ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση

Αυτή την Παρασκευή  στην ενημέρωση 30/9/2011 :










**** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

** Σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο

*  Σε έντονο διάβημα προς την Άγκυρα προχώρησε η Αθήνα για τους ισχυρισμούς του Αρίντς, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναγνώρισε στην Τουρκία δικαίωμα ερευνών στην Κύπρο. Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου, τονίζει ο Αρίντς

**Αντιμέτωπος με ΠΑΣΟΚ και τρόικα ο Ραγκούσης

*Τις εσωκομματικές αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που συντάσσονται με τα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί, πρέπει να αντιμετωπίσει ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος σήμερα καλείται να ενημερώσει και την τρόικα για το θέμα της απελευθέρωσης.
** Με 155 «ναι» πέρασε το ειδικό τέλος στα ακίνητα

* Υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι τροπολογίες για το ειδικό τέλος ακινήτων και την αντικατάσταση των μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την τροπολογία για τα ακίνητα υπερψήφισε και η Έλσα Παπαδημητρίου.

** Ο Ολυμπία Οδός έως την Πάτρα

* «Εισπράττουν διόδια 12 φορές ακριβότερα από Ισπανία» ~ Περίπου το 35-40% του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα από Πάτρα – Αθήνα έχει εκτελεστεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και σταμάτησαν οι εργασίες, σύμφωνα με όσα είπε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα Θεοδ. Τσελεπής.
~ Ο κ. Τσελεπής μίλησε με πολύ βαριές εκφράσεις για την ανάδοχο κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν γνωστές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις διώξεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι, ενώ ανακοίνωσε ότι διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Οκτωβρίου στα διόδια του Ρίου, που θα παραμείνουν ανοιχτά για ένα 24ωρο.
~ Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εργολάβοι εισπράττουν διόδια 12 φορές ακριβότερα από την Ισπανία, που έχει τα ίδια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά» και χαρακτήρισε τα δημόσια έργα ως «πεδίο δόξης λαμπρό των λαμογίων και των απατεώνων».
~ Γνωστοποίησε δε και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας και του κράτους, να σταματήσει το έργο στην Πάτρα και να μη συνεχιστεί έως την Τσακώνα.
~ Το Σωματείο είχε επισκεφθεί το πρωί και τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, ο οποίος δήλωσε την ανυποχώρητη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου έως την Τσακώνα.
** Τρία σκάνδαλα
~ Ο πρόεδρος του Σωματείου, αφού αναφέρθηκε στη σύσταση της κοινοπραξίας, είπε ότι για το έργο θα έχει καταβάλει μόλις το 7%, το 41% θα καλυφθεί από δάνεια, το 32% από τα διόδια και το 20% από ευρωπαϊκά και ελληνικά κονδύλια. Η χρηματοδότηση γίνεται από 14 ξένες και 11 ελληνικές τράπεζες, ενώ χαρακτήρισε ως πρώτο σκάνδαλο ότι ο γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Σουφλιά είναι στέλεχος σήμερα της Ολυμπίας Οδού. Το δεύτερο σκάνδαλο είναι ότι είχε προβλεφθεί μόλις ένας χρόνος για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και το τρίτο σκάνδαλο είναι ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την επίβλεψη του έργου, επιβλήθηκε στην κοινοπραξία από τη γαλλική εταιρεία VINCI (που κατασκεύασε και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου). Οι εργολάβοι, συνέχισε, θέλουν να καταβάλει η κυβέρνηση τη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού (ξεκίνησαν από 1- 1,5% και έφθασαν στο 5,5-6%), δεκαετή παράταση στην εκμετάλλευση των διοδίων (από 30 σε 40 χρόνια) και την είσπραξη όλων των διοδίων για τα 40 αυτά χρόνια.
~ Ακολούθως, μίλησε για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μείωση των διοδίων, που τις απέρριψε ο νέος υπουργός Υποδομών Ι. Ραγκούσης, αλλά και τις αναφορές Χρυσοχοΐδη για 14 δισ. ευρώ στους πέντε οδικούς άξονες. Όπως ανέφερε, έχουν απολυθεί 7.000 άτομα, που εργάζονταν σε αυτούς τους άξονες, ενώ μίλησε απαξιωτικά για τη συμπεριφορά συγκεκριμένου αθηναϊκού καναλιού, στη μετοχική σύνθεση του οποίου μετέχει και μέρος της κοινοπραξίας. Έκανε λόγο για μαφία των εργολάβων και παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη λειτουργία της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας στην οποία εργαζόταν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι απολυθέντες συνάδελφοί του υπέγραφαν έγγραφο στο οποίο δεσμεύονται πως δε θα εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων από την εταιρεία.
~ Μιλώντας για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, είπε πως οι ανάδοχοι θα πρέπει να σταματήσουν να κερδοφορούν παράνομα και να εισπράττουν διόδια παράνομα και ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή από όλη την Πελοπόννησο στην κινητοποίηση.
~ Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών Αχαΐας ενάντια στα διόδια», Σοφία Μπανιά, ανάμεσα σε άλλα, είπε πως είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται διόδια με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ οι «μεγάλοι επενδυτές του 7% έχουν βάλει πολλά κέρδη στην τσέπη τους».
~ Ο γραμματέας του Σωματείου Γ. Λυμπέρης είπε πως το μόνο που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι το μεροκάματο, που τους αφαίρεσαν οι εταιρείες, και ζήτησε τη συμπαράσταση και των Μεσσηνίων στην προσπάθεια του Σωματείου.
**  Συμπαράσταση
~ Τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια του Σωματείου εξέφρασαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άγγ. Κωτσιόπουλος και Θαν. Πετράκος, δηλώνοντας πως το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, ενώ είπαν ότι θα θέσουν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στο ίδιο επίπεδο, ήταν και οι απόψεις του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμ. Μπεχράκη.

** Π. Τατούλης: αδιαπραγμάτευτη η ολοκλήρωση των αξόνων

** Από το καλοκαίρι το Παραδείσια-Τσακώνα με τη νέα γέφυρα  ~Τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί οριστικά στην κυκλοφορία το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά την επίσκεψή του στο έργο ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου Ι. Καρνέσης, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά. Από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η κυκλοφορία με παράκαμψη, μήκους 600 μέτρων περίπου, στο σημείο που πρόκειται να κατασκευαστεί η μεταλλική γέφυρα Τ4, όπως είπε στο «Θ» ο διευθυντής έργου της κατασκευάστριας κοινοπραξίας Νικ. Ντονάς.
~  Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι μολονότι δεν έχει γίνει εκταμίευση των πιστώσεων για την κατασκευή του έργου από το ΕΣΠΑ, η κατασκευάστρια κοινοπραξία έδωσε εντολή να ξεκινήσει η κοπή των λαμαρίνων και η κατασκευή τόξων στο εργοστάσιο, αφού συνεχίζει το έργο με δικά της χρήματα.
~ Σύμφωνα με τον κ. Ντονά, το 50% του έργου βρίσκεται στο στάδιο των ασφαλτικών, ενώ για το υπόλοιπο 50% μένουν η οδοστρωσία και τα ασφαλτικά.
~ Όπως έχει γίνει γνωστό, η κατασκευή της παράκαμψης θα κοστίσει περί το 1,5 εκατ. ευρώ. Όμως, θα έχει αρκετά υψηλό κόστος συντήρησης και θα απαιτηθούν πολλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, γεγονός που θα σημαίνει και ένα αυξημένο σύστημα ασφάλειας, που θα προειδοποιεί online για τυχόν κατολισθήσεις, προκειμένου να σταματά η κυκλοφορία. Κατά συνέπεια, θα καλυφθεί και το κόστος των ασφαλίστρων, που θα πρέπει να καταβάλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων.
~ Το έργο έχει αποφασιστεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με τα 48 εκατ. ευρώ να αποτελούν κοινοτική συνδρομή.
~** Δηλώσεις Τατούλη
* Από την πλευρά του, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε χθες με εκπροσώπους του «ΜΟΡΕΑ» στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι αδιαπραγμάτευτη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του οδικού άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης εντός χρονοδιαγράμματος». Εξίσου αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, που ανήκει και αυτή στις υποχρεώσεις της εταιρείας.
* Ο κ. Τατούλης ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την ανακοίνωση που αφορά στην ένταξη του προβληματικού οδικού άξονα Παραδείσια – Τσακώνα τόσο στο ΕΣΠΑ με 57 εκατομμύρια ευρώ όσο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με 47 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που χαρακτήρισε εξαιρετικά περίεργο.
~ Για το τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, ζήτησε να ενισχυθεί η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, η οποία έχει επιφορτιστεί μεγάλο όγκο εργασιών, δεδομένων των 57 σημείων που χρήζουν παρέμβασης στο εν λόγω τμήμα.
~ Παρεμβάσεις ζήτησε ο περιφερειάρχης και στο ζήτημα της σήμανσης των οδικών αξόνων, με προτεραιότητα στους βασικούς προορισμούς, στον κόμβο της Σπάρτης, που θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, προκειμένου να καλύψει αυξημένες μελλοντικές ανάγκες της Περιφέρειας, όπως και την εξέταση της δυνατότητας σύνδεσής του με τις Κολλίνες, όπου εξελίσσεται σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και θα διευκολύνει τη μόχλευση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Τέλος, κάλεσε την εταιρεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να αποκαταστήσει άμεσα και στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις βλάβες που έχει προξενήσει στους παράπλευρους δρόμους.

**Μιχάλης Μιχαήλ

* Δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να μάθεις το νέο σύστημα ~ Για τα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο και, κατ’ επέκταση, κάθε πολίτη, αφού έχουν να κάνουν με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, μιλήσαμε χθες με τον νέο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ. Μερικά από αυτά: οι γιατροί και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπου θα ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
 *  Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο σας;
~ Ας ξεκινήσουμε από τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι και περισσότεροι. Πέρα από τα προβλήματα που είχαν, τους προστέθηκε αυτό του νέου νόμου με τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να μπουν όλοι. Έχει ειπωθεί ότι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα συμμετέχουν γύρω στους 15.000 από τους 30.000 - 35.000. Οι γιατροί που δε θα ανήκουν σε αυτόν το φορέα, θα αμείβονται από τον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει και για τα φάρμακα και για τις εξετάσεις του, αφού δε θα έχουν δικαίωμα να του παραγγείλουν εξετάσεις μέσω ταμείου, ούτε να του συνταγογραφήσουν. Η θέση του ιατρικού κόσμου είναι, όλοι οι γιατροί να παραγγέλνουν εξετάσεις και να συνταγογραφούν, ανεξάρτητα από το εάν μετέχουν στο φορέα ή όχι. Πολύς κόσμος νομίζει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών εναντιώνονται στον καινούργιο νόμο, επειδή θίγει επαγγελματικά τους συμφέροντα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί να θίγονται και επαγγελματικά συμφέροντα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προσβάλλεται βάναυσα το δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει το γιατρό του, και όλοι ξέρουμε ότι η σχέση ασθενούς - γιατρού είναι σχέση εμπιστοσύνης. Επίσης, υποβαθμίζεται πολύ η περίθαλψη. Κάναμε τους υπολογισμούς μας και έχουμε δώσει τα στοιχεία στο υπουργείο. Με τις συνθήκες που θα δουλεύει ο γιατρός - ανεξάρτητα από την αμοιβή του, που είναι κι αυτό ένα θέμα, αλλά δεν αφορά τον ασθενή - θα υποβαθμιστεί η υγεία των πολιτών. Με βάση τον αριθμό γιατρών - ασθενών και τις συνθήκες που προβλέπονται, υπολογίζουμε ότι θα διατίθενται περίπου 10 λεπτά εξέτασης για κάθε ασθενή. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μικρός ο χρόνος, δεδομένου ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης, θέλεις τουλάχιστον 5 λεπτά μόνο για να συνταγογραφήσεις.
 ~* Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πώς πάει;
~ Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε περιορισμένη κλίμακα. Δεν είναι όλοι οι συνάδελφοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ειδικά οι παλαιότεροι. Και αν ακόμα υποθέσουμε ότι θα εξοικειωθούν όλοι - δεν είναι τόσο περίπλοκο - υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή. Για παράδειγμα, στην αρχή ήρθε ένα χαρτί του διοικητή του ΙΚΑ που έλεγε ότι οι γιατροί που θα συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πρέπει να προμηθευτούν μόνοι τους ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή κ.λπ. και ότι έναντι αποδείξεων θα τους επιστραφούν κάποια χρήματα, γύρω στα 600 ευρώ. Αυτό, αφού πρυτάνευσε η κοινή λογική, κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επομένως ήρθε δεύτερο χαρτί που το αναιρούσε και έλεγε ότι θα υπάρξει χορήγηση από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ξεκινήσει δειλά δειλά και κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί, είναι σίγουρο, απλά με ορισμένα προβλήματα και εμπόδια. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν είμαστε Αθήνα. Προχθές είχε πρόβλημα το ίντερνετ στην Καλαμάτα. Σκεφτείτε να έχει πρόβλημα το δίκτυο, να είναι απέναντί σου ο ασθενής, να έχει μια σοβαρότητα η κατάστασή του και να θέλεις να συνταγογραφήσεις, αλλά να μη μπορείς να μπεις στο δίκτυο, πράγμα που συμβαίνει συχνά στην επαρχία.
 * Δεν μπορεί να μπει ο γιατρός στο δίκτυο και να συνταγογραφήσει, αφού θα έχει φύγει ο ασθενής;
~ Μπορεί, αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι από τα εμπόδια που παρουσιάζονται, όμως πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί με το χρόνο και με προσπάθεια από τους γιατρούς.
 * Ως μέτρο το βλέπετε θετικό;
~ Βέβαια είναι θετικό. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος για όλους τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Καμία ιατρική οργάνωση δεν είναι ενάντια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μόνο στον τρόπο και τα στάδια εφαρμογής της. Δεν μπορεί τη Δευτέρα να γράφεις συνταγές με το χέρι και την Τρίτη να έχεις μπει στο Διαδίκτυο. Θέλει ένα στάδιο προσαρμογής και για τους γιατρούς και για το σύστημα, το οποίο θα παρουσιάσει προβλήματα στην πορεία.
 * Στο ΕΣΥ πώς είναι η κατάσταση;
~ Οι γιατροί του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις μειώσεις μισθού. Δώρα, επιδόματα αδείας κ.λπ. τα έχουμε ξεχάσει προ πολλού. Μέχρι τώρα, οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δε θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Οπότε, τουλάχιστον δε θα αντιμετωπίσουμε την κατά 20% περαιτέρω μείωση εισοδήματος και θα μείνουμε στο 30-35%. Βέβαια, αν συνυπολογήσουμε φόρους αλληλεγγύης, ακινήτων κ.λπ., αυτό το 30-35% είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως, οι γιατροί του ΕΣΥ από μισθολογικής πλευράς, βρίσκονται πλέον σε οριακή θέση.
 * Οι συνθήκες γενικότερα στα δημόσια νοσοκομεία; Έχετε τις προϋποθέσεις για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας;
~ Αυτό είναι πρόβλημα, που υπάρχει από τότε που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ. Πάντα οι γιατροί λέγαμε ότι δε φτάνει το προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας λέει ότι, αν μετρήσουμε αναλογικά γιατρούς και πληθυσμό, είμαστε καλύτερα απ’ όλες τις χώρες στην Ευρώπη. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο παράγοντες. Πρώτον, την ανισοκατανομή που υπάρχει μεταξύ κέντρου - περιφέρειας. Φυσικά, δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να πάει στην περιφέρεια και, διαχρονικά, έλειψαν τα κίνητρα για να γίνει αυτό. Δεύτερον, από τότε που δημιούργησε το ΕΣΥ ο μακαρίτης ο Γεννηματάς προέβλεπε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Φτάσαμε στο 2011 και πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από την πείρα μου, πολλά χρόνια στο ΕΣΥ (σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας), μπορώ ανεπιφύλακτα να σας πω ότι, όσους γιατρούς και αν προσλάβουν τα νοσοκομεία, εάν ο καθένας μπορεί να πάει στο νοσοκομείο χωρίς να έχει εξεταστεί πριν από τον οικογενειακό του γιατρό, δεν πρόκειται ποτέ το νοσοκομείο να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του. Και ο ρόλος του είναι να βλέπει τους αρρώστους δευτεροβάθμια. Αυτούς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Τώρα, όποιος δεν αισθάνεται καλά, ζαλίζεται ή έχει ένα πολύ μικρό τραύμα, έρχεται στο νοσοκομείο. Δεν έχει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Την πόρτα του νοσοκομείου θα έπρεπε να περνάνε μόνο όσοι έχουν ήδη εξεταστεί από τον οικογενειακό τους γιατρό, εκτός βέβαια από αυτούς που φέρνει το ΕΚΑΒ. Όταν οργανωθεί σωστά η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τότε, και με το υπάρχον προσωπικό, τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

**  ΙΚΑ Καλαμάτας

* Χρειάζεται βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα με το διευθυντή Δημήτρη Καραγλάνη  ~ Βελτιωμένη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΙΚΑ Καλαμάτας ο νέος διευθυντής της υγειονομικής μονάδας Δημήτρης Καραγλάνης, μετά από ορισμένες προσλήψεις γιατρών που έγιναν πρόσφατα. Ωστόσο, τονίζει την έντονη ανάγκη για βοηθητικό προσωπικό, ενώ επισημαίνει τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι ασθενείς να απευθύνονται και σε ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δέχονται και ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
 * Ήρθε δερματολόγος
~ «Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι το ΙΚΑ έχει μια ικανοποιητική κάλυψη των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε κενά. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν ψυχίατρο - νευρολόγο, έναν οφθαλμίατρο και έναν παιδίατρο, ειδικότητες για τις οποίες είχε γίνει προκήρυξη, αλλά δεν καλύφθηκαν οι θέσεις. Εν τω μεταξύ, μετά από πολύ καιρό, ήρθε δερματολόγος, που έλειπε. Δεν έχει μπει ακόμη στο 184, γιατί χρειάζεται μια διαδικασία, αλλά ο κόσμος μπορεί, προς το παρόν, να έρχεται έτσι.
~ Όμως, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, παρατήρησα ότι είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη σε βοηθητικό προσωπικό παρά σε γιατρούς. Δηλαδή, θέλουμε βοηθό ακτινολόγου. Αν η κοπέλα που έχουμε πάρει άδεια, δε θα λειτουργεί το ακτινολογικό. Οι δύο ακτινολόγοι θα κάθονται έτσι. Θέλουμε, επίσης, μια επισκέπτρια υγείας. Έφυγαν δύο με σύνταξη και έχει έρθει μία, με αποτέλεσμα, όταν παίρνει άδεια, να μη γίνονται εμβόλια. Μαζεύεται, λοιπόν, εδώ ο κόσμος και φωνάζει».
 * Σύμβαση με ιδιώτες
~ Σημαντικό θεωρεί ο κ. Καραγλάνης το γεγονός ότι το ΙΚΑ έχει πλέον συμβάσεις και με εξωτερικούς γιατρούς. «Πρόκειται για μια λίστα με 84 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Αν δε βρεις ραντεβού εδώ σύντομα, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον από τους γιατρούς της λίστας, δωρεάν. Αυτή τη λίστα μπορεί να την πάρει ο κάθε ασφαλισμένος από τη γραμματεία του ΙΚΑ».
 * Μικροβιολογικό
Σχετικά με το μικροβιολογικό και τα παράπονα που υπήρχαν από ασφαλισμένους για ταλαιπωρία, ο διευθυντής του ΙΚΑ παρατηρεί: «Υπάρχουν μερικοί ασφαλισμένοι που δεν τηρούν τους κανόνες. Δηλαδή, θέλει ο άλλος να κάνει εξετάσεις και τις θέλει τώρα. Αυτό δε γίνεται πουθενά, ούτε στην Αμερική, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία. Εάν είναι κάτι επείγον, γράφεται επείγον, το θεωρούμε εμείς και το κάνει την ίδια μέρα εδώ ή έξω, γιατί το ΙΚΑ έχει συμβάσεις και με μικροβιολογικά ιατρεία. Αυτό, όμως, θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός, και όχι ο ασφαλισμένος. Ο ασφαλισμένος μπορεί να θέλει από μόνος του να κάνει μια αξονική. Θα του γράψει ο γιατρός αξονική χωρίς να υπάρχει λόγος; Πρέπει να αιτιολογηθεί. Οι ασφαλισμένοι, πολλές φορές, ζητούν πράγματα παράλογα. Αν θέλεις να κάνεις έλεγχο ρουτίνας, φροντίζεις να κλείσεις από πριν ραντεβού. Εάν πρόκειται για επείγον, εννοείται ότι θα κάνεις τις εξετάσεις την ίδια ώρα, δεν αφήνουμε κανέναν έτσι».
 * Ορθοδοντικό
~ Κενή, πάντως, παραμένει η θέση του ορθοδοντικού, θέμα για το οποίο η κεντρική διοίκηση έχει ενημερωθεί. «Έχουμε ζητήσει ορθοδοντικό, αλλά δεν έχει έρθει κανένας. Έγινε και προκήρυξη από το υπουργείο, όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ο ορθοδοντικός που υπήρχε, λείπει τώρα δύο χρόνια, αλλά δε γνωρίζω σε τι φάση βρίσκεται αυτή την υπόθεση. Εγώ δυο μήνες είμαι εδώ, βρήκα αυτή την κατάσταση» μας είπε ο κ. Καραγλάνης.

** Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλουτων υποβρυχίων :

* Τα μεγάλα ονόματα της δυσώδους υπόθεσης των υποβρυχίων που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, άγγιξαν οι εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος.
 * Είκοσι εννέα κατηγορούμενοι, πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας τα οποία διώκονται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων έχουν μπει εδώ και μερικές ώρες στο κάδρο των κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους φυσικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου καθώς οι πολιτικές ευθύνες έχουν μπει -ήδη- στις καλένδες.
 * Οι εισαγγελικές Αρχές στη συγκεκριμένη περίπτωση επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση των στοιχείων των κατηγορουμένων, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
 * Η zougla.gr όμως επιλέγει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του σκληρού «πυρήνα» των κατηγορουμένων καθώς πρόκειται για μια υπόθεση μείζονος σημασίας η οποία φέρεται να έχει ζημιώσει -και μάλιστα ανεπανόρθωτα- το ελληνικό Δημόσιο.
 * Σεβόμενη πάντα το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, αποφασίζει να παραθέσει -όπως κάνει πάντα- το ρεπορτάζ προς ενημέρωση του κοινού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κάνει για ένα επιπρόσθετο λόγο. Επειδή στη συγκεκριμένη υπόθεση -η οποία όχι άδικα θεωρείται ως το σκάνδαλο της 10ετιας- εμπλέκονται ηχηρά ονόματα του δημόσιου βίου.
 ~ Ο σκληρός πυρήνας
 * Πρώτοι και καλύτεροι στη λίστα των κατηγορουμένων είναι οι Μιχάλης Ματαντός (εφοπλιστής), ο συνεργάτης του Αντώνης Χάγιας και ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος. Και οι τρεις εμφανίζονται να είναι μεσάζοντες της HDW. Κοινώς τα μεγάλα κεφάλια της υπόθεσης.
 * Τέταρτος στη λίστα είναι ο Ιωάννης Μπέλτσιος (γνωστός και ως «ταχυδρόμος»). Επί χρόνια προσωπικός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου και πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού. Οι κακεντρεχείς τον ονομάτισαν και ως «ταμία».
 * Περίοπτη θέση στο κατηγορητήριο έχει και ο πρώην Νομάρχης Πειραιά και νυν πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Μίχας. Ο κ. Μίχας, πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μαζί του κατηγορούνται και οι πρώην συνδικαλιστές κ.κ. Σταύρος Μαρκάτος και Γιώργος Κοντάκης.
 * Κατηγορούμενος είναι και ο Ιωάννης Σμπώκος. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην γ.γ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
 * Την ίδια τύχη (δηλαδή του κατηγορούμενου) έχει και ο Σωτήρης Εμμανουήλ. Πρώην διοικητής Ναυπηγείων ο οποίος -από τις καταθέσεις- συνδέθηκε με υπεράκτια εταιρεία που εμφανίζεται να δεχόταν αμοιβές από τη γερμανική κοινοπραξία των υποβρυχίων HDW/Ferrostaal.
 * Δίωξη ασκήθηκε και εναντίον του Σπύρου Τραυλού. Για όσους έχουν κοντή μνήμη ο κ. Τραυλός υπήρξε ο πρώην ισχυρός άνδρας των εξοπλισμών. Ήταν γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 * Κατηγορούμενος είναι και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας.
 * Εκτός από τους προαναφερόμενους η λίστα των κατηγορουμένων περιέχει μερικά ακόμα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φέρονται να είχαν αποφασιστικό ρόλο στο όλο σκάνδαλο.
 ~* Ακολουθεί η λίστα των υπόλοιπων κατηγορούμενων:
 Αλέξανδρος Παπαντωνίου
Μιχάλης Νομικός
Εμμανουήλ Σαρτζετάκης
Γιώργος Χατζηγιαννίδης
Δημήτρης Λαδόπουλος
Γιώργος Χαιρέκακος
Παναγιώτης Στάμου
Ιωάννης Μανωλέμης
Γιώργος Καλίρης
Γιώργος Παλαιολογόπουλος
Παναγιώτης Ασπροδίνης
Μανούσος Παραγιουδάκης
Γιώργος Αθανασάκης
Δημήτρης Πουλιέζος
Νικόλαος Λεονταρίτης
Ζαχαρίας Ανδρουλάκης
Νικόλαος Παρασκευόπουλος

** Προϊόν προς εξαγωγή τα σκουπίδια Καλαμάτας

* «Πράσινο» της Λιμενικής Επιτροπής Μεσσηνίας σε σχετικό αίτημα της εταιρείας Ram Europe για αποσυμφόρηση της Μαραθόλακκας  * Λύση στο πρόβλημα της αποσυμφόρησης της χωματερής στη Μαραθόλακκα από τα δέματα που έχουν κατακλύσει το χώρο, φαίνεται να βρήκε η εταιρεία που έχει αναλάβει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Καλαμάτας, Ram Europe. Κι αυτή δεν είναι η μεταφορά τους σε κάποια νόμιμη χωματερή στην Ελλάδα, απόπειρες που είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά συναντούσαν διάφορα εμπόδια, αλλά η μεταφορά τους μέσω του λιμανιού της Καλαμάτας στο εξωτερικό!
* Το σχετικό αίτημα χρησιμοποίησής του τέθηκε από την εταιρεία και συζητήθηκε, με θετική απόφαση, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λιμενικού Επιτροπής Μεσσηνίας. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκειά της, υπέρ της προσπάθειας αυτής είχε γνωμοδοτήσει θετικά και ο Δήμος Καλαμάτας.
 * Κατά τη συζήτηση του θέματος σημειώθηκε ότι από τη στιγμή που τα φορτία που θα φθάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο εξωτερικό, δεν είναι επικίνδυνα ή μολυσματικά, αλλά στερεά και ανακυκλώσιμα δεματοποιημένα υλικά, δεν μπορούσε η Λιμενική Επιτροπή να γνωμοδοτήσει διαφορετικά.
* Στον αντίποδα, με δεδομένο πως στη Μαραθόλακκα χρησιμοποιούνται και οι δύο χωματερές - παλιά και νέα - από το Δήμο Καλαμάτας, κάτοικοι του Κάτω Καρβελίου, αλλά και η «Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο», έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα.

** Μείωση αποδοχών στο Δήμο ανακοίνωσε ο Π. Νίκας

* Σε μια συμβολική απόφαση, με τη δική της ξεχωριστή σημασία και σημειολογία, προχώρησε χθες η Δημοτική Αρχή.
* Μετά από σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας, υπό την προεδρία του δημάρχου Παν. Νίκα και παρουσία των προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του Δήμου Καλαμάτας, ο πρώτος ανακοίνωσε την περικοπή στους μισθούς τους, ως μια συμβολή στην κρίση που περνάει η ελληνική κοινωνία.
 * «Είναι βέβαιο ότι και ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και η Αυτοδιοίκηση γενικότερα είναι δίπλα στους υπαλλήλους, στα μεγάλα προβλήματα που ήλθαν ήδη ή βρίσκονται προ των πυλών, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία, αλλά και το μισθολόγιο με τη μείωση των αποδοχών τους. Και για να μην κάνουμε θεωρητικές διακηρύξεις μόνο, αποφασίστηκε να μειωθούν τα παραστατικά όλων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 50%, ώστε με το ενιαίο μισθολόγιο να υπάρχει η βεβαιότητα στους υπαλλήλους ότι εμείς δεν είμαστε εδώ για να εισπράττουμε, αλλά να συμπάσχουμε, να βοηθούμε και να αποδεικνύουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στον προϋπολογισμό, αλλά έχει τη δική του σημασία. Επί της ουσίας, κανείς μισθός δε θα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Προφανώς, αν τα πράγματα δυσκολέψουν περισσότερο, θα καταργηθούν και αντιμισθίες και παραστατικά έξοδα.
*  Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομική υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου. Μετράμε και το ευρώ και η διάθεση 200.000 το χρόνο δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας».

*** Τ. Αποστολόπουλος

Επισκέφθηκε χθες τη Μεσσηνία  * Θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για τη Μεσσηνία, αλλά και για την Καλαμάτα, που αφορούσαν στους ναούς και τους εκκλησιαστικούς χώρους, όπως και τον προγραμματισμό δράσεων, συζήτησε κατά τη συνάντησή του με το Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος.
 * Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εξήρε τη λειτουργία του κ. Αποστολόπουλου, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως «είναι ο άνθρωπος της συνεργασίας, της συναντίληψης, που αγαπά τον τόπο του και ξέρει να εργάζεται για το γενικότερο και το κοινωνικό καλό». Πρόσθεσε δε ότι «τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά στο πλαίσιο της συναντίληψης που ο ίδιος καλλιεργεί, θα μπορέσουμε να τα λύσουμε και να ξεπεράσουμε δυσκολίες».
* Απαντώντας ο κ. Αποστολόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαφή που είχε με το Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Δήλωσε πως υπάρχει άριστη συνεργασία, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι «ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι δίπλα μας, αρωγός στην προσπάθειά μας, κι έτσι θα πρέπει να πορευτούμε για να βοηθήσουμε το λαό μας και την πατρίδα μας, να βγούμε από την κρίση». Κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν ορατά στον κόσμο.
*  Ακολούθως, ο κ. Χρυσόστομος παρέδωσε στον «υπερπεριφερειάρχη» βιβλίο με τους ναούς της Μεσσηνίας και το μετάλλιο της Μητρόπολης, ενώ ο κ. Αποστολόπουλος ανταπέδωσε, προσφέροντας στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας αναμνηστική πλακέτα.
** Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας
~ Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης βρέθηκε στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπου είχε συνεργασία με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη διάθεση υπαλλήλων από πλευράς Δήμου, οι οποίοι θα συνδράμουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην επίλυση προβλημάτων και στην ικανοποίηση αιτημάτων πολιτών που έχουν σχέση με τα δάση και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
~ Ο κ. Αποστολόπουλος στην παρέμβασή του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εκείνο που απαιτούσαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και οι πολίτες, ήταν να σπάσει το αθηνοκεντρικό κράτος, καθώς για οποιοδήποτε ζήτημα οι πολίτες έπρεπε να πάνε στην Αθήνα για να το λύσουν.
~ Ο “Καλλικράτης”, μέσα από την αποκεντρωμένη διοίκηση, προσπαθεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν μια σειρά από θέματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε η καθημερινότητα των πολιτών να γίνει πιο άνετη. Η διαχείριση των υδάτων αλλά και οι δασικοί χάρτες είναι ένα μέρος από αυτά τα ζητήματα. Όπως πρέπει να δούμε τα θέματα των οικονομικών μεταναστών, της οριοθέτησης του αιγιαλού, παραλίας και ποταμών.
~ Στην περιοχή του Ασπροχώματος και ευρύτερα θα υπάρξει, για παράδειγμα, η πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνει προκειμένου να υλοποιήσει ένα έργο».
~ Από την πλευρά του, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου και των υπηρεσιών του στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη. «Έχουμε καθήκον να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

** Μεταξένια η Καλαμάτα ως τον Α' Παγκόσμιο

* «Μοριάς» η Πελοπόννησος. Το λέει το όνομά του, αφθονούσαν οι μουριές. Λιχουδιά για τους μεταξοσκώληκες τα φύλλα τους, αυτά τους δίνουν ενέργεια για να φτιάξουν τα μεταξένια κουκούλια τους.
 ~ Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το μετάξι ήταν το βασικό προϊόν της περιοχής. Με μετάξι πλήρωναν το φόρο στο δόγη. Στη Μεσσηνία δεν υπήρχε σπίτι, ήδη από την Τουρκοκρατία, χωρίς ειδικό χώρο για την εκτροφή μεταξοσκώληκα και την παραγωγή κουκουλιών. Κάθε σωστό σπιτικό είχε τον αργαλειό του. Εκεί υφαίνονταν ρούχα και προικιά. Το 19ο αιώνα, η σηροτροφία - μεταξουργία έγινε συστηματική στην Καλαμάτα.
 ~ S Θρυλική για τα μεταξωτά μαντήλια της, η πόλη άνθισε οικονομικά λόγω της μεταξοϋφαντουργίας. Μέχρι τις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μετάξι ήταν το βασικό εξαγωγικό μας προϊόν και αυτό αποτέλεσε την απαρχή της βιομηχανικής μας εμπειρίας. Δεκάδες μεταξοϋφαντουργεία –οι «φάμπρικες»- καθόριζαν την οικονομική ζωή της πόλης.
 ~ Οι καιροί άλλαξαν. Μαζί τους άλλαξαν και οι άνθρωποι. Η οικιακή και τοπική αυτάρκεια έδωσαν τη θέση τους στην κατανάλωση, τα έτοιμα και συνθετικά «εξόρισαν» τους αργαλειούς από τα σπίτια. Το «μαντήλι καλαματιανό» δεν είναι πλέον παρά ένας στίχος στο –«σήμα κατατεθέν»- τραγούδι της πόλης. Το νήμα με το παρελθόν κόπηκε. Λίγοι νέοι γνωρίζουν τη σηροτροφική ιστορία της περιοχής, οι περισσότεροι δεν έχουν δει ποτέ μεταξοσκώληκα, πολλοί –δεν είναι υπερβολή- δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια μουριά. Όπως, όμως, όλες οι αλλαγές που υπαγορεύονται από πλασματικές ευκολίες, η φούσκα κι αν δεν έσπασε, θα σπάσει. Όλο και περισσότεροι συντοπίτες μας επανεκτιμούν όσα είχαν υποτιμήσει. Το μόχθο στη γη, την επαφή με τη φύση, την αξία του αγνού και χειροποίητου. Ίσως, μάλιστα, σύντομα αποφασίσουν να ξαναθυμηθούν το «μεγάλο άγνωστο» της νεώτερης ιστορίας της Καλαμάτας, που έχουν λησμονήσει. Το δικό μας «δρόμο του μεταξιού».
 ~ Την τέχνη του μεταξιού λέγεται πως έφεραν στην Καλαμάτα από την Κωνσταντινούπολη εννέα καλόγριες. Αυτές δίδαξαν την τέχνη της παραγωγής και ύφανσής του στα φτωχά κορίτσια της πόλης. Καλόγριες ήταν, όμως, επίσης, που προσέδωσαν την απαράμιλλη φήμη στα μεταξωτά της Καλαμάτας, εκείνες της Μονής Κωνσταντίνου και Ελένης ή Μονής Καλογραιών. Η σηροτροφία και μεταξουργία ήταν η βασική τους ενασχόληση ήδη από την ίδρυση της μονής, το 1796. Μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1986, συνέχιζαν να εκτρέφουν μεταξοσκώληκες, να επεξεργάζονται τα κουκούλια, να φτιάχνουν μεταξωτά υφαντά.
 ~ «Με το σεισμό μάς έμειναν τα μετάξια, καταστραφήκαμε», μου είπε μια προχωρημένης ηλικίας γερόντισσα, που πρόλαβε τη σηροτροφία στο μοναστήρι.
 ~ Άνοιξη ξεκινούσαν κι έβαζαν το σπόρο. Στα τρυφερά μουρόφυλλα έστρωναν το σκουλήκι. Όταν έφτανε σε ικανό μέγεθος, έβαζαν στο χώρο κλαδιά από ρείκια και σκίνα, για να ανέβει και να φτιάξει κουκούλι ή βοβίκι ή βουτούλι. Έβαζαν τα κουκούλια στον κλίβανο για να μη βγει το σκουλήκι και σπάσει το νήμα. Έπειτα άρχιζε το ξεχώρισμα των ινών, το πέρασμα από την ανέμη, οι θηλιές και οι κουβαρίστρες, το άσπρισμα της κλωστής με σαπούνι και βραστό νερό για να φύγει η «κόλλα» του, το βάψιμο και η ύφανση. Στο ορφανοτροφείο της μονής, οι κορασίδες διδάσκονταν την τέχνη του μεταξιού.
 ~ «Μακάρι να υπήρχαν νέες να το συνεχίσουν», μου είπαν οι γερόντισσες. «Αυτή είναι η ιστορία του μοναστηριού μας».
 * Δεκάδες περιηγητές ταξίδεψαν στην Καλαμάτα ανά τους αιώνες και έγραψαν για τη «μεταξωτή ιστορία» της.
 ~ Ο Τούρκος Ελβιγιά Τσελεμπί έφτασε στην πόλη το 1667. «Έχουν κάθε λογής μεταξωτά και εμπριμέ καλύπτρες καλύτερες από τις αλγερινές», έγραψε. «Τυλίγουν μ’ αυτές τα κεφάλια τους και δένουν τη μέση τους αντί ζώνης. Έχουν ολομέταξα πουκάμισα. Ένα πουκάμισο ζυγίζει 6-7 δράμια, τόσο λεπτό είναι. Στην Ευρώπη εξάγουν χιλιάδες δέματα μετάξι».
 ~ Ο Βρετανός αξιωματικός και ιστοριοδίφης Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ αναφέρει σε κείμενό του, το 1805: «Η Καλαμάτα με τα “καλύβια” της έχει 400 οικογένειες, εκ των οποίων έξι μόνο είναι τουρκικές… 1.500 οκάδες ακατέργαστο μετάξι καταναλώνεται κάθε χρόνο για μαντήλια και κουνουπιέρες, των οποίων η αξία, μετά την κατεργασία, αυξάνει εξήντα φορές».
 ~ Το 1811 επισκέφθηκε την Καλαμάτα ο Εσθονός Ότο Μάγνους φον Στάκελμπεργκ και έγραψε: «Τα νήματα του μεταξιού, τα ξερά σύκα και τα λεπτά υφάσματα με χρυσοκλωστές, με τα οποία οι κάτοικοι διεξάγουν ένα μεγάλο εμπόριο, τους παρέχουν ασφαλώς ευπορία». Μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου μεταξιού μεταφέρονταν στις αγορές του Τορίνο, της Σμύρνης, της Χίου, της Κωνσταντινούπολης, των Σκόρδων, των Ιωαννίνων.
 ~ Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, όσα μεταξουργεία ιδρύθηκαν στο νομό λειτούργησαν αποκλειστικά στην Καλαμάτα.
 ~ Το 1853, ο Γάλλος Αλέξανδρος Φουρναίρ εγκατέστησε την πρώτη μεγάλη επιχείρηση αναπήνισης μεταξιού στην πόλη, δυναμικότητας 40 λεκανών. Το 1859, ο εξαγωγικός οίκος Φελς και Σία ίδρυσε ένα ακόμα μεταξουργείο: αριθμούσε αρχικά 76 λεκάνες και η ετήσια παραγωγή του ήταν χιλιάδες οκάδες μετάξι. Τα μεταξουργεία των Μαράβα, Μαρκόπουλου-Λυμπερόπουλου, Ευμορφόπουλου, των Ψάλτη-Παπαφωτεινού, των αδελφών Αποστολάκη, διαμόρφωσαν τα τεκταινόμενα της εποχής.
 ~ Γύρω στα 1880, ξεκίνησε η ατμοκίνητη παραγωγή. Διακρίθηκαν οι μονάδες των αδελφών Στασινοπούλου, του Ιωάννη Δανασσή, των αδελφών Αγγελοπούλου. Εκατοντάδες εργάτριες απασχολούνταν στη μεταξουργία στις αρχές του 20ού αιώνα. Σημαντικά μεταξοϋφαντουργεία της Καλαμάτας ήταν, επίσης, των Κ. Μαυρέλη και Κ. Πάτσου, η βιοτεχνία του Π. Γκόνου και το μεγάλο εργοστάσιο του Αρ. Χριστόπουλου.
 * Από τη δευτερογενή παραγωγή, η οικονομική άνθιση περνούσε στην εμπορική ζωή.
 ~ Στην εφημερίδα «Φως» (22/6/1903) διαβάζουμε: «Εις το εν τη πλατεία Μαυρομιχάλη εργοστάσιον μεταξοϋφαντικής του κ. Κωνστ. Πάτσου πωλούνται υφάσματα κουκουλάρικα αρίστης ποιότητος δι’ ανδρικάς θερινάς ενδυμασίας».
 ~ Το καλαματιανό μετάξι εξαγόταν στη Μασσαλία, τη Λυών και την Ιταλία, στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αγγλία.
 * Στοιχεία κι αριθμοί
 -«Οθόνιον ή εθόνια εσθής» αποκαλούσαν οι αρχαίοι το μετάξι. «Θέρματα σηρικά» τα μεταξωτά. «Σηρικοδιαστάς ή σηρικοποιούς» έλεγαν τους μεταξοποιούς και «σηρικοφόρους» εκείνους που φορούσαν μεταξωτά ρούχα. Από τη λέξη «ο σηρ, του σηρός», όπως αποκαλούσαν το μετάξι, παράγεται και η λέξη «σηροτροφία».
 -Στην «Ιστορία περί τα ζώα Ε’, ΙΘ’», ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι το μετάξι είναι ζωικό προϊόν και όχι φυτικό. Γράφει σχετικά: «Εκ δε σκώληκος μεγάλου, ως έχει οίον κέρατα και διαφέρει των άλλων, γίνεται πρώτον μεν μεταβαλόντος του σκώληκος κάμπη, μετά βομβύλιος, εκ δε τούτου νεκύδυλος. Εν εξ δε μησί μεταβάλλει ταύτας τας μορφάς πάσας. Εκ δε τούτου του ζώου και τα βομβύκια αναλύουσι των γυναικών τινες αναπηνιζόμεναι, κάπειτα υφαίνουσι, πρώτη δε λέγεται υφήναι εν Κω Παμφίλη Πλάτεω θυγάτηρ».
 -Ένα κουτί μεταξόσπορος είναι 25 γραμμ. και έχει 40.000 αυγά, τα οποία βγάζουν περίπου 24.000 μεταξοσκώληκες. Για να τραφούν πλήρως και να δώσουν μετάξι, πρέπει να φάνε 500 κιλά φύλλα μουριάς.
 -Από ένα κουτί μεταξόσπορου παράγονται 60-70 κιλά χλωρά κουκούλια, 20-30 κιλά ξερά και, τελικά, 3-4 κιλά μεταξωτή κλωστή.
 -Από το κάθε κουκούλι παίρνουμε περίπου 2.500 μέτρα κλωστή.
 ** Βιβλιογραφία
 * -«Χορός από μετάξι», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, Καλαμάτα, 2009
 * -«Η Μέση Εκπαίδευση στη Μεσσηνία (1833-1910)», Αρχεία Ν. Μεσσηνίας, Καλαμάτα, 2004
*  -«Καλαμάτα – Οδοιπορικό σε πλατείες και δρόμους της πόλης», Αρχεία Ν. Μεσσηνίας, 2010
 * -«Η μεταξοϋφαντική τέχνη εν τη Μονή Καλογραιών Καλαμάτας», Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης, Καλαμάτα, 1981
 * -«Η Ιερά Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών Καλαμάτας», Αλέκος Γ. Χρυσομάλλης
 ~ -«Πώς είδαν την Καλαμάτα οι ξένοι περιηγητές», Νίκος Ζερβής, εφημ. «Θάρρος», Καλαμάτα, Μάρτιος – Δεκέμβριος 1994
 ~ *Τη Δευτέρα 3/10, 19.00- 23.00, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Μάνη: Οικονομική αυτάρκεια, μανιάτικη διατροφή, μεταξοσκώληκας». Διοργανώνεται από τη Βούλα Κυριακέα, με τη στήριξη του Δημοτικού Σχολείου Δυτικής Μάνης, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, του περιοδικού «Όριον» και των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη». Η έκθεση υλικού για τη σηροτροφία στη Μάνη θα είναι ανοιχτή και το πρωί της Τρίτης 4/10, για επισκέψεις μαθητών και σχολείων. Είσοδος ελεύθερη.

***Μεσσήνη

~*  Ξεκινά η ελεγχόμενη στάθμευση με 306 θέσεις  * Ο περιορισμός της ζήτησης για μακράς διάρκειας στάθμευση στην κεντρική πλατεία και στις γειτονικές οδούς, η αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων για στάθμευση, αλλά και η ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων, είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο Δήμο Μεσσήνης.
* Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ νωρίτερα είχε συζητηθεί και από τις αρμόδιες επιτροπές (Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής).
 ~* Κανονισμός λειτουργίας
~ Σύμφωνα με το σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας που κατατέθηκε προς συζήτηση, από την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης θα προκύψουν 234 θέσεις επισκεπτών, 40 θέσεις δικύκλων και 32 ειδικές θέσεις για ταξί, λεωφορεία, φορτοεκφορτώσεις και άτομα με ειδικές ανάγκες.
~ Θα εφαρμοστεί στους πέριξ της κεντρικής πλατείας δρόμους και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ, το Σάββατο από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή και τις επίσημες αργίες θα είναι δωρεάν.
~ Υπάρχει και μέγιστος χρόνος διάρκειας τριών ωρών, ενώ καθορίζεται ότι η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων θα γίνεται από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί, από τις 2.00 έως τις 5.00 το απόγευμα και μετά τις 9.00 το βράδυ. Υπάρχει ωστόσο και «παραθυράκι», σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από φορτηγά έως 5 τόνους ωφέλιμου φορτίου, εφόσον έχουν καταλάβει σχετικό χώρο κι εφόσον έχουν εφοδιαστεί με την αντίστοιχη κάρτα πληρωμής του τέλους.
~ Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται στάση και στάθμευση κατά τις ώρες λειτουργίας του συστήματος, φορτηγών άνω των 5 τόνων ωφέλιμου φορτίου.
~ Οι χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για οχήματα που έχουν κάρτα μόνιμου κατοίκου και βρίσκονται στις σχετικές διαγραμμισμένες θέσεις, για τα δίκυκλα που πρέπει να σταθμεύουν στις προβλεπόμενες θέσεις, για τις θέσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, για τις θέσεις που έχουν ενοικιαστεί σε ετήσια βάση και για θέσεις, μέσα στο χώρο, που καταλαμβάνονται από άτομα με ειδικές ανάγκες.
 ~* Τέλος στάθμευσης
* Το τέλος στάθμευσης είχε προταθεί να είναι 0,5 ευρώ για στάθμευση έως μία ώρα, 1 ευρώ για στάθμευση μέχρι δύο ώρες και 2 ευρώ για στάθμευση μέχρι τρεις ώρες.
* Στο τέλος του χρόνου, προβλέπεται περίοδος χάριτος 15 λεπτών, ενώ η όποια αναπροσαρμογή των τελών θα γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 ~* Κάρτες μόνιμου  κατοίκου – παραβάσεις
* Προβλέπεται ακόμη η έκδοση κάρτας μόνιμου κατοίκου για αυτούς που διαμένουν στο χώρο εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, που καλύπτει μέχρι δύο οχήματα ιδιοκτησίας του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του, η οποία θα χορηγείται με την παρουσίαση συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
* Προκειμένου να εξυπηρετούνται ανάγκες χρηματαποστολών τραπεζών, ταχυδρομικών υπηρεσιών κ.λπ., ο Δήμος θα μπορεί να δεσμεύει έως 10 θέσεις στάθμευσης, για τις οποίες προτείνεται ετήσιο τέλος 1.800 ευρώ.
* Στις θέσεις στάθμευσης μπορούν να τοποθετούνται έως 5 ημέρες κάδοι εναπόθεσης οικοδομικών υλικών μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και αφού καταβληθούν 50 ευρώ, ενώ μπορεί να δοθεί και παράταση άλλων 5 ημερών, αν καταβληθεί επίσης τέλος 50 ευρώ.
* Έλεγχο για τις παραβάσεις θα κάνει η Δημοτική Αστυνομία και το ποσό που θα βεβαιώνεται είναι 20 ευρώ, ενώ ανά όχημα, ανά τρίωρο, μπορεί να βεβαιώνεται μόνο μία παράβαση.

** Για την πολεοδόμηση της Μπούκας

* Προείσπραξη εισφορών σε χρήμα  ~ Προθεσμία ενός μηνός έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στο χώρο της Μπούκας που πολεοδομείται, προκειμένου να υποβάλουν στο Δήμο Μεσσήνης δήλωση ιδιοκτησίας, που θα συνοδεύεται από αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, μεταγραφή τους στο Υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό διάγραμμα και κτηματολογικό φύλλο, σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας που επρόκειτο να συζητηθεί χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 ~ Ο κατάλογος των ιδιοκτητών θα αναρτηθεί στο Δημαρχείο και θα δοθεί χρονικό διάστημα 15 ημερών για την υποβολή τυχόν ενστάσεων, που θα εξεταστούν από τριμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι Ανδ. Καραμπέτσος και Γωγώ Κουρούπη, καθώς και ο νομικός Ι. Αθανασόπουλος. Πάντως, έχει ήδη αρχίσει η προείσπραξη εισφορών σε χρήμα για την πολεοδόμηση και την πράξη εφαρμογής στην Μπούκα από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι απαιτούμενες διαδικασίες.

**Δήμος Τριφυλίας


Φιλόδοξο το διετές πρόγραμμα δράσης  της Κοινωφελούς Επιχείρησης!
 Την έγκριση χρηματοδότησης του διετούς προγράμματος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας - Πολιτισμού - Αλληλεγγύης - Περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Στο διετές πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις πολιτισμού, όπως εκδηλώσεις, η λειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου, του Ωδείου, της Σχολής Τέχνης, η λειτουργία, ανάδειξη και ανάπτυξη μνημείων, ιστορικών χώρων, πολιτιστικών κέντρων κ.ά., παιδείας, αλληλεγγύης και προστασίας και η ανάδειξη του περιβάλλοντος. Το γενικό σύνολο εξόδων αγγίζει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ, τα έσοδα υπολογίζονται σε 437 χιλιάδες ευρώ περίπου και η χρηματοδότηση του Δήμου θα ανέλθει σε 655 χιλιάδες ευρώ περίπου.
 Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βιβή Παντελάκη: «Το διετές πρόγραμμα αποτελεί το όραμα κάθε κοινωφελούς επιχείρησης σε κανονικές οικονομικές συνθήκες. Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε κάθε δράση με το μέγιστο της δαπάνης που απαιτείται. Αντιλαμβάνεστε ότι αν επέλθει η κρίση που αναμένεται, ελάχιστα από αυτά θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το άρθρο 13 της σύμβασης προβλέπει την τροποποίησή της. Το γενικό σύνολο των εξόδων του διετούς προγράμματος, στο οποίο περιέχονται δαπάνες μισθοδοσίας των εκπαιδευτών και του προσωπικού του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, δαπάνες εκδηλώσεων, δαπάνες λειτουργίας των πολιτιστικών κέντρων, των μουσείων και των βιβλιοθηκών, η προμήθεια εξοπλισμού, η προβολή πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τουρισμού, δαπάνες για δράσεις στην παιδεία, το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη και την επικοινωνιακή δραστηριότητα της επιχείρησης, ανέρχεται στο ποσό του 1.093.000 ευρώ. Το σύνολο όσων φιλοδοξούμε να εισπράξουμε από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, τα δίδακτρα και τα εισιτήρια των εκδηλώσεων ανέρχονται στο ποσόν των 437.210 ευρώ. Η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Δήμο για την υλοποίηση του διετούς προγράμματος δράσης ανέρχεται στο ποσό των 655.790 ευρώ.
 Τα παραπάνω ποσά φαίνονται υπερβολικά λόγω της κρίσης. Για να έχετε, όμως, μια αντικειμενική εικόνα, σας αναφέρω ότι τα διετή προγράμματα της Κοινωφελούς της Κυπαρισσίας, για δράσεις που αφορούσαν στο Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήριο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήταν του ύψους των 450.000 ευρώ, ενώ των Γαργαλιάνων, που είχε μόνο το κομμάτι της “Βοήθειας στο Σπίτι” ανέρχονταν σε 250.000 ευρώ. Όμως, ανεξάρτητα από την κρίση, εμείς, τουλάχιστον στο μέρος της πρόβλεψης, πρέπει να είμαστε επαρκείς, διαφορετικά στους τομείς που θα υπάρχουν κενά, δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Έτσι, λοιπόν, η Κοινωφελής Επιχείρησης Παιδείας - Πολιτισμού - Αλληλεγγύης - Περιβάλλοντος του Δήμου Τριφυλίας, με την αριθ. 16/2011 ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε διετές πρόγραμμα δράσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο:
 1. Την έγκριση της χρηματοδότησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης σύμφωνα με το διετές πρόγραμμα δράσης το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης. 2. Να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο όπως προβεί στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που μαζί εργαστήκαμε στη σύνταξη του διετούς προγράμματος: τις κυρίες Πανουσιοπούλου, Τουρκολιά, τους κυρίους Μανόλη, Κυριακουλόπουλο, Γιώργο Φιλντίση, Κανελλόπουλο και τον κ. Γαλάνη, καθώς και τη δημοτική υπάλληλο κα Φωτεινή Στυλιανού». Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση και μετά από συζήτηση με ερωταπαντήσεις, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την έγκριση του διετούς προγράμματος και την εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

**Στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

* Συγκέντρωση ενάντια στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα  ~ Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο των Εργαζομένων ΔΕΗ Καλαμάτας, το Σωματείο Τεχνικών ΟΤΕ Ν. Μεσσηνίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, οι «Αγανακτισμένοι Πλατείας 23ης Μαρτίου», η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και η «Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας» συμμετείχαν χθες βράδυ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση και «για να τους επιστρέψουμε», όπως σημείωναν σε σχετική τους ανακοίνωση, «τα χαράτσια της ντροπής».
 ~ Όπως τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «η κυβέρνηση και η τρόικα καθημερινά παίρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, βυθίζοντας την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, το λαό στη φτώχεια και την ανεργία και τη χώρα μας σε λεηλασία και κατάρρευση.
~ Σφαγιάζουν μισθούς, συντάξεις, ανακοινώνουν αντισυνταγματικά και άδικα χαράτσια και απολύσεις, φορτώνουν νέα φορολογικά βάρη την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ συνεχίζουν τις φοροαπαλλαγές στους πλούσιους και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Τα νέα μέτρα τους και τα χαράτσια τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να εφαρμοστούν.
~ Τους απαντάμε: Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, δε χρωστάμε στους διεθνείς τοκογλύφους και στην τρόικα, δεν πουλάμε παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία.
~ Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν. Αυτά τα χαράτσια δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρωθούν. Να τα πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργοδότες, οι κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία».

**Δημοτικό Συμβούλο Τριφυλίας

* Ανέβασε «στροφές» η αντιπολίτευση, ~ «απογοητευμένος» ο δήμαρχος
 * Ανέβασε «στροφές» η αντιπολίτευση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα - θέματα προ ημερήσιας διάταξης.
~ Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ενημέρωσε το Σώμα για δύο επιστολές που έλαβε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας και οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση, για τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν, τις προηγούμενες μέρες, με συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, για τη σύσταση ΟΔΕ για τη, νέα, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.) και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη μεταφορά των μαθητών.
 * Από την αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος ρώτησε, για μια ακόμη φορά, τι γίνεται με την απογραφή και γιατί δεν έχει συζητηθεί στο Σώμα ακόμα, ζητώντας αντίγραφο της Έκθεσης της Επιτροπής Απογραφής. Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν παραληφθεί από την αρχή του έτους, ζητώντας αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων, ρώτησε ποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους έχουν λάβει αποζημιώσεις (έχουν πληρωθεί), πώς και πότε, ζήτησε αντίγραφο του Οργανογράμματος του Δήμου και έθεσε το θέμα με την επιστολή του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου για την ακύρωση προγραμματισμένης θεατρικής παράστασης στα Φιλιατρά.
~ Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, μεταξύ άλλων, τόνισε το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα που το «Θ» ανέδειξε σχετικά με το Δημοτικό Αυλώνας, όπου οι μαθητές δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους.
* Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Θανάση Πετρόπουλου. Απευθυνόμενος στο δήμαρχο και τη δημοτική του πλειοψηφία, είπε: «Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει. Έχετε χάσει τη μάχη με την καθημερινότητα, ακόμη και με την καθαριότητα και το μοναδικό σας επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά». Απαντώντας συνολικά ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πρόσθεσε πως για ό,τι γίνεται υπάρχουν αποφάσεις των Επιτροπών, που σχεδόν όλες είναι ομόφωνες. Σημείωσε δε, πως όλα γίνονται με διαφάνεια.
~  Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του δημάρχου πως «αυτό το χαμαλίκι που τραβάει ο δήμαρχος εδώ και οχτώ μήνες και αυτή την αγωνία το τι θα ξημερώσει η άλλη μέρα, στο λόγο της τιμής μου, αν το υποψιαζόμουνα, δε θα ‘μουνα εδώ, δε θα ‘μουνα εδώ!».
*  Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς και στα εκτός ημερήσιας διάταξης, οι περισσότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί η ομόφωνη απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Σύνδεσμο Ύδρευσης «Τέλλος Άγρας».

** Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας


Συνέλευση σήμερα για την αποχή

 Συνέλευση για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη συνέχιση ή μη της αποχής από τις δικαστικές αίθουσες θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου τους, με αίτημα τη μετάθεση πρωτοδίκη, διότι καθυστερεί υπερβολικά τη δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, όπως και λόγω απρεπούς συμπεριφοράς σε μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου.

** Ι.Μ. Τριφυλίας και Ολυμπίας

~ Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
 * Από την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας ανακοινώθηκε ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής θα λειτουργήσει και φέτος ως εξής:
 ~ Μουσικό Τμήμα Κυπαρισσίας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Πρακτικό τμήμα Φιλιατρών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Μουσικό και Πρακτικό Τμήμα Κρεστένων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
 * Έναρξη Μαθημάτων: 2 Οκτωβρίου. Εγγραφές: Κυπαρισσία τηλ: 6977234072, Φιλιατρά τηλ: 2761024275, Κρέστενα τηλ: 6976724995. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και στο τηλ. 2761022229.

** Επιμελητήριο Μεσσηνίας

~ Ο τουρισμός στο επίκεντρο δραστηριοτήτων του
 * Στο International Forum on Cultural Tourism (IFCT), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης International French Travel Market (20-23 Σεπτεμβρίου, Paris, Porte de Versailles), συμμετείχε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με σκοπό την ενημέρωση του Γραφείου Συνεδρίων & Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας/ Kalamata CVB για τις νέες διεθνείς τάσεις στον τουρισμό.
 ~ Εκεί, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων οι «Δρόμοι της Ελιάς» είναι η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική πολιτιστική διαδρομή. Τονίστηκε δε ότι αποτελούν μια νέα και καινοτόμο μορφή πολιτιστικού τουρισμού, ενώ τα παριστάμενα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για τη στήριξη και ανάδειξή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιφέρεια.
 * Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Γραφείο Συνεδρίων και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας / Kalamata CVB του Επιμελητηρίου ολοκληρώνει σύντομα το σχεδιασμό των «μεσσηνιακών δρόμων της ελιάς», σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες των «Δρόμων της Ελιάς» και τη συμβουλευτική υποστήριξη του γαλλικού tour operator CLIO. Πρόκειται για ένα από τα τουριστικά πακέτα γνωριμίας με τη Μεσσηνία τα οποία ετοιμάζει το Επιμελητήριο, προκειμένου να τα προτείνει στους τουριστικούς πράκτορες της Μεσσηνίας προς αξιοποίηση, σε συνεργασία με επαγγελματίες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού στη Μεσσηνία, το Γραφείο Συνεδρίων και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας / Kalamata CVB του Επιμελητηρίου προετοιμάζει σχετική συνάντηση των τουριστικών πρακτόρων της Μεσσηνίας με εκπροσώπους της HATTA και HAPCO στην Καλαμάτα.

**Η αναστολή αδειών στη Βέργα

~ Θέμα συζήτησης στο ΤΕΕ
 * Ενδιαφέροντα θέματα περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, που συγκαλείται για τις 6.00 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.
* Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συζητήσουν για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τις ευθύνες των μηχανικών, για την αναστολή των οικοδομικών αδειών στη Βέργα (κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι), αλλά και για το διατηρητέο κτήριο της ΔΕΗ.

* ** Στο ΥΕΘΑ :

 ~ Από το βήμα της Βουλής ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικοινωνήσουν με τις ηγεσίες των Αποστράτων και να τους ζητήσουν να αποχωρήσουν απο το ΥΕΘΑ. Διαφορετικά θα παταχθούν, όπως είπε. Η δήλωση είναι απίστευη αυτή την ώρα! 100 απόστρατοι μπήκαν στο περιβάλοντα χώρο του ΥΕΘΑ παρά τα ...δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και τις ...πόρτες ασφαλείας που έχουμε χρυσωπληρώσει όλοι μας.
 * Παρόλα αυτά κανείς δεν έχει προκαλέσει,κανείς από τους αποστράτους δεν έχει πορβεί σε καμία πράξη βίας! Και ο ΥΕΘΑ από τη Βουλή,λέει ότι θα τους πατάξει!!!



** Πριν 94 χρόνια
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ προχθές εις το χωρίον Αιθαία υπό του αστυνομικού σταθμάρχου ο φονεύσας προ ημερών ενταύθα την αρτίσταν Μαίρην Ζερβού, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

 -Ο Δανιήλ Βλαχόπουλος εκ Ροΐνου του τέως Δήμου Φαλάνθου Μαντινείας πεσών εκ του παραθύρου της Ιεράς Μονής του Βουλκάνου ετραυματίσθη καιρίως εκπνεύσας μετ’ ολίγον.

-ΕΙΣ το χωρίον Σελσί της Τριπύλης εξερράγη πυρκαϊά εις την οικίαν του Β. Αργυροπούλου εξ αμελείας της συζύγου του, αποτεφρώσασα αυτήν. Η αποτεφρωθείσα οικία ήτο ανασφάλιστος υπολογιζομένης της ζημίας εις 15.000 δραχμάς.

 -ΕΚ των επιτυχόντων 60 μαθητών εις την Σχολήν των Ευελπίδων οι 9 είναι απόφοιτοι του εν Καλάμαις Γυμνασίου και των Ελληνικών Σχολείων. Τούτο αποδεικνύει την επιμελημένην εργασίαν, ήτις τελείται εν τω Γυμνασίω της πόλεώς μας.

 -ΧΘΕΣ εδημοσιεύθησαν τα αποτελέσματα των εισιτηρίων δια το ενταύθα Γυμνάσιον εξετάσεων απορριφθέντων 60 εξ 150 οι οποίοι υπέστησαν εισιτηρίους εξετάσεις.

**
    **** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 :
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/blog-post_13.htm l  , ΤΡΊΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011 . Ελληνικές Διαδρομές -Ελληνικές ομορφιές -Αξέχαστες περιηγήσεις .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο : Πέμπτη , 15 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Παρασκευή , 16 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στηνΕΝΗΜΈΡΩΣΗ , Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** * http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/2011.html  , ΚΥΘΗΡΑ 2011 :

Τα Κύθηρα στο Νομό Λακωνίας , στο νησί της Παγαγιάς της Μυρτιδιώτισσας : Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~* * http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011.-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html  , Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 , Ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Αλήθεια η ψέματα για την μετοχή τέρας; , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/2011.html  , Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011 : Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 .-

 ** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/2011.html  , Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html  , Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post_26.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου 2011 , .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/y.html  , YΓΕΙΑ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ , ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 . .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης : Τετάρτη , 28 Σεπτεμβρίου 2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/09/blog-post_7460.html  , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο : Tετάρτη , 28 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/09/blog-post_7460.html  , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο : Τετάρτη , 28 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_30.html  ,Αυτή την  Παρσκευή στην ενημέρωση , 

 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-


~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~**

***** ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ 60..ΑΠΟ ..ΒΒ..Q:

http://youtu.be/bdBGriP6Yow  ,



**  http://messanagros-rhodes.blogspot.com/  , Ένα όμορφο χωριό της Ρόδου !

** https://www.facebook.com/media/set/?set=a.199070136831928.50083.100001868301551&type=1  ¨: ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ !!


~** MVI_3751.avi Στο Ιατρείο αναμονή εξέταση 29-9-2011 :
 http://www.youtube.com/watch?v=ZtDymNr-uVM  ,





**  Όσιος Ιωάννης ο ψάλτης ο καλούμενος Κουκουζέλης

~ Tη Mητρί και νυν του Θεού ψάλλεις άνω,
Συν τοις αΰλοις ω Iωάννη μάκαρ.
Βιογραφία

Ο Όσιος Ιωάννης ήταν άριστος μουσικός και καλλικέλαδος. Καταγόταν από το Δυρράχιο και έζησε στα χρόνια των Κομνηνών, και ήταν ορφανός από πατέρα. Η ευσεβής μητέρα του όμως, έδωσε την ευκαιρία στο παιδί της να μάθει τα Ιερά γράμματα, το όποιο, επειδή ήταν πολύ έξυπνο και πολύ καλλίφωνο, όλοι το φώναζαν αγγελόφωνο.
 ~ Σε κατάλληλη ηλικία κατέφυγε στο Άγιον Όρος, όπου μόνασε στο κελί των Αρχαγγέλων της Μεγίστης Λαύρας. Έψαλε στη Μεγίστη Λαύρα μαζί με τον Γρηγόριο Δομέστικο (που εορτάζει και αυτός στις 1 Οκτωβρίου). Έτσι οσιακά αφού έζησε ο Ιωάννης, ψάλλοντας θεσπέσιους ύμνους προς τον Θεό, απεβίωσε ειρηνικά στις αρχές του 15ου μ.Χ. αιώνα και τάφηκε στο κελί που μόναζε.
Σήμερα εορτάζουν :
Άγιο Γρηγόριος ιερομάρυρας Επίσκοπος Μεγ. Αρμεμίας
*
Αγίες Ριψιμιά Γαϊάνη και ....άλλες 32 παρθενομάρτυρες
*
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Μεγάλης Αρμενίας .-        
*
Άγιος Μιχαήλ πρώτος  Μητροπολίτης Κιέβου και Ρωσίας
*
**** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ .. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011


~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

**** ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ :

** http://valta-trifilias.blogspot.com/  , Τριφυλία Μπλόκ .-

** http://hamomilaki.blogspot.com/2011/10/shadow-of-rape.html  : Η σκιά του βιασμού !

~* https://www.facebook.com/media/set/?set=a.199070136831928.50083.100001868301551&type=1  : ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ !!

(1).- http://vandhmotiko.blogspot.com/  : XΑΡΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ !! .-

(2) .- http://www.mitrikosthilasmos.com/  , ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΥΛΑΣΜΟΣ !! .-

(3).- http://akrasakis.blogspot.com/  , ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ !! .-

(4).- http://magikikimwlia.blogspot.com/  , ΜΑΓΙΚΗ ΚΙΜΩΛΙΑ !! .-

(5).- http://sxoleio98.blogspot.com/  , ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!.-

(6).- http://arch4kids.blogspot.com/  , ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ .-

(7).- http://messanagros-rhodes.blogspot.com/  , Ένα όμορφο χωριό της Ρόδου !.-

(8).- http://logia-tou-aera.blogspot.com/  , ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ .-

(9).- http://delfinaki-sunset.blogspot.com/  , ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ !! .-

(10).- http://ideopigi.blogspot.com/  , Ιδιοπηγή .._

Δεν υπάρχουν σχόλια: