ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

 Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~




~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~


 
~TO  ARFARA  MESSHNIAS  :  
  https://youtu.be/NATOGcA_yw8 .-      https://youtu.be/RDE7wlF71Ns .-   



~**  Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα – Γιορτή σήμερα 10 Σεπτεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
– Τη μνήμη των Αγίων Μηνοδώρας , Μητροδώρας  και Νυμφοδώρας  τιμά σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα ήταν αδελφές και κατάγονταν από τη Βιθυνία. Η λάμψη της παρθενίας και η ωραιότητα των ψυχών και των σωμάτων της έκαναν της τρεις αδελφές να είναι καύχημα των χριστιανών ενώ οι φροντίδες και οι συνήθειες του κόσμου δεν της απασχολούσαν.
~   Η μόνη της φροντίδα ήταν «μετά αιδούς καί σωφροσύνης κοσμείν εαυτάς, ή εν πλέγμασιν ή χρυσώ ή μαργαρίταις ή ιματισμώ πολυτελεί» (Α’ προς Τιμόθεον, β’ 9).

Δηλαδή φρόντιζαν να στολίζουν τον εαυτό τους με συστολή και σωφροσύνη και όχι με φιλάρεσκα πλεξίματα των μαλλιών τους ή με χρυσά ή μαργαριτένια κοσμήματα ή με ρούχα πολυτελή.  Για την αγάπη, λοιπόν του Χριστού, άφησαν την πατρίδα της και πήγαν να κατοικήσουν σε ένα λόφο, κοντά στα Πύθια θερμά λουτρά. Εκεί ασκήτευαν και καλλιεργούσαν ακόμα περισσότερο τη σωφροσύνη της. Γι’ αυτό αξιώθηκαν από το Θεό να θεραπεύουν ασθένειες, και έτρεχε κοντά της πλήθος κόσμου.  Όταν το έμαθε αυτό ο έπαρχος Φρόντων, έστειλε και συνέλαβε της τρεις αδελφές. Βλέποντας, της τη φρόνηση και τη σύνεση, αλλά και την αφοβία με την οποία τον αντιμετώπισαν, διέταξε και της βασάνισαν με τα πιο φρικτά βασανιστήρια. Της υπέμειναν με ανδρεία τα μαρτύρια και έτσι ένδοξα παρέδωσαν της ψυχές της στο νυμφίο της Χριστό (290 μ.Χ.).  Ο έπαρχος θέλησε να κάψει τα σώματα της, αλλά οι φλόγες έκαψαν τον ίδιο και έπειτα καταρρακτώδης βροχή έσβησε τη φωτιά. Τα σώματα των τριών παρθένων τάφηκαν με σεβασμό από της χριστιανούς. Απολυτίκιο: Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.  Τον τρισάριθμον σύλλογον και θεόπλοκον, των αυτάδελφων παρθένων στέψωμεν θείαις ωδαίς, ανδρικώς γαρ τον εχθρόν κατετροπώσαντο, όθεν προιστάντι ημών των βοώντων εκτενώς, χαίρε, σεμνή Μηνοδώρα, συν Μητροδώρα τη θεία και Νυμφοδώρα τη θεόφρονι.    https://youtu.be/cKaepWF5Q-0  .-
~* Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2019 – Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα

– Κατά Ιωάννην (3΄ 16-21): Γιορτή σήμερα: Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα
Ιω. 3,16 οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ᾿ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον.
~  Ιω. 3,17 οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον, ἀλλ᾿ ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι᾿ αὐτοῦ.
Ιω. 3,18 ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν οὐ κρίνεται, ὁ δὲ μὴ πιστεύων ἤδη κέκριται, ὅτι μὴ πεπίστευκεν εἰς τὸ ὄνομα τοῦ μονογενοῦς υἱοῦ τοῦ Θεοῦ.
Ιω. 3,19 αὕτη δέ ἐστιν ἡ κρίσις, ὅτι τὸ φῶς ἐλήλυθεν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἠγάπησαν οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς· ἦν γὰρ πονηρὰ αὐτῶν τὰ ἔργα.
Ιω. 3,20 πᾶς γὰρ ὁ φαῦλα πράσσων μισεῖ τὸ φῶς καὶ οὐκ ἔρχεται πρὸς τὸ φῶς, ἵνα μὴ ἐλεγχθῇ τὰ ἔργα αὐτοῦ·
Ιω. 3,21 ὁ δὲ ποιῶν τὴν ἀλήθειαν ἔρχεται πρὸς τὸ φῶς, ἵνα φανερωθῇ αὐτοῦ τὰ ἔργα, ὅτι ἐν Θεῷ ἐστιν εἰργασμένα.  Μετάφραση:  Ιω. 3,16 Διότι τόσον πολύ ηγάπησεν ο Θεός τον βυθισμένον εις τας αμαρτίας κόσμον, ώστε παρέδωκεν εις σταυρικόν θάνατον τον μονογενή του Υιόν· δια να μη καταδικασθή εις την αιωνίαν απώλειαν κάθε ένας που θα πιστεύη εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.  Ιω. 3,17 Διότι δεν έστειλεν ο Θεός τον Υιόν του στον κόσμον δια να κρίνη και καταδικάση τον κόσμον, αλλά δια να σωθή ο κόσμος με την θυσίαν αυτού.  Ιω. 3,18 Καθε ένας που πιστεύει εις αυτόν, εις οποιοδήποτε έθνος και αν ανήκη, δεν καταδικάζεται. Οποιος όμως δεν πιστεύει, έχει καταδικασθή από τώρα, ακριβώς διότι δεν επίστεψε στο όνομα του μονογενούς Υιού του Θεού, και με την απιστίαν του απέκλεισεν αυτός μόνος τον εαυτόν του από την σωτηρίαν. Ιω. 3,19 Αυτή δε είναι και η αιτία της καταδίκης των απίστων· ότι δηλαδή το φως, ο Υιός του Θεού, ήλθεν στον κόσμον, αλλά οι άνθρωποι ηγάπησαν και έδωσαν μάλλον την καρδιά τους στο σκοτάδι και όχι στο φως. Και τούτο, διότι τα έργα των ήσαν πονηρά. Ιω. 3,20 Διότι κάθε ένας που αμετανοήτως πράττει έργα κακά και διεστραμμένα, αντιπαθεί και αποστρέφεται το φως και δεν έρχεται στο φως, δια να μη φανερωθούν τα φαύλα έργα του.  Ιω. 3,21 Καθένας δε που ζη και πράττει σύμφωνα με την αλήθειαν του Θεού, έρχεται στο φως, πλησιάζει με εμπιστοσύνην στον Κυριον Ιησούν, δια να φανερωθή η ποιότης και η αξία των έργων του, να πληροφορηθή δε και ο ίδιος ότι πράγματι αυτά έχουν γίνει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού”.
~*  Θέλεις να βρεις την αιώνια ζωή; Κράτησε αυτά τα δύο…

~  Θέλεις να βρεις την ; Κράτησε αυτά τα δύο, την πίστη και την ταπεινοφροσύνη.
~  Όπως η χάρη του Θεού πλησιάζει τον ταπεινόφρονα, έτσι στον υπερήφανο έρχονται οδυνηρές περιστάσεις. Οι οφθαλμοί του Κυρίου είναι στους ταπεινόφρονες, για να τους κάνει να ευφραίνονται στους υπερήφανους όμως εναντιώνεται, για να τους ταπεινώσει.

Ο ταπεινός δέχεται συνεχώς το έλεος του Θεού, ενώ ο σκληρόκαρδος και ολιγόπιστος βρίσκει στο δρόμο του συναπαντήματα φοβερά. Ταπείνωσε τον εαυτό σου για όλες τίς δωρεές που δέχθηκες από το Θεό, μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, και θα δοξαστείς πιο πολύ παρά οι άρχοντες αυτού του κόσμου. Να προλαβαίνεις και να χαιρετάς όλους τους ανθρώπους, και να υποκλίνεσαι μπροστά τους, και έτσι θα τιμηθείς πιο πολύ παρά αυτοί που προσφέρουν ως δώρο χρυσάφι καθαρό. Εξευτέλισε τον αμαρτωλό εαυτό σου, και θα δεις μέσα σου τη δόξα του Θεού. Γιατί όπου βλαστάνει η ταπείνωση, εκεί αφθονεί η δόξα του Θεού. Εάν αγωνισθείς να εξευτελιστείς φανερά από τους ανθρώπους, για να εξαλείψεις την υπερηφάνεια σου και τον εγωισμό σου, ο Θεός θα σε κάνει να δοξαστείς. Εάν όμως ταπεινώνεσαι μέσα στην καρδιά σου, χωρίς να σε βλέπουν οι άλλοι, τότε ο Θεός φανερώνει τη δόξα του στην καρδιά σου.  Όταν έχεις μεγάλα αξιώματα ή χαρίσματα, να γίνεις ευκαταφρόνητος, για να μην υψηλοφρονήσεις και χάσεις τη χάρη του Θεού όταν πάλι βλέπεις ότι είσαι πολύ μικρός και αδύναμος πνευματικά, μη κάνεις τον σπουδαίο. Να δέχεσαι με προθυμία την καταφρόνια των ανθρώπων, και θα γεμίσεις από την τιμή του Θεού.  Ο υπερήφανος δεν καταλαβαίνει ότι βαδίζει στο σκοτάδι και ότι αγνοεί την αληθινή σοφία.Γιατί, πώς μπορεί να το γνωρίζει, ενόσω βρίσκεται στο σκοτάδι και δε βλέπει; Γι’ αυτό και υπερηφανεύεται με το σκοτισμένο λογισμό του, ότι είναι ανώτερος όλων, ενώ στην πραγματικότητα είναι ευτελέστερος και ασθενέστερος των ταπεινών, και δεν μπορεί να μάθει και να βαδίσει τον άγιο δρόμο του Κυρίου. Και ο κρύβει από τον υπερήφανο το άγιο θέλημα του, γιατί δε θέλησε να βαδίσει στο δρόμο των ταπεινών.  Να πορεύεσαι στη ζωή σου με απλότητα, και μην κάνεις το σοφό μπροστά στο Θεό. Η πίστη πηγαίνει οπού υπάρχει απλότητα, ενώ η υψηλοφροσύνη ακολουθεί τον άνθρωπο, που κάνει λεπτούς και έξυπνους συλλογισμούς, και παρουσιάζει τα πράγμα διαφορετικά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό όμως τον απομακρύνει από το Θεό.  Από το βιβλίο: ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ   ΤΟΥ ΆΓΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ
***   Στον αέρα η απόφαση για ιθαγένεια – θρήσκευμα

του Αντώνη Τριανταφύλλου
Στο αρχείο έπρεπε να θέσει η την απόφαση για την και το στα απολυτήρια των μαθητών και την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αντί να ζητά από το υπουργείο Παιδείας να την εφαρμόσει άμεσα!
~  Η Ένωση Αθεων, η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλοι -κατ’ όνομα και μόνο- «επαγγελματίες» δικαιωματιστές ασκούν άνευ προηγουμένου πίεση στο υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει εδώ και τώρα την απόφαση που εξέδωσε στις 4 Σεπτεμβρίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων κατά της αναγραφής της ιθαγένειας και του θρησκεύματος στα απολυτήρια και τα αρχεία που τηρούνται στα σχολεία, καθώς επίσης και για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Το υπουργείο Παιδείας, από την άλλη πλευρά, έχει κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι έχει παραλάβει και θα μελετήσει την απόφαση, σημειώνοντας ότι με την εκκρεμότητα και δικαστικών αποφάσεων από το ΣτΕ για τα Θρησκευτικά δεν μπορεί παρά να περιμένει. Ποιος όμως έχει δίκιο και ποιος άδικο; Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής, αλλά πρέπει να μην τη λάβει υπόψη. Πώς έχουν τα δεδομένα: 1. Το 2017 η Ένωση Αθεων, που είναι ένωση προσώπων και όχι ένα φυσικό πρόσωπο, και επομένως υποκείμενο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μαζί με την ΕλΕΔΑ.  Πρόκειται για ενώσεις και όχι για φυσικά πρόσωπα.  2. Η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής στην ΑΠΔΠΧ έγινε στις 4 Ιουλίου 2019.  3. Στις 29 Αυγούστου 2019 τέθηκε σε ισχύ ο Ν. 4624 που αφορούσε την εφαρμογή του GDPR, την άρση των capital controls και περιελάμβανε και ρυθμίσεις σχετικές με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στο κεφάλαιο των μεταβατικών διατάξεων του νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 83 αναφέρεται ότι «αιτήσεις που εκκρεμούσαν ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έως τις 25.5.2018, πέραν των παραδεκτών προσφυγών των υποκειμένων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τίθενται στο αρχείο με διαπιστωτική πράξη του Προέδρου της Αρχής». Επομένως, από το χρονικό σημείο της 29ης Αυγούστου 2019 αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για την Αρχή, που είναι πλέον υποχρεωμένη να βάλει στο αρχείο την προσφυγή των Αθεων και της ΕλΕΔΑ. Αντ’ αυτού, η Αρχή Προστασίας εκδίδει την απόφαση της στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή μετά τη θέση σε ισχύ του Νόμου 4624 που την υποχρεώνει να τη θέσει στο αρχείο! Άλλοι νομικοί, βέβαια, υπερασπίζονται ακόμα την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της απόφασης της Αρχής από το υπουργείο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το τμήμα αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποφασίσει την αναστολή της επίμαχης απόφασης αλλά και την πιθανότητα να ακυρωθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατόπιν αίτησης ακύρωσης.
***   Ο Ν. Δένδιας ΟΜΟΛΟΓΕΙ τη θέση της κυβέρνησης στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ: «Η Συμφωνία των Πρεσπών ΔΕΝ είναι ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ – Θα την εφαρμόσουμε κανονικά»…
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε για άλλη μια φορά σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».  
Με το προκλητικό ρητορικό ερώτημα «τι μπορώ να κάνω;» ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα και ότι δεν πρόκειται γη κυβέρνησή του να την ακυρώσει.
«Εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, (σσ. εννοεί τα άρθρα που προβλέπουν «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα) δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν» είπε ψευδόμενος ο κ. Δένδιας.  
Μάλιστα ερωτώμενος εάν η συμφωνία είναι «προδοτική» απάντησε πως «Επιζήμια ναι, προδοτική… Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός των Εξωτερικών.  Τα όσα είπε σήμερα ο Νίκος Δένδιας επιβεβαιώνουν τα όσα λέει συνεχώς ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσουν τη συμφωνία που επέβαλαν στη χώρα Γερμανία και ΗΠΑ. Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι στη Ν.Δ. να το παίζουν εχθροί της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού το κόμμα τους θα την εφαρμόσει κατά γράμμα…
***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Έλληνας έφηβος μέσα στο κοινοβούλιο: «Ο λαός ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της Μακεδονίας – Είναι και θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ»… (ΒΙΝΤΕΟ)
Η ΚΔ’ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων πραγματοποιήθηκε το 5ημερο 2 με 6 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. 
Μεταξύ των ομιλητών των περασμένων ημερών ξεχώρισε ένας νέος ο οποίος δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πρόκειται για τον Πέτρο Σιγκούδη ο οποίος αφού έλαβε τον λόγο από την πρόεδρο του σώματος δήλωσε απογοητευμένος «που βρίσκομαι στον ίδιο χώρο που οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν την αντιδημοκρατική συμφωνία των Πρεσπών» με τους έφηβους βουλευτές να τον καταχειροκροτούν. 
Μάλιστα στην μικρή του παρέμβαση ο Σιγούδης τόνισε ότι «ό,τι και να γίνει, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε. Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική». Φυσικά μόλις το είπε οι νέοι στο κοινοβούλιο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:   https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/2323717474558235/  .- 
*** Αθώος ο Καρχιμάκης για την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων του Υπουργείου Αμυνας…
~  Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας που του είχε αποδοθεί, μετά από ερώτηση που είχε κάνει στην Βουλή το 2006.  Ο πρώην υπουργός, την αθώωση του οποίου ζήτησε και ο εισαγγελέας έδρας, βρέθηκε κατηγορούμενος καθώς στην επίμαχη ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον τότε υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, φέρεται να είχε συμπεριλάβει στοιχεία από απόρρητο έγγραφο. Το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη του εισαγγελέα ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν στοιχειοθετείτε η νομοτυπική μορφή του αδικήματος, δεδομένου ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός απάντησε στον βουλευτή αναλυτικά.  «Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ.Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι ο βουλευτής εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.  

Και ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης είχε αναφέρει νωρίτερα στην απολογία του ότι η επίμαχη ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας αφορούσε επιχειρησιακές λειτουργίες των συγκεκριμένων ελικοπτέρων και ενώ είχε προηγηθεί το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Σινούκ στην Σιθωνία.  «Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για μην θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το Σινούκ. Είμαι αθώος» είπε ο κ. Καρχιμάκης και τόνισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης, τότε, είχε απαντήσει εκτενώς στην ερώτηση του, χωρίς να αναφέρει πουθενά πως τα στοιχεία που επικαλείτο στην ερώτηση του ήταν απόρρητα.  Απολογούμενος ο κ. Καρχιμάκης επανέλαβε πως η δίωξη του αφορούσε τις αποκαλύψεις του για την υπόθεση των ομολόγων και θέματα εξωχώριων εταιριών που σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα.  Ως μάρτυρας του κατηγορουμένου κατέθεσε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Ρέπας, ο οποίος τόνισε πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει στόχος «επειδή τον φοβούνταν».  Μετά την ομόφωνη αθώωση του πρώην υπουργού ο συνήγορος του Βασίλης Δημακόπουλος δήλωσε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και την ορθή νομική άποψη πως δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη».  iefimerida.gr

***  Τα τρία φάουλ του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη…Όταν σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας προτείνει ή υιοθετεί λύσεις τεχνικού χαρακτήρα σε μεγάλα έργα, τότε προφανώς κάποια αρμόδια στελέχη του κόμματός του, τις πρότειναν ως άμεσα εφαρμόσιμες και καλά μελετημένες. Για τρία μείζονα έργα κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.  Ο υπογράφων, ως διευθυντής παλιότερα περιφερειακής εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη είχε ταχθεί υπέρ της λύσης «απόσπασης – επανατοποθέτησης» των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στο πολύπαθο Μετρό. Μέσα από έρευνα τότε, προέκυπτε οτι αυτή ήταν η βέλτιστη λύση. Εξοικονομούσε χρόνο και χρήματα. Διέσωζε το 95% των ευρημάτων. Αυτά τότε. Προκρίθηκε όμως και προχωρά έκτοτε η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου, με τις αρχαιότητες in situ, στη θέση τους. Τώρα ξαναεπιλέγεται η πρώτη λύση. Ωστόσο τώρα, εκ των υστέρων, αυτή η λύση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου, το όφελος του αναδόχου και θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα για τρία, τρισήμισυ χρόνια ΑΚΟΜΗ στο κέντρο της πόλης.  Η κεντρική γραμμή του Μετρό θα λειτουργούσε σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχιμηχανικό της κοινοπραξίας κ. Σίμα, το Νοέμβριο 2020 και η γραμμή Καλαμαριάς το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τώρα θα πληρώσουμε περισσότερα, θα έχουμε έστω και κατά τι λιγότερες σωζόμενες αρχαιότητες, θα καθυστερήσει το έργο να δοθεί σε λειτουργία ως τον Απρίλιο 2023 και επιπλέον θα διχάσει εκ νέου την πόλη… Τέσσερα «κακά» εκ του μη όντος. Για ποιο λόγο; Μήπως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί;  Δυόμισι χρόνια ακόμη χωρίς Μετρό κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις τρία ή παραπάνω, με νέες «εικονομαχίες» και άγονη εσωστρέφεια… Ενώ του χρόνου στη γιορτή της πόλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να κόψει το πρώτο εισιτήριο, εγκαινιάζοντας το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» στη Θεσσαλονίκη…  
Ακόμη, με μία εξαγγελία περί ελεύθερης εξαγωγικής ζώνης στο στρατόπεδο Γκόνου, στην ουσία οδηγεί στην ακύρωση του διαμετακομιστικού κέντρου στον ίδιο χώρο, έργο που είναι σε φάση δημοπράτησης. Ετσι όμως, στερεί από τη Θεσσαλονίκη τον βασικό πυλώνα logistics και υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού. Η σύνδεση του ΟΛΘ με τον σιδηρόδρομο τίθεται κι αυτή εν αμφιβόλω… Αν δεν γίνει όμως το κέντρο logistics στου Γκόνου, η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει με τα Βαλκάνια τις συνδέσεις που καθιστούν κρίσιμο μέγεθος το λιμάνι της. Υποσκάπτεται έτσι -σε τελευταία ανάλυση- η δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει βασικό κόμβο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας. Χώρια που για την ελεύθερη εξαγωγική ζώνη χρειάζονται σχέδια, επενδύσεις και ωρίμανση του έργου, που το παραπέμπει στο άδηλο μέλλον…  Η τρίτη περίπτωση off side ή φάουλ του πρωθυπουργού, υπήρξε υιοθέτηση της κατασκευής fly over αυτοκινητοδρόμου στην εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης. Fly over, δηλαδή δεύτερου επιπέδου δρόμος (δρόμος πάνω από τον ήδη υπάρχοντα) από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ως την Πυλαία. Είπε ότι το έργο έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και παράβλεψε ότι υπάρχουν άλυτα, σοβαρά προβλήματα σκοπιμότητας, οχλήσεων και αδειοδότησης, ενώ δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Περιφερειακή, ιδιαίτερα στη σύνδεση της με Χαλκιδική και αεροδρόμιο (οδός Μουδανίων). Υπήρξαν σκέψεις, μία πρώτη μελέτη, αλλά σε καμία περίπτωση κάτι τελικό, πολύ περισσότερο να είναι ώριμο έργο ή αδειοδοτημένο. Αντίθετα υπαρχει η πλήρης μελέτη που έκανε η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», μία κρατική εταιρεία με τεράστια τεχνογνωσία οδικών έργων σε διεθνές επίπεδο, για σύνδεση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέσω Ασβεστοχωρίου και Πανοράματος.  Η λάθος «πίεση» να εμφανιστούν ιδέες που συζητούνται στην πόλη, ως ώριμα έργα, εκθέτουν τους επιτελείς ή τους καταθέτοντες προτάσεις στο Μαξίμου, δείχνουν μια βιασύνη να διατυπωθούν από τα πιο επίσημα χείλη ωραίες ιδέες αντί για έργα άμεσα υλοποιήσιμα που συμφέρουν την πόλη και τελικά οδηγούν σε παλινωδίες, καθυστερήσεις και άσκοπες ενδοσκοπήσεις ή κόντρες.  ethnos.gr
***  Εγγονέ, δεν έκαψα εγώ τη Σμύρνη – Το τετράδιο του προπάππου…του Βαγγέλη Γεωργίου,
Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν την άνοιξη του 1996, όταν τον επισκεφθήκαμε στο χωριό, στην Υπάτη, στη Φθιώτιδα. Ήταν 104 ετών. Την όψη και το βλέμμα του δεν τα ξέχασα ποτέ.  Ύστερα από λίγες μέρες «έφυγε». Μετά από λίγο καιρό ο γιος του, δηλαδή ο παππούς μου, μου μίλησε για ένα τετράδιο που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Σε αυτό κατέγραφε τις πολεμικές του εμπειρίες: Μακεδονικό Μέτωπο, Εκστρατεία στην Ουκρανία, Μικρασιατική Εκστρατεία, Σμύρνη…  «Από τον πατέρα μου Ηλία και από εμένα στον εγγονό μου Βαγγέλη να θυμάται τα βάσανα του παππού στον Στρατό» έγραψε στην αφιέρωσή του ο παππούς και μου έδωσε, προ 20ετίας, τις σημειώσεις ενός εύζωνα του 5ου Συντάγματος Ευζώνων. Παραθέτω ένα μικρό σχετικό απόσπασμα της ήττας και της αιχμαλωσίας του κατά την υποχώρηση προς τη Σμύρνη μετά την κατάρρευση του μετώπου.  «Βαδίζοντας προς την Σμύρνη εφθάσαμε 500 μέτρα από την πόλιν. Μας πυροβόλησε ο Τούρκος σκοπός, μας έκανε νεύμα να αποθέσωμεν τα όπλα και να παραδωθούμε. Βλέπουμε τον συνταγματάρχη και τους αξιωματικούς, σήκωσαν από ένα μανδυλάκι και έφυγαν. Έμεινεν μόνο ο στρατός όπου παραδοθήκαμε. Η παράδοσις έγινε την 27η Αυγούστου 1922. Ο σκοπός μας έκανε νεύμα να αποθέσουμε τα όπλα, έτσι και έγινε. Πήγαμε και παρουσιαστήκαμε, αμέσως άρχισε η έρευνα «ΤΣΟΥΚΑΡ» δηλαδή «βγάλτο» [μας είπε ο σκοπός]. Μας γδύσανε και μας οδήγησαν εις τα παραπήγματα όπου είχαμε εμείς [πιο πριν] τους Τούρκους αιχμαλώτους. »Την επομένην μας πήγαν εις το διοικητήριον. Εκεί ήτο το ξύλο, η πείνα, η δίψα και ο σκοτωμός. Οι [Τούρκοι] πολίτες έρχονταν με όπλα και ξύλα εναντίον μας, από τον τουρκικό στρατό δεν είχαμε καμιά υποστήριξη, μάλλον μας έβριζαν. Μέσα στο διοικητήριο καθίσαμε μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 1922. Αυτές την μέρες ήτο το μακελειό, ιδίως από πολίτες Τούρκους. Μας σκότωναν και μας πετούσαν στη θάλασσα μικρά παιδιά, γυναίκες, άνδρες. Όταν μας έβγαλαν από το διοικητήριο άρχισαν να μας σκοτώνουν και εμάς. Η πόλις είχε γεμίσει πτώματα στρατιωτών και πολιτών. Όσοι δε προσπαθούσαν να διαφύγουν τους σκότωναν και τους πετούσαν στη θάλασσα. Είχε κατακοκκινίσει το νερό από το αίμα.



















5ο Σύνταγμα Ευζώνων σε παράταξη στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, έδρα του Συντάγματος.

»Όσοι γλιτώσαμε και εξήλθομεν της πόλεως 5 χιλιόμετρα, μας σταμάτησαν και μας λέει ο Τούρκος αξιωματικός: «Όσοι είναι από τη Μικρά Ασία να βγουν έξω. Θα τους δώσουν ένα μήνα άδεια να συμμαζέψουν τας οικογενείας τους και μετά τη λήξη της άδειας θα παρουσιασθούν εις το Φρουραρχείον της Σμύρνης». Μερικοί [τον] επίστευσαν και εξήλθαν της γραμμής -έως 150 άτομα- και εζήτησαν και δύο αξιωματικούς της χωροφυλακής. Αφού τους χώρισαν από ημάς τους πήγαν παραπλεύρως του δρόμου έως 150 μέτρα, τους έβαλαν εις την γραμμήν και τους σκότωσαν όλους με πυροβόλα <ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ>.  »Κατόπιν ακολουθούσαμε την πορείαν βαδίζοντες από χωριό σε χωριό. Σκοπός τους ήταν σε κάθε χωριό να βαστούν μέχρι πέντε πολίτες, τους κακοποιούσαν δια να παίρνουν θάρρος οι Τούρκοι δια το μίσος που είχαν δια τους Έλληνες. Εις την 14η Σεπτεμβρίου 1922 φθάσαμε εις το Νυμφίον όπου μας οδήγησαν εις την εκκλησίαν και μείναμε το βράδυ. Την επομένην βαδίζαμε προς την Μαγνησίαν, εις τον δρόμον ήτο τρομερός θάνατος. Πυροβολούσαν μέσα εις την φάλαγγα να δοκιμάσουν πόσους «κόβει» το όπλο τους.  »Νερό πάνω από τον δρόμο δεν μας άφηναν να πιούμε, μόνο από κάτω. Εις την Μαγνησίαν πήγαμε νύχτα και το πρωί μόλις μας έμαθαν ήλθαν οι πολίτες εκεί. Εκεί ήταν τα βάσανα, πείνα, δίψα και ξύλο. Μας έκλειναν στο Διοικητήριο και όσους γνώριζαν οι πολίτες τους, τους έπαιρναν και τους τουφεκάγανε. Τους άλλους τους οδηγούσαν σαν πρόβατα στη σφαγή. Μας πήγαιναν αγγαρείες μέσα εις την πόλην και ξεχώναμε τα καμένα σπίτια και τους δρόμους της πόλεως… Μας «κακοπήγαγαν» με τα μεγαλύτερα βασανιστήρια. Δεν μας άφηναν την ημέρα ούτε ανάσα να πάρουμε, έρχονταν και μας χτυπούσαν με σιδεργιές και ρόπαλα. Αυτή η δουλειά διήρκεσε 40 ημέρες. Έπειτα μας ταξινόμησαν σε τάγματα…». «Ούτε και έδειξαν προσοχή δια ημάς»   Ο Διονύσης Τσιριγώτης, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, έγραψε, με αφορμή την επέτειο της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη (Μάιος 1919), για την στρατηγική ορθότητα της επέμβασης των ελληνικών δυνάμεων. Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι έχει δίκιο. Ο τρόπος προώθησης, όμως, αυτών των σχεδίων αποδείχτηκε καταστροφικός. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα έχει ισχυριστεί ότι ο ελληνικός στρατός έκαψε τη Σμύρνη. Λίγο δύσκολο.
Ο «αμόρφωτος» Ηλίας Γεωργίου υπηρετούσε σε ένα «βασιλικό» σύνταγμα, αλλά ο ίδιος θαύμαζε απεριόριστα βενιζελικούς αξιωματικούς με πρώτον τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα και τον Στέφανο Σαράφη, λόγω των ικανοτήτων τους αλλά και του ενδιαφέροντός τους για τους απλούς φαντάρους. Ήταν περήφανος για την «ελληνική φυλή», τους «απογόνους των ηρώων του 21» και τον ηρωισμό των ευζώνων, αλλά παράλληλα κατέγραφε και τα έκτροπα που διέπραξαν οι Έλληνες εις βάρος των Τούρκων. Συνήθως οι «μορφωμένοι» μεγάλοι της ιστορίας γράφουν μόνο τα καλά.
H περιχαράκωση σε μια θέση δεν ωφελεί και δυστυχώς αυτό ισχύει στην Ελλάδα σήμερα. Το πέρασμα του χρόνου έχει τη δύναμη να απλοποιεί τα γεγονότα. Να τα διαιρεί σε δύο χρώματα. Τα πράγματα εξαχρειώνονται όταν αυτή η διαδικασία χειραγωγείται ή από εθνομηδενιστές που «στριμώχνουν» τα ιστορικά πλήθη στις προβλήτες της Σμύρνης ή από θερμοκέφαλους εθνικιστές.
Οι μεν πρώτοι προχωρούν σε ανιστόρητους εξισωτισμούς. Τους διαφεύγει ο κεντρικός προγραμματισμός των Τούρκων για εξόντωση των μη τουρκικών πληθυσμών, που δεν είχε όμοιό του μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μεν δεύτεροι υιοθετούν «Τούρκος καλός μόνο νεκρός», ξεχνώντας εκείνους τους Τούρκους που πετούσαν τσιγάρα και δίναν νερό στους αιχμαλώτους να ξεδιψάσουν.
Η σύγχρονη Ελλάδα σίγουρα υπερέχει της Τουρκίας στο γεγονός ότι τέτοιες συζητήσεις διεξάγονται δίχως να γεμίσουν οι φυλακές της χώρας με αντιφρονούντες. Ωστόσο, υπάρχουν ακαδημαϊκοί, μέσα ενημέρωσης, πολιτικοί κύκλοι, αλλά και φίλοι που «τσακίζουν την αντίρρηση». Είναι ο μετα-νεωτερικός αυταρχισμός, κεκαλυμμένος και «πολιτισμένος», «εξευρωπαϊσμένος». Και όταν θα έχει εξαντληθεί η συγκριτική συζήτηση και θα έχουμε ερεθιστεί με τους απέναντι θα προχωρήσουμε σελίδα στο παλιό τετράδιο και θα διαβάσουμε «…είχαμε δε τότε πρωθυπουργό τον Γούναρη. Ούτε και έδειξαν προσοχή δια ημάς».
slpress.gr 

** *  Το κάλλος της Μεσσηνίας απαιτεί όραμα και στρατηγική   

~  Αφετηρία περισυλλογής η φετινή τουριστική χρονιά σύμφωνα με τους ξενοδόχους της Μεσσηνίας
 Λίγο μετά την αιχμή της σεζόν και με ένα χρήσιμο και κρίσιμο τετράμηνο τουριστικής περιόδου στην «πλάτη» μας, μπορούν να καταγραφούν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που καλό είναι να αποτελέσουν τη βάση μιας αφετηρίας προβληματισμού, για την πορεία της ελληνικής τουριστικής οικονομίας. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσηνίας, που είναι ένας από τους υπό εξέλιξη δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αλλά και διεθνώς. Τα συμπεράσματα είναι μετά από συζητήσεις με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και με ανθρώπους που κινούνται γύρω από τον τουρισμό.
 1. Η χρονιά φέτος συνάντησε αρκετές δυσκολίες λόγω του ανοίγματος και πάλι των ανταγωνιστικών αγορών αλλά και της «κόπωσης» πολλών εγχώριων προορισμών. Πλέον με την πίεση των γειτόνων μας έντονη, λόγω και της συναλλαγματικής συγκυρίας, καταγράφηκαν μειώσεις σε αφίξεις και έσοδα. Ωστόσο φαίνεται ότι στο «φίνις» της χρονιάς θα υπάρξει μια ισοστάθμιση, κυρίως στο μέτωπο των αφίξεων,  που εν πολλοίς οφείλεται και στο γεγονός των προσφορών που έχουν ξεκινήσει εν μέσω θέρους.
 2. Παρά την προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσει» ο ξενοδοχειακός κλάδος την ανοδική πορεία της τελευταίας 6ετίας δεν κατάφερε να αποσπάσει σημαντικά καλύτερες τιμές από τη διεθνή αγορά δείγμα του γεγονότος ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ακόμη ώστε να αποκτήσει το ελληνικό προϊόν χαρακτηριστικά ανελαστικής ζήτησης.
 3. Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτέλεσαν το όχημα ανάπτυξης των στρατηγικών προβολής των προορισμών μας αλλά μπορεί εύκολα να αποτελέσουν και πλατφόρμες δυσφήμισης σε περιπτώσεις που οι λεγόμενοι influencers γίνουν μάρτυρες κακών εμπειριών, που μπορεί εύκολα να είναι και fake. Κοντολογίς εύκολα σήμερα μπορεί ένα κακό νέο, εντός ή εκτός εισαγωγικών, να υπονομεύσει έναν προορισμό.
 4. Ο πληθωρισμός κλινών και βέβαια οι νέες επενδύσεις θέτουν επί τάπητος το θέμα υποδομών αλλά και διασφάλισης ποιότητας και αξίας των προϊόντων.
Τούτων δοθέντων και με δεδομένη την προσπάθεια να κλείσει η χρονιά φέτος «ίσα βάρκα – ίσα νερά» αλλά και να διασφαλιστεί για του χρόνου η εκ νέου καλή πορεία του κλάδου απαιτούνται:
–  Συντονισμός Περιφέρειας, Δήμων και κεντρικής διοίκησης  για στήριξη των γερασμένων υποδομών. Ειδικά στη Μεσσηνία το οδικό δίκτυο, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η χωροταξική διευθέτηση, η ολοκλήρωσης των έργων ενεργειακής ασφάλειας, η διευθέτηση ρεμάτων κτλ,  (με είναι εκ των ων ουκ άνευ.
–   Αδήριτη είναι η ανάγκη για στήριξη των λιμενικών υποδομών και την κατασκευή μαρινών και ασφαλών καταφυγίων. Θα πρέπει να ληφθεί, μάλιστα, υπόψη η νέα τάση για την αγορά κρουαζιέρας και γιώτιγκ αλλά και οι ανάγκες της ακτοπλοΐας. Και κυρίως να δούμε σαν θέματα κρουαζιέρας πώς διαχειριζόμαστε τις προσεγγίσεις και τα μεγάλα νούμερα επισκεπτών.
–   Έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να διασφαλιστούν νέες ποιοτικές υπηρεσίες
–  Χάραξη μια στρατηγικής μέσου και μακρού χρόνου για να γίνει εφικτή η σωστή επικοινωνιακή προβολή και να αξιοποιηθεί το μομέντουμ της έλευσης της λεγόμενης 4ης (ψηφιακής) επανάστασης.
–   Αποτροπή κατακερματισμού στρατηγικών προβολής που εν τέλει διαμορφώνουν χαοτικές καταστάσεις σε σχέση με το μήνυμα που πρέπει να στέλνεται για τον προορισμό μας.
Ώρα συνεπώς είναι για περίσκεψη και δουλειά όλων για να  αναδείξουμε την τοπικότητα και την ποιότητα. Με άλλα λόγια, με την εκπόνηση μια τεκμηριωμένης στρατηγικής,  να δώσουμε όραμα και να κάνουμε κτήμα όλων το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η χρυσή φλέβα της χώρας. Α.Π.


*** Ημερίδα στην Καλαμάτα με θέμα την υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά 

Με τους ήχους του διάσημου τραγουδιού "Εντερλέζι" (Όλοι οι φίλοι μου χορεύουν το "όρο"=χορός, χορεύουν το oro, γιορτάζουν τη μέρα, όλοι οι Ρομά, μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, όλοι οι Ρομά, ω μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά Εντερλέζι, Εντερλέζι, όλοι οι Ρομά, μαμ
Όλοι οι Ρομά, μπαμπά, αρνιά σφαγή, αλλά εγώ ο φτωχός κάθομαι χώρια, μια ημέρα των Ρομά, η ημέρα μας, η μέρα μας, Ederlezi. Δίνουν, μπαμπά, ένα αρνί για εμάς, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, αρνιά για σφαγή, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, όλοι οι Ρομά, ω μαμά, όλοι οι Ρομά, μπαμπά, μπαμπά, Εντερλέζι, Εντερλέζι, όλοι οι Ρομά, μαμά), ξεκίνησε, χθες, στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουμδούρος", η ημερίδα με θέμα τους Ρομά και τα προβλήματα που υπάρχουν στη συμβίωσή τους μετά υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας μας. Το τραγούδι συνόδευε μια μικρή βόλτα με εικόνες στο συνοικισμό που ζουν οι Τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας, όπου από μόνη της έθετε τεράστια ερωτήματα, για το πώς πρέπει η ελληνική κοινωνία να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχοντας υπ’ όψη τα μεγάλα πολυδιάστατα και άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα των Ρομά, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "Οι Ρομά-ένταξη, υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής πολιτικής, προβλήματα, προτάσεις και λύσεις", σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων «Φυλή Χαλκιδαίων» συνοικισμού Αγίας Τριάδος. Στόχος της Ημερίδας η διεξαγωγή συμπερασμάτων και οι εφικτές λύσεις, για την ένταξη των Ρομά στην κανονικότητα της ίδιας κοινωνίας που όλοι συνυπάρχουμε.
Χαιρετισμό απηύθυναν: η Υφυπουργός Εργασίας κα. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (με γραπτό μήνυμά της), η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου,ο  πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα. Ντίνα Νικολάκου
Από το Δήμο Χαλανδρίου ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας κ. Κώστας Ευθυμίου, ο Πρόεδρος των Ελλήνων Τσιγγάνων « Φυλή Χαλκιδαίων» συνοικισμού Αγίας Τριάδος κ. Βασίλης Δημητρίου.
 Θεματικές Ενότητες:
1. Ομιλία με θέμα : «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνική ¨Ενταξη των Ρομά: Προσπάθειες της πρώην Ειδικής Γραμματείας για μια Ολιστική Προσέγγιση».
Ομιλήτρια η Πρώην Γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά κα. Κατερίνα Γιάντσιου:
2. Ομιλία με θέμα : α) Η πολιτική αντίληψη περί του τι σημαίνει ένταξη (όχι μετεγκατάσταση καταυλισμών και διαιώνιση του γκέτο)
β) Οι ελλείψεις υποδομών σχετικά με την εκπαίδευση και την συνάρτηση της στην αγορά εργασίας.
Ομιλητής ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαλανδρίου κ. Κώστας Ευθυμίου
3. Ομιλία με θέμα : « Ένταξη των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία- Ετερότητα και δομικός αποκλεισμός»
Ομιλητής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιος
4. Ομιλία με θέμα : « Εκπαιδευτική ένταξη παιδιών με ρόμικη προέλευση»
Ομιλητής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Παρθένης Χρήστος
5. Ομιλία με θέμα : «Η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πράξη, στο Ελληνικό , κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο»
Ομιλήτριες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι κ. Γλένη Χρυσαυγή και Καλογερογιάννη Φωτεινή
6. Ομιλία με θέμα: α) Η σημαντικότητα του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας (καταγραφές, ουσιαστική εξυπηρέτηση).
β) Αστικοδημοτικά προβλήματα των Ελλήνων Τσιγγάνων και τα προβλήματα που δημιουργούνται για να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική.
Ομιλήτρια η Ελένη Δεσιώτου Διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας Ρομά Χαλανδρίου και εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών
7. Ομιλία με θέμα « Ο ρόλος του Ρομά διαμεσολαβητή»
Ομιλητής από την Ένωση Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά ο κ. Παϊτέρης Κωνσταντίνος
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, η τέως βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Βασίλης Κοσμόπουλος, Μαρία Οικονομάκου, Τόνια Κουζή, Μιχάλης Αντωνόπουλος, η τέως αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας.
Το συντονισμό είχαν η Μαρία Τζαμπάζη πρώην υποψήφια Ευρωβουλευτής και κοινωνική διαμεσολαβήτρια και η Γεωργία Φάσσου (πρώην Δημοσιογράφος).
Όπως έλεγε η Γεωργία Φάσσου και στο οδοιπορικό του καταυλισμού της Αγίας Τριάδος, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι είναι ότι η κοινωνία βρίσκεται στα… κάγκελα, Ρομά βρίσκονται στα… κάγκελα, επομένως πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση. Διότι το μείγμα είναι εκρηκτικό εδώ και χρόνια και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί.
Βέβαια, απάντηση δεν είναι η μεγαλύτερη αστυνόμευση, ούτε η αδιαφορία στην παραβατικότητα. Δεν είναι, όμως, λύση και το να ζουν οι Ρομά σε συνθήκες πρωτοφανούς εγκατάλειψης. Διότι έτσι δεν μπορεί να…κοπεί ο ομφάλιος λώρος της κατάστασης που βιώνει σήμερα όλη η κοινωνία.
Η Θεανώ Φωτίου στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σχέδιο για να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Αρκεί η σημερινή κυβέρνηση να δράσει εποικοδομητικά και όχι να…πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, θεωρώντας ότι αν στείλει περισσότερους αστυνομικούς στη Μεσσηνία θα λύσει το πρόβλημα. Κυρίαρχο θέμα για την ίδια και για τους υπόλοιπους ομιλητές είναι το πώς ζουν και πού κατοικούν οι Ρομά. Όσο το περιβάλλον τους είναι εξαθλιωμένο, χωρίς βασικές υποδομές δεν υπάρχει λύση. Διότι όταν υπάρχουν παιδιά με φαγωμένα πρόσωπα από τρωκτικά, ας μην περιμένουμε μετά και την κατανόησή τους. Επανέλαβε ότι το σχέδιο από την πρώην ειδική γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου, είναι έτοιμο, απόλυτα κοστολογημένο, με χρήματα που υπάρχουν δεσμευμένα και εκείνο που απομένει είναι να ξεκινήσει η υλοποίησή του.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***   Ο Π. Φιλιππίδης αποχαιρέτησε από την Καλαμάτα τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (βίντεο)

~ Η παράσταση «Κατά φαντασίαν ασθενής» με τον Πέτρο Φιλιππίδη παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάστρο Καλαμάτας, το οποίο κατακλύστηκε από κόσμο.

Στο τέλος δε της παράστασης ο Πέτρος Φιλιππίδης ζήτησε να μην μπει μουσική, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη θλίψη του για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήταν φίλος του, ενώ η κίνηση αυτή έκανε το κοινό της Καλαμάτας να σηκωθεί όρθιο και να χειροκροτήσει.

Video: 

***  Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα

~  O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 10/9/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.                   
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης αστάθειας, με τη μορφή ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 6.0 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/


***  Ξεκινούν οι αλλαγές


Εν αναμονή βρίσκονται οι διοικητές των Νοσοκομείων, καθώς οι αλλαγές είναι προ των πυλών και όπως πρόσφατα γράφαμε η ονοματολογία έχει ξεκινήσει και για το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ωστόσο, οι αλλαγές ξεκινούν από την κορυφή, καθώς όπως έγραφαν χθες τα «Παραπολιτικά», την Τρίτη το πρωί, συνεδριάζει η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου αποφασίσει για τους προτεινόμενους από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, νέους διοικητές, για τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μας. Για την περιοχή μας και συγκεκριμένα την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, έχει προταθεί ως  Διοικητής ο κ. Ιωάννης Καρβέλης.  Β.Β. 

***  ΕΣΠΑ 2021-2027: 19,2 δισ. Ευρώ


Συνεχίζεται η φυγή μπροστά, με διστακτικά βήματα…
 Σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των δικτύων, της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της πρόσβασης στην απασχόληση των ανέργων, ιδίως των νέων, και των οικονομικά μη ενεργών ατόμων και σε άλλους δευτερεύοντες στόχους, εστιάζει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι θα κινηθεί στην ίδια σχεδόν κατεύθυνση με την … απερχόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2014-2020).
 ΣΤΑ 19,2 ΔΙΣ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Τα κεφάλαια που διατίθενται στην Ελλάδα είναι 19,2 δισ. ευρώ από 17,8 (καθαρά, χωρίς την εθνική συμμετοχή 20%) δισ. ευρώ (τιμές 2018) που ήταν την περίοδο 2014-2020.
Για πρώτη φορά η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει μαζί με την πρόταση του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε., τόσο την κατανομή πόρων ανά κράτος μέλος όσο και διακριτή μεθοδολογία κατανομής των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στα κράτη μέλη.
 ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Στο υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο της Ε.Ε. και τη νέα προγραμματική περίοδο έμφαση δίνεται σε πέντε στόχους πολιτικής:
1. Μια εξυπνότερη Ευρώπη – καινοτόμος και έξυπνος οικονομικός μετασχηματισμός
2. Μια πιο «πράσινη» Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
3. Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη – κινητικότητα και περιφερειακές διασυνδέσεις ΤΠΕ
4. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη – υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων
5. Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της – βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.
 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Η πολιτική συνοχής εξακολουθεί να επενδύει σε όλες τις Περιφέρειες. Οι κατηγορίες Περιφερειών που διαμορφώνονται είναι:
•Λιγότερο ανεπτυγμένες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως 75% του μέσου ευρωπαϊκού όρου)
•Περιφέρειες σε μετάβαση (κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 75% και 100%) και
•Περισσότερο ανεπτυγμένες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 100%).
Η πρόταση της Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική Συνοχής περιλαμβάνει ενιαίο Κανονισμό Κοινών Διατάξεων (ΚΔΔ), που διέπει την εφαρμογή των ακολούθων Ταμείων:
-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
-Ταμείο Συνοχής (ΤΣ)
- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ),
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑλ)
-και για πρώτη φορά το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων και Θεωρήσεων.
 ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Με βάση την κατηγοριοποίηση στην Ελλάδα (με βάση επίσημα περιφερειακά στοιχεία 2012-2014), οι Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου συμπεριλαμβάνονται στις Περιφέρειες σε μετάβαση.
Οι 11 υπόλοιπες κατατάσσονται στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες.
Αντίστοιχα, τα ποσοστά συγχρηματοδότησης ανάλογα με την κατηγορία των περιφερειών (εξαίρεση τα προγράμματα Interreg) διαμορφώνονται σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής κατ’ ανώτατο όριο σε:
•70% για λιγότερο ανεπτυγμένες
•55% για περιφέρειες σε μετάβαση
•40% για περισσότερο ανεπτυγμένες
•Ειδικά για τους άξονες Κοινωνικής καινοτομίας του ΕΚΤ+ το ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι 95%
•Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής στο επίπεδο κάθε προτεραιότητας δεν είναι υψηλότερο από 70%
•Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα Interreg δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από 70%
•Τα μέτρα τεχνικής βοήθειας που εκτελούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής ή εξ ονόματός της μπορούν να χρηματοδοτούνται με ποσοστό 100%.
 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΡΩΝ
Η θεματική συγκέντρωση παραμένει υποχρέωση, τόσο στο ΕΤΠΑ όσο και στο ΕΚΤ, αλλά με αλλαγές σχετικά με την τρέχουσα περίοδο. Στο ΕΤΠΑ αφορά στους Στόχους Πολιτικής 1 και 2, εξυπνότερη και πράσινη Ευρώπη. Για τα κράτη μέλη με κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω από το 75%, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται:
•τουλάχιστον το 35% των πόρων του ΕΤΠΑ να διατεθεί στο Στόχο Πολιτικής 1 και
•τουλάχιστον το 30% των πόρων του ΕΤΠΑ να διατεθεί στο Στόχο Πολιτικής 2
Επιπλέον, το 6% των πόρων του ΕΤΠΑ θα διατεθεί για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Στο ΕΚΤ αντίστοιχα, στον προϋπολογισμό που αναλογεί στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, θα πρέπει να διατεθεί:
•τουλάχιστον 25% για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης (μειονεκτούσες ομάδες, οι οικονομικά μη ενεργοί και οι μακροχρόνια άνεργοι, κ.ά.)
•τουλάχιστον 4% για την καταπολέμηση της υλικής στέρησης, με στόχο την προώθηση των προτεραιοτήτων / δραστηριοτήτων του ΤΕΒΑ (στήριξη άπορων)
•τουλάχιστον 10% για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων στα κράτη μέλη με ποσοστό νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΑΚ), όπως στην Ελλάδα
Για το συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύεται επίσης ότι 25% των πόρων να διατεθεί για δράσεις κλιματικής αλλαγής.
 ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΟΡΟΙ
Στην πρόταση των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθενται τώρα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη συγχρηματοδότηση των έργων υπό τον όρο «αναγκαίοι όροι». Οι αναγκαίοι όροι της νέας προγραμματικής περιόδου αφορούν κατ’ ουσία το απαραίτητο πλαίσιο (θεσμικό ή στρατηγικό), σύμφωνα με το οποίο θα υλοποιούνται οι αντίστοιχες δράσεις. Με απλά λόγια: όχι πρώτα έργα και μετά στρατηγικό και θεσμικό πλαίσιο… Πως ξέραμε; Ακριβώς το αντίθετο… Πρώτα, λοιπόν, πλήρωση όρων και μετά πληρωμή…


~***   Μεθώνη: «Ξάφρισε» τους συμφοιτητές του στο πρόγραμμα «Erasmus»


Τους συμφοιτητές του «ξάφρισε» ένας 21χρονος Θεσσαλονικιός, ο οποίος συμμετείχε στη Μεσσηνία σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε, ο 21χρονος διέμενε σε διαμέρισμα στην περιοχή της Μεθώνης μαζί με τρεις φοιτητές από την Πολωνία, συμμετέχοντας στο ίδιο πρόγραμμα.
Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Πύλου- Νέστορος, γιατί, σύμφωνα με την Αστυνομία, νωρίτερα αφαίρεσε από το δωμάτιο χρήματα και προσωπικά αντικείμενα των συμφοιτητών του.
Συγκεκριμένα, αφαίρεσε 240 ευρώ, 50 «Ζλόπι» Πολωνίας και προσωπικά αντικείμενα των φοιτητών.

***  Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της Καλαμάτας από τον Ερυθρό Σταυρό

Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών, με τον Ερυθρό Σταυρό να την τιμά φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Για το λόγο αυτό το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας αποφάσισε να προβεί σε δράσεις με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τον αποκλεισμό μέσω των Πρώτων Βοηθειών». Ουσιαστικά θα κάνει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε ομάδες ατόμων που δυστυχώς η κοινωνία μας έχει στο περιθώριο.
Η επιλογή έγινε, όπως εξήγησε χθες η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος, Δήμητρα Ψαρούλη, ώστε όλοι να μάθουν ότι Πρώτες Βοήθειες μπορεί να παρέχει ο καθένας και δεν πρέπει ομάδες ανθρώπων να αποκλείονται από την εκπαίδευση.
Έτσι, λοιπόν, οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού θα παραδώσουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε 6 ομάδες. Ειδικότερα σε: Σύλλογο ΑμεΑ, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Καλαμάτας, Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Ν. Μεσσηνίας, ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Καλαμάτας, Αθλητικό Σύλλογο «ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ» και ΚΕΦΙΑΠ.
Κλείνοντας η κα Ψαρούλη σημείωσε ότι το Περιφερειακό Τμήμα είναι έτοιμο να παραδώσει μαθήματα σε όποια άλλη ομάδα ατόμων το ζητήσει.
 Εκπρόσωποι των 6 φορέων
Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των φορέων που θα δεχτούν τα μαθήματα των Πρώτων Βοηθειών, μιλώντας όλοι για μια προσπάθεια ζωτικής σημασίας, που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη σε περίπτωση κινδύνου.
Πρώτος μίλησε ο κ. Κώστας Σαραβελάκης εκπροσωπώντας το Κέντρο Ημέρας, καθώς και το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του Ν. Μεσσηνίας. Όπως ανέφερε, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο συνεργάζεται με τον Ε.Σ. και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν μικρά παιδιά σε αυτό που μπορούν να δεχτούν οδηγίες που αφορούν στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν γονείς και εργαζόμενοι της δομής.
Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ- Κύτταρο ο κ. Γιώργος Παπαμάκριος ανέφερε ότι μεγάλο τμήμα της απεξάρτησης ενός ατόμου έχει να κάνει και με την άρση του αποκλεισμού, άρα είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα άτομα να συμμετέχουν σε δράσεις.
Ειδικότερα, δε, για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, δήλωσε ότι είναι ακόμα σημαντικότερη, αφού θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, αν αυτό χρειαστεί.
Η Ιωάννα Καραμήτρη από το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας δήλωσε ότι η ομάδα που θα δεχθεί τα μαθήματα θα είναι ενηλίκων, με στόχο να είναι σε φάση να προσφέρουν τις Πρώτες Βοήθειες στους γονείς τους, αυτούς δηλαδή που τόσα χρόνια τους φρόντιζαν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η δράση να συνεχιστεί και να εξελιχθεί.
Η Αγγελική Ρουμελιώτου από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων ανέφερε ότι πολλές φορές οι ανήλικοι ζουν στα όρια υψηλού κινδύνου, κι έτσι οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών βοηθούν στην ενσυναίσθηση και καλλιεργούν την ευαισθησία απέναντι στην ίδια τη ζωή.     
Από τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ μίλησε ο Γιώργος Λαζαρίδης, αναφέροντας πως στους χώρους που κινείται ένας αθλητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να δοθούν Πρώτες Βοήθειες, οπότε είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μέσα στην πόλη. Για το λόγο αυτό θεωρεί την όλη προσπάθεια εξαιρετική.
Τελευταίος μίλησε ο κ. Θανάσης Ξυπόλητος από το Σύλλογο ΑμεΑ Καλαμάτας. Όπως παρατήρησε, οι ανάπηροι μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα από κάποιους που είναι καλά, όμως μπορούν και να βοηθήσουν αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, δε, ότι σκοπός της δράσης είναι να μάθουν όλοι για τη ζωή, «ζωή που σημαίνει ότι πρέπει να μπορείς να την προσφέρεις κιόλας και όχι μόνο να τη χαίρεσαι». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πρωί στον ALPHA! Ο Κ.Βελόπουλος θα μιλήσει για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ….

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ.Βελόπουλος  θα εμφανιστεί στην τηλεόραση του ALPHA. 
Συγκεκριμένα ο Κ.Βελόπουλος θα εμφανιστεί την Παρασκευή 13/09/2019  στις 11.00 πμ. στην εκπομπή του ΑLPHA «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και την Λίδα Μπόλα.  Συντονιζόμαστε να ακούσουμε όλα έχει να μας πει…………
***  Αγριο ξύλο Τούρκων σε αλλοδαπούς: «Πηγαίνετε στην Ελλάδα» – Διορία Ερντογάν να φύγουν εκατ. «πρόσφυγες» …

Εν αναμονή λήξης της διορίας στις 30 Οκτωβρίου που έδωσε η  κυβέρνηση Ρ.Τ.Ερντογάν σε χιλιάδες αλλοδαπούς προκειμένου να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη, σοκαριστικό βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει άνδρες του τουρκικού λιμενικού σώματος να τους χτυπούν ανελέητα με γκλοπ και σχοινιά τα οποία έχουν πάνω στην βάρκα φωνάζοντας τους να «πάνε στην Ελλάδα»! 

Πριν λίγο το Λιμενικό της Τουρκίας έβγαλε ανακοίνωση με την οποια προσπαθεί να διαψεύσει το βίντεο κάνοντας το «άσπρο-μαύρο».  «Το περιστατικό έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στις 06.30 a.m τοπική ώρα έξω από τις ακτές της Madra Çayı. Στείλαμε αρχικά ένα σκάφος. Επειδή χρειάστηκαν ενισχύσεις στείλαμε αμέσως και δεύτερο σκάφος. Δεν σταματούσαν στις προειδοποιήσεις μας και επιτέθηκαν στους Λιμενικούς μας. Μάλιστα ένας μετανάστης προσπάθησε να χτυπήσει με μαχαίρι έναν Τούρκο λιμενικό.  Απείλησαν να ρίξουν τα μωρά από την βάρκα στην θάλασσα και δεν σταμάτησαν στις προειδοποιήσεις μας. Μάλιστα αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε καθώς οι μετανάστες προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας.  Οι άνθρωποι που ήταν μέσα διασώθηκαν ενώ περάσαμε χειροπέδες σε τρεις από αυτούς.  Με τα «γκλομπ» προσπαθήσαμε να τους ακινητοποιήσουμε χτυπώντας την μηχανή και τις προπέλες. Επειδή ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν μεγάλος, ήρθε ακόμη ένα σκάφος και τους μαζέψαμε στις 09.10 a.m. τοπική ώρα».  Η «εκκένωση» της Κωνσταντινούπολης ανησυχεί τον Εβρο  Εν αναμονή της εκπνοής, στις 30 Οκτωβρίου, της προθεσμίας που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση στους αλλοδαπούς για να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη (ή να απομακρυνθούν διά της βίας…), στον Eβρο αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εντείνεται η αγωνία για πιθανή νέα αύξηση των ροών.  Η πρώτη επιχείρηση «σκούπα»στην Κωνσταντινούπολη, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την οποία απομακρύνθηκαν με προορισμό τις δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί, συνέπεσε με αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, εξέλιξη που δεν θεωρήθηκε από ελληνικής πλευράς άσχετη.  Τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να «καθαρίσει»τη μεγαλούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, πολλοί εξ αυτών μπορεί να επιλέξουν -αντί για τα στρατόπεδα της νοτιοανατολικής Τουρκίας- τη φυγή μέσω Εβρου και νησιών στην Ελλάδα . Αυτό προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στα σύνορά μας.  Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Βελόπουλος Κυριάκος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ       

Όταν οι Τούρκοι φέρονται έτσι στους Λαθροεισβολεις τότε είναι  λογικό να έρχονται όλοι εδ ω! Εδώ το λιμενικό κάνει το ταξί ! @ellinikilisi





«Ολα αυτά τα χρόνια εμείς εδώ στον Εβρο έχουμε έναν άτυπο πόλεμο, με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με ελάχιστα και παρωχημένα μέσα» λέει αστυνομική πηγή στην περιοχή, τονίζοντας την επιτακτική, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάγκη υλοποίησης, ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των ροών, των αποφάσεων που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση για ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα (περιπολικά, θερμικές κάμερες κ.λπ). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε πριν από ένα μήνα τον Εβρο και σε σύσκεψη στον αστυνομικό σταθμό του Χειμωνίου συζήτησε τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των συνοριοφυλάκων.   

~





~


Coast Guard Command releases a statement regarding interception of a migrant boat, disclaiming accusations

Coast Guard Command has denied allegations in a press release.

🔗http://ehamedya.com/turkish-coast-guard-command-releases-a-statement-regarding-interception-of-a-migrant-boat-disclaiming-accusations_28527.html 


Coast Guard [@sahilguvkom]: 

"Coast Guard intervened against immigrants attacking security forces and threatening to throw the children off the boat. People inside the boat were rescued. 3 of them were detained."
***  BOMBA Άδωνι Γεωργιάδη: Να φύγουν οι λαθρομετανάστες!

Το τι  έλεγε παλιά ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους λαθρομετανάστες όπως τους αποκαλεί,συγκεκριμένα  ότι δεν τους ήθελε και φώναζε να φύγουν είναι γνωστό ,τώρα όμως  κυριαρχεί σιγή από  Α.Γεωργιάδη.   

Συγκεκριμένα η δήλωση που έμελλε να πυροδοτήσει το τότε παραλήρημα  του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν 08|03|2015 , από την τότε  αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία είχε τονίσει ότι θα ξεκινήσει σχέδιο ενοικίασης σπιτιών σε «μετανάστες». 
Τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης  ωρυόταν για την κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  , και φώναζε  να φύγουν οι λαθρομετανάστες από την χώρα . Τώρα που είναι στην νέα κυβέρνηση δεν θα μιλήσει ; Mόνο τότε μιλούσε ο κ.Γεωργιάδης; Τώρα  δεν θα  φωνάξει να φύγουν οι λαθρομετανάστες;  Δείτε το βίντεο:  
Μια χαρά τα λέει ο @AdonisGeorgiadi για τους συριζαίους.  Οι προτάσεις του ισχύουν τώρα για τον ίδιο και τους ψηφοφόρους κόμματος του;



https://twitter.com/i/status/1171118439324377088  .-        .-

***  Οι selfies του «βιαστή του Κάβου» στους δρόμους της Κέρκυρας – Ξεσπάνε τα θύματά του καθώς αφέθηκε ελεύθερος…

~ Αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. 

Ελεύθερος κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες ο «βιαστής του Κάβου», προκαλώντας σάλο.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, σε μία από τις φωτογραφίες, το «τέρας του Κάβου», όπως τον είχαν αποκαλέσει τα ξένα μέσα, ποζάρει σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Κάβου. Στο πεζοδρόμιο πίσω του φαίνονται δυο νεαρά κορίτσια. Σε μια άλλη ποζάρει πίσω από ένα μπαρ.  Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν κοντά στα σημεία όπου είχε παρασύρει και βιάσει Βρετανίδες τουρίστριες αφού τις είχε απειλήσει με μαχαίρι.  «Νιώθω αηδιασμένη»  «Θέλω να μάθω γιατί είναι έξω. Δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει. Όταν άκουσα ότι είναι έξω σοκαρίστηκα. Ξέσπασα σε κλάματα, ένιωσα να ανακατεύεται το στομάχι μου. Νιώθω αηδιασμένη», δήλωσε η Κέιλυ Μόργκαν, ένα από τα θύματά του βιαστή, στα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.  Η ίδια πρόσθεσε: «Είχε βιάσει μία από τις πελάτισσές μου λίγες μέρες πριν από εμένα και εκείνη μου είχε περιγράψει τα τατουάζ του. Με το που είδα αυτά τα τατουάζ ήξερα τι θα μου συνέβαινε».  Αυτός είναι ο βιαστής της Κέρκυρας  Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun, «ένας κατά συρροήν βιαστής με το παρατσούκλι «Το τέρας του Κάβου», που του αποδόθηκε αφότου βίαζε κορίτσια από τη Μεγάλη Βρετανία στην Κέρκυρα, αφέθηκε ελεύθερος 43 χρόνια νωρίτερα».   Και συνεχίζει: «Ο Δ.Α εντοπίστηκε σε ένα μπαρ, παρά το γεγονός ότι το 2012 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 52 ετών -που θεωρείται η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για υποθέσεις βιασμού. Αλλά αντί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για τα εγκλήματά του, ο Ασπιώτης αφέθηκε σιωπηρά ελεύθερος έχοντας κάνει 9 χρόνια φυλακή». Η Sun παρουσιάζει και δηλώσεις του Ασπιώτη στην εφημερίδα Sunday Express. «Έχω γνωρίσει μία κοπέλα και σκέφτομαι μόνο αυτήν τώρα. Δεν μου επιτρέπεται να φύγω από την Κέρκυρα, αλλά με άφησαν να την επισκεφτώ στους Παξούς. Ζητώ συγγνώμη για ό,τι έκανα. Για να μην ξανασυμβεί, θα έκανα τα πάντα». Συμπληρώνει επίσης ότι «το μυαλό του είναι καθαρό», αφού έχει σταματήσει την χρήση σκληρών ναρκωτικών. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο δημοσιογράφος του Corfu TV News, Διονύσης Μάμαλος, ο 47χρονος «διασκεδάζει στην περιοχή του Κάβου που είναι μια τουριστική περιοχή.  Εκεί οι ιδιοκτήτες και οι καταστηματάρχες τον κερνούν ποτά και περνάει έτσι τις ώρες του με τη σύντροφό του. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχει δουλειά και πιστεύω ότι εάν συνεχίσει έτσι θα προβεί πάλι σε έκνομες πράξεις».  «Τους δύο τους έκανα, τον τρίτο όμως δεν τον έκανα»  O 47χρονος είχε καταδικαστεί σε 52 χρόνια κάθειρξη. Τη μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί σε βιαστή. Όμως, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου κατάφερε να αποφυλακιστεί. Μάλιστα, ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξη είχε παραδεχθεί τους βιασμούς.  «Τους δύο τους έκανα, τον τρίτο όμως δεν τον έκανα. Με κατηγορήσανε όμως για τρεις και μου έδωσαν 48 χρόνια φυλακή. Έβγαλα τα 15 και βγήκα με το Νόμο του Παρασκευόπουλου» είχε πει.  Πηγή: Corfu TV και το Star.TV
***  Οι ΗΠΑ φοβούνται για παρανοϊκή ενέργεια του Ρ.Τ.Ερντογάν: «Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ»…

~  Οι Αμερικανοί φοβούνται για παρανοϊκή ενέργεια του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος πιστεύουν πως μπορεί να διατάξει έφοδο των τουρκικών δυνάμεων στην βάση του Ιντσιρλίκ και να αρπάξει τις πυρηνικές βόμβες Β61.  

«Θα είναι ακραία περίπτωση αν η Τουρκία επιτεθεί σε μια αμερικανική βάση. Δεν θα περάσει αναπάντητη. Άρα δύσκολα μπορεί να συμβεί», ανέφερε Αμερικανός αναλυτής.  
Κατά το πραξικόπημα του 2016 πραξικοπηματίες αξιωματικοί πήραν υπό τον έλεγχό τους τη βάση του Ιντσιρλίκ, έκοψαν το ρεύμα και «σφράγισαν» την βάση κόβοντας την πρόσβαση σε αυτήν. «Το Ιντσιρλίκ είναι κακό μέρος για να αποθηκεύουμε πυρηνικά. Ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα εκεί πυρηνικά. Ο Ερντογάν όμως ίσως τα χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο ίδιος Αμερικανός αναλυτής. «Θα είναι μια δύσκολη επιχείρηση αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να καταλάβουν την βάση και να πάρουν τις βόμβες» είπε ο Cirincione και πρόσθεσε: «Πόσους κόκκινους συναγερμούς χρειάζεστε πριν βγάλετε τις βόμβες έξω από την Τουρκία;»  Ο Joseph Cirincione, πρόεδρος του «Plowshares Fund», ανέφερε στο National Interest και στον ρεπόρτερ Matthew Petti ότι η τουρκική απειλή είναι πραγματική αλλά όχι άμεση. 
«Αν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα μπορεί. Θα χρειαστεί δεκαετίες όμως. Δεν είναι κάτι που γίνεται σε μια μέρα», ανέφερε ο Αμερικανός αναλυτής, σε ενδιαφέρον θέμα που ανάρτησε ο ιστοχώρος Ahval. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να μην αποκτήσει πυρηνικά. Ο Soner Çağaptay, διευθυντής στο «Washington Institute» ανέφερε ότι τα σχόλια του Ρ.Τ.Ερντογάν προέρχονται από την αντίληψη που έχει ότι ο μονοπολικός κόσμος που ειχαν δημιουργήσει οι ΗΠΑ καταρρέει και έτσι μπορεί να κινηθεί ο ίδιος πιο επιθετικά έναντι των γειτόνων της Τουρκίας. «Η Τουρκία κινείται επιθετικά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο πρόσφατα και πιστεύω πως αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής Ερντογάν να στείλει μηνύματα στην Αθήνα»ανέφερε ο ίδιος. «Τα πυρηνικά όπλα είναι ιδανικά για να φουσκώσουν τον εγωισμό της Τουρκίας. Μην ξεχνάτε η Τουρκία ήταν αυτοκρατορία», είπε. Η Τουρκία μπορεί επίσης να αγοράσει πυρηνικό καύσιμο ή ακόμα και πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν ή να κλέψει υδρογονοβόμβα από τη βάση του Ιντσιρλίκ στο έδαφός της» προσθέτει.  
Turkish President ’s hinting last week at acquiring nuclear weapons left observers envisioning how that might happen, including a possible theft from its ally - analysis http://ahval.co/en-58340 

***  Σφάζονται οι υπουργοί στη Νέα Δημοκρατία! ‘ΕΜΦΥΛΙΟΣ’ Μητσοτάκη – Δένδια…

~  Από τον «δανεισμό» των γλυπτών και το προβληματικό 112 μέχρι τα μαχαιρώματα στην υγεία και τους εκλεκτούς για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εμφύλιος στο κυβερνητικό στρατόπεδο.  

Προσωπικές στρατηγικές, διαγκωνισμοί υπουργών και δηλητηριώδη σχόλια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πρώτες εχθροπραξίες μεταξύ κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι γεγονός.  Ας σταθούμε σε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα όπως προκύπτουν μέσα από το ρεπορτάζ:  01 Ξεκινάμε με το κατόρθωμα της Λίνας Μενδώνη σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Μετά το φιάσκο με τον «δανεισμό» και τις αμφίσημες δηλώσεις της αναγκάστηκε να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου –μαζί με την «εκπρόσωπο του τάφου της Αμφίπολης» και σύμβουλό της Αννα Παναγιωταρέα– για να πει ότι θα «ετοιμάσουν» την πρόταση για τα γλυπτά. Προσέξτε, «θα ετοιμάσουν», όχι ότι είχαν κάποιο σχέδιο οι «άριστοι» του Μητσοτάκη. Ωστόσο, για να μην αδικούμε εντελώς την υπουργό Πολιτισμού πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα ξεκίνησαν από τη μνημειώδη γκάφα του πρωθυπουργού όταν είπε ότι θα ζητήσει από τη Βρετανία να μας δανείσουν(!) τα γλυπτά του Παρθενώνα για την εθνικολαϊκή φιέστα που σχεδιάζει να κάνει το 2021 η κυβέρνησή του. Απλώς η Μενδώνη με αυτό τον… δάσκαλο κάθεται, τέτοια γράμματα μαθαίνει.  02 Στο στόχαστρο πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων έχει μπει ο εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο mister 112 δέχεται πυρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αφενός για το περίφημο σύστημα (112) το οποίο υποτίθεται είναι σε πλήρη λειτουργία, αφετέρου για τη σπουδή του (sic) να πιέζει τους άλλους υπουργούς για να τρέξει το περιβόητο σχέδιό του για την «ψηφιακή μεταρρύθμιση». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά κορυφαίος υπουργός έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Κυρ. Πιερρακάκη. Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος την Πέμπτη που μας πέρασε, ευρισκόμενος στην περιοχή της Νέας Μάκρης όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το 112 που δεν λειτούργησε για μια ακόμη φορά, απάντησε κοφτά και σχεδόν οργισμένα: «Να ρωτήσετε τον αρμόδιο υπουργό». Τόσο καλά, τόσο συντονισμένοι και τόσο αδερφωμένοι είναι οι «άριστοι» υπουργοί του Κυρ. Μητσοτάκη. Και ακόμη είμαστε στην αρχή…  03 Τα μαχαιρώματα στο υπουργείο Υγείας καλά κρατούν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι καβγάδες μεταξύ Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη είναι σχεδόν καθημερινοί. Ο τελευταίος καβγάς που ξέσπασε στην Αριστοτέλους αφορούσε την αρμοδιότητα της πολιτικής του φαρμάκου. Ο υπουργός Β. Κικίλιας αποφάσισε μια ωραία πρωία να πάρει από τον υφυπουργό του αυτό τον κρίσιμο και ευαίσθητο  
Προσωπικές στρατηγικές, διαγκωνισμοί και δηλητηριώδη σχόλια διαμορφώνουν εκρηκτικό σκηνικό στην αυλή του Μαξίμου  –από όλες τις απόψεις– τομέα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Κοντοζαμάνη, ο οποίος φρόντισε να μεταφέρει τη δυσφορία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αποτέλεσμα ήταν να του χρυσώσουν το χάπι δίνοντάς του τον έλεγχο των νοσοκομείων αλλά κι εκεί βρήκε μπροστά του τον Κικίλια, ο οποίος αμέσως άρχισε τους ελέγχους και τις παρεμβάσεις. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στα ενδότερα του υπουργείου Υγείας «στοιχηματίζουν» ότι αν δεν υπάρξει εκεχειρία, σύντομα θα επέλθει το τέλος στη σχέση των δύο κυβερνητικών στελεχών και κάποιος θα βρεθεί εκτός υπουργικού. «Μπορεί και οι δύο» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.  04 Τέλος, μεγάλο χάσμα φαίνεται ότι υπάρχει στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει τρία επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) και σε κανένα δεν είχε μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών. Αντιθέτως, τον συνόδευε η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ για παράδειγμα στο μονοήμερο ταξιδάκι που έκανε στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, πήρε μαζί του τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γρηγόρη Δημητριάδη (κι άλλος τίτλος για τον ανιψιό του Μητσοτάκη). Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας προφανώς να δείξει τη δυσφορία του για τη μεταχείριση που του επιφυλάσσει ο… «εγώ είμαι το κράτος», έκανε το εξής: προ ημερών του εστάλη από το Μαξίμου (βλ. γραμματεία της κυβέρνησης) ένας φάκελος με τρία ονόματα υποψηφίων για το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης. Η «εντολή» από την Ηρώδου Αττικού ήταν να επιλέξει έναν εκ των τριών υποψηφίων για να τον στείλουν στη συνέχεια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Δένδιας απέρριψε και τα τρία ονόματα! Μόλις το έμαθαν στο Μαξίμου δεν χάρηκαν ιδιαίτερα και όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι –με ειρωνικό τρόπο– «μάλλον δεν κατάλαβε ο Δένδιας. Θα την ξαναδεί τη λίστα και στο τέλος θα επιλέξει κάποιον…», υπονοώντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τη στιγμή που είναι εντολή του Μαξίμου. Για να δούμε τελικά τι θα κάνει ο ΥΠΕΞ… Θα υπογράψει το χαρτί που του στείλανε, χωρίς να τον ρωτήσουν, ή θα επιμείνει στην αρχική του άρνηση;  Συμπερασματικά, δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ η κυβέρνηση ΑΕ που δημιούργησε ο Μητσοτάκης αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές. Με δεδομένο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά τους αντιλαμβάνεται κανείς τι ομηρικοί καβγάδες έχουν να γίνουν. Επίσης, τα καλόπαιδα του Μαξίμου αναμένεται να περάσουν δύσκολες έως κολασμένες στιγμές από πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που τους περιμένουν στη γωνία… Μαξίμου και μεγάρου Σταθάτου, διότι δεν ανέχονται, όπως λένε, να τους κουνούν το δάχτυλο οι άκαπνοι, οι ανιψιοί και οι σώγαμπροι της κυβέρνησης Φρανκενστάιν που έφτιαξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.  Δάφνη Δημητρίου ΠΗΓΗ
***  ΟΙ … ‘ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ’ της ΝΔ ‘τρώνε από τα έτοιμα’! ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ και παράνομη μετανάστευση;..

~  Τι είδαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Άποψή μας και πολλών πολιτών είναι πως είδαμε τη διαφορά του μετεκλογικού λόγου, από τον προεκλογικό. 

Στο πλαίσιο της γνώριμης ατάκας : «το κράτος έχει συνέχεια» (που εφαρμόζεται μόνο όταν συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση) είδαμε πως η Νέα Δημοκρατία:    
Έκανε πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία απεδέχθη πλήρως ενώ προεκλογικά τα στελέχη της έκαναν τους … Μακεδονομάχους.  
Οι οικονομικές εξαγγελίες είναι συνέχεια των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει. Μπορεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην ήταν καλή για τη χώρα, κατά την άποψή μας, ωστόσο δεν πρόλαβε η ΝΔ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παράξει …. oτιδήποτε. Άρα ό,τι δίνει η ΝΔ είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης Τσίπρα. Πλήρως απροετοίμαστη η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης με μόνη πράξη της, τη μεταφορά παράνομων μεταναστών (δεν είναι όλοι πρόσφυγες) από τα νησιά στην ενδοχώρα και μάλιστα βιαστικά και με προχειρότητα.  Μέχρις στιγμής τίποτα στην συνεχή και αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Η πολιτική κατευνασμού έχει αποτύχει εδώ και δεκαετίες. Τι έχει να προτείνει η νέα κυβέρνηση;  Φυσικά από Οκτώβρη, που αναμένουμε τα νομοσχέδια να έρθουν στην Ολομέλεια θα δούμε πολλά. Και εσωκομματικά….
***  Στο Άγιο Όρος ο Hendry Kissinger….

~ Στο περιβόλι της Παναγιάς βρίσκεται ο Hendry Kissinger…. 

Μετά την 3ημερη του επίσκεψη στην Ελλάδα ,όπου διέμεινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ,αναχώρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος για το Άγιο Όρος.  Ναι μεν οι μετακινήσεις του παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία καθώς είναι 96 ετών(σε καροτσάκι) ,όμως η συνοδεία του εκτός από τους 8 bodyguards φροντίζουν και πάντα για την «εν κρυπτό» μετακινήσεις του . Ανεξάρτητη πηγή του Άγιου Όρους μας ενημέρωσε  πως ο Hendry ανεβαίνει τρεις φορές τον χρόνο στον Άθω. Σκοτεινό παραμένει σύμφωνα με πηγές των Αθηνών αν ο νέος πολιτικός διοικητής στον Άθω ,ΑΘ.Μαρτίνος συναντηθεί με τον Hendry Kissinger. Και αυτό γιατί μερίδα εφοπλιστών ισχυρίζεται ότι ο υπερφιλόδοξος Μαρτίνος «διαδίδει» την χρόνια φιλία του με τον Kissinger κάτι όμως που δεν ισχύει.   
Η ίδια πλευρά εφοπλιστών ισχυρίζεται ότι η «τονισμένη» παρουσία Μαρινάκη στην ΔΕΘ έγινε με δική του πρωτοβουλία με το πρωθυπουργικό γραφείο να φέρει αντιρρήσεις χωρίς όμως να εισακουστούν.  Ο Μαρινάκης γνώριζε για το ταξίδι του Kissinger όχι από τον ιδιοκτήτη εφοπλιστεί που διατηρεί το κεντρικό  ξενοδοχείο και έχουν καλές σχέσεις αλλά από άλλη πηγή.  Η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Μαρινάκης σε αυτήν την πηγή είναι μεγάλη και παρέσυρε και ένα πανούργο σενάριο να θέλει τον Μαρτίνο να βοηθάει στο να γίνει συνάντηση με Kissinger και Μητσοτάκη στα υπόγεια Μονής που ο Μαρτίνος είναι Μέγας χρηματοδότης.  Μάλιστα οι ίδιοι οι εφοπλιστές δήλωσαν ότι ο Μαρινάκης ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη με ολόκληρο στρατό εφοδιασμένο με τεχνολογικά gadget για να παρακολουθούν την« πρωθυπουργική παρέα».  Οι ίδιοι οι εφοπλιστές έχουν διατυπώσει ότι η κόντρα Μαρινάκη -Μαρτίνου δεν θα τελειώσει με τους δυο κερδισμένους αλλά με ένα νικητή και με ένα χαμένο διαγραμμένο από τον χάρτη.  Πηγή: lobbystas.gr
***  Υπαρξιακό πρόβλημα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16: Ή παραδίδουμε εθνικά απόρρητα ή δεν θα δουλέψει το ραντάρ;..
~Σε μια περίεργη δήλωση προχώρησε ο  Ντένης Πλέσσας, περιφερειακός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, αναφορικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 Block 52+ και Adv. της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Δήλωσε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ αυτό που είχε κυκλοφορήσει στους διαδρόμους του ΓΕΑ εδώ και αρκετούς μήνες: Οτι το ραντάρ τεχνολογίας AESA AN/APG-83, η «καρδιά» του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών, δεν είναι συμβατό με το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II των ελληνικών μαχητικών!  Ο Ν.Πλέσσας είπε ότι «Πράγματι εγείρεται θέμα μεταξύ της λειτουργίας του συστήματος αυτοπροστασίας και του ραντάρ AESA APG-83 που θα εγκατασταθεί στα F-16 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο V, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλους χρήστες παρόμοιο συστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν παράλληλα με το ραντάρ»!  Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το ραντάρ προκαλεί προβλήματα στον παρεμβολέα του συστήματος AN/ALQ-187H, με αποτέλεσμα κατά την κρίσιμη φάση μιας αερομαχίας, όπου το ραντάρ και ο παρεμβολέας θα είναι σε λειτουργία, κανένα από τα δύο συστήματα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του, σύμφωνα με τον Ν.Πλέσσα!  Αποτέλεσμα, είναι και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι θα έχουμε ή ραντάρ ή σύστημα αυτοπροστασίας, αλλά… όχι ταυτόχρονα!  Και το θέμα που ανακύπτει είναι «Αυτό δεν το εξέτασε η Πολεμική Αεροπορία όταν αποφάσισε να προχωρήσει στο πρόγραμμα τοποθέτησης ραντάρ AESA στα μαχητικά της και ειδικά στα F-16 Adv. στα οποία το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II έχει τοποθετηθεί εξ αρχής και κυριολεκτικά «το κάνει αόρατο» όπως διαβεβαιώνουν  χειριστές της ΠΑ;  Γιατί η υπόθεση «ASPIS II» δεν είναι καθόλου απλή καθώς το σύστημα είναι ένα από τα ελάχιστα εθνικά μυστικά που ακόμα παραμένουν «μυστικά και άκρως απόρρητα».  Και η προσέγγιση του Ν.Πλέσσα μπορεί να ακούγεται ως καθησυχαστική, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι: Το ότι «Ηδη η Lockheed Martin ασχολείται με το θέμα, αλλά δε θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα πριν αναβαθμιστεί το πρωτότυπο F-16 και γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές» δεν είναι καθόλου καλό νέο.  Διότι είναι βέβαιο ότι θα ζητηθούν από την αμερικανική εταιρεία οι πηγαίοι κωδικοί του συστήματος, οι οποίοι, αν και αυτό αναπτύχθηκε από την Raytheon, είναι στην κατοχή της Ελλάδας, που επαναπρογραμμάτισε το σύστημα για να είναι μόνο στην κατοχή της Ελλάδος οι κωδικοί του! Αυτή ήταν και η βασική αιτία που το αξίας 242 εκατ. δολ. ASPIS II άργησε κάπου πέντε χρόνια να τοποθετηθεί στα F-16 Block 52+ λόγω ακριβώς της αμερικανικής «υπόγειας» αντίδρασης όταν διακρίβωσαν ότι το σύστημα «έκανε παπάδες», ανώτερους από τα δικά τους συστήματα.  Κάπου πέντε χρόνια αποθηκευμένα στην Ελευσίνα ήταν τα συστήματα, μέχρι να αρχίσει η τοποθέτησή τους στα Block 52+, κάτι στο οποίο επέμεινε ο πρώην γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ και πρώην χειριστής F-16, αντιπτέραρχος Δ.Γεωργιόπουλος, το 2012.  Με υποσυστήματα από το παλαιό ASPIS I πετούσαν τα ολοκαίνουρια Block 52+ (καιρός να ειπωθούν αυτά), καθώς κάποιες «υπόγειες δυνάμεις» υποστήριζαν ότι «Δεν πληροί τις προδιαγραφές το ASPIS II».   
Το αστείο ήταν ότι τα νέα 30 F-16 Adv. της έσχατης παραγγελίας του 2005, όταν ήρθαν στην Ελλάδα περί το 2009 και άρχισαν τις συνασκήσεις με τα λοιπά μαχητικά έκαναν απίστευτα πράγματα: Ιπτάμενοι της 335ης Μοίρας του Αράξου από όπου επιχειρούν αναφέρουν ότι σε όλα τα σενάρια που εκτελέστηκαν στον αέρα, με την συμμετοχή αεροσκαφών του ίδιου τύπου (F-16 Block 52+ Adv. εναντίον F-16 Block 52+ Adv) ή και με την συμμετοχή άλλων τύπων (Mirage 2000-5Mk.2, F-4E AUP, Block 52+) σε όλες τις διασταυρώσεις, τα μαχητικά Block 52+ Adv. παρέμεναν κυριολεκτικά αθέατα!  Ακόμη και σε σενάρια που κάλυπταν αποστάσεις μεγαλύτερες των 20-25 μιλίων δεν εντοπίζονταν από το αμερικανικό ραντάρ AN/APG-68V(9). Δεν μιλάμε για απλό «θόρυβο» ή «σπάσιμο» του εγκλωβισμού, αλλά για μαχητικά που ήταν σαν να μην υπάρχουν!  Ακόμη και σε Stand By Μode ο παρεμβολέας του ASPIS II, σε μικρές αποστάσεις εμποδίζει το ραντάρ του αντιπάλου από το να «δει» το στόχο αποτρέποντας έτσι τον εγκλωβισμό ακόμη και σε συνθήκες για βολές αέρος-αέρος  από βλήματα AIM-9X, όπου το ραντάρ χρησιμοποιείται σαν αισθητήρας! Οι χειριστές της 335ης Μοίρας, με τα ίδια μαχητικά επιχείρησαν δεκάδες φορές να εγκλωβίσουν τα «αδελφά» Adv. που είχαν το ASPIS II σε Stand By λειτουργία, χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν! Ολα αυτά είναι έργο των Ελλήνων τεχνικών που δούλεψαν πολύ επάνω στο σύστημα και κατάφεραν να του προσδώσουν αυτές τις μοναδικές δυνατότητες. Και τώρα έρχονται οι Αμερικανοί και λένε ότι «Δεν είναι συμβατό με το ραντάρ της αναβάθμισης» και «Θα δούμε τι θα κάνουμε». Να πούμε εμείς τι θα κάνουνε: Θα ζητήσουν τους πηγαίους κωδικούς για να γίνει «συμβατό» με το AESA AN/APG-83 και βέβαια θα τους πάρουν. Ολα αυτά θα τα δούμε σε 9 μήνες από τον ερχόμενο Νοέμβριο που θα ξεκινήσουν οι δοκιμές, δηλαδή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα, για να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και πως θα αντιμετωπιστούν, εάν αντιμετωπιστούν. Μέχρι στιγμής τρία είναι τα ενδεχόμενα: Ή παίρνετε νέο σύστημα ή δεν θα λειτουργείτε τον παρεμβολέα όταν έχετε ανοικτό το ραντάρ ή μας δίνετε τους πηγαίους κωδικούς! Μια μικρή λεπτομέρεια: Η παράδοση των πηγαίων κωδικών του ASPIS II συνιστά βαρύ ποινικό αδίκημα…   



Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 242 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του ASPIS II έγινε τον Απρίλιο του 2003 για την προμήθεια 60 ολοκληρωμένων συστημάτων ASPIS II (παρεμβολέας AN/ALQ-187H, RWR τύπου AN/ALR-93(V) και εκτοξευτές αναλωσίμων ΑΝ/ALE-47), που θα εξόπλιζαν τα Block 52+, 29 παρεμβολέων AN/ALQ-187H με ενσωματωμένη ψηφιακή μονάδα καταγραφής και αποθήκευσης συχνοτήτων (DRFM-Digital Radio Frequency Memory) και την αναβάθμιση των αναλογικών παρεμβολέων του ίδιου τύπου που ήδη είχαν εγκατασταθεί στα Βlock 30 και -50.  Στη σύμβαση προβλεπόταν η συμμετοχή πέντε ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα (INTRAKOM, EAB, SONAK, MilTech Hellas και ISI), οι οποίες ανέλαβαν υποκατασκευαστικό έργο. Προέβλεπε επίσης έναρξη εγκατάστασης των συστημάτων στα Block 52+ κατά τον 31ο μήνα από την ενεργοποίηση της σύμβασης και ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά τον 45ο μήνα.  Δεδομένου ότι η σύμβαση ενεργοποιήθηκε με την προκαταβολή από ελληνικής πλευράς ποσού ύψους 64,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2003, η έναρξη των εργασιών έπρεπε να γίνει τον Απρίλιο του 2006 και η ολοκλήρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2008. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Στο πλαίσιο της Φάσης 1 του προγράμματος, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας υπέγραψε επιπλέον συμβόλαιο ύψους 96 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια επιπλέον 33 συστημάτων ASPIS II μαζί με πλήρη εξοπλισμό υποστήριξης και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Τα F-16C/D Adv. παραδόθηκαν με το σύστημα ASPIS II πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό.
***


~ ***   ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

~**  Κύπελλο Ελλάδος: Πρόκριση χωρίς αγώνα για την Καλαμάτα- Με τηλεοπτική κάλυψη το παιχνίδι στο Αιγάλεω


Πραγματοποιήθηκε χθες η κλήρωση της γ’ φάσης του κυπέλλου Ελλάδος, με την προσθήκη και των ομάδων της Football League και την τύχη να χαμογελάει στην ομάδα της Καλαμάτας, η οποία πέρασε χωρίς αγώνα στην επόμενη φάση. Τα ζευγάρια που προέκυψαν από τη χθεσινή διαδικασία που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ και θα αναμετρηθούν στις 14-15 Σεπτεμβρίου, έχουν ως εξής:
ΠΟ Ελασσόνας-Ένωση Ασπροπύργου
Πανδραμαϊκός-Ιωνικός
Αετός Ορφανού-Θεσπρωτός
Ξενοφών Κρεστένων-Αιγάλεω
Θιναλιακός-Καβάλα
ΠΣ Σπάρτη-Ιάλυσος
Πανσερραϊκός-Τρίγλια
ΑΟ Επισκοπής-ΑΟ Τρίκαλα
Πανθηραϊκός-ΟΦ Ιεράπετρας
Βέροια – Διαγόρας
Ο νικητής του αγώνα της 1ης φάσης ΑΕ Βαθύλλου Πανσαμιακού-Αιολικός θα αντιμετωπίσει για την 2η φάση τον ΠΑΣ Κόρινθος και όποιος προκριθεί θα παίξει στην γ’ φάση με τη Νίκη Βόλου.
Ο νικητής του αγώνα της 2ης φάσης Αταλάντη-Ατρόμητος Πατρών που εκκρεμεί θα αντιμετωπίσει στην γ’ φάση τον Ολυμπιακό Βόλου.
 Ουσία και προσήλωση στο στόχο έδειξε στα Φιλιατρά 
Η Καλαμάτα μπήκε στο φιλικό παιχνίδι της Κυριακής με την Εράνη στα Φιλιατρά έχοντας στο μυαλό και την εικόνα που θα έπρεπε να παρουσιάσουν οι παίκτες της και το σκορ που θα έπρεπε να επιδιώξουν εκμεταλλευόμενοι τις τελικές προσπάθειες που θα έχουν. Τα στοιχεία του πρώτου μέρους έδειξαν καλή κυκλοφορία, θέληση και πάθος για διάκριση και κυρίως αποτελεσματικότητα στον τελικό στόχο.
Μόλις στο 3´ ο Στεργίδης μπήκε από δεξιά αναγκάζοντας τον αντίπαλοι του να τον ανατρέψει, πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Κουϊρουκίδης για να μπει η Καλαμάτα μπροστά στο σκορ. Στο 13´αναγκαστική αλλαγή για τον Αλεξόπουλο που χτύπησε στο φρύδι και χρειάστηκε να του τοποθετηθούν τέσσερα ράμματα. Στο 17´ ο Ιντζίδης μέσα από την περιοχή έκανε ένα απ’ ευθείας σουτ για να στείλει την μπάλα προς την εστία της Εράνης και τον αντίπαλο τερματοφύλακα να μην αιφνιδιάζεται. Σέντρα του Γαλούπη από δεξιά ξεχασμένος ο Στεργίδης από το ύψος του πέναλτι στέλνει την μπάλα άουτ στο 22´.
Στο 24´ ωραία συνεργασία του Vukmirovic με τον Κουϊρουκίδη ο τελευταίος δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0 – 2 για την Μαύρη Θύελλα. Στο 29´ ωραίο σουτ του Γεωργόπουλου έξω από την περιοχή αναγκάζει τον Αλεξανδρόπουλο σε μια δύσκολη απόκρουση. Δεύτερο πέναλτι στο 39´για την ομάδα μας σε χέρι του Γεωργίου μέσα στην περιοχή εκτελεί ο Στεργίδης για να αποκρούσει ο Αλεξανδρόπουλος στην συνέχεια ο Κουϊρουκίδης κάνει χατ τρικ και ο δείκτης του σκορ ανεβαίνει στο 3 – 0. Το ημίχρονο θα κλείσει με τον Γεωργόπουλο να κάνει τέσσερα τα γκολ της Καλαμάτας μετά από ωραίο συνδιασμό Vukmirovic – Κουϊροκίδη και του σκόρερ.
Στην επανάληψη ο Rakic στο 47´έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στο δοκάρι του εισελθόντα Σωτήρη Λυμπερόπουλου. Η πρώτη καλή στιγμή για την Εράνη καταγράφεται στο 50´ με πρωταγωνιστή τον Βέλη το σουτ του οποίου δεν κατέληξε στα δίχτυα του Πάντου που απέκρουσε. Πάλι η Εράνη απειλεί μετά από κεφαλιά του David στο 53´ ύστερα από κόρνερ του Βέλη.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (Κώστας Λυμπερόπουλος): Αλεξανδρόπουλος, Μπουρδέκας, Ανδρώνης, Παπαγεωργίου, Χάρμπας, Ασημακόπουλος, Πέππας Χαραλαμπόπουλος, Βλαχόπουλος, Βέλλης. Έπαιξαν και οι Λαμπρόπουλος, Γιαννακόπουλος, David, Μιχαλακόπουλος, Τσοροβάς.
Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Βασίλης Βούζας): Πάντος (60´ Στεφανάκος), Τσουβαλτζίδης (60´ Γκελγκέρια), Γαλούπης, Τσιβελεκίδης (80´Δήμος), Ιντζίδης, Ζαχαρόπουλος (58´Μπάμπης), Jokic, Vukmirovic ( 80’ Sampson), Στεργίδης (80´Ακριστινέϊ), Κουϊρουκίδης (46´Rakic), Αλεξόπουλος (λ. τρ. 13´Γεωργόπουλος 63´Καζβιρόπουλος).
Αιγάλεω – Καλαμάτα: Η τηλεοπτική πρεμιέρα της Football League
Το πρωτάθλημα της Football League θα ξεκινήσει σε 20 ημέρες, με το μεγάλο ντέρμπι Αιγάλεω – Καλαμάτα να δεσπόζει στο πρόγραμμα της πρεμιέρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportime.gr, η αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, η οποία και θα κάνει… ντεμπούτο στην τρίτη τη τάξει κατηγορία.

***  Euro Cup  Qualification στα  Group στο ποδόσφαιρο :  
~ ** 08-09-2019 : 6η αγωνιστική 
ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ  1-2 .- ^
ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΝΕΝΣΤΑΪΝ  1-1 .- ^ ~ ** 09-09-2019  : 6η αγωνιστική 
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ  0-2 .- ^
ΕΣΘΟΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ  0-4 .- ^
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ  1-2 .- ^
ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ  3-2 .- ^
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  0-2  .- ^
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ  0-0 .- ^
ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ - ΚΥΠΡΟΣ  0-4 .- ^
~** 10-09-20196η  αγωνιστική 
ΑΓΓΛΙΑ  - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ 
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΤΣΕΧΙΑ 
 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΣΕΡΒΙΑ 
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΝΔΟΡΑ 
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ 
 ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ 
~** 10-10-2019  , 7η  αγωνιστική :
 ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ  - ΚΥΠΡΟΣ 
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ 
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ  ΙΡΛΑΝΔΙΑ 
 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ  
ΛΕΤΟΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ 
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ 
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ 
ΡΩΣΙΑ - ΣΚΩΤΙΑ 
ΒΕΛΓΙΑ - ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
~** 11-10-2019  7Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΉ 
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 
ΤΣΕΧΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 
 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 
ΑΝΔΟΡΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ 
ΙΣΡΑΗΛ - ΓΑΛΛΙΑ 
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ 
~** 12-10 -2019 7η  αγωνιστική 
Ιταλία - Ελλάδα 

*** FIBA  World Championship Cup στο μπάσκετ  :
10-09-2019
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΣΕΡΒΙΑ  97-87 .- ^
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ 90-78 .- ^
11-09-2019
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ 
 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ 
12-09-2019
ΣΕΡΒΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ;
ΠΟΛΩΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ ; 
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ : 13-09-2019 


*** 10-09-2019 , «Καθάρισαν» με Μπουζούκη τη Λιθουανία οι Ελπίδες  U21  : 
Δεύτερη νίκη σε ισάριθμα ματς για την Εθνική Ελπίδων, που επικράτησαν της Λιθουανίας με 1-0 για τα προκριματικά του Euro 2021. Σκόρερ για την ομάδα του Γιάννη Γκούμα, ο Μπουζούκης.

                                                 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ελλάδα (Γιάννης Γκούμας): Σιαμπάνης, Νάτσος, Δημητρίου, Ευαγγέλου, Κατράνης, Ρέτσος, Μπουζούκης (81' Μιλόγεβιτς), Μπαλογιάννης (90' Μπότος), Γαϊτανίδης (55' Νταβιώτης), Λημνιός, Καμπετσής
Λιθουανία (Ντονάτας Βενσεβίσιους): Κράπικας, Ουζέλα, Αρμαλάς, Σάρτκους, Στοκούνας, Σεσπλαούκις, Ανταναβίσιους (88' Ραμανάουσκας), Γιανκάουσκας (73' Βαρέικα), Μεγκελαίτις, Μιλάσιους (85' Σίρβις), Ντουμπίκας (85' Μενεβίτσιους)

Τη δεύτερη νίκη της στα προκριματικά του Euro 2021 πέτυχε η Εθνική Ελπίδων που ξεπέρασε το εμπόδιο της Λιθουανίας επικρατώντας με 1-0 στο Ελ Πάσο.
Η ομάδα του Γιάννη Γκούμα, ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς και παρά το γεγονός ότι βρήκε απέναντι της μια σκληρή άμυνα, κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της με σκόρερ τον Γιάννη Μπουζούκη.
Ο παίκτης του Παναθηναϊκού στο 80ο λεπτό έγινε αποδέκτης της μπάλας από τον Λημνιό και δεν δυσκολεύτηκε να την σπρώξει στα δίχτυα, χαρίζοντας τους τρεις βαθμούς και την πρωτιά στον όμιλο στην Εθνική.-

10-06-2019 ΕΛΛΑΔΑ U21 - ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ  5-0 .-^ 
Με  τα γκολ : Των : Δύο 2 Α. Καμπέτσης , Δύο 2 Β. Παυλίδης , και ένα 1 Μ. Βρουσάι .- 
~** 10-10 -2019  ΤΣΕΧΙΑ  U21- ΕΛΛΑΔΑ 

***  Έκανε το «2x2» η Εθνική Νέων με ασταμάτητη την Ελληνιάδη
Η Εθνική Νέων πόλο επικράτησε 16-9 του Καναδά και ζευγάρωσε τις νίκες της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχοντας κορυφαία σκόρερ την Ελληνιάδη που σημείωσε έξι γκολ. 
~Απόλυτη Εθνική, με κορυφαία την Ελληνιάδη.
Η Ελλάδα επικράτησε με 16-9 σκορ του Καναδά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων του πόλο και έκανε το «2x2» στη διοργάνωση, με την περιφερειακή της Βουλιαγμένης να παρουσιάζεται ασταμάτητη, αφού πέτυχε έξι γκολ σε επτά προσπάθειες.
Ως εκ τούτου, η γαλανόλευκη θα διεκδικήσει την πρωτιά (δίνει απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά) του ομίλου της κόντρα στην Κίνα. Η ομάδα του Στέφανου Λεάνδρου ήταν ανώτερη σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης και απολύτως δίκαια έφτασε σε άνετη επικράτηση.
«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι το παιχνίδι απέναντι στην Κίνα θα ήταν αυτό που θα καθόριζε την πρώτη προνομιούχο θέση του ομίλου. Η Κίνα έχει μια αξιόλογη ομάδα και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την αξία της κατά την διάρκεια της κοινής προετοιμασίας που πραγματοποιήθηκε», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.
Οκτάλεπτα : 6-2, 5-1, 4-2, 1-4
Ελλάδα: Κοτσιώνη, Κατσιμπρή, Λούδη, Ελληνιάδη 6, Πρωτοπαπά, Μαστρόκαλου 1, Νίνου 1, Μυριοκεφαλιτάκη 4, Κοκκινάκη, Δούλη, Κοντονή 2, Κανετίδου 2, Αρχοντάκη. -
Καναδάς: Μπάκοτς 3, Μακ Ντόνελ 1, Μοράν 1, Γκονζάλες 1, Κάρολ 1, Γκούβρεμοντ 1, Ντόναλντ 1. -
Τα αποτελέσματα του ομίλου:
Ελλάδα-Ν. Ζηλανδία 15-9
Κίνα-Καναδάς 12-9
Κίνα-Ν. Ζηλανδία 13-7
Ελλάδα-Καναδάς 16-9


***




~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  :                       
~1 ,  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !   - Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .-  
2.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .- 
3.-.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 

4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .- 
7.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας   .-  Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-  
9.- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
10.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 

11.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-  
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.-


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     :
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-
 2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 27.-   Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης:
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post_28.html  .- 

 28.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_29.html  .-
 29.- Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-
Σάββατο 31  Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης

 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_30.html  .-  
 30.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .- 
Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 



*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-
*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        
  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ
  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas
  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

~


~

Δεν υπάρχουν σχόλια: