ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

 ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή  15 Νοεμβρίου   2019 
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας 
.. 
~
~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~
~ ** Άγιοι Γουρίας, Σαμωνάς και Άβιβος – Γιορτή σήμερα 15 Νοεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
~– Τη μνήμη των Αγίων Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου των Ομολογητών τιμά σήμερα, 15 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Γουρίας και ο Σαμωνάς, αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης, συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο, κατά το διωγμό επί Διοκλητιανού. Και αφού υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα, αποκεφαλίσθηκαν.
*  Ο Άβιβος έζησε λίγα χρόνια αργότερα και ήταν από ένα χωριό της Έδεσσας που ονομαζόταν Αποθελσαία. Τότε βασιλιάς ήταν ο Λικίνιος, ο γνωστός αντίπαλος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Άβιβος, λοιπόν, προχειρίσθηκε Ιεροδιάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια του και τον πολύ ζήλο για το υπούργημά του.

Ιδιαίτερα, όμως, διακρινόταν για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα, τηρώντας το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, που λέει: «Κήρυξαν τον λόγον, επιστήθι ευκαίρως ακαίρως, έλεγξαν, επιτίμησαν, παρακάλεσαν, εν πάση μακροθυμία και διδαχή». Κήρυξε, δηλαδή, το λόγο του Θεού, στάσου επιτηρητής και καθοδηγός στους ακροατές σου, όχι μόνο σε κατάλληλες περιστάσεις, αλλά και σ’ εκείνες που φαίνονται ακατάλληλες περιστάσεις, έλεγξε, επίπληξε, παρηγόρησε με κάθε μακροθυμία και με κάθε μέθοδο διδασκαλίας.   Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στυλό και τον έσχισε με σιδερένια νύχια, έπειτα τον οδήγησε έξω από την πόλη, όπου τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό.   Απολυτίκιο:    Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.    Tριάδος ισάριθμοι της Υπερθέου, σαφώς Γουρίας και Άβιβος και Σαμωνάς ο κλεινός, ένθεοι υπάρχοντες ταύτην τοις ασεβέσιν ωμολόγησαν άμα άθλων την τρικυμίαν αβλαβώς διελθόντες, και νυν ημάς κυβερνώσιν όρμον προς άκλυστον.
 ~** Το καταφύγιο
~  : Σέ καιρό θλίψεων, πού ἡ ψυχή τοῦ ἀνθρώπου νιώθει νά περισφίγγεται ἀπό τά κακά πού τή στενοχωροῦν, χωρίς νά φαίνεται πουθενά διέξοδος, μόνο ἡ πίστη, ἡ προσευχή καί ἡ πλήρης καταφυγή στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ μποροῦν νά ρίξουν φῶς στό σκοτάδι τῆς ζωῆς. «Σύ μου εἶ καταφυγή ἀπό θλίψεως τῆς περιεχούσης με» (Ψαλμ. λα΄, 7)…
*    ἀναφωνεῖ γιά τήν πολυτάραχη ζωή του ὁ Δαβίδ. Τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ ἀποζητοῦσε καί ἔπαιρνε σέ κάθε δύσκολη περίσταση τῆς ζωῆς του. «Ἐγενήθης ἀντιλήπτωρ μου καί καταφυγή μου ἐν ἡμέρᾳ θλίψεώς μου. Βοηθός μου εἶ» (Ψαλμ. νη΄, 17 – 18). Κι ὅταν ὁ Χριστός περπατοῦσε στούς δρόμους τῶν ἀνθρώπων, τί ἄλλο ἦταν παρά καταφύγιο ὅλων τῶν πονεμένων; Σ’ Αὐτόν κατέφυγαν ὁ Ἰάειρος, ἡ Χαναναία, ἡ αἱμορροοῦσα, οἱ τυφλοί…, ὅλοι ὅσοι δέν εἶχαν καμιά ἐλπίδα ἀπό πουθενά.

Σέ καιρό ἀδιεξόδων καί πνευματικῶν κινδύνων, πού κανείς δέν ξέρει πῶς νά φυλάξει τόν ἑαυτό του καί τούς δικούς του, ὅταν ἄνθρωποι, καταστάσεις, πειρασμοί μᾶς ἀπειλοῦν, μόνο στόν Θεό μποροῦμε νά καταφύγουμε καί νά ἀσφαλιστοῦμε μέσα στήν παντοδύναμη παρουσία Του. «Γενοῦ μοι εἰς Θεόν ὑπερασπιστήν καί εἰς οἶκον καταφυγῆς τοῦ σῶσαί με. Ὅτι κραταίωμά μου καί καταφυγή μου εἶ σύ» (Ψαλμ. λ΄, 3 – 4). Ἰδιαίτερα, ὅταν ὁ ἐχθρός τῆς ψυχῆς μας ὁ διάβολος ἐντείνει τούς πειρασμούς του καί μᾶς πολεμᾶ, γιά νά μᾶς ρίξει σέ ἁμαρτίες καί νά μᾶς ἀπομακρύνει ἀπό τόν δρόμο τῆς σωτηρίας, ἰσχυρή πρέπει νά βγαίνει ἀπό τήν ψυχή μας ἡ παράκληση, νά μᾶς βγάλει ἀπό τίς παγίδες του ὁ μόνος δυνατός. «Ἐξελοῦ με ἐκ τῶν ἐχθρῶν μου, Κύριε, ὅτι πρός σέ κατέφυγον» (Ψαλμ. ρμβ΄ [142], 9).  Ἀλλά κι ἄν ἀργά, μετά τίς πτώσεις μας, θελήσουμε νά καταφύγουμε στόν Κύριο, γιά νά μᾶς λυτρώσει καί νά ξεκουράσει τίς ψυχές μας ἀπό τό βάρος τῆς ἁμαρτίας, Ἐκεῖνος μέ ἀνοιχτή τήν πατρική ἀγκαλιά μᾶς καλεῖ νά πᾶμε κοντά Του, γιά νά μᾶς χαρίσει τήν ἀνάπαυση ἀπό τό βαρύ φορτίο. «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς» (Ματθ. ια΄, 28). Σ’ Αὐτόν δέν κατέφυγαν ὁ Ζακχαῖος, ὁ Λευί, ἡ πόρνη…;  Συχνά στή ζωή οἱ ἄνθρωποι νιώθουμε μόνοι, ἀκάλυπτοι. Παλεύουμε χωρίς ἀποτέλεσμα. Κάποιοι καταφεύγουν ἐκεῖ πού δέν θά ἔπρεπε, σέ ἀνθρώπους καί μέσα πού ὑπόσχονται ἀνακούφιση, διέξοδο, λύσεις… Αὐτά στό τέλος πληρώνονται πολύ ἀκριβά καί ὄχι μόνο δέν προσφέρουν λύσεις, ἀλλά καί ὁδηγοῦν στήν ἀπώλεια.  Κι ὅμως, ἔχουμε τόν Χριστό μας, πού ἔγινε ἄνθρωπος, ἦλθε ἀνάμεσά μας κι ἔγινε ὁ μέγας μεσίτης γιά μᾶς στόν οὐρανό. Ἔχουμε Ἀρχιερέα μέγα (βλ. Ἑβρ. δ΄, 14) κοντά στόν θρόνο τοῦ Θεοῦ, ἕτοιμο νά ἀκούσει τίς προσευχές μας. Κι ἐπειδή οἱ δικές μας προσευχές βγαίνουν ἀπό χείλη ἀκάθαρτα καί ἁμαρτωλές ψυχές, ἔχουμε πρόθυμη βοηθό τήν Παναγία μας, πού μεσιτεύει γιά μᾶς. «Πρός σέ καταφεύγω, τήν κεχαριτωμένην…», τῆς φωνάζουμε, γι’ αὐτό κι ἕνα ἀπό τά πολλά ὀνόματα πού τῆς ἔχουμε δώσει εἶναι, «Παναγία Καταφυγή». Κρίμα νά μήν τό γνωρίζουμε, νά μήν τό θυμόμαστε τίς ὧρες πού ἡ ψυχή ζητεῖ ἕνα καταφύγιο.  Ἄς μάθουμε νά φωνάζουμε μέ πίστη: «Κύριε, καταφυγή ἐγενήθης ἡμῖν». Τότε ὅσο κι ἄν διαρκοῦν οἱ μπόρες τῆς ζωῆς, ὅσο κι ἄν φυσοῦν οἱ ἄνεμοι τοῦ κακοῦ γύρω μας, στό τέλος θά μᾶς χαμογελάσει ὁ οὐρανός. Καί μετά ἀπό κάθε μπόρα τῆς ζωῆς μέ περισσότερη θέρμη θά τοῦ λέμε: «Ἀγαπήσω σε, Κύριε, ἡ ἰσχύς μου. Κύριος στερέωμά μου καί καταφυγή μου καί ρύστης μου» (Ψαλμ. ιζ΄, 2 – 3).  Νίκη Τρακοσιή, φιλόλογος  Πηγή: περιοδικό Παρέμβαση Εκκλησιαστική, Ιανουάριος – Μάρτιος 2012, τεύχ. 18ο, έκδ. Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, σ. 307-310
~**  Τα στάδια προς την εν Χριστώ τελείωση

είναι όλα όσα κάνουμε, συνεργαζόμενοι με την χάρη του , για να πετύχουμε τον σκοπό της ύπαρξής μας που είναι η θέωση. Η πνευματική ζωή είναι μια δυναμική πορεία. Αρχίζει με το , που είναι κάθαρση του κατ’ εικόνα, και συνεχίζεται με την ασκητική ζωή για να φθάση ο άνθρωπος στο καθ’ ομοίωσιν, δηλαδή στην κοινωνία με τον Θεό.
*   Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η πνευματικότητα δεν είναι κάτι το αφηρημένο, ούτε κάτι που συνδέεται με την λογική, το συναίσθημα, την αισθητική, αλλά η ενότητα του Χριστιανού με τον Χριστό και η κοινωνία του με το Άγιον Πνεύμα. Οπότε, η ορθόδοξη πνευματικότητα είναι συνώνυμη με την ορθόδοξη εκκλησιαστική πνευματική ζωή. Η πνευματικότητα δεν είναι κάτι που παρεμβάλλεται μεταξύ του Χριστιανού και του Θεού, αλλά είναι έκφραση της ενώσεως του ανθρώπου με τον Θεό, δεν είναι κάτι που γίνεται έξω από την Εκκλησία, αλλά η ζωή μέσα στην Εκκλησία.

Ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές του κάνει λόγο για πνευματικό, ψυχικό και σαρκικό άνθρωπο. Πνευματικός άνθρωπος είναι εκείνος που έχει κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό εν Χριστώ Ιησού, δια του Αγίου Πνεύματος, ψυχικός είναι εκείνος που στηρίζεται απλώς στις ψυχικές του δυνάμεις και σαρκικός είναι εκείνος που δεν έχει το Άγιον Πνεύμα. Πολλές φορές ο ψυχικός άνθρωπος ταυτίζεται με τον σαρκικό.  Η πνευματική ζωή δεν είναι η ζωή της κουλτούρας και του πολιτισμού αλλά η ζωή του πολιτισμού της ψυχής, η αγιοπνευματική, η ζωή «εν αγίω Πνεύματι» και οπωσδήποτε η ζωή «εν τω Πατρί και εν τω Υιώ», αφού η Αγία Τριάς είναι αχώριστη.   Η πνευματική ζωή του αγωνιζομένου χριστιανού εμπερικλείει τις ακόλουθες φάσεις: α) την μετάνοια – αναγνώριση της πνευματικής τύφλωσης που προκαλεί η αμαρτία (γενικώς).  β) την επιθυμία απαλλαγής από την τύφλωση αυτή. γ) το πλησίασμα του Θεού, που επιτυγχάνεται με την ταπείνωση. Ο Θεός «ταπεινοίς δίδωσι χάριν». δ) τη σωτηρία του ανθρώπου από τα πάθη και τις αμαρτίες μέσω του βαπτίσματος και της ενσυνείδητης εξομολόγησης που είναι ανανέωση του βαπτίσματος.  ε) τον πόλεμο των δαιμόνων κατά του αγωνιζομένου χριστιανού.  στ) τη σταθερότητα του αγωνιζομένου στην πνευματική ζωή, άσχετα με το κόστος που τυχόν θα έχει αυτή η στάση.  ζ) την αποκάλυψη, τέλος, του Θεού στον άνθρωπο. Την τέλεια γνώση του Θεού, η οποία δίνεται ως δώρο στους αγαθούς δούλους του Θεού.  η) την απόκτηση της αγάπης, η οποία πλυμμηρίζει την ύπαρξη του ασκητή-χριστιανού λόγο της ύπαρξης της Χάριτος στην ζωή του.  Το αποτέλεσμα είναι ο άνθρωπος να προοδεύει προς την κατά χάριν θεανθρωπία χωρίς ο ίδιος να συναισθάνεται την «αξιότητά» του (λόγο της ταπείνωσης που έχει) και δι’ αυτού του τρόπου να επιτυχάνει τον σκοπό της δημιουργίας του, ο οποίος είναι η εν Χριστώ τελείωσίς του.  
**  Συγκλονιστικό θαύμα στον στρατό

~  Την εποχή που υπηρετούσα την μου θητεία στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης στα τεθωρακισμένα, (1984) συνέβη κάτι συνταρακτικό και έμεινε στην μνήμη όλων των συναδέλφων μου αναλλοίωτο. Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε καμιά λογική εξήγηση σ΄ αυτό που μας συνέβη.
*  Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την διάρκεια της βραδινής προσευχής που έγινε στον θάλαμο, λόγω υπερβολικού ψύχους (θα ήταν 15 ή 16 Ιανουαρίου και το θερμόμετρο έδειχνε -18 C).

Μετά την βραδινή αναφορά στον αξιωματικό υπηρεσίας (ασκούσα χρέη λοχία υπηρεσίας) πήραμε  εντολή όλοι μας, την προσευχή να την κάνουμε στους θαλάμους μας, αντί έξω από το διοικητήριο, όπως γινόταν καθημερινά. Αφού λοιπόν τους κάλεσα για την προσευχή συγκεντρωθήκαμε στον 1ο θάλαμο της 1ης Ιλης της 32ας ΕΜΑ.    Ένας συνάδελφός μας, ο Γ….. Δημήτριος από το Αχλάδι Ευβοίας, ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σε <<απρεπή>> στάση. Δεν σηκώθηκε παρ΄ όλες τις παραινέσεις όλων μας. Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την προσευχή χωρίς αυτόν. Την ώρα που λέγαμε για δεύτερη φορά το <<ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ>> έσκισε την ησυχία της προσευχής μας η φωνή του Δεκανέα. ΠΑΙΔΙΑ ΕΣΒΗΣΕ Η ΚΑΝΤΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ.  Τα βλέμματα όλων μας στράφηκαν με δέος στο εικονοστάσι. Πράγματι η καντήλα (που ήταν ηλεκτρική λάμπα σε σχήμα κεριού) είχε σβήσει. Ρεύμα όμως είχαμε. Για μια στιγμή μας πέρασε η ιδέα ότι κάηκε. Τρέξαμε όλοι στον διπλανό θάλαμο, αλλά και εκαί η καντήλα ήταν σβηστή – όπως και στον τρίτο και τέταρτο θάλαμο. Τις κινήσεις αυτές που τρέχαμε αλαφιασμένοι από θάλαμο σε θάλαμο τις είδαν και οι συνάδελφοι από την 2η Ιλη οι οποίοι έτρεξαν να ρωτήσουν τι συμβαίνει.  Τα βλέμματα όλων έπεσαν πάνω στον Δημήτρη μόλις τους εξιστορήσαμε τι είχε γίνει, ο οποίος μη μπορώντας να κάνει αλλιώς σηκώθηκε για να συνεχίσουμε την προσευχή. Τότε έγινε το . όλες οι καντήλες άναψαν!!!!!!!!!!! Περιττό να σας πω ότι ο Δημήτρης έκλαιγε σαν μικρό παιδί.

*** ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ την Δευτέρα στον REAL FM 97.8! O K. Βελόπουλος θα μιλήσει για όλους και για όλα…~ Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος. 

Ο Κ. Βελόπουλος την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου θα δώσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97.8 στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11.30 π.μ.  Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του  Τάκη Χατζή και της Λύδα Μπόλα στις 10.30 π.μ στην τηλεόραση του ΑLPHA.  O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα είναι καλεσμένος την Τετάρτη 27/11 καλεσμένος στην εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ στις 11:00 π.μ.
***  Νέα πρόκληση των ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ σε Οικονομικό Φόρουμ: Το όραμα του Ζάεφ για τη… «Μακεδονία» του 2025…
O Σκοπιανός πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι ομιλητές, εμφανίστηκαν στο βήμα μπροστά σε φόντο που αναγράφει «Macedonia 2025 – Ηelping Βuild a Stronger Nation» («Μακεδονία 2025 – Συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου έθνους)  
To όραμά του για τη… «Μακεδονία» του 2025 παρουσίασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ «Macedonia 2025» που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της χώρας.
Παραβιάζοντας προκλητικά τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ο πρωθυπουργός Ζάεφ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί εντατικά για τη δημιουργία συνθηκών που θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν συνθήκες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη «Μακεδονία του 2025». Ο ίδιος, όπως και όλοι οι ομιλητές, εμφανίστηκαν στο βήμα, μπροστά σε φόντο που αναγράφει «Macedonia 2025 – Ηelping Βuild a Stronger Nation» («Μακεδονία 2025 – Συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου έθνους).
Το Φόρουμ «Macedonia 2025» πραγματοποιείται για 8η χρονιά στα Σκόπια και αποτελεί ουσιαστικά μία πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, την τεχνολογία, την καινοτομία κ.α. με τη συμμετοχή 50 και πλέον ομιλητών από τον πολιτικό, επιχειρηματικό κ.α κόσμο της χώρας.  Πρώτο Θέμα
***  Ο Τ. Πάιατ σε ρόλο αρχηγού κράτους συναντάει ξένους ηγέτες στην Ελλάδα – Συνάντηση με Ζ. Ζάεφ…
~  Ο Τ. Πάιατ έχει πολύ πιο αναβαθμισμένο ρόλο στη Βαλκανική από έναν απλό πρέσβη αποτελώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον «τοποτηρητή» της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή. 
Οι «αναβαθμισμένες αρμοδιότητες» του φαίνονται σε κάθε ευκαιρία, αφού εκτός από την ανάμιξή του σε κάθε ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής ζωής της χώρας μας έχει φτάσει στο σημείο να συναντιέται και να συζητά με ξένους ηγέτες(!) παρακάμπτοντας και τον ρόλο τον αντίστοιχων πρεσβειών της χώρας του.  
Η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, σήμερα, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.  
“Εξαιρετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την ισχυρή αμερικανική στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε αυτό το ευρωατλαντικό μέλλον μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, στην ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.  
Excellent discussion with PM @Zoran_Zaev on strong US support for North Macedonia’s accession to @NATO, the , & the important role Greece plays in that EuroAtlantic future through increased cooperation in defense and security, energy, trade and investment.

***  Και όμως διαπράχθηκε κι αυτό: Η λέξη «Μακεδονία» αντικαταστάθηκε με το γράμμα «Μ» που μοιάζει με… ΝΔ!…
Και μάλιστα ένα «Μ» του οποίο η καλλιτεχνική απεικόνιση θυμίζει απελπιστικά… το σήμα της ΝΔ!

Το σήμα παρουσιάστηκε σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, από τον ΣΕΒΕ, ως το επίσημο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, αλλά με ολική παραίτηση από τον όρο «Μακεδονία», μια λέξη η οποία «κουρεύτηκε» κι έμεινε μόνο το «Μ».  Κι αν στο εξωτερικό την μπερδεύουν με την… πλέον γνωστή παγκοσμίως νεοελληνική λέξη που επίσης ξεκινά από «Μ» και επίσης τελειώνει σε «ία»;


Η παρουσίαση του σήματος έγινε στο Τhessaloniki Summit και πλέον η Μακεδονία είναι απλά «Μ». 

Το κεντρικό σύνθημα του σήματος θα είναι «Makedonia the GReat», ενώ θα υπάρχουν και παραλλαγές του ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος: «Great Land», «Great Food», «Great Wine» ενώ τα χρώματά του είναι άσπρο και μπλε. Το σήμα, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.  Το σήμα αφορά τα μακεδονικά προϊόντα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Μακεδονίας. Τώρα ποιος εμποδίζει τους Σκοπιανούς να βάλουν κι αυτοί ένα «Μ», στα προϊόντα τους, είναι απορίας άξιο.  Και τι σημαίνει ένα απλό «Μ» στις διάφορες χώρες του κόσμου που δεν θα έχουν ενημερωθεί για την καμπάνια του ΣΕΤΕ;  Το σήμα θα συνοδεύει συσκευασίες, προωθητικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο κάθε εμπορικού σήματος προϊόντος ή κάθε λογότυπου ελληνικής εταιρείας, που έχει λόγους να τονίσει την ελληνική καταγωγή της μακεδονικής της ταυτότητας, αλλά δεν θα γράφει πουθενά ότι πρόκειται για την «Μακεδονία»!  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για το σήμα.  
***  Ο καιρός την Παρασκευή: Βελτίωση προβλέπεται…
~  Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή μετά την κακοκαιρία «Βικτώρια», η οποία προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε διάφορα μέρη. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ραγδαιότητες… 
βροχής που έχουν ποτέ καταγραφεί. Στην Παλλήνη έπεσαν 17,4 χιλιοστά βροχής ανά δεκάλεπτο, ενώ στους Αμπελόκηπους 17,2 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Την Παρασκευή θα υπάρξει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, 12 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου), 15 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 14 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.   Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.  Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και αυξημένη υγρασία, με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.  Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.  madata.gr
***  Άγκυρα: «Το ελληνικό ΛΣ άνοιξε πυρ εναντίον μεταναστών» – Το παραδέχθηκε το Λιμενικό…
~  Την ελληνική ακτοφυλακή κατηγορούν τουρκικά ΜΜΕ ότι πυροβόλησε σκάφος, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες. Ειδικότερα, δημοσιεύματα στο πρακτορείο Anadolu και την Daily Sabah ανέφεραν, επικαλούμενα τις μαρτυρίες των μεταναστών… 
ότι το περιστατικό συνέβη την ώρα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τον Τσεσμέ, καθώς και ότι στο σκάφος των μεταναστών που ρυμούλκησε η τουρκική ακτοφυλακή ήταν ορατές τρύπες από σφαίρες.
Το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή σε επίσημη ανακοίνωσή του περιγράφει και δίνει διευκρινίσεις για τι συνέβη το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει το αρχηγείο, «πραγματοποιήθηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα».  Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού  «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:  
1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους. 2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του. 3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του. 4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα. 5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές».  star.gr
***  Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών από τις ταράτσες – Πώς θα κερδίσει τον «πόλεμο»…
~  Για το τριήμερο του Πολυτεχνείου προετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί. 
Όπως είναι γνωστό, στο επίκεντρο των Αρχών θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, περιοχή η οποία ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο για τους κουκουλοφόρους που προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ταράτσες των σπιτιών της περιοχής, αφού εκτιμάται ότι οι στέγες θα αποτελέσουν τη βάση των ταραχοποιών.
Ο «πόλεμος» των ταρατσών στα Εξάρχεια  Ωστόσο, η τακτική των επιθέσεων από ταράτσες σπιτιών δεν είναι άγνωστη στις Αρχές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στην τηλεόραση του OPEN TV, τον Φεβρουάριο του 2018 κουκουλοφόροι που ανεβασμένοι σε ταράτσες σπιτιών, άναψαν φωτιές και στιγμές αργότερα στοχεύουν με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα αστυνομικούς. «Επιχειρούσαμε με την ομάδα μου, μας εκσφενδόνιζαν αντικείμενα από τις ταράτσες και τραυματίστηκε συνάδελφός μου από παλέτα, εκσφενδόνισαν παλέτα», αναφέρει στον τηλεοπτικό σταθμό συνδικαλιστής αστυνομικός.   Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειώθηκε και προ ημερών στα Εξάρχεια, όταν ομάδα νεαρών πέταξε σίδερα και πέτρες κατά αστυνομικών, λίγο μετά την εκκένωση της κατάληψη Βανκούβερ. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ, τον τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων έχει καταγράψει από αέρος το drone της ΕΛ.ΑΣ. με θερμική κάμερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις ταράτσες  Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις από ταράτσες σπιτιών. Δύο drones και ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την έγκυρη λήψη κατάλληλων αποφάσεων. «Το να επιχειρήσουμε εντός της πολυκατοικίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί δεν ξέρουμε το πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε στο OPEN TV ο συνδικαλιστής αστυνομικός. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις από τις ταράτσες είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο το αρχηγικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ, σε ό,τι αφορά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πέρα από το ελικόπτερο και τα drones, o κ. Μπαλάσκας είπε ότι θα γίνονται περιμετρικές έρευνες και έλεγχοι σε όσους «υπόπτους» μπαίνουν σε πολυκατοικίες των Εξαρχείων. Πάντως, το σημείο που θα δυσκολέψει την ΕΛ.ΑΣ είναι οι ταράτσες που συγκοινωνούν μεταξύ τους, τόνισε καταλήγοντας ο Σταύρος Μπαλάσκας.
*** Τα  σημερινά μας Βίντεο  :
1  Αντιδράσεις σ΄όλη την ΕΛλάδα για λαθρομετανάστες  08 11 2019 :    https://youtu.be/GsRhnWuxGCQ  .- 
2 Δικηγόρος  Ν  Γρηγοριάδης πρωτοβουλίας κατοίκων Γιαννιτσών  08-11-2019  :  https://youtu.be/_5U_-NARMNI   .- 
3  Δήμαρχος Χίου για λαθροεισβολείς 08 11 2019 : https://youtu.be/AjHuLLJ-iZA  .- 
4.   Διδυμότειχο δασκάλα για λαθρομετανάστες  08 11 2019  : https://youtu.be/fcMtTlCpXBs  .-
5.  Εισβολή από Έβρο Τούρκων  08 11 2019 : https://youtu.be/g77VyA-ZfmM  .-
6.- Πρόεδρος Καρίτσας Λάρισας για μετανάστες 08 11 2019 : https://youtu.be/Yf95VNo59kA  .-

~ Είναι ντροπή  να μη θέλεις να φωνάζεις την καταγωγή σου …κ.λ.π.  : https://youtu.be/G_qV-egeoP8  .- 
 ~ Ο  ΟΗΕ  550 Ε υρώ για λαθροεισβολείς συν στέγη , φαγητό , διαμονή , ΗΛΕΚΤΡ.. Ρεύμα , κινητό κ.α.! :  https://youtu.be/0LnqLUfhzIE  .- 
~ Ο Κ  Μητσοτάκης το 2015 έλεγε για Λαθροεισβολείς  η υποκρισία στο μεγαλείο της Κυριάκος με Κυρά-Τασία  : https://youtu.be/n0QGtDA9MVY    .- 

***  ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπολους: Στόχος να σχεδιάσουμε μέχρι το 2020 το δικό μας UAV…
~  Η απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η παραγωγή του δικού μας UAV αποτελούν τους άμεσους στόχους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στους διαπιστευμένους συντάκτες υποστήριξε ότι εντός του 2020 η Ελλάδα θα έχει έτοιμο το σχεδιασμό του δικού της μη επανδρωμένου αεροσκάφους , το οποίο θα επιχειρήσει να το κατασκευάσει αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου για την άμυνα και την ασφάλεια.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε την ύπαρξη προτάσεων από τους Ισραηλινούς και του Αμερικανούς για την πώληση 3 μη επανδρωμένων αεροσκαφών οι οποίες , όπως είπε, εξετάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕ). Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν προτάσεις για την προμήθεια 1000 τεθωρακισμένων οχημάτων την οποία την επεξεργάζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού.   onalert.gr
***  Οι ΗΠΑ στέλνουν φονικά όπλα στους Ουκρανούς: Παρότρυνση Πομπέο για επιθέσεις σε Ρώσους – Τούρκος στρατηγός μιλά για παγκόσμιο πόλεμο…
~  Απίθανα σενάρια για Ουκρανία-Ρωσία που αφορούν πληροφορίες από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, ο οποίος μίλησε για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να «πολεμήσουν οι Ουκρανοί τους Ρώσους». 
«Είμαι περήφανος για το τι έκανε η αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα για να «πολεμήσουν ενάντια στους Ρώσους», αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξή του από τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι ήταν περήφανος για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ να δώσει το Κίεβο θανατηφόρα όπλα. Ο Πομπέο υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιορίστηκε στην παροχή κουβερτών στον ουκρανικό στρατό. «Τους δώσαμε πραγματικά όπλα για εκείνες τις περιπτώσεις, που αφορούν την περίπτωση να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων. Είμαι περήφανος για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξή του. Υπενθυμίζουμε ότι για πολύ καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περιορίσει τη στρατιωτική τους βοήθεια στην Ουκρανία αποκλειστικά σε μη θανατηφόρα όπλα. Το Κίεβο ήταν εφοδιασμένο με παλαιό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ χωρίς σύγχρονα όπλα, με την έλευση του προέδρου του Ν.Τραμπ άλλαξαν όλα με την παροχή θανατηφόρων όπλων. Σενάριο ΗΠΑ-Ρωσίας κατά Κίνας από Τούρκο ανώτατο αξιωματικό. Τούρκος στρατηγός ε.α, αναφέρει το τρομακτικό για την ανθρωπότητα σενάριο, ενός πιθανού παγκόσμιου πολέμου ο οποίος κατά τον ίδιο,  είναι προ των πυλών. Ο Τούρκος στρατηγός Osman Pamukoglu εξέδωσε το βιβλίο «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», όπου αναφέρει ότι ένας νέος μεγάλος πόλεμος είναι μπροστά μας και είναι αναπόφευκτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Aydinlik και τον Pamukoglu, ο πόλεμος θα ξεκινήσει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Κίνας και της Ρωσίας. Και, ίσως, οι δύο (ΗΠΑ-Ρωσία) να ενωθούν κατά του τρίτου (Κίνας). Ο Τούρκος στρατηγός στο νέο του βιβλίο, περιγράφει το πώς, και πού, κατά την άποψή του, θα ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια  παγκόσμια  σύγκρουση.  Για να δούμε το σαφέστερο και ευκρινέστερο σημάδι ότι ένας νέος μεγάλος πόλεμος είναι αναπόφευκτος, αρκεί να προσέξουμε τα χρήματα που διατίθενται για τα όπλα στους ετήσιους προϋπολογισμούς των κρατών, που αποκαλούνται υπερδυνάμεις, και το γεγονός ότι το κόστος αυτό συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο”, τονίζει ο Pamukoglu, ο οποίος πιστεύει ότι ένας νέος μεγάλος πόλεμος θα είναι παρόμοιος με τις προηγούμενες συγκρούσεις μόνο που υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. 
“Όπως και στο παρελθόν, ο πόλεμος θα ξεκινήσει λόγω της επιθυμίας των χωρών που κατευθύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για να μην χάσουν αλλά να διευρύνουν την κυριαρχία τους στον έλεγχο των παγκόσμιων πόρων «, σημειώνει ο Pamukoglu.
Ισχυρίζεται δε ο ίδιος ότι, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα επηρεάσει και τις πέντε ηπείρους. Κατά την άποψή του, η γεωγραφία του μεγάλου πολέμου δεν θα κάλυπτε τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Ως στρατηγικά ευαίσθητες περιοχές που μπορούν να προκαλέσουν το ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τούρκος στρατηγός κατονομάζει τη Βαλτική, την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία, την Ινδοκίνα και την περιοχή του Ειρηνικού. Στο ερώτημα «ανάμεσα σε ποιους θα ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος;» ο Pamukoglu απαντά ότι, “αυτό θα συμβεί μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας  και της Κίνας και ίσως οι δύο χώρες ενωθούν εναντίον της τρίτης χώρας. Με βάση το γεγονός ότι σε δύο παγκόσμιους πολέμους η Ρωσία ήταν σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής, ο Οσμάν Παμούκογλου υποδεικνύει ότι σε ένα νέο πιθανό πόλεμο, η Ρωσία θα είναι και πάλι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.  Κατά την άποψή του, η Αμερική – η Ρωσία και η Κίνα – Ινδία μπορεί να είναι τα αντιμαχόμενα μέρη. Ωστόσο, σημειώνει ο ίδιος ότι το βρίσκει δύσκολο να δικαιολογήσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόδειξη ότι η Ρωσία θα πάρει νετ φάκτο την πλευρά της Αμερικής ή της Κίνας. «Ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την πλευρά κατά την οποία λειτουργεί αντίστροφα  ο χρόνος, και όταν η κατάσταση γίνει αφόρητη, και αυτό αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτή θα είναι αυτή η πλευρά που θα κινηθεί πρώτη», προσθέτει ο ίδιος. «Η σπίθα από την οποία θα ανάψει η “φωτιά” μπορεί να προκληθεί από ένα περιστατικό κάπου σε ένα συνοριακό σταθμό, ή από την καταστροφή ενός αεροσκάφους,  από μια τρομοκρατική επίθεση, μια απόπειρα κατά του Προέδρου, ή οποιοδήποτε άλλο αδιανόητο περιστατικό. Επιπλέον, ο λόγος για έναν πόλεμο μπορεί να είναι ένα γεγονός, το οποίο  δεν συμβαίνει  στην πραγματικότητα, αλλά θα παρουσιαστεί ως πραγματικό», πιστεύει ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Υπάρχουν όντως πολλά “σημάδια” ότι οι αποκαλούμενες υπερδυνάμεις ευρίσκονται σε “σύγκρουση” λόγω των τεραστίων συμφερόντων τους, τα οποία δεν έχουν ‘διευθετήσει”, όπως το 1945 για παράδειγμα, ενώ οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξάνονται αλματωδώς. Το πότε όμως και το εάν, θα ξεκινήσει κάτι τέτοιο, δεν είναι ακόμα ορατό στον ορίζοντα και ελπίζουμε να μην γίνει ποτέ. πηγή
*** Ο Κ.Βελόπουλος ΕΜΠΡΑΚΤΑ δίπλα στους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ! Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις…
~   Ερώτηση προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε την Τετάρτη 13-11-2019, ο πρόεδρος του κόμματος “Ελληνική Λύση” και βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την ανάδειξη του θέματος από τον κτηνοτροφικό σύλλογο του δήμου Τυρνάβου. 
Αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση του κ. Βελόπουλου, έχει ως εξής:
Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Τύρναβου για τον καταρροϊκό πυρετό»  
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Τύρναβου των οποίων τα αιγοπρόβατα επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος είχε εξαπλωθεί σε πολλούς νομούς της χώρας το 2014, δεν αποζημιώθηκαν για τα ασθενή ζώα που παρέδωσαν ούτε για τα διαφυγόντα κέρδη τους από την πώληση των αιγοπροβάτων και των προϊόντων τους καθώς και για τα δικαιώματα που θα λάμβαναν ως επιδότηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Κατόπιν αιτημάτων των συλλόγων των κτηνοτρόφων Τύρναβου, ενημερώθηκαν πως, ενώ συλλέχθηκαν τα ασθενή ζώα παρέμειναν σε ψυκτικές αποθήκες της ΒΑΚΡΕΛ και χωρίς να ελεγθούν, μετά από ενάμιση (1,5) χρόνο δόθηκε εντολή από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής να καταστραφούν. Κατόπιν τούτου οι κτηνοτρόφοι προέβησαν σε εξώδικο για το οποίο ουδέποτε έλαβαν απάντηση, παρά μόνο υποσχέσεις. Μετά από (5) πέντε χρόνια οι κτηνοτρόφοι Τυρνάβου δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.  Κατόπιν τούτου ερωτάστε, κύριε υπουργέ: 1) Θα προβείτε σύντομα σε ενέργειες ώστε να δικαιωθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι Τυρνάβου, που επλήγησαν οικονομικά; 2) Θα ζητήσετε ευθύνες από τους υπευθύνους της καταστροφής των αιγοπροβάτων;
 ***  ΔΕΙΤΕ τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ…
~  Μπορείτε να παρακολουθείτε την εκπομπή του Κυριάκου Βελόπουλου “ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ” στους παρακάτω τηλεοπτικούς σταθμούς: 
ΑΘΗΝΑ                                                                                                                             Kontra Channel: Δευτέρα – Παρασκευή 14:00-15:00, 16:00-17:00  Σαββάτο 17:00-18:00, 22:00-23:00, 23:00- 00:00 Κυριακή : 11:00-12:00, 15:00- 16:00, 17:00- 18:00                       Extra: Δευτέρα – Παρασκευή 15:00- 16:00, 18:00 – 19:00 Σάββατο 11:00-12:00, 19:00-20:00 Κυριακή 12:00-13:00, 19:00-20:00, 23:00- 00:00   Epsilon: Δευτέρα – Παρασκευή 21:00-22:00  Alert: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-11:00, 17:00-18:00, 23:15 – 00:15 Σάββατο 10:00-11:00, 21:00-22:00 Κυριακή 10:00-11:00 20:00-21:00  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΝΑΛΙ 9: Δευτέρα – Κυριακή 14:00-15:00, 21:00-22:00  ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Δευτέρα – Κυριακή 23:15 – 00:15  ΓΝΩΜΗ TV: Δευτέρα – Παρασκευή 23:15 – 00:15  ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΣΤΡΑ (ΒΟΛΟΣ): Δευτέρα- Παρασκευή 17:00 – 18:00 Σαββάτο- Κυριακή 08:00 – 09:00, 17:00 – 18:00  ΚΑΝΑΛΙ 10 (ΤΡΙΚΑΛΑ): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 18:30 – 19:30, 23:15 – 00:15 Τρίτη-Πέμπτη: 15:00 – 16:00, 18:30 – 19:30, 23:15 – 00:15 Σαββάτο και Κυριακή 18:30 -19:30, 23:00 – 00:00  ΤΡΤ (ΛΑΡΙΣΑ): Δευτέρα- Παρασκευή 21:45 -22:45 Σαββάτο 16:00 – 17:00, 21:15 – 22:15 Κυριακή  16:00 – 17:00, 19:00 – 20:00 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΝΑ (ΛΑΜΙΑ): Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 18:00, 23:15 – 00:15 Σαββάτο – Κυριακή 17:00 – 18:00, 23:00 – 00:00  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  SUPER B (ΠΑΤΡΑ): Δευτέρα – Κυριακή 15:00-16:00, 21:30-22:30  ACHAIA TV (ΠΑΤΡΑ): Δευτέρα – Παρασκευή 14:00-15:00, 17:00-18:00, 23:15-00:15 Σαββάτο – Κυριακή 11:00-12:00 17:00-18:00 23:00-00:00 PLP (ΚΟΡΙΝΘΟΣ): Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 17:00, 21:45 – 22:45 Σαββάτο – Κυριακή 16:00 – 17:00, 21:30 – 22:30  SUPER (ΚΟΡΙΝΘΟΣ): Δευτέρα- Παρασκευή 16:00-17:00 Σαββάτο- Κυριακή 13:00-14:00 18:00-19:00 
BEST TV (ΚΑΛΑΜΑΤΑ): Δευτέρα – Παρασκευή 22:00-23:00 (Τετάρτη 23:00-00:00) Σαββάτο 22:00-23:00 Κυριακή 12:00-13:00, 19:00-20:00  ΑΧΙΟΝ TV (ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΣ): Δευτέρα-Κυριακή 18:00-19:00, 21:00-22:00 Σαββάτο – Κυριακή 14:00 – 15:00, 21:00 – 22:00  ΗΠΕΙΡΟΣ   BHMA TV (ΙΩΑΝΝΙΝΑ): Δευτέρα – Παρασκευή 18:00-19:00 Σαββάτο-Κυριακή 18:45 – 19:45, 23:00 – 00:00  ITV (ΙΩΑΝΝΙΝΑ): Δευτέρα-Παρασκευή 14:30-15:30 ΘΡΑΚΗ  R – CHANNEL (ΚΟΜΟΤΗΝΗ): Δευτέρα-Παρασκευή 12:00-13:00, 17:00-18:00 , 23:15 – 00:15 Σαββάτο 12:00-13:00, 17:00-18:00 Κυριακή 12:00-13:00, 17:30 – 18:30  ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ): Δευτέρα-Κυριακή 14:00 – 15:00  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  CENTER TV (KABAΛΑ): Δευτέρα-Κυριακή 16:30 – 17:30  STAR (ΔΡΑΜΑ): Δευτέρα-Κυριακή 10:00 – 11:00, 17:00 – 18:00  ΔΙΚΤΥΟ TV (ΣΕΡΡΕΣ): Δευτέρα-Κυριακή 18:15 – 19:15  ΔΙΚΤΥΟ (ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ): Δευτέρα-Κυριακή 16:00 – 17:00, 21:45 – 22:45  ΑΛΦΑ ΔΡΑΜΑΣ (ΔΡΑΜΑ): Δευτέρα- Παρασκευή 16:00 – 17:00, 21:45 – 22:45 Σαββάτο-Κυριακή 16:00 – 17:00, 21:30 – 22:30  ΝΗΣΟΙ  ΚΟΣΜΟΣ (ΡΟΔΟΣ): Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-18:00,  23:15 – 00:15 Σαββάτο-Κυριακή 23:00 – 00:00  ΙΡΙΔΑ (ΡΟΔΟΣ): Δευτέρα- Παρασκευή  16:00 – 17:00, 21:45 – 22:45 Σαββάτο-Κυριακή 16:00 – 17:00, 21:30 – 22:30  START (ΚΕΡΚΥΡΑ): Δευτέρα- Σαββάτο 17:00 – 18:00 Κυριακή 13:00 – 14:00, 17:00-18:00 ΚΡΗΤΗ TV1 (ΧΑΝΙΑ): Δευτέρα -Παρασκευή 23:15 – 00:15 Σαββάτο-Κυριακή 20:00 – 21:00, 23:00 – 00:00  CHANNEL 4U (ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ): Δευτέρα -Παρασκευή 14:00-15:00, 21:00-22:00 Σαββάτο-Κυριακή 18:00 – 19:00, 21:00 – 22:00  ΣΗΤΕΙΑ (ΣΗΤΕΙΑ): Δευτέρα- Παρασκευή 16:00 – 17:00, 21:45 – 22:45 Σαββάτο-Κυριακή 16:00 – 17:00, 21:30 – 22:30  ΣΥΡΟΣ TV: Δευτέρα -Παρασκευή 23:15 – 00:15  ΑΙΓΑΙΟ (ΣΥΡΟΣ): Δευτέρα -Παρασκευή 14:00-15:00 Σαββάτο-Κυριακή 15:00 – 16:00  ΠΑΤΡΙΔΑ (ΧΙΟΣ): Δευτέρα – Κυριακή 16:00 – 17:00  TV ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΛΕΣΒΟΣ): Δευτέρα – Κυριακή 17:00 – 18:00
***  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ στον ΑΝΤ1 με στοιχεία! Οι ΜΚΟ τα παίρνουν από την Ελλάδα όχι την Ε.Ε – Στοιχεία ΣΟΚ…
~  Στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ του ΑΝΤ1 με παρουσιαστή τον Γ. Παπαδάκη εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ.Βελόπουλος. 
H συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΣΟΕΕ και στις κινήσεις της ΝΔ για το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια και γενικότερα.
Φυσικά συζητήθηκε το φλέγον, εθνικό θέμα που είναι το λαθρομεταναστευτικό και φυσικά εκεί είχαμε και τη Μεγάλη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Κ.Βελόπουλου πως τα μισά χρήματα που λαμβάνουν οι ΜΚΟ είναι από τον ελληνικό προυπολογισμό.

Δείτε πιο συγκεκριμένα τί είπε σήμερα ο Κ. Βελόπουλος…
για τα όσα κάνει η Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες:
για τους μπαχαλάκηδες:
για τις Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα:
για την απόσυρση του νόμου περί βλασφημίας:
για το λαθρομεταναστευτικό:

***  Μπουτάρης και Ζάεφ είναι… ευχαριστημένοι από τον Μητσοτάκη για τα μακεδονικά προϊόντα…
~  Πολύ… θερμή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, με τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. 
Οι δύο άνδρες και οι συνεργάτες τους, συναντήθηκαν στο περιθώριο του Thessaloniki Summit που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα και στο οποίο ο Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά μετά το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων.
Γιάννης Μπουτάρης και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν στο περιθώριο του Thessaloniki Summit
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Μακεδονία, η συνάντηση Ζόραν Ζάεφ και Γιάννη Μπουτάρη διήρκησε 20 λεπτά, με τον τέως Δήμαρχο να δηλώνει εξερχόμενος: «Η συνάντηση ήταν σε ένα κλίμα πολύ φιλικό, πολύ παραγωγικό. Ένα από τα πράγματα τα οποία θίξαμε είναι η σχέση που πάμε να αναπτύξουμε με το Μουσείο Ολοκαυτώματος των Σκοπίων… Ένα δεύτερο, τα θέματα που σχετίζονται με περιβαλλοντική οργάνωση γιατί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεργάζεται μαζί τους» σημείωσε.  Ο κ. Μπουτάρης κατέληξε: «Το θέμα είναι ότι ο Ζάεφ είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι σοβαρός δεν είναι βιαστικός, έχει μια αντίληψη για τη χώρα του πάρα πολύ προοδευτική κι εμείς ανταποκρινόμαστε σε μια τέτοια πρωτοβουλία που παίρνουμε να δημιουργούνται φιλίες μεταξύ των λαών».  Τέλος, σε ερώτηση εάν ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε δυσαρέσκεια σχετικά με την παρουσίαση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι «ίσα ίσα που είναι ευχαριστημένος με τη συμπεριφορά Μητσοτάκη και είπε ο ίδιος ότι τα μακεδονικά προϊόντα όπως και η επιτροπή για τα βιβλία προχωρούν, ίσως χρειάζονται μια επιτάχυνση αλλά πρέπει να γίνονται, κι έχει απόλυτο δίκιο, με πολύ αργά βήματα».
***  Τους ξεσκέπασε ο Κ. Βελόπουλος στη βουλή: “Ο ΟΗΕ δίνει 550 ευρώ κάθε μήνα στους λαθρομετανάστες για να μείνουν Ελλάδα”… (ΒΙΝΤΕΟ)
Για όλα τα φλέγοντα θέματα μίλησε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος. 
Δείτε παρακάτω το βίντεο και τα βασικά σημεία της ομιλίας του από το βήμα της βουλής:

-Εμείς εδώ φτιάξαμε μια παιδεία που δεν δημιουργεί πολιτισμένα όντα αλλά βαρβάρους. Υπαίτιοι είμαστε όλοι. Και με προβληματίζει ότι εντός του κοινοβουλίου υπάρχουν καθηγητές που έχουν μπερδέψει την παιδεία με την βαρβαρότητα. Άκουσα καθηγητή που είναι εκλεγμένος βουλευτής να λέει το εξής αμίμητο: άμα πάω στην διαδήλωση μπορεί να έχω κράνος για μην σπάσουν τα κεφάλι μου τα ΜΑΤ. Αν κρατάω κοντάρι με σημαία θα το χρησιμοποιήσω για όπλο. Αυτος είναι καθηγητής που εκπαιδεύει, δίνει αγωγή στα παιδιά μας, έθος και ήθος. Αν το ακούγαμε σε γήπεδο θα τον λέγαμε τραμπούκο ή χούλιγκαν. Αυτός όμως είναι καθηγητής και αντί να ζητήσει συγγνώμη επιμενει ακόμα και τώρα. Ο βουλευτής. Ο παιδαγωγός. Αν τον είχα στην δική μου κοινοβουλευτική ομάδα θα τον είχα διώξει από χθες. Γιατί η υποκίνηση στη βία είναι αδίκημα. Αν το έλεγε κάποιος από εμάς θα τον έλεγαν φασίστα. Όμως ο φασισμός δεν έχει χρώμα. Αυτά πρέπει να λέγοντα προσεκτικά. Γιατι μας ακούν και παιδιά. 15χρονα, 16χρονα που βράζει το αίμα τους βλέπουν τον καθηγητή τους να προωθεί και να προάγει την βία. ~  -Εμείς εδώ φτιάξαμε μια παιδεία που δεν δημιουργεί πολιτισμένα όντα αλλά βαρβάρους. Υπαίτιοι είμαστε όλοι. Και με προβληματίζει ότι εντός του κοινοβουλίου υπάρχουν καθηγητές που έχουν μπερδέψει την παιδεία με την βαρβαρότητα. Άκουσα καθηγητή που είναι εκλεγμένος βουλευτής να λέει το εξής αμίμητο: άμα πάω στην διαδήλωση μπορεί να έχω κράνος για μην σπάσουν τα κεφάλι μου τα ΜΑΤ. Αν κρατάω κοντάρι με σημαία θα το χρησιμοποιήσω για όπλο. Αυτος είναι καθηγητής που εκπαιδεύει, δίνει αγωγή στα παιδιά μας, έθος και ήθος. Αν το ακούγαμε σε γήπεδο θα τον λέγαμε τραμπούκο ή χούλιγκαν. Αυτός όμως είναι καθηγητής και αντί να ζητήσει συγγνώμη επιμενει ακόμα και τώρα. Ο βουλευτής. Ο παιδαγωγός. Αν τον είχα στην δική μου κοινοβουλευτική ομάδα θα τον είχα διώξει από χθες. Γιατί η υποκίνηση στη βία είναι αδίκημα. Αν το έλεγε κάποιος από εμάς θα τον έλεγαν φασίστα. Όμως ο φασισμός δεν έχει χρώμα. Αυτά πρέπει να λέγοντα προσεκτικά. Γιατι μας ακούν και παιδιά. 15χρονα, 16χρονα που βράζει το αίμα τους βλέπουν τον καθηγητή τους να προωθεί και να προάγει την βία.
-Πάμε στο ν/σ. Είναι γεμάτο συγκεχυμένες διατάξεις, ασύνδετες μεταξύ τους. Και η ρήση του πρωθυπουργού για αρχή καλή νομοθέτησης τι έγινε? Πού πήγε? Εκείνη η προεκλογική δέσμευση. Όταν έλεγε έχουμε πρόγραμμα εμείς. Μην ψηφίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστε εμάς. -Πάμε στην Τόμας Κουκ. Φειδωλούς σας βλέπω. Οι άνθρωποι έχασαν λεφτά αλλά το μείζον ζήτημα είναι άλλο. Εσείς οι λάγνοι με την ΕΕ ξέρετε ότι η Γερμανία ζήτησε για την χρεωκοπία της θυγατρικής της Τομας Κουκ χρηματοδότηση από την ΕΕ και την πήρε; Εμείς γιατί δεν ζητήσαμε βοήθεια για τα ναυπηγεία παρά έκλεισαν; Στην πλούσια Γερμανία δίνουν λεφτά στην φτωχή Ελλάδα όμως κλείνουν τα ναυπηγεία γιατί το θέλει η Γερμανία. Η Ευρώπη της βοήθειας του ενός προς τον άλλον δεν υπάρχει. Υπάρχει η φασιστική Ευρώπη της Γερμανικής μπότας. -Και επειδή γνωρίζω πολλούς από εδώ μεσα από τη ΝΔ που ψηφίζουν χωρίς να το θέλουν γιατί η κομματική πειθαρχία υπερισχύει της εθνικής και της κοινωνικής, αν είστε πραγματικά φιλελεύθεροι να κάνετε μια εξεταστική για την ΔΕΗ. Το έλεγε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης. Κάντε για τους πρώτους 6 μήνες που λέτε ότι χάθηκαν 100 δισ. Γιατί δεν κάνετε;  -Αλλά εδώ υπάρχουν δημοσιεύματα για υπόγεια συμφωνία συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
-Πάμε στο άρθρο 3 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει πει κανένας εδώ μέσα ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν 30 χρόνια ζωής; Οι ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται από σπάνιες γαίες, που είναι τοξικές. Όταν λοιπόν θα περάσουν τα 30 χρόνια πού θα τις πετάξετε; Τι θα γίνουν τόσα τοξικά υλικά; Γιατί δεν θα συζητήσω για την εικόνα που παρουσιάζουν οι ανεμογεννήτριες στα βουνά.  -Πάμε και στο Ελληνικό. Εκεί θα εξυπηρετηθεί ο φίλος σας ο κ. Λάτσης. Πάντα εξυπηρετείται. Θα πάρει ένα δάνειο και θα κάνει επένδυση. Δώστε μου κι εμένα 800 εκατ. ευρώ και θα κάνω την καλύτερη επένδυση. Αλλά αυτό δεν είναι επένδυση. Αυτό είναι αεριτζίδικη επένδυση. -Πάμε στο ΚΕΘΕΑ. Αυτά τα παιδιά είναι άρρωστα. Και πρέπει να τα αγκαλιάσουμε. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αποτρεπτικά μέτρα. Χρειάζεται ειδική αγωγή. Αν τα γαλουχήσουμε, τα κοινωνικοποιήσουμε και τα εντάξουμε κανονικά δεν θα χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ.  -Η ΝΔ έχει μία ευκαιρία να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Να την κηρύξουμε λόγω του προσφυγικού και να πάρουμε μέτρα. Να ζητήσουμε αρωγή.  -Γιατί δεν πάει ο κ. Δένδιας στην Αλγερία, στο Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και να προτείνει να πάρουν αυτές οι χώρες τα λεφτά, την οικονομική βοήθεια και να δέχονται πίσω τους ανθρώπους τους. Και να μην τα παίρνει ο Ερντογάν που απειλεί να μας γεμίσει με πρόσφυγες. Κάνατε τον Ερντογάν ρυθμιστή του προσφυγικού. Από πού έρχεται το πρόβλημα; Θα πάω στην χώρα απ’ όπου έρχεται ο πρόσφυγας. Εσείς αντί γι’ αυτό δίνεται δισ. στον εχθρό της χώρας, στον Ερντογάν, για να μας εκβιάζει.  -Πάμε και στο σημερινό δημοσίευμα των financial times. Εσείς το είχατε προσευχητάρι. Ό,τι έγραφε για τον ΣΥΡΙΖΑ το παίρνατε και το κάνατε σημαία. Σήμερα η ίδια εφημερίδα σας λέει πλυντήριο βρώμικου χρήματος με την χθεσινή τροπολογία που περάσατε. Εσείς οι κήνσορες της ηθικής τάξης και της εντιμότητας. Τα λέγαμε εμείς. Το ξέραμε. Αυτά τα μέτρα κάποιους εξυπηρετούν. Και λέει κι άλλα. Για νομιμοποίηση εσόδων και για περιουσιακά στοιχεία.   -Πάτε και βάζετε διόδια στο Ωραιόκαστρο και την Ασπροβάλτα στην Θεσσαλονίκη. Γιατί; Δεν πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για να κυκλοφορούμε τα αυτοκίνητα; Πείτε μου μια χώρα που πληρώνει διόδια και τέλη κυκλοφορίας. ΟΙ κάτοικοι θα πληρώνουν για να περάσουν τον δρόμο τους;  -Πάμε και στο αγαπημένο μας θέμα: Μπαίνουν στην Ελλάδα παράνομα. Δεν είναι επομένως πρόσφυγες. Είναι παράνομοι μετανάστες. Σήμερα λοιπόν η Δανία, ξέρετε τι έκανε; Πήρε ένα ακατοίκητο νησί και όποιος μπαίνει παράνομα στην χώρα θα τον πηγαίνει εκεί. Όταν το λέμε εμείς είμαστε φασίστες. Η Δανία όμως το κάνει! Το ξεκίνησε!-Πάτε και βάζετε διόδια στο Ωραιόκαστρο και την Ασπροβάλτα στην Θεσσαλονίκη. Γιατί; Δεν πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας για να κυκλοφορούμε τα αυτοκίνητα; Πείτε μου μια χώρα που πληρώνει διόδια και τέλη κυκλοφορίας. ΟΙ κάτοικοι θα πληρώνουν για να περάσουν τον δρόμο τους; -Πάμε και στο αγαπημένο μας θέμα: Μπαίνουν στην Ελλάδα παράνομα. Δεν είναι επομένως πρόσφυγες. Είναι παράνομοι μετανάστες. Σήμερα λοιπόν η Δανία, ξέρετε τι έκανε; Πήρε ένα ακατοίκητο νησί και όποιος μπαίνει παράνομα στην χώρα θα τον πηγαίνει εκεί. Όταν το λέμε εμείς είμαστε φασίστες. Η Δανία όμως το κάνει! Το ξεκίνησε!  -Ολυμπία οδός: ξέρετε τι έχει γίνει; Έχει καταδικαστεί για καρτέλ. Και πάει ο υπουργός να της δώσει το δρόμο Πατρών – Πύργου – Τσακώνας. Πού; Στην Ολυμπία Οδό! Στο Καρτέλ! Είστε αμετανόητοι. Πάντα υπηρετούσατε τους νταβατζήδες και τώρα έρχεστε να δώσετε στο ίδιο καρτέλ την δουλειά. Τι κάνετε; Είστε με τα καλά σας;




Η Ισπανία, εφαρμόζει ένα νόμο που λέει άμεση απέλαση όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα. Δεν θα υπάγονται στις διατάξεις περί ασύλου. Εσείς τι λέτε; Μας έχετε πρήξει το συκώτι με το διεθνές δίκαιο. Τι λέτε λοιπόν; Φέρτε τους εδώ να τους εξετάσουμε, να τους δούμε και να τους κάνουμε Έλληνες. Τι κάνετε; Αντικαθιστάτε τον πληθυσμό της Ελλάδας;




-Ακούστε τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε ο Σκυλακάκης ο υπουργός σας. Είπε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξόδεψε σε 4 χρόνια 30 δισ. για την περίθαλψη των λαθρομεταναστών. Ποιος τα πλήρωσε; Ο ελληνικός λαός. Πληρώνουμε τον Ιμπραήμ και τον Χασάν για την περίθαλψή τους και πληρώνουμε και για την δική μας περίθαλψη. Το είπε ο υπουργός! Δικός σας είναι ο υπουργός! Αν δεν σας αρέσει να του το πείτε. Και είπε επίσης ότι τα νοσοκομεία δεν κατέγραφαν τις δαπάνες περίθαλψης τότε. Επί ΣΥΡΙΖΑ.




-Επίσης πάμε και στον ΟΗΕ σας. Λέει λοιπόν στου λαθρομετανάστες ότι θα παίρνουν κάρτες με 550 ευρώ το μήνα για να μείνουν στην Ελλάδα. Ο Ιμπραήμ και ο Χασάν θα παίρνουν 550 ευρώ το μήνα ΜΟΝΟ αν μείνουν εδώ. Στην Ελλάδα. Αν πάνε στην Γερμανία δεν θα παίρνουν τίποτα. Δηλαδή ανοίξαμε και σας περιμένουμε; Και οι Έλληνες παρακαλάνε για να πάρουν κανένα επιδοματάκι;




-Σήμερα ο Δήμαρχος ΟΙνουσών φώναζε, ούρλιαζε: Πιο εύκολα βλέπουμε αεροπλάνα παρά καθηγητές λέει. Στην Χίο οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερς.  -Για εμάς πρώτα είναι οι Έλληνες και η Ελλάδα και μετά όλοι οι άλλο. Και επειδή γεμίσατε την Ελλάδα με Πακιστανούς να σας πούμε ότι χθες ένα πακιστανικό αεροσκάφος παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το Πακιστάν είναι σύμμαχος της Τουρκίας κι εσείς δέχεστε τους Πακιστανούς στην χώρα! Αν ήσασταν σοβαροί δεν θα δεχόσαστε κανέναν Πακιστανό. Αυτό είναι λογική. Αν δεν βρούμε την λογική θα χάσουμε την Ελλάδα.
***  Άνοιξε στην Τρίπολη η έκθεση “Πελοπόννησος Expo 2019”  
Στα εγκαίνια της έκθεσης “Πελοπόννησος Expo 2019”, που άνοιξε τις πύλες της στην Τρίπολη προχθές, απηύθυνε χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φιλοξενείται στη ΒΙΠΕ Τρίπολης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, έγιναν παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, καθώς και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.
Ο περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της θα διαθέσει περί τα 40.000.000 ευρώ για ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”.
Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι θα παράσχει στήριξη σε επιχειρήσεις για συμμετοχή τους σε εκθέσεις στο εξωτερικό που αφορούν στην προβολή αγροτικών προϊόντων.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί τα περίπτερα και να συνομιλήσει με εκθέτες και επισκέπτες.
Στην έκθεση Πελοπόννησος Expo συμμετέχει με περίπτερό του ο Δήμος Καλαμάτας και πέραν της προώθησης του τουριστικού προϊόντος, στο πλαίσιο προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών της περιοχής του, φιλοξενεί και προβάλλει τοπικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, τουριστικά προϊόντα και η επιχειρηματικότητα εν γένει της Πελοποννήσου. Στην εν λόγω έκθεση, που διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται επίσης ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις για τον Τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

***   Πολύπλευρο το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη νέα σεζόν
Πρεμιέρα στις γιορτές με τον «Γενικό Γραμματέα» και το παιδικό «Οι φασουλήδες με το ρόπαλο»
Παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των αλλαγών στο ΔΣ της «Φάρις» το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας έχει μπει στους ρυθμούς της καινούργιας σαιζόν, προετοιμάζοντας σε πρώτη φάση δύο θεατρικά έργα για τις γιορτές, ενώ ολόκληρη την περίοδο 2019-2020 το πρόγραμμα δράσεων θα είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο, όπως το χαρακτήρισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης, περιλαμβάνοντας εκτός από τις προγραμματισμένες παραστάσεις τη συνέχιση του θεατρικού εργαστηρίου για ενήλικες και νέα παιδιά και του επιτυχημένου προγράμματος «Μια αγκαλιά περιοδεύει», καθώς και μια προσπάθεια προσέλκυσης των εφήβων στο θέατρο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης μας θα έχει αυξημένη οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τοποθετείται στο πρώτο επίπεδο των ΔΗΠΕΘΕ, ξαναβρίσκοντας σταδιακά την αίγλη που είχε παλιότερο, αναγνωρισμένο ως το κορυφαίο πανελληνίως.
Στην ανακοίνωση του προγραμματισμού της νέας περιόδου ο κ. Μαργαρίτης είχε στο πλευρό του χθες πάνω στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Παντελή Δρούγα, τον σκηνοθέτη της φετινής παιδικής παράστασης Θόδωρο Εσπίριτου, και τους ηθοποιούς Κλεάνθη Βαρσαμούλη, Γιώργο Αλεβυζάκη, Μαριάμ Ρουκχάτζε, Σοφία Κουλέρα, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρη Σταμούλη, Γιώργο Τσαπόγα και Μάρα Μπαρόλα.
Αρχικά, ο κ. Δρούγας ευχήθηκε καλή επιτυχία, μεταφέροντας και τις αντίστοιχες ευχές του Δημάρχου Καλαμάτας, ενώ ανακοίνωσε τις τιμές εισιτηρίων στα έργα του ΔΗΠΕΘΕΚ που ορίστηκαν στα 12 ευρώ, για οργανωμένες παραστάσεις 8 ευρώ και το παιδικό-μαθητικό 5 ευρώ.
Όπως μετέφερε στη συνέχεια ο Γιάννης Μαργαρίτης η μουσική (καθώς περιλαμβάνονται 18 τραγούδια) κωμωδία «Ο γενικός γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη, που είναι γραμμένη στα τέλη του 19ου αιώνα και στηλιτεύει με σκωπτικό τρόπο ελληνικές παθογένειες όπως το ρουσφέτι, η πολιτική διαπλοκή, και η μεγαλομανία, είναι το πρώτο έργο που θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ.
«Ένα έργο που είναι ένα μικρό διαμάντι της ελληνικής δραματουργίας και μπορεί να αγκαλιάσει το ευρύ κοινό», σχολίασε ο κ. Μαργαρίτης, μεταφέροντας και την πρόθεση να παρουσιαστεί και σε Γυμνάσια-Λύκεια.
«Οι φασουλήδες με το ρόπαλο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι το φετινό παιδικό έργο που επέλεξε να ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ και υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θεόδωρου Εσπιρίτο θα συνδυάζει ζωντανούς ηθοποιούς και κούκλες. Ο κ. Εσπιρίτο δήλωσε ευτυχής για την επιστροφή στην Καλαμάτα για 3η φορά -καθώς είχε προηγηθεί εδώ το 1988 η πρώτη του επαγγελματική σκηνοθετική δουλειά που ήταν η «Χαμένη Κούκλα» και το 1991 η «Φαύστα»- και ανέφερε ότι αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ρομαντικό ποιητικό παραμύθι, από το οποίο δεν λείπει το χιούμορ και θα αρέσει στα παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.
 Τα «Εμφύλια Έπη»
Τα «Εμφύλια Έπη» του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία την περασμένη σαιζόν, ξεπερνώντας όχι μόνο τα σύνορα της Καλαμάτας, αλλά και της Ελλάδας, καθώς το έργο παίχθηκε και στην Γαλλία, θα συνεχιστούν και το 2020. Μάλιστα η παράσταση θα παιχτεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και θα περιληφθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, το Μάρτιο του 2020.
 «Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής»
«Θέλοντας να δώσω μεγαλύτερη εξωστρέφεια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ με διευρυμένο ρεπερτόριο, αλλά και για να μην επιβαρύνω τον προϋπολογισμό, χαρίζω εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα του έργου, της σκηνοθεσίας και του σκηνικού, ώστε να πραγματοποιηθεί η παράσταση που αφηγείται την ιστορία της πολύ γνωστής ζωγράφου, της πρώτης Ελληνίδας που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών», “σύστησε” o κ. Μαργαρίτης, το έργο «Σοφία Λασκαρίδου. Το ταξίδι μιας ζωής», το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο προγραμματισμένο ρεπερτόριο του ΔΗΠΕΘΕΚ, με τον γνωστό τραγουδιστή Χρήστο Θηβαίο, στον ρόλο του Περικλή Γιαννόπουλο, του μεγάλο έρωτα της Σοφίας Λασκαρίδου.
«Προσπάθησα να επιλέξω τα έργα, έχοντας πάντα στο μυαλό μου το εφηβικό κοινό. Ανάμεσα στο παιδικό έργο και τα έργα ενηλίκων δημιουργείται ένα κενό: το θέατρο για εφήβους. Με το ρεπερτόριο που επέλεξα, το κενό αυτό δεν υπάρχει πλέον» σημείωσε ακόμη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.
 Οι θεατές που τρώνε και οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου που διηγούνται καλαματιανές ιστορίες έξω
Εφόσον εξασφαλιστούν χορηγοί το ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσει και ένα πρωτότυπο έργο της Αθηνάς Στούρνα, με τον ενδεικτικό τίτλο «Αποσπάσματα ενός δείπνου» στο οποίο οι θεατές θα τρώνε και μέσα από το οποίο διερευνάται η σχέση κοινού-ηθοποιών.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι παραστάσεις που θα παρουσιάσουν οι μαθητές του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕΚ τον Μάιο, στο πλαίσιο ενός μικρού «φεστιβάλ» που θα περιλαμβάνει την διήγηση καλαματιανών ιστοριών στους (εξωτερικούς) τόπους όπου εκτυλίχθηκαν. Το θεατρικό εργαστήρι ξεκίνησε πέρυσι, απευθύνεται σε ενήλικες και νέα παιδιά που «μαθητεύουν» υπό τις οδηγίες του κ. Μαργαρίτη κάθε Σάββατο στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.
Επίσης, το πρόγραμμα «Μια αγκαλιά περιοδεύει», που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με επιτυχία δίνοντας χαρά και ζωντάνια στις επισκέψεις στις Λέσχες Φιλίας και Πολιτισμού (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου και στο νοσοκομείο Καλαμάτας, θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί.
Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης, ερωτηθείς σχετικά, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περασμένης περιόδου, την οποία αποτίμησε με πολύ θετικό πρόσημο και γι’ αυτό άλλωστε το ΔΗΠΕΘΕΚ «κέρδισε» την «αναβάθμισή» του.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***  Παραίτηση Πολίτη από τη Σχολική Επιτροπή  
Απρόοπτα με… ουρά δημιουργούνται στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Κι αυτό, γιατί, όπως έγινε γνωστό, μόλις χθες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Πολίτης, υπέβαλε την παραίτησή του.
Ειδικότερα, για χθες ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του νομικού προσώπου, αλλά αυτή δεν έγινε ποτέ, γιατί τα μέλη της ειδοποιήθηκαν ότι υπάρχει θέμα παραίτησης του προέδρου της. Α.Π.

 ***   Υπεγράφη η σύμβαση ανάπλασης της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας  
 
Τη Δευτέρα υπεγράφη και χθες το πρωί δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια η σύμβαση ποσού 354.999,28 ευρώ με ΦΠΑ για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας», μεταξύ του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΟΚΤΑΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»!
Για να φτάσει η στιγμή της υπογραφής της σύμβασης παρήλθαν αρκετοί μήνες διαδικασιών, επειδή εταιρείες που είχαν δώσει προσφορά αποσύρθηκαν, άλλες δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, με συνέπεια μόλις στις 20 Αυγούστου, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο να κατακυρωθεί στην προαναφερθείσα εταιρεία, που ήταν προσωρινός ανάδοχος με ποσοστό έκπτωσης 18,20%, επί του προϋπολογισμού της μελέτης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 12η/11/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00. Η διαδικασία διενεργήθηκε με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ως άνω συστήματος. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανερχόταν στο ποσό των 432.750,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 348.991,93 ευρώ ΦΠΑ: 83.758,06 ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 259.650,00 ευρώ και συμμετοχή του Δήμου Τριφυλίας με Ίδιους Πόρους. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε πέντε (5) μήνες.
Η περιοχή του έργου περιλαμβάνει την οδό Πλατείας Αρκαδιάς από το ύψος του Μνημείου Ηρώων έως το ύψος του Μεγάλου Καλντεριμιού. Αντικείμενο του έργου αποτελούν εργασίες ανάπλασης για την ευρείας κλίμακας αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων (πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, δημιουργία περιοχής ήπιας κυκλοφορίας κ.λπ.), αναβάθμιση των δικτύων υποδομής (νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά LED, νέα εγκατάσταση απορροής όμβριων κ.λπ.), βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής. Ειδικότερα οι εργασίες που θα λάβουν χώρα είναι οι εξής: 1) Ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της περιοχής παρέμβασης. Δημιουργία προσβάσεων και οδεύσεων ΑΜΕΑ τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους. Αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με νέες πλακοστρώσεις και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.
2) Δημιουργία νέων δικτύων υποδομής στους κοινόχρηστους χώρους: κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων, αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED και έξυπνες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας, εγκατάσταση βρυσών για πόσιμο νερό κ.λπ.
3) Δημιουργία ενιαίας ζώνης ήπιας κυκλοφορίας με πλακόστρωση όλης της οδού και ενοποίηση της στάθμης των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος. Διαχωρισμός των λειτουργιών με διαφορετικά υλικά επιστρώσεων και τοποθέτηση διαχωριστικών μεταλλικών κατασκευών (κολωνάκια).
4) Αναβάθμιση και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής και συγκεκριμένα, αποκατάσταση και ανάδειξη των πέτρινων καλντεριμιών, σήμανση πληροφόρησης αξιόλογων κτηρίων ή διαδρομών. Σημειώνεται ότι με απόφαση του τότε υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, εγκρίθηκε η προσθήκη πρόσθετων όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου, καθώς το συγκεκριμένο περιλαμβάνει εργασίες ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων, που απαιτούν ειδικές γνώσεις, εξοπλισμό και προσωπικό εκ μέρους του αναδόχου. Επίσης απαιτεί την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίησή του λόγω της έκτασης της περιοχής του (αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης για την καλοκαιρινή περίοδο τουλάχιστον), καθώς η περιοχή της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος τόπος (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998 και ΦΕΚ 139/Β/18-02-1999).
Για το λόγο αυτό η μελέτη ανάπλασης της περιοχής εγκρίθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Μεσσηνίας με καθορισμό συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων. Ζήτημα και ζητούμενο είναι παράλληλα με την εκτέλεση του έργου να υλοποιηθεί και έργο υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στην Άνω Πόλη, που αποτελεί αίτημα ετών, ιδίως των αντιπολιτεύσεων της τελευταίας Δημοτικής Αρχής Κυπαρισσίας (2007-2010) και των αντιπολιτεύσεων στο Δήμο Τριφυλίας και το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και για την οποία ελήφθη απόφαση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας στις 2 Ιουλίου 2019. Σε τροποποίηση δε προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 (εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας), μεταξύ άλλων έγινε εγγραφή νέου κωδικού για υπογειοποίηση καλωδίων Άνω Πόλης Κυπαρισσίας με 122.000 ευρώ!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   «Παγώνει» και η παιδική χαρά «στα σκοινιά»  
Δεκάδες φορές έχουμε γράψει για τη μοναδική παιδική χαρά που υπάρχει στο κέντρο της Καλαμάτας και πρόκειται για αυτή δίπλα στο αναψυκτήριο.
Ο λόγος που γράφουμε κατά καιρούς είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ η απάντηση που λαμβάναμε μέχρι σήμερα ήταν ότι θα ανακαινιστεί μαζί με την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, αυτή η αναβάθμιση θα αργήσει, διότι σημειώθηκε εμπλοκή με τον εργολάβο.
Άραγε, τι θα γίνει με την παιδική χαρά; Μήπως ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να προβεί σε αναβάθμισή της, αφού είναι άγνωστο πότε θα ξεμπλοκάρει το έργο;
Μην ξεχνάμε άλλωστε, στο Δήμο Καλαμάτας λεφτά… υπάρχουν και, μάλιστα, εκατομμύρια ευρώ!
Π.Μπ.

***   Εξόρμηση στη Λίμνη Δόξας με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας  
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας την προσεχή Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσει μονοήμερη απόδραση για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας! «Θα ανακαλύψουμε μαζί», όπως αναφέρεται σχετικά, «μοναδικά μονοπάτια στα μαγευτικά τοπία του Φενεού Κορινθίας και θα απολαύσουμε τη μοναδική θέα της λίμνης Δόξας! Η διαδρομή είναι μέτριου επιπέδου δυσκολίας και θα μας δοθεί η ευκαιρία να φωτογραφίσουμε το τοπίο, ενώ δε θα “χορταίνουμε” τον αναζωογονητικό φθινοπωρινό οξυγόνο με τις ευωδιές της φύσης».
Βαθμός δυσκολίας: 2 (μέτρια φυσική κατάσταση)
Ώρες πορείας: 5-6
-Αναχώρηση από το Σύλλογο στις 7:00 την Κυριακή 17/11
-Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), κατά τις ώρες 21.00-22.30, στο τηλέφωνο 27210-97733 & 27211-10437 και 6942233010.

***  Ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού » στο Μελιγαλά
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Οιχαλίας, ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί – Ζω», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά, ο Χορευτικός Σύλλογος Μελιγαλά και οι Σύλλογοι Γυναικών Ανδανίας, Δωρίου, Μελιγαλά και Δ.Ε. Οιχαλίας διοργανώνουν αύριο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Κάλλας» στο Μελιγαλά, ενημέρωση για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού.
Ομιλητές στην ενημέρωση θα είναι η κα Δεμπεγιώτη (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος) και η κα Παναγοπούλου (κλινική Ψυχολόγος – Ψοθεραπεύτρια), ενώ θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση.

***  Νερά και ρεύματα ένα… στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας 
Διάτρητο το κτήριο – «Μπαλώματα» οι παρεμβάσεις που θα γίνουν
 Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας 2019! Δεν είναι η πρώτη φορά που σε δημοσίευμά μας γίνεται αναφορά στα τεράστια προβλήματα στεγανότητας που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο θεωρητικά κατατάσσεται στα καινούργια, όμως η κατάσταση γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη και πλέον πολύ επικίνδυνη για εργαζομένους και πολίτες.
Νερά τρέχουν από παντού και το χειρότερο είναι ότι περνούν μέσα από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο της γέφυρας στον πρώτο όροφο του κτηρίου, που βρίσκεται μεταξύ Δικηγορικού Συλλόγου και Πταισματοδικείου, όπου τα νερά στη κυριολεξία τρέχουν μέσα από τα φωτιστικά σώματα. Κάθε ένας που περνάει από εκεί πατάει σε ένα σιδερένιο πάτωμα, το οποίο βρίσκεται στα νερά και περνάει κάτω από ένα αναμμένο φωτιστικό σώμα που στάζει νερά!
 Σιδερένιες γέφυρες
Το σύνολο σχεδόν των σιδερένιων γεφυρών και στους δύο ορόφους κάθε φορά που βρέχει είναι πλημμυρισμένο με νερό. Το σιδερένιο πάτωμα έχει οξειδωθεί και κανείς δε γνωρίζει ακριβώς σε τι κατάσταση είναι οι αντοχές του.
Νερά στάζουν από παντού, από την οροφή, από τις σιδερένιες ενώσεις, από τα παράθυρα.
Παλιότερα οι υπάλληλοι έβαζαν κουβάδες σε διάφορα σημεία. Τώρα είναι τόσα πολλά που ούτε με τους κουβάδες βγάζουν άκρη.
Τα νερά δεν είναι μόνο στους ορόφους. Έχουν φτάσει μέχρι και το ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου. Σε πολλά σημεία κομμάτια της ψευδοροφής από την υγρασία έχουν πέσει, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους καταλήγουν νερά που περνούν μέσα από την οροφή.
 Τεχνική έκθεση
Λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τους υπευθύνους του Δικαστικού Μεγάρου ζητήθηκε η βοήθεια των στελεχών του Τμήματος Μελετών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Όπως πληροφορηθήκαμε εντός των επόμενων ημερών από τους μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας θα παραδοθεί τεχνική έκθεση για την αντικατάσταση των σιδερένιων γεφυρών, αλλά με ελάχιστες έως μηδαμινές παρεμβάσεις για τη μόνωση του κτηρίου, καθώς -όπως πληροφορούμαστε- το ποσό που θα υπολογισθεί είναι αρκετά μικρό για τις βλάβες που έχει το κτήριο. Η τεχνική έκθεση αυτή θα σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι υπεύθυνο για το κτήριο, προκειμένου να γίνει ανάθεση εργασιών.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές δεν προβλέπεται να είναι ούτε «σταγόνα στον ωκεανό» για τα προβλήματα που έχει το κτήριο και είναι επιτακτική ανάγκη, και για λόγους ασφαλείας πλέον εργαζομένων και πολιτών, μια γενναία παρέμβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.  Της Βίκυς Βετουλάκη   


~***    Αθήνα – Πεκίνο, Πεκίνο –Αθήνα  
Δύο επισκέψεις μέσα σε μόνον μία εβδομάδα (του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Πεκίνο και του προέδρου της Κίνας Σιν Ζιπίνγκ στην Αθήνα) αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεγονός από μόνο του, πέραν των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πεκίνο (η Ελλάδα ήταν τιμωμένη χώρα στη μεγάλη εξαγωγική έκθεση της Κίνας) είχε ούριο τον άνεμο, καθώς τις ίδιες ημέρες και για τους ίδιους λόγους βρέθηκε στο Πεκίνο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
Ο κ. Μακρόν συμπεριφέρθηκε στους Κινέζους ως «πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δέσμευσε μόνος του την Ευρώπη με μια σειρά συμφωνίες με την Κίνα (αφού προηγουμένως έκλεισε για τη Γαλλία 40 διμερείς συμφωνίες). Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε, επομένως, κανέναν λόγο να μην ακολουθήσει «το δρόμο Μακρόν προς το Πεκίνο», για να επωφεληθεί η Ελλάδα αμέσως από «τη Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε.- Κίνας (100 για κάθε πλευρά), που αφορά κυρίως στην προστασία από τυχόν απόπειρες απομίμησης αγροτικών προϊόντων της κάθε πλευράς- μια προσπάθεια που κρατά 10 ολόκληρα χρόνια και έκλεισε μόλις αυτή την εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ευρωπαϊκά προϊόντα «γκουρμέ» των ευρωπαϊκών χωρών, αφού ολόκληρη η ευρωπαϊκή παραγωγή τους είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των Κινέζων καταναλωτών στο σύνολό τους…
Έτσι ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, οι ελιές Καλαμών, το ούζο, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά της Σάμου και το λάδι Λασιθίου θα εισάγονται στην Κίνα ως αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, ενώ ο κατάλογος των «γκουρμέ» προϊόντων θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες (σ.σ. ήδη έχει προστεθεί ο κρόκος Κοζάνης).
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη μερίδα του λέοντος σε αυτό τον ευρωπαϊκό κατάλογο 100 προϊόντων κατέχει η Γαλλία με τα κρασιά και τα τυριά της, η Γερμανία με κρασιά και μπύρες, η Ιταλία με τα τυριά. Επομένως, έχει ανοίξει ο δρόμος και για τα ελληνικά κρασιά και τυριά προς την Κίνα. Επαφίεται στους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία για τα ελληνικά «γκουρμέ» προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην Κίνα ( 12,8 δισ. ευρώ ετησίως) με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.
Εν ολίγοις, το εντυπωσιακό άνοιγμα της Ε.Ε. στην Κίνα αποτελεί μία έμμεση αλλά σταθερή απάντηση της Ευρώπης στην απειλητική πολιτική Τραμπ να επιβάλει υπέρογκους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στις ΗΠΑ.
Η επίσκεψή του προέδρου της Κίνας αμέσως μετά στην Αθήνα, ήταν άκρως εντυπωσιακή με τις 16 διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν και κατ’ ουσία ήταν το μάννα εξ ουρανού που περιμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τις συμφωνίες αυτές τρεις κατηγορίες έχουν ιδιαίτερη σημασία.
*Η Συμφωνία για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αφού παραμεριστούν τα εμπόδια, έτσι ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι εισαγωγής κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.
* Η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China (4ης μεγαλύτερης Τράπεζας στον κόσμο). Είναι οφθαλμοφανές ότι μέσω της Τράπεζας αυτής θα διευκολυνθούν τα μάλα οι Κινέζοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» μέσω της αγοράς ελληνικών ακινήτων.
Η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας ICBC στην Αθήνα, ώστε να διευκολυνθούν τα κινεζικά σχέδια για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.
*Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί τον επόμενο, αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστο ίσο, με την COSCO, στόχο της Κίνας στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, το Πεκίνο έχει ήδη «βάλει πόδι» στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, αφού η κρατική State Grid κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, το Πεκίνο θέλει να αυξήσει το μερίδιό του στον ΑΔΜΗΕ και κυρίως να εμπλακεί στα ενεργειακά σχέδια για την Κρήτη, προτείνοντας να... υιοθετήσει την Αριάδνη, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής. Το Πεκίνο ακόμα θέλει να έχει μεγάλο μερίδιο στην κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου στη Σητεία μέσω του κινεζικού κολοσσού China Energy Engineering Group. Θέλει ακόμα να έχει μερίδιο στα αιολικά πάρκα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.
Όλο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας έχει ένα σταθερό «εχθρό». Αυτός δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, οι οποίες με όλους τους τρόπους και δημόσια- βλέπε δηλώσεις Πομπέο στη Αθήνα- αντιτίθενται σφόδρα στα ελληνο-κινεζικά σχέδια. Αυτή την στάση υπενθύμισε στον Κ Μητσοτάκη ο κ. Πομπέο μόλις ο πρώτος επέστρεψε από την Κίνα..  Της Κύρας Αδάμ

***  Παζάρια με Κομισιόν για τον άξονα Πάτρα – Πύργος  
Το κλείσιμο της ανοικτής πληγής με τα έργα αναβάθμισης του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με τις πληροφορίες από την αγορά κατασκευών να κάνουν λόγο για συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να ενταχθούν στην Ολυμπία Οδό.
Το τμήμα Πάτρα – Πύργος, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο Φώτης Κόλλιας στην ενημερωτική ιστοσελίδα euro2day, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό της Ολυμπίας Οδού, αλλά αφαιρέθηκε κατά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης προ εξαετίας.
Τώρα η κατασκευή του από την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν η γαλλική Vinci, η γερμανική Hochtief και οι τρεις ισχυρότεροι εγχώριοι όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,59%, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ), θεωρείται ως η μοναδική λύση για να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, για να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η συζήτηση με την Κομισιόν, προκειμένου να μπει στην Ολυμπία Οδό το τμήμα Πάτρα – Πύργος, ανοίγει, πάντως, μια ευρύτερη κουβέντα για επεκτάσεις και άλλων συμβάσεων παραχώρησης.
Πρόκειται για διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες που δε θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς οι κοινοτικές υπηρεσίες πρέπει να πειστούν πως θα υπάρξει επέκταση μόνο σε συγκεκριμένες συμβάσεις παραχώρησης (και όχι σε όλες, όπως επιδίωκε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών) και δε θα πρόκειται για απευθείας αναθέσεις.
Από τις συζητήσεις που θα έχει με την Κομισιόν η ηγεσία του υπουργείου θα εξαρτηθεί τόσο η εξέλιξη των έργων του Πάτρα – Πύργος όσο και η τύχη συγκεκριμένων συμβάσεων παραχώρησης.
Ο κ. Καραμανλής έκλεισε, πάντως, με συνοπτικές διαδικασίες την εκκρεμότητα με τον όμιλο Καλογρίτσα, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος σε δύο από τις οκτώ εργολαβίες που είχε σπάσει ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος με απόφαση του τέως υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Η Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα κηρύχθηκε έκπτωτη και κατά πληροφορίες έχασε και την προσφυγή που κατέθεσε στη συνέχεια στο Πρωτοδικείο.
Τον Οκτώβριο του 2014, το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, ως ενιαίο έργο και με προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ. Ύστερα από 4,5 χρόνια, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο σπασμένο σε οκτώ κομμάτια, χωρίς ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση σε κανένα από τα τμήματα, με τεράστια και ενδεχομένως αξεπέραστα προβλήματα, με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 502 εκατ. ευρώ και με εκπτώσεις κοντά στο 50% που καθιστούν τη δυνατότητα υλοποίησης ακόμα πιο αβέβαιη.
Το έργο έχει τεμαχιστεί σε οκτώ τμήματα:
Πύργος –Δουναίικα, Αμαλιάδα –Δουναίικα, Α.Κ. Κυλλήνης-Αμαλιάδα, Βάρδα – Α.Κ. Κυλλήνης, Σαγαίικα– Βάρδα, Κάτω Αχαΐα –Σαγαίικα, Α.Κ. ΒΙΠΕ Πάτρας – Κάτω Αχαΐα και Μιντιλόγλι- Α.Κ.ΒΙΠΕ Πάτρας.
Με βάση τις υποβληθείσες προσφορές για τις πέντε υπογεγραμμένες συμβάσεις (τμήματα 2, 5, 6, 7 και 8) και τις τρεις που υπολείπονται προς υπογραφή (τμήματα 1, 3, 4) το κόστος του έργου ανέρχεται σε 252 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 42 μηνών από την υπογραφή της κάθε σύμβασης, δηλαδή για τις αρχές του 2023.
Στο υπουργείο θεωρούν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα (και η χώρα θα χάσει κοινοτικά κονδύλια ή θα κληθεί να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος κατασκευής) και γι’ αυτό αποφάσισαν να συζητήσουν την ένταξή του στην Ολυμπία Οδό.
Αναφέρουν ως παράδειγμα προχειρότητας το γεγονός πως στην πέμπτη εργολαβία, που είχε γίνει και σχετική εκδήλωση έναρξης εργασιών (!), σε μεγάλου μήκους τμήμα του χώρου εκτέλεσης του έργου που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του Δημοσίου, έχει γίνει απόθεση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, τα οποία υπολογίζονται σε 50.000 τόνους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανάδοχος του έργου ζητάει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ προκειμένου να μεταφέρει τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Εκτός από τα σκουπίδια, που δεν τα είχε δει κανένας (!), διαπιστώθηκε και αφαίρεση ποσοτήτων υλικών, από τα κατασκευασμένα την περίοδο 2009-2011 μεταβατικά επιχώματα των τεχνικών έργων.

***   Τα 5 + 3 πολύ μεγάλα οδικά projects  
Πέντε πολύ μεγάλα οδικά έργα προετοιμάζονται αυτή την εποχή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έργα για τα οποία είτε έχει υπάρξει αρκετή δημοσιότητα είτε έχουν προχωρήσει αλλά θα συνεχίσουν με διαφορετική πορεία. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον Νίκο Καραγιαννίδη στην ιστοσελίδα ypodomes. Com, είναι και το Καλαμάτα - Μεθώνη, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:  "Σχετικά με τον ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμό για το οδικό έργο-ΣΔΙΤ, Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, εκεί έχουμε διαβουλεύσεις τόσο σχετικά με τη χάραξη, τα χαρακτηριστικά του άξονα και το χρηματοδοτικό μοντέλο.
Η ωρίμανση του έργου τελικά θα είναι εκείνη που θα μας βγάλει και το τελικό αντικείμενο του διαγωνισμού για να ακολουθήσει η β’ φάση με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Να θυμίσουμε ότι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον".  Α.Π. 

***  Καλαματιανό υπερόπλο  
Ο βενετσιάνικος μύθος περί του υποτιθέμενου λειψάνου του Αγίου Μάρκου, που φιλοξενεί ο ομώνυμος πανέμορφος καθεδρικός ναός της πόλης τους, υποστηρίζει ότι ήρθε από την Αίγυπτο πριν από 1.200 χρόνια με το εξής τέχνασμα: Ενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο από την Αλεξάνδρεια, το έκρυψαν στη γαλέρα τους καλύπτοντάς το με χοιρινά κρέατα, όποτε οι μουσουλμάνοι τελωνοφύλακες δεν τόλμησαν να πλησιάσουν.
Ήταν, βέβαια, κτηνωδία η παρεμπόδιση των ευσυνείδητων υπαλλήλων του χαλίφη να κάνουν τη δουλειά τους -ίσως σε αυτή την τότε κτηνωδία να οφείλεται η ευσυνειδησία των υπαλλήλων του πρόσκαιρου χαλίφη Αμπού Μπακρ, που σκότωναν και βίαζαν ακόμα και μουσουλμάνους/ες. Δε σβήνουν εύκολα τέτοιες προσβολές, μένουν τόσο ζωντανές όσο σε μας το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».
Όμως, από όσο ξέρω, με την εξαίρεση της Σαουδαραβίας και μερικών άλλων χωρών με φονταμενταλιστικές πολιτικές ηγεσίες, στις μουσουλμανικές χώρες σήμερα ενοχλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος λιγότερο από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιαννούλη, που αποκάλεσε «σαδισμό, κτηνωδία, ντροπή» να συμβαίνει κάτι τέτοιο κοντά σε προσφυγικές «δομές». Κοντά σε τζαμιά της Κομοτηνής και της Ξάνθης επιτρέπεται; Είναι εντυπωσιακό πόσο αδιαφορούν ισλαμόφοβοι και ισλαμολάγνοι της χώρας μας για το τι λένε και σκέπτονται οι Έλληνες μουσουλμάνοι.
Βουλευτής, αλλά την τηλεοπτική δημοσιογραφική υπερβολή και μεγαλοστομία δεν την εγκατέλειψε ο κ. Γιαννούλης. Για τούτο θα εναντιωθεί σθεναρά στην εγκατάσταση προσφύγων στη Μεσσηνία: εκεί, όπου σταθείς και όπου βρεθείς πάνω στην καλαματιανή «γουρνοπούλα» θα πέσεις – εκτιμάται στην Πελοπόννησο εξίσου με τον καλαματιανό χορό, σηματοδοτεί και αυτή τα ήπια φουρνιστά πολιτιστικά ήθη των γεωργών, απέναντι στις σούβλες των ηρωικών ποιμένων.  Αλλά την ίδια ψευδαίσθηση για τις σχέσεις μουσουλμάνων-χοίρων έχουν και οι ισλαμόφοβοι αντιμεταναστευτικοί «Έλληνες Μακεδόνες» που οργανώνουν «μπάρμπεκιου» με χοιρινά, μπύρες και τσίπουρα δίπλα σε κέντρα προσφύγων, προωθώντας έτσι και μία από τις πλέον εκλεπτυσμένες μαγειρικές εκφάνσεις του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Ίσως έχουν δίκιο, όμως: αν τις πρακτικές τους υιοθετήσουν οι Έλληνες Μυτιληνιοί, οι Έλληνες Σαμιώτες και λοιποί μεθόριοι, αν σύννεφα χοίρειας τσίκνας και «γουρνοπουλίσιας» ευωδιάς απλωθούν στο Αιγαίο, θα περισσεύει η παρουσία της Frontex, λιμενοφυλάκων, και τόσων άλλων πολυέξοδων πλην αναποτελεσματικών μέσων – διότι και οι Ενετοί έμποροι θα μπορούσαν να δώσουν μπαξίσι στους τελωνοφύλακες για να περάσουν από τα σύνορα την αιγυπτιακή μούμια που πούλησαν μετά ως άγιο λείψανο. Βρήκαν όμως φθηνότερη λύση.
Επιπλέον, φόρτωσαν στους επιτρόπους του Αγίου Μάρκου και τα έξοδα των παστών κρεάτων που κατανάλωσαν στο ταξίδι τους. Ας μιμηθούμε το οικονομολογικό παράδειγμά τους.
Δημήτρης Ψυχογιός ΤΑ ΝΕΑ

***  Με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες/μετανάστες  
Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από σύσκεψη, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα». Επίσης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα και ο αριθμός των προσφύγων θα είναι 1% περίπου του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτος.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Θα προτρέπαμε τον κ. Νίκα να βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ως πρώτος πολίτης της Πελοποννήσου, με λόγια και έργα, να δώσει το παράδειγμα.
Την ίδια ομοθυμία χρειάζεται να δείξουν και τα διάφορα Δημοτικά Συμβούλια. Έτσι, θα δείξουν ότι υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στη φιλοξενία των προσφύγων. Επιπλέον, κάποιοι φωτισμένοι δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια, όχι απλώς να δεχτούν, αλλά να προσκαλέσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Δήμο τους.
Είναι πιθανόν κάποιοι πολίτες να αντιδράσουν. Στερεότυπα και προκαταλήψεις για τους «ξένους» μας εμποδίζουν να σκεφθούμε λογικά. Όμως, όλοι είμαστε άνθρωποι και οι ομοιότητες είναι πολύ περισσότερες από τις διαφορές. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Επίσης, μπορούμε να αγαπάμε τους δικούς μας χωρίς να μισούμε τους άλλους. Έτσι, μπορούμε να είμαστε με τους «άλλους» φίλοι και όχι εχθροί.    Κάποιοι φοβούνται μήπως αλλοιωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Είναι δυνατόν να αλλοιωθεί ένα χωριό με την παρουσία πέντε- έξι ξένων οικογενειών; Για όσους δε θυμούνται την ιστορία, υπενθυμίζεται η τεράστια αφομοιωτική δύναμη του Ελληνισμού. Να θυμίσουμε το μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή της αφομοίωσης των κατακτητών Ρωμαίων από τους κατακτηθέντες Έλληνες. Ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος αναφέρει: «Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον απολίτιστο κατακτητή». Έτσι, μέσα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, προέκυψε ειρηνικά η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία ήταν πολυεθνική, αλλά ήταν αυτοκρατορία ημών των Ρωμιών, δηλαδή των Ελλήνων.
Για να ωφεληθούμε όλοι από την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών χρειάζονται:
α) Ο σεβασμός του άλλου. Αν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να σεβαστεί τον άλλον. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε λαός είναι διαφορετικός, έχει τη δική του ιστορία, το δικό του πολιτισμό. Επίσης, γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αλήθεια, πόσα ζευγάρια δε διαπληκτίζονται για διάφορα θέματα; Πόσες οικογένειες δε διαφωνούν στην αντιμετώπιση οικογενειακών και λοιπών προβλημάτων;   β) Η ενσωμάτωση των προσφύγων. Η ενσωμάτωση, ασφαλώς, θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων, δηλαδή, εφόσον οι πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Και είναι ελεύθεροι να αποχωρήσουν όποτε επιθυμούν, είτε για άλλη χώρα είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά να γνωρίζουμε ότι η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων είναι δύσκολη.
Η ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων, θα γίνει:
1) Με καλλιέργεια θετικού κλίματος. Με διάθεση φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης. Ναι αγάπης, αφού με  αγάπη μπορείς να κατορθώσεις τα πάντα.
2) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Τα παιδιά, λόγω ηλικίας, προσαρμόζονται πιο εύκολα. Χρειάζεται φροντίδα για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για να μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο.
3) Με ενημέρωση των πολιτών ότι πρόκειται για οικογένειες- άρα δεν υπάρχει ελάχιστος φόβος για την τοπική κοινωνία. Αν εγκατασταθούν πέντε-έξι- οικογένειες σε κάθε χωριό, θα «πλουτίσουν» το χωριό.   Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για μετανάστες, θα πρέπει να τους υποδεχτούμε με τον ίδιο τρόπο: με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης. Και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα θα επιστρέψουν σε εμάς πολλαπλάσια. Και το όφελος θα είναι σημαντικό για όλους μας, για την κοινωνία.
Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Επιγραμματικά:
-Θα αυξηθεί ο πλούτος (οικονομικός και πολιτισμικός) της χώρας και της τοπικής κοινωνίας.
-Θα βοηθήσουν στην αύξηση του πληθυσμού, καθώς όντως ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Μειωνόμαστε και χανόμαστε. 
-Θα υπάρξουν εργατικά χέρια για αγροτικές εργασίες, για την φροντίδα ηλικιωμένων κ.τ.λ.  
Υστερόγραφο: Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, ακολουθώντας το σοφό Νέστορα, μπορεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία;   Παύλος Μάραντος

***  Ποδήλατα στην Καλαμάτα  
Ένα πολύ σοβαρό θέμα προκύπτει και γίνεται περισσότερο επιτακτικό στην εφαρμογή του, αυτήν την εποχή που νυχτώνει νωρίτερα...
Πολλά ποδήλατα στην πόλη της Καλαμάτας, η πλειοψηφία πιστεύω, κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους χωρίς καμία ένδειξη φωτισμού, μπροστά και πίσω... Μάλιστα, σε σημεία που δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός και η ενδυμασία των αναβατών είναι σε σκούρες αποχρώσεις, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τα διερχόμενα οχήματα!
Κάτι πρέπει να γίνει σχετικά με αυτό, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα... Απορώ πώς γονείς εμπιστεύονται στα παιδιά τους να κυκλοφορούν ποδήλατα νυχτερινές ώρες χωρίς κανένα φως!
Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η Δημοτική Αρχή, με την υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας να σταματά και να κάνει συστάσεις αρχικά...
Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο από αμέλεια των αναβατών ποδηλάτων παρά ότι υπάρχει κάποια πρόβλημα στο κόστος για την αγορά τους, καθώς η αξία τους δεν
ξεπερνά τα δέκα ευρώ για τα δύο.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε ποδηλατούπολη, θα πρέπει και Δημοτική Αρχή να προμηθευτεί τέτοια φώτα και να τα παρέχει στους δημότες ακόμα και δωρεάν ή σε τιμή
κόστους!
Επειδή τυχαίνει να είμαι και εγώ λάτρης του ποδηλάτου και ζω αυτή την κατάσταση καθημερινά όταν κινούμαι με το αυτοκίνητό μου, θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, γιατί,
όπως και παραπάνω ανέφερα, η συντριπτική πλειοψηφία δε διαθέτει φωτεινή ένδειξη στα ποδήλατα!
Με εκτίμηση  Γιάννης Κουραμπάς

***  Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Ένας αγώνας ποδοσφαίρου χωρίς κανόνες
Το Μάρτιο του 2018 ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος 4530/2018, ο οποίος τροποποιεί, έπειτα από πολλά χρόνια, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Βασικός άξονας του νέου ΚΟΚ είναι οι υφιστάμενες παραβάσεις να καταταχθούν ανάλογα με την επικινδυνότητά τους στην οδική ασφάλεια και την οδηγική συμπεριφορά στις εξής 5 κατηγορίες:
-χαμηλής επικινδυνότητας
-μεσαίας επικινδυνότητας
-υψηλής επικινδυνότητας
-πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων
-αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς.
Βασική παράμετρος του νόμου είναι ότι ορίζονται νέες ποινές μόνο σε 6 παραβάσεις, ενώ για τις όλες τις υπόλοιπες απαιτείται νέα υπουργική απόφαση.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Αναθεώρησης του ΚΟΚ υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που περιέχει ο νόμος, είναι γεγονός, ωστόσο 20 μήνες μετά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και παραμένει ακόμα ασαφής.Συγκεκριμένα, παρότι η υποομάδα που ορίστηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Αναθεώρησης του ΚΟΚ, αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών, της Τροχαίας και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων λειτούργησε εξαιρετικά συνεδριάζοντας περισσότερες από 10 φορές και καταθέτοντας πλήρη πρόταση κατηγοριοποίησης των παραβάσεων και ύψους προστίμου ανά κατηγορία, δεν έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση κατηγοριοποίησης παραβάσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους 20 μήνες, η Τροχαία να καλείται να αστυνομεύει 6 παραβάσεις, με νέες κυρώσεις, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες εκκρεμεί η κατηγοριοποίησή τους και προσωρινά εφαρμόζονται τα παλαιότερα πρόστιμα.
Το ασαφές αυτό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο προς τους χρήστες της οδού όσο και σε επίπεδο εφαρμογής, έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο της Οδική Ασφάλειας της χώρας.
Αντίθετα, όπως πάγια τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η σωστά σχεδιασμένη, συστηματική και συνεχής αστυνόμευση που στοχεύει στις επικίνδυνες παραβάσεις για την οδική ασφάλεια, είναι αποδεδειγμένα το κατεξοχήν μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών και σε ακόμη θεαματικότερη μείωση των νεκρών και τραυματιών των οδικών ατυχημάτων.Ο στόχος της αποτελεσματικής αστυνόμευσης για βελτίωση της συμπεριφοράς του οδηγού προϋποθέτει: 
-ο νέος ΚΟΚ να προβλέπει χαμηλά πρόστιμα με πολλούς ελέγχους και όχι υψηλά πρόστιμα με ελάχιστους ελέγχους, ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης
-τη συστηματική χρήση τεχνολογιών (κάμερες, κλπ.) οι οποίες οδηγούν και σε πολύ οικονομικότερη αστυνόμευση
-την απλοποίηση του υφιστάμενου πολύπλοκου συστήματος βεβαίωσης της παράβασης και είσπραξης των προστίμων, αλλά και επιβολής όλων των κυρώσεων με τρόπο απόλυτο και διαφανή,
-τη λεπτομερή καταγραφή και δημοσιοποίηση του αριθμού των παραβάσεων, των ελέγχων και ειδικά των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών, με στόχο όχι μόνο να μην ατονήσει η αστυνόμευση, αλλά και την καλύτερη αποδοχή της από τους χρήστες της οδού  -τη σωστή και στοχευμένη εκπαίδευση των τροχονόμων, καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό για όλες τις παραπάνω δράσεις.
Η Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα αυτή την περίοδο μοιάζει με έναν αγώνα ποδοσφαίρου που υπάρχουν οι παίκτες (χρήστες της οδού), υπάρχει διαιτητής (Αστυνομία), αλλά δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες (ΚΟΚ). Άραγε, μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο χωρίς κανόνες;
Παναγιώτης Παπαντωνίου 
Δρ. πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος, γενικός γραμματέας ΣΕΣ (ppapant@central.ntua.gr).
 Υ.Γ. 1. Η Οδική Ασφάλεια χωρίς ξεκάθαρο και προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν μπορεί να βελτιωθεί
 Υ.Γ.2. Παρά τη σημαντική πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας, οι επιδόσεις οδικής ασφάλεια της Ελλάδας και της κυκλοφοριακής παιδείας των Ελλήνων οδηγών, συγκρινόμενες με εκείνες των άλλων ανεπτυγμένων κρατών, παραμένουν κατώτερες του γενικότερου βιοτικού επιπέδου της χώρας. Καμπανάκι κινδύνου αποτελούν τα ανεπίσημα στοιχεία τις Τροχαίας για τους πρώτους 6 μήνες του 2019 που δείχνουν αύξηση όλων των δεικτών Οδικής Ασφάλειας (αριθμός νεκρών, βαριά/ελαφρά τραυματιών) σε σύγκριση με το 2018.
Είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η Οδική Ασφάλεια πρέπει να είναι υπεράνω υπουργών, γενικών γραμματέων και πολιτικών κομμάτων, προκειμένου με σαφείς στόχους και δράσεις να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο της.
 Υ.Γ. 3. Είναι ευκαιρία παράλληλα με τη γενικότερη αναθεώρηση του ΚΟΚ να αντιμετωπιστεί και η κυκλοφορία νέων μέσων που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια) έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο των μετακινήσεων στα αστικά κέντρα μεγάλων πόλεων. Δεδομένου ότι η διεθνής και ελληνική εμπειρία και η σχετική έρευνα ως προς τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της μικροκινητικότητας τόσο στην οδική ασφάλεια όσο και στη λειτουργία του μεταφορικού συστήματος μιας πόλης είναι ακόμα περιορισμένη, είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση σαφών, ενιαίων κανόνων για την εφαρμογή και λειτουργία υπηρεσιών μικροκινητικότητας και για τη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης αυτών.  metaforespress.gr

*** ΑΠΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  15/11/2019  :

Δημοσιεύουμε άρθρο του Συμπατριώτη μας Θ.Δ. Λαφαζάνου που αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα του χωριού μας......
Ο ΛΟΥΜΠΑΡΔΗΣ

(Βασίλειος Ευστ. Κάρτσωνας
Πρόκειται για τον γνωστό στους παλαιότερους Καρτσωνοβασίλη ή για μας τους νεότερους Μπαρμπαβασίλη, τον οποίο κάποιος αποκάλεσε «Λούμπαρδη» και του έμεινε το παρατσούκλι αυτό, το οποίο και ο ίδιος είχε αποδεχτεί και το επαναλάμβανε.  
Γιατί άραγε; Λουμπάρδα ονόμαζαν παλιά το κανόνι και λουμπαρδιάρη ή λούμπαρδη τον χειριστή του, τον κανονιέρη. Μήπως ο παρορμητικός χαρακτήρας του Μπαρμπαβασίλη του χάρισε αυτό το ψευδώνυμο;
Ο Βασίλης γεννήθηκε στο Αρφαρά το 1901 και ήταν γιός του Ευσταθίου Βασιλείου Κάρτσωνα και της Καλλιρρόης Σαραντοπούλου. Είχε δύο αδέρφια, τον Θοδωράκη, γνωστό ως Γρίβα και τον Αριστοτέλη, ο οποίος πέθανε νέος το 1919.


Το σπίτι του ήταν στην Πλατεία (την πρώτη και μικρή). Ο πατέρας του το αγόρασε από τον καπνοβιομήχανο Γεώργιο Καρέλια, ο οποίος το είχε πάρει ως προίκα, όταν παντρεύτηκε την Σταυρούλα, κόρη του Λιβόγιαννη, ο οποίος και το είχε χτίσει. Το μοίρασε ο πατέρας του στα δύο και ο Βασίλης πήρε το Ανατολικό τμήμα. Το ισόγειο έμεινε ενιαίο και λειτουργούσε ως καφενείο.
Ο Βασίλης τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και συνέχισε τις σπουδές στο Σχολαρχείο, αλλά δεν είχε διάθεση για περισσότερα γράμματα, όπως ο ίδιος διηγιόταν. Ο καθηγητής των αρχαίων ελληνικών Παϊκόπουλος, σε πρόχειρο διαγώνισμα, έδωσε στους μαθητές ως θέμα την προσευχή «Πάτερ ημών» την οποία έπρεπε γράψουν με πλήρη ορθογραφία, στην οποία όμως είχε δυσκολίες ο Βασίλης. Αφού βασάνισε λίγο το μυαλό του, έγραψε
«Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς
κύριε Παϊκόπουλε, να φανείς επιφανής»
παρέδωσε την κόλλα του και έφυγε τρέχοντας, προφανώς για να αποφύγει το ξύλο, στο οποίο είχαν μεγάλη επίδυση τότε οι εκπαιδευτικοί. Ήθελε να γράψει «επιεικής» αλλά η ομοιοκαταληξία που ζητούσε έβγαλε το «επιφανής».
Ο Βασίλης άσκησε δύο επαγγέλματα, του αγρότη εφ’ όρου ζωής και του καφεπώλη κατά διαστήματα. Ως αγρότης ήταν μερακλής και η μεγάλη αγάπη του ήταν το αμπέλι ποικιλίας «πλατάνα» στη θέση «Αγιοδημήτρης». Εκτός από την κανονική καλλιέργεια (σκάψιμο, ράντισμα, ξεχορτάριασμα) το επισκεπτόταν δύο φορές την ημέρα κι όλο κάτι έβρισκε να το βελτιώσει. Ήταν το καλύτερο αμπέλι του χωριού και απέδιδε μεγάλη ποσότητα σταφυλιών και κρασιού.
Ως καφεπώλης ο Μπαρμπαβασίλης δεν έδειχνε την ίδια επιμέλεια. Πολλές φορές καθόταν με τους φίλους του και έπαιζε χαρτιά κι όταν ερχόταν ένας πελάτης του έλεγε:
-Φτιάξε τον καφέ μόνος σου κι έλα στην παρέα μας.
Τότε τα καφενεία σέρβιραν και κρασί. Οι πελάτες έφερναν τους μεζέδες (σηκωταριές, γεμιστά άντερα κλπ), τους έψηνε ο Βασίλης και όλοι μαζί έπιναν. Μόνο που οι μεζέδες, όταν έφθαναν στην παρέα ήταν λειψοί. Ο Βασίλης συνήθιζε να τους δοκιμάζει μισοψημένους, για να ικανοποιήσει τη λαιμαργία του. Όταν του έκαναν παράπονα απαντούσε:
-Κρέας ήταν, μάζεψε στο ψήσιμο.
Κάποια μέρα η παρέα του, για να τον τιμωρήσει και να γελάσουν, έφερε ένα άντερο παραγεμισμένο με πίτουρα. Μισοψημένο το μπούκωσε ο Βασίλης και γέμισε πίτουρα το στόμα του, προς μεγάλη διασκέδαση της παρέας. Έκανε και ο ίδιος φάρσες με φίδια, τα οποία έπιανε, τους αφαιρούσε με πανί το δόντι που έβγαζε το δηλητήριο και τα έκρυβε στον κόρφο του. Εκεί που έπαιζαν χαρτιά, το φίδι έβγαινε από το πουκάμισο του Βασίλη και γλυστρούσε στους άλλους, οι οποίοι έφευγαν αλλόφρονες.
Έκανε φάρσες, αλλά και του έκαναν, χωρίς να θυμώνει. Παραμονές ενός Πάσχα, ένας έφτιαξε τα συνηθισμένα τότε εκρηκτικά, γνωστά ως «καρυδάκια» με τραπουλόχαρτο, μπαρούτι και φυτίλι. Τα ένωσε όλα με το ίδιο φυτίλι, τα έδεσε με τρόπο στην καρέκλα και το σακάκι του Βασίλη και έβαλε φωτιά. Όταν έσκασε το πρώτο, σηκώθηκε τρομαγμένος ο Βασίλης, συμπαρασύροντας και την καρέκλα, ενώ τα καρυδάκια έσκαγαν το ένα μετά το άλλο.
Μία μέρα προσπάθησε να τον πειράξει ο γιατρός Σωτήρης Γεωργακόπουλος. Παρήγγειλε έναν καφέ, ο οποίος έπρεπε να είναι καυτός στην κορυφή και κρύος από κάτω. Ο Βασίλης απάντησε με το «αμέσως» κι έφταιξε τον καφέ βάζοντας κοκκινοπίπερο αντί για ζάχαρη. Ο γιατρός κατακάηκε αλλ’ ο Βασίλης του είπε:
-Είναι ακριβώς ό,τι μου ζήτησες γιατρέ.
Τέλος πρέπει να δούμε τον Μπαρμπαβασίλη ως οικογενειάρχη. Παντρεύτηκε την Μαριγούλα Ιωανν. Φέστα, η οποία γέννησε δώδεκα παιδιά, αλλά έζησαν μόνο τα τρία, ο Βύρωνας, η Καλλιρρόη κι η Νίκη. Το 1936 η Μαριγούλα πέθανε. Ο Βασίλης παντρεύτηκε πάλι με την Καλλιόπη Σταμ. Σταθόπουλου από τον Άγιο Φλώρο, η οποία του μεγάλωσε τα τρία παιδιά και μαζί της έκανε έναν γιό ακόμη, τον Γιάννη.
Μετά το γάμο των παιδιών του, τα οποία έμειναν όλα στην Αθήνα, ο Μπαρμπαβασίλης με τη θειά Καλλιόπη έμειναν στο Αρφαρά. Η καλοσύνη της Καλλιόπης συναγωνιζόταν το χιούμορ του Βασίλη. Πολύ αγαπημένο αντρόγυνο. Τα τελευταία τους χρόνια γηροκομήθηκαν από τον γιό τους Γιάννη στην Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας πλήρη πνευματική διαύγεια και ο Βασίλης ατέλειωτο χιούμορ μέχρι τον θάνατό τους. Το 1995 πέθανε η Καλλιόπη και τον επόμενο χρόνο ο Βασίλης, πλήρεις ημερών και οι δύο.
Τελειώνοντας δεν θα παραλείψω ένα γεγονός, το οποίο με είχε κάνει να εκτιμώ, από μικρό παιδί, τον Μπαρμπαβασίλη, ο οποίος ποτέ δεν ανακατεύθηκε στην πολιτική, σε αντίθεση με άλλα πρόσωπα της ευρύτερης οικογένειάς του. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946- 1949) κανένας δεν τον πείραξε, αλλ’ ούτε κι αυτός έδωσε αφορμή. Στις αρχές του 1949 το κράτος συνέλαβε τους γονείς των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού και τους έστειλε εξορία. Στο Σταθμό Χωροφυλακής του χωριού μας είχαν συγκεντρώσει, μεταξύ άλλων και τον γέρο Αποστόλη Χριστόφιλο με τη γυναίκα του, επιδή ο γιός τους ήταν αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού. Όταν ο Βασίλης είδε κρατούμενο τον γερο Αποστόλη, ο οποίος ήταν και συγγενείς της γυναίκας του, ζήτησε να περιοριστεί η εξορία του στο Αρφαρά, για να μην ταλαιπωρηθεί σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ενόψει και της κακής υγείας του. Προσφέρθηκε μάλιστα να τον φιλοξενήσει ο ίδιος.
Το αίτημά του έγινε δεκτό και το ηλικιωμένο ζευγάρι έμεινε στο Αρφαρά, όσο διάστημα οι άλλοι συλληφθέντες έμειναν στην εξορία. Στο Αρφαρά είδε ο γέρο Αποστόλης και το γιό του Σταύρο, όταν αυτός παραδόθηκε και την ίδια μέρα έμαθε τον θάνατό του, καθόσον κατά τη μεταφορά του στην Καλαμάτα, όταν έφθασαν στη Θουρία, τον σκότωσαν οι συνοδοί του, με το πρόσχημα, ότι επιχείρησε να δραπετεύσει.
Από τότε δεν ξαναείδα τον γέρο Αποστόλη, παρά μία μόνο φορά στο γάμο της κόρης του Ζωίτσας με τον συγγενή μας Γεώργιο Κων. Φέστα. Όσο για τον Μπαρμπαβασίλη, τον έβλεπα επί δεκαετίες, ιδίως τα καλοκαίρια στο Αρφαρά και άκουγα από το στόμα του σοβαρές και εύθυμες ιστορίες. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχή του.    Οκτώβριος 2019    Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος
***

** Αθλητική ενημέρωση :
ΧΘΕΣ ,....  Για το Ευρωμπάσκετ   Euroleague  σήμερα 14/11/2019
Χίμκι - Αρμάνι Μιλάνο  87-79,  (47-51)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα :22-25, 25-26, 18-14, 22-14 .- ^
Αναντολού Εφές - Ζενίτ  90-88 ,  (42-35)  .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 21-14, 21-16 , 27-20, 21-38  .- ^
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Άλμπα Βερολίνου  κ.α. 88-88, (48-59) .-^ 
 1η Παρατ.: 98-98 .- 2η Παρατ.: 105-106 .-  ^  
 {A΄ημιχρ.:18/28 δίποντα, 3/11 τρίποντα ο Παναθηναϊκός. 17/23 δίποντα, 7/13 τρίποντα η Άλμπα.}.- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 31-31, 18-27 , 20-16 , 19-14 , 1η Παρ. : 10-10 , 2η παρατ. : 17-18  .- ^ 
Παναθηναϊκός : Παπαπέτρου 39 ,  Γουϊλλι 22 , Τόμας 16 , Παππάς 14 , Καλάθης 10 ,  Τζόνσοιν 2 , Παπαγιάννης 2 , Ράις 0 , Μίτογλου 1 , Μπράουν 0 .-  ^
Η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού: Τόμας, Ράις, Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Παππάς, Βουγιούκας, Τζόνσον, Μπράουν, Καλάθης, Γουάιλι, Μήτογλου, Μπέντιλ .-
 Η δωδεκάδα της Άλμπα: Μέισον, Γκιφάι, Ντέλοβ, Μάτισεκ, Σνάιντερ, Μπρενέκε, Χέρμανσον, Όγκμπε, Γκεντράιτις, Τίμαν, Νόκο, Σίκμα .- 
Διαιτητές του αγώνα οι Πουκλ, Πατέρνικο και Μογκούλκοτς.-      
Μπασκόνια - Μακάμπι Τελ Αβίβ  83-113, (32-55)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-28, 11-27 , 26-31 25-27 .- ^ 
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα  86-76 , (48-50) .- ^  
Τα  δεκάλεπτα : 32-14 , 16-36 , 23-14 , 15-12 .- ^ 

ΣΗΜΕΡΑ ,.. ** Προκριματικά Euro 2020 στο ποδόσφαιρο
Αρμενία - Ελλάδα  0-1 .- ^ 

***  Σούπερ Λιγκ 2  στο  ποδόσφαιρο
Δόξα Δράμας - Παναχαϊκή  1-1 .- ^ 

~**   Euroleague στο Ευρωμπάσκετ  : 
~*  ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε  88-70 , (  .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 21-17 , 18-17 , 25-15 ,24-21 ,.- ^
~*  Ερυθρός Αστέρας - Βιλερμπάν   72-74  , (  .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα  : 16-14 , 20-18 , 18-15 , 11-18 ,Παρ. : 7-9 .- ^  
~*  Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις Κάουνας   83-74 , (  .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 19-18 ,18-21, 23-16, 23-19 .- ^ 
~*  Βαλένθια - Μπάγερν Μονάχου  82-56  ,(  .- 
Τα  δεκάλεπτα  : 20-16 , 19-13, 20-18 , 23-9 .- ^ 
~* 

***   Νεκρός ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ, του Πανελληνιου και της Καβάλας, Άντονι Γκράντι  

Ένας νέος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που πάντα είχε το χαμόγελο στα χείλη, ο Άντονι Γκράντι, δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή.
Ο άλλοτε παίκτης του Πανελληνίου, της ΑΕΚ και της Καβάλας, πέθανε τα χαράματα. Ηταν μόλις 40 ετών.
Τα νέα για τον θάνατο του Γκράντι γνωστοποίησε ο άλλοτε προπονητής του στο Κολέγιο το NC State, Άρτς Μίλερ μέσω twitter.
Η αιτία θανάτου παραμένει προς το παρόν άγνωστη.
Ο Γκράντι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1979. Είχε ύψος 1.91 μέτρα και αγωνιζόταν κυρίως ως σούτινγκ γκαρντ.
Ξεκίνησε την καριέρα του στο Κολέγιο του NC State και στην συνέχεια έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην γερμανική Όλντενμπουργκ την σεζόν 2002/03.
Το καλοκαίρι του 2007 ο Γκράντι συμφώνησε με τον Πανελλήνιο, μένοντας στην ομάδα δύο σεζόν, καταφέρνοντας να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος την σεζόν 2007/08. Έκτοτε αγωνίστηκε στην Ιταλία, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες και το Ιράν, ενώ είχε άλλα δύο περάσματα από το ελληνικό πρωτάθλημα, για χάρη της ΑΕΚ (2010/11, αποχώρησε στα μέσα της σεζόν) και της Καβάλας (2012/13).
Η ζωή του Γκράντι πήρε την κάτω βόλτα αρκετά νωρίς πάντως. Είχε καταγράψει αρκετές συλλήψεις για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, με αποτέλεσμα να ζήσει στην Γκάνα για αρκετά χρόνια και το 2017 να καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλακή.
Πριν μερικούς μήνες, στις 6 Ιουνίου 2019, χτύπησε και σκότωσε με το αυτοκίνητο του έναν πεζό, εγκαταλείποντάς τον, μόνο και μόνο για να παραδοθεί λίγο αργότερα. 
sport24.gr

***  Με ανασυνταγμένη ομάδα και μόνο απόντα τον Γαλούπη ετοιμάζεται η Καλαμάτα για Καβάλα   
Μπορεί οι τρεις σερί ήττες και κυρίως η πιο πρόσφατη στην Χαλκιδική από τον ουραγό ΠΟ Τρίγλιας να έχουν βαρύνει το κλίμα και να έχουν φέρει προβληματισμό στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, όμως η προσπάθεια στην Football League συνεχίζεται περιλαμβάνοντας την Κυριακή ένα δύσκολο ταξίδι στην Καβάλα. Παρ’ ότι πρόκειται για μια …επικίνδυνη αποστολή, καθώς οι γηπεδούχοι βρίσκονται στην πρώτη 5άδα της κατάταξης οι «μελανόλευκοι» είναι αναγκασμένοι να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να «χτυπήσουν στα ίσια» το παιχνίδι. Στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί η μείωση των αγωνιστικών προβλημάτων που υπήρχαν, ιδιαίτερα στην αμυντική γραμμή όπου πέρα από την αποδυνάμωση, αναγκαστικά οδήγησαν και σε άλλες εσωτερικές αλλαγές –κάτι που ο προπονητής της τοπικής μας ομάδας, Βασίλης Βούζας, θεωρεί ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στα ανεπιτυχή αποτελέσματα που προηγήθηκαν. Με εξαίρεση τον Γαλούπη, ο οποίος έχει τεθεί νοκ άουτ, στη διάθεση του έμπειρου τεχνικού βρίσκεται ο Κωνσταντινόπουλος μετά την έκτιση της ποινής του, ο Τσουβαλτσίδης που μπήκε στο χθεσινό πρόγραμμα προπόνησης, Αλεξόπουλος και Στεργίδης αναμένεται να προστεθούν σήμερα, ενώ και ο Ράκιτς εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ακολουθήσει την αποστολή που θα αναχωρήσει αύριο οδικώς για Αθήνα κι από εκεί αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη.
«Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα οριακό παιχνίδι για εμάς. Το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα θα είμαστε «κομπλέ» και θα μπορέσουμε να παρατάξουμε μια καλή αμυντική γραμμή, όπως συνέβη στους πρώτους αγώνες. Όταν παίζουμε με την καλύτερη δυνατή αμυντική γραμμή είμαστε πιο συμπαγείς και καλοί. Τα προβλήματα που είχαμε και λίγο η τύχη στοίχησαν στους αγώνες με τη Ρόδο και τον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ το παιχνίδι στην Χαλκιδική ήταν αυτό που δεν δικαιολογείται, όπως και να έχει.
Στην Καβάλα θα πάμε να διεκδικήσουμε τη νίκη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν βγάλουμε δείγματα του καλού ποδοσφαίρου που έχουμε παρουσιάσει σε κάποια παιχνίδια, παίζοντας σύμφωνα με την αξία των παικτών και της ομάδας» τόνισε στο «Θ» ο κ. Βούζας, ενώ ερωτηθείς για τη δύσκολη προσωπική του θέση, μετά τα άσχημα αποτελέσματα που έχουν προηγηθεί και την επιτακτική ανάγκη για αποτέλεσμα στην Καβάλα πρόσθεσε: «Ξέρω ότι είναι στο …dna των προπονητών η αμφισβήτηση, αλλά έχω αποδείξει στην καριέρα μου ότι και με την εμπειρία μου και με την παρουσία μου και με τις γνώσεις μας μπορώ να βοηθήσω την ομάδα να ανακάμψει».X .Ε.
 Εκδρομή στην Καβάλα διοργανώνουν οι Bulldogs 
Στο πλευρό της ομάδας της Καλαμάτας θα βρίσκονται και στην Καβάλα οι φανατικοί φίλοι των «μελανόλευκων» διοργανώνοντας εκδρομή την Κυριακή:
«Ενημερώνουμε τους φιλάθλους της Μαύρης Θύελλας ότι θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στην Καβάλα την Κυριακή για τον αγώνα με την ομώνυμη ομάδα. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στη 1.00 το βράδυ από το γήπεδο του Μεσσηνιακού.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για την εκδρομή στο τηλέφωνο 6909085886 Δημήτρης. Όλοι δίπλα στην Μαύρη Θύελλα. Έχουμε καρδιά στα δύσκολα κοντά. Έχουμε ψυχή θυελλάρα μονάχα εσύ…».


~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 
**  ,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
30.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :    https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/27-2019.html  .-
31.-  .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα  28 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/28-2019.html   .-
32 .- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... -   :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/29-2019.html   .- 
33 .- ΑΡΦΑΡΑ -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...`-2 -  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/2-29-2019.html .- 
34.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/30-2019.html   .-
35.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/31-2019.html   .-

~ *  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019 
1.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  !  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/01-2019.html    .- 
2.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/02-2019.html  .- 
3.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/03-2019.html  .-
4.- .- ΑΡΦΑΡΑ   -2-   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...   : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/2-03-2019.html  .-
5.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/04-2019.html .-
  6.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/05-2019.html  .- 
7.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/06-2019.html   .- 
8.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/07-2019.html  .- 
9.-ARFARA  Η Εφημερίδα μας    Παρασκευή  08 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/arfara-07-2019.html .-10.- .- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-09-2019.html  .-
11.-.- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Κυριακή 10  Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-10-2019.html  .- 
12. - ARFARA   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/arfara-11-2019.html    .-                                          13.-ΑΡΦΑΡΑ  -2- .. Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  . : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/2.html   .-                                                                    14.-  .-   ΑΡΦΑΡΑ  .. Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/blog-post.html    .- 
 15.-.- ΑΡΦΑΡΑ  -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..   :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/2-12-2019.html .- 
 16.-  .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 13 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
17.- .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
18.- .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή  15 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/15-2019.html  .-                                                                        19.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: