ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .-
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~**   Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

Παραθέτουμε άρθρο-αφιέρωμα του Συμπατριώτη μας Θ. Δ. Λαφαζάνου στον Ιατρό Γεώργιο Ηλία Μουτεβελή
ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛ. ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1888 στο Αρφαρά και πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 1978, επίσης στο Αρφαρά. Είναι ο μόνος αρφαραίος γιατρός, που δεν έλειψε από το χωριό μας, με εξαίρεση τα χρόνια των σπουδών και της στρατιωτικής θητείας.
Πατέρας του ήταν ο ιερέας Ηλίας Παν. Μουτεβελής (1845-1926) και μητέρα του η Παναγιώτα Πέτρου Νιάρχου (1856-1954). Είχε έναν αδερφό, τον Πέτρο και πέντε αδερφές: την Βενετσιάνα, την Σταυριανή (ή Σταυρούλα), την Καλλιρόη, την Μαρία και την Άννα, όλες παντρεμένες, οι δύο στο Αρφαρά και οι άλλες αλλού. Ο ίδιος παρέμεινε άγαμος.
Είναι γόνος της οικογένειας των Μουτεβελαίων (από τις μεγαλύτερες του χωριού), η οποία υπάγεται στον κλάδο των Γιαννηλαίων. Ο γιατρός ανήκει στην πέμπτη γενεά από την εμφάνιση του πρώτου Μουτεβελή, ο οποίο ήταν γιός (ή εγγονός) του Γιαννήλου.
Και η μητέρα του γιατρού, το γένος Νιάρχου καταγόταν από τους Γιαννηλαίους, καθόσον ο πρώτος Νιάρχος ήταν εγγονός του πρώτου Μουτεβελή.
Είναι γόνος ιερατικής οικογένειας. Ιερέας ήταν ο πατέρας του παπα-Ηλίας, ο αδρφός του πατέρα του παπα-Ιωάννης (Γεροοικονόμος), ο ο πρώτος εξάδελφος του πατέρα του παπα-Γιαννάκης Μουτεβελής, ο πρώτος εξάδελφός του Γεώργιος Κων. Μουτεβελή, αλλά και ο πατέρας της γιαγιάς του (από τη μητέρα του) Θεοδώρας, Δημήτριος Κορομηλάς από τον Άγριλο.
Επίσης ο γιατρός ήταν θείος των αγιορειτών ιερομοναχών Θεοδοσίου και Συμεών Μουτεβελή και πρώτος εξάδελφος της πρεσβυτέρας του ιερέως Ιωάννου Κυρ. Νιάρχου. -
Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας με δάσκαλο τον αείμνηστο Δημήτριο Λίγουρη και στο Γυμνάσιο Καλαμάτας, από το οποίο απεφοίτησε το έτος 1909, σε ηλικία 21 ετών. Γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά πριν τελειώσει τις σπουδές στρατεύτηκε κατά τους Βαλκανικούς πολέμους των ετών 1912-1913 και πολέμησε στην Ήπειρο, φθάνοντας μέχρι το Αργυρόκαστρο, κρατώντας όχι το θερμόμετρο, αλλά το όπλο στο χέρι, όπως συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας.
Στον επόμενο πόλεμο της Μικράς Ασίας επιστρατεύτηκε, ως γιατρός πλέον και μετά το 1922 εγκαταστάθηκε στο Αρφαρά και άρχισε το ιατρικό λειτούργημα, αλλά δεν ήταν ούτε μόνος ούτε ο πρώτος αρφαραίος γιατρός.
Η εποχή των επιστημόνων γιατρών στο Αρφαρά είχε αρχίσει 50 χρόνια νωρίτερα, με πρώτο τον Γεώργιο Αναγ. Αλιφέρη, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Βρωμόβρυση, αλλά είχε γεννηθεί το 1843 στο Αρφαρά, όπου και εγκαταστάθηκε ως γιατρός, πρώτα αυτός και αργότερα ο γιος του Αριστομένης. Έπειτα μετακόμισαν στην Καλαμάτα.
Οι πρώτοι καθαυτό αρφαραίοι γιατροί ήταν ο Νικόλαος Παν. Κάρτσωνας και ο Αντώνιος Ιω. Λίβας, οι οποίοι έμειναν για ένα χρονικό διάστημα στο Αρφαρά. Έπειτα ήρθαν ο Λεωνίδας Βέκκος και ο Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, τους οποίους και βρήκε ο Γεώργιος Ηλ. Μουτεβελής, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ήρθε ο Σωτήριος Γεωργακόπουλος. Οι δύο τελευταίοι ήταν, για πολλά χρόνια οι γιατροί του χωριού, μέχρι το 1948, οπότε ο Σωτήριος Γεωργακόπουλος έφυγε για την Αθήνα και παρέμεινε μόνος ο Γεώργιος Μουτεβελής, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Το 1961διορίστηκε ως αγροτικός γιατρός στο Αρφαρά και για πρώτη φορά (μετά από 40 χρόνια) είδε λεφτά στα χέρια του όπως θα εξηγήσω πιο κάτω.
Δεν γνωρίζω, αν είχε λάβει κάποια ειδικότητα, αλλά ήταν γιατρός για όλα. Στη νεκρολογία που έγραψε ο οδοντίατρος Σταμάτης  N. Σκούληκας στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ, μετά το 40νθήμερο μνημόσυνο του γιατρού (και δεν ήταν ο μόνος) αποκαλεί το γιατρό μας «παθολόγο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, βοτανολόγο, φαρμακοποιό κλ.π.». Και είχε δίκιο, γιατί, ο γιατρός αντιμετώπιζε τα πάντα και επιπλέον χορηγούσε και ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης, ενώ παρεσκεύαζε ορισμένα από βότανα. Στο «κλπ» του Σταμάτη θα προσθέσω και εγώ την ειδικότητα του μικροχειρουργού, καθόσον αντιμετώπιζε κατάγματα, τραυματισμούς μολύνσεις και αποστήματα, ενώ ήταν και νοσηλευτής, κάνοντας ο ίδιος τις ενέσεις και τις χαραχτές βεντούζες στα κρυολογήματα.
Για τα δεδομένα της εποχής του και την έλλειψη των ειδικών εξετάσεων και ιατρικών μηχανημάτων, ο γιατρός Γεώργιος Ηλ. Μουτεβελής ήταν πολύ καλός γιατρός και, όπως έλεγαν, ήταν αυθεντία στις διαγνώσεις των ασθενειών.
Συνεχίζω με στοιχεία για την εν γένει προσωπικότητα του γιατρού:
 Όπως προανέφερα ήταν άγαμος. Στήριζε ηθικά και οικονομικά τους συγγενείς του.
 Ήταν αξιοπρεπείς, σοβαρός, λιγομίλητος, πιστός χριστιανός με ηθικές αρχές.
 Ήταν ευφυής, διέθετε χιούμορ, χωρίς να προσβάλλει τους άλλους και είχε εν γένει κοινωνική μόρφωση.
 Ήταν κοινωνικός αλλ’ όχι αργόσχολος. Συμμετείχε στις εορτές των συγγενών και φίλων και χόρευε μόνο με το αγαπημένο του τραγούδι «Σαμιώτισσα, σαμιώτισσα, πότε θα πας στη Σάμο…». Θεωρούσε τα υπόλοιπα τραγούδια ανούσια.
 Ήταν λιτοδίαιτος, οπαδός της υγιεινής ζωής, δεν κάπνιζε, δεν έπινε και φυσικά δεν ξενυχτούσε. Ξυπνούσε πολύ πρωί και, καιρού επιτρέποντος, συνήθιζε να κάνει έναν περίπατο μέχρι το αμπέλι του, στην περιοχή «Γερατάμπελα».
 Ήταν αφιλοχρήματος και αυτή ήταν η μεγαλύτερή του αρετή. Έπαιρνε χρήματα άν και όταν ο ασθενής μπορούσε να δώσει και πάντοτε λίγα ή και καθόλου. Ομολογούσε ότι ποτέ δεν αγάπησε το χρήμα, το οποίο απέκτησε μόλις το 1961, όταν διορίστηκε αγροτικός ιατρός και είχε έναν σημαντικό μισθό. Ο χαρακτήρας του όμως δεν άλλαξε. Από τα χρήματα αυτά ελάχιστα διέθετε για τον εαυτό του. Πέθανε χωρίς να αφήσει περιουσία, πέρα από τα ακίνητα, που είχε κληρονομήσει από τους γονείς τους.
 Ήταν πρόθυμος και ανταποκρινόταν πάντοτε στα αιτήματα των ασθενών, χωρίς να διακρίνει ημέρα και νύχτα, ντόπιους ασθενείς ή κατοίκους των γύρω χωριών.
Αυτός ήταν ο γιατρός Γεώργιος Ηλ. Μουτεβελής.
Ο σύλλογος των εν Αθήναις αρφαραίων ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ τίμησε το γιατρό μας στήνοντας την προτομή του στον προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου, το οποίο είχε χτιστεί σε οικόπεδο , που δώρισε στην Κοινότητα Αρφαρών ο Ιωάννης Βας. Κάρτσωνας, γνωστός ως «Μουσουλίνος». Η ανέγερση του ιατρείου έγινε με δωρεά της ομογενούς από την Αμερική Στέλλας Πάτρου Γιαννακούτζου. Προηγουμένως το Ιατρείο στεγαζόταν σε παρακείμενο ακίνητο, το οποίο είχε δωρίσει στο Γυμνάσιο ο ομογενής από την Αμερική Δημήτριος Αρμένης. Το Αρφαρά, ως γνωστόν, έχει αναδείξει πολλούς δωρητές, μικρούς και μεγάλους. Οι συγγενείς και φίλοι του γιατρού Γεωργίου Ηλ. Μουτεβελή τον παρότρυναν κάποτε να συγκεντρώσει χρήματα από την εργασία του και να κάνει μία δωρεά στο χωριό. Τους απέκρουσε λέγοντας ότι του ήταν αδύνατο αυτό, αφού δεν αγαπούσε τα χρήματα. Τις δωρεές του τις έκανε διαφορετικά ο γιατρός στους ασθενείς του, ιδίως στους φτωχούς και οι πιο πολλές μας είναι άγνωστες.
Ήταν για το χωριό μας ένας πραγματικός ευεργέτης και δικαίως τον θυμόμαστε και τον τιμούμε 41 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ιούνιος 2019
Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος



~**  Αγία Αριάδνη – Γιορτή σήμερα 18 Σεπτεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
– Τη μνήμη της Αγίας Αριάδνης τιμά σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Αριάδνη αν και δούλα, ήταν ανώτερη και λαμπρότερη από πολλές κυρίες, δούλες των κοσμικών ματαιοτήτων και των γήινων μολυσμών.
~   Η Αγία Αριάδνη έζησε στα χρόνια των βασιλέων Αδριανού και Αντωνίνου (117 – 139 μ.Χ.), και έγινε χριστιανή στη πόλη των Προμισέων (ή Πρυμνησού) στο θέμα της Φρυγίας Σαλουταρίας. Όταν το πληροφορήθηκε ο αφέντης της Τέρτυλος, ένας από τους ισχυρότερους πρόκριτους της πόλης, την πίεζε να επανέλθει στην ειδωλολατρία.

Εκείνη όμως επέμενε στην χριστιανική ομολογία της, και στάθηκε αδύνατο να την πείσουν να θυσιάσει στα είδωλα, κατά την ήμερα μάλιστα που γιόρταζε τα γενέθλιά του ο γιος του κυρίου της. Τότε την έδειραν σκληρά και τη βασάνισαν για πολύ, αφού έγδαραν τις σάρκες της με σιδερένια νύχια.  Για να αποφύγει περισσότερες πιέσεις, εγκατέλειψε το σπίτι του κυρίου της. Και ενώ την καταδίωκαν, έπεσε σε γκρεμό όπου και βρήκε τον θάνατο. Άλλες Συναξαριστικές πηγές, αναφέρουν ότι η ίδια η μάρτυς, παρεκάλεσε τον Θεό να ανοίξει μία πέτρα και να την δεχθή στην ρωγμή της. Εκεί μέσα η Αριάδνη ευχαριστώντας τον Θεό παρέδωσε το πνεύμα της. Τους διώκτες της θανάτωσαν με δόρατα άγγελοι Κυρίου.  Απολυτίκιο: Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.  Τη του Χριστού κυβερνωμένη παλάμη, ουκ εδουλώθης την ψυχήν Αριάδνη, αλλά ελευθέρα γνώμη ηνδραγάθησας, πάσαν γαρ επίνοιαν, του εχθρού καθελούσα, στέφος χαριτόπλοκον, εκ Θεού εκομίσω, ον εκδυσώπει Μάρτυς εκτενώς, ελεηθήναι, τους σε μακαρίζοντας. https://youtu.be/7GGThsjZlrE       .-                             
~**  Για όλα να λέτε «Δόξα σοι, Κύριε»
~  Τα βάσανα σας είναι πολλά.
Τα χτυπήματα πέφτουν επάνω σας αδυσώπητα απ’ όλες τις μεριές. Αλλά μην απελπίζεστε.

~   Δοκιμασίες είναι, που σας βρίσκουν με παραχώρηση του φιλάνθρωπου Θεού, για να καθαριστείτε από τα πάθη και τις αδυναμίες σας.

Παραδώστε, λοιπόν, τον εαυτό σας στα χέρια Του με εμπιστοσύνη, ευψυχία, χαρά και ευγνωμοσύνη. Μη θυμώνετε, μη δυσφορείτε, μην τα βάζετε με κανέναν άνθρωπο. Αφήστε τους ελεύθερους να επιτελούν επάνω σας και μέσα σας το εργο της πρόνοιας του Κυρίου, που, αποβλέποντας στη σωτηρία σας, πασχίζει να βγάλει από την καρδιά σας κάθε ακαθαρσία.  Όπως η πλύστρα τσαλακώνει, τρίβει και χτυπάει τα ρούχα μέσα στη σκάφη, για να τα λευκάνει, έτσι και ο Θεός τσαλακώνει, τρίβει και χτυπάει εσάς, για να λευκάνει την ψυχή σας και να την ετοιμάσει για την ουράνια βασιλεία Του, όπου κανένας ακάθαρτος δεν θα μπει.  Αυτή είναι η αλήθεια. Προσευχηθείτε να σας φωτίσει το νου ο Κύριος, για να την αντιληφθείτε. Τότε με χαρά θα δέχεστε καθετί το δυσάρεστο σαν φάρμακο που σας δίνει ο επουράνιος Γιατρός. Τότε θα θεωρείτε όσους σας βλάπτουν σαν ευεργετικά όργανα Εκείνου. Και πίσω τους θα βλέπετε πάντα το χέρι του μεγάλου Ευεργέτη σας. Για όλα να λέτε: «!».  Να το λέτε, αλλά και να το αισθάνεστε.  Σας συμβουλεύω να εφαρμόσετε τους παρακάτω κανόνες:  1). Κάθε στιγμή να περιμένετε κάποια δοκιμασία. Και όταν έρχεται, να την υποδέχεστε σαν ευπρόσδεκτο επισκέπτη. 2). Όταν συμβαίνει κάτι αντίθετο στο θέλημα σας, κάτι που σας προκαλεί πίκρα και ταραχή, να συγκεντρώνετε γρήγορα την προσοχή σας στην καρδιά και ν’ αγωνίζεστε μ’ όλη σας τη δύναμη, με βία και προσευχή, ώστε να μη γεννηθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο και εμπαθές αίσθημα μέσα σας. Αν δεν επιτρέψετε τη γέννηση τέτοιου αισθήματος, τότε όλα τελειώνουν καλά. Γιατί κάθε κακή αντίδραση ή ενέργεια, με λόγια ή με έργα, είναι συνέπεια και επακόλουθο αυτού του αισθήματος.  Αν, πάλι, γεννηθεί στην καρδιά σας ενα ασθενικό εμπαθές αίσθημα, τότε τουλάχιστον ας αποφασίσετε σταθερά να μην πείτε και να μην κάνετε τίποτα, ώσπου να φύγει αυτό το αίσθημα. Άν, τέλος, είναι αδύνατο να μη μιλήσετε ή να μην ενεργήσετε με κάποιον τρόπο, τότε υπακούστε όχι στα αισθήματα σας, αλλά στον θείο νόμο. Φερθείτε με πραότητα, ηρεμία και φόβο Θεού.  3). Μην περιμένετε και μην επιδιώκετε να σταματήσουν οι δοκιμασίες. Απεναντίας, προετοιμάστε τον εαυτό σας να τις σηκώνει ως το θάνατο. Μην το ξεχνάτε αυτό! Είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν τοποθετηθείτε έτσι απέναντι στις δοκιμασίες, η υπομονή δεν θα στερεωθεί στην καρδιά σας.  4). Εκείνους που σας χτυπούν, να τους «εκδικείστε» με την αγάπη σας και την αμνησικακία σας. Με τα λόγια σας, με τη συμπεριφορά σας, ακόμα και με το βλέμμα σας να τους δείχνετε ότι, παρ’ όλα όσα σας κάνουν, εξακολουθείτε να τους αγαπάτε. Και βέβαια, ποτέ μην τους θυμίσετε πόσο σας αδίκησαν.  Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
~**  Δασκάλα έβαλε τα παιδιά να γράψουν 10 φορές την φράση: «Δεν υπάρχει Θεός»
~
~ Η δασκάλα που έβαλε τα παιδιά να γράψουν 10 φορές την φράση: «Δεν υπάρχει Θεός»…
διηγήθηκαν το εξής περιστατικό, που συνέβη στο χωριό τους. Ήταν όλοι εντυπωσιασμένοι και προβληματισμένοι.
~  Στο χωριό τους είχε πάει μια νεαρή δασκάλα, που κόντεψε να κάνει κακό στα παιδιά και να τα δηλητηριάσει με την απιστία της. Δεν φοβόταν και δεν πίστευε στον Θεό και δυστυχώς ήθελε να μεταδώσει τις ιδέες της στα παιδιά. Μια μέρα τόλμησε και τους έβαλε να γράψουν στην Ορθογραφία την φράση: “Δεν υπάρχει Θεός”! Να την γράψουν δέκα φορές!
Ευτυχώς, το πήραν είδηση οι γονείς και αγανακτισμένοι είπαν στα παιδιά, αντί γι’ αυτό που τους είπε αυτή, να γράψουν την φράση “Υπάρχει ο Θεός” δέκα φορές.
Τα παιδάκια άκουσαν τους γονείς τους, οι οποίοι δίδαξαν ο καθένας το παιδί του να πιστεύει και να αγαπά τον Θεό, που είναι ο Δημιουργός και ο Προστάτης όλου του κόσμου και ιδιαίτερα του ανθρώπου.
Όταν πήγαν όμως τα παιδιά στο σχολείο και η άπιστη αυτή είδε τι είχαν γράψει, άρχισε και τα έβριζε έξαλλη και τους έβαλε τιμωρία να γράψουν εκατό φορές αυτό που τους είπε εκείνη!
Φοβισμένα τα παιδάκια όταν πήγαν σπίτι τους τα είπαν όλα στους γονείς τους. Εκείνοι εντυπωσιασμένοι από το αντίθεο πείσμα της προέτρεψαν και πάλι τα παιδάκια να γράψουν εκατό φορές το “Υπάρχει ο Θεός”. Τα παιδιά το έκαναν, αλλά ήσαν φοβισμένα γιατί φοβόντουσαν τον θυμό της.
Την Δευτέρα πήγαν στο σχολείο διστακτικά. Την περίμεναν να έρθει, την περίμεναν… και τελικά τα είδε ο Διευθυντής και πήρε τηλέφωνο σπίτι της. Καμία απάντηση. Τηλεφώνησε στην οικογένειά της (γιατί ήταν από άλλο μέρος), ούτε οι γονείς της γνώριζαν τίποτε.
Τελικά απευθύνθηκε στην αστυνομία και στον κ. Εισαγγελέα. Παραβίασαν το σπίτι της και την βρήκαν μέσα νεκρή. Εντυπωσιάστηκαν όταν το έμαθαν αλλά και όσοι το άκουσαν.
Τι σήμαινε αυτός ο αιφνίδιος θάνατος; Ο Θεός γνωρίζει. Όμως το γεγονός δημιουργεί δέος. Μήπως θέλησε να την προλάβει από του να βαρύνει ανεπανόρθωτα την ψυχή της; Μήπως θέλησε να προστατέψει τις παιδικές ψυχές από το δηλητήριο της αθεΐας;
Ο Κύριος ας ελεήση την ψυχή της κι εμείς ” Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου “, κατά την προτροπή του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Ας προσέχουμε δε, τι λέμε και τι διδάσκουμε τα αθώα παιδιά μας.
Από το βιβλίο: «
Ουράνια μηνύματα
Θαυμαστά γεγονότα»
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ
ΕΚΔΟΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ
ΜΟΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ

***  Η μετάνοια είναι ατέλεστος
~  Η είναι ατέλεστος, όλαι αι αρεταί δύνανται με την χάριν του Θεού, να τελειοποιηθούν από τον άνθρωπον. Την μετάνοιαν ουδείς δύναται να την τελειοποιήση, διότι μέχρι και της τελευταίας ημών αναπνοής έχομεν ανάγκην της μετανοίας, διότι σφάλλομεν εν ριπή οφθαλμού, οπότε η μετάνοια είναι ακατάκτητος.
~  Ω, πόσον αγαθός ο Θεός! Δικαίως λοιπόν θα κολασθούν οι συναμαρτωλοί μου, διότι παρεγνώρισαν την άπειρον ευσπλαγχνίαν του ουρανίου Πατρός.

Ενώ λοιπόν ως άνθρωποι σφάλλομεν, μας έρχεται οκνηρόν το να είπωμεν το « ήμαρτον »! Και πως θα το είπωμεν, εφ’ όσον έχομεν, εγώ πρώτος, την λήθην και την ραθυμίαν με συμβοηθόν την υπερηφάνειαν, ισχυρά εμπόδια προς τον δρόμον της ταπεινώσεως! Μας τον έδειξεν ο Χριστός δια του Σταυρού Του, αλλά δυστυχώς θεληματικώς κωφεύομεν προς μεγίστην μεταμέλειάν μας.  Ο χρόνος φεύγει, τα έτη κυλούν και όλο και πλησιάζομεν δια την αιωνιότητα. Το βλέπομεν, ενώ μία νάρκη διανοητική μας δεσμεύει, έως να βληθώμεν, εγώ πρώτος, εις την κόλασιν!  Ο Θεός μου, ο λυτρωσάμενος το ανθρώπινον γένος εκ της δουλείας του εχθρού, ρύσαι και ημάς από την μέλλουσαν καταδίκην, όταν θα έλθης να κρίνης τον κόσμον, αποδίδων εκάστω κατά τα έργα αυτού. Είθε δι’ ευχών σου να εύρω έλεος, όταν κρίνεται η ελεεινή μου ψυχή, διότι δειλιώ απαντήσαι τω φοβερώ Κριτή ελεγχόμενος υπό του ιδίου μου συνειδότος. Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης ( Αριζόνα )
***  Παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου ο φετινός εορτασμός της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Στις 20 Οκτωβρίου θα εορταστεί η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Μάλιστα, για να συμβεί αυτό, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, συνοδεία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, έσπευσε στο
Προεδρικό Μέγαρο και προσκάλεσε τον Π.τ.Δ.
Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στην Πύλο ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχτεί και επίτιμος δημότης.
Π.Μπ.

***  Ξεκινά την Παρασκευή το φημισμένο “Νησιώτικο” πανηγύρι

«Λευκή νύχτα» στα καταστήματα της Μεσσήνης το βράδυ του Σαββάτου
Όλα έτοιμα είναι στη Μεσσήνη για να υποδεχθεί την Παναγία τη Βουλκανιώτισσα, την προσεχή Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του «φημισμένου» «νησιώτικου» πανηγυριού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η κάθοδος της εικόνας θα ξεκινήσει στη 1.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής από την Ιερά Μονή του Βουλκάνου και χιλιάδες πιστοί αναμένεται να την συνοδεύσουν, όπως κάθε χρόνο, μέχρι την πόλη της Μεσσήνης. Η επίσημη υποδοχή της θα γίνει με τιμές στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στις 10.30 το πρωί της ίδια ημέρας και θα ακολουθήσει λιτάνευση στις κεντρικές οδού της πόλης, μέχρι και το Μετόχι της Ιεράς Μονής και την εναπόθεσή της στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και θα παραμείνει για οκταήμερο προσκύνημα.
Στην τελετή υποδοχής και της λιτανείας θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, συνοδεία του κλήρου, εκπροσώπων της Πολιτείας, τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.
Το βράδυ του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η «Λευκή Νύχτα» με το σύνθημα «Πάμε Μεσσήνη», που διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Δήμο και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 8.00 το βράδυ με μεγάλες προσφορές και εκπλήξεις. Παράλληλα, σ’ όλη την πόλη θα πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων με μουσική και χορούς.
Το βράδυ της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ενέκρινε ομόφωνα και το πρακτικό της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης, που προβλέπει συνολικά 156 συμμετοχές εμπόρων και 7 θέσεις στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης για την «έκθεση» αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και την προβολή του Αθλητικού Ομίλου Μεσσήνης.  Του Κώστα Γαζούλη

***  Καλλιεργείται το… χωράφι για ανάδειξη της Καλαμάτας με το ταξίδι αντιπροσωπείας στη Σι’αν της Κίνας

Θετικό πρόσημο έδωσαν στο ταξίδι της αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στην αδελφή πόλη Σι’αν της Κίνας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης, που εκπροσώπησε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, που εκπροσώπησε την επιχειρηματική κοινότητα.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, o δήμαρχος τόνισε πως η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας «συμμετείχε το προηγούμενο τριήμερο στην Κοινή Συνδιάσκεψη των Πόλεων της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού», επισημαίνοντας ότι στόχος του ταξιδιού ήταν η προβολή της πόλης μας, για ανάπτυξη συνεργασιών, με την πόλη της Σι’αν σε επίπεδο πολιτιστικό, εμπορικό, τεχνολογικό, τουριστικό. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι η Σι’αν είναι μία πόλη εξωστρεφής, αδελφοποιημένη με περισσότερες από 30 πόλεις, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλες τόσες, μία πόλη η οποία κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να τριπλασιάσει σχεδόν τον πληθυσμό της και να θεωρείται αυτή τη στιγμή μία από τις πιο οικονομικά ισχυρές πόλεις της Κίνας.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο Θ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι «ως νέα Δημοτική Αρχή πιστεύουμε στις συνεργασίες που προκύπτουν μέσα από την αδελφοποίηση των πόλεων. Για το λόγο αυτό η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αλειφέρη επικαιροποιεί το φάκελο με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Καλαμάτας, που είναι 7 και, βέβαια, εξετάζουμε νέες αδελφοποιήσεις, διότι πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η εξωστρέφεια».
Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με το δήμαρχο της Σι’αν, πόλης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, και στην άκρως θετική στάση του, όπως και όλων των Κινέζων, έναντι της Ελλάδος και της Καλαμάτας.
Τόνισε, δε, ότι «για την πόλη της Καλαμάτας είναι ευτυχής συγκυρία που είναι αδελφοποιημένη με μια τέτοια πόλη», προσθέτοντας πως συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που είναι δυνατόν να καταστήσουν εφικτή μια βαθύτερη συνεργασία.
Ως τέτοιους ανέφερε τη θετική στάση των Κινέζων έναντι της Ελλάδος και την πρωτοβουλία της Κίνας για το νέο Δρόμο του Μεταξιού, που οδηγεί στην οικονομική συνεργασία. Προς το δήμαρχο της Σι’αν η Καλαμάτα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στο προσεχές διάστημα.
Πέραν αυτών, ο κ. Μάκαρης μίλησε σε μεγάλο κανάλι της Κίνας, με θέμα την Καλαμάτα και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με τη Σι’αν. Τομείς ενδιαφέροντος είναι: πολιτιστικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ελληνικό real estate, κατασκευές μεγάλων έργων, τουρισμός στην Ελλάδα, αγροδιατροφικά προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Παύλος Κρανιώτης ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την ευκαιρία που του έδωσε να εκπροσωπήσει στη Σι’αν την επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας. Επισήμανε δε, μεταξύ άλλων, ότι πρόβαλαν την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τα προϊόντα μας και εξήγησαν στους Κινέζους ότι, εφόσον επισκεφθούν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πολύ εύκολα τη Σπάρτη (που οι Κινέζοι γνωρίζουν από την Ιστορία), την αρχαία Ολυμπία, την Ακρόπολη κ.λπ.
Ο κ. Κρανιώτης τόνισε πως η Σι’αν είναι, εκτός από πόλη με μεγάλη ιστορία, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, καθώς διαθέτει τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων, κάτι που γεννά μεγάλες ευκαιρίες.

 ***  «Ψυλλιασμένοι» με τις διαδικτυακές απάτες οι Μεσσήνιοι

Ιδιαίτερα προσεκτικοί φαίνεται πως είναι στις χρηματικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ οι Μεσσήνιοι, καθώς είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί με απάτες σε βάρος χρηστών. Το 2018 έγιναν τρεις απάτες μέσω διαδικτύου σε βάρος χρηστών στη Μεσσηνία και το 2019- μέχρι τώρα- μόλις μία.
Καθώς οι απάτες μέσω ίντερνετ αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα με μορφές που διαφοροποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι Μεσσήνιοι, ψυλλιασμένοι, δεν πέφτουν στις παγίδες που τους στήνουν οι επιτήδειοι και η προσπάθεια εξαπάτησης μένει στο στάδιο της απόπειρας, ενώ συνήθως δεν αναφέρεται στις αστυνομικές υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και αστυνομικοί, ακόμη και οι απόπειρες πρέπει να αναφέρονται και να καταγράφονται από τις Αρχές, διότι ο επόμενος συνάνθρωπός μας μπορεί να μην αντιληφθεί την απάτη και γίνει θύμα τους. Γι’ αυτό και από τις αστυνομικές Αρχές ερευνώνται όλες οι αναφορές.
 Τρεις το 2018
Για το 2018 η πρώτη περίπτωση απάτης μέσω ίντερνετ στη Μεσσηνία καταγράφηκε το Μάρτιο. Ο δράστης, ο οποίος δε στάθηκε δυνατόν τελικά να εντοπισθεί, παραβίασε τους κωδικούς του θύματος στο προφίλ του στο facebook. Ακολούθως κατάφερε να υποκλέψει τα στοιχεία της χρεωστικής κάρτας του θύματος, τα οποία είχε καταχωρήσει στα προσωπικά του στοιχεία και πραγματοποίησε συναλλαγές ύψους 336 ευρώ.
Η επόμενη τετελεσμένη περίπτωση καταγράφηκε το Μάιο σε βάρος ενός 47χρονου, από έναν 20χρονο αλλοδαπό στην Τριφυλία. Από το Δεκέμβριο του 2016 ο 20χρονος, παραθέτοντάς ψευδή στοιχεία ως αληθή, σχετικά με τη δήθεν αγορά αντικειμένων μέσω διαδικτύου, αποσπούσε από τον 47χρονο διάφορα χρηματικά ποσά. Ειδικότερα, του έπαιρνε χρήματα και του έλεγε ότι του παραγγέλνει εμπορεύματα, αλλά ποτέ δεν του έφερνε κάτι. Όταν ο 47χρονος άρχισε να τον πιέζει για το πού είναι τα πράγματα, ο 20χρονος του ανέφερε ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη με τους προμηθευτές των προϊόντων, ενώ άρχισε πλέον να του ζητά άλλα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.
Τα τελευταία χρήματα, όμως, που του έδωσε ήταν προσημειωμένα και την ημέρα εκείνη ο 20χρονος βρέθηκε με χειροπέδες. Συνολικά είχε καταφέρει να του αποσπάσει 10.000 ευρώ!
Η τρίτη περίπτωση το 2018 συνέβη τον Οκτώβριο, οπότε άγνωστος δράστης, με χρήση πλαστής ηλεκτρονικής ταυτότητας, ζήτησε από τα ΕΛΤΑ να ακυρωθεί η αντικαταβολή ως τρόπος παραλαβής δεμάτων και να αντικατασταθεί με ελεύθερη παράδοση. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει είδη αξίας 1.338 ευρώ.
 Μία το 2019
Φέτος, η μοναδική περίπτωση τελεσμένης διαδικτυακής απάτης που έχει καταγραφεί στη Μεσσηνία έλαβε χώρα τον Ιούνιο. Το θύμα βρήκε στο ίντερνετ αγγελία ενοικίασης ακινήτου. Επικοινώνησε με άγνωστη γυναίκα, η οποία εμφανίσθηκε ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου και απέσπασε τελικά από το θύμα 250 ευρώ ως δήθεν εγγύηση για το χώρο που θα ενοικίαζε.
Πάντως, να σημειωθεί ότι καθημερινά νέες μορφής απάτης ανακοινώνονται από την Αστυνομία. Προχθές από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου. Όπως κατήγγειλε πολίτης, άγνωστος χρήστης του διαδικτύου είχε αναρτήσει, σε πλατφόρμα αγοραπωλησιών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αγγελία πώλησης προνομιακών – φοιτητικών πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (κάρτες sim), οι οποίες προσφέρονταν έναντι συμφέρουσας και δελεαστικής τιμής.
Κατόπιν τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το φερόμενο πωλητή συμφώνησαν να προβούν σε αγοραπωλησία, καταθέτοντας αντίστοιχα το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε για την αγορά τους σε λογαριασμό ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος που του υποδείχθηκε, ωστόσο ουδέποτε παρέλαβε τα προς πώληση προϊόντα.
Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή ενός Έλληνα, ο οποίος είχε εμπλακεί και σε δύο ακόμη περιπτώσεις απάτης, με παρόμοια μέθοδο και τρόπο δράσης. Της Βίκυς Βετουλάκη 


***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 18/9/2019 προβλέπεται αίθριος.                  
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 5.5 (Μέτριος).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr

***  Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρά Ασία προχθές στην Καλαμάτα

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ανάληψης, προχθές το πρωί, με αφορμή την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, παρευρέθη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. 
Στις 10.00 το πρωί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στο προαύλιο του ναού της Ανάληψης, παρουσία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος. 
Στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και επί δημαρχοντίας Π. Νίκα κατασκευάστηκαν μνημεία αφιερωμένα στον Ελληνισμό της Ιωνίας που ξεριζώθηκε από την πατρογονική του γη. 
Πρόσφατα δε, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε η περιοχή του παλαιού συνοικισμού Κορδία -και μετέπειτα Αγίου Διονυσίου- να μετονομαστεί σε Νέα Ιωνία, ενώ δρομολογούνται έργα αναβάθμισης της οδού Πλαστήρα, που συνδέει τον συνοικισμό με την πόλη της Καλαμάτας. 
Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβλίδης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, η γ.γ. της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Παναγιώτα Βασιλειάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Ρούλα Μητράκου και αντιπροσωπεία του Ομίλου Μικρασιατών Νέας Υόρκης. 
Επίσης, η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ» και η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, με αφορμή τα 97 χρόνια από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, διοργάνωσαν αφιερωματική εκδήλωση μνήμης με θέμα «Η Σμύρνη της καρδιάς μας» στον πολυχώρο Α49 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

***  Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας: Είχε αφήσει σημείωμα ο 61χρονος αυτόχειρας

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κοινότητας Σιδηροκάστρου Τριφυλίας από το τέλος που έδωσε στη ζωή του δια απαγχονισμού 61χρονος συνταξιούχος αστυνομικός.
Τον άνδρα, που προέβη στο απονενοημένο διάβημα, εντόπισε μέσα στο σπίτι του χθες το πρωί γυναίκα που τον φρόντιζε.
Αμέσως ενημερώθηκε το Α.Τ. Τριφυλίας και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, ενώ από τις πρώτες έρευνες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν σε αυτοκτονία. Πράγματι ο αυτόχειρας είχε αφήσει σημείωμα για το απονενοημένο διάβημά του, το οποίο βρήκαν οι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 61χρονος έμενε μόνος του στο χωριό και αντιμετώπιζε προβλήματα, ενώ είχε δύο παιδιά που διαμένουν στην Αθήνα. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ -Κερδίστε διπλές προσκλήσεις

Η εταιρεία θεατρικών παραγωγών «Μέθεξις», παρουσιάζει τη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ.
Οι ήρωες του ΑΡΚΑ, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν μ’ ένα μεγάλο θίασο σύγχρονων πρωταγωνιστών.
Τον Θανάση Βισκαδουράκη, τη Σοφία Βογιατζάκη, την πληθωρική εμφάνιση του Γιώργου Γαλίτη τον Πέτρο Μπουσουλόπουλο, τον Χρήστο Τριπόδη, Γιώργο Χατζή ,Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Αλέξη Βιδαλάκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά.
Η “Ζωή Μετά”, ο “Ισοβίτης”, οι “Χαμηλές Πτήσεις”, ο “Καστράτο”, το “Μαλλί με Μαλλί” πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου.
Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο.
Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλίατου με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας
χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ’ ένα κομμωτήριο, οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν.
Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν.
Στη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες.
Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:
Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος
Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής, μαζί με τους: Δημήτρη Αγορά και Αλέξη Βιδαλάκη.
Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης
Παραγωγή: ΜΕΘΕΞΙΣ, Χρήστος Τριπόδης
Διάρκεια: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Επικοινωνία: 210 7622034, 6943290294 - email : methexis.theater@gmail.com
https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs
Τιμές εισιτηρίων,
προπώληση: 12 ευρώ
Ανεργίας, φοιτητικό, άνω των 65, πολύτεκνοι: 12 ευρώ 
Παιδικό: 10 ευρώ
Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου
Ώρες: 19:00 &21:30



Το "Θάρρος" σας προσφέρει 3 διπλές προσκλήσεις για την απογευματινή παράσταση.
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό γράψτε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα.

***  Ξεκινά την Παρασκευή το φημισμένο “Νησιώτικο” πανηγύρι

«Λευκή νύχτα» στα καταστήματα της Μεσσήνης το βράδυ του Σαββάτου
Όλα έτοιμα είναι στη Μεσσήνη για να υποδεχθεί την Παναγία τη Βουλκανιώτισσα, την προσεχή Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του «φημισμένου» «νησιώτικου» πανηγυριού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Η κάθοδος της εικόνας θα ξεκινήσει στη 1.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής από την Ιερά Μονή του Βουλκάνου και χιλιάδες πιστοί αναμένεται να την συνοδεύσουν, όπως κάθε χρόνο, μέχρι την πόλη της Μεσσήνης. Η επίσημη υποδοχή της θα γίνει με τιμές στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στις 10.30 το πρωί της ίδια ημέρας και θα ακολουθήσει λιτάνευση στις κεντρικές οδού της πόλης, μέχρι και το Μετόχι της Ιεράς Μονής και την εναπόθεσή της στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και θα παραμείνει για οκταήμερο προσκύνημα.
Στην τελετή υποδοχής και της λιτανείας θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, συνοδεία του κλήρου, εκπροσώπων της Πολιτείας, τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.
Το βράδυ του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η «Λευκή Νύχτα» με το σύνθημα «Πάμε Μεσσήνη», που διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο, το Δήμο και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 8.00 το βράδυ με μεγάλες προσφορές και εκπλήξεις. Παράλληλα, σ’ όλη την πόλη θα πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων με μουσική και χορούς.
Το βράδυ της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ενέκρινε ομόφωνα και το πρακτικό της Επιτροπής Εμποροπανήγυρης, που προβλέπει συνολικά 156 συμμετοχές εμπόρων και 7 θέσεις στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης για την «έκθεση» αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και την προβολή του Αθλητικού Ομίλου Μεσσήνης. Του Κώστα Γαζούλη

***  Η Costa Navarino φέρνει τον ποδηλατικό τουρισμό στη Μεσσηνία

~
Μια ακόμα σημαντική συνεργασία ξεκίνησε στην Costa Navarino και ειδικότερα στο Navarino Outdoors. Αυτή τη φορά με την Huerzeler Bicycle Holidays και στόχο την ανάδειξη του ανερχόμενου ποδηλατικού τουρισμού στη Μεσσηνία, προσελκύοντας έτσι νέο κοινό και επεκτείνοντας παράλληλα την τουριστική σεζόν στην περιοχή.
Το απόγευμα της Δευτέρας, λοιπόν, στο Navarino Outdoors έγιναν η παρουσίαση και τα επίσημα εγκαίνια αυτής της συνεργασίας, με τους ανθρώπους της Huerzeler Bicycle Holidays να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις διαδρομές που υπάρχουν στη Μεσσηνία, μιας και- όπως είπαν- το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά, το ιδανικό κλίμα, οι άρτιες εγκαταστάσεις και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Αυτό, πάντως, που τόνισαν, και πρέπει να έχουν στο νου τους όλοι οι οδηγοί, είναι ότι χρειάζεται προσοχή όταν συναντούν ποδηλάτες.

Στην προχθεσινή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο CEO της Huerzeler Bicycle Holidays, κ. Urs Weiss και εκ μέρους της ΤΕΜΕΣ, ο Facilities Management Director, Γιώργος Παναγέας.
Ο κ. Weiss δήλωσε πολύ χαρούμενος που η εταιρεία του επέλεξε ως τον πρώτο ποδηλατικό σταθμό, εκτός Ισπανίας, τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Πρόσθεσε, δε, ότι η αυθεντική μεσσηνιακή φιλοξενία, οι ωραίες διαδρομές και οι κατάλληλες υποδομές εγγυώνται μια αξέχαστη ποδηλατική εμπειρία. Κλείνοντας ανέφερε ότι η Huerzeler Bicycle Holidays είναι περήφανη που αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας της Costa Navarino.

Εκ μέρους της ΤΕΜΕΣ, ο κ. Παναγέας σημείωσε ότι στην Costa Navarino πιστεύουν πολύ στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ενώ δήλωσε χαρούμενος για τη νέα συνεργασία του Navarino Outdoors με τη Huerzeler, γιατί θα ενισχύσει το προφίλ του ποδηλατικού τουρισμού σε όλη την περιοχή, αλλά και γιατί θα προσελκύσει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που μπορούν να απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει η Μεσσηνία.

Ο ιδιοκτήτης της EXOsports και υπεύθυνος για το Navarino Outdoors, Michael Widmer, που έφτασε πριν από αρκετά χρόνια από την Ελβετία στη χώρα μας με ποδήλατο, δήλωσε χαρούμενος για τη νέα συνεργασία και, όπως είπε, ήδη υπάρχουν τουρίστες που έχουν συμμετάσχει σε διαδρομές που γίνονται στη Μεσσηνία, αλλά και όλη την Πελοπόννησο. Πρόσφατα, λοιπόν, ξεκίνησε μια διαδρομή από την Αρχαία Ολυμπία, συνέχισε στην Costa Navarino στην οποία διέμειναν οι συμμετέχοντες, έπειτα θα συνέχιζαν για τη Μονεμβασιά και θα ολοκληρωθεί στην Κόρινθο.
Στόχος είναι η Μεσσηνία να γίνει ο μεγαλύτερος ποδηλατικός προορισμός για ποδήλατα κούρσες, ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχει ποδηλατικός τουρισμός, αλλά όχι με τέτοιας κατηγορίας ποδήλατα.
Όσο για τους δρόμους της Μεσσηνίας, ανέφερε ότι στην αρχή είχε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την ποιότητά τους, αλλά διαπίστωσε, ενώ του είπαν και άλλοι ποδηλάτες, ότι στη Μεσσηνία είναι όλα φανταστικά και οι πελάτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τους δρόμους, που συνδυάζονται με τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Κατά τον κ. Widmer, είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος και, κυρίως, οι ντόπιοι να ξέρουν τι προσφέρει το Navarino Outdoors, να δίνουν περισσότερη προσοχή στους ποδηλάτες και να γνωρίσουν τους ξένους, αφού συνήθως οι διαδρομές περνούν μέσα από χωριά από τα οποία σπάνια πηγαίνουν τουρίστες.


Huerzeler Bicycle Holidays
Η Huerzeler Bicycle Holidays είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στις ποδηλατικές διακοπές στη Μεσόγειο. Ο κύριος προορισμός τους, η Μαγιόρκα, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 200.000 ποδηλάτες.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 από τον πρωταθλητή στην ποδηλασία πίστας, Max Huerzeler. Διαθέτει ποδηλατικούς σταθμούς σε 14 σημεία, στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Costa Navarino.
Οι κυριότερες αγορές της Huerzeler είναι η Γερμανία, η Ελβετία, η Σκανδιναβία και η Μ. Βρετανία.
Οι περισσότεροι από 60.000 πελάτες της κάθε σεζόν ενοικιάζουν ποδήλατα για 1 εβδομάδα. Συμμετέχουν, επίσης, σε οργανωμένες διαδρομές και εκδρομές, τις οποίες καθοδηγούν οι 48 tour leaders της Huerzeler.


Navarino Outdoors
To Navarino Outdoors λειτουργεί από το 2011 στην Costa Navarino, υπό τη διεύθυνση του Michael Widmer, ιδιοκτήτη της EXOsports, η οποία παρέχει υπαίθριες δραστηριότητες ανά την Ελλάδα. Το Navarino Outdoors προσφέρει οργανωμένες εκδρομές αναρρίχησης και ποδηλασίας, υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων, καθώς και δραστηριότητες για ομάδες και εταιρείες. Σε συνεργασία με τη Huerzeler Bicycle Holidays, προσφέρει από φέτος ενοικίαση ποδηλάτων για ποδηλασία δρόμου και ποδηλατικές εκδρομές. Με περισσότερα από 70 ποδήλατα Centurion και μια διεθνή ομάδα tour guides, το Navarino Outdoors δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
Video:   https://youtu.be/AaYZ9Vh03gQ .-                                 

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «ΣΕΙΣΜΟΣ»: Πού έχουν ΚΡΥΜΜΕΝΑ τα τεράστια εφεδρικά αποθέματα πετρελαίου τους οι ΗΠΑ…
Στον απόηχο των επιθέσεων κατά των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πιθανή αξιοποίηση των μεγάλων εφεδρικών αποθεμάτων πετρελαίου που διατηρούν οι ΗΠΑ. 
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν άνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε σε tweet πως το πετρέλαιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τις αγορές εφοδιασμένες. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα αποθέματα αυτά ξεπερνούν τα 640 εκατομμύρια βαρέλια, τα οποία είναι κρυμμένα σε σπήλαια κάτω από το Τέξας και τη Λουϊζιάνα.
Η ιδέα της διατήρησης αυτών των «στρατηγικών αποθεμάτων» ανάγεται στη δεκαετία του 1970. Όλα τα μέλη της International Energy Agency πρέπει να διαθέτουν αποθέματα εισαγωγών πετρελαίου για 90 ημέρες, αλλά το απόθεμα των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.  Γιατί δημιουργήθηκε  Αμερικανοί πολιτικοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, λόγω ενός εμπάργκο από χώρες της Μέσης Ανατολής που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου ανά τον κόσμο: Μέλη του Οργανισμού Αραβικών Εξαγωγέων Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OAPEC), μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ λόγω της στήριξής τους προς το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο πόλεμος εκείνος κράτησε τρεις εβδομάδες τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, ωστόσο το εμπάργκο, που στοχοποίησε και άλλες χώρες, κράτησε ως τον Μάρτιο του 1974, κάνοντας τις τιμές ανά τον κόσμο να τετραπλασιαστούν, από τα 3 δολάρια το βαρέλι στα 12.  Ως εκ τούτου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την Energy Policy and Conservation Act το 1975 και δημιούργησε το Strategic Petroleum Reserve για το ενδεχόμενο άλλης μιας παρόμοιας κρίσης.  Ποιο είναι το απόθεμα;  Το πετρέλαιο είναι αποθηκευμένο σε τέσσερα σημεία: Κοντά στο Φρίπορτ και στο Γουΐνι στο Τέξας και έξω από τη Λίμνη Τσαρλς και το Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα. Στο καθένα από αυτά υπάρχουν τεχνητά σπήλαια άλατος σε βάθος μέχρι και ενός χλμ, όπου είναι αποθηκευμένο το πετρέλαιο. Όπως τονίζει το BBC, η μέθοδος αυτή αποθήκευσης είναι φθηνότερη και ασφαλέστερη από τη διατήρησή του σε δεξαμενές στην επιφάνεια, καθώς η χημική σύνθεση του άλατος και η γεωλογική πίεση αποτρέπουν διαρροές. Ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης, στο Μπράιαν Μάουντ κοντά στο Φρίπορτ, έχει δυνατότητες αποθήκευσης 254 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου στις σπηλιές εκείνες υπήρχαν 644,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.  Σύμφωνα με τη US Energy Information Administration, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το 2018 κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, οπότε οι ΗΠΑ έχουν αρκετό πετρέλαιο για να κρατήσουν τις ΗΠΑ σε «κανονική λειτουργία» για περίπου 31 ημέρες. Πώς λειτουργεί  Στο πλαίσιο του νόμου του 1975, που υπέγραψε ο Τζέραλντ Φορντ, ο πρόεδρος μπορεί να δώσει άδεια για την αποδέσμευση των αποθεμάτων εάν υπάρχει «σοβαρή διαταραχή στις ενεργειακές προμήθειες». Για πρακτικούς λόγους, μόνο μια μικρή ποσότητα πετρελαίου μπορεί να μεταφέρεται από τα σπήλαια κάθε μέρα, κάτι που σημαίνει πως, ακόμα και με προεδρική εντολή για αποδέσμευση του πετρελαίου, θα χρειάζονταν περίπου δύο εβδομάδες για να βγει στις αγορές. Επίσης, το πετρέλαιο δεν έχει διυλιστεί, οπότε θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία προκειμένου να μετατραπεί σε καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε στο CNBC πως είναι «λίγο νωρίς» για να γίνεται λόγος για χρήση των αποθεμάτων.  Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές;  Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα ήταν το 2011, όταν η αναταραχή από τις εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα χώρες- μέλη της ΙΕΑ να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό με πετρέλαιο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει μεγάλες ποσότητες και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πχ όταν ο πρόεδρος Μπους είχε δώσει άδεια για τη χρήση των αποθεμάτων κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, και όταν ο γιος του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, επέτρεψε την πώληση 11 εκατομμυρίων βαρελιών μετά τον τυφώνα Κατρίνα.  Παρόλα αυτά, κάποιοι αμφιβάλλουν για την αξία της διατήρησης τόσο μεγάλων αποθεμάτων, καθώς η αμερικανική παραγωγή ενέργειας ανθεί. Σε αναφορά του Govern Accountability Office είχε προταθεί η κατάργησή τους, καθώς θα μείωνε τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης των μισών αποθεμάτων για να αντιμετωπιστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως επί Κλίντον, το 1997 είχαν πωληθεί 28 εκατομμύρια βαρέλια με σκοπό ακριβώς τη μείωση του ελλείμματος.  huffingtonpost.gr
***  Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν στέλνει στην Προανακριτική τον Α. Τσίπρα: Θέλει να αποφύγει ταραχές – ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι δειλός»…
Πολλοί έχουν την απορία γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να μην εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ως πιθανό ένοχο για την ενορχήστρωση της σκευωρίας κατά των αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης που στήθηκε με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis. 
Η απάντηση είναι μεν απλοϊκή αλλά εν τούτοις αρκετά πρακτική.
Δεν θέλουν στη ΝΔ να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που η χώρα και η οικονομία της έχουν ανάγκη από ηρεμία και ξέρουν πως ένα κυνήγι στα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στην ηγεσία του θα μετατρέψει την Ελλάδα σε «ροντέο».  Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να το κάνει καθώς ελέγχει το Δημόσιο ως «κληρονόμος» του ΠΑΣΟΚ για να μην αναφερθούμε στους γνωστούς ακροαριστερούς χώρους όπου διαβιούν οι «μπαχαλάκηδες»  Αποδίδοντας, προσώρας τουλάχιστον, μόνον πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου «άναψε το πράσινο φως» για να υποβληθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει κατονομαστεί από πολιτικά στελέχη ως ο διαβόητος «Ρασπούτιν» που κινούσε τα νήματα της απόπειρας να ενοχοποιηθούν οι δέκα πολιτικοί που παραπέμφθηκαν από την προηγούμενη Βουλή.  «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια» φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν του ετέθη το ζήτημα της μεταχείρισης που θα έκανε η γαλάζια Κ.Ο. στην υπόθεση μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε έπειτα από τις καταθέσεις που εδόθησαν στον Άρειο Πάγο.  «Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης.  «Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» ανέφεραν την ίδια ώρα πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές», επεσήμαναν.  Η ένταση με την οποία αντέδρασε η Κουμουνδούρου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «φθηνό τακτικισμό», αποδιδόταν από γαλάζια στελέχη σε εκνευρισμό που προκλήθηκε στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φαίνεται ότι τα έχουν εντελώς χαμένα», σχολίαζε έμπειρο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. «Τώρα θα υπερασπίζονται τον “Ρασπούτιν”», συμπλήρωναν.  Στην κυβέρνηση επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τις προθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού πρώτα ανοιγόταν ο φάκελος που εστάλη στη Βουλή.  Επειδή, ωστόσο, ακουγόταν διαφορετικές απόψεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματός –άλλοι ήθελαν να βρεθεί εντός του κάδρου και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ άλλοι ήθελαν να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες προτού να ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στον Άρειο Πάγο- διαμηνύθηκε, μέσω διαρροών, η θέση την οποία αναμένεται τυπικά να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.  «Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών», είναι η θέση στη οποία επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Ο χειρισμός της υπόθεσης ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής. Και εφόσον ο φάκελος διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, η Βουλή είναι αυτή που θα εξετάσει το ζήτημα», συμπληρώνουν.  Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιείται η περίπτωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνουν: «Δεν κρίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που κρίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Ποιος ενορχήστρωσε την όλη ιστορία; Ποιος ο ρόλος του περιβόητου Ρασπούτιν, τον οποίο έχουν κατονομάσει ακόμη και δικαστικοί; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν».  Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατό η Προανακριτική Επιτροπή και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο της, ώστε να μη δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή αναμένεται στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, αμέσως δηλαδή μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη στην οποία θα βρίσκεται ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.  Πάντως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις διαρροές περί «δειλού» πρωθυπουργού που δεν τολμάει να αντιμετωπίσει τον Α.Τσίπρα.  «Καθόλου υπεράνω δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  «Απλά δεν έχει τα κότσια να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική για τον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή παραδέχεται ότι όσα έλεγε εδώ και έναν χρόνο από την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν μπαρούφες και χυδαία ψέματα ή παραδέχεται ότι είναι δειλός και δεν τολμά να διερευνήσει μια υπόθεση που έχει καταγγείλει ως σκάνδαλο», σημείωναν.  
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαιναν παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παραπέμψει τον Δημήτρη Παπαγελόπουλο σε προανακριτική και σε καθημερινή βάση τα στελέχη της ΝΔ να επιτίθενται για το σκάνδαλο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν ενεργούσε μόνος του αλλά κάτω από τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι ενώ τυπικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα βρίσκεται στο κάδρο της όλης υπόθεσης, η κυβέρνηση θα μπορεί να τον εμπλέκει όποτε και όπως θέλει.  «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη, τον Αντώνη Σαμαρά», έλεγαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  «Ο διαχωρισμός που κάνει η ΝΔ στα πρόσωπα που αναφέρονται στη μήνυση του κ. Σαμαρά αποτελεί έναν φθηνό τακτικισμό για να μπορέσει να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται. Το μισό του κόμμα υπό τον κ. Σαμαρά ζητά εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια για τον κ. Τσίπρα, το άλλο μισό να μην κάνει τίποτα ρεβανσιστικό. Ξεχνούν τα χίλια μύρια που έχουν πει εδώ και έναν χρόνο για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον χαρακτήριζαν σκευωρό με αφορμή το υπαρκτό και διεθνές σκάνδαλο Novartis;  Τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία μετά τη μήνυση Σαμαρά που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δεν είναι σκευωρός ο κ. Τσίπρας; Η ΝΔ να έχει το θάρρος και να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική για όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Σαμαρά και η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και να μη μείνει καμία σκιά».  Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι προφανώς στην απόφαση της ΝΔ για να μην παραπεμφθεί ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα συσπείρωνε γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τους ψηφοφόρους του κόμματος του αλλά και του ΠΑΣΟΚ και όσους κινούνται στα όρια της κεντροαριστεράς. Οι μνήμες από την σύγχρονη ιστορία με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είναι πρόσφατες και επώδυνες για την πολιτική ζωή.  Έθεταν επίσης ένα ερώτημα καθώς βάσει του συντάγματος αυτό που λέει η ΝΔ πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει. Δηλαδή εάν στις μηνύσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου αναφέρονται δυο πρόσωπα (του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) πως η Βουλή θα αποφασίσει να παραπέμψει τον ένα και να απαλλάξει τον άλλο; Και πρόσθεταν:  «Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον ακόμα δεν έχει δει τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή – αφού παρέμενε κλειδωμένη- πώς ακριβώς αξιολόγησε και αποφάσισε ότι πρέπει να συσταθεί η οποιαδήποτε προανακριτική; Η πολιτική σκοπιμότητα βγάζει μάτι!» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι άνθρωποι.  Τέλος επεσήμαιναν ότι «η ΝΔ επιδεικνύει δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς εδώ και 2 εβδομάδες έχει φτάσει στη Βουλή ποινική δίωξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο για το σκάνδαλο Novartis και ακόμα δεν έχει συγκληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για να δει τι λέει η δικογραφία».  Οι διαδικασίες στη Βουλή  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής θα αναγγελθεί η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας που περιλαμβάνει τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό της αρμόδιας εισαγγελίας δεν προτείνει γενικά την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά αναφέρει ονομαστικά τουλάχιστον τον κ. Παπαγγελόπουλο.  Σε κάθε περίπτωση μετά την ενημέρωση για την διαβίβαση της δικογραφίας από το προεδρείο της Βουλής, ο φάκελος αποσφραγίζεται, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου ενώ οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να τον μελετήσουν προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει περεταίρω διερεύνηση.  Σύμφωνα με τον προσανατολισμό του Μαξίμου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Με τα έως τώρα δεδομένα οι βουλευτές θα καταγράφουν τις μαρτυρίες που στοιχειοθετούν την σκευωρία και θα ζητούν την διερεύνηση των χειρισμών του κ. Παπαγγελόπουλου για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων όπως της κατάχρησης εξουσίας.  Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.  Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα είναι κλειστές ενώ αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα.  Οι βουλευτές που θα μετέχουν στις συνεδριάσεις οφείλουν να παραδώσουν πόρισμα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Εάν από τις έρευνες επιβεβαιωθεί η τέλεση των αδικημάτων από τον ελεγχόμενο υπουργό τότε το πόρισμα θα προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο.
***  Το Ριάντ παρουσιάζει αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στο κτύπημα της Aramco: Οι τιμές του πετρελαίου κατεβαίνουν αλλά…..




Eλπίδες ότι το πετρέλαιο δεν θα φτάσει να πωλείται σε δυσθεώρητα ύψη καθώς μετά το αρχικό σοκ, οι τιμές του κινήθηκαν πτωτικά – το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 0,64% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές ενώ κατά 0,78% στα 58,88 δολάρια το βαρέλι μειώθηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου.  

Η αγορά βέβαια παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές στην μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.  
Οι πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, επανέφεραν την ηρεμία στις αγορές.  Στην Ελλάδα μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση να εκτιμά ότι αυτού του ύψους η αύξηση είναι απορροφήσιμη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται, μάλιστα, σήμερα να παρουσιάσει και αποδεικτικά στοιχεία – με εικόνες των όπλων – για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Την ίδια ώρα οι New York Times κάνουν λόγο για δορυφορικές λήψεις που αποδεικνύουν ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται βέβαια οποιαδήποτε ανάμειξη.  
Μέχρι τώρα οι ενέργειες της Τεχεράνης αφορούσαν στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την κατάρριψη αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο εάν το Ιράν βρίσκεται πίσω από τους βομβαρδισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.  Σύμφωνα με τον Γκύντερ Μάιερ από το Κέντρο Ερευνών του Αραβικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, οι εξελίξεις στην Σαουδική Αραβία αποτελούν έναν «προπαγανδιστικό ελιγμό». Όπως αναφέρει η DW, «η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια του πλανήτη. Με τον τρόπο αυτόν καταφέρνει να στρέψει τα βλέματα μακριά από το γεγονός ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ η Σαουδική Αραβία έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια με έναν ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 70 δις δολαρίων τον πιο σύγχρονο αμυντικό και επιθετικό εξοπλισμό της ευρύτερης περιοχής. Με αυτά τα όπλα (σσ. ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία) συνέβαλαν μέσω της επέμβασης στην Υεμένη στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας».  Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο με το Ιράν. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί ήδη στον λεγόμενο «πόλεμο δι΄ αντιπροσώπων» στην Υεμένη, ενώ τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν την εστία μιας ακόμα διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Υεμένη ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στη χώρα περίπου 10 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί προς το παρόν να μην ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από την Υεμένη, ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.  Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Petroleum Economist, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη να προσεγγίσει το Ιράν, με το Πεκίνο να σχεδιάζει μια κολοσσιαία επένδυση 400 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για έργα υποδομών. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τους συσχετισμούς στον Περσικό Κόλπο, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας.
***  ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ: Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…
Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα διαχειριστούν το λαθρομεταναστευτικό διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ενισχύει την υπηρεσία ασύλου για να ενταχθούν άλλοι… 50.000 λαθροεισβολείς.  
Όλα αυτά αντί να απελάσουν τους ήδη υπάρχοντες στη χώρα. Δεν το πιστεύετε; Δείτε το παρακάτω έγγραφο:
Image
Image

*** ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ  Μοναστήρι Τρικόρφου  – Ευπαλίου
49747879 - amazing panorama of rila monastery, kyustendil region, bulgaria
–  Ηγούμενος ο γνωστός σε όλους μας, Γέροντας Μουλατσιώτης –***Επισκέψου το,  http://www.agiosnektarios-monastery.gr
 και εκείνων των φίλων των Παπαροκάδων  http://paparokades.blogspot.com /
*Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος.
Τηλέφωνο  26340. 44282  -44391.-
Η Ιερά Μονή παραμένει ανοικτή χειμώνα-καλοκαίρι από το πρωϊ στις 9.30 π.μ. μέχρι την Δύση του ηλίου.
Στην είσοδο της Ιεράς Μονής υπάρχει κουδούνι το οποίο χτυπά ο προσκυνητής για να ανοίξει η Μοναχή την πόρτα και να εισέλθει στην Μονή.
Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου
Τρίκορφο Φωκίδος
330 56 – Ευπάλιο
Τηλέφωνο/Φαξ:   (+30) 26340 .44391
E-mail: info@agiosnektarios-monastery.gr
agnektar@otenet.gr
* Ώρες λειτουργίας τηλεφώνου: 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί ως φαξ.
.
Gerontas Nektarios 3
.
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης  
  ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ( Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος)
 O π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, κτίτορας και Γέροντας της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλά πνευματικά χαρίσματα. Ένας άνθρωπος που ακούραστα εργάζεται και μοχθεί για το έργο του Θεού. Θα ήταν ένα υπέροχο σαββατοκύριακο ή έστω κυριακάτικη εκδρομή για τις οικογένειες (και όχι μόνο) να επισκεφθείτε την πανέμορφη αυτή μονή. Ο π. Νεκτάριος έχει φτιάξει στο μοναστήρι  ένα υπέροχο άλσος με πολλά μοναδικά ζώα που θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά σας αλλά και για σάς τους ίδιους. Ευχόμαστε ολόψυχα η Παναγία πάντα να σκέπει τον π. Νεκτάριο και τη μονή του, που είναι μια πνευματική όαση, και να τον βοηθάει πάντα στο έργο που με τόσο ζήλο επιτελεί.
(Εφημερίδα Αυριανή , 25/8/2009-Άρθρο: Σωτήρης Σιακαβάρας)
**Αξίζει μιά επίσκεψη.
Μοναστήρι Τρικόρφου (ηγούμ.Μουλατσιώτης)
Μοναστήρι Τρικόρφου (ηγούμ.Μουλατσιώτης)
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδος.
*Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης 
 O π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, κτίτορας και Γέροντας της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλά πνευματικά χαρίσματα.
Ένας άνθρωπος που ακούραστα εργάζεται και μοχθεί για το έργο του Θεού.
Θα ήταν ένα υπέροχο σαββατοκύριακο ή έστω κυριακάτικη εκδρομή για τις οικογένειες (και όχι μόνο) να επισκεφθείτε την πανέμορφη αυτή μονή.
Ο π. Νεκτάριος έχει φτιάξει στο μοναστήρι  ένα υπέροχο άλσος με πολλά μοναδικά ζώα που θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά σας αλλά και για σάς τους ίδιους.
Ευχόμαστε ολόψυχα η Παναγία πάντα να σκέπει τον π. Νεκτάριο και τη μονή του, που είναι μια πνευματική όαση, και να τον βοηθάει πάντα στο έργο που με τόσο ζήλο επιτελεί.
*Γέροντας ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ*   ΤΡΙΚΟΡΦΟ
*Γέροντας ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ* Τρίκορφο
Ο π. Νεκτάριος είναι γνωστό ότι βρήκε νέους τρόπους επικοινωνίας και προσεγγίσεως της νεολαίας, που πολλοί ίσως παρεξήγησαν κρίνοντας το θέμα επιφανειακά.
ΗΓΟΥΜ. ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΤΡΙΚΟΡΓΟ
ΗΓΟΥΜ. ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟ
.
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
Ηγούμ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗΣ
.
Nektarios a1
.————————————————————                                                                                Η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππωνος & Σεραφείμ του Σαρωφ Τρίκορφου Φωκίδος

Αραξοβόλι γαλήνης και πίστης

moulatsiotis monastir 8
Η Ιερά Μονή βρίσκεται κοντά στην Πάτρα, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου, απέναντι από το Ευπάλιο , σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. Είναι ανδρώα κοινοβιακή μονή, που ιδρύθηκε το 1991, από τον Αρχιμανδρίτη και Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος είναι έως και σήμερα ο ηγούμενος της Μονής και αποτελεί ένα σημαντικό νεότερο προσκύνημα.
09agios_nektarios_trikorfo
.
ekantotapyliani_b_b

.
programmaeortis_s_seraphim2015_03
  • Αγιος Σεραφείμ του Σαρώφ    Είναι το μοναδικό μοναστήρι παγκοσμίως που είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό μεγάλο Ρώσο Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ, στον οποίο αφιερώθηκε έπειτα από θαυμαστά σημεία που έκανε ο Αγιος κατά την περίοδο της ίδρυσης της Μονής, το 1990, μεταξύ των οποίων αναφέρεται κάθοδος του Ακτίστου Φωτός επί του Γολγοθά της Μονής την ημέρα της εορτής του Αγίου Σεραφείμ, καθώς και εμφανίσεις του Αγίου Σεραφείμ στον χώρο της Μονής και πολλές θεραπείες ασθενών.
monastri moulatsioti trikorfo 9
Αξιοθέατα
Εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες, το οποίο η παράδοση του έθνους μας λέει ότι το καμπαναριό αυτό το είχε η εκκλησία της Αγιας-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ένα σύμβολο της δόξας του Βυζαντίου. Οι προσκυνητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία ν’ ακούσουν εντυπωσιακές κωδωνοκρουσίες με τροπάρια αγίων της Εκκλησίας μας.
Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι πέτρινος αγιορείτικος βυζαντινός σταυροειδής ναός με υπέροχες τοιχογραφίες, αφιερωμένος στον Αγιο Σεραφείμ του Σαρώφ και στον Αγιο Αυγουστίνο. Εντός του ναού φυλάσσονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Τρικορφιώτισσας, του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Νικολάου από την Κωνσταντινούπολη.
Αγια λείψανα
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα διαφόρων αγίων και μαρτύρων της εκκλησίας που οι ευλαβείς επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν, όπως: Τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού, τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, του Αγίου Αυγουστίνου, της Αγίας Αννης (μητέρας της Θεοτόκου), του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τεμάχια ιερών λειψάνων από τα νήπια που σκότωσε ο Ηρώδης στη Βηθλεέμ, των χοζεβιτών μαρτύρων από την Ιερά Μονή Χοζεβά Ιεροσολύμων, των σφαγιασθέντων μαρτύρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Θεοδοσίου Ιεροσολύμων, των σφαγιασθέντων μαρτύρων από την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στα Ιεροσόλυμα, καθώς και διαφόρων άλλων αγίων.
Εξωτερικοί χόροι
Σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο, εκεί όπου έγιναν τα θαυμαστά σημεία από τον Αγιο Σεραφείμ, καθώς και οι εμφανίσεις του, οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν ομοίωμα του Τάφου του Χριστού και του Γολγοθά επί του οποίου κατέβηκε το Ακτιστο Φως και να δουν εικόνες από τη ζωή του Αγίου Σεραφείμ.
Δίπλα στον ιερό ναό υψώνεται ένας από τους μεγαλύτερους σταυρούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, ύψους 16 μέτρων.
Επίσης υπάρχει ένα όμορφο άλσος με διάφορα ζώα και πτηνά, όπου βρίσκεται και το ξύλινο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γερόντισσας. Η Ιερά Μονή διαθέτει και σύγχρονες κατασκηνώσεις που φιλοξενούν τα καλοκαίρια εκατοντάδες παιδιά και νέους.
Το μοναστήρι φημίζεται για τη φιλοξενία του και οι μοναχοί είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στους επισκέπτες μια πλήρη ξενάγηση, προς πνευματική τους ωφέλεια.
Οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι έχουν την ευλογία να προμηθευθούν το αγίασμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο με θαύμα του Αγίου Νικολάου απέκτησε η Μονή. Το αγιασμένο νερό έχει την προστασία του Αγίου Νικολάου και τελεί πολλά θαύματα και δεν αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου.
. Χαιρετισμός Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
moulatsiotis 8
Τα μοναστήρια μας είναι κομμάτια του ουρανού, κομμάτια του χαμένου Παραδείσου που δημιούργησε ο Θεός για τον άνθρωπο, ώστε οι μοναχοί που ζουν εντός αυτών αλλά και οι προσκυνητές να αναζητούν τον Παράδεισο, ο οποίος έρχεται στις ψυχές των ανθρώπων όπου αυτοί αγωνίζονται καθημερινά για τη θέωσή τους.
Τα oρθόδοξα μοναστήρια μας προσφέρουν αγάπη πνευματική, αγάπη υλική στους έχοντας ανάγκη, γαλήνη ψυχής, πνευματική ανάταση. Οι πνευματικοί-εξομολόγοι της μονής ξεκουράζουν τις ψυχές των πονεμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Οπου υπάρχουν σωστοί πνευματικοί καταργούν τους ψυχολόγους. Τα μοναστήρια μας είναι η σπονδυλική στήλη της Ορθοδόξου κοινωνίας μας και οι πνεύμονες του σώματός της.
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης -Ηγούμενος
  • Κυκλοφορεί μάλιστα το νέο βιβλίο του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη με τίτλο:«Σύγχρονος Γεροντικός Λόγος – Σπουδή, μέθεξη, θεωρία», το οποίο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ. «Ιησούς ο έρωτας της καρδιάς μου», του Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη και «Τα γεγονότα που ξεδιπλώνουν “Κόκκινο χαλί για τον Αντίχριστο”, του Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκα.-
.(από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, φύλλο 10.3.2013)
—————————————————————————
ΤΡΙΚΟΡΦΟ
ΤΡΙΚΟΡΦΟ
παγώνη στο κήπο του ηγ. Νεκτάριου
παγώνη στο κήπο του ηγ. Νεκτάριου
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ200 ΣΗΜΑΝΤΡΑ και ΚΑΜΠΑΝΕΣ, ΞΕΝΩΝΑΣ κλπ400 ΣΗΜΑΝΤΡΑ
ΑΛΣΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΑΛΣΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
*(επισκέψου,  www.freemonks.gr )
.
– Το Μοναστήρι  βρίσκεται δίπλα από το Ευπάλιο Δωρίδος-

 Πάσχα 2016 στο μοναστήρι Τρικόρφου Δωρίδος
Τη χαρά και τις πνευματικές ανατάσεις που βιώνουν οι πιστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ενορίες τους και ιδιαίτερα στα Μοναστήρια μας είναι κάτι το μοναδικό.
Ιδιαίτερα οι πιστοί βιώνουν την Ανάσταση του Ιησού γενόμενοι μέτοχοι της Αναστάσεώς Του, κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, κοινωνώντας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Στιγμές μοναδικές για κάθε πιστό που αγαπά και ποθεί να έχει στην καρδιά του τον Ιησού.
Οι πνευματικές αυτές στιγμές βιώνονται ομοίως στον Εσπερινό της Αγάπης, στη μοναστηριακή τράπεζα που είναι συνέχεια της Θείας Λειτουργίας.
Λίγες φωτογραφίες από τις τελετές που έγιναν στο Μοναστήρι Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδας, που πρόσφεραν στιγμές πνευματικής χαράς στις ψυχές των μοναχών και των πιστών.
Μεγάλη Παρασκευή – Σταύρωση και αποκαθήλωση
Εκατοντάδες άνθρωποι κατέφθασαν πρωί πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδος για να συμμετάσχουν στην κατανυκτική ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως.
Ο Καθηγούμενος Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης μετά των πατέρων της Μονής τέλεσαν με κάθε ιεροπρέπεια εντός του Καθολικού της Μονής την Ιερά Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως.
Στις 12.00 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής τελέστηκε η αναπαράσταση της δίκης, της πορείας προς τον Γολγοθά, της Σταύρωσης, της Αποκαθήλωσης και της Ταφής του Ιησού σύμφωνα με το Ιεροσολυμιτικό τυπικό.
– doridanews 
Ο Τίμιος Σταυρός πως φτιάχτηκε και τι συμβολίζει;

Για ποιο λόγο σταυρώθηκε ο Χριστός πάνω σε σταυρό; Τι συμβόλιζε πριν ο σταυρός και τι συμβόλιζε μετά την σταύρωση του Χριστού; Από τι είναι φτιαγμένος ο Τίμιος Σταυρός του Ιησού Χριστού μας; Πως συνδέεται ο σταυρός του Χριστού μας με την Παλαιά Διαθήκη; Για ποιο λόγο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος σταυρός για να σταυρωθεί ο Ιησούς Χριστός; Πως συνδέεται η Αγία Τριάδα της Παλαιάς Διαθήκης με τον Τίμιο Σταυρό;
Για ποιο λόγο κάνουμε το σταυρό μας; Τι συμβολίζει ο σταυρός που κάνουμε; Ποια προσευχή πρέπει να λέμε την ώρα που κάνουμε το σταυρό μας;   https://youtu.be/xGWRAfwJ1AI  .-                                     ~*** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ :   https://youtu.be/4rLnCX4bGyA  .-                               
https://youtu.be/6uaozKPMwmM   .-                                  

***    ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ  :
~** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ :  https://youtu.be/6uaozKPMwmM   .-    https://youtu.be/4rLnCX4bGyA  .- 
  ~** Παναγία Γοργοεπήκοος Μάνδρα Αττικής :  https://youtu.be/Va6DhbBGHaQ  .-     https://youtu.be/bLHpLbnBF8w  .-     
~** ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ - ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ  : https://youtu.be/YPdquMIAW28 .- 
~**    ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ :  https://youtu.be/DqOrPzRN8vg  .- 
~**  Αγία Ελεούσα κλεισούρα αιτωλοακαρνανίας : https://youtu.be/LXRlrMGp6zA .-   
 ~   ΠΡΟΚΟΠΙ Ευβοίας Άγιος Ιωάννης 30/09/2017 : https://youtu.be/eQTSSr8yBPM .-  
 ~   ΣΓΡΑΠΑ Μ Παράκληση στην Πυλία κατηχητικό Αρφαρών 10/06/2018 : https://youtu.be/osd—Rskxcs  .-
~*   Παναγία ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΑ στην Σκιάθο 1-10-2017 : https://youtu.be/OiemWXhcT6A
~*  Σκιάθος στη μονή Ευαγγελίστρια 2/10/2017 :  https://youtu.be/axFLlcC2vdU .- 
 ~  Καστοριά Αμαυριώτισσα 18/ 06/ 2017 εντός ενημέρωση : https://youtu.be/N_2xb47j5es  .- 
~  Στον Ι Ν Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης 23 06 2019 : https://youtu.be/yJwqwNgSpl4 .- 
 ~* Αφήγηση ενημέρωση για Παναγία Αιμυαλών 15 06 2019 διαδρομή :  https://youtu.be/tC4Ij9dETec  .- 
~*  Παναγία Βαλτετσινίκο Αρκαδίας πηγαίνοντας 15 06 2019 :  https://youtu.be/Cp_oIB07s1U .- 
 ~Αγία Παρασκευή στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015: https://youtu.be/O9o4EnTn3A8 .-
~ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Άγιος Νικόλαος μνημόσυνο στο οτεοφυλάκιο : https://youtu.be/60_fh6_qLaA .-
 ~Άνω Αρφαρά Αγία Παρασκευή 25/07/2014 : https://youtu.be/SGJDW1CI2B8 .- 
~Άνω Αρφαρά 25-7-2014 : https://youtu.be/QCkd8f83YkE .- 
~Άγιος Νικόλαος στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015 : https://youtu.be/O6HYzukV2nk .- 
~ Άγιος Αθανάσιος στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015: https://youtu.be/TQxS6OYWrc0 .-
~ Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου στο Άνω Αρφαρα 16/05/2015: https://youtu.be/swNgHEdqPbw .-
~** Ιερός Ναός Παναγία η Γερόντισσα στο Αρφαρά: https://youtu.be/w9nbjXrd0bk .
~Αγία Παρασκευή στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015: https://youtu.be/O9o4EnTn3A8 .-
~ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Άγιος Νικόλαος μνημόσυνο στο οτεοφυλάκιο : https://youtu.be/60_fh6_qLaA .-
~Άνω Αρφαρά Αγία Παρασκευή 25/07/2014 : https://youtu.be/SGJDW1CI2B8 .-
~Άνω Αρφαρά 25-7-2014 : https://youtu.be/QCkd8f83YkE .-
~Άγιος Νικόλαος στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015 : https://youtu.be/O6HYzukV2nk .-
~ Άγιος Αθανάσιος στο Άνω Αρφαρά 16/05/2015: https://youtu.be/TQxS6OYWrc0 .-
~ Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου στο Άνω Αρφαρα 16/05/2015: https://youtu.be/swNgHEdqPbw .-
~** Ιερός Ναός Παναγία η Γερόντισσα στο Αρφαρά: https://youtu.be/w9nbjXrd0bk .-
13~** Στην Ι. Μονή Μπούρα Αρκαδίας 09/09/2018 VID 2018:                                                                  https://youtu.be/cKVlc0_3Z_0  .-    
14~** Στην Αγία Θεοδώρα Μεγαλόπολης 09/09/2018:                                                                             https://youtu.be/YYxj8LSw9fg   .-   
 ~***   FOTO-VIDEO Αγία Θεοδώρα, Μονή Παναγίας Μπούρα και Αμπελάκι 09/09/2018 :  https://youtu.be/7REGG-ZeKSw    .-                                            
22~** Φωτογραφίες Βίντεο Κυριακή 09-09-2018 Αγία Θεοδώρα Βάστας, Μονή Παναγίας Μπούρα και Μονή Παναγίας Αμπελάκι Μεγαλόπολη Ν. Αρκαδίας : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213799011782980/ .-   
~** Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι 2013: http://youtu.be/Kp6Ob5m4P2k     .- 
~**  Ι Μ  Παναγίας  Φανερωμένης Λευκάδα:”: http://youtu.be/YHD91N7k-HU  .-  
~   ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΙΟΣ Σούλι 2013: http://youtu.be/Bg2mWXtbT-A       .- 
~*   Ι. Μ . Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου  2013:: http://youtu.be/9BQEvgX-nSk    .-                                                                                                                                                    

~**   ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

Για UEFA Champions League στο ποδόσφαιρο στους ομίλους:   ΧΘΕΣ 17-09-2019 :
* ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  0-0  .- ^
* ΝΑΠΟΛΙ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ  2-0  .- ^
* ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΓΚΕΝΚ  6-2 .- ^

~* ΣΗΜΕΡΑ  18-09-2019  :
Στις 19:55 ξεκινάνε τα ματς :

~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΤΟΤΤΕΝΑΜ    2-2 , (1-2 ) .- ^
Τα γκολ : 26΄Κέϊν ,  30 ΄ Λούκας Μόουρα  44΄ Ποντένσε ,  54΄ γκολ πεν . Βλαμπουενά ,
ΔιαιτητήςΟ Ιταλός, Τζιανλούκα Ρόκι, είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης , Βοηθοί θα είναι οι Φιλίπο Μέλι και Τσίρο Καρμπόνε, τέταρτος ο Ντανιέλε Ντοβέρι και VAR ο Πάολο Βαλέρι με βοηθό τον Μαουρίτσιο Μαριάνι. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Σλοβένος Ντάρκο Τσέφεριν και της UEFA ο Σλοβάκος Γιόζεφ Κλίμεντ.- 

                                                      Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τσιμίκας, Σεμέδο, Μεριά, Ομάρ, Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε, Μασούρας, Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκερέρο   .-
Τότεναμ (Μαουρίτσιο Ποτσετίνο): Γιορίς, Σάντσες, Αλντερβάιρελντ, Φερτόνχεν, Ντέιβις, Εντομπελέ, Γουίνκς, Έρικσεν,Άλι, Κέιν, Μόουρα. -
Στον πάγκο των Πειραιωτών: Αλέν, Καμαρά, Μπενζιά, Ελ Αραμπί, Αβράαμ Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Ραντζέλοβιτς.-
Στον πάγκο των Λονδρέζων είναι οι Γκατσανίγκα, Γουόκερ-Πίτερς, Ντάιερ, Σισοκό, Γουανιάμα, Λαμέλα, Σον. -
Αλλαγές : ~**  62' Αλλαγή για την Τότεναμ. Μέσα ο Σισοκό, έξω ο Εντομπελέ , 69' Μπενζιά αντί Βαλμπουενά για τον Ολυμπιακό  , 73' Σον αντί Ντελέ Άλι για την Τότεναμ  , 76' Λαμέλα αντί Μόουρα για την Τότεναμ  , 78' Ραντζέλοβιτς αντί Μασούρα για τον Ολυμπιακό , 89' Ελ Αραμπί αντί Γκερέρο στο ματς  .- 
~**  Πέντε 5΄ λεπτά ο εξτρά χρόνος ,Πέντε λεπτά οι καθυστερήσεις .- 

   ~ ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ - ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ     0-0  , (0-0)  .- ^ 
Τα  γκολ : -
~ *  Πέντε  5΄ λεπτά οι καθυστερήσεις .-

~ Στις 22:00 έχουμε  σέντρα στα άλλα έξι ματς:

Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ Μαδρίτης   3-0  , .-^

Μπάγερν Μονάχου-Ερυθρός Αστέρας  3-0 , .-^

Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μάντσεστερ Σίτι   0-3  , .-^

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Αταλάντα   4-0  , .-^

Ατλέτικο Μαδρίτης - Γιουβέντους   2-2 , .-^

Μπάγερν  Λεβερκούζεν -Λοκομοτίβ Μόσχας    1-2   ,  .- ^  

~*  Ημίχρονο  σε όλα τα ματς: Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ Μαδρίτης 2-0, Μπάγερν Μονάχου-Ερυθρός Αστέρας 1-0, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μάντσεστερ Σίτι 0-2, Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Αταλάντα 3-0, Ατλέτικο Μαδρίτης-Γιουβέντους 0-0, Μπάγερν Μονάχου-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-2.

~* Τέλος σε όλα τα ματς: Παρί Σεν Ζερμέν-Ρεάλ Μαδρίτης 3-0, Μπάγερν Μονάχου-Ερυθρός Αστέρας 3-0, Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μάντσεστερ Σίτι 0-3, Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Αταλάντα 4-0, Ατλέτικο Μαδρίτης-Γιουβέντους 2-2, Μπάγερν Μονάχου-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-2. - 

***  Για το  UEFA  Youth League  στα γκρουπ -όμιλοι  στο ποδόσφαιρο :
~ Κλαμπ  Μπρίτζ  U19 - Γαλατά σαράϊ   3-2 .- ^
~ Παρί Σεν Ζερμέν  U19 - Ρεάλ  Μαδρίτης  1-2 .- ^
~ Ολυμπιακός Π. U19- Τότεναμ   1-1  .- ^
~ Μπάγερν Μονάχου  U19 - Ερυθρός Αστέρας  0-0  .- ^ 
~ Σαχτάρ Ντόνετσκ U19 - Μάντζεστερ Σύτι  1-3 .- ^ 
~ Ντιναμό Ζάγκρεπ U19  - Γιουβέντους  0-4  .- ^ 
~ Μπάγερν Λεβερκούζεν - Λοκομοτιβ Μόσχας  2-2  .- ^ 
~

~  ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  :             
~1 ,  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !   - Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .-  
2.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .- 
3.-.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 

4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .- 
7.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας   .-  Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-  
9.- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
10.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 

11.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-  
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :

 https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
14.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .-  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) :
https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
15.- .- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  15 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html .-
16.- Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_12.html  .-
17.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2)  .- :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
18.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_13.html  .- 
19.-Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html   .-
 20.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας .- Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html .- 
 21.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνία (2) .- Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
 22.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html  .-  
23.-  Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_17.html  , .- 
 24.-   

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     :
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-
 2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 27.-   Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης:
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post_28.html  .- 

 28.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_29.html  .-
 29.- Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-
Σάββατο 31  Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης

 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_30.html  .-  
 30.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .-Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/2.html  .-  
~  *** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-
*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        
  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ
  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas
  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: