ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  ..
                        Στο Σπήλαιο του Αγίου  στην Ι.Μ. Σιμωνόπετρας
                                                   στο Άγιον  Όρος 
 
 

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2018 για όλους ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ για τον καθένα μας ! Οι προσδοκίες όλων σας δικές μας Ευχές σε διάρκεια και από τα βάθυ της ψυχούλας μας !!! ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ !!!! Σ .......από το ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Ευχόμαστε ο καινούργιος χρόνος να είναι δημιουργικός να φέρει υγεία ευημερία ευτυχία αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!2018!!!
 
 
 
 ~  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι αν περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
https://www.facebook.com/ela.mihaela.7399/videos/174169469856269/

** TΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάλαντα πρωτοχρονιάς 2017-18:
https://youtu.be/SoDm6g9i4W4  .-
Πρωτοχρονιά κάλαντα 2017-18 :
https://youtu.be/V29Npzvtm2Y  .-
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα 2017:
https://youtu.be/Sf6S9k0Fb-E  .-
Κάλαντα πρωτοχρονιάς 2017-18:
https://youtu.be/VewvCb00YSw  .-  
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2017 ΑΡΦΑΡΑ:
https://youtu.be/XP86OwPD0G4  .-
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2017 ΑΡΦΑΡΑ :
https://youtu.be/ds5I_CbL0TY  .-
Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά  2017-18:
https://youtu.be/WzMpomQj6-U   .-


Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.
...
Αρχή που βγήκε ο Χριστός
άγιος και Πνευματικός,
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.
Αγιος Βασίλης έρχεται,
και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ' σαι αρχόντισσα κυρία.
Βαστά εικόνα και χαρτί
ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι
δες και με-δες και με το παλικάρι.
Το καλαμάρι έγραφε,
τη μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει
Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.
Και νέον έτος αριθμεί
την του Χριστού περιτομή
και η μνήμη του Αγίου
Ιεράρχου Βασιλείου.
Του χρόνου μας αρχή καλή
και ο Χριστός μας προσκαλεί
την κακία ν' αρνηθούμε
μ' αρετές να στολιστούμε.
Να ζούμε βίον τέλειον
κατά το ευαγγέλιον
με αγάπη με ειρήνη
και με τη δικαιοσύνη.
Χρόνια πολλά και ευτυχή
με καθαρά κι αγνή ψυχή
με χαρά και με υγεία
και με θεία ευλογία.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ 2013-2017 από τα εγγόνια -παιδιά :
 ~ Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Σταματάκο μας 2015: https://youtu.be/TIwEPiLz_tA .-
~ Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Σταματάκο Β. Σ. 2016: https://youtu.be/qmMGpFHmCws .-
~ Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από Σταματάκο 31/12/2016: https://youtu.be/_A9HnB759nA .-
~  Κάλαντα πρωτοχρονιάς 2017-18:
 https://youtu.be/SoDm6g9i4W4 .-
~ Πρωτοχρονιά κάλαντα 2017-18 :
https://youtu.be/V29Npzvtm2Y  .-
~   Χριστουγεννιάτικα κάλαντα 2017:
https://youtu.be/Sf6S9k0Fb-E  .-
~ Κάλαντα πρωτοχρονιάς 2017-18:
 https://youtu.be/VewvCb00YSw .- 

1 Ιανουαρίου  2018 .............
Η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου(1) ημών Ιησού Χριστού. Βασιλείου(2) αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας (†379) και Εμμελείας της μητρός αυτού. Μάρτυρος Θεοδότου. Μαρτύρων Κυράννης (†1745/51) και Πέτρου, του εκ Τριπόλεως της Πελοποννήσου, και εν Τεμίσι της Μικράς Ασίας αθλήσαντος (†1776). Οσίου Θεοδοσίου, ηγουμένου εν Τριγλία.
(1)Οκτώ ημέρες μετά την αγία γέννηση εκ Παρθένου, οι γονείς του Χριστού τον οδήγησαν στον τόπο όπου οι Ιουδαίοι να τελούσαν την περιτομή. Κατά την περιτομή έλαβε και το όνομα Ιησούς, το οποίο έδωσε ο άγγελος πριν ακόμη συλληφθεί από την Παναγία μητέρα Του. Η περιτομή την οποία εορτάζουμε και τιμούμε ως Δεσποτική εορτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς εγεννήθη κατά φαντασίαν. Μετά την περιτομή επέστρεψε στην οικία Του, ζώντας ανθρώπινα και “ προκόπτων εν ηλικία και σοφία και χάριτι”.
(2) Γεννήθηκε το 329 από ευσεβείς γονείς, τον εκ Πόντου Βασίλειο και την εκ Καππαδοκίας Εμέλλεια. Έζησε και ήκμασε στους χρόνους του Ουάλεντα, στον οποίο και απέδειξε την κακοδοξία του Αρείου. Έλαβε πολύπλευρη μόρφωση και δίδαξε φιλοσοφία την οποία και έθεσε στην υπηρεσία της Ορθοδοξίας. Το 370 ανήλθε στον αρχιερατικό θρόνο της Καισαρείας της Καππαδοκίας όπου και έδωσε πολλούς αγώνες υπέρ της ορθόδοξης πίστης. Συνέγραψε πλήθος θεολογικών, φιλοσοφικών, ηθικών έργων με τα οποία πολέμησε τις δοξασίες των αιρετικών και δίδαξε το ορθό χριστιανικό φρόνημα και το χριστιανικό τρόπο ζωής. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του στον τομέα της φιλανθρωπίας ήταν η ίδρυση της “ Βασιλειάδας”, συγκροτήματος με ευαγή ιδρύματα. Όντας τύπος ασθενικός εκοιμήθη πρόωρα στα 49 του χρόνια.
~
1 Ιανουαρίου: Εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου
~  Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννήθηκε το 329 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Είχε 8 αδέρφια, 3 αγόρια και 5 κορίτσια. Οι γονείς του ονομάζονταν Βασίλειος, και Εμμέλεια, ευσεβείς χριστιανοί και πλούσιοι.
Αυτοί μάλιστα έθεσαν και τις πρώτες πνευματικές βάσεις του Αγίου. Με εφόδιο λοιπόν αυτή τη χριστιανική ανατροφή, ο Βασίλειος αρχίζει μια καταπληκτική ανοδική πνευματική πορεία.
Έχοντας τα χαρίσματα της ευστροφίας και της μνήμης, σπουδάζει σχεδόν όλες τις επιστήμες της εποχής του. Και το σπουδαιότερο, κατακτά τη Θεία θεωρία του Ευαγγελίου, που την κάνει αμέσως πράξη με την αυστηρή ασκητική ζωή του.
Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Καισαρεία και κατόπιν στο Βυζάντιο, επισκέφτηκε, νεαρός ακόμα, την Αθήνα, όπου επί τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε τις σπουδές του, σπουδάζοντας φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία και ιατρική, έχοντας συμφοιτητές του τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό τον θεολόγο, και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη. Από την Αθήνα επέστρεψε στην Καισαρεία και δίδασκε την ρητορική.
Αποφάσισε όμως, να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή και γι’αυτό πήγε στα κέντρα του ασκητισμού, για να διδαχθεί τα της μοναχικής πολιτείας στην Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία. Όταν επέστρεψε, πήγε σε μια Μονή του Πόντου, αφού έγινε μοναχός, και ασκήθηκε εκεί με κάθε αυστηρότητα για πέντε χρόνια (357 – 362 μ.Χ.). Ήδη τέλεια καταρτισμένος στην Ορθόδοξη Πίστη, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Καισαρείας Ευσέβιο. Ο υποδειγματικός τρόπος της πνευματικής εργασίας του δεν αργεί να τον ανεβάσει στο θρόνο της Αρχιεροσύνης, διαδεχόμενος τον Ευσέβιο στην επισκοπή της Καισαρείας (370 μ.Χ.).
Με σταθερότητα και γενναίο φρόνημα, ως Αρχιερέας έκανε πολλούς αγώνες για την Ορθόδοξη Πίστη. Στους αγώνες του κατά του Αρειανισμού αναδείχτηκε αδαμάντινος, ούτε οι βασιλικές κολακείες του Ουάλεντα, που πήγε αυτοπροσώπως στην Καισαρεία για να τον μετατρέψει στον Αρειανισμό, ούτε οι απειλές του Μόδεστου μπόρεσαν να κάμψουν το ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου.
Υπεράσπισε με θάρρος την Ορθοδοξία, καταπλήσσοντας τον βασιλιά και τους Αρειανούς. Ακόμα, αγωνίστηκε κατά της ηθικής σήψεως και επέφερε σοφές μεταρρυθμίσεις στο μοναχισμό. Η δε υπόλοιπη ποιμαντορική δράση του, υπήρξε απαράμιλλη, χτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα», συγκρότημα με ευαγή Ιδρύματα, όπως φτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξενοδοχείο και νοσοκομείο κ.ά., όπου βρήκαν τροφή και περίθαλψη χιλιάδες πάσχοντες κάθε ηλικίας, γένους και φυλής.
Ο Μέγας Βασίλειος έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο. Τα κυριότερα έργα του είναι οι 9 ομιλίες στην Εξαήμερο. Εκτός των άλλων έργων του, έγραψε και Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση αυτής της συντομότερης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο: την 1η Ιανουαρίου (όπου γιορτάζεται και η μνήμη του), τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο.
Στα πενήντα του χρόνια ο Μέγας Βασίλειος, εξαιτίας της ασθενικής κράσεώς του και της αυστηρής ασκητικής ζωής του (ορισμένες πηγές λένε από βαριά αρρώστια του ήπατος ή των νεφρών), την 1η Ιανουαρίου του 378 μ.Χ. ή κατ’ άλλους το 379 με 380 μ.Χ., παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Ανάλυση ονόματος:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: (από το βασιλεύς, εκ του βάσις = το θεμέλιο + λαός) = ο βασιλικός, ο φερόμενος ως βασιλεύς, ο θεμελιωτής της ευτυχίας του λαού.
Απολυτίκιο:
Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου, ως δεξαμένην τον λόγον σου, δι’ου θεοπρεπώς εδογμάτισας, την φύσιν των όντων ετράνωσας, τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ιεράτευμα, Πάτερ Όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
~* Απολυτίκιο Αγ. Βασιλείου - 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/-zoHF9q5Pvg  .-
~   Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει
~ Ο Θεός είναι τόσο δίκαιος που δεν θα μας ρωτήσει τί έχουμε αλλά τί δώσαμε…
1. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει τι μάρκα αυτοκίνητο οδηγούμε. Θα μας ρωτήσει πόσους ανθρώπους μεταφέραμε με το αυτοκίνητό μας, όταν δεν είχαν μέσο συγκοινωνίας να μετακινηθούν.
*  2. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι μας. Θα μας ρωτήσει πόσους ανθρώπους φιλοξενήσαμε σ’αυτό.
3. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει για τα επώνυμα και ακριβά ρούχα που έχουμε στις ντουλάπες μας. Θα μας ρωτήσει πόσους φτωχούς ντύσαμε.
4. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει πόσο μεγάλο μισθό παίρνουμε. Θα μας ρωτήσει εάν συμβιβάσαμε τον χαρακτήρα μας για να τον αποκτήσουμε.
5. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει τον τίτλο ή τα αξιώματα της εργασίας μας. Θα μας ρωτήσει εάν εκτελέσαμε την εργασία μας με ήθος και με προσοχή.
6. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει πόσους φίλους έχουμε. Θα μας ρωτήσει με πόσους ανθρώπους είμαστε φίλοι.
~ 7. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει σε ποια γειτονιά μένουμε. Θα μας ρωτήσει πώς φερθήκαμε στους γείτονές μας.
8. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει για το χρώμα του δέρματος μας. Θα μας ρωτήσει για το περιεχόμενο της καρδιάς μας.
9. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει σε πόσα μέρη του κόσμου ταξιδεύσαμε και διασκεδάσαμε. Θα μας ρωτήσει εάν επισκεφτήκαμε φτωχικές συνοικίες και αν προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε.
10. Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει αν είμαστε επώνυμοι και ισχυροί. Θα μας ρωτήσει αν είμαστε ταπεινοί και εάν συγχωρούμε τον πλησίον…

~* Τι είναι Άγιος και τι Όσιος;

~ Στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους (Μωσαϊκός Νόμος) επικρατούσε η άποψη ότι Άγιος είναι μόνο Ένας, ο Θεός.
* Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ο Απόστολος Παύλος αποκαλεί Αγίους όλους τους βαπτισμένους Χριστιανούς, που ζουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, που αγωνίζονται για την σωτηρία της ψυχής τους και που επιδιώκουν να κατακτήσουν την Βασιλεία του Θεού (Ρωμ. α’,7 – Α’ Κορ. α’,1-2 – Εβρ. ς’,10).
Στον 4ο αιώνα ο τίτλος “Άγιος” αρχίζει να αποδίδεται μόνο σε λίγους εκλεκτούς ΄”φίλους του Θεού”, που ξεχωρίζουν για το μαρτύριό τους, για την ζωή τους και για τα θαύματά τους. Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας όμως τονίζει: “Άγιος είναι εκείνος που είναι καθαρός από κακία και αμαρτήματα”.
Πρώτη από όλους τον τίτλο της “Υπέρ Αγίας” έλαβε η Παρθένος Μαρία. Ακολούθησαν οι Απόστολοι του Κυρίου. Οι Άγγελοι καθώς και πολλά από τα “Δίκαια” πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης δεν θα μπορούσαν να μην πάρουν τοξν τίτλο αυτόν, όπως φυσικά Άγιος δεν θα μπορούσε να μην ονομαστεί και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Βαπτιστής. Σιγά-σιγά άρχισε να διαμορφώνεται μία ιεράρχηση στην ταξινόμηση των Αγίων.
Οι ομάδες (χοροί) των Αγίων έχουν ως εξής:
– Δίκαιοι.Είναι όλοι οι “Δίκαιοι” που έζησαν προ Χριστού έχοντας πίστη στον Έναν και Μοναδικό Θεό και ήλπιζαν ή προφήτευσαν τον ερχομό του Μεσσία – Χριστού.
– Απόστολοι και Αποστολικοί Πατέρες.Τον τίτλο αυτό πήραν οι μαθητές του Κυρίου και οι μαθητές αυτών.
– Μάρτυρες.Ονομάζονται όλοι όσοι μαρτύρησαν για την πίστη τους, βασανίσθηκαν και θανατώθηκαν ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μεγάλους διωγμούς. οι Μάρτυρες είναι χιλιάδες: Γυναίκες, άντρες, νέοι, γέροι και παιδιά, και φυσικά δεν είναι όλοι γνωστοί.
– Μεγαλομάρτυρες.Όσοι από τους Μάρτυρες υπέστησαν μεγάλα βασανιστήρια και θανατώθηκαν με φρικτό – βάρβαρο τρόπο, έχουν πάρει από την Εκκλησία αυτόν τον τίτλο.
– Ιερομάρτυρες.Ονομάζονται όσοι απ΄λο τους Μάρτυρες ήταν Ιερομένοι.
– Οσιομάρτυρες.Οι μοναχοί, οι ασκητές και οι ερημίτες έλαβαν αυτόν τον τίτλο.
– Νεομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι Άγιοι που μαρτύρησαν επί Τουρκοκρατίας.
*  – Ομολογητές. Ονομάζονται οι Άγιοι που διώχθηκαν και βασανίσθηκαν, που ομολόγησαν την πίστη τους, αλλά που τελικά δεν θανατώθηκαν.
– Όσιοι. Οι Άγιοι (ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές…) που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στον Θεό. Τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με πίστη και εγκαρτέρηση για όλη τους την ζωή και τελικά “κοιμήθηκαν εν ειρήνη”, ονομάσθηκαν Όσιοι.
– Οσιοπαρθενομάρτυρες. Έτσι ονομάζονται οι γυναίκες μοναχές, μάρτυρες της πίστης που θανατώθηκαν με μερτυρικό τρόπο.
– Ισαπόστολοι. Όλοι όσοι έκαναν αποστολικό έργο ισάξιο των Αποστόλων ονομάσθηκαν έτσι.
– Πατέρες της Εκκλησίας.Οι μοναχοί, οι κληρικοί και ιδιαίτερα οι Επίσκοποι που διακ΄ρίθηκαν για το έργο τους δικαίως κατέχουν αυτόν τον τίτλο.
– Απολογητές. Όλοι όσοι ανέλαβαν να υπερασπιστούν τον Χριστιανισμό απέναντι σε φιλόσόφους, ηγεμόνες, βασιλείς και αυτοκράτορες, θεωρητικά ή γραπτά, με επιστολές ή με τον λόγο τους αναγορεύτηκαν σε “Απολογητές” της πίστης μας.
– Θεολόγοι. Φυσικά τρεις μόνο κατέχουν αυτόν τον τίτλο. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Θεολόγος και ο Συμεών ο νέος Θεολόγος. Αυτοί όχι μόνο Θεολόγησαν με τα γραπτά τους, αλλά και με το παράδειγμα της ζωής τους.
Από το βιβλίο: “ΑΓΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΝΕ”

*** Εξόδιος Ακολουθία Μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου
 ~ Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε χθες, Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου, στον Πολιούχο Αγρινίου, νέο Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου.
*  Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης Αιτωλίας: «Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο. Στο νεκρώσιμο τρισάγιο που τελέσθηκε στη συνέχεια, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, πνευματικό τέκνο του αειμνήστου, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του γέροντά του.
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου. ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Συμμετείχαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς Αιτωλίας και Ακαρνανίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι συνδέονταν πνευματικά με τον μακαριστό Ιεράρχη.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να ασπασθούν το σκήνωμα και να λάβουν την ευχή του αειμνήστου Μητροπολίτου Ευρίπου.
Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.
Στην επικήδειο ομιλία του ο Επίσκοπος Θαυμακού μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Μακαριωτάτου προς τους σαρκικούς και πνευματικούς συγγενείς του κεκοιμημένου και αναφέρθηκε στην μακροχρόνια πορεία του μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ιδιαίτερα επεσήμανε την θητεία του ως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, τονίζοντας την φιλακόλουθη ζωή του και την αγάπη του στη Θεία Λατρεία.
~ Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ Κοσμάς, κατά την ομιλία του, εξήρε την προσωπικότητα του συμπατριώτη μας Μητροπολίτου κυρού Βασιλείου, τονίζοντας ιδιαίτερα την αγάπη του προς την Εκκλησία, την συνέπεια της μοναχικής του ζωής, το αφιλοχρήματο, ταπεινό, αθόρυβο, αλλά και τόσο σπουδαίο έργο που πραγματοποίησε από όλες τις εκκλησιαστικές θέσεις όπου διηκόνησε. Επίσης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην αγάπη που είχε προς την πόλη του Αγρινίου, αλλά και στον προσωπικό σύνδεσμο που είχαν από τα χρόνια που ο αείμνηστος διακονούσε το κατηχητικό σχολείο στο Αγρίνιο και στο οποίο φοιτούσαν 300 μαθητές.
Ακολούθησε η ταφή του στον προαύλιο χώρο του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου δίπλα από τον τάφο του αειμνήστου γέροντά του αρχιμ. Αποστόλου Φαφούτη. Κατά την ταφή απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου».
~
*** Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2018! 
Οι μέρες μας είναι γεμάτες ευχές, ελπίδα και πίστη πως κάτι νέο και ευτυχές μάς προσμένει. Αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να έχουμε μερικές σποραδικές στιγμές ικανοποίησης προσωπικής, που τις βαφτίζουμε «ευτυχία», «επικοινωνία» και άλλα λυρικά και συγκινητικά που τα μοιραζόμαστε μεταξύ μας, αλλά κατά βάθος δεν τα εννοούμε!
Κι αυτό πολύ απλά διότι «κάνουμε» ότι τα αισθανόμαστε. Οι δε ευχές περί υγείας, ειρήνης κ.λπ., μάλλον έχουν εξελιχθεί σε καταναγκαστικές, προετοιμασμένες, συσκευασμένες, που θα ξεχαστούν στον χρόνο μαζί με τις ευαισθησίες μας.
Το ζητούμενο των ημερών είναι η ανακάλυψη του αισθήματος της αγάπης και όχι ακόμα μια ευκαιρία να καταναλώσουμε άκριτα και υπερβολικά για να πιστοποιήσουμε την κοινωνική μας θέση. Ας ονειρευτούμε τις επόμενες 365 ημέρες, αφού πρώτα κάνουμε μια σύνδεση των επιθυμιών μας με την πραγματικότητα.
Αν έρθουν διαφορετικά τα πράγματα ας μην απογοητευτούμε. Τουλάχιστον θα έχουμε δικαιώσει μέσα μας την ανθρώπινη ιδιότητά μας. Μην ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι το πρώτο κύτταρο της χριστιανικής διδασκαλίας.
Τα υπόλοιπα περί «σεμνότητας» και «υποτέλειας» είναι προσχήματα για να αποφύγουμε την επίπονη προσωπική άσκηση για την ανιδιοτελή αγάπη. Πολλές ευχές, λοιπόν, για πραγματικό θάρρος στις καρδιές όλων και ζωντανό βλέμμα στο μέλλον από τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους στο “Θάρρος”.
Θα μας βρείτε και πάλι στα σημεία πώλησης εφημερίδων με το νέο χρόνο, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει η ιστοσελίδα μας tharrosnews.gr για να σας ενημερώνει. 

*** «Μαμά, υπάρχει Αγιοβασίλης»; 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
 Η ιδέα του Αγιοβασίλη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά όνειρα. Όταν, όμως, το όνειρο μπερδεύεται με την πραγματικότητα, όταν οι γονείς ή κάποιοι άλλοι υπερβάλλουν, η προσγείωση γίνεται… τραυματική.
Ο Κωστάκης, γυρνώντας απ’ το σχολείο, είχε κατεβασμένα τα μούτρα… εκατό οκάδες! Η μητέρα του κατάλαβε ότι κάτι νέο συμβαίνει. «Μαμά, σήμερα ο δάσκαλος μας είπε ότι δεν υπάρχει Αγιοβασίλης και ότι τα δώρα μας τα αγοράζουν οι γονείς».
Και το είπε με αληθινό ψυχικό πόνο. Η μαμά κατάλαβε ότι, όσα είχε μάθει στον Κωστάκη, αν διαβάζει τα μαθήματά του και είναι ήσυχο και καλό παιδί, ο Αγιοβασίλης θα του φέρνει δώρα και ό,τι επιθυμήσει κ.ά., πήγαν όλα περίπατο, γιατί ο εκπαιδευτικός, αγνοώντας την παιδική ψυχολογία, θέλησε να τους πει την αλήθεια.
Η μητέρα, ψύχραιμα, κάθισε πλάι του και ήρεμα του είπε: Άκουσε, Κωστάκη, ο Αγιοβασίλης υπάρχει μέσα στις καρδιές όλων μας. Και στους μικρούς και στους μεγάλους. Τον αγαπάμε όλοι, γιατί κάθε Πρωτοχρονιά μάς φέρνει τον καινούριο χρόνο, μας φέρνει χαρά και χαμόγελο και ακόμη δώρα, που είναι ένα πανάρχαιο έθιμο συνδεδεμένο με τη χριστιανική μας θρησκεία.
Η παιδική ψυχολογία, λοιπόν, θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να γκρεμίσει τα όνειρα του παιδιού.
Σημασία, επίσης, μεγάλη έχουν οι πολλές αναφορές στο μύθο αυτόν. Δηλαδή, οι υπερβολές που κάνουμε. Βάζουμε το παιδί να στείλει γράμμα στον Άγιο – Βασίλη, του λέμε υπερβολικές ιστορίες, ότι κατεβαίνει απ’ την καμινάδα του τζακιού και βάζει τα δώρα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, και άλλα πολλά.
Με λίγα λόγια, όσα πιο πολλά του λέμε γι’ αυτό το πρόσωπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η τραυματική εμπειρία του παιδιού.
Όταν οι απορίες του παιδιού είναι πολλές και επίμονες, τότε καλό είναι να συνδέουμε το μύθο με το πρόσωπο του πραγματικού Αγίου, ο οποίος υπήρξε πρότυπο αγάπης αλληλεγγύης και προσφοράς, που εδίδαξε με τα έργα του.
  Ποιος ήταν ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος;
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας τον 4ο αιώνα. Ήταν άνθρωπος του πνεύματος, αλλά και της δράσης. Έγραψε σπουδαίους λόγους, επιστολές, ερμηνείες και μια υπέροχη θεόπνευστη λειτουργία, η οποία ψάλλεται στις εκκλησίες από τις ευρωπαϊκές χορωδίες στο μελωδικότατο τόνο του «Λα μινόρε». Σπουδαίο και πρωτοποριακό ήταν το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο προσπαθούμε εμείς σήμερα να μιμηθούμε, κάνοντας δώρα την ημέρα της μνήμης του.
Στη διάρκεια ενός λοιμού οργάνωσε συσσίτια, έκανε εράνους από σπίτι σε σπίτι, για να συγκεντρώσει τρόφιμα και με πύρινους λόγους έπειθε τους πλούσιους να προσφέρουν από τα αγαθά τους και ως γιατρός περιέθαλπε ο ίδιος, μικρούς και μεγάλους, κάθε εθνικότητας ή θρησκεύματος.
Ανήγειρε στην Καισάρεια ένα συγκρότημα κτηρίων με ξενώνες, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, άσυλο τυφλών, επαγγελματικές σχολές για τους νέους και άλλα οικοδομήματα στα οποία περιθάλπονταν περίπου 30.000 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και ασθενείς.
Ο ίδιος, εκτός από τα ιερατικά του καθήκοντα, θεράπευε, μαγείρευε και υπηρετούσε κάθε φτωχό, άρρωστο και πεινασμένο συνάνθρωπο.
Αυτός ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Το πρότυπο της ιεροσύνης και της ευεργεσίας. Και ένας από τους τρεις μεγίστους δασκάλους της παιδείας.
 Του Βασίλη Ι. Μανιάτη

***  Ίκλαινα: Στα ίχνη της πρώτης ομοσπονδίας του κόσμου 
Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος μιλάει στα «ΝΕΑ» για τα νέα ευρήματα στον χώρο όπου βρέθηκε η παλιότερη πινακίδα Γραμμικής Β το 2011, καθώς και για τη σημασία του μυκηναϊκού κέντρου ως προς την πολιτειακή οργάνωση που «επηρέασε» τις ΗΠΑ. Μαίρη Αδαμοπούλου   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2017 
Είναι γνωστή ως η πόλη στην οποία βρέθηκε η αρχαιότερη πινακίδα Γραμμικής Β. Κι ενώ όσο προχωρούν οι ανασκαφικές έρευνες τα τελευταία 11 χρόνια στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία αλλάζει η γνώση μας για την πολιτική οργάνωση της μυκηναϊκής Ελλάδας, καθώς η κυκλώπεια αρχιτεκτονική της, οι τοιχογραφίες, οι αστικές υποδομές και η οικιστική της οργάνωση φανερώνουν ότι πρόκειται για ένα νέο ανακτορικό κέντρο, τώρα αποκαλύπτεται και μία ακόμη πτυχή της αίγλης και της ισχύος της.
Αποδεικνύεται ότι σχεδόν 500 χρόνια μετά την καταστροφή της, όχι απλώς δεν βυθίστηκε στη λήθη, αλλά η ανάμνησή της άντεξε στον χρόνο και καταγράφηκε ως μία από τις εννέα πρωτεύουσες του δυτικού τμήματος του βασιλείου της Πύλου στην ομηρική «Ιλιάδα». Και το όνομά της στον «κατάλογο των πλοίων» - Αιπύ - μπορεί να μη βοηθά να εντοπίσουμε το σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο στον σύγχρονο χάρτη.
 Πρόκειται για τον μείζονος σημασίας αρχαιολογικό χώρο, όμως, που ανασκάπτεται από το 2011 σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό Ίκλαινα και 14 χλμ. νότια της Πύλου, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε προ ημερών ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήµιο του Μιζούρι Μιχάλης Κοσµόπουλος, σε ομιλία του στην Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται η ανασκαφή.
Μια μνημειακή πύλη που οδηγούσε από τη συνοικία με τα σπίτια και τα εργαστήρια στο διοικητικό κέντρο της πόλης είναι ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα πλέον πρόσφατα ευρήματα που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα υπό τον καθηγητή Κοσμόπουλο.
 Αποτελούμενη από δύο μεγάλους κυβόλιθους και άνοιγμα 2 μ., δεν σώζει το ανώτερο τμήμα της που εκτιμάται ότι ήταν πλίνθινο, ενώ και η κατάσταση του ευρήματος δεν είναι καλή, καθώς και λιθολογήθηκε στο πέρασμα των αιώνων και μέρος του καταστράφηκε, όπως και των πλακόστρωτων δρόμων και των πλατειών, από τη σάρωση των αρότρων, επειδή οι αρχαιότητες βρίσκονταν σε πολύ μικρό βάθος (20-30 εκ.).
 «Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της πόλης, καθώς η πύλη οδηγεί από το οικιστικό στο διοικητικό κέντρο» λέει στα «ΝΕΑ» ο ανασκαφέας. «Από το σημείο της πύλης ξεκινά ένας πλακόστρωτος δρόμος μήκους 17 μ. και πλάτους ίσου με της πύλης (2 μ.), τέτοιας ποιότητας που αντίστοιχός του δεν υπάρχει ούτε στις Μυκήνες, καθώς δεν διακρίνονται καν οι αρμοί» συνεχίζει και εξηγεί ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε ένα άνδηρο χτισμένο με κυκλώπειο τρόπο, δηλαδή με ογκόλιθους, το οποίο λειτουργούσε ως πλατφόρμα για να στηρίξει ένα διώροφο ή τριώροφο κτίριο.
Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το άνδηρο που βρίσκεται στην καρδιά του διοικητικού κέντρου - το οποίο έχει αναπαρασταθεί και ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις -, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κάνει την Ίκλαινα να ξεχωρίζει. Είναι το σύστημα υδροδότησης και αποχέτευσης της πόλης, όπως και τα περισσότερα από 1.000 κομμάτια τοιχογραφιών με παραστάσεις γυναικείων μορφών, ναυτικών και ψαριών μεταξύ άλλων.
 «Τέτοιες υποδομές για τα δεδομένα του μυκηναϊκού κόσμου είναι εξαιρετικά σπάνιες, τις συναντάμε μόνο στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, τη Θήβα, στον Εγκλιανό, όπου βρίσκεται το λεγόμενο ανάκτορο του Νέστορα, γεγονός που δείχνει ότι η Ίκλαινα είναι ένα μεγάλο άγνωστο μυκηναϊκό κέντρο. Σε έναν δευτερευούσης σημασίας οικισμό δεν θα συναντούσαμε κάτι ανάλογο» επισημαίνει και υπενθυμίζει τον εντοπισμό πριν από έξι χρόνια της αρχαιότερης πινακίδας Γραμμικής Β σε έναν αποθέτη, στα σκουπίδια δηλαδή, του προϊστορικού οικισμού. Φέρει διαφορετικό κείμενο στις δύο όψεις της και χρονολογείται περί το 1420-1370 π.Χ., όταν µέχρι σήµερα η παλαιότερη πινακίδα Γραµµικής Β χρονολογούνταν από το 1390/70 έως το 1330/15 π.Χ., από τις Μυκήνες.
  ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ. Ποιος ήταν λοιπόν ο ρόλος της στον μυκηναϊκό κόσμο; «Ήταν μία από τις πρωτεύουσες του βασιλείου της Πύλου, το οποίο χωριζόταν σε δύο επαρχίες. Η δυτική διέθετε εννέα και η ανατολική επτά πρωτεύουσες, γεγονός που οφείλεται στο ότι το βασίλειο της Πύλου δημιουργήθηκε σταδιακά και καθώς οι τοπικοί ηγεμόνες κάθε πόλης πολεμούσαν με τους γείτονές τους.
 Ο ηγεμόνας που ζούσε στο λεγόμενο ανάκτορο του Νέστορα φαίνεται πως επικράτησε, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία των πόλεων που κατέκτησε δημιουργώντας ουσιαστικά μια πρώιμη ομοσπονδία. Είναι η πρώτη εμφάνιση ενός τύπου ομοσπονδιακού κράτους στον κόσμο και σε αναζήτηση της ρίζας του δικού τους κράτους οι Αμερικανοί χρηματοδοτούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ανασκαφή» λέει ο καθηγητής Κοσμόπουλος για την πόλη που ήκμασε περί το 1300 π.Χ., έναν αιώνα νωρίτερα από την εποχή του λεγόμενου ανακτόρου του Νέστορα. Στα χρόνια ακμής του ανακτόρου φαίνεται ότι κατακτάται, καταστρέφεται και υποβιβάζεται σε εργαστηριακό κέντρο.
«Η καταστροφή αυτή υπήρξε σωτήρια για τη διατήρηση της εικόνας της πόλης γιατί, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, στις περιπτώσεις που υπάρχει συνέχεια σε έναν χώρο τα νεότερα κτίσματα καταστρέφουν τα παλαιότερα» εξηγεί ο αρχαιολόγος  για την πόλη που καταλαμβάνει σχεδόν 180 στρέμματα, αλλά ο πληθυσμός της δεν μπορεί να υπολογιστεί με τα ως τώρα δεδομένα.
Η εικόνα του ξεχωριστού αυτού μυκηναϊκού κέντρου είναι κι εκείνη που δικαιολογεί την παρουσία της στον «κατάλογο των πλοίων» της «Ιλιάδας», και μάλιστα ως «εύκτιτον», δηλαδή ως καλοχτισμένη, 400 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή της, κι έτσι επιτρέπει στους επιστήμονες σήμερα να εντοπίσουν το αρχαίο της όνομα; «Μέχρι σήμερα η πρωτεύουσα a-pu2 (προφορά Αιπύ ή Αιφύ) που αναφέρεται στις πινακίδες Γραμμικής Β από την Πύλο δεν είχε καταφέρει να εντοπιστεί στον χάρτη. Δεδομένου όμως ότι σε όλες τις πινακίδες οι πρωτεύουσες εμφανίζονται πάντα με την ίδια γεωγραφική - ίσως και αξιολογική - σειρά και γνωρίζοντας ότι το Αιπύ βρίσκεται νοτίως του ανακτόρου του Νέστορα και ότι δεν είναι παραθαλάσσιο βάσει των στοιχείων των πινακίδων, συμπεραίνουμε ότι το μείζονος σημασίας μυκηναϊκό κέντρο της Ίκλαινας ταυτίζεται με το Αιπύ» απαντά ο αρχαιολόγος και τακτικό μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών του Σεντ Λούις.
Το ερώτημα ωστόσο που φαίνεται να προβληματίζει τους ερευνητές είναι πώς η φήμη του Αιπύ έφτασε στα ομηρικά έπη καθώς η καταστροφή της πόλης συντελέστηκε το 1200 π.Χ. και η σύνθεση των ραψωδιών τοποθετείται στο 750-700 π.Χ. «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι μέσω της προφορικής παράδοσης, κάτι που σημαίνει ότι η Ίκλαινα ήταν πολύ ισχυρό κέντρο και τα μνημεία της ήταν ακόμη ορατά, εντυπωσιάζοντας τους ανθρώπους της εποχής. Η ομηρική έρευνα έχει αποδείξει ότι υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των ραψωδών που απήγγελλαν τα έπη και των ακροατών τους, οπότε σημαντικά κέντρα με σπουδαία μνημεία ενδέχεται μέσω της προφορικής παράδοσης να διασώθηκαν στα έπη και κατά συνέπεια στη μνήμη» καταλήγει ο Μιχάλης Κοσμόπουλος.

*** Ενημερωτικά φυλλάδια οδικής ασφάλειας για την εορταστική περίοδο από την τροχαία Καλαμάτας 
Στις 23, 24 και 29 Δεκεμβρίου   με αφορμή την εορταστική περίοδο, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας, σε πολίτες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Υπενθυμίζεται στους οδηγούς, αλλά και στους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και ότι όταν οδηγούμε θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι:
•             Αλκοόλ και οδήγηση σκοτώνουν.
•             Ζώνη- κράνος και τα παιδιά στα παιδικά καθίσματα σώζουν ζωές.
•             Υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση προτεραιότητας και σηματοδότη και κινητό κατά την οδήγηση, οδηγούν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Επιπλέον, συνιστάται στους οδηγούς:
•             Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες.
•             Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•             Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

*** Πέτρος Τατούλης: «Βασική απαίτηση των πολιτών για το 2018 είναι η ποιοτική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων» 
«Το 2017 ήταν ένας χρόνος πάρα πολύ δύσκολος, που φαίνεται ότι σφυρηλατεί τη συνείδηση των πολιτών. Το 2018 δε θα είναι ένας εύκολος χρόνος. Η βασική απαίτηση των πολιτών είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν το ανάλογο ήθος και ύφος της συναίνεσης και της συνεννόησης, για να βρουν τον τρόπο να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δημιουργική έξοδο» αναφέρει σε μήνυμά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Και συνεχίζει: «Απαιτείται μια ποιοτική συναίνεση και αυτό είναι η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων όλων των βαθμίδων ιεραρχίας οργάνωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.
Εύχομαι από βάθους καρδιάς αυτά να αποτελέσουν το βίωμα όλων των πολιτών, όλων των θεσμικών φορέων, γιατί το 2018 θα είναι ο κρίσιμος χρόνος, θα είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε θετικές προοπτικές και ελπίδα στους πολίτες.
Χρόνια πολλά και καλά στους απανταχού της γης Έλληνες και στους απανταχού της γης Πελοποννησίους». 

*** Γιάννης Νινιός: «Ένας Καλαματιανός στη χώρα του … Άη Βασίλη» 
Αν και στη δική μας παράδοση ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία,  στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο τον περιμένουν από τη Λαπωνία της Φινλανδίας. Εκεί και λίγο νοτιότερα, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας το πανέμορφο Ελσίνκι, συνεχίζουμε σήμερα το «ταξίδι» με «ξεναγούς» συμπατριώτες μας που ξενιτεύτηκαν. Στο Ελσίνκι συναντάμε τον Γιάννη Νινιό, που άφησε το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης για να «μετακομίσει» στο βορρά. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1980 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου και στη  συνέχεια για 4 χρόνια από το 2008 έως το 2012 έζησε στην Αθήνα. Μετά πίσω στην Καλαμάτα και από τον περασμένο Ιούνιο κάτοικος Φινλανδίας.  
•Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;

           Ζω στο Ελσίνκι έξι μήνες και εργάζομαι στο ταχυδρομείο. Λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και της ανασφάλειας στην αγορά εργασίας ήταν πολύ εύκολο να αποφασίσω να φύγω. Εξάλλου επέλεξα μία πολύ οργανωμένη χώρα σε όλους τους τομείς.
25674561_10213662922640715_1208477581_o.jpg
 •Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
             Η Φινλανδία λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει {ο πληθυσμός της είναι μόνο 5,5 εκατομμύρια και τείνει να μειωθεί) χρειάζεται μετανάστες και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αγοράς εργασίας που μπορεί εύκολα κάποιος να βρει δουλειά ακόμη και αν δε μιλάει Φινλανδικά.
  •Πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στην χώρα που ζεις;
             Πολλοί Φινλανδοί ταξιδεύουν για διακοπές στην Ελλάδα και γνωρίζουν αρκετά για τον πολιτισμό  και την φιλοξενία μας. Έχουν καλή άποψη για εμάς και μας σέβονται.
    •Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
             Τη διακριτικότητα, τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο και φυσικά την παιδεία τους αφού από εκεί προέρχονται τα παραπάνω.

25637426_10213663065124277_972351827_o.jpg
  •Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι;
    Το θαλλάσιο οχυρό Σουομενλίνα που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί.
Τον βοτανικό κήπο.
Εάν βρίσκεται Χριστούγεννα στην πόλη πρέπει να δει την Χριστουγεννιάτικη αγορά.
  •Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
             Η βόλτα στην παραλία και ο καφές τις ηλιόλουστες μέρες. Και φυσικά οι φίλοι και η
 οικογένειά μου.
 •Η σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
             Από την πρώτη μέρα που έφυγα. Πρέπει όμως να υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
  Των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Η Πρωτοχρονιά σ' όλο τον κόσμο 
Η Ευρώπη γιορτάζει την έλευση του 2018, όπως έκαναν ήδη κάτοικοι νησιών του Ειρηνικού, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Ασίας, με μια γιγαντιαία γαμήλια τελετή, ή της Μέσης Ανατολής, με ένα φαντασμαγορικό θέαμα με λέιζερ στον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου.
Το Σίδνεϊ έγινε (στις 15:00 ώρα Ελλάδας) η πρώτη μεγαλούπολη που υποδέχθηκε το 2018, με 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να συγκεντρώνονται στον εμβληματικό Κόλπο της πόλης ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ για να γιορτάσουν και να δουν τα πυροτεχνήματα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα, μετά την επίθεση με αυτοκίνητο στη Μελβούρνη την περασμένη εβδομάδα.
Η γιορτή συνεχίστηκε στο Χονγκ Κονγκ, με ένα εντυπωσιακό θέαμα διάρκειας δέκα λεπτών. Στην Τζακάρτα, εκατοντάδες άνθρωποι είπαν το «ναι» σε μια ομαδική γαμήλια τελετή τεραστίων διαστάσεων που οργάνωσε η κυβέρνηση.
Στο Ντουμπάι, η παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων αντικαταστάθηκε από ένα θέαμα με λέιζερ στον Μπουρζ Χαλίφα, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).
Στην Ευρώπη, η γιορτή σε πολλές χώρες έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδίως στο Παρίσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι πήγαν να δουν τα πυροτεχνήματα πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου παρά τους ισχυρούς ανέμους. Για να φθάσουν στον χώρο, οι θεατές πέρναγαν από σωματικό έλεγχο, ενώ 1.800 αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ήταν ανεπτυγμένοι μόνο στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας?συνολικά, οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν αριθμούν 140.000 άνδρες και γυναίκες, εν μέσω της «υψηλής τρομοκρατικής απειλής».
Στο Λονδίνο, πάνω από 100.000 άνθρωποι προμηθεύτηκαν εισιτήριο για να δουν το σόου των πυροτεχνημάτων από τις όχθες του Τάμεση και να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να ηχεί?το εμβληματικό ρολόι χρειάστηκε να ξαναμπεί εκτάκτως σε λειτουργία, αφού βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησής του. Μολονότι η βρετανική πρωτεύουσα έγινε στόχος 4 επιθέσεων το 2017, η Σκότλαντ Γιαρντ ανέφερε ότι κινητοποίησε λιγότερους αστυνομικούς από πέρυσι.
Αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στην Τουρκία, την οποία στοιχειώνουν οι μνήμες της τραγωδίας της Πρωτοχρονιάς του 2017, όταν μια επίθεση στη γνωστότερη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης, τη Ρέινα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 39 ανθρώπους.
Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομική παρουσία θα είναι ενισχυμένη για την παραδοσιακή γιορτή στην Τάιμς Σκουέρ, μαγνήτη για τους τουρίστες, όπου διαπράχθηκε μια επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονταν παρ' όλ' αυτά στο κέντρο της πόλης, παρά την σχεδόν πολική θερμοκρασία (-10° Κελσίου), ασυνήθιστα χαμηλή ακόμη κι αυτή την εποχή.
Νοτιότερα, στη Βραζιλία, στην παραλία Κοπακαμπάνα αναμένεται προσέλευση-ρεκόρ τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, ντυμένων στα λευκά όπως το θέλει η παράδοση, για την υποδοχή της νέας χρονιάς.

*** Με ήλιο ξεκινά το 2018 στην Καλαμάτα- Η πρόγνωση του καιρού 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 1/1/2018 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια ων νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν προς το τέλος της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Καλαμάτας σας εύχεται Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2018 !!!

*** Σφοδρή σύγκρουση σε σταθμευμένο όχημα 
Ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημίες το βράδυ της Κυριακής στην οδό Γεωργούλη, όταν διερχόμενο όχημα συγκρούστηκε μαζί του και εγκατέλειψε το σημείο.
Στο παρκαρισμένο όχημα προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημίες, ενώ η Τροχαία αναζητεί το δράστη.


*** Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως κεντρική έννοια για τον 21ο αιώνα
 Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως  κεντρική έννοια για τον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί τόσο από τους επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος όσο και από κάθε πολίτη ο ποίος προβληματίζεται για την κατάσταση στο σύγχρονο κόσμο. Οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί (Ινδικός, Κινεζικός , Ελληνικός) δεν είχαν αποσυνδέσει τη γνώση από το σεβασμό και την ιερότητα της φύσης και λειτουργούσαν με βιώσιμες αξίες. Η βιωσιμότητα δεν είναι επομένως νέα ούτε ως ιδέα ούτε ως πρακτική.
Στην αναφορά της με τίτλο «Το Κοινό μας Μέλλον», την οποία η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gro Harlem Brundtland παρουσίασε ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1987, η βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται ως «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες των σύγχρονων γενεών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των επόμενων να ικανοποιήσουν τις δικές τους».
Οι συνθήκες του Maastricht το 1992, του Amsterdam το 1997 και η Διεθνής Συνδιάσκεψη του Johannesburg το 2002 επιβεβαίωσαν και καθιέρωσαν νομικά την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας, ενσωματώνοντάς την στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι η βιωσιμότητα είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία στηρίζεται αφ’ ενός στα ανθρώπινα συστήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και αφ’ ετέρου στο σύστημα του περιβάλλοντος το οποίο είναι ιεραρχικά ανώτερο των άλλων. Δεδομένου μάλιστα ότι τα συστήματα αυτά μεταβάλλονται και εξελίσσονται συνεχώς είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της αρμονικής συνεξέλιξής τους.
Σύμφωνα με τον Μ. Δεκλερή ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, όταν και διαμορφώθηκε η πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ίδρυσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, «Η βιωσιμότητα εκφράζεται επιγραμματικά αλλά περιεκτικά από τις αιώνιες Ελληνικές αξίες της Δικαιοσύνης, της Τάξης, της Λιτότητας και του Μέτρου, αξίες που αντικαταστάθηκαν από αυτές του ατομοκρατικού νεωτερισμού του Δυτικού πολιτισμού όπως η ΔύναμηΤύχη και το Κέρδος». Επομένως η βιωσιμότητα είναι λιγότερο τεχνοκρατικό θέμα και περισσότερο θέμα αξιών.
Το Σεπτέμβριο του 2015, στην ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη η «Ατζέντα 2030» η οποία περιέχει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τους 169 επί μέρους στόχους τους  που καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες (ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες).
Για την προώθηση μερικών από αυτούς τους στόχους , όπως ο Στόχος 11 και ο Στόχος 12,  δύναται ο Δήμος να υιοθετήσει διάφορες δράσεις χωρίς να περιμένει την κρατική παρέμβαση.
Ο κεντρικός Στόχος 11 αναφέρεται στις Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινοι οικισμοί χωρίς αποκλεισμούς. Ανάμεσα στους επί μέρους στόχους του διακρίνουμε τον 11.1 και τον 11.2 οι οποίοι επιτάσσουν μέχρι το 2030 :
Α) Τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή , προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες και αναβάθμιση των φτωχογειτονιών και
Β) Την παροχή ασφαλών, προσιτών, προσβάσιμων και βιώσιμων συστημάτων μεταφοράς για όλους, βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, κυρίως μέσω της επέκτασης των δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
            Οφείλει επομένως η Δημοτική Αρχή να εστιάσει την προσοχή της εκτός από το κέντρο της πόλης και στις υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου όπου ζουν οι ασθενέστεροι οικονομικά συνδημότες μας, να επανασχεδιάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες και να μεριμνήσει για την προσβασιμότητα των πιο ευάλωτων συνδημοτών μας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για την τελευταία δράση πρέπει να αξιοποιηθούν  τα συμπεράσματα από την ημερίδα που έγινε στις 9/12/2017 για τη Βελτίωση της Προσβασιμότητας στην Καλαμάτα  και η διαδικτυακή πλατφόρμα Kalamatamove.
            Ο κεντρικός Στόχος 12 αφορά την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και στους επί μέρους στόχους του 12.4 και 12.5 αναφέρει ότι μέχρι το 2030 απαιτούνται:
Α) Η επίτευξη της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης όλων των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και σημαντική μείωση των εκπομπών τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και
Β) Η ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης ,της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.
            Απαιτείται ομοίως η άμεση έναρξη από το Δήμο  μίας νέας καμπάνιας και η λήψη μέτρων για την αύξηση της συλλογής των προς ανακύκλωση απορριμμάτων καθώς μετά το ιδιαίτερο ενθαρρυντικό ξεκίνημα το ποσοστό της συλλογής παραμένει στάσιμο και σαφώς υποδεέστερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη συλλογή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων τα οποία αυξάνονται διαρκώς καθώς η χώρα μας το 2016 παρήγαγε απόβλητα βάρους 189.000 τόνων που αντιστοιχούν σε 17,50 κιλά ανά κάτοικο και συνέλεξε  προς ανακύκλωση το 21% από αυτά όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%  και αυτός των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορά 50%.
Σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα οι Δήμοι καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς αυτή απαιτεί αλλαγή βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για τον άνθρωπο και τον κόσμο , οι οποίες μετατρέπονται σε πλήθος καθημερινών επιλογών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

***  Νέο επεισόδιο! Νεαροί σχηματίζουν τον αλβανικό αετό στον Τύρναβο

~ Σε μια προκλητική κίνηση προχώρησε μια παρέα 14 ατόμων στον Τύρναβο.
Οι νεαροί φωτογραφήθηκαν μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο της πόλης του Τυρνάβου, σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αλβανικό στρατό και κρατώντας μια αλβανική σημαία.
Μάλιστα, «ανέβασαν» τις εικόνες στο facebook.
Τις φωτογραφίες δημοσιεύει το tirnavikanea.gr:



***  Δήλωση «βόμβα» από Τουρκία: Δεν θα μείνει ΕΛΛΑΔΑ για να προστατεύσετε…

~  Απειλές προς την Ελλάδα εξαπολύει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, με αφορμή την απόφαση για παροχή ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Με ανάρτηση του στο twitter, ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι μας προειδοποιεί… φιλικά, προσθέτοντας η απόφαση για το άσυλο μπορεί να καταστρέψει την πατρίδα μας: «Έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» για να προσθέσει ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».


***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ...(ΒΙΝΤΕΟ)

~ Στο ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της Πέμπτης 28/12/2017 ο Κ. Βελόπουλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον ΄προπαγανδιστή’ του ΣΥΡΙΖΑ, Λάκη Λαζόπουλο που τώρα τα γυρνάει.
Δείτε το βίντεο.

***  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ πριν 17 χρόνια! Ξεκίνησε η κατρακύλα μας

~ Πρωτοχρονιά του 2002 και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, γεμάτος υπερηφάνεια, κάνει την πρώτη ανάληψη ευρώ από ΑΤΜ.


Είχε προηγηθεί το 2002 η αίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.
Τότε, το κλίμα που επικρατούσε ήταν πανηγυρικό. Καμία σχέση με σήμερα γιατί κανείς (;) δεν περίμενε τί θα προκαλούσε το ευρώ στην ελληνική κοινωνία.


1/1/2002 το ευρώ αντικαθιστά τη δραχμή ως νομισματική μονάδα και μέχρι τον Φεβρουάριο του ίδιο έτους, τα δυο νομίσματα είναι σε παράλληλη κυκλοφορία.
Πρώτη Μαρτίου 2002 η δραχμή σταματά να κυκλοφορεί, έπειτα από 169 χρόνια…

***  ΟΡΓΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! «ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το παίζετε ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ»...

~  Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ φιλοξενήθηκε από τον Γ. Αυτιά για να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα. Αυτό δεν είναι άλλο το Σκοπιανό.
Ο Κ. Βελόπουλος εξέθεσε την εμπεριστατωμένη του άποψη πως η πρόταση περί Κεντρικής Δημοκρατίας των Βαλκανίων είναι επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα και συγκρούστηκε για το θέμα με τους συνομιλητές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

***  TΡΑΓΩΔΙΑ! Το 2018 θρηνεί ήδη τους πρώτους νεκρούς στην Ελλάδα

~  “Μαύρη” πρωτοχρονιά σε Πάτρα και Χανιά με το “αστυνομικό δελτίο” κάνει ποδαρικό με χαμένες ζωές. Το 2018 μπαίνει με δύο νεκρούς μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στην Πάτρα, αλλά και ένα τροχαίο στην Κρήτη.
Στα Χανιά η διασκέδαση μετατράπηκε σε εφιάλτη για μια παρέα νεαρών, ενώ μια οικογένεια που επέστρεψε μετά το ρεβεγιόν στο σπίτι της βρήκε μόνο στάχτες.
Τραγικό ήταν το ποδαρικό του 2018 για έναν άνδρα, περίπου 50 ετών, στην περιοχή του Ζαβλανίου. Σύμφωνα με το patrastimes 01:55 μετά τα μεσάνυχτα και την αλλαγή του χρόνου, η Πυροσβεστική κλήθηκε να παρέμβει σε φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε μονοκατοικία στην οδό Φαρρών 4.
Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο βρέθηκαν μπροστά σε ένα τραγικό θέαμα. Είχε απανθρακωθεί ο ένοικος του σπιτιού. Ο άνδρας ζούσε μόνος. Δεν πρόλαβε να βγει. Οι φλόγες κατέστρεψαν το σπίτι ολοσχερώς.
Με αίμα βάφτηκε για άλλη μια φορά η άσφαλτος της Κρήτης λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του 2017.
Ένας ηλικιωμένος άνδρας παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στα Χανιά.
Ο άτυχος ηλικιωμένος βρισκόταν στο δρόμο στην περιοχή της Παρηγοριάς στον Κλαδισό Χανίων, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, τον παρέσυρε και τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο στο έδαφος.
Λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο, στα Χανιά ανήμερα Πρωτοχρονιάς τρεις νεαροί που επέστρεφαν από διασκέδαση βρέθηκαν στο νοσοκομείο.
Το τροχαίο ατύχημα έγινε έξω από γνωστό νυχτερινό κέντρο λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα, όταν για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ξέφτγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να ανατραπεί.
Οι τρεις νεαροί εγκλωβίστηκαν τραυματισμένοι μέσα στο όχημα ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της τροχαίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.
Οι τραυματίες απεγκλωβίστηκαν από το αυτοκίνητο και διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ισόγειο διαμέρισμα λίγο πριν τις 02:00 τη νύχτα και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Στο σημείο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβέστες και κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες , ωστόσο το σπίτι υπέστη μεγάλες ζημιές. Η οικογένεια που διαμένει στο σπίτι είχε φύγει πριν την αλλαγή του χρόνου για διασκέδαση.
 Με πληροφορίες από: patrastimes – cretapost – flashnews
newsit.gr

***  Καθήστε πρώτα και μετά διαβάστε! Το 2018 φέρνει 951 εκατ. ευρώ σε φόρους

~ Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από τη Βουλή, οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, το 2018, επιπλέον φόρους 951 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα δουν το κράτος να τους καταβάλει λιγότερες επιστροφές φόρων κατά 1,929 δισ. ευρώ!
Η κυβέρνηση προβλέπει για το νέο έτος αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2%, παρά το γεγονός ότι το 2017 η απόπειρα υπερφορολόγησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέτυχε παταγωδώς και οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος υστέρησαν κατά 1,14 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός:
α) Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα αυξηθούν κατά 478 εκατ. ευρώ ή κατά 2,4% και θα ανέλθουν σε 20,766 δισ. ευρώ το 2018. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της αύξησης των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, δηλαδή μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και των ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος φόρους εισοδήματος συνολικού ύψους 8,725 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 456 εκατ. ευρώ ή κατά 5,5%. Αντιθέτως, οι φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν το επόμενο έτος τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι πάσης μορφής εταιρίες και οι λοιπές νομικές οντότητες, προβλέπονται μειωμένοι κατά 3,2% ή κατά 111 εκατ. ευρώ, στο επίπεδο των 3,433 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 179 εκατ. ευρώ ή κατά 5,6%, από 3,2 δισ. ευρώ το 2017 σε 3,379 δισ. ευρώ το 2018, προβλέπονται τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία. Η αύξηση αυτή όμως θα οφείλεται στη μετακύλιση της τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2017, στον Ιανουάριο του 2018.
β) Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους θα αυξηθούν κατά 483 εκατ. ευρώ ή κατά 1,8% το 2018: προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 27,39 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 26,917 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον εσόδων από έμμεσους φόρους προβλέπεται να προκύψει από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των προϊόντων καπνού, καθώς το 2016 συντελέστηκε αποθεματοποίηση στα προϊόντα αυτά, η οποία επηρέασε καθοδικά τα έσοδα του Δημοσίου το 2017. Συνολικά, οι εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 9,706 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 439 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 15,845 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.
Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να συμπεριλάβει στην εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018 το πώς ακριβώς θα επιδιώξει να εισπράξει τα επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 951 εκατ. ευρώ. Αυτό που απέφυγε σκόπιμα να αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα πρόσθετα αυτά έσοδα θα προκύψουν κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή 9 νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που νομοθέτησε ήδη η κυβέρνηση και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2018. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
 1 Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η αντίστοιχη μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων. Ειδικότερα, εξαιτίας της κατάργησης αυτού του μικρού ποσοστού έκπτωσης η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η οποία διενεργείται επί των μισθών και των συντάξεων άνω των 650-700 ευρώ το μήνα θα είναι από την 1η-1-2018 αυξημένη κατά 1,52%. Οι απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά μηνιαία εισοδήματα θα είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαία ποσά από 1.000 έως 2.000 ευρώ οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών, τις οποίες θα προκαλέσει η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν από 0,5 έως 5,25 ευρώ το μήνα.
 2 Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.
 3 Eπιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
 4 Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
• 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.
• 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων.
• 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων.
• 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων.
• 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
 5 Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 35 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018, σε 30 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου και από την 1η-7-2018 σε άλλα 5 νησιά των ίδιων περιοχών, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%. Τα 30 νησιά στα οποία η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβληθεί από την 1η-1-2018 είναι η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Ικαρία, ο Αγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, ο Αγιος Μηνάς, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Χάλκη, η Σαριά, οι Λειψοί, η Ψέριμος, το Αγαθονήσι, τα Λέβιθα, το Καστελλόριζο (ή Μεγίστη), οι Αρκιοί, η Μάραθος, το Γυαλί, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι, η Κίναρος και η Στρογγύλη. Τα 5 νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από την 1η-7-2018 είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος.
 6 Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις θα χάνεται, εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 7 Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης. Tα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν με τη μορφή επιδότησης εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2018, για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018, θα είναι μειωμένα κατά 50%, σε σύγκριση με τα ποσά που δόθηκαν για την περίοδο από 15-10-2016 έως 30-4-2017. Η επιδότηση ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένη από 0,25 σε 0,125 ευρώ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα παραμείνουν ίδια και για την περίοδο που διανύουμε.
 8 Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος.
 Λιγότερες κατά 1,929 δισ. ευρώ οι επιστροφές φόρου
Μειωμένο κατά 1,929 δισ. ευρώ θα είναι, τέλος, το ποσό των επιστροφών φόρου που θα καταβάλει το Δημόσιο το 2018. Συγκεκριμένα, το 2017 εκτιμάται ότι θα αποπληρωθούν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 5,577 δισ. ευρώ, όμως, το 2018 οι πληρωμές επιστροφών φόρου θα υποχωρήσουν στα 3,648 δισ. ευρώ.   ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ eleftherostypos.gr

*** Τα νέα μέτρα «τσεκούρι» σε ασφαλιστικό, συντάξεις και επιδόματα

~  Ποδαρικό με σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε συντάξεις και στα επιδόματα κάνει το 2018 με 12 μέτρα-φωτιά που αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Οι εισφορές στον ΕΦΚΑ αυξάνονται για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από 1ης Ιανουαρίου.
Οι νέες συντάξεις για όσους θα υποβάλουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου είναι ως 35% κάτω σε σχέση με τα παλιά ποσά, προ νόμου Κατρούγκαλου.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι, που βγήκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα έχουν περικοπές ως και 40% (ιδίως αν προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ) λόγω επανυπολογισμού.
Τα επιδόματα τέκνων χορηγούνται με νέα κριτήρια. Ενισχύονται τα ποσά για πολύ φτωχά νοικοκυριά και 2 ή περισσότερα παιδιά, αλλά έρχεται κόφτης και κατάργηση επιδομάτων για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα άνω των 33.750 ευρώ, 37.500 ευρώ και 41.250 ευρώ.
Τα 12 μέτρα-σοκ από την 1/1/2018 για εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι:
1 Κλειδώνει ο επανυπολογισμός 2,5 εκατομμυρίων παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα νέα ποσά σύνταξης. Στην κύρια σύνταξη ένα τμήμα θα είναι η εθνική, το πλήρες ποσό της οποίας κυμαίνεται από 345,6 ευρώ με 15 έτη ως 384 ευρώ με 20 και άνω έτη ασφάλισης, και ένα τμήμα θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη βάσει εισφορών, ετών ασφάλισης και συντάξιμων αποδοχών που είχαν όταν υπολογίστηκε η αρχική τους σύνταξη. Ο επανυπολογισμός βγάζει κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη. Μέχρι το τέλος του 2018, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις ίδιες με σήμερα αποδοχές, αλλά ένα τμήμα θα είναι η προσωπική διαφορά (μείωση νέας με παλιά σύνταξη). Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, που πληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018, η προσωπική διαφορά καταργείται αλλά οι μειώσεις στο ποσό της σύνταξης θα έχουν ταβάνι το 18%. Οσοι δηλαδή δουν ότι η νέα τους σύνταξη έχει μείωση 22% θα έχουν περικοπή μέχρι 18%, ενώ όσοι έχουν μείωση 17%, δηλαδή κάτω από το πλαφόν, θα λαμβάνουν τη σύνταξη με μείωση 17%. Tις μεγαλύτερες μειώσεις, που φτάνουν στο 40%, έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Στο Δημόσιο οι μειώσεις φτάνουν στο 23%, στο ΙΚΑ ως και 25%, στο ΝΑΤ ως 22% ενώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν και στο 30%, ιδίως για τις γυναίκες με 25ετία.
2 Ερχεται μεγαλύτερη μείωση συντάξεων για τους ασφαλισμένους που θα κάνουν αίτηση από 1/1/2018. Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται ως προς το ανταποδοτικό ποσό, με βάση το μέσο όρο μηνιαίων μικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Στο διάστημα αυτό μεσολαβούν και τα χρόνια των Μνημονίων (από το 2010 και μετά) που οι μισθοί έχουν υποχωρήσει ως και 40% σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Για τις αιτήσεις του 2019 η μείωση θα είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Εργαζόμενος που βγήκε στη σύνταξη το 2017 με μέσο όρο αποδοχών 1.100 ευρώ και 35 έτη θα πάρει 371,91 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ από την εθνική, δηλαδή 755,91 ευρώ. Με μια μείωση μισθού και αίτηση το 2018 ο μέσος όρος αποδοχών μπορεί να βγει στα 1.000 ευρώ, οπότε αυτομάτως με τα 35 χρόνια θα πάρει 338 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 722 ευρώ τελική σύνταξη. Το 2019 θα είναι ακόμη λιγότερα και το 2020 πιο κάτω.
3 Μικραίνει η «προστασία» από μειώσεις άνω του 20% που προβλέπει ο νόμος 4387. Για όσους κάνουν αίτηση το 2018 και πάρουν σύνταξη με μείωση άνω του 20% θα χρεώνεται, βάσει νόμου, το 75% της περικοπής και το άλλο 25% θα παγώσει για ένα έτος. Δηλαδή αν η νέα σύνταξη έχει μείωση 25% σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το παλιό σύστημα, η περικοπή που θα επιβάλλεται για το 2018 θα είναι 18,75%, (τα ¾ του 25%) ενώ από το 2019 θα χρεωθεί και το υπόλοιπο ¼ της μείωσης ώστε το συνολικό ποσοστό της μείωσης να είναι 25%.
4 Ερχεται μεγάλο κούρεμα στις νέες επικουρικές συντάξεις γιατί θα υπολογίζονται με ρήτρα ηλικίας και ρήτρα θανάτου. Το ποσό για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την 1/1/2015, θα υπολογιστεί με συντελεστή 0,45% επί του μέσου όρου των αποδοχών 2002-2014 επί τα έτη ασφάλισης ως το 2014 ενώ για το διάστημα από το 2015 και μετά εφαρμόζεται μαθηματικός τύπος που καθορίζει τα ποσά ανάλογα με την ηλικία. Για ασφαλισμένο που θα βγει το 2018, με ηλικία 60 ετών, το κομμάτι επικουρικής για τα έτη 2015-2018 θα είναι της τάξης των 2 ως 5,5 ευρώ το χρόνο. Αν ο ασφαλισμένος είναι… 72 ή 75 ετών θα πάρει σχεδόν το διπλάσιο ποσό τα έτη αυτά. Με το νέο σύστημα, οι ζημιές περιορίζονται όσο πιο γρήγορα μπορεί να βγει κανείς στη σύνταξη ώστε να αποφύγει να έχει πολλά χρόνια με το νέο καθεστώς υπολογισμού επικουρικών από 1/1/2015 και μετά.
5 Το ΕΚΑΣ οδεύει προς κατάργηση. Φέτος τα 115 ευρώ (που παίρνουν οι περισσότεροι) γίνονται μόλις 35 ευρώ το μήνα. Με τα νέα εισοδηματικά όρια όσοι παίρνουν πάνω από 643 ευρώ σύνταξη θα χάσουν και αυτά τα 35 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι από 319 εκατ. ευρώ που ήταν για το 2017 φέτος πέφτει στα 81 εκατ. ευρώ και το 2019 σε μόλις 40 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά θα πάρουν ΕΚΑΣ 35 ευρώ οι μισοί από όσους θα το λαμβάνουν το 2018. Το 2020 καταργείται και για αυτούς.
6 Τίθενται σε ισχύ τα νέα κριτήρια για τα επιδόματα τέκνων, με νέα μηνιαία ποσά 70 ευρώ για ένα παιδί, 140 για δυο, 280 ευρώ για τρία, 350 ευρώ για τέσσερα, 420 ευρώ για πέντε κ.ο.κ. Τα ως άνω πλήρη ποσά όμως τα λαμβάνουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.500 και ένα παιδί, ως 12.000 ευρώ με δυο παιδιά, ως 13.500 ευρώ με τρία παιδιά, ως 15.000 ευρώ με τέσσερα παιδιά ή ως 16.500 ευρώ με πέντε παιδιά. Για κάθε ενήλικα στην οικογένεια το βασικό εισόδημα προσαυξάνεται κατά ½ και για κάθε ανήλικο μέλος κατά ¼. Τα δε επιδόματα μετά τη βασική (πρώτη κατηγορία με τα πλήρη ποσά) μειώνονται στο 60% και στο 40% όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Οσοι έχουν τρία και άνω παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 33.750 ευρώ δεν θα παίρνουν επίδομα από το 2018, ενώ με το παλιό καθεστώς επιδοτούνταν για εισόδημα ως 45.000 ευρώ. Οι δε πολύτεκνοι (π.χ. με 5 παιδιά) επιδοτούνται αν έχουν εισόδημα ως 41.250 ευρώ ενώ με το παλιό καθεστώς επιδοτούνταν με όριο εισοδήματος ως 52.000 ευρώ. Τα επιδόματα καταβάλλονται:
• Με ένα παιδί για εισόδημα μέχρι 26.250 ευρώ.
• Με δυο για εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
• Με τρία παιδιά για εισόδημα έως 33.750 ευρώ.
• Με τέσσερα παιδιά για εισόδημα έως 37.500 ευρώ.
• Με πέντε παιδιά για εισόδημα έως 41.250 ευρώ
7 Αυξάνονται οι εισφορές 1,4 εκατ. επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων γιατί από 1/1/2018 βάσει του νόμου 4472/2017 οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισόδημα. Για να μην έρθουν απότομα οι νέες επιβαρύνσεις, ο νόμος λέει ότι το εισόδημα θα μειώνεται 15% και μετά θα προστίθενται οι εισφορές. Πρακτικά, ένας επαγγελματίας με εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει φέτος 4.042 ευρώ + 120 ευρώ στον κλάδο ανεργίας, ίσον 4.162 ευρώ ετησίως. Για τον υπολογισμό της εισφοράς του το 2018 θα μειωθεί το εισόδημα κατά 15%, δηλαδή στα 12.750 ευρώ και θα προστεθούν τα 4.162 ευρώ της εισφοράς του 2017. Θα πληρώσει δηλαδή την εισφορά του 2018 επί εισοδήματος 16.912 ευρώ (12.750+4.162=16.912). Το ποσό της εισφοράς για το 2018 βγαίνει στα 4.677 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει χαράτσι ΕΦΚΑ 515 ευρώ παραπάνω που ισοδυναμεί με αύξηση εισφοράς κατά 12,4%.
8 Αυξάνονται από 14% σε 16% οι εισφορές σύνταξης για τους αγρότες και το συνολικό ποσοστό ασφαλιστικής επιβάρυνσης (με εισφορά ασθένειας 6,95% και αγροτικής εστίας 0,25%) φτάνει στο 23,2% για το 2018 αντί 21,2% το 2017. Με το νόμο 4387/2016 θα έχουν αύξηση στα ποσοστά εισφορών σύνταξης κάθε χρόνο μέχρι να φτάσουν στο 20% (και συνολικά 27,2% με ασθένεια και αγροτική εστία) το 2022! Μάλιστα η αύξηση του 2018 θα υπολογιστεί στο εισόδημα όπου μετά τη μείωση κατά 15%, θα προστεθούν και οι εισφορές του 2017. Αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει φέτος 2.120 ευρώ εισφορά. Το 2018 η επιβάρυνση ανεβαίνει στα 2.463 ευρώ (αύξηση 16,2%) με το ίδιο εισόδημα!
9 Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες ως και 2 έτη για όσους θα υποβάλουν αίτηση με 25, 35 ή 40 έτη. Οσοι έκλεισαν τα 52 ή τα 55 βγαίνουν το 2017 στα 58,5 ή 59,5 αν έχουν ανήλικο ως το 2012. Για όσους κλείσουν όμως τα 52 ή τα 55 το 2018 τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν στα 60,2 και στα 61, αντίστοιχα. Με 35ετία το 2018 τα όρια ηλικίας για σύνταξη ανεβαίνουν στα 60 και στα 60,5, αντί 59,5 και 60,2 φέτος. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας απορρέουν από το νόμο 4336 του 2015 και εξαρτώνται από την ηλικία που έχουν οι ασφαλισμένοι καθώς και από τα έτη ασφάλισης, ιδίως την 35ετία για τους δημοσίους υπαλλήλους.
10 Ερχεται νέα μείωση στο εφάπαξ ως 6%. Με το τρίτο Μνημόνιο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι λοιποί ασφαλισμένοι που δικαιούνται εφάπαξ για το χρόνο ασφάλισης από το 2015 και μετά θα έχουν επιστροφή εισφορών και το συνολικό ποσό σε σχέση με το «παλιό εφάπαξ» βαίνει μειούμενο για κάθε έτος από το 2015 και μετά που συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές. Το δε παλιό κομμάτι του εφάπαξ για χρόνο ασφάλισης ως το 2014 έχει ήδη κουρευτεί κατά 38% με τους προηγούμενους μνημονιακούς νόμους. Συμπέρασμα: Οσο πιο αργά κάνουν την αίτηση τόσο λιγότερο θα είναι και το εφάπαξ. Με αίτηση το 2018 θα έχουν μια σωρευτική μείωση 5% με 6%. Το 2019 η μείωση πάει στο 8%, το 2020 θα φτάσει το 10% κ.ο.κ.
11 Αυξάνονται οι εισφορές κλάδου σύνταξης νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που κλείνουν 3ετία ή 5ετία από την έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2018 θα πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα από 14% σε 17% μετά την τριετία και από 17% σε 20% μετά την 5ετία, αντίστοιχα. Επιβαρύνονται ακόμη και αν πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά με τεκμαρτό μισθό 410,2 ευρώ το μήνα (ή 4.922,4 ευρώ το χρόνο). Ενας νέος μηχανικός με 3 χρόνια στο επάγγελμα και εισόδημα ως 4.922 ευρώ είχε το 2017 εισφορά σύνταξης 14%, δηλαδή 690 ευρώ το χρόνο. Το 2018 θα πληρώνει 17%, δηλαδή η επιβάρυνση πάει στα 954 ευρώ!
12 Ακριβαίνουν τα πλασματικά έτη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Με αίτηση το 2018 θα πληρώνουν 13,34% του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς, αντί 10% με αίτηση ως το τέλος του 2017. Η αλλαγή αυτή έρχεται αυτόματα γιατί η εργοδοτική εισφορά Δημοσίου ανεβαίνει στο 6,67% το 2018 από 3,33% το 2017 και μαζί με τις εισφορές εργαζόμενου, που είναι 6,67%, το συνολικό ποσοστό εξαγοράς πλασματικών ετών για δημοσίους υπαλλήλους ανεβαίνει στο 13,34%.


 Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

*** Αγόρι το πρώτο μωρό της Μεσσηνίας (βίντεο) 
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό της Μεσσηνίας και είναι ένα αγόρι που γεννήθηκε 3,5 κιλά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Οι γονείς δήλωσαν ότι είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να τους φέρει ο Άγιος Βασίλης για την Πρωτοχρονιά.
Video:  Πρώτο μωρό για το 2018 στη Μεσσηνία ,

***  35χρονος στη Μάνη έκαψε τον πατριό του 
Μια ασύλληπτη τραγωδία συνέβη σήμερα στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης, όπου ένας 35χρονος έβαλε φωτιά και έκαψε τον πατριό του.
Το τραγικό αυτό συμβάν ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι, όταν ο 35χρονος έφτασε στο σπίτι όπου στην αυλή κάθονταν οι γονείς του μαζί με δύο ακόμα άτομα.
Ο νεαρός άνδρας αφού περιέλουσε τον πατριό του με εύφλεκτο υλικό (βενζίνη και πετρέλαιο μαζί), έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα ο 62χρονος πατριός που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα να απανθρακωθεί.
Στη συνέχεια ο 35χρονος περιέλουσε και τη μητέρα του με το ίδιο υλικό, όμως η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει και έτσι να γλυτώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Έπειτα ο νεαρός άνδρας μετέβη σε γειτονικό σπίτι, προκειμένου να εντοπίσει ένα ακόμα άτομο με πιθανότερο λόγο να το κάψει.
Το άτομο αυτό απουσίαζε από το σπίτι και έτσι ο 35χρονος έριξε το εύφλεκτο υλικό στην πόρτα η οποία αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες.
Όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού κατάλαβε τι συμβαίνει, προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
Τελευταία πράξη της τραγωδίας που έχει συγκλονίσει όλη τη Μάνη ήταν αυτή που ο 35χρονος παραδόθηκε στο Α.Τ. της περιοχής, ενώ να σημειωθεί ότι για καιρό είχε νοσηλευτεί στο Δρομοκαΐτειο από το οποίο είχε πάρει εξιτήριο το Σεπτέμβριο.
Στη φωτογραφία το σπίτι που ζούσαν οι γονείς του 35χρονου

*** Αναστάτωση από φωτιά σε κάδο 
Ένας κάδος ανακύκλωσης κυριολεκτικά εξαφανίστηκε στην πλατεία Όθωνος, το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτόν.
Τα εύφλεκτα υλικά που περιείχε ο κάδος, σε συνδυασμό με το πλαστικό που ήταν φτιαγμένος, τον εξαφάνισαν πριν προλάβει η Πυροσβεστική να φτάσει στο σημείο για να επέμβει.

*** Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας 
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Καλαμάτα η πρώτη μέρα του Νέου Χρόνου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία για το Νέο Έτος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, παρουσία των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Ακολούθως ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ευχήθηκε σε όλους για ευλογημένο κι ευτυχές νέο έτος με υγεία, τονίζοντας ότι η κρίση και οι όποιες δοκιμασίες με υπομονή, αγάπη και αλληλεγγύη θα ξεπεραστούν.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη και Π. Μαντάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

*** Εντυπωσιακή υποδοχή του 2018 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας (βίντεο) 
Την ώρα που άλλαζε η χρονιά αρκετοί ήταν αυτοί που βρίσκονταν στην εργασία τους, ανάμεσα σε αυτούς και η βάρδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.
Κατά την αλλαγή της χρονιάς λοιπόν, το προσωπικό της Υπηρεσίας έβγαλε τα οχήματα στο δρόμο και άναψαν οι φάροι με το προσωπικό να ανταλλάσει ευχές.  Και του χρόνου λοιπόν
Video: Πυροσβεστική Καλαμάτα 2018   , https://youtu.be/59G1G6Av6uw .-

*** Αλλάζει ο καιρός από αύριο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 2/1/2018 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδας εντοπίζεται τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας ενδέχεται να πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Καλαμάτας σας εύχεται Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2018 !!!

*** Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2018
Οι μέρες μας είναι γεμάτες ευχές, ελπίδα και πίστη πως κάτι νέο και ευτυχές μάς προσμένει. Αυτό που επιτυγχάνουμε είναι να έχουμε μερικές σποραδικές στιγμές ικανοποίησης προσωπικής, που τις βαφτίζουμε «ευτυχία», «επικοινωνία» και άλλα λυρικά και συγκινητικά που τα μοιραζόμαστε μεταξύ μας, αλλά κατά βάθος δεν τα εννοούμε!
Κι αυτό πολύ απλά διότι «κάνουμε» ότι τα αισθανόμαστε. Οι δε ευχές περί υγείας, ειρήνης κ.λπ., μάλλον έχουν εξελιχθεί σε καταναγκαστικές, προετοιμασμένες, συσκευασμένες, που θα ξεχαστούν στον χρόνο μαζί με τις ευαισθησίες μας.
Το ζητούμενο των ημερών είναι η ανακάλυψη του αισθήματος της αγάπης και όχι ακόμα μια ευκαιρία να καταναλώσουμε άκριτα και υπερβολικά για να πιστοποιήσουμε την κοινωνική μας θέση. Ας ονειρευτούμε τις επόμενες 365 ημέρες, αφού πρώτα κάνουμε μια σύνδεση των επιθυμιών μας με την πραγματικότητα.
Αν έρθουν διαφορετικά τα πράγματα ας μην απογοητευτούμε. Τουλάχιστον θα έχουμε δικαιώσει μέσα μας την ανθρώπινη ιδιότητά μας. Μην ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι το πρώτο κύτταρο της χριστιανικής διδασκαλίας.
Τα υπόλοιπα περί «σεμνότητας» και «υποτέλειας» είναι προσχήματα για να αποφύγουμε την επίπονη προσωπική άσκηση για την ανιδιοτελή αγάπη. Πολλές ευχές, λοιπόν, για πραγματικό θάρρος στις καρδιές όλων και ζωντανό βλέμμα στο μέλλον από τη Διεύθυνση και τους εργαζόμενους στο “Θάρρος”.
Θα μας βρείτε και πάλι στα σημεία πώλησης εφημερίδων με το νέο χρόνο, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει η ιστοσελίδα μας tharrosnews.gr για να σας ενημερώνει. 

***  Ο Τραμπ απειλεί! Κομμένη η χρηματοδότηση...

~ Με ανάρτηση του στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί να καταργήσει την οικονομική βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν, κατηγορώντας τη χώρα ότι δεν προσπαθεί αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Όπως ανέφερε, «οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισ. δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι. Οι Πακιστανοί παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια».

***  ΣΚΑΝΔΑΛΟ!  Θέλουν να αφαιρέσουν το φύλο από τον Ιησού…

~ Τον Νοέμβριο, ο μεγαλύτερος θρησκευτικός θεσμός της χώρας, η Εκκλησία της Σουηδίας, συμβούλεψε τον κλήρο να αποφύγει όρους όπως «Κύριος» και «Αυτός», όταν αναφέρεται στον Θεό προκειμένου να μην τονίσει ότι ο Θεός είναι άνδρας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους επικριτές να λένε ότι η αλλαγή υπονομεύει τη χριστιανική αντίληψη της Αγίας Τριάδας και πολιτικοποιεί την πίστη.
Τώρα, άλλο ένα περιστατικό έρχεται να αμαυρώσει την πίστη μας.
Μια εκκλησία στη σουηδική πόλη Vasteras, αναφέρθηκε στον Ιησού ως «hen», μια αντωνυμία που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στις λέξεις που σχετίζονται με το φύλο όταν το φύλο ενός ατόμου δεν είναι γνωστό ή είναι «ουδέτερο».
«Η λέξη κότα «hen» είναι ένας τρόπος να δοθεί μια νέα προοπτική», ανέφερε η . Susann Senter η κοσμήτορας της εκκλησίας. Παρά την αποδοχή ότι ο Ιησούς ήταν άνθρωπος, τόνισε ότι το φύλο δεν είναι η κύρια πτυχή της ταυτότητάς του.

*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!  Η Ελλάδα απαγόρευσε στην Ελλάδα να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

~ Την ώρα που η γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκινά, το σχόλιο του Δρ Ηλία Κονοφάγου έχει ιδιαίτερη σημασία να διαβαστεί. Σύμφωνα με όσα γράφει η Ελλάδα με δικό της νόμο …απαγόρευσε στον εαυτό της να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ!!!
Γράφει:
“Τη στιγμή που η Τουρκία ληστρικά και παράνομα αναμένεται να τοποθετήσει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ελλάδα με δικό της νόμο (4001/2011) απαγόρευσε στον εαυτό της να μπορεί νομίμως να συμμετέχει σε έρευνες κοιτασμάτων στην κυπριακη ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον “νόμο Γιάννη Μανιάτη”, “η ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων” (ΕΔΕΥ α.ε.) δεν μπορεί να συμμετέχει ή να τοποθετεί νομίμως γεωτρύπανο -για λογαριασμό του δημοσίου- στην κυπριακη ΑΟΖ.
Ο νόμος 4001/11 ανέτρεψε το καθεστώς του προηγούμενου νόμου 2289/95 ο οποίος επέτρεπε νομίμως τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων σε έρευνες εντός και εκτός Ελλάδος.
Εαν ο νόμος Μανιάτη δεν είχε τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο 2289/95, σήμερα η ΕΔΕΥ α.ε. θα μπορούσε -όπως συνέβαινε πάντα- να είχε φροντίσει νομίμως & έγκαιρα -μέσω σχετικής αίτησης- να είχε αποκτήσει ερευνητικά δικαιώματα (οδηγία 94/22 της Ευρωπαικής Ένωσης) π.χ. στα ελεύθερα οικόπεδα 4 & 5 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη μερικώς διεκδικεί ήδη η Τουρκία- και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες να είχε τοποθετήσει εκεί νοικιασμένο γεωτρύπανο στα οικόπεδα αυτά κατοχυρώνοντας δικαιώματα.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται….
Η Ελλάδα παίρνει και πάλι -εκ του μακρόθεν- γεωπολιτικά μαθήματα παράνομης συμπεριφοράς…
Δρ. Ηλίας ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ”   militaire.gr

*** Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνίας! Βάζει φρένο στους «πρόσφυγες»…

~  Με ανακοίνωση της η πολωνική κυβέρνηση αναφέρει ότι μόνο εκείνη μπορεί να «αποφασίζει εάν θα δεχτεί πρόσφυγες ή όχι».
Μέσω της εκπρόσωπου της Joanna Kopcińska, η κυβέρνηση βάζει όρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προσθέτει: «Είναι υπόθεση της Πολωνίας εάν θα δεχθεί πρόσφυγες ή όχι στο έδαφός της. Είναι απόφαση που αφορά τα μεραρχιακά μας δικαιώματα ως κράτους και αφορά τους ίδιους τους Πολωνούς και όχι επισήμους που έχουν λίγα κοινά με την Πολωνία και γνωρίζουν ελάχιστα για εμάς.
Αυτό είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να βλέπει την απειλή για την οποία η Βαρσοβία κιλά εδώ και τόσο καιρό. Θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε τη θέση μας για το θέμα της μετακίνησης, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο για την Πολωνία ή την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο».

***  Η Ελλάδα του σήμερα μέσα από μια αληθινή ιστορία: Όταν τα «κορόιδα» πληρώνουν

~ Έτρωγε το ξύγκι από τη μύγα αυτός και η οικογένειά του για πολλά χρόνια για να είναι εντάξει απέναντι στην τράπεζα που πήρε το δάνειο για τις ανάγκες του, πάντα σφικτός στο χέρι να μη ξοδεύει γιατί έτσι τον δίδαξαν στο σχολείο όταν ήταν μικρός , να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του, να μη καταναλώνει περιττά.
Ο άλλος, ο γείτονας πήρε κι αυτός δάνεια , ποτέ δεν πλήρωνε κι ας του έστελνε η τράπεζα ραβασάκια πρώτα ευγενικά και μετά απειλητικά ότι θα του κάνουν κατάσχεση. Αυτός τίποτα δεν χαμπάριαζε, άστους να λένε τι θα μου κάνουν; Κι έπαιζε και λίγο χρηματιστήριο, μικρά ποσά, πασατέμπο, όχι όπως παλιά στην εποχή της φούσκας.
Τώρα η τράπεζα έρχεται και λέει στον δεύτερο, σου χαρίζω το 70% του δανείου, πλήρωσε με και κλείσαμε..
Συμπέρασμα: ο πρώτος είναι ο χαζός, ο βλάκας, το κορόιδο. Ο δεύτερος ο εξυπνάκιας , αυτός που νίκησε το σύστημα, το πρότυπο του ‘νικητή’…
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα , δυστυχώς  Διονύσης Σταμάτης

***  Η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας που υπέταξε την Ευρώπη...

~ Η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας που υπέταξε την Ευρώπη
-πού μπορεί να χτυπηθεί το Βερολίνο που αιχμαλώτισε την Ε.Ε.-
Από την εμφάνιση του ανθρώπου ως ύπαρξη η συνείδηση και η νοημοσύνη είναι τα μοναδικά  όπλα για την αντιμετώπιση κάθε κίνδυνου που απειλεί την υπόστασή του. Αν η συνείδηση και η νοημοσύνη χαθούν, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ίδια απουσιάζει από το σύμπαν. Αυτό είναι ένας τεράστιος ηθικός λόγος για να εργαστούμε σκληρά ώστε να αποφύγουμε μία υπαρξιακή απειλή από το να γίνει πραγματικότητα.  Σήμερα η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τους διάφορους κινδύνους που προέρχονται από την άσκηση πολιτικής σημαίνει απώλεια του νοήματος που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.
Η χειραγώγηση της σκέψης μας και η επιβολή των λίγων αρρωστημένων μυαλών, με την διεστραμμένη «υπερνοημοσύνη» τους, στην θέληση των πολλών που παράγουν τον πλούτο, μας καθιστούν τελείως αδύναμους να αντιληφθούμε την εξάρτηση της πολιτικής από την οικονομία. Η οικονομική κρίση δεν είναι αντιμετωπίσιμη όταν  οι ίδιες οι κοινωνίες αλλά και οι ηγεσίες τους δεν συνειδητοποιούνε τις αιτίες που την έχουν προκαλέσει. Η άσκηση μίας αποτελεσματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής κρίσης είναι το μοναδικό όπλο για να εξέλθουν η Ευρώπη αλλά και η ανθρωπότητα από αυτό το αδιέξοδο που τις συνθλίβει.
Εδώ και 8 σχεδόν χρόνια παρακολουθούμε με απάθεια τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Αυτό το «πολιτικό θέατρο» μεταξύ μόνον μερικών ολίγων, οι οποίοι κατά το δοκούν θέλουν να κρίνουν τις τύχες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Γηραιά Ήπειρο. Στην Σύνοδο Κορυφής της 26/27.Ιουνίου 2014 η αλλαγή των προσώπων στο «Θέατρο των Βρυξελλών» δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση και αλλαγή της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας μη αυταπατώμεθα, διότι στην πραγματικότητα η τύχη όλων μας πρέπει να ευρίσκεται  στα χέρια όλων μας. Και αυτό είναι εφικτό μόνον όταν συνειδητοποιήσουμε μερικά απλά πράγματα.
Η καθιέρωση του Ευρώ ως νόμισμα είχε ως αναμενόμενη συνέπεια την χρεοκοπία μερικών χωρών της Ευρώπης και τον υπερπλουτισμό μερικών ολίγων του Βορρά π.χ. της Γερμανίας, αλλά και του άξονά της Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Αυστρία. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα όλων των διεθνών παραγόντων και οικονομικών αναλυτών. Με την καθιέρωση του Ευρώ ως νομίσματος της Ευρωζώνης πολλαπλασιάστηκαν οι εξαγωγές των προαναφερθέντων χωρών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου. Η δε συσσώρευση τεράστιων κεφαλαίων και πλεονασμάτων έχει ως συνέπεια να επιτείνουν την χρεοκοπία των οικονομιών των δεινοπαθούντων υπολοίπων, με την παράλληλη χορήγηση φθηνών δανείων τα οποία εξασφαλίζουν τις περεταίρω εξαγωγές των δανειστριών αυτών χωρών.
Η απάνθρωπη πολιτική λιτότητας του Βερολίνου συνίσταται όχι μόνον στον εκβιασμό των δεινοπαθούντων τώρα Εταίρων, αλλά παράλληλα και στην εκβιαστική επανάληψη της χορήγησης νέων «πακέτων» στήριξης μέσω νέων «Συμφωνιών», σε αντικατάσταση τώρα των απεχθών και εφιαλτικών «Μνημονίων». Οικονομικές Συμφωνίες οι οποίες μακροπρόθεσμα και στο απώτερο μέλλον αποβλέπουν στην αναπόφευκτη δέσμευση π.χ. κατάσχεση/δήμευση, βάσει του Αγγλικού Δικαίου, όλων των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων των χρεοκοπημένων χωρών, οι οποίες με τον συνεχή και αυξανόμενο δανεισμό δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο αιώνα τον άπαντα.
Κάθε Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης οφείλει όμως να γνωρίζει το πιο απλό πράγμα. Η Γερμανία είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο, με μία απίστευτη και αστείρευτη τεχνογνωσία. Ο παραγωγικός της ιστός απλώνεται ακόμη και στο τελευταίο χωριό. Σε αντίθεση με την οικονομία της, η οποία προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εσωστρεφής και η οποία την ανάγκασε, μέσω της πολεμικής της μηχανής, στην αναζήτηση ζωτικού χώρου (Lebensraum), η μεταπολεμική της τώρα οικονομία, κυρίως μετά το 1998 κατέστη κατά το μέγιστο εξωστρεφής αλλά και επιθετική. Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ (Gerhard Schröder 1998-2005) κατέστρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας του ένα Σχέδιο-Παγίδα χρησιμοποίησης της οικονομικής ισχύος της Γερμανίας για την υποταγή της Ευρώπης, ένα σχέδιο το οποίο εν συνεχεία εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα και η Χριστιανοδημοκράτισσα(CDU/CSU) διάδοχος του Ανγκελα Μέρκελ. Με την εφαρμογή μίας έξυπνης και πολύ σφικτής οικονομικής πολιτικής, τη συστηματική ενίσχυση της δυναμικής της παραγωγικότητας, την καθιέρωση αμετάβλητων αμοιβών εργασίας, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, π.χ. κατά την τελευταία 19-ετία οι αυξήσεις στο σύνολο δεν υπερέβησαν το 2.85% δηλαδή μόλις 0.15% ετησίως! Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα την μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και την τεράστια αύξηση των εξαγωγών, με την παράλληλη συσσώρευση τεράστιων πλεονασμάτων και αποθεμάτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 22 δις Ευρώ τον μήνα. Επίσης πρέπει να ληφθεί  υπόψη, ότι εδώ και 19 χρόνια σχεδόν μηδενίστηκαν οι αποδόσεις των καταθέσεων στις Γερμανικές Τράπεζες για την εφαρμογή της επιθετικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, δηλαδή με την διοχέτευση των τεράστιων κεφαλαίων του Ευρωμάρκου της προς τους Εταίρους της για την υποχθόνια υποταγή αυτών.
Αποθέματα και πλεονάσματα εξαιτίας αυτής της πολιτικής  με τα οποία αφενός μεν μέσω φθηνών δανείων προς τις χρεοκοπημένες χώρες εξασφαλίζει τις τεράστιες εξαγωγές της, αλλά αφετέρου μέσω των πακέτων στήριξης και των νέων οικονομικών συμφωνιών, οι οποίες εκτοξεύουν συνεχώς το χρέος εις δυσθεώρητα ύψη,  καθιστά και την χώρα μας έρμαιο των δανειστών, επιτυγχάνουν εν κατακλείδι έναντι πινακίου φακής την ολοσχερή απόκτηση του εθνικού πλούτου και όλων των περιουσιακών στοιχείων και των άλλων υπόχρεων χωρών.
Το επί εκατόν πενήντα (150) σχεδόν χρόνια  όραμα της Γερμανίας για «ζωτικό χώρο» (Lebensraum), δηλαδή  να υποτάξει την Ευρώπη,  με δύο αποτυχημένες προσπάθειες των Παγκοσμίων Πολέμων, στέφθηκε μετά το 1998 με απόλυτη επιτυχία, αναίμακτη και χωρίς απώλειες της, χάρη  στη πολύ σφικτή οικονομική  πολιτική της και το έξυπνο σχέδιο, δηλαδή τη χρησιμοποίηση της Ε.Ε. και του Ευρωμάρκου της, που ήταν ο Δούρειος Ίππος για τις τόσο αφελείς  χώρες της Ευρώπης να πέσουν στην παγίδα της Γερμανίας.
Η άσκηση της πολιτικής είναι τέχνη και επιστήμη, να παράγεις ιδέες και τρόπους εφαρμογής της εξουσίας και δύναμης σε θέματα ανθρώπινης ύπαρξης και υπόστασης που αφορούν  τους πολίτες μίας χώρας με ευθύνη και ευσυνειδησία από τους πολιτικούς που εκλέγονται. Όμως οι μεν πολιτικοί της Γερμανίας καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη, την εργατικότητα, δυναμισμό και την πειθαρχία του γερμανικού λαού και έσυραν την χώρα τους σε δύο καταστρεπτικούς πολέμους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό τους και την ανθρωπότητα. Οι δε Έλληνες πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν την άγνοια και αφέλεια των Ελλήνων για ένα καλύτερο μέλλον εντός της Ε.Ε., εξαπατώντας αφενός μεν την Ευρώπη, αλλά και το ίδιο τον λαό τους τον οποίο εγκληματικά έσυραν στην καταστροφή με την χρεοκοπία, την ολοσχερή φτωχοποίηση του και τον διεθνή διασυρμό.
Κάθε Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης οφείλει επίσης να γνωρίζει, ότι ουδέποτε πρόκειται να εξέλθουμε από την κρίση, αλλά παράλληλα και ότι η αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας είναι η ισχυρή οικονομία της, η οποία την καθιστά πολύ ευάλωτη. Βασιζόμενοι τώρα σε αυτά τα δύο δεδομένα, οφείλουμε να αντισταθούμε και να στείλουμε ένα μήνυμα στην ηγεσία του Βερολίνου. Ότι η υπεράσπιση της δικής μας ύπαρξης και αξιοπρέπειας μας αναγκάζει να απόσχουμε από την αγορά γερμανικών προϊόντων, σε περίπτωση που η ηγεσία του Βερολίνου επιμείνει στην συνέχιση της απάνθρωπης πολιτικής λιτότητας η οποία σκοτώνει την Ευρώπη.
 Γεώργιος Εμ.Δημητράκης. Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού Ν.Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει  στην Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στην Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα

*** Ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Αφύπνιση-Ανυπακοή –- Για την Ελλάδα μας ρε γαμώτο...

~ Ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Αφύπνιση-Ανυπακοή –- Για την Ελλάδα μας ρε γαμώτο
Γράφει ο Αθανάσιος Καρανάσιος
Πολιτικός Μηχανικός
Επιμελητής Πολυτεχνείου Βερολίνου
Είμαστε ως Ελληνικός Λαός σε κατάσταση σοκ, δέους, σύγχυσης, αδιαφορίας, για οτιδήποτε κολάσιμο, απάνθρωπο και τερατώδες συμβαίνει γύρω μας. Εξακολουθούμε παρά την εξαπάτησή μας, την εκμετάλλευσή μας, τα δεινά μας, να παραμένουμε κατακερματισμένοι, απομονωμένοι, καθηλωμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι, θλιμμένοι, παθητικοί, αδρανείς, χωρίς αντανακλαστικά για την στοιχειώδη προστασία της προσωπικότητας, της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και των αναγκαίων αγαθών για την επιβίωσή μας.
Εγκαταλείψαμε, τον αρρενωπό, ατίθασο, ανυπότακτο, μαχητικό του χαρακτήρα μας, που αποτελεί δια μέσου των αιώνων το εγγενές γνώρισμα της Ελληνικής φυλής μας, ως έρμαιο στις αποτρόπαιες διαθέσεις των άπληστων εχθρών μας και των λακέδων συνεργατών τους, που βιαιοπραγούν πάνω μας, στις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους συμπατριώτες μας, απερίσπαστα, ακώλυτα, σαδιστικά.
Η υπαγωγή του Ελληνικού Έθνους στην κηδεμονία της λεγόμενης «τρόικας», υπηρέτριας των εξουσιομανών κατακτητών, εξομοιώνεται και γίνεται αντιληπτή, ως η μετατροπή ενός μαχητικού άνδρα στην κατάσταση του παιδιού, που δεν μπορεί να διαχειριστεί την ζωή του και να αποφασίσει για τον εαυτό του. Ό,τι πιο αναξιοπρεπές και προσβλητικό!
Γι αυτούς τους λόγους, την πρόταξη της ανάγκης και την αναγνώριση της ιδιαιτέρως σοβαρότατης απειλής, η αντίσταση και η αντεπίθεση καθίστανται αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να αποκτήσουν για άνδρες και γυναίκες έναν συγκεκριμένο, ρωμαλέο, αρσενικό χαρακτήρα. Κινητοποιώντας το θυμικό μας στο έδαφος μιας τραυματισμένης αρρενωπότητας, καλούμαστε να επιδείξουμε μια άνευ όρων μαχητικότητα, προκειμένου να προστατευτούν το Έθνος μας, η Ελληνικότητά μας, οι οικογένειές μας, οι πατρογονικές εστίες μας -εμείς οι ίδιοι.
Καλούμαστε να αντισταθούμε, αντλώντας περισσό σθένος από την δεξαμενή των ένδοξων πολεμικών στιγμών της κυρίαρχης –παγκοσμίως- εθνικής ιστορικής αφήγησης, όπως το ομηρικό σύμπαν, οι περσικοί πόλεμοι, η επανάσταση του 1821, οι βαλκανικοί πόλεμοι, το έπος του 1940.
Δεν χωρούν πλέον οι αυτοματισμοί στις επιλογές και τις ανοχές μας. Περισσεύουν οι αθώες διαδηλώσεις, η συλλογική αγανάκτηση, η παθητική παρακολούθηση των «προοδευτικών» συγκεντρώσεων ή συνεδρίων, οι πληκτικές αναλύσεις. Δεν ενδείκνυνται η ανάγνωση άρθρων ύποπτων δημοσιογράφων και συγγραφέων, η διαρκής παρακολούθηση των τηλεοπτικών χαζοκουτιών, οι περίπατοι των διαμαρτυριών, οι εφήμερες απεργίες χωρίς αύριο, μέχρι να ξαναβρούμε την βόλεψη στην ζεστή μας δημόσια καρέκλα ή να καρφωθούμε μπροστά στις οθόνες, κτυπώντας τα πληκτρολόγια προς εκτόνωση. Όλα αυτά αποτελούν καλοδεχούμενες συνήθειες για τα ανάλγητα μπλοκ εξουσίας, προκειμένου να επιφέρουν στον κόσμο των δουλοπάροικων, στους οποίους ανήκουμε, τα επόμενα κτυπήματα. Όλα αυτά δεν είναι παρά προσευχές προς τους ισχυρούς, που δεν έχουν παρά συμβολική αξία.
Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να αλλάξουμε modus vivendi (τρόπο του ζην, συμβιβαστική διαβίωση ) και modus operandi (τρόπο του ενεργείν). Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται με διανοητική και αγωνιστική ατολμία, έλλειψη νεύρου, αποφυγή ρίσκου, φόβο, αίσθημα αδυναμίας, ηττοπάθειας, κατάθλιψης, γιατί όλα αυτά δεν συνιστούν παρά ικανές προϋποθέσεις της υποδούλωσής μας.
Λόγω των γιορτινών ωρών που βιώνουμε, της έλλειψης χώρου και πρόθεσης να κουράσω τον αναγνώστη, θα περιγράψω επιγραμματικά τις μεγάλες αρχές της πολιτικής ανυπακοής της μη βίας, που είναι επιβεβλημένη ανάγκη να υλοποιήσουμε -όσο ποτέ άλλοτε:
- Αντίρρηση συνείδησης και μη συνεργασία. Ο αντιρρησίας συνείδησης θα ψάξει το μέσον, για να αλλάξει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση, πιο σύμφωνη με αυτό που επιτάσσει η συνείδησή του, ώστε να μην συντηρεί την συνενοχή του για τις ασχήμιες των θυτών της κοινωνίας. Σημειωτέον, ως είπε πρώτος ο σοφός πρόγονός μας Ηράκλειτος: «Για ό,τι γίνεται σε εμάς και τους γύρω μας συντελεστές δεν είναι μόνο οι δράστες, αλλά και οι κοιμισμένοι.» Ή όπως αντέγραψε ο Einstein «Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.»
- Αλήθεια και δικαιοσύνη. Ο ανυπάκουος είναι πρεσβευτής της αλήθειας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης.
- Υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού. Η πολιτική ανυπακοή έχει πρωτίστως ως σκοπό την υπεράσπιση ενός συμφέροντος, που ξεπερνά το αυστηρά ατομικό συμφέρον. Αυτά τα κοινά αγαθά είναι το σύνολο των πόρων (νερό, αέρας, τροφή, το χώμα, η πατρίδα, δημόσιος πλούτος, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά …) και τα δημόσια αγαθά που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος (υγεία, εκπαίδευση, Εθνική άμυνα, ενέργεια, συγκοινωνία, επικοινωνία, δρόμοι, λιμάνια, κοινόχρηστοι χώροι, παραλίες …), και θα πρέπει να μένουν εκτός οποιασδήποτε λογικής ατομικής ιδιοκτησίας και ανταλλαγής με σκοπό το κέρδος.
- Κοινωνικοποίηση, συλλογικοποίηση. Η ατομική ανυπακοή γίνεται πολιτική, όταν διεξάγεται κοινωνικά, συλλογικά. Η πολιτική συνεργασία, ο συνασπισμός ευρύτερων κοινωνικών, πολιτικών, κλαδικών, πολιτικών ομάδων σε ένα πανεθνικό μέτωπο είναι ο επιδιωκόμενος στόχος. Όσο πολυάριθμοι είμαστε στην δράση, τόσο αποτελεσματικά θα μπορούμε να αντισταθούμε στην καταστολή.
- Ηθική ευχαρίστηση, εχέμυθο κίνητρο. Αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δράσης, αν όχι το βασικότερο. Παίρνει την μορφή της αγωνιστικής συνύπαρξης, που πραγματοποιείται μέσα από την τακτική συναναστροφή με τις ομάδες, τις συλλογικότητες και τα έντονα συναισθήματα που μοιραζόμαστε με τους ομοίους μας. Έτσι, προσφέροντας κοινωνικότητα, συντροφικότητα και δύναμη στο ανθρώπινο περιβάλλον, μας επιστρέφονται σε πολλαπλάσιο βαθμό με βάση τον φυσικό νόμο δράση- αντίδραση.
Το περιγραφόμενο πλαίσιο δράσεων, αντιλήψεων και στάση ζωή μας, ας συνιστούν τα πολιτικά μας προτάγματα για το 2018, ώστε μέσω αυτών να διεξαγάγουμε έναν φερέλπιδο κοινωνικό-πατριωτικό απελευθερωτικό αγώνα μέχρι την αδήριτη τελική νίκη.
Στις φίλες, στους φίλους μου (εδώ και στο εξωτερικό), στους καλούς Έλληνες και στις ωραίες Ελληνίδες, τους Φιλέλληνες, απανταχού της γης, εύχομαι από καρδιάς
Κ Α Λ Η.. Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α.. &.. Λ Υ Τ Ρ Ω Τ Ι Κ Η .. Χ Ρ Ο Ν Ι Α.. 2018
με Υγεία, Εθνική Ομοψυχία και Βούληση, να προστατέψουμε την Ελλάδα, τις περιουσίες, τις οικογένειες και την αξιοπρέπειά μας! Τα πάντα εξαρτώνται από την ενεργή ή παθητική συναίνεση της κοινής γνώμης ... από το «ΕΜΕΙΣ». Ας γινόμαστε καθημερινά πιο σοφοί, πιο συνειδητοποιημένοι, πιο συλλογικοί, πιο κοινωνικοί, πιο μαχητικοί, πιο ερωτευμένοι με τους ομοίους μας, με την χαρά της ζωής. «Ισχύς εν τη ενώσει» απέναντι στους εχθρούς μας, που ζηλεύουν και πασχίζουν να χαλάσουν το περίφημο Ελληνικό «Ευ ζην», την Αριστοτελική ευδαιμονία, που σε τούτα εδώ τα χώματα εφευρέθηκε από του πολυμήχανους Έλληνες.
Χ Ρ Ο Ν Ι Α.. Π Ο Λ Λ Α

*** Θρασύτατη μεγαλοψυχία των σφετεριστών της ελληνικής ιστορίας...

~ Θρασύτατη μεγαλοψυχία των σφετεριστών της ελληνικής ιστορίας
 Πληροφορηθήκαμε από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος αξιότιμου κ. Νίκου Κοτζιά, προβλέπεται σύντομα συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους Διαπραγματευτές για την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, σχετικά με την ονομασία αυτού.
            Επειδή οι μέχρι σήμερα προσπάθειές σας, για τα εθνικά μας θέματα, κατά γενική ομολογία δεν  είναι κατακριτέες, θα ήθελα στην φάση αυτή να επισημάνω, ορισμένα κρίσιμα θέματα και βασικά για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
            ΠΡΩΤΟΝ: Ο κ. Νίμιτς είναι ένας έντιμος κατά τα άλλα,
Δημόσιος Υπάλληλος του Ο.Η.Ε. που δυστυχώς δεν έχει καμία δυνατότητα επεμβάσεως και επιλύσεων διεθνών αδικιών (όρα, κατάληψη και κατοχή της Κύπρου από ξένες Στρατιωτικές Δυνάμεις, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε.). Στην παρούσα περίπτωση είναι εντολοδόχος ξένων προς τα εθνικά μας θέματα συμφερόντων και προσπαθεί αποκλειστικά να υποκλέψει την υπογραφή Ελληνικής Κυβέρνησης και τίποτε άλλο. Διότι ουδέποτε η Χώρα αυτή θα ονομασθεί Μακεδονία, εάν δεν υπάρχει Ελληνική Υπογραφή.
            - Επί μίαν 15ετίαν συνεχίζεται ως ατέρμον κοχλίας κύκλος συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδος-Σκοπίων υπό του κ. Νίμιτς. Η πλευρά των Σκοπίων όπως πάντα θα προσκομίσει πακέτο προτάσεων, που θα αφορούν αποκλειστικά διαδικασία ανάπτυξης μέτρων εμπιστοσύνης, χωρίς ν’ αγγίζουν ποτέ, το βασικό θέμα του ονόματος και το μοναδικό στις διαφορές μας.
            ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Εκείνο που προκαλεί θλίψη, οργή, θυμό και απελπισία κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, που γνωρίζει την ιστορία της Μακεδονίας και των Σκοπίων είναι:
            α. Η θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, στο θέμα των Σκοπίων (9-12-17 Βελιγράδι), δεν θέλω να πιστεύω ότι, είναι Αλήθεια ˙ δηλ. «…το 2018 θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάμει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός, δηλ. αν σταματήσει την ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου, αν σταματήσει την αλυτρωτική πολιτική και αποδεχθεί λύση, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες…» και!
            β. Εκείνο που σε προκαλεί, η θέση του κ. Ζάεφ (23-12-17), «… Εγώ εκ μέρους της Κυβερνήσεως παραιτούμαι από το να θεωρώ την Μακεδονία (Σκόπια) τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου. Η ιστορία ανήκει σ’ εμάς, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της Ιστορίας ανήκει στην Ελλάδα, μέρος της στην Βουλγαρία και σε άλλες χώρες…». Δηλ. να ευχαριστήσουμε τον κ. Ζάεφ που επί τέλους μας έδωσε κι εμάς ένα μικρό μέρος της Ιστορίας της Μακεδονίας. Ή! είμαστε τρελοί ή παριστάνουμε τους τρελούς. Αυτοί αγαπητοί μου είναι σκόπιμα ανιστόρητοι, εμείς όμως έχουμε πάθει αμνησία; Πού ήταν; Τα Κράτη αυτά όταν οι Έλληνες (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Μακεδονία κ.λπ. αντιμετώπιζαν τις ορδές από την Ασία και δεν τις επέτρεψαν να κυριεύσουν την Ευρώπη;
            Η περιοχή των Σκοπίων μέχρι το 1944, δεν είχε καμία σχέση με την Μακεδονία, την δε εποχή του Φιλίππου, του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα ήτο με αυτήν σε εμπόλεμο κατάσταση και ονομάζετο Μισσία, Δαρδανία και τελευταία Βαρτάρσκα. Το 1944 ο Τίτο επί παντοδυναμίας του την ονόμασε Μακεδονία, με απώτερο σκοπό να κατέβει στο Αιγαίο, τα γνωστά. Μάλιστα υπήρξε τότε μεγάλη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Στρετίνιους.
            Είναι χιλιάδες τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται από σύγχρονους Ιστορικούς Παγκόσμιας εμβέλειας, πως η χώρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνικότατη Μακεδονία. Και! μόνο το ιστορικό γεγονός που παρακάτω αναφέρω, απαντά τι! ήταν η Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων:
            Ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την νικηφόρα μάχη του Γρανικού, εναντίον των Περσών, απέστειλε στην θεά ΑΘΗΝΑ, τριακόσιες περσικές πανοπλίες ως ανάθημα στην πολιούχο της πόλεως των Αθηνών, με το εξής συνοδευτικό επίγραμμα: «Αλέξανδρος Φιλίππου και Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των Βαρβάρων των εις την Ασία κατοικούντων».
            Έχουν λεχθεί πάρα πολλά για την Μακεδονία μας και τα Σκόπια από αξιόλογους και επιφανείς Έλληνες και ξένους, οι οποίοι τεκμηριωμένα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
            Σήμερα είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι θράσος, να βγαίνει μεγαλοψύχως ο κ. Ζάεφ και να μας δίδει και εμάς ένα μικρό μέρος από την κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου. Είναι δυνατόν με αυτούς τους θρασύτατους σφετεριστές της Ιστορίας μας να υπάρξει συνεννόηση;
            Επειδή δεχόμεθα μεγάλες και εκβιαστικές πιέσεις από Κέντρα αποφάσεως και επειδή εμείς δεν θέλουμε όνομα που να περιέχει την λέξη «Μακεδονία» Βόρεια ή Νότια κλπ., διότι αυτό είναι προδοσία και ξεπούλημα της Μακεδονίας και της Ιστορίας μας, ας κάνουν οι μεγάλοι ότι θέλουν, να τους βάλλουν στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. αλλά! όχι προς Θεού με υπογραφή Ελληνικής Κυβέρνησης.
            «Αλλοίμονο στους λαούς που λησμόνησαν την Ιστορία των, χάθηκαν από το πρόσωπο της γης».  Ιωάννης Μ. Ασλανίδης  Αντγος ε.α.  Επίτιμος Δκτής της Σ.Σ.Ε.

*** ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ  για όλους μας  :
~«Άθλιοι πλέον πάψετε
Με στόμφο να υμνείτε
Θανατερώς και γοερώς
Το ψεύδος να υμνείτε !»
"Κατατρεγμός", μνήμη Ελένης Παπαδάκη.
Νικηφόρος Βυζαντινός

~*Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ      Περικλής Γιαννόπουλος    1870-1910

~* Ήθος ανθρώπω δαίμων.   Ηράκλειτος
ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι το πεπρωμένο του .

~*Η ζωή είναι μια σειρά απο επιλογές. Η ζωή που ζείς, είναι το αποτέλεσμα αυτών.  Νικηφόρος Βυζαντινός

~*  Ένα καλοντυμένο κορίτσι ακόμη και αν το πορτοφόλι της είναι απελπιστικά άδειο, μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο.
Louise Brooks, αμερικανίδα ηθοποιός του βωβού κινηματόγραφου. Στην φωτογραφία η ίδια. (1906 - 1985).

~* Η ποίηση δεν έχει χρήματα, αλλά ούτε και τα χρήματα έχουν ποίηση.
Ρόμπερτ Γρέιβς, Άγγλος ποιητής και μυθιστορηματογράφος.
(1895 - 1985)

~* Και μέσα απο τις στάχτες σου
παντοτινά θ΄ανάβει
τ΄άσβεστο φώς της λευτεριάς
να βλέπουνε οι σκλάβοι !
Νικηφόρος Βυζαντινός για τον Γρηγόρη Αυξεντίου

~* Εκ του οράν το εράν.
Αρχαιοελληνική παροιμία

~* Η ομορφιά δεν σβήνει ποτέ, εμείς απλώς ενίοτε δεν μπορούμε να την διακρίνουμε.

~* Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία...
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.
Καρυωτάκης, "Πρέβεζα". (Η τελευταία στροφή)

~* Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Θέλει ακόμα κι αυτό είναι ωραίο
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που `χει
στο `να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Γεώργιος Σουρής

~* Όταν είμουν νέος πίστευα πως το χρήμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω.
Όσκαρ Ουάιλντ

~* Ο Φάουστ μέσα στις θάλλασες του μυαλού του, σέρνει ολάκερη τη νύχτα του Μεσαίωνα. Και όλα τα χρώματα και τις εκρήξεις της Αναγέννησης. Είναι ο παλαιός και ο νέος.
Δημήτρης Λιαντίνης, "Γκέμμα". Το τελευταίο του βιβλίο.
σσ. Αναφορά στους ανθρωπότυπους του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γκαίτε.

~* Σκιάς όναρ άνθρωπος.
μτφρ: ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς.
Πίνδαρος, ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητος

~* Αν δεν κάνεις αγώνα για τις ιδέες σου, είτε εσύ δεν αξίζεις, είτε οι ιδέες σου. Έζρα Πάουντ Συγγραφέας, λόγιος του 20ου αιώνα.

~* Δεν υπήκουσα παρά είς μίαν ιδέαν. Το να φανώ χρήσιμος, είς τον πλήσιον και είς τον τόπον μου.
Παύλος Μελάς

~* Στην προσπάθεια σου να αλλάξεις το κόσμο, ξεκίνησε πρωτίστως απο τον εαυτόν σου. Το πλέον δύσκολο έργο που μπορείς να αναλάβεις.

~* alea jacta est   Ο κύβος ερρίφθη  Ιούλιος Καίσαρας

~* Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει - Ηράκλειτος.

~* Ου πάντα τοις πάσι ρητά.
μτφρ: δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους
Πυθαγόραςο Σάμιος. Εκ των σημαντικότερων Ελλήνων φιλοσόφων

~* Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ   Περικλής Γιαννόπουλος   1870-1910

*** Νέα ΣΦΑΓΗ εναντίον ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ! Ένοπλη ΕΠΙΘΕΣΗ σε ΕΚΚΛΗΣΙΑ...

~ Τέλος δεν έχουν τα εγκλήματα κατά των Χριστιανών στην Αφρική.
Σήμερα, σε μια νέα ένοπλη επίθεση σε εκκλησία της Νιγηρίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 14 πιστοί (άλλα ΜΜΕ κάνουν λόγο για 21), στην πόλη Ομοκού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πάπας της τοπικής εκκλησίας, Πατήρ Μπατχούελ, οι ένοπλη επίθεση έγινε κατά την έξοδο των πιστών από την εκκλησία μετά τον εορτασμό για τη νέα χρονιά, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και γυναίκες και παιδιά.
Είναι προφανές ότι η επίθεση έγινε από ισλαμιστές, αλλά για άλλη μια φορά η επίθεση δεν συγκίνησε καθόλου τον Χριστιανικό και Δυτικό κόσμο...  Με πληροφορίες από TRT

***  Απίστευτη ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ από ειδικό: "Τα Ρομπότ του sex μπορεί να σας ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ"...

~  Αν είστε από αυτούς που παρακολουθούν ανελλιπώς τα τεχνολογικά δρώμενα, θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ειδικών, επιστημόνων και όχι μόνο που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
Σ' αυτή τη μερίδα των ανθρώπων φαίνεται ότι ανήκει και ο λέκτορας του Deakin University της Αυστραλίας, Dr. Nick Patterson, ο οποίος είναι πλέον πεπεισμένος ότι τα ρομποτ που έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιούν τις σεξουαλικές μας ανάγκες, θα μπορούν να χακαριστούν και να σκοτώσουν.
Αυτό είναι μία αρκετά σοκαριστική δήλωση αν σκεφτεί κανείς ότι τα ρομπότ που φτιάχτηκαν για να μας ευχαριστούν, θα μπορούν στην πραγματικότητα μέχρι και να μας αφαιρέσουν τη ζωή.
Ο Dr. Nick Patterson, που έχει ως αντικείμενο εργασίας του, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, πιστεύει ότι στο μέλλον τα ρομπότ του σεξ θα μπορούν πολύ εύκολα να παραβιαστούν, καθώς οι χάκερ θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση και έλεγχο από ένα φορητό υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο.
Από εκεί, αυτοί οι χάκερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ για διάφορες πράξεις βίας, όπως σωματική βία ή δολοφονία.
 Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα, Daily Star:
«Οι χάκερ θα μπορούν να "εισέλθουν" στα ρομπότ ή σε μία ρομποτική συσκευή και να έχουν τον πλήρη έλεγχο των συνδέσεων, των βραχιόνων, των ποδιών και άλλων προσαρτημένων εξαρτημάτων, όπως σε μερικές περιπτώσεις μαχαιριών ή συσκευών συγκόλλησης», ενώ συμπληρώνει:
«Συχνά αυτά τα ρομπότ μπορεί να είναι πάνω από 200 κιλά και πολύ ισχυρά», προσθέτοντας:
«Μόλις ένα ρομπότ χακαριστεί, ο χάκερ θα έχει τον πλήρη έλεγχο και θα μπορεί να εκδώσει όποια εντολή θέλει στο ρομπότ», επισημαίνοντας:
«Το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε είναι ένας χάκερ να έχει τον έλεγχο ενός από αυτά τα ρομπότ» και καταλήγει:
«Μόλις αυτά χακαριστούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν διάφορες φυσικές ενέργειες για ένα ευνοϊκό σενάριο ή να προκαλέσουν ζημιά».
Φυσικά, η προειδοποίηση του Dr. Patterson είναι καθαρή εικασία, αλλά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, τα πάντα είναι πιθανά για το μέλλον.  protothema.gr

***  ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΦΑΡΩΝ – ΛΕΞΕΙΣ 2016 - 2017 (άμεσα η επεξήγηση)  Α.Χ.Γ .
Α
Αβγατάω
Αβέρτα
Αγκλεορας, (ελλέβορος, φλώμος)
Αγκουρίδα, αγάλι αγάλι γίνεται η αγκουρίδα (αγγούρι) μέλι VM
Αγκούσα
Αγκωνή
Ακουμπέτι
Ακουρμαίνω (να ακουρμαστώ)
Αλάνα, αλάνι
Αλατόπετσα ελατόπετσα
Αλαφιάζομαι DP
Αλαφροπαλάντζας
Αλεπονούρης
Αλισβερίσι
Αλούταρη ΠΠ
Άμαχα κι αντάραχα VS
Αμιδά
Αμορίτης YS
Αμορόχαυλος
Αναγριμπώθηκε
Ανάκαρα
Ανακλανίστηκα (τεντώνω το κορμί) ΠΠ
Αναπαρώνω
Ανασγρούπωσε
Ανασκουμπώνω (τα μανίκια)
Αναφανταλιά
Αντερώθηκα ΒΚ
Αντρομίδα (ενδρομίς, κουβέρτα)
Απίδι
Απίκο ΓΣ
Απίστομα
Απλογιέμαι (απαντώ)
Απλυτοβεδούρα ΒΜ
Αποκορωμένος (καρκίνος, οχιά, ρουφιάνος)
Αποκορωσιά
Απολειφάδι YS
Αποσπερού
Αποχάβρησα, αποχαβρώθηκα
Αράδα
Αραλίκι
Άσβος μτφ πονηρός
Aralik λέγεται στην Τουρκία ο μήνας Δεκέμβρης.
Αρίδα
Αρουλιέμαι
Ασκήζ ασκήσεις DB
Αστράχα
Άταρος
Αφόρμισε
Β
βαγένι
Βαγιόλι
Βάιζα
Βάκας
Βακέτα
Βαρβατσέλι
Βαρεμένη
Βασκαντούρης, -α
Βασταγούρι YS
Βάτεμα
Βελέντζα
Βηρούλια, Βηρός
Βιδέλο, βιτέλο
Βίκα
Βισαλιάστηκε
Βολές = φορές
Βουζντάκα
Βουτσί
Βουτούμι
Βραγιά
Βρακοζώνι
Βρωμολυγιά, (Λεβεντης μαθες της βρωμολυγιας!!!) ΠΠ
Γ
Γαλαζώνω, γαλάζωμα
Γάνιασμα
Γαργαλεύω
Γιάτρα
Γιοργάδα
Γιουχάρω
Γιούκος
Γιρουστάω
Γκάβαλο
Γκλάβα
Γλέπω (βλέπω)
Γλίστρα (σκουλίκι δόλωμα)
Γλίνα
Γλίτσα
Γουλί
Γούλισμα
Γούπατο
Γουργάει
Γουστέρα ΒΚ
Γούτος
Γριμπίλι
Γρουσούζης
Δ
Δαγός
Δεμοσιά, Εθνική οδός
Δέση
Διαφημηζ, διαφημήσεις DB
Δικριάνι
Διπλομούτσουνος (διπλοπρόσωπος)
Δόγα
Ε
Έβελο
Έντο, νάτο
Εφτού, εκεί
Ζ
Ζαγκλάκια
Ζαιρές ΓΚ
Ζαμπακωμένος
Ζάφτω
Ζγαρλάω
Ζεμπερέκι
Ζεμπίλι
Ζεύει, βρωμάει
Ζουγκούνισμα
Ζουλάπι
Ζουλάω
Ζουπάω, ζουπάκιασμα
Ζωντόβολο
Η
Ήρα, ηριάστηκα
Ι
Ίβαλα
Ίγγλα
Ίτενο (είδος τρούφας)
Κ
Καγιάρι (ο ουρανός καντήλι)
Κάγκουρας ? ΒΚ
Καζάντι, καζάντισα
Καινάρι ΠΠ
Κακάβι
Κακαβώστρα
Κακαιδή (κακή και άσχημη)
Κακαράντζα
Κακοντέλης
Καλαμπαλίκης
Καλαμποκάνι
Καλαντζής. Καλαντζόγιαννης
Καλαπόδι
Καλιά (πάμε καλιά μας)
Καλιακούδα
Καλλικούτσια
Καλμπάτσα
Καλντερίμι
Καλόγερος (σαπουνιού)
Καμαρινώς (με ανδρεία)
Καπαμάς
Καπιστράδα
Καπλάτι
Καπλατοβελόνα
Καπούτσης
Καπρίτσιο
Καρακάξης
Καραμανιά
Κάργα. Καργάρω
Καργιόλα
Κάρμα, ψοφίμι σε αποσύνθεση
Καρδάρα
Καρλαμπίκι
Καρούλες ΒΚ
Καρούντζος (γουρουνιού)
Καρσί
Κασάι, Κασαί ΠΠ
Κασόνι
Καστραβέτσι
Καταπέτασμα, έφαγε το καταπέτασμα
Καταπίτης
Κατίνι, κατίνα πόδι
Κατριμπάνος
Κάτσιασε, κατσιασμένος
Κατσιβέλα
Κατσιμουδιάζω
Κατσιμπούλα
Κατσιώ, κατσίκα
Καφάσι, κεφάλι
Κάφυρα
Καψαλήθρες
Καψερός
Κερχανατζής ΣΣ
Κεσκέτια ΠΠ
Κεψές
Κιούπι
Κιτάξου (κοιμήσου)
Κιώνω, κιώθηκε
Κλαμπουριάζω
Κλαπακάω
Κλίτσικας
Κόκα, αυτός κοιτάζει μόνο την κόκα του
Κοκόσια
Κολάνι
Κολατσίζω, κολατσιό
Κολέκκας
Κολιτσάκι
Κοπετίνες, κοπέλες ΔΜπ
Κοπανιέται, θρηνεί
Κοράκιασα
Κορκάδα
Κορκοσούρα
Κορκοφίνι
Κορύτος
Κότσι
Κοτσιόνι
Κοτσόβολο
Κούγελο
Κούκλα, καλαμπόκι
Κουκούνισε
Κουμάσι
Κουμούλια DB
Κουμούτσα
Κουρβούλιασμα, κούρβουλο
Κουρκούτι
Κουρούνα, κουρούνικο
Κουρούπι
Κουσκούνι
Κουσουμάρω ΠΠ ΓΚ
Κουταλίδες
Κούτρα
Κουφοχελάδες
Κόφα
Κοψομεσιάστηκα
Κραπακάω
Κριπάρω
Κωθώνι (μήκων η υπνοφόρος)
Κωλοφύρης
Κωρώνει, βρωμάει
Κώστας με προφορά Κώιστας και Κουώστας DM
Λ..
Λαγίνα
Λαγκεύει
Λαγκουνίζει
Λακάω
Λακές
Λάκος, αργαλειός
Λακριντί
Λάμια (τίτλος ομορφιάς απο τη διάσημη εταίρα)
Λάντζα κουζίνας
Λάντζα πηγαδιού με αντίβαρο και μπουγέλο
Λατανάω
Λαφτακάω
Λαφτάκω πολυλογού
Λεκές
Λέτσος
Λιγουριάζω (ζαλάδα, στομαχικό στρες από ανούσια πολυλογία)
Λιολιόνι
Λοβιτούρα MY
Λότζα καλυβάκι
Λούκι (από το καλαμπόκι)
Λούκι (αγωγός, σωλήνα)
Λουμάκι, λουμακερό
Λουμπρούκι ΓΕ
Λουμώνω, λουμωχτός
Λουντρέκι
Λούτσα
Λυσακά, έφαγε τα λυσακά του
Λωλός. Λολωμένος
Μ
Μαγερεματίλας, μαγέρεμα (ζαρζαβατικά)
Μαγκάνι (μαγκανοπήγαδο)
Μάγκλαβι
Μαγκούφι
Μαζιά
Μαλοβράσι, τσακωμός με εγκλήματα
Μάμα, Κάλιο η μάμα μου, πέρι η μάνα μου!!
Μαμουκαλιά
Μαμούκαλος
Μανίκι, το μανίκι
Μανίκι, μεγάλη δυσκολία (αυτό είναι μανίκι)
Μαντράχαλος
Μάπα 1 ΣΣ
Μάπα 2 ΣΣ
Μάρα μου
Μαργώνω
Μαρμάκιασε
Μαρτίνια
Μάτα, ξανά
Ματζέτι
Ματσούκι
Μαχαλάς
Μαχιάς
Μελεύει (δε μελεύει) ΠΠ
Μενίδες
Μεράκι, μερακλωμένος
Μέργια, μέργιασε
Μερεμέτι
Μεσάντρα
Μιρμιλάει
Μισογόμι
Μολαίμικος
Μονάντερος ΡΧ
Μόρτης, μόρτικο
Μοσκιός
Μόσχος (ευχή για να γίνει καλό το κρασί)
Μουιζντέδες
Μούργος
Μουρσιάζομαι ρουφάω τη μύξα μου
Μουρσίλω
Μουσαφίρης, μουσαφιρλίκια
Μούσγα
Μουσκλωμένος
Μουστερήδες
Μουστρήθηκε. Μουστρούφω
Μουχλέτι
Μπαζιέκλω
Μπαζουνιά
Μπαίρι
Μπάκα
Μπαλασουράνα
Μπάλλος
Μπαλντούμι
Μπαντανία
Μπάρτσα ΜΚ (Μπάρτσα γίδα μπότσα γάλα)
Μπασαράς (αρρώστια της ντομάτας)
Μπάστακας
Mπεδιαβά, (Μαργάνης Μπάστα)(χωράφια ελεύθερα χωρίς ενοίκιο)
Μπελαβέρι
Μπελενάδα, μπελενά
Μπελερίνα, μπελαρίνα
Μπελεχώνια ΓΚ
Μπερντάκι μπερντάχι
Μπεσίκι
Μπινάς
Μπινιάρικα
Μπιρμπίλης, μπιρμπιλωτός
Μπιτι
Μπιχλιμπίδι
Μπλάνα
Μπλεζενιά (καρπούζι)
Μπρουστούρα, μπλουστούρι ΝΚ
Μπόλια (κατσικιού, αρνιού)
Μπόλια, ρούχο
Μπόμπολα (φύλλα και κλαδάκια ελιάς)
Μπορμπόλια, χαβιόλια ΓΣ
Μπορτσουλάνα
Μπότσα
Μποχλιάβω
Μπουγέλος
Μπουγιουρντί ΒΚ
Μπούζι
Μπουζντουγάνι
Μουργέλα
Μούργος
Μπούρδα, ανοησία
Μπούρδα, σακί μεγάλου μεγέθους
Μπουρλιάζω (την κλωστή στη βελόνα)
Μπουρμπούτσαλα
Μπουρούζι
Μπουχός, μπουχεύω
Μώκος
Ν
Νάζι, ναζιάρα
Νάκα
Νιάκαρο
Νιτερέσιο
Νιφάδες (Ζευς νίφει)
Νογάω σκέπτομαι ΒΚ
Ντάβανος, νταβώνας
Νταμιλάς, ταμπλάς (damla σταγώνα)
Νταρντάνα
Ντεβεκέλης
Ντερέκι
Ντερλίκώνω, ομαι
Ντερμπεντέρης
Ντεχενές, του Ντεχενέ το ρέμμα
Νόμπαρυχόμ
Νόμου (δός μου)
Ντουβαλίδι ΓΣ
Ντουμούζω αγελάδα DP
Ντουγρού
Νταβλαράς
Ντάκος, τάκος
Νταμαχιάρης
Ντζιώρας
Ντορβάς
Ντρίλια
Ξ
Ξάντισε
Ξείγγλωτος
Ξεπίτησα (από την πείνα)
Ξεπλεχούτα
Ξεσπινίζω ΜΜ ΓΣ
Ξετζανισμένος
Ξεφλουμπαίρνω ΣΣ
Ξεχαρβάλωμα
Ξεχλιαίνω ΠΠ
Ξιαρίζω ΓΣ
Ξυλοκατσούλα ΒΚ
Ξωλόντζα αγροτική λόντζα
Ο
Ογλήγορα, γρήγορα
Ότσιος
Οχιάλλο
Π
Παλιοβορός
Πασούμια
Παστρέψου
Παταγούδι, πεταγούδι
Παταλιά
Πατικώνω MY
Παχνί, παχνιάζω
Πετσιόνα
Πηλάλα
Πισωκάπλα (στο γάιδαρο)
Περδουκλώνω
Περίδρομος
Περόνιασε
Πέτσωσα, την πέτσωσα ΠΠ
Πισκίρι
Πιγκωμένος
Πλακοπαίδα (από φραγκοσκιά)
Πλιά, και πιλιά
Πλύμα
Ποδεμένος
Πόπη (έγινε της Πόπης)
Πότζι (μέσα φωτιά και πότζι) ΠΠ
Πούμωμα ΓΣ
Πούντιασμα, πούντα
Πούντος, που είναι αυτός
Πούργι
Πουρπουράει
Πόσχια, πέσανε τα πόσχια κοντεύει να νυχτώσει VM
Πούσια
Πραγαλιά
Πρόβνες
Πυρομάχος, Κων. Αργυράκης
Πυρπυρήσαμε
Ρ
Ρεμπέτ ασκέρι
Ρεντίκουλο
Ρέταλα
Ρέτσελο
Ρετζουλάει, ρετζούλισμα
Ρέφουλας
Ριζέλα
Ροβόληκε
Ρογκάβλω
Ρογκάτσικο
Ρογκίζω
Ρούγα...
Ρουκουλάω
Ρούπωσα, μισορούπωσα ΠΠ
Σ
Σαμαρτζής
Σαμπάζικα
Σαρμάκο
Σαρωματίνα
Σβώλος
Σγαντζούφω
Σεκλέτι
Σελεβέρδο
Σερβία Αρφαρών
Σεργιάνι
Σεργούνι
Σιακάτου
Σιάξου, έσιαξα
Σιαπέρα, σιαδώθε
Σιγγούνα
Σιφωνικό
Σιχτίρι
Σκαμαγκίδα, χιονόνερο
Σκαμνί
Σκαπετάω
Σκαντζουλήθρες
Σκαρίζω
Σκερβελές
Σκιαδούλια φυτό θεραπείας εγκαυμάτων
Σκλημουριέμαι (ψευτοκλαίω)
Σκόμαρα Αρφαρών
Σκοντάφτω
Σκορδοκαίλα μας
Σκοταρίκλα
Σκούζω
Σκουράντζος
Σκούρκος
Σκουτί
Σκρούμπος (καρβουνιασμένος)
Σκρόφα
Σοκάκι
Σούγελο, υδρορροή
Σούδα
Σουλάνα
Σουλάτσο, σουλατσαδόρος
Σουραύλω, γριασουραύλω ΠΠ
Σουρβαλάω, Σουρβάλα
Σουρδουμούρδω
Σούρμα
Σούτα, γίδα χωρίς κέρατα
Σοφράς
Σπαρδάκλι
Σπέτσα (κόκκινη πιπεριά)
Σπολλάτι σου
Στανιάρω
Στανιό, με το στανιό
Στημόνι ΠΠ
Στιλβωτής
Στουμπάω
Στούμπος
Στουπέτσι
Στουποβούλωμα ΠΠ
Στουρνάρι
Στοχιά (μπα στοχιά σου)
Στριγγλοπούλι (προαναγγέλλει θάνατο)
Στρουγγολίθια ΠΠ
Στροφιαστείτε ΜΜ
Συγκάρτσελοι ΓΚ
Συγγενικό (βαρειά αρρώστια) ταραντέλα? AP
Σύγκρια
Συδιπλώθηκα
Συμπάω, (τα ξύλα στη φωτιά)
Συμπούπουλοι
Συμπράγκαλα
Συντηκώνω
Συφλογιάρικο
Σύχλος, συχλός, μπουγέλος-τέντζερης DB
Σύχναρο φουστάνι ΠΠ
Σφαλάχτρι
Σφαλάγκι
Σφαρδάκλι Σπαρδάκλι σφάρδακλας YS
Σωκιάζω
Τ
Τάνυμα
Ταρκάδιασμα, τρακάδιασμα
Ταχιά, ταχινή
Τεκνοφέσι teknefesi ασθματική αρρώστια ζώων ΓΚ
Τελατίνι
Τεμπιχιάζω, κάνω παρατήρηση ΒΚ ΠΠ
Τετραπέρατος
Τζαβώνω, Τζάβας πίνω ΓΣ
Τζερεμές
Τζιαφέτι ΠΠ
Τζιγάκι (πουλί στα βαλτόνερα)
Τζίφα
Τηλώθηκα
Τιράω, τηράω (κοιτάζω) ΠΓ
Τούφες (ύπνος)
Τούφα
Τράβα δοκάρι στήριξης σκεπής
Τράβας, τραβηχτήρας
Τραφοκόπισμα
Τρελλοζύγουρο ΠΠ
Τριβουλίζει
Τριδόνια ...
Τριτσικάμπανο
Τριψιάνα
Τρόκαλο τσιφιλιάς
Τρούπα φουντούκι
Τρούφα
Τσακώνω
Τσαλαμακανάω
Τσαλαμποκανάω
Τσαλαφός
Τσαλιμάκια
Τσαμπί
Τσαμπουρολογώ
Τσαπερδόνα ΑΚ
Τσαπί, τσιάπα (μικρή αξίνα)
Τσάπια ΓΣ
Τσατάλια
Τσάντζαλα, τσέντζελα
Τσατουμάς
Τσάχαλα
Τσάγαλα (μύγδαλα πράσινα πριν ωριμάσουν?)
Τσεντζελόβρακας ΠΠ
Τσέρα
Τσερβέλο
Τσιγκλάω
Τσιγκλί
Τσιλιπουρδάω
Τσιμπάω, τσιμπούσι (συμπόσιο)
Τσιμπιλιούρι (σύστημα με το σκουλίκι-δόλωμα στην πλακοπαγίδα)
Τσιόλια
Τσιουμπλέκια
Τσιούπα, τσιούπρα
Τσιουρούνι
Τσίπα
Τσίπουρο
Τσιφιλιά
Τσοκανάω
Τσότρα, Τσοτρογιώρης
Τσουβάλι
Τσούκι
Τσουράπω
Τσουτσούρωσα
Τσουτσουπλί
Υ
Υφάδι
Φ
Φακλάνα ΚΑ
Φαλαρίδες
Φάρα (... τη φάρα σου)
Φελάει
Φελί (μπακαλιάρου)
Φερντάσια
Φερτάσω
Φιλεύω
Φλεγκούδα
Φλέντζα
Φλετουράει, φτερουγίζει
Φουρκα, φουρκάδα
Φουρφούκιασα
Φούσκο, έφαγα φούσκο
Φρουσάλα
Φτούνος
Φτουράει
Φυγιό AP
Φωτιά του Αγιαντώνη
Χ
Χαβάνι
Χαβιά (του γαιδάρου)
Χαβιόλια ΓΣ
Χαήλωσε, ξεχαηλώθηκε
Χαλιμάζω
Χαλμούτσος
Χαμοκέλα
Χαντρολαίμι
Χαιβάνι
Χαλές
Χαμωσούρτι
Χαράμι, χαραμίζω
Χαράνι, Χαρανιά
Χαράρι
Χάφτο, φάτο
Χαχόλικο
Χελωνιάς
Χερόβολο
Χόβολη
Χορήγι
Χουλιάρι
Χουνέρι
Χούνι (σούδα)
Χουρχουλιός ΜΕ
Χούσβουρο
Χύθηκε στα κοντά, (τον καταδίωξε, κυνήγησε)
Χωνάρι (έγινε στάχτη)
Χωρέθηκε (Γιάτρα τι του συγκολήθηκε τι του χωρέθηκε!) Δήμητρα Μπούρα
Ψ
Ψηφί ΓΣ

~**  Επεξηγίσεις από Π.Π :
 ~   Τρωει αβερτα,Δεν σταματαει τρωει πολυ!
 ~     Σλιβερισι=συναλλαγη!
 ~   Αλιβερισι=συναλλαγη!
 ~   Χοβολη=σταχτη.
 ~ Δε φελαει=δεν αξιζει.
 ~  Φαρα=σοι
 ~  Φερντασω=κουτσομπολα.
 ~  Φτουνος=εκεινος.
 ~Φτουραει
 ~ Φτουραει=κατι που τελειωνει γρηγορα!Μωρε σου φτουραει η δουλεια!
 ~ Φουρφουκιασα =γεμισα.
 ~   Χαχολικο= μπολικο, μεγαλο.
 ~   Να σε πατησω χαμου να βγαλεις μπρουστουρα. 
  * Πολύ καλή δουλειά..πολλα Συγχαρητήρια.
~   Δημήτρη συγχαρητήρια σε όλους! Ο πίνακας θα συμπληρωθεί με τις λέξεις του 2016 και με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις! Η Ρόη Σακκά θα δημοσιεύσει άμεσα όλες τις παροιμίες και εκφράσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα! Η ενημέρωση του πίνακα θα είναι συνεχής!!
~ Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας.
Η γιαγιά μου Κυριακούλα Λαφαζάνου - Καμαρινού έλεγε:
"τι θα φάμε αποσπερού Κωστούλα;
  ~   ΑΓΚΟΥΣΑ=ζεστη Αγκωνη=γωνια ψωμιο
 ~  Κακοντελης=κακομοιρης
 ~ Ξαντισε=φανερωθηκε 
 ~ Ξειγγλωτος=ατιμελητος
 ~  Οτσιος=αραχτος
 ~  Πεταγουδι=κρυο
Πηλαλα=γρηγορα
~ Σαρμακο=προσοχη
~ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ! Υπέροχη δουλειά ! Πάντα με συμμετοχικότητα , εργατικότητα και πολύ δυναμικότητα !
  Τσοτσουρωσα=εγινα καλα
~   Τσουτσπυπλι=μουσκεψα
~   Τσουκι=χαζος
~   Τσοτρα=κεφαλα.Δεν ακουει η τσοτρα σου!
~   Πετσωσα=χορτασα
Περδουκλωνω=μπερδευω
Παστρεψου=σκουπισου ~ Ντεβεκελης=φιλότιμος
  Νταμαχιαρης=αχορταγος.Τα θελει όλα
Νομπαρυχομ=επιπολαιος τρελλος
Ντουγρου=ισια
~   Ντερμπεντερης=εξυπνος,τετραπέρατος
~ Σαρωματινα=σκουπα
Σγατζουφω=αγριεμενη,ιδιοτροπη
Σεκλετι=στεναχωρια
~ Μπουρμπουτσαλα=ψεματα
Μπερνταχι=εφαγε ξυλο
~Μουιζντεδες=αστεια
Μουργος=βρωμικος
~Μοσκιος=θυμωμενος
~Μπράβο παιδιά, πολύ ωραία δουλειά, αλλά μην ξεχνάτε, δεν τελειώνει εύκολα, συνεχίστε να το εμπλουτίζετε.

*** Αθλητική ενημέρωση :

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  !
 
*** Για τη 10η αγωνιστική στην Α1 στο Ελληνικό μπάσκετ :
Σάββατο 30-12-2017 :
ΛΑΥΡΙΟ-ΠΑΟΚ   90-72 , (48-35) .-
Τα  δεκάλεπτα : 19-15 , 29-20 , 20-19 ,  22-18  .-
ΑΕΚ Αθηνών - Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣ ΦΑΡΟΣ   106-79 ,(58-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 33-22 , 25-10 ,  27-27 , 21-20 .-
ΑΡΗΣ  Θεσσαλονίκης-ΤΡΙΚΑΛΑ  82-63, (44-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-13 , 20-21, 22-11 , 16-18 .-
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΚΥΜΗ     83-73,(40-39) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-22 , 17-17 , 19-15 , 24-19 .-^
ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας - ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ  Πάτρας 78-71 , (35-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-18 , 18-13 ,16-17 , 27-23 .- ^
Κυριακή 31 -12-2017 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  87-65 ,(50-45) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 26-20 , 24-25 , 20-6 , 17-14 .-
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  71-72 (29-33)  .-^
Τα  δεκάλεπτα : 12-19, 17-14 , 27-21 , 15-18 .- ^

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-30-2017.html .-
~*

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :


~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



~
~**  ΑΠΟ ΤΟ 2017 στο 2018 :
Ι~* δανικό μέλλον: Αν το 2018 εχεις υγεία, δουλειά, οι υποθέσεις σου πάνε καλά, οι φίλοι σου παραμείνουν σταθεροί, τότε η ευτυχία σου είναι εξασφαλισμένη...!!!

~* Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της.Εγώ δεν πιστεύω στα μεγάλα λόγια και στους δήθεν καλούς ανθρώπους...Ούτε θα πω μεγάλες κουβέντες γιατί είμαι άνθρωπος...Θα πω μόνο αυτά...Να βάλουμε στόχο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι,να αγαπάμε αληθινά,να μοιραζόμαστε.Να κάνουμε μια καλή πράξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.Να κανουμε μια αγκαλιά τους ανθρώπους μας και να τους εκφράσουμε την αγάπη μας!
Να φτιάξουμε την ψυχή μας και να γυρίσουμε πίσω στις αξίες που μας άφησαν οι γηραιοί μας...Να είμαστε αληθινοί και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας...Και να μην ξεχνάμε να προσευχόμαστε στον Χριστό και στην Παναγιά μας ,είναι οι μόνοι που μας βοηθούν
στις δυσκολίες της καθημερινής μας ζωής.
Για να γίνουν θαύματα...πρέπει να πιστεύουμε σε αυτά.Για να λεγόμαστε άνθρωποι...πρέπει να έχουμε ψυχή...Να είμαστε αληθινοί και να αγαπάμε...
Εύχομαι σε όλους σας το 2018 να σας φέρει υγεία και αγάπη μεσα από την ψυχή μου.
Στάθης  Τσατάς

~** Μια χρονιά τελειώνει...! Η αληθινή αυτοκριτική που προτείνεται να κάνουμε μοιάζει με γεωτρύπανο που εισβάλλει βαθιά στη ψυχή μας. Οποιος την αρνείται δηλώνει '' Εγώ είμαι ακόμα ανήλικο παιδί, για όλα φταίνε οι άλλοι''. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ώρες ξεκινάει μια νέα χρονιά...! Η Αυτογνωσία είναι τόσο πολύτιμη, όσο το οξυγόνο για την ζωή μας. Δεν χρειάζεται πολλά για να περάσει κανείς καλά. Μόνο γνώση και σκέψη. Τη γνώση την αποκτάς και μια σκέψη, που δεν σου αρέσει, την αλλάζεις...! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...!!!
 Γιώργος Δημόπουλος

~**Η νέα χρονιά είναι επί θύραις. Τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε: α) Είρήνη μέσα μας. β) Να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και γ) Να είμαστε ευχαριστημένοι όσο μας επιτρέπουν οι επιλογές των σκέψεων μας...!!!

~**Όπως τα λες..έρχεται η άνοιξη!Η άνοιξη ακόμη και αν δεν έρθει με όλα τα άνθη και τους καρπούς,σίγουρα είναι η αισιόδοξη πλευρά της ζωής και προκαλεί ένα εσωτερικό σκίρτημα.Καλή Χρονιά!Ανοιξιάτικη ,ποιητική,με δημιουργική διάθεση και φαντασία!

~** Κάθε νέα χρονιά είναι μια ''φέτα'' ζωής σερβιρισμένη με γλυκιά ελπίδα, αισιοδοξία και ατσάλινη αντοχή. Εύχομαι η ''φέτα'' του 2018 να έχει μέχρι τέλος όλες αυτές τις ωραίες γεύσεις. Φίλοι μου καλή Πρωτοχρονιά...!!!

~* Πρόταση για το 2018: ''Τα όρια της ζωής μας καθορίζονται απο την πίστη , την εργατικότητα και την φαντασία μας και όχι απο την χαρά της εξαπάτησης...!!!''

~** Ιδανικό μέλλον: Αν το 2018 εχεις υγεία, δουλειά, οι υποθέσεις σου πάνε καλά, οι φίλοι σου παραμείνουν σταθεροί, τότε η ευτυχία σου είναι εξασφαλισμένη...!!!

~** Σε λίγα 24ωρα το Νέον Ετος. Η ελπίδα παραμένει ο πεσσός του κόσμου. Ας αισιοδοξούμε λοιπόν και οταν το 2018 ανοίξουμε το παράθυρο να δούμε κάπου μακριά στον ορίζοντα να έρχεται... η άνοιξη...!!!

~** Παλιότερα σε μία συζήτηση για το θέμα: Μακεδονίας μας – Σκόπια, είχα προτείνει σαν διαπραγματευτικό χαρτί να ζητήσουμε να ονομασθούν τα Σκόπια Σλαβομακεδονία.
Το είπα διότι γνώριζα ότι οι σκοπιανοί δεν θα το δεχόντουσαν αυτό. Εάν όμως το λέγαμε επίσημα θα φέρναμε στο φως ότι το πρόβλημα των Σκοπιανών, που όπως αυτοί μας το λανσάρουν είναι γενικότερο πρόβλημα αλυτρωτισμού της περιοχής στα οποία εμπλέκονται και οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί.
Παζάρι μεγαλοϊδεατισμού όπως ακριβώς και οι τουρκικές διεκδικήσεις το Αιγαίο. Ναι είμαστε σε κακιά περιοχή!.
Δυστυχώς το θέμα των Σκοπίων έληξε άσχημα και για εμένα, που εδώ στο φέισμπουκ με είπανε προδότη. Και τα Σκοπιά το πάνε στο (νέα) «Μακεδονία»…..
Μιάς λοιπόν που μιλήσαμε για τον Ερντογάν θα θυμίσω ακόμα, ότι διάφορα μεγάλα οικονομικά τραστ ματαίωσαν την κοινή επιθυμία του κυρίου Κοτζιά και του κυρίου Ερντογάν να βρίσκαμε κάποια ήπια λύση όσο αφορά το θέμα των πετρελαϊκών εταιρειών στο Αιγαίο με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου..
Δεν μπορέσαμε διότι, αυτά τα οικονομικά συμφέροντα τρέφονται με τον προετοιμαζόμενο πόλεμο στην περιοχή μας.
Άλλωστε εάν ψάξει κάποιος λιγάκι τα οικονομικά των καναλιών αυτών για τον ρόλο που έπαιξαν εδώ, θα δει κανείς ότι σε αυτά πρωτοστατούν οι επιχειρηματίες που κινούν τα νήματα στο εμπόριο όπλων. Όπλα τα οποία θα έχουμε ανάγκη να καταναλώσουμε εάν γίνει αυτός ο πόλεμος.
Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου ότι τα πολύτιμα όπλα τα οποία ζητάμε από τους Αμερικανούς θα μας χρησιμεύσουν αποτρεπτικά μόνο και μόνο ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!!.
Εδώ ας σημειωθεί κάτι πολύ σημαντικό.
Εδώ ένας πόλεμος, δεν θα είναι η συμπλοκή μεταξύ δύο στρατών σταυροφόρων ιπποτών. Οι τούρκοι είναι πολύ αγροί και όταν κάνουν ένα πόλεμο στρέφουν τα πυρά του στρατού τους σε αμάχους πληθυσμούς…..
Σε μία τέτοια περίπτωση οι Έλληνες θα κάνουν την ίδια ενέργεια, σαν αντίμετρα.
Ελπίζω να είσαστε σε θέση να καταλάβετε τι σημαίνει ένας τέτοιος πόλεμος….
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣ Αλέξανδρος Δημητριάδης

~** Αυτός ο θλιβερός διάλογος μεταξύ Ερντογάν και Αλέξη Παπαχελά θυμίζει πολύ την ατυχή ιστορία τον τούρκων δημοσιογράφων που έστησαν την σημαία τους στα Ιμια. (Αντιποίηση αρχής). Παρομοίως πάλι και παλαιότερα και με τον κ. Εισαγγελάτο που χειρίστηκε την υπόθεση ομηρίας στην οδό φυλής....
Το πραγμα χειροτερεύει δυστυχώς, διοτι μέσα στην παγκοσμια διακυβέρνηση έχουμε τα διεθνή κέντρα αγοραπωλησιας ειδήσεων να εμπορεύονται με τά μηνύματα στην tv τα μεγάλα διεθνή πολιτικά διακυβεύματα που οι μικρές χώρες ξεπουλιούνται από τους πλούσιους των ΜΜΕ . Θα έπρεπε ήδη να εχούμε κάτι ψυλλιαστεί με τους μιντιακούς αστέρες καθως υπάρχουν ξένα συμφέροντα για να διαπραγματευθούν αυτοι πουλώντας προστασία στην Ελληνο-τουρκική διελκυνστιδα.
Ετσι τελικά αυτός ο μηχανισμός της συνέντευξης, λειτουργησε σε βάρος των πολιτικών μας θεσμών που είχαν προγραμματισθεί που δούλευαν για τα συμφεροντα της Ελλάδας, ανεξαρτήτως κόμματος. Οι θεσμοί εβληθησαν όπως και το επίσημο ελληνικο διπλωματικο σώμα. Ακυρώθηκε και περιθωριοποιήθηκε η επίσημη Ελλάδα από τους μηντιάρχες!. Ήταν τέτοια η ασχετοσύνη αυτών των Ελλήνων δημοσιογράφων που έφτασε να αμφισβητηθεί και να πληγεί άδικα ο ίδιος ο «δικός» τους πρόεδρος Δημοκρατίας. Ξανά στραφήκαμε με αυτές τις ανοησίες εναντίον του συμφέροντος μας και ετσι αρχίσαμε στην Ελλάδα να θυμομαστε πάλι τους νέους προδότες ταχα «κουμουνιστές». Αυτή τη φορά όμως άλλοι, τωρα οι υπερπατριώτες, φεσωσαν τον τόπο μας.

~**Δεν με αφορά εμένα να κρίνω τον κύριο Κώστα Καραμανλή ή τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου ή και τον ΣυΡιζΑ. Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και ιστορικά θα δικαιωθούν από τους μελλοντικούς πολιτες εκείνοι οι ηγέτες μας, που δυστυχώς μόνο οι ξένες εξελίξεις θα επιβάλλουν.
Το συμπέρασμα; Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πολιτική με στόχους Εθνικούς και μακροπρόθεσμους.
Να γιατι!
Ο κύριος Κώστας Καραμανλής έκανε πατριωτική κίνηση φροντίζοντας την ελληνική οικονομία με τον αγωγό που ηθέλε η Ρωσία και συνέφερε οικονομικά την χώρα μας.
Ο κύριος Γεώργιος Παπανδρέου έκανε φίλο αμερικανική πολιτική πάλι πατριωτικά σκεφτόμενος επιλέγοντας τον κατά τη γνώμη του δυνατότερο σύμμαχο. Αλλά εξόντωσε βίαια όλη την πολιτική του κύριου Κώστα Καραμανλή.
Τελευταίος ο ΣυΡιζΑ έκανε αντί δυτική πολιτική καταστρέφοντας όλες τις υποχρεώσεις μας στην Ευρώπη και την Αμερική.
Βλέπετε ότι η Ελλάδα θα άγεται και θα φέρεται μόνιμα από κάθε πολιτικό, ή αμερικανόφιλο ή Άγγλο φίλο ή Γερμανό φίλο ή γαλλόφιλο ή ρωσόφιλο.
Είναι μια ρουλέτα που ο Ελληνικός παράγων είναι μια απλή μαριονέτα του τίποτα.
Βέβαια!. Αυτά τα ξένα πολιτικά κέντρα είναι υπολογίσιμα!... ΝΑΙ καθορίζουν τις παγκόσμιες τύχες. Ο κόσμος σήμερα είναι πολυπολικό σύστημα.
Εδώ όμως ΠΑΝΤΑ ο Ελληνικός παράγων απουσιάζει!
Αυτό που θέλω εγώ να εξηγήσω εδώ, είναι ότι κανένας εκλεγμένος πολιτευτής στη χώρα μας δεν είναι έλληνο φίλος και Ελληνοκινητος. Ούτε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες….
Υπηρετούμε του προστάτες μας!!
Εμείς ο λαός, κρίνουμε μονίμως, ανάλογα με τα υποκειμενικά συμφέροντά μας τους πολιτικούς ηγέτες μας. Φερόμαστε εδώ, έντονα, ως συμφεροντολόγοι οπορτουνιστές.
Ακολουθούμε τυφλά τους πολιτευτές της κάθε φατρίας. Η συνέπεια είναι: Η εθνική διχόνοια!!
Εδω ο φανατισμένος ο Έλληνας ομαδοποιείτε σε αγέλες έτσι που να μην υπάρχει πολιτική εθνική στρατηγική. Τον κάθε πολιτικό αρχηγό τον κρίνουμε με τα ατομικά μας κριτήρια βολέματος.
Έχουμε δυο μέτρα και δύο σταθμά για τον κάθε πολιτικό. Ανάλογα, αν τον θεωρούμε δικό μας ή εχθρικό για τον κάθε ένα μας.
Με τον διπολισμό η κάθε κυβέρνηση καταστρέφει συστηματικά το έργο της κάθε προηγούμενης εξουσίας: Η κυβέρνηση – θα χαλάσει την αντιπολίτευση….
Ράβε ξήλωνε.!

~** ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ Τ' ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου
καρδούλα της καρδιάς μου
πουλάκι της φτωχιάς αυλής
ανθέ της ερημιάς μου.


Πού πέταξε τ' αγόρι μου
πού πήγε, πού μ' αφήνει.
Χωρίς πουλάκι το κλουβί
χωρίς νερό η κρήνη.

Πώς κλείσαν τα ματάκια σου
και δεν θωρείς που κλαίω
και δεν σαλεύεις δεν γρικάς
τα που πικρά σου λέω.

~ «Επιτάφιος» γράφτηκε από το Γιάννη Ρίτσο το Μάη του 1936, όταν είδε στο Ριζοσπάστη τη φωτογραφία της μάνας που
θρηνούσε δίπλα στο σκοτωμένο γιο της, τον Τάσο Τούση, ο οποίος έπεσε νεκρός στη μεγάλη διαδήλωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Η πανελλήνια απεργία τους, που ξεκίνησε τον Απρίλη, μετατράπηκε σε εξέγερση, που τελικά βάφτηκε με αίμα…
Το 1958 ο Ρίτσος στέλνει τα ποιήματα του «Επιταφίου» στο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για μουσικές σπουδές. Εκεί ο Μίκης γράφει τη μουσική -
~
1~*Εκδηλώσεις κοριτσιών  στο κλειστό στάδιο παραλίας ΚΛΜ 11/12/2017: https://youtu.be/aweFWNJmb04  .-
2~Εκδηλώσεις κοριτσιών  Καλαμάτα Στάδιο Παραλία 11/12/2017: https://youtu.be/s8ig81zPBcQ .-
3~ Εκδηλώσεις κοριτσιών χορού στο στάδιο Καλαμάτας   11/12/2017 : https://youtu.be/RPu1elb9txg .-
4~ Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών  Καλαμάτα  11/12/2017: https://youtu.be/6NxOJfam1DY .-
5~ Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών  στάδιο ΚΛΜ  11/12/2017:  https://youtu.be/-fPc27zjjY0  .-
6~* Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών ΚΑΛΑΜΑΤΑ   11/12/2017: https://youtu.be/4O4ZCoPyGEY .-
7~* Εκδηλώσεις  Χριστουγέννων κοριτσιών στάδιο ΚΛΜ  11/12/2017: https://youtu.be/K46RFI8BnRo .-
8~* Εκδηλώσεις κοριτσιών  ΚΑΛΑΜΆΤΑ  παραλία στάδιο 11/12/2017: https://youtu.be/SXj_5AfJslA .-
9~*Εκδηλώσεις κοριτσιών Καλαμάτα Στάδιο Παραλία   11/12/2017: https://youtu.be/g0aqP1_ceBI  .-
10~*Εκδηλώσεις κοριτσιών STADIO  paralia Kalamatas  11/12/2017: https://youtu.be/hI-VlL0NHmc .-
~
1~** ARFARA   20/11/2017 πρωϊ ώρα 09 00:
2~** ARFARA  ώρα 12 00  20/11/2017:
3~** ΜΑΝΝΑ τραγουδάει ο Νάσος 2017:
4~** Μάθημα ποδόσφαιρο Αστέρας Αρφαρών 14/11/2017:
5~*Ποδόσφαιρο στο γήπεδο  Ασυέρα Αρφαρών 24/11/2017:
6~*ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ποδόσφαιρο 24/11/2017:
7~*Γήπεδο Αστέρα Αρφαρών ποδόσφαιρο 24/11/2017:
8~* Το βαποράκι 23/11/2017:
9~*Με 2,5  κιλά ηρωίνη  23/11/2017:
 10 ~* Σταματάκος Δεσποινούλα Φωτεινή  11-2017:
11 ~***  Φλογέρα με Σταύρο Μπάκα Καλαμάτα 29/11/2017:

Δεν υπάρχουν σχόλια: