ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  ...
~



  ~ 8 Δεκεμβρίου
Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης. Αποστόλων (Ο΄) Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού. Οσίων Παταπίου (1) († η΄αι.) του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω.Παρθενίου του εν Χίω (†1883)•
(1)Ο όσιος Πατάπιος καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου και από την παιδική του ηλικία, γνώρισε το λόγο του Θεού. Σε νεαρή ηλικία μοίρασε την περιουσία του και αποσύρθηκε στο μοναχικό βίο. Ασκήτεψε πολλά χρόνια στην έρημο, πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συνέχισε τις προσευχές του και το φιλανθρωπικό του έργο. Φρόντισε δε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, διαβάζοντας θεολογικά συγγράμματα, κάτι που πραγματοποιούσε μέσω των προσευχών του αφού ήταν εκ γενετής τυφλός. Η ταπεινοφροσύνη και η ενάρετη ζωή του Πατάπιου, τον αξίωσαν να θαυματουργεί και μπόρεσε έτσι να βοηθήσει πλήθος ανθρώπων που τον είχαν ανάγκη.
~**  Οσιος ΠατάπιοςΛουτράκι: Το άφθαρτο λείψανο (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίγεια πατρίδα του υπήρξε η πόλη Θήβαι της Άνω Αιγύπτου, ο ακριβής όμως χρόνος δεν είναι γνωστός. Από διάφορες ενδείξεις ο βίος του τοποθετείται μεταξύ του τέλους του 4ου και των μέσων του 5ου αιώνος (380-450).
~  Είχε…τη χάρη του Θεού να γεννηθεί από πιστούς γονείς, οι οποίοι, όντας σχετικά ευκατάστατοι, τον ανέθρεψαν με κάθε φροντίδα.
Μερίμνησαν για την εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου (Εφεσ. 6, 4) μόρφωσή του.
Δεν παρέλειψαν να προσέχουν την καλλιέργεια του χαρακτήρα και του ήθους του,και παρακολουθούσαν την πρόοδο του στην αληθινή σοφία και την αφοσίωση του στη χριστιανική πίστη.
Επιλογή του αγγελικού βίου
Καθώς ο Πατάπιος άφηνε τη νεανική ηλικία και ανδρωνόταν, γινόταν όλο και πιο εμφανής η αποστροφή του προς καθετί εφήμερο, υλικό και γήινο, ενώ έστρεφε με επιμονή την προσοχή και το ενδιαφέρον του προς τα ουράνια, τα πνευματικά, τα άφθαρτα και αιώνια.
Άλλωστε ήταν και η όλη κατάσταση που συνέβαλε σ’ αυτό:
Από τη μια οι μεγάλες θρησκευτικές έριδες της χρονικής εκείνης περιόδου, που είχαν ως αφορμή τη αναστάτωση την οποία προκαλούσε η διδασκαλία και δράση διαφόρων αιρετικών και δημιούργησε το Μονοφυσιτισμό (στην Αίγυπτο τους Κόπτες), από την άλλη οι μεγάλες αναχωρητικές και ασκητικές μορφές που είχαν «πολίσει» τις ερήμους, κυρίως της χώρας τού Νείλου,και προσείλκυαν χριστιανούς και μοναχούς.
Ζώντας σ’ αυτό το κλίμα ο νέος ακόμη Πατάπιος πήρε τη γενναία απόφαση: Άφησε πίσω του οικείους, φίλους, περιουσία, κοσμικό μέλλον, ανέσεις και φεύγοντας από τις Θήβες, πήγε και εγκαταβίωσε σε έρημο μέρος.
Εκεί αφοσιώθηκε στην προσευχή, τη νηστεία, την αποκοπή κάθε επιθυμίας, την απόκτηση κάθε αρετής.
Προς αναζήτηση της «ησυχίας»
Και όσο περνούσε ο καιρός και διαδιδόταν η φήμη της αγιότητός του, τόσο πύκνωνε ο αριθμός των χριστιανών που έρχονταν σ’ αυτόν.
Το γεγονός χαροποιούσε τον ασκητή Πατάπιο, διότι έβλεπε πόσο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα πνευματικά, όμως ο ίδιος επιθυμούσε την κατά Θεόν «ησυχία».
Είχε επιλέξει να ζει μακριά από καθετί που θα τον αποσπούσε από το να βρίσκεται «μόνος μόνω Θεώ».
Το ερημητήριο του είχε γίνει πλέον σημείο όπου έσπευδαν ευλαβείς επισκέπτες.
Και τι κάνει ο όσιος Πατάπιος;
Αποφασίζει να φύγει από την Αίγυπτο ίσως και εξαιτίας των εκεί εκκλησιαστικών ερίδων και να αναζητήσει άλλο τόπο, για να ζήσει στην απόλυτη μόνωση και «ησυχία».
Η αναχώρηση του έγινε με τέτοιο τρόπο, που δεν την αντιλήφθησαν «ούτε οι πιο γνωστοί του». Προορισμός του τα περίχωρα της νέας πρωτεύουσας της νεοσύστατης αυτοκρατορίας, της Κωνσταντινούπολης.
Για λόγους που μόνον ο Θεός γνωρίζει, καθώς ο όσιος Πατάπιος πορευόταν προς το νέο τόπο της άσκησής του, συναντήθηκε με δύο άλλους ερημίτες από την Αίγυπτο: Τον Βάρα και τον Ραβουλά.
Από τη Συρία και αφού οι τρεις, διέσχισαν οδοιπορώντας και τα παράλια της Μικράς Ασίας, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, ευχαριστώντας τον Θεό για την προστασία του καθόλη την κοπιαστική αποδημία τους, καθώς και για τη δύναμη που τους έδωσε, να κηρύττουν το άγιο Όνομά του στους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες είχαν περάσει.
Η αγιότητα του βίου προσελκύει μαθητές
Αφού οι τρεις Αιγύπτιοι μοναχοί είδαν και θαύμασαν τη νέα πρωτεύουσα, άρχισαν να αναζητούν τόπον «ησυχίας» για να συνεχίσουν να πράξουν τούτο χωριστά ο καθένας, αλλά σε σχετικά κοντινή απόσταση, ώστε στις δύσκολες περιπτώσεις να ενισχύονται πνευματικά μεταξύ τους.
Αναζητώντας τόπο, κατέληξαν στην περιοχή των Βλαχερνών, όχι πολύ μακριά από τα τείχη του αυτοκράτορα Θεοδοσίου, πάνω από τον Κεράτιο κόλπο.
Ο καθένας από τους τρεις έστησε το μικρό ασκητήριο του, και επιδόθηκε στα ασκητικά του καθήκοντα.
Ο Όσιος Πατάπιος επιδόθηκε σε δυσκολότερους αγώνες.
Δουλαγωγώντας το σώμα του, δεν επέτρεπε στον εαυτό του να δοκιμάσει και την παραμικρή ευχαρίστηση, δεν ενδιαφερόταν να το ντύνει (παρά μόνο στοιχειωδώς), να το θρέφει, να το αναπαύει, εκτός από τον ελάχιστο ύπνο.
Κι όλα τα κατόρθωνε όχι μόνο χάρη στον αδιάκοπο πνευματικό του αγώνα, αλλά και με τη συνέργεια της θείας Χάριτος.
Και πως τον δόξαζε ο Θεός;
Με δύο τρόπους: Πρώτον, με το ότι του χάρισε τη δύναμη να τελεί θαύματα και να γιατρεύει αρρώστιες και δεύτερο, με το ότι τον έκανε γνωστό ως ασκητή που είχε πάνω του χαρίσματα, με αποτέλεσμα να σπεύδουν κοντά του πολλοί χριστιανοί από την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω χωριά.
Ανάμεσα τους υπήρχαν και μερικοί που δεν αρκούνταν στο να ακούνε το φωτισμένο λόγο του και να ενισχύονται πνευματικά.
Επιθυμούσαν να παραμείνουν κοντά του, ως μαθητές και να γίνουν μοναχοί, ώστε κάτω από την έμπειρη καθοδήγησή του να ασκηθούν στην αγγελική πολιτεία.
Εκείνος, παρά την αρχική αντίρρηση του, υποχώρησε στην επίμονη παράκλησή τους κι έτσι στήθηκε, η Μονή των Αιγυπτίων.
Η «Μονή των Αιγυπτίων»
Ονομάστηκε «των Αιγυπτίων» και διότι ο ιδρυτής και πρώτος ηγούμενος ήταν εξ Αιγύπτου και επειδή κάποιοι από τους πρώτους μοναχούς είχαν καταγωγή από τη χώρα του Νείλου.
Με κέντρο της λειτουργικής ζωής τους το καθολικό (ναό) που αφιέρωσαν στον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου, τον Ιωάννη, επιδίδονταν με ζήλο πνευματικό σε παλαίσματα ηρωικά, που στόχο τους είχαν τον αγιασμό ψυχής και σώματος και τη θέωσή τους.
Ο όσιος Πατάπιος, με τον φωτισμένο λόγο και το αξιομίμητο παράδειγμά του, «των μοναστών εδείχθη διδάσκαλος ένθεος» και «προς ζήλον αγγελικής πολιτείας διήγειρεν άπαντας.
Ενώ όμως η «Μονή των Αιγυπτίων» ιδρύθηκε και για αρκετά χρόνια λειτούργησε ως ανδρική, άγνωστο για ποιούς λόγους, όταν πριν από τα μέσα του 8ου αιώνος την επισκέφθηκε ο άγιος Ανδρέας Κρήτης, στη Μονή εγκαταβίωναν μοναχές.
Το χάρισμα του «θεραπεύειν»
Το Άγιο Πνεύμα έδωσε χωρίς φειδώ το χάρισμα του θεραπεύειν στον όσιο Πατάπιο, ενόσω ακόμα βρισκόταν στη ζωή, εξαιτίας του πλούτου των αρετών του.
Οι συναξαριστές εξιστορούν τέσσερα από αυτά (θεραπεία τυφλού, υδρωπικού, δαιμονιζομένου και καρκινοπαθούς).
Φυσικά και άλλα θαύματα τέλεσε ο όσιος Πατάπιος, καθώς σημειώνει ο ιερός συναξαριστής: «Μπορώ να εξιστορήσω όλα όσα έκανε εκείνος. Θα επιθυμούσα να διηγηθώ και όσα περιγράφει ο κόσμος. Θα χρειαζόταν όμως και πολλά να γράψω και πολύ χρόνο να είχα».
Το μακάριο τέλος του
Αλλά, «ουκ έστιν άνθρωπος ός ζήσεται και ου μη αποθάνη».
Έτσι και αυτός ο μεγάλος Όσιος, το πρότυπο της αρετής, αφού κόσμησε τη ζωή του με τα στολίδια της προσευχής, της νηστείας, των καλών έργων και των πολλών θαυμάτων, έφτασε η ώρα που θα έφευγε από την παρούσα ζωή, για να μεταβεί με το έλεος του Θεού στην ουράνια και αιώνια «άνω Ιερουσαλήμ», και να κληρονομήσει την ητοιμασμένην βασιλεία από καταβολής κόσμου (Ματθ.25, 34).
Συνάχθηκαν λοιπόν κοντά του οι αδελφοί της «Μονής των Αιγυπτίων», άλλοι συνασκητές από τα γύρω μοναστήρια και πολλοί «φίλοι της αρετής, λυπημένοι και δακρυσμένοι» και θεωρώντας τον αποχωρισμό τους ως ορφάνια, του έλεγαν: Γιατί, πατέρα μας πολυσέβαστε, δείχνεις ότι δεν αγαπάς τα πνευματικά σου παιδιά, αφού επιταχύνεις την εκδημία σου;
Γιατί μας αφήνεις έρημους;
Γιατί δεν μας παίρνεις μαζί σου;
Ποιος μετά από σένα θα σταματήσει τη λύπη μας, θα γιάνει το σώμα και θα θεραπεύσει την ψυχή μας με το λόγο, το παράδειγμα, τα θαύματα;
Πως θα αντέξουμε τον αποχωρισμό;
Κι ενώ όλοι αυτοί έδειχναν με τη στάση και τα λόγια πως είχαν χάσει την ψυχραιμία τους, ο άγιος αντίθετα, χωρίς φόβο μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, με μακάρια ιλαρότητα και στοργή τους είπε: «Μη κατευοδώνετε τον πατέρα σας έτσι με θρήνους και οδυρμούς.
Είναι καλύτερο να με προπέμψετε με ευχές.
Διότι ενώ τα δάκρυα ζημιώνουν κι εσάς κι εμένα, οι ευχές βοηθούν όλους μας.
Ιδιαίτερα εμένα για να βρω συγχώρεση των παραπτωμάτων μου και θάρρος όταν θα παρασταθώ ενώπιον του Ιησού Χριστού.
Μη κλαίτε λοιπόν, παιδιά μου, διότι εγώ πηγαίνω σ’ Αυτόν που με καλεί.
Εσείς πάλι προσέχετε τον εαυτό σας.
Τη συμπεριφορά μου απέναντι σας την γνωρίζετε.
Όλους σας αγάπησα και σας υπηρέτησα.
Σας δέχθηκα και σας διακόνησα…»
Ύστερα έδωσε συμβουλές προσωπικά στον καθένα, ανάλογες με την ηλικία και την πνευματική του κατάσταση στους γέροντες άλλες, στους νεότερους διαφορετικές.
Και στο τέλος, αφού έκανε θερμή προσευχή, έκλεισε οριστικά τα μάτια του και παρέδωσε την αγιασμένη ψυχή του στα χέρια των αγγέλων.
Το τίμιο και ιερότατο λείψανο του συναθροισθέντες όλοι οι μοναχοί το κήδεψαν με τιμή και δόξα.
Το έθαψαν στον ιερό ναό του αγίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, δηλαδή μες στο ίδιο το ξακουστό μοναστήρι των Αιγυπτίων, με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές τον προέπεμψαν και τον έστειλαν στους ουρανούς, προς Εκείνον που έχει την εξουσία ζωής και θανάτου, δοξολογίας, επαίνου και ευχαριστίας.
Το ιερό Λείψανο από την Κωνσταντινούπολη στα Γεράνεια όρη
Το σκήνωμά του (άφθαρτο σώμα) ήταν μια ανεξάντλητη πηγή των θαυμάτων για πολλούς ανθρώπους. Και είναι ακόμα!
Το μοναστήρι των Αιγυπτίων καταστράφηκε το 536 μ.Χ. Τότε ο πνευματικός αδελφός του Αγίου Παταπίου, ο άγιος Βάρας, μετέφερε το Άγιο λείψανο του Αγίου Παταπίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας’ το οποίο ήταν υπό την προστασία της βασιλικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, των Παλαιολόγων, και ειδικά της Αγίας Υπομονής η οποία ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής), προκειμένου να προστατευθεί το λείψανο του Αγίου Παταπίου από τους Τούρκους, το μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα (κοντά στην Αθήνα) και έκρυψε το λείψανο σε μια σπηλιά, κοντά στην πόλη «Θέρμαι» (που σήμερα ονομάζεται Λουτράκι).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο στο οποίο μετεφέρθη το σκήνωμα του Αγίου Παταπίου ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα μ.Χ.
Η ανεύρεση του Λειψάνου και η νέα Μονή
Το έτος 1904 υπηρετούσε στο Λουτράκι ως εφημέριος ο ευλαβής ιερέας Κωνσταντίνος Σουσάνης. Κάπου – κάπου ανέβαινε και λειτουργούσε και στο ναΐσκο Σπήλαιο, στην πλαγιά πάνω από την πόλη.
Καθώς ο ίδιος ήταν ψηλός, δυσκολευόταν κατά την ιερουργία, γιατί η οροφή του Σπηλαίου και τα πλαϊνά του ήταν χαμηλά.
Έτσι ανέθεσε στον Βασ. Πρωτοπαπά να διευρύνει, λαξεύοντας, το χώρο.
Καθώς εκείνος λάξευε προς το δυτικό σημείο του Σπηλαίου διαπίστωσε ότι εκεί δεν υπήρχε βράχος αλλά τοιχίο.
Με ιδιαίτερη προσοχή και δέος συνέχισε την καθαίρεση του τοιχίου, όποτε με ευχάριστη έκπληξη και θαυμασμό απεκάλυψε «άφθορον και ευωδιάζον» το ιερό Σκήνωμα του Οσίου, τη μεμβράνη με το όνομά του, τον ξύλινο Σταυρό, τα βυζαντινά νομίσματα, μικρά οστά και τρεις κάρες, προφανώς άγνωστων ασκητών, που είχαν ασκηθεί προγενέστερα στοΣπήλαιο.
Το ιερό Σκήνωμα, για λόγους ασφαλείας, φυλάχθηκε προσωρινά στο σπίτι του ιερέα Κωνσταντίνου Σουσάνη, στο Λουτράκι.
Το 1936, με πρόνοια του τότε μητροπολίτου Κορίνθου Δαμασκηνού μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών τοποθετήθηκε σε καλλιτεχνική ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη, στην οποία και αναπαύεται μέχρι σήμερα, εναποτεθειμένη στο Σπήλαιο ασκητήριο, όπου και δέχεται τις τιμές, τις προσευχές, τις δεήσεις και τις ευχαριστίες όλων των ευλαβών προσκυνητών της Μονής και εκείνων τους οποίους παντοιοτρόπως ευεργετεί θαυματουργικά με τις θεοπειθείς πρεσβείες του στο θρόνο του ελεήμονος Θεού! Η εύρεση του ιερού Λειψάνου πανηγυρίζεται στη Μονή την Τρίτη του Πάσχα (Διακαινησίμου), οι δε μοναχές και οι συρρέοντες πιστοί ψάλλουν χαρμόσυνα: «…Νυν ημείς κεκτημένοι το ιερόν σον λείψανον ως θησαυρόν θεόσδοτον, πολλώ μάλλον αγαλλόμεθα, την προς ημάς σου κηρύττοντες, πολλήν κηδεμονίαν εξ αυτού γάρλαμβάνομεν αγιασμού τας δωρεάς, και πάσαν όνησιν σωτήριον και δυσχερών απαλλαγήν…» (Ιδιόμελον της Λιτής).
~*  Βίντεο : Όσιος Πατάπιος - Λουτράκι ,  https://youtu.be/87dOq2w5i2c .-
{O Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στη Θήβα της Αιγύπτου από πλούσιους Χριστιανούς Ο Α. Πατάπιος σε μικρή ηλικία πήγε στην έρημο, όπου αφιερώθηκε συνολικά στην προσευχή. Μετά από κάποια χρόνια αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη όπου εγκαταστάθηκε κοντά στις Βλαχέρνες στο Ξηρό Όρος. Ίδρυσε την Μονή των Αιγυπτίων, όπου κήρυξε και κατεύθυνε πολλούς. Εκεί κοιμήθηκε. Μετά την κοίμηση του Α. Παταπίου, και την καταστροφή της μονής το 536 μ.Χ., ο πνευματικός του αδελφός Όσιος Βάρας μετέφερε το λείψανο του Α. Παταπίου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Πέτρας Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων, ο Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει το λείψανο του Α. Παταπίου το μετέφερε στο βουνό Γεράνια στο Λουτράκι και το έκρυψε σε ένα σπήλαιο/ασκητήριο το οποίο αργότερα ερήμωσε. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1904 από πολίτες του Λουτρακίου. Ωστόσο, ορισμένοι επισκέπτες από το σπήλαιο πήραν κομμάτια των λειψάνων του Αγίου ως φυλαχτό με συνέπεια ένας ιερέας από το Λουτράκι, ο πατέρας Κωνσταντίνος Σουσάνης να πάρει το λείψανο του Αγίου στην οικία του, με την άδεια της εκκλησίας, προκειμένου να το κρατήσει μακριά από τους βάνδαλους. Αργότερα το 1952 ο Πατέρας Νεκτάριος Μαρμαρινός, ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου - με καταγωγή από την Αίγινα, ίδρυσε μοναστήρι στον τόπο του σπηλαίου και το λείψανο επέστρεψε στο σπήλαιο όπου βρέθηκε. Η πρώτη ηγουμένη, το 1952, ήταν γερόντισσα Συγκλητική. Η γερόντισσα Παταπία βοήθησε στην δημιουργία και την οικοδόμηση της μονής, ήταν ηγουμένη από το 1963 ως το 1970, οπότε παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Η επόμενη ηγουμένη μέχρι σήμερα είναι η αδελφή Ισιδώρα.} .-

~***  Μήνυμα με πυγμή προς τον Ερντογάν από τον Μητροπολίτη και το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
~ «Αν αρχίσουμε να μιλάμε, όπως κάνατε εσείς, για τα «σύνορα της καρδιάς μας» τότε σκάψτε τη γη που σήμερα ορίζετε και θα βρείτε μέσα της ποιοι την όριζαν πριν από σας». Με αυτό το σαφές μήνυμα ο και ο Δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Λαμπάκης ζητούν από τον να σεβαστούν την Ελλάδα και τη Θράκη.
* Στην ανοιχτή επιστολή δίνουν απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο που δε σταματά να προκαλεί με τη στάση και τα λεγόμενά του.
Αναλυτικά το κείμενο:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αξιότιμο κ. Recep Tayyip Erdoğan
Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζουμε
-Στην Πατρίδα μας επειδή οι Έλληνες ήμασταν πάντοτε φιλόξενοι από τα αρχαία χρόνια, μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερα σήμερα, που ενώ έρχονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σπρωγμένοι από την ανάγκη, εμείς δεν κλείσαμε τις πόρτες.
-Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία αυτήν την οποία εσείς γενναία υπερασπιστήκατε ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, αλλά μετά, δεν διστάσατε να υπονομεύσετε. Όμως, δεν κερδίζει τη μάχη ενάντια στους εχθρούς της η Δημοκρατία, αν τελικά, κάνει ό, τι και οι εχθροί της. Υπήρξαν μαύρες εποχές και στη δική μας πατρίδα, όταν ολόκληρη η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή, όμως, η Δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε και στέριωσε επειδή ήταν μεγαλόψυχη, όχι επειδή γέμισε τις φυλακές.
-Εδώ που γεννήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και ταυτόχρονα βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης. Και εντάσσουν την Ελλάδα στην πιο ισχυρή ένωση κρατών του κόσμου.
-Στη Χώρα που σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες.
-Σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική Χώρα όπου οι μουσουλμάνοι πολίτες της απολαμβάνουν ελευθερία, που εσείς ο ίδιος έχετε επαινέσει, πριν ανακαλύψετε τα «σύνορα της καρδιάς».
-Σε μια Πολιτεία που προτιμά να ανεχθεί την υπερβολή, παρά να γεμίσει τις φυλακές της με λογοτέχνες, ποιητές και δημοσιογράφους.
-Σε ένα Κράτος όπου οι Δικαστές είναι ανεξάρτητοι και δεν κινδυνεύουν να φυλακιστούν όταν διαφωνούν με την πολιτική εξουσία.
 ~ Κύριε Πρόεδρε,
Εδώ στη Θράκη, είναι το σπίτι μας και η γη μας. Εδώ είναι οι ρίζες μας και η ιστορία μας, που πάει πίσω μέχρι στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και ακόμα πιο πίσω, στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν αρχίσουμε να μιλάμε, όπως κάνατε εσείς, για τα «σύνορα της καρδιάς μας» τότε σκάψτε τη γη που σήμερα ορίζετε και θα βρείτε μέσα της ποιοι την όριζαν πριν από σας. Γι’ αυτό, ας μην κάνουμε τέτοιες κουβέντες. Ας κάνουμε αυτό που πρότεινε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν είπε για τη Συνθήκη της Λωζάννης: «η δίκη διήρκεσε τέσσερεις αιώνες, αλλά βγήκε οριστικό αποτέλεσμα και τώρα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε και να χτίσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας πάνω σ’ αυτό»!
Εδώ στη Θράκη, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζούμε μαζί, με τρόπο που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Εδώ συνυπάρχει η αγωνία ενός λαού, με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως με κοινή προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμανικές μειονότητες αυξάνουν αριθμητικά (ενώ στην Κωνσταντινούπολη οι Ρωμιοί δεν είναι πια ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό) και αγωνιζόμαστε μαζί να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, που μας χτύπησε όλους το ίδιο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του καθενός μας.
Εδώ στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι για δικά τους θέματα, προσωπικού και κληρονομικού δικαίου, μπορούν να ζητήσουν την εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου. Ενώ στη Χώρα σας οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα.
Κύριε Πρόεδρε, θα διδαχθείτε πολλά από την επίσκεψή σας αυτή!
Όμως, η πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου σας, άφησε πολύ πικρή γεύση σε όλους μας. Ήταν μια διχαστική επίσκεψη, δεν τήρησε τους κανόνες που επιβάλλεται να τηρεί κάποιος όταν επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονά του. Ίσως να μπέρδεψε την ευγένεια με την αδυναμία. Περιμένουμε, η δική σας επίσκεψη να διορθώσει αυτό το λάθος.
Επειδή οι Θρακιώτες Έλληνες πολίτες, χριστιανοί και μουσουλμανικές μειονότητες, δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε κανέναν να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης που δημιουργήσαμε. Εννοείται, ούτε στο Προξενείο σας στην Κομοτηνή, το οποίο παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του (όπως αυτά υπαγορεύονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Διπλωματία) και μάλλον «ξέχασε» ότι πρέπει να ασχολείται με ζητήματα τούρκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, όταν προστρέχουν σ’ αυτό, και όχι με τους Έλληνες πολίτες. Περιμένουμε να το ανακαλέσετε στην τάξη.
Σας διαμηνύουμε ότι οι Θρακιώτες Έλληνες πολίτες, -αν χρειαστεί- θα απαιτήσουμε και θα στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό μας και την Κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε ενέργειες, προκειμένου να απωθηθεί κάθε ενδεχόμενη ξενική προσπάθεια που θα στοχεύει στο να κλονίσει την ήρεμη συμβίωσή μας στην Ελληνική Θράκη.
Κύριε Πρόεδρε, καλωσήρθατε στη γη του Ορφέα.
Με τιμή

Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ Τελευταίες αποκαλύψεις τού γέροντος Εφραίμ τής Αριζόνας…
~ Συνομιλήτρια: Μάχη με ποιους; Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Τους δαίμονες.
Συνομιλήτρια: Τους βλέπατε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι, όπως βλέπω τους ανθρώπους.

Μάϊος 2014, Αριζόνα
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βλέπετε την φωτογραφία αυτή του Γέροντα Ιωσήφ, του Ησυχαστή. Είχα μεγάλο Γέροντα, ήταν πυρ – πυρ, άνθρωπος φαινόμενο. Όλο τα επουράνια σκέπτονταν, μ’ αυτά ζούσε.Δύο λέξεις μας έλεγε συνεχώς, υπομονή, υπομονή και προσευχή και εδώ μας βοηθάει, όσο του επιτρέπει η Πρόνοια του Θεού. Σαν υποτακτικοί του, ποτέ δεν μαλώσαμε μεταξύ μας. Άλλοι απέξω μας δημιουργούσαν προβλήματα, συκοφαντούσαν τον Γέροντα, τον κατηγορούσαν, αλλά ο Γέροντας Ιωσήφ έλεγε, « αυτοί ας λένε, εμείς να μην πούμε».
Συνομιλήτρια: Εμείς Γέροντα, είμαστε πολύ αδύνατοι σε όλα. Τι θα γίνει με εμάς;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Άλλα χρόνια είναι τώρα. Άλλα τα κριτήρια του Θεού, για σήμερα. Ο Γέροντας Ιωσήφ είχε το πνευματικό πανεπιστήμιο. Εγώ είμαι ευχαριστημένος να είστε εσείς ( ..δηλαδή τα πνευματικά του παιδιά ) στο πνευματικό λύκειο. Σήμερα υπάρχει τέτοια πνευματική σύγχυση. Μεγάλος ανεμοστρόβιλος παρασέρνει τα πάντα. Κρατείστε γερά την παράδοση που σας παρέδωσα και να ξέρετε ότι σήμερα είναι ομολογία να λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός μας. Αυτό δεν το θέλουν οι σκοτεινές δυνάμεις.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, μετά από τόσα χρόνια αγώνα, τι σας έμεινε μέσα στη ψυχή σας;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Όλα είναι δεύτερα, όλα δεύτερα. Το πρώτο είναι το όνομα του Χριστού μας και τώρα , περνώντας τα χρόνια , είδα στη πράξη, ότι μόνο με την αγάπη κερδίζεται ο άνθρωπος. Η ζωή μου ήταν κόπος και πόνος, με την φτώχεια, με τους Γερμανούς, με την πείνα στη κατοχή, με τους πειρασμούς και τις θλίψεις στα μοναστήρια. Μεγάλος αγώνας. Μόνο το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας μ’ έβγαλε πέρα. Όποιος άνθρωπος δεν λέγει καθημερινά το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας, δεν είναι Χριστιανός.
Συνομιλήτρια: Δηλαδή η ευχή του Χριστού είναι το μέγιστο;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως, γιατί είμαστε συνέχεια με τη μνήμη του Χριστού μας. Οι Άγιοι Πατέρες φωτίστηκαν και μας άφησαν αυτές τις προσευχούλες. Τρία και δύο γράμματα, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς» και «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Δεν είναι να διαβάσουμε εγκυκλοπαίδειες, ούτε πολλά βιβλία. Μ’ αυτές τις δύο προσευχούλες, σωζόμαστε όλοι οι Χριστιανοί. Οι μοναχοί που δεν έχουν τις μέριμνες των κοσμικών, προσεύχονται πολύ και φθάνουν ψηλά. Τους βοηθάει πολύ και η Παναγία μας. Είναι σαν να μιλούν στο αυτί του Χριστού μας, γιατί είναι αφοσιωμένοι στη προσευχή και αυτό είναι το κύριο έργο τους και όποιος έχει το δώρο της προσευχής στη καρδιά του, όταν πεθάνει δεν τον αγγίζουν τα τελώνια. Πηγαίνει μετά τον θάνατό του , κατευθείαν στο Χριστό μας. Δεν έχει εμπόδια, γιατί το όνομα του Χριστού έχει δύναμη. Είναι πυρ ο Θεός.
Συνομιλήτρια: Και οι χαιρετισμοί της Παναγίας μας είναι δυνατή προσευχή;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως, όταν τους λέμε, έχουμε χαρά και φώτιση από την Παναγία μας. Πολύ με βοηθάει η παναγία μας. Με βγάζει από πολλά αδιέξοδα.
Συνομιλήτρια: Σήμερα πάσχουμε από απελπισία και ανυπομονησία.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Η απελπισία είναι πάντα από τον διάβολο και όποιος απελπίζεται χάνει τις δυνάμεις του. Η βάση της ζωής μας είναι η υπομονή. Όταν δεν την έχουμε διαλύεται η ζωή μας.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, ο κόσμος, εμείς, είμαστε σε μια δύσκολη θέση με όλα αυτά που γίνονται και ακούμε. Υπάρχει φόβος.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι, διαισθανόμαστε ότι θα γίνουν καταστροφικά πράγματα και γίνονται καθημερινά, Γι’ αυτό τρέχουμε στα μοναστήρια και στις εκκλησίες, αλλά δεν πρέπει να έχουμε φόβο. Για σκεφτείτε , αν ένα τάγμα αγγέλων έγιναν δαίμονες και κάνουν τόση ζημιά, τι βοήθεια μας προσφέρουν τα εννέα τάγματα των αγγέλων. Μια φορά είδα τον Χριστό στο θρόνο του και δίπλα την Παναγία μας και τα τάγματα των αγγέλων και των αγίων. Περιμένανε το νεύμα του Χριστού μας για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στη νέα κατάσταση. Όταν γεμίζουμε συνεχώς την καρδιά μας με τον Χριστό καθημερινά δυναμώνει η πίστη μας και όλα τα αντιμετωπίζουμε. Η Παναγία μας, παρακαλεί για μας και δέεται συνεχώς, να έχουμε δύναμη και αισιοδοξία.
Συνομιλήτρια: Γέροντα σ’ αυτή την ηλικία που είστε, μπορείτε να προσεύχεσθε όπως πρώτα, ή διαφορετικά;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Προσεύχομαι καλύτερα από πρώτα. Βέβαια δεν έχω την ένταση της προσευχής του Γέροντα Ιωσήφ, του Ησυχαστή, αλλά έχω δυνατή προσευχή και αυτό παρηγορεί την ψυχούλα μου, τόσα που πέρασα και περνώ.
Συνομιλήτρια: Πολλές φορές τα άγια λείψανα ευωδιάζουν.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Είναι σαν να λένε είμαστε συγγενείς.
Συνομιλήτρια: Ο καρκίνος είναι διάχυτος σήμερα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Οι καρκινοπαθείς είναι μάρτυρες. Προσπαθώ να τους ενισχύω με την προσευχή μου, με τις νουθεσίες και όταν μπορώ τους επισκέπτομαι.
Συνομιλήτρια: Πολλοί άνθρωποι περνούνε σκληρές δοκιμασίες, είτε από την κακία των άλλων, είτε από δικά τους παραπτώματα. Τόσο δύσκολα, σαν να ζουν τη κόλαση εδώ.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Όταν ζουν εδώ τη κόλαση .…. και αξιοποιήσουν αυτή τη κατάσταση, με πνευματικά κριτήρια, όταν πεθάνουν δεν θα δικαστούν καθόλου, αλλά θα πάνε , κατευθείαν στην αγκαλιά του Χριστού. Αν όμως δεν αξιοποιήσουν, με πνευματικά κριτήρια, τη κόλαση αυτή, τότε θα βασανίζονται και στην άλλη ζωή. Ήθελα να σας πω κάτι για τον Παράδεισο. Πριν από τα ογδόντα μου χρόνια, πήγαινα συχνά στον Παράδεισο. Και τώρα βέβαια, αλλά η ηλικία έχει τον ρόλο της. Μία φορά με πήρε ο Κύριος από το χέρι και μου έλεγε « ..εδώ έκανες εκκλησία, εδώ εξομολόγησες και σώθηκε η ψυχή, εδώ παρηγόρησες, εδώ νουθέτησες,.», μου έλεγε δηλαδή τα πάντα και μαζί με αυτό μου έδινε χαρά, συγχρόνως με το λόγο του, Τόσο πολύ χαρά που είπα. Χριστούλη μου, δεν αντέχω άλλο. Δεν αντέχω άλλο. Θα εκραγώ. Να με γυρίσεις πίσω. Και βρέθηκα πάλι στο δωμάτιό μου.
Άλλη φορά στον Παράδεισο, είδα έναν λεβέντη, θαυμάσιο. Είχε δίπλα του ένα άλογο με μια γυριστή ουρά, ωραιότατο. Μέσα μου το ζήλεψα. Ήθελα να το είχα εγώ αυτό το άλογο. Με φωνάζει και μου λέγει, ήτανε κάτι σαν διοικητής. « Να πας να πεις στο στράτευμα, ότι το πίσω μέρος το έχουν αφύλακτο και θα πάνε οι αντάρτες ( οι δαίμονες δηλαδή ) ». Και τρέχω και το λέγω. Και γύρισα τρέχοντας να πω ότι το έκανα. Εκείνος μ’ αγκάλιασε, με φίλησε και ανέβηκε στο άλογό του χαμογελαστός και έφυγε.
Συνομιλήτρια: Δηλαδή Γέροντα, γίνονται πολλά πίσω, που δεν τα πιάνουμε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως. Γι’ αυτό πρέπει από παντού να προσέχουμε. Προσοχή μεγάλη. Θα περάσουμε δικαστήριο φοβερό.
Συνομιλήτρια: Η κόλαση πώς είναι;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Πως είναι; Φρίκη, φρίκη. Ούτε πουλάκι να μην πάει εκεί. Όπως πνίγονται οι άνθρωποι στη θάλασσα, έτσι πνίγονται στα βάσανα της κόλασης, συντροφιά με τους δαίμονες. Να προσευχόμαστε για τους νεκρούς. Είναι μεγάλη ελεημοσύνη. Η μητέρα μου ήτανε πολύ ενάρετη γυναίκα. Στα λόγια της στήριζα την παιδική μου ζωή. Πριν πεθάνει ήτανε δύο χρόνια κατάκοιτη και έλεγε. «Πάτερ πες τον Θεό να με πάρει. Κουράστηκα». Αλλά πριν φύγει έδωσε μάχη.
Συνομιλήτρια: Μάχη με ποιους;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Τους δαίμονες.
Συνομιλήτρια: Τους βλέπατε;

Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι, όπως βλέπω τους ανθρώπους.
Συνομιλήτρια: Ο Αρχάγγελος δεν την βοηθούσε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ήτανε πίσω από τη πλάτη της. Είχε υποχωρήσει. Να πολεμήσει μόνη της, να στεφανωθεί.
Συνομιλήτρια: Τόσα που ακούμε για καταστροφές, που έρχονται, εμείς που ζητάμε την βοήθεια του Θεού, τι θα γίνουμε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Κατά το σχέδιο που έχει ο Θεός για κάθε άνθρωπο, θα κάνει και τις πράξεις του, για να σωθεί, αυτός ο άνθρωπος. Πω ! Πω ! Τι θα περάσουμε! Δυσκολίες μεγάλες. Η Αθήνα έχει κρυφούς Αγίους πολλούς, αλλά και το Άγιο Όρος με τον Άγιο Δημήτριο στηρίζουν τη Βόρειο Ελλάδα. Έχω ιδιαίτερη αγάπη στον Άγιο Δημήτριο. Με το Άγιο Μύρο του κοιμάμαι. Η Ελλάδα γύρισε τη πλάτη της στο Χριστό. Γι’ αυτό θα υποφέρει πολλά. Τα παιδιά στην Ελλάδα σήμερα είναι ή πολύ φωτισμένα, ή πολύ σκοτισμένα. Τα παιδιά των ενάρετων οικογενειών, είναι η μαγιά του Χριστού και το μέλλον της Ελλάδας.
Συνομιλήτρια: Πολλές γυναίκες υποφέρουν στις οικογένειες σήμερα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ο Χριστός είναι πολύ κοντά στις ψυχές που περιφρονούνται.
Συνομιλήτρια: Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα ιδιαίτερο πνευματικό χάρισμα. Πως γίνεται αυτό;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτοί οι άνθρωποι, ή αδικήθηκαν πολύ, ή συκοφαντήθηκαν, ή εμβάθυναν σ’ αυτό τον τομέα και τους δόθηκε χάρισμα. Όπως κανοναρχούμε τον Θεό, έτσι και μας ψέλνει.
Συνομιλήτρια: Στα Ιεροσόλυμα, τα τελευταία χρόνια, γίνονται θαυμαστά πράγματα.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ήθελα και εγώ να τα έβλεπα. Εκεί είναι η βάση του Χριστού μας. Το Άγιο Φώς είναι κάθε ημέρα στον Πανάγιο Τάφο, αλλά το Πάσχα δίνεται γενικό δώρο σε όλους. Να πηγαίνετε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί βλέπουμε τι υπέμεινε ο Χριστός για μας και εμείς , όσο μπορούμε να τον ευχαριστούμε και να ανταποκρινόμαστε στην αγάπη Του. Παλαιότερα είχα πάει και εγώ μερικές φορές.
Συνομιλήτρια: Πολλές φορές συμβαίνουν παρεξηγήσεις μεταξύ μας.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτά είναι ανθρώπινα. Δεν θα λείψουν ποτέ. Να τα προσπερνάμε και να τρέχουμε στον Χριστό. Να σκεπτόμαστε τι μας έχει ετοιμάσει ο Χριστός, στο καλό – καλό παράδεισο, μετά την Δευτέρα παρουσία. Τώρα πηγαίνουμε στον νάρθηκα του Παραδείσου, Δεν χωράει νους ανθρώπου πως θα είναι ο καλός – καλός παράδεισος. Όλα φως ! Όλα ευωδία ! Χαρά ανεκλάλητη. Μακαριότητα. Τίποτε δεν θα είναι γερασμένο. Όλα νέα τα θέλει ο Χριστός στη Βασιλεία Του. Τίποτα παράταιρο. Όλα τέλεια. Η μητέρα μου πέθανε 95 ετών και εγώ την βλέπω στον παράδεισο τριάντα χρονών.
Στη κατοχή είχαμε κάτι γειτονόπουλα, που ήτανε λειψά στο μυαλό. Δύο παιδάκια ήτανε. Εμείς παίζαμε και αυτά ακόμη περπατούσανε να έρθουνε, ενώ είχαμε ξεκινήσει μαζί. Τα βρήκα στον Παράδεισο, γιατί πεθάνανε στη κατοχή από την πείνα, μικρά στην ηλικία. Τα λέγω : « Τι κάνετε εδώ ; Πως περνάτε ; ». Μου λένε: « Εφραίμ, εδώ δεν μιλάμε. Εδώ μόνον διαβάζουμε, έχουμε μελέτη ». Αυτά δεν ξέρανε να γράψουν το όνομά τους και στον παράδεισο μελετούσαν. Αυτό δείχνει την τελειότητα του παραδείσου.
Συνομιλήτρια: Πολλοί άνθρωποι βοηθάνε τα μοναστήρια, σε ανάγκες που έχουν.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ότι κάνουν όλα γράφονται στον ουρανό. Να έχουν ειρήνη και υγεία και ευλογία στα σπίτια τους.
Συνομιλήτρια: Στην εκκλησία ήμασταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Δηλαδή , τι ωραία Γέροντα, σαν τους Αγίους Αποστόλους είναι το έργο σας. « Μαθητεύσατε πάντα τα έθνη ».
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Είμαι ένα κούφιο καρύδι. Δεν έκανα τίποτα.
Συνομιλήτρια: Τι σκέπτεστε στην ηλικία που είστε;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Σκέπτομαι να στερεώσω το έργο μου εδώ, γιατί πολλοί άνθρωποι σώθηκαν, πολλές ψυχούλες. Και πως θα πάω να συναντήσω τον Κύριο; Που θα πάω ο ταλαίπωρος;
Συνομιλήτρια: Ο Κύριος θα στείλει τους αγγέλους του να σας πάρει.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Δεν το ξέρω αυτό, όπως κρίνει ο Κύριος. Το κεφαλάκι μου χωρούσε όλη την οικουμένη. Τώρα δεν με βοηθάει η υγεία μου, έχω γεράματα.
Συνομιλήτρια: Ο κ. Π…Γέροντα, πέθανε την ημέρα, ενός μεγάλου Αγίου.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Αυτός του άνοιξε την πόρτα του παραδείσου να μπει μέσα. Όταν κάποιος πεθαίνει και σώζεται η ψυχούλα του, ο Άγιος που γιορτάζει εκείνη την ημέρα, τον υποδέχεται στον παράδεισο, γιατί είναι η ημέρα δική του, η εορτή του δηλαδή.
Συνομιλήτρια: Πολλούς ανθρώπους ξαφνικά τους βρίσκει ο θάνατος.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι. Κάθε ημέρα να είμαστε με το εισιτήριο στο χέρι. Δεν γνωρίζουμε τι θα μας συμβεί. Κάποτε εξομολόγησα κάποιον στο νοσοκομείο με τα νεύματα και σε λίγο πέθανε. Κάτι καλό έκανε στη ζωή του και σώθηκε τελευταία στιγμή. Στη ζωή μου πέρασα πολλές ταλαιπωρίες και είδα ότι η Θεία Πρόνοια, κατευθύνει τα πάντα προς το καλό του ανθρώπου. Να μην μας φεύγει η μνήμη του θανάτου. Να διαβάζετε από το Γεροντικό, την συνομιλία του Αγίου Μακαρίου με το κρανίο. Κάποτε σε όραμα είδα τον εαυτό μου ντυμένο πολύ ωραία. Με άμφια, όπως στις γιορτές και ήμουνα ψηλά σε εξέδρα και πιο κάτω ήτανε κοπέλες, που είχα εξομολογήσει και φωνάζανε « Γέροντα …. Γέροντα. Θέλουμε και εμείς να έρθουμε αυτού », αλλά δεν τους επιτρεπότανε. Αυτό δείχνει την ευθύνη μου και την χάρη της ιεροσύνης, Γι’ αυτό, να προσεύχεστε για μένα. Να έχετε τάξη και προσοχή. Να αγωνίζεστε κάθε μέρα, όσο μπορείτε. Ο Χριστός μας αγαπάει την τάξη των μοναχών, γιατί είναι οι στρατιώτες του.
Συνομιλήτρια: Γέροντα, όταν πάτε στον παράδεισο και έχετε αυτήν την επικοινωνία με τον Κύριο, δεν του μιλάτε και για μας τους μοναχούς σας και τις μοναχές και για τους ανθρώπους που θέλουν την βοήθειά σας;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Βεβαίως του μιλάω.
Συνομιλήτρια: Τι σας απαντά;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Εντάξει. Θα φροντίσω. Ο.Κ.
Συνομιλήτρια: Όταν εσείς Γέροντα πεθάνετε και εάν τυχόν εμείς ζούμε, εσείς μη μας ξεχάσετε, που θα καλοπερνάτε με τον Χριστό μας και εμείς εδώ θα παλεύουμε.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: (Γελώντας) Όχι, αυτό δεν γίνεται.
Συνομιλήτρια: Αύριο φεύγουμε Γέροντα (..από την Αριζόνα ). Πέστε μας έναν τελευταίο λόγο.
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Καλό και ευλογημένο ταξίδι να έχετε. Να έχετε την ευχή μου. Να έχετε υγεία και να έρχεστε. Ο καθένας ξέρει τι έχει στον τρουβά του, αλλά η Διαθήκη που σας αφήνω είναι να γνωρίσετε το Άγιο Πνεύμα. Να το εργαστείτε και να το χτίσετε μέσα σας, τηρώντας τις εντολές του Ευαγγελίου και έχοντας ειρήνη στη ψυχή σας, Να έχετε αγάπη, ομόνοια και να φωνάζετε το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας. Οι άγγελοι να σας συντροφεύουν.
Πως λένε αυτούς που παντρεύονται παράνομα εδώ;
Συνομιλήτρια: Μήπως εννοείτε τους ομοφυλόφιλους;
Γέροντας ΕΦΡΑΙΜ: Ναι αυτούς. Η Παλαιά Διαθήκη λέγει : « δεν θα μείνει το πνεύμα μου στους ανθρώπους, γιατί είναι σάρκες ». Αυτό ισχύει για σήμερα. Τα Σόδομα κάηκαν, το ίδιο …τα πυρηνικά. Δεν ανέχεται αυτές τις αμαρτίες ο Χριστός. Παντού λατρεύεται η αμαρτία της σάρκας. Δεν υπάρχει μετάνοια. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μετανόησε. Όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα εξαλειφθούν. Όλα χώμα …Τα πυρηνικά …Όλα χώμα. Ο πόλεμος θα γίνει για τις αμαρτίες.
  (Απομαγνητοφωνημένο υλικό μοναχών, πνευματικών παιδιών του Γέροντος από την Ελλάδα, που τον επισκέφθηκαν στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου, στην Αριζόνα της Αμερικής)
~
8 Δεκεμβρίου: Εορτή του Οσίου Παταπίου
~ Τη μνήμη του τιμά σήμερα, , η μας. Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεύμα αγάπης και σωφρονισμού» (Β’ προς Τιμόθεον, α’ 7).
* Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες.
Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.
Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και πέθανε θεραπεύοντας αρρώστους.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας κλήσεως, ιχνηλατήσας, εκ νεότητας, τας επιδόσεις, δι’ ασκήσεως τω κόσμω εξέλαμψας, και δοξασθείς απάθειας ταίς χάρισι, πάθη ποικίλα ίασαι Πατάπιε, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Βίντεο :Απολυτίκιο Αγ. Παταπίου - 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ , https://youtu.be/GtVbwDOb3CA .-

*** Χριστούγεννα στην Καλαμάτα 2017- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 
«Τα καλά της έχει βάλει» η Καλαμάτα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία του Δήμου και θα καλύπτουν όλα τα γούστα.
Έτσι χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος, αλλά και εκπρόσωποι συμμετεχόντων φορέων, παρουσίασαν το φετινό πρόγραμμα, ενώ ο Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι οι κρατήσεις δείχνουν ότι τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα προτιμήσουν πολλοί επισκέπτες για να περάσουν αυτές τις ημέρες.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι γίνεται εδώ και χρόνια αγώνας ώστε η Καλαμάτα να αποτελέσει χριστουγεννιάτικο προορισμό, κάτι που τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει επιτευχτεί, με επισκέπτες κυρίως από την Αθήνα και νοτίως.
Μιλώντας για τη φετινή κατάσταση στην πόλη, είπε ότι είναι πιο όμορφη και οργανωμένη από ποτέ, ενώ αναφερθείς στο στολισμό και τις εκδηλώσεις, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το αποψινό άναμμα του δέντρου στην κεντρική πλατεία, το παγοδρόμιο και το χριστουγεννιάτικο χωριό.
Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να έρθει στην Καλαμάτα, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όσους συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά της «Φάρις» η πρόεδρος Αναστασία Μπελογιάννη αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα σε φορείς και συλλόγους για το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, ανέφερε ότι κυκλοφορεί από χθες το ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις εκδηλώσεις, το οποίο κάποιος μπορεί να προμηθευτεί από κτήρια του Δήμου Καλαμάτας, κεντρικά ξενοδοχεία, ενώ πληροφορίες για τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τηλεφωνώντας στο 2721360700.
Εορταστικό θα είναι το κλίμα και στην παραλία, όπου το βράδυ του Σαββάτου θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν άλλες εκδηλώσεις, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, να καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, κάλεσε τους γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους έξω και να τα πάνε στις εκδηλώσεις, αφού τα Χριστούγεννα είναι μια κατ’ εξοχήν παιδική γιορτή.
Από εκεί και πέρα, το Ωδείο θα συμμετάσχει σε δύο ξεχωριστές συναυλίες, με την πρώτη στις 16 Δεκεμβρίου και την άλλη στις 22 του μήνα.
Εκ μέρους του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας μίλησε ο διευθυντής Γιάννης Σόλαρης, σημειώνοντας πως το σχολείο του δε θα μπορούσε να λείπει και από αυτές τις εκδηλώσεις. Ένα σχολείο εγνωσμένης προσφοράς τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στον τομέα του πολιτισμού.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχει και η Δημοτική Σχολή Χορού, με τη διευθύντρια Θωμαΐδα Σταμούλη να αναφέρεται στην ξεχωριστή καλοδουλεμένη παράσταση που θα δώσουν μαθητές την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, παράσταση που μάλιστα θα είναι διπλή και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου.
Με μια έκθεση θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου, με το διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη να λέει ότι όσοι βρεθούν σε αυτή, που θα ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το έργο που έγινε στη Σχολή το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι την ημέρα των εγκαινίων θα έχει στηθεί ένα εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικης κάρτας για όλα τα παιδιά, ενώ οι μαθητές θα έχουν δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τέλος, ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Κώστας Νικολέας, πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που η Φιλαρμονική θα συμμετάσχει, θέλησε να δώσει έμφαση στην πρώτη ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, καθώς και στη συναυλία της 29ης Δεκεμβρίου για τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
19.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
19.40 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το Μουσικό  Σχολείο Καλαμάτας
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
20.30 Εορταστική Συναυλία «Μέχρι το τέλος του κόσμου» με τους  "Twoins" Γιάννης Τσότρας -  Σταύρος Τσότρας – Αλεξάνδρα Θεογιάννη
​ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.00  «Παίζουμε, τραγουδάμε και δημιουργούμε» με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
18.00 Εγκαίνια Μαγικού Σταθμού
Παγοδρόμιο, Λούνα Παρκ, Παραμυθένια χώρα, Χωριό του Αη Βασίλη και με πολλές ακόμα εκπλήξεις
 ΛΙΜΑΝΙ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ
20.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το Μουσικό  Σχολείο Καλαμάτας
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.00  Χριστουγεννιάτικη εορταγορά και προσκοπικά παιχνίδια από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Καλαμάτας
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
19.00 «Καλησπερίζω φέροντας αγέρα μυρωμένο...» Χριστουγεννιάτικη  συναυλία με τις χορωδίες:
Α' ΚΑΠΗ, Βυζαντινό χορό «ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ», τις παραδοσιακές χορωδίες του Δημοτικού  Ωδείου Καλαμάτας, του Μορφωτικού  Συλλόγου Μεσσηνίας και  τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Χριστουγεννιάτικο bazaar» από το Σύλλογο Γονέων Ε. Ε. Ε. Ε. Καλαμάτας, διάρκεια έως και 15/12
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
18.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη χορωδία και ορχήστρα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, τη  χορωδία  «Αρμονία» και τη  χορωδία «Allegri»
ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε –ΒΙΟ.ΠΑ,  ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ,  Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από  την παιδική – νεανική  χορωδία του Γιώργου Σκλήκα και Χριστουγεννιάτικα κεράσματα
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
19.00 «Καλαμοξύλινα-μπρούτζινα κάλαντα…» Χριστουγεννιάτικη μαθητική συναυλία των Σχολών της Φιλαρμονικής
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Χριστουγεννιάτικο bazaar» από το Σύλλογο ατόμων με εμπειρία καρκίνου «Ξαναρχί-ΖΩ»,  διάρκεια έως και 19/12
10.00 «Παιζώ-δρομος αλληλεγγύης» από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, διάρκεια έως και 17/12
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
20.00   «Από το Vivaldi στους Beatles» Κώστας Κοτσιώλης κιθάρα - κουαρτέτο εγχόρδων “ L’ anima “
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
12.00 «Παραδοσιακά Χριστούγεννα…»,  Ελληνικοί  χοροί, έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Ταϋγέτου και παραδοσιακά χειροποίητα κεράσματα από: το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών,  Η Κουτσαβίτικη Φορεσιά,  Δημάκειο Αθλητικό Σύλλογο, τις Τοπικές Κοινότητες και τους πολιτιστικούς συλλόγους Αλαγονίας, Καρβελαίων, Λαδαίων, Πηγών, Αρτεμισίας  και τη Δημοτική Κοινότητα  Καλαμάτας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ
18:00-21:00 Χριστουγεννιάτικη γιορτή  με κάλαντα,  τραγούδια και  χειροποίητα γλυκίσματα από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Καλαμάτας
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
20.00  Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τις τάξεις φλάουτου της Βίκης Βασιλειάδη και πιάνου της Μαρίας Παπαπετροπούλου
TΡΙΤΗ 19  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Χριστουγεννιάτικο bazaar» από τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης -Οικοτροφείο «Θάλπος Ι», διάρκεια έως και 21/12
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων  ΑμεΑ  Μεσσηνίας «H ΥΠΟΜΟΝΗ» παρουσιάζει τα έργα των παιδιών του, διάρκεια έως και 24/12
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καλλιτεχνικές Σχολές της «ΦΑΡΙΣ»
19:00 & 21:00  «Κάνει ο στίχος μια στροφή και κινάει άπ' την αρχή»
20.00 Εγκαίνια έκθεσης «Με χρώματα από τα αστέρια» των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Το σπιτάκι των Τριτέκνων» Xριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, γλυκίσματα και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους, από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, διάρκεια έως και 24/12
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
19.00 Χριστούγεννα στον κόσµο της φαντασίας Χριστουγεννιάτικη παράσταση Κ.∆.Α.Π. ∆ήµου Καλαµάτας
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
19.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
21.00 Το "Μελίφωνο" συναντά  το κουιντέτο ξύλινων πνευστών "Αίολος"
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
9.30 «Η Βέργα δίνει τον ρυθμό…», μουσικοχορευτική εκδήλωση και κεράσματα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS
Χριστουγεννιάτικο bazzar και ενημέρωση από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, διάρκεια έως και 31/12
11.30 Μανιάτικα κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντίνειας και τον Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππος»
12.00 2ο Santa fun από  Γ.Σ ΑΚΡΙΤΑΣ, τμήμα ΣΤΙΒΟΥ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
12.00 Χριστουγεννιάτικος περίπατος της τάξης φλάουτου και της μπαντίνας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.00 Λούνα πάρκ από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλαμάτας
11.30 Κάλαντα και Kεράσματα από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας
12.00 Κάλαντα από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας
12. 30 «Γιορτάζουμε με την παρέα του Αϊ Βασίλη», στα παραμυθόσπιτα για τους μικρούς μας φίλους
ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Χριστουγεννιάτικο bazaar, κεράσματα, ενημέρωση από το  Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (διάρκεια έως και 31/12)
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
21:30 « Μοντέρνοι Καιροί – Modern Times» προβολή με συνοδεία ζωντανής μουσικής μια συνεργασία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.  Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin παίζουν: Charlie Chaplin, Paulette Goddard
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
18.00 παράσταση θεάτρου σκιών με τον μικρό καραγκιοζοπαίκτη Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
21:00 Η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και η ορχήστρα  του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας παρουσιάζουν την  χριστουγεννιάτικη παράσταση  «Τριαντάφυλλο  αγάπης»
για την  στήριξη των παιδικών χωριών  SOS
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
9.30 «Ο Ταΰγετος κερνάει και χορεύει…» μουσικοχορευτική εκδήλωση και κεράσματα από  τους πολιτιστικούς συλλόγους του Ταΰγέτου
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
11.30 Αφήγηση  μουσικού  παραμυθιού  για τους μικρούς μας φίλους, από την Επιτροπή εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
12.00 Αφήγηση του παραμυθιού  «Ο Καρυοθραύστης», από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
12. 00 Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από το μουσικό τμήμα του Καλλιτεχνικού Στεκιού
12. 30   «Γιορτάζουμε με την παρέα του Αϊ Βασίλη», στα παραμυθόσπιτα
 23.30 «2018 ευχές» Υποδοχή του νέου έτους
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ │
ΑΡΦΑΡΑ
18.30 - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κεράσματα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρφαρών
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ │
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΝΙΚΑ
18.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και   κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΦΑΡΑΙ  Γιαννιτσανίκων Καλαμάτας
Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
18.30 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, χορούς από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππος» ,γιορτινά τραγούδια  και μανιάτικα κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Μαντίνειας
ΒΕΡΓΑ
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, γιορτινά τραγούδια  και κεράσματα από τον Πολιτιστικό  και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ
19:30 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, χορούς  και κεράσματα  από το Σύλλογο Γυναικών «Η Αγία  Κυριακή»
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ │
ΠΛΑΤΥ

18.00  ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, χορούς και κεράσματα από τους  πολιτιστικούς συλλόγους  της κοινότητας
ΑΡΙΟΧΩΡΙ
18.30 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
ΑΡΙΣ
19.00  ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ │
ΘΟΥΡΙΑ

18.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θουρίας
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 
19.00 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας , χορούς και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Ακοβίτικων & Δυτ. Παραλίας  «Ο Ποσειδών»
ΛΑΙΪΚΑ
19.30 ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ με μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας  , κάλαντα από τη χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Λαιΐκων και την χορωδία του Γιώργου Σκλήκα, χορούς και κεράσματα με λαλάγγια και λουκουμάδες  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαιΐκων
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ │
ΒΕΡΓΑ

11.00 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ  από τον Πολιτιστικό  και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών:

Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας (Δημοσθένους 2)
Κυριακή 3, 24 & 31 Δεκεμβρίου
11.30 «Ο μικρός Μανουήλ και η Σολομώντεια Λύση», Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚαλαμάτας, σκηνοθεσία Αννέτα Παπαθανασίου, μουσική: Δημήτρης Λέκκας, σκηνικά – κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, παίζουν οι ηθοποιοί: Καλλιρρόη Βελέντζα, Εύη Γιαννακοπούλου, Άγγελος Μαρίνης, Απόστολος Μεσσανάκης, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας.
Παρασκευή 22 & 29 /12,ώρα 21.00- Σάββατο 23 & 30/12 και Τρίτη 26/12 , ώρα 21.00
Τρίτη 2/1, Παρασκευή 5/1 & Σάββατο 6 /1, ώρα 21.00
Κυριακή 7/1, ώρα 20.00
«Απατεών» (Ο Φιάκας) του Δημοσθένη Μισιτζή, σκηνοθεσία Φίλιππος Σοφιανός, σκηνικά-  κοστούμια: Γιάννης Μετσικώφ
Πληροφορίες για τις παραστάσεις : 27210 82616, 6983581023
Στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου Στα παραμυθόσπιτα
Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά με δημιουργίες των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του Δήμου Καλαμάτας
Στα Δεντρόσπιτα
Εορταγορά με δημιουργίες  από χειροτέχνες κατά τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στο Σιδηροδρομικό Σταθμό:
Μαγικός Σταθμός του Αη Βασίλη, παραμυθούπολη, παγοδρόμιο, καρουσέλ, ρόδα, το τρένο του Αη Βασίλη, πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους και πολλά δρώμενα
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  153 ψήφισαν χθες στην Κυπαρισσία για τις επιμελητηριακές εκλογές 
Εκατόν πενήντα τρία μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από την περιοχή της Τριφυλίας (και όχι μόνο) έλαβαν μέρος στη χθεσινή πρώτη μέρα των εκλογών στην Κυπαρισσία.
Συμμετοχή, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, η οποία κρίνεται μικρή, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011, οπότε είχαν ψηφίσει 376 μέλη.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε ελαιοκομική περίοδο και, βεβαίως, τα αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, θεωρείται σχετικά ικανοποιητική, μιας και αυτά έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες σε απόγνωση, ενώ πολλοί απομακρύνθηκαν από το επιμελητήριο, επειδή, όπως λένε, αυτό απομακρύνθηκε από αυτούς.
Αναλυτικά, στο Εμπορικό Τμήμα ψήφισαν 35, στο Μεταποίησης 46, στο Παροχής Υπηρεσιών 55, στο Μεταφορών 10, στο Τουρισμού 5 και στο Εξαγωγικό 2.
Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και εντός της όλα κύλησαν ομαλά, με την εκλογική επιτροπή να είναι άψογη στα καθήκοντά της.
Ωστόσο, έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας δεν έλειψαν οι στιγμιαίες εντάσεις, κυρίως πλησιάζοντας στο κλείσιμο της διαδικασίας.
Το λεγόμενο «ψηστήρι» και το εκλογικό «νταραβέρι», όπως ήταν αναμενόμενο και συμβαίνει σε κάθε εκλογική διαδικασία, χτύπησε κόκκινο, όμως σε τίποτα δε θύμιζε προηγούμενες επιμελητηριακές εκλογές.
Υποψήφιοι των δύο συνδυασμών, με το κινητό διαρκώς στο χέρι και το αυτί, καλούσαν κόσμο να πάει να ψηφίσει και οι χειραψίες και τα σφιχταγκαλιάσματα έδωσαν και πήραν!
Πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, στις 12 το μεσημέρι, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι - επικεφαλής των συνδυασμών «Μεσσηνία-Καινοτομία», Βαγγέλης Ξυγκώρος και «Νέο Επιμελητήριο», Γιώργος Γκούμας, εξέφραζαν σε συζητήσεις τους την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών και την επιτυχία των συνδυασμών τους.
Μέλη του επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία τόνιζαν ότι μόνο με τη συμμετοχή και την αμοιβαία στήριξη μελών και νέας διοίκησης, που θα προκύψει από τις εκλογές, το επιμελητήριο θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του και γι’ αυτό, έλεγαν, συμμετείχαν στη διαδικασία.
Σήμερα διεξάγονται εκλογές στην Πύλο και το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα και στόχος όλων είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα δυναμώσει τον επιμελητηριακό θεσμό, ώστε η επόμενη μέρα να βρει τους επαγγελματίες κι επιχειρηματίες όλων των κλάδων ενωμένους για το κοινό καλό! Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αιρετών της Μεσσηνίας 
Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου  και αποφάσισε τη δημοσιοποίηση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης  του έτους 2016 (χρήση 2015) των ελεγχόμενων από αυτήν προσώπων.
Οι βουλευτές της Μεσσηνίας, αλλά και ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσαν τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία, τα οποία, όμως, να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο ότι αποκτήθηκαν το έτος της φορολογικής δήλωσης, αφού πολλά είναι και προγενέστερα:
Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (ΣΥΡΙΖΑ): Τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, μαζί με αυτά της συζύγου του, φτάνουν στα 88.000 περίπου ευρώ. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος διαθέτει μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδος, ενώ με τη σύζυγό του είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού ακινήτων.
Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ): Η βουλευτής Μεσσηνίας μαζί με το σύζυγό της δήλωσε εισοδήματα από διάφορες πηγές αξίας 105.000 περίπου ευρώ. Η ίδια και ο σύζυγός της, επίσης, διαθέτουν καταθέσεις σε τράπεζες της χώρας, ενώ είναι κάτοχοι διαμερισμάτων, οικοπέδων και δενδροκαλλιεργειών.
Πέτρος Κωνσταντινέας (ΣΥΡΙΖΑ): Ο βουλευτής δήλωσε έσοδα ύψους 88.000 περίπου ευρώ, διαθέτει μικρό αριθμό μετοχών, καθώς και ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα επί αυτών, στην Ελλάδα. Ο ίδιος και η σύζυγός του είναι κάτοχοι δύο αυτοκινήτων μαζί.
Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας (ΣΥΡΙΖΑ): Η φορολογική δήλωση του κ. Χαρίτση δεν περιλαμβάνει φυσική την περίοδο που είναι υπουργός. Για το 2015 δηλώνει εισοδήματα από διάφορες πηγές 50.000 περίπου ευρώ, μετοχές σε εταιρείες και τράπεζες, μικρό αριθμό καταθέσεων, ενώ είναι κάτοχος και δύο ακινήτων.
Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός (Ν.Δ): Ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του δήλωσαν εισοδήματα ύψους 150.000 ευρώ περίπου, μικρό αριθμό μετοχών, καταθέσεις σε τράπεζες, πλήθος ακινήτων και αγροτικών εκτάσεων, καθώς και κάτοχοι δύο αυτοκινήτων.
Δημήτρης Κουκούτσης (ανεξάρτητος): Δήλωσε εισοδήματα ύψους 43.000 ευρώ, ελάχιστο αριθμό καταθέσεων και είναι κάτοχος δύο ακινήτων και μιας αγροτικής έκτασης.
Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Εισοδήματα ύψους 74.000 ευρώ περίπου μαζί με τη σύζυγό του, καταθέσεις σε τράπεζες, αριθμό ακινήτων, αγροτικών εκτάσεων.
Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας: Μαζί με τη σύζυγό του 69.000 ευρώ, αριθμό καταθέσεων σε τράπεζες και κάτοχος ακινήτων, οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων.
Γιώργος Τσώνης, δήμαρχος Μεσσήνης: Εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ, μικρό αριθμό μετοχών και καταθέσεων, ενώ είναι κάτοχος κατοικιών, οικοπέδου και αγροτικής έκτασης.
Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας: Μαζί με τη σύζυγό του δήλωσαν εισοδήματα ύψους 61.000 ευρώ, μικρό αριθμό καταθέσεων, επαγγελματικές στέγες, μονοκατοικίες, κατοικία και αγροτική έκταση.
Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου- Νέστορος: Μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα ύψους 62.000 ευρώ, καταθέσεις και είναι κάτοχος αγροτικών εκτάσεων και οικοπέδου.
Αριστείδης Σταθόπουλος, δήμαρχος Οιχαλίας: Μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα ύψους 63.000 ευρώ, μικρό αριθμό καταθέσεων. Είναι κάτοχος μαζί με τη σύζυγό του τριών αυτοκινήτων.
Ιωάννης Μαραμπέας, δήμαρχος Δυτικής Μάνης: Μαζί με τη σύζυγό του δήλωσαν εισοδήματα ύψους 48.000 ευρώ, μεγάλο αριθμό αγροτικών και μη εκτάσεων και είναι κάτοχος μονοκατοικίας.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Συναυλία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικές του Κόσμου» η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών - αλλά και φίλων - των Σχολών της «Φάρις»), προσκαλούν το κοινό την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, όπου η μέτζο σοπράνο Θεοδώρα Μπάκα, με τη συνοδεία της Μαρίας Παπαπετροπούλου στο πιάνο, θα μεταφέρουν τους ακροατές στην εποχή του Μεσοπολέμου.
Η έννοια «μεσοπόλεμος» αφορά στη χρονική περίοδο μεταξύ Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1917-1939). Την περίοδο αυτή συγκλόνισε η οικονομική κρίση του 1929. Παράλληλα, το κίνημα του αναθεωρητισμού οδήγησε στην άνοδο του αυταρχισμού και του εθνικισμού, που κορυφώθηκε με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ταυτόχρονα, όμως, η περίοδος του Μεσοπολέμου θα αποτελέσει μια περίοδο καλλιτεχνικών ζυμώσεων με σπουδαία επιτεύγματα σε όλες τις τέχνες.
Μεγάλοι συνθέτες της εποχής άφησαν αριστουργήματα και κάποια από αυτά θα απολαύσει το κοινό στη συναυλία της ερχόμενης Κυριακής: τραγούδια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ελλάδα, των Cole Porter, Francis Poulenc, Kurt Weill, George Gershwin, Κλέωνα Τριανταφύλλου (Αττίκ), Μιχάλη Σουγιούλ, Κώστα Γιαννίδη κ.ά.

*** Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δήμο Οιχαλίας 
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Οιχαλίας θα ανάψει την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στο Μελιγαλά
Τη βραδιά θα συνοδεύσει με τις μελωδίες της η Φιλαρμονική του Δήμου, ενώ θα γίνει παρουσίαση του παραμυθιού «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» από το Τμήμα ΣΕΟ Μελιγαλά.
Η διοργάνωση ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας σε συνεργασία με ΣΕΟ Μελιγαλά, Σύλλογο Γυναικών Μελιγαλά και Χορευτικό Σύλλογο Μελιγαλά.

*** Ανάπτυξη και Δυτική Παραλία 
Σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, αναμένεται να υλοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα. Η πρώτη αφορά στη λειτουργία νέου μεγάλου ξενοδοχείου στη συνοικία του Κορδία, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το ερχόμενο Πάσχα. Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία αναμένεται να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή.
Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί η ανάπλαση της κεντρικής οδού, η οποία συνδέει την Καλαμάτα με τη Δυτική Παραλία. Ο λόγος για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα.  Α.Π. 

*** Αλεξανδρινά, κυκλάμινα και Φάτνη
Αλεξανδρινά και κυκλάμινα άρχισε να φυτεύει ο Δήμος Καλαμάτας στο ιστορικό Δημαρχείο και στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, εν όψει Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι φυτεύσεις θα συνεχισθούν στην κεντρική πλατεία, στον πεζόδρομο Αριστομένους, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στο νέο Δημαρχείο και σε επιλεγμένα σημεία, δίδοντας στην πόλη εορταστικό χρώμα.
Σχεδόν έτοιμη, επίσης, είναι και μια εντυπωσιακή φάτνη, την οποία μπορεί κανείς να δει στις καμάρες του Πνευματικού Κέντρου, όπου και θα παραμείνει κατά την περίοδο των εορτών. 

***  Από Εξάρχεια στη Συρία… ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΔΡΟΜΟΣ!Μολότοφ και καλάσνικοφ...

~  Εκατοντάδες βόμβες μολότοφ με προσαρμοσμένα… γκαζάκια και ισχυρές κροτίδες και ναυτικές φωτοβολίδες σαν αυτή που τραυμάτισε σοβαρά τη δικηγόρο Νατάσσα Τσουκαλά αποτελούσαν το «οπλοστάσιο» των κουκουλοφόρων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και οδοφράγματα συνέθεταν το «πολεμικό» σκηνικό που είχαν στήσει οι κουκουλοφόροι, λίγο πριν τελειώσει η πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
 Οι οδοί Τοσίτσα, Τζωρτζ, Στουρνάρη, Νοταρά, Σολωμού και άλλοι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων είχαν αποκλειστεί από τις ομάδες των κουκουλοφόρων, οι οποίοι προέβαιναν σε επιθέσεις κατά κύματα με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον των αστυνομικών, που υποχωρούσαν εξαιτίας της επικινδυνότητας του «οπλισμού» και του όγκου της ρίψης.
 Την ίδια ώρα ανησυχία προκάλεσε στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας η φωτογραφία που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με την αναγραφή συνθήματος για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Μπερκίν Ελβάν, σε τοίχο σπιτιού στη Ράκκα της Συρίας. «Εξέγερση για Γρηγορόπουλο και Elvan. Αγώνας για την Ελευθερία» γράφει το σύνθημα και δεξιά και αριστερά βρίσκονται δύο και δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας και αν είναι προϊόν φωτομοντάζ. Ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν συνδυάστηκε με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο όταν στις 11 Μαρτίου 2014, βγαίνοντας από το σπίτι του για να πάρει ψωμί, ένας αστυνομικός τού έριξε δακρυγόνο σε ευθεία βολή στοχεύοντας στο κεφάλι. Ο νεαρός είχε χάσει τη μάχη έπειτα από 9 μήνες σε κώμα.
 Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εξελίχθηκαν στα Εξάρχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε 11 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες ήταν τέσσερις ανήλικοι ηλικίας 15-16 χρόνων (3 Ελληνες και μία υπήκοος Ρουμανίας), πέντε Ελληνες ηλικίας από 19 έως 36 χρόνων, ένας 18χρονος από την Αλβανία και ένας 26χρονος Ιταλός.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της απόπειρας επικινδύνων σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών, εμπρησμού, έκρηξης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της αντίστασης καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.
 Επιπλέον προσήχθησαν άλλα 26 άτομα, τραυματίστηκαν ελαφρά 3 αστυνομικοί, ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες τρία οχήματα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Νοταρά και Τοσίτσα.
 Μερικές ώρες αργότερα οι αστυνομικοί εντόπισαν μέρος εγκαταλελειμμένου «οπλοστασίου» το οποίο περιλάμβανε πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς-εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια και κροτίδες), 16 ακέραιες βόμβες μολότοφ, 8 γκαζάκια, 5 δοχεία με εύφλεκτο υγρό, 29 γυάλινα μπουκάλια και 9 αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για την κύρια ανάκριση.
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Ιστορικό φιάσκο! Κυβερνητικό Βατερλώ ΕΞΑΙΤΙΑΣ των Λαθών! Έτσι 'οπλίσαμε' τον Ταγίπ...

~  Σε Βατερλώ για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι, από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε, η Αθήνα διαβεβαίωνε για μια επίσκεψη καλά προετοιμασμένη, που θα είχε πολύ καλά αποτελέσματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.ο.κ.
 Μετά το πολιτικό και διπλωματικό σόου Ερντογάν μέσα στην καρδιά του ελληνικού κράτους, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου, είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που βγαίνουν από μια μακρά περίοδο ύφεσης και εισέρχονται σε ρευστή περίοδο διπλωματικών τριβών, ενώ η κυβέρνηση αναμένει με προβληματισμό και μεγάλη αγωνία τι θα πει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.
 Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες του Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως αιφνίδια αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αναλυτικές αναφορές στην επιθετικότητα του Ερντογάν και την αμήχανη και αμυντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αρχικά, η οποία «μετά σήκωσε το γάντι».
 Ανέτοιμοι και αμήχανοι
Ο,τι συζητείτο επί δεκαετίες ανάμεσα στη Αθήνα και την Αγκυρα πίσω από κλειστές πόρτες κρατώντας σε ύφεση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όλα τα αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγιναν από τον Τούρκο πρόεδρο αντικείμενο των επίσημων διμερών επαφών, με την Αθήνα αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και εμφανώς αμήχανη να επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να τηρήσει τα προσχήματα.
 Ο κ. Ερντογάν έθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα των Τούρκων στην επίσημη ατζέντα μέσα στην καρδιά του ελληνικού κράτους, το Προεδρικό Μέγαρο, προκαλώντας διεθνή αντίκτυπο και πανηγυρισμούς στον τουρκικό Τύπο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο από τη μία πλευρά να δηλώνει αναρμόδιος για τα θέματα που έθεσε ο Τούρκος ομόλογός του και από την άλλη να συντηρεί ένα διάλογο επί περίπου ένα τέταρτο της ώρας, όταν όλοι οι διπλωμάτες και οι αναλυτές σημειώνουν πως δεν θα έπρεπε να δώσει καμία συνέχεια στην ένταση και τις προκλήσεις Ερντογάν.
 Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου Ερντογάν – Παυλόπουλου επικράτησε μεγάλη ένταση και εκνευρισμός τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωναν ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε ο κ. Παυλόπουλος να μπει σε διάλογο με αντικείμενο ευαίσθητα εθνικά θέματα με τον κ. Ερντογάν.
 Τα ερωτήματα που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση είναι αμείλικτα:
 – Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη τώρα η επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρόεδρος είναι διεθνώς απομονωμένος, με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του και υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να αιφνιδιάσει, όπως και έκανε, την ελληνική διπλωματία;
 – Ο Τούρκος πρόεδρος, πριν ακόμα έρθει στην Αθήνα, αμφισβήτησε: τη Συνθήκη της Λωζάννης, την ελληνική Δικαιοσύνη, τον εθνικό μας εναέριο χώρο, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, την «ταυτότητα» των μουσουλμάνων της Θράκης, την αξιοπιστία του Ελληνα πρωθυπουργού. Ηταν γνωστά όλα αυτά κατά την προετοιμασία της επίσκεψης και τι έκανε η Αθήνα για να τα αποφύγει ή να τα αποκρούσει;
 – Ποια ήταν η ατζέντα της Αθήνας στην επίσημη, πλέον, επιλογή της Αγκυρας να αναβαθμίσει σε αντικείμενο επίσημου διπλωματικού διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας;
 – Αληθεύουν οι πληροφορίες για έντονο παρασκήνιο και ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, όπως και ότι αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει επίσκεψη μόνο στην Κομοτηνή;
 Η αρνητική τροπή της επίσκεψης Ερντογάν προκάλεσε πανικό και στο Μαξίμου. Στο κομμάτι της επικοινωνίας, είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που το Μαξίμου ενημέρωνε με non paper για τη βόλτα της συζύγου του κ. Ερντογάν Εμινέ με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά στα μαγαζιά, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα μετέδιδαν την είδηση ότι η βόλτα των δύο συζύγων ακυρώθηκε επειδή η κ. Ερντογάν ασθένησε αιφνιδίως και λίγα λεπτά μετά ότι κάλεσε την κ. Μπαζιάνα στο δωμάτιό της στη «Μεγάλη Βρεταννία» όπου διέμεινε.
 Σε ό,τι αφορά την πολιτική, είναι προφανές ότι ο στόχος της ενίσχυσης του ασθενούς διεθνούς προφίλ του πρωθυπουργού ως αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, της πρώτης Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από 65 χρόνια, δεν επετεύχθη. Επιπροσθέτως, η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επισήμως από την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και τον τρόπο τοποθέτησης του μουφτή μέχρι την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, τα χωρικά ύδατα κ.ο.κ. βάζει σε μια νέα, τελείως διαφορετική, ρευστή και απρόβλεπτη περίοδο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια περίοδο όπου η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει και επιπτώσεις σε άλλα μείζονα εθνικά ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ειρήνη στο Αιγαίο κ.λπ.
 Και αυτό σίγουρα δεν ήταν στο σχεδιασμό του κ. Τσίπρα, που βάλλεται πανταχόθεν. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: Ηταν τέτοια η αναταραχή στο Μαξίμου χθες, που μόλις τελείωσαν οι ερωταπαντήσεις μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στον Τύπο -σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το κλίμα που πλέον είχε ξεφύγει- «πόσο καλά τα πήγε ο πρωθυπουργός και πώς κατάφερε να κλείσει τις τρύπες που άνοιξαν λίγη ώρα πριν στο Προεδρικό Μέγαρο με τις απαντήσεις που έδωσε στον Ερντογάν…».
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

***  Πρωτοφανές! Με κοστούμι αντί για στολή υποδέχθηκε τον Ερντογάν... 
~ Με πολιτική περιβολή εμφανίστηκε στο προεδρικό Μέγαρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
 Η εμφάνιση του με κοστούμι προκάλεσε εντύπωση καθώς δεν έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τρίτος από δεξιά δίπλα στον Νίκο Κοτζιά
Σε επικοινωνία που είχε το EleftherosTypos.gr με ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ειδικά σε μια τόσο σημαντική επίσκεψη για τη χώρα.
Λέτε να έλαβε εντολή άνωθεν;..

***  Η Ελλάδα κινδυνεύει! Καταργείται η συνθήκη της Λωζάνης ! Ανάλυση ΣΕΙΣΜΟΣ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

~ Με αφορμή της εμπρηστικές δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν για «επικαιροποίηση» (όπως είπε) της Συνθήκης της Λωζάνης, σας παραθέτουμε απόσπασμα από την εκπομπή «Κόντρα και Ρήξη».
Ο Κ. Βελόπουλος, λίγους μήνες νωρίτερα, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη Συνθήκη, με αφορμή το ψήφισμα για την τουρκική ένωση της Θράκης.
«Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει», υπογραμμίζει και παραθέτει στοιχεία και γεγονότα που θα σας αφήσουν άφωνους και θα σας ανοίξουν τα μάτια.
Βίντεο :  Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα κινδυνεύει με διάλυση - Καταργείται η συνθήκη της Λωζάνης-(ALERT 12.10.2017) , https://youtu.be/hJW4ZusVseY  .-

*** SILVER ALERT! 'Αγνοείται' ο Π. Καμμένος ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ μας ΑΜΥΝΑΣ...

~ Aπό την πρώτη στιγμή είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν συμμετείχε στο πλαίσιο των διευρυμένων συζητήσεων, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι στις διευρυμένες συζητήσεις μετείχαν  από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι  υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης της Συμμαχίας «Gordian Knot», σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν, απέφυγε να απαντήσει, χαιρετίζοντας απλά την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών στην νατοική άσκηση.
Συγκεκριμένα απάντησε “Χαίρομαι για την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών φίλων και συμμάχων στην άσκηση του ΝΑΤΟ».
Οι Τούρκοι αξιωματικοί μαζί με άλλους από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ παρακολούθησαν μέρος της στρατιωτικής άσκησης της Συμμαχίας, «Gordian Knot 2017», που πραγματοποιήθηκε στην Άσσηρο της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ σε ελληνικό έδαφος στην 1.200 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες ως κύριο προσωπικό και περίπου 700 ως βοηθητικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 950 ήταν προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εν λόγω άσκηση αφορούσε την αξιολόγηση του Στρατηγείου NRDC-GR HQ (NATO Rapid Deployable Corps Greece Headquarters), στο πλαίσιο της ανάληψης “καθηκόντων” τον προσεχή Ιούνιου 2018, όπου θα πραγματοποιηθεί και η νατοική αξιολόγηση.
thepressroom

***  ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ! Λοχίας ΣΚΟΤΩΣΕ στρατιώτη διότι μιλούσε στο κινητό, στην Τουρκία...

~ Ένας Tούρκος στρατιώτης που υπηρετούσε την θητεία του στην επαρχία του Μαρμαρά πέθανε στις 29 Νοεμβρίου ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο επί 54 ημέρες μετά από τα τραύματα που του επέφερε ανώτερός του χτυπώντας τον με το κράνος.
Ο νεαρός άντρας δέχτηκε την επίθεση  όταν ο υπαξιωματικός τον είδε να μιλάει με την μητέρα του στο κινητό. Σύμφωνα με την στρατιωτική νομοθεσία της Τουρκίας απαγορεύεται στους στρατιώτες να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ υπηρετούν την θητεία τους.
Ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος, ένας άλλος στρατιώτης δήλωσε πως ενώ πήγαινε να πλύνει τα χέρια του άκουσε τον Κιλίτς απλά να λέει ένα «ωχ». «Όταν γύρισα είδα τον Κιλίτς να είναι πεσμένος στο έδαφος και τον Χαντσί με ένα κράνος στο χέρι» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βράδυ ο Κιλίτς αισθάνθηκε πονοκέφαλο και όταν αυτός δεν υποχωρούσε, κάλεσαν ασθενοφόρο.
Ο Κιλίτς πέθανε από αποπληξία 54 ημέρες μετά ενώ ήταν σε κώμα. Την ίδια ημέρα ο Χάντσι συνελήφθη. Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε πως δεν χτύπησε το θύμα με το κράνος αλλά απλά του έτριψε με το κράνος το κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες όμως πριν μερικούς μήνες φέρεται να είχε χτυπήσει με ένα ραβδί άλλους στρατιώτες. Πηγή: Hurriyet

*** ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ! Πιο ΠΛΟΥΣΙΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ από ΣΟΥΗΔΟΥΣ και ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ...

~ τη δημοσίευση μερικών πολύ ενδιαφέροντων στοιχείων προχώρησε η ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse, τα οποία αφορούν στον κατά κεφαλήν πλούτο των κατοίκων των Ευρωπαϊκών χωρών.
 Να σημειωθεί πάντως πως τα στοιχεία αφορούν μόνο τα οικονομικά δεδομένα, χωρίς να υπολογίζονται τα κριτήρια κι οι συνθήκες διαβίωσης αλλά κι η δυνατότητα αποταμίευσης, δεδομένα που δίνουν πιο «πραγματικά» στοιχεία, αναφορικά με τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες σε μία χώρα.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι πολίτες της Ισλανδίας με περιουσία 445.000 δολαρίων, ακολουθούμενοι από τους Ελβετούς (229.000 δολάρια/ κάτοικο) και τους κατοίκους του Λουξεμβούργου (168.000 δολάρια/ κάτοικο).
 Οι Έλληνες εμφανίζονται στη μέση της σχετικής κατάταξης με 55.000 δολάρια ανά κάτοικο, ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία κι η Σουηδία.

Ουραγοί της ηπείρου είναι οι κάτοικοι των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανιών, με τους Ουκρανούς, τους Ρώσους και τους Σέρβους να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.
 Τέλος, εκτός Ευρώπης τα νούμερα τραβούν την κατηφόρα καθώς στην Ινδία οι κάτοικοι έχουν λιγότερα από 1,300 δολάρια ο καθένας, 5.400 στην Βραζιλία και 6.400 στη Κίνα.
 Στον αντίποδα εμφανίζονται μόνο οι Ιάπωνες με 124.000 δολάρια ο καθένας.  Πηγή: jakubmarian.com

***  ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ για την ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ! 1000 άτομα περιμένουν τον Ερντογάν...

~ Στην Κομοτηνή αναμένεται σε λίγη ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται την Θράκη, εν μέσω ανησυχίας για την υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι μουσουλμάνοι της περιοχής.

Στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ τον περιμένουν περίπου 1000 Μουσουλμάνοι της Θράκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, με πούλμαν από όλη την περιφέρεια καταφτάνει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης πλήθος κόσμου για την κυρίως υποδοχή που θα γίνει σε ξενοδοχείο της πόλης. Άλλωστε υπάρχουν αναφορές και για οπαδούς του που έρχονται από την Αδριανούπολη, την Προύσα ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.
Λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί πλήθος κόσμου βρισκόταν στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο. Η είσοδος στο χώρο γινόταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ συνεχώς καταφθάνουν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

Περίπου 1000 άτομα περιμένουν τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή, έξω από το τζαμί Κιρ Μαχαλέ


protothema

*** ΦΡΟΥΡΙΟ η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ! Έρχεται η Μεγάλη Προσευχή! Τι φοβούνται...

~ Εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην Ιερουσαλήμ, πριν από τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών, μετά το αίτημα διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων για πραγματοποίηση μεγάλων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στον απόηχο της αναγνώρισης της πόλης, από τον Ντόναλντ Τραμπ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Πολλές εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ και διευκρίνισε ότι δεν έχει επιβληθεί κάποιο όριο ηλικίας στους πιστούς στους οποίους επιτρέπουν οι ισραηλινές αρχές να πάνε στην Πλατεία των Τεμενών για να προσευχηθούν, σε αντίθεση με άλλες περιόδους μεγάλης έντασης κατά τις οποίες επιβαλλόταν το μέτρο αυτό.
Η Πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και ιερός τόπος των Εβραίων, οι οποίοι την ονομάζουν Όρος του Ναού, βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ και τελεί υπό την κατοχή του. Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτήν.  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  3 νέες εκδόσεις EΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ και ο Ευκλείδης ψάχνει ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ...

~  Με το βλέμμα στραμμένο στον νέο χρόνο, όπου από τον Φεβρουάριο και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη των θρίλερ του Μνημονίου και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γι’ αυτό το σκοπό βρίσκεται από χθες (7/12) στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.
Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» ο υπουργός θα προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης οι εξελίξεις και οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς όπως είναι τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι η C. Lagarde από το ΔΝΤ, ο D. Costello από την Ε.Ε. και ο Νicola Giamarolli από τον ESM.
Επομένως στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ εν όψει και της απόφασης (σ.σ. θα ληφθεί τον Φεβρουάριο) που εκκρεμεί από το Ταμείο για το αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα ή θα παραμείνει με τον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να βάλει δικά του κεφάλαια.
Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Delia Velculescu (, ήταν ιδιαίτερα διαλλακτική, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις διαφωνίες όπως συνέβαινε στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η 3η αξιολόγηση αποτέλεσε «βόλτα στο πάρκο» για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που για τους θεσμούς αποτελούσε κεντρικό προαπαιτούμενο για να υπάρξει τεχνική συμφωνία.
Επίσης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά και τα μέτρα λιτότητας ώς το 2020 (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο), που έχει ψηφίσει προκαταβολικά η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέβαλαν στο να κλείσει τάχιστα η τεχνική συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι η 4η και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει - σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό- αρχές Μαρτίου του 2018 κρύβει πολλές ενέδρες, κυρίως στο φορολογικό πεδίο, για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Είναι σίγουρο ότι οι δανειστές μετά τα τόσα δισ. ευρώ που εκταμίευσαν με χαμηλό επιτόκιο, πλην όμως με σκληρές μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία την Αθήνα εάν δεν τις συνεχίσει…
Τα μέτρα για το χρέος θα είναι το κλειδί για τις νέες δεσμεύσεις.
Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτές θα κρατάει το ΔΝΤ.  Μάριος Χριστοδούλου   www.bankingnews.gr

*** ΗΠΑ κι ΕΕ στο ΠΛΕΥΡΟ της ΕΛΛΑΔΑΣ; Τους έχει 'ΤΣΑΝΤΙΣΕΙ' ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ...

~ «Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος κι αποστράβωσε», λέει μία λαϊκή παροιμία που ταιριάζει... γάντι στον απολογισμό της χθεσινής πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
 Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγες ώρες πριν την άφιξή του, και η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με «το καλημέρα σας» σ’ αυτήν, σηματοδότησαν μία συνάντηση που σημαδεύτηκε από εκατέρωθεν αιχμές, λεπτή ειρωνεία, αλλά και ένα πρωτοφανές διπλωματικό μπρα-ντε-φερ που άφησε ακόμα και τους πιο παλαιούς και έμπειρους δημοσιογράφους με το στόμα ανοιχτό.
Σίγουρα δεν ήταν αυτό που αρχικά προέβλεπαν στο Μαξίμου, όταν οργάνωναν την επίσκεψη.
 Ο δύστροπος γείτονας, όμως, έμεινε συνεπής στην έντονη αναθεωρητική πολιτική του. Επέλεξε να συνεχίσει την επιθετική τακτική του, προβάλλοντας όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, με την ελληνική πλευρά να σηκώνει -αναγκαστικά κατά πολλούς- το γάντι. Στην κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα-Ερντογάν, το προσυμφωνημένο περιεχόμενο των συζητήσεων που ορίζει η πάγια διπλωματική τακτική πήγε περίπατο, και οι θεατές, είτε εντός, είτε εκτός αίθουσας ένιωσαν ότι παρακολουθούν έναν αγώνα μποξ. Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε μέχρι κεραίας στις θέσεις του, θέτοντας ευθέως και πάλι θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως η εκλογή αρχιμουφτή. Ο Tσίπρας με εμφανή διάθεση ειρωνείας δεν άφησε να πέσει τίποτα κάτω. «Να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου».
 Αρνητική είναι και η αποτίμηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών όσον αφορά την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης. Γερμανική διπλωματική πηγή φέρεται να τόνισε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει εδώ και 100 χρόνια και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της». Οι ίδιοι κύκλοι είπαν πως «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στην Τουρκία, αλλά ούτε και τα μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Την ίδια αίσθηση φάνηκε να έχουν και στις Βρυξέλλες, απορώντας πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε σε boxing match». Παρ’ όλα αυτά επέλεξαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, υπενθυμίζοντάς του «ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας». Απαντώντας στις τοποθετήσεις περί «τροποποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, Ευρωπαίος αξιωματούχος  διεμήνυσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες». Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας περί επικαιροποίησης της Συνθήκης, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψουν την στρατηγική της εξίσωσης των δύο χωρών. Ενδεικτικό είναι ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».
 Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει, τουλάχιστον ανεπίσημα, την ασυνήθιστη για τέτοιες περιστάσεις ένταση, θεωρεί ότι η αποτίμηση της πρώτης ημέρας δεν είναι μόνο αρνητική. «Αν μη τι άλλο μπήκαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι για πρώτη φορά με τόσο ειλικρίνεια και όχι πλέον πίσω από κλειστές πόρτες», μας δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ύψωσε το ανάστημά του και επιπλέον, η Ελλάδα ήταν αυτή που προσέφερε χέρι φιλίας στην Τουρκία, έτσι ώστε  να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν δεν το δεχτεί και πάλι κερδισμένοι βγαίνουμε από την αδιάλλακτη στάση τους».
 Παράλληλα, θεωρεί ότι επετεύχθη μία σημαντική συμφωνία σε ότι έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών ΜΟΕΑ (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα. Τα νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών καταμετρώνται στα θετικά της συνάντησης, ενώ η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής συγκαταλέγεται στις χθεσινές επιτυχίες.
  Όσο για σήμερα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απεύχονται τα χειρότερα. Γνωρίζουν ότι οι χθεσινές προστριβές μπορεί να μοιάσουν ως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα στην Θράκη, αν ο Ερντογάν αποφασίσει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, μετατρέποντας μία ολιγόωρη επίσκεψη σε σώου. Όλοι στην κυβέρνηση κρατούν την ανάσα τους, ελπίζοντας η σημερινή ημέρα να περάσει χωρίς έκτροπα.  PROTOTHEMA

***  ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ! Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ...

~ Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται αύριο Σάββατο στη Δυτική Ελλάδα και την Κυριακή στην ανατολική χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
 ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:
 1. Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (09-12-2017) ΕΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (10-12-2017).
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ
ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
 2. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (10-12-2017)
ΕΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr

***  EKTAKTO!  To State Department ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ελλάδα και κατακεραυνώνει Ερντογάν

~ Τη διαφωνία του για τις δηλώσεις περί επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εξέφρασε το αξιωματούχος του State Department, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τη Λένα Αργύρη, η οποία γνωστοποίησε την είδηση, το State Department τονίζει πώς «είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς επιχειρεί να αναδιαμορφώσει ζητήματα που έχουν διευθετηθεί με διεθνείς συνθήκες.

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Πώς "χάνονται" από τα ραντάρ πλοία-φαντάσματα ανοιχτά της Κρήτης...

~ Κομβικό σημείο στο ταξίδι των πλοίων- "φαντασμάτων", τα οποία πλέουν εντός των ευρωπαϊκών υδάτων έχοντας απενεργοποιημένα τα συστήματα εντοπισμού τους, αποτελεί η Κρήτη. Ο προχθεσινός εντοπισμός του φορτίου των σχεδόν 7 τόνων κατεργασμένης κάνναβης από τις ελληνικές διωκτικές Αρχές στο ρυμουλκό σκάφος "Andreas", στ' ανοικτά των νότιων ακτών του νησιού μας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προ μηνών σχετικές αποκαλύψεις που έδειχναν τα νότια παράλια της Κρήτης ως... "σταυροδρόμι" των πλοίων- "φαντασμάτων" που χρησιμοποιούνται από εγκληματικά καρτέλ.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Windward, και η οποία είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο από την "ΚΡΗΤΗ TV", μόνο κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, συνολικά 2.850 φορτηγά πλοία "εξαφανίστηκαν" από τις συσκευές εντοπισμού πριν αυτά εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα!
 Η εν λόγω τακτική χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα οργανωμένα καρτέλ του εγκλήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καρτέλ ναρκωτικών, λαθρεμπορίου όπλων και φυσικά διακίνησης προσφύγων. Όπως φαίνεται, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες φορτηγά πλοία εισέρχονται σε ευρωπαϊκά ύδατα, απενεργοποιώντας τα λεγόμενα "AIS", όπως ονομάζονται τα ειδικά συστήματα που διευκολύνουν τη διαδικασία εντοπισμού τους.
 Το "Andreas"
 Ως πλοίο- "φάντασμα", προφανώς, χάραξε τη ρότα του ανοικτά της Κρήτης και το ρυμουλκό σκάφος "Andreas" που μετέφερε το ναρκο-φορτίο "μαμούθ". Το πλοίο βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών, όταν μπήκε στη ρότα των λαθρεμπόρων που μεταφέρουν είτε παράνομα εμπορεύματα, είτε ναρκωτικά, είτε πρόσφυγες στη Μεσόγειο, και η οποία είχε χαρτογραφηθεί από τις διεθνείς διωκτικές Αρχές μετά την έρευνα της Windward.
 Οι αποκαλύψεις των "Times του Λονδίνου", που βασίστηκαν στα στοιχεία της Windward, είχαν παρουσιαστεί πριν μερικούς μήνες στην "ΚΡΗΤΗ TV". Το βρετανικό ΜΜΕ είχε παρουσιάσει μάλιστα μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες φανερώνουν την κομβική θέση της Κρήτης στις διαδρομές των φορτηγών πλοίων- "φαντασμάτων". Ειδικότερα, είχε παρουσιαστεί η περίπτωση ενός τάνκερ ιταλικής σημαίας, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο από τη Λιβύη στην Ελλάδα.
 Όπως σημειώνεται στην επίμαχη έρευνα, κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Μεσόγειο, το εν λόγω πλοίο έκανε δύο... ανεξήγητες στάσεις. Η μία από αυτές έλαβε χώρα πολύ κοντά στην Κρήτη, στ' ανοικτά της Αγίας Γαλήνης. Η δεύτερη στάση πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στο νησί της Λέσβου.
 Τα έχουν δει
 Για την ύπαρξη των πλοίων- "φαντασμάτων" μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης. Ο κ. Πικράκης ανέφερε μιλώντας στην κάμερα της "ΚΡΗΤΗ TV" ότι οι ένστολοι που έχουν υπηρετήσει στις νότιες παράκτιες περιοχές της Κρήτης τα έχουν δει.
 «Όσοι έχουμε υπηρετήσει σε αυτές τις περιοχές τα γνωρίζουμε, τα βλέπουμε (σ.σ. τα εν λόγω πλοία). Πλην, όμως, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Από αυτά βγαίνουν λαθρομετανάστες, υπάρχουν διακινητές...», επισήμανε ο Γιώργος Πικράκης.
 Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV", ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής υπήρξε καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των υπόλοιπων πλοίων, και όχι μόνο.
 «Έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφάλιση της ναυσιπλοΐας, αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων, και δεν αντιμετωπίζεται κανένα ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Δουβής.
 Τα τσιγαράδικα
 Όπως όλα δείχνουν, πάντως, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι στις νότιες ακτές της Κρήτης έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια σοβαρότατες υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, αλλά και ποτών. Τρανά παραδείγματα του ότι το νησί μας αποτελεί κομβικό σημείο για τα ταξίδια των φορτηγών πλοίων- "φαντασμάτων" αποτελούν τα ουκ ολίγα τσιγαράδικα πλοία τα οποία παραμένουν εδώ και καιρό στο λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και σ' αυτό της Αγίας Γαλήνης, όπου μεταφέρθηκε προ ημερών το ρυμουλκό "Andreas" με τους τόνους "σοκολάτας".
 Τα καράβια, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, μιας κατεξοχήν τουριστικής παραθαλάσσιας περιοχής του νησιού μας, αποτελούν "βραχνά" για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης Μανόλη Φουντιδάκη, όσο και από τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Μπαγιαρτάκη.
 «Δε θέλουμε να καταλήγουν εδώ (σ.σ. στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης) αυτά τα πλοία, τα οποία βγάζουν προς τα έξω μια πολύ άσχημη εικόνα για τον τόπο μας», είπαν στη "Νέα Κρήτη", αναφερόμενοι στα πλοία που παραμένουν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.
 Το πλοίο με το τεράστιο φορτίο όπλων και πυρομαχικών
 Όσον αφορά στο Ηράκλειο, στο λιμάνι παραμένει δεμένο το πλοίο "Haddad". Στο εν λόγω πλοίο είχε εντοπιστεί τεράστιο φορτίο όπλων και πυρομαχικών, ωστόσο μόλις το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι καρποφόρησαν οι διαγωνισμοί για την εκποίησή του.
 Μπροστά από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου παραμένει δεμένο και το ρυμουλκό "Φάλκον", το οποίο "πρωταγωνίστησε" σε υπόθεση λαθρεμπορίου ποτών. Εξάλλου, στο λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει και ένα ακόμη τσιγαράδικο, το οποίο είχε εντοπιστεί τον περασμένο Ιούνιο στ' ανοικτά των Σφακίων, στις νότιες ακτές του νομού Χανίων.
 Σημειώνεται ακόμη ότι, εκτός των άλλων, οι λιμενικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση και τριών ιστιοφόρων πλοίων, τα οποία επίσης "περιμένουν"... υπομονετικά την απομάκρυνσή τους.
 Όπως υπογράμμισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, μιλώντας για τα τρία μεγαλύτερα από τα επίμαχα πλοία, «το ένα εξ αυτών έχει ήδη εκποιηθεί σε πλειστηριασμό και υπάρχει πλειοδότης που ενδιαφέρεται να το απομακρύνει».
 «Το δεύτερο είναι σε διαδικασία διαγωνισμών, είναι στον τρίτο διαγωνισμό για την εκποίησή του και το τρίτο είναι πολύ πρόσφατο ακόμα: Είναι από το καλοκαίρι, οπότε περιμένουμε την ποινική έκβαση της υπόθεσης, ούτως ώστε να δρομολογηθεί πάλι η διαδικασία που σας προανέφερα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Δουβής.
 Στο μεταξύ, εντός της σημερινής ημέρας αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών οι έξι Σύριοι-μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού "Andreas", το οποίο μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης που έχει εντοπιστεί ποτέ εντός της ελληνικής επικράτειας. Όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, οι συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Εξάλλου, στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι ενδελεχείς έρευνες στο ρυμουλκό σκάφος συνεχίστηκαν και τη χθεσινή ημέρα.
 Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος για το neakriti

***  ΕΠΙΘΕΣΗ στον ΕΡΝΤΟΓΑΝ εξαπέλυσαν οι... ΤΟΥΡΚΟΙ! Δείτε τι έγινε...

~ Επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του επί ελληνικού εδάφους για τη Συνθήκη της Λωζάννης εξαπέλυσε η τουρκική αντιπολίτευση ζητώντας του να τις διορθώσει χαρακτηρίζοντας τες ως ατυχείς.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή Τύπου που παρέθεσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μπαρίς Γιαρκαντάς ότι υποστήριξε ότι «το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάννης είναι για την Τουρκία ο τίτλος ιδιοκτησίας της».
«Το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του», ανέφερε.
Πηγή ρεπορτάζ: ant1news.gr

***  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ!  «Ας κάνουμε τζαμί την Αγια - Σοφιά»...

~ Ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους βουλευτές του κόμματός του να επιδίδονται στο αγαπημένο τους «σπορ», τους ψευτοτσαμπουκάδες, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στη Θράκη και ζητούν, για ακόμη μία φορά, να μετατραπεί η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στης Κωνσταντινούπολη σε τζαμί!
Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Σαμίλ Ταγιάρ, να δείξει πόσο αμετροεπής και ανιστόρητος είναι: Σε μήνυμά του στο twitter, o Ταγιάρ επέμεινα στα περί «αναθεώρησης» της Συνθήκης της Λωζάνης, που ζήτησε – ατυχώς – ο αρχηγός του κόμματός του, και για την οποία εισέπραξε τόσο από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον ένα μεγαλοπρεπές «όχι».
Μάλιστα, ο Τούρκος βουλευτής δεν δίστασε να γράψει στα… παλαιότερα των υποδημάτων του τις διεθνείς συνθήκες και να εγείρει ζήτημα θρησκευτικών ελευθεριών.
samil tayyar
Έγραψε ο Ταγιάρ στο twitter: «Ας αρχίσουμε κι εμείς να ανοίγουμε την Αγία Σοφία τις Παρασκευές για προσευχή. Και άσε τους να παίζουν μετά την Τrumpέτα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες ακολουθούν αυτή τη βρώμικη κι επικίνδυνη τακτική. Ιδίως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το καθεστώς Ερντογάν επιμένει με τρόπο εμφατικό αλλά και άκρως προκλητικό να επιθυμεί να διαδραματίζει ρόλο «γενικού δερβέναγα» τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να έχει τον τελικό λόγο σε όλα, ακόμη και στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.
Το Newsbomb.gr, μέσα από αλλεπάλληλα και εκτενή δημοσιεύματα, έχει επανειλημμένα στηλιτεύσει αυτή την αήθη πρακτική, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχει στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. newsbomb

***  ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ! Ο Κιμ ζητά ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ με τις ΗΠΑ...

~  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε (7/12) ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ επιδιώκοντας να λάβει εγγυήσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με την ασφάλειά της, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τις προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ, όταν οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Βιέννη σήμερα.
«Γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θέλει πάνω απ' όλα να μιλήσει με τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων για την ασφάλειά της. Είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε αυτό, είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις» είπε ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας (μεταξύ αυτών) ο Ρεξ Τίλερσον το άκουσαν αυτό» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, NEWSBOMB

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σήμερα Παρασκευή 08-12-2017 για  την  Euroleague  στο Ευρωμπάσκετ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  100-81, (50-44) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 29-23 , 21-21, 24-18 , 26-19 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΕΑΛ  Μαδρίτης κ.α.72-72 , (34-30) .- ^
Παράταση : 92-83  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 18-8 , 16-22 , 22-17 ,16-25 , Ο.Τ. 17-11 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-6, 34-30, 56-47, 72-72 κ.α., 92-83 παρ.
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛίν 12, Σπανούλης 7 (1), Μιλουτίνοφ 12 (7ριμπ.), Στρέλνιεκς 15 (1), Πρίντεζης 21 (1τρ., 7ριμπ.), Παπανικολάου 14 (3), Μάντζαρης, Ρόμπερτς 4, Γουίλτζερ 2, Τόμπσον 5 (6ριμπ.).
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ, Ραντλ 3 (1), Ρούντι 3 (1/5τρ.), Ράντοντσιτς, Ντόντσιτς 33 (4/9τρ.), Ματσιούλις, Ρέγες 4, Καμπάτσο, Κάρολ 24 (4/10τρ.), Ταβάρες 8, Τόμπκινς 6 (10ριμπ.), Τέιλορ 2.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ -ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ  68-83 , (38-39) .- ^
Τα δεκάλεπτα :28-22 , 10-17 , 13-25 , 17-19 .- ^

~* Liga   Μπάσκετ  :
Ζαντάρ-Ολίμπια Λιουμπλιάνα  97-77  .- ^
 Γκουάρος Ντε Λάρα -Εστουντιάτες  88-83  .-

***  Χθες Σήμερα 07-12-2017 , Euroleague  στο Ευρωμπάσκετ :
ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  80-74, (31-33) .-^ 
Τα δεκάλεπτα : 10-20, 21-13 , 33-14 , 16-27  .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς (Κροατία), Πατέρνικο (Ιταλία), Ρομάνο (Ισραήλ)
Τα δεκάλεπτα: 10-20, 31-33, 64-47, 80-74
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 9, Μπουστ 2, Πάνγκος 12 (3), Τουπάν 3, Γιανκούνας 17, Μιλάκνις 3 (1), Μίσιτς 4, Γουάιτ 13 (1), Βαλίνσκας, Ουλανόβας 8.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσαβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 15 (3), Ρίβερς 11 (3), Παππάς 16 (4), Γκιστ 4, Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 2, Γκάμπριελ 2, Ογκαστ 3, Λοτζέσκι 7, Καλάθης 10, Αντετοκούνμπο 2

ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 76-92  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 20-22 , 19-2020-28 , 17-22  .- ^
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. -  ΒΑΛΕΝΘΙΑ 94-91  .-^
Τα δεκάλεπτα : 23-21 , 21-25 , 23-19 , 25-26 .- ^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ-ΜΑΛΑΓΑ  88-82 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 27-12 , 14-24 , 18-20 , 29-26  .- ^
ΟΛΙΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ-ΚΙΜΚΙ 71-77 .-^
Τα δεκάλεπτα : 24-12 , 14-19 , 18- 24 ,  15-22 .-^

***  Στο  Ευρωμπάσκετ
αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ      εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.    εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ    εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ       εκτός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    εκτός
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ    εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ   εκτός

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

~** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε   11  αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 9-2   
Ολυμπιακός 9-2  
 Φενέρμπαχτσε 8-3    
Παναθηναϊκός 7-4   
--------------------
Μακάμπι Τελ Αβίβ 7-4     
Κίμκι             7-4       
Ζαλγκίρις Κάουνας 6-5   
Μπάμπεργκ   5-6  
 ---------------------
Ρεάλ Μαδρίτης 5-6    
Μπασκόνια     5-6         
Μπαρτσελόνα 4-7     
~~~~~~~~~~~
Μάλαγα    3-8      
Βαλένθια   3-8                
Αναντολού Εφές 3-8   
Αρμάνι Μιλάνο   3-8      
Ερυθρός Αστέρας 4-7  
 
 *** Για τις δύο προσεχείς αγωνιστικές στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 11

07.12. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΠαναθηναϊκός
 

07.12. 21:00ΜπάμπεργκΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

07.12. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΒαλένθια
 

07.12. 21:30ΜπασκόνιαΟυνικάχα
 

07.12. 21:45ΜιλάνοΚίμκι
 

08.12. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΑναντολού Εφές
 

08.12. 21:00ΟλυμπιακόςΡεάλ Μαδρίτης
 

08.12. 22:00ΜπαρτσελόναΦενερμπαχτσέ
 
Αγωνιστική ημέρα: 12
14.12. 19:45ΦενερμπαχτσέΖαλγκίρις Κάουνας
 
14.12. 21:00ΜπάμπεργκΟλυμπιακός
 
14.12. 21:00ΟυνικάχαΚίμκι
 
14.12. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπαρτσελόνα
 
15.12. 19:30Αναντολού ΕφέςΜπασκόνια
 
15.12. 19:30ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
15.12. 21:15ΠαναθηναϊκόςΜιλάνο
 
15.12. 21:30ΒαλένθιαΕρυθρός Αστέρας
 

*** Με εκατοντάδες συμμετοχές οι ημερίδες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ της Μεσσηνίας 
Αθλητικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ θα πραγματοποιηθούν από 15/12 έως και 21/12/2017 για Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Μεσσηνίας.
Πιο συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν ημερίδες Κλασικού Αθλητισμού και Πετοσφαίρισης στο Στάδιο και στο Κλειστό της Καλαμάτας, Ποδοσφαίρου στο γήπεδο «Παναγιώτης Μπαχράμης» και Καλαθοσφαίρισης και στην Τέντα.
Σκοπός των ημερίδων είναι: η βιωματική αθλητική εκπαίδευση των μαθητών/τριών, η εκμάθηση της βασικής τεχνικής των αθλημάτων, η γνωριμία τους με τους φυσικούς χώρους διεξαγωγής των αγώνων, η άθληση των παιδιών και εφήβων στους χώρους αυτούς και η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων.
Οι συμμετοχές που έχουν δηλωθεί είναι εκατοντάδες και προέρχονται από τα εξής σχολεία: το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το Δημοτικό Σπερχογείας, το Γυμνάσιο Πύλου, το 18ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 2ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 1ο Δημοτικο Καλαμάτας, το 13ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 12ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 3ο Δημοτικο Καλαμάτας, το 24ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 16ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 5ο Γυμνασιο Καλαμάτας, το 11ο Δημοτικο Καλαμάτας και το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 19ο Δημοτικό Καλαμάτας, το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, το 10ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 4ο Δημοτικό Καλαμάτας, το 2ο Γυμνασιο Καλαμάτας.

*** Σάββατο   09-12-2017   για την Σούπερ Λίγκα Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  : 14η  αγωνιστική
ΑΕΛ  ΛΑΡΙΣΣΑ-ΞΑΝΘΗ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κυριακή 10-12-2017  :
Απόλλων Σμύρνης -Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΣ  Γιάννινα-Λαμία 1964
Ατρόμητος Αθηνών -Λεβαδειακός
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΑ
ΑΕΚ Αθηνών -ΑΟ. Κέρκυρα

*** Για την  Football League - Β΄Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 7η αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΟΦΗ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
Κυριακή 10-12-2017 :
Χανιά/Κισσαμικός-ΑΕ. Σπάρτης
Απόλλων Πόντου -Καλλιθέα
Τρίκαλα 1963-Απόλλων Λάρισσας
Πανσερραϊκός-Βέροια
Αιγινιακός-ΑΕ. Καραϊσκάκης
Αναγέννηση Καρδίτσας -Αχαρναϊκός  3-0  α.α.  .- ^
Παναιγιάλειος -Εργοτέλης
Δόξα Δράμας -Άρης Θεσσαλονίκης

***  Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στον 5ο  όμιλο  :  9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-ΑΧΑΪΚΗ
ΔΙΑΔΟΡΑΣ ΒΡΑΧΑΙΪΚΩΝ - ΠΣ. Η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ -ΛΕΟΝΙΔΙΟ
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΑΛΛΙΞΟΥΡΙΑΚΟΣ

*** Για το ποδόσφαιρο U20  Super League 14η αγωνιστική :
Σάββατο 09-12-2017 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΑΕ ΛΑΡΙΣΣΑ-ΞΑΝΘΗ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΑΕΚ Α.-ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΛΑΜΙΑ

*** Στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών SUPER LEAGUE  6η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - ΟΦΗ
Τρίκαλα-ΑΕ. Λάρισσα
Φαίδων Άργους - Μεσσολόγγι
Βόλος 2004-Ατρόμητος Αθηνών
Αμαζόνες Δράμας-ΠΑΟΚ
Ελπίδες Καρδίτσας 94-Οδυσσέας Γλυφάδας

***Αναλυτικά το πρόγραμμα πρόκριση στους «32» του Europa... :
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Βιγιαρεάλ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-1
(60΄ Μπλάκμαν)
Σλάβια Πράγας - Αστάνα 0-1
(38΄ Άνιτσιτς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 3-2-1 10-6 11 -ΦΑΣΗ «32»
Αστάνα (Καζακστάν) 3-2-1 10-7 10 -ΦΑΣΗ «32»
--------------------------------------------
Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 2-2-2 6-6 8
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 1-1-4 1-8 4

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Ντιναμό Κιέβου - Παρτιζάν 4-1
(6΄ Μόροζιουκ, 28΄, 31΄, 78΄ πεν. Μοράες - 45΄ πεν. Γέφτοβιτς)
Γιουνγκ Μπόις - Σκεντέρμπεου 2-1
(55΄ Οαρό, 90΄+2 Ασαλέ - 51΄ Γκαβαζάι)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 4-1-1 15-9 13 -ΦΑΣΗ «32»
Παρτιζάν (Σερβία) 2-2-2 8-9 8 -ΦΑΣΗ «32»
--------------------------------------------
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 1-3-2 7-8 6
Σκεντέρμπεου (Αλβανία) 1-2-3 6-10 5

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Χόφενχαϊμ - Λουντογκόρετς 1-1
(25΄ Οκς - 62΄ Βάντερσον)
Μπασάκσεχιρ - Μπράγκα 2-1
(10΄ Βίσκα, 77΄ πεν. Εμρέ - 55΄ Ραούλ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπράγκα (Πορτογαλία) 3-1-2 9-8 10 -ΦΑΣΗ «32»
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 2-3-1 7-5 9 -ΦΑΣΗ «32»
---------------------------------------------
Μπασάκσεχιρ (Τουρκία) 2-2-2 7-8 8
Χόφενχαϊμ (Γερμανία) 1-2-3 8-10 4

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Αούστρια Βιένης - ΑΕΚ 0-0
Ριέκα – Μίλαν 2-0
(7΄ Πούλιτς, 47΄ Γκαβράνοβιτς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μίλαν (Ιταλία) 3-2-1 13-6 11 -ΦΑΣΗ «32»
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-5-0 6-5 8 -ΦΑΣΗ «32»
---------------------------------------------
Ριέκα (Κροατία) 2-1-3 11-12 7
Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-2-3 9-16 5

5ος ΟΜΙΛΟΣ
Αταλάντα - Λιόν 1-0
(10΄ Πετάνια)
Απόλλων Λεμεσού - Εβερτον 0-3
(21΄, 27΄ Λούκμαν, 87΄ Βλάσιτς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αταλάντα (Ιταλία) 4-2-0 14-4 14 -ΦΑΣΗ «32»
Λιόν (Γαλλία) 3-2-1 11-4 11 -ΦΑΣΗ «32»
--------------------------------------------
Έβερτον (Αγγλία) 1-1-4 7-15 4
Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος) 0-3-3 5-14 3

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Ζλιν - Λοκομοτίβ Μόσχας 0-2
(70΄ Μίραντσουκ, 75΄ Φαρφάν)
Κοπεγχάγη - Σερίφ Τιράσπολ 2-0
(56΄ Σωτηρίου, 59΄ Λούφτνερ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 3-2-1 9-4 11 -ΦΑΣΗ «32»
Κοπεγχάγη (Δανία) 2-3-1 7-3 9 -ΦΑΣΗ «32»
----------------------------------------------
Σερίφ Τιράσπολ (Μολδαβία) 2-3-1 4-4 9
Ζλιν (Τσεχία) 0-2-4 1-10 2

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Χαποέλ Μπέρ Σεβά - Πλζεν 0-1
(28΄ Χέιντα, 83΄ Χόραβα)
Στεάουα - Λουγκάνο 1-2
(60΄ Γκνοχέρ - 3΄ Νταπρέλα, 32΄ Βέσεϊ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 4-0-2 13-8 12
Στεάουα (Ρουμανία) 3-1-2 9-7 10
Λουγκάνο (Ελβετία) 3-0-3 9-11 9
Χάποελ Μπερ-Σέβα (Ισραήλ) 1-1-4 5-10 4

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ερυθρός Αστέρας - Κολονία 1-0
(22΄ Σρίνιτς)
Αρσεναλ - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 6-0
(11΄ Ντεμπισί, 37΄ Γουόλκοτ, 43΄ Γουίλσιρ, 51΄ αυτ. Πολιακόφ, 64΄ πεν. Ζιρού, 74΄ Ελνενί)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αρσεναλ 4-1-1 14-4 13
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 2-3-1 3-2 9
Κολονία (Γερμανία) 2-0-4 7-8 6
ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (Λευκορωσία) 1-2-3 6-16 5

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Μαρσέιγ - Σάλτσμπουργκ 0-0
Γκιμαράες - Κονιασπόρ 1-1
(77΄ αυτ. Αλί Τουράν - 15΄ Μπουραμπιά)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 3-3-0 7-1 12
Μαρσέιγ (Γαλλία) 2-2-2 4-4 8
Κόνιασπορ (Τουρκία) 1-3-2 4-6 6
Γκιμαράες (Πορτογαλία) 1-2-3 5-9 5

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Ζορία Λουγκάνσκ - Αθλέτικ Μπιλμπάο 0-2
(70΄ Αντούριθ, 86΄ Ραούλ Γκαρθία)
Χέρτα Βερολίνου - Εστερσουντ 1-1
(61΄ Πέκαρικ - 58΄ Παπαγιαννόπουλος)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 3-2-1 8-5 11
Έστερσουντ (Σουηδία) 3-2-1 8-4 11
Ζορία Λουγκάνσκ (Ουκρανία) 2-0-4 3-9 6
Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 1-2-3 6-7 5

11ος ΟΜΙΛΟΣ

Ζούλτε Βάρεγκεμ - Λάτσιο 3-2
(6΄ Ντε Πόου, 60΄ Έιλεν, 83΄ Ισέκα - 67΄ Καϊσέδο, 76΄ Λέιβα)
Φίτεσε - Νις 1-0
(84΄ Καστανιός)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λάτσιο (Ιταλία) 4-1-1 12-7 13
Νις (Γαλλία) 3-0-3 12-7 9
Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο) 2-1-3 8-13 7
Φίτεσε (Ολλανδία) 1-2-3 5-10 5

12ος ΟΜΙΛΟΣ

Βαρντάρ - Ρόζενμποργκ 1-1
(9΄ Γιουτάλο - 45΄ πεν. Μπέντνερ)
Σοσιεδάδ - Ζενίτ Αγ.Πετρ. 1-2
(58΄ Ζοσέ - 35΄ Γερόχιν, 64΄ Ιβάνοβιτς, 85΄ Παρέδες)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 5-1-0 17-5 16
Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία) 4-0-2 16-6 12
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 1-2-3 6-11 5
Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) 0-1-5 3-20 1
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-28-2017.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 03 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5941   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 552   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



*** VIDEO  από την ομιλία στο Αρφαρά Κυριακή 03-12-2017 του Αρχιάτρου Νευροχειρουργού Σπύρου Α. Λαφαζάνο ..:
1~*  Οσφυο-ισχιαλγία με Νευροχειρουργό Σ. Α. Λαφαζάνο Αρφαρά 03/12/2017 από το πρώτο μέρος της προσφώνησης του γιατρού Λ.Ι.Παπανικολάου: https://youtu.be/UYN3YkortsM  .-
2~* ARFARA 3/12/2017  ομιλία Σ. Α. Λαφαζάνου Οσφυο-ισχιαλγία  προσφώνηση Λ..Ι. Παπανικολάου  γιατρό  Β΄ μέρος  Νο …… ‘’’’’’’3: https://youtu.be/lu7IyIGextM    .-
3~* Arfara ομιλία Σπύρου Α. Λαφαζάνου Νευροχειρουργός ΟΣΦΥΟ-ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ λίγο πριν την έναρξη ομιλίας  :  https://youtu.be/2BDg2W2vdPA   .-
4~* ARFARA 1 3-12-2017  ομιλία Σ Α  Λαφαζάνου Οσφυο-Ισχιαλγία : https://youtu.be/mzrY_ou8RUA .-
5~*  ARFARA (2)  3-12-2017  ομιλία Σ.Α. Λαφαζάνου Οσφυο-Ισχιαλγία  Νο 2 :  https://youtu.be/G8Y9sqUjn-k .-
6~* ARFARA 3/12/2017  ομιλία Σ Α  Λαφαζάνου Οσφυο-ισχιαλγία  Νο 3 το  τρίτο και τελευταίο μέρος ομιλίας::  https://youtu.be/qmlSThjbFHA  .-
 ~
ΑΠΟ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ...Μαθαίνω , :
---------------------------------------
1,-ΕΛΑΦΙ ΚΑΙ ΛΙΟΝΤΑΡΙ
Ένα διψασμένο ελάφι βρήκε μια πηγή. Καθώς έπινε, είδε τη σκιά του στο νερό και χάρηκε με το μέγεθος και την ποικιλία των κεράτων του, αλλά στενοχωρήθηκε πολύ με τας πόδια του, επειδή ήταν πολύ λεπτά και ασθενικά. Ενώ τα σκεφτόταν ακόμα αυτά, φάνηκε ένα λιοντάρι και άρχισε να το κυνηγάει. Το ελάφι το ’βαλε στα πόδια και άφησε πολύ πίσω το λιοντάρι[γιατί η δύναμη των ελαφιών είναι στα πόδια, του λιονταριού στην καρδιά]. Όσο ήταν άδεντρος ο τόπος, το ελάφι γλίτωνε τρέχοντας μπροστά, όταν όμως έφτασε σ’ ένα δασωμένο μέρος, τα κέρατά του μπλέχτηκαν στα κλαδιά και επειδή δεν μπορούσε να τρέξει, πιάστηκε. Λίγο πριν χάσει τη ζωή του, είπε στον εαυτό του: «Αχ, εγώ το δύστυχο, που σώθηκα απ’ αυτά που νόμιζα ότι θα προδινόμουν και χάνομαι από κείνα στα οποία πίστευα πολύ».
~* [Έτσι πολλές φορές στους κινδύνους οι ύποπτοι φίλοι μας γίνονται σωτήρες, ενώ οι πολύ έμπιστοί μας γίνονται προδότες.]
2.-Η ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΣΕ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
Κάποιος είχε μια κότα που γεννούσε χρυσά αυγά. Νομίζοντας λοιπόν πως μέσα της έκρυβε πολύ χρυσάφι, την έσφαξε, αλλά ανακάλυψε ότι εσωτερικά ήταν ίδια με όλες τις άλλες κότες. Έτσι, ενώ περίμενε να βρει αμύθητα πλούτη, έχασε και τα λίγα που είχε.
~ [Ο μύθος δηλώνει ότι πρέπει ν’ αρκείται κανείς σ’ αυτά που έχει και ν’ αποφεύγει την απληστία.]
3.- ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ
Ένα κατσίκι έμεινε πίσω από το κοπάδι, και το πήρε στο κυνήγι ένας λύκος. Τότε εκείνο γύρισε και του είπε: « Το ξέρω, λύκε, ότι θα με φας, αλλά για να μην πεθάνω άδοξα, παίξε μου τον αυλό να χορέψω». Εκεί όμως που ο λύκος έπαιζε τον αυλό και το κατσίκι χόρευε, τους άκουσαν τα σκυλιά και κυνηγούσαν τον λύκο. Κι εκείνος γύρισε και είπε στο κατσίκι: «Καλά να πάθω• αφού είμαι σφαγέας, τι ήθελα να κάνω τον αυλητή; »
~* [Έτσι και όσοι κάνουν κάτι παράκαιρα, χάνουν και όσα έχουν σίγουρα.]
4.-Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ
Ένας κόρακας άρπαξε ένα κομμάτι κρέας και κάθισε πάνω σ’ ένα δέντρο. Μια αλεπού που τον είδε, θέλοντας να του το πάρει, στάθηκε από κάτω κι άρχισε να τον παινεύει για το παράστημα και την ομορφιά του, λέγοντας ότι θα του άξιζε να είναι βασιλιάς των πουλιών κι ότι αυτό θα γινόταν σίγουρα αν είχε φωνή. Ο κόρακας, θέλοντας να δείξει πως και φωνή διαθέτει, έβγαλε μεγάλη κραυγή αφήνοντας να του πέσει το κρέας. Τότε εκείνη έτρεξε και το άρπαξε, λέγοντας του: « Ε κόρακα, αν είχες και μυαλό, δε θα σου έλειπε τίποτε για να γίνεις βασιλιάς όλων των πουλιών».
~* [Ο μύθος ταιριάζει στους άμυαλους ανθρώπους.]
5.-ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ
Ένα γέρικο λιοντάρι, μη μπορώντας να βρει τροφή με τη δύναμη, αποφάσισε να το κάνει με την πονηριά. Πήγε λοιπόν σε μια σπηλιά, ξάπλωσε μέσα κι έκανε το άρρωστο· έτσι έπιανε τα ζώα που έρχονταν να το επισκεφθούν και τα καταβρόχθιζε. Αφού έφαγε πολλά αγρίμια, μια αλεπού αντιλήφθηκε το τέχνασμά του· πήγε λοιπόν και στάθηκε έξω από τη σπηλιά και το ρωτούσε πως πάει η υγεία του. «Άσχημα», της απάντησε εκείνο και μετά τη ρώτησε για ποιο λόγο δεν μπαίνει μέσα. Τότε εκείνη του απάντησε: «Θα έμπαινα αν δεν έβλεπα πολλές πατημασιές να μπαίνουν μέσα, αλλά καμία να βγαίνει».
~* [Έτσι και οι μυαλωμένοι άνθρωποι προβλέπουν τους κινδύνους από διάφορα σημάδια και τους αποφεύγουν.]
~Stamatios Skoulikas προς Σ.Γονέων.Κηδεμόνων. Δημοτικού.Αρφαρών.
-------------------------------------------------- 
 6.-ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ
Ένας ποντικός πέρασε τρέχοντας πάνω από το σώμα ενός κοιμισμένου λιονταριού. Εκείνο τότε τινάχτηκε πάνω, τον έπιασε κι ετοιμαζόταν να τον φάει, λέγοντας πως, αν του χαρίσει τη ζωή, θα του το ξεπληρώσει. Το λιοντάρι γέλασε και τον άφησε να φύγει. Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός, και η τύχη το έφερε να σωθεί από την ευγνωμοσύνη του ποντικιού. Πράγματι, το ...έπιασαν κάτι κυνηγοί και το έδεσαν σ’ ένα δέντρο με σχοινί. Μόλις λοιπόν άκουσε ο ποντικός το λιοντάρι να στενάζει, έτρεξε, ροκάνισε το σχοινί, κι αφού το απελευθέρωσε, του είπε: « Εσύ τότε με περιγέλασες, γιατί δεν πίστεψες ότι θα σε ξεπλήρωνα. Τώρα όμως ξέρε το καλά πως οι ποντικοί ανταποδίδουν τις ευεργεσίες».
~ [Ο μύθος δηλώνει ότι, με τα γυρίσματα του καιρού, έρχεται στιγμή που και οι πανίσχυροι χρειάζονται τη βοήθεια των πιο αδύναμων.]
 7.-Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΡΙΑ
Ένας πεινασμένος λύκος τριγυρνούσε ψάχνοντας για τροφή. Μόλις λοιπόν έφτασε σε μια αγροικία, άκουσε μια γριά ν’ απειλεί ένα παιδί που έκλαιγε, ότι αν δε σταματήσει, θα το δώσει στο λύκο• νομίζοντας λοιπόν ο λύκος πως η γριά έλεγε την αλήθεια, κάθισε και περίμενε. Όταν όμως βράδιασε, βλέποντας πως τίποτα τέτοιο δε γινόταν, έφυγε λέγοντας: «Σ’ αυτή την αγροικία οι άνθρωποι άλλα λένε και άλλα κάνουν».
~ [Ο μύθος αυτός ταιριάζει στους ανθρώπους που τα έργα τους βρίσκονται σε διάσταση με τα λόγια τους.]
 8.- ΟΧΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΠΟΥ
Μια οχιά μεταφερόταν προς κάποιο ποταμό πάνω σ’ ένα δεμάτι αγκάθια• μια αλεπού που περνούσε, μόλις την είδε, είπε: «Άξιος του πλοίου του ο ναυτικός».
 ~ [Η διήγηση θα μπορούσε να ταιριάξει σε άντρα πονηρό που καταπιάνεται με μοχθηρά πράγματα.]
 9.- Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΑΛΑΤΙ
Ένας γάιδαρος που κουβαλούσε ένα φορτίο αλάτι περνούσε ένα ποτάμι. Γλίστρησε όμως κι έπεσε στο νερό και, καθώς το αλάτι έλιωσε, σηκώθηκε ελαφρότερος. Αυτό τον χαροποίησε ιδιαίτερα, και γι’ αυτό μια άλλη φορά που περνούσε φορτωμένος με σφουγγάρια, όταν έφτασε σ’ ένα ποτάμι, σκέφτηκε πως, αν ξαναπέσει, θα σηκωθεί ελαφρότερος. Γλίστρησε λοιπόν επίτηδες, αλλά τα σφουγγάρια απορρόφησαν το νερό και βάρυναν, οπότε ο γάιδαρος, μη μπορώντας να σηκωθεί, πνίγηκε στο ποτάμι.
~ [Έτσι και μερικοί άνθρωποι πέφτουν σε συμφορές από τα ίδια τους τα τεχνάσματα.]
 10.- Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΟΝΤΗ
Ένας γάιδαρος φόρεσε τομάρι λιονταριού και τριγυρνούσε φοβίζοντας τα ζώα. Μόλις είδε μια αλεπού, προσπάθησε να την τρομάξει και αυτή. Εκείνη όμως τον είχε ακούσει προηγουμένως να γκαρίζει, και του είπε: «Να ξέρεις πως κι εγώ θα σε φοβόμουν, αν δε σε είχα ακούσει να γκαρίζεις».
~ [Έτσι και κάποιοι αμόρφωτοι, που περνιούνται για σπουδαίοι με τον κομπασμό που δείχνουν, αποκαλύπτονται από την ίδια τους τη φλυαρία.]
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: