ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο καθημερινό αγιάζι της ενημέρωσης

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο καθημερινό αγιάζι της ενημέρωσης :
                   ΠΟΥ  ΜΑΣ ΠΑΝΕ  ;     ΠΟΥ ΠΑΜΕ  ;   ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ή ΘΑ ΨΟΦΗΣΟΥΜΕ ;

~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~  " Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές.-  Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές .-  " Général De Gaulle
«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes

" Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .- ΣΟΚΡΑΤΗΣ 436-438 π.χ.
~ ~ «Όσοι λαοί ξεχνούν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν»
~ ** Μπορεις να κοροϊδεψεις πολυ κοσμο για λιγο καιρο ή λιγο κοσμο για πολυ καιρο.-
Καποτε ομως βγαινουν ολα στη φορα.. ΝΟΜΟΣ!  .-
Γι'αυτο λοιπον... Οποιος δε σε σεβεται ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!!  .-
~ Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό

* Οι δραματικές εξελίξεις στις Κάννες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ και κίνησαν τις διαδικασίες γύρω από το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συσπειρωμένη η αντιπολίτευση γύρω από το αίτημα για εκλογές.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
* Mετά τις ραγδαίες εξελίξεις όλης της χθεσινής ημέρας και τις δραματικές συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα πάντα εξακολουθούν να είναι στον αέρα. *Ο Γιώργος Παπανδρέου απέσυρε το δημοψήφισμα και φάνηκε ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο εντός κυβέρνησης υπάρχουν βουλευτές που δηλώνουν πως δεν θα δώσουν σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς δεν ικανοποιούνται από τις εξελίξεις και ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
* Ανοιχτός στη συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, μη αποκλείοντας τίποτε, ούτε και τη δική του απομάκρυνση, εμφανίσθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής.

Σε μια κλωστή η συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

* Απόψε είναι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα βλέμματα πέφτουν κυρίως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αρκετές είναι οι αντιδράσεις μπροστά στις εξελίξεις.

~ Γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική... { Ελεύθερη γνώμη } :

1) Γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική...
* Μια απόφαση για επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική, γιατί συνεπάγεται ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και πιθανά έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η χώρα πολιτικά επιστρέφει στα δεδομένα της δεκαετίας του ’60, όμως χωρίς τις ΗΠΑ να διαθέτουν την ίδια ισχύ που διέθεταν τότε και την Ελλάδα να έχει την αξία της στρατηγικής εγγύτητας της Σοβιετικής Ένωσης...
 * Από γεωπολιτική άποψη η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική. Υπολογίστε μόνο αν η Κύπρος θα μπορούσε να αγνοήσει τις τουρκικές αντιρρήσεις και θα προχωρούσε στη γεώτρηση στην ΑΟΖ της αν δεν ένιωθε πως αποτελεί τμήμα της Ευρωζώνης και της αλληλεγγύης της.
 * Η έξοδος από το ευρώ μετατοπίζει το κέντρο βάρους της Ελλάδας από την Ευρώπη κάπου στη Ν.Α. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια...
 * Η πολιτική ζωή της χώρας αντί να πιεστεί να ξεφύγει από το πελατειακό καθεστώς, θα επιστρέψει βαθύτερα σε αυτό, μέσω του μοντέλου τρία χρόνια λιτότητας για να μοιράσουμε το τέταρτο περισσότερα απ’ όσα μαζέψαμε...
Η λογιστική του εθνικού νομίσματος...
 * Από οικονομική σκοπιά μια επιστροφή στη δραχμή σημαίνει διαδοχικές υποτιμήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν μόνο όταν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δημιουργίας κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.
 * Αυτά δηλ. που μας ζητάνε οι εταίροι να γίνουν και εντός ευρώ με ελεγχόμενη χρεοκοπία.
 * Εντός ευρώ η προσαρμογή πρέπει να γίνει με εσωτερική υποτίμηση δηλαδή μείωση των ονομαστικών μισθών. Με την δραχμή αυτό θα γίνει αυτόματα. Οι ονομαστικοί μισθοί θα μένουν ίδιοι αλλά η αγοραστική τους δύναμη θα μειώνεται ανάλογα με τις υποτιμήσεις.
 Επιστροφή στη δραχμή και υποτιμήσεις σημαίνει:
 * Για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: Αυτόματη μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών κατά το μέγεθος της υποτίμησης... Η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν μιας εσωτερικής υποτίμησης στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός του ευρώ. Όσοι εργάζονται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις σαν στελέχη θα έχουν την ευκαιρία γρηγορότερα να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών...
 * Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο: Μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών κατά το μέγεθος της υποτίμησης. Οι μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κινηθούν πάλι στην κατεύθυνση ενός μικρότερου και λειτουργικότερου κράτους... άρα, οι απολύσεις αποτελούν μονόδρομο σε κάθε περίπτωση.
 * Για συνταξιούχους: Μείωση της αγοραστικής δύναμης ανάλογα με το μέγεθος της υποτίμησης. Τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα λόγω κακοδιαχείρισης και υπερβολικής έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώνει ούτε αξιοπρεπείς ονομαστικές συντάξεις...
 * Για τραπεζικές καταθέσεις: Το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή προϋποθέτει την μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμές. Αυτός είναι ο λόγος που οι καταθέτες τα τελευταία δυο χρόνια αποσύρουν τις καταθέσεις, για να τις εξασφαλίσουν εντός ή εκτός Ελλάδας σε ευρώ και να αποφύγουν την απαξίωσή τους με τις υποτιμήσεις της δραχμής.
 * Για Τράπεζες: Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με τα κρατικά ομόλογα, πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια. Με την επιστροφή στη δραχμή θα προστεθεί και το πρόβλημα μετά την κρατική χρεοκοπία και την ιδιωτική χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια με βάση τις καταθέσεις που υπάρχουν, αλλά και δάνεια που έχουν λάβει από τις διεθνείς αγορές και την ΕΚΤ. Όπερ, οι ίδιες χρωστάνε σε ευρώ, ενώ θα τους χρωστάνε σε δραχμές... Θα υπάρξει κομφούζιο με νομικές αντιπαραθέσεις που θα κρατήσουν χρόνια...
 * Για επιχειρήσεις: Η δραχμή στο βαθμό που μειώνει αυτόματα το εργατικό κόστος και κατά συνέπεια το τελικό κόστος κάνει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά.
 * Τα άλλα κόστη όμως στο βαθμό που αφορούν εισαγόμενες πρώτες ύλες θα ανέβουν λόγω της υποτίμησης.
 * Επιπλέον το δανειακό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις θα γίνει δύσκολο, λόγω υψηλού πληθωρισμού. Προ σύγκλισης ευρώ είχαμε επιτόκια 15 και 20%, αυτό απαιτούσε ένα περιθώριο κέρδους διπλάσια για να καταστήσει ένα δάνειο αποπληρώσιμο...
 * Ξένες επενδύσεις: Για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα με εθνικό νόμισμα θα πρέπει εκτός όλων των άλλων να συνυπολογίσει και το ρίσκο ενός αδύνατου και ασταθούς νομίσματος. Στην Ασία αυτό, λόγω του δραματικά χαμηλού εργατικού κόστους, συμφέρει. Στην Ελλάδα θα χρειαστούν μισθοί Ινδίας και Βιετνάμ για να συμφέρει...
* Η δραχμή εγγυάται μισθούς με αγοραστική δύναμη Ινδίας και όχι το ευρώ.
 * Το χρέος: Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής. Επιπλέον η χρεοκοπία θα χτυπήσει και το ιδιωτικό χρέος που ανέρχεται σε πάνω από 200 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει στάση πληρωμών και η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες για να επιστρέψει στις αγορές. Οι δανειστές θα απαιτούν για δεκαετίες τις οφειλές και θα προσπαθήσουν να κατάσχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
 * Οι εισαγωγές: Οι εισαγωγές θα γίνονται μόνο με μετρητά σε ξένο συνάλλαγμα. Η χώρα θα αναγκαστεί να καταναλώνει με βάση το συνάλλαγμα από εξαγωγές και την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. Οι εξαγωγές φτάνουν τώρα περίπου τα 20 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι λιγότερα από 15 δισ. το χρόνο.
 * Θα μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα: Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης τα τρόφιμα στη βασική τους μορφή παρουσιάζουν μικρές διαφορές. Η τιμή ενός προϊόντος διαμορφώνεται από πολλούς συντελεστές, εισαγόμενους και ενδογενείς. Οι εισαγόμενοι συντελεστές εξαρτώνται από σκληρό συνάλλαγμα και δεν ευνοούνται από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, αντιθέτως...
 * Αν εσείς είστε παραγωγός φασολιών π.χ. το κόστος της παραγωγής εξαρτάται από αρκετούς εισαγόμενους συντελεστές (γεωργικά μηχανήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και είναι αυτό μεταξύ άλλων που ορίζει την τελική τιμή. Η τελική τιμή εξαρτάται περισσότερο από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου και άλλων βασικών συντελεστών και μόνο από το εργατικό κόστος στο εσωτερικό.
 * Αν επίσης σαν παραγωγός βρείτε στη Γερμανία καλύτερες τιμές, θα πουλήσετε εκεί και όχι στην Ελλάδα επειδή οι άνθρωποι αμείβονται με μικρότερους μισθούς. Δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν οι τιμές ουσιαστικά στην Ελλάδα, λόγω δραχμής.
 * Θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα: Οι τιμές είναι διεθνείς, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η μείωση των μεγάλων κρατικών φόρων στα καύσιμα. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα δραχμής ή ευρώ.
 * Θα μειωθούν τα ενοίκια: Τα ενοίκια θα μειωθούν καθώς στα ακίνητα οι τιμές διαμορφώνονται κυρίως από την εσωτερική ζήτηση. Όταν μετά από χρόνια προκύψει οικονομική ανάπτυξη, η ζήτηση θα αυξηθεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν και οι τιμές ακινήτων και ενοικίων...
 * Θα πέσουν ή θα ανέβουν οι μετοχές: Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ναι. Μακροπρόθεσμα όχι. Βραχυπρόθεσμα οι εταιρείες που παράγουν θα πληρώνουν τους εγχώριους συντελεστές κόστους σε δραχμές και θα πουλάνε τις εξαγωγές σε ευρώ. Αυτό θα δημιουργήσει αύξηση κερδών και θα σπρώξει τις μετοχές σε άνοδο.
 * Μακροπρόθεσμα οι εταιρείες που δεν μπορούν να δανειστούν σε ξένο νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο, θα αντιμετωπίσουν απαγορευτικά για την ανάπτυξη επιτόκια. Δεν είναι τυχαίο που οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέπτυξαν πολυεθνική δράση μετά την έλευση του ευρώ. Εξάλλου την μεγαλύτερη άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο την έκανε ενόψει της έλευσης του ευρώ.
 * Τουρισμός: Η επιστροφή στη δραχμή θα κάνει πιο φτηνό προορισμό την Ελλάδα. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση του προϊόντος. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως η δεκαετία του ευρώ παρά τα αντικίνητρα της υψηλής ισοτιμίας, ήταν αυτή που σαν χώρα γράψαμε την μεγαλύτερη αύξηση επισκέψεων...
 * Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή στη δραχμή;
 * Στη δραχμή μπορούμε να επιστρέψουμε μόνο αν το αποφασίσουμε μόνοι μας καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος.
 * Το νομικό καθεστώς του ευρώ δεν το επιτρέπει να γίνει μονομερώς.
 * Μόνοι μας στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας μπορούμε να κηρύξουμε την Ελλάδα ακόμη και «Βουδιστική» δημοκρατία με νόμισμα "πλατανόφυλλα".
 * Αυτό όμως που μπορούν να μας κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι να κλείσουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας στις τράπεζες και να μας εξαναγκάσουν σε ασφυξία. Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να το κάνουν, ίσα-ίσα...
 * Αν η κρίση επεκταθεί όμως, οι πιθανότερες επιλογές που απομένουν είναι ή η ενοποίηση της ευρωζώνης ή η φυγή της Γερμανίας από αυτή.
 2) Η αγορά ενόψει των εξελίξεων...
 * Η αγορά πανηγύρισε χθες την απομάκρυνση του δημοψηφίσματος. Θα πανηγυρίσει ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα βάλουν τη βάση για ένα σταθερό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 * Οι πολιτικές εξελίξεις θα δώσουν το τόνο...
 * Οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι αστείες και το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τις ανησυχίες μας για την στοιχειώδη επάρκειά της.
 3) Το ευρώ είναι που μας καταστρέφει
 * Κ. Στουπα, εγω δεν ξερω να γραφω τοσο καλα οσο εσεις γι΄αυτο θα πω οσο πιο απλα μπορω τις σκεψεις μου.
 * Καταρχην σκεφτομαι τι θα ψηφιζα αν γινοταν το δημοψηφισμα. (Λεω αν γιατι δεν πιστευω οτι θα γινει. Αληθεια ποσο περηφανος αισθανεστε που σας διαταζουν οι ξενοι τι να κανετε μεσα στη χωρα σας?).
 * Λοιπον απο τη μια μερια εχουμε τη δραχμη. Αυτη την στιγμη πραγματικα δεν μπορω να σκεφτω ακριβως ολες τις συνεπειες που θα ειχα η επιστροφη μας στη δραχμη. Ας πουμε ομως οτι εχετε δικιο και οτι ειναι η πληρης καταστροφη.
 Απο την αλλη εχουμε το ευρω.
 α) Εδω αυτη τη στιγμη ειναι λιγο πιο καθαρα τα πραγματα. Μου ζητατε να συμφωνησω σε κατακορυφη πτωση του βιοτικου μου επιπεδου(δηλαδη με δραχμη δεν θα εχω καθολου φαι με ευρω απλως θα τρωω για να μην πεθανω).
 Μου ζητατε να χασω ολα τα εργασιακα μου δικαιωματα.
 β) Να με πετανε στο δρομο σαν σκυλι οποτε θελουν χωρις να εχω καμια διασφαλιση. (με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα εχουν διορθωθει).
 γ) Μου ζητατε να παραδωσω στα παιδια μου εργασια με 400 ευρω με μονοημερες συμβασεις χωρις αποζημειωσεις κ. α(με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα φτιαξουν).
 δ) Μου ζητατε να μου κανει κουμαντο και να με ξεφτιλιζει μεσα στη χωρα μου ο καθε ξυπολητος ευρωπαίος(με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα εχουν διορθωθει. )
 ε) Πραγματικα δεν ξερω τι θα επρεπε να διαλεξω. Εναν ακαριαιο θανατο οπως λετε εσεις την δραχμη η εναν αργο βασανιστικο και εξευτελιστικο θανατο οπως μας προτεινετε.
 Απάντηση:
 α) Γιατί πιστεύετε πως με την δραχμή δεν θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση του βιοτικού σας επιπέδου; Το βιοτικό επίπεδο και η πραγματική μισθοί εξαρτώνται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της πραγματικής οικονομίας και όχι από τη δραχμή.
 * Αν ανατρέξετε στην προ ευρώ εποχή, της δραχμής, θα δείτε πως το βιοτικό επίπεδο ήταν από τα χαμηλότερα της Δυτικής Ευρώπης.
 * Από την πείνα δεν θα πεθάνετε ούτε με τη δραχμή ούτε με το ευρώ. Απλά με τη δραχμή για να αγοράσετε έναν υπολογιστή στο παιδί σας θα πληρώνετε πολύ περισσότερα από ό,τι με το ευρώ.
 * Τα εργασιακά σας δικαιώματα χωρίς θέσεις εργασίας δεν αξίζουν τίποτα. Αν μιλάτε για το δημόσιο τομέα τα κεκτημένα σας είναι σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας και στο βαθμό που το κράτος χρεοκόπησε αποτελούν «άδειο πουκάμισο».
 β) Διασφάλιση της θέσης εργασίας και δικαιωμάτων της μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση για θέσεις εργασίας. Χωρίς αυτά η όποια διασφάλιση αποτελεί ψευδαίσθηση που αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστεί.
 γ) Αυτό το έχετε πετύχει ήδη. Η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική και είναι παρασιτική. Τα παιδιά μας είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές θα αμείβονται με μισθούς Βουλγαρίας. Μέσω του ευρώ οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να μας επαναφέρουν ταχύτερα και ασφαλέστερα σε καλύτερους μισθούς και ευημερίας...
 δ) Αυτό συνέβαινε και με τη δραχμή και είναι ίδιον των μικρών κρατών και ιδίως αυτών που εξαρτώνται οικονομικά από άλλους. Στα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει περάσει με τους ξένους, ουσιαστικά να κυβερνάνε. Με τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη είχαμε την δυνατότητα της ισότιμης συγκυριαρχίας με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους πολίτες ισχυρών εθνών.
 ε) Και με τη δραχμή δεν θα χαθούμε όπως δεν χαθήκαμε τόσα χρόνια. Απλά, θα ανήκουμε σε ένα κόσμο με λιγότερες ευκαιρίες για τα παιδιά μας, όπως ανήκαν και οι γονείς μας...
 4) Ομόλογα ΟΤΕ
 * Κυριε Στουπα καλησπερα. Σας διαβαζω καθημερινα και εκτιμω πολυ την πενα σας, απο την οποια διαφωτιζομαι και συμφωνω τις πιο πολλες φορες.
 * Θα ηθελα αν επιθυμειτε να μου απαντησετε σχετικα με τα εταιρικα ομολογα και ειδικοτερα για αυτο του ΟΤΕ, που κανατε αναφορα πριν 2-3 βδομαδες στην εφημεριδα Κεφαλαιο. Ποσο ασφαλες ειναι στη ληξη του περαν της πτωχευσης του ΟΤΕ;
 * Το επερχομενο ισως κουρεμα των δημοσιων ταμειων θα το επηρεασει; Ευχαριστω προκαταβολικα.
Αυγουστης Δημητρης
~ Απάντηση: Όσο ο ΟΤΕ δεν κηρύττει προστασία από πιστωτές οφείλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μεταξύ των οποίων είναι και τα ομόλογα. Καμιά σχέση με ταμεία και κουρέματα.

~** Οι πληγές στην οικονομία από την πολιτική αστάθεια
~ Στάση πληρωμών, νέα εισπρακτικά μέτρα, απουσία ρευστότητας στην αγορά, αναβολή επενδύσεων και σε ένα ακραίο σενάριο ανατροπή της συμφωνίας μπορεί να φέρουν οι πολιτικές εξελίξεις.
 - Στελέχη της κυβέρνησης και της αγοράς καταμετρούν τις πληγές στην οικονομία εν αναμονή των κρίσιμων σημερινών πολιτικών αποφάσεων. Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα κρατήσει η πολιτική αστάθεια, αναφέρουν.
 * Σε εκκρεμότητα μένουν προαπαιτούμενα για την καταβολή της 6ης δόσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρεθεί πολιτική λύση, αν δεν γίνουν μία σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε γραπτά η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, τα 8 δισ. ευρώ δεν έρχονται στα κρατικά ταμεία.
 - Οι εκκρεμότητες δεν είναι λίγες. Ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2012 που βάσει Συντάγματος πρέπει να κατατεθεί την άλλη εβδομάδα και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Συνεχίζουν με την εφαρμογή των νόμων του Μεσοπρόθεσμου: υλοποίηση της εφεδρείας με γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων, λουκέτα- συρρίκνωση συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, νέα λίστα φαρμάκων, παρεμβάσεις στις αναπηρικές συντάξεις.
 * Τα έσοδα δέχθηκαν πλήγμα σύμφωνα με πληροφορίες τον Οκτώβριο από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και απαιτείται άμεση αντίδραση. Διαφορετικά ο (νέος) στόχος για το έλλειμμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και τότε το Μνημόνιο θα περιέχει ακόμη πιο πολλά μέτρα για το 2012.
 * Η ρευστότητα στην αγορά παραπαίει, καθώς οι τράπεζες περιμένουν να δουν αν θα έρθει η 6η δόση. Σε αμηχανία βρίσκονται και οι υποψήφιοι επενδυτές, όσοι ήθελαν να μετάσχουν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και η ίδια η ομάδα δράσης της ΕΕ η οποία είχε προγραμματίσει εντός του μήνα να διαθέσει στην αγορά δάνεια με εγγύηση το ΕΣΠΑ για να μετριαστεί λίγο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που διαπραγματεύεται η ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ για τα μεγάλα έργα που θα βοηθούσαν την κατασκευαστική αγορά.
 * Τα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διαρκούν έως τις 10 Δεκεμβρίου υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις όταν επισήμως πλέον η δόση αναμένεται για τις 15 Δεκεμβρίου. Οι λίγες ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει αν υπάρχει νέα καθυστέρηση στα 8 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να φτάσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, τι θα γίνει αν κάποια από την πηγή εσόδων δεν έρθει.
 - Η κυβέρνηση έχει σταματήσει όλες σχεδόν τις πληρωμές πλην μισθών και συντάξεων. Περιμένει τα έσοδα από τις άδειες του ΟΠΑΠ, έχει 1 δισ. ευρώ από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και περιμένει τα έσοδα από τις δηλώσεις ΦΠΑ, τα εισπρακτικά μέτρα και τα κοινοτικά ταμεία. Παράλληλα θα πρέπει να καταστεί εφικτή η έκδοση εντόκων αξίας 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων, βάσει προγραμματισμού, τα 2 δισ. ευρώ πρέπει να τα ζητήσει το ελληνικό δημόσιο από την αγορά την επόμενη εβδομάδα.

~** Στο επίκεντρο οι σπάνιες γαίες
* Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο επόμενος πόλεμος δεν θα είναι για το πετρέλαιο ή το νερό, αλλά για τις σπάνιες γαίες.
 * Σήμερα η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, οι πύραυλοι ακριβείας θα απενεργοποιηθούν, τα κινητά τηλέφωνα θα πάψουν να λειτουργούν και ένας μεγάλος αριθμός υβριδικών αυτοκινήτων θα ακινητοποιηθεί.
 * Είναι χαρακτηριστικό ότι το χημικό στοιχείο Ευρώπιο το 2001 κόστιζε ανά κιλό 305 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του ξεπερνάει τα 600 δολάρια...

~** Η Κίνα ανοίγει τα σεντούκια της για τους Έλληνες εφοπλιστές
* Σημαντικά υψηλότερα από τον τρέχοντα στόχο των 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν οι κινεζικές χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική ναυτιλία. Τραπεζίτες του κλάδου εκτιμούν ότι με δεδομένα από τη μία τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών και από την άλλη την δυναμική με την οποία προχωρούν σε επενδύσεις σε νέα πλοία οι Έλληνες εφοπλιστές, οι πιθανότητες οι χρηματοδοτήσεις του Πεκίνου να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, είναι αυξημένες.
 * Η κινεζική κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διατρανώνει την θέληση της να αυξήσει τις πιστώσεις προς την ελληνική ποντοπόρο. Ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας Jia Qinglin κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ανέφερε ότι η κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης έχει έρθει ήδη σε επαφή με Έλληνες εφοπλιστές, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο από το ποσό των 5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από το Ταμείο Στήριξης προς τους Έλληνες για επενδύσεις στον ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα, στα πλαίσια της διακρατικής συνεργασίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

~** Barroso: Περιμένω κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ελλάδα
* Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης.
 * "Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί [θα υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας] καθώς ποια είναι η άλλη επιλογή για τον ελληνικό λαό; Να ακολουθήσει η χρεοκοπία και να υπάρξει πραγματική δυσκολία στην πληρωμή των μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, θα σημαίνει την παράλυση της χώρας", δήλωσε ο Barroso μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. "Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι λογικοί άνθρωποι και δεν επιθυμούν η χώρα τους να περάσει στο χάος".
 * Ο Barroso υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, αν και σημείωσε ότι στο τέλος θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες.
 * "Όταν είσαι μέλος ενός συλλόγου, οφείλεις να σέβεσαι τους κανόνες και από αυτούς θα εξαρτηθεί αν θέλουν να κρατήσουν τη θέση τους στην Ευρωζώνη", δήλωσε.

~**Σκοτεινά σενάρια... ανοησίας

* Το καταλάβαμε απ’ την καλή και την ανάποδη. Δεν παραιτείται και κάνει τα πάντα για να μην τον ρίξουν. Δεν διστάζει να ταπεινωθεί μπροστά στους Ευρωπαίους –μέχρι τώρα εταίρους μας–, να απειλήσει πολιτικά τους «συντρόφους» του, ακόμη και να εκβιάσει έναν ολόκληρο λαό.
 * Τι δένει τον Παπανδρέου με την καρέκλα; Ποιος είναι σύμμαχός του και τον βοηθά να κρατηθεί στην εξουσία; Είναι απλώς ένα πολιτικό καπρίτσιο ή έχει κάποιο σχέδιο που δεν αποκαλύπτει όπως άφησε να εννοηθεί προχθές ο Μ. Ρέππας; Αυτά και πολλά άλλα είναι ερωτήματα που μας απασχολούν διαρκώς τις τελευταίες ώρες.
 * Το βασικότερο όμως είναι να μάθουμε τελικά ποιο είναι το σχέδιό του για τη χώρα και αν το συμμερίζεται κανείς άλλος απ’ όσους ενώ ξεσηκώθηκαν με τις παλινωδίες του αρχηγού τους, υπέκυψαν και συνεχίζουν. Φοβούνται για την καρέκλα τους ή πείσθηκαν ότι όσα πρεσβεύει ο πολυσχιδής ηγέτης τους θα ωφελήσουν τη χώρα;
 * Αν όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν το πιο μιαρό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής της μεταπολίτευσης, όσα έρχονται θα γράψουν τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
 * Δεν πρόκειται πιθανότατα για κάποια συνωμοσία ή ένα οργανωμένο σχέδιο.
 * Πρόκειται απλώς για τη συνέχεια μιας ανεύθυνης πολιτικής που ακολούθησαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα εδώ και δεκαετίες. Μιας πολιτικής που μόνο στόχο είχε την κομματική συνέχεια και το προσωπικό όφελος. Αμφότερα τοποθετήθηκαν επί σειρά ετών πάνω απ’ το εθνικό συμφέρον και κανείς δεν αντέδρασε. Τώρα είναι καιρός να δούμε την πιο άγρια μορφή του νεποτισμού, του πελατειακού κράτους και του καιροσκοπισμού.
 * Με δεδομένο ότι τα θεσμικά όργανα επεξεργάζονται σχέδια της Ευρώπης χωρίς το «λίκνο» της, θα θεωρούσαμε ότι μόνη επιδίωξη των πολιτικών μας είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής. Δυστυχώς συνεχίζουν να παίζουν με τις τύχες μας και μόνο να ελπίζουμε μπορούμε, ότι δεν θα πληρώσουμε πανάκριβα αυτό το γελοίο παιχνίδι τους...

~** Στόχος η συναίνεση, διαβεβαιώνει ο Ε. Βενιζέλος

*  Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Όλι Ρεν και το Γερμανό Ομόλογό του κ. Β. Σόϊμπλε, είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, σχετικά με το σχέδιο των 10 σημείων που παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής.
 * Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα καθώς και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων.
 * Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.
 * Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που θωρακίζει την Ελλάδα, κατοχυρώνει τη θέση της μέσα στην Ευρωζώνη, σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει την προοπτική επανόδου σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας της οικονομίας.
 * Οι συζητήσεις που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει του γεγονότος ότι την προσεχή Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη Σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Είναι συνεπώς προφανές ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Το σύνολο των ποσών αυτών κινείται σε επίπεδο δεκαπλάσιο της 6ης δόσης, καθώς είναι 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

~** Απάτη με εικονικές δωρεές προς ναούς, μονές και νομικά πρόσωπα
* Πληθώρα πλαστών και εικονικών βεβαιώσεων για δωρεές προς ναούς, μονές και νομικά πρόσωπα, διαπιστώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.-  Πηγή: www.athina984.gr

~** Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επιθυμούν οι Γερμανοί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις
* Την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ζητά η κοινή γνώμη της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας.
 * Το 96% των Γερμανών που συμμετείχαν σε τηλεφωνική δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού σταθμού N-TV επιθυμούν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η χώρα δεν κυρώσει τη δανειακή σύμβαση.
 * Σε δημοσκόπηση του κρατικού σταθμού ARD το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 82%, ενώ το 84% των Γερμανών θεωρεί ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας.

~** Roubini: Διεφθαρμένη η ΝΔ, αργοκίνητο τρένο η Ευρώπη
* Με ένα αργοκίνητο... σαράβαλο τρένο παρομοίασε την Ευρώπη ο Nouriel Roubini, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης είναι μεγάλος.
 * Ο γνωστός οικονομολόγος διοργάνωσε διάλεξη στο διαμέρισμά του, αποκλειστικά για πελάτες της Roubini.com, που στην πλειονότητά τους είναι διαχειριστές hedge funds.
 * Στην εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο του Business Insider, ο Roubini συζήτησε με τους προσκεκλημένους διάφορα ζητήματα, όπως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και η περίπτωση της Κίνας, ωστόσο με κυρίαρχο θέμα ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
 * “Για την Ευρώπη ειλικρινά η στάση μας είναι αρκετά bearish”, σημείωσε ο Nouriel Roubini. “Η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο σαράβαλο τρένο και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης”. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα φύγουν από το ευρώ Ελλάδα και Πορτογαλία, σημαίνει ότι θα φύγουν επίσης Ισπανία και Ιταλία.
 * Και αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, υπογράμμισε ο Roubini, οι συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο θα επιδεινωθούν.
 * Ακομη, αίσθηση προκαλούν τα γραφόμενα του οικονομολόγου στο λογαριασμό του στο twitter, όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως "η διεφθαρμένη (Nέα Δημοκρατία) που διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ και ξεδιάντροπα είπε ψέματα γι’ αυτό , τώρα θέλει να αναλάβει και πάλι την διακυβέρνηση της Ελλάδας".
 * "Η ελληνική αλεπού μετά την εισβολή της στο κοτέτσι υποστηρίζει τώρα ότι θέλει πάλι να αναλάβει τη φύλαξη του. Η αξιοπιστία τους είναι πιο βρώμικη από τη λάσπη", πρόσθεσε.

~** Soros: Πραγματικός κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα

* Τον «πραγματικό κίνδυνο» μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από τράπεζες άλλων χωρών, σύμφωνα με το George Soros.
 * Οποιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει «με τάξη» και οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ο Soros σε ομιλία του στη Βουδαπέστη.
 * «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα συμβεί αλλά πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο», τόνισε. Χωρίς τη στήριξη των δανειστών, «είναι πιθανή η μαζική φυγή καταθέσεων και σε άλλες χώρες», προειδοποίησε.
 * Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ταμείο διάσωσης για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να προσπαθήσει για την έξοδο της από την κρίση, ανέφερε.
 * Το εθελοντικό κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών θα μείωνε το συνολικό χρέος της χώρας κατά 20%, αλλά δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τον Soros.
 * Παράλληλα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το EFSF με τρόπο που να προσφέρει εγγυήσεις και στις τράπεζες, με αντάλλαγμα την υποχρέωσή των τελευταίων να διατηρήσουν αμετάβλητα τα χαρτοφυλάκιά τους και τις πιστωτικές τους γραμμές, κατέληξε.

~** Πέφτει ή φεύγει

*   Όλα τα σενάρια φαίνεται να παραμένουν ανοικτά μέχρι το βράδυ, με πιθανό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να έχει παραιτηθεί, χωρίς την προγραμματισμένη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
 * Οι κομματικοί μηχανισμοί ξαναπαίρνουν μπροστά σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, με εκείνον του κυβερνώντος κόμματος να «καπνίζει» από συνεχή βραχυκυκλώματα μεταξύ εναλλασσομένων ρευμάτων.
 * Εκβιαστικά πλέον οι κοινοβουλευτικοί και μη «Ταλιμπάν» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαιτούν να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ωρών ο Γιώργος Παπανδρέου τη διαδικασία αποχώρησής του.
 * Θεωρείται βέβαιο ότι η κούρσα θα κριθεί στο νήμα, εφόσον ο πρωθυπουργός, συνηθισμένος σε πολιτική διγλωσσία, θα επιχειρήσει μέχρι τέλους, διαπραγματευόμενος την παραμονή του στο όποιο κυβερνητικό σχήμα.
 * Είναι ίσως η πρώτη φορά που η φράση «το μαχαίρι έφθασε στο κόκαλο», ως ρητορικό σχήμα, παίρνει σάρκα και οστά, χωρίς να αποτελεί φλύαρο πολιτικό πλεονασμό, όπως και εκείνο το χιλιοειπωμένο «τέλος εποχής», για το οποίο απαιτήθηκαν τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια προκειμένου να επέλθει.
 * Αυτά σε ό,τι αφορά στις πιέσεις εντός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εφόσον οι δυνάμεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους, για άμεση αλλαγή σκηνικού και συμμόρφωση προς τας υποδείξεις, είναι κάτι περισσότερο από οριακές.
 * Χρειάστηκε να συσπειρωθεί σύμπασα η Ευρώπη αλλά και επέκεινα των ωκεανών χώρες, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της ελληνικής μεταπολίτευσης και των τοξικών παραγώγων της, για να δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτή τη χώρα.
 * Στην επερχόμενη οικονομική βαρυχειμωνιά, ορισμένοι θα κυκλοφορούν με παλτό, άλλοι με φανελάκι και κάποιοι -μεταξύ αυτών σίγουρα εμείς- ολόγυμνοι.
 * Μέχρι το βράδυ, θα έχει δυστυχώς κριθεί μόνο το κεφάλαιο της διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, με την πολυτέλεια της σπατάλης πολύτιμου χρόνου, όχι όμως και εκείνο της αποφυγής ακραίων περιπετειών για τους Έλληνες πολίτες.
 * Η επιβεβαίωση της θεωρίας του Ανδρέα Παπανδρέου για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων συμπίπτει μοιραία με την απομάκρυνση του πρωτότοκου υιού του από την πολιτική σκηνή.
 * Το ερώτημα εάν τελικά βγήκαμε κερδισμένοι ή χαμένοι από την ένταξή μας στο οικονομικό της άρμα μέλλει, δυστυχώς, να απαντηθεί με δραματικό τρόπο.

~** Αποχωρώ εάν
  * Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
 * Ο κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι δεν θα έχει καμία θέση με τις πολιτικές διεργασίες της επόμενης ημέρας εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 Aναλυτικά:
 * «Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.
 * Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.
 * Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλ ά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.
 * Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.
 * Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτι κό με βάση το οποίο λειτουργώ». -

** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
~ Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις Καούνες Λιθουανίας  92-75 ,         ( 38-42 ).- (25-21) , (38-42) , (64-55).-
** Για την Φούτμπόλ Λίγκ :
&**** Ηρακλής Ψαχνών - Εθνικός Αστέρας 0-0 .-

** ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ :
~ Εψήφησαν :  298  βουλευτέςΥΠΕΡ  153  ψήφοι και  Άρνηση  ψήφου : 154  βουλευτές
Απόντες :  2 .- Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης .-


~** ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ - ΤΟΠΙΚΑ  - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης :
** Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις

* Εθνική συνεννόηση ζητούν οι βουλευτές Μεσσηνίας  * Εθνική συνεννόηση μπροστά στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα ζητούν με παρέμβασή τους οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του κυβερνώντος κόμματος, Δ. Κουσελάς, Ν. Γιαννακοπούλου και Οδ. Βουδούρης.
** ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΟΥΣΕΛΑΣ
 Αδήριτη ανάγκη η εθνική συνεννόηση
 * «Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις και την απαράδεκτη στάση των Μέρκελ-Σαρκοζί απέναντι στη χώρα μας, είναι ανάγκη να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με ψυχραιμία και ωριμότητα, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.
 * Είναι σήμερα αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την άμεση καταβολή της 6ης δόσης.
 * Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία και η εφαρμογή της ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη η παραμονή μας στη ζώνη του ευρώ.
 * Η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό πρέπει να αναλάβει ΕΝΩΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες προς ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κυβερνητικό σχήμα που θα επιτρέψει την υλοποίηση των παραπάνω.
 * Παράλληλα, όπως συνέβη και σε άλλες ανάλογες καταστάσεις, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να διασφαλίσουν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, υποτάσσοντας τις όποιες προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες στο πρόταγμα της ενότητας της παράταξης και στον αδιαμφισβήτητο ρόλο της ως υπεύθυνου και σταθεροποιητικού παράγοντα για τις τύχες του λαού και της χώρας».
 ** ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 * «Ψυχραιμία και νηφαλιότητα»
 * Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσσηνίας, Νάντια Γιαννακοπούλου, προσερχόμενη στο περιστύλιο της Βουλής και ερωτηθείσα από δημοσιογράφους, προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Ζούμε δραματικές στιγμές. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει, σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας, αποφάσεις που θα διασφαλίζουν πρωτίστως το μέλλον της χώρας αλλά και της παράταξής μας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι, και πρέπει να παραμείνει, απόλυτα αδιαπραγμάτευτη».
 ** ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 ** Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
 * Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί, όπως είπε, η εθνική καταστροφή.

~** Φρενοκομείο το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

* ΠΑ - ΣΟΚ για τον Γ. Παπανδρέου
 * Εξ οικείων τα βέλη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση από χθες, λίγες μόνο ώρες μετά το ναυάγιο στις Κάννες, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί υπαγόρευσαν στην ουσία τους όρους του δημοψηφίσματος.
 * Ο υπουργός Οικονομικών διαφοροποιήθηκε ανοιχτά λέγοντας: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
 * Την ίδια στιγμή άλλα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητούσαν έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόσο η βουλευτής Εύα Καϊλή όσο και η Έλενα Παναρίτη δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, γεγονός που πυροδότησε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
 * Παράλληλα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να είναι έρμαιο μιας ηγεσίας που φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων» και η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 * Σε παρόμοια θέση είχε βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου στις 16 Ιουνίου, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τη Ν.Δ. Τότε το αίτημα για τη σύγκληση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει η Β. Παπανδρέου με τη συμμετοχή και άλλων βουλευτών του κόμματος.
 * Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει τα αντανακλαστικά του Παπανδρεϊκού μπλοκ, που έκανε αναφορές ακόμη και στην αποστασία του '65, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου να πέσουν στο κενό.
 ** ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ
 ~ Μπάχαλο στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
 * Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου και διαφωνούντων σημειώθηκαν μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας.
 * Ο Απόστολος Κακλαμάνης πήρε το λόγο και ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία και να κατέβουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διχαστική διαδικασία». Εκείνη την ώρα οι βουλευτές που προέρχονται από το «παπανδρεϊκό» περιβάλλον χειροκρότησαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και άρχισαν να αποχωρούν.
 * Η αντίδραση, ωστόσο, των βουλευτών που διαφωνούσαν και επιθυμούσαν να μιλήσουν ήταν τέτοια, που ξέσπασαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
 * Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος τόνισε ότι, αν ο πρωθυπουργός δε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, τότε δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
 * Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ήδη οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας.
 ~ Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση
 * Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους η ομιλία της Βάσως Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Είστε εκτός χρόνου και τόπου. Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σήμερα περίμενα την παραίτηση της κυβέρνησης και να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λυπάμαι για την κυβέρνηση. Λυπάμαι και για τη χώρα» είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .
 * Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, η Άννα Διαμαντοπούλου παρενέβη και ζήτησε να συζητηθεί στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ η αναγκαιότητα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. «Εγώ θα ήθελα να πω ότι επειδή συζητήσαμε πολλές ώρες στο υπουργικό συμβούλιο έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη περίοδο. Εθνικός στόχος μας, όλων είναι να διασώσουμε τη χώρα και να παραμείνουμε στο ευρώ. Αυτό σημαίνει να ψηφιστεί η συνθήκη και συμφωνήσαμε ότι αυτό, για να αποφύγουμε εκλογές, για να μην έχουμε δημοψήφισμα, σημαίνει συναίνεση. Και αυτό σημαίνει ότι αμέσως από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία συναίνεσης που παραπέμπει σε μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» είπε η υπουργός Παιδείας
 * «Αυτή η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέλω να είμαι πολύ καθαρή γιατί αυτό συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξέρουμε, να το βάλουμε στη διαδικασία συζήτησης σήμερα, γιατί είναι πιο διαφορετική στιγμή από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι λοιπόν σημαντικό να το συζητήσουμε, να ξέρουμε τι συζητάμε, που πάμε» κατέληξε η Άννα Διαμαντοπούλου.
 * «Πράγματι συζητήσαμε και είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αυτές τις συζητήσεις με τη Ν.Δ. το συντομότερο. Και αυτό θα υπάρξει μία συνεννόηση. Είχαμε πει όμως ότι κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι πρώτα από όλα η ίδια η κυβέρνηση η σημερινή. Να πω, όμως, ότι είχαμε. Αλλά μια κυβέρνηση που θα είναι με ευρύτερες όσο γίνεται ορίζοντες είναι κάτι που θέλω και που δεν μπορούμε να δούμε εδώ. Έχει σχέση με τις εθνικές μας επιδιώξεις» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
 ** ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
 ~ Με 180 βουλευτές η ψήφιση της δανειακής σύμβασης
 * Από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι η ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή θα γίνει με 180 βουλευτές.
 * «Είμαστε περήφανοι για το τι έχουμε καταφέρει και τι καταφέρνουμε κάθε μέρα» είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Ο τρίτος στόχος μας σε ό,τι αφορά αυτός το χρέος ήταν να μειωθεί αυτό το βάρος πάνω στους Έλληνες πολίτες. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι αντικειμενικά ορόσημο για τη χώρα. Ανοίγει νέες προοπτικές. Πολλοί προσπάθησαν να την απαξιώσουν στην αρχή ο καθένας για το δικό του λόγο».
 ** ΓΙΩΡΓΟΣ  Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
 * Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια, κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και λαϊκισμούς, να αποτρέψουμε πρώτα από όλα τη χρεοκοπία. Να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για μισθούς και συντάξεις χτίζοντας από το μηδέν ένα μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε. Να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή τις προκλήσεις».
 * Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια βελτιώθηκαν οι όροι της συμφωνίας. «Δεύτερος στόχος να βελτιώσουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας. Ήμασταν πράγματι ένα πειραματόζωο, πρώτη φορά είχε συμβεί μία τέτοια κατάσταση σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Και από αυτό το πειραματικό στάδιο πληρώσαμε πολλά και μάθαμε πολλά».
 * Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία «θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου της μεγάλης αγωνίας που πέρασε ο ελληνικός λαός. Και ανοίγει μία νέα περίοδος, δύσκολη κι αυτή, αλλά πιο σίγουρη και ελπιδοφόρα».
 * «Αντί να αυξηθεί το χρέος μας, θα μειωθεί σε απόλυτα μεγέθη και αυτό δεν είναι ούτε θεωρητικό ούτε αφηρημένο, αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Θα καταβάλουμε όλοι μαζί σημαντικά μικρότερους τόκους. Του χρόνου θα μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ το κόστος των τόκων. Είναι περίπου ισόποσο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε και καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει αυτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 * «Δε λέω ότι είναι όλα ρόδινα, αλλά σίγουρα είναι μία τεράστια ανακούφιση για τον ελληνικό λαό. Οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες. Είναι δύσκολες, αλλά έχουν πιάσει τόπο. Όχι εφήμερο τόπο, αλλά έχουν πιάσει βαθιές ρίζες. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι μια καθαρή δικαίωση του Έλληνα πολίτη, για όσα τραβήξαμε και τραβάμε με τις ψηφοφορίες, τις αντοχές, τις απειλές και άλλα. Είναι μια απόδειξη του σθένους της κοινωνίας μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κοινωνίες μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλα βάρη όσα η ελληνική» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
 * Αναφορικά με τις δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχαν στις Κάννες, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Γιατί μας δημιούργησε έκπληξη το τι είπαν; Εμένα δε μου έκανε καμία έκπληξη. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Και όταν εμείς το λέγαμε αυτό, κάποιοι έλεγαν ότι είμαστε εκβιαστές. Από την άλλη ζητούσαν να μιλήσουμε ειλικρινά. Ειλικρινά μιλάμε. Αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Αυτό που έγινε χθες απλώς το επιβεβαίωσε».
 * Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «η απόφασή μας για το αν θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν δική μας ανεξάρτητη απόφαση, της κυρίαρχης κυβέρνησης. Μπορεί να έχουμε πράγματι μία κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου».
 * Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, από την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος «έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη».
 ** ΚΚΕ: Εκλογές τώρα
 * «Ούτε δημοψήφισμα, ούτε άλλη κυβέρνηση. Εκλογές τώρα» είναι το μήνυμα που έστειλε χθες το ΚΚΕ με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και καλεί τις «λαϊκές μάζες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να περάσουν τώρα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».
 * Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο λαός έχει μόνο να χάσει από τις όποιες αλλαγές γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και υποστηρίζει ότι η επιδίωξη των κομμάτων είναι "να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες... Πρόκειται για σχεδιασμούς σφαγιασμού του λαού, στους οποίους πρωτοστατεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, μαζί του και το ελληνικό" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.
 * Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: "Οι εξελίξεις αναδείχνουν ακόμα πιο έντονα τη σύγκρουση των δύο δρόμων ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση του ΚΚΕ στο λαό: Αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει ολόκληρο το χρέος... Το δίλημμα είναι με το λαό ή με τα μονοπώλια. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει... Ούτε δημοψήφισμα, ούτε άλλη κυβέρνηση. Εκλογές τώρα και λαϊκή οργάνωση παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας. Να μην υποκύψει ο λαός στον εκβιασμό. Οι λαϊκές μάζες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να περάσουν τώρα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Να αντεπιτεθούμε με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».
 ** ΤΣΙΠΡΑΣ
 * Κάλπες για εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου
 * Η μόνη λύση εθνικής σωτηρίας είναι να μιλήσει ο λαός. Άλλη κίνηση αποτελεί απόπειρα εκτροπής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Στις 4 Δεκεμβρίου να στηθούν κάλπες για εκλογές, πρόσθεσε.
 ** ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
 * Ζητά εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση
 * Την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. «Για το συμφέρον όλων η χώρα πρέπει να οδεύσει σε εκλογές. Όλα τα άλλα πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και τη ρευστότητα» είπε.
 * «Η πλέον καθαρή λύση αυτή την ώρα για να μη μετατρέψουμε την κρίση πολιτικής σε κρίση Δημοκρατίας είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές. Η επιλογή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα της έκφρασης του ελληνικού λαού για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών και για το περιεχόμενο της πολιτικής διεξόδου από την κρίση» ανέφερε.
 * »Από την άλλη πλευρά δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οδηγεί σε δύσκολους δρόμους το δίλημμα του -ενδεχομένου πια-δημοψηφίσματος, που επιβάλλεται να μην γίνει.
 * »Υπάρχει, επίσης, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο διαμορφώνεται από τους Ευρωπαίους, για την τελική κρίση της ελληνικής Βουλής και την επικύρωση της συμφωνίας έως το τέλος Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, υπάρχει περιθώριο εκλογών, ώστε με την επιλογή καθαρών προγραμματικών θέσεων να υπάρξει έξοδος από την κρίση, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».
 * Σε συμπληρωματική του δήλωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς διευκρίνισε πως οι εκλογές μπορεί να γίνουν σε 21 μέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
 ** CNN
 * «Ας ετοιμάζει το ελικόπτερο ο Παπανδρέου»
 * Τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα με την πτώχευση της Αργεντινής υπογραμμίζει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Hans-Joachim Voth.
 * Με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία θυμίζει Αργεντινή», ο καθηγητής αναφέρεται στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τις διαδηλώσεις. «Κανέναν παρόμοιο θετικό σοκ από εξωτερική απαίτηση δε θα σώσει τους Έλληνες – απλά δεν παράγουν αρκετή γκάμα προϊόντων για να επωφεληθούν. Εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ολοσχερή καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της είναι ασαφές, ιδιαίτερα εάν υπάρξει ένα “όχι” στο δημοψήφισμα» σημειώνει ο Hans-Joachim Voth.
 * «Ίσως ο Παπανδρέου θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχει ένα ελικόπτερο σε επιφυλακή, για να τον σώσει από το Προεδρικό Μέγαρο εάν υποχρεωθεί από θυμωμένους διαδηλωτές να φύγει- όπως ο Αργεντινός πρόεδρος Fernando De La Rue το Δεκέμβριο του 2001» καταλήγει ο καθηγητής.

~** Μείωσε κατά 19% το ενοίκιο καταστήματος

* Η ενάγουσα ζητούσε να μειωθεί κατά 50%, ήτοι στα 400 ευρώ, το μισθωτήριο στην οδό Παλαιολόγου  * Μία σημαντική απόφαση εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Μετά από αγωγή ιδιοκτήτριας καταστήματος εστίασης στην Καλαμάτα, το Δικαστήριο αποφάσισε, λόγω οικονομικής κρίσης, τη μείωση του μηναίου μισθώματος κατά 19%.
 ~ Συγκεκριμένα, το συμφωνημένο μίσθωμα των 800 ευρώ μειώθηκε στα 650 ευρώ.
 * Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος προχώρησε τον Οκτώβριο του 2009 στην υπογραφή μισθωτηρίου του καταστήματος το οποίο βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου στην Καλαμάτα. Η μίσθωση έγινε για 12 χρόνια αντί μηναίου μισθώματος 800 ευρώ.
 * Με την αγωγή της ζητούσε μείωση του μισθώματος, επικαλούμενη έκτακτη και απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών και συγκεκριμένα τη ραγδαία μείωση της αξίας των καταστημάτων στην πόλη της Καλαμάτας...
 ~ Μείωση μισθώματος
 * Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος προχώρησε τον Οκτώβριο του 2009 στην υπογραφή μισθωτηρίου του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου στην Καλαμάτα. Η μίσθωση έγινε για 12 χρόνια αντί μηναίου μισθώματος 800 ευρώ. Με την αγωγή της ζητούσε μείωση του μισθώματος, επικαλούμενη έκτακτη και απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών μετά το χρόνο σύναψης της σύμβασης και συγκεκριμένα τη ραγδαία μείωση της αξίας των καταστημάτων στην πόλη της Καλαμάτας, συνεπεία της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι καταστήματα στην ίδια περιοχή που βρίσκεται, νοικιάζονται αντί υποδεέστερων μισθωμάτων.
 ~ Η ενάγουσα ζητούσε να μειωθεί το ενοίκιο κατά 50%, ήτοι στα 400 ευρώ.
 * Απόφαση
 * Το Δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, επιδεινούμενη συνεχώς, έχει επηρεάσει δυσμενώς την εμπορική κίνηση των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, με αναγκαίο επακόλουθο τη μείωση της πελατείας σε μεγάλο βαθμό. «Τα ανωτέρω σε κάθε περίπτωση συνιστούν μεταβολή των συνθηκών στις οποίες τα συμβαλλόμενα μέρη στήριξαν τη σύναψη της σύμβασης, καθώς η παρατεταμένη ύφεση έχει περιορίσει δραματικά την καταναλωτική κίνηση της επιχείρησης της ενάγουσας, με τις αναγκαίες επιπτώσεις και στα έσοδά της. Η γενικευμένη αυτή κατάσταση, άλλωστε, αντανακλάται και στη μισθωτική αξία των προσφερομένων προς μίσθωση καταστημάτων στην ίδια περιοχή, η οποία κατά ακολουθία των ανωτέρω εμφανίζει πτωτική πορεία, εν όψει της χαμηλής πλέον αποδοτικότητας των επιχειρήσεων που στεγάζονται σε αυτή», σημειώνεται στην απόφαση.
 * Τελικά, το Δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση του ενοικίου κατά 150 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως και τον Ιούλιο του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή θα καταβάλλεται το ενοίκιο (των 650 ευρώ) με την ετήσια προσαύξηση που προβλέπει το υπογραφέν συμφωνητικό.

~**Αεροδρόμιο Τρίπολης
~ Σύσκεψη για μετατροπή του σε πολιτικό  * Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό και εμπορευματικό ήταν το αντικείμενο σύσκεψης χθες στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, με τη συμμετοχή της μελετητικής εταιρείας, των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των προέδρων ξενοδοχειακών ενώσεων και επιμελητηρίων.
 * Κατά τη σύσκεψη ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι για την ανάπτυξη της Περιφέρειας κινείται ταχύτατα ο σχεδιασμός για 6 μαρίνες με αυτοχρηματοδότηση και διαδικασίες fast track, για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε Μονεμβασιά, Ελαφόνησο, Τολό, περιοχή της Ερμιόνης και Άγιο Ανδρέα, αλλά και για την κατασκευή λιμανιών σε Γύθειο, Κυπαρισσία και Μονεμβασιά.
 * Επίσης, πριν από δύο εβδομάδες επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νοτιοανατολικός άξονας, που ξεκινά από το Άργος και καταλήγει στη Στούπα.
 * Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, καταρτίσθηκε χάρτης των άμεσων ενεργειών που πρόκειται να γίνουν και οι οποίες έχουν ως εξής: ολοκλήρωση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης, υποβολή πρότασης στην Πολεμική Αεροπορία και στη συνέχεια υποβολή πρότασης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ. Τατούλης ζήτησε σφιχτό χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της μελέτης και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου 2011.
 * Η ύπαρξη συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα ξεπεράσει τα προβλήματα βιωσιμότητας και αναγκαιότητας και θα προσφέρει την απαραίτητη πίεση προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία αμιγούς low cost αεροδρομίου, το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό χαρτί στην αγορά.
 * Το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, θα πρέπει να παρουσιάζει καινοφανή στοιχεία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και της πολιτικής δέσμευσης της αιρετής Περιφέρειας για διευκόλυνση των επενδύσεων και ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνιατρικής οικονομίας. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με τις πολιτικές ηγεσίες της Πολεμικής και Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η πρόταση θα απευθυνθεί στη διεθνή αγορά, η οποία θα καταδείξει και το κατάλληλο μοντέλο.
 * Πέραν τούτου, αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο από κοινού, και όχι ανταγωνιστικά, με το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα συντελέσουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Ήδη επεξεργαζόμαστε την πρόταση χρηματοδοτικής ενίσχυσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας και εξετάζουμε την επιδότηση της επισκεψιμότητας», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

~** Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτο
 *  Σε στασιμότητα για χρόνια, μετά την ανακοίνωση το 2008 ότι δρομολογείται η μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης της Καλαμάτας, σχέδιο που εκκρεμούσε από το 1999, η υπόθεση του παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Μαυρομιχάλη φαίνεται ότι, επιτέλους, βγήκε από τα συρτάρια. Τα έργα αποκατάστασης του επιβλητικού νεοκλασικού κτηρίου μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησής τους. Οι μελέτες που είχαν υποβληθεί για τα οικοδομικά στατικά και το διάκοσμο εγκρίθηκαν και αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία, δήλωσε στο «Θ» η αρχιτέκτονας Βίκυ Δραγώνα, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
 * " Έργο τέχνης» έχει χαρακτηριστεί από το 1984 το τριώροφο μέγαρο, το σημαντικότερο και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα, στολίδι της πόλης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1860 από Ιταλό αρχιτέκτονα, ενώ στα αρχεία μελετών για το μνημείο διαβάζουμε επίσης: «Εικάζεται ότι ο αρχιτέκτων του κτηρίου μπορεί να είναι ο Τσίλλερ»!
 * Ανατρέχοντας, δε, σε άρθρο του μηχανικού αρχιτέκτονα Αργύρη Πετρονώτη, πληροφορούμαστε ότι ο ξακουστός πρωτομάστορας της Μάνης μαστρο-Γιαννακός Κισκήρας, «που γύριζε πάντα με τον μπίκο στο χέρι και έζησε στην Καλαμάτα, έχτισε, λένε, και το σπίτι του Εφεσίου στην οδό Μαυρομιχάλη 4».
 * Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Εφεσίου, μέχρι την πώλησή του στη Γαλλική Κυβέρνηση το 1958. Από τότε και μέχρι τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986, κατά τους οποίους υπέστη εκτεταμένες ζημιές, το τριώροφο νεοκλασικό φιλοξένησε το Γαλλικό Ινστιτούτο και αποτέλεσε ένα υποδειγματικό πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή μας, που έχει αφήσει εποχή. Από το Γαλλικό Κράτος το κτήριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου. Από τους σεισμούς μέχρι σήμερα, ωστόσο, με κάποιες μικρές στερεωτικές παρεμβάσεις και αποκατάσταση της κεραμοσκεπής τη διετία 1996-98, το κτήριο παραμένει κλειστό.
 * Κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφορεία Βυζαντινών και Νεότερων Αρχαιοτήτων βρεθήκαμε στο χώρο. Η πρόσβαση στο κοινό δεν επιτρέπεται, καθώς το πάτωμα των ορόφων είναι σαθρό και εγκυμονεί κινδύνους. Όλως παραδόξως, όμως (πιθανότατα λόγω παράβλεψης ή ελλιπούς ενημέρωσης), στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρεται ότι το κτήριο είναι επισκέψιμο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα!
 * Όπως κι αν έχει, η επίσκεψη ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε από κοντά το πανέμορφο κτήριο και να προσεγγίσουμε τις τοιχογραφίες του. Περίτεχνα μοτίβα στολίζουν τα ταβάνια και τους τοίχους του.
 * Η κύρια είσοδος του κλιμακοστασίου που οδηγεί στον πρώτο όροφο διαθέτει σκαλισμένο μαρμάρινο πλαίσιο. Στις δύο όψεις που βλέπουν προς τους δρόμους, υπάρχει συμμετρικά από ένας μεγάλος εξώστης με μαρμάρινο δάπεδο και κιγκλιδώματα από χυτοσίδηρο, πάνω σε μαρμάρινα γλυπτά φουρούσια.
 * Η σκάλα που οδηγεί από την είσοδο του ισογείου στο μεσοπάτωμα είναι μαρμάρινη ευθύγραμμη και φέρει προστατευτικό διακοσμητικό κιγκλίδωμα από χυτοσίδηρο με ξύλινη κουπαστή. Η δεύτερη κλίμακα που οδηγεί από το μεσοπάτωμα στον α΄ όροφο είναι καμπύλη και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ξύλο. Εγκαταλελειμμένα στη φθορά, τα στοιχεία του κτηρίου διατηρούνται ωστόσο και εξακολουθούν να είναι υποβλητικά.
 * Με κάτοψη σε σχήμα Π, το κτήριο εντυπωσιάζει όμως και με την εσωτερική αυλή, εκεί όπου άλλοτε υπήρχε το κτήριο των στάβλων, αργότερα αίθουσα εκθέσεων. Στην αυλή κυριαρχεί μια στοά με τρία τόξα, κατασκευή που επαναλαμβάνεται στον πρώτο όροφο δημιουργώντας φωτεινό χώρο που κλείνει με μεγάλες τζαμαρίες και πολύχρωμους υαλοπίνακες.
* Η εταιρεία συντήρησης και αποκατάστασης έργων πολιτιστικής κληρονομιάς «Αειναές» είχε αναλάβει την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών για τα οικοδομικά στατικά και το διάκοσμο, για τη χρήση του κτηρίου ως μουσείου. Οι μελέτες είχαν ήδη ολοκληρωθεί από το 2008, ενώ το έργο είχε αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜΕΑΣ ΕΠΕ, του κ. Πετρακόπουλου. Από την έρευνα προέκυψε πως στην εταιρεία «Αειναές» οφείλεται από το υπουργείο ένα ποσό – υπόλοιπο (3.000 ευρώ) εδώ και ενάμιση χρόνο. Όπως μας διαβεβαίωσε, όμως, η κα Βίκυ Δραγώνα, προαπαιτούμενο για να δοθεί το σύνολο των χρημάτων ήταν η έγκριση των μελετών.
 * Να, λοιπόν, που φτάσαμε στη μέρα της έγκρισής τους. Η υποβολή τους στην Πολεοδομία και η έκδοση οικοδομικής άδειας που αναμένεται, θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 1.688.457 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Οι φθορές στα μορφολογικά στοιχεία, στις όψεις και εσωτερικά του κτηρίου, στο ζωγραφικό διάκοσμο της οροφής και των τοίχων, στα δάπεδα του ισογείου και της αυλής, στα ξύλινα πατώματα και στα κουφώματα ισογείου και ορόφου θα αποκατασταθούν.
 * «Πάντα έχουμε μια αγωνία όταν πηγαίνει το θέμα στην Πολεοδομία», δήλωσε η κα Δραγώνα, «αλλά μπορούμε πλέον να πούμε πως μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ».

~** Δήμος Μεσσήνης

~ Προσπάθεια μείωσης αντικειμενικών αξιών
 *  Μπορεί η τιμή ζώνης ενός οικοπέδου στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Μεσσήνης να είναι υψηλότερη από μια άλλη τιμή ζώνης στην πόλη της Μεσσήνης; Όσο κι αν το ερώτημα ακούγεται παράλογο, ισχύει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δήμαρχου Στάθη Αναστασόπουλου.
 * Ο ίδιος σημείωσε τη δυσαρμονία, με την τιμή ζώνης στο Παλαιόκαστρο να ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, τη στιγμή που η τιμή ζώνης στην 7η περιοχή της πόλης της Μεσσήνης είναι 450 ευρώ.
 * Όπως ανέφερε, το 2009 έγιναν από τις κατά τόπους ΔΟΥ προτάσεις για την αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης στις περιοχές οι οποίες είχαν ήδη ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα αξίας ακινήτων.
 * Οι περιοχές αυτές για τον καλλικράτειο Δήμο Μεσσήνης ήταν η Μεσσήνη, το Πεταλίδι, το τοπικό διαμέρισμα Χράνων και η Λογγά.
 * Στις 14 Απριλίου 2010 η ΔΟΥ Καλαμάτας με έγγραφό της ζήτησε από τους τότε καποδιστριακούς Δήμους να ορίσουν εκπρόσωπό τους, προκειμένου να συμμετάσχει στις επιτροπές για προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτου και συγκεκριμένα για τους τέως Δήμους Αριστομένη, Βουφράδος, Ανδρούσας, Ιθώμης και την Κοινότητα Τρικόρφου.
 * Οι προτάσεις των επιτροπών προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ήταν πολύ χαμηλές, σε σχέση με αυτές που καθορίστηκαν στη συνέχεια και από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί για τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης, δεν υπερέβαιναν τα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 * «Το υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε, «προφανώς δεν έλαβε υπόψη του τις σχετικές προτάσεις και αποφάσισε τον καθορισμό των τιμών ζώνης με άλλα κριτήρια, άσχετα από αυτά που είχαν προταθεί από τις κατά τόπους συσταθείσες επιτροπές.
 * Με την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης του 2009 στις περιοχές της Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Χράνων και Λογγά και σε αντιπαραβολή με τις νεοπροσδιορισθείσες τιμές ζώνης στα λοιπά τοπικά διαμερίσματα, παρατηρείται το φαινόμενο της δυσαρμονίας με τις διάφορες τιμές, π.χ. η τιμή ζώνης στο Παλαιόκαστρο, 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, να είναι μεγαλύτερη από την τιμή ζώνης της 7ης περιοχής της πόλης της Μεσσήνης, που είναι 450 ευρώ ανά τετραγωνικό».
 ~ Μείωση αντικειμενικών αξιών
 * Πρόσθεσε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα καταθέσει εισήγηση για λήψη απόφασης για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις περιοχές όπου αυτές είναι υπερβολικά υψηλές, «διότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι εξοντωτικές και εξωπραγματικές και υποβαθμίζουν περαιτέρω την περιφέρεια και ιδιαίτερα τα χωριά της ενδοχώρας .
 * Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που μειώνονται δραματικά οι μισθοί, ελαττώνεται το εισόδημα κάθε εργαζόμενου, μικρομεσαίου επιχειρηματία και συνταξιούχου και ενώ όλοι θα περιμέναμε να έχουμε μείωση και του κόστους ζωής, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών να ζητά πράγματα παράλογα στα ζητήματα καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με αποτέλεσμα να σβήσει η ζωή στην ύπαιθρο».

~**Κατά πλειοψηφία η απογραφή του Δήμου Τριφυλίας

 * Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η «Έγκριση απογραφής περιουσίας Δήμου Τριφυλίας - Ισολογισμού έναρξης 01/01/2011» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.
* Σύμφωνα με την Έκθεση Απογραφής, το Πάγιο Ενεργητικό του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο καταγράφονται και αποτιμώνται όλα τα πάγια υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και κάθε μορφής πάγιες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ανέρχεται σε 50.974.258,85 ευρώ. Τα Αποθέματα, στα οποία καταγράφονται και αποτιμώνται κάθε μορφής αποθέματα που υπάρχουν στο Δήμο στις 31/12/2010, ανέρχονται σε 50.080,12 ευρώ.
 * Οι Απαιτήσεις και τα Διαθέσιμα, στα οποία παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου (βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θεωρούνται εκείνες που είναι εισπρακτέες μέσα στη χρήση που ακολουθεί), ανέρχονται σε 4.629.398,06 ευρώ. Το Γενικό Σύνολο Ενεργητικού ανέρχεται σε 55.653.737,03 ευρώ. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται: Η Καθαρή Θέση και οι Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις και παρακολουθούνται η καθαρή θέση του νέου Δήμου και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Καθαρή θέση ή καθαρή περιουσία του Δήμου είναι εκείνη η οποία αποτελείται από το κεφάλαιο, από τα κάθε είδους και φύσεως αποθεματικά και από το εκάστοτε αποτέλεσμα εις νέο (πλεόνασμα ή έλλειμμα).
* Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την παραίτησή του από μέλους της Επιτροπής.
* Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Παθητικό του Δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνονται οι Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι) οι οποίες ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
* α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ
* β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ):
-Σε προμηθευτές 5.216.104,18 ευρώ: Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
- Σε Τράπεζες - Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ
* Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν στο έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.

~** ΕΑΣ Μεσσηνίας

~   Εκτός από καλαμπόκι και ελιές, προέκυψε έλλειμμα και σε λάδι *  Πάνω από 6 ώρες συνεδρίαζε προχθές το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Μεσσηνίας, με βασικό θέμα τα ελλείμματα σε καλαμπόκι, ελιές και ελαιόλαδο που έχουν διαπιστωθεί σε αποθήκες της οργάνωσης. Για το καλαμπόκι και τις ελιές είχαν ζητηθεί από πριν και δόθηκαν προχθές έγγραφες εξηγήσεις από τους υπεύθυνους διαχειριστές, αλλά για το θέμα του ελαιολάδου, που είναι πιο πρόσφατο, η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
 ~ Βασίλης Κοζομπόλης
 * Όσον αφορά στο έλλειμμα που βρέθηκε σε καλαμπόκι στην αποθήκη του Μελιγαλά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε στο «Θ»: «Τα ελλείμματα που είναι πάνω από τις κοινά αποδεκτές ποσότητες, καταλογίζονται. Έτσι, πήραμε απόφαση να καταλογιστούν στον αρμόδιο διαχειριστή 11 τόνοι καλαμπόκι και να πληρωθούν. Στο καλαμπόκι πάντοτε υπολογίζουμε ότι υπάρχει μια φύρα περίπου 1%. Εδώ είχαμε 11 τόνους παραπάνω. Αυτοί θα καταλογιστούν».
 * Για το έλλειμμα σε ελιές στην αποθήκη της Θουρίας δεν υπήρξε καταλογισμός, καθώς θεωρήθηκε δικαιολογημένο. «Η ελιά είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, που έχει μεγάλα ποσοστά φύρας, οπότε τα κοινώς αποδεκτά όρια είναι σε μεγάλα ποσοστά, που μπορεί να φτάσουν το 8% ή και το 10%» παρατήρησε ο κ. Κοζομπόλης.
 * Για τις χαλασμένες ελιές που επίσης βρέθηκαν, ο κ. Κοζομπόλης μάς είπε: «Δόθηκαν εξηγήσεις από τους αρμόδιους διαχειριστές. Υπήρξε ένα ατύχημα σε συγκεκριμένη δεξαμενή, γεγονός που είχε συμβεί από το 2010 και δε μας το είχαν αναφέρει. Έμεινε η δεξαμενή χωρίς νερό και χάλασαν κάποιες ελιές. Είναι μια αμέλεια προφανώς, αλλά δεν προχωρήσαμε σε καταλογισμό γι’ αυτό το πράγμα».
 * Για το έλλειμμα σε ελαιόλαδο (15 με 16 περίπου τόνοι) από τις αποθήκες Θουρίας, Κυπαρισσίας και Μελιγαλά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ σημείωσε: «Αποφασίσαμε να ζητήσουμε γραπτές εξηγήσεις από τους τρεις διαχειριστές. Το θέμα προέκυψε, μετά από έλεγχο που εγώ προσωπικά είχα δώσει εντολή να γίνει από τον ορκωτό ελεγκτή, όσον αφορά στη διαχείριση του ελαιολάδου σε όλα τα υποκαταστήματα. Χθες μας παραδόθηκε το πόρισμα».
 * Ο πρόεδρος της ΕΑΣ πρόσθεσε ακόμη ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση έγινε μια κουβέντα σε βάθος και ομοφώνως αποφασίστηκε να ζητηθούν προτάσεις από τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη, για την αναδιοργάνωση της Ένωσης. Στόχος η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
 ~ Μιχάλης Αντωνόπουλος
 * «Θα έπρεπε, εάν η Ένωση λειτουργούσε σωστά, να είχαν τακτοποιηθεί αυτά τα θέματα και να μην ψάχνουμε πού έχουν πάει τα προϊόντα, αν οι φύρες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι ή αν τα προϊόντα που έχουμε είναι κατάλληλα ή όχι. Τα ποσά που έχουν βγει εκτός προδιαγραφών υποτίθεται ότι είναι στα πλαίσια της φύρας, αλλά ξέρουμε πολύ καλά, από στοιχεία άλλα που δόθηκαν, ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» επισήμανε στο «Θ» από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Αντωνόπουλος.
 * «Εκτός των άλλων, χθες ακούσαμε ότι είδη (εφόδια) που μοιράζει η Ένωση σε ομάδες, όπως οι σταφιδοπαραγωγοί, είχαν δηλωθεί σε άλλα ονόματα, σε άτομα τα οποία δεν προβλέπεται να παίρνουν. Και ποιο είναι το δια ταύτα; Ότι δεν τρέχει τίποτα. Στις ελιές, η φύρα προέκυψε 10%, ενώ η δική μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1% - 2%. Γιατί η Ένωση δεν παίρνει ελιές κατευθείαν από τον παραγωγό, αλλά κυρίως ελιές που ήδη έχουν υποστεί τη διαδικασία της φύρας, δηλαδή έχουν μείνει 6-7 μήνες σε άλμη, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο όγκος και το βάρος τους».
 ~ Πρόταση για  τυποποίηση σταφίδας
 * Πάντως, θετική χαρακτήρισε ο κ. Αντωνόπουλος την πρόταση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΑΣ Νίκου Σαρδέλη, για τυποποίηση σταφίδας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. «Ο κ. Σαρδέλης πρότεινε να τυποποιήσουμε σταφίδα και έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Η Ένωση έχει τυποποιητήριο, το οποίο στο παρελθόν δούλευε. Αυτό είναι το μόνο θετικό βήμα για μένα μέχρι τώρα. Τέτοιες προτάσεις θέλουμε να ακούμε».

~** Ολομέτωπη επίθεση Μαργέλη κατά των συμβολαιογράφων

 * Ολομέτωπη επίθεση στους συμβολαιογράφους εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου, σε αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου.
 ~ Όπως τόνισε, το επάγγελμα του συμβολαιογράφου πρέπει άμεσα να ανοίξει πλήρως.
 * Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, συζητήθηκαν προβλήματα που έχουν προκύψει για το επάγγελμα του δικηγόρου από την εφαρμογή των νέων μέτρων και το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
 ~ Υπενθυμίζεται ότι χθες και σήμερα οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους.
 Δικαιοσύνη
 * Στην αρχή της συνέλευσης, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αντώνης Κατσάς, πρότεινε να ληφθεί απόφαση με την οποία θα ζητείται η διενέργεια εθνικών εκλογών. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, ενώ ο κ. Μαργέλης επισήμανε ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του Δικηγορικού Συλλόγου.
 * Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μέγα ζήτημα της «επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης», επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία συνεχίζει τις τελευταίες δεκαετίες να αρνείται να χρηματοδοτήσει την υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση και εμμένει στην ανέξοδη λύση των αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων. «Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουμε αμέτρητες νομοθετικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις των βασικών Κωδίκων. Αυτή, όμως, η τακτική μέχρι σήμερα δεν έχει αποφέρει το παραμικρό αποτέλεσμα και η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται συνεχώς, ταυτόχρονα δε επιτείνεται η σύγχυση και η ανασφάλεια δικαίου που προκαλείται στους εφαρμοστές του Δικαίου», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.
 ~ Κατά των συμβολαιογράφων
 * Αναφερόμενος στα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, καταφέρθηκε κατά των συμβολαιογράφων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι από τα πλέον κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων.
 * Τέλος, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, αφού αν, για παράδειγμα, τα συναινετικά διαζύγια περάσουν στην αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων, τότε ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει και δικηγόρο για να τον εκπροσωπεί και συμβολαιογράφο για να του εκδώσει το διαζύγιο.

~** Νερό στη Μάνη από Άγιο Φλώρο-Πήδημα

~* Συνάντηση είχαν χθες στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Ιωάννης Μπάκας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υδροδότηση της Δυτικής Μάνης και η ομόφωνη απόφαση, η υδροδότηση να γίνει από τις πηγές του Πηδήματος-Αγ. Φλώρου. Με αυτή την επιλογή συμφωνεί απολύτως και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
 `~ Το θέμα θα απασχολήσει το Σύνδεσμο και τη ΔΕΥΑΚ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και αμέσως θα αρχίσει η μελετητική διαδικασία.
 * Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της πρότασης που έγινε από το δήμαρχο Δυτικής Μάνης να υδροδοτηθεί η περιοχή του από το σύστημα Πήδημα- Άγιος Φλώρος. «Η πρόταση είναι απολύτως εφικτή, δεν έχει υπερβολικό οικονομικό κόστος και στρατηγικά είναι η καλύτερη επιλογή, η μόνη δυνατή για την υδροδότηση της Δυτικής Μάνης. Από εδώ και πέρα, πρέπει ο Δήμος Δυτικής Μάνης να προχωρήσει σε έκθεση αναγκών του σε νερό και στη συνέχεια προχωρούμε στην εκπόνηση μελέτης για τη χρηματοδότηση του έργου», είπε.
 * Ο κ. Γιαννημάρας, με τη σειρά του, σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος που το αίτημά του έγινε αμέσως δεκτό τόσο από το Δήμο Καλαμάτας όσο και από το Σύνδεσμο Ύδρευσης. «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Μάνης είναι αυτό της υδροδότησής της, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την πλευρά μας, θα τρέξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες που απαιτούνται, για να προχωρήσουμε σε υλοποίηση ενός έργου κρίσιμου και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας» ανέφερε.
 * Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης υποστήριξε ότι «για να πάνε όλα καλά απαιτείται να γίνει ένας αγώνας δρόμου, θυσίες, και ισχυρή πολιτική βούληση, για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις».

~** ΔΟΥ

* Η ΔΑΚΕ νίκησε στις εκλογές εργαζομένων
 * Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων – ΔΟΥ ήταν η νικήτρια των προχθεσινών εκλογών, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκπροσώπων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους και στα κατά τόπους νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, που είχαν οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και της νήσου Κυθήρων.
* Η ΔΑΚΕ – ΔΟΥ (πρόσκειται στη Ν.Δ.) έλαβε, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, 108 ψήφους έναντι 104 της ΠΑΣΚΕ, 38 της Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης και 33 της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας και καταλαμβάνει 4 έδρες. Τρεις καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ, ενώ από μία έδρα μοιράζονται οι άλλες δύο παρατάξεις.
 * Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος της αποχής. Στη Μεσσηνία από τους 158 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 112. Στην Αρκαδία από τους 129 ψήφισαν οι 84 και στη Λακωνία από τους 106 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 87.
* Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν «διαρροές» από τους ψηφοφόρους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στις άλλες δύο παρατάξεις για την εκλογή εκπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 87 ψήφους και εκλέγει 3 άτομα, η ΔΑΚΕ 110 και εκλέγει 4, η ΑΣΚΙ 42 και εκλέγει 1 και η ΔΑΣ έλαβε 44 ψήφους και εκλέγει 1, ενώ πιθανολογείται και η εκλογή ενός ακόμη εκπροσώπου από τα αδιάθετα υπόλοιπα.
* Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τη σύσταση του Συλλόγου, το 1982, που αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Δ.Σ. και ενώ η ΠΑΣΚΕ αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, πλέον αναδείχθηκε δεύτερη.

~** Εκδηλώσεις για την εορτή του Μητροπολίτη

* Με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα μια σειρά από λειτουργικές ακολουθίες.
* Μεταξύ άλλων, ο εόρτιος Εσπερινός θα τελεστεί την παραμονή στον πανηγυρίζοντα ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 7.00 το απόγευμα, ενώ η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, την κύρια ημέρα της εορτής, στις 8.30 το πρωί, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.

~** Στο Δήμο Καλαμάτας

~ Φτιάχνουν τις λίστες εργασιακής εφεδρείας
 * Έφτασαν στο Δήμο Καλαμάτας οι εγκύκλιοι του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και στο Δήμο Καλαμάτας. Έτσι, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τους εργαζόμενους που μπαίνουν στο παραπάνω καθεστώς.
 * Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, από μια πρώτη εκτίμηση που έγινε ο αριθμός των εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί υπολογίζεται ότι είναι κάτω από είκοσι (20).

~**Ποδηλατικός γύρος «Γαργαλιάνοι-Λεύκη-Γαργαλιάνοι»

~ Με την υποστήριξη του Navarino Outdoors της Costa Navarino
 * Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών του Β’ Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων και των γονέων τους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ο ποδηλατικός γύρος «Γαργαλιάνοι-Λεύκη-Γαργαλιάνοι». Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, είχε αναλάβει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Β’ Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων, με την υποστήριξη του Navarino Outdoors της Costa Navarino.
 * Μαθητές όλων των τάξεων και πολλοί γονείς βρέθηκαν με τα ποδήλατά τους από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων, για να συμμετάσχουν στον ποδηλατικό γύρο, που ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. Η διαδρομή είχε μήκος 8 χλμ. και διανύθηκε σε 1 ώρα και 40 λεπτά, περιλαμβάνοντας μία στάση 30 λεπτών για ξεκούραση στη Λεύκη. Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε στους μικρούς συμμετέχοντες αναμνηστική καρτέλα με την αφίσα της διοργάνωσης.
* Ο δε πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ενθάρρυνε μικρούς και μεγάλους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
* Το Navarino Outdoors της Costa Navarino συνέβαλε στον ποδηλατικό γύρο με τεχνική υποστήριξη, παροχή ποδηλάτων και τη συμμετοχή του έμπειρου προσωπικού. Στο Bike Station του Navarino Outdoors, άλλωστε, προσφέρεται ολοκληρωμένος εξοπλισμός για οργανωμένες εκδρομές και διαδρομές ποδηλασίας, bike trekking και mountain bike, για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο τους μέσο.

~** Πριν 94 χρόνια

- ΕΙΣ το χωρίον Λαδά της Αλαγωνίας ευρέθη χθες νεκρά κρημνησθείσα η 18έτης Κωνσταντίνα θυγάτηρ Δημ. Αντωνοπούλου. Επί τόπου μετέβη προς ενέργειαν ανακρίσεων ο Αστυνομικός Σταθμάρχης Αλαγωνίας.
 - Ο Αθαν. Μπούφης εκ Μπάρτζη της Αληφείρας κτηματίας ετών 35 ευρισκόμενος εν μέθη έπεσαν επί ανωμάλου εδάφους εξ ύψους 5 μέτρων εκπνεύσας μετά μίαν ώραν.
 - Ο Πρόεδρος της Κοινότητος Οσμάναγα αναφέρει ότι εις την θέσιν Ροδιά ευρέθη νεκρός ο φρενοβλαβής Χρίστος Μηλωνάς.
 - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ υπό των αστυνομικών οργάνων ο μικροπωλητής Σάββας Καζάζης διότι επώλει μπομπότα από το νταρί το οποίον εκρίθη ακατάλληλον προς τροφήν λόγω του ότι είναι προσβεβλημένον υπό ασθενείας.
 - ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕΘΑ ότι εις το νέον θεάτρον του Κοσμοπούλου λίαν προσεχώς άρχεται των παραστάσεών του θίασος άριστα κατηρτισμένος υπό την διεύθυνσιν του παλαιμάχου Κουκουδάκη και του γνωστού αριστοτέχνου Π. Νικολάου.
 - ΑΝ ΑΠΟΨΕ εις το θέατρον Κοσμοπούλου ο διάσημος ταχυδακτυλουργός Τ. Τριανταφυλλίδης θα δόση έκτακτον εσπερίδα η οποία θα μείνη αλησμόνητος. Θα εκτελέση σειράν θαυμασίων ταχυδακτυλουργικών και υπνωτιστικών έργων.

~**
 ****ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΑΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 :
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-
~** http://www.atlantide.gr/  , ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ -=Σύμβουλοι Αναπτυξης Ατομικών Επιχειρήσεων
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή και ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/14-2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 14 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 , Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης 2011 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/15-10-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα Σάββατο 15-10-2011 Παραδείσια .-γ
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/15-16-2011.html  , Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/17-10-2011.html  , Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 , Δεύτερα 17-10-2011 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/18-0-2011.html  , Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011 , Τρίτη 18 0κτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-19-2011.html  , Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 , Tετάρτη , 19 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/20-2011.html  , Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 , Πέμπτη , 20 Οκτωβρίου 2011 Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/21-2011.html  , Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 , Παρασκευή στην ενημέρωση 21 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/22-23-2011.html#!/2011/10/22-23-2011.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της Ενημέρωσης22και 23 Οκτωβρίου 2011 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/23-2011.html  , Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 Ενημέρωση και πολλά ενδιαφέροντα .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/24-2011.html  , Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 Πολλά και διάφορα ...για πολλούς και για λίγους .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/t-25-201.html  , Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , Tετάρτη , 26 Οκτωβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/t-26-2011.html  , ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ! Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011 ,.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/27-2011.html  ,. Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση , Το αγιάζι του σήμερα 27/10/2011 ,.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/28-2011.html  , Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση ., 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !!!.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/29-2011.html  , Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html  , Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Καστάνιτσα Αρκαδίας γιορτή κάστανου .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/30-2011.html  , Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση .-

~ ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΕΙ ΕΣΕΝΑΝΕΓλυκερία : http://youtu.be/fuzS3fIMBmo  ,





~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 :
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/31-10-1-2-2011.html  , Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 , Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/3-2011.html  , Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 , Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση .-

**** http://youtu.be/Cy9zQT_Kzl4  ,
 Ομιλία Α. Σαμαρά στην Ελληνική Βουλή 3/11/2011 :



**

Δεν υπάρχουν σχόλια: