ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019 
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας 
...  
~




Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ

1~** Στην Ι Σκήτη Αγία Άννης μέγας αγιασμός υδάτων στο Καθολικό Νο1 2017-2018 DSCN6636 : https://youtu.be/ToU5iQnNkJo  .- 



 2~** Στο καθολικό Ι Σκήτης Αγίας Άννης Θ. Λ.   Νο 2  2017- 2018 :



 3~** Ιερομόναχος Γαβριήλ στην Ι. Κ.  Ιωάννου Προδρόμου στην Αγία Άννα 2018 : https://youtu.be/1FnsKnfP-es  .- 



 4.- Στην Σκήτη της Αγίας Άννης στο καθολικό στο Άγιον Όρος.. με Ιερομόναχος Γαβριήλ εξ Αρφαρων ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ στην Ι. Κ. Αγίου Γεωργίου  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216630571090193/   .- 



5.-Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης ιστορική διαδρομή Νο1   :



 6.-  Ι ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ  Νο2   Ιστορική διαδρομή :

7.- Σκήτη Αγίας Άννης  Ιστορική διαδρομή Νο 3 : 

                     

 7.- Αγιογραφία Ιστορική διαδρομή Νο4  Σκήτη Αγίας Άννης:

8 .-    Παρασκευή θυμιάματος Νο5 Ιστορική διαδρομή   Αγία Άννης :  https://youtu.be/klLF3FsNAF8   .- 

~**  Άγιοι Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οι εν Μελιτινή» – Γιορτή σήμερα 7 Νοεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
– Τη μνήμη των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη» τιμά σήμερα, 7 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.
~  Τα ονόματα των Αγίων Ματρύρων είναι: Ιέρων, Νίκανδρος, Ησύχιος, Βαράχος (ή Βαράχιος), Μαξιμιανός, Καλλίνικος, Ξαντικός (ή Ξανθιάς), Αθανάσιος, Θεόδωρος, Δουκίτιος, Ευγένιος, Θεόφιλος, Ουαλέριος, Θεόδοτος, Καλλίμαχος, Ιλάριος, Γιγάντιος, Λογγίνος, Θεμέλιος, Ευτύχιος, Διόδοτος, Καστρίκιος, Θεαγένης, Μάμας, Νίκων, Θεόδουλος, Βοστρύκιος (ή Ουστρίχιος), Ουΐκτωρ, Δωρόθεος, Κλαυδιανός, Επιφάνιος, Ανίκητος και άλλος Ιέρων.

Ο πρώτος απ’ αυτούς, ο Ιέρων, ήταν από τα Τύανα της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του πέθανε γρήγορα και την ανατροφή του, καθώς και των δύο αδελφών του, Ματρωνιανού και Αντωνίου, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μητέρα τους Στρατονίκη. Παρ’ όλο που ο Ιέρων πήρε αρκετή μόρφωση, ασχολήθηκε με το γεωργικό επάγγελμα. Οι ειδωλολάτρες τέτοιες ενασχολήσεις τις θεωρούσαν υποτιμητικές. Αλλά οι χριστιανοί ήξεραν ότι ο Χριστός δεν απαξίωσε τον ιδρώτα του ταπεινού εργάτη. Και ότι κάθε τίμια εργασία είναι αρετή και μόνο η αργία, πού φέρνει την αμαρτία, αποτελεί για τον άνθρωπο στίγμα.  Άλλωστε, ο θεόπνευστος λόγος της Αγίας Γραφής περιγράφοντας τη ζωή των Αποστόλων και κατ’ επέκτασιν, όλων των χριστιανών, λέει: «κοπιώμεν εργαζόμενοι ταίς ιδίοις χερσί» (Α’ προς Κορινθίους, δ’ 12). Κοπιάζουμε, δηλαδή, εργαζόμενοι με τα ίδια μας τα χέρια.  Όταν επί Διοκλητιανού άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ο έπαρχος Αγρικόλας συνέλαβε τον Ιέρωνα με την κατηγορία ότι τις Κυριακές και τις άλλες γιορτές περιφερόταν και κήρυττε το Χριστό στους εργάτες, με αποτέλεσμα να αποσπάσει πολλούς από την ειδωλολατρία. Μαζί του συνελήφθησαν οι δύο αδελφοί του και τριάντα ακόμα συνεργάτες του στη διακονία του Ευαγγελίου. Αφού φυλακίστηκαν και φρικτά βασανίστηκαν, τελικά ο έπαρχος Αγρικόλας τους αποκεφάλισε έξω από την πόλη Μελιτινή.  Απολυτίκιο:  Ήχος γ’. Θείας πίστεως.  Θείω Πνεύματι συντεταγμένοι, δήμος ώφθητε, τροπαιοφόρως αθλοφόροι του Σωτήρος πανθαύμαστοι, ομοφροσύνη γαρ γνώμης ενούμενοι, μαρτυρικώς τον εχθρόν ετροπώσασθε. Αλλ’ αιτήσασθε τριάδα την Υπερούσιον δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.   



~**  Ο πνευματικός πόλεμος που γίνεται στο σπίτι σου
: Ήταν ένα ήσυχο απόγευμα όταν με συμβούλεψε η γερόντισσα κοιτώντας με βαθιά στα μάτια να κάνω έναν χριστιανικό γάμο με έναν πιστό χριστιανό και όχι με κάποιον κοσμικό.
~   Όταν ένας κοσμικός παντρεύεται έναν πνευματικό άνθρωπο συνήθως νικάει το κοσμικό μου είπε. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Παρατηρώντας τα ζευγάρια γύρω μας με θλίψη θα διαπιστώσουμε πως πολύ λίγα ζουν χριστιανικά. Από αυτά τα χριστιανικά ζευγάρια ο ένας από τους δύο ζει λίγο πιο κοσμικά. Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε πως ο Θεός φροντίζει στα ζευγάρια ο ένας να είναι πιο κοντά στον Θεό από τον άλλον, για να τραβήξει τον σύντροφό του στον δρόμο της σωτηρίας με το παράδειγμα και την αγάπη του. Δοξάζουμε τον Θεό που υπάρχουν και τα ζευγάρια που ζουν από κοινού πνευματική ζωή και βοηθάει ο ένας τον άλλον σε αυτόν τον δύσκολο, αλλά αληθινό δρόμο. Πόσο εύκολο είναι όμως να κερδίζεις συνεχώς την μάχη από τον πνευματικό πόλεμο που γίνεται μέσα στο σπίτι σου; Τα πάντα γύρω σου πολεμιούνται. Η θρησκεία σου, η πίστη σου, η ιστορία σου, ο πολιτισμός σου. Βλέπεις έναν ασταμάτητο αόρατο πνευματικό πόλεμο που όλο και δυναμώνει. Ο εσωτερικός, όμως, πόλεμος που δέχεσαι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι είναι πολύ χειρότερος. Πόσα ζευγάρια δεν έχουμε δει να χωρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη από τον εγωισμό τους; Να μαλώνουν, γιατί ένας από τους δύο ζει πνευματικά και ο σύντροφός του τον θεωρεί υπερβολικό. Να δέχονται κριτική και άσχημα λόγια για τον αγώνα που δίνουν. Ο ένας να θέλει να πηγαίνει σε μοναστήρια και αγρυπνίες, για να αναπαυτεί κοντά στον Πατέρα του και ο άλλος να θέλει να βρεθεί σε κέντρα διασκέδασης. Ο ένας να αναζητά τα υλικά με πλούσια και γεμάτη δόξα ζωή και ο άλλος να προσεύχεται για την ταπείνωση και την απλότητα… Πόσοι γονείς δεν διαφωνούν με την ανατροφή των παιδιών τους για το αν θα ζουν κοντά στην εκκλησία ή όχι; Πόσες μόνες μαμάδες βλέπουμε να παλεύουν με τρία ή τέσσερα παιδιά να κρατήσουν το σπίτι τους όρθιο; Πόσοι μόνοι πατεράδες εκκλησιάζονται και κοινωνούν τα παιδιά τους, ενώ η μάνα κοιμάται;  Τί αγώνα δίνουν όλες αυτές οι ψυχές που εκτός από τις δυσκολίες της κοινωνίας και των εξωτερικών παραγόντων έχουν να δώσουν κι έναν ακόμη αόρατο πνευματικό πόλεμο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ο Άγιος Χρυσόστομος λέει πως τον παντρεμένο δεν τον πολεμάει πολύ ο διάβολος, γιατί ό,τι κι αν κάνει θα γυρίσει σπίτι του και θα σωθεί.  Την απάντηση την ξέρουμε. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να οπλιστούμε με υπομονή και να δεχτούμε το Θέλημα του Θεού. Για να το επιτρέπει ο Θεός να το ζούμε κάτι σημαίνει που θα το καταλάβουμε πολύ αργότερα. Εκείνος σταυρώθηκε για΄μας. Εμείς παραπονιόμαστε για ένα τόσο δα μικρό σταυρό που σίγουρα θα μας ανταμείψει και θα μας βοηθήσει να ταπεινωθούμε με πόνο ή χωρίς.  Εύχομαι να δημιουργούνται όλο και περισσότερες χριστιανικές οικογένειες με πολλά χριστιανόπουλα, που θα κυλάει στο αίμα τους η αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα και αυτά τα νέα χριστιανόπουλα να σώσουν το Ελληνορθόδοξο Έθνος μας και με την δύναμη του Σταυρού να νικούν κάθε πνευματικό πόλεμο είτε μέσα στο σπίτι τους είτε εκτός.  Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
~** Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Προσέχετε τους λογισμούς σας
~  * Προσέχετε τους σας. Η προσοχή σας κυρίως να στραφή εις το να συνάζει ταπεινούς λογισμούς. Διότι η ταπείνωσις σώζει τον άνθρωπο, και αυτή είναι κυρίως ο στόχος όλων των πνευματικών επιδιώξεων.
~   * Χωρίς νήψη η κάθαρσις της ψυχής και του σώματος δεν αποκτώνται, οπότε μήτε ο Θεός οπτάνεται εν αισθήσει νοός και καρδίας.

* Πολλά μας θλίβουν, πλην μακάριος είναι εκείνος ο οποίος με υπομονή και ευχαριστία διέρχεται τα θλιβερά της πρόσκαιρης ζωής.  * Πρόσεχε, παιδί μου, να μην κρίνης ουδεμία ψυχή· διότι εις τον κρίνοντα τον πλησίον παραχωρεί ο Θεός και πέφτει, για να μάθει να συμπαθεί τον ασθενή αδελφό του.  Όλους μας στηρίζει το έλεος του Θεού· και εάν υπερηφανευθούμε, σηκώνει ο Θεός την χάρη του, και γινόμεθα εμείς χειρότεροι των άλλων!   * Άλλο το να κατακρίνει κανείς, και άλλο το να πολεμήται εις την κατάκριση. Το να κατακρίνεις είναι δεινό πάθος· το να πολεμήται όμως και να αντιπολεμεί, τούτο στεφάνων αιτία.  * Μην κρίνετε ο ένας τον άλλον, διότι παραβαίνετε τον ευαγγελικό νόμο, και «κάθε παράβασις και παρακοή λαμβάνει ένδικον μισθαποδοσίαν». «Τις συ ο κρίνων αλλότριον ικέτην;». Ουκ οίδατε, ότι ο κρίνων πλανάται εξ υπερηφάνειας; και ότι «πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται» υπό του Κυρίου, όταν τον καταλάβη ο πειρασμός. * Πρέπει να υπομένη ο ένας τις αδυναμίες του άλλου· ποιος είναι τέλειος; ποιος μπορεί να καυχηθή, ότι τήρησε την καρδιά του αμόλυντη! άρα είμεθα όλοι άρρωστοι, και όποιος κατακρίνει τον αδελφό του, δεν αισθάνεται ότι είναι άρρωστος· διότι ο άρρωστος τον άρρωστο δεν τον κατακρίνει. Η κατάκρισις είναι σοβαρό αμάρτημα· καθώς επίσης είναι σοβαρό, το να μην υπομένη κανείς του πλησίον του τις αδυναμίες!  Αγαπάτε, υπομένετε, παραβλέπετε, μην θυμώνετε, μην εξάπτεσθε, αλληλοσυγχωρείτε, για να ομοιάσητε του Χριστού μας και αξιωθήτε να είσθε κοντά του εις την βασιλεία Του.    ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»
***  «Ξενοδοχείο η Ελλάς»: Θα δώσουν διαμερίσματα σε «ανήλικους ασυνόδευτους αλλοδαπούς» μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου…
~  ‘Ενα μεγάλο «ξενοδοχείο για αλλοδαπούς» θα κάνουν την Ελλάδας αφού διαμερίσματα για ενοικίαση σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο αναζητά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2019 για να φιλοξενήσει ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες άνω των 16 ετών. 
Έτσι δημιουργούν την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια «φιλόξενη χώρα» για αλλοδαπούς παράνομους μετανάστες ενώ είναι ήδη γνωστό πως έρχονται χιλιάδες «ανήλικοι» ετών… 30 από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Έως τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν την πρόταση τους σε σφραγισμένο φάκελο στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα. Η μίσθωση των διαμερισμάτων που θα επιλεγούν θα έχει διάρκεια 5 μηνών ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη λήξη της περιόδου αυτής, όλες οι σχετικές μισθώσεις εποπτευόμενων διαμερισμάτων να ανανεωθούν για 1 έτος. Τα διαμερίσματα θα μισθωθούν από το Διεθνή Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά η λειτουργία τους θα ανατεθεί σε φορείς οι οποίοι θα λειτουργούν υπό το γενικό συντονισμό της UNICEF αναλαμβάνοντας τη παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες για τη σταδιακή αυτονόμησή των ασυνόδευτων ανηλίκων. “Οι διαμένοντες στα διαμερίσματα αυτά θα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπα που ασκούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τη γονική τους μέριμνα ή την επιμέλειά τους ή χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα τους και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο”, αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη. Βασικός στόχος της λειτουργίας των “εποπτευόμενων διαμερισμάτων” είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων – άνω των 16 ετών- σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, μέσω του συγκεκριμένου εναλλακτικού μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να ανθίστανται στις δυσκολίες, να αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
^***  Ποιο «1% αλλοδαπών ανά περιφέρεια»; – Αυτοί είναι οι δήμοι της χώρας που οι παράνομοι μουσουλμάνοι φτάνουν στο 40%
~  Δεν υπάρχει τέλος στην φαρσοκωμωδία του «προσφυγικού». Χιλιάδες αλλοδαποί, όλοι τους «αιτούντες ασύλου», είτε από την Αλγερία, είτε από το Μαρόκο, είτε από την Τυνησία, είτε από το Πακιστάν, είτε από το Αφγανιστάν, είτε από το Μπαγκλαντές, είτε από το Σουδάν, είτε από τη Σομαλία, και η λίστα δεν έχει τέλος, μετακινούνται μαζικά κατακλύζοντας όλη την Ελλάδα. 
Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, αλλά ουδείς τους λογαριάζει και δεν δίνει καμία σημασία. Άλλωστε οι εκλογές έγιναν.
Οι μετακινήσεις αφορούν μόνο τους αριθμούς αλλοδαπών που έχουν μπει λαθραία στη χώρα και κατοικούν στα νησιά, όπως για παράδειγμα οι περίπου 14.000 στη Λέσβο. Για τους 68.112   που μπήκαν στη χώρα το 2017 ή τους 93.367  που μπήκαν  το 2018, δεν υπάρχει καμία μετακίνηση. Βρίσκονται ήδη μόνιμα εγκατεστημένοι στην «ενδοχώρα».  Εκεί όμως που το πρόβλημα εντείνεται είναι με τις μικρές κοινότητες ή τους Δήμους που η κυβέρνηση χωρίς κανένα πρόγραμμα στέλνει όπου της είναι εύκαιρο εκατοντάδες αλλοδαπούς σε μια επαρχία που μαστίζεται ήδη από την εγκατάλειψη. Έτσι έφτασαν στο σημείο, να τοποθετήσουν δίπλα στην κοινότητα Καρίτσα της Λάρισας, που έχει 350 κατοίκους και οι νέοι της έχουν φύγει στο εξωτερικό, 200 Αφγανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεαροί. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς α΄τομα είναι αυτά και ποιες οι προθέσεις τους;.  Σε άλλη κοινότητα στο χωριό τη Μεθώνη Πιερίας με πληθυσμό 200 κατοίκων στέλνουν πάνω από  100 αλλοδαπούς! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλη την Θεσσαλία και τη βόρεια Ελλάδα. Η χώρα πολιορκείται κυριολεκτικά  από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι αλλάζουν ανεπιστρεπτί την πληθυσμιακή σύνθεση, αλλάζουν τον τόπο για πάντα. Την ίδια ώρα στο μέσο της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: 
Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη. Εκεί υπάρχουν πέντε χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στα βουνά, οι οποίοι περιφέρονται χωρίς κανένα έλεγχο. Η Μεθωνη Πιεριας είναι ενα μικρο χωριο 200 κατοικων  Θελουν να φερουν 100 μεταναστες για αρχη  ακουστε τη γυναικα pic.twitter.com/uxlWgvyjOD  — Maria Orfanidou (@MMASTEROFLIFE) November 6, 2019  

Και η εισβολή συνεχίζεται. Όσες «αποσυμφορήσεις» και να κάνουν το κενό συμπληρώνεται σχεδόν ακαριαία σε καθημερινή βάση. Βρισκόμαστε πλέον προ μιας μη αναστρέψιμης κατάστασης. Η Ελλάδα αλλάζει οριστικά πρόσωπο, με τεράστια αλλοίωση του πληθυσμού της, βάσει οργανωμένου σχεδίου.   
Λιμάνι Ξηρόκαμπου, Λέρος
5/11/2019

Λέμβος με 37 λάθρο καταφθάνει ανενόχλητη στο νησί κι ένας Λιμενικός βοηθάει στο παρκάρισμα.

Αυτό που βλέπετε, στην ενημέρωση του Λιμενικού θ αναφερθεί ως "εντοπισμός και διάσωση" αλλοδαπών.




Λιμάνι Ξηρόκαμπου, Λέρος
5/11/2019

Λέμβος με 37 λάθρο καταφθάνει ανενόχλητη στο νησί κι ένας Λιμενικός βοηθάει στο παρκάρισμα.

Αυτό που βλέπετε, στην ενημέρωση του Λιμενικού θ αναφερθεί ως "εντοπισμός και διάσωση" αλλοδαπών.
Το βίντεο ανέβασε ο Σύνδεσμος Εθνοφυλακής Ικαρίας θέλοντας να καταδείξει τους κινδύνους που εγκυμονούν απ την πολιτική των ανοικτών συνόρων και του μηδενικού ελέγχου.





***   «Βόμβα» Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα…
Έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης… 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Εξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπροούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».
Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Eλληνας υπουργός.  
Αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση για την παροχή διεθνούς προστασίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γράμμης και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.  Χρυσοχϊδης: Στους 4.000 οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες στην Ελλάδα  Στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων», που πρέπει να εφαρμόζονται. Ο κ. Χρυσοχϊδης αναφέρθηκε στο ιδιαιτέρως «ευαίσθητο», όπως υποστήριξε, θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα. Oπως υπογράμμισε, οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη» και γι’ αυτό, εξήγησε, απευθύνθηκε με επιστολή στους ομολόγους του προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό εξ’ αυτών. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση, επισήμανε, «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός». «Αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού», τόνισε.  Ο Ελληνας υπουργός, κλείνοντας την πρωτολογία του, ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να συνδράμουν στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των κυβερνήσεων.  Πηγή: iefimerida.gr
***  Τσιάρας: Αυστηρότερες ποινές για τους παιδεραστές…
~  «Είναι αμαρτία αυτό που λέω για όποιον πιστεύει στον Θεό. Όμως, ένα παιδί καλύτερα να το σκοτώσεις παρά να το βιάσεις… 
Αν το σκοτώσεις πεθαίνει άπαξ. Αν το βιάσεις πεθαίνει κάθε μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ και εγκληματολόγος, Άγγελος Τσιγκρής
Την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα παιδεραστίας προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την επεξεργασία των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα.  Ο υπουργός υπογράμμισε πως το επόμενο διάστημα θα καταθέσει σχετική τροπολογία, που θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις αρκετών βουλευτών και παράλληλα θα ικανοποιεί το περι δικαίου αίσθημα των πολιτών.  Είχε προηγηθεί η ομιλία του βουλευτή της ΝΔ και εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή, ο οποίος επισήμανε τις ισόβιες συνέπειες που έχει ο βιασμός για ένα παιδί, συμπεραίνοντας πως είναι καλύτερα να το σκοτώσεις, παρά να το βιάσεις.  
«Είναι αμαρτία αυτό που λέω για όποιον πιστεύει στον Θεό. Όμως, ένα παιδί καλύτερα να το σκοτώσεις παρά να το βιάσεις. Αν το σκοτώσεις πεθαίνει άπαξ. Αν το βιάσεις πεθαίνει κάθε μέρα» ανέφερε ο κ. Τσιγκρής, τονίζοντας πως η πρόβλεψη για κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη για τους βιαστές δεν είναι αρκετή και ότι το καταλληλότερο είναι το κυπριακό μοντέλο, το οποίο προβλέπει ισόβια κάθειρξη.  Την επανεξέταση του πλαισίου για τους παιδεραστές ζήτησε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε τις θέσεις του Πρόεδρου της Ελληνικής λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για το ζήτημα των παιδεραστών και όχι μόνο(έμποροι ναρκωτικών- δουλέμποροι) ο οποίος από την προεκλογική ακόμα περίοδο,είχε αφιέρωση ένα πολύ μεγάλο κομμάτι προεκλογικών θέσεων του κόμματος για το ζήτημα αυτό. Από τα τελευταία γεγονότα γίνεται έντονα αντιληπτό πώς αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο) αρχίζουν να αποκτούν κάποιου είδους σύμπνοια με τις«ανησυχίες» του Προέδρου της Ελληνικής λύσης ο οποίος όσο παρέρχεται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής του θητείας ολοένα και δικαιώνεται. με πληροφορίες από protothema
***  Αδιανόητο περιστατικό: Φοιτητής εκσπερμάτισε στην πλάτη κοπέλας που μελετούσε στη βιβλιοθήκη…
~  Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, 20χρονη φοιτήτρια έπεσε θύμα ασέλγειας από 20χρονο φοιτητή την ώρα που μελετούσε.
Η νεαρή φοιτήτρια διάβαζε, όταν ξαφνικά αισθάνθηκε κάτι να την ακουμπά στην πλάτη. Άπλωσε το χέρι της και διαπίστωσε ότι η μπλούζα της είχε λερωθεί από σπέρμα. Όταν γύρισε το κεφάλι της είδε έναν νεαρό να την κοιτά και στη συνέχεια να τρέπεται σε φυγή. Εκείνη έβαλε τις φωνές, ζητώντας βοήθεια.    Ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης άρχισε να καταδιώκει τον νεαρό. Με την βοήθεια ενός φύλακα ο 20χρονος ακινητοποιήθηκε κοντά στην Θεολογική Σχολή. Αποδείχτηκε ότι είναι φοιτητής του ΑΠΘ. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και ο νεαρός συνελήφθη. Σύμφωνα με το πληροφορίες του thestival.gr, o 20χρονος φοιτητής παραδέχτηκε την πράξη του και δήλωσε στους αστυνομικούς ότι το έκανε γιατί εκείνη τη στιγμή ήθελε να… εκτονωθεί!  Σε βάρος του θα σχηματιστεί δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
***  Κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι αλλά και υψηλές θερμοκρασίες με σκόνη από την Αφρική! – Από το Σάββατο βελτίωση…
~  Νέο χαμηλό βαρομετρικό με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές της δυτικής και Βόρειας Ελλάδας θα πλήξει την ελληνική επικράτεια, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα από το μεσημέρι και μετά, αλλά χωρίς μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. 
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αλλεπάλληλες διελεύσεις βαρομετρικών χαμηλών από τον Ατλαντικό ωκεανό προς τη δυτική ηπειρωτική Ευρώπη και έπειτα στη Μεσόγειο θάλασσα – με τη βοήθεια φυσικά του Αζορικού Αντικυκλώνα – , θα προκαλέσουν και την αύξηση των βροχοπτώσεων στα Βαλκάνια , κατ’επέκταση και στη χώρα μας για το επόμενο δεκαήμερο.
Συνοπτικά λοιπόν, η κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων αυτό το διάστημα θα δώσει αρκετές κακοκαιρίες στην Ελλάδα, πολλές βροχές διαρκείας στον δυτικό τομέα της χώρας μας αλλά και αρκετές βροχοπτώσεις έως και τα μέσα Νοεμβρίου.  Ο Αζορικός Αντικυκλώνας θα προκαλέσει αύξηση των βροχοπτώσεων στα Βαλκάνια , κατ’επέκταση και στη χώρα μας για το επόμενο δεκαήμερο  Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας Το πιο δύσκολο (καιρικά) διάστημα, φαίνεται πως θα είναι το τριήμερο 11-12-13 Νοεμβρίου με τη διέλευση ενός πολύ οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία – Σικελία, το οποίο μπορεί να τροφοδοτηθεί με πολλά ποσά υγρασίας και να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις διαρκείας, ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Ορισμένα τμήματα αυτών των βροχοπτώσεων θα επηρεάσουν και τα ανατολικά στις 12 και 13 Νοεμβρίου με τη συνοδεία ισχυρών νοτιάδων.  Πιο αναλυτικά, για την Πέμπτη προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου και πιθανόν λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα στη Μακεδονία και στη Θράκη. Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδα, αποκτώντας σταδιακά έντονο χαρακτήρα. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από το βράδυ το μέτωπο των καταιγίδων αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, με παράλληλα βελτίωση του καιρού στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 9 έως 24 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι, τόσο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις, ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στην Αττική περιμένουμε αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα βρέξει τοπικά. Ωστόσο τη νύχτα προς Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που ενδέχεται να είναι κατά περιόδους έντονα και να συνοδευτούν τοπικά από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 17 έως 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν δίνοντας αργά το βράδυ βροχές και τη νύχτα προς Παρασκευή σποραδικές καταιγίδες, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. 
Αυξημένες θα είναι από το απόγευμα οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με 4 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς.Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα την Παρασκευή
Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται βελτιωμένος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.Εξασθένηση του φαινομένου το Σάββατο
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, στα βόρεια τμήματα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανώς ομίχλη αναμένεται τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο νωρίς το πρωί έως 6 μποφόρ. Ενίσχυση αναμένεται στο Ιόνιο από το βράδυ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση  ΑΤΤΙΚΗ  Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και πιθανόν στη δυτική Στερεά .
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στην Πελοπόννησο πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στην Κρήτη όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
***  ΣΕΙΣΜΟΣ στον ΣΚΑΙ με τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! Τι είναι αυτά που λέτε στον κόσμο;.. (BINTEO)
~  Στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ στην τηλεόραση του Σκάι εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ. Βελόπουλος.  
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Π. Αναστασοπούλου ήταν έντονη και κυριάρχησε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.


Δείτε αποσπάσματα από την παρουσία του Κ. Βελόπουλου:

*** Η Σερβία προμηθεύεται α/α S-400! – Η Ρωσία «φυτεύει» πυραυλικό δίκτυο εναέριου ελέγχου στην «καρδιά» της Ευρώπης…
~  Οι Ρώσοι έχουν έρθει  σε συμφωνία με το Βελιγράδι για την πώληση συστημάτων S-400, τα οποία παρουσιάστηκαν σε στρατιωτική άσκηση στη Σερβία τον Οκτώβριο. 
Όπως φαίνεται με μια επιθετική γεωστρατηγική κίνηση θα «φυτέψουν» στο κέντρο των Βαλκανίων ένα σύστημα κατασκοπείας που θα επιτηρεί τα πάντα και θα «λοκάρει» τα πάντα.  
Το ραντάρ του συστήματος έχει ακτίνα δράσης τα 600 χλμ και μπορεί να κτυπήσει στόχο στα 400 χλμ με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί το βλήμα 40N6E.  Η εγκατάσταση των S-400 στην Σερβία αλλάζει το σύνολο των γεωστρατηγικών ισορροπιών στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη καθώς η Σερβία πλέον ελέγχει μια ακτίνα δράσης από την Ιταλία μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και από την βόρεια Αυστρία μέχρι την Ελλάδα όπου τα πάντα θα αναγνωρίζονται, θα ελέγχονται και θα καταρρίπτονται.  Η γεωπολιτική» της Σερβίας είναι τεράστια (αν και αναμενόμενη) και αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνδυασμό με τα Mig-29 η Σερβία επανέρχεται δυναμικά στο γεωστρατηγικό παιχνίδι των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, αφού ουσιαστικά καμία γειτονική χώρα δεν θα είναι σε θέση να την απειλήσει. Η σερβική αμυντική βιομηχανία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγής νέων όπλων τα τελευταία χρόνια ενώ η Σερβία καθίσταται και πάλι ισχυρή δύναμη μετά από έναν 30ετή κύκλο γεωπολιτικής συρρίκνωσης.  Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug  συστήματα  Pantsir-S, θα παραδοθούν στη Σερβία μέσα σε λίγους μήνες.  Ο Αλέξανδρος Μικέεφ, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων, Rosoboronexport, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις.  “Η συμφωνία θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες και η Ρωσία θα αρχίσει την παράδοση μετά την εκπαίδευση”, δήλωσε .  Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι το σύστημα Pantsir-S θα είναι εγγυητής ειρήνης στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, τα Pantsir θα προστατεύουν αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών και άλλες κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις.

***  Νέα παρέμβαση Καραμανλή: «Οι παγκόσμιες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας» – «Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για το μεταναστευτικό»…
~  Καμία χώρα και καμία κυβέρνηση πόσω μάλλον πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις παγκόσμιες προκλήσεις, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου…  
Στο παγκόσμιο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό πλαίσιο που δημιουργεί προκλήσεις για όλους αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στην 35η Επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών σε συνδυασμό με την 9η Διετή Συνάντηση του City του Λονδίνου.
«Οι παγκόσμιες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας μπορούν να μας δοκιμάσουν όλους. Έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο. Καμία χώρα, καμία κυβέρνηση, πόσω μάλλον πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της», είπε ο Κώστας Καραμανλής.  Και συνέχισε: «Λέγεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στο λυκόφως των ηγεσιών. Είναι αλήθεια ότι, σε σύγκριση με τις θρυλικές προσωπικότητες του παρελθόντος, ακόμη και του σχετικά κοντινού παρελθόντος, οι σύγχρονοι ηγέτες φαίνονται να υπολείπονται. Η περιπλοκότητα των προβλημάτων και η υπερβολική έκθεση στα Μέσα επίσης δεν βοηθούν. Ωστόσο, οι απαιτητικοί καιροί απαιτούν διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς τους ανθρώπους και βλέμμα στραμμένο στο μακροπρόθεσμο».  
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις με το Brexit και την αστάθεια της διεθνούς σκηνής, καθώς οι ΗΠΑ είναι ηγετική δύναμη στον κόσμο «αλλά δυσκολεύονται να επιβάλουν την θέληση τους». «Οι περιπέτειες για την ολοκλήρωση του Brexit, κατά τους προηγούμενους μήνες, έχουν ήδη καταδείξει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Οι μελλοντικές εξελίξεις παραμένουν αυτή τη στιγμή πολύ αβέβαιες. Η ειλικρινής ελπίδα μου είναι ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα υπερισχύσουν, προς όφελος όλων των μερών», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.  Μάλιστα αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι «η νέα κυβέρνηση δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος».  Όπως εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι ένας άλλος παράγοντας μεγάλης αβεβαιότητας. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι νέοι στην ιστορία. Ιστορικά, κλιμακώθηκαν ακόμη και σε ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κρατών, στον έλεγχο θαλασσών και εμπορικών οδών, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων στην εμπορική ναυτιλία. Αλλά η πρόσφατη ιστορία μας δεν έχει βιώσει έναν εμπορικό πόλεμο, όπου να εμπλέκονται πρώτες ύλες και διάφορα προϊόντα, αφενός, και οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, αφετέρου». Για το προσφυγικό ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι πρωτοφανείς αριθμοί που φθάνουν ασκούν τεράστια πίεση στην ικανότητα των υφιστάμενων συστημάτων ασύλου να απορροφούν τόσο μεγάλους όγκους. «Πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, στο πνεύμα πιο ισόρροπης κατανομής βαρών, για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Όμως δεν χρειάζονται προστασία όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους μετανάστες. Οι συμφωνίες επαναπατρισμού πρέπει να εφαρμόζονται αποτελεσματικότερα. Αυτό θα λειτουργήσει, επίσης, ως αντι-κίνητρο για τους παράνομους μετανάστες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και τάχθηκε υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης.  Πηγή:skai.gr
***  ΤΟ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ! Στόχος του ακραίου Ισλάμ είναι η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του αντίπαλου κοινωνικού οικοδομήματος και συστήματος αξιών… (ΒΙΝΤΕΟ)
Ένα άρθρο καταπέλτης είχε γράψει πριν από περίπου 3,5 χρόνια (Απρίλιο του 2016) ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην υπουργός και διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος (Deree), με αφορμή το βιβλίο που είχε γράψει με τίτλο «Η οργή του Ισλάμ και οι φανατικοί της Τζιχάντ» (εκδ. Επίκεντρο, 2015). 
Το άρθρο αποκαλυπτικό με θέμα το Ισλάμ και την ασυμβατότητα του με το κοινοβουλευτικό σύστημα της δύσεως. Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο παρακάτω όπως δημοσιεύτηκε:
του Ανδρέα Ανδριανόπουλου,  Τ​​ο Ισλάμ έχει πλημμυρίσει την επικαιρότητα με τρόπο ελάχιστα κολακευτικό γι’ αυτό. Οι άγριες δολοφονίες, οι καταστροφές μνημείων, οι μεταναστευτικές ροές εξαθλιωμένων ανθρώπων αποκλειστικά από μουσουλμανικές χώρες –δίχως όλες να αντιμετωπίζουν φαινόμενα εμφύλιων σπαραγμών– αναδεικνύει το μέρος αυτό του κόσμου ως επικίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία. Δίχως να αληθεύει πως όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, είναι δυστυχώς γεγονός πως σχεδόν όλοι οι τρομοκράτες είναι οπαδοί του Ισλάμ. Είναι φυσικό ολόκληρος ο κόσμος να διακατέχεται πλέον από συναισθήματα καχυποψίας προς τους οπαδούς του Μωάμεθ και να εξετάζει εξονυχιστικά συμπεριφορές, δόγματα και αρχές που χαρακτηρίζουν τα άτομα που ακολουθούν τις διδασκαλίες της θρησκείας αυτής. 
Πολλοί ισχυρίζονται πως η καχυποψία προς τους μουσουλμάνους διευκολύνει τους ακραίους της Τζιχάντ και τους ηγήτορες του Χαλιφάτου διότι στόχος τους είναι η δημιουργία ρηγμάτων στις δυτικές κοινωνίες και η υπονόμευση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Διαφωνώ. Το τελευταίο που απασχολεί τον Αλ Μπαγκντατί (ηγέτη του ISIS) και τους επιτελείς του είναι η διχόνοια στην Ευρώπη και η τύχη της Δημοκρατίας. Η Τζιχάντ δεν είναι κομμουνισμός να στοχεύει στην εσωτερική διάβρωση του ιδεολογικού οικοδομήματος του αντιπάλου, την ανάδειξη της δικής του ανωτερότητας και την προσέλκυση –μέσω της σχετικής προπαγάνδας– οπαδών. Στόχος του ακραίου Ισλάμ είναι η καταστροφή του αντίπαλου κοινωνικού οικοδομήματος και συστήματος αξιών επεκτείνοντας το κράτος του Θεού (Νταρ αλ Ισλάμ) σε περιοχές που ακόμη ανθίστανται, δεν ασπάζονται τη Σαρία κι ανήκουν έτσι στον κόσμο του Πολέμου (Νταρ αλ Χαρμπ). Δεν αντιμετωπίζεται το επεκτατικό Ισλάμ με περισσότερη Δημοκρατία. Διότι για τους Σαλαφιστές (τους οπαδούς των πρακτικών της εποχής του Προφήτη), η Δημοκρατία αποτελεί ύβριν. Δημοκρατία σημαίνει λαϊκή κυριαρχία. Που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Η κυρίαρχη όμως βούληση του λαού δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται πάνω από (ή και να μπορεί να τροποποιεί) τις διδασκαλίες του Προφήτη και των Σοφών του Ισλάμ (Σούρα και Χαντίντ). Ισλάμ σημαίνει «υποταγή». Σε όλα, σε θρησκεία αλλά και σε πολιτική. Γι’ αυτό και μετριοπαθές Ισλάμ περιγράφεται μοναχά αυτό που βρίσκεται περιθωριοποιημένο, σε δραματική μειοψηφία ή κάτω από την μπότα της καταπίεσης (στρατιωτικά ή κομμουνιστικά καθεστώτα). Δεν είναι τυχαίο πως δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική γενική κινητοποίηση μουσουλμάνων –στη Δύση ή αλλού– καταδίκης των ακραίων δολοφονικών επιθέσεων των τζιχαντιστών. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν ως δυτικών κοινωνιών που σέβονται και θέλουν να προστατεύσουν τη Δημοκρατία να δίνουμε μάχες για τις αξίες που φτιάξαμε. Ο σεβασμός του άλλου, η πολυφωνία, η ανοχή του διαφορετικού αλλά και η υποταγή στον νόμο και τους κανόνες. Η εμφάνιση μαθήτριας προ ημερών στην παρέλαση με μαντίλα προκάλεσε συζητήσεις. Και βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός σε μια Δημοκρατία να επιλέγει την εμφάνιση της αρεσκείας του. Όταν όμως το δικαίωμα αυτό αφορά όλους. Κι όχι κάποιος να εξαιρείται λόγω εθνικής ή θρησκευτικής ιδιαιτερότητας. Καταπατώντας τους σχετικούς κανόνες. Θα μπορούσε ένας άλλος μαθητής να φορέσει τζιν παντελόνι; Ή μια μαθήτρια κολάν; Αν όχι, και η εξαίρεση αφορά μόνο θρησκευτική επιλογή και ιδιαιτερότητα, ανοίγουν επικίνδυνα ρήγματα στη δημοκρατική ισονομία. Σε λίγο θα υπάρξει ενδεχομένως απαίτηση στα σούπερ μάρκετ να υπάρχει απαραίτητα «χαλάλ» (φαγητό που επιτρέπει η Σαρία) και να το χειρίζονται αποκλειστικά και μόνο μουσουλμάνοι εργαζόμενοι. Εξίσου μπορεί να απαιτηθεί η απαγόρευση πώλησης ποτών και χοιρινού σε ορισμένα μαγαζιά τροφίμων. Εκτιμώ πως οι νεοεισερχόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες και να σέβονται τις αξίες της χώρας που τους δέχεται. Κι όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, οι μελλοντικές εμπλοκές είναι αναπόφευκτες. Και η όξυνση ορατή.   Πηγή: Καθημερινή   Υ.Γ. Δείτε τί είχε πει ο κ. Ανδριανόπουλος στην Πόπη Τσαπανίδου σε μια συνέντευξή του την εποχή εκείνη:  

***  Εκδήλωση κατασκευής σκαφών από πλαστικά μπουκάλια αύριο το πρωί  
Μια αξιόλογη πολυδιάστατη πρωτοβουλία που ενώνει αθλητισμό και περιβάλλον προσθέτει στην τοπική κοινωνία ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας Αίολος. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου αναφέρουν τα εξής:
Ο ΝΑΣ Αίολος Καλαμάτας προάγει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, διαμορφώνει χαρακτήρες και προσωπικότητες των μικρών αθλητών και κρούει το κώδωνα του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής όποτε με χαρά συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Bottles to Boats» και περιμένουμε όλους τους φίλους της θάλασσας στην παρουσίαση των σκαφών από ανακυκλωμένο υλικό τη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 10:30 στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μας στο προλιμενα Καλαμάτας.

***   Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό χειρουργός για το θάνατο 71χρονης
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας χειρουργός του Νοσοκομείου Καλαμάτας για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια ενέργειας και δια παραλείψεων τελεσθείσα, για το θάνατο 71χρονης το 2013.
Πρωτόδικα ο γιατρός είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 μηνών. Χθες το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή.
Μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος της οικογένειας, Παναγιώτης Νταής, τόνισε σε δήλωσή του «Ξαναβρήκε το δίκαιο το δίκιο του».
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί τις επόμενες ημέρες εκδίκαση αστικού δικαστηρίου για ψυχική οδύνη της οικογένειας.
Τέλος, δε δόθηκε ποτέ απάντηση γι’ αυτή την υπόθεση στο πώς χάθηκε ο ιατρικός φάκελος της 71χρονης από το Νοσοκομείο της Αθήνας, απάντηση που δεν έδωσε ούτε η ΕΔΕ που διενεργήθηκε.
 Επέμβαση κήλης
Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος ότι το Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποίησε επέμβαση κήλης σε 71χρονη και εκ σφάλματος προκάλεσε διάτρηση του λεπτού εντέρου στην ασθενή, την οποία δε φρόντισε να επανορθώσει.
Η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε και έπειτα από περίπου 20 μέρες, ύστερα από παρέμβαση της οικογένειάς της, εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ρήξη του λεπτού εντέρου και η κοιλιά της να είναι πλήρης εντερικού περιεχομένου. Αυτό επέφερε πολυοργανική ανεπάρκεια, προσβάλλοντας όλα τα ζωτικά όργανα και εν τέλει το θάνατό της περίπου 15 ημέρες μετά.
Η δίκη χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις του συζύγου της άτυχης γυναίκας και της κόρης της, ενώ ακολούθησε κατάθεση του χειρουργού που την ανέλαβε και έκανε τη δεύτερη επέμβαση στην Αθήνα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Η κόρη της θανούσας κατέθεσε ότι στις 4 Μαρτίου 2013, λόγω της κατάστασης της μητέρας της, την οποία έβλεπε να χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει μετά το χειρουργείο για την ομφαλοκήλη, την πήρε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.
 Δεύτερο χειρουργείο
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 4 Μαρτίου νοσηλεύτηκε αρχικά στην Πνευμονολογική Κλινική. Μάλιστα, στην κατάθεσή του αργότερα πνευμονολόγος του «Σωτηρία» είπε πως διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε υγρά στον πνεύμονα, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στο χειρουργείο ομφαλοκήλης που είχε υποβληθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι πονούσε στην κοιλιά και είχε πυρετό. Έτσι, ειδοποίησε χειρουργό και ο ειδικευόμενος που την εξέτασε ζήτησε να γίνει αξονική τομογραφία.
Στις 7 Μαρτίου οδηγήθηκε στην χειρουργική κλινική και στις 10 του μήνα, αφού σταθεροποιήθηκε το κάλιο που είχε πρόβλημα, μπήκε χειρουργείο.
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν «άνοιξε» την κοιλιά της ασθενούς είδε να υπάρχει χολοβαφές υγρό, καθώς και πολλές συμφύσεις. Ακολούθως, όπως είπε, είδε ότι το λεπτό έντερο είχε «πιαστεί» με ένα ράμμα της κοιλιάς και είχε δημιουργήσει τρύπα στο έντερο. Από εκεί, όπως συμπέρανε, υπήρχε διαρροή του εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά. Εκτίμησε ότι αυτό συνέβη την ώρα που έραβαν την τομή μετά το χειρουργείο της ομφαλοκήλης στην Καλαμάτα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι είναι ένα λάθος που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε γιατρό, αλλά μπορεί να διορθωθεί, αρκεί ο γιατρός να το αντιληφθεί έγκαιρα.
Τότε, συνέχισε, στο χειρουργείο προχώρησε σε αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου, συγκόλληση και τοποθετήθηκαν παροχετεύσεις. Η ασθενής διασωληνώθηκε και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα του νοσοκομείου. Τελικά, όμως, η γυναίκα κατέληξε στις 25 Μαρτίου από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν μπορούσαν να τη βάλουν στο χειρουργείο αμέσως, καθώς είχε μεγάλο πρόβλημα με το κάλιο και έπρεπε να σταθεροποιηθεί.
 «Μύρισε το χειρουργείο»
Ακολούθως κατέθεσε η αναισθησιολόγος του «Σωτηρία», η οποία ανέφερε πως είχε δει σκεπτικό το χειρουργό πριν από τη δεύτερη επέμβαση, και όταν τον ρώτησε, της απάντησε ότι δεν έχει το πρακτικό από το χειρουργείο της Καλαμάτας και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο γιατρό.
Η αναισθησιολόγος είπε ότι η 71χρονη ήταν σε κακή κατάσταση και όταν την «άνοιξαν» οι γιατροί, τους ρώτησε τι γίνεται και της απάντησαν «χάλια». «Άνοιξαν μια κοιλιά που μύρισε όλο το χειρουργείο. Η γυναίκα ήταν ήδη σε σήψη», συμπλήρωσε την κατάθεσή της η αναισθησιολόγος.
Εν συνεχεία κατέθεσε χειρουργός που έχει εκλεγεί βουλευτής, ο οποίος επισήμανε ότι έχει μελετήσει το φάκελο της 71χρονης και αν η γυναίκα είχε περιτονίτιδα από την Καλαμάτα, δε θα είχε ζήσει τόσες ημέρες, όπως λένε οι υπόλοιποι μάρτυρες. Συμπλήρωσε, δε, ότι το λεπτό έντερο μπορεί να ήταν ραμμένο στην κοιλιά της από τότε που είχε κάνει τις καισαρικές και να ζούσε με αυτό χωρίς να υπήρχε πρόβλημα.
Ακτινολόγος της Καλαμάτας κατέθεσε ότι σε καμία αξονική της γυναίκας δεν αναφέρεται ότι εντοπίζεται ελεύθερος αέρας στην κοιλιά, που συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει διάτρηση και πως υπήρχε υγρό (αιμάτωμα) στο υποδόριο και όχι στην κοιλιά.
Τέλος, πνευμονολόγος της Καλαμάτας ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση η γυναίκα δεν έπρεπε να υποβληθεί σε δεύτερο χειρουργείο και πως ο κατηγορούμενος γιατρός έκανε όλα όσα έπρεπε.
 Απολογία
Κατά την απολογία του ο χειρουργός αρνήθηκε ότι έκανε κάποιο λάθος, καθώς και ότι κατά τη χειρουργική επέμβαση στη Καλαμάτα το λεπτό έντερο τρυπήθηκε με ράμμα της κοιλιάς. Επισήμανε στο δικαστήριο ότι από τα δεδομένα που είχε μέχρι την ημέρα που έφυγε η άτυχη γυναίκα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν είχε καμία ένδειξη για περιτονίτιδα. Επίσης, διευκρίνισε ότι κατά τη διακομιδή έδωσε όλο τον ιατρικό της φάκελο, καθώς και δικό του ενημερωτικό σημείωμα.
Πρόσθεσε πως μετά το χειρουργείο που έκανε, όταν αφαιρέθηκαν οι παροχετεύσεις, δεν υπήρξε κανένα εύρημα, ενώ στην καθημερινή εξέταση ποτέ δεν εντοπίσθηκε ελεύθερος αέρας στην κοιλιά που υποδηλώνει διάτρηση. Επίσης, ότι όλες οι αξονικές είχαν δείξει υγρό στο υποδόριο, ενώ υπογράμμισε ότι οι γιατροί του «Σωτηρία» δεν έχουν πει για ποιον ακριβώς λόγο χειρούργησαν ξανά την γυναίκα και τι υγρό βρήκαν στην κοιλιά της. Ευθέως αμφισβήτησε την ορθότητα του χειρουργείου που έγινε στην Αθήνα.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας τόνισε ότι ο γιατρός δεν είναι Θεός, αλλά ο κόσμος απαιτεί από αυτόν μόνο ένα αποτέλεσμα, να γίνει καλά και να επιστρέψει στο σπίτι του. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, είπε ότι υπήρξε αμέλεια του κατηγορούμενου γιατρού σε τρία στάδια και ζήτησε την ενοχή του.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Κράμερ Vs Κράμερ με δύο μέτρα και σταθμά
Τις προηγούμενες μέρες, μετά την παράδοση- παραλαβή της νέας διοίκησης στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, διεξήχθη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας. Σ' αυτό συμμετέσχε, ως μέλος από την πλευρά της δημοτικής παράταξης "Καλαμάτα Μπροστά", ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Νινιός. Έχει πολύ ενδιαφέρον η ανάρτηση τόσο της δημοτικής παράταξης για το θέμα όσο και οι εντυπώσεις του κ. Νινιού από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς παρουσιάζει με τον πλέον καθαρό τρόπο το πώς συμπεριφερόταν ο Παναγιώτης Νίκας ως δήμαρχος Καλαμάτας και τη μετάλλαξή του μόλις έγινε περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
 Το δημοσίευμα της δημοτικής παράταξης
«Εκτός από τους έξι συμβούλους μας στο Δ.Σ. του Δήμου Καλαμάτας, αρκετοί από τους ανθρώπους μας συμμετέχουν στα Δ.Σ. διαφόρων Νομικών προσώπων. Ο εξαίρετος επιχειρηματίας, στο χώρο της οινοποιίας, Παναγιώτης Νινιός, μας εκπροσωπεί στο Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.
Δανειζόμαστε την ανάρτησή του, από την προσωπική του σελίδα, όπου μεταφέρει αισιόδοξο μήνυμα για τη διάθεση του νέου Δ.Σ., αλλά και το παράδοξο της μετάλλαξης του πρώην δημάρχου.
 "Τα δικά μας δικά μας και τα… ξένα πάλι δικά μας
Σήμερα είχαμε το πρώτο συμβούλιο του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον επικεφαλής του συνδυασμού μας ‘Καλαμάτα Μπροστά’, Βασίλη Κοσμόπουλο, για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου.
Επίσης, να πω ότι στην πρώτη αυτή συνεδρίαση το κλίμα ήταν θετικό και ο πρόεδρος φαίνεται να θέλει να κάνει αλλαγές προς το καλύτερο. Αν είναι έτσι, θα είμαστε στο πλευρό του, όπως φυσικά του είπαμε.
Αν, όμως, δούμε ότι θίγονται οι δημότες μας, είτε αυτοί είναι οι παραγωγοί είτε οι καταναλωτές, τότε θα είμαστε αυτοί που μέσα από τις προτάσεις μας θα προσπαθήσουμε να τους διαφυλάξουμε.
Εκείνο, πάντως, που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα χαρτί της Περιφέρειας Πελοποννήσου που μας ζητούσε να δίνουμε το 25% των εσόδων της Λαϊκής στην περιφέρεια ως ορίζει ο νόμος.
Ρώτησα, λοιπόν, τι έδινε ο κύριος Νίκας ως δήμαρχος (μέσω του διορισμένου προέδρου του στην ΚΑΚ φυσικά) και η απάντηση που πήρα ήταν ΤΙΠΟΤΑ, 0 ευρώ δηλαδή.
Ως δήμαρχος λέω, αν κατάλαβα καλά, δεν ήθελε να δίνει η ΚΑΚ τα χρήματα στην Περιφέρεια, αλλά ως περιφερειάρχης θέλει να τα εισπράξει!
Η πρότασή μου, φυσικά, ήταν να πάρει όσα έδινε, μιας και σαν ‘πετυχημένος’ δήμαρχος ήξερε τι έκανε! Τι πιο σωστό λοιπόν, το νέο Δ.Σ. να ακολουθήσει τη συνταγή του. Όχι όπως λέμε δηλαδή, τα δικά μας, δικά μας, αλλά και τα ξένα δικά μας. Τα συμπεράσματα των πολιτών..."».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Μεγάλες ανατροπές στα ακίνητα φέρνει το πάγωμα του ΦΠΑ
Το πάγωμα του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα έρχεται να ταράξει τα νερά της κτηματαγοράς. Με τις τιμές των κατοικιών να έχουν τραβήξει την ανηφόρα οι ειδικοί του Real Estate προβλέπουν ότι η ανοδική κούρσα των τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες δε θα κρατήσει για πολύ.
Η αναστολή του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια σε όλα τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα ανατρέψει πολύ γρήγορα το χάρτη της κτηματαγοράς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στην Καλαμάτα για το τρίτο τρίμηνο του 2019 κυμαινόταν στα 1.328 ευρώ/μ2
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, "η αλλαγή του σκηνικού θα φανεί μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 ακίνητα χωρίς το ΦΠΑ. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος και όπως λένε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς, οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητα που έμειναν στα χέρια τους ακόμα και από το 2006.
Την κατηφόρα αναμένεται να πάρουν αργά ή γρήγορα και οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών 15, 20 και 30 ετών, καθώς θα χάσουν το πλεονέκτημα της χαμηλής φορολογίας τους.
Μέσα σε ένα έτος τα διαμερίσματα αυτά έγιναν ακριβότερα κατά 10% ακολουθώντας την ανοδική τροχιά που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων το τελευταίο διάστημα.
 Τα επόμενα στάδια
Η εικόνα αυτή μέσα στους επόμενους μήνες θα αλλάξει, με μεσίτες και κατασκευαστές να προβλέπουν αύξηση της ζήτησης κυρίως από το εξωτερικό και:
 1. Μείωση στις τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων
Όπως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς, τους επόμενους μήνες οι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να απαλλαγούν από το στοκ των αδιάθετων ακινήτων προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να επενδύσουν τα κεφάλαια που θα αντλήσουν στην ανέγερση νέων ακινήτων. Μόλις ξεμπλοκάρουν τα 100.000 ακίνητα τα οποία παρέμεναν για χρόνια στα αζήτητα ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος. Εργολάβοι και κατασκευαστές για να «ξεφορτωθούν» τα σπίτια που τους έμειναν στα χέρια λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογίας τους θα επιλέξουν να ρίξουν τις τιμές για να πουληθούν γρηγορότερα. Αλλά και μόνο το πάγωμα του ΦΠΑ 24% και η επιβάρυνση των νεόδμητων ακινήτων με φόρο μεταβίβασης μόλις 3% οδηγεί σε μείωση του κόστους απόκτησης νεόδμητων ακινήτων. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ, το κόστος για τον αγοραστή με το ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα σε 248.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, στην αξία του διαμερίσματος θα προστεθεί φόρος μεταβίβασης 3% και η τελική αξία θα διαμορφωθεί σε 206.000 ευρώ. Η νέα τελική τιμή του ακινήτου θα είναι μειωμένη κατά 42.000 ευρώ ή κατά 17%.
 2. Μείωση τιμών πώλησης των παλαιών ακινήτων
Από τη στιγμή που θα ξεπαγώσει η αγορά των νεόδμητων ακινήτων και οι επενδυτές θα στραφούν σε αυτά, οι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών χάνουν αμέσως ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Τη χαμηλή φορολογία. Έτσι για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους προκειμένου αυτά να αλλάξουν γρηγορότερα χέρια. Σήμερα σχεδόν το 70% των αγοραστών προτιμούν μικρά και παλαιά ακίνητα, τα οποία συνήθως επισκευάζουν για να τα διαθέσουν στη συνέχεια σε μία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
 3. Ενίσχυση της αγοράς πρώτης κατοικίας
Η αγορά πρώτης κατοικίας μπορεί να μην επηρεάζεται από την αναστολή του ΦΠΑ, καθώς και σήμερα, ανεξάρτητα από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας, επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3%, αλλά αναμένεται να επηρεαστεί από τις τιμές που θα επικρατήσουν στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς. Εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν στέγη σε καλύτερες τιμές.
 4. Επιστροφή της αντιπαροχής
 Σήμερα επιβάλλεται ΦΠΑ 24% για τις παραδόσεις κτισμάτων που δίδονται ως αντιπαροχή από τον κατασκευαστή στον οικοπεδούχο. Ο οικοπεδούχος, δηλαδή, πληρώνει φόρο 24% για να πάρει τα κλειδιά του διαμερίσματος. Ως αξία, επί της οποίας υπολογίζεται ΦΠΑ, λαμβάνεται η αξία της παρεχόμενης εργολαβίας, η οποία προκύπτει από το κόστος υλικών εργασιών, αμοιβών, μισθών και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και τυχόν εργολαβικό κέρδος, όπου υπάρχει. Το πάγωμα του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στο χάρτη της κτηματαγοράς. Οι οικοπεδούχοι θα απαλλαγούν από την καταβολή ΦΠΑ με την υποβολή μιας απλής αίτησης. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν ακόμα και από το 2023 και μετά που θα έχει λήξει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
 5. Έκρηξη νέων οικοδομικών αδειών
Όμως, το πάγωμα του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Οι κατασκευαστές θα σπεύσουν να βγάλουν νέες οικοδομικές άδειες μέχρι τα τέλη του 2022 και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο στοκ ακινήτων, το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023, οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος".

***  Συνάντηση Αναστασόπουλου με Αθανασόπουλο  
Την ευκαιρία να συνεργαστεί σε θέματα που απασχολούν το Δήμο Μεσσήνης είχε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, με το δήμαρχο Μεσσήνης, Γεώργιο Αθανασόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του. Ο δήμαρχος Μεσσήνης έθεσε ως προτεραιότητα τη βελτίωση του επαρχιακού και οδικού δικτύου που διέρχεται το Δήμο Μεσσήνης, καθώς και την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης εν όψει του χειμώνα στα κυριότερα ρέματα, όπως Βελίκα, Μουρτιά, Τυφλό, Βαρυμπόμπη κ.ά.
Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο αποκατάστασης της προβλήτας Πεταλιδίου και της προστασίας των οικιών από τη διάβρωση, στην ένταξη των έργων παράκαμψης του οικισμού Δάρα και της Κοινότητας Νεοχωρίου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, στην υλοποίηση του εγγειοβελτιωτικού έργου Τρικόρφου, αλλά και σε έργα αναπλάσεων και ύδρευσης.
Ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε καταρχήν για την επίσκεψη το δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι, όσον αφορά στα οδικά έργα, ήδη προγραμματίζεται για το 2020 η υλοποίηση έργου βελτίωσης από Ασπρόχωμα έως αεροδρόμιο, ενώ για το υπόλοιπο δίκτυο ο προγραμματισμός αφορά στην υλοποίηση βελτιώσεων, διαγραμμίσεων, καθαρισμών και φυτεύσεων. Ειδικά στην 3η επαρχιακή οδό, στο τμήμα Θουρία – Αριστομένη και στην 8η επαρχιακή, στο τμήμα Αβραμιού – Μεσσήνη – Αριστομένη, υλοποιούνται έργα βελτίωσης με αποκαταστάσεις, διευθετήσεις ομβρίων, καθαρισμούς τάφρων, διαγραμμίσεις, σημάνσεις, πινακίδες και ασφαλτοστρώσεις.
Επίσης, ενημερώθηκε ο δήμαρχος ότι η Περιφέρεια προετοιμάζεται για μια συνολική εκτίμηση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας του Μεσσηνιακού κόλπου, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα έργα που θα υλοποιηθούν, πέραν αυτών που εκτελούνται από το υπουργείο Υποδομών.
Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης εγγειοβελτιωτικών έργων, ύδρευσης, καθώς και έργων βελτίωσης των ΓΟΕΒ, για τα οποία, εκτός των ήδη υλοποιούμενων συντηρήσεων, σχεδιάζεται η ουσιαστική αναβάθμιση.
 Συγκρότηση επιτροπής
καταγραφής και αποτίμησης ζημιών
Σε απόφαση συγκρότησης επιτροπής καταγραφής και αποτίμησης ζημιών προχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος, μετά και σχετικό αίτημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Έργο της Επιτροπής είναι η ακριβής καταγραφή και αποτίμηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, των πρώτων υλών, των εμπορευμάτων και οχημάτων των πληγέντων επιχειρήσεων από έντονο καιρικό φαινόμενο (ανεμοστρόβιλο) που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή της Κοινότητας Θουρίας, Δήμου Καλαμάτας Π.Ε. Μεσσηνίας.
 Ζημιές σε μελισσοσμήνη στην Τριφυλία
Από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε μελισσοσμήνη στην περιοχή της Μεταξάδας. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, με επικεφαλής το διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκαν την περιοχή, κατέγραψαν τις ζημιές και ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους ότι θα πρέπει να μεταβούν στον αρμόδιο φορέα, που είναι ο ΕΛΓΑ.

***  Λύκειο Θουρίας: Οι μαθητές δεν μπήκαν στις τάξεις διεκδικώντας τα αυτονόητα  
Να απέχουν από τα μαθήματά τους αποφάσισαν χθες οι μαθητές του Λυκείου Θουρίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα τεχνικής φύσεως που αντιμετωπίζει το σχολείο τους.
Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα είχε ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από τη λυκειάρχη και δημοτικό σύμβουλο Ελένη Γκεγκλέ, με το δήμαρχο μάλιστα να ενημερώνει τότε ότι θα δει τα ζητήματα άμεσα.
Έκτοτε δεν έγιναν κάποιες εργασίες, όμως, κι έτσι οι
μαθητές αποφάσισαν να μην μπουν στις τάξεις τους, κάτι που- όπως είπαν- έγινε συμβολικά και θα συνεχίσουν κατά τις επόμενες μέρες με άλλες κινητοποιήσεις.
Μιλώντας με εκπροσώπους των μαθητών, έγινε γνωστό ότι τα κυριότερα ζητήματα είναι:
Οι τουαλέτες του σχολείου που είναι σε κακή κατάσταση και ζητούν να κατασκευαστούν καινούργιες.
Η κατάσταση των γηπέδων στον προαύλιο, με τις μπασκέτες να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.
Η αντικατάσταση των σωμάτων των καλοριφέρ, αφού τα περισσότερα έχουν προβλήματα.
Η τοποθέτηση λαμπών σε όλες τις αίθουσες και, τέλος, βρυσών στο εσωτερικό του κτηρίου. Π.Μπ.

***  Κτηματογράφηση Μεσσηνίας: Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής, αλλά ακόμα υπολείπονται πολλά δικαιώματα  
Από το 2020 ενεργοποιούνται τα πρόστιμα
Τρεισήμισι εβδομάδες απέμειναν για να ολοκληρωθεί στη Μεσσηνία η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων κτηματογράφησης και ακόμα η ανταπόκριση των ιδιοκτητών δε φαίνεται να είναι αυτή που πρέπει, προκειμένου να επιτευχθούν εύκολα οι στόχοι που έχει θέσει το «Ελληνικό  Κτηματολόγιο».
Μπορεί – ευτυχώς- το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα να έχει ξεπεράσει το 30%, ωστόσο παραμένουν αδήλωτα πολλά δικαιώματα ιδιοκτησιών.
 Στους επαγγελματίες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περισσότερες δηλώσεις δικαιωμάτων βρίσκονται στα γραφεία επαγγελματιών που ασχολούνται με το αντικείμενο του Κτηματολογίου και οι οποίοι αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν φακέλους, για να τους καταθέσουν λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Αυτό, βέβαια, ενέχει τον κίνδυνο για το κατά πόσο οι υπάλληλοι του Γραφείου Κτηματογράφησης θα καταφέρουν να παραλάβουν εντός των προθεσμιών την κατάθεση ενός μεγάλου όγκου φακέλων.
Όπως και να έχει, ακόμα και με πολλή πίεση εκτιμάται ότι οι στόχοι του Κτηματολογίου για παραλαβή ενός μέσου όρου 55% των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία, θα επιτευχθεί.
 Πρόστιμα
Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ενώ το ύψος τους θα εξαρτάται τόσο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όσο και από το χρόνο καθυστέρησης της τακτοποίησης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία».
Τέλος, μέχρι στιγμής υπάρχει άρνηση από τους αρμοδίους να δοθεί νέα παράταση για την κτηματογράφηση της Μεσσηνίας και τελικά το ποιες θα είναι οι προθέσεις τους, θα αποκαλυφθούν τις ημέρες που θα εκπνέει η προθεσμία, στις 29 Νοεμβρίου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Προκήρυξη βραβείου ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μ. Πολυδούρη»  
Βραβείο ποίησης πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Μ. Πολυδούρη» προκηρύσσουν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.
Η αίτηση συμμετοχής πρέπει να συνοδεύεται από την ποιητική συλλογή, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί την προηγούμενη χρονιά της βράβευσης (για φέτος έκδοση μέχρι 31/12/2019), και κατατίθεται στη Γραμματεία της Κ.Ε «Φάρις» αυτοπροσώπως, ή ταχυδρομικά, στη διεύθυνση Αθηνών 99 , Β΄ Κτήριο Νέου Δημαρχείου, (τηλ. 2721360611 & 612), μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020, πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, σε πέντε (5) αντίτυπα, με την ένδειξη «Για το Βραβείο Ποίησης Μ. Πολυδούρη».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά την προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας

***  «Οι απαρατήρητοι» της συγγραφέως Αγγελικής Σπανού στην Καλαμάτα  
Το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Σπανού «Οι απαρατήρητοι» των εκδόσεων «Πόλις» από το βιβλιοπωλείο «βιβλιόπολις» θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στον όροφο του bistroteca.
Με τη συγγραφέα θα μιλήσει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ενώ θα συντονίσει η Μαριλένα Γυφτέα.
Έχεις προσέξει ποτέ τα χέρια της ταμία στο σουπερμάρκετ που ψωνίζεις; Ξέρεις το όνομα του ντελιβερά που σου φέρνει συχνά παραγγελία; Είναι ερωτευμένη η κυρία στα διόδια; Πώς αντέχει την μπόχα η οδοκαθαρίστρια; Τι σκέφτεται μια τηλεφωνήτρια όταν τελειώνει η βάρδια; Βαριέται μια ταξιθέτρια βλέποντας την ίδια παράσταση κάθε βράδυ; Έχει πιο πολύ στρες ο παρκαδόρος στο πλοίο ή ένας τραυματιοφορέας; Πόσα μαθαίνει ένας θυρωρός σε μεγάλο κτήριο; Τι νιώθει ένας δικαστικός κλητήρας την ώρα της έξωσης; Και τι ζωή είναι αυτή; Υπάρχει πόνος, έλλειψη, κενό, απελπισία ή μόνο ανία, μοναξιά και εσωτερική ακινησία; Συνηθίζεται η πλήξη ή γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη; Αντέχεται η απόσταση από τους άλλους και ο καταναγκασμός της επανάληψης ή μήπως όχι; Και όλοι αυτοί, οι απαρατήρητοι, πώς μας βλέπουν; Τι λένε για εμάς; Σίγουρα πολύ περισσότερα απ’ όσα εμείς γι’ αυτούς. Δεν τους αναγνωρίζουμε, δεν τους προσέχουμε, δε μας ενδιαφέρει να τους ακούσουμε. Και ίσως κάτι χάνουμε. Γιατί εκείνοι μας ξέρουν καλά. Κάποιες φορές καλύτερα απ' όσο οι ίδιοι τον εαυτό μας.
Η Αγγελική Σπανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και Νομικά στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Από το 1993 εργάζεται ως δημοσιογράφος.  

***  Οι δύο τυχεροί της παράστασης «La Nonna»  
Δυο τυχεροί κερδίζουν από μια διπλή πρόσκληση για την παράσταση «La Nonna» που παρουσιάζεται από την ομάδα Fraction στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Οι δύο τυχεροί λοιπόν είναι :
Παναγιώτης Πορφύρης σήμερα
Αναστασία Κουμουνδούρου για αύριο Πέμπτη
Οι δυο παραπάνω λοιπόν, θα έχουν από μια διπλή πρόσκληση λέγοντας το όνομα τους στην είσοδο της παράστασης.

***  Σχεδόν 30 συλλήψεις καθημερινά τον Οκτώβριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  
Με αρκετές συλλήψεις για διάφορα αδικήματα έκλεισε ο Οκτώβριος για τις αστυνομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συνολικά στην Περιφέρεια τον Οκτώβριο συνελήφθησαν 893 άτομα και ειδικότερα: τέσσερα για ανθρωποκτονία και απόπειρες, τέσσερα για ληστεία και απόπειρες, 71 για κλοπή και απόπειρες, 92 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 27 για παράβαση του νόμου περί όπλων, τέσσερα για παράβαση το Ν. περί παιγνίων, 248 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, ένα για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα, πέντε για λαθρεμπόριο, επτά για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, δύο για παράβαση του Ν. περί προστασίας τους περιβάλλοντος, τέσσερα για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, 18 για ΓΟΚ, 13 για πλαστογραφία, 236 για ΚΟΚ, δύο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, 17 για ενδοοικογενειακή βία, 63 για καταδιωκτικά έγγραφα, δύο για στέρηση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και 73 για διάφορα αδικήματα (κατ’ έγκληση διωκόμενα, υγειονομικού κανονισμού κ.λπ.).
 Εξιχνιάσεις
Εξιχνιάσθηκαν: Τρεις υποθέσεις ανθρωποκτονίας, τέσσερις υποθέσεις ληστειών, 93 υποθέσεις κλοπών και απόπειρες διαρρήξεων οικιών, καταστημάτων, οχημάτων κ.λπ., 80 υποθέσεις για ναρκωτικά, 31 υποθέσεις για όπλα, δύο υποθέσεις για παράβαση του Ν. περί βεγγαλικών, μία υπόθεση απάτης, οκτώ υποθέσεις για πλαστογραφία, μία υπόθεση για παράβαση του Ν. περί παιγνίων, τρεις υποθέσεις για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, μία υπόθεση αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, έξι υποθέσεις για λαθρεμπόριο και μία υπόθεση για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
 Κατασχέσεις
Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Οκτώβριο κατασχέθηκαν: 29,3 γραμμάρια ηρωίνης, 175,7 γραμμάρια κοκαΐνης, 33 δενδρύλλια κάνναβης, χασίς 2.727,78 γραμμ., 140,5 ναρκωτικά χάπια, 7 τσιγαριλίκια κάνναβης, μικροποσότητες μεθαδόνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ΜDMA, 23 κυνηγετικά όπλα, ένας γεμιστήρας πιστολιού, 100 φυσίγγια διαφόρων τύπων, 19 ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σπάθες, σουγιάδες κ.λπ., τέσσερα αντικείμενα που θεωρούνται όπλα (σιδερογροθιές, συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας, ράβδοι, συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης κ.λπ.), ένα πιστόλι τύπου REPLICA, κρότου, αεροβόλα, τύπου μπρελόκ κ.λπ., 16 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, 2.454 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 10.480 γραμμ. λαθραίου καπνού, 38 βεγγαλικά, πέντε οχήματα, επτά κινητά τηλέφωνα, χρηματικό ποσό 3.381,4 ευρώ, πέντε  ζυγαριές και αντικείμενα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, συσκευασίες και διάφορα αντικείμενα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διαρρηκτικά εργαλεία και πλήθος προϊόντων παραεμπορίου.
Τέλος, τον Οκτώβριο κλάπηκαν απ’ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου 50 οχήματα και βρέθηκαν 30.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Αθωώθηκαν για απείθεια 6 επιστήμονες μηχανικοί του Δήμου Καλαμάτας  
Έξι χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί του Δήμου Καλαμάτας βρέθηκαν χθες κατηγορούμενοι για απείθεια στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, έπειτα από δικογραφία που συνέταξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άσκησε διώξεις.
Η περίεργη αυτή υπόθεση ξεκίνησε να εξελίσσεται τον Ιούνιο του 2016. Τότε είχε εκδηλωθεί φωτιά σε αγρό στο Ασπρόχωμα. Η Πυροσβεστική από πίνακα πραγματογνωμόνων που διαθέτει άρχισε το Σεπτέμβριο να καλεί έναν έναν τους κατηγορούμενος μηχανικούς, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στον αγρό για τα αίτια της πυρκαγιάς. Οι κατηγορούμενοι απέστειλαν εγγράφως αίτηση εξαίρεσής τους επικαλούμενοι είτε φόρτο εργασίας είτε αντικείμενο για το οποίο δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις να εκτελέσουν.
Μάλιστα, όπως επισήμανε και ο συνήγορός τους Περικλής Ξηρογιάννης, το Σεπτέμβριο εκείνο εκδηλώθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Καλαμάτας, εξαιτίας των οποίων άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και οι συγκεκριμένοι επιστήμονες ήταν επιφορτισμένοι με μεγάλο και έκτακτο αντικείμενο εργασίας.
Η Πυροσβεστική απέστειλε τις αιτήσεις εξαίρεσης που είχαν στείλει στην Εισαγγελία και τους ασκήθηκε δίωξη για απείθεια.
Χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, τόσο η εισαγγελέας όσο και η πρόεδρος της Έδρας, δέχτηκαν τις εξηγήσεις και τους απάλλαξαν από την κατηγορία.  Β.Β.

***  Μανώλης Μάκαρης: «Γεφύρι της Άρτας» το ανοιχτό θέατρο της Καλαμάτας
Όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητα της κατασκευής ενός ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα. Η απελθούσα Δημοτική Αρχή με fast track διαδικασίες ξεκίνησε την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου στη θέση του δημοτικού φυτωρίου πάνω από την οδό Σπάρτης, δίπλα στην κοίτη του Νέδοντα.
Στην προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο είχαμε διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις για την κατασκευή του και την είχαμε καταψηφίσει. Οι εύλογες ενστάσεις μας είχαν επικεντρωθεί στα ακόλουθα:
1. Λανθασμένη χωροθέτηση σε μια περιοχή περιβαλλοντικά ευαίσθητη στο φυτώριο του Δήμου, που θα έπρεπε να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου
2. Προβληματική αντιπλημμυρική προστασία λόγω της άμεσης γειτνίασης με την κοίτη του Νέδοντα
3. Μεγάλη έκπτωση 53,33% (για έργο προϋπολογισμού 998.000 ευρώ με το ΦΠΑ) που θα οδηγούσε σε πιθανή ατελή υλοποίησή του και σε πιθανή αναγκαιότητα επέκτασης της σύμβασης.
Δυστυχώς, οι ενστάσεις μας, όπως και οι παρόμοιες ενστάσεις άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν εισακούστηκαν και το έργο ξεκίνησε, αλλά κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, αφού υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εργασιών (έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί 3/6/2019), σφάλματα στη μελέτη και ανάγκη αναπροσαρμογής της μελέτης και της σύμβασης. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, δεν είχε προβλεφθεί η στατική μελέτη των κερκίδων! Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος το έργο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η νυν Δημοτική Αρχή δια στόματος του δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου, μάλιστα, διαπίστωσε λάθη στις μελέτες, τα οποία λάθη ο ίδιος αγνοούσε ως αντιδήμαρχος.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο σαφώς θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση. Αλλά μια λύση η οποία θα προϋποθέτει υψηλά standards ασφάλειας που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δημόσιο έργο και ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο έργο. Κάθε άλλη λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Μανώλης Μάκαρης

***  Παναγής Χ. Κουμάντος: Το δίκτυο G5 και ο δημοτικός φωτισμός της Καλαμάτας  
Κυρία Αποστολάκη,
η έγκριτη εφημερίδα σας φιλοξένησε πρόσφατα [2.11.2019] εκτεταμένη συνέντευξη – ενημέρωση δύο διευθυντικών στελεχών της εταιρείας WIND σχετικά με το πιλοτικό δίκτυο 5G που εγκαταστάθηκε στην πόλη μας. Σπεύδω να συμφωνήσω ότι ουδείς εχέφρων άνθρωπος διανοείται να εναντιωθεί στην τεχνολογική πρόοδο. Επί του παρόντος θα μου επιτραπεί να θίξω μόνον δύο ζητήματα με τη διευκρίνιση ότι το σύνολο των τεχνικών και οικονομικών στοιχείων που επικαλούμαι τα έχω αντλήσει από δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου.
Πρώτον. Όταν ζητήθηκε από τα εν λόγω στελέχη να σχολιάσουν το θόρυβο και τις αντιδράσεις στη πόλη μας για την εγκατάσταση του νέου συστήματος 5G, μεταξύ των άλλων δήλωσαν και τα εξής: «Είναι ένας εύκολος τρόπος κάποιος να αντιδράσει και να φτιάξει είτε την πολιτική του καριέρα, είτε τη δημοτική του καριέρα, είτε ακόμα την επαγγελματική του καριέρα».
Με μια φράση ισοπέδωσαν κάθε αντίθετη φωνή χαρακτηρίζοντας ιδιοτελείς όλους όσοι αντιδρούν ή προβληματίζονται με την εγκατάσταση του νέου συστήματος. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική τους, το ζευγάρι των ηλικιωμένων που καθόταν δίπλα μου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και παρακολουθούσε με έκδηλη αγωνία τον ομιλητή για τις επιπτώσεις του 5G στη ζωή των μικρών εγγονών του και οι νεαροί φοιτητές που ενδιαφέρονταν ζωηρά για το μέλλον τους, έχτιζαν πολιτική ή επαγγελματική καριέρα.
Δεύτερον. Στην πόλη μας γίνεται συνολική αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED. Το Ελληνικό Δημόσιο, σε ώρες εθνικής κρίσεως, επιβαρύνθηκε με το ποσό 6,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σοβαρό λόγο, την ώρα που ο κίνδυνος είναι προ των πυλών και οι ανάγκες για την Εθνική Άμυνα της χώρας είναι άμεσες και υπαρξιακές.
Πληρωμένα και μη δημοσιεύματα θριαμβολογούν για το μέγα επίτευγμα. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Σε όλα σχεδόν τα φωτιστικά σημεία του δημοτικού φωτισμού της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν και μικρές κεραίες νέας τεχνολογίας σε μέγεθος μικρού κουτιού αναψυκτικού και εκπέμπουν άγνωστη ποσότητα ακτινοβολίας στο περιβάλλον, με άγνωστες συνέπειες στους ζώντες οργανισμούς. Ποία είναι ακριβώς η αποστολή τους; Οι απόψεις διίστανται.
Συντάκτης της εφημερίδας σας χθες [3/11/2019] ισχυρίζεται ότι αυτό το ρυθμιστικό αντικείμενο [controller] αποσκοπεί στον έλεγχο του φωτιστικού, δέχεται και διαβιβάζει εντολές και δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία άλλη λειτουργία. Αντίθετα, την ίδια ημέρα, στο ένθετο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, στο ενυπόγραφο άρθρο «Η πεμπτουσία της Τεχνολογίας» του Άλκη Γαλδαδά γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη νέα τεχνολογία και τις μικρές κεραίες που έχουν τοποθετεί για τις ανάγκες του 5G και καλύπτουν τον έξυπνο φωτισμό, τη στάθμευση των οχημάτων και άλλες αυτοματοποιημένες δημόσιες λειτουργίες, μαζί με τη μετάδοση δεδομένων. Οι μικρές αυτές κεραίες τεχνολογίας ΜΙΜΟ [Multiple In Multiple Out] έχουν μικρή ενέργεια ακτινοβολίας και τα όργανα καταγραφής τα έχει παραχωρήσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε ιδιωτική εταιρεία στις τρεις πόλεις Καλαμάτα – Τρίκαλα – Ζωγράφου, που έσπευσαν άκριτα να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία.
Συμπεραίνεται, όθεν ότι υφίσταται σοβαρό θέμα και τούτο επιβεβαιώνεται πρωτίστως από το γεγονός ότι η επίβλεψη για τη σωστή εκπομπή των ακτινοβολιών βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και δευτερευόντως από την απόφαση των Βελγικών Αρχών να παγώσουν την εγκατάσταση δικτύου 5G στη χώρα τους.
Ο κόσμος ανησυχεί μήπως, με πρόσχημα την εξέλιξη, σύγχρονος «Τύραννος των Συρακουσών» κρέμασε όχι μία «Δαμόκλειο σπάθη» – κεραία, αλλά δεκαπέντε χιλιάδες [15.000 ]-καλά διαβάσατε- πάνω από τα κεφάλια των άτυχων Καλαματιανών και τις φώτισε, μάλιστα, με άπλετο δημοτικό φωτισμό δωρεάν.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας με την WIND, την «Πρωτεύς ΑΤΕΕ» και με την Εταιρεία που ανέλαβε να εγκαταστήσει στην πόλη μας το σύστημα Οπτικών Ινών, προκειμένου να εξακριβωθεί ποίες είναι οι συμβατικές δεσμεύσεις του Δήμου Καλαμάτας για την προσεχή δεκαετία, προκειμένου να παύσει το κυνήγι των μαγισσών και να καταλαγιάσουν οι υπερβολές και υπεραπλουστεύσεις για σύνθετα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.
Με εκτίμηση,
Παναγής Χ. Κουμάντος
Δημότης Καλαμάτας

***  Η ψήφος στους απόδημους Έλληνες  
Το Σύνταγμα από το 1975, άρθρο 51 παρ. 4, αναφέρει: Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο.
Επίσης, το Σύνταγμα από το 1975, στο άρθρο 108 παρ. 1, αναφέρει: Το κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα Πατρίδα.
Έχοντας υπόψη το Σύνταγμα, το ερώτημα είναι: Ποιους και γιατί ενοχλεί να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες χωρίς καμιά προϋπόθεση; Γιατί χρειάζονται προϋποθέσεις, δηλαδή περιορισμοί, για να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες;
Την απάντηση την έχει δώσει εδώ και 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης. Και η απάντηση βρίσκεται στο «ποιος ωφελείται από τους αποκλεισμούς»; Ωφελούνται τα αριστερά κόμματα, τα οποία έχουν λίγους ψηφοφόρους στους απόδημους Έλληνες. Έτσι λένε οι μετρήσεις τους. Γι’ αυτό και εφευρίσκουν διάφορα τερτίπια για να αποκλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.
Το ΚΚΕ είχε τη φαεινή ιδέα να θέσει δύο βασικούς περιορισμούς ως προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων: α) Να είναι στην αλλοδαπή μέχρι τριάντα χρόνια και β) να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Γιατί το ΚΚΕ είναι τόσο μικρόψυχο; Απλούστατα, για τα ψηφαλάκια!
Στην ίδια γραμμή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει αρκετές ψήφους στους απόδημους Έλληνες, εφεύρισκε διάφορα τερτίπια για να περιορίσει τον αριθμό αυτών που μπορούν να ψηφίζουν.
Οι κομματικοί υπολογισμοί λένε πως δε συμφέρει τα κόμματα της αριστεράς να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού. Και αφού δε συμφέρει τα κόμματα της αριστεράς, δε συμφέρει και τον λαό, αφού ο μόνος εκφραστής του λαού είναι τα κόμματα της αριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής αποδείχτηκαν πιο υπεύθυνα και προοδευτικά κόμματα. Πρότειναν να ψηφίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και μάλιστα με «επιστολική ψήφο», όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Τελικά, για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι απόδημοι, έστω περιορισμένα, δέχτηκαν την πρόταση του ΚΚΕ. Έτσι, τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχτηκαν όχι απλώς συντηρητικά, αλλά οπισθοδρομικά, αφού δεν μπορούν βάλουν τους απόδημους Έλληνες πάνω από το κόμμα. Κρίμα. Χίλιες φορές κρίμα.
Αν στερηθούν το δικαίωμα ψήφου όσοι ζουν στα ξένα πάνω από τριάντα χρόνια ή δεν έχουν ΑΦΜ, όπως θέλει το ΚΚΕ, είναι σαν να τους στερείς την Ελληνική Ιθαγένεια. Και ένας τέτοιος νόμος είναι καταφανώς αντισυνταγματικός. Ντροπή και αίσχος σε αυτούς που θέλουν να αποκλείσουν χιλιάδες Ελλήνων που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να ψηφίσουν.
Επιπλέον, χωρίς «επιστολική ψήφο» θα μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι ζουν στις πρωτεύουσες των ξένων Χωρών, όπου υπάρχει ελληνική πρεσβεία, και όσοι ζουν σε κάποιες μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν ελληνικά προξενεία. Δηλαδή, αποκλείονται οι περισσότεροι απόδημοι Έλληνες.
Η κοινή λογική λέει ότι χρειάζεται να καθιερωθεί ένας ή περισσότεροι τρόποι που διευκολύνουν τους απόδημους να ψηφίζουν. Κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των απόδημων να ψηφίζουν όλοι. Όχι μόνο με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά και με ηλεκτρονική ψήφο.
Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Το δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα μέσο για να κρατείται ο δεσμός τους με την Ελλάδα. Και επειδή Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ημετέρας παιδείας, όποιος είναι ή νοιώθει Έλληνας μπορεί να ψηφίζει. Ακόμα και ο Ινδιάνος και ο κάτοικος του Αμαζονίου, άπαξ και νιώθει Έλληνας και ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, μπορεί να ψηφίζει.
Συμπερασματικά, το θέμα της ψήφου των απόδημων απέδειξε τη μικρότητα, την ιδιοτέλεια και το συντηρητισμό των αριστερών, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής αποδείχτηκαν υπεύθυνα, συναινετικά και προοδευτικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε τη συναίνεση και το συμβιβασμό για να λυθεί, έστω περιορισμένα, το θέμα. Ίσως, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής θα έπρεπε να αναδείξουν και να καταγγείλουν την ιδιοτέλεια των αριστερών και να επιμείνουν να ψηφίζουν, χωρίς κανέναν περιορισμό, όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης.
 *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.  marantosp@gmail.com

***  Η… κουρτίνα της καταδίκης της συνεργασίας
Παρέμβαση για την απόφαση του δημοτικού συμβούλου όσων αφορά στη συνεργασία δημοτικής αρχής και Δ. Κουκούτση
  Την απαράδεκτη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με το πρώην βουλευτή της ΧΑ καταδίκασε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή τη συνεργασία από το δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο και την κα Αλειφέρη, που συνδιοικούν στο Δήμο και είναι στελέχη της ΝΔ.
Μάλιστα για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους, χρησιμοποιούν έωλα και επικίνδυνα επιχειρήματα. Το επιχείρημα "είναι νόμιμα εκλεγμένος ο Κουκούτσης" ή "δεν έχει ακόμα καταδικαστεί" είναι επικίνδυνο.
Ουσιαστικά με αυτά ξεπλένεται η ναζιστική δικαιολογία για την οποία ο ίδιος ο Κουκούτσης δηλώνει αμετανόητος. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν κάποιο παιδάκι που παρασύρθηκε, αλλά χρόνια στέλεχος της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Το τι είναι ο Κουκούτσης το ξέρουν οι πάντες. Το γεγονός ότι μπροστά στη δίκη τα "γύρισε" δεν αποτελεί αθώωση. Άλλωστε όλοι τους τα ίδια κάνουν. Πάνε στο δικαστήριο τώρα και καρφώνουν ο ένας τον άλλον, λιποθυμούν και κλαίνε, δεν ξέρουν τίποτα για τις ενέργειές τους, δεν ήταν μέλη της οργάνωσης, δεν ήξεραν τίποτα και το "Αίμα Τιμή Χρυσή Αυγή" έγινε "Αίμα Τιμή δεν ήμουν εκεί".
Όμως, αυτή η συνεργασία διαφαινόταν από καιρό. Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιούσαν. Να θυμίσουμε ότι αυτό το "ενδεχόμενο" είχε τονιστεί δημόσια τόσο πριν τις εκλογές όσο και μετά τις εκλογές, που πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν τα παζάρια. Μάλιστα η "Λαϊκή Συσπείρωση" δημόσια είχε απευθυνθεί και καλούσε να πάρουν θέση όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Παρ’ όλα αυτά, οι δυνάμεις που σήμερα καταδικάζουν αυτή τη συνεργασία, τότε όχι μόνο δεν έβγαλαν άχνα, αλλά μάλιστα κατά τη διαδικασία ψήφισης των επιτροπών και των νομικών προσώπων στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν (πλην του κ. Αντωνόπουλου) τις προτάσεις του κ. δημάρχου, όπου σε αυτές συμπεριλαμβανόταν και ο Κουκούτσης.
Επίσης, ούτε προεκλογικά μίλησαν (π.χ. στις δύο διακομματικές επιτροπές που έγιναν προεκλογικά μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους φασίστες).
Το "δεν ήξερα", "δεν κατάλαβα" είναι ψεύτικο! Την αλήθεια την "κάρφωσε" ο δήμαρχος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλοι ήξεραν και μάλιστα ορισμένοι παζάρευαν θέσεις και αξιώματα με τη Δημοτική Αρχή. Όταν όμως η μοιρασιά δεν απέδωσε, οι συμφωνίες χάλασαν και η "Λαϊκή Συσπείρωση" χάλασε το κλίμα της "ωραίας οικογένειας", τότε κάποιοι αναγκάστηκαν να καταδικάσουν αυτή τη συνεργασία.
Τα όρια του "Δημοκρατικού Τόξου" και του "Φασιστικού" είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, όπως έχει αποδείξει η ιστορία. Και αυτό, διότι έχουν την ίδια μήτρα, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Όλοι τους είναι υπέρμαχοι του κεφαλαίου και της υποταγής των εργατικών δικαιωμάτων στην κερδοφορία του. Ο φασισμός είναι η ακραία φωνή του καπιταλιστικού συστήματος και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει ο υποστηριχτής του συστήματος, που τελικά τον γεννά. Άλλωστε, επειδή δε ζούμε στην "χώρα των λωτοφάγων", το πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζονταν οι "δημοκρατικοί" με τον Κασιδιάρη αγκαλιά στις εκδρομές της Βουλής στα νησιά του Αιγαίου. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αποδεδειγμένοι δολοφόνοι βγήκαν από τη φυλακή. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφού καθυστέρησε η δίκη τόσα χρόνια, άλλαξε ολόκληρος ποινικός κώδικας που τον αξιοποιούν οι ναζί για να πέσουν στα μαλακά.
Ο αριστερός κ. Τσίπρας, μαζί με τους Όρμπαν και Σαλβίνι, ανήμερα της 9ης Μάη, ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του σοβιετικού λαού ενάντια στο ναζισμό - ημέρα της αντιφασιστικής νίκης, υπέγραψαν κοινή δήλωση για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Αυτή τη γραμμή υλοποιεί σήμερα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Δήμαρχος Καλαμάτας!
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που καταδικάζει τη συνεργασία Βασιλόπουλου - Αλειφέρη - Κουκούτση είναι αποτέλεσμα της ανυποχώρητης και συνεπούς στάσης του ΚΚΕ. Βέβαια ο κάθε ένας καταδίκασε με άλλες αφετηρίες, με άλλες σκέψεις και με άλλους όρους.
Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά και σήμερα ο Κουκούτσης δε θα είχε αυτές τις εξουσίες, αν οι υπόλοιπες μειοψηφίες είχαν ακούσει τις καμπάνες που χτύπαγε το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στο θέμα αυτό εδώ και καιρό.
 Του Δημήτρη Οικονομάκου
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας

***  ΒΙΝΤΕΟ  για σήμερα :
 ~ Ενημέρωση Νο1 από Κυριάκο Βελόπουλο για λαθρομεταναστευτικό 7-11-2019  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216645917153835/  .-  
~ Ενημέρωση Νο2 από Κυριάκο Βελόπουλο 21-07-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216646495888303/  .- 
 ~ Ενημέρωση από Κ. Βελόπουλο για Μεταναστευτικό Νο3  07-11-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216646812136209/   .-
~  Σκύδρα για λαθροεισβολείς  2 - 11- 2019 : https://youtu.be/cM_J4lRK2BE  .-
~  Λαθροεισβολείς  ντροπή σε Ελληνες δικαστές  1- 11- 2019  :
 https://youtu.be/l18SIt-WgEk  .-                                                                                                    

***


~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

***  Μπάγερν-Ολυμπιακός: Ήττα 2-0 για τους Πειραιώτες στο Μόναχο…
~  Υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Βαυαρών οι «ερυθρόλευκοι»…  
Ο Ολυμπιακός πάλεψε πάρα πολύ κόντρα στην Μπάγερν, στο Μόναχο, αλλά τελικά υπέκυψε στην ανωτερότητα των Βαυαρών, οι οποίοι επικράτησαν με 2-0 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League…
O «καυτός» Λεβαντόφσκι άνοιξε το σκορ για τη γερμανική ομάδα στο 69ο λεπτό, ενώ ο Πέρισιτς στο 89′ έκανε και το 2-0, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Με αυτό το αποτέλεσμα οι νταμπλούχοι Γερμανίας εξασφάλισαν και μαθηματικά την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Champions League, ενώ οι Πειραιώτες ξέρουν ότι αυτό στο οποίο μπορούν να ελπίζουν βάσιμα, είναι η συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας μέσω του Europa League.  Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες  Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-3, το οποίο προτιμά στα τελευταία παιχνίδια των Πειραιωτών. Ο Σα επιλέχθηκε κάτω από τα δοκάρια, οι Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά και Τσιμίκας συνέθεσαν την τετράδα της άμυνας (από δεξιά προς τα αριστερά), οι Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκη επιλέχθηκαν για το κέντρο του γηπέδου, οι Ραντζέλοβιτς και Ποντένσε στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ενώ στην κορυφή της επίθεσης προτιμήθηκε ο Γκερέρο.  Όσον αφορά τον Χανς-Ντίτερ Φλικ, επέλεξε τον Νόιερ στο τέρμα, τους Παβάρ, Χάβι Μαρτίνεθ, Αλάμπα και Ντέιβις στην άμυνα, τους Κίμιχ και Γκορέτσκα στο κέντρο του γηπέδου, ενώ την τριάδα από τον σέντερ φορ Λεβαντόφσκι συνέθεσαν οι Κομάν, Μίλερ και Γκνάμπρι.  Κράτησε μέχρι την ανάπαυλα το μηδέν  Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αρκετά καλά το παιχνίδι, καθώς δεν πανικοβλήθηκε από τον ρυθμό που θέλησε να επιβάλει η Μπάγερν Μονάχου, με τις ευκαιρίες στα πρώτα 30 λεπτά να είναι ελάχιστες. Μάλιστα, οι Πειραιώτες απείλησαν πρώτοι την εστία του Νόιερ, όταν στο 16′ ο Γκερέρο γύρισε στον Ραντζέλοβιτς εντός περιοχής των Βαυαρών, εκείνος σούταρε, αλλά δεν κατάφερε να βρει στόχο.  
Στο 21′ η γερμανική ομάδα είχε μια μεγάλη στιγμή, όταν το γύρισμα του Κομάν η μπάλα βρήκε και το οριζόντιο δοκάρι του Σα, για να απομακρυνθεί μακριά από το τέρμα του. Ωστόσο, μετά το μισάωρο οι Βαυαροί ανέβασαν την πίεσή τους, με δύο μεγάλες στιγμές να καταγράφονται στο ενεργητικό τους, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» γλίτωσαν την παραβίαση της εστίας τους χάρη στον Πορτογάλο πορτιέρε τους.  Αρχικά, στο 34ο λεπτό, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια του Κομάν, που απέφυγε τρεις αντιπάλους του, ο Σα έβγαλε με ωραίο τρόπο σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα, σε σουτ του Μίλερ με δεύτερη προσπάθεια, ο Πορτογάλος είπε ξανά «όχι» και κράτησε το μηδέν στην εστία του. Στο 45′ η ελληνική ομάδα στάθηκε και τυχερή, καθώς σε κεφαλιά του Παβάρ η μπάλα κάπου φάνηκε να κοντράρει και να πηγαίνει στο δοκάρι της εστίας του Σα. Έτσι, ολοκληρώθηκε και πρώτο της αναμέτρησης, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει «όρθιος» στην ανάπαυλα.  Μπήκε με ορμή στην επανάληψη η Μπάγερν  Με το 0-0 του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι ήξεραν ότι θα έπρεπε να ανεβάσουν… στροφές, ώστε να βρουν το γκολ που επιθυμούσαν, για να πάρουν τη νίκη και να «κλειδώσουν» την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στο 50′ είχαν μια μεγάλη ευκαιρία, με τον Σα να πραγματοποιεί ακόμη μια σπουδαία επέμβαση, έπειτα από κεφαλιά που έπιασε από κοντινή απόσταση ο Γκορέτσκα. Στο 53′ Μεριά και Σα σταμάτησαν τον Λεβαντόφσκι, ενώ είχε βγει απέναντι από τον Πορτογάλο πορτιέρε, αλλά το γήπεδο φαινόταν να είχε… γείρει.  Στο 61΄ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του αλλαγή, με τον Μασούρα να παίρνει τη θέση του Ραντζέλοβιτς, ενώ στο 64’ ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του φάση στο δεύτερο μέρος, με τον Καμαρά να σουτάρει ψηλά άουτ, έπειτα από πάσα του Γκερέρο.  Ο «καυτός» Λεβαντόφσκι έδωσε τη λύση  Στο 69’ ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που βρίσκει σταθερά δίχτυα σε όλα τα επίσημα παιχνίδια της Μπάγερν Μονάχου από την αρχή της σεζόν, έκανε για ακόμη μια φορά αυτό που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη αυτό το διάστημα στην Ευρώπη. Ο Κομάν έκανε ακόμη μια εξαιρετική ενέργεια, γύρισε στον Πολωνό, ο οποίος με προβολή παραβίασε την εστία του Σα.  Στη συνέχεια ήρθε και δεύτερο τέρμα για τους Γερμανούς, με τον Πέρισιτς να βρίσκει και εκείνος δίχτυα, έχοντας μπει ως αλλαγή στο ματς.  newsbeast.gr
05-11-2019 : 4η αγωνιστική
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΣΛΑΒΙΑ Πράγας   0-0  .- ^
ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΛΕΙΨΙΑ  0-2 .-  ^
ΝΑΠΟΛΗ - ΖΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ   1-1 .- ^
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - Γκενκ   2-1 .- ^
 ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΟΥΜ - ΙΝΤΕΡ  3-2 .- ^
 ΟΛΥΜΠΙΚ ΛΥΟΝ  - ΜΠΕΝΦΙΚΑ  3-1 .-^
ΤΣΕΛΣΙ -ΑΓΙΑΞ  4-4 .- ^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ-ΛΙΛΗ 4-1  .-^
06-11-2019 :  4η αγωνιστικη
ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. 2-0  .-^
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μόσχας - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ  1-2 .- ^
ΠΑΡΙ ΣΕ ΖΕΡΜΕΝ - ΜΠΡΙΝΤΣ  1-0 .-^
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΓΑΛΑΤΑΣΣΑΡΑΪ  6-0 .-^
 ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΤΟΤΤΕΝΑΜ  0-4 .-^
ΑΤΑΛΑΝΤΑ - ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 1-1 .- ^
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΠ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ  3-3 .- ^
ΜΠΑΓΕΡΝ Λεβερκούζεν -  ΑΤΛΙΤΙΚΟ Μαδρίτης  2-1 .- ^
***  Για το Ευρωμπάσκετ   Euroleague σήμερα  Πέμπτη 07-11-2019 :
~* ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - Χίμκι Μόσχας   73-87 , (43-52)  .-^
Τα  δεκάλεπτα 28-28 , 15-24 , 17-16 13-19 .- ^
~ *ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΡΕΑΛ Μαδρίτης   60-75 ,(27-33) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 9-12  , 18-21 , 25-16 , 8-26 .- ^
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΣ 67-86 , ( 35-53) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-21 , 11-3223-14  ,  9-19 .-^
~*ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 104 -78 , (40-29) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19 , 31-18 , 31-18 , 21-23  .-^
~* ΟΛΥΜΠΙΑ Μιλάνου - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   81-74,,(40-34).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 14-19  , 26-15, 16-19 25-21 .-^

***



  ~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 
**  ,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
30.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :    https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/27-2019.html  .-
31.-  .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα  28 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/28-2019.html   .-
32 .- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... -   :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/29-2019.html   .- 
33 .- ΑΡΦΑΡΑ -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...`-2 -  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/2-29-2019.html .- 
34.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/30-2019.html   .-
35.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/31-2019.html   .-

~ *  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019 
1.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  !  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/01-2019.html    .- 
2.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/02-2019.html  .- 
3.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/03-2019.html  .-
4.- .- ΑΡΦΑΡΑ   -2-   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...   : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/2-03-2019.html  .-
5.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/04-2019.html .-
  6.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/05-2019.html  .- 
7.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/06-2019.html   .- 
8.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/07-2019.html  .- 
9.- 
~*

~** ΑΡΦΑΡΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ (καταγόμενοι) …. Από τα παλιά μέχρι και σήμερα  2019 :   ΚΑΙ ΠΈΡΙΞ ΧΩΡΙΏΝ….

1.-Γιώργιος Ηλ. Μουτεβελής 1888- 1978

2.-Γεώργιος Αναγν. Αλιφέρης 1843-

3.-Αριστομένης Γεωργ. Αλιφέρης

4.-Νικόλαος Παν. Κάρτσωνας  και  Υιοί του  Μετέπειτα

5.-Αντώνιος Ιωαν. Λίβας

6.-Λεωνίδας Βέκκος

7.-Χαράλαμπος Αδαμόπουλος

8.-Σωτήρης Γεωργακόπουλος

9.-Δημήτρης Λίγουρης  παιδίατρος 

10.-Νικόλαος Π. Μουτεβελής Ακτινολόγος  γιατρός

11.-Σταύρος Ιωαν   Παπανικολάου Στοματολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου

12.-Ελευθέριος Ιωάν. Παπανικολάου Χειρούργος – Βουλευτής

13.-Σταύρος Η.  Αργυράκης  καρδιολόγος

14.-Δημαρέσης  Ανδρέας  Νευρολόγος

15.-Δημήτριος Ιωαν.  Νίκας Καρδιοχειρουργός

16.-Αθανάσιος Ηλ. Μπούρας  + πνευμονιολόγος

17.-Φερέτος Γ. Παναγιώτης γιατρός εκ Πηδήματος

18.-Ιωάννης Ελ. Παπανικολάου Χειρουργός

19.-Σταυρούλα Δημ. Κοντοπούλου  Αναισθησιολόγος

20.-Καπράλος Κων. Δημήτριος Στρατιωτικός Οφθαλμίατρος

21.-Θεόδωρος Ιωαν. Μπούρας Νευρολόγος -Ψυχίατρος

22.-Καπράλος Κων.  Χρήστος     Στρατιωτικός Ακτινολόγος

23.-Καπράλος Κων.  Γιάννης       στρατιωτικός γιατρός   ΩΡΛ

24.-Καπράλος Κων.                       Στρατιωτικός γιατρός

25.-Σταυρούλα Χρ. Καράγιαννη   Παιδίατρος

26.-Ιωάν. Αλεξ. Λαφαζάνος   Χειρ.  Ορθοπεδικός

27.-Σπύρος Αριστ. Λαφαζάνος  Στρατιωτικός Νευροχειρουργός

 28.-Κορομηλάς Αναστ. .Αθανάσιος   χειρ. Ω.Ρ.Λ .

29.-Βασίλειος Νικ. Μουτεβελής  Στρατιωτικός γιατρός

30.- Κοτταρίδης Δημήτριος  του Σωτηρίου Στρατιωτικός γιατρός

31.- Άρης Ηλία Γεωργούτζος   γιατρός ειδ. Ορθοπεδική

32.- Φέστας Δημ.  Χαράλαμπος  Στρατιωτικός Γιατρός

33.- Φέστας Δημ. Γεώργιος  στρατιωτικός Γιατρός

34.- Φέστας Αναστ. Κωνσταντίνος Στρατιωτ. Γιατρός

35.- Φέστας Αναστ.  Βασίλειος  Στρατιωτικός γιατρός

36.- Γκουλούσης Ιωαν. Αθανάσιος Χειρ. Ουρολόγος

37.- Σταθακάκης Βασίλειος του Δημητρίου Παθολόγος από Πλατύ

38.- Παπαδόπουλος Γεώργιος από Αριοχώρι Παθολόγος

39 .- Δρακόπουλος Δημήτριος  από Αριοχώρι Γυναικολόγος

40.- Αγγελής Θ. Περικλής



ΑΡΦΑΡΑΙΟΙ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ από τα παλιά μέχρι και σήμερα :

1.-Κική Ζουγκούλη από Μελιγαλά

2.-Δημήτριος Γραμπάς από Αριοχώρι

3.-Θεόδωρος Κακούρης  από Καλαμάτα

4.-Σταύρος Ιωαν. Παπανικολάου Καθηγητής Στοματολογίας

5.-Ιωάννης Θεοδ. Μπούρας

6.-Σταμάτιος Ν. Σκούλικας

7.-Κότσαρης Γεώργιος του Χρήστου

8.-Πέτρος Ηλ. Μουτεβελής

9.-Γεώργιος Παντελόπουλος  Από Μελιγαλά

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: