ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους

Δευτέρα  24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους
Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~~ Απίστευτο γαλλικό σατιρικό βίντεο για τον "Έλληνα του μέλλοντος"!

* Ένα εκπληκτικής σύλληψης, ιδιαίτερα περιεκτικό σε νόημα και καυστικό χιούμορ βίντεο, ανάμεσα σε διάφορα άλλα που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό για να καυτηριάσουν την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σε μία από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης.
~ http://youtu.be/eWFSo8pjzsw  , Les Grecs,
** Έτσι θέλουν …βλέπουν τον Έλληνα !!



* Η σατιρική εκπομπή «Les Guignols de l'info» (Οι μαριονέτες των ειδήσεων) που προβάλλεται στο Canal+, με αφορμή την ελληνική κρίση, ασχολήθηκε με το πειραματόζωο "Le Grec" (Ο Έλληνας).
 * Στο... εμπνευσμένο βίντεο που ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της εκπομπής, εμφανίζεται ένας Έλληνας ονόματι Κώστας, ντυμένος τσολιάς, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ένα πειραματόζωο σε ένα αμερικανικό εργαστήριο, όπου τον έχουν αναγκάσει να δουλεύει ασταμάτητα, του έχουν μειώσει τον μισθό στο μισό, του έχουν στερήσει τη σύνταξη και εκείνος συνεχίζει να δουλεύει με την ίδια ένταση, χωρίς να διαμαρτύρεται, φυσικά, γιατί... υπάρχει κρίση!
 * Και αφού οι επιστήμονες κρίνουν ότι αυτό το πείραμα με τους Έλληνες ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καταλήγουν ότι μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και στον υπόλοιπο πλανήτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ύφεση!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ  ΜΕ ΛΙΓΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ : ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!
"αντε να διασκεδασουμε λιγακι ...." :
http://www.youtube.com/watch?v=qO1PskaLJzo&feature=related  ,

** http://youtu.be/XN0Gg9c3yIE  , : ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΦΗ ΜΑΣ .-



** ΜΑΝΟΥΣΑΚΙΑ : http://youtu.be/IcC49x12lCw  ,



http://youtu.be/6h3GKKDlgoc  : ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΗΣ , Το τσιαμπάσιν ποντιακά



~ βασίλεψε ο αυγερινός :Χρόνης Αηδώνης http://youtu.be/RKVWkKVhG0o  ,

~ Με γέλασαν τα πουλιά , ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ : http://youtu.be/3o9htzj-BfM  ,

~ ΜΠΙΚΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ , Η κοπελιά και ο ουρανός : http://youtu.be/AhdIkDgSQV4  ,

~ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ , Σήκω χόρεψε κουκλί μου ; http://youtu.be/ngywBQGakAk  ,

~ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ , Το κορίτσι απόψε θέλει ,…. http://youtu.be/qO1PskaLJzo  ,



~ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ , Ελευθερία Αρβανιτάκη :@ http://youtu.be/XcCqF1hdtU8  ,



~ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ , Πότε Βούδας πότε Κούδας : http://youtu.be/KhdqowGXDkE  ,



~ Γλυκερία Belly Dance - Θα σπάσω κούπες - Tha Spaso Koupes : http://youtu.be/iG4dpMz4Tpo  ,



~ ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕ ❀ Γλυκερία : http://youtu.be/fuzS3fIMBmo  ,



~ Τι 'θελα και σ' αγαπουσα - Αηδονιδης Χρονης : http://youtu.be/TQxsbO-3TFk  ,



~ Βασιλικούδα, Στέργιος, Κουλουριαστός - Vasilikouda, Stergios : http://youtu.be/VErP_lmSTJs  ,



ΨΑΛΜΟΔΙΕΣ –ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ …Απόλαυση….!!!:

~ Οηλία , Άγιος ο Θεός …. : http://youtu.be/uyPa2_x8L7k  ,



~ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΗΡ (ήχος πλάγιος του πρώτου) : http://youtu.be/8fl1zfpVEo8  ,



~** Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης !

** Παπανδρέου: «Στόχος μας είναι η ελάφρυνση των πολιτών»

* «Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται.-

** ~ Όταν του έλεγαν να διαπραγματευτεί (με τους διεθνείς τοκογλύφους) το δημόσιο χρέος σε βάθος χρόνου, αυτός παρίστανε ...τον Κινέζο.
Όταν μπορούσε να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο και πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, αυτός γύριζε και δυσφημούσε την χώρα μας.
Μετά από δύο χρόνια ηλιθίων αποφάσεων που διέλυσαν τα πάντα, έρχεται η υποχρεωτική εξάλειψη μεγάλου μέρους των χρεών μας, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει ...πτώχευση.
Δηλαδή πείνα και εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού λαού.
Τελικά είναι βλάκας χωρίς προηγούμενο, ή μεγάλος προδότης ;;;

~ **  Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί
* Οι καθηγητές αποφάσισαν, εφόσον τα προβλήματα είναι κοινά, να προχωρήσουν μαζί με την ΑΔΕΔΥ σε κινητοποιήσεις. Ως πρώτο βήμα θα ζητήσουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Οκτωβρίου.-

~** Κομισιόν: Τούνελ σκληρής λιτότητας έως το 2030
* Μείωση εσόδων και τεράστια περικοπή δαπανών που φτάνει στα 8,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2012 και στα 33 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2030 με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% του ΑΕΠ, αλλά και δραστικά χαμηλότερα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπει η Κομισιόν στην έκθεση για τη διατηρισιμότητα του χρέους. -
 * Το έγγραφο που συζητήθηκε στο Eurogroup βασίζει τα σενάρια κουρέματος του χρέους κατά 50% - 60% ώστε να καταστεί βιώσιμο σε ένα σχέδιο πολύ σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής που φτάνει έως το 2030.

~** Έρχεται φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Του Σπύρου Δημητρέλη
 * Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία. Η σχετική συμφωνία που κυοφορείται θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, πιθανόν και αναδρομικά, με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα ετήσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 80-100 εκατ. ευρώ.
* Υηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναχωρούν εντός της εβδομάδας για την Ελβετία προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Με τη διαπραγματεύση επιδιώκεται να ικανοποιηθεί τόσο η ελληνική πλευρά που επιδιώκει πρόσθετα φορολογικά έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής όσο και η ελβετική που επιθυμεί τη διατήρηση του αυστηρού πλαισίου προστασίας της ανωνυμίας των καταθετών που προσφέρει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
~** Στη ΓΓΠΣ θα διαβιβάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες κρατικών λειτουργών
*  Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα διαβιβάζονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) μιας σειράς κρατικών αξιωματούχων όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλονται στην Αρχή Καταπολέμησης Ννομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να διαβιβάζονται και στη ΓΓΠΣ του ΥΠΟΙΚ.


~** Λέτο: «Να γράψω Iστορία»
* Ο Σεμπαστιάν Λέτο εντυπωσιάζει στην έναρξη της σεζόν και όπως ανέφερε σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του θέλει να αφήσει εποχή στον Παναθηναϊκό και να κατακτήσει πολλούς τίτλους. * Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του Tριφυλλιού, όπως αναφέρει αθλητική εφημερίδα, εκμυστηρεύτηκε σε κοντινούς του ανθρώπους τι θέλει να πετύχει με την πράσινη φανέλα:
 Θέλω να αφήσω εποχή στον Παναθηναϊκό. Να γράψω Ιστορία. Τίποτα δεν με σταματά! Μόλις ξεκίνησα. Είμαι 25 ετών. Θα παλέψω για διακρίσεις. Θέλω να κατακτήσω πρωταθλήματα, κύπελλα και να οδηγήσω την ομάδα στο ψηλότερο σκαλοπάτι. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Στον Παναθηναϊκό χτίζω την καριέρα μου. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία μου εδώ , τους έλεγε χαρακτηριστικά. -
Εδώ με αγαπάνε
* Ο Λέτο, όπως είχε αναφέρει και ο μάνατζέρ του Φερνάντο Κοσεντίνο, δεν σκέφτεται να αφήσει τον Παναθηναϊκό: Αυτό που με απασχολεί περισσότερο από κάθε τι είναι ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα είναι πάνω από όλα. Εδώ με αγαπάνε. Τόσο οι συμπαίκτες μου όσο και ο φίλαθλος κόσμος. Αυτό εισπράττω καθημερινά. Αυτό μου δίνει έξτρα κίνητρο για να συνεχίσω. Οι συμπαίκτες μου μάχονται για μένα. Κάνουν το έργο μου στον αγωνιστικό χώρο πιο εύκολο. Είναι το στήριγμά μου σε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστώ .
 * Ακόμα καλύτερος...
* Ο Σέμπα , πάντως, δεν μένει εδώ αφού θέλει να βελτιωθεί και άλλο: Ξεκίνησα αρκετά καλά στο πρωτάθλημα. Επιζητούσα μια δυνατή εκκίνηση. Πρωταρχικά για την ομάδα αλλά και για εμένα. Ευελπιστώ να βελτιώσω τις επιδόσεις μου ακόμα περισσότερο. Έχω πολλά να προσφέρω. Θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά. Είμαστε στο ξεκίνημα των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Πάμε καλά και θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε καλύτερα. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα για τον τίτλο. Η διάθεση και η όρεξη που έχουμε είναι τα εφόδια για τη συνέχεια. Όσο είμαι στον Παναθηναϊκό, θα δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου , όπως τόνισε.
 * Το όνειρο της Εθνικής...
 * Ο Σεμπαστιάν Λέτο δεν βγάζει από το μυαλό του και το εθνόσημο, αφού το να φορέσει τη φανέλα της Αργεντινής είναι όνειρο: Είναι δύσκολο να κληθείς στην Εθνική Αργεντινής αν δεν σε βλέπουν στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η ομάδα έμεινε εκτός ευρωπαϊκών υποχρεώσεων πολύ νωρίς, όμως δεν το βάζω κάτω. Θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Υπάρχει ανταγωνισμός. Δεκάδες παίκτες είτε αγωνίζονται στην Ευρώπη είτε στην Αργεντινή, θέλουν να κληθούν στην Εθνική. Αυτό δεν με πτοεί. Έχω σκοπό να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να πετύχω το στόχο μου !~**

~**** ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24/10/11 :
~** Ιδού η Ρόδος, ιδού και το Πήδημα
* Έχει έναν ξεχωριστά δικό του χαρακτήρα το Πήδημα. Μπαίνοντας από την εθνική οδό στο δρόμο που σε οδηγεί στο χωριό, χάνεις την αίσθηση του νεοελληνικού αισθητικού κομφούζιο. Δεν ξέρεις σε ποια χώρα έχεις βρεθεί ακριβώς. Πράσινο παντού, πεδινές εκτάσεις ήπιες, σχεδόν… ευρωπαϊκές, δε βλέπεις καλώδια ηλεκτροδότησης να διασχίζουν άναρχα το δημόσιο χώρο, δε συναντάς «παραφωνίες» της αρπαχτής. Κι αν όλα αυτά είναι λίγο ως πολύ φυσικά ή τυχαία, σίγουρα δεν είναι τυχαίες οι λεπτομέρειες, αυτές που κάνουν τη διαφορά. Το Πήδημα, όλως παραδόξως για τα ελληνικά δεδομένα, παρουσιάζει ως οικισμός αρχιτεκτονική σύμπνοια.
 * Στο Δημοτικό του Πάρκο –άλλο παράδειγμα- δεν έχει τοποθετηθεί περίφραξη από κοτετσόσυρμα ή κακόγουστα σίδερα, αλλά ξύλινη. Πρωτοβουλία των κατοίκων, οι κάδοι των απορριμμάτων έχουν μεταφερθεί έξω από το χωριό, σε ασφαλισμένους χώρους. Κάτι σου λέει –και μάλιστα εύγλωττα- ότι εδώ υπάρχει μεράκι.
* Το Πήδημα, 16 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, φέρει την ενέργεια του γόνιμου τόπου στον οποίο έχει χτιστεί. Με πλούσια αγροτική παραγωγή στο παρελθόν, οφείλει την ομορφιά του στο κλίμα και, κυρίως, στα νερά του. Από τις πηγές του Πηδήματος υδροδοτείται η Καλαμάτα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας. Αυτές τις πηγές, λόγω υπερκατανάλωσης και έλλειψης σχεδιασμού ορθολογικής εκμετάλλευσής τους, τις βρήκαμε στην επίσκεψή μας στεγνές, βρύσες χωρίς νερό. Δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας, μας είπαν οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
* Ακριβώς έξω από το χωριό κατασκευάζεται η επέκταση του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας. Οι ντόπιοι δεν είναι ενάντιοι στην κατασκευή του, αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην πολυσυζητημένη «μείωση των αποστάσεων». Παρότι αισθητικά θα επηρεάσει την περιοχή τους, οι ίδιοι έχουν μπει στη διαδικασία να σκεφτούν τρόπους για να μειωθεί ο θόρυβος και οι επιπτώσεις του για την ποιότητα ζωής τους. Λύσεις –για άλλους και αλλού- αυτονόητες, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.
 ~* Ηχορύπανση και κίνδυνος πλημμύρας
* «Ο νέος αυτοκινητόδρομος δε μας βρίσκει αντίθετους», σημειώνει ο Αντώνης Κορομηλάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηδήματος. «Αυτό για το οποίο δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη, είναι ο θόρυβος από τον αυτοκινητόδρομο. Υπάρχει ειδική τεχνογνωσία για τους δρόμους που περνούν δίπλα από χωριά, για την απόσβεση του θορύβου, της ηχορύπανσης. Με μελετημένη φύτευση δέντρων ή την τοποθέτηση ειδικών πάνελ που προβλέπονται, μπορεί η ζωή μας να συνεχίσει να είναι ήσυχη».
* Ο ίδιος σημειώνει όμως και μια άλλη παράμετρο που δεν έχει προβλεφθεί και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
* «Πάνω στο δρόμο που κατασκευάζεται, έρχονται και συναντώνται δύο ρέματα, εκ των οποίων το ένα περνά μέσα από το χωριό. Ωστόσο, δεν έχει γίνει κάποια μελέτη, ώστε σε ενδεχόμενη πλημμύρα να προστατευθεί το χωριό, και τα νερά να μη χαλάσουν τον υπάρχοντα δρόμο, την παλιά χάραξη, πράγμα που θα κατέστρεφε και τα κοντινά χτήματα. Κάποιο κονδύλι επρόκειτο να βγει για αυτό το σκοπό. Τελικά, το αναίρεσαν. Έχουμε κάνει γνωστό στο δήμαρχο το θέμα. Ζητάμε τη βοήθειά του, αλλά και όλων των τοπικών παραγόντων. Αν δεν υπάρξει μέριμνα, μπορεί να αφανιστεί το χωριό, τόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα».
 ~* «Σε μερικά χρόνια δε θα έχουμε νερό να πίνουμε»
 * Διακόσιους πενήντα κατοίκους έχει το Πήδημα. Κάποτε αριθμούσε πάνω από πεντακόσιους. Το Δημοτικό Σχολείο του έχει κλείσει. Τα λιγοστά παιδιά φοιτούν στα Αρφαρά.
* Ο Δημήτριος Κορομηλάς έχει πατήσει αισίως τα 98. Είναι ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού. Μου εξηγεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Πηδήματος προέρχονται από το γειτονικό ορεινό οικισμό Άγριλο. Εκεί έμεναν το χειμώνα για να μαζέψουν τις ελιές και κατέβαιναν στο Πήδημα το καλοκαίρι για τα σύκα και άλλα θερινά προϊόντα.
* «Οι περισσότεροι που είμαστε τώρα στο Πήδημα, είμαστε γέροι», λέει ο Δημήτριος Κορομηλάς. «Γάμο δε βλέπουμε, έγκυο γυναίκα δε βλέπουμε. Μόνο η καμπάνα του παπά θα χτυπήσει για μνημόσυνο. Πάνε τα παιδιά που έχουν απομείνει σχολείο στα Αρφαρά, μαθαίνουνε γράμματα και φεύγουνε στην Αθήνα. Για τα εισοδήματά μας, ευτυχώς που έχουμε τους Αλβανούς και μαζεύουν ελιές. Από Έλληνες, δεν είναι κανένας να ανέβει πάνω σε ελιά. Λέμε ότι έχουμε χτήματα, αλλά ό,τι βγάζουμε τώρα που το λάδι είναι φτηνό πάει σε μεροκάματα».
* «Δεν μπορώ να δω τρόπο να βελτιωθούν τα πράγματα», συνεχίζει. «Βλέπουμε τι γίνεται στην κυβέρνηση, βλέπουμε τι γίνεται στους πολιτικούς. Τώρα γκρεμίζουμε, δε φτιάχνουμε. Με τριακόσια ευρώ σύνταξη που παίρνουμε εμείς οι αγρότες, πού θα βρούμε να πληρώσουμε όσα μας ζητάνε;».
* Με τη γεωργία ασχολούνταν πάντα οι κάτοικοι. Ελιές, σύκα, σιτηρά, φιστίκια, πατάτες, οπωροκηπευτικά. Όχι όμως πλέον. Η χαμηλή τιμή καθιστά ασύμφορη την εκμετάλλευση, αλλά όχι μόνο αυτή.
* «Τα νερά μας έχουν μειωθεί πάρα πολύ, γιατί τα παίρνει η Καλαμάτα και η επέκταση που έχει κάνει», υπογραμμίζει ο Αντώνης Κορομηλάς. «Εν συγκρίσει με πριν από 20 χρόνια, το νερό στο Πήδημα έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο. Οι πηγές του Πηδήματος δε βγάζουν πλέον νερό, παρότι θα έπρεπε ήδη να έχουν κατεβάσει. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να προσέξουν το θέμα αυτό, κάνοντας φράγματα σε διάφορα ρέματα για να μπορέσει να ανέβει ο υδροφόρος ορίζοντας. Αν αυτό δε γίνει και η κατάσταση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε μερικά χρόνια δε θα έχουμε νερό, όχι να ποτίζουμε, αλλά ούτε να πίνουμε».
* «Είναι ανεπίτρεπτο να καταλήγουν τα νερά στη θάλασσα», προσθέτουν οι άλλοι κάτοικοι, που συνάντησα στο στέκι του χωριού, το καφενείο του Ιωάννη Κανελλόπουλου, στην πλατεία.
~* «Ό,τι κάνουμε, από την τσέπη μας. Αλλά, για πόσο;»
* Δυο καφενεία μετρά το χωριό, ένα μίνι μάρκετ και τρεις ταβέρνες. Η πιο γνωστή, «όλη η Ελλάδα την ξέρει» μου λένε οι κάτοικοι, είναι το Εξοχικό Κέντρο του Δημόπουλου, που λειτουργεί εδώ και παραπάνω από πενήντα χρόνια. Αγαπητό σε Καλαματιανούς και επισκέπτες, όπως πάντα self-service, με κοτόπουλο και μακαρονάδα σπεσιαλιτέ, ανάμεσα σε κανάλια με κύκνους και χήνες, το Εξοχικό Κέντρο βρίσκεται επίσης δίπλα στη Νεροτριβή. Ελλείψει νερού και… οικολογικής ευαισθησίας, όλο και λιγότεροι Μεσσήνιοι φέρνουν πλέον εδώ τα χαλιά τους για φρεσκάρισμα.
* Πάνω από το χωριό, αν και μισογκρεμισμένος, κυριαρχεί ο ενετικός πύργος του Πηδήματος. Οι κάτοικοι έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η αποκατάστασή του και να βελτιωθεί το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν, για την ώρα δύσβατο. Δεν είναι το μόνο για το οποίο πασχίζουν. Όνειρό τους, όπως μου λένε, είναι να ολοκληρώσουν το μισοτελειωμένο Δημοτικό Πάρκο, να ξαναχτίσουν τον παλιό μύλο του Κολοκοτρώνη και να αναβιώσουν το αλώνι και το φούρνο «για να δείχνουμε στα παιδιά τις ρίζες τους, το χθες σε σχέση με το σήμερα».
* Ζητούν να καθαριστεί το ποτάμι (ώστε να διευκολυνθεί η πυρόσβεση) και να δημιουργηθεί πεζόδρομος στις όχθες του. Φωνή βοώντος. Όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τα έκαναν με δικά τους έξοδα, «για πόσο όμως θα αντέξουμε;». Οι ίδιοι τοποθέτησαν ταμπέλες σήμανσης στους δρόμους και παράδρομους του χωριού.
* «Προέχουν, όμως», μου λένε, «τα έργα υποδομής. Κυρίως η μελέτη για τα ρέματα ώστε να μην πνιγούμε, η μέριμνα για το νερό ώστε να έχουμε να πίνουμε, το θέμα του θορύβου από τον αυτοκινητόδρομο, αλλά και το θέμα της στάσης στην πλατεία του Πηδήματος».
* «Ο δρόμος είναι στενός. Εδώ σταματά το λεωφορείο που παίρνει τα παιδιά για το σχολείο. Τα αυτοκίνητα περνούν με μεγάλες ταχύτητες». Τέσσερις συντοπίτες τους έχουν τραυματιστεί από διερχόμενα οχήματα, ενώ πριν από τρεις ημέρες λίγο έλειψε να παρασυρθεί από αυτοκίνητο ένα μικρό παιδί.
* «Έχουμε ζητήσει να βάλουμε σαμαράκια. Μας είπαν ότι απαγορεύεται, ότι είναι θέμα συγκοινωνιολόγου, αλλά έχουν περάσει εννιά μήνες και απάντηση δεν έχουμε λάβει. Το καλοκαίρι, που έρχονται πολλοί Αθηναίοι και από την Καλαμάτα επισκέπτες, η πλατεία μαζεύει τριακόσια άτομα. Δε θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα». -

~** 184εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ για έργα της Μεσσηνίας
* Ποια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, ποιοι οι στόχοι  * Το ποσό των 184.000.000 ευρώ αγγίζει το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έργα στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει με συνέντευξή της στο «Θ» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
* Η πλειοψηφία έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους κωδικούς που αυτή τη στιγμή είναι «ανοιχτοί», όπως οδοποιία, σχολική στέγη, πολιτισμός κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αποκαλύπτει η κα Νικολάκου, ότι στους κωδικούς των τομέων της υγείας και της παιδείας δεν υπήρχε καμία κινητικότητα και λίμναζαν περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ.
 * Η κα Νικολάκου επισημαίνει, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο προγραμματισμός έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και μελέτη έργου.
~* Εντάξεις
* Αρχικά, η κα Νικολάκου υπενθύμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια ζητούσε την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ από την αρχή του 2011, διότι θεωρεί πως αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής και πρέπει η διαχείριση και η επιλογή των έργων να γίνεται με προγραμματισμό, ορθολογισμό, ανταποδοτικότητα και να συνάδει με το γενικότερο αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.
* «Από την πρώτη στιγμή», εξήγησε, «παρ’ όλο που η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ παραχωρήθηκε την 1/7/2011 και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, είχαμε φροντίσει να προετοιμαστούμε, έτσι ώστε να εντάξουμε άμεσα όσα έργα ήταν ώριμα και παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν όσα είναι μελετητικά ώριμα για την ένταξή τους, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ένταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κωδικοί των πολύ σημαντικών τομέων της υγείας και της παιδείας ουσιαστικά δεν είχαν καμία κινητικότητα και λίμναζαν πλέον των 60 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμιά σχεδόν μελετητική ωριμότητα. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας και παιδείας, με υπηρεσιακούς παράγοντες και με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα άμεσης ένταξης».
 ~* Πρόγραμμα Τουρισμός
* Όπως ακολούθως η αντιπεριφερειάρχης εξήγησε, επειδή το ΕΣΠΑ σχεδιάσθηκε πριν από την οικονομική κρίση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για αναγκαιότητα άμεσης αναμόρφωσής του, ζητώντας παράλληλα από τη Διαχειριστική Αρχή, εκτός από την αναμόρφωση, να προχωρήσει και στη δημιουργία νέων κωδικών για να διευρυνθεί η επιλεξιμότητα των δράσεων και, κυρίως, του κωδικού που αφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
* Για τον τομέα του πολιτισμού, η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι έχει γίνει υπέρβαση του ορίου (overbooking) και ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας δεν υπάρχει ούτε ένα έργο το οποίο να είχε μελετητική ωριμότητα και να μην έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
* «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με συνεχείς συσκέψεις εξαντλεί κάθε δυνατότητα ένταξης δράσεων στο ΕΣΠΑ και ήδη προετοιμάζεται για να υποβάλει έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω συγκεκριμένου προγράμματος. Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα είναι τα έργα- γέφυρες, έργα δηλαδή που ξεκίνησαν, ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν και υπερκοστολογήθηκαν. Καθώς και η ένταξη έργων χωρίς προοπτική, με κριτήρια μικροπελατειακά και μικροπολιτικά και όχι εντασσόμενα σε μια αναπτυξιακή λογική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, έχει στόχο να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσεις απόλυτα αξιόπιστες, με πλήρη ωριμότητα και με τεκμηριωμένη αναπτυξιακή προοπτική», συμπλήρωσε η κα Νικολάκου.
 ~* Ένταξη μελετών
* Τέλος, υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι οι πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ελάχιστες, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τη Διαχειριστική Αρχή να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ ακόμα και των μελετών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία: «Η πρότασή του έγινε αποδεκτή και σύντομα, ξεκινώντας μάλιστα από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το πρώτο έργο με αυτή τη διαδικασία. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Τατούλης από την αρχή, για την αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτελεί το θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα χτίσουμε την ανάπτυξη της Νέας Πελοποννήσου. Ως υπεύθυνη αντιπεριφερειάρχης για τα έργα, με αρμοδιότητα και το ΕΣΠΑ, ήδη στην αιρετή Περιφέρεια έχουμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό έργων και για την επόμενη προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι με μελετητική ωριμότητα όλων των έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφερείας μας».
* Τα έργα της Μεσσηνίας, όπως παρουσιάσθηκαν από την κα Νικολάκου, είναι τα εξής:
 ~* Έργα ΔΕΠΙΝ
~ Έργα ενταγμένα στο ΔΕΠΙΝ για την προγραμματική περίοδο 2077-2013, συνολικού προϋπολογισμού 65.610.248 ευρώ:
-Βελτίωση – κατασκευή της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Πύλου, τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός– (έργο –γέφυρα ΕΣΠΑ), προϋπολογισμού 19.648.180 ευρώ και ενταγμένο από 20/8/2009.
-Βελτίωση 9ης Επαρχιακής Οδού (Τμήμα εισόδου Κορώνης - τεχνικά έργα σταθεροποίησης κατολίσθησης), προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, ενταγμένο 2/9/2011.
-Βελτίωση οδού Βελίκα – Νεοχώρι, προϋπολογισμού 955.000 ευρώ, ενταγμένο 20/6/2011.
-Οδικό δίκτυο Δροσιά - Κουρτάκι - Βλάση - Άγιοι Απόστολοι, προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ, ενταγμένο 10/10/2011.
-Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 1.217.700 ευρώ, ενταγμένο 22/11/2010.
-Ανακαίνιση και επέκταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.829.000 ευρώ, ενταγμένο 29/12/2010
-Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Μηλιωτίου, προϋπολογισμού 544.000 ευρώ, ενταγμένο 21/6/2011.
-Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου προς Τοπικές Κοινότητες και Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, Α' φάση (Τμήμα 1), προϋπολογισμού 2.375.000 ευρώ, ενταγμένο 21/6/2011.
-Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου προς Τοπικές Κοινότητες και Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, Α' φάση (Τμήμα 2), προϋπολογισμού 1.325.000 ευρώ, ενταγμένο 31/8/2011.
-Κατασκευή Αποχέτευσης Δ.Δ. Κοπανακίου και κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Αετού, προϋπολογισμού 3.251.630 ευρώ, ενταγμένο 11/10/2010.
-Συντήρηση τοιχογραφιών Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ, ενταγμένο 13/10/2011.
-Αποκατάσταση τμήματος κτηριακού συγκροτήματος Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο), προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενταγμένο 14/12/2010.
-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη «Μεσόρουγα» Αλαγονίας, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, ενταγμένο 17/12/2010.
-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας στη Λαγκάδα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, ενταγμένο 20/12/2010.
-Αποκατάσταση συγκροτήματος Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, ενταγμένο 21/9/2011.
-Στερέωση και συντήρηση τοιχογραφιών και γλυπτού διακόσμου Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Καμπινάρι Πλάτσας στη Μάνη, προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, ενταγμένο 20/12/2010.
-Αναστήλωση ανατολικού τμήματος τειχών κάστρου Ανδρούσας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, ενταγμένο 9/8/2011.
-Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, στη Χώρα Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, ενταγμένο 1/3/2011.
-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ανάληψης Φιλιατρών, προϋπολογισμού 105.000 ευρώ, ενταγμένο 7/10/2011.
-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστιανούπολης Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 3.050.000 ευρώ, ενταγμένο 25/10/2010.
-Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, προϋπολογισμού 5.746.009, ενταγμένο 29/6/2010.
-Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.815.781 ευρώ, ενταγμένο 18/7/2011.
-Ανάπλαση τμήματος Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ' φάση), προϋπολογισμού 836.400 ευρώ, ενταγμένο 15/6/2011.
-Υποδομές εξοπλισμών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (αφορά όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου), προϋπολογισμού 6.039.747 ευρώ, ενταγμένο 4/5/2011.
-Αποπεράτωση κατασκευής Λυκείου Φιλιατρών, οικοδομικές και Η/Μ εργασίες, προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ, ενταγμένο 3/9/2010.
-Προμήθεια αξονικού τομογράφου, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, ενταγμένο 18/7/2011.
-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 680.000 ευρώ, ενταγμένο 18/7/2011.
-Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, ενταγμένο 14/3/2011.
-Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, προϋπολογισμού 121.800 ευρώ, ενταγμένο 31/8/2011.
 ~* Υπόλοιπα έργα Μεσσηνίας
* Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ταξινομήσει άλλες 3 κατηγορίες έργων. Η πρώτη αφορά στα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης στο ΔΕΠΙΝ, συνολικού προϋπολογισμού 5.073.696 ευρώ και αυτά είναι:
-  Ανέγερση 10ου και 26ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 4.838.996 ευρώ.
-Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων Κέντρου Υγείας Πύλου, προϋπολογισμού 234.700 ευρώ.
* Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτά που η Περιφέρεια Πελοποννήσου ονομάζει έργα – «σημαία», τα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά και είναι προϋπολογισμού 62 εκατομμυρίων ευρώ:
-Δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.
-Δρόμος Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα - Λάμπαινα -Αρχαία Μεσσήνη, προϋπολογισμού 42.000.000 ευρώ.
* Άλλα 6 έργα της Μεσσηνίας βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και είναι συνολικού προϋπολογισμού 51.277.000 ευρώ:
-Βελτίωση 1ης επαρχιακής οδού (τμήμα παράκαμψης Κάμπου- Σταυροπηγίου), προϋπολογισμού 4.377.000 ευρώ.
-Βελτίωση 38ης επαρχιακής οδού (τμήμα Σουληνάρι - Κρεμμύδια - Κορυφάσιο), προϋπολογισμού 12.250.000 ευρώ.
-Βελτίωση 2ης επαρχιακής οδού (τμήμα Τουλούπα Χάνια έως διασταύρωση Μεταξάδας), προϋπολογισμού 15.700.000 ευρώ.
-Βελτίωση 8ης επαρχιακής οδού (τμήμα Ραυτόπουλο - Μουριατάδα), προϋπολογισμού 12.800.000 ευρώ.
-Βελτίωση 8ης επαρχιακής οδού (τμήμα Μουριατάδα - Κυπαρισσία), βρίσκεται σε πρώιμη μελετητική φάση.
-Αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 6.150.000 ευρώ.

~** Καθ'οδόν οι λογαριασμοί για το τέλος ακινήτων

*  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους καταναλωτές της ΔΕΗ που είτε έχουν ήδη στα χέρια τους είτε θα παραλάβουν εντός των επόμενων ημερών τους φουσκωμένους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων.
* Οι πρώτες αποστολές άρχισαν στις αρχές της εβδομάδας και ένας αριθμός λογαριασμών έχει ήδη παραληφθεί, ενώ άλλοι βρίσκονται στο ταχυδρομείο, καθ' οδόν προς τους αποδέκτες τους. Αρκετοί έχουν φτάσει και στην Καλαμάτα και οι πολίτες έχουν μπει στη διαδικασία να βρουν τρόπους να τους πληρώσουν.
 * Τα έντυπα αναγράφουν με διακριτό τρόπο σε κεντρικό τους σημείο ότι «η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και στην περίπτωση μη εξόφλησης μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού αυτού, να προβαίνει στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος».
* Για να μη συμβεί αυτό, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν ρεύμα) εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
* Ωστόσο, όπως προκύπτει από λογαριασμό που εστάλη στο «Θ», ο συγκεκριμένος καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ποσό που του αναλογεί σε πολύ λιγότερο διάστημα. Παρέλαβε το λογαριασμό στις 21 Οκτωβρίου και θα πρέπει να τον έχει εξοφλήσει στις 8 Νοεμβρίου!
* Προφανώς, η ΔΕΗ έχει διατηρήσει τις ίδιες προθεσμίες εξόφλησης που ίσχυαν και πριν από την επιβολή του τέλους, με τη διαφορά ότι τώρα οι πελάτες της καλούνται να πληρώσουν στο ίδιο διάστημα πολύ μεγαλύτερα ποσά.
* Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη ΔΕΗ, μπροστά στον κίνδυνο η εφαρμογή του μέτρου να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι εντολές διακοπής ρεύματος για όσους αρνηθούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους θα αρχίζουν από τα ακριβά προάστια και γενικά από περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης και πελάτες με υψηλές καταναλώσεις.
* Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακόμα και περιουσιακών στοιχείων θα προβαίνουν οι Εφορίες στην περίπτωση που οι υπόχρεοι φορολογούμενοι δεν καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
* Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι θα πρέπει εντός 60 ημερών από την έκδοση των λογαριασμών να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναλυτική κατάσταση με τους υπόχρεους που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, προκειμένου οι Εφορίες να εφαρμόσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
* Στην ίδια απόφαση δίνονται οδηγίες για το πώς θα απαλλαγούν από το τέλος κάποια νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται από το τέλος θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση που θα τους έρθει με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού παρόχου και εκ των υστέρων θα γίνει η εκκαθάριση από την Εφορία ή συμψηφισμός από τη ΔΕΗ.

  ~** Νάντια Γιαννακοπούλου
~ * Απάντηση στις κατηγορίες περί αλαζονείας
 * Απάντηση στα όσα υποστήριζε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου σε ανακοίνωσή του για το πρόσωπό της, δίνει η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου. Αναλυτικά, αναφέρει:
* «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σχετικά με όσα συνέβησαν πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, έξω από την αίθουσα που ήταν προγραμματισμένη η ημερίδα.
 * Για την αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, επιθυμώ να αποσαφηνίσω ότι:
-Στην εκδήλωση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, ήμουν βασική ομιλήτρια, ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά και της ομάδας εργασίας που έχει δημιουργηθεί από τον υπουργό για το θέμα αυτό. Προφανώς δεν μπορούσα να καθυστερήσω την παρουσία μου στο χώρο της εκδήλωσης, καθώς είχε ήδη παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος έναρξής της. Περίμενε ήδη πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, επίσημοι προσκεκλημένοι – καθηγητές πανεπιστημίου, ο πρόεδρος και στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου-, αλλά και μεταμοσχευθέντες και συγγενείς ανθρώπων που χρειάζονται μεταμόσχευση, ενός ζητήματος ιδιαίτερα ευαίσθητου, που αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας.
-Στο χώρο της εκδήλωσης έφτασα μαζί με το διοικητή του νοσοκομείου και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, με τον οποίο συζητούσαμε καθοδόν για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η πιο ενεργός συμμετοχή της Εκκλησίας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Όταν μου ζητήθηκε από ορισμένους εκ των συγκεντρωμένων να συζητήσουμε για εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στο διάδρομο, πριν από την αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου κι ενώ έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει η εκδήλωση, όχι μόνο δεν αρνήθηκα, αλλά τους απάντησα: «Πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε, για όσο θέλετε, αλλά παρακαλώ μετά την εκδήλωση».
* Δυστυχώς, αυτή μου η στάση καταγγέλλεται από τους συντάκτες της ανακοίνωσης ως «αλαζονεία». Φαίνεται ότι προφανώς έχουμε χάσει το νόημα των λέξεων…
* Επιπλέον, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αμέσως μετά την εκδήλωση, επικοινώνησα με τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, κύριο Χαραλαμπόπουλο και κύριο Φλώρο, προκειμένου να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά οι περισσότεροι είχαν ήδη αποχωρήσει.
* Οι πολίτες της Μεσσηνίας γνωρίζουν καλά ότι είμαι σε συνεχή και αδιάκοπη επικοινωνία μαζί τους, ότι δεν έχω ποτέ αρνηθεί να συναντήσω οποιονδήποτε φορέα ή πολίτη του τόπου μας, ότι βρίσκομαι πάντα μέσα στον κόσμο και δίπλα του, αναδεικνύοντας τα θέματα του τόπου μου με συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή και στα υπουργεία, και ότι ποτέ δεν έχω δείξει αλαζονική συμπεριφορά σε κανέναν, γιατί δεν είναι ούτε του χαρακτήρα μου ούτε της ηλικίας μου.
* Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, γιατί έτσι έχω μάθει να κάνω πολιτική και όχι ως αναλώσιμο τηλεοπτικό προϊόν.
* Τέλος, ας μου επιτραπεί να πω ότι τα προβλήματα κάθε εργαζόμενου, κάθε κοινωνικής ομάδας, είναι αρκετά σοβαρά για να λυθούν με μια ολιγόλεπτη συζήτηση “στο πόδι” και στο διάδρομο. Όποτε θελήσει το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσουμε σοβαρά κι επί της ουσίας, σε όποιον χώρο και για όση ώρα επιθυμούν, μακριά από προκαταλήψεις και εντυπωσιασμούς». - Πηγή εφημερίδα Θάρρος Καλαμάτας 2011 .-

~** Δημοτικά ακίνητα

~ Αναξιοποίητα παραμένουν λέει μελέτη της ΕΕΤΑΑ
 * Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του Δήμου Καλαμάτας, αρχές 2007, η σημερινή Δημοτική Αρχή εξήγγειλε ως προτεραιότητα την κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Όλοι θυμόμαστε τότε, αλλά και αργότερα, το δήμαρχο Παν. Νίκα να αφήνει αιχμές, άμεσες και έμμεσες, στους προκατόχους του για τα όσα έκαναν στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και τους «όρκους» του ότι η δική του θητεία θα είναι τελείως διαφορετική.
* Σχεδόν έξι χρόνια μετά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση παραμένει ως έχει.
 * Υπάρχουν μια σειρά από δημοτικά ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο τάδε ή στο δείνα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Υπάρχουν, όμως, άλλα που παραμένουν ερείπια και δεν ενδιαφέρεται κανείς για την τύχη τους, και ορισμένα από τα οποία, ενώ θα μπορούσαμε να τα έχουμε αξιοποιήσει (παράδειγμα, το ακίνητο του κληροδοτήματος «Χανδρινού» στην Αθήνα), η Δημοτική Αρχή πετυχαίνει να κερδίσει με την ολιγωρία της το ελάχιστο που θα μπορούσε.
* Για το θέμα της τύχης των δημοτικών ακινήτων ενδιαφέρθηκε πρόσφατα σε ρεπορτάζ και η «Καθημερινή». Όπως ανέφερε, «περισσότερα από 20.000 κτήρια σε όλη τη χώρα ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την πρώτη σχετική καταγραφή.
* Σε μεγάλο ποσοστό, όμως, τα ακίνητα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες των Δήμων κατά 40% στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια.
* Το κτηριακό απόθεμα των Δήμων, Περιφερειών (και πρώην Νομαρχιών) καταγράφηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) μέσω των στοιχείων που απέστειλαν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης – όσοι βέβαια το έκαναν.
* Για παράδειγμα, μεγάλες περιοχές, όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και το Ιόνιο, δε συμμετείχαν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
* Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι έχει καταγραφεί το 85% των ακινήτων που ανήκουν σε ΟΤΑ. Από τα περίπου 20.000 κτήρια, το 92% ανήκει στους Δήμους. Το 59% αυτών των κτηρίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το 28% σε μέτρια και το 13% σε κακή. Το 42% είναι μικρότερα από 100 τετραγωνικά μέτρα, 27% από 100 - 200 τ.μ. και μόνο 4% είναι μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ. Αποτίμηση της αξίας της περιουσίας αυτής των Δήμων, ωστόσο, δεν υπάρχει.
* Στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την αξιοποίηση και χρήση αυτών των κτηρίων, ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να επισημάνουν πόσα από τα κτήρια μπορούν να καταγραφούν ως “αξιόλογα” αρχιτεκτονικά ή πολιτισμικά, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν από την καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ελένη Μαΐστρου.
* Σε σύνολο 3.109 που κατέγραψαν οι ΟΤΑ ως “αξιόλογα”, τα 1.305 δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία στοιχεία, ενώ 1.520 βρέθηκε ότι ήταν «αξιόλογα», δηλαδή παλαιά κτήρια που διατηρούν τη φυσιογνωμία τους. Από αυτά, τα 549 είναι παλαιά σχολεία. Όπως επισημαίνει στην “Κ” η κα Μαΐστρου, υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολείων που έχουν εγκαταλειφθεί.
* Η αξιοποίηση και η χρήση των κτηρίων δεν είναι απλή. “Στην Ιταλία, το να έχει κάποιος ένα παλαιό κτήριο είναι κάτι πολύ σημαντικό, στην Ελλάδα είναι βραχνάς”, τονίζει η κα Μαΐστρου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα εγκαίνια νέων δημαρχείων έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Όπως επισημαίνει, “κανένα κτήριο δε διατηρείται αν δεν έχει κάποια χρήση. Πρέπει, όμως, η χρήση αυτή να βγάζει τα έξοδά της”».

~**  Φιλιατρά

~ Απόπειρα, με πυροβολισμό, ληστείας σε οικία στην Αγία Κυριακή  * Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμό σημειώθηκε στις 2.00 π.μ. της Παρασκευής σε οικία 75χρονης στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών. Δύο άγνωστοι παραβίασαν το σπίτι όπου διαμένει μόνη η 75χρονη, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν. Αφού την ξύπνησαν, την απείλησαν ζητώντας της επιτακτικά χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακινητοποίησαν τη γυναίκα και την έδεσαν, ενώ έκοψαν το καλώδιο του τηλεφώνου και έψαξαν σε όλο το σπίτι για χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα και είδη αξίας. Μετά ετράπησαν σε φυγή και για εκφοβισμό πυροβόλησαν στον αέρα.
 * Το πρωί η γυναίκα ειδοποίησε την Αστυνομία, άνδρες της οποίας μετέβησαν στο σπίτι και ερεύνησαν για στοιχεία των δραστών, ενώ συνέλεξαν τους κάλυκες από τους πυροβολισμούς. Όπως διαπιστώθηκε, πιθανότατα οι ίδιοι δράστες είχαν παραβιάσει και άλλα σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή.
* Το θλιβερό αυτό περιστατικό εγκληματικότητας συνέβη ένα 24ωρο μόλις μετά το μπαράζ παραβιάσεων στη Μώραινα Φιλιατρών, με τους κατοίκους της περιοχής να είναι σε απόγνωση και να ζητούν να ενταθεί η αστυνόμευση.

~**Γαργαλιάνοι

~ Ποδηλασία σήμερα ο Σύλλογος Γονεών του Β’ Δημοτικού!
 * Ποδηλασία στη διαδρομή Γαργαλιάνοι - Λεύκη διοργανώνει σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων, με εκκίνηση στις 10.00 το πρωί από την κεντρική πλατεία της πόλης. Η ποδηλασία, που υποστηρίζεται από το «Nabarino outdoors» και χορηγός είναι ο Ανδρέας Φωτόπουλος, είναι μία από τις δράσεις που αποφάσισε να υλοποιήσει ο Σύλλογος για την ενίσχυση του σχολείου και την υλοποίηση, με ίδια έσοδα, έργων για την αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής του.
 * Σε ανακοίνωση του Συλλόγου, που υπογράφουν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Δ.Σ., Νικόλαος Αναστασόπουλος και Έλπη Μουζακίτη, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με τη συμμετοχή και μελών των απερχόμενων συμβουλίων των Συλλόγων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων, όπως είχε αποφασιστεί, συναντήθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Γαργαλιάνων με το δήμαρχο Τριφυλίας, παρουσία δημοτικών συμβούλων των Γαργαλιάνων και των αντιδημάρχων Γαργαλιάνων Ε. Ανδρινόπουλου και Παιδείας Σ. Μερκούρη.
* Ο Δήμος δια των ανωτέρω εκπροσώπων του δεσμεύτηκε: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ανακατασκευαστούν οι τουαλέτες του σχολείου που βρίσκονται στο ισόγειο δίπλα στο κυλικείο και οι αντίστοιχες στον επάνω όροφο. Δηλαδή, θα επισκευαστούν μόνο οι μισές τουαλέτες. Για τις υπόλοιπες και για την αντικατάσταση καυστήρα και λέβητα, είπαν ότι δεν περισσεύουν χρήματα. Θα γίνει μόνο διερεύνηση εάν είναι δυνατόν με μικρό κόστος να λειτουργήσει αυτονομία στο σύστημα θέρμανσης. Για τα μέτρα σήμανσης και ασφάλισης έξω από το σχολείο, δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα υλοποιηθούν. Για την επισκευή της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου, αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα και ο χώρος καταστρέφεται από τις βροχές, αλλά δε δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα για την επισκευή. Για τη μελλοντική επέκταση του σχολικού συγκροτήματος σε γειτονικό οικόπεδο, θεώρησαν ότι αποτελεί δίκαιο αίτημα που θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου και στο μέλλον, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες, θα πρέπει να υλοποιηθεί».

~** Κώστας Λύρης

~*  << Το ταξίδι στην Ισπανία κατέρριψε μύθους»  * Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των 40 ελαιοπαραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας από την Ανδαλουσία της Ισπανίας, ο γεωπόνος Κώστας Λύρης, υπεύθυνος ποιότητας της Ένωσης, κάνει απολογισμό και μιλά στο «Θ» για τα αποτελέσματα αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού. Τελικά, πέτυχε το στόχο του; Και ποιος ήταν αυτός;
 ~* Αναθεώρηση απόψεων
* «Αυτού του είδους τα εκπαιδευτικά ταξίδια ωφελούν, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή ελαιολάδου να δουν, αλλά και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη. Όλοι όσοι συμμετείχαν, βγήκαν σοφότεροι, πιο ενημερωμένοι. Κάποιοι “μύθοι” καταρρίφθηκαν. Δεν είναι όλο το λάδι της Ισπανίας στην κατηγορία του βιομηχανικού. Το μεγάλο ποσοστό, και με συνεχόμενη αύξηση, είναι εξαιρετικό παρθένο. Οι καλλιέργειές τους είναι μεν τεράστιες, αλλά δεν είναι όλες πλήρως βιομηχανοποιημένες. Οι παραγωγοί δεν έχουν όλοι από 500 στρέμματα. Έχουν 30, 40, 50, 100… Υπάρχουν και αυτοί με τα 500, με τα 1.000 ή τα 1.500, αλλά δεν έχουν όλοι 500, όπως λέμε εδώ στην Ελλάδα. Και το λάδι, το μαζεύουν από αρχές Νοεμβρίου μέχρι Ιανουάριο. Όχι μετά το Γενάρη, όπως λέμε εμείς ότι βγαίνει το λάδι της Ισπανίας και τρέχουμε να τους προλάβουμε. Κι αυτοί τρέχουν να μαζέψουν νωρίς, για να έχουν καλύτερη ποιότητα, με αρώματα κ.λπ.» λέει ο κ. Λύρης, ενώ συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι ο στόχος του ταξιδιού επιτεύχθηκε, γιατί αναθεωρήσαμε τις απόψεις μας για μια μεγάλη ελαιοπαραγωγό χώρα. Γιατί είδαμε πώς συνεργάζονται με τους συνεταιρισμούς τους και αυτό ήταν το μεγαλύτερο όφελος. Γιατί είδαμε ότι όλοι είναι ενταγμένοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας. Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί, νομίζω πια, ότι, με έναυσμα την Ισπανία, μπορούν να καταλάβουν πως είναι ανάγκη να αφήσουν τη διαχείριση του ελαιολάδου στο συνεταιρισμό τους, ο οποίος σε συνεργασία με την Ένωση θα μπορέσει να το διαθέσει σε καλύτερη τιμή».
 ~* Συγκέντρωση από τους συνεταιρισμούς
* «Στην Ισπανία, ο συνεταιριστικός τομέας είναι δομημένος, όπως περίπου αυτός της Ελλάδας. Ανά επαρχία έχουμε το δευτεροβάθμιο συνεταιρισμό και αρκετούς πρωτοβάθμιους. Οι πρωτοβάθμιοι παραλαμβάνουν τον καρπό, παράγουν το ελαιόλαδο και το αποθηκεύουν, ενώ ο δευτεροβάθμιος ασχολείται με τη διακίνηση του προϊόντος. Έτσι, ο δευτεροβάθμιος διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες και έχει διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά. Αντίθετα, στη Μεσσηνία ο κάθε συνεταιρισμός λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Προσπαθεί εκείνος να πουλήσει το προϊόν του, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί που το πουλάνε και όχι ο συνεταιρισμός στον οποίο ανήκουν. Άρα, η διαχείριση εδώ, αντί να γίνεται από το δευτεροβάθμιο ή, έστω, από τον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, γίνεται απευθείας από τον παραγωγό. Ο κάθε παραγωγός είναι έμπορος ελαιολάδου και αποσπασματικά προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν του. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι, ενώ η δομή του συνεταιριστικού τομέα είναι ίδια στις δύο χώρες, υπάρχει διαφορά στον τρόπο λειτουργίας».
 ~* Έμφαση στην ποιότητα
* Ο κ. Λύρης δηλώνει, επίσης, εντυπωσιασμένος από τα συστήματα ελέγχου ποιότητας των συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας. «Έχουν υποδομές οι οποίες φτιάχτηκαν στην πλειονότητά τους την τελευταία 5ετία - 7ετία, από αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εργασίας, ενώ έχουν επενδύσει πάρα πολύ στον τομέα της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Το κυνήγι της ποιότητας, όμως, ξεκινά από τη βάση, από τον καλλιεργητή. Όλοι οι παραγωγοί είναι ενταγμένοι σε σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιέργειας και συγκομίζουν την παραγωγή τους στο βέλτιστο χρόνο. Είναι υποχρεωμένοι, μέσα σε 8 ώρες, να παραδίδουν τον καρπό της βρώσιμης ελιάς και μέσα σε 24 ώρες τον καρπό της ελαιοποιήσιμης. Κάθε παραγωγός έχει μια ηλεκτρονική κάρτα, στην οποία είναι περασμένα όλα τα αγροτεμάχιά του, όπως και το ιστορικό της καλλιέργειας που ακολουθεί. Όταν πηγαίνει στο ελαιοτριβείο, περνάει την κάρτα από το μηχάνημα για να πάρει πρόσβαση. Όταν “χτυπήσει” π.χ. το αγροτεμάχιο Νο 14, από το οποίο έχει φέρει καρπό για έκθλιψη, από την ηλεκτρονική κάρτα φαίνονται όλα τα στοιχεία καλλιέργειας του αγροτεμαχίου, ενώ υπάρχει και ένας αλγόριθμος που εξετάζει, εάν έχει περάσει ο ωφέλιμος χρόνος από την τελευταία επέμβαση που έκανε με χημικά στο χωράφι του, ώστε να μπορέσει να συγκομίσει. Εάν δεν πρέπει, το σύστημα του απαγορεύει να δώσει τον καρπό για έκθλιψη. Δεν τον παραλαμβάνει».
* Άλλες ενέργειες που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση ποιότητας, είναι: η προαποθήκευση του φρέσκου ελαιολάδου σε δεξαμενές, προκειμένου με την καθίζηση να φύγουν τα όποια κατάλοιπα και στη συνέχεια το λάδι να αποθηκευτεί στις κανονικές δεξαμενές, ώστε πιο καθαρό να διατηρηθεί καλύτερα. Ακόμη, οι συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο λάδι που βρίσκεται στη δεξαμενή (ανά 45 ημέρες), ώστε να διαπιστώνονται οι αλλοιώσεις, αφού «τα χημικά χαρακτηριστικά του μεταβάλλονται περίπου ανά μήνα».
 ~* Τίποτα δεν πάει χαμένο
* Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτού του ταξιδιού ήταν η διαπίστωση ότι οι Ισπανοί αξιοποιούν τα πάντα. «Και αυτοί έχουν ελιές που έπεσαν από το δέντρο, είτε από παγετό είτε από αέρα κ.λπ. Όπως μας είπαν, τις μαζεύουν χώρια, έχουν ξεχωριστά μηχανήματα που κάνουν την έκθλιψή τους, το λάδι τους οδηγείται σε κατάλληλες δεξαμενές και πωλείται ως μειονεκτικό παρθένο… Αξιοποιούν όλα τα προϊόντα τους, τα οποία μπαίνουν στον οικονομικό κύκλο διαχείρισης του ελαιολάδου και στο τέλος τούς αποφέρουν ένα έσοδο.
* Ακόμα και για την υδαρή μάζα των διφασικών ελαιοτριβείων έχουν φροντίσει να φτιάξουν μικρές μονάδες ξήρανσης και καύσης του τελικού προϊόντος. Παράγουν πυρηνέλαιο και στη συνέχεια με την καύση του πυρήνα ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, το οποίο, σε μικρότερο βαθμό, θα μπορούσε να γίνει και στη Μεσσηνία».

~** Επίσχεση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

~* Επίσχεση ξεκίνησαν από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επειδή δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αργίες και υπερωρίες από τον περασμένο Ιούνιο.
* Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου τους «παράλληλα, με τον τρόπο αυτό διαμαρτυρόμαστε για την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας και όποιες συνέπειες έχει αυτό στην κοινωνία. Η μειωμένη χρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων επιφέρει πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο χρόνος αναμονής για εξετάσεις αίματος έχει φτάσει τους 4 μήνες, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, η δε αναμονή για επίσκεψη στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σε ορισμένες ειδικότητες, φτάνει μέχρι και 6μηνο.
* Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε κατανόηση για την προσωρινή ταλαιπωρία και σας καλούμε να συμπαραταχθείτε μαζί μας και να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

~** Σκουπίδια

* Στο μη παρέκει για άλλη μια φορά η κατάσταση
 * Σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές γεμάτες σκουπίδια πέρασε η καθημερινότητα τις τελευταίες εβδομάδες (να ήταν και οι μοναδικές με παρόμοιες εικόνες!) στην Καλαμάτα.
* Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, τη μια φορά έφταιγε το μηχάνημα της Ram που υπολειτουργούσε ή ήταν χαλασμένο, και την άλλη η απεργία των εργαζομένων στους Δήμους που κράτησε τα απορριμματοφόρα ακίνητα. Όπως και να ’χει, η κατάσταση έφτασε για άλλη μια φορά στο μη παρέκει.
*_- Μαθαίνουμε, όμως, από τις εμπειρίες; Είναι ένα ερώτημα.
* Η μετατροπή της Καλαμάτας επί εβδομάδες σε σκουπιδότοπο μας υπενθύμισε ότι οι πόλεις, ως αστικά σύνολα, είναι ρευστές και εύπλαστες.
* Θυμηθήκαμε για πολλοστή φορά ότι στην Ελλάδα ζητήματα επιλυμένα εδώ και δεκαετίες σε άλλα προηγμένα κράτη είναι, όχι μόνο μείζονα θέματα ανοικτά σε αιώνιες αντιπαραθέσεις, αλλά και μπορούν να απορυθμίσουν βίαια την ομαλή καθημερινότητα, να προκαλέσουν εντάσεις και μέγιστη ψυχολογική κόπωση.
* Πέραν του οικονομικού μεγέθους στο οποίο ανταποκρίνεται η ακριβή υπόθεση «τριτοκοσμική διαχείριση αστικών απορριμμάτων», υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και της ατομικής σχέσης με το αστικό περιβάλλον.
* Το πρώτο μπορεί εύκολα να αναλυθεί, αν δει κανείς τι μαζεύτηκε στους όγκους των σκουπιδιών αυτές τις ημέρες. Πολλοί κάτοικοι βρήκαν την ευκαιρία να κατεβάσουν όλη τη σαβούρα που είχαν σπίτι και να αδειάσουν αποθήκες. Η αντικοινωνική συμπεριφορά που αποτυπώνεται στα βουνά των απορριμμάτων έχει άμεσο αντίκτυπο στην ιδιωτική, προσωπική σχέση που καλλιεργείται αυτόματα ανάμεσα σε κάθε πολίτη με το αστικό περιβάλλον.
* Έχει διατυπωθεί από μελετητές ότι ο βαθμός περηφάνιας που έχει κανείς για την πόλη του είναι ανάλογος με τα «σήματα» που εκπέμπει προς αυτόν το περιβάλλον, το οποίο λογίζεται ευρύτερο «σπίτι». Μία πόλη λειτουργική και ωραία στη μορφή και την όψη είναι στην κορυφή της πυραμίδας. Η Καλαμάτα έχει σημαντικές ελλείψεις τόσο στη λειτουργία όσο και στην εμφάνιση.
* Μία πόλη μπορεί να παρομοιασθεί με έναν άνθρωπο. Η προβληματική πόλη, όπως είναι η Καλαμάτα, θυμίζει άνθρωπο δύστροπο και δύσμορφο. Έναν άνθρωπο που δεν επιλέγεις για φίλο ούτε τον συστήνεις με καμάρι αν είναι συγγενής σου.
* Η ψυχική επιβάρυνση που δημιουργεί στο άτομο η διαρκής καταρράκωση του αστικού περιβάλλοντος δεν είναι περιστασιακή. Δε λειτουργεί, δηλαδή, επιβαρυντικά μόνο στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η αστική φλεγμονή (όπως π.χ. η απεργία στα σκουπίδια). Λειτουργεί αθροιστικά και επηρεάζει μακροπρόθεσμα το βαθμό ένταξης των κατοίκων σε μία διαδικασία εξερεύνησης, συμφιλίωσης, αποδοχής, εξοικείωσης και εν τέλει επιδοκιμασίας του αστικού περιβάλλοντος.
* Είναι φανερό ότι η αλυσίδα αυτή έχει κοπεί στα ελληνικά αστικά κέντρα, ή έστω στα περισσότερα. Μία ψυχοκοινωνική προσέγγιση των επιπτώσεων μίας μακράς έκθεσης σε επιθετικό και προσβλητικό περιβάλλον κοντά στον πυρήνα που για τον καθέναν από μας είναι το «σπίτι», το «διαμέρισμα», το «κάστρο» μας, θα μπορούσε να καταδείξει ότι η ψυχική μας ηρεμία επηρεάζεται και από το βαθμό ταπείνωσης που μας προκαλούν η ασχήμια και η παρακμή. Ζητούμενο πλέον στις πόλεις δεν είναι μόνο το δικαίωμα να κυκλοφορούμε απρόσκοπτα, αλλά και να διεκδικούμε περιβάλλον που να μπορεί δυνητικά να προκαλέσει «αστική περηφάνια». Επιστημονική φαντασία; Μάλλον. Αλλά επιμένουμε.
~ Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε ανάλογο άρθρο το Ν. Βατόπουλου στη χθεσινή «Καθημερινή».

~* Πριν 94 χρόνια

- ΣΗΜΕΡΟΝ θα παραληφθή εκ του Σιδηροδρ. Σταθμού η αφιχθείσα προ ημερών περί τας 2000 οκ. ζάκχαρις, ήτις θα διανεμηθή δια των γνωστών πρατηρίων των παντοπωλών συμφώνως προς τα δελτία εις τους κατοίκους από 25 δράμια κατ’ άτομον. Προς δε θα παραχωρηθούν 60 οκάδες εις τα Φαρμακεία της πόλεώς μας και 100 θα κρατηθούν δια τους ασθενείς. Η τιμή θα ορισθή κατ’ αυτάς.
 -ΤΗΝ νύκτα της παρελθούσης Κυριακής υπό του ενωμοτάρχου της καταδιώξεως Τσέμου και του χωροφύλακος Αλεξ. Χαμουζάκου συνελήφθησαν χαρτοπαίζοντες εις το υπόγειον κάτωθιν της Λαϊκής Σχολής 18 χαρτοπαίκται, οίτινες απεστάλησαν ενώπιον του πταισματοδικείου.
 -ΕΝ Ασλάναγα ο Ηλ. Μέτσος ετραυμάτισε δια μαχαίρας κατόπιν συμπλοκής τον Αθ. Μπρούμαν. Ο δράστης συνελήφθη.
 -ΚΟΡΗ καλής οικογενείας αλλ’ ορφανή γνωρίζουσα καλήν ραπτικήν και τα οικιακά εν γένει ζητεί εργασίαν και προστασίαν παρά τινί καλή οικογενεία ή κυρίω σοβαρώ επί μετριοτάτη αμοιβή. Πληροφορίαι παρ’ ημίν και παρά τη οδώ Ταϋγέτου αριθμ. 17.

~** Έρκος οδόντων


Αναζητείται σύγχρονος Ευρωπαίος Σόλων
Του Δημήτρη Γιατράκου
 * Πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν υπερχρεωμένους πολίτες και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαγράψουν απαιτήσεις τους από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
* Ο νόμος της Λούκα Κατσέλη (η οποία διαγράφηκε προχθές από το ΠΑΣΟΚ) για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δίνει ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.
* Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, τα ίδια και χειρότερα συνέβαιναν στην αρχαία Αθήνα, ώσπου ο σοφός νομοθέτης Σόλων θέσπισε τη σεισάχθεια («σείω» + «άχθος»= βάρος), που ουσιαστικά σημαίνει «αποτίναξη βαρών». Ο νόμος στηριζόταν στην αρχή της δίκαιης ανισότητας και όχι της απόλυτης ισότητας, επιδιώκοντας να αποτρέψει την εμφύλια διαμάχη και τη διάλυση της Αθήνας, διατηρώντας την κοινωνική διαστρωμάτωση.
* Με τη σεισάχθεια καταργούνταν, μεταξύ άλλων, τα χρέη ιδιωτών προς άλλους ιδιώτες και προς το δημόσιο, ο δανεισμός με εγγύηση το σώμα του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του, ενώ απελευθέρωνε τους Αθηναίους που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών.
~* Μιλάμε για νόμο, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
* Η σεισάχθεια της Λούκας θα ελαφρύνει τα μέλη χιλιάδων, ελπίζουμε, νοικοκυριών, που αποτελούν τους σύγχρονους δούλους των τραπεζών.
* Δε θα συμβεί, ωστόσο, το ίδιο με τη σεισάχθεια (κούρεμα) που ετοιμάζουν οι δανειστές της Ελλάδας, για τη χώρα μας. Αντίθετα, θα είναι οδυνηρό, καθώς, αν διαγραφεί π.χ. το 50%, δηλαδή γύρω στα 170 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ομαδικές απολύσεις. Στο Δημόσιο, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση εβδομάδων στην καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ το μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά στις συντάξεις, θα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς θα υποστούν μεγάλες ζημιές από τα «κουρεμένα ομόλογα» και θα χρειαστούν επανακεφαλαιοποίηση για να συνεχίσουν να υπάρχουν.
* Αν φτάσουμε εδώ, οι καταθέτες θα τρέξουν, μέσα στον πανικό, να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες και θα γίνει το έλα να δεις, αν και, κατά πώς λένε οι ειδικοί, αυτά δε θα κινδυνεύσουν, αλλά ποιος πείθεται;
* Όσοι, τώρα, αγόρασαν σπίτι με δάνειο, αν και η αξία του θα πέφτει, θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για τις δόσεις.
* Όσο μάλιστα, μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι επιπτώσεις.
* Με τούτα και με εκείνα, για να υπάρξει Ελλάδα από εδώ και πέρα θα χρειαστεί ένας σύγχρονος, Ευρωπαίος, Σόλων, αφού οι Έλληνες τελείωσαν - θα αρχίσω να πιστεύω τον Φαλμεράιερ - και στους Ευρωπαίους χρωστάμε τα περισσότερα. Αλλά δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα…

~**


**** ** ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ...ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ..ΜΗΝΑΣ ... ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-γ

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/21-2011.html  , Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/22-23-2011.html#!/2011/10/22-23-2011.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης22και 23 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/23-2011.html  , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 Ενημέρωση και πολλά ενδιαφέροντα .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/24-2011.html , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους .-

~* To: Members in ΕΝΩΣΗ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ" -TOGETHER FOR CHILDREN

~ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ
 * Η Ένωση Μαζί για το Παιδί συγκεντρώνει τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, είδη ατομικής υγειινής και σχολικά είδη, για παιδιά απόρων οικογενειών και για τις Στέγες προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Πειραιά. Διαδώστε το και μπείτε στο www.mazigiatopaidi.gr για λεπτομέρειες!

 ***** Stamatios Junior playing Arfara GREECE : Σταματάκος ο Τζούνιορ Παίζει με μπαμπά και παππού, 23 Οκτωβρίου 2011 :


** http://www.youtube.com/watch?v=tBve9vkyJEc  ,



~** Stamatakos the news from Greece Arfara: Σταμάτιος ο νεώτερος ώρα παιγνιδιού ! : http://www.youtube.com/watch?v=xTTOSP42JcY  ,



** ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ :
 ~** https://www.facebook.com/photo.php?v=100188806760764#!/video/?id=100003089340202  ,
~** http://toekana.blogspot.com/   ,

~** http://indianosradio.listen2myradio.com/ 
~** http://youtu.be/zqTwiMG0v_w  , ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ !!!
~** http://youtu.be/CVnNjiTUGbs  , : ΠΑΜΕ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ?
~*( http://www.humansupport.gr/?mid=50  , τι μπορώ να κάνω ;
~** http://argiekatsa.blogspot.com/  ,
~** http://xrysakiblog.blogspot.com/  ,
ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΜΑΝΗΤΑΡΙΑ ΤΗΣ  ΟΜΟΡΦΗΣ ΘΡΑΚΗΣ :
~  http://youtu.be/96Cjc0q497s  ,
http://7income.net/finance-journal/7dailyjob.html  ,
(1).- http://www.worldonmyplate.com/el_GR/overview.php?s=rating&r=1  ,

(2).- http://www.youtube.com/watch?v=Ojd8axvvS-8  , : Συνταγές φαγητών .-
(3).- http://www.youtube.com/watch?v=Kjlo0jESPDA  ,
~**** http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/2011/10/blog-post_6338.html  , =ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ! !
~** http://poliastio.blogspot.com/  , , ……
~** http://poliastio.blogspot.com/2011/10/kalooooooo-joke.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxygUG+%28%CE%A4%CE%9F+%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9F%29  ,
~** http://poliastio.blogspot.com/2011/10/blog-post_597.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxygUG+%28%CE%A4%CE%9F+%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9F%29  .-
** http://angelaspinkyworld.blogspot.com/2011/10/blog-post_1829.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Apw+%28APW%29  , .- ΑΤΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!
 ** http://asteiares.blogspot.com/2011/10/steve-jobs-microsoft.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FftTWe+%28asteiares%29  ΔΕΤΕ ΕΔΩ! !!!

**Σκληρές διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή

* Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πιέζει για γερό «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα από 50% έως 60% δήλωσε ο Juergen Trittin των Πρασίνων μετά την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα η καγκελάριος για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.
 * Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερώτηση αν η καγκελάριος έχει τοποθετήσει ένα μέγεθος στο σχεδιαζόμενο «κούρεμα» για την Ελλάδα, ο επικεφαλής των Πρασίνων, δήλωσε «πάνω από 50% και κάτω από 60%».
 * Ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα» συναντά ισχυρές αντιδράσεις τόσο από τη Γαλλία όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να κερδίζει τη μάχη στα σημεία…

** Συγκλονιστικές οι προβλέψεις της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα


~ Τη «χαριστική βολή» στην ελληνική προσπάθεια να αποφύγει η χώρα το «μεγάλο κούρεμα» της τάξης του 60% δίνει το ΔΝΤ με «non paper» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 * Από την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος σταθεροποίησης τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, με την οικονομία να επηρεάζεται περισσότερο από την ύφεση παρά από τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρει το Ταμείο.
 * Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να τηρήσει τα υπεσχημένα παρά τις δυσκολίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ωστόσο προσθέτει ότι απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις. Η έκθεση του ΔΝΤ έχει χρονική ορίζοντα χρόνου έως το 2030, ενώ αίσθηση προκαλεί το ότι τοποθετεί την πολυαναμενόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το έτος... 2021!
 * Το να καταστεί εξυπηρετούμενο το ελληνικό χρέος προϋποθέτει ένα φιλόδοξο συνδυασμό στήριξης από την πλευρά του κράτους και των ιδιωτών. Ακόμη και με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα απαιτείται ευρεία κρατική στήριξη, σημειώνει το Ταμείο. Και υπό την έννοια αυτή, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους εξαρτάται από την προσήλωση του δημόσιου τομέα στις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται.
 * Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός διαπιστώνει τέσσερις λόγους για τους οποίους απαιτείται να αναθεωρηθεί η μέχρι τώρα στρατηγική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης:
 1. Η πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένου ότι η ύφεση προβλέπεται να συνεχιστεί εφέτος (προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,50%) και το 2012 (προβλέπεται συρρίκνωση κατά 3%). Το ΔΝΤ προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 1,25% την περίοδο 2013-2014, μέση ανάπτυξη 2,66% την περίοδο 2015-2020 και μέση ανάπτυξη 1,66% την περίοδο 2021-2030.
 2. Η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων.
 3. Η καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος,
 4. Η προβλεπόμενη καθυστερημένη επιστροφή της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της (προβλέπεται για το 2021)
 * Για τους λόγους αυτούς το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να συσσωρεύεται ως ποσοστό του ΑΕΠ για να φθάσει στο 186% το 2013 και να υποχωρήσει μόλις στο 152% στα τέλη του 2020 και στο 130% στα τέλη του 2030. Το ΔΝΤ, ωστόσο, δεν αποκλείει λόγω της βαθιάς ύφεσης που θα επιφέρει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα μπορεί, σε περίπτωση που συνδυαστεί με δυσμενείς διεθνείς συνθήκες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια που θα επηρεάσουν αρνητικά το κόστος δανεισμού και της Ελλάδας παρά το ότι θα βρίσκεται εκτός αγορών, να εκτινάξει βραχυπρόθεσμα το ελληνικό χρέος στο 208% τα επόμενα χρόνια.
 * Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι αναγκαία ένας γενναίος υποστηρικτικός συνδυασμός και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όλων των πιστωτών της χώρας. Το ΔΝΤ συστήνει «εκτεταμένη, μακροπρόθεσμη και γενναιόδωρη κρατική στήριξη» εκ μέρους του δημοσίου τομέα και «βαθύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Εκτιμά συγκεκριμένα ότι με κούρεμα κατά το ήμισυ (50%) των ελληνικών οφειλών το ποσοστό του χρέους θα μειωθεί μόλις στο 120% το έτος 2020. Για δραστικότερη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Με ένα κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% των οφειλών, το χρέος θα μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, εκτιμά το ΔΝΤ.
 ~ «Αλλαγή πλεύσης από το ΔΝΤ»
 * Όπως σχολιάζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα, το ΔΝΤ αλλάζει το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη του χρέους. «Είναι προφανές ότι υπάρχει διαφωνία της ΕΚΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής με το ΔΝΤ και γι΄αυτό το λόγο δεν δόθηκε κανένα επίσημο κείμενο στη δημοσιότητα», δήλωσαν στο ΒΗΜΑ αναλυτές που θεωρούν το non paper του Ταμείου δόθηκε στη δημοσιότητα για να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» για δραστικότερα μέτρα. «Φουσκώνουν τα νούμερα για να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερο κούρεμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

** Και στο βάθος η έξοδος της Γερμανίας από το... ευρώ

~ Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, ακούμε συνεχώς για το ενδεχόμενο domino effect, δηλαδή για τη μετάδοση οδυνηρών αποτελεσμάτων, που μπορεί να προκαλέσει η όποια αρνητική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία.
 * Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την μετάδοση του «domino effect» με τις ευρωπαϊκές αρχές να αδυνατούν να σταματήσουν το πρώτο ντόμινο (δηλαδή, την ελληνική χρεοκοπία ή ένα ισοδύναμο κούρεμα του μη εξυπηρετήσιμου χρέους της χώρας), του κλονισμού των υπερδανεισμένων τραπεζών, που θα καταγραφούν ως αναξιόχρεες όταν θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν τις ζημιές τους.
 * Αυτό αφήνει κάθε κράτος αντιμέτωπο με μία πολιτικά δυσάρεστη επιλογή, αυτή του να ενισχύσει τις βασικές του τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων, αντλώντας τα ποσά αυτά από τους πολίτες μέσω υψηλότερων φόρων και λιτότητας. Αυτό το αξίωμα του τραπεζικού χρέους θα πυροδοτήσει υποβαθμίσεις υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Γαλλία, κινήσεις αύξησης των επιτοκίων και θα κάνει τα πακέτα βοήθειας πιο δαπανηρά για τους φορολογούμενους, που επίσης θα υποφέρουν από μειώσεις εισοδήματος, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.
 * Μόλις οι τράπεζες και οι κάτοχοι ομολόγων αποδεχθούν ένα κούρεμα 50% έως 75% στο ελληνικό χρέος, τότε τα άλλα χρεωμένα κράτη θα νομιμοποιηθούν να ζητήσουν το ίδιο κούρεμα στα χρέη τους. Αυτή η δυναμική οδηγεί σε εκτιμήσεις για το ποσό των 3 τρισ. ευρώ, ως απαραίτητο για να βοηθήσει όλους τους παίκτες. Εναλλακτικά, οι συνολικές ζημιές θα ισοδυναμούν με 3 τρισ. ευρώ, διαλύοντας τράπεζες και κατόχους δημόσιου χρέους.
 * Η Γερμανία απλώς δεν είναι τόσο μεγάλη για να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο βοήθειας 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, από αυτοσυντήρηση, θα αναγκαστεί είτε να φύγει αμέσως από το ευρώ, είτε να καλύψει την απόσυρσή της με ένα σχήμα ευρώ δύο ταχυτήτων.

**Ο Νίτσε εξηγεί τον ευρωπαϊκό ανθελληνισμό

* Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και συγκεκριμένα ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.
 * Η στάση ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη απέναντί μας σε συνδυασμό με τη δυσπιστία που υπάρχει γύρω από τους Έλληνες έχει προβληματίσει κατά καιρούς και τους πιο αυστηρούς κριτές μας.
 * «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και φοροφυγάδες» είναι μερικά μόνο από τα κοσμητικά σχόλια που ακούγονται διεθνώς τους τελευταίους μήνες κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τόσο μένος γύρω από ένα λαό με μία λαμπρή ιστορία και ένα αξιοζήλευτο πολιτισμό.
 ~* Ο φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε δίνει μία ξεχωριστή απάντηση...
 ~* Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
 * «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
 * Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του…
* Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
 * Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

**

Δεν υπάρχουν σχόλια: