ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Υγεία για όλους μας 27, 28/11/2010 *

Υγεία για όλους μας 27, 28/11/2010 :

ΩΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ –ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ …ΤΩΡΑ!
*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~** Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΕΤΑΓΜΑ :
Photobucket
H ελευθερία χωρίς μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο .-
Η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη
.- Τζών Φιτζέραλντ Κέννετυ .-

** Λέμφωμα: Ο άγνωστος εχθρός
Η διόγκωση ενός ή περισσοτέρων λεμφαδένων σε μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του λεμφώματος - του πέμπτου πιο συχνού καρκίνου στην Ευρώπη.
Σε πολλές περιπτώσεις, η διόγκωση συνοδεύεται από χαμηλή πυρετική κίνηση (37,4-38 βαθμούς Κελσίου) ή και γενικά συμπτώματα αδιαθεσίας, κούρασης, ανορεξίας και εφιδρώσεων.
Πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.490 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 χρόνων, έδειξε ότι μόνον ένας στους πέντε Έλληνες έχει κάποια εικόνα για τη συχνότητα εμφάνισης του λεμφώματος, τα συμπτώματα και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Η ιατρική αντιμετώπιση του λεμφώματος γίνεται από αιματολόγους και σε ορισμένες περιπτώσεις από ογκολόγους γιατρούς. Στα συμβατικά «όπλα» αντιμετώπισης των λεμφωμάτων, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (ανοσοθεραπεία) και βιολογικών παραγόντων, καθώς και η ανοσοραδιοθεραπεία.
Ορισμένοι ασθενείς θεραπεύονται με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (μεταμόσχευση μυαλού των οστών), η οποία πραγματοποιείται σε ολοένα και περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των τύπων λεμφωμάτων γίνεται σε Κέντρα που διαθέτουν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα και τμήμα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.-

Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-

** Oρμονικά έξυπνη διατροφή και αδυνάτισμα
Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης και Προαγωγής Υγείας
http://www.drfilimon.gr/
ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
Πώς γυρίζουμε τον κυτταρικό διακόπτη του λίπους; Σας παρουσιάζουμε τώρα την κύρια ορμόνη που παχαίνει τον άνθρωπο και τον αρρωσταίνει ασυναγώνιστα. Αλλά αυτό θα αναλυθεί σε ξεχωριστά άρθρα. Έχετε ήδη μάθει από αυτή τη σειρά άρθρων ότι τα επίπεδα γλυκογόνου μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τον βαθμό στον οποίο το σώμα σας καίει λίπος. Αν η αποθήκη σας γλυκογόνου παραμένει φουλαρισμένη, θα καίτε πολύ λίγο λίπος. Αν εξαντληθεί, οι φούρνοι καύσης λίπους των κυττάρων σας θα αρχίσουν να δουλεύουν στο φουλ. Όμως, πώς ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό; Και πώς σχετίζεται με τον επιμερισμό θρεπτικών στοιχείων και το χτίσιμο οστών-μυών που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο; Το κλειδί είναι μια ορμόνη που καλείται ινσουλίνη.
Τα επίπεδα ινσουλίνης ανεβαίνουν, όποτε και τα επίπεδα σακχάρου αίματος ανεβαίνουν. Κι αυτό επειδή το πρώτιστο καθήκον της ινσουλίνης είναι να μετακινήσει τη γλυκόζη -τη μορφή σακχάρου που το σώμα σας χρησιμοποιεί για ενέργεια- από την κυκλοφορία του αίματος και να τη βάλει μέσα στα μυϊκά σας κύτταρα ή στο συκώτι. Άπαξ και μπει μέσα στους μυς ή στο συκώτι σας, η γλυκόζη μπορεί να καεί ως καύσιμο ή να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο για μεταγενέστερη χρήση. Αυτός, παρεμπιπτόντως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας προλαβαίνει τη δημιουργία επικίνδυνα υψηλών επιπέδων σακχάρου αίματος, όπως συμβαίνει στο διαβήτη τύπου 2. Εδώ είναι που εμπλέκεται η τροφή: Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη και τα λιπαρά -τα οποία ανυψώνουν ελάχιστα (μόνο κάποια αμινοξέα πρωτεϊνών σε μεγάλες ποσότητες) έως καθόλου (τα λιπαρά) τα επίπεδα σακχάρου αίματος- οι υδατάνθρακες, όπως το άμυλο και η ζάχαρη, μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη κατά την πέψη και απορροφούνται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε, τόσο υψηλότερα και γρηγορότερα ανεβαίνει το σάκχαρο αίματος.
Σε τι φταίει η ινσουλίνη; Όταν τα αποθέματα γλυκογόνου είναι γεμάτα, η ινσουλίνη βάζει μπρος τη διαδικασία αύξησης τόσο των μυών-οστών όσο και του λίπους. Αυτό επί της ουσίας εγγυάται ότι δεν θα καίτε κανένα από τα δύο για ενέργεια. Ενώ ακούγεται καλό για τους τρικέφαλούς σας, αποτελεί τρομακτικό σενάριο για την κοιλιά σας. Στο κάτω - κάτω, η όλη ιδέα είναι να λιγοστέψει η κοιλιά και όχι να μεγαλώσει. Όμως θυμηθείτε, η δουλειά της ινσουλίνης είναι να μετακινήσει γρήγορα τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι αναγκαίο για να διατηρούνται υγιεινά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
Συνεπώς, αν δεν υπάρχει χώρος στους μυς σας για να αποθηκεύσουν γλυκόζη, τότε το σώμα σας θα στραφεί στο να χρησιμοποιήσει όσο περισσότερη γίνεται από εκείνη τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα θέλει να παρέχει στους μυς σας ενέργεια από καμία άλλη πηγή, ούτε δηλαδή από το λίπος που κουβαλάτε στη μέση σας. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες από όσους μπορούν να καούν άμεσα -και τα αποθέματά σας γλυκογόνου είναι φουλαρισμένα- στο σώμα σας μένει μόνο μία επιλογή: Να αρχίσει να μετατρέπει την περισσή γλυκόζη από όλους αυτούς τους υδατάνθρακες σε λίπος. Η γλυκόζη τότε εκτρέπεται μακριά από τα μυϊκά σας κύτταρα -όπου βρίσκεται το γλυκογόνο- και κατευθύνεται προς τα λιποκύτταρά σας. Και τούτο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιμερισμού θρεπτικών στοιχείων, μολονότι της μορφής που σίγουρα δεν επιθυμείτε.
Το συμπέρασμα: Όταν το γλυκογόνο (αποθέματα γλυκόζης) έχει εξαντλήσει τη μέγιστη χωρητικότητα μέσα μας, η ινσουλίνη είναι δίκοπο μαχαίρι. Σας βοηθάει να χτίσετε μυς -εφόσον παρέχετε επίσης τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία και την κατάλληλη μορφή άσκησης- αλλά αποφέρει και περισσότερο λίπος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι «ειδικοί» πιστεύουν ότι δεν γίνεται να χτιστούν μυς, χωρίς να αυξηθεί και το σωματικό λίπος, όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς. Και τώρα τα καλά νέα: Τα χαμηλά επίπεδα γλυκογόνου αλλάζουν την απόκριση του σώματός σας στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη εξακολουθεί να σηματοδοτεί στο σώμα σας το χτίσιμο μυών -υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, πάντα- αλλά δεν μπλοκάρει πια την ικανότητά σας να καίτε λίπος. Γιατί; Επειδή το σώμα σας είναι έξυπνο. Θέτει την αναπλήρωση των επιπέδων σας γλυκογόνου ως προτεραιότητα, ώστε να υπάρχουν, αν τυχόν παραστεί επείγουσα ανάγκη.
Έτσι απορροφά μέσα στους μυς σας όσους υδατάνθρακες τρώτε, για να αποθηκευτούν ως γλυκογόνο. Η συνέπεια είναι ότι το σώμα σας χρειάζεται να στραφεί στο λίπος -όπως σε εκείνο που έχει μαζευτεί στην κοιλιά σας- ως την κύρια πηγή καυσίμου. Εδώ που τα λέμε, αν το σώμα σας ήταν να συνεχίσει να καίει υδατάνθρακες, θα περιόριζε τη δυνατότητά του να αναπληρώνει το γλυκογόνο. Ή, για να το πούμε σε επίκαιρους όρους, εξοικονομείς χρήματα πολύ ταχύτερα, αν δεν τα ξοδεύεις.
Στη φάση αυτή, είναι σαν να έχετε έναν εσωτερικό τροχονόμο που εκτρέπει τη γλυκόζη μακριά από την κοιλιά και προς τους μυς-οστά σας. Έτσι τα μυϊκά-οστικά σας κύτταρα βρίσκονται σε κατάσταση αύξησης, αλλά τα λιποκύτταρά σας είναι σε κατάσταση αποδόμησης. Κι αυτό σημαίνει ότι έχετε δημιουργήσει το ιδανικό εσωτερικό περιβάλλον για αναμόρφωση του σώματός σας. Σκεφτείτε το σαν να γυρίζετε τον κυτταρικό διακόπτη που σας επιτρέπει να καίτε λίπος, καθώς χτίζετε μυς και οστά.
Όμως, θα συνεχίσουμε στο επόμενο. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του http://www.zougla.gr/. Επίσης στο site του ιατρού http://www.drfilimon.gr/ )Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι γιατρός Αντιγήρανσης


«Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται από τα όρια της γλώσσας του» Ludwig Wittgenstein .-

** Πολύτιμη πηγή βλαστοκυττάρων τα ανεπιθύμητα «ψωμάκια»
Αμερικανοί γιατροί ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λίπος (λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) είναι πηγή πολύτιμων βλαστοκυττάρων, ικανών να μετατραπούν στο εργαστήριο σε οποιονδήποτε τύπο ιστού.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να μετατραπούν σε τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), κύτταρα που έχουν τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και μπορούν να καλλιεργηθούν για να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.
Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι πιο ευέλικτα από τους ινοβλάστες του δέρματος (κύτταρα του δέρματος), επειδή είναι λιγότερο διαφοροποιημένα, δηλαδή λιγότερο εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Ενώ μπορούν από μόνα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του λίπους, των μυών ή των οστών.
Η μελέτη έχει δημοσιευτεί στην έγκριτη επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».-



~** Οτιδήποτε μοιράζεις στην ζωή σου, επιστρέφεται. Γι’ αυτό πρόσεξε τι μοιράζεις!

**Τι πρέπει να ξέρουμε για την οσφυαλγία;
Η οσφυαλγία, που ονομάζεται κάθε πόνος στην οσφύ, αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων και όχι πάθηση.Μεγάλος αριθμός παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αλλά και των γειτονικών οργάνων (όπως των νεφρών, των ουρητήρων, των γεννητικών οργάνων, του εντέρου, της αορτής) έχουν σαν κύριο ενόχλημα την οσφυαλγία.Από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η δισκοπάθεια (κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι η πιο συχνή (καλύπτει περίπου 70% των περιπτώσεων) αιτία οσφυαλγίας στους νεαρούς και μέσης ηλικίας ενήλικες, ενώ η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια στις μεγαλύτερες ηλικίες.Τραυματικές αιτίες, όπως κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις καταστάσεις, νεοπλασίες ή συγγενείς ανωμαλίες, μπορεί επίσης να επιφέρουν οσφυαλγία.Η διάγνωση της πάθησης που προκαλεί η οσφυαλγία απαιτεί προσεκτική λήψη του ιστορικού, λεπτομερή κλινική εξέταση, εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο καθώς και καλή συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων.-


~** Πιθανόν το μεγαλύτερο από όλα τα λάθη σου, είναι να μην γνωρίζεις κανένα!

** Πώς να αντιμετωπίζετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο
Μήπως η ναυτία σάς βασανίζει κάθε φορά που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο;
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχουν τις εξής συμβουλές για όσους δεινοπαθούν κάθε φορά που μετακινούνται οδικώς:

* Να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού και όχι πίσω.
* Να κοιτάζετε μακριά στον ορίζοντα και να μη διαβάζετε.
* Να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο μαξιλαράκι του καθίσματός σας, για να μένει ακίνητο.
* Φροντίστε να χτυπάει το πρόσωπό σας αέρας.
* Αποφύγετε το κάπνισμα και ζητήστε από τους άλλους επιβαίνοντες να κάνουν το ίδιο.-

~** Η ευτυχία δημιουργεί φίλους. Η δυστυχία τους δοκιμάζει


** Ταξιδέψτε στο εξωτερικό με ασφάλεια
Δημοσκόπηση έχει δείξει πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους που απειλούν την υγεία μας, πριν αναχωρήσουμε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι τουρίστες στην Ευρώπη ως προς τα νοσήματα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους όταν βρίσκονται εκτός συνόρων. Ελλιπέστατα ενημερωμένοι αποδείχθηκαν και οι Ιταλοί, ενώ καλύτερα ενημερωμένοι όλων φάνηκε να είναι οι Βέλγοι, οι Σκανδιναβοί και οι Βρετανοί.
Ένα πλεονέκτημα που βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών, αλλά ωστόσο δεν φαίνεται να αξιοποιείται κατάλληλα, είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις το 1% των Ελλήνων έχει βγάλει από το ασφαλιστικό του ταμείο αυτή την κάρτα, η οποία του επιτρέπει (μεταξύ άλλων) να έχει υγειονομική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας αρρώστιας σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, καθώς και στην Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Μπορείτε, λοιπόν, να μεταβείτε στο ασφαλιστικό ταμείο σας και να ζητήστε να σας βγάλουν την Ε.Κ.Α.Α.(εκδίδεται εντελώς δωρεάν). Αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε και χρειαστείτε ιατρική φροντίδα, είτε δεν θα πληρώσετε τίποτα είτε, αν κληθείτε να καταβάλλετε χρήματα, θα σας επιστραφούν άμεσα στη χώρα όπου βρίσκεστε ή όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα.
Να θυμάστε πως κάθε μέλος της οικογένειάς σας πρέπει να έχει τη δική του κάρτα. Τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την έκδοση της Ε.Κ.Α.Α. από το Ταμείο σας, είναι ένα θεωρημένο βιβλιάριο Υγείας και μια αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Πηγή: http://www.ygeia.tanea.gr/ .-


~** Την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης πρέπει να την υπερασπιστούμε .

** Τσιπ θα ασκεί τους παράλυτους μυς

Ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Δημοσθένους, υποστηρίζουν ότι ένα μικροσκοπικό εμφυτεύσιμο τσιπ, το οποίο στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς, μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση των παράλυτων άκρων.
Το νέο τσιπ είναι το πρώτο που έχει τόσο μικρό μέγεθος -μικρότερο από εκείνο ενός παιδικού νυχιού- ώστε να μπορεί να εμφυτευτεί στη σπονδυλική στήλη. Η συσκευή ονομάζεται «Αctive Βook», καθώς τα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που την απαρτίζουν δημιουργούν ένα τρισδιάστατο σχήμα που μοιάζει με εκείνο των σελίδων ενός βιβλίου.
Τα ηλεκτρόδια του μικρού τσιπ στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς απευθείας στη σπονδυλική στήλη, χωρίς τη βοήθεια κάποιας άλλης εξωτερικής συσκευής. Πηγή: http://www.tovima.gr/ .-


~** ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ

** Αποτελέσματα βιοψίας σε πέντε λεπτά

Η μακρά και ψυχοφθόρα αναμονή για τα αποτελέσματα της βιοψίας μπορεί σύντομα να αποτελεί παρελθόν, χάρη σε μια νέα απεικονιστική τεχνική των ιστών.Ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δοκίμασε την τεχνική που ονομάζεται ΝΙVΙ (Nonlinear Interferometric Vibrational Imaging) σε καρκινικά κύτταρα από το μαστό αρουραίων.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με χρήση της μεθόδου παρήχθησαν ευανάγνωστες, έγχρωμες εικόνες των ιστών όπου διαγράφονταν καθαρά τα όρια των όγκων με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 99%.Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, σύμφωνα με δημοσίευση που αναμένεται να γίνει στο τεύχος της 1ης Δεκεμβρίου του Επιστημονικού περιοδικού «Cancer Research».Σήμερα, οι συμβατικές μέθοδοι διάγνωσης του καρκίνου βασίζονται σε οπτική ανάλυση του σχήματος και της δομής των κυττάρων, γεγονός που τις καθιστά αρκετά υποκειμενικές σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντιθέτως, η μέθοδος ΝΙVΙ παράγει εικόνες με βάση τη μοριακή σύνθεση των εξεταζόμενων κυττάρων. Τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις λιπιδίων ενώ τα καρκινικά κύτταρα παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη.Με χρήση δύο ακτίνων φωτός, οι ειδικοί μπορούν να προσδιορίσουν τα μοριακά σήματα που στέλνουν τα διαφορετικά κύτταρα: τελικώς τα φυσιολογικά κύτταρα αποτυπώνονται με μπλε χρώμα και τα καρκινικά με κόκκινο. Πηγή: http://www.tovima.gr/ .-

~~ Κανένας μας δεν πρέπει , να αμφισβητεί τη θρησκευτική ελευθερία του οποιουδήποτε .- Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος λογικός ή άλογος , που να θέλει να επιβάλλει στον άλλον τις δικές του θρησκευτικές ή άλλες απόψεις .- Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα , απόλυτα σεβαστό σε μια δημοκρατική κοινωνία .- Η Πίστης , η ή απιστία , δεν παύει να είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός .- Είναι όμως αδιανόητο να φτάνουμε στο άλλο άκρο κι έτσι να φαλκιδεύουμε αντιθέτως τη θρησκευτική ελευθερία των άλλων πολιτών .- ( Ευάγγελος Κρουσταλάκης ).-

** Χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα για την «αναγέννηση» αρθρικών χόνδρων

Σύμφωνα με επιστήμονες, η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας μπορούν να αντικαταστήσουν τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα. Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις, ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα. Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα, όμως οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης: «η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα, δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα.
«Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων» επισήμανε ο κ. Κυπαρισσίδης.-

~** "Όποιος σιωπηλά ζει, σιωπηλά θα αδικηθεί"

** Επικίνδυνο για την υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς η χώρα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς.Ποσοστό 42% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν καπνιστές, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29%.Σύμφωνα με έρευνες, 20-30% των καπνιστών προσπαθούν κάθε χρόνο να κόψουν το κάπνισμα, ενώ 7 στους 10 (70%) έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το τσιγάρο με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.Από το 70% των Ελλήνων, που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνουν.
Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και δε χρειάζονται τη συγκατάθεση γιατρού.Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes), το οποίο κυκλοφορεί από το 2008 και έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, είναι μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, που αντικαθίσταται, ή έχει μόνον αέρα.Ειδήμονες των επιστημών υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, είτε αυτό περιέχει νικοτίνη, είτε όχι.Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος - εντατικολόγος και συντονιστής της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.Στις Η.Π.Α. έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της βιομηχανίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Δηλώνει ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.Η βιομηχανία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι ο FDA μπορεί να είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, αλλά είναι αναρμόδιος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν μεν νικοτίνη αλλά όχι καπνό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.Για καθαρά εμπορικό προϊόν και όχι αποτελεσματικό, κάνει λόγο ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας, Νίκος Χούλης, τονίζοντας ότι καλύτερο υποκατάστατο για τη «συνήθεια» του τσιγάρου είναι το κομπολόι.Ο κ. Χούλης, αναφέρει ότι αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Εξάλλου, κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. -


~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης)

**Εφαρμογή του iPhone θα προστατεύει από τον καρκίνο

Μια νέα εφαρμογή στο κινητό iPhone, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πότε να προφυλασσόμαστε από τις καρκινογόνες υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις θερμοκρασίες και τον καιρό για να προβλέψουν πότε χρειάζονται προστασία από τον ήλιο, αλλά στην ουσία είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) που προκαλεί το πρόβλημα- κι αυτό δεν μπορείς να το δεις ή να το αντιληφθείς», εξηγεί η Σου Χιούαρντ, διευθύντρια της υπηρεσίας «SunSmart» του Συμβουλίου για τον Καρκίνο.Για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά και με σκοπό να απευθυνθεί στους νεότερους που έχουν την τάση να είναι λιγότερο επιμελείς σε ότι αφορά στην προστασία τους από τον ήλιο, το Συμβούλιο για τον Καρκίνο σχεδίασε την δωρεάν αυτή εφαρμογή για το συγκεκριμένο τύπο του κινητού, η οποία καθημερινά παρέχει ενημέρωση με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και για τον δείκτη της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. -


~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-

** Πως αντιμετωπίζεται η χρόνια αϋπνία;

Η αϋπνία αποτελεί πλέον συνηθισμένο πρόβλημα. Στις δυτικές κοινωνίες, ένας στους τρεις ενηλίκους αναφέρει δυσκολίες στον ύπνο, εκ των οποίων περίπου το 20% αντιμετωπίζει χρόνια μορφή αϋπνίας.Οι σύγχρονες παρεμβάσεις στην αϋπνία συμπεριλαμβάνουν:1. Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου η οποία, σύμφωνα με τον δρ Ρeter Ηauri (1977), σημαίνει ότι:* Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε, καθότι η ενεργητική προσπάθεια αυξάνει τη διέγερση του οργανισμού και μειώνει την πιθανότητα του ύπνου.* Ξαπλώνετε στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάζετε. * Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι αποκλειστικά και μόνο για τον ύπνο και όχι για άλλες δραστηριότητες, π.χ. εργασιακές. * Απομακρύνετε την πίεση του χρόνου, μετακινώντας το ρολόι σας σε άλλο δωμάτιο. * Ασκείστε αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα και όχι αργότερα. * Αποφύγετε τη χρήση διεγερτικών και οινοπνευματωδών. * Τρώτε ένα ελαφρύ σνακ πριν από τον ύπνο, έχει κατασταλτικές ιδιότητες. * Σταθεροποιήσετε την ώρα που κοιμάστε και την ώρα που ξυπνάτε, ανεξαρτήτως από το πόσο καλά νιώθετε ότι κοιμηθήκατε. 2. Γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεία. Στόχοι της θεραπείας αυτής είναι ο εντοπισμός και η βαθύτερη αλλαγή των λανθασμένων πεποιθήσεων του πάσχοντος για τον ύπνο (π.χ. ο νοσηρός έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου) και η αντικατάστασή τους με υγιείς πεποιθήσεις, που προωθούν μια ευνοϊκότερη προσαρμογή του.Παραδείγματα τεχνικών είναι ο περιορισμός του ύπνου, δηλαδή η μείωση του συνολικού χρόνου ύπνου ως μέσον επίτευξης της αύξησης των περιόδων του βαθέος ύπνου και της μείωσης των ενδιάμεσων αφυπνίσεων.Άλλη παρέμβαση είναι η «παράδοξη πρόθεση».Η αγχώδης προσδοκία ότι δεν θα καταφέρει κάποιος να κοιμηθεί αντικαθίσταται με επιδίωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποκατάσταση του φυσιολογικού ύπνου.Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία συνήθως εφαρμόζεται 4- 8 φορές, σε εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 60-90 λεπτών, παρότι πρέπει να παρατείνεται αν τα συμπτώματα επιμένουν. Έρευνες αποτελεσματικότητας δείχνουν ότι η θεραπευτική βελτίωση διατηρείται στα δύο έτη μετά τη λήξη της θεραπείας.3. Φαρμακευτική αγωγή με υπναγωγά- κατασταλτικά, αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες. Η χρήση των παραπάνω ωστόσο, πρέπει να ελέγχεται και να παρακολουθείται αυστηρά από ψυχίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες και τα ενδεχόμενα συμπτώματα εξάρτησης.-

~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-

** Πόσο παχαίνει το βραδινό γεύμα;
Το να φάει κανείς το κύριο γεύμα του το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση βάρους. Η απώλεια κιλών έρχεται όταν βρίσκεστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, όταν δηλαδή τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε μέσα στη μέρα.
Με την προϋπόθεση λοιπόν, πως η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων δεν ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο εύρος, μπορείτε να φάτε το κυρίως γεύμα σας αντί για το μεσημέρι το βράδυ.
Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ορισμένες συμπεριφορές-παγίδες σίγουρα δεν θα σας οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το βραδινό δεν θα σας φέρει περιττά κιλά:
1.Μην παραλείπετε γεύματα. Το αίσθημα της υπερβολικής πείνας θα σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες, συνεπώς και σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα σωστό πρωινό και συνεχίστε με μικρά και συχνά γεύματα που θα σας παρέχουν άμεσα την ενέργεια που χρειάζεστε μέχρι το βράδυ.
2.Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το μεσημέρι. Αν τρώτε το «μεγαλύτερο» πιάτο σας το βράδυ, τότε το μεσημεριανό δεν πρέπει να αποτελεί κυρίως γεύμα. Καταναλώστε για μεσημέρι μία σαλάτα ή τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό, ή μια έτοιμη σούπα με λίγες θερμίδες και ένα γιαούρτι 2%.
3.Φροντίστε να μην πάτε απευθείας για ύπνο μετά το βραδινό σας. Βρείτε χρόνο για κάποια δραστηριότητα μετά το γεύμα, ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις θερμίδες αυτές για την παραγωγή ενέργειας. Κάντε μια μικρή βόλτα στην περιοχή, βγάλτε έξω το σκύλο σας. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσετε αμέσως στον καναπέ.
4.Μην κάνετε υπερβολές. Ακόμη κι αν το βραδινό είναι για σας το κυρίως γεύμα, πρέπει να αποτελεί ένα πιάτο που το χαρακτηρίζει το μέτρο και η ισορροπία. Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Η σύνθεση του πιάτου μπορεί να είναι η εξής: το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
5.Αποφύγετε την τηλεόραση όσο τρώτε. Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν το απολαμβάνετε πραγματικά, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού. Επιπλέον, το μήνυμα του κορεσμού που ξεκινά από το στομάχι περνά «απαρατήρητο» από τον εγκέφαλο. Κλείστε λοιπόν τους δέκτες σας και καθίστε στο τραπέζι.-


~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-

** Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί καλοκαίρι έχουν λιγότερα παιδιά

Ο μήνας που γεννιέται μια γυναίκα, φαίνεται πως επηρεάζει, την γονιμότητά της, αφού μια νέα αυστριακή επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που γεννιούνται το καλοκαίρι, τείνουν να αποκτούν λιγότερα παιδιά στη ζωή τους σε σχέση με τις γυναίκες που γεννιούνται άλλες εποχές του χρόνου.Η έρευνα, υπό την Σούζαν Χούμπερ του πανεπιστημίου της Βιέννης, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία που ξεκινούν από το 1967 και διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννηθεί τον Ιούλιο μήνα, είχαν κατά μέσο όσο 13% λιγότερα παιδιά σε σχέση με όσες είχαν γεννηθεί Δεκέμβριο μήνα.Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι ερευνητές μελέτησαν ανάλογα δεδομένα στο άλλο ημισφαίριο, στη Νέα Ζηλανδία, και ανακάλυψαν ότι ισχύει το ακριβώς αντίστροφο αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αυστριακοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στο Βιετνάμ οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί τον Ιούλιο, στην περίοδο των βροχών, είναι πιο γόνιμες σε σχέση με όσες έχουν γεννηθεί στην ξηρή περίοδο του Ιανουαρίου. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί εμφανίζεται μια τέτοια εποχικότητα στη γονιμότητα των γυναικών, αλλά εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις διαφορές στη διατροφή της μητέρας ανάλογα με την εποχή, καθώς και στις μεταβολές του καιρού, που με τη σειρά τους αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα μολύνσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (διατροφικοί, περιβαλλοντικοί, υγείας κ.α.) επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού, κυρίως κατά τον κρίσιμο τρίτο μήνα της ανάπτυξής του στην μήτρα, και μπορεί να επιδρούν στην κατοπινή γονιμότητά του.Για τους άνδρες, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς φαίνεται πως όσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο, γίνονται αργότερα πατέρες λιγότερων παιδιών, ενώ όσοι έχουν γεννηθεί τους ανοιξιάτικους μήνες, τείνουν να έχουν τα περισσότερα παιδιά. -

~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).-


~** ΣΤΗΝ όμορφη φύση του κήπου μου Σεπτέμβριος 2010 ,

** http://www.youtube.com/watch?v=ij2Jne2IA6M ,



** Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα!

** Ευεργετικό το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο, που εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο κ.α., διαθέτει πολλές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριακές, στυπτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές, αντισηπτικές και καρδιοτονωτικές.
Ανακουφίζει σε περιπτώσεις νευραλγιών, γαστρίτιδας, άσθματος, βρογχίτιδα, κρυολογήματος, διάρροιας και πονοκεφάλων. Ως αφέψημα (εξωτερική χρήση) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της στοματίτιδας, της φαρυγγίτιδας, των αφθών, της δερματίτιδας και των εκζεμάτων.
Ενώ με τα φρέσκα φύλλα του αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες.
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία, ενώ παράγει και εκλεκτής ποιότητας μέλι.-

~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).-


** Άσκηση και διατροφή μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη
Δύο νέες μελέτες, που έγιναν στη Φιλανδία και στις Η.Π.Α και παρουσιάζονται στο 24 Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, έδειξαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη σε ποσοστό 40-60% σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία ακολούθησαν εντατικά προγράμματα άσκησης και υγειονοδιαιτητικού τρόπου διατροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα.«Η αερόβια άσκηση βοηθά αφενός στη απώλεια βάρους με τα προγράμματα που έχουν προταθεί και προφέρει σωματική ευεξία στο διαβητικό και αφετέρου συμβάλει στη διατήρηση του βάρους από ένα σημείο και μετά. Συμβάλλει ακόμη στη καλύτερη δράση της ινσουλίνης και στη καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από το σώμα με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ρύθμιση του διαβητικού» ανέφερε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος .-


** Ο ήλιος φωτίζει τα σώματα τα , η δε σοφία τις ψυχές .Ο κόσμος είναι ένα ανάκτορο της σοφίας του Υψίστου . Ο Θεός άναψε κάθε μία ψυχή με το δικό του πυρ . Έτσι λάμπουν όλοι οι άνθρωποι με τη σοφία του σε αυτό το θέατρο , όπως ο Θεός τους έπλασε .-Μερικούς τους έκανε μεγάλα φώτα , σε άλλους μικρά.-(Κάρλος Λιναίος ) .-

** Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται έμμονη ιδέα
Μήπως πάντα ρωτάτε επίμονα για την προέλευση των τροφίμων που αγοράζετε; Μήπως στη λαϊκή πηγαίνετε αποκλειστικά στους πάγκους της οργανικής καλλιέργειας και αν δεν έχουν το προϊόν της προτίμησής σας τότε δεν αγοράζετε τίποτα; Μήπως είστε καθέτως αντίθετοι στα διάφορα τυποποιημένα σνακς και παρόμοια προϊόντα; Αν οι απαντήσεις σας, στις προηγούμενες ερωτήσεις, είναι καταφατικές, ίσως και εσείς να ασχολείστε ιδιαίτερα με την υγιεινή διατροφή.Αποτελεί όμως η υγιεινή διατροφή πρόβλημα;Οι μέχρι τώρα γνωστές διαταραχές της διατροφής είναι η νευρική ανορεξία και η νευρική βουλιμία, διαταραχές που εμφανίζονται με αρκετή συχνότητα και ταλαιπωρούν μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι η υπερβολική ενασχόληση με την ορθή και σωστή διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή ψυχολογική διαταραχή. Πότε όμως μια καλή συνήθεια μετατρέπεται σε πρόβλημα; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την προτίμηση από την εμμονή; Όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει το μέτρο και επιτρέψει σε μια προτίμησή του ή συνήθειά του να πάρει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του, τότε λέμε ότι η συνήθεια αυτή έχει μετατραπεί σε εμμονή.Ο δρ Steven Bratman συγγραφέας του βιβλίου «Health Food Junkies: Overcoming the obsession with healthful eating» είναι αυτός που επινόησε τον όρο νευρική ορθορεξία και πρεσβεύει ότι οι ιδέες περί υγιεινής διατροφής μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε ψυχολογική διαταραχή, βασανιστική όχι μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τον περίγυρό του.Σύμφωνα με τις δηλώσεις ατόμων που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, το πρόβλημά τους ξεκίνησε αθώα και ανώδυνα, από μια αρχική επιθυμία να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και, γενικότερα, τον τρόπο ζωής τους. Έτσι, υιοθέτησαν μια ισορροπημένη δίαιτα, με έμφαση στην ποιότητα και σαφείς προτιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα (πχ, φρούτα και λαχανικά) με παράλληλη ξεκάθαρη αποφυγή άλλων προϊόντων (πχ, κατεργασμένων σνακς).Παράλληλα, τα άτομα αυτά άρχισαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την καταγωγή των τροφίμων που καταναλώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος άρχισε να αποφεύγει τις τσιπούρες ιχθυοτροφείου, εξαιτίας της τεχνητής δίαιτάς τους και του περιορισμένου χώρου στον οποίο εκτρέφονται. Αυτή ακριβώς η λογική περιγράφει το πρόβλημα της νευρικής ορθορεξίας, όπου οι σκέψεις και ο προγραμματισμός γύρω από τη σωστή διατροφή κατευθύνουν όλη την ψυχική ενέργεια του ατόμου. Καθώς όμως το άτομο αρχίζει ν' ανησυχεί για τις διατροφικές του συνήθειες και να αναλώνεται σε σκέψεις γύρω από αυτές, ο βαθμός ανησυχίας του αυξάνεται κι αυτός. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανησυχία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.Η λύση της ψυχικής αυτής διαταραχής, βρίσκεται στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.Πηγή: http://www.health.in.gr/ .-


**Η θέληση του θεού, είναι τα σώματα μας , να απορρίπτονται , όταν η ψυχή πρόκειται να εισέλθει στην αληθινή ζωή . – Η ύπαρξή μας επί της γης μόλις αξίζει το όνομα ζωή …Γιατί λοιπόν να μη χαιρόμαστε , όταν ένα νέο άτομο καλείται στην αιωνιότητα , να γίνει μέλος της ευτυχισμένης κοινωνίας των αθανάτων; (Βενιαμίν Φραγκλίνος).-

** Το πιο μικρό ακουστικό στον κόσμο

Το «Otolens», το μικρότερο ακουστικό στον κόσμο, είναι το πρώτο εντελώς αθέατο (IIC) ακουστικό, το οποίο κατασκευάζεται με βάση τον ακουστικό πόρο. Το ακουστικό αυτό, διαθέτει την πιο καινοτόμα τεχνολογία, αφού μπορεί να εφαρμοστεί βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο στο βάθος της 2ης στροφής, έχοντας άνετο αποτέλεσμα.-

** Λέγεται , ότι η ενθύμηση του θανάτου , φοβίζει , απογοητεύει τον άνθρωπο , και το κάμνει αδρανή . ( Βενιαμίν Φραγκλίνος ).-

** Λάχανο: Ένα πολύτιμο λαχανικό στο πιάτο μας
Εδώ και 20 χρόνια γνωρίζουμε ότι πολλά φυτοσυστατικά (phytonutrients) δρουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν ζημιά στο DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και σε μόρια που είναι συνδεδεμένα με λίπος, όπως η χοληστερόλη. Σήμερα, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα φυτοσυστατικά κάποιων λαχανικών όπως στο λάχανο, δρουν σε πολύ πιο πολύπλοκο επίπεδο.
Τα φυτοσυστατικά των κραμβοειδών λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ) δίνουν την εκκίνηση σε μία περίπλοκη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό των κυττάρων μας, κατά την οποία τα γονίδια καθοδηγούν και εξισορροπούν τη δράση άλλων ενζύμων που εμπλέκονται στην αποτοξίνωση, όπου το καθένα ασκεί τη δικιά του προστατευτική δράση επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία με τα άλλα κύτταρα
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν λαχανικά αυτής της κατηγορίας διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνέυμονα, ακόμη και συγκριτικά με άτομα που καταναλώνουν συχνά άλλα λαχανικά.
Πόσες μερίδες κραμβοειδών λαχανικών χρειαζόμαστε εβδομαδιαία για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Μόνο 3-5 μερίδες, το οποίο μεταφράζεται σε λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα (1 μερίδα = 1 φλιτζάνι).Πηγή: http://www.elliniki-ygeia.com/ .-



*** Πρέπει το όνειρο , που ονομάζουμε ζωή , να είναι γλυκύτερο .Να είναι πρόγευση της αληθινής ζωής στην καθ΄ αυτό πατρίδα μας , στην οποία το ζων πνεύμα δεν θα φέρει την άλυσι του σώματος , την σκευοθήκη του χώρου , την μάστιγα των γήινων πόνων και όπου δεν θα το πιέζουν οι πειρασμοί των πολύ μικρών μας αναγκών και επιθυμιών . Ας φέρουμε με θάρρος και χωρίς γογγυσμό το φορτίο μέχρι τέλους χωρίς να λησμονούμε καθόλου εκείνον τον υψηλότερο σκοπό . Θα είμαστε γεμάτοι χαρά , όταν θα σημάνουν οι τελευταίες ΄ώρες της ζωής μας , για να αποθέσουμε το φορτίο και να βλέπουμε να φεύγει από επάνω μας κάθε τι το φθαρτό .-(Κάρολος Γκάους)

** *** ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΡΟΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ?

Μιά νέα τεχνολογία , που δια[ιστώνει τη διάβρωση , τεριδόνα των δοντιών , μόλις αυτή ξεκινά , και υπόσχεται να απαλλάξει τους ασθενείς από τηριδόνα των δοντιών , και από τον τροχό του οδοντογιατρού και τα σφραγίσματα , διαδικασία κάθε άλλο παρά ευχάριστη για τους περισσότερους . Η φοβία του τροχού κρατά μακριά από τον οδοντογιατρό χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες , με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των δοντιών τους . Σύμφωνα με μελέτη του King' s College του Λονδίνου , που περουσιάστηκε πρόσφατα{ 09-2008}, στο περιοδικό Chemistry & Industry , η νέα τεχνολογία , που μπορεί να είναι διαθέσιμη στα οδοντιατρεία σε μιά περίπου πενταετία , βασίζεται στο φασματοσκόπιο Ραμάν , με το οποίο χημικά στοιχεία , διακρίνοντας το μοναδικό " αποτύπωμα " κάθε μορίου οδοντικού ιστού . Η νέα τεχνολογία κατευύνει μια οπτική ίνα πάνω στα δόντια για να διακρίνει έγκαιρα τις χημικές αλλοιώσεις τος λόγω φθοράς. Οι χημικές μεταβολές στα δόντια ανιχνεύονται αναλύοντας πως το φως διαχέεται όταν μια ακτίνα λέϊζερ πέφτει πάνω στα δόντια . Όταν υπάρχουν βακτήρια , μικρόβια, λόγω αναπτυσσόμενου , αλλά αόρατου από το γυμνό μάτι , προβλήματος σε κάποιο δόντι , τότε το φως διαχέεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με ένα υγειές δόντι . Η εγκαιρει διαπίστωση του προβλήματος θα μειώσει την ανάγκη για σγραγίσματ ,εμφράξεις , δοντιών . Σήμερα η ζημιά σε ένα δόντι εντοπίζεται είτε με το μάτι , είτε με ακτίνες Χ , όταν όμως είναι αργά και ο τροχός έχει καταστεί αναπόφευκτος . Το μόνο μειονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ίσως το υψηλό κόστος του μηχανίματος με το γεγονός ότι , ο ασθενής πρέπει να μείνει απολύτως ακίνητος για 30 '' δευτερόλεπτα . - Αναμένομεν ...την εφαρμογή .......της νέας τεχνολογίας ...και να μη πέσει στις κ΄λένδες ή στον κάλαθο των αχρήστων . Είδωμεν...!!!!!

** O OΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σημερα ~ :

*** Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ , πατέρα της Ιατρικής , που γεννήθηκε στην Κω , το 460 π. χ. :

ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ , ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΩ , ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΣΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΗΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ .........>.-

** Ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ένα μνημείο αγάπης και σεβασμού για τον άνθρωπο και τη ζωή , και σκιαγραφεί ένα πρότυπο γιατρού με ήθος και φιλανθρωπία και συναντά μετά την αγάπη της διδασκαλίας του ΧΡΙΣΤΟΥ .- Ο ΌΡΚΟς ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΆΤΗ , ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΈΝΟΣ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΛΈΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ , ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΜΙΑ ΑΝΕΞΆΝΤΛΗΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ ΑΞΊΑ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΎΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ .- Στην Ιπποκρατική ρήση " ωφελέειν ή βλάπειν " με τρεις λέξεις που αγγίζουν την ψυχή του θεραπευτή δίνεται το απόλυτο στίγμα και η ουσία της υποχρέωσης του ιατρού .-

** Σήμερα, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια ευχάριστη και ανώδυνη διαδικασία!

Πλέον οι ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο συστηματικά, για τον έλεγχο των δοντιών τους, πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε προβλήματος. Το αυθόρμητο και όμορφο χαμόγελο είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της προσωπικότητάς μας! Το φωτεινό χαμόγελο και τα λευκά δόντια, είναι αποτέλεσμα της σωστής και συστηματικής υγιεινής. Η έλλειψη της, λειτουργεί ως αρωγός στην ανάπτυξη ενός εύφορου περιβάλλοντος για τα βακτήρια, το οποίο είναι μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις δημιουργίας ασθενειών των ούλων. Έρευνες επισημαίνουν ότι η παρουσία βακτηριδίων στο στόμα προκαλούν περιοδοντολογικές ασθένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι μολύνσεις των ούλων είναι δυνατόν να προληφθούν και να θεραπευτούν με την κατάλληλη στοματική υγιεινή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβάλλει καθοριστικά στην σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των δοντιών. Οι σύγχρονες τεχνικές και τα υπερσύγχρονα εργαλεία, παρέχουν την ασφάλεια τόσο στον οδοντίατρο, όσο και στον ασθενή, επιφέροντας έτσι τα επιθυμητά αποτελέσματα, μέσα από μια άψογη συνεργασία. Με τη συμβολή της σύγχρονης οδοντιατρικής, η φυσική ή τεχνητή οδοντοστοιχία του ασθενούς, διατηρείται άριστη κατάσταση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπροσθέτως, η αισθητική στον τομέα της οδοντιατρικής συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην υγεία, όσο και στην καλή εικόνα των δοντιών μας και κατά συνέπεια μας χαρίζει το χαμόγελο που όλοι επιθυμούμε!! Εν κατακλείδι, η στοματική υγιεινή, είναι δεδομένη, εφόσον ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του οδοντίατρού του.-

**

Δεν υπάρχουν σχόλια: