμούκ, ο Ιαβόκ –αυτός ο Ιαβόκ, που στο πέρασμα του ο Ιακώβ πάλαιψε με τον άγγελο μια ολόκληρη νύχτα -: οι Ιουδαίοι έμποροι περνούσαν από εκεί για να φτάσουν στο δρόμο του οροπεδίου, το δρόμο για τη Δαμασκό, αυτόν που ακολουθεί ο σύγχρονος σιδηρόδρομος. Η χώρα, που θα μπορούσε να είναι πολύ εύφορη -το έδαφος από βασάλτη όταν αποσυντεθεί είναι συχνά θαυμάσιο – δεν είχε καθόλου α­ξιοποιηθεί και χρησίμευε μόνο σαν στέππα για τους νομάδες και για να περνούν τα καραβάνια. Σιγά-σιγά αυτά τα φτωχά βο­σκοτόπια παραχώρησαν αργότερα τη θέση τους στην έρημο. (*) (*) ΝΤΑΝΙΕΛΣ ΡΟΠΣ: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», Μετάφραση: Έλλης Αγγέλου, Τρίτη Έκδοση, Εκδόσεις Παπαδήμα, Αθήνα, σελ. 24-32.

***  Την Πέμπτη 17/12 στις 8:30 το πρωί ο Κυριάκος Βελόπουλος στον Γιώργο Παπαδάκη

Συνεχίζει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ….. Την Πέμπτη 17 / 12 θα εμφανιστεί στον Γ.Παπαδάκη και στον ΑΝΤ1 στις 8:30 Ο Κ.Βελόπουλος αναμένεται να  προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με την πανδημία covid-19 και τα μέτρα της κυβέρνησης, την οικονομία και φυσικά τα ελληνοτουρκικά Συντονιζόμαστε ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ στον ΑΝΤ1….. 

***  Αποκλειστικό – ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΖΗ – Μόνο για τους αναγνώστες του VoiceNews

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης είναι γνωστός σε όλους για το γνωστικό του επίπεδο, το ήθος και τη φιλοπατρία του. Κάτι ακόμα που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητά του να εκφράζει υψηλά νοήματα με λόγο και γραπτά, απλά και κατανοητά. Στο πλαίσιο αυτό το VoiceNews σας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του καθηγητή Ιωάννη Μάζη ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ‘ΣΑΧ – ΜΑΤ΄ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ( Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ 2020).  Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ΕΔΩ.  Παραθέτουμε την εισαγωγή  Στο παρόν κείμενο αναλύονται τα βασικά σημεία των συμπεριφορών των Υπερσυστημικών (Ρωσίας, Τουρκίας, Ισραήλ, ΕΕ, ΗΠΑ) και Συστημικών (Αρμενίας, Αρτσάχ, Αζερμπαϊτζάν) παραγόντων της συρράξεως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από την Αζερική επίθεση, η οποία στηρίχθηκε εμφανώς και με κάθε μέσο – διπλωματικό και επιχειρησιακό – από την Άγκυρα αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμών και από το Ισραήλ. Αναλύεται επίσης το διεθνές νομικό καθεστώς της αυτοανακηρυχθείσης “Δημοκρατίας του Αρτσάχ” λαμβάνοντας υπόψη τα Ψηφίσματα της Γενικής Συνελεύσεως και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Κατόπιν, και με βάση την ανωτέρω ανάλυση, ερμηνεύονται η διπλωματική και επιχειρησιακή συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρίν, κατά και μετά την σύρραξη, όπως και εξάγονται συμπεράσματα για την παρούσα κατανομή ισχύος στον Νότιο Καύκασο, τους νικητές, τους ηττημένους και τις μέλλουσες δυναμικές για τους υπερσυστημικούς δρώντες: Ρωσία και Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της αναλύσεως, δεν παραλείπεται η εξέταση της ελληνικής γεωπολιτικής θέσεως, αλλά και οι προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Αθήνα για τον έλεγχο των αναφυομένων σημαντικών ζητημάτων ασφαλείας που σηματοδοτεί η ανακατανομή ισχύος στο Καυκασιανό Σύμπλοκο. 

mazis

Ευχαριστούμε για τη δωρεάν παραχώρηση τον καθηγητή κο Μάζη και τον εκδότη κο Φραγκούδη 

***  Ξέφυγε του Γεραπετρίτη: Χάσαμε στα Εθνικά θέματα αλλά πήραμε λεφτά!

Απίστευτος κυνισμός του Υπουργού της ΝΔ Γιώργου Γεραπετρίτη, που έβαλε στο ίδιο καλάθι τα Εθνικά Θέματα και την απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας με τα λεφτά που δικαιούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Μία πρωτοφανής αναφορά του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη πριν από λίγο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο βήμα της ολομέλειας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ο απίστευτος Γεραπετρίτης αφού έκανα το ατόπημα να χαρακτηρίσει τις επιβεβλημένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως «κυρώσεις που ήθελε μόνο ΣυΡιζΑ», προχώρησε σε μία απίστευτη σύνδεση. Συνέδεσε την μη επιβολή κυρώσεων με τα πολλά δις που πήραμε από την Ευρωπαΐκή Ένωση!  Πρόκειται για το δεύτερο τεράστιο ατόπημα του υπουργού Γεραπετρίτη, μετά την απίστευτη παρέμβαση του χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία, με την οποία στην ουσία άνοιξε κερκόπορτα στην Τουρκία για τα έξι μίλια. Μετά από αυτό, εάν δεν ανασκευάσει ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να τον αποπέμψει.  Δείτε το βίντεο με την δήλωση του  Απίστευτος ο υπαινιγμός του Γεραπετρίτη. Παρέδωσαν το Αιγαίο για να πάρουν λεφτά;

***  Επιστολή του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

ΤΡΙΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καλεί σε εγρήγορση και ζητά ενημέρωση για τις προσπάθειες από την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Δυστυχώς μαζί με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, παρατηρούμε τη ριζοσπαστικοποίηση του καθεστώτος Ερντογάν, όπως αποδεικνύεται από τη σχέση του με τον ISIS αλλά και με τη διάχυτη υποψία ως και βεβαιότητα ότι η Τουρκία υποστηρίζει, εν γνώσει της, τη μετάβαση τρομοκρατών στην Ευρώπη. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής προειδοποιεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι αυτή η γραμμική αύξηση της ανησυχητικής πορείας της Τουρκίας θα συνεχιστεί και, όπως φαίνεται, θα ενταθεί. Οι συνέπειες, πέραν των γειτονικών της κρατών, γίνονται αισθητές στο ευρύτερο ευρωπαϊκό, αραβικό και κεντρο-ασιατικό σύστημα κρατών. Διαπιστώνεται συνεχή διολίσθηση στον τομέα του Κράτους Δικαίου, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των καλών σχέσεων με τα γειτονικά κράτη.  Ο Εμμανουήλ Φράγκος κατονομάζει τις αποκαλύψεις που φέρουν την Τουρκία να αναζητά πυρηνικά όπλα. Το “Think tank Foundation for Defense of Democracies”, μέσω του πρώην Τούρκου βουλευτή κ. Aykan Erdemir αλλά και του Τούρκου δημοσιογράφου κ. Abdullah Bozkurt αποκαλύπτει τις σαφείς προθέσεις της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ προειδοποιεί τον Σαρλ Μισέλ για τη σοβαρότητα της εξέλιξης αυτής. Μόνο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτουν πυρηνικά όπλα και στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας οφείλεται να υπάρχει συνεργασία για τη μη απόκτηση πυρηνικών από τρίτες χώρες. Επίσης με βάση τη συνθήκη ΕΚ και τη συνθήκη Ευρατόμ, ιδίως ο μηχανισμός συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, ο μηχανισμός προ-ενταξιακής βοήθειας και ο μηχανισμός σταθερότητας τίθενται νομικές βάσεις για την αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Ο Εμμανουήλ Φράγκος ζητά άμεσα πρωτοβουλίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία και καλεί τον Πρόεδρο να παρέχει σαφή και ξεκάθαρη ενημέρωση γι’ αυτές. ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ * Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επιστολή για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία

***

~**** Αθλητική Ενημέρωση 

~**  Για την 14η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ   Euroleague Τρίτη 15/12/2020 :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  100-65 .- ^ 
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ  71-79 .- ^ 
~ ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  92-73 .- ^
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου  84-90 .- ^
~  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΡΕΑΛ Μαδρίτης  93-97 .- ^ 
~** ΑΥΡΙΟ  Τετάρτη 16/12/2020 Euroleague 14η  αγωνιστική 
* ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης -  ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου 
* ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  -ΧΙΜΚΙ Μόσχας 
* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΒΑΛΕΝΘΙΑ 
* ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 

~** ΧΘΕΣ  ,... Στο  ελληνικό ποδόσφαιρο  σήμερα Δευτέρα  14/12/2020   

ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  2-0 .- ^ Διαιτητής : Εμμανουήλ  Σκουλάς .- Τα γκολ : 29΄ Ρέγκις , 85΄ πεν. Μπαρράλες .- ^  

~** Το προφίλ της αντιπάλου του Ολυμπιακού, Αϊντχόφεν 

Μετά τον ΠΑΟΚ στους ομίλους, η Αϊντχόφεν θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa League.  Η Αϊντχόφεν έφτασε στους ομίλους αποκλείοντας εκτός έδρας τη σλοβενική Μούρα (5-1) και τη νορβηγική Ρόζενμποργκ (2-0). Στην πρώτη φάση κατέκτησε 12 βαθμούς και την πρώτη θέση, μπροστά από την Γρανάδα. Έχασε από Γρανάδα (1-2) και ΠΑΟΚ (4-1), αλλά κέρδισε τα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια της: δύο φορές την Ομόνοια (1-2 και 4-0) και από μία τον ΠΑΟΚ (3-2) και τη Γρανάδα (0-1). Στο τρέχον ολλανδικό πρωτάθλημα είναι δεύτερη και στο -3 από τον Άγιαξ έχοντας σε 12 αγώνες 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ήττα.  Ιδρύθηκε το 1913, έχει έδρα το «Φίλιπς Στάντιον» (35.000 θεατών) και χρώματα το κόκκινο και το άσπρο. Στο περασμένο πρωτάθλημα ήταν τέταρτη, ενώ το τελευταίο πρωτάθλημα από τα 24 που έχει κατακτήσει ήταν το 2018. Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της ήταν οι κατακτήσεις του Πρωταθλητριών το 1988 και του UEFA το 1978. Στον πάγκο της βρίσκεται ο Γερμανός Ρότζερ Σμιντ και στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες όπως ο Γερμανός αριστερός μπακ Φίλιπ Μαξ, ο 21χρονος Ολλανδός φορ Ντόνιελ Μάλεν και ο επίσης Ολλανδός δεξιός μπακ Ντένζελ Ντάμφρις. Το μεγαλύτερο όνομα στο ρόστερ της είναι ο Μάριο Γκέτσε, σκόρερ της Γερμανίας στον τελικό του Μουντιάλ του 2014.

~**  Σούπερ ζευγάρι Μπαρτσελόνα-Παρί στους «16»  Μπαρτσελόνα και Παρί θα συναντηθούν στους «16» του Champions League.Αναλυτικά τα ζευγάρια: 

Γκλάντμπαχ-Μάντσεστερ Σίτι
Λάτσιο-Μπάγερν Μονάχου
Ατλέτικο Μαδρίτης-Τσέλσι
Λειψία-Λίβερπουλ
Πόρτο-Γιουβέντους
Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν
Σεβίλλη-Ντόρτμουντ
Αταλάντα-Ρεάλ Μαδρίτης
Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 16/17/23/24 Φεβρουαρίου και οι ρεβάνς στις 9/10/16/17 Μαρτίου.    Η επόμενη κλήρωση, που θα περιλαμβάνει προημιτελικά, ημιτελικά και τελικό, θα γίνει στις 19 Μαρτίου 2021.

~**  ΧΘΕΣ , .... Κυριακή 13/12/2020 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο   Super League 

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  0-6  .- ^  Διαιτητής :  Αριστείδης Βάτσιος  .- Τα  γκολ : 13΄Μπουχαλάκης , 34΄ Με Βίλλα  , 35΄ Ελ  Αραμπί , 81΄κόκκινη 2η κίτρινη Σαραμαντάς , 82΄πεν. Σουντανί  , 83΄ Κούϊπερ , 87΄ Μασούρας .- 

ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης - ΑΕΚ Αθηνών  3-4  .- ^  Διαιτητής : Ευστάθιος Γκορτσίλας .- Τα  γκολ : 6΄ Ανσαριφάντ , 9΄ Φερναντέζ ,  19΄Γκαρσία , 25΄Αβσαριφάντ , 66΄ Τσαμπούρης , 88΄ Ολιβέϊρα , 90+4΄ Μπαξεβανίδης .- ^

ΒΟΛΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0  .- ^ Διαιτητής : Βασίλειος Φωτιάς .- Τα γκολ: 28΄ΚΌΚΚΙΝΗ 2η  κίτρινη Τζανακάκης , .- ^ 

ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  1-0 .-^ Διαιτητής  Bas  Nijhuis .-   Τα γκολ : 40 ΄ πεν.  Μπρούνο Γκάμα  .- ^ 


~ ** 



 ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2020  :                                                      01 .- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου 2020  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ νά   έχουμε! ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ να έρθουν  για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/2011957417104652224 .-     02.-  Αρφαρά Μεσσηνίας   Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  02 Δεκεμβρίου 2020  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/3844769192542125688  .-                               03.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας     Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Πέμπτη  03 Δεκεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/8252493186269785224 .-                     04 .-.-  Αρφαρά Μεσσηνίας   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή  04 Δεκεμβρίου  2020  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/2422649784272131314   .-                                                                                                                                                                       05.Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας    Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Σάββατο  05  Δεκεμβρίου  2020:https://www.blogger.com/blog/post/edit/6220303196286054371/3934055917334220265  .-                                                                                                                             06 .Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Κυριακή  06 Δεκεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/9113881557930858614/1494623723363661005 .-                   07.-  Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας  Στο  αγιάζι  της Ενημέρωσης  Δευτέρα  07  Δεκεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1348236129800595557/6253140655038511848  .-                 08.-ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το  α  και  το Ω ! Ιατρικά Θέματα  !  Δευτέρα   07  Δεκεμβρίου  2020  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/8655445351943326255  .-                               09  -.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Τρίτη 08 Δεκεμβρίου  2020 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6220303196286054371/4073954076086377051   .-                                   10.-Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  09 Δεκεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/9113881557930858614/5708257224664753178  .-                                   11.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας    Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Πέμπτη  10  Δεκεμβρίου  2020: https://www.blogger.com/blog/post/edit/3035537040406072572/6321515909343851638 .-                                                                                                                       12.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Παρασκευή 11  Δεκεμβρίου  2020  https://www.blogger.com/blog/post/edit/5308354824682069899/1951420369263254395  .-                                                                                                                                                              13.-Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2020   https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/3552670539686909359  .-                                                                                                                            14.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης    Κυριακή 13  Δεκεμβρίου  2020 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6295557011334354486/2578425567886116162  .-
15.-Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας    Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα  14 Δεκεμβρίου 2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6220303196286054371/1562403077481646313 .-
16.
 Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  τρίτη  15  Δεκεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/1255532105560467924  .-           17.
  

~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020  :                                                                ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Μας !! 

1.~ Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Κυριακή 01 Νοεμβρίου  2020     ΚΑΛΟ  ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για  ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/8383886848322902473  .-               2- Αρφαρά  Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα   02  Νοεμβρίου  2020  :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/3947124920807744332  .-    

26.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  25 Νοεμβρίου 2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/5937152935256946454  .-             27.-  Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Πέμπτη 26  Νοεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/6560064242380821812  .-                 28.- .-  Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Παρασκευή  27  Νοεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/1069238248226068802 .-                   29.-Αρφαρά Μεσσηνίας Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της  Ενημέρωσης  Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020: https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/635945421390597889  .-           30.-  Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Κυριακή 29  Νοεμβρίου 2020 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/5331926677672661985   .-                31.-Αρφαρά Μεσσηνίας  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Δευτέρα 30  Νοεμβρίου  2020 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/8978724356745632426    .-

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: